2002

Karting 2001 Karting 2002 Karting 2003 Karting 2004 Kartig 200502-10-21 Thomas Johansson avslutade strålande i Superkart EM
Thomas Johansson gjorde en strålande avslutning vid EM finalerna i Superkart som kördes på Le Mans i Frankrike i helgen.
I det första av de två heaten som kördes fick Thomas en bra start och avancerade till en tredje plats i det stora fältet men fick bränsletillförselproblem i slutet av heatet och tappade två placeringar till en femte plats i mål.
- " Det har kännts bra på både den fria träningen och på kvalen så jag var riktigt laddad inför final heaten. Tyvärr fick warm up passet på morgonen ställas in på grund av dimma så det blev start direkt. Allt fungerade perfekt och det såg länge ut som jag skulle kunna ta en pallplats i det första heatet men bilen gick inte riktigt under de sista varven så jag fick släppa tätkontakten men är mycket nöjd med femteplatsen i mål." berättar Thomas.
- " Även i det andra heatet hade jag bra kontakt med täten och var som bäst uppe på en fjärde plats men kunde inte stå emot attackerna från de mer rutinerade förarna i slutet av heatet så det blev en sjätte plats i mål. " fortätter Thomas.
Med dessa två fina placeringar i denna finalavslutning så avancerade Thomas från en nionde till en slutlig sjätte plats i EM tabellen där Engelsmannen Martin Hinesvinner före Norske Torgjer Kleppe och Svenske Bobo Westman.
- " Det har gått över förväntan denna premiärsäsong i Superkart. Jag har lärt mig oerhört mycket som kommer till användning kommande säsonger och jag ser nu att avståndet till de etablerade förarna inte är ouppnåligt. Fyra i Nordiska Mästerskapen och sexa i EM är placeringar som jag är stolt över och som gör att jag höjer målsättningen inför nästa år till medaljnivå. " avrundar Thomas.
I och med denna EM final kan Forshagabon ställa in sin kart i garaget och konstatera ett säsongsfacit med heatplaceingarna 7, 10, 5 och 6 i EM, 4a. I NoM, en bruten och en tredje plats i International Superracekart Series deltävling på Falkenberg samt två andra platser när Svenska eliten körde en tävling i samband med STCC på Gelleråsbanan i Karlskoga.

02.10-179 Finaldags för Thomas Johansson i Superkart EM
Thomas Johansson har anlänt till Frankrike och Le Mans för helgens sista två heat i årets EM serie där han ligger nia inför finalheaten.
- Jag har kommit hit med målsättningen att kunna avancera några platser i sammandraget vilket inte är omöjligt Det finns 50 poäng att köra om så rent teoretiskt skulle jag också kunna vinna serien men det finns inte mycket realism i det, säger Thomas som inför helgen försett sin Anderson kart med en ny vass motor.
- Så här långt har min debutsäsong i Superkart gått över förväntan och inte minst deltävlingen i International Superkartserien på Falkenbergsbanan i september där jag blev trea i det andra heatet gav blodad tand, fortsätter den glade värmlänningen från Forshaga.
Finalhelgen inleds med träning på Le Mans Bugattislinga under fredagen och fortsätter med två tidskvalifikationsheat under lördagen innan de två heaten körs på söndag.
Topp tio ställningen i EM superkart inför helgens två avslutande heat. De två första heaten skulle ha körts på Hockenheim men den tävlingen fick ställas in på grund av att dimma gjorde det omöjligt att köra.
1. Martin Hines Zip - Rotax 50, 2. Torgjer Kleppe PVP - Rotax 36, 3. Poul V Petersen PVP - Rotax 29, 4. Mark Owens ADE - Rotax 23, 5. Rudi Huber ADE - Rotax 21, 6. Bobo Westman PVP - Rotax 20, 7. Philippe Lozza PVP - Rotax 20, 8. A Mairzedt, PVP - Rotax, 15, 9. Thomas Johansson Anderson - Rotax, 13, 10. Pierre Cadenes PVP - Rotax , 8
Samlad information om Thomas samt foto finns på:
http://www.sportinformation.com/Motor/Media/thomasjohansson.htm

02.09.29 Lyckad avslutning på Cramo Cup karting
Under lördagen den 28 september kördes den fjärde och sista deltävlingen i kartingserien Cramo Cup och tävlingsplats var som vanligt Nya Bergringen i Svenstavik.Trots den sena tiden på året var vädret förhållandevis bra även om träningsheaten fick köras på regndäck eftersom nattens regn ännu inte torkat upp på banan.
Åtta Cadettiförare var de som inledde tävlingen med sina uppvisningsheat där tävlingsledaren Leif Olausson påpassligt nog lät Cadettiförarna träna på olika flaggor och således fick en del förare uppsöka depån efter bl.a teknisk flagg.
Därefter var det microklassen som skulle avgöras och här var det otroligt spännande och hårt mellan JMK-förarna Johan Stefansson och Filip Karlsson.
Utgångsläget trodde de flesta var att den av dessa två, som hitills dominerat klassen under året, som var först över mållinjen också skulle vara totalsegrare i 2002-års Cramo Cup.Nu blev det Sundsvallsföraren Alexander Lundahl som var överraskningen och åkte ifrån dessa två med Stefansson på andraplatsen och Karlsson på tredjeplatsen.Med det oväntade resultatet blev det trots allt Filip Karlsson som segrade totalt på 122 poäng mot Stefanssons 121 poäng.
På en total tredjeplats kom Bergs Simon Delsius på 114 poäng som i finalen inte hade rätta flytet och körde in på en sjundplats.
Miniklassen hade samlat flest antal deltagare med förare från bland annat Tröndalag i Norge och Sundsvall.Totalledaren i Cramo Cup i miniklassen,Alexander Selander från hemmaklubben Bergs MK inledde lite tamt med en tredjeplats i det första av tre kvalheat men sedan kom Alexander igång ordentligt och vann de två återstående heaten och även finalen.Klubbkamraten Niklas Sundin vann sitt första kvalheat och visade att den totala andraplatsen hitills inte var någon slump.
Finalen inleddes med en omstart men därefter var det en kvartett som bildade lucka till övriga fältet.Alexander Selander var sedan i ledning från start till mål med Niklas Sundin jagande tio meter bakom.Ytteligare tiotalet meter därefter följde norrmannen Daniel B. Nordgaard och Bergs Jessica Delsius som mot slutet var hårt uppvakatad av Jämtlands Peter Olovsson men kunde hålla undan över mållinjen.Totalt i Cramo Cup,mini 2002 innebar det att Alexander Selander segrade på 125 poäng,Niklas Sundin var tvåa med 119 poäng och trea var Jessica Delsius på 118 poäng.
Yamaha klassen vanns av Sundsvalls Sebastian Lundahl före sin klubbkompis Emil Eriksson och hemmaklubbens Jens Karlsson. Total var det också Sebastian Lundahl som tog hem Cramo Cup med 123 poäng före hemmaföraren Jens Karlsson på 122 poäng. Trea var Jonas Siljeström SHRA Östersund på 115 poäng.
ICA Junior vanns av Bergs Pierre Selander före kusinen Alexander Selander och Jessica Delsius på en tredjeplats.Totalt var det däremot Alexander Selander som fullbordade sin andra klassseger med 123 poäng,lika många poäng hade Pierre men med särskiljningsreglerna blev det "bara" en andraplats för Pierre. Trea var Jessica på 117 poäng.

