Gå med här och du stödjer MiV!


Rapport från Spanien

Blå rubrik = wrc
Grön rubrik = jvm

Svart rubrik = GrN


Se tidsschema Rally Catalunya


07-10-07 Loeb tog in på Grönholm i kampen om VM-guldet
Sébastien Loeb vann det spanska VM-rallyt – och fick den hjälp han hade hoppats på. Stallkompisen Dani Sordo klämde sig in före Marcus Grönholm i resultatlistan vilket innebär att Loeb nu bara är sex poäng efter finländaren i förarmästerskapet. Kommande helg kan det avståndet krympa ytterligare – i asfalttävlingen på Korsika.

Avslutningen på 2007 års rally-VM håller på och utvecklas till en riktig nagelbitare. Med bara fyra deltävlingar kvar på programmet är det tätt i toppen mellan mästerskapets giganter, fransmannen Sébastien Loeb och finländaren Marcus Grönholm.
Loeb var piskad att vinna i Spanien. Han gjorde det och fick dessutom välkommen hjälp av kompisen i Citroën-stallet, Dani Sordo. Spanjoren slog sin in som tvåa, placeringen före Grönholm. Det gav Loeb nödvändig hjälp i jakten på fjärde raka VM-titeln.
Citroën-duon dominerade asfaltrallyt i Spanien. Redan efter den andra sträckan återfanns de på de två första platserna i resultatlistan – och där blev de kvar tävlingen igenom. Marcus Grönholm vann visserligen den första specialsträckan, men sedan tappade han tid gentemot Loeb och Sordo. Efter den första etappen var finländaren distanserad med 50,6 sekunder och därmed var hans segerchans borta.
Triumfen var Loebs tredje raka i Spanien, vilket gör honom till den segerrikaste föraren någonsin i tävlingen. Att fransmannen återigen skrev ett stycke rallyhistoria var emellertid av underordnad betydelse den här gången. Loeb var mest nöjd över tiopoängaren, hjälpen från Sordo och det faktum att han nu bara är sex poäng efter Grönholm i VM-tabellen inför kommande helgs deltävling. Även på Korsika är underlaget asfalt. Det ger Loeb chansen att krympa avståndet till Grönholm ytterligare.
Bakom de tre toppförarna i Spanien lyckades Grönholms stallkompis i Ford, Mikko Hirvonen, bäst. Han blev fyra närmast följd av Francois Duval, Petter Solberg och Jari Matti Latvala. Åttonde plats, och den sista VM-poängen, erövrade Chris Atkinson.

www.swedishrally.com

07-10-07 Andersson vann och skaffade sig guldläge
P er-Gunnar Andersson skaffade sig guldläge genom att vinna juniorklassen i det spanska VM-rallyt.
Kan PG besegra titelkonkurrenten Urmo Aava även i finalen på Korsika 12-14 oktober blir värmlänningen mästare igen. Första titeln körde PG hem 2004.

Fyra poäng skiljde Suzukiförarna Urmo Aava och PG Andersson åt inför asfalttävlingen i Spanien. Efter seger för svensken och en tredjeplats för estländaren delar de ledningen i tabellen. Båda har 38 poäng.
Det är med andra ord upplagt för en riktig klappjakt på Korsika kommande helg. Först i mål av de båda kan titulera sig mästare.
– Vi gjorde vad vi kom till Spanien för att göra – besegra Aava. Nu gäller det för oss att vara före honom en sista gång den här säsongen för att vinna mästerskapet, konstaterade Andersson direkt efter målgång.
Estländaren öppnade bäst på asfaltvägarna i Spanien, men i ledning på den åttonde sträckan körde han punktering och tappade 1,40 minuter.
Med ett försprång på 1,16 minuter till tjecken Martin Prokop och 1,22 till Aava gällde bara en sak för firma Andersson & Andersson: ta bilen i mål.
– Lättare sagt än gjort. Kör man på säkerhet är det jäkligt lätt att man slappnar av och gör sig skyldig till ett misstag. Vi kör vidare i ett högt och jämnt tempo, sa PG.
Ett misstag blev det ändå. På specialsträcka 9 var Andersson riktigt illa ute.
– Jag missuppfattade en not från min kartläsare Jonas, vilket resulterade i att vi kom in i en kurva på fyran växel där vi borde ha haft i tvåan i stället. Jag drog i handbromsen och vi gled upp på kanten vid sidan av vägen. Lyckligtvis kom vi ner igen utan några skador på bilen, berättar han.
PG behöll ledningen hela vägen in i mål och tog sin tredje seger för säsongen.
Att svensken skulle ha med guldstriden att göra trodde inte många när han tvingades stå över deltävlingen i Tyskland i somras. PG tilläts inte starta eftersom han vid just det tillfället var utan körkort på grund av en fortkörning hemma i Sverige.
Nu, två rallyn senare, har svensken guldläge.
Den regerande juniormästaren, Patrik Sandell, var inte lika glad efter deltävlingen i Spanien. I sitt sista framträdande för säsongen (står över finalen på Korsika) tvingades Sandell bryta med sin Renault Clio på den sjunde sträckan. Då låg han först på nionde plats, distanserad med över minuten.
Nollpoängaren i Spanien innebar dessutom att Sandell inte längre har någon möjlighet att ta medalj i årets mästerskap. Inför finalen kommande helg är han femma på 19 poäng.

Resultat.
Rally-VM Spanien 5-7 oktober
WRC:
1) Sébastien Loeb, Frankrike, Citroën C4, 3.22.50,5 tim
2) Dani Sordo, Spanien, Citroën C4, + 13,8 sek
3) Marcus Grönholm, Finland, Ford Focus, + 39,8
4) Mikko Hirvonen, Finland, Ford Focus, + 1.25,8 min
5) Francois Duval, Belgien, Citroën Xsara, + 2.28,7
6) Petter Solberg, Norge, Subaru Impreza, + 2.54,1
7) Jari-Matti Latvala, Finland, Ford Focus, + 3.38,2
8) Chris Atkinson, Australien, Subaru Impreza, + 4.22,4
9) Xavier Pons, Spanien, Subaru Impreza, + 5.04,1
10) Henning Solberg, Norge, Ford Focus, + 10.32,2

Förar-VM efter 12 av 16 delt:
1) Grönholm, 96 poäng
2) Loeb, 90
3) Hirvonen, 74
4) Sordo, 39
5) P. Solberg, 34
6) H. Solberg, 28

Märkes-VM:
1) Ford, 170 poäng
2) Citroën, 131
3) Subaru, 64

Junior Rally Championship
1) Per-Gunnar Andersson, Sverige, Suzuki Swift, 3.44.24,5 tim
2) Martin Prokop, Tjeckien, Citroën C2, + 33,9 sek
3) Urmo Aava, Estland, Suzuki Swift, + 39,9
4) Josef Beres, Slovakien, Renault Clio, + 3.39,4 min
5) Conrad Rautenbach, Zimbabwe, Citroën C2, + 4.59,8
6) Jaan Mölder, Estland, Suzuki Swift, + 8.59,5
7) Aaron Nicolai Burkart, Tyskland, Citroën C2, + 10.39,6
8) Yoan Bonato, Frankrike, Citroën C2, 12.38,9
Patrik Sandell, Sverige, Renault Clio, bröt.

