Har Du ett tidningstips
maila till inax@telia.com

Tidningstips 2002


03-03-23 Bräck sexa i kvalet
Kenny Bräck var snabbast i fredagens första träning inför söndagens lopp i Indy Racing League, IRL, i Phoenix. Men i lördagens kval, som ger förarna startpositionerna i loppet, fick Bräck nöja sig med en sjätte plats.
Det är fyra år sedan Bräck tävlade på ovalen i Phoenix.
- Phoenixbanan är lite trixig. Så har det alltid varit. Den kräver en hel del av bilen, sade Bräck efter fredagsträningen.
Läs hela artikeln i
Dagens Nyheter

03-03-23 Bräck ska knäcka ovalen i Phoenix
Kenny Bräck står inför en svår utmaning i söndagens IRL-lopp i Phoenix. Han ska försöka att för första gången ta sig i mål på banan.
På fyra starter där har Kenny Bräck, 37 år i fredags, lyckats med konststycket att syna muren på nära håll i alla fyra kurvorna.
- Ja, jag måste sluta med det där, håller Kenny med om inför säsongens andra IRL-lopp.
Läs hela artikeln i
Dagens Nyheter

03-03-18 Patrik Sandell svängde bäst
I lördag kördes Roratelsvängen i trakterna av Östersunds motorstadion. Tävlingen räknas som en avslutning på vintersäsongen i rally, och många bjuder in sponsorer och vänner som kartläsare i denna tävling.
Men även fast denna tävling inte gäller nåt annat än hedern, så satsas det för fullt på sträckorna. Tre sträckor kördes och denna gång var totalvinnaren inte en fyrhjulsdriven bil, trots att tre sådana startade. Segrade gjorde istället Jämtlands MK:s Patrik Sandell, med Per Larsstrand i högerstolen, i en avsevärt motorsvagare och framhjulsdriven bil.
Läs hela artikeln i
Länstidningen Östersund

03-03-17 Länets förare klart kyligast på SM-isen
Jämtländsk dominans i Volvoklassen bjöds i helgen då de två första finalerna i is-SM kördes i Strömsund. MK Nordjämtens Bengt Emilsson och Offerdals Jan Sundqvist tog varsin seger och andraplats.
Bäckmyrviken strax utanför Strömsund var platsen för årets två första finaler i is-SM för bilar. 44 anmälda i fyra klasser hade letat sig ut på isen för att slåss om åtråvärda SM-poäng.
Klassindelningen är långnabb och kortnabb, vilket står för dubbens längd i däcken, och rallyklassen och Volvoklassen, som kör på vanliga rallyvinterdäck.
Läs hela artikeln i
Länstidningen Östersund

03-03-17 Stark start på is-SM av Jansson
Is-SM för bilar inleddes i helgen med två tävlingar på Bäckmyrviken strax utanför Strömsud i Jämtland.
I klass 1, med långnabb, visade Morjärvs MS Mikael Jansson på en gång att han vill vinna SM-serien i år. Den första finalen tog han hem utan större problem.
Den andra gick dock inte lika bra för honom.
- Jag hade lite dåligt fäste i starten, och när man hamnar bakom och jagar så är det svårt att se nåt. Jag var av på ett ställe också för att det bara var snörök framför mig. Men nu siktar jag på att ta hem serien.
Läs hela artikeln i
Norrländska Socialdemokraten

03-03-17 Motorklubb går framåt
Efter några tuffa år är Mönsterås Motorklubb på fötter igen. Med hjälp av folkrace ska de fortsätta bygga upp en stabil ekonomi. Målet är att kunna anordna en stor rallytävling igen 2008.
Ekonomin i Mönsterås Motorklubb har varit lite sviktande de senaste åren. För ett tag sedan stod klubben i valet och kvalet om de skulle lägga ner.
Men något har hänt; medlemmarna börjar strömma till igen, och den anrika motorklubben ser sig nu fram mot en ljus vår.
Läs hela artikeln i
Östra Småland

03-03-17 Sandell vann Roratel-svängen
Jämtlands Motorklubb anordnade i helgen rallysprinten Roratel-svängen vid Östersunds motorstadion.
- Tävlingen var till största del en PR-tävling för att visa de som inte är så intresserade av rally vad det är och hur det går till, menar Anders Falk.
Tävlingen kördes på tre korta sträckor på motorstadion och runt A4 skogarna utanför Östersund. De korta sträckorna gav personer som vanligtvis inte håller på med rally chansen att sitta med som kartläsare och uppleva tävlingen från insidan av bilen.
Läs hela artikeln i
Östersundsposten

03-03-15 Solberg ønsker Burns velkommen
Petter Solberg og Richard Burns var aldri «gode busser» da de kjørte sammen for Subaru. Nå kan de bli gjenforent.
Burns forlot Subaru-teamet etter at han vant VM-tittelen i 2001-sesongen, og tok over rattet i en Peugeot-bil. I Subaru var han på lag med Petter Solberg, men gode kompiser ble de to aldri. I ettertid har de heller ikke lagt skjul på dette.
Läs hela artikeln i
VG Nett

03-03-13 Familjeföretag med djärva planer på fortsatt expansion
Familjeföretaget Tractive expanderar och bygger nya lokaler för ungefär 12 miljoner kronor.
- Vi har slagit i taket och har svårt att hinna producera allt som vi säljer, kommenterar vd:n Per Johnsen.
Företaget tillverkar betongsågar och borrmaskiner men gör även speciella växellådor för rally- och banracingbilar.
Tractive är mer än tio år gammalt och ägs av Anders och Ingrid Johnsen. Nu har företaget växt ur fastigheten i Alderbäcken och verksamheten kommer att flyttas inom ett halvår till helt nybyggda lokaler på Norra Backa.
Läs hela artikeln i
Dala-Demokraten

03-03-10 Håkan snabbast Västmanland runt
Håkan Johansson, Eskilstuna MK, har fått en flygande start på rallyåret 2003.44-åringen följde upp andraplatsen i Ockelbo förra helgen på bästa sätt.I lördags vann Håkan och kartläsaren Fredrik Jensen Västmanland runt och därmed den andra deltävlingen i Mellansvenska Rallymästerskapet.
- Därmed gick vi upp i totalledning och det känns jättebra, myste
120 förare fanns med i Västmanland runt som avgjordes på snömoddiga vägar med start och mål på Västerås motorstadion.
Läs hela artikeln i
Eskilstuna Kuriren

03-03-10 Håkan övertygar stort på vägarna
Eskilstunaföraren Håkan Johansson fortsätter att köra mycket bra med sin supervassa Mitsubishi. Det blev en klar seger när Västmanland Runt kördes under lördagseftermiddagen.
Att Håkan är på sitt allra bästa åkhumör just nu råder det ingen som helst tvekan om. Efter en fantastisk körning hade han inte några större problem att köra hem totalsegern, och fick därmed revansch på Håkan Waxell, Östhammar, för det var han som var två sekunder snabbare vid förra helgens MRM-tävling.
Läs hela artikeln i
Folket

03-03-10 Mats vann LBC-ruschen
Favoriten och fjolårssegraren Mats Thorszelius, Uppsala vann den 28:e upplagan av LBC-Ruschen i Lima.
Det har blivit Sveriges största vinterrally och nästan hela svenska eliten var på plats.
- Visst siktar jag på att upprepa fjolårssegern men det blir tufft, sa Mats strax före start.
Redan på första specialsträckan tog han en liten ledning men det var på den andra specialsträckan som han kopplade segergreppet efter att den blivande totaltvåan Eddie Hörbing, Degerfors snurrat och tappat cirka 15 sekunder.
Läs hela artikeln i
Dala-Demokraten

03-03-10 För Levins blev inte rallyt vad de hoppats på
För hemmafavoriterna Jan och Birgitta Levin blev inte rallyt vad de hoppats på.
- Det känns bra. Nu gäller det bara att hitta rätta flytet i åkningen, sa Jan minuterna före start.
Men redan på första specialsträckan höll allt på att ta slut. En dryg kilometer före mål gick det för fort in i en kurva och bilen voltade.  
- Vi la oss på taket och skrapade marken som en osthyvel. Det blev mycket snö och is inne i bilen eftersom vindrutan gick sönder. Hjälpsamma människor vände bilen på rätt köl och vi kunde fortsätta även om vi förlorade mellan två och tre minuter, berättar Jan.
Läs hela artikeln i
Dala-Demokraten

03-03-10 Familjen Thorzelius gjorde det igen
Mats Thorzelius, Uppsala, som styrman med hustrun Evelina som befälhavare vid "kartboken" var en vinnande duo vid säsongens sista vinterrally, LBC-ruschen i Lima.
Därmed lyckades Thorzelius upprepa segern från förra året.
-Vi har inte gjort några större missar, egentligen har det varit en alldeles fantastisk dag ute i skogarna här i Lima med perfekta vintervägar, konstaterade Mats som nu också har slagläge på vandringspriset i Limarallyt.
Läs hela artikeln i
Falu Kuriren

03-03-10 Fyra kreativa Litskillar bakom nya "I-Lit-rallyt"
JMK anordnade det första så kallade I-Lit-rallyt i helgen. Rallyt kördes i Lit av den enkla anledningen att fyra kreativa grabbar från Lit anordnade tävlingen.
Kvartetten lyckades sätta flera riktigt bra specialsträckor runt omkring Lit.
Fyrtiotalet förare kom för att slåss om de 10 000 kronor som låg i vinstpotten.  Vann gjorde JMK:s Peter Ågren och Tomas Hammar i sin Mitsubishi Evo 6. Det vinnande paret var också ensamma i sin klass, A-4WD.
Läs hela artikeln i
Östersundsposten

03-03-10 Skön framgång för Saarinen
Efter diverse strul och tekniska problem under tidigare tävlingar i vinter noterade Kvarnvingarnas Jari Saarinen en skön framgång när han blev trea i LBC-ruschen, den tredje deltävlingen i Supermästerskapet.
Lima MS stod för arrangörskapet och bjöd på fjällvägar några mil söder om Sälen. Jari och kartläsaren Jon Magnusson startade lite trevande, men åkte snabbare efter hand. Vann gjorde Mats Thorszelius och tvåa blev Eddie Hörbring.
Läs hela artikeln i
Östgöta Correspondenten

03-03-10 Söderqvist tog i för hårt - tappade en minut
Mats Thorszelius segrade totalt i vinterns sista stora rally, LBC-Ruschen i Lima. Uppsalaföraren skrev marginalen till 22 sekunder före Eddie Hörbing, Degerfors.
LBC-Ruschen var årets tredje deltävling i Supermästerskapet. Nära 200 ekipage kom till start. I tvåhjulsdrivna klassen tog Leif Peterson från Göteborg hem spelet, hela en och en halv minut före Thomas Thunström, Ludvika. Årsundas Tobias Söderqvist var en av de 62 startande A-förarna. Han höll en plats på tio-i-topp inför den femte och sista sträckan. Här gick det dock mindre bra.
Läs hela artikeln i
Arbetarbladet

03-03-10 Spännande EMK-duell i Supermästerskapet
Eskilstuna Motorklubb fick en klassvinnare i Supermästerskapets vinterfinal i rally som avgjordes i Lima under lördagen.31-årige Robert Eriksson snuvade klubbkompisen Rickard Andersson på förstaplatsen sedan han tagit sig förbi på den sista sträckan. - Det här rankar jag som den största framgången för mig, sa Robban som vann den tvåhjulsdrivna klassen för B-C-förare med sin VW Golf.
239 ekipage från hela landet kom till start i LBC-Ruschen som också ingick i Supermästerskapet och Suzuki Cup.
Läs hela artikeln i
Eskilstuna Kuriren

03-03-10 Thorszelius vann LBC-Ruschen i Lima
Uppsalaföraren Mats Thorszelius segrade i vinterns sista stora rallytävling. Mats Thorszelius segrade totalt i vinterns sista stora rally, LBC-Ruschen i Lima. Uppsalaföraren skrev marginalen till 22 sekunder före Eddie Hörbing, Degerfors - med Sten-Ove Olsson från Söderhamn som codriver.
LBC-Ruschen var årets tredje deltävling i Supermästerskapet. Nära 200 ekipage kom till start. Fem sträckor på fina vintervägar mätte tillsammans 8,5 mil.
Läs hela artikeln i
Hälsinge Kuriren

03-03-08 Skoda laddar för ny WRC-attack
Med hjälp av Fabia WRC gör Skoda en seriös satsning mot världsmästartiteln i rally. Nykomlingen har på papperet alla egenskaper som krävs för att lyckas. Det handlar om en skräddarsydd rallyracer som förväntas VM-debutera någon gång i höst.
Trots fyra års WRC-tävlande har Skoda Motorsport fått nöja sig med en och annan ströpoäng i rally-VM. Octavian med sina långa överhäng har helt enkelt inte räckt till i den knivskarpa konkurrensen. Lägg därtill alldeles för dålig tillförlitlighet. Men nu laddar tjeckerna om - och det med besked.
Läs hela artikeln i
Bilsport

03-03-07 Tobias är dalahoppet
230 ekipage kommer till start i årets LBC-ruschen som avgörs i Limaskogarna under lördagen. Rallyt är en av de allra populäraste vintertävlingarna tack vare att det alltid är rejäla och fina vinterförhållanden med riktigt vinterväglag.
Limarallyt är den tredje deltävlingen i Supermästerskapet och nästan hela den svenska rallyeliten finns på plats: De mest namnkunniga är fjolårsvinnaren i Lima Mats Thorzelius i Toyota, Mats Jonsson, Forshaga, i en vass Ford och Eddie Hörbring som leder mästerskapet efter de körda två deltävlingarna.
Läs hela artikeln i
Falu Kuriren

03-03-07 Mikael Johansson vann rally i Quebec
- Det är som om en dröm gått i uppfyllelse - och sedan går vi dessutom och vinner den första deltävlingen. Det är helt otroligt.
Det säger en jublande glad Mikael Johansson efter att ha åkt den första deltävlingen i den nordamerikanska serien i rally i Quebec i Kanada.
Mikael är gympaläraren från Smedjebacken som i elfte timmen fick hoppa in som kartläsare till kanadensaren Patrick Richard i Svenska Rallyt.
Läs hela artikeln i
Dala-Demokraten

03-03-05 220 jobbar för rallyt
LBC-Ruschen i Lima får rekordmånga deltagare i år
Det är tätt med stora arrangemang i Västerdalarna. I helgen arrangeras Limarallyt "LBC-Ruschen" för 28:e gången och årets rally kommer att bli större än någonsin.
För att genomföra ett sånt här arrangemang är det viktigt att det finns många eldsjälar och en väl intrimmad organisation och det har Lima MS lyckats mycket bra med.
Läs hela artikeln i
Falu Kuriren

03-03-04 Succékillen hemma igen
Fredrik Andersson berättar om sin andra raka klasseger i rally-SM
De 50 milen hem från Östersund utvecklade sig till rena triumftåget och det var tätt med gratulanter över mobilnätet.
- Det var så många som ringde att strömmen tog slut i telefonen, konstaterar en smått generad Fredrik Andersson, som i helgen tog sin andra raka klasseger i rally-SM.
Läs hela artikeln i
Falu Kuriren

03-03-03 Hård kamp i Gestrikekannan
Det blev en kamp som hette duga om totalsegern i rallyt Gestrikekannan på lördagseftermiddagen.
Östhammars Mikael Waxell drog till slut det längsta strået, två sekunder före Håkan Johansson, Eskilstuna.
Gestrikekannan bestod av två sträckor som kördes två varv. Start och mål fanns beläget i Järbo, medan sträckorna - tillsammans sju mil - drog fram i Jädraås med omnejd.
Efter det att Gävles Björn Sjunning brutit efter den första sträckan stod kampen helt och hållet mellan Waxell och Johansson. Den sistnämnde toppade i halvtid, men Waxell hade kopplat greppet med en sekund tillgodo inför slutsträckan.
Läs hela artikeln i
Arbetarbladet

03-03-03 Sääv dubbel tvåa i SM-rally
I den första SM-deltävlingen kom han inte ens i mål. Men i den andra fick Per-Arne Sääv revansch. Två gånger om, till och med.
Dubbla SM-poäng räknades i Snow Rally i Östersund och Sääv, tävlande för Västra Östergötlands MK, noterades för dubbla andraplatser efter P-G Andersson i lilla grupp A.
Det gav honom totalt 38 poäng och en rejäl skjuts uppåt i SM-sammandraget, där han nu är fyra, närmast efter Motalakillen Jimmy Joge.
Läs hela artikeln i
Östgöta Correspondenten

03-03-03 När rallyfolket kom blev det fest i Kälom
Med publikplatser som Ögrenstoppen, Ulfgårds hage och Perssonsvyn var det under helgens Snow Rally stor fest i Kälom i Offerdal.Bilarna passerade husknut på husknut när den svenska rallyeliten körde genom byns gårdar.
Många hade sökt sig till byn när rallyeliten gjorde en snabbvistit genom byn. Med välkomsthälsningen "Gör slag i saken, flytta till Kälom" hälsades besökarna välkommen till rallyfesten i lördags.
Läs hela artikeln i
Länstidningen Östersund

03-03-03Äntligen fick Eddie vinna en stor seger
Han har varit på väg många gånger. Men det har aldrig lyckats, inte förrän på lördagen.När SM-deltävlingen Snow Rally avslutades på lördagseftermiddagen stod Eddie Hörbing, Degerfors RC som totalsegrare, nästan två minuter före tvåan Stig-Olov Walfridsson, MK Ratten.
- Skitskönt, var Eddies spontana kommentar.
Den 43-årige brunnsborraren från Karlskoga gjorde debut i SM-sammanhang först ifjol.
Läs hela artikeln i
Länstidningen Östersund

03-03-03 Kälomsträckan blev en riktig succé
Snow Rally blev ett riktigt lyckat arrangemang för Jämtlands MK och Offerdals MK. Enda problemet, den tråkiga avslutningen med avbruten sista sträcka, klarades på ett utmärkt sätt och publiktillströmningen var stor - både på travet och i Kälom.
- Det var nio kilometer från helt perfekt. Men det löste sig bra och gav inga protester. Extra roligt att vi lyckades så bra nu med hela toppen i Svenska bilsportförbundet på plats, sa tävlingsledaren Pontus Sandell.
Läs hela artikeln i
Östersundsposten

