2006-2021

2006-2021
           


SM 2021
14-16
maj Strängnäs AMS  
28-30
maj SMK Arboga  
11-13
juni Haninge MK  
31-1
aug SMK Arboga / NEZ  
6-8
aug Östmark MMF  
17-19
sept Västerås MS  
www.sbf.se/Sportgrenar/Crosskart  
 21-09-26 Silver i danska mästerskapet för bröderna Nilsson i crosskart
Tomelilla MK s unga talanger bröderna Julius och Caspian Nilsson har i år gjort sin andra säsong i Crosskart. Caspian tävlar i crosskart Mini klassen och Julius i 650cc klassen. I år har dom tävlat i danska mästerskapet som har gått över sju deltävlingar där man får räkna bort ett resultat.

Caspian har tagit ett jättekliv framåt och endast missat prispallen en gång under dessa sju tävlingar, inte mindre än tre gånger har han fått stått överst på prispallen.

I helgen avgjordes den sista deltävlingen i danska mästerskapet på den klassiska Nysumbanan på mitt Jylland. Inför final tävlingen var dom tre förare som kunde vinna mästerskapet, och när kvalheaten var avslutade stod dessa tre i första startledet och det skilde åtta poäng i mellan dom så alla tre kunde bli mästare. Caspian som kvalade in som trea gjorde en kanonstart från yttern och var på väg att runda alla konkurrenterna på yttern men fick till slut backa av och lägga sig på en andra plats. En placering som han höll in i mål. När allt var sammanräknat så slutade han på en andra plats i mästerskapet efter särskiljning på antalet segrar.

Christoffer Skriver DK 291 poäng
Caspian Nilsson SWE 288 poäng
Liv Nielsen DK 288 poäng

Julius gjorde sin första säsong i 650cc klassen, han började säsongen i en för han helt ny kart. Dom 2 första tävlingarna hade teamet stora tekniska problem med Crosskarten, men till tredje tävlingen var alla problem lösta och då visade Julius direkt att han var att räkna med genom att vinna tävlingen. Efter detta genombrott har Julius varit på prispallen alla tävlingar. Inför finaltävlingen låg Julius på andraplats men med mikroskopiska chanser att bli mästare. Men han gjorde allt som stod i hans makt för att bli mästare men när målflaggan föll var han tvåa i mål och tvåa i mästerskapet.

Niklas Lau DK 301 poäng
Julius Nilsson SWE 285 poäng
Lukas Staun DK 277 poäng

Nu återstår det bara en tävling för denna säsong, det är avslutningen på NEZ gamla nordiska mästerskapet som utökats med baltländerna. Då grabbarna missade första deltävlingen på grund av att Julius Kart inte fungerade som den skulle, så får vi göra vårt bästa och se vad det räcker till.
21-09-20 Svärd och Eliasson säkrade sina guld i Crosskart
Guld till Tommie Svärd i huvudklassen Xtreme när SM i Crosskart avslutades på Västerås Motorstadion. I 650 cc gick guldet till Noel Eliasson.

Sedan tidigare var Jonathan Rådström och Marcus Svensson klara mästare i JSM 125 cc respektive 250 cc. De behövde bara köra ett träningsvarv under finalhelgen på Västerås Motorstadion då SM i Crosskart avslutade.. Och nog kändes det att säsongen led mot sitt slut, bitande kalla vindar på lördagen men lite sol över vinnarna på söndagen.

JSM 125 cc. En handfull förare hade möjlighet att ta hand om silver och brons bakom Jonathan Rådström. Bäst till låg Elias Nilsson och Einar Friberg. För Friberg blev det årets sämsta dag, även om han körde finfint. På allra sista varvet gick bakaxeln av i velodromen, vänster bakhjul for över den höga slänten och till skogs. Karten följde samma spår, och det blev en otäck rullning utför innan den landade mitt i banan. Friberg klarade sig utan allvarliga skador.
Bättre gick det för Erik Nilsson, Östmarks MFF. Han stod över premiären i Arboga, men har sedan besökt pallen i varje tävling. Nu ledde han stort när han gick ut i alternativspåret och kunde ohotad ta segern. Det gav maximala poäng och ett skutt upp från nionde plats till en silvermedalj. Brons till Likenäs Elias Nilsson, som också stannar på 97 poäng totalt. Nilsson slutade trea i Västerås, där Erik Andersson tog hand om andraplatsen.

SM 250 cc. Klare mästaren Marcus Svensson såg ut att gå mot en ny triumf, efter att ha vunnit samtliga heat under året och alla A-finaler. Men i den nya hårnålen i Västerås var konkurrenterna honom hack i häl, det small och hjulinställningen fick sig en rejäl kyss för Svensson. Slutade fyra efter att ha linkat runt i några varv. Trea blev rullstolsburne Roger Lindberg.
Finalsegern tog Rasmus Brunnkvist hand om inför hemmapubliken. Det blev ändå ”bara” brons för 2019-års mästare, då Erik Bönström slutade på andra plats och det räckte för att nå silvret med tre poäng mer än Brunnkvist.

SM 650 cc. Efter att ha tävlat några år i 125 cc gick Noel Eliasson över till 650 cc. Testade under förra hösten och imponerade. Men i SM-premiären hemma i Arboga blev 17-åringen inblandad i en startsmäll och slutade sexa.
Den placeringen förbättrade han rejält när säsongen nu avslutades. För en tävling fick räknas bort, och med överlägsen seger gick han om ledande Linus Andersen med tre poäng.
– Jätteskönt! Det har nog inte sjunkit in riktigt än, säger Noel Eliasson som redan när han torkade Pommacen ur håret hade framtiden klar för sig:
– Planen är att försvara guldet nästa år!
Brons till Johan Fransson, som också tog hand om tredjeplatsen i finalkörningen.

SM Xtreme. Giganternas kamp stod att finna mellan fjolårets silvermedaljör Tommie Svärd och Marcus Agerheim, som kvalade in som etta till finalen efter att ha vunnit samtliga sina tre kvalheat. Svärd hade en mindre lyckad lördag och återfanns först som femte man in i B-finalen.
– Det går att ta sig därifrån också, sa han innan det var dags.
Rätt fick Finnskogaföraren, som tog sig vidare från B- till A-finalen enligt det runner up-system som tillämpas för de två främsta i underliggande finaler. Visserligen fick han starta längst bak, medan Agerheim stod i pole position.
Starten tog Sebastian Enholm, regerande mästaren som haft stolpe ut den här säsongen med bland annat en punktering då han ledde A-finalen i Haninge. Nu gick det som på räls och han vann före inhoppande Patrik Hallberg. Trea i mål – Tommie Svärd. Efter att ha varit hårt uppvaktad av Västeråsaren Timmy Enlund.
– Vad var det jag sa!? Det gick vägen den här gången, och när jag såg att Agerheim snurrade kunde jag åka avslappnat, säger Svärd.
Visserligen var Agerheim tvåa ut från start, men snurrade tidigt i jakten på Enholm och hamnade sist. Silver blev det ändå för den besvikne Haningeföraren. Finalsegraren Sebastian Enholm fick med sig bronspengen.

Mini. Som vanligt började alla omgångar med de allra yngsta. Där är alla vinnare och 19 blivande stjärnor fanns på plats under finalhelgen.

85 cc Cup. Endast tre kvalheat förlorade Vilgot Wetter under hela säsongen, så han var klar cupvinnare redan i Östmark. Tvåa då, Alfred Eriksson från SMK Köping. I Västerås körde Olle Strömberg in som tvåa före Hampus Hagström. Men Alfreds fjärdeplats räckte för att bli tvåa totalt.
– Jag har slagit Vilgot i kval, men aldrig i final. Men nästa år ska jag vinna, säger 11-årige Alfred Eriksson.
Trea totalt blev Charlie Rosmalm Sebom, Haninge MK.

+40 Veteran. Den ende med två segrar under säsongen blev Mattias Franzén, och därmed gick segern totalt till Kolsvaföraren. Hans första.
– Jag är förvånad själv! Idag fick jag ta i så mycket jag kunde innan jag kom loss. Sen gick det bra, säger Franzén som berömde den nya bansträckningen i Västerås med ett rejält lyft följt av en ordentlig hårnål en bit upp i backen.
– Jätteroligt! Banan höll dessutom suveränt bra, säger Franzén.
Tvåa totalt blev Anders Martinsson och Hans-Erik Sjöberg trea.

Xtreme Junior. För andra gången under SM-säsongen var den nya klassen Xtreme Junior med på programmet och sex förare kom till start. Allra bäst gick det för Lukas Andersson som vann finalen före Amadeus Thituson.

Preliminärt SM-resultat
JSM 125 cc
1 Jonathan Rådström, Likenäs MK
2 Elias Nilsson, Likenäs MK
3. Einar Friberg

SM 250 cc
1 Marcus Svensson, Dals MK
2 Eric Bönström, Östmarks MFF
3 Rasmus Brunnkvist, Västerås MS

SM 650 cc
1 Noel Eliasson, SMK Arboga
2 Linus Andersen, Haninge MK
3 Johan Fransson, MK Team Westom

SM Xtreme
1 Tommie Svärd, Finnskoga MK
2 Marcus Agerheim, Haninge MK
3 Sebastian Enholm, Teknis MC

Preliminärt Cup-resultat
85 cc
1 Vilgot Wetter, MK Ran Askersund
2 Alfred Eriksson, SMK Köping
3 Charlie Rosmalm Sebom, Haninge MK

40+ Veteran
1 Mattias Franzén, Kolsva MS
2 Anders Martinsson, MK Team Westom
3 Hans-Erik Sjöberg, SMK Eda
21-09-14 145 crosskartåkare till finalen i Västerås
SM i Crosskart avgörs i helgen på Västerås Motorstadion. Tommie Svärd har toppat huvudklassen Xtreme sedan första metern och har guldläge.

Hittills har Finnskogas Tommie Svärd en seger, en tredjeplats och en andra i klassen Xtreme. Förra året blev det SM-silver.
– Vi har som mål att alltid komma på pallen, och det har jag ju varit, konstaterar Svärd som trivs på Västerås Motorstadion.
– Banan är både teknisk och snabb, den passar mitt körsätt. Och skulle det bli regn trivs jag med det också.
Motstånd finns det i överflöd, och ingenting är klart förrän målflaggan är framme. Förutom träning ska tre kvalomgångar köras och först därefter finaler.
Störst hot utgör Marcus Agerheim, från Haninge MK. Han är bara åtta poäng bakom Svärd, och har en sjundeplats från premiären i Arboga att förbättra. För en deltävling får föraren räkna bort, förutsatt att han startat i samtliga fyra. För Agerheim betyder det att han kan förbättra sitt resultat med 18 poäng i helgen, medan Svärd ”bara” får ytterligare tio poäng om han vinner. Det var för övrigt Agerheim som vann senast, då med Svärd närmast bakom sig.
Bronspengen har Max Rundberg, Haninge MK, fingrarna på i dagsläget. Men en handfull förare hotar bakifrån.

SM i 650 cc är heller inte avgjort. Där toppar Linus Andersen, Haninge MK. Men han får se upp med Noel Eliasson, som har en sjätteplats att förbättra från premiären hemma i Arboga. Andersen har varit på pallen i samtliga deltävlingar så här långt och behöver det igen för att sitta säkert med sin ledning på sex poäng.
MK Team Westoms Johan Fransson ligger på bronsplats, men har hela 17 poäng upp till guldet.

I 125 cc är Jonathan Rådström, Likenäs MK, redan klar mästare liksom Marcus Svensson, Dals MK i 250 cc. Däremot kommer det att bli vild kubbning om silver och brons i båda klasserna, där en handfull förare har chansen.

I supportklassen 85 cc, för de yngsta förarna, har Askersunds Vilgot Wetter varit helt överlägsen och är klar mästare. Alfred Eriksson, Kolsva, ligger bäst till för att bli tvåa och en rad förare har chans på tredjeplatsen i cupen.
Fortsätter Mattias Franzén, Kolsva, att ta steget upp på prispallen kan han mycket väl bli cupmästare bland veteranerna i +40-klassen. Han leder innan start med nio poäng.

Några unga förare prövade den nya klassen Xtreme Junior i Haninges deltävling, öppen för förare som under året fyller 12 år och äldre. Nu till finalen är det sju anmälda. Bland annat tar Gestrikes Josefin Holmkvist steget upp från 125 cc och ska mäta sig med ”rutinerade” Isac Nordbeck, Helsingborg och Amadeus Thituson, Torslanda.

Finalen på Västerås Motorstadion lockar totalt 149 förare, med träning och två kvalomgångar på lördagen. Ytterligare en kval-runda på söndagen och finaler efter lunch. Som vanligt tillämpas runner up, det vill säga de två bästa i C- och B-finalerna tar sig vidare uppåt och kan alltså få en startplats längst bak i A-finalen.

Komplett anmälningslista finns här.https://www.datapolen.se/anmalan/crosskart.asp?what=tidigare&open=yes&id=7&blankett=CK
21-08-10 Full pott för favoriterna på Östmarks motorbana
Två svenska mästare och en cupvinnare. Det står klart sedan SM i Crosskart gästat Östmarks motorbana.
Tre förare hade full pott efter de två inledande deltävlingarna i Arboga respektive Haninge och hade därmed möjlighet att säkra sina totalsegrar i Östmark. Samtliga levde upp till förväntningarna.
I JSM 125 cc var det 15-årige Jonathan Rådström från Likenäs som briljerade. Två heatsegrar under lördagens kval och ny triumf dagen efter. Därmed gick han in som etta i den avslutande A-finalen, som han vann överlägset.
– Det gick över förväntan, konstaterar Rådström som slutade på silverplats förra året.

Marcus Svensson, från Dals MK, har varit snubblande nära SM-guld i 250 cc de senaste två åren. Ena gången avtryckt i finalen och förra året missade han en tävling på grund av en förkylning. Då var han rädd för Corona, men testet visade att han inte hade smittats.
– Tredje gången gillt! Så skönt att det gick vägen i år och målet är att vinna samtliga heat även i Västerås, säger Svensson.

Cupvinnare i 85 cc kan Vilgot Wetter, MK Ran Askersund, titulera sig för andra året i rad. Redan förra året var han svårslagen, och i år helt ohotad. I Östmark kördes ett kvalheat om, och trots att Wetter startade från bakre led stod han som solklar vinnare när det var dags för målflagg – i båda loppen!
– Nästa år går jag nog upp i 125 cc, konstaterar Wetter.

Först när SM avslutas i Västerås den 18-19 september koras övriga medaljörer. I huvudklassen Xtreme tog sig Haninges Marcus Agerheim något närmare ledande Tommie Svärd, Finnskoga. Men Svärd var tvåa i mål bakom Agerheim och det skiljer åtta poäng inför den avslutande guldjakten.

Tre bästa i varje klass
125 cc (JSM)
1 Jonathan Rådström Likenäs MK
2 Einar Friberg MK Team Westom
3 Erik Nilsson Östmarks MFF

250 cc (SM)
1 Marcus Svensson Dals MK
2 Rickard Landholm Haninge MK
3 Isac Forsman MSK Kvarnvingarna

650 cc (SM)
1 Noel Eliasson SMK Arboga
2 Linus Andersen Haninge MK
3 Mattias Andersson MK Kopparberg

Xtreme (SM)
1 Marcus Agerheim Haninge MK
2 Tommie Svärd Finnskoga MK
3 Gunnar Ullén MK Rimo

85 cc
1 Vilgot Wetter MK Ran Askersund
2 Alfred Eriksson SMK Köping
3 Pär Ekström Munkfors MC

40+ Senior
1 Lars Åke Wallin Västerås MS
2 Hans-Erik Sjöberg SMK Eda
3 Mattias Franzen Kolsva MS

Kompletta resultat efter Östmark finner du på: https://www.resultattavlan.se/ostmarks-mff-crosskart-sm-2021-deltavling-3/Results
21-08-03 Guldjakt när Crosskart kör SM i Östmark
Den tredje av totalt fyra deltävlingar i Svenskt Mästerskap för Crosskart står för dörren. Östmarks MK är arrangör och 125 förare är redo för fight.

Som vanligt har de fyra klasserna 125 cc, 250 cc, 650 cc och Xtreme SM-status. Likenäs Jonathan Rådström och Dals Marcus Svensson leder JSM 125 respektive 250 cc på maximala 30 poäng. Då alla tävlingar räknas, men en ska räknas bort i slutresultatet, har de chans att säkra sina titlar redan kommande helg, förutsatt att de också startar finalhelgen.
– Jag ska försöka i alla fall redan nu i helgen, säger Svensson som varit snubblande nära guldet tidigare. Förra året föll han på en förkylning, testade sig för Covid 19, men provsvaret kom för sent för att Melleruds stjärna skulle hinna till tävlingen. Året innan blev han påkörd i finalen.
– Det är på tiden det blir guld, det siktar jag självklart på!

I 650 har Linus Andersen, Haninge MK, nio poängs ledning men jagas av en trio. En av dessa är Felicia Walfridson, vars pappa Stig-Olov ”Stecka” Walfridson gör intressant debut i supportklassen 40+. Under sin aktiva tid körde han till sig både SM-guld i rally och rallycross, och 2009 vann han Division 1 i Höljes.
Det gör att tidigare delsegrare, Johan Eklund och Mattias Fransson, får räkna med än tuffare motstånd än förut.

Xtreme är som vanligt huvudklass och 32 förare ser fram emot start. Framför allt Tommie Svärd, Finnskoga MK, som leder efter två körda deltävlingar. Han vann premiären i Arboga och var trea nu senast i Haninge. Silvermedaljör förra året. Jagas främst av Haningeåkarna Max Rundberg och Marcus Agerheim, samt Åtvidabergs Algot Hammarqvist. Fjolårets mästare Sebastian Enholm körde punktering senast när han ledde finalen. Kommer så klart för att ta revansch.
Östmarks MFF arrangerade sin första SM-deltävling i Crosskart redan 2010, efter att ha renoverat banan ordentligt året innan. Trots att banan ligger bara 2,5 mil från norska gränsen är det 125 förare anmälda till helgens tävling.
Mästerskapet avslutas sedan i Västerås den 18-19 september.

Anmälningslistan till helgens deltävling i Östmark hittar du här:
https://www.datapolen.se/anmalan/crosskart.asp?what=tidigare&open=yes&id=22&blankett=CK

Första start lördag är 11.00
Första start söndag, 09.00.
21-06-14 Haninge MK starka i Crosskart-SM
Arrangerande Haninge MK fick beställa slamsugning för att rensa banan inför söndagens finaler i SM i Crosskart. När hemmaåkaren Patrik Hallberg sedan vann huvudklassen gassade solen.

SMK Arboga inledde för fjorton dagar sedan och nu var det Haninge MK:s tur att ta över stafettpinnen i svenskt mästerskap i Crosskart. 121 förare kom till start i den publikfria tävlingen.
I huvudklassen Xtreme startade 34 förare, plus två unga juniorer. Snart 15-årige Isac Nordbeck, Helsingborg, hade två heatsegrar med sig från kvalet och tog ledningen i finalen. Men så snurrade han.
- Det var ett eget misstag så det är bara att ta nya tag nästa gång, säger Nordbeck.
Torslandas trettonåring Amadeus Thituson var inte sen att smita förbi och gå mot klar seger i Xtreme Junior.

Bland seniorerna i Xtreme visade trion Tommie Svärd, Algot Hammarqvist och Sebastian Enholm fin form redan i premiären. Killarna fanns också med när A-finalen skulle avgöras på tekniskt svåra Högstabanan.
Enholm, tävlande för Teknis MC, tog starten och fick genast en liten lucka till fjolårets suverän i JSM, hemmaåkaren Patrik Hallberg som nu sadlat om till tyngsta klassen. När sedan Enholm drog på sig en punktering på vänster framhjul föll han sakta genom fältet.
- Surt! Det var redan på första varvet i första kurvan det hände. Måste ha varit något på banan som orsakade punkteringen, suckar Enholm.
Han slutade åtta sedan Charlie Agerheim tvingats bryta. Även Agerheim tävlar för Haninge MK, och som väntat hade klubben stora framgångar. För inte nog med att Hallberg krossade motståndet så var klubbkompisarna Marcus Agerheim tvåa, Max Rundberg fyra, Jimmy Bergander femma och Hampus Wretman sexa. Hammarqvist slutade på sjunde plats och Svärd trea.
- Jag försökte hålla Svärd bakom mig, men han var snabbare och i sista kurvan tog han sig förbi, säger Rundberg.
Hallberg avstod premiären så SM-tabellen har Tommie Svärd grepp om, med 65 poäng så här långt. Max Rundbergs har 56 och Hammarqvist och Marcus Agerheim delar bronsplatsen med 54 poäng.

I 650 cc var västeråsaren Johan Fransson revanschsugen efter att ha blivit påkörd bakifrån i första deltävlingen. Då stod han i pole.
Nu var det Arbogas Noel Eliasson som stod i pole, med Haninges Linus Andersen intill sig. Tredje startruta var Franssons och därifrån gick han till spets och höll undan på bästa sätt.
Fight blev det istället mellan Eliasson och Andersen, där den förstnämnde tog sig upp på andra plats. Det betyder att Andersen leder SM med 65 poäng, före trion Eliasson, Fransson och Felicia Walfridson. Felicia slutade sexa i helgen efter inledande andraplatsen i Arboga.

Att Marcus Svensson, Dals MK, hoppade runt med en spricka i foten hindrade honom inte alls från att vara bäst på banan. Idel segrar och glänsande körning i finalen gör att han leder SM i 250 cc på maximala 70 poäng efter halva säsongen.
Tvåa i Haninge var hemmaåkaren Rickard Landholm, som gjorde debut i klassen. Förut har han kört 125 cc i fem säsonger - utan att nå pallen.
- Bästa hittills så jag är supernöjd, säger Landholm.
Trea Eric Bönström, Östmark och han är den som skuggar Svensson i SM-tabellen.

I JSM 125 cc är förarna i åldern 12 till 16 år, och Likenäs Jonathan Rådström höll samma vinnande tempo som i premiären. Överlägsen seger. Östmarks Erik Nilsson tog hand om andraplatsen och Likenäs Elias Nilsson slutade trea. Rådström har vittring på guldet, 70 poäng mot Elias Nilssons 62.

I serien 85 cc, för förare mellan 9 och 13 år fortsatte Vilgot Wetter, Askersund, sitt segertåg. Den här gången var han visserligen "bara" tvåa i ett kvalheat, men när finalen flaggades av var han i överlägsen ledning. I premiären vann Wetter rubbet och leder nu cupen övertygande. Tvåa Köpings Alfred Eriksson och trea Rasmus Lidman, Hallsberg.

40+ Veteran är serien för de mogna männen och där har Mattias Franzén härjat i tio år. Första riktigt stora framgången kom nu i Haninge, där kolsvabon vann alla heat och drog ifrån direkt i finalen. Tvåa hemmaåkaren Patrik Beryll och trea Anders Martinsson, Arvika.
21-06-13 SM i Crosskart i Haninge
Haninge Motorklubb arrangerade den 12–13 juni den tredje deltävlingen i SM-serien. Deltävling 1 blev inställd, deltävling 2 arrangerades av SMK Arboga den 28–30 maj.
I tävlingen deltog klasserna Mini, Xtreme Junior, 85 cc, 125 cc, 250 cc, 650 cc, Xtreme och 40+ Senior.

Mini
Förarna är mellan 6 och 11 år. Det är en uppvisningsklass så man deltar inte i tävlingen. 15 tävlande deltog och genomförde alla sina heatomgångar.

85 cc
Förarna är mellan 9 och 13 år. Tävlar inte i något mästerskap.
Klassfinalerna inleddes lite stökigt efter en krasch med många inblandade i C-finalen. Sedan gick det bättre, B- och A-finalen genomfördes med snygga körningar. Oscar Fransson, Västerås MS, hade en bra dag. Han gick vidare från C-finalen till B-finalen och därifrån vidare till A-finalen där han hamnade på en hedrande femte plats.
Vilgot Wetter vann också tävlingen i Arboga, så nu ligger han bra till i serien.
1 Vilgot Wetter MK Ran Askersund
2 Alfred Eriksson SMK Köping
3 Rasmus Lidman Hallsbergs MK

125 cc • JSM
Förarna är mellan 12 och 16 år. Tävlar om Junior-SM.
Jonathan Rådström tog en övertygande seger i A-finalen. Eftersom han också vann i Arboga så leder han nu SM-serien.
1 Jonathan Rådström Likenäs MK
2 Erik Nilsson Östmarks MFF
3 Elias Nilsson Likenäs MK

250 cc • SM
Förarna är över 15 år. Tävlar om SM.
Marcus Svensson gjorde en stark körning i A-finalen och ledde hela heatet med ett stort försprång. Eftersom han också vann Arbogatävlingen så är han etta i SM-serien.
1 Marcus Svensson Dals MK
2 Rickard Landholm Haninge MK
3 Erik Bönström Östmarks MFF

650 cc • SM
Förarna är över 16 år. Tävlar om SM.
Johan Fransson tog starten och ökade sedan till ett betryggande försprång. Däremot blev det strid om andraplatsen. LinusAndersen var på andra plats efter starten, men efter en tight kamp blev han omkörd av Noel Eliasson.
Linus Andersen segrade i Arboga, men i dag räckte det inte till mer än en tredjeplats.
1 Johan Fransson MK Team Westom
2 Noel Eliasson SMK Arboga
3 Linus Andersen Haninge MK

Xtreme • SM
Förarna är över 16 år. Tävlar om SM.
I den här klassen klappade klubbhjärtat lite extra med två klubbmedlemmar högst upp på resultatlistan.
A-finalen blev dramatisk. I starten hamnade Patrik Hallberg på en andraplats bakom Sebastian Enholm från Teknis MC men tog över förstaplatsen redan på första varvet och var helt överlägset före i mål. Sebastian Enholm fick tyvärr punktering och hamnade sist i finalen.
Förutom dagens seger är Patrik Hallberg framgångsrik i den internationella serien RallyX Nordic med en delad förstaplats.
Tommie Svärd vann tävlingen i Arboga, men kom nu inte längre än till en tredjeplats.