Mästerskapet med en deltävling kvar:
1) Andersson, 38 poäng
2) Aava, 38
3) Prokop, 24
4) Mölder, 20
5) Sandell, 19
6) Beres, 18

www.swedishrally.com

07-10-07 Rally Catalunya - ett tungt men nyttigt rally för Flodin
Rally Catalunya blev ett riktigt dåligt rally för Patrik och Maria, om man ser till placeringen. Under fredagens inledande rally hängde de med relativt bra, även om de förlorade lite för mycket tid på sträckorna. De låg inför fredagens sista sträckan på en fjärdeplats. Men tre kilometer från målet fick de problem med transmissionen och var tvungen att bryta.

Med Superrallyreglerna startade de om på lördagen och fick fem minuter i tidstillägg. På lördagens fjärde sträcka fick de en punktering och tappade tid. Eftersom de även haft en punktering på väg ut till lördagens första sträcka hade de inget däck att byta till. Därmed kom det alldeles för sent in på service och fick 50 sekunder i strafftid.

Söndagen avslutades med fyra sträckor. Patrik och Maria inledde åter med två punkteringar. På första sträckan tappade de inte så mycket tid, men på den andra sträckan tappade de över fyra och en halv minut!

Ändå är Patrik i det stora hela nöjd med rallyt, körmässigt sett:
- "Jag är givetvis inte alls nöjd med placeringen och hur rallyt förlöpt. Inte alls! Men det här är mitt tredje asfaltsrally och jag var här för att få mer erfarenhet av underlaget. Vi tappar fortfarande för mycket tid per kilometer, men jag har börjat få in en viss rytm i det hela. Jag behöver helt klart mer erfarenhet, men känner att jag börjar hitta rätt! Så på så sätt är jag nöjd med rallyt" summerar Patrik.

Rally Catalunya GrN
1. Andreas Aigner (A) 3:45:30.1
2. Juho Hänninen (Fin) 3:48:59.3 +3:29.2
3. Eyvind Brynildsen (N) 3:50:39.0 +5:08.9
4. Rui Madeira 3:53:30.7 +8:00.6
5. Weijs JR 3:56:33.1 +11:03.0
-
11. Patrik Flodin (S) 4:06:16.5 +20:46.4

Mer info på www.patrikflodin.com där vi följt rallyt sträcka för sträcka.
07-10-07 P-G vann i Catalunya och delar nu ledningen i tabellen inför sista VM-deltävlingen
- "Vi gjorde det vi kom för att göra" sa P-G Andersson direkt efter målgång i det Spanska VM-rallyt. "Vi behövde vara före Urmo Aava för att ha chansen att kamma hem Junior Rally Championship i år"

De var inte bara före teamkompisen Urmo Aava, utan de kammade också hem Juniorklassen i Rally Catalunya. Därmed vann de också sin tredje delseger i årets JRC-omgång.

Men det var en rejält tät kamp och de båda förarna har kört på i ett högt tempo och dominerat klassen. Efter sju sträckor var det estländaren som ledde med 8,2 sekunder före P-G och hans co-driver Jonas Andersson. På rallyts åttonde sträcka råkade Aava ut för en punktering som kostade honom över en och en halv minut.

Därmed gällde det bara för P-G att ta bilen i mål.
- "Så lätt är det inte. Kör man på säkerhet är det j-kligt lätt att man slappnar av och gör misstag" sa P-G efter lördagens sträckor. "Vi kör på i ett högt och jämnt tempo för att hitta en bra rytm och linje att ha kroppen inför finalen på Korsika nästa vecka".

Även under dagens rally körde de på i ett högt och jämnt tempo och var som sämst bara 3,1 sekunder efter. Förutom på sista sträckan då de tappade 17,5 sekunder.
- "Jag tyckte jag höll upp ett bra tempo, men Jonas sa jag körde som en kratta" skrattar P-G efter målgång. "Aava däremot har kört på som en gasell idag" avslutar P-G.

Finalen i JRC körs nästa helg i Frankrike. Först i mål av P-G och Aava blir mästare 2007. Både Urmo Aava och P-G Andersson delar nämligen på ledningen, med 38 poäng vardera.

Mer info på www.pgandersson.se där vi följt rallyt sträcka för sträcka.
07-10-07 SS18 JRC; 2 x Andersson vann Rally Catalunya
Andersönerna P-G och Jonas vann Rally Catalunya och genomförde därmed vad de kom till Spanien för att göra: Vara före Urmo Aava.

Det här blev tredje segern i årets JRC, där de genomfört fyra deltävlingar och varit som sämst tvåa i en av deltävlingarna.

I Frankrike är det samma förutsättningar som i helgen. Först i mål av P-G och Aava, vinner titeln!

Mer info på www.pgandersson.se där vi följt rallyt sträcka för sträcka.

SS18
1. P-G Andersson, 3:44:24.5
2. Martin Prokop, 3:44:58.4 +33.9
3. Urmo Aava, 3:45:04.4 +39.9
4. Josef Beres, 3:48:03.9 +3:39.4
5. Conrad Rautenbach, 3:49:24.3 +4:59.8
07-10-07 SS18; Loeb vann Rally Catalunya
Det blev Loeb som tog hem Rally Catalunya efter ett felaktigt däckval av Grönholm på fredagkvällen. Förarna har dessutom behållt sina placeringar från fredagen och spänningen har inte varit så stor.

Det har gått bättre och bättre, säger Petter. Det ser bra ut inför Frankrike, vi har lite kvar, men det är helt klart åt rätt håll.
Duval tappade tid och sa att sträckan varit hal. Han är nöjd med helgen, trots lite drama på sista sträckan.
- "Nu hoppas vi på bättre tur till Frankrike" sa Grönholm efter målgång.

Dani Sordo är mycket nöjd med rallyt och har gjort en enastående insats. Tack vare honom knappar nu Loeb in på Grönholm i mästerskapet och det skiljer de båda nu bara sex poäng åt.

Sista sträckan vanns av Grönholm som var 4,4 sekunder före Loeb och 6,7 sekunder före Petter Solberg.

SS16, Fem i topp
1. Sebastien Loeb, F, 3:22:50.5
2. Daniel Sordo, E, 3:23:04.3+13.8
3. Marcus Grönholm, Fin, 3:23:30.3 +39.8
4. Mikko Hirvonen, Fin, 3:24:16.3 +1:25.8
5. Francois Duval, F, 3:25:19.2 +2:28.7
6. Petter Solberg, N, 3:25:44.5 +2:54.1
-
10. Henning Solberg, N, 3:33:22.7 +10:32.2


07-10-07 SS17; Grönholm vann sträckan
- "Det är bra att det är torrt", sa Grönholm, "då kan man köra som en idiot".
Han vann sträckan och var 4,2 sekunder före Duval och 4,7 sekunder före trean Hirvonen. Sordo blev femma, 5,3 efter och Loeb sjua, 6,9 bakom Grönholm. Åttonde tid satte Peter, 8,2 sekunder efter.