03-02-27 1 000 personer får EM-rallyt i rullning
Ett rally gör sig inte själv. Speciellt inte ett rally i storleksordningen av det EM/SM som körs i helgen. Snow Rally Östersund har en stab på över 1000 personer, och de flesta ställer upp på ideell basis.
Mycket planering och förberedelser behövs för att allt ska falla på plats. Och där drar organisationskommitten och tävlingsledningen ett stort lass.
Men trots dessa personers engagemang skulle inget fungera utan hjälp från motorintresserade, andra idrottsföreningar, släkt och vänner.
Läs hela artikeln i
Länstidningen Östersund

03-02-27 Hört från Snow Rally
- Jag har faktiskt skrivit fyra och jag har bara en kvar, så jag är faktiskt ganska stolt över mig själv.
Andreas Holmbom, Jämtlands MK om sina färdigheter med pennan när alla papper ska skrivas in vid anmälan.
- Jag ledde senast när bilen gick sönder, så vi är här för att ta revansch.
Jari Saarinen, MSK Kvarnsvingarna om SM-premiären i Vännäs för två veckor sedan, men som är på plats i Östersund för att visa premiärens segrare, Tobias Johansson, Ludvika MS att detta...var en engångshändelse.
Läs hela artikeln i
Länstidningen Östersund

03-02-27 Offerdalsledning i Vinterserien
På Jämtrallyt som också avgörs samtidigt som Snow Rally Sweden kommer 38 bilar till start. Den nationella tävlingen startar 15 minuter efter EM-rallyt och körs på samma vägar. Jämtrallyt ingår som en deltävling i Svenska Rallyserien och Vinterserien.
Jan Sundkvist, Offerdal, är ett av de starkaste korten i Elit A, han leder Vinterserien med en poäng före Torbjörn Westerlund, Sollefteå och sju före Fredrik Nordin, Härnösand. Titelförsvararen Jocke Hallqvist kommer till start och räknas också som en av många favoriter.
Läs hela artikeln i
Östersundsposten

03-02-27 Spännande comeback och premiär för Ågren
Snow Rally blir jämtens första tävling i fyrhjulsdriven bil
När Peter Ågren, Jämtlands MK, gör comeback i Snow Rally Sweden så gör han det med besked. För första gången sätter han sig i en fyrhjulsdriven bil.
- Det känns lite extra spännande och det ska bli jäkligt kul. Speciellt nu när man även har hemmaplanskänsla, förklarade Peter Ågren.
Peter Ågren sålde sin bil i somras och har inte tävlat sedan dess. Nu har han dock hyrt en bil - en fyrhjulsdriven Mitsubishi Evolution 6 som på Svenska Rallyt i Värmland hade speedway-stjärnan Tony Rickardsson bakom ratten.
Läs hela artikeln i
Östersundsposten

03-02-26 Från isvägar i Värmland till gruset på Nya Zeeland
Mikael får chansen att åka resten av säsongen i rally-VM
I elfte timmen fick han hoppa in som kartläsare till kanadensaren Patrick Richard i Svenska Rallyt.
Nu ligger helt plötsligt hela rallyvärlden öppen för Mikael Johansson, gympalärare på Bergaskolan i Smedjebacken. Nu handlar det inte längre om att halka fram på isiga vägar i snöklädda skogar i Värmland och Dalarna - nu väntar istället grusvägar och hetta i Mexico, Argentina och Nya Zeeland för honom.
- Knappt man tror det är sant, säger Mikael, när DD-sporten får tag på honom på telefon på Heathrow flygplats i London, på väg till Toronto.
Läs hela artikeln i
Dala-Demokraten

03-02-26 Efterlängtad seger för Ingvar Nilsson
Äntligen fick Hällefors-veteranen Ingvar Nilsson komma i mål i norska stortävlingen Rally Finnskog. Tre gånger tidigare har han försökt. Alla gånger har han tvingats bryta.
Men den här gången höll det ända in i mål. Och inte nog med det - tiden räckte dessutom till en seger i standarbilsklassen Volvo Original och en sjundeplats totalt i den nationella tävlingen!
Läs hela artikeln i
Bergslagsposten

03-02-26 Startklart för Mikael Lindqvist nya bil
Vägverket har givit sitt godkännande. Mikael Lindqvist får tävla med sin nya Ford.
Premiären blir i SM-deltävlingen i Östersund, som inleds på fredag.
Det var tänkt att han skulle ha kört SM-premiären, för drygt en vecka sedan, med nya värstingbilen. Men, Vägverket satte stopp och "Linkan" tvingades starta i Vännäs med den bil han tävlade i förra året.
Problemet är löst nu och det ger bröderna Lindqvist (har brorsan Mats som kartläsare) chansen att konkurrera med de allra bästa. Mikael har bara hunnit testa bilen, Ford Escort WRC, vid ett tillfälle och därför blir testerna i Östersund viktiga.
Läs hela artikeln i
Norrköpings Tidningar

03-02-26 Däck med drag för Huovinen
Däcken har ställt till det för Timo Huovinen under hösten och vintern.
Det har gått så himla dåligt. Nu testade jag olika däck i helgen och jag tror mig veta varför det inte har stämt för mig, säger Timo.
Sträcka ett och fyra i helgens RM-del tävling i Söderhamn körde Finspångs MS-föraren på nya, något annorlunda, däck medan sträcka två och tre avverkades med de gamla vanliga.
Resultatet var tydligt.
Läs hela artikeln i
Norrköpings Tidningar

03-02-25 Superlöftet till STCC
Picko Troberg slog på stort när teamet presenterades i går. Han hade hyrt Globen, där förarna kom inkörande på isen. Podium Racing deltar med två bilar i både STCC respektive GT-klassen.
Ut ur Seaten klev Robin Rudholm, 24 år, och Johan Stureson, 29. Duon som kör Porsche i GT är Tomas Nyström, 29, och Djon Clausen, 47.
Största överraskningen är utan tvekan Rudholm, som aldrig tidigare tävlat i standardvagn. I fjol körde han formel Renaulti England (tolva totalt) innan han imponerade genom att bli trea i den brittiska vinterserien i höstas i formel 3.
Läs hela artikeln i
Svenska Dagbladet

03-02-25 Nicklas i mästarbil
Karlsson från Valla tar över efter Roberto Colciago i Audi
Nu är det klart - Nicklas Karlsson rattar en mästarbil. Vallaföraren har skrivit kontrakt med Audi och ersätter italienaren Roberto Colciago som de två senaste åren stått som slutsegrare i STCC-serien.
- Det här känns otroligt roligt, säger Nicklas Karlsson.
Under måndagen sa Nicklas som det var - det blir Audi kommande säsong.
Läs hela artikeln i
Katrineholms Kuriren

03-02-25 STCC nästa för Rudholm
Raka vägen till formel 1 har alltid varit drömmen för Robin Rudholm. I går svängde vägen. I dag tar karriären ny fart. STCC och Podium Picko Troberg Racing är racingstjärnans nästa adress.
STCC och Seat nästa för Robin Rudholm.- En ny utmaning, det känns jätteroligt, säger Rudholm per telefon från bilen.
Han är på väg hem från en presskonferens i Globen, Stockholm. Berättar om många höjda ögonbryn när det nybildade teamet presenterade vilka två som kommande säsong skall ratta Seat-bilarna.
Läs hela artikeln i
Borås Tidning

03-02-25 Förarduo vid ratten för Podium Racing
Robin Rudholm och Johan Stureson är duon som kommer att köra för det Svenska stallet Podium Racing i säsongens STCC-serie. Förarna, som presenterades på en presskonferens i måndags, kommer att sitta i stallets Seat Tolero bilar.
24-årige Robin Rudholm blev svensk- och nordisk mästare i Formel Ford 1999 och körde Engelska vinterserien i Formel 3 förra året. Han ser inte återkomsten till de Svenska racingbanorna som slutet på Formel satsningen.
Läs hela artikeln i
Dagens Nyheter

03-02-25 På väg mot rallyns finrum
De stötte på varandra i slalombacken när båda tränade och tävlade för Tunafors SK i Eskilstuna.Nu, drygt tio år senare, är de ett par i en rallybil. Per Göthberg kör och Robert Eriksson läser kartan.
- Vi tänker göra en storsatsning 2003, konstaterar Göthberg som kört rally sen 1993.
Det innebär bland annat att Göthberg/Eriksson tänker köra årets alla SM-deltävlingar. Eskilstunaduon var med i premiären i Vännäs nyligen. Visserligen körde de av och förlorade tid. Men i Renault Clio cup som kördes samtidigt som SM kom de i mål som femte ekipage.
Läs hela artikeln i
Eskilstuna Kuriren

03-02-24 Han kan än - "Eken" Johansson
Vid 54 års ålder kan Erik "Eken" Johansson från Gubbo fortfarande hantera en rallybil. I helgen vann han två sprintracetävlingar i sin vassa Subaru Impreza, dels i Falun dels i Smedjebacken.
- Det är lagom att köra lite tävlingar i närheten då slipper man ta in på hotell, sa "Eken" och skrattade efter målgången i Smedjebacken.
Vid sin sida hade han blott 15-årige kartläsaren Robert Nyström.
Läs hela artikeln i
Falu Kuriren

03-02-24 Rudengren nia efter imponerande insats
Johan Rudengren, Eskilstuna Motorklubb, svarade för en mycket övertygande styrning när den andra av tre deltävlingar kördes i norska Kongsvinger under dagarna två.
Det blev en niondeplats i klassen av de 30 startande, samt en 16:e totalt av de 145 förarna som rullade av startrampen utanför rådhuset i Kongsvinger för att köra rally Finnskog - som även var ett EM-rally.
Redan under fredagskvällen lyckades Johan, med sin inhoppande kartläsare Håkan Larsson, Eskilstuna, köra till sig en åttonde placering i klassen.
Läs hela artikeln i
Folket

03-02-24 Grånade veteraner med skönhet och nostalgi visade hög klass
"Roten" i en Lotus-Cortina snabbast i veteranklassen.
Grånade gentlemän i maskiner från en svunnen tid. Veteranklassen hyser massor av nostalgi - men även bilåka på hög nivå.
Förarna ska vara minst 40 år fyllda. Bilarna får nyast vara av 1965 års modell. De måste dessutom trimmas efter de regler som gällde vid den tiden.
Museiföremål? Glöm det. Här satsas lika hårt som i övriga klasser!
Läs hela artikeln i
Hälsinge Kuriren

03-02-24 Sjunning tvåa i Söderhamn
Björn Sjunning tog andraplatsen i fyrhjulsdrivna klassen i Faxerundan, som kördes i skogarna runt Söderhamn. Gävleveteranen hade en minut och sju sekunder fram till segrande Robert Johansson, Ljusdal.
Faxerundan var årets första deltävling i det nya riksmästerskapet för Grupp H-bilar (Bergslagsrallyt i början på januari ströks efter en dödsolycka).
Tävlingen innehöll fyra sträckor på tillsammans drygt fem mil. Robert Johansson visade redan i ett tidigt skede vart skåpet skulle stå. Han toppade från start till mål. Björn Sjunning var lika säker tvåa.
Läs hela artikeln i
Arbetarbladet

03-02-24 Rally i Turkiet trots hot om krig
Två svenska rallyförare startar i JVM-rallyt i Turkiet nästa vecka. Oroliga för krigsrisken i grannlandet Irak?
- Fia har inte sagt något om att tävlingen är i fara, säger favorittippade Daniel Carlsson.
Internationella förbundet, Fia, räknar med att både WRC-tävlingen och JVM körs som planerat i närheten av Antalaya i södra Turkiet på fredag - trots den överhängande krigsrisken i Irak.
- Ingen från Fia säger att det ska vara några problem med tävlingen, det finns inga orosmoln som jag känner det, säger Daniel Carlsson, Säffle och fortsätter:
Läs hela artikeln i
Göteborgs Posten

03-02-24 Robert snabbast i Faxerundan
Veteranen från Ljusdals RC skåpade ut motståndet i rallytävlingen Faxerundan. Storpublik längs banan njöt av både sol och körning.
Robert Johansson skåpade ut motståndarna i Faxerundan, årets första RM-deltävling i rally. Järvsöföraren toppade tävlingen från start till mål och skrev segermarginalen till halvminuten före Skepptunas Carina Hermansson.
Läs hela artikeln i
Hälsinge Kuriren

03-02-24 Thunström tvåa i Faxerundan
Robert Johansson, Ljusdal, och Leif Peterson, Göteborg, vann var sin Grupp H-klass när det nya riksmästerskapet i rally inleddes med Faxerundan i Söderhamn i lördags.
Bäste dalaförare blev Thomas Thunström, Ludvika, med en andraplats i tvåhjulsdrivna klassen.
Efter det olycksaliga Bergslagsrallyt (som fick avbrytas efter dödsolycka) var det nu dags för RM-premiär. Faxerundan innehöll fyra sträckor på tillsammans drygt fem mil.
Läs hela artikeln i
Dala-Demokraten

03-02-22 Alx har klart med nytt kontrakt
Nu är det klart! Alx Danielsson tecknar ett flerårskontrakt med samme manager som tog Anthony Davidson hela vägen från karting till Formel 1 - Didier Stoessel.
Avtalet innebär att Alx i år kommer att köra det brittiska Formel Ford-mästerskapet för Ray Sport och dessutom få möjlighet att göra ett antal Formel 3-tester som en förberedelse inför nästa säsong.
 - Jag är jätteglad för det intresse Didier har visat för mig. Det är egentligen nu min internationella karriär startar, säger Alx.
Läs hela artikeln i
Länstidningen Östersund

03-02-20 Rallyt - vid sidan av vägen
Rally - så mycket mer än bara vrålande motorer och vansinnesfärder på småvägar. Gemenskap, problemlösning, hopp och förtvivlan är väl det mest påtagliga för en oinvigd bektraktare.
I lördags kördes Örnskölden i terrängen runt Gideå och Flärke. Team Kroksta hade med två bilar. Mats Westman har satsat på en ny bil. I oktober började man och sedan dess har Golfen förvandlats från en vanlig bruksbil till ett vrålande krutpaket med 175 hästar under huven. I lördags var det examen. Den stora frågan var: Hur funkar den i ett rally?
Läs hela artikeln i
Örnsköldsviks Allehanda

03-02-20 Faxerunda och RM i Söderhamn
Hela 135 förare är anmälda till årets upplaga av rallytävlingen Faxerundan. Faxerundan till helgen blir en kanontävling. Det ser bra ut inför Faxerundan den 22 feb. När anmälningstiden gick ut var 135 förare från hela landet anmälda.
Tävlingen gäller Riksmästerskapen i rally - en serie som för första gången avgörs i egna tävlingar. Totalt handlar det om tre olika mästerskapsklasser - fast i varje klass tävlar man med olika typer av bilar.
Läs hela artikeln i
Hälsinge Kuriren

03-02-20 Folkracebanan räddas via mer klubbsamarbete
Möre MK har bildat kartell med Karlskrona AK om Törnerydsbanan. De båda klubbarna ska i fortsättningen öka samarbetet på folkracesidan.
- Vi var tvungna att hitta en ny lösning. Möre MK är en liten klubb och vi har fått svårare och svårare att hitta funktionärer, säger Lennart Svensson i klubben.
Han berättar vidare att klubbarna haft ett visst samarbete sedan en tid tillbaka, men att man nu tar ett steg ytterligare för att kunna bibehålla och förhoppningsvis utveckla folkrace med ännu flera utövare och funktionärer.
Läs hela artikeln i
Östra Småland

03-02-20 Humbosprinten körs trots litet startfält
På söndag kommer Bärke MK att köra Humbosprinten i rally trots att det är få anmälda, för närvarande ett 25-tal.
- Vi bedömer det som dyrare att ställa in än att köra, säger Johnny Hammarbäck i klubbledningen.
De som kommer till start bjuds på en mil mycket fin vinterväg. Det var under stor vånda som Bärke MK tog beslut om att arrangera Humbosprinten från början.
Läs hela artikeln i
Falu Kuriren

03-02-20 Världens snabbaste skidåkare
Världens snabbaste skidåkare? Lätt. Per Elofsson, 250 km/tim. I morgon går han in i VM. Distansen är 15 kilometer klassisk stil, där han är regerande världsmästare. Men den här gången, efter en försäsong som förstördes av sjukdom, är Elofsson mindre favorittippad än vanligt.
I höstas tillbringade han nog fler timmar i garaget än i skogen. Men så finns det också annat än Mühlegg i en sugande OS-backe som gör Elofsson knäsvag.
Läs hela artikeln i
Expressen

03-02-18 Holmbom & Salomonsson länsbäst i SM-premiären
Det blev till slut Andreas Holmbom och Mikael Salomonsson, Jämtlands MK som lyckades köra in som bästa jämte när premiären i årets SM-rally avgjordes i Vännäs under den gångna helgen.
Finfin körning tog dem till slut mot en sjunde plats i klassen, N2 och en mycket fin andraplacering i den Peugeot-cup som ingick i tävlingen.
Läs hela artikeln i
Länstidningen Östersund

03-02-18 "Övningskörning" för sportlovslediga
- Jätteroligt, jag funderar på att sommarjobba ihop till en folkracebil, säger Mattias Stolt.
Mattias Stolt, som går på Skogstorpsskolan, tog sig i går till folkracebanan vid Ekeby.
Där ordnade Eskilstuna Motorklubb, EMK, en annorlunda sportlovsaktivitet, den som ville fick prova på att köra folkracebil.
Motorklubben ställde upp med bilar, lånade ut nödvändig säkerhetsutrustning, som flamsäker overall och hjälm, och instruktörer informerade om vilka regler som gäller för att det hela skulle gå säkert till.
Läs hela artikeln i
Folket

03-02-18 Helghe i en klass för sig
Gunnar Helghe som tävlar för Säter stod i en klass för sig och vann lördagens folkrace på Bullsjöns is i Malung.
Gunnar vann inte bara A-finalen. Han segrade även i alla sina tre kvalheat. I A-finalen tog han starten och höll sedan undan till en säker seger.
Det var ett 50-tal som kom till start och publiken fick se flera hårda dueller. I kvalheten rullade två bilar utan att någon skadade sig.
Läs hela artikeln i
Dala-Demokraten

