<< Tillbaka till Startsidan

[Kenny Bräck] [Audi Sport] Polestar Racing] [Opel Team Sweden] [Carrera Cup] [Övrig pressinfo]
[Racing]
[SSK] [STCC] [S60+ETCC] [GTR+SLC]


Övrig pressinformation
RACING 2005

2005
         


06-10-10 Daniel förbereder sig inför 2007 genom att träna på tyska Oschersleben
Efter en mycket lyckad säsongsfinal med två pallplatser på Mantorp Park siktar Daniel nu på Tyskland.
- Målet är att nästa år köra den nordeuropeiska Formula Renault serien, för att förbereda inför 2007 kommer vi att testa på tyska Oscherleben, redan nu på torsdag.
- Det är helt perfekt att få träna på en bana som Oschersleben redan i höst, Oschersleben är en stor och mycket snabb bana. På Oschersleben körs flera deltävlingar 2007; så det gäller att man lär sig slingan. säger Daniel positivt.

www.daniel-ivarsson.com
06-10-10 Nytt guld till Stefan Malm i det Franska Mästerskapet
Stefan tog hem ännu ett guld i det franska mästerskapet under lördagen före team kollegan Damien Payart som körde in på en 2:a plats bara några tiondelar efter Stefan Malm. På söndagen skiftade kollegorna plats och Stefan Malm fick nöja sig med ett silver bakom team kollegan Damien Payart som drog längsta stråt denna dag i Croix en Ternois Frankrike. Detta var ännu en dubbel seger för Team Malm Racing i det franska mästerskapet.. I det andra racet satte dom på 1/1000 dels sekund helt identiska varvtider på varv nr 13 vilket gav domarna lite huvudbry för att kora den snabbaste föraren under racet.

Med 4 deltävlingar kvar i det Franska mästerskapet är det fortfarande öppet i slutstriden. Stefan Malm kan redan i dag stoltsera med en totalseger i den Europeiska Superracekart Serien 2006 Härnäst hägrar Le Vigeant Frankrike tätt följt av Silver Stone där även Tommie Eliasson gör sin debut i SuperKart för Malmracing Tommie Eliasson har kört i dom mindre klasserna för MalmRacing sedan ett flertal år och är nu redo att ta steget upp i Kartingens Formel1

Filmer och bilder ligger uppe på www.malmracing.comför er som inte hade möjlighet att vara på plats att se den fina duellen som utspelades mellan dom båda förarna

06-01-01 Erik Berger fortsätter att köra Racing
Erik Berger gjorde comeback 1997 vid 72-års ålder. Han har hela tiden sagt att han skulle köra racing tills han fyllde 80 år. Nu har verkligheten kommit ikapp honom och han fyllde 80 år i somras. Många personer har ställt frågan till Erik under året; kommer du att sluta nu eller finns det någon chans att du fortsätter?
Eriks ständiga svar på den frågan har varit: - Jag bestämmer mig på nyårsafton!
Nu har äntligen Erik bestämt sig och det blev alltså; JA, han fortsätter köra.
Bilen har fungerat bra de senaste säsongerna och körglädjen är det verkligen inte fel på. Alla som såg finalen i Historiska Racingcupen i Falkenberg i höstas kunde med egna ögon se att Erik har mycket kvar att ge på racerbanan. Hans otroliga kamp mot sonen Anders, där de turades om att leda varv efter varv gav mig rysningar längs hela ryggen. Jag vet inte när jag såg Erik köra med sådan inspiration senast. Då har ändå Erik färre hästar i sin motor än Anders. Eller tänk på tävlingen i Karlskoga när han kom direkt från sjuksängen, satte snabbaste tid i kvalet och vann racet!

Racingens obestridlige stålfarfar kommer att ge oss många fina minnen under minst en säsong till. Det var till och med så att en av Eriks sponsorer ville betala mer till årets säsong, bara han ville fortsätta. Den ständiga kampen om vem som är bäst i familjen Berger kommer att fortsätta ytterligare ett kapitel. Anders har plockat ned sin bil för total översyn och Erik är i valet och kvalet om han skall byta motor eller inte. Reglementet tillåter 2 litersmotorer men Erik har hittills kört med 1800cc. Att hitta en ny och bra motor till historisk racing är inte alltid så lätt. Klart är i alla fall att vi får se två lila Escorter på startlinjen på Mantorp Park sista helgen i maj.
Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se
05-12-20 Martin Kudzak gjorde lyckad testdebut i Formel 3
Efter att under Svenska Bilsportmässan i november offentliggjort sina planer inför 2006 att delta i det brittiska Formel 3 mästerkapet i en Lola-Dome F3 med Mugen-Honda motor - gjorde Martin Kudzak testdebut i klassen under förra veckan med sitt team Fluid Motorsport på Snetterton i England.

Övergången för Martin från Formel Ford bilen - som han slutade på femte plats med i det inofficella VM:et i höstas - till den nya F3:an gick bra. Han blev snabbt bekväm i F3 bilen och körde hela 120 varv under de två testdagarna, 12-13 december.
”Det märktes direkt på första varvet ut från depån att det fanns mycket mer grepp i kurvorna i F3:an jämfört med Formel Forden. Så det gick mycket fortare”, sa Martin efter testdagarna i sitt nya tävlingsredskap och fortsatte; ”Det tog inte lång tid att anpassa sig och det känns helt rätt med beslutet vi har tagit att ta klivet upp till F3 2006.”

Under testen på Snetterton imponerade han inte bara på sitt team Fluid Motorsport - då han körde på fullt jämförbara tider från sommarens tävlingar på begagnade däck. Nya däck var beställda men då leverantören missat att Martin bytt klass hade Formel Ford däck levererats till testtillfället. Även tävlingsbiltillverkaren Lola hade representanter närvarande som även de noterade den unga förarens imponerade debut i den nya klassen.

Med sina nyligen fyllda 16 år kommer Martin att vara den yngste föraren någonsin i brittisk Formel 3 när han i april 2006 kommer att göra tävlingsdebut i F3.

Pressrelease från Martin-Kudzak.com

05-12-20 Team caWalli och Arjeplogs Kommun i JTCC med Alfa Romeo 147
Under 2005 genomförde Arjeplogs Kommun tillsammans med NTO-IOGT och Podium Racing en satsning på motorsport i den populära klassen JTCC med en MG 1,6 Exclusive. Förare och teampersonal kom från Hornavanskolans gymnasielinje för Bilsystemteknik, BST linjen.
- Mot bakgrund av att en stor del av världens producenter av bilar och bilkomponenter finns representerade i Arjeplog med test och utveckling samt att det finns en efterfrågan av kunniga tekniker och ingenjörer i branschen så startade vi BST linjen på vår gymnasieskola. Den utbildningen har visat sig vara en bra grund för fortsatta studier och våra elever är efterfrågade inom industrin. Då upptagningsområdet för elever till BST linjen omfattar hela Sverige var vårt syfte med detta engagemang att skapa en plattform för publicitet av BST linjen och Arjeplogs Kommun samt att ge ungdomarna ett meningsfullt projekt att arbeta med. Under detta första år med projektet fann vi en del brister i projektledningen och nådde därför inte de mål som vi eftersträvade. Dock såg vi en potential till förbättringar och inledde därför samtal för framtiden med Team caWalli som har de resurser och idéer som behövs i ett projekt av detta slag, berättar kommunalrådet Bengt-Urban Fransson i Arjeplog Kommun.
- Ganska snabbt insåg vi hur vi kan utnyttja en STCC helg för att nå rätta målgrupper av ungdomar som kan vara intresserade av den exklusiva utbildning som BST linjen är. Tillsammans med Arjeplogs Kommun, Hornavanskolans personal och elever så har vi tagit fram en arbetsordning som skall ge de resultat som krävs i detta projekt. Dessutom har vi inlett ett samarbete med Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, som också passar in i projektet då målgruppen i båda fallen är ungdomar. I dagsläget börjar alla pusselbitar att falla på plats och jag ser med stor entusiasm fram emot en givande säsong tillsammans, kommenterar teamchef Joakim Wiedesheim hos caWalli.
- Under 2005 var vi med ute på STCC arrangemang vid ett par tillfällen vilket gav oss nya kontaktvägar. Detta projekt är spännande och kommer att ge oss stora möjligheter att nå ungdomar i det viktiga arbetet med information mot alkohol och droger, säger UNF ordföranden Robert Damber.

Det slutgiltiga beslutet om finansiering och projektuppläggning fattades i dag inom Arjeplogs Kommun och därmed startar uppbyggnaden av det nya teamet också.
- Nu kör vi för fullt och de första frukterna av vårt beslut i dag blir en kort presentation av projektet i TV programmet Hög Växel som sänds på onsdag den 21 december klockan 20.00 i ViasatSport 1 och som sedan följs upp den 28 december klockan 22.00 i samma kanal. Den MG som användes förra säsongen byts ut mot en Alfa Romeo 147 och så får kommunen inleda sitt arbete med att forma ett team runt projektet samtidigt som företrädare för kommun får i uppdrag att tillsammans med Team caWalli utforma de praktiska detaljerna under nästa säsong, säger en nöjd Bengt-Urban Fransson.
- Med det upplägg som nu är presenterat så ser jag fram emot en spännande säsong i JTCC. De problem som vi hade tidigare i år med att eleverna var borta från skolan kan vi nu lösa på ett mycket bättre sätt och dessutom ser jag fram emot att involvera hela skolan och inte bara BST linjen i arbetet med och runt JTCC projektet, kommenterar Hornavanskolans rektor Anita Rönnebro.

I och med beslutet att tävla med en Alfa Romeo 147 så kommer också JTCC att få en ny modell i klassen.
- Alfa Romeo 147 är en väl beprövad bil i motorsport. Det finns en hel del riktigt bra detaljer som kommer att göra bilen konkurrentkraftig. Nu väntar vi bara på att bilen skall byggas i Italien så att vi därefter kan sätta i gång arbetet med att anpassa den för JTCC klassen vilket kommer att bli en intressant och lärorik uppgift för eleverna. Efter helgerna så inleder vi också arbetet med att forma ett fungerande team med mekaniker och all annan personal som behövs runt projektet. Vem som kommer att bli förare av tävlingsbilen är inte hellre klart men sannolikt så kommer det att bli en förare som kör hela serien i stället för flera förare som man praktiserade under 2005. Vi skall se till att bli en tuff motståndare i nästa års serie, avrundar Joakim Wiedesheim.

Ytterligare information om Team caWalli http://www.sportinformation.com/Motor/Media/cawalli.htm


05-12-16 Kanontestet i Champ car för Alx sänds i TV4
Den 26:e december visar TV4 Sporten ett omfattande reportage om Alx Champ car-test Florida. Testet kördes med Mi-Jack Conquest Racing den 12:e och 13:e december på klassiska Sebringbanan. Alx berättar:

Det här är en ovanligt lång rapport då detta är en ovanligt viktig hädelse i min karriär.
De formelbilar jag kört under året har förberett mig, men jag måste säga att steget till en Champ car var större än jag kunde tro. Man skulle kunna tro att det är den drygt 750 hk starka motorn som skulle vara största skillnaden, så var det inte. Istället var det bromsarna. Lite intressanta fakta:
280 km/h - 100 km/h: 1.9 sek
Kraft under inbromsning: 4.0 G
100 km/h - 200 km/h: 2.9 sek

Ovan data är från just min egen körning. Det är självklart inte allt ingenjörerna läser ut. Man kan studera kanaler från alla rörliga och variabla delar av bilen. Allt detta sker först via live-telemetri direkt till depån från bilen och sedan mer i detalj i depån. Att man kan studera sådana saker som däckstryck och bromstemperaturer från depån medan bilen kör på banan via data var även det en nivå värre än jag var van vid. Total kontroll över såväl bil som förare.

Men nu går jag händelserna i förväg. Kvällen den 7:e december landade jag på Indianapolis flygplats och blev hämtad av teamet. Efter att ha hälsat på alla fick jag en guidad tur av en minst sagt imponerad verkstad. Teamet försåg mig sedan med bil och visade mig till hotellet. Den 8:e och 9:e gick åt till att göra en avancerad seatfitting. De andra förarna som skulle testa under de tre dagarna på Sebring hade nu även kommit och gjorde även de noggranna seatfittings. Övrig tid gick till stor del åt att lära känna teamet och prata om setup och körning med ingenjörerna. Jag fick även ett antal papper att plugga på, allt ifrån hur rattens alla funktioner fungerar till exakt testschema varv för varv.

Den 10:e, en lördag, var ledig så jag, Charles Zwolsman och Jan Heylen åkte till Indianapolis Speedway som årligen huserar Indy 500 och besökte museet. Sedan begav vi oss down town. Det slutade med ett tvåtimmars pass i en arkadhall körandes ett Indy 500 spel. Landskamp! Sverige, Holland, Belgien och f.d. F1-föraren Giorgio Pantano för Italien. Det var jämt och jag segrade knappt. Bilder finns på hemsidan.

Vi kom till banan den 11:e och anslöt med övriga teamet. Jag körde mitt första pass i bil #27 på förmiddagen den 12:e, andra passet skulle bli den 13:e på eftermiddagen. Alltså totalt en hel dags test. Initialt körde jag på hårdare racingdäck för att lära banan och bilen. I början kändes allting väldigt aggressivt och snabbt, men efter ett par rundor och mjukare statsbanedäck så började kroppen vänja sig vid bilen. Men det råder ingen tvekan, detta är det absolut snabbaste som finns vid sidan av Formel 1.

Mellan körningarna pratade jag mycket med ingenjören, men även teamchefen Chris Mower och teamägaren Eric Bachelart (fd Indy och CART förare) kom med goda råd efter att ha studerat min körning runt banan. Tricket med dessa tester är att låta hjärnan och kroppen ta in allt i måttligt tempo och allt eftersom höja farten. Jag gjorde precis detta och 64 varv senare var det dags för lunch. Jag var då tredje snabbast på banan. Bruno Junquiera (tidigare tvåa i Champ car) och Ryan Brisco (F1 testförare) var snabbare. Min körning var avslutad för dagen.

Med mig på Sebring var Janne Blomkvist från TV4 samt kameramannen Peter Mattsson. De dokumenterade allt som hände både på banan och "back stage" för ett fyraminutersreportage i TV4 Sporten den 26:e december. Under början av 2006 kommer även en längre dokumentär från testet visas, mer om detta senare.

Dag två och denna gång skulle jag köra eftermiddag. Nu hade jag haft gott om tid att själv titta på bilarna i utvalda kurvor och analysera data noggrant med ingenjörerna. Jag hade även lyckats klämma in en pratstund med legenden Paul Newman som var på plats för att se till sitt team Newman/Haas, bild på sajten.

Nu var jag mycket förberedd. Tyvärr tog det extra tid att ändra bilen för mig då Dan Clarke hade ett mycket annorlunda sätt att bromsa som krävde att de fick ändra pedaler och annat för honom. Strax efter kl 15:00 var jag dock på banan. Jag var direkt nere på de tider jag avslutat gårdagen på och jag såg verkligen fram emot mitt sista set däck i slutet av dagen. Efter en dryg timme hade jag kört på 52.1 sek på gamla däck vilket var näst snabbast just då. Teamet var mycket entusiastiskt. En timme senare lämnade jag och min teamkompis för dagen, Atlanticvinnaren Charles Zwolsman, depån med nya däck. Nu var dock Giorgio Pantano ute med full tank på en lång stint och han genade otroligt mycket vilket gjorde att banan blev täckt av sand. Organisationen ville stänga banan för sopning och meddelade teamen per radio. Vår teamchef sprang då dit och övertalade dem att låta oss köra klart eftersom man bara kan få en riktigt bra varvtid första gången man använder nya däck. Jag var två tiondelar upp reguljärt innan sista svängen där all sand var. Det gick inte att förbättra tiden. Teamchefen Eric hade ett samtal med Giorgios team PKV efter dagen var över. Ombordfilm från min körning på eftermiddagen kommer att läggas upp på sajten inom en snar framtid. Det var även en del frågetecken kring motors peakeffekt i #27, vilket gjorde att Cosworth bytte den så snart jag klivit ur bilen. Den verkade tappa ett par km/h på varje raka.

Extra kul för min del var att jag var snabbare än Richard Lyons som körde två heldagar. Richard vann Formula Nippon 2004 och är mycket högt rankad. Jag var även snabbare än min teamkompis Charles Zwolsman som vann Formula Atlantic i år och körde finalen i Champ car. Nu kan man tyvärr inte jämföra tider med förare av andra bilar. Egentligen kan man bara jämföra mot de som kör samma bil och av de tre som körde #27 var jag klart snabbast. Alla förare på plats körde hela dagar utom jag som delade bil med Dan Clarke.

För att summera upp denna intensiva vecka: Bilen var långt mycket snabbare och tekniskt avancerad än jag tidigare trott. Jag har aldrig förut fått så bra kontakt med ett team. Jag har aldrig förr fått så mycket beröm från ett team. Missa inte reportaget den 26:e december.

Vi jobbar vidare med testkörningar och förhandlingar med såväl team som företag. Nyheter om utveckling av detta kommer löpande.

www.alx.nu

Resultat dag 2:
1. Ryan Dalziel 51.5 sek
2. Giorgio Pantano 51.5
3. Alx Danielsson 52.1
4. Richard Lyons 52.2
5. Charles Zwolsman 52.2
6. Katherine Legge 53.2
7. Dan Clarke 53.5

Kombinerade varvtider dag 1 och 2:
1. Bruno Junqueira 51.1 seconds
2. Ryan Briscoe 51.5
3. Ryan Dalziel 51.5
4. Giorgio Pantano 51.5
5. Alx Danielsson 52.1
6. Jan Heylen 52.1
7. Richard Lyons 52.2
8. Charles Zwolsman 52.2
9. Katherine Legge 53.2
10. Dan Clarke 53.5
05-12-15 Lovén och Hallrup försvarar Team caWallis färger i Radical 2006
Rikard Bengtsson knep guldet i Radical Cup åt Team caWalli i år efter en sagolik spurt i säsongsavslutningen efter att varit tvåa 2004. Till säsongen 2006 så satsar åter Team caWalli på att plocka in årets tvåa som var Niklas Lovén från Växjö.
- Det får bli en tradition att ta hand om tvåorna och lyfta fram dem till seger. Niklas Lovén är en erkänt duktig förare som mycket väl kunnat ta hem totalsegern i år men en rad omständigheter satte stopp för det som tur var för oss. Utöver Niklas så satsar vi på nykomlingen i serien, Viktor Hallrup, som kört Formel Ford i år. Viktor inledde trevande men när han så småningom fick klart för sig att hans syn behövde förbättras med glasögon så lossnade det riktigt skapligt, kommenterar teamchefen Joakim Wiedesheim.

Niklas Lovén föddes 1964 i Gislaved med Anderstorpsbanan som granne vilket gjorde att han tidigt började med motorsport. Han har en lång karriär inom racingen med allt från karting, standardbil, formelbil, sportvagnar, STCC och ovalbansracing. Bland annat så blev han Svensk Mästare i Formel Ford 1994 samt Amerikansk Mästare i Russel Pro serien 1998. Under 2005 gjorde Niklas sin första säsong i Radical med andra platsen totalt som resultat.
- Radical är en trevlig klass som snabbt blivit populär i Sverige. Jag hade en ganska bra säsong i år men det blev några djupdykningar som gjorde att jag inte kunde ta hem segern. Med segern i årets sista race i färskt minne och ett nytt team som har allt det nödvändiga runt om så skall jag göra allt för att vinna totalt nästa år. Jag har dessutom en ny bil av fjolårsmodell som jag tror är konkurrenskraftig för att ta mig dit jag vill. Jag måste bara låta erfarenheten tala och tänka på poäng i varje heat i stället för att jaga segrar så skall det nog gå vägen även om det kommer många nya duktiga förare till serien nästa år, säger Lovén om sina chanser till totalseger.

Team caWalli fortsätter även samarbetet med Viktor Hallrup som kört Formel Ford i år men nu tar steget till Radical
- Jag tror att Radical skall passa mig bättre. Vid de tester som jag kört så kom jag snabbt in i bilen och fick samma fina känsla som jag hade när jag körde karting. 2006 får bli ett läroår i inledningen med efter några race så skall jag vara långt framme, tycker den 17 årige Växjöbon Viktor Hallrup.

Ytterligare information om Team caWalli http://www.sportinformation.com/Motor/Media/cawalli.htm

05-12-08 Champ Car-test för Alx
Alx Danielsson fortsätter sina förberedelser inför 2006 med ett Champ Car-test. Den 12 och 13 december är det dags. På den klassiska Sebring-banan kommer Alx att testa för Mi-Jack Conquest Racing, som drivs av belgaren Eric Bachelart. Stallet har under de senaste säsongerna etablerat sig som ett stabilt stall, strax under den absoluta toppen.

"Stallchefen, Eric Bachelart, hoppas på ett lyckat test.
- Vi ser fram mot att testa med Alx, säger Mi-Jack Conquest Racings delägare Eric Bachelart. Han har en mycket professionell inställning och är en vinnare i stort sett alla serier han har tävlat i. Vi förväntar oss att han ska vara konkurrenskraftig i Champ Car-bilen och vi tror att testet kommer att vara mycket produktivt."
- För mig är det här ytterligare en bra erfarenhet, säger Alx. Stallet är välordnat och jag kommer att få goda förutsättningar att göra bra ifrån mig.

Rick Gorne, Alx manager, menar att Alx nu är mogen att ta steget upp och prova på det värsta formelbilsracingen har att erbjuda vid sidan av Formel 1.
- Det är viktigt för Alx att få visa upp sin kapacitet i den här typen av bilar. Han har nu den erfarenhet som behövs för att kunna göra sin talang rättvisa och Conquest är ett bra stall som har visat att de är bra på att vårda unga talanger.

Fakta:
Champ Car World Series, CCWS, har fungerat som den mest prestigefyllda klassen för förare utanför Formel 1. Den har producerat en lång rad Formel 1-förare, bland dessa Michael Andretti, Jacques Villenueve och Juan-Pablo Montoya för att nämna några.
Svenske Kenny Bräck debuterade i Champ Car, 2000, och blev fyra under sitt debutår. Kenny följde upp med en andraplats året därpå. Totalt tog han fem segrar i serien. Kenny vann också Indy500 när han körde IRL - säsongen 1999, en av de största prestationerna i svensk motorsporthistoria.

0-100 km/h: 2.5 sek
0-160 km/h: 4.2 sek
Topphastighet: 385 km/h
Motor: Turboladdad 2.65 liter V8 från Ford Cosworth
Bränsle: Metanol
Effekt: Drygt 750 hk
Längd: 500 cm
Höjd: 97 cm

Läs mer på http://www.champcarworldseries.com

Tävlingskalender 2006, 15 tävlingar:
Apr 9, Long Beach/USA
Maj 13, Houston/USA
Maj 21, Monterrey/Mexico
Jun 4, Milwaukee/USA
Jun 18, Portland/USA
Jun 25, Cleveland/USA
Jul 9, Toronto/Kanada
Jul 23, Edmonton/Kanada
Jul 30, San Jose/USA
Aug 13, Denver/USA
Aug 27, Montreal/Kanada
Sep 24, Road America/USA
Okt 15, Ansan/Sydkorea
Okt 22, Gold Coast/Australien
Nov 5, Mexico City/Mexico

05-12-08 Jimmy Johansson laddar för totalseger i ADAC VW Polo Cup 2006
Efter en nästan osannolik säsong i den Tyska racingcirkusen med ADAC VW Polo Cup kunde Jimmy Johansson summera in en andra plats totalt i serien som vanns av rutinerade tysken René Rast med ett förflutet i Formel BMW.
- Jag är helt klart nöjd med årets säsong även om det grämde mig lite att jag inte tog hem totalsegern som jag hade chans till ända in i sista racet för året. Rast är en värdig mästare som jag inte rådde på. Det har också varit ett rår då jag lärt mig mycket och utvecklats som förare. Speciellt minnesvärt är resan till Japan och starten i det Japanska VW Golf mästerskapet där jag överraskade alla, inklusive mig själv, med att både vara snabbast på kvalet och sedan vinna tävlingen, summerar Jimmy årets säsong
- Vi är mycket positivt överraskade över Jimmys prestationer och jag tror inte det är många här hemma som förstår vilket resultat han uppnådde. I år har vi haft två förare i serien men till nästa år så satsar vi all kraft på Jimmy i en strävan om att ta hem mästerskapet, berättar Team caWallis Joakim Wiedesheim och bekräftar att Jimmy Johansson är anmäld till sin andra säsong i serien som körs tillsammans med DTM serien i Europa.

Till nästa år breddas serien med fler förare så att startfältet kommer att omfatta 28 bilar som kör om mästerskapet. Dessutom fortsätter internationaliseringen av serien med fler förare utanför Tyskland. I år har det varit deltagare från Sverige, Danmark och Monaco som har bjudit tyskarna motstånd men till nästa år tillkommer förare från Frankrike, Italien, Norge, Schweiz och Österrike.
- Vad jag vet i dag så är det mycket hög klass på de förare som kvalat in till nästa års serie så det blir inte lätt att vinna totalt men ett års erfarenhet av bilen och banorna är ju bra att ha i med sig jakten på guldet. Inriktningen kommer att bli att säkra så många poäng som möjligt i varje race och krydda den anrättningen med några heatsegrar. Nyckeln till detta ligger i att lyckas väl i kvalen och därmed bra startpositioner. I år har jag varit lite för het i vissa kval och överkört däcken i jakten på bra varvtider men den läxan har jag nu lärt mig, kommenterar Jimmy Johansson som nu laddar inför nästa års premiär som sker i början av april på Hockenheim.
- Jag längtar redan dit och en ser framför mig en upprepning av årets säsong då jag inledde med en seger, avrundar Jimmy innan han ger sig ut för att träffa en tilltänkt sponsor som förhoppningsvis kan fylla det sista hålet i budgeten.

Mer information om Team caWalli med Jimmy finns att hämta på Webbsite
www.sportinformation.com/Motor/Media/cawalliinternational2005.htm

05-12-05 Alx magsjuk i Japan!
Efter en framgångsrik säsong blev Alx bjuden till Japan för att provköra Formel Nippon, Asiens främsta och snabbaste formelbilsklass. Testet gick bra men en magsjuka höll på att sätta stopp för körningen. Alx berättar:

Listan över spektakulära fordon jag har fått förmånen att ratta i år börjar bli ganska omfattande. Sist var det 1500 hk i form av amerikansk Monstertruck i Globen. Nu var det den mycket snabba formelbilsklassen F-Nippon. Det var inte vilken bana som helst heller, den toppmoderna Suzuka ett par timmars tågfärd söder om Tokyo.

När jag kom fram hade British Airways slarvat bort mina väskor så jag var helt utan ombyten och annat. Det gjorde i och för sig att det var smidigare att ta sig till banan. Först två dagar senare fick jag bagaget. Teamet, LeMans Engineering, var mycket snälla och hjälpsamma under hela min vistelse. De bjöd mig på fina middagar varav den första var fisk och havsdjur på Japanskt vis, dvs rå. Mycket välsmakande för det mesta och gav gott om energi i kroppen. Nästa dag var det kval inför sista deltävlingen för året. Jag var på plats för att observera hur teamet jobbade och försöka förstå så mycket som möjligt om bilen. På kvällen var det dags för middag igen. Denna gång var det Yakiniki, rått kött. Vissa saker grillade man vid bordet, andra åt man som de var. Teamet guidade mig och bjöd på en trevlig kväll. Senare på natten var det dock bara att checka in på toaletten. Magen hade sagt upp sig. Det blev ingen sömn. Hela nästa dag och hela nästa natt fortsatte det. Jag kunde varken dricka vatten eller inta någon mat överhuvudtaget. Det såg mörkt ut. Jag missade tävlingen. Inte förrän morgonen nästa dag, när jag skulle testa, kändes det bättre. Nu kunde jag få i mig drickyougurt samt vatten. Förmiddagen gick åt för att få i så mycket energi som möjligt. Jag bestämde mig för att köra på eftermiddagen.

Nu skulle jag äntligen få chansen att köra denna 540 hk starka formelbil med mycket mjuka däck. Som jämförelse har en Formel 3 bil 230 hk. Tyvärr var bilen mycket fysisk att köra och jag hade ingen ork i kroppen. Det var bara att bita ihop, dock blir koncentrationen lidande när man måste ta i för att orka köra. Det blev ingen riktig attack i körningen. Jag kunde dock konstatera att bilen understyrde för mycket så vi jobbade med att få bort det. Bl a mer framvinge och lägre framvagn.

Senare på eftermiddagen var det dags för nya däck, något som innebär att bilen blir nästan 3 sekunder snabbare på den långa och kurviga Suzukabanan. För att förebygga understyrningen tar man av lite bakvinge. Det visade sig att den aerodynamiska skillnaden mellan fram och bak nu var för stor och jag fick otroligt överstyrt runt 130R, en av världens snabbaste kurvor.

Varvet var indelat i fyra sektorer och jag hade tre gröna vilket innebar att jag förbättrat min tid i samtliga på väg fram mot mållinjen. 130R är näst sista svängen och där släppte baken. Jag hade som tur var tagit mig igenom ungefär halva när det hände och snurrande av utan att träffa räcket. Men det var väldigt nära och i 280 km/h är en olycka aldrig långt borta när det släpper.

Summa sumarum var det en fantastisk upplevelse att bli inbjudan att få köra F-Nippon. Det finns ett genuint intresse från teamen i mig, mycket tack vare min manager. Nu fortsätter förhandlingarna och testerna. Nästa resa är bara bakom hörnet. Vart den går och vad jag ska köra ber jag att få återkomma om inom kort.
www.alx.nu

05-12-05 Alx vinnare av Anecto Minnesfond!
Under Stockholms Bilsportmässa tillkännagavs årets vinnare av Anecto Minnesfond. Alx var den stora vinnaren och fick mottaga 100,000:- som erkänning för hårt arbete och starka prestationer under året 2005 och tidigare i sin karriär.

Juryns motivering:
"Årets tredje stipendiat har jobbat mycket målinriktat under lång tid för att bygga upp ett starkt och troget nätverk med mycket bra kontakter inför framtiden.
Han har dessutom förstått vikten av att utveckla en bra mediakompetens
Han är enligt vår bedömning den svensk som är närmast en chans i Formel 1
Han har visat under året att en del motgångar blandat med framgång gör att man måste satsa ännu hårdare och han har bestämt sig för att lyckas,

Årets tredje stipendiat tilldelas 100,000:-, Han kan tyvärr inte personligen närvara idag (han testar Formula Nippon i Japan) - Alx Danielsson"

Alx Danielsson, KAK, var överlycklig för stipendiet:
- Detta bidrag är oerhört viktigt. Det är en stor summa pengar som hjälper mig i min satsning mot Formel 1. Ännu viktigare är dock vad det innebär att vara utvald att representera Anecto Minnesfond, ett ansvar som jag är mycket stolt över att få axla. Jag vill givetvis tacka för att jag blivit vald för detta och hoppas att jag ska kunna hedra minnet av de som omkom på Linate flygplats 8:e oktober 2001.

Fakta Anecto Minnesfond
Till Minne av de medlemmar i TEAM ANECTO RACING som omkom i SAS olyckan på Linate flygplats, i Italien den 8 oktober 2001, vid hemfärd från den andra deltävlingen i Industricupen i Parma, har det etablerats en minnesfond. Christer Forsman, grundaren och initiativtagaren till teamet, hade redan tidigare väckt tanken om en fond, som skulle ha som mål att få en svensk förare till Formel 1.

Dom nio medlemmar som omkom var:
Kurt - Åke Larsson 52 år. Pär Eriksson 24 år. Jan Karjaluoto 38 år med sonen Alexander 13 år. Bert - Arne Karlsson med sonen Daniel 22 år. Christer Forsman 44 år med sonen Robin 15 år. Robert Essebro 18 år.
www.alx.nu

05-12-04 ERCup's webbsajt online
Nu är Endurance Racing Cup's officiella webbsajt www.ercup.se lanserad. Webbsajten blir seriens huvudsakliga informationskanal. Den innehåller all information som kan tänkas behövas som reglemente, tävlingskalender, startlistor, resultat, nyheter, bilder osv.

Eftersom ERCup är en helt nystartad långloppsserie som kör sitt första race till våren, så finns det ännu inte så mycket material. Men så fort säsongen startar kommer det att bli täta uppdatering med nyheter, reportage, teamrapporter och mycket annat. Bakom webbsajten döljer sig också en administrativ programvara med serie- och race-anmälan.

Utvecklingen av webbsajten har skett på rekordtid, genom ett samarbete mellan Johan Wramfelt, Aprina AB (som står för layout och grafik) samt Mikael Persson, Aktuell Motorsport.se (som har utvecklat programvaran)

05-12-01 Nordic Six Hours Cup (NSHC) utvidgar!
NSHC som är Sverigs äldsta långloppserie i banracing gör sin största förändring på snart 20 år. Under alla år i cupen har en bensinbegränsning gällt. Detta för att hålla kostnaderna nere, självklart kommer det konceptet att finnas kvar. Men för att skapa möjlighet för flera nya team startas ytterligare en klass upp. Klass 2 körs med ett helt nytt reglemente, det är öppet för mer standardbetonade bilar och ingen bensinbegränsning! Karlskoga Motorförening anser detta som ytterligare ett naturligt steg inom långloppsracingen.

Varför? Många team som tittat på vår serie menar att det är omöjligt att köra endurance tävlingar med så lite bensin som tidigare gällt. Detta till trots att serien fungerat på detta sätt i snart 20 säsonger! Nu vill Karlskoga MF skapa möjligheter för fler att delta. Bilsportförbundet har under många år haft standardklasser i sitt program och nu har man möjlighet att med dessa bilar delta i långlopp.

