WORLD RALLY CHAMPIONSHIP 2002

2002

 


Network Q Rally Great Britain - http://buypower.vauxhall.co.uk/networkQ/
Fourteenth round out of 14 in the 2002 FIA World Rally Championship
Läs mer World Rally Championship Mailing List

Telstra Rally Australia 31 October- 3 November 2002
http://www.rallyaustralia.com.au/
Thirteenth round out of 14 in the 2002 FIA World Rally Championship
Läs mer World Rally Championship Mailing List

02-10-28 Auriol och Gardemeister i Skodateamet 2003
men också Kenneth Eriksson kan få chansen
Skoda Motorsport ställer upp med fransmannen och tidigare rallyvärldsmästaren Didier Auriol och 27-åriga finländaren Toni Gardemeister i 2003 års rally-VM. De kommer att köra varsin WRC-bil i samtliga 14 VM-deltävlingar nästa år.
Kenneth Eriksson, som varit ordinarie i Skodateamet i år och närmast tävlar i Australien och säsongsfinalen i England, förhandlar om sin framtida roll i teamet. Skoda Motorsport har dock ännu inte bestämt om man ska satsa på en tredje fabriksbil.
Läs mer

32nd Propecia Rally New Zealand - http://www.rallynz.org.nz
Twelth round out of 14 in the 2002 FIA World Rally Championship
Läs mer World Rally Championship Mailing List

44th Rallye Sanremo, 19-22 September 2002
http://rally.sanremo.it/
Eleventh round out of 14 in the 2002 FIA World Rally Championship.
Läs mer World Rally Championship Mailing List

02-08-26 Tionde plats för Kenneth Eriksson och Tina Thörner
Skoda fortfarande fyra i märkes-VM
Goda utsikter inför  San Remo Rally
Det tyska rallyt &endash; för första gången med VM-status- fick en spännade upplösning då unge Sébastien Loeb lyckades hålla undan för regerande mästaren Richard Burns och vinna sin första VM-seger för säsongen. Skoda Motorsport missade chansen att ta VM-poäng trots en solid insats av Kenneth Eriksson/Tina Thörner.
Läs mer

2002 ADAC Rallye Deutschland
http://www.rallye-deutschland.de
Round 10 of the 2002 FIA World Rally Championship, 22-25 August 2002
Läs mer World Rally Championship Mailing List

2002 Neste Rally Finland -
http://www.akkry.fi/nesterallyfinland/
Round 9 of the 2002 FIA World Rally Championship, 8-11th August
Läs mer World Rally Championship Mailing List

02-08-07 Daniel Carlsson Grupp N favorit i finska VM-tävlingen
Även om den 26-åriga värmlänningen Daniel Carlsson själv försöker hålla nere förväntningarna är han nu till helgen en av Rally Finlands klara favoriter i standardklassen Grupp N i sin Mitsubishi Lancer Evolution VII. Men det blir ingen lätt uppgift för Säffle-föraren. Konkurrensen är mördande.
Daniel Carlsson är Sveriges mest lovande rallyförare för närvarande. Den svensk som kanske ligger närmast ett fabrikskontrakt. I vintras vann han standardklassen i Svenska Rallyt och nu siktar han på en ny VM-seger på de klassiska finska specialsträckorna. Förhoppningsvis lyckas Daniel göra en ny "Paasonen".
Läs mer

02-08-07 Finsk premiär för Mitsubishis nya Lancer Evolution WRC2
Mitsubishi debuterar till helgen i VM-tävlingen Rally Finland med en vidareutvecklad version av stallets WRC-bil. Nya Mitsubishi Lancer Evolution WRC2 har både bättre väghållning och en ännu effektivare turbomotor.
I Rally Finland mönstrar Mitsubishi Ralliart ett trebilsteam med de ordinarie förarna Francois Delecour och Alister McRae samt unge finländaren Jani Paasonen.
Det var i oktober i fjol, i italienska San Remo Rally, som Mitsubishi Ralliart för första gången tävlade med en WRC-bil. Nya Lancer Evolution WRC2 har förbättrats på en rad punkter. Bilen har lättats och viktfördelningen blivit bättre. Tyngdpunkten är lägre, trots bibehållen markfrigång. Aerodynamiken har utvecklats och luftmotståndet därmed minskat.
Läs mer