02.09.22 Johan Stefansson Jämtlands MK vann microfinalen i MKR-serien
När finaltävlingen i Sveriges tuffaste kartingserie, MKR-serien, skulle avgöras på den fina anläggningen i Linköping var det mycket tätt i toppen och vem som skulle vinna microklassen var inte avgjort på långa vägar. Det var dubbelt Södertälje i toppen med Johan Loften och Fredrik Blomstedt och Rasboföraren Ulf Karlsson på en tredjeplats. Frösökillen Johan Stefansson, tävlande för Jämtlands Motorklubb, låg så långt "bara" på en sjätteplats.
För Johan Stefansson stämde det inte till 100% när den så kallade tidskörningen avgjordes.Det vill säga när förarna skall sätta ett så snabbt varv som möjligt, som i sin tur ger startposition i det första kvalheatet. Sedan i det andra kval-heatet är det placeringen i det första heatet som ger startpositionen. Nåväl, Johan körde in på en niondeplats av de 65 startande. Inte alls dåligt men det skulle bli bättre. Johan vann nämligen sitt första kvalheat efter en tuff kamp med Rasbos Ulf Karlsson och fick således starta i pole position i det andra heatet. Johan Stefansson upprepade här sin fina körning och vann ytterligare en gång, men även nu i tuff kamp med Rasboföraren Ulf Karlsson. De här två kvalheaten som Johan gick segrande ur innebar att han i finalen skulle få starta i ruta två. En position som inte alla gånger är så lyckad därför det oftast innebär ytterkurva i den första viktiga startkurvan.
Mycket riktigt blev det trångt i startkurvan och Johan valde att backa ner en placering för att inte riskera en avåkning.
Under inledningen låg därför Johan Stefansson och kämpade om en 3-4 plats i den sexmannaklunga som ryckt ifrån övriga fältet med tiotalet meter.Så blev det trångt igen för Johan som på den incidenten tappade ner till sista plats i sexmannaklungan och var även 4-5 meter bakom föraren på femteplatsen.
Men nu vaknade Johan till ordentligt och presterade en sagolik körning och passerade förare efter förare och med bara två varv kvar av de tio som finalen kördes i så var Johan uppe i en ledning som han aldrig släppte.
Över mållinjen var det en överlycklig Johan Stefansson som distanserat övriga med tio meter och därmed tagit sin första seger i så stora sammanhang som MKR ändå är. Med den här segern avancerade också jämtlandsföraren upp till en fin sammanlagd bronsmedalj.
Efter den här fina prestationen väntar kommande helgs Cramo Cup final på Bergringen där Johan har chans till en totalseger men han får se upp med klubbkompisen Filip Karlsson som också har visat fin åkform under serien.

02-09-17 Lyckad final för Bergs MK i kartingens Norrlandscup 2002
Nya Bergringen I Jämtland fick lysande kritik vid helgens final i Norrlandscupen i karting. Under lördag den 14/9 och söndag den 15/9 genomfördes de två sista deltävlingarna i Norrlandscupen i karting på den nya,förlängda banan Bergringen i Svenstavik,Jämtland.Med den nya sträckningen har banan fått ett mycket snabbt parti som kompletterar den tidigare lite långsammare sträckningen.
De nästan exakt 100 deltagarna från Haparanda i norr till Borlänge i söder och Norge i väster var alla eniga om att både banan och arrangemanget som sådant höll mycket hög klass.
För deltagarna från hemmaklubben Bergs Motorklubb gick det också bra,speciellt då i miniklassen där Pierre Selander var den snabbaste av hemmaåkarna.
Pierre körde in på en tredjeplats under lördagen och en fjärdeplats under söndagen.Kusinen Alexander Selander var inte mycket sämre utan tog placeringarna fyra respektive sexa.
Ytterligare framgångar för hemmaklubben stod Niklas Sundin och Jessica Delsius för.Niklas var 12:a på lördag och en plats bättre på söndag,11,a.
Jessica var 13:e på lördag men hade oturen att köra av på söndag och blev placerad 27;a.Kristoffer Malm nådde placeringarna 30;e respektive 29;a.
I klass micro var det Simon Delsius som bäst försvarade hemmaklubbens ära. Simon körde in på en tredjeplats och en sjundeplats.Jesper Carlsson nådde en 13;e plats och en 14;e plats.
I klass Yamaha blev Jens Karlsson 16;e respektive 15;e och iklass ICA gjorde Stefan Olausson ett tillfälligt inhopp och tog en fjärdeplats på lördag medans han blev svartflaggad på söndag.
Totalt innebar det här att Pierre Selander kunde avancera till en fin total andraplats i Norrlandscupen, mini, efter Jimmie Sjögren Umeå.Alexander Selander blev trea och Jessica delsius 12;a,Niklas Sundin 13;e.
Komplett sammanställning hittar ni på Bergs motorklubbs hemsida ,sammanställning Norrlandscupen. www.bergsmk.nu.
Besök även Niklas Sundins hemsida http://w1.631.telia.com/~u63115322/