SS17, Fem i topp
1. Sebastien Loeb, F, 3:07:06.2
2. Daniel Sordo, E, 3:07:20.0 +13.8
3. Marcus Grönholm, Fin, 3:07:50.4 +44.2
4. Mikko Hirvonen, Fin, 3:08:27.7 +1:21.5
5. Francois Duval, F, 3:09:20.2 +2:14.0
6. Petter Solberg, N, 3:09:57.9 +2:51.7
-
10. Henning Solberg, N, 3:16:55.8 +9:49.6

07-10-07 SS16 GrN; Punkteringar sinkar Flodin maximalt
Om det går bra för P-G är det inte vad man kan kalla det som Patrik Flodin genomlider. På dagens första sträcka tappade de 23 sekunder när de fick en punktering 3 km från mål. Vilket är rätt överkomligt. Men en ny punktering sinkade de kapitalt på SS16. De tappade då nästan fyra och en halv minut.

Även Hänninen hade problem och tappade drygt två och en halv minut och Van den Huevel körde patrik om några hundra meter från mål då denne låg under sin bil och försökte hitta felet.

Mer info på www.patrikflodin.com där vi följer rallyt sträcka för sträcka.

SS16
1. Andreas Aigner (A) 3:16:12.9
2. Juho Hänninen (Fin) 3:20:10.5 +3:57.6
3. Eyvind Brynildsen (N) 3:20:40.1 +4:27.2
4. Rui Madeira 3:23:54.9 +7:42.0
5. Wijs JR 3:26:48.9 +10:36.0
-
11. Patrik Flodin (S) 3:37:03.8 +20:50.9
07-10-07 SS16 JRC; Stabilt för P-G
Det går i ett mycket högt och jämnt tempo för P-G och Jonas. På första sträckan idag var de 3,1 sekund efter och på SS16 var de 1,6 sekund efter. Båda sträckorna vanns av Burkart.

P-G är nöjd med både bil, förare och co-driver. Aava snurrade på sista sträckan, höll sig kvar på vägen och fick andra bästa tid. Han jagar med andra ord på rätt hårt.

Mer info på www.pgandersson.se där vi föjer rallyt sträcka för sträcka.

SS16
1. P-G Andersson, 3:15:33,5
2. Martin Prokop, 3:16:26,3 +52,8
3. Urmo Aava, 3:16:40,1 +1:06,6
4. Josef Beres, 03:18:38.6 +3:05.1
5. Conrad Rautenbach, 3:20:46.0 +5:12.5
07-10-07 SS16; Sordo vann med punka
Daniel Sordo vann sträckan och var 0,8 sekunder före Loeb och 8,3 före Grönholm. Hirvonen blev fyra, 8,6 efter och Petter femma, 11,8 sekunder bakom.

Sordo kom imål med en punktering, men skrattade bara och sa att det inte spelar nån roll.
Loeb är nöjd, han kände flytet och tror att Grönholm kör på säkerhet och inte tar några risker nu. Vilket även är Loeb strategi.

Nu är det service och sen avslutar dagens två första sträckor Rally Catalunya. Första bil startar 11:59.

SS16, Fem i topp
1. Sebastien Loeb, F, 2:56:44.2
2. Daniel Sordo, E, 2:56:58.6 +14.4
3. Marcus Grönholm, Fin, 2:57:35.3 +51.1
4. Mikko Hirvonen, Fin, 2:58:07.9 +1:23.7
5. Francois Duval, F, 2:59:00,9 +2:16,7
6. Petter Solberg, N, 2:59:34.6 +2:50.5
-
10. Henning Solberg, N, 3:06:18.6 +9:34.4

07-10-07 SS15; Loeb och Grönholm öppnar med högst tempo
Kombatanterna Loeb och Grönholm öppnar med exakt samma tid på morgonens inledande sträcka. De var 2,3 sekunder före Sordo och 3,4 före Hirvonen.

SS15, Fem i topp
1. Sebastien Loeb, F, 2:41:04.7
2. Daniel Sordo, E, 2:41:19.9 +15.2
3. Marcus Grönholm, Fin, 2:41:48.3 +43.6
4. Mikko Hirvonen, Fin, 2:42:20.6 +1:15.9
5. Francois Duval, F, 2:43:06.4 +2:01.7
6. Petter Solberg, N, 2:43:44.1 ++2:39.4
-
10. Henning Solberg, N, 2:49:31.8 +8:27.1
07-10-06 Slutkört i Spanien - Slut för i år
”En skithelg.” Så sammanfattar Patrik Sandell det spanska VM-rallyt. Efter en avåkning på sjunde sträckan var rallyt, och därmed säsongen, över för honom och kartläsaren Emil Axelsson.
- ”Sånt missflyt. Jag kände i början av sträckan att det äntligen lossnade. Jag började hitta linjen och flytet. Men så nöp det lite mer än vad jag tänkt mig i en kurva. När jag skulle korrigera understyrde bilen och jag fick en lätt avåkning. Tyvärr var det en bergvägg där och hjulupphängningen fick sig en smäll” berättar Patrik Sandell.
- ”Jag får göra som fransmännen säger: glömma rallyt men ta med mig erfarenheten.”

Årets höjdpunkt för de regerande juniorvärldsmästarna blev istället andraplatsen i Rally Norway, och framförallt Rally Finland där de tog hem segern före teamkamraten Kalle Pinomäki.
- ”Rally Finland brukar räknas som den kanske finaste titeln av alla. Man brukar säga att om man kan vinna där kan man vinna överallt, så det känns som en riktig fjäder i hatten” säger Patrik.
- ”Jag vill passa på att tacka alla som hjälpt till att göra den här säsongen möjlig. Rally är långt ifrån en enmansshow. Det är tack vare hela teamets och sponsorernas insats som exempelvis dubbelsegern för Renault i Finland blev verklighet” säger Patrik.
- ”Nu laddar vi för nästa år” avslutar han.
07-10-06 SS14 JRC; P-G leder med nästan minuten inför morgondagen
P-G och Jonas, 2 x Andersson, leder Juniorklassen i det Spanska Vm-rallyt. Tvåan Martin Prokop ligger 55,5 sekunder efter och huvudkonkurrenten om JRC-titeln ligger trea, 1:09,6 sekunder efter.

På rallyts tredje sträcka idag, SS8, fick Urmo Aava en punktering och tappade över minuten. Därmed har P-G kunnat sänkt tempot en aning. Han försöker dock hålla upp tempot, för att få rätt spårval och rytm i kroppen inför nästa helg.

Mer info på www.pgandersson.se där vi föjer rallyt sträcka för sträcka.

SS14
1. P-G Andersson, 2:46:49.6
2. Martin Prokop, 2:47:45.1 +55.5
3. Urmo Aava, 2:47:59.2 +1:09.6
4. Josef Beres, 2:49:28.6 +2:39.0
5. Conrad Rautenbach, 2:51:48.9 +4:59.3
07-10-06 SS14; Sista sträckan idag till Grönholm.
Marcus vann den sista superspecialen för dagen och var 0,7 sekunder före Pons och 1,4 sekunder före Atkinson. Loeb blev sexa 3,8 sekunder efter.
Marcus var mycket besviken efter målgång. Det felaktiga däcksvalen igår, när regnet kom, förstörde rallyt för hans del.

