2010-2022
2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010-2022

 



22-08-29 Porsche-test för ung kartingkvartett efter framgångar i Prins Carl Philips Racing Pokal
Var det nästa generation Porsche-förare vi fick se när Prins Carl Philips Racing Pokal firade 10 år med jubileumsupplaga på GTR Motorpark i Eskilstuna 27-28 augusti? Kanske. Tävlingens samarbete med Porsche Carrera Cup Scandinavia innebär i alla fall att en kvartett kartingförare redan i höst kommer att testköra fabriksbyggd Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport.

Via klassegrar i Rotax Max Senior och Rotax Max DD2 säkrade Wilgot Edqvist från Spånga och Varbergskillen Charlie Andersen var sin plats i den kommande testdagen på Gelleråsen Arena. Var sin exklusiv Porsche-klocka fick de dessutom för sina segrar.

Till banan i Karlskoga den 18 oktober får Edqvist och Andersen dessutom sällskap av Elias Callin från Upplands Väsby och Gustav Jonsson från Sundbyberg. Callin och Jonsson erövrade pallplatserna bakom Edqvist i Rotax Max Senior och imponerade så mycket på tävlingsorganisationen att de fick var sitt wild card till den unika testdagen.
– Andersen och Edqvist har, tack vare tidigare framgångar i Prins Carl Philips Racing Pokal, varit inbjudna till test. För Callin och Jonsson, som verkligen gjorde det bra i årets tävling, blir det första gången, berättar Thomas Johansson, promotor för den populära kartingtävlingen men också sporting director för Porsche Carrera Cup Scandinavia.

Genom sitt engagemang i Prins Carl Philips Racing Pokal skapar Porsche en tydlig och möjlig karriärväg för den som vill. Satsningen sträcker sig hela vägen från ungdomarna i karting, vidare till Porsche Sprint Challenge Scandinavia och hela vägen till högsta nivå, Porsche Carrera Cup Scandinavia, Sveriges ledande racingmästerskap.

En av tankarna med Prins Carl Philips Racing Pokal har varit att lotsa och hjälpa ungdomar att ta steget från karting till racing.
– Och det har vi lyckats med. Ett 30-tal har tagit steget hittills och flera utav dem har jag själv tävlat mot, besegrat och blivit besegrad av, säger prins Carl Philip.

Nu återstår det och se om någon eller några av årets pristagare och testförare kommer att gå samma väg. Vilja finns där utan tvekan.
– Jag tänker på det varje dag. Jag vill verkligen ta steget och Porsche är självklart ett alternativ, säger Wilgot Edqvist.

I samband med Prins Carl Philips Racing Pokal avgjordes också hitoriens första SM i el-kart. Svensk seniormästare blev Jaesper Sjöberg från Västerås medan Joel Bergström från Piteå segrade bland juniorerna.

Resultat.
Prins Carl Philips Racing Pokal, GTR Motorpark, Eskilstuna 27-28 augusti.
Rotax Max Senior.
1. Wilgot Edqvist, KAK, 367
2. Elias Callin, KAK, 361
3. Gustav Jonsson, Järfälla MK, 360
4. William Blomberg, Järfälla MK, 338
5. Marcus Radne, KAK, 335
6. Moa Runesson, Södertälje KRC, 327

Rotax Max DD2
1. Charlie Andersen, KAK, 366
2. Rasmus Fridell, Järfälla MK, 363
3. Axel Bengtsson, Kristianstads KK, 342
4. Felix Jansson, KAK, 336
5. Kenneth Hildebrand, Estland, 320

Inbjudningsklasser.
Rotax Max Junior
1. Greta Rosén, Umeå AK, 374
2. Theodore Eklund, Järfälla MK, 360
3. Ludvig Gustafsson, LMS, 351

Rotax Max DD2 Master
1. Antti Ollikainen, Finland, 374
2. Fredrik Björk, Södertälje KRC, 368
3. Max Johansson Rundberg, Rasbo MK, 339

Mini.
1. Gustav Roininen, Borlänge MK, 215
2. Elias Johansson Åkerlund, Rasbo MK, 207
3. Alve Strömberg, Kalmar MK, 206

Micro
1. Devin Lundbrink, Järfälla MK, 220
2. Felix Boman, SMK Västerås, 208
3. William Skyllkvist, Karlskoga MF, 199

22-01-27 Historiskt SM i el-kart avgörs i samarbete med Prins Carl Philips Racing Pokal
Svensk Bilsport säger ja till SM och JSM i el-kart 2022. Mästerskapet arrangeras i samarbete med att Prins Carl Philips Racing Pokal, som 10-årsjubilerar på GTR Motorpark i Eskilstuna 25-28 augusti.

Att el-kart blir en del av Prins Carl Philips Racing Pokal kommer inte som någon stor överraskning. Redan i somras pratade promotorn Thomas Johansson och tävlingens grundare, prins Carl Philip, om att utveckla eventet i just den riktningen.

Under tävlingens genomförande 2021 fanns också österrikiska tillverkaren Rotax på plats på GTR Motorpark med två Rotax E20. Flera förare tog chansen att provköra den eldrivna karten som gör 0-100 km/h på imponerande tre sekunder. En av de som testade Rotax E20 var prins Carl Philip. Han imponerades framför allt av vridmomentet i karten.
- Häftigt! Full effekt direkt, det är så elfordonen fungerar, sa prins Carl Philip bland annat.

Den 25-28 augusti kommer Rotax tillbaka till GTR Motorpark och Prins Carl Philips Racing Pokal. Den här gången med 36 Rotax E20 som alla ska användas i en historisk mästerskapsdebut. Svensk Bilsport har nämligen sagt ja till att komplettera redan befintligt SM och JSM i karting med ett mästerskap för eldrivna kartar, Rotax E20.
– Alla vet att bilsporten går mot en ny tid där det fossila bränslet på sikt kommer fasas ut och ersättas av fossilfritt och inom en del klasser el-drift. Att kartingen redan nu har en SM-klass i el tycker jag är riktigt positivt och visar att kartingen och bilsporten är på helt rätt väg för framtiden. Att det dessutom är premiär på Prins Carl Philips Racing Pokal känns som en självklarhet, det är en tävling där vi hittar nästa generation stjärnor, säger Anna Nordkvist, Svensk Bilsports Generalsekreterare.

Jo Anna Axelsson, ordföranden i Svensk Bilsports kartingutskott, är också väldigt nöjd och glad att det här eventet kan genomföras.
– Det ligger helt i linje med den miljöpolicy som Svenska Bilsportförbundet har antagit. Målet är att karting i Sverige inom en inte allt för avlägsen framtid ska vara helt fossilfritt. Det här mästerskapet är ett stort steg i rätt riktning, säger Axelsson.

Under året har kartingutskottet även infört ett miljövänligt enhetsbränsle i form av Aspen alkylatbensin vid all form av tävling och träning inom karting.

Rotax blir en lika naturlig som viktig samarbetspartner i SM i el-kart 2022.
– Rotax har ett fungerande koncept som är väl utprovat. Företaget introducerade ett el-kartprojekt redan 2017. Det har utvecklats succesivt och nylanserades inför säsongen 2020 som Rotax E20, säger Thomas Johansson.

Tävlingsmässigt har Rotax E20 körts i Tyskland, men också i Rotax Max Challenge Euro Trophy och nu senast i världsfinalen, Rotax Max Challenge Grand Finals, som avgjordes i Bahrain. Där blev svensken Hannes Morin tvåa. Nu kommer ”framtiden till Sverige.
– Vi i tävlingsorganisationen är självklart mycket glada och stolta över att Svensk Bilsport gett oss förtroendet att bli den första arrangören av ett svenskt mästerskap för eldrivna kartar. Med SM och JSM och 10-årsjubilerande Prins Carl Philips Racing Pokal med dess supportklasser törs jag lova att tävlingen på GTR Motorpark kommer att bli något alldeles extra, säger Johansson.

Mästerskapet kommer att avgöra i en senior- och en juniorklass. I JSM kan man tävla från det kalenderår man fyller 13 år och upp till 15 år. Senior räknas man som från det kalenderår man fyller 15 år.

Kartarna kommer att vara de samma i båda klasserna, men med olika effektuttag. Rotax har ett internationellt sportsligt reglemente som kommer att fungera som bas för genomförandet av mästerskapet. Tävlingsformatet blir det samma som i Prins Carl Philips Racing Pokal och som genomfördes första gången 2021: Varje klass avgörs i fyra finalheat där trion som samlar flest poäng får kliva upp på SM-pallen.
– Utöver SM-guld vinner mästarna dessutom en fri start i världsfinalen, Rotax Max Challenge Grand Finals, som kommer att avgöras i Portimao, Portugal 19-26 november. En unik möjlighet att få mäta sig mot de bästa i världen i Rotax E20, säger Thomas Johansson.

En första registrering/intresseanmälan för deltagande i SM i el-kart öppnar redan den 1 februari. När reglementet är klart går en officiell inbjudan ut och därefter öppnar anmälan. Detta förväntas ske någon gång i mars månad.

SM i el-kart kommer att livestreamas avgörs i samarbete med Svensk Bilsport, Nej Till Näthat, Rotax, Radne Motor och GTR Motorpark.
21-08-30 Uppsalaförare vann Prins Carl Philips Racing Pokal
Det blev dubbelt Uppsala i huvudklasserna när Prins Carl Philips Racing Pokal i gokart avgjordes på GTR Motorpark i Eskilstuna. Mathilda Olsson vann Rotax Max Senior för andra året i rad och i Rotax Max DD2 fick Max Lindén kliva upp överst på pallen för första gången. – Två mycket värdiga segrare, tyckte prins Carl Philip som tävlade själv och dessutom agerade prisutdelare.
Nästa deltävling körs på Sardinien, Italien, 23-24 oktober under namnet Island X Prix.

Den nionde upplagan av Prins Carl Philips Racing Pokal avgjordes som en miniserie där kval och sex race under två mycket intensiva dagar räknades in när segrarna skulle utses söndag kväll.

Unga löftet Mathilda Olsson, 20 år, var säkerheten själv. I sina sju tävlingsframträdanden var hon snabbast fyra gånger.
– Det var riktigt roligt att jag kunde försvara min titel från 2020. Då avgjordes allt i en final. Med årets upplägg handlade det om att hålla sig på banan, vara högt uppe i toppen hela tiden och säkra poäng. Ett annorlunda men superroligt upplägg, sa Mathilda som vann före klubbkompisarna i KAK, Stockholmarna Felix Jansson och Wilgot Edqvist.

De var elva respektive 24 poäng efter Olsson som säkrade segern med en tredjeplats i det avslutande heatet.
– Inget var klart, men jag visste att det räckte med en plats bland de tio främsta för att jag skulle vinna, sa Mathilda som i de skiftande väderförhållandena var stabil på alla underlag – blött, upptorkande, torrt.

Lindén har längtat
Max Lindéns väg mot seger gick snarare genom en jämn och hög nivå än segrar. I kval och race noterades han för placeringsraden 2-4-3-4-4-2 innan han slog till med seger i det avslutande sjätte heatet.

Segermarginalen till 2019 års mästare, Charlie Andersen, KAK, blev fem poäng. Tredjeplacerade STCC-föraren Hannes Morin från Umeå AK var ytterligare fem poäng efter.
– Helt fantastiskt. Det är en overklig upplevelse. Jag var inte nöjd med fjolårets fjärdeplats och ända sedan dess har jag längtat efter den här tävlingen. Jag ville verkligen vinna i dag, sa Lindén som värderar triumfen högt.
– Bland det bästa jag gjort. Det här var det tuffaste startfältet någonsin i DD2-klassen. Att vinna Prins Carl Philips Racing Pokal, som känns som årets höjdpunkt i Rotax Max Challenge, i den konkurrensen är stort.

Får testa Porsche
För ovan nämnda pristagare, plus fjärdeplacerade Arvid Rosén (Rotax Max Senior) och Felix Sandin (Rotax Max DD2) väntar en testkörning på Gelleråsen Arena i Karlskoga i höst. Då ska alla få en möjlighet att provköra en Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport, som skulle kunna vara instegsbil till racingen för samtliga. Testkörningen är möjlig tack vare Prins Carl Philips Racing Pokals samarbete med Porsche och Porsche Carrera Cup Scandinavia.

I den sistnämnda klassen tävlar prins Carl Philip med stor framgång. Han körde även sin egen tävling på GTR Motorpark. Prinsen tävlade i Rotax Max DD2 Master för förare över 32 år. Någon framskjuten placering blev det inte, men prinsen var nöjd ändå och avslutade prisutdelningen med att tacka alla tävlande och funktionärer för gott arbete, härlig underhållning och bra racing.
– Kör nu säkert hem så hoppas jag att vi ses här nästa år igen, sa han.

Prins Carl Philips Racing Pokal arrangeras i samarbete med Svenska Bilsportförbundet, Kungliga Automobil Klubben (KAK), Porsche Carrera Cup Scandinavia, Nej till Näthat och Destination Eskilstuna som huvudpartners.

Prins Carl Philips Racing Pokal 2021.
GTR Motorpark, Eskilstuna.
Rotax Max Senior.
1) Mathilda Olsson, KAK, 369 poäng
2) Felix Jansson, KAK, 358
3) Wilgot Edqvist, KAK, 345
4) Arvid Rosén, UAK, 341
5) Robbie Avidan, Järfälla MK, 317
6) William Blomberg, –, 314
7) Gustav Jonsson, Järfälla MK, 312
8) Junior Jonsson, V:s Östergötlands MK, 310
9) Marcus Radne, KAK, 310
10) Liam Andersson, LMS, 300

Rotax Max DD2.
1) Max Lindén, Rasbo MK, 356 poäng
2) Charlie Andersen, KAK, 351
3) Hannes Morin, Umeå AK, 346
4) Felix Sandin, Kristianstads KK, 346
5) David Rehme, KAK, 345
6) Emil Persson, Karlskoga MF, 330
7) Jonathan Karlsson, SMK Västerås, 316
8) Joachim Rehme, KAK, 311
9) Jesper Zackrisson, KAK, 308
10) Max Runesson, Södertälje KRC, 305

Rotax Max DD2 Master.
1) Reinis Freijs, Järfälla MK, 362 poäng
2) Joakim Elander, Järfälla MK, 361
3) Fredrik Fransson, KSK, 357
4) Nick Ansell, SMK Västerås Karting, 341
5) Jonas Kvarnevång, Skövde MK, 322

Rotax Max Junior.
1) Sebastian Svensson, Rasbo MK, 382 poäng

Mini.
1) Alexia Danielsson, Enköpings MK, 374 poäng

Micro.
1) Alfred Löfquist-Fridh, SMK Örebro, 367 poäng
21-08-25 Mathilda Olsson testade ”framtiden” som uppladdning inför Prins Carl Philips Racing Pokal
vå dagar kvar till den nionde upplagan av Prins Carl Philips Racing Pokal. Då passade Sveriges snabbaste kartingtjej, Mathilda Olsson, på att provköra eldrivna Rotax E20 på GTR Motorpark. – En sjukt kul upplevelse och jag tror det här är framtiden om jag ska vara helt ärlig, säger Olsson, som till helgen vänder åter till Eskilstuna för att försöka försvara sin fjolårsseger i klassen Rotax Max Senior.

Två dagar kvar till den nionde upplagan av Prins Carl Philips Racing Pokal. Då passade Sveriges snabbaste kartingtjej, Mathilda Olsson, på att provköra eldrivna Rotax E20 på GTR Motorpark. – En sjukt kul upplevelse och jag tror det här är framtiden om jag ska vara helt ärlig, säger Olsson, som till helgen vänder åter till Eskilstuna för att försöka försvara sin fjolårsseger i klassen Rotax Max Senior.

Mathilda Olsson var, i prins Carl Philips frånvaro, den stora stjärnan under onsdagens pressträff i Eskilstuna. Prins Carl Philip skulle ha medverkat, men tvingades ställa in. Han hade feber efter att ha vaccinerat sig tidigare i veckan.
– Men jag räknar med att både kunna tävla och dela ut priser på GTR Motorpark i helgen. Det ska bli kul att träffa alla igen och spännande och se hur det nya, racinganpassade tävlingsupplägget, som syftar till större sportslig rättvisa, kommer att tas emot, sa prinsen under ett telefonsamtal.

Miniserie med många starter
Årets upplaga av Prins Carl Philips Racing Pokal, den andra på GTR Motorpark i Eskilstuna, kommer att avgöras som en miniserie. Kval och sex race körs under två dagar och den förare som samlat ihop mest poäng får kliva upp överst på prispallen på söndag eftermiddag.

Tävlingen omfattar totalt sju klasser, men det är bara i Rotax Max Senior och Rotax Max DD2 förarna gör upp om åtråvärda Prins Carl Philips Racing Pokal.

Tuff konkurrens
Efter två otursdrabbade framträdanden vann den dubbla europamästarinnan Mathilda Olsson äntligen Prins Carl Philips Racing Pokal i Rotax Max Senior förra året.
– Jag siktar självklart på seger även i år, men mer än 20 förare kommer till start och konkurrensen är tuff. Wilgot Edqvist, Markus Radne, Rasmus Fridell, Felix Jansson. Det finns många bra namn där uppe, säger Uppsalatjejen.

Robbie Avidan, Junior Jonsson och Arvid Rosén är andra exempel på förare som mycket väl kan blanda sig i toppen.

El redan 2022?
I samband med onsdagens pressträff, där bland annat flera av tävlingens samarbetspartners presenterades, fick Mathilda Olsson möjlighet att testa eldrivna, nästan helt ljudlösa Rotax E20 när den kördes på en svensk bana för första gången.

Motorn levererar 24 kW effekt med ett häftigt vridmoment på hela 190 Nm. Toppfarten är 135 km i timmen.
– Sjukt rolig kart att köra. Vilken power! Det händer saker direkt när man kliver på gasen, sa en entusiastisk Olsson efter några intensiva varv på våt bana.

Redan nu finns det serier för elkart i Europa. Nästa år kanske vi får se något liknande i Sverige – och i Prins Carl Philips Racing Pokal?
– Vi jobbar på att köra med elkartar i vår tävling redan 2022, avslöjade promotorn Thomas Johansson.

Många segerkandidater
Rotax Max DD2 är den andra klassen i vilken man tävlar om Prins Carl Philips Racing Pokal. Regerande mästaren Kenneth Hildebrand saknas i anmälningslistan, men brist på segerkandidater är det inte.

Charlie Andersen, Max Lindén och David Rehme har alla stått på pallen i Prins Carl Philips Racing Pokal tidigare och är ute efter nya framgångar.

Emil Persson, toppförare i Porsche Carrera Cup Scandinavia, gör en intressant start liksom Hannes Morin, som kör STCC.

Prinsen kör DD2 Master
I Rotax Max DD2 Master, för de lite äldre förarna, deltar tävlingens initiativtagare och grundare, prins Carl Philip, som även han tävlar i Porsche Carrera Cup Scandinavia. I Masters-kategorin återfinns även representanter för flera av tävlingens samarbetspartners: Wilhelm Douglas från KAK, Johan Carlström, John Hatter & Co samt Jon Lind, vd på CTEK.

Om någon av ovan nämnda kan blanda sig i toppstriden återstår att se. Favoritskapet inför tävlingen ligger kanske i första hand på Ralf Mårtensson, Fredrik Fransson och Joakim Elander, trion som toppar Rotax Max Challenge.

Övriga klasser i tävlingen, som är publikfri, är Cadetti, Mini, Micro och Rotax Max Junior.

Prins Carl Philips Racing Pokal, som livestreamas på Youtube och sbfplay.se och som avgörs 28-29 augusti, arrangeras i samarbete med Svenska Bilsportförbundet, Kungliga Automobil Klubben (KAK), Porsche Carrera Cup Scandinavia, Nej till Näthat och Destination Eskilstuna som huvudpartners.
21-07-29 Oliver Söderström kör SM i Karting som uppladdning inför STCC-slutspurten
Lestrup Racing Team-föraren Oliver Söderström kommer att köra SM i Karting i Uppsala den 3-7 augusti som uppladdning inför STCC TCR Scandinavia-slutspurten som börjar den 21-22 augusti med Kanonloppet på Gelleråsen Arena.
– Det ska bli sjukt spännande och detta är precis vad jag behöver som uppladdning efter två månaders uppehåll med racingen, säger Söderström.

23-åringen ligger på femte plats totalt i årets STCC-säsong efter en tuff inledning med hittills bara en pallplats.
– Jag måste leverera på absolut topp under de kommande fyra STCC-helgerna och enligt mig finns det ingen bättre uppladdning än karting, det är den bästa och mest intensiva racingen, säger Söderström.

Söderström kommer att tävla för KH Racing, som drivs av tidigare kartingvärldsmästaren Kenneth Hildebrand, i klassen Senior 125 under SM-veckan i Uppsala.

Trots att det är nästan tio år sedan Söderström tävlade i gokart har han högt satta mål.
– Jag skulle inte gjort detta om jag inte trott att jag kan vinna, säger Söderström.
– Men jag möter ett startfält på 70 förare som tävlar nästan varje helg, så det är inte säkert att jag tar mig till final ens. Men jag tror och hoppas på det.

Lestrup Racing Team kommer att ställa ut en av sina Volkswagen Golf GTI TCR-bilar under kartingtävlingen.
– Vi kommer att ställa ut en av våra STCC-bilar som en del i att visa kartingförarna vilka möjligheter det finns i framtiden som professionell racingförare. Det ska bli riktigt kul, säger Fredrik Lestrup, delägare av Lestrup Racing Team.
– Jag tycker det är positivt att Oliver kör, all körning är bra körning och karting är speciellt bra för det kräver otrolig koncentration och tränar reaktionsförmågan bra. Jag använde själv karting som träning när jag tävlade.

STCC TCR Scandinavia är tillbaka på banan den 21-22 augusti på Gelleråsen Arena där samtliga tävlingar sänds LIVE på: plus.stcc.se
21-03-12 Allmänna arvsfonden viktig del i Sundsvalls nya kartingbana
Sverige kommer få en ny kartingbana under året. Den byggs i Sundsvall. Det står klart efter det att klubben SHRA Sundsvall fått besked om de sista bidragsbitarna när Allmänna arvsfonden sa ja till deras ansökan.

Redan för ett antal år sedan diskuterades planer om att bygga en kartingbana vid Sundsvall Raceway. Den gången rann planerna ut i sanden. Men när Christer Brolin efter några års frånvaro från föreningen kom tillbaka in i styrelsen lyftes frågan på nytt. Utrymmena finns på anläggningen som redan idag huserar dragracing och drifting.
- Ja, hösten 2019 tog vi med oss lite kartingfolk och tittade på området som vi tänkt oss för banan och det var bara positiva tongångar, säger Christer Brolin, som nu sitter i kartingsektionen i SHRA Sundsvall.

En bra plats är en början. Men att bygga en kartingbana kostar pengar. Föreningen med Christer Brolin i spetsen tog kontakt med RF SISU i Sundsvall och fick där god hjälp med att söka lite olika bidrag från kommunen och Länsstyrelsen under senhösten och vintern 2019. Men det var ett tips om hur skidföreningen i Matfors finansierade sitt klubbhus som ledde fram till Allmänna arvsfonden.
- Jag pratade med skidföreningen och fick höra hur de gjort med sin ansökan. Sen satte vi en egen budget för vårt projekt och skickade i augusti 2020 in en ansökan. Den kom sen i retur med lite punkter som de inte kunde godkänna så vi justerade lite och skickade in på nytt, berättar Brolin.

I februari kom så det glädjande beslutet. Ansökan hade beviljats med 1,67 miljoner i bidrag för en ny kartingbana i Sundsvall.
- Det kom ett grattis och beslut om utbetalningarna som sker i två etapper. Med samtliga bidrag har vi nu runt 2,6 miljoner till byggnationen av banan, säger Brolin.

En kartingbana i Sundsvall blir ett nytt kapitel för både föreningen och för staden. Närmsta kartingbana finns idag i Örnsköldsvik, 14 mil från Sundsvall.
- Det här betyder jättemycket. Vi märker det redan nu. Det finns ett intresse. Både från befintliga kartingåkare som kommit till vår klubb, men vi har även fått förfrågningar från personer som undrar när det är klart för de funderar på att köpa en kart för motionskörning, så det här är redan ett jättelyft och det kommer bli ännu mer, säger Brolin och fortsätter.
- Vi kommer även att ha karting för personer med funktionsnedsättning och där har vi redan etablerat bra kontakter med kultur-och fritidsförvaltningen som idag reser till Hudiksvall flera gånger om året för att personer med funktionsnedsättning ska kunna få uppleva karting, nu kommer de kunna vara hos oss och vi för samtal med flera kommuner runt omkring som kommer kunna använda vår bana för samma ändamål och det känns riktigt bra, avslutar Christer Brolin.

Arbetet är nu i startgroparna och i september ska banan stå klar. En inbjudningstävling är planerad som invigningsevent på banan som ska bli cirka 1100 meter och som kommer hålla nationell klass.
SM i dragracing och SM i drifting körs redan på Sundsvalls Raceway. Kanske blir det ett SM i karting där i framtiden. Från september 2021 kommer i alla fall möjligheten att finnas när Sveriges nyaste kartingbana står klar.
21-02-05 VM i Karting till Kristianstad 2021
Hösten 2021 körs det Karting-VM i Kristianstad när klasserna KZ, KZ2 och academyklassen kommer avgöras dagarna 3 till 5 september.

För Kristianstad Kartingklubb är det tredje gången på fem år som föreningen arrangerar VM i karting tillsammans med Kristianstad kommun och Event i Skåne. Event i Skåne har under en längre tid varit delaktig i arbetet med att ta stortävlingarna till Kristianstad och med det stärka Sverige och Kristianstad som ett kartingfäste.
- Kristianstad har med åren positionerat sig som en av Europas bästa kartingdestinationer med Kristianstad Karting som utvecklats till en nationalarena för karting vilket inspirerar och är en förebild för andra föreningar i Skåne, säger Pher Palm, VD för Event i Skåne.

Föreningens ordförande Magnus Hedman är lyrisk och stolt över förtroendet från FIA att åter få välkomna alla deltagare till Kristianstad.
- Att det internationella förbundet FIA, som ansvarar för motorsporten över hela världen, däribland Formel 1, har ögonen på Sverige, Kristianstad och Åsum Ring och åter tilldelar Kristianstad Karting den största internationella tävlingen man kan ha inom kartingen är ett kvitto på flera års väl genomfört arbetet, säger Magnus Hedman, ordförande i Kristianstad Kartingklubb.
20-08-30 Mathilda Olsson och Kenneth Hildebrand vann Prins Carl Philips Racing Pokal
Det blev seger för Mathilda Olsson och Kenneth Hildebrand när kartingtävlingen Prins Carl Philips Racing Pokal avgjordes i samarbete med bland annat Porsche Carrera Cup Scandinavia. På GTR Motorpark i Eskilstuna vann Olsson överlägset Rotax Max Senior medan Hildebrand bjöds betydligt tuffare motstånd i Rotax Max DD2. För samtliga pristagare väntar en heldag på Gelleråsen Arena den 14 oktober. Där kommer de få testköra en Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport.

Den åttonde upplagan av Prins Carl Philips Racing Pokal bjöd på fina startfält i pokalklasserna Rotax Max Senior och Rotax Max DD2. I den sistnämnda tävlade till och med tävlingens initiativtagare, prins Carl Philip. Någon pokal till sig själv fick han emellertid inte överräcka på kvällens prisutdelning. Prins Carl Philip, som kör Porsche Carrera Cup Scandinavia med framgång, kämpade på tappert, men en bit ner i fältet. De främsta platserna var det andra som gjorde upp om.

”Överträffade mig själv”
I Rotax Max Senior var det 18-åriga Mathilda Olsson från Uppsala som behärskade den för tävlingen nya banan (tidigare har Prins Carl Philips Racing Pokal avgjorts på Lidköpings Motorstadion), och de yttre förhållandena bäst. Det var lite oväntat med tanke på att lördagens finalpass avgjordes i regn och på våt bana, vilket inte är Olssons favoritunderlag.
– När regnet drog in kände jag en viss oro. Då var jag inte alls övertygad om att det skulle gå så här bra. Även om andra sagt att jag är snabb även i regn har jag aldrig riktigt trott på mig själv i de förhållandena. Men i dag överträffade jag mig själv. Jag är så himla nöjd med teamets jobb och min egen prestation, sa en jublande glad Olsson som hade lite svårt och förklara varför trendbrottet kom just i Eskilstuna i lördags.
– Jag vet egentligen inte, men jag gillar den här banan väldigt mycket och för tre veckor sedan var jag i Belgien med mitt engelska team och tävlade i regn, så jag kände mig rätt bra förberedd.

Efterlängtad triumf
Mathilda Olsson har haft något stort på gång i Prins Carl Philips Racing Pokal tidigare. En bestraffning höll henne borta från topplaceringarna 2018 och i fjol tvingades hon ge upp sin poleplats på formationsvarvet med tekniska problem.

På GTR Motorpark höll det hela vägen. Hon var snabbast i kvalet och vann såväl Final 1 som Final 2 och den avslutande Superfinalen. Segermarginalen i den sistnämnda blev över fem sekunder. Olsson var överlägsen.
– Att äntligen få vinna Prins Carl Philips Racing Pokal betyder mycket för mig. Det känns extremt skönt, intygar hon.

Världsmästare tvåa
Bakom Mathilda Olsson blev det holländskt på andra plats. Rutinerade och meriterade Joey Hanssen, med en VM-titel i klassen KZ2 på meritlistan, tog nämligen den före Felix Jansson från Stockholm.

Rasmus Jansson, som startade Superfinalen på tolfte startruta, var visserligen trea över mållinjen, men fick nöja sig med fjärde plats sedan han fått en tidsbestraffning efter målgång.

Fjolårsmästaren Rasmus Fridell, erkänt duktig i regn, delade första startled med Mathilda Olsson i Superfinalen, men han kom inte alls överens med de nya regndäcken och fick nöja sig med elfte plats i mål.

Oväntad konkurrens
I Rotax Max DD2 hade många David Rehme från Hässelby som favorit till segern. Men han fick oväntad konkurrens av Kenneth Hildebrand, ägaren till det team, KH Racing, som Rehme tävlar för.

Hildebrand som inte tävlat i DD2-klassen på nio år, och som gjorde sin senaste tävling efter fem års uppehåll förra säsongen, kom så sent som i torsdags på att han skulle anmäla sig till Prins Carl Philips Racing Pokal.
– Jag kunde inte sova och låg och tänkte på att jag skulle få mycket fritid i helgen så… Klockan åtta morgonen därpå slog vi ihop en kart, berättar han.

Hildebrand var bra med på fredagens träning – trea som bäst på det sista passet – men tappade lite i kvalet där han tog målflagg som sjua. Sen kom regnet och 2005 års segrare i världsfinalen i Rotax Max Junior gjorde precis som Mathilda Olsson – vann Final 1, Final 2 och Superfinalen.

Tuff teamduell
I den sistnämnda gjorde Hildebrand upp om segern med sin adept, teamkompisen David Rehme. Från femte ruta öppnade Rehme racet mästerligt och var uppe som tvåa, i rygg på Hildebrand, redan efter ett varv.

Rehme, som vann kvalet i stor stil och även var först över mållinjen i Final 1, hade startat ännu längre fram om det inte hade varit för tekniska bekymmer i Final 2 där han fick nöja sig med nionde plats.

En bit in i racet tog sig Rehme om Hildebrand och efter en andra- och en tredjeplats såg det ut som om Hässelbysonen äntligen gick mot seger i Prins Carl Philips Racing Pokal.
– Men i samband med en varvning blev jag blockad och Kenneth kunde ta sig förbi igen, berättar en mycket besviken Rehme, som var den snabbare av de två i slutet på racet, men Hildebrand lämnade ingen lucka.
– Och jag ville inte chansa och riskera att sätta av oss båda.

Med anledning av det som hände i samband med varningen medgav Hildebrand efteråt:
– Lite tur hade jag och jag gillar ju att tävla så jag funderade jag ett tag på att släppa om honom.

Nu blev det inte så. Hildebrand höll undan hela vägen in i mål och ser fram emot provkörningen av Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport på Gelleråsen den 14 oktober.
– Det var egentligen för att få testa en sådan som jag ställde upp här i dag.

• Kan det bli Porsche för dig kommande säsong?
– Jag tycker inte att jag är för gammal i alla fall, säger 31-åringen.

Fredricsson på pallen
Bakom KH Racing-duon Hildebrand och Rehme bjöd Porsche Carrera Cup-föraren Pontus Fredricsson, Huddinge, och fjolårstrean Max Lindén på en härlig kamp om den sista platsen på pallen. Fredricsson, som startade från sjätte ruta, gjorde, sin vana trogen från PCCS, en kanonstart och avancerad direkt till tredje plats. Den behöll han genom hela racet trots intensiv uppvaktning från Uppsalaföraren.

I DD2-klassen fanns det fler ”gästförare”. Den som övertygade mest bakom Pontus Fredricsson var crosscar-föraren Julle Ljungdahl från Norrtälje. Han var snabbast på fyra av fredagens fem träningspass och tvåa både i kvalet och i Final 2. I Final 1, som var hans första någonsin i regn med DD2-karten, snurrade han. Julle stod i andra startled i Superfinalen, men försvann dessvärre tidigt med tekniska problem.
Prins Carl Philip avrundade en blöt lördag på GTR Motorpark med att traditionsenligt agera prisutdelare. Som avslutning tog han dessutom hand om mikrofonen och sa bland annat:
– Jag är otroligt nöjd och glad med dagen och vill rikta ett stort tack till alla förare, team, samarbetspartners och funktionärer.

Prins Carl Philips Racing Pokal.
Rotax Max Senior.
Superfinal.
1) Mathilda Olsson, Uppsala, 19 var
2) Joey Hanssen, Holland, + 5,758 sek
3) Felix Jansson, Enskede Gård, + 10,042
4) Rasmus Jansson, –, + 10,978
5) Robin Knutsson, Göteborg, + 11,407
6) Elias Callin, Upplands Väsby, + 21,980
7) Erik Bergstrand, Södertälje, + 22,341
8) Leo Palmgren, Västerås, + 24,133
9) Axel Bengtsson, Danderyd, + 25,805
10) Lucas Björk, Skogås, + 26,376
11) Rasmus Fridell, Tyresö, + 26,885
12) Simon Berg, Avesta, + 27,640
13) Melinda Öberg, Umeå, + 27,650
14) Wilgot Edqvist, Spånga, + 29,736
15) Marcus Radne, Vendelsö, + 30,076
16) Liam Andersson, Sturefors, + 30,559
17) Mitch Heynert, Holland, + 32,343
18) Ivan Lenholm, Västerås, + 35,565
19) Moa Runesson, Skogås, + 36,922
20) Linus Lundvall, Stockholm, + 37, 009
21) Fabian Kvarnevång, Skövde, + 39,105
22) Sandra Brisenheim, Segeltorp, bröt
23) Jonas Belne, Örebro, bröt

Rotax Max DD 2.1) Kenneth Hildebrand, Stockholm, 19 varv
2) David Rehme, Hässelby, + 0,506 sek
3) Pontus Fredricsson, Skogås, + 9,613
4) Max Lindén, Uppsala, + 10,164
5) Joakim Elander, Vendelsö, + 14,948
6) Felix Sandin, Karlskrona, + 16,713
7) Peter Jervemyr, Stockholm, + 28,188
8) Nils Andersson, Arvika, + 28,753
9) Andreas Dahlqvist, Vendelsö, + 29,527
10) Ralf Mårtensson, Stockholm, + 29,662
11) Madeleine Radne, Vendelsö, + 35,318
12) Peter Eklund, –, + 36,475
13) Jörgen Andersson, Örebro, + 36,901
14) Nick Ansell, Västerås, + 38,930
15) Johan Carlström, Stockholm, + 1 varv
16) Max Rundberg, Norrtälje, + 1 varv
17) Jonas Kvarnevång, Skövde, + 1 varv
18) Carl Philip Bernadotte, Stockholm, + 1 varv
19) Julle Ljungdahl, Norrtälje, bröt
20) Reinis Freijs, Vallentuna, bröt
21) Jan Karlsson, Uppsala, bröt


20-06-26 Kristianstad bjuder upp till SM i karting
Det såg länge ut som att årets SM i karting skulle utgå ur kalendern. Rasbo MK var den tilltänkta arrangören för 2020 med ny bana och en trevlig tillställning men Covid-19 pandemin släckte tyvärr möjligheten för klubben att arrangera eventet i år och erbjöds möjligheten att arrangera 2021 istället.

Kristianstad kartingklubb visade tidigt intresse att anordna en ersättningstävling om restriktionerna släpptes, vilket de gör från den 14:e juni. När det beskedet kom så malde kvarnarna snabbt och det fanns möjlighet att arrangera en tävling 10-12 juli, den helg som var avsedd för EM.
Du kan se SM i karting live på www.sbfplay.se
19-09-23 VM-brons till Emil Skärås!
Målet var ädlaste valör och det var nära. Bara ett litet, litet misstag av Emil Skärås förvandlade triumf till brons i Karting-VM.
– Jag är både nöjd och missnöjd, säger Emil.
Inledningsvis saknade han rätta farten för att kunna vinna på South Garda Karting i italienska Lonato, och fick nöja sig med att vara tvåa i första kvalet. Det italienska proffsteamet Energy Corse gjorde allt för att öka farten och Emils möjligheter att närma sig fransmannen Emilien Denner, helgens suverän. Han vann samtliga sina kvalheat. Emil var först över mållinjen i två av sina och tvåa i resterande tre kvalheat.
– Vi hade lite problem under dagen men till sista kvalet kändes det riktigt bra och då var det skönt att jag lyckades vinna, fortsätter Emil.

Synnerligen viktigt var det också, för det innebar att han startade från andra rutan i finalen bredvid Emilien Denner.
– Det var uppenbart att det skulle bli en tuff final med väldigt många snabba runt omkring oss!
Denner tog starten med Emil bakom sig. På fjärde varvet var svenske landslagsmannen ifatt, kunde köra om och uppe i ledning!
– Underbar känsla, även om fokus hela tiden är att hålla idealspåret. Minsta misstag och de andra tar chansen, fortsätter Emil.
Dessvärre stängde han inte tillräckligt bakåt under bråkdelen av någon sekund, och Denner återtog ledningen. Samtidigt som Skärås föll ner till femte plats.
– Bara att bita ihop och kämpa!

Efter tolv körda varv var Skärås åter närmast bakom Denner. Två varv senare gick spanjoren Giacomo Pollini om och Emil Skärås slutade trea. VM-bronsmedaljör!
– För första gången på hela helgen hade vi faktiskt farten för att vinna, och då blev jag besviken över att inte göra det. På det stora hela har det ändå varit en fantastisk helg och att avsluta säsongen med ett VM-brons är inte dåligt!
– Jag vill verkligen framföra mitt stora tack till alla mina sponsorer, team Energy Corse, Galiffa Tuning, vänner, familj och alla andra som supportrat mig och gjort detta möjligt, avslutar Emil Skärås.

19-09-11 Emil Skärås siktar högt när VM avgörs i Italien
Nu är det dags! Årets viktigaste helg står för dörren – VM i KZ2. Även om motståndet är sylvasst har europamästaren Emil Skärås höga förväntningar.

Men först den tredje av totalt fyra deltävlingar i italienska racingserien GT Endurance, där västeråsaren kör en Lamborghini i klassen GT Lights. Trots synnerligen ringa erfarenhet var han med och vann en deltävling tidigare i Misano.
– Jag var ner och testade förra veckan och det kändes bra, så jag ska försöka prestera så bra som möjligt och försöka utvecklas, säger Emil.
Den tävlingen avgörs kommande helg på banan i Vallelunga som ligger strax utanför Rom.