Enkelt, vad gäller? Bilen skall uppfylla Svenska Bilsportförbundets säkerhetskrav, den skall vara 10 år gammal, den skall vara ganska standard och får inte ha turbo osv. För att kostnaderna skall hållas nere körs tävlingarna på vanliga gatbilsdäck (enligt en däckslista). Hela reglementet finns på www.nshc.nu Tävlingarna körs på Gelleråsen, Kinnekulle Ring och på Vålerbanan i Norge. Tävlingsdistansen varierar mellan 3 till 6 timmar beroende på bana.

Vad för typ av bilar förväntar man sig i cupen? Det kommer nog att bli väldigt varierande. Allt från Volvo 240 till Renault Clio, Honda, Golf, Passat och redan nu vet vi att en Mercedes byggs för serien.


Fotograf Mats Olsson, Sportfoto

Tony Jacobsson
Karlskoga Motorförening

05-11-29 Daniel får stöd från lokala racingprofiler
Sven-Åke Magnusson (ProTech) och Rolf Andersson (Vejby 100) är två Ängelholmare som hjälp fram många framgångsrika förare; bland annat Rickard Bengtsson i Radical, nu ska dem hjälpa Daniel i Formula Renault.

Sven-Åke Magnuson har varit mycket framgångsrik inom rallyross och sidvagnsmotorcross, Rolf Andersson är en motorsportsentusiast och ägare av bilfirman Vejby 100 i Vejbystrand. Magnusson och Andersson kommer hjälpa Daniel att bygga ett lokalt nätverk med Ängelholmföretag. Dem kommer dessutom vara med på Daniels tävlingar och hjälpa till. Förra året hjälpte Magnusson och Andersson Rickard Bengtsson i Radical, han vann mästerskapet och nu hoppas dem på att hjälpa Daniel till toppen i Formula Renault.
- Det känns mycket tryggt att ha två entusiaster bakom mig och nu känns det som att Formula Renault 2006 är inom räckhåll. säger Daniel.

Förra helgen var ställde Daniel ut sin Formel Ford Zetec på Bilsportmässan i Stockholm (Älvsjö), där var väldigt mycket folk och Daniel som stod i SBF (Svenska Bilsportförbundet) racingmonter hade fullt upp och svara på alla frågor

Med vänliga hälsningar:
Daniel Ivarsson Racing www.daniel-ivarsson.com.

05-11-28 Daniel Roos vinnare av Rydell Special Award 2005
För sjunde året i rad delade Rickard Rydell i lördags ut Rydell Special Award i samarbete med tidningen Bilsport. Prisutdelningen skedde på Bilsportgalan, som hölls i samband med Svenska Bilsportmässan i Stockholm. 2005 års pris på 50.000 kronor tilldelades Formel Ford-föraren Daniel Roos från Kvissleby med följande motivering:
"Ung talang som i sin första Formel Ford-säsong dominerade SM och NEZ innan han i internationell konkurrens gjorde bra resultat och därmed visade att han är redo att ta steget fullt ut i Europa?"
- Daniel Roos är en självklar vinnare av Rydell Special Award 2005. Han har gjort mycket bra ifrån sig både här hemma och i England. Det är kul att ge tillbaka något till sporten och med mitt kontaktnät försöka bidra till att en ung talang kan ta sig vidare, säger Rickard Rydell.
Det var en förvånad vinnare av Rydell Special Award som fick kliva upp på scenen och motta priset. Daniel Roos siktar nästa år på att köra formelbil utomlands.
- Jätteroligt att få Rydell Special Award och extra kul när det är något speciellt som det här priset som jag inte hade väntat mig att få. Inför nästa år pågår det förhandlingar och jag vet inte ännu vad det blir. Vi jobbar på att köra formelbil någonstans i Europa, och troligast i England, säger Daniel Roos.

Rickard Rydell testar däck inför 2006
Knappt har WTCC-säsongen 2005 tagit slut förrän testerna inför nästa års säsong inleds. Redan i nästa vecka åker Rickard Rydell till Italien för att testa däck med SEAT Sport och Yokohama, som är ny däckleverantör 2006.
-Att det inte är några tävlingar innebär inte att vi är lediga. Däcktesterna på Vallelunga-banan är viktiga eftersom WTCC får en ny leverantör nästa år, kommenterar Rickard

Läs mer på: www.rickardrydell.com

05-11-26 Martin Kudzak kör brittisk Formel 3 2006
Den svenske 16-årige racing junioren Martin Kudzak från Tyresö utanför Stockholm kommer till 2006 ta steget från Formel Ford klassen till att köra Formel 3 i England.

Martin Kudzak har under sitt debutår 2005 tävlat i Formel Ford klassen i Sverige och Norden med bättre och bättre resultat. Efter att ha vunnit avslutningstävlingen på Kinnekulle i det svenska mästerskapet körde Martin även den sista deltävligen på Silverstone i den brittiska serien där han blev fyra i sin debuttävling.

Som avslutning på tävlingssäsongen 2005 deltog Martin i slutet på oktober i den mytomspunna Formel Ford Festivalen på Brands Hatch utanför London. Festivalen har länge ansetts som det inofficiella världsmästerskapet i Formel Ford och har alltid lockat deltagade från alla världens hörn.

Efter att ha tillhört topp fem under eliminerings-heaten, som påminner mycket om Speedway-VM, startade Martin finalen från åttonde plats. Från att inledningsvis behållit sin startplacering utnyttjade Martin framförvarande förares misstag, passerade tre bilar och gick i mål som femma. Han blev bäste skandinav och slutade endast en placering efter mästerskapsvinnande Joe D´Agostino från USA. Ett mycket meriterande resultat med tanke på Martins ålder och erfarenhet i klassen.

2006
Efter att ha lämnat England med flertalet erbjudanden om styrningar till 2006 har alternativen övervägts och beslutet att kliva upp till Formel 3 har med tiden vuxit fram.
”Visst är steget från Formel Ford stort men målet var att skapa de bästa förutsättningarna för Martin att utvecklas som förare”, säger Martins pappa, Ryszard Kudzak. ”Steget mellan Formel Ford och exempelvis Formel Renault 2.0 bedömde vi var för litet”, försätter Ryszard. ”Även Formel 3 klassens mer exklusiva status i jämförelse med Formel Renault 2.0 talade för F3”.

Martin själv, som nu studerar i Bryssel, Belgien, ser fram emot nästa säsong med stor spänning:
”Det kommer att gå mycket fortare i kurvorna än i en Formel Ford”, säger Martin om F3 bilarnas prestanda. ”Jag är väldigt laddad inför utmaningen nästa år. Lite fjärilar i magen, men det är ett bra tecken eftersom jag brukar prestera bäst då”.

Testerna i Formel 3 bilen inför nästa år skall börja så snart som möjligt i England för att hinna få så många varv som möjligt i kroppen innan säsongen börjar.

I helgen mellan 25-27 november kommer Martins Kudzaks tävlingsbil, en Lola-Dome F3 att finnas på Stockholmsmässan i Älvsjö. Martin själv kommer att finnas på plats i Älvsjö under lördagen och halva söndagen.

www.martin-kudzak.com


05-11-24 Alx från Monstertruckar till Formula Nippon i Japan!
När andra åker västerut så drar Alx österut.
Efter en imponerande säsong som har tagit Alx Danielsson, KAK, från World Series by Renault, till Monstertruckar i Globen via Porsche Carrera Cup Scandinavia, är det nu dags för nästa steg - Formula Nippon i Japan. Den 23 november åker Alx till Tokyo för att delta i ett test med Forum Engineering LeMans-stallet på den legendariska Suzuka-banan som hålls efter säsongsfinalen av mästerskapet samma helg. Serien, som genom åren har producerat flera F1-stjärnor, körs med bilar vars prestanda ligger i nivå med GP2.
- Förra bilen jag körde var en monstertruck med 1500 hk, nu blir det en högpotent formelbil med 540 hk. Det är bra erfarenhet och ett utmärkt tillfälle att lära sig ännu en Formel 1-bana, förklarar Alx som har den senaste tävlingen i Carrera Cup på Hockenheim i minnet.

En av de största inom svensk motorsport, Rickard Rydell, har flera års tävlingserfarenhet från Japan.
- Alx gör helt rätt. Ett bra test i Formula Nippon kan öppna många dörrar. Flera stora namn har gått från Nippon till Formel 1, jag har själv racat mot flera av dem. Alx är den svensk som är närmast Formel 1 just nu och detta innebär ytterligare ett steg på vägen.

Rick Gorne, Alx manager, menar att den japanska marknaden kan öppna nya dörrar.
- Alx har imponerat stort i år. Vi får många förfrågningar och tog beslutet att låta Alx testa Formula Nippon. Serien har hög status samtidigt som det kan öppna nya möjligheter för Alx sponsorer att vidga sina samarbeten på en ny marknad.

Hiroyoshi Donuma, teamchef Forum Engineering LeMans, ser fram emot testet.
- Vi har bjudit in Alx att vara med under vår sista racehelg för i år så att han kan lära känna teamet ordentligt och se hur vi jobbar. Testet är redan på måndagen efter tävlingen. Det ska bli mycket intressant att se vad han kan göra och vi har höga förhoppningar.

Efter Formula Nippon-testet kommer Alx fortsätta att ägna vintern åt fler tester och sponsorarbete.
- Vi är öppna för alla möjligheter, säger Alx. Det har varit mycket intresse efter säsongen och vi kommer att göra fortsatta tester för att ha bästa möjliga förutsättningar för 2006. Det kommer mer!
www.alx.nu

05-11-23 Bilsportmässan i Älvsjö
Under den kommande helgen kommer teamets Formel Ford Zetec ställas ut på Bilsportmässan i Stockholm, Älvsjö.

Bilen kommer stå i SBF:s monter den 25/11 till den 27/11, den kommer stå i monter C15-41.För mer info kolla på: www.bilsportmassan.se
- Jag kommer vara på mässan hela helgen och ställa ut bilen, jag kommer dessutom att sitta med i bilsportforum där vi ska diskutera bilsportens framtid. Jag kommer också presentera mig själv och min skola på stora scenen kl. 14.15 på söndagen, missa inte detta. säger Daniel.

Förra helgen var teamet över i Danmark och besökte ett Formula Renault stall, Daniel och två samarbetspartners som följde med var mycket nöjda med Formula Renault stallet och ett framtida samarbete är mycket lockande…

Missa inte bilsportmässan till helgen!!
Med vänliga hälsningar: www.daniel-ivarsson.com

05-11-17 Richard och Thed kör långlopp i Dubai
STCC:s dubbla vinnare ligger inte på latsidan. Mitt i ”off season” - i kalla januari - ska Richard Göransson och Thed Björk köra 24 timmars på Dubai Autodrome.

WestCoast Racings båda stjärnförare hinner inte bli rattrostiga. Nyligen var de i Italien där Göransson vann Europa Mästerskapet, och därefter har Björk med en stark körning i 6-timmars finalen i Le Mans Endurance Series fört det schweiziska sportvagnsteamet Horag-Lista till en tredjeplats i Istanbul. Och nu väntar timvis med körning i Dubai den 11-13 januari.
- Det blir en riktig genomkörare, konstaterar Thed Björk.

De kommer att ingå i det tyska BMW-teamet Schubert Motors, tillsammans med Claudia Hürtgen och! Marc Hennerici (som leder privatcupen i WTCC inför helgens final i Macau).
- Att få möjligheten att köra standardbilsracing mitt i vintern är helt perfekt, säger Richard Göransson.
Tuffa förhållanden är att vänta, för i Dubai råder högsommar med strålande sol så dags på året.

Att Göransson och Björk kör långlopp med standardbilar är ett led i W! estCoast Racings strategi att ha fler ben att stå på i framtiden.
- STCC är det bästa vi har här hemma, och det har vi vunnit två år i rad. Därför tittar vi vidare för att om möjligt hitta också andra spår för verksamheten, säger Dick Jönsson Wigroth, teamchef för WestCoast Racing som har sin bas i Halmstad.

05-11-15 Ny långloppsserie på bana
I spåren av NEOFAC på början av 90-talet och ERF idag har tidigare teamföreningen i ERF startat en ny långloppsserie för standardvagnar på bana under eget namn: Endurance Racing Cup.

Konceptets huvudingredienser är följande:
Serien ägs av teamföreningen men administreras av en extern klubb, i detta fall Hyllinge MS som sköter hela administrationen av serien på teamföreningens uppdrag.

Man skall köra 6 stycken 6-timmars tävlingar/år på västsvenska banor, Knutstorp, Sturup mm.

Tekniska reglementets huvudpunkter är ett enkelt motorreglemente där begränsningarna i huvudsak är sugmotorer med 2 liters slagvolym och 4 ventiler/cylinder eller 2.5 liters slagvolym med 2 ventiler/cylinder. Däck och fälgar: max 16â? fälgdiameter och â?gatugodkändaâ? däck med max bredd 205 mm.

Tävlingsreglementet med tävlingskalender och tekniska reglementet är för närvarande under utarbetning och kommer att släppas den 1 december.

För frågor och intresseanmälningar hänvisas till hemsidan för Endurance Racing Cup, http://www.ercup.se

05-11-15 Daniel Rahm chefsmek i WTCC-finalen
WestCoast Racing har ett tungt finger med när belgiska! RBM försöker vinna VM-guld i helgens WTCC-final i Macao. Teamets tekniske chef Daniel Rahm tar hand om Duncan Huismans bil i depån.

Dagen efter att det svenska teamet WestCoast Racing i Halmstad vunnit EM-guld med Richard Göransson vid ratten, ringde belgarna och ville ha Daniel Rahm till VM-finalen i Dubai. Han skulle få ansvaret som ingenjör för teamets nyinsatta andrabil.
- Det ska bli jättekul att få inblick i hur ett av BMW:s toppteam arbetar, säger Daniel Rahm.

Han har redan varit iväg och testat på den holländska banan Zandvoort, för att lära känna den holländska föraren Duncan Huisman och de övriga.
- De har otroliga resurser. Jag har till exempel sex mekaniker runt bilen, fortsätter Daniel.

Som ingenjör har Daniel alla kontakter med föraren och han lägger upp strategin för racet. Det är Daniel som bestämmer vad proffsteamet RBM:s chefmekaniker ska göra.
- Helt otroligt att få vara med om finalen på det här sättet!

För WestCoast Ra! cings teamchef Dick Jönsson Wigroth är det här ännu ett steg i att bredda STCC-teamet. Förutom sportvagnsracing och ETCC är nu kontakterna goda in i WTCC.
- Vi har inte hundra procent klart inför nästa åt, utan tittar på olika möjligheter. Då är det bara bra att Daniel får ännu större kunskap.

Är det troligt att WestCoast Racing finns med i WTCC 2006?
- Chansen finns, åtminstone i ett antal tävlingar. Det finns människor som är intresserade av att vi gör det. Men ingenting är klart, säger Jönsson Wigroth.

Klart är i alla fall att när finalen körs på söndag i årets serie hjälper det svenska te! amet sina proffskollegor i RBM att vinna titeln med engelsmannen Andy Priaulx. Han ligger endast en poäng efter ledande Dirk Müller, också han i en BMW 320i.

05-11-09 Alx Danielsson - Sveriges förste monsterjamförare!

I helgens Hot Wheels Monster Jam på Globen, 11-13 november, kommer en av Sveriges främsta motorsportslöften, Alx Danielsson, att köra en av monstertruckarna. Han medverkar i samtliga 4 shower. Vilken truck han kommer att köra avslöjas på fredag.

Alx Danielsson är endast 24 år och han är redan en av Sveriges mest framstående racingförare. Hans mål är att köra Formel 1.
- Att få tävla med en monstertruck blir något helt annat än vad jag är van vid. Det har alltid varit något av en dröm att få köra en monstertruck och att dessutom göra det i Globen för utsålda hus känns extra kul, säger Alx Danielsson.

Alx har tränat och kört en monstertruck under veckan tillsammans med några av de amerikanska förarna som instruktörer på Tullinge racerbana.

Monster Jam är en enorm framgång i Europa. För ett år sedan gästade Hot Wheels Monster Jam Sverige för första gången, och då såg fler än 42 000 personer de fyra slutsålda showerna på Globen. I år blir publiksiffran ännu högre.
Hot Wheels Monster Jam är en familjeshow som består av två delar, dels en tävling med Monster Trucks, dels Freestyle Motocross med några av världens främsta åkare.

Besök gärna www.monsterjam.se, www.alx.nu

Hot Wheels är titelsponsor och huvudsponsorer är Expressen och Mix Megapol. Officiella leverantörer är Riesen, 4-Wheel Drive, Bilsport Junior och Allbildelar.

Biljetterna kostar 265 kr, 350 kr och 430 kr + serviceavgift och säljs via Globenarenorna 077-131 00 00, www.globearenas.se, Ticnet och ATG-ombud.

Barn under 12 år betalar halva priset.

05-11-07 Thed får nytt försök i Lolan
Silver debutåret i STCC. En merit som öppnar för Thed Björk att återigen få köra sportvagn, den här gången på nybyggda Istanbul Otodrom i Turkiet.

I vanliga fall kör 24-årige Thed Björk BMW för WestCoast Racing i STCC, och det är tack vare teamchef Dick Jönsson Wigroth han får köra finalen i Le Mans Endurance Series (LMES). Dick är också team manager för schweiziska team Horag-Lista som äger den Lola B05/40 Judd V8 Thed ska köra.
- Det ska verkligen bli kul! Jag vill verkligen visa hur snabb jag är, säger Thed Björk.

Senast han körde sportvagn var Le Mans 2002. Året innan var han med och vann FIA European Sportscar Champion. I år kom han tvåa i STCC, och sexa i ETCC.
- Tack vare de meriterna kan jag gå i god hos teamet för att han är en mycket bra chaufför, säger Dick Jönsson Wigroth.

Egentligen skulle Thed Björk ha kört Lolan tidigare under hösten i Atlanta, USA. Men den gången kom racet av sig innan det ens börjat för Theds del. ! Under första träningspasset med en annan förarkollega, blev bilen så illa påkörd att karossen sprack.
- Den här gången är de bara två chaufförer, så nu ska vi innerligt hoppas att Thed får köra, säger Dick Jönsson Wigroth.

Det race som ska köras på Istanbul Otodrom är sex timmar långt, eller 1000 km, och förutom Thed Björk ska också Didier Theys köra bilen.
- Vi har inte bestämt taktik ännu. Men jag vill köra så mycket som möjligt, säger Thed Björk.

För även om STCC i dagsläget har prio ett så har han inget emot en framtida karriär utomlands.

05-11-04 Hårt jobb för Daniel inför 2006
Nu är går uppladdningen inför år 2006 på varvstoppet, Daniel är i hård träning och han rycker i alla trådar för att få ihop en budget för en full satsning i Formula Renault.
- Jag har lagt upp ett mycket tuft träningsprogram för att vara i bra form inför nästa år. På STCC-finalen kände jag hur ansträngande det var att köra Formula Renault 2.0 så jag har lagt ner mycket tid och energi på att träna under hösten vilket jag kommer att fortsätta med under hela vintern och våren.

Teamet jobbar även hårt på den ekonomiska sidan för att kunna satsa fullt nästa år, Daniel kommer att köra den Skandinaviska Formula Renault serien. I de kommande veckorna kommer teamet besöka ett Formula Renault stall för att se om de har samma vision och mentalitet.

Den 25-27 november kommer teamet att ställa ut Formel Forden på Bilsportmässan i Stockholm (Älvsjö mässan), missa inte detta! För mer info kolla på: www.bilsportmassan.se
Daniel Ivarsson Racing www.daniel-ivarsson.com

05-11-03 Svenskt GT-team vann Zandvoort 500
Ett svenskt GT-racingteam bestående av Bernard Löhr, Martin Morin och Carl Rydquist vann i lördags Zandvoort 500, en tävling som varje år lockar stora namn på startlistan. Tävlingen körs på den anrika F1-banan Zandvoort utanför Amsterdam och är drygt fyra timmar lång. Det svenska teamet vann på mållinjen med 0.03 sekunders marginal i en Porsche 911 GT3 RS i det 58 bilar stora startfältet.

05-10-28 Alx drivaxelbrott på Hockenheim!
Det blev ett snöpligt slut för Alx och Dainer Motorsport på tyska Hockenheim när vänster drivaxel plötsligt gick av i starten och man fick åka hem utan en enda körd tävlingsmeter. Nu stundar dock körningar i betydligt snabbare bilar för den unge Östersundaren.

Vi hade haft en del setupproblem då man har lite annat reglemente i Porsche Carrera Cup Germany, speciellt när det gäller höjden på bilen. I tyskland har man en minimigräns på 87,5 mm och i Skandinavien har vi ingen och kör bilen betydligt lägre. Detta ger en helt annan hävstångseffekt på bilen, speciellt i krängning. Sen visar det sig att däcken regerade annorlunda på beläggningen på Formel 1 banan Hockenheim.

Vi gjorde ett allvarligt misstag i inställningarna av bilen i kvalet och blev 13:e av 36 bilar. Alla gratulerade oss, eftersom vi är ett litet svenskt privatteam. Själv så var jag oerhört besviken. Utan att gå in på detaljer så använde bilen däcken alldeles för hårt. Halvvägs genom kvalet när vi körde ut hade jag pole under tre varv, sen hade däcken tagit slut. Live and learn.

Med den vetskapen gjorde vi ändringar på bilens höjd både fram och bak, krängare fram och bak, dämparinställningar bak och lufttrycket fram och bak. Nu var vi beredda för race, det var bara att hålla tummarna för att alla våra ändringar fick önskad effekt. Efter de tre uppvärmningsvarven fick vi det bekräftat, bilen var helt perfekt. Bästa som den varit på hela säsongen. Jag var nu mycket taggad och såg fram emot ett kanonrace. "Klonk!". När det blev grönt stod jag kvar med ett drivaxelbrott. Slut Hockenheim.

Närmast fortsätter budgetarbetet inför nästa år, men det kommer också bli ett par testkörningar. Exakt var och när kommer att offentliggöras allt eftersom.

Tills nästa gång: "I drive, therefore I am!"
Alx www.alx.nu

05-10-23 Jimmy och Patrik hade uppvisning på Hockenheim i VW Polo Cup
I helgen kördes finalen i årets ADAC VW Polo Cup i samband med DTM finalen på ett fullsatt Hockenheim med 140 000 åskådare. De båda Västsvenska racingförarna, 21 årige Jimmy Johansson samt 17 årige Patrik Olsson tog sig båda igenom testuttagningarna till årets serie där över hundra förare fightades om de femton platser som var öppna för nya förare.

Både Jimmy och Patrik har gjort en stark säsong med Jimmy på en andra plats totalt inför helgens final efter Tyske René Rast som de senaste åren varit framgångsrik i Tyska Formel BMW. Patrik hade en tionde plats inför denna helgs avslutande race med möjlighet att avancera.

Patrik Olsson har haft lite problem med tidskvalen under säsongen men denna helg åkte han ut tidigt och satte en så snabb varvtid redan på sitt andra varv att han stressade övriga till misstag och kunde konstatera att säsongens enda pole position kom i finalen.
- Det var lite nervöst att sitta i bandepån och vänta på om någon skulle ta min kvaltid men den höll ju hela tiden, sa en glad Patrik Olsson.

Jimmy Johansson var lite för överladdad i kvalets inledning och fick inget riktigt flyt i körningen. När han sedan körde ut för ett andra försök blev han avbruten av rödflaggning efter det att en medtävlande kraschat i en skyddsbarriär.
- Det var fyra minuter kvar när banan öppnades igen och då hann jag inte med två snabba varv varför det blev en 11: e startposition, kommenterade en besviken Jimmy Johansson.

Starten för finalracet gick på söndagsmorgonen som inledande race med Patrik i pole. Patrik fick lite hjulspinn och tappade en plats. Jimmy gjorde däremot en kanonstart och tog sig upp till en sjunde plats efter det första varvet för att sedan fortsätta plocka förare efter förare under de 11 varv som heatet pågick till publikens och speakerns stora förtjusning.

René Rast fick en liten lucka i ledning medan Patrik och Philipp Leisen hade en intensiv kamp om andra platsen.
- Det var tätt och tufft och vi bytte plats ett flertal gånger men till slut så fick jag grepp om honom och kunde ta min andra andra plats för året. Det var en underbar känsla att få kliva upp på prispodiet och detta resultat har jag ju med mig till nästa säsong, sa en jublande glad Patrik som i och med andra platsen slutade sjua totalt i serien.

Jimmy lyckades ta sig upp till en tredje plats bakom Patrik med tre varv kvar men tappade sedan till en femte plats i mål.
- Jag ville inte chansa och tappa poäng till andra platsen totalt utan tog det säkra och såg till att ta mig i mål när jag såg att Rast hade en ohotad ledning ut på sista varvet. Totalt är jag nöjd med säsongen och en andra plats totalt i detta sammanhang är ju ingen dålig merit inför framtiden, avslutade Jimmy.

Mer information om Team caWalli med Jimmy och Patrik finns att hämta på Webbsite
www.sportinformation.com/Motor/Media/cawalliinternational2005.htm

05-10-20 Kerpen avklarat, Hockenheim nästa!
Alx är nyligen hemkommen från en 6-timmars go-karttävling i tyska Kerpen och nu återvänder han för finalen i tyska Porsche Carrera Cup på Hockenheim. Alx berättar:

Givetvis består den här tiden av året mestadels av budgetarbete. Detta trots att tävlingssäsongen inte ens är avslutad än! Förra helgen var jag på Michael Schumachers go-kartanläggning i Kerpen, Tyskland för en 6-timmarstävling som kördes mellan kl 01.00 och 07.00. Mina teamkollegor i SwedenElche var Fredrik Lestrup, Jocke Mangs, Stefan Irlander och Peter Gutniak. Det blev femteplats till slut, mycket tack vare den minst sagt varierande kvalitén på de go-kartar som man körde på rullande schema då vi ledde efter första timmen. Kul var det hursomhelst med 1,5 km krokig hyrkartbana där ett varv tog 100 sekunder.

Då vi bodde hos Team Schwedenkruez ca 200 meter från Nürburgring Nordschliefe var det även ett utmärk tillfälle att ta några varv, mina första på banan. Jag körde en Ford Galaxy minibuss med dieselmotor och vinterdäck, men kom i alla fall upp i dryga 180 km/h två gånger per varv. Bästa varvtiden blev 10 minuter och 20 sekunder med risk för att smälta däcken. Till min stora glädje var banan precis som den är avbildad i diverse spel och simulatorer vilket gjorde att jag kunde den redan.

Om 40 minuter (i skrivandets stund) åker jag till Skavsta för att åka med fakirplanet ner till Frankfurt Hahn och den stundande DTM-finalen på Hockenheim. Porsche Carrera Cup Germany tävlar samma helger som DTM och har därför även sin final i helgen. Det viskas om fullt antal startade, alltså 38 st. Det blir mästare från många länder och det ska bli mycket kul att köra med Dainer Motorsport i Metroporschen på denna aktuella Formel 1-bana.

Vi har 2x30 minuter träning på fredag, 30 minuter kval på lördag och 40 minuter race på söndag. Uppdatering kommer efter helgen.

Tills dess:
"I drive, therefore I am!"
Alx

05-10-20 Jimmy Johansson siktar på totalseger i VW Polo Cup på Hockenheim
Efter en nästan osannolik säsong i den Tyska racingcirkusen med ADAC VW Polo Cup är det i helgen dags för Jimmy Johansson från Nösund på Orust samt Patrik Olsson från Göta att ge sig i kast med årets stora final på Hockenheim ring utanför Frankfurt i södra Tyskland.

Förutsättningen inför helgens finalrace är den att om Jimmy Johansson vinner och tabelledande René Rast slutar som bäst trea så är mästerskapet Jimmys.

- Vi åker ner redan under onsdagen för att hinna kolla upp allt på bilen och vara rejält laddade inför helgen. Det är en 120 mils ner till banan med husbilen men det blir en lätt uppgift när jag vet att det är totalseger vi skall kriga om. Jag fokuserar för fullt på årets premiärtävling som kördes på just Hockenheim där jag segrade och Rast blev fyra. En upprepning av det resultatet skulle sitta skönt, berättar Jimmy som är full av självförtroende efter de senaste framgångarna med seger på Zandvoort i senaste deltävlingen samt därefter seger i ett gästspel i den Japanska VW Golf Gti serien.

För snart 18 årige Patrik Olsson har den internationella premiärsäsongen också varit framgångsrik. Patrik ligger på en tionde plats i den mycket tuffa serien inför finalen med goda möjligheter till att avancera.

- Med en bra avslutning kan jag nå en sjunde plats totalt då det bara är fem poäng dit. Det fungerade ganska bra i racet senast. Mitt problem under säsongen har varit att jag inte fått till det på tidskvalen utan har sedan fått kämpa mig upp genom fältet . Nu blir det mer fokus på kvalet och förhoppningsvis en bra startposition, kommenterar Patrik.

Både Jimmy och Patrik kommer att få mycket extra stöd under helgen då teamet har med sig två bussar med bortemot 100 fans som skall göra sig hörda på banan där alla de 140 000 biljetterna är slutsålda. Dessutom finns Sportinfo och Scenic Television med för att filma de båda svenska grabbarna till ett specialprogram i serien Hög Växel från Hockenheim som kommer att sändas på ViasatSport 1 under november.

 

Tabell inför finalen där segrare får 60 poäng, tvåan 48 poäng, trean 40 poäng, fyran 34, femman 30, sexan 28 osv. med två poängs differens.

 

Pl

Nr

Förare

Anm

Nat

Bil

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Tot

1

15

René Rast

 

D

VW Polo

17

30

60

60

60

 

 

60

48

 

335

2

18

Jimmy Johansson

R

S

VW Polo

30

20

48

40

48

 

40

32

60

 

318

3

2

Philipp Leisen

 

D

VW Polo

24

4

34

48

40

34

34

40

34

 

292

4

6

Fabian Plentz

 

D

VW Polo

16

17

32

32

 

60

60

28

40

 

285

5

3

Dennis Nägele

 

D

VW Polo

11

24

40

28

32

28

48

30

26

 

267

6

7

Matthias Teich

 

D

VW Polo

20

12

24

30

34

40

26

34

 

 

220

7

19

Steffen Faas

R

D

VW Polo

14

16

 

24

 

32

22

48

14

 

170

8

20

Markus Grünewald

R

D

VW Polo

9

7

16

18

28

20

28

12

32

 

170

9

4

Tim Dämgen

 

D

VW Polo

 

8

14

6

24

26

32

26

30

 

166

10

21

Patrick Olsson

R

S

VW Polo

10

15

28

34

 

48

 

2

28

 

165

 Mer information om Team caWalli med Jimmy och Patrik finns att hämta på Webbsite

www.sportinformation.com/Motor/Media/cawalliinternational2005.htm


05-10-17 Göranssons seger ett viktigt steg för SMSC
- Richard Göransson kunde inte tacka på ett bättre sätt än så här.

Det konstaterar Svenska Bilsportförbundets ordförande Kåge Schildt sedan landslagsföraren landat i Sverige efter helgens EM-seger i Italien.

Bilsportförbundets mål med landslaget Swedish Motorsport Challenge, SMSC, är att få fram förare i den absoluta toppen internationellt. För standardbilsracing finns FIA WTCC med VM-status, och därunder FIA European Touring Car Cup, ETCC.
- Jag kan bara konstatera att med rätt förare och rätt satsningar är vi på rätt väg, fortsätter Kåge Schildt.

Den 27-årige Örebroföraren har varit med länge i SMSC och inför ETCC fick han ekonomiskt stöd av förbundet för att komma till start. Motståndet på Vallelungabanan var det bästa övriga Europa hade att bjuda på, med flera förare som stått på pallen i WTCC.
- På pappret såg det tufft ut, men det är klart att pallen var ett realistiskt mål, säger Göransson som vunnit STCC två år i rad.

Under måndagen landade han på Skavsta flygplats bara för att åka hem och packa om.
- Jag ska hinna sova lite också, för just nu är jag ganska trött.

Sedan väntar England och den klassiska Formel Ford Festivalen på Brands Hatch. SMSC-föraren är där som mentor till 16-årige Daniel Roos, en kille som spås en lysande framtid.
- Daniel är med i gruppen närmast SMSC och vi är tacksamma över att Richard, som har sådan erfarenhet av England, ger honom input. Den korta och knixiga Brands Hatch är inte lätt annars, säger Hans Wängstre, landslagskapten.


05-10-17 Tvåfaldig STCC-mästare och en månad senare även Europamästare
Richard körde ifrån europaeliten i sin BMW 320i på Vallelunga i Italien i helgen och kröntes till europamästare då han vann ETCC-tävlingen (FIA European Touring Car Cup).
Efter två framgångsrika säsonger i STCC fick Richard och WestCoast Racing chansen att visa vad de kan internationellt och gjorde det med bravur.
- Det här känns helt fantastiskt, otroligt roligt för mig personligen, för teamet och för STCC som mästerskap, säger Göransson.

BMW Dealer Team - WestCoast Racing ställde upp med båda sina förare Richard Göransson och Thed Björk i tävlingen på Vallelunga. Richard som är tvåfaldig STCC-mästare kom tvåa i båda heaten i helgen och därmed 1:a totalt. Thed Björk var rookie i årets STCC och tvåa totalt, han körde in en 7:e och en 2:a placering i helgen vilket gav honom en 6:e plats, vilket är mycket bra i den hårda konkurrensen i ETCC.

Totalt var 26 förare anmälda från elva länder. Sju bilmärken var representerade och konkurrensen stenhård. ETCC-mästerskapet var öppet för alla förare från de nationella standardbilsserierna. Favorittippad var WTCC-föraren Alessandro Zanardi som kvalade in till ETCC tack vare att han deltagit i det italienska nationella mästerskapet.

