Kristoffersson Motorsport 2001
Kristoffersson Motorsport 2002


03-12-19 "Mission Impossible" - från idé till målflagga
Bästa racingvänner!
Vi har nu nått den tiden på året då det är dags för utvärdering, rannsakan och bokslut. Och det efter den mest ovissa STCC-säsongen sedan starten 1998. Efter att ha radat upp segrar, de sista åren med material och förare av yttersta världsklass, stod vi nu inför ett år bestående av mestadels nya förutsättningar.
Vår trogna och hårt beprövade Audi A4 quattro gick efter att ha varit en av världens kanske mest framgångsrika tävlingsbilar nu i pension. Vår dubble mästare Roberto Colciago ställdes inför ett lockande erbjudande av hemmamärket Alfa Romeo. Inför 2003 stod vi utan bil och utan förare... med fler frågor än svar!
Förutsättningarna inför säsongen 2003 var alltså minst sagt komplicerade. Ingen modell i Audi-familjen som passade på svenska tävlingsbanor. Fyrhjulsdrift var nu definitivt förbjudet, quattro som är en del av Audis varumärke, och tävlandet i grund och botten ett verktyg för att visa fyrhjulsdriftens överlägsenhet. Hela konceptet "Audi quattro" från Audi AG, med allt vad det innebär av varumärkesimage, strategi, målmedvetenhet och inte minst den fantastiska historien var också det som från början lockade mig till motorsport. Skulle en epok där man kunnat se sitt eget märke i nationella tävlingssammanhang nu gå i graven?
"1989 var mitt första Audi år, då i en liten och privat skala. Efter fyra framgångsrika år med nationella mästerskapsvinster och internationella segrar i bagaget stod jag en höstdag 1992 utanför Audi i Ingolstadt. Dagen för mötet var ett resultat av kontinuerlig lobbying och ämnet var möjligheten till ett officiellt stöd från Audi Sport. Nervös och full av respekt skulle jag träffa dåvarande utvecklingschefen, som var svensk, och hette Gunnar Larsson. Det kändes som om Gunnar Larsson hade hela mitt fortsatta Audi-liv i sin hand. Beskedet från Larsson var positivt, ett officiellt stöd från Tyska Audi Sport, som på hemmaplan då togs emot och förvaltades av nytillträdde Audi-chefen för Sverige, Sven-Åke Enochsson. Idag är det historia kan tyckas, men en viktig historia skulle det visa sig."
När vi har riktigt jobbiga situationer inom KMS, och då menar jag RIKTIGT jobbiga, (bara ett par sådana tillfällen har vi haft under hela KMS existens från 1998), då kommer Ronnie Bergström till Arvika. Ronnie, som av en händelse är en utflyttad värmlänning, driver tillsammans med min fru Yvonne och undertecknad bolaget KMS. Vi handlar ett sexpack folköl och ett paket varmkorv på ICA Stjärnhallen i Arvika, tar med metspöna, en burk mask och sätter oss vid forsen ut i Glafsfjorden. På dagordningen den här gången stod bara en enda fråga: "Vad gör vi nu?"
Lite tillspetsat. Vi måste förmå Audi att supportera oss i bygget av nya framhjulsdrivna racerbilar för tävlande i Sverige! Varför skulle de göra det? Varför skulle Audi vara intresserade av att hjälpa till att ta fram bilar för en typ av racing de egentligen valt att inte delta i? Varför skulle de stödja ett förhållandevis litet land som Sverige, där det "bara" säljs ca 12 000 nya Audi bilar varje år? Varför skulle principfasta Audi-strateger ändra på en kurs de stakat ut efter moget övervägande?
Det var de strategiska frågorna. Som om inte det var nog tillkom sen alla de praktiska. Alla de frågorna måste vi hitta bra svar på, annars skulle alla värdefulla kontakter man byggt upp och alla trevliga Audi-minnen man samlat på sig vara över nu, och det bara för att det inte fanns en bil att tävla med. Inte en enda Audi i hela modellprogrammet som kunde användas för tävlingsbruk på nationella tävlingsbanor.
Efter ett tag vid forsen invid oändligt vackra Glafsfjorden kom samtalet därför mest att handla om det som varit. Alla fina år, alla fina minnen, osv man hade ju i alla fall kanat runt i Europa i 13 år med Audiringarna tatuerade i pannan... Vi började därför prata historia.
HISTORIEN !!! - glöm aldrig bort historien. Vi skulle ta hjälp av historien för att övertyga berörda om varför vi skulle bygga nya tävlingsbilar.
Historien är i mångt och mycket nyckeln för allt och alla, inte minst när det gäller Audi. Audis historia är för alla oss som känner till den unik. Audi har med motorsport startat på en slingrig rallyväg via tusentals mil på racerbanor världen över, avverkat ett lopp från en tvåtakts spånkorg till ett premiummärke av yttersta världsklass. Genom sin unika historia och sitt framgångsrika tävlande i nästan alla länder har man också skapat ett stort nationellt intresse för märkets tävlande. Det som sedan hänt är att man nischat sig hårt, Le Mans 24 timmar, ALMS och DTM, serier som är styrda till USA och Mellaneuropa. Serier som dessutom är omöjliga att driva nationellt. Det fanns inget kvar för importörer. Ingen möjlighet för importörer att med nationella samarbetspartners driva tävlingsverksamhet på nationell nivå. Ingen möjlighet att visa märkets sportiga image på den nationella tävlingsbanan. Vi skulle göra något som låg direkt i linje med det fabriken själv gör:
- Tillverka bilar, sälja bilar och för att bevisa dess förträfflighet visa det på tävlingsbanan, fast på nationell nivå.
Vi skulle skapa en möjlighet för importörer att med hjälp av nationella samarbetspartners åter delta i nationella tävlingar med Audis volymbil Audi A4. Det lät helrätt, självklart och som en plan som inte kunde misslyckas. Konstigt att en halvdag vid Glafsfjorden kan ändra en hel värld. Stärkta av dagen var vi överens om att två grabbar från Värmlandsskogen skulle lära skolade Audistrateger hur en slipsten skall dras.
I vanliga fall fungerar en sådan kur med bärs, korv och metspö lika bra som ett par månader på Losec, men med tanke på allvaret och dagordningen den här dagen hade vi nog båda fortfarande lite halsbränna när vi lämnade Glafsfjordens strand.
Sven-Åke Enochsson, bördig från Ämtervik i Värmland och ansvarig på Audi Sverige, blev förste man att testa idén på. Enochsson som hela vägen från att han tillträdde posten som ytterst ansvarig på Audi Sverige verkligen förtjänstfullt värnat om att Audi skall synas på svenska tävlingsbanor. Han hade dessutom fördelen av att som ytterst ansvarig på ett bilföretag vara genuint bilintresserad, vilket inte alls verkar vara en självklarhet hos alla märken numera.
Enochsson var ytterligare en mycket viktig nyckel för oss, varför hans inställning skulle bli avgörande. Han hade under flertalet år skapat sig ett ovärderligt kontaktnät på marknadssidan hos Audi Tyskland, han hade ett mycket gott anseende och ansågs mycket trovärdig av tyskarna, vilket om sanningen skall fram, är få förunnat.
Några månader senare, efter mycket förberedande arbete, stod jag åter utanför Audi Sport i Ingolstadt för att "sälja in konceptet". Lika nervös och lika full av respekt som den där höstdagen för ganska precis 10 år sedan. Den här gången var jag inte ensam. Vid min sida hade jag två "av samma sort". Sven-Åke Enochsson och Ronnie Bergström som båda, med personlig energi och känsla, lagt ner ett gigantiskt mastodontarbete i form av lobbying och förberedelser.
Marknadssidan köpte faktiskt konceptet mer eller mindre rakt av, tyckte att det var en bra idé: - Volymbilen Audi A4, sportigt inpackad av importörer, för att synas på nationella tävlingsbanor, finansierade med hjälp av nationella samarbetspartners.
Det blev så dags att övertyga Audi Sport. Audi Sport, unika på så sätt att det är få tillverkare förunnat att ha en egen tävlingsavdelning inom märket, de flesta köper numer sina tjänster av utomstående företag som tex Prodrive, JAS, TWR m fl. Audi har sin egen tävlingsavdelning "inhouse". Unika också för att de byggt upp en otrolig kompetens och arbetar med ett stort hjärta för "sitt" märke.
Unik var också vår idé, det hade aldrig hänt tidigare att en bil skulle utvecklas för annat än tävlande i egen Audi Sport-regi. Efter många om och men lyckades vi i alla fall samla alla berörda. Det var en imponerande samling! Dr. Motor, Dr.Växellåda, Dr. Luftmotstånd, Dr. Fjädring osv.
Under vår dragning var det inte direkt så att våra tyska vänner spontant ställde sig upp och gjorde vågen, rusade fram till oss med en sportslig "give me five". Nej, de satt mest med rynkade pannor, sneglade lite på varandra, och kliade sig på hakan. När sen dragningen var över fick vi en massa besvärliga frågor om infrastruktur, projektansvariga, kvalitetssäkring tänkbara leverantörer osv. De här frågorna klarade vi ganska bra och våra vänner såg lite mindre fundersamma ut. När vi sen kom till den oundvikliga frågan om pengar stakade vi oss lite grann och sa att vi... att vi inte hade några pengar.
Under dragningen hade några gjort lite noteringar i sina medhavda anteckningsblock, det gjorde man nu inte längre, man vek ihop blocken och stoppade ner pennorna i innerfickan, tittade på klockan och skruvade lite på sig.
Men å nej, så lätt slinker man inte undan tre målmedvetna värmlänningar. Vi förklarade att vi:
1. Måste ha en vinnarbil.
2. Vi har inga pengar.
3. Bilen måste vara färdig inom 6 mån.
... med sådana förutsättningar kan vi inte vända oss till några andra än er.
Alla faller för smicker, till och med Audi Sports duktiga personal. Efter en del konsulterande och pratiska saker som skulle lösas fick vi till slut grönt ljus.
KMS bygger tillsammans med Audi Sport tävlingsbilar för att vinna STCC.
Vi ställdes inför uppgiften att på 6 månader bygga nya racerbilar baserade på ett reglemente som skräddarsytts för våra argaste konkurrenter BMW, Alfa och Volvo. Som om inte det vore nog hade de dessutom ett par års erfarenhet med naturlig utveckling i sina bilar. Bygga en racerbil är svårt. Bygga en racerbil på sex månader är näst intill omöjligt. Bygga en vinnarbil på sex månader var det som gav oss arbetsnamnet "Mission Impossible". Men faktum är att den absoluta målsättningen redan från att beslutet togs till målgång var att vinna. Ingen av alla berörda parter var direkt intresserade av något annat.
Som förare var Fredrik Ekblom vårt första val. Fredrik hade kört för oss 2000, vunnit flest lopp det året men stupat på en försmädlig punktering i finalen. Efter det hade vi långt gångna planer för Fredrik i DTM med ABT, men beskedet dröjde och en viss Gerard Berger från BMW hann före och hade andra planer för den snabbe närkingen.
Nu lyckades vi åter knyta Fredrik till oss vilket var viktigt då en ny racerbil skulle utvecklas. Fredrik hade sista året hos BMW varit med och utvecklat deras bil tillsammans med tyska ingenjörer, en kompetens vi nu självklart skulle ha en fördel av i vårt eget nystartade projekt.
Strategier, målsättning, politik och ekonomi är alla viktiga faktorer. När man löst de problemen återstår att hitta rätt manskap som kan verkställa alla idèer. Många är de som presterat ett ovärderligt arbete mot en målsättning som var näst intill omöjlig att nå. Helmuth, Heinz, Tobbe, Tony, Robban och Jonas m fl har på "bortaplan" dragit ett tungt lass. När de kom med bilen för första testet på Karlskoga såg de ut som rödögda gorillor, präglade av mycket arbete och obefintlig sömn. På hemmaplan har vi en stark trupp av teammedlemmar som fortsätter att prestera toppinsatser.
När vi så under premiärhelgen stod på Falkenbergs racerbana med tre nya Audi A4 tävlingsbilar var det en fantastisk känsla. Bara att vara där kändes i det läget som en seger. Fortsättningen och säsongen har varit magnifik, så magnifik att det observerats både nationellt och internationellt, inom branschen såklart men också i ett bredare perspektiv. Att bygga nya tävlingsbilar och vinna mästerskapet det första året i hård konkurrens är en bedrift.
Jag skulle på KMS vägnar kunna hålla ett tacktal som skulle få alla Oscarsstatyett-vinnare att framstå som fåordiga, otacksamma och bortskämda. Hela raden av trogna samarbetspartners som stöttat oss, till det starka återförsäljare som ger oss ett ovärderligt stöd.
Tack till press och media som behandlat oss väl.
Tack till alla fans som håller på oss.
Tack till Volvo, BMW m fl som ger oss motivationen att vinna.
Med Er hjälp fortsätter vi att vara stolta Audi-ambassadörer.
Därför från oss till Er alla: Tack!
God Jul och Gott Nytt År!
KMS / Tommy Kristoffersson

03-10-08
Träffa STCC-vinnaren på Audi Forum
Han kom, han körde, han segrade. Lördagen den 11 oktober får du chansen att möta årets STCC-segrare Fredrik Ekblom, på Audi Forum i Stockholm. Kl. 13.00-15.00 finns han där för att prata om racing och svara på frågor. På plats finns också vinnarbilen, nämligen den Audi A4 som Fredrik körde för team KMS under årets åtta tävlingar.
Audi Forum ligger vid Kungsträdgården i Stockholm, i korsningen Hamngatan-Kungsträdgårdsgatan.