Veckan efter är det dags för den rafflande säsongsavslutningen i KZ2. Stentuff klass med sex-växlade internationella kartar där de allra främsta och mest rutinerade förarna återfinns. Startlistan innehåller 126 namn, varav 34 går till final. En av dessa förare vinner.
– Det blir årets höjdpunkt! Vi har förberett oss väl med tester och fysträning, och Lonato är en bana det brukar funka bra på. Så förhoppningarna om att kunna slåss om VM-titeln är höga, fortsätter Emil.

Efter fyra år i KZ2 har han rutinen som krävs och de fyra senaste säsongerna har Emil Skärås tillhört det svenska landslaget i Karting. Att han kör för italienska Energy Corse, ett av de bästa fabriksteamen, är en annan viktig faktor. När EM avslutades i mitten av juni i Sarno tog Emil Skärås hand om guldet. Nu är det Lonato och VM som gäller.
– Samtidigt ska man ha klart för sig att Lonato är en bana många är duktiga på, i och med att i princip alla fabriker ligger där runt omkring. Jag gillar banan, och det funkar bra där så vi vill definitivt vara med och slåss allra längst fram!

Under denna vecka gör han de sista förberedelserna innan avfärden till Italien. Bland annat ska Emil träffa sin mentala tränare Jan Alriksson för att förbereda sig för det race han sett fram emot under hela året.
VM-tävlingen pågår mellan den 17 och 22 september, med final på söndagen. Tack vare sitt EM-guld har Emil Skärås klassens lägsta startnummer, 101. Ytterligare elva svenska förare deltar i KZ2.
19-08-28 Prins Carl Philips Racing Pokal möter framtiden på GTR Motorpark i Eskilstuna
Prins Carl Philips Racing Pokal flyttar och möter framtiden på GTR Motorpark i Eskilstuna. Den åttonde upplagan av den populära kartingtävlingen avgörs på anläggningen den 28-30 augusti 2020.
– Efter sju år i Lidköping tyckte vi att det var dags för en förändring och Eskilstuna kommun och GTR Motorpark känns som perfekta, nya samarbetspartners i det här projektet, sa Thomas Johansson, promotor för Prins Carl Philips Racing Pokal under onsdagens pressträff i Eskilstuna.

År 2013 genomfördes den första upplagan av Prins Carl Philips Racingpokal. Prins Carl Philip är initiativtagare till tävlingen och har sedan dess start delat ut 18 pokaler till lyckliga och välförtjänta segrare. Bland dessa, övriga pristagare och deltagare har ett stort antal gått vidare inom motorsporten och når i dag stora framgångar på seniornivå både internationellt och på hemmaplan. Linus Lundqvist (Euroformula Open), Hannes Morin (TCR Scandinavia), Simon Ohlin (F4 Frankrike), Hugo Nerman och Hugo Andersson (Porsche Carrera Cup Scandinavia), Alfred Nilsson (GT4 Scandinavia) och Daniel Andersson (Ginetta GT5 Challenge) är bara några av många exempel.
– När vi startade 2013 var det precis det här som var vår målsättning. Utöver att hjälpa unga tjejer och killar inom ramen för Prins Carl Philips Racing Pokal ville vi även visa dem nästa, möjliga karriärsteg. Det är därför vi årligen bjudit in pristagarna samt någon utvald förare till en testdag på Gelleråsen. Under testdagen får de möjlighet att prova på olika biltyper. Vi kommer fortsätta med testdagen och förhoppningsvis får vi se ännu fler ungdomar ta klivet upp från kartingen och Prins Carl Philips Racing Pokal de kommande säsongerna, säger Prins Carl Philip.

Testdagen för årets pristagare äger rum den 8 oktober på Gelleråsen Arena utanför Karlskoga. En av de som dyker upp då är Mathilda Olsson från Uppsala som med en deltävling kvar redan säkrat segern i Rotax Max Challenge Euro Trophy och kör världsfinalen senare i höst.
– Mathilda hade otur med tekniska problem i årets tävling, men efter en häftig uppkörning i finalen och en stark dag i övrigt valde vi att ge henne ett wild card till testdagen i Karlskoga. Mathilda är mycket talangfull och det ska bli intressant att följa henne både i världsfinalen och i hennes fortsatta karriär, säger Thomas Johansson.

Prins Carl Philips Racing Pokal har ända sedan starten avgjorts på Lidköpings Motorstadion och med Lidköpings KK som samarbetspartner.
– Vi har haft sju fantastiska event i Västergötland och vi kommer fortsätta samarbeta med Lidköpings KK i någon form. Men nu förnyar och förändrar vi oss på så sätt att vi byter ort och bana och kommer närmare Stockholm vilket kan ge många positiva effekter. Dessutom kommer vi att ta ett större, eget grepp om tävlingen och dess utförande. Vi har bland annat engagerat

Camp Company/MW Race Consulting, som under ledning av Meik Wagner bland annat är promotor för Rotax Max Challenge Euro Trophy.

Prins Carl Philips Racing Pokal genomförs i samarbete med Svenska Bilsportförbundet, Kungliga Automobil Klubben (KAK), ProConsulting (Thomas Johansson) och officiella klädpartnern Berkeley.

2020 stödjer även GTR Motorpark och Eskilstuna kommun Prins Carl Philips Racing Pokal vars tävlingsdatum är spikat till 28-30 augusti.
– Prins Carl Philips Racing Pokal kommer, precis som i år, att genomföras i klasserna Rotax Max Senior och Rotax Max DD2. Möjligtvis kan KZ2 bli aktuell också men det beror helt och hållet på intresset. Jämte ovan nämnda kommer tävlingen vara öppen för en rad andra klasser. Det blir klasser för yngre förare än de som Rotax Max Senior och Rotax Max DD2 vänder sig till. Jag kan redan i dag säga att Cadetti för de allra yngsta – från 6 år – har en självklar plats i tävlingen, säger Johansson.

Sedan fyra år tillbaka har Prins Carl Philips Racing Pokal även kryddats med ett kändisheat – även kallad Rövarheatet. Där har Prins Carl Philip själv varit en given deltagare. Och framgångsrik dessutom. De två första upplagorna vann Prinsen. Först individuellt och sedan i par med Per Wilander.

Rövarheat blir det även 2020 – med en revanschsugen Prins Carl Philip på startlinjen utgår vi från. I somras fick nämligen han och Wilander nöja sig med en blygsam femteplats.

Johan Heggblad, projektledare GTR Motorpark:
För GTR Motorpark är Prins Carl Philips Racing Pokal en viktig pusselbit i byggandet av vår multianläggning. Vi får inte bara en barn- och ungdomssatsning med ett fint föredöme i Prinsen utan även uppstarten på ännu en motorsportgren som påvisar mångfalden i anläggningen.

Det geografiska läget mitt i Mälardalen är en stor styrka för GTR Motorpark då vi vet att behovet av en mötesplats inte bara för motorsport är viktig och efterfrågad. Genom satsningen som Prins Carl Philip, KAK och Svenska Bilsportförbundet gör med Prins Carl Philips Racing Pokal kommer i förlängningen arbetstillfällen skapas inom både fordonsindustrin och turismen.

Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna:
Eskilstuna motorsportarena är på väg att bli en av Sveriges främsta och har dessutom ett gynnsamt läge i Mälardalen. Det känns därför extra roligt att Prins Carl Philips Racing Pokal nu förläggs till Eskilstuna och att vi kan bidra till att utveckla svensk motorsport, med fokus på ungdomar. Vi ser fram emot ett bra samarbete som gynnar alla parter, inte minst motorsporten.

Lars Pettersson, ordförande Svenska Bilsportförbundet:
För oss inom Svensk Bilsport är det naturligtvis otroligt roligt att vi nu närmar oss färdigställandet av ytterligare en anläggning för motorsport. Tidigare under året hade vi premiär på Drivecenter Arena i norra Sverige och nu har vi snart en färdig anläggning i Eskilstuna. Med en tydlig miljöprofil blir GTR Motorpark perfekt för Mälardalen och Storstockholm.

Närheten och tillgången till motorbanor runt om i landet är ovärderlig för bilsporten, både som en idrott för fler som vill delta, men även för att kunna bjuda den sportintresserade allmänheten på riktigt rolig och actionfylld idrott. Att GTR Motorpark redan nästa år gästas av Prins Carl

Philips Racing Pokal tycker jag bara visar på värdet av det fina arbete Johan Heggblad och hans kollegor lagt ner för att göra en riktigt bra idrottsanläggning i redan motorstarka Eskilstuna.

David von Schinkel, styrelseledamot Kungliga Automobil Klubben
KAK har funnits med i Prins Carl Philips Racing Pokal sedan starten 2013 och i tävlingen har klubben hittat en naturlig plattform för vårt engagemang och vår vilja att stötta och hjälpa juniorer. Vi har många medlemmar inom kartingen och vi satsar mycket på dem. Bland annat delar vi årligen ut ett resebidrag på 300.000 kr till olika, unga förare.

Prinsens engagemang i Prins Carl Philips Racing Pokal är beundransvärt. Det betyder mycket för sporten och för de unga killarna och tjejerna som individer.
19-07-30 Skärås fick nöja sig med SM-silver
Snabbast i princip under alla träningar, men när det gällde tappade Emil Skärås något. Tillräckligt för att ”bara” få med ett SM-silver hem i KZ2.

Svenskt mästerskap i Karting avgjordes på Åsum Ring strax utanför Kristianstad, och västeråsaren Emil Skärås var där för att försvara sitt guld från ifjol. I början såg det ut att gå hans väg lika odramatiskt som förra året, och som färsk Europamästare var förväntningarna högt ställda.
– Under i princip alla träningar var jag snabbat, ofta med hyfsat stor marginal så det kändes väldigt bra, säger Emil.

Men lagom till tidskvalen förändrades banan och den blev lite halare.
– Då hängde vi inte riktigt med i banans utveckling. Medans de andra gjorde lite framsteg gick vi bakåt.
Istället för snabbast blev Emil femma, vilket gjorde att han fick starta femma i kvalracen. I dessa båda körde han upp sig till tredje plats, för då fanns farten där igen. Det gjorde att han fick starta som fyra i förfinalen.
Där tappade han inledningsvis en placering i starten, men hämtade tillbaka och lyckades gå i mål som tvåa. Vilket i sin tur betydde andra startrutan i finalen.
– Farten i förfinalen var riktigt, riktigt bra! Så förhoppningarna att det skulle räcka hela vägen var höga. Så länge jag skulle komma iväg bra så kändes det lugnt, säger Emil.

Vi gjorde ett par mindre förändringar till finalen.
– Tyvärr spelade dessa emot oss…
För trots en bra start där han kom ut som tvåa, blev Emil omkörd redan efter något varv. Ett varv senare kunde han ta tillbaka sin plats och ta upp jakten på ledande Benjamin Törnqvist.
– Jag kom ifatt och körde om. Men tyvärr räckte inte farten riktigt till den här gången utan Benjamin tog tillbaka ledningen och kunde sedan skapa en lucka.

SM-guld alltså i den växlade kartingklassen KZ2 till hemmaåkaren Benjamin Törnqvist och silver till Västerås landslagsförare Emil Skärås.
– Surt med tanke på att vi var de snabbaste hela helgen men inte lyckades få till det perfekt när det gällde, som i kvalet och finalen. Nu laddar vi om för ett inhopp i det tyska mästerskapet!
Det är den fjärde deltävlingen, som går i Genk nu kommande helg. Allt för att ha alla förberedelser klara inför VM i Lonato den 17-22 september där målet är att ta guld i KZ2.
19-06-19 EM-guld i KZ2 till Emil Skärås
Västeråsaren Emil Skärås grejade EM-guld i växlade KZ2-klassen i karting. Segern i premiären gjorde att det räckte med att bli åtta i finalen i Sarno.

När EM inleddes på tyska Wackersdorf, med 78 elitförare i klassen KZ2, stämde allt för Emil Skärås. Lika "enkelt" var det inte i den andra och avslutande deltävlingen i italienska Sarno. Till tidskvalet lyckades han bara sätta 13:e snabbaste tid, samtidigt som de största konkurrenterna var med och slogs i toppen.
I de fyra inledande kvalheaten körde han in som tvåa, sexa, trea och femma.
– Det var tufft och vi saknade någon tiondels fart för att kunna vara med och slåss på riktigt. Vi närmade oss lite, men behövde hitta mer speed!

Femte och sista kvalet avslutade Emil med att bli fyra. När det 13.45 på söndagen var dags för final startade Emil från ruta nio.
– Då var det bara fokus på en enda sak, fullt ös!
Tyvärr hade han inte samma hundraprocentiga fart som i Tyskland. Visserligen gjorde han någon omkörning i början, men låg i princip åtta genom hela racet utan den optimala farten. Som tur var hade inte de största konkurrenterna om titeln heller hittat rätta inställningarna.
– Det blev en riktig nagelbitare och det var först när jag kom i mål som jag förstod att jag hade vunnit mästerskapet. Så otroligt skönt!

EM-guldet i den stentuffa växlade klassen KZ2, är 21-årige västeråsarens främsta merit så långt i karriären, och det var en laginsats från team Energy Corse som gjorde det.
– Alla jobbade som djur hela helgen för att hitta fart i karten. Det var riktigt tufft eftersom det gick så fantastiskt bra i första deltävlingen, säger Emil.
– Nu var vi hela tiden någon tiondelar efter, men lyckades ändå ta hem titeln. Helt fantastiskt!

Nu är det fullt fokus på VM som går i Lonato, Italien i slutet av september. Redan nu till helgen går andra deltävlingen av WSK Euro Series där och i princip alla toppförare är där och kör.
19-05-22 Ny seger för Skärås nu i en Lamborghini
Snart fyller han 21 år och en tidig födelsedagspresent blev det för landslagsföraren Emil Skärås då han debuterade i täckt bil. Seger i italienska GT Lights.

Planen var att västeråsaren skulle alternera mellan karting i värstingklassen KZ2 och Formel 4 i Sydostasien. I kartingen blev det seger i första EM-deltävlingen av två, och visserligen blev det vinst även i Malaysia, men direkt efter det valde Skärås att avbryta.

Istället tog han steget över till toppteamet Antonelli Motorsport och en plats i italienska serien GT Lights, där han kör en Lamborghini Huracan Super Trofeo.
– Vi testade för en vecka sedan, så det har varit snabba ryck, och det tog ett tag innan jag blev van vid farten och kraften i bilen, säger Emil.

I fredags körde teamets tre förare två pass vardera på 30 minuter på banan i Misano.
– Mycket nytt att lära på kort tid! Nya människor, nytt team och ny bana, konstaterar Emil.
Lördagen var sedan vikt för ett 15 minuters långt kval för varje förare och Emil var först ut. För första gången på nya däck och genast satte han en riktigt, riktigt bra tid.
– Det fick jag mycket beröm för och det var riktigt kul!
När de andra två förarna kört sina kval hade teamet andra startposition i klassen GT Lights.

Söndag var raceday, då de tre förarna hade att köra så många varv som möjligt på tre timmar. På regn, ännu en ny erfarenhet för Skärås. Vilket gjorde att i början tappade han mark till konkurrenterna, men mot slutet av sitt första pass gjorde han sin första omkörning. Då gick teamet upp i ledning, för att sedan tappa igen.
– Men vår tredjeförare lyckades göra ett megajobb, så två varv från målflagg var han ifatt och om! En riktig nagelbitare, konstaterar Emil.

Ändå är nästa riktigt stora höjdpunkt andra den EM-deltävlingen i karting. I mitten av juni ska Skärås göra allt för att bli Europamästare i KZ2.
19-05-07 Emil Skärås i EM-ledning!
Emil Skärås vann EM-premiären. När segern äntligen kom, var det på tyska Wackersdort och västeråsaren leder EM i KZ2 inför finalen i juni.

Farten har funnits där, men den riktiga fullträffen har uteblivit. Fram till nu. Till EM-premiären på tyska Wackersdorf med 78 elitförare i klassen KZ2. Då stämde det och västeråsen har sitt namn överst i tabellen och en ledning med sju poäng.
– Helt underbart och häftigt! Vi var väldigt snabba redan på den fria träningen, så det är klart att förhoppningarna fanns på en fin helg. Men marginalerna är så oändligt små och de har inte varit på min sida förut.

Wackersdorf och första deltävlingen av två i EM för KZ2 bjöd på regn under lördagen, och att köra på fuktig asfalt är något av Skärås specialité. Han lyckades vinna samtliga tre kvalrace i väta.
– I ett tjuvstartade jag dock, och blev nedflyttad till tredjeplats, erkänner Emil.
Då hade han innan, i det superviktiga tidskvalet, kört till sig en sjätte plats, vilket innebar att han stod i första startled i alla kvalrace. Summa summarum hade han två tredjeplatser och två segrar efter lördagen.
– En riktigt bra och god känsla inför finaldagen!

På söndagsmorgonen var det torrt när det femte och sista kvalracet kördes. Emil Skärås lyckades ändå vinna, och var i den totala sammanställningen tvåa. Vilket också blev hans startposition i finalen.
– Många tuffa race har jag kört under min karriär, och finalen var inget undantag. Tvärtom! Hela tiden hade jag två konkurrenter flåsandes i nacken!
Emil tog starten och inledde med att få några kartlängders lucka. Men konkurrenterna var snart ikapp, och två varv från mål gjorde Skärås ett litet, litet misstag och de bakom var ikapp helt och hållet.
– Jag fick ägna hela min uppmärksamhet åt att köra väldigt defensivt för att hålla de bakom mig, säger Emil.
Efter 26 varv på den 1190 meter långa banan norr om München kunde svensken koppla på det stora leendet.
– Så otroligt nöjd och nu är jag riktigt taggad på att försöka ta hem titeln!

Finalen körs i italienska Sarno i mitten av juni.
18-12-14 Ansökan för Karting on Tour 2019
Karting on Tour går in på sitt andra år denna gång och vi följer upp succén som i snitt genererade nära 10 nya licensierade förare per klubb som stod som arrangörer 2018.

Karting on Tour innebär tillgång till ett släp med 5st kartar i lite olika klasser för åldrar 7-20 år, tillgång till en del material för marknadsföring och ett koncept för ”prova på” aktivitet inom sportgrenen karting. Delar av kostnaderna för eventet är berättigade till stöd från Idrottslyftet. Mer info om detta kommer att finnas på SBFs hemsida, under Idrottslyftet.

Nu har ansökan för Karting on Tour 2019 öppnat.
Välkommen att skicka in ansökan så att just din klubb får touren till er bana under 2019.
Sista ansökningsdag 10/1-2019

Ansökan skickas till kartingontour@sbf.se

I ansökan skall kontaktperson med telefonnummer och mailadress anges, det är viktigt att denna adress och person är den som sedan under hela 2019 kommer vara kontaktperson.

Har ni andra frågor eller funderingar om evenemanget så hör av er till kartingontour@sbf.se

www.sbf.se
18-09-13 Skärås sexa på VM!
VM-sexa bland 105 startande! Västeråsföraren Emil Skärås imponerade när KZ2 avverkade sitt VM i Genk i Belgien. Årets bästa placering internationellt när det som bäst behövdes, och bäste svensk.

Långt innan snön smälte här i norr var 20-årige landslagsföraren Emil Skärås från SMK Västerås Karting nere i Italien med sitt nya proffsteam Energy Corse för att träna. Siktet var redan då inställt på VM i belgiska Genk, andra helgen i september.
– Det är oerhört tufft där nere. Minsta misstag gör att du genast blir omkörd. Är du inte med redan från början av tävlingen blir resten svår, säger Emil.

Nu när det behövdes som bäst var han trea på det inledande tidskvalet. Trea bland 105 startande.
– Vilken lycka! Det gjorde också att helgen blev enormt mycket lättare då jag med den inledningen fick starta från första startled i alla kvalrace, konstaterar Emil.

Ändå var det tufft. 105 av världens bästa på plats i klass KZ2, växlade kartar som gör Upp mot 170km/h för vuxna förare. Efter fredagens tidskörning var det dags för sex stycken kvalrace, och samtliga deltagare ville i mål med en så bra placering som möjligt. Utan att krocka.
– Det grejade vi galant!
En vinst, tre andraplatser och en fjärdeplats gjorde att han var tvåa totalt efter lördagen.
– Så otroligt skönt och kul!

Innan finalerna drog igång på söndagen kördes ett så kallat ”warm up”, samt ett sjätte kvalheat. Emil Skärås var näst snabbast av alla på warmupen, men ”bara” tia i det sista kvalracet.
– Oerhört grymt race. Många satte på det andra setet nya däck man har tillgång till för att kvalificera sig till final, men vi sparade däcken för att kunna vara med och slåss i själva finalen, säger Emil.
Nya däck ger naturligtvis bättre fäste och med sina begagnade från lördagen blev västeråsaren tia. När poängen räknades ihop var han fyra totalt och den startpositionen fick han i finalen.
– Det blev den i särklass tuffaste finalen i hela min karriär. Ingen lämnar så mycket som en millimeter och du måste vara helskärpt i varje hundradel för att inte släppa någon före dig.

Starten blev bra för Emils del. Han höll sin position genom de första kurvorna, där risken alltid är överhängande för kollisioner, och kom ut som fyra. På andra varvet fick han en liten knuff av bakomvarande och tappade ner till femte plats. Där låg han sedan varv efter varv och jagade.
– De sista sju-åtta varven var hemska när däcken började ta slut och karten sladdade mycket, säger Emil.
Han tappade fart och när fyra varv återstod kunde han inte längre hålla emot utan blev omkörd. En krävande helg med 105 startande, varav 31 gick till final var över. Efter 23 varvs körning var han sexa i mål, och bäste svensk efter segraren Matteo Vigano från Italien..
– En fantastisk helg! Jag är riktigt nöjd med min och teamets prestation, även om det hade varit kul att få med sig en pokal hem.
18-08-09 Rallymästaren kör karting i Lidköping till helgen
I helgen är det dags för Mattias Adielsson att göra comeback på kartingbanan efter att ha koncentrerat sig på rallykarriären under de senaste åren.
- Det här kommer att bli fantastiskt roligt att få köra karting igen. Det dök upp en möjlighet att i samarbete med Radne Motor köra två tävlingar i klassen Rotax Max DD2. Den första tävlingen blir nu i helgen i Lidköping och sedan min hemmatävling, Göteborgs Stora Pris. Karting är för många instegsporten till bilsporten och den behöver all publicitet den kan få, om jag kan hjälpa till är jag mycket nöjd. Jag la grunden till min rallykarriär när jag som 9 åring började med karting och körde sedan i sju år. Det ska bli spännande och se hur mycket jag kommer ihåg, karting är lite annorlunda än rally. Vi har väldigt duktiga kartingförare i Sverige så det ska bli spännande och se hur långt det kommer att räcka, jag har fått de bästa förutsättningarna av Radne Motor så nu är det bara att ge järnet. Jag hoppas att jag ska ha lite fördel av den här kartingtävlingen när vi står på startlinjen till nästa deltävling av Rally-SM som börjar med två asfaltssträckor, avslutar Adielsson
18-07-05 Guld till Emil Skärås under SM-veckan
Ingen kunde matcha Emil Skärås under den pågående SM-veckan i Helsingborg. Guld till västeråsaren i tyngsta kartingklassen!

Den internationella satsningen på växlade huvudklassen KZ2 har högsta prio, med VM i höst i fokus. Att farten finns där har 20-åringen visat vid flera tillfällen. Ändå har det inte riktigt gått hans väg. Förrän nu. För när Karting för första gången ingick i Riksidrottsförbundets SM-vecka, som en av 50 idrotter, blev det under tisdagen guld till landslagsföraren från Västerås.
– Otroligt roligt att allting äntligen gick perfekt! Att det dessutom var hemma i Sverige var extra roligt, säger Emil.

Banorna i Italien och Tyskland är annars dem han besöker mest. Att det motståndet varit stärkande visade västeråsföraren direkt i Helsingborg. Han vann tidskvalet i den växlade klassen med nästan två tiondelar.
Av bara farten fortsatte han med att dominera de båda kvalracen, och säkrade därmed pole position (bästa startspår) i förfinalen.
– Förfinalen var tävlingens tuffaste för mina däck började ta slut!

Tack vare en perfekt start hade han hunnit bygga upp en lucka, och därför kom inte tvåan Alexander Dahlberg tillräckligt nära för att köra om.
– Sedan blev finalen en härligt resa, konstaterar Emil.
Återigen tog han starten och seglade iväg. Emil klockades för bästa varvtid på Välabanan utanför Helsingborg, och korsade mållinjen med 1,4 sekunders lucka ner till Alexander Dahlberg. Bronsmedaljören Noah Milell var 3,3 sekunder efter. Fyra Benjamin Törnqvist Persson, som förra året tog VM-silver i just KZ2.

I klassen OK, oväxlade något mindre kartar, blev det ännu en medalj till SMK Västerås genom Jesper Sjöberg. Han körde in som tvåa och tog därmed silver.
Emil har tidigare ett JSM-silver. En medalj han tog för fem år sedan i en mindre klass.
– Mitt första SM-guld var bästa tänkbara morot för att prestera så bra det bara går i fortsättningen, säger Skärås.

Redan nästa vecka återvänder han till Italien och banan i Lonato för nästa deltävling i EM.
18-05-10 Fel drevning i EM-premiären
Första deltävlingen i EM blev en dyster historia för landslagsföraren Emil Skärås. Efter en lyckad träning valde de fel drevning och han gick inte ens vidare till final.

Europamästerskapet i den växlade värstingklassen KZ2 inleddes den gångna helgen i franska Salbris. Emil Skärås hade tillsammans med italienska proffsteamet Energy Corse högt ställda förväntningar.
– Vi vet att farten finns där, men har inte fått till det där allra sista. Nu ville vi så gärna få en fullträff.

Men den låter vänta på sig. Istället blev det en katastrofdag. Visserligen gick träningen som en dans och Emil hörde till de snabbaste. Sedan var det dags för tidskval och då sprack det.
– Vi valde fel drevning och det gick inte alls… en otrolig besvikelse och det var väl redan där som helgen blev tuff.
Han slutade 36:a av 74 startande. Långt, långt ifrån vad han räknat med.

Därefter väntade de fem kvalheaten och han hade tolfte startposition i samtliga. Kom som bäst i mål som femma, och som sämst 22:a efter att ha varit inblandad i en krasch. Det räckte bara till en 35:e plats totalt, precis utanför de 34 som gick vidare till final.
– Jag kan inte minnas senast det hände! Resultatmässigt var det nog en av mina sämsta tävlingar på flera år, suckar Emil.

Men så är det i Karting, hårfin skillnad mellan fiasko och succé. Förr eller senare blir det en bottenhelg. Förhoppningsvis slår det om till den andra och sista deltävlingen i EM, som körs den 11-15 juli i italienska Lonato.
Västerås landslagsman i Karting är dock i elden redan kommande helg, då andra deltävlingen i det tyska mästerskapet DKM avgörs på Wackersdorf.
– Nu är jag riktigt revanschsugen och ska visa att jag kan mycket, mycket bättre!

18-03-21 Krock stoppade Skärås på La Conca
I bästa tänkbara motstånd lyckades Emil Skärås, landslagsföraren i Karting från Västerås, köra snabbast av alla på träningen. Tyvärr blev han sedan inblandad i en krock i finalen.
Den här gången var det race på banan La Conca, nere på den italienska stövelklacken. På grund av snökaos blev den andra deltävlingen i WSK Super Master Series framflyttad, så istället kördes nu den tredje omgången. Så blir den andra i Sarno, helgen innan Round 4.
– Ja, det blev ju lite märkligt detta! Men ingen hade väl väntat sig snö så här års i Italien, säger Emil.

Över La Conca sken i alla fall solen och västeråsaren hade varit där och testat veckan innan. Redan då var han riktigt snabb, och tillhörde direkt de kvickaste när den fria träningen inleddes på torsdagen.
– Att vara bland de absolut snabbaste kändes betryggande för resten av helgen!
På första officiella träningen var han allra bäst, och då valde team Energy Corse att testa lite nya saker på karten. Men då tappade den fart, så till tidskvalet ändrades allt tillbaka igen och han slutade åtta.
– Fullt godkänt, tycker jag. För i WSK kör vi i KZ2 tillsammans med KZ1-klassen, förklarar Emil.

Lördagens kvalrace fortsatte med sol på Emil Skärås. I ett av racen körde han om italienaren Marco Ardigó, femfaldig europamästare och trefaldig världsmästare. Det var för övrigt Ardigó som tog silver på VM i KZ1 2013, då Max Verstappen vann och Charles Leclerc tog brons. De två kör idag Formel 1.
– En fruktansvärt mäktig känsla att få köra med så duktiga förare, och att komma förbi Ardigó kändes stort, säger Emil.
I de tre kvalen slutade han nia, sjua och sexa. Över förväntan godkänt med så tufft motstånd.

Söndagens finaler gick inte lika bra. Emil startade visserligen som sexa i förfinalen och kom iväg finfint. Men efter tre varv tappade karten kraft och Emil var som sämst nere på 18:e plats, innan han lyckades ta tillbaka något och slutade som 14:e man.
– Ingen rolig förfinal… men det är sånt som händer tyvärr.
Finalen blev sedan kortvarig då han redan efter två kurvor blev inblandad i en krock och tvingades bryta då karten var okörbar.
– Det kändes ändå som ett steg framåt att få tävla med kartingens bästa utövare. En häftig känsla och otroligt lärorikt. Det tar jag med mig till framtida race, säger Emil.

Men först en ledig helg hemma på Talltorp i Västerås, innan WSK Master Series fortsätter med den andra deltävlingen i Sarno.
18-01-30 Lyckad debut för Emil Skärås vann förfinalen i säsongspremiären
Tvåa på tidsträningen, kvaletta och seger i förfinalen. Emil Skärås inledde sin säsong hos det italienska proffsteamet Energy Corse på bästa sätt.

Ett par egna misstag i finalen på Adria Karting Raceway i WSK Champions Cup gjorde dock att han – och den lättflyttade frontspoilern – halkade ner i finalen.

Men det började på bästa sätt! Redan under torsdagens träning var 19-åringen bland de snabbaste. Under fredagens officiella träning var han tvåa och kvalbäst när de tre passen avverkats. Ett resultat som gav västeråsaren pole position, bästa startplats längst fram, i förfinalen.
– Det var ett riktigt härligt race med en ”lights to flag win”, konstaterar Emil.

Att leda från start till mål i sin första förfinal för det italienska proffsteamet Energy Corse, i den stentuffa växlade klassen KZ2, var stort. Majoriteten av de allra bästa var på plats, Adria är italienarnas hemmabana men kryddat med andra sydeuropéer och någon amerikan.
Segern i förfinalen betydde också att han fick starta från pole i finalen.
– Fram till finalen gick det så bra att jag ville för mycket och blev nervös. Det satte griller i skallen, fortsätter Emil.
Han gjorde en dålig start och sedan ytterligare några egna misstag på de första varven. Vilket konkurrenterna genast utnyttjade. Att Emil ändå hade fart att avancera visade han med att sätta näst snabbaste varv efter segraren, rumänen Daniel Vasile.

Redan kommande helg är Emil åter i hetluften på den 1302 meter långa banan i Adria, sex mil söder om Venedig. Då drar WSK Super Master Series igång, en viktig serie där alla som vill slåss om VM i höst finns med.
– Det finns många saker att förbättra, men också mycket bra jag tar med mig. För det här var verkligen en riktigt bra start på året! Det känns skönt att ha första tävlingen överstökad, säger Emil.

Han blev bäste svensk, trots sin tionde plats. Detta efter att ha fått ett tidstillägg därför att frontspoilern var ur sitt läge.

18-01-15 Emil Skärås storsatsar i KZ2 tillsammans med Energy Corse
Landslagsföraren Emil Skärås satsar stenhårt på EM och VM i karting. Med italienska teamet Energy Corse ska han tävla flitigt i södra Europa.

Västeråsaren har i alla år kört för svenska Ward Racing, för att till den här säsongen skriva på för det italienska toppstallet.
– Mitt gamla team har fokus på lägre klasser, och när den här möjligheten öppnade sig vill jag verkligen göra det här. För nu finns alla resurser som behövs, säger Emil.

Redan i mitten av januari drar testerna igång, innan det är dags för tävlingspremiär i WSK Champions Cup på banan i Adria.
– Alla som vill något är nere i Italien på försäsongen, och samtliga toppförare kör WSK, säger Emil.

Efter ett minst sagt krävande tävlingsschema under våren, där också det tyska mästerskapet ingår, väntar EM-premiären i maj i Frankrike. Final ett par månader senare i Italien.
– Helgen innan kör vi SM i Helsingborg och där vill jag vara med. Men det kanske blir enda tävlingen på svensk mark i år.

Det stora målet är VM i belgiska Genk, andra helgen i september.
– Mängden träning och tävling innan behövs, för det är stenhårt i klassen och det räcker inte med att köra bra i finalen. Du måste vara på tå från första tidsträningen för att ha en chans till bra placering, säger Emil.

En 6-växlad KZ2-kart gör 0-100 km/h på 3 sekunder och en final körs över 25 varv, på banor som mäter lite över kilometern. Senast på VM var det 118 startande och Emil slutade då på 18:e plats.
– Energy Corse håller mig med allt under säsongen och vill väldigt gärna vinna. Och det vill jag också, slår Emil fast.
Från och med i år ingår SMK Västerås Kartings förare i Svenska Bilsportförbundets landslag för seniorförare. Före det har han varit juniorlandslagsman i tre år.

Kalender 2018
WSK Collective Test 20-21 januari, Adria Italien
WSK Champions Cup 25-28 januari, Adria Italien
WSK Super Master Series R1 1-4 februari, Adria Italien
Winter Cup 14-18 februari, Lonato Italien
WSK Super Master Series R2 1-4 mars, Lonato Italien
WSK Super Master Series R3 15-18 mars, La Conca Italien
WSK Super Master Series R4 5-8 april, Sarno Italien
DKM R1 13-15 april, Lonato Italien
EM R1 2-6 maj, Salbris Frankrike
DKM R2 11-13 maj, Wackersdorf Tyskland
DKM R3 1-3 juni, Ampfing Tyskland
SM 4-8 juli, Helsingborg
EM R2 11-15 juli, Lonato Italien
DKM R4 27-29 juli, Kerpen Tyskland
DKM R5 17-19 augusti, Genk Belgien
VM 5-9 september, Genk Belgien

Emil Skärås Fakta
Född: 30 maj 1998
Från: Talltorp, Västerås
Team: Energy Corse
Klubb: SMK Västerås Karting
Landslagsmedlem: Juniorlandslaget 2015-2017, Landslaget 2018 -
Kartingklass: KZ2 (internationell 6-växlad kart)
Började med karting: Som 8-åring
Har tidigare kört: Micro, Mini, lite Rotax, KF3 och KF2 för Ward Racing.
3 Bästa meriter: 3:e plats i WSK Champions cup 2015, 14:e plats i VM och 7:e plats i en EM-deltävling.

17-12-04 Karting Spring Cup 2018 körs den 26-27 maj
Karting Spring Cup 2018 kommer att köras den 26-27 maj. Klasserna som kommer att köras är Junior 60, OKJ, OK och KZ2.

Under lördagen kommer det vara fri träning för samtliga klasser. På söndag förmiddag körs kval och SuperPole och efter lunch körs finaler med prisutdelning direkt efter varje lopp för att uppmärksamma segraren bättre.

Prisbordet omfattar bland annat prispokaler och prispengar till de tre första i varje klass enligt följande, 1:a 2000 kr, 2:a 1500 kr, 3:a 1000 kr.

Varje vinnare av SuperPole blir tilldelad en check på 1000 kr samt en prisplakett.

Under lunchpausen får publiken möjlighet att se Formula Student visa upp sina racingbilar.

I depån kommer det finnas flera racingbilar utställda. På lördag kväll anordnas det festligheter i restaurangen för alla deltagare med middag, filmvisning, quiz, racingsimulator m.m.

Anmälan till tävlingen görs på gotoracing.se senast den 6/5.

Team 13 och KAK hälsar alla hjärtligt välkomna till Karting Spring Cup 2018!
17-09-26 Rasmus Lindh på femte plats i VM
I helgen avgjordes världsmästerskapet i karting för klassen OK på en av de finaste och svåraste banorna i världen, PF International i England.

Tävlingshelgen började med mycket bra tider under torsdagen och fredagens träningspass. Materialet kändes bra och Rasmus byggde upp en bra känsla inför helgen. Under lördagen gjorde Rasmus ett strålande jobb och placerade sig trea, fyra, trea och tvåa i samtliga fyra kvalheat.

Tyvärr hade domarna en synpunkt på en av de omkörningar Rasmus gjorde i det sista kvalheatet och han tilldömdes ett tidsstraff på 10 sekunder vilket betydde att han fick starta från en 11:e position i finalen istället för den tredjeplats han hade kört till sig.

Men som sagt, Rasmus hade både farten och självförtroendet i söndagens final och gjorde ett fantastiskt lopp med ett antal suveräna omkörningar och när allt var över slutade Rasmus på femte plats i VM och även som bästa svenska förare i VM.
- Äntligen stämde allt och materialet höll hela vägen i mål! Fusionteamet gjorde ett fantastiskt jobb hela helgen och gav mig de bästa tänkbara materialet, sa en mycket nöjd Rasmus Lindh efter målgång.

Vann gjorde hemmaföraren Danny Keirle med David Vidales Ajenjo på andra plats och Juho Valtonen på tredjeplatsen.

Just nu pågår arbetet med Rasmus körning inför säsongen 2018. Vi återkommer inom kort med mer information om detta.

Följ gärna Rasmus Lindh Racing på Facebook; https://www.facebook.com/RasmusLindhRacing/

17-08-08 Rasmus Lindh på pallen i Engelska mästerskapet
I helgen körde Rasmus Lindh sin andra tävling för det nya teamet Fusion Motorsport i England på Trent Valley Kart Track i det Engelska mästerskapet. Det blev en seger i kvalet och en tredjeplats i söndagens final.

På EM-deltävlingen i Kristianstad för två veckor sedan hade Rasmus den tuffa uppgiften att sitta i ett helt nytt chassi. Det tog några varv under träningen på torsdag och fredag men redan under lördagens kval satte Rasmus snabbaste varv i tre av de fyra kvalheaten. Tyvärr ledde ett missförstånd i teamet inför en sen justering på startgridden innan starten i söndagens förfinal till att Rasmus blev diskad och blev därför inte kvalificerad till finalen.

Nu till tävlingen i England hade Rasmus fått lite mer körtid så nu var han med längst fram under hela helgen. Han tog en seger i kvalet och fick en tredje startplats i finalen. Rasmus gjorde en bra start och tog ledningen i finalen. Han höll ledningen i sex varv tills
han kom för långt ut i en kurva och föll tillbaka till P4. Han körde sedan upp sig och avslutade helgen med en mycket fin tredjeplats.

Den 24 september kör Rasmus VM i England på PF International strax utanför Bristol. Följ gärna loppet live på denna länk; http://www.cikfia.com/competitions/cik-calendar/2017/pfinternational/competitionguide.html

Följ Rasmus karriär på http://rasmuslindhracing.com/index.html
17-08-08 Rafflande finaler i prins Carl Philips Racing Pokal
Efter två stenhårda finaler var det till slut sju förare som lämnade Lidköping Open och prins Carl Philips Racing Pokal med en varsin biljett till tester med Formula STCC Nordic senare i höst.
- Båda finalracen var väldigt bra med hård men juste körning, summerade prinsen sin egen tävling.

