Gå med här och du stödjer MiV!


Rapport från Rally Finland

Blå rubrik = wrc
Grön rubrik = jvm

Svart rubrik = GrN


Se tidsschema Rally Finland

Patrik Flodin och GrN följer ni på www.patrikflodin.com07-08-05 Ford dominerade i Finland- Sjunde segern för Grönholm
Med nya Focus RS WRC 07 dominerade Ford det finska VM-rallyt. Marcus Grönholm vann tävlingen för sjunde gången i karriären och hade stallkompisen Mikko Hirvonen närmast efter sig. Regerande världsmästaren Sébastien Loeb fick nöja sig med en tredjeplats.

Genom sin historiska triumf i Finland – tangerade Hannu Mikkolas rekord på sju segrar – drygade Marcus Grönholm ut sin ledning i VM-tabellen. Med sju tävlingar kvar på programmet är han nu 13 poäng före Loeb.
Fransmannen gjorde vad han kunde för att hänga med de båda finländarna i täten, men insåg ganska snart att han inte skulle ha någon segerchans den här gången. Redan efter tio specialsträckor konstaterade han:
– Fordbilarna är för snabba. Jan kan inget göra.
Efter det koncentrerade sig Loeb på att slå vakt om sin tredjeplats i tävlingen. Segern för Grönholm och Mikko Hirvonen kriga om.
Den sistnämnde utmanade verkligen Grönholm, men till en förstaplats räckte inte hans ansträngningar den här gången. "Kungen av Finland" vann med en marginal på 24,2 sekunder.
– Men Mikko pressade mig hårt hela helgen så det fanns ingen möjlighet för mig att slappna av. Ett enda litet misstag från min sida och han hade passerat, konstaterade Grönholm och passade samtidigt på att tacka sin stallkompis och landsman.
– Jag är tacksam över att Mikko var före Loeb och därmed hjälpte mig att utöka försprånget till fransmannen i VM-tabellen. Det här resultatet är bra för både mig och Mikko och för Ford i märkesmästerskapet.
Det sistnämnda toppar Ford 40 poäng före Citroën inför nästa deltävling som avgörs i Tyskland 17-19 augusti.
Bakom topptrion slog sin några överraskande namn in på poängplats. Bakom fyran Chris Atkinson och femman Henning Solberg blev det nämligen Xavier Pons på sjätte (debut i Subarus VM-stall), Urmo Aava på sjunde (första WRC-poängen för juniorstjärnan) och norske mästaren Mads Østberg på åttonde plats. Den sistnämnde, som dominerat mästerskapet på hemmaplan med eftertryck, har haft svårt att få till det hittills i VM-sammanhang, men i Finland lossnade det verkligen.

Fullpoängare för Sandell

I Finland kom den äntligen – Patrik Sandells första VM-triumf i Junior Rally Championship för säsongen. Tillsammans med kartläsaren Emil Axelsson var Patrik 1.19 minuter före tvåan Kalle Pinomäki efter fyra intensiva dagar och 23 sträckor.

Glädjen hos den regerande juniorvärldsmästaren gick inte att ta miste på efteråt. Segern i Finland var stor.
– Det känns fantastiskt. Vi har haft några kanondagar i bilen. Det kan inte kännas mycket bättre än så här, jublade Patrik efteråt.
– Att vinna i Finland är extra kul. Det här är kanske den mest prestigefyllda tävlingen av alla. Vinner man här har man visat att man verkligen kan köra bil, konstaterade en lika glad Emil.
Segern var den första i VM-sammanhang med en Renault Clio R3. Det gjorde givetvis framgången än större.
– Renault Sport och Kruse Promotion har gjort ett kanonjobb. de har jobbat stenhårt sedan förra tävlingen på att få fram en konkurrenskraftig bil till Finland. Det här visar att bilen är att räkna med i framtiden, säger Patrik.
Fullpoängaren i Finland innebar att Patrik Sandell och Emil Axelsson klättrade till tredje plats med 19 poäng i mästerskapet. Toppar gör Suzukiförarna Per-Gunnar Andersson (28 poåäng) och Urmo Aava (24 poäng), som båda avstod att köra JRC-klassen i Finland.
Estländaren Aava körde Mitsubishi Lancer WRC i stället och tog genom sjundeplatsen totalt sina första VM-poäng någonsin i WRC-klassen.

Flodin i Grupp N
I Grupp N blev det också svensk seger – genom Patrik Flodin. När ledande Anton Alén, som vann klassen före Flodin i fjol, tvingades ge upp med motorproblem på den sista etappen kunde Patrik enkelt styra mot seger. Marginalen till tvåan, finländaren Teemu Arminen, blev över tre och en halv minut.
Det är alltid kul att vinna ett rally, speciellt om man känner att man gett allt man har. Men i den här tävlingen hade vi stolpe in och vann på grund av andras misstag och missöden och det känns mindre bra, Vi hade mer att ge och Anton Alén var rallyts värdiga vinnare. Jag lider verkligen med honom nu, sa Patrik sportsligt efter målgång.

Resultat. Rally-VM, Finland, 3-5 augusti.
WRC:
1) Marcus Grönholm, Finland, Ford Focus, 2.57.26,1
2) Mikko Hirvonen, Finland, Ford Focus, + 24,2 sek
3) Sébastien Loeb, Frankrike, Citroën C4, + 1.09,9 min
4) Chris Atkinson, Australien, Subaru Impreza, + 3.02,8
5) Henning Solberg, Norge, Ford Focus, + 4.29,4
6) Xavier Pons, Spanien, Subaru Impreza, + 7.00,5
7) Urmo Aava, Estland, Mitsubishi Lancer, + 7.39,6
8) Mads Östberg, Norge, Subaru Impreza, + 9.31,9

Förar-VM efter 9 av 16 deltävlingar:
1) Grönholm, 75 poäng
2) Loeb, 62
3) Hirvonen, 57
4) H. Solberg, 28
Dani Sordo, Spanien, Citroën C4, 28
6) Petter Solberg, Norge, Subaru Impreza, 26

Märkesmästerskapet:
1) BP-Ford, 132 poäng
2) Citroën Total, 92
3) Subaru, 48

Junior Rally Championship:
1) Patrik Sandell, Sverige, Renault Clio, 3.25,14,5
2) Kalle Pinomäki, Finland, Renault Clio, + 1.19,1 min
3) Michal Kosciuszko, Polen, Renault Clio, + 4.13,7
4) Conrad Rautenbach, Zimbabwe, Citroën C2, + 4.31,8
5) Tapio Suominen, Finland, Suzuki Swift, + 5.46,4
6) Vilius Rozukas, Lettland, Suzuki Swift, + 9.14,5
7) Alessandro Bettega, Italien, Ford Fiesta, + 12.28,5
8) Yoan Bonato, Frankrike, Citroën C2, + 13.05,8

