<< Tillbaka till Startsidan

[Kenny Bräck] [Audi Sport] Polestar Racing] [Opel Team Sweden] [Carrera Cup] [Övrig pressinfo]
[Racing]
[SSK] [STCC] [S60+ETCC] [GTR+SLC]

 

 

 

Övrig pressinformation
RACING 2002

2002
         


02-12-20 SEAT satsar på banracing
SEAT gör come back i den internationella motorsporten med två vassa Toledobilar. Nästa år, 2003, ställer man upp i ETCC (The European Touring Car Championship), en av racingvärldens tuffaste och mest prestigefyllda tävlingsserier. I stort sett alla de stora internationella prestigemärkerna deltar.
SEAT Sports två Toledo kommer att köras av den 32-årige spanjoren Jordi Gené, som har stor erfarenhet från den här typen av tävlingar, och av den bara 20-årige tysken Frank Diefenbacher, som betraktas som en av Tysklands mest lovande racingförare.
- Av alla de olika internationella bilsporttävlingarna är det just ETCC som bäst stämmer överens med SEATs mål, säger Winfried Burgert som är VD för SEAT Sport och näst högste ansvarige för forskning och utveckling inom företaget.
- Tävlingarna körs med bilar som är relativt lika vanliga standardbilar och alla deltävlingarna går i Europa, som ju är SEATs viktigaste marknad, fortsätter Winfried Burgert. Ännu ett plus är att TV bevakar alla deltävlingar. ETCC ingår ju i Eurosports programserie "Racing Weekend".
SEAT har tagit fram en Toledo med 2-litersmotor på 260 hk och med sexväxlad, sekventiell växellåda. Bilen är framhjulsdriven och väger 1140 kilo. Toledon är specialutvecklad av SEAT Sport för den så kallade Super Touring-klassen i ETCC.
- Vi valde Toledon framför allt på grund av bilens utmärkta aerodynamiska egenskaper, säger Jaime Puig, ansvarig för motorsport och teknik hos SEAT Sport. Just aerodynamiken är ju extremt viktig hos en racingbil och Toledons aerodynamiska förfining gör att den har den högsta topphastigheten av alla SEATs modeller.
- SEAT Toledo har dessutom många tekniska likheter med modellen León. Och Cupra R-versionen av León, som tävlar i SEAT León Supercup, har redan visat att den är en mycket vass racingbil.
Den som inte nöjer sig med att se tävlingarna i Eurosport kan ta sig till Anderstorp den 6-7 september. Eller till någon av de andra tävlingsarenorna.

02-12-17 Rydell testade DTM-Opel
På onsdagen körde Rickard Rydell ett test för Opels DTM-team på italienska Vallelunga-banan. Rickard avklarade cirka 45 varv i en bil av årets modell.
- Testet gick jättebra, berättar Rickard. Opel har provat många förare men jag antar att teamet är nöjt med mitt test. För utvärderingen har de tagit fram ett program där man får köra både på nya däck och en halv racedistans som motsvarar den del av loppet fram till depåstoppet man har i DTM.
- Inför nästa år tittar jag på att vara kvar hos Volvo, köra DTM med Opel eller tävla i BTCC. Möjligheten att vinna mästerskapet finns i alla tre möjligheterna.
Källa
www.rickardrydell.com

02-12-09 Podium Racing och Picko Troberg Racing fusioneras
Podium Racing och Picko Troberg Racing fusioneras. Styrelserna samt bolagens ägare och VD:ar för respektive, Podium Racing och P.T Racing AB, har idag beslutat att fusionera båda bolagen och verka under det nya namnet Podium - Picko Troberg Racing i framtiden.
Styrelseordförande i det sammanslagna bolaget blir affärsmannen/juristen Lars Frisell, VD blir Lennart "Dr." Pehrson och Picko Troberg blir verksam som senior partner med ansvar för kundrelationer och presskontakter.
Thomas Ohlin är nyanställd affärsansvarig med huvudansvar för nya och befintliga samarbetspartners.
Det nya bolagets mål är att genom fusionen bli Nordens starkaste racerteam, med tävlande i såväl Nordisk som Internationell racings premium klasser. (STCC, GTR samt Internationella tävlingar).
Bolaget, som får en mycket stark balansräkning, kommer att ha 8-10 fast anställda personer verksamma i ändamålsenliga lokaler i Södertälje. På tävlingshelgerna 2003 kommer drygt ett 30-tal personer att arbeta.
Förutom racingverksamheten inriktar sig det nya sammanslagna bolaget på verkstadsverksamhet för externa kunder, byggnationer/tuning av bilar samt försäljning av tillbehör för en exklusiv kundkrets.
Senare planeras att i ett separat dotterbolag starta Podium Event som skall verka både internt men även sälja sina tjänster externt.


02-11-17 Carl Rydquist ser tillbaka på säsongen i S40 Challenge
Både mycket och inte mycket hände 2002. Lågkonjunkturen bjöd på en avkortad budget jämfört mot 2001 och tekniska problem tvingade fram teambyte i juni. Men en hel del positivt hann ske i och med tävlingarna i JSM-serien S40 Challenge (fd JTCC)!
Året började bra med ett mycket intressant examensarbete på Volvos motorsportavdelning. I samarbete med Bosch och Volvo tog projektet fram en Volvo S60-tävlingsbil med en dieselmotor! Bilen kördes utom tävlan i klassen S60 Challenge, vilket rönte stor uppmärksamhet. Bilen gjorde väl godkända resultat i S60 Challenge, men kom ändå bäst till sin fulla rätt i SLC:s långlopp på Anderstorp, med klasseger på första försöket.
Mitt tävlande 2002 skulle ske i SLC-seriens 3-timmarslopp med Mobimech Racings BMW (ex Matt Neal BTCC). Det tog tyvärr alltför lång tid att få en tävlingsklar bil, och jag bytte i juni inriktning och körde för MH Motorsport istället, i JSM-klassen Volvo S40 Challenge (fd JTCC). I JTCC-bilen fick jag bekänna färg mot eliten; rakt in i en ny klass, i en ny bil, mot andra stenhårt satsande förare på väg framåt i karriären. Det gick helt ok måste jag säga!
Mantorp:
Första dagen i bilen, fri träning: Snabbaste varvtid.
Kvalet: 0,35 sek från Pole Position(!) och bara 0,20 sek från 2:a startplats. Tiden satt med långsam trafik ivägen i de två näst sista kurvorna på Mantorp.
Heat 1: Startar sexa, är fyra (trea i JSM) redan på andra varvet (blir sen våldsamt påkörd och tvingas bryta)
Heat 2: Startar nia pga påkörningen i heat 1, är femma (fyra i JSM) efter två varv. 0,4 sek bättre varvtid än tabellettan.
Kinnekulle:
Träningssnabbast igen
Kval: Snabbast och näst snabbast i hällregn. Fick dock ingen tid när det torkade upp, fick starta sexa.
Heat 1: Kämpar mig till en fjärdeplats
Heat 2: Startar sexa, slutar trea 1.2 sek efter tvåan och jag var före JSM-tabellettan och tvåan. Bäste poängplockare av teamets tre förare, tredjen flest poäng totalt, under helgen.
Tyvärr ledde en kort budget till att jag inte kunde köra några fler race 2002, och jag valde att satsa min kraft på att få en bra säsong 2003 istället. Mer om detta framöver!
Carl Rydquist
www.carlrydquist.com

02-11-10 Johan Sturesson trea i stortävling på Vallelunga i Italien
Traditionsenligt avslutar racingförarna i GT- och sportvagnsklasserna tävlingssäsongen på Vallelungabanan i Italien med 6 timmarstävlingen Gold Cup. I årets upplaga fanns 33 bilar på banan när starten gick kvart över nio i dag på förmiddagen och bland dessa återfanns Svenska teamet, Podium Racing, med en Porsche 996 GT3 RS med en förartrio bestående av Svenske GT Mästaren Johan Sturesson från Knisslinge i Skåne, Ulf Karlsson som fick förnyat förtroende efter sin framgångsrika körning för teamet vid 24 timmars tävlingen på Nürburgring samt Danske toppföraren Michael Nykjaer.
Lennart Pehrson, som är ägare och teamchef för Podium Racing, förklarar satsningen så här,
- Vi har ambitioner att bli ett internationellt toppteam inom racingen och måste därför ut och känna på de etablerade toppteamen och denna tävling passade fint som avslutning av årets säsong och samtidigt som ett avstamp inför nästa. Vi fick ett styrkebesked vid FIA GT tävlingen på Anderstorp i somras och såg då att vi inte var allt för långt bakom den yppersta eliten. Nu har vi vässat klorna ytterligare och hoppas att få ett rejält styrkebesked om var vi står.
Förra året var också Podiumgänget på plats men då tog det hela slut redan efter 45 minuter när Johan Sturesson tvingades väja för en bil som studsade tillbaka ut på banan efter en avåkning och båda frontkylarna på Porschen slets av. Årets upptakt till helgen blev också problemfylld när kopplingen rasade under fredagens fria träning och teamet fick bara två timmars förberedelser på banan i stället för de fyra som man ansåg sig behöva.
- Det kändes lite jobbigt i fredags men mekanikerna presenterade en suverän bil till lördagens tidskval där vi hade den totalt 12:e tiden men var trea i vår klass för N-GT bilar. De renodlade sportvagnarna hade vi ingen chans att hinna med." berättar Johan Sturesson.
Dagens tävling kördes under fina förhållanden med klarblå himmel och en temperatur på ca 14 grader.
- Det var rena vårvädret, " fortsätter Johan att berätta direkt efter målgången i eftermiddag och fortsätter - Vi har haft en spännande racingdag också där det har varit mycket hårt om topplatserna i vår klass."
Totalsegrade gjorde en Durango GMS med en Judd motor och det är en sportvagn i högsta SR 1 klass som är otroligt snabb. Bilen, som kördes av Italienarna Bruni, Maddalena och Rugolo, avverkade 283 varv under de 6 timmar som racet pågick och de följdes av 2 st SR 2 sportvagnar från Lucchini Engineering med 282 respektive 281 varv.
Bakom dessa var Podium Racing inblandade i en mycket jämn fight med tre andra N-GT Porschar samt en Ferrari.
- Vi visade nu att vi har både farten på banan och i vårt depåarbete med tankning, däckbyten och förarbyten och kan vara med i den absoluta toppstriden även på internationell nivå. " tillägger en mycket nöjd Johan efter att teamet slutat sexa totalt och trea i N-GT klassen.
Benucci, Babini och Calligaris tog hem segern i klassen ett varv före ett annat Italienskt team medan Michael Nykjaer kunde ta Podiumteamets Porsche i mål som trea i klassen ett halvt varv bakom tvåan men endast 0,4 sekunder före fyran.

02-10-26 Nya möjligheter i Formel Ford!
Formel Ford Center nyhet i depån! I Formel Ford ska man koncentrera sig på att meka och köra!
Det är den bärande tanken när vi nu presenterar formel Ford Center. I ett gemensamt tält kan det team som vill hyra plats för sin eller sina bilar. På en yta av 3 X 8 meter per bil kan ett team hyra in sig med "helpension"
Med det menas att teamet äter frukost, lunch och middag i en gemensam matsal. Att tältet är uppsatt när man kommer, ljus är uppsatt och el framdraget och ingår är bara några av de fördelar som ges.
I tältet kommer också att finnas en avdelning dä man kan fika, snacka och hämta information som pressmeddelande och tidlistor. Här kollar vi också på Formel 1 när tävlingarna går samtidigt. En plats reserveras där den snabbaste bilen i senaste passet kan få stå och glänsa en stund innan det är dags att börja meka igen.
Kostnaden för tältplats, el, och matbiljetter beräknas till ca 5.000 + moms per helg för de som bokar för hela säsongen. till att börja med kommer tältet att vara med vid SM och NM-tävlingar.

02-10-02 Finalrace för Martin Paulsson
Martin Paulsson från Högsäter körde SSK-finalen i Formel Ford på Gelleråsbanan i Karlskoga. I konkurrens med 12 förare körde Martin till sig femte startposition. Han gjorde en bra start och kom iväg som fjärde man. En bit in i loppet drev han ut för långt ur en kurva och genast smet två förare förbi.
Formel Ford är en klass där det oftast är väldigt jämnt mellan bilarna. Mot slutet av racet fick Martin en pyspunktering och han körde i mål som åttonde man. Han kände sig trots allt nöjd med säsongen och höjdpunkten var en poleplats och en andraplats i mål på Kinnekulle Ring.
Nu skall Martin åka till England för att se Världsfinalen för Formel Ford som traditionsenligt körs på Brands Hatch. Nästa år skall han vara med och slåss på allvar om segrarna. Årets säsong var ett läroår.
Bengt-Åce Liljevind

02-09-22 JSM guld för racingföraren Alexeander Engblom
Inför helgens avslutande race i Volvo S40 Challenge, som också är banracingens JSM klass, så ledde Alexander Engblom från Bohusländska Tjörn knappt för Sebastian Malm och för att ta hem guldet var Alexander tvungen att ha Sebastian bakom sig i när målflaggan föll.
Redan i tidskvalet visade Alexander att han ville fightas in i det sista när han noterade den näst bästa kvaifikationstiden och bara slagen av sin teamkompis i MH Motorsportteamet, Björn Johansson, men precis före Sebastian Malm.
Det blev en tuff inledning på finalracet, som kördes på Gelleråsbanan i Karlskoga. I de första kurverna var det flera bilar i bredd och mycket tät racing men Björn Johansson kunde behålla sin ledning före Alexander som var mycket hårt uppvaktad i två varv av Sebastian Malm innan Alexander kunde lura Sebastian att försöka attackera på en ytter och sedan låsa upp så han fick en lucka till Sebastian som han sedan höll in i mål där han flaggades av som tvåa efter segrande Björn och med Sebastian dryga två sekunder bakom vilket räckte för att ta hem JSM guldet med en marginal på fyra poäng före Malm.
Under vistelsen på Gelleråsen så skördade Mikael Hermansson och hans gäng i MH Motorsport ytterligare framgångar genom unge Bohuslänningen Marcus Larsson som tagit klivet från karting till Renault 5 junior klassen i SSK&endash;serien. Denna klass är den egentliga inkörsklassen i banracing för täckta bilar där ungdomar från 15 års ålder tävlar med standardbetonade Renault 5 bilar. Marcus började säsongen lite trevande och har succesivt kört upp sig i tabellen som var oerhört jämn in i det sista. Vid finalracet så gjorde Marcus en fantastisk fin start och bjöd på bländande körning som resulterade i en femte plats i mål men än viktigare avancemang till en tredje plats totalt i årets serie och fick blodad tand för fortsättning inom banracingen.
Resultat och slutställning : Volvo S40 Challenge JSM
http://www.sportinformation.com/Motor/Resultat/JTCC.htm

02-09-19 Peggen Andersson leder Formel Ford
En av Sveriges genom tiderna mest framgångsrika standardbilsförare, Peggen Andersson, får ansvaret för att utveckla Formel Ford i Sverige.
- Att jag inte har någon formelbilserfarenhet kanske bara är en fördel i det här fallet, säger Peggen på frågan hur det kommer sig att han nu byter disciplin. Det är de kommersiella delarna som jag ska titta på och förutsättningarna för ett team liknar ju varandra för ett standardbilsteam och ett formelbilsteam.
Det är Svenska Ford som engagerat Peggen för att se över klassen.
- Vi har stöttat Formel Ford sedan 2001 då vi firade 100 år med motorsport berättar Peter Chadwick, informationschef på Ford Motor Company AB. Men vi vill genom att engagera Peggen, med ett gediget motorsportförflutet, se om vi kan utveckla klassen till en ännu högre nivå. För att i god tid kunna planera inför 2003 och därmed ge teamen en god chans att preparera inför nästa säsong har vi därför redan nu träffat en överenskommelse. Överenskommelsen gäller i första skedet fram till årsskiftet men förhoppningen är att gå vidare genom 2003 säsongen.
I uppdraget ingår att se över möjligheterna till att köra ett Nordiskt Mästerskap.
- Med ett stort startfält finns det större chans att vi får fram ämnen för nya mästare i de olika racingdisciplinerna vi har. Kanske några av dem går hela vägen till Formel 1. Genom att erbjuda tävlingstillfällen i hela Norden och därmed hårdare motstånd förbereder vi våra förare på ett bättre sätt inför steget ut i övriga Europa. Om vi ser till att vi har en bred bas så ökar möjligheterna till att få fram bra förare som kan gå vidare i karriären hävdar Peggen.
- Jag vill ge förarna några verktyg för att kunna skapa den ekonomi som krävs för att kunna tävla. Den ena sidan är att de ska kunna ge sina sponsorer något tillbaka och den andra sidan är att skapa förutsättningar för att göra deltagandet mer kostnadseffektivt.
För mer information om Formel Ford
www.formelford.net

02-09-15 Johan Sturesson svensk Mästare i GT racing
Årets SM-serie för banracingens GT bilar omfattar klasserna GT - A och GT-B där A-klassen innehåller de extrema och motorstarka bilarna medan B-klassen omfattar de mera standardbetonade bilarna. Klasserna tävlar tillsammans men pris- och poängbedöms var för sig.
I årets GT - SM har paret Henrik Roos och Magnus Wallinder dominerat A-klassen med en Chrysler Viper medan Johan Sturesson från Skånska Knislinge har dominerat B-klassen med sin Porsche och dessutom varit hack i häl på Vipern i varje race.
Årets final, som kördes i helgen på Mantorp Park, blev inget undantag. Johan Sturesson skuggade den betydligt motorstarkare Vipern i båda racen och var till och med förbi vid några tillfällen men Johan chansade inte utan såg i stället till att ta hem två nya klassegrar och därmed ett kassaskåpssäkert SM guld före paret Roos/ Wallinder.
- Det har varit en fantastisk säsong. 13 segrar och en tredje plats i B-klassen och alltid med och fightats med de snabbaste A-bilarna. Podium racing teamet, som jag tävlar för, har gjort ett fenomenalt arbete och alltid sett till att bilen är uppgraderad med det senaste som Porsche har att erbjuda och dessutom med en personal som gör ett oerhört proffsgt jobb så har det inte varit speciellt svårt att sälv bli motoverad," kommenterar Johan årets säsong. Det är Johans andra SM guld inom motorsport då han har ett tidigare från sin aktiva gokartperiod.
- Det enda som egentligen fattas är att jag skulle fått vara före Vipern med Roos/Wallinder över mållinjen också men det är en mycket snabb bil och två duktiga förare så jag är inte speciellt missnöjd hellre." fortsätter Johan som ännu inte bestämt vad det blir för fortsättning nästa säsong men säger att det skulle vara trevligt med fler SM guld men att han inte är främmande för att åka annat än i GT-klassen även om Porschen är den stora favoritbilen.