1 Patrik Hallberg Haninge MK
2 Marcus Agerheim Haninge MK
3 Tommie Svärd Finnskoga MK

40+ Senior
Förarna är över 40 år. Tävlar inte i något mästerskap.
Mattias Franzen gjorde en mycket övertygande körning och segrade med ett stort försprång. Eftersom Mattias kom tvåa i Arboga har han en bra position i serien.
1 Mattias Franzen Kolsva MS
2 Patrik Beryll Haninge MK
3 Anders Martinsson MK Team Westom

Mer information
Den kompletta resultatlistan finns på www.racead.se/resultat/
Mer information om SM i Crosskart finns på www.sbf.se och www.svenskcrosskart.se

21-06-09 Högstabanan nästa för SM i Crosskart
SM i Crosskart fortsätter i helgen på Högstabanan där hemmaklubben Haninge MK hoppas på stora framgångar. Totalt är 133 förare anmälda.

Arrangören har 29 anmälda som ska ta upp kampen med konkurrenterna. Redan i SM-premiären tog Linus Andersen hand om segern i 650cc och planen är att fortsätta så.
- Det hoppas vi! Klassen är väldigt jämn och vi hade lite problem i Arboga, så jag tyckte inte riktigt att jag hängde med. Men det löste sig och nu är kopplingen okey, säger Andersen.

Felicia Walfridson, MK Ratten, kommer förstås för att försvara sin andraplats i premiären där Joakim Eriksson, Västerås, var trea.

Huvudklassen Xtreme mönstrar 40 förare till start och där tog rutinerade Tommie Svärd, Finnskoga MK, hand om segern i Arboga. Nu på Högstabanan tänker i första hand Max Rundberg, samt bröderna Marcus och Charlie Agerheim sätta emot. För att inte tala om Patrik Hallberg. Han har tagit klivet från överlägsen i 125cc till Xtreme. Avstod SM-premiären för att satsa på RallyX Nordic, och där leder han klassen.

JSM-klassen 125cc blev en läckerbit för Jonathan Rådström i premiären. Full poäng i både kval och final för Likenäs-föraren. Där skuggar klubbkompisen Elias Nilsson, med Haninges Alex Lindeqvist och Loke Pettersson på tredje respektive fjärde plats inför helgens hemmarace.
Även 250cc har SM-status och där var Marcus Svensson, Dals MK, överlägsen i Arboga. Största hoten kommer från Eric Bönström, Östmark och Rasmus Brunnkvist, Västerås.

Totalt är det 133 förare anmälda till de fyra SM-klasserna och de tre supportklasserna. SM-deltävlingen pågår under lördag och söndag och körs publikfritt.
21-06-07 Inför SM i Crosskart i Haninge 12-13 juni
Haninge Motorklubb satsade med hjälp av ett par eldsjälar tidigt på crosskart och är nu en av Sveriges största Crosskartklubbar. Det är därför med glädje som vi den 12–13 juni arrangerar den tredje deltävlingen i SM-serien. I tävlingen deltar klasserna Mini, Xtreme Junior, 85 cc, 125 cc, 250 cc, 650 cc, Xtreme och 40+ Senior.

Första start på lördagen är klockan 10.00, på söndagen 09.00.

På grund av Coronapandemin körs tävlingen utan publik. Haninge Motorklubb har infört en lång rad restriktioner för att skydda förare, teampersonal och funktionärer från smitta.

Den första deltävlingen i Strängnäs blev inställd, här är ställningen från den andra deltävlingen i Arboga. Förare markerade med asterisk. är anmälda till tävlingen.

Mini
Förarna är mellan 6 och 11 år. Det är en uppvisningsklass så man deltar inte i tävlingen. 16 tävlande är anmälda.

85 cc
Förarna är mellan 9 och 13 år. Tävlar inte i något mästerskap. 22 tävlande är anmälda.
1. Vilgot Wetter, MK Ran Askersund
2. Charlie Rosmalm Sebom, Haninge MK
3. Hannes Hägg, SMK Hälsinge

125 cc • JSM
Förarna är mellan 12 och 16 år. Tävlar om JSM. 18 tävlande är anmälda.
1. Jonathan Rådström, Likenäs MK, Andra plats i JSM 2020
2. Elias Nilsson, Likenäs MK, Sjätte plats i JSM 2020
3. Alex Lindeqvist, Haninge MK, Sjunde plats i JSM 2020

250 cc • SM
Förarna är över 15 år. Tävlar om SM. 8 tävlande är anmälda.
1. Marcus Svensson, Dals MK, Femte plats i SM 2020
2 Erik Bönström, Östmarks MFF, Första plats i SM 2020
3. Rasmus Brunnkvist, Västerås MS, Andra plats i SM 2020

650 cc • SM
Förarna är över 16 år. Tävlar om SM. 12 tävlande är anmäl
Förarna är över 16 år. Tävlar om SM. 12 tävlande är anmälda.
1. Linus Andersen, Haninge MK
Tredje plats i SM 2020
2. Felicia Walfridsson, MK Ratten, Sjätte plats i SM 2020
3. Joakim Eriksson, Västerås MS

Xtreme • SM
Förarna är över 16 år. Tävlar om SM. 38 tävlande är anmälda varav 13 från Haninge MK.
1. Tommie Svärd, Finnskoga MK, Andra plats i SM 2020
2. Algot Hammarqvist, Åtvidabergs MK, Åttonde plats i SM 2020
3. Sebastian Enholm; Teknis MC, Första plats i SM 2020

40+ Senior
Förarna är över 40 år. Tävlar inte i något mästerskap. 13 tävlande är anmälda.
1. Johan Eklund, Västerås MS
2.Mattias Franzen, Kolsva MS
3. Anders Martinsson, MK Team Westom

Resultat kommer fortlöpande att läggas ut på www.racead.se/resultat/
Mer information om SM i Crosskart finns på www.sbf.se och www.svenskcrosskart.se

Högstabanan • Haninge • www.haningemotorklubb.se
21-05-31 Svärd vassast när SM inleddes
När SM i Crosskart inleddes hos SMK Arboga var det Finnskogas Tommie Svärd som var snabbast i huvudklassen Xtreme. Tätt följd av landslagskollegorna Algot Hammarqvist och Sebastian Enholm.

Solen strålade och det spelade ingen roll att det var krav på munskydd i depån. Alla var lyckliga över att säsongen äntligen rullade igång, om än publikfritt.

Huvudklass var som vanligt Xtreme, med 4-cylindrig motor på maximalt 750cc motor eller Yamaha MT-09. Tommie Svärd var kvaletta efter två heatsegrar och en andraplats. Först ut genom startböjen i finalen kom dock Algot Hammarqvist, men åtvidabergaren fick ge sig mot Svärd. Trea regerande mästaren Sebastian Enholm, Teknis MC.

Övriga i final var Max Rundberg, Haninge, Jens Rippe, Laxå, Gunnar Ullén, Rimo, Markus Agerheim, Haninge, Jimmy Karlsson, Götene samt Charlie Agerheim, Haninge.

I SM-klassen 650cc var det tre kvinnliga förare som tog sig till A-final: Kolsvas Felicia Grundtman, hemmaåkaren Alexandra Lejtorp och Rattens Felicia Walfridson. Allra bäst gick det för Walfridson, som endast hade Linus Andersen, Haninge MK, före sig i mål. Trea västeråsaren Joakim Eriksson, med Lejtorp närmast efter sig.

I 250cc var Marcus Svensson, Dals MK, den ende med full pott i kvalet, och han tog också hand om segern. Men det var kamp över i stort sett alla banmetrarna med Erik Bönström, Östmarks MFF. Trea Rasmus Brunnkvist, Västerås MS och fyra överraskningen Casper Granfors. Kolsvaföraren har visserligen varit framgångsrik i Folkrace tidigare, men nu gjorde han debut i Crosskart.

JSM 125cc hade också en förare med full pott från kvalet: Jonathan Rådström, Likenäs MK. Han höll för trycket och vann före klubbkompisen Elias Nilsson. Trea Haninges Alex Lindeqvist.

I supportklassen 85cc rådde ingen på regerande cupmästaren Vilgot Wetter från MK Ran. Full pott rakt igenom.
För herrarna i 40+ Veteran blev det en kamp mellan B-finalvinnaren Mattias Franzen, Kolsva och västeråsaren Johan Eklund, där Eklund fick kliva upp överst på pallen.

Nästa deltävling i Svenskt Mästerskap för Crosskart körs på Högstabanan i Haninge den 12-13 juni.

21-05-26 124 anmälda till SM i Crosskart
Hela 124 anmälda när svenskt mästerskap i Crosskart drar igång i helgen på Kägleborgsbanan utanför Arboga. De fyra SM-klasserna lockar 71 förare.

Planen var att mästerskapet skulle inledas i Strängnäs, men pandemin gjorde det omöjligt. Nu blir det istället SMK Arboga som står värd för den publikfria premiären.
- Vi är glada att kunna köra. Klart vi vill ha publik, men myndigheterna har ju inte släppt på det än, säger Håkan Persson, ordförande i SMK Arboga.

Extreme är som vanligt största klass, denna gång med 34 anmälda. Plus en junior. Förra året var kampen stenhård mellan Sebastian Enholm och Tommie Svärd och den lär fortsätta i år. Men det finns en rad utmanare, inte minst de 9 förare som representerar Haninge MK. Yngst i det gänget är Hampus Wretman, 17 år fyllda.
- Sjundeplatsen förra året var helt okey, men det är klart att jag vill högre upp i år, säger han.

JSM 125cc lockar 16 förare där Mika Mensonen gör en intressant start med en fyrtaktsmotor. Mika har fått dispens för sin motor, som låter mindre, inte ryker på startplattan och är fördelaktig ekonomiskt. Vad gäller segern i helgen är det troligt att den står mellan Jonathan Rådström och Einar Friberg.

Eric Bönström siktar på att försvara sitt guld i 250cc, medan Rasmus Brunnkvist vill nå dit igen efter segern 2019. Under en träning i Västerås, tidigare under våren, körde han sönder en kolv.
- Riktigt bra att det hände då och inte nu i helgen. Så jag är laddad, säger Rasmus.

Även 650cc tävlar om SM och när nu brorsan Markus lagt av har Mattias Anderssons chanser att nå guldet ökat rejält. Silver ifjol, efter just storebror. Linus Andersen tog brons förra året, slagen med endast ett poäng, och kommer för att jaga högre valör.

På plats finns också klasserna Mini, 85cc och 40+ Veteran.
21-05-04 Catie Munnings to make rallycross debut with LifeLive Nordic
atie Munnings will join Hansen Motorsport's LifeLive Nordic team for the second round of RallyX Nordic's CrossCar series, making her rallycross debut at the legendary Höljes circuit on May 13-16.

Munnings – who won the European Rally Championship's Ladies division in 2016 – will race a LifeLive TN5 EVO CrossCar against a field of top Scandinavian talents, providing more experience of wheel-to-wheel combat ahead of the next round of Extreme E.

Her Extreme E team-mate and 2019 World Rallycross Champion Timmy Hansen, and World RX race winner Kevin Hansen, have been working with Catie during her transition to off-road circuit racing. Both will support Munnings on her first foray into close-quarters circuit racing at Höljes.

LifeLive Nordic, which is the exclusive distributor of the TN5 EVO CrossCar in Scandinavia, will also field a second TN5 EVO for up-and-coming talent Thomas Martens, who will compete in the RallyX Nordic CrossCar Junior category.

Next weekend's event at Höljes marks the Scandinavian debut of the TN5 EVO, a recently unveiled update from CrossCar manufacturer LifeLive.

The FIA-homolgated CrossCar has received several refinements from the original TN5 campaigned by LifeLive Nordic last year, including updated suspension and brakes, revised aerodynamics, improved safety features, and with a lower overall weight.

LifeLive's TN5 EVO represents the ideal first step on the rally and rallycross ladder for aspiring world champions, with eligibility for highly competitive championships such as RallyX Nordic CrossCar at an affordable price-point.

Catie Munnings, Driver, LifeLive Nordic:
“I have no idea what to expect! I've never driven anything like the LifeLive TN5 EVO before. CrossCars are so unpredictable but so much fun to drive; you learn so much behind the wheel – it's pure motorsport.

“Everybody I've spoken to has said that RallyX Nordic is the highest level of CrossCar. We all know how huge Scandinavia's legacy in rallycross is and how high the talent level is there. The guys who are competing at this level are really serious about it, they know their stuff and they're massively into it, practicing regularly. I've got no experience in this discipline, so I'll be happy to get around the lap cleanly and survive to the finish line.

“I'm literally learning day by day. I only found out a couple of days ago that I'll have a spotter; luckily they'll be able to count the laps for me as I'd probably just keep going after the finish otherwise!

“Driving the LifeLive TN5 EVO sounded like a really cost-effective opportunity to have some fun and to spend time with the Hansen family again, who have been a massive influence on my progress in driving and training this year. They are massively experienced in rallycross and they're one of the best teams in the world at what they do. But I'm going right in at the beginner level with CrossCar, so I hope they'll also have some fun with it. I imagine they'll have a laugh at me when I'm asking them silly rookie questions!

“It's a new style for me but the most important thing is to gain more racing experience. And CrossCar is possibly the purest racing experience, being so close to others on the track with a no-holds-barred racing style. It will be a great way to keep my driving skills sharp during the gap between Extreme E rounds.”
21-04-13 Isak Reiersen och Alex Gustafsson klara för RallyX Nordic
2021 kommer EKS JCs crosscarprogram bestå av två unga värmländska talanger: Isak Reiersen (17) och Alex Gustafsson (14).
– Min känsla för årets säsong är som vanligt: Vi vill stå som mästerskapsvinnare efter den sista tävlingen, säger teamchef Joel Christoffersson.

Det nya motorsportteamet EKS JC, som är en sammanslagning av Joel Christofferssons JC och Mattias Ekströms EKS, kommer ha två unga förare på startlinjen i RallyX Nordic. I Crosscar representeras teamet av Torsbyföraren Isak Reiersen medan Arvikas Alex Gustafsson kör klassen Crosscar Junior. Båda förarna har sedan 2016 kört för JC Raceteknik Juniorteam, men kommer i år vara en del av EKS JC.

Duon hade en framgångsrik säsong 2020 där Alex Gustafsson blev historisk som första vinnaren någonsin i RallyX Nordics nya klass Crosscar Junior. Samtidigt slutade Isak Reiersen på en hedervärd tredjeplats i klassen Crosscar. Nu går båda för mästerskapsguld i RallyX Nordic. Årets mästerskaps består av sju deltävlingar: Nysum (Danmark), OuluZone (Finland) samt Höljes och Arvika (Sverige). Säsongspremiären körs i Danmark 1-2 maj.

Joel Christoffersson, teamchef EKS JC:
”Vi kommer satsa ett år till med våra ungdomar och jag ser riktigt mycket fram emot den här säsongen. Isak kommer med en ny crosscar och är nog sugen på revansch. Samtidigt kommer Alex med ett mästerskapsguld i ryggen, så det kan såklart kännas annorlunda för honom med lite mer press än i fjol. Men min känsla för årets säsong är som vanligt: Vi vill stå som mästerskapsvinnare efter den sista tävlingen.

Årets tester kommer dra igång ordentligt under veckan för att vara så bra förberedda som möjligt inför premiären i Danmark. Målet är att redan från start slåss om de bästa placeringarna i båda mästerskapen, och jag tror vi har goda chanser till det. JC har haft en fantastisk resa med både Alex och Isak från att de var små, och att se hur de utvecklats både som personer och som förare är riktigt kul. Hela EKS JC ser fram emot att fortsätta jobba med dem även den här säsongen och fortsätta vår ungdomssatsning.”

Isak Reiersen, Crosscar:
”Jag har en riktigt bra känsla inför 2021. Vi har gjort en uppväxling på alla nivåer under vintern. Det ger oss ett starkt utgångsläge inför säsongen och så redo som jag är nu har jag nog aldrig varit förut. Jag har gjort två säsonger i RallyX Nordic innan, så det blir tredje gången gillt. I fjol var det en bra säsong och jag ledde mästerskapet inför sista tävlingen, men det höll inte hela vägen och jag fick nöja mig med bronset. I år går jag för vinst, så är det.

Att vara en del av EKS JC känns kul. Att vara en av gänget och ha ett seriöst team i ryggen gör att du kan lyftas en nivå till. Att både JC och EKS verkar se potential i mig känns stort. Så tack till EKS JC för möjlighetet, alla samarbetspartners som är med i år och även Svenska Landslaget för ett bra samarbete under vinter.”

Alex Gustafsson, Crosscar Junior:
”Jag är jättetaggad på den här säsongen. Målet är såklart att göra mitt bästa och försöka försvara guldet. Jag vet att det kommer bli en utmaning med stenhård konkurrens. Alla vill ju vara snabbast och vinna, och det kommer inte vara en lätt match för någon. Så det gäller att jag håller mig lugn och använder min erfarenhet under säsongen. Jag har en bra känsla inför premiären i Danmark, eftersom det var där jag vann RallyX Nordic. Jag har längtat tillbaka sen den målgången och har faktiskt en countdown på datorn, det är bara 19 dagar kvar nu. Så nu ska vi testa och sen är vi redo inför säsongen.

Att tävla för EKS JC och få den här möjligheten av Joel och Mattias känns otroligt. Joel och JC har trott på mig och stöttat mig länge, och Mattias har jag sett upp till sen jag satt där på läktarna i Höljes som liten och såg honom tävla. Både JC och EKS är världsmästare – så jag vet att jag är i ett bra team. Tack till EKS JC som tror på mig, mina samarbetspartners och alla som på olika sätt stöttar mig.”
20-10-20 Debut season of CrossCar Junior class hailed huge success
RallyX Nordic’s newest category delivers first-class title fight
Champion Gustafsson praises series’ format and opportunities
Interest already rising for CrossCar Junior’s second season

At Nysum last month, the close, competitive, action-packed racing drew universal acclaim across the board, but the tightest battle belonged to RallyX Nordic presented by Cooper Tires’ newest class and one of the series’ biggest success stories of 2020 – CrossCar Junior.

Introduced back at the beginning of the year, CrossCar Junior made RallyX Nordic accessible to drivers as young as 12. The double-header season curtain-raiser at Höljes in July attracted ten competitors, all of whom put on a spectacular show for the live broadcast cameras as they shared the stage with motorsport royalty such as Johan Kristoffersson, Timmy Hansen, Thierry Neuville and father and son Marcus and Niclas Grönholm.

For these young drivers at the very start of their rallycross careers, it was the opportunity of a lifetime, and their performances ensured they were very quickly noticed. Alex Gustafsson and Raoul Dahlqvist were the winners on that opening weekend in Sweden, with the duo continuing to set the pace four weeks later at Arvika.

At Nysum, though, it was Erik Andersson – denied a sensational victory at Höljes by a track limits penalty – who threw down the gauntlet to his rivals with a dominant drive on day one to soar to the top of the title standings ahead of the final round. That set the scene for a barnstorming conclusion to the campaign, with the leading five contenders blanketed by just nine points.

Gustafsson, however, was not done yet, and in a dazzling duel with Andersson, the pair fought right the way to the very last lap, before the JC Raceteknik Juniorteam ace finally prised the door open to get the job done. It was a breathless finish to a breathless season, characterised by some incredible entertainment – and twists and turns at every corner.

“Having CrossCar Junior in RallyX Nordic has been great,” enthused 13-year-old Gustafsson. “It’s ideal for us young drivers aiming to rise through the ranks in motorsport. There was some really tough competition in the class this year and fun battles, which made it important to retain full focus at all times.

“It was also really cool to be able to compete on the same bill as our role models, like at Höljes with Grönholm, Thierry Neuville, Robin Larsson, Kristoffersson and all the rest.. To have the chance to drive in front of such great talents and teams was super fun and a good experience for all of us, so I’m very grateful that RallyX Nordic brought CrossCar Junior into the fold.”

With Gustafsson’s sentiments echoed by his fellow competitors, Marko Jokinen – one of the key players in bringing the CrossCar Junior concept to Scandinavia – reveals that there is already considerable excitement around the class’ second season in 2021.

“I think it’s fair to say all of the drivers enjoyed the racing in CrossCar Junior this year,” the Finn explained. “This new category is the best class for young drivers because the cars are so equal, with fantastic performance and a very low running budget. That was proved by the fact that we saw several different winners and the times were always so close. The experience these drivers have gained is invaluable.

“Not only that, but being able to race on the same package as big names such as Johan Kristoffersson and Oliver Eriksson gives them a real boost and an extra incentive to push, as that is the level at which they themselves would like to compete one day, too.

“We held a sampler day in Sweden recently ahead of 2021, which was really positive, and a number of drivers left saying they wanted to buy a car. We have also received significant interest from Finland and Denmark. As with anything new, you inevitably need a bit of time to grow, but the plan is certainly to build upon the momentum we have achieved this year in season two, with the target of doubling entries – if not more..”
20-04-03 Enlund and Andersson team up for CrossCar title tilt in 2020
Swedish duo bidding to build upon promising 2019 campaign for Enlunds Motorsport
Timmy Enlund aiming to ‘compete consistently at the front’ in CrossCar category
Oskar Andersson arrives in series off the back of Swedish Championship success

Enlunds Motorsport will field a two-pronged attack on CrossCar/Crosskart honours in RallyX Nordic presented by Cooper Tires this year, as Timmy Enlund and Oskar Andersson join forces for the Swedish outfit.

Last season was very much a learning one for the team, but there were still plenty of reasons for encouragement. Enlund reached the final three times from six starts – highlighted by a podium appearance in Riga – placed seventh in the intermediate rankings on four occasions, won his semi-final at Tierp Arena in a commanding Enlunds Motorsport one-two and just pipped older brother Martin to sixth in the end-of-season standings amongst the 30 high-calibre competitors.

“We spent 2019 developing a brand new kart, and whilst we inevitably encountered some teething troubles, we got quicker and quicker as the season progressed – the third place in Latvia was a particularly good result at the end of a tough weekend,” explained the 16-year-old from Västerås, who is entering his sixth campaign in the class in 2020.

“For this season, my goal is to compete consistently at the front and score regular podiums. I think my biggest rivals will be Jimmie Österberg, Isak Reiersen and my team-mate Oskar. I know they are all really fast on the track. We have been testing on the ice over the winter and developed the kart even further, so we feel well-prepared and we will definitely be more ready this year.”

Fellow 16-year-old Andersson has six seasons of Crosskart competition under his belt, but 2020 will mark his debut in RallyX Nordic. Nonetheless, the Swede has high hopes of building upon his impressive 2019 achievements over the coming months and is spending time on the simulator to ensure he is ready to go when racing gets underway.

“Last year was a very good one for me,” acknowledged the Hultsfred native. “I was a novice in the Xtreme class but still managed to finish runner-up in the Swedish Championship and win both the Swedish Cup and Sprint Cup.

“My target for this year is to acquire more experience and achieve a top three finish along the way. When you look at the results from last season, Jimmie Österberg and Isak Reiersen probably stand out as the most difficult opponents, but I think it will be very evenly-matched in the class, so I am preparing by training as much as I can.”
20-02-28 Pauwels joins CrossCar grid with Red Bull Belgium and Hansen Motorsport 'LifeLive' collaboration
Belgian karting ace to make RallyX Nordic debut in CrossCar class
New LifeLive Nordic initiative benefits from Red Bull Belgium support
Hansen Motorsport expertise behind exciting new project

Kobe Pauwels will make his RallyX Nordic presented by Cooper Tires debut in 2020 with the new, Red Bull Belgium and Hansen Motorsport-backed LifeLive Nordic initiative – and the 15-year-old is ready to accelerate his burgeoning career up through the gears.

A successful karter on the international stage – notably finishing as runner-up in the CIK-FIA Karting Academy in 2018 – Pauwels dipped his toe into the water in rallycross last year with selected outings in Belgium’s Junior CrossCar series and the European CrossCar Championship.

With his appetite duly whetted, the Belgian is now set to step up to RallyX Nordic’s fiercely competitive CrossCar/Crosskart category, dovetailing his programme with his ongoing karting commitments as an official factory driver for Birel.

“Last year, I entered some races with LifeLive so we could both be fully prepared for this season,” Pauwels explained. “The team and I got on well from the start and everything seemed to click, so there was no hesitation about working together.

“The chassis was being developed last season and it got better as the year progressed so we are sticking with it for 2020, and I will push as hard as I can to achieve the best possible results for both myself and the team, who are working really hard.

“The level in RallyX Nordic is clearly extremely high. We’ve been following the series for a while now, so I know who will be fast and who to keep my eye on – and I will of course try to beat them! I’m just really excited to get started on the new season.

