Morgan Olssons minnesfond
Bg.-nr 5567-6944
Pg.-nr 199 28 40-7


Morgan Olssons begravning i Stora Kils kyrka
Stora Kils kyrka var helt fullsatt när släkt och vänner från hela Sverige kommit för att ta ett sista farväl av Morgan. En enorm blomsterprakt med stora kransar och vackra buketter omgärdade Morgans bår.

Kyrkoherde Sven Kragh som genom sitt engagemang med anhöriga och vänner lärt känna Morgan som person, inledde akten enligt kyrkans ritual med psalmsång och böner. Griftetalet som Sven Kragh höll var präglat mycket stor personlig inlevelse med goda kunskaper om Morgan och hans livsgärningar och gav många besökare en tacksamhetens tanke åt Morgan och hans liv.

Sedan var det de anhörigas tur att ta farväl av Morgan. Det som alla minns är när Morgans son, Mattias tar farväl av pappa. Han fick en blå Volvo 240 att ta med på den sista färden.

Sorgen och saknaden var stor när all släkt och vänner tog farväl av Morgan. Även Tomas Ehn, Morgans ordinarie kartläsare och nära vän hade fått några timmars permission från sjukhuset efter sin svåra olycka.

Efter att alla hade tagit farväl av Morgan vidtog kondoleansläsning som sköttes av två kvinnliga präster Malin Andersson och Jenny Walan. Ett tjugotal kondoleanser hade inkommit till olika minnesfonder och till Morgan Olssons Minnesfond hade inkommit ca. 150 st.

Begravningen avslutades sedan med att en kvinnlig sångerska med spröd och känslig stämma sjöng den sång som Morgan alltid gick och sjöng eller visslade: ABBA-låten "The winner takes it all".

Kamrater bar sedan kistan till gravplatsen där de närmast anhöriga tog et sista avsked. Gravplatsen smyckades sedan med den största och vackraste blomstergärd som Sven Kragh under sina 30 år som präst sett.
Kils MK Bil / Bo C Andersson

Minnesstund efter Morgan Olsson
Tisdagen den 22 augusti anordnade Kils MK Bil en minnesstund efter Morgan Olsson som så tragiskt omkom vid olyckan i Rally Killingen 12 augusti. Anledningen till minnesstunden var att alla Morgans kollegor, vänner och kamrater skulle få en riktig information över händelsen samt få möjlighet att att få svar på någon fråga som de undrat över. Dessutom skulle alla få tillfälle att på sitt vis minnas en god vän och kamrat.

Cirka 325 personer hade sökt sig till Galejan, Kil, som även var högkvarter under tävlingen. Tillsammans med Morgans närmast anhöriga och många kända rallyförare som Mats Jonson, Bror Danielsson, Göran Fredriksson och även Morgans kartläsare vid tävlingen, Kent-Åke Stenbäck samt många många fler bänkade sig alla vid kaffeborden under djup förstämning.

Minnesstunden började med att Per Birkefall hälsade alla varmt välkomna och för att hedra Morgans minne hölls en tyst minut. Motorklubben hade tagit initiativ till en minnesfond som skall ge avkastning till någon ung lovande rallyjunior. Postgiro och bankgironummer redovisades samt även möjligheten att skriva sitt namn i den kondoleansbok som var utlagd. Det fanns även en urna för gåvor till minnesfonden.

Tävlingsledaren Thure Karlsson redovisade sedan hur räddningsarbetet hade gått till och vilka resurser vi hade till vårt förfogande i ett sådant här fall. Thure betonade att det kändes mycket bra i all tragik att det fungerade så bra. Alla funktionärer hade gjort vad de skulle.

Räddningstjänsten i Kil med Per Sjönnerby som talesman redogjorde för deras engagemang i olyckan, punkt för punkt till från första larm tills de lämnade olycksplatsen. Efter detta kan man konstatera att allt som kunde göras för Morgan och Kent-Åke har gjorts.

Kyrkoherde Sven Kragh höll sedan en personlig reflektion över vad som hänt och hur man kan få kraft att gå vidare trots sin sorg. Många kloka och minnesvärda ord sades från en man med stor erfarenhet. Sven redogjorde också för Posom-gruppens arbete dels i Galejan och dels med minnesstunden i Närhetens kyrka och på brandstationen. Många av deltagarna tyckte att de har fått all den tröst och stöd som gick att få i denna svåra stund.

Sedan vidtog kaffe och kaka och alla deltagare fick möjlighet att prata med varandra om Morgan och ge varandra stöd och tröst.

Efter kaffet höll Åke Wickström ett personligt anförande om Morgan, hans gärning, och hans rallyverksamhet samt ett tack från alla deltagande kollegor och vänner för denna minnesstund.

Sven Kragh tog sen till orda och gav kraft att fortsätta framåt i livet trots det som hänt. Till Morgans begravning i Stora Kils kyrka fredagen den 25 augusti kl. 15.00 hälsade han alla välkomna. Minnesstunden avslutades sedan med en kort bön.
Kils MK Bil / Bo C Andersson

Kils MK Bils tidigare ordförande Bo C Andersson minns Morgan Olsson:
Efter en mycket svår olycka i rallytävlingen Killingen i Kil avled Morgan Olsson lördagen den 12 augusti, en månad före sin 35-årsdag. Morgan som var född i Karlstad men uppvuxen i Kil har efter avslutad skolgång i stort sett ägnat sig åt arbete med motoranknytning.

