Isracing
2008-2017


SM 2017
4 mars Robertsfors MS
11 mars Åsele MS
18 mars Morjärvs MS
19 mars Överkalix MK
25 mars Kalix MK
SM 2015
14mars Överkalix MK
15 mars Överkalix MK
21 mars Morjärvs MS
22 mars Morjärvs MS
28 mars Kalix MK
   
SM 2014
8 mars Umeå AK
22 mars Morjärv MS
23 mars Morjärv MS
29 mars Kalix MK
   
SM 2013
2 mars Morjärvs MS
3 mars Överkalix MK
16 mars Luleå MS
17 mars Kalix MK
23 mars Robertsfors MS
   
SM 2011
12 mars Robergsfors MS
19 mars Morjärvs MS
20 mars Överkalix MK
SM 2010
6 mars MK Nordjämten
13 mars Robertfors MS
20 mars Överkalix MK
21 mars Morjärvs MSOBS! Här publiceras era pressutskick eller nyhetsbrev. Ja, allt ni vill ska nå ut, vare sig det är klubbinfo, teaminfo eller något annat av intresse. Är det något du vill ha med så maila till: maria@motorsportivarmland.nu

MiV är ju sidan som förmedlar allt NI vill få ut och läsa! Så välkommen att maila in din rapport!


17-03-27 Ledarna höll i isfinalen
SM i isracing avslutades i Kalix. Ledarna inför höll i mål, men det var svårkört med vatten på isen. Guld till Niklas Mörtsell, Tommy Carlström, Madelene Axberg och Peter Bäck.

Veckans sol gjorde att det blev mycket vatten på isen. Så lättkört var det inte. Vilket bland annat inhoppande Fredrik Tiger, Kalix MK, fick erfara. Tvåa i första heatet, bortsnurrad i ett vattenhål i andra.
Mästare i Klass 1 Långnabb blev Niklas Mörtsell, Älvsbyns MS. Med idel pallplatser innan finalen var siktet inställt på att fortsätta så. Det blev två fjärdeplatser.
– Det gör inget i och med att Håkan (Johansson) var bakom mig. Guldet var viktigast, säger Mörtsell.
Det ljuvliga vårvädret var inte Håkans melodi, för PV:ns alla hästar hittade inget fäste. Istället var det Andreas Sandberg som glänste - igen.
– Sex segrar av sex möjliga och inte en skråma på bilen! Vi är startklara redan nu för nästa år, säger Sandberg som tävlar för Kalix MK.
Trots att han inte körde premiärhelgen blev det SM-brons bakom Mörtsell och Johansson, Umeå AK.

I kortnabb stod vinterns suverän, Tommy Carlström NMS Boden, utan bil efter motorraset i Morjärv. Men regerande mästaren fick låna en Ascona A av fjolårets silvermedaljör, och det gav ytterligare två fullpoängare i Kalix.
– Efter segern i nionde heatet var guldet klart, men då sa Daniel Loggert att var vi nu där för att tävla skulle jag köra sista också med hans bil, säger Carlström.
Varpå det blev ny seger och totalt hundra SM-poäng mer än silvermedaljören Michael Janson, också han NMS Boden. Brons till Joakim Andersson, Robertsfors MS.

RM-klasserna Junior och bilar med rallydubb i däcken var avgjorda redan innan finalen på Kalixälven. Åseles Madelene Axberg juniormästare tack vare att så få kom till start, att bara halv poäng delades ut. Då gjorde det inget att Simon Tiger vann heaten i en motorstarkare bil, ifatt Axberg i tabellen kom han inte.
Silver till Julia Lundkvist, Jokkmokks MK, och brons till David Hjertberg, Tväråns IF.
Totalt överlägsen i Klass 4, rallydubbdäck, var Peter Bäck NMS Boden. Han slutade på 225 poäng. Hade inte hans nybyggda Volvo 940 stannat med ett elfel i ett av heatet i Morjärv hade han förmodligen vunnit där också.
– Helt otroligt! Den här karamellen ska jag suga på länge, säger Bäck.
RM-silvret till Anders Andersson, Kalix MK, och brons till Alexander Pettersson, NMS Boden. Pettersson inledde säsongen i sin rallycrossbil, men fick direkt en smäll som slet sönder karossen. Tursamt nog kunde han fortsätta i sin Volvo Originalbil när han nu bestämt sig för att köra en full säsong. Belöningen blev RM-brons.

SM Klass 1 Långnabb
1. Niklas Mörtsell, Älvsbyns MS, Volvo S40, 166 poäng
2. Andreas Sandberg, Kalix MK, Volvo S40, 150
3. Håkan Johansson, Umeå AK PV M Power, 134

SM Klass 2 Kortnabb
1. Tommy Carlström, NMS Boden, Honda S2000/Opel Ascona A, 200 poäng
2. Michael Janson, NMS Boden, BMW M3 16V, 159
3. Joakim Andersson, Robertsfors MS, Opel Kadett, 143

RM Klass 3 Juniorer
1. Madelene Axberg, Åsele MS, Opel Kadett, 35 poäng
2. Julia Lundkvist, Jokkmokks MS, BMW E30 M3, 22
3. David Hjertberg, Tväråns IF, BMW E30 M3, 18