05-10-16 Stureson tvingades bryta EM-finalen!
Oturen grinade Johan Stureson & IPS Motorsport i ansiktet då FIA European Touring Car Cup avgjordes på Italienska Vallelungabanan utanför Rom. Framgången grusades redan i final nummer ett där Stureson blev påkörd två gånger och tvingades bryta.

Den prestigefyllda EM-finalen med samtliga toppförare i Europa på plats avgjordes under perfekta förhållanden och Stureson var tillräckligt konkurrenskraftig för att fightas om en framskjuten placering med sin Peugeot 407. Under de förberedande testpassen blev Stureson allt snabbare och allt såg ljust ut inför det stundande kvalet.
- Kvalificeringen var hyfsad från min sida, det är otroligt jämt mellan oss, kommenterar Johan.

En elfteplats blev resultatet för bronsmedaljören från årets STCC, medan italienaren Alessandro Zanardi i en BMW var snabbast före landsmannen Salvatore Tavano i en Alfa. Bäste svensk hittade vi på tredjeplats, nämligen dubble STCC mästaren Richard Göransson och hans BMW. Thed Björk kvalade in som nia i sin BMW och Jens Edman i den andra Peugeot 407 klämde sig in framför Stureson på en tiondeplats. Tomas Engström hade det lite tyngre och slutade kvalet som trettonde ekipage.
- Sex skandinaver bland de tretton första, det säger ju en hel del, fortsätter Johan

Det var dags för den första finalrysaren där Stureson inte gjorde någon särskilt bra start.
- Nej, den var inte alls särskilt bra, sen var där en bil som blev stående som resulterade att det blev väldigt rörigt med mycket plåtkontakt, berättar Johan.

Och redan i kurva tre var det slutkört för Stureson som blev påkörd av italienaren Andrea Larini som träffade Stureson så hårt att hjulupphängningen blev skrot.
- Det var en rejäl smäll, så det var bara att kliva av, berättar Johan.

Zanardi ryckte åt sig en stabil ledning direkt före holländaren Tom Coronel, Seat som hade backspegeln full med Richard Göranssons BMW. Och på varv fem tog Göransson över andraplatsen och började jakten på ledande Zanardi. Men italienaren höll tempot uppe och kunde passera mållinjen med nio sekunders lucka till svensken. Jens Edman låg länge sexa, men både STCC tvåan Thed Björk, BMW och tysken Franz Engstler, BMW var för snabba för skåningen som blev åtta. I andra finalen vänder man på de åtta första och detta innebär att Edman startar i pole, Björk tvåa och Göransson sjua. Detta medan Sturesons mannar konstaterade att det var slutkört för Knislingesonen.
- Det är för stora skador, så det finns ingen möjlighet att få ihop bilen till final två, suckar en besviken Johan.

Johan Stureson fick inta läktarplats och kunde se Björk ta ledningen före Edman och engelsmannen Jason Plato i en Seat. Edman som hade andraplatsen missade i kurva ett och åkte av och var därmed borta, liksom storfavoriten Zanardi som halkade ner till en femtondeplats. På fjärde varvet passerade Plato svenske Björk och kunde rycka, medan Göransson började med att ta hand om sjätteplatsen efter att tagit sig förbi Seat föraren Balzan. Göransson fortsatte sin uppvisning och plockade en efter en och var bara fyra sekunder efter ledande Plato när målflaggan föll. Trea efter Plato och Göransson blev teamkamraten Thed Björk.

Richard Göranssons båda andraplatser räckte till totalsegern i årets FIA European Touring Car Cup före Jason Plato och Alessandro Zanardi. Thed Björk blev sexa och Jens Edman åtta, Tomas Engström i Honda och Johan Stureson får ta revansch nästa år istället.
- Klart man är ordentligt besviken, det är tungt nu, men väldigt kul att segern hamnade i Sverige, avslutar Johan.

Grattis Sverige och Richard Göransson.
Senaste nytt hittar Ni på: www.johanstureson.se

FIA EUROPEAN TURING CAR CUP 2005
1. Richard Göransson SWE BMW
2. Jason Plato GBR Seat
3. Alessandro Zanardi ITA BMW
4. Salvatore Tavano ITA Alfa
5. Tom Corone NED Seat
6. Thed Björk SWE BMW


05-10-15 David får chansen i England
David Olsson 16 år gammal får chansen att köra formel ford festivalen på
brands hatch i den 21 -23 oktober. David kommer att köra för det danska teamet Lån och spar bank racing.
- Det ska bli helt fantastisk att få köra festivalen. Det känns som det är
ett steg i rätt riktning mot mitt mål i framtiden.

05-10-13 Utställning på Grand Final
Förra helgen (7-9 oktober) ställde Daniel ut sin Formel Ford Zetec på Grand Final.
Grand Final är den sista stora gokarttävlingen för året och Daniel var på plats för att visa sin Formel Ford Zetec:
- Jag var på Kristianstads Karting Klubb för att visa kartingkillarna nästa steg i karriären, många var mycket intresserade och jag tror att många blev sugna på att ta ett steg till i karriärstegen.

Det var Daniels klubb, Hyllinge MS som var bakom eventet. Besök gärna klubbens hemsida: www.hyllingems.nu.

Snart är det dax för ytterligare en utställning, den 25-27 november kommer bilen ställas ut på Bilsportmässan i Stockholm (Älvsjö). Så planera in ett besök på Bilsportmässan denna helgen! Daniel kommer även att sitta med i Svenska Bilsport Förbundets Ungdomsforum samt ha en presentation på stora senen om Racing Gymnasiet i Mjölby. Missa inte detta!

Med vänliga hälsningar:
Daniel Ivarsson Racing www.daniel-ivarsson.com

05-10-12 Toppteam stöttar kvinnliga funktionärer
Pay back time säger toppförarna som satsat pengar. Välutbildade funktionärer säger Svenska Bilsportförbundet som betalar resan till USA. Otroligt spännande säger Anette och Susanne Heleander som efter 15 år som funktionärer får lära mer om Dragracing i Las Vegas.
- Först trodde vi inte det var sant, så roligt är det! Vilken kredit efter alla år man kämpat i ur och skur, säger ”Nettan” Heleander.

För mer än 15 år sedan besökte hon första gången en Dragracingtävling. Sedan dess har hon skaffat sig högsta funktionärslicens och är i regel starter på Tullinge, Göteborg och EM-tävlingen på Mantorp.

Storasyster ”Suzzi” är banpreparerare, också hon med högsta funktionärslicens. De är även med som banfunktionärer på EM-banan Santa Pod, i England
- I USA råder andra förhållanden så det ska bli väldigt intressant att se hur de jobbar inför en tävling, säger Suzzi.

Redan på fredag flyger de till Las Vegas för att följa tävlingen både före, under och efter racet, samt arbeta tillsammans med ordinarie personal i NHRA Safety Safari.
- Det är den grupp som genast rycker ut om det händer någonting på banan. Om där kommit olja eller delar. Vi ska få vara med för att se och lära, säger Nettan.

Svenska Bilsportförbundet bekostar själva resan, för att vidareutbilda sina chefsfunktionärer. För att klara uppehälle, hyrbilar etcetera kom hjälp från oväntat håll.
- Så fort jag fick höra om resan startade jag en insamling för att visa vår uppskattning, säger Top Metanol Funny Car-föraren Leif Andreasson.
I lördags besökte han och en annan EM-segrare, Anders ”Charley” Karling som kör en Super Twin Bike, de två systrarna. Med sig hade de en ansenlig summa dollar från inte mindre än 38 team – och en tävlingsbana!
- Nettan och Suzzi har arbetat länge med dragracing på Mantorp. Självklart ska de ha stöttning från oss, säger Fredrik Ström, platschef Mantorp Park.

Bidragen kommer från följande team/bana:
Leif Andreasson Ulf Leanders Martin Lundqvist
Kjell Sjöblom Leif Helander Niklas Andersson
Mikael Sjökvist Michael Malmgren Jan Murén
Magnus Hansson Jimmy Åhlund Charlie Karling
Tommy Möller Mikael Kågered Jöran Persåker
Fredde Fagerström Roger Johansson Michael Gullquist
Patrik Wikström Håkan Fällström Håkan Nilsson
Mats Eriksson Andy Robinson Gordon Appleton
Arvid Groedem Urs Erbacher Dan Larsen
Dave Wilson Peter Shöfer Lex Joon
Susanne Callin Jonas Staflund Torbjörn Svensson
Anna-Lena Asplund Krister Johansson Anders Larsson
Michael Nord Jörgen Johnsson Mantorp Park

05-10-12 700 mils körning ger nytt RM i SLC
Att köra timme efter timme tröttar, men inte i SLC. Där turas förarna om för att tillryggalägga så många varv på tävlingsbanan som möjligt under ett visst antal timmar. Flest varv totalt blir från och med i år Riksmästare vid helgens final på Mantorp Park.

SLC står för Svenska Långloppscupen och startade på tidigt 1990-tal som en kul grej bland några kompisar. Efter årets tolv deltävlingar är det på söndag dags att kora det första team som får titeln Riksmästare.
- Från början fixade jag race för mina rallymekar, och det blev så populärt att det växte med bekantas bekanta och till slut körde vi var tredje vecka, berättar Fredrik Skoghag.

Önskemål om längre pass, och asfalt istället för grusunderlag blev till SLC.

Idag deltar runt 40 bilar, lite beroende på vilka restriktioner banorna har. Tävlingsbilarna är specialbyggda för ändamålet och reglementet är godkänt av Svenska Bilsportförbundets Racingutskott.
- Under finalen på Mantorp blir vi max 48 bilar på banan samtidigt, fler är inte tillåtet, säger Fredrik Skoghag.
Han har övergett rallyåkandet helt, och arbetar på heltid med att sköta SLC. Två cuper ingår: en med ”bara” 3-timmars race på lördagen, den andra antingen över 6- eller 8-timmar på söndagen. Utom i finalen: då gäller 12 timmar!
- Några väljer att bara köra 3-timmars. Men de flesta kör både och.
Endast de som dubblerar tävlar om Riksmästerskap, RM.
- Det tog fem år av enträget pratande för att få RM-status, säger Skoghag med ett leende.

Inför finalen leder Hubert Bergh Motorsport i en Porsche 933 före team Matex Racing med en vässad Opel Tigra på 250 hk. Det är ändå bara hälften mot vad ”Hubbe” Bergs Porsche rymmer. För att inte tala om små VW-bubblor, Volvo S40 och – en Saab 9-3 diesel! Blandningen är möjlig tack vare ett enkelt men sinnrikt handikappsystem som gör att alla tävlar mot alla, timme efter timme.
- När starten går leder de minsta bilarna. Sedan gäller det för de motorstarkare att köra ifatt de varven, berättar Fredrik Skoghag.

Kvicka förarbyten och få fadäser ute på banan är också ett måste. Liksom snabba chaufförer som är skonsamma med bilarna.
- Många ”gamla” äss turas om med unga stjärnor, säger Skoghag.
När mörkret sänker sig över Mantorp på söndag kväll har Riksmästarnas bil rullat 430 varv på Mantorp Park, det vill säga cirka 140 mil. Över hela säsongen runt 700 mil!

05-10-10 Dubbla STCC-mästarna söker utmaningar utomlands
Utmaningen är att mäta sig med internationella förare. Därför ger sig regerande STCC-teamet WestCoast Racing iväg till Italien och FIA European Touring Car Cup.
- Jag tror att vi har en chans att göra bra ifrån oss, och det är alltid en utmaning att möta andra, bra förare, säger Dick Jönsson Wigroth, teamchef för det Halmstadbaserade WestCoast Racing.

Sedan STCC-finalen på Mantorp då teamets triumf nästan blev en lek med konkurrenterna – med nytt SM-guld till regerande mästaren Richard Göransson och silver till teamets andra förare Thed Björk – har arbetet varit inriktat på att få ihop ekono! min för en gemensam start i Vallelunga-banan utanför Rom. Båda bilarna är lackade i vitt och svart, och den svenska flaggan pryder taken.
- Vi vill vara lite patriotiska och hela teamet åker ner, samt ett antal samarbetspartners som valt att stötta oss i den här satsningen, fortsätter Jönsson Wigroth.

Richard Göransson vann förra året BMW Sports Pokal. Nu får han återigen möta märkeskollegor som italienaren Alessandro! Zanardi (en WTCC-seger i år) och tyskan Claudia Hürtgen, samt till exempel mycket skickliga Seat Toledo-förarna Tom Coronel och Jason Plato, Holland respektive England.
- Vi har respekt för de andra förarna, men vi är absolut inte sämre utan siktar på topplaceringar. Det här är också en bra språngbräda för en eventuell framtida karriär för teamet utomlands.

Förhandssnacket har handlat mycket om däck. I STCC måste alla köra på Dunlop, nu gäller Yokohama.
- Det är lika för alla och dessutom har vi flera timmars fri träning så det s! ka inte bli något problem, hävdar Dick Jönsson Wigroth.

Årets FIA European Touring Car Cup har inte officiell EM-status, utan körs som en endagars cup den 16 oktober. Prispotten är på totalt 200 000 euro (närmare två miljoner kronor), varav 25 000 euro tillfaller segraren. Trettio av de bästa förarna från de europeiska nationella mästerskapen är anmälda, därav fem svenskar med STCC-bakgrund.

Tävlingen från Vallelunga kommer att sändas live på Eurosport.
Tidsplan
Fredag 14 oktober
9.45-10.45 Träning
14.50-15.50 Träning

Lördag 15 oktober
13.30-14.30 Träning
17.00-18.00 Träning

Söndag 16 oktober
9.00-9.30 Träning
10.30-11.0 Tidskval
15.15-15.40 Race 1, 13 varv
16.20-16.45 Race 2, 13 varv

05-10-05 ATM Racing seriesegrare i ERF Bil 2005
ATM Racing från Löddeköpinge i Skåne säkrade seriesegern i ERF genom en andraplats i finalen på Scandinavian Raceway den 2 oktober.

Närmaste konkurrenten till seriesegern var Team Pentascrew, som satsade hårt i finalen och låg bra till, men fick bryta under sista timmen med tekniska problem i sin Volvo. Pentascrew slutade på en fin andraplats i serien och TLC Racing, som vann finalracet, på tredjeplats.

Receptet för att ta hem ERF-serien är att ha ett starkt team som jobbar bra ihop och en bra bil. Ett sådant paket har ATM Racing lyckats sy ihop. Idel topplaceringar kryddat med tre segrar är årets resultat, som har lett till seriepokalen.

Förarna Thomas Lindsjö, Johan Wramfelt, John Ljungberg och Niklas Olson är stabila och gör sällan misstag på banan. Porschen har bra väghållning och är bensinsnål. Teamets ryggrad med Nisse, Anders, Anneli och Kjell är effektiva i depån med bra markservice, strategi och klockrena tankningar.

ATM Racing är mycket värdiga segrare i ERF Bil 2005.

Finalresultat: www.mylaps.com/results/newResults.jsp?id=235398
Slutgiltig serietabell: www.erf.nu/Tabell/index.asp?S=2

05-10-05 Dalslands Ring - ett stort steg i rätt riktning
Styrelsemedlemmar från Dalslands Ring samt tjänstemän ur Färgelanda Kommun träffade på torsdagen representanter från Länsstyrelsen Västra Götalanda angående placeringsort för motorbanan Dalslands Ring.

Redan för ett år sedan möttes dessa representanter för att utröna om Ringelandamossen skulle kunna utvecklas till en dalsländsk motorpark men styrelsen i Dalslands Rings ekonomiska förening beslutade om att söka och finna nya alternativ till nämnda plats.

Bre mosse - nytt alternativ
Efter att Dalslands Ring kontaktat markägare, närboende och arrendatorer på det nu aktuella området Bre mosse, där det för närvarande bryts torv och jordförbättringsmaterial satsade Dalslands styrelse återigen på ett möte med berörda myndigheter.
- Skall man tolka länsstyrelses utlåtande från torsdagens möte ser de inga oöverstigliga hinder för en motorbana på området, säger Peter Jacobsson, ordförande för Dalslands Ring ek. förening.
- Vi skall i samråd med dem göra en omfattande arkeologisk undersökning, innan vi ber Färgelanda Kommun att göra en detaljplan för det aktuella området, säger Peter Jacobsson. Vi kommer också att kontakta Vägverket för att få höra deras synpunkter samt kontakta jaktlagen och andra som kan bli berörda.
- För de som arbetar med projektet känns beskeden från Länsstyrelsen, som ytterligare en milstolpe i arbetet att bygga en motorstadion mitt i Dalsland.
- Vi hoppas bara att alla goda krafter fortsätter att dra projektet framåt. Det är nu som arbetet börjar på allvar.

För mer information, kontakta ordf. Peter Jacobsson 070-313 96 01
www.dalslandsring.se

05-10-02 Kollision hindrade Rydell
Rickard Rydells chanser till bra placeringar i WTCC i Valencia tog slut redan i början på det första racet. Från sin femte startruta fick svensken en bra start med sin nya SEAT Leon. Men i första kurvan fick han en tryckare, slog samman med en konkurrent och dagen var förstörd.
- I första racet fick jag en kanonstart men slog i Jörg Müller sedan Rob Huff varit på mig i första kurvan. I den sammanstötningen gick servostyrningen sönder. Jag körde några varv men valde snart att gå in i depån så att bilen kunde lagas till det andra heatet, berättar Rickard.
- Till det andra racet placerades jag sist i starten. Från 24:e plats körde jag upp mig till 10:e i mål. I det här jämna startfältet blir det inte mycket bättre än så. Det enda positiva med dagens race är att jag kommer ha mindre vikt i bilen i finalen i Macau.

Rickards teamkompis Jordi Gené tog pole och segrade i det första racet inför sin hemmapublik. I det andra heatet segrade Jörg Müller. Dirk Müller leder VM , en poäng före Andy Priaulx.
Nästa tävling är årets sista och körs i Macau den 20 november.

Läs mer på: www.rickardrydell.com

05-09-30 Långlopps-final ERF Bil
På söndag den 2/10 körs sista deltävlingen i årets ERF Bil-serie. Finalen avgörs med ett 6-timmars långlopp på Scandinavian Raceway.

Det finns tre team som teoretiskt kan ta hem slutsegern. ATM Racing leder serien på 106 poäng, före Team Pentascrew på 99 poäng och Team Surprise på 85 poäng. Segraren i racet får 24 poäng, team som startar och bara tar sig i mål säkrar minst 11 poäng.

Bäst ser det givetvis ut för skåningarna i ATM Racing med sin Porsche. Men Pentascrew, Volvo, och Team Surprise, BMW, kommer säkerligen att ge allt för att åka ifrån ATM Racing. Något fisåka blir det inte tal om. Och allt kan hända i långlopp, inget är avgjort förrän mållinjen passerats.

Det är inte ovanligt att det efter 6 timmar bara skiljer sekunder i mål mellan toppteamen. Det kommer därför att bli en hektisk dag både för förarna på banan och för teamens racestrateger i depån. Tankstopp och förarbyte måste vara perfekta, helst i samband med Safetycar-situationer, för att inte förlora tid i onödan. Dessutom måste man ha koll på konkurrenterna och poängställningen i serietabellen.

Allt är upplagt för en rafflande ERF-Bil final !

Aktuell Serietabell ERF Bil: http://www.erf.nu/Tabell/index.asp?S=2

05-09-29 Rydell rustar med ny bil
Rickard Rydell och SEAT Sport rustar för en jämn avslutning av WTCC. Rydell ligger för närvarande på sjätte plats i VM-tabellen när två tävlingar återstår. I helgen går den näst sista i spanska Valencia.
- Det skiljer tio poäng mellan placeringarna fyra och nio. Mitt mål är givetvis att komma så högt upp som möjligt i den klungan, säger Rickard.

För att säkra en så bra mästerskapsplacering som möjligt tävlar Rickard för första gången med nya SEAT Leon. Modellen har redan körts i två tävlingar med Jordi Gené bakom ratten och har visat sig lika snabb eller snabbare än den utgående Toledon. Som ytterligare förberedelse har teamet testat intensivt med nya bilen den här veckan.
- Nya Leon har mer downforce, marktryck, än Toledon. Det gör bilen snabbare i kurvorna, fast det högre luftmotståndet gör den långsammare rakt fram. Förhoppningsvis kommer vi vara konkurrenskraftiga i Valencia men det vet vi inte förrän vi är där!

Tv-tider Eurosport
Lördag 1 oktober
20.00-20.15 FIA WTCC
VM från Istanbul Kvalomgång

Söndag 2 oktober
9.30-10.00 FIA WTCC
VM från Istanbul Uppvärmning, live
15.00-17.00 FIA WTCC
VM från Istanbul 1:a och 2:a loppet, live

Torsdag 6 oktober
20.00-20.30 FIA WTCC Magazine

Läs mer på: www.rickardrydell.com


05-09-25 Daniel Ivarsson kom 3:a på SM-finalen
I helgen kördes SM-finalen på Kinnekulle Ring, tävlingen gick mycket bra och Daniel kom i mål på en 3:e plats.

På fredagen kördes inledande testerna på Kinnekulle Ring, testerna gick mycket bra och vi visste precis hur vi skulle ställa in bilen inför lördagens kval.

Daniel körde sitt sista Formel Ford race den gångna helgen, han kvalade 4:a och startade därmed 4:a i racet, så här berättar Daniel om racet:
- Det var SM-final och därför kördes bara ett race, vi körde 20 varv vanligtvis kör vi endast 12 varv. Jag fick en bra start men låg kvar på fjärdeplatsen, efter halva loppet kom jag äntligen om den 3:e placerade föraren. När jag väl kom om 3:an så hade 1:an och 2:an hunnit skaffa en stor lucka.
- Jag tog in på 1:an och 2:an men jag kom aldrig ifatt, men jag är mycket nöjd med min 3:e plats och det känns bra att avsluta säsongen så här!

Hösten och vintern blir mycket intensiv, Daniel ska vara med på mässor, utställningar, gokart tävlingar och förhoppningsvis ännu en tävling, mer info om detta kommer efter hand!

Jag vill passa på att tacka mina samarbetspartners: Nacka Biltrim, Valvoline, Fram Filter, Koneo, Siemens Financial Services, DiBoss, Statoil Båstad, QuickLibb, Profilbolaget i Ängelholm, Smart AB, Kelo Gravyr, PEAN Sweden, Jokab Safety, Gokarthallen i Halmstad och Bilsport och MC Specialförsäkringar.

Jag vill även ge ett stort tack till alla som hjälp mig i år: Rolf Johansson, Bertil Carlsson, Ted Hawkins, Claes Rothstein, Ted von Krusenstierna, min pappa (Kjell Ivarsson) och resten av min familj.

Med vänliga hälsningar:
Daniel Ivarsson Racing, www.daniel-ivarsson.com

05-09-20 ATM Racing vann halkigt ERF-race på Knutstorp
ATM Racing tog ytterligare en seger i dagens 6-timmars långlopp och går därmed upp i ensam ledning i ERF-serien inför finalen på Anderstorp om två veckor.

Det blev halkigt värre i söndagens långlopp på Ring Knutstorp. Ett envist duggande på en dyngsur bana, som späddes med ett par rejäla oljeutsläpp runt i stort sett hela banan, gjorde Ring Knutstorp såphal. Ett stort antal besök i sandfållorna gjorde att bärgningen tillsammans med personalen i Safety Car var de som antagligen jobbade mest under dagen. Det blev rekord i antal insatser.

ATM satsade på säkerhet och försökte undvika onödigt karambolage.
- Vi förväntade oss absolut inte att vinna idag, men vädret var till vår fördel, säger teamchef Thomas Lindsjö. Nisse, Anders och Annelie bidrar otroligt mycket till teamets framgångar genom ett fint depåarbete, våra tankstopp är klockrena.

Team Surprise försökte ge ATM en match, men när det återstod en halvtimme då gav bromsarna fram upp.
- Det funkade fint hela dagen, och vi satsade på en seger. Men utan bromsar hade vi inte en chans, sa en besviken Roger Rudenbrandt, teamchef i Surprise.

Team Pelaro gjorde comeback på Knutstorp, efter att ha kastat in handduken tidigare i år. Abstinensbesvären efter racing blev för stora, det belönades med en snygg tredjeplats och Pelaro fick välförtjänt klättra upp på prispallen.
- Helt otroligt, det enda vi har gjort med vår Porsche sedan -95 är utbyte av en toppackning, sa Lars Gallon. Bilen är sliten, och när vi tidigare i år fick beskedet att vi var tvungna att bygga om vår bur, då gick luften ur oss lite. Nu fick vi dispans året ut.

ATM Racing drar nu ifrån Team Pentascrew något i sammandraget. Men inget är avgjort på långa vägar. Precis som vanligt i ERF, så är det i finalen som slutstriden står. Den går på Scandinavian Raceway om två veckor, den 2 oktober.

Resultat: http://www.erf.nu/timing/Results.asp?S=2&EventID=556
Serietabell: http://www.erf.nu/Tabell/index.asp?S=2
Mer information:
ERF's officiella hemsida http://www.erf.nu

05-09-19 Berömdvärd prestation av Micke Ohlsson på Mantorp Park
I helgen avgjordes Nordiska Mästerskapet i Formula Renault 2.0 i samband med STCC-finalen på Mantorp Park. Inför tävlingen så ledde Jesper Wulff ganska betryggande före Steffen Möller och Micke på tredje plats. Med 18 bilar på gridden skulle det visa sig bli en tuff final. Några av gästförarna som var där var holländarna Junior Strous och Renger van der Zande, båda toppförare i Europa.
" Det var kul att där var så många startande på Mantorp, med så stor erfarenhet från europeisk racing. Jag visste egentligen ingenting om hur snabba de holländska gästförarna var. Det jag visste var att Strous vunnit några deltävlingar i Europa men frågan var ju hur snabb han och hans landsmän skulle vara på Mantorp."
Micke började med att prestera bra resultat på träningen. Micke var snabbast på första träningen och fyra på andra träningen.
" Det kändes bra redan på torsdagsträningen. På fredagen fortsatte vi sedan att testa. Vi hade ett långt 45-minuters test innan kvalet där större delen av startfältet körde på nya däck. Jag körde på 1.14.2, 0,1 sek långsammare än snabbaste förare. På tidskvalet gick det lite långsammare. Van der Zande var snabbast med tiden 1.14.5. Själv lyckades jag prestera 1.14.8 och kvalade in på fjärde plats som bäste Skandinav. Jag var inte helt nöjd med mitt resultat men jag kände mig ändå positiv inför första heatet."

Heat 1 kördes under strålande solsken på lördag eftermiddag. Inga större ändringar gjordes på Mickes bil eftersom det kändes bra på kvalet. När starten gick, var Micke på alerten och var nära att avancera till tredjeplatsen. Därefter gjorde Micke ett ödesdigert misstag som kostade honom en topp-placering.

" Jag var tvungen att släppa Bas Lammers in i första svängen. Därefter gjorde jag ett grovt misstag genom chikanen ut på långa rakan. Jag gick rakt över chikanen och var nära att hamna i räcket ut på dragstrippen, men jag lyckades rädda det. Jag tappade från fjärde ner till åttonde plats och mina chanser till en pallplats var borta. Jag jagade ändå ikapp och tog mig upp till sjätte plats. På sista varvet var jag nära att kunna köra om femteplacerade Recardo Bruins men lyckades tyvärr inte. Jag satte i alla fall fjärde bästa tid vilket innebar att jag fick starta som fyra i heat 2."

Heat två kördes under söndag eftermiddag inför fullsatta läktare och runt 20 000 åskådare på Mantorp Park. Vädret var tyvärr lite sämre än under lördagens race. Lite duggregn gjorde det lite halare och betydligt mer svårkört. För Micke var det nära att hans race slutat redan på startplattan.
" Startproceduren tog längre tid än väntat. Helt plötsligt försvann kopplingen och bilen stannade. Kopplingen hade gått varm för att jag gått för hårt åt den och jag var tvungen att signalera åt startdomarna att jag hade problem. Som tur var uppfattade dem det och släppte inte starten. När jag startade bilen igen fanns kopplingen där. Troligtvis hade den hunnit svalna under den korta tid jag stod still och jag kunde rulla med på ett nytt formationsvarv. I start nr 2 kom jag iväg dåligt i men lyckades ändå hålla mig kvar som femma på första varvet. Jag hängde bra med i tempot i inledningen av racet och kände att jag kunde följa Lammers och Bruins. Efter några varv började det dock tätna och fighten om tredjeplatsen blev allt hårdare. Efter start och mål gick Lammers och Bruins ihop, varpå Lammers bil stannade och Bruins blev tvungen att väja. Jag kunde rycka åt mig tredjeplatsen och höll den fram till två varv återstod av racet. Efter ett misstag i depåsvängen fick Bruins en bra utgång och kunde passera mig nerför start och mål. Jag hade tyvärr inget att sätta emot utan fick åka i mål som fyra.

Jag var till en början jättebesviken med en fjärdeplats men i efterhand så känns det bra att ändå kunna hänga med i Holländarnas tempo. De har trots allt mycket mer erfarenhet än jag och alla tre som var före mig har presterat toppresultat i Europa. Dessutom var jag ju bäste Skandinav i heatet, vilket också känns bra. Nu är Formula Renault 2.0 Nordic Series avgjort och jag blev samlad trea totalt. Jag hade givetvis gärna stått högre upp på pallen men för att vara min debutsäsong så känns det som ett klart godkänt resultat. Jag var också enda rookie som vunnit något race, inte bara ett, utan två race. Nu väntar en spännande period som är avgörande för vad jag gör nästa säsong. "

Poängställning, Formula Renault 2.0 Nordic Series
1. Jesper Wulff Laursen 216
2. Steffen Möller 191
3. Micke Ohlsson 164

För mer info, besök Mickes hemsida, www.mioh.net. Den kommer uppdateras med bilder och videoklipp från det gångna året, och givetvis planer inför nästkommande säsong.

/Micke Ohlsson Motorsport


05-09-18 Mycket positiv Formula Renault premiär
Under den gångna helgen körde Daniel sin första Formula Renault tävling, resultaten blev över förväntan.
- Jag är nöjd med helgen, jag har kört många varv och skaffat mig massor av nödvändig erfarenhet inför 2006. Jag startade på en 14:e plats idag (läs söndag), jag fick en enormt dålig start och tappade fem placeringar, jag kämpade mig därefter igenom loppet och kom tillslut på en 15:e plats. säger Daniel.

Motståndet på Mantorp Park var av världsklass, det hade kommit flera av toppteamen från Holland för att köra finalen på Mantorp Park.
- Jag är jättenöjd med KEO Racing och jag vill tacka några extra mycket: Kim, John, Tem och min Pappa, jag ser verkligen fram emot 2006 och Formula Renault.

Nu återstår bara en tävling detta året, det är Formel Ford finalen på Kinnekulle Ring, nästa helg!

Med vänliga hälsningar: Daniel Ivarsson Racing www.daniel-ivarsson.com.

05-09-17 Göransson i Pole och Björk bredvid
WestCoast Racings båda BMW tar hand om första startled i morgon när STCC avgörs.
Regerande mästaren Richard Göransson startar i pole position, och teamkompisen Thed Björk närmast bredvid honom.
”Hör ni mig nu grabbar?” var orden Richard Göransson sa innan han åkte ut från depån för att göra sin shoot out. Han hade anledning att fråga, för precis innan hade teamet vrålat av glädje över att teamkompisen Thed Björk noterat dagens snabbast tid.
- Det är glimrande av Thed att komma direkt från sjuksängen och sätta dagens andra tid, säger teamchef Dick Jönsson Wigroth.

För strax efter dundrade Richard Göransson in över mållinjen knappt en tiondels sekund snabbare än Thed Björk.
- Fantastiskt bra jobbat av hela teamet. Richard kunde inte testa alls i morse därför att en styrväxel var trasig. Ändå visar han bra racemod och går ut och gör det han ska, säger Dick Jönsson Wigroth.

Första finalracet körs i morgon söndag klockan 12.30 – med en gulsvart och en vitsvart BMW i första startled. Grande Finale startar 15.30.


05-09-16 Första testet med Formula Renault
Igår körde Daniel på Mantorp Park med KEO Racings Formula Renault bil, det var första gången han överhuvudtaget satt i en Formula Renault.

Daniel körde under dagen två testpass på Mantorp Park, så här berättar han:
- Man fick en stor chock över hur fort det gick, jag har aldrig varit med om något så här kul, adrenalinet rusade mer och mer ju mer man pressade bilen.

Imorgon (fredag) körs ett träningspass och kvalet, race 1 körs på lördagen och race 2 på söndagen. Båda racen kommer att direktsändas i ZTV, så slå på ZTV på lördag kl.14.00 och på söndagen kl.13.45.

Ni kan också följa racet live på stcc.seoch söndagen körs race 1 och 2.

Racet kommer att köras på Mantorp Park i samband med STCC-finalen den 17-18 september. STCC finalen brukar ha mellan 20 000 och 30 000 åskådare och racet kommer dessutom att direkt sändas i ZTV.
Daniel Ivarsson Racing, www.daniel-ivarsson.com

05-09-15 Thed Björk ny medlem i racinglandslaget
STCC:s yngste chaufför kan ta guld på söndag. Inte undra på att Svenska Bilsportförbundet inlemmar Thed Björk i racinglandslaget, Swedish Motorsport Challenge, lagom till finalen på Mantorp.

Thed Björk har snart avverkat sin första säsong i STCC, och strax innan jul fyller han 25 år. Han gjorde ett par inhopp förra året – och blev trea i sitt första race. Följde upp med att vinna premiären i år, och är den ende som vunnit två race så här långt.
- Han är en otroligt duktigt chaufför för sin ålder. Ödmjuk och omtyckt bland partners, säger hans teamchef, Dick Jönsson Wigroth i WestCoast Racing.

