Kungsbacka MK - Fjärås MK SM Crosskart 29 april 2000

Dubbelt Värmland i 500 cc
När lördagens SM-premiär i Crosskart på Kungsbacka drog igång var det, som vanligt får man väl säga, många värmlänningar med på startlinjen. Snabbast av den asfaltbeklädda startplattan under kvalheaten var inte helt oväntat Per Bergström, som till tillsammans med svågern och klubbkompisen i Munkfors MC, Mats Huldén såg till att skaffa sig finalplacering i första startled.
- Jag hade så gôtt tryck i maskin så jag höll på att slå över på startplattan berättade Per. För bra fäste renderade i ideliga hjullyft för Per och han sopade hem tre kvalheatsvinter. Mats däremot tyckte att fjädringen kändes alldeles för mjuk i bakvagnen. Det hindrade dock inte Mats att ta hem två kvalheat och bli tvåa i ett.
I A-finalen i 500 cc-klassen hittade vi som sagt Per Bergström och Mats Huldén flankerade av regerande svenska mästaren i klassen Peter Andersson från Falköping. Per tog starten och lämnade Mats och Peter bakom sig. Där bakom blev det fight och efter närkontakt med Peter ramlade Mats ner till fjärdeplats i början av finalen. Per laddade för fullt och kunde relativt ohotad köra hem segern medan Mats jagade för brinnande livet bakom. Jakten resulterade i att Mats tog två placeringar och slutade tvåa.
-Det här känns underbart, tyckte Per Bergström om SM-ledningen efter första tävlingen.
I 250 cc-klassen fick Patrick Andersson, Fryksdalens MK, tuffare motstånd än förra året. Även motstånd från oväntat håll. Motorn i hans crosskart läckte vatten hemma vid lastningen så det var bara att kavla upp ärmarna för Patrick. Efter cylinderbyte ordnade det sig för honom och nästa motstånd, tävlingsmotståndarna, mötte upp på banan.
- Jag har inte utvecklat nåt under vintern så det blir tuffare att vara med i toppen i år, funderade Patrick.
En som däremot utvecklat både sig själv som förare och crosskarten är Henrik Fredriksson, Munkfors MC. I kvalheaten som körs tillsammans med 500 cc-klassen var Henrik den enda 250 kubikare som tog hem en kvalheatseger. När det sedan var dags för final var Henrik med i första led tillsammans med Patrick. Henrik var snabbast iväg och när Patrick provade på en attack gick det hårt till.
- Patrick körde in i sidan på mig och flyttade motorfästet flera centimeter, berättade en arg herr Fredriksson efter tävlingen.
Patrick tyckte att det var upp till domarna att bedöma ojustheter och kunde åka hem med en femte plats i bagaget efter att kommit igång i finalen efter kollisionen med Henrik. För Henriks del var det tvärstopp efter kollisionen då motorn flyttats ur sitt läge och kedjan hoppat av. Rallyässet Billy Johansson körde in på en sjätteplats i 250 cc-finalen som vanns av Björn Prahl, Films MK.
De båda "Biffen"-sönerna Björn och Mattias Olsson var med och fightades i 125cc-klassen. Mattias som slog sin äldre bror i sprinttävlingen för två veckor sen fick nu ge ner för Björn som befäste fjärdeplatsen i finalen. Mattias slutade sjua och en nykomling i juniorklassen Alexander Cruse, Kils MK, blev sexa i sin första tävling.