RM Klass 4 Rallydubb
1. Peter Bäck, NMS Boden, Volvo 940, 225 poäng
2. Anders Andersson, Kalix MK, VW Golf Gti 16v, 124
3. Alexander Pettersson, NMS Boden, Volvo 940/2150, 99
17-03-22 Knallhård is-final väntar i Kalix
SM i isracing har tätat till ordentligt inför lördagens final i Kalix. I tre av fyra klasser är det knallhårt då favoriterna tappade poäng i Morjärv. Stentufft är det i Långnabb. På den knixiga banan i Morjärv fick storfavoriten Håkan Johansson aldrig turbon att sträcka ut i sin PV. Istället sladdade Ume-föraren runt som en tvålkopp i modden.
Ny ledare i klassen blev Niklas Mörtsell, Älvsbyns MS, i sin Volvo S40.
– Det blir att stå upp och köra i Kalix. Vi har sett över allt nu i veckan, för det är viktigt att grejerna håller för jag måste ha Håkan bakom mig, säger Niklas.
Andreas Sandberg, Kalix MK, vann samtliga fyra heat förra helgen. Men han hade inte sin S40 klar till premiären, och får rikta in sig på kampen om silver och brons.
– Målet måste ju vara silver, säger Andreas som tog brons 2015 och sedan motorhaveri 2016.
Spännande inhopp hemma i Kalix gör Fredrik Tiger i en Volvo 240. Senast han tog SM-guld i Långnabb var 2010.

I Kortnabb började Tommy Carlström, NMS Boden, säsongen med seger i de sex första heaten. Sedan gick det precis som förra året – Hondamotorn skar.
– Lite läskigt att komma i någon annans bil utan att hinna testa, men det finns inget val. Det är imponerande att folk i branschen ställer upp, säger Tommy utan att avslöja vad han lånat.
Tvåa är Michael Janson, också han NMS Boden. Han köpte Tomas Öhmans BMW M3:a och det vore en skalp att få tvåla till klubbkompisen och ta hem guldet redan första säsongen med bilen.
Trea inför Kalix ligger Joakim Andersson, Robertsfors MS, med sin Opel Kadett.

Undantaget är RM i Klass 4, bilar med dubbade rallydäck. Där har Bodens Peter Bäck redan sopat banan med övriga och säkrat segern i sin Volvo 940.
Däremot lever fighten om silver och brons, främst mellan Anders Andersson, Kalix MK, och Alexander Pettersson, NMS Boden.
I Juniorklassen ser Madelene Axberg ut att gå mot efterlängtat guld. Men också hon tappade poäng förra tävlingshelgen mot Åseletjejen Julia Lundkvist, Jokkmokk.
På lördag avgörs guldkampen med två tävlingsheat i Kalix.
17-03-15 Dubbelhelg för isracing i Morjärv
Svenskt mästerskap i isracing fortsätter i helgen på Kalixälven i Morjärv. Två deltävlingar ska köras på en bana som utlovas som ”krokig”.

Att isracing tar hårt på bilarna när det går fort och fäster bättre än på asfalt märktes tydligt premiärhelgen: tre motorras och ett växellådshaveri i Långnabb där dubbarna är 23 mm. Regerande mästare är Håkan Johansson, Umeå AK, i en synnerligen potent Volvo PV och han återfinns i topp inför helgen.
– Inte alls bra att en kylarslang for av i ledning i sista, det gjorde att vi tappade femton poäng. Men nu är allt bytt och det ska inte hända igen, säger Håkan.
Det heatet i Robertsfors vann istället Niklas Mörtzell, Älvsbyns MS. Han vill inte ha snabba banor för sin motorsvagare Volvo S40, och han ser ut att bli bönhörd.
– Vi har nog en av de krokigaste banorna på länge, säger Leif Rönnlund i Morjärvs MS.

En deltävling körs på Kalixälven under lördagen, och ytterligare en på söndagen.
– Dag två blir det delvis en annan bansträckning, fortsätter Leif.
Förutom Långnabb har också Kortnabb SM-status, och där tog Tommy Carlström full pott förra helgen.
– Det gjorde jag förra året också. Sedan blev det motorras och alldeles för spännande. Nu ska vi försöka avgöra i helgen, säger Boden-föraren.
Värste konkurrenten, klubbkompisen Michael Janson, kom med nyinköpt BMW till Åsele och var redan dagen efter i Robertsfors tvåa efter Carlström.

I Junior- respektive Dubbklassen tävlas det om riksmästerskap, och Madelene Axberg från Åsele utlovade innan start att det är guld som gäller i år. Efter två helger leder hon på maximala 32 poäng, fjorton mer än David Hjertberg, Tväråns IF. David hann inte ens testa sin bil på is innan start, och i fjärde heatet försvann han med motorhaveri. Istället blir det Julia Lundkvist, Jokkmokk, som får ta upp kampen med Madelene. Även hon fjorton poäng efter Madelene.
Inte bara värst, utan överlägsen i Dubbklassen är Peter Bäck inför dubbeltävlingen i Morjärv. Han gör comeback i en nybyggd Volvo 940 som visade sig stå emot all konkurrens.
– Jag är jätte, jättenöjd! Det gick bättre än förväntat och jag kunde åka eget spår hela tiden, säger Peter.
Ytterligare ett par förare ansluter till Kalix så kanske att det blir tuffare för Boden-föraren i helgen.