02-08-06 Ny VM-start i Finland för junioren Oscar Svedlund
Ett av Sveriges allra främsta unga rallylöften, 22-årige Oscar Svedlund från Karlstad, fortsätter att skaffa sig rutin och erfarenhet, som så småningom förhoppningsvis skall leda till ett hägrande fabrikskontrakt.
Nu i helgen kör den unga Mitsubishi-föraren för andra gången VM-tävlingen Rally Finland. En krävande uppgift på de snabba finska specialsträckorna.
- I fjol var jag i Finland mest för att se och lära, säger Oscar Svedlund. Det skall bli kul att komma tillbaka och nu ökar vi tempot. Målsättningen är att vara bland de tio främsta i standardklassen.
Läs mer

02-07-12
Svenskarna öppnade starkt i Safarirallyt
Thomas Rådström, Citroën Xsara, var näst snabbast på den 73 km långa startträckan Ngema &endash; Kedong som gick i högt tempo, 120 km/tim i snitt. Thomas var 21 sekunder efter Timo Mäkinen, Subaru Impreza.
Också Kenneth Eriksson, Skoda Octavia,  inledde sin sjätte Safaristart strålande med att komma fyra, 1,19 min efter täten.
Efter den 81 km långa andra sträckan avancerade Kenneth Eriksson till tredje plats. Detta på bekostnad av Thomas Rådström som var minuten senare i mål. 2.06.9 skiljer till ledande Mäkinen. Rådström är 2.45.6 efter på sjätte plats.
Ett par av favoriterna föll bort redan på startsträckan, däribland VM-ledande finländaren Marcus Grönholm, Peugeot 206, efter motorproblem.
Extrema påfrestningar och väderförhållanden gör den åttonde ronden i årets VM-serie till ett verkligt uthållighetsprov för både besättningar och bilar.
Det bör passa Kenneth Erikssons stall Skoda Motorsport, som brottats med differentialproblem och tidigare i år, och nu hoppas på ett fullträff.  Och startsträckan gick ju strålande med platserna 4, 6 och 11 för Skodas tre ekipage.
- Vi har defintivt chansen att slåss om VM-poäng den här gången i detta mycket oförutsägbara rally, sa Kenneth.
Detta maratonrally på grus passar såväl Kenneth som hans tävlingsbil  Octavia WRC med vilken tysken Armin Schwarz i fjol kom trea.
Med sitt nya förarteam &endash; erfarne Kenneth Eriksson tillsammans med unga  Toni Gardemeister och tjecken  Roman Kresta &endash; hoppas  Skoda Motorsport på en  upprepning av fjolårets framgång.
Och främst då på paret Kenneth Eriksson /Tina Thörner som är duktiga i afrikanska uthållighetslopp. Tina debuterar i  Safarirallyt, men har ju gjort strålande insatser i ökenrallyt Paris-Dakar tillsammans med Jutta Kleinschmidt.
- Jag tycker bra om det tuffa  Safarirallyt, säger Kenneth som har en andraplats som bästa placering på sina tidigare fem starter. Jag gillar långa, snabba fartsträckor.
Kenneths teamkompis Toni Gardemeister (sexa efter första sträckan) har bara kört en enda Safaristräcka tidigare. Det var 2000 då han  bröt på andra sträckan med hela bilen full av sand sedan en dörr lossnat.
- Det blir ett långt, snabbt och helt öppet rally där vi har en rejäl chans med våra snabba och stryktåliga Octavia WRC, säger Toni, räkna med att det  blir mycket av ett lotteri.
Vädret som kan växla snabbt i Kenya, från bakugnsvärme till tropiskt störtregn. Det väntas dåligt väder nära Nairobi, men det oroar inte  Kenneths teamchef  Pavel Janeba:
- Vi har gjort flera  nödvändiga förändringar  på våra Octavia WRC så att de ska klara tuffast tänkbara förhållanden, även flodpassager. Karossen har förstärkts och väger 50 kg mer (1280 kg), därtill har markfrihöjden ökats med 3-4 cm, fronten har extra rammskydd och varje bil bär med sig två stryktåliga, Z19 Michelindäck i reserv samt extra delar till styrningen. 
Safarirallyt, baserat i Nairobi, är VM-seriens verkliga uthållighetsprov, och tre gånger så långt som övriga  VM-rallyn.