Mästerskapet efter 4 av 7 delt:
1) Per-Gunnar Andersson, Sverige, Suzuki Swift, 28
2) Urmo Aava, Estland, Suzuki Swift, 24
3) Patrik Sandell, Sverige, Renault Clio, 19
4) Jaan Mölder, Estland, Suzuki Swift, 14

Grupp N:
1) Patrik Flodin, Sverige, Subaru Impreza, 3.18.01,1
2) Teemu Arminen, Finland, Subaru Impreza, + 3.36,1 min
3) Maris Neiksans, Lettland, Mitsubishi Lancer, + 9.10,7
07-08-05 Patrik och Emil vann i Finland
Regerande juniorvärldsmästarna Patrik Sandell och Emil Axelsson tog idag sin första seger för året då de vann det finska VM-rallyt. 1 minut och 19 sekunder blev segermarginalen ner till tvåan, teamkamraten Kalle Pinomäki.
- ”Det känns helt fantastiskt. Vi har haft några kanondagar i bilen. Den kan inte kännas mycket bättre än så här” säger Patrik Sandell.
- ”Att vinna i Finland är också extra kul. Det här är kanske den mest prestigefyllda tävlingen av alla. Vinner man här har man visat att man verkligen kan köra bil” säger kartläsaren Emil Axelsson.

Patrik och Emil riktar också ett stort tack till Renault Sport och teamet Kruse Promotion, efter segern som är den första i VM-sammanhang för den nya Renault Clio R3.
- ”De har gjort ett kanonjobb. De har jobbat stenhårt sen förra tävlingen på att få fram en konkurrenskraftig bil till Finland. Det här visar att bilen är att räkna med i framtiden” säger Patrik.

Segern innebär att Patrik och Emil klättrar till tredje plats i mästerskapet med 19 poäng. Leder gör de båda Suzuki-förarna P-G Andersson och estländaren Urmo Aava, på 28 respektive 24 poäng

Topp 5:
1. Sandell 3:25:14,5
2. Pinomäki +1:19,1
3. Kosciuszko +4:13,7
4. Rautenbach +4:31,8
5. Suominen +5:46,4
07-08-05 Flodin vann GrN i Finland
Patrik Flodin och hans co-driver Maria Andersson slutade som segrare i det Finska VM-rallyt som kördes i helgen. Trots det är Patrik inte helt nöjd:
- "Vi har inte haft något bra rally. Under fredagen hade vi stora problem med fjädringarna och fick lov att ägna hela dagen åt att testa och få till rätt inställningar. Tidsmässigt hängde vi med Alén alldeles för dåligt." säger Patrik.

Anton Alén var den som dominerade rallyt med sin lite vassare Super 2000-bil. Trots att Patrik och Maria hade problem, körde de på i ett högt och jämnt tempo och gjorde inte några som helst misstag. De slutade på en andra plats under rallyts första dag, sedan Anton Alén fått två punkteringar och tappat över en minut.

Under lördagen fungerade bilen mycket bättre och Patrik och Maria körde på i ett betydligt högre tempo. De plockade in viktiga sekunder gentemot de bakomvarande bilarna och förlorade heller inte lika mycket till Alén.

Inför dagens sista och avgörande sträckor tvingades Anton Alén bryta pga motorproblem. Patrik och Maria gid därmed ut som nya ledare, med en marginal på över två och en halv minut ner till tvåan. De körde på i ett högt och jämnt tempo även idag och tappade egentligen bara tid på den näst sista sträckan. Då slog de i en sten som skadade fälgen, så den tryckte emot bromsoket. Bilens vibrationer gjorde att de slog ner på tempot. Trots det ökade de på sin ledning och vann rallyt med över tre och en halv minut gentemot tvåan Teemu Arminen.
- "Det är givetvis alltid kul att vinna ett rally" säger Patrik efter målgång "Speciellt om man känner att man gett allt man har. Men i det här rallyt hade vi stolpe in och vann på grund av andras misstag och missöden och det känns mindre bra. Vi hade mer att ge och Anton Alén var rallyts värdige vinnare. Jag lider verkligen med honom nu" avslutar Patrik.

Trots smolken i segern har Patrik och Maria genomfört ett mycket bra rally. De har kört på i ett högt och jämnt tempo och inte tagit några risker. Förutom att vinna GrN, slutar de även på en hedervärd 15:e plats totalt, vilket visar att de kört på med rejäl fart ändå.

www.patrikflodin.com. hittar du mer information. Där har vi följt rallyt, sträcka för sträcka.

Topp 5, GrN, Rally VM i Finland
1. Patrik Flodin (S) 3:18:01,1
2. Teemu Arminen (Fin) 3:21:37,2 +3:36,1
3. Maris Neiksans (Lv) 3:27:11,8 +9:10,7
4. Jukka Metsälä (Fin) 3:28:43,6 +10:42,5
5. Alessandro Brushetta 3:30:59,1 +12:58,0

Officiell resultatlista hittar du här: http://www.wrc.com/page/StageTimes/0,,10111~20070723,00.html
07-08-05 Grönholm vinner Rally Finland för sjunde gången!
Grönholm vinner Rally finalnd för sjunde gången på åtta år! Ingen VM-förare har förut vunnit sju VM-deltävlingar i samma land, så hatten av för Macus!!!

Marcus vann även sista sträckan, 1,7 sekunder före Hivonen och 1,8 sekunder före Loeb.

Tvåan Hirvonen är mycket nöjd, han tycker det har varit ett fantastiskt rally och var glad åt att kunna matcha Grönholms tider. Loeb säger att han bara har att acceptera att finnarna är snabbare på hemmavägar och han säger att han måste vara snabbare i Tyskland.

Nöjd är givetvis också Marcus. Han ser fram emot prisutdelningen men säger samtidigt att det nu är ett svårt rally i Tyskland.

SS23 Fem i topp
1. Marcus Grönholm, 2:57:26,1
2. Mikko Hirvonen, Fin, 2:57:50,3 +24,2
3. Sebastien Loeb, F, 2:58:36,0 +1:09,9
4. Chris Atkinson, Aus, 3:00:28.9 +3:02,8
5. Henning Solberg, N, 3:01:55,5 +4:29,4
07-08-05 SS22; Grönholm vinner rallyts näst sista sträcka
Näst sista sträckan, Lankamaa, som var 22,83 km lång vanns av Marcus Grönholm. Han var 2,0 sekunder före Hirvonen och 5,3 sekunder före Loeb. Henning blev femma, 17,5 sekunder efter. En sträcka återstår nu, den 7,54 långa Ruuhimaki och den startar klockan 11:22 svensk tid.

