<< Tillbaka till Startsidan

[Kenny Bräck] [Audi Sport] Polestar Racing] [Opel Team Sweden] [Carrera Cup] [Övrig pressinfo]
[Racing]
[SSK] [STCC] [S60+ETCC] [GTR+SLC]





 

 

Övrig pressinformation
RACING 2004

2004
         

 


04-11-23 Bilsportmässan, Bilsportforum och Bilsportgalan
Förra helgen var Daniel Ivarsson i Stockholm (Älvsjö), för att diskuterade bilsportens framtid och vara med om en del ”jippo”.

Bilsportmässan/forum var bestående av tre ”event”: Bilsportforum; där vi diskutera SBF och svensk motorsportsframtid, Bilsportmässan; där skulle vi presentera skolan inför publiken på "stora scenen" och Bilsportgalan; en stor gala i Viktoriahallen!
- Det började redan på fredagen då jag och de andra eleverna på racinggymnasiet presenterade skolan, senare på fredagen började Bilsportforum, där delades vi in i små grupper bestående av SBF delegater, förare, arrangörer m.m. Vår uppgift var att diskutera bilsportens framtid fram till 2012, vilket var mycket givande. berättar Daniel.

På lördagen var det dags för nya diskussioner i Bilsportforum samt Bilsportgala, så här kommenterar Daniel denna dag:
- Det var även denna gången givande diskussioner, på kvällen var det den stora Bilsportgalan i Viktoriahallen (i Älvsjö), galan bestod av prisutdelning, stipendieutdelning, trail (motorcross) uppvisning, tre rätters meny o.s.v. kort sagt en underbar kväll! På söndagen fortsatte Bilsportforum och därefter fick Daniel ytterligare lite tid att strosa runt på mässan innan det var tid att åka hem igen! Daniel och hans skola har även varit med i tidningen den senaste veckan, det var en helsida samt framsidan i tidningen 3:an! Tidningen presenterade Daniel och de andra elevernas satsning i Radio Match inomhus gokartserie. Skolan ligger just nu femma av 21 lag efter första av 3 deltävlingar, artikeln kommer upp på hemsidan senare.

Här näst ska Daniel till Bosön på träningsläger samt ställa ut bilen på en del företag!
Med vänliga hälsningar: Daniel Ivarsson Racing, www.daniel-ivarsson.com.


04-11-19 Dags för Bilsportmässan
Till helgen ska Daniel Ivarsson till Bilsportmässan i Älvsjö, mässan är en stor händelse i Svensk motorsport, hela motorsverige samlas under helgen kring motorsportsmässan!

Nu har det varit lugnt ett tag, men nu drar det igång igen! Imorgon (19/11) öppnar mässan och därefter är schemat på mässan fullspäckat av händelser och aktiviteter! Daniel ska vid ett par tillfälle berätta om skolan och om sig själv på ”stora scenen”, han kommer även att vara med i Bilsportforum där man ska diskutera Svensk motorsports framtid!

Kom gärna till mässan, för mer info om mässan kolla på: www.bilsportmassan.se

Senare i höst ska Daniel bland annat till Bosön (Lidingö) som ett träningsläger, han är där med sitt racinggymnasium. Vistelsen på Bosön följs av Viasat Sport och på Bosön kommer Daniel gå på föredrag om kost, träningslära, och mentalträning!
Med vänliga hälsningar: Daniel Ivarsson Racing, www.daniel-ivarsson.com.


04-11-17 Lyckad test för Patricia Nordén i Italien.
Patricias testkörning i Italien

Trots regn blev det en mycket lyckad test för Patricia på Adria Raceway i Italien. Patricia Nordén genomförde hela 5 testpass för Pedrazza Motorsport under torsdagen på denna nya supermoderna anläggning söder om Venedig.

Pedrazza Motorsport hade för ändamålet hela 3 vagnar med sig från fabriken i Österrike.
Denna racersportvagn PRC var det extremaste som Patricia någonsin kört och det var inte lätt att få ner alla hästkrafterna i den regnvåta banan. Trots kraftigt regn under hela dagen visade Patricia stort prov på förarskicklighet när hon kontrollerat steg för steg sänkte sina varvtider. Patricia var mäktad imponerad av Pedrazza Motorsports angagemang för henne under testdagen. Teamet hade all tänkbar datautrustning med sig och som kopplades till bilen efter varje testrunda. Här anlyserades bla. gaspådrag,växlingar,kopplingar, inbromsningar, etc. Emanuel Pedrazza teamets försteförare och segraren på Hockenheim i finalen och som nu var ansvarig tekninker under Patricias testkörning i Italien, förvånades över Patricia tydliga sätt att förmedla bilens uppförande till honom och teamet.

Teamchefen och ägaren Walter Pedrazza var själv närvarande och följde nogrant Patricias framfart, och såg rätt belåten ut med den uppmärksamhet som också var kring denna unga tjej. Flera team var representerade denna dag, bla. kördes också Sennas F1 Mc-Laren.

04-11-04 Rallyföraren Oscar Svedlund kan titulera sig Svensk Mästare
Rallyföraren Oscar Svedlund kan titulera sig Svensk Mästare
Oscar Svedlund är inte bara duktigt på rally. Härom veckan vann han en deltävling i Kinesiska Mästerskapet och på lördag mottar han priset som Svensk Mästare i SLC.
Det är Oscars team New Beetle Racing som har vunnit klassen Shell Helix Endurance Trophy klass 3. Teamet består förutom Oscar av förarna Anders Fridh, Jonas Hagström, Johan Lind och Anders Hedensjö. SLC (Svenska Långdistans Cupen) är en cup som består av sex deltävlingar.
På lördag den 6 november är det prisutdelning och bankett i Stockholm på Berns salonger kl 18:30.
För vidare info: www.oscarracing.se
SLC hemsida: http://www.slc.se
04-10-27 Patricia Norden imponerade på Hockenheim.
Nu väntar Italien på Tjejen från Halmstad.
Blott nyss fylda 18-åriga Patricia Nordén från Halmstad gjorde fredagen den 22 oktober senstation på Formel-1 banan Hockenheim i Tyskland. Den nya racersportvagnen ACID, byggd i Sverige i samarbete med Pedrazza Motorsport i Österrika, visade upp sif rö internationell media för första gången. Sensor Racing Team, som ligger bakom detta projekt, hade inbjudit Patricia att testköra bilen under träningen inför finalen för Super Sprint Challenge på denna hypersnabba bana. Flera extremt snabba LeMans bilar med Formel-1 motorer samt formel 3000 bilar var med men berörde inte denna unga tjej när hon kröp ner i sittbrunnen medan teamet gjorde bilen redo för att rullas ut på banan.

När pappa Hans (fd Formel 3 förare) uppmadade henne att hålla koll i speglrana svarade hon lugnt: vill dom åka om får dom väl göra det. Patricias självförtroende är det inget fel på, hon är mycket fokuserad på sin uppgift, säger Teamchefen Thomas Fahlström som nu tar sig an denna talangfulla tjej. Trots en del problem med bromsarna tog hon bilen snyggt och kontrollerat runt banan. Efter avslutade rundor runt denna klassiska bana kommer chefen för Pedrazza Motorsport fram till henne med en trevlig överaskning:

Vi vill att du testkör för oss om 2-veckor i Italien! Inte bar på grund av din körning utan fäven för ditt trevliga upprörande här. Att hon fick skriva autografer samt posera med sin racersportvagn för angagerad press, bekräftar att en tjej i denna mansdominerade sprot uppskattas.

Många företag och personer var angagerade för Patricias besök på Heckenheim. På hjälpen stod det bla Anja Pärson Monte Carlo. Tidigare LeMans segraren Stanley Dickens finn med bland många andra. På flyget hem blev det klart att hon kommmer att köra full säsong i denna nya racersportvagn. Vi är mycket glada att ha knutit Patricia till oss som fabriksförare till säsongen 2005 avslutar teamchefen och managern Thomas Fahlström.

Pappa Hans är givetvis överväldigad av glädje efter beskedet. Hela vår familj har slitit hårt för att Patricia skall hitta rätt i racingsammanhagn. Som 5-åring fick hon en riktig Go-kart, redan som 15 åring tog hon Formel-bilslicens på Anderstorp, sedan har hon träningskört flitigt vilket har gjort resultat. Hon har även tävlat i konståkning, vilket hennes diciplin kan förklaras av.
www.sensor-racing.com
Thomas Fahlström, 070-600 76 34


04-10-18 Orustgrabbar kämpade mot Kronprinsen
Ett gäng Orustgrabbar fanns på plats när Svenska Långdistans Cupen i bilracing kördes på Mantorp Park. Tävlingen var final på årets serie och skulle genomföras under 12 timmar. Drygt 50 bilar fanns på plats och det är rekord för tävlingen. Kanske deltagarantalet steg då man fick veta att kronprins Carl Philip i sällskap med Janne "Flash" Nilsson skulle vara med i tävlingen. Man körde på lördagen och man startade kl. 09.00 med stallchefen Mikael Hermansson vid ratten. Med våt bana och kalla däck snurrade han redan i den andra kurvan. Ett 30-tal bilar hann passera innan Mikael var uppe på banan igen. Efter denna lilla incident så fungerar Volvo S40:n hur bra som helst. Man kör i den minst trimmade klassen, klass 1, och efter 3 timmar så är man klassledare och tia totalt och långt före kronprinsen. I topp ligger riktiga muskelbilar med flera Porsche i topp. Nu är det bara att tanka, byta förare och efter 8 timmar montera en ljusramp fram då det skulle bli mörkerkörning. De övriga förarna i teamet var Jimmy Johansson, Jimmy Karlsson och Börje Hansson. Det flöt på hur bra som helst och i full tid, efter 371 varv, så är man klassvinnare och tia totalt. Totalt i hela Cupen för 2004 blir man tvåa, trots att man har stått över en tävling. Med lite tur så hade man även kunnat vinna. Efter 11 timmar ledde Hubert Berg i Porsche med en teambil på andra platsen. Han snurrar nu och kompisen kommer upp i ledningen med Berg på andra plats. Hade dessa Porschar haft omvänd ordning i mål så hade Orustgänget stått som segrare i årets SLC. Men andra plats är inte så dåligt det heller konstaterar markpersonalen denna dag, Susanne och Raymond Johansson, Alex Engblom och Magnus Åberg.
Göthe Johansson
04-10-17 Daniel och PT Motorsport tog hem bronsplatsen i SLC
Daniel Ivarsson körde den prestigefyllda SLC finalen på ett kallt och regnigt Mantorp Park förra helgen med motståndare som Carl-Philip, Robert Dahlgren och Janne ”Flash” Nilsson, han körde för PT Motorsport (PTM) som tog hem bronsplatsen i SLC serien (klass 1)!
Tävlingen inleddes med fri träning på fredagen, detta blev den första gången Daniel satt i en touringbil, så här berättar han om detta:
- Det var en mycket rolig och nyttig upplevelse att köra en touringbil, största skillnaden jämfört med Formel Ford Zetec var att bilen var mycket tyngre och att man satt mycket högre. Men jag blev ändå förvånad över hur snabbt jag kom in i körningen, och hur snabbt jag blev snabbare än mina teamkompisar…haha!
På lördagen började racet klockan 09.00, de tre första timmarna var ett race med 46 deltagare sen var det ytterligare nio timmar om man deltog i 12 timmars racet, vilket PT Motorsport gjorde. Det var riktigt blött och endast 5 grader varmt, och det var därmed väldigt halt.
- Första passet kördes som sagt på regn och det var en hal upplevelse, jag körde ca 45 minuter och sen krockade jag lite lätt med en motståndare och fick därmed gå i depå och kolla så bilen var oskadd, vilket den var och vi passade då på att samtidigt byta förare. berättar Daniel.
När klockan 17.30 var det dags för det andra passet, banan hade nu torkat upp i idealspåret och det hade börjat bli mörkt.
- Nu var det dags att plocka in några varv på de framförvarande motståndarna, jag tog ett nytt personbästa (vilket även var teamets bästa tid), just när jag var på väg att komma ikapp den framförvarande motståndare försvann kopplingen och jag fick besöka depån. säger Daniel.
Det var ett stag till kopplingen som hade gått av och det gick inte att laga, så teamet fick köra de resterande varven på en och samma växel, tack vare att de gjorde det tog PT Motorsport hem tredjeplatsen i SLC serien efter 12 timmars effektiv körning på Mantorp Park.
- Jag vill slutligen tacka alla i PT Motorsport för denna upplevelse!
Racet kommer sändas i Viasat Sport så håll utkik i tv-tablån eller på teamets hemsida, då kommer även en intervju med Daniel vara med så missa inte det!
Med vänliga hälsningar: Daniel Ivarsson Racing, www.daniel-ivarsson.com.


04-10-17 Prins Carl Philip i racingtävling med ”Flash” och Dahlgren
Prins Carl Philip gjorde under lördagen sin andra tävling som racerförare.
Tillsammans med STCC-stjärnorna Jan ”Flash” Nilsson och Robert Dahlgren imponerade han i SLC-finalen på Mantorp.
Prins Carl Philip fortsätter målinriktat sin racingkarriär. Tillsammans med mentorn Jan ”Flash” Nilsson och STCC-tvåan Robert Dahlgren körde han i helgen sin andra tävling. Debuten skedde i samband med SSK-finalen på Karlskoga den 25 september. Under lördagen handlade det om ett inhopp i ett tre timmars långlopp på Mantorp i samband med finalen av SLC (Svenska Långdistans Cupen).
Tävlingen genomfördes med en Volvo S60 bil, i Volvolaget ingick förutom Prinsen även ”Flash” och Dahlgren. Fokuseringen låg inte på resultatet utan på att få körträning, således anpassades resurserna efter det och man använde bland annat ingen tankutrustning.
- Vi hade väldigt långa depåstopp då vi inte hade någon anordning för tankning, förklarar ”Flash”.
- Men det var inte det som var intressant. Vi ville matcha prinsen och oss själva och få så mycket körträning som möjligt.
Teamet gick i mål på en 14:e plats av totalt 17. Prins Carl Philip var snabbast av trion då han fick avsluta på upptorkande bana. Vad som sker i framtiden är ännu oklart. Fortsätter Prins Carl Philip att utvecklas i samma takt som hittills så är det i alla fall klart att vi inte sett det sista av vår nye Motorprins på de svenska racerbanorna.

04-10-11 Daniel kör SLC finalen på Mantorp Park
Efter ett lyckat inhopp i Radical på STCC finalen fick Daniel ännu ett erbjudande: om att köra SLC finalen på Mantorp Park! Nu när vintern börjar närma sig blir det kallt i en formelbil utan tak och då hoppar Daniel in en SLC långloppsbil (med tak). Daniel ska köra den prestigefyllda 12 timmars långlopps finalen på Mantorp Park den 16 oktober. Så här säger Daniel om utmaningen:
- Det blir verkligen en utmaning, jag har aldrig kört en standardbil på en racingbana förr, men jag tror det blir oerhört lärorikt. Att det är på Mantorp Park gynnar mig väldigt mycket eftersom jag kör väldigt ofta på Mantorp med skolan.

Daniel kommer att köra i PT Motorsport som just nu ligger 2:a i serien efter ett motorras på Anderstorp. Daniel har tänkt att detta ska vara början på ett långvarigt samarbete med PT Motorsport. Daniel kommer med största sannolikhet köra hela nästa säsong i SLC serien.
- Det blir perfekt att köra SLC tävlingar mellan mina Formel Ford tävlingar nästa säsong då varje race ger en enorm erfarenhet oavsett man kör Formel Ford eller SLC. Jag kommer givetvis ha Formel Ford som prioritet ett och om tävlingarna krockar väljer jag givetvis Formel Ford men eftersom det ofta är långa perioder mellan Formel Ford tävlingarna så blir det ett bra sätt att hålla tempot uppe, berättar Daniel.

