Gå med här och du stödjer MiV!


Rapport från Mexico 29/2-2/2

Blå rubrik = wrc
Grön rubrik = jvm

Svart rubrik = GrN


Se tidsschema Corona Rally Mexico08-03-02 Sandell snabb i Mexiko, men får nöja sig med en femteplats
Rally Mexiko blev en blandad historia för Patrik Sandell och Emil Axelsson. Trots att de radade upp sträcksegrar får de nöja sig med en femteplats i årets första deltävling i Junior-VM. Anledningen heter bromsproblem under fredagen och punkteringar under lördagen.
Svenskarna startade starkt och låg tvåa efter ett tre sträckor, när bromsproblemen började göra sig påminda. Felet upptäcktes och åtgärdades under servicen. Trodde de. Men det nya bromsoket började läcka, och istället fick Patrik och Emil köra i princip helt utan bromsar de tre avslutande sträckorna på fredagen.
-”Vi fick köra två specialsträckor och två superspecialer utan tillstymmelse till bromsar. Ganska spännande att åka i över 140 km/h och veta att minsta notfel kan få extrema konsekvenser. Det var också rätt intressant att åka genom miljonstaden Leon i rusningstrafik på väg mot servicen. Jag fick hänga mot burbågen för att i låg fart hoppa ur bilen och försöka få stopp på den vid trafikljusen” berättar Emil Axelsson.

Under lördagen var det full attack som gällde för att köra in tappad tid. En plan som såg ut att hålla. De vann de tre första sträckorna och började genast klättra uppåt igen i resultatlistan. Men på fjärde sträckan straffade det sig. En punktering kostade återigen dyrbar tid. Lördagen fortsatte sedan på samma tema, med fler sträcksegrar, och fler punkteringar.
- ”Vi laddade på vad vi kunde och kom ifatt rätt bra, men då tar man samtidigt fler risker och den här helgen var turen inte på vår sida. Ibland studsar det rätt och ibland fel. Vi har aldrig varit av vägen utan det har varit stenar i spåret” berättar Patrik Sandell.
Under söndagen handlade det om att acceptera att det bara skulle bli en femteplats och att se till att ta bilen i mål för att få med sig viktiga VM-poäng hem.
Patrik och Emil lämnar Mexiko med blandade känslor. Besvikna över att inte kunna vara med i tätstriden när rallyt avgjordes på söndagen. Men nöjda över att ha fått bekräftat att de är snabba, och att de kommer att vara seriösa utmanare om världsmästartiteln 2008.

08-03-02 Sandell femma i JVM-premiären
Patrik Sandell och Emil Axelsson slutade femma och fick därmed 4 poäng i den inledande deltävlingen i JVM. I dag kammade de hem sträcksegrar och hade motorproblem. Ny tag tar de i JVM om w månader i Jordanien. Men härnäst ser vi dem i GrN-VM i Argentina om 4 veckor då det blir premiär för Peugeot
08-03-02 Strulig eftermiddag för Sandell
Strul och strul på SS12 och SS14 med två stycker punkteringar för Sandell. Han tappade drygt f minuter, men var snabbast på SS13. Inför gårdagens superspecial låg de femma, +7:43 sekunder efter ledande Ogier.
08-03-01 Sandell nöjd med de tre första
Dag två började med tre sträcksegrar för Patrik Sandell och Emil Axelsson. Patrik ligger nu fyra, 3:43 efter ledaren Ogier. I går fick de även 80 sekunder i tidstillägg efter att ha skruvat för länge med bromsoken. 102 km sträcka kvar idag.
08-03-01 Sandell hade problem och tappade
Våra andra svenskar på plats, Patrik Sandell och Emil Axelsson hade problem igår även de. Sandell blev brömslös bak sista tre sträckorna och tappade både tid och placeringar. Efter gårdagens etapp ligger de 5.a, 3:02 efter ledande Ogier. Ogier är en fransman som debuterar i JWRC i år och kör sin första deltävling
08-02-29 P-G´s teamkollega bröt på SS4 med samma problem
Även den andra Suzuki-bilen i Suzukis WRC-team tvingas tyvärr kasta in handuken och bryta. Toni Gardemeister har samma problem som P-G och Jonas hade och bröt på den fjärde sträckan.
08-02-29 P-G imponerade i Rally VM i Mexico - låg sexa när han fick bryta på service
Liksom i Svenska Rallyt inledde P-G Andersson och hans co-driver Jonas Andersson rallyt mycket starkt. Efter tre körda sträckor i det Mexikanska VM-rallyt, Rally Corona Mexico, låg de åter på en imponerande sjätteplats! Efter målgång på tredje sträckan började dock motorn gå illa och det lät som om den gick på bara tre cylindrar. Det var som tur var dags för service, men sen vände åter turen.