SS22 Fem i topp
1. Marcus Grönholm, 2:53:28.3
2. Mikko Hirvonen, Fin, 2:53:50.8 +22.5
3. Sebastien Loeb, F, 2:54:36.4 +1:08.1
4. Chris Atkinson, Aus, 2:56:26.8 +2:58.5
5. Henning Solberg, N, 2:57:54.1 +4:25.8
07-08-05 SS21; Grönholm vinner knappt - Flodin i ledning
Marcus Grönholm går imål som vinnare på sträckan, endast 0,1 sekund före Hirvonen och 2,3 sekunder före Loeb. Henning får sjunde bästa tid, 9,2 sekunder efter.
Sordo, Stohl, Latvala, Hänninen och Petter startar inte om idag. Det samma gäller JRC förarna Beres, Propop och Pärs startar inte heller.

Anton Alén hade motorproblem efter gårdagens målgång och kunde idag inte komma till start. Därmed leder nu Patrik och Maria GrN (mer info på www.patrikflodin.com)

SS21 Fem i topp
1. Marcus Grönholm, 02:42:21.1
2. Mikko Hirvonen, Fin, 02:42:41.6 +20.5
3. Sebastien Loeb, F, 02:43:23.9 +01:02.8
4. Chris Atkinson, Aus, 02:45:09.4 +02:48.3
5. Henning Solberg, N, +04:08.3

07-08-04 Patrik och Emil i ledning efter andra dagen
Nu har Patrik Sandell och Emil Axelsson kört färdigt för idag. De går till nattvila som ledare i juniorklassen i VM när 20 av totalt 23 sträckor körts.
- ”En helt perfekt dag. Målet var att sätta press på Prokop som var i ledning. Vi tog 4 sekunder på honom på första sträckan. Då fick han väl lite kalla fötter och två sträckor senare körde han av” säger Patrik Sandell.
- ”De sista tre sträckorna har känts jä----t bra! Vi leder med 57 sekunder nu. Inför varje sträcka har vi sagt till varandra hur tacksamma och glada vi är för att få chansen att vara här i Finland och få köra VM-rally. Både teamet och vår lilla Renault har skött sig bra” säger Patrik.

Nu väntar massage, mat och sömn innan rallyt går in på sin sista dag i morgon. Då väntar tre specialsträckor med start 09:15 svensk tid.

Topp 5 efter dag 2:
1. Sandell 3:01:18,6
2. Pinomäki +57,1
3. Bettega +3:01,9
4. Kosciuszko +3:30,5
5. Suominen +3:34,7
07-08-04 GrN; Flodin på en betryggande andraplats
Rallyt inleddes inte på bästa sätt för Patrik Flodin under gårdagens inledande rally. Han hade stora problem med fjädringarna och tvingades ägna den inledande tiden till att försöka få till inställnignarna. Trots det höll de upp ett både högt och jämnt tempo. Inför dagen låg de på en andraplats, endast 0,1 sekund före tvåan Aki Teiskonen.

Idag höjde de upp tempot ett snäpp och tappade inte alls så mycket på sträckorna. Flera av förarna har haft problem eller tvingats bryta, men Patriks jämna och höga tempo har gett utdelning. Anton Alén med sin Super 2000-bil som går som ett skållat troll på de finska vägarna har han inte rått på, men de ligger kvar på en andraplats och har nu en marginal på över två och en halv minut till tvåan Teemu Arminien.

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi följt Patrik och Maria och toppen i GrN, sträcka för sträcka.
07-08-04 JRC; Sandell kvar i ledning efter dag 2
Patrik Sandell och Emil Axelsson är kvar i ledning efter lördagens rally. Rautenbach som höll upp ett rejält tempo och såg ut att kunna hota svenskarna, slog sönder bromsarna när han landade på SS16 och har därmed rasat i tabellen. Tvåa är istället Kalle Pinomäki, 57,1 sekunder efter svenskarna.

Ner till trean Bettega är det över tre minuter, så det ser onekligen bra ut för Sandell/Axelsson inför morgondagens sista tre sträckor.

JRC efter SS20
1. Patrik Sandell, 3:01:18.6
2. Kalle Pinomäki, 3:02:15.7 +57,1
3. Andrea Bettega, 3:04:20.5 +3:01,9
4. Michael Kosciuszko, 3:04:49.1 +3:30,5
5. Tapio Souminen, 3:04:53.3,:34,7

07-08-04 SS20; Hirvonen vinner även dagens sista sträcka
Mikko Hirvonen var snabbast även på dagens sista sträcka. Han gick imål 0,5 sekunder före Grönholm och 5,9 sekunder före Loeb. Därmed leder Grönholm med 20,4 sekunder inför morgondagen.

SS20 Fem i topp
1. Marcus Grönholm, Fin, 2:36:45.2
2. Mikko Hirvonen, Fin, 2:37:05.6 +20.4
3. Sebastien Loeb, F, 2:37:45.7 +1:00.5
4. Chris Atkinson, Aus, 2:39:26.5 +2:41.3
5. Henning Solberg, N, 2:40:44.3 +3:59.1

07-08-04 SS19; Hirvonen kammade hem sträcksegern
Mikko Hirvonen lyckades äntligen slå Grönholm och var 0,6 sekunder före honom i mål. Trea blev Loeb, 2,9 sekunder efter. Henning Solberg fortsätter köra mycket fint och fick fjärde bästa tid, 8,3 sekunder efter.

SS19 Fem i topp
1. Marcus Grönholm, Fin, 2:28:31,1
2. Mikko Hirvonen, Fin, 2:28:52,0 +20,9
3. Sebastien Loeb, F, 2:29:26.2 +55,1
4. Chris Atkinson, Aus, 2:30:55.9 +2:24,8
5. Henning Solberg, N, 2:32:12.9 3:41,8

07-08-04 SS18; Grönholm och Hirvonen fortsätter ta kommandot
Grönholm vann åter sträckan, 1 sekund före ständiga tvåan Hirvonen som jagar hack i häl. Trea blev Henning Solberg, 6,1 sekund efter och Loeb tappade 8,7 sekunder efter att ha kört fel i ett vägbyte.

Förarkommentarer:
- "Det var väldigt halt inne på sträckan och jag ska göra allt för att behålla min placering de två sista sträckorna idag" Henning Solberg
- "Jag åkte rakt fram i ett vägbyte och var tvungen att vända Vi tappade bara 5 sekunder. Det går inte alls som jag vill" sa Loeb.

Atkinson fick 10 sekunder i tidstillägg för en tvjuvstart på SS13.

SS18 Fem i topp
1. Marcus Grönholm, Fin, 2:21:43.1
2. Mikko Hirvonen, Fin, 2:22:04.6 +21.5
3. Sebastien Loeb, F, 2:22:35.9 +52.8
4. Chris Atkinson, Aus, 2;23,55,8 +2:12.
5. Henning Solberg, N, 2:25:17.2 +3:34.1
07-08-04 SS17; Grönholm vinner igen
Marcus Grönholm vinner sträckan igen och är 4,0 sekunder före Hirvonen och 4,3 sekunder. Henning åter fyra, 13,0 efter.

