WORLD RALLY CHAMPIONSHIP 2004

2004


FIA WORLD RALLY CHAMPIONSHIP 2004
23-25 January MC Rallye Automobile Monte Carlo
6-8 February S Uddeholm Swedish Rally
12-14 March MEX Corona Rally Mexico
16-18 April NZ Rally of New Zealand
14-16 May CY The Cyprus Rally
4-6 June GR Acropolis Rally
25-27 June TR Rally of Turkey
16-18 July RA Rally Argentina
6-8 August FIN Neste Rally Finland
20-22 August D ADAC Rallye Deutschland
3-5 September J Rally Japan
17-19 September GB Wales Rally GB
1-3 October I Rallye d'Italia -Sardigna
15-17 October F Rallye de France -Tour de Corse
29-31 October E Rally Catalunya -Rally de España
12-14 November AUS Telstra Rally Australia

FIA JUNIOR WORLD RALLY CHAMPIONSHIP 2004
23-25 January MC Rallye Automobile Monte Carlo
4-6 June GR Acropolis Rally
25-27 June TR Rally of Turkey
6-8 August FIN Neste Rally Finland
17-19 September GB Wales Rally GB
1-3 October I Rallye d'Italia -Sardigna
29-31 October E Rally Catalunya -Rally de España


2004-12-16 Finska VM rallyt gör en Hattrick
Rallyt Neste Rally Finland fick utmärkelsen som bästa VM rally för tredje året i rad vilken annan arrangör inte lyckats med. Finland fick även utmärkelsen 1998 så man fått utmärkelsen 4 gånger vilket
ingen annan arrangör har fått. Det är fabriksteamen som deltar i VM, FIA och ISC och deras representanter som har rättigheterna att utse årets arrangör.
(RSN) Christer Bofeldt

2004-12-15 13 Nominerade JWRC förare 2005
Idag blev det klart vilka förare som kommer att tävla i Junior VM. Nytt för 2005 är att man Junior VM körs i åtta deltävlingar men det är bara 7 som räknas. Därför har en del förare räknat bort en tävling.
JWRC tävlingar.
1/Monte Carlo(MC) 21-23 Januari
2/Mexico (MEX) 11-13 Mars
3/ Italien (I) 29 Maj- 1 Juni
4/ Grekland (GR) 24-26 Juni
5/ Finland (Fin) 5-7 Augusti
6/ Tyskland (D) 26-28 Augusti
7/ Frankrike (F) 21-23 Oktober
8/ Spanien (E) 28-30 Oktober
Här är listan på förare och vilka tävlingar respektive deltar i
Nr 31. Per-Gunnar Andersson S MC, MEX,I,GR,FIN,D,E
Nr 32, Guy Wilks GB Dito
Nr 33, Kosti Katajamäki Fin MC,I,GR,FIN,D,F,E
Nr 34, Mirco Baldacci RSM Dito
Nr 35, Kris Meeke GB Dito
Nr 36, Urmo Aava EE Dito
Nr 37, Alan Scorcioni I Dito
Nr 38, Luca Betti I Dito
Nr 39, Luca Cecchettini I MC,MEX, I,GR, D, F,E
Nr 40, Conrad Rautebach ZIM MEX,I,GR,FIN,D,F,E
Nr 41, Daniel Sordo E MC,I,GR,FIN,D,F,E
Nr 42, Pavel Valousek CZ MC,MEX,I,FIN,D,F,E
Nr 43, Martin Prokop CZ MC,I,GR,I,FIN,D,F,E

Antal startande JWRC förare
Monte Carlo 12
Mexico 5
Italien 13
Grekland 12
Finland 12
Tyskland 13
Frankrike 11
Spanien 13
(RSN) Christer Bofeldt


2004-12-13 P-G får köra alla 16 deltävlingar
.Idag offentligjorde Suzuki Motorsport sina planer för 2005. Man kommer att ha två ekipage P-G Andersson/Jonas Andersson och Guy Wilks/Phil Pugh. Man satsar på JWRC till en början med bilen Ignis super 1600 för att senare under året byta till Swift 1600. Man kommer att även köra dom nio deltävlingar som inte ingår i JWRC, för att få erfarenhet från alla deltävlingar. Inför satsning på WRC och fabriksteam 2006. Så vår juniorvärldsmästare P-G Andersson ser ut att bli enda svensken 2005 som kör ett komplett tävlingsprogram 2005.
(RSN) Christer Bofeldt

2004-12-07 Harri Rovanperä förste förare i Mitsubishi
Igår offentligjorde MMMS Mitsubishi Motors Motorsports sina förare inför ny satsningen som märkes team 2005. Lite överaskande blir det 38 årige finländaren Harri Rovanperä som tar första sitsen i teamet.Övriga som ingår i teamet är Fransmannen Gilles Panizzi och italienaren Giggi Galli som kommer att dela på andra sitsen i teamet.

Mitsubishi som drog sig ur 2003 WRC för att göra en kort comeback 2004, Gör nu en treårssatsning som märkes team i WRC.
(RSN) Christer Bofeldt
2004-10-31 P-G och Suzuki juniorvärldsmästare i rally!
P-G Andersson i Suzuki har skrivit rallyhistoria idag genom att köra in som andre man i JWRC-klassen i det spanska VM-rallyt. Andraplatsen gav P-G de poäng som behövdes för att säkra titeln före Renaults Nicolas Bernardi och teamkamraten Guy Wilks. Under fredagens och lördagens sträckor chockade P-G alla genom sin fart på asfaltvägarna men de sista sträckorna under söndagen körde P-G på säkerhet.

Vilken säsong för värmländske P-G Andersson och kartläsaren Jonas Andersson! Paret har i år presterat magnifika resultat både i JWRC (junior-VM i rally) och i rally-SM. I JWRC har P-G tagit tre segrar vilket gör honom till mästerskapets mest segerrike förare. I rally-SM vann paret alla deltävlingar utom en men kronan på verket är att vinna världsmästartiteln för rallyjuniorer!
-- Jo det slår allt, säger P-G som är på väg från målgångsceremonierna till kvällens segermiddag med Suzuki-folket. Den här känslan går inte att beskriva. Att kunna säkra titeln nu i sista deltävlingen och dessutom på asfalt känns helt fantastiskt.

För det var långt ifrån givet före start. P-G låg tvåa på poäng efter stallkamraten, engelsmannen Guy Wilks, och var dessutom tvungen att inte släppa iväg asfaltexperten Nicolas Bernardi för långt före sig i mål. Nu kom mycket på skam då P-G något otippat visade sig blixtsnabb på det för honom relativt ovana asfaltunderlaget. P-G var hjälpt av ett klokt däckval men hans konkurrenter hade nog inte förväntat sig att svensken skulle vinna sträckor och ligga i ledning...

Den inledande attacken gjorde att P-G låg i topp för att senare under tävlingen släppa ifrån sig ledningen till Bernardi. Det var inget problem men det var däremot Guy Wilks som kunde dra nytta av att flera förare som låg före honom men efter P-G bröt. Helt plötsligt låg han på placeringen efter P-G, visserligen mycket långt efter i tid, men som skulle ge honom de poäng som behövdes för att ta titeln före P-G. Men Wilks hade hård press på sig. För hård visade det sig på söndagens inledande sträcka då engelsmannens Suzuki gick av i sträckans andra kurva. Avåkningen tvingade honom att bryta och VM-titeln försvann i just den svängen.

-- Min värsta motståndare satt i mitt eget huvud, medgav en besviken Wilks efteråt.
Med Wilks borta låg nu vägen till JWRC-guldet öppet för P-G. Men det var flera sträckor kvar och i rally kan allt hända. De sista sträckorna var en garanterad nagelbitare för allt Suzuki-folk men P-G visade att han växt under säsongen och körde taktiskt in på den andraplats som räckte för att säkra titeln. Jublet från hans team var enormt då han körde in på den avslutande servicen...
Torbjörn Lundgren


2004-10-31 Sverige har fått en Rallyvärldsmästare!!!
Junioren Per-Gunnar "PG" Andersson med sin kartläsare Jonas Andersson kom idag tvåa i det Spanska VM-rally som avslutade Junior-VM. Det räckte för att de skulle bli juniorvärldsmästare. Deras värste konkurrent om titeln, Guy Wilks, bröt redan under dagens första sträcka.

Det här året började kanske inte på bästa sätt för svenskarnas del, men alltefter resans gång har PG vuxit enormt mycket som rallyförare.

Första deltävlingen i Monte Carlo, åkte de av och blev så snöpligt fast i ett fårstängsel som kostade de tio viktiga minuter. De lyckades klättra upp till en niondeplats och därmed tog svenskarna sin första junior VM-poäng.

Under den andra deltävlingen i Grekland gjorde de en vådlig rullning på mellan 5-7 varv och näst intill totalskrotade sin Suzuki Ignis. Mirakulöst nog startade bilen och de tog sig till service. Mekanikerna gjorde där ett enastående jobb med att få bilen inte bara körduglig, utan i skick så att svenskarna sedan sträckvann. Men lite senare gjorde de en ny rullning och då var det grekiska rallyt färdigkört. Det här blev en läxa som PG tog åt sig direkt av. Han började köra med insidan av huvudet och insåg att man inte behövde vinna varje sträcka.

Den tredje deltävlingen var i Turkiet. Där körde han jämnt och säkert och tog sin första Junior-VM delseger.

Fjärde tävlingen var i Finland och där körde de både säkert och snabbt och vann åter en Junior-VM deltävling. Den här segern ser PG som en av sina största segrar hittills.

I England gick den femte deltävlingen. Där ledde PG och Jonas tills de kom in i en kurva i 170 km/h. Då slutade bromsarna att fungera och svenskarna var totalt chanslösa och glada efteråt att de överhuvudtaget överlevde. De blev helt utan poäng i och med att de bröt.

Sjätte deltävlingen var i Italien. Där vann de bara två specialsträckor, men den jämna och säkra körningen gav de ändå sin tredje delseger i Junior-VM. Vilket ingen av de andra juniorerna lyckats med i år.

Under den sjunde och sista deltävlingen i Spanien nu i helgen imponerade killarna stort. Där skulle de, med sin brist på erfarenhet på asfalt, vara relativt chanslösa. Men, mycket tack vare det starka psyke som PG besitter slog de sig in på en andra plats och höll sig sensationellt kvar där. PG och Jonas körde som de brukar, lugnt och säkert och lät de andra göra misstagen.

PG har på bara fem år har lyckats med bedriften att bli juniorvärldsmästare. Han har visat världen att han är något att räkna med i framtiden och fick igår bevis på att rallyvärlden tror på honom. Då fick han motta priset "Rising Star of the Year", ett pris där alla WRC-förare och teamchefer fått rösta fram den nykomling de tror mest på och som stått för största prestationen under året. Priset anses vara större än att vinna själva junior-VM. Nu behöver inte PG bekymra sig om vilket, eftersom han tog hem bägge!
För mer info: www.pgandersson.se


2004-10-30 PG är "Rising Star of the Year 2004"
Per-Gunnar "PG" har mottagit "Rising Star of the Year"
Rising Star of the Year är ett pris som utses av alla WRC-förare och teamchefer. De röstar fram den junior de tycker haft största framgångarna under året och dessutom är den mest lovande av juniorerna.

Prises anses vara störra än att vinna själva junior-VM.

Det är en mycket glad och nöjd PG som nu ikväll fick motta priset. Han har visat rallyvärlden att han är något att räkna med och själv fått som kvitto att rallyvärlden tror på honom.

PG är dessutom mycket nöjd med sin insatts i årets sista VM-rally i Spanien. Han har mycket liten erfarenhet av asfalt, men ligger ändå sensationellt tvåa.


för mer info: www.pgandersson.se

2004-10-30 Svenskarna sensationella i Spanien
Per-Gunnar "PG" Andersson och Jonas Anderssons andraplats i det Katalonska VM-rallyt måste ses som en sensation. De flesta av konkurrenterna, som ex.vis Bernardi och Wilks, har betydligt mer erfarenhet på asfalt än vad PG har. De ska därmed ligga före honom i resultatlistan, vilket de inte gör. Det är bara Bernardi som ligger före svenskarna. Wilks, som har mer än dubbelt så mycket asfalt i kroppen, och de andra konkurrenterna ligger bakom svenskarna.

Summerar vi den asfaltserfarenhet PG har, blir det inte mer än ca 60 mil. Vilket motsvarar två tävlingar ungefär, som han dessutom har brutit. Detta visar att PG verkligen har vuxit som rallyförare i år och använder insidan av huvudet vid sin körning. Han har dessutom ett enastående psyke, som gör att han kan köra på i sitt eget "race" utan att distraheras av sina motståndare. Dessutom har han en enastående förmåga att kunna lägga i en högre växel och öka, om så behövs.

Under dagens första tre sträckor började han i ett lugnare tempo, eftersom han inte tyckte noterna stämde riktigt. Detta gjorde att han inte vågade köra på för fullt. Vägarna var mycket snabba och osäkerheten gjorde att han inte kunde utnyttja vägen fullt ut. Svenskarna la därför till och ändrade sina noter och inför andra omgången, som var en omköning av sträckorna, gick det betydligt bättre. Då stämde det och PG kunde öka tempot betydligt.

Det återstår nu sex specialsträckor av rallyt.
för mer info: www.pgandersson.se


2004-10-29 Svenskarna kör för JuniorVM Guld i Rally-VM
Det har börjat väldigt bra för Per-Gunnar "PG" Andersson och hans kartläsare Jonas Andersson i Spanien. Under de tre första sträckorna hade de valt helt rätt däck, vilket blev avgörande. De öppnade som de brukar, med att gå ut och känna sig för lite. Efter första sträckan låg de femma, för att sedan vinna den andra. På den tredje sträckan var de åter snabba och fick den andra bästa sträcktiden och gick därmed upp i ledning!

Efter uppehållet valdes det lite fel däck, men det gjorde i gengäld de andra också. Det var bara Larry Cools och Xavier Pons som lyckades få rätt däck och därmed klättrade i placeringslistan. (Pons kraschade dock på dagens sista sträcka.)

Inför morgondagens rally ligger våra svenska juniorer på en andraplats. Vilket måste anses som en stor sensation! PG och Jonas har mycket lite erfarenhet av just asfaltsrally. En bidragande orsak till framgången kanske är den tredagars asfaltskörskola som PG gick precis innan VM-rallyt startade. En annan är hans enastående förmåga att kunna köra sitt eget "race" utan att distraheras av de andra. Och att, om det behövs, öka tempo.

Men, det viktigaste under det här rallyt är inte för PG´s del att vinna eller ens att vara snabbast. Det är i första hand Världsmästartiteln som hägrar. Det viktigaste är därför att försöka hålla Bernardi och Katajamäki på betryggande avstånd. Det är de som jagar svenskarna bakifrån i JuniorVM-tabellen. När det gäller tabellettan Guy Wilks, krävs det att han hamnar tre placeringar bakom PG och Jonas, för att svenskarna ska ta JVM-guldet. Något som de inte kan utföra helt av egen kraft. För tillfället ligger Guy Wilks dock över en minut efter killarna och hela fem placeringar bak.