03-02-18 Ågren in i hetluften - i Rickardssons bil
Alltför länge har rally-Jämtland längtat efter någon som är redo att konkurera med värmlandsförarna om pallplatser i den fyrhjulsdrivna klassen, N4.Och äntligen tycks lösning på detta "problem" vara här.
Killen som kan komma att göra satsningen som rallylänet väntat på är inte helt oväntat Peter Ågren, Jämtlands MK, som i Snow Rallyt om två veckor är anmäld i den kanske konkurensmässigt tuffaste av alla SM-klasser.
Inför Snow Rally nästa veckoslut såg det annars länge ut som om antalet hemmaförare i de fyrhjulsdrivna klasserna skulle bli lika med noll.
Läs hela artikeln i
Länstidningen Östersund

03-02-17 Rudengren avancerade
Johan Rudengren var inte nöjd efter fredagens specialsträckor i Rally Vännäs.Men Eskilstunaföraren lät gladare då han i går summerade tävlingen.- Jag ville bli bland de fem främsta i klassen (stora grupp N). Något jag lyckades med, konstaterade Rudengren efter hemkomsten till Hållsta. Johan låg åtta efter fredagen.
I lördags körde han upp sig tre placeringar, bland annat tack vare att några konkurrenter tvingades bryta. Ledande Kenneth Bäcklund återfanns bland SM-premiärens "olycksbarn".
Läs hela artikeln i
Eskilstuna Kuriren

03-02-17 Stefan höll för trycket
Hössjö-sonen Stefan Jonsson regerar i Rally Vännäs. Inför tusentals jublande hemmafans vann han Lilla Grupp A för andra året i rad.
- Otroligt skönt att vinna på hemmaplan. Det är något alldeles extra, jublade den regerande svenske mästaren.
Som regerande svensk mästare och dessutom rattandes på hemmaplan fick Vännäs MK:s Stefan Jonsson finna sig i att vara favorit i Lilla Grupp A, eller F 2-klassen som den numera heter.
Läs hela artikeln i
Västerbottens Folkblad

03-02-17 Sjöberg i egen klass
Rallytävlingen Örnskölden genomfördes på lördagen i trakten runt Gideå och blev en mycket lyckad tillställning, både sportsligt och publikt. Det var också rekordmånga hemmaåkare i startfältet.
Bäst var Patrik Sjöberg från Örnsköldsviks Rally Klubb. Han vann både sin egen klass och stod som totalsegrare i Örnskölden.
- Det gick jättebra, sa han efter tävlingen när han mottagit sina pokaler.
Läs hela artikeln i
Örnsköldsviks Allehanda

03-02-17 Sekundstrid i Gnarp
Viktigt att hålla redan på klockan under en rallytävling. Rally handlar om planering in i minsta detalj och det gäller att hålla reda på sekunderna.
En rallytävling handlar inte bara om att köra fort. Det ligger mycket planering och synkronisering bakom varje liten tävling. Och det fick HT:s utsända lära sig när Gnarpstrofén avgjordes i söndags. Och bland det viktigaste är att hålla reda på klockan. Alla måste veta exakt hur mycket klockan är. Inte bara tidsfunktionärerna, det är lika viktigt att serviceteamen och framför allt kartläsarna har koll på klockan.
Läs hela artikeln i
Hudiksvalls Tidning

03-02-17 Bilproblem stoppade Thorzselius
När två sträckor återstod av den första SM-deltävlingen i rally i Vännäs hade Almunge MK:s Mats Thorszelius segerläge. Men då, efter drygt halva den näst sista sträckan, stannade bilen och publiken fick hjälpa till att skjuta igång den.
Mats slutade klassfemma. I stället blev SMK Uppsalas Dick Wicksell bäste upplänning med en andraplats i klassen.
Läs hela artikeln i
Upsala Nya Tidning

03-02-17 Drömstart för Tobias i ny bil
Ludvika MS:s Tobias Johansson åkte till första SM-deltävlingen i Vännäs för att testa sin nya bil - en Toyota Corolla WRC.
Han återvände hem som segrare i rallyt.
- Vet faktiskt inte riktigt hur det gick till. Det var ju min första start med Toyotan, så det borde inte ha gått så bral, säger Tobias.
Läs hela artikeln i
Falu Kuriren

03-02-17 Stor dalahelg i Vännäs
Tobias Johansson vann direkt med nya WRC-bilen
Vilken helg det blev för Dalarna och speciellt Ludvika MS då den första deltävlingen i rally-SM kördes i Vännäs.
Vilken debut det blev för Tobias Johansson i sin nya Toyota Corolla WRC. Tobias vann inte bara Stora Grupp A - han vann också rallyt totalt.
Klubbkamraten i Ludvika MS, Fredrik Andersson i en Renault Clio var i ledningen från den första sträckan i fredags till den sista i lördags och vann Lilla Grupp N mycket övertygande.
Läs hela artikeln i
Dala-Demokraten

03-02-17 "Steckas" revansch
Stig-Olov Walfridson totaltvåa och grupp N-segrare i SM-premiär
En efter en föll Värmlands rallyvärstingar bort i Rally-SM premiären i Vännäs. Både Mats Jonsson och Eddie Hörbing tvingades bryta.
Men Stig-Olov Walfridson höll diustansen ut.   Eddie Hörbing, Degerfors, såg ut att köra mot seger, men med två sträckor kvar råkade han ut för motorproblem och tvingades bryta. Samma för Forshagas Mats Jonsson som fick stopp en sträcka innan och försvann. Det var inledningen på en dramatisk upplösning där överraskande junioren Tobias Johansson, Ludvika i sin WRC-debut stod överst på prispallen.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-02-17 Joge trea och sexa i nya bilen
En sjätteplats i lilla grupp A-klassen. Det blev Motalakillen Jimmy Joges facit i SM-premiären i rally i Vännäs.
- Jag är ganska nöjd, vi har lärt oss mycket om bilen. Det är alltid en omställning att få in alla inställningar som du vill ha det. Körsättet blir också helt annorlunda, sa Joge efter debuttävlingen i sin nya Peugoet.
Han blev trea i F 1-klassen, sexa i lilla grupp A och 32:a totalt i rallyt. Närmast väntar andra SM-deltävlingen, i Östersund om två veckor.
Läs hela artikeln i
Östgöta Correspondenten

03-02-16 Hörbings segerplaner i SM-rallyt gick upp i rök
Eddie Hörbing, Degerfors RC, såg länge ut att kunna spåra SM-rallyt i Vännäs från start till mål. Men när två sträckor återstod tvingades Eddie ge upp i sin WRC-Ford.
- Motorn tappade kompression och kraft. Kupén fylldes med rök, berättar Eddie.
Under lördagsetappen pendlade Eddies försprång mellan 7 och 15 sekunder - först till värmlänningen Mats Jonsson, sedan till Mats Thorszelius, Uppsala. Men efter nio sträckor bröt regerande mästaren Jonsson. Hans WRC-Ford stannade på sträckan.
Läs hela artikeln i
Nerikes Allehanda

03-02-16 Sundsvallsförare vann premiären av rally-SM
I fjol avslutade SMK Sundsvalls Tobias Lindström SM-serien i rally med en seger. I år hängde han på segertåget och inledde årets SM med en ny seger i underklassen i lilla grupp N.
- Jag har fått lite rutin och kan fokusera mig mer på körningen nu. Det gick bra på varje sträcka, jag ledde genom hela tävlingen, säger Lindström.
Läs hela artikeln i
Sundsvalls Tidning

03-02-14 Joge laddar om i Vännäsrallyt
Det är mycket rally nu för Jimmy Joge från SMK Motala. Förra helgen Svenska rallyt och i kväll startar årets första SM-rally då Vännäs utanför Umeå står som värd för den första av fem deltävlingar.
Jimmy Joge debuterar i Super 1600 klassen F 1 (0-1 600 cc) i sin Peugeot. I SM slås den klassen ihop med F 2 (1 600-2 000 cc).
I går hade han och kartläsaren John Stigh chansen att testa den nya bilen.
- Det har gått bra. Vi har kört ungefär två mil på en avlyst väg idag och testat lite olika inställningar på bilen och nu känns den riktigt bra.
Läs hela artikeln i
Östgöta Correspondenten

03-02-14 Åksugen Rudengren drar till Vännäs
På fredag och lördag körs rally Vännäs ett nationellt rally som ingår i Svenska Bilsportsförbundets öppna mästerskap för de internationella klasserna och junior-SM samt Peugeot cup.
Det är bara en vecka sedan det Svenska rallyt avslutades med en jättesuccé både publikt och rent sportsligt sett.
Rally Vännäs är en tvådagarstävling med start på fredagskvällen då förarna får ta del av fyra mycket tuffa specialsträckor. Redan tidigt på lördag morgon körs de åtta återstående.
Läs hela artikeln i
Folket

03-02-14 Tobias tar klivet in i tuffaste rallyklassen
I dag startar årets första tävling i rally-SM. Det är Vännäs motorklubb som arrangerar Rally Vännäs och hela svenska eliten finns på plats.
Det blir den första tävlingen för Tobias Johansson, Ludvika MS, i den Toyota WRC som han ska köra denna säsong.
Han har inför tävlingen varit i trakterna kring Vännäs och testat bilen. Till hjälp har han haft bland annat Thomas Rådström.
Läs hela artikeln i
Falu Kuriren

03-02-14 Krigsrisk skrämmer inte Carlsson
Det turkiska VM-rallyt ska köras som planerat om två veckor - trots att kriget då kan rasa i grannlandet Irak och att turkiska baser kommer användas för attackerna mot Saddam Hussein. 26-årige Daniel Carlsson, som imponerade stort i Monte Carlo-rallyt innan han åkte fast i en fartkontroll (!) och tvingades bryta, tvekar inte att åka.
- Nej, FIA (det Internationella bilsportbörbundet) har bedömt att det inte ska vara farligt. Jag litar på deras omdöme, säger Daniel som är ute efter segern i junior-VM-klassen i sin Suzuki.
Läs hela artikeln i
Svenska Dagbladet

03-02-14 Mästar-Mats på plats inför SM-rallyt
Värmlänningen Mats Jonsson har en stor erfarenhet av SM-rallyn i Vännässkogarna. I fjol vann han!
- Då stämde det riktigt bra, minns Mats som i år rattar en ny Ford Escort Cosworth WRC med vilken han bara kört två tävlingar.
- Den fungerar inte hundraprocentigt ännu.
Forshagaföraren Mats Jonsson är en riktig veteran i rallybranschen och om det för tiotalet år sedan handlade om en del internationella svängar så är det numera nästan uteslutande på svensk mark han framträder.
Läs hela artikeln i
Västerbottens Folkblad

03-02-14 Waldegård siktar på poäng i SM-premiären
I kväll startar årets första SM-deltävling i rally i Vännäs utanför Umeå. På startlinjen i grupp N står Mathias Waldegård i sin Mitsubishi Lancer Evo 6.
- Jag har inga högre förväntningar, för jag har bara kört två tävlingar på sex månader, säger Mathias, när NT besöker honom kvällen före avresan i onsdags.
Läs hela artikeln i
Norrtelje Tidning

03-02-13 Hörbings SM-premiär i fara
Eddie Hörbings SM-premiär i Vännäs är i farozonen. När Degerforsföraren i måndags plockade i sär växellådan på sin Ford Escort WRC upptäckte han att oljepumpen var defekt.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-02-12 Funderingar vid skrivmaskinen
I veckan har jag än en gång fått tillfälle att följa Svenska Rallyt, eller rättare Uddeholm Swedish Rally som nu är det officiella namnet på Sveriges största idrottsevenemanget. Pengar, sponsring och marknadsföring tenderar att bli viktigare än själva tävlandet även inom bilsporten.
Bilrally var tidigare en svensk paradgren där blågula förare ofta stod överst på prispallen. Erik "Karlsson på taket", Stig Blomqvist, Björn Waldegård och allt vad de nu heter var namn som nämndes med stor respekt i rallykretasar.
Läs hela artikeln i
ST Tidningen

03-02-12 Banchefen har läget under kontroll
Banchefen Paul Näslund har bråda dagar inför kommande veckosluts Rally Vännäs.
- Men vi har läget under kontroll, jag är inte orolig, menar Paul, funderar och tillägger:
- Om det nu inte börjar trilskas och komma rejält med drivsnö här under de sista dagarna.
Paul Näslund är en veteran i Vännäs MK, men efter att själv ha varit aktiv och tävlat under 1970-talet tog han ett långt uppehåll från allt vad motorsport hette.
Läs hela artikeln i
Västerbottens Folkblad

03-02-12 Ställer in
SMK Hedemora ville i år göra ett försök att väcka liv i sin anrika rallytävling Masnatta, till att börja med som en lokaltävling.
Men intresset var för dåligt. Anmälningarna var få och därför har klubben beslutat att ställa in tävlingen, som var tänkt att avgöras nu på lördag.

Läs hela artikeln i Falu Kuriren

03-02-12 De vill upp på pallen
Stig Björkman och Håkan Palm varvar upp inför den första SM-deltävlingen i rally
Per Svan har ställt in tävlingsbilen i lagår´n. Men en annan Djuråskille står beredd att ta över på rallyvägarna.
- Första SM-deltävlingen körs i helgen och målet är prispallen i lilla grupp N-klassen, säger Stig Björkman, 28.
Efter att ha kört på SM-nivå sedan 1998, med uppehåll 1999 på grund av en diskbråcksoperation, satsar Stig för att nå Sverigetoppen.
Läs hela artikeln i
Falu Kuriren

03-02-12 Avslaget rally!
Årets Svenska Rally var nog väldigt bra arrangerat, bra vinterrally och troligen väldigt bra förare och bilar. Men spännande - never! Det var ungefär som om favoritlaget i fotboll skulle leda med 6-0 i halvtid och sedan bara försvara sin ledning och vinna med 8-1. Men ingen skugga faller på segraren Magnus Grönholm, han var en värdig segrare för han var den bästa chauffören, hade bästa bilen och skickligaste serviceteamet.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-02-12 Tommy Rustad gör come back i STCC
Norske racerstjärnan Tommy Rustad gör come back i STCC. Han har kontrakterats av Opel Team Sweden som gör en storsatsning med målet att vara med och fightas om slutsegern.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-02-11 Sjuhäringar vann i VM-rallyt
Vilken premiär det blev för Bosse Holmstrand från Hudene. VM-seger i första tävlingen med Kenneth Bäcklund. Och som inte det räckte: de blev bästa svenska ekipage totalt.
Stig-Olof Walfridsson fick stå vid sidan av vägen sedan hans motor rasat och se teamkamraten Bäcklund susa förbi mot segern.
- Jag vet hur Stig-Olov känner sig, för jag har flera gånger varit i samma situation, berättar Bäcklund. Jag blev faktiskt lite chockad och kom helt ur rytmen när jag såg "Stecka" stå vid vägen.
Läs hela artikeln i
Borås Tidning

03-02-11 Nu drar säfsingarna åt skogen
Tänk att man skulle bli rallyreporter.
En och annan i bekantskapskretsen uppfattar det nog som om redaktionsledningen har satt bocken till distriktsmästare, eller vad det heter.
Men spännande var det att stå där och frysa och titta på vrålande och rullande anslagstavlor.
Läs hela artikeln i


03-02-11 Finnomenala Marcus
Att det gick som på räls för Marcus Grönholm i Svenska Rallyt är väl kanske att överdriva.
Men efter en sekundförlust på första sträckan i fredags, vann han sträcka efter sträcka, och ledningen blev bara större och större.
Till slut hade Grönholm vunnit årets rally med 50,8 sekunder.
- Visst har det gått hyggligt, säger Grönholm, som inte är någon vän av stora ord.
Läs hela artikeln i
Mora Tidning

03-02-11 Sällsynta men glada
Två daladeltagare tog sig i mål i Svenska Rallyt - och både Tony och Mattias var nöjda
Det är svårt att säga vem som såg mest belåten ut efter Svenska Rallyts målgång på söndagen - N4-trean Mattias Ekström, N4-sexton Tony Rickardsson eller bilutlånaren Fredrik Eljas, som fixat bilarna åt de två.
Alla tre sken som solar i dimman vid Hagfors flygfält.
Läs hela artikeln i
Mora Tidning

03-02-11 Tony Rickardsson nöjd med rallydebuten
Tony Rickardsson och förgyllde Svenska rallyt alla tre dagarna och körde in på 40:e plats - en godkänd debut. Målet var ju att inte bli dyngsist, så som debutrally får man inte klaga alls det här var långt över målsättningen.
-Vi hade hoppats att vi inte skulle bli kallade brevbärarna, haha.
Men du var bara elva minuter efter ex-världsmästaren Stig Blomqvist.
Läs hela artikeln i
Expressen

03-02-11 Dyster lördag för Tobias
Om fredagen var en framgångsrik dag i Svenska Rallyt för Ludvikakillen Tobias Johansson, blev lördagen en dyster dag, som slutade med att Tobias fick bryta.
Eländet började redan på lördagens första specialsträcka, den drygt fyra mil långa Granberget 2.
- Jag fick punktering. Vi hade en mil kvar cirka, när högra framhjulet punkterade, suckade Tobias när han nådde servicen.
Läs hela artikeln i
Mora Tidning

03-02-11 Mattias är rallyts stora överraskning
Det var Marcus Grönholm som stal showen i Svenska Rallyt.
Överraskningen - den svarade Mattias Ekström för. Trots att Mattias inte kört en rallytävling på tre år så fick han kliva upp på prispallen i grupp N.
- Skitskönt, var hans första kommentar vid målet i Hagfors.
Han blev trea - och det var en prestation av Avestakillen. För på startlinjen fanns hela världseliten i klassen i och med att tävlingen ingick i VM. Det var många som var imponerade.
Läs hela artikeln i
Dala-Demokraten

03-02-11 Rallyt kom till Fredriksberg
En karavan av bilar letade sig tidigt på lördagsmorgonen upp mot Fredriksberg. För de som hittade "sin" kurva på Fredriksbergs sträcka åtta blev det en besvikelse då den avbröts efter en olycka.
Det gällde då att hålla humöret uppe och bege sig till Lejensträckan.
Polisen fanns efter vägarna och var inte nöjda med hur trafikanterna skötte sig.
Läs hela artikeln i
Dala-Demokraten