50th Inmarsat Safari Rally
http://www.safarirally.com/
Round 8 of the 2002 FIA World Rally Championship 12-14th July 2002
Läs mer World Rally Championship Mailing List

49th Acropolis Rally 2002
http://www.acropolisrally.gr
Round 7 of the 2002 FIA World Rally Championship 13-16 June 2002
Läs mer World Rally Championship Mailing List

02-05-21 VM-poäng till Kenneth och Tina
Äntligen VM-poäng till Skoda Motorsports WRC-team! Argentinas VM-rally blev dramatiskt med bergskörning i dimma och forcering av enorma vatten- och gyttjepölar. Men också med diskvalifikation av TVÅ uropade slutsegrare! Först uteslöts Peugeotföraren Marcus Grönholm för otillåten service, därefter även stallkompisen och regerande världsmästaren Richard Burns då det vid besiktningen visade sig att svänghjulet varit för lätt.
Läs mer

Rally Argentina 2002
http://www.rallyarg.com.ar/
Round 6 of the 2002 FIA World Rally Championship 16-19 May 2002
Läs mer World Rally Championship Mailing List

Cyprus Rally 2002
http://www.cyprusrally.org.cy/
Round 5 of the 2002 FIA World Rally Championship 19-22 April 2002
Läs mer World Rally Championship Mailing List

Rallye Catalunya - Costa Brava
http://www.rallyecatalunya.com/
Round 4 of the 2002 FIA World Rally Championship 21-24th March 2002
Läs mer World Rally Championship Mailing List

02-03-20 Fem svenska förare på startlistan i spanskt VM-rally
Inte mindre än fem svenska förare finns med när Catalunarallyt - den spanska deltävlingen i årets rally-VM - startar på fredag morgon. Det är WRC-veteranerna Thomas Rådström, Kenneth Eriksson och Stig Blomquist. Och det är juniorerna Daniel Carlsson och Tobias Johansson. Daniel startar i Junior-VM medan 20-årige Tobias asfaltdebuterar med sin nya Grupp N-bil och finns med mest för att se och lära.
Daniel Carlsson är den ende av svenskarna som tagit VM-poäng hittills. Det gjorde han i juniorernas VM-premiär i San Remo, där han slutade fyra. Hur det ska gå i helgen vill han inte sia om:
- Men det känns bra, vi har förberett oss föredömligt. Och vägarna är betydligt trevligare här i Spanien än de var i San Remo. De spanska vägarna påminner om svenska grusvägar - fast asfalterade förstås.
Daniel Carlsson har haft en strålande säsong hittills i år. Först fyra i VM-debuten för sitt nya, engelska Ford-team, sedan vann han Grupp N i Svenska Rallyt i en lånad Mitsubishi (men han fick inga VM-poäng, eftersom han inte ska köra hela serien) och så körde han vinterns två SM-tävlingar med bra resultat. Den första deltävlingen bröt han visserligen, men i den andra kom han igen och slutade trea.
- Det har varit en otroligt hektisk period, så jag börjar känna mig sliten. Men efter den här tävlingen blir det ett rejält uppehåll innan SM fortsätter med South Swedish Rally i slutet av maj. Så med det inom räckhåll blir det inte så svårt att ge allt i Spanien.
I WRC-klassen är det Thomas Rådström som bedöms ha de största chanserna av svenskarna. Thomas, som startar i tävlingen för tredje gången, kör en Citroën WRC, medan Kenneth Eriksson och Stig Blomquist kör var sin Skoda WRC. Svenskarna i WRC-klassen har startnummer 14 (Kenneth) 16 (Stig) och 20 (Thomas).
Daniel Carlsson - med startnummer 67 - är ensam svensk i Junior-VM som samlar närmare 30-talet startande. I den här klassen kör alla deltagare 2-hjulsdrivna Super 1600-bilar. Daniel kör en Ford Puma, den mest framgångsrika bilen i första deltävlingen. Av konkurrenterna kommer inte mindre än fyra från Finland och två från Norge.
VM körs i en lång, tuff serie som omfattar 12 deltävlingar. Vid sex av dessa finns juniorerna med för att köra om sina VM-poäng. Och vid övriga sex kör man om VM i Grupp N. Det innebär att Dala-junioren Tobias Johansson inte har någon VM-klass att tävla i, utan han är med bara för att lära - och för att mäta sina kunskaper i internationell konkurrens.
Det spanska VM-rallyt startar på fredag morgon och avgörs under tre långa och tuffa dagsetapper där förarna ska avverka sammanlagt 40 tävlingsmil fördelade på 18 specialsträckor. Målgång på söndag kl 17.15, då första bil anländer till slutmålet i Lloret de Mar.