Det här var sista sträckan för idag. Imorgon återstår det fyra sträckor, med start 08:15,

SS14, Fem i topp
1. Sebastien Loeb, F, 2:30:45,5
2. Daniel Sordo, E, 2:30:58,4 +12,9
3. Marcus Grönholm, Fin, 2:31:29,1 +43,6
4. Mikko Hirvonen, Fin, 2:31:57.9 +1:12,5
5. Francois Duval, F, 2:32:43.6 +1:58,1
6. Petter Solberg, N, 2:33:17.2 +2:31,8
-
10. Henning Solberg, N, 2:38:50.4 +8:04,0

07-10-06 SS13; Oförändrat - som hela dagen varit
Det har varit oförändrat i WRC-toppen under hela dagen. Sträckan vanns av Loeb, som var 1,4 sekunder före Gröholm och 2,2 sekunder före Sordo.

SS13, Fem i topp
1. Sebastien Loeb, F, 2:28:04.0
2. Daniel Sordo, E, 2:28:17.9 +13.9
3. Marcus Grönholm, Fin, 2:28:51.4 +47.4
4. Mikko Hirvonen, Fin, 2:29:14.7 +1:10.7
5. Francois Duval, F, 2:30:02.0 +1:58.0
6. Petter Solberg, N, 2:30:32.8 +2:28.8
-
10. Henning Solberg, N, 2:36:05.1 +8:01.1
07-10-06 SS12; Sordo igen
Dani Sordo tog åter hem en sträcka i Spanien och var 1,2 sekudner före Loeb och 1,9 sekunder före Grönholm.

SS12, Fem i topp
1. Sebastien Loeb, F, 2:18:25.2
2. Daniel Sordo, E, 2:18:36.8 +11.6
3. Marcus Grönholm, Fin, 2:19:11.2 +46.
4. Mikko Hirvonen, Fin, 2:19:28.5 +1:03.3
5. Francois Duval, F, 2:20:15.9 +1:50.
6. Petter Solberg, N, 2:20:42.3 +2:17.1
-
10. Henning Solberg, N, 2:26:10.1 +7:44.9
07-10-06 SS11 JRC; Aava vann sträckan - P-G i topp
Sträckan vanns av Aava som kör på för att försöka nå andraplatsen och ligga och bevaka P-G´s eventuella misstag. Prokop var tvåa, 1,2 sekunder efter och tysken Burkart trea 3,1 efter. P-G och Jonas fick femte bästa tid, 5,1 sekund bakom Aava.

Mer info på www.pgandersson.se där vi följer rallyt sträcka för sträcka.

SS11
1. P-G Andersson, 2:17:51.0
2. Martin Prokop, 1:04.6 +1:04.6
3. Urmo Aava, 2:19:09.0 +1:18.0
4. Josef Beres, 2:20:20.3 +2:29.3
5. Y Lemes, 2:21:27.7 +3:36.7
07-10-06 SS11; Grönholm vann igen
Marcus Grönholm och Mikko Hirvonen var snabbast ut efter servicen. Marcus var 0,7 sekunder före Hirvonen och Sorco blev trea 0,8 sekunder efter. Petter fick femte bästa tid, 2,0 sekund efter och Loeb sjätte, 2,3 efter.

SS11, Fem i topp
1. Sebastien Loeb, F, 1 2:04:25.0
2. Daniel Sordo, E, 2:04:37.9 +12.9
3. Marcus Grönholm, Fin, 2:05:10.3 +45.3
4. Mikko Hirvonen, Fin, 2:05:23.8 +58.8
5. Francois Duval, F, 2:06:07.6 +1:42.6
6. Petter Solberg, N, 2:06:32.5 +2:07.5
-
10. Henning Solberg, N, 2:11:42.9 +7:17.9
04-10-06 Ingen omstart för Sandell - Säsongen över
Det blir ingen omstart för Patrik Sandell i morgon. Störtbågen är skadad vid golvinfästningen vänster fram.

Därmed är årets säsong över för Patrik och Emils del. De har nämligen valt bort Frankrike som deltävling.
07-10-06 SS10 GrN; Problemen fortsätter för Flodin
Rallyt har iof gått relativt bra idag för Patrik Flodin och hans co-driver Maria Andersson. De låg inför dagens sträckor på en trettondeplats och har fått femte bästa tid på alla sträckor utom den sista. Att de låg så långt ner, berodde på att transmissionen la av igår på sista sträckan. De tappar mindre tid/kilometer idag.

På sista sträckan fick de en punktering någon kilometer från mål. De tappade bara 9,6 sekunder men har tyvärr besvär med att ta sig tillbaka till servicen. De fick även punktering ut på dagens första sträcka och har därför inget reservhjul kvar. De blir med all sannorlikhet sena in på servicen.

Mer info på www.patrikflodin.com där vi följer rallyt sträcka för sträcka.

SS10
1. Andreas Aigner (A) 2:10:00.6
2. Juho Hänninen (Fin) 2:11:21.8 +1:21.2
3. Eyvind Brynildsen (N) 2:13:06.1 +3:05.5
4. Rui Madeira 2:16:04.5 +5:15.0
5. Jasper Van Den Huevel (NL) 2:16:04.5 +6:03.9

12. Patrik Flodin (S) 2:23:49.7 +13:49.1


07-10-06 SS10 JRC; P-G och Jonas tvåa på sträckan
P-G och Jonas fick andra bästa tid på sträckan där Prokop var 0,4 sekunder före svenskarna och 0,6 sekunder före Urmo Aava.

Mer info på www.pgandersson.se där vi följer rallyt sträcka för sträcka.

SS9
1. P-G Andersson, 2:09:10.6
2. Martin Prokop, 2:10:19,1 +1:08.5
3. Urmo Aava, 2:10:33.7 +1:23.1
4. Josef Beres, 2:11:38,5 +2:27.9
5. Y Lemes, 2:12:48:,8 +3:38.2
-
16.Sandell, 2:34:56,0

07-10-06 SS10; Sordo vann sista sträckan innan service
Sordo var 0,2 sekunder före Grönholm på den sista sträckan innan serviceuppehållet. Trea blev Duval, 0,8 sekunder efter. Sträckan är en superspecial som mätte drygt 4 km.

Nu är det service och sedan körs dagens sträckor om en gång till, med start 14:16.

SS10, Fem i topp
1. Sebastien Loeb, F, 1:56:38.6
2. Daniel Sordo, E, 1:56:52.9 +14.3
3. Marcus Grönholm, Fin, 1:57:26.2 +47.6
4. Mikko Hirvonen, Fin, 1:57:39.0 +1:00.4
5. Francois Duval, F, 1:58:13.3 +1:34.7
6. Petter Solberg, N, 1:58:46.4 +2:07.8
-
10. Henning Solberg, N, 2:03:41.8 +7:03.2

07-10-06 SS9; Grönholm snabbast igen
Marcus Grönholm var åter snabbast. Han var 2,4 sekunder före tvåan Loeb och 4,1 sekunder före sträcktrean Dani Sordo.