I årets upplaga var det deltagarna i klasserna KZ2 och Rotax Max som tävlade om de åtråvärda testkörningarna i Formula STCC Nordic. Och att det var många som aspirerade på de platserna syntes direkt i KZ2-finalen. Samuel Paena gjorde en kalasstart och drog snabbt i väg mot en säker seger.
-Både i förfinalen och finalen gjorde jag helt underbara starter. Jag kunde knappt tro att jag skulle kunna göra två sådana starter, helt otroligt, sade Paena som fick den där bekväma luckan som gjorde att han kunde köra sitt eget race medan de bakom slogs om de andra två pallplatserna.
- Det gick snabbare och snabbare för varje varv och det var en underbar känsla att se det. Ett otroligt roligt race.

Det var Paenas första seger i värstingklassen.
- Det här var bara min femte tävling i KZ och även om jag kört karting länge kändes det lite som att börja om på nytt. För mig var det ett stort kliv att få en seger efter bara fem tävlingar. Och att få vinna här är såklart en stor merit, det är inte vilken tävling som helst, summerade Samuel Paena.

Bakom Paena var det desto hårdare. Tvåa i mål var Freddie Carlsson men han bestraffades med tidstillägg och istället var det Isac Sjökvist som tog hand om andraplatsen.
- Jag var inte tillräckligt het i starten och gjorde bort mig. Men jag kom ikapp och vi var några stycken fajtades hårt, sade han.

Direkt efter målgång fick han besked om att han flyttades upp en placering efter Carlsson tidstillägg.
- Det var tuff men inte ojuste körning. Vi är två vinnarskallar och vi visste vad som stod på spel, vi ville framåt. Vi har pratat om det och båda tycker det är en race incident.

Isac Sjökvist rankade andraplatsen högt.
- Jag är bara 15 år. Jag har tävlat i KZ2 i 1,5 säsong och kör mot de som är tio år äldre. Det är en jätteskön känsla att komma tvåa.

Haris Imamovic tog tredjeplatsen och därmed den sista biljetten till formelbilstestet.
- Ja, jag lyckades efter ett blandat race. Det var en riktigt tuff fajt, jag låg tvåa ett tag men kände att jag tappade fart mitt i racet och tappade två platser. Men det löste sig ändå, sade han.

Imamovic infriade sin målsättning med söndagstävlingen.
- Jag siktade på pallen, så jag är nöjd. Jag ser riktigt mycket fram mot att få testa formelbilen, sade han.
Rotax Max-finalen var om möjligt ännu mer sevärd än KZ2-finalen. Det var ständiga platsskiftningar i toppen men i slutet såg Hugo Andersson ut att kunna vinna. Men Rasmus Fridell ville annat. I sista kurvpartiet på sista varvet fick han slagläge på Andersson och tog sig förbi. Andersson rasade ända ner till sjunde plats. Det som såg ut som en taktisk manöver, var egentligen något helt annat.
- Jag hade en urusel taktik i finalen. Det var egentligen först när det var ett par varv kvar som jag började tro på att jag skulle kunna vinna, sade Fridell som var riktigt vass i lördagens heat (som inte ingick i prins Carl Philips Pokal). Han dominerade under lördagen och vann alla heat, men hade det tuffare på söndagen.
- Jag vet inte om jag dominerade igår men jag har varit med i toppen hela helgen och det känns förstås skönt att jag lyckades vinna.

Tvåa blev Kalle Åstrand.
- Ett händelserikt race. Ett tag var jag ganska långt ner i fältet men lyckades ta mig upp. Med fyra varv kvar blev jag omkörd av Rasmus och jag hängde på honom. Planen var att försöka smita med när han skulle attackera Hugo och det gick ju bra, sade han.

Trea blev David Rehme efter en vass uppkörning. Han startade från tolfte rutan men redan efter ett varv var han uppe på femte plats.
- Jag kämpade mig upp. Till en början var det svårt att komma förbi de i toppen, men när de började fajtas lite för mycket, placerade de sig lite dåligt på banan och det utnyttjade jag, sade Rehme som tog den sista ordinarie platsen till formelbilstestet.

Men arrangörerna delade även ut ett wild card och det gick till Patrick Rundqvist i Rotax Max. Rundqvist var en av flera som någon gång ledde finalen men gick i mål som fyra.
- Jag bromsade tyvärr på mig och tappade ledningen. Det känns jättebra att få ett wild card, sade Rundquist och log med hela ansiktet.

Prins Carl Philip hade nästan lite svårt att summera dramatiken i de två finalerna.
- Båda racen var väldigt bra. Framförallt i Rotax Max var det fantastisk körning där de bytte placeringar hela tiden. Alla var jäkligt duktiga och bjöd på riktigt bra racing, sade han.
17-08-08 Prins Carl Philip vann sin egen tävling för andra året i rad
Förra året bjöd prins Carl Philip in till ett kändisheat under kartingtävlingen Lidköping Open, en tävling han själv vann.

I år upprepade han bedriften.
- Ja, det blev så, konstaterade prinsen.

Kändisheatet kördes som en del i Lidköping Open och prinsens egen tävling, prins Carl Philips Pokal. Förra året var kändisracet ett sprintheat, i år var det GT-stuk på upplägget med två förare per kart och förarbyte efter halva loppet.
- Vi har försökt dela in det i lag med en amatör och en tävlingsförare, sade prinsen som bjöd in en god vän att dela bil med, Per Wilander.

Ett bra val, skulle det visa sig. Upplägget var att tävlingsförarna inledde racet och prinsen gjorde en kanonstart från tredje rutan och flög till ledningen. Men snart blev han hårt uppvaktad av Roar Lindland och dessa två fajtades varv efter varv. Prinsen höll dock undan och gick in till förarbyte varvet före Lindland gick in. När båda bilarna bytt var det Lindlands kollega Wille Douglas som ledde men Per Wilander var snart uppe i ledningen och tog hem segern före hemmaklubbens Christer Kvick och Fredrik Blomqvist (den sistnämnde ordförande i Lidköpings Kartingklubb).
- Det känns kanske lite konstigt att bjuda in kompisar till en tävling och återigen vinna. Men det var en bra fajt med lite hopstötningar och det var bara kul, sade prinsen.

Har du några kompisar kvar som vill komma hit och tävla i fortsättningen om du ska vinna varje gång?
- Bra fråga. Vi får se hur vi gör nästa år, jag kanske inte har någon mer att bjuda in, sade prinsen och skrattade.
Per Wilander har ingen bilsporterfarenhet alls men körde ändå bra.
- Förutom lite hyrkart har jag inte kört någonting, sade han.

Prinsen fyllde på:
- Vi har kört en del hyrkart genom åren och Per har alltid varit väldigt snabb.
- Jag har till och med slagit dig vid ett tillfälle, konstaterade Per Wilander.
- Men det pratar vi inte om, i alla fall inte jag, kontrade prinsen…

Tvåa blev alltså hemmaklubbens Christer Kvick och Fredrick Blomqvist. Och för nya ordföranden Blomqvist var det första tävlingen.
- Jag började köra kart i år och jag hade ingen aning hur jag skulle göra i fältet, så jag försökte göra som de andra, sade han och skrattade.

Blomqvist konstaterade att arrangemanget är viktigt för klubben.
- Det är ett jättestort evenemang för oss. Det krävs väldigt mycket förberedelser och även efterarbete och det skulle aldrig gå att göra utan många ideella krafter i klubben. Att vi också får kungligt besök är pricken över i, det lockar extra mycket folk, sade han.

Fredrick Blomqvist ser en ljus framtid för klubben och dess fina anläggning.
- Återväxten ökar i klubben, vilket förstås är jätteroligt. Men karting är en krävande sport där det är nödvändigt att föräldrar har tid och engagemang. Som tur är har vi duktiga medlemmar som ställer upp och hjälper till när det kommer nybörjare, sade Fredrick Blomqvist.

Resultat kändisheatet:
1. Prins Carl Philip – Per Wilander,
2. Christer Kvick – Fredrik Blomqvist,
3. Pelle Mattsson – Andreas Pfestor,
4. Jon Lind – Christopher Lindberg,
5. Wille Douglas – Roar Lindland,
6. Johan Carlström – Simon Sköld,
7. Stefan Radne – Stefan Wilson,
8. Jonas Lange – Richard Nordstrand
17-08-03 Kartingseger gav Jessica Bäckman V8 Thunder Cars-test
Här är tjejen som vann ett V8 Thunder Cars-test – kartingföraren Jessica Bäckman, 19 år från Luleå, vann Riksmästerskapet i Senior 125 i Kristianstad för tre veckor sedan. Genom ett samarbete mellan Svenska Bilsportförbundets kartingutskott och V8 Thunder Cars för att hjälpa unga kartingtalanger att utveckla sina karriärer får Jessica i höst möjlighet att testa en V8 Thunder Cars-bil för Bryntesson Motorsport.
– Jag ser fram emot att få testa V8 Thunder Cars och det ser ut att vara väldigt häftiga bilar, säger Jessica som efter tio framgångsrika år i karting har tittat på olika möjligheter att få tävla i bil.

Det är en imponerande meritlista som Jessica bjuder på. Sedan 2012 har hon stått på pallen varje år hon har kört karting med undantag för 2015, då Jessica endast tävlade internationellt och inte körde SM. Och de två senaste säsongerna har hon vunnit Riksmästerskapet i Senior 125.
– I år hade jag egentligen lämnat kartingen, jag gjorde bara ett inhopp för att försöka försvara fjolårets RM-guld, säger Jessica. I år har jag kört rallycross internationellt i RX2 men vi hade en lucka i programmet medan bilarna transporterades till Kanada och det gav mig möjlighet att köra i Kristianstad. I framtiden skulle jag gärna vilja kombinera racing och rallycross, precis som Mattias Ekström och Johan Kristoffersson.

Tony Bryntesson, teamchef för Bryntesson Motorsport, ser fram emot att erbjuda Jessica en möjlighet att prova på en V8 Thunder Cars-bil.
– Jessica imponerade verkligen ute på banan och hon har alla möjligheter att göra bra ifrån sig i en av våra bilar. Hon befinner sig också i ett skede av sin karriär där det är dags att ta klivet över från kartingen till racingen och V8 Thunder Cars är en bra plattform för unga talanger att etablera sin racingkarriär i.

Testet kommer att ske i oktober, då V8 Thunder Cars har sitt årliga hösttest efter säsongens slut. Datum och plats kommer att meddelas inom kort.

Meritlista Jessica Bäckman
2012 1:a Rotax Max Challenge Junior, Svenska serien (inofficiellt svenskt mästerskap)
2013 3:a Rotax Internationella Vintercup, Senior
2014 SM – Silver KF klassen
2016 RM – Guld Senior 125
2017 RM – Guld Senior 125
2013 fick Jessica ta emot Robert Essebros stipendium
Se V8 Thunder Cars på Viaplay
V8 Thunder Cars kan ses på Viaplay. En vecka efter varje tävling kan du avnjuta ett halvtimmesmagasin med det bästa från tävlingshelgen.
Länk: https://viaplay.se/serier/sm-i-v8-thunder-cars
17-08-03 60 kartingtalanger gör upp i Prins Carl Philips Racing Pokal
Jesper Sjöberg, fjolårets vinnare i Rotax Max, tillsammans med Prins Carl Philip Bernadotte. Foto: Daniel Ahlgren/STCC

Vilka vinner Prins Carl Philips Racing Pokal 2017? Svaret får vi på söndag, 6 augusti. Då avgörs nämligen den femte upplagan av den populära gokarttävlingen på Lidköpings Motorstadion.
– Det kommer att bli hårt om segrarna i de båda klasserna, Rotax Max och KZ2, säger Thomas Johansson, promotor för Prins Carl Philips Racing Pokal.
Prins Carl Philips Racing Pokal instiftades på initiativ av prinsen själv år 2013. Sedan dess har många unga kartingtalanger kört om den åtråvärda pokalen och fightats om en unik testkörning, som även i år erbjuds sju förare (topptrion i varje klass plus ett wild card).
– Årets pristagare kommer att få en test med dubbla körpass i Formula STCC Nordic på Gelleråsbanan i Karlskoga den 10 oktober. Då kommer de också erbjudas att ta racinglicens, berättar Johansson.

I helgen ska testplatserna fördelas på ett stort antal hugade spekulanter när Lidköpings KK för femte året arrangerar Prins Carl Philips Racing Pokal. Tävlingen är en del av Lidköping Open som lockat totalt 150 startande i klasserna Micro, Mini, Rotax Max Junior, Rotax Max, Rotax Max DD2, KZ2 och J60. Lidköping Open är också en deltävling i riksomfattande RMC-serien.

Kampen om Prins Carl Philips pokaler kommer att ske i Rotax Max och KZ2, klasser i vilka man får köra från det år man fyller 15 år och där sammanlagt ett 60-tal förare kommer att delta.

Fjolårets upplaga av Rotax Max vanns av Jesper Sjöberg från Västerås. Han är tillbaka för att försvara sin titel.
– Men utmanare saknas inte. David Rehme, KAK och Rasmus Fridell från Järfälla MK, som blev tvåa och trea bakom Sjöberg i fjol, är revanschsugna och även Mathilda Olsson, Rasbo MK och Hugo Andersson, KAK, nämns med stor respekt i förhandssnacket, säger Johansson och tillägger:
– Men totalt är det säkert tio förare som har kapacitet och möjlighet att vinna. Så jämnt är det.

KZ2 är också svårtippad på förhand även om Bemjamin Törnqvist från Kristianstad Kartingklubb får gälla som knapp favorit i kraft av det SM-silver han erövrade på hemmaplan tidigare i somras.

Men det finns självklart fler som har vad som krävs för att slå sig in i toppen i klassen där de växlade 125-kubiksmotorerna ger topphastigheter runt 160 kilometer i timmen. Freddie Carlsson från Åmål är en av dem. Han vann Prins Carl Philips Racing Pokal 2014.
Jämte alla ungdomsklasser arrangeras under Lidköping Open även ett kändisheat i ”gubbklassen” DD2. Den tävlingen vann Prins Carl Philip passande nog själv 2016. I år avgörs det populära heatet som partävling i ett race över 15 minuter med förarbyte mitt i.

Vem Prins Carl Philip ska dela kart med har inte avslöjats ännu, men den regerande mästaren får räkna med tufft motstånd. I startfältet återfinns nämligen snabba kändisar som bland annat Porscheduon Roar Lindland och Mats ”Snickar-Matte” Karlsson, STCC-föraren Peter ”Poker” Wallenberg, Clio Cup-diton Johan Carlström, KAK:s generalsekreterare Wilhelm Douglas, Christofer Lindberg i Svenska Bilsportförbundet kartingutskott och Fredrik Blomqvist, ordförande i Lidköpings KK. Dessutom kryddar MMA-fightern Simon Sköld och tidigare världsmästare i thaiboxning, Rikard Nordstrand, startfältet.

Bakom Prins Carl Philips Racing Pokal står, förutom promotorn Thomas Johansson och arrangörsklubben Lidköpings KK, även Kungliga Automobil Klubben (KAK), STCC AB och Svenska Bilsportflrbundet. Andra partners är CTEK, Polestar och Berkeley.
STCC AB kommer att ha sin stora VIP-trailer på plats under tävlingen som inleds fredag 4 och avslutas söndag 6 augusti.
17-07-13 V8 Thunder Cars på plats under karting-SM/RM i Kristianstad
Som ett resultat av ett samarbete med Svenska Bilsportförbundets kartingutskott representerar Bryntesson Motorsport V8 Thunder Cars på Åsum Ring i Kristianstad i samband med att SM/RM i karting avgörs den 11-15 juli. Teamet har trailer och en Ford Mustang GT på plats och alla besökare är välkomna att bekanta sig med klassen. Segraren i kartingklassen Senior 125 vinner en testkörning i en V8 Thunder Cars-bil.
– Det här gör vi för att hjälpa till med att överbrygga avståndet mellan banracing och karting, säger Tony Bryntesson som är promotor för V8 Thunder Cars. Det är oerhört viktigt att vi jobbar för att få fart på återväxten i svensk racing och genom att vara här och visa upp V8 Thunder Cars ger vi alla unga kartingtalanger nya mål att sträva efter.

Under helgen har också två unga kartingtalanger, Norton Andreasson och Joel Bergström som kör i klassen Junior 60, fått flytta in hos Bryntesson Motorsport.
– Norton Andreasson har vi haft ett samarbete med i ett antal år och vi följer hans karriär med spänning, fortsätter Tony Bryntesson. I helgen har också Nortons kompis Joel Bergström fått flytta in tillsammans med oss och det sätter lite extra färg på tävlingarna för deras del.

Vill du träffa Bryntesson Motorsport och titta på SM-tävlingarna i karting hittar du mer information här: http://www.kristianstadkarting.se

17-06-14 Snart dags för femte upplagan av Prins Carl Philips Racing Pokal
Prins Carl Philips Racing Pokal har etablerat sig i svensk karting. 4-6 augusti avgörs den femte upplagan av den populära tävlingen på Lidköpings Motorstadion.

I år kommer förarna i klasserna Rotax Max och KZ2 att göra upp om de åtråvärda pokalerna och prinsen planerar som vanligt att vara på plats för att dela ut dem.

Prins Carl Philips Racing Pokal instiftades på initiativ av prinsen själv 2013. Sedan dess har många unga kartingtalanger deltagit i den populära tävlingen med Lidköpings Kartingklubb som värd och samarbetspartner.

Pristagarna i klasserna, som varierat genom åren, har bland annat erbjudits testkörning i formel- och Renault Clio Cup-bil.
– Vi kör vidare på det konceptet. Den 10 oktober kommer vi att bjuda in de tre bästa i varje klass till en test i Formula STCC Nordic på Gelleråsbanan i Karlskoga. Nyhet för året är att pristagarna, plus en wild card-förare, kommer att få dubbla körpass den här gången. Precis som tidigare kommer också alla erbjudas att ta racinglicens samma dag, berättar Thomas Johanson, promotor för Prins Carl Philips Racing Pokal.

Klasserna som i år tävlar om Prins Carl Philips Racing Pokal är Rotax Max och KZ2. I båda får man tävla från det år man fyller 15 år.
– I några av de klasser vi haft med tidigare har man sänkt åldersgränsen vilket gör att de inte riktigt passar in i vårt upplägg längre, berättar Johansson och syftar på KF Junior och J60.

Prins Carl Philips Racing Pokal ingår som en del av Lidköping Open, en stortävling i vilken klasserna i RMC-serien (Micro, Mini, Rotax Max Junior, Rotax Max och Rotax Max DD2) ingår. KZ2 är gästklass i RMC.

Förra året arrangerades dessutom en kändistävling med DD2-kartar och den vanns passande nog, och välförtjänt, av Prins Carl Philip själv.
– Vi planerar att kunna genomföra ett liknande rövarheat i år också. Vi räknar bland annat med att Jonas Lundin, vd STCC AB och Wilhelm Douglas, generalsekreterare i KAK, kommer liksom ytterligare ett stort antal racingprofiler. Och prinsen själv såklart, säger Johansson.

Prins Carl Philips Racing Pokal syftar till att hjälpa duktiga ungdomar vidare i deras racingkarriärer.
– Eftersom jag själv började med motorsport i relativt hög ålder förstår jag hur betydelsefullt det är att få möjlighet att börja träna och tävla redan som ung, säger Prins Carl Philip, som med sitt engagemang, och genom sitt pris, vill ge tillbaka och bidra till svensk motorsports fortsatta utveckling.

Att Prins Carl Philips Racing Pokal haft betydelse för racingintresset råder det ingen tvekan om. Flera av de förare som i dag tävlar i STCC eller någon av dess supportklasser har deltagit i tävling. Reuben Kressner kör STCC, Julius ”Julle” Ljungdahl, Anthon Caldana och Joel Jern är toppförare i Clio Cup och Hugo Nerman, Philip Hall och Edward Jonasson återfinns högt upp i resultatlistorna i Formula STCC Nordic.

Bakom Prins Carl Philips Racing Pokal står, förutom Thomas Johansson och Lidköpings KK, även Kungliga Automobil Klubben (KAK), STCC AB och Svenska Bilsportförbundet. Andra partners är CTEK, Polestar och Berkeley.
17-06-12 Rasmus sjua Alonso och Ralf Schumacher i bråk om banan
I den andra EM-deltävlingen på Circuit Alonso utanför Bilbao i Spanien gjorde Rasmus en formidabel uppkörning i finalen från tjugoandra startposition till en mycket fin sjunde plats. Men det som fick mest uppmärksamhet var banans konstruktion och slitage på chassi och förarnas fysik.

Efter finalloppet i söndags skickade Ralf Schumacher, vars son David Schumacher kör i samma klass som Rasmus, ut ett tweet där han ansåg att banan var farlig och förstörde bilarna chassi i en mycket större utsträckning än någon annan
bana på grund av de höga
curbsen.

Fernando Alonso svarade då i ett uttalande i Autosport att Ralf bara är ute efter en förstasida och att det inte var något fel på banan. Han föreslår också att förarna skall hålla sig på asfalten istället för på curbsen.

Artikel om bråket på Autosport http://www.autosport.com/news/report.php/id/130074.

Förutom att fyra bakaxlar gick sönder under helgen så skar även fem motorer för Rasmus så det var ingen enkel resa denna helgen. Trots detta blev det ett mycket bra resultat. Nästa EMdeltävling avgörs på Le Mans kartingbana den 2 juli.

Följ Rasmus Lindhs karriär på http://rasmuslindhracing.com/ index.html
https://www.facebook.com/groups/1470902823150041/
17-05-29 Rasmus besegrar David Schumacher i Tyska mästerskapet
I helgen tog Rasmus en efterlängtad pallplats i det tyska mästerskapet i Kerpen strax utanför Köln då han besegrade Ralf Schumachers son David Schumacher på familjens hemmabana.

Eftersom uppehållen mellan EM och VM-deltävlingarna var i längsta laget i år beslutade Rasmus team att även inkludera det tyska kartingmästerskapet i kalendern för att få mer körning.

Första deltävlingen kördes för två veckor sedan och där kom Rasmus på en fin 8:e plats i debuten. Till denna tävlingen fanns det nya motorer vilket gjorde att Rasmus kunde vara med i toppen och tog en tredjeplats i finalen där han passerade David Schumacher i de sista kurvorna. Vann gjorde norrmannen Dennis Hauger.

På de senaste tävlingarna har den förre GP2-mästaren och F1- föraren Giorgio Pantano varit med som mentor för Rasmus. Giorgio Pantano arbetar i nuläget för Birel Art och Ricciardo Kart och han sa så här om Rasmus när vi fick chansen att ställa några frågor till honom under den första EM-deltävlingen i Sarno, Italien.

Vad är Rasmus starkaste sida som förare?
- Passionen och dedikationen som han genomför sin satsning på.

Vilken klass skulle vara bäst för Rasmus utveckling att köra säsongen 2018?
- Jag tror att Formula 3 Open Series skulle passa honom bäst just nu.

Följ Rasmus Lindhs karriär på http://rasmuslindhracing.com/index.html
Eller på Facebooksidan https://www.facebook.com/groups/1470902823150041/

17-05-16 Succé för nya Karting Spring Cup
Inför 2017 har tävlingen Tom Trana Trophy bytt namn till Karting Spring Cup. I samarbete med den nya medarrangören KAK fick tävlingen ett varmt mottagande av deltagarna som under söndagen bjöd på rafflande racing.

Det nya momentet SuperPole, som hade premiär under helgen, fick lite extra krydda av det strilande regnet som föll över Göteborg Karting Ring på söndag förmiddag. Trots vädret höll samtliga förare ihop det bra och var överens om att det nya formatet skapade en extra utmaning under kvalet. Varje poletagare fick en prisplakett samt en check på 1000 kr.

Under lunchuppehållet uppvisningskörde Chalmers Formula Student med två av sina bilar. KAK Performance Prize delades också ut till Edvin Hellsten för sin fina säsong i VolvoCupen 2016.

När det sedan var dags för finaler hade till och med solen dykt upp som publik. Det blev fyra stycken bra och spännande finaler med snygg och tajt racing.

Först upp på pallen var Lukas Blomgren-Dahl som tog hem segern i Junior 60. I Junior 125 var Oliver Bergström något överlägsen och vann till slut med 4,3 sekunder. Även i Senior 125 var
segraren överlägsen där Oliver Ahrenstedt vann med hela 7 sekunder.

Dagens jämnaste final kördes i KZ2 som bjöd på spänning och schysst racing under hela finalen. Högst på pallen klev Freddie Carlsson som efter snygga omkörningar lyckades hålla ledningen ända in i mål.

Samtliga pristagare fick en prischeck från Cyan Racing, biljetter till STCC, Volvo Museum, Tjolöholm Classic Motor samt en prisstatyett formgiven av Joakim Thedin.

Peter Sundfeldt var som vanligt en eminent kommentator och prisutdelare under helgen.

Resultat och info på; http://www.amigoo.se/event/1367
17-04-20 Karting Spring Cup 13-14 maj 2017 Göteborg Karting Ring
Karting Spring Cup kommer att ersätta Tom Trana Trophy och genomförs i ett nytt samarbete med Kungliga Automobil Klubben Västras avdelning. Syftet är att lyfta tävlingen och göra den till en upplevelse för både deltagare och publik. Tävlingen har även flyttas fram några veckor till 13-14 maj för att få bättre väderlek och att inte krocka med andra tävlingar. Antalet klasser är färre för att få bättre fokus. Klasserna som körs är Junior 60, Junior 125, Junior 125 och KZ2.

Under hela lördagen kommer det vara fri träning för samtliga klasser. På söndag förmiddag körs kval och SuperPole (se info nedan). Efter lunch körs finaler med prisutdelning direkt efter varje lopp för att uppmärksamma segraren bättre.

Prisbordet omfattar bland annat prispokaler och prispengar till de tre första i varje klass enligt följande, 1:a 2000 kr, 2:a 1500 kr, 3:a 1000 kr. Varje vinnare av SuperPole blir tilldelad prischeck på 1000 kr samt en plakett. Peter Sundfeldt kommer att vara prisutdelare och konferencier.

Under lunchpausen får publiken möjlighet att se Formula Student köra en duell mellan den nya elbilen mot den gamla bensindrivna bilen. Då kommer även KAK Performance Prize att delas ut. I depån kommer flera racingbilar finnas utställda. På lördag kväll anordnas festligheter i inomhushallen för alla deltagare med middag, livemusik, filmvisning, quiz m.m.

Team 13 och KAK hälsar alla hjärtligt välkomna till Karting Spring Cup!

Fakta SuperPole
SuperPole är en unik chans att som förare visa precision i sin körning och kunna prestera maximalt under ett varv. Direkt efter målgång i den ordinarie tidsköringen får de tre bäst placerade förarna i aktuell klass göra upp om pole position. Med nollställda varvtider får vardera förare varsitt flygande varv att sätta en ny snabbaste tid.

Tiden från SuperPole gäller oavsett tidigare presterad tid och genererar som lägst en tredjeplats totalt i klassen inför kvalheat. Teknisk kontroll och vägning sker efter avslutad SuperPole och prisceremoni, d.v.s. alla tävlande skall beakta tre extra varv i sina beräkningar för att klara t.ex. viktkrav.
16-12-27 Rasmus Lindh bland de 50 största idrottsstjärnorna
På julafton släppte Göteborgs-Posten sin lista över de 50 största och viktigaste idrottsutövarna i Göteborg. Yngst på listan och på 42:a plats finns Rasmus Lindh. Listan som toppas av Joel Lundqvist, Frölunda Indians, är en årlig tradition som Göteborgs- Posten brukar avslöja på julafton. Så här löd texten om Rasmus Lindh i tidningen;

Plats 42 (NY) Rasmus Lindh, motor. Listans yngste deltagare, 15 år gammal. Är en av världens bästa gokartförare och har sedan knatteålder haft ett tydligt mål: Att ta sig till Formel 1. Så målmedvetet som Rasmus och hans team satsar blir jag inte förvånad om han lyckas.

Rasmus avslutade nyligen sin säsong i kartingserien OK med VM i Bahrain den 20 november. Rasmus slutade på en fin trettondeplats med sitt team Ricciardo Kart. Rasmus som är
bland de yngsta i klassen kommer först nästa år vara med och slåss om pallplatserna.

Rasmus var mycket glad efter att ha sett Göteborgs-Postens lista;
- Kul med uppmärksamheten med listan bland så många stora idrottare. Jag vill också passa på att tacka mitt team, mekaniker och sponsorer som hjälp till under hela året!

Det blir en ganska kort julvila för Rasmus då nästa tävling startar redan 21 januari i Italien.

Håll er gärna uppdaterade på vad som händer i Rasmus Lindhs karriär inför nästa år på http://rasmuslindhracing.com/index.html
16-11-21 Bra resultat av Rasmus Lindh i VM
Nu i helgen avgjordes VM i karting i Bahrain. På plats för att kolla på tävlingen var F1-föraren Daniel Riccardo som har gett sitt namn åt teamet.

Helgens VM-tävling på Bahrain International Kart Circuit var Rasmus andra lopp som senior i den nya klassen OK som han nu kör i av åldersmässiga skäl. I klassen kör förare upp till 25 år.

Rasmus var snabb i samtliga kvalheat med en tredjeplacing som bästa resultat. De sammantagna placeringarna i kvalheaten resulterade i en femte startplats i förfinalen. Förfinalen blev en lite stökig historia där Rasmus slutade på sextonde plats vilket gav en fjortonde startplats i finalen.

I finalen blev det trångt på första varvet vilket gjorde att Rasmus tappade 8 placeringar.
- Jag gjorde en bra start i finalen men blev avknuffad på första varvet men jag lyckades arbeta mig upp i fältet till en trettonde plats. Jag är verkligen glad för all support som jag fick från mitt team och min mekaniker Fredrikn Wallberg! Och det var fantastiskt att ha Daniel Ricciardo i teamet som support hela dagen!, sa Rasmus direkt efter loppet.

Daniel Ricciardo som var på plats under helgen sammanfattade tävlingen så här;
- Vilken fantastisk final! Grymt att se killarna vara med i toppen i VM-finalen. Det var väldigt kul att få vara med och heja fram dom.

Håll er gärna uppdaterade på vad som händer i Rasmus Lindhs karriär inför nästa år på http://rasmuslindhracing.com/index.html
16-11-15 Kartinglöftet Norton Andreasson till USA med hjälp av Bryntesson Motorsport
Norton Andreasson, 11 år gammal från Nyköping, kommer på onsdag att ställa upp för start i Superkarts! USA Supernationals 20 i Las Vegas, en kartingtävling som lockar stora delar av världseliten. Det är andra året i rad som Norton åker till USA för att tävla och han gör det med stöd från ett av Sveriges främsta racingteam, Bryntesson Motorsport som tillhör toppen i V8 Thunder Cars.
– Vi har stöttat Norton i två säsonger och han har gjort enorma framsteg, säger Tony Bryntesson. Han är ju en av Sveriges bästa i sin åldersklass och vi ger honom gärna lite hjälp på vägen.

Norton håller huvudet kallt inför veckans utmaning. Det är tuff konkurrens och han vill inte lova för mycket.
– Jag känner mig peppad, taggad och förberedd men det är svårt att säga ett mål innan man har kört första träningen, säger Norton. Det är en helt ny bana, men en plats bland de tjugo bästa kan jag tänka mig.

För Tony Bryntesson är återväxten inom svensk motorsport en hjärtefråga och stöttningen av Norton kan mycket väl utvecklas med tiden.
– På sikt kan det mycket väl bli så att vi startar någon form av ungdomssatsning inom vårt team. Återväxten inom svensk motorsport är enormt viktig att värna om och vårt bidrag till Norton är ett sätt att stötta den, säger Tony Bryntesson.

För Norton och hans familj är bidraget välkommet i en sport som kostar en hel del pengar att bedriva.
– Jag är jättetacksam för den hjälp jag får av Tony och alla andra som hjälper till, säger Norton. Utan den skulle jag nog inte kunna åka till USA och tävla.
Det stora målet i racingkarriären ligger dock många år bort i tiden men redan i början på nästa år kommer Norton att åka till Italien för att tävla där.
– I Italien kör de bästa och jag kan lära mig jättemycket där, säger Norton. Jag vill förstås köra F1 men det är så mycket ekonomin som bestämmer. Just nu fokuserar jag på kartingen. När jag är klar med den får vi se vad det blir för något.
Klassen Norton kör i heter J60 i Sverige men går under namnet Mini Swift i USA. De första tre träningspassen körs på onsdag, dagen därpå blir det fler träningar innan det är dags för allvaret, då körs det kval inför fredagens och lördagens heat. På söndag avgörs det då finalerna körs på förmiddagen.

Mer om Superkarts! USA och Supernationals 20 här.
16-10-11 Många leenden under lyckad testdag för pristagarna i Prins Carl Philips Racing Pokal
I somras stod de på pallen i Prins Carl Philips Racing Pokal. I dag fick de ta emot bästa priset för sina prestationer – en testdag på Karlskoga Motorstadion.

Jämte provkörning av Formula STCC Nordic-bil bjöds samtliga talanger på en åktur runt banan med Prins Carl Philip själv.
Vinden var iskall, men leendena bland pristagarna i kartingtävlingen Prins Carl Philips Racing Pokal värmde. Åtta av tio hade möjlighet att närvara på Karlskoga Motorstadion och ingen åkte hem besviken.
– Häftigt. Jag vill köra mer, sa bland annat 13-årige Gabriel Nord från Jönköping när han klev ur bilen efter sina testvarv runt banan.

Minst lika glad var Theo Wernersson från Lidköping. Detta trots att han på grund av för låg ålder inte fick köra själv utan ”bara” fick åka med Prins Carl Philip i en häftig Volvo Polestar.
– Det var roligt, log han lite blygt efteråt.

Prins Carl Philip, som kör svensk racings huvudklass STCC, trivdes också. Hans tävling, som genomfördes för fjärde gången i somras, har blivit en succé och fungerat som språngbräda vidare i karriären för många ungdomar. Den här säsongen tävlade prinsen till och med mot en förare – Reuben Kressner – som tidigare kört Prins Carl Philips Racing Pokal.
­­– Genom tävlingen har jag under åren haft möjlighet att möta många trevliga killar och tjejer. Alla har de visat att de är väldigt duktiga och lovande. Inte bara på att köra utan också när det gäller allt runt omkring. Racing, precis som alla annan sport i dag, handlar om så mycket mer än att bara utöva. Du ska också vara social, prata med sponsorer och självklart förstå grunden och fundamentet i din sport. Trots sin ungdom är det väldigt många som redan har många av de egenskaper som krävs, säger prins Carl Philip.

Bakom eventet i Karlskoga stod STCC AB, Svenska Bilsportförbundet och Kungliga Automobil Klubben, KAK. Men upplevelserna för pristagarna tog inte slut i och med testdagen i östra Värmland. 20 november åker samtliga till Bosön för att under ledning av förbundskaptenen Magnus Lampert testa SBF:s racingsimulator.

Pristagare i Prins Carl Filips Racing Pokal 2016
KZ2: Joel Johansson, Örebro, Alexander Dalberg, Uddevalla, Linus Lagerström, Nyköping
Rotax Max: Jesper Sjöberg, Västerås, David Rehme, Järfälla, Rasmus Fridell, Järfälla
KF Junior: Alfred Nilsson, Tomelilla, Gabriel Nord, Jönköping, Daniel Andersson, Helsingborg
Junior 60: Theo Wernersson, Lidköping
16-08-08 Prins Carl Philip vann sin egen tävling
Prins Carl Philip bjöd in till ett kändisrace under sin egen kartingtävling (Prins Carl Philips Racingpokal) under Lidköping Open. Men han var inte sugen på att bjuda någon av vännerna på segern, han tog hand om den finaste pokalen själv.
— Det var kul. Jätteroligt att köra med gubbgänget eller rövarheatet eller kändisracet, sade prinsen och log.
Det var nämligen inte helt solklart vad racet egentligen har för namn. Men klart är i alla fall att prins Carl Philip vann, före Roar Lindland och Mats ”Snickar-Matte” Karlsson, alla tre kompetenta och aktiva tävlingsförare.
Och det fanns fler i fältet, till exempel Clio Cup-föraren Johan Carlstedt och Carrera Cup-föraren Kenneth Pantzar.
Den sistnämnda imponerade under träningar och kval och kvalade in som tvåa, efter hemmahoppet Christer Kvick. Men när Kvick snurrade i starten, tog Pantzar över ledningen och han såg bekväm ut i den positionen.
Dock missförstod han en varningsflagg, han trodde han blev utesluten och körde in i depån. När han insåg misstaget var han hopplöst efter och istället tog sig prinsen upp i ledningen, och den släppte han inte.
— Alla var riktigt duktiga, vi hade bra och jämna tider. Det blev ett intressant race och det var kul att köra med alla med-partners och gamla teamkompisar, sade prinsen.

Lindlands första kartingrace
Prins Carl Philip har varit teamkamrat (i Flash Engineering) med både tvåan Roar Lindland och trean ”Snickar-Matte” Karlsson. Och norrmannen Lindland gjorde faktiskt debut som kartingförare.
— Ja, det var mitt första gokartrace. Det var fantastiskt roligt och vilken kul bana. En häftig debut som gav mersmak, sade han.
”Snickar-Matte” Karlsson är mer rutinerad på kartingbanan, han har en egen kart men han har inte använt den så mycket.
— Senast gången jag startade den var just här, förra året. Då blev det inte mycket, vi hade mycket tekniskt strul. Men i år funkade det perfekt, sade han och fortsatte:
— Fantastiskt kul, jag var lite orolig över ett race på tio varv, jag var lite trött efter träning och kval. Men i racet blir man inte trött på samma sätt, det blir en ny dimension. Och så var det lite fajter, skitkul, sade han.
Och han konstaterade att även om det var ett race mest på skoj, händer något när hjälmen kommer på huvudet…
— Absolut är det så. Vi försökte sansa oss, det är ju ändå ett uppvisningsrace. Men alla här tävlar på något sätt, så tävlingsdjävulen kommer fram, sade ”Snickar-Matte” Karlsson.

Jonas Lundin sjua
STCC:s VD Jonas Lundin blev sjua efter hårda bataljer i gänget efter de allra snabbaste.
— Jag låg fyra och det kunde blivit en halvsuccé om jag hållit i sista varvet, sade han men var ändå nöjd med att ha förbättrat varvtiderna för varje pass.
— Till nästa år ska jag kapa en sekund, lovade han.

Imponerad SBF-direktör
Svenska Bilsportförbundet representerades av förbundsdirektören Thomas Jansson, han körde in på tionde plats. Och han var uppriktigt imponerad över kvaliteten på förarna i de olika klasserna.
— Nu har jag själv fått prova på det här inser jag hur duktiga de är. Jag är ju visserligen gammal rallyförare men ungdomarna i de andra klasserna har varvtider som är tio sekunder snabbare än vad jag klarar av. Respekt för hur duktiga de är, sade han och hyllade arrangemanget.
— Ett jättebra event på alla sätt, sade han.