De två möttes första gången för åtta år sedan – på Mantorp. Det året vann Fredrik Ekblom STCC och efter säsongen kom han till banan med en 17-årig yngling i släptåg. Fredrik ansåg att den gänglige borde få provköra WestCoast Racings tävlingsbil i miljonklassen!
- Klart jag kommer ihåg det. Sånt glömmer man inte för han gjorde ett jättebra jobb och jag har gillat Thed sedan dess, fortsätter Dick Jönsson Wigroth.

Landslagskapten Hans Wängstre har också länge följt den unge Örebroföraren.
- Thed var tidigt med i vår satsning på junior elit. Sedan var det ett tag han inte hade någon stadig körning och därför har han stått utanför landslaget. Tills nu, säger Hans Wängstre.

Från och med helgens final på Mantorp har Thed Björk en plats i Racinglandslaget Swedish Motorsport Challenge (SMSC). SMSC är Svenska Bilsportförbundets stora satsning på att åter få fram förare i det internationella toppskiktet.
- Både SMSC och jag har funnits i några år och vi är båda på gång. En plats i landslaget innebär en ännu större seriositet i min satsning tillsammans med mina sponsorer, främst Vanilla Venture, säger Thed Björk.

Målet är att vinna STCC på söndag. Eftersom det finns 52 poäng att köra om och han bara är 14 poäng efter ledande Richard Göransson är det ingen omöjlighet.
- Hittills har jag smugit fram i racen. Men nu kör jag för segern från början!

05-09-12 Jimmy Johansson segrade i VW GTI Cup på MINE Circuit i Japan
Var det en ny svensk storstjärna som såg dagens ljus i helgen? Man kan inte annat än att fråga sig detta efter att Team CaWallis Jimmy Johansson som i år begått internationell debut med stor framgång nu även varit i Japan och kör VW Golf GTI Cup. Jimmy vann tävlingen trots tidsomställning, en bana han aldrig sett och sist men inte minst högerstyrd bil som han aldrig kört tidigare.

Redan på Lördagens kvalificering visade Jimmy att han ville vara med i toppen. När kvalet var slut var Jimmy på andra plats endast slagen av Ioha Sakamoto som redan är klar mästare i klassen i år. Med tanke på att han i depån gick under smeknamnet "Samuraj Sakamoto" förstod Jimmy att det skulle bli en hård nöt att knäcka under Söndagens tävling.
"Min strategi för racet med rullande start var att komma ut som tvåa bakom Samurajen vilket också lyckades. Väl där tänkte jag se hur han gjorde för att konservera däcken. Efter ett par varv av de 30 som skulle köras kände jag att det tempo som han drog upp var möjligt att hålla. Racet kördes med obligatoriskt depåstopp där man antingen bytte förare eller sprang ett varv runt bilen för att simulera förarbyte. Jag gjorde vad jag kunde för att stressa Samurajen så att han aldrig skulle känna sig lugn och hela tiden tvingas köra på attack. Efter halva loppet hade vi en lucka och han gick i depå. Jag gjorde två snabba varv och gjorde sedan mitt stopp. Taktiken höll och jag kom ut precis framför Samurajen. Jag åkte defensivt de första varven för att hålla honom bakom och sedan tog jag i för fullt för att försöka få en lucka. När det lyckades förstod jag att jag kunde vinna tävlingen. Efter trettio varv som tog femtiosju minuter kunde jag korsa mållinjen som segrare.
Det var en fantastisk känsla och kommer att vara ett minne för livet" komenterade Jimmy.

Jag vet inte riktigt vad jag skall säga säger CaWallis teamchef Joakim Wiedesheim. Jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att Jimmy skulle vinna därnere, tanken var ju att få värdefull lärdom för hans fortsatta karriär och som förberedelse till finalen i hans tyska serie på Hockenheim om en månad där Jimmy har möjlighet ta hand om totalsegern i ADAC VW Polo Cup.

Mer information om Team caWalli med Jimmy finns att hämta på Webbsite
www.sportinformation.com/Motor/Media/cawalliinternational2005.htm


05-09-12 Bra race på Donington i World Series by Renault!
I helgen kördes World Series by Renault på Donington Park i England. Alx, som missade stora delar av kvalen, fick återigen chans att visa sin förmåga att köra om. Från elfte startruta gick han i mål som sjua i race ett. I ett ännu bättre andra race gick han imål som nia efter att ha startat som nittonde. Alx berättar:
- Visserligen gjorde jag massor av omkörningar och visserligen hade jag bra race, men jag kan inte vara annat än missnöjd med det slutgiltiga resultatet i helgens tävlingar. Donington är den bana jag kan bäst och ifjol ledde jag loppet här, det gjorde att jag hade höga förhoppningar inför helgen.

Vår pace på testerna under fredagen pekade på att vi fortfarande saknade pace i bilen, men skulle kunna kvala runt femte till åttonde plats på det torra underlaget. Jag ville gärna vara i toppen och bad alla i teamet dansa regndans så vi skulle få blött på kvalen dagen efter.
Mina böner besvarades och det fullkomligen vräkte ner när på lördagen. Jag var direkt snabbast på kvalet men hade stora problem med vattenplaning, då golvet var för lågt och lyfte hela bilen på vattenpölarna. Jag blev inkallad till depån för att åtgärda detta. Vi har bara femton minuters kval så tiden var knapp. Jag skulle hinna göra två flygande kvalvarv. Jag skapade mig en lucka och tog fart. Under varvet kom jag ikapp långsammare bilar mycket snabbt och fastnade bakom. Jag tvingades göra hela fyra omkörningar och tappade över 1,5 sekund. Det gjorde inte så mycket eftersom det hela tiden torkade upp och nästa varv var viktigast, det sista och torraste. Ut igen på ett nytt varv. Det gick kanon, men så halvvägs runt varvet hade en bil kört av banan och var på väg tillbaks till den igen mellan två kurvor. Jag blev tvungen att bromsa på innern där ingen kört innan, det var så blött att bilen vattenplanade rakt av banan ut i spenaten. Det tog många sekunder innan jag var tillbaks på banan igen, varvet förstört. Jag var överlägset snabbast av alla på första halvan av det varvet och hade kunnat stå först i loppet, men nu blev det varvet jag körde om fyra bilar mitt snabbaste... en total elfte tid.

Kval två började lika bra med att jag direkt var snabbast. Sen efter tre varv körde jag ikapp en annan bil som åkte mycket långsamt. Jag körde upp jämsides för att passera när han plötsligt accelererar. Jag ligger på innern in i nästa sväng och vi är helt jämsides halvvägs runt när han viker in ännu mer rakt i mitt framhjul. Jag har aldrig varit med om något liknande. Han sa sedan att han körde långsamt för att skapa en lucka och inte tittade i backspegeln innan svängen. Hur som helst innebar det en stukad framvagn för mig och inga fler snabba tider. Jag rasade i resultaten i det upptorkande föret och slutade nittonde.

Race ett liksom race två bjöd på många kanonomkörningar och jag hade riktigt kul, men det var torrt och det är då vi har problem med farten i bilen. Jag tog mig upp till sjunde i race 1 och till nionde i race två och är mycket nöjd med det och att bilen var hel och ren. Det är dock mycket jobb kvar att göra inför nästa lopp på Estoril och jag hoppas verkligen att vi kan få till vår torrinställning av bilen då, den 2/10.

Nästa helg är det dags för final i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Mantorp Park. Välkomna dit, det kommer bli en kanonhelg med många roliga klasser. Den som vill se förra loppet från Våler när jag startade sist och vann kan slå på ZTV ikväll måndag den 12:e kl 22.00. Det är sammandrag från hela racehelgen i Norge.

05-09-07 Stark seger i Porsche, Donington med WSR nästa!
Alx tog i helgen en imponerande seger från sista startplats på norska Vålerbanan i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Idag onsdag är bilen och Alx på plats på Metros 10-års jubileum i Globen och redan nu till helgen är det dags för World Series by Renault på Alx "hemmabana", Donington Park England. Alx berättar:

Mer än någonsin vill jag börja med att tacka teamet, Dainer Motorsport. Jag har aldrig tidigare varit med om en sådan entusiasm och kämparvilja, det fick resultat! Martin och Palle slet med allehanda kopplingsrelaterade problem och Dainer försökte hålla mig lugn. Tack killar, vi vann!

Helgen började bra med att jag var tvåa i torra träningen på torsdagen. I första passet skiljde det så lite som 0,003 s. Fredagsträningen var mycket blöt och det passar mig vanligtvis bra. Vi hittade en kanonsetup och jag hade snabbast tid med 0,3s på fredagen.

På lördagen skulle jag köra ut bilen på banan och börja kvala när kopplingspedalen gick rakt i golvet. Ingen kopplingsverkan är lika med inget kval. Jag skulle få starta sist i race ett. Med ny låsring till urtrampningslagret i kopplingen åkte vi ut till racet. På uppvärmningsvarvet gick nästa sak fel med kopplingen och jag fick bryta innan loppet startat. Jag skulle få starta sist även i race två.

På söndagen när starten gick var det bara att köra allt vad det gick. Jag tog två i starten och ytterligare en innan tredje svängen. Flash var näste man till rakning och jag kom förbi i sista svängen efter bara något varv. Petter Solbergs rallybrorsa Henning Solberg körde gästbilen och låg bra till på fjärde plats och överraskade nog alla med sitt tempo. Han lyckades jag bromsa mig förbi ett varv senare in i startsvängen. Nu var det en lucka upp till Cralle på tredje. Ett par var senare var jag ikapp och lyckades bromsa mig förbi på samma sätt som med Henning. Nu, med knappt halva loppet kvar, började jakten på ledarna som hade en ordentlig lucka. Vi hade dock startat med annan däcksstrategi än vanligt för att vara så snabb som möjligt de första varven och det började kännas nu. Bilen halkade duktigt bak men jag tog ändå in på den fightande toppduon. Med tre varv kvar såg jag hur de gick in sida vid sida i startsvängen och hur de gula flaggorna kom ut. Nu ledde jag, och ordentligt. Jag kunde gå imål och vinna loppet med fem sekunder. Ett fantastiskt race!

I skrivandets stund är jag precis på väg till Globen för Metros 10-årsjubileum, Concert of the Decade. Vi har Porschen på plats mitt i Globen Annexet för alla 1000 VIP-gäster att beskåda. Det kommer visas racingfilmer och bli en kanonkväll!

I helgen, 11/9, är det dags för race i World Series by Renault på Donington Park i England. Jag hoppas att vi nu har ordning på setup så jag kan vara med att utmana i toppen på denna bana som jag kan mycket väl. Rapporter kommer!
www.alx.nu

05-09-05 Peggen startar ny racingserie i norra Europa
NEZCAR är namnet på den nya racingserie som STCC´s skapare, Peggen Andersson, planerar för 2006. Bilarna kommer att vara mer standarlika än de vi är vana att se i Sverige och tävlingsformen är långlopp med två till tre förare per bil.
Serien kommer att köras i de Nordiska länderna, Baltikum och Ryssland.

Samtidigt som tioårsdagen av STCC´s första tävling firades i våras funderade seriens skapare, Peggen Andersson på hur en ny racingserie skulle kunna vara utformat för att bli succé.
- Jag vill skapa en internationell serie i Norra Europa, Säger Peggen.
- Fia ser hela norra Europa som en region eller zon som man föredrar att kalla det, och det är vår målsättning att vår serie ska få status som ett Nordeuropeiskt Mästerskap.

Förutom De Nordiska länderna, Danmark, Island, Norge, Sverige och Finland ingår även Litauen, Estland, Lettland och Ryssland i NEZ, North European Zone.
- Man måste se i backspegeln för att komma framåt ler Peggen.

Backspegeln visar i det här fallet Europamästerskapet på mitten av 80-talet där Volvo gjorde succé med sin 240 Turbo.
Långlopp har en otrolig charm och det är fantastiskt roligt för de aktiva att delta i denna form av racing. Volvo hade på sin tid hårt motstånd från BMW , Jaguar, Rover, Ford och Holden och det är inte otroligt att vi åter får se Volvo kämpa mot Jaguar och BMW-bilar på våra banor i norra Europa.
- Vi har aldrig haft någon serie för längre lopp med bilar som på pappret är jämna, säger Peggen. Därför har det varit viktigt att skapa ett regelverk som gör att olika bilar blir lika snabba på banan. Det är förarna, teamet och taktiken som ska fälla avgörandet

Reglementet är baserat på Fia Grupp N för att bilarna pris ska ligga på en ekonomiskt rimlig nivå. Med möjlighet för arrangören att ändra turbotryck och vikter på bilarna kan man skapa ett reglemente där vem som helst, teoretiskt sett, kan vara med och kämpa om segrarna. Dess utom kommer andra bilar från reglementen som är jämbördiga med seriens bilar att tillåtas delta. Super Produktion och S2000 är två biltyper som kan komma att köra med i serien.

Maximalt tre förare och inte färre än två kommer att dela bil i ett lopp som sträcker sig över tre timmar. Den som är först över mållinjen, och som har kört flest varv, vinner tävlingen.
För att det inte ska vara en nackdel med tre förare måste föraren bytas två gånger under ett race.

www.nezcar.com

05-09-05 Intervju med Peggen Andersson
Varför starta en racingserie?
Att starta en racingserie är inte något man gör varje dag. De flesta skulle inte ens komma på tanken. Men nu startar jag min tredje serie. Man skulle nu kunna säga tredje gången gillt. Men eftersom de två första försöken blev riktigt bra, dels NM 1992 och STCC 1995, kanske det är bäst att inte säga något alls.
Men jag kommer att ta till vara de erfarenheter vid de båda första omgångarna för att säkra att NEZCAR blir något riktigt bra.
För att starta en racingserie måste man antigen ha en stor organisation eller bra samarbetspartners.
Det sistnämnda är enklast och för mej var valet självklart. SSK Racing. Eftersom jag startade min karriär som racerförare i SSK är det mycket roligt att åter få ansluta sig i dessa led för ett gemensamt mål.

NEZCAR är en långloppserie. Varför satsa på en sådan?
Jag hade förmånen att få vara med om EM för standardbilar i mitten av 80-talet. Det var en fantastiskt rolig tid och jag saknar en sådan serie av dignitet. Samtidigt har långloppserier varit mycket populära i Sverige de senaste tio åren. Men det har saknats en serie med hög status och det har aldrig funnits en serie som har ett tekniskt reglemente som garanterar vettiga kostnader och jämna startfält. Det är en sådan serie som jag vill skapa.
Jag tror det är lagom med sex till sju deltävlingar i serien.

NEZCAR körs som en Nordeuropeisk Cup. Varför?
Fia har inrättat en North Euorpean Zone, NEZ, där de Nordiska länderna ingår jämte de baltiska staterna och Ryssland.
Denna stora region har alla möjligheter att generera de startfält som krävs för att serien ska bli en succé.
Målsättningen är att serien ska få status som ett officiellt FIA-mästerskap så snart som möjligt.

Det är svårt att marknadsföra racingserier som hoppar från land till land. Och ärligt talat, drar långlopp några större skaror folk till banorna?

Nej det är helt riktigt. Så vi kommer att koncentrera oss på att få bred täckning i TV.
Jag gillar tanken på ett program i magasinsformat som beskriver allt runt omkring på ett mer ingående sätt än de rena raceraporterna som vi är vana vid att se.

Vilka bilar kan tävla i NEZCAR?
Vi kommer att köra efter ett modifierat tekniskt reglemente som grundar sig på Grupp N.
De största avvikelserna är att vi kommer att sätta vår egen vikt på respektive bilmodell. Alla kommer att köra på samma däcksdimission och däcken kommer att vara av R-typ vilket innebär att man kan köra en hel helg på fyra däck.
Bilarna som blir godkända är sådana som har mellan 150 och 250 hästkrafter i originalutförande.
Det innebär att en färdig tävlingsbill kommer att ligga någonstans mellan 200 och 300 hk. Ev. skillnader i effekt kompenseras med vikt. Turbobilar kommer att få ett maximalt turbotryck som man får använda.

Det kommer också att vara tillåtet att köra med bilar som uppfyller FIA´s teknika reglemente för Super Produktion och S2000. S2000-bilarna kommer dock att förses med en strypning för insugningsluften för att hålla ner effekten.

Det kan också bli aktuellt att tillåta något annat tekniskt reglemente. T.ex. en märkescup. Huvudsaken är att bilarna faller inom grundtanken, att de ska vara lika snabba.

Detta innebär att vi kommer att få se Saab tävla mot Volvo vilket många ser fram emot. Volvo som tävlar mot BMW och Jaguar. Bara det kommer att kännas som en "flashback" från forna tider. Det kommer att bli stor mångfald på bilmärken men målsättningen är att det blir team och förare som fäller avgörandet på banan. Och så bilens driftsäkerhet förståss.

Är det några andra saker som är speciella för NEZCAR?
Flera av de serier med längre lopp vi kör i dag har väldigt speciella regler för depåstopp. Vi förenklar det hela och det enda man måste tänka på är att byta förare två gånger under ett lopp. Då missgynnas inte de som vill vara tre förare i en bil mot de som bara kör med två. Ingen av förarna får köra mer än maximalt två timmar i ett race.
Vi kommer också att ta fram enhetliga tankanläggningar för att pressa priser och skapa rättvisa.
Med max 70 liter tankkapacitet kommer tankningen ingå som en del av tävlingen.
www.nezcar.com

05-09-01 Andraplats i Danmarks Grand Prix!
En andraplats i helgens första tävling och en fjärdeplats i den andra efter att fått "stop&go" -straff blev facit när Alx fortsatte sina inhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Alx fortsätter på så vis att knappa in på ledarna i serien. Alx berättar: Nu är det bråda dagar. Inte nog med att budgetjobbet fortsätter i sedvanligt högt tempo, det är tävling varje helg också. Tävlingshelgerna innebär oftast att man åker hemifrån på onsdag eller torsdag och kommer hem under måndag. Nu till helgen kör vi vidare i Porschecupen på norska Våler tillsammans med STCC. Helgen efter det är det äntligen dags att spänna fast sig i den andra Metroraken i World Series by Renault för deltävlingarna i England på Donington Park, 150 000 besökare väntas dit. Helgen efter det är det final för STCC och Porsche på Mantorp Park. Kul att det är mycket körning, och inte minst; bra träning!

När vi kom till Jyllandsringen förstod jag att det var en ordentlig utmaning. Asfalten var helt annorlunda och bilen betedde sig inte alls som på de svenska banorna. Banan var även mycket krokig och långsam. Jag hade tidigare aldrig kört där så den lilla träning vi fick gick åt till att lära sig åt vilket håll man skulle. Det var även mycket ostadigt väder hela helgen och det blev inte många torrvarv på träningen, så när det var dags att kvala var det bara att blunda och ladda så mycket bilen och jag klarade. Resultat blev en tredje startplats bakom mästerskapsledarna Ros och Karlsson. Jag var mycket nöjd!

Första loppet gick bra och i min jakt på Ros om ledningen satte jag andra varvtid. Innan halva loppet var kört så var jag något snabbare, sen stabiliserades luckan. Jag fick dock aldrig riktig kontakt utan låg dryga sekunden efter de sista fem varven. Bilen var mycket överstyrd i snabba kurvor men vis sedan Gelleråsen ändrade vi inte bilen till andra loppet eftersom den var tillräckligt snabb för andraplats. Det är mycket lätt att skruva bort sig!

Andra loppet skulle rulla ut till start kl 12:55 på söndagen. Vi i teamet var på plats 12:45. Tyvärr hade man missat informera oss att starten var framflyttad 10 minuter. Panik.
På med all utrustning, fort iväg. Jag hann inte värma däcken och hann precis fram till startplattan där alla andra redan stod. Starten gick och jag tappade en plats till Flash. Vi hade sedan en bra fight där jag körde om men tappade tillbaks, kul och snygg körning! Jag och två andra blir sedan inkallade för "stop&go" för att ha tjuvstartat. Tråkigt. Varken jag eller Karlsson gjorde det så vitt jag förstod, speciellt eftersom jag hade ombordkamera. Av denna anledning är "stop&go" ett dumt straff. Ett tidstillägg efter loppet är bättre eftersom man då kan överklaga och lägga fram bevis. Med "stop&go" går det ju inte att omvända domen efter loppet. Jag lyckades dock tillslut ta mig imål som fyra med en gästförare före mig. Det innebär poäng för tredjeplats och ett bra resultat trots allt.

Helgens Porschetävlingar sänds LIVE på Viasat Sport 3 och eftersänds på ZTV i sammandrag den 12:e. Rapporter kommer som vanligt efter helgen!

Tills dess:
"I drive, therefore I am!"
Alx

05-08-29 NM-finalen på Jyllandsringen
Nu har teamet kört klart årets NM serie i Formel Ford Zetec, finalen kördes på danska Jyllandringen och Daniel blev 7:a och 18:e av de 32 deltagarna.

På fredagen hade de ett test på endast 25 min, testet gick enligt planerna trotts det ett mindre monsunregn. På lördags eftermiddagen var det dags för kvalet:
- Vi hade fel taktik i kvalet, under de första varven var det torrt och då låg jag och avvaktade för att få en fri lucka, när jag äntligen fått en lucka började det regna, så jag fick inte en tid som jag var nöjd med och kom på 13:e plats. berättar Daniel.
- När starten i race 1 gick var jag laddad från början, jag körde mig upp genom fältet till en 7:e plats och var i växellådan på den framförvarande bilen, trotts många riskabla omkörningsförsök kom jag inte om, han stängde alla luckor och då är en omkörning omöjlig trotts att jag var mycket snabbare.
- På söndagen var det dags för race 2, jag startade på en 7:e plats efter min 7:e snabbaste tid i race 1, jag fick en bra start det fick däremot inte den framförvarande bilen vilket jag blev lidande av och tappade till en 13:e plats direkt. Jag jobbade mig upp genom fältet, efter bara några varv var jag uppe på en 8:e plats. Jag låg precis efter en klunga på tre bilar när de plötsligt krockade, jag var då uppe på en 5:e plats. En bil snurrade framför mig och jag snurrade också i ett försök att undvika den bilen som snurra. Jag var nere på 25:e plats och körde upp mig till 18:e plats efter avåkningen. Jag är definitivt inte nöjd med min 18:e plats men jag var den 5:e snabbaste föraren på banan, så det bevisar var vi borde vara.

Nästa race är SM-finalen den 23-25 september med SSK på Kinnekulle Ring.
Daniel Ivarsson Racing
www.daniel-ivarsson.com.

05-08-28 Daniel Roos tog en historisk seger i NEZ för Formel Ford på Jyllands-Ringen
Formel Ford Zetec i Norden har i år utvecklats till en av de största serierna i världen och klassen är en utmärkt grund för att sedan ta steget ut i världen till olika internationella formelbilsklasser.

Det nordiska Mästerskapet för Formel Ford Zetec har i år utvidgats av det Internationella Bilsport Förbundet till att omfatta norra Europa med Skandinavien samt de Baltiska länderna och Ryssland. Serien namn är FIA North European Zone och förkortas NEZ. Syftet med serien är att erbjuda förarna tuffare motstånd innan de ger sig ut på den internationella racingmarknaden.

Finaltävlingen kördes i helgen på danska Jyllands-Ringen med hela 30 förare på plats. Inför finalen hade Daniel Roos från Kvissleby i Sverige skaffat sig ett fint utgångsläge för att vinna serien detta premiär år genom att ta hem båda heaten vid förra deltävlingen som kördes på banan i Falkenberg vid STCC helgen i juli.

Daniel behövde bara ta 14 poäng för att säkra mästerskapet. De första fem poängen kommer automatsikt i och med att man kör tidskvalet som Daniel också var snabbast i. Det första heatet kördes under lördagen och då segrade Sami Isohella från Finland före just Daniel Roos som därmed fick 12 poäng plus ett bonuspoäng för snabbaste varv och så var mästerskapet i hamn.
- Jag ville inte ta några risker utan åkte på säkerhet för att säkra titeln, berättade en glad Daniel.

I söndagens avslutande race så var sedan Daniel omutbar och tog en klar seger före Isohella och med svenske Martin Kudzak som trea före Tommi Anttila från Finland.
- Det är ju inte fel att visa att man är mästare, skämtade Daniel efter segern.

Nu väntar SM finalen på Kinnekulle Ring den 24 september som avslutning på säsongen för Daniel och flera av de nordiska förarna. Daniel har redan säkrat även den titeln men det är tätt i fighten om de två övriga SM medaljerna.

Resultat och poängställningar finns på www.sportinformation.com/Motor/Resultat/ffznom

05-08-26 Daniel Roos kör för en historisk seger i NEZ för Formel Ford på Jyllands-Ringen
Det nordiska Mästerskapet för Formel Ford Zetec har i år utvidgats av det Internationella Bilsport Förbundet till att omfatta norra Europa med Skandinavien samt de Baltiska länderna och Ryssland. Serien namn är FIA North European Zone och förkortas NEZ. Syftet med serien är att erbjuda förarna tuffare motstånd innan de ger sig ut på den internationella racingmarknaden.

Mästerskapet omfattar sex deltävlingar varav fem är avverkade och där finalen körs denna kommande helg på danska Jyllands-Ringen.

Den senaste deltävlingen kördes vid STCC helgen i Falkenberg i juli och då lade unge Daniel Roos från Kvissleby grunden till totalseger i serien genom att vinna båda heaten i den tuffa konkurrensen med över 30 deltagare på startlinjen. Daniel är yngre bror till Fredrik Roos som i dag kör Porsche Carrera Cup efter framgångsrika år inom formelbilsracing. Fredrik lyckades inte vinna vare sig det Nordiska eller det Svenska Mästerskapet medan Daniel redan har säkrat SM titeln trots att en deltävling återstår.
- Det har varit ett fantastiskt bra år för mig. SM serien har gått bra och det känns skönt att inte ha press på sig vid finalen på Kinnekulle Ring i september. Att jag sedan lyckades snuva alla de duktiga finnländska förarna på Falkenberg i NEZ gav ju mig också ett bra utgångsläge inför finalen i Danmark, berättar Daniel som toppar tabellen med 125 poäng vilket är 23 poäng mer än vad finske Tommi Anttila kört hem. Det är finskt även på tredje plats genom Sami Isohella som har 79 poäng och inte kan blanda sig i slutstriden då det endast är 37 poäng totalt att tävla om i de två finalracen.

Däremot lär det bli en tuff kamp om tredje platsen i serien där Isohella får kämpa med fyra landsmän samt norske Mats Franer och Carl-Olov Carlsson från Sverige om bronsplaketten.Resultat och poängställningar finns på www.sportinformation.com/Motor/Resultat/ffznom

05-08-25 Rydell tillbaka till segerbanan
Till helgen körs den sjunde helgen av tio i WTCC. Serien gästar tyska Oschersleben där Rickard Rydell tog SEAT Sports första seger förra året.
Teamet debuterar vid den här tävlingen med en ny bil som körs av Jordi Gené. Rickard och Peter Terting får vänta lite med den nya Leon-modellen till tävlingarna i Valencia i oktober.
- Självklart ser jag fram emot Oschersleben. Jag vann ett race ifjol och har chans till seger även i år. Gené kommer köra den nya bilen medan Terting och jag själv fortsätter med Toledon, men jag tror båda modellerna ska hänga med bra, säger Rickard optimistiskt.

Efter deltävlingen i Tyskland går de avslutande tävlingarna i Turkiet, Spanien och Kina. Rydell ligger åtta i mästerskapet som toppas av Dirk Müller.

Tv-tider Eurosport
Lördag 27 augusti
20.30-20.45 FIA WTCC Kval.

Söndag 28 augusti
09.00-09.45 FIA WTCC Uppvärmning, live.
15.00-17.00 FIA WTCC 1:a och 2:a loppet, live.

Torsdag 1 september
10.30-11.00 FIA WTCC Magasinsprogram.

Läs mer på: www.rickardrydell.com

05-08-24 Daniel inför NM-final på Jyllandsringen
Nästa helg är det NM-final på danska Jyllandsringen, teamet är väl förberedda efter de inledande testerna.

Den 22/8 (i måndags) var DIR på Jyllandsringen och testade inför tävlingen. Så här berättar Daniel om testet:
- Det blev lite av en chock när jag kom till banan, det var vänstervarv, dvs. moturs. Jag har aldrig kört moturs förr men efter ett par varv kändes det som vanligt. Banan var mycket knixig och teknisk, en bana som passar mig bra. Bilen fungerade utmärkt hela testet och tiderna sjönk stadigt och vi avslutade dagen med att sätta en tid som inte var alls långt från banrekordet, jag känner mig taggad inför tävlingen!

Den 25/8 (på torsdag) kommer teamet åka till Jyllandsringen igen och förbereda inför tävlingen. Under fredagen kommer dem köra ett 20 minuters träningspass och på lördagen och söndagen körs kval, race 1 och 2.


Daniel Ivarsson Racing www.daniel-ivarsson.com

05-08-23 Bromsproblem satte stopp för Micke Ohlsson i Karlskoga
I helgen som gick var STCC på besök i Karlskoga. Gelleråsbanan bjöd på strålande solsken och mycket publik. Redan när Formel Renault 2.0 körde 09.50 var läktarna och ytorna runt omkring fulla. Tävlingen i Karlskoga skulle visa sig vara en av de tightaste som körts under året i Formel Renault. Tyvärr satte bromsarna stopp för Micke Ohlsson, som hade förhoppningar om en plats högst upp på pallen.

Helgen började för övrigt bra för Micke. Sista träningspasset var han 0,2 sek. efter Steffen Möller, som var snabbast med tiden 1.03.66.
" Just då kände jag mig väldigt optimistisk inför kvalet. Balansen i bilen kändes bra och det gick snabbare och snabbare hela tiden. Jag hade dock mindre problem med bromsarna. "

Kvalet gick tyvärr inte som det skulle och Micke kvalade in som fyra, klart besviken. Snabbast på kvalet var Steffen Möller som körde under banrekordet med tiden 1.03.11.
" Det kändes som att någonting var fel men jag var ganska självkritisk och ansåg att problemet låg i min egen körning. Jag hade dessutom en varvning under mitt snabbaste varv, vid vilken jag förlorade en del tid. "

Inga justeringar gjordes till första heatet då balansen i bilen kändes mycket bra. När starten gick syntes det dock att någonting var fel. Micke tappade ca 0,5 sek. per varv. Micke kom in på fjärde plats, 10 sekunder efter vinnaren Jesper Wullf Laursen.
" Efter racet var jag fruktansvärt besviken. Det var första gången i år, som jag inte hängde med i tempot. Jag visste inte heller varför, vilket gjorde mig ännu mer frustrerad. Det kändes som jag körde med 100 kg i straffvikt. "

Senare under kvällen hittade teamet problemet. Det visade sig att bromsen legat på, under både kvalet och första heatet, p.g.a. en fjäder som motverkar att pedalen faller tillbaka. Fjädern var för styv och drog tillbaka pedalen för hårt.

Teamet återställde det till andra heatet. Det märktes givetvis skillnad direkt och Micke var med och fightades om tätpositionerna igen. Direkt i starten tog sig Micke förbi David Björk. Därefter låg han hela racet efter Steffen Möller och Jesper Wullf, som fightades hårt om förstaplatsen.

" Bilen var klart snabbare i söndagens race. Däremot hade jag problem att få fart ut på målrakan, och chanserna till att passera Steffen var därför få. Däremot trodde jag att Jesper och Steffen skulle åka av banan ett antal gånger. Det var fruktansvärt tight hela racet igenom. Det skiljde endast 1,5 sek. i mål mellan de fyra första förarna, vilket är oerhört lite på 12 varv, i en så snabb klass som Formel Renault. "

Återigen vann Jesper Wullf, före Steffen Möller på andraplatsen och Micke på tredjeplatsen.

Nästa race körs redan till helgen, tillsammans med DTC på Jyllandsringen.
För mer info besök Mickes hemsida www.mioh.net

05-08-22 Bättre och bättre och en placering på köpet…
Sjunde plats i mål i finalracet på Gelleråsen i Karlskoga var en klart godkänd placering för Alfa Romeo och Mattias Andersson. Det hade börjat trögare med Super Pole-kvalet på lördagen då Mattias bara fick 12:e tid efter problem med understyrning. Sjundeplatsen blev senare en sjätteplats då ”Flash” fått tio sekunders strafftillägg för ojuste körning…

Efter lördagens kval, den så kallade Super Polen där föraren har ett enda varv på sig att sätta en tid för startplats i första kvalracet, var Mattias lindrigt sagt missnöjd.
- Det var konstigt, säger Mattias. I onsdags testade vi och då åkte vi fortare – med gamla däck... Till Super Polen hade vi optimerat (trodde vi) och lagt på nya däck. Men det gick inte alls bra. Greppet var så bra bak att jag inte fick med mig bakvagnen. Bilen understyrde så att den var trög att få ut ur kurvorna.

Skam den som ger sig. Börje Wessman och hans team skruvade tillbaka till onsdagens inställningar och med detta var det dags för söndagens första kvalrace. Det gick riktigt bra. Mattias tog sig förbi ”Flash” och vann ytterligare ett par placeringar och i mål var den röda Alfa Romeon nia.

Det innebar att Mattias startade nia i kvalrace 2. Där kunde det gått åt h-e men för en gångs skull hade Andersson och Alfan tur.
- ”Flash” och Sandström gick ihop på nåt sätt och det for bilar åt alla håll. Jag klarade mig med en meters marginal. Så blev det rödflagg och när omstarten gick var det tre varv kvar. Jag höll den sjundeplats jag hade till mål.

Mattias startade därmed sjua i finalracet och var sugen på att avancera i fältet.
- Jag försökte ta Rustad i starten men han höll emot och efter ett par svängar hade jag ytterspår och fick vika mig.

Mattias fick istället satsa på att hålla en hårt satsande Robert Dahlgren bakom sig, vilket också lyckades. ”Flash” kom däremot ångande i en fart som vare sig Mattias eller Dahlgren kunde matcha. I mål var Mattias sjua. En placering han var nöjd med.