Väl på service konstaterade man att en cylinder gått sönder och därmed är rallyt färdigkört för idag. Om det blir en omstart imorgon eller inte, vet teamet inte i nuläget.
- "Det känns helt klart tungt" säger P-G efter beskedet om att han inte kunde fortsatta rallyt idag. "Det gick så otroligt bra och vi hade inga som helst problem under det tre första sträckorna."

En sak är dock helt säker. Vi vet alla att Suzukin är under utveckling och P-G och Jonas har under de tre första VM-deltävlingarna visat att de kunnat axla rollen i en WRC-bil. Bara bilen och motorn håller, är både P-G och Jonas redo att plocka VM-poäng och utmana WRC-eliten på allvar!

Även teamkollegan Toni Gardemeister har motorproblem. Han har tappat nästan 20 minuter på de tre första sträckorna, men är fortfarande med i rallyt.

Mer info hittar du på www.pgandersson.se där vi följt rallyt sträcka för sträcka.
Officiell resultatlista: http://www.wrc.com/jsp/index.jsp?lnk=405&season=2008&rally_id=MEX
08-02-29 P-G bryter på service - låg sexa efter stark insats
Liksom under Svenska Rallyt låg P-G och Jonas på en sjätteplats efter tre körda sträckor. Även i Mexiko tvingas de bryta. Den här gången hann de dock inte starta på den fjärde sträckan, utan bilen gick inte att få till under servicen. Det var problem med cylindern och blev ingen komprission.

Om det blir omstart eller inte, återstår att se.

Mer info på www.pgandersson.se där vi följer rallyt sträcka för sträcka
08-02-29 Bra start för Sandell
Bra start i Mecxico för Sandell. Han ligger tvåa efter tre körda sträckor, 23 sekunder efter fransmannen Ogier. Huvudkonkurrenten Prokop rullade på SS1. Trea ligger Mölder, 29,5 sekunder efter.
08-02-29 Latvala i ledning - P-G sexa!
Efter tre körda sträckor är det Lavala i ledning. Han gick ut snabbast och vann första sträckan. Sedan var det Loebs tur och han har knappat in på ledningen och ligger nu tvåa. Trea är Chris Atkinson, 11,2 sekunder efter.

P-G och Jonas kör på i ett högt och stabilt tempo och ligger på en mycket hedervärd sjätteplats efter tre sträckor!
P-G fick dock problem direkt efter målgång, då bilen började gå på tre cylindrar.

Efter tre sträckor
1. Jari-Matti Latvala (Fin) 40:20.9
 
2. Sebastien Loeb 40:25.3
+4,4
3. Chris Atkinson (Aus) 40:32.1
+11.2
4. Mikko Hirvonen (Fin) 40:39.6
+18.7
5. Petter Solberg (N) 41:14.8
+53.9
6. P-G Andersson 41:16.4
+55.5
7. Mattew Wilson (GB) 42:02.0
+1:41.1
8. Henning Solberg (N) 42:33.7
+2:12.8


Mer info och förarkommentarer på www.pgandersson.se där vi följer rallyt sträcka för sträcka

08-02-29 P-G nöjd med shakedown - Loeb kom aldrig till start
P-G och Jonas är nöjda med gårdagens shakedown. Under andra vändan fick de till bilen så den blev mjuk och följsam. Efter tredje vändan fick de göra ett uppehåll, sedan bilen misstände och började lukta bränsle. Fram tills dess hade de 5-6 bästa tid

Mekarna fixade det hela och 2xAndersson hann med två vändor till.