Så nu laddar Daniel för ännu en tävling, resultat kommer direkt efter tävlingen!

Med vänliga hälsningar:
Daniel Ivarsson Racing, www.daniel-ivarsson.com.


04-09-20 Volvo nöjda med Haglöfs inhopp i DTC-finalen
Daniel Haglöf gjorde en bra insats i sitt gästspel tillsammans med Volvoteamet Flash Engineering i DTC-finalen på Jyllandsringen. Näst snabbast under söndagens träningspass blev toppnoteringen för årets S60-Challenge mästare.Daniel Haglöf fick som egenskap av S60 Challenge-vinnare chansen att visa upp sig inför Volvoteamet och en stor publik i samband med DTC-finalen på Jyllandsringen i helgen. DTC är den danska motsvarigheten till STCC.

Den 26-årige Borlängesonen fick direkt i kvalet tuffaste tänkbara förutsättningar. Himlen öppnade sig och Haglöf kunde manövrera Volvo S60-bilen på en 17:e plats. Han missade därmed Super Polen dit de 12 främsta
förarna går vidare. - Det var lite synd, men det var svårt att köra bilen på regn. Det hade varit roligt att komma med i super polen och fått starta i en position längre fram, säger Haglöf.

Haglöf startade som 17:e man och inledde snabbt ett imponerande avancemang genom startfältet. Det stoppades dock när han kolliderade med en Honda som missade i en inbromsning. Hjulupphängningen fram stukades och han tvingades bryta. Då det bara var 15 minuter mellan de två racen hann teamet inte heller reparera skadorna och Haglöf kom aldirg ut till start i det andra racet. Det räckte dock, Volvoteamet hade redan bildat sig en uppfattning om Haglöf. - Han är en duktig förare. Man ska ha klart för sig att det är svårt att komma in så här i ett mästerskap och att dessutom få kvala på regn. Haglöf gjorde ett bra jobb och att han var näst snabbast under träningen räcker som kvitto för det, säger Volvoteamets chef Christian Dahl.


04-09-20 Tommy Rustad "torpederad" i årets STCC-final
STCC-säsongen 2004 fick ett bittert slut för norrmannen Tommy Rustad. I båda heaten på Mantorp Park fick han smaka på finnen Olli Haapalainens stötfångare. Den andra gången så pass hårt att han tvingades bryta, och därmed förlora kampen om årets bronsmedalj till Haapalaninens märkeskollega, svensken Fredrik Ekblom. Att finnen uteslöts för tilltaget, hjälpte föga för Tommy Rustad i söndagens tävling. - Hjälprytttare är okej, det kan jag förstå att man använder sig av, inleder Tommy Rustad. - Men att de torpederar konkurrenter i medaljstriden, då har det gått för långt, fortsätter han argt. Det som såg så bra ut i det första heatet, pole position efter ett starkt kval i regn, blev till slut en sjätte plats för Tommy Rustad i den svarta Opel Astran.- Tyvärr tappade jag allt för mycket fart när Fredrik Ekblom körde om "Flash" Nilsson, vi stod nästan stilla i "Parisern" vilket gjorde det möjligt för Thed Björk att dra förbi mig lite senare, berättar Tommy.

Den slutliga sjätteplatsen ­ efter en påkörning från Haapalainen - i det första heatet, prefinal, innebar pole position även i det andra, final, heatet ­ det tillämpas omvänd startordning bland de sex främsta i det första heatet inom svensk standardvagnsracing. - Tomas Engström smet om i starten och sedan hade jag problem med motorstörningar, det saknades "power" i slutet på rakan, berättar Tommy som föll tillbaka ytterligare ett par placeringar innan Haapalainen grusade, både bildligt och bokstavligt, Tommys planer, och denna gång definitivt, på en medalj i årets STCC. - Det känns bittert, avslutar Tommy Rustad, femma i årets STCC för Opel Team Sweden. Mästerskapet vanns av Richard Göransson före Robert Dahlgren,
Fredrik Ekblom, Janne Nilsson och Rustad.
Göran Björklund, Newsroom


04-09-20 Kristoffer Lundström försvarade sin titel efter två stökiga race på Mantorp Park
Camaro Cup blev en brödrakamp där lillbrorsan Kristoffer Lundström lyckades försvara seriesegern från ifjol. Storebror Marcus hade chansen, men Kristoffer var för bra och han vann årets båda sista heat.I det första racet tog Kristoffer starten från pole och han jagades till en början av Benno Andreasson. I första kurvan blev det för trångt och stackars Ole Martin Lindum tvingades bryta. Det har verkligen inte varit hans säsong i år. Benno jagade bra till en början, men motorn överhettade och han tvingades bryta. Efter att Göran Boström hade fastnat i lecakulorna gick safetycar ut och tryckte ihop fältet. Vid omstarten kunde Kristoffer rycka till sig en lucka men striden om andraplatsen blev hård och Marcus lyckades vinna den med en halv sekund till godo till Jonny Gustavsson.I det andra racet startade Bengt Lundström i pole och bredvid sig hade han Micke Gunnarsson. Båda var segervissa och lovade bjuda på hård kamp. Ole Martin Lindum startade sist och skulle köra upp sig var det tänkt. Camaroförarna gav publiken full valuta för pengarna, de som hade vett att stanna kvar vill säga!

Det blev tuffa tag och många omkörningar. Halva startfältet bröt. Safetycar tvingades gå ut för att ge arbetsro åt funktionärerna. Fältet släpptes när två varv återstod. Kristoffer låg då trea bakom Marcus och Janne ”Cash” Nilsson och hade mästerskapssegern klar. Men Kristoffer är inte den som kör taktiskt och säkert, nej det var full satsning ändå. På näst sista varvet tog han sig upp på andra plats och fick nästan direkt kontakt med Marcus. På dragstrippen på sista varvet körde Marcus smart, trodde han, och la sig till höger för att blockera innerspåret. Men Kristoffer var fräck som få och körde om honom på yttern nere i Mjölbysvängen! Efter denna dubbelseger av Kristoffer är han verkligen en värdig mästare. Storebror Marcus blev tvåa i racet och tvåa i serien. Jonny tog tredjeplatsen igen. Stackars Ole Martin Lindum fick bryta för fjärde gången i år och slutade på tredjeplats i tabellen. –Jag ville avsluta min långa racingkarriär med en totalseger i cupen, så nu måste jag köra ett år till, sa Ole Martin efteråt.
Racet avslutades med en orgie i hjulspinn för en jublande publik.
Bengt-Åce Liljevind – www.racefoto.se


04-09-20 Bra Radical-tävling för Daniel Ivarsson
På STCC finalen (som kördes i helgen) körde Daniel Ivarsson ett inhopp i Radical, de inledande testerna hopade sig problemen för Daniel men sen gick allt mycket bättre!
På torsdagen och fredagen skulle Daniel köra tester på Mantorp Park, men torsdagen gick åt att lösa en del tekniska problem. På fredagen fick Daniel köra tre pass och det var lite för lite med tanke på att han sänkte sin tid med ungefär en sekund per pass. Så här säger Daniel om tävlingshelgen: - På lördagen var det blött och regndäck som gällde (och jag hade aldrig kört Radical på regn förr), det kändes inte som att det gick bra, men när jag kom in fick jag veta att jag kvalat in som 8:a av de 20 deltagarna och det var jag mycket nöjd med!

- Till första racet (även detta på lördagen) hade banan torkat upp, jag fick en usel start och tappade många placeringar första varvet, loppet avslutades med att jag var på väg att köra om den framförvarande bilen men blev istället omkörd av ännu en, placeringen var 14:e plats, och det var jag inte nöjd med. - På söndagen var det den stora dagen, STCC final och massor av publik, till starten var jag rejält laddad efter gårdagens besvikelse, jag fick en mycket bra start och tog direkt några placeringar jag körde upp mig till en 8:e plats och efter att en motståndare släppt ut olja fick jag ett framhjulssläpp i ca 150km/h och tappade en placering, jag var nära på att ta tillbaka 8:e platsen på sista varvet men jag fick nöja mig med min 9:e plats. - Jag vill tacka teamet som hjälpt mig med allt från däcksbyte till körtips under helgen; Hans Leidebring, Biggles, Micke, Picko Troberg, Claes Rothstein och min familj så klart! Det har nog varit säsongens roligaste tävling! - Nu är det lugnt ett litet tag, men vi har en höst och vinter fullspäckad med event och tävlingar, återkommer!
Med vänliga hälsningar: Daniel Ivarsson Racing www.daniel-ivarsson.com


04-09-15 Årets Formel Ford säsong
Nu har denna Formel Ford säsongen passerat och det är dags för en resumé av årets händelser. Det började bra, men sen när det var dax för den första tävlingen började probemen för Daniel och resten av teamet... - Säsongen började mycket lovande med ett bra test i England, med Picko Troberg som manager och med bra team work. Sen började det förfalla, och inte förrän nu har kunnat fastställa orsakerna, berättar Daniel.
Knutstorp: på kvalet var där många tekniska problem, därmed fick Daniel starta 10:a i första racet men han körde upp sig till en 8:e plats och i andra racet kom han på en 6:e plats. Detta var inte de resultaten Daniel hade räknat med, han hade pallen som mål. Teamet upptäckte att Daniel körde mycket långsammare i slutet av racen, teamet trodde det berodde på överhettning av däcken, med det har visat sig bero på något annat! På denna tävlingen hade Daniel 23 motståndare, så en 6:e plats var ändå inte en så stor besvikelse.
Falkenberg 1: kvalet gick dåligt, Daniel snurrade av och fick starta långt bak, han lyckades köra upp sig till en 6:e plats i race 1 och fortsatte till en 4:e plats i race 2. Detta var säsongens bästa lopp, hade tävlingsledningen varit vakna hade Daniel vunnit det andra racet eftersom ettan, tvåan och trean körde utanför de vita banlinjerna efter målgång (för att samla smuts på däcken, för då blir bilen högre, minimum höjden är 40mm) och det ska man egentligen bli diskad för.
Falkenberg 2: kvalet gick dåligt pga. ett taktiskt misstag och Daniel fick starta sist i race 1 men körde upp sig till en 8:e plats och till race 2 blev det störtregn och Daniel vattenplanade av banan – trots att det var safety car på banan. Detta gjorde även två andra och att tävlingsledningen inte bröt detta loppet var för de skulle slippa förseningar i tidsschemat. Under racen gick motorn lite konstigt men teamet trodde det berodde på regnet.
Finland (Alastaro): nu märkte teamet att det var något stort fel på motorn, motorn bara dog på vissa partier av banan, trotts att teamet var en hel vecka i Finland innan tävlingen för att testa fick de inte rätt på problemet. Kval-oturen höll i sig, en motorkabel lossnade och Daniel fick inte köra ett enda varv, i race 1 gick motorn som en kratta men Daniel lyckades i princip rulla i mål, race 2 fick Daniel bryta pga. motorproblem. Efter Finland hade de motorn nere i molekyler, elektroniken var i England och när allt var klart hoppades teamet på bättre tur på årets sista tävling.
Karlskoga: efter att ha kört testerna inför tävlingen åkte teamet hem igen, bilen fungerade fortfarande inte! Nu har dem äntligen hittat problemet det var ett bränslefilter som sitter inne i tanken (som är ihop svetsad) som hade fått ludd omkring sig, detta förklarar en hel del och Daniel körde direkt mycket snabbare än ”vanligt” när bränslefiltret var åtgärdat, en konstruktionsmiss av Ray och en hel säsong har gått år skogen – men that’s racing! Om man tänkter efter så hade Daniel sämre varvtider under slutet av tävlingarna och det berodde på att filtret blev allt mer och mer igensatt. - Nu ska jag se till att få en bra avslutning på denna bedrövliga säsong genom att köra ett inhopp i Radical på Mantorp Park (STCC finalen) samt ännu ett inhopp... säger Daniel.

Med vänliga hälsningar: Daniel Ivarsson Racing www.daniel-ivarsson.com


04-09-08 Under båtmässan i Stockholm körde Daniel en båttävling mot bland annat Janne ’Flash’ Nilsson
Den 4-5 september var det avslutning av en båtmässa på Djurgården i Stockholm, båtmässan arrangerades av bland annat Daniel manager Picko Troberg. Båtmässan var "flytande", förankrad i Wasa hamnen och hade namnet Stockholms Flytande Båtmässa. Under helgen tävlade Daniel i en båt som liknade en korsning mellan en svan och en vattenskoter. Båtarna hade en motor på 15 hk och gick i ca 25 knop. Daniels medtävlande var bland annat: STCC föraren Janne ’Flash’ Nilsson och tennisstjärnan Hasse Simonsson. Race 1 gick inte riktigt som planerat, så här berättar Daniel Ivarsson: - ’Flash’ körde in i sidan på mig redan i starten, vilket gjorde mig extra taggad och efter några varv var jag på väg att köra om Hasse och kom snett på en av hans svallvågor vilket gjorde att jag slog runt! Jag landade upp och ner men kom snabbt ur båten och räddningsbåten fick hämta upp mig På söndagen var det strålande solsken och bryggorna fyllda av besökare. Det var nu dags för andra racet, så här berättar Daniel: - Jag tänkte jag fick ta det lugnt efter gårdagens ”kullerbytta”, jag tog starten men efter halva varvet var ’Flash’ förbi och han var väldigt snabb. I mål kom jag på en fjärde plats, och det var bättre det än att vara upp och ner i alla fall! - Båtmässan var en verkligen lyckad historia och kommer arrangeras även nästa år! Jag vill även passa på att tacka Picko för en spännande weekend, bilder från tävlingen kommer inom kort på hemsidan, säger Daniel Ivarsson. Läs hela nyheten på www.daniel-ivarsson.com
04-08-31 Rydell stöttar Anteco Racing Minnesfond
Anecto Racing Minnesfond skapades för att hedra minnet av de nio medlemmar i Anecto Racing, som omkom i flygplansolyckan i Milano hösten 2001.
Syftet med fonden är att ekonomiskt stimulera svenska racingtalanger med den uttalade målsättningen att få fram en svensk förare i Formel 1.
Fonden kommer en gång per år utse en eller flera stipendiater som främjar fondens syfte och
målsättning med sin ambition, talang och uppförande.
Läs hela nyheten på www.rickardrydell.com

04-08-15 Daniel Ivarsson kör Radical i STCC finalen:
Efter ännu ett misslyckande för teamet "kastade dem in handduken" för att låta Daniel köra ett inhopp i Radical på STCC finalen på Mantorp Park den 18-19 september!
Den 13 augusti körde Daniel en testdag inför SM finalen på Karlskoga Motorstadium, redan första passet började motorn krångla. Innan testdagen hade all elektronik varit i England och blivit "renoverad", motorn hade varit nere i dess minsta beståndsdelar och chassiet kontrollerat men trotts detta ville motorn inte fungera.
Läs hela nyheten på www.daniel-ivarsson.com