Än mera nöjd blev han efter någon timme då det meddelades att hans sjundeplats blivit en sjätteplats efter att ”Flash” straffats med 10 sekunders tidstillägg för ojuste körning (Johan Stureson vände runt I den incidenten).
- Trist för ”Flash” som åkte bra. Men jag har själv både diskats och fått tidsstraff. Den här gången gynnade det oss. Så är det I STCC…

Resultat Finalrace STCC Karlskoga 21 aug -05
1. Thed Björk BMW 21:12.838
2. Richard Göransson BMW 21:13.365
3. Fredrik Ekblom Audi 21:15.569
4. Tomas Engström Honda 21:15.832
5.Tommy Rustad Opel 21:17.057
6. Mattias Andersson Alfa Romeo 21:28.84

05-08-22 Dubbelt upp för WestCoast Racing!
Dubbelseger i finalracet och dubbel ledning i mästerskapet. Gelleråsen blev en fullträff i STCC för Halmstadbaserade WestCoast Racing
- Vi har väntat länge på det här. Vi kan, det vet vi men det är så mycket som spelar in, säger teamchef Dick Jönsson Wigroth.
Efter nollpoängaren i Knutstorp tog Thed Björk nu max i finalen i Karlskoga inför 16150 åskådare. Som en skugga efter sig hade han teamkompisen Richard Göransson. Visserligen var Fredrik Ekblom före under merparten av racet - men det var bara en tidsfråga innan WestCoast Racings förare skulle attackera. Och det såg länge ut att bli Richard, men ett litet misstag gjorde att Thed smet förbi honom. När Thed sedan fick en chans att ta Ekblom, hängde Richard på. Audiföraren slutade sedan på tredje plats.

I mästerskapet är det också dubbelt WestCoast Racing. Regerande STCC-mästaren Richard Göransson drygade ut sin ledning, och dagens seger flyttade upp Thed Björk till andra plats totalt.
- Det blir vi två som slåss om titeln på finalen i Mantorp, säger Richard redan nu.


05-08-21 Alx Danielsson segrade i Kanonloppet!
Formelbilsföraren Alx Danielsson fortsatte i helgen sina inhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Efter ett kval där Alx blev tvåa, endast 0,01s från pole, kunde han ta starten i loppet och leda från start till mål.

Alx om loppet efter målgång:
- Enormt tillfredställande för mig och Dainer Motorsport! Jag har kört bilen väldigt lite och eftersom jag ska köra alla resterande sju loppen i serien så bådar det mycket gott för resten av säsongen!

Dainer Axelsson, teamchef:
- Mycket starkt av Alx att växla om så fort från formelbil till sportvagn. Senast för två veckor sedan körde han sin World Series formelbil i Tyskland och var bara tiondelar från pallen. Jag sa redan innan loppet att Alx skulle vinna i helgen och det gjorde han!

Imorgon söndag kör Porsche Carrera Cup Scandinavia helgens andra deltävling på Karlskogabanan Gelleråsen. Alx kommer att starta från andra plats. Tävlingen startar kl 14:35 och sänds LIVE på Viasat Sport 3. Helgens tävlingar visas även i ett sammandrag kl 22:00 på ZTV den 29:e augusti.

För kompletta resultat från Race 1 på Gelleråsen:
http://www.stcc.se/pages/resultat_2005.asp?Banan=Geller%E5sen%20Karlskoga&Dat=2005-08-20&Klass=Carrera%20Cup

05-08-17 WestCoast låter kanonerna mullra
WestCoast Racing är beredda på kanonmuller på Gelleråsen. Faktum är att teamchef Dick Jönsson Wigroth redan börjat ladda - både för att skjuta ifrån i mästerskapet och över bristen på nya viktbeslut.
- Tänk att jag som teamchef ska behöva stöta på och upplysa tävlingsledningen om reglerna. Det är inte klokt att man ska behöva sköta det också, mullrar han inför Kanonloppet i Karlskoga.
Saken är nämligen den att svensk kungaklass i racing, STCC, körs efter det internationella bilsportförbundets regler för touringbilar. Där har beslutet tagits att samtliga framhjulsdrivna bilar viktas upp med tio kilo.
- Annat var det när de lättades med 20 kg. Då var STCC snabba med att verkställa beslutet, mullrar Dick.
- Nu är det märkligt att vi ska lugna oss - och sedan är det bara två race kvar i vår serie!

WestCoast Racings medicin blir minsann att köra ännu mer som kanonkulor på Gelleråsen med sina bakhjulsdrivna BMW320i. För även om Thed rasslade ned till fjärde plats totalt efter Knutstorp - gick hans teamkompis Richard Göransson upp som ny mästerskapsledare.
- När jag nu äntligen är i ledning har jag inga planer på att släppa den ifrån mig, säger Richard som är regerande mästare.
Thed är å sin sida sugen på revansch när både han och Richard nu har hemmabana:
- Min målsättning har hela tiden varit att ta poäng i varje finalrace. Nu kammade jag noll på Knutstorp - alltså blir det max i Karlskoga!
Några stallorder lär de inte få från chefen.
- Nej. Den enda förhållningsorder som gäller är att de inte knuffas inbördes. I övrigt tänker vi mullra som kanoner, säger Dick.

05-08-14 ATM Racing ERF-segrade på Sturup Raceway
ERF-seriens premiärbesök på Sturup Raceway blev inledningsvis en mycket blöt historia, regnet vräkte ned under två tredjedelar av racet. 29 startande team, halt underlag, och en trång krokig bana var ingredienserna i ett mycket spännande långloppsrace.

GM Racing i sin lilla ettriga Opel Tigra tog pole position, precis som vid förra deltävlingen.
- Vi låg och fajtades i täten under större delen av racet, var uppe i ledningen flera gånger, men fick ge oss sista timmen då jordkabeln till generatorn lossnade, sade en besviken Niklas Karlsson i GM Racing. Efter snabbfix i depån kunde man dock rädda en fin femteplats.

Vann gjorde ATM Racing från skånska Löddeköpinge.
- Otroligt skoj, vår andra seger på raken, säger en glad Thomas Lindsjö, teamchef i ATM Racing. Vi har inte så många hästkrafter i motorn, men ett effektivt depåarbete och bensinsnål motor gör att vi tjänar tid i depåstoppen. Porschen har väldigt fin väghållning, och teamets förare gör få misstag.

På andra plats Hall Racing från Falkenberg med sin Alfa Romeo 156.
- Det var lite nervöst de sista 5 varven, då körde vi bara på
bensinångorna, sa Rolf Nilsson, förare i Hall Racing. Vi har satsat på en driftsäker bil, eftersom vi tycker det är roligare på banan än i garaget. Priset vi fått betala är att bilen är lite tyngre och inte så motorstark. Vi har ingen chans på torrt underlag, men i regn funkar det bra.

På tredjeplats Team Pentascrew från Göteborg med sin Volvo.
- Ett fantastiskt race, säger Björn Scheuer i Pentascrew. Det var hårigt i regnet, men när det sedan torkade upp gick det fortare. Jättekul att köra på Sturup Raceway, en fin anläggning.

En åsikt som de flesta teamen tycktes dela. Även om banans speciella karaktär passade en del team mindre bra än andra, så tyckte man att anläggningen var fin och att det var ett häftigt race. Tävlingsresultatet gör att ATM Racing går upp i serieledning, på samma poäng som Pentascrew, men med en seger mer i bagaget.

Två race återstår i ERF-serien, Ring Knutstorp den 18 september, och ERF-finalen på Scandinavian Raceway den 2 oktober.

Resultat:
http://www.hyllingems.nu/timing/Results.asp?S=1&EventID=608

Serietabell:
http://www.erf.nu/Tabell/index.asp?S=2

Mer information:
ERF's officiella hemsida http://www.erf.nu

05-08-12 ERF-serien kör långlopp på Sturup Raceway
Efter en tids sommarledighet varvar teamen i ERF Bil-serien upp motorerna igen för att köra den 4:e deltävlingen i årets ERF- serie. Det blir 6 timmars långlopp på Sturup Raceway, nu på lördag den 13/8.

Det är första gången ERF kör en deltävling på Sturup Raceway. Den nyligen förlängda banan är en utmaning. Den har både krokiga, långsamma och snabba partier. Banan är kuperad, flera kurvor har dessutom dold utgång.
- Det kommer att bli lurigt att hitta optimala inställningar på bilen, säger Thomas Lindsjö, teamchef i ATM Racing som vann senaste deltävlingen på Ring Knutstorp.

ATM Racing, Porsche, ligger just nu på andra plats i serietabellen. Bara 3 poäng efter ledande Pentascrew, Volvo. Team Surprise med sin BMWolvo (BMW med Volvo-motor) ligger på tredje plats.

Med 30 startande team blir det trångt på banan på lördag. Om det blir varmt väder kommer det att bli tufft för både förare och material. Det gäller att vara fokuserad och hålla koncentrationen uppe under långa körpass. Tävlingen förväntas bli tight och händelserik. Alla team räknas mer eller mindre som rookies på Sturup.

ERF-serien drivs tillsammans av de tre motorklubbarna Hyllinge MS, Falkenbergs MK och Anderstorp RC. Hyllinge MS står som
arrangör för denna tävling men samarbetar med Svedala MK bla när det gäller funktionärer. Blir tävlingen lyckad är det inte omöjligt att det kan bli en deltävling i ERF-serien på Sturup Raceway även kommande säsonger.

05-08-11 Pressvisning på Ring Knutstorp
Den 16:e augusti är det pressvisning på Ring Knutstorp, kl.18.00 är media och allmänheten välkomna till racingbanan!
- Pressvisningen arrangeras i samarbete med min klubb, Hyllinge MS. Till visningen kommer bland annat, Micke Ohlsson (Formel Renault) och Johan Sturesson (STCC). Säger Daniel.

Veckan därpå kör teamet till Danmark för att testa och tävla på Jyllandsringen, tävlingen på Jyllandsringen är säsongens sista tävling i NM serien, och Daniel har siktet inställt på pallen!

Men först är det pressvisning så bege Er den 16:e augusti till Ring Knutstorp och träffa HMS elitförare!

Med vänliga hälsningar:

Daniel Ivarsson Racing
www.daniel-ivarsson.com.


05-08-11 Inför En dag på Racerbanan den 3 september
DTM-stjärnan Mattias Ekström till Kinnekulle Ring

Sveriges just nu största internationella motorsportstjärna kommer till tidningen Bilsports evenemang - En dag på Racerbanan - på Kinnekulle Ring utanför Götene den 3 september.
Mattias Ekström, 27 år, pressar in besöket mellan DTM-tävlingarna på Zandvoort och Lausitz Ring.
En brutal DTM-Audi, kommer uppvisningsköras och dessutom kommer tre lyckliga Bilsport-läsare få chansen att åka med Mattias.

En dag på Racerbanan är ett samarrangemang mellan tidningen Bilsport och Stockholms Sportvagnsklubb (SSK) som i år arrangeras för elfte gången.
Tanken med evenemanget är att skapa ett tillfälle för vem som helst att få provköra sin egen bil på en riktig racerbana. Ett koncept som blivit mycket lyckat eftersom motorsporten i Sverige fått ett uppsving, bland annat genom internationella stjärnor som Mattias Ekström, Kenny Bräck och Rickard Rydell.

Körningarna på Kinnekulle Ring sker under ordnade former, där rutinerade instruktörer följer med i varje bil för att demonstrera rätt spår och bromspunkter. Naturligtvis är säkerheten hög och varje bil säkerhetsbesiktigas före start. Hjälmar är en självklarhet.
Förutom körningarna på banan pågår hela dagen en stor bilutställning på området och SASCA arrangerar en SM-deltävling i billjud i samband med En dag på Racerbanan.
Dessutom genomförs tävlingar i SSK:s rafflande racingklasser Fyndbörsen Cup och Renault Junior Cup under dagen.

Varje år bjuder Bilsport på någon häftig uppvisning för åskådarna. Tidigare har bland andra Per Eklund varit på plats med sin Pikes Peak-vinnande Saab och Johan Rajamäki har kört Formel 1-bil på En dag på Racerbanan.
Men frågan är om inte årets show blir den häftigaste någonsin.
Superstjärnan Mattias Ekström har tackat ja till tidningen Bilsports inbjudan och kommer till Kinnekulle Ring och En dag på Racerbanan med en äkta DTM-Audi.
Det är ett unikt tillfälle eftersom det är ytterst sällan en så högteknologisk racerbil finns på svensk mark. Dessutom är det mycket ovanligt att DTM-teamen bjuder utomstående på åkturer i dessa bilar!
Därför bör man inte missa årets En dag på Racerbanan på Kinnekulle Ring den 3 september.
Tävlingen om de åtråvärda passagerarplatserna i Mattias Ekströms DTM-Audi pågår för fullt i Bilsport nummer 17 som finns ute i butik just nu!

Fakta:
Inför 1997 års säsong utsågs Mattias Ekström till "The Young Driver of the Year". Priset var en full STCC-säsong i en Volvo 850 och bakom utmärkelsen stod, förutom tidningen Bilsport, även Picko Troberg, Rickard Rydell och Volvo.
Mattias hade uppmärksammats av racingexperter genom sin friska framfart i SSK-klassen Renault 5 Junior och därtill blivit populär tack vare sitt ständigt glada humör och positiva inställning till racingen.
Resten är en framgångssaga utan dess like. 1999 körde Mattias hem guld i STCC, för att sedan gå vidare till världens tuffaste Touringcarmästerskap, tyska DTM.
Förra året visade han ingen som helst respekt för sina betydligt mer rutinerade konkurrenter - flera av dem före detta Formel 1-chaufförer - och blev DTM-mästare.

Se även:
Bilsport nr 17 2005, ute i butik just nu.
och
www.bilsport.se/events

05-08-09 Nordic Six Hours Cup, NSHC.nu
Sveriges äldsta långloppsserie i banracing gjorde för deltävling 4 och 5 ett besök på den Norska banan Våler, 6 mil norr om Kongsvinger. Normalt körs alla race i serien över 6 timmar. Denna gång provades lite annorlunda upplägg. 3 timmars kvällsrace med start kl 16.00 på lördagen och ett race på 5 timmar på söndagen med start vid middagstid.

Redan innan tävlingen stod det klart att många hade problem med sina bilar. Bara 13 bilar av normalt ca 20 hade möjlighet att köra till norge. Dag 1 startades racet på lördagskvällen. Norge bjöd på regn och det var mycket frågetecken om vem som optimerat bilen bäst för den typen av väder. Alla var eniga om att så mycket mönster i däcken som möjligt var bra, och man gjorde bilarna så mjuka som möjligt. Redan vid starten tog det norska teamet "Team 7" iväg som rymdfärjan Discovery! Full fart från början gjorde de andra teamen till åskådare. De flesta var övertygade om att det aldrig skulle hålla hela vägen in i mål, och man släppte team 7 för att försöka ta sina egna bilar i mål på ett betyggande sätt. Den regnblöta banan gjorde att många team fick problem att hålla sig på banan. Men inte Team 7. Även fast det gick brett och man åkte på sladd i stort sett i alla kurvor höll man bilen på banan. Bäst kämpade Ola Strömbergs team från Örebro; Team 40. Men hur mycket man än gasade höll sig Team 7 före. Team 40 (utan Ola som denna helg tittade på Rally i Finland) körde till sig en mycket fin 2:a plats före Örebrokompisarna 59 Team Pajula.

Dag 2 började i samma väder som dag 1. Regn! Det var inte bara vädret som var likadant. Även denna dag drog Team 7 iväg som en skottspole. Men, denna dag var inte turen med dem... En avåkning gjorde att man blev parkerad en stund brevid banan. Regnet såg sen till att säkringen till lyset brann. Totalt tappade man 11 varv på att stå i depå. Detta gav möjligheter för de andra teamen. Team Lindwall, också Örebrobaserade tog genast hand om den tappade staffettpinnen. Full fart var måttot och det såg länge ut som om det skulle hålla hela vägen. Men, Team 59 var obevekliga.... Konstanta snabba varvtider gjorde att man sakta men säkert åt upp försprånget man skaffat sig. Och till slut var man förbi. Team Lindwalls tog sedan hand om 2;a platsen före tappert kämpande Team 40. Team Scana med den nyvalda representanten i norska racinguskottet, Frode Alhaug genomförde ett mycket bra race där man jagade och jagade för att nå ledning. Men precis när de fick kontakt med de i täten stridande teamen lossnade en "has-plåt" under bilen och man fick uppsöka depån. Man kom ut igen och kunde fortsätta race och körde till slut upp sig till en 4:e plats, 3 varv efter vinnande team.

Resultat dag 1:
1: 7 Team 7, Åmot, Norge
2: 40 Team 40, Örebro
3: 59 Team Pajula, Örebro
4: 54 Team Lindwall, Örebro
5: 75 Trackart Racing, Kristinehamn

Resultat dag 2:
1: 59 Team Pajula, Örebro
2: 54 Team Lindwall, Örebro
3: 40 Team 40, Örebro
4: 42 Team Scana, Hamar, Norge
5: 7 Team 7, Norge

Totalresultat i Cupen med 3 deltävlingar kvar:
1: 40 Team 40, Golf. Örebro
2: 7 Team 7, Åmot, Norge
3: 54 Team Lindwalls, Örebro
4: 59 Team Pajula, Örebro
5: 42 Team Scana, Hamar, Norge

De Karlskogabaserade teamen hade ingen lyckad helg: opelrace.com hade fått problem med sin bil och kunde inte starta i något av de 2 racen. Team Nydrätt Racing körde båda racen men deras PV är inte så lättkörd i regnet som föll över Våler. Alla startande team körde till mål men tyvärr fick Nydrätt teamet nöja sig med en 10:e plats dag 1 och en 11:e plats dag 2.

För kompletta resultat: Alla tävlingsresultat finns på http://kga.mylaps.com under "NSHC" och hela poänglistan finns på www.nshc.nu under resultat.

Hälsningar
Tony Jacobsson
Karlskoga MF /NSHC

05-08-09 Hård strid på Gotland när Formula Offroad var där
Platsen är Stenugns Kalkbrott på Gotland den 30 juli. 14 Formula Offroad ekipage kom för att tävla. I luften väntade regnet , väderleksrapporterna spådde att det ska komma 100 mm regn. Men regnet höll sig borta.

Lördagens tävling var långt ifrån tråkig, täta strider om tätplacering, krascher och rulltårtor. Allt som hör till när det gäller Formula Offroad. Banorna såg ut att vara förhållandevis enkla med många felfria körningar.

I klassen Special var det en hård strid om de första fyra platserna. Roar Johansen (NO) tog tidigt ledningen då han i första och andra banan tog 300 poäng och med snygg körning höll ledningen tävlingen igenom. Ole Graversen (NO) cupvinnare 2004 var inte långt efter, på bana 3 och 4 körde han full pott. Det blev en andra placering för honom efter en hård strid. Mika Kaskinen (FIN) kämpande hårt med Ole Graversen om andra platsen men fick se sig besegrad med endast 114 poäng och slutade på tredje plats. Arne Johannessen körde också bra och slutade på fjärde plats. Håkan Svensson (SVE) bjöd på ett par rullningar i de två första banorna till publikens förtjusning. Han lyckades ändå få ihop poäng till en 5:de plats. Rolf Keiser (SVE) med en lånad bil, pga att Rolfs bil håller på att byggas om slutade på sjätte plats.

Predator Racing med Fredrik Sipuri (SVE) vid ratten körde bra. Trots en motorsvagare bil slutade han som sjua. – Vi installerade lustgas precis innan vi åkte hit och gjorde de sista justeringarna här och det har fungerat bra, berättar Fredrik. På fjärde banan var det något som gick sönder, bilen fungerade, så inga åtgärder gjordes. När det var dags för femte banan gick automatlådan sönder.

Ville Viikari (FIN) med sin nya bil Sandstorm, byggd av Mäki Racing. Lyckades bra på första banan. På den andra banan fick Sandstorm ett kast, Ville försökte rädda situtionen men det hela slutade med en störtdykning och kraschad framaxel som följd. Ville och hans team lyckades lappa ihop Sandstorm och kunde på så vis fortsätta tävlingen. Men med reducerad drivning, framhjulsdrivningen fungerade int

I klassen Standard var det en hård strid om poängen. När dagen var över var skillnaden endast 78 poäng mellan ettan och trean. Kampen stod mellan P-A Nordstedt (SVE), Jari Salonen (FIN) och Sofia Schollin-Borg (SVE). Det var svettigt värre. Fram till tredje banan var skillnaden endast 20 poäng mellan ettan P-A Nordstedt och tvåan Sofia Schollin-Borg. På fjärde banan tog P-A full pott. Det gjorde även Jari Salonen och vi fick en ny tvåa. Vilket blev slutresultatet. Per Larsson (SVE) slutade på en fjärde plats och Mikael Berg (DK) på en femte plats.

Den som hade mindre tur denna dag på Gotland var Dennis Bratt (SVE). Efter andra banan gick kardanen sönder. Han lyckades laga den och körde tredje och fjärde banan. Sedan var tävlandet slut denna dag. Han fick bryta och slutade på sjätte plats.


Resultat Gotland
Special
1. Roar Johansen (NO) 1650p
2. Ole Graversen (NO) 1572p
3. Mika Kaskinen (FIN) 1458p
4. Arne Johnnessen (NO) 1375p
5. Håkan Svensson (SVE) 1235p
6. Rolf Keiser (SVE) 1209p
7. Fredrik Sipuri (SVE) 760p
8. Ville Viikari (FIN) 716p

Standard
1. Per-Anders Nordstedt (SVE) 1758p
2. Jari Salonen (FIN) 1700p
3. Sofia Schollin-Berg 1680p
4. Per Larsson (SVE) 1581p
5. Michael Berg (DK) 1205p
6. Dennis Bratt (SVE) 710p

För Cup ställning gå in på www.foff.nu
mvh Jesper Andersson
Predator Racing

05-08-09 Godkänd insats av Micke Ohlsson på Ring Djursland
Under den gångna helgen kördes danska touringmästerskapet DTC på Ring Djursland. En av svenskarna på plats var Micke Ohlsson, som deltog i Formula Renault Nordic Series. Klassen körde där sin fjärde deltävling för säsongen och då man inte tilläts köra något test på banan innan kvalet, var Micke inte alltför optimistisk.
"Jag hade inga större förhoppningar om en framskjuten placering eftersom jag aldrig sett banan tidigare och med det faktum att vi inte skulle få någon träning alls innan kvalet. Jag lärde mig dock banan väldigt snabbt och lyckades kvala in som trea, endast 3/10 sek. efter kvalsnabbaste Steffen Möller och tvåan Jesper Wulff Laursen. Det var jag givetvis jättenöjd med, eftersom Steffen och Jesper kört mycket på Ring Djursland tidigare."

I första heatet fick Micke en dålig start men kom ändå iväg som trea. I inledningen tappade han mycket både till Steffen och Jesper, som tog ledningen efter starten. Mot slutet började Micke köra allt snabbare och knappade in lite på de båda framförvarande förarna, men luckan var alltför stor.
"I första heatet tog det långt tid, innan jag fick fart på grejerna och jag satte mitt snabbaste varv så sent som på sista varvet. Tiden jag presterade var den tredje snabbaste, bara 0,05 sek från snabbaste tiden, som hade gett pole position i heat två och en extra poäng."

I heat två fick Micke en bättre start, men kunde ändå inte avancera direkt i starten. På varv två kunde han dock bromsa sig förbi andreplacerade Steffen Möller. Efter 6 varv var Micke uppe i växellådan på Jesper Wulff men ett grovt misstag strax innan det planerade omkörningsförsöket gjorde att Jesper fick en lucka på 2 sekunder. Jesper tog återigen en seger och Micke fick se sig besegrad på bortaplan.
"Jag är självklart besviken över att jag inte lyckades utmana Jesper om segern men samtidigt är jag lycklig över att kunna köra så fort på en ny bana som jag aldrig tidigare sett. Ring Djursland är en mycket speciell bana. Den är kort och väldigt kuperad, vilket ledde till täta och publikvänliga race. Jag fick med mig massor av viktiga poäng, en viktig faktor, eftersom vi inte får räkna bort något heat. Nästa race körs på Karlskoga, dit jag kommer med lite högre förväntningar på mig själv. Det är en bana jag kan och vet att jag är snabb på."

Tabellen efter fjärde deltävlingen på Ring Djursland
1:a Jesper Wulff Laursen 127
2:a Steffen Möller 108
3:a Micke Ohlsson 106
4:a David Björk 89

För mer info besök Mickes hemsida www.mioh.net

05-08-03 Nya förare i Formula Renault 2.0 Nordic series
När sjätte och sjunde deltävlingen i Formula Renault 2.0 körs på Djursland i Danmark i helgen står två nya startande på griden. Svenske Johan Stolt, som känns igen från racing-såpan Pole Position och danske Morten Jensen kör båda för danska KeO Racing.

Både Stolt och Jensen körde Formel Renault för samma team i fjol, men har först nu fått ihop de pengar som behövs för att starta. Teamchefen, Kim Olsen berättar att man minst kommer ställa upp i Djursland och Mantorp.
- Johan Stolt har kört en tvådagarstest på försäsongen som såg riktigt bra ut. Han är framför allt snabb på regn, så vi hoppas det skvätter lite i Knutstorp så vi kan ge framför allt Jesper Wulff Laursen, Mikael Ohlsson, David Björk och Steffen Möller en match, säger Kim Olsen.

Morten Jensen berättar att han inte kört något i år ännu, men att han siktar på topp tre. Han har en lång karriär bakom sig inom gokarten, med bland annat tre guld i Danska Mästerskapet. I år har han hållt igång genom att köra danska Grupp N.


05-08-02 Team caWalli ser fram emot den 80:e pallplatsen till helgen
Team caWalli startade sin verksamhet förra säsongen med inriktning på en blandning av etablerade förare och unga talanger. Inför helgens tävlingar har teamets förare tagit hela 33 segrar och varit representerade på prispallen vid 79 tillfällen sedan starten förra året.
Den stora segermaskinen förra året blev David Björk som tog hela nio heatsegrar i Radical klassen medan teamets fixstjärna, Jimmy Lindström, var först över mållinjen i fyra heat inom Super Sport 600. Peter Hallén spädde på i statistiken med två segrar i S60 Challenge medan Viktor Hallrup tog teamets 16: e seger när han flaggades av som etta i Kartingens Yamaha klass i RM finalen.
Inför årets säsong blev det en hel del omstöpningar i teamet. Årets första seger svarade Jimmy Johansson för när han sensationellt vann premiären för ADAC VW Polo Cup på Hockenheim. Peter Hallén har varit stabil under årets första halva och hittills varit först att passera målflaggan i sex av de åtta heat som körts i S60 Challenge. I MC klassen Super Stock 600 kom det in tre helt nya förare. Freddy Papunen och norske Norvald Haaland var förarna som teamchef Joakim Wiedesheim satte segerförhoppningarna till. Papunen har så här långt tagit två segrar medan Haaland har slutat trea vid tre tillfällen i år men känner sig nu väl förberedd för att slå till med vinster.

När David Björk lämnade Radical för att i stället köra Formel Renault 2000 så fick veteranen Rikard Bengtsson och unge racingtalangen Alexander Haegermark förtroendet att representera teamet i klassen. På Anderstorp kom också årets första seger i klassen genom Alexander som dominerade söndagsheatet. När det sedan var dags att besöka Falkenbergsbanan så slog Rikard Bengtsson till med dubbelseger.
Alexander Haegermark fick ett återfall till karting och ställde upp vid SM deltävlingen i Järfälla där han vann ett av heaten för ICC klassen.

Till årets säsong så har teamet utökats med en representant i historisk racing. Det är Rolf "Myggan" Nilsson som rattar sin Lotus Elan i GT klassen så bra att han vunnit de fyra race han ställt upp i.
- Det har varit fantastiska en och en halv säsong där teamets förare och all annan personal med stor marginal överträffat alla våra förväntningar. Inför denna helg finns vi med på Ring Knutstorp med S60, Super Stock 600 och Radical. På Jyllands-Ringen kör Formel Renault 2000 och Formel Ford medan VW Polo Cup kör på Nürburgring. I rimlighetens namn så bör vi få in någon eller några förare på pallen så det blir en anledning till att fira lite extra, kommenterar Joakim Wiedesheim

Statistik Team caWalli 2004 - 2005
År Förare Klass 1: a 2: a 3: a
2004 David Björk Radical 9 2 1
2004 Jimmy Lindström MC 4 3
2004 Peter Hallén S 60 Challenge 2 6 3
2004 Mårten Sahlström S 60 Challenge 2
2004 Viktor Hallrup Karting Yamaha 1
2004 Alex Eriksson Motocross 80U SM/EM 1 1
2005 Peter Hallén S 60 Challenge 6 1
2005 Rolf "Myggan" Nilsson Historic GT 4
2005 Freddy Papunen Stocksport 600 2 1
2005 Rikard Bengtsson Radical 2 2 1
2005 Alexander Haegermark Radical 1 3 4
2005 Jimmy Johansson Adac Polo Cup "DTM" 1 2 2
2005 Alexander Haegermark Karting ICC SM 1
2005 David Björk Formel Renault 2000 1 3
2005 Patrik Olsson Adac Polo Cup "DTM" 1
2005 Norvald Haaland Stocksport 600 3
2005 Perry Johansson Radical 1
2005 Alex Eriksson Motocross 80U SM/EM 1 1
Summa podiumplatser 79 33 26 20

Mer information om Team caWalli http://www.sportinformation.com/Motor/Media/cawalli.htm

05-07-11 Rattstången gick av i 200 km/h
Micke Ohlsson som tävlar i Formula Renault 2.0 Nordic Series fick sitt livs åkupplevelse på fredagsträningen i Falkenberg. Rattstången gick mitt av i den snabbaste kurvan på Falkenbergsbanan, i 200 km/h. Micke fick ratten i händerna och kunde inte göra mycket mer än att försöka bromsa ner farten, något som var i stort sett omöjligt utan en ratt att styra med. Micke frontalkrockade med däcksbarriären i ungefär 160 km/h, men kunde gå från bilen nästan helt oskadd.

"Kraschen är den hemskaste jag varit med om. Jag utsattes för ungefär 20 G i smällen och jag kan inte riktigt förstå att jag bara kunde hoppa ur bilen och gå där ifrån, nästintill helt oskadd. Formel Renault är en otroligt säker bil och jag är glad över att kunna stå upp idag."

Efter kraschen togs beslutet att inte köra mer under helgen, men det beslutet ändrades en timme innan kvalet. Micke var ordentligt mörbultad efter kraschen och hade bara kört drygt 20 varv på den nybyggda Falkenbergsbanan. Han låg tvåa på kvalet när drivaxeln plötsligt gick av och han fick bryta. Tiden resulterade i fjärde startposition i första heatet.

"Det kändes tråkigt att behöva bryta kvalet redan efter fem varv. Det kändes verkligen kanon att köra och trots kraschen var balansen i bilen mycket bra."

I första heatet gjorde Micke en "fantomstart" från fjärde startrutan och flög upp i ledningen. Därefter kunde han dra upp en liten lucka som höll sig ända till sista varvet. Steffen Möller, som legat bakom och jagat Micke hela racet, lyckades komma upp och stöta på Micke i sista kurvan men Micke kom först fram till målflaggen och stod som överlycklig vinnare av första heatet.

"Det känns helt underbart att få vinna efter allt strul som varit under början av helgen. Teamet har slitit hårt för att få ihop allt efter kraschen i fredags och dem har verkligen gjort ett strålande jobb. Ingen trodde nog att vi ens skulle köra helgens race men nu är vi med igen."

I andra heatet blev det en fjärde plats efter att återigen ha fått starta från fjärde startrutan.

"Falkenberg är en svår bana att köra om på och det är så jämt mellan de fyra främsta. Det skiljer ungefär 1/10 sekund per varv. Efter helgen som gick är vi fortfarande fyra förare som har chans att vinna mästerskapet och jag ser verkligen framemot nästa tävling. Jag måste också tacka mina mekaniker Lars och Robert som gjorde det möjligt att köra efter kraschen. Hela Team Formula Sport har gjort ett kanonjobb under helgen som gick."

Nästa race körs på Ring Djursland i Danmark den 6-7 augusti. Direkt efter Falkenberg beger sig sedan Micke vidare upp till Umeå för att delta på en turné tillsammans med Renault. Turnén går under namnet "Sommardepå" och för Mickes del så börjar den i Umeå och slutar på Gotland.
www.mioh.net

05-07-11 Avkörning satte stopp för Daniels framfart:
Efter en tuff vecka kom teamet till Falkenberg, teamet visa bra potential men slutade långt bak i fältet efter att en medtävlande knuffade Daniel av banan.

Under torsdagen kördes inledande fria träningar, det gick inte så bra för Daniel eftersom de hade en del tekniska bekymmer, när bilen väl fungerade kom den en åskskur som gav sämre möjligheter för att testa fram en optimal set up (bilinställningar).

På fredagen hade teamet ett testpass och ett kval:
- Kvalet gick inte så bra, jag blev 11:a av de 32 deltagarna, jag tyckte att jag fick till ett bra varv men det räckte tydligen inte, vilket visar på ett mycket tufft motstånd. säger Daniel.

De 17 bästa kvaltiderna gick direkt till A-final, resten fick köra B-final, varav 6 st gick vidare från B- till A-final, så Daniel direktkvalificera sig A-finalen.

På lördagen kördes första racet, så här berättar Daniel om det:
- Jag fick en bra start och körde upp mig från min 11:e plats till en 9:e plats. Efter några varv åkte en av så pass rejält att både ambulansen och bärgningsbilen fick åka ut vilket resulterade i flera varv efter safety car.
- Jag kände att bilen var perfekt och jag själv var också mycket taggad, när banan var klart igen tog jag ytterligare två placeringar och blev sexa endast 1 tiondels sekund efter femman. Jag hade varit den tredje snabbaste bilen vilket bevisar att jag kunde placerat mig betydligt bättre om vi inte hade haft någon safety car.

