02-10-24 "Micson" slåss om femteplatsen i VM-finalen i Sidney
Till helgen är det dags för finalernas final i Sidney. Det handlar om Speedway VM och strax under mästaren Tony Rickardsson är det fortfarande mycket spännande. Näste svensk, Mikael "Micson" Karlsson, duellerar nämligen om femteplatsen med Tomasz Gollob från Polen.
Måndagen den 14 oktober började äventyret. Efter ett långt uppehåll från Speedway är kroppen vilad och fokuseringen hundra procentig. Mikael "Micson" Karlsson har ett uppdrag och när flygplanet landade i Sidney, Australien förra onsdagen hade han redan upplevt samma scenario i huvudet flera gånger. Den stora finalen som körs på Stadion den 26 oktober lika så.
- Jag känner mig oerhört fokuserad inför helgen. Visst, jag har inte kört speedway på två och en halv vecka men det har ingen annan heller och för min del så har jag bara blivit mer sugen på att köra nu, säger han.
VM-titeln har redan bärgats till Sverige genom Tony Rickardsson. Bakom honom är det dock en het kamp om placeringarna. En trio landsmän från Australien skuggar Rickardsson och strax bakom dessa herrar finns svenske Mikael "Micson" Karlsson - på exakt samma poäng som Tomasz Gollob, Polen.
- Mitt mål med finalen är givetvis att komma före Gollob och säkra femteplatsen, säger " Micson" som hoppas att hans förberedelser ska vara det vinnande receptet.
- Jag har förberett mig mycket inför det här och kört finalen flera gånger i huvudet redan. Jag vet dock inte så mycket om banan, den är 342 meter lång och det sägs att den ska vara ganska lik den i Stockholm.
Den 31 oktober är det dags för återfärd till London för " Micson" där han tänker fira serieguldet med Wolverhampton.
- Ja, men det är efter den här tävlingen så det tänker jag inte så mycket på nu, mer än att jag hoppas på att få sätta på mig smokingen redan här nere direkt efter finalen, avslutar han med ett lätt skratt.
VM-tabellen inför finalen i Sydney 26 oktober (topp 10): 1) Tony Rickardsson, Sverige, 173, 2) Ryan Sullivan, Australien, 147, 3) Jason Crump, do, 144, 4) Leigh Adams, 122, do, 5) Tomasz Gollob, Polen, 109, 5) Mikael Karlsson, Sverige, 109, 7) Greg Hancock, USA, 97, 8) Mark Loram, Storbritannien, 96, 9) Billy Hamill, USA, 88, 10) Lukas Dryml, Tjeckien, 84.

02-10-17
Johan Stigefelt testförare åt BMW
Roadracingföraren Johan Stigefelt blickar an framtiden med stort tillförsikt. Efter att den planerade MotoGP-styrningen hos tyska MZ grusades definitivt sedan teamet blivit bankrutt, har han hållit tempot uppe genom fem inhopp som, gästförare i BMW International Boxer Cup.
Nu vill den tyske MC-tillverkaren inleda ett djupare samarbete med den 25-årige svensken, bl a som officiell testförare.
- Som det är idag ska jag som förste förare testa åt BMW på Daytona i USA, som är ny bana i BMW Internetnational Boxer Cup nästa år.
- Jag reser dit i helgen för två dagars inledande test tillsammans med en grupp tekniker från BMW-stallet, berättar Johan Stigefelt.
Beträffande nästa säsong är Stigefelt fortfarande förtegen, men målsättningen är klar - han ska återfinnas i ett etablerat VM-team med resurser i form av konkurrenskraftigt material, teknisk kompetens samt stabil ekonomi.
- Jag har ett letter of intent undertecknat med ett etablerat VM-team, vad som återstår för teamet är att få klart med en förare till.
- När allt är klart kommer allt att presenteras, förklarar Stigefelt som utöver VM kommer att köra BMW International Boxer Cup i de deltävlingar som inte kolliderar med VM, eller MotoGP som är den officiella benämningen på roadracing-VM fr o m årets säsong.

02-10-10
"Micson" har hittat rätt - väljer Luxo Stars
Buden från Sveriges Elitserieklubbar har varit många för Mikael "Micson" Karlsson. Nu har speedwaystjärnan bestämt sig han väljer att gå till Luxo Stars i Målilla.
- Det finns en rad olika faktorer i den här klubben som tilltalar mig, säger han.
Spekulationerna kring Mikael "Micson" Karlssons klubbyte har varit många. Han meddelade vid ett tidigt skede att han lämnade Valsarna till nästa säsong för att söka personlig utveckling. Han har nu hittat rätt.
- Jag väljer att gå till Luxo Stars, jag har kommit fram till att det passar mina behov just nu, säger "Micson".
"Micson" har hög målsättning, precis som klubben Luxo Stars. Den grundades 1929 och nästa år blir fjärde året i rad som man finns representerad i Elitserien. Klubben är stark och intresset för speedway i Målilla är stort, det vittnar inte minst det ökade publiksnittet om. I fjol besökte 3270 personer i snitt Luxo Stars serietävlingar hemma i den nya stadion som grundades 1993. Klubben har en fin organisation som sköter anläggningen och faciliteterna kring den.
- Det finns ett nytänkande här som inte finns i så många andra klubbar, säger "Micson".
Seniortruppen i Luxo Stars består nu av 12 förare och kommande säsong siktar man på att nå play off. Klubben har även som mål att starta ett eget division I-lag med enbart egna produkter.
- Jag vill skapa en miljö där jag inte känner mig nöjd utan där jag känner att jag måste prestera och jaga igen och det tror jag att jag hittat här, säger "Micson".
Det märks att 29-åringen är nöjd med sitt val av klubb och han skämtar gärna.
- Den nionde oktober 1940 föddes John Lennon, då sa man att en ny era inom musikvärlden föddes. Den nionde oktober 2002 skriver Mikael Karlsson på för Luxo Stars, förhoppningsvis blir det ett lika historiskt datum inom speedwayvärlden.
Mikael Sandberg

02-10-03
Mästare med Wolverhampton - nu är "Micson" störst
Mikael "Micson" Karlsson är just nu så stor man kan bli inom engelsk speedway. I onsdagskväll hyllades han som guldhjälte när han körde hem serieguldet åt Wolverhampton borta mot Eastbourne.
- Det här är det största man kan uppleva som speedwayförare näst efter att vinna VM, säger den mycket glade speedwaystjärnan.
Sedan i början av april har svenske Mikael "Micson" Karlsson kämpat för sin
engelska klubb Wolverhampton. Som lagets stora stjärna har han tvingats ställt upp oavsett om han brutit revben och skadat ryggen några dagar innan. I onsdagskväll fick han och laget lön för mödan. Trots att man tävlat i över ett halvår så avgjordes inte serien förrän i det sista heatet. Wolverhampton hade skaffat sig ett försprång på åtta poäng genom att vinna den första av två finalmatcher hemma mot Eastbourne. I returmötet borta kopplade dock Eastbourne greppet och inför det näst sista heatet var ställningen 39-39.
- Det var helt obegripligt spännande, berättar "Micson".
- Eastbourne fick ett försprång i det 14:e heatet och vi behövde minst två poäng i det sista heatet för att säkra guldet.
"Micson" fick förtroendet i det absolut sista och helt avgörande heatet säsongen 2002.
- Visst var det pirrigt att åka in och känna att man måste vinna. Men jag var oerhört koncentrerad och det var elektricitet mellan mig och startbandet, säger han och fortsätter:
- Jag tog starten och kände att jag skulle vinna genom hela loppet, en helt fantastisk känsla.
"Micson" defilerade över mållinjen och hyllades av tusentals ditresta Wolverhamptonfans, hissades av lagkamraterna och kysste den stora segerpokalen.
- Det här är oerhört stort här i England. Nu har jag inte vunnit VM men jag kan bara föreställa mig att det är det som kan slå den här känslan, nej förresten jag är tveksam...
Hela seriefinalen bevakades av TV och sändes ut till miljontas tittare via Sky Sport. SVT har köpt det sista heatet av Sky Sport och det visas i Sportnytt på SVT2 kl. 21.50 på torsdagkväll.
Mikael Sandberg

02-09-27
"Micson" siktar på sin första GP-seger i Danmark
Mikael "Micson" Karlsson har prickat formen lagom till slutspurten i Speedway-VM.
På lördag är det dags för den näst sista GP-tävlingen i danska Vojens. Där ska "Micsons" första GP-seger komma.
- Formen ser mycket bra ut och inget talar egentligen mot mig i Vojens, säger han självsäkert.
En tredjeplats i senaste GP-tävlingen i tjeckiska Chorzow och poängkung i den engelska seriens finaldramatik. "Micsons" självförtroende är på topp och det ska hjälpa honom till sin första seger i GP-sammanhang och ett bra slagläge inför den stora bronsstriden i Sidney.
- Jag siktar på att vinna här i Vojens. Jag gillar banan även om mina resultat inte varit de bästa (7:a som bäst). Men kommer jag bara in i tävlingen rätt så kan det mycket väl gå hela vägen den här gången, säger han och tillägger:
- Det känns som om det är dags nu.
I onsdags möttes "Micsons" engelska klubb Wolverhampton och Eastbourne i första finalomgången av två i Sky Sports Elite League. "Micson" plockade 13 poäng och Wolverhampton vann med 49-41.
- Nu har vi ett bra utgångsläge att slå dem på onsdag. Att vinna det här är det största som går att vinna i seriesammanhang inom Speedway, säger "Micson".
Just nu är dock tankarna riktade på den nionde och näst sista GP-tävlingen i Danmark, även om många är nyfikna på hur det går med den svenska klubbjakten.
- Jag har inte hunnit tänkt så mycket på det i och med att vi haft fullt upp hela tiden. Jag kan säga att de tre lag som är mest aktuella i dagsläget är Vetlanda, Målilla och Kaparna.
Just nu leder Tony Rickardsson Speedway-VM med 14 poäng före australiensaren Ryan Sullivan. För att "Micson" ska ha någon chans till brons krävs att han plockar in 12 poäng på Leigh Adams och ytterligare 13 på Jason Crump. En svår men inte helt omöjlig uppgift.
- Det gäller för mig att konservera den goda form jag haft i serien. Då räcker det till för att kliva upp på pallen och där måste jag vara i de två tävlingarna som är kvar för att ha någon chans. Det är tufft men utmanande, avslutar han.
Ställningen inför GP 9, Vojens, Danmark: 1) Tony Rickardsson, 148, 2) Ryan Sullivan, 134, 3) Jason Crump, 128, 4) Leigh Adams, 115, 5) Mikael "Micson" Karlsson, 103, 6) Mark Loram, 91, 7) Tomasz Gollob, 89, 8) Greg Hancock, 84, 9) Lukas Dryml, 76, 10) Billy Hamill, 70.
Mikael Sandberg