Värre var det för Sebastien Loeb som inte kunde komma ut alls, utan tvingades byta motor. Men efter Stewardmötet igår konstaterades det att det skulle ge Loeb fem minuter i strafftid, varför de åter satte in orginalmotorn och därmed slipper Loeb tidstillägget.

Mer info på www.pgandersson.se där vi följer rallyt sträcka för sträcka.
08-02-26 Sandell och Axelsson redo för Mexiko
I förra veckan gav sig Patrik Sandell och Emil Axelsson iväg till Mexiko. Efter en lång flygresa och ett par dagars acklimatisering gör de sig nu redo för den första deltävlingen i Junior-VM. Överst på listan: att lära känna bilen.

Under måndagen fick de chansen att göra ett första test i bilen de ska tävla i, en Renault Super 1600. En likadan bil som de blev juniorvärldsmästare i 2006. Och Patrik låter mycket nöjd efter den första åkturen.
- ”Så här bra har nog Super 1600-bilen aldrig känts när jag kör den tidigare. Vi utgick från en fransk setup, men bytte sen till en mer ”svensk”, och då började tiderna krypa ner direkt” berättar Patrik Sandell.

En glad överaskning var att däcken verkade hålla riktigt bra. Efter flera mils körning var slitaget minimalt. Betydligt mindre än t ex för konkurrenterna i Suzuki-teamet, vilket innebär att svenskarna har bättre traction, dvs att hjulen inte spinner loss lika mycket. Däremot gör den tunna syrefattiga luften att det blir ett tungt rally för motorerna.
- ”Vi är på över 2000 meters höjd så det är noll effekt i motorn. Det känns som min gamla bil hemma i garaget när jag gasar. Men det är lika för alla så det är inget att fundera över. Det påverkar inte resultatet” säger Patrik Sandell.

Idag, tisdag, är det rekognosering. Själva rallyt inleds på torsdag kväll.
08-02-26 Tidsschema Corona Rally Mexico
Det drar ohop sig till tredje deltävlingen i årets Rally-VM och det är Mexico som är igång för förarna nu. Idag och imorgon är det rekognosering och sedan körs shakedown på torsdag.

Totalt är det 20 sepcialsträckor på 353,75 km som ska avgöra rallyt. Med transporterna är rallyt totalt 830,83 km långt.

Vi har två svenska ekipage på plats, P-G och Jonas Andersson i WRC-klassen och Patrik Sandell och Emil Axelsson startar i JVM.

P-G som för övrigt för tillfället saknar sitt bagage, håller tummarna att hans rallykläder ska komma tillrätta efter flygresan (www.pgandersson.se)

Mexico ligger sju timmar efter oss i tid och nedan ser du tidsschemat enligt vår tid.

Tidsschema (svensk tid)
Fredag 29/2

15:28 SS1 Alfaro 1 38.52 km
16:51 SS2 Ortega 1 23.83 km
17:39 SS3 El Cubilete 1 18.87 km
Service A
20:02 SS4 Alfaro 2 22.96 km
21:25 SS5 Ortega 2 23.83 km
22:13 SS6 El Cubilete 2 18,87 km
23:33 SS7 Super Special 1 2.21 km
23:38 SS8 Super Special 2 2.21 km
Service B

Lördag 1/3
Service C
15:24 SS9 Ibarrilla 1 16.16 km
16:47 SS10 Duarte 1 23.27 km
17:38 SS11 Derramadero 1 23.28 km
Service D
20:12 SS12 Ibarrilla 2 29.90 km
21:35 SS13 Duarte 2 23.27 km
22:26 SS14 Derramadero 2 23.28 km
23:41 SS15 Super Special 3 2.21 km
23:46 SS16 Super Special 4 2.21 km
Service E

Söndag 2/3
Service F
15:28 SS17 León 16.09 km
15:56 SS18 Guanajuatito 22,30 km
17:19 SS19 Comanjilla 17.88 km
18:34 SS20 Super Special 5 4.42 km
Service G
20:00 Målgång


<< Till startsidan