04-08-01 Rickard Rydell snabb men utan poäng
Rickard Rydell var snabb på Spa i helgen, snabbare än han själv och teamet egentligen hade räknat med.- Jag var snabbast på första passet i fredags och kvalade in som sjua efter bromsproblem. En sten fastnade i bromsstället, sammanfattar Rickard fredagens fria träningar och kvalet.snabb
Tyvärr blev det inte många snabba varv i första loppet på lördagen. Direkt efter starten, i första kurvan blev Rickard avtryckt av Giovanardi som i sin tur väjde för Molekens.
- Jag låg mellan Giovanardi och muren och hade ingenstans att ta vägen.
Skadorna efter incidenten höll Seats mekaniker sysselsatta ända fram till starten i andra racet. Rickard fick starta från depån. Därifrån körde han upp från sista plats till elfte! Med tanke på att det denna helg var 32 startande, med besök från tyska serien som kör med samma reglemente, var det mycket bra.
- Det var ett otroligt bra race med många omkörningar. När man jämför varv för varv tog jag in på ledarna hela tiden.
Nu har Rickard och teamet lagt helgens otur bakom sig och fokuserar på säsongens tre avslutande race.
- Nog var vi väldigt snabba. Snabbare än vi trodde att vi skulle vara på Spa. Men vi sparar väl all vår tur till nästkommande race. Imola och Oschersleben vet vi passar Seaten bra så där bör vi vara med långt fram.
Källa: www.rickardrydell.com

04-07-28 ETCC i helgen och Argentina-start i oktober
Sista helgen i oktober kör Rickard Rydell en tävling i det argentinska standardvagnsmästerskapet TC2000. Racet går på banan i Buenos Aires där också premiärtävlingen i 2005 års WTCC avgörs.
- Min teamkamrat från Formel 3 i Japan, Victor Rosso, driver ett av fabriksteamen i serien och han har bjudit in mig till ett långlopp där jag ska dela bil med en av de ordinarie förarna. Det kan vara bra att lära sig banan inför nästa års WTCC även om jag inte har något klart för nästa säsong ännu. Jag hoppas på en fortsättning med SEAT där jag trivs bra.
I helgen är det dock ETCC på Spa i Belgien som gäller. Eftersom det samma helg ska köras ett 24-timmarslopp för GT-bilar banan tävlar ETCC på lördagen.
ETCC har nu gått in på den andra halvan av säsongen och förutom Spa återstår ytterligare tre tävlingar - Italien, Tyskland och Dubai.
- Spa är en av mina favoritbanor, precis som för många andra racerförare. Banan är mycket kuperad och har många snabba kurvor. Tyvärr är det mycket rakt fram vilket inte passar SEAT:en så bra, även om bilen blivit mycket bättre sedan säsongsstarten. Av de banorna som är kvar kommer Imola och Oschersleben passa oss bäst. Dubai vet vi inte hur den är eftersom ingen varit där och testat ännu.
Källa: www.rickardrydell.com

04-07-27 Första pallplatsen för Patrik Björklund
Patrik Björklund, från Åmål, kör i SSK-seriens juniorklass i en Renault 5. I helgen kördes den traditionella tävlingen Raceweek med drygt 140 bilar på startlinjen. Patrik som kör första året i klassen är bara 15 år och han har hittills haft en del tekniska bekymmer med bilen. Men i helgen kände han att det började stämma och han körde in som femma i det första racet. Inför det andra racet sa han att det kändes som om en pallplats var inom räckhåll. Det var det! Han kom tvåa och satte nytt banrekord för klassen!
Marielle Kellgren, 16 år från Åmål, kör som ensam tjej i JSM-klassen Volvo S40. Hon har haft lite bekymmer med att bilen är tungstyrd och lagom till den här tävlingen hade hon fått dispens att använda servo. Det blev en helt annan körning och hon sänkte sina varvtider betydligt. Hon kom på 14:e och 13:e plats i sina race.
Klasserna som dessa ungdomar kör är det första steget man kan ta in i motorsporten när man har lämnat gokarten bakom sig. En Renault 5 med 75 hk kostar ca 15 000kr och en Volvo S40 med 175 hk får man för ca 65 000 kr. Man får alltså börja köra redan när man är 15 år. Många kända namn har börjat sina karriärer i just dessa klasser. Mattias Ekström som är proffs i DTM i Tyskland och Thed Björk som kör STCC började i Renault 5. Pontus Mörth och Jens Edman som är proffs i DTC i Danmark har kört Volvo S40.
Bengt-Åce Liljevind - www.racefoto.se

04-07-26 Internationell start för Max Nilsson
Max Nilsson från Osby kör i den tuffa racingklassen Formel Renault i år. Den 7-8 augusti skall han köra stortävlingen Marlboro Masters på Zandvoortbanan i Holland.
Där körs även en världsfinal i F3, Euro GT, Renault Clio Eurocup och Alfa 147 GTA Cup. Max vill prova några större tävlingar vid sidan av den Scandinaviska serian som han kör här hemma. Vid tävlingarna på Ring Knutstorp senast fick han äntligen kliva upp på pallen.

Max startade från fjärde rutan. Han körde förbi mästerskapsledande tysken Frank Kechele upp till tredje plats. Det var mycket tätt racet igenom och Max fick verkligen slita för att försvara sin position. Han lyckades med detta och det var en mycket lycklig Max som fick ta emot publikens jubel när han klev upp på prispallen.
Inför det andra racet hade det regnat och alla gick och avvaktade om det skulle bli ett blött eller torrt race. Alla chansade på att det skulle torka upp och det var precis vad det gjorde. Max startade från fjärde rutan igen och han fick till en kanonstart. Bilen framför vek in lite till höger och Max körde om till vänster. Men det blev för trångt och Max kom ut på gräset och han höll så när på att snurra. Han tappade många placeringar men kunde efter en stark och inspirerad körning gå i mål som femma i racet. Efter racet fick Max 30 sekunders tillägg för tjuvstart och han fick starta sist i tredje racet! Max plockade många placeringar och kunde till sist köra i mål på sjätte plats.
Bengt-Åce Liljevind - www.racefoto.se

04-07-08 Ostadigt väder och chansartade Race
Anders Brofalk kunde inte hålla sig borta från racerbanan utan kom till start även i Falkenberg. Han körde till sig pole inför första racet. När de körde ut på banan så regnade det och Anders Brofalk hade taktiken klar för sig; han var tvungen att ta starten för han hade ingen vindrutetorkare. Skulle han hamna bakom någon skulle det vara kört för hans del.
Taktiken höll, Anders tog starten och ledde från start till mål. Ole Martin Lindum låg hela tiden en billängd bakom, men han kunde inte göra någon attack. -"Jag körde så fort jag kunde men det räckte inte idag", sa Ole. Kristoffer Lundström blev trea. Det var fina fighter även längre ned i fältet.
I det andra racet startade Bengt Lundström och Micke Gunnarsson i första ledet efter den omvända startordningen. Ole Martin Lindum och Anders Brofalk hade problem att ta sig upp genom fältet på den trånga Falkenbergsbanan och båda tvingades bryta efter närkontakt med andra bilar. Marcus Lundström vann racet före Micke Gunnarsson och Kristoffer Lundström. Pappa Bengt Lundström blev fyra och det var alltså nära att vi hade fått se hela familjen på pallen!
Thomas Gustavsson körde respektlöst och blev femma i båda racen. Mycket imponerade av denne 16-åring.
Bengt-Åce Liljevind - www.racefoto.se

04 06 28 Ännu en svensk på väg till Jaguars Formel 1-team?
Svenska Bilsportförbundet och SMS Challenge hade i helgen besök av Jaguar Racing. Jaguar var på plats i Stockholm för att berätta om sin satsning på nya förartalanger, där en svensk landslagsförare är en av de hetaste kandidaterna.
Det gäller blott 19-årige Sebastian Hohenthal som idag tävlar i Formula Ford i England. Sebastian imponerade stort när han förra året på kort tid blev svensk mästare, nordisk mästare och mästare i den engelska vinterserien.
om hölls på Grand Hôtel fanns representanter från svenskt näringsliv och svensk bilsport. Från Jaguar Racing närvarade Sir John Allison, Business Development Executive, och Stefano D'Anna, Commercial Director.
"Idag tvingas vi gå ut på marknaden för att hitta förarna. I morgon hoppas vi kunna fostra våra egna talanger" säger Sir John Allison. "Idén är att hitta dem som är precis på tröskeln till att slå igenom. SMS Challenge lyckades fästa vår uppmärksamhet på Sebastian Hohenthal".

04-06-27 Rydell poänglös på Donington
Rickard Rydell fick lämna Donington Park utan poäng efter den sjätte ETCC-helgen för året. SEAT-föraren kvalade in som sexa och höll den placeringen i första loppet när han tvingades bryta. I det andra startade Rickard på 24:e och sista plats och körde upp sig till åttonde, men problem med bromsarna gjorde att han tvingade släppa en placering ner till nionde.
- För tredje helgen i rad hade jag bara en BMW före mig i kvalet. Den här gången var det dessutom fyra Alfa Romeo som fått upp farten igen. Det var dåligt grepp på Donington vilket gynnar Alfa medan SEAT och BMW tycks hålla jämna steg, berättar Rickard.
- I det första racet drabbades jag av ett bränsletrycksproblem. Det var precis som om bränslet tog slut trots att jag hade lika mycket bensin som mina stallkamrater. Felet satt troligen i tanken så vi fyllde upp bilen till lopp två.
- Det andra racet var rikitgt kul eftersom jag körde upp från sista till åttonde plats. Donington är känt för att vara hårt för bromsarna. Mina tog tyvärr slut efter hård körning med många omkörningar när det var tre varv kvar. Därför fick jag släppa Tom Coronel på sista varvet. Vi hade farten idag men fick inte med oss några poäng hem, avslutar Rickard.
ETCC gör nu ett längre uppehåll och är tillbaka på Spa i Belgien den sista helgen i juli.
Källa: www.rickardrydell.com

04-06-23 ETCC på Donington nästa anhalt för Rydell
ETCC är i helgen tillbaka efter fyra veckors uppehåll. För Rickard Rydell har det dock inte varit mycket vila då han kört Le Mans 24-timmars och STCC på Mantorp. Men nu är det ETCC som gäller för resten av säsongen och nästa tävling går på Donington Park i England.
- Det är kul att köra i England som är ett andra hemland för mig efter alla säsonger i formelbilar och BTCC. Fast de flesta andra ETCC-förarna har kört på Donington tidigare så jag har nog ingen fördel, säger Rickard med ett leende.
- Efter de senaste framgångarna, tvåa på Brno i ETCC och vinst i STCC på Mantorp, är målsättningen att vara på pallen i något av racen. Jag tror att vår SEAT kommer passa bra på banan så vi kan nå önskade resultat.
TV-tider Eurosport LG Super Racing Weekend
Söndag 27 juni
9.30-10.45 Uppvärmning, direkt.
16.15-17.30 Race, direkt.
Torsdag 1 juli
20.15-21.15 Magasinprogram med höjdpunkter från Donington.
Källa: www.rickardrydell.com

04-06-21 Vilken comeback av Anders Brofalk
Anders Brofalk hade bytt jobb och sålt sin bil då han inte hade tid att köra i år. Men suget efter att få köra igen gjorde att han hyrde en bil till Mantorptävlingen. Resultatet blev två andraplatser och nu vete sjuttsingen om han inte kör resten av säsongen i alla fall!
Tävlingarna på Mantorp Park blev hasardartade då det regnade kraftigt vid flera tillfällen under helgen. Efter kvalet stod i alla fall Kristoffer Lundström i pole före Anders Brofalk och Olle Martin Lindum. När bilarna skulle köra till lineup för första racet började det regna. Alla fick tio minuter på sig att byta till regndäck. Det blev febril verksamhet i depån, alla utom två kom ut till start. För familjen Lundström som har tre bilar att sköta så blev det för stressigt. Man glömde att dra åt bultarna på bakhjulen för Bengt och han tappade ett hjul efter fem varv i racet.
Kristoffer kunde dra iväg från övriga fältet till seger utan större problem, han var den ende som egentligen kunde se något. Anders Brofalk försökte hänga med, men han insåg snart att det var för farligt i vattenspruten, sikten var obefintlig. Olle Martin Lindum blev trea.
I det andra racet var det torrt. Lindum och Brofalk gjorde en mycket bra start och de plockade flera bilar direkt. Det var Micke Gunnarsson som gick ut på långa rakan i ledning på första varvet, men han blev snart passerad av Marcus Lundström. Lindum och Brofalk hade bra fart och fortsatte att plocka placeringar och snart var de uppe och pressade Marcus om ledningen. Det blev till sist Olle Martin Lindum som vann före Anders Brofalk och Marcus Lundström.
Bengt-Åce Liljevind - www.racefoto.se

04-06-16 Ännu en comeback i Camaro Cup
Camaro Cup-gänget fortsätter att överraska. Den här gången är det PeO Norén som kommer att plocka fram sin gamla Camaro och köra söndagens finalrace på Mantorp Park. PeO som numera har funnit sig tillrätta i STCC ville köra ett race igen med sina gamla kamrater.
Bengt-Åce Liljevind - www.racefoto.se

04-06-14 Comeback för Brofalk i Camaro Cup
När den tredje omgången i Camaro Cup körs nu till helgen tillsammans med STCC gör Anders Brofalk comeback. Anders gör en satsning tillsammans med biltillbehörsfirman MEKA. Att det blev just Mantorp passar Anders bra. Han har ofta kört bra där och han vann det ena finalracet här i fjol. Han skall köra Peter Zalamas bil från ifjol. Nu får bröderna Lundström och Ole Martin Lindum se upp. Den stora vinnaren är publiken som får se ytterligare en snabb Camaroförare i toppstriden.
Bengt-Åce Liljevind - www.racefoto.se

04-06-13 Rydell, McRae och Turner klasstreor i Le Mans
Rickard Rydell körde tillsammans med Colin McRae och Darren Turner in på tredje plats i GTS-klassen, och nionde totalt i den 72:a upplagan av Le Mans 24-timmars. Trion i Prodrives Ferrari 550 hade dock ingen lätt resa mot målet. Byte av koppling och växellåda satte stopp för chans på klasseger i det klassiska loppet.
Segern i GTS-klassen gick istället till Corvette-teamet med Jan Magnussen/Oliver Gavin/Olivier Beretta medan Audin med Tom Kristensen/Seji Ara/Rinaldo Capello tog hem totalsegern.
- Vi blev trea till slut och var mer konkurrenskraftiga än vi trodde. Turner satte snabbaste varvtid i klassen under racet och jag var tvåa så snabbheten att vinna fanns, säger en trött och lättad Rickard Rydell efter loppet.
- När Colin tog över åkte han av och på väg upp på banan gick kopplingen sönder. Senare fick vi även byta växellåda och tappade mycket tid. På grund av de här problemen försvann alla chanserna till klasseger. Totalt sett har Colin gjort ett jättbra jobb och var inte långt efter tidsmässigt. Han sa att det var det hårdaste han gjort, värre än Paris-Dakar.
- Le Mans är en fantastisk uppelvelse, särskilt på natten med allt kring banan. Det är jättekul att köra och finns det möjlighet kommer jag gärna tillbaka nästa år. Nästa helg kör Rickard åter SEAT Toledo, den här gången i STCC på Mantorp Park.
Källa: www.rickardrydell.com