02-08-25 Johan Sturesson säkrade SM guldet i GT racing
Årets SM-serie för banracingens GT bilar omfattar klasserna GT - A och GT-B där A-klassen innehåller de extrema och motorstarka bilarna medn B-klassen omfattar de mera standardbetonade bilarna. Klasserna tävlar tillsammans men pris- och poängbedöms var för sig.
I årets GT - SM har paret Henrik Roos och Magnus Wallinder dominerat A-klassen med en Chrysler Viper medan Johan Sturesson från Skånska Knislinge har dominerat B-klassen med sin Porsche och dessutom varit hack i häl på Vipern i varje race. Viperteamet råkade också ut för problem i en av deltävlingarna och tvingades bryta varför Johan Sturesson tagit maximala SM poäng i varje heat och skaffat sig ett bekvämt försprång i serien.
Denna helg kördes den näst sista deltävlingen på Mantorp Park, och som vanligt kördes två heat. Roos Wallinder segrade i lördagsheatet med en marginal på 16 sekunder före Johan Sturesson. I söndagsheatet tog Sturesson ledningen och bjöd på en tuff duell fram till det obligatoriska depåstoppet där bilarna gick in på samma varv. Sturesson var något snabbare ut och höll undan i sex varv innan han tvingades släppa Vipern förbi sig och var 4 sekunder efter när målflaggan föll.
- Det var två tuffa race där jag inte var långt borta från att slå den motorstarkare Vipern men det lyckades inte på Mantorpsbanan i dag. Dessutom ville jag ju säkra klassegern och därmed få full pott av SM poäng och det lyckades jag ju med" kommenterade en lycklig Johan Sturesson som redan nu kan titulera sig Svensk Mästare då han har en ledningsmarginal som inte Roos / Wallinder kan äta in vid den avslutande dubbeltävlingen som också körs på Mantorpsbanan i samband med STCC-finalen.

02-08-18 Sturesson gjorde nytt starkt race i GT SM
Johan Sturesson följde upp lördagssegern i B-klassen och andra platsen totalt med sin Podium sponsade Porsche när GT SM fortsatte på Gelleråsen i Karlskoga under söndagen.
- I starten var jag trea ner i Trösenpartiet och kunde gå upp på andra platsen efter den ledande Vipern, som kör i stora A-klassen, efter tre varv. I den rådande hettan körde jag för att spara däcken så jag bevakade bara min position." sa Johan om inledningen av heatet. Efter tjugo minuter gick Johan i depå för det obligatoriska depåstoppet där teamen skall göra förarbyte eller som Johan gå ut ur bilen för att sedan hoppa in igen och fortsätta.
- Depå stoppet fungerade bra och jag kom ut med en liten ledning före Vipern. Dock är Vipern så mycket snabbare på raksträckorna så jag blev tvungen att släppa förbi den med knappa sex minuter kvar och sedan bara bevakade jag min position in till målflaggan.Allt fungerade perfekt i dag och jag hade en inställning på bilen så att jag kunde köra med mjuka däck trots värmen." avrundade en nöjd Johan som därmed tog 10 nya SM poäng precis som Roos / Wallinder med sin Viper och bibehåller därmed en klar ledning i årets GT SM.

02-08-17 Johan Sturesson befäste sin ledning i GT SM
Denna helg fortsätter racingförarna i GT SM sin serie med en deltävling över två heat som körs på Gelleråsbanan i Karlskoga. Under lördagen kördes först ett tidskval till helgens första race.
- Kvalet gick ganska bra. Jag hade tredje tid totalt och var bara en tiondels sekund efter den ena av de två Chrysler Viperbilar som kör i den stora GT klassen och var alltså snabbast av B-klass förarna i min Porsche." sa Johan efter kvalet.
I lördagens heat som kördes över 40 minuter så var Johan trea efter de båda Viprarna i starten men skuggade Marcus Gustavsson och efter femton minuter så gjorde Johan en attack och var uppe på andra plats totalt.
- Ja det fungerade perfekt. Men det var jobbigt att köra med 30 grader i luften och 43 i asfalten. Inne i bilen hade jag säkert bortemot 55 grader. Mitt obligatoriska depåstopp fungerade bra men jag hade ingen chans att åka i kapp den ledande Vipern men hade en bra lucka bakåt så att jag kunde spara mina däck och bara bevaka min position. " kommenterade en nöjd Johan dagens race där han alltså var totaltvåa i mål och första B-klass bil i mål vilket innebar att han fortfarande leder med 26 poäng i SM tabellen inför söndagens race.
Resultat och tabell GT SM: GTR SM
http://www.sportinformation.com/Motor/Resultat/gt.htm

02-08-04 Niklas Petersson nordisk mästare i Formel Ford
Årets Nordiska Mästerskap för racingklassen Formel Ford Zetec inleddes med två heat på Ring Knutstorp i Skåne den 25-26 maj. Vid den inledande tävlingen dubbelsegrade Niklas Petersson , Borås MK, och skapade ett fint utgångslägen inför de avslutande två heaten som i helgen avverkats på Alastaro banan i Finland.
- Det var bästa tänkbara utgångsläge men denna helg så började det katastrofalt med att växellådan gick sönder redan på det första varvet vid tidskvalifikationen på fredagen" berättar Niklas Halmstadsbaserade West Coast Racing, som Niklas kör för, flög dock över en ny växellåda till lördagens inledande heat där Niklas gjorde en formidabel uppkörning från sista plats i starten till en andra plats i mål efter den finske favoriten Valle Mäkela.
- Ja det fungerade bra öven om jag hade det jobbigt med att passera Johan Stolt på slutvarven" sa Niklas.
I söndagens avslutande heat kunde ingen av de svenska förarna hota hemmaföraren Mäkela men bjöd på ett rafflande race strax bakom. Niklas Petersson, unga stjärnskottet Johan Stolt från Storvreta samt Fredrik Ros från Kvisslinge fightades inbördes under de inledande varven innan ros snurrade av och fick börja jaga upp genom fältet igen. Niklas lyckades med att rycjka från Stolt med några sekunder och ta en ny andra plats och därmed också det Nordiska Mästerskapsguldet. Med sina två andra platser säkrade Johan Stolt bronset efter Valle Mäkela.
- En skön framgång som sporrar till nya toppresultat i SM som jag leder inför de tre avslutande helgerna" avrundade en glad Niklas Petersson.
- Det har varit svårt att komma in i klassen men körningen lossnade senast vi körde SM på Knutstorp så jag hade en hel del självförtroende med mig hit och är överlycklig över denna framgång" kommenterade Johan Stolt som passerade Fredrik Ros i sammandraget redan efter helgens första race där fredrik fick ett stop and go straff som kostade honom 21 sekunder och därmed en topplats.
Resultat Alastaro 3 och 4 aug 2002
Heat 1
1 Valle Mäkela Fin van Diemen, 2 Niklas Petersson Swe van Diemen, 3 Johan Stolt Swe Mygale, 4 Jarmo Metso Fin van Diemen, 5 Mikko Majakero Fin van Diemen
Heat 2 1 Valle Mäkela Fin van Diemen, 2 Niklas Petersson Swe van Diemen, 3 Johan Stolt Swe Mygale, 4 Mikka Honlanen Fin Mygale, 5 Fredrik Ros Swe van Diemen
Slutställning Nordiskt Mästerskap Formel Ford 2002
1 Niklas Petersson Swe 80 poäng, 2 Valle Mäkela Fin 62 poäng, 3 Johan Stolt Swe 45 poäng, 4 Fredrik Ros Swe 40 poäng, 5 Jarmo Metso Fin 29 poäng
Sportinfo Lars G Nilsson

02-08-01 Martin Paulsson Dalslands nästa racingstjärna
30-årige betongarbetaren Martin Paulsson heter det nyaste stjärnskottet på den Dalsländska stjärnhimlen. Martin tittade på några racingtävlingar och blev sugen på att köra själv. Han köpte en Formel Ford från 1992. Den hade gått i Danmark några år, men först hade Tom Coronell blivit Belgisk mästare med den 1993. Martin debuterade ifjol höst med ett par blygsamma placeringar. Under vintern gick han igenom bilen grundligt och ställde in alla hjulvinklar.
Årets racingpremiär skedde på Kinnekulle Ring. Martin blev 7:a och 5:a i racen. Bilen var mycket bättre att köra än i fjol, tyckte Martin. I årets andra deltävling, också på Kinnekulle Ring slog han alla med häpnad med att ta pole position! Hans tid var till och med under banrekordet. Det var ovant för Martin att leda fältet upp till starten i racet. Men han tog ledningen och höll den i nio varv. Däcken blev för varma och han tappade en placering, men lyckades hålla andraplatsen i mål.
Vid den senaste helgens tävlande startade Martin från fjärde, men en snurrning fick honom att trilla ned till sjätte plats. I helgens andra race startade Martin från tredjeplats, men ytterligare en snurrning fick honom att trilla ned till femte plats. Efter årets framgångar så var kanske Martin lite för ivrig. Det har känts otroligt bra hittills i år, sa Martin, synd bara att inte Dalsland Ring finns kvar. För Martin återstår endast finalen på Gelleråsen i slutet av september. Nästa år satsar han på att vinna serien.
Bengt-Åce Liljevind

02-07-21 Sturesson fortsätter att imponera i GT SM
Denna helg har GT bilarna varit på Ring Knutstorp och kört en ny deltävling i SM. Skåningen Johan Sturesson toppar SM tabellen både inför helgen och även efter de två heat som avverkades.
Det började inte bra för Johan i det första heatet när en krängningshämmare i framvagnen lossnade efter redan tre varv.
- Det var frustrerande. Bilen blev svårkörd och däcken gick varma och i slutet på racet fick jag slita hårt när bakändan på bilen bara ville kasta ut och ta vägar som jag definitivt inte ville" berättar Johan efter lördagens inledande heat där han flaggades av som fyra i heatet men som trea i klassen för de lite motorsvagare GT bilarna.
Till söndagens heat hade Johan Stureson siktet inställt på att försöka knäcka den snabba Chrysler Viper som körs av Henrik Roos och Magnus Wallinder men som går i den stora A- klassen. Det var också Wallinder som tog starten men Johan hängde bra med ett par sekunder bakom. Efter det obligatoriska depåstoppet där Wallinder lämnade över till Roos i Vipern och där Johan skall in i depån och hoppa ur bilen, stänga dörren för att sedan kliva in igen för att motsvara ett vanligt förarbyte, så var Johan mycket tätt bakom Roos när man kom ut på banan igen. Nu sparade inte Johan på krutet i sin Podium Porsche utan laddade för allt vad han var värd och fick riktig närkontakt med Roos efter ca 31 minuters körning.
- Jag märkte att Roos började få varma däck och såg att hans körning började bli stressig så jag väntade bara på att det skulle öppnas en lucka så jag kunde göra ett omkörningsförsök" kommenterade Johan som fick luckan och kom upp jämsides med Roos i Litokurvan.
- Jag var uppe i höjd med hans framhjul när han plötsligt svänger mot mig och jag har ingenstans att ta vägen. Jag kommer utanför banan men vi stöter ihop och Roos snurrar ut i gräset för att åter komma upp på banan men ca 8 sekunder efter får jag besked om via radion. Sedan får jag en kalldusch när det visas en skylt med bestraffningen drive through som innebär att jag skall köra genom bandepån där det råder begränsad hastighet och sedan direkt ut igen." kommenterar en ilsken Johan efter racet. Johan kom dock ut på banan igen som tvåa och klassledare och höll den placeringen in i mål varmed han tog full pott i SM och förstärkte sin ledning.
- Jag är naturligtvis glad för mina SM poäng och placeringen men det känns så orättvist att bli borddömd så här. Dessutom är det ett beslut som inte går att protestera emot så vad skall jag göra ? Får väl köra från Vipern på Gelleråsen i stället" avrundar Johan.
Sportinfo Lars G Nilsson

02-07-21 Marcus Gustavsson rattade ETAB Vipern till pallplats
Torbjörn Holmstedt har inlett ett förarsamarbete med Marcus Gustavsson från Vinslöv i Skåne med den nya Chrysler Vipern som var ute på tävlingsbanan för andra gången i helgen när GT SM kördes på Ring Knutstorp.
- Det tar ett tag att lära sig bilen men det över förväntan redan på den fria träningen och jag var riktigt laddad inför första racet, berättar Marcus som var ensam i bilen denna helg då Torbjörn valde att stå över körandet.
Helgens första race tog dock snabbt slut sedan det börjat brinna i höger dörr på grund av en överhettad ljuddämpare som är placerad i nederkant på plastdörren.
- Det fanns inget annat att göra än att svänga av och få elden släckt, sa Marcus.
Teamet arbetade sedan hela lördagen och långt in på småtimmarna för att få bilen färdig till helgens andra race som kördes på söndagsförmiddagen.
Tävlingsheten är 35 minuter långa och skall innehålla ett obligatoriskt depå stopp med förarbyte alternativt att föraren skall gå ut ur bilen för att sedan hoppa in igen. Marcus öppnade lite försiktigt med att vara femma efter de första kurvorna för att höja tempot när däcken blev varma. Marcus arbetade sig sakta men säkert upp till en tredje plats i mål.
- Det var skönt att komma i mål i dag och nu har jag kommit in i körningen med denna härliga bil kommenterade en nöjd Marcus Gustavsson.
- Vi har lite till att göra med bilen. Bland annat måste vi få den lite hårdare i fjädringen för att kunna åka riktigt fort. Men totalt sett är denna tredje plats en härlig belöning för allt slit så här långt. Det är ju bara andra gången vi är ute på tävlingsbanan avrundar Torbjörn Holmstedt teamets insats efter Knutstorpstävlingen.

Sportinfo Lars G Nilsson

02-07-18 Johan Sturesson laddar för att köra från Viperbilarna
Under lördag söndag är det dags för två nya SM race för GT klassen när STCC gästar Ring Knutstorp. SM ledande Johan Sturesson kör i den motorsvagare B-klassen med en Porsche men har radat klassegrar så här långt och toppar därmed den totala SM tabellen.
Johan har dock fått se sig slagen av en betydligt motorstarkare Chrysler Viper i heaten men är nu inställd på att göra ett allvarligt försök att köra från även denna.
- Skall jag ha chans att göra det någon gång skall det vara på Ring Knutstorp" säger Johan och fortsätter. " För det första är det min hemmabana som jag känner ganska väl och dessutom så passar banan min tävlingsbil väl. Porschen kan få ner effekten i asfalten på den knixiga svårkörda banan vilket är betydligt svårare för de motorstarka bilarna som gärna vill spinna loss och tappa fart.
Till helgen kommer han att få det dubbelt svårt eftersom det kommer en ny Viper som körs av en annan nordöst Skåning, nämligen Marcus Gustavsson från Vinslöv och som också känner banan väl.
- Det är första racet för Marcus med Vipern och jag tror att han behöver denna helg att lära sig bilen. Och skall jag ändå ta Roos / Wallinder så får jag väl köra från Marcus också.
Sportinfo Lars G Nilsson

02-07-16 Thed Björk går in i Formel 3000 serien
Från och med kommande helg så blir det två svenskar i Formel 3000. Förutom Björn Wirdheim så kommer Thed Björk att gå in i serien.
- Det har gått jättesnabbt, säger Thed och fortsätter
- Vi visste att en av Nordic racings bilar skulle bli ledig och hela gänget som har hjälpt mig hittills ställde upp för att ordna finansieringen så i torsdags satte jag mig i en Formel 3000 för första gången när jag testade på Snetterton. Testet gick bra och nu är det klart att det blir premiär på Magny-Cours till helgen.
Thed har kört en hel del formelbil tidigare och blev Svensk och Nordisk mästare 1999. D'refter han han provat på allt möjligt från STCC, GT racing med bland annat Porsche och sportvagnsracing där han förra året blev FIA mästare i SRP II klassen i Stanly Dickens Lola / Nissan tillsammans med Larry Oberto. I år fick han chansen att köra klassiska Le Mans med en av Courage teamets Juddmotorförsedda sportvagnar. 
- Detta är nog det roligaste jag gjort så här långt. Det var underbart roligt att köra bilen på Snetterton även om banan är mindre och smalare än de banor som F 3000 normalt kör på. Effektmässigt påminnde det om Couragebilen men F3000 bilen är ju betydligt lättare så det går ruskigt fort. Dessutom är däckskvaliteten bättre vilket ger ett bättre grepp, säger en sprudlande glad Thed Björk
Idag packar han för att bege sig till Frankrike och Magny-Course där han kör sitt första tidskval på fredag och sedan tävlingen på lördag. Det är den bil som Australiensaren Ryan Brisco kört som nu Thed tar över och om alla detaljer går i lås så kommer han att köra de resterande fem deltävlingarna.
Sportinfo Lars G Nilsson

