Gå med här och du stödjer MiV!


Rapport från Finland 31/7-3/8

Blå rubrik = wrc
Grön rubrik = jvm

Svart rubrik = GrN


Se tidsschema Rally Finland08-08-04 Oscar Svedlund bäste svensk i Finland
Efter 24 körda specialsträckor i Rally Finland kunde Subaru-föraren Oscar Svedlund konstatera att insatsen räckte till en fjärdeplats i Grupp N. Med detta resultat blev han bäste svensk i det snabba rallyt. Totalt sett slutade Oscar Svedlund och Björn Nilsson som nummer 18 – även detta som bästa svenskar. Resan mot pallen var dock inte helt spikrak. Vid två tillfällen körde Oscar på stenar i det lite större formatet och skador i framvagnen tvingade honom slå av på tempot.

Första missödet skedde redan på rallyts första sträcka och Oscar tvingades köra med skadad framvagn i hela tre sträckor innan service.
– Vi tappade ganska mycket tid och jag kan inte skylla på någon annan än mig själv, säger Oscar.

Oscar och Björn höll sedan ett stabilt, högt tempo och medan andra körde bort sig kunde de avancera i fältet. På sista dagens första sträcka var det sedan dags igen, men denna gång lyckades Oscar hålla sin placering helqa vägen in i mål.

I WRC placerade Chris Atkinson sig som trea och Petter Solberg blev sexa en knapp minut långsammare – samma placeringar som teamen har i sammanställningen.

08-08-03 Styrkedemonstration av Loeb i Finland
Efter en fyra dagar intensiv duell stod regerande världsmästaren Sébastien Loeb som vinnare av det finska VM-rallyt. Fransmannen vann tävlingen nio sekunder före Mikko Hirvonen och blev därmed den fjärde ickenordiske föraren att vinna "Formel 1 på grus".

Loeb och Hirvonen var tävlingens dominanter från början till slut. Som jämförelse kan nämnas att tredjeplacerade Chris Atkinson var mer än tre minuter efter de båda i mål.
Duellen mellan fransmannen och finländaren var en av de mest actionladdade rally-VM har skådat. På de snabba finska vägarna gav båda precis allt.
– Galet! Vansinnigt! tyckte båda om sin egen och konkurrentens framfart.
Loeb var mycket nöjd över segern.
– Att få vinna här i Finland känns otroligt bra, speciellt med tanke på sättet vi gjorde det på, konstaterade fransmannen och tackade sin kartläsare Daniel Elena.
Hirvonen var mer dämpad. Han gjorde allt för att vinna, men får kämpa vidare mot första segern sitt hemlands VM-rally. Behöll ledningen i förar-VM gjorde Hirvonen förvisso, men nu är Loeb bara en poäng bakom.

Svensken Per-Gunnar Andersson låg på åttonde plats och var på väg mot VM-poäng när han åkte av vägen och slutade tävlingen mot ett träd. Dessbättre ådrog sig varken PG eller kartläsaren Jonas Andersson några allvarligare skador.
I junior-VM slutade Patrik Sandell på andra plats efter tjecken Martin Prokop.
– Visserligen lyckades vi inte försvara segern från i fjol, jag är ändå mycket nöjd med helgen. Vi har haft lite motgångar i JVM tidigare under säsongen så det var skönt med ett bra resultat, sa Sandell.
En andraplats såg det också ut som det skulle bli för Patrik Flodin i Grupp N. Den sistnämnde diskvalificerades emellertid sedan det på den tekniska efterkontrollen visat sig att den bil han hyrde hade ett läckage mellan turbon och restriktorn. Där ska det vara helt tätt på en rallybil.

Oskar Svedlund slutade på fjärde plats i Grupp N och erövrade därmed fem VM-poäng.

Resultat Rally-VM, Finland, 31 juli-3 augusti.
1) Sébastien Loeb, Frankrike, Citroën C4, 2.54.05,5
2) Mikko Hirvonen, Finland, Ford Focus, + 9.0 sek
3) Chris Atkinson, Australien, Subaru Impreza, + 3.17,0 min
4) Dani Sordo, Spanien, Citroën C4, + 3.30,9
5) Henning Solberg, Norge, Ford Focus, + 3.57,7
6) Petter Solberg, Norge, Subaru Impreza, + 4.04,1
7) Matti Rantanen, Finland, Ford Focus, + 6.11,1
8) Toni Gardemeister, Finland, Suzuki SX4, + 8.18,7
Per-Gunnar Andersson, Sverige, Suzuki SX4, bröt.