02-09-02 Bergsförarna bra med i MKR-serien i karting
När den sjunde av totalt åtta deltävlingar i kartingserien MKR avgjordes i Mora den 7-8 september var det tre förare från Bergs Motorklubb på plats i miniklassen.
Bäst lyckades Pierre Selander som via en åttonde och en sjätteplats var kvalificerad för en B-final.Till B-finalen tog sig även kusinen Alexander Selander via sina kvalheatsplaceringar 12 och 10.
B-finalen utvecklade sig till en hård kamp om de fem första platserna som då gav ett avancemang till A-finalen. Här var Pierre på ett fint åkhumör och blev trea i B-finalen. Alexander däremot hade det tuffare och blev nia,en placering han inte var riktigt nöjd med.Tyvärr för Pierres del blev A-finalen ingen höjdare sedan han blivit hårt påkörd och tappat mark till övriga fältet.Placeringen i mål blev sedan en 18;e plats.
För tredje Bergsföraren Niklas Sundin började det tungt med en avåkning i första heatet vilket gav en dåligt startplacering i heat två.Niklas körd dock upp sig från en 19;e startruta till en 13;e plats i mål.Med det blev det "bara" D-final som han däremot vann och gick vidare till en 16;e startruta i C-finalen. Här gick det sedan undan värre och Niklas var sexa i mål,bara tio meter från en femteplats och vidare avancemang till B-final.
Vann miniklassen gjorde Västeråsföraren David Söderlind.
P.S. Titta gärna in på Bergs Motorklubbs hemsida med information om kommande helgs Norrlandscupsfinal i Svenstavik. www.bergsmk.nu
02-09-01 Thomas Johanssons främsta resultat i Superkart
Denna helgen gästade International Superracekart Series Falkenberg och STCC. Det var deltävling sju i serien där det i huvudsak är förare från Österrike, Tyskland, Holland, Danmark, Italien och England som deltar. Dock var det Svenskarna som satte färg på tillställningen. Forshagabon Thomas Johansson, som i år debuterar i klassen, hade en tuff inledning på helgen.
- Vi fick inte riktigt ordning på chassieinställningen på träningen men det gick ända ganska bra på tidskvalen där jag var med bland de främsta." berättar Thomas som i lördagens heat gjorde en mycket bra start och var uppe på andra plats efter landsmannen Bobo Westman när motorn började gå tungt.
- Det var ramlagret som vvar på gränsen att skära så jag tvingades att bryta vilket är första gången hittills." sa Thomas som alltså kommit i mål i alla tävlingar han kört med sin Superkart. Under kvällen så blev det motorbyte och förberedelser för helgens andra heat som kördes på söndagen.
- Den motorn vi satte i har jag kört EM med så vi var lite oroliga om det skulle hålla" sa Thomas innan start. Thomas gjorde åter en mycket bra start och var uppe på andra plats redan efter ett halvt varv.
- Det gick mycket bra i inledningen och jag visade att jag nu har farten i kroppen vilket lovar gott inför de kommande EM tävlingarna. Jag kunde dock inte hålla Bobo Westman utan fick släppa förbi honom. Bobo och dagens segrare, Poul V Pedersen, har något starkare motorer än vad jag har så det är inget att deppa över. Dock blev jag orolig med fem varv kvar när det började låta illa om motorn så jag fick slå av lite på tempot och bevaka min tredje plats in i mål." kommenterade en jättelycklig Thomas efter att ha presterat sitt hittills bästa resultat i Superkart karriären. Pallplatsen var dock nära att gå upp i rök konstaterade Thomas när motorn skar bara femtio meter efter att han flaggats av. Dessutom så upptäckte Thomas att det ena bakdäcket var på väg att separera.
Samlad information samt foto finns på: http://www.sportinformation.com/Motor/Media/thomasjohansson.htm
Sportinfo Lars G Nilsson

02-08-30 Thomas Johansson kör Superkart i STCC Falkenberg
Denna helgen gästar International Superracekart Series. Det är deltävling sju i serien där det i huvudsak är förare från Österrike, Tyskland, Holland, Danmark, Italien och England som deltar. I samband med detta gästspel i Sverige så finns naturligtvis en hel del Svenska förare också med varav Thomas Johansson från Forshaga är en.
Under fredagen har deltagarna kört två fria träningspass över vardera trettio minuter och snabbast var Svenske Bobo Westman som åkte Falkenbergsbanan på 40.044 sekunder och följdes av serieledande Andreas Mairzedt från österrike som var fyra tusendels sekunder långsammare. Thomas Johansson noterade den totalt sjunde snabbaste tiden med 41.101 av de 29 förare som testkörde i dag.
- Det har inte gått riktigt så fort som jag hoppades. Växellådan började krångla redan i första passet så att jag saknade fyrans växel i dag. Dessutom har jag inte fått till kartens inställning så som jag vill så det har varit lite instabilt. Vi vet dock vad vi skall ändra på tills i morgon. " kommenterade Thomas Johansson efter träningen.
Superkartarna har en genomsnittshastighet på ca 165 km/ tim på Falkenbergsbanan och det är då viktigt att bilens front och bakvinge är rätt justerad för att få maximalt fäste utan att tappa fart på rakorna. Superkartgänget åker två tidskval samt en final under lördagen samt en final på söndag.
Sportinfo Lars G Nilsson