02-07-11 Jens Edman kör Peugeot på Knutstorp
Den svenske racerföraren Jens Edman kör en av danska Peugeot Statoil-teamets bilar på Ring Knutstorp den 20-21 juli! Edman har inget uppdrag för Volvo den helgen - och fick klartecken att ställa upp med en Peugeot 307 i den deltävling av DTC - Danish Touringcar Championship - som avgörs på den skånska banan samtidigt med den svenska STCC-serien.
Bakgrunden är att en av det danska Peugeot Statoil-teamets ordinarie toppförare, Jan Magnussen, tävlar i USA samma helg. I det läget gick budet till Peugeot Sport Sverige - som nappade, kontaktade 25-årige Jens Edman. Och nu är allt klappat och klart.
- Det här ska bli otroligt skoj, kommenterar 25-årige Jens Edman:
- Jag har redan provat bilen och det är absolut en vinnarbil. Dessutom är Ring Knutstorp en av mina favoritbanor, så jag lovar att ge de danska förarna en rejäl fight. Jag kommer definitivt att slåss om en plats på pallen!
Jens blir inte ensam svensk i en Peugeot på Knutstorp. Det svenska teamet har faktiskt lånat två av de danska bilarna. Jens kör den ena. Den andra - en Peugeot 306:a - körs av Micke Gustavsson från Malmö. Micke är en relativt okänd men mycket duktig racerförare som bland annat kört Porsche Cup och nu senast historisk Racing ute i Europa.
DTC är den danska motsvarigheten till STCC, men det danska reglementet är mer standardbetonat och påminner om det europeiska ETCC-reglementet. Dvs den typ av bilar som Rickard Rydell tävlade med på Anderstorp nyligen. Serien är mycket framgångsrik i Danmark - och betydligt större än STCC. Hittills har närmare 30 förare tagit poäng i mästerskapsserien, där inte mindre än elva olika bilfabrikat finns representerade.
Peugeot Statoil Danmark är det starkaste teamet i serien - Peugeot-föraren Jason Watt, som alltså blir Jens Edmans teamkamrat under knutstorpstävlingarna - toppar förarmästerskapet och Peugeot leder också märkesmästerskapen på 266 poäng närmast följd av BMW med 242 poäng och Toyota med 171.
Den bil som Jens ska köra är den senaste versionen för DTC - en Peugeot 307 - och den skulle egentligen ha körts av danske Marin Jensen den här helgen.
- Men jag står gärna tillbaka för Jens. Det ska bli spännande att se vad en av de bästa svenska förarna kan göra i en DTC-bil. Kan det dessutom bidra till att svenska förare blir intresserade av det danska reglementet, desto bättre.
Carleric Johansson

02-07-07 Johan Sturesson drar ifrån i GT SM
Ett häftigt åskregn drog in över Falkenbergs Motorbana tidigt på söndagsförmiddagen vilket gjorde förhållandena svårbedömda när GT klassen skulle åka ut för helgens andra race. Naturligtvis var det regndäck som gällde men frågan var om det skulle fortsätta att regna så det gick att köra på mjuka däck eller om det skulle avta och det då skulle gå att köra med hårdare gummiblandning och mindre mönster.
- Det såg så mörkt ut när vi åkte ut så jag valde de mjukaste däcken berättar SM ledande Johan Stureson och fortsatte
- Efter bara några minuter så slutade regnet och solen tittade fram med påföljd att banan började torka upp och däcken började bli väldigt hala. Jag fick leta efter våta ställen att kyla däcken vilket gjorde att jag gav upp tanken på att jaga för totalseger i heatet utan inriktade mig på att ta hem segern för GT B-klassen och låta GT A Vipern sticka.
Johan Gjorde ett mycket bra depåstopp liksom hans temkamrat i Podium Racing teamet, Tomas Nyström, och dessa bjöd på en tät strid om positionerna efter Magnus Wallinder / Henrik Roos i Vipern.
- Ja det blev tätt på slutet men delvis berodde det på att jag själv valde att åka så lugnt som möjligt för att inte bränna däcken och det höll ju in i mål." sa Johan som nu tog en ny 12 poängare och drygade ut sin ledning i SM. Johan har nu 84 poäng och ett rejält försprång till Nyström som har 58 och Roos / Wallinder som har 56.
- Totalt sett kan jag inte vara annat än helnöjd med helgen och detta resultat avrundade Johan Stureson
Resultat och tabell GT SM: Resultat: GTR SM
http://www.sportinformation.com/Motor/Resultat/gt.htm
Sportinfo Lars G Nilsson

02-07-06 Utökad SM ledning för Johan Sturesson
Johan Stureson fortsätter att imponera i banracingens GT serie. Vid lördagens SM deltävling på Falkenbergsbanan så visade tog Johan åter flest SM poäng och utökade sin ledning. Tävlingen kördes över 35 minuter plus två varv och innehöll ett obligatoriskt depåstopp med förarbyte för de team som har två förare, alternativt ett fingerat förarbyte för de som själv kör hela racet.
I SM ingår både GT bilar från klass A och B, där A bilarna är markant mer utvecklade samt är motorstarkare. Trots detta så skuggade Stureson, som kör en Porsche i B-klassen, en Chrysler Viper med en kraftfull 10 cylindrig motor.
Lördagens heat kördes i kraftigt regn. Vipern med Magnus Wallinder och Henrik Roos som förare, tog hand om starten men Johan Stureson hängde mycket bra med. Efter ca 20 minuters körning gick båda in för det obligatoriska depåstoppet där Stureson var avsevärt snabbare och krympte Viperns ledning från 18 sekunder till endast fem sekunder. I andra halvan av heatet tog Jihan hela tiden in på ledaren och gjorde dessutom ett par försök att passera men stannade bakom och flaggades av som tvåa.
- Det fungerade utmärkt i regnet även om det var chansartat i vattensprutet. Ett tag såg jag inte ens bromsljusen från Vipern och då bestämde jag mig för att inte chansa utan att se till att bli klassetta och ta många SM poäng.Jag gjorde ett par försök att komma förbi men när det bara släppte och vattenplanade så fort man lämnade idealspåret så var inte beslutet svårt kommenterade Johan som nu laddar om inför ett nytt race i SM serien i morgon.
Sportinfo Lars G Nilsson

02-07-05 Formel Ford Zetec i Sverige
En ny kull Formel förare bjuder på spännande svensk racing
Namnlistan med Svenska förare som rosar marknaden i racing utomlands kan göras mycket lång. I många stora internationella serier finns Svenska förare representerade i en omfattning som aldrig förr. Nästan alla har de ett gemensamt, de har i de flesta fall, startat sin racingkarriär med karting och sedan kört Formel Ford.
Formelbilsracingen ger en grundläggande fostran och i Sverige har vi sedan länge en hög kvalitet på team som kan hjälpa förare att utvecklas i rätt riktning.
Just detta år är SM serien i Formel Ford Zetec inte så stor vad avser antalet startande men håller samma höga förarkvalitet som tidigare år.
- Vi är inne i ett övergångsstadium där många förare tog steget ut i världen efter förra årets säsong medan det finns en stor kull som nästa år kommer att lämna kartingen och ta steget över till Formelbilsracing berättar Dick Jönsson-Wigroth som är teamchef för West Coast Racing som är ett av de team som sett många adepter utvecklas till storförare i sina led.
Formel Ford Zetec kör sina SM tävlingar tillsammans med STCC och är denna helg på Falkenbergsbanan för två race. Under fredagen har de kört en tidskvalificering till lördagens heat. Snabbast på banan, och därmed i pole position inför första heatet är Niklas Peterson som kör en Van Diemen RF 2000 för West Coast Racing. Niklas, som tävlar för Borås MK och toppar SM-tabellen så här långt, åkte banvarvet på 41.653 och var knappa två tiondels sekund snabbare än Fredrik Ros från Kvissleby . Trea var Andreas Hansson, Vedum.
Sportinfo Lars G Nilsson

02-07-05 Johan Sturesson kvalsnabb i Falkenberg
SM ledande Skåningen Johan Sturesson har inlett årets fjärde SM helgen på Falkenberg på bästa sätt. I det viktiga tidskvalet, som avgör startpositionen till helgens första race, var Johan tvåa efter Roos / Wallinder i en Chrysler Viper trots att Johan kör i GT B-klassen med en motorsvagare bil.
- Ja det har börjat bra denna helg. Vi var snabba redan under gårdagens tester. berättar Johan och fortsätter
- Vi hittade snabbt rätt med väghållningen och behövde bara göra några små justeringar till dagens fria träning. När det var dags för kvalet fick jag snabbt ett fritt varv som gick klockrent så jag valde att gå i depå och spara däck till helgens raceheat.
Johan tävlar för Podium Racing med en Porsche 996 GT3 R i GT SM. Denna bil körs efter N-GT reglementet som är mer standardbetonade GT bilar. I SM finns även de modifierade GT bilarna med. Klasserna erhåller SM poäng var för sig vilka sedan förs samman i en SM tabell. Inför denna helg leder Johan SM med maximala 60 poäng efter att ha vunnit N-GT klassens samtliga heat. Under helgen körs två heat om vardera 40 minuter med ett obligatoriskt depåstopp där det sker förarbyte alternativt att föraren skall gå ut ur bilen och sedan in igen för förare som kör hela passet själv vilket Johan gör.
Sportinfo Lars G Nilsson

02-07-02 Mattias Ekström avancerar i DTM
Svenske racingföraren Mattias Ekström fortsätter imponera i den tyska DTM-serien (DTM = Deutsche Tourenwagen Masters). I söndagens lopp på Norisring utanför Nürnberg kom han trea, efter att ha segrat i kvalracet. 23-årige Ekström, som kör en Abt-Audi TT-R, ligger nu på en sammanlagd andraplats i DTM-serien.
På Norisring tog Mattias Ekström sin första pole position i DTM-karriären och kunde sedan leda det första heatet från start till mål. Detta inför ögonen på 126 000 jublande åskådare. Facit i Nürnberg blev alltså en seger och en tredjeplats.
- Jag är lite besviken över att jag gjorde ett litet misstag i första kurvan under det andra loppet. Men efter det gjorde jag ett mycket bra race, även om det är oerhört krävande att vara hundraprocentigt koncentrerad under 44 varv, säger Mattias Ekström.
Detta var den femte deltävlingen i DTM-serien. Mattias Ekström ligger som sagt tvåa inför nästa lopp som går av stapeln på EuroSpeedway Lausitz den 12-14 juli.
Efter sig har han bland andra tidigare Formel 1-stjärnor som Jean Alesi, Bernd Schneider och Karl Wendlinger. Mattias Ekströms stallkamrat Laurent Aiello leder serien överlägset.

02-06-30 Oflyt vid tankning fördärvade en topplats i VM för Sturesson
Johan Sturesson, från Knislinge körde tillsammans med Hubert Bergh en av Podium Racings Porschar vid deltävlingen i FIA GT VM som kördes på Anderstorp i dag. Vid gårdagens kvalifikation körde Johan teamet till en femte startposition till dagens race som kördes över tre timmar.
Tävlingen inleddes i hällande regn och tävlingsledningen satte in Safety Car som höll ner farten under de inledande 53 minuterna innan regnet avtog och det mesta vattnet rann bort. När det gått 50 minuter så gick Johan i depå för att göra ett snabbt tankstopp och komma ut igen på samma varv som ledarbilen. Dessvärre missade man att hinna fram till den utsläppstid om 15 sekunder som är efter att sista bil passerat och fick då vänta ett helt varv på att bli utsläppta.
- Det var väldigt frustrerande att sitta där. Det handlade bara om ett par sekunders marginal för att jag skulle bli utsläppt direkt men tyvärr missade vi, sa Johan som sedan gjorde en strålande körning och plockade in en hel del på de framförvarande bilarna.
- Det är svårt att köra riktigt fort med ett sådant väder och med allt vatten som tidvis fanns på banan. Dessutom så var det svårt att få fäste där det var riktigt blött medan vår inställning av bilen var sådan att den gick mycket fort så fort det blev torrfare avrundade en besviken Johan.
När Johan sedan överlät bilen till Hubert Bergh för att köra den sista delen till mål hade han avancerat till en 18:e plats och Hubert förvaltade läget med att köra upp bilen ytterligare två placeringar i mål där temet var 16:e bil och sjua i klassen. Med det missade varvet borträknat hade man varit med i kampen om pallplatserna.
Nu laddar Johan om inför nästa helgs uppgift där han skall försvara sin sammanlagda ledning i Svenska Mästerskapet för GT bilar som körs på Falkenbergsbanan.
Sportinfo Lars G Nilsson

02-06-29 Johan Stureson främste Svensk i FIA GT på Anderstorp
Det har varit en dag med omväxlande väder i Anderstorp där årets största Svenska motorsportarrangemang körs innvarande helg. I VM för GT bilar återfinns bland annat Johan Stureson från Knislinge i Skåne. Johan är en av två förare i en av Podium Racings två Porsche 996 GT3 RS bilar som i morgon skall köra ett race över tre timmar i VM serien.
Johan, som delar bil med Hubert Bergh fick förtroendet att vara förste förare i dagens tidskvalificeringar och förvaltade detta uppdrag med den äran när han noterade den tredje snabbaste tiden för N-GT bilar vid det första tidspasset. Detta innebar att man var direktnominerad till att starta bland de första tolv i morgondagens final då de sex snabbaste GT respektive de något långsammare N-GT bilarna sedan kör ett Superpolekval som innebär att förarna får ett varv på sig att notera en varvtid. I dett kval noterade Johan den femte tiden och startar därmed från elfte startposition i morgon.
- Det har varit en hektisk dag där vädret har ställt till det en del men det är ju lika för alla. Första kvalpasset inledde vi något så när men när det var fem minuter kvar så låg vi utanför topp sex så teamet beslutade att jag skulle göra ett försök till på banan som nu börjat torka upp rejält. Det lyckades bra och jag fick ett bra varv som tog oss till superpole körningnen vilket var vår målsättning. berättar Johan och fortsätter
- När det var dags för mig att köra ut för att sätta mitt tidsvarv så kom det lite duggregn vilket gjorde banan delvis halö så jag vågade inte chansa för mycket men fick ändå till ett bra varv. Nu är vi med i toppen från början i morgon och kan vi bara hålla en hög och jämn fart så kan vi kanske överraska med en topp fem plats, avrundar en mycket nöjd Johan.
Sportinfo Lars G Nilsson

02-06-24 Johan Sturesson ger sig in i VM hetluften
Johan Sturesson från skånska Knislinge tillhör den yppersta eliten av svenska racingförare med massor av meriter från såväl nationella som internationella serier. Johan åkte VM i karting redan i början av nittotalet för att sedan tävla i Tyskland under flera år i bland annat Formel 3.
Han blev ett aktat namn även i Truckracing när han körde för Mercedes i EM serien 1999 - 2000 innan han återvände till de Svenska banorna förra året i GT SM. Med 13 segrar och överlägsen GT 3 förare förra året så satsar han vidare i GT SM i år tillsammans med Podium Racing med en Porsche 996 GT3 RS i B-klassen. Trots att Johan kör med en standardbetonad GT bil så är han ändå med i den absoluta toppen och kör i från de flesta A-klassbilarna som både är mer racingutvecklade samt har betydligt mer effekt. Johan toppar SM serien med maximala 60 poäng och har tagit ett fast grepp om SM tabellen.
Nu väntar dock en ny utmaning för Johan. Podium Racing har anmält två bilar till helgens VM lopp i FIA GT som körs på Anderstorp Serien innefattar två klasser, GT samt N-GT. GT klassen innehåller extrema GT bilar som Chrysler Viper, Lister Storm, Ferrari 550 mm medan N-GT är klassen för mer standardbetonade bilar som Porsche och Ferrari 360 Modena. Tävlingen är ett emdurancerace över tre timmar där det ingå förarbyten, tankning och däcksbyten vilket ställer stora krav på såväl team som förare. Johan kommer att dela bil med förre Svenske GT mästaren Hubert Bergh under helgen på Anderstorp. Totalt är 35 bilar anmälda till tävlingen på Anderstorp
- Det skall bli spännande att mäta krafterna med den yppersta GT eliten. Vi är väl förberedda med såväl bilar som den viktiga teamservicen med tankning och förarbyten. säger Johan och fortsätter.
- Vi vet att Porscharna är snabbare än Ferraribilarna på rakorna men tappar lite i de långa svepande kurvorna som finns på Anderstorp men i gengäld så känner vi banan väl och kan kanske ha en liten fördel med detta.
Johan har inte tävlat speciellt mycket på Anderstorp men tillbingat åtskillig tid med tester, framför allt under Formel 3 tiden, på den småländska mossen. I några av de tidigare racen har Porscharna haft en bränsleförbrukning som gjort att de tvingats tanka två gånger.
- Jag tror att vi kan klara oss med ett depåstopp på Anderstorp om vi kör förståndigt kommenterar Johan och fortsätter Det blir tufft med en och en halv timma bakom ratten men jag har skött min konditionsträning väl och med rätt vätskeintag så skall det inte bli något problem även om det blir jobbigt avslutar Johan som siktar på att få köra en tävling till i årets FIA GT serie nämligen det 24 timmars race som körs på Spa i Belgien.
Det är dock en ekonomisk fråga i allra högsta grad men en framskjuten placering på Anderstorp kan öppna vägen för nya sponsorer.
Sportinfo Lars G Nilsson