SS9, Fem i topp
1. Sebastien Loeb, F, 1:53:59.3
2. Daniel Sordo, E, 1:54:14.7 +15.4
3. Marcus Grönholm, Fin, 1:54:47.8 +48.5
4. Mikko Hirvonen, Fin, 1:54:58.5 +59.2
5. Francois Duval, F, 1:55:34.3 +1:35.0
6. Petter Solberg, N, 01:56:03.6
-
10. Henning Solberg, N, 2:00:56.9 +6:57.6

07-10-06 SS8 JRC; P-G i ledning!
P-G och Jonas gick upp i ledning i JRC och leder med över minuten. Det sedan Urmo Aava fick en punktering på sträckan som kostade honom 1:40,7 sekunder. Aava rasade ner till en tredjeplats.

Mer info på www.pgandersson.se där vi följer rallyt sträcka för sträcka.

SS7
1. P-G Andersson, 1:55:27.6
2. Martin Propkop, 1:56:43.9 +1:16.3
3. Urmo Aava, 1:56:59.3 +1:31.7
4. Kalle Pinomäki, 1:56:59,3 +2:07,6
5. Josef Beres, 1:57:57,5 +2:29,9
07-10-06 SS8; Loeb snabbast
Loeb var den som var snabbast på dagens andra sträcka, SS8. Han var 1,0 sekund före Grönholm och 1,5 sekunder före Hirvonen.

Atkinsson hade problem och tappade 35,6 sekunder.
Henning är som vanligt nöjd i målet. Han säger att han lär sig och nu tom GILLAR alsfalt!
Även Petter tyckte det var en riktigt fin sträcka, snabb och rolig.

SS8, Fem i topp
1. Sebastien Loeb, F, 01:44:11.1
2. Daniel Sordo, E, 01:44:24.8 +13.7
3. Marcus Grönholm, Fin, 1:45:02.0 +50.9
4. Mikko Hirvonen, Fin, 01:45:07.6 +56.5
5. Francois Duval, F, 01:45:39.2 +01:28.1
6. Petter Solberg, N, 01:46:08.9 +01:57.8
-
10. Henning Solberg, N, 01:50:49.3 +06:38.2

07-10-06 SS7 JRC; P-G vann och knappade in - Sandell bröt
P-G Andersson öppnade åter snabbast. Han och Jonas var 1,9 sekunder före Urmo Aava och 3,6 sekunder före trean Lemes. Därmed är det nu endast 8,2 sekunder upp till förstaplatsen.

Sandells åkte av vägen och tvingades därmed bryta. Ingen allvarlig avåkning, men bilen skadad vänster fram. De kolliderade med en bergvägg när de hade för hög ingångsfart och skadade hjulupphägningen. De hoppas nu på omstart imorgon.


Mer info på www.pgandersson.se där vi följer rallyt sträcka för sträcka.

SS7
1. Urmo Aava, 1:39:49,4
2. P-G Andersson, 1:39:57.6 +8.2
3. Martin Propkop, 1:41:11.9 +1:22.5
4. Kalle Pinomäki, 1:41:49.9 +2:00.5
5. Josef Beres, 1:42:28.3 +2:38.9
-
Patrik Sandell,
07-10-06 SS7; Grönholm vann första idag
Marcus Grönholm vann den inledande sträckan idag. Han var 0,7 sekunder snabbare än Loeb och 1,1 sekunder före Sordo.

Varken Kopecky och Stohl startar om idag.

SS7, Fem i topp
1. Sebastien Loeb, F, 1:30:11.6
2. Daniel Sordo, E, 1:30:23.3 +11.7
3. Marcus Grönholm, Fin, 1:31:01.5 +49.9
4. Mikko Hirvonen, Fin, 1:31:06.6 +55.0
5. Francois Duval, F, 1:31:37.8 +1:26.2
6. Petter Solberg, N, 1:31:54.2 +1:42.6
-
10. Henning Solberg, N, +1:36:11.9
07-10-05 Flodin med bra, tills transmissionen inte ville mer...
Det började lite trevande för Patrik Flodin och hans co-driver Maria Andersson, men sen säger Patrik att det succesivt kändes som han hittade flytet. De noterade som sämst en sjätte bästa tid på de första fem sträckorna.

Inför sista sträckan låg de på en fjärdeplats. Andreas Aigner har varit outstandig i klassen på asfalt och vann de fem första sträckorn och ledde med hela 1:17,6 sekunder före Juha Häninen. Patrik och Maria låg 2:43,2 sekunder efter och började få upp flytet och tiderna på slutet.

Men på sista sträckan la transmissionen av i den kurva Rallytravels och hans föräldrar stod. De tvingades bryta rallyt, men kommer till start i morgon enligt superrallyreglerna. I och med tidstillägget på fem minuter, ligger de på en tiondeplats inför morgondagen.

Mer info på www.patrikflodin.com där vi följer rallyt sträcka för sträcka.

SS6 GrN
1. Andreas Aigner (A) 1:32:17.3
2. Juho Hänninen (Fin) 1:33:34.3 +1:17.0
3. Eyvind Brynildsen (N) 1:33:40.7 +2:18.6
4. Rui Madeira 1:36:02.3 +3:45.0
5. Jasper Van Den Huevel (NL) 1:38:06.5 +3:45.0

10. Patrik Flodin (S) 1:39:59.9 +7:42.6

07-10-05 Tung start för Sandell i Spanien
Patrik Sandell och Emil Axelsson får nöja sig med 11:e plats efter första dagen av
Spaniens VM-rally. Ovana på underlaget kryddat med punkteringar sammanfattar dagen.

Det spanska VM-rallyt bjuder i princip på två typer av specialsträckor. Extremt
snabba eller extremt krokiga. Inga mellanting. Vägarna påminner dessutom inte om
något av de andra rallyna i VM-cirkusen. Därför är tidigare erfarenhet från just
dessa vägar oerhört viktigt för att lyckas här. Och det är vad svenskarna skaffar
sig just nu.
- "Det är aldrig roligt att bli ifrånåkt. Men någonstans visste vi om det när vi kom
hit. Vi har ändå ingen chans på mästerskapet i år så vi är här för att se och lära
inför nästa år, och inför nästa asfaltsrally" säger Patrik Sandell.
- "Rally kan jämföras med mångkamp, där vissa är starka i kastgrenar, och andra i
löpgrenar. Då gäller det att leverera resultat i sina bästa grenar, och försöka
utvecklas i de övriga. För min del gäller det att prestera i grus- och snörallyna,
och att utvecklas här på asfalt. Och det är det vi gör nu, kurva för kurva" säger
Patrik.

Under dagen har Patrik och Emils självförtroende vuxit för varje sträcka och de har
vågat attackera mer och mer. Sammanlagt tre punkteringar har dock stört rytmen
något. Nu är det dags för kvällsvila innan morgondagens 8 sträckor. Rallyt avslutas
på söndag.
07-10-05 SS6, Aava och P-G kör en klass för sig
Man måste nog säga att efter 15 mil på ett underlag som varken P-G Andersson eller hans teamkompis och "rival" om JRC-titeln inte ska behärska, gör båda en enastående insats. Det skiljer de båda endast 10,1 sekunder åt. Tyvärr är det Urmo Aava som ligger först, men det bekymrar inte P-G nämvärt.
- "I morgon höjjer vi tempot och jagar honom"

P-G är nöjd med dagens insats. Det har flytit på över förväntan. Det enda han inte är nöjd med är sista sträckan
- "Jag körde som en kratta" säger han. "Det regnade och vi hade regndäck fram och slicks bak och det var bättre grepp än jag trodde det skulle vara. Där fegade jag förmycket och trodde jag tappad ca 30 sekunder".