17-03-08 Premiär på lördag för årets isracing
Förhållandena ser ut att bli perfekta till lördagens is-premiär i Åsele. SM/RM omfattar fem deltävlingar, fördelade över tre helger och totalt är 39 förare anmälda.

Vädret är lynnigt numera, men två veckor innan helgens premiär föll flingorna över den fina isen på Stamsjön, en vik av Ångermanälven vid Åsele.
– Vi är så glada för att det har snöat, så det blir perfekt, säger Carina Eriksson, administrativ chef för premiären och fortsätter:
– Förra året hade vi mer än 500 betalande och det hoppas vi på i år också.

39 förare är anmälda totalt, en ökning med tretton från föregående år. Fördelning en är elva i långnabb (SM klass 1) och åtta i kortnabb (SM klass 2). I RM för juniorer (klass 3) startar fem och i ”dubbklassen”, tvåhjulsdrivna bilar utan överladdning och med rallydäck (klass 4), innehåller listan femton namn. Åsele inleder på lördag, och redan dagen efter är det dags för två tävlingsheat i Robertsfors. Där ligger banan i Sikeå hamn, lite norrut och skyddad i en vik. Sedan väntar Morjärvs MS, som arrangerar en dubbeltävling helgen efter. Mästerskapet avslutas med final i Kalix den 25 mars.
Åsele MS har två förare till start, Madelene Axberg i juniorklassen och åldermannen Ove Salomonsson i långnabb. Den senare ansvarar även för banan.

Nysatsar gör Mikael Jansson, Morjärvs MS. Efter att ha stått över i två år är han tillbaka med sin BMW E30 för att ge Håkan Johansson en match om guldet i långnabb.
Två som återvänder till kortnabb är Johan Riström, Kalix MK, och Michael Jansson, NMS Boden. Johan har köpt en Peugeot med Volvo-driv av Ingemar Bjöörn och sedan byggt om den för att kunna matcha Tommy Carlström. Boden-Micke har återfått suget efter is och köpt Tomas Öhmans BMW E30.

Comeback gör också Peter Bäck, NMS Boden, i en nybyggd Volvo 940 i klass 4.
– Vi har testat ett par dagar och det känns jättebra. Å andra sidan har vi inget att jämföra, men kul ska det bli, säger Peter.
Intressant motståndare får han och regerande mästaren Lars Wåhlberg, Lycksele MK, i rallycrossjunioren Jesper Gunnarsson. Skene-föraren kör en potent BMW när han nu gör RM-premiär på is.

Till Bilsportgalan i januari kom sex isåkare från 2016-års säsong för att hämta sina medaljer och RF-plaketter.
– Väldigt roligt att det kom så många, då förare på is är långväga gäster, konstaterar Claes Elofsson i racingutskottet.
Två guld delades ut, två silver och två brons till förare som berättade följande:

Håkan Johansson har byggt ny framvagn och fjädring till sin PV och uppdaterat motorn.
– Nu känns det riktigt, riktigt bra! Jag är van vid att vara jagad, så mitt mål är att ta mitt 19:e guld, säger Håkan som är en svår nöt att knäcka i långnabb.

Tommy Carlström har bytt klubb till NMS Boden, det är ju där han bor och är uppväxt. Han har ett guld från 2006 och så ytterligare två åren 2015-2016 med sin Honda S2000.
– Planen är att ta guld igen, för då har jag vunnit kortnabb tre år i rad.
Daniel Loggert tog silver i kortnabb förra året. Nu tar han paus för att köra snöskoter, och kommer sedan tillbaka för DM och Norrlandsveckan i rallycross i sommar med sin Ascona.

Madelene Axberg gör sitt sista år som junior och efter fjolårets silver är målet att ta JRM-guld. Hon fortsätter i sin gula Kadett, och tursamt nog gick bakaxeln sönder när hon testade så inte det hände under premiären hemma i Åsele.
Johannes ”Tjompe” Lundberg står över kortnabb i vinter, och siktar istället på att köra rallycross i sommar med sin S40, främst då DM och Norrlandsveckan.

Niklas Mörtsell kör en vända till med sugmotorn i S40:n (han har en turbomatad också), och målet är ett enda, nämligen att tvåla till Håkan och PV:n för att ta guld i långnabb.
– Jag vann ju första i Överkalix, innan jag skrotade bilen, så det går att ta honom!
15-11-18 SM/RM/JRM Regler Isracing 2016
Regelverket för SM/RM/JRM Isracing 2016 publicerat.
http://web.sbf.se/regler/up/4/RA_IS_SM-RM-JRM-2016.pdf

Tävlingskalender IS-SM 2016 publiceras som Officiellt meddelande när kalendern är spikad.

15-03-03 Isracing-SM – ändrade tävlingar
Racingutskottet meddelar angående årets isracingmästerskap:
Även Robertsfors MS har p.g.a. rådande milda väderlek tvingats ställa in sin deltävling. Med detta faktum som bakgrund har utskottet i samråd med arrangörerna gjort en rockad avseende deltävlingarna 1-4, varför vi nu har följande fastställd kalender.