02-08-30 Nya Bergringen smyginvigd med den tredje deltävlingen i Cramo Cup i karting.
Under tre intensiva timmar under torsdagskvällen avgjordes den tredje deltävlingen i kartingserien Cramo Cup. Tidsschemat hölls exakt och klockan 21.00 då mörkret kom körde Kadettiklassen sitt sista heat och tävlinen avslutades på bästa sätt.
Klassen mini hade samlat flest tävlande och det var även här som hemmaklubben skördade största framgångarna.
Alexander Selander,Bergs Motorklubb visade redan under de två kvalheaten som han vann, att han var i en strålande åkform denna kväll.Även i finalen var det Alexander som var snabbast iväg och under de åtta varven kunde han sakta men säkert bygga upp ett försprång på 50-talet meter till den jagande tremannaklungan bakom honom.Med den här segern går Alexander upp i topp i Cramo Cup på 120 poäng och han blir nog svårslagen i finalen den 28 september.
Bakom Alexander var det dessto hårdare. Niklas Sundin som kört in på andraplatsen i sina båda kvalheat startade tvåa i finalen men halkade ner till en fjärdeplats till en början.Men även Niklas var på ett lysande åkhumör och kunda snabbt avancera upp till en andraplats som han trots hård uppvaktning från trean Jessia Delsius och fyran Pierre Selander.Alla dessa tävlande för Bergs Motorklubb.Nu ligger Niklas Sundin på en sammanlagd andraplats med 116 poäng,Jessica Delius är trea på 115 poäng och Pierre är fyra med 113 poäng.
Microklassen bjöd på den tuffaste kampen och här var det Jämtlands Motorklubbs Filip Karlsson och Johan Stefansson som varv efter varv bytte positioner med varandra.Efter sex intensiva varv var det slutligen Filip Karlsson som kunde vinna över Johan Stefansson med mycket liten marginal.Trea här var Bergs Motorklubbs Simon Delsius som i sin tur hade en fin kamp med Jämtlands Simon Magnusson.Toppar Cramo Cup gör nu Filip Karlsson med 121 poäng,tvåa är Johan Stefansson med 119 poäng och trea är Simon Delsius på 114 poäng och fyra är Simon Magnusson på 148 poäng.
Yamahaklassen vanns av Sundsvallsföraren Sebastina Lundahl före Bergs Jens Karlsson som trots allt leder Cramo Cup med 121 poäng före Sebastian Lundahl på 80 poäng men då med en tävling mindre genomförd.Slutligen tog Pierre Selande hem ICA Junior sedan överiga i klassen fått bryta med motorproblem.Alexander toppar trots det Cramo Cup på 121 poäng med Pierre på andraplats och 118 poäng och Jessica trea med 115 poäng.
Resultatlista Cramo Cup i karting, nya Bergringen, Svenstavik 29/8 2002
Miniklassen
1. Alexander Selander ,Bergs MK, 2. Niklas Sundin , Bergs MK, 3. Jessica Delsius, Bergs MK, 4. Pierre Selander , Bergs MK, 5. Christopher Lundahl, SMK Sundsvall, 6. Peter Olofsson, Jämtlands MK, 7. Kristoffer Eriksson, Jämtlands MK, 8. Oskar Brorsson, Jämtlands MK, 9. Andreas Granlöf, Jämtlands MK, 10. Alexander Gimring, Jämtlands MK
Microklassen 1. Filip Karlsson, Jämtlands MK, 2. Johan Stefansson, Jämtlands MK, 3. Simon Delsius, Bergs MK, 4. Simon Magnusson, Jämtlands MK, 5. Anton Eriksson, SMK Sundsvall, 6. Lisa Nolin, SMK Sundsvall, 7. Alexander Lundahl, SMK Sundsvall, 8. Erika Granlöf, Jämtlands MK, 9. Jesper Karlsson, Bergs MK
ICA Junior 1. Pierre Selander, Bergs MK, 2. Alexander Selander, Bergs MK, 3. Jessica Delsius, Bergs MK
Yamaha 1. Sebastian Lundahl, SMK Sundsvall, 2. Jens Karlsson, Bergs MK, 3. Jonas Siljeström, Jämtlands MK, 4. Emil Eriksson, SMK Sundsvall

02-08-26 Fina framgångar för Bergs MK i karting
Då den sjätte av totalt åtta deltävlingar i Norrlandscupen avgjordes på Lyckseles fina bana Trollringen blev det fina framgångar för förarna från bergs Motorklubb.
Alexander Selander kunde efter en mycket fin finalkörning kliva längst upp på prispallen i miniklassen.Detta efter att ha startat på en sjätte startruta och bland annat passerat sin kusin Pierre Selander som så långt under helgen varit snabbast i både kval och tidskörning. Även totalledande Umeåföraren Jimmy Sjögren fick finna sig i att bli passerad av Alexander som här tog sin första stora seger.Alltså Alexander i topp med Sjögren på andra plats och Pierre på tredjeplats.
Räkna med att det blir en spännande avslutning när serien avslutas med två tävlingar på den nya förlängda banan den 14-15 september.
I samma klass kunde Jessica Delsius styra in på en fin 11;e plats efter att ha startat på en trettonde plats. Niklas Sundin startade 17;e och behöll den placeringen in i mål.
Microklassen hade bara en deltagare från bergs motorklubb och han försvarade äran fint med att bli sexa efter att ha startat som nia. Simon Delsius är namnet på den lovande microföraren.
Nästa tävlingstillfälle blir på torsdag den 29;e då den tredje deltävlingen i Cramo Cup körs på Bergringen.
Läs gärna mer på hemsidan www.bergsmk.nu samt Niklas Sundins hemsida http://w1.631.telia.com/~u63115322/