“I’m not expecting an easy year ahead, so I’d just like to gain lots of experience and we’ll take things race-by-race and see how it develops. I don’t think we can expect to win the championship in our first year, but let’s wait and see how things go in the opening round at Höljes. I’d like to say a huge ‘thank you’ to LifeLive, Red Bull Belgium, Ardeca Lubricants and all of the sponsors for making this possible.”

The LifeLive Nordic effort will be masterminded by Hansen Motorsport – the official distributor for the brand in Scandinavian and Nordic markets. The company’s founder Kenneth Hansen is excited about the partnership and hopes to attract more drivers to enter the CrossCar/Crosskart and new CrossCar Junior classes.

“LifeLive Nordic perfectly complements our existing rallycross programmes and commitments,” explained the 14-time FIA European Rallycross Champion. “We started the co-operation more than a year ago, beginning with a lot of testing and development, and I actually raced the car myself at Höljes. We worked very hard to extract more performance from it and feel it is now at a sufficiently competitive level.

“Kobe is very young, but he clearly has potential. What he needs is experience and a positive learning environment in which to gain that experience, and that is what we will provide. It’s also great to see drivers from different countries entering RallyX Nordic – hopefully Kobe will be the first of many.”
20-02-28 Österberg returns to fight for CrossCar title
25-year-old states his intentions for 2020
Last year’s CrossCar runner-up continues with privateer team entry
Swedish sensation reflects on mixed 2019 season

Last season’s CrossCar/Crosskart runner-up Jimmie Österberg is out for revenge in RallyX Nordic presented by Cooper Tires in 2020, after mechanical issues cruelly denied him a shot at the title in the 2019 season finale.

Österberg has enjoyed an upward trend over the past two seasons, having finished third overall in 2018 and second in last year’s closely-fought CrossCar/Crosskart battle. This positive progression leaves the Swede with only one place left to target as he prepares for 2020.

Last year, Österberg finished on the podium in three of the six events under the Österberg Motorsport privateer banner. A sensational drive in Norway saw him win every race at Finnskogbanen, scoring maximum points to vault firmly into title contention ahead of the season finale at Tierp Arena.

Going into the Swedish showdown, the 25-year-old sat at the top of the pile, three points clear of defending champion Nils Andersson, but disaster struck in second practice when an engine problem dashed his hopes of fighting for the crown.

“It took a while to get over last season,” Österberg reflected. “Unfortunately, that’s motorsport and there was nothing we could do about it. I had some really good moments last year as well, with second place in the Swedish Winter Championship and the podiums in RallyX Nordic.

“After a lot of thinking, I’ve decided to do another season in the CrossCar class. I finished third in 2018 and second in 2019, so this year we are aiming to take the top step in RallyX Nordic.

“I know it will be a tough year; although some good drivers have moved on, there are always new, hungry drivers coming through and then there are the guys we battled last year.

“The CrossCar class has grown even further this year as several rallycross teams make investments in the category, but we will run with our private team. We have been doing this since we started and the team is great. We’re all really excited to start the season at Höljes!”
20-01-31 Karlsson enters the fray for Nordic CrossCar
21-year-old moves up to Nordic CrossCar/Crosskart category
Complete rebuild and improvements made to the car over the winter
Karlsson "really excited for the challenge ahead"

Swedish CrossCar driver Jimmy Karlsson is making the step-up to RallyX Nordic presented by Cooper Tires this season, with the aim to participate in all eight rounds of the 2020 calendar.

Competing for Swedish Götene Motorklubb, the 21-year-old enjoyed a successful 2019 finishing third overall in the Swedish Sprintcup, this season will see him take the next step in his career.

2020 marks Karlsson’s third season in the class, but a complete rebuild and significant improvements have been made to the car bringing it up-to-speed with the ultra-competitive Nordic CrossCar/Crosskart category.

"I am really excited for the challenge ahead,” enthused Karlsson. “Driving outside of Sweden and especially in RallyX Nordic is a milestone in my career.

“Its difficult to set a goal for the season but I’ve been driving against many of the RallyX Nordic CrossCar drivers in Sweden and they are no fools on the track, but neither am I.

“We showed some serious speed during the 2019 season so now we’re going to do our homework during the Winter and get well prepared for the start of the season. Then we will focus on one race at a time and of course, have fun!"
20-01-16 JC Raceteknik Juniorteam tar steget in i nya klassen Xtreme Junior
Under 2020 lanseras en ny crosskartklass i Sverige: Xtreme Junior. Klassen kommer köras i mästerskapet RallyX Nordic och JC Raceteknik Juniorteam kommer till start med 13-årige Alex Gustafsson. Samtidigt kommer teamkompisen Isak Reiersen köra för att utmana om guldet i klassen Xtreme.

Värmländska JC Raceteknik är rallycrossteamet med många mästerskapsmedaljer i meritlistan, bland annat ett EM-guld och två RallyX Nordic-guld 2019. Teamet driver sedan fyra år tillbaka ungdomssatsningen JC Raceteknik Juniorteam med målet att hjälpa unga och lovande förare framåt. Teamet fokuserar inte bara på själva körandet och tävlingarna, utan är också noga med att förbereda juniorerna inom allt från medieträning till sportslighet. I år kommer teamets båda juniorer att köra crosskart full säsong i den nordiska serien RallyX Nordic – som körs med åtta deltävlingar i Sverige, Danmark, Finland och Norge.

Alex Gustafsson, 13 år, har många crosskartsäsonger i bagaget. Under fjolåret avancerade värmlänningen till den nya klassen Xtreme Junior och körde då hem ett silver i det finska mästerskapet FinRX. I år kommer Xtreme Junior för första gången någonsin att köras i Sverige och vara en del av det nordiska mästerskapet RallyX Nordic. Gustafsson är redo att komma till start och ser fram emot säsongen.

16-årige Isak Reiersen har tävlat i crosskart sedan 2010 och har bland annat ett SM-guld, ett JSM-guld och ett cup-guld i meritlistan. Torsbybon debuterade under 2019 i klassen Xtreme och kunde då, trots att säsongen inleddes med stora tekniska problem, kamma hem bronsmedaljen i RallyX Nordic. Han är nu klar för ytterligare en säsong i serien, med målet att slåss om mästerskapsguldet.

Joel Christoffersson, teamchef JC Raceteknik:
”JC Raceteknik Juniorteam står först och främst inför en nysatsning i samband med att Xtreme Junior lanseras i Sverige och RallyX Nordic. Vi ser fram emot att vara med där redan från starten. Alex utvecklades väldigt mycket under 2019 när han körde Xtreme Junior i Finland. Han kunde då ta en silverplats i mästerskapet, så förhoppningen nu är såklart att vi ska kunna fightas om en medalj i RallyX Nordic.

Isak kommer göra en ny säsong i RallyX Nordic och klassen Xtreme. I fjol kom han trea, trots tekniska problem med crosskarten. Där vet vi vad vi måste göra och målet är att vinna mästerskapet. Att farten finns är det inget snack om, så det vi måste jobba på är att få crosskarten hundra procent driftsäker.

Vi är inne på Juniorteamets fjärde säsong och ser nu hur crosskart har börjat få ta plats på de stora arenorna tillsammans med rallycrossen. Det är såklart något som gynnar både sporten och förarna. Syftet med Juniorteamet är att hjälpa unga förare, både på och bredvid banan, så att de är redo att ta stegen framåt. Samtidigt som de kan stötta varandra och utvecklas tillsammans. Det är ett upplägg som vi verkligen tror på, och målet är att under 2021 utöka teamet med ännu fler juniorer.”

Alex Gustafsson, JC Raceteknik Juniorteam:
”Det ska bli riktigt roligt att få köra Xtreme Junior i RallyX Nordic. Det har länge varit en dröm för mig och man kan säga att det blir ett nytt steg fram i motorsportkarriären. Jag ser fram emot det, och att få köra på både gamla och nya banor i Sverige, Danmark, Finland och Norge.

Att köra samma mästerskap som Isak och JC Raceteknik kommer bli en stor fördel. Jag och Isak brukar hjälpa varandra och analysera heaten tillsammans. Han är riktigt duktig och det alltid gött att ha en teamkompis som stöd. Det betyder mycket att ha Isak, JC Raceteknik och alla personer som stöttar mig på olika sätt. Sen vill jag såklart också ge RallyX Nordic beröm för att de tog in Xtreme Junior i mästerskapet, det är guld värt för alla oss juniorer.”

Isak Reiersen, JC Raceteknik Juniorteam:
”Jag är taggad inför säsongen och förhoppningsvis kan jag få revansch från förra årets säsong. Då kom jag trea och i år går jag för vinst. Jag hade farten redan förra säsongen, så nu fattas bara att det där sista lilla faller på plats. 2019 kom vi till start med en helt ny crosskart, så vi visste att risken fanns att det kunde bli en del tekniskt strul. Men vi har samlat ihop allt det bästa från fjolårets säsong och jobbar på att komma till start så väl förberedda som möjligt.

Det är såklart jättekul att få köra på samma banor som Alex igen. Att ha en teamkompis i en liknande klass är något som kommer gynna oss båda. Vi kommer kunna dela data och analysera banan tillsammans. Det är fortfarande några pusselbitar kvar som jag måste få ihop, och jag jagar fortfarande sponsorer, men jag ser verkligen fram emot säsongen.”
Nyhet från
19-12-20 CrossCar Junior to form first step on RallyX Nordic ladder in 2020
New entry-level class opens RallyX Nordic up to drivers as young as 12
Affordable category represents first rung on rallycross ladder
CrossCar Junior to visit same circuits as existing RallyX Nordic classes

RallyX Nordic presented by Cooper Tires will welcome a new entry-level class in 2020, with the CrossCar Junior category set to allow drivers as young as 12-years-old to showcase their skills on the same stage as their World Championship heroes.

Building on the success of the CrossCar/Crosskart class, CrossCar Junior represents a cost-effective entry route into rallycross, offering aspiring Supercar stars a unique opportunity to take the first step on the ladder well before they can legally drive on the road.

Aimed at competitors aged between 12 and 16, the lightweight (380kg including driver), rear wheel-drive Xtreme Junior machine is simple to maintain and produces 80bhp from its 600cc four-stroke, four-cylinder motorcycle-derived engine, with revs limited to a maximum 9,300rpm. Keeping costs to a minimum, it can be easily converted for use in the ‘senior’ CrossCar/Crosskart class by increasing the revs and power.

CrossCar Junior will join RallyX Nordic’s other disciplines – the ever-spectacular, flame-spitting 600bhp Supercars, the ultra-competitive Supercar Lites class and the popular CrossCar/Crosskart category – at all eight rounds on the series’ 2020 calendar, from World Championship venue Höljes in Sweden on 23/24 May to Nysum in Denmark on 6/7 June, Norway’s charismatic Finnskogbanen circuit on 25/26 July, a yet-to-be-confirmed track in Finland on 29/30 August and Sweden’s Tierp Arena on 26/27 September.

“We are delighted to see CrossCar Junior join the RallyX Nordic package next year,” enthused Marko Jokinen, one of the main players in bringing the concept to Scandinavia. “I have no doubt it will be a great addition to what is already a superb series, and lowering RallyX Nordic’s minimum entry age by four years will open it up to a great many promising young talents.

“We have been very careful to avoid calendar clashes and have already received interest in this groundbreaking new class, which will provide the perfect ‘beginner’ car for future rallycross racers and represents the very first step on the RallyX Nordic ladder that rises all the way up to Supercars and Supercar Lites.

“CrossCar Junior will be an inexpensive way to get into this exciting sport of ours, with no need to change the car when the driver reaches 16 – once the button is pressed to increase the revs, the seamless transition to CrossCar/Crosskart level is complete.

“Being on the RallyX Nordic bill also offers fantastic visibility for sponsors via the series’ first-rate TV coverage and livestreaming. Not only that, but the tracks on the calendar are legendary. For example, how many 12-year-olds can claim to have competed on the same circuit as the likes of Timmy Hansen, Andreas Bakkerud and Petter Solberg?

“We enjoyed a fantastic season of CrossCar/Crosskart competition in 2019, and we expect CrossCar Junior to follow much the same theme in 2020 as we look forward to discovering the future World Champions right here in the RallyX Nordic paddock.”

The 2020 RallyX Nordic schedule comprises eight rounds across five locations, including three double-headers. Each event will additionally welcome guest entries from the host country’s national series’ in all classes. The Norwegian Supercar Championship will visit Höljes and Finnskogbanen, while active efforts are ongoing to attract a large grid of the very best Swedish Supercar stars for a ‘Super Saturday’ at the Tierp season finale.

19-09-24 Tre förhandstippade och så Brunnkvist i 250
Patrik Hallberg, Rasmus Brunnkvist, Per Björnson och Sebastian Enholm lämnade Högstabanan som svenska mästare i sina respektive klasser. Motsvarande namn i cuperna blev Robin Larsen Hermansen och Anders Martinsson.

Lördagen var en härlig sensommardag och söndagen en påminnelse om den kyla som snart omsluter oss. Men förarna värmde med schyssta fighter på banan, helt utan rullningar. Knappt ens några bärgningar. Den allra första på söndagen som fick åka snöre ut var Markus Andersson som hade vikt in på innerplan efter att ha luftfiltret ramlat för förgasarspjället.
Riksidrottsförbundets dopingkontrollanter kom och testade ett par förare. Det gör att den slutliga mästerskapslistan fastslås först då provsvaren är framtagna.
Annars var det som vanligt Mini som inledde med heat, utom i finalen där de alltid så glada förarna startade en och en.

85 cc. Utgångsläget var att Erik Nilsson ledde med elva poäng före Robin Larsen Hermansen. Ändå hade Robin en fördel, förutsatt att han kunde bättra på sin åttondeplats rejält från Strängnäs, medan Eriks jämnhet gjorde att det "enda" han kunde göra var att byta ut en tredjeplats från premiären.
Robin förvaltade sin möjlighet på bästa sätt och kunde knappt stå still inför prisutdelningen, där han fick kliva upp överst på pallen. Erik var visserligen tvåa i mål, men han förlorade guldet på mållinjen. För nu vann Robin cupen med ett ynka poäng.
Trea Emma Tietjens som inte riktigt visste var hon hade sin huvudmotståndare i kampen om cupbronset, men Einar Friberg körde in som nia medan Emma blev sexa. Einar fick stryka det resultatet då det var hans sämsta under säsongen, medan Emma ökade sin skörd med fem poäng. Därmed var bronset i hamn för tjejen som kör för Haninge MK.
Fyra slutade Rasmus Persson medan Eivind Walfridsson Dahl och Einar Friberg båda slutade på 82 poäng, ett mindre än Rasmus.

JSM 125 cc. Att Patrik Hallberg skulle greja ett guld till Haninge MK var högst troligt. Den superlugne 15-åringen gjorde vad publiken ville och tog sig snabbast av alla till mållinjen, både i sina kvalheat och i finalen. Visserligen tog Oskar Hellström hand om starten i A-finalen, medan Patrik hade en fin fight om andraplatsen med klubbkompisen Hampus Wretman. Vid målgång hade ändå Patrik lyckats få alla bakom sig och hans andra säsong i 125 var över. Med maximala 105 poäng, då hade han ändå räknat bort en seger.
- Tack! Ja det har varit en bra säsong och roligt att få avsluta med seger på hemmaplan, säger Patrik som iförd guldhatt i framtiden tänker sig rally.
- Men troligtvis fortsätter jag också med 125 cc nästa år.
Tvåa blev Hampus Wretman, som därmed tog sig upp på silverplats.
- Silver är jag nöjd med, för förra året var jag sexa, säger Hampus.
Lördagen gick helt enligt ritningarna för Algot Hammarqvist med två heatsegrar, men i tredje kom han inte ens ifrån startplattan. Arg och besviken fick han istället byta plats i tabellen med en desto gladare Wretman.
Precis utanför medalj landade Oskar Hellström (fyra i Haninge) och Noel Eliasson (trea i finalen). Båda stannade på 80 poäng, där Noel höjde sig rejält efter att ha bytt ut nio poäng från Östmark till 25 finalhelgen.

SM 250 cc. Marcus Svensson startade helgen med jämna 100 poäng, Rasmus Brunnkvist 93. Med ökat självförtroende efter segern i Strängnäs hade Rasmus så klart räknat ut att en seger till och det skulle bli guld, trots att Marcus hade så mycket mer poäng. Men Marcus kunde som mest plussa på fem, Rasmus nio.
Det blev tre heatsegrar vardera i inledning och startuppställning med Marcus längst ut till höger på plattan, Rasmus i mitten och Marzurchik Nikita längst till vänster.
Marcus hittade bästa fästet och drog iväg, för lagom till finalerna kom duggregnet och förvärrade kylan ytterligare. Med Rasmus i bakhasorna.
- Jag låg bakom och väntade, men i backen uppför första backen mot velodromen hade jag bättre fart och lyckades hoppa om honom på insidan, berättar Rasmus.
- Sedan tog jag i allt vad jag kunde!
Marcus var inte glad över omkörningen, då han ansåg att närkontakten blev brysk men på sista varvet var han ifatt igen. Ett varv till och det hade garanterat kommit något omkörningsförsök. Nu hann inte Marcus, utan guldet knep Rasmus i sin andra säsong.
Brons till William Franzén medan Robert Bergman inte alls fick den chans han så innerligt önskade. Rullstolsburen som han är växlar han med paddlar på ratten, och trots hjälpande insatser krånglade det tekniskt. Så illa att Robert fick avbryta tävlingen efter lördagens kval och nöja sig med att bli fyra före Axel Johansson.

SM 650 cc. "Min bästa säsong någonsin" konstaterade Per Björnson efter att ha kört i mål som trea i den sista finalen. Den räknade han genast bort, och slutade därmed på maximala 105 poäng. Till det har han bara förlorat tre kvalheat, resten segrar rakt över!
- Jag kan inte klaga… men jag tar år för år och vet inte i dagsläget om jag kör nästa säsong, säger Per.
I så fall skulle han kunna nå jämna tio SM-guld.
Kampen om silvret var desto hårdare mellan Markus Andersson, Robin Tietjens och Fredrik Eriksson, i nämnd ordning inför finalhelgen. Robin startade med två kvalvinster och Fredrik en seger och en andraplats. Markus hörde ett missljud redan på träningen och i kvalet var motorn orkeslös och det var bara att byta motor. I nästa kval flyttade sig navet och dämparen blev som en cykelpump. Ändå lyckades han bli tvåa.
I tredje tog Markus ledningen, men tvingades styra in på innerplan. Då hade luftfiltret ramlat för förgasarspjället och han hamnade som fjärde man in i B-final.
- Inget roligt alls! Men jag får försöka gå den långa vägen, suckade Markus.
Lite hjälp fick han av regnet, för de som startade långt bak hade en fördel, så det blev seger. När det sedan var dags för A-final kom Andersson som ett spjut från bakre led och flög fram till seger. Och silverpengen.
- Det är inte över förrän det är över, så det känns härligt att få rädda ett silver, sa Markus efteråt. Då med mungiporna vid örsnibbarna.
Bronset var det stenhårt om och segrande ur den striden gick Fredrik Eriksson, fyra i Haninge.
- Planen var ett brons och det lyckades jag med, så det känns bra för det var verkligen spännande! Nu ska vi bygga om lite inför nästa år, säger Fredrik.
Hemmaföraren Robin Tietjens blev sexa och därmed fyra totalt.
- Det är jag ändå nöjd med även om jag önskat att jag avslutat bättre, säger Robin som snart ska debutera i rally med en Volvo 940 (Rally Gotland).
Femma Johan Fransson, som snyggade till sitt facit med en andraplats i A-finalen.

SM Xtreme. Oskar Andersson tog hem sin första A-final i Haninge och därmed klättrade han från den sjundeplats han hade i tabellen till en silvermedalj!
- Vilket år det blev ändå! Full pott och segrare i Sverigecupen, seger i sprintcupen och en silvermedalj i SM i mitt första år i Xtremeklassen, skriver Oskar på Facebook.
Tvåa över mållinjen var Sebastian Enholm och det räckte mer än väl för att ta hand om guldet.
- Det var halt, för jag hade lite softare dämpare. Skönt att det blev guld, säger "Sebbe".
Innan start var Tommie Svärd den som låg närmast Enholm poängmässigt. Men det blev en helg Tommie troligen vill glömma. Bara tre fempoängare i kvalet och han landade i C-final. Där han gick vidare tillsammans med Fredrik Larsson. Fredrik vann sedan B-finalen medan Tommie halkade runt och slutade femma.
Förutom Sebbe och Oskar, de enda med full pott från kvalet, var det i A-final Max Rundberg, Jimmy Kujanpää, Simon Pettersson, Jimmy Bergander, Fredrik Larsson och Roger Lunde.
Lunde visade ryslig fart i tredje kvalheatet, men så fastnade slavcylindern ute och kopplingen låg i genom hela målböjen. Rasade som en sten från ledning till sista plats.
När A-förarna fick grönt ljus tog Oskar täten direkt med Sebbe i rygg. Max kastade sig in i alternativet efter en dålig start. Det skulle visa sig framgångsrikt, för efter målgång var han trea.
- Jag hade så klart som mål att slåss mot de andra. Men med tanke på startfältet är det inte bara att tro man ska åka A-final, utan det har verkligen varit tufft, säger Max som efter en jämn säsong tog hand om bronset.
Stackars Tommie fick inte med sig några poäng från Haninge, utan stannade på 82 poäng. Där landade också Max, som i kraft av avslutet puttade Finnskogaföraren från medaljplats. Även den totala femteplatsen var det stenhård fight om mellan Haninges Charlie Agerheim och Jimmy Bergander. Båda fick ihop 78 poäng och då Jimmy körde in som sexa blev han den bäste av de två. Sjua, bara en poäng efter, Jimmy Kujanpää.
Roger Lunde, också han från Haninge, körde in som femma i finalen. Sjua efter Jimmy blev Charlie, åtta Fredrik och nia Simon.

40+. Henrik Spets inledde säsongen bäst och såg ut som säkerheten själv. Men Anders Martinsson tog upp kampen och den som vann i Haninge skulle ta cupsegern.
Då gjorde Niklas Fransson ett inhopp, och med tanke på hur han brukar åka skulle han säkert blanda sig i. Men i vätan återfanns han först på sjunde plats.
Istället var det fördel Henrik efter kvalen, där han vann två och var trea i ett. Anders hade serien 5-5-7.
Men kval är en sak och final något annat. Då for Anders iväg som ett skollat troll och även om Henrik jagade så kom han aldrig till riktigt slagläge. Utan fick finna sig i att han var snabbare på att få upp Pommac-flaskan och därmed dränkte Anders på prispallen.
- Äsch, jag är inte ett dugg ledsen för att Anders knep guldet! Jag såg inget i vätan och då rann musten liksom ur mig. Och nu är det slutåkt, nästa år ska jag vara teammanager åt barna, säger Henrik.
- Vi hoppas allt att Spets ändrar sig för vi vill ha honom med. Det här är kul och jätteroligt att få vinna, det är ju sådant man vill göra. Men framför allt har vi så kul ihop, säger Anders.
Trea i cupen blev Hans-Erik Sjöberg, för dagen döpt till "Henrik" i resultatlistan. SMK Eda-föraren hade 86 poäng innan start och körde till sig en femteplats i Haninge. Den strök han, för de sedan tidigare intjänade poängen räckte. Fyra Thomas Agerheim och femma Patrik Eriksson.

19-09-24 Ljungdahl scores yellow squad´s maiden victory in season finale
Yellow Squad by Hansen and Swedish driver Julius Ljungdahl concluded a maiden season with victory in the final round of the RallyX Nordic Crosscar series at Tierp in Sweden.

Racing Yellow Squad’s YS01 Speedcar, as he has throughout the 2019 campaign, Ljungdahl was supported by FIA World Rallycross Championship contenders Timmy and Kevin Hansen for the Tierp finale, where Ljungdahl set a pair of fastest qualifying times in the highly-competitive field to take Top Qualifier position in the Intermediate Classification.

A challenging semi-final race from pole position meant a third-row start for the all-important final, but with a strong start followed by a move to the inside into the difficult braking area into turn one, Ljungdahl brilliantly overtook the entire field on the inside to take the lead, from where he never looked back to claim his first win of the summer season, having already scooped the RallyX on Ice Crosscar title last winter with Yellow Squad.

Having benefitted from the advice offered by Hansen brothers Timmy and Kevin through the year, despite some challenging events, Ljungdahl ended the year fourth overall in the hotly-contested series.

Not resting on the success, Yellow Squad’s attention has already turned to developing even more for 2020.

Keep up with the team's news on Instagram: @yellowsquadbyhansen

JULIUS LJUNGDAHL | YELLOW SQUAD DRIVER
“We had great speed all weekend and but unfortunately I struggled a little in the semi-final. Starting P5 in the final is not where we hoped to be, but going from P5 to P1 in the first corner changed everything. From there I just gave it all I had and managed to win. It was an amazing feeling to win the last race of the season.”

KEVIN HANSEN | YELLOW SQUAD TEAM MANAGER
“It was a very good weekend and it was nice to wrap up the season with a win. I think all the hard work we did through the year with Julius, on first corners, driving and handling pressure, all paid off this weekend. For me and Timmy to work together during the weekend was really good and I think we all deserved that victory. Big thanks to all of our partners and all of the families that have been part of wrapping up the first season of the team in style. The future is very, very bright.”