SS17 Fem i topp
1. Marcus Grönholm, 2:11:33.3
2. Mikko Hirvonen, Fin, 2:11:33.3
3. Sebastien Loeb, F, 2:12:17.4 +20.5
4. Chris Atkinson, Aus, 2:13:33.2 +1:59.9
5. Henning Solberg, N, 2:15:01.3 +3:28.0

07-08-04 SS16 JRC; Sandell leder än - tack vare punktering
Patrik Sandell och Emil Axelsson fick den femte bästa tiden på den här sträckan och var 7,6 sekunder efter Jaan Mölder som vann. Tvåa blev Pinokäki, 3,4 sekunder efter och trea blev Bettega, 5,6 sekunder bakom.

Tvåan Conrad Rautenbach höll ett extremt högt tempo på sträckan och ledde inför sista splittiden med 12,6 sekunder och fortsatte öka. Men i ett av hoppen slog han ner för hårt och fick därmed en punktering som kostade honom 23,3 sekunder. Därmed dryga Patrik ut sin ledning till 40,3 sekunder. Tidigare trean, Nikara, tappade över tre minuter på sträckan.

JRC efter SS16
1. Patrik Sandell, 2:24:06.6
2. Conrad Rautenbach, 2:24:46.9 +40,3
4. Kalle Pinomäki, 2:24:59.4 +52,8
4. Michael Kosciuszko, 2:27:33.1 +3:26,5
5. Villius Rozukas, 2:27:44.5 +3:37,9

07-08-04 SS16; Grönholm ökade 3 sekunder till
Marcus Grönholm vann sträckan och var 3,0 sekunder före Hirovnen och 4,8 sekunder före Loeb. Henning gör en fin instats på sträckan och blir åter fyra, 13,0 sekunder efter.


Förarkommentarer:
- "Jag förstår inte hur man kan köra fortare" sa Loeb förvånat i mål.
- "Vi tycker det är jättekul" säger Chris Atkinson om sträckan "men det är svårt"
- "Det gick inte så bra" sa Luis Perez Compac som hade problem med växellådan.
- "Jag förlorade all hydralik, när jag landade väldigt hårt inne på sträckan"
- "Jag tyckte jag gjorde det riktigt bra, men ändå slog Pons oss med 7 eller 8 sekunder"
- "Jag kan inte köra fortare än så här" sa Grönholm "Hirvonen kör bra och jag får passa mig för honom"


SS16 Fem i topp
1. Marcus Grönholm, 2:04:41.1
2. Mikko Hirvonen, Fin, 2:04:57.6 +16.5
3. Sebastien Loeb, F, 2:05:20.9 +39.8
4. Chris Atkinson, Aus, 2:06:26.1 +1:45.0
5. Henning Solberg, N, 2:07:56.1 +3:15.0

07-08-04 Petter bryter i Finland
Petter Solberg och Phil Mills har parkerat bilen efter att ha tagit sig i mål på sträckan. Han har haft stora problem med bilen, tappade nästan två minuter på SS14 och över minuten på SS15.

07-08-04 SS15; Grönholm vinner - Henning fyra
Marcus Grönholm vinner åter sträckan och ökar på sin ledning med 2,4 sekunder gentemot tvåan Hirvonen. Loeb blev trea, 5,2 sekunder efter och på en fjärdeplats hittar vi Henning Solberg, 11,1 sekund efter. Sordo bryter pga tekniska problem. Henning kliver upp till en total femteplats efter sträckan.

Petter har fortsatta problem och tappade 1:14,7 på sträckan.

Förarkommentarer:
- "Jag fortsätter attackera och har bra flyt, men det räcker inte" sa Loeb i mål
- "Det är okej, även om jag trodde jag skulle kunna öka lite mer gentemot Hirvonen, men han kör bra!"
- "Tog det lungt" Chris Atkinson
- "Farten är okej, de har jobbat på bra med bilen och gjort ett bra jobb" Henning Solberg


SS15 Fem i topp
1. Marcus Grönholm, 1:49:21.3
2. Mikko Hirvonen, Fin, 1:49:34.8 +13.5
3. Sebastien Loeb, F, 1:49:56.3 +35.0
4. Chris Atkinson, Aus, 1:50:51.3 +1:30.0
5. Henning Solberg, N, 1:52:23.3 +3:02.0
-
8. Petter Solberg, N, 1:53:50.8 +4:29.5

07-08-04 SS14 JRC; Sandell leder
Patrik leder finska rallyt efter SS14 då Martin Propkop körde av vägen. Patrik säger att han inte tänker slå ner på tempot, eftersom han hittat en bra och hög rytm. Han stortrivdes också på den klassiska Ounnipuhja
- "Helt underbart, vägen, farten och publiken" jublade han i mål på sträckan.

JRC efter SS14
1. Patrik Sandell, 1:54:10.7
2. Conrad Rautenbach, 1:54:37.5 +26,8
3. Jarik Nikara, 1:54:58,4 +47,7
4. Kalle Pinomäki, 1:55:12,1 +1:01,4
5. Andrea Bettega, 1:57:01.3 +2:50,6

07-08-04 SS14; Grönholm vann - Petter tappade
Marcus Grönholm vann åter sträckan, hela 4,8 sekunder före Hivonen och 5,5 sekunder före Loeb. Henning tappade 30,6 sekunder och Petter har fått tillbaka samma problem som igår. Bilen är mycket svår hanteerlig och mer som en tvåhjulsdriven bil. Han tappar 1:50,9 och rasade ner till sjundeplats

Förarkommentarer:
- "Det gick inte alls som jag ville, första delen av sträckan var mycket hal och jag förlorade grepp. Mittenpartiet var mycket bra, men vi förlorade mycket i starten" sa Loeb
- "Mycket kul att köra" sa Sordo.

SS114 Fem i topp
1. Marcus Grönholm, 1:39:08.7
2. Mikko Hirvonen, Fin, 1:39:19.8 +11.1
3. Sebastien Loeb, F, 1:39:38.5 +29.8
4. Chris Atkinson, Aus, 1:40:23.8 +1:15.1
5. Daniel Sordo (E), 1:41:19.3 +2:10.6
6. Henning Solberg, N, 1:41:59.6 +2:50.9
7. Petter Solberg, N, 1:42:23.5 +3:14.8

07-08-04 SS13; Grönholm vinner sträckan
Grönholm är 1,5 sekunder före Hirvonen och 4,9 sekudner före Loeb på den trettonde sträckan. Petter har fortfarande problem med bilen och tappade 23,1 sekunder.

Manfred Stohl rullade på sträckan och startar inte om mer idag.