03-09-28 Fredrik Ekblom vann STCC
Audi/KMS stjärnförare Fredrik Ekblom vann STCC 2003 efter ytterligare en stabil racehelg på Mantorp. Med en andraplats i första heatet kunde han bevaka segern genom en sjundeplats i finalheatet.
- Det här har varit en fantastisk dag, sade en ständigt leende mästare efter att segern var säkrad och att han fått STCC-bucklan av självaste kungen.
- Det här är en av de absolut bästa dagarna i karriären, sa Ekblom och sken vidare.
Fredrik Ekblom har varit i ledning hela säsongen men med dubbla poäng i sista heatet kunde allting hända. Det gjorde det senast år 2000 då Fredrik var i en ännu bättre guldsits inför Mantorp-helgen. Då fick han punktering i sista heatet och serien var förlorad. Den här gången höll det ända in i mål, tack vare en andraplats i sprintracet följt av en sjundeplats i finalheatet.
- Vi har en del festande att ta igen sen år 2000, säger Fredrik Ekblom och ler brett.
Och festande, det blir det. Scandic Hotell i Linköping är bokat för guldfirande under söndagskvällen. Teamchefen Tommy Kristoffersson fick se märkesmästerskapet gå till Volvo/Flash Engineering, men var överlycklig för Fredriks efterlängtade seger &endash; den tredje STCC-segern i rad för teamet.
- Det är så oerhört skönt att vi kunde få den här segern, säger Tommy Kristoffersson. Det var också så himla kul att Fredrik kunde få vinna efter att ha kommit tillbaks från utlandet till vårt team.
KMS-teamet hade tagit fram en helt ny tvåhjulsdriven Audi A4 till den här serien och det var ovisst hur bra det skulle kunna gå den första säsongen. Nu finns facit &endash; en slutseger i STCC.
- Innan har det varit snack när vi vunnit med vår fyrhjulsdrivna bil. Nu har vi kört med en helt ny modell, tvåhjulsdriven, och vunnit ändå. Det känns oerhört bra, säger Tommy Kristoffersson.
Framgången för teamet har väckt uppmärksamhet både hos Audi i Tyskland och hos Audi-importörer i flera länder.
- Det är en 8-10 länder som har visat intresse för bilen. Det vore kul om vi kunde få bygga fler bilar efter det här, men vi får se vad det blir! säger Tommy Kristoffersson.
Race 1, 11 varv
Fredrik Ekblom startade i pole position och lyckades hålla undan från Richard Göransson i sin startsnabba BMW under fyra varv. Därefter gick Göransson om, och tät-duon höll placeringarna och drog ifrån hela vägen till målgång i sprintracet.
Ekblom hade tagit pole position i super-polen efter att ha varit snabbast också i lördagens kval. Teamkamraterna Tommy Kristoffersson och Tobias Johansson hade problem under kvalet och fick starta långt bak i kön. Efter en olycklig sammanstötning i slutet av racet slutade Tobias Johansson elva och Tommy Kristoffersson som nummer 13.
Janne Flash Nilsson slutade på sjätte plats efter att ha startat åtta. Han hade motorproblem och tvingades köra med reservmotorn. Tommy Rustad som hade tredje plats i serien fick också problem och kom inte ut förrän ett halvt efter de andra, men han tvingades återvända till depån under heat 1.
Efter sprintracet räknades det febrilt i depån och runt banan. Förutsättningarna skulle vara att Ekblom måste bli sämst åtta om Flash vinner finalracet, med hänsyn till dubbla poäng och avdrag för de två sämsta heaten.
Race 2, 18 varv
Fredrik Ekblom startade från sjunde position och tappade till åttonde plats efter ett varv. Fredrik Ekblom tillbringade första varven med att kämpa med de två framförvarande BMW-bilarna, med Calle Rosenblad och Patrik Ernstson. Efter att ha gått förbi dem på sjätte varvet fick han direkt släppa förbi dem. Därefter bevakade han sin placering in i mål, som blev till en sjundeplats när Johan Stureson bröt.
Tommy Kristoffersson och Tobias Johansson låg länge och bevakade Fredriks rygg, innan Tobias drivaxel gick av och Tommy fick sköta vaktandet ensam.
- Det här var inget bra, konstaterade Tobias Johansson efter racet.
Janne Flash Nilsson tog andraplatsen efter Niklas Karlsson i Alfa Romeo.
TV-tider
Tisdag 30 september kl 20:00 TV4+
Lördag 4 oktober kl 12:00 TV4+
Tabeller:
Race 1
1 Richard Göransson BMW 320i 15:35.442, 2 Fredrik Ekblom Audi A4 +0.900, 3 Tomas Engström Honda Civic Typ R +6.407, 4 Johan Stureson Seat Toledo Cupra +6.808, 5 Niklas Karlsson Alfa Romeo 156 GT4 +7.410, 6 Jan Nilsson Volvo S60 +8.535, 7 Robin Rudholm Seat Toledo Cupra +15.358, 8 Patrik Ernstson BMW 320i +15.602, 9 Carl Rosenblad BMW 320i +16.299, 10 Magnus Krokström Volvo S60 +17.713, 11 Tobias Johansson Audi A4 +18.707, 12 Mattias Andersson BMW 320i +19.322, 13 Tommy Kristoffersson Audi A4 +19.691
Race 2
1 Niklas Karlsson Alfa Romeo 156 GT4, 2 Jan Nilsson Volvo S60 +1.492, 3 Tomas Engström Honda Civic Typ R +12.772, 4 Robin Rudholm Seat Toledo Cupra +14.013, 5 Carl Rosenblad BMW 320i+20.404, 6 Patrik Ernstson BMW 320i +20.672, 7 Fredrik Ekblom Audi A4 +23.378, 8 Tommy Kristoffersson Audi A4 +23.877, 9 Mattias Andersson BMW 320 +27.662
STCC 2003, förare
1 Fredrik Ekblom, Audi/KMS, 224, 2 Jan Nilsson, Volvo, 214, 3 Tomas Engström, Honda, 168, 4 Tommy Rustad, Opel, 161, 5 Richard Göransson, BMW, 148, 6 Tommy Kristoffersson, Audi/KMS, 139, 7 Carl Rosenblad, BMW, 136, 8 Tobias Johansson, Audi/KMS, 135
STCC 2003, konstruktörer
1 Volvo, Flash Engineering, 260, 2 Audi, KMS, 251, 3 BMW, 230, 4 Seat, 209, 5 Honda, 196
03-09-24
Audi/KMS "Vi kör för att vinna mästerskapet"
Fredrik Ekblom utstrålar lugn och självsäkerhet inför finalen i STCC på Mantorp Park:
- Vi har ett bra utgångsläge, jag leder med 30 poäng, teamet har gjort ett fantastiskt jobb hela säsongen, bilen går oerhört fint så nu ska jag bara köra bra och ha riktigt kul.
Siktet är inställt på seger i STCC-mästerskapet för Fredrik Ekblom och Audi/KMS. Audi/KMS vann STCC 1999, 2001 och 2002. Nu doftar det segerchans för fjärde gången och tredje året i rad. Förberedelserna i Audi/KMS-stallet har varit minutiösa inför årets final. Inget har lämnats åt slumpen:
- Vi har gjort noggrannare analyser än vi hunnit med hittills, fått lite mer hjälp från AudiSport i Tyskland, letat efter mer toppfart och putsat lite här och lite där, så det känns oerhört stimulerande. Vi ska fajtas om guldet i finalen, säger Tommy Kristoffersson, körande stallchef i Audi/KMS, och förtydligar stallets ambitioner:
- Vi åker till Mantorp Park för att vinna mästerskapet!
Mer detaljerad om vilka förändringar stallet gjort i de racinggula Audi A4-bilarna vill Tommy inte vara. Ett visst hemlighetsmakeri hör till inför en avgörande final, där dubbla poäng delas ut för att höja spänningen ytterligare.
- Dubbla poäng är dubbel glädje, menar Fredrik Ekblom som haft ledningen i STCC-serien hela säsongen.
- Ja, det har varit en kul säsong, vi öppnade riktigt bra med två segrar och har sedan tagit poäng i varje tävling. Jag har hela tiden åkt för att vinna, men vi har haft 20-30 kg extra vikt i varje tävling, så vi har inte haft riktigt bra toppfart, och dessutom har jag gjort ett par dumma misstag, erkänner Fredrik som varit av banan två gånger i år, men utan några allvarligare konsekvenser. Fel däcksval i förra deltävlingen på Ring Knutstorp grusade även de segerchanserna.
Men spänningen i serien har också ökat tack vare att konkurrenterna har förbättrat sina bilar under seriens gång och kommit ikapp Audi/KMS-stallet som imponerade på alla med sina välbyggda bilar redan till STCC-premiären. Men inför finalen i helgen leder Fredrik Ekblom med 30 poäng före Janne Flash Nilsson i Volvo.
- Mantorp är en bra bana för oss även om långa rakan kan bli svår om vi inte har tillräcklig toppfart. Banan ger utrymme för omkörningar eftersom den inte är så trång. Det är också fina läktarplatser för all publik som kommer dit, säger Tommy Kristoffersson som är van att befinna sig i segerdiskussionerna inför finalen.
- Dubbla poäng kan ju vända upp och ner på allt, men vi är mycket väl förberedda och åker ner för att vinna mästerskapet. Allt annat skulle vara en besvikelse.
Fredrik Ekblom håller med
- Jag ska göra som vanligt, köra för att ha kul och ta loppen som de kommer - utgångsläget kan inte vara bättre.
I Konstruktörsmästerskapet i STCC är det om möjligt ännu hetare strid om segern. Här leder Audi/KMS med endast 3 poäng före Flash Engineering, 236 mot 233. Till trean BMW är det ett långt hopp, BMW Dealer Team har 188 poäng.   
Ställningen i STCC inför finalen på Mantorp Park 29/9:
I tabellen ligger även KMS/Audi-föraren Tobias Johansson bra till för en pallplats i mästerskapet med en fjärdeplats och 135 poäng inför finalen, 26 poäng efter Tommy Rustad som är trea på 161 poäng.
Tommy Kristoffersson är sjua med 120 poäng när han kommer till Mantorp Park.
1. Fredrik Ekblom, KMS/Audi, Audi A4     200, 2. Jan Flash Nilsson, Volvo S60 170, 3. Tommy Rustad, Opel Astra      161 ,  4. Tobias Johansson, KMS/Audi,Audi A4               135, 5. Richard Göransson, BMW 320R                        128, 6. Tomas Engström, Honda Civic Typ R                123, 7. Tommy Kristoffersson, KMS/Audi, Audi A4         120, 8. Carl Rosenblad, BMW 320R                             107, 9. Magnus Krokström, Volvo S60                          93, 10.Johan Stureson, Seat Toledo Cupra                 93, 11.Patrik Ernstson, BMW 320R                             88, 12.Nicklas Karlsson, Alfa Romeo 156 GTA               76, 13.Mattias Andersson, BMW 320R                        75, 14.Jan Brunstedt, BMW 320R                              64, 15.Robin Rudholm, Seat Toledo Cupra                   51, 16.Jens Edman, Peugeot 307                              17 ,  17.Roger Moen, Peugeot 406 Coupé                     6
www.audisport.nu

03-08-31
Audi/KMS tappade poäng på fel däckval
Fredrik Ekblom såg ut att göra ytterligare en stabil racinghelg efter en tredjeplats i första heatet på Knutstorp på söndagen. Men teamet valde regndäck inför finalheatet vilket visade sig vara fel beslut.
Knutstorp hade dränkts i regn hela förmiddagen och i första heatet körde alla på regndäck. Fredrik blev trea efter Tommy Rustad och Janne Flash Nilsson. Inför finalheatet stod alla i valet och kvalet medan banan sakta torkade upp. Till slut körde de flesta ut med slicks. Tobias Johansson och Fredrik Ekblom gjorde det inte - och fick betala med bottenplaceringar. Tobias blev 10:a och Fredrik 11:a. Rustad och Flash bytte placering på pallen och tog värdefulla poäng i mästerskapet.
- Det var fel val, det är inte mycket mer att säga om det, sade Fredrik Ekblom efter racet.
Teamchefen Tommy Kristoffersson slängde på slicks i sista sekunden, blev femma i finalheatet och försökte muntra upp teamkamraterna.
- Det är en lång säsong och vi har kört bra hela tiden. Alla andra har haft sin beskärda del av otur, och nu blev det vår tur.
I tabelltoppen fick Fredrik Ekblom för ovanlighetens skull inte ett utökat gap till konkurrenterna. Inför finalracet på Mantorp om fyra veckor leder Fredrik med 30 poäng i tabellen. På Mantorp delas det ut 20 poäng till segraren i första heatet och 40 poäng i andra heatet - så serien är inte på något sätt avgjord. Dessutom räknas de två sämsta heaten bort i totalställningen, vilket gör att Fredriks ledning endast är 19 poäng.
Men teamchefen Tommy Kristoffersson tänker inte bjuda konkurrenterna på fler misstag.
- Vi ska åka dit och vinna den där finalen. Det är inte mer med det.
Race 1
Ekblom och Kristoffersson trea och fyra
Kvalet och superpolen innebar inga höjdare för KMS-teamet i hällregnet på Knutstorp. Tobias Johanssons växellåda rasade och Fredrik Ekblom åkte av i super polen. Tommy Kristoffersson startade sen från bästa placering i KMS-teamet, på sjätte startposition. Fredrik startade åtta och Tobias Johansson från 12:e plats.
Johan Stureson startade från pole position i sin Seat, före Carl Rosenblad, BMW och Janne Flash Nilsson, Volvo. Stureson misslyckades i starten och släppte förbi flera bilar, med Carl Rosenblad i täten, följt av Tommy Rustad, Flash och Richard Göransson. Tommy Kristoffersson tog sig snabbt fram till femte plats, följt av Fredrik Ekblom på sjätteplats.
Fredrik körde om Tommy på tredje varvet, ett par varv senare snurrade Carl Rosenblad av i kamp med Tommy Rustad. Rosenblad kom tillbaks på banan med sin BMW, men tappade till sista plats.
De följande varven höll täten sina placeringar med Tommy Rustad som etta, följt av Janne Flash Nilsson, Fredrik Ekblom och Tommy Kristoffersson, ända in i mål.
Längre bak var det hård kamp om den åtråvärda åttonde platsen, som ju ger pole position i andra racet. Tobias Johansson körde upp sig från sin elfte plats, men lyckades till slut bara nå nionde plats.
Race 2
Däcksvalet sänkte Audi/KMS
In i det sista inför finalracet stod teamen i valet och kvalet. Solen sken men med vatten kvar på banan och regnmoln runt hörnet väntade alla med att välja däck till sista sekunden. Fredrik Ekblom och Tobias Johansson valde regndäck, Tommy Kristoffersson och de flesta andra slicks.
Regnet kom, men för lite och för sent för Fredrik och Tobias. Tobias startade från pole position men fick se den ena bilen efter den andra passera med klart snabbare varvtider.
- Det var en chansning som inte gick hem, konstaterade Tobias Johansson efteråt.
Fredrik Ekblom hade heller ingen chans på regndäcken, medan Tommy Kristoffersson i alla fall kunde ta en sjätteplacering för teamet.
Janne Flash Nilsson lyckades ta segern i hård kamp med vinnaren i första racet, Tommy Rustad och Richard Göransson. Göransson var uppe i ledning men fick problem med sin BMW och föll tillbaks på sista varvet.
Rustad blev tvåa och Johan Stureson, Seat, trea.
Resultat race 1, 15 varv
1 Tommy Rustad, Opel, 15 varv, 2 Jan Nilsson, Volvo, +4,306s, 3 Fredrik Ekblom, Audi/KMS + 4,883s, 4 Tommy Kristoffersson, Audi/KMS +7,921s, 5 Tomas Engström, Honda, +17,673s, 6 Richard Göransson, BMW, +18,943s, 7 Magnus Krokström, Volvo, +19,425s, 8 Tobias Johansson, Audi/KMS +19.965s
Resultat race 2, 25 varv
1 Jan Nilsson, 25 varv, 2 Tommy Rustad, + 0,958s, 3 Johan Stureson, +15,235s, 4 Richard Göransson, +16,447s, 5 Tommy Kristoffersson, +19,100, 6 Patrik Ernstson, +25,702, 7 Mattias Andersson, +32.068s, 8 Magnus Krokström, + 34,543s, 9 Tomas Engström, +36,596s, 10 Tobias Johansson, -1varv, 11 Fredrik Ekblom -1 varv
STCC, tabellen förare
1 Fredrik Ekblom Audi/KMS 200p, 2 Jan Nilsson, Volvo, 170p, 3 Tommy Rustad, Opel, 161p, 4 Tobias Johansson, Audi/KMS, 135p
STCC, märkesmästerskapen
1 Audi/KMS 236p, 2 Volvo, 233p, 3 BMW 188p
TV-tider
Tisdag 2 sept TV4+ kl 21.00
Onsdag 3 sept TV4 kl23.00