Förar-VM efter 9 av 15 deltävlingar:
1) Mikko Hirvonen, Finland, Ford Focus, 67 poäng
2) Sébastien Loeb, Frankrike, Citroën C4, 66
3) Chris Atkinson, Australien, Subaru Impreza, 37
4) Dani Sordo, Spanien, Citroën C4, 35
5) Jari-Matti Latvala, Finland, Ford Focus, 34
6) Petter Solberg, Norge, Subaru Impreza, 23

Junior-VM.
1) Martin Prokop, Tjeckien, Citroën C2, 3.17.52,2
2) Patrik Sandell, Sverige, Renault Clio, + 17,5 sek
3) Michal Kosciuszko, Polen, Suzuki Swift, + 1.34,7 min

VM-ställning:
1) Sébastien Ogier, Frankrike, Citroën C2, 24 poäng
2) Michal Kosciuszko, Polen, Suzuki Swift, 22
3) Shaun Gallagher, Irland, Citroën C2, 20
4) Aaron Burkart, Tyskland, Citroën C2, 16
5) Patrik Samdell, Sverige, Renault Clio, 14

Grupp N-VM.
1) Juho Hänninen, Finland, Mitsubishi Lancer, 3.08.38,1
2) Jussi Välimäki, Finland, Mitsubishi Lancer, + 3.13,6 min
3) Jari Ketomaa, Finland, Subaru Impreza, + 5.15,5
4) Oscar Svedlund, Sverige, Subaru Impreza, + 6.02,4
Patrik Flodin (i mål som tvåa) uteslöts i den tekniska efterkontrollen.

VM-ställning:
1) Andreas Aigner, Österrike, Mitsubishi Lancer, 30 poäng
2) Juho Hänninen, Finland, Mitsubishi Lancer, 22
3) Jari Ketomaa, Finland, Mitsubishi Lancer, 20,
4) Patrik Sandell, Sverige, Peugeot 207, 14

www.swedishrally.com
08-08-03 Svedlund slutade FYRA i Rally-VM i Finland
Oscar Svedlund och hans co-driver Björn Nilsson avancerade efter målgång upp till en fjärdeplats i VM-rallyt i Finland. Det sedan landsmannen Patrik Flodin har blivit utesluten.
- "Verkligen skittråkigt för Patriks del" säger Oscar när han får beskedet "Han har hyrt grejjerna och då tar man ju för givet att allt är okej och det är ju inte hans fel."

I och med det här slutar alltså Oscar och Björn fyra i rallyt.

Rally-VM Finland
1. Juho Hänninen (Fin) 03:08:38.1
2 Jussi Välimäki (Fin) 03:11:51.7 +3:13.6
3. Jari Ketomaa (Fin) 03:13:53.6 +5:15.5
4. Oscar Svedlund (S) 03:14:40.5 +6:02.4
5. Fumio Nutahara (J) 03:21:41.6 +13:03.5
6. Jussi Tiippana (Fin) 03:22:01.1 +19:48.3
7. Evgeny Aksakov (Rus) 03:26:10.7 +17:32.6
8. Simone Campedelli (I) 03:28:26.4 +19:48.3
9. Fabio Frisiero (I) 03:30:40.4 +22:02.3
08-08-03 Patrik Flodin uteslöts pga läckage
Patrik Flodin har dessvärre blivit uteslutna ur VM-deltävlingen. Det efter att man på bilen som Patrik hyrt, med mekaniker och allt, hittat ett litet läckage mellan turbo och restriktorn.

Det ska mellan turbon och restriktorn vara helt tätt, men av någon anledning har det i och med att bilen varit varm och kall, blivit ett litet läckage.

Patrik hyr bilen och har inte haft något som helst med det hela att göra.
- "Det känns onekligen tråkigt. Vi gjorde trots allt ett bra rally och det här har inget med slutresultatet att göra. Men reglerna är benhårda" suckar Patrik.