03-02-11 Årets rally var rena gäspningen
En stor gäspning. Det är svårt att beskriva årets Svenska Rally på något annan sätt.
Marcus Grönholm dominerade totalt - precis som vanligt. Några snabba sträckor i början, ledning med runt halvminuten och sen två dagars bevakning. Att han använde sig av samma segerkoncept som tidigare år gjorde inte tävlingen mer dramatisk. Tvärtom.
Zzzzzz. Men vem ska man klandra?
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-02-11 Håll ut - det finns hopp för Sverige
Finlands motorsportsak är vår - och Norges och Estlands. Men håll ut. Våra grannars belägring av Svenska rallyt kommer att ta slut.
Någon vecka före jul kom tre svenska rallytalanger på studiebesök till mig på Expressens redaktion i Stockholm. Oscar Svedlund, Tobias Johansson och Jimmy Joge snackade bilar, rally, massmedia och framtid.
Läs hela artikeln i
Expressen

03-02-11 Lagens strängaste straff
Rallyföraren dömdes till 6 års fängelse och 30 miljoner i skadestånd
Det blev lagens strängaste straff för den värmländske rallyföraren som åtalats för spritsmuggling. Karlstads tingsrätt dömde honom till sex års fängelse. Han ska dessutom betala 30 miljoner kronor till staten.
En dom som åklagare Ulf Forsberg på det hela taget är nöjd med.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-02-11 Svenska Rallyt ska jobba vidare med säkerheten
Folk behöver inte betala för att se rallybilarna susa förbi i skogen. Det berättade VF-sporten i fredags.
- Vad jag har förstått verkar i stort sett alla ha betalt. Folk vill ha kvar rallyt i Värmland och är beredda att betala för det, säger Svenska Rallyts tävlingschef Bertil Klarin.
Ytterligare en upplaga av jättearrangemanget Svenska Rallyt kan läggas till handlingarna. Ett lyckat rally enligt Bertil Klarin.
- Vi har fått bra reaktioner från alla håll.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-02-11 Polack riskerar diskning - Blomqvist kan vinna Svenska Rallyt
Polacken Janusz Kulig var snabbast av de förare som deltar i VM för grupp N-bilar i Svenska Rallyt. Men nu är det inte säkert att han får behålla sin seger. Efter tävlingen kontrollerades Kuligs Mitsubishi och då upptäcktes det att svänghjulet i motorn inte överensstämde med reglerna.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-02-11 Favoritfall i Påverundan
Favoriten Dick Larsson, Rasbo, försvann på den tredje sträckan i rallyt Påverundan efter en avåkning. I stället gick totalsegern till Östhammarsföraren Mikael Waxell i årets andra DM-deltävling i Uppland.
Sex sträckor ingick i Påverundan, som kördes på lördagskvällen. Start och mål var förlagt till Örbyhus.
Dick Larsson var tveklöst lågoddsare i fyrhjulsdrivna klassen, men det var Micke Waxell som började bäst. På den första sträckan var han sex sekunder före "Dicken" och toppade även sträcka två, nu med tre sekunders marginal.
Läs hela artikeln i
Arbetarbladet

03-02-10 Kung Grönholm vägrar abdikera
Läs hela artikeln i Värmlands Folkblad

03-02-10 Tommi Mäkinens topphemliga chansning höll inte
Läs hela artikeln i Värmlands Folkblad

03-02-10 Trea i rallyt - då drog till och med Burns på smilbanden
Läs hela artikeln i Värmlands Folkblad

03-02-10 Märtin gasade när det behövdes
Läs hela artikeln i Värmlands Folkblad

03-02-10 Det bittra slutet
Läs hela artikeln i Värmlands Folkblad

03-02-10 Mattias Ekström slapp skotta snö - i stället stod dalkarlen pall i Karlstad
Läs hela artikeln i Värmlands Folkblad

03-02-10 Svedlund tog sig äntligen till målgång
Läs hela artikeln i Värmlands Folkblad

03-02-10 Livet leker för fansens solklare favoritförare
Läs hela artikeln i Värmlands Folkblad

03-02-10 Tony Rickardsson klarade målsättningen utan problem
Läs hela artikeln i Värmlands Folkblad

03-02-10 Rallybossen rosar rallyt
Läs hela artikeln i Värmlands Folkblad

03-02-10 Folkfest när Sainz flög längst vid Colin's Crest
Läs hela artikeln i Värmlands Folkblad

03-02-10 Stjärnornas krasch
Läs hela artikeln i Värmlands Folkblad

03-02-10 Soppatorsk stoppade Tobias
Läs hela artikeln i Värmlands Folkblad

03-02-10 Gruvlig revansch för italienaren Gianluigi Galli
Läs hela artikeln i Värmlands Folkblad

03-02-10 Sébastien Loeb rasar mot försiktiga flaggvakter
Läs hela artikeln i Värmlands Folkblad

03-02-06 Emilie le Fur unik i den mansdominerade rallysporten:
- Det här är mitt drömjobb
Förarna i all ära. Men minst lika viktiga på test och tävling är ingenjörerna. I Peugeot finns något så ovanligt som en kvinnlig chefsingenjör.
- Det här är mitt drömjobb, säger Emilie le Fur.
Emilie le Fur var ytterst ansvarig för testbilen när Peugeot vintertestade i jämtländska Kall.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-02-06 Grönholm ser slutetpå karriären
Rallyvärldsmästaren om framtiden, festerna, sina matlagningskunskaper och rastlösheten
Han fyller 35 år i dag. Nu börjar Marcus Grönholm se slutet på rallykarriären.
- Jag kör till 2004, sen får vi se. Det kanske inte finns något kvar att bevisa och då lägger jag av, berättar världsmästaren i en exklusiv intervju med VF-sporten.
Vi träffar Marcus Grönholm en dryg månad före Svenska Rallyt. Testerna i jämtländska Kall flyter på bra och finländaren har gott om tid att prata.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-02-06 Likenäs vill bli bäst - igen
Det krävs mycket folk för att kunna genomföra en sträcka av Svenska Rallyt. Likenäs Motorklubb bemannar sträckan Granberget med hjälp av sju föreningar på orten, både idrottsklubbar och PRO. Totalt 350 personer.
De tyngsta arbetsuppgifterna runt banan har motorklubben hand om men funktionärer av alla de slag behövs.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-02-06 Gamla rallystjärnor hjälper unga förmågor
Värmlänningen Daniel Carlsson och svenske juniormästaren Jimmy Joge delade på priset 2001.
Vem får 2002-års nykomlingspris av Svenska Rallyförarklubben?
- Det avslöjar vi inte än. Det får bli en överraskning, säger Björn Waldegård, ordförande i Svenska Rallyförarklubben.
Rallysportens förste individuelle världsmästare delar ut priset i samband med invigningsceremonin på Stora Torget i Karlstad den 6 februari. Pristagaren erhåller 15 000 kronor och klubbens hedersplakett.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-02-05 VROOM!
Det är alldeles tyst i urskogen. Så smäller det till, som ljudet av av en raket. Det bär iväg. Fort...
Bilen är lika vit som snön och himlen.
Snöflingorna dalar sakta från skyn och smälter när de landar på den varma motorhuven
Läs hela artikeln i
Aftonbladet

03-02-05 Spansk miljonär utmanar Norden
Överklasskillen Carlos Sainz är spansk mästare i squash - och vän med kungen
Spanjoren Carlos Sainz är rallysportens gentleman.
Mångar hävdar att han är landets rikaste idrottsman.
Läs hela artikeln i
Aftonbladet

03-02-05 Tony Rickardsson &endash; en bromskloss?
"Jag ser det mest som en rolig utflykt &endash; som första bilsemestern med familjen"
Tony Rickardsson startar inte sist i Svenska Rallyt.
 Frågan är om speedwaystjärnan kan hålla undan på rallyvägarna.
Läs hela artikeln i
Aftonbladet

03-02-05 De slåss om VM-titeln
...och en av de femton stjärnorna kommer att köra hem Svenska Rallyt
15 förare som kör om tungviktstiteln i WRC-klassen kommer till Värmland för årets andra VM-rally.
För vissa av dem är det första bekantskapen med svenska snövägar. En av dem kommer att stå som segrare.
Läs hela artikeln i
Aftonbladet

03-02-05 "Om jag kraschat hade jag varit pank"
Petter Solberg lånade till sin första rallybil
Norrmannen Petter Solberg inledde sin rallykarriär med att köra radiostyrd bil.
Nu är fjolårets VM-tvåa redo att styra mot världsmästartiteln. Uppbackning får han från sina två rallytokiga familjer.   En familj i Norge, en familj i Sverige.
  - Vi är världens största bilsportfamilj, säger han.
Läs hela artikeln i
Aftonbladet

03-02-05 Till helgen blir det rally i Fredriksberg
Prins Carl Philip kommer till Svenska rallyt i helgen. Hovets presservice säger dock bara att Carl Philip kommer att finnas bland VM-teamen på Hagfors flygplats på fredag eftermiddag. De avslöjar inte om han kommer ut på VIP-plats på specialsträcka 8 och 9 i Fredriksbergstrakten på lördag den 8 februari.
- Detaljerna sköts av hovet och Länsstyrelsen i Karlstad, så jag kan inte säga om prins Carl Philip dyker upp på SS 8 vid Gravendal. Sträckan bör ligga bra till tidsmässigt klockan 11.15 på lördag förmiddag, säger sträckchef Fredrik Ekström, Fredriksberg.
Läs hela artikeln i
Dala-Demokraten

03-02-05 ENDA SVENSKHOPPET
Okände Andréas Eriksson från Nynäshamn: "Det är otroligt inspirerande"
Ingen Kenneth Eriksson - och ingen Thomas Rådström. Istället får vi förlita oss till Andréas Eriksson. 29-åringen kör som ende svensk en WRC-bil i Svenska Rallyt.
- Det är otroligt inspirerande, säger han.
Rallyentusiasterna känner till honom. Men det är många som inte har inte en aning om vem han är.  Ändå är Andréas Eriksson ende svensk som kan ge rallystjärnorna en match i Svenska Rallyt.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-02-05 Auriol - med för att njuta
Tillbaka. Franske veteranen Didier Auriol har gjort comeback. En veteran är tillbaka. Och Didier Auriol, 44, njuter - trots att han vet att han inte har någon segerchans.
- Återkom när den nya bilen är klar, säger fransmannen.
Den före detta ambulansföraren Didier Auriol har en imponerande rallykarriär bakom sig. Förutom världsmästartiteln 1994 är han fortfarande den förare som vunnit flest tävlingar under en säsong. Auriol vann sex VM-lopp 1992 men kunde trots det inte ta hem totalsegern.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-02-05 Febersjuk favorit
Petter Solberg tvingas ta smärtstillande för att komma till start
Kylan i Höljes tog knäcken på Petter Solberg. Nu tvingas rallystjärnan proppa i sig mediciner för att kunna vara med i Svenska Rallyt.
- Jag har haft riktigt hög feber, säger han.
Petter Solberg och Subaru hade två testdagar i norra Värmland förra veckan. Under första dagen i Likenäs var temperaturen högst modest.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-02-05 Krocken stoppar inte Richard i rallyt
Krocken under rekognosceringen i måndags var våldsam. Ändå satt Patrick Richard i en ny bil i går. För VF-sporten pratar kanadensaren ut om händelsen.
- Jag är glad att jag klarade mig oskadd, säger han.
Det var på specialsträckan Lejen utanför Fredriksberg som olyckan var framme.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-02-04 Rally-comeback med seger
Två års vila från rallysporten hindrade inte Karl-Johan Lövgren i Vatbosvängen i Horndal under söndagen. Tierpsföraren knep den totala förstaplatsen, åtta sekunder före favoriten Björn Sjunning, Gävle.
- Otroligt. Det trodde jag inte, menade en nöjd Kalle efteråt.
Vatbosvängen bestod av två sträckor som kördes två varv. Banans längd mätte 2,6 mil.
Björn Sjunning inledde bäst och vann den första sträckan, två sekunder före Pelle Eriksson, Sala. Ytterligare en sekund efter följde Karl-Johan Lövgren, som nu gjorde comeback efter ett två år långt uppehåll i tävlandet.
Läs hela artikeln i
Dala-Demokraten

03-02-04 Segern som värmde Brage
Brage Lundmark, Piteå MS, lyckades mycket bra när den tredje DM-tävlingen i rally, Lappnatta, avgjordes under helgen. Han var snabbast av alla i skogarna runt Kalix. - Det här får man lov att vara helnöjd med, konstaterar Brage.
Brage var snabbast på fyra av de sex sträckorna men segermarginalen blev ändå inte större än sju sekunder till tvåan Thomas Lahti, Norrbottens MS (Boden).
- Vi hade lite problem då värmefläkten rasade på den andra sträckan. Det var säkert minus 15 grader i bilen under resten av tävlingen, och det kändes minsann i fötterna, berättar Brage.
Läs hela artikeln i
Piteå Tidningen

03-02-04 Miljonärska har köpt plats hos Blomqvist
Rallystjärnan: Tanten har ett jäkla temperament
Ana Goni, 50, har en passion för rally. Så stark att hon själv finansierar sin och Stig Blomqvists VM-satsning.
- Att åka rallybil ger mig en adrenalinkick, det blir som ett gift. Jag är beroende av rally, säger mångmiljonärskan.
Hon lägger ned en ansenlig summa pengar för att kunna köra rallybil ihop med legendaren Stig Blomqvist, 57.
Läs hela artikeln i
Aftonbladet

03-02-04 Sekunddramatik när Lövgren vann
Karl-Johan Lövgren från SMK Tierp stod som segrare när Horndals MK arrangerade sitt rally Vatbosvängen i förrgår - trots att det var två år sedan han körde tävling senast.
Björn Sjunning från SMK Gävle började dock bäst, tre sekunder före Lövgren (Pelle Eriksson, SMK Sala, dock endast två sekunder efter) på den första av de två sträckor som kördes två gånger. På andra sträckan var ordningen den omvända mellan Sjunning och Lövgren, men med samma tidsmarginal.
På tredje sträckan började även SMK Gävles Robert Martinsson blanda sig i leken, var en sekund före Sjunning och Lövgren som åkte sekundlika.
Läs hela artikeln i
Gefle Dagblad

03-02-04 Elofsson blir rallystjärna?
Erbjuden internationellt kontrakt av företag
Skidstjärnan Per Elofsson, 25, har ett enormt bilintresse och i framtiden hoppas han få börja köra rally. Och drömmen kan bli verklighet redan nu. Ett företag har erbjudit honom kontrakt och då pratar vi inte om SM-serien - utan internationellt.
- Jag har inte gett besked än, utan vi pratar fortfarande med varandra. Men jag kan inte just nu se hur jag ska kunna hinna med att även tävla i det också, säger Per Elofsson till Sportbladet.
Läs hela artikeln i
Aftonbladet

03-02-04 Brage tog hem dramatiskt Lappnatta
Piteåföraren Brage Lundmark vann ett dramatiskt Lappnatta. På sista specialsträckan avgjordes det hela.
Brage Lundmark.
Ett typiskt Lappnattaväder, runt minus 25 och snöyra rådde när tävlingen kördes för 31a gången i skogarna kring Kalix. Tävlingen innehöll sju specialsträckor om sammanlagt 45 kilometer. Brage Lundmark tillhörde förhandsfavoriterna tillsammans med Bodenförarna Tomas Lahti och Peter Bäck.
Men det började inget vidare för Lundmark som till en början låg efter både Lahti och Bäck. Dessutom hade han en del strul med bilen. Växelspaksknappen gick av och på andra specialsträckan la värmefläkten av.
Läs hela artikeln i
Norrländska Socialdemokraten

03-02-04 Är publikinvasionen stor från Norge?
Snöfall och minusgrader - de yttre förutsättningarna är bästa tänkbara inför Svenska rallyt som avgörs i Värmland i helgen.
Kan det vara bättre, Bertil?
- Nej, vägarna är helt perfekta. Det har snöat en decimeter de senaste dagarna här i Karlstad och i skogen längre norrut är det ännu mer. Under snön ligger en stenhård isskorpa så det blir ett mycket rättvist och bra rally.
Men ingen svensk har segerchans. Vad betyder det?
- Det är första gången men förhoppningsvis bara tillfälligt. Vi har många svenska förare på väg uppåt i karriären och det märks hur som helst inte på intresset eftersom hela världeliten är här.
Läs hela artikeln i
Svenska Dagbladet

03-02-04 Klassiska bilar i klassiskt rally
Det var inte bara Dan Anderssons Minne-rallytävling för snabba bilar utan Ludvika såg i helgen även klassiska rallybilar, Klassiska Rallycupen för bilar tillverkade före 1966. Ludvikaekipaget med föraren Ola Skoog och kartläsaren Tommy Andersson, i "Knaggens" Volvo PV544, var den positiva överraskningen. Ola blev tvåa efter 22 års rallyuppehåll. Den llassiska tävlingen gick mycket bra utan avåkningar.
- PV:n går råbra. Vi är helnöjda. Vi var till och med snabbast på båda kortsträckorna men förlorade lite på de långa, säger Ola Skoog, Ludvika, som berättar om fyra kanon-vintersträckor i Klassiska tävlingen. Is- och snövägar fast med stenhårda snöplogkanter. Men inte en skråma på "Knaggens" bil.
Läs hela artikeln i
Dala-Demokraten

03-02-04 Satsar på seger med en riktig gammal klassiker
Mikael Ring från Alsterbro har en ögonsten, en 41 år gammal Volvo PV 544. Det är inte en vanlig PV utan en med en topphastighet på 160 km/h och 145 hästar under huven. I slutet av februari ska Mikael och PV:n köra den första deltävlingen av tre i Riksmästerskapet för veteranbilar.
1999 köpte 40-årige Mikael Ring från Alsterbro en gammal sliten Volvo PV 544.  
- Den var i jäkligt dåligt skick då, skrattar Mikael. Så det har blivit en fasligt massa timmar i garaget.
Nu är det främst PV:n som gäller men redan som 19-åring började Mikael köra rally.
- Det har blivit en hel del bilar under åren, berättar Mikael samtidigt som han bläddrar igenom en pärm med foton från hela rallykarriären. Jag tror nog att jag kört omkring 25-30 olika bilar.
Läs hela artikeln i
Östra Småland

