<< Tillbaka till Startsidan

20-05-22 Världens populäraste motorsporter

Vi som inte kan få nog av motorsport kan glädja oss åt att det finns många riktigt bra event att följa. Här är världens fem populäraste motorsporter!

H2 1. Formula 1
Det här är onekligen motorsportsvärldens mest prestigefyllda event. Tävlingen har funnits sedan femtiotalet och är utan tvekan ett av de största eventen inom motorsport.

Visste du att det här är världens näst-mest följda sport efter fotboll? Och som du säkert kan gissa är det också i Grand Prix som motorsportens största priser delas ut. Förra årets Grand Prix hade en prispott på hela 913 miljoner, av vilka Ferraris Sebastian Vettel kammade hem 500 miljoner.

H2 2. Nascar
På andra plats har vi NASCAR. Precis som F1 har den här sporten stort följe runt om i världen, men kanske fram för allt i USA. Och även om fordonen inte viner förbi lika snabbt som i F1 så är det här fortfarande en actionladdad motorsport - speciellt om du ser tävlingarna live.

Varje år arrangeras det mer än 1 500 NASCAR-tävlingar, och de mest omtalade är naturligtvis Daytona 500, Indianapolis Brickyard 400 och Coca-Cola 600. Det här är också en motorsport som många gärna bettar på. Och letar du efter nätets bästa betting ska du kika på våra rekommenderade bettingsajter - du hittar sajterna listade här.

H2 3. Moto GP
För den som gillar tvåhjulade åk är Moto GP utan tvekan årets största motorsports-event.

Det här är helt enkelt motorcyklisternas svar på Formula 1s Grand Prix, och tävlingen har hållits varje år sedan FIM (Federation Internationale de Motocyclisme) arrangerade den första tävlingen 1949. Det här för övrigt världens äldsta världsmästerskap inom motorsport.

Vad som skiljer Moto GP från andra motorcykelsport är att hojarna är specialtillverkade och inte går att köpa. Med andra ord körs bara de här vidundren i Moto GP-tävlingar - och bara det gör såklart de här tävlingarna till ett alldeles unikt spektakel.

H2 4. Indycar
En av de mest populära motorsporterna. Dessa tävlingar påminner ganska mycket om F1, men det finns flera väsentliga skillnader.

Till att börja med hålls Indycar-tävlingar ofta på ovala banor, vilket F1-tävlingar aldrig gör. En annan viktig skillnad är att Indycar-fordon inte är fullt lika påkostade och exklusiva som F1-bilar.

Vi ska tillägga att Indycar är en säkrare sport vilket förmodligen har att göra med att de här fordonen inte kommer upp i samma maxhastigheter som Formula 1-bilar. Hastighetsskillnaderna har att göra med att F1-åken är lättare och mycket mer påkostade.

H2 5. WRC
En kul sport för dem som gillar action. Här kör våghalsiga rallyförare bastanta fordon över utmanade terränger med hopp och hinder. Och i maxhastigheter på upp till 225 kilometer i timmen dessutom!

WRC är också en unik motorsport i den mån att priser delas ut till bästa förare, bästa förarpartner och bästa tillverkare. Världsmästerskapen för bästa förare och bästa tillverkare är skilda event, men delar samma poängsystem.

Ligan har funnits sedan 1973 och organisationen beskriver själv sporten som "en episk kamp mot klockan och naturens krafter". Ligan är uppdelad i 13 rallyn som hålls i 15 olika länder på sex olika kontinenter. Här testas förare till det yttersta eftersom de måste tampas med snötäckt skogsterräng i bitande kyla och klippiga bergsvägar i ökentemperaturer.

Alla WRC-tävlingar hålls på avstängda vägar och varje rally har mellan 15 och 20 sektioner. Förarna kör en åt gången och målet är att klara av varje sektion på så kort tid som möjligt. Och det lag som klarat av alla sektioner på kortats sammanlagd tid vinner rallyt.