Eftersom Daniel var den tredje snabbaste föraren på lördags racet startade han trea i söndagens race

- Jag fick en bra start och kep direkt andra platsen endast några få decimeter från ledarens växellåda. När jag kom till den andra kurvan körde en medtävlande rak in i min växellåda och jag åkte av banan… jag var därefter tvungen att släppa förbi hela startfältet för att kunna komma ut på banan igen och då var jag sist. Jag körde dock upp mig till en femtonde plats i ett race där jag verkligen kände att jag skulle upp på pallen…

Nu kommer teamet att ladda hårt inför de två resterade tävlingarna, häng med!

Med vänliga hälsningar:

Daniel Ivarsson Racing
www.daniel-ivarsson.com

05-07-11 Daniel Roos säkrade SM titeln på Falkenberg
I samband med STCC tävlingen på Falkenbergs Motorbana kördes också Formel Ford Zetec två finalheat. Tävlingen ingick som näst sista deltävling i såväl det Svenska Mästerskapet som den internationella FIA North European Zone mästerskapet, NEZ.

Förarna i Formel Ford Zetec utgörs av unga talanger som oftast kommer från kartingleden med ambitioner att utvecklas vidare i Internationella sammanhang. Totalt fanns 34 förare på plats för att i första hand fightas om de 23 platser som stod till buds i finalheaten. Det hela inleddes under fredagskvällen med ett spännande tidskval där de första 17 förarna till helgens finalheat sållades fram. Att återväxten är god i racing Norden bevisades av det 17.e förare i kvalet bara var en sekund bakam kvalvinnande Daniel Roos från Kvissleby. I en dramatisk B-final så kvalificerade sig sedan de sex främsta till finalgänget.

Inför helgen så ledde Daniel Roos båda serierna efter en framgångsrik helg i Finland för några veckor sedan och den unge talangen bjöd också de drygt 12 000 åskarna på en uppvisning i den högre skolan under såväl lördagens inledande heat som söndagen då han rattade sin Formel Ford van Diemen till två segrar. I lördagsracet bjöd dock Carl-Olov Carlsson från Frövi på tufft motstånd och det var först på slutvarven som Daniel Roos kunde säkra segern före Carlsson. Det blev sedan finskt på tredje platsen genom Sami Isohella som lyckades hålla undan på slutvarvet för starkt spurtande Emma Kimiläinen.

När starten gick för söndagens heat så lyckades Daniel Roos skaka av sig konkurrenterna redan från start och kunde ta en till synes enkel seger före Finska stjärnskottet Emma Kimiläinen som han höll på behagligt avstånd under samtliga varv. Bakom dessa två var det en intesiv strid om den sista pallplatsen och den bataljen vanns av Isohella som först passerade Tyresöföraren Martin Kudsak i en fräck omkörning för att sedan lyckas hålla undan för starkt avslutande Tommi Anttila tills målflaggan föll.
- I går fick jag jobba hårt för segern men i dag så gav mina mekaniker mig en bil som fungerade perfekt i under de varma förhållanden som var så jag hade inga problem att åka avslappnat men ändå fort, kommenterade en glad Daniel Roos vid prispallen då det också stod klart att han säkrat SM guldet redan efter denna helg och behöver inte ens åka SM finalen på Kinnekulle Ring i slutet på september. I NEZ skapade Daniel ett perfekt utgångsläge inför finalen i den serien som körs på Jyllands-Ringen i Danmark genom att nu ha en ledning på 23 poäng till Finske Tommi Anttila som slutade fyra efter Isohella i söndagens heat.

Resultat och poängställningar finns på www.sportinformation.com/Motor/Resultat/ffznom gällande NEZ samt www.sportinformation.com/Motor/Resultat/ffzsm för SM.


05-07-11 Kopplingsproblem stoppade Stureson!
Kopplingsproblem stoppade Johan Stureson och Peugeot under Västkustloppet på Falkenbergs Motorbana under söndagen. Efter de två enastående andraplatserna från Karlskoga samt Anderstorp kammade teamet noll i den tryckande värmen inför dryga 13.000 åskådare.
-Självklart är man besviken och förbannad, utbrister Johan efter målgången.

Helgen började ju annars perfekt med snabbaste tid på torsdagsträningen, och hyfsade tider på lördagspassen gjorde att man var med i toppen även denna helg. Men ett kopplingsras grusade alla förhoppningar redan i första kvalracet.

-På torsdagen kändes det bra, men på lördagen hade vi inte riktigt samma speed och det oroade oss så det kändes inte riktigt hundra innan start, förklarar Johan.

Ett kvalrace där Stureson lottades till nionde ruta med mästerskaps ledaren Thed Björk(BMW) och Alfa föraren Mattias Andersson i första led. Det blev ingen perfekt start för Peugeot föraren som kom iväg som åtta, en plats han höll fram till fjärde varvet då missödet inträffade och fick rulla i mål som tolva. Vann gjorde stabile Thed Björk före en allt snabbare Robban Dahlgren i en Volvo.
-Plötsligt började kopplingen slira efter ett par varv så det var bara att inse fakta, pustar Johan.

Inför andra kvalracet hann inte IPS Motorsport teamet att göra några större insatser för att lösa problemet med kopplingen utan man fick helt enkelt chansa på att det skulle fungera. Men redan efter ett varv parkerade man i depån. Istället kunde Stureson titta på när Fredrik Ekblom i Audi passerade mållinjen som etta före totaltvåan Edward Sandström och hans Volvo. En besviken Johan Stureson kunde bara hoppas att hans duktiga mekaniker skulle få ihop bilen i tid till den 25 varv långa finalen på eftermiddagen.

Mekanikerna lyckades få ihop bilen i tid och därmed kom Johan till start längst bak i fältet. I Pole position startade Robert Dahlgren i sin Volvo som efter all otur denna säsongen såg väldigt stark ut. Jämte sig hade Volvoföraren Tomas Engström, Honda medan Göransson delade led med Edward Sandström, Volvo. Stureson fick en bra start och klättrade direkt några platser och kämpade och slet i den påfrestande hettan och avancerade, men det räckte bara till en elfteplats i mål och tyvärr inga nya poäng. Finalen vanns av en strålande glad Robert Dahlgren som varit otursgubbe nummer ett denna säsongen, men äntligen lossnade det. Tvåa blev Richard Göransson som klättrar i tabellen, och på pallen som trea blev Tomas Engström som tog över Johan Sturesons tredje plats i sammandraget.
-Nu är det bara att jobba vidare och ta sig tillbaks till topp tre igen, avslutar Johan.

Eftersom Stureson nollade fjärde deltävlingen halkar han ner till en femteplats totalt, men det är fortfarande otroligt jämt i toppen av årets STCC. Det skiljer nämligen bara 17 poäng mellan ettan Thed Björk och femman Johan Stureson, och upp till tredjeplatsen är det bara 11 poäng. Kampen fortsätter den 7 augusti på Ring Knutstorp.

På återseende!

STCC på TV!
11/7 22.00-23.00 ZTV


05-07-10 Jättestartfält i Formel Ford på Falkenbergs Västkustlopp.
 

 

Jättestartfält i Formel Ford på Falkenbergs Västkustlopp.

 

Totalt 32 Formel Ford Zetec bilar från Sverige, Finland, Danmark och Norge har samlats i Falkenberg för att köra den fjärde deltävlingen i North Europé Zoon som ersatt det Nordiska Mästerskapet. Tävlingen är också den tredje deltävlingen i SM serien.

Antalet startande är det största startfält som världen sett hittills detta år för Formel Ford.

Mot bakgrund av antalet startande så tvingas arrangören att köra såväl A som B final för att fördela Mästerskapspoängen i de respektive Mästerskapen.

Under fredagskvällen kördes tidskvalen med årets komet Danioel Roos som snabbaste förare. Daniel var hela 0,4 sekunder snabbare än Carl-Olov Carlsson som noterade näst snabbaste tid på den snabba banan.. Finske Sami Isohella noterade tredje tid före dagens överraskning Emma Kimiläinen från Finland som var fjärde snabbast.

De 17 snabbaste för dagen går direkt till A-final medan resterade får göra upp i en B-final där de sex första får starta i A-finalen.

Av de som inte kvalade in direkt till A-final så märks speciellt Finske Aki Sandberg som inte fick till det på kvalet. Dessutom så uteslöts hans landsman Tommi Anttila på grund av att hans Formel Ford Zetec inte uppfyllde de tekniska kraven vid besiktningen.

- Jag fick till ett par bra varv och min bil fungerade perfekt. Jag blev dock förvånad över hur mycket snabbare än de övriga jag var, berättade Daniel Roos som dubbelsegrade vid senaste tävlingen i Finland.

 

Resultat Kval Formel Ford NEZ samt SM Falkenberg 8 juli 2005

 

PL

Nr

Förare Anmälare

Ort / Klubb

Nat

Bil

Tid

1

32

Daniel Roos
Stig Blomqvist Motorsport

Kvissleby
SMK Sundsvall

S

van Diemen RF02

45.470

2

31

Carl-Olov Carlsson
Carl-Olov Carlsson racing

Frövi
Karlskoga MF

S

van Diemen RF05

45.818

3

4

Sami Isohella
Maiseri Motorsport

Kurrika
Kurikan UA

SF

van Diemen RF03

45.876

4

12

Emma Kimiläinen
Team F 40 Oy

Hyllykallio
Al-Hki

SF

van Diemen RF04

46.020

5

35

Richard Hansson

Spånga
Järfälla MK

S

van Diemen RF02

46.110

6

62

Mats Framer
Lån & Spar Bank Racing

Tönsberg
NAF Vestfold

N

Van Diemen RF05

46.129

7

25

Christian Kronegård
Trackstar

Stockholm
KAK

S

van Diemen RF03

46.182

8

17

Juha-Pekka Wikman
Team Söderman

Nousiainen
Turun UA

SF

van Diemen RF

46.224

9

29

Per Staaf Jr
Fastighetsgruppen

Vikingstad
Linköpings MS

S

van Diemen RF

46.350

10

21

Martin Kudzak
Wens Team Racing

Tyresö
KAK

S

van Diemen RF

46.352

11

33

Daniel Ivarsson
Nacka Biltrim

Hjärnarp
Hyllinge MS

S

Ray Sport GR03

46.361

12

51

Mark Karmstrup
Lån & Sparbank Racing

Haderslev
MSS

DK

Van Diemen RF

46.439

13

34

Tobias Hedström

Gävle
SMK Gävle

S

Mygale SJ01

46.450

14

61

Kim Humborstad
Lån & Sparbank Racing

Skien

DK

Van Diemen RF

46.474

15

28

David Olsson
Veidec Racing

Staffanstorp
Hyllinge MS

S

van Diemen RF03

46.499

16

52

Nicki Thim

Herning
Nicki Thim co Vector

DK

Vector 2001

46.552

17

10

Mika Hirsimäki
Maiseri Motorsport

Nurmo
EPUA

SF

van Diemen 00

46.555

18

5

Aki Sandberg
Sandberg Motorsport Oy

Joensuu
JoeUA

SF

van Diemen RF01

46.730

19

27

Tobias Augustsson

Klippan
Hyllinge MS

S

van Diemen RF01

46.825

20

55

Jacob Dalby
HP-Racing DK

Hadesund
DARC

DK

Van Diemen RF

46.829

21

11

Henri Tuomaala
Maiseri Motorsport

Kajaani
Kainuun MK

SF

van Diemen 97

47.112

22

19

Mikka Honkanen
500 Kerho

Vantaa
500 K

SF

van Diemen RF 00

47.125

23

69

Ronnie Bodekeaer
Lån & Sparbank Racing

Stege

DK

Van Diemen RF

47.180

24

39

Marcus Fornborn
MRT Motorsport

Huddinge
Södertälje SKRC

S

van Diemen RF00

47.279

25

54

Dennis Holbeak
HP-Racing DK

Christiansfeld
DARC

DK

Van Diemen RF

47.395

26

40

Pontus Bernhed

Uddevalla KK

S

Mygale

47.431

27

38

Nathalie Abrahamsson

Åkersberga
Järfälla MK

S

van Diemen RF

47.448

28

23

Viktor Hallrup
Team caWalli

Växjö
Wäxjö MS

S

van Diemen RF00

48.039

29

64

Jan Österberg

Frederiksberg
KKK DK

N

Van Diemen RF

49.238

 

3

Tommi Anttila
Team Söderman

Masku
SWK Finland

SF

van Diemen RF02

DQ Teknisk

 

 

För ytterligare information kontakta

Sportinfo Lars G Nilsson på telefon 070 602 57 84

Eller mail sportinfo@lodde.se


05-07-04 Högt tempo hos DIR inför Falkenberg:
Snart är det dags för säsongens 7:e och 8:e deltävling, efter den enorma kraschen på Karlskoga Motorstadium är bilen nu på bättringsvägen och snart börjar de inledande testerna inför tävlingen med STCC på Falkenbergs Motorstadium den 9-10 juli.
Det går framåt i teamets verkstad, bilen är nu helt tom och kommer startas att byggas upp imorgon (tisdag). Beställningen på 122 (!) nya delar till bilen är på väg till Sverige från England och ankommer på tisdagsmorgonen till Göteborg.
- Det känns skönt att bilen äntligen är på väg tillbaka och att jag själv också är påväg tillbaka på banan, det kommer bli hårt jobb nu de sista dagarna inför tävlingen men vår race engineer från fabriken i England har kommit över redan och kommer att hjälpa oss inför Falkenberg. säger Daniel.

På onsdagen kommer teamet att bege sig till Falkenberg, under torsdagen och fredagen körs den officiella träningen och under lördagen och söndagen är det race. Det kommer komma väldigt många bilar till Falkenberg, över 35 bilar kommer förmodligen komma varav fem från England så det kommer bli en riktig uppgörelse, pga. det stora startfältet kommer det att köras både A-final och B-final.
- Det är kul att engelsmänen har börjat att åka till Sverige för att köra Formel Ford, förr har det alltid varit Svenskarna som fått åka till England för att mäta sina krafter, detta året har Sverige ett tuffare och större mästerskap i Formel Ford så nu får engelsmännen resa hit!

Som vanligt kan Ni följa vårt race live på www.stcc.se, där kan Ni se resultatlista och höra speakerns kommentarer under racet, missa inte det!

Med vänliga hälsningar:
www.daniel-ivarsson.com


05-06-22 WestCoast Racing i utlandsprojekt

Dick Jönsson Wigroth tänker kombinera STCC med Le Mans Endurance Series. Teamchefen för WestCoast Racing har redan varit i England för att sätta igång arbetet med att bygga den nya Lolan. Premiär är det på Monza samtidigt med STCC i Falkenberg.
- Klart det är kul att bli headhuntad till ett sånt här jobb, säger Dick Jönsson Wigroth.
Halmstadsbon ska jobba som team manager åt schweizaren Marcus Hotz och hans team Horag-Lista. Dick får titeln team manager med organisationsansvar för de åtta mekanikerna, för depåstoppen och all utrustning. Han ska också hjälpa till att lägga upp racen, och planera tiden mellan tävlingarna.
- Totalt är vi elva man i teamet, exklusive förarna. Bo Magnusson, en gammal mek till mig blir också med, liksom chefsingenjör Jonas Jarlmark.

Bilen är under byggnation i England. Dick Jönsson Wigroth var där i månadsskiftet och satte igång det hela. Det blir en helt ny Lola B05/40 Judd V8 som ska köras av Didier Theys och Fredy Lienhard Sr i Le Mans Endurance Series (LMES), klass LMP2. En skapelse i fem miljoners klassen. Först i nästa vecka sker de första testerna på Most i Tjeckien.
- Det ska rent ut sagt bli skitkul!
Fast det blir snärjigt för WestCoast Racings teamchef att hinna med två serier:
- Jo, fast jag tror det ska gå. Det är långt mellan deltävlingarna i LMES.

Han flyger ner till Monza för att se till att bilen kommer ut på sin första tävling. Sedan hem igen innan racestart, för att vara på Falkenberg och lotsa regerande STCC-mästaren Richard Göransson och årets serieledare Thed Björk till nya SM-poäng.
- STCC har givetvis prio ett för mig. Men det här är spännande och kanske ett sätt att få WestCoast Racing att växa i framtiden.


Kortfakta
Team: Horag-Lista Racing
Ägare: Marcus Hotz, Horag Racing
Hemvist: Sulden, Schweiz
Bil: Lola B05/40 Judd V8
Serie: Le Mans Endurance Series (LMES) 1000 km
Teamets tävlingskalender: 9-10/7 Monza, Italien, 13-14/8 Silverstone, England, 3-4/9 Nürburgring, Tyskland, 1-2/10 Road Atlanta, USA och 12-13/11 Istanbul, Turkiet.
05-06-19 Sjua på mossen bra resultat efter bökiga kval
Mattias Andersson gjorde en stark körning i finalracet på Anderstorp och tog Alfa Romeon till sjunde plats i mål. Bra med tanke på att han startat från 13:e plats efter två bökiga kvalheat och med diskvalificering i det andra.

Mattias drog 11:e plats i lottningen inför kvalheat 1. Ingen höjdare i det heatet men igengäld tredje startruta i kvalheat 2, eftersom man vänder på startordningen mellan heaten.

I kvalheat 1 startade Mattias 11:a och körde in på samma plats i mål,
- Jag tog det nog ganska lugnt och ville inte riskera något utan ta bilen hel i mål, säger Mattias. Det heatet tycker jag var godkänt.

Det såg med andra ord ganska bra ut inför kvalheat 2. Trea i startfältet kunde bli något ty farten verkade räcka bra i Alfa Romeon. Underligt nog är pole-sidan på Anderstorp placerad till vänster vilket är lite tokigt eftersom första kurvan är en höger. Därtill är start och målrakan kort.
- Det blev inte bra alls, säger Mattias som alltså stod i det vänstra fältet. Jag fick en smäll och trycktes ut mot bankanten och fick släppa förbi en massa bilar i första kurvan. Därför hade jag dålig fart ut på långa rakan och tappade flera placeringar.

Det blev hårt och slitigt och Mattias hade närkontakt med både Edward Sandström och Tomas Engström. I det senare fallet krokade bilarna tag i varandra varpå Engströms bil hamnade bredvid banan. Efter heatet där Mattias körde in som 11:a tyckte domarna att han kört ojust och diskvalificerade honom.
- Edward var på och knuffade på mig innan men det hade ingen funktionär sett…

Finalen blev dock en liten revansch. Mattias satte igång att jaga genom fältet och körde ikapp Engström, men kunde inte få till någon omkörning. Tillsammans jagade de båda ikapp och förbi Jens Hellström och Richard Göransson. Sista varvet satsade dock Göransson allt för att ta sig förbi Alfa Romeon igen med resultat att han brakade in i bakpartiet i allra sista svängen. Hjulupphängningen brast på Alfan men Mattias räddade både placering och bil i mål.
- Jag hade hoppats på topp fem för helgen men det här får vara godkänt med tanke på omständigheterna, säger en ändå rätt nöjd Mattias.

Resultat STCC Anderstorp 19 juni
1. Edward Sandström Volvo S60 20:37.255
2. Johan Sturesson Peugeot 407 20:41.790
3. Thed Björk BMW 320 20:46.230
4. Daniel Haglöf Honda Civic 20:48.077
5. Tommy Kristoffersson Audi A4 20:48.242
6. Tomas Engström Honda Accord 20:51.709
7. Mattias Andersson Alfa Romeo 20:52.961

STCC totalt efter Anderstorp
1. Thed Björk 52
2. Edward Sandström 45
3. Johan Sturesson 44
4. Tomas Engström 35
5. Richard Göransson 31
12. Mattias Andersson 8

STCC Kalender 2005
Ring Knutstorp Premiär 21-22 maj
Karlskoga Motorstadion 5-6 juni
Anderstorp 18-19 juni
Falkenberg 9-10 juli
Ring Knutstorp 6-7 augusti
Karlskoga Motorstadion 20-21 augusti
Vålerbanan Norge 3-4 juli
Mantorp Park, Final 17-18 september

TV-tider
Direktsändning STCC, Viasat Sport 3
Direktsändning varje racedag Kl 12.30-16.00
Sammandrag STCC, Viasat Sport 1
Sammandrag varje racedag Kl 20.30-21.30 STCC och JTCC
Magasinsprogram STCC, ZTV
Magasinsprogram dag efter racedag Kl 20.00 (repris söndag en vecka efter race Kl 17.30)

Mattias egen hemsida: http://www.ma-grandprix.com


05-06-12 ATM Racing vann ERF på hemmaplan
Lördagens ERF-race på Ring Knutstorp blev inte oväntat dramatisk. Tävlingen innehöll allt; monsunregn och högsommarvärme, ras och krascher, besvikelser och glädje. Till slut stod ATM Racing i sin Porsche som mycket välförtjänta segrare.

Många av serietabellens toppteam saknade flyt, medan andra äntligen fick till det lilla extra som behövs i långloppsracing. Det blev nya vinnare och nya förlorare på Ring Knutstorp.
- Vi har haft en problemfri resa från start till mål konstaterar Thomas Lindsjö, nöjd teamchef i ATM Racing. ATM tog därmed revansch efter förra årets race på Knutstorp, då man också var först över mållinjen. Men då diskades alla startfältets Porschar eftersom det visade vid efterkontrollen att tankarna inte uppfyllde reglementets volymgräns.

På en fin andra plats, tre varv efter, kom Jamahoto Racing, Mazda RX7.
- Äntligen en pallplats, sade en glad Tommy Svensson. Vi och bilen har varit snabba hela tiden men vi har inte lyckats fått till det tidigare.

Ullared Motorsport slutade på en tredjeplats med sin Volvo S40. Nu tycks det ha vänt, sade Nils-Åke Nilsson. Vi har haft vår beskärda del av struntfel och otur. Idag funkade allt kanonbra.

Träningen inleddes i monsunregn. GM Racing var snabbast med sin Opel Tigra.
- Det är konstigt, igår lade vi i en orginalmotor, om med den tog vi nu pole position, sa Niklas Karlsson i GM Racing. Tyvärr fick man tekniska problem under racet, men polen var säkert en viktig vitamininjektion för teamet.

Snabba på träningen var också JMB Racing som var ett av flera segertippade team.
- Blir det bara regn så blir vi svåra att slå, sa Magnus Jaasund i JMB Racing redan dagen innan. Precis lagom till start, så sprack himlen upp och solen tittade fram. Men det var fortfarande blött och JMB tog kommandot redan i första kurvan. Man ledde länge men bilen blev efterhand svårstyrd, och till slut parkerade man i en sandfålla. Det visade sig att en rambalk under motorn hade brustit.
- Detta är första gången vi har brutit ett lopp sedan vi började köra ERF-serien 2002, sade Magnus besviket efter racet.

Ingen av serietabellens tre toppteam hade någon bra dag. Pentascrew gjorde under första timmen en piruett efter Micro- krönet, med efterföljande besök i sandfållan. En sten som landat på fel ställe under motorhuven, gjorde att man blev av med effekt, och chanserna till en pallplacering var borta. TLC Racing och Team Surprise bröt båda med tekniska problem. Detta betyder att serietabellen nu kommer att tryckas ihop, och placeringar kommer att kastas om.

Nästa race i ERF-serien är planerad att köras på den nyligen förlängda Sturup Raceway den 13 augusti
05-06-10 6-timmars på Sveriges Nurgburgring
På lördag den 11 Juni intar ERF Bil Ring Knutstorp för att köra 6-timmars långlopp, den tredje deltävlingen i årets ERF Bil serie.

Efter Falkenberg och Anderstorp ser många team fram emot Ring Knutstorp, vars karaktär är helt annorlunda. Den krokiga skånska banan är på många sätt mer krävande för både förare och material, speciellt om det blir varmt väder. Motoreffekt är inte lika avgörande på Knutstorp, det inte är ovanligt med lite andra team som sticker upp och tar bra placeringar. I serien tävlar dessutom många skånska team som gärna vill visa framfötterna på hemmaplan.

Årets ERF-serie är oerhört vass. På Knutstorp har de snabbaste ERF-teamen varvtider som bara ligger omkring 6 sekunder ifrån STCC-ekipagen. Den största skillnaden är dock att STCC kör 18 varv, ERF kör 6 timmar vilket betyder strax över 270 varv (ca 56 mil)!

I serietabellen leder Pentascrew, som alltid är farliga oavsett bana. Därefter följer TLC Racing och Team Surprise, båda i BMW. De har haft lite otur på Knutstorp och aldrig fått in någon riktig fullträff.

En bit ner i tabellen på femte och sjätte plats lurar skåningarna JMB Racing, regerande ERF-mästare, med sin BMW samt ATM Racing i Porsche. Dessa team har tidigare vunnit på hemmabanan Knutstorp.
- Vi satsar givetvis på seger, säger Magnus Jaasund, teamchef i JMB Racing. Men det är så mycket som kan hända, skall vi lyckas med det måste vi få allt att stämma. Vi har hittills misslyckats med vår racestrategi, och dessutom gjort något misstag på banan med Stop and Go bestraffning som följd. Sådant har vi inte råd med, så nu fokuserar vi.
- Vi har ännu inte lyckats plocka ihop vår nya motor, men vi har ett annat ess i rockärmen, så vi hoppas på topp fem, säger Thomas Lindsjö, teamchef i ATM Racing, hemlighetsfullt.

Vem som vinner ERF deltävling 3 på Ring Knutstorp är helt öppet...
05-06-08 Bra tempo slutade i masskrasch
Förra helgen kördes den 5:e och 6:e deltävlingen på Karlskoga Motorstadium, det blev en bedrövlig helg för teamet!

Under fredagen och lördagen kördes inledande tester, vilket gick mycket bra när de väl fick bilen och fungera var Daniel den näst snabbaste föraren av de 32 medtävlande!

På söndagen var det dags för kvalet:
- När jag körde ut på banan för att kvala kändes de väldigt bra, dels för att jag varit snabb på de inledande testerna, dels för att de var en fuktig bana, jag viste att jag var snabb i regn. Jag fick till ett bra varv men i slutet av varvet åkte jag av och satte bilen i sandfållan, jag kom dock ut på banan igen och kunde köra ytterligare ett varv men den tiden räckte bara till en 11: e plats. säger Daniel.

På söndags eftermiddagen kördes första racet, det gick inte så bra eftersom en bil snurrade framför Daniel och han hade inte en chans att styra undan. Efter hårt jobb var bilen äntligen återställd; efter midnatt.

På måndagen startade man andra racet efter vilken tid man hade i första racet, Daniel startade 12:a. Så här kommenterar Daniel detta racet:
- Jag kände mig enormt laddad och sugen på revansch från första racets krasch. Jag fick en bra start på det blöta underlaget men mycket längre än så kom jag inte, en bil i andra startled fick märkligt nog motorstopp och banan blev plötsligt en återvändsgränd, jag han stanna men bilarna bakom mig hann inte… Den ena bilen efter den andra körde in i sidan på mig och startrakan förvandlades till en bilskrot. Hela 21 bilar blev demolerade och min bil var en av dem, jag fick en smäll på vänster axel och knä.
- Det var en fruktansvärd händelse, det var den västa krasch jag varit med om men jag är relativt oskadd och det tycker jag är ett bevis på hur enormt säkra dagens racingbilar är. Det är inte ett mirakel att inte en enda förare blev alvarligt skadad det är tack vare en enormt framgångsrik utvecklig på säkerhetsfronten. Det ser väldigt dramatiskt ut men förarens sittbrunn är säker så det är ingen större fara för föraren, det är ofta farligare för publik och funktionärer. Jag vill avluta med att säga att vi verkligen inte kommer att ge upp efter detta, motgångar är nödvändigt för att bli framgångsrik!

Daniel Ivarsson Racing
fwww.daniel-ivarsson.com


05-06-06 STCC Karlskoga; Tungt för Alfa Romeo och Mattias
Mattias tvingades bryta finalracet i Karlskoga med en tillkrökt bakvagn efter att ha blivit rejält påkörd av Jens Hellström. Mattias låg då på en sjätteplats med bra chans att avancera. Loppet hade dessförinnan rödflaggats och startats om efter sju varv på grund av regn. Mattias låg sjua före rödflaggen. Tyvärr blev det därmed noll poäng och en tolfte plats i mästerskapet totalt.

20 kg lättare kom Team Italienska Bils Alfa Romeo 156 till Karlskoga. Farten fanns på plats redan under söndagens fria träning där Mattias Andersson var fjärde snabbast.

Racedagens kvalheat ett slutade i sandfållan efter att Alfa Romeon tacklats av av en vilt satsande Tommy Rustad. Det som börjat så bra slutade alltså i sandfållan i Eje-kurvan. Då låg Mattias fyra efter att ha kommit iväg bra i starten från sin lottade sjunde startplats och vunnit placeringar när andra bromsade av sig och på varandra i det regnhala väglaget. Mattias hade en fjärdeplats i fickan när Rustads tabbe tog bägge av banan. Det drog ner chansen till en bra startplats i finalen.

Börje Wessman och hans team fick jobba febrilt under de tio minuterna mellan heaten. Alfa Romeon stod upphissad på domkraftjacksen och de rödklädda mekanikerna svärmade runt den. Men den blev klar och i kvalheat två startade Mattias från åttonde plats. I röran under första varvet lyckade Mattias avancera till sjätte plats. Varvet efter var han tvungen att släppa förbi Johan Sturesson och lite senare även Thomas Engström. Mot slutet av kvalheatet jagade Mattias Robert Dahlgren men fick aldrig tillfälle till attack. Åtta i mål och tolfte startplats i finalen.

I finalracet kom hela fältet iväg i god ordning med Mattias på en niondeplats. När regnet åter började falla vann Mattias ett par placeringar på andras misstag och låg sjua när rödflaggan om ut, loppet avbröts och alla fick stanna på startplattan för byte till regndäck. När omstarten gick fick Mattias en bra start och gick om Thed Björk och Jens Hellström på yttern in i Tröskurvan.
- Jag backade av och in efter Thed igen för det var trångt. Men så kom Jens bakifrån och tryckte till mig. Han fortsatte att köra på mig och till slut var bakvagnen helt krokig. Jag fick motorstopp och stannade bredvid banan. När jag kom upp på banan gick bilen så illa så det var bara att linka i depå och bryta. Synd för innan det hände gick allt bra. Jag tror vi kunde tagit en fjärdeplats eller bättre om jag inte blivit påkörd. Det är för trist men någon gång skall vi väl ha lite tur också. Det är bara att bita ihop och se fram mot nästa race.

Resultat STCC Gelleråsen, Karlskoga 6 juni
1. Thomas Engström Honda Accord 35:59.62
2. Johan Sturesson Peugeot 407 36:01.38
3. Thed Björk BMW 320 36:06.13
4. Jan Flash Nilsson BMW 320 36:07.20
5. Fredrik Ekblom Audi A4 36:07.43
Mattias Andersson Alfa Romeo Bröt varv 10
www.alfaromeo.se


05-06-06 Stureson tvåa i Karlskoga!
Revansch blev det för Johan Stureson och Peugeot på Gelleråsbanan i Karlskoga, där man satte sig ordentligt i respekt då det blev en andraplats i finalen efter suverän körning inför över 10.000 åskådare. Nu är Johan Stureson och Peugeot där de hör hemma! I toppen av STCC.
-Härligt, utbrister en helnöjd Stureson efter målgången.

En final som bjöd på det mesta redan från start. Starten togs av Janne ”Flash” Nilsson medan Stureson stod emot trängseln i första kurvan och kunde komma ut som femma. Redan i början av racet gjorde ”Flash” ett misstag och halkade ner i fältet, då tog Fredrik Ekblom över ledningen som varade i ett par varv då även han f= 6rsvann från topplaceringarna. I detta skede började det att regna och det var många som besökte sandfållorna på Gelleråsbanan.

Stureson höll sig dock på banan men bromsade för sent i halkan och körde rakt in i Tomas Engströms Honda så hela fronten på bilen blev rejält tilltygad. Men Stureson kämpade på med minimal sikt och loppet flaggades av på grund av riskerna. Det var nog inte många som trodde att Johan Stureson kunde fortsätta efter den sammanstötningen.
-I detta läget såg jag inte allt för mycket, men som tur var hade inte bilen tagit så stor skada som det såg ut, förklarar Johan.

Vid detta stopp så hann mekanikerna fixa till bilen och lägga på regndäck innan starten skulle gå igen. En start som betydde att Johan kom iväg som trea efter Richard Göransson och Tomas Engström. Trion låg tätt i följd, då det rapporterades att Göransson åkt på ett så kallat = 94drive through” straff efter att man inte varit klar i tid under rF6dflaggsstoppet. Därmed tog Engström över ledningen tätt följd av Johan Stureson. De sista 6-7 varven skiljde det inte allt för mycket mellan de båda, men det kom aldrig något riktigt tillfälle för Stureson att försöka lägga in en attack.
-Kände att jag inte kunde utmana Engström i slutet, så det var bara att bevaka andraplatsen i mål, fortsätter en mycket glad Peugeot förare.

I och med andraplatsen idag klättrar Johan Stureson ordentligt i sammandraget, nämligen till en femteplats. Och man är endast 15 poäng efter ledaren och han har bara 4 poäng upp till andraplatsen totalt. STCC 2005 är stenhårt och en av de stora utmanarna i fortsättningen heter definitivt Johan Stureson och Peugeot 407.