03-02-04 Första totalsegern för Mellquist
Rallyföraren Magnus Mellquist, Söderhamn, snabbast i Jämtnatta i Östersund. - Det satt som en box på läppen! Magnus Mellquist var mer än glad på lördagskvällen efter att ha totalsegrat i rallyt Jämtnatta i Östersund. Söderhamnsföraren tampades om förstaplatsen i fyrhjulsdrivna klassen, och sammanlagt, med Sundsvalls Torbjörn Pahlin - båda i Mitsubishi.
Tre sträcksegrar vardera inför den sjunde och avslutande sträckan bådade för en spännande finish. Pahlin ledde med sex sekunder.
Läs hela artikeln i
Hälsinge Kuriren

03-02-04 "Big shit"
Citroën rasar mot regelsystemet
Citroëns rallystjärnor kommer till lunchuppehållet i Oforsen och skyndar in i husbilen. Ettan, tvåan och trean från VM-premiären i Monte Carlo ser bekymrade ut.
- Big shit, säger Sébastien Loebs kartläsare Daniel Elena om det ymniga snöfallet. Han talar för alla i stallet.
Citroën kunde inte drömt om en bättre start i rally-VM. I premiären vann Sébastien Loeb före de rutinerade nyförvärven Colin McRae och Carlos Sainz.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-02-04 Rallyförare i krock
Två skogsarbetare var på väg hem från arbetet i en Land Rover. I motsatt riktning kom hyrbilen med det kanadensiska rallyekipaget. Bilarna frontalkrockade vid Kulleberget utanför Fredriksberg. Ingen skadades allvarligt vid kollisionen.
- Jag tror att kanadensarna kommer att starta i rallyt, säger Bertil Klarin, tävlingschef i Svenska Rallyt.
Det var på måndagseftermiddagen som olyckan inträffade på specialsträcka Lejen vid Fredriksberg i Dalarna. Rallyföraren Patrick Richard med kartläsaren Martin Headland i passagerarsätet var ute och rekognoscerade specialsträckan inför den svenska VM-deltävlingen som startar på torsdag.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-02-04 VF-sporten provkörde sträckan som ska locka 10 000 åskådare
Rallyalliansens ordförande tipsar om publikplatser
Specialsträcka Hagfors Sprint. Den stora nyheten i Svenska Rallyt 2003 ska locka tio tusen åskådare såväl fredag som lördag till idrottsplatsen och folkracebanan i Hagfors.
VF-sporten provåkte specialsträckan under rekognosceringen tillsammans med rallystjärnorna.
- Hittills har vi bara fått positiva omdömen, säger Gunnar Andén, ordförande i rallyalliansen, när mer än halva startfältet passerat den sista tidskontrollen.
Den knixiga publiksträckan, på gångavstånd från centrala Hagfors, mäter drygt 1 800 meter. Raksträckorna är få och korta. Kurvorna avlöser varandra och sätter förarskickligheten på svåra prov.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-02-04 Roman Kresta punkterade redan på rekognosceringen - bättre lycka i rallyt?
Vädret ställde till problem under den första träningsdagen. Tjeckiens rallyäss Roman Kresta tvingades till ett ofrivilligt stopp i ett vägbyte vid Oforsen utanför Lesjöfors. Träningsbilen punkterade höger framdäck på en transportsträcka.
- Jag vet inte vad som hände. Plötsligt började bilen att vibrera, berättar Kresta medan han och kartläsaren Milos Hulka byter till reservdäcket.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-02-03 "Stecka" vann stort i genrepet
Stig-Olov Walfridson visar fin form inför Svenska Rallyt. I lördags vann han grupp N i norska tävlingen Rally Snöfresern. Däremot bröt Oscar Svedlund - på sista sträckan.   Veteranen Stig-Olov Walfridson är som vanligt en av favoriterna till grupp N-segern i det svenska VM-rallyt.
Genrepet genomförde han i lördags - på bästa sätt. Walfridson vann ohotat grupp N i Rally Snöfresern, marginalen till klasstvåan Bernhard Kongsrud var över två minuter.
 - Det kändes väldigt bra. Men tävlingen var mer ett test inför Svenska, säger "Stecka".
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-02-03 Smickrad och stolt över intresset
Smickrad och stolt. P-G Anderssons reaktion på Petter Solbergs intresse går inte att ta miste på.
- Det kan betyda oerhört mycket, säger 22-åringen.
Per-Gunnar Andersson är utan tvekan en av de hetaste unga rallyförarna i Sverige. Men ändå kommer Petter Solbergs intresse som en stor överraskning. Inte minst för huvudpersonen själv.
- Oj då, det var inte väntat men väldigt roligt att höra. Petter är ju kanske det hetaste namnet i rally-VM just nu, säger P-G.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-02-03 Mästarmötet
Marcus Grönholm och Tony Rickardsson träffades i Hagfors
På ett hotell i Hagfors skakar rallyts Marcus Grönholm hand med speedwayens Tony Rickardsson. Här möts två världsmästare.
- Jag siktar på att vinna. Det här är mitt favoritrally, säger Grönholm inför Svenska Rallyt som börjar på fredag.
I går anlände de flesta förarna till Hagfors och den obligatoriska inskrivningen för Svenska Rallyt. VF-sporten fick en lång pratstund med den ödmjuke världsmästaren Marcus Grönholm.
- Jag känner ingen belastning över att vara favorit till segern. Jag känner bara revanschlust efter det som hände i Monte Carlo, säger han.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-02-03 Eddie Hörbing körde hem Dan Anderssons minne
Det var aldrig någon riktig kamp om segern i Dan Anderssons minne, andra deltävlingen i Supermästerskapet.
Eddie Hörbing, Degerfors RC, tog ledningen på första sträckan och var sedan aldrig hotad. Dalahoppet Tobias Johansson, Ludvika MS, fick problem från början och slutade sjua. Dagens överraskning bjöd Thomas Thunström, Ludvika MS, på när han körde in som tvåa i tvåhjulsdrivna klassen.
Wesmanklubbarna, Ludvika MS, Fredriksbergs MK och Grangärde RRC, bjöd in till en tävling med mycket fina vägar. I stort sett handlade det om åtta mil på blåis och stenhårda snövallar.
Läs hela artikeln i
Falu Kuriren

03-02-03 Malteskog etta i Ludvika
Patrik Malteskog från Team4Speed vann N4-klassen i Supermästerskapet i Ludvika. Han blev totalfemma i rallyt som lockade 187 startande. Etta blev Eddi e Hörbing från Degerfors, 1,48 före Patrik Malteskog.
-Jag är väldigt nöjd. Det här var ett br a genrep inför SM i Vännäs, tyckte Patrik.
Tävlingen i Ludvika bestod av fyra specialsträckor på sammanlagt 8,3 mil.
Läs hela artikeln i
Norrköpings Tidningar

03-02-03 Jämtnatta bjöd på spektakulära sträckor
Stuguns Örjan Eriksson hade inga problem att ratta rätt i årets upplaga av Jämtnatta. Han drog till med en av säsongens bästa insatser. - Vi försökte att stå på så gott det gick, sade Eriksson som blev snabbaste jämte.
ÖP åkte till Storgässlingen, i skogarna utanför Mjösjö, för att få en glimt av den jämtländska rallyeliten och övriga åkare i årets upplaga av Jämtnatta. Endast fyra ekipage fanns med i den snabba och spektak-ulära fyrhjulsdrivna klassen.
De i svårighetsgrad varierande sträckorna gjorde värstingklassen ytterligare decimera. Först när Ulf Nilsson, Ragunda, bröt och senare på sista sträckan när förhandsfavoriten Torbjörn Pallin, Sundsvall, fick "skotta snö".
Läs hela artikeln i
Östersundsposten

03-02-03 Hörbing toppar Supermästerskapet
En snabb och problemfri resa. Och Eddie Hörbing, Degerfors RC, vann till slut överlägset den andra deltävlingen i Supermästerskapet i rally, Dan Anderssons Minne, som avgjordes i Ludvika på lördagen. Eddie slog närmast Mats Jonsson, Forshaga MC, med 43,8 sekunder.
- Mats kom fram efteråt och gratulerade. Det kändes riktigt bra, myste Eddie efteråt.
I flera år har det varit en match i matchen mellan Eddie och Mats då båda åker Ford Escort. Mats har dragit det längsta strået de flesta gångerna och framför allt dominerat SM och Supermästerskapet.
Ännu mer prestigefyllt är det i år då Mats hämtat hem en "ny" Escort från England - så nu åker båda i potenta WRC-bilar.
Läs hela artikeln i
Nerikes Allehanda

03-02-03 Högberg i topp när rallyt tar halvtidsvila
Mikael Högberg är bästa gästrike hittills i nedre norras rally-DM. Gävleföraren leder Volvo Original när serien nu efter två deltävlingar tar halvtidsvila. DM-serien omfattar i år fyra deltävlingar, två på vinterföre och lika många med grus som underlag.
Gästrikland Runt inledde den andra deltävlingen var Vinterpokalen det gångna veckoslutet. I höst fortsätter mästerskapet med Rally Falun samt Älgjakten i Hedemora.
Fem klasser körs i DM, två av dessa - 2wd samt 4wd - är öppna för alla förare, oavsett klubbtillhörighet. Och eftersom både Gästrikland Runt och Vinterpokalen samlat stora delar ur den svenska eliten liknar de båda tabellerna "lilla SM".
Läs hela artikeln i
Arbetarbladet

03-02-03 P-G får stjärnstöd
Petter Solberg planerar att backa upp värmlänningen
Norske rallystjärnan Petter Solberg har hittat sin arvtagare. I värmlänningen Per-Gunnar Andersson från Årjäng. Nu vill Solberg stötta talangen.
- Jag har tänkt på det länge, avslöjar 28-åringen.
Norsk rallysport är hetare än någonsin tidigare och Petter Solberg har skaffat sig hundratusentals fans i hemlandet. Miljonerna rullar i snabb takt in på norrmannens konto. Nu vill han betala tillbaka.
Och det är med en glad nyhet han avslöjar sina planer. Solberg kan nämligen tänka sig att hjälpa den värmländske talangen Per-Gunnar "P-G" Andersson på vägen mot ett eventuellt fabrikskontrakt.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-01-31 Thunströms i comeback
För drygt ett år sedan blev bröderna Thomas och Robert Thunström, Ludvika MS, svenska mästare i rally, grupp H.
Sedan har det varit tyst, men nu är de tillbaka i den Opel Corsa, som stått i garaget under några år.
- Det handlar inte om någon stor satsning för att slåss i toppen, nu åker vi bara för att det finns inget som är så roligt som att åka rally, säger Thomas Thunström.
Hösten 2001 när det endast var en tävling kvar i rally-SM visade det sig att bröderna Thunström hade en chans att vinna SM.
Läs hela artikeln i
Nya Ludvika Tidning

03-01-31 Eliten till minnesrallyt
I morgon, lördag, körs rallytävlingen Dan Anderssons minne, som i år ingår i Supermästerskapet och Klassiska rallycupen.
Stora delar av svenska eliten finns i det närmare 200 bilar stora startfältet. De kommer att bjudas på åtta mil med mycket fina vintervägar.
Extra mycket energi har arrangören, Wesmanklubbarna, lagt på att höja säkerheten för de tävlande.
Läs hela artikeln i
Nya Ludvika Tidning

03-01-31 Jimmys nya bil
Klart för hel säsong i Danmark
Det är Team Color Racing som förra året var tvåa i det danska mästerskapet
- Skönt att allt nu är i hamn, säger en mycket nöjd Jimmy.
Jimmy körde också Formula Renault förra säsongen i Danmark. Men då bara halva säsongen. Sponsorpengarna räckte inte längre.
 - Nu blir det en hel säsong och totalt mellan åtta till tio helger och med tvåa race varje tävlingshelg. Tävlingskalendern är inte helt spikat än så det är lite oklart hur exakt många helger det blir till slut.
Läs hela artikeln i
Dala-Demokraten

03-01-31 Här laddar Solberg
Nu ska norrmannen ta upp kampen med Marcus Grönholm på allvar
Marcus Grönholm är favorit till ännu en VM-titel. Främste utmanare är norrmannen Petter Solberg. I går testade han i Likenäs.
- Jag hoppas innerligt att jag kan ta upp kampen, säger han.
Petter Solberg tar sig tid att prata med VF-sporten mellan testvarven i Likenäs där Subaru, som vanligt, förlagt finslipningen inför Svenska Rallyt.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-01-29 Tobias tog hem ekonomiklassen
Tobias Forsman, Skellefteå MS, tog hem ekonomiklassen när DM-rallyt Piterundan avgjordes i lördags. Totalvinnare blev hemmaföraren Johan Grandin i sin Ford Escort.
- Jag är jättenöjd, nu leder jag också DM i ekonomiklassen, säger Tobias Forsman.
Tobias fick ställa upp med Johan Fahlgren som kartläsare sedan Jonas Forsman insjuknat.
- Det kändes lite nervöst, men det gick bra, säger Tobias.
Läs hela artikeln i
Norra Västerbotten

03-01-29 Joge redo för den stora chansen
Tjällmos rallyhopp Jimmy Joge ser fram emot en spännande säsong där han har både SM-guld och JVM-deltagande i sikte.
Vi kliver in genom dörren till lägenheten i centrala Tjällmo.
Personen vi söker har öppnat, men sedan raskt försvunnit in på toaletten. En hastig rakning har resulterat i små svidande sår som måste ses om.
- Hej, välkomna, hälsar rösten från toa.
Läs hela artikeln i
Östgöta Correspondenten

03-01-28 Värdiga vinnare i Vinterpokalen
Dick Wicksell och Björn Blomqvist tog hem lördagens Vinterpokalen. Dick Wicksell från SMK Uppsala vann den fyrhjulsdrivna klassen med sin Subaru Impreza WRC. Han var 14 sekunder före Dick Larsson från Rasbo MK i en Toyota Celica GT-four.
Wicksell var snabbast på de tre första fartsträckorna och släppte bara den fjärde och sista sträckan till Dicken.
- En oerhört fin tävling, sa Dick Wicksell om Sandvikens MK:s arrangemang. De finaste vägarna jag åkt på denna vinter. Enda lilla problemet jag hade var att när vi drog in markisen på servicebussen inför sista sträckan kom det ner något på tävlingsbilens vindruta. När vi sedan skulle sätta på torkarna på sträckan, blev det helt grått. Jag såg just ingenting, men det fixade sig till slut.
Läs hela artikeln i
Gefle Dagblad

03-01-28 Sjöberg bröt i ledningen
Ö-viks Motorklubbs Patrik Sjöberg var på väg mot seger vid DM-deltävlingen i rally i Strömsund.
Men när fem kilometer var kvar av den fjärde och sista specialsträckan hände det något med hans Golf.
- Drivaxeln gick av och det går inte att köra med ett hjul. Inte kul att bryta när vi var i ledning, sa Patrik besviket.
Patrik, som tävlar i Grupp H A, fightades med hemmaåkaren Magnus Strömberg om segern i andra DM-deltävlingen av totalt sex.
Läs hela artikeln i
Örnsköldsviks Allehanda

03-01-28 En ny erfarenhet - för både Patrik och Mika
Ett antal tusenlappar fattigare, med värkande armar och ett litet bakslag efter förhoppningarna om ett fint genomförd tävling vände Patrik Sandell och Jonas Eriksson hemåt efter helgens internationella debut i den stora rallyvärlden...utanför Östersund.
En hemresa som dock hade en stort plus på "kontot". En stor erfarenhet rikare.
Tyvärr ville det sig inte till hundra procent för hårdsatsande rallyteamet Sandell motorsport med föraren Patrik Sandell och Jonas Eriksson som codriver.
Fyra brustna pinnbultar på vänster framhjul satte definitivt stopp för teamet i deras eftersträvan att nå målet i Rovaniemi och den inledande tävlingen av Snow Cup 2003.
Läs hela artikeln i
Länstidningen Östersund

03-01-27 Strömberg vass i Utrikesrundan
Smarthet och erfarenhet är egenskaper som smäller högt i idrott. Sundsvalls rallypensionär, snart 60-årige, Sten Erik Eriksson använder dessa attribut flitigt. Det räckte till en vinna en snöig Utrikesrunda i Hammerdal, sex sekunder före klubbkompisen Torbjörn Pallin.
En elak snöstorm tvingade arrangerande Nordjämten att kasta om i tävlingen. Första sträckan fick strykas och istället körde man fjärde SS två gånger.
- Vi hade kanonfina väger i torsdags, men sedan kom det ett fruktansvärt oväder. På lördag morgon hade två sträckor drivit igen, berättade tävlingsledaren Sören Svan.
Läs hela artikeln i
Östersundsposten

03-01-27 Hemmaseger i Piterundan
Det blev hemmaseger när Piterundan i rally kördes i lördags. Segrade gjorde Johan och Staffan Gradin i sin Ford Escort. Nästan minuten före närmaste konkurrent. - Vi visste att vi ledde med en minut när två sträckor återstod så då körde vi bara på säkerhet, berättar Johan Gradin.
Det här var Johan och Staffan Gradins andra och sista tävling för året!
- Vi har det här som hobby och slutade köra aktivt -95. Så det brukar bli två tävlingar per år.
Den första tävlingen duon körde var i Luleå helgen innan. Även då var de på väg mot seger då de var i ledning med 29 sekunder efter tre av sträckorna.
Läs hela artikeln i
Piteå Tidningen

03-01-27 Bättre i år, Anders?
I helgen avgörs den andra DM-tävlingen i Rally i skogarna runt Piteå. Ett av hemmahoppen är Anders Karlsson som tävlar i den största klassen, ekonomi.
- I fjol gick det inte så bra i Piteå, nu siktar jag på en bättre placering, säger Anders.
I fjol placerade sig Anders och kartläsaren Magnus Josbrandt på en sjunde plats. Men det fanns också en anledning till placeringen som Anders inte var helt nöjd med.
- Vi körde utan ordentlig vägbeskrivning. XXX hade inte licens för att köra med noter som det kallas, men i år har han fixat den licensen så nu ska det förhoppningsvis gå bättre.
Läs hela artikeln i
Piteå Tidningen

