1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006
Rallycross/Backe Rallycrossutskottets hemsida för Rallycross och Backe

Backserie Toyo Cup
Öppna Götalandscupen Rallycross
SM tabell Back-SM 2000

HÄR HITTAR DU RESULTAT FRÅN TÄVLINGAR


Dubbla backsegrar gav 'Perra' Johansson nytt SM-guld
Det som för några dagar sedan verkade helt omöjligt blev verklighet efter helgens båda deltävlingar i back-SM för bilar. Per-Anders Johansson, tävlande för Team Westom åkte till Ånnabodabacken utanför Örebro med inställningen att nå en pallplats. Men redan i lördagens kval visade han att det skulle bli fart i backen. Ett prydligt backrekord.
Lördagens tävling resulterade också i seger och avancemang från femte till treje plats i SM-tabellen. Hemmafavoriten Fredrik Enholm ledde då fortfarande SM och hade guldläge inför söndagen.
Men detta var Perras helg, sedan de vunnit varsitt kvalheat kom den slutliga drabbningen som dessutom gav dubbla SM-poäng. Och tätare har aldrig en SM-final slutat. En enda hundradel avgjorde guldet och silvrets placering.
- Jag vann den sista deltävlingen också och Fredrik missade tredjeplatsen med en hundradel och det var precis vad jag behövde för att ta guldet, berättar den upprymde SM-vinnaren.
- Allt har känts så bra hela helgen, bilen har aldrig varit bättre och nu ska det bli roligt att köra SM-finalen i rallycross på Kinnekulle till helgen, säger Perra.
I rallyklassen har Kenneth Olsson, Hällefors varit i SM-ledning större delen av säsongen, men när Mikael Lundberg, Gävle kom med sin massiva slutspurt på fyra raka delsegrar då räckte inte Kenneth till. Hälleforsföraren har ändå gjort en strålande säsong. Han debuterade ju i back-SM förra året med en tredjeplats. Nu räckte det till silver och fortsättning följer nästa år.

Per-Anders Johansson siktar på medalj i Back-SM
Det verkar bli svårt för Team Westoms Per-Anders Johansson att försvara sin SM-titel i Back-SM för bilar. När finaltävlingarna körs i Ånnabodabacken lördag-söndag krävs det förmodligen segrar i båda deltävlingarna om han ska lyckas. Han ligger på femte plats i tabellen.
- Jag tror det blir svårt att komma åt Fredrik Enholm, men jag skulle också bli besviken om jag inte tar en pallplats, säger 'Perra' som inte helt kommit överens med sin för året nya Volvo S40.
Läs mer

Final Back-SM för bilar och mc i Ånnaboda
Den sjunde deltävlingen i årets Back-SM samt finalen helgen 9-10 september arrangeras av örebroklubben Teknis MC. I de båda bilklasserna är det ännu en öppen historia vem som ska bärga årets medaljskörd. I dagsläget har Teknis egen förare Fredrik Enholm guldläge och detsamma gäller rallyklassens Kenneth Olsson, Hällefors. Men som sagt ännu är inget avgjort, speciellt med tanke på att finalen på söndagen ger dubbla poäng.
Läs mer

Röforsloppet sjätte deltävlingen i Back-SM avgjord
Vid söndagens sjätte deltävlingen i Back-SM i Röforsloppet vann Pontus Westman klassen för rallycrossbilar. Anders Avelin, MSK Hammaren slutade tvåa med Thomas Nilsson, SMK Hälsinge på tredje plats. Nu blev det ledarskifte i SM-tabellen sedan Teknis MC's Fredrik Enholm bytte plats med Henrik Flodin, SMK Hälsinge. Det ser bra ut för Enholm som i de två avslutande tävlingarna får köra i sin hemmabacke i Ånnaboda utanför Örebro.
Läs mer