02-09-12
"Micsons" nya liv ska leda till VM-brons
Det har hänt mycket i Mikael "Micson" Karlssons liv efter den sjunde GP-tävlingen på Ullevi i Göteborg den 31 augusti. Speedwaystjärnan har bland annat lämnat Valsarna och dagarna innan helgens åttonde VM-deltävling i polska Chorzow fyller han med hård träning i sin ensamhet. Allt med ett mål i sikte.
- Drömmen om VM-brons lever och jag tänker göra allt för att den ska bli verklighet, säger 28-åringen.
Varv efter varv nöter "Micson" runt träningsbanan i Mariestad. Full gas tills bensinen tar slut, paus, en banan, lite vatten och så ut igen. Han har brutit mönstret. Brutit med sin gamla klubb Valsarna och står just nu på egna ben, utan klubb. Den lilla semestern i några dagar innan helgens åttonde VM-deltävlingen i Chorzow, Polen, har han fyllt med hård träning för att hitta tillbaka till den storform han hade i början av sommaren. 23 poäng fattas upp till en hägrande tredjeplats i VM och två deltävlingar återstår.
- En femteplats är bra, men det går inte att vara nöjd med det. Jag ska upp på pallen och jag kände att jag inte skulle klara det om jag inte gjorde något åt min situation. Det var anledningen till att jag lämnade Valsarna, det är ett beslut jag fattat själv och det kan visa sig vara fel, men då har jag i alla fall försökt att påverka min situation, säger "Micson".
Hans nya träningsmetod fyller ett grundläggande syfte. "Micson" vill hitta åkningen igen.
- Jag har en träningscykel på 125 cc som jag nöter på. Jag kör på juniorbanan i Mariestad för att den stora banan blir för lång och då blir det inte realistiskt, berättar han och fortsätter:
- I vanliga fall kör man några varv och sedan går man in i depå och skruvar och justerar inställningar. Nu kör jag varv efter varv och hittar linjer i åkningen, det är långa träningspass och jag slutar först när bensinen tar slut.
Om "Micson" har hittat ett segerrecept återstår att se. Till helgen får vi svaret och efter finalen i Sidney kan bronsdrömmen bli verklighet för Mikael "Micson" Karlsson.
Ställningen Speedway-VM efter sju deltävlingar: 1) Tony Rickardsson, Sverige, 132, 2) Ryan Sullivan, Australien, 123, 3) Jason Crump, do, 108, 4) Leigh Adams, do, 104, 5) Mikael Karlsson, Sverige, 85, 6) Tomasz Gollob, Polen, 84, 7) Mark Loram, Storbritanien, 84, 8) Greg Hancock, USA, 78, 9) Lukas Dryml, Tjeckien, 68, 10) Billy Hamill, USA, 62.
Mikael Sandberg

02-09-08
Tim Axelsson blev DistriktsMästare i Motocross
Tim Axelsson pallade för trycket och vann Västra Motorcykelförbundets DistriktsMästerskap. Tim hade stränga order från pappa Urban att inte förivra sig i de två finalheaten. Tim körde säkert och behärskat, utan att för den skull köra långsamt. Det blev en fjärde och en tredjeplats och det räckte för att hålla undan och vinna DM-titeln för 80cc 14-15 år.
Tim har kört 79 tävlingar under drygt sex år i 80cc-klassen, men nu är det slut! Crossen är redan till salu. Nu är det 125cc som gäller för Tim. Det är redan inbokat ett par tävlingar i höst så att han får bli riktigt vän med crossen. Sedan bär det i väg till Danmark i vinter för att försvara titeln från i fjol.
Tim är dessutom uttagen i en speciell grupp på sex ungdomar som skall specialtränas av en elittränare nästa år. Lyckas han där så kan han gå långt.
Bengt-Åce Liljevind

02-09-08
Mikael "Micson" Karlsson lämnar Valsarna
Valsarnas lagkapten meddelade under lördagen att han lämnar klubben. Nu söker 28-åringen utveckling i ett annat lag.
- Jag söker efter utveckling och har kommit fram till att det är bäst för mig att byta klubb, säger han.
Mikael "Micson" Karlsson har kört för Valsarna i fyra år, nu ser han sig dock om efter en ny klubbadress.
- Det här beslutet har ingenting med Valsarna att göra. Mina fyra år i den klubben har gjort mig till Sveriges näst bäste förare och den ende som är bättre är världsmästaren Tony Rickardsson, säger "Micson" och tillägger:
- Men det räcker inte. Jag vill bli bäst och har kommit fram till at byta klubb är ett steg i rätt riktning.
Under lördagen meddelades klubbledningen i Valsarna, "Micson" vill dock betona att han inte har gjort klart med någon ny klubb ännu.
Han talar om personlig utveckling och hoppas finna den i någon annan svensk elitserieklubb.
- Man stannar till i utvecklingen när man känner att miljön runt omkring sig blivit för trygg, säger han och avslutar:
- Jag vill skapa en miljö där jag inte känner mig nöjd utan där jag känner att jag måste prestera och jaga igen.
Mikael Sandberg

02-09-02
Lucas Ernstsson vann Westcupen i Motocross
Lucas Ernstsson från Bengtsfors Motorcykelclub höll för trycket och vann Westcupen i motocross. Han gjorde det genom att vinna den sista deltävlingen på Glimmingebanan i Uddevalla. Nu är Lucas redo att ta sig an tuffare konkurrenter, nästa år skall han ut och köra större tävlingar runt om i Sverige. Bästa sättet att bli bra i en sport är som bekant att söka upp bättre motstånd.
Här följer totalresultaten i cupen för de olika klasserna:
60-65 cc Emil Nilsson Uddevalla, Rasmus McCartney Alingsås, Mattias Wall Alingsås
- 11 år Filip Turesson Uddevalla, Tom Johnsson Stenungsund, Robbie Arnstål Falköping. 8:a Stefan Sellin och 11:a Linus Ernstsson Bengtsfors
12-13 år Lucas Ernstsson Bengtsfors, Rikard Wickelgren Alingsås, Markus Nilsson Uddevalla. 10:a Nicklas Gustavsson Bengtsfors
14-15 år Peter Bäck Alingsås, Anders Niklasson Uddevalla, Erik Dahl Sotenäs/Kungshamn. 9:a Martin Gustavsson Bengtsfors
Bengt-Åce Liljevind

02-09-02
Tim Axelsson vann Lilla BM Pokalen
Tim Axelsson från Dals-Ed körde tävlingen Lilla BM Pokalen på Glimmebanan i Uddevalla som ett genrep inför DM-finalen nästa helg i Ulricehamn. Det var några duktiga norrmän med som oroade Tim inför start, men Tim visade snart sin kapacitet och vann A-finalen. Unge talangen Lucas Ernstsson från Bengtsfors körde in som åtta. Det var starkt kört av endast 13-årige Lucas då de flesta i toppen är 15 år gamla. Lillebror Linus Ernstsson blev åtta i B-finalen.
Bengt-Åce Liljevind02-08-28
Bengtsfors Motorcykelclub anordnar motocrosskola
Bengtsfors Motorcykelclub anordnar motocrosskola för de yngsta klubbmedlemmarna. Den yngste som kör är faktiskt bara fyra år gammal. De äldsta är 15 år. De kör på små motorcyklar från 50cc till 80cc. Det brukar vara ca 25 st som kör och de delas in i två grupper där de allra yngsta kör på en mindre och lättare bana. Dessa småglin har hur mycket energi som helst och vill aldrig sluta köra. Föräldrarna får nästan lyfta barnen från banan till slut. De entusiastiska ledarna är Kjell Enarsson tillsammans med sönerna Joakim och Ulrik. De anordnar skolan varannan vecka. En del åkare kommer ända från Årjäng för att vara med och köra.
Bengt-Åce Liljevind

02-08-28
Lucas Ernstsson leder Västcupen i motocross
13-årige Lucas Ernstsson från Dals-Långed leder motocrosserien Västcupen. Han vann den senaste deltävlingen som gick på hemmaplan och inför finalen i Uddevalla så har han kopplat greppet i serien. Troligen räcker det med att han kör in bland topp fem för att vinna serien. Men Lucas kör naturligtvis för seger även i det sista racet. Nästa år skall han satsa hårdare och köra större tävlingar även utanför distriktet. Då får han känna på lite hårdare konkurrens och det behövs för att utvecklas som förare. I fjol blev han tvåa i Dalslandsserien och i år ligger han bland de främsta även där.
Bengt-Åce Liljevind

02-08-28
"Micsons" hemliga vapen - Janne "Flash" Nilsson
Fru Fortuna har inte precis visat sitt bredaste leende för den svenske speedwaystjärnan Mikael "Micson" Karlsson den senaste månaden. Men till helgens sjunde VM-deltävling på Ullevi i Göteborg är det tänkt att vändningen ska komma. Till sin hjälp har han också ett hemligt vapen.
- Jan "Flash" Nilsson kommer och han är ett bra mentalt stöd för mig, säger "Micson".
"Micson" ligger för närvarande sjua i Världsmästerskapet i Speedway på 72 poäng. Han var länge med och slogs i täten med Tony Rickardsson (112) och Ryan Sullivan (112) men har efter några otursbetonade tävlingar halkat ned några placeringar i det täta mästerskapet.
- Jag har haft lite otur ett tag och dragit nitlotten och fått ytterspår flera gånger, vilket har gjort utgångsläget rätt taskigt, säger han kort.
Någon längre analys ges inte. "Micson" blickar nämligen nu bara framåt och lägger 100 procents koncentration på helgens hemmatävling i Göteborg. Den, den sjunde GP-tävlingen, ska bli vändningen.
- Jag har bara sju poäng upp till en fjärdeplats. (Tony) Rickardsson (Ryan) Sullivan har skaffat sig ett försprång, men det är dags att ta upp striden med dem nu, säger "Micson" som kommer med starkare manskap till helgens tävling.
- Janne "Flash" Nilsson kommer också dit för att hjälpa mig, tillägger han.
"Flash" kör den näst sista deltävlingen i STCC på Falkenberg på söndagen och passar på att besöka "Micson" på lördagskvällen.
- Det är en självklarhet att åka dit när han kör i Göteborg, säger "Flash" som inledde samarbetet med "Micson" i slutet på förra året.
Hittills har mycket av samarbetet gått ut på att "Flash" hjälpt "Micson" med mental träning, något som racerföraren har många års erfarenhet av.
- Jag har fått många lärorika tips och arbetsmetoder av "Flash", säger 28-årige "Micson" och tillägger:
- Han är en positiv människa och ser allting i färg. Vi har en bra relation också utanför det här samarbetet och vi har varit bra kompisar länge.
Till helgen kommer den gode vännen och mentorn Jan "Flash" Nilsson till Göteborg för att ge lite tips. Exakt vad han kommer att göra för att hjälpa "Micson" i tävlingen är de båda mycket förtegna om.
- Han kommer att inspirera mig, så mycket är i alla fall klart, avslöjar "Micson".
Kanske räcker det till en efterlängtad vändning för Mikael "Micson" Karlsson.
Totalställningen efter sex deltävlingar i Speedway-VM (topp 10): 1) Tony Rickardsson, Sverige, 112, 2) Ryan Sullivan, Australien, 112, 3) Jason Crump, Australien, 95, 4) Tomasz Gollob, 79, 5) Leigh Adams, Australien, 79, 6) Mark Loram, England, 78, 7) Mikael Karlsson, Sverige, 72, 8) Greg Hancock, USA, 62, 9) Billy Hamill, USA, 56, 10) Lukas Dryml, Tjeckien, 50.
Mikael Sandberg