TIMMY HANSEN | YELLOW SQUAD OPERATIONS DIRECTOR
“It was an incredible day. It feels like many things we have worked on paid off this weekend. Julius has grown and learnt a lot this year, he deserved to win after the performance he did at this race. It was a brilliant end to a strong first season for Yellow Squad. Now I'm looking forward to the winter to grow the team even more ahead of 2020. Me and Kevin has a lot of ideas so I'm keen to get to work!”

19-09-16 Finaldag på Högstabanan i Haninge
Nu är det dags! Crosskart-SM avslutas i helgen på Högstabanan hos Haninge MK. Tolv medaljer ska fördelas och även om Per Björnson och Patrik Hallberg har grepp om varsin, är det nu det slutligen avgörs.
149 förare har anmält sig, varav 91 i SM-klasserna 125 cc, 250 cc, 650 cc och Xtreme. Så många som 40 av de startande har licens för arrangerande Haninge MK.

125 cc. I JSM har Haninges Patrik Hallberg tagit full pott så här långt. Han hade målet att utöka sin ledning i Strängnäs, och det gjorde han då värste motståndaren Algot Hammarqvist var dunderförkyld och slutade först som femma.
- Det kan bara gå bättre i helgen, säger Algot som hunnit tillfriskna. Dessutom har Åtvidabergsteamet fixat motorn så den inte tappar i starten och på rakorna.
- Vi har bytt tillbaka till gamla cylindern och förhoppningsvis ska det göra skillnad. För jag måste vara för Hampus och det ökar pressen, fortsätter Algot.
Haninges Hampus Wretman ligger på bronsplats och har mycket att vinna på en bra placering i helgen. I Östmark fick han nämligen bara med sig 17 poäng och kan därför rycka. Han jagas å andra sidan av Oskar Hellström, Noel Eliasson och Rickard Landholm.
Hemmaåkaren Landholm la sig på sidan i Strängnäs och har fått ge racern lite kosmetisk omsorg och är redo för revansch.
- Vet ju att allt kan hända, men hemmabanan är bra så nog vill jag återta den femteplats jag hade totalt innan Strängnäs, säger Rickard.
För Patrik Hallberg räcker det med att köra ett varv på träningen för att bli juniormästare på maximala 105 poäng. För en av fyra deltävlingar får räknas bort, så saken är nästan klar.
Totalt är det 24 anmälda i klassen.

250 cc. Hård kamp är att vänta mellan Marcus Svensson och Rasmus Brunnkvist. Marcus leder med sju poäng, men skulle han få en mardrömshelg går guldet till Brunnkvist.
- Det räcker med att jag vinner i helgen, säger Rasmus.
Västeråsaren har naturligtvis räknat och kommit fram till slutsatsen att följer han upp segern i Strängnäs med en till nu i helgen tar han guld. Visserligen hamnar Marcus och han då på samma poäng, men i kraft av seger i finalen går guldet i så fall till Rasmus.
Marcus vann de två första deltävlingarna och var sedan trea i Strängnäs bakom Rasmus och William Franzén.
- Det blir att hålla honom (Rasmus) bakom mig! Jag ska i alla fall försöka och det är kul att det är riktigt spännande, säger Marcus.
Robert Bergman ledde finalen senast i Strängnäs, men karten tvärdog och Marcus som låg bakom fick göra en snabb väjning för att undvika en kollision.
Bronspengen håller William Franzén, två poäng före Bergman och fem bakom Svensson. Skulle han ta sin första seger för säsongen och Brunnkvist få en mindre bra dag finns silvret inom räckhåll. Men det troliga är att det blir kamp om bronset mellan Franzén och Bergman bland de elva som kommer till start, varav två är ryssar.

650 cc. Per Björnson ser ut att göra det igen. För om inte det ska bli ett nionde guld till Årjängsföraren ska det till ett mindre jordskred. För vem ska kunna hindra honom från att ta guld?
Markus Andersson vill väldigt gärna och en seger i helgen skulle innebära ett stort fall framåt i en annars skakig säsong. Skulle det bli noll för Björnson och Andersson vinner har han en niondeplats att räkna bort.
- Att Per blir skulle bli diskad eller utesluten är inte troligt, utan mitt fokus är att försvara andraplatsen och vinna tävlingen, säger Markus.
Om bronsplacerade Robin Tietjens vinner måste Markus vara tvåa, och om fjärdeplacerade Fredrik Eriksson vinner och Markus blir trea hamnar de på samma poäng. Så tätt är det och då går ädlaste valören till Fredrik.
- Enklast är alltid att vinna, så slipper vi räkna så mycket, fortsätter Markus.
Men Fredrik Eriksson vill ha revansch för stoppsladden senast i alternativspåret efter de två inledande fjärdeplatserna.
- Jag ska göra allt för att visa att en hänger med, säger Fredrik som tidigare har en delseger i NM och en i Svenska Cupen. En även i SM skulle förstås avsluta hans andra säsong i klassen på bästa sätt.
Robin Tietjens rullade hårt i Strängnäs och hade både huvudvärk och ont i nacken efteråt i några dagar. Men nu är både han och karten redo igen.
- Jag kan fortfarande ta silver och det är en fördel med hemmabana, så jag ska ta i allt jag kan, säger Robin.
19 förare är anmälda till 650 cc.

Xtreme. Förra året vann Sebastian Enholm 125 cc med maximala poäng. Nu har han övertag i Xtreme med två segrar, senast i Strängnäs. Hans tredje resultat är de 16 poäng han fick i Östmark, något han vill ersätta och högst troligt är att han gör det.
Men räknar Tommie Svärd (brons 2017) bort sin sjätteplats från Östmark har han chans att nå guldet, förutsatt att Enholm inte lyckas.
- Måste tro att det går, det är inget annat än seger som räknas. Jag kan ta guld, men då måste jag ha lite tur, säger Tommie som gjorde en katastrofstart i Strängnäsfinalen och slutade femma.
- Jag tror det blir väldigt tufft i helgen. Många hemmaåkare som åker fort, fortsätter Tommie.
Det har han rätt i. Haninge MK har så många som hela dussinet Xtreme-åkare bland de 37 som anmält sig. Charlie Agerheim ligger på bronsplats (bronsmedaljör 2018), en ynka poäng före klubbkompisen Max Rundberg (sexa totalt förra året).
- Åka så fort som möjligt är planen. Jag hittar ju runt, men det är det fler som gör, säger Charlie.
Han rullade i Östmark och fick då bara med sig nio poäng. De vill han plussa på nu.
- Brorsan säger att om Sebastian slutar i B-final och jag vinner, så är guldet mitt. Så det är bara att ge järnet, fortsätter Charlie.
Jimmy Bergander är sexa och följer han mönstret lyckats han väl i helgen, efter att ha haft det motigt i Strängnäs och en vinst före det i Östmark.
Jimmy Kujanpää överraskade senast med att bli trea, till helgen har han utlovat att siktet är inställt på seger. Charlies storebror Marcus vill blanda sig i (fyra totalt förra året), liksom Peter Lundmark och Roger Lunde. För att inte tala om resten av Haningegänget.
Till det rallycrossmästaren Fredrik Larsson, till exempel. Nynäsföraren föll i Strängnäs på att han fick punktering. Mattias Olsson, Bollnäs, är också ultrasnabb när allt stämmer. I Xtreme är det verkligen vinna eller försvinna som gäller bland de 37 som anmält sig.

85 cc. På tre deltävlingar har det varit olika namn i toppen hela tiden i cupen: Robin Larsen Hermansen, Erik Nilsson och Rasmus Persson. Alla tre kommer förstås och bäst utgångsläge har Erik, som besökt pallen i samtliga deltävlingar. Det ger honom ett övertag med elva poäng.
Å andra sidan kan han inte öka på sin poängskörd så mycket, då tredjeplatsen i Västerås är sämsta placeringen så långt.
Norrmannen har 16 poäng han kan byta till maximala 30 om allt går hans väg, medan Rasmus "bara" tog fem poäng i Östmark och kan som bäst sluta på 94 poäng. Det gör att han inte når upp till Erik.
Men mellan där finns också Einar Friberg, hemmaåkaren Emma Tietjens och Eyvind Walfridsson Dahl, där Einar håller bronsplatsen endast fyra poäng efter Robin Larsen Hermansen. Emma är bara en poäng från bronsplats, så nog är det tätt allt!
Totalt 22 anmälda i 85 cc.

40+. När karten återigen krånglade för Henrik Spets i Strängnäs (samma lamellfel i Östmark) tog Anders Martinsson täten och målflagg före värsta konkurrenten.
Även om det bara skiljer fem poäng mellan dem och Anders har mest att vinna på en bra helg i Haninge och Henrik mest att förlora poängmässigt, har tabellettan varit ruskigt snabb så här långt och oddsen är inte höga för att han tar hem cupen.
Ner till tredjeplacerade Hans-Erik Sjöberg och fyran Lars-Åke Wallin, är det ytterligare elva respektive femton poäng. Wallin kan möjligen utmana, då han inledde skralt hemma i Västerås. Men då måste det gå hans väg i helgen, och upp till Spets når han inte oavsett.
Av de 18 som tagit poäng under säsongen har 16 aviserat start i Haninge.

Mini. För de riktiga knattarna är det också "SM-avslutning", och här får alla pris för sin uppvisning. Inga medaljer och plaketter dock, utan bara glada ord och applåder för sina insatser på en något förkortad bana.
Totalt är det 20 anmälda.

Under lördagen körs träning och två kvalomgångar, med första start 10.00. Söndagen är vikt för den tredje kvalomgången, som startar 09.00, samt finaler. Tävlingsledare är Peter Sielck.

19-09-02 130 startande i Crosskart SM i Strängnäs i helgen
Den kommande helgen är det crosskarttävlingar på Strängnäs Motorstadion med kval på lördagen och finaler på söndag. Både topp och bredd finns representerade bland de 130 anmälda.

Det tävlas om SM i tre klasser, 250 cc, 650 cc och Xtreme. 125 cc ingår i JSM medans 85 cc tävlar i Skruvat cup. 40 + är en inbjudningsklass och Mini för de allra yngsta får delta utom tävlan. Detta är den tredje deltävlingen sedan återstår finalen i Haninge senare i höst.

Om vi börjar med SM klass 250 cc så leder Marcus Svensson Dals MK före två deltagare från Västerås MS Robert Bergman och Rasmus Brunnkvist. Per Björnsson Årjängs MK ligger i topp av klassen 650 cc tolv poäng före Robin Tjetjens Haninge MK och Fredrik Eriksson Team Westom ytterligare två poäng efter. Så har vi den största klassen sett till både deltagare och motorer, Xtreme det är kartar med motorer på 750 cc och toppfarter upp mot 200 km/t Tommie Svärd Finnskoga MK och Sebastian Enholm Teknis MC har båda 56 poäng och som trea ligger Max Rundberg Haninge MK så här kan vi räkna med hårda fighter dem emellan men det finns fler som kan överraska. Juniorerna tävlar i 125 cc klassen JSM och leder gör Patrik Hallberg Haninge MK före Algot Hammarqvist Åtvidabergs MK och Hampus Wretman även han från Haninge MK och så har vi hemmahoppet Oskar Hellström Sams på en fjärdeplats i sammandraget. Sedan har vi en klass före de lite äldre förarna, 40 + Henrik Spets från Östmarks MFF leder före en annan värmlänning Anders Martinsson MK från Arvikaklubben Team Westom och Mattias Franzèn Kolsva MS.

Med detta stora startfält så kommer det garanterat att bli en mycket spännande tävling i jakten på mästerskapspoäng. Tävlingarna börjar Kl: 10.00 på lördagen och 11.00 söndag.

19-07-01 Lyckat genrep inför RallyX i Flisa med pallplats i norska mästerskapet
Under lördagen åkte MK Team Westoms Crosskartförare Nils Andersson till Flisas deltävling i NM, för att förbereda sig inför RallyX deltävling 5 som körs på banan senare i sommar. Utan större förväntningar på resultat lyckades Nils som enda förare gå obesegrad genom kvalet och med full pott starta i Pole Position i A-finalen. Väl där blev det en stenhård kamp genom första kurvan där Nils kom ut som tredje bil, en plats som han sedan lyckades försvara fram till mål. En pallplats i Norska Mästerskapet mot hela den norska eliten får betecknas som ett lyckat genrep.

”Banan i Flisa är lite speciell och jag har inte tävlat här tidigare i Crosskart Extreme. Ambitionen var framförallt att lära mig banan och skaffa erfarenhet av att tävla här, men självklart när det är tävling så vill man prestera så bra som möjligt. Jag hittade bättre och bättre under dagen och i slutet var det riktigt bra tempo. Jag fick med mig banans svårigheter vilket var målsättningen, jag lärde mig vart man kan köra om och vart man kan bli omkörd. Nu tar jag med mig erfarenheterna härifrån och jobbar vidare för att hitta ytterligare förbättringar. Jag är lite förvånad att inga andra svenskar passade på att testa tävlingen här inför RallyX”, berättar en nöjd Nils Andersson.

Nu på fredag bär det av till Höljes för årets mest prestigefyllda Crosskarttävling i samband med Rallycross VM. I Crosscar Star Challange utmanar tidigare mästare som t.ex. Marcus Grönholm, Kenneth Hansen och Henning Solberg den svenska Crosskarteliten.

Tider Crosskart Magic Weekend fredag 5/7:
14:00 Träning
15:30 Q1
17:30 Q2
18:20 Semifinaler
19:20 Final

19-05-14 Västerås redo ta emot 153 i Crosskart-SM
Två spännande dagar är att vänta på Västerås Motorstadion i helgen då crosskart har SM-premiär. Totalt är 153 förare anmälda.

De sju klasserna är samma som förra året, men det har skett en hel del förändringar vad gäller förare. Vimmerbys Oskar Andersson har till exempel tagit klivet från stentuffa 125 cc, där han tog brons förra året, upp till tyngsta klassen Xtreme. Debuterade med seger i Svenska Cupen och Sprintcupen i Arboga.
– Det var långt över förväntan, så nu gäller det att hålla kvar det här, sa Oscar då och reste till NEZ i Riga för att köra in som bäste svensk på en femteplats.

Nu är det SM och ännu hårdare motstånd. Regerande mästaren Viktor Andersson, Bollnäs kommer liksom bröderna Agerheim, landslagsföraren Charlie och Marcus. Haningeduon slutade trea respektive fyra förra året i Xtreme. Lägg därtill ytterligare 40 förare med höga ambitioner och förväntningar, inte minst landslagets Tommie Svärd, Finnskoga.

Den enda klass där det känns säkert att utropa Årjängs Per Björnson och Kopparbergs Markus Andersson till favoriter är 650 cc. De hade en oerhörd kamp sinsemellan förra året och en repris är att vänta. Om inte Arbogas Alexander Lundgren blandar sig i spelet nu när motorn går som den ska, eller Haninges Robin Tietjens (även han medlem i landslaget) som går från 125 till 650 och var trea i Arboga.
Förra året var Sebastian Enholm överlägsen i 125 cc, nu debuterar han i Xtreme. Synnerligen god fart visade istället landslagsföraren Algot Hammarqvist i 125cc, då Åtvidabergsföraren tog hem en enkel seger i Svenska Cupens premiär. Dagen efter, i Sprintcupen, vann Patrik Hallberg. Även Haningeföraren tillhör Svenska Bilsportförbundets juniorlandslag i crosskart.

Status av svenskt mästerskap i crosskart har klasserna 125 cc (JSM), 250 cc, 650 cc och Xtreme. Övriga klasser till start är Mini, 85 cc och 40+ Cup.
Komplett anmälningslista hos Datapolen finns här https://www.datapolen.se/anmalan/crosskart.asp?what=tidigare&open=yes&id=9&blankett=CK

19-05-13 Nils Andersson redo för RallyX Nordic i Höljes
Efter förra helgens framgångar i Supercupen i Arvika är självförtroendet på topp inför RallyX Nordic i Höljes kommande helg.
- Jag hade höga förväntningar på hemmatävlingen i Arvika, men i en säsongspremiär med 46 startande och hela Crosskarteliten på plats är det svårt att veta hur det skall sluta. Nu tappade jag segern på mållinjen, men att få stryk med 0.088sekunder och bli bästa svensk kändes som en seger efter en lite trög inledning på tävlingen. Vinterns förberedelser och hårda arbete ser ut att ha gjort nytta, säger Nils

Tävlingen i Arvika var första deltävlingen i nystartade Supercupen, men nu till helgen startar allvaret då RallyX Nordic inleds i Nordvärmländska Höljes.

Den regerande RallyX Crosskartmästaren från Arvika har med sig positiva minnen från förra årets tävling i Höljes.

- I Höljes körde jag förra året hem min allra första seger, efter att ha varit snabbast i samtliga kvalomgångar, semifinal och final. Banan passar både mig och Crosskarten perfekt med sina snabba partier. Vi toppar närmare 160km/h på gruspartiet nerför backen innan hoppet, där blir det ett adrenalinpåslag utan motstycke. Westombanan i Arvika är min egentliga hemmabana, men Höljes känns nästan lika hemma, berättar den regerande mästaren.

Serien styr efter Höljes kosan mot Nysum i Danmark, en bana som blir en helt ny bekantskap för Nils.

RallyX Nordic Crosskartklass är en Internationell serie som i år avgörs i Sverige, Norge, Danmark och Lettland.

19-05-11 JC Raceteknik Juniorteam-föraren Alex Gustafsson tvåa under sin debuttävling i Xtreme Junior
Under lördagen kördes den första deltävlingen av det finländska mästerskapet FinRX i Vilppula. För 12-årige Alex Gustafsson, från Arvika och Gunnarskog, var det hans debuttävling i klassen Xtreme Junior. Han visade bra fart redan från start, vilket räckte till en andraplats i tävlingen.
?– Jag är verkligen jättenöjd! Finnarna är riktigt snabba, och lämnar man en lucka så tar de den direkt. Så det här resultatet gör bra för självförtroendet. Jag och hela teamet har lärt oss väldigt mycket om både crosskarten och min körning, säger Gustafsson.??

Gustafsson tävlar för det värmländska teamets JC Racetekniks ungdomssatsning JC Raceteknik Juniorteam sedan tre år tillbaka och har tidigare tävlat i både crosskart-SM och NEZ. Men detta är hans första säsong bakom ratten i den nya klassen Extreme Junior.?
– Resten av säsongen kommer jag ha inställningen att fortsätta som jag gjort nu och kämpa hårt under varje tävling. Även om det här är ett läroår för mig kommer jag såklart göra allt för att ligga i toppen och avsluta på pallen. Så jag är väldigt tacksam för alla som stöttar mig i det här. Tack till alla sponsorer, JC Raceteknik, min mekaniker Henrik Gren och alla andra som hjälper mig.

19-05-03 JC Raceteknik Juniorteam i ny satsning – Isak Reiersen och Alex Gustafsson byter både klass och mästerskap
Värmlänningarna Isak Reiersen och Alex Gustafsson tar ett steg framåt i motorsportkarriären med crosskartklasserna Xtreme och Xtreme Junior. 15-årige Reiersen kommer bland annat köra full säsong i RallyX Nordic medan 12-årige Gustafsson ska tävla i FinRX.
– Det kommer bli en rolig och lärorik säsong för juniorerna, säger JC Racetekniks teamchef.

För första gången sedan JC Raceteknik Juniorteam grundades kommer juniorerna tävla i olika mästerskap. För Isak Reiersens del blir det full säsong i RallyX Nordic, medan Alex Gustafsson kommer tävla i FinRX. JC Racetekniks teamchef Joel Christoffersson är positiv inför bytet av både klass och mästerskap.
– Jag startade JC Raceteknik Juniorteam 2017 som ett sätt att hjälpa fram unga förare. Hittills har juniorerna imponerat och vi har sett en fin utvecklingskurva hos dem. Under de senaste åren har de tävlat i crosskart-SM, men den här säsongen ställer vi in siktet på andra mål då båda förarna kommer tävla i Xtreme. Under vårens tester har allt fungerat bra och båda verkar hittat rätt i crosskarterna. Det kommer bli en rolig och lärorik säsong för juniorerna, säger Christoffersson.

15-årige Isak Reiersen har trots sin unga ålder flera SM-medaljer i bagaget, bland annat ett guld i 125cc och ett i 250cc från förra årets säsong. Han har även kört en full rallycrossäsong i klassen RX Academy i både RallyX Nordic och RallyX on Ice. Men i år väntar nya utmaningar när Reiersen debuterar i crosskartklassen Xtreme.
– Jag är riktigt, riktigt laddad inför säsongen. Rent realistiskt sett, med tanke på att det är en ny kart och tufft motstånd, så kommer det framförallt bli ett läroår för mig. Men samtidigt vet jag att när väl hjälmen åker på vill jag vinna, säger Reiersen.
Torsbysonen kommer köra full säsong i den nordiska serien RallyX Nordic, som körs i sex deltävlingar i Sverige, Norge, Danmark och Lettland. Han kommer även göra några inhopp i serien Supercupen, där den första deltävlingen körs i Arvika redan till helgen. Crosskarten som Reiersen kommer tävla i är en Xtreme byggd av svenska Ydrefalk Motorsport.
– Det jag satsar fullt ut på är RallyX Nordic, medan inhoppen i Supercupen är för att få mer körning och bli varmare i kläderna. Men redan nu efter flera tester så har jag en bra känsla i karten. Så bra förberedd som jag känner mig nu har jag nog aldrig varit inför en säsong. Det kommer bli en rolig säsong och jag hoppas såklart på bra resultat.
Han tillägger:
– Vi har jobbat hårt under vintern för att få till den här satsningen. Så verkligen stort tack till alla sponsorer som är med oss och tror på mig. Även tack till JC Raceteknik för allt stöd och support.

För Alex Gustafsson, 12 år, blir det här hans sjunde crosskartsäsong. Men liksom teamkompisen byter även han klass, från 125cc till en Xtreme Junior. Tävlandet blir i det finländska mästerskapet FinRX. Gustafsson kommer även köra några tävlingar på svensk mark i 125cc för att hålla farten uppe, med en crosskart som han lånar av några goda vänner i depån.
– Jag har kört crosskart-SM de senaste åren och började i fjol snegla på den nya klassen Xtreme Junior. I september fick jag följa med Marko Jokinen till Finland och testa att köra den. Det var verkligen jättekul och jag kände direkt att det var någonting för mig. Så vi bestämde oss för att satsa, säger Gustafsson.
Eftersom Svenska Bilsportförbundet inte godkänt den nya klassen i Sverige ännu fick de titta sig om efter andra möjligheter. Svaret blev Finland där Xtreme Junior har premiär under 2019 i serien FinRX. För att underlätta både test och tävlingar har Gustafsson bytt till en finsk tävlinglicens, för klubben Hyvinkään Urheiluautoilijat.
– Xtreme Junior kommer absolut att bli en utmaning eftersom fyra av fem banor är helt nya. Sen är ju inte finnarna kända för att vara långsamma och försiktiga direkt. Det kommer bli hård konkurrens och jag kommer få kämpa för varje poäng. Men jag ser verkligen fram emot den här säsongen, för jag vet att det kommer bli riktigt roligt. Motorsport är det bästa jag vet, så tack till alla fantastiska samarbetspartners som stöttar mig. Och tack till Joel, JC Raceteknik och alla andra som hjälper mig.

19-05-02 Nils Andersson inleder årets säsong på hemmabanan
Fjolårets Crosskartmästare i RallyX-serien, 19 årige Arvikaföraren Nils Andersson, är redo för årets första Crosskarttävling.

Efter att ha kört Rally under vintern som förberedelse inför årets Crosskartsäsong gjorde Nils ett inhopp i Timmy Hansens Crosskart under vinterserien i Åre, men är nu aktuell för säsongspremiär i Arvika.
”Rally innebär många mils körning i höga hastigheter, ett bra sätt att skaffa erfarenhet inför de intensiva och mer kompakta Crosskarthelgerna”, berättar Westomföraren.

I år kommer Nils att fokusera på prestigefyllda RallyX Nordic samt i göra några inhopp i nystartade Supercupen.

Premiär på Westombanan i Supercupen
Äntligen är det klart för premiär på hemmabanan i Arvika, då Supercupen gästar hemmabanan och Crosskart Extreme. Klassen som växt sig rekordstor har hela 47 anmälda då landets elit besöker Arvika nu till helgen, 4–5 maj.

Med ett års erfarenhet av klassen siktar Nils högt i hemmatävlingen, men i det rekordstora startfältet är det tufft bara att lyckas ta sig vidare till finalen.

Hemmabana är alltid något speciellt och Nils hade stora framgångar på Westombanan förra året. I en jämn A-final slutade Nils tvåa i SM deltävlingen efter att ha kört om svenska mästaren Viktor Andersson på sista varvet i finalen.

”Westombanan är kanske den mest utmanande banan i Sverige med flera tekniskt krävande partier. Den är snabb men ändå kurvig vilket inbjuder till omkörningar. Jag minns förra årets SM tävling då jag lyckades göra 7 omkörningar, även om det naturligtvis är än bättre att ta starten och inte behöva köra förbi”, berättar Nils.

Det finns säkert 15 olika förare med kapacitet att vinna tävlingen, men de svåraste konkurrenterna blir nog klubbkompisen Jimmie Österberg, Viktor Andersson (Bollnäs), Jan-Emil Wilsberg (Kongsvinger) och Isac Egonsson (Finnskoga).

