500cc-finalen i Storfors

Torbjörn Widmark och Per Bergström

Bilder och text från Storfors crosskart

Dubbelt Bergström och Widmark i Storfors crosskart
Dubbelt Värmland blev resultatet när den tredje deltävlingen i crosskart avgjordes på Storfors ring under lördagen. Per Bergström, Munkfors MC och Torbjörn Widmark, Degerfors RC, var oslagbara på hemmaplan. Både Per och Torbjörn gick helt oslagna genom kvalet i 500cc- respektive 250cc-klassen.
- Starterna funkade klockrent nu, menade Per Bergström.
Starten skulle visa sig avgörande även i finalen. Per klippte till med en kanonstart från pole position och kunde gå först in i första sväng med regerande svenske mästaren Peter Andersson, Falköping i hälarna. Peter försökte attackera och var uppe i hälarna på Per i ett par varv, men fick släppa efter sedan han klämt till en fälg på den mycket uppkörda tävlingsbanan. Per kunde då rycka ifrån och vinna med ett bekvämt avstånd till Peter.
- Det här gick som en dans på en plöjsla, tyckte Per och syftade säkert på den dåliga banan. Hemmaåkaren Mattias Mattson körde in på en åttonde plats i 500cc-finalen.
En dans bjöd också Torbjörn Widmark på när han direkt ryckte starten i 250cc-finalen. Efter kanonstarten utökade Widmark sakta men säkert ledning och kunde bekvämt ta sin andra raka seger i år.
- Varmt och underbart, tyckte Widmark efter finalen i den trettiogradiga hettan på Storfors ring.
En bit bakom Widmark i resultatlistan hittar vi hemmaåkaren Björn Stålhammar på en åttonde och Leif Widmark, Degerfors med kraschad hjulupphängning på elfte plats i finalen.
Bäst placerad i Svenska Cupen bland juniorerna inför dagens tävling var Kils MK:s Alexander Cruse. Med en andra och en fjärde plats låg han delad tvåa inför helgens tävling. I juniorfinalen var det dock Degerforsaren Kim Lövstrand som bjöd på den bästa kämpaandan. Efter en startsmäll kastades Kim upp i luften.
-Hoppas jag landar nån gång, tänkte Kim uppe i luften. Väl på marken var han helt plötsligt tvärsist i finalen.
Skam den som ger sig, var nog säkert en tanke som for genom hans huvud när han började ta upp jakten. En, två, tre och fyra bilar passerades innan den schackrutiga målflaggan vajade för Kim som körde upp sig till en sjunde plats. En placering bättre lyckades Robin Olsson greja sedan han fått ordning på sin bluddrande motor.
Mattias "lillbiffen" Olsson tog direkt en andra plats i starten och det såg länge ut att bli värmländskt på andra plats. Så händer det som inte får hända. Punktering blev Mattias öde.
- Det kom att fram en del svordomar i huvudet, erkänner Mattias efter sin snöpliga sorti i finalen.
Det blev i stället Alexander Cruse som fick stå för de främsta värmländska framgångarna och tog genom en säker körning på den uppkörda banan hem tredjeplatsen. Alexander befäster därmed tredjeplatsen i Crosskartcupen efter tre deltävlingar.

Torbjörn Widmark totalsnabbast i Sprintcupen
Torbjörn Widmark, Degerfors slog till och blev totalsnabbast med sin 250cc-kart när Crosskarthelgen avrundades med sprintrace på Storfors ring under söndagen. Efter två kanonåk kunde Torbjörn räkna hem totalseger med tre hundradelar till godo på bästa 500cc-åkare. Inte helt oväntat var segraren i 500cc Per Bergström, Munkfors MC. Tvåa i 500cc blev Peter Andersson, Falköping som distanserades med endast sexton hundradelar av Per. Tomas Olsson, Forshaga, passade på att låna bil av Peter Andersson och klämde till med en tredje plats i 500cc-klassen. Björn Olsson, Fryksdalens MK slutade på en femte plats i 250cc och på åttonde plats hittar vi hemmaåkaren Björn Stålhammar.
I juniorklassen blev det Falköpingsseger genom Santosh Berggren och tvåa blev Alexander Cruse, Kils MK. Mattias Olsson och Kim Lövstrand slutade fyra resp. femma bland juniorerna.