Han körde bl.a. lastbil åt sin kusin Leif Persson i många år, jobbade på skrotfirma, var mekaniker på olika företag och hjälpte sin fader Olle i hans entreprenadsjobb. Morgan började sedan i egen regi med bil- och lastbilsreparationer samt däcksförsäljning. Han blev ofta anlitad vid komplicerade arbeten som han genom sin skicklighet alltid fann lösningar på. Företaget växte snabbt och är idag ett stabilt företag med många anställda.

Redan som mycket ung började Morgan med tävlandet. Dock började han med slalom i 8-9 årsåldern med varierande framgång. Började sedan i 10 årsåldern även med att köra motocross på 2 hjul. Otaliga resor har företagits upp till Lökeneskogen i Kil och motorklubbens crossbana där pappa Olle och mamma Karin var ständiga följeslagare. Redan under denna tid visade Morgan att han var en crossförare att räkna med. Gick från storhet till storhet och var under många år bland de bästa i Sverige i sin åldersklass. Problem med bl.a. ryggen gjorde att Morgan övergick till rally 1987 som han började med i en Opel Ascona A.

Redan i de första tävlingarna visade Morgan att detta vars hans melodi. Framgångarna kom direkt och via omvägen med Opel Kadett GSI, Mazda 323 4wd och Volvo har Morgan etablerat sig som en av Sveriges bästa rallyförare. Han tävlade i Volvo Original Cup sedan mitten av 90-talet och vann Sverigeserien och Nordic West Euro Cup 1999.

Som förare var han känd för sin skicklighet och snabbhet samt förmågan att utnyttja hela bilens kapacitet utan att gå över gränserna. På rallyvägarna var hans medtävlande "fiender" men före och efter tävlingarna var de hans bästa vänner. Många var de som fick hjälp av Morgan när som helst på dygnet när de hade fått problem med bilen. Morgan hade buspojkglimten i sina ögat, var alltid glad och hade alltid att prata och stötta sina kamrater. Morgans verkstad blev en naturlig samlingsplats för alla rallyintresserade ungdomar i Värmland med omnejd. Han kallade själv verkstaden för ungdomsgård för 30 åringar med pappa Olle som hedersmedlem.

Under alla år tillhörde Morgan Kils Motorklubb där han och övriga familjen gjorde stora insatser i klubbens arbeten.

Morgan hade stora planer inför framtiden, men hade även tid att ägna sig åt sin familj där 9-åriga sonen fortsatt i pappas fotspår med motocross.,

Saknaden är stor efter en god vän och glad kamrat, både inom och utanför motorsportkretsar. Morgan efterlämnade sambo och son, moder och fader, systrar med familjer, släkt och många vänner i hela Sverige och Europa.
Bo C Andersson

Följande insända kondoleanser överlämnades vid begravningsgudstjänsten

Mitt Varmaste Deltagande
Thomas Rådström

Vårt Varmaste Deltagande
Vansbro MK Rally

SMK Dala Falun skänker en extra tanke till alla de som mist och saknar Morgan Olsson.
Då vi körde tävling samma dag uppe i Falun känns det extra bedrövligt att få ett sådant besked som vi fick den dagen, att en förare omkommit vid en rallytävling.
Med all heder hoppas vi att ni nära och kära finner ljuset i livet igen, ge inte upp!
SMK DALA FALUN

Vårt varmaste deltagande.
Storfors Motorklubb
Vi är alla lika frågande, VARFÖR?
Vårt varmaste deltagande.
PN MotorSport Ekshärad Peter Törnqvist/Nina Berglund

Vårt varmaste deltagande.
Team Sunshine Parts, Rottneros

Vi tänker på er, har inga ord i denna stora sorg efter Morgan.
Ekshärads Motorsällskap.

Vårt varmaste deltagande
Rally Nordvärmland

Morgan
Du var så god, Du var så glad
Du lämnar bara roliga minnen kvar
Så svår är ändå denna dag
Så sorgsna våra sinnen
I minnet Du lever
Du finns alltid kvar
I minnet vi ser
Dig Precis som du var
Team Göran "Zamora" Lind Motorsport

Vi saknar ord... och känner en stor sorg och saknad efter dej Morgan.
Varför?
Kenneth Olsson, Lola Gunnarsson och Sune Gunnarsson
Svanviks Rallyteam, Hällefors MK

Vi från Kinds MK vill översända vårt djupa deltagande med Morgans familj, nära o kära samt till Kils´s MK
Kinds MK c/o Claes-Erik Eriksson
Vårt djupaste deltagande med alla berörda i den stora sorgen efter Morgan Olsson. Vi tänker på familjen, kollegorna och alla vännerna runt denna fantastiske rallyförare.
Arrangörerna av Dala Rally Cup / Conny Filppu

Blott en dag.....
Olle Östlund

Vi känner för Morgans nära och kära.
Lundh Motorsport, Linköping

Vårt djupa deltagande över den sorg som drabbat alla berörda i och med den tragiska olyckan där Morgan Olsson förolyckades.
Jonny Moberg/Kim Ryhle, Skara.