Hårdsatsning på RallyX Nordic
Som regerande mästare i Crosskartklassen blir det i år fullt fokus på att behålla titeln för Arvikaföraren. Med tre deltävlingar i Sverige, samt tävlingar i Norge, Danmark och Lettland blir årets serie den hårdaste hittills då RallyX Nordic inleds i Värmländska Höljes 18-19 maj.

”Det ska bli kul att tävla på Internationell mark med berömda banor som t.ex. VM-banan Bikernieki i Lettlands huvudstad Riga. Jag har aldrig tidigare varit så väl förberedd inför säsongsstarten, så jag ser verkligen fram mot en spännande säsong”, kommenterar den Värmländske Crosskartföraren.
”Bilen är renoverad och jag har kört fler mil än jag gjort tidigare tack vare vinterns Rallytävlingar. Jag vann förra årets tävling i Höljes, och jag hoppas kunna upprepa den bravaden om två veckor”, säger Nils Andersson.

19-03-18 Nils Andersson ersätter VM-stjärnan Timmy Hansen i Rally X on Ice andra deltävling
Rallycross serien ”RallyX on ice”. gästar under en intensiv tävlingsvecka skidorten Åre för att under tre tävlingsdagar göra upp om vinter-titeln.

I Crosskart klassen hittar vi bl.a. Rallycross-stjärnan Timmy Hansen som gör premiär i den nyutvecklade Crosskart bilen TN5 XC.. Hansen Motorsport presenterade nyligen en VM-satsning med Peugeot vilket gör att Timmy tvingas avstå onsdagens tävling för att köra tester nere i Europa. Istället ersätts han av Arvika-sonen Nils Andersson, tidigare mästare i SRX-series.
•” Jag hade egentligen inte planerat att köra årets is-serie utan valde att köra Rally under vintern istället. Jättekul att nu få chansen som Stand-in för Timmy i Hansen Motorsports team Yellow Squad. Det är inte varje dag man får sådana erbjudanden så självklart var jag tvungen att tacka ja”, säger Nils.

Teamet körde under söndagen Shakedown och ett sista test i Jämtländska Kall inför måndagens tävling där Timmy själv sitter bakom ratten. Nils fick i Kall en första möjlighet att provköra den nya bilen och summerar sina första intryck:
•Bilen är helt nyutvecklad och chassiet har en annan karaktär än den Crosskart jag tävlat med själv, men den har potential att bli något riktigt bra. Lite intrimning återstår innan allt är perfekt, men jag ser verkligen fram mot onsdagens tävling, säger en entusiastisk värmlänning..TN5 XC utvecklas av Rallystjärnan Therrie Neuville.. Tävlingsklasserna under veckan är SuperCar lites och CrossCar. I Supercar Lites hittar vi kända namn som Pontus Tidemand och Sebastian Eriksson. Serien körs i jämtländska Åre på en frusen sjö med tre olika plogade banor, en bana för varje tävlingsdag. De första tävlingarna körs på måndag och onsdag där serien avslutas med en final på lördag.

18-10-05 Crosskart tävlingar på Strängnäs Motorstadion
Nu till helgen arrangerar Strängnäs ams två finaltävlingar i Crosskart, på lördag är det Svenska Cupen i Crosskart och på söndag är det Sprintcupen. Det är ca. 100 st. deltagare från stora delar av Sverige som skall göra upp i de sju olika klasserna i finalen i Svenska Cupen i Crosskart på lördagen.

På söndagen är det ca.70 st. deltagare i Sprintcupen. Tävlingarna börjar kl: 10.00 båda dagarna och det är fri entrè.

Välkomna till en fartfylld dag hälsar Strängnäs AMS

18-09-20 Spännande värre i Crosskart-SM:s avslutning
Den ena rysaren efter den andra blev det innan Sebastian Enholm, Isak Reiersen, Per Björnson och Viktor Andersson säkrat sina SM-guld i Crosskart.

Efter fem SM-deltävlingar var det hos Haninge MK allt skulle avgöras. Tack vare att en deltävling fick räknas bort, men inte finalen, var det i princip öppet i samtliga klasser. Till det solsken, välfylld parkering och åskådare som trängdes på bergsknallarna runt Högstabanan. Det var upplagt för fest, spänning och dramatik. Vilket det också blev!

Speciellt hårt var det i 650cc, där Markus Andersson och Per Björnson båda hade 107 poäng innan start. När ljuset släcktes i A-finalen stod de längst fram bredvid varandra.
Klassens veteran, Årjängs Björnson, tog starten tätt följd av nykomlingen Andersson, regerande mästare i mindre 250cc. Först efter att ha varit uppe jämsides med Björnson tre gånger i velodromen och gjort en sista attack i målsvängen gav Kopparbergsföraren upp.
- Jag gjorde allt och just nu känns det väldigt surt att inte ta guld, sa Andersson direkt efteråt.
Förhoppningsvis inser han nu ett par dagar efteråt att han haft en makalös säsong med sin nybyggda kart och i högre klass. För Björnson imponerades:
- Det tog tre varv innan jag hörde honom, men när han dök upp i velodromen spratt jag till och fick sedan försöka stänga av alla krafter, sa Björnson.
Med ytterligare ett guld har han på nio år tagit åtta SM-guld i 650cc och tre guld i NEZ. Helt otroligt!
- Så länge det är så här tight är det hur kul som helst! Du får inget gratis utan måste superjobba. Jag är alldeles svettig, fortsatte Björnson.
Silver till Markus Andersson och brons till storebror Mattias Andersson.

I JSM har Sebastian Enholm, Teknis MC, dominerat och 15-åringen avslutade på samma sätt genom femte raka segern i 125cc. Silver till Elias Svensson, Östmark och brons till Robin Tietjens, Haninge MK.
Att Isak Reiersen bytte från 125cc till 250cc och tvingades bryta de två första deltävlingarna gjorde honom bara extra laddad. För sedan tog han två segrar och ledde finalen i Haninge från start till mål. Silver till William Sätereie, Finnskoga MK och brons till Oskar Andersson, Vimmerby MK.
Regerande mästaren i motorstarkaste klassen Xtreme, med 43 startande, hade en dag där ingenting riktigt stämde, och i ivern att komma upp sig i fältet nuddade Linus Östlund till slut räcket och skadade kartens bakvagn. Det gjorde att till hemmapublikens förtjusning vann Marcus Agerheim A-finalen före lillebror Charlie Agerheim.

SM-guldet gick dock till Bollnäs och Viktor Andersson, som efter en jämn och fin säsong körde in som sexa i Haninge och därmed passerade han Östlund med en poäng i sammandraget.
Silver alltså till Linus Östlund och brons till Charlie Agerheim.

18-09-16 Dubbla SM-guld för JC Raceteknik i crosskart genom Reiersen och Björnson
SM-finalen bjöd kanske på de största rysarna någonsin, när de värmländska JC Raceteknik-förarna Isak Reiersen och Per Björnson tog varsitt guld.
– Det är helt otroligt. Vi har varit runt om i Sverige under flera månader och tävlat, och så avgörs allt på sista åket, säger 14-årige Reiersen.

Efter fem SM-deltävlingar var det i Haninge, under finalens sex varv, som allt skulle avgöras i klasserna 250cc och 650cc. Isak Reiersen, som tillhör teamets ungdomssatsning JC Raceteknik Juniorteam, har under året kombinerat en satsning i rallycross (RX Academy) med crosskart i 250cc. Torsbykillen inledde årets crosskartsäsong med stora motgångar och bröt de två första deltävlingarna. Men sedan vände oturen och han tog två raka segrar. Inför den avslutande deltävlingen i Haninge var det otroligt jämnt mellan fyra förare, där allt i princip avgjordes genom att första förare över mållinjen knep SM-guldet.
– Det är helt otroligt. Vi har varit runt om i Sverige under flera månader och tävlat, och så avgörs allt på sista åket. Jag var såklart rätt nervös innan starten, men kände ändå att jag hade kontroll på läget. Jag kan nog inte beskriva hur det känns att vinna SM så här. Att det skulle sluta med guld första året i en ny klass hade jag helt klart inte räknat med, säger Reiersen efter målgång.
Han fortsätter:
– Efter det i Arboga och när jag bröt under finalen i Tomelilla sa jag till mig själv att aldrig ge upp och istället göra det bästa av allt. Det lönade sig, nu står jag här som svensk mästare. Det är en speciell känsla. Så tack till alla människor som stöttat mig i år. Sponsorer, vänner, familj, mekaniker, JC Raceteknik. Alla. Utan dem hade jag aldrig klarat guldet, så är det verkligen.

JC Racetekniks ”crosskartsenior” Per Björnson har en gedigen meritlista i klassen 650cc, med tre NEZ-guld och numera åtta SM-guld. Inför den avslutande deltävlingen i Haninge låg Björnson och Markus Andersson på samma poäng. Men i finalen, där allt avgjordes, drog Årjängsbon det längsta strået.
– Det här är en av de hårdaste finalerna jag någonsin kört, men är det SM-final så är det. Jag och Markus delade på SM-ledningen och stod i första och andra spår i finalen, så det kunde inte varit jämnare. Två gånger kom han på i innern och försökte passera, första gången var jag inte alls beredd på det, men jag hade mer fart. Att vinna SM-guld nu blir såklart extra roligt efter en såhär hård final. Och jag kan inte säga att lyckoruset är mindre bara för att jag vunnit SM så många gånger förut, säger Björnson.

Till 2018 bytte JC Raceteknik Juniorteams 11-åring Alex Gustafsson klass, från 85cc till starkare 125cc. Varvtiderna och tempot har funnits där, men med lite tekniska bekymmer blandat med orutin har bromsat framfarten. Han körde de första fyra deltävlingarna, men under SM-finalen avstod han körningen för att istället ladda upp inför nästa års säsong.
– Det var ett stort steg att gå från 85cc till 125cc, och jag har utvecklat min körning varje tävling. Motståndet har varit tufft, så det har varit en lärorik säsong. Höjdpunkten 2018 var farten jag hade i Bollnäs, säger Gustafsson.
Bilder finns här. Dessa är till fritt förfogande av media om respektive fotograf anges.

18-09-12 Rekordfält avslutar Crosskart-SM
Nytt rekord igen i svenskt mästerskap för Crosskart - 161 anmälda till finalen i Haninge. I 650cc toppar två förare på exakt samma poäng och i Mini deltar en e-crosskart.

Efter fyra deltävlingar är det dags för final på Högstabanan hos Haninge MK. Tre SM-klasser samt ett JSM finns i potten, förutom ett par cuper, och eftersom finalpoängen måste räknas i slutresultatet är det nu det avgörs.
- Det är ovisst in i det sista och jättekul att det är så jämnt inför finalen, säger Håkan Persson, utskottets ordförande.

Utgångsläget i 650cc är att Årjängs Per Björnson och Kopparbergs Markus Andersson har 107 poäng vardera. Unga, hungriga Markus vann 250cc förra året, byggde ny kart och möter Björnson som har sju SM-guld i just 650cc.
- Det har gått långt över förväntan! Tänkte ju ta det som ett läroår och målet var topp fem. Nu är det bara att gå för guld och Haninge är en rolig bana, säger Markus.
- Att ta det åttonde guldet är målet… men vi får se på söndag eftermiddag vem som vunnit, säger Per.
Intressant inhopp gör MK Speeds Oliver Eriksson. En 20-årig talang som med framgång tävlar i rallycross, leder RX2 International Series där det är final ihop med VM i Sydafrika i november. Oliver lånar en av Walfridsons kartar.

Störst klass är också tyngst, Xtreme med 49 anmälda. Finnskogas Linus Östlund tog första titeln, och han leder i år också. Två delsegrar och en andraplats så här långt. Silver håller Bollnäs Viktor Andersson, sju poäng efter och brons Haninges Charlie Agerheim. Han har femton poäng upp till silver, och helgens segrare får 30 nya.
- Försöka behålla tredjeplatsen är målet. Det blir jättetufft, men jag hittar ju i alla fall runt på Högsta, säger Charlie.
I 250cc är det Finnskogas William Sätereie som ska jagas och i JSM 125cc vill säsongens suverän, Sebastian Enholm, inget hellre än att få med guldet hem till Teknis MC. Leder på maximala 110 poäng.
Förutom de fyra SM-klasser är det också final för skruvat.se 85cc Cup och +40 Cup. Även elva Mini-åkare visar upp sig och extra intressant är den unge norrmannen Anders Bolland som kör en e-crosskart. Framtidens förare i framtida tävlingsbil.

18-08-15 Enholm siktar på fjärde raka
Näst sista deltävlingen i Svenskt Mästerskap för Crosskart genomförs i Arvika i helgen. 162 namn i anmälningslistan, där Sebastian Enholm siktar på sin fjärde raka seger i JSM 125cc.

15-åringen från Fjugesta utanför Örebro, tävlande för Teknis MC, gör sin fjärde säsong i Crosskart. De senast åren har han tävlat i JSM 125cc, och efter ett par femteplatser går det som på räls. Inte ens Bollnäs, då solen helt plötsligt försvann och himlen invaderades av regnmoln, stoppade honom. Han bara seglade fram mot sin tredje raka seger denna sommar. Helt överlägsen.

Nu laddar han inför Arvika, väl medveten om att en deltävling får räknas bort. Dock inte finalen i Haninge.
- Vi åker dit för att vinna och ha en så stor ledning som möjligt inför finalen, säger Sebastian.
En av fem deltävlingar måste räknas bort, dock inte finalen. Det gör att det hela ännu är öppet, men Sebastian har onekligen bästa tänkbara utgångsläge.
Totalt är det 29 anmälda i 125cc och på silverplats återfinns Elias Svensson, Östmarks MFF, tretton poäng bakom Enholm.

I huvudklassen, Xtreme, väntas 39 förare till start. Där hade ledande Linus Östlund, Finnskoga MK, en mindre lyckad dag senast i Bollnäs.
- Då hade jag noll sikt! Så nu har vi byggt vindruta och torkare för att göra det mer spännande, säger Linus.
Som vanligt är det två kvalomgångar för de tävlande på lördagen, och ytterligare en på söndagen samt finaler. Sedan återstår endast finalen i Haninge den 15-16 september.

18-08-07 Dubbel triumf för Bollnäs MK
Efter all torka fick crosskartfolket möta regn hos Bollnäs MK på Eriknäsbo Motorstadion. Hemmaåkarna Viktor Andersson och Mattias Ohlsson lyckades vinna dubbelt i Xtreme.

När nu Bollnäs MK för första gången arrangerade en SM-deltävling i Crosskart fanns förhoppningar om att Viktor Andersson, eller Mattias Ohlsson, skulle finnas med där framme. Viktor körde bara ett par tävlingar förra året, och skrapade då ihop 24 poäng. I år började han med en bränslepump som bara fungerade ibland och fick bara med sig ett poäng, men i Tomelilla var han trea.
- Det är inte svårt att räkna ut vilken tävling jag vill räkna bort framöver. Och klart att jag gärna ville leverera på hemmaplan, säger Viktor.

Han, Charlie Agerheim, Max Johansson, Martin Enlund, Linus Östlund och Jonathan Eskilsson gick i land med två vinster vardera i kvalet. Till A-final gick också Max Rundberg och Mattias Ohlsson, som i vanliga fall satsar på SM i Rallycross där han leder 2400cc inför finalen i Kalix.
- Men det är tvärkul med Crosskart! Även om det har varit mycket strul så här långt, konstaterar han.

Efter två motorras skulle detta bli tredje gången gillt! Problemet var bara att han tvingades bryta andra omgången och tog sig med sina 17 poäng bara till C-final.

Fortsättningen grejade han dock galant genom att susa in i alternativet direkt och sedan hålla ledningen i både C och B. Från sista led i A var han snabbt uppe i rygg på Viktor.
- Hade det varit någon annan hade jag nog gjort hårdare framstötar, men jag unnade Viktor segern. Så det gällde mest att hålla tätt bakåt, säger Mattias.

De två strålade ikapp med solen som åter visade sig efter prisutdelningen. Trea Haninges Charlie Agerheim. Ledande Linus Östlund, Finnskoga MK blev för ovanlighetens skull bara åtta. Det gör att Charlie har tio poäng upp och att Isac Egonsson (trea i B-finalen) delar bronsplatsen med Viktor, sju poäng bakom Charlie.
- Det är jättekul att ingen stuckit iväg och avgjort redan. Och för min det var det ju perfekt att Mattias var med och rörde om, avslutar Viktor.

Segrare i övriga klasser blev:
125cc Sebastian Enholm, Teknis MC
250cc Isak Reiersen, Östmarks MFF
650cc Markus Andersson, MK Kopparberg
85cc Elias Nilsson, Likenäs MK
40+ Cup Niklas Fransson, Västerås MS

Nästa deltävling i SM/JSM arrangerar MK Team Westom på banan i Arvika den 18-19 augusti.

18-07-13 Crosskart sprint competition opens Elva City Special Stage in Rally Estonia
The last stage of Shell Helix Rally Estonia is Elva City stage held on Sunday 14.47. But before the top WRC cars and other competitors start the stage sprint competition for crosskarts will be held on the same stage starting 13.00

Crosskarts have enjoyed increase of popularity in Estonia lately. Those attractive small and fast vehicles are used in Estonian championship and few weeks ago Ott Tänak, Esapekka Lappi and many Estonian drivers competed with them in rallyday held in Tallinn. In the final Ott Tänak beated his teammate Esapekka Lappi.

Crosskart or Speedcar Extreme is rear-wheel drive vehicle with the 150 bhp engine from motorbike. As it weights bit over 300 kilograms it has unreal acceleration and great handling. From 0-100 km/h takes less then 300 seconds an it’s top speed is 180 km/h.

Shell Helix Rally Estonia entry list tops with three crews from WRC series: Ott Tänak-Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC), Hayden Paddon-Seb Marshall (Hyundai i20 Coupe WRC) and Craig Breen-Scott Martin (Citroen C3 WRC). Total 103 teams are in the entry list of Rally Estonia, besides WRC cars 9 R5 cars, Proto Cars, 11 R2 cars and more.

The official opening and award ceremony will take place in Tartu, the second biggest city in Estonia. Tartu is an entertainment center of Shell Helix Rally Estonia and the main artist of the official concert is Russian superstar Nyusha.

Otepää which is known as a winter resort offers great opportunities for the technical center of the rally. Service park and HQ are located in Otepää at Tehvandi Sport Centre. Besides Tartu, Elva hosts another Super Special and the gravel stages in South-Estonia are considered as the best in the country.

Official Rally Radio is Radio KUKU. Frequency in Tartu is 104,2 Mhz and in Otepää 91,8 Mhz. Radio KUKU is also audible in internet: http://player.kuku.postimees.ee/ralliraadio

Shell Helix Rally Estonia rally passes are on sale in all Circle K stations all over Estonia.

Shell Helix Rally Estonia held on 13-15 of July is a round of Estonian and Latvian rally championships and FIA European Rally Trophy.

More information > www.rallyestonia.com
More ways to spend your vacation in Estonia > www.visitestonia.com

18-02-16 Bilsporten i SVT under SM-veckan i Skellefteå
Missa inte SM-veckan i SVT

Följ tävlingen i Rally, Rallycross & Crosskart live i SVT.

Söndag 25 mars 08.30-12.30 svtplay.se & svtsport.se 13.30 -15.00 & 15.30-17.00
Finalerna körs live i SVT1

OBS! TV-tiderna är preliminära, se svtsport.se

18-02-04 Jimmie Österberg bäste värmlänning i premiären
Årets första deltävling i RallyX on ICE avgjordes under lördagen i Jämtländska Östersund. Med delar av Rallycrossens Världselit på plats var det en spännande premiär som kördes i närmast perfekta vinterförhållanden där Nils Andersson och Jimmie Österberg representerade MK Team Westom i Crosskart Extreme.

Snörök skulle visa sig bli en avgörande faktor då sikten var nära noll för bakomvarande fordon. Jimmie körde igenom kvalet som 5:a, 3:a och 2:a i sina tre kvalomgångar och knep med det 4:e startplatsen i semifinal 2. Nils inledde med att slå runt i första heatet då han inte såg något i snöröken. I andra och tredje omgången körde Nils till sig 2st andraplatser och kvalade trots rullningen in som 3:a i semifinal 2.

I semifinalen fick Jimmie en riktigt bra start och kom iväg som 3:a medan Nils fick för mycket hjulspinn och kom iväg sist. Efter den dåliga starten var det i det närmaste omöjligt att köra om i snöröken men Nils lyckades avancera en placering och körde in på femteplats, strax utanför finalen. Jimmie lyckades genom en stilren körning bevaka sin 3:e plats och kvalade med det in till finalen.
Väl i finalen hade även Österberg problem att komma iväg i starten och körde sedan av i snöröken bakom övriga. I täten tog norrmannen Finn Erik Löberg en enkel seger, närmast följd av VM-stjärnorna Kevin Hansen och Niclas Grönholm.

Med en total 6:e respektive 9:e plats i premiärtävlingen är Westomförarna både nöjda och besvikna. Jimmie hade vittring på en riktigt fin placering när han körde av i finalen, men att komma till final i det här startfältet är en riktigt bra prestation. Nils var besviken över att missa finalen, men lyckades b.la. sätta hela tävlingens snabbaste varv och besegra VM-föraren Kevin Hansen i ett kvalheat.

”Jag är besviken över att jag gjorde ett felaktigt val av jokerlap i semifinalen och att jag inte lyckades avancera till finalen. Jag är däremot nöjd med att farten finns och att jag hänger med de allra bästa förarna. Nu gäller det att få lite mera rutin och att lyckas bättre med starterna”, säger Nils Andersson.

Nästa deltävling i serien körs redan kommande helg i Nordvärmländska Höljes.

Resultat deltävling 1 i Rally X on ICE:
1. Finn Erik LØBERG (NOR)
2. Kevin HANSEN (SWE)
3. Niclas GRÖNHOLM (FIN)
6. Jimmie ÖSTERBERG (SWE)
7. Linus ÖSTLUND (SWE)
9. Nils ANDERSSON (SWE)
11. Timmy HANSEN (SWE)

Tävlingar RX on Ice 2018:
Östersund, Sverige, 3 februari
Höljes, Sverige, 10 februari
Ål, Norge, 25 februari
Gol, Norge, 3 mars

18-01-23 Westomförare växlar upp i ny Crosskartserie
Efter en lyckad avslutning på förra året tar den nu 18-årige Westomföraren Nils Andersson i år klivet upp i högsta divisionen för Crosskart och debuterar i hårdast möjliga motstånd. Med en vecka kvar till premiären i Jämtländska Östersund står det klart att bl.a. VM-förarna Timmy Hansen, Kevin Hansen och Niclas Grönholm gör Nils sällskap i startlistan. VM-stjärnorna kommer att få hårt motstånd av de etablerade Crosskartförarna som t.ex. regerande mästaren Linus Östlund från Finnskoga MK och MK Team Westoms Jimmie Österberg.

Bilen, en Speedcar 750cc, är ett riktigt krutpaket med otroliga 154hk i den 400kg lätta bilen. Nils har testat både på grus under hösten och på isbana nu i januari och börjar känna sig bekväm bilen.
•”Bilen är trots sin enorma effekt riktigt lättkörd. Jag är rookie i klassen och har inte samma rutin som mina meriterade konkurrenter, men jag hoppas kunna överraska i någon av tävlingarna. Det skall bli otroligt spännande att få mäta sig med de absolut främsta och att ett koppel VM-förare ställer upp gör tävlingen riktigt intressant”, säger Nils Andersson.

Serien avgörs under 4 deltävlingar i ett späckat schema från 3 februari till 3 mars. Tävlingarna körs på Rallycrossbanor med snö och is underlag. Första tävlingen körs i Östersund på en bana som blir en ny bekantskap för Crosskartförarna. Andra deltävlingen går av stapeln i Värmländska Höljes innan de avslutande två tävlingarna som båda körs i området runt skidorten Geilo i Norge.

Serien RallyX on Ice 2018 körs i tre klasser: Supercar Lites, Speedcar Extreme och RX Academi. I det stjärnspäckade startfältet ses tävlande från 9 olika nationer och världskända förare (förutom tidigare nämnda VM-förare) t.ex. regerande Indycar mästaren Josef Newgarden (USA), 3-faldige Indy 500 segraren Hélio Castroneves (BRA) och RX2 segraren Cyril Raymond (FRA).

Tävlingar RX on Ice 2018:

Östersund, Sverige, 3 februari
Höljes, Sverige, 10 februari
Ål, Norge, 25 februari
Gol, Norge, 3 mars

Startlista Speedcar Extreme:
Timmy HANSEN (SWE)
Niclas GRÖNHOLM (FIN)
Kevin HANSEN (SWE)
Linus ÖSTLUND (SWE)
Nils ANDERSSON (SWE)
Jimmie ÖSTERBERG (SWE)
Isac EGONSSON (SWE)
Micke GÖTHESSON (SWE)
Finn Erik LØBERG (NOR)
Aleksander WIIK (NOR)
Arne WIIK (NOR)
Ruve VESKI (EST)
Ole Henry STEINSHOLT (NOR)
Jonathan ESKILSSON (SWE)
Peter LUNDMARK (SWE)

17-10-01 Två förare på pallen under Svenska Crosskart Cupen i Arvika och en andraplats i sprinten
Under den sista deltävlingen av Svenska Cupen segrade Per Björnson i 650cc, medan teamkompisen Isak Reiersen knep andraplatsen i 125cc. Teamets yngste junior, Alex Gustafsson, slutade på sjätteplats i 85cc. I söndagens sprinttävling kom Reiersen och Gustafsson på andra respektive fjärde plats.