04-06-09 Wirdheim i svensk Porsche på Nürburgring!
Podium har höga förväntningar inför 24 timmars loppet på Nürburgring Kommande helg 12 -13 juni avgörs för 34:e gången 24 timmars loppet på Nürburgring med ett rekordstort startfält på närmare 200 bilar och nästan 800 förare.
Porsche Motorsport Sweden, Podium, ställer upp i den snabbaste klassen med en Porsche 911 GT3 RS och en kvartett förare med en imponerande erfarenhet av ringen.
Lennart "Dr" Pehrson, Ulf Karlsson, Koit Veerteé och Örnulf Wirdheim har tävlat åtskilliga gånger på världens mest krävande bana där varje varv är nästan 2,5 mil långt, men det är först gången som man tävlar tillsammans och målsättningen är givetvis hög.
- Bland de tio främsta och går det riktigt bra kanske vi kan placera oss i den övre halvan av den tuffa konkurrensen, förutspår "Dr." Pehrson.
För två år sedan lyckades Podium teamet att köra in på en fantastisk tredjeplats i klassen och en sjunde totalt, så om allt stämmer finns möjligheten även om årets startfält bjuder på otroligt hård konkurrens.
- Flera stora biltillverkare och DTM team finns på plats med de absolut främsta förarna vilket gör jobbet svårt för oss som kör med begränsade resurser, säger Lennart.
Svenskarna kör på helt andra villkor än många av konkurrenterna och årets satsning görs till stor del tack vare hjälp från det Karlstadbaserade teknikföretaget Navo.
Man kan lite skämtsamt konstatera att den svenska förarbesättningen förmodligen höjer medelåldern på startfältet, något som inte bekymrar Pehrson och de övriga i teamet.
- Vi tar det på rutin och när det gäller den här typen av tävling så är erfarenhet av största vikt, så att vi har många år på racerbanorna bakom oss är bara positivt.
Formel 1 föraren Björn Wirdheims far Örnulf är den av svenskarna som tidigare lyckats bäst i tävlingen, 1996 vann han tävlingen i en Porsche för österrikiska Konrad stallet.
Tävlingen körs alltså på den berömda Nordshleife i Eifelbergen som av förarna allmänt kallas för "Grüne Hölle" - det gröna helvetet. Varje varv tar man sig igenom 84 kurvor. Sir Jackie Stewart konstaterade vid ett tillfälle att om någon säger att han tycker om att köra på Nordshleife så antingen ljuger han eller så har han inte kört tillräckligt fort.
Överhuvudtaget så är hela evenemanget av gigantiskt format, bara TV bevakningen kräver 36 kameror och två helikoptrar och man har lagt ut flera mil med kabel i skogen.
Runt hela banan finns dessutom en otroligt entusiastisk publik som varje år överstiger 200.000 personer vilket gör tävlingen till den publikt största inom motorsporten i Tyskland.
Det återfinns flera svenskar i deltagarlistan varav Audis fabriksteam med Fredrik Ekblom och Mattias Ekström som två av förarna ser starkast ut på pappret, även STCC ledaren Rickard Göransson som kommer att köra för ett BMW-team lär finnas med i toppen.
Tävlingen startar 15.00 på lördag och målgång sker följaktligen söndag 15.00, tyska TV kanalen DSF sänder mer än 12 timmar live från tävlingen uppdelat på 8 program.
Resultat och info: www.24h-rennen.de eller www.podiumracing.nu

04-06-09 Rydell redo för Le Mans med Colin McRae
I helgen gör Rickard Rydell sin tredje start i klassiska Le Mans 24-timmarslopp. Det lär också bli den mest uppmärksammade eftersom han delar bil med förre rallyvärldsmästaren Colin McRae och McLarens testförare Darren Turner. Trion, med startnummer 65, kör en av Prodrives två Ferrari 550 GTS Maranello. Dan andra bilen delas av Tomas Enge, Peter Kox och Alain Menu.
- Målsättningen är att vinna GTS-klassen och det kommer stå mellan våra två Prodrive-Ferrari och GM:s Corvette-team som satsar hårt. De var lite snabbare än oss på förkvalet men Ferrarin har blivit bättre sen dess och vi ska kunna matcha dem i racet, berättar Rickard.
Senast Rickard körde Le Mans, för två år sedan, ledde Prodrive GTS-klassen med två varv när Ferrarin brann på grund av ett oljeläckage och de tvingades bryta. Förra året vann teamet, dock utan Rickard.
Kvalificeringarna börjar redan i dag onsdag och fortsätter även under torsdagen. Kvalet är indelat i fyra pass, två i dagsljus och två i mörker. Alla förare måste köra i båda förhållanden för att få starta. Ferrarin har visat sig både snabb och hållbar - ett måste i Le Mans. Men är McRae ett osäkert kort i den här typen av tävling?
- Colin har fått mycket körtid och är nära både mina och Darren Turners tider. Han har förbättrat sig väldigt snabbt. Le Mans handlar om teamarbete och efter bara två tester tillsammans fungerar det mycket bra. Vi kommer alla bra överens och har kul i teamet - ytterligare en anledning att se fram emot 24-timmars!
Fredagen är fri från körning och lördagen börjar med uppvärmning inför starten som går vid 16.00. Målgången sker ett dygn senare, 16.00 på söndagen.
Eurosport har omfattande bevakning av Le Mans 24-timmarslopp med flera sändningar. Övriga tider går det att följa racet på Le Mans hemsida www.lemans.org.
Källa: www.rickardrydell.com

04-06-07 Göransson kör 24-timmarsloppet på Nürburgring
Nu är det klart. STCC-ledaren Richard Göransson kommer att köra 24-timmarsloppet på Nürburgring i Tyskland till helgen.
- Helt otroligt att få chansen att köra en klassiker som 24-timmars och Nürburgring är ju en av de tuffaste banorna i världen så det ska bli en rolig erfarenhet, säger BMW-föraren.
25-årige Richard Göransson har verkligen visat framfötterna i årets STCC. Senast - på Gelleråsen i Karlskoga - svarade han för en historisk dubbel när han vann båda racen och gick upp i totalledning i mästerskapet. Trots att STCC nu har ett litet uppehåll är det inte vila som gäller för BMW-föraren från Örebro. Till helgen (12-13 juni) ska han medverka i det 32:a ADAC Zurich 24 Stunden Rennen på racerbanan Nürburgring i de tyska Eifelbergen. Det är en tävling med totalt mer än 1 000 tävlingsbilar och 24-timmarsloppet har över 200 startande team och runt 700 förare. Lägg därtill att det hela bevittnas av runt 200 000 åskådare.
- Jag har fått chansen att vara med tack vare BMW, det var ett sådant erbjudande som man bara inte kan tacka nej till, förklarar Richard och fortsätter:
- Självklart är jag med för att se och lära, för att i framtiden förhoppningsvis vara med i den stora klassen och sikta på totalsegern.
Se och lära var det - målet i år är att komma på pallen i A3-klassen (för racingbilar upp till två liter) och Göransson kommer att som vanligt att sitta bakom ratten i en BMW 320i. Förutom Richard kommer teamet, tyska Engstler Motorsport, att bestå av 43-årige Franz Engstler, till vardags i tyska DTC, och ytterligare en förare.
- Det är inte riktigt klart vem som blir den tredje föraren, men tanken är att vi ska köra ett pass på en timme och 45 minuter och sedan vila i 3,5 timmar innan det är dags igen. Vad är skillnaden mellan den STCC-bil du kör i dag jämfört med den BMW320i som du kommer att köra i Tyskland?
- Man kan säga att det är en robustare STCC-bil. Den är byggd för långlopp och har därför en annan motor, en annan växellåda, förstärkt hjulupphängning och en kraftigare bakaxel. Den är byggd för att tåla lite mer än en STCC-bil, den ska ju hålla att köra 24 timmar i streck med, säger Richard.
Hela tävlingen går ut på att köra den 24 358 meter långa banan så många varv som möjligt under 24 timmar. Vinnaren i fjol mäktade med 143 varv. Vid 24-timmarsloppet används nästan hela Nürburgring, inklusive den nybyggda Grand Prix-slingan och hela den ursprungliga Nordslingan.
Richard blir en av totalt 16 svenska förare som kommer att delta i tävlingen, bland de mer kända finns namn som Mattias Ekström och STCC-kollegan Fredrik Ekblom.
- Det ska bli otroligt roligt. Alla möjliga bilar kommer ju till start, från värstingar som BMW M3 GTR till hundkojor. Det blir en hel del att hålla koll på. Sedan blir det intressant att prova att köra racing på natten också, förklarar Richard.
Och målet?
- Att göra så bra resultat som möjligt naturligtvis. Det är 41 bilar i A3-klassen, så en pallplats vore inte fel, avslutar Richard.
För mer information: www.24h-rennen.de

04-06-07 Johan & Per Stureson i topp
Motorshowen på Hjärsås flygfält utanför Knislinge hade alla de ingredienser alla motorälskare kan önska sig. Det var ljuv "musik" hela dagen igenom.
Det var allt ifrån historiska bilar, nya bilar, motorcyklar, flygplan, till Johan Sturesons STCC monster Peugeot 307. Pricken över i et var naturligtvis kartingracet mellan f.d. storheter och dagens stjärnor, och att alla fick se Johans tävlingsbil i aktion.
- Härligt och få vara med om ett sådant arrangemang på hemmaplan säger Johan efter att han precis anlänt till showen på morgonkvisten.
- Jättetrevligt att man får vara med på detta, roligt att visa upp bilen på ett litet annorlunda och mer avspänt sätt. Samtidigt som man träffar vänner och bekanta , och människor som vill snacka lite racing. Sen blir det naturligtvis en höjdare och kämpa lite på kartingbanan senare idag berättar Johan.
Vädret var även det perfekt, så det var en STOR mängd förväntansfull publik som intog platserna kring kartingarenan för att se Johan fightas mot bland annat pappa Per Stureson och ex världsmästaren Johnny Mislijevic.
- Det är helt klart en mer publikvänlig bana detta år, så visst skall vi bjuda på lite spänning ler Johnny Mislijevic, sen fortsätter han berätta för en skara nyfikna människor om hans många titlar genom åren.
- Vi är barndomskompisar och gamla konkurrenter från tiden på kartingbanorna, så vi träffas rätt så ofta, men att träffas så här är ju extra roligt, säger Johan som tillsammans med Johnny förklarar för de yngre som står i kö för att prova ett varv på banan.
Nu till tävlingen, som blev så spännande som man hoppats på grund av mixen mellan bland annat STCC fantomen Johan Stureson, exvärldsmästaren Johnny Mislijevic, DTM legendaren Per Stureson, F2 vinnaren Kennerth Persson och Camaro toppföraren Mikael Gunnarsson.
Startfältet delades upp i två grupper på grund av att det inte skulle bli så många i varje final och därmed tätare och mer publikfriande race.
- Detta är ett jipporace, så bli inte förvånade, för här kan allt händaÉÉÉsäger Johan.
Och så rätt arrangörerna hade. Tätt var bara förnamnet, det skiftades ledare i de båda finalracet på löpande band. Man visste inte vem som skulle vinna förrän i sista kurvan. Det var uppvisningsrace på högsta nivåÉÉ.
FINAL 1 MED PER STURESON!
Stureson den äldre, alltså Per kämpade hårt genom hela finalracet, ena stunden ledde Per och i nästa var det någon annan. Men när målflaggan föll så var det Per Stureson som hade tagit hem segern, visserligen efter ett omdiskuterat varv, där han påstods ha genat.
- Det vet jag ingenting om, yttervarv var väl tillåtetÉÉÉ..skrattade Per.
Men visst vann hanÉ
FINAL 2 MED JOHAN STURESON!
Johan Stureson körde den andra av dagens två finaler och det var ett lopp som var mycket likt det första. Där skiftade ledningen främst mellan Johan och Johnny Mislijevic under hela loppet. Det var dramatiskt in i det sista och när det var ett varv kvar så ledde Johan och man trodde det var klart, men i sista kurvan slog Mislijevic till och lyckades ta sig förbi och vann en knapp seger före Johan Stureson.
- Det är ju Johnnys Kartar vi körde med, så han har väl trimmat sin lite extraÉÉ..nej jag bara skojar, han är ju inte före detta världsmästare för ingenting menar Johan, denna gången hade han sista kurvan på sin sida. Men roligt var det, mycket roligt. Men vi möts igen på midsommar......
- Det var väl rätt väntat det här säger Johnny och ler och säger sen: Vi var ju här för publiken så det var det viktigaste, så vem som helst kunde nog ha tagit det, men nu var det jag som drog det längsta strået denna gången. Men det satt långt inne fortsätter Johnny. Han tar säkert revansch på midsommar.......
Vadå midsommar?
- Vi träffas ett gäng gamla kompisar varje midsommar och börjar med ett prestigemöte på kartingbanan, så det brukar bli ganska hårda duster berättar Johan som sen rusar bort till sin riktiga tävlingsbil för att bjuda publiken på några varv med STCC bilen som avslutning av Motorshowen på Hjärsås flygfält. Trodde vi.
Efter det drar de gamla barndomskompisarna Johan och Johnny en runda till med en varsin kart när publiken dragit hem.
- Vi måste ju testa hela flygrakan nu, vem är snabbast här avslutar de.....
Av Staffan Börjesson
04-06-01 Publikfriande körning av Camaro Cup
När STCC-tävlingen kördes i Karlskoga fanns för första gången i år Camaro Cup med. De bjöd som vanligt publiken på härlig underhållning.
Ole Martin Lindum visade sin klass genom att vara sekunden snabbare än näst snabbaste bil i kvalet. Han lekte även hem det första racet. Kristoffer Lundström var tvåa och Mikael Gunnarsson trea. Kristoffer hade haft lite nattmek och bytt topplockspackning. Pappa Bengt bjöd publiken på en härlig repa när han körde med halva bilen i gruset genom hela depåsvängen. Håkan Ricknäs fick en mycket obehaglig resa när en bromsslang brast i Eje-svängen. Hans bil for över sandfållan och rammade däcksbarriären som flög all värdens väg. Det brukar stå fotografer bakom just de däcken, men som tur var så fanns ingen där just vid detta tillfälle.
I det andra racet blev det betydligt mera spänning i och med den omvända startordningen. Jörgen Eriksson tog starten från pole och ryckte åt sig en ledning före Marcus Lundström. Men segertrion från första racet ville upp genom fältet och i hårnålen blev det för trångt för alla bilar på en gång. Jörgen Eriksson och Lindum tvingades bryta och Mikael Gunnarsson hade en trasig front, men kunde fortsätta. Marcus Lundström tog över ledningen. Brorsan Kristoffer försökte jaga ikapp, men helt plötsligt körde Marcus åt sidan med havererad växellåda. Kristoffer vann det andra racet före Mikael Gunnarsson och Göran Boström.
Bengt-Åce Liljevind - www.racefoto.se

04-06-01 Starkt kört av Max Nilsson i Formel Renault
Osbyföraren i Formel Renault, Max Nilsson gjorde sin bästa tävling hittills när han blev sexa i alla tre heaten vid STCC-tävlingarna i Karlskoga.
Max Nilsson från Osby kör den Scandinaviska racingserien Formel Renault 2000. Tävlingarna körs i Sverige och Danmark. Inför helgens tävling i Karlskoga, som var den första i Sverige i år, hade Max inte de bästa förutsättningarna. Han hade en ömmande axel efter för mycket träning inför racet. På fredag var det nära att han kastade in handduken. Men han bestämde sig för att känna sig för under två testpass på lördagen.
Han överraskade både sig själv och alla andra eftersom han var snabbast av alla under första halvan av första testpasset. När dagen var över så hade han totalt tredje snabbaste tid. Efter körningen var visserligen axeln stel och öm, men det gick att köra i alla fall.
Under kvalkörningen putsade Max sin tid ytterligare, men tyvärr så hade även konkurrenterna skruvat upp tempot och Max fick sjunde tid.
I det första racet dominerade tysken Frank Kechele före Kasper Andersen och Jimmy Jacobsson. Max lyckades köra upp sig en placering till sjätte och höll den till mål. Det var mycket jämna tider och det skiljde inte mycket mellan förarna.
I det andra racet lyckades Kasper Andersen snuva tyske Frank på vinsten. Jimmy Jacobsson var trea igen. Max tog åter en sjätteplats.
I det tredje racet ledde Kasper ett tag, men sedan tog Frank hand om kommandot och vann. Jimmy blev trea igen och Max blev sexa för tredje gången.
Max insats var klart godkänd med tanke på att han hade mycket ont i axeln och att han är ny i klassen för i år. De flesta konkurrenterna har kört två eller tre år i klassen. Nästa tävling går på Mantorp Park om tre veckor. Om bara Max är fullt frisk så skall det bli åka av!
Bengt-Åce Liljevind - www.racefoto.se