Det ser alltså MYCKET lovande ut. Det är precis så här han ville ha det, PG.

Ställingen efter dag 1:
10 i topp SS6 för JuniorVM:
1. Mirco Baldacci (RSM), 1:21:48.8
2. Per-Gunnar Andersson, (S), 1:21:55.7 +6.9
3. Nicolas Bernardi, (F), 1:22:20.4 +31.6
4. Larry Cools (GB), 1:22:25.4 +36.6
5. Kosti Katajamäki, (FIN), 1:22:28.5 +39.7
6. Chris Meeke (GB), 1:22:53.1 +1:04.3
7. Guy Wilks (GB),1:22:57.5 +1:08.6 +2:22.
8. Jari-Matti Latvala (FIN, 1:23:59.2 +2:10.4
9. Alessandro Broccoli (RSM), 1:24:11.0 +2:22.2
10. Alan Scorcioni (I), 1:26:05.5 +4:16.7

Junior-VM-tabellen inför Rally Calalunya
1. Guy Wilks (GB) 34 poäng
2. Per-Gunnar Andersson (S) 31 p
3. Nicolas BERNARDI (F) 27 p
4. Kosti Katajamäki (FIN) 27 p
5. Mirco Baldacci (RSM) 17 p


2004-10-29 PG chocksnabb på asfalt i Spanien
PG blixtsnabb i sin Suzuki i Spanien – på asfalt!
PG Andersson har chockat sina medtävlare i det spanska VM-rallyt i bergen utanför Barcelona. Trots det för PG relativt ovana underlaget asfalt leder han junior-VM klassen (JWRC) efter tre sträckor och tog sträcksegern på SS2. Vägarna i spanska Catalunya-rallyt är oerhört krokiga och svårkörda och brukar vara en affär endast för asfaltexperter. Tydligen har PG snabbt anammat underlaget efter sin asfaltträning förra veckan för i skrivande stund leder han JWRC-klassen. Eftersom han samtidigt är minst två placeringar bättre än tuffaste VM-konkurrenten Guy Wilks skulle PG bli världsmästare i JWRC om resultatet skulle stå sig!
Torbjörn Lundgren
Informationschef Suzuki
2004-10-23 PG Andersson årets rallyjunior!
Per-Gunnar "PG" Andersson har blivit utsedd av Bilsport Award till årets rallyjunior 2004.
För andra gången får PG ta emot det prestigefyllda priset Bilsport Award. År 2002 mottog han det första gången, med motiveringen:
"För att med en unik förmåga och talang nått resultat och
framgångar som inspirerat och motiverat en hel rallygeneration."

I år kommer prisutdelningen att ske i samband med bilsportmässan i Stockholm, 19-21 november. Då kommer alla nio Award-vinnare att presenteras och Årets Senior och Årets junior kommer att presenteras. De utses via en omröstning som just nu pågår på Bilsports hemsida.
Samtliga Award-vinnare:
- Årets Rallycrossförare: Kenneth Hansen, götene
- Årets Racerförare: Mattias Ekström, Krylbo
- Årets Dragracingförare: Håkan Nilsson, Eslöv
- Årets Rallyförare: Daniel Carlsson, Säffle
- Årets Kartingförare: Mattias Ekman, Huddinge
- Årets Rallyjunior: Per-Gunnar Andersson, Årjäng
- Årets Racingjunior: Sebastian Hohenthal, Mora
- Årets Dragracingjunior: Lina Åberg, Vara
- Årets Rallycrossjunior: Martin Lundqvist, Fagersta

PG Andersson har just avslutat en tredagars körskola på asfalt i Italien. Det var tre mycket givande och lärorika dagar. Nu vet han hur allt ska fungera i teorin, det gäller nu bara att få det att fungera i praktiken. Och nån mer praktik hinns det inte med innan den avslutande juniordeltävlingen i Spanien. Då ska han och kartläsaren Jonas Andersson ner och slåss om en medalj i junior-VM. Poängmässigt kan det bli guld, silver, brons eller en plats utanför pallen. Det är väldigt tätt i toppen och de svenska killarna ligger endast tre poäng efter ledande Guy Wilks och fyra poäng före Nicolas Bernardi och Kosti Katajamäki.

Fransmannen Nicolas Bernardi måste väl anses som lite av en favorit, eftersom det är han som har mest erfarenhet av astfaltsrally och Rally Catalunya är till 100% ett asfaltsrally. Till PG och Jonas fördel talar isåfall att de är de enda som vunnit tre juniordeltävlingar i årets JVM. Och att PG är den som kanske har visat största "kylan", genom att inte låta sig distraheras av de andra förarnas körning, har han kört sitt eget race.

Efter kraschen i Grekland, har han helt koncentrerat sig på sin egen körning och i Turkiet vann han genom att de andra gjorde misstagen. I Finland däremot, körde han både sitt eget race och dessutom väldigt fort. Det är den segern han värdesätter mest, hittills. I Italien var det en jämn och säker körning som gav svenskarna segern. Han var endast snabbast på två specialsträckor, men sammantaget var det han som hade de jämnaste tiderna och de vann med över två minuter.

Junior-VM-tabellen efter inför Rally Catalunya.
1. Guy Wilks (GB) 34 poäng
2. Per-Gunnar Andersson (S) 31 p
3. Nicolas BERNARDI (F) 27 p
4. Kosti Katajamäki (FIN) 27 p
5. Mirco Baldacci (RSM) 17 p
Mer info finns på: www.pgandersson.se


2004-10-18 DC summerar Korsika Rally

Nu har Daniel och Mattias avslutat sin första WRC-säsong och de gör det med en hedersam 11:e plats i det tuffa VM-rallyt på Korsika. Sammanfattningsvis kan man konstatera att det har en avgörande betydelse att ha kört på de här knixiga serpentinvägarna innan. Det bevisade inte minst Daniel och Mattias när de upprepade gånger minskade avståndet upp till sträcksegraren, då de körde specialsträckan en andra gång. Rallyt innehåller så många olika dimensioner och variabler så att det krävs flera års av WRC-träning innan man kan hävda sig i den absoluta täten.
Läs mer

04-10-15
Daniel Carlsson efter etapp 1 på Korsika
Det har varit en lärorik "dag på jobbet" för Daniel och Mattias nere på Korsika. De kunde efter etappmålet konstatera att erfarenhet och optimala inställningar på bilen är två mycket viktiga faktorer när man kör på asfalt. De satte från början upp ett tempo som de behärskade och har inte överladdat nånstans under dagen. Rätt däcksval samt fin väder har det också varit.
- Jag känner mig i vissa stunder som en nybörjare på de ibland riktigt svårbemästrade serpentinvägarna, men jag tycker nog att vi ändå utvecklar vårt asfaltskunnande för varje kilometer som vi kör här nere. Det känns samtidigt som att vi förlorar dyrbara sekunder på bristen av erfarenhet och inkorrekta inställningar på bilen. En stor nackdel har självklart varit att vi dessutom fick stå och titta på när de andra genomförde fullfartsträningen igår torsdag. Framför allt krägningsarmar och stötdämpare kommer teamet justera till morgondagens etapp.

Som helhet vågar jag emellertid påstå att vi har ungefär samma utvecklingskurva som exempelvis Markko Martin och Petter Solberg haft tidigare i rallykarriären. Sett tre till fyra år tillbaka i tiden så hade även dessa förare svårigheter med både underlag och rallyn, som var nya för dem. Vi ser därför fram emot fortsättningen av Korsikas VM-rally med tillförsikt och hoppas på att vi kan minska tidsdifferensen fram till täten, ju längre tävlingen pågår. Vår teamkamrat i Bozian Racing, fransmannen Nicholas Vouilloz blev dessvärre tvungen att bryta efter specialsträcka två, eftersom han råkade ut för exakt samma missöde som vi gjorde igår på shakedownen, att just topplockspackningen gick sönder. Slutligen så har samarbetet mellan oss och våra eminenta grusnoteåkare fungerat 100%-igt.

Imorgon väntar ytterligare två sträckor som ska köras två gånger om, dvs totalt fyra specialsträckor. Vi återkommer givetvis med mer rapportering från Korsika under lördagsetappen...!

RESULTAT ETAPP 1
DRIVER/CO-DRIVER TEAM TIME
-----------------------------------------------------------------------
1 DUVAL/PREVOT Ford Motor Co. Ltd 1:15:50.6
2 MARTIN/PARK Ford Motor Co. Ltd +00:15.1
3 LOEB/ELENA Citroën Total +00:35.1
4 SAINZ/MARTI Citroën Total +00:50.6
5 GRONHOLM/RAUTIAINEN Marlboro Peugeot Total +01:06.8
6 ROBERT/BEDON Marlboro Peugeot Total +01:49.1
7 SOLBERG/MILLS 555 Subaru World Rally Team +02:17.8
8 SARRAZIN/PIVATO Equipe France FFSA +02:31.6
9 BENGUE/ESCUDERO Equipe France FFSA +02:33.0
10 SCHWARZ/HIMER Skoda Motorsport +02:39.3
11 LOIX/SMEETS Marlboro Peugeot Total +02:47.4
12 HIRVONEN/LEHTINEN 555 Subaru World Rally Team +03:29.3
13 GARDEMEISTER/LUKANDER Skoda Motorsport +03:32.6
14 CARLSSON/ANDERSSON Bozian Racing +04:21.0


04-10-11 Daniel Carlsson world rally inför Korsika
Nu står Daniel och Mattias inför sin sista stora utmaning under säsongen 2004! De kommer till Korsikas VM-rally med ett "blankt papper" och förväntar sig kanske inte att det ska bli några stordåd där nere på de serpentinliknande vägarna.

-"Vi kommer försöka göra vårt bästa nere på Korsika, men det är tufft att konkurrera med de franska privatekipagen som redan varit där några gånger, om man som vi inte har några noter från rallyt sedan tidigare. Sarazin i en Subaru och Bengue i Peugeot 206, är två riktigt heta kanditater som till och med kan slåss om topp-fem-positionerna, skulle jag tro. Men vi får definitivt även se upp för Vouilloz, samt de bägge Skodaförarna som kommer till rallyt med nyheten att de ska göra en full satsning 2005. Vi har målsättningen att räkna in oss bland de 10 förhoppningsvis, under förutsättning att samtliga fabriksbilar är kvar i tävlingen. Faktum är att 206:an tror jag kan göra sig gällande bra på de krokiga och mycket knixiga sträckorna på Korsika. Vädret brukar alltid vara soligt med torra fina asfaltsvägar, men slår det om till regn eller fukt så blir underlaget garanterat ruggigt förrädiskt för samtliga inblandade.
Läs mer

04-10-04 Tredje JWRC-segern för P-G i Italien!
P-G Andersson vann helgens Italienska VM-rally på Sardinien efter ett problemfritt rally. P-G tog ledningen under lördagen och bevakade sedan denna in i mål på söndagen. Vägarna var dammiga grusvägar, mycket smala och oerhört kurviga bitvis. Det gick hårt åt däcken som varje bil endast fick ha 26 av för hela tävlingen. P-G klarade sig helt utan punkteringar vilket tyder på att han körde snålt men fort och mitt på vägen.

Det här var P-G:s tredje VM-seger i år och han är därmed den som vunnit flest tävlingar. Hans totala niondeplacering bör också vara den bästa någon JWRC-bil tagit någonsin. Poängmässigt ligger han tvåa i Junior-VM, efter stallkamraten Guy Wilks som kom tvåa på Sardinien.Nästa och sista VM-deltävling för året är Rally Catalunya utanför Barcelona i Spanien 29-31 oktober.


04-10-03 Svenskarna vinner Junior VM deltävlingen och kommer sensationellt nia totalt
Inte nog med att Per-Gunnar "PG" Andersson och hans kartläsare Jonas Andersson vinner sin tredje junior-VM deltävling. Dessutom placerar de sig sensationellt på en total nionde plats i Rally Italia Sardinia. Därmed klättrar de åter upp till en andraplats i totala junior-VM, endast 3 poäng efter ledande Guy Wilks. Vilket betyder att de är med och slåss om Junior-VM titeln vid den avslutande deltävlingen i Spanien, 29-31 oktober.

Det Italienska rallyt har varit extremt svårkört. Det visar bland annat statistiken på hur många som brutit, hela 38 stycken totalt, varav 11 juniorer. Vilket innebär att knappt hälften av juniorerna tog sig i mål (10 av 21).

Det har varit mycket smala och väldigt krokiga vägar, kantade av mycket extremt vassa stenar. Minsta lilla misstag har betytt punktering eller skador på bilen. PG´s strategi har från början varit att köra i ett jämnt tempo och inte göra några som helst misstag. En strategi som visade sig mycket bra och gav svenskarna en överlägsen seger med hela 2 minuter och 14,2 sekunder.

De har inte noterat sträckseger efter sträckseger, utan det är en jämnhet som har betalat sig väl. Under fredagen placerade dig sig efter första sträckan på en andraplats. Den placeringen behöll de sedan hela dagen, trots att de hade väldiga problem med ett styrservo. De smala vägarna gjorde rallyt fysiskt krävande och med ett felande styrservo, blev det än mer krävande. Under lördagens första sträcka klättrade de upp till förstaplats. En ledning som de sedan behöll ända in i mål under de resterande två dagarna. Söndagens deltävling bestod i sex korta specialsträckor, som trots att de var så korta, var rallyts mest fysiskt krävlande.

Med sin lilla Suzuki Ignis, slog de sig dessutom in på en hedrande niondeplats i den totala tabellen, endast en placering från VM-poäng. PG och Jonas är i och med segern i juniordeltävlingen, de enda juniorerna som vunnit tre segrar i 2004 års junior-VM.

Vi reserverar oss lite med JVM-tabellen och resultatlistan från JVM här nedan. Larry Cools, som hade en femteplats efter dagens sista sträcka, ska ha släppt förbi sin teamkompis Bernardi under den sista transporten. Vi påpekar därför att listorna är preliminära, tills vi fått den officiella versionen.

Slutställning JVM:
1. Per-Gunnar Andersson, (S), 5:12:51.5
2. Guy Wilks (GB), 5:15:05.7 +2:14.2
3. Mirco Baldacci (RSM), 5:15:41.7 +2:50.2
4. Kosti Katajamäki(FIN), 5:16:31.1 +3:39.6
5. Larry Cools (GB), 5:17:12.2 +4:20.7
6. Nicolas Bernardi, (F), 5:18:47.7 +5:56.2
7. Kris Meeke, (GB), 5:26:22.3 +13:30.8
8. Alessandro Broccoli (RSM), 5:32:03.9 +19:12.4
9. Natalie Barratt (GB), 5:47:03.4 +34:11.9
10. Alan Scorcioni (I), 5:58:43.4 +45:51.9

Slutställningen i VM:
1. Petter SOLBERG (N), 4:43:47.9
2. Sebastién LOEB (F), 4:45:55.8 +2:07.9
3. Carlos SAINZ (E), 4:47:08.8 +3:20.9
4. Andrea NAVARRA (I), 4:54:04.0 +10:16.1
5. Francois DUVAL (B), 4:54:35.9 +10:48.0
6. Gianluigi GALLI (I), 5:08:59.5 +25:11.6
7. Marcus GRÖNHOLM (FIN), 5:10:27.1 +26:39.2
8. Antony WARMBOLD (D), 5:11:51.1 +28:03.2
9. Per-Gunnar ANDERSSON (S), 5:12:51.5 +29:03.6
10. Guy WILKS (GB), 5:15:05.7 +31:17.8

Junior-VM-tabellen efter Italien.