För 13-årige Isak Reiersen, 125cc, blev det dubbla andraplatser under helgens två tävlingar. I lördagens tävling körde han hem två heatvinster och en andraplats. Det räckte till ett andra startspår i A-finalen.
– Såklart vill jag alltid vinna, men två andraplatser är jag ändå rätt nöjd med. Lite strul i förstasvängen gjorde att jag jag gled ut och tappade längd på Robin. Jag lyckades inte ta ikapp det. Och på sprinten det skilde bara 0,4 sekunder mellan oss. Så det var två väldigt jämna tävlingar med många bra fighter. Eftersom jag bara gjorde ett inhopp nu under sista deltävlingen kände jag ingen press alls och det var kul avsluta säsongen i Värmland, säger Reiersen.

Alex Gustafsson, 10 år, kom på sjätte- och fjärdeplats i 85cc under helgens tävlingar. I lördags knep han två heatsegrar och en andraplats, vilket resulterade i start från första led i A-finalen och en sjätteplats i tävlingen. Under sprinten räckte tiden till en fjärdeplats.
– Det kändes gött att tävla på hemmaplan och för mig har inget krånglat den här helgen. Under A-finalen var jag hyfsat bra med i starten, men jag kunde inte lägga mig på innern utan gled ut och tappade placeringar. I sista sväng var jag nära att rulla. Men jag lyckades köra upp mig till en sjätteplats. Sprinten var tufft och det skilde bara hundradelar mellan oss, så jag är nöjd med båda resultaten, säger Gustafsson.

Per Björnson fick avsluta säsongen på pallen i 650cc. Efter två vinster och en andraplats i grundomgången räckte farten till seger i tävlingen.
– Det är alltid roligt att vinna! Tävlingen flöt på bra och med en vinst i grundomgången fick jag bästa startspår i A-finalen, där jag tog starten och ledde in i mål. Nästan hela SM-fältet var med så det kändes ju självklart bra att avsluta säsongen på topp, säger Björnson.

17-09-17 Dubbelt JC Raceteknik på pallen i crosskart-SM – framfångar för Björnson och Reiersen
Per Björnson slutade på andraplats i 650cc, samtidigt tar 13-årige teamkompisen Isak Reiersen årets JSM-silver och blir totalt trea i klassen 125cc.
– Säsongen har varit väldigt upp och ner, så med tanke på allt oflyt är jag nöjd med resultatet, säger Reiersen.

JC Raceteknik
JC Racetekniks Per Björnson har tagit fyra SM-guld i rad, men i år fick han istället nöja sig med en andraplats i svenska mästerskapet.
– Efter allt tekniskt strul som vi haft under säsongen är jag mycket nöjd med silvret. Andreas Carlsson har varit snabb och är en värdig vinnare. Att det blev en andraplats även i tävlingen känns bra. Jag hade bästa startspår i A-finalen, men tyvärr gör bakhjulskörningen i starten att man tappar för mycket tid, säger Björnson.
Drömmen för nästa år är att kunna ta steget upp till rallycross.
– Får jag ihop budgeten vill jag köra rallycross i Supercar Lites, annars fortsätter jag med crosskart nästa år också. Skulle jag vinna på lotto blir det helt klart Supercar-VM, säger han med ett skratt.

JC Raceteknik Juniorteam
Isak Reiersen, som gör sin tredje säsong i klassen 125cc, kom på tredjeplats i serien och tog silver i Junior-SM.
– Det känns bra att komma på pallen. Säsongen har varit väldigt upp och ner, så med tanke på allt oflyt är jag nöjd med resultatet, säger 13-åringen
Under den sista deltävlingen i Haninge kom Reiersen tvåa, etta och tvåa i grundomgången. Han kvalificerade sig direkt till A-final där det blev en tredje plats i tävlingen.
– Allt klaffade helt enkelt. Jag känner att jag hittade flytet på banan redan under träningen och gjorde tre i princip felfria heat. I A-finalen fick jag till en bra start och kom ut som tvåa. En liten miss i en sväng gjorde att jag tappade kontakten med föraren framför och jag slutade istället trea.
Under året har Reiersen varit en del av JC Racetekniks ungdomssatsning.
– Att tävla för JC Raceteknik Juniorteam har betytt mycket för mig. Förutom alla körtips och mediaträningen vi fått gör det mycket för självförtroendet att ha det teammärket på ryggen. Så tack till teamet och alla sponsorer!
Planen inför nästa säsong är att börja köra en tyngre klass.
– Jag siktar på att gå upp till 250cc. Där är det en starkare motor och andra däck, så det blir främst ett läroår. Men såklart vill man fightas inom topp fem, även om det blir tufft.

Hela 34 förare kom till start i klassen 85cc. Alex Gustafsson hamnade på en total tiondeplats i tävlingen. Det var två andra- och en fjärdeplats i grundomgången som gjorde att han fick starta från femte spår i B-finalen.
– B-finalen började med en startsmäll mellan andra förare. Jag tog jokern direkt och kom ändå ut som trea. Sen blev det en miss. Jag trodde att föraren framför mig bromsade eftersom det var gulflagg och någon krockat, men han stannade för att han fått svartflagg. När jag bromsade in kunde två förare köra om mig. Det var synd för jag hade nog kommit till A-final annars, säger Gustafsson.
Det har varit en lite motig säsong för 10-åringen. Trots att han kämpat hårt, tagit flera heatsegrar och lyckats undvika krascher har det varit mycket stolpe ut.
– Det har varit en riktigt rolig säsong, men jag har inte haft flytet i SM. Det är många som kör i klassen och alla växer och blir bättre för varje tävling. Det är svårt att bara ta sig till A-final. Nästa år vill jag sikta på pallen i 85cc, så jag hoppas att jag får med mig mer flyt då.
Gustafsson, som liksom Reiersen är med i JC Raceteknik Juniorteam, är tacksam för allt stöd han fått under året.
– Jag vill verkligen tacka alla som varit med mig i år. Isak och Joel som stöttar och ger bra tips, mekanikern Henrik som alltid ställer upp, Andrea som hjälper mig med mediaträning, mina sponsorer och såklart alla andra som hejar på mig.

SM-Serien
650cc
1. Andreas Carlsson
2. Per Björnson
3. Mattias Andersson

125cc
1. Sindre Trøyterud
2. Robin Tjitens
3. Isak Reiersen

Resultat Haninge
650cc
1. Andreas Carlsson
2. Per Björnson
3. Roger Lunde

125cc
1. Sindre Trøyterud
2. Robin Tjitens
3. Isak Reiersen

85cc
1. Alex Lindeqvist
2. Timmy Sakariassen
3. Elias Nilsson
-
10. Alex Gustafsson

17-09-17 Finalen i Crosskart i JSM/SM 2017
Den 16–17 september arrangerade Haninge MK i samarbete med Hylast AB den femte deltävlingen tillika finalen i Crosskart-JSM/SM på Högstabanan i Haninge söder om Stockholm.

I tävlingen deltog klasserna Mini, 85 cc, 125 cc, 250 cc 650 cc, Xtreme samt Senior 40+. Klassen 125 cc tävlar om JSM. Klasserna 250 cc, 650 cc och Xtreme tävlar om SM.

Mini • Uppvisningsklass
I uppvisningsklassen Mini får man delta från 6 år, man tävlar inte. 7 förare deltog i tävlingen och skötte sig utmärkt på banan. Devin Berryll representerade arrangörsklubben.

85 cc • Skruvat.se 85 cc
I klass 85 cc deltar förare mellan 9 och 13 år.
Resultat från tävlingen:
1. Alex Lindeqvist Haninge MK
2. Timmy Sakariassen MK Team Westom
3. Elias Nilsson Likenäs MK

Preliminärt resultat i Skruvat.se 85 cc
1. Patrik Hallberg Haninge MK 122 p
2. Elias Nilsson Likenäs MK 115 p
3. Timmy Sakariassen MK Team Westom 112 p

Alex Lindeqvist tog ett bra grepp om finalen och ledde hela tiden. Karl Peder Nordstrand från NMK Hamar ledde Cupen före finalen. Han blev utesluten ur B-finalen och nådde inte till A-finalen.

Patrik Hallberg från arrangörsklubben har mycket att brås på. Både pappa Mats och brorsan Mattias är duktiga rallyförare.

125 cc • Junior-SM
I klass 125 cc är deltagarna mellan 12 och 16 år.

Resultat från tävlingen:
1. Sindre S. Trøyterud KNA Vålerbanen
2. Robin Titjens Haninge MK
3. Isak Reiersen Östmarks MFF

Preliminärt resultat i Junior-SM
1. Sindre S. Trøyterud KNA Vålerbanen 135 p
2. Robin Tietjens Haninge MK 124 p
3. Isak Reiersen Östmarks MFF 119 p
Finalen inleddes med en tuff start. Sindre var först efter ett varv och ledde sedan tämligen ohotad före Robin Tietjens. Sebastian Enholm från Teknis MC som ledde SM-serien före finalen hade ingen bra dag och nådde inte till A-finalen.

250 cc • SM
I klass 250 cc får man tävla från 15 år.
Resultat från tävlingen:
1. Markus Andersson MK Kopparberg
2. William Sätereie Finnskoga MK
3. Marcus Svensson Dals MK

Preliminärt resultat i SM:
1. Markus Andersson MK Kopparberg 134 p
2. Robin Kareliusson Östmarks MFF 130 p
3. Marcus Svensson Dals MK 121 p

Markus Andersson hade full koll på finalen och tog en given seger.
650 cc • SM
Det här är en klass med mycket effekt, varvtiderna är i klass med de snabbaste rallycrossbilarna. Du får delta från det år du fyller 16.

Resultat från tävlingen:
1. Andreas Carlsson Säffle MC
2. Per Björnsson Årjängs MK
3. Roger Lunde Haninge MK

Preliminärt resultat i SM
1. Andreas Carlsson Säffle MC 145 p
2. Per Björnson Årjängs MK 127 p
3. Mattias Andersson MK Kopparberg 123 p

Första finalvarvet var mycket hårt, men sedan tog Andreas Carlsson ledningen och behöll den in i mål. Andreas har haft en mycket lyckosam SM-säsong och har tagit full poäng i alla fem SM-tävlingar.

Xtreme • SM
Det här är en riktig värstingklass med fyrcylindriga motorcykelmotorer på 750 cc. Motorn ger ca 150 hästkrafter, karten väger 420 kg inklusive förare. Du får delta från 16 år.

Resultat från tävlingen:
1. Magnus Thituson Torslanda MK
2. Fredrik Tiger Kalix Motorklubb
3. Tommie Svärd Finnskoga MK

Preliminärt resultat i SM:
1. Linus Östlund Finnskoga MK 131 p
2. Magnus Thituson Torslanda MK 127 p
3. Tommie Svärd Finnskoga MK 127 p

Magnus Thituson var framgångsrik i finalen och höll ledningen under hela heatet. Isac Egonsson från Finnskoga MK är värd en guldstjärna. På första varvet rullade han, men hamnade på hjulen och fortsatte. Vid rullningen fick han punktering på ett av bakhjulen, efter några varv tröttnade däcket men Isac fortsatte på fälgen. Det gjorde att han snurrade och åkte av i målkurvan – men kom upp igen och fortsatte till en åttondeplats i finalen.

Senior 40+
Klassen ingår inte i SM. Förarna måste vara över 40 år, man får tävla med kartar i klasserna 250 cc och 650 cc.

Resultat från tävlingen:
1. Thord Axelsson Haninge MK
2. Mats Zetterström Strängnäs AMS
3. Jonny Andersson MK Speed

17-09-11 Info inför SM-finalen i Crosskart i Haninge
Den 16–17 september arrangerar Haninge MK i samarbete med Hylast AB femte deltävlingen tillika finalen i Crosskart-JSM/SM på Högstabanan i Haninge söder om Stockholm. I tävlingen deltar klasserna Mini, 85 cc, 125 cc, 250 cc 650 cc, Xtreme samt Senior 40+. Klassen 125 cc tävlar om JSM. Klasserna 250 cc och 650 cc tävlar om SM. Första start på lördagen är kl 10.00, på söndagen 09.00.

Crosskart är en sportgren på tillväxt, den första trevande tävlingen kördes 1986, idag är totalt 141 tävlande anmälda till JSM/SM-tävlingen. Haninge MK är Sveriges största Crosskartklubb med 43 licensierade förare. I tävlingen deltar många förare från Norge.

Mini • Uppvisningsklass
I uppvisningsklassen Mini får man delta från 6 år, man tävlar inte. 7 förare är anmälda till tävlingen, Devin Berryll representerar arrangörsklubben.

85 cc • Skruvat.se 85 cc Cup
I klass 85 cc deltar förare mellan 9 och 13 år. 33 förare är anmälda till tävlingen varav 12 från Haninge MK.

Resultat efter de fyra första deltävlingarna:
1. Karl Peder Nordstrand NMK Hamar 107 p
2. Patrik Hallberg Haninge MK 96 p
3. Elias Nilsson Likenäs MK 85 p

Alla tre kommer att delta i helgens tävling. Patrik Hallberg har mycket att brås på. Pappa Mats och brorsan Mattias är bägge duktiga rallyförare.

125 cc • Junior-SM
I klass 125 cc är deltagarna mellan 12 och 16 år.
23 förare är anmälda till tävlingen varav 6 från Haninge MK.

Resultat efter de fyra första deltävlingarna:
1. Sebastian Enholm Teknis MC 101 p
2. Sindre S. Trøyterud KNA Vålerbanen 100 p
3. Robin Tietjens Haninge MK 92 p
Alla tre kommer att kämpa för seger i Junior-SM.

250 cc • SM
I klass 250 cc får man tävla från 15 år. 15 förare är anmälda till tävlingen.

Resultat efter de fyra första deltävlingarna:
1. Robin Kareliusson Östmarks MFF 102 p
2. Markus Andersson MK Kopparberg 99 p
3. Marcus Svensson Dals MK 91 p
Alla tre är anmälda till helgens tävling.

I klassen deltar Nikita Mazurchik från GKC St. Petersburg. Hans klubbkamrat Kirill Stepanov tävlar i klass 125 cc och Aleksandr Polianski i klass 85 cc.

650 cc • SM
Det här är en klass med mycket effekt, varvtiderna är i klass med de snabbaste rallycrossbilarna. Du får delta från det år du fyller 16. 22 förare är anmälda till tävlingen varav 3 från Haninge MK.

Resultat efter de fyra första deltävlingarna:
1. Andreas Carlsson Säffle MC 110
2. Mattias Andersson MK Kopparberg 95
3. Per Björnson Årjängs MK 95
8. Roger Lunde Haninge MK 62
Alla fyra kommer att delta i tävlingen.

Xtreme • SM
Det här är en riktig värstingklass med fyrcylindriga motorcykelmotorer på 750 cc. Motorn ger ca 150 hästkrafter, karten väger 420 kg inklusive förare. Du får delta från 16 år. 29 förare är anmälda till tävlingen varav 7 från Haninge MK.

Resultat efter de fyra första deltävlingarna:
1. Linus Östlund Finnskoga MK 103
2. Tommie Svärd Finnskoga MK 97
3. Magnus Thituson Torslanda MK 92
4. Fredrik Tiger Kalix MK 91
5. Charlie Agerheim Haninge MK 75

Alla fem kommer att delta i tävlingen. Linus Östlund knep SM-segern i klass 250 cc 2016. Fredrik Tiger har vi ofta sett på Högstabanan – men i en rallycrossbil. Han är svensk mästare i Rallycross.

Högstabanan
Så här hittar du till banan: Kör väg 73 (Nynäshamnsvägen) till avfart Dalarö. Kör några kilometer mot Dalarö så visar en skylt vänster till Högstabanan.

17-09-07 Hundradelsfight och särkiljning när Elias Svensson blev trea i Bollnäs!
Sex hundradelar och särkiljning när Elias Svensson blev trea i Bollnäs, så små var marginalerna i 125 cc-klassen när Sprintcupen kördes i Bollnäs i helgen.

Klassen var extremt jämn där det skiljde bara sex hundradellar mellan ettan och trean. Östmarksföraren Elias Svensson hade exakt samma tid som Noel Eliasson efter tre omgångar. Båda hamnade på pallen och efter särkiljning där man tittade på andra heatet. Där var Noel några hundradelar snabbare än Elias, som därmed tilldelades slutade en tredjeplats.

Philip Wester, MK Kopparberg, vann, sex hundradelar före Noel Eliasson, SMK Arboga, och Elias Svensson, Östmarks MFF.

125 cc, Sprintcupen Bollnäs
1. Philip Wester, MK Kopparberg, 1:33,59
2. Noel Eliasson, SMK Arboga, +0,06
3. Elias Svensson, Östmarks MFF, +0,06
4. Sebastian Enholm, Teknis MS, +0,28
4. Martin Enlund, Västerås MS, +0,32
6. Timmy Enlund, Västerås MS, +0,62
7. Robin Tietjens, Haninge MK, +0,69
8. Martin Håkansson, Grangärde RRc, +1,13
9. Hampus Wretman, Haninge MK, +2,04
10. Linus Andersen, Haninge MK, +2,30
17-09-05 Värmländskt i topp Extreme i Bollnäs
Under crosskarttävlingarna Svenska Cupen i Bollnäs i klassen Xtreme vann Finnskoga MK´s Linus Östlund, medan klubbkompisen Isac Egonsson placerade sig sexa.

I Sprintcupen vid söndagens Sprintcup vann Linus Östlund, medan Isac Egonsson kammade hem andraplatsen.
17-09-05 Nya värmländska crosskartframgångar i 85 cc när Svenska Cupen kördes i Bollnäs
I lördags kördes det crosskart i Bollnäs då den tredje deltävlingen av Svenska Cupen gick av stapeln. Lukas Andersson, #99 Säffle MC, tog tre raka heatsegrar och vann tävlingen. Elias Nilsson, #44 Likenäs MK, hade två heatsegrar i ryggen när han körde in på en andra plats i finalen.

Även på fjärde plats hittar vi en värmlänning. Erik Nilsson, #34 Östmarks MFF, blev tvåa i B-finalen och körde sedan upp sig och slutade femma.

Svenska Cupen Bollnäs Crosskart 85 cc
1. Lukas Andersson, Säffle MC
2. Elias Nilsson, Likenäs MK,
3. Patrik Hallberg, Haninge MK
4. Erik Nilsson, Östmarks MFF.
5 Albin Axelsson, Haninge MK

Under söndagens kördes en deltävling i Sprintcupen. Där blev det ombytta roller när Likenäsföraren Elias Nilsson kammade hem segern 0,24 sekunder före före Säffles Lukas Andersson.

Sprintcupen Bollnäs Crosskart 85 cc
1. Elias Nilsson, Likenäs MK,
2. Lukas Andersson, Säffle MC
3. Oskar Hellström, Strängäs AMS
4. Alex Lindeqvist, Haninge MK
5. Algot Hammarqvist, Åtvidabergs MK
17-08-29 Pallplats och matförgiftning under crosskart-SM i Östmark
Isak Reiersen och Alex Gustafsson (JC Raceteknik Juniorteam) kom på fjärde respektive tionde plats i tävlingen. Samtidigt kom Per Björnson på andraplats i klassen 650cc, trots matförgiftning.

För 13-årige Isak Reiersen, 125cc, satte tekniska problem käppar i hjulen. Trots det lyckades han knipa en fjärdeplats.
– Under finalen var det väldigt tight i starten. Banan är smal och när det kommer nio crosskartar samtidigt in i förstakurvan så smäller det. Jag kom ut som sjua, men valde jokern direkt och fick då fritt spår för att jaga ikapp, men blev tyvärr lite hindrad. Jag kände att jag hade mer fart, men det gick inte den här gången, säger Reiersen.
Under helgens heat slutade han fyra, etta och tvåa. Han kvalificerade sig till B-final där han segrade. Det gav honom en start från sista ledet i A-finalen.
– Farten har funnits hela helgen, och jag tycker att jag fått till flytet. Tyvärr har bromsarna ställt till problem. Men det är en rolig bana att köra på, även om det är lite risky när den är så trång.

Alex Gustafsson, 10 år, körde i heaten hem två andraplatser och en tredjeplats i klassen 85cc. I B-finalen startade han från femte spår och lyckades köra upp sig till en tredjeplats – alltså första föraren utanför final. Det resulterade i en tiondeplats i tävlingen.
– Det har varit en kul tävling, med tuff konkurrens. Första heat gick hyfsat bra för mig. I andra heatet stod jag i bakre led och var först iväg i starten. Men sen bromsade jag fel, så man kan nästan säga att jag gav bort heatsegern. I tredje heatet låg jag tvåa när jag körde in i ett däck och hamnade istället trea. B-finalen var riktigt rolig, där kunde jag verkligen hålla full gas. Jag stod upp och körde sista fyra varven, säger Gustafsson.
Han fortsätter:
– Min körning är mycket bättre nu än under Östmark i fjol. Jag håller mer gas och gör bättre spårval.

För Per Björnson blev det en andraplats i 650cc, trots fredagens matförgiftning.
– Det får man ju vara nöjd med ändå, efter matförgiftning och allt. Jag spydde före och efter träningen och heaten på lördagen. Som tur är hade jag en balaklava med stort hål, så det var bara att springa ut i skogen direkt efter målgång, säger 35-åringen och skrattar.
Men han lät sig inte stoppas av det utan segrade i alla tre heaten, och startade därmed från bästa spår i finalen.
– Det är synd att man inte orkar ta Andreas Carlsson i final. Efter omstarterna fick mina däck för bra grepp. Jag var uppe i sidan på honom, men kom inte om. Men det är inte över än i SM och jag kommer fortsätta kämpa på.

Resultat Östmark
650cc
1. Andreas Carlsson, Säffle MC
2. Per Björnson, Årjängs MK
3. Mattias Andersson, MK Kopparberg
4. Jimmie Walfridson, MK Ratten
5. Maja Kärnqvist, Östmarks MFF

125cc
1. Lucas Waaler, KNA Solør Motorsport
2. Sebastian Enholm, Teknis MC
3. Sindre S. Trøyterud, NAF Motorsport Vålerbanen
4. Isak Reiersen, Östmarks MFF
5. Martin Enlund, Västerås MS

85cc
1. Jonathan Rådström, Östmarks MFF
2. Erik Andersson, Östmarks MFF
3. Elias Nilsson, Likenäs MK
4. Karl Peder Nordstrand, NMK Hamar
5. Timmy Sakariassen, MK Team Westom
-
10. Alex Gustafsson, MK Team Westom
17-08-15 Isac Egonsons starka uppkörning från C-final gav honom femteplatsen i NEZ!
Isac Egonsson från Torsby, tävlande för Finnskoga MK, kör sin första säsong i Crosskart Extrem. Under den gångna helgen NEZ-tävling hade han en motig första dag. Men en fantastisk körning på söndagen tog han sig till A-final via seger i C och andraplats i B till slutlig femteplats i A-finalen.

Det gav honom en femte plats i totalen, dessutom bäste svensk i klassen.

17-08-14 Andreas Carlsson vann NEZ-finalen i finland och blev trea i mästerskapet
Under helgen kördes finalen i NEZ (Norra Europeiska Zonen) i finska Kouvola. I 650cc klassen var Andreas Carlsson, Säffle MC, den enda svenska föraren på startlijen.

Han försvarade dock de svenska färgerna med bravur och kammade hem segern deltävlingen vilket gav honom en tredjeplats i mästerskapet. Årets NEZ består av tre deltävlingar, vilka Andreas endast startat i två. Trots det slutar han på bronsplats i det internationella mästerskapet.
- Eftersom det var dubbla poäng så lyckades det bli ett brons totalt, trots att jag missat en deltävling, säger Andreas Carlsson.

Andreas Carlsson fick en seger och full pott även när mästerskapet kördes i Höljes tidigare i år.

Under helgen blev det flera fina värmländska framgångar. I 125cc blev Isak Reiersen, Östmarks MFF, trea i tävlingen och tvåa i mästerskapet.

I 85cc-klassen slutade Erik Nilsson, Östmarks MFF, tvåa, Lukas Andersson,Säffle MC femma och Alex Gustafsson, MK Team Westom slutade sex
17-08-13 13-årige Isak Reiersen tvåa i crosskartmästerskapet NEZ
Det blev en pallplats i det internationella mästerskapet NEZ för värmländske Isak Reiersen (125cc). Samtidigt slutade teamkollegan Alex Gustafsson, 11 år, på en sjundeplats i klassen 85cc.
– En andraplats känns bra. Såklart vill man vinna, men jag är verkligen jättenöjd med silvret, säger Reiersen.

Under helgen kördes den sista deltävlingen av NEZ (Norra Europeiska Zonen) i finska Kouvola och förarna i JC Raceteknik Juniorteam fanns på plats för att fightas om pallplatser. För Isak Reiersen, 13 år, blev det en tredjeplats i tävlingen och silvermedalj i mästerskapet.
– En andraplats känns bra. NEZ-säsongen har varit lite upp och ner för mig. Den första deltävlingen i Höljes vann jag, men i Riga hade jag tekniska problem. Såklart vill man vinna, men jag är verkligen jättenöjd med silvret, säger Reiersen.
I själva deltävlingen slutade värmlänningen på en tredjeplats i klassen 125cc efter en felfri grundomgång.
– Det har varit en väldigt stabil tävling för mig. Jag vann alla heaten, var tidsmässigt snabbast och hade pole position i A-finalen.
Han fortsätter:
– Innan finalen var det torrt på banan, så vi hade en setup för det. Men när vi står på fullvarv med crosskartarna och gör tummen upp för att starta börjar det spöregna. Det blev snorhalt, bland det värsta jag varit med om. Jag kom inte iväg i starten, men lyckades köra upp mig till en tredjeplats.