02-06-24 Pontus Mörth i internationell hetluft igen
Sverige och Anderstorp är tummelplatsen kommande helg för LG Super Racing Weekend med bland anntat EM för touringcar bilar, ETC med Richard Rydell och Fredrik Ekblom samt VM för GT bilar i FIA GT serien.
I GT serien ingår två klasser, GT samt N-GT. GT klassen innehåller extrema GT bilar som Chrysler Viper, Lister Storm, Ferrari 550 mm medan N-GT är klassen för mer standardbetonade bilar som Porsche och Ferrari 360 Modena. Vid deltävlingen i Anderstorp kommer en del svenska förare att mäta sig med den internationella eliten. Värmlandsbaserade, men norskägda, Team Eurotec kommer till start med en av sina Porsche 993 GT3 RS i N-GT klassen. Tävlingen är ett endurancerace över tre timmar med förarbyten, tankning och däckbyten som ställer stora krav på såväl förare som team. Förarbesättningen blir Pontus Mörth från Kil som delar bilen med norrmannen Thomas Faraas.
- Efter mina framgångar i Europa med Beetle Cup har jag länge längtat efter att åter få köra mot den internationella eliten. säger Pontus som i år tävlar för Eurotectemet i den Svenska GT serien där han för närvarande ligger på femte plats i SM tabellen.
- Jag kör SM serien med just den bil vi skall köra på Anderstorp så bilen känner jag väl liksom banan där jag tävlat många gånger. Vi genomförde ett test på banan tidigare i våras och har mycket värdefull data att luta oss emot vilket bör ge ett visst försprång gentemot våra konkurrenter. tillägger Pontus som siktar på att vara bland de toppbilar som får åka ett så kallad superpolekval där de bästa gör upp om de främsta startpositionerna.
Hans teamkamrat för helgen, Thomas Faraas, är en 22 åring från Norska Hakadal som gjort racingkarriär via gokart och Formel Ford samt dessutom tävlade tillsammans medt Pontus i Beetle Cup. I år kör Thomas Norska Peugeot Cup serien där han tagit två segrar i de fyra race som man hittills kört. Thomas har tidigare känt på Porschen vid en tävling i Norge.
- Det skall bli trevligt att tävla tillsammans med Thomas. Han har visat att han behärskar att hålla högt tempo men ändå vara snäll mot drivlinan vilket är viktigt i denna form av racing där det gäller att avverka så många varv som möjligt under de tre timmar som loppet pågår. avrundar Pontus.
Sportinfo Lars G Nilsson

02-06-18 Carl Rydquist rapport från Volvo S40 Challenge
I helgen kördes deltävling 3 i årets JSM-serie för standardbilar, Volvo S40 Challenge (som förut gick under namnet JTCC), på Mantorp Park. För mig egen del var det debut på flera sätt, med en ny klass i en ny biltyp i en ny tävlingsform (kortlopp) med ett nytt team (MH Motorsport).
Fredagens fria träning:
Dags att med expressfart komma in i körtekniken för den nya bilen (Volvo S40 2.0 Racing). Helt annorlunda än Porschen jag körde förra året, men som en annan Calle sa till mig en gång, ...det handlar ju egenligen bara om fyra hjul och en ratt...
Till det första passet hade teamet, MH Motorsport, ställt in bilen snällt. Det innebär att bilen är väldigt beskedlig att köra och inte kommer med några överraskande sladdar. Men det innebär också att bilen är lite långsam i kurvorna och jag tyckte att bilen var alldeles för tam, så teamet ställde om bilen till race-setup och det gick genast en sekund snabbare.
Efter lunch, hade jag och teamet utvärderat min körning och bilens inställningar. Nu skulle jag köra mer aggressivt och utnyttja däcken mer. Det är lite annorlunda i långloppen, där man sparar lite mer på gummit. Till mina teamkompisars, Alexander och Björn, förtret tog jag ytterligare en sekund och satte dagens snabbaste tid. Efter lite lodande i depån verkade det som om vi i MH Motorsport var de snabbaste JSM-förarna... vilket inledning i den nya klassen!
Lördag morgon, tidskval
I tidskvalet har man ca 3-4 varv på sig att sätta ett snabbt varv innan de nya däcken mattas av något. Vi kör om hundradelar och tiondelar, så därför är det viktigt att få ett fritt varv på första försöket. Tyvärr gick det inte enligt plan för mig, då en av konkurrenterna var mycket långsammare än vad jag trodde var möjligt och jag hann upp honom i slutet på det som skulle bli mitt snabbaste varv. Jag blev medvetet blockerad i två av de sista kurvorna och därmed förstörde han varvet som skulle ha gett en säker plats i första startledet. Oavsett detta, så räckte denna tid till 6:e startruta, vilket var helt i linje med målsättningen inför denna debuthelg.
Heat 1:
Jag gjorde min första kortloppstart någonsin. När starten väl gick kändes det hur naturligt som helst och jag dök förbi bilen framför på utsidan i första kurvan. Jag fick en lätt bredsida av en bil som kom sladdande från insidan, men jag höll min egen bil kvar på asfalten och kom ut ur Pariser-kurvan före min teamkompis Alexander Engblom som leder JSM-tabellen. Efter två varv hade jag precis kört upp mig till fjärdeplats och var på väg att börja jaga ikapp trean när föraren som jag just förpassat till femteplats glömde bort att bromsa och körde in i sidan på min kofångare bak. På en hundradels sekund satt jag helt plötsligt som passagerare i bilen som rusade baklänges i 160 km/h. Av asfalten och ut i Leca-kulorna som omger banan, sen var det bara att stänga av och se loppet från bredvid banan istället. Avåkningszonerna kring tävlingsbanor är som knädjupa bollhav av Leca-kulor och det finns inte en chans att köra sig loss, det är något som t.o.m. en jeep knappt skulle klara av. Fördelen är att bilarna stannar snabbt och mjukt och det är väldigt säkert för oss förare när sånt här inträffar.
Jag var otroligt besviken efter denna händelse, jag var verkligen nära en riktig debut-succé!
Startpositionen i heat två bestäms av bästa varvtiden från heat 1. Jag hann ju bara med två varv i heat 1 innan jag blev avpetad, men min varvtid från varv 2 räckte i alla fall till 9:e startruta.
Heat 2:
Jag gjorde återigen en snabb start och var direkt uppe bakom min teamkompis Björn Johansson som startade från 6:e startruta. Precis då fick en konkurrent sladd och kom åkande på tvären som en älgatrapp över banan. Jag hann undvika honom och gjorde ett ryck genom de två följande kurvorna. När jag kom ut på Mantorps långa raka var jag sexa och tog femteplatsen i inbromsningen därefter. Nu började jakten på täten. Jag tog in någon meter för varje varv och passade på att sätta dagens 3:e bästa varvtid av JSM-förarna, men det räckte inte för att ta igen hela avståndet. Jag gick i mål som 5:a (4:a i JSM) endast 6,9 sekunder efter vinnaren.
Marginalerna är otroligt små och jag kunde lika gärna varit med i fighten om pallplatserna om jag haft en bättre startposition. Jag fick i alla fall mina första (J)SM-poäng någonsin, 8 stycken, och även om jag missade 9 eller 10 som jag hade som i en liten ask i första heatet innan jag blev avknuffad, så är jag nöjd med det. Det viktigaste denna helgen var att jag körde bland de snabbaste varvtiderna och att jag hade ett genomsnitt som var lika snabbt eller snabbare än vad de hade i täten. Det innebär nämligen att om jag startat långt fram så skulle jag kunnat dra ifrån och försvara en pallplats.
Som debut var detta en riktig drömstart, jag hade aldrig kunna tro att jag skulle vara med och köra om de snabbaste tiderna redan första helgen med S40:n! Men nu har målbilden ändrats och till nästa tävling kommer jag och MH Motorsport att jobba helt och hållet med bilens inställningar.
Nästa JSM-tävling går på Kinnekulle Ring den 25-27 juli efter ett litet sommaruppehåll. Då är det SSK Raceweekend som gäller, med bland annat Norska Mästerskapen som gäster. Vi ses då!
Snabba hälsningar
Carl Rydquist
www.carlrydquist.com

02-06-17 FSI-teknologi hjälpte Audi till trippelseger
Med en suverän trippelseger inför 220 000 åskådare säkrade Audi AG igår en plats i Le Mans-historien. Audi är den femte tillverkaren som vunnit världens tuffaste motortävling med samma team tre gånger i rad - och den första som gjort ett äkta hat trick under de senaste 20 åren. Audis fabriksförare Frank Biela, Tom Kristensen och Emanuele Pirro skrev också motorsporthistoria: De är den första besättning förare hittills som vunnit Le Mans tre gånger i en följd.
- Med den här segern blev en dröm förverkligad, säger Dr Wolfgang Ullrich, chef för Audi Sport. Vi vann tack vare att hela teamet och våra nio förare gjorde ett storartat jobb. Våra bilar gick som klockor under 24 timmar, trots höga temperaturer. De få tekniska problem vi hade löstes på kortast möjliga tid. Vinnarbilen tillbringade knappt 20 minuter i depån. Vi har verkligen uppnått något stort.
Audis triumf i denna uthållighetsklassiker, som arrangerats sedan 1923, var ännu en demonstration av devisen Vorsprung durch Technik (Försprång genom teknik) och en imponerande kombination av hastighet och driftsäkerhet. Under hela den 5 120 kilometer långa sträckan var de tre Infineon Audi R8-bilarna, utrustade med 610 hk starka FSI-motorer, snabbast av alla. Audi tog ledningen redan från start och släppte den sedan aldrig ifrån sig under loppet. Från den sjätte timmen låg Audis tre fabriksbilar i täten. Och Tom Kristensen satte nytt varvrekord med nästan fyra sekunder. Totalt klarade vinnarbilen av 375 varv - sju fler än rekordet från år 2000.
Många punkteringar
Trots den övertygande trippelsegern blev den sjuttionde upplagan av Le Mans inte någon promenadseger för Audi-förarna. Varmt och fuktigt sommarväder gjorde loppet till en stor utmaning för såväl människa som teknik. Loppet utvecklade sig också till en tillställning med ovanligt många punkteringar, som kostade tid och sargade karosserna på Infineon Audi R8-bilarna. Att punkteringarna inte ledde till några allvarligare konsekvenser berodde på ett system som utvecklats av Audi och däckleverantören Michelin. Systemet varnar föraren om trycket i ett däck minskar.
Punkteringarna inverkade också på det slutliga resultatet för de tre Infineon Audi R8-bilarna. Men, liksom under de två senaste åren, hade Frank Biela, Tom Kristensen och Emanuele Pirro återigen den nödvändiga turen på sin sida. De tog ledningen under lördagskvällen, de gjorde inte ett enda misstag - och slutligen kunde de säkra sin tredje, historiska seger på Le Mans.
- Vi hade verkligen ett kraftigt tryck på oss inför loppet. Alla sade till oss att de ville att vi skulle bli historiska, säger dansken Tom Kristensen. Det har vi lyckats med - och för mig handlar det här om en dröm som blivit verklighet. Audi R8-bilen är fantastisk. Trots att den går att köra så hårt så håller den. Den är unik och en otrolig racingbil. Och killarna i teamet är också fantastiska. Jag har vunnit alla mina fyra Le Mans-lopp med Team Joest.
Fantastisk serie
Rinaldo Capello, Johnny Herbert och Christian Pescatori nådde en andraplats, strax före nykomlingarna Michael Krumm, Philipp Peter och Marco Werner - som lyckades nå en pallplats under sitt allra första lopp med en R8-bil.
Med denna trippelseger fortsätter Audi Sport Team Joest sin fantastiska vinnarserie under 24-timmarsloppet på Le Mans: sedan debuten 1999 har teamet alltid lyckats få samtliga bilar i mål. För tredje gången i rad har Team Joests bilar lämnat alla konkurrenter bakom sig. 2000 och 2002 vann Audi trippelsegrar. Och under förra årets kraftiga regn lyckades båda R8-bilarna lägga beslag på de två förstaplatserna.
Kundteamet, Audi Sport Japan Team Goh, nådde också en fin sjundeplats trots en olycka under kvalet och ett byte av kylare under loppet.
Infineon Audi R8-bilarna drivs av direktinsprutade FSI-motorer. Denna teknologi finns numera även tillgänglig i serietillverkade bilar från Audi.
- Överföringen av teknologi från racingbanan till serieproducerade bilar är mycket intensiv hos Audi. FSI-teknologin är ett mycket bra exempel på det, säger Dr. Martin Winterkorn, koncernchef för Audi AG.
24-timmars på Le Mans 2002, slutresultat
1. Biela/Kristensen/Pirro (Infineon Audi R8) 375 varv, 2. Capello/Herbert/Pescatori (Infineon Audi R8) -1 varv, 3. Krumm/Peter/Werner (Infineon Audi R8) -3 varv , 4. Wallace/Leitzinger/van de Poele (Bentley) -13 varv, 5. Beretta/Lamy/Comas (Oreca-Judd) -16 varv, 6. Sarrazin/Montagny/Minassian (Oreca-Judd) -16 varv, 7. Ara/Dalmas/Katoh (Audi R8) -17 varv, 8. Lammers/Hillebrand/Coronel (Dome-Judd) -24 varv, 9. Taylor/Angelelli/Tinseau (Cadillac) -30 varv, 10. Bouillon/Lagorce/Bourdais (Courage-Peugeot) -32 varv

02-06-16 Rickard Rydell bröt Le Mans 24-timmars
Prodrives Ferrari 550 GTS Maranello dominerade kvalet i GTS-klassen inför racet. Marginalen till tvåan var ungefär tre sekunder. Rickard, Alain Menu och Tomas Enge var ungefär lika snabba i bilen och alla före närmaste tid bakom med bred marginal.
Rickard var först ut att köra och drog ifrån konkurrenterna i GTS-klassen direkt. Tyvärr tog det klassiska 24-timmarsloppet slut vid femtiden på söndagsmorgonen när motorn i den röda Prodrive-Ferrarin gick sönder. Ekipaget låg då först i GTS-klassen, långt före fabriks-Corvetterna.
- Vi drog ifrån med tre sekunder per varv och ledde efter tolv timmar med drygt två varv, berättar Rickard. Växellådan befarades innan vara den svagaste länken, men den kändes jättebra hela tiden.
Ferrari-projektet hos Prodrive är gjort mycket för att demonstrera företagets kompetens och vara ett skyltfönster utåt. Budgeten för satsningen har varit relativt liten.
- Det var i alla fall kul att bilen gick riktigt bra och snabbt, säger Rickard. Ferrarin passade utmärkt på den snabba banan. Här har Prodrive verkligen visat att de kan bygga och utveckla en snabb bil.
Om två veckor kör Rickard Volvo S60 i ETCC igen. Serien gästar då svenska Anderstorp.
Källa
www.rickardrydell.com

02-06-13 Rickard Rydell på Le Mans nu i helgen
På lördag går starten i en av världens mest kända biltävlingar, 24-timmars på LeMans. Rickard Rydell kör tillsammans med Alain Menu och Tomas Enge en Ferrari 550 Maranello i GTS-klassen för Prodrive.
- Le Mans 24-timmars är en fantastisk upplevelse, säger en entusiastisk Rickard. Inte minst imponerar allt runtomkring. Under loppet kommer mellan 220.000 och 250.000 åskådare finnas runt banan.
Det här blir andra gången som Rickard kör på Le Mans. Senast var för tolv år sedan, men sen dess har banan modifierats och är nu långsammare. Fast det går fortfarande fort på flera ställen.
- Vi åker över 300 km/h på fem ställen under ett varv, berättar Rickard. Banan passar Ferrarin mycket bra. Bilen går utmärkt i snabba kurvor på treans och fyrans växel. Motorn och aerodynamiken är verkligen bra.
Eurosport direktsänder delar av helgen aktiveter. Tiderna finns nedan.
Lördag 15 juni
kl. 09.00-10.00 uppvärmning LIVE
kl. 11.00-11.15 loppet LIVE
kl. 12.15-12.45 loppet LIVE
kl. 15.15-17.30 loppet LIVE
kl. 18.30-19.00 loppet LIVE
kl. 20.00-22.00 loppet LIVE
Söndag 16 juni
kl. 09.00-10.00 loppet LIVE
kl. 15.15-16.30 loppet LIVE
Källa
www.rickardrydell.com

02-06-11 Audi kan skriva historia på Le Mans
Efter månader av förberedelser stundar snart allvaret. Den 15 juni arrangeras 24-timmarsloppet på Le Mans för 70 gången. För Audi, som vunnit loppet två år i rad, är detta årets viktigaste race. Den franska uthållighetsklassikern drar till sig blickar från hela världen. Förra året bevittnades loppet av 2 500 journalister och närmare 200 000 åskådare.
Audi har förberett sig för denna höjdpunkt minutiöst. Teamet har genomgått ett 30 timmar långt uthållighetstest på Magny-Cours i Frankrike, höghastighetstester på Audis testbana och ett tvådagars depåtest i närheten av Ingolstadt. Det nästan 100 man starka teamet, som leds av Dr Wolfgang Ullrich, chef för Audi Sport, har inte lämnat något åt slumpen. Allt för att kunna uppnå det ambitiösa målet att vinna Le Mans för tredje året i rad.
Skulle Audi lyckas med att detta skrivs ett nytt kapitel i motorsportens historia. Till dags dato är det enbart en handfull tillverkare som lyckats vinna Le Mans tre år i rad, vilket gör att de tagit hem trofén för gott. Frank Biela, Tom Kristensen och Emanuele Pirro, de två senaste årens segrande trio, kan också skriva motorsporthistoria nästa helg. Aldrig förr har det hänt att samma förar-line up vunnit loppet tre år i rad.
Audi ställer också upp med två andra team. De totalt tre deltagande Audi R8-bilarna har modifierats sedan förra årets tävling. För att få ett lägre luftmotstånd har vissa justeringar av bilarnas bakre vinge gjorts.
- Vi har gjort en del förändringar på bilen och vi har ett fantastiskt team med motiverade förare. För att uppnå denna historiska seger hoppas jag också på att vi ska ha lite tur, så att vi kan köra de 24 timmarna utan allvarligare problem, säger Wolfgang Ullrich.
Audi förväntar sig också att ha en stor fördel gentemot konkurrenterna genom användandet av FSI-teknologi. FSI-motorerna användes redan under förra årets Le Mans-lopp och tack vare lägre bränsleförbrukning kan antalet stopp för bränslepåfyllning minskas. FSI-teknologin, som för övrigt i år introduceras i Audis serietillverkade bilar (A2 och A4), gör att man kan köra nästan ett extra varv av den 13,88 kilometer långa banan på en tank. FSI-motorn ger samtidigt en högre effekt, särskilt på lägre varvtal, är mer responsiv och har ett högre toppvridmoment.
Tidsschema för tävlingen
Lördag 15 juni
09:00-09:45 Uppvärmning
16:00 Start, 24-timmarsloppet på Le Mans
Söndag 16 juni
16:00 Målgång, 24 timmarsloppet på Le Mans

02-06-09 Pallen direkt för Thomas Johansson på Gelleråsen
Med en lång meritliksta i Svensk motorsport, som omfattar ett flertal SM och NM medaljer i formelbilsracing och i STCC mm, inleder den nu 37 årige Thomas Johansson en ny karriär inom racingen. Denna gång är det Superkart som gäller. Superkart är bland det snabbaste som finns på en tävlingsbana. Små öppna gokartbilar som bara väger 130 kg och är försedda med en 250 cc motor på ca 90 hk.
Thomas inledde årets säsong förra helgen med en fjärde plats i Nordiska mästerskapet som kördes på Rudskogen i Norge. När nu Superkartarna gör entré i samband med STCC på Gelleråsen i Karlskoga så fanns naturligtvis Thomas med på startlinjen.
Under lördagen kördes först en tidskvalifikation där Thomas noterade sjätte bästa tid i det 20 bilar stora startfältet. Under eftermiddagen avgjordes det första heatet. Thomas fick en bra start och avancerade genast två placeringar till en fjärde plats efter 2 varv. Med sju varv kvar attackerade Thomas i slutet på startrakan och pressade sig förbi Börje Gustavsson till en tredje plats. Två varv senare var det dags för Ulf Lock att bli omkörd av Thomas på samma ställe. Under slutvarven tog sedan Thomas in en del på ledande Benjamin Ernryd men nådde inte ända fram utan flaggades av som tvåa i sin sjunde tävling totalt i Superkart.
Till söndagens heat valde Thomas att köra ut med nya däck vilket visade sig vara en felsatsning då de var väldigt hala i början på heatet och Thomas tappade mycket mark. Men han kom starkt igen och bjöd på nytt på fin racing som förde honom till en ny andra plats.
- Nu har jag lärt mig att alltid rugga in däcken innan ett tävlingsheat. Annars hade jag nog kunnat vara med och fightats om seger. Detta är hur roligt som hellst sa en nöjd Thomas efter sina två andraplatser.
Nästa stora uppgift för Thomas blir EM och den första deltävlingen som körs på Nürburgring den 12-14 juli.