1. Guy Wilks (GB) 34 poäng
2. Per-Gunnar Andersson (S) 31 p
3. Nicolas BERNARDI (F) 27 p
4. Kosti Katajamäki (FIN) 27 p
5. Mirco Baldacci (RSM) 17 p
6. Urmo Aava (EE) 16 p
7. Kris Meeke (GB) 16 p
9. Larry Cols (B 16 p
8. Xavier Pons (E) 12 p
10. Alessandro Broccoli (RSM) 6 p
11. Guerlain Chicherit (F), 5 p
12. Oliver Marshall (GB) 5 p
13. Jari-Matti Latvala (FIN) 5 p
15. Luca Betti (E), 2:51:04.4 3 p
14.. Luca Cecchettini (I) 3 p
16 Alan Scorcioni (I) 2 p
17. Conrad Rautenbach (ZW) 2 p
18. Luca Tabaton (I) 1 p


04-10-02 Svenskarna vinner Junior VM deltävlingen och kommer sensationellt nia totalt
Inte nog med att Per-Gunnar "PG" Andersson och hans kartläsare Jonas Andersson vinner sin tredje junior-VM deltävling. Dessutom placerar de sig sensationellt på en total nionde plats i Rally Italia Sardinia. Därmed klättrar de åter upp till en andraplats i totala junior-VM, endast 3 poäng efter ledande Guy Wilks. Vilket betyder att de är med och slåss om Junior-VM titeln vid den avslutande deltävlingen i Spanien, 29-31 oktober.

Det Italienska rallyt har varit extremt svårkört. Det visar bland annat statistiken på hur många som brutit, hela 38 stycken totalt, varav 11 juniorer. Vilket innebär att knappt hälften av juniorerna tog sig i mål (10 av 21). Det har varit mycket smala och väldigt krokiga vägar, kantade av mycket extremt vassa stenar. Minsta lilla misstag har betytt punktering eller skador på bilen. PG´s strategi har från början varit att köra i ett jämnt tempo och inte göra några som helst misstag. En strategi som visade sig mycket bra och gav svenskarna en överlägsen seger med hela 2 minuter och 14,2 sekunder.

De har inte noterat sträckseger efter sträckseger, utan det är en jämnhet som har betalat sig väl. Under fredagen placerade dig sig efter första sträckan på en andraplats. Den placeringen behöll de sedan hela dagen, trots att de hade väldiga problem med ett styrservo. De smala vägarna gjorde rallyt fysiskt krävande och med ett felande styrservo, blev det än mer krävande. Under lördagens första sträcka klättrade de upp till förstaplats. En ledning som de sedan behöll ända in i mål under de resterande två dagarna. Söndagens deltävling bestod i sex korta specialsträckor, som trots att de var så korta, var rallyts mest fysiskt krävlande. Med sin lilla Suzuki Ignis, slog de sig dessutom in på en hedrande niondeplats i den totala tabellen, endast en placering från VM-poäng. PG och Jonas är i och med segern i juniordeltävlingen, de enda juniorerna som vunnit tre segrar i 2004 års junior-VM.

Vi reserverar oss lite med JVM-tabellen och resultatlistan från JVM här nedan. Larry Cools, som hade en femteplats efter dagens sista sträcka, ska ha släppt förbi sin teamkompis Bernardi under den sista transporten. Vi påpekar därför att listorna är preliminära, tills vi fått den officiella versionen.

Slutställning JVM:
1. Per-Gunnar Andersson, (S), 5:12:51.5
2. Guy Wilks (GB), 5:15:05.7 +2:14.2
3. Mirco Baldacci (RSM), 5:15:41.7 +2:50.2
4. Kosti Katajamäki(FIN), 5:16:31.1 +3:39.6
5. Larry Cools (GB), 5:17:12.2 +4:20.7
6. Nicolas Bernardi, (F), 5:18:47.7 +5:56.2
7. Kris Meeke, (GB), 5:26:22.3 +13:30.8
8. Alessandro Broccoli (RSM), 5:32:03.9 +19:12.4
9. Natalie Barratt (GB), 5:47:03.4 +34:11.9
10. Alan Scorcioni (I), 5:58:43.4 +45:51.9

Junior-VM-tabellen efter Italien.
1. Guy Wilks (GB) 34 poäng
2. Per-Gunnar Andersson (S) 31 p
3. Nicolas BERNARDI (F) 27 p
4. Kosti Katajamäki (FIN) 27 p
5. Mirco Baldacci (RSM) 17 p
6. Urmo Aava (EE) 16 p
7. Kris Meeke (GB) 16 p
9. Larry Cols (B 16 p
8. Xavier Pons (E) 12 p
10. Alessandro Broccoli (RSM) 6 p
11. Guerlain Chicherit (F), 5 p
12. Oliver Marshall (GB) 5 p
13. Jari-Matti Latvala (FIN) 5 p
15. Luca Betti (E), 2:51:04.4 3 p
14.. Luca Cecchettini (I) 3 p
16 Alan Scorcioni (I) 2 p
17. Conrad Rautenbach (ZW) 2 p
18. Luca Tabaton (I) 1 p

Slutställningen i VM:
1. Petter SOLBERG (N), 4:43:47.9
2. Sebastién LOEB (F), 4:45:55.8 +2:07.9
3. Carlos SAINZ (E), 4:47:08.8 +3:20.9
4. Andrea NAVARRA (I), 4:54:04.0 +10:16.1
5. Francois DUVAL (B), 4:54:35.9 +10:48.0
6. Gianluigi GALLI (I), 5:08:59.5 +25:11.6
7. Marcus GRÖNHOLM (FIN), 5:10:27.1 +26:39.2
8. Antony WARMBOLD (D), 5:11:51.1 +28:03.2
9. Per-Gunnar ANDERSSON (S), 5:12:51.5 +29:03.6
10. Guy WILKS (GB), 5:15:05.7 +31:17.8

För ytterligare info: www.pgandersson.se


04-09-27 Daniel till Frankrike
Enligt ett beslut från Peugeot Sport så kommer Daniel och Mattias att medverka i Frankrikes VM-rally i en Peugeot 206 WRC, som går av stapeln 15-17 oktober..! Anledningen är dels att Peugeotledningen gärna ser att Daniel och Mattias får mer erfarenhet och intryck från ännu ett asfaltsrally, men också det faktum att Korsika är det rallyt som återstår innan DC och MA kan göra bokslut för samtliga VM-tävlingar i serien med deras egna noter!
Läs mer

04-09-19 Sammanfattningsvis kan man väl säga att det har var ett innehållsrikt rally på många sätt!
När Daniel sent i fredags kvall fick beskedet och klartecken till att starta om idag sà hade han mixade känslor med att àterigen sätta sig bakom ratten! I fredags ägnade han och Mattias hela fyra(!) timmar i väntan pà att bli bogserad bort fràn sträckan tillbaka till serviceplatsen, samtidigt som regnet öste ner pà dem. Massor av tid fanns med andra ord att tänka igenom saker och ting... Hursomhelst sà fixade teamet till kopplingen omgàende och bilen var sedan 100 procentig körduglig igen. Nar nu Wales Rally GB ar avverkat, kan man bara konstatera det faktum att Daniel och Mattias gjorde ett korrekt val att delta i "SupeRally".
-Att vi skulle sätta sàna här sträcktider direkt under den andra etappen är helt fantastiskt och jag àngrar inte sekund att vi startade om pa nytt under lordagen! 307:an har kants helt perfekt hela helgen, speciellt efter att vi bland annat gjorde stötdämparna nàgot mjukare fràn tidigare. Underlaget blev förvisso lite torrare, men det fanns ställen som fortsatt var halkiga där ute pà vägbanan. Framför allt sà stämde körningen bra mycket bättre successivt ju mer mil vi fick i kroppen. Vi hade en mer bestämd och renare linje i vàrt spàrval och vi fann de optimala bromspunkterna, tycker jag. "Efter regn brukar ju sol komma" säger Daniel, med vetskapen att han och Mattias nu har àterfàtt förtroendet hos Corrado Provera och Jean Pierre Nicholas i teamledningen, som var bàde belàtna och imponerad av Daniels prestation under de avslutande tva etapperna! Daniels màlsättning var har i Wales Rally GB självklart att visa stallcheferna snabba sträcktider och det kan därför tyckas som om att Daniel och Mattias inte körde under samma press, när de var utom tävlan! Men föreställ er om de skulle fara av vägen ännu en gàng...! -Det här var en härlig revansch för fredagens "magplask", säger Daniel när han kom in till sista serviceuppehàllet. Att vi lyckades mobilisera krafterna och energin efter den forsta etappens fruktansvärda antiklimax, känns otroligt värdefullt för fortsättningen. Samt förmàgan att kunna vända pà den negativa trenden som vi ràkade ut för under den första etappen. Bàde Provera och Jean Pierre Nicholas sa till mig efter att samtliga specialsträckor var avverkade att de var imponerade av tiderna som vi fick till och att vi hade gjort ett fantastiskt jobb for Peugeot Sport i debuten med 307:an. Nu känner bàde jag och Mattias att vi verkligen har kapaciteten att "fightas" med de etablerade fabriksförarna. Med sàna här resultat nu i bagaget kan jag bara konstatera att det är ruggigt kul att köra rally pà den här nivàn! Vädret förbättrades ocksà avsevärt med hjälp av vinden och solen som tittade fram dà och dà. Vi ser fram emot en fin avslutning pà lördagen med tvà specialsträckor kvar att köra, inklusive den korta superspecialen inne i Cardiff! www.danielcarlsson.com
04-09-18 PG Anderssons guldjakt kunde ha fått ett vådligt slut

Per-Gunnar "PG" Andersson och hans kartläsare Jonas Andersson hade i helgen kanonläge att klättra upp som ledare i den totala JuniorVM-tabellen i rally. Deras främste konkurrent, Nicolas Bernardi bröt redan under gårdagens sträckor. PG och Jonas taktik var att låta dem andra göra misstag och koncentrera sig på att täppa till bakåt. Vilken han lyckades med ypperligt. Tio av de tjugo startande juniorerna hade efter den tionde sträckan brutit. PG och Jonas hade ett högt, men säkert tempo och gjorde inga som helst misstag.

Men det höll på att sluta riktigt illa på den elfte av de nitton specialsträckorna. PG och Jonas kom in mot ett vägbyte i 130 km/timme, när han 40 meter innan vägbytet skulle bromsa in, var bilen plötsligt bromslös. Han tryckte bromsen i botten, utan att något hände och drog i handbromsen, men det fanns inte tillstymmelse till bromsförmåga på bilen. Runt om dem var det tät skog och de var totalt chanslösa. Avåkningen var ett faktum och det enda han kunde göra var att försöka styra undan så gott det gick. Som tur var träffade bilen en murken stubbe och framfarten stoppades innan den täta skogen. Bägge två klarade sig undan med blotta förskräckelsen och även bilen klarade sig utan större skador. Den blev stående på en stock och gick inte att få upp på vägen igen. Inte för att PG hade velat köra tre specialsträckor utan bromsar.

PG är både lättad och besviken. Lättad över han och Jonas klarade sig oskadda. Det hade kunnat sluta riktigt illa för dem båda, en avåkning i den farten i en så tät skog... Besviken över att han nu blir utan viktiga poäng. Men det är bara att fokusera framåt. Det återstår två deltävlingar i Junior-VM, Italien (1-3 oktober) och Spanien (29-31 oktober). www.pgandersson.se


04-09-17 PG och Jonas ligger tvåa i Wales Rally GB

Inför den andra av tre etapper i Junior-VM ligger våra två svenska killar på en andraplats. Per-Gunnar "PG" Andersson med sin kartläsare Jonas Andersson taktikkör under Wales Rally GB. Vägarna var under gårdagens fyra första sträckor i bedrövligt skick, så PG beslutade ta det lite lugnare och låta de andra förarna göra misstag. Han försöker istället att täppa till bakåt, och inte låta någon av förarna komma ifatt honom.
Inför den sista sträckan igår, SS7, visste han om att den vägen skulle vara väldigt stenig, så där lade han av på tempot lite extra. En punktering skulle kosta för mycket. Det visade sig vara en ypperlig taktik. 6 av de 20 juniorerna har brutit, däribland hans "huvudkonkurenter" Nicolas Bernardi (JVM-ettan) och Urmo Aava (JVM-trean). Idag är det ungefär samma taktik som gäller. Hålla sig kvar på vägen och inte råka ut för onödiga fadäser. Nu jagar han och Jonas inte segern, utan det är JVM-titeln som hägrar. www.pgandersson.se

04-09-17 Svart sorti pà SS 6...!!
-Det här var en mardrömsliknande förmiddag som jag inte vill uppleva igen!! Redan pà den första sträckan i morse började det väsnas i bakpartiet av bilen och vi trodde de var nàt fel pà fyrans växel. Till vàr förvàning sà upptäcte vi efter pà transporten att däcken var totalt slut! Det fanns absolut inga mönster kvar och vi fick köra hela sträcka 3 pà helt utslitna däck. Inte nog med detta, vi blev stoppade av polisen som sa att 307:an var trafikfarlig. Vi stod där och diskuterade i flera minuter och inte förrän det kom en polischef släppte de oss vidare till däckbyteszonen.
Svart sorti pà SS 6...!! De har dessvärre stannat 17 kilometer in pà sträckan...! Orsaken är att Daniel kanade av vägen och kommer inte upp ur diket, samt att kopplingen gick i sönder i samband med avàkningen. Bilen är helt körduglig sà vi lär fà àterkomma om de fàr klartecken med att starta om under "SupeRally"-systemet i morgon.-Det är helt förjävligt, säger Daniel kort och gott, med dagens alla problem färskt i minnet!! www.danielcarlsson.com
04-09-16 Daniel Carlsson efter Shakedown
Ha overseende med att undertecknad skriver fran en dator dar det inte finns "prickar" over vissa bokstaver..:)
Efter att man nu har avverkat fem rundor i full fart sager Daniel sammanfattningsvis att det hela kan inte bli mycket battre!
-Vi borjade dagen med att skruva loss bromsarna for det var planerat att vi skulle satta pa ett par andra. Fast de hade inte anlant till serviceplatsen, sa teamet fick montera pa de "gamla" igen...! Hursomhelst sa har jag kanske inte funnit den optimala kanslan riktigt annu, men vi stegvis utvecklar och lar oss bilens olika egenskaper, ju mer mil det blir i 307:an, tycker jag.
Det kommer bli ett tufft rally och vi hoppas framst pa att forsoka hitta rytmen och gradvis aven farten, for varje specialstracka. Dagens fullfartsrunda var kanske inte representativ for hur rallyts karaktar ser ut faktiskt. Det blev mjukt och valdigt uppkort direkt. Vi hoppas och tror pa att vi ska hitta flytet da allvaret kor igang tidigt i morgon bitti! I afton klockan 19.20 ska vi genomfora en kort superspecial inne i Cardiff, innan vi beger oss tillbaka till Swansea for nagra timmars somn..!
Sett till forutsattningarna sa tycker Daniel att det ser mycket bra ut. Han har emellertid en liten forkylning i kroppen, men det ska formodligen inte hindra honom fran att ge "110 procent" under rallyt! DC WR aterkommer givetvis med mellanrapporter under fredagsetappen med kommentarer och annat fran det "Red Team"...! www.danielcarlsson.com
04-09-13 Daniel Carlsson efter testen i sardinien samt inför Wales Rally, GB
Daniel Carlsson har nu under två dagar genomfört cirka 25 mil i full fart, med den nya Peugeot 307 WRC! Han är riktigt belåten efter testen på Sardinien och säger att den nya bilen är faktiskt mer följsam och smidig än 206:an, trots att 307:an är något större i karossen. De ägnade sig bland annat åt att testa fram olika aktiva differential- samt stötdämparinställningar på Peugeoten. Teamet lät Daniel testa på två skilda sträckor, där fredagens 4.2 km långa väg vara mer krokig, medan lördagens 2.8 km sträcka var rakare och därmed också snabbare i karaktären.