Röforsloppet femte deltävlingen i Back-SM avgjord
Under lördagen kördes femte deltävlingen i Back-SM i Arboga med anrika Röforsloppet. I klassen för rallycrossbilar hettade det till riktigt i toppen av SM-tabellen sedan ledande Henrik Flodin, SMK Hälsinge endast fick med sig två poäng från lördagens final. Tvåan i tabellen Fredrik Enholm, Teknis MC fick dela femteplatsen så nu skiljer bara en halv poäng mellan Flodin som fortfarande leder och Enholm. Hemmaföraren Jimmy Holmbom var den förare som matchade Enholms S40 och det gjorde han i sin Saab V4. Lars Svensson, SMK Hälsinge tog några kliv upp i tabellen efter lördagens seger och dagens tvåa, norrmannen Geir Paulsen rullade med sin Volvo över mållinjen.
Läs mer

Sjundeplatser för 'Perra' Johansson - men Kenneth Olsson ny rallyledare
Helgens båda deltävlingar i Back-SM uppför asfalterade Kungsberget i Järbo resulterade i två sjundeplatser för regerande backmästaren Per-Anders Johansson, Team Westom. Ändå avancerade han ett pinnhål i SM-tabellen till fjärde plats.
- Det var första gången jag körde den här bilen på asfalt, så det var en ny upplevelse. Men det gick bättre efter hand. Under söndagen regnade det och när de snabbaste från kvalet skulle köra hann banan torka upp, berättar Perra.
Henrik Flodin, SMK Hälsinge var helt överlägsen i helgen, men Per-Anders utlovar revansch redan kommande helg i anrika Röforsloppet i Arboga.
- Då är vi åter på grus och där vet jag hur bilen uppträder, säger Perra som minsann inte gett upp hoppet om en ny SM-titel.
Nu utvecklade sig helgens tävlingar så Per-Anders tog ett kliv upp till fjärde plats bakom Flodin, Fredrik Enholm och Mattias Nygren.
Stor glädje var det i Hällefors-teamet där rallyklassens Kenneth Olsson tog sin första SM-delseger under söndagen När Kenneth också prickade in en andraplats i lördagens tävling så bar det raka vägen upp i SM-toppen.
Efter lördagens tävling låg Kenneth tvåa i SM och dagen efter fick han det perfekta läget då tidigare ledaren Mattias Hägg inte kvalade in till någon av de 15 finalplatserna.

Webbkamera på Kungsberget och back-SM
Nu sitter det en webbkamera uppe och tar en bild på starten med uppdateringen var 10:e min dygnet runt. Kanske ändrar det till lite oftare under tävlingen.
Adressen dit är http://www.Kungsberget.se/webkam.jpg

Rekordseger för Per Eklund i Pikes Peak
Han står verkligen på toppen av sin karriär &endash; rallycrossföraren Per Eklund. Ifjol vann han rallycross-EM och så sent som igår vann han världens tuffaste backtävling &endash; Pikes Peak i USA.Per Eklund skrev dessutom ett par rader svensk bilsporthistoria genom att bli den förste svensken som besegrat "The Peak".
- Gubben kan allt än, segerjublade Eklund, som fyllde 54 för knappt två veckor sedan. Livskamraten Kerstin Olofsson, dottern Karin och sonen Per-Anders och killarna i det blågula Saab-teamet var snabba att gratulera.
- Det har varit min dröm att få vinna Pikes Peak, det är min största seger sedan jag startade min rallykarriär för 36 år sedan, fortsatte en upprymde Eklund på toppen av det över 4.500 meter höga berget.
Läs mer