02-05-26 En besvikelsens dag för Engström på Knutstorp
Efter en lördag i dur med lyckade tester och ett synnerligen bra tidskval där Tomas Engström körde till sig tredje startposition i dagens första STCC heat på Ring Knutstorp var det upplagt för en framgångsrik fortsättning under söndagen.
Dagen inleddes också planenligt med en väl genomförd warm up där allt kändes bra inför första racet. Efter sedvanlig grid show på ett soldränkt Ring Knutstorp som omgärdades av ca 5000 åskådare var det dags för start. Niklas Karlsson i en Vauxhall tog ledningen från pole position med Engström strax efter genom de första kurvorna.
- Jag fick en bra start och kunde lätt hänga på Niklas, sa Tomas men efter några varv fick jag en gul Audi i backspegeln och uppe i hårnålen så fick jag en rejäl påkörning bakifrån så att jag for långt ut i gräset och snurrade av banan men kunde dock fortsätta och tog mig i mål som åtta med 3 SM poäng sammanfattade en besviken Tomas det första racet som slutade i moll för den annars så snabbe Dalmasen.
Bilen reparerades och Tomas körde ut till en blygsammare start position i heat två en stund senare.
- Nu var jag hungrig på revansch efter första heatet. Det blev en ryckig start och med en bil som tjuvstartade rejält men jag fick en lucka och kunde snabbt ta mig upp ett par placeringar på ytterkanten innan det small i bakändan igen efter en ny ful påkörning som gjorde att bilen kanade lite på sidan. Då kom Janne Lindblom farande och träffade mitt vänstra framhjul så att hjulupphängningen kröktes och frontspoilern lossnade. En ny mardröm. sammanfattade Tomas som snabbt gjorde två depåstopp för att först ta bort den trasiga spoilern och efter reparation sätta tillbaks den.
- Nu blev jag rejält avhängd men bestämde mig för att inte ge upp utan vi fortsatte racet med en bil som saknade all form av vettig väghållning. fortsatte Tomas som dock kämpade sig i mål och en tionde plats samt en ny SM poäng.
- Detta var en bedrövlig dag. Nu längtar jag bara till Karlskoga och Gelleråsen där nästa deltävling körs. För att slippa dessa onödigt fula påkörningar så får jag väl ta lite extra på tidskvalet och stå först när starten går så jag snabbt kan sticka från hela fältet avslutar Tomas sina kommentarer från Knutstorp.


02-05-26 En mörk boch en ljusare dag för Jan Lindblom på Knutstorp
Helgens STCC tävling på Ring Knutstorp började i moll för Jan Lindblom. Vid lördagens fria träning stod Lindblom mestadels i depå med en krånglande elektronik som gjorde att motorn inte gick rent. När det sedan var dags för det viktiga tidskvalet blev det styrservofel och omöjligt att fightas om topptider.
- Ja det var en tung lördag. Men så här är det i racingen ibland. Jag bet ihop och teamet gjorde ett strålande arbete med bilen under tiden fram till söndagsmorgonens warm up då allt fungerade som det skulle. kommenterade Jan på lördagskvällen.
Under söndagen warm up var åter Lindblom snabb och det tändes en extra glimt i ögonvrån inför första heatet.
- Det blev ett stökigt heat i starten där jag lyckades ta mig från tionde till femte plats på bara ett varv. Sedan blev jag fast i den positionen ända in i mål vilket jag var nöjd med. sa Jan efter målgång i första heatet.
- Starten av heat två blev också stökig och jag körde rakt in i Tomas Engström som kom på tvärs framför mig. Sedan fick jag hela höger sidan intryckt i nya närkamper i första kurvan. sa jan efter heat två där han dock hade turen att dörrarna på högersidan satt på plats hela heatet. Teamet gjorde ett bra obligatorsikt depåstopp och Janne kunde avancera i fältet. Med tre varv kvar gick var han på femte plats med en ilsket jagande Colciago i bakluckan.
- Jag gav allt jag hade och lyckades hålla Colciago bakom mig in över mållinjen. Så som racen utvecklades här så är jag glad att lämna Skåne med 12 SM poäng i bagaget avrundar Jan Lindholm.
Hammer nöjd medan Tobias är besviken i Toshibateamet efter Knutstorp. Det första heatet på Ring Knutstorp tog egentligen slut för Tobias Johansson redan efter 100 meter när han fick blev vänd av Tommy Kristoffersson.
- Det är dålig stil och jag är besviken på tävlingsledningen. Jag fick en klockren tryckare av Kristoffersson strax efter start och snurrade ut i gräset. Som tur var kunde jag fortsätta efter ett tag och köra till mig en varvtid som räckte till en tredje plats i startuppställningen i heat 2 sa en besviken Tobias efter racet. I heat två inledde Tobias starkt och var tidigt uppe på en andra plats. - Då var det kul. Jag jagade först Flash i Volvon och var snabbare än honom. Allt flöt bra och det såg ut att bli en efterlängtad pallplats. Vi gjorde ett godkännt depåstopp med hjulbyte och jag fick ett bra utvarv. kommenter Tobias inledningen av det andra heatet. Efter ytterligare ett par varv kommer Tobias på raksträckan samtidigt som Colciago kommer ut från depån efter sitt obligatoriska depå stopp och så smäller det.
- Han tog mig helt brutalt rakt i sidan och skickade mig långt utanför banan. När jag sedan kom upp i gen kom Krokström och vi stötte ihop. Jag fick punktering på höger framhjul och tvingades in för att få ett nytt hjul. Det känns så fruktansvärt segt när det sedan visar sig att jag var bland de snabbaste på banan och kunde gjort ett bra resultat. summerar Tobias en bedrövlig dag.
För teamets andre förare, Anders Hammer blev det dock en dag med framgångar. I det första heatet bjöd Anders på fin racing och tog en sjätte plats vilket är hans bästa placering i STCC.
- Det var ett tufft men roligt race där ingen lämnade någon öppning. Tyvärr fick jag aldrig något frivarv för att sätta bra varvtid inför race två utan jag fick kämpa för min position i stället. Med lite tur hade jag också kunnat ta Jan Lindblom men ville inte chansa sa Anders efter heat ett.
I dagens andra heat var Anders bra med redan från början och höll en fin position tills det var dags för depåstopp.
- Direkt efter jag kom ut från depåstoppet så märkte jag att det hänt något med styrservon som började krångla och efter ytterligare ett varv så hade jag ingen servofunktion kvar. Jag tror aldrig jag kämpat så hårt och haft så mycket mjölksyra i armarna som jag fick de sista åtta varven kommenterade en trött Anders efter att ha flaggats av som åtta i heatet.
- Jag är nöjd med mina placeringar efter de förutsättningar vi har men hade hoppats på en topp fem plats men den får jag väl ta på Gelleråsen i Karlskoga vid nästa tävling avrundar Anders.

02-05-23 Johansson och Hammer redo att skrälla igen i STCC
Vid förra årets andra STCC-tävling på skånska Ring Knutstorp så skapade Toshiba Racings Tobias Johansson sensationsrubriker när han tog en seger och en tredje plats.
- Ja det var en kanonhelg, säger Tobias och fortsätter, jag trivs väldigt bra på banan och har hittat en set up på bilen som gör att jag kan åka aggressivt och fort. Naturligtvis så är redan bilen inställd på samma sätt som förra året även om jag har lite funderingar på ytterligare förbättringar. Premiärhelgen är jag nöjd med. En femte och en sjätte plats i detta getingbo gav mig självförtroende så nu blir det max attack från första varvet.
Nyheten med obligatoriskt depåstopp och byte av två hjul i det andra heatet under helgen visade sig bli utslagsgivande vid premiären. Det gäller att vara snabb både på in- och utvarvet samt skifta hjulen snabbt. Toshibateamet har varit på en flygplats för att ytterligare finslipa detta moment inför helgens tävling.
- Även om det gick väldigt bra på Mantorp så såg vi att det finns möjligheter att kapa mer tid vid depåstoppet och det är detta som vi nu tränat extra på. Det blev dock en dyr affär för oss med ett antal skadade centrummuttrar innan vi hittade rätt metodik. En centrummutter kostar några tusenlappar per styck men det kan det vara värt i slutändan. kommenterar Tobias.
Både Tobias och teamets andre förare, Anders Hammer, kommer att köra på Ring Knutstorp med samma motorer som man hade vid premiären. Hammer har dock gjort en del justeringar på sin bils set up.
- Nu skall det bli härligt att få köra på hemmaplan. Mantorpstävlingen var ett kvitto på att vi jobbat i rätt riktning under vintern och att team och bil fungerar som planerat. Knutstorpsbanan trivs jag mycket bra på och den passar våra bilar så nu skruvar vi upp förväntningarna . Det är inte orealistiskt med någon pallplats och många SM-poäng för både mig och Tobias i båda heaten. analyserar Anders situationen inför helgens start.
Anders har under helgen varit ute och visat upp sig och sin Audi på Center Syd i Löddeköpinge och på Broloppet i Malmö.
- Jag tar det lugnt under veckan med att promota lite för teamet. Dessutom var jag på rallycross i söndags och fick lite nya ideer om det skulle bli trångt. avslutar Anders.

02-05-21 Mattias Ekström fortsätter imponera
Svenske Mattias Ekström fortsätter att imponera i den tyska DTM-serien (Deutsche Tourenwagen Masters). Under söndagens lopp på engelska Donington lyckades han med bedriften att bli trea trots att han fick starta från depån.
Under kvalheatet slutade Mattias Ekström nia. Och efter att hans blå Abt-Audi TT-R tvingats till reparationer, fick han starta huvudloppet från depån. Men det var ingenting som verkade störa Mattias särskilt mycket. Han lyckades kämpa sig upp till toppen och slutade på en tredjeplats.
Detta var andra gången i rad som 23-årige Mattias Ekström fått stå på pallen i ett DTM-lopp. Efter de tre race som hittills körts är han sammanlagd trea i DTM-serien, efter Laurent Aiello och före detta Formel 1-föraren Jean Alesi.
- När jag var tvungen att starta från depån hade jag absolut inga som helst tankar på att nå en pallplats. Jag trodde knappt det var sant när mitt team informerade mig om hur jag låg till under varven och när siffrorna på tavlan bara blev lägre och lägre, säger Mattias Ekström som givetvis är mycket nöjd med sina insatser så här långt i år:
- Tre lopp och två pallplatser samt ännu en under kvalheatet på Zolder - den här säsongen är helt otrolig!
Med Mattias teamkamrater Christian Abt på en andraplats och Karl Wendlinger som femma blev helgens lopp för övrigt mycket lyckat för Audi och Team Abt Sportsline. Segrade gjorde Jean Alesi.

02-05-12 SM-poäng till i Toshiba Racing iSTCC premiären
Toshibateamets båda förare Tobias Johansson och Anders Hammer hade som målsättning att få en förare inom topp fem och båda inom topp 10 och SM poäng när STCC körde sin premiär på Mantorp Park i dag. Vädrets makter ställde till med lite trubbel då det var omväxlande sol och regn som gjorde det svårt att ställa in bilarna och välja rätt däck.
- Jag fick en urusel start i första heatet men kom i gång på allvar efter två varv och kunde börja avancera, sa Tobias direkt efter målgång i heat ett där han slutade femma.
- Jag är snabb på de knixiga ställena men hänger inte riktigt med på rakorna. fortsatte Tobias. Även i det andra heatet kom Tobias dåligt i väg men satte in en jakt på Tommy Kristoffersson och fick åter upp tempot. - Jag var nog lite nervös inför det obligatoriska depåstoppet och hjulbytena men det gick ju riktigt bra. Totalt har det varit en lyckad debut med en femte plats i första heatet och nu sexa i andra vilket ger mig en sjätte plats i SM-sammandraget.
Anders Hammer blev direkt inblandad i en trebilsfight med Magnus Krokström och Marius Erlandsen.
- Det var tät racing där vi bitvis låg sida vid sida alla tre men jag lyckades inte att komma förbi Krokström sa Anders efter att ha gått i mål som tia i första heatet.
- Det var ett bra heat som gav oss bevis på att vi jobbat helt rätt och är med i slaget om SM-poängen. Det andra heatet tog slut för Anders redan efter fem varv när ett stag i framvagnen lossnade och demolerade en fälg.
- Det var förarligt då jag var bra med och hade precis passerat Krokström och låg på åttonde plats. Men så här är det i racing, kommenterade Anders händelsen. Totalt sett har teamet gjort ett bra försäsongsarbete och visade under helgen att de kan vara med och blanda sig i leken bland de stora fabriksteamen.
Kompletta resultat och tabell finns på: STCC deltävling 1
http://www.sportinformation.com/Motor/Resultat/STCC1.htm
Foton finns att hämta under kvällen på: Toshiba Racing
http://www.sportinformation.com/Motor/Media/toshiba.htm

02-05-11 Toshiba Racing klara för STCCpremiären
Toshiba Racing startar i år två bilar i STCC. Anders Hammer kör nu sitt tredje år för teamet medan Tobias Johansson har anslutit inför årets säsong. I dag började allvaret med tidskval inför morgondagens två premiärrasce. Först ett sprintrace över 12 varv och sedan ett feature race över 20 varv med ett obligatoriskt depåstopp.
- Det har varit en tuff dag där vi haft bekymmer med understyrning hela dagen trots att mina mekaniker gett mig en fin set up som borde fungera perfekt. Hur jag än kör så får jag inget fäste i framvagnen. Jag tror att det beror på all pollen som ligger på banan i kombination med mycket däckskräp på banan, säger Anders Hammer och fortsätter Fast egentligen skall jag inte vara missnöjd. Jag har kraftigt förbättrat mina varvtider från förra året och vet att det kommer att bli bättre. Det finns en del till att göra med både bil och förare. avrundar Anders.
Tobias Johansson är konfunderad efter dagens träning och kval. -
Vi kör med likvärdig set up som förra året men bilen bara flyter omkring och jag får inget fäste. Tidagare har det bara varit att stå upp och gasa men nu får jag vara försiktig för att inte åka av. Annars är allt bra team och bil ger mig en känsla om en stark säsong och jag rubbar inte min målsättning att vara med i topp fem trots att det är rena fabriksteam med. Vi får se vad morgondagen för med sig, race är alltid race och jag tror att både jag och Anders kan ställa med positiva saker. kommenterar Tobias dagen.
- Det är alltid lite pirrigt i inledningen av en säsong med en massa praktiska detaljer runt omkring men vi är väl förberedda och slår från underläge som privatteam med raceresultat som den viktigaste faktorn vid sidan om att ge våra samarbetspartners en trevlig upplevelse, säger teamchef Tomas Ohlin inför morgondagens premiär. Toshiba Racing klara för STCCpremiären.
Toshiba Racing startar i år två bilar i STCC. Anders Hammer kör nu sitt tredje år för teamet medan Tobias Johansson har anslutit inför årets säsong. I dag började allvaret med tidskval inför morgondagens två premiärrasce. Först ett sprintrace över 12 varv och sedan ett feature race över 20 varv med ett obligatoriskt depåstopp.
-Det har varit en tuff dag där vi haft bekymmer med understyrning hela dagen trots att mina mekaniker gett mig en fin set up som borde fungera perfekt. Hur jag än kör så får jag inget fäste i framvagnen. Jag tror att det beror på all pollen som ligger på banan i kombination med mycket däckskräp på banan, säger Anders Hammer och fortsätter Fast egentligen skall jag inte vara missnöjd. Jag har kraftigt förbättrat mina varvtider från förra året och vet att det kommer att bli bättre. Det finns en del till att göra med både bil och förare. avrundar Anders.
Tobias Johansson är konfunderad efter dagens träning och kval.
-Vi kör med likvärdig set up som förra året men bilen bara flyter omkring och jag får inget fäste. Tidagare har det bara varit att stå upp och gasa men nu får jag vara försiktig för att inte åka av. Annars är allt bra team och bil ger mig en känsla om en stark säsong och jag rubbar inte min målsättning att vara med i topp fem trots att det är rena fabriksteam med. Vi får se vad morgondagen för med sig, race är alltid race och jag tror att både jag och Anders kan ställa med positiva saker. kommenterar Tobias dagen.
- Det är alltid lite pirrigt i inledningen av en säsong med en massa praktiska detaljer runt omkring men vi är väl förberedda och slår från underläge som privatteam med raceresultat som den viktigaste faktorn vid sidan om att ge våra samarbetspartners en trevlig upplevelse, säger teamchef Tomas Ohlin inför morgondagens premiär.

