Länk till Bilsportmässan

Här finner du information och pressutskick för 2004 års mässa!
Svenska racing- och rallyeliten i ovanligt möte

2004 2005 2006 2007


04-11-17 SM i virituell racing
På fredag möts för första gången de svenska bilsportstjärnorna i ett inofficiellt virtuellt Svenskt Mästerskap i racing. Det är de svenska racing- och rallylandslagen som gör upp om titeln "Virtual Racing Champion 2004" under Bilsportmässan i Älvsjö. Utöver landslagsförarna kan även ett par andra förare dyka upp på ett wild card.

Mästerskapet avgörs i den nya officiella FIA GT-spelsimulatorn GTR, som släpps publikt i Sverige till våren. Spelet har redan nu rönt stor uppmärksamhet för sin otroliga autentism och känsla för detaljer. Till sin hjälp får föraren riktiga racetekniker som hjälper till att ställa in bilarna. Förarna kommer under dagen att få göra tester och kvala in till finalracet där det endast finns plats för de fyra bästa förarna.

"När jag körde i England spelade jag mycket på datorn. Det är framförallt ett bra sätt att lära sig de riktiga banorna" säger Richard Göransson, årets suverän och mästare i den svenska STCC-serien. "Sättet att tänka är som på riktigt även om det inte är samma fartkänsla. Fysiskt sätt är det ju inte samma faror - man är odödlig."

Även rallyförarna är på plats för att mäta sina krafter, även om racingförarna kanske bör ha en fördel av att vara lite mer på hemmaplan.

"Det här är en kul grej" säger den nyblivne juniorvärldsmästaren i rally, P-G Andersson. "Även på rallysidan finns det många bra och realistiska spel. Men de senaste åren har jag inte kört så mycket spel, så jag får väl koncentrera mig på att hålla mig mellan räckena" skrattar P-G Andersson.

Finalracet sker på stora scenen på kl 16.45. Där koras inte bara en segrare bland förarna, även mekanikerna kommer att uppmärksammas med ett speciellt pris, Racing Engineer Award, från MAF - Motorbranschens Arbetsgivareförbund.

På fredag får vi alltså slutgiltigt veta vem som är Sveriges snabbaste bilförare, av alla kategorier - i alla fall i teorin.

Svenska landslaget i racing 2004
Robert Dahlgren
Alx Danielsson
Richard Göransson
Sebastian Hohenthal
Edward Sandström
Alexander Storckenfeldt
Björn Wirdheim

Svenska landslaget i rally 2004
P-G Andersson
Daniel Carlsson
Jennie-Lee Hermansson
Tobias Johansson
Jimmy Joge
Oscar Svedlund

För mer information kontakta:
Bo Schager, Swedish Motor Sport Challenge, tel 08-440 38 40, 070-11 11 944, mail bo@smsc.nu.

04-11-11 Grupp E forum på Svenska Bilsportmässan
Lördagen den 20 november mellan kl.12-14 inbjuder rallyutskottet alla intresserade till ett forum kring grupp E på Svenska Bilsportmässan (exakt lokal meddelas senare). Allt sedan grupp E infördes som en rallyklass under Svenska Bilsportförbundets vingar har denna livligt debatterats. För att få en samlad bild, och där den som så önskar direkt skall kunna ställa frågor och ge synpunkter, kommer den arbetsgrupp som utformat dagens regler att närvara på forumet.

För arbetsgruppen
Claes Pettersson

04-11-01 DTM-vinnaren till Bilsportmässan
Veckorna före Svenska Bilsportmässan i Älvsjö faller allt mer på plats. Nu är det klart att Mattias Ekströms DTM-vinnande V8-Audi kommer finnas på mässan som äger rum den 19-21 november på Stockholmsmässan.

För bara drygt tio år sedan, 1993, inleddes Mattias Ekströms racingkarriär. Då tävlade han i karting och gick året efter över till SSK-klassen Renault 5 Junior. Två år senare stod han som mästare i Renault-klassen, blev utsedd till "Young driver of the year" och fick en STCC-styrning av Volvo med Picko Troberg som mentor. Hur det gick? Bra, han blev tvåa i serien. 1999 krönte han sin karriär i STCC med SM-guld och sedan 2001 har Mattias Ekström från Krylbo i Dalarna varit en internationell stjärna i tyska stenhårda DTM-serien. I år, för bara några veckor sedan, stod Mattias för bragden att totalsegra DTM! Bilen han tävlar med i Tyskland är en rörramsbyggd Audi A4DTM med mer än 460 hk och ett vridmoment på 500 Nm. Racerbilen är ett riktigt monster med sekventiell 6-växlad låda, justerbar differential och den har kolfiberbromsar samt körs på 18-tums däck. Nu har du chansen att studera bilen som på Svenska Bilsportmässan visas för första gången i Sverige. Troligen kommer även Mattias till Stockholm.


För mer information, www.bilsportmassan.se
Stockholmsmässans Presstjänst, May-Britt Pella, tel 08-749 43 36, may-britt.pella@stofair.se

04-10-25 Svenska Bilsportmässan bjuder på svensk rallyhistoria
Bara en månad kvar tills portarna slås upp. Stockholmsmässan i Älvsjö börjar se otroligt intressant ut för motorsportentusiasterna. Nu är det klart att en av Sveriges mest folkkära rally- och rallycrossförare bjuder på stor show.