Det handlar alltså inte på något vis om något fusk från Patrik eller teamet han hyrde bilen av.


08-08-03 Sandell tvåa i Rally Finland
Patrik Sandell och Emil Axelsson åkte till Finland för att försvara fjolårssegern. Det höll inte riktigt hela vägen, men nästan. Svenskarna slutade tvåa i JWRC-klassen, och är ändå nöjda med helgen.

De inledde dagen som tvåa, med 48 sekunder upp till ledande Martin Prokop. I princip en omöjlig uppgift att åka ifatt på bara tre specialsträckor, om inte tjecken gjorde ett misstag.

Planen idag var att ta i ordentligt och försöka stressa Prokop. Svenskarna skötte sin del av upplägget och vann alla dagens sträckor. Men tjecken lyckades hålla undan och i mål var svenskarna fortfarande 17,5 sekunder efter.
- ”Vi tog 20 sekunder på första sträckan och 10 på andra, så han var rätt skärrad inför sista sträckan. Men den var bara sex km så det var svårt att ta så mycket tid där” säger Patrik Sandell.
- ”Sammanfattningsvis får vi ändå vara nöjda med helgen, efter de omständheter som varit. Prokop har gjort ett kanonrace. Vi var tre som slogs om segern den här helgen och han var den som gjorde minst misstag, så det är bara att gratulera honom” säger Patrik.
- ”Det var också skönt att få sätta ett bra resultat i JWRC-klassen. Vi har ju haft lite motgångar tidigare i år, men nu släppte det, precis som det gjorde i Turkiet i PWRC-klassen senast. Så nu är vi på gång i båda serierna” avslutar Patrik.

Andraplatsen innebar åtta mästerskapspoäng och flyttar upp svenskarna på fjärdeplats i JWRC-tabellen. I PWRC-klassen, som kördes parallellt i Finland, vann hemmaföraren Juho Hänninen. Han går därmed om Patrik och Emil som nu ligger fyra även i det mästerskapet.

Nästa tävling för svenskarna är i Rally Nya Zealand, sista helgen i augusti. Då är det PWRC och de står åter på startlinjen tillsammans med Peugeot Sport Sverige.
08-08-03 Oscar Svedlund slutade femma i tufft VM-Rally i Finland!
I helgen gick VM-cirkusens snabbaste rally av stapeln, nämligen VM i Finland. Oscar Svedlund och hans co-driver Björn Nilsson fanns på plats för att tampas om VM-poäng i GrN.

För Oscar och Björns del hade rallyt kunna börjat bättre.
- "Jag hade en miss på första sträckan på fredagen och skadade framvagnen" säger Oscar. "Det var helt och hållet mitt fel"

Därmed tvingades de köra med skadad framvagn i tre sträckor innan service och tappade rätt mycket tid. Efter fredagens sträckor låg de på en niondeplats.

Oscar och Björn höll sedan upp ett högt och stabilt tempo i det ruskigt snabba rallyt. Hela 12 av GrN-bilarna har tvingats bryta och från sin niondeplats efter fredagen, avancerade Oscar och Björn under lördagen upp sig till en fjärdeplats.
- "Under gårdagen gick det sedan bättre och bättre. Bilen är rätt ny och vi håller fortfarande på att hitta rätt inställningar. Under eftermiddagen kändes det riktigt bra". Vilket även syntes på tiderna, då duon hängde med på ett helt annat sätt.

Inför dagens tre sträckor låg de på en fjärdeplats, men råkade slå i en sten på första sträckan och stukade åter framvagnen en aning.
- "När vi slog i stenen idag och Ketomaa gick om oss i resultatlistan, sänkte vi tempot en aning och tog oss helskinnade i mål"

I mål tog de sig alltså på en hedervärd femteplats!