02-05-09 Volvo lanserar en ny motorsportsajt
Volvo Personbilar Sverige lanserar en ny webbsajt som samlar all information om Volvos engagemang i motorsport. På den nya sajten, som öppnas på fredag eftermiddag den 10 maj, får motorsportsentusiasterna senaste nytt om tävlingarna, viktiga datum i racingkalendern, utförlig information om förarna och bilarna, samt tillgång till en bildarkiv mm. Sajten kommer att uppdateras kontinuerligt under tävlingarna.
-Vi är väldigt stolta över den nya sajten, säger Alexander Murdzevski, ansvarig för motorsport på Volvo Personbilar Sverige.
-Den ger oss möjlighet att samla all information om ETCC, STCC, S60 Challenge, S40 Challenge och Volvo Original Cup på ett och samma ställe, vilket gör det oerhört mycket lättare för motorsportsentusiasterna att följa alla tävlingar där Volvo deltar.
Sajten kommer inledningsvis att finnas på svenska, men tanken är att lansera en engelsk version av sajten inom kort med fokus på S60 Racing, där Volvo representeras av Rikard Rydell.
Adressen till sajten är
www.volvocars.se/motorsport

02-04-22 Ingen Le Mans-start för Pontus Mörth
Racerföraren Pontus Mörths tänkta start för Ferrari i det klassiska 24-timmarsloppet på Le Mans i juni brann nästan bokstavligt och bildligt inne. För i samband med tester kraschades och förstördes den bil som Mörth skulle ha kört tillsammans med två andra förare.
Från det engelska ProDrive-teamet, som driver Ferraris tävlingsverksamhet inom sportvagnsracing, ser man ingen praktisk möjlighet att kunna komma till start med bilen i det förkval som genomförs under maj.
- Visst känns det lite snöpligt, men jag har fått löfte om ett nytt försök längre fram under säsongen hos ProDrive, berättar Pontus Mörth.
ProDrive är ett av världens största rally- och racingstall och bedriver tävlingsverksamheter åt bl a Subaru i rally-VM, Ferrari i olika sportvagnsserier, Volvo i det nya europeiska standardvagnsmästerskapet, ETCC, m fl.
Pontus Mörth kommer denna säsong att tävla i GT-SM och EM i en Porsche.

02-04-22 DTM-premiären på Hockenheim: Bästa resultatet hittills för Mattias Ekström
Söndagens invigningslopp av DTM (Deutsche Tourenwagen Masters) på Hockenheim blev en succé för Audi - och för svenske förararen Mattias Ekström. Med en dubbelseger, och med Mattias Ekström på andra plats efter vinnaren Laurent Aiello, visade Team Abt Sportsline på allvar vad Abt-Audi TT-R-bilarna går för.
- Vårt jobb under vintern, när vi förbättrat vår TT-R på alla sätt, betalade sig verkligen idag, säger Mattias Ekström. Jag fick en mycket bra start och kunde köra ett fantastiskt lopp som ledde till att jag uppnådde det bästa resultatet hittills i min DTM-karriär. Men i de kommande loppen vill jag bli ännu lite bättre.
Efter lördagens lyckade kvalificeringsheat stod Abt-Audi TT-R-bilarna i en klass för sig under söndagens race på Hockenheim. I kvalet besatte Abt-förarna Martin Tomczyk, Laurent Aiello, Mattias Ekström och Christian Abt de fyra första platserna.
Och under söndagens lopp uppnådde Team Abt Sportsline inte bara bästa varvtid. Teamet stod också för dagens snabbaste depåstopp.
Resultat Hockenheim 020421
1 Laurent Aiello (F) Team Abt Sportsline 39:06.877 39, 2 Mattias Ekström (S) Team Abt Sportsline + 02.734 39, 3 Jean Alesi (F) AMG Mercedes + 10.063 39, 4 Bernd Schneider (D) Vodafone AMG Mercedes + 15.448 39, 5 Timo Scheider (D) Opel Team Holzer + 17.618 39, 6 Karl Wendlinger (A) Team Abt Sportsline + 20.113 39, 7 Christian Abt (D) Team Abt Sportsline + 21.409 39, 8 Thomas Jäger (D) Original-Teile AMG Mercedes + 44.757 39, 9 Alain Menu (CH) Opel Euroteam + 45.200 39, 10 Joachim Winkelhock (D) Opel Team Phoenix + 45.863 39

02-04-22 Alex Engblom slog till i JSM premiären
Knappt har banracingsäsongen börjat förrän ett nytt stjärnämne inom motorsporten fötts. Den 17 åriga talangen, Alex Engblom från Tjörn i Bohuslän, presenterade sig med bravur när årets Svenska Junior Mästerskap i banracing inleddes på ett vårsoligt Karlskoga Motorstadion under lördagen.
Alex inledde årets säsong med att vara snabbast på tidskvalet och start från pole i det första av de två heat som avverkades. I det första heatet pressades Alex hårt och tappade sin ledning till rutinerade Claes Hoffsten som är överårig för JSM.
- Det var ren orutin att jag släppte förbi dem i stället för att täppa till. Jag behöver något varv i kroppen innan det går riktigt fort, sa Alex som sedan körde upp sig från fjärde till en andra plats i mål. Dessutom noterade han snabbaste varvtid i heatet vilket innebar start från främsta rutan även i heat två..
- Min teamchef, Mikael Hermansson, gav mig en hel del goda råd inför starten av det andra heatet och då fungerade det bra. Jag tog starten och körde ett snålt spår i första kurvorna för att sedan rycka ifrån, kommenterade en riktigt nöjd Alex efter det att han hållit undan i ledning från start till mål. Det var en imponerande uppvisning av unge Alex som inte har suttit i bilen många gånger tidigare.
Resultat heat 1 JSM 1. Claes Hoffsten, Dalarö 16.42.532, 2. Alexander Engblom, Tjörn + 0.427, 3. Stefan Liljestedt, Sorunda + 1.315, 4. Sebastian Malm, Sorunda + 4.013, 5. Mikael Granberg, Lerum + 10.814
Resultat heat 2 JSM 1. Alexander Engblom, Tjörn 16.41.827, 2. Claes Hoffsten, Dalarö + 2,155, 3. Sebastian Malm, Sorunda + 2.373, 4. Stefan Liljestedt, Sorunda + 3.347, 5. Fredrik Carlsson, Falkenberg + 7.075
JSM efter två heat: 1. Alexander Engblom, Tjörn 32 poäng, 2. Sebastian Malm, Sorunda 22 poäng, 3. Stefan Liljestedt, Sorunda 22 poäng
Sportinfo Lars G Nilsson

02-04-22 Rickard Rydell nöjd dubbelfyra
Rickard Rydell såg ut som en vinnare efter ETCC-premiären på den franska F1-banan Magny-Cours.
- Det här var en av mina roligaste racehelger på länge, försäkrade han efteråt.
Till följd av en krånglade växellåda förlorade Rickard mycket tid och fick därför nöja sig med åttonde ruta på gridden. Men på racedagens warm up var Rickard plötsligt trea och hoppet tändes i det hårt prövade Prodrive-teamet.
Redan i starten på det första racet avancerade Rydell i fältet. Efter två varv var han fyra, en placering han inte hade några som helst problem att försvara ända in i mål.
I det andra loppet bjöd 1998 års BTCC-mästare de 38.000 åskådarna på två bejublade omkörningar. Först övertog han femteplatsen från Fredrik Ekblom och sedan lurade han Jörg Müller på fjärdeplatsen. Med fler varv kvar är det inte omöjligt att Rickard avancerat ändå upp på pallen.
- Kanske, men jag är supernöjd med mitt facit. Det blev bra mycket bättre än vad vi kunde förvänta oss efter den första dagen här.
Se mer på nya
www.rickardrydell.com

02-04-19 Rickard Rydell testar inför premiären på söndag
På söndag körs de första tävlingarna i ETCC för säsongen. Stallen är på plats i Frankrike på Magny Cours för ett gemensamt test. Det är enda gången som det är test på en bana i veckan innan tävling. För Rickard Rydell är det andra gången han är och kör på Magny Cours.
- Växellådorna har varit ett stort problem för alla. Det har gjort att körtiden blivit begränsad, säger Rickard. Men när det fungerade hängde vi med ganska bra. Alfa verkar ha lite mer effekt än Volvon och BMW:n.
Under första träningspasset på torsdagen var Rickard sexa efter två Alfor och tre BMW. Med lite mer tid på banan och fler varv på nya däck hade nog tiderna blivit ännu bättre.
- Men en placering bland de sex främsta i racen på söndag är realistisk, avslutar Rickard.
Det går att följa ETCC på både Eurosport och SVT Extra. TV-schemat för helgen:
SVT Extra
Söndag kl. 15.10 (CET) Live race.
SVT 2
Tisdag kl. 23.25 (CET) Sammandrag i Pole Position
Eurosport
Lördag kl. 08.30 (CET) Inför säsongen.
kl.19.00 (CET) Höjdpunkter från kval.
Söndag kl. 15.15 Live race.
Se mer på nya
www.rickardrydell.com

02-04-18 Mattias Ekström laddad inför tyskt motormästerskap
Nu på söndag, den 21 april, drar årets DTM (Deutsche Tourenwagen Masters) igång på allvar. Säsongsstarten går av stapeln på Hockenheim och för första gången ställer Abt Sportsline upp med hela fem Abt-Audi TT-R-bilar. I en av dem sitter svenske Mattias Ekström.
- Under andra halvan av förra årets säsong gick det ganska bra för mig, säger Mattias Ekström. Min dröm är att bli ännu bättre i år. Hela vårt team har gjort stora framsteg och nu är vi helt klart på samma nivå som våra konkurrenter. Personligen har jag tränat hårt under vintern och känner mig väl förberedd inför det första racet.
Efter förra årets två segrar vill Abt Sportsline ha ett finger med i spelet även denna säsong.
- När man vinner lopp blir nästa mål att ta hem hela mästerskapet, säger teamchefen Hans-Jürgen Abt.
Hans team har förberett sig på bästa tänkbara sätt. I år har förarna till exempel haft mer tid än vanligt på sig för att testa den mer än 450 hästkrafter starka TT:n.
Under utvecklingsarbetet av den nya Abt-Audi TT-R-bilen har ingenjörerna inte förändrat någonting i själva grunden. Däremot har man förbättrat flera detaljer. Under tester i Spanien, Italien och Grekland har optimismen vuxit.
- De största förbättringarna har vi gjort vad gäller chassit. Det kan alla våra förare skriva under på, säger Hans-Jürgen Abt.
I år tillkommer också en ny färg på bilarna. Mattias Ekström och österrikaren Karl Wendlinger kommer att ratta varsin blå Abt-Audi TT-R. Annars är det som vanligt gult som gäller och i resterande tre bilar sitter Christian Abt, Laurent Aiello och Martin Tomczyk.
Så här körs årets DTM21/4 Hockenheimring
5/5 Zolder (Belgien)
19/5 Donington Park (Storbritannien)
2/6 Sachsenring
30/6 Norisring
14/7 EuroSpeedway Lausitz
14/8 Nürburgring
8/9 A1-Ring Spielberg (Österrike)
29/9 Zandvoort (Nederländerna)
6/10 Hockenheimring

02-04-11 Pontus Mörth aktuell för Ferrari i 24-timmars på Le Mans
Det kan bli ännu en svensk förare i ett av de stora fabriksstallen i det klassiska 24-timmarsloppet på Le Mans den 15-16 juni. Det är den 25-årige värmlänningen Pontus Mörth som har fått erbjudande om att bli en av tre förare att köra Ferraris andrabil.
- Jag har fått ett intressant förslag att ta ställning till från engelska Prodrive som driver Ferraris officiella sportvagnsteam.
- Det innebär en del ekonomiska åtaganden inom sponsorship, men jag ser dem inte som oövervinneliga, säger Pontus Mörth som under de senaste åren tävlat internationellt med stor framgång i bland annat tyska Beetle Cup.
Pontus säger sig vara smickrad över erbjudandet och ser det som ett större internationellt erkännande.
- Att bara få frågan från Ferrari och Prodrive säger sitt, menar han.
Parallellt med detta kommer Pontus att köra för Team Eurotech i sportvagns-SM (GTR) i en Porsche samt delta i den svenska EM-deltävlingen som avgörs på Scandinavian Raceway i Anderstorp 30 juni.
- Jag arbetar för en större internationell satsning 2003 i standardvagnsmästerskapet ETCC. Skulle jag få klart med Ferrari innebär det att jag tar ytterligare ett steg mot en sådan.
Sedan tidigare är Richard Rydell kontrakterad av Prodrive för att första hand köra Volvo i ETCC, men också Ferrari i FIAs sportvagnsserie.

02-04-11 Skånskstyrt motorsportteam hårdsatsar på långdistansracing.
Långdistansracingen blir allt populärare. Det gäller både klassiska tävlingar som Le Mans och Sebrings 24 timmars race som nationella serier. I Sverige är den tongivande serien Svenska Långdistans Cupen, SLC, där man i huvudsak åker tävlingar över tre och åtta timmar. Många av de svenska toppförarna inom racingen finns med och bilkvalitetet är mycket hög med fabriks- och generalagentstödda team tillsammans med privata satsningar.
Staffan Borgström, från Höör i Skåne, är samordnande koordinator i ett nytt motorsportteam som gör entré på de Svenska banorna i år i en flermiljonerssatsning. Teamet kommer att förfoga över tre bilar som alla skall köra i SLC serien under namnet Team Eurofinans.
För närvarande är det full aktivitet hos Bo Strandell i Köln där de sista detaljerna monteras på en Porsche 996 GT2 bil. Bilen har tidigare körts i belgiska Bel Car serien men anpassas nu för långlopp och förses bland annat med en helt ny dubbelturbo matad motor på ca 500 hk samt förses med en hel del detaljer direkt från porschefabriken för att kunna klara påfrestningarna under de långa tävlingarna. Denna bil skall köras i klass 4 som innehåller de riktiga värstingbilarn med Ferrari, Porschar och andra supersnabba bilar.
Det blir ytterligare en Porsche i teamet i och med att Staffan Borgström har tagit fram den 968 Cup bil som han tog otaliga segrar med i ERF-serien för ett par år sedan. Även denna bil har fått en ansiktslyftning inför årets säsong. Slutligen disponerar teamet en fabriksbyggd Seat Ibiza som körts i det Danska standardvagnsmästerskapet till seger. Bilen har en kraftfull turbodiesel med låg bränsleförbrukning som gör att man kan stanna ute på banan betydligt längre än konkurrenterna innan det är dags för tankning. Denna bil körs i klass 1 för standardbetonade bilar.
Förarbesättningarna är till stora delar hämtat från Skåne och förare som tävlar för Hyllinge MS. 996 GT 2 bilen kommer att köras av sportvagnsförarna Micke Gustafsson, Malmö, Marcus Gustavsson, Vinslöv, Djon Clausen, Stockholm och Torbjörn Holmstedt från Karlskoga. Dessutom planeras inhopp i enstaka tävlingar av Tyska toppförare. I 968 Cup bilen kommer ett välrenomerat racingpar i form av far och son Per och Johan Sturesson från Knislinge att samsas i sprintracecupen över tre timmar. Staffan Borgström blir försteförare i bilen under åttatimmarsracen tillsammans med en delvis ny besättning som skall trimmas in under våren. Dock lär vi få se det Sturessonska paret även i detta sammanhang. I dagsläget är det ännu inte riktigt klart med vilka förare som kommer att ratta Seat Ibizan.
Långloppsracing handlar i huvudsak om att hålla igång tävlingsbilen på banan så mycket som möjligt med hög prestanda och att minimera tid i depå för tankning, förarbyten och service. Därför är en av de viktigast uppgifterna i ett långlopps team är att tillse att bilarna är driftsäkra och körs efter de speciella förutsättningar som gäller. Team Eurofinans har anlitat Björn Persson från Östervåla på denna ansvarsfulla post. Björn är välkänd i motorsportsammanhang som både en skicklig förare men även som en synnerligen kvalificerad tekniker och bilbyggare.
Inför årets tävlingssäsong som inleds den 20 april på Gelleråsbanan i Karlskoga så är det mycket som pekar på att teamet kommer att tillhöra den absoluta toppen i alla tre klasserna i långdistanscupen med sina bilar medan Per och Johan Sturesson bör ha mycket stora möjligheter att slåss om segern i Sprintcupen.
LG Sportinfo