11-årige värmlänningen Alex Gustafsson, slutade på en sjundeplats i mästerskapet (85cc).
– Att komma sjua är kul. Det är ju det bästa jag någonsin kommit i NEZ. Det är ett tufft mästerskap och många kör bra, konstaterar Gustafsson.
I den avslutande deltävlingen kom Gustafsson på sjätteplats. Han inledde helgen med en heatseger, följt av en andra och en tredje plats.
– Jag var fyra in i A-final och bra med i starten, tycker jag. Men sen överladdade jag lite och valde alternativspåret på fel varv. Efter alternativet låg jag sjua, men lyckades köra om föraren framför mig och sluta sexa. Så tävlingen har gått bra för mig.
Jag har blivit snabbare på startljuset och lärt mig gasa mycket bättre, hittat farten liksom.

Crosskartsäsongen är inte över än för grabbarna, det återstår nämligen två SM-deltävlingar: Östmark 26-27 augusti och Haninge 16-17 september.
– Östmark är min hemmabana, så det blir kul. Jag ligger fyra i SM efter en lite strulig säsong, men har chans på pallen, säger Reiersen.
Även teamkollegan ser fram emot de avslutande deltävlingarna.
– I de tävlingarna som är kvar vill jag behålla farten och fortsätta vara startsnabb. Jag har kört på banan i Östmark sen jag började med crosskart, så det blir roligt att tävla där, säger Gustafsson.

Resultat Kouvola
125cc
1. Martin Enlund (SWE)
2. Roberts Vitols (LVA)
3. Isak Reiersen Isak (SWE)
4. Martin Håkansson (SWE)
5. Timmy Enlund (SWE)
6. Sebastian Enholm (SWE)
7. Jimi Kalliomäki (FIN)
8. Valtteri Koski (FIN)
9. Leevi Lassila (FIN)
10. Kirill Stepanov (RUS)

85cc
1. Karl Peter Nordstrand (NOR)
2. Erik Nilsson (SWE)
3. Alexander Polianskii (RUS)
4. Ilari Sääskilahti (FIN)
5. Lukas Andersson (SWE)
6. Alex Gustafsson (SWE)
7. Jarno Leskinen (FIN)
8. Frida Enholm (SWE)
9. Miko Vähälummukka (FIN)
10. Aleksi Kiikala (FIN)
17-05-27 A-final och pallplats för JC Raceteknik under crosskart-SM i Tomelilla
Årets andra SM-deltävling i crosskart har precis avslutats. Isak Reiersen och Alex Gustafsson, som kör för JC Raceteknik Juniorteam, hade båda bra tävlingar som dessvärre slutade i brutna A-finaler. För JC Racetekniks seniorförare Per Björnson resulterade det i bronsmedalj i klassen 650 cc.

Isak Reiersen, 13 år, hade fram till finalen en bra tävling i klassen 125 cc. Han vann två av kvalheaten och kvalificerade sig direkt till A-final, där startade han från andra led. Men efter ett halvt varv korsar en annan förare Reiersens körlinje och smällen är oundviklig. Efter hoppet landar Reiersen på crosskarten framför och båda rullar.
– Jag tänkte bara ”nej nej nej”. Det var inte en så våldsam rullning, men det känns självklart tufft att tvingas bryta finalen, säger Reiersen.

Han fortsätter:
– Men det har varit en lärorik tävling. Eftersom det var en svår bana har jag fått träna på att hitta nya linjer. Jag har lärt mig att det inte alltid lönar sig att ligga på gränsen. Ibland måste man ge efter lite i en sväng för att kunna ta nästa på ett bra sätt. Hålla en röd tråd och blicka framåt.

10-årige Alex Gustafsson, som kör 85 cc, inledde tävlingen med en tredjeplats och två heatsegrar. Av de totalt 32 startande i klassen lyckades han kvalificerade sig till femte startspår i A-final, men där tog det tyvärr stopp efter ett halvt varv. Gustafsson hade för hög fart in i alternativet och hamnade rakt mot en däcktrave. Styrväxeln blev skadad och han kunde inte fortsätta.
– Det var såklart tråkigt att behöva bryta, men det är sånt som händer! Jag ska visa vad jag går för i Arboga. Tävlingen var skoj, jag har varit startsnabb och sen fokuserat bra, det har jag blivit bättre på sen förra året. Banan var jätterolig att köra på, det är nog min min favoritbana hittills, säger Gustafsson.

Per Björnson, som kör klassen 650 cc, slutade på tredjeplats i Tomelilla. Men han hade en allt annat än problemfri tävling. Under fredagens två kval hade han inga fungerande bakbromsar och låg på tolfteplats efter dagen. Men på lördagen vände oturen.
– Under lördagen fick vi ordning på grejerna och jag vann det tredje kvalet. Det gjorde att jag kvalade in mig direkt till A-final, där jag startade i andra led. Det blev en bökig förstakurva och jag kom ut som nummer fem. Men jag körde upp mig till en tredjeplats och är absolut nöjd med det resultatet med tanke på fredagen, säger Björnson.

17-05-27 Walfridson tillbaka på pallen när crosskart-SM kördes i Tomelilla!
I dag avjordes den andra deltävlingen i årets SM. Jimmie Walfridson från värmländska Torsby hade, liksom under första deltävlingen, en mycket stark inledning med två heatsegrar i 650cc-klassen i crosskart. I dagens sista heat fick han en tredje plats, vilket gav honom tredje spår in i A-finalen.

I A-finalen fick Jimmie till en kanonstart och tog ledningen. Desssvärre rödflaggades heatet efter att Joakim Wicksell gjord en rejäl rullning i starten.

I omstarten gick det inte riktigt lika bra, även om han var relativt bra med även den här gången. Jimmie kom med Andreas Carlsson i första kurvan, men eftersom han hade ytterspår fick han backa tillbaka för att undvika närkontakt:
- Lite synd att det blev en omstart när jag fick en sån bra start, säger Jimmie.

Jimmie gick i mål som tvåa efter Andreas Carlsson, Säffle MC och på tredje plats kom depåkompisen Per Björnson, Årjängs MK.

Det blev därmed trippelt värmländsk på pallen i 650 cc-klassen.
- Det har känts bra hela helgen och karten har fungerat fint. Så på det hela taget är jag nöjd, säger Jimmie.

Jimmies lillasyster Felicia Walfridson debuterar i 650 cc-klassen och kör därmed med Jimmie. Hon har varit med från start och visar att hon är något att räkna med och kvalade in på första spår i B-finalen.

I B-finalen var hon outstanding. Hon tog starten och inte bara förvaltade sin ledning utan gick imål som ohotad vinnare.

I A-finalen fick hon inte samma flyt utan slutade på åttonde plats. En fin insats i sitt debutår i klassen.

www.walfridson.com hittar du utförligare information där vi följt tävlingen heat för heat.

Resultat 650 cc, Crosskart-SM Tomelilla
1. Andreas Carlsson
2. Jimmie Walfridson
3. Per Björnsson
4. Viktor Andersson
5. Johan Fransson
6. Mattias Andersson
7. Jimmy Farsbo
8. Felicia Walfridson
9. Joackim Wicksell
10. Roger Lunde
16-12-19 JC Raceteknik satsar på ungdomar – startar juniorteam
Under 2016 stod rallycross i fokus, men nu vill teamet bredda sig. Därför startar de JC Raceteknik Juniorteam.
– Jag har jobbat mycket med ungdomar inom rallycrossen. Nu vill jag hjälpa fler, unga talanger att utvecklas, säger teamchefen Joel Christoffersson.

Årets säsong har varit lyckad för Supercar Lites-teamet JC Raceteknik. Thomas Bryntessons framfart gav teamet guld i RallyX Nordic och en silverplats i internationella RX Lites Cup. Inför nästa år kommer teamet även sikta in sig på crosskart.
– Under de senaste åren har crosskartföraren Per Björnson kört för JC Raceteknik och jag har jobbat mycket med ungdomar inom rallycrossen. Därför var Juniorteamet ett naturligt steg framåt. Nu vill jag hjälpa fler, unga talanger att utvecklas, säger 26-årige teamchefen Joel Christoffersson.
Förarna som ska tävla för JC Raceteknik Juniorteam är Isak Reiersen, 13 år, och Alex Gustafsson, 10 år.
– Isak kör klassen 125cc och vann faktiskt svenska mästerskapet i år. Han är en grym talang, så det ska bli kul att hjälpa fram honom. Alex har tävlat i klassen 85cc under två år och utvecklas väldigt fort.
Via JC Raceteknik kommer förarna få göra tester och lära sig mer om crosskartens inställningar. De kommer även få hjälp under tävlingar och i jakten på sponsorer.
– Målet är att de ska lyckas så bra som möjligt. Men båda är unga, så vi vill absolut inte sätta någon press på dem. Allt det roliga med crosskart ska stå i fokus, men de kommer få en stor möjlighet att utvecklas.
Christoffersson har märkt att många förare har svårt att anpassa sig när de går från crosskart till rallycross.
– De kommer få följa med på våra rallycrosstester och tävlingar för att få körtips av våra förare. Juniorteamet är en långsiktig plan. Därför kommer vi redan nu prata mycket om rallycross, så att ett eventuellt steg till en Lites-bil i framtiden ska bli gå så smidigt som möjligt.

13-årige Isak Reiersen, från värmländska Torsby, började med crosskart redan som sexåring. I år vann han svenska mästerskapet i klassen 125cc och två år tidigare knep han guldet i cupen för 85cc. På agendan för nästa års säsong finns svenska mästerskapet, och eventuellt norra europeiska zonen (NEZ).
– Att få tävla för JC Raceteknik Juniorteam ska bli riktigt roligt. Det kommer bli en bra möjlighet för mig att utvecklas. Att få ha körträning med erfarna förare kommer betyda mycket, säger Reiersen.
Att växa upp i en familj med stort motorsportintresse, där rallycrossen i Höljes och andra lokala tävlingar var ett fast inslag, gjorde att en crosskartkarriär låg nära tillhands.
– Motorsporten har funnits i mitt liv så länge jag kan minnas. Jag håller på med lite annan sport också, fotboll och så, men crosskart är helt klart roligast, säger han med ett skratt.
Trots sin unga ålder har han stora drömmar.
– Det kortsiktiga målet är så klart att försvara SM-titeln under nästa år. Men min dröm är att i framtiden få tävla på professionell nivå och kunna leva på motorsport. En förhoppning är även att börja köra Supercar Lites om tre år.

Tio år gamla Alex Gustafsson spelar gärna innebandy med sina jämngamla kompisar – men under sommarhalvåret är det crosskart som gäller. Det hela började med att han fick en crosskart i julklapp som 6-åring. Han började träna direkt och så fort säsongen drog igång kördes första tävlingen i klassen mini.
– Det bästa med crosskart är att det går fort och sladdar – och så klart alla vännerna. Självklart är det bra att ha roligt, men eftersom jag älskar att köra är jag också väldigt seriös på banan.
Även om juniorteamet är nystartat har han tidigare fått support av JC Raceteknik.
– Joel har hjälpt mig med crosskarten ända sedan jag började, så det känns roligt att vara med i JC Raceteknik Juniorteam. Jag är verkligen glad att Joel lägger ner så mycket tid på att hjälpa mig, det betyder mycket.
Gustafssons förhoppning är få stöd av JC Racetekniks äldre förare: både de som tävlat tidigare och de ska köra nästa år.
– Jag vill bli snabbare på banan och utvecklas, så jag hoppas att Thomas Bryntesson kan ge mig några tips. När jag blir äldre vill jag också köra rallycross, eller kanske rally.

Besök även vår hemsida www.jcraceteknik.com.
16-09-11 Jimmie Walfridson kammade hem SM-silvret i crosskart 650cc i dag!
Idag var det finaldags i årets Crosskart-SM när den sjunde deltävlingen kördes på Kägleborgsbanan i Arboga.

Torsbysonen Jimmie Walfridson kammade i fjol hem Norska Mästerskapet i crosskart och tog tidigare i år hem silvret i NEZ (Mästerskapet för Norra Europeiska Zonen). Hans mål ii helgen var att kamma hem ytterligare en medalj.

I går kördes de två inledande omgångarna, Jimmie fick motorstopp på startplattan i sitt första heat och kom därmed sist iväg . Han körde upp sig men fick nöja sig med fjärde plats. Andra heatet gick bättre. Då slutade han tvåa efter Årjängsföraren Per Björnson.

Inför dagens avgörande omgång uteslöts SM-ledaren och Säflleföraren Andreas Carlsson. Kampen om SM-guldet stod då mellan Per Björnson och Jimmie. Det skiljde de båda Värmlänningarna bara tre poäng åt, med fördel Björnson.

I tredje omgången fick Jimmie allt att stämma. Han kammade hem segern i tredje heatet. Den misslyckade första omgången gav honom bara sjätte spår i A-finalen med Per Björnson i pole-position.

I finalen gjorde Jimmie en mycket snygg uppkörning ända upp till andraplatsen, vilket gav honom silver i årets crosskart-SM.
- "Det är klart att det inte hade smakat fel med ett SM-guld. Men jag är helt klart nöjd med mitt SM-silver"säger Jimmie "Jag har hållit ihop hela säsongen och har visat att jag är med och slåss i toppen".

Per Björnson vann före Jimmie och hemmaföraren Alexander Ström slutade trea.

Det blev trippel värmländskt i SM. Guldet gick till Per Björnson, silvret till Jimmie Walfridson och Andreas Carlsson fick bronset.

Topp tre SM-deltävingen Aboga
1. Per Björnson, Årjängs MK
2. Jimmie Walfridsson, MK Ratten
3. Alexander Ström, SMK Arboga

Topp tre SM
1. Per Björnson, Årjängs MK
2. Jimmie Walfridson, MK Ratten
3. Andreas Carlsson, Säffle MC
16-08-14 Walfridson vann finalen i Danmark och gav Sverige silver i NEZ Crosskart!
Jimmie Walfridson från värmländska Torsby körde för tredje året i rad full säsong i Mästerskap för Norra Europeiska Zonen (NEZ) i crosskartens 650cc-klass. 2014 kammade han hem silvret och ifjol fick han nöja sig med bronsmedaljen. I år var målsättningen att försöka köra hem den ädlaste valören.

Inför den fjärde och avgörande finaltävlingen som kördes i helgen på den danska Nysumbanan, låg Jimmie tvåa i mästerskapet, tio poäng efter ledande Mads Pedersen.

Jimmie trivdes på banan och hade fått bra fart i sin 650cc crosskart. Med två heatsegrar och en andraplats i kvalade han in i poleposition i A-finalen.

Väl i final gav han inte konkurrenterna en chans att ta sig förbi, utan han plockade hem finalsegern. Dessvärre räckte det inte hela vägen till seger i mästerskapet, eftersom huvudkonkurrenten Mads Pedersen lyckades gå i mål som trea. Det gav honom bara fem poäng mer än dansken och Jimmie fick nöja sig med en silvermedalj:
- Jag är inte helt nöjd med säsongen. Siktet var helt klart att ta guld i år, säger Jimmie.

Men en silvermedalj är inte fy skam och Jimmie är nöjd med hur NEZ-säsongen avslutades:
- Den här tävlingen har fungerat väldigt bra och det känns gött att slå Mads på hans hemmabana.

Nästa deltävling för Jimmies del är SM i Värmländska Östmark som körs 27-28 augusti.

Dessvärre har inte någon officiell resultatlista eller uppdatering av NEZ-tabell skett. Så fort den kommer ut uppdaterar vi det på å www.walfridson.com

www.walfridson.com hittar du utförligare information där vi följt tävlingen heat för heat.
16-07-30 Ny pallplats för Jimmie Walfridson när värmlänningarna dominerade i Skellefteå!
Jimmie Walfridson slutade trea i tisdagens SM-deltävling i Lycksele och kom till start i Skellefteå med målsättningen att inte bara nå pallen, utan även försöka tangera det resultatet. Det räckte inte hela vägen till seger, men han lyckades med sin föresats och kammade hem andraplatsen.

I sitt första heat gjorde han dock ett sämre val och kom ut bakom en långsammare förare efter alternativet. Det gjorde att han inte lyckades plocka placeringar utan blev trea.

I de två följande omgångarna gick det betydligt bättre och Jimmie vann båda sina heat, vilket gav honom tredje startspår i A-finalen bredvid hans största SM-konkurrenter: Andreas Carlsson och Per Björnsson.

Jimmie avancerade till andra plats, men lyckades ta sig om Andreas Carlsson:
- "Jag gjorde två misstag i A-finalen och det går inte att göra det mot dessa gubbar" säger Jimmie "Men jag är ändå nöjd och har fått till en bra fart i crosskarten".

Det blev trippel på pallen i 650 cc-klassen när Andreas Carlsson, Säffle, vann före Jimmie Walfridson, Torsby och på tredje plats slutade Per Björnson, Årjäng.

Nästa deltävling för Jimmies del är 6-7 augusti då NEZ körs i Norge.

Resultat SM Skellefteå
1. Andreas Carlsson Säffle MC
2. Jimmie Walfridson MK Ratten
3. Per Björnsson Årjängs MK
4. Peter Gillberg SMK Arboga
5. Anders Michalak MK Orion
6. Rikard Berglund SMK Gävle
7. Alexander Ström SMK Arboga
8. Magnus Thituson Andersson Fjärås MK
9. Jens Olofsson Lycksele MK
10. Tomas Oscarsson Östmarks MFF
16-06-19 Jimmie Walfridson tvåa i crosskart-SM i Karlstad - delad andraplats i mästerskapet!
Värmländske Jimmie Walfridson är regerande Norsk Mästare sedan han kammade hem NM-titeln i fjol. I år satsar han istället fullt ut på SM och NEZ (mästerskapet för Europeiska Norra Zonen).

Inför den tredje deltävlingen i det svenska mästerskapet som kördes i helgen i Karlstad låg Jimmie på tredje plats, efter att han inlett säsongen med att bli femma respektive fyra.

I helgen fick han upp farten rejält i sin 650cc crosskart, han var den enda i klassen som gick obesegrad genom grundomgångens tre omgångar. Det gav honom första startspår i A-finalen.

Det var bara i finalen han fick se ryggen på någon av sina konkurrenter. Andreas Carlsson som startade i spåret bredvid, lyckades knipa segern. Jimmie är dock nöjd med säsongens första pallplats.
- "Det har flutit på riktigt bra i helgen och vi har inte haft några problem alls" säger Jimmie "Det känns riktigt skönt att vara uppe på pallen igen. Det här gav nya viktiga poäng och är bra för mästerskapet".

Det är extremt jämnt i SM-toppen i 650cc-klassen. Tre värmlänningar ligger i topp och det är bara en poäng som skiljer dem åt. Andreas Carlsson, Säffle, övertar ledningen av Per Björnsson, Årjäng. Per lägger sig på andra plats tillsammans med Torsbysonen Jimmie, som därmed klättrar upp ett pinnhål i mästerskapet.

Nästa deltävling för Jimmies del är 16-17 juli då NEZ körs i Finland.

Topp tre SM 2016 efter Karlstad
1. Andreas Carlsson, Säffle MC, 82 p
2. Jimmie Walfridson, MK Ratten, 81 p
2. Per Björnsson, Årjängs MK, 81 p
Komplett tabell kommer laddas upp här: http://www.svenskcrosskart.com/images/resultat/SM_2016.pdf

Resultat Karlstad, tredje deltävlingen i SM
1. Andreas Carlsson Säffle MC
2. Jimmie Walfridson MK Ratten
3. Anders Michalak MK Orion
4. Jimmie Östberg MK Team Treske
5. Viktor Andersson MK Speed
6. Rikard Berglund SMK Gävle
7. Jimmy Farsbo Ljungbro MK
8. Alexander Ström SMK Arboga
9. Johan Fransson MK Team Westom
10. Per Björnsson Årjängs MK
Komplett resultat: http://www.motorsportivarmland.nu/Resultat/2016/160619CrosskartSM.pdf

www.walfridson.com hittar du utförligare information där vi följt tävlingen heat för heat.
16-06-15 Crosskart-SM på Kalvholmen
I helgen är det premiär för SM i Crosskart på Kalvholmen i Karlstad. Totalt är det 125 anmälda, varav 69 kämpar om viktiga poäng i den tredje av sju deltävlingar.

Arrangerande Karlstad MC Bil har jobbat hårt med att marknadsföra tävlingen, både i tv, radio och tidningar.
- Glimt-TV har kört en reklamfilm i en dryg en veckas tid på Värmlands TV, och fyra tidningar har skrivit så vi är väldigt nöjda och ser fram emot helgen, säger Frida Lundkvist, klubbens kontaktperson för crosskart.

Som vanligt är regerande mästaren Per Björnson ett jagat villebråd i 650cc. Framför allt av kvartetten Viktor Andersson, Jimmie Walfridson, Andreas Carlsson och Anders Michalak, där Andreas är den som för tillfället är snabbast på banan. Men stolpe ut i både Haninge och Höljes har gett fördel Björnson.
- Visserligen är det många som kan hota, men i helgen är det dags! Nu är det min tur, säger Andreas Carlsson.

I 250-tabellen toppar Tommie Svärd efter en bra inledning på säsongen. Störst motstånd är att vänta från Oliver Solberg, en revanschsugen William Sätereie som hade motorproblem i Höljes, och rookien Linus Östlund.
Bland juniorerna i 125cc är Max Johansson den ende som varit på pallen i båda de deltävlingar som körts. Det gör att han är den alla vill slå i Karlstad, även om banan i Karlstad är en ny bekantskap för många.
Förutom SM finns ett antal miniförare på plats för att visa upp sina färdigheter, och skruvat.se-cupen i 85cc lockar hela 30 startande. Där har samtliga att jaga Noel Eliasson, som börjat säsongen med idel segrar. I andra änden av åldersstegen ska tio veteraner kämpa i Crosskart 40+ Cup. Hittills har Fredrik Tjejens tvåa segrar, och Thord Axelsson lika många andra platser.
Annemo Friberg

Komplett SM-tabell: http://www.svenskcrosskart.com/images/resultat/SM_2016.pdf
Anmälningslista: http://www.datapolen.se/anmalan/crosskart.asp?what=tidigare&open=yes&id=9&blankett=CK
För mer information: www.svenskcrosskart.com

16-05-17 Crosskart slår rekord i Höljes
217 anmälda! När crosskarten gästar Höljes slås alla rekord, inte minst med 32 förare i Xtreme. Helgens tävling ingår i både SM, NEZ samt de olika cuperna.

Det kommer förare från alla håll, bland annat italienska mästaren Mattia Donolato i Xtreme. Fast han tävlar utom NEZ.
- Vi vet inte vart det här tar vägen. Det vi får uppleva i Höljes kan vara början på någonting riktigt stort, säger Håkan Persson, ordförande i utskottet.
Sex förare deltog i Xtreme Cup i Haninge, och nu blir det femdubbelt upp deltagarmässigt.
Att det blir åka av intygar Fredrik Tiger, Kalix kämpe med SM-guld i både isracing (långnabb) och rallycross, som får låna en kart.
- Jag vet att jag möter många duktiga, men jag lovar att de ska få åka för att hålla undan, säger Fredrik.
Forne rallycrossesset Marko Jokinen vann premiären i Xtreme Cup i Haninge. Han har god kontakt med de finska utövarna och är rätt säker:
- Finske mästaren Toni Reunanen är fruktansvärt snabb. Jag tror på honom!

SM-klasserna mönstrar också rekordfält. I Haninge vann Isak Reiersen 125cc, och nu väntar hans favoritbana. Medan killar som Robin Ericsson, Markus Gimle Enger, Oskar Andersson och Robin Tietjens vill ha revansch efter att ha fått bryta i premiären. Till Höljes vill alla, så nu ansluter också mer än dubbelt så många norska och ryska förare, samt ett koppel finska och danska. Det blir tuffare än vanligt att ta en plats i finalen.
I 250cc siktar arrangerande Finnskoga MK på att fylla pallen. Tommie Svärd vann premiären och Linus Östlund var trea. William Sätereie hade en tung helg med motorproblem.
- Jag var sist av plattan varje gång men ifatt i kurva ett. Men i Höljes ska jag vara först hela tiden, hälsar William.
Östmarks trio Maja Kärnqvist (femma senast), Robin Kareliusson och Hampus Rådström är snabba nog att smida samma planer.
- Kareliusson är nog den jag är mest orolig för. Han är vass, säger Tommie Svärd om sina konkurrenter.

I 650cc är det bara ett som gäller för Andreas Carlsson, och det är att upprepa segern från i fjol. Dessutom bara ska han ta SM-guldet från Per Björnson i år.
- Farten finns där helt klart, jag ska bara ha lite tur också, säger Andreas.
Per har som vanligt gått igenom allt som har med drivningen att göra efter förra tävlingen. Sedan hoppas även han på lite tur.
- Förra året lossnade förgasaren när jag flög för långt i hoppet. Den gången hade jag otur.