02-08-18 Upp och ner för Bergs MK i Norrlandscupen
Återigen möttes deltagana i karingserien Norrlandscupen av strålande sol när den femte deltävlingen skulle avgöras på Alviksbanan i Umeå. Fem förare från Bergs MK fanns på plats för att försvara länets färger i micro- och miniklassen.
Simon Delsius körde jämt och bra i sina kvalkörningar och här fanns förhoppningar om en fin placering i microfinalen. Tyvärr så körde Simon av banan i ett omkörningsförsök och tvingades se större delen av finalen stående i gräset på innerplanen. Tråkigt för Simon som kunde varit med och slagits om en pallplacering.vann klassen gjorde hemmaföraren Tobias Karlsson.
Miniklassen som bjuder på mer fart,och i dagsläget betydligt jämnare race, vanns av Bergsföraren Pierre Selander som under hela lördagen visat att han verkligen var revanschlysten efter sin uteslutning i den förra NC-tävlingen i Piteå.
Även kusinen Alexander Selander, som inför den här tävlingen låg på en sammanlagd andraplats, körde stabilt hela lördagen och var bra med i finalen men tyvärr för Alexanders del tappade motorn lite ork i slutet av finalen och han föll till en femteplats.Jessica Delsius körde även hon fint hela lördagen och hade en bra placering på gång men även här mattades körningen mot slutet och Jessica fick nöja sig med en 11;e plats till slut.
För nybörjaren i klassen,Niklas Sundin började det tungt med att han klagade på dåliga bromsar vilket hämade hans körning ända fram till finalen.En fin uppkörning där och chans att komma bland de tio bästa vilket skulle varit hans bästa resultat slutade med att han två kurvor från mål tvingades väja ut gräset för att inte kollidera med en medtävlare som snurrade av framför honom.Nu blev placeringen 21:a fär Niklas.
Det är ingen hejd på tävlandet just nu och redan kommande helg tävlas det återigen i Norrlandscupen,då på Lyckseles fina bana.Samtidigt körs en deltävling i MKR-serien i Västerås.Räkna med att Bergsförarna finns på plats även då.
Senare på torsdag den 29 augusti arrangeras den tredje deltävlingen i Cramo Cup på Bergringen i Svenstavik,då som en kvällstävling.
Besök gärna Bergs MK;s hemmasida http://www.bergsmk.nu/ eller Niklas Sundins hemmasida http://w1.631.telia.com/~u63115322/

02-08-11 Thomas Johansson åtta och elva på Donnington i EM
Den första deltävlingen i EM för Supercart har i helgen körts på Donnington i England med bland annat Forshagabon Thomas Johansson med som en av de svenska deltagarna. Detta var Thomas första riktiga debut i internationella sammanhang. I den tilltänkata premiären fick Thomas bara kört träning och tidskval innan arrangemanget fick ställas in på grund av åska och dimma över Nürburgring.
Redan under lördagens kval fick Thomas kvittens på att han hängde bra med de internationellt nmer erfarna förarna när han kvalade in som sjunde man. Under lördagen kördes också det första heatet dör Thomas flaggades av som åtta i mål efter segrande Martin Heins och tvåan Bobo Westman från Sverige.
- Jag var mycket nöjd efter lördagen där jag hade som målsättning att placera mig i topp tio. Tyvärr missade jag i starten och kom ut på ett ytterspår där jag blev hängande och tappade flera placeringar innan det fanns möjlighet att avancera. Åttonde platsen var bra med tanke på detta och jag var dessutom först avv alla som körde på Dunlop däck." kommenterade Thomas.
I söndagens race startade Thomas åter som sjua och var bra med där framme långt in i racet.
- Tyvärr fick jag sedan ett läckage i motorn och tappade väl tjogo hästkrafter så det var bara att se på när flera förare passerade mig innan jag slutligen nådde målflaggan åpå en elfte plats som jag nu är glad för mot bakgrund av det som skedde." sa Thomas efter racet där han alltså fortsatte sin fina vana att alltid ta sig i mål. Ur svensk synpunkt blev söndagen lite dyster när Bobo Westman fick bryta redan på första varvet efter en krasch och där Benjamin Ernryd slutade på 14:e plats. Martin Heins tog sin andra raka seger före Norrmannen Torgen Kleppe och Danske Paul V Pedersen.
Sportinfo Lars G Nilsson

02-08-09 Thomas Johansson snabb på Donnington
Efter det att första deltävlingen i årets Superkart EM fick ställas in på grund av väderproblem så blir den egentliga debuten denna helg på Donnington i England. Från Svensk sida finns Bobo Westman, Thomas Johansson, Torbjörn Ljunglöf och Benjamin Ernryd på plats. Under fredagen har förarna genomfört två fria träningspass med Bobo Westman och Thomas Johansson med i den absoluta toppen
- Det har varit en bra dag. Under det första passet så regnade det men jag var ganska bra med de snabbaste innan motor skar" rapporterar Thomas som fick reparerat sin motor till det andra testpasset. Normalt kör man motorerna utan tomgång och i regn innebär det att det inte blir tillräcklig smörjning av kolvarna när man släpper gasen lite längre tid än annars i vissa kurvor och det var detta som förorsakade att Thomas fick problem.
- Jag har jättefin hjälp av Andersen teamet och det var inga problem att få bilen klar till andra passet som vi körde på torr bana. Bobo Westman, Martin Heins och Paul V Pedersen tillhörde de absolut snabbaste på banan medan jag själv var ett par tiondelar bakom och totalt bland de åtta snabbaste" sa en nöjd Thomas som har fått mycket beröm i dag från sina konkurrenter och som markant flyttat fram sina positioner från träning och kval på Nürburgring.
Under lördagen körs först tidskval på förmiddagen och det första racet går sent på eftermiddagen innan tävlingarna avslutas med race två på söndag eftermiddag. Supercartgänget tävlar denna helg tillsammans med Formel 3000, Euroserien samt med tvåsitsiga Formel 1 bilar.
Sportinfo Lars G Nilsson