Mer info hittar du på www.oscarracing.se, där vi följt rallyt sträcka för sträcka

Rally-VM Finland
1. Juho Hänninen (Fin) 03:08:38.1
2. Patrik Flodin (S) 03:11:08.3 +2:30.2
3 Jussi Välimäki (Fin) 03:11:51.7 +3:13.6
4. Jari Ketomaa (Fin) 03:13:53.6 +5:15.5
5. Oscar Svedlund (S) 03:14:40.5 +6:02.4
6. Fumio Nutahara (J) 03:21:41.6 +13:03.5
7. Jussi Tiippana (Fin) 03:22:01.1 +19:48.3
8. Evgeny Aksakov (Rus) 03:26:10.7 +17:32.6
9. Simone Campedelli (I) 03:28:26.4 +19:48.3
10. Fabio Frisiero (I) 03:30:40.4 +22:02.3
08-08-03 Flodin nöjd med sin andraplats i Rally-VM i Finland
Patrik Flodin och hans co-driver Göran Bergsten har gjort en stark insats i det finska VM-rallyt som just avslutades. De har varit med och hållt upp ett både högt och stabilt tempo

Under de första två dagarna höll de tillsammans med Salo, Hänninen och Ketomaa upp ett rasande tempo. De drabbades under de här tre dagarna av två tidsödande punkteringar, men tack vare sitt tempo slutade de trots det tvåa.

Det var riktigt tät figt mellan Ketomaa och Flodin och när han snurrade på sträckan, gick lite av luften ur Patrik. De var då för långt upp till ledande Hänninen och samtidigt en rejäl lucka ner till trean:
- "Det var verkligen synd om Ketomaa som snurrade på sträckan. Vi hade en väldigt bra fight och han fick mig att hålla upp tempot rejält. Idag fick vi en ny punktering på första sträckan och har sedan sänkt tempot ett snäpp till och kört på säkerhet".

De slutar tvåa och kammar därmed hem 8 VM-poäng, eftersom de startade i VM-delen för GrN.
- "Jag är jättenöjd med min andraplats. Det har varit ett riktigt tufft rally i ett brutalt högt tempo mellan varven. Jag är jättenöjd" avslutar Patrik

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com, där vi har följt rallyt, sträcka för sträcka.

Rally-VM Finland
1. Juho Hänninen (Fin) 03:08:38.1
2. Patrik Flodin (S) 03:11:08.3 +2:30.2
3 Jussi Välimäki (Fin) 03:11:51.7 +3:13.6
4. Jari Ketomaa (Fin) 03:13:53.6 +5:15.5
5. Oscar Svedlund (S) 03:14:40.5 +6:02.4
6. Fumio Nutahara (J) 03:21:41.6 +13:03.5
7. Jussi Tiippana (Fin) 03:22:01.1 +19:48.3
8. Evgeny Aksakov (Rus) 03:26:10.7 +17:32.6
9. Simone Campedelli (I) 03:28:26.4 +19:48.3
10. Fabio Frisiero (I) 03:30:40.4 +22:02.3
08-08-03 Loeb vinner första gången i Finland
Loeb vinner för första gången rallyt i Finland. Rallyt som tidigare dominerats av finländarna, genom med Marcus Grönholm som vunnit alla tävlingar utom 2003 då segern gick till Marko Märtin.

En mycket glad Loeb kliver jublande ur bilen. Hirvonen försökte in i det sista och var 2,8 skeunder före Loeb på sträckan. Men det fattades fortfarande 9,0 sekunder.

Glad var även Chris Atkinson som tog sig imål med den nya bilen på pallplats.

Rantanen är en mycket glad sjua. Han fick förfrågan innan rallyt hur mycket han ville ha för att köra en WRC-bil och har imponerat hela helgen. Gardemeister tog sig imål och plockade poäng åt Suzuki. Bilen saknar fortfarande topp-effekten.

Förarkommentarer:
- "Det har varit en fantastisk kamp, även om jag givetvis ville vinna här" Hirvonen
- "Man måste vara snabb i finland och vi slutar på pallen. Jag är jätteglad" Atkinson
- "Det skulle ha varit fantastikst att sluta på pallen i finland, men fabrikspoängen är viktigare" Sordo
- "Helt otroligt. Ja gär så nöjd med resultatet" Rantanen

På SS24
1. Petter, 03:12.9
2. Hirvonen, +0,2
3. Aava, +0,3
4. Latvala, +0,6
5. Loeb, +3,0
6. Rantanen, +3,1
7. Wilson, +3,5
8. Henning, +4,308-08-03 SS23: Loeb snurrade och tappade
Loeb snurrade och tappade 6,4 sekunder till Hirvonen. Snabbast var Latvala som var 4,9 sekunder före Hirovnen och 5,5 före Mikkelsen som satte en bra tid.