02-04-09 Rydell och Volvo laddade inför ETCC
Lagom till den nya säsongen lanseras en ny version av Rickards hemsida - www.rickardrydell.com Efter ett par år med samma design är det nu dags för ett nytt utseende med lättare navigering.
- På hemsidan finns både de senaste nyheterna, aktuell krönika och framförallt nya bilder på årets tävlingsbil.
Sändningar från ETCC kommer nu inte bara ske i Eurosport. För inte så länge sedan blev det klart att SVT ska sända sammandrag av loppen i ett nytt motorsportprogram. Dessutom sänds alla tio tävlingarna live i digitalkanalen SVT Extra.
Premiär för ETCC blir det den 21 april på Magny Cours i Frankrike. Loppet går att se live i Eurosport och SVT Extra. Sammandrag från loppet visas i SVT 2 tisdagen efter loppet kl. 23.10.
Det närmar sig säsongstart med stormsteg för Rickard Rydell och Volvo. Testerna har pågått ett tag. S60:n har hängt med Alfa Romeo och BMW bra. Hur snabba Nissan är vet ingen riktigt än. Rickard ser med tillförsikt fram emot ETCC-serien.
- Framförallt känns det jättebra att vara tillbaka i en standardvagn från Volvo, säger en nöjd Rickard. Stallet som sköter tävlandet - Prodrive - har arbetat hårt med att anpassa bilen efter de nya reglerna som kom i sista minuten.
Fastän testerna har genomförts med förväntade resultat tar Rickard inte ut något i förskott. Som bekant kan det hända mycket i racing.
Se mer på nya
www.rickardrydell.com

02-03-27 Carl Rydquist kör Mobimech Racings fd BTCC-BMW
Det blir SLC-bekanta Carl Rydquist som kommer att köra Mobimech Racings fd BTCC-BMW i årets SLC 3-timmarsserie. Carl, som förra säsongen vann SLC Endurance i klass 4 tillsammans med Apex Racing, har visat framfötterna ordentligt och Peder Westerberg, ägare av Mobimech Racing, bedömer att Carl har en stor potential som skall tas tillvara på. Hårt arbete pågår i verkstaden med att modifiera bilen till SLC-spec och liksom i Peggens team görs bara det allra viktigaste för att hinna färdigt fortast möjligt.
Peder Westerberg:
- Detta är en fin möjlighet att hjälpa fram en ung förmåga. Carl har visat att han är en topptalang med goda kunskaper och seriös attityd och med coaching från våra gästförare är jag övertygad om att det inte dröjer länge innan han är ett riktigt mästarmaterial. Mobimech vill så småningom försöka vara med och slåss i toppen och då är Carl rätt man att ha som förare i BMW:n.
Carl Rydquist:
- Jag ser verkligen fram emot säsongsstarten och arbetet med att optimera den tekniskt avancerade BMW:n. 2001 fick jag lära in så gott som alla banor på träning eller kval direkt före tävling och även om det fungerade bra så blir det lättare att förbereda sig på riktigt denna säsongen. Att köra 3-timmars ser jag som värdefull träning i utvecklingen som racerförare.
På frågan om det blir någon uppföljning på SLC Endurance 8-timmars med Apex Racing svarar Carl:
- Det överlåter jag till Apex att svara på, men jag måste säga att lågkonjunkturen är tuff mot en aspirerande racerförare. Vi är i alla fall ömsesidigt mycket nöjda med hur samarbetet fungerade under 2001. Teamet är grymt bra.
Viktigast i Carls korta karriär hittills:
1999 Testförare/-ingenjör för Volvo Cars [Provbana i Phoenix, Arizona]
2000 Totalvinst i SVK Göteborgs Klubbmästerskap [Lotus Super Seven Replika]
2001 Vinnare i Eurosport Super Racing Weekend Challenge [Gokart]
2001 Testföraruppdrag för Volvo Motorsport [Volvo S60 Challenge]
2001 Vinnare i SLC Endurance klass 4 [Elgh Motorsport/Apex Racing Porsche 911 RS]
Läs mer om Mobimech Racing på
www.mobimech.com
Läs mer om Carl Rydquist på
www.carlrydquist.com

02-03-21 Toshiba Racing blir tvåbilsteam i STCC med ambitioner
Tobbe Johansson och Anders Hammer blir parhästar i Toshiba Racing. Anders Hammer från Ystad har funnits med i STCC med en Toshibasponsrad Audi under de två senaste säsongerna med blandade framgångar. Bilen och teamets resurser har inte riktigt räckt till i alla lägen men Anders tog ett rejält kliv framåt förra året. Krylbo sonen Tobias Johansson kom helt okänd in i serien 1999 och etablerade sig i Privatförar Cupen år 2000 för att blomma ut på allvar under förra säsongen då Tobias rattade sin Audi till totalseger i Privatförar Cupen samt körde i från hela STCC eliten till en uppmärksammad seger på Ring Knutstorp.
- Vi ser en klar koppling mellan våra produkter och den högteknologi som STCC racing innebär säger Toshiba Dokument Solutions marknadschef, Mikael Lexert, och fortsätter - Våra gäster och kunder har givit oss en synnerligen god respons när de besökt en tävling eller träffat teamet i andra sammanhang varför vi nu fördjupar vår satsning och gör ett tvåbilsteam av Toshiba Racing. Vårt förtroendefulla samarbete med Anders Hammer fortsätter och vi kompletterar honom med förra årets stora utropstecken i form av Tobias Johansson samtidigt som vi skruvar upp våra förväntningar på resultat på tävlingsbanan.
Tomas Ohlin fortsätter som teamchef för det utökade teamet och kommenterar den kommande säsongen så här -
- Med de satsningar vi nu gör på att gradera upp bilarna samt koordninerar det kunnande som finns hos de båda teamen och förstärker på vissa positioner så kommer vi att bli giftiga i år. Vår målsättning är att ha en bil i topp tre i STCC samt ta hem Privatförarcupen dubbelt.
- Det skall bli riktigt trevligt att köra i team tillsammans med Anders detta år. Jag har ju tidigare kört den bilen Anders har och vi har mycket erfarenhet att delge honom. På min bil är både framvagn och bakvagn ny för året och vi har gjort en del ytterligare justeringar. Mitt team är i princip intakt från förra året vilket känns skönt då vi arbetar väldigt bra tillsammans. Nu väntar vi bara på att komma ut på banorna för att testa och se om vi valt rätt grejor för jag skall ta fler segrar i år. Men först måste jag läka mina hälar ordentligt. De tog helt slut på Vasaloppet, säger Tobias Johansson som gjorde fadäsen att köpa nya skidskor när han åkte Vasaloppet som en följ av ett vad i samband med segern på Knutstorp förra året.
- Nästa år får du sällskap av mig i Vasaloppsspåret och då skall vi ta oss ända till Mora. kommenterar Anders Hammer och fortsätter
- Jag ser verkligen fram emot den här säsongen tillsammans med Tobias. Vi trivs bra tillsammans och kan sporra varandra till framgångar. För egen del så förser vi min bil med en ny framvagn så att jag får samma spårvidd som de andra Audibilarna och så får jag motorer från Tomas Kuster med samma effekt som övriga så jag slipper bli frånåkt på rakorna.
- Vi gör också en del förändringar i teamet. Åke Olsson blir kvar som chefsmekaniker men han får nytt folk till sin hjälp. Thomas Nilsson kliver ner från speakertornet, där han stått på samtliga STCC tävlingar som hittills är körda, och assisterar Åke.
- Thomas blir en stor tillgång för oss. Han en duktig mekaniker och en utomordentlig analytiker som kan tala om för mig hur jag skall köra i vissa partier. Vi har tävlat en hel del tillsammans så jag vet att han kan peppa mig ordentligt.
- Vi får också hjälp på racinghelgerna av Stefan Rosell som är mästare på att ställa in ett chassie och som har förmågan att hitta kluriga lösningar. Slutligen kommer Ulrik Nilsson att ta hand om alla våra hjul och däck på ett proffsigt sätt. avrundar Hammer och sätter sig för att gå igenom en hög fakturer som är en stor del av vardagen hos en racingförare så här innan säsongen kommer igång.
Det är nu som alla nödvändiga inköp görs med en svår balansgång mellan förväntat behov av delar och en begränsad budget.

02-03-19 MH Motorsport med tvåbilsteam i S60 Challenge
Efter några år med juniorracing tar nu Bohusländska MH Motorsport ett stort steg in bland de etablerade motorsportteamen i Sverige när man startar två bilar i landets tuffaste motorsportklass, Volvo S60 Challenge tillsammans med förarna Helena Larsson och Jimmy Johansson.
Bakom MH Motorsport döljer sig namnet Mikael Hermansson. En 32 åring som är född och uppvuxen på Tjörn och som startade sin motorsportkarriär med att tävla i folkrace under sex år i början på nittiotalet. Därefter blev det rallycross och SM-serien under ett par år. Mikael förstod ganska tidigt att det inte räcker med att kunna bygga bilar och vara en bra förare om man vill nå framgångar. Det är mycket runt omkring som också skall fungera. Av denna anledning bildades MH Motorsport under 1997 med syfte att bygga upp ett seriöst motorsportteam. Året därpå jobbade Mikael en hel del åt andra team för att lära mer om hur ett modernt team drivs med teknik, förare och sponsorer. Det var då som han kom i kontakt med Helena Larsson som är en av våra få kvinnliga racingförare på elitnivå. Helena hade under flera år tävlat framgångsrikt i gokart samt kört banracing en säsong i enhetsklassen JTCC med en Volvo S40 hos Borlängeföraren Jan Lindbloms team
För två år sedan drog Mikael igång teamet på allvar med just Helena som förare i JTCC-klassen. Samarbetet fungerade fint redan från start och Helena tillhörde den absoluta toppen i serien när hon kraschade olyckligt i en tävling i Falkenberg. Det tog sedan några tävlingar innan Helena var tillbaks i toppen igen. Totalt blev det ändock en tionde plats. Detta år fick Helena också en ny teamkamrat i form av den då blott sextonårige Orustkillen Jimmy Johansson som anslöt sig till teamet efter halva säsongen. Jimmy kom också från gokartleden med massor av meriter. Totalt tog han ett femtiotal pallplatser under sin sexåriga gokartkarriär. Jimmy hade inlett säsongen med heatplaceringar utanför topp tio men så fort han kom med i teamet så började framgångarna. Han knep sin första pallplats i banracing på Anderstorp samma vecka som han fyllde 16 år och det blev idel poängplaceringar resten av säsongen med en slutlig nionde plats i JSM tabellen. Framgångarna fortsatte även under förra året med en meriterande 4:e plats i JSM, endast 9 poäng från bronset och Helena var tillbaks med sin LarsLap sponsrade Volvo S 40 och knep ett antal pallplatser i den oerhört jämna serien där hon till sist blev sjua i mästerskapsserien.
Till årets säsong växlar MH Motorsport upp ytterligare tillsammans med Helena och Jimmy och ger sig in i Volvo S60 Challenge som är en ny enhetsklass där man tävlar med turbomatade Volvo S60 bilar som specialbyggts och racingpreparerats av Volvo för tävlingsverksamhet. Klassen har samlat drygt 25 välmeriterade förare som alla har ambitionen att vinna med dessa helt likvärdiga bilar där förarskickligheten blir utslagsgivande. Teamet har redan börjat uppladdningen och genomfört de första testerna inför premiären som sker på Mantorp Park i samband med STCC premiären den 11-12 maj.
- Då skall vi verkligen röra om i grytan och visa att vi vill vara med i toppen när serien avslutas i september säger Helena och Jimmy med en mun och tillägger Visst är vi ett ungt team som kommer från juniorleden men det skrämmer oss inte utan är snarare en sporre.
De båda S60 bilarna står nu i tävlingsverkstaden i Wallhamn på Tjörn där Mikael, tillsammans med en heltidsanställd mekaniker, minutiöst går igenom och förbereder allt inför säsongen. Det gäller allt från bilar till den personalstyrka på 20 talet personer som behövs under en racinghelg. Utöver dessa två bilar kommer teamet att fortsätta verksamheten med de två S40 bilar man har i S40 Challenge där den ene föraren blir unge Alexander Engblom som spås en lysande framtid. Den andra bilen saknar ännu förare men förhandlingar pågår. Det finns också en Renault 5 bil som man skall driva i racingens juniorserie för förare mellan 15 - 18 år i Renault 5 Cup med Kungälvskillen Marcus Larsson vid ratten. Slutligen disponerar man två stycken VW 1300 i tävlingsutförande som körs i Toyo Beetle Cup där teamets förare Börje Hansson brukar tillhöra toppskiktet.

02-03-18 Varmt race för Rickard Rydell i Florida
I helgen kördes 12 timmars-loppet på Sebring i Florida. Rickard Rydell deltog tillsammans med Alain Menu och Thomas Enge i Prodrives Ferrari 550 Maranello.
- Det var ett av de jobbigaste lopp jag kört, kommenterade Rickard efteråt. Racet genomfördes i 30-gradig värme. Inne i bilen steg temperaturen till 60 grader vilket gav teamet problem med elektronikbox och startmotor under tidsträningen.
- Då hängde vi inte alls med de övriga. Men det var väntat med lite problem då vi inte hunnit testa något inför detta. Istället lärde vi oss massor av värdefullt inför Le Mans senare i år.
12 timmars-racet blev svårkört i den tryckande värmen. Prodrive-Ferrarin stod stilla sammanlagt mer än en timme i depå då mekanikerna tvingades byta elektronikboxen vid flera tillfällen och startmotorn en gång. När allt sedan fungerade gick bilen fort och teamet satte snabbaste varvtid bland GTS-bilarna.
- Bilen gick väldigt bra förutom de problem vi hade och löste efterhand. Vi har goda förhoppningar om att kunna hänga med bra på Le Mans där banan är betydligt snabbare. Det passar oss bra, säger Rickard med tillförsikt. Totalt vann Pescatori/Capello/Herbert i en Audi R8.
Läs mer på:
www.rickardrydell.com

02-03-18 Audi vann Sebring för tredje gången i rad
För tredje gången i rad har Audi lyckats med bedriften att vinna 12-timmarsloppet i Sebring - en av motorsportens mest krävande tävlingar. Segern togs hem inför en rekordpublik på mer än 150 000 åskådare.
På grund av det ojämna underlaget på Sebring-banan är det amerikanska loppet känt som ett tufft test. När det nu hölls för femtionde året i följd var förhållandena ännu svårare än vanligt. En intensiv hetta på närmare 34 grader smälte asfaltsbeläggningen under loppet, som är inledningen av American Le Mans Series (ALMS).
Den höga temperaturen och luftfuktigheten påverkade hur som helst inte den vinnande Infineon Audi R8-bilen. Audi är därmed den fjärde tillverkaren som klarat av att vinna Sebring tre gånger på raken.
Medan Rinaldo Capello upprepade sin seger från förra året, var det första gången för Johnny Herbert och Christian Pescatori att vinna det klassiska uthållighetsloppet. Endast en incident hotade segern för den italiensk-brittiska trion. En kollision i loppets inledning skadade R8:ans bakre vänstra hjulupphängning och därmed halkade Capello/Herbert/Pescatori tillfälligt ned till en tredjeplats.
- Det var ett fantastiskt lopp, lika tufft som alltid. Hettan var otroligt påtaglig. Nu har vi klarat av tre segrar i rad och det var ingen enkel uppgift under de förhållanden som rådde, säger Christian Pescatori.
Audis andra fabriksteam med Frank Biela, Tom Kristensen och Emanuele Pirro (som vann Sebring år 2000) var också inblandade i en krasch, vilket ledde till flera oplanerade depåstopp. Därmed var segerchansen borta men teamet körde ändå upp sig från en nionde till en femteplats.
Även Audis kundteam Champion bidrog till spänningen under hela loppet. Stefan Johansson, Jan Lammers och Andy Wallace var hela tiden nära det segrande teamet med sin R8. Trots att bilen snurrade runt i slutet av loppet slutade teamet som tvåa, vilket ledde till att Audi tog hem de båda topplaceringarna på Sebring.
- Audin blev bättre och bättre för varje varv. Jag var verkligen laddad inför uppgiften och bilen tillät mig att köra ganska aggressivt. Det är på samma gång härligt och frustrerande att komma tvåa, säger Stefan Johansson.
Resultat
1. Capello/Herbert/Pescatori (Infineon Audi R8) 346 varv, 2. Johansson/Lammers/Wallace (Audi R8) 1 varv efter, 3. Mathews/Smith/Goossens (R&S-Elan) 9 varv efter, 4. Weaver/Leitzinger/Forbes-Robinson (R&S-Lincoln) 16 varv efter, 5. Biela/Kristensen/Pirro (Infineon Audi R8) 19 varv efter
02-03-16 Tobias Klintheim siktar på seger i S60 Challenge
I takt med att vårsolen tittar fram så kliver också racingförarna ur sina garage och presenterar satsningarna inför årets säsong. Kalmarsonen, Tobias Klintheim, ställer undan formelbilen och ger sig in i den nya racingklassen Volvo S-60 Challenge med sikte på totalseger i den tuffaste klassen som Svensk Motorsport kommer att bjuda publiken på i år.
Efter sitt SM silver i Formel Ford för två år sedan ville Tobias Klintheim gärna ut i världen för att mäta sig med den internationella eliten. Dessvärre fick Tobias inte ihop en budget för att förverkliga sitt mål utan det hela resulterade i en halv säsong med Formel Ford i SM förra året. Nu kommer Tobias tillbaka i en ny satsning i den nya racingklassen Volvo S 60 Challenge. En klass där man tävlar med en racingpreparerad Volvo S-60. Samtliga tävlingsbilar är likvärdiga och byggs av Volvo som har utgått från S 60 modellen med en turbomotor på 265 hk. I racingversion är bilen rensad från all onödig inredning samt har förstärkts och försetts med säkerhetsbur. Bromsar, fjädring och hjulupphängningar är anpassade för racing liksom den manuella växellådan som är optimerad fär tävlingsverksamhet.
- Jag ser detta som ett första steg till att åka Svenska STCC och därefter ut i den Europeiska motsvarigheten, ETCC säger Tobias och tillägger - Med mitt SM guld 1999 i enhetsklassen JTCC där vi tävlade med Volvo S 40 bilar visad jag att jag kan köra standardbil. De två senaste åren i Formel Ford har sedan utvecklat min körning och det blir nu en härlig utmaning att åter kliva in i en Touringbilklass som kommer att bjuda på mycket tät racing och där det finns många duktiga förare att tampas med.
Tobias, som fyller 25 år i maj, kommer att ingå i Team DEWALT S-60 som sköts av Halmstadsbaserade West Coast Racing och han fortsätter därmed sin karriär från formelbilstiden tillsammans med den dynamiske teamchefen Dick Jönsson Wigroth. Dessutom ingår Tobias i den långtidssatsning som Svenska Bilsportförbundet gör för elitförare.
Om sin målättning inför året säger Tobias så här - För att kunna vara med och fightas om segrarna i en sådan här enhetsklass så är det nödvändigt att alla detaljer är optimala. Skillnaden mellan seger och en tionde plats kan bero på ett hekto felaktigt ringtryck eller att en hjulvinkel är en halvmillimeter fel. Med hjälp av teamets fingertoppskänsla för bilens köregenskaper och deras sätt att matcha sina förare så ser jag stora möjligheter till att var med i den absoluta toppen och det är totalsegern jag siktar på.