SS13 Fem i topp
1. Marcus Grönholm, 1:23:33.4
2. Mikko Hirvonen, Fin, 1:23:39.7 +6.3
3. Sebastien Loeb, F, 1:23:56.3 +22.9
4. Chris Atkinson, Aus, 1:24:43.0 +1:09.6
5. Petter Solberg, N, 1:24:57.3 +1:23.9
-
7. Henning Solberg, N, 1:25:53.7 +2:20.3

07-08-04 SS12; Loeb vinner sin första sträcka i Finland i år
Loeb tog hem sträcksegern och var 2,2 sekunder före Grönholm och 2,6 sekunder före Hirvonen.

Förarkommentarern:
-"Vi har ändrat lite inställningar på bilen och jag är nöjd med den nu" sa Loeb
- "De nya sträckorna är bättre för mig, eftersom de är nya för alla och jag hänger med bättre då"
- "Det kommer att bli en lång och svår dag och jag vet att Loeb kommer att attackera" sa Hirvonen
- "Jag var lite för långt ut i en sväng och slog i bilen lite" sa Henning


SS12 Fem i topp
1. Marcus Grönholm, 1:12:14.1
2. Mikko Hirvonen, Fin, 1:12:18.9 +4.8
3. Sebastien Loeb, F, 1:12:32.1 +18.0
4. Chris Atkinson, Aus, 1:13:07.8 +53.7
5. Petter Solberg, N, 1:13:14.9 +1:00.8
-
7. Henning Solberg, N, 1:13:57.4 +1:43.3
07-07-03 JRC: Tvåa efter första dagen
Efter två sträcksegrar och en radda andraplatser ligger Patrik Sandell och Emil Axelsson tvåa när 10 av totalt 23 sträckor körts av Rally Finland. Leder gör tjecken Prokop som har 40 sekunders marginal ner till svenskarna.
- ”Vi ska fortsätta jaga Prokop imorgon. Vi har ju vunnit ett par sträckor och åkt jämnt med honom på flera. Särskilt på de lite mer tekniska sträckorna har vi satt bra press på honom. Det bådar gott för imorgon då det blir mer knixiga och krävande sträckor” säger Patrik Sandell.

Nu återstår endast superspecialen på travbanan inne i Jyväskylä innan det är dags för kvällsvila. Imorgon kör man hela 18 mil specialsträckor, vilket motsvarar nästan två SM-deltävlingar.
07-08-03 SS10; Grönholm ökar en sekund till Hirvonen
Marcus Grönholm ökar på och är 1,1 sekund före jagande Hirvonen i mål. Trea blev Loeb, 4,6 sekunder efter och Atkinson knep fjärdeplatsen 9,0 sekunder efter Marcus. Petter blev femma, 14,1 bakom och Henning sjua, 28,8 efter. Henning förlorade servostyrningen de sista 1-2 kilometranra.
- "Det där var riktigt rikgigt jobbigt" pustar han ut i mål. "Tur man tränat i sommar" skrattar han.

Nu återstår en superspecial av dagen och den startar klockan 19:00 svensk tid.

SS10, Fem i topp
1. Marcus Grönholm, 1:03:57.8
2. Mikko Hirvonen, Fin, 1:04:01.6 +3.8
3. Sebastien Loeb, F, 1:04:17.9 +20.1
4. Chris Atkinson, Aus, 1:04:44.4 +46.6
5. Petter Solberg, N, 01:04:54.5 +56.7
-
7. Henning Solberg, N, 1:05:28.6 +1:30.8
07-08-03 SS9; Grönholm igen
Grönholm plockade åter hem sträckseger och var nu hela 1,7 sekunder före Hirvonen och 2,6 sekunder före Loeb. Sordo blev fyra, 6,7 sekunder efter och Petter och Henning tappade 7,6 sekunder respektive 8,0 sekunder. Därmed återtar Sordo sjätteplatsen och "knuffar" ner Henning till sjundeplats igen.

SS9, Fem i topp
1. Marcus Grönholm, 53:22.2
2. Mikko Hirvonen, Fin, 53:24.9 +2.7
3. Sebastien Loeb, F, 53:37.7 +15.5
4. Chris Atkinson, Aus, 53:59.8 +37.6
5. Petter Solberg, N, 54:04.8 +42.6
-
7. Henning Solberg, N, 54:24.2 +1:02.0
07-08-03 SS8; Grönholm strax före Hirvonen i mål
Sebastien Loeb tappade ytterligare 1,2 sekunder gentemot Grönholm. Hirvonen fortsätter hålla upp tempot, men fick se sig slagen med 0,2 sekunder och knap därmed andraplatsen. Petter får femte bäste tid, 3,4 sekunder efter och Henning femte, 5,3 efter. Henning går därmed om Sordo och ligger nu sexa.

Förarkommentarer:
- "Det är inte lätt att vara först på vägen" sa Grönholm "inga linjer eller bromsspår alls"
- "Vi måste fortsätta attackera, eftersom vi har två Subaru bakom oss" sa Loeb imål. "Det är bara att acceptera att Marcus är snabbare"
-"Ett väldigt stort hopp" sa Sordo imål efter det berömda hoppet på Urria.

SS8, Fem i topp
1. Marcus Grönholm, 49:25.5
2. Mikko Hirvonen, Fin, 49:26.5 +01.0
3. Sebastien Loeb, F, 49:38.4 +12.9
4. Chris Atkinson, Aus, 49:49.6 +24.1
5. Petter Solberg, N, 50:00.5 +35.0
6. Henning Solberg, N, 50:19.5 +54.0
07-08-03 SS7 JRC; Sandell tvåa än
Sandell körde jämnt med ledande Propkop på de två sista sträckorna och han och Emil ligger kvar på en andraplast

JRC efter SS7

1. Martin Propkop, 51:20,1
2. Patrik Sandell, 51:20.1 +33,2
3. Conrad Rautenbach, 1:01,4
4. Josef Beres, 51:50.0 +1:03,1
5. Kalle Pinomäki, 52:11.7 +1:24,8
07-08-03 SS7; Grönholm vinner igen
Marcus Grönholm var 0,4 sekunder före tvåan Hirvonen i mål och dubblade därmed sin ledning. Petter blir åter trea, 2,2 sekunder efter.

Jari Matti Latvala har problem både med punkteringar och står i slutet på sträckan utan högerhjul. Han tvingas bryta dagens rally.