En sträcka på drygt 6 km återstår nu av Rally Finland och den startar 11:02.

Förarkommentarer:
- "I första kurvan snurrade vi. Jag var för tidig med bromsen. Sen fick jag ingen bra rytm. Första gången den här helgen. Fram till den här sträckan har vi attackerat för fullt" Loeb
- "Inte illa, men bara en sträcka kvar. Men jag ska försöka" Hirvonen
- "Det var trixigt. Jag ska försöka hålla Sordo bakom mig" Atkinson
- "Vi tar det lugnt. Ingen full attack idag" Sordo
- "Det har inte gått så bra på de här sträckorna, men jag tror jag håller Petter bakom mig med bara en sträcka kvar." Henning
- "Det går bättre och bättre och jag gör det bästa jag kan. Den här sträckan hade jag bra grepp" Petter
- "Vi kör i vårt tempo och tar oss i mål" Gardemeister
- "Jättebra flyt. Förstår inte att jag inte kört så här hela helgen" Wilson
- "Det var en bra sträcka. Jag visste vi hade bra noter här och fick ett bra flyt" Mikkelsen

På SS23
1. Latvala, 5:43.8
2. Hirvonen, +4,9
3. Mikkelsen, +5,5
4. Wilson, +8,3
5. Petter, +9,1
6. Loeb, +6,4
-
11. Henning, +15,2


08-08-03 SS22: Loeb och Hirvonen exakt samma tid
Loeb och Hirvonen satte exakt samma tid på den här sträckan. Latvala blev trea , 0,9 sekunder efter.

Patrik Flodin fick en punktering och tappade över en halv minut och Oscar Svedlund har slagit i en sten och skadat framvagnen. Mer info www.patrikflodin.com och www.oscarracing.se

Förarkommentarer:
- "Jag vet Mikko kommer köra hårt idag så jag har bra motivation. Jag gjorde allt för att köra så fort som möjligt. Jag hittade en bra linje. Vi tog lite risker" Loeb
- "Jag körde på full attack. Men om inget händer, är Loeb ointagbar" Hirvonen
- "Bra. Vi attackerar, kanske lite försiktigare på slutet på sträckan" Atkinson
- "Jag gjorde inga misstag, men tycker den här possitionen är bättre än ingen alls..."
- "Det är väldigt lite kvar och inte mycket att göra för att avancera. Jag hade lite problem med bromsarna från start" Henning
- "Bilen är mycket bättre idag. Igår var det så mycket. Det är svårt att ta in något nu, alla känner till de här sträckorna" Petter
- "Jag tror det ska gå bättre idag" Gardemeister
- "Bra känsla, men bara tre sträckor kvar av rallyt" Mikkelsen
- "Bra flyt. Tog inga risker" Latvala

På SS22
1. Loeb, 11:11,0
1. Hirvonen, +0,0
2. Latvala, +0,9
4. Aava, +9,7
5. Atkinson, +9,8
6. Petter, +10,6
-
8. Henning, +16,0


08-08-02 Sandell upp på andra plats i Finland
Andra dagen av Rally Finland blev en hetsjakt mellan ledarduon Kosciuszko och Prokop i juniorklassen. Strax där bakom låg Patrik Sandell och Emil Axelsson och bevakade sin tredjeplats, och hoppades på ett misstag från de två förarna som stressade varandra i täten. Och misstaget kom på dagens näst sista sträcka.

På specialsträcka 19 körde ledande polacken Michal Kosciuszko. Han tappade två minuter innan han med åskådarhjälp kom upp på vägen igen. Tyvärr skulle avåkningen även drabba svenskarna.
- ”Han kom upp på vägen alldeles före oss, så vi fick försöka köra i dammet bakom honom sista biten in i mål, och det var som att köra i en vägg” säger Patrik Sandell.

Incidenten kostade svenskarna en halv minut. Det innebar att de, samtidigt som de tog sig upp till andra plats, tappade 30 sekunder upp till den nye ledaren Prokop.
- ”Det har varit en bra dag på det stora hela. Men ärligt sagt är jag ändå inte helt nöjd med en andra plats” säger Patrik Sandell.

