Gå med här och du stödjer MiV!


Rapport från Sardinien 16-18/5


Blå rubrik = wrc
Grön rubrik = jvm

Svart rubrik = GrN

Tidsschema>>


08-05-17 Rally Sardinia i full gång!
VM-rallyt i Italien är i full gång och körs på Sardinien i strålande sol.
Jag följer rallyt på www.pgandersson.se där WRC-ekipagen följs med förarrapporter.
08-05-18 Viktig målgång för PG
PG Andersson gjorde som han var tillsagd – tog sin Suzuki SX4 WRC i mål i VM-deltävlingen på Sardinien. Värmlänningens balanserade körning gav honom nionde plats i rallyt som vanns av Sébastien Loeb före Ford-duon, finländarna Mikko Hirvonen och Jari-Matti Latvala.

Sébastien Loebs 40:e VM-delseger i karriären kom efter en ganska dramatisk avslutning. Fransmannen hade 30 sekunders ledning inför de avslutande sträckorna, men jagades intensivt av Hirvonen och Latvala. Loeb höll emellertid undan och triumferade 10,6 sekunder före Hirvonen.
Längre ner i fältet hade PG Andersson en betydligt lugnare resa mot målgång. Efter misslyckandet i Jordanien senast, där PG åkte av och bröt redan på den första sträckan, hade han uttryckliga order att inte ta några onödiga risker på Medelhavsön.
PG gjorde som har var tillsagd, en taktik som räckte till nionde plats totalt i tävlingen.
– Det var väldigt viktigt för hela teamet att bilen kom i mål utan problem. Vi har fått en mycket bättre känsla i bilen och kan kanske höja tempot lite i Grekland i månadsskiftet maj-juni, säger en nöjd Andersson.
Säkerhetsmarginalen till trots höll PG ett högt tempo genom hela tävlingen.
– Vi slog av lite på de snabba partierna för att inte riskera bilen, berättar han.
I junior-VM blev Patrik Sandell sjunde man och tog två nya poäng. Placeringen var emellertid en besvikelse för svensken som var med i toppen under den inledande etappen, men som tappade all tätkänning på grund av ett trasig styrstag dag två.
– Efter det här kommer vi inte att vara med och slåss om titeln i JVM, konstaterar en besviken Sandell som är nionde man i mästerskapet, 18 poäng från täten.

Resultat
Rally-VM Sardinien, 17-18 maj.
1) Sébastien Loeb, Frankrike, Citroën C4, 3.57.17,2
2) Mikko Hirvonen, Finland, Ford Focus, + 10.6 sek
3) Jari-Matti Latvala, Finland, Ford Focus, + 15,3
4) Gigi Galli, Italien, Ford Focus, + 1.42,5 min
5) Dani Sordo, Spanien, Citroën C4, + 2.05,6
6) Chris Atkinson, Australien, Subaru, + 5.08,6
7) Henning Solberg, Norge, Ford Focus, + 6.01,0
8) Urmo Aava, Estland, Citroën C4, + 6.21,3
9) P-G Andersson, Sverige, Suzuki SX4, + 7.48,7
10) Petter Solberg, Norge, Subaru, + 9.41,0

Förar-VM efter 6 av 15 deltävlingar
1) Mikko Hirvonen, Finland, Ford Focus, 43 poäng
2) Séabstien Loeb, Frankrike, Citroën C4, 40
3) Chris Atkinson, Australien, Subaru, 31
4) Jari-Matti Latvala, Finland, Ford Focus, 24
5) Dani Sordo, Spanien, Citroën C4, 21
6) Gigi Galli, Italien, Ford Focus, 1

www.swedishrally.com
08-05-18 Oflytet fortsätter för Sandell
En sjundeplats och två ynka poäng blev skörden i Sardiniens VM-rally för Patrik Sandell och Emil Axelsson. Efter en stark inledning i fredags, där de körde för seger i juniorklassen, rasade allt lördag morgon på grund av ett trasigt styrstag. Söndagen handlade bara om att ta bilen i mål för svenskarna.

Inledningen av säsongen har inte blivit vad de tidigare juniorvärldsmästarna hoppats på. Snabbheten har de haft. De har tagit sträcksegrar i samtliga VM-tävlingar de kört hittills i år, både i Junior-VM (JWRC) och Produktions-VM (PWRC). Men poängskörden har trots det blivit blygsam.
- ”Bollen har inte studsat vår väg i år. Som jag ser det har det bara varit ett förarmisstag under hela säsongen, och det var i Sverige när vi körde av då vi jagade segern i PWRC-klassen. Sen har det bara varit oflyt hela vägen” säger Patrik Sandell

Patrik och Emil återvänder nu till Sverige för uppladdning inför Greklands VM-rally om två veckor. Då handlar det om PWRC där de kör för Peugeot Sport Sverige.
- ”I Junior-VM kommer vi inte att vara med och slåss om titeln, men vi hittade en bra känsla i körningen, och det får vi ta med oss till Grekland” avslutar Patrik Sandell.
08-05-18 Loeb vann sekundrysare - sträckan strök efter Wilson
Loeb var hårt jagad av Hirvonen och Latvala som knappade in sekunder vid varje sträcka. Inför dagen srally ledde fransmannen med 29,4 och efter målgång var marginalen bara 10,6. Latvala jagade hårt för att nå andraplatsen, men fick se sig slagen av Hirvonen med 4,7 sekunder.