03-08-28
STCC: Tobias Johansson hack i häl på topptrion
På söndag är det återigen dags för Audi/KMS Fredrik Ekblom att försvara sin stora poängledning i STCC. En bit bakom finns teamkamraten Tobias Johansson som har slagläge både på brons- och silverplatsen.
Två helger och fyra heat återstår av Swedish Touring Car Championship. På söndag är det race i Knutstorp. En månad senare final på Mantorp park. Audi/KMS Fredrik Ekblom leder med hela 47 poängs marginal till tvåan. Men därefter är det desto tätare.
Mellan tvåan Janne Flash Nilsson, Volvo, och fyran Tobias Johansson i Audi/KMS skiljer det bara 12 poäng. Dessutom har Tobias bara tre poäng upp till Tommy Rustad på tredje plats. Och med en pallplats senast på Gelleråsen känner Tobias att han är på gång.
- Det var väldigt skönt med en tredjeplats senast, både för mig och killarna som jobbar med bilen, säger Tobias till AudiSport.nu.
- Det har varit på gång flera gånger förut men jag har inte haft det där flytet. Åkt av när jag varit i ledning och såna saker. Så det var himla skönt att få en framgång!
Tobias Johansson tog faktiskt fler poäng senast på Gelleråsen än sin suveräne teamkamrat Fredrik Ekblom, 25 mot 23. De tog varsin tredjeplats. Men Tobias håller gärna en lite lägre profil och överlåter rubriker och stora ord till övriga förare. Om han får sammanfatta säsongen hittills så blir det ändå med superlativ.
- Det har gått superbra, både för mig och teamet, säger Tobias Johansson. Bilarna var helt nya inför säsongen och vi visste inte hur vi stod jämfört med t ex BMW som kört i flera år.
- Men grundkonstruktionen i Audin är väldigt stabil och det har funkat bra. Vi har inte haft några stora problem egentligen, peppar peppar, säger Tobias som själv var med och koordinerade bygget av den nya A4:n.
Till Knutstorp testar teamet kring Tobias lite nya hjulinställningar för att försöka hitta det lilla extra som kan avgöra poängstriden och kampen om de åtråvärda medaljerna. Tobias har en pallplacering tidigare i år - en tredjeplats i Mantorps finalheat i maj. Till finalen på samma bana i september räknar Tobias bara med en sak, tack vare de dubbla poängen i allra sista finalheatet:
- Krig. Alla kommer att satsa som idioter eftersom det gäller så mycket. Man får bygga på front och skärmar så man har en pansarvagn där nere.
STCC-tabellen, förare:
1 Fredrik Ekblom Audi/KMS 180p, 2 Jan Nilsson, Volvo 133p, 3 Tommy Rustad, Opel 124p, 4 Tobias Johansson, Audi/KMS 121p, 5 Tomas Engström, Opel 105p, 6 Richard Göransson, BMW 105p, 7 Carl Rosenblad, BMW 97p, 8 Tommy Kristoffersson, Audi/KMS 96p
Märkesmästerskapet:
1 Audi / KMS 206p, 2 Volvo 193p, 3 BMW 160p, 4 Seat 139p, 5 Honda 121p
www.audisport.nu

03-08-21
STCC kör utomlands 2004
Sveriges största motorsportmästerskap STCC växer över gränserna och kör tävlingar i Norge och Danmark nästa säsong. Dessutom blir det ett skandinaviskt mästerskap med ett 40-tal deltagare.
- Jag tror det blir bra, vi måste förnya oss till varje säsong, säger KMS stallchef Tommy Kristoffersson till AudiSport.nu.
- Dessutom är det en ganska dyr sport vi håller på med och många företag agerar ju över gränserna, och betraktar Skandinavien som en marknad. Då kan det vara bättre för sponsorer om vi även kör i grannländerna, säger Tommy samtidigt som tävlingsbilarna håller på att visas för en av årets sponsorer.
Med ett utökat program ser Kristoffersson också vissa risker - att det blir för många stora evenemang både för teamen och sponsorerna. Mycket personal ska engageras på många ställen, och med korta mellanrum.
- Jag tror kanske att man bör satsa på att blanda större evenemang med mindre tävlingar, där man inte drar på så mycket. Kanske kan man köra vissa korta race enbart för tv-sändningar.
KMS kör tre egna Audi A4 i årets STCC och Fredrik Ekblom leder serien med bred marginal när det återstår två tävlingshelger. Men med dubbla poäng sista helgen på Mantorp är det ingen som tar ut segern i förskott. Om en och en halv vecka är det dags för racing i Knutstorp.
- Vi får fullt upp med att plocka poäng där nere och kommer inte att skänka bort något, säger Kristoffersson.
STCC program 2004:
2 maj Ring Knutstorp,
15-16 maj Falkenberg,
31 maj Karlskoga,
12-13 juni Sverige,
19-20 juni Mantorp,
3-4 juli Falkenberg,
17-18 juli Knutstorp,
31.7-1.8 Norge,
14-15 aug Karlskoga,
28-29 aug Jyllandsringen Danmark,
18-19 sept Mantorp (Svensk final),
2-3 okt Knutstorp (Skandinavisk final).
www.audisport.nu

03-08-17
Ekblom utökar ledningen trots avåkning
Audi/KMS Tobias Johansson tog en tredjeplats i andra racet på Gelleråsen på söndagen, efter att ha varit sexa i första racet. Fredrik Ekblom hade sin sämsta racinghelg hittills med en tredjeplats och en niondeplats. Ändå gjorde Ekblom som vanligt och utökade ledningen i tabellen.
- Ja det är otroligt egentligen, man kan bara skratta, säger Fredrik Ekblom och lyser upp när han konstaterar att han utökat ledningen i STCC-tabellen.
Humöret hölls annars nere av ett dåligt resultat i andra racet på Gelleråsen, Ekblom slutade nia, efter en incident där Janne Flash Nilsson körde på Ekblom, som snurrade av banan.
- Det var Flash som gav mig en knuff, och sen slutade han inte att knuffa så jag spann av banan, säger Fredrik Ekblom.
KMS-teamet lämnade in en protest efter racet och därför är resultatet i andra loppet preliminärt. Oavsett hur domarna beslutar utökar Ekblom ledningen i tabellen. Om Flash inte straffas ökar Ekbloms avstånd före Flash till 39 poäng. Fredrik har 179 poäng.
Teamkamraten Tobias Johansson var mycket nöjd med helgens resultat.
- Det var himla kul. Det har varit motigt ett tag så det här känns mycket bra, säger Tobias som nu har fjärdeplatsen i STCC-tabellen.
Tommy Kristoffersson slutade femma och sexa, och innehar åttonde platsen i tabellen.
Race 1, 12 varv
Audi/KMS-föraren Fredrik Ekblom startade från en fjärdeplats, höll sig undan kalabalik i första kurvan och körde stabilt till sig en tredjeplats i sprintracet. Etta blev Richard Göransson, BMW och tvåa Tomas Engström, Honda.
- Det blev en pallplats i alla fall, sade Fredrik Ekblom direkt efter loppet. Men det går ändå lite segt, jag får inte riktigt den där toppfarten jag vill ha.
Konkurrenten Janne Flash Nilsson, Volvo, tjuvstartade från sin pole position och straffades med tio sekunders tillägg - som knuffade ned honom en nionde plats trots att han höll undan Göransson hela vägen in till mål.
Trean i STCC-tabellen före Gelleråsen, Tommy Rustad, hade heller inget flyt. Efter tumultet i första kurvan där han blev påkörd av Richard Göransson kom han långt efter med sin Opel och slutade på elfte plats.
Fredrik Ekblom hade tagit fjärde bästa tid i Super Polen, något han inte alls var nöjd med. Halvnöjda var också teamkamraterna Tommy Kristoffersson och Tobias Johansson som startade från sjunde respektive åttonde plats. De körde dock stabilt och Tommy Kristoffersson belönades med en femteplats. Tobias Johansson kom sexa.
Race 2, 21 varv
Tobias Johansson tog en meriterande pallplats i finalracet på Gelleråsen, han blev trea efter Carl Rosenblad och Richard Göransson, båda i BMW. Tommy Kristoffersson blev sexa och Fredrik Ekblom nia efter ett hårt förstavarv där Ekblom åkte av banan.
- Det var Flash som gav mig en knuff, och sen slutade han inte att knuffa så jag spann av banan, säger Fredrik Ekblom.
Fredrik Ekblom lyckades komma tillbaka på banan på 12:e plats, men hade över 18 sekunder upp till toppen i det 21 varv långa racet. Han lyckades ta sig upp till nionde plats och tog ändå värdefulla poäng i STCC-serien.
Johan Stureson i Seat var den som kom bäst ur det tuffa första varvet där bland annat Tomas Engström åkte av banan. Stureson ledde ända till han fick motorstopp med 12 varv kvar. Tobias Johansson hade andraplatsen länge, men var tvungen att ge sig för Richard Göransson med bara fem varv kvar.
Fredrik Ekbloms hårdaste konkurrent om titeln, Janne Flash Nilsson, körde upp sig och lyckades ta sig förbi Tommy Kristoffersson med bara drygt ett varv kvar till målgång.
- Jag försökte hålla honom bakom mig, men han fick några snabba varv och jag kunde inte hålla emot, säger Tommy Kristoffersson.
Preliminära resultat:
STCC Gelleråsen 17 aug Race 1, 12 varv
1 Richard Göransson, BMW, 14 min 29.358s, 2 Tomas Engström, Honda, + 0.940, 3 Fredrik Ekblom, Audi/KMS +1.763, 4 Carl Rosenblad, BMW +2.153, 5 Tommy Kristoffersson, Audi/KMS +3.270, 6 Tobias Johansson, Audi/KMS +3.799, 7 Niklas Karlsson, Alfa Romeo +5.216, 8 Johan Stureson, Seat + 6.592
Race 2, 21 varv
1 Carl Rosenblad, BMW, 25 min 17.337, 2 Richad Göransson, BMW + 1.615, 3 Tobias Johansson, Audi/KMS +2.598, 4 Jan Nilsson, Volvo + 3.924, 5 Niklas Karlsson, Alfa Romeo + 4.731, 6 Tommy Kristoffersson, Audi/KMS +7.507, 7 Patrik Ernstson, BMW + 11.168, 8 Tommy Rustad, Opel +20.726, 9 Fredrik Ekblom, Audi/KMS +21.373
STCC-tabell förare, efter Gelleråsen, preliminärt.
1 Fredrik Ekblom Audi/KMS 179p, 2 Jan Nilsson, Volvo 140p, 3 Tommy Rustad, Opel 123 p, 4 Tobias Johansson, Audi/KMS 121 p, 5 Tomas Engström, Opel 105p, 6 Richard Göransson, BMW 105p, 7 Carl Rosenblad, BMW 97 p, 8 Tommy Kristoffersson, 95p
TV-tider
Tisdag 19/8 21:00 TV4+
Onsdag 20/8 23:05 TV4
www.audisport.nu

03-08-14
Audi/KMS till Karlskoga för att plocka poäng
Audi/KMS-föraren Fredrik Ekblom har inte flest segrar hittills i STCC. Men han är klart jämnast och leder serien överlägset med 37 poäng. I helgen ska det bli fler på Gelleråsen.
Åtminstone är det vad teamchefen Tommy Kristoffersson tänkt sig, både för Fredriks och teamets räkning:
- Det är bara att åka dit och hämta poäng och åka hem igen, säger Tommy Kristoffersson till AudiSport.nu.
Den rutinerade teamchefen är helt avspänd hemma i Arvika, dagarna före den viktiga tävlingshelgen. Allt är förberett. Fredrik Ekblom och Tobias Johansson har fått en veckas semester. Bilarna har gåtts igenom i detalj och Ekbloms bil får en nyrenoverad motor.
Ekblom själv ska precis kliva på sin vattenskoter och göra vattnet osäkert utanför Varberg när han ombeds göra en analys inför Gelleråsen, dit han åker med 30 kg extra vikt efter de två andraplatserna på Knutstorp för fyra veckor sen.
- Jag hoppas på topplacering men det krävs nästan att man inte har så mycket vikt i bilen. På de långa racen gör det nån tiondel per varv, säger Ekblom som ser fram emot en nyrenoverad motor i sin Audi A4
- Om den funkar bra blir vi jävligt heta. Annars är vi bara heta, säger Fredrik och skrattar.
Fredrik Ekblom leder STCC med hela 37 poäng före konkurrenten Janne Flash Nilsson, Volvo. Trea är Tommy Rustad, Opel, ytterligare 10 poäng bakom. Fyra är Audi/KMS Tobias Johansson, 14 poäng bakom Rustad.
- Det är ett mycket bra läge, men jag har varit med om att förlora serien på sista finalhelgen där det är dubbla poäng, så jag tar inte ut något i förskott, säger Fredrik.
Ekblom pekar på utvecklingen under året för Volvo som blivit mycket snabbare, men även Richard Göransson, BMW, och Tommy Rustad, Opel, har imponerat på Fredrik.
- Men dom har haft svårt att hålla ihop det en hel helg och det är väl tur för mig.
Vem som har flest segrar i serien? Richard Göransson, BMW, och Janne Flash Nilsson, Volvo, har tre segrar per man. Fredrik Ekblom har två.
STCC, Ställning förare
1 Fredrik Ekblom, Audi/KMS, 157, 2 Jan Nilsson, Volvo, 120, 3 Tommy Rustad, Opel, 110, 4 Tobias Johansson, Audi/KMS, 96, 5 Tomas Engström, Honda, 88, 6 Tommy Kristoffersson, 74
TV-tider
Tisdag 19/8 21:00 TV4+
Onsdag 20/8 23:05 TV4
www.audisport.nu