Dagens kuriosa var det öde som drabbade Jon Lind, VD för batteriladdarföretaget Ctek. Han låg bra med i början av loppet men kom bara fyra varv innan han tvingades bryta. Obekräftade uppgifter sade att det var batteriet i hans kart som tappade laddningen. Lind själv kunde efteråt varken bekräfta eller dementera uppgiften…
Resultat: 1) Carl Philip Bernadotte, 2) Roar Lindland, +3.081, 3) ”Snickar-Matte” Karlsson, +3.174, 4) Christer Kvick, +14.822, 5) Stefan Radne, +18.160, 6) Johan Carlström, +18.530, 7) Jonas Lundin, +20.889, 8) Jonas Lange, +21.282, 9) Patrik ”Budda” Ljungkvist, +36.547, 10) Thomas Jansson, +58.899, 11) Wilhelm Douglas, +1 varv, 12) Kenneth Pantzar, +1 varv, 13) Jon Lind, +6 varv.
16-08-08 Rafflande fajter i prins Carl Philips Racingpokal
Prispallen i Rotax Max. Jesper Sjöberg i mitten, David Rehme till vänster och Rasmus Fridell till höger. Prins Carl Philip var prisutdelare. Foto: Jerry Karlgren

Hårda fajter, spänning och riktigt bra racing. Så kan Lidköping Open med prins Carl Philips Racingpokal sammanfattas. Tio lyckliga kartingtalanger belönades med prinsens egen pokal, en belöning som ger dem en unik möjlighet att testa framtida vägar inom motorsporten.
— Det är riktigt duktiga killar och tjejer som kör. Jag blir imponerad och glad, sade prins Carl Philip när han sammanfattade dagen.

I år var det klasserna KF Junior, Rotax Max samt KZ2 som omfattades av hela pokal-belöningen. Den innefattar annat en testdag i Formula STCC Nordic i Karlskoga senare i höst, en racinglicenskurs och en heldag på Riksidrottsförbundets utvecklingscenter på Bosön (ettan, tvåan och trean i respektive klass).
Alfred Nilsson (Tomelilla) vann KF Junior, knappa sekunden före Gabriel Nord (Jönköping).
— En extrem lättnad. Skönt att vinna den här tävlingen, sade Nilsson som är nykorad svensk mästare i klassen.
— Fantastiskt att först vinna SM och sedan här.
Gabriel Nord var nöjd med sin andraplats.
— Alfred var lite för snabb i dag, sade Nord och sammanfattade söndagen så här:
— Det har varit till och från. Det saknades fart i förfinalen men i finalen var det lite bättre, fast det räckte inte hela vägen. Annars var det en toppendag, sade han.
Daniel Andersson (Helsingborg) tog hand om tredjeplatsen.
— Trea är helt okej, sade Andersson som ett tag ledde finalen.
— Sedan gjorde jag en miss och de kom om mig. Jag tappade fäste i tre varv och då drog de ifrån, sade han.

Bekväm seger
I Rotax Max tog Jesper Sjöberg (Västerås) en ganska bekväm seger (2,4 sekunder). Men även om han skapade en lucka var det ingen lätt resa.
— Det är mycket adrenalin, man tar i mycket fast man är själv. Det är jobbigt men man vill såklart åka så fort som möjligt hela tiden, sade han och konstaterade:
—Det här var riktigt skönt, jag är jättenöjd.
Tvåan David Rehme (Järfälla) var även han nöjd med sin placering.
— En stabil dag, det hände inte så mycket. I förfinalen hade jag nästan farten att ta ”Jeppe” (Sjöberg) och jag låg tvåa men jag ville starta på insidan i final och jag lät Kalle Åstrand köra förbi. I finalen blev det lucka både framåt och bakåt, sade han.
Rasmus Fridell (Järfälla) var däremot inte nöjd med att bli trea. I lördagstävlingen (som inte ingick i prins Carl Philips Racingpokal) blev han påkörd och tvingades bryta.
— Man kan väl säga att en pallplats i dag är lite plåster på såren men jag hade hoppats på bättre, sade han.

Nöjd palltrio
I KZ2 tog Joel Johansson (Örebro) hem den finaste pokalen.
— Ett bra race men en riktigt dålig start från min sida, sade Johansson som stod i första led men halkade ner till fjärde plats i början.
— Det var bara att kämpa sig framåt, sade en mycket belåten segrare.

Alexander Dahlberg (Uddevalla) var nöjd med att bli tvåa
— Ett bra race. Det var tufft i början men sedan fick vi en lucka. Jag försökte hänga på Joel men han var lite för snabb i dag, sade han.
Linus Lagerström (Nyköping) tog sista pallplatsen, med en del stolpe in. Tidstillägg och tekniska problem för andra förare gjorde att han tjänade ett par placeringar på slutet.
— Jag körde mest för mig själv. Men jag är riktigt nöjd med körningen, det gick jäkligt bra, sade han.

Nästa generation Wernersson
I Junior 60-klassen var det en förare som blev belönad av prinsen, priset är en heldag på Bosön och medverkan på testdagen i Karlskoga (dock inte testkörning). Och det var heatsegraren Theo Wernersson (Lidköping) som fick priset.
— Det var lite krångligt i början men vi lyckades ta hem segern, sade elvaåringen vars morbror heter Andreas Wernersson, bland annat dubbel mästare i Renault Clio Cup och tidigare STCC-förare. Theo Wernersson säger att morbror Andreas är en av hans idoler.
— Nu är han det men jag hoppas det är tvärtom om tio år, sade han.

Många kommer vidare
Prins Carl Philip konstaterade att många av de tidigare pristagarna tagit sig vidare i karriären.
— Det är jätteroligt att konstatera att det faktiskt är 16 stycken av dem som kört i Formel STCC Nordic (tidigare Formel Renault 1,6), Renault Clio Cup och STCC. I år det tio tidigare pristagare som tävlar inom STCC-eventet i olika klasser. Det visar att det här fungerar, sade han.

Viktig satsning
STCC är en av medarrangörerna till prins Carl Philips Racingpokal och VD:n Jonas Lundin säger att det är en viktig satsning.
— Det här är ovärderligt. Dels att Carl Philip engagerar sig så som han gör, han är en fixstjärna och en stor förebild för alla ungdomar. Och vi (STCC) är här för att hitta de framtida stjärnorna i STCC och förhoppningsvis även i internationell racing. Vårt mål med det här är att hjälpa kartingungdomar vidare i karriären och jag tycker det här är bland det viktigaste vi har att göra under året, sade han.
16-08-03 Talangmönstring och kändisheat när Prins Carl Philips Racing Pokal avgörs i Lidköping
ommande helg är det återigen dags för Prins Carl Philips Racing Pokal. Ungdomstävlingen i karting, som är en del av Lidköping Open, avgörs på Lidköpings motorstadion och totalt kommer närmare 200 förare till start.
– Intresset för Lidköping Open och Prins Carl Philips Racing Pokal är fortsatt stort, konstaterar Camilla Börjesson, ordförande i arrangerande Lidköpings KK, belåtet.

Prins Carl Philips Racing Pokal instiftades 2013 på initiativ av Prins Carl Philip.
– Tävlingen är till för att hjälpa alla duktiga ungdomar vidare i deras racingkarriärer. Eftersom jag själv började med motorsport i relativt hög ålder förstår jag hur betydelsefullt det är att få möjlighet att börja träna och tävla redan som ung, säger Prins Carl Philip, som med sitt engagemang, och genom sin tävling, vill ge tillbaka och bidra till svensk motorsports fortsatta utveckling.
Huvudpartners, förutom Lidköpings KK, i genomförandet av den fjärde upplagan av Prins Carl Philips Racing Pokal är STCC, Svenska Bilsportförbundet och Kungliga Automobil Klubben. Andra partners är CTEK och Polestar och samarbetet mellan alla inblandad kommer att vara tydligt på Lidköpings motorstadion. Bland annat är STCC är där med sin VIP-trailer, Linus Lundqvists Formula STCC Nordic-bil kommer att visas upp liksom Prins Carl Philips STCC-bil från Polestar Cyan Racing.
Jonas Lundin, vd STCC AB, är tacksam över Prins Carl Philips engagemang och välkomnar den utveckling tävlingen bidragit till.
– Prins Carl Philips Racing Pokal har hjälpt sportens nya talanger att hitta karriärvägar. Det är vi mycket tacksamma över och för oss är det en självklarhet med ett fortsatt samarbete nu när tävlingen går in i en ny treårsperiod, säger Lundin.

Formelbilstest väntar
Totalt omfattar Lidköping Open sex klasser: KF Junior, KZ2, Rotax Max, Junior 60, Rotax Max Junior och DD2. I de tre förstnämnda gör deltagarna upp om Prins Carl Philips Racing Pokal. Ny klass för året är Rotax Max som ersätter Junior 60.
­– Genom att ta in Rotax Max flyttar vi fokus till de lite äldre kartingförarna, de som både till ålder och mognad som förare är nära att ta klivet över till racingen, säger Thomas Johansson, promotor för Prins Carl Philips Racing Pokal.
J60-klassen kommer emellertid inte att bli helt utan pris i årets tävling. Tillsammans med pristagarna i KF Junior, KZ2 och Rotax Max kommer en förare, genom ett wild card, att bjudas in för att se och lära när övriga testar Formula STCC Nordic-bil i Karlskoga den 11 oktober samt att delta när Svenska Bilsportförbundet bjuder in till en dag på Bosön senare i höst.

Hård konkurrens
Prins Carl Philips Racing Pokal har alltid haft en stor dragningskraft på svenska kartingtalanger. Årets upplaga är inget undantag. Som exempel kan nämnas att årets svenske mästare, Alfred Nilsson från KAK, återfinns i KF Junior. Andra heta förare i det startfältet är bland annat Viktor Andersson, KAK, David Bergqvist, Wäxjö MS och Gabriel Nord från Jönköpings KC. Bergqvist var trea i Prins Carl Philips Racing Pokal 2015, Nord vann Junior 60.

Rena rama mästarmötet
I KZ2 får Benjamin Törnqvist Persson från Kristianstad KK bära favoritskapet i kraft av den SM-titel han körde till sig tidigare i somras. Mästarens främste utmanare ser på förhand ut att bli fjolårets europamästare i klassen, Joel Johansson från SMK Örebro. Johansson vet dessutom hur det är att stå överst på prispallen i Prins Carl Philips Racing Pokal. Han vann tävlingen 2013. Emil Skärås, SMK Västerås, var trea i fjol och har självklart ambitioner att stå på pallen igen.
I nya Rotax Max är det trion Jesper Sjöberg, SMK Västerås, Max Renberg, Piteå MS och Rasmus Fridell, Järfälla MK, det snackas mest om inför helgens tävling. Intressanta starter gör även västgötarna Joel Jern och Anthon Calada, som båda tillhör JSM-eliten i Clio Cup.

Prins Carl Philip i kändisrace
Inom ramen för Prins Carl Philips Racing Pokal kommer det under söndagen dessutom att arrangeras ett kändisheat med elva förare i DD2-kartar. Där deltar Prins Carl Philip själv och han ställs mot Jonas Lundin, vd STCC AB, TV-profilerna Mats ”Snickar-Matte” Karlsson och Patrik ”Budda” Ljungkvist, norske Porsche Supercup-föraren Roar Lindland, Kenneth Thorén, ordförande i Svenska Bilsportförbundet, Wilhelm Douglas, generalsekreterare KAK, Jon Lind, vd CTEK, Kenneth Pantzar, fjolårsvinnaren i Porsche Approved Cup, Clio Cup-föraren Johan Carlström och arrangörsklubbens egen Krister Kvick.
Räkna med att det blir en prestigefull kamp utöver det vanliga.
– Det är ett härligt startfält med en skön blandning av TV-kändisar, racerförare, företagsledare, förbund- och föreningsfolk, stekare och prinsen själv, säger Thomas Johansson skämtsamt och tilllägger:
– Vem vet, ”Budda” kanske kan bli utsedd till Sveriges värsta kartingförare efter helgen.
16-07-11 Rasmus Lindh svensk mästare i karting
Nu i helgen avgjordes SM i karting på den nya och mycket fina Åsum Ring i Kristianstad. Rasmus som till vardags kör utomlands hade valt att vända hemåt och köra tävlingen. Och det blev en övertygande seger.

Rasmus var inte helt oväntat snabbast på träning och kval och hade pole position inför söndagens final. Men efter lite oklarheter kring tolkningen av regelboken fick han starta från en 11:e plats istället. När starten väl gick så var Rasmus rejält taggad och körde upp sig till en tredjeplats redan under de första fem varven. Efter lite tajt racing i mitten av loppet kunde Rasmus sedan ta ledningen på varv 12 och därifrån blev det lite av en uppvisning från Rasmus sida. I mål var han över 5 sekunder före tvåan Isac Valtonen. På tredje plats kom Sebastian Persson.

När det gäller Rasmus första hälft av säsongen 2016 så kan den sammanfattas som otursförföljd.

Har det inte varit tekniska problem så har han blivit påkörd och vissa fall även fått bryta loppen. Så för att få lite struktur har man fått hjälp av den förre F1-föraren Robert Kubica som själv varit Polsk mästare i karting ett flertal gånger. Han har förstås ett oändligt förråd av erfarenhet att ösa ur och kommer vara med till och från under Rasmus säsong 2016.

Nu närmast är det dags för EMdeltävling i Genk, Holland den 28-31 juli.

Vill ni kolla loppet LIVE så finns det att se på denna länk; http://www.cikfia.com/competitions/cik-calendar/2016/genk/okjunior/regulations.html
16-02-09 Rasmus visade storform i WSK Champions Cup
I helgen körde Rasmus sin första tävling för säsongen i förhållande med både regn och is. Och det blev förstås en helg där det mesta hände.

På torsdagens träningen var Rasmus bland de snabbaste och i lördagens kvalheat visade Rasmus storform med placeringarna P4, P1 och P2.

När sedan söndagens förfinal skulle avgöras visade Rasmus åter igen fin form och slutade på en fjärde plats. Detta gav honom en sjunde startposition i finalen. Då kom regnet och Rasmus, som ofta gör bra ifrån sig i regn, såg
fram emot finalen.

Men oklara omständigheter kring fördelningen av regndäcken gjorde att Rasmus inte kunde utmana och föll tillbaka till en 20.e plats. En som hade bättre tur med däcken var Rasmus nya stallkamrat Kiern Jewiss som slutade överst på pallen.
- Vi kämpade om topplaceringar hela helgen. Tyvärr var skillnaden på de nya däcken i finalen så stora att vi inte kunde nå samma resultat som vi hade i kvalet och förfinalen. Jag vill tacka teamet och mina sponsorer för ett fantastiskt stöd under helgen, sa en något besviken Rasmus Lindh efter finalen.

Nästa lopp för Rasmus blir WSK Super Master Series på Castelletto i Italien den 3-6 mars.
Rasmus tävlingskalender för 2016 finns på; http://rasmuslindhracing.com/kalender.html

Vill ni kolla loppet LIVE så finns det att se på denna länk; http://www.wskarting.it/superMaster_Series.asp
15-11-17 Nytt kontrakt och årets sista tävling i Las Vegas
Rasmus Lindh har i dagarna skrivit på ett nytt avtal med Birel ART och Ricciardo Kart. Något som förstås ger mycket goda förutsättningar att fokusera inför säsongen 2016.

Säsongen 2015 har varit lite upp och ner för Rasmus men när allt har fungerat har han verkligen visat vilken otrolig talang han är. Något som nu gett honom ett nytt tvåårigt avtal med Ricciardo Kart.

Bakom teamet Ricciardo Kart ligger F1-föraren Daniel Ricciardo som tillsammans med Birel ART har tagit fram en kart för WSK
Series, Europamästerskapet och Världsmästerskapet. Till denna satsning har man handplockat Rasmus Lindh som förare.

I skrivande stund befinner sig Rasmus i Italien med Ricciardo Kart och testar motorer inför nästa säsong. Inför 2016 har han också ytterligare en säsong i KF Junior i ryggsäcken. Erfarenhet som förstås har stor betydelse i den fortsatta satsningen.

Nu till helgen är det dags för årets sista tävling som också är den största kartingtävlingen i världen, SKUSA Supernationals, med deltagare från uppemot 20 nationer. Tävlingen avgörs på en 10 meter bred och 1300 meter lång bana framför Westgate Hotel & Casino i Las Vegas, USA. SKUSA Supernationals avgörs mellan den 18 till 22 november.

Vill ni kolla loppet LIVE så finns det att se på denna länk; http:// ekartingnews.com/live
15-10-13 Moa Dahlman tog hem total seger i GT Kart Euro Trophy i Tyskland
Moa tog hem både klass och total segern i GT Kart Euro Trophy genom två andra platser i det starka startfältet i finalen på Wackersdorf banan utanför München.

Moa’s klass seger var klar redan innan finalen efter sex heat segrar i Italien - Ala, Tjeckien - Cheb och Tyskland - Widbergshutte men i det totala mästerskapet var det helt jämnt mellan Moa och Stefan Geiger från Tyskland, som kör i den tyngre klassen.

Moa var snabbast i båda heaten men fick se sig slagen av Fabian Erle från Tyskland på tids träningen och fick starta i andra position i det 16 man starka startfältet.

Fabian Erle to starten i det första heatet och Manuel Haunschmid från Österrike, som slog Moa i Österrikiska mästerskapen smet förbi på insidan in i den mycket snabba andra kurvan på Wackersdorf banan utanför Munchen. Moa jagade Manuel i över tio varv innan hon satte in en tuff attack och tog sig upp på andra plats men när hon väl var förbi drog hon ifrån och började jaga i kapp Fabian Erle men varven räckte inte till.

Inför det avslutande heatet var det poäng mässigt fortfarande helt jämnt mellan Moa Dahlman och Stefan Geiger. Moa startade åter på utsidan av Fabian Erle och precis som i första heatet trycktes hon ut i andra kurvan och Manuel Haunschmid smet förbi upp på andra plats. Nu var dock Moa riktigt taggad och gjorde processen kort med den Österrikiska mästaren som fick se sig riktigt frånåkt av Moa som åter satte tävlingens snabbaste varv.

Moa jagade för att ta segern i heatet och i serien men kom inte riktigt i kapp, sex varv kvar kom dock avgörandet då Stefan Geiger försökte sig på en omkörning på sin landsman Nils Henkel men krokade ihop och fick bryta och därmed kunde Moa köra i mål som både klass segrare och Euro Trophy mästare.

Det var en otroligt glad och lättad Moa som överöstes av priser och champagne. Spirit Racing och Moa gick ut innan säsongen började och gjorde klart att det var seger i Euro Trophy som man siktade mot.

”Det var otroligt kul att ta hem seger totalt i Euro Trophy och vara så snabb, det har varit två fantastiska helger med en andra plats i Österrikiska Mästerskapen och nu total segern i Euro Trophy. Mekarna har varit otroligt bra och karten har bara blivit bättre för varje pass en riktig team seger”, säger Moa Dahlman.

Nu styr teamet mot Spanien och uppladdningen inför nästa års deltagande i Euro Le Mans Serien (ELMS) i LMP3 klassen med två Ligier JS P3. Redan till kommande helg är man på plats i Estoril för att se och lära när ELMS serien avgörs på klassiska Estoril banan.

Moa Dahlman nu 18 år har en Gokart resultatlista som matchar Sveriges F1 förare Marcus Ericsson och med kraften i Spirit Racing GT Kart, 65 Hk med 185 Kg vikt inklusive förare, blir det nästan F1 acceleration till 100 Km/h, 2.6 sekunder med GT karten mot 2.3 sekunder för dagens F1 bilar.

När Moa inte kör kart studerar hon företags ekonomi i Uppsala, tränar och lyssnar på musik.
15-10-06 Moa Dahlman tog silver i Österrikiska mästerskapen i GT Kart klassen.
I kamp med fabriksförare på deras hemma bana i Bruck Österrike tog Moa ett övertygande silver men det kunde ha blivet mer Moa var två tiondels sekund bakom vinnaren Manuel Haunschmidt över mållinjen.

Moa hade snabbaste kvaltid och startade det första final heatet från pool position. Moa tog starten och ledde fältet runt den snabba och krävande banan men gav en liten lucka till Manuel som han utnyttjade och förvaltade till en klar seger.

Inför det andra och avgörande final heatet var Moa otroligt laddad och det var en kamp över 15 varv som var helt avgörande för vem som skulle bli Österrikisk mästare. På det sista varvet i det kurviga tekniska partiet gjorde Moa en sista attack men kom inte förbi och var två tiondels sekund efter över mållinjen. Snabbaste varvtid satte Moa i jakten på guldet.

Det var trotts allt en mycket nöjd Moa som klev upp på pallen för att ta emot pokalen, silver medaljen delas ut den 31 oktober på Österrikes Bilsports Förbunds bankett.

Kommande helg är det final i Euro Trophy på Moa’s favorit bana Wackersdorf utanför München. Moa har säkrat titeln i klassen efter totalt åtta heat segrar och två andra platser i serien som gått i Tyskland, Österrike, Italien och Tjeckien. Moa har varit snabbast i samtliga kval och bara tappat placeringar på Bruck i Österrike.

”Det skall bli fantastiskt kul att avsluta säsongen och Euro Trophy serien på Wackersdorf med Mega Open, det är en bana som jag verkligen trivs på lång snabb med ett par tekniska partier som är utslagsgivande. Det blir ett stort startfält med förare som siktar på att vinna Mega open men teamet har fått till mycket bra inställningar som gjort att jag legat i topp på samtliga kval under säsongen och jag kör för seger” säger Moa Dahlman

Moa siktar mot att ta steget upp till sportvagnar under 2016 och har redan genomfört en först test på Ascari banan i södra Spanien. Nu siktar hon mot ett test program på tre banor i Spanien med Borja Garcia, tidigare testförare i F1 för Toyota och Williams, som instruktör.

Moa Dahlman nu 18 år har en Gokart resultatlista som matchar Sveriges F1 förare Marcus Ericsson och med kraften i Spirit Racing GT Kart, 65 Hk med 185 Kg vikt inklusive förare, blir det nästan F1 acceleration till 100 Km/h, 3 sekunder med GT karten mot 2.3 sekunder för dagens F1 bilar.
När Moa inte kör kart studerar hon företags ekonomi i Uppsala, tränar och lyssnar på musik.
Twitter; moadahlman82 Facebook; Moa Dahlman www.spiritracing.se
15-10-01 VM i karting 2016 till Kristianstad
När VM i karting avgörs i den tyngsta klassen under sensommaren 2016 så blir det i Sverige. Det stod klart idag när Kristianstad kartingklubb höll presskonferens ute på Åsum Ring.

Första helgen i september körs VM i karting på Åsum Ring. Ett mål som sattes av klubben redan 2010 efter det att anläggningen brandhärjades. Och efter två år av EM i Kristianstad blir det nu ännu ett VM inom bilsporten som kommer att arrangeras i Sverige.
- Det känns otroligt spännande och glädjande att vi nu nått det mål som klubben satte upp redan 2010, att få arrangera VM här hemma i Kristianstad. Vi vet att vi nu står inför en tuff utmaning, men åren som EM-arrangör 2014 och 2015 har gett oss mycket erfarenheter och målet är att arrangera den bästa VM-deltävlingen som körts i kartingens historia. Det tror vi också att vi kommer lyckas med. Vi har kompetensen i föreningen och i närområdet och vi har stödet från både kommunen och Event i Skåne, så nu är det upp till oss, säger Jesper Håkansson, Kristianstad kartingklubb.

Och från Kristianstad kommun är det tummen upp till beslutet från internationella kartingförbundet.
- Stort grattis! Kristianstad kommun har under 2014 och 2015 sett vilken betydelse klubbens satsning har betytt för både kommunens näringsliv och för de ideella krafter som engagerar sig i verksamheten ute på Åsum Ring. Ett världsmästerskap bidrar till att sätta Kristianstad på kartan, säger Anders Olsson, planeringstrateg evenemang Kristianstad kommun.

Och en som vet hur det känns att vinna på hemmaplan är landslagets Douglas Lundberg som körde hem segern när EM avgjordes på Åsum Ring 2014. Nu får han chansen att bli världsmästare på hemmaplan.
- Jag tycker det är fantastiskt. Att ha EM på hemma var fantastiskt och att får vinna var stort. Att nu få köra ett VM på hemmaplan blir riktigt roligt och att vi i Sverige kan ha ett VM här tycker jag är stort. Personligen tycker jag banan här är unik där första halvan är modern och där andra halvan är en del av gamla banan som har ett annat flytt, vilket också är min favorit del av banan, säger Douglas Lundberg.
15-09-30 Kristianstad Kartingklubb inför VM-året 2016 på Åsum Ring
1966 skapades Kristianstad Kartingklubb och Åsum Ring tog emot världseliten under 70-talet. Efter några tunga år då inte ens SM kom till Kristianstad tog idéer form i slutet av 2003 för att återigen bjuda Kristianstad på underhållning i världsklass.
Nu, 13 år senare, är det dags för VM på Åsum Ring.

2016 - ett välspäckat år på Åsum Ring.
Året börjar med våra yngsta förare i sydsvenska mästerskapet (SKCC) i början på maj. Därefter följer SM i början på juli där även den internationella eliten är inbjuden(NEZ). Vi hoppas givetvis på att få hit många förare som vill testa banan i tävlingsform inför VM. Det är sedan dags för VM i september och vi hoppas på att vår depå blir full med över 230 förare på startlinjen! Tävlingsåret avslutas sedan traditionellt med Grande Finale i oktober som även är Sveriges sista tävling för året.

Anläggningen Åsum Ring - dags för nästa steg.
Det långsiktiga målet "Vision 2015" kan anses vara uppfyllt och vår anläggning är redo för nästa steg. Med allt från rallycross till inomhushall för både karting och fotboll så kan Vision 2025 bli ett lyft för idrotten i Kristianstad och motorsporten i Sverige. Åsums fure och Åsum Ring har potential att utvecklas till en multiarena och det är enbart möjligt med ett samarbete mellan andra klubbar, region och kommun. Framtiden är vår på Åsum Ring, vi ska forma den!
15-09-09 VM-guld i KZ är det stora målet för Douglas Lundberg
Frankrike och Le Mans. Där avgörs till helgen VM i karting. Flera svenskar finns på plats för att köra om pallplatserna. I tyngsta klassen, KZ, återfinns en av dem. Douglas Lundberg.

Douglas Lundberg som förra året blev tvåa i EM-serien och som vann hemmatävlingen i Kristianstad laddar som bäst för VM i Frankrike.
- Vi var nere två dagar förra veckan och även veckan före det, så totalt har jag haft fem dagar av test i Frankrike säger, Lundberg.

Helsingborgaren Lundberg som efter fjolårets säsong byte team inför året och kör nu i Kosmic Racing. Men trots bytet har årets säsong varit mer problemfylld än förra året.
- Det är vissa saker i materialet som vi inte riktigt fått till att passa mig, men under testerna nu har vi kommit ett steg framåt , säger Lundberg som reser ner till Frankrike under onsdagen för de sista förberedelserna inför helgens VM-tävling på Le Mans.
- Banan är en ny snabb bana och den har vänstervarv, något som är ganska ovanligt, men den har bra flyt och är rolig att köra. Många av de moderna banorna är för stora och breda, men den här banan är en fin anläggning och snabb men fortfarande en kartingbana. Enda nackdelen som jag och många andra ser är att det är svårt att köra om på den. Det finns egentligen bara ett bra tillfälle. Andra ställen är klurigare, förklarar Lundberg.

För landslagets Douglas Lundberg finns det bara ett mål inför helgen. Att vinna.
- Jag satsar på att komma först. Det gör jag alltid. Och att vinna VM, det skulle betyda allt. Att vinna i KZ är det stora målet, avslutar Douglas Lundberg.

Fler svenskar kör under helgen i Frankrike. All information finns på, http://www.cikfia.com/
15-08-31 Rasmus Lindh på besök under Göteborgs Stora Pris
Med tre veckor kvar till VM i Italien gör Rasmus ett besök i KAKs tält under Göteborgs Stora Pris den 6 september. Med sig har han sin Ricciardo Kart som är designad av F1-föraren Daniel Ricciardo.

Säsongen 2015 har hittills varit framgångsrik för Rasmus Lindh. På träning och kval har han varit bland dom snabbaste på samtliga tävlingar. I finalracen har det varit en del otur som spökat med påkörningar och en del mekaniska fel som gjort att han fått bryta några tävlingar. Men i den fjärde deltävlingen i WSK Supermasters höll allt och han tog en första bejublad pallplats med det nya teamet Ricciardo Kart.

I dom efterföljande EM-tävlingarna blev han bästa svenska förare i sammandraget med en tionde plats i klassen KF Junior.

Nu i sommar har det varit lite lugnare med tävlingar för Rasmus så han har hunnit med en hel del träning och andra event. Ett av dom var Hello Swedens årliga event i Tylösand där han bl.a fick en pratstund med vår egen F1-förare Marcus Ericsson. Under eventet kördes även ett gokartlopp med några av alla våra stora idrottsstjärnor på startlinjen.

I KAKs tält under Göteborgs Stora Pris kan man också beskåda det nya årliga pris som skall delas ut till en aktiv ungdom inom västsvensk motorsport som gjort något anmärkningsvärt under 2015.

Välkomna förbi för mer information. Sedan laddas det för fullt inför VM
som avgörs på Rasmus favoritbana La Conca i Italien den 24-27/9. Vill ni kolla loppet LIVE så finns det på denna länk; http://www.cikfia.com/competitions/cik-calendar/2015/laconca/kf-junior/results.html
15-08-10 Prins Carl Philips Racing Pokal avgjord på Lidköpings Motorstadion
Dino Beganovic, Linköping, Simon Ohlin, Kristianstad och Freddie Carlsson från Åmål – det är vinnarna av Prins Carl Philips Racing Pokal 2015. För tredje året i rad avgjordes tävlingen i samband med Lidköping Open på Lidköpings Motorstadion i helgen. Priset, som har instiftats på initiativ av prins Carl Philip, syftar till att hjälpa fram unga kartingtalanger i racingkarriären.
– Det har varit ett fantastiskt bra arrangemang av Lidköpings Karting Klubb och det är tre mycket värdiga vinnare av pokalen vi har fått se idag, säger prins Carl Philip. Det är glädjande att se hur intresset för priset och evenemanget ökar för varje år som går och det är min förhoppning att årets pristagare, precis som några av tidigare års pristagare har gjort, tar chansen och går vidare till en racingkarriär. Jag vill rikta ett stort tack till samtliga aktörer som har möjliggjort att vi på det här sättet kan bidra till återväxten i svensk racing.

Utöver de tre segrarna får även tvåorna och treorna i respektive klass samt ett ”wild card” ta del av priser i form av testkörningar av racerbilar, träningsläger på Bosön och licenskurser. Testet kommer att ske i oktober på Karlskoga Motorstadion i Gelleråsen.

Prins Carl Philips Racing Pokal instiftades 2013 på initiativ av Prins Carl Philip. Samarbetspartners i genomförandet är STCC, Lidköpings Karting Klubb, Svenska Bilsportförbundet, Kungliga Automobil Klubben, Renault Sverige och CTEK.

Vinnare av Prins Carl Philips Racing Pokal 2015

Junior 60
Dino Beganovic, 11 år, Linköpings MS

KF3
Simon Ohlin, 14 år, Kristianstads KK

KZ2
Freddie Carlsson, 21 år, Åmåls MK

Övriga pristagare
Gabriel Nord, 12 år, Jönköpings KC
Viktor Gustavsson, 11 år, Kristianstads KK
Isac Blomqvist, 14 år, Rasbo MK
David Bergqvist, 15 år, Wäxjö MS
Emil Skärås, 17 år, SMK Västerås
Philip Hall, 16 år, KS Klippan
Wild Card
Viktor Andersson, Åtvidabergs MK

Resultat
Lidköping Open, Lidköpings Motorstadion 9 augusti
Junior 60 12 varv
Dino Beganovic 11:52.665
Gabriel Nord +1.996
Viktor Gustavsson +4.484

KF Junior 14 varv
Simon Ohlin 12:53.072
Isac Blomqvist +0.773
David Bergqvist +8.290

KZ2 20 varv
Freddie Carlsson 17:37.056
Philip Hall +0.462
Emil Skärås +1.109

För kompletta resultat, se http://amigoo.se/event/985
15-08-05 Unga talanger tävlar om Prins Carl Philips Racing Pokal i Lidköping Open
För tredje året i rad arrangeras Prins Carl Philips Racing Pokal i samband med kartingtävlingen Lidköping Open som avgörs på Lidköpings Motorstadion den 8-9 augusti. Prins Carl Philips Racing Pokal instiftades på Prins Carl Philips initiativ 2013 och syftar till att hjälpa unga kartingtalanger vidare i racingkarriären. Förutom en inteckning i själva pokalen får pristagarna även möjlighet att testa banracingbilar som ingår i STCC:s paket av racingklasser. Fler än nittio deltagare kommer i helgen att utkämpa hårda bataljer ute på banan för att bli en av de som får ta emot priset av prins Carl Philip på söndag.
– I år kommer tio nya unga talanger att få en möjlighet att ta steget från karting till banracing. Vi har sedan de tidigare evenemangen både deltagare och pristagare i Prins Carl Philips Racing Pokal som idag kör banracing på hög nivå i Renault Clio Cup eller Formel Renault och prinsens initiativ är viktigt för återväxten inom svensk racing, säger Thomas Johansson, promotor för Prins Carl Philips Racing Pokal och som även representerar racingmästerskapet STCC som är samarbetspartner i arrangemanget.

Lidköpings Karting Klubb står som värd för evenemanget och i år väntar ett rekordstort deltagarantal på att få vara med i Lidköping Open.
– Det är ett härligt evenemang med massor av positiv energi och det är med både stolthet och glädje som vi är med och arrangerar detta, säger Camilla Börjesson, ordförande i Lidköpings Karting Klubb. Lidköping Open är en av de mest prestigefyllda tävlingarna i den svenska kartingkalendern och vi har för varje år som vi har varit en del av Prins Carl Philips Racing Pokal märkt ett allt större intresse från deltagarhåll vilket är väldigt roligt.

Svenska Bilsportförbundet, SBF, är en av de deltagande aktörerna i samarbetet runt Prins Carl Philips Racing Pokal.
– Den ungdomsverksamhet som bedrivs inom våra medlemsklubbar är viktig men det behövs också överbryggande projekt som hjälper till att ta ungdomarna vidare, säger SBF:s ordförande Kenneth Thorén. Prinsens pokal spelar en stor och viktig roll i svensk racing och det är med glädje som vi medverkar i detta projekt.

Med i projektet är även Kungliga Automobil Klubben, KAK, och den för året nytillträdde generalsekreteraren Therese Nyberg ser fram emot årets upplaga av Prins Carl Philips Racing Pokal.
– Vi är stolta över att få medverka i Prins Carl Philips Racing Pokal och därigenom satsa på framtidens förare och bidra till återväxten inom svensk motorsport. Det är ett trettiotal deltagare anmälda i de tre klasserna vardera och jag ser fram emot att få träffa och titta på alla duktiga karting talanger i Sverige.

Av tidigare års pristagare har Johanna Jovér och Julius Jungdahl tagit steget vidare till JSM-klassen Clio Cup och sammanlagt tjugo unga talanger har fått chansen att prova på banracing. I år kommer tio pristagare att få möjlighet att testa en Clio Cup- eller Formel Renault-bil på Gelleråsen. I samband med testet kommer också deltagarna att genomföra en kurs för att erhålla banracinglicens. Genom Svenska Bilsportförbundet får pristagarna också besöka Riksidrottsförbundets träningscentrum på Bosön för att vidareutveckla sina föraregenskaper i SBF:s racingsimulator.

Prins Carl Philips Racing Pokal möjliggörs genom ett samarbete mellan Prins Carl Philip, Svenska Bilsportförbundet, Kungliga Automobil Klubben, Scandinavian Touring Car Championship, Renault Sverige samt CTEK.

Lidköping Open avgörs den 8-9 augusti. De klasser som tävlar om Prins Carl Philips Racing Pokal är Junior 60, KF Junior och KZ2.

Öppettider för allmänheten:
Lördag: 09:00–17:00
Söndag: 09:00–18:00
15-07-30 Rasmus Lindh bästa svensk i Europamästerskapet
Trots att bara halva kartingsäsongen har avverkats är det ändå dags att summera Europamästerskapet i klassen KF-Junior efter den sista deltävlingen i Kristianstad. Europamästerskapet i karting arrangeras av CIK FIA och avgörs i tre deltävlingar som i år körs i Portugal, England och Sverige. Rasmus som har haft lite otur i några av tävlingarna och hade bara en mikroskopisk chans att ta titeln inför sista deltävlingen iKristianstad.

Allt gick åt rätt håll under tidsträningarna där han var bland lördagens kval gick ljuddämparen sönder och detta resulterade senare i diskvalificering. Detta gjorde atthan startade på en femtonde plats i söndagens förfinal.

Efter en strålande uppkörning i förfinalen till en sjunde plats och ytterligare en fin uppkörning i finalen gjorde att han slutade på tolfte plats i EM-sammandraget. Och därmed bästa svenska förare.

Så här sammanfattar Rasmus tävlingen i Birel ARTs pressrelease;
- Det var en otursam helg. Om det inte hade varit för alla tekniska problem kunde vi ha vunnit finalen. Det var synd för vi startade helgen med andra bästa träningstid och var med och kämpade om topplaceringar i varje heat. Nu är det fullt fokus på VM i Italien på La Concabanan i september. Tack Ricciardo Kart, sponsorer och alla som stödjer mig!

Nu närmast kommer Rasmus att närvara i KAKs tält på Göteborgs Stora Pris den 5-6 september. Där kommer även hans Ricciardo Kart finnas att beskåda.

Sedan laddas det för fullt inför VM som avgörs på Rasmus favoritbana La Conca i Italien den 24-29/9.

Vill ni kolla loppet LIVE så finns det på denna länk; http://www.cikfia.com/ competitions/cik-calendar/2015/
15-06-22 Berg- och dalbana för Rasmus Lindh i England
Rasmus Lindh dominerade stort i lördagens fyra kvalheat och tog tre segrar och en andraplats. I söndagens förfinal gick bakaxeln av när han låg på andra plats och han fick bryta. Detta innebar sista startplats i söndagens final. Då slog han till igen.

När alla förare stod uppställda för start inför söndagens final var det inte bara förarna längst fram som speakern Ken Walker pratade om. Hans intresse förRasmus Lindh ”The Shot Gun from Sweden” sist på gridden var efter förklarliga skäl stort inför finalen trots den brutna bakaxeln. Och han fick helt rätt.

Efter att ha startat på 34:e plats stormade Rasmus fram som en kanon genom startfältet och kom till slut i mål på tionde plats. Och detta i ett startfält med hela världseliten i klassen KF Junior från hela 33 nationer.

En som också imponerades var F1-föraren Daniel Ricciardo som varit med och formgivit karten som Rasmus kör. Han skickade uppmuntrande sms under hela helgen till Rasmus.

Även Rasmus pappa Mathias var imponerad efter finalen;
- Detta var förmodligen den bästa uppkörning som Rasmus gjort i karriären. Helt fantastiskt! säger Rasmus pappa Mathias.

Uppkörningen gjorde också att han har en nionde plats i EM inför sista deltävlingen som går av stapeln i Kristianstad den 22-26 juli. Och en möjlighet till en bra placering i EM om det går riktigt bra.

Ni som befinner er i de södra delarna av Sverige får gärna komma förbi och heja fram Rasmus. Om inte, så kolla gärna in loppet på denna länk; http://www.cikfia.com/competitions/cik-calendar/2015/kristianstad/competition-guide.html
15-05-17 Rasmus Lindh vinner Swedish Kart Festival
På väg hem från den otursdrabbade EMdeltävlingen i Portugal bestämde sig Rasmus och pappa Mathias för att köra Swedish Kart Festival i Jönköping. Och det blev en mycket trevlig tävling på hemmaplan.

Det fanns bara ett problem när dom skickat iväg anmälan. Det fanns inget chassi i Sverige. Bara en reservmotor hemma i garaget i Kullavik. Och transportbussen var på service. Men teamet skickade ett chassi, man lånade grannens folkabuss och köpte ett partytält till depån.

Chassit anlände på fredagen och skruvades ihop strax innan första träningspasset. Sen var det bara att nöta varv för Rasmus.