Men sträckan vanns av Aava som var bara 3,9 sekunder före P-G och Jonas och 25 sekunder före tren Pinomäki.

Sandell hade en dubbelpunka på sträckan och tappade tid.

Mer info på www.pgandersson.se där vi följer rallyt sträcka för sträcka.

SS6
1. Urmo Aava, 1:31:06,2
2. P-G Andersson, 1:31:16.3 +10,1
3. Martin Propkop, 1:32:21.1 +1:14.9
4. Kalle Pinomäki, 1:32:53.8 +1:47.6
5. Josef Beres, 1:33:40.7 +2:34.5
-
11. Patrik Sandell, 1:37:14.5 +6:08.3
07-10-05 SS6; Loeb vinner sista och övertar ledningen
Sebastien Loeb vinner dagens sista sträcka som mätte26,48 km. Han var 14,9 sekunder före Sorco och 23,6 sekunder före Hirvonen.

Vädret bjöd på regn, vilket gjorde att en del valt fel däck...
- "Jag hatar asfaltsrally" var Marcus Grönholms slutkommentar i mål. Han fick sjätte bästa tid och tappade 33,8 sekunder.

Flera av Fordbilarna har haft problem på sträckan med trasiga vindrutetorkare.

SS6, Fem i topp
1. Sebastien Loeb, F, 1:22:16.5
2. Daniel Sordo, E, 1:22:27.8 +11.3
3. Marcus Grönholm, Fin, 1:23:07.1 +50.6
4. Mikko Hirvonen, Fin, 1:23:09.7 +53.2
5. Francois Duval, F, 1:23:42.3 +1:25.8
6. Petter Solberg, N, 1:23:51.9 +1:35.4
-
10. Henning Solberg, N, 1:27:59.8 5:43.3

07-10-05 SS5; Ford i topp på sträckan
På dagens femte sträcka blev det dubbelt Ford i topp. Det genom att Hirvonen vann sträckan, 0,1 sekund före Grönholm och 4,7 sekunder före Dani Sordo. Loeb blev fyra, 7,6 efter och Petter femma, 11,5 efter.

Sordo ligger därmed kvar i ledning.


SS5, Fem i topp
1. Daniel Sordo, E, 1:05:56.2
2. Sebastien Loeb, F, 1:05:59.8 +3.6
3. Marcus Grönholm, Fin, 1:06:16.6 +20.4
4. Mikko Hirvonen, Fin, 1:06:29.4 +33.2
5. Francois Duval, F, 1:06:53.2 +57.0
6 Petter Solberg, N, 1:07:07.0 +1:10.8
-
10. Henning Solberg,N, 1:10:21.6 4:25.4
07-10-05 SS4; P-G jagar Aava
Både P-G och Urmo jagar på i ett högt temp, där estländaren åter är den som drar längsta strået och är snabbast.
- "Aava flyger, men jag jagar" säger P-G efter mål på SS4. De skiljer de båda i toppen nu 3,7 sekunder. Medans trean Prokop ligger 30,1 sekunder efter.

Sandell fick en punktering och tappade 2:15,3 och rasade ner till en elfteplats.

Mer info på www.pgandersson.se där vi följer rallyt sträcka för sträcka.

SS4
1. Urmo Aava, 59:28.8
2. P-G Andersson, 59:32.5 +3.7
3. Martin Propkop, 59:58.9 +30.1
4. Kalle Pinomäki, 1:00:23.7 +54.9
5. Josef Beres, 1:01:13.2 +1:44.4
-
11. Patrik Sandell, 1:03:55.7 +4:26.9
07-10-05 SS4; Sordo i ledning för första gången i sin karriär
Dani Sordo gick strålande glad imål på rallyts fjärde sträcka. För första gången är det han som leder ett VM-rally. Han var hela 8 sekunder före Loeb och 14,7 före Hirvonen. Petter Solberg blev fyra, 17,2 sekunder efter och Grönholm femma, 19,1 sekunder bakom.

Mikkelsen rullade på sträckan och blev sedan påkörd av en annan bil.

SS4, Fem i topp
1. Daniel Sordo, E, 53:23.8
2. Sebastien Loeb, F, 53:24.5 +0.7
3. Marcus Grönholm, Fin, 53:48.8 +25.0
4. Mikko Hirvonen, Fin, 54:01.7 +37.9
5. Francois Duval, F, 54:13,2 +49,4
6 Petter Solberg, N, 54:27.8 +1:04.0
-
10. Henning Solberg, N, 57:07.3 +3:43.5
07-10-05 SS3 JRC; P-G tappade ledningen - Sandell upp några placeringar
P-G tappade sin ledning till Urmo Aava, sedan teamkompisen gått imål 3,4 sekunder före honom och Jonas på sträckan. Därmed leder Aava nu med 0,7 sekunder.

Sandell fick sjunde bästa tid, 30,1 sekund efter men två av förarna före tappade mycket tid och han och Emil ligger nu åtta.

Mer info på www.pgandersson.se där vi följer rallyt sträcka för sträcka.

SS3
1. Urmo Aava, 45:30,5
2. P-G Andersson, 45:31,2 +0,7
3. Martin Propkop, 45:52.9 +22.4
4. Kalle Pinomäki, 45:52.9 22.4
5. Josef Beres, 46:55.4 +1:24.9
-
8. Patrik Sandell, 47:42.1 +2:11.6

07-10-05 SS3; Loeb utökar
Sebastien Loeb vinner den tredje sträckan med 3,4 sekunder före Hirovonen och 3,6 sekunder före Daniel Sordo. Marcus fick fjärde bästa tid, 8,8 sekunder efter.

Grönholm får inte till flytet i sin körning, säger han och Manfred Stohl är kvar på sträckan. Duval gick upp på femteplatsen och "puttade" ner Petter till sjätteplats.

SS3, Fem i topp
1. Sebastien Loeb, F, 40:45.1
2. Daniel Sordo, E, 40:52.4 +7.3
3. Marcus Grönholm, Fin, 40:58.3+13.2
4. Mikko Hirvonen, Fin, 41:15.6 +30.5
5. Francois Duval, F, 41:31.2 +46.1
6 Petter Solberg, N, 41:39.2+54.1
-
10. Henning Solberg, N, 43:37.2+2:52.1

07-10-05 SS2 JRC; Aava snabbast
Det blev Urmo Aava som var snabbaste junior på den andra sträckan. Han var 4,7 sekunder före P-G Andersson och 17,8 sekunder före Martin Prokop. Sandell lär sig för varje kurva, säger han och fick åttonde bästa tid, 44,5 sekunder efter. Men han klättrade ändå upp två pinnhål, eftersom bilarna före honom, hade problem.

Sandell säger att han fick en dålig start och nackdelen är att de inter kört i Spanien förut.

Mer info på www.pgandersson.se där vi följer rallyt sträcka för sträcka.

