<< Tillbaka till Startsidan

De 5 mest populära motorsportevenemangen bland svenskar

Motorsport har ett stort följe i Sverige, och det finns flera populära evenemang som lockar tusentals fans varje år. Här deltar många av de bästa förarna i världen, vilket är en stark dragningskraft för de fans som finns i landet. I den här artikeln tar vi en titt på de 5 mest populära motorsportevenemangen bland svenskar.

Många av dessa evenemang går att satsa på om du är intresserad av att slänga in en satsning på vilken förare som ska vinna. Mr Green & Motorsport & betting är ett ypperligt exempel där detta är möjligt, och erbjuder många olika typer av satsningar som du kan vara intresserad av.

5 av de mest populära motorsportsevenemangen för svenskarna
Nedan är viktiga exempel:
Rally Sweden


Rally Sweden är ett av de mest ikoniska evenemangen på den svenska motorsportkalendern. Detta snötäckta rallylopp lockar toppförare från hela världen och som kämpar i några av de mest utmanande terrängerna i Europa. Rallyt pågår vanligtvis under fyra dagar, med förare som tävlar på isiga och snötäckta vägar på landsbygden i Sverige och Norge.

Några av de mest kända etapperna i Rally Sweden inkluderar Vargåsen-etappen, som har ett enormt hopp som förarna måste navigera, och den legendariska Colin's Crest, som är uppkallad efter den brittiske rallyföraren Colin McRae. Evenemanget lockar stora skaror av åskådare, som kommer för att bevittna de snabba hastigheterna och heja på sina favoritförare.

Med tanke på att detta är Sverige största evenemang inom sporten är det inte särskilt svårt att förstå varför det ständigt är en storfavorit bland svenskarna!

Scandinavian Touring Car Championship
Scandinavian Touring Car Championship (STCC) är ett motorsportevenemang som hålls i Sverige. Evenemanget hette ursprungligen Swedish Touring Car Championship, och innehöll endast svenska förare och team.

2010 slogs STCC samman med Danish Touring Car Championship (DTC), och evenemangets namn ändrades till Scandinavian Touring Car Championship (STCC). Sammanslagningen samlade några av de bästa förarna och teamen från Norden och har sedan dess lockat många och har en rejäl skara fans runt om i landet.

STCC har en hel del olika bilklasser. Bilarna är byggda enligt strikta tekniska specifikationer och är designade för att ge spännande och konkurrenskraftig racing för fans. Lopp hålls på slutna banor i Sverige, men har även körts i Danmark och Norge, med flera evenemang under säsongen.

STCC har attraherat några av de största namnen inom branschen, inklusive Mattias Ekström, Thed Björk och Johan Kristoffersson, som alla har tävlat i serien de senaste åren. Därmed är det inte särskilt konstigt att evenemanget är ett av de mest populära bland svenskarna.

MotoGP Sverige
MotoGP är den främsta serien i världen vad gäller racing med motorcyklar, och den svenska omgången av mästerskapet är alltid en höjdpunkt på säsongen. MotoGP Sverige, som hålls på den legendariska Mantorp Park-banan, lockar toppförare från hela världen, något som lockar tusentals besökare från runt om i landet.

Eventet äger vanligtvis rum i augusti och har tre olika klasser av racing: Moto3, Moto2 och MotoGP. MotoGP-klassen är mästerskapets främsta klass och har några av de snabbaste och skickligaste förarna i världen. Evenemanget lockar stora skaror av fans, som kommer för att bevittna snabb action och heja på sina favoriter.

Swedish Speedway Grand Prix
Speedway är en populär motorsport i Sverige, och Swedish Speedway Grand Prix är ett av de största evenemangen på kalendern. Evenemanget lockar de bästa speedwayåkare från hela världen. Många svenskar anser att Speedway är Sveriges viktigaste motorsport, och det är inte svårt att förstå varför.

Många av de främsta åkarna kommer ifrån eller bor och tävlar i Sverige, och sporten bidrar med action och nöje likt få andra sporter.

Race of Champions
Race of Champions är ett prestigefyllt motorsportevenemang som samlar några av världens främsta racerförare från runt om i världen. Evenemanget hålls årligen och innehåller en serie head-to-head-lopp i identiska bilar på en specialdesignad bana.

År 2023 hölls mästerskapet Race of Champions i Piteå, en stad i norra Sverige känd för sina snöiga vintrar och fantastiska natur. Evenemanget ägde rum i en speciellt konstruerad arena, där fans från hela världen samlades för att ta del av mästarna.

Svenskarna tar även del av mästerskap via TV, streaming och mer
Medan motorsportevenemang hålls på olika platser runt om i Sverige, föredrar många fans att följa sporten från bekvämligheten av sina egna hem. TV-nätverk som Viasat och SVT sänder regelbundet motorsportevenemang, vilket gör att fans kan se händelserna live.

De senaste åren har streamingtjänster blivit allt mer populära bland svenska motorsportfans, med plattformar som Viaplay och Dplay som erbjuder streaming av stora evenemang, samt repriser, höjdpunkter och annat exklusivt innehåll.