Den rutin som Rasmus hunnit samla på sig under åren ute i på dom internationella tävlingarna gjorde att han snabbt fick till inställningarna. I söndagens final blev segermarginalen väldigt god före den lovande norrmannen Henrik Böckmann.
- Det blev en riktigt rolig helg på den gamla EM och VMbanan i Jönköping. Vi fick ett arrangören, säger Rasmus pappa Mathias.

Eftersom det var en nationell tävlingen fanns även den ansvarige för det Svenska Kartinglandslaget, David Johansson, på plats.
- Det var både kul och överraskande att se landslagsföraren Rasmus Lindh köra på hemmaplan. Och imponerande eftersom det var första gången Rasmus körde på banan.

Nästa tävling för Rasmus blir EM i England den 18-21 juni.
15-04-27 Rasmus Lindh på pallen i Napoli
Äntligen stämde allt och oturen med alla påkörningarna i de senaste loppen lyste med sin frånvaro.

Förutsättningarna var mycket goda inför helgens WSK Supermasters series på Rasmus favoritbana Circuit Internationale Napoli i Italien. Efter mycket bra och jämna tider under fredagens träning hade Rasmus en bra känsla inför lördagens tre kvalheat. Så när lördagens kvalpass var över hade Rasmus tagit tre fjärdeplatser och skaffat sig en utmärkt startposition inför söndagens förfinal.

Och söndagens förfinal kunde inte ha slutat bättre. Rasmus tog en fantastisk seger vilket gav honom en andra startposition inför finalen.

Och vilken final det blev! Rasmus, Logan Sargeant och Ulysse de Pauw fightades i princip genom hela loppet om dom tre pallplatserna. Rasmus låg på andra plats inför dom tre avslutande varven men Logan Sergeant lyckades till sist slipstreama förbi Rasmus. Rasmus körde in på en mycket välförtjänt tredjeplats.

Nu väntar ännu större utmaningar för Rasmus i form av årets första EM-deltävling, CIK-FIA European Championship, som körs på Autodromo Algarve i Portugal den 7-10 maj. Rasmus skall bara hem och packa ner nya läxböcker sen bär det av till Portugal.

Följ gärna loppet live på denna länk; http://www.cikfia.com/ competitions/cik-calendar/ 2015/portimao/competitionguide. html
15-04-21 Nytt mästerskapsrekord av Rasmus Lindh
På den senaste tävlingen WSK Supermasters Series på La Concabanan i Italien satte Rasmus Lindh ett bejublat mästerskapsrekord. Tyvärr gick inte resten av helgen lika bra.

Rasmus var bland dom allra snabbaste på träningen och i ett av lördagens kvalheat slog han dessutom till med ett nytt mästerskapsrekord på 46,749 sek på den kända kartingbanan La Conca.

Söndagen började också bra då Rasmus körde upp sig från 21:a till en 6:e plats i det första finalheatet. Sedan drabbades Rasmus återigen av oturen att bli påkörd bakifrån i den andra förfinalen. Resultatet blev att båda förarna åkte av banan och Rasmus chanser till final grusades.

En lösning på detta, ofta förekommande problem inom kartingen, har diskuterats och även testats. Förändringen förväntas tas i bruk senare under denna säsongen. Detta är även något som Rasmus pappa Mathias välkomnar.
- CIK FIA har testat en variant där den egna frontspoilern ramlar av när man kör på en framförvarande förare men detta blev en säkerhetsrisk så nu skall mn testa en ny variant inom kort.

Mer information om denna regeländring finns här; http://www.cikfia.com/newsroom/view/article/information-bulletinconcerning- front-fairingmoun.html

Nu till helgen kör Rasmus nästa deltävling för BirelArt i WSK Supermasters Series på Circuit Internationale Napoli i Italien. Följ gärna loppet live på denna länk; http:/www.wskarting.itcircuit.
15-03-19 Rasmus Lindh uttagen till Kartinglandslaget
Nu är det klart att Rasmus ansluter till kartinglandslaget som leds av Svenska Bilsportförbundet.

I landslaget ingår även bl.a dom lovande förarna Anton Haaga, Isac Blomqvist och Noah Milell som också satsar internationellt. Tanken är att dom svenska förarna skall hitta områden för samverkan i den satsning som görs av Svenska Bilsportförbundet.
- Rasmus Lindh har kört
internationellt i flera säsonger med imponerande resultat och vi tror han kommer att blanda sig i toppstriden i både JEM och JVM, vilket han också visade i senaste WSK-tävlingen i Adria i början av mars. Vi hoppas att vi kan bidra med ytterligare kunskaper inom fysoch mental träning som kan hjälpa Rasmus i hans redan mycket seriösa satsning, säger David Johansson Koordinator i Kartinglandslaget.

Rasmus har nu kört två tävlingar för det nya teamet BirelArt och imponerat stort även om den förra tävlingen inte var någon höjdare.

Rasmus var bland dom snabbaste i både på träning och i kvalet. Men när han var i ledningen i ett av kvalloppen gjorde tvåan ett överhastat försök att köra förbi vilket resulterade i att båda snurrade. Detta innebar att Rasmus hamnade utanför söndagens final.

Nu till helgen kör Rasmus den tredje tävlingen för det nya teamet BirelArt i WSK Supermasters Series på Castelletto Circuit. Följ gärna loppet live på denna länk; http://www.wskarting.itcircuit.aspid=8&s=WSK_superMaster

Mer fakta om Birel ART och den nya satsningen Ricciardo
Kart finns här; http://birel.it/en/ news.asp?id=557
15-03-05 Moa Dahlman och Spirit Racing satsar på att vinna Mega Euro Trophy
2015, Gokartens tungviktsklass - tio tävlingar i fem länder. Moa Dahlman nu 17 år har en Gokart resultatlista som matchar Sveriges F1 förare Marcus Ericsson och med kraften i Spirit Racing GT Kart, 65 Hk med 185 Kg vikt inklusive förare, blir det nästan F1 acceleration till 100 Km/h, 3 sekunder med GT karten mot 2.3 sekunder för dagens F1 bilar. Moa som i år är ensam tjej i Euro Trophy har gjort ett par inhopp i serien tidigare och visat att hon kan vara med i toppen; fyra pallplatser på fyra starter.

För att kunna genomföra uppbyggnaden inför säsongen och tävlandet effektivt teamet flyttat från Järfälla till Spanien, Jumilla International Circuit utanför Alicante. Under säsongen blir basen Österrikiska Wels hos morfabrikanten Rübig, centralt placerat för de tio deltävlingarna i Tyskland, Österrike, Slovakien, Tjeckien och Italien.

Moa’s test dagar på Campillos banan utanför Malaga och Jumilla banan utanför Alicante gav bra resultat i både tillförlitlighet och fart. www.youtube.com/audio?v=Nu76HxqfhCo&video_referrer=watch

Mellan karttesterna genomförde Moa även en första test med en stor bil på en stor bana, Radical SR3 på den privata Ascari banan vid Ronda i södra Spanien. Det var Spaniens Radical agent SPV Motorsport som arrangerat testen för Moa där hon bla delade bil med Sir Chris Hoy, cyklisten med 11 VM och 6 OS guld som sadlat om och satsar på en motorsports karriär.

Moa som nu är tillbaka i skolbänken studerande företags ekonomi i Uppsala laddar hårt med fysträning inför de avslutande testerna i Spanien under påsk helgen. Starten på Euro Trophy säsongen sker på Wackersdorf utanför München den 19 april.
”Kul att börja med Wackersdorf en bana som jag kan och presterat bra på, jag siktar mot att vinna tävlingen säger Moa Dahlman”
”Jag hoppas kunna dela med mig av mina erfarenheter under året och inspirera andra till att ta sig ut i Europa, jag finns på Twitter och Facebook och vi hoppas att kunna sända live från min kart under säsongen avslutar Moa”

Twitter; moadahlman82 Facebook; Moa Dahlman www.spiritracing.se
15-02-23 Rasmus Lindh tog historisk seger i det nya teamet
I helgen var det debut för det nya kartingteamet BirelART och den nya satsningen Ricciardo Kart. Bakom den nya karten ligger F1-föraren Daniel Ricciardo.

Rasmus hade varit bland dom snabbaste under både träning och förkval så förväntningarna var stora på grabben från Kullavik. Och redan under lördagens kval visade han var skåpet skulle stå på den blöta banan på South Garda Karting. I det första av tre kvaltävlingar tog han en tredjeplats och teamets första pallplats. I det andra stämde det lite sämre och det blev en godkänd sjundeplats till slut. Sedan i det sista kvalracet gjorde Rasmus en fantastisk insats och tog en bejublad seger inför det nya teamet, BirelART. Och den första i en Ricciardo Kart.

I söndagens förfinal, där Rasmus startade från sjätte startruta, blev det lite stökigt i starten och Rasmus tappade fyra platser direkt men lyckades med säker körning ta två placeringar och slutade på en mycket fin åttonde plats inför finalen. I finalen startade Rasmus på nionde plats och lyckades köra upp sig två placeringar i den hårda konkurrensen och gick i mål som sjua.
- Rasmus blev olyckligt drabbad av en idiotisk ny regel som kan slå väldigt orättvis. Vi hoppas unisont race. Men frånsett detta klarade han sig utmärkt i den tuffa konkurrensen bland över 100 förare från hela världen och det är ingen överdrift att påstå att han tillhör de 5-10 snabbaste. Det bådar gott inför säsongen, säger Stanley Dickens som var på plats i Italien.

Nästa lopp, WSK Supermasters, körs redan nästa helg på Adria International Raceway. Följ gärna loppet live på denna länk; http://www.wskarting.itcircuit.aspid=8&s=WSK_superMaster
Mer fakta om Birel ART och den nya satsningen Ricciardo Kart finns här; http://birel.it/en/news.asp?id=557
15-02-20 Dags för debut i Birel ART för Rasmus Lindh
I helgen är det dags för debut i det nya teamet Birel ART för Rasmus Lindh. Detta sker i den stora tävlingen Winter Cup Gara Internazionale på South Garda Karting i Italien. Bara i Rasmus klass KFJ är det 120 anmälda förare. Behöver vi säga att förväntningarna är stora?

Säsongen 2015 skall Rasmus köra för det anrika kartingstallet Birel som har handplockat Rasmus för uppgiften. Satsningen är uppbackad av F1-föraren Daniel Ricciardo som varit med och designat den nya karten. Birel har i sin tur skrivit avtal med ART Grand Prix som har stall i GP3, DTM, ELMS och i GP2-serien som körs innan F1-tävlingarna.

Och hittills har allt gått bra. Rasmus har varit bland dom snabbaste på både tester och på träningen inför loppet.

Men redan för två veckor sedan var Rasmus i Italien för lite annan träning. Rasmus har genom sitt avtal med Birel ART även fått möjlighet att ingå i Formula Medicines träningsprogram. Grundaren Doktor Ceccarelli har varit ett betydande inslag i F1-världen i mer än 25 år och haft världsmästare som Sebastian Vettel och Fernando Alonso under sina vingar. En unik möjlighet att få professionell hjälp med träningen även om Rasmus kropp ännu inte är mottaglig för all typ av fysisk träning.

I teamet bakom Rasmus finns racinglegenden Stanley Dickens:
- Förväntningarna i det nya teamet är rätt höga på Rasmus och mitt jobb är delvis att försöka tona ner det så att pressen inte blir för stor. Det är viktigt att glädjen finns med hela vägen och det är ingen lätt balansgång.

Följ gärna loppet live den 20-22 februari på denna länk; http://www.southgardakarting.it/eng/index.php

Mer fakta om Birel ART och den nya satsningen Ricciardo Kart finns här; http://birel.it/en/news.asp?id=557
14-11-28 Rasmus Lindh gör fin säsongsavslutning
I helgen som gick körde Rasmus Lindh sin sista tävling för året i Las Vegas. Från 14:e startplats körde han upp sig i finalen till en fin 7:e plats.

SKUSA Supernationals i Las Vegas, USA är världens största kartingtävling med 540 deltagare från alla länder. Och efter Rasmus pallplats i senaste loppet i Italien var han extra taggad och gjorde ett bra kval. Så i lördagens förfinaler startade han från 7:e startled i samtliga race och placerade sig P7, P8 och P9. Detta gav Rasmus en 14:e startposition i söndagens final.

Efter en bra start kunde Rasmus sakta men säkert köra upp sig i fältet till en mycket imponerande 7:e plats. Ett bra resultat i det mycket starka startfältet.

Nu blir det vintertester och uppladdning inför nästa säsong. Rasmus vill passa på att tacka sitt team, Praga Karting Team, sina sponsorer och supporters, sin mekaniker Chicco och pappa Mathias för all hjälp
och support under hela denna säsongen.

Vill ni läsa mer om tävlingen i USA så kolla in denna länk; www.superkartsusa.com
Eller om ni vill se Rasmus formidabla uppkörning från 18:e plats till pallplats i senaste loppet i Italien; http://youtu.be/
14-11-13 Rasmus Lindh på pallen i Italien
Det blev en tävling med mycket strul och kaos men denna gången lyste oturen med sin frånvaro i finalen så Rasmus kunde stolt kliva upp på pallen efter en formidabel uppkörning.

Efter den senaste VMtävlingen på Adria International Circuit i Frankrike åkte hela världseliten i kartingklassen KFJ till South Garda Karting i Lonato i Italien för världens äldsta kartingtävling, 43° Trofeo delle Industrie.

Den sista tidens otur satte även sin prägel på inledning av denna tävlingshelgen men efter lite motorkrångel på träningen gjorde Rasmus en heroisk insats och körde upp sig från 22:a plats i lördagens kvalheat till en 14:e startplats i söndagens förfinal. I finalen fortsatte Rasmus sin klättring och körde upp sig till en enastående pallplats.

Om det var sista tidens otur eller hemlängtan som gjorde att pappa Mathias hade bokat en flight hem till Göteborg på söndagskvällen som inte tidsmässigt hann med en prisutdelning får vi låta vara osagt. Nu fick det istället bli snabb ompackning av tandborste och läxböcker för redan på fredag morgon lyfter planet till USA och den största tävlingen för året, Supernationals i Las Vegas.

Vill ni följa Rasmus tävling i USA live så sänder CBS på denna länk; http://www.superkartsusa.com
14-10-14 Lyckad testdag för pristagarna i Prins Carl Philips Racing Pokal
Den 18 augusti i år avgjordes den andra upplagan av Prins Carl Philips Racing Pokal på Lidköpings Motorstadion. Tio unga kartingtalanger fick under tisdagen möjlighet att prova på att köra riktig racerbil i form av en Clio Cup- och en Formel Renault-bil som pris för sina insatser.
– Det har varit en fantastisk dag och jag är väldigt imponerad av det sätt vilket de här ungdomarna har tagit sig an utmaningen, de har varit mycket duktiga, säger prins Carl Philip. De är alla stora talanger som har förutsättningar att gå långt i sporten och det känns bra att genom det här priset kunna hjälpa till att ge dem en knuff vidare i karriären.

Deltagarna, vars ålder varierade mellan 14 och 25 år, fick en spännande och lärorik dag på racerbanan. Freddie Carlsson, 20 år från Åmål, var en av flera som imponerade.
– Det har varit en bra dag som har gett stor inblick i hur det är köra de här racerbilarna, säger Freddie. Prins Carl Philips Racing Pokal har stor betydelse för att överbrygga gapet mellan karting och racing och det är jättebra.

En annan pristagare som hade kommit till Gelleråsen för att köra sina första varv i en riktig racerbil var Julle Jungdahl, 14 år från Norrtälje. Julle tillhör egentligen fjolårets pristagare men på grund av sin låga ålder fick han stå på tillväxt ett år för att få testa. Men för Julles del är det redan klart att han kommer att köra Clio Cup nästa säsong och han blir därmed den andre föraren efter Johanna Jovér att ta steget från karting, via Prins Carl Philips Racing Pokal, till Clio Cup.
– Ja, vi har redan köpt en bil till nästa säsong men det var första gången jag fick prova på att köra på bana, säger Julle. Det var roligt och en helt annan känsla än med gokarten.

Thomas Johansson är ansvarig hos STCC för Renault-klasserna och han är också promotor för Prins Carl Philips Racing Pokal.
– Vi har med Prins Carl Philips Racing Pokal fått till en viktig del i den karriärstege som måste till för att trygga återväxten i svensk racing, säger Thomas Johansson, ansvarig för Renault-klasserna hos STCC. Nu har vi förare som kommer till våra supportklasser från kartingen, och vi har förare som går från våra supportklasser till STCC.

Kungliga Automobil Klubben, en samarbetspartner tillsammans med STCC och Svenska Bilsportförbundet i Prins Carl Philips Racing Pokal, var representerade av generalsekreterare Niklas Nyström som gladdes åt att intresset både bland media och deltagare var stort för testet.
– Det är roligt att se hur uppskattat det här är av alla som är på plats, säger Niklas Nyström. Det är viktigt att unga kartingtalanger ges den här möjligheten att få köra något som är lite mer avancerat än vad de har kört tidigare och att de kan få med sig en känsla hem av att de kan klara av den utmaning som det innebär att köra en riktig racerbil.

För testdeltagarna i Prins Carl Philips Racing Pokal återstår ett pris att kvittera ut – Svenska Bilsportförbundet bidrar under vintern med en träningshelg på Bosön.

Testdeltagare av pristagarna i Prins Carl Philips Racing Pokal 2014
Klass KF Junior
Anton Haaga, 15 år, Team 13
Hugo Nerman, 15 år, Helsingborgs Kartingklubb
Ludvig Delvret, 15 år, Uddevalla MK

Klass KZ2
Freddie Carlsson, 20 år, Åmåls MK
Daniel Lindholm, 16 år, Skellefteå MS
Kevin Sundahl, 18 år, Växjö MS

Wild Card
Christoffer Karlsson, 25 år, SMK Örebro
Av fjolårets pristagare deltog också Carl Jansson, Michael Haflidason Häussler och Julle Ljungdahl
14-10-09 Stor testdag för pristagarna i Prins Carl Philips Racing Pokal – Gelleråsen den 14 oktober
Den 18 augusti i år avgjordes den andra upplagan av Prins Carl Philips Racing Pokal på Lidköpings Motorstadion där 83 unga kartingtalanger mötte upp för att kämpa om äran och möjligheten att bli en av de tio som nu ska få sin belöning – ett test i en riktig banracing bil. Testet, där Prins Carl Philip kommer att närvara, genomförs på Gelleråsen tisdag den 14 oktober.
– Prinsens initiativ har stor betydelse för våra möjligheter att trygga återväxten inom svensk racing, säger Thomas Johansson, promotor för Prins Carl Philips Racing Pokal. Precis som i fjol, då Johanna Jovér tog chansen, hoppas vi att en eller flera av pristagarna tar steget upp i Clio Cup eller Formel Renault 1.6 till nästa säsong.


Pristagarna, som är i åldrarna mellan 11 och 25 år, kommer från hela landet. De yngsta förarna får dock stå på tillväxt ytterligare någon säsong innan de kan kvittera ut själva testkörningen.
– De som är för unga för att köra får ändå vara med och ta del av testdagen, fortsätter Thomas Johansson De kommer bland annat att få åka med prinsen runt banan och ta del av en hel del information som de kan komma att ha nytta av i framtiden – framför allt kommer de att få en upplevelse som ger dem ytterligare motivation att gå vidare i sina racingkarriärer – och de tre förare som var för unga förra året får nu möjlighet att göra sitt test i år.

Pristagare i Prins Carl Philips Racing Pokal 2014
Klass J60
Alfred Nilsson, 12 år, Tomelilla MK
Eddie Toftebom, 11 år, Borås FMCK
Emil Johannesson, 12 år, Lessebo MK

Klass KF Junior
Anton Haaga, 15 år, Team 13
Hugo Nerman, 15 år, Helsingborgs Kartingklubb
Ludvig Delvret, 15 år, Uddevalla MK

Klass KZ2
Freddie Carlsson, 20 år, Åmåls MK
Daniel Lindholm, 16 år, Skellefteå MS
Kevin Sundahl, 18 år, Växjö MS

Wild Card
Christoffer Karlsson, 25 år, SMK Örebro
14-09-15 Rasmus kör VM i Frankrike
I England senast var Rasmus snabbast av alla på torsdagen, en sjätteplats i fredagens kval, 4:a, 4:a, 2:a och 2:a i lördagens förfinaler, sedan kom en olycklig knuff i finalen.

Den enormt fina inledningen på EMdeltävlingen på PF International Curcuit i England placerade Rasmus poängmässigt på en imponerande tredje plats av 55 förare inför söndagens finaler.

I den första finalen blev det till slut en mycket bra förvärvad sjätteplats. I finalen höll Rasmus en säker sjundeplats tills han blev påkörd bakifrån, och som bjöd honom på en riktig ordentlig lufttur av banan. När han till slut kom ut på banan igen körde han upp sig till artonde plats. Lite synd på en annars suverän helg.

Nu väntar ännu större utmaningar då Rasmus skall köra sitt första VM i karting. Rasmus kör i klassen KF Junior och VM avgörs under denna helgen på Curcuit International d’Aunay Les Bois i Frankrike mellan den 18-21 september.

Fram till dess skall Rasmus fortsätta plugget på Sofia Distans. Och för er som undrar så går studierna utmärkt.

Vill ni följa Rasmus tävlingar live så sänds dom på; http://www.cikfia.tv
14-08-26 Rasmus Lindh tar nya tag i England
Efter en något misslyckat tävling på hemmaplan, där Rasmus blev påkörd i förfinalen, är det dags för nya utmaningar i EMdeltävlingen i England den 28-31 augusti.

I förra EM-deltävlingen i Kristianstad skulle Rasmus bara köra hem, en till synes enkel, plats i förfinalen inför söndagens final i KFJklassen. Så blev det dock inte när han blev påkörd av den ryske föraren SergeyTravnikov och blev stående i den fjärde kurvan efter start. Rasmus fick hoppa ur och fick starta om karten och var då sist i fältet. Rasmus tog upp jakten och satte de fyra snabbaste varven i loppet. Och detta efter varandra. Men han kom inte ikapp och fick därför se finalen från läktaren. Den ryske föraren Sergey Travnikov fick för övrigt ett tidsstraff på 10 sekunder för sin olämpliga körning.

Rasmus har även hunnit med en sväng till Italien efter tävlingen i Kristianstad och genomfört två testdagar på kartingbanan i Castelletto med Team Praga. Det blev hela 290 varv så Rasmus är ordentligt laddad för revansch i England

Efter tävlingen i England på PF International Curcuit i Brandon utanför Grantham är det dags för första VMtävlingen i KFJ-klassen. Den körs i Frankrike mellan den 17-21 september.

Vill ni följa Rasmus tävlingar live så sänds dom på; http://www.cikfia.tv
14-08-18 Prins Carl Philips Racing Pokal avgjord på Lidköpings Motorstadion
För andra året i rad gästade Prins Carl Philip Lidköpings Motorstadion för att dela ut Prins Carl Philips Racing Pokal till segrarna i kartingklasserna J60, KF Junior och KZ2. Alfred Nilsson från Tomelilla MK, Anton Haaga från Team 13, och Freddie Carlsson från Åmåls MK, heter årets segrare i Prins Carl Philips Racing Pokal.
– Helgens pristagare har gjort fantastiska prestationer på banan och jag hoppas att priset kommer att hjälpa dem vidare i karriären, säger prins Carl Philip. Jag vill tacka Lidköpings Kartingklubb för att de återigen bjöd på ett väldigt fint arrangemang. Jag vill också rikta ett stort tack till Svenska Bilsportförbundet, Kungliga Automobil Klubben, STCC och promotorn Thomas Johansson för deras bidrag till att göra detta möjligt. Det känns oerhört bra att vi på detta sätt tillsammans kan bidra till återväxten inom svensk bilsport.

En av förra årets pristagare, Johanna Jovér från Nykvarn, tog i år steget upp till Clio Cup från karting och har etablerat sig som en stark utmanare i klassen med bland annat en tredjeplats i Göteborg City Race som främsta merit. Årets pristagare får nu möjlighet att göra Johanna sällskap i banracingen. Utöver pokaler till segrarna tilldelas även tvåorna och treorna i respektive klass, samt en av juryn nominerad förare, priser som ger dem nya möjligheter att gå vidare i karriären. Den 14 oktober på Gelleråsen får de alla testa bilar i två av de supportklasser som ingår i STCC:s tävlingsprogram, Clio Cup och Formel Renault 1.6. Dessutom får alla pristagare möjlighet att genom Svenska Bilsportförbundet delta i träningsläger på Bosön för att ytterligare förbereda sig både fysiskt och mentalt inför sina fortsatta karriärer.

Pristagare i Prins Carl Philips Racing Pokal 2014

Klass J60
Alfred Nilsson, 12 år, Tomelilla MK
Eddie Toftebom, 11 år, Borås FMCK
Emil Johannesson, 12 år, Lessebo MK

Klass KF Junior
Anton Haaga, 15 år, Team 13
Hugo Nerman, 15 år, Helsingborgs Kartingklubb
Ludvig Delvret, 15 år, Uddevalla MK

Klass KZ2
Freddie Carlsson, 20 år, Åmåls MK
Daniel Lindholm, 16 år, Skellefteå MS
Kevin Sundahl, 18 år, Växjö MS

Wild Card
Christoffer Karlsson, 25 år, SMK Örebro
14-08-04 Joel Eriksson SM-femma i Umeå
Joel Eriksson slutade på femte plats när 2014 års upplaga av karting-SM avgjordes i Umeå under den gångna helgen. Eriksson tävlade i den snabbaste klassen KZ2, med främsta syfte att motverka den värsta rattrosten inför höstens formelbilsåtaganden i tyska ADAC Formel Masters.

Den 16-årige Tomelilla-föraren fanns genomgående med i toppen av resultatlistan, och startade det avgörande finalheatet från andra plats efter att ha slutat på samma position i den föregående förfinalen. Eriksson höll sig länge kvar i striden om pallen, men tappade till slut ett par placeringar och tog alltså målflagg som femma.

Inför SM-arrangemanget deltog Eriksson också i EM-deltävlingen på hemmabanan i Kristianstad en vecka tidigare, där han lyckades med bedriften att ta sig hela vägen till final – i vilken han dock senare tvingades att bryta. Erikssons tävlande under 2014 hade innan dess helt kretsat kring hans första säsong i formelbilsracing.
– Det har varit roligt att komma tillbaka till kartingen under ett par veckor, och det känns kul att farten har varit så pass bra, säger Joel Eriksson. Tyvärr missade jag pallen i SM efter en lite sämre final, där vi sannolikt gick bort oss lite grann i inställningarna. Jag har dock haft väldigt begränsat med tid att förbereda mig på – mitt främsta fokus ligger trots allt på formelbilsracingen – och mot bakgrund av det är jag definitivt nöjd. De här två inhoppen har framför allt hjälpt mig att hålla igång under vårt långa uppehåll i ADAC Formel Masters, och jag ser verkligen fram emot den andra halvan av den säsongen.

Joel Eriksson återvänder till formelbilsleden redan kommande helg (8-10 augusti), då nästa deltävling för ADAC Formel Masters avgörs på slovakiska Slovakia Ring. Eriksson avslutade den första delen av säsongen genom att köra hem sin första seger i det tyska enhetsmästerskapet på österrikiska Red Bull Ring i början av juni.
14-08-03 Alfred Nilsson Svensk Mästare i Karting, klass J60
12 åriga Alfred Nilssons stora dröm har gått i uppfyllelse. Han är Svensk Mästare i Karting, klass J60. Detta efter en helt formidabelt lyckad insats i de två sista heaten i helgens SM tävlingar som avgjordes på Alvik Ring, utanför Umeå i Västerbotten.

SM tävlingarna i Umeå kördes från tisdag till lördag på Alvik Ring, utanför Umeå. Tisdag, onsdag och torsdag var det träning och tidskvalificering för samtliga klasser inför de inledande heaten på fredagen och avslutande finalkörningar under lördagen. En SM vecka som började allt annat än bra för Alfred Nilsson. På de inledande träningarna var Alfred långt ifrån den speed han senare skulle hitta till finalkörningarna. Inte förrän på den avslutande tidskörningen under torsdagen hittade teamet rätt i inställningarna och Alfred hade 9:e tid totalt.

De inledande heatkörningar började riktigt bra för Alfreds del. Första heatet startade han 7:a o körde upp sig till en 3:e plats i mål. I det andra startade han återigen som 7:e förare och kämpade under hela heatet upp till en slutlig 3:e plats i heatet, trots att bilen ej hade den speed som de andra förarna. En incident på de sista varvet, när Alfred skulle ta sig förbi den som låg 3:e, uppmärksammades av domarna, som tycktes manövern var brysk, och Alfred blev nerflyttad till sista plats, vilket också skulle bli hans startposition i förfinalen på Lördagen.
- I fredags kväll var det tungt minst sagt. Jag var helt säker på att jag skulle starta 3:A, men domarna flytta ner mig till sista plats. Då hade jag inte en tanke på att de skulle kunna bli en medalj i år heller. Förra året slutade jag 10: i Kristinastad, och tävlingarna innan med nya teamet PDB Racing, gjorde att vi siktade på medaljer. Vår målsättning inför Lördagen var att ta en top fem placering, vilket de ju också blev med segern ! säger en idag strålande glad Alfred Nilsson från Tomelilla.

I förfinalen på lördagen, hade teamet verkligen hittat speed i Alfreds kart. Han startade som 23 förare på gridden, och formligen flög fram till en slutlig 6:e plats. Att de gick fort visade tiderna. Han hade helgens snabbaset tider, och detta lagom till att helgens sista heat i J60 skulle köras.

I finalen startade Alfred som 6:e förare, tappade en plats direkt ner till 7:e. Men speeden som man letat efter fanns i bilen. Alfred avancerade genom säker körning, och när 5 varv återstod av den 17 varv långa finalen var han 4:a. Allt skulle avgöras på de 4:e varvet i en kurva. Alfred gjorde en attack på sin teamkamrat som låg 3:a, samtidigt krokade 1:an och 2:an ihop så de blev stående. Vipps var Alfred i ledningen, en ledning som han säkert höll de fyra återstående varven in i mål.
- Ja vilken Final, Jublar Alfred. Allt gick verkligen min väg, och jag hade verkligen flyt att jag kom förbi han som då låg 3:a o kunde undvika de som krokade ihop framför. De var tufft i ett varv ca efter detta, men jag kände mig säker och bilen gick bra så de va bara o köra på. Detta är en sån tävling som jag drömt om o vinna! De va så härligt o komma in efter målflagg o se pappa(mekaniker) stå där o ta emot mig. Så härligt! Säger Tomelillas nyaste SM vinnare Alfred Nilsson.
14-07-24 Joel Eriksson tillbaka i kartingleden – kör EM och SM
Juniorlandslagsföraren Joel Eriksson är klar för en tillfällig comeback till kartingsporten och kommer till start i de stundande EM- och SM-tävlingarna i klassen KZ2.

Eriksson, som i år genomför sin första säsong i internationell formelbilsracing i tyska ADAC Formel Masters, kommer att återansluta till sitt gamla kartingteam RD Vision vid såväl helgens EM-arrangemang i Kristianstad som vid nästa veckas SM-sammandrabbning i Umeå.

Den 16-årige Tomelilla-sonen – yngre bror till GP3-föraren Jimmy Eriksson – är för närvarande mitt uppe i ett två månader långt tävlingsuppehåll på formelbilsagendan och återvänder till kartingleden för att vässa formen inför höstens racingåtaganden i Europa.
– Det ska bli riktigt kul att få komma tillbaka till kartingen igen, även om det bara är tillfälligt under de närmsta veckorna, säger Joel Eriksson. Vi har ett långt uppehåll i ADAC Formel Masters just nu och det är viktigt att försöka hålla igång i den mån man kan. Att EM körs på min hemmabana i Kristianstad passar helt perfekt på alla sätt, och det är klart att jag vill göra bra ifrån mig även om huvudsyftet är att få bort den värsta rattrosten. Jag har kört ett par träningspass den senaste veckan och måste säga att det har känts väldigt bra. Jag är riktigt laddad!

Helgens EM-tävlingar, som alltså avgörs på svensk mark på Joel Erikssons hemmabana i Kristianstad, inleds nu på torsdag (den 24 juli). KZ2 är den snabbaste kartingklassen i Sverige, med växlade kartar och en toppfart på 170 km/h två centimeter ovanför marken.

Joel Eriksson kommer direkt på måndag att bege sig vidare till SM i Umeå. Eriksson blev säsongen 2011 svensk mästare i den mindre klassen Formula Yamaha.
14-07-14 Rasmus Lindh kör på hemmaplan
När EM i Karting avgjordes 1987 på Göteborg Karting Ring i Torslanda tog Michael Schumacher både segern och EM-titeln. Den 24-27 juli är det återigen dags för EM i Sverige och på startlinjen denna gången står Rasmus Lindh.

1987 stod förrutom Michael
Schumacher även Alex Zanardi, Mika Salo och Fredrik Ekblom på startlinjen inför europamästerskapet på Torslandabanan. Segraren den gången blev Michael Schumacher efter att ledande Zanardi och tvåan Orsini kört ihop på sista varvet. En annan kul detalj var att startnummer 52, Gianluca Beggio, numera är teknisk chef för Praga Racing.

Nu är det 2014 och just i detta nu förbereder sig Rasmus Lindh inför tredje deltävling i FIA CIK European Championship
genom att nöta in varv efter varv på hemmabanan i Torslanda och på plats i Kristianstad.

Ni som av någon anledning befinner er i södra Sverige helgen den 24-27 juli skulle jag verkligen rekommendera att ta er till Åsum Ring i Kristianstad och se Rasmus Lindh köra för första gången på svensk mark sedan storsegern i Göteborgs Stora Pris 2010.

Efter tävlingen i Kristianstad bär det av till England där nästa deltävling i EM
avgörs den 31 augusti på banan PF International.
14-06-03 Rasmus Lindh imponerar i Spanien
I helgen som gick kördes andra deltävlingen i europamästerskapet på den spanska banan Circuit Zuera. Två förare var i Spanien och representerade Praga Kart Racing Team.

På fredagens kval gjorde Rasmus mycket bra ifrån sig och slutade på 14:e plats totalt. Det resultatet gjorde att han startade som 10:a i lördagens försöksheat. I dessa slutade han på 13:e, 6:e, 7:e och en nionde plats. I förfinalen gjorde han ännu bättre ifrån sig och slutade på en 13:e plats.

Söndagens final blev som vanligt ett vilt race med många personliga fighter och kollisioner på banan. Det drabbade förstås Rasmus som startade ett bit bak på gridden. Efter att blivit påkörd bakifrån körde han upp sig till en fin 17:e plats. Med tanke på att Rasmus är yngst i klassen KFJ, två år yngre än segraren Anton Haaga, så var detta ett fantastiskt bra resultat.

Teamchef Filip Scchovánek: "Fredag och lördag tillhör definitivt några av teamets mest framgångsrika dagar. förarna visade sin fart och teamet var mycket nöjda. Rasmus samlade på sig ytterligare erfarenhet i att köra under press på en ny bana som han inte kört på innan. Detta är nyckeln till hans fortsatta utveckling.”

Nästa deltävling körs i Sverige på Åsum Ring i Kristianstad den 24-27 juli. Det blir första gången Rasmus kör en tävling på hemmaplan sedan storsegern i Göteborgs Stora Pris 2010.
14-04-29 Rasmus Lindh imponerar stort inför Europamästerskapet
Rasmus nya klass heter KFJ och hastigheten på rakorna är uppe i 150 km i timmen. Klassen innehåller hela världseliten mellan 12 och 16 år och trots att Rasmus är fyra år yngre än de flesta förarna är han bland de främsta i loppen.

Helgens tävling gick på La Concabanan i Italien och Rasmus imponerade under hela helgen. I kvalheat 2 var han tvåa i mål. I finalen startade Rasmus från ruta 11 och gjorde ett mycket bra lopp. I mycket hård konkurrens slutade han på en åttonde plats och som bäst placerade rookie. Pragateamet är mycket nöjda med Rasmus utveckling så här långt. Framstegen kommer inte bara i form av bättre varvtider utan även i hur Rasmus kör och tänker strategiskt. Nu sätts fokus på den kommande serien CIKFIA European Championship.

CIK-FIA European Championship körs i fem deltävlingar varav den första avgörs den 7-11 maj i Italien.

Mästerskapet har även en deltävling som körs i Sverige på Åsum Ring i Kristianstad den 24-27 juli. Det blir första gången Rasmus kör en tävling på hemmaplan sedan storsegern i Göteborgs Stora Pris 2010.
www.rasmuslindhracing.com
14-04-29 Händelserik helg för Emma Svensson
Köpenhamn ena dagen, Helsingborg nästa. Kartingtjejen Emma Svensson, 14 år, från Forshaga kan blicka tillbaka på en lika intensiv som händelserik tävlingshelg.

Hon nådde finalen i KF Junior-klassen i båda tävlingarna och noterades för en finfin sjätteplats i SKCC-tävlingen (Sydsvenskans Kart Champion Cup) i Helsingborg som bästa resultat. Den körde hon till sig från 22:a startruta efter att ha fått punktering i förfinalen. På sin imponerande resa upp i finalfältet noterades Emma för femte bästa varvtid.

I Köpenhamn gick det något tyngre. I sitt andra heat hade Emma närkontakt med en konkurrent vilket bland annat resulterade i ett krokigt chassi. Trots försök att rikta det var karten svårkörd i finalen. Emma, som hade tionde startposition, tvingades dessvärre bryta.

Vi har tidigare berättat om att Emma Svensson av Svenska bilsportförbundet, SBF, blivit nominerad till en satsning på unga kartingtjejer som det internationella bilsportförbundet, FIA, genomför. Någon plats till Europaserien CIK-FIA Karting Academy Trophy blev det emellertid inte för den unga värmländskan. Platsen gick i stället till den mycket meriterade spanjorskan Marta Garcia.
– Ett riktigt beslut, men vi ger inte upp och försöker igen nästa år, säger Emmas mentor och bonuspappa, Thomas Johansson.

Emma Svensson tävlar nästa gång i Växjö den 11 maj.
14-04-02 Emma Svensson närmade sig toppen
Emma Svensson, 14 år, var nära A-final i Margutti Trophy i karting på South Garda-banan i Italien. Emma, som kör klassen KF Junior, låg trea i B-finalen i när heatets etta och tvåa körde ihop och drog med sig värmländskan.

Med krokig bakaxel var det inte stor idé för Forshagatjejen att fortsätta. Hon bröt redan på det femte varvet.
– Vi är ändå mycket nöjda med Emmas insats. Hon var betydligt närmare toppförarna tidsmässigt nu är när hon utlandsdebuterade på samma bana i februari månad. Dessutom var hon mycket tuffare den här gången, säger Thomas Johansson, Emmas bonuspappa, mentor och mekaniker.

De sex bästa i B-finalen fick köra A-final där Milell Noah slutade på 18:e plats som ende svensk.
14-03-24 Hårda bud för Rasmus
KARTING – WSK Super Masters Series (Sarno, Italien)
Det blev inget resutat för Rasmus under helgen: han blev påkörd bakifrån i förfinalen och fick bryta innan han kompletterade första varvet. Trots att han är bara 0.5sek från topptiderna i KF Junior kategorin som han just startat i, så betyder det att han befinner sig bland bakre delen av startfältet, där det kan lätt bli krockar.
14-03-24 Emma Svensson SBF-nominerad till Europaserie i karting
Emma Svensson från Forshaga har av Svenska bilsportförbundet blivit nominerad till en satsning på unga kartingtjejer som det internationella bilsportförbundet, FIA, just nu genomför. Blir den 14-åriga värmländskan uttagen väntar tre tävlingar i en Europaserie den här säsongen.