03-01-27 Polisen satte stopp för Daniel Carlsson
Åkte fast för fortkörning och kom för sent till starten - diskades
Han var på väg mot sitt livs lopp. Ledningen i Monte Carlo-rallyt var solklar. Då stoppades Daniel Carlsson. Av polisen...
- De höll mig kvar i en och halv timme, eftersom jag hade kört för fort till instämplingen. Jag kom för sent dit och blev diskad, suckar rallyässet.
Tänk dig själv. Allting stämmer och du är på väg mot din största framgång. Du kör ruskigt bra och leder Monte Carlo-rallyts juniorklass. Men blir diskad. Det svider.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-01-27 Kils Jan Olsson vann stenhårt Helmia-race:
- Andra varvet åkte jag riktigt bra
När Fryksdalens MK beslöt att Helmiaracet skulle köras, var det många som skakade på huvudet och lämnade återbud.
Efter att tävlingen genomförts, rekordsnabbt med 41 ekipage och i duggregn, var förvåningen stor hos förarna att vägarna höll så bra som de gjorde.
Jan Olsson, Kils Motorklubb-Bil med codrivern Anna Nilsson, MK Ratten, tog kommandot direkt i tävlingen och vann med sju sekunder efter de fyra sträckorna över Stefan Nilsson, Munkfors MC.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-01-27 Motorhaveri stoppade Johan
Johan Rudengrens och kartläsaren Christer Johanssons deltagande i det finska Arctic Rally blev kortvarigt.På den andra specialsträckan sprack en kolv i motorn och då var det bara att bryta. - Jag sitter på hotellrummet i Rovaniemi och har ganska lätt att hålla mig för skratt. Det här var ju inte precis vad vi hoppats på efter allt slit.
Satsningen kostade naturligtvis en hel del pengar och dessutom gick en hel veckas förberedelser upp i rök.
Läs hela artikeln i
Eskilstuna Kuriren

03-01-27 Magnus vann i rally-DM
Dick Wicksell från Uppsala, i sin fyrhjulsdrivna bil, var snabbast av alla när det andra DM-rallyt för säsongen avgjordes i Sandviken i lördags. Han avverkade de fyra specialsträckorna på 41,42 minuter
SMK Hedemora hade två förare till start och för Magnus Johansson, i en Mazda, gick det riktigt bra. Han vann sin klass, B grupp H 4wd, med nästan två och en halv minut. I klassen startade fyra förare. Tre kom i mål. Magnus noterades för tiden 47,34.
Säters Markus Hällbo med sin Volvo 940 körde in som femma i den tvåhjulsdrivna klassen på tiden 45,23. Därmed var han rallyts bäste förare med bakhjulsdrift. Totalt i rallyt var Markus 14:e bil i mål.
Läs hela artikeln i
Falu Kuriren

03-01-27 Dick var dagens namn Wicksell höll undan
Det blev dubbelt Dick - och Uppland - i topp i DM-rallyt Vinterpokalen. Wicksell tog totalsegern med 14 sekunder före Larsson i skogarna runt Ockelbo.
Start och mål var dock i vanlig ordning förlagt till Sandviken. Den nordliga sträckningen av banan, även förbi Åmot, medförde att det rådde bra vinterförhållanden med is på vägen och snö på sidan. Dick Wicksell, Uppsala, tog ledningen i fyrhjulsdrivna klassen på den första sträckan, med elva sekunder till godo på Rasboföraren Dick Larsson.

Läs hela artikeln i
Arbetarbladet

03-01-25 Daniel tog ledningen direkt i Monte Carlo
Punktering två gånger om. Ändå leder Daniel Carlsson juniorklassen efter första dagen i Monte Carlo. Med en och en halv minut.
- Overkligt, säger Säffleföraren.
Den andra värmlänningen på plats i Monte Carlo har även han gjort bra ifrån sig. Oscar Svedlund ligger på en fin sjätte plats efter första dagens sex etapper. I sammandraget är Svedlund sju minuter och femton sekunder efter ledande Daniel Carlsson. Carlsson, i sin Suzuki Ignis, hade en omväxlande gårdag. Körningen gick inte på räls för 26-åringen, långt därifrån. Men när värmlänningen väl hade ordning på grejorna gick det undan värre.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-01-25 Efter tre års uppehåll är Ekström tillbaka i rallybilen
År 2000 slutade han fyra i grupp N i Svenska Rallyt. Mattias Ekström k a n köra rally. Frågan är bara hur bra han är nu - efter tre års uppehåll?
- Blir jag inte minst sexa är jag inte nöjd, säger han.
Mattias Ekström ska liksom Tony Rickardsson köra Svenska Rallyt för Eljas Motorsports i grupp N. Sedan tre år har han bara inriktat sig på banracing och varit framgångsrik i det tyska standardbilsmästerskapet, DTM. Förra året slutade han trea.
Men när chansen att köra Svenska Rallyt dök upp tvekade han inte.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-01-25 "Det är väldigt stort"
Värmlänningen Joakim Gevert är kartläsare åt hetaste svensken i Svenska
En världsmästare och en lastbilschaufför. Nu bildar Tony Rickardsson och Joakim Gevert ett av Svenska Rallyts hetaste ekipage. VF-sporten var med på de sista testerna.
- Det här känns väldigt stort, säger värmlänningen Gevert.
Femfaldige speedwayvärldsmästaren Tony Rickardssons medverkan i Svenska Rallyt har väckt medias intresse, minst sagt.
De slutgiltiga testerna i Falun följdes av mer än en handfull tidningar, tv och radio och värre lär det bli under tävlingen. Men den förre Valsarstjärnan tar uppståndelsen med ro.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-01-25 Bertil Klarin lovar perfekt underlag
Några minusgrader i går. Massor av minusgrader i mitten och i slutet av nästa vecka. De senaste prognoserna från SMHI har fått Bertil Klarin på strålande humör.
- Jag kan garantera ett perfekt underlag, säger Svenska Rallyts tävlingsgeneral Bertil Klarin.
Efter nyårshelgerna låg snötäcket tjockt över hela Värmland. Sen kom regn, blåst och ännu mer regn och vips såg det ut som hösten var tillbaka.
Därmed var de ständiga frågorna här igen. Blir det något Svenska Rally? Håller underlaget? Tvingas arrangörerna stryka några sträckor?
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-01-24 Målmedvetna
Med en ny rallybil satsar Tomas, med hjälp av kompisen Tord, mot SM
Det är nog många som drömmer om att ha en egen rallybil. För många blir det just bara en dröm. Men för borlängegrabben Tomas Olsson blev det verklighet.
- Motorintresset har alltid funnits där. Det är det här man alltid har drömt om, säger han.
För 27-årige Tomas Olsson har allt alltid kretsat kring rallybilar. Han är verkligen en så kallad "motorfreak".
- Ja, man är väl det. Men det här är det bästa jag vet. Jag ägnar all min lediga tid åt det här, medger Tomas Olsson.
Läs hela artikeln i
Borlänge Tidning

03-01-24 Finsk rallysmak på svensk mark
Svenska bilsportförbundet står i startgroparna för ett mångmiljonprojekt à la Finland. Målet: Topp 3-förare i rally-VM och formel 1 2006.
Under ett normalt motorsportår brukar det dyka upp 13 "storsatsningar" på dussinet och sällan når målformuleringarna längre än pressreleaser och - konferenser.
Det vet Svenska bilsportförbundet (SBF) och har därför gjort mer än sneglat över Östersjön. I samband med Svenska rallyt 6-9 februari sjösätter man mångmiljonprojektet Swedish motorsport Challenge med världseliten inom rally och racing som huvudmål.
Läs hela artikeln i
Göteborgs Posten

03-01-24 Johan Rudengren satsar hårdare än någonsin tidigare
En ryss, en belgare och 27 finländare. Och så Johan Rudengren. Eskilstunaföraren får tufft motstånd när Arctic Rally avgörs mellan Kemijärvi och Rovaniemi i Finland. - Man ska ha respekt för finländarna, säger Rudengren.
Sedan i måndags kväll har Rudengren och kartläsaren Christer Johansson funnits på plats i "de tusen sjöarnas land" för att träna inför fredags- och lördagstävlingarna.
Och det har varit tuffa pass.   Tuffare än vanligt.
  - Vi har börjat klockan åtta på morgonen och kört till nio-tio på kvällen med en halvtimmes lunch, berättar Eskilstunakillen.
Läs hela artikeln i
Folket

03-01-24 Tjocka släkten är bäst
Markus Hällbo engagerar hela familjen när det är rallydags
Det är rallyåkandet för Markus Hällbo. Hör bara: sambon Karin Berglind är kartläsare, bröderna Kalle och Claes ingår i serviceteamet tillsammans med Karins bror Niklas.
Lägg sedan till att inspirationen kommer från pappa Lars, duktig rallyåkare på 70-talet.
Så då behöver ingen tvivla på att det snackas mycket bilåkande i den lilla byn Hällbo.
- Visst underlättar det, speciellt att Karin är så intresserad, säger Markus när släktrelationerna kommer på tal.
Läs hela artikeln i
Södra Dalarnes Tidning

03-01-24 Vinterpokalen ska köras
I morgon arrangerar Sandvikens MK sitt anrika rally Vinterpokalen, en tävling som i år ingår som andra deltävling i DM för Nedre Norra Bilsportförbundet (Gästrikland, Hälsingland och Dalarna).
Tävlingen ingår dessutom i i DM för Upplands Bilsportförbund och Stockholms Bilsportförbund. Därtill är det även andra deltävlingen i Suzuki Cup.
- Vi har precis tagit beslutet att köra tävlingen, sa banchefen David Floberg sent i går eftermiddag. Det ska ju bli lite kallare, och fryser det bara ihop nu så blir det riktigt bra. Vi har en hyvel ute och åker på vägarna just nu.
Läs hela artikeln i
Gefle Dagblad

03-01-23 Nu ska de erövra rallyvärlden
Svenska supertalangerna drömmer om ett fabrikskontrakt: Det gäller att köra bra i JVM Här är grabbarna grus som ska få fart på svensk rallysport. Med start på asfalt i Monte Carlo när rally-VM drar i gång i kväll.   Oscar Svedlund och Daniel Carlsson kör båda för första gången full JVM-säsong.
Ingen Kenneth Eriksson. Ingen Thomas Rådström.
Men väl två hungriga juniorer på plats när rally-VM inleds i lilleputtlandet. Oscar, 22, och Daniel, 26, är killarna som ska trampa gasen i botten under sju VM-deltävlingar och försöka köra till sig var sitt fabrikskontrakt i WRC-klassen.
Läs hela artikeln i
Aftonbladet

03-01-23 Nöjd "fröken öken"
Sjundeplatsen i Dakarrallyt gav Tina Thörner mersmak
Sjundeplatsen i Dakarrallyt gav värmländska kartläsaren Tina Thörner mersmak. Kanske blir det en fortsättning med Ari Vatanen även nästa år.
- Ari har redan frågat mig. Jag får se hur jag gör, säger hon.
Tre veckors rallytävling tär på krafterna. Det var en mycket trött Tina Thörner som kom hem till Sverige i måndags kväll.   
- Hemresan var nästan jobbigare än tävlingen. Det tog visserligen "bara" 14 timmar, men det kändes som en evighet. Jag sov som en stock den natten, berättar hon.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-01-23 Osvensk start på VM
Premiär i Monte Carlo utan Kenneth Eriksson och Rådström
Rallyvärlden har blivit märkligt osvenskt. När VM-serien startar med Monte Carlo-rallyt nu på fredag finns det två svenskar med i JVM. I övrigt är det tomt.
Först senare i år dyker Kenneth Eriksson upp i en Skoda. Han har en handfull VM-rallyn i WRC-Octavian i sin kalender men ska också göra en VM-bil av Skoda Fabia med sikte på 2004. Thomas Rådström, förra säsongen i Citroen, är billös i år.    
Läs hela artikeln i
Dala-Demokraten

03-01-23 Marcus Grönholm: "Visst vinner jag"
Nytt poängsystem, nya tävlingsfärger och nytt VM. Men en rutinerad världsmästare, Marcus Grönholm.
- Vi blir nog inte lika överlägsna i år, men visst ska jag vinna, säger han.
Det nya poängsystemet som antagits har ett huvudsyfte, att göra så att inte Grönholm och Peugeot kan dra ifrån i tabellen. Den finske tvåfaldige rallyvärldsmästaren var förra säsongen lika överlägsen i sin WRC-bil som Michael Schumacher är i F1.
Läs hela artikeln i
Expressen

03-01-23 Nu börjar den stora rallyfesten
Inte en enda svensk - men rally-VM blir bara bättre och bättre. 2003 kommer att handla om Subaru mot Peugeot, med Colin McRae i en Citroën som outsider.
Rallysporten kommer allt närmare formel 1. Det kostar mer, teamen blir stabilare och stjärnorna större.
Som tur är är rallysporten fortfarande hyfsat tillgänglig för publik och media. Så det är bara att njuta så länge det varar.
Läs hela artikeln i
Expressen

03-01-22 Hela havet stormar - "Rådis" utan stol
Rallyvärlden har blivit märkligt osvenskt. När VM-serien startar med Monte Carlo-rallyt nu på fredag finns det två svenskar med i JVM. I övrigt är det tomt.
Först senare i år dyker Kenneth Eriksson upp i en Skoda. Han har en handfull VM-rallyn i WRC-Octavian i sin kalender men ska också göra en VM-bil av Skoda Fabia med sikte på 2004.
Thomas Rådström, förra säsongen i Citroen, är billös i år.
- Det finns inga nya besked, svarade han i går på frågan om vad som händer 2003.
Läs hela artikeln i
Svenska Dagbladet

03-01-20 Strulig start för Tobias i Supermästerskapet
Mats Thorszelius stod inte att hejda i rallyt Z-trofén, årets första deltävling i Supermästerskapet.
Almungeföraren segrade i tävlingen som kördes i skogarna runt Stugun i Jämtland i lördags.
Regerande supermästaren - och elvafaldige guldmedaljören i SM - Mats Jonsson, Forshaga, bröt redan på den andra av de sex sträckorna. Därefter var det fritt fram för Thorszelius.
Ludvikas Tobias Johansson styrde i mål som sjua i fyrhjulsdrivna klassen. Han var tillika bästa Grupp N-åkare, distanserad av Mats Thorszelius med två minuter och 44 sekunder.
Läs hela artikeln i
Dala-Demokraten

03-01-20 Pekka svängde - men inte vägen
Plums i diket. Pekka Putto, Gävle, gjorde da capo från helgen innan när Supermästerskapet i rally inleddes med Z-trofén i Stugun i lördags. Liksom i Gästrikland Runt bar det åstad redan på den första sträckan.
- Det gick helt enkelt för fort. Man borde väl ha lärt sig med åren, men tydlingen inte...
Läs hela artikeln i
Arbetarbladet

03-01-20 P-G Andersson helt överlägsen i Gunnarskog
MK Team Treskes Mekonomenrallyt ingick som första deltävling i Västra Bilsportförbundets Öppna rallymästerskap - och trots fem fyrhjulsdrivna bilar till start blev det en liten tvåhjulsdriven som totalvann.
Årjängs Per-Gunnar Andersson körde andra tävlingen med sin gula Renault Clio Super 1600 och tillsammans med kartläsaren Jonas Andersson från Gunnarskog blev det en suverän totalseger.
De var minuten före Kils Mitsubishi-förare Mikael Gustafsson och ytterligare 16 sekunder före golfåkande östgöten Per-Arne Sääw.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-01-20 Ovan Tobias sjua i Super- premiären
Det tog tre sträckor att lära känna den nya bilen, sedan var Tobias Johansson från Ludvika beredd att satsa.
I lördagens första deltävling i det så kallade Supermästerskapet i jämtländska Stugun slutade Tobias sjua totalt och var snabbaste grupp-N-ekipage i sin Mitsubishi.
- Jag hade inte kört en meter med bilen och det tog ett tag att bli van med den. Men med tanke på hur rakt det var hade vi inte en chans mot grupp A-bilarna.
Läs hela artikeln i
Falu Kuriren

03-01-20 Blir de jokrar i leken?
De har snurrat runt på avlysta vägsträckor i Västerdalarna. Hårdkört i all hemlighet. För varken Tony Rickardsson eller Mattias Ekström vill ha några horder av åskådare när de slipar bort de värsta kantigheterna i sin åkning. De satsar målmedvetet på Svenska Rallyt.
- Egentligen är det här något jag gör mest på kul, säger Tony.
- Jag har aldrig varit speciellt sugen på att köra rally. Möjligen racing, som något mera påminner om speedway. Men aldrig rally. Inte förrän nu.
Läs hela artikeln i
Falu Kuriren

03-01-20 Mattias satsar på toppen
Mattias Ekström är 24 år. Men han har faktiskt redan ett förflutet som rallyförare - före sin tid som enbart racingförare.
Bland annat har han kört två Svenska Rallyn och slutade femma i klass N så sent som år 2000.
- Mitt mål med starten är att vara med och kriga i toppen av N-klassen, säger Mattias. Har utvecklingen inom rallysporten inte gått oerhört fort, ska jag kunna vara med och fightas relativt högt upp. b
Mattias ser med stolthet tillbaka på sitt senaste rally. Det var i SM-rallyt i Vännäs år 2000.
Läs hela artikeln i
Falu Kuriren

03-01-20 Eriksson på grus och Kahle på asfalt?
Någon av de närmaste dagarna förväntas Skoda Motorsport WR Team enligt nättidningen "wrc-online.net" offentliggöra två nya stora huvudsponsorer, som ska ge Skoda hjälp i satsningen på nya Skoda Fabia WRC. Enligt wrc online handlar det om en stor internationell bensinkedja och ett mobiltelefonnät.
Utöver dessa två sponsorer ryktas om att även en tredje ny sponsor är på gång - och att det mycket väl kan vara Scania.
Skoda Motorsports stärkta ekonomi skulle innebära att den nya rallybilen - Fabian - skulle kunna vara klar för start redan till Argentinska rallyt i maj.
Läs hela artikeln i
Falu Kuriren

03-01-20 Tredje segern totalt innebär att Selberg får behålla vandringspokalen
Janne Selberg missade guldet med ynka två sekunders marginal efter Johan Grandin vid fjolårets Rally Månstråket. Det såg ut att gå samma väg i år. Men sedan Grandin tvingats bryta var guldvägen fri. - Han s-k-a ju vara snabbare än mig, konstaterade Selberg apropå de olika bilarna.
Egentligen är det ett smärre mirakel att Jan Selberg överhuvudtaget är med och krigar uppe i toppen.
Efter många år i Ascona, en Opel av traditionellt bakhjulsdrivet snitt och därtill mäkta populär inom sporten, valde Luleåföraren att byta bil - till Opel Corsa.
Läs hela artikeln i
Norrländska Socialdemokraten