"Jag är oerhört laddad och fokuserad inför det här rallyt och jag känner att vi definitivt har kommit närmare toppen, nu när vi sitter i ett så konkurrenskraftigt ekipage. Vi ska göra vårt absolut yttersta för att lyckas i Wales. Vår målsättning är en toppfemplacering i rallyt. Faktum är att jag skulle faktiskt bli missnöjd om vi inte kör in på poängplats nu till helgen. Just med tanke på den potentialen som Peugeot 307 WRC visat upp under de här två dagarna. Vi upplever att vi verkligen har fått en otroligt bra relation med samtliga i Peugeot Sport. Kommunikation mellan oss och ingenjörerna har fungerat hundraprocentigt under hela vistelsen. Vi fick även prova ut både den fyr- och femväxlade lådan under testen. Ingen av de kändes bättre än den andra, tycker jag nog. Fast hade jag fått välja hade det nog blivit fem växlar, emellertid. En sak som vi däremot kunde märka av var att motorn i 307:an var grymt stark. Det mest positiva med den nya bilen är att man direkt känner av minsta lilla förändring på diffar och stötdämpare! Farten och känslan förbättrades avsevärt varje runda. Vi fick till sist till en optimal, skräddarsydd inställning på Peugeoten och jag kan knappt bärga mig till nästa gång, när vi ska köra shakedown på torsdag morgon!” För övrigt kan tilläggas att Daniel och Mattias förmodligen inte kommer att köra med den femväxlade lådan, utan det blir med den fyrväxlade istället. Anledningen sägs vara att man inte har tillräckligt med reservdelar till den nyare växellådan. Marcus och Harri ska däremot ha den femväxlade i sina bilar. På frågan om han upplever det svårt att anpassa sig till ”paddelväxeln” så svarar Daniel att det till en början var lite krångligt, men när han väl kom in i det så var det enbart fördelaktigt. Daniel och Mattias har som bekant enbart positiva minnen från den här tävlingen, där man ju vann JWRC-klassen förra året. Idag måndag åker de till Wales för att inleda rallyt med två dagar rekognosering på samtliga specialsträckor. Innan själva allvaret drar igång på torsdag kväll, med en superspecial inne i Cardiff. DC WR återkommer nästa gång med en rapportering någon gång på torsdag, med kommentarer och resultat från fullfartsträningen..!
Läs mer på: www.danielcarlsson.com


04-09-02 PG och Jonas hade otur under VM´s första dag i Japan.
Det började bra för Per-Gunnar "PG" Andersson och Jonas Andersson, när de inledde Rally-VM i Japan.
På första sträckan gjorde PG som han brukar, han gick ut lite försiktigt och hade den andra bästa tiden i A6. Men redan på den andra specialstäckan visade han sin styrka och var 10:e snabbaste bil totalt och avancerade upp till en total trettondeplats i tabellen och tog därmed över lediningen i A6, som australienaren Christopher Atkinsson fick på första sträckan.
Han placerade sig även på en sensationell trettondeplats i den totala tabellen och låg endast 1,7 sekunder efter GrN bilen som kördes av japanen Kamada Takuma.
Men sen på sträcka sex fick PG och Jonas punktering. Det är sånt som händer och killarna brukar normalt fixa det på runt halvminuten. De körde åt sidan på den smala vägen, så att de andra bilarna skulle kunna passera och då hände det som inte får hända bara. Den smala vägen visade sig underminerad och vägkanten gav vika. Där blev bilen hängade på hasplåten och det fanns ingen chans att få upp bilen igen.
Så snöpligt slutade dagen för de enda svenskarna i VM. En enkel punktering satte stopp för det! De fick vänta på bärgning för att ta sig därifrån och tvingades bryta dagens tävling.
Men imorrn (inatt svensk tid) är de med i rallyt igen. Det återstår ju två dagar av VM i Japan, varje dag räknas som en tävling, bryter man den ena, får man ändå starta. Den här tävlingen ingår ju inte i Junior-VM, så imorrn får vi åter se killarna på de japanska vägarna.
Läs mer på: www.pgandersson.se

04-09-02 PG och Jonas enda svenskarna i VM i Japan
Per-Gunnar "PG" och Jonas är nu i Japan för att vara med i VM-deltävlingen där
Tävlingen ingår ju inte i Junior-VM, utan är en "belöning" till det ekipaget som vann den Turkiska JVM-deltävlingen. De är de enda svenskarna som startar i det här rallyt.
Men det är två andra A6 bilar som startar. Det är Christopher Atkinson från Australien och Vesa Mikkola från Finland. Vesa är son till Hannu Mikkola, som vann VM 1983. De här båda ekipagen kör för Suzuki Australien och är med i Asia-Pacific Championship. Det ska bli mycket intressant att se hur PG klarar sig tidsmässigt mot dem och att det överhuvudtaget finns några bilar i samma klass att tävla mot.
Rallyt i Japan börjar på fredag den 3 september och startar med 9 sträckor. Lördagen är det 11 sträckor som ska avverkas och på söndagen 7 sträckor. Rallyt är 1707.17 km långt varav 386.68 km är specialsträckor.
På hemsidan, adress nedan, kommer ni att få utförligare sammanfattningar med sträcktider m.m.
Det skiljer 9 timmar mellan Sveriges och Japans tider, så direktrapporter blir det inte hela tiden.Läs mer på: www.pgandersson.se


04-08-22 Daniel Carlsson blev "passagerare" i bilen
Man kan ju bara konstatera att Daniel och Mattias var inte de enda som föll offer för den här oförutsägbara tävlingen. Många av toppförarna har under helgen misslyckats i sina försök att köra riktigt fort på det stundtals hala underlaget. Både Petter Solberg och Marcus Grönholm försvann i tidigt stadium av rallyt, efter var sin avåkning! Framför allt Petter kraschade rejält på SS 12 och där kartläsaren Phil Mills faktiskt fick fara till sjukhus för observation.
-Det känns rent ut sagt för jävligt just i detta nu, meddelar Daniel direkt efter sitt missöde! Vi kom inte i högre fart än 40 km/h in i böjen, när vi blev "passagerare" i bilen och for rakt in i en av de där stenblocken som finns längs hela sträckan och förstörde framhjulet. Vi hade intermidium (regndäck) på och körde verkligen "safe" hela vägen, men ändå råkar man ut för en sån här händelse. Dessutom är det svårt att hitta rätt tempo och rytm med all lera som slängs upp på asfalten och lägger sig i däckmönstren. Det kunde ju ha slutat lite roligare, tycker man ju...!
-Samtidigt så har vi lärt oss oerhört mycket av rallyt och de svåra förhållanden som råder här. Just att det kan skifta från uppehåll till kraftig nederbörd på bara nån timme, gör det hela fruktansvärt chansartat med däcksval och annat, säger en något besviken Daniel. Vi är ändå trots allt nöjda med de sträcktider vi presterade under lördagen, där femteplatsen på SS 15 var en riktig fullträff. Nu tar vi med oss av den här erfarenheten till nästa gång vi kommer hit och siktar nu in oss på Rally Wales som startar om knappt en månad, meddelar Daniel till sist från ett väldigt blött Tyskland!

04-08-20 Daniel Carlsson valde fel däck
Efter att det igår torsdag blev klart att Daniel stannar i Peugeot Sport även säsongen 2005, har han idag tagit det relativt lugnt och haft en lärorik runda. Han är förvisso distanserad med flera minuter i sammandraget av det tyska VM-rallyt, men Daniels strategi är inte att attackera för fullt på sträckorna, utan att skaffa sig värdefulla asfaltsmil i kroppen..! Det har varit en händelserik dag där bland annat Marcus Grönholm körde av vägen redan efter 300 meter på första specialsträckan och fick bryta. Snöpligt för Peugeot Sport, som inför den här tävlingen trots allt hade en teoretisk möjlighet att rubba Citröen i märkes-VM. Man har från flera fabriksteam uttalat en frustration över att man inte lyckats pricka in rätt däcksval under rallyt så här långt. Bozian Racing var dessvärre heller inget undantag.
-Vi valde helt enkelt fel däck på de de fyra inledande specialsträckorna, sa Daniel vid det första serviceuppehållet. Teamet skiftade krängningsarmarna på 206:an inför de avslutande fyra rundorna. De var för hårt inställda för min smak. Det blev därför en något bättre känsla på eftermiddagen, tycker jag. Inte optimalt, men helt okey säger en ganska förnöjd Daniel efter fredagens åtta specialsträckor. Det har varit ruggigt svårkört, men vi har som mål att fortsätta rallyt med en viss marginal och att hela tiden behålla huvudet kallt på det ibland "blixthalkiga" underlaget! I morgon går vi ut som andra bil och har den tyske asfaltsspecialisten Armin Schwarz framför oss, påpekar Daniel. Morgondagens sträckor kan också på vissa ställen vara något mer "förlåtande" än idag och lite mer utrymme för misstag, konstaterar han till sist.
De är redan drygt fyra minuter bakom täten efter den första etappen. Daniel och Mattias är emellertid inte allt för missnöjda av det faktumet. Det är 2/3 kvar att köra av rallyt och mycket kan ännu hända..! Väderprognosen för lördagen skvallrar dessutom om att det kommer att komma in regnskurar över Trier-området, vilket säkerligen kan ställa till det ytterligare för alla förare!

04-08-20 Daniel kör f Peugeot även säsongen 2005!!
Det har tidigare "legat i luften", så att säga, men nu har Peugeot Sport offentliggjort att Daniel ska köra en Peugeot 307 WRC i Wales, samt att han kommer kontrakteras för ytterligare ett år för det franska fabriksteamet!
Detta skedde på en presskonferens under torsdagseftermiddagen inför Tysklands VM-rally. Stallchefen i Peugeot Sport, Corrado Provera, har uttryckt stora förhoppningar om att Daniel på sikt utvecklas till en förare av den yppersta världseliten inom rally. Provera har många gånger dessutom lovordat hans potential och utvecklingskurva under året. Daniel och kartläsaren Mattias har på de senaste fem WRC-tävlingarna fullföljt fyra och tagit poäng i tre i en "nedsteppad" fjolårsbil, så kapaciteten och förutsättningarna att de nu ska lyckas i en fullspäckad Peugeot 307 WRC, är mycket gynnsamma!
Läs mer

04-08-17 Daniel Carlsson till Tyskland för att "se och lära"
Daniel och Mattias har nu ställt in sig på att åka ner till Tyskland för att i första hand "se och lära". Varken Daniel eller Peugeot-ledningen har några höga förväntningar på att lyckas lika bra i det här rallyt, som i tidigare tävlingar under året. Det är ett mycket svårt asfaltsrally där karaktären skiftar avsevärt mycket mellan de olika etapperna. En etapp körs i ett militärområde, en annan är präglad av smala, knixiga vingårdsvägar och en tredje etapp körs på riktigt snabba sträckor. 24 krävande specialsträckor ska genomföras innan de anländer till målet i Trier på söndag eftermiddagen. "Panzerplatte Lang" (40.30 km), som för övrigt ska köras två gånger, kommer förmodligen sätta rejäla spår i förarnas underarmar. Lägg därtill att vädret dessutom kan slå om från solsken till regn, vilken timma som helst!
- Det kommer bli ett tufft rally, förutspår Daniel. Vi har inte kört ett asfaltsrally sedan Spanien ifjol. Det kommer också bli en intressant utmaning att sätta sig bakom ratten på Peugeoten för första gången och köra på detta underlaget. Jag tror inte att 206:an kommer att kunna hävda sig fullt lika bra här som under tidigare grusrallyn.
Det på grund av att fabriksteamen konternuerligt utvecklar och testar årets modeller ett eller två steg, för varje månad som går. Vi däremot har fortfarande i stort sett samma specifikation på bilen som vi haft under hela säsongen. Vi har dessvärre heller inte mer än 60 kilometer färdigskrivna noter från den här tävlingen, så vi kan se det som ett helt nytt rally för oss, praktiskt taget..! Det är definitivt många nya intryck, men samtidigt kommer vi att utan krav och förväntingar från Peugeot öka farten i eget tempo, ha kul och försöka skaffa oss värdefull erfarenhet från vårt enda asfaltsrally 2004, avslutar Daniel!
DC WR kommer följa upp rallyt med en kvällsrapportering efter varje etapp på www.danielcarlsson.com, om inget oförutsett inträffar.

04-08-08 Daniel Carlsson bäst bland privatförarna
Daniel lyckades med att ännu en gàng bli bäst bland privatförarna och dessutom ha tvà fabriksekipage bakom sig i resultatlistan. Han och Mattias slutade pà en hedrande nionde plats i sammandraget.
-I slutet av SS 21 tappade vi av oförklarliga skäl bakrutan som ledde till att bakvingen slets loss och försvannn! Vi fick därför koncentrera oss pà ta oss till màlskyltarna pà SS 22 utan att satsa fullt ut.
Summerar jag hela rallyt fàr jag vara nöjd, trots att vi inför sista dagen làg pà sjundeplats och hade siktet inställt pà VM-poäng. Idag infann sig tyvärr inte den där rätta känslan, men faktum kvarstàr dock, vi fullföljde tävlingen och skaffade oss värdefull erfarenhet fràn Finland som vi tar med oss i fortsättningen.
Vi var förvisso här och körde med WRC-Corollan, men bilarna och sträckorna skiljer sig ganska markant faktiskt, sà nu vet vilka noter och vilken hastighet som gäller här i Neste-rallyt. Nu àterstàr bara att smälta intrycken och göra en slutanalys av rallyt, innan vi tar nya tag om cirka tvà veckor nere i Tyskland! Jag och Mattias vill till sist tacka er alla som kom till Finland och er som sitter hemma framför datorn för ert otroliga stöd och engagemang... Vi ses i Tyskland!!
DC WR kommer att publicera bilder fràn rallyt ngn under nästa vecka. Under Tysklands VM-tävling kommer vi att ha en uppdatering efter varje etapp pà kvällen, sà pà àterseende!