Emma Svensson, 14 år, är just nu mitt uppe i förberedelserna inför kommande helgs tävling strax utanför Milano i Italien. Emma ska köra Murgutti Trophy, hennes andra tävling på South Garda-banan i år. Hon inledde säsongen med Lonato Winter Cup redan i februari månad.
– Första tävlingen i internationell konkurrens i klassen KF Junior var tuff på många sätt. Jag blev påkörd och tvingades bryta två av mina heat och dessutom var greppet i banan en helt annan än jag var van vid, berättar Emma.

Erfarenheten från februaritävlingen tar hon med sig nu.
– Målsättningen är att kapa det tidsmässiga avståndet till toppen, men konkurrensen är stenhård och skulle Emma vara en av de 34 som avancerar till A-final vore det en jätteframgång, säger bonuspappan och racingmentorn Thomas Johansson.

Emma Svenssons kalender för 2014 innehåller redan många tävlingar. Och fler kan det alltså bli. Starter i Belgien, Tyskland och Italien väntar om hon blir uttagen till CIK-FIA Karting Academy Trophy, en Europaserie till vilken de FIA-anslutna ländernas förbund får anmäla en förare var.

SBF har anmält Michael Haflidasson Häussler, Bohus Racing.
Men det finns alltså en chans att Sverige kommer att representeras av ytterligare en förare – Emma Svensson. Det är FIA Women in Motorsport Commission (WMC), som tillsammans med FIA:s kartingkommission vill slå ett slag för unga tjejer och ge en av dem möjligheten att ta en plats i CIK-FIA Karting Academy Trophy. WMC, som leds av tidigare världsstjärnan i rally, fransyskan Michele Mouton, har uppmanat de nationella förbunden att nominera en kartingtjej i åldern 13-15 år.
– För oss var det givet att nominera Emma. Hon gjorde bra resultat förra året, är den bästa tjejen i sin åldersgrupp och har hunnit skaffa sig lite internationell erfarenhet, säger David Johansson, koordinator för svensk karting på landslagnivå.

I CIK-FIA Karting Academy Trophy tävlar förarna i lånad kart, motsvarande KF Junior, från arrangören. De tekniska förutsättningarna är alltså lika för alla.

Om Emma Svensson får platsen i CIK-FIA Karting Academy Trophy avgörs senare i vår. Första deltävlingen körs i Belgien 12-15 juni.

Fakta
Emma Svensson
Ålder: 14 år.
Smeknamn: Supergirl.
Bor: Forshaga.
Familj: Mamma Cecilia Johansson, pappa Thomas Svensson och syskonen Tobias, 18 år, och Erica, 9 år.
Studier: Årskurs sju på Lärcentret i Forshaga.
Team: ProC.
Anmälare: Ward Racing.
Mentor: Thomas Johansson (bonuspappa).
Chassi: Kosmic.
Motor: Vortex.
Målsättning 2014: Etablera sig i KF Junior och ta steget ut internationellt
14-03-08 Rasmus debut i högre kategori
KARTING – WSK Champions Cup (La Conca, Italien)
Efter hans imponerande prestationer i Mini 60 kategorin, har Rasmus klivit upp till KF Junior kategorin, där han kommer att tävla i både EM och VM i år. Han började sin andra säsong som fabriksförare för Praga Kart Racing teamet med de två tävlingarna i Champions Cup över de sista helgerna. Trots att han befinner sig i den yngre änden av åldersintervallet 12-16 år, anpassar han sig snabbt till bilens högre effekt och tuffare körtaktik från sina motståndare, varav vissa har tre års erfarenhet i kategorin.

Trots att Rasmus inte kom i mål i varken första eller andra tävlingen, har han redan lyckats att visa glimtar av sin potential, till exempel i en warm-up session i regnet, där Rasmus satt snabbaste tid inte bara en gång, utan hela fyra gånger, och hamnade på toppen av tidresultaten med en ovanligt bekväm marginal på 0.3sec. Det är tecken på att vi kommer att få höra mer om Rasmus i år.
13-11-20 Rasmus i Las Vegas
Rasmus Lindh anlände idag till Las Vegas inför helgens Supernationals, världens störtsa gokarttävlin med 600 deltagare varav 88 i Cadet kategorin som Rasmus kör i. Ifjol skapade pojken från Kullavik uppmärksamhet när han blev involverad i en krock på starten, och sedan körde upp sig från 12:a till 5:a i finalen. I år kommer han tillbaka som en av favoriterna, i sin roll som fabriksförare för Praga Kart Racing. Detta blir hans sista tävling i Cadet kategorin, eftersom han fyller 13 nästa år.

Banan ligger mitt emot Riokasinot i centrala Las Vegas och arrangören är svenskfödde Tom Kutscher. I följe tradition så attraherar evenemanget kändisar från andra bilsport kategorier, i år ex-Formel-1 förarna Nelson Piquet Jr och Sebastien Bourdais, NASCAR förarna Jamie McMurray och AJ Allmendinger. Dessutom kommer trefaldige världmästaren i konståkning Elvis Stojko, som numera kör kart som hobby.

Tävlingarna börjar fredag och kan följas live på http://www.ekartingnews.com/live/

Rasmus kör blå-svart Praga bil med nr 10 i kategorin TAG-Cadet.
Rasmus Lindh kommer från Kullavik i Västra Götaland. Han började tävla i Sverige när han var 8 år gammal och är nu 12. Han har nu en kontrakt som fabriksförare för Praga Kart Racing teamet i Italien och tävlar i både USA och Italien, där han kör i Mini-60 kategorin. Nästa år fortsätter han hos Praga men i högre kategorin KFJunior.

13-11-03 Hög dramatik i finalen
Rasmus favoritstatus i WSK Final Cup försvann plötsligt och på ett bisarrt sätt, när spanjoren Ignacio Vitales, som skulle starta bakom honom, kraschade våldsamt med honom på uppvärmningsvarvet, alltså före starten på pre-finalen. Raceledningen väntade varken på att den ena eller den andra fick tid att nå deras tilltänkta startpositioner på första och andra led. Därmed förlorade Rasmus all förmån från sina två segrar i lördagens heat.

Kontroversiellt gav startledningen grönt ljus trots att Lindh var bara på 19:e plats och Vidales 32:a. De körde sig upp till respective 9:e och 22:e, men incidenten lämnade en sur eftersmak.

I finalen förlorade Rasmus ytterligare i en bökig startprocedur och senare en krock med en fransk förare. I hans jakt för ledargruppen satte han snabbaste varvtid hela fyra gånger, varav den sista står kvar som snabbaste varv för dagen. Poetisk rättvisa tilldelades när Rasmus tog ikapp ingen annan än Vidales precis på mållinjen, och erövrade 6:e plats ifrån honom med en marginal på endast 75 tusendels sekund. Men spanjoren fick dessutom ett straff på 10sek för otillåten manöver, vilket skickade honom ännu längre ned i ordningen.

Vinnaren till den prestigiösa WSK Final Cup blev därmed italienaren Giuseppe Fusco, som kan fortfarande bli årets italienska mästare efter en appell. Praga Kart Racing teamet tröstade sig med att deras Tjeckiska förare Petr Hajek vann finalen i den högsta kategorin KZ, som är Rasmus mål om ett par år.

Nästa tävling är årets största: SKUSA Supernationals i Las Vegas 24:e November, med inte mindre är 600 deltagere, varav 88 i Rasmus kategori.

Ytterligare svenska resultat i finalerna:
Mini-60: Julius Ljungdahl (12:e)
KF Junior: Linus Lunquist och Emil Skarås (ej kvalificerade)
KF: Alexander Dahlberg (24:e)
13-11-02 Rasmus segrar två gånger i regnet
Rasmus Lindh tog segern i två heat och slutade 6:a i den tredje, vilket innebär att han startar igen på utsidan av första startledet för finalen imorgon, bredvid ryssen Szyszkso.

På grund av flera regnskurar under dagen var det svårt att välja rätt däck, och Rasmus segrar kom på både slicks och regndäck. Mycket koncentration krävdes för att inte glida av banan, omständigheter som alltid har gynnat svensken. Han satte dessutom snabbaste varv i andra heatet.

I tredje heatet tog Rasmus egentligen 2:a plats på sista varvet, men blev straffad 3sek för att ha styrt mot mitten av banan för tidigt i starten.

Väderleken för imorgon pekar igen på variabelt väder.

Rasmus Lindh kommer från Kullavik i Västra Götaland. Han började tävla i Sverige när han var 8 år gammal och är nu 12. Han har nu en kontrakt som fabriksförare för Praga Kart Racing teamet i Italien och tävlar i både USA och Italien, där han kör i Mini-60 kategorin. Nästa år fortsätter han hos Praga men i högre kategorin KFJunior.

13-11-01 Rasmus Lindh startar från första startled
Rasmus Lindh satte fjärde snabbaste kvaltid idag, inför den prestigiösa säsongfinalen WSK Final Cup. När de 50 deltagarna i Mini-60 kategorin delas upp i fyra grupper innebär detta att Rasmus leder grupp D. Han startar därför på yttre sidan av första startled i de tre tävlingarna mot grupp A, B och C. De 34 bästa startar de två finalerna på söndag. Segern är allt förutom förutsigbar sedan tidskillnaden mellan de fyra snabbaste var endast mindre än en tiondels sekund (0.095sek).

Andra svenska förare i WSK Final Cup:
Mini-60: Julius Ljungdahl (30:e)
KF Junior: Linus Lundquist (35:e) och Emil Skarås (44:e)
KF: Alexander Dahlberg (17:e)

Rasmus Lindh kommer från Kullavik i Västra Götaland. Han började tävla i Sverige när han var 8 år gammal och är nu 12. Han har nu en kontrakt som fabriksförare för Praga Kart Racing teamet i Italien och tävlar i både USA och Italien, där han kör i Mini-60 kategorin. Nästa år fortsätter han hos Praga men i högre kategorin KFJunior.

13-10-29 Rasmus startade från pole men missade podiet
Italienska mästerskapet – Castelletto nära Pavia
Rasmus Lindh tävlade som ’wild-card’ i sista deltävlingen av italenska mästerkapet i karting. Han skapade sensation genom att tag en seger och en andraplats i kvaltävlingarna. Detta innebar att han startade finalen från pole-position, framför alla reguljära deltagarna i mästerskapet.

Som väntat tog Rasmus ledningen från pole-position, och höll den första halvan av finalen. Sen blev han uppsluken i en storslagen kamp mellan favoriterna och slutligen kom 5:a över mål. Till åskådarnas glädje fortsatte samma kamp i andra finalen, och Rasmus var fortfarande med i spetsen: han missade knappt podiet, med en 4:e plats.

Fuscos möjligheter för mästerskapet såg mycket bra ut när han vann första finalen, men hans chanser dök när han trillade till 8:e plats i andra finalen. Provisoriskt är italienska mästaren den briljanta Nicola Abrusci, i väntan på beslutet om Fuscos appell över en tidigare tävling. Rasmus samlade tillräckligt med poäng för att figurera på 9:e plats i mästerskapet trots att han bara startade två av fem deltävlingar.

Den andre svensken Julius Ljungdavil slutade på 37:e plats.

De flesta av de 50 deltagarna, och inte minst Rasmus och Praga teamet, blev kvar på Castelletto banan, för att förbereda sig inför den prestigefyllda WSK Final Cup som körs söndag 4:e november.
13-09-18 Rasmus tvåa efter otrolig uppkörning
Efter en problemfylld helg med motorbyte startade Rasmus nia i finalen. Då kom regnet och Rasmus kunde visa sin yttersta klass och körde upp sig till en andraplats på Lonatobanan i norra Italien.

Men loppet började värre än så då Rasmus snurrade i kurvan innan starten när han värmde däcken och kom iväg över mållinjen som 20:e förare. Då började en otrolig uppkörning där han avverkade förare efter förare och på sjätte varvet var han uppe på fjärde plats. Han körde lugnt och behärskat på den våta banan och tog både tredje och andra plats. Tyvärr hade ledaren Salvatore Pagano fått ett för stort försprång så Rasmus hann inte ikapp utan slutade 2,5 sekunder bakom vinnaren. Hade loppet varat i tre varv till så hade Rasmus varit med och slagits om segern.

Detta var näst sista tävlingen i det italienska mästerskapet. Nu närmast väntar däck och motortest i Frankrike inför Supernationals i Las Vegas i november. Rasmus har fått den bästa uppbackningen man kan tänka sig från Praga Racing och har god chans att ta titeln i USA. Tävlingen Supernationals utanför Rio Hotel i Las Vegas har förare från ett trettiotal länder i startfältet och är den största tävlingen under säsongen.
13-09-11 Rasmus kör italienska mästerskapet med Praga Racing
Rasmus Lindh, som påbörjat sitt samarbete med Praga Racing Team, kör i helgen sin andra tävling för det nya teamet. Tävlingen är Italian CSAI Karting Championship och som avgörs i helgen på Lonatobanan i norra Italien.

Den sista tiden har det hänt mycket kring Rasmus Lindhs och teamets satsning mot toppen, och då givetvis Formel 1, har tagit stormkliv. Praga Racing och Rasmus Lindh Racing är mycket nöjda med samarbetet och har under sommaren genomfört ett antal tester och andra aktiviteter. Praga Racing deltar även i större racingserier runt om i världen och har en mycket omfattande verksamhet. Så att Rasmus har hamnat på rätt plats är det ingen tvekan om.

I helgen som gick var Rasmus och testade på Lonatobanan där tävlingen Italian CSAI Karting Championship avgörs. Tillsammans med teamet fick Rasmus chans att testa i både solsken och regn. Rasmus satte bästa träningstid med god marginal. Något som förstås ökar chanserna till en bra placering. Rasmus kommer till start som en av favoriterna efter sina framgångar i den italienska WSK-serien och den senaste helgens test.

Italienska mästerskapet körs på Lonatobanan den 13-15/9
För mer info om loppet och Live timing: http://www.acisportitalia.it/cik/
13-06-12 Rasmus Lindh skriver på för Praga Racing Team
Det svenska kartingfenomenet Rasmus Lindh, 11 år, kommer att köra för Praga Racing Team för resten av säsongen. Efter sin seger på sista varvet på Sarnobanan i Italien i april ligger han på tredje plats i WSK-mästerskapet. Rasmus kommer härmed ha två karts till sitt förfogande vid alla tävlingar och ha teamet imponerande organisation som bas på tävlingarna.

Rasmus testar i Italien denna veckan som förberedelse inför den sista omgången av WSK Masters den 14 juli på banan Castelletto nära Pavia. Rasmus är mycket nöjd med sin nya kart och säger att den är mycket lättare att köra och att bromsarna är imponerande.

Ägaren av Rasmus förra team, svensken Joachim Ward, kommenterar läget så här: "Det är väldigt smickrande för vårt team att en av våra förare har blivit utvald av ett fabriksteam. Jag önskar honom lycka till".

Daniel Sliva, ansvarig för fabriken som tillverkar Praga Karts: Det var helt uppenbart av Rasmus prestationer på racingbanan att han förtjänade dom bästa förutsättningarna. Efter våra framgångar i dom större kategorierna har vi planerat att utvidga med ett program i Mini-60 där vi hoppas att Rasmus kan utvecklas med oss i ett längre perspektiv."

För mer information: hwww.rasmuslindhracing.com/kontakt.html
13-06-03 11-årig racingtalang tar hjälp av investerare i F1-satsning
11-årige karting-stjärnan Rasmus Lindh från Göteborg tar hjälp av investerare i sin satsning mot Formel 1. Rasmus mål är att köra F1 innan han fyller tjugo och det kommer att kosta minst 40 miljoner kronor att finansiera hans team fram tills dess. En del kommer att finansieras av Svenska racingfans som nu bjuds in att investera genom så kallad crowd-investing via plattformen tradeinsports.com. I nästa steg kommer ytterligare kapital anskaffas genom en internationell kapitalanskaffning. 11-årige Rasmus Lindh har kört karting i 4 år med imponerande resultat. På 109 starter har han vunnit 28 race i Sverige, Spanien, Belgien, USA och Italien trots att hans motståndare ibland har varit upp till tre år äldre. Kartingvärlden häpnade när Rasmus, bara 9 år gammal och i sitt första försök, blev 1:a i prestigefyllda Florida Winter Series. De flesta av dagens Formel 1-förare började köra kart vid samma ålder som Rasmus, men ingen av dem lyckades vinna ett internationellt mästerskap så tidigt.

Framgångarna har lett till att talangscouter från två Formel 1-stall följer hans utveckling. Rasmus kommer att fortsätta köra karting under minst 2 år till för att sedan gå över till formelbil. På grund av sina enastående resultat har han erhållit dispens från FIA att få köra formelbil ett år tidigare än vanligt. När han väl börjat köra formelbil är strategin att att ta sig till Formel 1 genom bra prestationer i underserierna GP3 och GP2.

Rasmus väg till Formel 1 beräknas kosta minst 40 miljoner kronor. Rasmus Team har därför påbörjat en kapitalanskaffning där investerarna får ta del av de eventuella intäkter som genereras om Rasmus lyckas ta sig till Formel 1. Kapitalet kommer att anskaffas i omgångar där investeringar i tidiga faser premieras med förmånligare villkor. På grund av Rasmus ringa ålder präglas investeringen av stor risk men även stor potential sett till de exceptionella resultat som Rasmus gjort. En tioårig Formel 1-karriär kan generera cirka 450 miljoner kronor i intäkter vilka delas med investerarna.

Företaget Trade in Sports, som sedan tidigare bland annat samarbetar med F3-föraren Felix Rosenqvist, hjälper Rasmus att ta in kapital på den svenska marknaden. Förhoppningen är att svenska investerare totalt skall köpa 34.200 andelar för 100 kronor styck via sportbörsen tradeinsports.com. I utbyte mot de 3.420.000 kronor i riskkapital som Rasmus tar in får investerarna 8,9% av de intäkter som Rasmus racingverksamhet genererar fram till den 15:e december 2029.

Flera av Formel 1-stjärnorna, till exempel Jenson Button och Fernando Alonso, finansierades i början av sina karriärer av ett fåtal förmögna investerare. Med denna lösning vänder sig Rasmus istället till den stora massan motorsport-fans i Sverige som får möjlighet att vara med i satsningen genom så kallad crowd-investing. Förhoppningen är att skapa en engagerad investerarbas som får vara med och följa Rasmus utveckling, bland annat genom att bjuda in till investerarresor där investerarna kan åka med och se Rasmus live.

Rasmus kartingkarriär började när han som sexåring blev meddragen till gokart-banan av en äldre kompis. Rasmus fastnade direkt och lyckades efter ett tag övertyga sina föräldrar om att köpa en gokart. Rasmus började tävla och inledde sin karriär med att segra tio gånger i Svenska Cadet- kategorin. När han fyllde 9 år fick Rasmus möjligheten att tävla med snabbare bilar och mot motståndare som var upp till 13 år gamla. Detta avskräckte inte Rasmus utan han gjorde en imponerande debut och kom på andraplats i Alevin Open RACC mästerskapet i Spanien.

Framgångarna gjorde att han fick smeknamnet ”El pelirojo Sueco”, den rödhåriga svensken. Följande vinter blev Ramus inbjuden att köra Florida Winter Tour, den mest prestigefyllda serien i USA. Såväl bil och däck som banorna var helt nya för Rasmus samtidigt som motståndarnas utrustning var imponerande. Det tog dock inte lång tid för den lilla killen från Kullavik att bekanta sig med de nya förutsättningarna och Floridaäventyret slutade med att han vann hela mästerskapet. Numera kör Rasmus i Italien, som redan sedan Ronnie Petersons epok har varit kartingvärldens centrum. Det tog honom bara tre tävlingar i Italien innan han stod högst upp på pallen och just nu ligger han på tredje plats i WSK Master serien med en omgång kvar.

Familjevännen Mario Hytten har hjälpt Rasmus familj med råd. Han har själv en racing-karriär bakom sig och bevittnade Ayrton Sennas raketkarriär från nära håll när de tävlade och stod på pallen tillsammans i brittiska Formel 3 mästerskapet 1983. Mario säger såhär om Rasmus:
- ”Det är inte svårt att se att Rasmus är ovanligt begåvad. Man måste ta hänsyn till att han är ung och har en lång resa framför sig, men idag pekar den helt tydligt mot Formel 1. Racing är speciellt i den bemärkelsen att intäkterna är väldigt höga om man når de mest lukrativa serierna, men samtidigt är kostnaderna för att ta sig dit väldigt höga. Det är därför nästan alla förare har gjort det som Rasmus gör, nämligen att uppoffra en del av sina framtida inkomster för att ta in externt kapital. På detta sätt får Rasmus möjlighet att köra de snabbaste bilarna för de skickligaste teamen, säger den forne F3000-föraren och numera hållbarhetsentreprenören Mario Hytten.

Rasmus är en tillsynes vanlig elvaåring. Han är dock ovanligt mogen och snabbtänkt bakom ratten och så har han en orubblig vilja att vinna. Mycket av hans tid går givetvis till att köra gokart, men annars äter han gärna fattiga riddare, tittar på disneyfilmer och spelar bilspel med sina vänner. Racingen kräver ganska mycket resande och frånvaro från skolan, men lyckligtvis har Rasmus det lätt för sig, speciellt i matte, och mamma Sabina ordnar ibland privatlärare åt honom i utlandet. Om man frågar honom varför det går så bra så ger han ett eftertänksamt men fåordigt svar.
- ”Jag kör ofta snabbare än de andra och har en bättre känsla för banan. De andra brukar sladda och förlora tid”, säger Rasmus Lindh.

Företaget Trade in Sports tillhandahåller sin investeringstjänst för att göra det möjligt för fler unga idrottare att satsa på professionella idrottskarriärer, oavsett vilka ekonomiska förutsättningar de har. Man har full förståelse för att det kan anses vara kontroversiellt att genomföra en kapitalanskaffning för att finansiera en elvaårings racingkarriär. Trade in Sports VD ser en risk i att man i kölvattnet av gymnastikdebatten inte kan se de generella fördelarna med att öka kapitalinflödet i ungdomsidrotten.
- ”Gymnastikdebatten är i viss mån sund då den fokuserar på utgallringar i låga åldrar och en extrem kravbild. Givetvis kan en kapitalanskaffning skapa en viss press men så länge idrottaren har en trygghet i sin familj och själv är den som driver på satsningen så vill vi hjälpa till. En del av syftet med vår tjänst är just att fler talanger skall kunna uppfylla sina idrottsdrömmar och att det inte blir en klassfråga vilka ungdomar som kan satsa på sin sport, säger Trade in Sports VD Claes Holmström
- ”Den kravbild och press som finns på unga idrottare grundar sig ofta i en bristande ekonomi. Idrotts- Sverige har helt enkelt inte pengar att finansiera breddsatsningar vilket leder till tidiga utgallringar och elitfokus. Även fast det vid första tanken kan kännas motsägelsefullt hoppas vi på att göra idrottandet mer lustfyllt för våra unga talanger genom att öka kapitalinflödet i ungdomsidrotten” fortsätter Claes Holmström.
13-05-08 Totaltrea trots kämpigt finalrace
Rasmus Lindh behåller tredjeplatsen i sammandraget i WSK Master Series trots en kämpig helg på Precenicco i Italien. Svensken låg femma i söndagens final när motorn plötsligt tappade kraft och snuvad honom på alla chanser att hota ledarbilarna.

Rasmus förlorade position efter position och slutade som tolva. Men tack vare segern i den andra deltävlingen av WSK Master Series håller han fortfarande tredjeplatsen i sammandraget bakom Eliseo Martinez (Spanien) och Kush Maini (Indien). Teoretiskt kan Rasmus fortfarande nå en högre placering, men eftersom han inte startade i den första deltävlingen är chanserna små.

Den fjärde och sista deltävlingen avgörs i Pavia, Italien, den 14 juli.
13-04-25 Rasmus sist till först
Rasmus Lindh (11) från Sverige har återigen levererat en häpnadsväckande prestation i den mest konkurrenskraftiga karting mästerskapet för upp till 13-åringar, WSK Euro Series.

En kollision med en rival vid starten av den första av tre kvalheat gjorde att Rasmus fick 32:a och sista plats. Spektakulär körning i heaten och i förfinalen resulterade i en 5:e plats för Rasmus till söndagens final.

Efter att tävlingsledningen avbrutit finalens start och kallade samtliga förare till sig och utfärdade en varning till några av Rasmus rivaler för aggressiv körning, gjorde Rasmus en drömstart istället för att vara sist ut i första kurvan tog han nu ledningen och hade nu totalt sett på 22 varv, gått från sist till först.

Han fortsatte att leda varje varv i finalen, hårt pressad av serie ledare Martinez (Spanien) och Konstantinos (Grekland).
Det sista halva varvet var typiskt hektiskt och de första tre korsade mållinjen med bara 0.165 sec isär, inför en spektakulär målgång, men i omvänd ordning: Konstantinos, Martinez och Lindh.

När han nu står på podiet för andra gången på två veckor, stod det klart för alla att Rasmus lämnat ett kraftfullt avtryck i kartingens elitserie.

Resultat:
1, Konstantinos (Greece)
2, Martinez (Spain) + 0.111sec
3. Lindh (Sweden) +0.165sec
4. Kush (Malaysia) + 1.749 sec
5. Pagano (Italy) +1.778sec
6. Abrusci (Italy) +2.851sec
Fastest lap: Pagano 1'16.546 average 79.95kmh
13-04-18 Johansson ny koordinator i Karting
Svenska Bilsportförbundet har tillsatt en ny koordinator i Karting - David Johansson från Göteborg. David har själv tävlat i karting och varit med i landslaget. Han tävlade internationellt under 80- talet, bland annat i Klass A (numera KF2). Är idag aktiv i Göteborg Team13:s styrelse och hjälper sonen Isac 10 år i hans tävlade i J60. David jobbar i dag inom telekom branschen och kommer alltså att sköta uppdraget som koordinator parallellt med sitt jobb.
– Vi är mycket glada för att David tackade ja till uppdraget och ser det som en stor fördel att han har en lång bakgrund inom kartingen, säger Maria Andersson, Sportchef på Svenska Bilsportförbundet.

Inledningsvis blir det ett uppstartsskede för David där han får sätta sig in i sin nya roll tillsammans med sportchefen Maria Andersson. Sedan påbörjas processen med att välja ut, i samråd med utskottet, vilka som ska ingå i satsningen.
– Ska bli kul och utmanande att jobba med våra talanger och hjälpa dem en bit på vägen, att lyckas internationellt, vilket är mycket svårt. Vill också skapa en tydligare ram kring landslaget så att alla vet vad som krävs för att komma med och att man ska känna att det är positivt att representera Sverige, avslutar David.
13-04-09 Rasmus vinner i World Series Karting
I helgen kördes andra deltävlingen i World Series Karting Masters på Circuit International Napoli i Italien. Rasmus stortrivdes och vann finalen på den långa, utmanande banan.

Banan i Napoli är en av världens längsta kartingbanor och mäter 1700 meter och körsträckan under ett lopp blir hela 1,2 mil. Rasmus var snabb hela helgen och var 2:a i förfinalen så förutsättningarna inför söndagens final var mycket goda.

I finalen tog Rasmus ledningen och det blev ett mycket spännande lopp med mycket skiftningar i fältet. Och loppet kom att avgöras i den allra sista kurvan. Kush Maini från Indien var i ledningen med Giuseppe Fusco från Italien på andra plats. Rasmus som låg trea tog då ett mycket, mycket klok beslut och satsade allt på att ta ytterspåret in i sista kurvan.
– Jag tog höjd och fick då med mig mer fart ut på målrakan, säger Rasmus.

Rasmus gick över mållinjen som etta inför en jublande publik på flera hundra personer som verkligen gillade vad dom såg.
– Det var underbart att få höra den svenska nationalsången eka ut över arenan, säger Rasmus pappa Mathias efter den fantastiska segern.

Mellan träningar, kval och lopp har Rasmus även gjort ett skolarbete där han specialstuderat Pompeji. Det gjordes givetvis ett besök och vi hoppas kunna visa några bilder på detta vid ett senare tillfälle.

Tävlingen kördes helgen 6-7 april.

Mer info och resultat från tävlingen finns här: http://www.wskarting.it/news.asp?id=118
Länk intervju: http://www.youtube.com/watch?v=siyV9ejJhxM
Rasmus hemsida: www.rasmuslindhracing.com
13-03-01 Rasmus debuterar i Italien
Rasmus Lindh är just nu på plats i Italien för att förbereda sig för första deltävlingen i WSK Euro Series. Och på första tidsträningen under fredagen hade Rasmus fjärde snabbaste tid.

Efter att inte fått fram en vinstkraftig motor till fortsatt tävlande i Florida Winter Tour har Rasmus Lindh Racing valt att helt och hållet fokusera på debuten i WSK Euro Series i Italien. Debuten sker på La Conca-banan nu till helgen den 28/2-3/3. Enligt all expertis är det denna serie som anses vara allra mest konkurrenskraftig i Europa just nu.

Extra roligt är det förstås att Rasmus Lindh Racing samarbetar med det framgångsrika svenska kartingstallet Ward Racing. I depån under Florida Winter Tour i USA fanns en lärare från Svensk-Amerikanska skolan för att ta hand om undervisningen.
Nu med svenska mekaniker kommer det säkert gå lättare att hitta någon som kan förhöra Rasmus på läxorna.

Mer info om tävlingen hittar ni på denna länk: http://www.wskarting.it/Euro_Series.asp
Rasmus hemsida: www.rasmuslindhracing.com
13-01-31 Anbudsbegäran för klass Formel Yamaha
Med anledning av att homologeringstiden för klass Yamaha löper ut 2013-12-31 så begär vi härmed in anbud av intresserade leverantörer.

Refererande till tidigare KU protokoll om upphandlingen av en entypsmotor, så begär härmed Kartingutskottet, senast 2013-03-30, en skriftlig viljeförklaring om deltagande i anbudsförfarande.
www.sbf.se
13-01-21 Rasmus vann i Florida efter katastrofstart
Rasmus Lindh, 11 år vann den första omgången av årets Florida Winter Tour i Mini Max klassen. Efter en katastrofal start på helgen körde Rasmus genom hela startfältet på ett sätt som kartingvärlden sällan skådat.

Rasmus Lindh gjorde sig ett namn redan för två år sedan genom att vinna Florida Winter Tour Championship på hans första försök. Framgången gjorde att Rasmus skulle haft tillgång till en av de bästa motorerna i år. När han kom till Florida, var dock motorn inte längre tillgänglig. Teamet fick hastigt ordna en ersättningsmotor, som tyvärr visade sig ha betydligt sämre prestanda.

Lördagens kval var oerhört jämnt. De första 19 förarna kvalade inom en sekund. Rasmus var dock hela 1,6 sekunder från pole position som nummer 40, men kunde tack vare ”sista chansen-kvalet” ändå köra till sig 29:e startposition till förfinalen.

Till Rasmus smala lycka började det regna, vilket jämnade ut styrkeförhållandena mellan bilarnas prestanda och ställde högre krav på förartalang. Några av Rasmus bästa tävlingarna har varit på våt bana, men den här extraordinära prestationen kommer att sticka ut lång tid framöver. I förfinalen körde Rasmus genom fältet från 29:e till 2:a plats, under förhållanden där varje omkörning innebar en stor risk att halka av banan. I den regniga finalen startade Rasmus i första led bredvid David Malukas. Efter halva loppet tog Rasmus ledningen och vann komfortabelt.

Mästerskapets andra lopp, på söndagen, kördes på torr bana och Rasmus fick jobba hårt för att hänga med i fältet med sin sämre motor. Han startade som 34:a och arbetade sig upp till 12: e plats. Även detta en enastående insats, men inte på långa vägar lika färgstarkt som lördagens.

Florida Winter Tour, Mini Max-klassen efter två deltävlingar i West Palm Beach 19-20 januari:
1. Nicholas Brueckner, USA, 347 poäng
2. David Malukas, USA, 345
3. Rasmus Lindh, Sverige, 341
4. Caio Callet, Brasilien, 330
5. Anthony Gangi Jr, USA, 307
6. Sergio Terife, Venezuela, 303

Rasmus hemsida: www.rasmuslindhracing.com
13-01-08 Säsongen är i gång för Rasmus Lindh
Nu till helgen kör Rasmus Lindh sitt första lopp för året. Detta sker i Florida Winter Tour i Miami, USA. Rasmus som vann TaG Cadet-klassen i den serien 2011 kunde inte försvara sin titel 2012 då han missade den första deltävlingen. Nu är han på plats och tränar för fullt inför helgens lopp.

Florida Winter Tour i USA har deltagare från 30 länder och i år kommer Rasmus att köra både klasserna TaG Cadet och Rotax Minimax. Inför säsongen 2013 har Rasmus fått ett erbjudande att köra för Keane Racing. Stallet ägs av Patrick Keane vars son Rasmus har kört tillsammans med under några år i olika serier. Rasmus och Darren Keane har blivit kompisar på tävlingarna och kommer i år att vara teamkompisar.

Under tävlingarna kommer teamet att samarbeta med svenska Ward Racing som kommer att finnas på plats på West Palm Beach International Raceway. På plats finns ett antal svenskar som kommer att hjälpa Rasmus och teamet mot, förhoppningsvis, en ny titel. Detta är förstås något som Hello Sweden-föraren Rasmus Lindh tycker är extra kul. Säsongen 2013 kommer även Rasmus att tävla i WSK-serien i Italien.

Följ gärna tävlingen LIVE på: http://floridawintertour.com/fwtlive/2013/
Rasmus hemsida: http://www.rasmuslindhracing.com
12-11-23 Stark femteplats i säsongsfinalen
Storform och snabbaste varv för Rasmus i Las Vegas. Efter en mycket händelserik helg tog Rasmus en mycket fin femteplats i säsongens sista tävling, Skusa Supernationals i Las Vegas. Rasmus noterade även helgens snabbaste varv i sin klass Tag Cadet.

Innan tävlingen var Rasmus en så kallad ”odds on favorite” och efter han varit träningssnabbast under onsdagen och torsdag var det ingen som tvivlade. Rasmus var också snabbast en bit in i kvalet när helt sonika fick motorstopp. Han fick därför en låg starposition i de tre kvaltävlingar som kördes och fick kämpa sig till en femte startplats i finalen.

I första kurvan i finalen blev han påkörd och fick starta om från stillastående, vilket innebar att han bara var 12:a efter första varvet. Då började han med stor skicklighet att köra ikapp förarna i ledningen. På varv 10 av 15 hade han nått en fjärdeplats. På näst sista varvet tog han tredjeplats och på sista varvet nådde han en andraplats. Då blev han knuffad bakifrån igen och Rasmus fick nöja sig med en femte plats i mål, mindre än 2 sek från vinnaren Anthony Gangi Jr från USA. Under sin tävlingshelg noterade Rasmus även det snabbaste varvet i tävlingen och i samtliga tränings- och kvalpass. Rasmus uppkörning genom fältet i finalen var så imponerande att många kom fram till teamet efteråt och visade sin stora beundran för Rasmus körning.

Detta var Rasmus sista tävling denna säsong. Han hoppas nu resultaten under året kommer att leda till en full säsong i ett professionellt team nästa säsong. Den startar med största sannolikhet i USA med Florida Winter Tour i februari 2013. En tävling som Rasmus vann vid sitt första försök 2011, vilket gjorde att många fick upp ögonen för den stora talangen från Sverige.

Skusa Supernationals är världens största kartingtävling med deltagare från hela världen.
Fullt resultat på: www.superkartsusa.com/national/skusa-supernationals/results.html?mylaps=type,run,runid,2534395
Rasmus hemsida: /www.rasmuslindhracing.com
12-11-13 Rasmus Lindh till Las Vegas
Nu till helgen den 15-18 november kör Rasmus Lindh världens största kartingtävling med deltagare från hela världen. Tävlingen heter Skusa Supernationals 2012 och körs på parkeringen utanför Rio All Suite Hotel & Casino i Las Vegas, Nevada. Klassen Rasmus kör i heter TaG Cadet.

Strax innan avresan till USA fick vi tag på Rasmus pappa Mathias och vi ställde frågan hur det känns inför den sista tävlingen:
- Sista för säsongen menar du? Eller rättare sagt, en säsong i karting tar nästan aldrig slut. Redan nu förbereder vi oss inför ett eventuellt deltagande i Florida Winter Tour som körs i februari/mars nästa år.

Det blir ju mycket resande. Hur har lagt upp det med pluggandet?
- Läxböckerna är med och Rasmus ligger långt fram med skolarbetet. Det får inte försummas. Hela höstlovet gick åt till pluggande. Rasmus fick själv bestämma om vi skulle köra tävlingen i Las Vegas. Villkoret var, inget pluggande, ingen tävling.

Just nu är teamet på plats i USA för att förbereda inför tävlingen. Tävlingen i Las Vegas går att följa på internet på följande länk: http://www.ekartingnews.com/live/

Mer info om tävlingen finns här: www.ekartingnews.com/news_info.php?n=21173
Rasmus hemsida: www.rasmuslindhracing.com
12-10-11 Tvåa i mästerskapet och världsfinal i Italien
Rasmus fortsätter att rada upp framgångar i Italien och nu i helgen slutade han på en mycket fin andraplats i mästerskapet RoK Championship 22° TROFEO AUTUNNO 2012.

Den sista deltävlingen förra helgen var inte helt enkel och innehöll en hel del problem men trots detta lyckades Rasmus fokusera och plocka hem tillräckligt med poäng för att ta andraplatsen i mästerskapet. Och detta trots att Rasmus inte deltagit i alla deltävlingar i serien. Bättre förberedelse inför den kommande helgens världsfinal går knappast att önska.

Världsfinalen i RoK-serien körs på South Garda Karting och där har hela världseliten i den klass Rasmus tävlar i samlats.

Mer info om tävlingen och livetiming finns på: www.vortex-rok.com/rok_international_final/2012/index.php
Rasmus hemsida: www.rasmuslindhracing.com
12-09-26 Pole position, snabbast och vinst i Italien
I helgen kunde Rasmus ta emot Trofeo D’autunno på South Garda Karting, Lonato efter en mycket imponerande insats. Tävlingen ingår i ROK-serien och blir den näst sista inför den stora världsfinalen som körs på samma bana den 13-14 oktober.

Trots stora problem med motorskada innan kvalet tog Rasmus pole position. Eftersom Rasmus var snabbast under kval och förfinal ville den tekniska avdelningen från FIA, som gör de professionella bedömningarna av motorerna, titta närmare på Rasmus motor. Efter att ha plockat isär motorn vid två tillfällen under helgen kunde man konstatera att motorn gick igenom helt utan anmärkning.

På söndagen fick dock teamet tillbaka motorn en timme innan finalen så det blev lite bråttom att få klart allt i tid. Men allt gick vägen och Rasmus kunde fylla på med ytterligare en buckla i hyllan hemma i Kullavik.

Mer info om tävlingen finns på: www.southgardakarting.it/eng/index.php
Rasmus hemsida: www.rasmuslindhracing.com
12-06-28 Grid Kids och samarbete med SM i gokart
Istället för grid girls har TTA – Elitserien i Racing infört TTA Grid Kids till årets säsong. Här får unga gokartförare vara med under en tävlingshelg och följa svensk racing på högsta nivå.
– Det var riktigt spännande att få träffa TTA-förarna och att få gå ut på gridden inför starten med gridskyltarna. Jag hoppas på att få vara med snart igen, säger Emma Svensson som tävlar i gokartklassen Junior 60.