04-05-30 Pole och andraplats för Rickard Rydell
I Tjeckiska Brno fortsatte SEAT:s starka form i ETCC när Rickard Rydell stod för märkets bästa placering hittills i mästerskapet. Rydell slog till med pole position i lördagens kval som följdes upp med en andraplats i den första tävlingen, bakom BMW-föraren Andy Priaulx. I det andra racet blev Rickard femma.
- Andraplatsen känns som en seger för oss. Vi har varit snabba hela helgen och varje pass har stått mellan mig och Andy Priaulx. Han var dock lite snabbare i racet men jag satte andra bästa varvtid i båda tävlingarna, säger en mycket nöjd Rickard Rydell.
- Nu är nästa mål att vinna race och kan vi vara regelbundet på pallen i fortsättningen är vi nöjda.
ETCC tar ett uppehåll till sista helgen i juni. För Rickard blir det inte någon vila. Nästa måndag väntar ett test med SEAT innan det bär av till Le Mans och 24-timmarsloppet. Veckan därpå kör han STCC på Mantorp för att sedan åka vidare till ETCC på Donington Park helgen efter.
Källa: www.rickardrydell.com

04-05-27 Rickard Rydell hoppfull inför Brno
Nästa anhalt i ETCC är tjeckiska Brno. Rickard Rydell och SEAT Sport har gjort stora framsteg sedan det lyckade testet på Magny-Cours. Senast på Hockenheim var teamet med i toppen med bra resultat. Rickard har varit snabb på Brno tidigare, 2002, när han kvalade in som tvåa. Siktet är definitivt inställt på pallplatser.
- Brno borde passa oss ganska bra, särskilt efter framgångarna på Hockenheim. Vi är verkligen på rätt väg om än inte konkurrenskraftiga för segrar för tillfället. Nu kan vi köra för poäng i varje race men målsättningen för mig är givetvis att vara på pallen, säger Rickard.
Tv-tider Eurosport LG Super Racing Weekend
Söndag 30 maj
9.00-10.00 Uppvärmning, direkt.
15.15-16.15 Race, direkt.
Torsdag 3 juni
20.00-21.00 LG Super Racing Weekend Magazine.
Källa: www.rickardrydell.com

04-05-18 Lyckate race för Daniel Ivarsson på Falkenberg:
Tävlingen började tungt med ett problemfyllt kval, men med två lyckade race lämnade DIR Falkenbergs Motorbana med ett stort självförtroende!
På torsdagen och fredagen (13-14/5) körde Daniel Ivarsson och hans team på Falkenberg inför tävlingen, men lite tekniska problem gjorde att testdagarna till största delen fick inriktas på ren körträning. Den före detta Formel 3-föraren Claes Rotstein fanns på plats under testdagarna och hjälpte Daniel med körningen, vilket var mycket bra!
På lördagsmorgonen var det dags för kvalet, men efter hälften av de 20 minuterna försökte Daniel att bromsa senare efter rakan och resultatet blev att han fastnade i sandfållan.
- Jag vet att det kunde ha gått riktigt bra om jag fått fortsätta köra, och på en bana som Falkenberg är det viktigt att kvalet lyckas eftersom det inte finns några riktigt bra omkörningstillfällen, säger Daniel.
Daniel hamnade på en tionde plats, vilket givetvis var en stor besvikelse, men han var däremot extremt laddad inför race 1.
På lördagseftermiddagen var det dags för det första racet och det var 18 varv som skulle avverkas på den snabba Falkenbergsbanan, där Formel Ford Zetec har en snitthastighet på ca 160 km/h!
Racet blev en riktig rysare och innehöll det mesta, från avåkningar och krascher till flera varv bakom safety car. Alla förare var laddade till tusen, men Daniel kämpade sig upp i det tuffa startfältet och kom i mål på en sjätte plats.
- Det var ett extremt tufft race, och för att köra om någon på Falkenberg är det tuffa tag som gäller. I mål kom jag på en sjätte plats endast en bråkdel av en sekund efter en av de värsta konkurrenterna, kommenterar Daniel race 1.
Resultat Race 1:
1 Juho Annala Finland Van Diemen 2 Markus Niemelä Finland Van Diemen 3 Aki Sandberg Finland Van Diemen 4 Tim Lindborg Sverige Van Diemen 5 Cristopher Frohm Sverige Van Diemen 6 Daniel Ivarsson Sverige Ray Sport 7 Richard Hansson Sverige Van Diemen
På söndagen skulle det andra racet för helgen avverkas. Daniel startade som sexa och fick en bra start och kunde ta en plats direkt. På slutet av det första varvet snurrade föraren på tredje plats och ställde sig tvärs över banan, men Daniel kunde ta sig förbi utan problem och var tillfälligt uppe på en trejdeplats men tappade sedan en placering. Jakten på topptrion fick sedan avbrytas då däcken blev överhettade och Daniel fick lyfta av lite och koncentrera sig på att ta bilen i mål. Efter en krasch i slutet av tävlingen där en bil voltade och började brinna togs safety car återigen ut och loppet avslutades bakom denna. Daniel gick därför i mål på en fjärdeplats och noterade därmed sitt bästa resultat hittills i karriären!
Resultat Race 2:
1 Markus Niemelä Finland Van Diemen 2 Juho Annala Finland Van Diemen 3 Cristopher Frohm Sverige Van Diemen 4 Daniel Ivarsson Sverige Ray Sport 5 Carl-Olov Carlsson Sverige Van Diemen 6 Reine Bergström Sverige Van Diemen
Daniels kommentarer till den andra tävlingen:
- Visst det känns lite jobbigt att aldrig nå pallen men en fjärde plats är jag jättenöjd med! Man får ju ha i baktanken att kvalet gick dåligt och att Falkenberg är mycket svår att köra om på!
Daniels manager Picko Troberg var på plats och övervakade det hela, och även han var nöjd med Daniel och teamets insats.
- Jag vill slutligen tacka alla teammedlemmar för all hjälp och min mekaniker Charles för ett utmärkt jobb, säger Daniel Ivarsson.
Daniel har varit med i ett antal stora tidningar på sistone, bland annat NST/HD, Sydsvenskan och Bilsport Börsen. Artiklarna finns att se på www.daniel-ivarsson.com inom kort under länken "Galleri".
Källa: www.daniel-ivarsson.com.

04-05-16 Succé för Svenska raceambasadörer i Finland
Den svenska Camaro Cup-serien inledde sin racesäsong med att köra i Finland. Det kom 13 bilar till start på den krävande och mycket häftiga Alastarobanan.
- Inte undra på att Finland har fått fram två världsmästare i F1 med en sådan bana, var det någon som sa.
I det första racet visade Ole Martin Lindum sin klass och vann överlägset. Kristoffer Lundström kom tvåa före brodern Markus. I det andra racet fick tyvärr Ole Martin motorras och därmed blev racet en öppen affär. Det blev Kristoffer Lundström som drog det längsta strået och vann före Jörgen Eriksson och Markus Lundström.
De båda juniorerna Tomas Gustavsson och Christian Nilsson skötte sig bra och kom i mål i båda racen. Tomas körde faktiskt till sig tredje kvaltiden.
Camarogänget var mycket nöjda med den finska organisationen som skötte allt på ett klanderfritt sätt. Det kördes Truckracing, formelbilsracing, Legends och Super 2000 som liknar STCC.
De finska vännerna blev imponerad av de mullrande fartvidundren från Sverige.
Nästa tävling körs tillsammans med STCC i Karlskoga om två veckor och då räknar man med närmare 20 bilar på startlinjen.
Bengt-Åce Liljevind - www.racefoto.se

04-05-16 Poäng i båda racen för Rickard Rydell
Rickard Rydell lyckades ta poäng i båda ETCC-loppen på tyska Hockenheim med sin SEAT Toledo. Första racet startade Rydell från sista position och lyckades köra upp sig till en åttondeplats. I det andra heatet startade han etta men föll tillbaka till femte plats.
- Första racet var ett av de roligaste på länge, verkligen kul. Jag trodde inte det var möjligt att köra upp från 24:e till åttonde med den konkurrens som är i ETCC, berättar Rickard.
- I det andra loppet startade jag från pole och tog starten. Tyvärr understyrde bilen för mycket och vi saknade lite topphastighet jämfört med BMW och Alfa Romeo. Men jag är jättenöjd med femte och åttonde plats och därmed ta poäng i båda tävlingarna idag.
På tisdag och onsdag väntar ett test på Paul Ricard i Frankrike med Prodrive och den Ferrari 550 som Rickard ska dela med Colin McRae och Darren Turner i Le Mans.
Nästa ETCC-helg går på Brno i Tjeckien om två veckor.
Källa: www.rickardrydell.com

04-05-13 Rydell tvingas starta sist på Hockenheim
Rickard Rydell och SEAT Sport ser fram emot ETCC-tävlingarna på tyska Hockenheim. Ett test på Magny-Cours efter förra helgen gör att det ser bra ut för framtiden. Rickard var snabbast av alla på testen och satte tider 0,5 sekunder under pole position från racehelgen. Närmaste BMW var Dirk Müller, 0,4 sekunder efter.
Efter Magny-Cours tvingades Rickard dock byta motor och måste därför starta sist i första tävlingen på söndag eftersom reglerna säger att motorerna ska hålla två tävlingshelger.
- Jag har aldrig kört på nya Hockenheim tidigare men vad jag förstår på mina teamkamrater ska vi hänga med bra. Vi har också gjort några justeringar på bilen som fungerat bra. Målet är att försöka köra upp till åttonde plats i första racet för att starta från pole i det andra. Det kan nog bli svårt eftersom konkurrensen är så hård i ETCC, men jag ska göra mitt bästa!
Tv-tider Eurosport LG Super Racing Weekend
Söndag 16 maj 9.00-10.00 Uppvärmning, direkt. 15.15-16.15 Race, direkt.
Torsdag 20 maj 20.00-21.00 LG Super Racing Weekend Magazine.
Källa: www.rickardrydell.com

04-05-03; Hyfsade resultat i Formel Ford premiären:
Den 1-2 maj gick säsongstarten för Formel Ford Zetec på Ring Knutstorp, efter många mindre problem gick det bättre och bättre för Daniel Ivarsson och hans team.
Den 29 april körde teamet en heldags testdag på Ring Knutstorp, till en början var Daniel snabbast på banan men sen möttes teamet av lite problem som gjorde att de inte kunde hålla de tempo de önskade.
Den 1 maj var det dags för kvalet tidigt på lördags morgonen, hela 22 förare hade kommit till tävlingen och de flesta i mycket snabba och nya bilar. Kvalet gick dåligt trotts att Daniel förbättrade sin tid med 1 sekund jämfört med torsdagens träningstider, han placerade sig på en 10:e plats.
På eftermiddagen var det dags för det första racet och Daniel fick en bra start från sin 10:e startruta och tog en placering, i mål kom Daniel på en 8:e plats av de 22 deltagarna:
- Jag är absolut inte nöjd med första racet vi hade problem med inställningarna och jag vet att jag hör hemma i den absoluta toppen, säger Daniel besviket men tillägger att teamets ingenjör Charles Wessman har gjort ett fantastigt bra jobb med bilen och att vi avancerar framåt.
Så här slutade race 1:
1 Aki Sandberg Finland Van Diemen RF00 2 Juho Annala Finland Van Diemen RF03 3 Markus Niemelä Finland Van Diemen RF03 4 Tim Lindborg Sverige Van Diemen RF00 5 Sami Isohella Finland Van Diemen RF02 6 Christian Jörgensen Danmark Van Diemen RF00 7 Christopher Frohm Sverige Van Diemen RF00 8 Daniel Ivarsson Sverige Ray Sport GR03 9 Carl Olov Carlsson Sverige Van Diemen RF02 10 Micke Ohlsson Sverige Van Diemen RF00
På söndagen den 2 maj hade teamet bjudit in ett 50-tal VIP gäster och hela 13 000 åskådade hade kommit till Ring Knutstorp. Det var soligt, 25 grader varmt och på eftermiddagen var det dags för helgens andra race. Starten gick, Daniel tappade två placeringar men kom igen, avancerade genom fältet och slogs om 5:e plats när målflaggan föll.
Så här slutade race 2:
1 Aki Sandberg Finland Van Diemen RF00 2 Markus Niemelä Finland Van Diemen RF03 3 Juho Annala Finland Van Diemen RF03 4 Tim Lindborg Sverige Van Diemen RF00 5 Sami Isohella Finland Van Diemen RF02 6 Daniel Ivarsson Sverige Ray Sport GR03 7 Christopher Frohm Sverige Van Diemen RF00
- Kort sagt så kan man säga att jag hade bra tempo men skulle behövt några varv till, jag är inte nöjd med en 6:e plats för jag vet att det kan gå snabbare, säger Daniel och fortsätter:
- Picko Troberg och resten av teamet var nöjd med min insats och slutligen vill jag tacka dem alla för deras engagemang!
Källa: www.daniel-ivarsson.com.

04-05-03 Strulig premiär i Formel Renault för Max Nilsson
Osbyföraren Max Nilsson har i år tagit steget upp till Formel Renault. Det blev en strulig första tävling för Max. De danska funktionärerna har en del att lära innan de har svensk standard på sina tävlingar och många fick lida av det konstiga arrangemanget.
Max hade en mycket bra säsong i fjol då han tog SM-brons i Formel Ford. Han var mogen större uppgifter och tillsammans med sin pappa Heinz åkte de till Italien i fjol höst och köpte en Formel Renault. Under vintern kom det nya regler för klassen och alla fick möjlighet att köpa ett uppgraderingspaket. Det innehöll såväl elektroniska förbättringar såväl som aerodynamiska. Men leveransen lät vänta på sig och ett par testtillfällen försvann. Ytterligare ett planerat test snöade inne! Det blev till sist en snabbresa till Tyskland för provkörning av bilen för Max.
Inför första racet hade alla Formel Renaultförarna blivit lovade en testdag på Jyllandsringen några dagar före första racet på samma bana. I sista stund byttes dag och när de väl kom dit så var det problem med bullermätning och de fick endast köra två bilar i taget. Max fick bara sju varv på sig att känna på bilen och göra eventuella justeringar. Över halva startfältet har kört serien minst ett år redan och de hade naturligtvis grundinställningar för Jyllandsringen att tillgå.
Dagen före racet fick Max ett kort testheat men sedan var det direkt dags att kvala. Under de förutsättningarna var det otroligt bra av Max att kvala in som åttonde bil av 15 startande.
I det första racet plockade Max raskt två placeringar. Men en ivrig konkurrent försökte köra om Max, men istället så knuffade han Max ut i sandfållan! Det andra racet kördes direkt efter det första. Det fanns ingen tid att skruva mellan heaten. Max hade tur som blev bogserad till depån under första racet, men de hann bara precis sopa bort det mesta av sanden innan det var dags för race igen.
Max fick starta från depån, men när hela fältet hade startat så var depåutsläppet fortfarande stängt. Max satt och såg hur hela startfältet försvann iväg. Till sist åkte Max i alla fall. Efter denna mardrömsstart så körde Max i ett ursinnigt tempo. Hans varvtider var nästan två sekunder bättre än dagen innan och Max började plocka placeringar. Max bästa varvtid var endast dryga tiondelen av en sekund sämre än tätbilarnas. Det blev en niondeplats till sist med mycket mersmak. Max var den bäste debutanten i klassen den här tävlingen. Nästa tävling går om två veckor på Padborg Park i Danmark.
Bengt-Åce Liljevind - www.racefoto.se