03-01-20 Fru Eva åkte ner och tog emot sin ökenhjälte i Egypten
Det är många som bara ser själva tävlingen i ett Paris-Dakar rally. Vad som sker bakom kullisserna är det inte många som vet. En orolig fru, en orolig mekaniker och en ansträngd ekonomi. - Man försöker lita på att han är klok, säger fru Eva Lundmark.
PG Lundmark har den här säsongen haft en följeslagare som han inte haft vid sin sida tidigare under sin karriär: mekanikern Håkan Hammarstedt, Sundsvall.
- Jag har hjälp PG sen tidigare, men det här är första gången jag följt honom under hela säsongen.
Läs hela artikeln i
Norrländska Socialdemokraten

03-01-20 En andraplats till länet - men ingen hängde med Thorszelius
Årets Z-trofé, som även var den första deltävlingen i 2003 års Super Mästerskap, blev en succé med många startande och jämna strider i klasserna. Och trots att inga länsförare slog sig in i den absoluta toppen kan vi glädjas åt en andraplats i den tvåhjulsdrivna klassen.
Där satt nämligen Jämtlands MK:s Stephan Falkenfjord som kartläsare åt Göteborgs Leif Petersson. Stephan, som i vanliga fall åker med Peter Ågren, har inte åkt en enda tävling sen dom sålde bilen i somras.
- Det var kul att åka igen, jag har läst på som vanligt och det har funkat bra, jag har inte fått skäll i alla fall, säger han och skrattar.
Och även Leif höll med om att samarbetet gått bra.
Läs hela artikeln i
Länstidningen Östersund

03-01-20 När favoriten försvann tog Thorszelius hem Z-trofén
Z-trofén tillika första deltävlingen av Supermäst-erskapet vanns av Mats Thorszelius, Almunge. På tredje plats slutade Jaari Saarinen, som återkom till Jämtland och lade en ny fin placering till meritlistan.
- Banorna här i Stugun var nog de snabbaste jag har åkt på, sa Saarinen.
Mats och Evelina Thorszelius, Almunge, vann den fyrhjulsdrivna värstingklassen i Z-trof-én. Efter den första av de sex deltävlingarna i Supermästerskapet har de nu lagt ribban högt inför de kommande fem.
- Vi ska ju försöka vara med och kämpa om totalsegern, sa Thorszelius.
Läs hela artikeln i
Östersundsposten

03-01-19 Thörner och Lundmark vann sista Dakaretappen
PG Lundmark och finländsk-svenska paret Ari Vatanen/Tina Thörner ordnade svensk dubbelseger på Dakarrallyts avslutande kortetapp utanför Sharm el-Sheikh på söndagen.
- Det var full gas från start till mål, sade Thörner om det lilla "ärevarvet" på bara 35 kilometer.
PG Lundmark kunde tacka Pål-Anders Ullevålseter, norsk stallkompis i "Farmer Lips" (Bonnläpparna) för etappsegern i mc-klassen.
- Vid startlinjen vände sig Pål-Anders om och sa: Team Farmer Lips etta och tvåa - jag etta och du tvåa, berättade Lundmark för TT i rallyvimlet utanför den egyptiska semesterorten.
Läs hela artikeln i
Göteborgs Posten

03-01-19 Hörbing tvåa i Supermästerskapet
Mats Jonssons premiärtur med nya rallybilen - en WRC-Ford Escort - blev kort. Värmlänningen tvingades bryta redan på andra sträckan när Supermästerskapets första deltävling, Z-trofén, avgjordes på lördagen i jämtländska Stugun.
Istället tog Mats Thorszelius, i en WRC-Toyota, över och dominerade tävlingen. Thorszelius segermarginal till tvåan, Eddie Hörbing från Degerfors RC, blev 35 sekunder.
Läs hela artikeln i
Nerikes Allehanda

03-01-17 "Stene" håller klassen
59 år gammal jagar Eriksson nya segrar: När jag står där ute, då är det allvar
59 år gammal är Sten-Erik "Stene" Eriksson still going strong. Satsningen har trappats ned, nu kör han mest för att det är kul. cMen fortfarande kan han köra bil.
- När jag står där ute, då är det allvar, säger "Stene" som på lördag kör Z-trofén, tillika första deltävling i Supermästerskapen
Tiden då han slogs om SM-medaljer är förbi. Men rallysporten lämnar han inte i första taget. Sten-Erik Erikssons satsning har måhända trappats ned, men fortfarande kan han hota de bästa ute på banan.
Läs hela artikeln i
Dagbladet

03-01-17 "Valet är självklart"
Daniel Carlsson väljer testkörning före Svenska Rallyt
Daniel Carlsson nobbar Svenska Rallyt. Värmlänningen prioterar istället test med Suzuki inför junior-VM i Turkiet.
- Tråkigt att välja bort Svenska Rallyt, men det var ett delikat problem, säger han.
Daniel Carlsson befinner sig för närvarande i Monte Carlo och ställer upp i årets första junior-VM som börjar på fredag. Svenska Rallyt hade han sett fram emot att köra - men så blir det inte.
- Min arbetsgivare Suzuki har lagt in ett viktigt test 3-5 februari inför årets andra junior-VM i Turkiet. Tyvärr missar jag därför Svenska Rallyt, men valet att köra test för Suzuki är självklart. De ger mig mycket förtroende och det tänker jag leva upp till, säger Carlsson.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-01-17 Landslagsmän kör i Gunnarskog
Landslagsmannen Per-Gunnar Andersson från Årjängs MK. Och förre skidässet Torgny Mogren som representerar Hällefors MK. Se där två av Mekonomrallyts affischnamn.
- Totalt har vi 80 ekipage anmälda, berättar Marina Solberg presstaleskvinna i arrangerande Team Treske.
Lördagens rallytävling med start och mål vid Järvenskolan i Gunnarskog är samtidigt den första deltävlingen i Västra Bilsportförbundets Öppna Rallymästerskap. Mekonomrallyt består av sex specialsträckor som mäter sex mil i skogarna norr om Arvika.
- Vi tvingades ställa in förra året så nu håller vi tummarna och hoppas på kyla. Än så länge är det ingen fara, fortsätter Solberg och rapporterar om halvmeterhöga snövallar längs vägkanterna.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-01-17 Tobias klättrar snabbt vidare
Ska ratta värsting-Toyota i VM - kör i samma klass som stjärnorna
Tobias Johansson från Ludvika tar ännu ett stort kliv i sin nyss inledda rallykarriär. I dagarna blev det nämligen klart att den färske 21-åringen kör en värsting-Toyota, en så kallad WRC-bil, i rally-SM.
Till det ska läggas ett antal VM-tävlingar, där han då kommer att tävla i samma klass som världsstjärnorna.
Läs hela artikeln i
Nya Ludvika Tidning

03-01-17 Hjulen snurrar allt fortare för Tobias
Nu börjar rallyhjulen snurra allt snabbare för Ludvika-grabben Tobias Johansson.
I går blev det klart att han kommer att ratta en Toyota Corolla WRC i hela SM-serien i rally. Det är en fabriksbil som Rally Team Olsbergs står bakom. Enda tävling bilen gått i Sverige är ett sprintrace i Vansbro.
- Det är en riktig värstingbil. Det har bara tillverkats 44 bilar i det här utförandet och det här var den 38:e som lämnade fabriken.
- Det här är nog det vassaste som finns i Sverige just nu, säger en mycket nöjd Tobias.
Läs hela artikeln i
Dala-Demokraten

03-01-16 Daniel Carlssons viktiga jakt på seger
I dag inleder Daniel Carlsson sin jakt på totalseger i junior-VM. Men kraven han har på sig handlar inte bara om bra resultat. Utan även om vikt.
- Det är nödvändigt att vi håller oss i form, säger rallyföraren.
Daniel Carlsson kör i år samtliga sju deltävlingar i junior-VM i en Suzuki Ignis Super 1600.
Även Oscar Svedlund från Karlstad deltar i hela junior-VM, i en Volkswagen Polo. I december var Carlsson i Japan och signerade ett kontrakt med Team SWT Japan. Sedan dess har han förberett sig för vad som komma skall.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-01-16 Rudengren mot Häkkinen
Eskilstunaföraren EM-debuterar på snö i Rovaniemi
På söndag beger sig Johan Rudengren och kartläsaren Christer Johansson 135 mil norrut - till finska Rovaniemi. Lördagen därpå, den 25 januari, deltar ekipaget från Eskilstuna MK i Arctic Rally.- Tävlingen är den första av tre som ingår i EM på snö. Vi måste förbereda oss ordentligt. Därför åker vi upp en vecka innan, säger EM-debutanten Johan Rudengren. I den finska rallytävlingen kommer Formel 1-stjärnan Mika Häkkinen att delta.
 - Han är med för att han tycker det är så kul med rally men Mika får säkert också en skaplig slant från någon av tävlingssponsorerna, säger Johan.
Läs hela artikeln i
Eskilstuna Kuriren

03-01-16 Bilsportförbundet ser sin räddning 
Gotlands bilsportförbund har hotats av nedläggning. Men tack vare Gotland Ring kommer nu ön i stället hamna i centrum.
- Det här betyder otroligt mycket. Gotland hamnar på svensk motorsports förstasida. Jag tror det här kommer göra många avund- sjuka runt om i Sverige. En sån här bana har inte byggts sedan Mantorp Park på 60-talet, säger Jörgen Gustafsson, ordförande i Gotlands bilsportförbund.
Gotland har bara tusen medlemmar och varit nära att få gå upp i större förbund på fastlandet. Men nu lär öns motorsport få en högre status.
Läs hela artikeln i
Gotlands Tidningar

03-01-16 Bra Piteå-start i rally-DM
Piteås Erik Wiklund och Brage Lundmark, båda Piteå, tog varsin andraplats när DM-serien i rally inleddes i Vännäs i helgen. Jan-Olov Renberg fightades om en medalj när han körde av på sista sträckan.
Det blev en bra start på rallyåret för två av förarna från Piteå MS.
I klassen Volvo Original Cup knep Erik Wiklund och kartläsaren Patrik Engberg silver, i mål slagna med en minut och sju sekunder av segrarna Joakim Sundqvist/Rickard Gustafsson, Lycksele.
I A-förarklassen för tvåhjulsdrivna bilar blev Brage Lundmark och kartläsaren Inger Lundberg tvåa.
Läs hela artikeln i
Piteå Tidningen

03-01-16 Steen vann DM-premiären - struntar i fortsatt tävlande
Christer Steen, Svärdsjö, vann DM-premiären i den tvåhjulsdrivna klassen. Trots det funderar han på att strunta i det fortsatta DM-tävlandet.
- Jag siktar först och främst på Supermästerskapet och kommer nog knappast att köra nästa DM-deltävling, berättar han.
Det var Christers första tävling på vinterunderlag med sin Vauxhall. På tre av sträckorna var han snabbast. Det var bara på den andra sträckan han hade problem.
Läs hela artikeln i
Falu Kuriren

03-01-15 Falkenfjord tillhör favoriterna i Z-trofén
I helgen gästas Stugun av ett antal rejäla "storfräsare", när Supermästerskapet inleder året med, Z-trofén.30-talet fyrhjulsdrivna bilar kommer att göra upp och största hemmahoppet är ovanligt nog inte Jörgen Edholm, Stuguns MK.
Istället än det en annan jämte som tillhör förhandfavoriterna, även om om han själv inte kommer att köra.
Stefan Falkenfjord, Jämtlands MK kommer att lotsa fram fjolårssegraren i mästerskapets tvåhjulsdrivna klass, Leif Petersson, Göteborgs MF.
Läs hela artikeln i
Länstidningen Östersund

03-01-15 Sandell Motorsport blir "rallyfaddrar
Det ligger i tiden att vara rallyfadder och det är något som är nödvändigt om rallysporten i Sverige ska utveckla nya förare av toppklass. I går tog Sandell Motorsport första steget till att bli faddrar åt några av länets juniorer och rallytalanger.
Meningen är att fyra av länets juniorer ska få ta del av den organisation som rallyteamet byggt upp.
De som kommer att ingå i Sandellmotorsport Junior Team är Joakim Nyman och Erik Berg, Jämtlands MK, Daniel Bladh, Offerdals MK samt Daniel Grande, Stuguns MK.
Läs hela artikeln i
Länstidningen Östersund

03-01-14 Daniel Carlsson fortfarande utan bil
Daniel Carlsson är anmäld till Svenska Rallyt i klassen A8. Något som innebär att Säffleföraren har tänkt sig att köra en värstingbil i tävlingen.
Men ännu har inte Carlsson hittat någon bil att köra. I alla fall officiellt. Tiden börjar rinna ut.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-01-13 Lyckad DM-premiär för Tobias och Christer
Tobias Johansson och Christer Steen försvarade dalafärgerna med den äran i DM-premiären i rally.
Christer vann tvåhjulsdrivna klassen, medan Tobias slutade tvåa i klassen för fyrhjulsdrivna bilar - och totalt.
Årets inledande deltävling i DM, Gästrikland Runt i skogarna runt Gävle, innehöll fyra sträckor. Dessa mätte tillsammans nära sex mil.
Almunges Mats Thorszelius inledde snabbast, men efter två körda sträckor toppade Eddie Hörbing, Degerfors, sammandraget. Denne kunde därefter hålla undan till slutmålet.
Läs hela artikeln i
Dala-Demokraten

03-01-13 Häftigt värre för PG Andersson i nya superbilen
Finnskogsvalsen i Anttilabergets snösäkra omgivningar var PG Anderssons, Årjängs MK, första riktiga test med den nya bilen. En Renault Clio Super 1600 Gr A, som visserligen är tvåhjulsdriven men ändå ljusår från något unge Andersson tidigare kört.
- Det är jädrigt häftigt alltså. Det bara smäller till, förklarar PG.
Skymningen har fallit över Anttila men det märks att det lyser i ögonen på talangen.
Som imponerar denna dag genom att bli totaltrea i tävlingen, och bästa tvåhjulsdrivna ekipage. Och det med bara några dagars tester i kroppen.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-01-13 Magnus Mellquist sexa i DM-premiären
Magnus Mellquist är flitigt i farten i rallyskogen. I helgen gällde det DM-premiären Gästrikland Runt med en sjätteplats i fyrhjulsdrivna klassen - och totalt - som facit.
Tävlingen omfattade fyra sträckor på tillsammans nära sex mil. Startfältet höll yppersta klass med en stor del av den svenska eliten till start. Av de 16 startande A-förarna inledde Almunges Mats Thorszelius bäst.
Läs hela artikeln i
Hälsingekuriren

03-01-13 Hörbing rattade snabbast
Degerforsaren tog kommandot efter två sträckor Söderqvist på fjärde plats
Eddie Hörbing tog totalsegern i Gästrikland Runt, rallyklassikern i skogarna runt Gävle under lördagen.
Efter kamp på de båda första sträckorna kunde Degerforsaren mot slutet närmast defilera mot förstaplatsen.
- Jag fick en sladd i den andra kurvan. I övrigt inget att tillägga, sa Eddie lite skämtsamt efter prisutdelningen.
Den som inledde snabbast i tävlingen var annars Almunges Mats Thorszelius, som var sex sekunder före Eddie Hörbing på den första av de fyra sträckorna. Sekunden efter Hörbing styrde Ludvikas lovande Tobias Johansson in, i sin tur med samma marginal tillgodo på östgöten Jari Saarinen.
Läs hela artikeln i
Arbetarbladet

03-01-13 Etappseger för PG Lundmark
Per-Gunnar "PG" Lundmark vann på lördagen den tionde etappen av Dakarrallyt. Det var svenskens andra etappseger någonsin. Den första kom 2001. Efter dagens seger gick PG upp två placeringar från nionde till sjunde plats.
PG Lundmark verkade lite uppgiven efter problem med bränslekranen på fredagen och en slutlig 15:e plats på den nionde etappen.
Men motgångarna verkade ha tänt motorcykelkämpen från Arvidsjaur. För på lördagens långa etapp mellan Zilla och Sarir i Libyen var det ingen som hängde med PG ute i Saharas sand.
Läs hela artikeln i
Dagens Nyheter

03-01-13 Åkerman vann Gästrikland runt
Ljusdalsförarem Patrik Åkerman vann inledande tävlingen i DM-serien i stor stil. Benny Persson femma och Robert Johansson sjua.
Patrik Åkerman var i prima form när årets DM-serie i rally inleddes med Gästrikland Runt i skogarna runt Gävle i helgen.
Ljusdalsföraren tog segern i tvåhjulsdrivna klassen för B-förare, dryga halvminuten före Eskilstunas Rickard Andersson. DM-premiären omfattade fyra sträckor, tillsammans mätande nära sex mil.
Läs hela artikeln i
Ljusdalsposten

03-01-13 Inbrott hos rallyt
Bertil Klarin: - Alla mejl borta, det har försatt oss i stort bryderi
Svenska Rallyt, SSU och Carlstad Conference Centre i Karlstad utsattes under natten till lördag för ett inbrott. Tjuvarna kom över flera datorer och en del kontanter.
- Det olyckliga är att det bara är fyra veckor till rallyt, säger Svenska Rallyts vd Bertil Klarin.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-01-13 "Stecka" bäst i test
- Det här var mest för att prova och laborera inför Svenska Rallyt
Den gamla rallytävlingen Finnskogsvalsen, med anor från 60-talet, återuppstod i lördags efter 10-talet år i träda. Idylliska Anttilaberget i Nyskoga var utgångspunkten för de fyra, snabba, specialsträckorna.
- "Stecka" hade 120 kilometer i timmen i snitt på den första sträckan, berättar tävlingsledaren Per Täppers, MK Ratten.
På grund av de tragiska olyckor rallysporten drabbats av de senaste åren, fanns en viss oro hos arrangören att det skulle gå alltför fort ute i skogen.
- Det har gått hemskt fort idag. Men allt har gått bra, mycket tack vare höga snövallar, menar Täppers.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-01-13 Isaksson tog sig förbi problemen i Vännäs
Lördagens fartfyllda giv Vännäs-Plåt Rallyt i skogarna kring Vännäs och Bjurholm utmynnade i ett trekejsarslag där ungtupparna Joakim Andersson och Stefan Jonsson båda drabbades av problem.
Något som resulterade i en klar totalseger för veteranen Sven Isaksson i sin fyrhjulsdrivna Mitsubishi Evo 6.
- I det stora hela gick det bra även om jag tog mig fram lite för långsamt emellanåt, summerade Umeå AK-föraren som nu tog sin första seger i Plåtrallyt.
Läs hela artikeln i
Västerbottens Folkblad