03-07-20
Fredrik Ekblom utökar ledningen i STCC
Svetten rann i floder nerför Fredrik Ekbloms leende ansikte. 30 grader varmt i skuggan och två andraplatser med den tuffaste och roligaste racingen i STCC på mycket länge.
- Det här var kul både för mig och för publiken, som blev årets rekordnotering, 14150 personer.
Fredrik var uppenbart nöjd efter två andraplatser i årets femte STCC-tävling, på Ring Knutstorp i Skåne.
- Jag utökade ledningen rejält, och jag är ju anställd för att ta mest poäng i serien, så jag får vara nöjd, sa han skrattande.
Fredrik Ekblom i Audi A4 står nu på 157 poäng, 37 poäng före tvåan Janne Flash Nilsson på 120. Samtidigt tog också Tommy Kristoffersson och Tobias värdefulla poäng till teamet Audi/KMS. Tobias Johansson placerade sig på femte plats i båda tävlingarna och gick upp till 95 poäng och fjärde plats i serien. Stallchefen Tommy Krístoffersson blev nia respektive sjua i de båda SM-tävlingarna och ökade poängskörden för sin del till 82 poäng.
- Idag hade jag kul därute. Jag hade flera bra fajter, både Richard Göransson och Flash körde bra idag, och jag ha-a-a-tar understyrning.
i första loppet tappade Fredrik meter förmeter till Richard Göranssons BMW och fick nöja sig med andra plats.
Med omvänd startordning i andra loppet, fick Fredrik starta som sjua, med stallkamraterna Tobias Johansson och Tommy Kristoffersson före sig. Men han körde sakta men säkert upp sig genom fältet. Med fem varv kvar låg han trea när han togt i för hårt i en duell med Tommy Rustad, Opel, efter depårakan. Han bromsade av siug utanför bankanten och tappade tre placeringar.
- Rustad körde väldigt bra, gjorde precis som han skulle. Jag bromsade en och en halvmeter för sent. Asfalten hade blivit grusig så däcken bet inte så bra som jag trodde så jag åkte av ralt fram, förklarade sig Fredrik.
Fredrik återtog snabbt sina placeringar och bara ett varv före mål i den andra tävlingen, som varade i 25 varv, passerade han tvåan Magnus Krokström i Volvo. Då var det för sent att försöka ta sig förbi Janne Flash Nilsson, som gjort en strålande uppkörning från sista plats till första.
Richard Göransson kämpade samtidigt om en tätplats och bara några varv före målmfick han ta sin Mats ur skolan med punktering och trasig stötdämpare.
Men Fredrik hade även andra bekymmer.
- De sista varven var jag lite orolig för kupén blev rökfylld så jag trodde inte motorn skulle hålla, den har gått många tävlingar nu. Men trots allt får jag vara nöjd, vi leder serien klart.
Men någon totalseger vill han inte ta ut i förskott.
- Det är många tävlingar kvar och allt kan fortfarande hända i de sista tävlingarna. Men läget är bra för oss och nu kan vi börja laddningen inför de tre sista tävlingarna.
Resultat STCC Race 1 Ring Knutstorp 20/7
1              Richard Göransson BMW 320i 16:15.228, 2              Fredrik Ekblom Audi A4 16:17.089, 3              Tommy Kristoffersson Audi A4 16:25.143, 4              Carl Rosenblad BMW 320i 16:29.451, 5              Mattias Andersson BMW 320i 16:34.979, 6              Tobias Johansson Audi A4 16:35.330, 7              Tommy Rustad Opel Astra 16:35.930, 8              Magnus Krokström Volvo S60 16:37.997, 9              Jan Brunstedt BMW 320i 16:41.007, 10             Robin Rudholm Seat Toledo Cupra 16:51.381, 11             Patrik Ernstson BMW 320i -- 11 lap(s), 12             Jan Nilsson Volvo S60 -- 13 lap(s) , 13             Tomas Engström Honda Civic Typ R -- 14 lap(s)
Resultat STCC Race 2
1 Jan Nilsson Volvo S60 27:22.709, 2 Fredrik Ekblom Audi A4 27:28.329, 3 Magnus Krokström Volvo S60 27:30.867, 4 Tommy Rustad Opel Astra 27:37.934, 5 Tobias Johansson Audi A4 27:40.051, 6 Patrik Ernstson BMW 320i 27:40.214, 7 Tommy Kristoffersson Audi A4 27:42.675, 8 Carl Rosenblad BMW 320i 27:53.852 +31.143, 9 Robin Rudholm Seat Toledo Cupra 28:02.589 +39.880, 10 Roger Moen  28:08.591, 11 Jan Brunstedt BMW 320i 28:16.534, 12 Tomas Engström Honda Civic Typ R -- 1 lap(s), 13 Mattias Andersson BMW 320i 20:52-- 6 lap(s), 14 Richard Göransson BMW 320i
Ställningen i STCC efter Ring Knutstorp
1. Fredrik Ekblom, Audi A4, 157 p, 2. Jan Flkash Nilsson, Volvo S40, 120 p, 3. Tommy Rustad, Opel, 109 p, 4. Tobias Johansson, Audi A4, 95 p
www.audisport.nu

03-07-16
Audi/KMS skärper sig inför Knutstorp
När många tog semester i juli gjorde Audi/KMS-teamet tvärtom. Veckorna före den femte deltävlingen i STCC, på Ring Knutstorp den 19-20 juli, drog Tommy Kristoffersson och Ronnie Bergström ihop styrkorna till ett mentalt träningsläger för att skärpa hela teamet.
- Det är oerhört viktigt för oss att bibehålla ledningen på 23 poäng även efter Knutstorp. Men nu känns det riktigt bra, säger teamchefen och föraren Tommy Kristoffersson.
Oron för att teamet skulle invaggas in en falsk säkerhet efter Fredriks Ekbloms framgångar och ledning i STCC, och känslan av att det redan är semester i julivärmen, låg bakom beslutet att samla alla medarbetare till träningslägret.
- Vi ska vara skarpare och mer skärpta än alla andra på Knutstorp, och vi trivs bra där, menar Tommy.
Testerna för några veckor sedan på Ring Knutstorp ingav positiva förhoppningar. Fredrik var snabbast och Tommy trea.
- Vi lär oss bilen mer och mer och tycker oss ha hittat rätt setup för kval och tävling, vi förstår hur däcken uppträder och har lyckats bra med att ställa in de nya stötdämparna. Ronnie (Bergström) har gjort ett jättebra jobb med att analysera och sortera ut bilarna och för att optimera dem inför kvalet och för att kunna hitta ett snabbare tempo - han är klart i spets. Min bil har nog varit bäst av alla tre, så jag är mycket nöjd, förklarar Tommy vidare.
Ring Knutstorp utanför Helsingborg är en bana som förare känner såväl hat och kärlek till. För Fredrik Ekbloms och Audi/KMS del handlar det mest om kärlek. Banan är trång och kurvig, vilket är krävande för förarna, men som passar Fredrik, Tommy och Tobias Johansson utmärkt. Den lämnar inte mycket över för misstag och det kan lätt bli missöden i närkontakt.
- Starten är givetvis viktig men till skillnad från Falkenbergsbanan tror jag att det kan bli lättare att köra om mot slutet av loppet här på Knutstorp.
www.audisport.nu

03-07-16
Fredrik Ekblom: Jag har aldrig varit bättre
- Det blir tufft på Knutstorp men det känns minst lika bra som det gjort under hela säsongen.
Fredrik Ekblom är väl förberedd för helgens STCC-tävlingar. Han var snabbast av alla förare på testet på Ring Knutstorp för några veckor sedan, före Jan Flash Nilsson och Audi/KMS-chefen Tommy Kristoffersson, och nu är han är inte ens andfådd efter en löparrunda i den 30-gradiga julivärmen när han ringer:
- Jag är ju vältränad, säger han skrattande, men blir därefter lite analytisk:
- Jag är bättre än jag någonsin har varit som racerförare. Jag kör kanske lika snabbt på kvalet som jag gjort tidigare, men jag är betydligt bättre och klokare under racet. Jag tror att jag kan hålla den här peaken som förare i 5-8 år.
Han anser att det var ett riktigt strategiskt val att köra för Audi/KMS i STCC i år och han tror att han blir teamet troget många år framöver.
- Här finns de bästa möjligheterna till att vinna och även att få köra internationellt och ha det bästa materialet från fabriken. Audi/KMS är ett riktigt proffsteam och jag trivs fantastiskt bra här, betonar Fredrik.
Fredriks förmåga att disponera resurserna och snabbheten rätt under tävlingen har gett honom en obestridlig ledning i STCC med 23 poäng hittills. Den tänker han behålla, för han är förtjust i den klassiska Knutstorpbanan i Skåne.
- Speciellt gillar jag fullfartsvängen över krönet på baksidan, där banan är som snabbast. Där blir bilen väldigt lätt när man som bäst behöver greppet. Det är riktigt kul, tycker Fredrik.
Andra förare har uttalat sig om för mycket plåtkontakt i STCC, med Fredrik som en av parterna.
- Jag tycker det har varit ringa plåtkontakt. Det vore bättre att de förarna koncentrerade sig på att köra bil istället för att diskutera petitesser.
Fredrik är laddad, det har känts bra hela säsongen, och han är har inget emot att än en gång få vara favorit till segern.
- Självklart är målsättningen att vinna, men det kan bli rätt spännande med omvänd startordning på Knutstorp, säger Fredrik Ekblom, som aldrig varit bättre racerförare, om han får säga det själv. Det får han.
www.audisport.nu

03-07-16
Audi/KMS i topp även som företag
Audi/KMS är i topp i STCC med 23 poäng efter fyra tävlingar. Men nu toppar teamet även näringslivssidorna i Dagens Nyheter efter årets företagsframgångar. I en helsidesartikel intervjuas Tommy Kristoffersson om hur han lyft sin rally- och racinghobby till att bli Sveriges främsta motorsportföretag, med en omsättning på 15 miljoner kronor per år.
Under året har bolaget också fått utmärkelsen som bästa företag i Arvika.
- Vi har satsat stenhårt på att samarbeta nära med våra partners och att mer än väl motsvara deras förväntningar. I år har jag upplevt mitt främsta år som företagare, även om det sportsliga för egen del var betydligt bättre 1992, då jag vann 12 av 16 tävlingar, berättar Tommy Kristoffersson som driver och äger teamet.
Audi/KMS är uppdelat i två delar, en sportslig avdelning och en cateringdel, som hustrun Yvonne driver. De strategiska frågorna och företagsledningen sköts av Ronnie Bergström som är VD och sportsligt ansvarig.
Men till årets säsong fick man också i uppdrag av Audi att utveckla en helt ny, framhjulsdriven Audi för Touring-Racing i Sverige. Det var en teknisk och tidsmässig utmaning, men resultaten på STCC-loppen talar sitt tydliga språk att teamet lyckades hundraprocentigt i sin uppgift.
- Visionen för oss är nu att utvecka företaget Team Audi/KMS så att vi skulle kunna hävda oss internationellt, till exempel om vi fick frågan om att driva av AudiSports officiella fabriksstall, kommenterar Tommy till Audisport.nu.
Läs hela artikeln i
Dagens Nyheter
www.audisport.nu

03-07-06
Domslut tar ifrån Fredrik Ekblom placeringar
En incident mellan Jan Flash Nilsson och Audi/KMS-föraren Fredrik Ekblom i Falkenbergs andra race ledde på söndagskvällen till att domarna gav Fredrik Ekblom ett tidstillägg på 20 sekunder i Falkenbergs finalrace. Ekblom blev därmed tia i stället för sexa i finalracet och tappade fyra poäng i mästerskapet - som han ändå leder med 23 poäng just före Flash.
- Jag fattar ingenting, säger Fredrik Ekblom om domslutet. Jag fattade ingenting när det först blev en protest och jag fattar fortfarande ingenting. Tydligen hade jag varit i vägen för Flash så han blev tvungen att köra av. Det är skrattretande.
Det var i helgens andra race som Flash Ekblom stötte samman och Flash körde utanför banan. Flash bil gick sönder och han tvingades bryta tävlingen.
www.audisport.nu