02-08-26 Tim Axelsson tog ledningen i DM-motocross
Tim Axelsson från Dals-Ed infriade förhoppningarna och gick upp i ledningen i DM för motocrossåkare i Västra distriktet. Men det var inget lätt race för Tim. Tävlingen kördes på sandbana i Hökensås i Västergötland. Banan ligger mitt inne i ett naturreservat och den är tungkörd för att sanden är så lös. Tim blev tvåa och trea i sina heat, men det räckte för att gå upp in den totala ledningen i DM. Nu återstår endast finalen i Ulricehamn om två veckor. Tim vill inte ta ut någonting i förskott, men visst ser det ljust ut att ta hem DM titeln.
Bengt-Åce Liljevind

02-08-22 Västcupen i Motocross arrangerades i Bengtsfors
Bengtsfors MotorcykelClub har arrangerat den näst sista deltävlingen i Västcupen. Det är en motocrosserie för ungdomar som körs tillsammans med sju klubbar i västsverige. Dessa klubbar är: Bengtsfors, Alingsås, Lilla Edet/Trollhättan, Uddevalla, Stenungsund, Sotenäs/Kungshamn och Falköping.
Tävlingen i Bengtsfors samlade 92 förare i åldrarna 7-15år. I den minsta klassen 60-65cc körde 7-11-åringar. Segrade gjorde Mårten Mathisen, Brum MK (Norge) före Mattias Wall, Alingsås, Rasmus McCartny, Alingsås, Linus Johansson, Lilla Edet/Trollhättan och Emil Nilsson, Uddevalla.
I klassen 85cc upp till 11 år vann: Robbie Arnstål, Falköping före Tom Johnsson, Stenungsund, Philip Kilman, Stengungsund, Filip Thuresson, Uddevalla och Simen Mindreböe, Svindal MC (Norge). I denna klass återfanns även några Bengtsforsare; Stefan Sehlin blev åtta och Linus Ernstsson blev nia. På 15:e plats kom Kim Fredriksson medan Pontus Gustavsson tyvärr bröt.
I klassen 85cc 12-13 år vann: Lucas Ernstsson, Bengtsfors före Rickard Wickelgren, Alingsås, Mikael Lundqvist, Stenungsund, Niklas Gustawsson, Bengtsfors och Markus Nilsson Uddevalla. Övriga Bengtsforsare; 14:e plats Jimmy Kall, 23:e Philip Pettersson, 25:e Anton Bertilsson och 26:e Mikael Andersson.
I klassen 85cc 14-15 år vann: Kalle Nilsson, Alingsås före Linus Brask, Stenungsund, Peter Bäck, Alingsås, Erik Dahl, Sotenäs/Kungshamn, Anders Niklasson, Uddevalla och Gustav Norlander, Bengtsfors. På tionde plats kom Martin Gustawsson, Bengtsfors.
Nu återstår endast en deltävling i cupen och den går i Uddevalla den 30 augusti.
Bengt-Åce Liljevind

02-08-14 Tim Axelsson sexa i Dråpslaget
Tim Axelsson körde ungdomstävlingen Dråpslaget i motocross. Denna tävling är så stor att ungdomarna delas in i klasserna 12-13 år och 14-15 år. 14 årige Tim körde alltså i den äldre gruppen och blev sjua i finalen. Sedan kördes en superfinal för de tio bästa i varje klass och här slutade Tim sexa.
Dagen efter gjorde Tim sin debut på sin nya 125cc. Nästa år är Tim för gammal för 80cc klassen och nu fick han ett bra tillfälle att testa skillnaden mellan cyklarna. 125:an är större både i format och effekt, men Tim har redan träningskört en del så helt nytt var det inte. Det var 80st 16-åringar som körde tävlingen. Tim gjorde en mycket bra start och var nia efter första svängen. Men han fick känna på att dessa äldre grabbar är hårda att tas med. Han blev bryskt omkörd några gånger men kom ändå i mål på 13:e plats. Han var mycket nöjd med debuten.
Nu återstår två deltävlingar i DM där Tim ligger på tredje plats, endast två poäng efter ledaren. De tävlingarna går på sandbanor som är Tims favoritunderlag. Han har mycket stora chanser att ta hem DM titeln.
Bengt-Åce Liljevind

02-08-08 Seger som gäller för det svenska speedwaylandslaget
På lördag körs finalen i lag-VM i Speedway. Sverige gick enkelt vidare i måndags och har höga mål inför helgen.
- Vi siktar på att vinna finale, inget annat gäller, säger Mikael "Micson" Karlsson.
I måndags kördes det första kvalet i lag-VM i Speedway. Sverige stod mot Danmark, Finland och Ungern. En enkel match för det starka Sverige som vann med 55 poäng totalt, att jämföra med Danmarks 41, Finlands 32 och Ungerns 19.
- Det gick bra tycker jag. Alla såg ut att köra avslappnat och stabilt, säger "Micson".
"Micson" körde hem 14 poäng till Sverige, ett mindre än lagkaptenen Tony Rickardsson som skördade full pott. Stefan Andersson tog 10 poäng, Peter Karlsson 9 och Niklas Klingberg 7.
På lördag ska kvintetten vara vinnare igen. Den här gången är det fem lag som möts, varav två av Sveriges motståndare redan är klara, Polen och Australien.
- USA, Danmark och England kör idag (läs torsdag) och av dem går två lag vidare, förklarar "Micson" som hoppas speciellt på att England ska gå till final.
- Det skulle vara bra. I och med att vi kör i Petersborough i England så kommer det förmodligen mer publik då och det är roligare.
För det svenska landslaget har uppladdningen inför finalen sett olika ut. "Micson" har stannat i England och ägnat dagarna åt mental träning varvat med en del tester.
- Vi testade i onsdags och det kändes bra. Vi provade bland annat en ny kopplings-set up som vi kanske kommer att använda, säger han.
Tony Rickardsson och Peter Karlsson återvände till Sverige för uppladdning på hemmaplan, medan Klingberg och Andersson stannade i England med "Micson".
- Alla seriematcher har uppehåll nu över VM så det är en ganska lugn och skön tid just nu jämfört med hur det brukar se ut, säger "Micson" som vet att samtliga förare i det svenska landslaget är taggad till tänderna inför fredagens kamp.
- Alla vet vad som gäller och vi har som målsättning att vinna på lördag och det tänker vi göra, avslutar han.
Mikael Sandberg

02-08-07 Tim Axelsson femma i EM
Tim Axelsson från Dals-Ed körde inofficiella EM i motocross i Kristianstad. Tävlingen hette Skolborgs Internationella GP och instiftades av Herman Hof. Det kom förare från framförallt Tyskland, England och Belgien. I det första finalheatet körde Tim till sig femte plats och var med det tredje bäste svensk. Tävlingen gick på en mycket blöt och tung bana, och det passar Tim utmärkt. I det andra heatet fick Tim problem med motorn. Den gick för varm för att det var för mycket gyttja i kylaren, sedan skar motorn ihop fullständigt. Då låg Tim på tionde plats.
Tim körde en stor svensk motocrosstävling i Kil. Det var 400 ungdomar som startade varav 60 i Tims klass. Tävlingen hette Goliat Race och den kördes för 18:e gången. Efter kvalet låg Tim på andra plats, men efter en tveksam start så blev Tim till sist femma i första racet. I det andra racet gjorde Tim en ny tveksam start och fick jobba sig upp i fältet. Då föll han på en vall och fick cykeln över sig. Det tog en stund innan han kom på rätt köl igen och dessutom var motorn svårstartad. Men han kom igång igen som sista man. Han började en intensiv jakt och körde upp sig ända till 11:e plats!
Närmast väntar tävlingen Dråpslaget i Örebro.