04-05-02 NSHC premiär på Gelleråsen
Under helgen första och andra maj har det körts långloppsracing på Gelleråsen. Vädret visade sig från sin allra bästa sida och man fick en försmak av sommaren.
Då det är tidigt på säsongen hade inte alla fått ihop bilarna. De två sex timmars racen, ett på lördagen och ett på söndagen, samlade i alla fall totalt 18 ekipage.
När starten gick på lördagen var 17 bilar uppställda. Snart utkristalliserades en bil som körde betydligt fortare än alla andra, nämligen Team 33. Skulle bensinen räcka för detta tempo? De behöll ledningen i 5 timmar och 50 minuter. Då hände det som inte fick hända, bensinen tog slut i ingången till hårnåls kurvan. De slutliga vinnarna Aros Racing var inte sena att vid prisutdelningen kommentera att det brukar vara med "harar" som med Team 33, de drar upp tempot men kliver av efter ett tag.
Resultat lördag:
1. Aros Racing 240 varv 2. Team 7 239 varv 3. Big Polf Racing 237 varv 4. Team 33 236 varv 5. Team Opelrace 232 varv 6. BOLA 222 varv 7. Nydrätt Racing 222 varv+37.376 sek 8. Trackart Racing 221 varv
På söndagen var startuppställningen lika med resultatet från lördagen dvs med Aros Racing i pole position. Den stora frågan var om Team 33 skulle våga satsa lika friskt som under lördagen. Mycket riktigt, efter ca 20 minuter tog dom ledningen från sin fjärde startposition. En ledning som de sedan behöll ända in i mål. Med bensinproblemen i färskt minne blev tempot i racet något lägre men det avverkades ändå 239 varv innan målflaggan föll. Under loppet var det inte en enda pace car situation och endast ett fåtal mindre avåkningar. Detta efter en mycket disciplinerad körning från teamen. Vid prisutdelningen kontrade givetvis Team 33 med att de inte behövde någon "hare".
Resultat söndag:
1. Team 33 239 varv 2. Team 7 239 varv+1.25.358 3. Team 42 238 varv 4. Aros Racing 235 varv 5. Kvarnströms Mobil 235 varv+1.07.602 6. Opelrace 234 varv 7. Lindvall Racing 232 varv 8. Hagalund Racing 227 varv
De lokala teamen hade en mycket lyckad helg sett till förra säsongen. Med Opelrace på en femte och sjätte plats. Nydrätt Racing sjua och fjortonde samt Luftens Hjältar som deltog under söndagen med en trettonde plats. Detta bådar gott inför fortsättningen av serien som härnäst gästar Kinnekulle Ring den 12 och 13 juni.
Magnus Fridlund

04-05-02
Tekniskt fel hindrade Rydell på Magny-Cours
Ett växellådshaveri i kvalet och ett elfel i första racet hindrade Rickard Rydell från att visa SEAT:ens fulla kapacitet i ETCC på Magny-Cours.
Efter den fria träningen var Rickard trea och snabbaste SEAT. Tyvärr hann han bara köra med ett set däck i kvalet och låg tvåa när växellådan gick sönder. Rydell föll till nionde plats.
Efter en bra inledning i första tävlingen bröt Rickard från sjätteplatsen med ett elfel.
- Det här är första helgen som jag inte haft problem med bromsarna. I racet fick jag en bra start och körde om Giovanardi och kom ikapp Tarquini. När jag låg sexa fick jag ett elfel och var tvungen att bryta.
Rickard kunde inte komma till start i det andra loppet. Men formen var ändå stark.
- Tråkigt att vi inte kunde få visa hur snabba vi var.
ETCC är tillbaka om två veckor, då på Hockenheim i Tyskland.
Källa: www.rickardrydell.com

04-04-29 Le Mans uppvärmning inför Magny-Cours
Till helgen körs tredje ETCC-deltävlingen och Magny-Cours i Frankrike står som värd. Rickard Rydell och SEAT har poäng i båda racen som målsättning.
- Nu har jag mer mil i kroppen med SEAT:en och vi ska hänga med minst lika bra som vi gjorde i Valencia. Bromsproblemen vi haft inledningsvis är lösta nu. Målet är att kvala in bland de åtta främsta och ta poäng i båda racen.
I helgen som gick var Rickard i Le Mans och körde förkval till 24-timmarsloppet 12-13 juni. Rickard kör Le Mans tillsammans med rallyvärldsmästaren Colin McRae och Darren Turner, testförare för McLaren i F1.
- Vi hade ett bra test och det känns bra inför racet. Corvette-teamet, som är en fabrikssatsning av GM, var något snabbare men vi var inte långt efter.
Tv-tider Eurosport LG Super Racing Weekend
Söndag 2 maj
9.00-10.00 Uppvärmning, direkt.
15.15-16.15 Race, direkt.
Källa: www.rickardrydell.com

04-04-28 Picko Troberg blir manager för Daniel Ivarsson
Det hela började med att Daniels mekaniker Charles Wessman föreslog att teamet skulle ta kontakt med racinglegenden Picko Troberg. En dialog mellan parterna under försäsongen har nu lett till att Picko är Daniels manager!
Lagom till påskhelgen bjöd Picko Troberg in Daniel, hans föräldrar och Charles till ett möte på sitt sommarställe utanför Vetlanda.
- Det var en mycket givande möte och en trevlig påskmiddag vi blev bjudna på, säger teamchefen Kjell Ivarsson.
Picko Troberg är, som alla motorintresserade vet, en av Sveriges främsta managers och har hjälpt förare som Rickard Rydell och Mattias Ekström. Nu kommer Picko Troberg att fungera som manager för Daniel, detta året som blir ett "prövoår" för att se hur personkemin fungerar. Förhoppningen är att det ska leda till ett långt samarbete!
- Detta känns nästan overkligt, men det är tydligen så det känns när något är riktigt bra, säger Daniel och forstsätter:
- Att få en av sina förebilder som manager är nog det bästa som kan hända. Jag har haft kontakt med Picko under vintern och efter mötet på hans sommarställe blev det bestämt att vi kommer ha ett samarbete under året!
Picko kommer att finnas hos Daniel och hans team på premiären på Ring Knutstorp för att ge stöd och komma med tips och idéer!
Så här säger Picko i egen hög person om samarbetet:
- Jag tycker att Daniel är en ovanligt mogen och målmedveten 16-åring. Framtiden får sedan visa hur han utvecklas och hur vårt samarbete kommer att fortskrida!
En vecka efter att teamet fått det glada beskedet kom Picko med ännu en glad nyhet; att Öhman går in som partners! Öhman har varit partners med Picko tidigare dock ej förra året. Picko, Daniel och resten av teamet är oerhört glad över detta besked och framtiden ser väldigt lovande ut. Att Öhman har visat intresse betyder väldigt mycket!
Källa: www.daniel-ivarsson.com.

04-04-26 Nordisk långloppspremiär på Gelleråsen
Till helgen, första och andra maj, är det dags för årets första två deltävlingar i NSHC. Detta är långloppsracing och NSHC står för Nordic Six Hour Cup. Tävlingarna pågår i sex timmar med standardvagnar, alltså bilar som du känner igen från gatan. Allt från fantastiska Volvo PV till Porsche och lite mer vanliga Opel och VW. Varje team består av minst tre förare.
Den här formen av racing är utformad till att få ut så mycket "bilåka" som möjligt för pengarna. Därför har också reglementet, i grunden FIA GT, utformats så att deltagarna blir tilldelade bränsle efter bilens vikt. Det lönar sig alltså inte att ha en alltför hårt trimmad motor. Man har också tre obligatoriska förarbyten och minst två tankstopp.
Till årets säsong har fjolårets suveräner Motor Wallin, med Ola Strömberg i spetsen, splittrats och kommer inte till start. Nu finns det gott om kandidater som gärna stiger högst upp på pallen och tar över. Av cupens ca tjugo bilar har många en rimlig chans att kriga om pallplaceringar då det är mycket jämnt. Vid fjolårets final fanns det efter sex timmars racing fjorton bilar inom tio varv. Då hade vinnarna, Team 33, avverkat 221 varv på den två och en halv kilometer långa Gelleråsbanan.
Magnus Fridlund

04-04-05 Camaro Cup - på gång igen!
Tävlingsäsongen närmar sig för Camaro Cup. Fyra deltävlingar skall köras ihop med STCC. Men säsongsdebuten sker i Finland!
Den 15-16 maj kör Camaro Cup årets första deltävling på Alastarobanan i Finland.
16 bilar är redan anmälda. Ole Martin Lindum och Kristoffer Lundström kommer att återuppta sin hårda fight från fjolårssäsongen. Anders Brofalk kommer till start vid några tillfällen i år. Andra intressanta namn är Benno Andreasson, den gamle Volvo Original-mästaren, som gör comeback efter den fruktansvärda avåkningen i Falkenberg för två år sedan. Även Micke Gunnarsson gör comeback. Familjen Lundström kommer till start med minst tre bilar. Deras mekaniker i fjol och tillika dragracingföraren Tony Bryntesson byter mekoverall mot föraroverall. Johnny Gustavssons son Tomas har fått dispens från Svenska Bilsportförbundet och kör hela serien trots att han bara är 17 år. Detta är ett mycket intressant grepp från SBF som säkert kommer att uppmärksammas. PeO Norén har tagit klivet upp till STCC.Camaro Cup kör ett race tillsammans med SSK-serien i september när "En dag på racerbanan" anordnas. Klassen sponsras i år av Pirelli, Bilsport, NGK och Andersén Catering.
Bengt-Åce Liljevind - www.racefoto.se

04-04-02 Hohenthal snabbast inför premiärlopp
Sebastian Hohenthal visade att han är en mästare av högsta klass. Idag på Donington dominerade han den officiella testdagen där en rad internationella förare deltog inför premiären i morgon.
Under lördag sätts den svenske racing stjärnan på prov i det öppna engelska formula Ford mästerskapet, som fostrat majoriteten av F1 förarna. Dagens tester har gått långt över förväntan då Hohenthal visat sig vara snabbast av alla i den meriterande racing klassen.
"jag måste säga att jag är relativt hoppfull inför morgondagens kval och premiärlopp. Men lördag är en ny dag och av erfarenhet tar jag inte ut något i förskott"; säger Sebastian.
Hohenthal som spås en lysande framtid inom formelbilsracingen har hittills haft en fantastisk racingkarriär. Blott 19 år gammal har han redan hunnit med att vinna det svenska och nordiska karting mästerskapet plus de svenska och nordiska formelbils mästerskapen, samt den brittiska vinterserien, de tre sistnämnda under en och samma säsong.
Hohenthal har blivit tilldelad en mängd utmärkelser som bl.a. innehåller Ronnie Pettersson stipendiet, Richard Rydell Special Award, Anecto Minnes stipendiet, Castrol Junior Talent Award och många fler. Han har även trots sin ringa ålder även fått priset "Stor Grabb" av Svenska Bilsport Förbundet -ett pris Ronnie Pettersson fick 1966.
Resultat UK Formula Ford test session before qualification:
1 SWE Sebastian HOHENTHAL 1:12.789
2 U.K Daniel CLARKE 1:12.881 (0.092)
3 JPA Yuya SAKAMOTO 1:12.940 (0.151)
5 FIN Valle MAKELA 1:12.985 (0.196)
(Sebastians teamkompis och förhandsfavorit 2:a i mästerskapet i fjol)

04-03-23 Rydell testar med Colin McRae inför Le Mans
På ett regnigt Snetterton genomförde Rickard Rydell under måndagen ett test med Care Racings Prodrive-byggda Ferrari 550 GTS Maranello. Medverkade gjorde också rallyvärldsmästaren Colin McRae som fick värdefulla tips vid sin första bekantskap med bilen.
Rickard siktar på att köra Le Mans 24-timmars, eventuellt tillsammans med McRae.
Ð SEAT lånar ut mig för Le Mans och tävlingen kolliderar inte med ETCC-kalendern. Det ska bli jättekul att köra Care Racings Ferrari igen. Bilen har 600 hk och gör som mest 320 km/h och är över 300 på fem ställen på banan, berättar Rickard Rydell.
Rickard var med och utvecklade Ferrarin för GT-racing med Prodrive 2001 och körde Le Mans året därpå med bilen som i den franska klassikern deltar i GTS-klassen. I år ska det förhoppningsvis hålla hela vägen till mål.
Ð 2002 ledde vi GTS-klassen med 2,5 varv vilket motsvarar tio minuter när vi tvingades bryta på grund av en brand som orsakades av ett oljeläckage, säger en revanschsugen Rickard Rydell.
Le Mans körs helgen 12-13 juni.
Källa: www.rickardrydell.com

04-03-15 Dramatiska finaler i SM på isbana
Spänning och dramatik handlade det om när isracing-SM för bilar avgjordes i Morjärv i helgen. Egentligen skulle finalerna ha körts i Strömsund kommande helg. Men banan har försvunnit efter rena vårvärmen i Jämtland. Så helgens tävlingar i nordliga Morjärv fick sättra punkt för årets korta, intensiva SM-serie.
Och det blev dramatiskt från första till sista tävlingsheatet med rejäla dueller, våldsamma rullningar och intensiv dramatik i snöröken som stod tät över isracinganläggningen på Kalixälven.
I två av klasserna avgjordes det inte vem som skulle ta guld förrän målflaggen föll i sista heatet. Det var i våldsamt snabba långnabbsklassen och i täta, jämna standardvagnsklassen Volvo Original.
I Långnabb - där bilar och trimning är i stort sett fritt och där man kör med 23 mm långa nabbar i däcken handlade det om framför allt två förare titelförsvararen Mikael Jansson från Råneå och utmanaren Fredrik Tiger, Kalix. Men Tiger försvann med motorproblem redan i första heatet som Micke Jansson vann. Men bakom glev gamle is-veteranen Kjell Persson från Umeå in som tvåa. Och det hjälpte inte att Mikael upprepade bedriften i dagens andra tävling - Kjell körde upp sig till andra och erövrade guldet, två poäng före titelförsvararen. Bronset gick - efter en jämn fight med Per Ohlson från Sundsvall - till Norrbotten-föraren Anders Rönnlund.
I standardvagnsklassen Volvo Original vann favoriten Janne Sundkvist den första finalen med utmanaren Bengt Emilsson på andraplatsen. Men för att vinna totalt var mackägaren från Krokom tvingad att vinna även den siata finalen. Och det gjorde han inte - Bengt Emilsson vann och veteranen Göran Zamora Lind slet till sig andraplatsen före Sundkvist, som halkade efter. Men det var tätt - alla tre passerade mållinjen i stort sett samtidigt. Så Emilsson tog RM-titeln före titelförsvararen Sundkvist medan Göran Zamora Linds fina spurt gjorde att Bollnäs-föraren klarade bronset, två futtiga poäng före Torbjörn Westerlund, Sollefteå.
Volvoklassens första final blev dramatisk då ett par bilar krokade ihop efter första halva varvet och när snöröken skingrat sig stod fyra bilar kvar. Två bilar lyckades man lappa ihop så de kunde vara med i omstarten och den tredje kom igen till den andra finalomgången. Den fjärde däremot var bortom all räddning så det var bara för ägaren att lasta och planera nybygge.
Tufft var det också i de två återstående klasserna - vallarna var hårda vilket ledde till ett par rejäla rullningar. Bland annat försvann junioren JimmyLundströmer, som hade bra läge i JSM - han blev tvåa i första racet efter Erik Eriksson, Överkalix. Med Jimmy borta avslutade Erik lika bra i andra finalen och vann SM-seriens första JSM-guld på isbana före Arvid Lindbom, Boden, en av de som var inblandade i startsmällen i Volvo-cupen. Jimmy fick trösta sig med bronsplaketten.
Kortnabbs-klassen dominerades även i de två sista deltävlingarna av finska is-förarna Ari Perkiömäki och Mats Savilahti som vann dubbelt och tog guld respektive silver. Bäste svensk blev arrangörens egen Kurt Rönnlund. Totalt sett blev tävlingarna i Morjärv bra. Att alla tävlingarna störts av en besvärande snörök är en annan historia:
- Det blev ett sånt år i år. Förra året hade vi problem med värme och vatten på banorna. Det är konstiga vintrar, konstaterade förarna. Som gärna hade fortsatt en eller ett par helger till...