03-07-06
Fredrik Ekblom utökade ledningen i Falkenberg
Audi/KMS-föraren Fredrik Ekblom körde till sig ytterligare sju poängs ledning i helgens STCC-race i Falkenberg. Detta trots att han snurrade runt i finalracet, som bjöd på mycket kalabalik och hård körning.
- Det är lysande. Vi utökade ledningen i SM-serien, det är det viktigaste för mig, säger Fredrik Ekblom till AudiSport.nu efter tävlingen.
Fredrik Ekblom blev tvåa i första racet, efter Janne Flash Nilsson. I andra racet snurrade Fredrik runt och hamnade sist, men lyckades köra upp sig till en sjätte plats, vilket gav viktiga poäng samtidigt som Flash tvingades bryta.
Teamkamraten Tobias Johansson tog åttonde platsen i första racet, men tvingades bryta andra heatet efter en avkörning, just som han hade ledningen och bra fart i bilen. Stallchefen Tommy Kristoffersson tog fjärdeplatsen i båda racen, och var nöjd både för teamets och egen räkning:
- Summerar man helgen så är det helt okej. Min bil funkar jättebra och det är bara att tacka personalen som gör ett jättebra med den, säger Tommy.
Om två veckor fortsätter serien i Knutstorp, en bana som Team KMS gillar. I senaste testet bilen snabbast på samma bana.
- Det lovar gott för fortsättningen, säger Tommy Kristoffersson.
Sprint racet, 21 varv
Fredrik Ekblom startade från tredje plats men tappade i starten och Niklas Karlsson i Alfa Romeo tog sig förbi. Richard Göransson, BMW, gjorde en bra start och tog sig förbi Janne Flash Nilsson som hade pole position i sin Volvo. Göransson fick dock ett haveri och bröt redan efter första varvet.
Fredrik Ekblom och Niklas Karlsson jagade Flash, och med 13 varv kvar lyckades Fredrik Ekblom ta sig förbi Karlsson. Karlssons Alfa Romeo fick problem efter en sammanstötning i omkörningen och tvingades bryta.
- Han åkte väldigt defensivt, och jag valde ett annat spår in i kurvan. Då bytte han spår och då gick vi ihop. Det var synd om honom att han tvingades bryta men det var inte min mening, säger Fredrik Ekblom.
Därefter knappade Ekblom hela tiden in på Flash, men lyckades inte ta sig förbi Volvo-föraren på de 22 varven.
Stallchefen Tommy Kristoffersson säkrade fjärdeplatsen och tog revansch från första helgen i Falkenberg, där han dels blev avkörd och dels fick ett felaktigt straff.
Tobias Johansson startade från åttonde plats och hade en mycket hård fajt med tre BMW-bilar. Johansson säkrade den viktiga åttonde platsen, vilket gav pole position i final-racet.
Finalrace, 33 varv
Finalracet blev hårt för de flesta inblandade. Tobias Johansson startade från pole position, men fick se Calle Rosenblad BMW dra förbi omedelbart i sin bakhjulsdrivna BMW. Tobias lyckades dock ta tillbaka förstaplatsen efter sex varv, men ett par varv senare var olyckan framme. Tobias sladdade av banan i slutet på raksträckan, och flera andra bilar följde efter. Vatten och glykol hade gjort banan såphal i första kurvan. Tobias lyckades komma tillbaka med sin Audi A4 på banan, men kylaren skadades i smällen och han tvingades bryta.
- Det är hårt, bilen gick superbra och jag åkte en halvsekund snabbare än dom andra, säger en besviken Tobias Johansson efter racet.
Racet stoppades och efter omstarten blev det BMW-bilarna med Patrik Ernstson, Mattias Andersson och Calle Rosenblad som ryckte ifrån. Då hade redan Flash tvingats i depå med en rykande bil, och Niklas Karlsson hade gjort honom sällskap.
Tomas Engström, Honda, höll fjärdeplatsen efter BMW-bilarna men ett 20-sekunders straff på grund av tjuvstart gjorde att han ändå placerades sist. Tommy Kristofferssons femte plats blev därmed en fjärdeplats i resultatlistan, hans andra för dagen.
Fredrik Ekblom var inblandad i flera hårda dueller, men lyckades ändå hålla sig på banan och utan straff från domarna. När röken skingrats låg han i flera varv på sjätte plats efter Magnus Krokström, Volvo, och hade svårt att komma förbi på den trånga Falkenberg-banan. Med 17 varv kvar försökte han gå förbi - utan att lyckas.
- Mitt bakhjul krokade i honom och jag lyfte och snurrade runt. Det var kanske lite frisk satsning på yttern, men nån satsning måste man ju göra också, säger Fredrik Ekblom.
Fredrik hamnade sist i fältet om 10 bilar, och satsade sen stenhårt för att köra om konkurrenterna. Tre bilar hann han med innan målgång, vilket räckte till en sjätteplats och 10 viktiga poäng i andra racet.
Resultat Race 1
1 Jan Nilsson, Volvo, 21 varv, 2 Fredrik Ekblom, Audi KMS, + 0,215 s, 3 Tommy Rustad, Opel, +3,051 s, 4 Tommy Kristoffersson, Audi KMS, + 7,267s, 5 Tomas Engström, Honda, +13,125s, 6 Mattias Andersson, BMW, +19,293s, 7 Carl Rosenblad, BMW, +19,455s, 8 Tobias Johansson, Audi KMS +19,599s, 9 Johan Stureson, Seat, + 19,968s, 10 Patrik Ernstson, +20,023s
Resultat race 2
1 Patrik Ernstson, BMW, 33 varv, 2 Mattias Andersson, BMW, +2,297s, 3 Carl Rosenblad, BMW, +2,431s, 4 Tommy Kristoffersson, Audi KMS, +3,103s, 5 Tommy Rustad, Opel, + 6,402 s, 6 Fredrik Ekblom, Audi KMS, +6,487s, 7 Johan Stureson, Seat, +7,373s, 8 Magnus Krokström, Volvo, +7,562s, 9 Jan Brunstedt, BMW, +14,298s, 10 Tomas Engström, Honda
Ställning STCC, förare
1 Fredrik Ekblom, Audi KMS, 123p, 2 Jan Nilsson, Volvo, 100p, 3 Tomas Engström, Honda, 87p, 4 Tommy Rustad, Opel, 87p
www.audisport.nu

03-07-03
Fredrik Ekblom i Falkenberg för att behålla ledningen
Till helgen körs det 50:e Västkustloppet, som också innebär andra STCC-helgen för året på Falkenberg-banan. Audi/KMS-föraren Fredrik Ekblom kommer dit som serieledare, och hoppas åka därifrån med samma placering.
- Jag är försiktigt optimistisk, första helgen gick det bra där, säger Fredrik samtidigt som han försöker ta bort ett bo med humlor från sommarstället utanför Varberg.
Fredrik blev etta och trea i de två första Falkenberg-racen, och tog ledningen i serien strax före konkurrenten Janne 'Flash' Nilsson i sin Volvo.
- Nu är det lite andra förutsättningar, vi har 40kg mer i grundvikt och dom andra har utvecklats mycket, men det har förhoppningsvis vi också gjort, säger Fredrik Ekblom till AudiSport.nu.
På Gelleråsen senast blev Fredrik 'bara' trea och fyra, men eftersom Flash tvingades bryta ett lopp ryckte Fredrik till sig en ledning på 20 poäng i tabellen.
- Trots att det var min sämsta helg resultatmässigt så blev det den bästa till slut. Så det är klart jag var minst lika nöjd som när jag vann de andra racen, säger Fredrik.
Stallchefen Tommy Kristoffersson har haft bråda dagar sen senaste tävlingen på Gelleråsen, bilarna ska testas och utvecklas, samarbetet med nya sponsorer trimmas och dessutom ska medierna få sin beskärda del av Tommys tid - samtidigt som han blivit utnämnd till ambassadör för Arvika och gör uppdrag för hemorten. Inför Falkenberg håller han en lite lägre profil än Fredrik Ekblom.
- Jag tror att det kan bli kämpigt för oss i helgen, säger Tommy. Vi har ett bra chassi men inte den där toppeffekten och därför är Falkenberg en av dom banor vi har svårast att hävda oss på. Målet är att behålla ledningen i serien, och inte tappa för mycket.
- För egen del hoppas jag att det vänder, tillägger Tommy som blivit körd av banan vid flera tillfällen. Och för Tobias Johansson hoppas vi att han kan ta tillbaks tredjeplatsen i serien, som han blev av med på Gelleråsen.
Trots det fina läget i serien är Fredrik Ekblom ändå lite missnöjd inför Falkenberg - någon har stulit hans snöskoter i Sälen. Men han har en annan skoter som han kan köra på - en vattenskoter med 185 hästar.
- Det är bra för att hålla uppe farten när man inte tävlar!
Ställning STCC, förare: 1 Fredrik Ekblom (Audi) 100 p 2 Jan Nilsson (Volvo) 80 p 3 Tomas Engström (Honda) 70 p 4 Tobias Johansson (Audi) 66 p 5 Tommy Rustad (Opel) 61 p 6 Nicklas Karlsson (Alfa Romeo) 54 p 7 Richard Göransson (BMW) 48 p 8 Johan Stureson (Seat) 46 p 9 Jan Brunstedt (BMW) 39 p 10 Tommy Kristofferson (Audi) 32 p
Ställning STCC, tillverkare: 1 Audi 106 p 2 Volvo 99 p 3 Honda 78 p 4 BMW 77 p 5 Seat 72 p
www.audisport.nu

03-06-18
Fredrik Ekblom snabbast på STCC-test
STCC: Fredrik Ekblom var snabbast på måndagens STCC-test på Ring Knutstorp. Audi/KMS-föraren följdes av Janne Flash Nilsson, Volvo, och Tommy Kristoffersson, Audi/KMS.
- Den här banan har jag alltid gillat, konstaterade Ekblom efter testet.
Fredrik Ekblom är i suverän ledning av STCC-serien efter de tre första tävlingshelgerna. Ekblom har 100 poäng, hela 20 poäng före Volvo-föraren Jan Nilsson.
Härnäst drar STCC-cirkusen till Falkenberg för den fjärde tävlingshelgen av åtta, den 5-6 juli. Och Falkenberg verkar passa Ekblom bra, i STCC-premiärens två race blev han etta och trea.
Richard Göransson, BMW, och Tommy Rustad, Opel, tog de fjärde respektive femte snabbaste tiderna i testet på Ring Knutstorp.
Ställning STCC, förare
1 Fredrik Ekblom (Audi) 100 p, 2 Jan Nilsson (Volvo) 80 p, 3 Tomas Engström (Honda) 70 p, 4 Tobias Johansson (Audi) 66 p, 5 Tommy Rustad (Opel) 61 p, 6 Nicklas Karlsson (Alfa Romeo) 54 p, 7 Richard Göransson (BMW) 48 p, 8 Johan Stureson (Seat) 46 p, 9 Jan Brunstedt (BMW) 39 p, 10 Tommy Kristofferson (Audi) 32 p
Ställning STCC, konstruktörer
1 Audi 106 p, 2 Volvo 99 p, 3 Honda 78 p, 4 BMW 77 p, 5 Seat 72 p
www.audisport.nu

03-06-12
Kristoffersson Motor Sport årets företag i Arvika
Motorsportteamet KMS (Kristoffersson Motor Sport), som kör för Audi i STCC, har utsetts till Årets Företag i Arvika. Samtidigt har stallchefen Tommy Kristoffersson fått titeln Officiell Arvika-ambassadör.
- Det känns helt klart som en tung utmärkelse och samtidigt som ett erkännande för motorsportverksamheten, säger en glad Tommy Kristoffersson till Audi Sport.nu.
Ett tungt vägande skäl till utmärkelsen är förstås KMS unika satsning på årets STCC. Inför årets serie har man, med bistånd från Audi Sport i Tyskland, byggt helt nya racingbilar baserade på nya Audi A4. Hittills har arbetet givit gott resultat: KMS-föraren Fredrik Ekblom leder serien, 21 poäng före tvåan Jan "Flash" Nilsson, och teamet leder även märkesmästerskapet.
- Man ska komma ihåg att det ligger 15 års arbete bakom det vi uppnått idag, säger Tommy Kristoffersson som ofta brukar tala om hur det var på den tiden när han fick stå utanför staketet på Audi Sport i Ingolstadt och vackert be om att få köpa tändstift...
KMS, som är ett aktiebolag, omsätter idag cirka 15 miljoner kronor och har tio heltidsanställda. Till varje tävling drar åtta trailerekipage iväg, fullastade med bilar, reservdelar samt den nya hospitality-enheten på 700 kvadratmeter.
I sin roll som Arvika-ambassadör - en titel han får dela med bland annat journalisten Lasse Anrell - får Tommy Kristoffersson räkna med att åka runt på en del officiella uppdrag för att representera kommunen.
- Bara roligt, jag har så mycket nytta av kommunen i min verksamhet så det gör jag gärna, säger han.
Titeln Officiell Arvika-ambassadör delas ut vid en ceremoni i Arvika nu på lördag. Så här säger Eva Mikaelsson Grützelius på Arvika kommun:
- Tommy är ju redan idag en riktig ambassadör för Arvika. Det här är en uppmuntran från oss att han ska fortsätta i samma anda.
www.audisport.nu

03-06-09
Fredrik Ekblom utökar STCC-ledningen
Med en stabil insats i söndagens båda race i Karlskoga drog Fredrik Ekblom ifrån i STCC-toppen med sin Audi A4 för KMS-teamet. Ekblom blev trea, fyra och leder nu serien med 21 poäng före Janne Flash Nilsson.
- Det känns jättebra, det är sällan man är så nöjd med en tredje och en fjärdeplats, sade en leende Fredrik Ekblom efter racen.
- Mitt mål idag var att om möjligt utöka ledningen i serien, men att jag skulle dra ifrån med 20 poäng, det hade jag inte räknat med.
- Det är oerhört imponerande av Fredrik, konstaterade teamchef Tommy Kristoffersson efter racen. Han är iskall, gör inga misstag och är nu ensam i ledningen.
Race 1
I första racet om 12 varv startade Fredrik på en tredjeplats, förlorade en placering i starten, men återtog snart sin ursprungliga position. Det blev dagens pallplacering för Fredrik, efter Richard Göransson, BMW och Niklas Karlsson, Alfa Romeo.
Teamchefen Tommy Kristoffersson fajtades rejält med Janne Flash Nilsson som startade från en åttondeplats. Både Flash och Tommy Rustad lyckades ta sig förbi Kristoffersson, som slutade på en sjundeplats i sprintracet.
- Jag kan inte vara nöjd för egen del, men jag får glädjas med Fredrik och för teamet, säger Tommy Kristoffersson, som skulle bli ännu mer missnöjd för egen del efter race nummer 2.
Tobias Johansson tappade mycket i starten av sprintracet, och försökte febrilt komma förbi Magnus Krokström för att ta åttondeplatsen - den som ger pole position i andra racet. Trots upprepade attacker fick Tobias stanna på niondeplats.
Regntunga skyar gjorde det till lite gambling med däcken inför starten, men till slut gjorde uppehållet att alla ställde undan regndäcken.
Morgonens Super pole hade ställts in på grund av skyfall, och det var gårdagens kvaltider som gällde för startpositionerna.
Race 2
I andra racet om 21 varv var det återigen tuff kamp med Janne Flash Nilsson och en Audi/KMS-förare, den här gången med Fredrik Ekblom i Audi-rollen. Ekblom och Flash bytte tredjeplatsen sinsemellan ett par gånger, innan det hela avgjordes av - Niklas Karlsson, Alfa Romeo, som lyckades ta sig förbi de två kämparna. Flash tvingades bryta direkt efter den drabbningen, vilket gav Fredrik det stora poängförsprånget i serien.
- Det var mycket hårt och tätt idag, men det är väl det publiken är här för att se, säger Fredrik Ekblom, som tvingades köra med 35 kg vinnarvikt från Mantorp.
- Det är klart att vikten påverkade Fredrik, säger Tommy Kristoffersson, annars hade han varit högre upp idag.
Tommy Kristoffersson har inte haft flyt under årets serie. I race nummer två blev han påkörd av Richard Göransson och spann runt. Kristoffersson kunde dock komma igen, och slutade på en 12:e plats.
- Han verkar inte ha koll i det läget, sade Tommy Kristoffersson, som inte var nöjd med Göranssons körning.
Göransson fick dock problem själv efter påkörningen, och tvingades även han bryta i andra racet.
Resultat Race 1
1 Richard Göransson BMW 14.27.833
2 Niklas Karlsson Alfa Romeo 14.31.676
3 Fredrik Ekblom Audi A4 14.32.072
4 Tomas Engström Honda Civic Typ R 14.32.411
5 Jan Nilsson Volvo S60 14.36.201
6 Tommy Rustad Opel Astra 14.36.916
7 Tommy Kristoffersson Audi A4 14.37.651
8 Magnus Krokström Volvo S60 14.42.713
9 Tobias Johansson Audi A4 14.43.310
Resultat Race 2
1 Tomas Engström, Honda, 25.17.561
2 Tommy Rustad, Opel Astra Cupe 25.18.240
3 Nicklas Karlsson, Alfa Romeo 156 25.21.733
4 Fredrik Ekblom, Audi A 4 25.22.185
5 Patrik Ernstsson, BMW 320 i 25.28.752
6 Tobias Johansson, Audi A 4 25.30.183
7 4 Magnus Krokström, Volvo S 60 25.31.429
8 16 Jan Brunstedt, BMW 320 i 25.44.059
Ställning STCC efter Gelleråsen, förarmästerskapen
1 Fredrik Ekblom, Audi/KMS, 100 p
2 Janne Flash Nilsson, Volvo, 79 p
3 Tomas Engström, Honda, 70 p
4 Tobias Johansson, Audi/KMS, 64 p
TV-tider
Tisdag 10 Juni kl 21:00 TV4+
Sammandrag från den tredje deltävlingen av STCC från Gelleråsen utanför Karlskoga. Kommentatorer: Andreas Odén och Hubert äHubbeä Bergh
Onsdag 11 Juni kl 23:05 TV4
Magasinsprogram med intervjuer från den tredje deltävlingen av STCC från Gelleråsen utanför Karlskoga. Kommentatorer: Andreas Odén och Hubert äHubbeä Bergh.
www.audisport.nu