02-08-04 "Micson" inför lag-VM: Jag har laddat stenhårt
I morgon körs kvalet till lag-VM i Speedway. Sverige ställer upp med Mikael "Micson" Karlsson, Tony Rickardsson, Peter Karlsson, Niklas Klingberg och förmodligen Stefan Andersson. Laget är något försvagat efter att unge Andreas Jonsson skadat handen.
- Det kommer att bli tufft, men vi är väl förberedda. Jag har laddat stenhårt den senaste veckan, säger "Micson".
Platsen för lag-VM kvalet är Poole i England. Hemmanationen hör till huvudkonkurrenterna, tillsammans med Australien och Polen. Sverige inleder med att möta Finland, Danmark och Ungern, där vinnarna går direkt till finalen i Petersborough på fredag.
- Det kommer nog att bli tufft. Men jag måste säga att Australien ser ut att ha det starkaste laget på pappret, det ska bli kul att slå dem i finalen, säger "Micson" med ett skratt.
Han vet att Sverige har kapacitet. Laget är starkt och förutom "Micson" ingår också världsmästaren Tony Rickardsson i laget, liksom Niklas Klingberg, Stefan Andersson och "Micsons" bror Peter Karlsson. I torsdags skadade Andreas Jonsson handleden och tvingas avstå.
- Det var synd, men jag tror att det ska gå bra ändå, säger "Micson".
Mikael Karlsson har under den gångna veckan haft ett tufft schema. Det har sedan förra söndagen varit tävlingar varje dag. Han inledde veckan med en seriematch i Polen under söndagen, i måndags var det seriematch i England, i tisdags och onsdags var han hemma i Sverige och där han tog sig vidare i SM-kvalet genom en andraplats. Efter det bar det av till England för matcher i torsdags, fredags och lördags.
- Det har varit full tupp hela veckan, och jag tycker att det har känts mycket bra så jag har stora förhoppningar på morgondagens lag
Mikael Sandberg

02-07-09 "Micson" tillbaka - drömmer om Champagne med "Flash"
Hemmatävlingen på Stockholm Stadion för två veckor sedan skulle bli en stor Speedwayfest i färgerna gult och blått. Det slutade i en hård semifinalkrasch och Mikael "Micson" Karlsson haltade av banan. Nu är han tillbaka efter en tung period med besvärliga bröstsmärtor och hård rehabiliteringsträning.
- Jag har varit borta från Speedway i en vecka. Det har varit en jobbig väntan men nu känner jag mig stark och frisk, säger han inför den sjätte GP-tvlingen i Prag, Tjeckien.
Mikael "Micson" Karlsson har blivit världskänd i speedwayvärlden. Främst på grund av två egenskaper som är typiska för svensken. Dels för det alltid lika muntra humöret, men kanske främst för kämpaviljan och den karaktäristiska envisheten. Mikael "Micson" Karlsson har slagit sig upp i världseliten med raketfart, från att förra året knappt vara med bland topp-tio till att nu ha hittat en vinnande taktik och i varje Grand Prix-tävling tillhöra det absoluta toppskiktet. "Micson" vet vad det innebär att köra på gränsen.
- Jag har gjort en del vurpor under min karriär, det ska erkännas, säger han lugnt.
Vurpor som fått läkare att knorra och hålla andan. Men "Micson" har alltid gett sig på att komma tillbaka och han har alltid gjort det med besked. Helgens comeback i VM-cirkusen ska inte bli ett undantag. Kraschen på Stockholm Stadion för två veckor sedan är glömd och det enda "Micson" har i kikaren nu är en seger i Tjeckiens huvudstad Prag, där den sjätte VM-deltävlingen körs.
- Jag känner mig helt återställd och på bra humör. Det har varit en tung period med en del krämpor och jobbig rehabiliteringsträning för min del. Men jag har också fått vila och haft tålamod. Efter kraschen valde jag att hålla mig borta från Speedwayen i en vecka och det tror jag att jag har igen nu.
Läkarundersökningen visade att "Micson" inte brutit något revben. Men bäckenet var snett och det ena benet visade sig ha blivit kortare. En kraftig smäll på en sedan tidigare revbensfraktur gjorde också att "Micson" under de närmaste dagarna kände kraftig smärta i bröstkorgen.
- Jag har fått massage och akupunktur mot smärtorna och har nu fått klarhet av läkarna att köra igen. De säger att jag har balans i kroppen och det låter som ett bra tecken, säger "Micson" med ett leende.
Han har kommit tillbaka från skador förr och han tänker göra det igen. Förutom läkarbesök har "Micson" hunnit med att åka båt med kompisen och mentorn Janne "Flash" Nilsson. Något som varit rogivande och lärorikt.
- Han kör ju race i helgen på Knutstorp också så vi har laddat tillsammans kan man säga. Jag hoppas att vi får uppleva stereo i skumpa och kan prata med varandra i mobiltelefon när vi står på pallen och sprutar champagne över publikhavet.
Mikael Sandberg

02-07-07 VM-festen slutade med ett brutet revben
Det var mycket folk och upplagt för stor hemmafest när Speedway-VM intog Stockholm Stadion i lördags. Tony Rickardsson vann men för Mikael "Micson" Karlsson slutade tävlingen i semifinalen. Då kraschade "Micson" kraftigt och bröt ett revben igen.
- Det är ingen fara med mig, det blir nog vila ett tag. Jag känner mig mest bara förbannad just nu, säger han.
De två främsta hemmahoppen var i storform under lördagen när GP-5 avgjordes på Stockholm Stadion Både världsmästaren Tony Rickardsson och stjärnskottet Mikael "Micson" Karlsson var i storform. De båda möttes också i semifinalen, tillsammans med Leigh Adams och Jason Crump. "Micson" berättar:
- Det hade gått kanonbra ända tills semifinalen, jag kände mig grymt stark och körningen stämde perfekt.
I semifinalen blev han dock lottad att köra bana fyra, något som visade sig var förödande.
- Jag laddade järnet i mitt spår när vi kom in på andra varvet och jag fick bra grepp och fart över rakan. Jag tänkte krypa ganska nära staketet för att göra en likadan sväng som i starten, säger "Micson".
Men i stället för en snygg sväng och en elegant omkörning fortsatte "Micson" rakt in i staketet med en fart på omkring 120 km/h.
- Det var bra fäste på banan, men just när jag skulle lägga ner så var det som att göra det på is, det fanns inte en chans att hålla sig kvar, säger han.
Heatet avbröts men "Micson" kunde till den svenska publikens jubel resa sig upp och gå av banan själv. Dock med en smärtande kropp.
- Det har precis varit läkare och kollat på mig. Jag har ett revben brutet sedan tidigare och det har jag på nytt slagit av, säger han.
Nu väntar en tids rehabilitering för "Micson" och vila hemma i Värmland.
- Jag har några matcher i veckan, men ja kan till 99 procents säkerhet säga att jag inte kommer att köra dom. Jag behöver ta igen mig ett tag, avslutar han.
Resultat, Speedway GP-5, Stockholm: 1) Tomy Rickardsson, Sverige, 25, 2) Lukas Dryml, Tjeckien, 20, 3) Greg Hancock, USA, 18, 4) Jason Crump, Australien, 16, 5) Leigh Adams, do, 13, 6) Mark Loram, Storbritannien, 13, 7) Ryan Sullivan, Australien, 11, 8) Mikael Karlsson, Sverige, 11, 9) Tomasz Gollob, 8, 10) Peter Karlsson, Sverige, 8.
Resultat, Totalt Speedway-VM: 1) Rickardsson, 96, 2) Sullivan, 94, 3) Gollob, 71, 4) Crump, 70, 5) Adams, 68, 6) M. Karlsson, 65, 6) Loram, 65, 8) Wiltshire, 46, 9) Hammil, 43, 10) Hancock, 42
Mikael Sandberg

02-06-22 "Micson" lottades till en förlust i Krsko
Bana fyra blev många toppförares fall under lördagens Speedway GP i Slovenska Krsko. För de två svenska stjärnorna Mikael "Micson" Karlsson slutade tävlingen med utslagning i semifinalen och en slutlig åttonde och femte plats.
- Jag är besviken på det här, kommenterade "Micson".
Den fjärde GP tävlingen i Speedway kördes på 1200 meter över havet och på en längre bana än vad de flesta proffsåkarna var vana vid. Lufttemperaturen var också mycket över det normala men det var inte dessa faktorer som till slut kom att spela en avgörande roll.
- Min tävling slutade efter att jag blivit lottad att köra på bana fyra, suckar Mikael "Micson" Karlsson, totaltrea i mästerskapet.
Detta var till semifinalen och att det hade då visat sig vara förödande att starta på bana fyra. Det fanns då inga som helst marginaler att göra en liten miss i starten.
- Banan var som glashal. Det fanns inget fäste över huvud taget där, förklarar "Micson".
- Ingen som körde på den banan vann något heat, gör man inte en helt perfekt start är det helt kört.
Detta fick både "Micson" och Rickardsson erfara och de båda slutade på överraskande åttonde och femteplats. Bäste svensk blev Andreas Jonsson som slutade på en fjärdeplats. Vann gjorde också den här gången Ryan Sullivan, Australien. "Micson" var besviken efter tävlingen men inte främst på resultatet.
- Det som känns tungt var att jag blev lottad till en förlust. Min körning var bra och jag vann det första heatet där jag hade en het fight med Jason Crump. Just nu känns det tråkigt att jag inte fick bättre utdelning på min körning.
Nu blickar "Micson" dock redan framåt mot GP-tävlingen hemma i Stockholm den sjätte juli. En arena varifrån Karlsson har fina minnen.
- Jag kom tvåa där förra året, nu hoppas jag på att få ta ytterligare ett steg upp, säger han.
Uppladdningen kommer till dess att se lite annorlunda ut för 28-åringen. För första gången på över en månad kommer Mikael Karlsson att få tillbringa lediga dagar hemma i Sverige, något som betraktas som lyx för ett heltidsproffs.
- Jag har några matcher i England och Polen, men efter det har jag lite semester.
Återstår att se om det räcker för att den här gången vinna på Stockholm Stadion.
Speedway, GP 4, Krsko: 1) Ryan Sullivan, 25, Australien, 2) Tomasz Gollob, Polen, 20, 3) Mark Loram, England, 18, 4) Andreas Jonsson, Sverige, 16, 5) Tony Rickardsson, Sverige, 13, 6) Leigh Adams, Australien, 13, 7) Jason Crump, Australien, 11, 8) Mikael Karlsson, Sverige, 11, 9) Greg Hancock, USA, 8, 10) Krzysztof Cegielski, Polen, 8.
Speedway-VM, totalt: 1) Sullivan, 83, 2) Rickardsson, 71, 3) Gollob, 63, 4) Adams, 55, 5) Karlsson, 54, 5) Crump, 54, 7) Loram, 52, 8) Wiltshire, 45, 9) Hamill, 36, 10) Jonsson, 34.
Mikael Sandberg