SS2
1. P-G Andersson, 30:18.6
2. Urmo Aava, 30:21.3 +2.7
3. Martin Propkop, 30:39.1 +20.5
4. Kalle Pinomäki, 30:46.0 +27.4
5. Anton Bukart, 30:47.0+28.4
-
10. Patrik Sandell, 32:02.8 +1:44.2
07-10-05 SS2, Loeb övertog ledningen
Sebastien Loeb vann sträckan, han var 2,3 sekunder före Sordo coh 4,7 sekunder före Grönholm och övertog därmed ledningen. Sordo går om och lägger sig på andraplatsen.

Grönholm fick inget självförtroende på den hala vägen, medan Loeb fick tillbaka sitt.

SS2, Fem i topp
1. Sebastien Loeb, F, 26:56.
2. Daniel Sordo, E, 26:59.8 +3.7
3. Marcus Grönholm, Fin, 27:00.5 +4.4
4. Mikko Hirvonen, Fin, 27:23.2 +27.1
5 Petter Solberg, N, 27:30.3 +34.2
-
12. Henning Solberg, N, 28:57.2+2:01.1


07-10-05 SS1 JRC; P-G öppnar starkt
P-G Andersson går ut i ett högt tempo och blev snabbaste bil på den första sträckan. Han var 7,4 sekunder före Aava och Prokop som fick samma tid.

Sandell tappade över minuten på sträckan.

Mer info på www.pgandersson.se där vi följer rallyt sträcka för sträcka

SS11 JRC
1. P-G Andersson, 15:39.7
2. Urmo Aava, 15:47.1+7.4
3. Martin Propkop, 15:47.1+7.4
4. Anton Bukart, 15:54.5 +14.8
5. Kalle Pinomäki, 15:48.4 +8.7
-
12. Patrik Sandell, 16:44.1 +1:04.4
07-10-05 Grönholm snabbast ut
Det blir Marsuc Grönholm som öppnar bäst i Catalunya. Han var 2,6 sekunder före Loeb och 4,0 sekunder före Sordo.

SS1, Fem i topp
1. Marcus Grönholm, Fin, 13:57.1
2. Sebastien Loeb, F, 13:59.7 +02.6
3. Daniel Sordo, E, 14:01.1 +04.0
4. Mikko Hirvonen, Fin, 14:12.8 +15.7
5 Petter Solberg, N, 14:14.2 +17.1
-
12. Henning Solberg, N, 15:04.2 +01:07.1

07-10-04 Svenskduo i medaljstrid
Guld, silver eller brons? 5-7 oktober går kampen om medaljerna i Junior Rally Championship vidare på asfaltvägarna i Spanien. PG Andersson slåss om titeln med stallkompisen Urmo Aava medan Patrik Sandell kämpar för att slå vakt om tredjeplatsen i mästerskapet.

Årets sjätte deltävling i JRC kan bli helt avgörande för striden om titeln. Allt beror på vad guldkandidaterna Urmo Aava och PG Andersson hittar på. Den sistnämnde är fyra poäng efter sin stallkompis i Suzuki innan start. Avståndet får inte bli större i Spanien – och framförallt inte mer än tio poäng inför finalen på Korsika 12-14 oktober.
– Jag kommer att ligga på från start, säger Andersson, som tappade ledningen i mästerskapet då han tvingades stå över den senaste deltävlingen i Tyskland.
Orsaken känner ni säkert till – värmlänningen var utan körkort efter en fortkörning på allmän väg och fick därför inget tillstånd att starta i Tyskland.
Nu har värmlänningen fått tillbaka körkortet och han ser fram emot starten i Rally Catalunya, även om hans hittills enda rallybesök i Spanien inte var speciellt framgångsrikt.
– Jag åkte av på den andra etappen, minns han.
PG måste lyckas i de två resterande deltävlingarna för att upprepa sin JVM-seger från 2004. För Patrik Sandell hjälper inga resultat. Hans möjligheter att försvara sin titel från 2007 är sedan länge förbi. I sin sista JRC-start för året (Sandell har valt bort finalen på Korsika) får han i stället koncentrera sig på att ta så många poäng som möjligt för att om möjligt slå vakt om bronset. Sandell är trea i tabellen inför det 18 sträckor och 35,3 SS-mil långa asfaltrallyt i Spanien. Bakom honom är det emellertid tätt. Ner till sjundeplacerade Josef Béres, som liksom Sandell kör en Renault Clio, är avståndet bara sex poäng.

Ställningen i JRC inför deltävlingen i Spanien
1) Urmo Aava, Estland, Suzuki Swift, 32 poäng
2) Per-Gunnar Andersson, Sverige, Suzuki Swift, 28
3) Patrik Sandell, Sverige, Renault Clio, 19
4) Jaan Mölder, Estland, Suzuki Swift, 17
5) Martin Prokop, Tjeckien, Citroën C2, 16
6) Aaron Burkart, Tyskland, Citroën C2, 14
7) Josef Béres, Slovakien, Renault Clio, 13
8) Conrad Rautenbach, Zimbabwe, Citroën C2, 11

07-10-04 Sandell: "Jag testade var gränsen gick. Och plötsligt hittade jag den."
Det spanska VM-rallyt höll på att sluta innan det börjat för Patrik Sandell. Under tredje vändan på shakedown tappade han fästet på den hala asfalten och for av vägen.
- "Jag lär mig asfalt mer och mer för varje kurva. Och nu fick jag lära mig exakt var gränsen går" säger Patrik med ett leende.
- "Första vändan tog jag det ganska lugnt. Men andra vändan pushade jag ganska hårt. Och tredje gången pushade jag riktigt riktigt hårt för att pröva att satta en bra tid."

Trots avåkningen är starten imorgon inte i fara. Teamets mekaniker räknar med att hinna få ordning på bilen igen. Och sammanfattningsvis är Patrik nöjd med dagen.
- "Bilen kändes jättebra och vi hade en bra rytm i körningen. Dessutom hade vi riktigt roligt i bilen. Det brukar ett gott tecken" säger Patrik.

Ikväll kl 19.45 sker den ceremoniella starten. I morgon kl 06.45 ger sig första bil ut på Specialsträcka 1.
07-10-04 "Doldisar" i nyckelroll när VM-kampen ska avgöras
Marcus Grönholm och Sébastien Loeb gör upp om VM-titeln i rally.
Den duellen kan komma att avgöras av två "doldisar" – Dani Sordo och Francois Duval!
Spanjoren och belgaren är Citroëns hemliga vapen i jakten på Loebs fjärde raka VM-guld.

Sébastien Loeb är tio poäng efter Marcus Grönholm i VM-tabellen med fem deltävlingar kvar på programmet. Tre asfalttävlingar till trots – den första i Spanien 5-7 oktober – tror inte många att fransmannen kan avgöra på egen hand. Med största säkerhet kommer han att behöva hjälp.
Inför starten i Rally Catalunya pratar Loeb om att vinna och ha så många förare som möjligt mellan sig och Grönholm. De han ställer sitt hopp till är givetvis stallkompisen Dani Sordo och Citroën-föraren i Kronos-teamet, Francois Duval.
Båda är, liksom Loeb, enormt snabba på just asfalt. Sordo stod på pallen efter deltävlingarna på Korsika, i Spanien och i Tyskland förra året. Duval gjorde succé med en andraplats i Tyskland tidigare i somras.