Resultat, Is-SM för bilar, Morjärv:
Långnabb, SM:
Tävling 3: 1) Mikael Jansson, Morjärvs MS, BMW, 2) Kjell Persson, SHRA Umeå, Volvo, 3) Anders Rönnlund, Överkalix MK, d:o, 4) Per Ohlson, SHRA Sundsvall, d.o, 5) Sven-Erik Johansson, Överkalix MK, Opel, 6) Kent Larsson, Luleå MS, Ford.
Tävling 4: 1) Jansson, 2) Persson, 3) Ohlson, 4) Rönnlund, 5) Sören Häggström, Örnsköldsviks MK, Volvo, 6) Johansson.
Slutställning: 1) Persson, 127, 2) Jansson, 125, 3) Rönnlund, 97, 4) Ohlson, 93, 5) Häggström, 88, 6) Fredrik Tiger, Kalix MK, BMW, 88.

Kortnabb, RM:
Tävling 3: 1) Ari Perikiömäki, Finland, Toyota, 2) Mats Savilahti, d:o, Volvo, 3) Kurt Rönnlund, Överkalix MK, Opel, 4) Jonas Malmén, Robertsfors MS, Volvo, 5) Michael Wikström, NMS Boden, Opel, 6) Mattias Norberg, Kramfors MSK, Saab.
Tävling 4: 1) Savilahti, 2) Perikiömäki, 3) Norberg, 4) Hans Eriksson, Morjärvs MS, Volvo, 59 Malmén, 6) Tommy Jakobsson, Luleå MS, Opel.
Slutställning: 1) Perkiömäki, 143 p, 2) Savilahti, 138, 3) Rönnlund, 108, 4) Malmén, 81, 5) Eriksson, 81, 6) Wikström, 75.

Junior-SM:
Tävling 3: 1) Erik Erikson, Överkalix MK, Volvo, 2) Jimmy Lundströmer, Aspen Karing, Opel, 3) Anton Bäckström, Kalix MK, Volvo.
Tävling 4: 1) Eriksson, 2) Arvid Lindbom, NMS Boden, Volvo.
Slutställning: 1) Eriksson, 66 p, 2) Lindbom, 40, 3) Lundströmer, 27, 4) Bäckström, 20, 5) Per Rönnlund, Morjärvs MS, Volvo, 7.

Volvo Original, RM:
Tävling 3: 1) Janne Sundkvist, Krokoms MK, Volvo 940, 2) Bengt Emilsson, MK Nord-Jämten. 240, 3) Göran Zamora Lind, Bollnäs MK, d:o, 4) Göran Lindvall, Luleå MS, d:o, 5) Torbjörn Westerlund, Sollefteå RRC, 740, 6) Chrille Åström, Timrå MK, 240, 7) Janne Ericsson, Timrå MK, d:o, 8) Robert Niemi, Kalix MK, d:o, 9) Fredrik L´Estrade, SMK Söderhamn, 740, 10) Lennart Lidström, Piteå MS, 240.
Tävling 4: 1) Emilsson, 2) Lind, 3) Sundkvist, 4) Lindvall, 5) Ericsson, 6) Westerlund, 7) L´Estrade, 8) Niemi, 9) Arvid Lindbom, NMS Boden, 240, 10) Kjell Antonsén, d:o, d:o.
Slutställning; 1) Emilsson, 144 p, 2) Sundkvist, 140, 3) Lind, 119, 4) Westerlund, 114, 5) Lindvall, 112, 6) L´Estrade, 81, 7) Åström, 80, 8) Ericsson, 63, 9) Niemi, 60, 10) Lidström, 48.

04-03-11 Is-SM: Morjärv nästa
- Banan är perfekt och startfältet lika bra som förra helgen. Leif Rönnlund, tävlingsledare i Morjärvs MS, laddar för fullt för omgång 2 i årets isracing-SM.
Det handlar om deltävling 3 och 4 som avgörs på söndag 14 mars.
Isracing-SM har på senare år varit en fråga för arrangörerna längst upp i Sverige. Årets serie är inget undantag - mellan premiärtävlingen i Överkalix och helgens tävling i Morjärv är det bara fyra mil. Trots långa resor för många av förarna kommer 40-talet förare till start Och ingen av toppförarna från premiären saknas.
Jämnast är det i standardvagnsklassen Volvo Original där striden om guld tycks stå mellan regerande mästaren Janne Sundkvist, Krokom och förra årets mästare Bengt Emilsson, Östersund. Båda noterade var sin seger och var sin andraplats i premiären och är alltså exakt lika inför fortsättningen! Samtliga förare från premiären kommer igen på söndag - utom Björn Eriksson från Luleå. Det innebär att klassen är söndagens största - och att det som vanligt blir trångt in i första kurvan.
Stort intresse tilldrar sig kampen i spektakulära långnabb, där titelförsvararen och hemmaföraren Mikael Jansson hade en mindre lyckad premiärhelg. I stället var det långnabbsdebutanten Fredrik Tiger från Kalix som dominerade och körde hem segern i båda finalerna. Kul också att f d mästaren Kjell Persson gjorde en så bra come back:
- Andraplatsen efter Överkalix är långt bättre än jag vågade hoppas på. Nu slipper jag vara så nervös inför fortsättningen, menade Kjell glatt efter sista finalen i Överkalix.
I Kortnabbsklassen - där man för första gången blandar rallycrossbilar och rallybilar - triumferade två snabba finska rallycrossförare. Men hemmafavoriten Kurt Rönnlund hängde med förvånansvärt bra i sin rallybil och blir säkert ännu giftigare i Morjärv, som väntas bjuda på en inte fullt lika accelerationskrävande bana, som den som bjöds förarna i premiären i söndags.
Kul är också att junior-SM - som körs första gången i år - samlat tillräckligt många bilar för att få SM-värdighet. I premiären var de startande så få att dubble segraren Arvid Lindbom inte fick med sig några SM-poäng hem till Boden. Men kör han lika fint på söndag så torde det bli full pott.
Redan kommande helg - lördag den 20 mars - körs de två sista finalerna i SM-serien, dvs om kylan kommer tillbaka till Strömsund i Jämtland:
- Just nu ser det inte bra ut. Det har varit väldigt varmt hela veckan och värmen tycks hålla i sig. Ärligt talat vet vi inte hur det ska gå, hälsar tävlingsledaren Ingvar Emilsson.
Men det stör inte förberedelserna i Morjärv:
- Förra året var det vi som hade vårvärme. Nu däremot är förhållande helt perfekta.

Ställningen i Is-SM inför deltävling 3 och 4, Morjärv 14 mars:
SM Långnabb: 1) Fredrik Tiger, Kalix MK, BMW, 73 p, 2) Kjell Persson, SHRA Umeå, Volvo, 62, 3) Sören Häggström, Örnsköldsviks MK; d:o, 55, 4) Mikael Jansson, Morjärvs MS, BMW, 52, 5) Anders Rönnlund, Överkalix MK, Volvo, 44.

RM Kortnabb: 1) Ari Perkiömäki, Finland, Toyota, 73, 2) Mats Savilahti, d:o, Volvo, 63, 3) Kurt Rönnlund, Morjärvs MS, Opel, 60, 4) Hans Eriksson, Morjärvs MS, Volvo 43, 5) J-O Renberg, Piteå MS, Opel, 43.

RM Volvo Original: 1) Janne Sundkvist, Offerdals MK Volvo 940 och Bengt Emilsson, MK Nord-Jämten, 240, vardera 72 p, 3) Torbjörn Westerlund, Sollefteå RRC, 740, 64, 4) Göran Lindvall, Luleå MS, 240, 54, 5) Göran Lind, Bollnäs MK; 240, 53

04-03-08 Isracingpremiär i Överkalix
Snön ställde till det rejält när årets isracingpremiär kördes i Överkalix på söndagen. I princip var det bara den som startande snabbast, som hade fri sikt på den svårkörda banan. Snöröken - i kombination med en bevärlig bana - gjorde att det blev tuffa tag i de flesta av klasserna.
Isracingsäsongen är kort och intensiv - sex deltävlingar på tre veckor med premiär i Överkalix i helgen, fortsättning i Morjärv nästa helg och final i Strömsund, Jämtland om två veckor. Spektakulöra långnabb bjöd på större startfält än vanligt - bland annat gjorde is-veteranen Kjell Persson från Umeå comeback. Och det gick strålande - en tredje och en andraplats blev resultatet. Titelförsvararen Mikael Jansson hade en svart dag - ÷bara÷ andraplats i första finalen efter is-debuterande rallycrossföraren Fredrik Thiger från Kalix och sedan svartfall sedan ljuset slutat fungera då han ledde den andra finalen. I stället kunde Fredrik Tiger ta sin andra seger efter ännu en imponerande körning. I kortnabbsklassen blev det dubbelt finskt före rallyföraren Kurt Rönnlund, Morjärv i båda racen. Standardvagnsklassen Volvo Original bjöd som vanligt på största startfältet - och rejäla, täta fighter genom hela startfältet. Segrarna delades broderligt mellan jämtlandsförarna Bengt Emilsson - som vann serien 2002 - och titelföraren Janne Sundkvist. I båda racen blev rallyföraren Torbjörn Westerlund från Sollefteå trea.
Resultat, SM på isbana, Överkalix:
SM Långnabb:
Deltävling 1: 1) Fredrik Tiger, Kalix MK, BMW, 2) Mikael Jansson, Morjärvs MS, d.o, 3) Kjell Persson, SHRA Umeå, Volvo, 4) Sören Häggström, Örnsköldsviks MK, d:o, 5) Per Ohlson, SHRA Sundsvall, d:o.
Deltävling 2: 1) Tiger, 2) Persson, 3) Häggström, 4) Anders Rönnlund, Överkalix MK, Volvo, 5) Jansson.

Riksmästerskap, kortnabb:
Deltävling 1: 1) Ari Perkiömäki, Finland, Toyota, 2) Mats Savilahti, d:o, Volvo, 3) Kurt Rönnlund, Morjärvs MS, Opel, 4) Henry Nilsson, Överkalix MK, Saab, 5) Jan-Olof Renberg, Piteå MS, Opel, 6) Michael Wikström, NMS Boden, Opel.
Deltävling 2: 1) Perkiömäki, 2) Savilahti, 3) Rönnlund, 4) Hans Eriksson, Morjärvs MS, Volvo, 5) Peter Lundin, Luleå MS, Opel, 6) Renberg.

Junior-SM:
Deltävling 1: 1) Arvid Lindbom, Boden, Volvo, 2) Erik Eriksson, Överkalix MK, d:o.
Deltävling 2: 1) Lindbom, 2) Eriksson, 3) Jimmy Lundströmer, Aspen Karting, Opel.

Riksmästerskap Volvo Original:
Deltävling 1: 1) Bengt Emilsson, MK Nordjämten, Volvo 240, 2) Jan Sundkvist, Krokoms MK, 940, 3) Torbjörn Westerlund, Sollefteå RRC, 740, 4) Göran Zamora Lind, Bollnäs MK, 240, 5) Göran Lindvall, Luleå MS, d:o, 6) Fredrik L´Estrade, SMK Söderhamn, 740, 7) Chrille Åström, Timrå MK, 8) Janne Maukku, Kalix MK, 240, 9) Arvid Lindbom, NMS Boden, d:o, 10) Lennart Lidström, Piteå MS, d:o.
Deltävling 2: 1) Sundkvist, 2) Emilsson, 3) Westerlund, 4) Åström, 5) Lindvall, 6) Lind, 7) L´Estrade, 8) Lidström, 9) Janne Eriksson, Timrå MK, 240, 10) Robert Niemi , Kalix MK, d:o.

04-03-04 Rickard Rydell byter ifrån Volvo till SEAT
SEAT kommer att medverka med en tredje bil i European Touringcar Championship, ETCC. Bilen kommer att köras av svenska Rickard Rydell, en av de mest framgångsrika förarna inom touringcar racing.
- Professionalismen i motorsport, matchar med SEATs varumärke och ger våra kunder möjligheten att uppleva SEAT som ett sportigt märke övertygade oss att satsa på Rickard Rydell i ETCC, kommenterar Vratislav Strasil, märkeschef SEAT Sverige.
- Jag ser fram emot vårt framtida samarbete, säger Rickard Rydell. Detta år kommer att bli en stor utmaning för mig och jag är absolut övertygad om framgången av SEAT som märke.
Rickard Rydell, som körde för Volvo förra året, kommer att köra en av tre bilar som medverkar för SEAT i ETCC. Bilen som Rickard Rydell kommer att köra är en SEAT Toledo Cupra som är byggd av det skickliga teamet SEAT Sport i Spanien. Hans team medlemmar kommer att vara Jordi Gene och Frank Diefenbacher, som båda körde för SEAT i ETCC förra säsongen.
SEAT Sverige kommer även att fokusera på sina kunder med aktiviteter och events där kunderna har möjlighet att tillsammans med Rickard Rydell köra i en racingbil, samt experience driving med hela SEATs sortiment. Rickard Rydell kommer även att deltaga i en roadshow vilken kommer att besöka svenska återförsäljare under året.
ETCC säsongen startar den 28 mars på Monza banan i Italien och följs upp med ytterligare nio deltävlingar, Spanien (Valencia), Frankrike (Magny-Cours), Tyskland (Hockenheim), Tjeckien (Brno), Storbritannien (Donington Park), Belgien (Spa), Italien (Imola), Tyskland (Oschersleben) och Förenade Arabemiraten (Dubai) vilket avslutar säsongen den 8 oktober.