RESULTAT DELTÄVLING 2 GELLERÅSEN KARLSKOGA 2005-06-06
1. Tomas Engström Honda
2. Johan Stureson Peugeot
3. Thed Björk BMW
4. Jan Nilsson Volvo
5. Fredrik Ekblom Audi
6. Jens Hellström Honda

FÖRARMÄSTERSKAPET TOTALT EFTER 2 DELTÄVLINGAR AV 8
1. Thed Björk BMW / 38
2. Tomas Engström Honda / 27
3. Richard Göransson BMW / 26
4. Fredrik Ekblom Audi / 25
5. Johan Stureson Peugeot / 23
6. Tommy Rustad Opel / 20

www.johanstureson.se


05-06-01 Inför Karlskoga:
På torsdagen den 2 juni börjar tävlingen på Karlskoga Motorstadium, Gelleråsen.
Under både fredagen och lördagen kommer Daniel ha möjlighet att träna in sig på banan och hitta bra bilinställningar. Kvalet och första racet körs på söndagen medan race två körs på måndagen; självaste Nationaldagen.

Daniel har pallen som mål och kommenterar förberedelserna så här:
- Det kommer att bli en mycket svår tävling med tanke på att jag har 32 förare från hela Skandinavien och tampas med. Detta är det absolut största startfältet i STCC-serien och det största startfältet i klassen Formel Ford Zetec på flera år. Jag känner dock att vi har ett övertag med tanke på att jag testat rätt mycket på Gelleråsen. Dessutom har jag en bil och mekaniker som jag kan lita på till 100 procent vilket är mycket viktigt om man ska åka riktigt snabbt.

Ni kan följa racet live med speaker och tidtagnings/resultat listor på www.stcc.se
Söndagen:
11.35-11.55 Kval
15.05-15.20 Race 1

Måndagen:
16.00-16.15 Race 2

Med vänliga hälsningar:
Daniel Ivarsson Racing
www.daniel-ivarsson.com


05-06-01 Rydell fyra på Imola
Rickard Rydell var åter bäste SEAT-förare i WTCC, VM i standardbilsracing, när serien gästade Imola i Italien. Svensken tog fem nya VM-poäng som fyra i det andra heatet. I den första tävlingen slutade Rydell nia.
Fabrizio Giovanardi segrade i heat ett och Dirk Müller i race två.
- Det var ett bra andrarace. Fick en bra start och plockade några placeringar fram till sista varvet då jag låg sexa när Farfus körde på Zanardi. Där fick jag två placeringar till skänks och slutade fyra, berättar Rickard.

Tävlingarna avgjordes under gassande sol och inne i Rickards SEAT Toledo var det 73 grader varmt under racen! Kanske en bra förberedelse till nästa tävling som går i Mexiko i midsommarhelgen om fyra veckor.
- Ingen har kört på banan så vi vet inte vilka bilar den kommer passa. Innan Mexiko ska vi även hinna testa vår nya SEAT Leon som vi ska tävla med i höst, så särskilt mycket ledighet blir det inte.

Efter 4 av 10 tävlingshelger ligger Rydell med 24 poäng på en åttondeplats i VM-sammandraget som leds av Dirk Müller på 47.

Läs mer på: www.rickardrydell.com

05-05-26 Imola nästa för Rydell
Rickard Rydell tog senast på Silverstone sin och SEAT:s första seger i VM för standardvagnar, WTCC. Nu väntar nästa tävlingshelg på Imola den här veckan. Förutom segern har han med sig 35 extrakilon i bilen efter framgången i Storbritannien.
- Vi var snabba även på Imola under vintern, men 35 kg extra gör ganska stor skillnad på en bana som är så kuperad som den här. Gör jag ett bra kval kan jag vara med och slåss om poängen, säger Rickard Rydell.

Förutom Rickard Rydell, Jordi Gené och Peter Terting driver SEAT Sport en fjärde Toledo Cupra på Imola för Jason Plato.

Tv-tider Eurosport
Lördag 28 maj
21.00-21.15 FIA WTCC Kval.

Söndag 29 maj
9.15-9.45 FIA WTCC Uppvärmning.
15.00-17.00 FIA WTCC Lopp 1 och 2.

Torsdag 2 juni
22.30-23.00 FIA WTCC Magasinsprogram.

www.rickardrydell.com


05-05-25 Vilken start på säsongen för Da Nina Racing / Micke Ohlsson!!
I helgen avgjordes de första racen i Formula Renault 2.0 nordic series. Tyvärr var det ett tunt startfält med bara 6 bilar bl.a. beroende på att det samtidigt kördes mästerskapstävling i Tyskland. Kvaliteten på de närvarande förarna var dock mycket hög och jag vågar påstå att Formula Renault stod för 2 av de mest spännande racen under hela tävlingshelgen. Andra klasser som tävlade var standardbilsklasserna STCC (arrangör) och JTCC samt den snabba och populära sportvagnsklassen Radical Sportscar. Lördagens Race genomfördes i regn vilket passade vår förare Micke Ohlsson perfekt då han verkar oslagbar under dessa, för så många andra förare, besvärliga förhållande. Detta är hans andra tävling i bilen! Micke säger:
"På första varvet gjorde jag ett misstag när jag försökte köra om andreplacerade Steffen Möller och snurrade. Jag hamnade sist i kön och trodde att chanserna till en bra placering var borta. Men Det dröjde inte många varv innan jag var uppe i växellådan på Steffen Möller igen.

Med tre varv kvar att köra passerade jag Steffen på utsidan i hårnålen. Jag fick min första seger i mästerskapet och det kändes helt underbart att vinna på det sätt jag gjorde".
"Jag visste om att Steffen skulle vara snabb i torrt men jag hade bestämt mig för att inte ge bort någonting gratis. Jag drog upp en liten lucka i starten, som jag tyvärr blev av med när safetybilen kom ut på banan. Efter omstarten höll jag ledningen fram till näst sista varvet. Då dök Steffen på innern efter rakan och jag kunde inte göra mer än att släppa honom. Hade jag varit lite mer taktisk hade vi nog gått hem med två segrar efter helgen men nu fick vi nöja oss med en. Jag är i alla fall nöjd med att jag hängde med i tempot med tanke på att både Steffen och Jesper Wulff Laursen har kört internationellt och presterat toppresultat i Tyskland".

Micke och Steffen delar nu ledningen i mästerskapet inför nästa race på Jyllands-ringen 11-12 juni. Teamets medlemmar har jobbat bra och hårt tillsammans hela helgen vilket var en förutsättning för att lyckas och vi vet nu att vi kan vinna.

Jag ser fram emot ett ökande startfält i denna, Skandinaviens enda, "språngbräda" mot internationell Formelbilsracing. Förhoppningen är bland annat att de som idag kör Formel Ford skall ta klivet upp och få den uppmärksamhet som krävs för en professionell karriär. Det finns många duktiga Formel Ford juniorer som är värda detta och jag hoppas att initiativ till testmöjligheter tas av Svenska Renault som nu backar upp klassen på ett föredömligt sätt.

Om någon är intresserad av att hjälpa Micke och teamet vidare mot "stjärnorna" så titta in i depån under säsongen. Vi ordnar även företagsdagar för den som själv vill prova en äkta racerbil. Fler bilder från helgen finner Du på Mickes hemsida mioh.net.

Vänliga hälsningar

Dan von Rosen
Teamchef

05-05-23 6 timmars långlopp, ERF-serien Bil
6 timmars långlopp, ERF-serien Bil. TLC Racing vann ERF på Anderstorp Det blev TLC Racing i sin silverfärgade BMW M3 som vann söndagens race på Anderstorp. Tvåa kom Team Pentascrew, 20 sekunder efter, och Flying Fellows på tredjeplats 2 varv efter.

TLC Racing följde upp sin fina tredjeplats i premiären, med en seger i detta andra ERF-race för säsongen.
- Allt funkade kanonbra för oss och bilen gick som en klocka, berättar Johan Sjöstedt i TLC Racing.
- Vi är väl inte helt nöjda, utan satsade givetvis på att vinna. Men TLC var ett snäpp vassare än oss idag. Det är bara att lyfta på hatten, sa Björn Scheuer i Team Pentascrew.

- Vår dag började struligt med att vi blev av med bakvingen, berättar Ola Gruvesäter i Flying Fellows. Vi fick improvisera och snabbt tillverka en enkel ankstjärt, vilket gjorde att inställningarna på bilen inte stämde riktigt. På första timmen fick vi dessutom en punktering. Men vid dagens slut var vi ändå med däruppe, och vi kunde åtminstone bärga en plats på prispallen.

Scandinavian Raceway bjöd på bra raceväder, varmt och uppehåll. Tävlingen präglades av väldigt mycket Safety Car, omkring hälften av alla varv under första timmen. Det berodde inte på incidenter utan pga team med tekniska problem som stannade på banan och behövde bärgningshjälp. Den gamla Formel 1 banan är krävande och långlopp tar mycket hårt på materialet. Det första stoppet inträffade redan på formationsvarvet vilket gjorde att tävlingen till och med fick startas efter Safety Car. Några team var osäkra på om det inledande Safety Car varvet räknades som race, vilket gjorde att man sedan spräckte regeln som säger att man inte får köra med samma förare mer än 90-minuter i ett sträck. Detta bestraffas med 3 minuters Stopp & Go, vilket var ödestigert får några team, chanserna till vinst eller topp- placering gick därmed förlorad.

Det utdelades också väldigt många svartflaggningar och bestraffningar för onödiga saker som tex omkörning under gulflagg och bensinspill under depåstopp.

Bästa hemma-team blev TMV Motorsport från Anderstorp genom en
fin 6:e plats med sin Fiat Bertone X1/9.

- Vi har fått väldigt bra snurr på bilen nu, efter att ha rättat till en del grejor tex felaktiga hjulvinklar och annat, säger Dan Sjöqvist i TMV Motorsport.

Nu skall vi bara försöka förbättra oss med allt annat runt omkring som racestrategi, depåstopp och tankningar.

Pentascrew behåller serieledningen när ERF-serien nu drar söderut till skånska Ring Knutstorp den 11 Juni, och därefter om banan blir klar, till Sturup Raceway den 13 Augusti.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Resultat:
http://www.erf.nu/index.asp?N=1334


05-05-23 Hallén dubbelsegrare och Haegermark det stora utropstecknet när team caWalli inledde säsongen tillsammans med STCC.
Årets STCC säsong inleddes denna helg på Ring Knutstorp i Skåne. Efter en lördag med regn och svåra förhållanden så bjöds de 7000 åskådarna på en spännande racing i strålande väder under söndagen.

Team caWallis största framgång svarade Peter Hallén för i S 60 Challenge där när han inledde årets säsong med segrar i såväl lördagens som söndagen heat.
- Det kunde inte börjat bättre. Det var lite tufft i inledningen av båda heaten men när jag väl kom upp i ledning så kunde jag vinna båda heaten utan några större problem, summerade en jublande glad Hallén årets premiär.

Jonas Söderholm från Simrishamn inledde sin banracingkarriär med start i S60 Challenge och efter bara ett par testdagar så visade Jonas att han blir att räkna med i årets serie genom att köra in som fyra i båda heaten.
- Vänta bara till Gelleråsen för då skall jag vara på pallen, sa den trygge skåningen.

En annan nykomling i teamet och dessutom debutant i banracing men med massor av erfarenhet från karting var Alexander Haegermark som kör i Radical klassen. Efter att ha blivit fyra i lordagens inledande heat så tog Alexander sin första pall plats under söndagen när han flaggades av som trea.
- jag är mycket nöjd med denna helg. Det var första gången jag körde på den tekniskt svåra banan och att då ta två sina platser ger mig massor av självförtroende inför fortsättningen, kommenterade Alexander .

I Radicalklassen har teamet också Rikard Bengtsson och Perry Johansson. Båda dessa gjorde miserabla kval och var dessutom inte alls med under lördagen.
- Varken Perry eller jag fick till inställningarna till lördagens heat på den regnblöta banan. Trots nya däck till heatet så bara halkade bilarna runt för oss och vi var glada att komma i mål, sa Rikard.
- Jag till och med snurrade på första varvet och var sist i kön, fyllde Perry i.

Till söndagens heat hade båda förarna ändrat på bilarnas set up och då började allt fungera. Båda hade startpositioner långt ner i fältet men körde upp sig. Perry slutade på en tionde plats medan Rikard flaggades av som fyra precis bakom Haegermark.
- I dag fungerade det bättre och jag kände att jag var med men nådde inte riktigt ända fram, berättade Bengtsson.

I Formula Renault Scandinavia blev det två fjärde platser för klassdebuterande David Björk.
- I går hade jag en bil som inte alls fungerade medan fi fått till det lite bättre till i dag. Farten börjar komma men jag behöver lite mer tid på banan innan jag kan vara med och fightas om segrarna. Nu hoppas jag att jag hittar en bra set up när vi kör nästa tävling på Jyllandsringen i Danmark, kommenterade David som var lite besviken över att inte ha nått pallen i helgen.

caWalli teamets tre roadracingförare hade ingen större framgång i tidskvalet. Bäst lyckades unge Jimmi Lindén med en 11:e plats medan Norvald Haaland bara fick till en 15.e startposition i regnet och ännu värre var det för Freddy Papunen som fick sina bästa tider strukna efter att ha svartflaggats efter att ha korsat den vita linjen som markerar utfart från bandepån till banan och startade näst sist i det 29 hojar stora fältet. Haaland inledde starkt i racet och var uppe på en sjätte plats innan hans däck började bli överhettade och han föll tillbaks till en åttonde plats i mål. Jimmi Lindén är med för att lära och hade en tuff resa under söndagen på den torra banan där han slutade på en 24:e plats.
- Det är bara att konstatera att jag har mycket att lära. Det går ruskigt fort där framme och det tempot har jag ännu inte i kroppen, sa Jimmi.

Freddy Papunen bjöd på en av dagens bästa prestationer när han sakta men säkert passerade den ena föraren efter den andra och tog sig slutligen i mål på en fin femte plats.
- Så här många förare har jag aldrig kört om. Hondan fungerade perfekt och jag trodde ett tag att jag skulle nå en pall plats men så tappade jag i en varvning, berättade Papunen.
- Det har varit en helg både i dur och i moll. Hallén och Haegermarks prestationer var i toppklass och Freddys uppkörning visade på kvalitet. Söderholms debut i S 60 var också klart godkänd liksom Björks insats i Formel Renault. Jimmi Lindén är med för att lära och han har lärt sig mycket denna helg. Jag hade hoppats att Haaland skulle vara med och fightas om segern i Superstock 600 men det gick inte hans väg denna helg men hjag är fullt övertygad om att han kommer, summerar Joakim Wiedesheim, teamchef i caWalli teamet.

Mer information om Team caWalli www.sportinformation.com/Motor/Media/cawalli.htm


05-05-16 Daniel Ivarsson näst bästa svensk på finska Alastaro
Nu har Daniel och hans team klarat av den första NM (Nordisk mästerskap) deltävlingen, resultaten blev 11:a (6:a) och 7:a av de 30 (!) förarna.

Teamet körde inledande tester under både torsdagen och fredagen innan tävlingen, det gick bra och de trodde att pallen inte skulle bli svår att nå men till tävlingen kom 30 förare varav de flesta var väldigt erfarna finländare.
- Kvalet gick riktigt bra, på mitt tredjevarv (då däcken är som bäst) fick jag till ett kanon varv, men trots det räckte det bara till en 9:e plats, säger Daniel.

Under hela lördagen var vädret perfekt för en racingtävling, soligt men inte för varmt, så här berättar Daniel om race 1:
- När jag höjde varvet på motorn till 6500 varv/min började kopplingen slira, jag åkte fram ca 30 cm innan jag hann trycka på bromsen, när väl starten gick fick jag en perfekt start och tog två placeringar.

Efter halva loppet tog Daniel ytterligare en placering och var nu 6:a en placering som han höll in i mål.
- Jag var faktiskt mycket nöjd med min 6:e plats för motståndet var väldigt hårt. Men ca en timme efter målgång fick jag beslutet om 10 sekunders tidstillägg för tjuvstart och halkade då ner till en 11:e plats…

På söndagen var det dags för race 2:
- Till race 2 hade vi fixat problemet vi hade med kopplingen. Så när starten gick i race 2 tog jag några placeringar direkt, jag jagade 5:an och dök på innern i en kurva. Tyvärr bromsade jag försent så istället för att ta en placering tappade jag en så jag blev 7:a i race 2.

Nu är det 2 veckors uppehåll sen börjar testerna inför tävlingen på Karlskoga Motorstadium (Gelleråsen) med STCC serien, den 5-6 juni!
- Slutligen vill jag tacka alla samarbetspartners/sponsorer det är Ni som gör min satsning möjlig, jag vill också tacka min engelska mekaniker Ted Hawkins och alla andra som hjälp till under helgen.

www.daniel-ivarsson.com


05-05-16 ”Vi kom åtta!” Succé för Schwedenkreuz Motorsport i världens största biltävling
Efter 24 timmar med kyla, mörker, närgångna konkurrenter och hotande trötthet kunde Schwedenkreuz Motorsport smaka triumfens sötma. Man blev åtta i sin klass i världens största biltävling: 24 timmars på Nürburgring! 200 000 åskådare i natten runt lägereldar och portabla musikanläggningar skapade en fantastisk stämning vid Nürburgring. För det är när mörkret faller över Eifelbergen som allvaret börjar.

Stallets andreförare James Whelan inledde loppet prickfritt. Men radiokontakten med depån krånglade och James fick istället läsa av skyltarna från depån. Inte alltid det lättaste när man passerar i 250 km/h. Teamets övriga två förare fick nu erfara det ombytliga vädret innan stallägaren Johan Nimmersjö tog över. Lagom till att det började regna. Med regndäck på tuffade teamets BMW M3 genom hela kvällen och natten. Efter halva loppet låg teamet på 117 plats totalt och som nr 12 i sin klass.

Närkontakt med en Opel gjorde att mekanikerna fick tejpa ihop frontspoilern. Samtidigt byttes ett trilskande bakre hjulnav. Bilen gick utmärkt men med efternatten kom kylan. Ishalka hotade med bara tre fyra grader på banan och tävlingsledningen övervägde att bryta loppet.

Efter 21 timmar kom nye föraren Del in i depå och lämnade över till Johan. Nu låg man på plats 103 och som nia i klassen. Men den drygt två mil långa racerbanan visade åter sin skiftande karaktär. Det regnade på vissa partier men var helt torrt på andra. Johan chansade att avsluta på vanliga slicks istället för regndäck.

Äntligen är det målgång. Skärmarna visar att Johan Nimmersjö har klättrat upp ett par pinnar. Efter 250 mil och 24 timmar i världens största biltävling och på den mest krävande racerbanan, kom han in som åtta i sin klass och som nummer 95 totalt. Ett fantastiskt resultat för ett nytt team med en ny bil.
- Champagne! beordrade Johan och blev omsorgsfullt duschad av teamet.

Mer om Schwedenkreuz Motorsport på racerbanan på www.schwedenkreuz.se.

  05-05-15 Ny stark insats av Jimmy och Patrik i VW Polo Cup på Spa
Efter en dag av ihållande regn och rusk på Spa i Belgien under lördagen så hade regnet upphört på söndagsmorgonen när det var dags för det fjärde heatet i årets ADAC VW Polo Cup där 21 årige Jimmy Johansson från Orust och 17 årige Patrik Olsson från Göta deltager som enda svenska förare.
- Det har slutat regna men banan är fortfarande för blöt för att vi skall våga använda slicks utan alla startar på regndäck, berättade Jimmy Johansson en stund före starten där Jimmy linade upp i den tredje startrutan och Patrik i ruta sex.

När startfältet släpptes så fick Jimmy en mycket bra start och var tätt på de två främsta in i första kurvan men missade en växel i utgången av kurvan och tappade till en femte plats.
- Jag vet inte riktigt vad som hände men jag fick inte i treans växel och detta problem kom och gick under hela racet, sa Jimmy som ändå kunde ta sig upp på en tredje plats igen efter två varv bakom ledarduon René Rast och Phillip Leisen som hade fått en lucka till övriga fältet. Det bildas en liten klunga på fyra bilar bakom dessa två och i den klungan fanns också Patrik med efter en bra inledning av heatet.
- Jag kom i väg ganska så bra och hamnade i klungan bakom de två främsta. Vi hade en hel del härliga kubbningar där jag lyckades att hålla mig väl framme, kommenterade Patrik öppningen.

Det fanns inget att göra åt Rast och Leisen i toppen utan de kunde ta sig i mål ohotade med Rast som segrare. I klungan bakom kämpade Jimmy om ledningen och lyckades till sist att ta hem tredje platsen precis före Patrik som därmed tog sin bästa placering så här långt.
- Det var bland det svettigaste jag varit med om. Med fyra varv kvar så kunde jag sno åt mig tredje platsen och därmed ta min fjärde raka pallplats vilket jag är mycket nöjd med. Det var dessutom första gången för mig på denna svårkörda bana medan både Rast och Laisen har tävlat här tidigare, sa Jimmy efter målgång.
- Det var ett roligt race med tuffa fighter och att bli fyra är jag mer nöjd med. Nu känner jag att jag är med både tidsmässigt och placeringsmässigt i racet vilket också gör att självförtroendet stärks. Nu ser jag fram emot nästa race och kanske en pallplats så småningom. Det är väl inte så illa mot bakgrund av att det bara är två år sedan jag började åka Renault 5 i junior cupen på hemmaplan, tyckte en jublande glad Patrik Olsson.
Resultat och tabell finns på www.sportinformation.com/Motor/Resultat/vwpolocup.htm


05-05-12 Rydell siktar på ny pallplats
VM-serien i standardvagnar, WTCC, fortsätter i helgen på brittiska Silverstone. SEAT-föraren Rickard Rydell kommer till dit med en tredjeplats från senaste deltävlingen på Magny-Cours och siktar åter på en pallplats.
En nyhet till Silverstone är att de framhjulsdrivna bilarna blir 20 kg lättare än de bakhjulsdrivna som dominerat inledningen på säsongen.
- Vi var snabba på vintertesten på Silverstone, men BMW var nära våra tider samtidigt som Alfa Romeo inte var med. WTCC är ett jämnt mästerskap och målsättningen för oss är att ta en pallplats och poäng i båda racen, säger Rickard Rydell.

Rydell säkrade sin BTCC-titel på Silverstone 1998 och att köra där igen är som att komma hem för svensken. Som tidigare BTCC-mästare var han dessutom med vid en aktivitet på Leicester Square i London under torsdagen för att marknadsföra VM-serien.
- Det är kul att köra på min \"hemmabana\" efter alla säsonger jag gjort i Formel 3 och BTCC. Silverstone är en av banorna som passar oss bra, men det kommer inte att bli lätt i toppstriden.

Tv-tider Eurosport
Lördag 14 maj
21.00-21.15 FIA WTCC Kval.

Söndag 15 maj
9.15-9.45 FIA WTCC Uppvärmning.
15.00-17.00 FIA WTCC Lopp 1 & 2.

Torsdag 19 maj
18.45-19.15 FIA WTCC Magasinsprogram.
Läs mer på: www.rickardrydell.com


05-05-02 Daniel Ivarssons racerapport från säsongspremiären
Förra helgen var Daniel och hans team på Kinnekulle Ring och körde årets första Formel Ford Zetec race, resultaten blev 15:e och 6:a av 21 förare.

Säsongspremiären var den 29/4 – 1/5 på Kinnekulle Ring med SSK-serien, det var inte en NEZ (Nordiskt mästerskap) deltävling utan bara en SM deltävling. Fredagens tester inför tävlingen gick mycket bra, teamet hade bra fart och de gjorde stora framsteg med både bilinställningar och körteknik.

På lördagsmorgon var det dags för kvalet:
- Det hade kommigt lite regn under natten så vi gick ut på regndäck, det var upptorkande så jag visste att det var det sista varvet som gällde. Jag fick ett dåligt sista varv men blev 6:a av 21. berättar Daniel.

Årets startfält är tuffare än någonsin, många snabba förare har kommit från karting till Formel Ford denna säsongen, många har dessutom köpt helt nya bilar.

Race 1 startade bra men sluta sämre, så här säger Daniel om det första racet för säsongen:
- Till race 1 var jag väldigt taggad men även riktigt nervös, jag fick en kanon start och var uppe på en tredjeplats direkt från min 6:e startposition. Jag hade bra fart och försökte köra om 2:an men efter en krasch blev det omstart så jag var tvungen att starta från min 6:e plats igen. Jag gjorde återigen en bra start jag var uppe på en fjärdeplats sen fick jag sladd i en kurva och blev påkörd av en bakomvarande förare.

Teamet fick ordning på bilen till söndagen, då gick det så här enligt Daniel:
- Jag startade på en 8:e plats eftersom jag hade den 8:e snabbaste tiden i race 1. Starten gick bra och jag tog två placeringar direkt, efter ett mycket stökigt race kom jag i mål på en 6:e plats vilket jag var relativt nöjd med efter lördagens krasch.

Tävlingen kommer att sändas i Viasat Sport; datum och sändningstid publiceras på teamets hemsida inom kort! Om två veckor ska teamet till Finland för att delta i den första Nordiska Mästerskaps deltävlingen på Alastaro.

Med vänliga hälsningar:

Daniel Ivarsson Racing,
www.daniel-ivarsson.com

 


05-05-01 Daniel Roos och Carl-Olov Carlsson tog vardera en seger i Formel Ford SM på Kinnekulle Ring
Det blev ett delvis sönderryckt race när Formel Ford Zetec inledde säsongen med årets första SM heat på Kinnekulle Ring under lördagen. Många av förarna var ivriga med resultat avåkning som följd. Daniel Roos från Kvissleby höll dock ordning på sin körning och lydde sin mentor Rickard Göranssons råd och förvaltade sin poole plats på bästa sätt när han tog hand om ledningen strax före Christopfer Frohm och med Niklas Edling på tredje plats. Rookien Roos visade på stabilitet hela racet och var egentligen aldrig hotad utan kunde ta en klar seger före Frohm. Bakom dess var det desto mer händelserikt. Redan på första varvet åkte Dennis Sinzenhauser av och förorsakade rödflaggning och omstart. Efter fyra varv åkte finske Tommi Anttila av och Safety Car kom ut på banan. När fältet åter släpptes så smet Richard Hansson om Edling och tog hand om tredje platsen som han höll tills målflaggan föll. Efter cirka 14 varv gick det för fort för Daniel Ivarsson över Molin knäppen varpå han snurrade och kom i närkontakt med Martin Kudzak och båda åkte ut i sandfållan. Ny Safety Car som släppte fältet med bara två varv kvar. det hände ingen under dessa två varv utan ordningen i mål blev Roos, Frohm, Hansson och Edling.

Daniel Roos noterade snabbaste varvtid i lördagens race och hade därmed poole när helgens andra race kördes under söndagen. När de röda lamporna slocknade och starten gick så var det Carl-Olov Carlsson från Frövi som var snabbast och kunde snabbt ta hand om ledningen från sin fjärde startruta. Christoffer Frohm höll andra platsen före Roos. På varv tre brakade gårdagstrean Niklas Edling och Richard Hansson ihop i Kvarnsvängen och Safety Car tvingades ut på banan under tiden som bilarna ställdes i säkerhet. Carlsson bibehöll ledningen när omstarten gick efter en hel del problem med att hålla ordning i leden bakom. På varv 11 så snurrade Nathalie Abrahamsson efter Molinknäppen och drog med sig Dennis Sinzenhauser ut i sandfållan varpå det blev en ny Safety Car period. När fältet åter släpptes så kom en attack från Roos på Frohm som lyckades så att Roos nu var tvåa bakom Carlsson. Tre varv från mål var det åter dags för Safety Car att gripa in sedan Per Staaf Jr brakat av. Det tog tid att bärga den bilen så heatet fick avslutas efter Safety Car med Carlsson som segrare och Roos som tvåa före Frohm. Martin Kudzak från Tyresö gjorde ett starkt race och tog fjärde platsen.
Resultat och tabeller efter premiärhelgen finns på: http:// www.sportinformation.com/Motor/Resultat/ssk1.htm
05-04-27 Lysande säsongsstart för Team caWalli som nu höjer tempot
Årets tävlingssäsong är i full gång för motorsportutövarna och teampersonalen i Team caWalli. Först ut på allvar var Jimmy Johansson och Patrik Olsson som körde sittpremiär race i ADAC VW Polo Cup på tyska Hockenheim för två veckor sedan. Dessa båda Bohuslänska ungdomar visade direkt på vilken nivå som teamets ambitioner ligger på genom Jimmys sensationella seger och med Patriks 11: e plats och tredje bästa rookie i det mycket tuffa motståndet.
- Det blev en kick för hela teamet där alla involverade riktigt står och stampar för att komma ut på tävlingsarenorna, säger teamchef Joakim Wiedesheim som haft en arbetsam höst och vinter med att lägga alla pusselbitar på plats för sitt stora team.

- Det har varit jobbigt men också mycket inspirerande. Vi har lyckats att skapa ett team som har stora förutsättningar för att lyckas riktigt bra och på det sättet sporra varandra till framgångar. All personal runt omkring i teamet rycks också med av framgångar och det blir så mycket lättare att jobba vidare. Under vintern har vi varit representerade på fem stora mässor och fått en mycket fin respons på de satsningarna. Under den senaste månaden har vi också hunnit med att genomföra ett flertal testdagar som gett oss flera glädjande besked så jag ser med tillförsikt fram emot den kommande helgen då många av våra förare är i elden, fortsätter Wiedesheim.

Radicalförarna Rikard Bengtsson, Perry Johansson och Alexander Haegermark inleder säsongen i Belgien på anrika Spa banan. Under försäsongen har Rikard och Perry visat att de är snabba och bland de 30-tal förare som kommer att köra serien så är det fram för allt Niklas Lovén som noterat varvtider i paritet med Rikard och Perry. Alexander har precis börjat komma underfund med hur en Radical bil fungerar men varje gång han kör ut på banan så sjunker varvtiderna.
- Det blir att ge sig ut i hetluften direkt men jag tycker att vi är väl rustade och kan kanske överraska en del i Belgien, berättar Perry Johansson

- Får jag bara några race i kroppen och dessutom hinner förbättra min kondition en del så skall jag vara med i toppen lite längre fram Skolan har tagit mycket tid i vinter så jag ligger lite efter med fysträningen. Jag har dock hållit i gång med en hel del körträning med gokart, säger Alexander och visar upp sina blåsor i händerna efter all kartingkörning.

För teamets representant i Formel Ford Zetec, Viktor Hallrup, så inleds också tävlingssäsongen kommande helg med SM premiären på Kinnekulle Ring. Viktor har också visat på gott gry under testerna även om det blev en rejäl krasch vid ett test på Gelleråsen.

- Jag tappade kontrollen över bakvagnen mitt på start- och målrakan och brakade in i skyddsräcket. Det var en nyttig lärdom och tur att den kom nu och inte när säsongen väl är i gång, tycker Viktor.

Förra helgen var teamet på Anderstorp för en sista stor test inför premiärerna och på torsdagen före så var David Björk och hämtade sin nya Formel Renault i Danmark.
- Vi jobbade dygnet runt ett par dagar för att skruva samman bilen och han dessutom med att köra ett shake down som var riktigt kul. Vi hittade lite tekniska småsaker som rättades till och fick en klar uppfattning om hur jag vill ha bilens grundinställning. Det största problemet just nu är att hitta en körställning i den trånga bilen som gör att jag känner mig komfortabel, säger David som får vänta några veckor på sin tävlingsdebut.

Team caWalli kommer till start med två förare i Volvo S 60 Challenge. Peter Hallén fortsätter med målsättning att vinna årets serie.
- Jag körde några pass på Anderstorp förra helgen och det kändes riktigt bra redan från start så någon rattrost känner jag inte av. Den här säsongen är jag helt fokuserad på att ta hem totalseger men det kan bli tufft. Vi blir cirka 10 bilar i klassen så det är inte så många att fightas med men jag tror ändå att det kan bli tät och spännande racing, tycker Hallén som får sällskap i klassen av nya teammedlemmen Jonas Söderholm från Simrishamn. Jonas är en trygg 22 åring som aldrig tidigare kört racing förrän han fick chansen att prova på för några veckor sedan.
- Det här är jätteroligt. Jag har övertagit den bil som Jimmy Johansson körde med förra säsongen och har nu fått några pass på banan och massor av tips från både Jimmy och Peter. Det går fortare och fortare varje gång jag är ute och fortsätter det i den takten så får de andra svårt att hänga med mig när vi kör premiären på Ring Knutstorp den 21 – 22 maj, skojar Jonas med ett stort leende.

Ny i teamet i år är också Rolf ”Myggan” Nilsson. ”Myggan” är en aktad veteran i racing, rallycross och rally med massor av meriter på hög nivå. Numera tävlar ”Myggan” i historisk racing med en Lotus Elan S 2 och tillhör de som redan tävlingsdebuterat för året.
- Jag var i Tyskland och körde EM premiären på Hockenheim under förra helgen. Det hela resulterade i två tredje platser i min klass och det får jag väl vara ganska nöjd med även om jag grämer mig lite över att jag fick stryk i båda heaten av min landsman Bo Wermenius, kommenterar ”Myggan”

De tre roadracingförarna i caWalli teamet är också i full gång. Norske Norvald Haaland har imponerat under försäsongen med sin snabbhet.
- Jag trivs verkligen. Det gick fort att lära sig hur min Honda fungerar och att den är rejält snabb fick jag klart för mig när jag var nere i Spanien och testade. Min tävlingspremiär gjorde jag förra helgen i samband med det danska mästerskapet som kördes på Ring Knutstorp. Jag hängde inte med Mikael Nilsson som får hållas som favorit till totalsegern i årets Superstock 600 men tills premiären som körs just på Knutstorp så skall jag vara i riktigt god form, berättar Norvald som kommer att tävla på Anderstorp kommande helg i samband med SM premiären.