04-08-08 Daniel Carlsson nia i mål
Säfflesonen Daniel Carlsson fortsätter att imponera med sin säkerhet och jämna körning i rally-VM. Vid målgången på söndagsmiddagen kunde han räkna in ytterligare en plats på tio-i-topp med sin Peugeot 206 WRC. Nia är inte någon dålig placering - även om det inte ger någon VM-poäng - och med tanke på att han återigen bara hade förare med de allra häftigaste WRC-modellerna framför sig, bör han känna sig nöjd.
- Oh ja, visst känner jag mig nöjd - förklarar Daniel efter att ha passerat målrampen - en massa nya erfarenheter har vi ju fått den här helgen.
Söndagen började ändå inte riktigt som planerat. Redan fån början kände Daniel obalans i bilen och man tappade tid.
&endash; Ännu mer tid tappade vi på andra varvet när vi körde ner i en grop och tappade bakvingen - suckade Daniel - och du kan tro att det kändes skillnad utan vingen - inte bara i hög fart utan även i lägre fart.
Med tanke på att Marcus Grönholm tog hem årets första seger för Peugeot-teamet och att Daniel blev näst bästa Peugeot i mål, bör även teambossen Provera ha varit nöjd.
&endash; Där är dom glada och nöjda förstås - och jag har allt fått en riktig dunk i ryggen av Provera - skrattar Daniel innan han drar iväg för att hoppa in i duschen.

04-08-08 Rally-VM: Sjuk Joge tvingades bryta!
- Inte rätt helg att bli sjuk
Jimmy Joge försökte le, när han tvingades ge upp årets finska VM-rally. Östgöten fördes i stället till sjukhuset i Jyväskylä.
- Jimmy ligger kvar för observation. Tydligen är det någon form av bakteriinfektion i magen, säger stallchefen Gert Blomquist. Gert berättar att besvären började redan under den andra etappen:
- Jimmy kräktes och fick kramper. Vi trodde det var saltbrist, för efter natten kände han sig bättre och ville prova de sträckor som återstod - det var ju bara fyra kvar.
- Men det gick inte. Jimmy blev mycket sämre och i det läget vart det bara att bryta och åka till sjukhuset.
Jimmy Joge hade fram till dess gjort en bra tävling. Efter de sju första specialsträckorna låg Peugeot-föraren fyra i Super 1600-klassen, knappt 40 sekunder efter ledande Per Gunnar PG Andersson, som till slut vann VM-klassen efter en hård fight med hemmaföraren Kosti Katajamäki.
Sträckan efter gick sämre - östgöten punkterade och tvingades stanna på inne på SS 8 för att byta hjul. Missödet kostade fyra minuter och ett ras i resultatlistan.
Efter missödet var östgöten på väg upp igen. Trots problem i samband med omseedningen, som gjorde att han hamnade bland långsammare förare och hindrades av omkörningar och damm.
Några besked om när Jimmy får lämna sjukhuset i Jyväskylä har man ännu inte fått.
- Jimmys mamma kom till Finland på lördagskvällen och är hos honom nu.
Det finska VM-rallyt vanns av hemmafavoriten Marcus Grönholm i en Peugeot 307 WRC. Svenske Daniel Carlsson, som kör Peugeots fjolårsbil - en 206 WRC -slutade på nionde plats. Junior-VM-segraren PG Andersson slutade på 16:e plats totalt.

04-08-08 PG vann Junior-VM i Finland
PG Andersson med sin kartläsare Jonas Andersson vann efter en rafflande sekundstrid Finska Junior-VMrallyt.
Efter SS4 under fredagen gick han upp i ledning före finländaren Kosti Katajamäki och de har sedan haft en näst intill gastkramande sekundstrid. PG har för det mesta dragit det där lilla strået extra, men han drabbades av 2 st punkteringar och förlorade dyrbara sekunder.
Segern i Finland gör att han går upp till andra plats i den totala Junior-VM tabellen. Leder gör fransmannen Nicolas Bernardi med 24 poäng och PG har 21 poäng.
Slutresultat JVM
1. PG Andersson, (S), 3:29:11.6, 2. Kosti Katajamäki, (FIN), 3:29:24.9 +13.3, 3. Nicolas Bernardi (F), 3:32:17.3, +3:05.7, 4. Mirco Baldacci (RSM), 3:32:28.6, +3:17.0, 5. Urmo AAva (EE), 3:34:00.8, +4:49.2, 6. Larry Cools (GB), 3:34:48.6, +5:37.0,
På hemsidan www.pgandersson.se har vi följt allt, sträcka för sträcka och vill ni ha mer information är det bara att ringa eller maila.
Vi kommer att ha rykande färska bilder till förfogande efter kl 16.00, det är bara att höra av sig.

04-08-06 Daniel Carlsson elva första dagen i Finland
Peugeot radade upp sträckseger på sträckseger under fredagens första etapp i det finska VM-rallyt. Harri Rovanperä var den som bestämde tempot från början, men efter en avåkning fick han ge upp och Marcus Grönholm tog över ledningen. Alla sträcksegrar under fredagen togs hem av antingen Rovanperä eller Grönholm.
Daniel Carlsson har kört snabbt i sin röda Peugeot 206 WRC, men är ändå inte helt nöjd. Efter fredagens etapp låg han på en elfteplats.
- Jag vet att jag kan köra fortare än så här, jag tappar alldeles för mycket på dom framförvarande - säger en frustrerad Daniel - så jag är inte nöjd. Vi försökte med att byta till hårdare fjädring bak vid servicen på eftermiddagen - men det är svårt att ta på problemet.
- Det kunde faktiskt lika gärna ha tagit slut på sträcka sju - fortsätter Daniel - för då körde vi på en sten som låg mitt på vägen och det var bara ren tur att vi inte blev kvar där. Där tappade vi också tid.
Morgondagen bjuder på den klassiska Ouninpohjasträckan som körs två gånger. Men med sina 33 kilometer är den inte dagens längsta. Hela 41 kilometer mäter sträcka 16 - Moksi-Leustu. Då gäller det att Daniel inte fortsätter att tappa sekunder på de framförvarande.

04-08-05 Hela landslaget på startlinjen i Finland
Svenska Bilsportförbundets satsning på unga lovande förare i rally har visat sig mycket lyckad. Siktet är inställt på att få fram en ny svensk världsmästare i rally och nu börjar satsningen ge frukt. Vid årets nionde deltävling i rally-VM, Neste Rally Finland, kommer hela landslaget till start.
- Det ska bli väldigt roligt att ha alla tre i landslaget på startlinjen i ett VM rally och jag är säker på att de kommer att märkas när tävlingen drar igång - säger landslagskaptenen Fredrik Eljas inför starten i Finland. Daniel Carlsson har ju visat en särskild mognad under året bakom ratten på sin WRC-Peugeot och kommer säkert att vara mycket snabb på de finska vägarna.
- När det gäller PG Andersson - som har en fin fabrikssits hos Suzuki - vet vi att han är snabb. Segrare i Turkiet senaste tävlingen - men det gäller att vara snabb och säker istället för omänskligt snabb och nära krasch, förmanar Eljas.
Jimmy Joge från östgötska Tjällmo har inte tävlat i Finland tidigare. Förra året deltog han dock officiellt i träningen inför det finska VM-rallyt, som ett led i utbildningen på väg mot VM-titeln. Han rattar sin tvåhjulsdrivna Peugeot 206 Super 1600 - i samma klass som PG: s Suzuki. Skillnaden är bara den att PG kör hela JVM-serien medan Jimmy skyndar långsamt och anmäls till enstaka VM-tävlingar.
- För Jimmys del är det ju första gången i Finland - men han fick ju träna rallyt med hjälp av förbundet ifjol så han kommer nog att ha ganska bra noter. Jag tror Jimmy kommer att satsa rejält på att visa vad han går för - spekulerar Eljas avslutningsvis.

04-08-04
Daniel Carlsson till start i 206 WRC
Årets nionde deltävling i rally-VM, Neste Rally Finland, startar på fredag morgon i Jyväskylä. Tävlingen kallas med rätta för rallysportens Formel 1. Snittfarten förra året var VM-seriens högsta - utan konkurrens - drygt 121 km/tim. Den svenska juniorsatsningen går vidare i Finland och både Daniel Carlsson, Peugeot 206 WRC, och PG Andersson, Suzuki Ignis, finns med bland de startande. Den här gången har de dessutom sällskap med Jimmy Joge som kommer till start med sin tvåhjulsdrivna Peugeot 206 Super 1600.
Rekognoseringen inför årets finska rally har varit mycket komprimerad. Halva tisdagen och onsdagen har ägnats åt genomkörning av årets sträckor.
- Det är inte speciellt många nyheter på årets bansträckning - förklarar Daniel Carlsson - kanske att det är tio procent nytt så det mesta kan vi sedan tidigare.
- Om jag har några favoritsträckor? Nej, här gäller det att gilla läget, det kommer att gå rasande fort, men så är det ju här i Finland.
Daniel Carlsson har 6 poäng i förar-VM. Det är flest av alla som bankar på dörren till den absoluta VM-toppen och som ännu inte har ett fast kontrakt. Han hade hoppats på att få sitta i en 307WRC för första gången just här i Finland men det blev inte så. Det är fortfarande samma 206:a som han kört tidigare under säsongen.
- Njae, besviken är jag väl inte direkt, jag hade ju inte fått några löften om någon 307:a. Dessutom har vi testkört 206:an i helgen - 15 mil i tävlingstempo - och allt fungerade perfekt. Så vi ska allt visa att vi har allt under kontroll - försäkrar Daniel lugnt. Det kändes nyttigt att få upp tempot igen, för nu har jag inte tagit i för fullt sedan Turkiet.
I området runt Jyväskylä har det kommit enorma mängder regn den senaste tiden så förhoppningen är att det inte kommer mer till tävlingen. I början av veckan hade man 127 mm nederbörd bara på en natt i tävlingsområdet.
-Det är så mycket att vägarna kan ha tagit skada, men det blir nog inga problem. Det visar sig när vi kör igenom sträckorna innan tävlingen - förklarar Daniel.

04-07-31 Daniel Carlsson till Jyväskylä för test med tävlingsbilen
Daniel och Mattias åkte under lördagen till Jyväskylä för att imorgon söndag genomföra ett test med tävlingsbilen. Det är huvudsakligen olika inställningar på stötdämpare och dylikt som man ska testa och utveckla optimalt inför rallyt.
-Det känns som att det börjar dra ihop sig nu, säger Daniel. Med tanke på att det är det starkaste startfältet, sett till antal fabriksbilar som ställer upp i årets VM, så är vår ursprungliga målsättning att försöka placera oss bland de 10 främsta ekipagen. Fast självklart skulle det vara en riktig bonus om vi kunde köra in på poängplats igen
Finska VM-rallyt är en av mina favorittävlingar, mycket på grund av att karaktären påminner om de finaste rallyvägarna vi har här i Sverige. Den spektakulära Ouninpohja-sträckan (33.24 km) är ju en riktig VM-klassiker, med bred fin väg som innehåller det mesta som en rallyförare gillar, konstaterar Daniel. I alla mina tidigare framträdanden i Finland så har jag resultatmässigt gjort bra ifrån mig. Så med bakgrund av de positiva erfarenheterna jag har från Finland, tror jag att vi definitivt har kapaciten att slåss om VM-poäng, om allt stämmer 110%!
Jag vill nog också påstå att differensen mellan 206:an och täten inte kommer vara riktigt så stor i Finland. Det gynnar givetvis oss. Vi siktar därför på att ligga under en sekund/km efter sträcksegraren, mot att vi i tidigare rallyn under året legat strax över en sek/km, berättar Daniel. Till sist hoppas jag att det är många svenskar som åker över och följer rallyt på plats och hejar fram oss i skogen!
På frågan vilken taktik Daniel har under rallyt, så svarar han kort och koncist att det är "full gas från start"! I Finland gäller det verkligen att vara med från början, eftersom det är så små tidsmarginaler mellan topp-tio i ett sånt här snabbt rally! Faktum är att minsta lilla misstag kan få oväntande konsekvenser, med tanke på de höga farterna som blir i Finland.
22 tuffa och fartfyllda specialsträckor ska köras innan målgången sker på söndag eftermiddag. Nedan har ni tidsplaneringen och specialsträckorna i en följd. DC WR återkommer med ännu en rapportering efter träningen, nån gång under onsdagen nästa vecka.
Leg 1 : Friday 6 August
08h34 : SS 1 Kuohu 1 (7,76 km)
08h57 : SS 2 Parkkola 1 (14,95 km)
09h38 : SS 3 Mökkiperä 1 (13,96 km)
10h38 : Flexi service A in Paviljonki (20')
12h44 : SS 4 Lankamaa (24,96 km)
13h32 : SS 5 Laukaa (11,82 km)
14h27 : SS 6 Ruuhimäki (7,57 km)
15h11 : Flexi service B in Paviljonki (20')
16h40 : SS 7 Kuohu 2 (7,76 km)
17h03 : SS 8 Parkkola 2 (14,95 km)
16h10 : SS 9 Mökkiperä 2 (13,96 km)
19h26 : SS 10 Killeri 1 (2,06 km)
19h53 : Flexi service C in Paviljonki (45')
Leg 2 : Saturday 7 August
05h48 : Flexi service D in Paviljonki (10')
07h06 : SS 11 Vaheri (24,15 km)
08h19 : SS 12 Ouninpohja 1 (33,24 km)
10h02 : Flexi service E in Paviljonki (20')
11h43 : SS 13 Urria (10,00 km)
13h06 : SS 14 Ouninpohja 2 (33,24 km)
14h14 : SS 15 Ehikki (11,34 km)
15h22 : Flexi service F in Paviljonki (20')
17h20 : SS 16 Moksi-Leustu (40,96 km)
18h32 : SS 17 Himos (12,81 km)
20h40 : SS 18 Killeri 2 (2,06 km)
21h07 : Flexi service G in Paviljonki (45')
Leg 3 : Sunday 8 August
07h00 : Flexi service H in Paviljonki (10')
08h36 : SS 19 Jukojärvi 1 (22,31 km)
09h07 : SS 20 Kruununperä 1 (25,32 km)
10h20 : Flexi service I in Paviljonki (20')
12h28 : SS 21 Jukojärvi 2 (22,31 km)
12h59 : SS 22 Kruununperä 2 (25,32 km)
14h12 : Flexi service J in Paviljonki (20')
14h40 : Event finish

04-07-28 Jimmy premiärkör finska VM-rallyt
- Det är en gammal dröm att få starta i Jyväskylä!
Jimmy Joge är en av tre svenska förare, som startar i årets upplaga av det finska VM-rallyt. Just nu pågår de sista förberedelserna inför tävlingen, som körs den 6-8 augusti.
- Vi började faktiskt förbereda oss för ett år sedan, då jag körde träningen och gjorde allt fram till start, berättar östgöten.
- Det tror jag vi kommer att ha nytta av nu, när vi ska köra på riktigt.
Läs mer