Deltävling 1 lördag 14 mars – Överkalix MK
Deltävling 2 söndag 15 mars – Överkalix MK
Deltävling 3 lördag 21 mars – Morjärvs MS
Deltävling 4 söndag 22 mars – Morjärvs MS
Deltävling 5 lördag 28 mars – Kalix MK

www.sbf.se/2015/03/03/isracing-sm-andrade-tavlingar/
14-11-13 SM-Sprint Isracing 2015
Nu finns mästerskapsregler SM-Sprint Isracing 2015 publicerade. http://web.sbf.se/regler/up/4/RA_SM_IS-SPRINT-2015.pdf
14-03-12 Ang. Is-SM 2014
Racingutskottet meddelar angående årets isracingmästerskap:
P.g.a rådande milda väderlek kommer Morjärvs MS att flytta sin deltävling från ursprungligt datum (15 mars) till lördag den 22 mars.
Som tidigare meddelats har Överkalix MK tvingats ställa in sin deltävling p.g.a otillräckliga isförhållanden.
Denna deltävling ersätts genom att Morjärvs MS tar över och arrangerar en ny deltävling söndag den 23 mars.

Mästerskapet kommer nu att omfatta tre (3) deltävlingar med arrangörerna Morjärvs MS på nya datum enligt ovan samt Kalix MK, på datum enligt ursprunglig kalender.
www.sbf.se/2014/03/13/ang-is-sm-2014/
14-03-12 Överkalix MK tvingas ställa in Is-SM
Gällande IS-SM 2014
Racingutskottet meddelar angående årets isracingmästerskap:
Överkalix MK har p.g.a. rådande milda väderlek tvingats ställa in sin deltävling den 16 mars.
Mästerskapet kommer nu att omfatta två (2) deltävlingar med arrangörerna Morjärvs MS resp. Kalix MK, på datum enligt ursprunglig kalender.
http://www.sbf.se/2014/03/12/gallande-is-sm-2014-2/
14-03-04 Robertsfors MS tvingas ställa in
Racingutskottet meddelar angående årets isracingmästerskap:
Robertsfors MS har p.g.a. rådande milda väderlek tvingats ställa in sin deltävling den 22 mars.
Mästerskapet kommer då att omfatta tre (3) deltävlingar med resp. arrangörerna Morjärvs MS, Överkalix MK samt Kalix MK och med datum enligt ursprunglig kalender.
http://www.sbf.se/2014/03/04/gallande-is-sm-2014/

13-03-18 Kim Anderssonslutade fyra i IS-SM
Kim Anderssson slutade till sist på en fjärde plats i isracingen klass "Kortnabb" i Ingemar Bjöörns Peugeot 206 2,4l efter en säsong med mycket tekniskt strul.
-Drivaxelbrott, kulbult som gick av när jag var i säker ledning, punka låg trea och på väg att ta upp kampen med toppen,och så rullade jag efter att slagit i snövallen.Men det får jag ta på mej ansvaret själv då jag inte släppte på farten i snöröken,såg ingenting i nån sekund och då var det kört".säger Kim

Kims brutala körning på banorna gjorde att han blev publikfavorit vilket man också kan läsa på facebook motor norr.
-!Men det är bara att bryta ihop och komma igen,jag kommer snart att offentliggöra vad det blir för mej i fortsättningen av 2013! säger Kim.
13-03-26 Linus Westman tog SM-guld i IS-Racing - bästa tänkbara uppladdningen inför Rallycross-SM
Nu har team Westman motorsport fått bästa tänkbara uppladdning inför Rallycross SM 2013 då Linus på isracing med succé och vann guld!
- "Under vintern som varit så har vi rustat iordning hela bilen. Gjort en hel del uppdateringar framförallt så har vi fått ny maskin av motordesign en 3,2 L 16v som går å funkat riktigt bra under is SM. Vi har även kört med motordesign nya lättvikts växellåda 19kg 5 växlad sekventiell. Allt har funkat kanon bra under is SM! Nu laddar vi för fullt inför Rallycross SM som drar igång 11maj i Strängnäs. 21 april ska vi köra parallellen i Strängnäs för att få testa ut det sista på bilen.

Följ Linus på Facebook Westman motorsport. Full fart mot SM guld 2013!
13-03-21 Kim trea i IS-SM kortnabb
Kim Andersson ligger för tillfället på tredje plats i IS-SM för kortnabb. På lördagens tävling i Kalix blev han tvåa i ett heat och vann det sista. Hhan hade då ett rejält försprång ner till trean i poängtabellen.

Men under söndagens race rullade Kim med sin Peugeot 206. Teamet lyckades få ihop bilen till nästa heat, men när Kim avancerade upp i fältet fick han punktering.
- ''Jag har haft problem med att komma iväg i starten, så jag har fått satsa hårt för att ta in på de andra . Då kan det lätt hända saker efter vägen. Snöröken gör att man inte ser och jag har chansat en del.'' säger Kim.

SM-finalen går nu på lördag i Robertsfors. Planen är att få en medalj, vilken som helst.
13-03-07 Kim Andersson femma i IS-SM
Kim ligger på en femte plats i IS-SM klass Kortnabb efter en seg start med diverse problem med bilen i dom första heaten i deltävling 1.Han vann sista heatet efter en grym urladdning som det pratas om på olika forum och facebook.
- ”Kim Andersson från sydländska nejder i Årjäng gjorde en körning i kortnabbs andra heat som jag inte trodde var möjlig. Vad han skall ha vindrutan till vete fan. Han gick så brett och så brutalt genom första kurvan att bästa sikten måste ha varit genom sidorutan. Han vann så klart andra heatet efter en riktig urladdning. Tidsmässigt tror jag inte han var speciellt långt efter långnabbarna. Jag bugar och bockar Kim, det där var uppvisning på en knivsegg!” säger Eilert Gezelius.