02-07-15 Oväder stoppade Thomas Johanssons i Superkart EM
Superkart EM skulle ha inletts på Nürburgring i Tyskland den gågna helgen men det blev inget tävlande på grund av väderförhållandena. Under fredagen kördes en fri träning och ett första tidskval där Svenske Bobo Westman var snabbast. För Forshagabon, Thomas Johansson blev det en femtonde tid bland de totalt 59 förare som fanns med i kvalet.
- Det var en ny bana för mig och fram för allt den ny chikanen som man byggt för Formel 1 VM passade inte riktigt min kart. berättar Thomas som fick en ny chans att kvala på lördagsförmiddagen.
&endash; Det gick lite bättre i det andra kvalet och jag sänkte min varvtid med ett par tiondelar till skillnad mot de flesta andra då banan var betydligt långsammare än på fredagen
Vid helgens helgens första heat, som skulle köras under lördagen, så kom bara förarna ut till start när ett kraftigt åskväder drog in över banområdet med stora regnmängder. Arrangören kunde bara avbryta tävlandet och flytta heatet till söndagsmorgonen.
- När jag öppnade dörren till husvagnen på söndagsmorgonen så fick jag en chock. Det var som att kliva rakt in i en mjölsäck. Det hade bildats dimma som var så tjock att det som mest under dagen gick att se 25 meter. Vi avvaktade till strax före fyra på eftermiddagen då det kom ett arrangörsbeslut om att all verksamhet ställts in så det blev inget tävlande för vare sig oss i Superkart eller alla lastbilar som skulle kört Truckrace EM. sa Thomas innan han startade hemfärden.
I stället för denna inställda tävling kommer Superkart att köra tre heat i samband med nästa EM tävling som körs den 10&endash;11 augusti på Donnington i England.
Samlad information samt foto finns på: http://www.sportinformation.com/Motor/Media/thomasjohansson.htm
Sportinfo Lars G Nilsson

02-07-12 Jämtländska kartingungdomar starka i tuff Lappcupsfinal!
När Lappcupen i karting avslutades med tävlingar i torsdags på den snabba,flacka banan i Umeå blev det mycket tuffa uppgörelser och domarna fick en hel del att göra med överträdelser av förarna.Tyvärr var domaren långt ifrån konsekvent vilket gjorde att flera syndare gick fria och en del oskyldiga fick skarpa varningar som även ledde till uteslutningar.
I klass Yamaha med 25 deltagare kunde JMK;s Fredrik Magnusson åter igen köra in på en fin sjätteplats trots att han inte var riktigt nöjd med maskinmaterialet.Fredrik har ju också vuxit en del sedan han tävlade senast i karting och med mer vikt och längd blir det inte så lätt att hävda sig i den annars så jämna klassen.
Den första riktiga klassen som man tävlar i heter micro och där kör förarna med 85cc motorer med katalysator och strypning på insugssidan för att hålla nere farten en del.De flesta här är mellan 10-12 år och klassen har i norrland fått en fin topp med 4-5 förare som kör riktigt fort.Tyvärr är steget sedan lite för stort till gruppen bakom dessa men med många nya förare som kommer till klassen blir utvecklingen på det sättet,och det är väl så det ska vara också.32 förare har kört i klassen under Lappcupen.
Gädjande för jämtländsk del är att flera av dessa förare kommer från JMK och Bergs MK. Johan Stefansson,JMK, har kört fantastiskt bra hela Lappcupen och fick nöjet att avsluta i Umeå med en seger före tidigare dubbelvinnaren Tobias Karlsson,Umeå.
Gissa om Johan var nöjd att kört ifrån Tobias på dennes hemmabana?Finalen var mycket underhållande och rafflande och över mållinjen skiljde det nog inte mer än några decimeter till Johan Stefanssons fördel.
Nöjd var däremot inte klubbkompisen Filip Karlsson som också var med och slogs om segern till han bara några varv innan mål bromsade för sent i ett omkörningsförsök och tappade ner till en niondeplats.
Simon Magnusson var än mer olycklig efter diskkvalifikationer i både ett av sina kvalheat och även i B-finalen.
Niklas visade kämpaglöd
Klass mini i karting kör med samma moterer som i nklass micro men med den skillnaden att nu är strypbrickor borttagna och en riktig effektljuddämpare monterad samt att de kör med bredare fälgar och däck.Naturligtvis är farten betydligt högre i mini och förarna är här 12-13 år i de flesta fall.Klassen har samlat 34 deltagare under veckan.
Niklas Sundin,Bergs MK, tävlar för första året i klassen och har visat i Lappcupen att han verkligen är att räkna med trots att klassen har stor bredd på toppen och dessutom det största startfälten i norrland.Oturligt för Niklas blev han hårt dömd för en förselse i ett av kvalheaten och blev utesluten ur heatet vilket gjorde att han fick starta i B-finalen. Men med en säker andraplats där gick han in på en 25e startruta i A-finalen.
Redan på första varvet hade Niklas passerat tiotalet förare och när målflaggan föll kunde Niklas glädja sig åt sin främsta placering i Lappcupen,en 12;e plats trots den olyckliga uteslutningen.
I alla klasserna har inslaget av både norska förare och av förare från sydsverige var ovanligt stort vilket gör jämtarnas insatser än mer hedersvärda.Helt klart ligger våra förare långt fram även i jämförelse med förare söderifrån.
Sammantaget i Lappcupen innebar det här att med sättet att räkna ut en totalsegrare kunde JMK;s Johan Stefansson inkassera en total andraplats bakom Tobias Karlsson,Umeå,som även han tävlar i klass micro.Johan hade klassplaceringarna två,två och etta i tävlingarna som gick i Lycksele,Skellefteå och Umeå.
Niklas Sundin,Bergs MK,blev näst bäste jämte på en 32 ;a plats med sina placeringar 13,14 och 12;a. Fredrik Magnusson,JMK, blev 33;a med placeringarna 20,6 och 6.Simon Magnusson,JMK, blev 46;a och Filip Karlsson,JMK,blev 80;e man.
Nästa utmaning för dessa unga fartfantomer blir kvällstävlingen i Svenstavik kommande torsdag och det är Bergs MK som ståtr för arrangemanget av den deltävlingen i Cramo Cup.
Urban Sundin