Imorgon har han tre sträckor på sig att hämta hem de 48 sekunder som skiljer honom från att upprepa fjolårets seger i Finland.
08-08-01 Sandell bra med i Finland
Patrik Sandell och Emil Axelsson ligger trea i JWRC-klassen efter den första riktiga tävlingsdagen av Rally Finland. Efter 11 specialsträckor ligger de drygt 8 sekunder efter ledande pollacken Michal Kosciuszko.

Svenskarna fick kämpa en del med bilen under morgontimmarna och förlorade tid på de första sträckorna. Som mest låg de 18 sekunder efter täten. Sedan fick de till inställningarna och började genast hämta in sekunder.
- ”Vi slet ont med setupen i morse. Men sen har det gått bättre. Och nu på slutet funkade allt riktigt bra, så nu är vi riktigt med i matchen” säger Patrik Sandell.

Patrik och Emil avslutade dagen med två sträcksegrar och en andraplats. När de går till kvällsvila ligger de bara drygt 8 sekunder bakom ledarbilen.
- ”Skönt att vi kom tillbaka och fick plocka några sekunder. Det var viktigt att hamna i ett bra läge inför morgondagen. Men också bra för självförtroendet, och skönt att visa de andra förarna att de inte får räkna bort oss” ler Patrik.

Ställning i JWRC-klassen efter 11 av 24 specialsträckor:

J-VM Finland
1. Michal KOSCIUSZKO 1:14:01.5 0.0 0.0
2. Martin PROKOP 1:14:06.4 +4.9 +4.9
3. Patrik SANDELL 1:14:10.2 +3.8 +8.7
4. Jaan MÖLDER 1:14:36.9 +26.7 +35.4
5. Alessandro BETTEGA 1:16:13.6 +1:36.7 +2:12.1
6. Aaron NIKOLAI BURKART 1:17:08.8 +55.2 +3:07.3
7 Shaun GALLAGHER 1:17:30.2 +21.4 +3:28.7
8. Gilles SCHAMMEL 1:18:17.5 +47.3 +4:16.0
08-07-31 Sandell inledde bra i Finland
Imorgon bitti startar Finlands VM-rally på allvar. Men redan ikväll mjukstartade man med en superspecial inne på Jyväskyläs travbana. Efter SS1 ligger Patrik Sandell och Emil Axelsson trea, 1,6 sekunder från täten i JWRC-klassen.
- ”Det är en fantastisk atmosfär här och underbart att köra inför 25.000 personer på fullsatta läktare, och det är många svenskar här vilket gör det extra kul att köra” säger Patrik Sandell.
- ”Vi missade visserligen starten lite grann men annars kändes det riktigt bra. Vi har hittat en bra känsla i bilen och jag ser riktigt fram emot helgen här i Finland” säger Patrik.

Trots missen i starten vann Patrik och Emil sitt heat mot Jaan Mölder med 0,2 sekunder. Inför fredagen ligger svenskarna på tredje plats, 1,6 sekunder efter ledande Martin Prokop och 0,2 sekunder före finländaren Kalle Pinomäki.
08-07-31 P-G fick possitivt besked i VM i Finland - slipper tidstillägget
I kväll blev det klart att P-G Andersson slipper 5 minuter i strafftidstillägg i årets upplaga av Finska VM-rallyt. Under första vändan på shakedown gick motorn sönder och teamet tvingades byta. Men Suzuki hade en motor tillgodo som de fick byta och därmed slipper de tidstraffet:
- "Det känns otroligt skönt" säger P-G lättad och ser nu fram emot starten

Mer info hittar du på www.pgandersson.se där vi följer rallyt sträcka för sträcka
08-07-31 Motorras på shakedown för P-G i Rally-VM i Finland
Det kunde ha börjat betydligt bättre för P-G Andersson och hans co-driver Jonas Andersson. Redan på första sträckan på shakedown inför det finska VM-rallyt, rasade motorn.
- "Vi håller på att byta motor nu, men det här innebär att vi kommer att få 5 minuters straff-tidstillägg innan start" suckar P-G

Rallyt i Finland består av 24 sträckor, där det hela inleds med en Superspecial under kvällen. I morgon bitti drar det igång på allvar och målgången är på söndag.