Nästa deltävling går den 16-17 Mars i Kalix och Luleå

Se www.kimsmotorsport.com
12-12-18 Kalendern för is-SM 2013
Tävlingskalendern för Is-SM 2013 fastställd.
Racingutskottet har fastställt mästerskapskalendern isracing 2013 enligt nedan.

2/3 Morjärv
3/3 Överkalix
16/3 Luleå
17/3 Kalix
23/3 Robertsfors

12-03-26 Motorsports talangen Kim Andersson vann Is-SM i kortnabb
På dispans vann Unge Kim Andersson Is-SM klass 2 kortnabb- Klassen körs med 2,4l rallycrossbilar.

Kim hade för denna säsong hyrt in sig i Team Ydrefalk och körde den Toyota Corolla som Patrik Ydrefalk vann rallycross SM med 2011.
12-03-05 Kim överraskade i is-SM premiären
Kim Andersson gör i år debut i kortnabbsklassen där man kör med 2,4 l rallycrossbilar. Kim körde team Ydrefalks bil som var i toppskick inför helgen. Bilen stod färdig i sista minuten och hade inte hunnnits testats innan eftersom inga isar längre fanns kvar hemma. Så test och träning av bilen fick bli i depån dagen före tävling. På tävlingsdagen gick Kims klass ut först. Första heatet är alltid lottat så Kim hamnade i andra ledet oturligt nog.

Från den positionen gjorde han dessutom en dålig start. Men efter halva varvet blev några i fältet involverade i en kollision som gjorde att Kim kunde smita upp till en tredje plats. Den positionen höll han ända in i mål.

I race två fick Kim välja spår som tredje man. Kim tog starten och var på väg att utöka luckan när en bil som stannat i vägbanan plötsligt dök upp och det blev gulflagg.

Kim var rädd för att mista sin första placering och gjorde då en attack som gjorde att segern aldrig blev hotad.
- Jättekul ! Det här trodde jag aldrig.säger Kim

Team Ydrefalk var mer än nöjda med Kims prestation. - Det här var skoj. Bättre start kan man inte få. säger teamchef Janne Ydrefalk.

Nästa tävling är i Morjärv 17-18 mars.

12-02-19 Kim Andersson kör is SM
Kim kommer att köra klass "Kortnabb" på dispens i den Toyota Corolla som Patrik Ydrefalk vann rallykross-SM med 2011.
Läs mer www.kimsmotorsport.com

16-årige Kim Andersson svensk mästare i isracing
Med tre segrar, två andraplatser och en tredjeplats tog Kim Andersson, 16 år, tävlande för Årjängs MK guld i JSM i isracing.

Kim körde en Renault Clio Sport rallybil, vilken är något mototstarkare är 2150 cc rallycrossbilarna.
-Men väghållningen och driftsäkerheten avgjorde valet av bil, vilket visade dig vara rätt" berättar Kim.

Nu väntar JTCC-säsongen i DMS teamets Seat Leone för den talangfulle värmläningen.
-"Yes! jag vill verkligen ha revanch efter en otursdrabbad säsong 2010" avslutar Kim

Hemsida.www.kimsmotorsport.com

11-02-13 Ändring i isracingkalendern
Tävlingskalendern för isracingmästerskapet 2011 har nu fastställts enligt följande:
Deltävling 1 12 mars Robertsfors MS
Deltävling 2 19 mars Morjärvs MS
Deltävling 3 20 mars Överkalix MK

11-02-08 SM-tävling inställd
Racingutskottet meddelar att 3:e deltävlingen i årets isracingmästerskap, som skulle arrangerats av MK NordJämten, Strömsund, avlyses helt p.g.a icke godkända isförhållanden.
www.sbf.se/2011/02/08/installd-sm-tavling/

10-11-30 Uppmaning arrangörer och förare!
Ser att det är rätt "dött" här under isracing och vill uppmana er aktiva att skicka in era tävlingsrapporter. Och arrangörer att skicka in lite pressreleaser.

Kom i håg att Motorsport i Värmland hade över 1,4 miljoner unika besökare i fjol och besökar-antalet går stadigt uppåt!

Så jag uppmanar er alla som har något om isracing att maila mig för att göra sporten lite mer levande!
maria@motorsportivarmland.nu

10-03-16 Överlägsen seger i is-SM av 15 årige Kim Andersson
Kim Andersson Årjängs MK vann överlägset dom två första deltävlingarna i isracing JSM som gick av stapeln i Sikeå hamn.
Kim som skall köra JTCC i Alx Danielssons team (på dispans då han bara är 15 år) i år har kört på isen hemma i Svanskog med sin lilla Opel Corsa 1600cc för att hålla ångan uppe.
-Pappa köpte egentligen Corsan till mig för att träna här hemma, men jag ville tävla och isracing verkade kul. Vi var lite oroliga för att bilen inte skulle räcka till motormässigt mot 2150 rallycross bilarna men det gick ju bra ändå, berättar Kim

10-03-14 Isracing JSM i robertsfors
Kim Andersson Årjängs MK vann isracingpremiären i Sikeå ,arrangör Robertsfors MK.Kim kör i klass 3 JSM för deltagare 16-25 år.Då Kim
bara är 15 år kör han på dispans,med sin Opel Corsa A 1600cc.Kim vann båda tävlingarna med god marginal.Nästa tävling är i Överkalix 20/3.