TTA Grid Kids är en del i TTA Junior Program som syftar att hitta morgondagens racingstjärnor där senaste nyheten är ett samarbete med SM i gokart.
– Vi har ett nystartat samarbete med SM i gokart där vi i år är med och arrangerar en tävling i Järfälla. Till nästa år kommer vi dessutom att presentera fler spännande nyheter. Med detta får vi med hela åldersspannet av förare, hela vägen från juniorer i gokart till supportklasserna direkt under TTA. Detta ger teamen en utmärkt möjlighet att hitta sin nästa racingstjärna, säger Thomas Johansson, sportchef för TTA.

Redan i år kommer TTA att vara med och arrangera en första gokarttävling tillsammans med SM i gokart på Järfälla gokartbana den 9-14:e juli.
– Vi är oerhört glada över att samarbeta med TTA och det är verkligen kul att de har ett så omfattande juniorprogram. Vi har en riktigt spännande tävling framför oss med såväl SM- som NEZ-förare och dessutom kommer flera av TTA-förarna att delta‚ säger Göran Åsén, ordförande Järfälla MK.

TTA Junior Program startades inför årets säsong där mästarna, plus en förare som teamen väljer, ur samtliga supportklasser av TTA – Elitserien i Racing kommer att få vara med under en testdag på Karlskoga Motorstadion tillsammans med alla TTA-teamen.

Mer detaljer kring gokarttävlingen i Järfälla och vilka TTA-förare som ska delta presenteras inom kort.
12-06-20 Från Tjolöholm till Italien
Rasmus Lindh Racing håller just nu på att förbereda sig inför nästa tävling som avgörs i Garda, Italien den 7 juli. Tävlingen ingår i RoK-serien och blir en bra chans för Rasmus att känna på klimatet inför världsfinalen som avgörs i Italien i oktober. Men före detta var Rasmus och solade sig i KAK:s monter på Tjolöholm Classic Motor.

I ett fantasiskt fint väder på gräsmattan framför Tjolöholms slott var Rasmus Lindh Racing representerade i KAK:s tält under Tjolöholm Classic Motor. På plats bland ett antal unika racingbilar som Ronnie Petersons March 721X, Porsche 904, Bugatti 35 med flera var även Rasmus nya kart utställd. Under sin senaste tävling i USA så körde Rasmus under KAK-flagg. Som en del i detta var han nu på plats för att träffa besökare och övriga KAK-medlemmar. Efter lite tjat lyckades vi få ner Rasmus för fotografering i Ronnie Petersons gamla March från 1972. Något som Rasmus tyckte var lite mossigt.

Hoppet från en March 721X till en kart av dagens mått kan tyckas stort men det är mycket som är sig likt när det gäller inställningar och förberedelser även i dagens racing. Tävlingarna som Rasmus skall åka ner till Italien och köra ingår både RoK-serien och klassen som Rasmus kör, Mini. Första tävlingen körs på Pista South Garda Karting i Lonato den 7 juli och den andra avgörs 15 juli på Circuito Internazionale di Siena i Castelnouvo Berardengo.

Rasmus som nu i år kör i Mini Max-klassen behöver få så många tävlingar som möjligt inför hösten deltagande i världsfinalen i Italien och världens största kartingtävling SKUSA Supernationals i Las Vegas, USA i november.

www.rasmuslindhracing.com
12-06-11 Douglas Lundberg kvaltrea och heatvinnare i stenhårt karting-EM
Douglas Lundberg visade prov på racevinnande fart när europamästerskapen i karting i helgen avgjordes i tyska Wackersdorf.

I ett startfält bestående av inte mindre än 111 elitförare lyckades Lundberg köra till sig en tredjeplats i det inledande tidskvalet, och tog sig som ende svensk vidare till söndagens avgörande final. På sin väg dit lyckades 20-åringen köra hem en seger och två andraplatser i de heat som används för att bestämma startuppställningen till den så kallade förfinalen. Väl där gav sig Helsingborgsföraren – som strax dessförinnan toppat morgonens warm-up – iväg som femma, men en sammanstötning innebar att han tvingades bryta och därmed fick starta längst bak i det efterföljande finalracet. Lundberg stod dock för en inledningsvis massiv anstormning genom fältet, och tog sig upp till 12:e plats innan han snurrade av och fick se en lovande helg bokstavligt talat förvandlas till sand i en av Prokart Raceland-banans grusfållor.
– Vi har haft riktigt bra fart hela helgen, och det är framför allt det jag tar med mig inför fortsättningen av säsongen, säger Douglas Lundberg. Det är klart att det hade varit kul att få med sig ett bra resultat i en så viktig tävling som EM, men det är bara att ta nya tag och konstatera att vi har tagit ännu ett tydligt steg framåt. Jag trivs bättre och bättre med teamet, och vi fick många positiva kommentarer och reaktioner efter tredjeplatsen i kvalet. Vi var bland de absolut snabbaste i mer eller mindre varje pass vi körde, och en seger och två andraplatser i uppbyggnadsheaten skvallrar om att vi hade en realistisk chans att till och med vinna den här helgen. Tyvärr försvann förstås möjligheten att nå pallen efter sammanstötningen i förfinalen, och sedan tog jag helt enkelt i lite för mycket i det sista racet. Trots det åker jag definitivt härifrån med en väldigt positiv känsla, och med vetskapen om att vi har fart nog för att slåss allra längst fram.

För Douglas Lundberg väntar nu närmast SM i Järfälla, som avgörs om fyra veckor.
12-06-05 Lina Von Schedvin uttagen av FIA Women in Motorsport Commission
Landslagsföraren Lina Von Schedvin vann FIA Women in Motorsports Commissions uttagning och blir nu CIK-FIA:s kvinnliga representant bland 50 manliga förare i Academy Trophy-serien.

FIA, det internationella bilsportförbundet, bad de olika förbunden att nominera en karting-tjej till uttagningen. Svenska bilsportförbundet valde att nominera landslagsföraren Lina Von Schedvin.
– Lina har visat en otrolig vilja och drivkraft på våra Bosön-läger, så det kändes helt rätt att nominera henne, säger Maria Andersson, Sportchef på Svenska Bilsportförbundet.

På shoot-outen som avgjordes på Friuli Venezia, Italien deltog 11 tjejer från hela världen däribland Australien, Portugal och Tyskland. Uttagningen som varade i två dagar blandades med fysträning, körning på Fruili Venezia och presenation inför en jury. Dag två avslutades med att juryn meddelade att Lina vunnit den eftertraktade platsen i Academy Trophy. Hon kommer nu att som enda tjej att tävla mot 50 killar.
– Det här känns helt underbart. Jätte kul och jätte spännande. Mitt mål är att slå så många killar som möjligt. Jag kommer att synas på banan då karten och min overall har rosa detaljer.
– Det känns otroligt roligt att hon vann. En bra ambassadör för svensk karting avslutar, Maria.
12-05-18 STCC och Helsingborgs Kartingklubb presenterar Stars of Tomorrow
Den 17 juni ska nästa generation svenska motorsportstjärnor göra upp i kartingtävlingen Stars of Tomorrow som körs på Väla Motorstadion i närheten av centrala Helsingborg. Segrarna i de två klasserna KF3 och KZ2, samt två av STCC utvalda förare i respektive klass kommer att få delta i tester med STCC-team. Även Motorbanan Ring Knutstorp bidrar med priser i form av biljetter till STCC-tävlingen i höst.
– Detta är priser som inte tidigare varit möjliga att erbjuda inom svensk motorsport på den här nivån, säger David Molin, tävlingsledare i Helsingborgs Kartingklubb. Det här är en jättemöjlighet för våra kartingungdomar att ta nästa steg i sina racingkarriärer.

För STCC är samarbetet ett sätt att hjälpa kartingungdomarna vidare i sina karriärer. Det naturliga steget att ta är att gå vidare till Clio Cup JTCC, den för året nystartade klassen för unga talanger.
– Vi ser detta samarbete med Helsingborgs Kartingklubb som en möjlighet att överbrygga steget från karting till banracing, säger STCC:s VD Bob Huzell. Det är viktigt att värna om återväxten inom svensk elitracing och det här är ett utmärkt sätt att göra det på.

Förutom fina priser i form av testmöjligheter kommer även ett flertal STCC-stjärnor att vara på plats, och inte bara för att titta på. Molin räknar med att Helsingborgspubliken ska hitta till banan för att se när STCC-förarna tävlar tillsammans med kartingtalangerna i en Pro Am-tävling.
– Kartingtalangerna får köra i par med var sin STCC-förare, säger Molin. Det kommer att bli en spännande utmaning som också kommer att bjuda publiken på underhållning.

Mer detaljer om evenemanget kommer att presenteras av STCC och Helsingborgs Kartingklubb under kommande veckor.

www.stcc.se
12-04-02 Douglas Lundberg sexa i WSK Master Series – italienska mästerskapen nästa
Den 20-årige skåningen genomlevde en stökig tillställning när finaltävlingarna avgjordes på 7 Laghi-banan i italienska Castelletto i helgen, och nådde som bäst en åttondeplats i det ena av de två poänggrundande heat som kördes. Lundberg var dock på väg mot en pallplats i söndagens final, när han från tredje plats drogs in i en incident som involverade flera förare och istället föll tillbaka genom fältet. Sjätteplatsen i mästerskapstabellen innebär att Douglas blir bäste förare från CKR-teamet, med märkeskollegan Massimo Dante (Italien) en placering bakom. WSK Master Series-titeln 2012 går till Jordon Lennox-Lamb, Storbritannien.
– Att sluta sexa totalt i WSK Master Series är egentligen ett helt OK resultat, men jag är med för att slåss allra högst upp och kommer bara att vara helt nöjd när jag vinner, säger en pragmatisk Douglas Lundberg. Med det sagt tycker jag ändå att vi har fått en bra start på samarbetet med CKR, och det handlar trots allt om ett av världens tuffaste kartingmästerskap med drygt 40 deltagare. Vi har kastats rakt in i hetluften, och jag tycker att vi har lyckats hålla ett högt utvecklingstempo och fått ordning på de mest grundläggande bitarna. Vi har fortfarande en del tid att hitta i både motorn och chassit, och vi behöver lite bättre far t ut ur långsamma kurvor. Helgens tävlingar i Castelletto var ganska stökiga, och jag blev indragen i ett antal situationer som tyvärr svärtade ner resultatet. Kollisionen i söndagsfinalen var en klassisk kartingincident; någon missar en växel, och när man slåss om decimetrar behövs det inte mycket för att kedjereaktionen ska vara igång. Nu blickar vi fram mot nästa mästerskap och mot resten av säsongen – jag är övertygad om att vi kan vara med och slåss i toppen om vi bara får allt att stämma framöver.

Lundbergs ursprungliga plan var att följa upp WSK Master Series-säsongen med en satsning på systermästerskapet WSK Euro Series, som drar igång i mitten av april. CKR har dock valt att skifta fokus till det högt värderade mästerskapet i sitt eget och kartingsportens hemland Italien, vilket innebär att teamets samtliga förare – däribland Douglas – istället kommer att engageras i det sammanhanget under den större delen av den resterande säsongen.
Mer information: www.wskarting.it
12-03-13 Storslam för Rasmus Lindh – klar för Las Vegas
Hello Sweden-föraren Rasmus Lindh har nu kört sin 6:e karttävling i år i USA och har varit på prispallen flera gånger. Men i helgens tävlingar vann han ALLT!

Inför helgens deltävling i Ocala Gran Prix i Florida Winter Tour, den 10-11/3, började Rasmus med att vara snabbast på uppvärmningskörningen, sedan tog han pole position, vann förfinalen och avslutade helgen med att vinna finalen.

Teamet, som Rasmus kör för i USA, är mycket nöjda och har nu erbjudit Rasmus att köra världens största enskilda karttävling i Las Vegas. Själv tyckte Rasmus att det var för mycket uppvaktning efter racet och ville helst gå med sin mekaniker och coach Linus Lindgren och ta det lugnt efter racet.

Läs om tävlingen här www.floridawintertour.com/results/results.html
12-03-06 Pallen för Douglas Lundberg i premiären med nya teamet
Douglas Lundberg fick en lovande start på samarbetet med sitt nya team CKR när han klev upp på pallen direkt i
säsongspremiären för det internationella kartingmästerskapet WSK Master Series i italienska La Conca i helgen. 20-åringen från skånska Abbekås startade på fjärde plats i den avgörande finalen, men kunde via en bra start till slut ta målflagg som trea bakom segraren Jordon Lennox-Lamb, Storbritannien, och tvåan Marco Zanchetta, Italien. Totalt kom 30 förare från 11 olika länder till start i premiärtävlingen.
– En bra start på säsongen, säger Douglas Lundberg. La Conca har blivit en väldigt speciell bana på senare tid med enormt bra grepp och flera centimeter gummirester i idealspåret. Det är en bana som inte liknar någon annan, och vi hade lite svårt att få till inställningarna som vi ville när fästet i asfalten ökade alltmer under helgen. Till på söndagen bestämde vi oss för att byta till ett chassi som svarade bättre under instyrning, och även om det kom på bekostnad av stabilitet på nya däck hjälpte det oss att nå fram till pallen. Det mest positiva den här helgen var dock att vi lyckades toppa resultatlistorna under torsdagens träning då greppnivån fortfarande var förhållandevis låg och mer motsvarade de förhållanden vi förväntar oss under resten av säsongen. Vi kommer att jobba så hårt vi kan för att lyckas ännu bättre framöver, och vi har skaffat oss ett bra utgångsläge. Tävlingsupplägget i WSK Master Series innebär att två finaler körs under varje racehelg – en på lördagen, och en på söndagen.

Båda räknas till den sammanlagda mästerskapstabellen, men lördagens final är kortare och genererar därmed färre poäng än
det motsvarande och mer betydelsefulla söndagsheatet. Lundberg slutade sexa på lördagen efter att ha kört upp sig tre
placeringar från en ursprunglig niondeplats på startgridden. Douglas var CKR:s bäst placerade förare i båda finalheaten.

Douglas Lundberg återfinns efter helgens premiär på tredje plats i mästerskapstabellen, som anförs av Zanchetta. Ytterligare
två deltävlingar ska avgöras i WSK Master Series 2012 – båda inom loppet av en månad. Nästa stopp på kalendern är italienska Sarno helgen den 16-18 mars.
12-02-27 Douglas Lundberg växlar upp med italienskt mästarteam
Kartingföraren Douglas Lundberg, 20, växlar upp satsningen på sin internationella karriär inför säsongen 2012. Lundberg är klar för det italienska teamet CKR, som under 2011 tog hem totalsegern i WSK Master Series – ett av kartingsportens absolut tuffaste mästerskap. Douglas fortsätter i den växlade klassen KZ2, där han kommer att representera CKR i en fabrikssatsning på WSK Master Series, EM i Tyskland, VM i Italien och ytterligare ett antal ännu inte fastslagna tävlingar.
– Det här är en spännande möjlighet för mig, med en bra sits hos de regerande WSK Master Series-mästarna, säger Douglas Lundberg. CKR har nått stora framgångar på väldigt kort tid och bygger dessutom sina egna chassin, så jag kommer också att vara delaktig i det utvecklingsarbetet. Vi gjorde ett test tillsammans i Italien i slutet av förra året och kom bra överens direkt – och framför allt kändes karten fantastisk. Jag vill också passa på att tacka mitt förra team, Ward Racing, för ett bra samarbete under de senaste åren. Det har varit en väldigt rolig tid, och jag önskar dem all lycka framöver!

Elddopet för det nya samarbetet kom redan tidigare i februari, då Douglas ställde upp i den konkurrenskraftiga Winter Cup-tävlingen i italienska Lonato för att förbereda sig inför den kommande mästerskapssäsongen. I ett startfält bestående av drygt 70 av världens främsta kartingförare kunde Lundberg ta målflagg som bäste svensk på en sammanlagd 16:e plats – men det var nära att han inte kom till start över huvud taget.
– Jag hade hög feber och var sjuk under hela helgen, och hade faktiskt tankar på att stå över finalen, säger Lundberg. Till slut bestämde jag mig trots allt för att köra, men jag mådde hemskt och förstår egentligen inte hur jag kunde ta mig igenom tävlingen. Det viktigaste var att komma igång med samarbetet med CKR, och jag måste säga att resultatet med tanke på omständigheterna var över förväntan – särskilt eftersom att vi körde samtidigt som och räknades ihop med KZ1. Vi vet att det riktigt tuffa jobbet fortfarande ligger framför oss, men vi har fått en bra start och jag känner mig extremt motiverad!

Säsongspremiären för WSK Master Series äger rum i La Conca, Italien, den 1-4 mars.

För mer information om CKR, besök www.ckr.it.
12-02-20 Reservmotor höll tillbaka Rasmus
Rasmus Lindhs debut i Minimax-klassen är avklarad, men inte helt utan besvär. Han fick köra sista helgen i Florida Winter Tour med reservmotor. Den ordinarie kom bort på vägen.

I helgen 17-19 februari debuterade Rasmus i Rotax 125cc Minimax under Florida Winter Tour. Men förutsättningarna kunde varit bättre. Rasmus tävlingsmotor, som skickats från Spanien till USA inför racen, kom bort någonstans på vägen. Rasmus hade inget val, han fick köra med en reservmotor i Rotax-klassen och lyckades ändå köra till sig en 14:e plats i finalen.

Startfältet håller absolut världsklass, med motståndare där majoriteten av deltagarna är äldre och där flera redan testat formelbil.
– Trofén från förra helgens tredjeplats blir svår att få med på flyget, konstaterar pappa Mathias, då trofén är nästan lika stor som Rasmus.
12-02-17 Debut i världsklass för Lindh
Helgen 10-11/2 körde Rasmus sina första race i nya klassen TaG 60, där han bland annat mötte regerande världsmästaren som vann finalen i Italien i höstas.

I finalen på lördagen blev det en mycket välförtjänt tredjeplats för Hello Sweden-föraren Rasmus Lindh. Finalen på söndagen blev Rasmus fyra, bara sex hundradelar från snabbaste varvtid, men blev bestraffad för att legat för nära framförvarande förare i starten.

Serien som Rasmus tävlar i hålls i Florida, USA och är världens största kartserie med förare från 34 olika länder som deltar i de olika klasserna.

Tävlingen pågår i hela två veckor och Rasmus ställer upp i två klasser. Förutom TaG 60 debuterar han i Rotax Minimax helgen som kommer, 18-19/2.
11-11-18 Framgångarna sporrar Rasmus inför 2012
Seger i Florida Winter Tour, vinster i BNL-serien och trea i världsfinalen i Portugal. Säsongen 2011 har varit full av höjdpunkter för Rasmus Lindh. Nu pågår förberedelserna för 2012.

När höstmörkret börjar falla är förberedelserna för 2012 i full gång för Rasmus Lind racing. Rasmus är ett år äldre och som tioåring tar han nu steget in i en ny åldersklass, 11-14 år, och serien Mini Max.

Det innebär bland annat en ny och större kart. Rasmus har redan kört den nya Kosmic Kart ett tiotal gånger och den här dagen i november får han möjlighet att testa den på City Arena mitt i Göteborg.
– Den är mycket roligare än den gamla, den är större och bredare och har mycket bredare däck, säger Rasmus mellan träningsvarven.
– Fästet, säger han, är det bästa med nya karten.

Det är långt ifrån klart vilka tävlingar som Rasmus och teamet kommer att köra nästa 2012. Rasmus Lindh Racing har sneglat på en kartingserie i England som F1-mogulen Bernie Ecclestones står bakom. Ett annat alternativ är tyska mästerskapen, ADAC Kart Cup. Oavsett vad det blir tar tioårige Rasmus steget upp i nästa ålderskategori, 11- 14 år.
– Det är ett naturligt steg och innebär nödvändigtvis inte att konkurrensen blir jättesvår, säger Mathias Lindh, Rasmus pappa. Han skulle kunna köra ett år till i Micro Max-klassen, men eftersom han vunnit där känns Mini Max-klassen bäst.

Bland höjdpunkterna 2011 plockar Mathias Lindh först fram det fantastiska äventyret i USA i början av året. Tre tävlingshelger i Florida Winter Tour från januari till mars, flera racevinster och den slutliga totalsegern i serien.
– Sen byggde vi på den och åkte till Genk i Belgien, BNL-serien, och vann ett race. Det är jätteroligt, Rasmus har placerat sig bra hela säsongen.

Nästa höjdpunkt är Mathias Lindhs egen favorit.
– Trots att USA-serien är världens största tävling är Rasmus körning i BNL-racet i Ostricourt, Frankrike, kanske det häftigaste. Efter att ha brutit det första loppet startade han sist i det andra och gjorde det som nästan aldrig händer i kartsammanhang. Han körde sig genom hela fältet och hade det inte varit för några ynka hundradelar hade han vunnit. Men jag glömmer det aldrig, säger Mathias.

Det för framtiden kanske viktigaste, både för Rasmus och för teamet, ägde rum i samband med Rotax Grand Festival I Portugal i augusti. Redan i USA hade racingoraklet Christan Boudon noterat Rasmus speciella talang och erbjöd sig därför att ställa upp som mentor under världsfinalen i Portugal.
– Det är stort att Christian kommit in, säger Mattias Lindh. Rasmus och coachen Linus Lindgren har en kanonrelation, men det klickar bra med Chistian också.

Christian Boudon har jobbat med racing i 40 år och lotsat flera förare från karting till Formel 1, han har jobbat med bland annat Oliver Panis, Frank Montagny och Yannick Dalmas. Christians roll är att hjälpa till både med kartens set up och tävlingsstrategier.
– Han gillar hur Rasmus planerar sina race. Christan säger att Rasmus kan mycket mer än att köra fort, han rankar Rasmus som en av fem största talangerna som han sett under alla år, säger Mathias.

Rasmus Lind kommer in i depån efter sitt fjärde pass på City Arena. Han fryser om händerna och får varm choklad och hembakad kaka. Vore det inte för novemberkylan och att föräldrarna vinkar in honom skulle han aldrig sluta att köra.

Rasmus gillar sin nya kart, men tycker inte att han behöver ändra sin körstil speciellt mycket.
– Jag ändrar stil efter vilken bana jag kör på, säger han.

Vad tycker du var roligast med den här säsongen?
– När jag vann i USA.

Om du fick bestämma, var skulle du vilja tävla nästa år?
– I USA.
Så klart.
11-10-10 Kevin Hansen gjorde en bra avslutning på säsongen
Kevin hade en bra avslutning på karting-säsongen som kördes i tyska Kerpen. Trots en begränsad mängd körning under året visade Kevin bra fart i både kvalheaten och finalerna. Genom en stark och offensiv körning i finalen avancerade Kevin från en artonde startposition ändå upp till en lovande åttonde plats. Där tog det roliga slut då han efter en sammanstötning trycktes av banan och tappade alla sina hårt förvärvande placeringar tillbaka till en sjuttonde plats totalt.
- Jag är väldigt nöjd med min insats i finalen, säger Kevin, och det blev en bra avslutning på min kartingsäsong.

På fredagen och lördagens träningar så hade de kommit mängder med regn över banan. Kevin, som tycker om de svårhanterade förhållandena i regnet gjorde det bra och var snabb från början.

Mekanikern Mansel och Kevin hade hittat en bra set-up på karten till tidskvalet, men en miss med däcken gjorde att Kevin bara kvalade in på tjugoförsta plats.

Kevin blev fjortonde i första heatet. Under de värsta tänkbara förhållandena, med ett skyfall som dränkte banan i vattenmassor, fick Kevin i det andra kvalheatet visa prov på sin förmåga att hantera dåligt fäste, eller egentligen inget fäste alls, då det ofta vattenplanade. Kevin körde klokt och med ett stort tålamod lyckades han bli sjua i heatet.
- Det värsta var inte att det var halt utan att det inte gick att se något på grund av sprayet och vattenkaskaderna som sköljde över oss när vi forcerade vattensamlingarna på banan, berättar Kevin. Det var riktigt otäckt och jag funderade ett tag på att bryta då jag var rädd att det skulle smälla.

Till söndagens finaler kom Kevin riktigt laddad och var snabb redan på warm-upen med en tolfte tid. I sprintfinalen var det stökigt i första kurvan och Kevin ramlade ner till 20 plats. Kevin gav inte upp och trots en tuff körning från de andra i fältet körde han upp sig till en 18 plats, som också blev den startposition han fick i den sista avgörande finalen.
- Karting är kul, men det finns mycket annat som också är roligt, rallycross till exempel, säger Kevin och funderar redan på nästa säsong. Innan dess ska det bli skönt med tävlingsfri vinter och återhämtning på hemmaplan.
11-09-05 Rasmuns Lindh på Lilla Sportspegeln i kväll
Missa inte kartingföraren Rasmus Lindhs medverkan i Lilla Sportspegeln ikväll, 5/9 i SVTB kl 19.15.
11-08-31 Rasmus Lindh trea i världsfinal
Rasmus Lindh tog en mycket fin tredjeplats i helgens världsfinal i Rotax Micro Max på Kartodromobanan i Portugal. Rasmus gjorde mycket bra ifrån sig under hela helgen och hade även snabbaste varv i en av förfinalerna. Han startade också som tvåa i söndagens final.

Tyvärr blev Rasmus påkörd av en förare bakifrån som missade sin bromspunkt i första hårnålen och som knuffade av Rasmus. Han var tillbaka till P5 på tredje varvet och efter ytterligare två varv var han tillbaka i P2.
– Det var helt klart att Rasmus hade farten och den rätta inställningen för att ha kunnat vinna detta stora event. Med lite mer specifik coachning och med mer erfarenhet av racing på hög nivå så kommer han snart att visa hela den potential han är begåvad med, säger Christian Boudon.

Med förare från 14 olika länder och med mästare från alla de olika serier som körs runt om i världen är Rotax Grand Festival en av de vikigaste tävlingarna på året. Tävlingen höll absolut världsklass och teamet är mycket nöjt med hur helgen artade sig även om inte allt gick smärtfritt.

Resultat och mer info om tävlingen i Portugal kan ni läsa här: www.maxchallenge-rotax.com/news/news.html

RASMUS I LILLA SPORTSPEGELN
På torsdag den 1 september åker Rasmus till Lidköping och spelar in ett inslag för SVT:s Lilla Sportspegeln. Enligt planerna skall inslaget sändas i nästa vecka så håll utkik i TV-tablån.

KÖRDE INTE I GENK
Om allt gick bra i den senaste tävlingen i Portugal så kan man inte säga detsamma om tävlingen i Genk föregående helg. Efter att ha kämpat tillsammans med det nya teamet GKS med ett helt nytt chassi utan att få till inställningar beslutade teamet att inte köra den tävlingen. Teamet åkte istället till Portugal för att förbereda sig ordentligt inför den viktiga tävlingen.
www.rasmuslindhracing.com

11-08-22 Dansk dynamit knäckte det svenska stålet i SM för Superkart
Årets SM-final för Superkart kördes tillsammans med SSK-serien i Falkenberg. Det var lite oklart med reglerna och det blir inte klargjort förrän precis innan finalen. Anledningen till förvirringen var att Superkartklassen har hamnat lite mellan stolarna i regelverket. Ibland har de tillhört kartingreglementet, men eftersom de kör på stora racerbanor tillhör de ibland racingreglementet. Det som gjorde förvirringen total var att dansken Henrik Vejen vann de första två racen i årets SM. I Karting kan aldrig en utländsk förare bli svensk mästare, men det går bra i racing-SM. När reglerna klarats ut stod alltså Vejen som SM-ledare inför finalen.

I kvalet var det dock Tony Ahlgren som var snabbast före mästaren 2008 Thomas Johansson, som gjorde comeback. I andra ledet hittade vi Vejen och regerande mästaren Dejemyr och först på femte plats hittade vi Stefan Malm, som tyvärr rasade sin motor under kvalet. Han fick därför inte många varv. Johansson tog starten före Vejen och Ahlgren. Vejen gick snart upp i ledning medan Ahlgren och Johansson kämpade om andraplatsen några varv tills Johanssons motor skar. Vejen tog en lätt seger före Ahlgren och Malm, som inte hade samma effekt i sin reservmotor. Det var många som fick problem under racet och de flesta parkerade efter långa rakan. De flesta hann laga och var med vid starten av andra racet.

Vejen tog starten och ledde från start till mål, men Ahlgren kämpade verkligen så mycket han orkade för att ge honom en match, men han kom aldrig förbi. Det fattades mindre än en halv sekund till sist. Vejen vann alltså samtliga årets fyra SM-tävlingar och blev därmed Svensk Mästare före Ahlgren och Malm. Malm kunde i alla fall trösta sig med att han vann den Skandinaviska cupen och tog därmed hem mest prispengar av alla!

För mera information, besök gärna hemsidan: www.superkart.se
11-08-19 Thomas Johansson gör comeback i Superkart
Thomas Johansson är tillbaka i Superkart-SM efter att inte ha tävlat på två år sedan sin våldsamma krasch i EM-finalen på Assen 2009.
– Jag åkte ambulans från mitt sista race, så vill man inte avsluta något och det har irriterat mig något otroligt. Nu är jag tillbaka och det känns mycket bra, säger Johansson.

Johansson kör helgens SM-final i Superkart på Falkenbergs Motorbana med motstånd från 20 startande förare från Sverige, Norge, Finland, Danmark och Tyskland.
– Motståndet är hårt och man har ju en del rattrost, så jag har egentligen inga förväntningar. Men när jag tävlar så nöjer jag mig inte med att bli femma, jag siktar på pallen, säger Johansson.

Till helgens tävlingar kommer Johansson väl preparerad materialmässigt med en helt ny motor från Anderson i England.
– Maskinen är helt ny och ger mer hästkrafter än jag någonsin haft tidigare. Så uppenbarligen är det helt upp till föraren, jag kan inte skylla på materialet, skrattar Johansson.

I superkart tävlar man med gokarts som har aerodynamiska hjälpmedel i form av vingar och sidepods. Motorerna är på 250 cc och ger närmare 100 hästkrafter med en minimivikt på drygt 200 kilo. På en genomsnittsbana är Superkart ungefär fem sekunder per varv snabbare än dagens STCC-bilar.

11-08-17 SM-final i Superkart tillsammans med SSK-serien
SSK-serien skall köra årets näst sista deltävling i Falkenberg. Men för Superkartklassen är det SM-final
Superkartserien har provat ett annat upplägg i år då de kör SM över två helger och en Skandinavisk Cup över fem helger samt SSK-serien med tre. Det är final för samtliga tre serier nu i helgen. Teoretiskt sett kan det alltså bli tre olika segrare, men det kan även bli samma förare som tar full pott. I SM vann Stefan Malm dubbelt före Tony Ahlgren och Kalle Dejemyr (dansken Henrik Vejen körde vann egentligen racen, men han körde utom tävlan i SM) på Raceweek senast. I den Skandinaviska Cupen leder Malm stort över Vejen och Robin Nilsson, men det är bara Malm och Vejen som kan vinna. I Cupen finns det en prispott med över 100 000 kr som skall fördelas efter helgen. Alla förare som kört minst tre deltävlingar får ta del av potten där poängen avgör hur stort belopp man får. I SSK-serien ligger Malm och Vejen på samma poäng med Dejemyr på tredje plats. - Vi har valt att prova en Skandinavisk Cup med prispengar. Man kör på samma sätt i Frankrike och förhoppningen är att vi skall locka förare från hela Norden samt gärna några från Europa också, säger Superkarts ordförande Orvar Bergkvist. Till helgens tävling är det 16 kartar anmälda och förarna kommer från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Tyskland.

Andra stora klasser i helgen är Porsche GT3 Challenge och Volvo Original Cup som fått ett uppsving i år i och med att 850-modellen har blivit väldigt populär. Det är fler som skruvar och till nästa år kommer klassen bli riktigt stor. Richard Hansson vann Renault Junior Cup i fjol och i år kör han i Volvo. Han har vunnit alla race i år och även kört framgångsrikt i JTCC. Porsche kör som vanligt tre race i helgen; två sprintlopp och ett entimmeslopp. Mikael Bender leder både sprint och endurancecupen, men han får ta i helgen så att inte ungdomarna kommer i fatt honom. I Renault Junior Cup har Albin Lundin varit bäst och tagit alla segrar utom en, men nykomlingarna blir bara bättre och bättre så han får se upp. I Formula Basic är det alltid stenhård kamp om ledningen i varje race. Det är där vi brukar få se flest omkörningar. Tommy Östgaard leder före Robert Svensson och Joakim Darbom. Vi får också se klasserna SSK1, 2 & 3 samt Classic.

Alla sprintloppen körs under lördagen. På söndag körs först Porsches entimmeslopp, sedan blir det ERCup i sex timmar. ERC är Sveriges snabbaste och tuffaste långloppsserie. Det är bra standard på teamen och vi får se många bra förare. Det är inte ovanligt att det kommer in gästförare från andra raceserier, men de får ofta slita ont för att hänga med. Säfflebaserade teamet iCar Racing Team leder cupen i år. De har vunnit två race och kommit tvåa en gång. En av förarna i teamet är rutinerade Magnus Krokström som bl a kört STCC, Porsche Carrera Cup och Camaro Cup. 2 Fast 4 You ligger tvåa i serien med en seger och en andraplats. Citius Motorsport ligger trea.

Vi har alltså mycket spännande och trevlig racing att se fram emot i helgen.

För mera information om SSK-serien: www.sskracing.com
För mera information om Superkart: www.superkart.se
För mera information om ERCup: www.ercup.se
11-08-16 Lindh får hjälp av racinglegend
Inför den stora tävlingen Rotax Grand Festival i Portugal 26-28/8 får Rasmus Lindh hjälp av Christian Boudon, som är en av de mest erfarna inom karting i världen. Boudon har varit med och tagit fram flera talanger från karting till Formel 1.
– Det är ju lätt att få höga förväntningar eftersom Christian var med vid tävlingarna i USA när Rasmus tog titeln där. Han är otroligt duktig på att ställa in karten och jobbar nästan som en fysiker. Vi har också ett mycket bra samarbete och han kommer med mycket goda råd inför loppen, säger Rasmus coach Linus Lindgren.

Christian Boudon har nyligen uttalat sig om att han anser att Rasmus Lindh är en av de fem mest lovande kartingförarna som han sett köra de 20 senaste åren. Christian Boudon vet vad han talar om, han har tidigare jobbat med stora namn inom racing som Olivier Panis, Franck Montagny, Yannick Dalmas med flera.

Helgen innan tävlingen i Portugal skall Rasmus köra en deltävling i BNL Karting Series i Belgien 20-21/8. Det blir första gången som har kör för det nya teamet GKS som numera ägs av Paul Lemmens och som var Jenson Buttons kartingteam. Rasmus har också hunnit med en sväng förbi Anderstorp, där han fått hjälp med att ställa in chassit av Wardteamet. Samma team som Marcus Ericsson körde för under sin kartingkarriär.

Rasmus pappa Mathias har förstås stora förväntningar på de kommande tävlingarna.
– Det skall bli kul att tävla igen och till tävlingen i Portugal kommer det förare från hela världen. Att sedan Christian Boudon väljer att spendera hela veckan med teamet och förbereda tävlingen tillsammans med oss är förstås oerhört trevligt, säger Mathias Lindh.

Rotax Grand Festival är en av de största kartingtävlingarna under året med deltagare från hela världen. Mer om tävlingen i Portugal kan ni läsa här; www.maxchallenge-rotax.com/news/news.html


11-07-20 Rasmus Lindh i Jenson Buttons fotspår
I dagarna blev det klart att Rasmus Lindh skriver på för det stora kartingteamet GKS Tecno. GKS Tecno är det kartingteam som Jenson Button körde för under sin kartingkarriär. Teamet ägs av Paul Lemmens och som har stor erfarenhet av att driva framgångsrika kartingteam. Även Christian Boudon, som är rådgivare till Rasmus, har också haft sitt att säga till om i detta val. Christian Boudon har en mycket god kontakt med Paul Lemmens och har själv varit med och tagit fram ett antal förare till Formel 1. Så han vet vad som gäller för att nå ända fram.

Rasmus har också blivit uttagen, som en av 34 förare, att köra Rotax Grand Festival i Portugal den 25-28 augusti. Tävlingen lockar elitförare från hela världen och räknas som en av dom stora tävlingarna under säsongen. Innan den tävlingen skall Rasmus även köra ytterligare en deltävling i BNL Karting Series i Genk, Belgien den 20-21 augusti. Den tävlingen körs helgen innan Rotax Grand Festival och blir förstås en bra uppladdning inför den tävlingen.

Mer information om Rotax Grand Festival finns på denna länk; www.maxchallenge-rotax.com/news/news.html
11-07-18 Joel Eriksson svensk mästare i karting
Joel Eriksson, Tomelilla, är svensk mästare i karting. Eriksson var först över mållinjen i Yamaha-klassen vid helgens SM-tävlingar i Lidköping, och nådde därmed vid 13 års ålder sin största framgång hittills i sin ännu så länge korta karriär. Eriksson startade från Pole Position i det 20 varv långa finalheatet, och kunde avgöra tävlingen genom en utbrytning från ledargruppen under loppets avslutning.

– Helt fantastiskt, utbrister Joel Eriksson. Vi har haft SM i fokus under hela sommaren, och det är riktigt härligt att kunna nå upp till det mål vi hade satt inför helgen. Jag gjorde en bra start i finalen, och sedan hade jag en hård kamp med min teamkamrat och en annan förare under några varv. Jag var nere på tredje plats ett tag, men det kändes lite för riskabelt och jag bestämde mig för att försöka ta mig upp i ledning igen så fort som möjligt. Känslan när jag tittade mig över axeln och insåg att jag hade byggt upp en tillräcklig lucka ut på det sista varvet var otroligt skön, och något jag inte kommer att glömma i första taget!

SM-helgen inleddes i blandade väderförhållanden, med omväxlande regn och solsken som gjorde det svårt att hitta rätt i den djungel av inställningsmöjligheter som kartingsporten blivit känd för. Erikssons team, RD Vision Kart Racing, ställdes dessutom inför ytterligare svårigheter på grund av Tomelilla-förarens längd; som en av de yngsta – och därmed också kortaste – deltagarna i klassen krävdes en hel del anpassning för att nå fram till ett gångbart resultat.
– Teamet har gjort ett jättebra arbete, särskilt när det gäller att ställa in karten efter min storlek och det blandade vädret, avslutar Joel Eriksson. När det regnar är det viktigt att det inre bakhjulet lyfter i kurvorna, och det är svårt att få till när man är så kort som jag är. Vi gjorde en stor förändring inför ett av de inledande heaten och hittade helt klart fram till en bra lösning. Vi har varit med längst fram i både regn och torrt hela helgen, och att kunna titulera sig ”svensk mästare” är lite av en dröm som går i uppfyllelse både för mig själv och för alla som hjälper mig vid sidan av banan.

Säsongen 2008 tog Joels storebror, Formula 3 Euro Series-föraren Jimmy Eriksson, också han hem SM i Yamaha-klassen – med exakt samma motor som satt bakom ryggen på lillebror vid helgens tävlingar i Lidköping. Joel kommer även fortsättningsvis att gå i sin sju år äldre brors fotspår, då han genomför sitt andra formelbilstest bakom ratten på en av Motopark Academys Formula ADAC Masters-bilar på tyska EuroSpeedway Lausitz om drygt två veckor.
11-07-18 Douglas Lundberg tvåa i karting-SM
Douglas Lundberg, 19, slutade på andra plats vid helgens SM-tävlingar i karting i Lidköping. Lundberg, som tävlar i den största klassen KZ2 med över 50 startande under SM-arrangemangen, noterade snabbaste varv i den avslutande finalen och tog målflagg som silvermedaljör efter en intensiv jakt på segrande Filip Gudmundsson under slutvarven. Douglas inledde tävlingarna med att vinna ett av de kvalheat som ligger till grund för startuppställningen i den så kallade förfinalen, och Abbekås-föraren figurerade konstant bland de tre främsta i resultatlistorna under hela helgen.
– Många hade nog varit väldigt nöjda med en andraplats i SM i KZ2, men jag fungerar inte riktigt på det sättet och det är inte utan att jag känner en viss besvikelse över att ha förlorat segern, säger Douglas Lundberg. Vår fart har varit riktigt bra när det varit mycket grepp i banan, men tyvärr har det regnat en hel del i helgen och då sköljs också mycket av gummit bort. Tony Kart-chassit som jag tävlar med är gjort för internationella förhållanden, och här hemma i Sverige fick vi det inte att fungera helt optimalt. När jag väl fick upp temperaturen i däcken kunde jag närma mig Filip – som jag ändå naturligtvis vill gratulera till en välförtjänt seger – och sätta tävlingens snabbaste varv, men det var lite för sent för att helt kunna stänga den lucka han byggde upp under inledningsvarven. Det kunde naturligtvis ha varit betydligt värre, men som tävlingsmänniska är det alltid seger som räknas. Det här resultatet gör mig bara ännu mer taggad att prestera bättre i nästa tävling. Jag ser fram emot att fortsätta min internationella satsning om några veckor.