Båda har kapacitet att slåss med Grönholm och hjälpa Loob.
Finländaren, som nyligen offentliggjorde att årets säsong blir hans sista i VM, står visserligen inte ensam i kampen mot Citroën-trion, men att stallkompisen i Ford, Mikko Hirvonen, eller märkeskollegor som Henning Solberg och Jari-Matti Latvala ska kunna ge honom en hjälpande hand är nog att hoppas för mycket. Åtminstone på asfalt, underlaget som väntar i de två närmaste tävlingarna.
– Tävlingen i Spanien kommer att bli väldigt viktig, speciellt som den följs av ett nytt asfaltrally, det på Korsika, helgen därpå, säger finländaren och menar att de närmaste två helgerna kan bli helt avgörande för utgången av mästerskapet.
Trots Citroëns kraftsamling är Grönholm optimistisk inför starten i Spanien. Han var trea i fjol och hoppas på ett ännu bättre resultat den här gången.
– Men att fightas mot Loeb på asfalt är en mycket svår uppgift, medger han.
För Loeb, som får bära favoritskapet, är det bara en sak som gäller i Spanien.
– För min del är det nödvändigt med en seger om vi vill behålla möjligheten att vinna förar-VM, säger han.

Loeb har vunnit Rally Catalunya de två senaste åren. Ännu en seger skulle göra honom historisk. Ingen annan förare har vunnit det spanska VM-rallyt tre gånger.

Ställningen i förar-VM.
1) Marcus Grönholm, Finland, Ford Focus, 90 poäng
2) Sébastien Loeb, Frankrike, Citroën C4, 80
3) Mikko Hirvonen, Finland, Ford Focus, 69
4) Daniel Sordo, Spanien, Citroën C4, 31
5) Petter Solberg, Norge, Subaru Impreza, 31
6) Henning Solberg, Norge, Ford Focus, 28
7) Chris Atkinson, Australien, Subaru Impreza, 25
8) Jari-Matti Latvala, Finland, Ford Focus, 17

07-10-03 Rolig och nyttig fakta och info om RACC-Catalunya Costa Daurada
* Det är 43:e gången RACC-Catalunya Costa Daurada körs. Rallyt är ett resultat av en sammanslagning av de två rallyna Catalunya Rally och Costa Brava Rally.

* Basen för rallyt är även i år Costa Daurada där den har varit sedan 2005.

* Årets specialsträckor är alla kända från tidigare rallyn, men för första gången ska två etapper köras åt båda hållen. Vilket är ovanligt i VM-sammanhang.

* Efter att ha körts föra våren i fjol, körs rallyt åter på hösten. Det körs igen med en veckas mellanrum med Rallyt på Korsika.

* Sebastien Loeb kör för hat-trick i Spanien. Han har vunnit rallyna de två sista åren. BÅde Loeb och Dani Sorda har kört asfaltsrallyt Cork 20 International på Irland som en uppvärmning till de två asfaltsrallyna i Spanien och Korsika.

* Marcus Grönholm kör sitt sista VM-rally på spansk mark. Han har annonserat att han slutar köra rally efter årets säsong. Mikko Hirvonen kommer till Spanien direkt från Cork 20 Rally. Khalid Al Qassimi kommer att köra en tredjebil för Fords fabriksteam för tredje gången i år. Hela 13 Focus WRC är anmälda till rallyt, något som är rekord för en samma bilfabrikant i WTC-klassen i ett VM-rally. Ford hade själv det gamla rekordet med 11 bilar i årets Rally Finland.

* Det är tre Subaru-förare som startar. Petter Soblerg, Chris Atkinson och Zavier Pons kör alla samma bilar som de körde i Tyskland. Xavier Ponst ställer upp i rallyt på hemmaplan som nygift. 23 september gifte han sig med sin Sandra.

* Stobart M-Sport Ford Rally Team ställer upp med fyra bilar. Henning Solberg och Jari-Matti Latvala är nominerade till VM för team, medans Matthew Wilson och Gareth Jons kör de andra bilarna. Latvala körde in på en andraplats i GrN i det här rallyt 2005. För Hennings del är det här första gången han kör rallyt.

* OMV Kronos Citroën ställer upp med två bilar. Manfred Stohl får åter sällskap av Francois Duval som även kommer att köra Rally Korsika.

* Rallyt blir Munchi´s Ford Rally Teams första asflatsrally och ingen av teamets förare har kört rallyt förut.

* Thomas Shie och Andreas Mikkelsen kör båda Ford Focus WRC. I GrN har vi en svensk, Patrik Flodin som möter bland annat Eyvind Brynildsen. I JRC-klassen har vi två svenskar som vanligt, P-G Andersson och Patrik Sandell.

* Varje deltagarae får använda 47 däck under rallyt, med shakedown inräknat. Det är sju däcksbyten. Längsta distansen man måste köra med samma däck är 59,59 km och är SS7-SS10 och SS11-SS14.

* Det är 84 anmälda i rallyt

* Hela rallyt är 1.359,96 km långt.

* Det är 18 specialsträckor som tillsammans mäter 352,87 km

* Längsta sträckan är 26,51 k och är SS16 och SS8.

* Rallyts högsta punkt är på SS7/SS11 som går på 983 meters höjd över havet.

* Shakedownsträckan körs på torsdag och är 3,98 km lång och ligger 60 km vester om Solou.

* När Sebastien Loeb vann Rally Catalonia i fjol, hade han en genomsnittshastighet på 102,88 km på specialsträckorna.

07-10-03 Tidsschema RACC-Catalunya Costa Daurada
VM-rallyt i Spanien heter RACC-Catalunya Costa Daurada och körs 5-7 oktober. Det är 18 specialsträckor som tillsammans mäter 352,87 km. Räknar vi in transporterna är rallyt 1.359,96 km långt.

Tisschema Svensk tid

Fredag 5/10
08:21 SS1 Querol 1 25,43 km
09:09 SS2 El Momtmell 1 24,14 km
Service A
12:46 SS3 Querol 2 25,43 km
13:34 SS4 El Montmell 2 24.14 km
Service B
16:48 SS5 El Lloar - La Figuera 22,43 km
18:00 SS6 Pratdip 26,48 km
Service C

Lördag 6/10
Service D
08:43 SS7 Vilaplana 1 13,29 km
09:37 SS8 Coll del Grau 1 26,33 km
10:16 SS9 Margalef - La Palma d'Ebre 1 15,85 km
11:21 SS10 La Serra d'Almos 1 4,11 km
Service E
13:22 SS11 Vilaplana 2 13,29 km
14:16 SS12 Coll del Grau 2 26,33 km
14:55 SS13 Margalef - La Palma d'Ebre 2 15,85 km
16:00 SS14 La Serra d'Almos 2 4,11 km
Service F

Söndag 7/10
Service G
08:15 SS15 Riudecanyes 1 16,32 km
09:16 SS16 Colldejou 1 26,51 km
Service H
11:59 SS17 Riudecanyes 2 16,32 km
13:00 SS18 Colldejou 2 26,51 km


<< Till startsidan