Till Anderstorp i helgen som kommer är också teamets roadracingyngling, Jimmy Lindén anmäld.
- Det här var tuffare än vad jag trott. Jag kör alldeles för sakta i dagsläget men lär mig varje gång jag sitter på hojen och det är ju positivt för det är ju så roligt att gasa, berättar Jimmy efter ett av många testpass på Anderstorp.

Den tredje föraren som kör en röd Honda i Superstock 600 för teamet är Freddy Papunen.
- Jag har väl en bit kvar innan jag hittat formen riktigt men det kommer mer och mer. Det blev några nyttiga dagar på Anderstorp förra veckan som sedan avslutades med att jag och Johnny Westerlund ställde upp i en 6 timmars Endurance tävling i Falkenberg på lördagen så det har blivit många mil. Dessutom så blev vi trea i den tävlingen vilket är bra för självförtroendet, säger Freddy stolt.

Slutligen är också teamets två yngsta medlemmar i full gång. Kalle Uhr tränar för en kartingsäsong i Yamaha klassen och motocrossföraren Alex Eriksson har varit både i Spanien och i Belgien för att träna i varmare klimat. 16 årige Alex inleder också sin tävlingssäsong kommande helg med att möta hela Europa eliten som tävlar i prestigefyllda ADAC Cup i tyska Tensfeld.
- Samtliga förare är väl preparerade inför en ny tuff säsong, teamet är väl förberett för att hjälpa fram förarna till framgångar och vi skall nu se till att alla gör sitt yttersta för att allt skall fungera för de aktiva, mekaniker och all annan servicepersonal samt inte minst för alla de gäster vi skall ta väl hand om när de beöker oss på tävlingsbanorna, avrundar Joakim Wiedesheim.

Mer information om Team caWalli www.sportinformation.com/Motor/Media/cawalli.htm


05-04-26 Daniel och hans team klar för en ny säsongen
Nu drar säsongen igång, bilen är ihopsatt, Valvoline tillsammans med Nacka Biltrim har gått in som ny huvudsponsor. Mekaniker är klara och en ny hemsida presenteras!

Ny partner: Under 2004 inledde teamet ett samarbete med Ford handlaren Nacka Biltrim i Stockholm, till denna säsongen ville Nacka Biltrim och deras parter Valvoline vara med lite mer!
- Efter en lång vinter är jag väldigt taggad för en ny säsong, lagom till Påsk fick jag ett jätte kul och viktigt besked; att Valvoline tillsammans med Nacka Biltrim går in som huvudsponsor.

Ny hemsida: Efter mycket arbete av Mikael Persson (mannen bakom Aktuellmotorsport.se), har teamet dessutom fått en ny hemsida, samma adress som innan (www.daniel-ivarsson.com) välkommen!

Ny lackad bil: Bilen har under vintern dessutom blivit mycket noggrann genomgången och är nu ”fit for fight”.

Ny lackad hjälm: Efter en veckas jobbas fick Daniels racinghjälm en ny fräsch design, lackad och designad av Kricka Swall, besök gärna hans hemsida www.freehand.se. Bilder på hjälmen finner Ni på teamets nya hemsida.

Nya mekaniker: I år kommer DIR satsa stort, inför varje tävling kommer teamet att flyga in mekaniker från Ray Sport i England, det är tillverkarens egna tekniker som kommer att hjälpa teamet till framgång! Claes Rothstein, en fd. Formel 3 förare och mycket framgångsrik instruktör kommer vara ingenjör.
- Som Ni kanske märkte var väldigt mycket nytt (vi använde ordet ny/nytt 16 gånger) men det är väl så det ska vara nu när en ny säsong drar ingång, säger Daniel förväntansfullt.

Med vänliga hälsningar:
Daniel Ivarsson Racing
www.daniel-ivarsson.com.
05-04-17 Det blev seger direkt för Jimmy Johansson i den internationella debuten
Den 21 årige Bohuslänningen Jimmy Johansson inledde i dag på förmiddagen sin Internationella racing karriär på absolut bästa sätt genom att vinna premiärracet i årets ADAC VW Polo Cup på tyska Hockenheim medan hans svenske teamkompis i caWalli International, 17 årige Patrik Olsson från Göta, flaggades av som elva efter imponerande körning.

Ett regn under natten och morgonen innebar att de 27 förarna fick rulla ut sina helt nya turbomatade VW Polo 2,0 till start med regndäck i stället för slicks inför 138 000 åskådare på de välfyllda läktarna. Jimmy Johansson var snabbast i kvalet och stod i poole position medan Patrik Olsson startade från en 17: e position på gridden sedan han haft lite otur i kvalet där han inte fick något fritt varv när däcken var som bäst.

Jimmy fick en bra start och var först in i första kurvan med Tyske Philipp Laisen tätt bakom. Leisen körde aggressivt och satsade allt och lyckades också pressa sig förbi Jimmy på första varvet. Dessa båda drog ifrån det övriga fältet och när de hade byggt upp en betryggande lucka så började Jimmy att attackera för att återta ledningen vilket också lyckades. Med tre varv kvar missade Jimmy lite i inbromsningen till parabolika kurvan och Leisen smet åter upp i ledning efter en riktigt tät kontakt där det flög en hel del plastdetaljer från båda bilarna. Ut på sista varvet ledde Leisen knappt före Jimmy och Jimmy gjorde allt för att stressa Leisen till misstag vilket också lyckades och med bara ett par kurvor kvar så blev det en liten lucka som Jimmy kastade sig in i och lyckades passera Leisen för att flaggas av som segrare.
- Det var tufft men också ärliga tag. Jag märkte tidigt att Leisen var en förare som fightades med ärliga medel och då är det ju riktigt roligt att köra tätt. Naturligtvis är jag jätteglad med segern och hur jag genomförde hela racet och det är helt underbart att också lyckas vinna i denna internationella debut. Den största upplevelsen kom efter målgång när jag körde mot depån och ser så mycket publik stå upp och hylla mig. Det hördes också inne i bilen hur de jublade. Att så slutligen också få gå upp på prispallen och höra den Svenska nationalsången var en enorm upplevelse, berättar en jublande glad Jimmy

Medan Jimmy fightades om segern bjöd Patrik Olsson på stark körning från sin 17:e position.
- Jag gjorde en riktigt bra start och tog tre bilar in i första kurvan och ytterligare fyra på första varvet så jag var uppe på en tionde plats. Sedan började det att bli riktigt tätt och rörigt framför mig så jag valde att inte ge mig in i det kriget utan avvaktade. Mot slutet fick ja dock släppa en bil förbi mig så jag gick över mållinjen som elfte förare vilket jag är mycket nöjd med. Dessutom var det bara Jimmy före mig som inte kört i den här klassen förut så vi svenska rookis var etta och två av de 14 förare som debuterade denna helg i Polo Cup. Nästa tävling skall jag se till att kvala lite bättre och då kan jag vara med ändå högre upp, kommenterade Patrik efter heatet.
- Det här överträffar alla mina förväntningar. Jag visste ju att både Jimmy och Patrik är duktiga men att komma till en helt ny bil och dessutom på en bana som ingen av dem tidigare varit på och lyckas så här är extra glädjande. Det var ju också en debut för oss i teamet då detta är den första tävlingen för vår internationella del av Team caWalli. Nu får grabbarna ladda inför nästa tävling som körs den 1 maj på Euro Speedway i Lausitz, myser Joakim Wiedesheim som är teamchef.

Information om Polo Cup återfinns också på www.vw-motorsport.de klicka på Polo Cup
Ytterligare information om Jimmy och Patrik finns påwww.sportinformation.com/Motor/Media/cawalliinternational2005.htm


05-04-13 Jimmy och Patrik visade musklerna redan från start av Polo Cup i Tyskland
Under måndagen fick 18 årige Jimmy Johansson från Orust samt blott 17 årige Patrik Olsson från Göta för första gången hoppa in och känna på de tävlingsbilar de skall köra under årets säsong. De fick dessutom göra det på klassisk motorsportmark när ADAC Volkswagen Polo Cup överlämnade de nya tävlingsbilarna på Nürburgring i Tyskland. De bilar som de skall tävla med är VW Polo 2,0 av 2005 års modell som anpassats för racing av Volkswagen Motorsport till riktiga krutpaket med turbomotorer på drygt 150 hk i en bil som väger bara 1060 kilo. Bilarna är helt identiska med bara marginella möjligheter för justering av inställningar.

Efter gårdagens första shake down av bilarna inleddes i dag allvaret med hela sex testkörningspass på Nürburg Rings långa slinga. Det gällde för de båda Svenska grabbarna att lära känna bilen och bli och hur den uppför sig på banan. Förutom Jimmy och Patrik så finns ytterligare 25 förare med i serien, en dansk, en från Monaco medan resterande kommer från Tyskland. 13 av förarna körde serien redan förra säsongen och är alltså väl hemmastadda med både bil och banor. Jimmy Johansson kom snabbt in i tempo medan Patrik Olsson inledde lite trevande.
- Jag fann mig snabbt tillrätta i Polon som passade mig från första början så jag körde med ett leende på läpparna hela dagen. Att jag sedan var snabbast av alla efter de två inledande passen gjorde ju inte saken sämre, berättade Jimmy vid lunch idag.
- Jag hade det lite tuffare i början. Det är första gången jag kör en racerbil med slicks däck så det tog ett tag innan jag vågade lita på greppet men sedan jag väl kom underfund med hur bra de biter så var det bara att åka. Det är jättehäftigt, var Patriks kommentar.

Jimmy fanns med i den absoluta toppen i alla testpassen och Patrik kapade sina varvtider med en halv sekund för varje gång han körde ut. Inför det sista passet för dagen fick alla förarna nya däck för att kunna plocka ut maximalt ur körningen och alla bilarna släpptes ut på banan samtidigt för ett fingerat tidskval. Alla i depå förväntade sig att de förare som var med förra säsongen nu skulle slå till på allvar och det var många ögonbryn som höjdes när Jimmy Johansson slog till med dagens absolut snabbaste varvtid och var fyra tiondels sekund snabbare än någon annan i det annars oerhört jämna fältet.

- Det kändes lite märkligt när alla kom och undrade och ville veta men jag kunde bara svara att jag verkligen trivs med bilen att det kändes bra aven om det var första gången som jag körde på denna banan som vi föresten kommer tillbaks till i serien den 5 – 7 augusti. Ju mer jag körde under dagen kom jag också underfund med hur aggressiv bilen är men det gäller att vara på sin vakt hela tiden för med den lätta bakvagnen kan man bli otrevligt överraskad om man gör fel. Det brukar ju vara mycket täta race och då kan det bli riktigt svårt att parera vid till exempel en närkontakt men det är ju sådant jag får lära mig efter hand, berättar en mycket nöjd Jimmy precis innan det är dags att äta en sen middag och sedan krypa ner i sängen för en skön natts sömn.
- För mig har det varit en mycket lärorik dag men samtidigt väldigt rolig. Det sista passet blev helt nytt för mig när jag skulle sätta ett snabbt varv med så många bilar på banan. Jag hamnade direkt i en klunga av bilar och gjorde misstaget att bli kvar där i stället för att backa av och få ett fritt varv. Jag lärde mig också att de däck vi åker på har maximalt grepp på det tredje varvet och att det är då man skall slå till vilket jag inte gjorde i dag. Trots detta är jag nöjd med att ha 13:e tid av de 27 som finns med och det kan bara bli bättre, analyserar Patrik.

På plats med grabbarna i Tyskland finns Raymond Johansson för att se till att alt fungerar som det skall.
- Det har varit en fantastisk bra dag. Båda förarna har gjort prestationer långt bättre än vad vi förväntat oss så här tidigt på säsongen. Organisationen är mycket bra så det ser ut att bli en spännande säsong, berättar Raymond.

Joakim Wiedesheim, som är teamchef hos caWalli fick nöja sig med att följa förarnas prestationer från hemmaplan fullt upptagen med förberedelser för teamets övriga förare.
- En bättre start kunde Jimmy och Patrik inte få. Vi visste att de har kapacitet att vara i topp även i Internationella sammanhang men att de är så långt framme redan i upptakten av säsongen trodde vi inte. Det är ju trots allt en ny bil, nya banor och förare med en helt annan erfarenhet än vad våra grabbar har. Detta kommer att bli riktigt bra, berättar en glad Joakim i kväll.

Under morgondagen åker Jimmy, Patrik och resten av teamet som finns i Tyskland söderut till Hockenheim där de först skall träna på fredag och sedan köra premiären i helgen inför runt 100 000 åskådare som vill se både Polo Cup och den spännande DTM premiären med bland annat regerande mästaren Mattias Ekström på startlinjen i en Audi.

Tider test Nürburgring 12 april
Pl Förare Tid
1 Jimmy Johansson SWE ( R ) 2:28:993
2 Fabian Plenpz GER 2:29:383
2 Dennis Negele GER 2:29:383
4 Philip Leisen GER 2:29:603
5 Michael Rebhan GER 2:29:648
6 Mattias Teich 2:29:723
7 Steffen Saas GER ( R ) 2:29:794
13 Patrik Olsson SWE ( R ) 2:30:454

Mer information om Team caWalli med Jimmy och Patrik finns att hämta på Webbsite
www.sportinformation.com/Motor/Media/cawalliinternational2005.htm

05-03-23 Rickard Rydell - Stort intresse för WTCC
Intresset var stort när WTCC gjorde avstamp under kombinerade test- och pressdagar på Monza i Italien. Pressrummet, som är dimensionerat för Formel, var fyllt med journalister från 20 länder. WTCC är tillsammans med F1 och rally-VM de enda FIA-mästerskapen som gör upp om en VM-titel.
Sverige finns representerade i WTCC i form av SEAT:s fabriksförare Rickard Rydell och privatisten Calle Rosenblad.
- Fem biltillverkare från fyra länder är med i märkesmästerskapet. Sen tillkommer flera privata satsningar så i varje tävling beräknas 25 till 35 bilar komma till start. Det är verkligen kul att intresset är så stort, tycker Rickard Rydell som ser fram emot sin andra säsong med Seat.

Premiären körs på Monza 10 april. Precis som ETCC direktsänds WTCC på Eurosport.
Läs mer på: www.rickardrydell.com


05-03-16 På Elmia "faller täcket" för Patricia Nordén......
På Elmia mässan i påsk "faller täcket" för Patricias storsatsning 2005.
Patricia visar upp sin nya bil och sig sjäv i dom "nya färgerna".
Efter hemkomsten i höstas från lyckad test för Pedrazza i Italien står nu Patricia redo för kommande säsong 2005 i klass RS. En av sveriges mest lovade raceförare under 80-talet ligger bakom de företag som tillsamans går in som huvudsponsor till Patricia.

BENGT TRÄGÅRDH STÖTTAR PATRICIA !!!!!!
Fd. Formel-3 och LeMans föraren Bengt Trägårdh stöttar Patricia !

Bengt Trägårdh körde under 80-talet bla.Engelska mästerskapet i Formel 3. Det var då tidens inkörsport till Formel 1, och Bengt var flertalet gånger i tätklungan.Bengt tampades med flera av kommande Formel 1 stjärnorna,
bla. A.Senna ! Under en tävling i klassiska LeMans kraschade Bengt mycket svårt pgr. av en teknisk malör, som satte stopp för hans karriär.

Bengt startade en ny "karriär" nu bakom skrivbordet som framgångsrik företagsledare i skobranschen.
"Patricia känner sig stolt att "Stjärnan" från 80-talet stöttar henne"
05-03-15 Perry Johansson blir Team caWalli: s tredje förare i Radical
- Nu har vi fullt i det depåtältet där vi har teamets Radical bilar. Sedan tidigare är det klart att förra årets tvåa i serien, Rikard Bengtsson från Marieholm i Skåne, och den talangfulle 21 åringen Alexander Haegermark från Göteborg, som tar steget från en lysande kartingkarriär till att åka sportvagn, kommer att tävla för oss. Men vi har siktet inställt på att ta hem samtliga tre medaljer i serien så därför är jag mycket glad att kunna meddela att vi nu också förstärker med Perry Johansson som har både erfarenhet och vinnarpotential, avslöjar Team caWallis teamchef Joakim Wiedesheim.

Perry debuterade i Radical serien 2003 med att bli fyra totalt och bäste rookie. Förra säsongen gick inte riktigt som den 35 årige Finspångsföraren hade planerat och han hamnade slutligen på en tionde plats i serien.
- Det blev en tuff säsong där jag hamnade i de mest underliga situationer och sammanstötningar men den slutade på bästa sätt när jag avrundade säsongen med en start i Interserien på Hockenheim och blev trea i light klassen, berättar Perry Johansson som så här långt kört i eget team.
- Jag ser fram emot en ny säsong och helt andra förutsättningar. För det första kan jag koncentrera mig på bilen och vad som skall göras på banan i och med att Team caWalli har resurser att sköta om allt runt omkring med sponsorer, gäster, media och annat som rör sig runt racingen. Sedan ser jag styrkan i att vara fler förare som jobbar tillsammans. Rikard känner jag sedan tidigare och vi kommer att kunna hjälpa varandra med tips och inställningar på våra bilar. Att sedan Alexander också finns med innebär en frisk fläkt och helt nya infallsvinklar på racing som jag också ser som nyttiga. Att jag dessutom trivs förträffligt i den positiva atmosfär som råder inom teamet och med den ordning och disciplin som Joakim har skapat så är förutsättningarna att lyckas också de bästa. Min tävlingsbil är helt genomgången och i stort sett klar för att ta ut på banan så nu vill jag bara komma i gång och ta revansch för förra årets bakslag. Jag tror att det blir en tuff serie men själv har jag siktet inställt på att få kliva överst på prispallen när säsongen väl är slut, säger en förväntansfull Perry som kommer att finnas på Bilsport Performance & Custom Motor Show på Elmia i Jönköping under påsken för att visa upp sig själv och sin vassa Radical racer.

Mer information om Team caWalli och Perry Johansson finns att hämta på webbsiterna: www.sportinformation.com/Motor/Media/cawalli.htm samt www.perryjohanssonracing.com


05-03-03 Team caWalli satsar på ung kartingstjärna i Radical
- Jag är oerhört glad att jag fått chansen att komma med i Sveriges absolut proffsigaste motorsportteam. Har i alla år drömt att få köra en riktig racingbil och nu har äntligen drömmen gått i uppfyllelse. Efter att ha provat lite olika biltyper bl. a. Formel Ford och Radical stod det snabbt klart att det var Radical som passade mig bäst. Klassen har nu utvecklat sig till en riktigt spännande tummelplats för både unga och lite äldre talanger. Mig passar det som handsken, eftersom det finns en stor likhet i körteknik jämfört med en ICC-kart, säger Alexander Haegermark som kommer att tävla för Team caWalli i racingens sportvagnsklass för Radical bilar.

Alexander Haegermark är en 21 årig glad grabb från Hovås som skapat rubriker tidigare genom sin framfart inom motorsporten då han kört karting med stor framgång. Det började 1994 i Micro klassen och framgångarna lät inte vänta på sig. Som fjortonåring, och tävlande i Mini klassen, fick Alexander stiga upp på prispodiet vid 19 tillfällen av de 25 tävlingar han ställde upp i. Redan 1999 tog han klivet till en av kartingens tuffaste klasser, Intercontinental C, där han tävlat sedan dess. Framgångarna fortsatte med SM guld både 2002 och förra året samt ett SM silver 2003. Alexander fick också pröva på internationellt motstånd och väckte snabbt respekt ute i världen med sin tuffa körning som bland annat resulterade i en andra plats vid en EM tävling i Belgien under 2002 då han slutade på en total åttonde plats i serien. De internationella framgångarna innebar att Alexander flyttades upp till kartingens ”värstingklass” Super ICC där det vassaste materialet och världens bästa förare finns. På hemmaplan uppmärksammades Alexander rejält efter säsongen 2002 då han mottog den prestigefyllda utmärkelsen Årets Kartingförare.
- Det har varit fantastiskt roliga år med kartingen. Visst var det tufft i Super ICC men jag tog mig i vart fall till final i alla EM tävlingar jag körde. Förra säsongen blev också lite lidande av militärtjänstgöring och så tar mina studier i maskinteknik på Chalmers Tekniska Högskola en hel del tid. Men nu ser jag fram emot en ny säsong och nya utmaningar. Jag är väl inte riktigt i bästa fysiska trim ännu men det finns tid kvar innan premiären. Får jag ett par tävlingar i kroppen så skall jag ta heatsegrar lite längre in på säsongen och så får vi se hur långt det räcker, lovar Alexander som har ett långsiktigt mål att komma till en internationell formelbilsklass inom ett par år och ser denna säsong som ett insteg i den karriären.

Team caWallis teamchef, Joakim Wiedesheim, ser också fram emot ett samarbete med Alexander.
– Jag träffade Alexander första gången på Bilsportmässan i Stockholm i höstas och sedan har det bara rullat på. Det är min fasta övertygelse att Alexander har de rätta förutsättningarna för att lyckas på racingbanorna och vi kommer att ge honom all support för att lyckas. Vi har planerat in ett flertal tester på olika banor innan premiären så att han får komma i gång och få in känslan i körningen med en Radical bil sedan tror jag att Alexander kan bli minst ett lika stort utropstecken som David Björk var under förra säsongen när han tog hem totalsegern i Radical Cup. Sedan kommer han att få ytterligare en roll i teamet nämligen som underhållare efter att tävlingsdagen är över för Alexander är duktig på att spela både gitarr och munspel, skrattar Wiedesheim.

Mer information om Team caWalli och Alexander Haegermark finns att hämta på Webbsite: www.sportinformation.com/Motor/Media/cawalli.htm

05-02-25 David Björk lämnar Radical för Formel Renault 2,0 Nordic Serie
Den 20 årige busschauffören David Björk från Kvicksund utanför Västerås satte med eftertryck sitt namn på listan över framgångsrika Svenska racingstjärnor under förra säsongen. Det fanns ingen i depåerna som visste vem David var när han debuterade i Radical klassen i samband med STCC premiären på Ring Knutstorp. Många höjde på ögonbrynen när David var snabbast i kvalet och sedan tog starten i det första heatet. Dessvärre fick han bryta heatet efter ett bränsletillförsel problem. Men i heat två så presenterade sig David med besked då han bjöd publiken på en hisnande uppkörning från en position långt bak i startfältet och som resulterade i en andra plats i heatet. Sedan fortsatte framgångarna och efter nio heatsegrar och överlägsen seger totalt i Radical Cup så var David Björk ett aktat namn i motorsportkretsar.

- Det blev ett otroligt år. Med all den hjälp jag fick i Team caWalli så lyckades jag över all förväntan och lärde mig massor, kommenterade David efter säsongen.

- Vi visste att David var en talang som hade möjligheter att lyckas så det var en fröjd att stötta honom och se hur han växte med framgångarna. Nu gällde det bara att fortsätta matchningen av honom och stötta honom i den fortsatta karriären. Vi lät David få chans att testa en Formel Renault bil på Anderstorp i höstas för att se hur han bemästrade den utmaningen och det gick över all förväntan, berättar Joakim Wiedesheim, teamchef hos caWalli.
- Jag var inte alls imponerad i början på den testen. Bilen for fram och tillbaks på banan och jag tyckte inte det gick speciellt fort. Så småningom fick vi ordning på grejorna och det kändes riktigt kul. Men jag blev oerhört förvånad då det visade sig att mina varvtider var bättre än vad de etablerade Formel Renault förarna presterat, berättade David efter testen.

Under senhösten och vintern har förberedelserna inför denna säsong till stor del bestått uppbyggnad av den fysiska statusen och den mentala uppbyggnaden.
- Jag märkte att jag tappade fokus när jag blev trött och råddes därför att förbättra min kondition så det har blivit mycket fysisk träning i vinter. Jag har tränat bort en massa överflödskilon och byggt upp styrkan för att kunna genomföra en racehelg på bästa sätt, säger David som jobbat bort 14 kilo och har i dag en vältrimmad kropp på 84 kilo.
- David har genomfört en imponerande satsning och jag är fullt övertygad om att han är en avsevärt bättre racingförare i dag så det skall bli riktigt trevligt att följa honom i år då han kommer att fortsätta att tävla för oss men nu i Formel Renault Nordic Series och förhoppningsvis också få chansen att komma ut och mäta sin förmåga mot den internationella eliten vid några tillfällen, berättar Wiedesheim.

För närvarande så väntar teamet och David på den nybeställda Formel Renault racern av senaste årsmodell som skall komma om tre veckor för att direkt därefter inleda testerna inför årets premiär.

- Det kliar en hel del i fingrarna i väntan på att få känna på den nya bilen. Jag behöver ett flertal testpass tillsammans med mina mekaniker Torbjörn Krondahl, som fortsätter att meka åt mig även denna säsong, samt vår nya mekaniker Robert Ekman. Tillsammans så skall vi optimera bilen för att komma väl förberedda till årets serie där jag har förhoppningen att kunna vara med och fightas om totalsegern. Kan jag sedan få tillfälle att lära mig mer i några internationella race så blir detta året en fin plattform att bygga vidare på inför 2006 då jag hoppas att kunna köra i någon internationell serie, avrundar David innan det är dags för ett nytt pass i gymmet.

Mer information om Team caWalli finns att hämta på Webbsite: www.sportinformation.com/Motor/Media/cawalli.htm


05-02-17 Daniel blir ungdomsambassadör för Hyllinge MS
Nu blir Daniel ungdomsambassadör och kommer att hjälpa klubben med rekrytering av nya medlemmar. Hans projekt startar med en utställning på Klippan Cup, vilket är Sveriges första tävling för året och en av de största. Hyllinge MS är en väletablerad racingklubb, Daniel har nu varit med i klubben i tre år och kommer att utöka sitt samarbete med HMS, så här berättar Daniel:
- Jag har alltid haft riktigt bra klubbar bakom mig, när jag körde karting körde jag för KS Klippan och det var kort sagt en perfekt karting klubb och de gav all support och hjälp man kunde behöva.
- När jag tog steget vidare till Formel Ford Zetec gick jag en ny minst lika bra klubb, Hyllinge MS. HMS har stöttat mig i det stora steget från 85 till 1800 kubik.

Den 9-10 april kommer Daniel och hans team till KS Klippan (i Nordvästra Skåne), Daniel kommer vara där hela helgen för att prata om racing och Formel Ford Zetec samt för att visa sin racingbil. Du hittar Daniel och hans bil i ett blått SBF (Svenska Bilsport Förbundet) tält, vägbeskrivning till banan finner Du på teamets hemsida

www.daniel-ivarsson.com (klicka på länken till denna nyheten).
Besök gärna klubbens hemsida: www.hyllingems.nu
Daniel Ivarsson Racing
05-01-30 Carl Rydquist förlänger Porsche-kontrakt
Racingföraren Carl Rydquist från Göteborg förlänger sitt kontrakt med AB
Mälarverken Racing och fortsätter därmed som Porsche-förare även i år.
27-åringen vann 2004 det inofficiella svenska mästerskapet i GT-racing
och stannar nu kvar för att försvara titeln, men större mål hägrar.
"Arbete pågår för åtminstone ett inhopp 2006 i VM-serien, FIA GT" säger
Rydquist. "Svenska Långdistancupen är utmärkt som förberedelse, formatet
är snarlikt."
Källa: C.A.R. Engineering

05-01-28 Nykter racingsatsning i Lappland.
Gymnasieungdomar driver STCC production 1600 stall.
På lördag 13.oo förvandlas torget i Arjeplog till en färgsprakande racingdepå. Då fälls startflaggan för ett av racingsveriges mest spännande ungdomsprojekt. Tjugo gymnasieelever från Hornavaskolan presenteras i det racingteam som under 2005 ska tävla i den nya, heta nordiska STCC production 1600 klassen. Bakom sastningen står nykterhetsrörelsen IOGT/NTO med ungdomsförbundet UNF, racing- och eventföretaget Podium, samt Arjeplogs kommun
Ungdom, utbildning, motorsport och nykterhet. Det är grundpelarna i den unika racingsatsning där en av de drivande är STCC-föraren Nicklas Karlsson, Katrineholm. På lördag visar Nicklas från Podiums racingtrailer i Arjeplog den nya tävlingsbilen och presenterar samtidigt de elever som med nykterhetslöfte valts att ingå Hornavanskolans racingstall 2005.
De tjugo eleverna ska arbeta som förare, depåpersonal, marknadsförare och ekonomiansvariga. De utvalda förarna ska under Nicklas ledning utbildas i ban- och racingteknik. Dessa får chansen att ratta tävlingsbilen under de åtta STCC tävlingshelgerna på racingbanor i Sverige och Norge.
Intresset för den nya ungdomsklassen är stort bland biltillverkare och racingstall. Nu kan förare från 17 år få tillfälle att visa upp sig i stora sammanhang. Redan är ett 30-tal team anmälda.
-Som profesionell racingförare känns det roligt och spännande att kunna ge tillbaka till ungdomarna lite av mina erfarenheter, säger Nicklas och avslöjar att Arjeplog och Hornavanskolan fått en speciell plats i hans hjärta.
-Den gymnasiala bilsystemteknikutbildningen (BST) som får ungdomar från hela landet att söka sig till Arjeplog, bilvärldens vintertestcentrum, saknar motstycke. Jag har mött så mycket positivt engagemang och vilja från kommunfolk, skolans lärare och elever vid mina tidigare besök.
-Därför känns det riktigt att jag bjuder på något tillbaka som kan samla ungdomarna i en meningsfull fritid, säger Nicklas

Med sin bakgrund som helnykter förare i racingföretaget Podium har Nicklas sedan många år ett sponsorsamarbetet med IOGT/NTO och dess ungdomsförening UNF. UNF
-När en ungdomsklass inom STCC diskuterades så föll det sig naturligt vi skulle engagera oss. En helnykter ungdomsprofil inom motorsporten känns rätt. Vi tror att med det publikintresse som sporten fått under de senaste åren kommer fokuseringen på en nykter fritid för ungdomar att bli positiv, menar Nicklas.

Under våren kommer Podium att bygga åtta MG-bilar till 1600-serie. Den fösta av dessa skickas sedan direkt till Arjeplog för justeringar och sluttester hos ungdomsteamet. Förarskolan med Nicklas som lärare körs på en lämplig bana i norr och samtidigt ska depåpersonalen drillas. Under tiden ska eleverna i ekonomi- och marknadsgrupperna sätta full fart.

Helgen 21–22 maj körs de första racen på Knutstorp Ring. Då ska elevteamet upp till bevis!
- Jag är inte orolig. Vårt team består av ett gäng härliga ungdomar - som påhejade av hela Hornavanskolan vill visa racingsverige att Arjeplog verkligen kan, slutar Nicklas Karlson.
05-01-22 Det blir Formel Ford Zetec för Daniel Ivarsson 2005
Nu är största delen av vintern avklarad och det börjar gå mot en ny säsong, bestämt är att det blir ytterligare en säsong för Daniel i Formel Ford Zetec! Detta året blir Daniels tredje säsong i Formel Ford Zetec, så här berättar Daniel om årets förberedelser:
- Nu börjar snart min tredje säsong i klassen, det känns som det kommer att bli ett mycket bra år med tanke på att vi har samma bil som förra året och mycket erfarenhet från 2003 och 2004.
- I år kommer vi att köra ett helt eget team, med eget tält, mekaniker, ingenjör, lastbil och egna verktyg och instrument. Det känns mycket bra att kunna styra allt själv och inte behöva vara beroende av någon annan. Under resten av vintern kommer Daniel bland annat åka på vinterträningsläger med sitt racinggymnasium och inom kort kommer teamet presenteras!
Med vänliga hälsningar:
Daniel Ivarsson Racing
www.daniel-ivarsson.com

05-01-18 Rikard Bengtsson skall försvara Radical titeln åt Team caWalli
Team caWalli med David Björk vid ratten tog hem totalsegern i racingens klass för Radical bilar förra säsongen. Björk går nu vidare i karriären och som ersättare för honom har teamet kontrakterat 31 årige Rikard Bengtsson från Håstenslöv utanför Marieholm i Skåne.
- Rikard är precis den person och förare vi önskade oss i teamet. Han är mycket erfaren och skicklig som förare vilket han bevisade redan förra säsongen. Jag tror att vi har stora möjligheter att åter ta hem mästerskapstiteln i år tillsammans med Rikard, berättar teamchef Joakim Wiedesheim hos Team caWalli.
Rikard har tävlat inom karting i ca 20 år och haft en enastående karriär som bland annat resulterat i att han kan kalla sig för dubbel Svensk Mästare och dessutom Nordisk Mästare. Till detta skall läggas ett antal silver och brons plaketter. Det tog dock lång tid innan han ställde undan karten och började med banracing.
- Jag segrade i en kartingtävling på Åsum banan i Kristianstad för några år sedan och första priset bestod i en racingkurs på Mantorp med Formel Ford bilar. Jag blev frälst i samband med den kursen och 2003 fick jag så chansen att debutera på de stora banorna i en Radical bil genom tre inhopp i serien, berättar Rikard som sedan åkte hela Radical serien förra året. Med två heatsegrar och två andra platser i bagaget slutade Rikard på en andra plats totalt bakom David Björk i mästerskapet.
- Det gick ganska bra trots att jag åkte med en mycket begränsad budget och tog det medvetet lugnt för att ha en hel bil, tycker Rikard som till denna säsong får chansen att åka med lite bättre resurser.
- Det skall bli riktigt roligt att slippa tänka på ekonomi i varje attack utan i stället kunna inrikta sig på att prestera bra resultat. Med ett år i ryggen i klassen där jag lärt mig banorna och med den uppbackning som jag får från Team caWalli så ställer jag in siktet på att vinna årets serie totalt även om jag vet att det finns fler duktiga utmanare. Det är ju också så enormt roligt att köra dessa Radical bilar kanske det allra roligaste man kan göra med byxorna på, skrattar Rikard som skall bli pappa om bara några dagar.

Mer information om Team caWalli finns att hämta på Webbsite: www.sportinformation.com/Motor/Media/cawalli.htm