För Douglas Lundberg väntar nu närmast årets fjärde deltävling i WSK Euro Series, som avgörs i spanska Zuera helgen den 30-31 juli.
11-06-28 Douglas Lundberg toppar WSK-kval i La Conca
Douglas Lundberg fortsatte att visa gryende form när han var snabbast av alla i tidskörningen vid helgens WSK Euro Series-tävlingar i italienska La Conca. Framgången i kvalet innebär att den 19-årige Ward Racing-föraren nu har toppat två tidskörningar i WSK-sammanhang – världens högst ansedda kartingmästerskap – den här säsongen. Douglas var sedan inblandad i en hård strid om ledningen i det avslutande loppet för helgen när han istället tappade ett antal placeringar i samband med ett omkörningsförsök, men lämnar ändå La Conca med två pallplatser efter att ha slutat trea i såväl lördagens som söndagens finalheat.
– Höjdpunkten den här helgen var tveklöst tidskörningen, och jag är riktigt nöjd över att ha varit snabbast i ett kval som kördes i helt torra förhållanden och med extremt mycket grepp i banan, säger Douglas Lundberg. Jag kan inte minnas att det har varit så här mycket fäste i någon annan tävling jag kört, och om man bara kom en decimeter utanför spåret blev det oerhört tungstyrt bland alla gummirester från däcken. Vi har haft lite svårigheter i den här typen av förhållanden tidigare i år, men den här gången hittade vi rätt och detta var definitivt ett klart steg framåt. Jag kände att vi egentligen var tillräckligt snabba för att åka härifrån med ett lite bättre slutresultat än två tredjeplatser, och i framför allt Race 2 hade vi riktigt bra fart. Jag försökte mig på en omkörning av ledaren, men tyvärr höll det inte riktigt och jag föll tillbaka ett par placeringar istället. Som tur var kunde jag i alla fall jobba mig tillbaka upp på pallen igen, och vi kommer närmare och närmare toppen för varje helg just nu.

Nästa tävling för Douglas Lundberg är SM i Lidköping den 14-16 juli.
11-06-20 Joel Eriksson står för ”helgens prestation” – nu följer han i brorsans fotspår
Kartingtalangen Joel Eriksson, yngre bror till Formel 3-föraren Jimmy Eriksson, stod för sin mest uppseendeväckande insats hittills när han kvalade in som trea – och bäste svensk – i sin första tävling i KF3-klassen vid Viking Trophy på norska Rudskogen i helgen. Viking Trophy sanktioneras av internationella kartingförbundet CIK-FIA och är en av de största tävlingarna på kalendern. Eriksson, som i normala fall tävlar i den mindre Yamaha-klassen men som inför tävlingarna i Norge fick möjligheten att göra ett inhopp i KF3 tillsammans med Ward Racing, kastades rakt in i ett startfält bestående av 33 mer rutinerade och äldre förare. 12- åringen slog alla med häpnad när han redan i de regndrabbade första träningarna fanns med bland de absolut snabbaste, och när banan sedan torkade upp fortsatte Eriksson att figurera i toppen. Tredjeplatsen i tidskörningen – 17 hundradelar från kvalettan Martin Rump (Estland) – kom som ett närmast chockartat resultat, och gav också upphov till att Tomelilla-sonen efter tävlingarnas slut belönades med ett stipendie för helgens bästa prestation.
– Man hoppas ju alltid att det ska gå så bra som möjligt, men med tanke på att det här var min första tävling i KF3 hade jag nog inte trott att jag skulle vara trea på kvalet i Viking Trophy, säger Joel Eriksson. Det var kul att alla i depån tyckte att jag hade gjort ett bra jobb, och priset vid slutet av helgen var en rolig överraskning. Jag försökte väga upp nackdelen av att inte ha kört lika mycket som de andra genom att tänka extra noga på min fokusering den här helgen, och det fungerade bra.

Efter att ha slutat fyra, tvåa och trea i de inledande heaten kunde Eriksson ge sig iväg som fyra i den så kallade förfinalen, där startuppställningen till den avgörande finalen bestäms. Joel fortsatte att visa prov på en snabbhet som långt överskred alla förväntningar, men till slut gick det lite för fort – och Eriksson snurrade av. Resultatet blev en blygsam position i starten av finalen, där skåningen ändå körde upp sig 12 placeringar till en slutlig 19:e plats.

För Joel Eriksson väntar nu närmast en i allra högsta grad spännande uppgift, när han den 27-28 juni följer i sin brors hjulspår och genomför sitt första test i en fullfjädrad formelbil. Testet kommer att äga rum tillsammans med Motopark Academy (samma team som Jimmy Eriksson kör för i Formula 3 Euro Series) på tyska Oschersleben, där Joel alltså redan vid 12 års ålder får chansen att bekanta sig med en ADAC Formel Masters-maskin.
11-06-14 Rasmus Lindh förbluffar experterna - reportage i TV Sporten söndag 12/6 2011
Möt nioårige Rasmus Lindh som kör karting och 13-årige spjutkastaren Rasmus Eriksson. Två supertalanger i var sin sport som förbluffar experterna.

Se reportage på TV 4 Play http://www.tv4play.se/sport/sporten?title=mot_de_unga_supertalangerna&videoid=1678956
www.rasmuslindhracing.com
11-06-13 Douglas Lundberg till final i karting-EM – men bryter efter startsmäll
Douglas Lundberg tvingades att bryta den avslutande finalen vid karting-EM i Wackersdorf, Tyskland, efter en kollision i trängseln på det första varvet. 19-åringen, som tävlar i den växlade klassen KZ2, visade prov på bra fart hela helgen och kunde kvala in 28 hundradelar från snabbaste konkurrent under den inledande tidskörningen – en insats som räckte till 23:e plats i det 111 man starka startfältet. Douglas tog sig sedan vidare till söndagens avgörande omgångar – där de 34 bäst placerade förarna från de föregående kvalheaten får ställa upp – innan helgen i Bayern alltså slutade i förtid genom sammanstötningen i finalen.
– En helg med många blandade känslor, säger Douglas Lundberg. Vi har haft bättre fart här än vi någonsin haft i de här förhållandena tidigare, och jag kände redan under tidskörningen att vi verkligen var med i diskussionen bland de tio främsta. Tyvärr klippte jag en kerb alldeles för hårt under mitt snabbaste varv, och när det är så extremt jämnt – det skiljer ungefär en hundradel per placering – blir ett sådant litet misstag plötsligt ganska kostsamt. Jag kände mig riktigt stark i heaten och uppbyggnaden till finalen var lovande, men sedan blev det helt enkelt för trångt och jag hade ingenstans att ta vägen. Som tävlingsmänniska vill man naturligtvis alltid nå bra resultat, men det är ändå skönt att se att vi kan konkurrera långt fram i de här sammanhangen; och vi fortsätter att utvecklas för varje helg som går.

Den för kartingsporten så intensiva högsommaren innebär att Douglas Lundberg kan se fram emot en rad fortsatt stora tävlingar under de kommande veckorna. Närmast väntar årets tredje deltävling i WSK Euro Series, som
avgörs i Italien den 25-26 juni. Lundberg kommer därefter också att ställa upp i de svenska mästerskapen i Lidköping i mitten av juli.
11-05-17 Douglas Lundberg tar första internationella segern
Douglas Lundberg slog till med sin första seger i internationella kartingsammanhang vid helgens tävlingar för WSK Master Series i italienska Val Vibrata. Lundberg vann helgens avslutande final – som avgjordes i tuffa förhållanden sedan ett skyfall strax innan start gjort banan mycket svårkörd – och tog sig därmed upp överst på podiet i vad som rankas som ett av världens två hårdaste kartingmästerskap. 19-åringen, som tävlar i den växlade klassen KZ2, körde tidigare i år i mål som tvåa i WSK Master Series-premiären.
– En fantastisk känsla, och oerhört skönt att få bevisa att jag kan vinna mot internationellt motstånd, säger Douglas Lundberg. Det har känts som om det här har legat i luften ett tag, vilket gör det extra roligt att äntligen få kliva upp överst på prispallen. Vi hade lite problem när det var som varmast i början av helgen, men jag anpassade min körstil så gott jag kunde och vi blev bara snabbare och snabbare för varje pass som gick. När det började regna inför finalen blev förhållandena extremt svåra, och när sikten var som allra värst var det en utmaning att bara hålla sig kvar på banan. Jag fick verkligen slita hårt för att behålla full koncentration tävlingen igenom, och detta är utan tvekan den seger jag värdesätter mest så här långt i min karriär. Vi börjar dessutom förstå varför det inte går riktigt lika bra när det är mycket grepp i banan, och med det här resultatet i bagaget har vi en bra plattform att arbeta vidare från inför resten av säsongen.

Segern i Val Vibrata markerar ett lovande avstamp inför en av årets absoluta höjdpunkter; CIK-FIA European Championship (karting-EM), som är den tävling som står närmast på tur för Douglas Lundberg. EM-tävlingarna körs i tyska Wackersdorf, och avgörs helgen den 10-12 juni.
11-04-27 Helgens snabbaste tid och trea totalt i Belgien
Det blev en tredjeplats totalt i premiären i Rotax Max Challenge BNL series i Genk 23-24 april, Men det var stor ovisshet in i det sista om Rasmus kunde starta. Rasmus kart och övrig utrustning skulle ha skeppats hem från USA men hade inte kommit fram när det var dags för avresa till Belgien.

Träningen inför loppet började på onsdag morgon men först på fredagen kom pallen från USA och Rasmus och teamet hann bara köra några enstaka träningsvarv. Men utan träning så tog ändå Rasmus en andra plats under det första kvalet.

Vid starten i det första heatet blev det en startkrasch som flyttade Rasmus till en sjuttonde plats efter första varvet. Men han lyckades ändå köra upp sig elva platser och slutade på en mycket fin sjätte plats. I nästa final var han etta.

Sedan började motor krångla så i söndagens finaler blev det en nionde och tredje plats vilket gjorde att Rasmus blev trea totalt. Den mycket erfarne kartingcoachen Christian Boudon kommenterade Rasmus insats så här på Facebook;
- Different continents, same home, same results...keep the good job going my friend.

Nästa deltävling i Rotax Max Challenge BNL går av stapeln den 21-22 maj i Ostricourt, Frankrike.
www.rasmuslindhracing.com/
11-04-19 Tredjeplats för Douglas Lundberg under tuff helg i Portugal
Årets andra deltävling i WSK Euro Series, den högsta divisionen inom internationell karting, resulterade i en ny pallplats för 19-årige KZ2-föraren Douglas Lundberg – trots en i stora drag miserabel helg i portugisiska Portimão. Lundbergs förutsättningar försämrades kraftigt när han kraschade svårt redan under den inledande träningen – och tvingades se en helt ny kart bli totalförstörd. En efterföljande mix av punkteringar, tekniska problem och bristande tid till inställningsarbete innebar sedan att Douglas fick kämpa i motvind under resten av helgen, men Abbekås-föraren lyckades ändå nå en överraskande tredjeplats i det första av helgens två finalrace.
– Det finns ingen anledning att säga något annat än att det här var en riktigt usel helg för min del, säger Douglas Lundberg. Efter segern i Klippan Cup förra helgen åkte jag till Portugal med stor tillförsikt, men olyckan och oturen log mot oss från sin sämsta sida och jag fick aldrig någon riktig chans att komma in i körningen. Kraschen i torsdags var en av de värsta jag varit med om, och teamet gjorde ett kanonjobb som över huvud taget fick ut mig på banan igen. Det jag tar med mig härifrån är naturligtvis pallplatsen i Race 1, och jag tror att vi överraskade både oss själva och en hel del konkurrenter med den insatsen.
I helgens andra race var Lundberg än en gång på väg upp genom fältet, och låg på en meriterande andraplats när en påkörning tvingade honom att bryta.
– Race 2 sammanfattar till stor del hela helgen; dåligt utgångsläge, hårt jobb för att arbeta sig tillbaka och sedan ännu ett rejält bakslag, avslutar Douglas. Ibland går saker och ting inte riktigt enligt planerna, men så fungerar det i den här sporten och om man brinner tillräckligt mycket för det man gör kommer man alltid tillbaka. Jag kommer att vara en ännu starkare förare i nästa tävling, och jag har lärt mig mycket den här helgen.

För Douglas Lundberg står årets tredje deltävling i WSK Master Series, som arrangeras i italienska Val Vibrata den 14-15 maj, nu närmast på programmet.

11-04-11 Seger för Douglas Lundberg i Klippan Cup
Douglas Lundberg vann årets upplaga av Klippan Cup när den skånska kartingklassikern avgjordes i helgen. Tävlingen, som traditionsenligt inleder den svenska kartingsäsongen, bjöd precis som vanligt på ett starkt startfält där Douglas gick segrande ur en strid med Viktor Öberg efter att ha varit i ledning under finalens samtliga 20 varv. Lundberg startade också från Pole Position – men vägen dit var allt annat än okomplicerad efter att Ward Racing-föraren tappat ett hjul i helgens första heat.
– Det är alltid roligt att kunna göra bra ifrån sig även här hemma i Sverige, säger Douglas Lundberg (som vanligtvis tävlar i internationella sammanhang). Klippan Cup är en rolig och viktig tävling på kalendern, och jag hade en bra fight med Viktor i finalen. Jag blev milt sagt lite förvånad när hjulet plötsligt flög av i det första heatet och jag tvingades bryta, och därefter handlade det om att slå ur underläge och försöka arbeta sig tillbaka in i tävlingen.

Problemen i det första heatet innebar att Douglas fick starta på 15:e plats i förfinalen, som 19-åringen ändå kunde vinna efter en resolut uppkörning som också lade grunden för den slutliga segern i söndagens final.
– En bra helg med mycket tät och schysst racing, avslutar Douglas Lundberg. Det kanske allra viktigaste var att vi hittade en ny väg att gå när det gäller de problem vi haft med inställningarna under den senaste tiden. Vi experimenterade en hel del inför förfinalen och karten blev mycket mindre känslig för yttre förhållanden, vilket gör mig extra förväntansfull inför nästa tävling redan kommande helg.
Douglas Lundberg åker nu direkt till Portugal för säsongens andra deltävling i WSK Euro Series, som körs utanför Portimão på Algarvekusten med träningsstart nu på torsdag.
11-03-28 Rasmus Lindh Rotax Micro Max Champion i USA
Efter en otroligt tuff final i Micro Max-klassen blev Rasmus Lindh mästerskapsvinnare i Rotax Winter Tour i USA. I detta mästerskap deltar kartingeliten från 30 länder så med denna titel i bagaget kan nu Rasmus Lindh anses vara bäst i världen i sin åldersklass.

Finalens installationsvarv på Ocala Gran Prix innehöll mycket nervositet. Efter en krasch där en av de tuffaste konkurrenterna Anthony Gangi JR knäckte hjulupphängningen var funktionärerna tvungna att beordra omstart. Vid omstarten tog Rasmus, som startade fyra, ledningen på varv fem och höll den sedan, efter mycket tajt racing, ända in i mål. Med en poängs marginal tog han hem mästerskapet före Anthony Gangi JR.

Rasmus hade inför finalen ledningen i mästerskapet, men tre förare hade chansen att ta hem mästerskapstiteln och bland dem den amerikanska mästaren Anthony Gangi JR. Rasmus hade en hel del problem med värmen men lyckades ändå ta en andraplats på startgridden under kvalet. Under de inledande finalheaten blev det varmare men Rasmus lyckades ändå ta en åttondeplats i lördagens finalheat och en fjärdeplats i förfinalen på söndag förmiddag.

Rasmus Lindh Racing tackar förstås alla sponsorer och RaceSupports som har stor del i denna mästerskapstitel. Ett extra tack till Media Sport Group som i sista stund räddade Rasmus deltagande i USA.

ewww.rasmuslindhracing.com
11-03-01 Nya framsteg för Douglas Lundberg – kvalsnabbast i WSK Master Series
Douglas Lundberg fortsatte att utmana världens bästa kartingförare när säsongens första deltävling i Winning Series Karting (WSK) avgjordes i La Conca på den italienska ”klacken” i helgen. 19-årige Lundberg ställdes mot betydligt mer rutinerat motstånd från fabriksförarna på kontinenten, men slog ändå till med en uppseendeväckande Pole Position när han var snabbast av alla i tidskvalet inför helgens första av två lopp i KZ2-klassen. Skåningen körde i mål som tvåa och öppnade därmed sitt poängkonto för 2011, men tvingades sedan att bryta Race 2 med en trasig förgasare.
– Riktigt härligt att kunna bevisa att vi är tillräckligt snabba för att kunna slåss i toppen i WSKsammanhang, säger Douglas Lundberg. Det kändes bra redan på de inledande träningarna, och att sedan kunna få till ett perfekt varv i tidskörningen och kvala in på Pole Position redan här i La Conca är fantastiskt. Tyvärr är jag en sådan person som alltid vill ha mer, och även om jag tacksamt hade tagit emot en andraplats på vägen hit grämer det mig lite att jag inte vann det första loppet... Jag tar definitivt med mig många positiva besked inför fortsättningen av säsongen – nu är det bara framåt som gäller!

Helgens tävlingar markerade säsongspremiären för WSK Master Series, där Douglas nu återfinns på en sammanlagd sjätteplats i KZ2-tabellen trots förgasarproblemen i Race 2. För Abbekås-förarens del väntar nu närmast ännu en tävling i Italien när kartingens allra högsta internationella division – WSK Euro Series – drar igång i Sarno helgen den 12-13 mars. WSK Euro Series avgörs över fyra deltävlingar på några av Europas främsta kartingbanor, och Douglas Lundberg har fått klartecken att ställa upp i samtliga.
11-02-15 Douglas Lundberg matchar världseliten vid säsongspremiär i Italien
Douglas Lundberg, 19, stod för en av sina bästa insatser hittills när kartingsäsongen 2011 drog igång på italienska South Garda-banan en bit utanför Milano i helgen. Lundberg – som tävlar för svenska Ward Racing i klassen KZ2 – stötte på hårdast tänkbara motstånd när världens främsta fabriks- och privatförare fanns på plats för att göra upp om den åtråvärda Wintercup-titeln, och kunde mot slutet av helgen på allvar utmana den internationella eliten med varvtider bara några hundradelar långsammare än de absolut bästa runt den kilometerlånga banan.
– Vi har verkligen tagit ett steg framåt till den här säsongen, säger Douglas Lundberg. Både jag och min teamchef känner att det här var min bästa tävling hittills, och med hela världseliten och alla fabriksförare på plats har det varit en intensiv helg. Tyvärr tvingades jag bryta A-finalen när jag blev påkörd på första varvet, men tidskvalet och heaten gick över förväntan och jag var mycket närmare toppen nu än någonsin tidigare. Wintercup är en av de hårdaste tävlingarna för säsongen och det här var det bästa kvittot vi kunde få. Jag hade inte räknat med att vara på samma tiondel som täten här, så nu ser jag fram emot resten av året med stor motivation!

Douglas Lundberg kommer under 2011 att tävla internationellt i KZ2, med deltagande i såväl VM och EM som World Series of Karting (WSK). Nästa tävling äger rum redan om två veckor (24-27 februari), då årets första deltävling i WSK Master Series ska avgöras. WSK Master Series rankas som den näst bästa kartingserien i världen – strax efter WSK Euro Series, som i år sträcker sig över fyra tävlingshelger runt om i Europa. WSK Euro Series blir, vid sidan av VM och EM, Douglas huvudsakliga fokus under 2011
10-10-17 Kevin Hansen vann världsfinalen av ROK Cup
Från ett wild card till seger! Kevin Hansen slog idag hela kartingeliten i Mini ROK när världsfinalen av ROK-serien kördes utanför Milano i Italien.
- Det är som en dröm! jublar 12-årige Kevin Hansen om sin största framgång hittills.

Via nationella ROK-serier runt hela världen kvalade deltagarna in till ROK:s världsfinal. Eftersom Kevin aldrig kört serien tidigare fick han ett Wild Card av arrangören på grund av sina andra fina meriter och goda rykte.

De fria träningarna under torsdag och fredag hade gått bra och Kevin låg runt 20:de av de totalt 68 deltagarna från 20 olika länder. Vid tidskörningen på fredag eftermiddag gick det aningen snett och Kevin blev 43:a. Under alla tre kvalomgångarna på lördagen tvingades Kevin starta från 21 startruta. Kvalheaten var stentuffa och Kevin fick smaka på riktigt hårda tag. Han bet ihop och kämpade på och blev 16, 10 och 15 i heaten. Det gav honom en plats i finalen, hade varit Kevins primära mål när han kom hit.
- Min tanke var bara att inte hamna i problem, bara köra allt vad jag orkade och se hur långt det räckte, förklarade Kevin om den imponerande finalen.

Kevin var riktigt snabb och från sin 25:e startposition jobbade han sig uppåt under de 12 finalvarven. Han plockade placering för placering och var trea i mål. En överlycklig Kevin kramades om av sin mekaniker, storebror Timmy Hansen och av resten av Ward-teamet.

På efterbesiktningen kontrollerades motorerna på de tre första så att allt såg rätt ut. Men det gjorde det inte, ettan och tvåan diskades för motorfusk, medan Kevins godkändes utan anmärkning. Vips var det Kevin som utropades till vinnare av ROK Cup International Final 2010!

Kevin kom dit på ett Wild Card och åkte därifrån som vinnare av hela världsfinalen. Helt omtumlad och strålande lycklig hissades den svenska flaggan bakom Kevin medan den svenska nationalsången ljöd över prispallen.
- Det var helt galet härligt, berättar Kevin med glädjetårar i ögonen.

Kevins svenska teamkollega Philip Hall blev tvåa och italienaren Leonardo Lorandi trea.

Det här var sista tävlingen för året och nästa år hoppas Kevin på att kunna fortsätta med karting på internationell nivå. Kevin har hamnat i hetluften och dagens bedrift kommer inte gå obemärkt förbi hos toppteamen.

Kevin kommer från en av Sveriges mesta motorsportfamiljer med pappa Kenneth Hansen, 14-faldig Europamästare i Rallycross och storebror Timmy Hansen, trea i Formel BMW Europe.

Läs mer på www.hansen-motorsport.se,
10-09-07 Rasmus Lindh tävlar i Göteborgs stora pris
Efter en handfull tävlingar på den europeiska gokartscenen tävlar Rasmus Lindh i Göteborgs Stora Pris 11-12 september.

Nioårige Rasmus Lindh har den här säsongen fått känna på den hårda konkurrensen i två av Europas större gokartserier. Nu ser han fram emot att få använda sina nyvunna kunskaper på hemmabanan i Torslanda.

Rasmus har samlat på sig nya erfarenheter på dessa tävlingar och har också ett ovärderligt stöd från sin mentor och tränare Linus Lindgren. Linus som själv körde VM förra året och tog hem segern i Göteborgs Stora Pris 2009.

Göteborgs Stora Pris är Nordens största gokarttävling där hela eliten deltar. Rasmus deltar i en klass som heter Micro, som har ålderskategori 9-12 år. Microtävlingar i Sverige är nytt för Rasmus och inför denna tävling har vi fått låna en motor av en kompis och Rasmus ser fram emot att köra på hemmabanan.

För mer information:
Rasmus Lindh Racing, www.rasmuslindhracing.com
Linus Lindgren Motorsport, www.linuslindgren.com
Poletext, www.poletext.se
Information om Göteborgs Stora Pris, www.team13.se
10-07-20 Douglas Lundberg fyra i karting-SM efter heatseger och ledning i finalen
18-årige Douglas Lundberg fanns med i segerdiskussionerna när SM i karting avgjordes i Rättvik i helgen, efter att bland annat ha vunnit ett kvalheat och toppat flera av träningarna i klassen KZ2. Som en följd av att konstant ha figurerat i toppen under det sex dagar långa evenemanget startade Douglas på andra plats i den avgörande finalen och höll ledningen i 13 av 25 varv efter en offensiv start, men en regnskur förstörde Ystad-förarens möjligheter att på allvar slåss om segern och Lundberg fick i stället nöja sig med en slutlig fjärdeplats.
– Jag är besviken över att ha missat pallen efter att ha varit snabbast under större delen av SMveckan, även om en fjärdeplats i KZ2 egentligen är helt OK, säger Douglas Lundberg. Jag kände att jag hade bra kontroll på resten av fältet så länge det var torrt, men när regnet kom i tid till finalen gick vi bort oss i inställningarna och körde med alldeles för högt däckstryck – och då finns det ingenting man kan göra. Jag blev tvåa i förfinalen och vann mitt kvalheat, så vi hade helt klart fart nog för att vinna totalt i helgen. Tyvärr kunde vi inte knyta ihop säcken den här gången, men sett ur ett större perspektiv och med lite distans till tävlingen var det ändå ett bra bevis på att vi hör hemma i Sverigetoppen.

Nästa stora tävling för Douglas Lundberg, som ingår i det svenska kartinglandslaget och som förutom sitt inhemska tävlande också har skördat en rad internationella framgångar på senare tid, är Göteborgs Stora Pris helgen den 9-12 september. Dessutom planerar Douglas också att eventuellt köra tyska mästerskapen i augusti.
10-06-29 Douglas Lundberg bäste svensk i karting-EM i Frankrike
Douglas Lundberg, 18 år från Abbekås utanför Ystad, blev bäste svensk när karting-EM avgjordes i franska Varennes-sur-Allier i helgen. Lundberg, som tävlar för det svenska teamet Ward Racing i den växlade klassen KZ2, körde in på 20:e plats av runt 80 deltagare i den avslutande finalen och kunde samtidigt konstatera att han givit chassitillverkaren Tony Kart en av märkets främsta placeringar i tävlingen.
– Överlag är jag nöjd med helgen i Frankrike, även om man alltid vill ha mer, säger Douglas Lundberg.

Det var närmare 30 grader varmt och oerhört svettigt att slåss mot några av Europas bästa kartingförare – alla ligger inom bara några få tiondelar och presterar samma tider varv efter varv. Det är extremt hård konkurrens. Jag blev bäst av de förare som körde med kombinationen Tony Kartchassi och Vortex-motor, men det var svårt att få till inställningarna och vi led en del av värmen. Vi fick aldrig karten att styra in som vi ville, men jag har lärt mig massor och ser fram emot resten av säsongen både hemma i Sverige och utomlands!

Douglas ställde tidigare under året upp i den första EM-deltävlingen i Italien, där han slutade på 17:e plats. Skåningen har också hunnit med att bli 12:a totalt i prestigefyllda Trofeo Margutti, en av de största tävlingarna i internationell karting, under inledningen av 2010. Närmast väntar nu de svenska mästerskapen i Rättvik den 12-17 juli, dit Douglas kommer som en av favoriterna efter sin EM-insats.

OM DOUGLAS LUNDBERG OCH KARTING (KZ2
Douglas Lundberg, 18 år gammal från Abbekås utanför Ystad, tävlar i svensk och internationell karting. Lundberg
är en av förarna i välrenommerade kartingteamet Ward Racing från Gislaved, och kör sedan 2009 i klassen KZ2. Med en toppfart på över 170 km/h två centimeter ovanför marken och tekniska inslag som sexväxlade manuellt manövrerade växellådor är KZ2 en av de mest spektakulära kartingklasserna i världen. Det är inte ovanligt att så många som 100 förare kommer till start i samma tävling, vilket gjort KZ2 till en erkänt konkurrenskraftig och tuff skola. Såväl motorer som chassin måste vara godkända av internationella kartingförbundet CIK-FIA, och KZ2 är öppet för förare från 15 år och uppåt. Fram till i januari 2007 kallades klassen för Intercontinental C.

CV Douglas Lundberg
1998 Debut i Cadetti | 2002 Micro. 1:a i Sverigecupen | 2005 ICA Junior. 3:a i Swedish Kart Festival; två segrar i portugisiska mästerskapen; 2:a i SM | 2009 KZ2. 1:a i Grande Finale | 2010 KZ2. 12:a i Trofeo Margutti (Italien); 1:a i Sthlm Race Weekend
10-06-25 Äkta Viking kör Karting-EM
Någon pallplats lär det inte bli för Viktor Öberg eftersom han i feberdimman dalade till en blygsam placering i EM-premiären i Sarno, Italien.
- Nej, men revansch! Jag känner mig stark och har presterat bra så jag siktar på en placering i den absoluta toppen, säger Viktor.

För bara en vecka sedan vann han i överlägsen stil den internationella tävlingen Viking Trophy. Då i regn.
- Ja, det gick väldigt bra då. Men jag föredrar ändå torr bana och som vädret är nu här i Frankrike ser det inte ut att bli regn, fortsätter Viktor.

Totalt har Svenska Bilsportförbundet fyra förare på plats för att köra den 1500 meter mycket snabba banan i Varennes. Övriga tre är Joel Johansson, Örebro, som har en färsk fjärde plats i den mycket högt rankade serien WSK i bagaget, Tobias Nilsson, Malmö som vann KZ2 i Göteborgs Stora Pris, samt Douglas Lundberg, Malmö. Douglas är relativt ny toppåkare i det svenska Kartinglandslaget som ännu inte tagit den riktigt tunga segern - kanske den kommer nu?

KZ2 är en internationell klass med motorer på 125 cc och 6-växlad låda. Minivikten är 175 kg inklusive förare. Till EM-finalen i Varennes kommer totalt 70-talet förare.

Tider kan följas på www.cikfia.com
10-05-02 Kevin Hansen tog dubbel hemmaseger på Lidköpings Motorsportarena
Kevin Hansen slog till med dubbelseger på hemmabanan i Lidköping när andra deltävlingen i Karting Cup Väst avgjordes.
- Känns fint att lyckas knyta ihop säcken och vinna, myser Kevin efter segern och sträcker pokalen i luften och ler med hela ansiktet.

Medan pappa Kenneth Hansen är nere i Portugal för att köra första EM-deltävlingen i rallycross satsar Kevin på sin egen racingkarriär. Förra året totalvann Kevin den Sydsvenska kartingserien, samt flera andra stora tävlingar i Micro-klassen. Till i år har Kevin tagit ett steg uppåt till den internationella klassen Junior 60. Trots att Kevin ännu bara kört ett fåtal tävlingar i den nya klassen visar han redan att han är snabb och taktisk.

Kevin värmde och gladde hemmapubliken på nya fina Lidköpings Motorsportarena med en härlig frisk och fräck körning.
- Jag kände redan på fria träningen att jag kanske hade en bra chans att ta detta, berättar Kevin.
- Storebrosan Timmy (som är Kevins mekaniker när han inte själv är ute i Europa och tävlar i Formel BMW Europe) och jag har ett bra samarbete. Han har ju kört mycket karting själv så vi pratar samma språk.

Kevin var tvåa i första kvalheatet, vann det andra heatet efter en stenhård kamp med Anton Haaga. Tackvare sin etta från tidskvalet tog Kevin pole position i Final 1. Det var Kevins final och efter bara ett par varv hade han lyckats rycka till sig en komfortabel ledning som han med säker hand förvaltade in i mål. Kevin upprepade bedriften i Final 2 och körde till ännu en solklar seger. Tvåa blev Benjamin Thörnqvist från Kristianstad och trea Max Sjölander från Göteborg.

Nästa helg är det dags för den andra deltävlingen i SKCC (Sydsvenska Serien) nere i Malmö.
10-04-29 Sju kartingförare på EM-kval i Danmark
Jesper Rossler är veteranen i gänget som har målet att vinna KF2, när kartingfolket i helgen kör EM-kval i Danmark. Förutom Rossler är ytterligare sex svenska ungdomar tävlingsklara, och förhoppningsvis ska några ta sig till finalen i Belgien i juli.

Fyra av sju förare är debutanter i EM-sammanhang. Störst erfarenhet har Jesper Rossler, 19-åringen från Tenhult. På senare år har han tävlat mycket internationellt och var belgisk mästare förra året, och tvåa i en deltävling i Winning Series Karting (WSK).
- Det är vinst som gäller i helgen, säger Jesper Rossler.

Han är redan på plats i danska Hanstholm där Thy Karting Center ligger. Banan mäter 1230 meter och väderprognosen säger regn.
- Regnet hänger i luften. Fast det kan vi inte göra något åt, så det är bara att ge järnet!
För Rossler är helgens tävling bara första steget mot EM-finalen i belgiska Genk. De fem främsta från helgens arrangemang i Danmark går direkt vidare, liksom fem från EM-kvalen i England och Tyskland (även dessa körs i helgen). Den andre svensken i KF2 är 15-årige Brandon Nilsson, Trelleborg, som debuterar i EM-sammanhang.

Övriga svenskar tävlar i den mindre klassen, KF3. 12-åriga Lina von Schedvin från Mellbystrand är enda svenska tjej, och hon gör debut i EM. Det gör också Lukas Sundahl, Växjö, och Anton Kristiansson, Höllviken. Gustav Malja, Malmö, är regerande svensk mästare i KF3 och bör ha stora möjligheter att gå vidare till EM-finalen. Även Robin Hansson, Kullavik, har gjort bra ifrån sig i WSK och kan bli ett starkt kort i helgen.
10-04-14 Prova fritt med Crosskart Sverige runt
En nybyggd crosskart ska färdas Sverige runt i sommar. Klubbar tillhörande Svenska Bilsportförbundet kan få låna den för provkörning, och åskådare på SM-tävlingarna kan testa den i pauser.

Crosskart Sverige runt är projektnamnet, och målet är att under en treårs period nå så många nya utövare som möjligt.
- Crosskart är en förhållandevis billig sport, och du får mycket körglädje, säger Håkan Persson, ordförande i Svenska Bilsportförbundets Crosskartutskott.

Släp från Lööve
Släpet som Lööve ställt i ordning ska besöka samtliga SM-tävlingar och en rad mässor.
- På mässorna blir det ingen provkörning, utan där ska vi försöka ge de intresserade tips om vart de kan vända sig för att prova, fortsätter Håkan Persson.
- Det behövs en riktig bana för att få den rätta känslan.

Motor på 125 cc
Motorn från Ren Racing är på 125 cc och alla från tolv år och uppåt kan köra. Företaget GA Lindberg har levererat overaller i alla storlekar, liksom hjälmar, skor och handskar. Aspen tillhandahåller bränsle och Tent Scandinavia AB ser till att allt står skyddat under ett tält. Själva bilen är byggd av POLOJ Craftmanschip AB i Köping. Den har sex växlar och är drevad för cirka 80 km/h.
- Premiärvisningarna har vi klarat av, dels på en ungdomsgård i Arboga och dels på mässan i Jönköping under påsk, säger Håkan Persson

Gratis provkörning
Att provköra är helt kostnadsfritt. Den som sedan önskar gå vidare kan få utbildning på plats som kan leda till licens.
- Förarföreningen ska hjälpa till i tältet och ta hand om alla gäster. Samtidigt får föreningen möjlighet att sälja sina kläder.

Börjar i liten skala
Apropå kläder så har Charden Reklam försett bilsportförbundets profilkläder med Sverige runt-loggan för de som arbetar med projektet.
- Vi börjar i liten skala, men redan nu känns det här stort för oss. Blir utvecklingen som vi hoppas kan det växa ytterligare till nästa år, avslutar Håkan Persson.

Läs mer om projekt Crosskart Sverige runt på www.crosskart.nu
10-03-26 Rekordmånga svenska kartingförare i Salbris
18 svenska kartingförare deltar i årets första Rotax Max Eurochallenge som avgörs i Salbris, Frankrike, nu till helgen. För svensk del är det rekord i antal startande i en tävling med internationell status.

Redan då "Rotax vintercup" drog igång i ett kyligt Malaga fanns ett tiotal svenskar på plats som hängde med bra. Därefter har det varit ett träningsläger i Spanien enbart för svenskarna, så nu är de laddade att komma igång på riktigt.
Helgens premiärtävling i Eurochallenge i franska Salbris lockar 18 svenska tonåringar till start.

Två unga tjejer
I klassen Rotax Max junior startar bland annat syskonen Jessica och Andreas Bäckman som tagit sig hela vägen från Boden till Salbris. En annan tjej till start är Sandra Andersson, från Grödinge utanför Södertälje.
- Vi skulle ha haft ytterligare ett par tjejer med, men de har dessvärre blivit sjuka, säger förbundskapten Celeste Galloni.

Rutinerade till start
Rotax Max senior har elva svenskar i startlistan.
- Vi har flera duktiga i den klassen som varit med ett tag. Till exempel blir det intressant att se vad John Friberg, Nicodemus Ahlin, David Agerstig och Jonathan "Tan-tan" Johansson kan göra, fortsätter Celeste Galloni.

Svenskar också i Italien
Samtidigt som Eurochallenge i Rotax Max arrangeras i Frankrike körs den andra deltävlingen i WSK (Winning Series Karting) i italienska Garda för klasserna KF2, KF3 och KZ2. Där startar bland annat rutinerade förare som Jesper Rossler, Joel Johansson och Victor Öberg.
- Med är också Robin Hansson som debuterade i La Conca och visade sig hänga med riktigt bra där, så också det blir intressant att följa, säger Celeste Galloni.

Följ tävlingarna via live timing på www.rgmmc.com och www.wsk.com.

Följande svenskar startar i Eurochallenge Salbris:
Jessica Bäckman, Boden
Erik Johansson, Gnosjö
Andreas Bäckman, Boden
Victor Bouveng, Knivsta
Philip Morin, Luleå
William Swärd, Stockholm
Sandra Andersson, Grödinge
David Agerstig, Södertälje
Ludvig Morin, Umeå
Jonathan Morin, Umeå
John Friberg, Sorunda
Rasmus Fridell, Tyresö
Fredrik Carsting, Handen
Jesper Zackrisson, Vendelsö
Simon Bergewing, Kumla
Jonathan Johansson, Markaryd
Philip Frick, Södertälje
Nicodemus Ahlin, Nässjö

Karting är tävlingsformen av gokart/hyrkart
Rotax Max är en enhetsklass i Karting, där junior går något långsammare därför att motorn saknar den avgasventil som sitter på cylindern i seniorklassen. Rotax Max är på kraftig frammarsch, med bland annat 110 anmälda till den svenska premiären som körs i Klippan 3-4 april

Svenska Bilsportförbundet har som ändamål att främja och administrera landets bilsport, både som bredd- och elitverksamhet. Totalt har drygt 20 000 förare giltig tävlingslicens, och antalet licensierade funktionärer är ungefär lika stort.
Antalet medlemmar som tillhör klubbar anslutna till Bilsportförbundet är cirka 107 000, fördelade på 470 klubbar. Sedan 1962 är Svenska Bilsportförbundet medlem i Riksidrottsförbundet.
Varje år arrangeras i Sverige bilsporttävlingar som ingår i VM eller EM
Besök Öhlins Auto Norden!