04-06-29 PG och Jonas till VM i Japan
Suszuki har efter framgången i Turkiet beslutat att PG och Jonas även ska få åka med till VM i Japan 3-5 september. Den tävlingen ingår inte i Junior-VM, men kommer att ge killarna ännu mer erfarenhet.
PG är förstås mycket nöjd med sin och Jonas insats i helgen. Han säger att det är det tuffaste rally han har genomfört och nog det tuffaste han någonsin gjort i sitt liv Den enorma hettan (runt 40 grader i skuggan), den fysiska påfrestningen och sen den täta slutstriden gjorde att han efter rallyt var fullkomligt slut i hela kroppen.
Läs mer på www.pgandersson.se

04-06-27 Slutrapport från rally-VM i Turkiet
Efter det förra VM-rallyt -Akropolisrallyt -var det inte så uppåt i PG Anderssons team. Men nu är det desto muntrare efter söndagens målgång i den Turkiska badorten Kemer. Nu hade han dessutom turen på sin sida den sista dagen -men det ska en bra förare ha. PG vann junior-VM-tävlingen i en Suzuki Ignis och körde hela tävlingen enligt de förhållningsorder han fått både från Suzukis teamchefer och från den svenske förbundskaptenen Fredrik Eljas.
-Ja, den här gången har han verkligen tänkt till -säger en nöjd Fredrik Eljas -förra tävlingen gick det på tämligen lösa boliner, vilket också visade sig i en brutal rullning. Men nu kan jag inte vara annat än nöjd. Han har hållit ett högt jämt tempo och på slutet har han låtit andra stå för missarna. Han har helt enkelt förvaltat sina möjligheter bra. En elfteplats totalt är ju helt enormt -fortsätter Eljas -det här är ju en liten tvåhjulsdriven bil och han har bara WRC-bilar framför sig i listan.
PG med co-driver Jonas Andersson avancerade på söndagen från en tredjeplats -först till en andra när han tog sig förbi finländaren Katajamäki -och så fick den ledande Baldacchi en punktering på sista sträckan. Då tog PG över ledningen och den höll han in i mål. I och med dagens seger tog PG ett jättekliv i tabellen och ligger nu fyra i serien.
&endash; Jag är jättelycklig för segern och att jag har kommit i mål med bilen hel -berättar en glad PG Andersson -det här var ju min första seger i junior-VM. Men viktigast var att komma i mål och att få med sig så många poäng som möjligt. Att det gått så bra vill jag tacka bilen för -den har verkligen fått jobba och har funkat perfekt. Nu ser jag fram mot Finland, där brukar det gå bra för oss nordbor.
För Daniel Carlssons del blev det ett kort äventyr i hans Peugeot 206 WRC i Turkiet. Redan på fredagens andra sträcka kom han runt en kurva i fullt tempo och möttes av en väg som var ett lerhav. De var inte ensamma om att överrumplas just där men det tog inte slut lika definitivt för alla andra som för Daniel och Mattias. De hamnade på taket och så var den tävlingen slut. Men snart är det dags igen och tävlingen då Daniel får en fullt konkurrenskraftig 307 WRC närmar sig. Mycket tyder på att det blir i Finlands VM-tävling i början av augusti.
Slutresultat Rally of Turkey, JWRC, Kemer, Turkiet: 1) PG Andersson, Suzuki Ignis, 5.24.56,2, 2) Kosti Katajamäki, Fin, do, +6,4, 3) Guy Wilks, GB, do, +57,6, 4) Guerlain Chicherit, F, Citroën Saxo, +2.58,70, 5) Urmo Aava, EE, Suzuki Ignis, +3.46,70.
Ställning i JVM efter 3 deltävlingar av 7: 1) N. Bernardi, F, 18 p, 2) G. Wilks, GB, 16 p, 3) U. Aava, EE, 12 p, 4) PG Andersson, Årjäng, 11 p, 5) L. Cols, B, 9 p.

04-06-27 PG och Jonas vann JVM i Turkiet
Vi konstaterar alltså att PG och Jonas vann JVM i Turkiet!
De körde sitt eget tempo, planen var just det, att inte hetsa sig, utan låta de andra göra misstagen! Och hans taktik höll! Trots att Katajamäki kom före PG på den här sista sträckan, så vann de! Med 6.4 sekunder (om det nu inte blir några tidstillägg, senare).
Läs mer om PG på hans hemsida; www.pgandersson.se

04-06-25 Daniel Carlsson gled sakta av vägen
-Tre kilometer kvar till målgång och så händer det här! Faktum är att vi körde inte ens i 50 km/h när vi råkade ut för den här oväntade vattenplaningen! Vi gled sakta av vägen ner i ett buskage och kom inte upp härifrån, säger Daniel mycket frustrerad!! Bilen är inte det minsta trasig. Det enda som har inträffat är att framrutan har spruckit. Det är fruktansvärt trist att behöva konstatera att vi inte hade med den här vattenpölen i notboken. Samtliga bilar som kommit efter oss har varit ruggigt nära att åka av på samma vis som oss, trots att vi står och försöker dämpa deras hastighet. Det är med andra ord en mycket förrädisk kurva för samtliga förare, vill jag påstå
Nu återstår frågan om huruvida Daniel och framför allt Bozian Racing kommer att tillämpa det sk "SupeRally"-systemet, eller inte, för det svenska ekipaget inför fortsätningen av rallyt
Läs vidare på www.danielcarlsson.com

04-06-22
Efter femteplatsen i Akropolisrallyt ökar trycket på Daniel Carlsson
Årets sjunde deltävling i rally-VM, Rally of Turkey, startar på torsdag i den lilla kuststaden Kemer. Det turkiska VM-rallyt körs nu för andra året, men tidpunkten på året är en annan. Förra året kördes tävlingen i mars och då var det till och med varning för isfläckar här och var i noterna.
Rallyt är det tredje i en rad av VM-tävlingar i östra Medelhavsregionen; Cypern, Grekland och Turkiet. Alla tre körs på grusunderlag men karaktären på tävlingarna är ändå olika.
Daniel Carlsson och Mattias Andersson har nätt och jämt börjat förstå vad de ställde till med genom sin femteplacering i Akropolisrallyt. De har plötsligt blivit hett villebråd och alla vill tala med "Carlsson". Utan omsvep har dessutom högsta chefen för Peugeot Sport -Corrado Provera -tillstått att han imponerats av Daniels kloka körning. När han fick ledningens order att köra fullt, så gjorde han det. Före sig hade han bara fyra av fabriksförarna -i de allra senaste av WRC-bilar. Daniels Peugeot 206 WRC är i de här sammanhangen en gammal bil.
Paret har varit på plats ett par dagar för att acklimatisera sig. Värmen kan vara besvärande så här års.
-Idag har jag varit ute och motionerat -jag sprang väl i 40 minuter och jag blev totalt sjöblöt, berättar Daniel på telefon från Kemer. Härnere är det ju 35 grader och kanske mer just nu, så det tar på krafterna. Men det är ju skönt att röra på sig i alla fall.
-Vi bor helt OK här, fortsätter Daniel, här är många nybyggda hotell i Kemer och vårt är ett femstjärnigt så vi har det bra.
När Daniel var ute och löpte ägnade sig Mattias Andersson åt att kolla road-book och alla papper inför rekognoseringen. Tävlingen är inte ny för någon av de två eftersom man tävlade här även i Turkiets premiär i VM förra året. Många av sträckorna är identiska med fjolårets, men inte alla.
-Jag ser att vi har 85 km nya vägar i år, så det mesta blir lika som förra året -berättar Mattias, men det blir ändå stor skillnad eftersom det var vinter då. En sak kan jag lova -det blir inga isnoter i årets tävling.
Med startnummer 11 är ekipaget det högst seedade utanför de fem VM-teamen. Dessa har de tio första startnumren för sina två förare hela säsongen. Den här tävlingen har Daniel sällskap av ytterligare en nordbo i Bozian-teamet, nämligen regerande världsmästarens -Petter Solberg -äldre bror Henning.
Känner då Daniel pressen av att ha Henning som konkurrent i teamet?
-Inte på något sätt -försäkrar Daniel -nej du, han är en konkurrent som alla de andra i tävlingen, varken mer eller mindre. Han är duktig och på så sätt har jag respekt för honom men inte på annat sätt än för de övriga.
Vad skiljer då Turkiets vägar från dem man körde på senast i Grekland?
-En sak är att vägbanan inte har lika tuff yta som vägarna i Akropolisrallyt. Det är däremot smalare och krokigare. Inte lika mycket öppet landskap och dessutom kör vi på högre höjd här. Men vägarna är inte lika krokiga som på Cypern -förklarar Daniel innan han och Mattias ilar till middag på det femstjärniga hotellets restaurang.
För PG Andersson -vår deltagare i junior-VM i en Suzuki Ignis -blev Akropolisrallyt en tävling som började i högt tempo och med topptider. Men sedan började det trassla och efter att ha blandat jätteprestationer med rullningar, sattes Suzukiteamets personal på prov. Bilen lappades ihop och så var det full attack igen. Så pass full attack att det definitiva slutet kom via en fullfarts framlänges volt. Då lyckades inte ens proffsmekanikerna hos Suzukis VM-team göra något längre.
-Så nu har PG fått något att fundera på -säger Fredrik Eljas, förbundskapten i SMSC Rallyteam -nu gäller det för honom att hitta rätt nivå i körningen. Han vet att man inte blir världsmästare genom att bryta, så nu gäller det att hålla tungan rätt i mun. Han får gärna vara snabbast men han ska hålla sig kvar på vägen.
För PG:s del är det första gången i Turkiet, så allt är nytt för både honom och co-drivern Jonas Andersson.
Rally of Turkey startar på torsdag kväll med en kort publiksträcka och har målgång på söndag.

04-06-06 Daniel mästerlig Star of the Rally
Inte ett misstag, bara iskall kontroll i värmen. Så kan man sammanfatta Daniel Carlssons och Mattias Anderssons prestation att sluta femma i årets sjätte VM-deltävling i rally, Akropolisrallyt.
När de flesta andra drabbades av självförvållade punkteringar, bortslagna hjul eller mekaniskt trassel, körde Daniel behärskat beräknande med sin Peugeot 206WRC. En bil som egentligen bara har den röda färgen gemensam med fabriksteamets 307WRC.
Än större framstår då prestationen att sluta femma i en av VM-seriens hårdaste tävlingar. Paret lyckades hålla undan för attacker bakifrån under den sista etappen på söndagen och plockade fyra nya VM-poäng.
Daniel Carlsson fick dessutom den åtråvärda utmärkelsen Star of the Rally som utdelas av Inmarsat till den främst lysande stjärnan i rallyt.
-Vad ska man säga, sa Daniel mitt i kaoset efter målgång, jag är så jävla glad!
PG försvann definitivt på lördagen
PG Andersson startade den andra etappen på lördagen som han lovat. Det var bara sträcksegrar som gällde efter fredagens oräkneliga problem. Men det hann knappt börja förrän det var slut. En brutal framlängesrullning satte definitivt stopp för PG:s deltagande i rallyt. Nu var det inte ens lönt att försöka reparera bilen för Suzukis mekaniker.
-Rallyt har bokstavligen varit lite upp och ner, men jag måste ändå tacka teamets mekaniker för det fantastiska arbete man la ner under fredagen, sa en inte alltför bedrövad PG Andersson när det var slutåkt. Jag har ändå visat att bilen är otroligt snabb.
Mäster vann nu också
För exakt 20 år sedan vann Stig Blomqvist Akropolisrallyt. Samma år blev han världsmästare. I år stod han åter på startlinjen, men nu i en grupp N-Subaru. Takterna sitter i ännu, för han slutade på fjortonde plats, och visst vann han klassen.
Slutresultat Akropolisrallyt, VM, Lamia, Grekland: 1) Petter Solberg, Subaru, 4.39.06,2 2) Sebastien Loeb, Citroën, +18,4, 3) Harri Rovanperä, Peugeot, +28,3, 4) François Duval, Ford, 2.19,4, 5) Daniel Carlsson, Peugeot, +6.50,1, 6) Manfred Stohl, Peugeot, +10.01,6.

04-06-04 Sensationell sjätteplats för Daniel
Efter fredagens sträckor i Akropolisrallyt håller Daniel Carlsson en sensationell sjätteplats med sin Peugeot 206 WRC.
-Vi gjorde ett tokigt däckval i början av dagen, men sedan har det gått perfekt, berättar en nöjd Daniel vid slutservicen, det har bara varit lite småjusteringar så just nu känns livet rätt skönt och imorgon gäller det att hålla tätt bakifrån.
PG kvar trots jättekrasch
Dagen började med punktering på första sträckan för PG Andersson och strulet fortsatte med bränsleproblem och punktering även på tvåan. En jättekrasch med 5-6 rullade varv på sträcka 6 gjorde att han tappade flera placeringar, men det hindrade inte PG från att vara snabbast på nästa sträcka. Sen var det dags för mer strul på sträcka 8 där motorn i Suzukin överhettades -troligen sviter av rullningen -och han fick ta igen sig för få bilen till mål. Det betyder en tolfteplats i JVM efter första dagen.
-Ja, nu är det bara sträcksegrar som räknas imorgon, skrattar PG.

04-06-04 PG har rullat flera varv
PG och Jonas gjorde en rejäl rullning på SS6. De rullade flera varv och bilen blev rejält illa tilltygad. Men nu har det varit en 20 minuters service och servicekillarna har med hjälp av både Jonas och PG fått byta bl.a. bakaxel, drivaxlar, bromsklossar, skärmarna, stötfångarna bak och fram och riktat upp bilen.
Killarna klarade sig helskinnade och är på väg ut igen på SS7.