04-03-02 Johan Svensson, ny förare i BMW Cup
Första gången jag fick höra talas om Johan var när jag läste en artikel i tidningen Vi Bilägare. Johans energiska och otroligt målmedvetna satsning att komma tillbaka till motorsporten efter en svår olycka under en Enduro tävling är något helt enastående och mycket beundransvärt. Johan som var en av landets främsta enduro förare skadade sig så olyckligt att han numera är förlamad från bröstet och nedåt.
I början på maj 2003, efter 15 år av rehabilitering, gjorde Johan sin debut inom banracing. Debuten skedde på samma bana som han skadade sig, nämligen Kinnekulle Ring. Bara en sån sak får en att inse att Johans inställning till livet är något utöver det vanliga.
Bilen, en E30 M3, har anpassats med hjälp av ett EDS system på så sätt att styrning och broms är hydraulisk, gasen elektronisk och växlingen sköter Johan med hjälp av en slang i munnen där sug och blås påverkar ett finurligt pneumatiskt system kopplat till växellådan.
Johans mål är att som gravt handikappad tävla på så lika villkor som möjligt mot och med icke handikappade. Johan har gått med i BMW Sport Club och kommer att börja tävla med oss i BMW Cup samt även i Kamasa Tools Cup som arrangeras av SSK. Vi hälsar Johan varmt välkommen till BMW Sport Club och önskar honom lycka till med tävlandet !
Surfa gärna in på Johans egen hemsida http://www.jts-racing.com och läs mer om Johans fantastiska comeback till motorsporten samt tekniken som gör detta möjligt. Johan är verkligen en sporre och inspirationskälla för alla, oavsett om man har handikapp eller ej.
BMW Cup sidorna

04-03-02 Is-SM: Norrlands svar på STCC!
Bilarna är äldre, publiken mer påklädd - och vädret betydligt kyligare. Men farten är densamma. Och förarna minst lika tuffa. Det handlar om SM på isbana - Norrlands svar på sydsveriges asfaltracing.
Isracing-säsongen är kort. Under tre intensiva tävlingshelger i mars ska förarna hinna med sex deltävlingar. Så det vill till att ha ordning på tekniken om man vill vara med och slåss i toppen. I år är reglementet delvis nytt. Men grunden är densamma:
I den snabbaste klassen - Långnabb - används supertrimmade bilar. Däcken är specialbyggda och försedda med 23 mm långa, specialgjorda nabbar. Bilarna går extreamt fort - flera av bilarna har turboladdade motorer med uppemot 500 (!) hästar under huven. Eller för att uttrycka sig som en känd motorsportjournalist gjorde förra året:
- Släng er i väggen, STCC. Här handlar det om tuffa grabbar!
I långnabb är Mikael Jansson från Råneå storfavorit. Mikael (som tävlar för Morjärvs MS och som till vardags tävlar i Rally med en Volvo Original-bil) har prenumererat på SM-titeln de senaste åren. I år utmanas han bland annat av gamle mästaren Kjell Persson från Umeå. Finske Johan Dahlbacka är en annan svår motståndare medan rallycrossförararna Fredrik Tiger, Kalix och Per Ohlsson, Sundsvall får räknas till förarna som kan överraska.
Nästa klass - Kortnabb - är också till för trimmade bilar, men med begränsad cylindervolym (2,4 liter). Turboladdning är inte tillåtet. I den här klassen blandas för första gången rallycrossbilar (max 2.400 cc) och rallybilar (max 2.500 cc). Det innebär att den tidigare rallyklassens suveräner - Mickael Wikström, Boden och Kurt Rönnlund, Morjärv - får ta sig an ett antal rallycrossförare, som är minst lika rutinerade när det gäller kortnabb. Även här är det finska inslaget starkt genom t ex Mats Savilahti, Uleåborg.
Den tredje klassen är standardbilsklassen Volvo Original. Här tävlar alla förare med identiska bilar - så det brukar bli extra tufft i kurvorna! Volvo-förarna använder vanliga, rallydubbade tävlingsdäck och kör precis som kortnabb om titeln Riksmästare medan titeln Svensk Mästare är förbehållen segraren i Långnabb.
Volvo-klassen är som vanligt svårtippad, eftersom klassen formligen vimlar av mästare - både nya och gamla. Här finns t ex racingföraren och titelförsvararen från förra året - Bengt Emilsson, Strömsund - samt flera tidigare segrare i form av veteranerna Göran Zamora Lind, Bollnäs och Janne Sundkvist, Krokom. Men här finns också snabba rallyförare som Tobbe Westerlund från Sollefteå, Chrille Åström, Timrå och Thomas Skepparn Johanson, Östersund. Plus långnabbsveteranen Göran Lindvall. Göran som har massor av SM-silver och brons hemma i Ersnäs utanför Luleå, men som saknar ett guld Dark horses i gänget är Fredrik L´Estrade från Söderhamn, förre rallyföraren Robert Niemi, Kalix och förre rallycrossföraren Björn Eriksson, Luleå.
Först ut bland årets SM-arrangörer på is är Överkalix MK, inte långt från Polcirkeln. Klubben är en rutinerad SM-arrangör och bygger som vanligt sin anläggning på Kalixälvens is. När anmälningstiden gick ut hade man ett 40-tal startande, ganska jämnt fördelat på de tre huvudklasserna. Förarna kör två tävlingar i Överkalix och nästa helg fortsätter man med ytterligare två deltävlingar i Morjärv, några mil längre ned utmed Kalixälven. Varefter säsongen avslutas med två deltävlingar i Strömsund, Jämtland den 20-21 mars.

04-02-27
Volvo fortsätter satsa på unga racingtalanger
Volvo S40 Challenge och S60 Challenge är två populära satsningar som ger unga racingtalanger chansen att utvecklas mot en vidare karriär som racerförare.
2004 är sista året för den ursprungliga överenskommelsen mellan Volvo, STCC och Svenska Bilsportförbundet. Men nu har avtalet förlängts i ytterligare två år för båda klasserna.
Volvo S40- och S60 Challenge är två enhetsklasser som introducerades på initiativ av Volvo Personbilar Sverige. S40 Challenge är en standardvagnsklass med junior-SM status och startades 1997 under namnet JTCC (Junior Touring Car Championship).
Här har flera unga förare fått sitt avstamp i racingkarriären, t ex Jens Edman, Pontus Mörth och Edward Sandström.
I dag är det en av Sveriges största enhetsklasser inom racing och har sedan starten haft mellan 15-20 deltagare årligen. Tävlingsorganisatör är SLC (Swedish Long Distance Championship).
S60 Challenge introducerades tillsammans med STCC och Svenska Bilsportförbundet år 2002. Klassen är positionerad som det sista och mest avancerade steget i Volvos plantskola inför en professionell racingkarriär och körs parallellt med STCC. Därmed får enhetsklassen bästa tänkbara uppmärksamhet och den har snabbt växt till att bli en omtalad och populär klass för unga talanger.
Volvo Personbilar Sverige har nu förlängt kontrakten för båda klasserna. Detta betyder att S40 Challenge har junior-SM status även 2005-06 och att S60 Challenge körs i samma evenemang som STCC i ytterligare två år.
- Vi är väldigt glada att få fortsätta vår support för unga racingtalanger. Förarnas, SBF:s och STCC:s engagemang gjorde beslutet lätt att fatta, säger Alexander Murdzevski, motorsportchef på Volvo Personbilar Sverige.
Båda enhetsklasserna tv-sänds under 2004; S40 Challenge i Viasat Sport och S60 Challenge i samma programpaket som STCC.
Det tekniska reglementet kommer inte att förändras i S60 Challenge. Där har nivån visat sig ligga rätt och inte allt för långt från det S2000-reglemente som tillämpas i STCC och ETCC.
Inför S40 Challenge-säsongen 2005 byts motorerna ut till Volvo senaste 4-cylindriga 2-liters motor i modifierat utförande.
- Vi försöker vara lyhörda och utgår och planerar serierna utifrån förarnas, teamföreningarnas och förbundets önskemål, säger Alexander Murdzevski.

04-02-12
Ett nytt storteam inom motorsporten tar form
När Ferrita Racing förra året beslutade att inte längre driva ett eget motorsportteam så var Hallänningen Joakim Wiedesheim redan involverad i det teamet som teammanager.
- " Ferritas VD, Michael Ljungström, erbjöd mig att ta över teamet och jag måste erkänna att jag inte funderade speciellt länge för att acceptera erbjudandet." berättar Joakim Wiedesheim som ganska tidigt lyckades involvera Christer Johansson från Växjö i teamet.
- " Jocke presenterade sitt koncept med en sällan skådad entusiasm men också med en väl grundad realism så vi bestämde oss snabbt att ge oss in i projektet eftersom vår naturliga marknad är lierad med motorsporten, " kommenterar Christer Johansson som till vardags leder Växjöbaserade Bilsport & MC Specialförsäkringar och som har mångårig väl dokumenterad erfarenhet som både förare och teamchef.
- " Det finns en stor potential i teamet med hög kvalitet på förare och hela konceptet känns rätt så just nu är känns det riktigt roligt att jobba med caWalli teamet.
Redan från starten bestämdes att teamet skulle ha ett brett utbud från juniorer till etablerade fixstjärnor samt jobba med ett flertal motorsportdicipliner för att på så sätt knyta samman sporten som en enhet och dra nytta av de olika grenarnas fördelar.
Denna första säsong finns förare inom roadracing, motocross, banracing med bil och karting representerat inom teamet.
Regerande världsmästaren i Endurance roadracing och tillika SM silvermedaljören i samma disciplin, Jimmy Lindström, är i dagsläget den kanske mest namnkunnige i teamet. Jimmy som i år byter såväl team som Mc märke och har som målsättning att köra hem ett SM guld i roadracingens kungaklass i Norden Supersport 600 i Veidec Trophy med sin nya Honda CBR 600 RR fabriksmaskin.
- " Det ser bra ut och jag är laddad till tusen inför säsongen. Teamet är välorganiserat vilket betyder mycket under tävlingsdagarna då jag kan fokusera på min roll som förare med vetskapen om att allt runt omkring fungerar," säger Jimmy.
I Volvo S 60 Challenge återfinns också två namnkunniga motorsportutövare i form av Tibros Peter Hallén samt Kalmar killen Mårten Sahlström. Båda med fina meriter i bagaget samt i den sitsen att de får finna sig i att dela favoritskapet till totalseger i årets S 60 Challenge serie. Det kan bli tal om att ytterligare någon förare kan komplettera teamet i denna klass redan till årets säsong.
- " Nu längtar vi efter att få komma ut på banorna och dra nytta av varandras kunnande sedan får vi se vem som lyckats bäst när säsongen är över. Det kan bli en härlig fight oss emellan, " säger Peter och Mårten samstämmigt.
Som representant för formelbilsracingen finns Tim Lindborg. Tim gjorde sitt första år i Formel Ford Zetec förra säsongen med en sjunde plats i SM som facit och inför årets säsong har 18 åringen från Hovmantorp i Småland siktet inställd på en SM medalj.
Det finns även en racersportvagn representerad i teamet och det är 20 årige David Björk från Kvicksund utanför Västerås som till denna säsong lämnar S60 Challenge för att i stället köra en Radical som blir ny enhetsklass vid samtliga STCC helger i år.
- " Det var en tuff säsong i fjol med krascher och tekniska problem så jag bestämde mig för att sadla om. Nu blir det till att lära sig en ny bil och ny körteknik men jag vet att det finns kunskap inom teamet som kommer att hjälpa mig framåt så att jag kan fightas om topplatser i andra halvan av serien," kommenterar David förhoppningsfullt.
Det finns också två riktigt unga talanger inom teamet. Snart 13-årige Kalle Uhr från Åby kör karting och har redan börjat att fylla upp prisskåpet. Ett år äldre Alexander Eriksson finns redan med i juniorlandslaget i sin disciplin som är motorcross och han spås en lysande framtid.
- " Det är ett härligt gäng vi fått med så här långt och fler kan det bli. Vi kommer också att ha minst ett långloppsteam i SLC serien där förre STCC föraren Anders Svensson från Skövde blir en av förarna av den Porsche som vi kommer att köra i den serien. Det kan bli ytterligare någon förare i teamet denna säsong men nu inriktar vi allt arbete på att få ordning på alla detaljer runt teamet. Förarna är fullt upptagna med sina egna förberedelser inför säsongen medan vi i teamledningen arbetar för högtryck med att se till att alla andra pusselbitar faller på plats så att vi står med en fungerande organisation och med rätt utrustning på rätt plats när säsongen väl startar. Det handlar om allt från ekonomi till teknisk utrustning, catering, teamkläder, anmälningar, tester och träningar som skall falla på plats. Vi är dock lyckligt lottade med en stark stab av kompetent personal som finns runt förarna och som blir den viktiga resurs vi måste ha för att allt skall fungera som ett starkt team. I slutet på mars räknar vi med att vara klara med det mesta och då har vi hyrt en bana för att göra den första riktiga testen och utvärderingen av alla inblandade resurser, " sammanfattar Jocke Wiedesheim innan han jäktar i väg till nästa möte.

04-01-25
F1 chans med Jaguar för Hohenthal
Regerande Svenske, Nordiske och Brittiska vinterserie mästaren Sebastian Hohenthal testar för Jaguar´s F1 stall om han vinner nästa mästerskap.
Hohenthal skrev idag kontrakt med det meriterande brittiska formula Ford stallet Nexa Racing . Hohenthal kommer att testa för Jaguar eller Jordan stallet bekräftar stallets ägare Andy Kidby, ett måste är bara att han vinner nästa mästerskap.
"Jätteskoj, en fantastisk möjlighet att köra för ett av de stall som har chans att vinna mästerskapet" ;säger Hohenthal.
Teamkompis till Hohenthal blir tvåan från förra årets mästerskap Valle Mekala som gör sin andra säsong i det brittiska mästerskapet med Nexa Racing.
Chanser att vinna mästerskapet är stora om man tittar på Hohenthals resultat och tester enligt teamet.
Ford är motorleverantör till både Jaguar och Jordan med kopplingar till Volvo och Sverige,
"Det blir en rejäl sporre för mig att försöka vinna mästerskapet, men jag tar en tävling i taget så får vi se vad det slutar, ett F1 test kan betyda allt" ; avslutar Hohenthal.
På måndag inleds en kick-off för Hohenthals internationella karriär med många av motorsportens management konsulter på plats i Mora. Säsongstesterna inleds den 19:e februari i England.

04-01-22
Tony Ring ansvarig för Porsche Carrera Cup
I samband med STCC premiären på Knutstorp i maj kommer Porsche Carrera Cup att göra efterlängtad entré i Skandinavien. Något överraskande är det Tony Ring som kommer att hålla i rodret för serien. Han har genom åren mest gjort sig känd som en av Ferraris flitigaste sportvagnsförare.
Under sina tio år hos det italienska bilmärket har Tony startat i närmare 150 internationella tävlingar och vunnit över 40 samt tagit hem tre mästerskap.
- Givetvis blev jag förvånad när jag fick frågan eftersom jag haft en så stark koppling till Italien sedan många år, men övergången till tysklands sportvagnsstolthet har så här långt gått fantastiskt bra och jag stormtrivs i min nya roll, konstaterar Tony.
Svensken som förra året gjorde sin 24:e säsong på racerbanorna tänker dock inte lägga hjälmen på hyllan riktigt än utan planerar redan i år för att delta i ett antal tävlingar med Porsche.
- Tanken är att jag ska köra några 24 timmars race, även om arbetet med Carrera Cup kommer att ta mycket tid i anspråk och naturligtvis har första prioritet, betonar Tony.
Porsche Carrera Cup som betecknas som världens snabbaste entypsklass kommer att köra åtta tävlingshelger i Skandinavien varav fem går i Sverige, två i Finland och en i Danmark.
Varje tävlingshelg består av fri träning, kvalificering samt två heat som båda ger fulla poäng i mästerskapet. Sammandrag från tävlingarna kommer sändas i TV.
Carrera Cup körs redan i sju länder eller regioner, men Porsche i Tyskland planerar att starta upp serien på ytterligare tre marknader under 2005-2006.
- Porsche med Carrera Cup konceptet är inne i ett otroligt spännande skede och jag är glad över möjligheten att vara med i den utvecklingen, summerar Tony.
Porsche Sveriges VD Ola Nilsson ser med tillförsikt fram mot premiären för serien.
- Den professionalism som gjort Podium så framgångsrika, förstärks nu ytterligare med att Tony kommer ombord. Hans långa erfarenhet från såväl nationell som internationell racing kommer väl till användning när Porsche nu skriver ytterligare ett kapitel i sin framgångsrika tävlingshistoria.
Podiums Vd Lennart "Dr." Pehrson lägger till:
- Att få tillfälle att jobba tillsammans med Tony Ring och ta del av all hans kunskap gör att jag ser fram emot kommande säsong med stor tillförsikt.
- Tony har under många år samlat på sig erfarenheter, inte bara runt racingen, utan också vad det gäller relationerna med media och samarbetspartners, samtliga otroligt viktiga enheter i ett projekt av den här omfattningen.
- Jag är också övertygad om att våra gemensamma erfarenheter och kontakter får projektet att växa sig starkt under de kommande åren, avslutar "Dr." Pehrson.