Eklund kvalade in som tvåa i Pikes Peak Open
Den svenske rallycrossföraren Per Eklund startar som andre man med sin 4-hjulsdrivna Saab Viggen i den klassiska backtävlingen, Pikes Peak, som avgörs i Colorado Springs på tisdagen, USAs nationaldag. Eklund kör i inbjudningsklassen, Pikes Peak Open, och var knappa fyra sekunder efter den snabbe japanen, Nobuhiro Tajima, Suzuki Esteem.
- Nubuhiro har kört här i 50 år, medan jag hela tiden måste lära mig banan, det är mitt problem, förklarade Eklund efter söndagens kval.
Pikes Peak avgörs för 78:e gången och är därmed en av världens äldsta motortävlingar. Banan som löper längs sidorna på bergstoppen är drygt två mil lång och har en 10-procentig lutning. Start sker på över 2.000 meter över havet och målet ligger ytterligare 2.000 meter högre upp.
Hemsida
Pikes Peak Open
Göran Björklund
Per Eklund skriver svensk bilsporthistoria i Pikes Peak
På söndag avgörs den svenska EM-deltävlingen i rallycross i värmländska Höljes, men utan EM-ledande Per Eklund.
Den regerande europamästaren väljer istället att skriva svensk bilsporthistoria genom att bli förste svensk att köra en av världens tuffaste biltävlingar, backtävlingen Pikes Peak i Colorado Springs, USA. En tävling som kördes för första gången 1919.
- Ett två mil och 167 kurvor långt helvete i en 10-procentig stigning.
Läs mer

Perra från seger till krondike i Back-SM
Det blev tvära kast för Team Westoms Per-Anders Johansson vid årets två första deltävlingar i back-SM. Från seger under lördagen bar det raka vägen i ett krondike på söndagen.
- Höger framhjul låste sig och bilen fick ett kast åt fel håll och i 120 gick det rätt ner i ett krondike, berättar Perra som tröstar sig med att bilen inte rullade och klarade avåkningen ganska bra.
Perra vann dagens första kvalåk, men gick vidare med fjärde tid. Kvalet vanns av Christer Johansson, Strängnäs. När det var dags för final kom Ola Stenvall, Skellefteå igen med ett praktåk som raderade ut Perra Johanssons nysatta backrekord från lördagen.
Läs mer

Backrekord av Perra Johansson i SM-premiären
Den första av två deltävlingar i back-SM arrangerades av Nalovardo RC i Sollefteå. Per-Anders Johansson, Team Westom som hade problem att få i växlarna i kvalet kom igen med full fart i finalen och satte nytt backrekord med 53.34. Perra trivs mycket bra i den här backen och förra året lämnade han backen med två segrar. Nu är den första i hamn, men Christer Johansson, Strängnäs var endast fem hundradelar efter som tvåa.
Läs mer

Back-SM 2000
10-11 juni Nalovardo RC
19-20 aug Järbo MK
26-27 aug SMK Arboga
9-10 sept Teknis MC

Geir Paulsen ble totalvinner av Festningslöpet!
KNA Kongsvinger avd. arrangerte Søndag 28.05 Festningslöpet for 31. gang. Det tradisjonsrike bakkeløp for biler opp Vardåsen i Kongsvinger. Det stilte 31 biler til start.
Total vinner ble Geir Paulsen fra NAF Gjøvik jr. i Volvo 240. Paulsen kjørte i klasse supernasjonal over 2000 ccm.
Løpet ble arrangert uten ulykker og større avkjøringer i et forholdsvis pent vaer i Kongsvinger.
Klasse 1 Supernasjonal inntil 1600 ccm ble vunnet av Stefan Eliassen Årjängs MK
Klasse 2 Supernasjonal 1600-2000 ccm ble vunnet av Claes-Göran Ryrlén Vänersborgs MK
Klasse 3 Supernasjonal over 2000 ccm ble vunnet av Geir Paulsen NAF Gjøvik jr.
Klasse 4 Rallybiler med to-hjulstrekk ble vunnet av Bjørn A.Viko NMK Gol
Klasse 5 Div 1, gr A, gr N ble vunnet av Bjørn Lukashaugen KNA Kongsvinger
Klasse 6 Rallybiler gr N inntil 2000 ccm ble vunnet av Lars Rune Hagen KNA Kongsvinger
Klasse 7 Rallycross Nasjonal ble vunnet av Rolf Heiberg KNA Solør M-sport

www.motorsportivarmland.nu