<< Tillbaka till Startsidan

18-02-01 Motorsport i spelens värld
Sedan lång tid tillbaka har motorsporten och underhållningsvärlden gått hand i hand och inte minst då vad gäller spel av olika slag. Genom åren har det funnits otaliga TV-spel, datorspel och även andra typer av spel med motorsport som tema. Av just den anledningen tänkte vi här titta lite närmare på några olika typer av motorsportspel som genom åren gjort avtryck.

TV- och datorspel
Exempel på TV- och datorspel med motorsporttema finns det egentligen hur många som helst, som till exempel Need For Speed, Gran Turismo och Colin McRae Rally, som släpptes för första gången 1998 och som sedan dess kommit i ytterligare ett antal utgåvor.

Ett av de riktigt klassiska motorsportsspelen och det som även betraktas som det första är Ataris Gran Trak 10 som lanserades redan i maj 1974 och då som arkadspel. Även om grafiken med dagens mått mätt inte var särskilt imponerande betraktas Gran Trak 10 ändå som banbrytande. Framför allt eftersom man styrde bilen med hjälp av både ratt och växellåda.
Source: 'Gran Trak 10'

Spelautomater
Precis som många andra spelgenrer har motorsportspelen även hittat in bland slots och spelautomater. Till exempel hos Karamba online casino som erbjuder slots och spelautomater finns en rad olika spel med just motorsport av olika slag som tema.

Ett exempel på en slot med motorsporttema är Auto Show, som verkligen är något för den som gillar klassisk bilsport. I Auto Show hittar man spel med klassiska Formel 1-bilar och även andra klassiska racing- och rallybilar.


Source: Pixabay (CC0)

För den som längtar tillbaka till en tid när namn som Ronnie Peterson och Emerson Fittipaldi dominerade på racingbanorna kan verkligen Auto Show rekommenderas.

En annan slot med motorsporttema, som dessutom uteslutande fokuserar på Formel 1, är Green Light. Förutom bonusspel och liknande kan man i Green Light även vinna en rad andra priser i form av troféer och dessutom dricka champagne och gå på dejt med modeller.


Source: 'Emerson Fittpaldi racing in Indianapolis 500 in 1994' by Rick Dikeman via Wikipedia (CC BY-SA 3.0)

Appar
Givetvis går det även att hitta olika spel med motorsporttema i form av appar. En av de större succéerna är utan tvekan Motorsport Manager där man precis som namnet antyder skapar sitt eget team eller stall med allt vad det innebär.

Spelet har en rad olika funktioner och som team-manager har man bland annat möjlighet att utveckla egna bilar, värva förare och ingenjörer, investera i utvecklingsprogram för unga förare samt förbättra stallets högkvarter. Samtidigt gäller det förstås även att sköta sitt stall på bästa sätt genom att ha ordning på ekonomin, betala bonusar samt fixa sponsoravtal.


Motorsport Manager har även släppts i en desktopversion. I november 2016 lanserades Motorsport Manager till PC och var i stort sett samma spel som det som fanns i appen, men med uppdateringar av bland annat gränssnitt och grafik.


Inte helt oväntat har även några av de klassiska motorsportspelen även tagit steget över till mobila plattformar, bland annat Need for Speed som i appversion går under namnet Need for Speed: No Limits. Den som tidigare spelat Need for Speed på sin dator kommer definitivt att känna igen sig, då mycket även i Need for Speed: No Limits handlar om street racing och styling av bilen.