03-06-05
Audi/KMS drar internationellt intresse
Över pingsthelgen drar STCC-cirkusen vidare till Karlskoga. Audi/KMS-teamet ligger etta och trea i förarmästerskapet - med Fredrik Ekblom respektive Tobias Johansson - och teamchef Tommy Kristoffersson är mycket nöjd med läget.
- Jag tycker vi kan blåsa av serien och ha prisutdelning nu, skojar han.
De senaste veckorna har fyllts med analys av bilarna och hur de två första helgerna påverkade dem. Bilarna har plockats ner i detalj och gåtts igenom.
- Vi hann ju inte med så mycket innan tävlingarna började, så det är först nu vi haft tid att gå igenom vad som hänt, säger Tommy Kristoffersson till AudiSport.nu.
- Det är klart att vi fortfarande är i en utvecklingsfas eftersom bilarna var så nya när vi började, så vi jobbar på allt vi kan för att utveckla dem vidare.
Om inte teamet visste hur bilarna stod inför de två första helgerna, så vet både de och konkurrenterna det nu. Och det har rönt intresse, även utanför landets gränser. Ett av målen med att utveckla en helt ny bil, var att kunna bygga en Audi A4 som även andra skulle vara intresserade av att tävla med, internationellt.
- Vi ville testa att bygga en konkurrenskraftig, attraktiv racingbil, och med de här resultaten så har vi fått intresse för det utifrån, bland annat från Italien, säger Tommy Kristoffersson.
Under dagarna fram till pingst packar teamet ihop från hemmabasen i Arvika och flyttar hela kalaset till Karlskoga. Det märks att starten på säsongen har fyllt teamet, och Tommy Kristoffersson, med tillförsikt.
- Det känns tryggt och bra. Vi har haft gott om tid att ladda batterierna både på bilarna och oss själva. Vi är väl förberedda.
Schema för helgen:
Söndag 8 juni
10.00 - 10.30 STCC Test 1
15.35 - 16.05 STCC Test 2
16.15 - 16.45 STCC Kval 1
Måndag 9 juni
09.30 - 09.45 STCC Warm-Up
09.55 - 10.10 STCC Super pole
14.10 - 14.30 STCC Race 1, 12 Varv
14.55 - 15.25 STCC Race 2, 21 Varv
TV-tider
Tisdag 10 Juni kl 21:00 TV4+
Sammandrag från den tredje deltävlingen av STCC från Gelleråsen utanför Karlskoga. Kommentatorer: Andreas Odén och Hubert "Hubbe" Bergh
Onsdag 11 Juni kl 23:05 TV4
Magasinsprogram med intervjuer från den tredje deltävlingen av STCC från Gelleråsen utanför Karlskoga. Kommentatorer: Andreas Odén och Hubert "Hubbe" Bergh.
www.audisport.nu

03-06-05
Nytt i år - Audi/KMS rullande värdshus
Det är inte bara på banan Audi/KMS-stallet tar täten. I depån breder ett gigantiskt VIP-tält ut sig som ett bättre värdshus. Det råder ingen tvekan om att är KMS med partners som bjuder in, det är generöst utrymme, välskyltat och snyggt i vitt, grått och rött på de 700 kvadratmeterna.
Det är den nya Hospitality Service som KMS-teamet har införskaffat från BTCC i England för att kunna ta hand om alla besökande sponsorer, deras kunder och medarbetare och journalister som bevakar STCC-tävlingarna. Här finns restaurang, mötesrum, läktare i två plan längs depårakan, Winnerâs Circle med scen och högtalare för prisutdelningar, intervjuer med förare, dans och musik
- Hospitality är en viktig del av racingen och våra gäster ska känna sig välkomna och att vi satsar lika mycket på dem som på racingen, säger Yvonne Kristoffersson, som ansvarar för och dirigerar VIP-servicen med säker hand.
Audi/KMS-teamet har också med sig ett eget rullande restaurangkök till varje tävling, en hel Scania-långtradare med fullt inredd köksanläggning, spisar, kylar och frysar.
- Här kan vi preparera hur mycket mat som helst, förklarar Jonas Skinnar, kocken och cateringchefen från Leksand som basar för att laga till den utsökta restaurangmaten.
Och det handlar inte om varmkorv, på STCC-premiären och i Mantorp bjöds en utsökt värmländsk tjälknöl (älg) med potatisgratäng, ris, sås och grönsaker.
- Vi hade inte så många gäster till första tävlingen, bara omkring 600, men det ökar för varje tävling. Som mest har vi haft 1 500 personer till finalen 2001, berättar Jonas, som också tar hand om Audi/KMS-teamets samarbetspartner Telias VIP-mat i filialtältet intill.
www.audisport.nu

03-05-28
Tommy Kristofferssons krönika efter Mantorp:
Tills flaggan faller - för säkerhets skull
STCC: Mantorp är min favoritbana. Det är alltid inspirerande att ta sig an Mantorp, banan som har en härlig bansträckning där man i några böjar riktigt får "bränna på lite".
Ett antal säkrade SM-Guld på just Mantorp för KMS räkning bidrar säkert också till att man trivs lite extra bra just här. Men starten på årets serie för min egen del har dock varit långt bort från både medaljer och glamour. Årets STCC har för min del hittills mest handlat om lecakulor och bärgningsbil.
Fredag:
Hela KMS-staben samlad. Det är alltid lika trevligt att träffa bojsen, de flesta ser man bara på racehelgerna. Alla plockar med sitt, man känner igen de små grupper som bildas och det vilar en spänning och förväntan i luften. Själv är jag mest sugen på att hoppa in i racerbilen och få dra några varv.
Bergström, denna gång kallar jag honom Bergström, för idag är han grinig - väldigt grinig. Bergström är bra på det mesta, bl a på att vara grinig. Han går i alla fall igenom med alla i "vårt team" runt min bil vad vi skall göra under testpasset. Hårdrocks-Robban, Plåt-Stefan, Ari, Mora-Pääre och Tore i boa lyssnar. Kolla utväxling, balans, bromsar, bränsleförbrukning, rugga in regndäck och så kolla mappningen på motorn står på programmet. Seriöst och strictly business.
- Jaha, kul, skitkul.
Jag som hade hoppats få höra: - Ja sen sätter vi på ytterligare ett set nya däck och så kör du allt du kan och försöker sätta några bra tider. Absolut inget sånt.
När mötet är över berättar Ronnie varför han är lite lätt ansträngd idag, och jag förstår. Jag vet inte hur jag skall förklara det, men utan att gå in på detaljer kan man säga att våra tyska vänner är otroligt bra, korrekta, perfekta, ambitiösa osv. Men ibland är dom bara lite för bra, lite för mycket av allting, och till detta smidiga som järnspett av äkta Krupp-stål. Den här morgonen var just en sån morgon.
Vi fick i alla fall till ett bra test och ett tag var jag faktiskt snabbast på banan, det är ju alltid kul även om man nu inte riktigt vet vad konkurrenterna håller på med. I slutet av passet, precis när jag skall bromsa efter långa rakan lossnar vänster framhjul. Drygt 200 km, inga bromsar och tvär högerkurva.
Efter ett oändligt hoppande och smatter från lecakulor stannar det äntligen i ett stort dammoln, fortfarande på Mantorp, jag trodde det skulle sluta minst bortåt Mjölby. Som tur var blev det inga större skador på bilen varken när jag körde av eller när bilen bärgades av duktiga funktionärer.
Lördag.
Boysen har gjort ett bra jobb på bilen, den ser helt ny ut trots att jag var på väg till Mjölby igår. Vi har dock fortfarande lite problem med körbarheten på min bil. Den tvekar liksom på gaspådrag vilket vi inte har tid med idag när det är kval och allt. Jag lyckas bra i kvalet och får köra Super Pole.
När jag sitter och väntar på att få köra mitt Super Pole-varv har jag en liten dialog med mitt eget "Super Pole-självförtroende". Jag förklarar utan att darra: jag vet exakt vad jag skall göra, jag kan alla banans svårigheter, jag har totalkontroll. "Super Pole-självförtroendet" kontrar med: du vill för mycket och kommer att göra ett misstag· som du brukar. Jag tycker det var onödigt att lägga till "som du brukar", nästan som att sparka på en som redan ligger.
Efteråt tvingas jag dock konstatera att "Super Pole-självförtroendet" efter Falkenberg och Mantorp nu leder med 2-0.

Söndag.
Warm-up. Tre nya mappningar skall testas för att försöka ta bort fördröjningen vid gaspådrag. Redan på första varvet känner jag att motorn nu fungerar perfekt. Nu går min bil absolut klockrent, inte ett uns till tvekan. Helt underbart! Dessutom tre Audi-bilar i topp! Jag ser fram emot en trevlig dag på racerbanan.
Race 1.
Strategin var att överleva första varvet. Sedan förhoppningsvis plocka ett par placeringar och fixa en skaplig startposition till andra loppet. Men framför allt att få köra ett helt lopp utan flaggor och lecakulor.
Strategi i all ära, men verkligheten är något helt annat. Efter långa rakan kommer Gevalia-Calle på oväntat besök vilket slutar med att båda hamnar i sandfållan. Med bröstsmärtor och en besvärande halsbränna står jag åter med lecakulor till knäna och morsar på funktionärerna i Mjölbysvängen som nickar tillbaka igenkännande.
- Nämen Krestöffersson, kömmer du hit ida me!
Ja, jag gjorde ju det.
Race 2.
Tyngda av första loppets bravader får Gevalia-Calle och jag starta längst bak, vi är i alla fall de enda som har koll på hela fältet. Loppet utvecklar sig riktigt bra, med flera fina fighter på vägen upp i fältet. På slutet ser jag Rustad en bit fram. Jag fullständigt står upp och kör för att komma ikapp honom. När jag når ikapp honom går vi en trevlig match, som jag till slut lyckas vinna.
Rustad fullkomligt hatar att bli omkörd. Därför är det särskilt extra-kul att köra om honom. För några år sedan körde jag om Rustad, då med lite bryskare tag, vilket gjorde honom lite lätt irriterad. Efteråt kallade han mig för "kanonkule". Det kändes därför bra att dagens omkörning var av det lite elegantare slaget. På sista varvet ser jag Flashens Volvo glida av i de få lecakulorna som fanns kvar i Mjölbysvängen.
Från sista till tredje plats och pallplacering är ju alldeles, alldeles lysande. Fredde 1:a, Tobbe 2:a och jag 3:a. Våra ca 450 VIP-gäster leker rövare på vår läktare och alla är överens: Vi ä så himla bra!!
Race 3
Jo, vi har tre lopp numera. Två på banan och ett i depån. Loppet i depån kallas det politiska loppet. Några tyckte att tre Audi-bilar i topp var nog lite för bra. Efter några turer och timmar revideras slutställningen. Tråkigt så klart, ett stort svek mot media som direktrapporterade och all publik som var på plats. Ladies and gentlemen, start your engines har numera ett tillägg som lyder
Ladies and gentlemen, vi kan ändra oss när vi vill.
Summering:
Kör till målflaggan faller - men bara för säkerhets skull.
Ser du några andra flaggor - fortsätt, för de kanske bara luras.
Ta inte emot något pris - de kanske tar det tillbaka.
Gå inte på presskonferens - prislistan kan vara ett skämt.
Köp julklappar - för snart är det midsommar.
Jag säger bara: Hujeda mej! (Emil i Lönneberga)
av Tommy Kristoffersson
www.audisport.nu

03-05-18
Segerdramatik för Audi/KMS på Mantorp Park
Fredrik Ekblom, Tobias Johansson och Tommy Kristoffersson, alla från Audi/KMS. Så började resultatlistan efter andra STCC-racet på Mantorp park på söndagen. Ett par timmar senare hade Janne Flash Nilsson fått andraplatsen efter en protest.
- Det är värdelöst, säger en upprörd Tommy Kristoffersson efter beslutet. Tävlingsledningen kan inte säga att dom har ett professionellt mästerskap om de inte kan räkna rätt antal varv.
Orsaken till ändringen var att fel antal varv hade räknats efter några varv med safety car tidigare under racet. När Ekblom flaggades för seger hade man kört ett varv för mycket enligt det sena beslutet. Och eftersom Janne Flash Nilsson fick problem med bilen och tappade stort under sista varvet påverkades resultatlistan från andraplatsen och nedåt. Detta beslutades dock inte förrän flera timmar efter racet och prisutdelningen då alla tre Audiförarna fanns på pallen.
Fredrik Ekblom hade oavsett detta en mycket bra dag på jobbet. I första racet kom han tvåa, efter Janne Flash Nilsson. I andra racet blev rollerna omvända med Ekblom före Flash.
- Det är perfekt, en fantastisk helg, sade Fredrik Ekblom innan domarnas beslut hade knuffat ner teamkamraterna ett snäpp. Det var hårda fajter med Janne Flash hela första halvan av andra racet, och jag kände mig verkligen stressad. Vi kör lite olika med olika inställning på bilarna och tog kurvorna olika. Det blev spännande.
Tommy Kristoffersson själv fick en knuff av banan i första racet, och fick starta sist av alla STCC-bilar i andra racet.
I och med Ekbloms topplaceringar behöll han ledningen i STCC-mästerskapet före Flash. Märkesmästerskapet leder Audi.
Det talades innan racet om att 40 bilar skulle kunna delta, i och med att danska DTC körde samtidigt. På startlinjen i första racet stod till slut 38 bilar, varav 15 i STCC. De danska bilarna startade i ett fält efter STCC-bilarna. De ca 10 500 i publiken fick se många bilar, och en hel del dramatik på det soliga Mantorp park.
På lördagen hade alla tre Audi-bilarna lyckats ta sig från kvalet till Super pole, där Fredrik Ekblom tog en andraplats i startuppställningen, efter Jan Flash Nilsson i sin Volvo. Audi/KMS Tommy Kristoffersson tog sjätteplatsen, och Tobias Johansson blev åtta.
Under söndagsförmiddagens warm up hade alla tre Audi/KMS-bilarna mycket bra resultat - efter Niklas Karlsson i en Alfa kom Fredrik Ekblom, Tommy Kristoffersson och Tobias Johansson i rad på andra till fjärde snabbaste tid. Mellan Niklas Karlsson och Tobias Johansson skilde det mindre än tio hundradelar.
- Det är små marginaler, konstaterade Tommy Kristoffersson mellan warm up och racet på eftermiddagen. Vi har ändrat lite, lite grann på en del saker. Fredrik har haft mest tid i bilarna och har gett teamet värdefull information som vi kunnat använda.