P-G hade som mål för Suzuki och teamets del att ta bilen i mål utan några större problem. han och Jonas Andersson har kört på i ett stabil och jämnt tempo och lyckades för andra gången ta bilen imål utan superrallyregler.
- "Det var väldigt viktigt för hela teamet att ta bilen i mål, så vi är nöjda. Nu har vi mycket bättre känsla i bilen och kanske kan höja tempot lite i Grekland" säger P-G och är nöjd med helgen.

Efter det att Mattew Wilson gått imål, beslutade man att stryka sträckan, och köra igenom som en transportsträcka. Det eftersom det var alldeles för mycket folk för säkerheten på sträckan.Mer info på www.pgandersson.se där vi följt rallyt sträcka för sträcka med förarkommentarer.

08-05-17 Sandell: ”JVM kört för i år”
Det vill sig inte för i Junior-VM för Patrik Sandell och Emil Axelsson. På SS8 av Sardinens VM-rally gick styrstaget sönder och de tvingades parkera bilen. Svenskarna startar om i morgon, men med 25 minuters tidstillägg. Chansen till en ny titel är därmed i praktiken bortblåst för de tidigare juniorvärldsmästarna.

Patrik och Emil hade ett perfekt slagläge. De låg på tredje plats med en knapp halv minut upp till ledande Prokop. Men tio kilometer in på den åttonde specialsträckan tog det slut. Vänster styrstag hade gängat ur sig själv och lossnade utan förvarning.
- ”Det säger bara Pang, så viker sig hjulet in under bilen och drivaxeln hoppar ur. Vi bytte styrstag på plats, stoppade tillbaka drivaxeln och fortsatte. Men några kilometer senare var vi tvungna att stanna. Och det var slutet på en helg som hade kunnat bli så bra” säger Patrik Sandell.
- ”Vi hade nog kunnat linka oss genom de två sträckor som var kvar fram till servicen. Men vi gjorde en snabbkalkyl och kom fram till att vi skulle förlora nästan en halvtimme på det. Så då är det bättre att bryta för idag och starta om imorgon” fortsätter Patrik Sandell.

Patrik och Emil startar om under söndagen enligt de så kallade Superrally-reglerna, vilket innebär att de får fem minuters tidstillägg för varje sträcka de inte fullföljt. De kommer därmed att få tjugofem minuters tidstillägg.
- ”Junior-VM är kört för oss i år, det är bara att inse. Men kanske kan vi köra upp oss några placeringar imorgon och plocka några poäng med oss hem. Sen laddar vi om inför Grekland och PWRC om två veckor” säger Patrik Sandell.
08-05-17 Sandell bröt
- "Nej, det ville sig tyvärr inte" säger Patrik Sandell. " Vänster styrstag lossnade från styrväxeln, den var gängpaj. Vi står 10 km in på SS8".
De räknar med att komma till start imorgon enligt superrallyreglerna.
08-05-16 Sandell med i täten på Sardinen
Redan när Sardinens VM-rally startade visade Patrik Sandell och Emil Axelsson att de ville vara med i täten. Svenskarna var snabbast i juniorklassen redan på morgonens första sträcka. Trots en del problem med setupen under förmiddagen ligger svenskarna på tredje plats efter första dagen.
- ”Första sträckan var bra för oss, men på andra och tredje hade vi lite trassel med setupen, framförallt med bromsarna. Vi gjorde en del justering under servicen mitt på dagen och fick till en inställning som kändes bättre” säger Patrik Sandell.

Justeringarna verkade ge effekt. Patrik och Emil tog en ny sträckseger direkt efter lunchuppehållet och höll sig sedan på tredjeplats, strax bakom ledande Martin Prokop och Michal Kosciuszko. Men på dagens sista sträcka var det roliga nära att ta slut. Framför svenskarna hade tysken Aaron Burkart fått stopp på bilen och stannat mitt på vägen.
- ”Jag körde på honom med högra framhjulet när jag skulle ta mig förbi honom. Ett styrstag gick sönder och jag tvingades sänka farten rejält. Som tur är var det bara 500 meter kvar av sträckan då” berättar Patrik.

Incidenten innebar ändå att svenskarna tappade en halvminut upp till täten. De ligger kvar på tredjeplats när det går till kvällsvila, med 42 sekunder upp till ledande Martin Prokop.
- ”Jag är nöjd med första dagen. Det här rallyt handlar mest om att inte göra misstag, så bara vi inte ligger allt för långt bakom täten så är vi med i matchen på söndag” avslutar Patrik.