Förarkommentarer:
-"Jag kan inte köra fortare. Jag tar risker och var nästan av vägen två gånger på sträckan" sa Loeb.
- "Det är fantastiskt" skrattar Hirvonen i mål.
- "Det går bra, men vi har haft lite problem" säger Sordo
- "Det är stor skillnad på bilen, men vi kan fortfarande göra mycket på bilen"

SS7, Fem i topp
1. Marcus Grönholm, 44:48.9
2. Mikko Hirvonen, Fin, 44:49.7 +0.8
3. Sebastien Loeb, F, 45:00.6 +11.7
4. Chris Atkinson, Aus, 45:11.4 +22.5
5. Petter Solberg, N, 45:20.5 +31.6
-
7. Henning Solberg, N, 45:37.6 +48.7

07-08-03 SS6; Grönholm och Hirvonen lika
Grönholm och Hirvonen fick på sträckan samma tid, därmed är det samma ställning i toppen. Trea på sträckan blev Petter Solberg som var 0,7 sekunder efter. Loeb flev fyra och tappade ytterligare 1,4 sekunder till Grönholm.

SS6, Fem i topp
1. Marcus Grönholm, Fin, 38:12.8
2. Mikko Hirvonen, Fin, 38:13.2 +00.4
3. Sebastien Loeb, F, 38:22.1 +09.3
4. Chris Atkinson, Aus, 38:30.0 +17.2
5. Petter Solberg, N, 38:42.2 +29.4
-
7. Henning Solberg, N, 38:54.7 +41.9

07-08-03 SS5; Grönholm återtog ledningen
Marcus Grönholm vann sträckan, 0,5 sekunder före Hirvonen och 1,4 sekunder före Loeb. Därmed går han upp i ledning igen.

Petters bil är i bättre skick och han fick fjärde bästa tid, 2,0 sekunder efter Marcus och går dämre dom Sordo.

Förarkommentarer:
- "Det är svårt" säger Loeb "jag kör så fort jag kan, vad mer kan jag göra"
- "Nu har jag iallafall en fyrhjulsdriven bil" skrattar Petter imål "bilen har fortfarande problem, den är 60 % bättre, men inte bra än."
- "Jag är nöjd" säger brodern Henning nöjt "jag tar steg för steg" avslutar han med en punktering i mål.

SS5, Fem i topp
1. Marcus Grönholm, Fin, 31:30.1
2. Mikko Hirvonen, Fin, 31:30.5 +00.4
3. Sebastien Loeb, F, 31:38.0 +07.9
4. Chris Atkinson, Aus, 31:44.4 +14.3
5. Petter Solberg, N, 31:58.8 +28.7
-
7. Henning Solberg, N, 32:07.7 +37.6

07-08-03 SS4; Bra start för Sandell - tvåa
Patrik Sandell är nöjd med sin start. De tog det lite försiktigt på den inledande sträckan, men har annars kört på i ett bra tempo.

Martin Propkop leder rallyt, 24,1 sekunder före Sandell och 34,0 Före Rautenbach:


JRC efter SS4
1. Martin Propkop, 26:15.2
2. Patrik Sandell, 26:39.3 +24,1
3. Conrad Rautenbach, 26:49.2 +34,0
4. Josef Beres, 26:58.5 +43,3
5. Jarkko Nikara, 27:03.5 +48,3
07-08-03 SS4; Hirvonen ny ledare
Hirvonen var 1,0 sekunder före Grönholm i mål och gick därmed om landsmannen och övertog ledningen. Latvala fick tredje bästa tid, 1,6 sekunder efter.

Urmo Aava startar i en WRC mitsubishi och ligger åtta.

SS4, Fem i topp
1. Mikko Hirvonen, Fin, 23:19.9
2. Marcus Grönholm, Fin, 23:20.0 +00.1
3. Sebastien Loeb, F, 23:26.5 +06.6
4. Chris Atkinson, Aus, 23:30.3 +10.4
5. Dani Sordo, E, 23:45.9 +26.0
6. Petter Solberg, N, 23:46.7 +26.8
7. Henning Solberg, N, 23:49.5 +29.6

07-08-03 SS3; Grönholm i topp
Jari Matti Latvala gjorde en lättare avåkning och tappade över en och en halv minut. Snabbast på stäckan var Marcus Grönholm, 2,1 sekunder före Loeb och 2,8 sekunder före Hirvonen.

Petter Solberg hade riktigt stora problem med bilen. Den var av någon anledning väldigt svårkörd och kändes mer som en tvåhjulsdriven bil. Han tappar 8,6 sekunder och fick åttonde bästa tid.

Därmed har vi nu trippel finland i topp

SS3, Fem i topp
1. Marcus Grönholm, Fin, 16:31.6
2. Mikko Hirvonen, Fin, 16:32.5 +0,9
3.Sebastien Loeb, F, , 16:33.8 +02.2
4. Chris Atkinson, Aus, 16:35.0 +03.4
5. Manfred Stohl, A, 16:44.6 +13.0
6. Petter Solberg, N, 16:46.2+14.6
8. Henning Solberg, N, 16:54.8 +23.2

07-08-03 SS2; Flodin fyra ut
Anton Alén var snabbast ut bland GrN-bilarna. Han vann sträckan 5,3 sekudner före Miettinen och 14,6 sekunder före Miettinen. Patrik och Maria fick fjärde bästa tid, 15,6 sekunder efter Alén.

SS2, 17,20 km
1. Anton Alén (Fin) 10:28.2  
2. Matti Rantanen (Fin) 10:35.3 +7,1
3, Jarkko Miettinen (Fin) 10:42.9 +14,7
4. Patrik Flodin (S) 10:43.2 +15,0
5. Aki Teiskonen (Fin) 10:44.3 +16,1Mer info på www.patrikflodin.com där vi följer rallyt sträcka för sträcka

07-02-03 SS2; Jari Matti Latvala snabbast ut
Jari Matti Latvala var snabbast ut på den 17,20 långa sträcka som inledde dagens rallyt. Han var 1,6 sekunder före Mikko Hirvonen och 4,6 sekunder före Marcus Grönholm.

SS2, Fem i topp
1. Jari Matti Latvala, 9:40.4
2. Mikko Hirvonen, 9:42.2 +1.8
3. Marcus Grönholm, 9:44.1 +3.7
4. Sebastien Loeb, 9:44.2 +3.8
5. Chris Atkinson, 9:44.2 +3.8
-
7. Petter Solberg, 9:50.1 +9.7

SS1, Fem i topp
Chris Atkinsson, 1:20.6
Marcus Grönholm, 1:20.8 +0.2
Sebastien Loeb, 1:20.9 +0.3
Daniel Sordo, 1:21.2 +0.6
Petter Solberg, 1:21.3 +0.7

07-08-02 Sandell inledde snabbt
Snabbast på shakedown och tvåa på den inledande superspecialen. Patrik Sandell och Emil Axelsson verkar vara i god form när Rally Finland drar igång.
- ”Vi vann vårt heat mot estländaren Mölder med tre sekunders marginal och har en halv sekund upp till förstaplatsen. Det var en bra start på rallyt och Renaulten känns grymt bra. Rallyt avgörs ju inte förrän på söndag, men det är alltid skönt med en bra start, det ger bra självförtroende inför resten” säger Patrik Sandell.