02-06-21 Extrema förhållanden väntar Speedway-VM i Krsko
40 graders värme på 1200 meters höjd över havet. Det är förutsättningarna för den fjärde deltävlingen i Speedway-VM i Slovenska Krsko.
- Vi kör under extrema förhållanden här, säger VM-trean Mikael "Micson" Karlsson.
Mikael "Micson" Karlsson har vunnit serietävlingar i Sverige, England och Polen. Även skalper i Världsmästerskapet har noterats för 28-åringen. Han har bland annat två tredjeplatser av de tre deltävlingar i årets VM-serie. Detta gör att "Micson" ligger delad totaltrea i mästerskapet och han är seedad och förhandsfavorit till helgens fjärde GP-tävling i Krsko, Slovenien.
- Det har aldrig gått så här bra tidigare, men någon förhandsfavorit känner jag mig inte som, säger "Micson" och tillägger:
- Jag har aldrig varit här i Krsko tidigare men jag tror det kan gå bra ändå.
Under fredagen firades midsommar i Sverige och samma dag kördes den fria träningen för världseliten i Speedway. "Micson" anlände till de Slovenska bergen tidigt under fredagen och de förhållandena svensken möttes av var minst sagt extrema.
- Det är 40 grader varmt här, rapporterar han från Slovenien.
Han hade då precis avslutat träningspasset i hettan och trots en del tekniska utmaningar var "Micson" nöjd.
- Jag tycker att det känns bra. För mig personligen gäller det att dricka mycket, jag har druckit sex liter under dagen, men det är på det tekniska planet som de svåra problemen ligger, förklarar "Micson".
Att köra i 40 graders värme kräver nämligen prestationer av teamets mekaniker. Inställningarna på motorcykeln skiljer sig jämfört med de svenska, brittiska och polska förhållandena.
- De som har de bästa inställningarna på cykeln och vågar ta risker kommer att vinna det här.
Tillhör ni de som kommer att ta stora risker?
- Vi har provat en del förändringar på träningen och de känns rätt bra tycker jag.
Under lördagen körs VM-deltävling fyra. Det kommer garanterat att bli det tuffaste GP:t hittills i år.
Mikael Sandberg

02-06-19 "Micson" laddar ursvenskt inför GP-3 i Slovenien
Till helgen körs den fjärde deltävlingen i Speedway-VM i Krsko, Slovenien. Och för den svenske storfavoriten Mikael "Micson" Karlsson är segerreceptet givet.
- Jag har en bil som kör ner sill och färsk potatis från Sverige, avslöjar han.
Speedway-VM närmar sig halvtid och på lördag körs den fjärde av nio deltävlingar. Platsen är Krsko, Slovenien, en bana som svenske Mikael "Micson" Karlsson aldrig tidigare kört på. Något som han bara ser som positivt.
- Jag tror att det kan vara bra att inte ha kört på banan tidigare, då kommer jag dit utan förutfattade meningar och helt nollställd, säger han och tillägger:
- Det gäller att hitta positiva synvinklar på allting.
Det kanske också kan behövas för ett heltidsproffs i Speedway. Medan "Micson" slåss om åtråvärda GP-poäng i den absoluta världseliten så firar hans vänner midsommar hemma i Sverige. Ett pressat schema, men "Micson" har ordnat så att också han får sin beskärda del av den gul-blå traditionen.
- Man har nästan förträngt att kompisarna sitter hemma och äter gott och har det trevligt. Men jag har ordnat med en bil som kommer att köra ner sill och färsk otatis från Sverige, säger han.
Men någon snaps blir det inte för totaltrean i VM.
- Nej, jag ska dricka mjölk, säger han med ett skratt.
Det är en avslappnad Mikael Karlsson som åker till Krsko. Han har vant sig att stå på podiet och har två tredjeplatser av tre deltävlingar så här långt. Till helgen vill han dock stå överst på den.
- Det borde vara dags för mig att stå överst snart, jag känner mig i form och har ett bra självförtroende, säger han.
En helsvensk uppladdning för "Micson" alltså. Något som kan vara bra med tanke på att nästa GP körs på Stockholm Stadion. Där trivs "Micson" alldeles ypperligt, i fjol knep han nämligen sin första andraplats i VM någonsin.
- Jag ser fram emot att köra i Stockholm, men just nu koncentrerar jag mig till hundra procent på den här tävlingen, avslutar han.
VM-tabellen (efter tre deltävlingar): 1) Rickardsson, 58, Sullivan, 58, 3) Gollob, 43, Karlsson, do, Adams, do, 6) Adams, 42, 7) Wiltshire, 39, 8) Loram, 34, 9) Hamill, 29, 10) Stonehewer, 20.
Mikael Sandberg

02-06-09 "Micson" återigen på VM-podiet inför nästan 50 000
Under lördagskvällen fixade Mikael "Micson" Karlsson sin fjärde pallplats i GP-sammanhang. Inför närmare 50 000 åskådare i Millenium Stadion, England, visade han vart han hör hemma.
- Det går inte att beskriva känslan. Att kliva upp på prispallen i ett VM inför så mycket folk är en känsla som kommer att följa mig hela livet, säger 28-åringen efter tredjeplatsen.
Det blev två heatsegrar och en andraplats i semifinalen för Valsarnas lagkapten och en av de svenska hoppen Mikael "Micson" Karlsson när den tredje GP-tävlingen i Speedway kördes under lördagskvällen. Det räckte till final där han ställdes mot tre australiensare, Ryan Sullivan, Todd Wiltshire och Leigh Adams. "Micson" fick efter lottning starta i tredjespår på en blöt arena. En liten miss i starten gjorde att svensken halkade efter. Men han kom igen och gick till sist i mål som trea.
- Det känns helt fantastiskt. Jag tänkte när jag ställde upp i finalen att det här är tre australiensare som jag kommer att slå enkelt, berättar "Micson" och tillägger:
- Nu blev det inte så, men jag är oerhört nöjd med tredjeplatsen.
Regerande världsmästaren, Tony Rickardsson, blev utslagen i semifinalen efter en start som han inte var nöjd med. Diskussioner med domaren ledde dock ingen vart utan Rickardsson fick nöja sig med en femteplats och 13 poäng.
Han delar nu förstaplatsen med lördagens segrare, Ryan Sullivan, som med segern fick 25 poäng och totalt nu har 58.
Mikael "Micson" Karlsson ligger på delad tredjeplats totalt efter tre deltävlingar.
- Det är nog över förväntan måste jag säga. Jag trodde inte att jag skulle ligga så här långt fram efter tre deltävlingar. Men nu har jag visat alla vart jag hör hemma och jag blir mer och mer självsäker för varje tävling som går, säger "Micson" och fortsätter:
- Att kliva upp på prispallen inför så mycket folk är en känsla som kommer att stärka mig och något som jag kommer att bära med mig hela livet.
Resultat, GP 3, Cardiff: 1) Ryan Sullivan, Australien, 25, 2) Todd Wiltshire, do, 20, 3) Mikael Karlsson, Sverige, 18, 4) Leigh Adams, Australien, 16, 5) Tony Rickarsson, Sverige, 13, 6) Lee Richardson, Storbritannien, 13, 7) Jason Crump, Australien, 11, 8) Tomasz Gollob, Polen, 11, 9) Mark Loram, Storbritannien, 8, 10) Scott Nichols, Storbritannien, 8.
VM-tabellen: 1) Rickardsson, 58, Sullivan, 58, 3) Gollob, 43, Karlsson, do, Adams, do, 6) Adams, 42, 7) Wiltshire, 39, 8) Loram, 34, 9) Hamill, 29, 10) Stonehewer, 20.
Mikael Sandberg

02-06-05 Storpublik väntas till helgens GP-tävling i England
Till helgen körs den tredje upplagan av Speedway-VM. Platsen är Millenium Stadium, England. En arena som sväljer 40 000 åskådare.
- Jag har aldrig kört för så mycket folk tidigare, säger en av de svenska favoriterna Mikael "Micson" Karlsson.
Veckans samtalsämne i Speedwayvärlden är helgens Grand Prix i Millenium Stadium, England. VM-säsongens i särklass största publik-happening.
- Det kommer att koka i arenan, lovar Mikael "Micson" Karlsson som minns fjolårets GP-tävling i samma arena.
- Då var det 32 000 åskådare och stämningen var enorm.
Nu beräknar arrangörerna en höjning av publiksiffran med nästan 8000.
- Speedway är nästan som en religion här i England. Intresset finns, det är bara kapaciteten på arenorna som sätter gränsen, säger "Micson" som själv räknar med ett rejält stöd på lördag.
- Min engelska klubb (Wolverhampton) är den klubb som sålt mest biljetter. Vi har fem turistbussar fulla med fans, så visst kommer jag att känna stöd.
Det har nu gått två veckor sedan VM-deltävlingen i polska Bydgoszcz, en tävling där "Micson" noterade sitt sämsta resultat den här säsongen.
- Att det bara blev en elfteplats där känns naturligtvis inte så jätteroligt, men det har inte påverkat mitt självförtroende. Jag körde för allt jag var värd och att jag sedan drabbades av ett tekniskt haveri kunde jag inte göra så mycket åt, säger han.
När detta hände hade "Micson" dock kört förbi Tomasz Gollob, hemmafavoriten som senare vann tävlingen.
- Det finns mycket som jag kan ta med mig från det GP:t trots att det resultatmässigt inte var en lyckad tävling. Nu blickar vi framåt och jag tror att det kommer att gå riktigt bra till helgen.
Går det bra så blir "Micson" hyllad av 40 000 åskådare.
Tidigare Resultat:
GP-2 Bydgoszcz, Polen:
1) Tomasz Gollob, Polen, 25, 2) Tony Rickardsson, Sverige, 20, 3) Mark Loram, Storbritanien, 18, 4) Jason Crump, Australien, 16, 5) Ryan Sullivan, do, 13, 10) Andreas Jonsson, Sverige, 8, 11) Mikael Karlsson, do, 7, 19) Niklas Klingberg, do, 3.
GP-1 Hamar, Norge: 1) Tony Rickarsson, Swe, 25, 2) Ryan Sullivan, AUS, 20, 3) Mikael Karlsson, Swe, 18, 4) Jason Crump, Aus, 16, 5) Leigh Adams, do, 13, 6) Carl Stonehewer, GBR, 13, 7) Billy Hamill, USA, 11, 8) Todd Wiltshire, Aus, 11, 9) Mark Loram, AUS, 10) Greg Hancock, USA, 8.
Totalt: 1) Rickardsson, 46, 2) Sullivan, 33, 3) Crump 32, 4) Gollob, 32, 5) Adams, 26, 6) Loram, 26, 7) Karlsson, 25, 8) Hamill, 22, 9) Wiltshire, 19, 10) Stonehewer, 18.
Mikael Sandberg