09-02-25 IS-SM Strömsund raggar fler startande!
Plogning av banan pågår för fullt efter sista snöfallet och det ser bra ut i övrigt.
Så här ser anmälningslistan ut idag onsdag.
Vi kommer att köra tävlingen som planerat men vi raggar fler förare så att vi får fylligare startfält.
Anmälningstiden är förlängd t.o.m söndag 1 mars och ingen efteranmälningsavgift tas ut.
Hälsningar MK Nord Jämten

09-01-28 Välkommen till IS-SM, JSM för bilar i Strömsund
Turbo-Tech-Racet och MK Nordjämten hälsar er välkomna!
IS-SM/JSM för bilar lördagen den 7 mars 2009
På Bäckmyrviken 2 km söder Strömsund efter E 45
Första start kl. 12.00
Inträde 100:- inkl. program.
Barn under 15 år i sällskap med förälder gratis.
Fri parkering på isen.Stora parkeringsutrymmen.
Servering hamburgare läsk och kaffe.
Välkomna hälsar MK Nord Jämten

07-03-05 Deltävling 1 och 2 körs 10 och 11 mars i Örnsköldsvik!
IS-SM i Örnsköldsvik den 3/3 blev inställt på grund av indraget polistillstånd!

Nytt tillstånd har beviljats under måndagen den 5/3 och ÖRK ska nu köra tävling både lördag och söndag den 10-11/3.

Deltävling 1 i IS-SM som skulle ha körts den 3 mars är nu flyttad till den 10 mars och deltävling 2 som skulle ha körts i Hörnefors kommer att köras den 11 mars i Örnsköldsvik istället.

De tävlande som skulle ha kört den 3 mars behöver inte anmäla sig igen till tävlingen den 10 mars.

Om man däremot var anmäld till tävlingen den 3 mars och inte kan köra den 10 mars så måste man avanmäla sig!

Anmälningar till tävlingen på söndagen den 11 görs vid anmälningen på lördagsmorgonen.

Ny inbjudan och PM kommer senare på ÖRKs hemsida! http://www.ovikrally.se

07-03-02 IS SM/RM-premiären inställd
Natten mot i tisdags gick en traktor genom isen på Höglandssjön.Örnsköldsviks RK har in i det sista hoppats på att kunna köra, men polisen drar in tillståndet påga säkerhet och därmed ställs tvingas man ställa in den förste deltävlingen i Is-SM.

Mer info i Örnsköldsviks Allehanda>>

07-03-01 Nya isracingregler from 28/2
Följande ändringar i mästerskapsreglementet för isracing började gälla from den 28/2, dvs till premiären i Örnsköldsvik 3/3.
- Tjuvstart: Diskvalifikation Uteslutning ur heat
- Felaktigt spårvalsbyte: Diskvalifikation Uteslutning ur heat
Länk till infot hos SBF>>

06-12-12 Uppdaterade mästerskapsregler för SM och RM i Isracing
Uppdaterade mästerskapsregler för mästerskapsvärdighet och poängfördelning för SM/RM Isracing finns nu på SBF´s hemsida.
web.sbf.se/regler/up/4/RA_IS_2007_SM-RM.pdf

06-03-16 Finaldags i SM på isbana: fyra finaler på två dagar!
Det gäller att ta vara på dagarna, när man kör SM på isbana. SM-serien inleddes den 4 mars och redan är det dags för de avslutande finalomgångarna. Som vanligt arrangeras finalerna långt uppe i norr -på lördag den 18 mars kör man två deltävlingar på isen i Överkalix och dagen efter avslutar man med ytterligare två finalomgångar. Denna gång i Morjärv, några mil längre söderut längs Kalixälven.

Efter de sex första omgångarna har ett gäng favoriter utkristalliserat sig i de fyra klasserna. Mest spektakulär är ställningen i långnabb där tre förare slåss om segern: titelförsvararen Per Ohlsson, Sundsvall och flerfaldige mästaren Mikael Jansson Morjärv. Men det är en outsider - Sören Häggkvist från Örnsköldsvik - som leder. Långnabb är en mycket spektakulär klass med supertrimmade bilar, 23 mm långa spikar i däcken och farter runt 200 km/h.

En annan spektakulär klass är standardvagnsklassen Volvo Original, där förarna använder ²vanliga² rallydubbade däck. Klassen är alltid tuff och jämn eftersom alla kör likvärdiga bilar. Klassen leds av ex-mästaren Janne Sundkvist med titelförsvararen Bengt Emilsson på tredje plats.

I juniorklassen handlar det om förare mellan 16 och 25 år och enklare rallycrossbilar med rallydäck. Titelförsvararen Fredrik Johansson från Överkalix delar ledningen med utmanaren Olle Lindberg, Norsjö MK.

I den fjärde klassen - Kortnabb - har Piteå-föraren Tommy Carlström dominerat hittills och leder rejält före Björn Eriksson, Luleå och titelförsvararen Kurt Rönnlund. Kurt är den ende i gänget som kör en rallybil, övriga kör rallycrossbilar 2400.