Mer info hittar du på www.pgandersson.se där vi följer rallyt sträcka för sträcka
08-07-30 Flodin redo att försöka ta sin andra raka VM-seger i Finland
Patrik och Göran är sedan i söndags på plats i Finland och har hunnit med både ett test och tvådagarsrekognoseringen. De startar som vi tidigare meddelat i Kalle Pinomäkis Evo 9:a och i måndags hann de med ca 3 mils test i samband med VM-teamens test. Pinomäki har finska mekaniker till förfogande och Patrik har tagit med sig Henke Boliner hemifrån.

Rekogonseringen har gått bra. Som vanligt är det snabba fina vägar, som säkert kommer att bli i lite sämre skick när alla WRC, Juniorer och GrN-bilar passerat. De flesta sträckorna körs dock inte två gånger. Det har regnat lite i sommar i Finland, vilket har gjort vägarna mjukna och de är på sina ställen redan insjunkna. Sträckorna går också på lite krokigare vägar, allt för att få ner snitthastigheten en aning i det snabba rallyt.

Patrik har fått övertagit en VM-startandes startnummer, vilket innebär att han och Göran kör i GrN-VM och tampas om VM-poäng.

I morgon bitti är det shakedown, då Patrik och Göran får sig en sista genomkörare med bilen och 18:45 svensk tid är det superspecial.

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com.där vi från och med fredag kommer vi att följa GrN, sträcka för sträcka.
08-07-30 Svedlund med och slåss om VM-poäng i Rally-VM i Finland!
I morgon är det dags för start i det snabba finska VM-rallyt. Oscar Svedlund och hans co-driver Björn Nilsson kommer att starta i GrN och har haft förmånen att få ett startnummer av en förare från Cypern som inte kommer till start. Därmed får de starta i GrN-VM, vilket innebär att de är med och slåss om VM-poäng.

I måndags fick förarna genomföra några timmars test på en av de finska vägaran och Oscar är nöjd med testet:
- "Det kändes riktigt bra och var viktigt att få prova på de nya hårda enhetsdäcken" säger han.

Nytt för i år är att det är enhetsdäck och moussen är förbjuden. Det innebär att man nu kör på stenhårda däck.
- "Det ger en helt annan känsla i bilen, så jag är glad att vi han med två vändor med däck" säger Oscar.

VM i finland ingår i både WRC, GrN-VM och VM för juniorer, vilket innebär att det är många ekipage som ska köra på vägarna. Totalt är det 24 sträckor och hela 18 sträckor av dem, körs bara en gång.
- "Sträckorna kändes helt okej under "reken". Det var i år lite krokigare vägar, allt för att få ner snitthastigheten. Vägarna var också lite mjuka i kanterna av allt regn i sommar. Men det ser fint ut och vi ser verkligen fram emot starten" avslutar Oscar.

Mer info hittar du på www.oscarracing.se, där vi från och med fredagen kommer att följa GrN-förarnas framfart, sträcka för sträcka
08-07-30 Svenskarna siktar mot toppen i Finland
Årets semester i rally-VM är över. Kommande helg rivstartar andra halvlek av mästerskapet med deltävlingen i Finland.
Fyra svenska ekipage återfinns i startlistan. Samtliga siktar mot toppen.

Det finska VM-rallyt är årets nionde deltävling i mästerskapet. Tävlingen är efterlängtad av den svenska förarkvartett som är anmäld. Att tävla i Finland är nästan lika roligt som att köra på hemmaplan.
– Tillsammans med Svenska Rallyt är det här nog favoriten, konstaterar Patrik Sandell som tillsammans med kartläsaren Emil Axelsson är extremt laddad och fokuserad inför starten på torsdag kväll.
– Vi är extra taggade eftersom vi har segern från i fjol att försvara, säger han.
Då vann Patrik och Emil JVM-klassen i Finland. Nu drömmer de om en önskerepris i sin Renault Clio S1600.
En önskerepris hoppas även en annan svensk fjolårsvinnare på, Patrik Flodin. Han vann Grupp N-klassen 2007, men får räkna med betydligt tuffare motstånd i år. Den här gången ingår nämligen det finska rallyt i Grupp N-VM.
34 ekipage är anmälda och i startlistan återfinns ytterligare en blågul förare med höga ambitioner och möjlighet till en framskjuten placering. Med nummer 137 på sin Subaru Impreza rullar den regerande svenske Grupp N-mästaren Oscar Svedlund av startrampen på torsdag kväll.