Resultat Mantorp Park, STCC.
Race 1:
1 Jan Nilsson, Volvo, 2 Fredrik Ekblom, Audi, 3 Tomas Engström, Honda, 4 Tommy Rustad, Opel, 5 Tobias Johansson, Audi , 6 Mattias Andersson, BMW, 7 Johan Stureson, Seat, 8 Jan Brunstedt, BMW, 9 Robin Rudholm, Seat, 10 Patrik Ernstson, BMW, 11 Magnus Krokström, Volvo
Race 2, STCC: 1 Fredrik Ekblom, Audi, 2 Jan Nilsson, Volvo, 3 Tobias Johansson, Audi, 4 Tommy Kristoffersson, Audi, 5 Tommy Rustad, Opel, 6 Johan Stureson, Seat, 7 Carl Rosenblad, BMW, 8 Magnus Krokström, Volvo, 9 Robin Rudholm, Seat , 10 Jan Brunstedt, BMW, 11 Patrik Ernstson, BMW
www.audisport.nu

03-05-15
Fredrik Ekblom inför STCC Mantorp Park
STCC: I helgens STCC-race på Mantorp Park kommer hela 40 bilar att stå på startlinjen. STCC-förarna får sällskap av de danska DTC-förarna i ett gigantiskt startfält, som utlovar mycket action åt publiken.
- Det blir kanonhäftigt, fantastiskt kul, säger Audi/KMS-föraren Fredrik Ekblom. Man kan tycka att det blir mycket trafik och så där, men jag har tävlat på ovalbanor med 25-30 bilar på en bana som tar 30 sekunder att köra runt. Det här blir kul för publiken med mycket bilar och mycket omkörningar, och det är det som är det viktiga.
Även om det blir fullt under racet kommer poängen delas ut separat för STCC och DTC. Och det blir jämnt, tror Fredrik Ekblom.
- Det blir mycket tufft. Man måste ha speed över rakan där på Mantorp. Och vår bil gillar väl kanske kurvorna bättre än rakan, så det kommer att bli en mycket jämn match, säger Ekblom som varnar för att Janne Flash Nilsson och Tomas Engström är vassa konkurrenter för helgen.
Fredrik Ekblom blev etta och trea i första helgens tävlingar i Falkenberg, och leder STCC-serien före Janne Flash Nilsson som kör sitt 100:e STCC-lopp till helgen. Fredrik Ekbloms teamkamrat Tobias Johansson ligger fyra i serien efter Richard Göransson, BMW, och Tommy Kristoffersson elva.
Fredrik Ekblom är mycket nöjd efter starten i Falkenberg.
- Enda missödet för mig personligen var en dålig start i andra racet, annars var jag jättenöjd med hela helgen.

Schema Mantorp Park 16-18 maj
Lördag 17 maj
1035-1050 STCC/DTC kval
1555-1615 STCC/DTC Super Pole
Söndag 18 maj
0930-0945 STCC/DTC Warm Up
1210-1310 STCC/DTC Grid show
1400-1425 STCC/DTC Sprint race 11 varv
1445-1555 STCC/DTC Final race 18 varv
www.audisport.nu

03-05-08
Tommy Kristofferssons krönika: Premiären både himmel och helvete
STCC: Puh! Premiärhelgen är avklarad! Tiden fram till första tävlingen har känts som ett enda långt maratonlopp. Vi gick ut hårt och målmedvetet, med utstakade mellantider, och en tidsplan med en bestämd sluttid. Precis som i ett riktigt lopp fick vi också schackningar och trötthetssymtom under loppet.
I ett lopp är det ändå oerhört viktigt att inte ge efter, vad som än händer, hur stökigt det än blir, vilka problem man än möter, det är bara framåt som gäller. Funderar man bara ett ögonblick på att vika sig är man rökt. Fast beslutna och mycket målmedvetna skulle ändå alla mellan tider hållas, vilket vi också gjorde.
Torsdagen den 1:a maj stod vi stolta, om än på darrande ben och med blodsmak i munnen, på Falkenbergs motorbana med tre splonkans nya Audi A4 racerbilar.
Fredag: Inte en enda meter fick jag köra med den nya racerbilen. Ett fel i mjukvaran runt bromsbalansen gjorde att bara mina mekar fick träna. Sent fredag kväll var problemet löst. Svinaktigt frustrerande att gå en hel dag i raceroverall och sparka i gruset, ackompanjerad av ljudet från ettriga racerbilar.Freddan och Tobbe gasade bra och visade fina tider vilket dock höjde stämningen i teamet.
Lördag: Spöregn! Oj, vad jag längtade efter min gamla hederliga Audi A4 Super Touring quattro. Den skulle minsann aldrig ha svikit mig med sviktande bromsbalans och annat tjafs. Den skulle man bara smekt varsamt runt banans alla passager och pressat fram gångbara topptider.Nu var i alla fall min racer färdig och det var bara att åka "ut och smiska" som Freddan säger. Tyvärr gick nu inte bilen under 6.000 r/m. Det var som att köra utan gaspedal och med bara en on och off knapp. Skrek o svor åt Ronnie, min ingenjör, över radion. Det var ju inte hans fel att inte bilen gick, men han var den enda jag kunde skrika åt just då. Han hörde säkert i vilket tillstånd jag var så han la inte ens någon energi på att svara.Till kvalet hade man till viss del fixat problemet och nu fungerade bilen riktigt bra. Femte plats på förkvalet var jag riktigt nöjd med. Super-poolen strulade jag till helt på egen hand då jag körde lite för mycket efter principen "hellre än bra", sladdade lite i första sväng och tappade ett par tiondelar. Super-poolen var ändå helt OK.
Söndag: Taggad som en igelkott blåste jag ut på warm-up med spinnande framhjul. Nu skulle sättas världsrekord i fortkörning med racer bil på Falkenbergs racer bana. När det efter tre varv gick så fort att bilen t o m sladdade rakt fram förstod jag att något inte var helt ok. En bult i bakvagnen hade lossnat så det var bara att styra in i depån. Ronnie hade med en allvarlig blick under ett enskilt samtal dagen före talat om för mig vad han tyckte om att jag skrek till honom övar radion, så nu var jag helt tyst. Jag vågade nästan bara viska att bakhjulet antagligen satt löst.
Race 1: 5 sek kvar. Röda lampan tänds. Röda lampan släcks. GO! Motorn vrålar, hjulen spinner, det luktar bränt gummi? men jag står i stort sett still. Oj! För första gången med den nya bilen kändes det som om det fanns för mycket effekt. Efter något som kändes som en hel eftermiddag kommer jag i alla fall iväg. Första varvet är rena vilda västern, bilar på och utanför banan, kors och tvärs. Det enda de har gemensamt är att alla håller gasen i botten. Som genom ett under lyckas jag kryssa mellan herrelösa BMW-bilar och undvika att bli indragen i en krasch.
Loppet får ändå ett tråkigt slut. Tävlingsledningen missbedömer en pace-car situation och kallar in start nr 1 för en drive thru. Hur man i all fullständig kaos som rådde på de första varven lyckas undvika det väsentliga och mitt i allt hitta en omkörning på gul flagg är en gåta. Att den sedan var feldömd gör bara saken ännu värre. Att man senare ber om ursäkt skall man ha credit för men det hjälper inte mig. En helg utan poäng är något jag får ta med mig resten av säsongen. Tungt!
Race 2: Startade i stort sett sist. Målsättningen var att överleva första varvet för att åtminstone få lite test km i bilen och fullfölja hela loppet. Tyvärr hade inte alla i de bakre leden samma målsättning. Loppet blev bara 400 m långt sedan stod min nya fina racerbil med kraschad sida långt ute i sandfållan.
Summering: Inget test på fredag, avbruten warm-up, avbrutet första lopp, avbrutet andra lopp inga poäng och bilen till riktbänk. Tja vad säger man. Jo, man kan säga att det är tur att vi inte är ett enbilsteam. Freddan och Tobbe gjorde båda lysande insatser med fina placeringar som belöning.För egen del är det bara att bryta ihop och gå vidare. (Anja Pärson)/
Tommy K
www.audisport.nu

03-05-04 Fredrik Ekblom etta och trea i STCC-premiären
Fredrik Ekblom var en klar segrare i premiären av STCC på Falkenberg, ledde från start till mål. I den andra STCC-tävlingen på Falkenberg hade Audi/KMS stjärnförare Fredrik Ekblom ett sämre utgångsläge än i det första, där han hade pole position och vann. Nu var startordningen omvänd bland de åtta första förarna. Segern i förra tävlingen gav en åttonde startplats. Men trots detta blev han trea i det andra STCC-loppet över 35 varv på Falkenberg, efter Richard Göransson, BMW som ledde från start till mål, och tvåan Janne Flash Nilsson.
- Det var hårt idag, rörigt omkring mig, och det tog tid att komma upp till täten. men jag får vara nöjd med tredjeplatsen. Det var snyggt kört av Tobias som inte stoppade mig, sa Fredrik efter att ha kört upp från en niondeplats.
- Men det var synd om Tommy, han fick inte en chans utan blev påkörd redan i starten.
Ekblom tog tredjeplatsen efter en fenomenal uppkörning, och fyra varv från mål passerade han stallets tredjeförare Tobias Johansson. Tobias hade präglat STCC-loppet och Audis tävling. Han körde upp sig från en sjunde plats till fjärde.
- Det känns mycket bra, bilens koncept är riktigt bra men den är svår i starten, det spinner lätt. Men jag är glad över den här fjärdeplaceringen och poängen till teamet.
BMW-föraren Richard Göransson stod i första startled och kunde hålla ledningen från start till mål. Tommy Kristoffersson, hade en sämre dag. Redan i första kurvan på första varvet blev han påkörd i sidan av Robin Rudholm i en Seat. Och teamchefen i Audi/KMS var minst sagt arg:
- Första loppet missbedömde domaren situationen. Jag fick en felaktig drive-through, ett felaktigt domslut, och sedan var loppet förstört. Där tappade jag värdefulla placeringar till andra loppet och hamnade i kön.
- Jag avvaktade och tog det lugnt i starten på andra loppet och sedan kom Robin och dundrade rakt in i mig i första svängen. Ja, vad säger man?, uttryckte sig Tommy Kristoffersson lite försiktigt.
Men en seger och tredjeplats, och värdefulla poäng blev ändå en god utdelning för Audi/KMS-teamets första STCC-tävling.
- Det var en otroligt bra helg för teamet och Audi, men för mig blev det ett riktigt bottennapp, avslutade Tommy Kristoffersson.
Ekblom vann första racet i Falkenberg
Fredrik Ekblom stod på pole position i Falkenbergs sprintrace över 21 varv med sin gula Audi A4, spann hjulen så det rök men kom ändå iväg två meter före Janne Flash Nilsson och snabbast av hela STCC-fältet. Han tog ledningen och höll den ända, han till och med utökade avståndet till Jens Edman och Jan Flash Nilsson och resten av fältet.
- Jag fick en urusel start, men lyckades hålla undan ändå. Däcken kändes kalla men bilen gick bra. Det känns kanon inför nästa race om 20 minuter.
Bakom honom var det inte lika händelsefattigt. En krasch inträffade mellan BMW-förarna Carl Rosenbad och Patrik Ernstson som höll på att dra med Audi/KMS-bilarna med Tommy Kristoffersson och Tobias Johansson i karambolaget. Men båda Audi-förarna lyckades undkomma hårsmånen från en krasch och klättrade sedan upp i fältet. Stallchefen Tommy fick ett omdiskuterat straff för omkörning på gulflagg och tappade placeringar när han fick köra in i depån för en drive-through. Tobias Johansson höll sedan teamets färger genom att ta en sjätteplats. Tommy blev tia i årets första STCC-lopp, sprintracet.
www.audisport.nu

03-04-30
Audi/KMS redo för helgens STCC-premiär
STCC: Team Audi/KMS har byggt helt nya bilar inför årets STCC-serie, som har premiär i Falkenberg till helgen. Och de goda resultaten i testerna har höjt förväntningarna på teamet med Fredrik Ekblom, Tommy Kristoffersson och Tobias Johansson i startfältet.
- Ja, i förhandssnacket lät det inte så, säger Tommy Kristoffersson. Men bilarna har visat gott gry i testerna och överraskat oss själva. Det har funkat så bra som man i bästa fall kan förvänta sig och kraven får väl höjas lite grann. I början sa vi att vi skulle sikta på att plocka pallplaceringar, nu får vi väl säga att det inte är omöjligt att vi ska kunna ta någon seger under året.
- Men nu siktar vi på att nå en pallplats under helgen, säger Tommy.
Fredrik Ekblom är hemma i Örebro på Valborg och tar det lugnt inför helgen, och även han har viss förståelse för att förväntningarna höjts.
- Det var inte meningen, men vi har ett bra team och en bra bil, säger Fredrik. Det kommer att bli otroligt tätt.
Vad kommer att fälla avgörandet?
- Det som talar för oss är att vi har ett rutinerat team och rutinerade förare, både jag och teamet har vunnit STCC förut. Det som talar emot oss är att vi har en helt ny bil, säger Fredrik Ekblom.
Tommy Kristoffersson är på väg till Stockholm på Valborgsmässoafton för att klippa ihop kvällens Race i SVT - 1930 i SVT2, med bland annat en intervju med Mattias Ekström i DTM-serien. Det är inte bara att bygga och köra bil som krävs för dagens racingteam, att framträda i media är en viktig del. Och trots att det är Valborgsmässoafton lär Tommy vänta med firandet, även om han fyller 44 år på torsdagen!
- Vi får nog spara på raketerna, jag hoppas det blir en lugn kväll, racerbilarna ska iväg från Arvika i morron. I kväll ska gänget som är i Tyskland ta hem den tredje bilen.
- Sen på fredag börjar testet kl 13.30 och vi kör i fyra timmar för att hitta rätt på banan och justera allt.
Tommy kommer i princip att kliva rakt in i den tredje bilen inför tävlingen, och det beror inte bara på rutinen. Den nyaste bilen är den lättaste och passar Kristoffersson bättre än hans yngre och lättare teamkamrater. Och inför den efterlängtade premiären i Falkenberg vill Tommy passa på att skicka en hälsning.
- Tack till alla som stöttat oss, sponsorer, importören, mekaniker och alla andra. Det är få som står i fokus, men många som står bakom oss i Falkenberg, hälsar Tommy Kristoffersson.
Kalender för Falkenberg-helgen:
Fredag
13.15 - 16.45 STCC 210 Minuter Test
Lördag
09.55 STCC 30 Minuter Test
15.30 STCC 30 Minuter Kval
16.05 STCC Super-pole
Söndag:
09.55 STCC 15 Minuter Warm Up
14.40 STCC 21 Varv Sprint Race
15.20 STCC 35 Varv Final Race
www.audisport.nu