Imorgon fredag startar rallyt på allvar då tio specialsträckor körs. Rallyt avslutas på söndag efter sammanlagt 23 sträckor.
07-08-02 Shakedowntiderna - Sandell och Grönholm snabbast
Marcus Grönholm fick den snabbaste tiden av WRC-förarna under morgonens shakedown. Han gjorde fyra vändor och fick 2:04,6 som bästa tid. Näst snabbast var Petter Solberg som åkte fem vändor och fick 2:05,6. Trea blev Loeb som inte vunnit nån seger här i Finland. Han körde fyra vändor med bästa tiden 2:06,3.

Bland juniorerna var det Patrik Sandell som var snabbast. Han åkte två gånger och fick tiden 2:29,6 som bäst. Näst snabbaste junior blev Jozef Berez som noterade 2:32,3 på en av sina tre omgångar. Tredje tid noterade hemmaåkaren Kalle Pinomäki, 2:33,9.

GrN bilarna, där vi har Patrik Flodin till start, körde inte Shakedown.

Skakedowntiderna hittar du här>>
07-08-01 Sandell tror på Hirvonen i nygammalt rally
Även om Patrik Sandell och Emil Axelsson kört Finska VM-rallyt en gång tidigare, och åkt rekognoseringen två gånger tidigare, är det mycket som är nytt. Över hälften av specialsträckorna är helt nya för i år. Men även de äldre sträckorna som borde vara bekanta innehåller nya utmaningar.
-”Vi har utvecklats så mycket sista året så vi slängde faktiskt fjolårstnoterna redan på första sträckan och skrev helt nya noter. Vi åker helt andra linjer idag än för bara ett år sedan” säger Patrik Sandell.
- ”Det här har också varit en av de längsta rekognoseringarna jag varit med om. I vanliga fall är det ca 18 sträckor, varav de flesta körs två gånger, så det är kanske 10 vi behöver reka. Men nu har vi rekat 17 sträckor på två dagar” berättar Patrik.

Just att det är så många nya specialsträckor gör att Patrik har ett lite oväntat tips ang den stora WRC-klassen.
- ”Jag tror att Mikko Hirvonen kan överraska. Han har haft det svårt att hävda sig mot Loeb, Grönholm och Solberg när det gällt sträckor som de andra har kört på i många år. Men nu i år tror jag att det nya upplägget kan vara en fördel för honom” säger Sandell.

Torsdag kväll är det dags för ceremoniell start samt en kort inledande publiksträcka på travbanan i Jyväskylä. Och fredag morgon börjar allvaret.

07-08-01 Nu ska rally-VM avgöras - Grönholm och Loeb i het titelkamp
Semestern är över – nu ska rally-VM avgöras.
Med åtta deltävlingar kvar på programmet slåss Marcus Grönholm och Sébastien Loeb om titeln.
Vem utav dem blir världsmästare 2007?

Efter ett uppehåll på två månader rivstartar "andra halvlek" på VM-säsongen i Finland 3-5 augusti. För Grönholm är det en vinstlott. De sju senaste åren har han nämligen vunnit sitt hemlands VM-deltävling vid inte mindre än sex tillfällen.
– Det här är mitt favoritrally och jag känner att jag har goda segerchanser även i år, säger finländaren.
Självklart är Marcus storfavorit till ännu en triumf och passande nog kommer han till start i en helt ny bil. Han och stallkompisen Mikko Hirvonen kommer att ratta var sin Ford Focus RS WRC 07, en utveckling av 06-modellen den finska duon varit så framgångsrik med tidigare under säsongen.
Efter tre segrar hittills i år toppar Grönholm VM-tabellen inför omstarten. Han har nio poäng fler än tvåan, regerande mästaren Sébastien Loeb. Citroënföraren har en seger mer än finländaren, men också två nollor i protokollet. Det gör hela skillnaden mellan de båda titelrivalerna så här långt in i mästerskapet.
De två senaste åren har Loeb varit tvåa efter Grönholm i VM-seriens snabbaste rally. Hans målsättning är minst lika hög den här gången.
– Jag kommer att göra det jag kan för att vinna, lovar fransmannen, som dock är väl medveten om att han knappast har råd med en tredje nollpoängare i protokollet.
Det skulle kunna ge Grönholm ett svårintagligt försprång inför upplösningen av mästerskapet.
– Det är ingen lätt situation jag befinner mig i, men rally handlar om små marginaler och förutsättningarna kan ändras väldigt snabbt, säger han.
Ingen går säker för ödesdigra misstag på de snabba vägarna i Finland. Inte ens Grönholm.
– Att jaga rekord är bra, men viktigare än en ny seger på hemmaplan, är att jag besegrar Loeb och utökar min ledning till honom i VM-tabellen, resonerar därför finländaren.
Med fyra deltävlingar på asfalt under VM-seriens andra halvlek kan Grönholm behöva ett poängmässigt försprång inför fortsättningen. På asfalt är Loeb nämligen ytterst svårslagen.

Sandell är ute efter lyft
Regerande juniorvärldsmästaren Patrik Sandell gör sin fjärde VM-start för säsongen. Hittills i år har 25-åringen från Östersund haft svårt att försvara sin topposition i mästerskapet. Nio poäng har det blivit hittills vilket gör att Renaultföraren bara parkerar på sjätte plats i tabellen.
I Finland hoppas han emellertid på ett lyft. Inställningen innan start är det åtminstone inget fel på.
– Vi kör för seger, det finns inget annat. Det blir full attack från första metern, säger han.
Inför Finland toppas mästerskapet, som i år förlorat sin VM-status och därför bär namnet Junior Rally Championship, av en annan svensk, Per-Gunnar Andersson. Suzuki, som PG tävlar för, har emellertid valt bort Finland till förmån för andra tävlingar i JRC-kalendern.
Anmäld till tävlingen var Andersson ändå – i en Mitsubishi i Grupp N – men någon start blir det inte. På grund av fortkörning blev PG nyligen av med körkortet hemma i Sverige och tvingades därmed ställa in resan till Finland.

Ensam om att försvara de svenska färgerna i Grupp N-klassen blir därför Patrik Flodin. I fjol var han besviken klasstvåa efter hemmafavoriten Anton Alén. I år är Flodin ute efter revansch.
Deltävling i Finland ingår inte i Grupp N-VM. Nästa deltävling i det mästerskapet är Nya Zeeland 31 augusti-2 september.

Rally-VM i TV
Sveriges Television sänder ett 55 minuter långt sammandrag från VM-rallyt i Finland söndagen 5 augusti. Dramatiken från årets nionde deltävling visas i SvT 2 kl 16.35-17.30. Missa inte det.

