<< Tillbaka till Startsidan

Helt självkörande bilar kan bli en verklighet inom snar framtid

Självkörande bilar låter som total science fiction, eller hur? Sanningen är att de redan existerar och befinner sig ute på vägarna. Många nya bilar har någon typ av självkörande egenskaper, oavsett om det handlar om automatisk parkering, självgående landsvägskörning eller andra aspekter.

Men snart kan de helt självkörande bilarna bli en verklighet. De flesta större tillverkare jobbar stenhårt på att vara först ut på marknaden, och Tesla, Waymo och ett flertal företag ligger långt fram i utvecklingen.

Självkörande bilar finns redan, men bara till viss del
Faktum är att det redan finns massvis med självkörande bilar på våra gator, och har funnits ganska länge. Teslas bilar erbjuder en rad med självkörande funktioner, vilket även stämmer för bilar som produceras av Volvo, Mercedes, BMW, med flera.

De är dock inte helt självkörande, och det är just det som är skillnaden mellan riktigt självkörande bilar och de som endast har självkörande funktioner. Dagens bilar är t.ex. kapabla till att parkera på egen hand, köra på landsväg och byta filer. De är dock inte kapabla till att köra 100% på egen hand, åtminstone inte på ett helt säkert sätt.

Vissa tillverkare experimenterar just nu med konceptet av helt självkörande bilar, och faktum är att de faktiskt har en del bilar ute på vägarna just nu, dock med en förare som övervakar att allting går rätt till.

Därmed kommer det att ta ytterligare ett tag innan vi helt och hållet kan släppa ratten, och istället se på filmer, spela spel som de som finns hos https://www.storspelare.se/casino, eller göra något annat som tar bort fokus från bilkörningen.

Problem som fortfarande måste lösas
Det finns dock en hel del problem som fortfarande måste lösas innan gemene man får tillgång till helt självkörande bilar, varav nedanstående är viktiga exempel:

Filosofiska problem
De filosofiska problemen är de som onekligen är svårast att lösa. Låt oss säga att en självkörande bil måste välja mellan alternativet att rädda föraren av bilen och ett litet barn som springer ut i vägen. Vilket alternativ väljer den?

Det finns tusentals liknande filosofiska problem som måste lösas innan de självkörande bilarna får fritt fram på vägarna runt om i världen.

Tekniska problem
Det finns självklart även en del tekniska problem som måste lösas och finslipas innan de helt självkörande bilarna ger sig ut på vägarna. En stor del av detta är dock redan löst, men det finns en del detaljer som måste fixas innan tekniken blir säker nog att användas.


Vilka tillverkare som ligger bäst till just nu
Det finns ett flertal olika tillverkare som ligger riktigt bra till, och många andra ligger förmodligen längre fram än de är villiga att säga. Nedan är dock några av de som jobbar hårt på den självkörande tekniken, och som numera anses vara långt fram eller ledande inom branschen:

Waymo
Waymo är en ledande aktör som trots detta kommer lite i skymundan. Faktum är att de förmodligen leder loppet mot de helt självkörande bilarna. Företaget ägs av Alphabet, ett konglomerat som även äger det gigantiska varumärket Google.

Med tanke på den otroliga teknik som finns inom företaget, tillsammans med den bottenlösa plånboken, är det svårt att räkna bort Waymo som ledande inom branschen.

Tesla
Det är omöjligt att räkna bort Tesla, något vi har fått erfara under det senaste årtiondet. De har massvis med statistik och data som hjälper dem rejält, och kommer förmodligen att vara en avgörande del för framtidens självkörande bilar.