02-03-11 Tre fabriksbilar för Audi i årets Le Mans
Den 15-16 juni är det dags för en av motorsportens klassiker - 24-timmarsloppet i Le Mans. För Audi börjar nedräkningen inför Le Mans den 16 mars, med 12-timmarsloppet i amerikanska Sebring. Där har svensken Stefan Johansson en av platserna i den Infineon Audi R8 som körs av American Champion Team.
I årets Le Mans kommer Audi att delta med tre fabriksbilar som körs av Audi Sport Team Joest och Audi Sport North America. Loppet i Sebring - som är säsongsstart för American Le Mans Series (ALMS) - blir det första verkliga testet av 2002 års Infineon Audi R8. Trots vissa smärre förändringar ser bilen exakt likadan ut som förra årets modell. Men under karossen har många detaljer förfinats.
- Tester med den modifierade R8:an har visat att bilen har oupptäckt potential och den måste vi nu utnyttja under tävlingen, förklarar Dr Wolfgang Ullrich, chef för Audi Sport.
Audi hoppas att 12-timmarsloppet på Sebring blir en viktig indikator inför säsongens höjdpunkt, Le Mans.
- På Sebring får vi se hur bra bilen fungerar och var vi står i förhållande till våra konkurrenter, säger Dr Ullrich.
Konkurrensen i ALMS är starkare än någonsin tidigare: 60 sportbilar tävlar i Sebring, av dem är 29 Le Mans-prototyper.
Frank Biela/Tom Kristensen/Emanuele Pirro och Rinaldo Capello/Johnny Herbert/Christian Pescatori ställer upp i Sebring med de två fabriksbilar som tillhör Audi Sport North America. Den Audi R8 som körs av American Champion Team har också en stark line up bakom sig: Svensken Stefan Johansson och Andy Wallace har redan vunnit Sebring två gånger. Jan Lammers har vinster i Le Mans och Daytona bakom sig och är mycket motiverad att säkra sin tredje seger i ett långdistanslopp, när han nu gör sin debut i en Audi R8.
Så här säger Stefan Johansson om sitt deltagande i Sebring:
- Sebring är en av mina favorittävlingar. Hittills har jag gjort bra resultat där, med ett undantag. Champion är ett fantastiskt team och vår föraruppsättning är mycket stark. Jag ser fram emot att få köra tillsammans med Andy och Jan. Jag känner båda sedan länge och vet hur bra de är, men hittills har jag aldrig delat cockpit med dem.

02-02-11 Rickard Rydell i ETCC-test på Vallelunga
I helgen var första riktiga testen för toppteamen i årets ETCC. Det var ett däckstest med Michelin på Italienska Vallelunga. Rickard Rydell var givetvis på plats med sin Volvo S60 samt även hans nya teamkamrat i ETCC-Volvon, James Hanson. Hanson körde förra året i Europeiska Super Production med en Edenbridge-preparerad BMW 320. Där gjorde han bra ifrån sig. Tidigare har han blivit Rookie of the Year i den amerikanska Formel Ford 2000 Pro Series.
På Vallelungatestet var Volvo, BMW, Alfa och Nissan med och körde. Nissan dock med fjolårets Super Production-bil, varför tiderna från dem inte var jämförbara. Inget av teamen hade sin bil för årets säsong helt färdigutvecklad ännu. Snabbast var Alfa med tiden 1.17,8 och därefter följde Rickard Rydell med sin Volvo endast en tiondels sekund efter.
- Det känns jätteskönt att vi hängde med så bra på en gång, kommenterar Rickard som menar att serien har potential att bli hur jämn som helst.
- Nu har vi massor av data att analysera och teamet får fullt upp med att vidareutveckla bilen. Det är viktigt eftersom de andra teamen inte heller kommer ligga på latsidan fram till säsongen börjar.
Nästa test är planerat till början av mars på Jaramabanan i Spanien.
Läs mer på:
www.rickardrydell.com

02-02-08 Mattias Ekström testar nya Abt Audi TT-R 
Den nya Abt Audi TT-R är redo! Under den gångna helgen testades bilen, som kommer att tävla i tyska standardvagnsserien DTM, av Christian Abt - och nu ska den köras av svenske Mattias Ekström, som representerar Audi och KMS. Testet görs på italienska Vallelunga under nästa vecka. 
Nya Abt Audi TT-R utvecklar 450 hk och är en vidareutveckling av 2001 års modell som rodde hem två segrar och hamnade på flera pallplatser i DTM under förra säsongen.
Under den gångna helgen körde Christian Abt de första kilometrarna i den nya bilen på portugisiska Estoril. Efteråt tyckte den 34-årige tysken att det första intrycket av bilen var mycket bra. Nästa test äger rum på italienska Vallelunga måndag-fredag nästa vecka. Med på banan finns bland andra österrikaren Karl Wendlinger och på torsdag är det dags för Mattias Ekström att sätta sig bakom ratten.
- Det ska bli kul att testa bilen. Det var ju ett tag sedan jag körde så det blir intressant att prova hur bilen går och få ett besked om formen förändrat sig under vintern, säger han.
Måndag 18 februari fortsätter Mattias testerna tillsammans med det fyra man starka svenska KMS-teamet, i tyska Kempten.
Slut på lärotidenFör Mattias Ekströms del slutade förra säsongen, som var hans första i DTM, med en fin åttondeplats.
- Jag såg fjolårssäsongen som en lärotid. I år har jag fått mer erfarenhet och jag känner teamet och bilen, så jag bör ha en rättvisare chans. Självklart vill jag vinna, men jag är också realist. Bland de fem bästa tycker jag i alla fall att jag ska kunna bli.
För att ladda batterierna inför säsongen, som startar på Hockenheim den 21 april, har han precis tillbringat några dagar på ett så kallat Fitness Camp i St. Moritz tillsammans med Abt Sportsline och förarna från Audis fabriksteam. Såväl längdskidåkning som bobfärd stod på programmet.
- Bobkörningen bjöd på krafter på 4,5 G så det var en ny och spännande erfarenhet, säger den 23-årige svensken.
Under säsongen 2002 ställer Abt Sportsline upp med totalt fem Abt-Audi TT-R-bilar. Utöver Mattias Ekström, Christian Abt och Karl Wendlinger har man också kontrakt med Laurent Aiello och Martin Tomczyk. 

02-01-30 Rydell klar för Le Mans
Volvoföraren Rickard Rydell som nyligen presenterade att han ska köra Volvo S60 i ETCC har även klart med start i klassiska Le Mans 24-timmars.
Volvo lånar ut sin stjärnförare åt Brittiska Prodrive-teamet under två långlopp i år. I mitten av mars blir det 12-timmars på Sebring, och i mitten av juni Le Mans 24-timmars. Bilen är en likadan Ferrari 550 Maranello som Rickard framgångsrikt rattade åt Prodrive i förra årets FIA GT Championship och på Road Atlanta i USA.
- Specifikationerna på bilen blir ungefär desamma som vi hade på Road Atlanta. Och i bägge racen blir vi tre förare i bilen varav jag och Schweizaren Alain Menu redan är klara, kommenterar Rickard.
I dessa två lopp kommer inte Prodrive slåss med sportvagnarna om totalsegern. Istället inriktar man sig på att bli konkurrenskraftiga i GTS-klassen där de får kämpa mot bilar som Chrysler Viper, Saleen och Corvette. På Le Mans kan det eventuellt bli aktuellt att Prodrive ställer upp med två 550 Maranello.
- Jag och Menu kommer mycket bra överrens och det ska bli kul att köra de krävande långloppen som komplement till de snabba sprintracen i ETCC, säger en nöjd Rydell.
- Vår målsättning är att ha en bra, konkurrenskraftig bil och att fullfölja loppen. Jag tror även vi har god chans att slåss om klassegrarna, avslutar han.
Läs mer på:
www.rickardrydell.com

02-01-28 ETCC på gång för Rickard Rydell
Med stort nordiskt intresse börjar det allt mer dra ihop sig för FIA European Touring Car Championship. Svenske stjärnan Rickard Rydell är klar för den ena Volvo S60-bilen.
- Jag ser verkligen fram emot säsongsstarten, kommenterar Rickard.
- Mästerskapet ser ut att kunna bli mycket bra med deltagande av alla stora team. Dessutom tycker jag det är jättekul att Fredrik Ekblom och Tommy Rustad är med och höjer det nordiska intresset.
Volvo får möta motstånd av såväl Honda, Nissan, Alfa Romeo som BMW. Nissan mönstrar norrmannen Tommy Rustad i ena bilen. BMW-bilar körs av bland andra Fredrik Ekblom, Dirk och Jürg Müller.
Gabriele Tarquini kommer till start för Honda. Volvos andreförare är ännu inte klar och besked kan väntas om ett par veckor. Den 8 - 10 februari är det dags för stort däckstest på Vallelunga. Där kommer de flesta ETCC-team att delta.
- Däcktestet blir mycket viktigt eftersom det blir vår första chans att mäta oss med de andra teamen, säger Rydell.
- Alla står på samma nivå just nu eftersom det är ett nytt reglemente. Det kommer göra serien mycket bra.
Eurosport sänder samtliga race live, och hoppas samtidigt att fler kanaler i olika länder vill visa ETCC. Det innebär att det är fritt fram för någon svensk kanal att köpa rättigheter till ETCC-sändningarna. Första tävlingen går den 21 april på Magny Cours. Vi svenskar kan se fram emot deltävlingen på Anderstorp den 30 juni.
Läs mer på:
www.rickardrydell.com

02-01-24 Norska Touringmästerskapet ser intressant ut
Våra norska grannar satsar i år kraftigt på ett Touringmästerskap där man skapat ett eget reglemente. I princip är det två biltyper som passar in i reglementet. Det är dels Super Touringbilar upp till och med 1997 års modell, samma bilar som kör privatcupen i Sverige, med den skillnaden att minivikten är 20 kg högre i den Norska serien.
Fyrhjulsdrivna bilar är dock inte tillåtna. Det är dessutom tillåtet att att använda annat materiel än original vad gäller skruvade karossdetaljer för att nå minimivikt. Exempelvis BMW bilarna med den gamla motorn är tyngre än gällande gällande minimivikt.
Den andra kategorin bilar som man siktar in sig på är bilar från DTM serien innan det nya reglementet kom 1995. DTM bilar med 2 liters, 16 ventilsmotorer, måste ha samma varvtalsbegränsning och vikt som Super Touringbilarna. Ett flertal av dessa bilar är i dag utrustade med 2,5 liters 2 ventilsmotorer och har figurerat både i SSK serien i Sverige och i det Norska mästerskapet under de senaste åren.
I det fall bilarna har dessa 2,5 liters motorer så gäller en minimivikt på 1060 kg. Däcksmässigt kommer man att åka på Dunlopdäck med en begränsning på 6 st per tävlingshelg. För de främsta bilarna per heat tillämpar man straffviktsregler med maximalt 50 kg i tillägg. Norska racingutskottets orförande Kjell Aaen ser mycket positivt på serien och säger
- Vi har redan 11 förare som betalt in serieavgiften för i år så nu kan inget hindra oss från att köra NTC. Det kommer att bli ca 20 bilar i startfältet med BMW, Ford Mondeo, Opel Vectra, Mercedes, Volvo och Nissan representerade som bilmärken. I dagarna har vi fått klart med ekonomi för att TV sända hela serien men det arbetas fortfarande på att finna fler sponsorer till serien. Det blir dubbelrace varje helg med ett sprinrace på 12 - 15 minuter som startar kl 13.00 och ett heat över ca 20 minuter med start klockan 15.30. En trevlig detalj i serien är att vi kommer att ha en så kallad kändisbil för inbjudna förare. Min egen förhoppning är att få chansen att köra den bilen vid något tillfälle. avslutar Kjell Aaen.
Förarmässigt har Frank Walle arbetat mycket med att intressera förare för serien.
- I dagsläget är det klart att jag själv kommer att köra min BMW. Dessutom kommer Jarle Gåsland, som kört några race för Bakajev Motorsport i STCC, den norske mästaren från år 2000 Björn Arild Martinsen, Hans Petter Havdal är ivrig i väntan på säsongsstarten, Terje Andersen kommer i en Ford Mondeo, den norske Formel 3 föraren Joacim Johnsen sadlar om till täckt bil och sedan tillkommer en hel del nya norska förmågor. Förra året blev ju svenske Eric Persson norsk mästare i klassen och Eric lär återkomma tillsammans med sin Mercedeskollega Bengt Lundström. Vidare har jag fått besked att Torbjörn Sällfors tar sin STCC BMW och kör hela serien.
Det är också fler svenska förare som visat intresse när det blivit så dyrt att köra i Sverige. Slutligen planeras det för att det skall iordningställas en bil åt Tommy Rustad så att han kan köra de tävlingar som inte inverkar på hans engagemang i FIA ETC.
- Jag tror att det kan bli en väl så spännande serie som svenska STCC. I dagarna arbetar vi även med att bilda ett eget bolag, NTCC AB, där förare, sponsorer och privatpersoner tillåts att köpa in sig men förbund och banägare får inte vara delägare. säger Frank Walle.
Serien kommer att omfatta 5 deltävlingar och 10 heat, varav 8 räknas i mästerskapet, med start på Våler den 11 - 12 maj för att sedan fortsätta den 15 - 16 juni på Geitryggens flygplats eller Grenland Ring som den nu kallas. Tredje deltävlingen körs på Artic Circel Raceway i Mo i Rana den 10 - 11 augusti innan det blir dags att gästa Rudskogen 24- 25 augusti och finalen på Våler den 14 - 15 september.
LG Sportinfo

02-01-21 Ett toppteam tar form i Volvo S-60 Challenge

Svensk bilracing står på topp och förväntningarna på en ny spännande säsong är stora. Den största nyheten inför året är införandet av den nya raccingklassen Volvo S-60 Challenge. Klassen kommer att finnas med vid samtliga STCC arrangemang under året. 25 potenta tävlingsbilar på startlinjen och en blandning av såväl rutinerade racingveteraner som unga lovande talanger bakom rattarna borgar för intressanta och händelserika tävlingar.
Team DEWALT S-60 är ett av de team som på förhand tippas att tillhöra toppskiktet i serien. Det är den 38 årige Uttranbon Kenneth Ahnelöv som kommer att sitta bakom ratten i en racingpreparerad Volvo S-60 med en turbomotor på 265 hk.
- Bilen känns stadig och uppför sig väl på tävlingsbanan. Teknikerna har lyckats göra underverk med chassie och aerodynamiska förbättringar och inte minst de ABS förstärkta bromsarna är i toppklass. Orden kommer från Rickard Rydell direkt efter segern vid klassens testtävling på Ring Knutstorp i höstas.
I en enhetsklass, och med enhetsdäck som i Volvo S-60 Challenge är det viktigt att bilens kondition och inställningar är optimala. Teamet har därför knutit till sig Sveriges mest välmeriterade företag i motorsportbranchen, West Coast Racing, WCR, och dess dynamiske chef Dick Jönsson Wigroth.
- Det finns flera anledningar till att vi ger oss in i denna utmaning. S-60 Challenge blir en instegsklass för många till Super Production som kommer att dominera den internationella standardvagnsracingen under många år framöver. Dessutom är det alltid en extra utmaning att vara verksam i en enhetsklass där det oftast är det lilla extra som fäller avgörandet. är Dick Jönssons förklaring till sin del i detta team.
En tävlingsklar Volvo S-60 kostar 300.000 kr och de totala driftskostnaderna för en säsong kan beräknas till runt en miljon kronor. Det internationell verktygsmaskinföretaget DEWALT och TV-kanalen Eurosport är två av teamets sponsorer och samarbetspartners som skall se till att det finns ekonomi i verksamheten.
Föraren Kenneth Ahnelöv började ganska sent med motorsport. Efter år med ishockey, målvakt i Huddinges A-trupp, debuterade han som 24-åring i Formel Ford Under tre år tävlade han i klassen och var med i Svenska Formel Ford landslaget innan han tog klivet till Renault Clio Cup och tampades med bland annat Kenny Bräck. Efter uppehåll fram till säsongen 2000 återkom Kenneth på tävlingsbanorna med en Chevrolet Camaro i Camaro Cup med två totala sjunde platser som resultat. Kenneth Ahnelöv står nu inför en ny utmaning och en ny klass och ser så här på den kommande säsongen.
- Det är ett oerhört spännande projekt. Klassen är ny och bilen är ny, både för mig och mina konkurrenter. Vi får tävlingsbilen i slutet på januari och skall snabbt sortera ut bilen och vara väl förberedda till premiären den 11 maj på Mantorp. Jag har stora förväntningar men är också realist i min målsättning. Om vi finns med i topp fem efter säsongen tycker jag att vi gjort ett bra jobb. Det kommer att bli oerhört hårt med jämnstarka bilar och många kvalificerade förare. Jag tror inte att det blir en klass där någon eller några förare alltid är i främst utan det kommer att bli händelserika race där det växlar i toppen. avslutar Kennet och ger sig iväg till squashhallen för ett träningspass i syfte att bygga upp kondition och styrka inför en krävande säsong.
LG Sportinfo

<< Tillbaka till Startsidan