Inbjudan till de som vill hedra Morgan Olsson
Vänner, klubbmedlemmar, kompisar, rallyklubbar
Inbjudan till Minnesstund på Galejan i Kil, den 22/8, kl. 19.30
Kils Motorklubb-Bil vill hedra minnet av Morgan Olsson.
Genom att samlas, ta en fika och prata en liten stund. Vi kommer att prata om Morgan som rallystjärna, olyckshändelseförloppet och om det går, försöka att besvara frågor.
POSOM, räddningstjänsten, präst, ambulanspersonal och tävlingsledningen, kommer att närvara.
Vi hälsar hjärtligt välkomna /Kils MK-Bil

Volvo Original Cup
Var med och hedra Morgans minne!
PG-konto för blomstergärd och Minnesfond
Många vill vara med och hedra Morgan Olsson. Volvo-förare från när och fjärran har ringt - massor av förare som tävlat mot Morgan under de fyra år han tävlade i Volvo Original. Och inte bara svenska förare - Jochen Walther ringde från Tyskland och i Norge har Wenche Nafstad fått massor av samtal från Roger Alnaes och andra som krigat med Morgan i Nordic West Euro Cup.
Vi vet ännu inte när begravningen ska ske, men det blir troligen under vecka 34. Mia - Morgans sambo - vill att Tomas Ehn ska vara med. Tomas vårdas för svåra skador efter MC-olyckan tidigare i sommar och befinner sig just nu i Uppsala. Mia vill därför avvakta med begravningen till dess Tomas kommer 'hem' till sjukhuset i Karlstad. Begravningen kommer att ske i kyrkan, Kil och alla som vill vara med är välkomna. Och det är ljus klädsel som gäller: Morgan dog när han gjorde det roligaste han visste - han körde rally! Förarna som ringt vill att förarna samsas om en - eller flera - blomstergärdar. Volvo kommer att ha en egen krans.
Kils MK beslutade vid ett möte på måndagskvällen att öppna en fond till Morgan Olssons Minne. Fondens avkastning ska gå till rallyjuniorer.
Fondens namn och syfte har godkänts av Morgans sambo Mia Huatorpet och Mia har accepterat att ingå i fondens styrelse. Fonden är under bildande och kommer att få eget bank- och postgiro snarast möjligt.
För dig som vill vara med och hedra Morgan på begravningen öppnar vi tills vidare ett speciellt konto hos oss. Pengarna som kommer in kommer att användas till blomsterhyllning från förare, codrivers, mekar och andra som vill vara med. Norska förare kontaktar lämpligen Wenche Nafstad, så kommer Wenche att göra motsvarande sak i Norge.
Om det blir pengar över kommer dessa att betalas in till Morgans Minnesfond så snart registreringen är klar.
Vill du vara med och hedra Morgans minne så kan du betala in en summa - storleken är valfri på postgirokonto 67 35 50-0.
Kontohavare Information AB
Skriv Morgan Olssons Minne och ditt namn på talongen!
Du kan maila in din kondoleans till Morgans minne för publicering på denna sida
inax@telia.com
Morgan Olsson, 34, Kils MK Bil omkom i Killingen
Kils MK Bils drabbades av en dödsolycka då årets upplaga av Rally Killingen skulle genomföras lördagen den 12 augusti. Klubbens elitförare Morgan Olsson rammade med våldsam kraft en tall på rallyts första sträcka vid Örnäs. Morgan tappade kontrollen i en långdragen vänstersväng och körde med fronten rakt i trädet på motsatta sidan vägen och klämdes fast. Räddningspersonal var snabbt på plats och Morgan var vid liv under räddningsaktionen. Han fördes därefter till sjukhus med svåra skador, men livet gick inte att rädda. Kartläsaren kom undan med mindre skador från den svåra olyckan.
När arrangörerna fick meddelandet om den tragiska utgången avbröts tävlingen omgående.
Morgan Olsson var under många år klubbens frontfigur i rallysporten med många meriterande framgångar under sin karriär. En karriär som för övrigt började med motocross. Morgan var en talang utöver det vanliga men fick avbryta crossåkandet.
Morgan visade sig också lika talangfull på rallyvägarna och så sent som förra året vann Morgan de båda rallyserierna i Volvo Original Cup, Sverigeserien och Nordic West Euro Cup där han varit dominerande sen mitten av 90-talet.
I år lämnade han Volvo Original, men inte Volvo utan fortsatte i Grupp H där han under den gånga säsongen kört några SM-rallyn. Han har lyckats bra i backserien Helmia Cup där han vid sin bortgång hade ledningen i Grupp H.
Morgans ambition var alltid att vinna och han tillhörde de stora favoriterna i Rally Killingen. Djup förstämning råder bland alla rallyvänner runt om i landet som haft den stora äran att träffa och se honom tävla.