02-05-25 "Micson" fick bryta efter krasch med Gollob
Det var på väg mot samma succé som VM-premiären i Hamar. Men den andra deltävlingen slutade med en krasch redan i det 22 heatet.
- Kedjan hoppade av, konstaterar en besviken Mikael "Micson" Karlsson.
Under lördagen kördes Grand Prix två i Speedway. Platsen var Bydgoszcz, Polen, hemmabana för Speedwayprofilen Toasz Gollob. Inte helt oväntat segrade också nämnde Gollob, framhejad av hemmapubliken. Men det var också samme man som blev svenske Mikael "Micson" Karlssons fall. I heat 22 kör "Micson" om Gollob i ett ganska tidigt skede. Revanschsugen kommer hemmaföraren sedan i kapp "Micson" och försöker i en attack att gå om svensken. "Micson" berättar:
- Vi kom långt ut och jag for nära staketet, då tog det tvärstopp och jag flög över styret, säger han.
Det som hade hänt var att kedjan hoppat av. Om det var Gollobs fel vill inte "Micson" kommentera.
- Jag vet inte om det var hans fel. Det var i alla fall extrem otur.
"Micson" hamnade på banan och heatet avbröts. En förare var tvungen att dömas för incidenten, det blev svenske "Micson" som fick lämna banan.
- Det var synd. Jag hade kommit så långt och det hade kunnat bli hur bra som helst, säger "Micson" som trots bakslaget blickar framåt.
- Det här är ingen katastrof. Nu kör vi vidare och jag vet att det inte var mitt fel att kedjan hoppade av. Det är ett tufft schema de här månaderna men det är bara att bita ihop och blicka framåt mot Cardiff om två veckor.
Sverige fanns dock, trots "Micsons" utslagning, representerade bland de tre främsta. Världsmästaren Tony Rickardsson klämde sig in mellan Gollob och Mark Loram som inför helgen räknades som favorit. Näst bäste svensk var Andreas Jonsson på en niondeplats och strax efter slutade "Micson" som bärgade sju poäng med sin elfteplats.
Resultat, Speedway GP Bydgoszcz, Polen: 1) Tomasz Gollob, Polen, 25, 2) Tony Rickardsson, Sverige, 20, 3) Mark Loram, Storbritanien, 18, 4) Jason Crump, Australien, 16, 5) Ryan Sullivan, do, 13, 10) Andreas Jonsson, Sverige, 8, 11) Mikael Karlsson, do, 7, 19) Niklas Klingberg, do, 3.
Mikael Sandberg

02-05-25 "Micson" favorit till GP-seger i Polen
Under fredagen kördes träning för världseliten i Speedway. ¨Platsen för den andra GP-tävlingen är Bydgoszcz, Polen och det är två svenskar och en Polack som är favoriter. Mikael "Micson" Karlsson, Tony Rickardsson och Tomasz Gollob.
Av senaste tävlingarna at döma så måste totaltrean, Mikael "Micson" Karlsson ses som den största favoriten. Under de tolv tävlingarna som körts under de 14 dagar efter VM-premiären i Hamar har "Micson" både satt Rickarsson och Gollob på plats med råge. Och han tänker inte göra något undantag på lördag.
- Det har gått så bra för mig på slutet, nu hoppas jag bara att jag klarar av att behålla skärpan också på lördag, säger "Micson" ödmjukt.
Under fredagens träning fick han möjlighet att få ett kvitto på hur skarp hans form var jämfört med konkurrenterna. Men det valde han att inte göra.
- Jag brydde mig inte alls om någon annan under träningen. Jag vet att jag håller så hög klass nu att om jag kör bra så är jag bäst, säger han och fortsätter:
- Då blir jag bara störd av att se någon annan förare i toppform.
Och allt pekar på att "Micson" just nu kör bra och med andra ord är bäst. Han har tre cyklar med sig till Polen och hans mekaniker har lyckats ställa in samtliga på bästa möjliga vis.
- Jag körde ett pass med varje cykel och det var bara på den tredje som vi var tvungna att göra förändringar på, så det bådar gott.
Mikael Sandberg

02-05-23 "Micson" siktar på favorit i repris i lördagens GP
Det har gått 14 dagar sedan VM-premiären i Speedway. Mikael "Micson" Karlsson öppnade med en sensationell tredjeplats i Hamar, Norge, men blickar nu framåt. Till helgen är det nämligen dags för Grand Prix igen - på samma bana som "Micson" tog sin första pallplats i VM, Bydgoszcz, Polen.
Mikael "Micson" Karlssons fjolårssäsong avrundades på bästa sätt. Med två VM-deltävlingar kvar hade "Micson" en sjundeplats som bäst. Den näst sista deltävlingen kördes på toppföraren Tomasz Gollobs hemmabana, Bydgoszcz i Polen. Den anonyme svensken Mikael "Micson" Karlsson visade då ingen respekt för hemmasonen utan slog ut honom och knep tredjeplatsen.
- Det var verkligen en härlig känsla, minns "Micson" och fortsätter:
- Att jag sedan lyckades avsluta på hemmaplan med en andraplats i Stockholm var riktigt underbart.
För två veckor sedan var det VM-premiär 2002, och "Micson" visade då att han lyckats konservera toppformen från i fjol och knep en tredjeplats inför jublande publik i Hamar, Norge efter landsmannen Tony Rickardsson och Australiensaren Ryan Sullivan.
- Det känns jätteroligt at jag kan börja med sådana resultat så här tidigt på säsongen, det bådar gott.
På lördag är det alltså dags för den andra drabbningen. "Micson" är tillbaka på Bydgoszcz i Polen tillsammans med världseliten i Speedway och han siktar på en favorit i repris.
- Det är Gollobs hemmabana och han får väl ses som favorit. Men jag slog honom på den banan förra året och jag siktar på att göra det igen, säger "Micson" vars självförtroende nu är på topp.
Med all rät bör tilläggas. 28-åringen har efter VM-premiären bevisat att han tagit sig till världstoppen och att han tänker stanna där. Under onsdagen var han snabbare än världsmästaren Tony Rickardsson på den engelska banan Poole, vilken också är Rickardssons hemmabana. I lördags svarade "Micson" för en uppvisning på sin egen hemmabana Rybnik i Polen genom att slå Polacken Gollob.
- Det har gått riktigt bra nu. Jag har hittat en formtopp och nu hoppas ag bara på att den håller i sig också på lördag, avslutar 28-åringen ödmjukt.
Resultat, GP-1 Hamar: 1) Tony Rickarsson, Swe, 25, 2) Ryan Sullivan, AUS, 20, 3) Mikael Karlsson, Swe, 18, 4) Jason Crump, Aus, 16, 5) Leigh Adams, do, 13, 6) Carl Stonehewer, GBR, 13, 7) Billy Hamill, USA, 11, 8) Todd Wiltshire, Aus, 11, 9) Mark Loram, AUS, 10) Greg Hancock, USA, 8.
Mikael Sandberg

02-05-21 Tung helg för roadracingförarna
Marcus Nilsson och Mikael Aronsson hade det tufft när de körde den andra deltävlingen i Scandinavian Open på Danska Jyllands Ring. Marcus hade aldrig varit där tidigare och fick endast två träningspass på sig att lära sig banan och ställa in motorcykeln. Han kvalade in som 26:e förare i Superbike. Racet kördes i regn och det gillar Marcus. Han kunde plocka placering efter placering och blev till sist 16:e man. Han var ganska nöjd ändå, det var ju i alla fall första gången på den mycket knixiga och korta banan som dessutom går motsols.
För Mikael Aronsson började helgen med problem. Redan innan han skulle åka iväg så fick han se att det var punktering på bussen. När de sedan kom till Danmark så krånglade bromsarna och när de kom fram så hade de återigen punktering på bussen. Kvalet gick fint för Mikael som var mycket nöjd med 10 startposition inför racet. Det regnade som sagt under racedagen och under uppvärmningen så var det många vurpor. Detta försenade tidschemat och Mikael fick reda på av sekretariatet att hans heat hade framflyttats 20 minuter. När så Mikael åkte upp till starten så visade det sig att starten precis hade gått! De hade kört enligt schemat i alla fall och kortat varje race från 25 till 18 varv. Mycket snopen gav sig Mikael och fem andra förare iväg ett varv in i racet. Efter denna mardrömsstart så hade Mikael svårt att koncentrera sig och bröt efter fem varv. Han skall nu försöka få ett så kallat ´'vild card' till STCC-loppet på Ring Knutstorp. Annars är nästa tävling på Falkenberg för Marcus och Mikael.
Bengt-Åce Liljevind

02-05-14 Tim Axelsson körde SM i Motocross
Tim Axelsson från Dals-Ed körde första deltävlingen i SWEMO-Cup eller inofficiella SM för Motocross. Det var ett stort startfält med 108 deltagare. Det var endast 20 st som fick plats i de två finalheaten. Tim körde till sig sjunde tid.
I den första finalen gjorde Tim en dålig start, men han lyckades ändå köra upp sig till en 11:e plats. I den andra finalen gjorde han ånyo en dålig start och fick börja köra upp sig igen. Han jagade en medtävlare som vurpade framför honom. Tim hann inte väja utan körde på den andra motorcykeln och slog runt framlänges. Innan han kom upp igen blev han påkörd av en medtävlare. Trots detta så kämpade Tim vidare i bästa Håkan Carlqvist-stil och tog sig förbi tre förare och körde i mål på 16:e plats. Han var mycket mörbultad och öm i kroppen, men han visade att han verkligen är en kämpe. Det blev en 15:e plats totalt i den första deltävlingen när summeringen var klar.
Bengt-Åce Liljevind

02-05-11 "Micson" inledde med en tredjeplats i Speedway-VM
Mikael "Micson" Karlsson inledde VM-säsongen i speedway med en bronsplats. 28-åringen körde in strax efter Tony Rickadsson och Ryan Sulivan i premiären i Hamar, Norge.
- Det här känns otroligt skönt, säger han.
Mikael "Micson" Karlsson hade ett brutet revben, efter en färsk krasch när han ställde sig på startlinjen i VM-premiären i Speedway i lördagskväll. Någonstans i bakhuvudet ekade också smällen från Polen för inte så länge sedan.
- Jag har haft en del skador innan premiären, men jag gick in och gav järnet ändå, annars hade jag inte lyckats nå en bronsplats, säger han med ett skratt.
"Micson" hade också lite tur i oturen under lördagskvällen. Han tog sig till final trots att inställningarna på speedwaycykeln inte var de bästa.
- Jag tycker inte att vi har hittat de rätta inställningarna ännu oh när jag kom in efter semifinalen så sa jag det till mekarna, berättar han och fortsätter:
- Men det var inte ett tillräckligt tydligt fel för att vi skulle hinna göra några justeringar så jag gick in till finalen med vetskapen om att jag hade en dåligt inställd cykel.
Trots detta så tog han alltså en bronsplacering. Strax bakom världsmästaren och landsmannen Tony Rickardsson och skicklige Ryan Sulivan.
- Jag hade tur eftersom den fjärde killen som var med i finalen blev utesluten. Men samtidigt vet jag att det inte var på grund av tur som jag nådde dit jag nådde, säger han och avslutar:
- Jag har kört bra på försäsongen och jag vet att det är min åkning som tagit mig hit, så nu tänker jag njuta av det här ordentligt.
Mikael Sandberg