I flera decennier har värmlänningen Per Eklund tävlat med mottot "En får ente ge sig". Hur karln outtröttligt har orkat ladda om för nya satsningar år för år är nästan obegripligt. Och fortfarande är han med i den absoluta europatoppen när det gäller rallycross.

Per Eklund började tävla i rally för fyrtio år sedan har han tävlat i nära nog alla bilmodeller som finns. Dessutom har Per tillsammans med Clarion Sveriges, ja kanske världens, längsta och mest trogna sponsorsamarbete.

Besökarna på Svenska Bilsportmässan är bara att gratulera. Nu är det klart att Per Eklund och Clarion slår på stort och visar en stor del av Eklunds fantastiska framgångshistoria.
Förutom mängder av filmklipp, häftiga bilder och chans att träffa Per Eklund, kommer mässpubliken bjudas på en kavalkad av hans tävlingsbilar genom åren.
Till exempel Nissan Micra turbo, Lancia Delta Integrale Grupp A, den brutala Grupp B-bilen MG Metro och den Saab V4 som Per totalsegrade Svenska Rallyt 1976 med.

Naturligtvis finns även årets SM-vinnande rallycross-Saab och den ultrahäftiga Pikes Peak-Saaben på plats.
Bara den här montern gör det värt att besöka Svenska Bilsportmässan i Älvsjö!

För mer information, www.bilsportmassan.se
Stockholmsmässans Presstjänst, May-Britt Pella, tel 08-749 43 36, may-britt.pella@stofair.se

04-10-12 Europapremiär på Svenska Bilsportmässan!
För varje dag som går inför Svenska Bilsportmässan i höst faller allt mer på plats.
Nu är det, förutom mängder av häftig motorsport, klart med en Europapremiär.

Officiellt har inte Ford Mustang GT 2005 visats i Europa. Ännu.
Men tack vare Exclusive Cars i Stockholm kommer maskinen till Svenska Bilsportmässan den 19-21 november på Stockholmsmässan i Älvsjö. Mustang GT 2005 med 4,6-liters V8-motor är den första serietillverkade Mustangen som levererar 300 hk. Modellen finns även med en 210-hästars V6-maskin. Ta chansen att se vildhästen med egna ögon.

För första gången någonsin genomför svensk bilsport en riktigt stor manifestation i huvudstaden. Mässan är ett samarrangemang mellan tidningen Bilsport, Stockholmsmässan och Svenska Bilsportförbundet. Här erbjuds besökaren allt från biltävlingarnas dramatiska värld till styling- och gatbilarnas heta trender.

För mer information, www.bilsportmassan.se
Stockholmsmässans Presstjänst, May-Britt Pella, tel 08-749 43 36, may-britt.pella@stofair.se

04-09-27 Mindre än två månader kvar
Bilsport och stjärnglans i Stockholm
För första gången någonsin genomför svensk bilsport en riktigt stor manifestation i huvudstaden. Svenska Bilsportmässan blir något alldeles extra oavsett om besökaren föredrar tävlingsbilar eller gatbilar. Var så säkra på att alla intressanta personer inom svensk bilsport kommer till Svenska Bilsportmässan den 19-21 november på Stockholmsmässan.

Veckorna går fort och Svenska Bilsportmässan i Älvsjö närmar sig snabbare än en tävlingsbil på högvarv. Svensk motorsports största manifestation någonsin ser ut att bli hur bra som helst. Mässan som är ett samarrangemang mellan tidningen Bilsport, Stockholmsmässan och Svenska Bilsportförbundet pågår från fredagen den 19 november till och med söndagen den 21 november. Här erbjuds besökaren allt från biltävlingarnas dramatiska värld till styling- och gatbilarnas heta trender.

Toppbilarna
Eller vad sägs om toppbilarna från tidningen Bilsports evenemang under året. På Svenska Bilsportmässan visar de bästa ekipagen från såväl En dag på Strippen, En dag på Racerbanan och Bilsport Action Meet upp sig.
SASCA arrangerar även sin SM-final i billjud under Svenska Bilsportmässan.
Dessutom kommer hela eliten ur svensk bilsport till Stockholmsmässan för en mängd fina prisutdelningar.
Lördagen den 20 november inleds de festliga ceremonierna på stora scenen redan kl.13.00.

De mest ärofyllda
Under dagen och kvällen kommer de prestigefyllda Bilsport Award-utmärkelserna att delas ut. STCC och VEIDEC Trophys vinnare tar emot sina medaljer och Svenska Bilsportförbundet genomför sin årliga medaljutdelning. Allt varvat med intervjuer med kändisar från motorsportens häftiga värld.
De tyngsta och allra mest ärofyllda priserna och utmärkelserna delas ut under festliga former på lördagskvällen.

För mer information, www.bilsportmassan.se
Stockholmsmässans Presstjänst, May-Britt Pella, tel 08-749 43 36, may-britt.pella@stofair.se