03-04-24
Audi i toppform i sista STCC-testet
Tio bilar inom en sekund och Audi/KMS Tommy Kristoffersson på den näst snabbaste tiden. Det sista testet inför STCC-premiären blev en mycket tät historia på Mantorp Park på onsdagen.
- Det gick väldigt bra. För att inte ha haft så mycket tid i den nya bilen så är jag jättenöjd. Bilen var otroligt lättkörd och balanserad, säger Tommy Kristoffersson.
Tommy var till och med snabbare än team-kamraten Fredrik Ekblom som tog den fjärde bästa tiden. Honda och Tomas Engström överraskade en del med att vara snabbast i det täta fältet.
- Alla har en stigande utvecklingskurva och det gäller att vi fortsätter att utveckla också. Honda är duktiga på motorer, vi vet att de kommer att fortsätta utvecklas. Det gäller för oss att fortsätta jaga varje hundradel, säger Tommy Kristoffersson.
Fick ni ut det ni ville av testet?
- Det var sista testet innan första tävlingen och vi har fått ut så mycket det går på så kort tid.
Hur ser dagarna ut fram till STCC-starten, i Falkenberg den 3-4 maj?
- Puh! Oj! Det är hur mycket jobb som helst. Nu ska vi besiktiga bilarna så att de verkligen stämmer överens med reglementet, vilket ju är extra viktigt med helt nya bilar. Vi får nya motorer och ska byta dem. Sen är det allt annat inför starten med hospitality-tält, folk som ska med och vi kommer att skicka hela åtta trailers till Falkenberg.
Mission impossible var ett namn ni hade på projektet att hinna få fram en helt ny bil till årets säsong, känns det som det är possible nu?
- Ja, det har gått otroligt bra hela vägen och har överträffat mina förväntningar. Att jag skulle få näst snabbaste tiden i Mantorp, det är mycket bra jobbat av teamet, säger Tommy Kristoffersson.
Krister Bengtsson
Resultat STCC-test Mantorp Park 23 april
1 Thomas Engström Honda Civic typ R 1.23.384, 2 Tommy Kristoffersson Audi A 4 1.23.411, 3 Jan Flash Volvo S 60 1.23.418, 4 Fredrik Ekblom Audi A 4 1.23.508, 5 Tommy Rustad Opel Astra Cupe 1.23.578, 6 Richard Göransson BMW 320 i 1.23.720, 7 Mattias Andersson BMW 320 i 1.24.004, 8 Patrik Ernstsson BMW 320 i 1.24.060, 9 Calle Rosenblad BMW 320 i 1.24.206, 10 Johan Sturesson SEAT 1.24.314, 11 Tobias Johansson Audi A 4 1.24.410, 12 Robin Rudholm SEAT 1
www.audisport.nu

03-04-17
Audi med i tätklungan i STCC-test på Falkenberg
- Vi är med i matchen ordentligt, det känns skönt. AUDI/KMS-teamets försteförare Fredrik Ekblom sitter i solgasset i bandepån på Falkenbergs motorstadion. Hans leende och lugn skvallrar om att första STCC-testet på svensk mark gått bra för hans och teamets del. Men han tar inte till överord utan konstaterar bara:
- Nu ska vi jobba vidare och försöka få köra lite längre distanser så att vi kan sortera ut den mer exakt.
Testet på Falkenbergsbanan i onsdags var det första tillfälle som Audi/KMS-stallet kunde mäta sig mot de andra STCC-stallen. Därför blev testkörningen extra värdefull och stallchefen Tommy Kristoffersson kunde kosta på sig ett par leenden han också.
- Ja, äntligen har man fått känna på vagnen efter alla tusentals timmar i förberedelser. Och den känns ju ovanligt balanserad och snabb för att vara nybyggd, det får vi vara nöjda med.
Nåja, helt nöjd var inte den nästan två meter långe värmlänningen. Stolen satt nämligen för nära ratten för att han skulle få in sin ?racerställning?, och i arbetet med att försöka flytta stolen, gick en elkabel av så Tommy fick tvärstopp redan i depån på väg ut på banan.
- Jag får vara glad att ha kunnat köra bilen alls med ratten under hakan, skämtade Tommy som inriktade sitt premiärtest sent på onsdagseftermiddagen på att lära känna bilen.
I Falkenberg fanns nästan hela STCC-gänget,  Janne ?Flash? Nilsson med sin nya Volvo S60, som chocköppnade på morgonen med en tid på 43,024, knappt 1,5 tiondelar snabbare än Fredriks bästa förmiddagstid, 43,142 sek (3:e bäst) och bara tolv hundradelar bättre än BMW-föraren Rickard Göranssons tid 43,038 sek.  Men de tiderna visade sig inte helt relevanta eftersom de körde på andra typer av däck än de Dunlop som ska användas i STCC.
- Förhållandena på morgonen var också lite bättre med mer syresatt luft än senare på dagen, menade Fredrik som hann testa den nya påskgula framhjulsdrivna Audi A4:an i ett 40-tal varv och sätta några riktigt konkurrenskraftiga tider på de riktiga tävlingsdäcken, 43,430 sek och lite senare 43,370 som blev stallets bästa tid för dagen.
Det skulle räcka till dagens fjärde bäste tid (med rätt däck) totalt i tätkvartetten med BMW-föraren Rickard Göransson i topp, 43,292, som på eftermiddagen kraschade baklänges in i däcktravarna i S-kurvorna på baksidan av banan, Janne Flash med 43,294 och Tommy Rustad i en Opel Astra från BTCC, 43,349 sek.
- Bilen är snabb, det är ingen tvekan, summerar Fredrik efteråt. Tiderna visar att bilen har god potential och att bilen verkar väldigt bra redan från början. Det bådar gott. Och det är tur det efter som vi inte har budget att satsa på mer utveckling av bilen, bara finjustering.
Men som alla initierade väl känner till, så är testdagen något av ett pokerspel, ingen vill visa exakt vad man har på hand, hur bra bilarna är. Men visst gav Falkenbergstesten vissa indikationer om tätbilarna.
Fredrik beskriver Audin som lugn på banan, med bra fjädring och bra balans, och det stämmer väl med vårt synintryck från sidan av banan. Framhjulsdriften skapar inte någon överdriven understyrning utan kraften från 245-hästarsmotorn fäster bra i asfalten.
- Jag fick nog några feta sladdar, men det är kul när det sladdar lite, tycker Fredrik. 
Lars-Ola Nordqvist
Resultat STCC Test Falkenberg (1,833 km)
1. Rickard Göransson, BMW E46             43,292
2. Jan Nilsson, Volvo S60                          43,294
3. Tommy Rustad, Opel Astra                    43,349
4. Fredrik Ekblom, Audi A4                      43,370
5.Patrik Ernstsson, BMW E46                   43,568
6. Carl Rosenblad, BMW E46                   43,855
7. Jan Brunstedt, BMW E46                      43,861
8. Mathias Andersson, BMW E46             43,994
9. Tomas Engström, Honda Civic               44,104
10. Johan Sturesson, Seat Cordoba           44,137
11. Jens Edman, Peugeot 307                    44,189
12. Jason Watt, Peugeot 307 GTI              44,703
13. Robin Rudholm, Seat Cordoba            45,036
www.audisport.nu03-04-11
Fredrik Ekblom i nya STCC-Audin:
- Bra shake-down-test utan problem.
I två dagar på den 4,7 km långa ungerska Pannonia-banan, har Audi/KMS-teamet och tyska Audi Sport nu genomfört sin första shake-down-test med den nya STCC-bilen, en helt nybyggd framhjulsdriven Audi A4 för det svenska touringbilmästerskapet. Fredrik Ekblom, Audi/KMS-teamets försteförare, rapporterar här om sina erfarenheter:
- Det kändes bra som första körning, framförallt är vi glada över att bilen gick hela tiden utan störningar, berättar Fredrik Ekblom direkt efter testkörningen.
Vad är du mest nöjd med?
- Jag har hunnit köra 35-40 mil så vi har hunnit testa igenom alla viktiga funktioner och fått ett bra grepp om vad vi behöver utveckla vidare. Mitt intryck är att vi har ett bra grundkoncept, ett bra chassi, balansen är bra och det ser också ut som om vi kan få hög driftsäkerhet.
Vad behöver ni utveckla vidare?
- Nu sker finslipning på de flesta områden, men vi behöver arbeta mest med motor och växellåda. Vi har nog fortfarande för låg effekt i motorn och behöver också arbeta mer med att mappa in motorn med lådan, det vill säga att få rätt varvtal för växellägena, fortsätter Fredrik.
Den Audi A4 som Fredrik och Tommy Kristoffersson i KMS-teamet ska köra i år är helt nyutvecklad och för första gången enbart framhjulsdriven. Var det ett problem att ställa om, Fredrik?
- Nej, inte särskilt, den känns mycket neutral och balanserad och driver effektivt med bara framhjulen. Men visst är det en viss skillnad.
Tommy Kristoffersson, som stannade hemma från det första shake down-testet, kommenterar Fredriks och teamets tester så här:
- Det var viktigt att få så många mil på bilen och kunna testa alla funktioner utan överraskningar, så jag känner mig väldigt nöjd så här långt.
- Problemet kan bli runt växellådan och drivaxlarna. Där har vi inte fått till vinklarna riktigt än vilket gör att drivaxlarna går varma, och vi måste också slipa in växlingslägena. Vi använder den gamla supertouringlådan, en sekventiell sexväxlad, och den ska trimmas in bättre mot den nya motorn. Där har vi inga gamla värden att gå på. Nu vet vi också att vi måste jobba vidare med att höja effekten i motorn, men utan att riskera driftsäkerheten.
Motoreffekten i årets STCC-bilar kommer att ligga på 250-265 hk, och Audi/KMS-teamet bedömer att de fortfarande ligger under de effekterna, men att det finns potential att vinna fler hästkrafter. Närmast kommer Audi/KMS-teamet att packa ihop sin bas i tyska Ingolstadt, där ett tiomannateam har arbetat med att bygga de nya bilarna, och bege sig till Falkenbergsbanan på onsdag, den 16 april, där STCC har sin första Pre-test-dag. Därefter testar STCC-cirkusen på Gelleråsen i Karlskoga den 18:e och på Mantorp Park den 23 april.
- Vi har ett tajt schema och vill därför vara försiktiga med några bedömningar än, vi har mycket kvar att sortera ut. Det är en bra bit kvar än innan vi vet var vi står gentemot de andra teamen. Till att börja med kör vi två bilar i STCC med Fredrik och mig själv som förare, därefter får vi se när vi hinner få fram fler bilar, säger Tommy Kristofersson.
Lars-Ola Nordqvist
www.audisport.nu

Kristoffersson Motorsport kör STCC 2003
Regerande STCC-mästarna Kristoffersson Motorsport, KMS, med Audi som uppdragsgivare kommer till start med i första hand två stycken Audi A4 i 2003 års STCC-mästerskap. Ett unikt samarbete mellan KMS och Audi öppnar den möjligheten.
Den framgångsrika konstellationen Audi/KMS blir därmed först ut med att deklarera sitt deltagande i den populära kungaklassen inom svensk racing.
Audi bilarna kommer att köras av Tommy Kristoffersson och Fredrik Ekblom. Ekblom med ett förflutet i KMS, där han körde säsongen 2000 och bärgade hela 7 heatsegrar, vilket till slut räckte till en total andra plats. Kristoffersson börjar bli något av en veteran och inleder nu sin 15:e säsong med Audi.
Kontrakterade för KMS är också Tobias Johansson och Marius Erlandsen. Tobias Johansson vinnare av privatcupen i STCC 2001 och med stor Audi erfarenhet, kommer också att från KMS sida ansvara för och koordinera byggnationen av bilarna. Marius Erlandsen som fullgjort en säsong hos KMS får nytt förtroende och det ingår i planerna att även han skall köra full serie.
- STCC har de senaste åren varit en mycket vital del i Audis varumärkesbyggande. Fina resultat med hela fyra mästerskapsvinster, märkesmästerskapet inräknat, har visat både märkets kompetens och imponerat stort i Audi-farbriken. Nu ser vi fram emot ett nytt spännande projekt som förhoppningsvis skall fortsätta i samma fina anda, säger Audi chefen Sven-Åke Enochsson.
Att man nu kommer till start med nybyggda Audi bilar får ses som en unik företeelse. KMS har tidigare tävlat med bilar framtagna och utvecklade av fabrikant vilket är en sak. Nu skall teamet själv sköta delar av byggnation och utveckling, vilket ställer stora krav på teamets kompetens. Det kommer att bli en tuff vinter för alla KMS arbetare.
- Hårt arbete är inget nytt för oss. Hårt arbete från många håll, det är nyckeln till att vi stolt kan konstatera, att vi kommer att stå på startlinjen överhuvudtaget i 2003 års STCC mästerskap. Som alla säkert förstår är det här ett omfattande projekt för KMS som krävt och kommer att kräva betydande insatser, säger Ronnie Bergström VD KMS.
Ett unikt samarbete mellan KMS och Audi Sverige/Audi Sport tar form. Att nu tillsammans utveckla en bil enkom för Sverige får ses som ett stort erkännande för KMS.
- Det här är en stor dag för KMS och Audi Sverige. Jag är oerhört glad och stolt över den här lösningen som vi tillsammans har åstadkommit. Mitt hjärta har alltid klappat för Audi, och hur konstigt det än låter så har jag hela tiden haft känslan av att klara av det här hur omöjligt det än tett sig. Möjligen kan det bero på den skara kompetenta medarbetare jag haft förmånen att omge mig med. Det här trodde man inte när man i början av 90-talet stod utanför staketet på Audi Sport i Ingolstadt och bad vackert om att få köpa 5 stycken, just det 5 stycken tändstift, avslutar Tommy Kristoffersson KMS.
Fredrik Ekblom
- Det ska verkligen bli kul att komma tillbaka till KMS/Audi. Jag ser med tillförsikt på nästa säsong tillsammans med teamet, kommenterar Fredrik sitt återinträde i KMS/Audi stallet.
Marius Erlandsen
- Att få vara en del i KMS/Audi ytterligare ett år känns jättebra. Det är faktiskt så att man redan längtar till säsongsstarten, säger Marius.
Tobias Johansson
- Det här blir en riktig utmaning för mig. Att få vara med och bygga upp bilarna från början är otroligt stimulerande. Sen skall jag också försöka göra bra ifrån mig på tävlingsbanan, inflikar Tobias.
www.audisport.nu

www.motorsportivarmland.nu