02-05-10 "Micson" strax efter Rickarsson på test
Mikael "Micson" Karlsson kommer att köra lördagens VM-premiär i Hamar i speedway med ett brutet revben. Och trots att han på grund av detta inte kört till hundra procent på testerna ligger han på de näst bästa tiderna. Strax efter världsmästaren Tony Rickardsson.
- Det bådar gott i och med att jag inte ger hundra procent på träningarna och ändå ligger bra till på tiderna, säger han.
"Micson" har dessutom inte lyckats få till de optimala inställningarna på cykeln.
- Det kändes inte riktigt rätt med inställningarna på speedwaycykeln. Men vi har lagt upp en plan för lördagen,då vi går och kollar ordentligt på banan och gör inställningarna efter det.
Hittar de bättre inställningar under lördagen och om "Micson" inte besväras av revbensskadan så bådar det väldigt gott. Då får också världsmästaren se upp.
Mikael Sandberg

02-05-09 VM-premiär i Speedway och "Micson" i storform
Förberedelserna hade kunnat vara betydligt bättre. En hjärnskakning bara några veckor innan VM-premiären och ytterligare en krasch bara några dagar senare har gjort att läkarna nu håller andan när Mikael "Micson" Karlsson sadlar en speedwaycykel.
- Visst har det varit tufft den senaste tiden, men jag har faktiskt aldrig känt mig så här inspirerad tidigare, säger 28-åringen inför VM-premiären i Hamar på lördag.
År 2002. Ett år som började som det helst skulle ha slutat. Mikael "Micson" Karlsson var poängkung för klubblaget i England och Polen och satte världsstjärnorna på plats med råge.
Det mesta pekade på att detta var året för "Micsons" stora genombrott också i VM.
Men allt tog en vändning bara 18 dagar innan premiären. I en seriematch med det polska laget Rybnik gick "Micson" i backen och fick en kraftig hjärnskakning. Det var hans tredje på mindre än ett år och läkarna antydde att det skulle sätta punkt för speedwaykarriären.
Det var något som "Micson" vägrade acceptera. Endast sju dagar senare var han tillbaka där han slutade. 28-årigen var i full färd att skörda poäng i sin snabba comeback och överraskade alla tvivlare, där inräknat alla läkare, när han återigen gick i backen med en kraftig smäll. Den här gången klarade han dock huvudet.
- Jag hade tur som klarade huvudet den gången, då hade jag nog inte kört så mycket mer speedway, säger "Micson" som ändå inte gick helt oskadd ur olyckan.
- Jag känner mig faktiskt lite mörbultat i kroppen fortfarande men det ska inte vara någon fara för min åkning.
Att de sista veckorna innan VM-premiären kantats av otur och krascher har dock inte avskräckt "Micson" när han nu ställs mot samtliga VM-förare. Snarare tvärtom.
- Jag har faktiskt aldrig känt mig så här inspirerad någon gång tidigare. Man kan tycka att man ska bli rädd när man kraschar och så, men faktum är att jag bara blivit mer hungrig. Jag har aldrig kört så bra som jag gjort på försäsongen någon gång tidigare och så länge inte läkarna förbjuder mig att köra speedway så kommer jag att fortsätta.
Mikael "Micson" Karlsson ger sig in i VM-cirkusen för åttonde året i år och redan förra året gav en försmak av åt vilket håll det lutade. En andraplats som bäst i Stockholm och en sjundeplacering i mästerskapet totalt.
På lördag drar en ny säsong igång igen, och det återstår att se om den börjar som den förra slutade.
Mikael Sandberg

02-05-08 Årspremiären avklarad för Roadracingförarna
Det var mycket regn under helgen när roadracingpremiären kördes på Anderstorps GP-bana. Mikael Aronsson gillade inte regnet och han kvalade som 25:a av de 42 startande. Marcus Nilsson däremot stortrivs i regn och han hade nionde starttid. När racet kördes på söndagen var dock regnet borta. Mikael gjorde en bra start, men tyvärr blev han trängd mot depåmuren i första kurvan och för att inte bli påkörd så var han tvungen att bromsa. Alla utom fyra for förbi innan Mikael fick upp farten igen. Men han har en bra cykel och han plockade tillbaks placeringarna efter hand. När han kom i kapp Krister Andersson blev det svårare. De hade en bra kamp under flera varv och bytte positioner med varandra samtidigt som de körde om andra åkare. Mikael drog det längsta strået till sist och körde i mål på en 20:e plats. Hela den nordiska eliten i Super 600 var med så Mikael var mycket nöjd trots allt.
Marcus hade som sagt gärna sett att det hade regnat även under racet. Han gjorde också en bra start och kom i väg som åtta i klassen Nordic Superbike. Men även han blev trängd och fick väja ut på gräset och se startfältet rusa förbi. Han började en fantastisk uppkörning, men blev påkörd några varv från slutet och bröt av bromshandtaget. De två sista varven fick han hanka sig fram utan broms och han var av lite ytterligare en gång. Men trots allt så undvek han att bli varvad och tog sig i mål på 28:e plats. Marcus var också nöjd med helgen efter allt som hände, motorcykeln gick bra och nu väntar nästa race i Danmark på Jyllands Ring under Pingsthelgen.
Bengt-Åce Liljevind

02-04-29 "Micson" gör comeback efter olyckan
Mikael "Micson" Karlsson drabbades förra söndagen av en kraftig hjärnskakning. Idag kör han sin första tävling sedan olyckan i Polen. Och han utmanar världselit direkt.
- Jag känner mig helt okej och läkarna har gett mig klartecken att börja tävla igen, säger "Micson" inför comebacken i Wolverhampton, England.
Säsongen hade startat i England och Polen och den svenska Elitserien i speedway skulle precis dra igång. Men endast två dagar innan premiären med Valsarna var olyckan framme. "Micson" kraschade under en seriematch med sitt polska lag och fick en rejäl hjärnskakning. Det var hans tredje på kort tid och läkarna rådde honom att hålla sig borta från speedway ett tag.
Det var söndagen den 20 april. Redan idag kör han sin första tävling sedan olyckan, en match i Knockout Cup i Wolverhampton, England, mot stora delar av världseliten.
- Jag kan inte hålla mig ifrån speedway längre, det kryper i kroppen och jag längtar tillbaka, säger en utvilad och taggad "Micson" och fortsätter:
- Det känns bra att få köra en tävling innan den svenska serien med Valsarna på tisdag.
Läkarna som följt "Micsons" väg tillbaka är dock ganska säkra på att han återhämtat sig till hundra procent, annars hade de inte låtit honom göra comeback så snart.
- "Micson" kör på gränsen hela tiden, så det är väldigt viktigt att han är helt återställd i huvudet. Balans och alla andra sinnen måste vara med till hundra procent annars kan det vara en säkerhetsrisk för honom själv men också för hans omgivning, säger lagläkaren i Wolverhampton, Dr. Brooks.
Schemat för de kommande dagarna ställer också höga krav på 28-åringen. Idag tävlar han alltså i Knockout Cup i England, på tisdag i den andra serieomgången med Valsarna i Hagfors och på onsdag är det seriematch med Rybnik i Polen.
- Det känns helt okej i kroppen och jag tror att den här vilan har gjort mig gott, säger "Micson".
Men orolig för att han ska ha tappat formen under uppehållet är han inte.
- Nej, det tror jag inte. Nu känner jag mig hungrig på speedway och jag tror inte att jag tappat så mycket på en vecka. Det går nog ganska fort att komma tillbaka igen i alla fall, avslutar "Micson".
Mikael Sandberg

02-04-29 Förkyld Tim Axelsson kom fyra i Norge
Med en förkylning i kroppen körde Tim Axelsson till sig fjärde plats i Norges första internationella motocrosstävling för säsongen med förare från Norge, Danmark och Sverige. Tävlingen kördes över två heat och Tim var fyra i första heatet och trea i det andra heatet och han blev alltså fyra totalt i tävlingen. Tim var nöjd trots förkylningen och han testade även en del nya saker som t ex utväxlingar och däck.
Tim ser nu fram emot Svemo cup i Hörby den 11-12 maj.
Bengt-Åce Liljevind

02-04-22 Finspångsrundan - Enduro som förr i världen
- Tävlingen är upplagd som ett rally med fart- och transportsträckor. Så kördes enduro förr i världen. Och när tävlingen återupplivades efter 35 år - ja, då blev den som förr!
Uffe Pettersson från Vånga mellan Finspång och Skärblacka är motocrossföraren som blev racingförare i bil. Men nu är han tillbaka hos sina 2-hjuliga kompisar - som tävlingsledare. Uffe har med andra ord gått samma väg som Finspångsrundan:
- Sant. Tävlingen började som en tävling för motorcyklar. Men bilarna tog över och dominerade i många år. Så när vi återupptog endurotraditionerna förra året var det många som blev förvånade. Men vi är helt enkelt tillbaka där vi började.
Tävlingen körs med start på klubbens motocrossbana - Eliantorpbanan utanför Finspång - med start kl 09 på lördag den 4 maj. Sammanlagt räknar man med 130 startande. Däribland förra årets segrare, örebroföraren Anders Karlsson. Antalet startande är ett 20-tal fler än förra året.
- Eftersom den här tävlingsformen är på väg att dö ut blev Finspångsrundan enormt uppskattad. Även om många tyckte att den var i tuffaste laget, ler Uffe. Som berättar att den blir ännu tuffare i år:
- Ja, det gör den. Även om det är torrare i markerna i år, vilket minskar påfrestningarna.
Sammanlagt består tävlingen av fem specialsträckor, alla i skogarna runt Finspång. Förarna kör mellan ett och två varv, beroende på klass. Längst kör elitåkarna medan breddåkare och juniorer kör ett varv plus två sträckor, motionärerna ett varv plus en sträcka och damerna en sträcka.
Årets tävling är mer än en vanlig tävling. Den är också ett generalrep på den SM-tävling som man tänker arrangera om ett år:
- Vi blev uppmanade att söka SM efter förra årets tävling, och det har vi gjort. Men vi vet ännu inte hur det går, eftersom vi har bara två tävlingsdatum att välja på. Det är nämligen inte lätt att få till en bana av den här typen. Allt måste stämma med väder, markägare osv. Så det är kanske inte underligt att tävlingstypen i den här ursprungliga formen håller på att försvinna till förmån för mer motocrossliknande enduroarrangemang.