PG i ledning
Fem sträckor är nu körda och den sista sträckan fungerade bilen som den skulle och PG vann sträckan med 12.8 sekunder före Baldacci och 13.4 före Aava. Det innebär att PG när det återstår 4 sträckor idag går upp i ledning.
Dagen började inte bra, på första sträckan hade han punktering och hade problem med bränsetanken som som senare fick bytas. Trots det har han presterat kanontider och leder nu alltså Akropolisrallyt och ligger för tillfället p en 15:e plats i det totala rallyt. Daniel Carlsson hittar vi på en sjunde plats och Stig Blomqvist på 24:e.
Placering totalt efter SS5:
1. PG Andersson, 1:10:42.6
2. Aava (Es), 1:10:48.3, +5.7
3. Meeke (GB), 1:11:09.7, +27.1
4. Bernardi (F), 1:11:16.6, +34.0
5. Chicherit (F), 1:11:47.7, +1:05.1
Läs mer om PG på hans hemsida; www.pgandersson.se

04-06-02 Superally redan i Akropolisrallyt
FIA har beslutat att man kommer redan nu i helgen införa Superally-system och för de 11 rallyn som återstår av säsongen, faktiskt!!
DC WR väntas få en kommentar från Daniel och Mattias när de återvänder till hotellet ikväll efter dagens recce..!!
Läs mer om det på denna länk: http://www.wrc.com/News.aspx?PO_ID=3221&lang=en_GB

04-06-01 Daniel Carlsson laddar för ny topp 10-placering
och PG hänger på i hans fotspår
Årets sjätte deltävling i rally-VM, Akropolisrallyt, startar på torsdag i Lamia. Rallyt är VM-seriens kanske tuffaste tävling och har alltid gått hårt åt rallybilarna. I år är inget undantag utan vägarna är av klassisk typ. Gropigt, stenigt och dammigt. Värmen gör sitt till att även förarna tar stryk, 50-gradig värme i bilen är ingen ovanlighet.
Uppladdningen inför rallyt pågår för fullt och vår svenske förare i WRC, Daniel Carlsson från Säffle, ser fram emot rallyt med stor spänning. Han vet att med lite flyt kan det bli en topplacering.
-Jag och Mattias gör vår tredje start i Grekland så vi känner att vi har en bra chans att göra ett minst lika bra resultat som i Svenska och Nya Zeeland. Vägarna passar mig bra och jag känner mig laddad inför uppgiften. Det är en så tuff konkurrens om de åtta första platserna så jag ser en poäng som en bonus, säger Daniel.
En som får känna på Akropolisrallyt för första gången är PG Andersson. PG har gått i Daniels fotspår och fick efter fina insatser förra året överta Daniels sits i Suzukis JWRC-stall. Redan i Monte Carlorallyt satte sig PG i respekt hos konkurrenterna och visade att han blir att räkna med i årets junior-VM.
Även om det är premiär för PG i Grekland, så har han redan fått diverse råd och tips av företrädaren Daniel. PG har ett tufft tävlingsprogram i år med ett högt tempo i kroppen.
Visst kommer det att gå undan, skrattar PG, Målsättningen är att vinna men man vet ju att det är ett tufft rally och att det inte går att köra 100% hela tiden. Det gäller att hitta ett bra tempo sen måste man ha lite tur också om man ska vinna Akropolisrallyt. Efter testerna inför rallyt ser det väldigt positivt ut, jag har fått till bra inställningar på bilen säger PG Andersson.
Fredrik Eljas är förbundskapten i Bilsportförbundets satsning Swedish Motor Sport Challenge Rallyteam, som har till uppgift att få fram nya lovande rallyförare och stötta dessa på vägen till VM-titeln.
-Daniel har ju gått från klarhet till klarhet under en längre tid och det är bara en tidsfråga innan vi hittar honom på prispallen. För PG är detta egentligen ett läroår men han har väl visat ganska tydligt redan att det blir mer än så! Jag tror vi har ett spännande rallyår framför oss, säger Fredrik Eljas.
Akropolisrallyt startar på torsdag kväll och har målgång på söndag.
Daniel Carlsson World Rally följer upp med en rapportering efter alla tre etapper under rallyt på hemsidan, www.danielcarlsson.com

04-05-21 Daniel Carlssons återstående VM-program
Nu har Daniel fått definitivt klart med vilka sex rallyn som han minst ska medverka i, under resten av säsongen 2004!
Det är: Grekland 4-6 juni, Turkiet 25-27 juni, Finland 6-8 augusti, Tyskland 20-22 augusti, Storbritannien 17-19 september och Italien 1-3 oktober!
Läs vidare på www.danielcarlsson.com

04-05-05 Mattias reflektioner från Nya Zeeland
"Det som kanske var mest omskrivet under VM-tävlingen på Nya Zeeland var det nya träningsupplägget. Upplägget innebar att vi under onsdag och torsdag förmiddag fick åka igenom sträckorna en gång och den andra genomkörningen skedde innan sträckorna skulle köras respektive dag...." Läs vidare på www.danielcarlsson.com

04-04-19 PG Andersson asfaltstestad
I början på april var P-G i södra Spanien på 2 dagars asfalttest. Första dagen var det mycket jobb med stötdämpar inställningar och en krånglande diff som ställde till vissa bekymmer .När diffen blev bytt blev det en helt annan bil men fortfarande inte helt nöjda.
Läs mer om Spanien och PG på hans hemsida; www.pgandersson.se04-04-18 Daniel Carlsson tog VM-poäng i Nya Zeeland!
DC WR vill först meddela att SVT:s VM-sändning från Nya Zeeland har senarelagts till klockan 23.15, ikväll..!!
ETAPP 1
Daniel och Mattias kan inget annat än att vara riktigt nöjda med dagens sju specialsträckor. Man presterade otrolig nog fjärde bästa tid redan på SS 3, endast 8 sekunder bakom Marcus Grönholm.
Man bör tillägga i sammanhanget att Daniel och Mattias inte kört bilen sedan testdagen i Frankrike, veckan efter Svenska Rallyt i februari...! Faktum är att då körde man på underlag som var identiskt med Grekland och Turkiet! Att då komma hit till Nya Zeeland för första gången, som är en totalt annorlunda tävling och prestera de sträcktiderna, får anses som sensationellt..!
De tappade emellertid tidsmässigt ganska rejält på SS 5 och 7. Anledningen till att de förlorade så mycket sekunder på de sträckorna var att bilens inställningar inte var optimala. Karaktären skiftade kvickt från snabba partier till långsama avsnitt. Har man då, som Daniel, inte aktiva diffar är det svårt att få till en perfekt sättning för den typen av vägar, berättar han. De fick heller inget bra fäste med däcken på vissa sträckor. Man hade bland annat valt för mjuka däck och bilen gick därför onödigt brett många gånger. Detta orsakades dessutom av att diffarna inte var 100%-igt inställda på 206:an.
Som helhet är Daniel, trots alla småproblem under dagen, väldigt nöjd med sin körning hittills. En nackdel är dock att de går ut som ekipage nummer två i morgon. Daniel känner ändå samtidigt ett positivt lugn inom sig som han inte känt på länge. Daniel säger att man inte ska förvänta sig att de i fortsättingen försöka "tokköra" ikapp de framförvarande, utan ser det som en bonus om de kan komma in på poängplats här i Nya Zeeland. Man ligger nu nia och i och med att inga fabriksförare, förutom Mitsubishi, har brutit så kan VM-poäng vara helt klart inom räckhåll, berättar Daniel. Att de avslutningsvis tappade nästa åtta sekunder på sprintens två genomfarter berodde till stor del att de gick ut först och att arrangören hade vattnat banan strax innan, tyvärr. Underlaget blev därför mycket halt. Det ska hursomhelst bli väldigt inspirerande att fortsätta rallyt och skapa sig värdefull erfarenhet för framtiden, utan att behöva känna någon negativ press från omgivningen, säger Daniel till sist!

ETAPP 2
Daniel berättar efter den andra etappen att man fortfarande inte funnit den rätta inställningen på 206:an...! Bilen sladdar på tok för mycket och de får inget perfekt fäste med däcken heller, ännu. De var fullt medvetna om att det skulle bli tufft att hålla ett lika högt tempo som på fredagen, eftersom man gick ut som andra bil under etapp 2. Efter lördagens åtta körda specialsträckor kan man tyvärr bara konstatera att med ett så tjockt lager med lösgrus på vägen, så är det definitivt en stor nackdel att gå ut så tidigt i startfältet.
Bozianteamet har heller ännu kommit fram till den mest optimala sättningen på stötdämparna, vilket gjort att bilen i stort sett bara "flytit" runt på vägen, meddelar Daniel något besviken. Även då man körde sträckorna en andra gång, med rent underlag, så upplevde han att den rätta känslan inte infann sig som den skulle. Det ska dock sägas att det trots allt känns positivt för övrigt. Vi får ju möjligheten att köra igenom sträckorna och vi skaffar oss värdefulla mil i kroppen, berättar de. Det är även lärorikt att kunna hantera situationer som denna när den uppstår. Det stärker mig helt klart inför fortsättningen, säger Daniel. Fast det känns ganska frustrerande att veta om att kapaciteten finns där med bakgrund av de sträcktider de presterade under fredagen...!
I morgon går de ut som bil nummer två igen och då väntar tre knixiga specialsträckor på sammanlagt cirka 115 kilometer, som ska köras två gånger om, innnan målrampen i centrala Auckland.

ETAPP 3
Helt otroligt skönt, säger Daniel, efter att han summerar hela rallyt!! Att komma hit ner för första gången och prestera de sträcktider vi trots allt gjorde under fredagen och på slutet av rallyt, under söndagen, känns oerhört bra berättar han. Det har varit svårbemästrat. Bland annat så är notskrivandet avsevärt mycket krångligare här än på många andra VM-rallyn. Samt att Daniel upplever ett stort handikapp att inte ha fått testat mer med 206:an än en dag, som emellertid var veckan efter Svenska Rallyt tidigare i vinter...!
Även Carlos Sainz kom fram till Daniel efter målgången och gratulerade till den framskjutna placeringen. Spanjoren konstaterade att det var mycket imponerande kört av svenskarna, eftersom det var deras debut här nere. Daniel känner en större lättnad än glädje efteråt. Mycket på grund av det strul som uppstod och pågick under nästan hela rallyt. Nu fick vi äntligen till sättningen på bilen under slutdagen, berättar han. Teamet öppnade helt enkelt mer på returen i stötdämparna, vilket gjorde att bilen blev mer följsam på vägen. När de tappade över sex minuter på slutsträckan så berodde det på att en bult till bärarmsfästet slogs sönder. Smällen på höger framhjul var inte så allvarlig, men konsekvenserna blev desto värre. Däcket var nästan intakt efter smällen, säger Daniel. Exakt samma incident råkade för övrigt Harri Rovanperä ut för under Finska VM-rallyt 2003, meddelar Daniel.
Han berättar vidare att det var smalare och krokigare, samt att karaktären på vägen skiftade väldigt snabbt, under de sista specialsträckorna. Det känns med andra ord helt underbart att ha fått köra igenom det här rallyt en gång och jag hoppas att vi nästa år kan förbättra vårt resultat, säger Daniel avslutningsvis!! Nu ska man ta med sig det positiva från Nya Zeeland, sedan väntar ett tävlingsuppehåll fram till Acropolis (4-6 juni), om man inte ska köra något test innan, vill säga!
DC WR håller dig givetvis informerad på allt som händer kring Daniels rallyprogram 2004...!! Vi kommer också att under nästa vecka lägga ut ett bildkollage på hemsidan, från det Nya Zeeländska VM-rallyt!
Skicka in en grattishälsning till daniel och mattias på gästboken www.danielcarlsson.com
Passa på att även göra ett inköp av någon dc-souvenir i shopen på hemsidan.

04-04-16 Daniel Carlsson nöjd nia efter första etappen
Daniel och Mattias kan inget annat än att vara riktigt nöjda med dagens sju körda specialsträckor. Man presterade otrolig nog fjärde bästa tid redan på SS 3, endast 8 sekunder bakom Marcus Grönholm.
Man bör tillägga i sammanhanget att Daniel och Mattias inte kört bilen sedan testdagen i Frankrike, veckan efter Svenska Rallyt i februari...! Faktum är att då körde man på ett underlag som var identiskt med Grekland och Turkiet! Att då komma hit till Nya Zeeland för första gången, som är en totalt annorlunda tävling och prestera de sträcktiderna, får anses som sensationellt..!
De tappade emellertid tidsmässigt ganska rejält på SS 5 och 7. Anledningen till att de förlorade så mycket sekunder på de sträckorna var att bilens inställningar inte var optimala. Karaktären skiftade kvickt från snabba partier till långsama avsnitt. Har man då, som Daniel, inte aktiva diffar är det svårt att få till en perfekt sättning för den typen av vägar, berättar han. De fick heller inget bra fäste med däcken på vissa sträckor. Man hade bland annat valt för mjuka däck och bilen gick därför onödigt brett många gånger. Detta orsakades dessutom av att diffarna inte var 100%-igt inställda på 206:an.
Som helhet är Daniel, trots alla småproblem under dagen, väldigt nöjd med sin körning hittills. En nackdel är dock att de går ut som ekipage nummer två i morgon. Daniel känner ändå samtidigt ett positivt lugn inom sig som han inte känt på länge. Daniel säger att man inte ska förvänta sig att de i fortsättingen försöka "tokköra" ikapp de framförvarande, utan ser det som en bonus om de kan komma in på poängplats här i Nya Zeeland. Man ligger nu nia och i och med att inga fabriksförare, förutom Mitsubishi, har brutit så kan VM-poäng vara helt klart inom räckhåll, berättar Daniel. Att de avslutningsvis tappade nästa åtta sekunder på sprintens två genomfarter berodde till stor del att de gick ut först och att arrangören hade vattnat banan strax innan, tyvärr. Underlaget blev därför mycket halt. Det ska hursomhelst bli väldigt inspirerande att fortsätta rallyt och skapa sig värdefull erfarenhet för framtiden, utan att behöva uppleva negativ press från omgivningen, säger Daniel till sist!
Lördag morgon, lokal tid, är det uppstigning redan 04.30 för Daniel och Mattias. Sedan väntar ytterligare 8 tuffa specialsträckor innan etappmålet, sent lördag kväll...!
RESULTAT ETAPP 1:
1) Petter Solberg, Subaru 1.25.09,5, 2) Harri Rovanperä, Peugeot + 5,0 sek., 3) Marcus Grönholm, Peugeot + 31,0, 4) Markko Martin, Ford + 31,2, 5) Sebastien Loeb, Citroen + 48,0, 6) Francois Duval, Ford + 53,5, 7) Carlos Sainz, Citroen + 1.03,1, 8) Mikko Hirvonen, Subaru + 1.24,8, 9) Daniel Carlsson, Peugeot + 1.51,3
Mer information finns att hämta på
www.danielcarlsson.com

04-04-15 Daniel Carlsson åtta efter SS 2
Mattias berättar efter den inledande prilogen från Aucklands superspecial att det känns okey inför morgondagens (nattens) sju tuffa specialsträckor. Det har inte varit några som helst problem att kommentera, men det var ganska svårt med sikten inne på superspecialens första varv eftersom dammet låg kvar framför oss under den första sträckan, säger Mattias. Fast, tillägger han, den problematiken råkade så gott som samtliga förare ut för...! Daniel kan konstatera att vägarna under den tredje etappen ser fantastiskt fina ut. De är något mer krokigare än de två första etapperna. Speciellt "Whaanga Coast", 29 kilometer lång, som emellertid körs två gånger på söndag kommer att bli en riktigt utmaning med massor av knixiga partier, berättar Daniel och Mattias. Några direkta förhållningsregler från Provera och Peugeotledningen har Daniel inte denna gång, utan han kommer att kunna köra med ganska "fria händer". Det är skönt det, för det är som det ska vara i ett rally, säger han till sist!
Mer att rapportera är att båda Mitsubishi-ekipagen har tyvärr redan varit tvungna att bryta på grund av elfel efter SS 1, men det har inte framkommit var felet kommer ifrån dock. Leder gör Petter Solberg, Daniel åtta, 3.2 sekunder bakom norrmannen.
Följ den fortsatta "dramatiken" på
www.danielcarlsson.com