Det finska VM-rallyts fjärde svensk är givetvis Per-Gunnar Andersson, som kör huvudklassen WRC. Hittills i år har det bara blivit en enda poäng för värmlänningen i förar-VM. Den kom något oväntat i premiären i Monte Carlo. Efter det har PG haft svårare att övertyga i Suzukis första WRC-bil, SX4. Under sommaren har Suzuki hunnit vidareutveckla bilen och inför omstarten har PG och hans stallkompis, finländaren Toni Gardemiester, dessutom fått möjlighet att värma upp med en test. Efter åtta mils körning på de snabba finska vägarna konstaterade PG att teknikerna svarat för många små och positiva förbättringar. Kanske kan det bli nya VM-poäng för värmlänningen i helgen?

Marcus Grönholm har vunnit det finska VM-rallyt sju av de åtta senaste åren. Den här gången finns inte finländaren med. Marcus har lagt rallyhandskarna i byrålådan och har i stället börjat fuska lite med rallycross. Premiären gav mersmak – seger i den svenska EM-deltävlingen i början på juli.
I Grönholms frånvaro får VM-ledande Mikko Hirvonen bära det tyngsta favoritskapet tillsammans med stallkompisen i Ford, Svenska Rallyt-vinnaren Jari-Matti Latvala.
Regerande världsmästaren Sébastien Loeb är en annan, het segerkandidat. Fransmannen, som kör för sitt femte raka VM-guld den här säsongen, har hittills två andraplatser som bäst i Finland – 2005 och 2006.

SvT 2 sänder ett 55 minuter långt sammandrag från det finska VM-rallyt med start kl 16.35 söndagen den 3 augusti. Missa inte det!

www.swedishrally.com
08-08-29 Tidsschema Rally Finland
Årets upplaga av Rally-VM i Finland bjuder på både junior-VM och GrN. I GrN har vi två svenskar som tampas om segern. Fjolårssegraren Patrik Flodin finns på plats, liksom Oscar Svedlund. I Junior-VM hittar vi Patrik Sandell och givetvis är P-G Andersson på plats för att ta poäng i största klassen.

24 sträckor som mäter 340,42 kommer att köras på de snabba grusvägarna och med transportsträckorna är rallyt 1.461,58 km. På torsdag drar det hela igång med en superspecial.

Jag kommer att följa WRC på www.pgandersson.se och GrN på www.patrikflodin.com och www.oscarracing.se

Torsdag 31/7
18:45 SS1 Killeri 1 2,06 km

Fredag 1/8
Service A
06:30 SS2 Vellipohja 1 17,16 km
07:26 SS3 Mökkiperä 1 11.38 km
08:09 SS4 Palsankylä 1 13,90 km
Service B
10:47 SS5 Vellipohja 2 17,16 km
11:43 SS6 Mökkiperä 2 11,38 km
12:26 SS7 Palsankylä 2 13,90 km
Service C
15:18 SS8 Urria 12,65 km
15:50 SS9 Lautaperä 7,87 km
16:29 SS10 Jukojärvi 22,18 km
19:00 SS11 Killeri 2 2,06 km
Service D

Lördag 2/8
Service E
06:13 SS12 Himos 15,35 km
07:09 SS13 Hirvimäki 10,67 km
07:34 SS14 Surkee 1 14,80 km
Service F
09:46 SS15 Leustu 1 21,43 km
10:45 SS16 Kakaristo 1 20,09 km
11:26 SS17 Kaipolanvuori 13,64 km
12:31 SS18 Surkee 2 14,80 km
Service G
15:13 SS19 Kakaristo 2 20,09 km
16:03 SS20 Juupajoki 21:13 km
16:56 SS21 Väärinmaja 16,25 km
Service H

Söndag 3 /8
Service I
08:38 SS22 Lankamaa 23,09 km
09:44SS23 Hannula 10,92 km
11:02 SS24 Ruuhimäki 6,46 km
12:30 Målgång
<< Till startsidan