Ställning efter dag 1
Pos Förare Tid DIff föreg. Diff ledare
1. Martin PROKOP 1:40:58.5 0.0 0.0
2. Michal KOSCIUSZKO 1:41:02.2 +3.7 +3.7
3. Patrik SANDELL 1:41:40.6 +38.4 +42.1
4. Alessandro BETTEGA 1:42:22.3 +41.7 +1:23.8
5. Jaan MÖLDER 1:42:34.6 +12.3 +1:36.1
6. Florian NIEGEL 1:44:22.4 +1:47.8 +3:23.9

08-05-16 Loeb i ledning - Maria Andersson rullade
Latvala inledde med snabbaste tiden, men råkade ut för en förödande punktering på rallyts andra sträcka. Därmed klev Loeb upp i ledning. Den andra sträckan var svår och mycket tekniskt enligt bland annat P-G Andersson. Där försvann tyvärr bland annat Andreas Mikkelsen och Maria Andersson från dagens rally. De rullade, men klarade sig oskadda. Många var förarna med problem.

Suzukiförarna, P-G och Gardemeister tar det lugnt. Målet är att ta bilarna lugnt och säker i mål. Allt för att på bästa sätt kunna utveckla motorerna.
- "Allt är under kontroll. Vi snurrade på slutet av andra sträckan och tappade 15-20 sekunder, men det är ingen fara" rapporterar P-G efter målgång på sträckan och fortsätter:
- "Jag kör mer säkerhetsmarginal, men för den skull kör vi inte sakta. Vi slår helt enkelt av lite på de snabba partierna bara. Och tar inte ut det där lilla extra som man kan göra ibland."

Mer info hittar du på www.pgandersson.se där vi följer rallyt, sträcka för sträcka med förarkommentarer.
08-05-16 Sandell nöjd efter tre sträckor
- "Bra start så här långt" säger Sandell om de tre inledande sträckorna av Rallyt. Efter att ha varit snabbast på SS1, tog Patrik och Emil Axelsson det lugnare på de två andra och ligger på en tredjeplats efter tre sträckor.

JVM efter SS3
1. Prokop, 51:02.2
2. Kosciuszo, 51:05.7 +03.5
3. Sandell, 51:23.5 +21.3
4. Ogier, 51:42.3 +40.1
5. Mölder, 51:51.2 +49.0

08-05-13 Sandell inför Rally Sardinien
VM-rallyt i Jordanien för ett par veckor sedan blev en besvikelse. Patrik Sandell och Emil Axelsson tvingades bryta på grund av en trasig hjulupphängning sista dan, efter att ha lett juniorklassen hela helgen. På fredag har de chansen att ta sin revansch, då Sardiniens VM-rally startar.
- ”Det här är en ö vi gillar. Vi vann här i Junior-VM 2006, och förra året gick det också jäkligt bra tills vi tvingades bryta med motorhaveri med tre sträckor kvar” säger Patrik Sandell.

Under tisdagen och onsdagen kör de rekognosering. Underlaget är väldigt sandigt. Och när det är sandigt blir det väldigt mjukt. Och när det är mjuk gräver sig däcken långt ner och river upp vassa stenar..
- ”Stenarna syns inte under rekognoseringen, och inte då vi kör sträckorna första vändan heller. Men när vi kör dem andra gången, då ytterligare 50 bilar passerat efter oss, då är stenarna framme. Då är det vanskligt att köra och lätt att dra på sig punkteringar” säger Patrik Sandell.

Efter problemen i Jordanien, där tio till synes säkra poäng plötsligt blev noll, ligger de tidigare juniorvärldsmästarna just nu på en blygsam åttondeplats i mästerskapstabellen.
- ”Vi kör självklart för att vinna på Sardinien. Men just nu kan vi bara ta ett rally i taget och försöka placera oss så högt som möjligt, så får vi se hur långt det räcker i slutet av säsongen” säger Patrik.

Rallye d’Italia-Sardegna inleds med cermoniell start torsdag kväll. Rallyt startar på allvar fredag morgon och vinnaren koras på söndag eftermiddag, efter 17 körda specialsträckor på sammanlagt 34 mil.

08-03-25 Tidsschema Rally Sardinia
Det Italienska VM rallyt är 1.040,35 km och består av 17 sträckor som tillsammans är 344,73 km.
Första sträckan startar på fredag klcokan 10:23 svensk tid.

Fredag 16/5
10:23 SS1 Monte Corvos 16,43 km
10:50 SS2 Crastazza 33,96 km
12:07 SS3 Terranova 15.39 km
Service A
15:18 SS4 Monte Corvos 16,43 km
15:45 SS5 Crastazza 33,96 km
17:02 SS6 Terranova 15,39 km
Serivce B

Lördag 17/5
Service C
09:39 SS7 Punta Pianedda 18,53 km
10:31 SS8 Monte Lerno 29,31 km
11:16 SS9 Su Filigosu 19,46 km
Service D
14:56 SS10 Punta Pianedda 18,53 km
14:58 SS11 Monte Lerno 29,31 km
16:33 SS12 Su Filigosu 19,46 km
Service E

Söndag 18/5
Service F
08:10 SS13 Monte Olia 19,28 km
08:50 SS14 Sorilis 18,66 km
Service G
11:36 SS15 Monte Olia 11,36 km
12:16 SS16 Sorilis 18,66 km
Service H
14:10 SS17 Liscia Ruja 2,69 km<< Till startsidan