<< Tillbaka till Startsidan

19-10-30 Kan bilspel lära människor att köra bättre?
Det finns många som tror att de blir bättre bilförare genom att spela racingspel. De anser att videospel är ett sätt för människor att skärpa ett antal kognitiva färdigheter som de behöver i trafiken. Enligt flera studier kan spel förbättra färdigheter som koordination, fingerfärdighet och reaktionsförmåga. Dessutom kan det hjälpa människor att fatta snabba beslut och ignorera distraktioner. Men kan timmar som läggs ner på ett spel faktiskt översättas till verkliga färdigheter på vägen, i en riktig bil?

Ögonen på vägen

I en ny studie från Milano har två psykologiforskare, Maria Rita Ciceri och Daniele Ruscio, jämfört färdigheter mellan ivriga spelare och erfarna bilister. Målet var att ta reda på om kommersiellt tillgängliga racingspel faktiskt kan hjälpa spelare i trafiken när de senare kör bil på riktigt. Spel av alla slags typer blir mer och mer vanliga. Det finns racingsimulatorer, casinospel med racingtema på iGame.com, samt lite gulligare bilspel av typen Mario Kart, och alla är oerhört populära.

Forskarna var särskilt intresserade av huruvida videospel utbildade nya förare att använda samma slags visuella söktekniker som hjälper erfarna förare att undvika fara på vägen. All tidigare forskning har visat att nybörjare tenderar att hålla ögonen ganska snävt fokuserade på vägen precis framför bilen. Mer erfarna förare skannar runt vägen och långt framför den för att upptäcka andra trafikanter och potentiella faror.

Att kunna se långt framåt och att se sidorna på vägen är en färdighet som förare tenderar att utveckla efter hundratals timmar med verklig bilkörning. Ciceri och Ruscio ansåg att spelare efter flera timmar med ett specifikt racingspel eventuellt skulle kunna utveckla samma visuella söktekniker.

Jämförelse av ögonrörelser
Forskarna rekryterade 40 engagerade manliga spelentusiaster. Varje deltagare spelade ett realistiskt racing-videospel i genomsnitt 10-15 timmar per vecka. Hälften av spelarna hade minst 5 års körerfarenhet på vägarna, medan den andra hälften inte hade någon erfarenhet alls.

I labbet satt sedan deltagarna med en ratt och pedaler och blev ombedda att följa med i en serie körfilmer som om de verkligen körde bilen. En video var verklig körning i ett stadsområde nära staden Milano. Den andra videon inkluderade samma interaktioner på vägen, inspelat från videospelet Crash Time II.

Vad deltagarna inte kände till var att en monitor som spårade ögonrörelser registrerade spelarnas blick under experimentet. Forskarna var särskilt intresserade av att se hur mycket uppmärksamhet icke-förare och erfarna förare ägnade åt saker som backspeglar, korsningar och stoppskyltar.

Vad deltagarna inte kände till var att en monitor som spårade ögonrörelser registrerade spelarnas blick under experimentet. Forskarna var särskilt intresserade av att se hur mycket uppmärksamhet icke-förare och erfarna förare ägnade åt saker som backspeglar, korsningar och stoppskyltar.

Riktig erfarenhet krävs
Även efter många timmar med övningskörning i videospel, visade förare utan riktig erfarenhet samma begränsade visuella avsökningsområde som är typiskt för oerfarna förare. De som inte kört bil på riktigt fokuserade nästan helt på vad som var direkt framför dem. Dessutom ignorerade de vägskyltar och områden där de var tvungna att interagera med andra förare.

De erfarna förarna kontrollerade viktiga säkerhetsområden mycket oftare och betydligt längre än spelare som inte körde. Data från de erfarna förarnas ögon visade att de svepte med blicken fram och tillbaka och övervakade hela gatorna. De såg skyltar och potentiella problem. Även när forskarna tittade på resultatet från scenariot i spelet, sökte de erfarna förarna av vägen som om de körde i riktig trafik.

Det finns alltså tydliga skillnader i var försökspersonerna tittade i experimentet. Det utesluter dock inte att de kan ha tränat upp andra egenskaper som kan innebära fördelar i trafiken.