04-04-14 Daniel Carlsson har nu avverkat träningen
Efter att Daniel och Mattias nu avverkat träningen för etapp 1 och 2 samt shakedown nere i Nya Zeeland, så känns det som att de är rejält taggade inför uppgiften som startar på allvar torsdag natt, svensk tid! Förutsättningarna med att lyckas i rallyt är perfekta, anser båda två. De har acklimatiserat sig bra till dygnsomställningen (10 timmar) och sträckorna som de körde idag var riktig fina. Karaktären på vägarna är optimal för en rallyförare, snabba och samtidigt långa följsamma breda kurvor. Shakedown-sträckan var inget undantag. Mattias berättar att den var nära nog identisk med de specialsträckor som de ska genomföra under rallyt. Daniel körde fem rundor på den fyra kilometer långa slingan och noterade den sjätte bästa tiden. Marcus Grönholm vann dagens fullfartstest, en tiondel före sin stallkamrat, Harri Rovanperä. Tilläggas bör att man inte kan dra några direkta slutsatser från dagens test, eftersom både Markko Martin och Duval körde in på en tid som var sämre än Daniels.
Hursomhelst tyckte de att bilen kändes bra och man körde stabilt, snabbt och samtidigt säkert, utan att för den sakens skull gasa för fullt! Väderförhållandena kan definitivt bli en avgörande faktor i rallyt. Det väntas bli uppehåll under veckoslutet men det kan snabbt skifta till regn, som gör det hela mer oförutsägbart. Faktum är att Nya Zeeland är känt för att "drabbas" av många olika årstider under en och samma dag, faktiskt..! I morgon väntar träning på den sista etappen och på kvällen, lokal tid, kör de igång med superspecialen inne i Auckland, som de emellertid ska köra igenom två gånger.
Följ den fortsatta "dramatiken" på
www.danielcarlsson.com
Här nedan följer det tidsschemat (NZ och svensk) samt specialsträckor som kommer att gälla under det Nya Zeeländska VM-rallyt:
Thursday 15 April
SS 1 MANUKAU SUPER SPEC. 1 2.10 km 19h25 09h25
SS 2 MANUKAU SUPER SPEC. 2 2.10 km 19h55 09h55

Friday 16 April
SS 3 WEIRERE 1 18.90 km 10h13 00h13
SS 4 CASSIDY 15.78 km 10h51 00h51
SS 5 BULL 31.73 km 11h14 01h14
SS 6 WEIRERE 2 18.90 km 13h13 03h13
SS 7 POSSUM 48.21 km 13h51 03h51
SS 8 MANUKAU SUPER SPEC. 3 2.10 km 19h25 09h25
SS 9 MANUKAU SUPER SPEC. 4 2.10 km 19h55 09h55

Saturday 17 April
SS 10 PARAHI 1 25.18 km 11h23 01h23
SS 11 BATLEY 1 16.97 km 12h16 02h16
SS 12 WAIPU GORGE 1 11.24 km 12h44 02h44
SS 13 BROOKS 1 16.03 km 13h07 03h07
SS 14 PARAHI 2 25.18 km 15h13 05h13
SS 15 BATLEY 2 16.97 km 16h06 06h06
SS 16 WAIPU GORGE 2 11.24 km 16h34 06h34
SS 17 BROOKS 2 16.03 km 16h57 06h57

Sunday 18 April
SS 18 TE HUTEWAI 1 11.15 km 09h54 23h54
SS 19 TE PAPATAPU 1 16.62 km 10h17 01h17
SS 20 WHAANGA COAST 1 29.60 km 10h45 01h45
SS 21 TE HUTEWAI 2 11.15 km 12h28 02h28
SS 22 TE PAPATAPU 2 16.62 km 12h51 02h51
SS 23 WHAANGA COAST 2 29.60 km 13h19 03h19


04-04-06 Daniel Carlsson flygr till Nya Zealand
Daniel kommer under skärtorsdagen att flyga till Nya Zealand. Ankomsten i Auckland väntas bli tidigt på lördag morgon, lokal tid. Daniel berättar att han och Mattias har som främsta målsättning med rallyt att göra så bra "reklam" som möjligt för Peugeot Sport och sig själva förstås. Ser man historiskt på det Nya Zealändska VM-rallyt så har svenskar haft ett bra facit i tävlingen. Vinster har kommit från både Per Eklund och Ingvar Carlsson, men också Kenneth Eriksson har segrat i detta prestigefyllda rally som får betecknas som ett av de bästa i VM-serien.
Daniel anser att Nya Zealand definitivt har de bästa rallyvägarna i världen, främst på grund av att de är långa och svepande i karaktären, samt att det är ett mycket hållbart grusunderlag. Det är många plusfaktorer som spelar in, konstaterar Daniel. Han tycker även att det är en klar fördel av att han och Mattias var över dit förra året och körde träning och skrev noter. Men, tillägger han, det är en väsentlig skillnad på att bara köra igenom sträckorna i trafiktempo, mot att köra de med full fart i "skarpt läge", så att säga..!
Daniel upplever emellertid att han nu är mer och bättre förberedd inför Nya Zealand än vad han var innan Svenska Rallyt. Stark bidragande orsak till det är att det nu inte är för första gången längre med saker och ting inom teamet. Det känns mycket lättare att kunna kommunicera och följa rutinerna i Bozian och Peugeot Sport nu när jag redan kört ett rally innan, säger Daniel. Faktum är, att det går heller inte blunda för att mediabevakningen förmodligen inte kommer bli lika massiv som den trots allt var under Svenska Rallyt tidigare i vinter.
Daniel har fystränat regelbundet under de senaste månaderna och han har dessutom haft möjligheten att få in lite "rattkänsla" genom go-kartskörning. Det har blivit några varv här på en bana i närheten av Säffle, berättar han optimistiskt. När de väl har landat i Nya Zealand på påskaftonen så har de cirka fyra dagar på sig att anpassa sig till den dygnsrytmen som gäller "down under". På tisdag är det anmälan och autografskrivning som står på programmet. Sedan ska de tävlande ta sig upp till sträckområdet runt "Paparoa" där etapp 1 och 2 körs. Serviceparken för etapp 3 heter "Raglan Park" och denna sista etappen på söndag är en helt ny erfarenhet för Daniel och Mattias.
Noterbart är att specialsträckorna ligger cirka 14 mil norr om Auckland på fredag och lördag. Under söndagen får de köra så mycket som 16 mil söderut, för att komma till sträckorna. Med tanke på att Parc Fermé ligger just i Auckland så blir det en hel del transportåkande i rallybilen!
Vi kommer att följa upp med fler kommentarer och annat, efter att de avverkat fullfartstestet på onsdag eftermiddag.
www.danielcarlsson.com

04-03-16 Daniel Carlsson
håller på med fysträning
Faktum är att det har varit "lite" tyst kring Daniel på senaste tiden. Det har som ni säkert kan förstå sin naturliga förklaring. "Ingen rök utan eld" som det brukar heta..:) Han har dock och håller numera på med en hel del fysträning. Det blir cirka 5-6 pass i veckan. Det är allt från skidåkning och promenad till att slå på sandsäck och ro med roddmaskin. Han ser att det definitivt ger resultat och han är mycket inspirerad inför nästa uppgift som Peugeot har planerat åt honom. Han kommer emellertid att vistas på hemmaplan några veckor till, men den 8:e april bär det iväg till Nya Zealand och VM-rallyt på andra sidan jordklotet, som går av stapeln mellan 15-18 april. Han var ju som bekant där och körde "recce" redan förra året, så en viss kännedom har både han och Mattias av terrängen och klimatet "down under". Man ska där använda sig av det omdiskuterade "Milles Piste", som enda rally under 2004. Vi kommer emellertid till sist att förmedla en mer detaljerad beskrivning av Rally Nya Zealand, veckan innan start..!
Slutresultatet i Mexico har nu kommit och det är bara att gratulera Estland och Markko Martin till hans första seger i årets VM-sammanhang. Han leder nu VM-serien tillsammans med fransmannen Loeb som fick bryta i Mexico på grund av oljeläckage. Klicka er vidare till www.danielcarlsson.com för den uppdaterade WRC-tabellen och passa gärna på att rösta på just din favorit till slutsegern i rally-VM 2004 under "Snabbfrågan".
När det gäller programmet "Mera Motor" på Tv 4 plus så kan DC WR meddela att det kommer sändas ännu ett inslag där man ska skildra "rallyfabriken" Säffle mer ingående...! Datum för detta har ännu inte fastställts, dock.

04-01-25
Prestation av P-G att ta sig i mål
När man summerar året första JWRC-tävling i Monte Carlo, så får man trots allt se det som en prestation att ta sig i mål. Faktum är att P-G säger att underlaget har skiftat rejält i karaktär, från att det i mitten av veckan var mestadels torr asfalt, till att man nu fått erfara massor av is-och snövägar under själva rallyt. Det har med andra ord varit väldigt svårbemästrat och bra mycket halkigare under helgen, konstaterar P-G.
Han säger vidare att man efter fredagens incidens med fårstängslet slog av på takten ganska ordentligt, faktiskt. Vi tappade en del motviation och inspiration till att försöka attackera fullt ut mot de framför. Under slutetappen slog man i bakdelen av Suzukin så illa att bakaxeln kröktes. P-G och Jonas uppfattade det hela som att man fått en punktering. Man stannade därför för att titta på skadan som skett och förlorade i och med stoppet ett par minuter på det missödet.
Suzukiteamet är emellertid nöjda med P-G och Jonas insats och ser det hela som en nyttig erfarenhet inför fortsättningen av årets JWRC. P-G tycker att det känns bra att tävlingen är över, men berättar med viss ironi också att "man nu vet hur det ser ut till nästa år"! Det har avslutningsvis varit ett händelserikt rally och han ser redan fram emot nästa utmaning som är Svenska Rallyt om knappt 14 dagar. P G Rallying fortsätter sin bevakning och man hoppas på bra hemmastöd, när P-G ska debutera med fyrhjulsdrift i tävlingssammanhang, med en Mitsubishi EVO VII!

04-01-24 P-G Andersson har inte gett upp hoppet
P-G Andersson och Jonas Andersson har ännu inte gett upp hoppet om att få poäng med sig från årets första JWRC-rally! Dagens första specialsträcka blev tyvärr struken efter att fransmannen och Bozian-föraren Nicolas Vouilloz körde av så rejält att alla andra fick en snittid på SS 7. SS 8 innebar fler bekymmer för P-G, när man blev tvungna att stanna mitt på sträckan för att byta däck efter en olycklig punktering.
Suzukis svenske mekaniker, Stefan "Pitan" Erixon, berättar att P-G idag haft som taktik att inte äventyra sin körning, utan valt att hålla sig mitt på vägen. Att komma i mål är nu viktigare än att satsa på sträcksegrar, menar P-G. Tidsdifferensen är så stor att det är totalt omöjligt till att försöka köra ikapp de framförvarande. Det måste helt enkelt hända nåt, för att de nu ska kunna avancera i resultatlistan, konstaterar "Pitan".
Det finns emellertid fortfarande mycket som kan hända i tävlingen. I morgon väntar cirka 10 mil förlagt på 4 långa specialsträckor och rapporterna skvallrar om att förarna kommer med stor sannolikhet stöta på massor av förrädiska avsnitt med skiftande karaktär på vägunderlaget, innan man nått målet i Monaco...!

04-01-23 P-G tappade ledningen i Monte Carlo
P-G Andersson och Jonas Andersson kan summera dagens etapp med en riktigt berg-o-dalbana! På den första servicen valde P-G att köra på dubbdäck och det visade sig vara ett smart drag i kraft av deras två sträcksegrar. Faktum är att de satte verkligen press på det övriga startfältet med den gyllene inledningen på rallyt. Nu får man tyvärr konstatera att Suzuki-ekipaget ska försöka slåss om att placera sig på åtminstone poängplats. Målsättningen är den i alla fall, berättar P-G något besviket, i telefon på väg ner till Monaco. Nöjda är de emellertid med att fortfarande vara kvar i tävlingen. Vi satsar nu på att bjuda de andra konkurrenterna på tufft motstånd under de resterande specialsträckor som återstår av Monte Carlo-rallyt, säger P-G bestämt. Nu finns det inget att förlora längre, det är bara att köra så fort det bara går nu, utan att för den saken skull göra något dumdristigt dock, menar han.
Misstaget kom med bara nio kilometer kvar till mål på SS 5. Vi kom i för hög fart och tvingades köra ut på ett öppet fält, säger P-G. Men när han väl skulle styra upp bilen igen på vägen så hopade sig problemen ordentligt. Man fastnade i ett gammalt fårstängsel och kunde inte ta sig därifrån helt enkelt..?! Den kraftiga ståltråden hade nämligen rullat in sig i drivaxeln och däcket flera varv. Konsekvenserna av detta missöde blev att man först fick skruva loss däcket och sedan klippa loss stängslet bit för bit. Hela ingreppet tog ungefär 14 minuter. Som om inte detta var nog, så hade P-G och Jonas oturen att bromsslangen på bilen slets sönder i samband med avåkningen, vilket ledde till att man fick bromsa sig fram med hjälp av bara handbromsen, under de sista kilometerna på SS 5 och hela sträcka 6!
Nu har man som sagt var inte nåt med tätstriden att göra längre i det här rallyt, men P-G har definitivt visat prov på körskicklighet bland de krokiga och halkiga bergsvägarna i Monte. P-G Rallying återkommer under lördagen med en kvällsrapport efter den andra etappens körning, om inget ovanligt skulle hända!

04-01-21 Mitsubishi tillbaka i VM
Den 72:a upplagan av Rally Monte Carlo blir premiär för nya Mitsubishi Lancer WRC04 och samtidigt comeback för Mitsubishi Motors i Rally-VM.
Efter en omorganisation med tysken Sven Quandt som högsta motorsportchef, med nya förare som är en blandning av rutin och lovande ungdomar och en helt ny WRC-Lancer kommer Mitsubishi Motors Motor Sports att deltaga i årets samtliga 16 VM-tävlingar. Stallet ser dock 2004 som ett testår och är realistiska i sina målsättningar för året.
Läs mer

FIA WORLD RALLY CHAMPIONSHIP 2004
23-25 January MC Rallye Automobile Monte Carlo
6-8 February S Uddeholm Swedish Rally
12-14 March MEX Corona Rally Mexico
16-18 April NZ Rally of New Zealand
14-16 May CY The Cyprus Rally
4-6 June GR Acropolis Rally
25-27 June TR Rally of Turkey
16-18 July RA Rally Argentina
6-8 August FIN Neste Rally Finland
20-22 August D ADAC Rallye Deutschland
3-5 September J Rally Japan
17-19 September GB Wales Rally GB
1-3 October I Rallye d'Italia -Sardigna
15-17 October F Rallye de France -Tour de Corse
29-31 October E Rally Catalunya -Rally de España
12-14 November AUS Telstra Rally Australia

FIA JUNIOR WORLD RALLY CHAMPIONSHIP 2004
23-25 January MC Rallye Automobile Monte Carlo
4-6 June GR Acropolis Rally
25-27 June TR Rally of Turkey
6-8 August FIN Neste Rally Finland
17-19 September GB Wales Rally GB
1-3 October I Rallye d'Italia -Sardigna
29-31 October E Rally Catalunya -Rally de España

FIA PRODUCTION CAR WORLD RALLY CHAMPIONSHIP 2004
6-8 February S Uddeholm Swedish Rally
12-14 March MEX Corona Rally Mexico
16-18 April NZ Rally of New Zealand
16-18 July RA Rally Argentina
20-22 August D ADAC Rallye Deutschland
15-17 October F Rallye de France -Tour de Corse
12-14 November AUS Telstra Rally Australia