02-07-11 Tomas Johansson till Nürburgring och EM i Superkart
Inte sedan 1975 har Internationella förbundet, FIA arrangerat ett officiellt Europamästerskap för Superkart. Klassen har dock vuxit lavinartat ute på kontinenten och med ett flertal nationella mästerskap så har FIA återinstiftat en EM serie som består av tre deltävlingar. Premiären körs kommande helg på Nürburgring i Tyskland för att sedan följas av Donnington i England och Le Mans i Frankrike.
En av de svenskar som antagits till start i premiärfältet, som består av hela 60 superkartar, är forshagabon Thomas Johansson som i år har återupptagit sin racingkarriär. Thomas körde senast Ford Mondeo i STCC.
Superkart är kartingens Formel 1. De små kartarna är försedda med en 250 cc motor som utvecklar ca 90 hk. Hela ekipaget, inklusive förare väger bara 205 kg, så de är rena kraftpaket med toppfart på nästan 250 km/tim och snabbare i accelerationen är en Formel 1 bil.
De senaste åren är det i huvudsak Bobo Westman som försvarat de svenska färgerna ute i Europa med stor framgång.
- Bobo, tillsammans med Benjamin Ernryd, tillhör den absoluta världsklassen och inräknas bland favoriterna till årets EM-serie tillsammans med flerfaldige Världsmästaren Perry Gronstra från Holland och tvåfaldige Världsmästraren Paul Pedersen från Danmark, säger Thomas och fortsätter
- Det finns dock många som kan vara med i toppen och om allt stämmer så tror jag mig ha en möjlighet att komma in i topp tio och plocka någon EM poäng redan i första deltävlingen
Tävlingen körs i samband med Truck Race EM och det brukar vara ca 200.000 åskådare på plats på Nürburgring under denna helg. Förutom Thomas, Bobo och Benjamin så kommer Torbjörn Ljunglöf och förre Formel 3 åkaren Monica Stråth att försvara färgerna i stora klassen medan Henrik Fredriksson blir ende svensk i klassen för encylindriga Superkartar.
- Det kommer att bli en tuff helg med en kvalificering på fredag och en på lördag samt ett race på lördagen och ett på söndagen. Varje heat körs över 60 km så det tar hårt på grejorna. Jag har en bra bil och bra motorer vilket bevisas av att jag inte haft ett enda problem i de tävlingar jag kört i år, där 4:e platsen i NoM är den främsta meriten även om mina två andraplatser på Gelleråsen i STCC också väger tungt.En annan viktig faktor är att ha däck som klarar ett så långt race men Dunlop har försett mig med bra materiel så det skall fungera, avrundar Thomas som inte känner någon press på resultat men som brukar drabbas av lite prestationsångest när det drar ihop sig till start.
- Det skall bli trevligt att se vad Thomas kan göra internationellt. Den svenska eliten är bra och många gånger är det svårare att vinna på hemmaplan än ute i världen, säger Bobo Westman som menar att Thomas har förutsättningar att etablera sig i den absoluta toppen men kanske behöver något race för att se och lära innan pallplatserna kommer. Dessutom har säkert Thomas fått många goda råd av Lennart Bohlin som har tagit ett VM i Superkart och som Thomas arbetar ihop med till vardags på Karlskoga Motorstadion.
Sportinfo Lars G Nilsson

02-07-01 Bergs MK heta i karting
När en av de nordligare tävlingarna i karting avgjordes i söndags i Haparanda var det ett mycket omväxlande väder som deltagarna bjöds på. Under morgonträningarna var det strålande sol men då tidsträningen skulle starta var det med ett mäktigt åskväder som mäktig bakgrundsmusik.
Träningen gick till så att tre och tre förare körde mot klockan eftersom transpondersystem inte användes. De som körde först hade ett riktigt tufft jobb att hålla kartarna kvar på banan i blötan. Men snabbt torkade den upp igen i den strålande solen som återvände snabbt. Tiderna blev bättre och bättre och de sist startande satte följdaktigt de bästa tiderna.
Pierre Selander var den av Bergs MK;s förare som lyckades bäst då kvalkörningen startade. Pierre körde in på en andra och en tredjeplats i sina kval. Kusinen Alexander var inte mycket sämre med sina placeringar sex och två. Niklas Sundin, ny för året i klassen, var lite efter med sina placeringar 15 och 16.
I finalen var det Alexander som lyckades bäst och körde in på en tredjeplats bakom hemmaföraren Daniel Wälimaa och Umeåföraren Jimmie Sjögren. Pierre hade oturen att maskinen mattades och han föll bakåt till en niondeplats. Niklas Sundin startade långt bak men visade bra kämpainsats och avancerade i resultatlistan till en trettondeplats.
Sammanlagt leder nu Jimmie Sjögren miniklassen före Alexander Selander och Pierre Selander på en tredjeplats. Niklas Sundin avancerade i tabellen till en 16;e plats efter sin bedrövliga inledning i Skellefteå och Luleå.
Kommande tävlingar i Norrland är Lappcupen i Lycksele 7 juli, Skellefteå 9 juli och Umeå den 11 juli.
Besök gärna Bergs MK;s hemsida www.bergsmk.nu
Urban Sundin