02-04-22 Racepremiär för Roadracingförarna
Nu i helgen går första deltävlingen i Scandinavian Open på Anderstorps GP-bana. Den ingår även i Nordiska mästerskapet. Bengtsforsföraren Marcus Nilsson kommer till start i klassen Nordic Superbike med sin 1000 cubikare som egentligen är en standardcykel med bättre fjädring. Vi får även se Mikael Aronsson från Ödskölt i klassen Supersport 600. Han har köpt Lasse Carlbarks cykel som kom tvåa i Synsam Trophy i fjol. Mikael satsar på Scandinavian Open och troligen några inhopp i Synsam Trophy. Han har tränat hårt i vinter och han känner sig i toppform. Det har blivit styrkelyft, löpning, cykling och motocross tillsammans med mentorn och personlige tränaren Henrik Fäldt. Mikael kommer att köra för Team Bike Trollhättan Motorsport
Bengt-Åce Liljevind

02-04-22 "Micson" förd till sjukhus - missar premiären
I söndags fick världens just nu hetaste speedwayförare, Mikael "Micson" Karlsson, föras till polskt sjukhus efter en svår krasch.
Där fastslogs att 28-åringen fått sin tredje kraftiga hjärnskakning på mindre än ett år, och nu beordrar läkarna lång vila.
Därmed missar Valsarnas lagkapten de två inledande elitserieomgångarna.
- Det känns som en ond dröm. Men hjärnskakningar är inte att leka med och den här gången ska jag lyda läkarnas råd, säger han.
Det var i en seriematch med det polska laget Rybnik som olyckan var framme. "Micson" skulle rädda viktiga poäng mot hemmalaget Zielona Gora och satsade allt redan i första böjen. Där blev han prejad och fastklämd mellan en motståndare i ytterspår och en lagkamrat i innerspår. "Micson" gick i backen med en kraftig smäll och tappade medvetandet.
- Allting kändes som en ond dröm där jag själv var i centrum. Jag hann tänka: "nu är det kört" och sedan vaknade jag upp på väg till sjukstugan, minns en lågmäld "Micson" från sjukhussängen i Polen.
- Allting gick så fort, men jag vet hur det känns att få hjärnskakning och när jag vaknade till kände jag direkt att det inte stod rätt till.
Karlsson fördes akut till ett närliggande sjukhus där läkarna fastslog att "Micson" slagit huvudet i banan med en kraftig pisksnärt och drabbats av en kraftigare hjärnskakning.
Det är "Micsons" tredje på mindre än ett år.
- Förra året fick jag också en hjärnskakning. Men då var jag tvungen att köra trots att jag inte kände mig riktigt frisk, och i en seriematch bara två dagar efter, i England, var olyckan framme igen, berättar han.
Det ska inte hända igen. Nu tänker "Micson" lyda läkarnas råd att vila kroppen och huvudet den tid som behövs. Därmed missar han garanterat de två inledande seriematcherna.
- Det kommer väldigt olägligt den här olyckan. Det känns grymt tungt att missa seriepremiären på tisdag, det har jag sett fram emot väldigt länge, säger Valsarnas lagkapten.
Hur länge "Micson" kommer att vara borta från speedway är ännu oklart, seriestarten är bara att glömma och det återstår endast 17 dagar till VM-premiären.
- Läkarna har sagt att jag behöver tio dagars vila helt och hållet. Sedan vet jag inte hur lång tid det tar innan jag är kapabel att sätta mig på cykeln igen. Självklart vill jag tillbaka så fort som möjligt, men den här gången tänker jag inte förhasta mig. Det handlar trots allt om min hälsa.
"Micsons" facit den här säsongen har annars varit strålande. Han har besegrat hela världseliten och leder Snittligan på 10,40 poäng av 12 möjliga. Nu gäller det bara att konservera storformen.
- Jag tror inte att jag kommer att tappa någonting bara för att jag är tvingad att vila. Om inte läkarna förbjuder mig att köra speedway så kommer jag bara att gå starkare ur det här. När jag kommer tillbaka så kommer jag vara mer hungrig än någonsin, avslutar han.
Klart är dock att "Micson" missar de två inledande seriematcherna med Valsarna. Att kämpa sig tillbaka till VM-premiären blir sedan en kamp mot klockan. Det återstår 17 dagar dit, eller 408 timmarÉ
Mikael Sandberg

02-04-16 Flash, Kotte och Robert Gustafsson lovar stor show på racingbanorna
Alla tre har nått framgång på sitt respektive område. Den ene klassas som Sveriges roligaste man, den andre som en lovande roadracingförare och den tredje som landets största banracingprofil. Nu slår de sig ihop och lovar en och samma sak inför säsongen - stor show på racingbanorna. Det handlar om Robert Gustafsson, Magnus "Kotte" Granqvist och Janne "Flash" Nilsson.
Den rikskända komikern Robert Gustafsson och roadracinguppstickaren Magnus "Kotte" Granqvist har redan ett samarbete sedan två år tillbaka. Nu hakar också en tredje profil på satsningen. STCC-stjärnan Janne "Flash" Nilsson, ägare av Sveriges största banracingteam Flash Engineering.
- Vi är jätteglada att "Flash" har valt att samarbeta med oss, det löser många problem, säger "Kotte" och Gustafsson som inledde sitt samarbete redan för två år sedan.
- "Kotte" ringde mig för ungefär två år sedan och undrade om jag ville hjälpa honom med hans roadracingkarriär. Jag kände igen hans situation från mina år som elitcyklist (1975-80) där mamma lagade mat och pappa pumpade däcken. Det var något som tilltalade mig, "Kotte" var en talang på väg uppåt vilket gjorde det roligare att hjälpa till, dessutom har jag ett passionerat intresse för motorcyklar, berättar Robert på en presskonferens under torsdagen.
Nu, två år senare, tar "Kotte" ytterligare ett steg i rätt riktning. I och med att Janne "Flash" Nilsson valt att inleda ett samarbete med Kotte" och Gustafsson i Team 69 så blir vägen mot en topplacering i klassen Synsam Trophy något rakare.
- Det här är jätteroligt. Vi kommer att få hjälp med en del praktiska saker som gör att jag kan koncentrera mig på at köra motorcykel istället för att göra massa annat, säger Kotte"
Vad får då Janne "Flash" Nilsson ut på ett samarbete med dessa två herrar?
- Jag ska vara ärlig och säga att jag hade aldrig gått in på den här vägen om "Kotte" inte haft Robert Gustafsson i ryggen, men det var inte det som fick mig att till sist ta beslutet. Det öppnade dörren men i slutändan var det andra faktorer som spelade en avgörande roll. Det är, som Robert sa tidigare roligare att hjälpa en förare som är på väg uppåt än att stötta en som redan är på toppen.
Klassen Synsam Trophy är en cup om åtta tävlingar där den svenska roadracingeliten är samlad. I fjol blev det en blygsam 13:e plats för "Kotte", men i år är det tänkt att 27-åringen ska lyckas nå en mer framskjuten placering.
- I fjol körde jag inte alla tävlingar på grund av ett nyckelbensbrott, men i år planerar jag att köra samtliga race och med de här resurserna blir det mycket lättare att nå en bra placering, säger "Kotte".
Synsam Trophy körs parallellt med STCC och Robert Gustafsson kommer att vara med på sex av de åtta deltävlingarna.
- Det är fullt ös kring oss i depån och det lär inte bli mindre nu när vi kommer att vara med Janne, skrattar "Kotte".
Janne "Flash" Nilsson vågar också han utlova stor underhållning kring Flash Engineerings och Volvos tält i sommar.
- Robert kommer nog inte att stå med pipa och kjol som på TV i depån, men det kommer nog att bjudas på en hel del spex trots det, avslutar han.

02-04-07 Femteplats i Halland för Tim Axelsson
Efter att ha tagit hem den danska vinterserien i motocross så ställdes nu Tim Axelsson från Dals-Ed mot hela den svenska eliten i motocross. Av 40-talet segerhungriga grabbar så körde Tim in på en meriterande femteplats efter dryga 20 minuters ansträngande körning på den tunga sandbanan.
Även om Tim är i god fysisk kondition så sa han att det behövs mera träning för att hänga med på elitnivå. Under sommaren kommer Tim att satsa på Svemo Cup, som är den största tävlingsserien i Sverige. Det är fyra deltävlingar med start i maj. Närmast kommer dock en tävling i Norge.
Bengt-Åce Liljevind

02-04-03 Johan Stigefelt i nytt team i roadracing-VM
På söndag inleds VM i roadracing, dock utan svensken Johan Stigefelt. Den 25-årige smålänningen återfinns således varken i något deltagande Moto GP- (tidigare 500cc-klassen) eller 250cc-team när säsongen rullar igång på japanska Suzuka. Dock står inte "Stiggy" Stigefelt utan VM-kontrakt, utan räknar med att komma till start mitt under säsongen för klassiska tyska MZ i kungaklassen 500cc.
- Jag är kontrakterad som testförare hos MZ som har inlett en långsiktig satsning 500-kubiksklassen i roadracing-VM, berättar han.
Kontraktet, som löper över två VM-säsonger, innebär att Johan inledningsvis ska svara för huvuddelen av fabrikens tester. I testerna ingår även ett antal GP-starter och enligt Johan är det troligt att första "skarpa" start blir i Hollands GP i slutet av juni.
- Tidsplanen ser så ut, men samtidigt måste tekniken fungera, betonar han förhoppningsfullt.
Parallellt med engagemanget hos MZ kommer Johan även att göra fyra inhopp i BMWs Boxer-cup under försäsongen.
- Även om jag inte får vara med från början i VM känns det mycket bra, förklarar han och tillägger att han har möjligheten att hoppa in som reserv hos något annat GP-team innan det officiella uppdraget har börjat hos MZ.
Till denna säsong var Stigefelt erbjuden sits hos Proton i 500cc och Aprilia i 250cc, dock under förutsättning att han kunde ta med sig någon större egen sponsor till teamen. Ett krav som MZ inte haft, utan gärna såg den populäre svensken som en i deras team redan från början utan medhavd sponsorcheck.
MZ presenterar sitt team officiellt senare under säsongen. Utöver Stigefelt återfinns tyske Ralf Waldman och spanjoren José Luis Cardoso i teamet. Waldman och Cardoso är anmälda som officiella VM-förare för MZ.

Motorsport i Värmland