03-01-10 Högklassigt startfält i rally-DM
På lördag inleds rally-DM i nedre norra distriktet med Gästrikland Runt eller GTS-trofén som tävlingen också heter. Startfältet håller mycket hög klass, med en stor del av den svenska eliten på plats i Gävle. Årets DM-premiär bjuder på fyra specialsträckor på tillsammans nära sex mil. Start och mål är förlagt till Bilmetro lastvagnar, Strömsbro.
Gästrikland Runt är en klassiker som körts ända sedan 50-talet. Årets upplaga har samlat stora delar av den svenska eliten till start. I fyrhjulsdrivna klassen för A-förare tampas 16 förare om segerbucklan.
Läs hela artikeln i
Arbetarbladet

03-01-10 Klart för prat om rallystart
Jag tror sällan jag sett ett mera belåtet flin i ansiktet på varken Tony Rickardsson eller Mattias Ekström.
Där satt de och väntade på den församlade pressen, mycket nöjda med att de lyckats lura den svenska motorpressen i mer än en månad: båda är redo för start i Svenska Rallyt.
Vi var flera tidningar som skrev om att både Tony och Mattias var anmälda till Svenska Rallyt. Men båda höll masken stenhårt, när telefonerna började ringa.
- Jo, visst funderar vi på att köra rally, sa de båda.
Läs hela artikeln i
Falu Kuriren

03-01-10 Rickardsson vill inte bli dyngsist
För Tony Rickardsson handlar rallydebuten i Svenska Rallyt om att inte komma - dyngsist. Allt började som ett test inför en jippotävling. Femfaldige världsmästaren i speedway Tony Rickardsson ville känna hur det var att sladda - åt båda håll.
FREDRIK ELJAS, förbundskapten i rally, fixade en bil och frågade Tony om han inte ville köra ett riktigt rally.
- Nej, jag kan bara sladda åt ett håll, svarade Tony, men efter att ha testat några gånger fick han "blodad tand" och en satsning för 800 000 kronor på VM-rallyt i par med racingföraren Mattias Ekström, båda från Avesta, satte fart.
Läs hela artikeln i
Dagens Nyheter

03-01-10 Lämnar förbundskaptensjobbet - blir expertkommentator
Värmlänningen Jonas Kruse hoppar av som svenska rallyjuniorernas förbundskapten. För att bli SVT:s expertkommentator under rally-VM.
- Jag var tvungen att välja, motiverar Kruse avhoppet.
Som expertkommentatorer till VM-tävlingarna har SVT engagerat två värmlänningar - flerfaldige svenske mästaren Jonas Kruse samt rallycrossveteranen Per Eklund. För Kruses del innebär det att han på egen begäran hoppar av posten som förbundskapten för svenska juniorlandslaget.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-01-09 Carlsson kör succébilen i Svenska?
2001 blev Daniel Carlsson sjua i Svenska Rallyt i en Toyota Corolla WRC. Favorit i repris om en månad? Enligt radiosporten har Säffleföraren gjort klart med en Corolla för årets tävling.
- Säger de det? Då går de händelserna i förväg, inget är klart ännu, säger Carlsson till VF-sporten.
När Daniel Carlsson fick sitt internationella genombrott hette bilen Toyota Corolla och tävlingen Svenska Rallyt.
Det var för två år sen. Ifjol tog värmlänningen hem totalsegern i grupp N, sedemera är det i WRC-klassen som utmaningen ligger.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-01-09 "Burarna" kan inte klara allt
Rallybilarnas säkerhetsburar är konstruerade att klara de vanligaste avåkningssituationerna. Men det går inte att göra burar som klarar allt.
Det är en av förklaringarna till att olyckan i samband med Bergslagsrallyt i helgen fick en så tragisk utgång.
- Vid en sådan här avåkning, när bilen i full fart går med taket före in ett träd, orkar inte stagen hålla emot, förklarar Thomas Berggren, tävlingsledare för Bergslagsrallyt.
Läs hela artikeln i
Falu Kuriren

03-01-09 Rally Nordvärmland hoppar av årets SM
Tävlingsledaren Peter Törnqvist: - Det finns flera orsaker till avhoppet
Rally Nordvärmland skulle ingå i SM-kalendern 2003. Men något SM-rally den 13-14 juni i de värmländska skogarna blir det inte. V
- Vi har hoppat av SM och ställer in tävlingen helt, meddelar Peter Törnqvist, tävlingsledare för Rally Nordvärmland. V
Beslutet att lägga rallyt på is togs redan den 9 december av de arrangerande klubbarna MK Ratten, Ekshärads MS och Hagfors MK.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-01-08 Här laddar Grönholm för ännu en seger i Svenska Rallyt...
Två VM-titlar är inte nog. Marcus Grönholm är på jakt efter mer. Och han tänker vinna i Sverige - igen.
- Svenska Rallyt är min favorit, seger är det som gäller, säger 34-åringen.
Världsmästaren Marcus Grönholm laddar just nu upp inför Svenska Rallyt med tester i jämtländska Kall. VF-sporten fick en pratstund med stjärnan under ett av avbrotten. Det är en avslappnad, glad och - som vanligt - mycket tillmötesgående finländare som tar sig tid.
- Visst kan man längta hem under testerna. Det är tre dagar non-stop och man kör samma sträcka hela tiden. Men varför ska jag klaga, det här är det bästa jag vet, säger finländaren.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-01-08 En lektion i världsklass
VF-sporten på plats när Marcus Grönholm gav Oscar Svedlund en åktur han sent ska glömma: - Det var väldigt häftigt
Oscar Svedlund fyller 23 år i dag. Men den bästa presenten fick rallytalangen i förskott. En åktur med världsmästaren och förebilden Marcus Grönholm.
- Det var väldigt häftigt, säger Svedlund.
- Han verkar lovande, konstaterar Grönholm.
Regerande rallyvärldsmästaren Marcus Grönholm befinner sig uppe i jämtländska Kall för att testa inför Svenska Rallyt med ett stort mediauppbåd i fotspåren.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-01-07 "Vi förstod att det var allvarligt"
- När vi såg bilen förstod vi genast att det var en mycket allvarlig olycka. Taket på kartläsarens sida var intryckt nästan ner till dörren.
Elisabeth Jakobsen, Ludvika, var kartläsare till Johan Eriksson i den rallybil som först anlände till olycksplatsen.
- Lars Mårtensson var redan uppe på vägen och viftade åt oss att stanna. Han talade om att hans kartläsare var medvetslös och att hjälp måste tillkallas. Han var själv lite blodig, men verkade inte allvarligt skadad. Vi lovade att hjälpa till med att larma, säger Elisabeth.
Läs hela artikeln i
Falu Kuriren

03-01-07 Stor risk för fler olyckor
- Det är bedrövligt för svensk rallysport att något sådant här får hända. Men risken är stor att vi kommer att få flera olyckor av den här typen, säger Ludvikas rallyförare Tobias Johansson.
Tobias hörde inte själv till dem som fick åka Bergslagsrallyt i söndags. Genom att runt 240 förare anmält sig till tävlingen, var man tvungen att stryka några klasser som inte ingick i riksmästerskapen, och dit hörde "värstingklassen" - de starkaste fyrhjulsdrivna bilarna.
Men Tobias fanns ändå på plats - för att hjälpa till att serva pappa Erik "Eken" Johansson, som skulle delta i den fyrhjulsdrivna grupp H-klassen.
Läs hela artikeln i
Falu Kuriren

03-01-07 PG Lundmark: Jag fick käka mycket sand
Klättrade till elfte plats sammanlagt efter att ha blivit åtta i måndagens etapp av ökenrallyt. Etappen var 28,5 mil lång och gick genom hård och stenig mark i Tunisien.
- Rena semestern, känns som vi bor på femstjärnigt hotell och är ute och kör en touringtur på dagen, skämtar PG Lundmark.
Och tillägger:
- Jag fick käka mycket sand under måndagen.
Läs hela artikeln i
Expressen

03-01-07 Oskar tvingades kasta in handduken
Oskar Sundell var det stora utropstecknet i rallyt Eriknäsbo-sprinten i Bollnäs på trettondagen. Järboföraren ledde tvåhjulsdrivna klassen, men hade otur och tvingades kasta in handduken när växellådan gjorde detsamma.
Tre åk kördes runt den spolade rallycrossbanan. Snabbaste tiden räknades. Sundell tog en smula överraskande ledningen efter det första åket, där han var 24 hundradelar snabbare än Dick Larsson, Kilafors.
Läs hela artikeln i
Arbetarbladet

03-01-07 Rallystjärna kritiserar Bilsportförbundet
"Låt oss träna - då blir tävlingarna säkrare"
För tio år sedan införde Bilsportförbundet kartnoter på RM-nivå. Sedan dess har farterna ökat på rallyvägarna - och olyckorna blivit allvarligare. Säkerhetsnoter är noteringar om vägens egenskaper så som kurvor, krön, raksträckor, längd och lutning på dem, eventuella hinder.
Förarna i Riksmästerskapet får innan tävlingen köpa ett färdigt nothäfte. Kort därefter bär det av i full fart in i skogarna.
Läs hela artikeln i
Aftonbladet

03-01-07 Kartläsare från Hörby omkom i krasch
I söndags omkom kartläsaren Mats Åkesson från Hörby. Igår hade klubbens medlemmar samlats till en minnesstund i klubbstugan.
- Det känns fruktansvärt tungt. Det är det värsta vi varit med om, en tragedi för alla i föreningen, säger Tommy Svensson, aktiv förare och sekreterare i SMK Hörby.
Klubben hade kallat in en professionell krishanterare för att trösta och för att försöka ge svar.
- Det ställdes många frågor, men det finns inga svar, säger Tommy Svensson.
- För tillfället är allt bara helt ofattbart.
Läs hela artikeln i
Kristianstadsbladet

03-01-04 Tina Thörner svenskbäst
Fredagens etapp av Dakar-rallyt mellan Castellon och Valencia var kort och tillrättalagd för publiken, av de totalt åtta kilometerna låg fyra kilometer på strand och gräs med inlagda hopp. Bäst av svenskarna är fortfarande Tina Thörner som agerar kartläsare åt Ari Vatanen i bilklassen.
Paret var sjua under fredagens etapp och ligger femma totalt, en minut och sex sekunder efter ledande fransmannen Stephane Peterhansel. Helsvenska bilen med föraren Håkan Roos och kartläsaren Anders Vilhelmsson hade en del tekniska problem under sträckan, stötfångaren föll av och mycket sand tyngde bilen.
Läs hela artikeln i
Dala-Demokraten

03-01-04 Visst kan du köra rally, men du får betala själv
I februari avgörs VM-deltävlingen Svenska Rallyt i Värmland. För första gången sker det utan svensk medverkan i den tyngsta klassen. VM-klassen som instiftades för exakt 30 år sedan. Nu är det dags att vakna till liv och inse att den svenska paradgrenen rallysport ÄR i kris.
Det var en gång en ung, mörkhårig kille från Spanien som under mitten av 1980-talet inget hellre ville än att köra bil. Fort.
Helst rallybil. Och, helst bland den yttersta eliten i rally-VM. Hans namn var Carlos Sainz och han var en bra förare i sitt hemland, Spanien.   Dessutom var han rik. Mycket rik.
Läs hela artikeln i
Aftonbladet

03-01-04 Tony ska köra rally
Inte Kenneth Eriksson! Men kanske Mattias Ekström! Och kanske Tony Rickardsson! Svenska rallyt blir sig inte riktigt likt i år - ur dalasynpukt.
Det blir ett Svenska Rallyt utan Kenneth Eriksson i år. När anmälningstiden till rallyt gick ut klockan 17.00 igår, fanns inte Kenneth anmäld.
Att han inte skulle få köra rallyt för Skoda har länge stått klart. Men han har haft Skodas godkännande att få köra för något annat märke. Någon sådan "styrning" har dock inte blivit aktuell.
Läs hela artikeln i
Falu Kuriren

03-01-04 "Det var på gränsen till vansinne"
Björn Waldegård har haft 15 kärlekar. Anita gifte han sig med 1968. De andra heter Volkswagen, BMC Cooper, Porsche, Lancia, Citroën, Fiat, BMW, Opel, Toyota, Ford, Mercedes, Ferrari, Audi och Peugeot.
Vänta lite... är det onsdag eller fredag?
Björn Waldegård ursäktar sig - han är sliten, just hemkommen från en motormässa i Tyskland. Bilfärd till Essen, en natt på hotell och så hem igen. 138 mil, enkel resa.
Läs hela artikeln i
Expressen

03-01-04 Daniel Carlsson anmäld till värstingklassen
Färre svenskar än kanske någonsin tidigare. Och bara tre värmlänningar. I bästa fall.
- Jag har anmält mig till värstingklassen, men ingenting är klart än, säger Daniel Carlsson.
Ingen Thomas Rådström och ingen Kenneth Eriksson. Lägg till att Stig-Olov Walfridson och Oscar Svedlund är de enda värmländska förarna som definitivt kommer till start och ni förstår att det blir ovanligt få hemmahopp i årets Svenska Rally.
- Alla vill givetvis se en svensk som kan vinna, men samtidigt kanske det här är det bästa startfältet vi någonsin haft, säger tävlingsledaren Bertil Klarin.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

03-01-04 Tony kör Svenska VM-rallyt
Speedwayvärldsmästaren Tony Rickardsson byter två hjul mot fyra och kör det svenska VM-rallyt. Fast själv tiger han som muren om satsningen.
- Jag har inga kommentarer, sa han bistert till TT på fredagen.
- Vi har pressinfo 9 januari. Du får återkomma då.
Efter det var det färdigpratat. Allt möttes med ´´inga kommentarer´´.
Rickardsson står själv som anmälare till en Mitsubishi Lancer Evo VI med rutinerade Joakim Gevert från Kil som kartläsare.
Läs hela artikeln i
Östersundsposten

03-01-03 Tobias: Volvobilarna inte sevärda!
Carleric Johansson, tävlingsansvarig för Volvo Original Cup har svarat på nedanstående artikel i Bergslagsposten.
Läs inlägget

03-01-03 Arrangörerna valde bort publikmagneterna i Bergslagsrallyt
Westlund och Johansson får inte starta
- Utan dom riktigt snabba bilarna kommer inte publiken. Jag tycker arrangörerna resonerar helt fel.
Rallytalangen Tobias Johansson, tävlande för Ludvika MS, har svårt att förstå hur Bergslagsrallyts arrangörer kunde välja bort de mest namnkunniga förarna som anmält sig.
Problemet är förstås delikat, när antalet anmälda förare långt överstiger vad arrangörerna räknat med. Bergslagsrallyt var i den ursprungliga inbjudan maximerad till 170 startande, och när hela 230 ekipage anmälde sig uppstod problem.
Läs hela artikeln i
Bergslagsposten

03-01-03 Dick Larsson favorit i Filmsprinten
Dick Larsson, Rasbo, får gälla som favorit i Filmsprinten på Berbybanan i Vendel på söndag. Rasboföraren rattar sin Toyota Celica i fyrhjulsdrivna klassen.
Filmsprinten är vinterns första rally i Uppland. Tävlingen är dessutom den inledande i sprintcupen.
Största hotet mot "Dicken" bör bli Östhammars Mikael Waxell, titelförsvarare i sprintcupen.
Läs hela artikeln i
Arbetarbladet

03-01-02 Bra start för svenskarna i Dakar-rallyt
Tina Thörner och Ari Vatanen med i täten på världens tuffaste rally. Det mytomspunna Dakar-rallyt startade på nyårsdagen med en jippobetonad prolog i franska Marseille.
Förarna körde en kilometerlång sträcka som inte kommer att räknas med i sammandraget. Svenske PG Lundmark, som deltar i mc-klassen för fjärde gången, åkte in på plats nummer 28, sexton sekunder efter segraren Cyril Despres, Frankrike.
Läs hela artikeln i
Aftonbladet

03-01-02 Här gäller det att ha hjulen kvar på marken
Fredrik Andersson, Ludvika MS, är en av länets mer lovande rallyförare. De riktigt stora framgångarna har ännu uteblivit, men nu ska det bli åka av.
Väghållningen på hans Renault har bättrats med hjälp av Pär Nyman i Orsa, specialist på stötdämpning.
Det är bitande kallt där i vägskälet. Kylan är sådan att skidåkare och bandyspelare ställer in både träning och tävlan. Och det är inte särskilt varmt inne i den avstrippade rallybilen heller. Men att avstå från testet. Inte heller!
Läs hela artikeln i
Falu Kuriren

03-01-02 Dubbla BMW-team i närsta års STCC
Det är nu klart att det blir två BMW-team med vardera två bilar i nästa års STCC-säsong. Westcoast Racing bekräftar att den andra BMW-bilen nu är säkrad och Bakajev Motorsport köper två bilar och material från det belgiska team, som Fredrik Ekblom körde ETCC för. Jan Brunstedt rattar Fredriks bil i STCC-mästerskapet 2003.
Läs hela artikeln i
Dala-Demokraten

03-01-02 Svenska stjärnor missar rallyt?
Anmälningstiden till Svenska Rallyt går ut i morgon. Men de hetaste svenska segeraspiranterna är inte anmälda. Kenneth Eriksson startar inte - Thomas Rådströms medverkan är mycket osäker.
- Väldigt tråkigt om de inte kommer, säger tävlingschefen Bertil Klarin.
Med två dagar kvar av anmälningstiden till årets Svenska Rally kan man konstatera två saker. Anmälningarna har kommit in rekordtidigt.
- Vi kommer nog tvingas att gallra, max är 90 bilar. Så här många har vi aldrig haft så här tidigt, säger Bertil Klarin som förväntar sig många anmälningar de sista dagarna.
Läs hela artikeln i
Värmlands Folkblad

www.motorsportivarmland.nu