02-03-15 Kenneth Eriksson och Stig Blomqvist i det spanska VM-rallyt
Skoda Motorsport World Rally Team är på väg till nordöstra Spanien för nästa rond i rally-VM - Rally Katalonien (21-24 mars). Denna fjärde VM-deltävling rankas högt bland hundratusentals passionerade åskådare och gillas också av teamen. Även om asfalt knappast tillhör favoritunderlagen för de slitstarka "svenskbilarna" Octavia WRC - med Kenneth Eriksson och Stig Blomqvist som chaufförer tillsammans med finländaren Toni Gardenmeister- så är Skodateamet inställt på att göra en bra insats i Spanien.
Läs mer

Rallye de France - 46th Inmarsat Tour de Corse
http://www.rallyedefrance.com/
Round 3 of the 2002 FIA World Rally Championship 8-10 March 2002
Läs mer World Rally Championship Mailing List

02-02-25 Kenneth och Tina testar intensivt inför Tour de Corse
Skoda Motorsport World Rally Team har just avslutat intensiva tester inför den tredje deltävlingen i årets rally-VM, Tour de Corse (7-10 mars). Teamets tre besättningar i detta snabba asfaltrally, Kenneth Eriksson/Tina Thörner, Toni Gardemeister/Paavo Lukander och Roman Kresta/Jan Tomanek, har finslipat sina Octavia WRC i bergen på den franska ön Korsika.
Läs mer

The Uddeholm Swedish Rally
www.swerally.se/
Round 2 of the 2001 FIA World Rally Championship 1 - 3 February 2001
Läs mer World Rally Championship Mailing List

02-01-25
Mäkinen vann Monte Carlo Rallyt
Tommi Mäkinen vann VM-rallyt i Monte Carlo fast han kom i mål efter fransmannen Sebastien Loeb, i Citroen.
Men Loeb begick misstaget att byta däck på en servicestation enbart ägnad åt tankning och det var blott en tidsfråga innan han skulle fråntas segern. Citroen drog tillbaka överklagan och Mäkinen tog därmed karriärens 24:e seger. Nu är Mäkinen störst med flest VM-segrar genom tiderna. Och Monte Carlo Rallyt vann Mäkinen fjärde året i rad.

02-01-20
Daniel Carlsson på fjärde plats i Junior-VM
Daniel Carlsson fick en bra start på Junior-VM för Super 1600 bilar. Även sista dagen fick Daniel med sig en sträckseger ett bevis gott nog att han blir farlig för konkurrenterna i framtiden. Det var längesen Daniel kom i mål och även det måste ha stärkt självförtroendet en hel del.
Vem som egentligen kommer att skrivas in som vinnare i årets första VM-rally är ett frågetecken tills vidare. Sebastien Loeb har ett två minuters straff hängande över sedan de bytt däck på fel ställe i rallyt. Blir han belastad med tillägget vinner Tommi Mäkinen sin fjärde raka seger i Monte Carlo. Trea blev spanjoren Carlos Sainz.
Kenneth Erikssons årsdebut och premiären för Skoda blev poänglös. Trettonde plats drygt 10 miinuter efter vinnaren. Det blir säkert helt andra takter i Svenska Rallyt om två veckor.

02-01-19
Daniel Carlsson avancerar i Junior-VM
Daniel Carlsson har hittat rytmen i det pågående Monte Carlo Rallyt. Med en första och andraplats avslutade Daniel lördagens etapp. Han befinner sig nu på fjärde plats och har enbart 15 sekunder fram till tredjeplatsen. Duval leder klassen stort och ser ut som en vinnare, men närmare 10 mil SS återstår att köra under söndagen.
Sebastien Loeb behåller sin ledning från gårdagen. Tommi Mäkinen vägrar dock ge upp slaget och skuggar 28,2 sekunder bakom.
Kenneth Eriksson är kvar på trettonde plats utan större möjligheter att avancera på egen hand.
Polacken Kresta i en Skoda och Harri Rovanperä Peugeot var VM-teamens förare som försvann under dagen.