Ställningen i förar-VM efter 8 av 16 deltävlingar:
1) Marcus Grönholm, Finland, Ford, 65 poäng
2) Sébastien Loeb, Frankrike, Citroën, 56
3) Mikko Hirvonen, Finland, Ford, 49
4) Dani Sordo, Spanien, Citroën, 28
5) Petter Solberg, Norge, Subaru, 26
6) Henning Solberg, Norge, Ford, 24

Märkesmästerskapet:
1) Ford, 114 poäng
2) Citroën, 86
3) Subaru, 43

Ställningen i Junior Rally Championship efter 3 av 7 deltävlingar:
1) Per-Gunnar Andersson, Sverige, Suzuki, 28 poäng
2) Urmo Aava, Estland, Suzuki, 24
3) Jaan Mölder, Estland, Suzuki, 14
4) Josef Béres, Slovakien, Renault, 9
5) Aaron Bukart, Tyskland, Citroën, 9
6) Patrik Sandell, Sverige, Renault, 9


07-07-31 Rolig och nyttig fakta och info om Rally Finland
* Det är 57:e gången Neste Oil Rally i körs i Finland i år.

* 46% av årets rally är nya i förhållande till i fjol. Bara fem av fjolårets sträckor körs helt lika i år. Sju av sträckorna är helt nya i VM-sammanhang.

* Rally Finland är VM-seriens i särklass snabbaste rally. Högsta snitthastighet som är uppnådd i rallyt hade Marcus Grönholm då han vann rallyt 2004. 122,62 km i timmen hade han då i genomsnittshastighet på sträckorna. Tidernas snabbaste rally var Rally Artentina 1983, då vinnaren Hannu Mikkola hade 123,5 km i snitthastighet i timmen i sin Audi Quatro.

* Rally Finland är populärt både bland de utlänska och inhemska förarna. I årets rally är det deltagare från 28 länder.

* Rallyt är det enda i dagens VM-rallyn som har haft samma bas i samma stad så länge de har haft VM-status. Hela tiden sedan 1973 har Jyväskylä varit värdsstad.

* Superspecialen på travbanan i Killeri kommer att direktsändas i TV både på torsdag och fredag, bland annat på Eurosport.

* Rallyna är ett av de få VM-rallyn som Sebastien Loeb inte har vunnit. Både Loeb och hans Citroën-kollega Daniel Solrdo har varit och testat i Finaldn innan rallyt. Sordo deltok i OK Auto-Rally nyligen, men körde av vägen.

* Marcus Grönholm är Kungen av Rally Finland. Han har vunnit rallyt sex gånger de sju senaste åretn. Årets VM-ledare är därför storfavorit även i år. Tillsammans med Fordkollegan Mikko Hirvonen debuterar han med den nya Ford WRC -07:an. Ford ställer upp med tre bilar i fabriksteamet, där Khalid Al Qassimi gör sin debut. För övrigt är det hela 11 Focus WRC bilar totalt anmälda till rallyt.

* Även Subaru ställer upp med tre bilar i Finland när spanske Xavier Pons gör sin debut. Som vanligt kör även Petter Solberg och Chris Atkinsson i teamet. Petter har en andraplats som bäst i Finland, vilket han fick 2003.

* Stobart M-Sport Ford Rally Team ställer upp med fyra bilar. Henning Solberg, Jari-Matti Latvala, Mattew Wilson och Stuart Jones är förarna. De två förstnämnda är nominerade till VM för team.

* OMV Kronos Citoën ställer upp med Manfred Stohl i Finland. Från och med Rally Tyskland kommer även Francois Duval in i teamet och ersätter därmed Daniel Carlsson.

* Munchi´s Ford Rally Team hade inte Finland med i sitt program i år, men ställer ändå upp med sina två bilar.

* Årest nya norgemästare Mads och Østberg kartsläsaren Ole Kr. Unnerud startar med sin Subaru Impreza WRC. Andreas Mikkelsen och Ola Fløene med sin Ford Focus WRC finns också på plats.

* Varje deltägare får använda 40 däck under rallyt, med shakedown inräknat. Det är sju däcksbyten. Längsta distansen man måste köra med samma däck är 68,61 km (sträcka 12-14).

* Det är 102 anmälda totalt till rallyt.

* Hela rallyt är 1.375,15 km långt.

* Rallyt har 23 specialsträckor som mäter 360,34 km.

* Längsta etappen är 33,01 km och är SS14 och SS16.

* Högsta punkten i rallyt är SS2 och SS5 som går på 250 meters höjd över havet.

* Shakedown är på onsdag och är 3,76 km lång och ligger 6 km nordväst om servicplatsen.

* När Marcus Grönholm vann rallyt i fjol hade han en genomsnittshastighet på 122,06 km på specialsträckorna.

07-07-31 Tidsschema Rally Finland 2-5 augusti
Rally Finland är i full gång. Under tisdagen och onsdagen är det rekognosering och på torsdag startar rallyt med en superspecial klockan 19:00 svensk tid. Rallyt består av 23 specialsträckor som mäter 360,34 km. Räknar vi in transporterna är årets Finska Rally 1.375,15 km långt.

Rallyt ingår i JRC och vi har Patrik Sandell till start där. P-G Andersson valde inför VM-säsongen bort det här rallyt. En annan svensk hittar vi i GrN, nämligen Patrik Flodin. GrN ingår inte i VM.

Tidsschema Rally Finland (Svensk Tid)
Torsdag 2 aug
19:00 SS1 SSS Killeri 1 2,06 km

Fredag 3 aug
Service A
06:54 SS2 Vellipohja 1 17,20 km
07:50 SS3 Mökkiperä 1 13,72 km
08:29 SS4 Palsankylä 1 13,31 km
Service B
11:06 SS5 Vellipohja 2 17,20 km
12:02 SS6 Mökkiperä 2 13.72 km
12:41 SS7 Palsankylä 2 13,31 km
Service C
15:21 SS8 Urria 9,96 km
15:51 SS9 Lautaperä 8,70 km
16:29 SS10 Jukojärvi 22,25 km
19:00 SS11 SSS Killeri 2 2,06 km
Service D

Lördag 4 aug
Service E
06:17 SS12 Kaipolanvuori 13,46 km
07:30 SS13 Juupajoki 22,14 km
08:14 SS14 Ouninpohja 1 33,01 km
Service F
11:15 SS15 Leustu 21,27 km
12:24 SS16 Ouninpohja 2 33,01 km
14:10 SS17 Ehikki 1 14,88 km
15:23 SS18 Himos 18,56 km
16:19 SS19 Ehikki 2 14,88 km
16:54 SS20 Surkee 14,89 km
Service G

Söndag 5 aug
Service H
09:15 SS21 Valkola 10,38 km
10:07 SS22 Lankamaa 22,83 km
11:22 SS23 Ruuhimäki 7,54 km
12:10 Målgång


<< Till startsidan