Ställningen inför helgens avslutande finaler i Överkalix (18 mars) resp
Morjärv (19 mars):
SM Långnabb: 1) Sören Häggström, Örnsköldsviks MK, Volvo 240, 89 p, 2) Mikael Jansson, Morjärvs MS, BMW Turbo, 84, 3) Per Ohlsson, SHRA Sundsvall, Volvo S40, 67, 4) Johan Dalbakka, Finland, Ford Escort, 61, 5) Anders Nyman, Örnsköldsviks MK, Volvo S40, 42. SM Kortnabb: 1) Tommy Carlström, Piteå MS, Opel Ascona, 105 p, 2) Björn Eriksson, Luleå MS, VW 2400, 77, 3) Kurt Rönnlund, Morjärvs MS, Opel Ascona, 61, 4) Tommy Jakobsson,Luleå MS, d:o, 51, 5) Daniel Lidström, Örnsköldsviks MK, Volvo 240, 36.
Juniorer: 1) Olle Lindberg, Norsjö MK, Opel Ascona och Fredrik Johansson, Lycksele MK, Volvo 240, vardera 79 p, 3) Erik Eriksson, Överkalix MK, Volvo 140, 62, 4) Joakim Rönnlund, Robertsfors MS, Mercedes 190, 61, 5) Jenny Rönnlund, Morjärvs MS, VW Golf, 55. RM Volvo Original: 1) Janne Sundkvist, Krokoms MK, Volvo 940, 99 p, 2) Sven Inge Sjödin, Sollefteå RRC, d:o, 81, 3) Bengt Emilsson, MK Nord-Jämten, 240, 78, 4) Håkan Holmkvist, Gestrike RT, d:o, 57, 5) Göran Zamora Lind, Bollnäs MK, d:o, 52.

06-03-16 Endast 17 år och blodad tand för racing!
Jennys motto: ”Plattan i Mattan!”
Jenny Rönnlund, Morjärvs Motorsällskap, ger grabbarna en match!
Efter fjolårets debut med RÄJS for FUN´s lånebil har Jenny slagit sig ihop med rallyåkande Jonas Lindgren och köpt en egen Klass Ekonomi Golf. Jenny och Jonas kallas i racingkretsar för JJ´s.
Med Jonas bakom ratten och själv i högerstolen har paret redan efter ett halvår visat framfötterna i Rally-skogen.
Men som ni redan vet så vill Jenny själv hålla i ratten trots att hon ännu inte har uppnått körkortsåldern och is-racing ligger ju i alla Morajärvars blod vilket osökt leder till att köra Junior SM i Is-Racing.

Efter de sex första tävlingarna i Luleå, Strömsund och Umeå ligger Jenny på en 5: e plats trots att hennes Golf saknar ca 100 hk jämfört med de äldre, tom 25 år, grabbarnas maskiner!
Nu till helgen fortsätter is-cirkusen med två tävlingar i Överkalix på lördag 18/3 och dagen efter är det final på hemmabanan i Morjärv.
Tyvärr måste jag meddela att Jenny, som har massor med ”järn i elden” inte kan delta på lördagens race i Överkalix.
Jenny har nämligen blivit inbjuden till Stockholm på Brinelldagarna. Där kommer hon bl.a. att återigen få träffa idolen Tina Thörner. (Information om dessa dagar finner ni i slutet av detta meddelande!)
- Men finalen hemma i Morjärv får man inte missa, kosta vad det kosta vill, säger en peppad Jenny. Hon fortsätter, - Jag vet inte om jag har gjort något dumt när jag låter min sambo Jonas köra Golfen dagen innan i Överkalix, ”men han har ju hela natten på sig” att få Golfen i ordning!
- Jag hade faktiskt tänkt hoppa över Stockholmsresan nu när jag har chans till en pallplats i Junior SM men min coach och far menar att ”isen ligger kvar och lär återkomma nästa år vilket inte inbjudan till Brinelldagarna gör”.

Så gott folk och media upplev en i raden av de unga Norrbottningarnas GEIST!!

06-03-02 SM-Serien som är beroende av vädret
Meningen var att 2006 års racingserie på is för bilar skulle börja i mellansverige. Men tävlingen i Storfors norr om Karlskoga fick ställas in. Så nu blir det precis som vanligt på senare år: SM-serien på is blir en affär i orter som Morjärv, Överkalix och Strömsund. Plus Luleå, som arrangerar premiären nu på lördag och Umeå, som kör en deltävling i Hörnefors nästa helg.

Koncentrationen till den allra nordligaste delen av landet har tunnat ur startfälten. Men att intresset finns visar inte minst att 10 av de sammanlagt 40 startande i premiären är juniorer.

Isracing körs med många olika biltyper, från rena standardbilar till supertrimmade värstingbilar. Men vad som skiljer framför allt är - däcken. Medan standardbilar och juniorer använder sig av nog så extrema rallydubbade tävlingsdäck kör de snabbaste klasserna endera med kortnabb (ser ut som en träskruv som bultats rakt genom däcken) till långnabb (som består av 23 mm långa, sylvassa "spikar" - också de bultade från däckets insida!).

Själva banorna är breda och snabba och kombinationen breda banor och våldsamt fäste innebär höga hastigheter. Det är inte ovanligt att de långnabbsförsedda bilarna kommer upp i hastigheter över 150 km/h - i kurvorna!

Men - isracing är inte enbart en sport med extrema krav på väderleken. Även på förarna är kraven hårda. För säsongen då isen bär är kort och från premiären i Luleå på lördag till och med finalen i Morjärv söndag den 19 mars ska man klara av sammanlagt 10 finaler på fem tävlingsorter.