02-01-18
Loeb etappvinnare i Monte Carlo
Efter ytterligare en sträckseger har franske Citroen-föraren Sebastien Loeb tagit en ledning på hela 36,7 sekunder före Tommi Mäkinen. Även Colin McRae, Grönholm och Sainz är mindre än en minut bakom ledaren. Rallyt startar om på nytt lördag morgon för sex nya sträckor.
Kenneth Eriksson finns kvar på trettonde plats, nu 3.05,6 från ledarpositionen.
Daniel Carlsson avslutade fredagsetappen med en sjätteplats på SS 5 och behåller sin åttonde plats. Stenshorne ryckte upp sig ordentligt, var trea på sträckan och befinner sig nu alldeles bakom säffleföraren, dock med 1.19,5 att plocka in.

02-01-18
Sebastien Loeb ny ledare i Monte Carlo
Omväxlande i täten på årets första VM-rally. Mäkinen hann knappt installera sig på förstaplatsen innan det var dags för ombyte. Fransmannen Sebastien Loeb i enda återstående Citroen fick till en kanontid och passerade alla. SS 4 var för övrigt samma sträcka som fick strykas på förmiddagen sedan publiken rensats undan.
Här försvann också den andre i Hyundai-teamet, Armin Schwarz.
Daniel Carlsson tog två placeringar till åttonde men är 6,33.6 efter nu ledande Fiat-föraren Galli. Norske Stenshorne var mer än sju minuter efter på sträckan och ligger elva av de 15 som är kvar.

02-01-18
Mäkinen ny ledare i Monte Carlo
Subaru-teamet hade framgång på SS 3. Petter Solberg snabbast av alla och avancerade sju placeringar till sjätte plats. Tommi Mäkinen som delade andraplatsen på sträckan med Colin McRae tog ledningen i rallyt 3,7 sekunder före Colin.
Kenneth Eriksson ligger på trettonde plats i sin Skoda-debut, 1.12,5 efter ledande Mäkinen.
Daniel Carlsson tappade tid på SS 3 och föll till tionde plats totalt i Super 1600. Ny ledare i klassen, en av favoriterna Duval, som likt Daniel kör Ford. Marginalen till ledaren är 2,46.5. Norrmannen Martin Stenshorne har fått en bättre start och ligger påfemte plats.
Freddie Loix, ny förare hos Hyundai, råkade ut för en olycka på SS 3 och befaras ha brutit en fot.

02-01-18
Rådström bröt i Monte Carlo
Monte Carlo hann inte ens börja för Thomas Rådström innan rallyt var slut för hans del. Redan på transporten till första sträckan råkade man ut för motorproblem i sin Citroen. Ett öde som dessutom delades med märkeskollegan Philippe Bugalski. Didier Auriol i en WRC-Corolla bröt efter SS 1 med el-fel.
Efter SS 1 var Carlos Sainz i ledning 0.9 sekunder före Tommi Mäkinen.
Daniel Carlsson inledde med en sjundeplats i Super 1600. Daniel var 22,4 sekunder efter klassvinnande Sola.
SS 2 är struken p.g.a. för stor publiktillströmning.

70th Rally of Monte Carlo
http://www.acm.mc/rallye/
Round 1 of the 2002 FIA World Rally Championship 17 - 20 January 2002
Läs mer World Rally Championship Mailing List

2002 FIA World Rally Championship Calendar
Jan 17-20 Monte Carlo Rally
Jan-Feb 31-03 Swedish Rally
Mar 08-10 Tour of Corsica
Mar 22-24 Catalonia Rally
Apr 19-21 Cyprus Rally
May 16-19 Rally of Argentina
Jun 13-16 Acropolis Rally
Jul 11-14 Safari Rally
Aug 08-11 Rally Finland
Aug 22-25 Deutschland Rally
Sep 19-22 San Remo Rally
Oct 03-06 Rally of New Zealand
Oct-Nov 31-03 Rally Australia
Nov 14-17 Rally of Great Britain

Märkesteam
Subaru World Rally Team
Mitsubishi Ralliart
Ford Motorsport
Skoda Sport
Hyundai Motorsport
Peugeot Sport

www.motorsportivarmland.nu