02-06-17 Succé för jämtlänningarna när Norrlandscupen i karting startade i helgen!
Då Norrlandscupen för karting startade i lördags med tävlingar på den vrålsnabba och fina banan i Skellefteå kunde arrangören räkna in ett mycket stort startfält med nästan 100 förare på plats.
I strålande sol blev det mycket tuffa heat och glädjande nog var jämtlänningarna riktigt i stöten och tog fina placeringar.
I klass micro var det Filip Karlsson,Jämtlands MK som stod för den främsta bedriften med att bli tvåa efter Sebastian Sjögren,Umeå.Filip körde mycket fint hela dagen och både tidsträningen och de två kvalheaten visade att Filip med marginal behärskade den snabba banan.Simon Delsius,Bergs MK var också han med och slogs om pallplatserna och hade det bara varit något varv till vete sjutton om inte det lyckats att nå en plats på pallen.
Simon Magnusson, Jämtlands MK är nybörjare i klassen men visade fin form och styrde elegant in på en åttondeplats.
Om det gick bra i microklassen var det än bättre i miniklassen.Kusinerna,men tuffa konkurrenter på banan,Pierre och Alexander Selander var de som satte alla konkurrenter på plats med strålande körningar.Tidigare har Pierre varit den vassaste av de två men i år har Alexander vid flera tillfällen varit snabbare i tidskörning och kvalheat men då finalen kommer är det ännu Pierre som lyckats bäst och så blev det även här.Pierre vann alltså knappt före Alexander och trea var Jimmi Sjögren,Umeå.
Jessica Delsius, Bergs MK körde här in på en 12;e plats efter att inte haft riktigt den rätta orken i sin kart.Niklas Sundin som gör sitt debutår i mini var inte heller riktigt med och körde in på en 18;e plats.En liten tröst i bedrövelsen var att han var tredje bäst av nykomlingarna.
Efter att ha packat ihop pick och pack bar det iväg norrut och under söndagen var det Luleå som stod som arrangör för den andra av totalt åtta deltävlingar i Norrlandscupen.Till skillnad mot Skellefteås vrålsnabba bana var det nu betydligt kurvigare och trixigare bana och det blev för teamen att plocka fram lite större drev för att nå bästa resultat. Även här var det sol hela dagen och jämtlänningarna visade åter strålande form.
Filip Karlsson trivdes förträffligt på banan som han inte tidigare kört på och han tycktes bara rinna fram på ett otroligt snabbt och vägvinnande sätt genom alla besvärliga kurvor.I finalen som blev en av de tuffare som skådats var Filip den som visade störst mognad och förarbegåvning och kunde korsa mållinjen strax före totalvinnaren 2001,Tobias Karlsson,Umeå.
- Rutinerade rallyföraren,och stolta pappan Benny Karlsson medger att detta nog var ett av de mest spännade ocn nervpirrande ögonblick han upplevt inräknat de egna insatserna ute på rallyvägarna.
Trea var Sebastian Sjögren,Umeå och sedan kom ytterligare två jämtlänningar som körde strålande denna helg.Simon Delsius var fyra och en bit bakom honom styrde Simon Magnusson in på en femteplats.Gissa om stämningen var på topp bland jämtlänningarna efter denna fina insats.
Miniklassen bjöd på minst lika spännande final men nu kunde inte Pierre och Alexander Selander hindra Jimmi Sjögren från att ta en revansch.Gång efter gång bytte förarna placeringar och med bara ett halvt varv kvar till mål gick Sjögren upp i ledning och trots att Pierre satte allt på ett kort i en svår omkörning med bara tre kurvor kvar till mål kunde Sjögren hålla undan och vinna före Pierre Selander med kusinen Alexander på en tredjeplats.Det är bara att lyfta på kepsen för Pierre och Alexander som verkligen visar att de tillhör de främsta miniförarna i landet nu och sällan misslyckas utan med stor kyla och rutin behärskar både banor och konkurrenter.
Jessica Delsius hade den här dagen betydligt bättre snurr på grejorna och körningen stämde jättefint.Jessica startade lång fram i finalen efter en fin tidskörning och två framgångsrika kvalheat. Men tyvärr blev hon inblandad i en incident i starten och föll en bit bak innan hon kom igång och jagade uppåt igen.Då snurrar en förare framför henne ut på startrakan och hon har ingen möjlighet att styra undan och tvingas bryta finalen.Niklas Sundin trubbel fortsatte under kvalen och efter att blivit avknuffad räckte det bara till en B-final. Tack vara snälla medtävlare fick Niklas nu bukt med bakaxeln som tidigare ställt till det för honom och han kunde avancera vi a B-final till A-final.Full av entusiasm gick han ut hårt och avancerade redan i starten men då en förare snurrade framför honom gick han samma öde tillmötes som Jessica.
Närmast väntar nu deltävling tre i Haparanda men med tanke på avstånd och Dalacupen som går samtidigt blir det nog ett mindre deltagande från länet till den tävlingen.
Urban Sundin

02-03-27 Karting - den internationella motorsporten
Som ett led i internationell anpassning för tävlingsverksamhet byter vi inför kommande tävlingssäsong ut namnet Gokart mot Karting. Uthyrningsverksamheten vid inom- och utomhusbanor heter fortfarande Gokart.
Årets första internationella tävling i Sverige - Viking Trophy - med deltagare från ett tiotal olika länder arrangeras den 6-7 juli, av GKRC Team 13 i Göteborg.
Svenska Mästerskapen avgörs i klasserna ICA Junior, ICA ICC och Formel A den 27-28 juli med Linköpings MS som arrangör. Även denna tävling med internationell status.
Karting är den tredje största bilsportgrenen i Sverige med hela 103 tävlingar förra året jämfört med den bredaste bilsportgrenen Folkrace som hade 344 tävlingar, Rally hade 224 tävlingar.
Karting fostrar förare från 7 års åldern, via ungdomsklasser till nationella och internationella mästerskap.
Läs mer om Svenska Bilsportförbundet och dess tävlingsverksamhet på www.sbf.se

02-03-25 Gokartcenter öppnas i Kristinehamn
I mitten mitten juni öppnas Värmlands Gokart Center i Kristinehamn. Bakom anläggningen ligger Ove Bengtsson som har en bakgrund med bred erfarenhet från verksamhetsutveckling i flera ledande företag i regionen.
En 815 m lång asfalterad hisnande bana med velodromkurva och höjdskillnader - 8 m bred som inbjuder till omkörning vid racing. Bilarna är snabba, läckra, säkra gokartar med unik design med kaross, skyddsbåge och fjädrande rattstång för att ge körglädje på den stora banan.
Junior Racing Ring är en 120 m lång grusbana för Crosskart bilar med rullbåge, bälten och anpassad hastighet för den lilla banan.
Anläggningen ligger vid E18, 6 km väster om Kristinehamn, St. Lerdala, Kroksvik.

www.motorsportivarmland.nu