SM på isbana 2006: 4 mars Luleå, 11 mars Strömsund, 12 mars Umeå, 18 mars
Överkalix, 19 mars Morjärv.

Titelförsvararna i de olika klasserna är Fredrik Johansson, Lycksele (Juniorer), Bengt Emilsson, Strömsund (standardbilar Volvo Original), Kurt Rönnlund, Morjärv (kortnabb) och Per Ohlson, Sundsvall (långnabb). Samtliga finns med i SM-premiären i Luleå på lördag.


Fredrik Johansson från Lycksele är regerande
svensk juniormästare i racing på isbana.
På lördag 4 mars inleds 2006 års säsong med tävlingar
på Lulviken utanför Luleå. Det finns många sporter
som är beroende av vädret. Ska man arrangera
skidtävlingar t ex - då behövs det lite snö.
Men i fallet racing på isbana räcker det inte bara med snö.
Där är kravet metertjock is som kan bära hela
tävlingsanläggningar! Och helst ska det finnas så
mycket snö att arrangörerna kan bygga både
skyddsvallar och läktare för publiken...


06-02-25 Tänk på arrangörerna och anmäl er i tid!
Arrangörerna uppmanar er till att anmäla er i tid. De kan även erbjuda PERFEKTA förhållanden!

06-02-17 IS Tävling Storfors / inställd
Tyvärr så är vi tvungna att tala om att vi ställer in även denna tävling i VOC Allchampion. Detta är pga att det blev alldeles för lite startande från VOC. När anmälnings tiden gick ut den 15/2 så hade vi 17 anmälda och vi var tvungna att ha 30 st. Så vi får försöka att göra ett nytt försök till nästa år med ett bättre startfält.
www.raceconsulting.com

06-02-14 Testa i Råneå??
Hej alla is racing förare för dom som vill komma upp till Råneå och test köra sin bil så finns en ny plogad test bana med sm status.
Ring M.Jansson för info 070-542 43 73

06-02-02 Örebro RC tvingas ställa in
Det är med stort bakslag jag sänder detta mail, Örebro Racing Club är tvingade att ställa in sin deltävling i IS-SM serien 2006.

Idag 20060201 saknas det ca:30 cm is. När vi fick varmt denna vecka så kände vi att det var tvingat att ta ett beslut och det vart negativt.

Vi vill tacka alla för den stöttning vi fått för denna satsning, det har verkligen hjälp.

MEN vi lägger oss inte helt på rygg, vi kommer att försöka att åka en tävling ändå, VoC Frågade om vi inte kunde åka VoC All Champion deltävlingen för att pröva organisationen. Vi siktar även på att göra någon form av inbjudningsklass för 2 hjulsdrivna bilar då intresset är stort att åka på is.

Vi siktar på att kunna genomföra den deltävlingen, får vi bara 5-7 cm is till så håller banan enligt de regler som finns för motor- tävling på is.
Med vänlig hälsning

Örebro Racing Club
Mikael Carlsson

06-01-07 IS-racing får egen rubrik under inbjudningar och resultat
Eftersom IS-racing har fått en egen sida med info här på Motorsport i Värmland samlar vi även in både inbjudningar och resultat under rubriken IS-racing. Inget resultat ännu, men den första inbjudan hittar ni bland inbjudningarna (eller här>>).

Ni får gärna maila in era pressutskick, länkar till resultat och inbjudningar. Ska det bli liv här på MiV med IS-racing, måste jag få er hjälp! Maila mig maria@motorsportivarmland.nu

06-01-06 Örebro Racing Club antog utmaning att arrangera en SM deltävling på is
Arrangemanget genomför den 26 februari på Storfors Motorstadion i samarbete med Storfors MK, Storfors Kommun och Karlskoga MF.
Det har inte arrangerats någon IS-SM sedan 1994-95 söder om Umeå.

Bilarna i stora klassen(klass 1) har värre fäste och fart en STCC-bil då de är skodda med 23 mm långa nabb.
Många storstjärnor har prövat IS åkande bl a Eric Carlsson, Picko Troberg bland de mest rutinerade med lite mindre rutin i detta gäng räknas Ola Strömberg in trots 6 mästerskapstecken på IS bana.
Till 2006 års säsong kommer vi att få se forne Svenska/Thailändske asfalts-mästaren Peggen Andersson på hal IS i en Saab.
Ser man på förutsättningar idag så är det 2 decimeter is på "banan" och det är lovat kallt i januari och februari så de 5-6 decimetrarna som behövs skall inte vara något problem.

Pressinformatör
Mikael Carlsson

06-01-05 Ändringar i IS-SM/RM 2006
I samråd med berörda arrangörer har programmet för 2006 års mästerskap i Isracing ändrats enligt nedanstående.
SM/RM i isracing 2006
26 feb Örebro Racing Club
4 mar Luleå Motorsällskap
11 mars MK Nord-Jämten
12 mars Umeå AK
18 mars Överkalix MK
19 mar Morjärvs Motorsällskap
 
uppdaterad 06-02-02


06-01-05 Isracing får en egen sida på Miv!
Vilket borde ha skett för länge sedan. MEN bättre sent än aldrig! På den här sidan samlar vi pressutskicken från Isracingen och hoppas att ni är flitiga att maila in info!
maria@motorsportivarmland.nu


<< Till startsidan