Förra året lockade Höljes 165 startande. De 217 som anmält sig till årets tävling fördelar sig med 16 Mini, 37 i 85cc, 44 i 125cc, 38 i 250cc och 37 i 650cc. Tretton veteraner har anmält sig och i Xtreme är det svenskt deltagarrekord alla kategorier med 32 anmälda. Höljes är först ut av fyra i NEZ, men nummer två av sju i SM.

16-05-08 SM-premiären i Haninge lockade 129 crosskartförare till start!
Den 7–8 maj arrangerade Haninge MK i samarbete med Hylast AB första deltävlingen av sju i Crosskart-SM. I tävlingen deltog klasserna Mini, 85 cc, 125 cc, 250 cc, 650 cc, Senior 40+ och Xtreme. Klasserna 125 cc, 250 cc och 650 cc tävlar om JSM/SM. Crosskart är populärt, 129 deltagare var anmälda till tävlingen.

125 cc • Junior-SM
I klass 125 cc är deltagarna mellan 12 och 16 år.
Resultat:
1. Isak Reiersen Östmarks MFF
2. Martin Enlund Västerås MS
3. Max Johansson Idkerbergets MK

Det var många nya ansikten i klassen, många har inför årets säsong bytt till 250 cc. Max Johansson var dock med förra året, då kom han på femte plats i JSM. Isak Reiersen hade en bra dag. Han segrade i B-finalen och gick därmed vidare till A-finalen där han hade ledningen alla fem varven. Robin Tietjens från Haninge MK startade i A-finalen, men fick bryta efter att ha rullat i målkurvan.

250 cc • SM
I klass 250 cc får man delta från det år man fyller 15.
Resultat:
1. Tommie Svärd Finnskoga MK
2. Lars Magnusson Krokoms MK
3. Linus Östlund Finnskoga MK

Tommie Svärd försvarar sin titel, han vann SM förra året. Även Tommie vann B-finalen och fick en plats i A-finalen. Först på sista varvet tog han sig upp i ledningen. Oliver Solberg som är son till den norske rallyföraren Petter Solberg lyckades bra 2015 då han kom två i JSM för 125 cc. Den här helgen blev däremot dyster, avåkningar och problem med karten gjorde att han inte kom i mål i någon av de tre kvalomgångarna.

650 cc • SM
Det här är Crosskartens värstingklass, varvtiderna är i klass med de snabbaste rallycrossbilarna. Du får delta från det år du fyller 16.
Resultat:
1. Per Björnson Årjängs MK
2. Viktor Andersson MK Speed
3. Rikard Berglund SMK Gävle

Per Björnson som segrare var väl inte helt otippat, han var etta i SM förra året. I tävlingen lyckades han bra i kvalomgångarna och hade en plats direkt i A finalen där han ledde från start till mål. Roligt med Viktor Andersson från MK Speed i Nynäshamn på en andraplats. 2015 års SM-tvåa, Andreas Carlsson från Säffle MC, var också med i A-finalen men lyckades bara plocka en sjundeplats.

85 cc • Skruvat.se 85 cc-Cupen
I den här klassen tävlar man från 9 år.
Resultat:
1. Noel Eliasson SMK Arboga
2. Marius Solberg Hansen NAF Motorsport Vestfold
3. Patrik Hallberg Haninge MK

Noel Eliasson segrade i B-finalen och gick vidare till A-finalen där han tog ledningen efter första varvet. Grattis Patrik som representerar arrangörsklubben på prispallen.

www.haningemotorklubb.se
16-05-02 SM-premiären i Crosskart körs i Haninge i helgen!
Den 7–8 maj arrangerar Haninge MK i samarbete med Hylast AB första deltävlingen av sju i Crosskart-SM på Högstabanan i Haninge söder om Stockholm. I tävlingen deltar klasserna Mini, 85 cc, 125 cc, 250 cc, och 650 cc, Senior 40+ och Xtreme. Klasserna 125 cc, 250 cc och 650 cc tävlar om SM/JSM. Första start bägge dagarna är kl 10.00. Crosskart växer, 129 deltagare har anmält sig till tävlingen. Speciellt glädjande är att uppvisningsklassen Mini där du får delta från 6 år samlar 12 startande till tävlingen. Klassen 85 cc där du får tävla från 9 år kör Skruvat.se 85 cc-Cupen. 28 förare varav 10 från Haninge MK har anmält sig till tävlingen. Det är glädjande att Haninge MKs crosskartverksamhet växer.

125 cc • Junior-SM
I klass 125 cc är deltagarna mellan 12 och 16 år.
Resultatet från JSM 2015:
1. Linus Östlund Finnskoga MK 177 p
2. Oliver Solberg MK Ratten 167 p
3. Nikolai Haldammen KNA Solør Motorsport 145 p

Både Linus och Oliver har bytt upp sig till klassen 250 cc, men Max Johansson, förra årets femma, kommer till start i klassen. Från Haninge MK deltar Robin Tietjens, Rickard Landholm, Linus Andersen, Max Lindholm och Melissa Lundmark. Kirill Stepanov och Artemiy Lyakin kommer hela vägen från St. Petersburg för att delta i tävlingen.

250 cc • SM
I klass 250 cc får man delta från det år man fyller 15.
Resultatet från SM 2015:
1. Tommie Svärd Finnskoga MK 167 p
2. William Sätereie Finnskoga MK 155 p
3. Joakim Wicksell Films MK 139 p

Alla tre är anmälda till tävlingen. Dessutom finns Linus Östlund och Oliver Solberg som lyckades bra i 125 cc förra året med på startlistan. Det här blir en tuff klass i år. Oliver Solberg är son till den norske rallyföraren Petter Solberg. Från arrangörsklubben deltar Kim Fredriksson.

650 cc • SM
Det här är Crosskartens värstingklass, varvtiderna är i klass med de snabbaste rallycrossbilarna. Du får delta från det år du fyller 16.
Resultatet från SM 2015:
1. Per Björnson Årjängs MK 160 p
2. Andreas Carlsson Säffle MC 153 p
3. Dennis Rådström Östmarks MFF 151 p
Per och Andreas har anmält sig till tävlingen.

Högstabanan
Så här hittar du till banan: Kör väg 73 (Nynäshamnsvägen) till avfart Dalarö. Kör några kilometer mot Dalarö så visar en skylt vänster till Högstabanan. Du hittar en karta på www.haningemotorklubb.se
16-04-25 Tack till SMK Arboga och Håkan Persson för ett jättebra juniorläger
Vi vill tacka SMK Arboga och Håkan Persson för ett jättebra juniorläger i crosskart 23-24/4 trots regn rusk och snö fungerade det jättebra
med körningarna.

Tack även för den goda maten!

Mvh
Enlundsmotorsport.se
15-10-30 Haninge MK Årets arrangör
Haninge Motorklubb har tilldelats utmärkelsen Årets Arrangör i Crosskart för tävlingen SM/JSM-finalen i Crosskart i samarbete med Hylast AB.

Se även http://www5.idrottonline.se/HaningeMK-Bilsport/Nyheter/AretsArrangor/
15-09-21 SM-finalen i Haninge
Den 19–20 september arrangerade Haninge MK i samarbete med Hylast AB sjätte deltävlingen och därmed finalen i Crosskart-SM på Högstabanan i Haninge söder om Stockholm.

Tävlingen kom att bli mycket spännande, inte i någon av klasserna var det före finalen klart vem som kommer att vinna SM. Segraren i finalen får 30 poäng, tvåan 27 och trean 25.

125 cc • Junior-SM
SM-ställningen inför finalen:
1. Linus Östlund Finnskoga MK 145 p
2. Oliver Solberg MK Ratten 136 p
3. Marcus Svensson Dals MK 123 p

På lördagen kördes två kvalomgångar. Bäst gick det för Oliver och Marcus som bägge tog full pott med två heatsegrar. Linus fick nöja sig med en seger och en andraplats. Spänningen stiger. I söndagens kvalomgång lyckades alla tre bra och hamnade direkt i A-finalen.

Resultat i dagens tävling:
1. Oliver Solberg MK Ratten
2. Linus Östlund Finnskoga MK
3. Marcus Svensson Dals MK

Det innebär att Linus Östlund befäster sin position och blir årets SM-segrare i klassen.

250 cc • SM
SM-ställningen inför finalen:
1. Tommie Svärd Finnskoga MK 137 p
2. William Sätereie Finnskoga MK 128 p
3. Martin Jakobsson Kolsva MS 118 p

Efter lördagen befäste Tommie sin ledning med två heatsegrar. William fick en seger och en andraplats. Martin hade en dålig dag med två tredjeplatser.

Under söndagen knep William och Martin varsin heatseger, Tommie en andraplats, men det räckte naturligtvis fram till A-finalen

Resultat i dagens tävling:
1. Robin Kareliusson ÖMFF
2. William Sätereie Finnskoga MK
3. Tommie Svärd Finnskoga MK
Det resultatet räckte så att Tommie Svärd kunde behålla sin plats som etta i SM.

650 cc • SM
SM-ställningen inför finalen:
1. Per Björnson Årjängs MK 140 p
2. Dennis Rådström Östmarks MFF 127 p
3. Andreas Carlsson Säffle MC 125 p

Oj, här tuffade det till sig efter lördagen. Per fick bara till en andra och en tredjeplats i heaten samtidigt som både Dennis och Andreas plockade en första och en andra plats. Bäst under lördagens kval gick det för Rikard Berglund, SMK Gävle, och Jimmie Walfridsson, MK Ratten, som bägge plockade hem två heatsegrar. De låg före tävlingen på sjunde respektive åttonde plats i SM-sammanställningen. Per lyckades bra under söndagen med en heatseger, Andreas en andraplats och Dennis en tredje. Men alla tre hamnade direkt i A-finalen.

Resultat i dagens tävling:
1. Oscar Solberg KNA Indre/Ytre Östfold
2. Jimmie Walfridson MK Ratten
3. Dennis Rådström Östmarks MFF

Det gör att även i den här klassen behöll ledaren, Per Björnson, platsen som SM-etta.

Övriga klasser
I tävlingen deltog några klasser som inte är med i SM.
I klassen 85 cc segrade Noel Eliasson, SMK Arboga
Klassen Senior +40 vanns av Jonny Andersson, MK Speed

www.haningemotorklubb.se
15-09-17 Resultatuppdatering från SM-avslutningen i crosskart här på MiV
Efter varje heat komme resultaten från crosskart-finalen i Haninge att uppdateras här under resultat.

Då kan publik, tävlande och de som inte kan vara på plats gå in och titta och ser hur det går strax efter varje avslutat heat.

» Resultat
15-09-17 Tuff final väntar i Haninge
Finalen i Haninge måste alla räkna. Alltså är ingenting klart i crosskart-SM förrän målflaggan faller i de tre klasserna. Några har dock bättre utgångsläge än andra. 650cc. Bäst till ligger rutinerade Per Björnson. Årjängsföraren går för sitt sjätte SMguld på sju år och har med sina 140 poäng en ledning på tretton. Det efter tre raka segrar, och en tredjeplats i premiären.
– Ett bra utgångsläge. Men vad som helst kan hända, och jag tror jag måste vara sexa som sämst om Dennis vinner. Det ska inte vara omöjligt, säger Per.

Bakom är det tätt mellan Dennis Rådström, Östmarks MFF och Andreas Carlsson, Säffle MC, 127 respektive 125 poäng.
– Det vore hemskt för oss om Björnson tar en till titel! Vi måste ta honom, och speeden finns där. Men jag rullade både i Höljes och i Östmark, och det har man inte råd med i jakten på Per, analyserar Dennis.

Den blivande 20-åringen pluggar företagsekonomi i Umeå och tar flyget ner till Stockholm.
– Andreas har varit snäppet bättre hela säsongen, men jag och han låter Per komma upp och vinna. En fin sportsman och snabb, men nu måste vi ta honom, säger Dennis.

Andreas tog hem JSM-guldet 2010. De senaste fyra säsongerna har han jagat samma valör i 650. I Västerås hoppade insugningsröret av till förgasaren, och nu senast i Östmark ledde han stort när finalen rödflaggades. Tog ledningen även i omstarten, men hamnade i sandfållan. Sedan snurrade han i ivern.
– Jag ska definitivt försöka köra ifrån Per i Haninge, men att ta guld blir svårt. Fast det vore roligt att vinna över Björnson, säger Andreas.

Möjlighet att slå sig in på medaljplats har också ett koppel rutinerade killar: Jonathan Walfridson, MK Ratten, Alexander Ström, SMK Arboga, Anders Michalak, MK Orion, Rikard Berglund, SMK Gävle, samt nyblivne Norske Mästaren Jimmie Walfridson, MK Ratten. Dagsformen blir avgörande.

250cc.
Här har Finnskoga MK täten med Tommie Svärd, 137 poäng och William Sätereie, 128. Tommie räknar två segrar, en andra- och en tredjeplats. Förra året hade han stolpe ut i SM, förutom i finalen. Därför är det revansch som gäller.
– Vi går för guld och ska köra taktiskt genom hela helgen. Inte riskera för mycket, säger Tommie.

Första målet är en plats i A-finalen. Senast i Östmark hoppade förgasaren av och han fick åka och hålla i den.
– Klart att det vore kul att vinna sista tävlingen, men vi får se. Guldet är viktigast, säger Tommie.

William har en seger från Höljes, två tredjeplatser och två gånger har han slutat precis utanför pallen. I sin första säsong i 250cc!
– Först tänkte vi köra safe för att känna på, men vi ändrade oss efter första tävlingen. Nu ska vi försöka gå för vinst, säger William som länge ledde SM.

Fjolårets dominant, Martin Jakobsson från Kolsva MS, håller bronsplatsen, bara en poäng före Films Joakim Wicksell. Martin har redan inköpt en rallybil för en ny karriär, medan Joakim jagar sin första medalj i crosskart.
– Efter de två första tävlingarna har det gått oväntat bra. Vi justerade lite och då kom resultaten, säger Joakim.

Det är andra året han gör en full satsning på SM.
– Det är i Haninge det gäller. Jag ligger nära medaljplats, men det är nära ner till Mattias också och han är inte att leka med, fortsätter ”Jocke” som värmt upp med lite älgjakt i Sälen. Sköt en stor tjur på 300 kg. Sex taggar hade den.

OM inte ovanstående får till det i Haninge, finns det en kvintett till som kan ta sig upp på medaljplats: Mattias Andersson, MK Kopparberg, Robert Bergman, Västerås MS, Jens Rippe, Teknis MC, Lars Magnusson, Krokoms MK och slutligen Östmarks Robin Kareliusson. Men då krävs både tur och skicklighet.

125cc.
Linus Östlund, Finnskoga MK, har på fem starter i JSM radat upp fyra raka segrar. Enda ”plumpen” kom nu senast i Östmark, då han var näst bästa svensk.
– Det är kul att vinna tävlingar förstås, men i Haninge tar jag ingen risk om jag ligger tvåa, säger Linus.

Efter en formidabel säsong där han stått i första startled i samtliga A-finaler är han på väg mot sin första mästerskapsmedalj. Förra året vann han Sprintcupen.
– Jag brukar inte vara speciellt nervös… men mycket kan hända och nu står ett guld på spel. Så lite nervöst blir det nog, fortsätter Linus.

De stora hoten om guldet utgörs av Oliver Solberg, MK Ratten och Marcus Svensson, Dals MK. Oliver har nio poäng att ta in, Marcus 22. Det var Oliver som lyckades ”spöa” Linus i Östmark.
– Det blir inte lätt att ta guldet från Linus, men ingenting är omöjligt. Min kart håller bättre nu och speeden är högre. Men det är ett silverår i år, och det är inte dåligt det heller, säger Oliver.

Förra året vann han allt: SM, NM och NEZ i 125cc. Nu ser det ut att bli silver, som sagt, och nästa år siktar Solberg junior på 250cc.

16-årige Marcus gör sin tredje säsong i JSM och siktar även han på 250cc till nästa år.
– Jag tror det kan gå rätt bra i helgen. Ska försöka hålla platsen så det blir brons, säger han.

Nils Andersson, MK Team Westom och Max Johansson, Idkerbergets MK kan teoretiskt ta guld. Men då krävs säsongens första seger, samtidigt som Linus måste lämna Haninge i stort sett poänglös.

Om flera förare slutar på exakt samma poäng i mästerskapet placeras den först som har bästa resultatet i Haninge. Skulle inte det skilja förarna åt poängmässigt, räknas förstaplatserna. Därefter antal andraplatser, och så vidare. En deltävling får räknas bort, dock ej stundande finaltävling i Haninge. De förare som startat i samtliga sex deltävlingar i SM får full pott vad gäller deltagarpoäng, alltså 30 sådana.
15-09-15 SM-final i crosskart i Haninge i helgen
Den 19–20 september arrangerar Haninge MK i samarbete med Hylast AB sjätte deltävlingen och därmed finalen i Crosskart-SM på Högstabanan i Haninge söder om Stockholm. I tävlingen deltar klasserna Mini, 85 cc, 125 cc, 250 cc, och 650 cc, Senior 40+ och Xtreme. Klasserna 125 cc, 250 cc och 650 cc tävlar om SM/JSM. Första start är kl 10.00.

Crosskart är en sport på stark frammarsch, 90 deltagare har anmält sig till tävlingen på Högstabanan. Tävlingen kommer att bli mycket spännande, inte i någon av klasserna är det klart vem som kommer att vinna SM. Segraren i finalen får 30 poäng, tvåan 27 och trean 25.

125 cc • Junior-SM
I klass 125 cc är deltagarna mellan 12 och 16 år.
Ställningen inför finalen:
1. Linus Östlund Finnskoga MK 145 p
2. Oliver Solberg MK Ratten 136 p
3. Marcus Svensson Dals MK 123 p

Hemmaföraren Linus Andersen ligger på sjunde plats i SM efter fem deltävlingar. Oliver Solberg är son till den norska rallyföraren Petter Solberg.

250 cc • SM
I klass 250 cc får man delta från det år man fyller 15.

Ställningen inför finalen:
1. Tommie Svärd Finnskoga MK 137 p
2. William Sätereie Finnskoga MK 128 p
3. Martin Jakobsson Kolsva MS 118 p

650 cc • SM
Det här är Crosskartens värstingklass, varvtiderna är i klass med de snabbaste rallycrossbilarna. Du får delta från det år du fyller 16.

Ställningen inför finalen:
1. Per Björnson Årjängs MK 140 p
2. Dennis Rådström Östmarks MFF 127 p
3. Andreas Carlsson Säffle MC 125 p

Mer information om SM i Crosskart finns på www.svenskcrosskart.se

Högstabanan
Så här hittar du till banan: Kör väg 73 (Nynäshamnsvägen) till avfart Dalarö. Kör några kilometer mot Dalarö så visar en skylt vänster till Högstabanan. Du hittar en karta på www.haningemotorklubb.se.

www.haningemotorklubb.se
15-09-05 Jimmie Walfridson blev norsk mästare i värstingklassen i crosskart!
Värmländske Jimmie Walfridson körde i år full säsong i crosskartens tyngsta klass, 650 cc i både Svenska Mästerskapet, Norska Mästerskapet och NEZ (Norra Europeiska Zonen/EM för Norra Europa).

Säsongen inleddes på tyngsta sätt medmediokra resultat i alla tre serierna:
- "Det har varit mycket strul maskinellt, men jag har allteftersom säsongen gått hittat rätt och i mitten på säsongen har crosskarten hållit måttet" berättar Jimmie.

I och med den tunga starten, trodde han inte att han skulle ha några som helst chanser i någon av mästerskapen. Men allteftersom maskineriet i crosskarten började hålla måttet, har Jimmie visat att han minsann är någon att räkna med och har varit med och slagits i toppen.

I sommar avslutade han NEZ-säsongen med en tredje plats och idag var det dags för NM-final i Bjorli som arrangerades av NMK Nord-Guldbrandsdal.

Inför tävlingen låg Jimmie på en tredje plats och tanken var att köra för seger och se hur långt det skulle räcka. Efter tre körda kvalomgångarna kvalade han in som andra crosskart i finalen och nådde sitt mål och vann tävlingen.

En seger som gjorde att han plockade tillräckligt med poäng för att ta hem hela mästerskapstiteln och han kan därmed nu titulera sig Norsk Mästare.
- "Jag trodde ärligt talat att hela säsongen var körd för min del för alla mästerskap. Så att vinna NM är en obeskrivlig känsla. Så jäkla skönt!" skrattar Jimmie.

Han vann tävlingen före Oscar Solberg och Inge Andre Strand blev trea.

I Norska mästerskapet blev det svensk och värmländsk även på andra plats, där Jimmies kusin Jonathan Walfridsson placerade sig.

Norska Mästerskapet 2015
1. Jimmie Walfridson, MK Ratten
2. Jonathan Walfridsson, MK Ratten
3. Oliver Solberg, KNA INdre Ytre Östfold

NM-finalen Bjorli,
NMK Nord-Guldbrandsdal
1. Jimmie Walfridson, MK Ratten
2. Oscar Solberg, KNA INdre Ytre Östfold
3. Inge Andre Strand, NMK Vikedal
4. Thomas Lohne, NAF Asker & Bærum
5. Jack Fjelstad, NMK Aremark
6. Even Heggelund
7. Jonathan Walfridsson, MK Ratten

Komplett resultat :http://www.nmk-ngd.com/files/Resultat_finaler_CK_NM.pdf
www.walfridson.com hittar du utförligare information.
15-04-21 Crosskart Helmia Cup öppet DM
Den 2/5 anordnar Vara Motorklubb Crosskart DM Helmia Cup som också är ett öppet DM på Lidköpings motorstadion. Vi i Vara Motorklubb hälsar alla crosskartåkare välkomna och vill gärna ha in fler anmälningar för att det skall bli en bra tävling.

Ta nu chansen att komma och köra på en ny bana för er crosskartåkare så hoppas vi att vi får en kanontävling!
Anmälan görs på www.datapolen.se där också inbjudan finns.

» Inbjudan
14-09-22 Dubbelt Walfridson i topp i årets NEZ i Crosskart!
Jimmie Walfridson satsar i år helhjärtat på crosskart och startade i NEZ (Nordiska Europeiska Zonen). Efter tre av de fyra körda deltävlingarna i Sverige, Danmark och Norge var det i helgen dags för final i Finland.

Jimmie låg på femte plats, men målsättningen var att köra upp sig avsluta på pallen. Målsättningen gick vägen, trots lite problem med motorn som la av kvalade han efter två andraplatser och en heatseger in som tredje kart i A-finalen.

Där startade han i samma startspår som kusin Jonathan Walfridsson och Dennis Rådström. Det blev även de positionerna man behöll i mål och i och med tredjeplatsen kammade Jimmie hem årets silver i NEZ!
- "Det var verkligen jätteskönt att få köra hem silvret" säger Jimmie "Vi har haft en lite motig säsong, men i NEZ har det fungerat bra".

Jonathan Walfridsson vann både tävlingen i Finland och segrade i NEZ 2014.

NEZ 2014
1. Jonathan Walfridson MK Ratten 85 poäng
2. Jimmie Walfridson MK Ratten 67 poäng
3. Davis Tobiass Lebster Racing59 poäng
4. Dennis Rådström Östmarks MFF 50 poäng
5. Marius Vardeberg NAF MS 49 poäng

Resultat 650 cc NEZ Finaland
1. Jonathan Walfridsson MK Ratten
2. Dennis Rådström Östmarks MFF
3. Jimmie Walfridson MK Ratten 25
4. Davis Tobiass Lettland
5. Laur Langeproon Estland

www.walfridson.com hittar du utförligare information.
14-06-28 Enastående uppkörning av Jimmie Walfridson i NM i Orkla efter två missade heat - slutade på pallen!
Jimmie Walfridson satsar i år helhjärtat på crosskart och i helgen startade han i den andra deltävlingen i det Norska Mästerskapet som arrangerades av NMK Orkla.

Dagen inleddes på sämsta tänkbara sätt för värmlänningens del. I första heatet slutade han på en femte plats:
- "Det var helt mitt fel" förklarar Jimmie "Alternativet är snabbare här och jag tog det helt fel".

Det dammade väldigt på banan och hamnar man bakom någon, ser man inget.
- "Jag får helt enkelt ta starten i nästa heat" avslutar han.

Dessvärre sprack den planen och han fick istället bryta andra heatet med trasig växellåda. Inför tredje heatet
bytte teamet motor, men Jimmie kom dessvärre inte ut till start
- "När jag skulle åka ner till starten gick karten inte frammåt" suckar Jimmie besviket.

Det visade sig att navet till drevet på bakaxeln var spräckt, vilket gjorde att karten inte hade någon drift.

I och med två missade heat, trodde Jimmie och teamet att tävlingen var över för deras del. Men Jimmie gick med sina två poäng, lite överraksande in som åttonde kart i B-finalen.

Där gjorde han en enastående uppkörning kammade han hem B-finalen. Även i A-finalen bjöd han på en strålande körning och slutade på tredje plats.
- "Jag är verkligen enormt nöjd med min körning och karten i både B- och A-finalen" säger Jimmie "Vi har haft lite problem med inställningarna av den nya karten i början av säsongen, men i Danmark förra helgen lossnade det".

I Danmark klev han upp på pallen för första gången i år och slutade alltså även den här gången på pallen. Vann gjorde kusin Jonathan Walfridson och Ludik Einarsen blev trea.

Nästa tävling för Jimmies del är SM i Lycksele 22 juli.

Resultat NM Orkla
1. Jonathan Walfridson
2. Ludik Einarsen
3. Jimmie Walfridson

Komplett resultat kommer att laddas upp här: http://sveian.no/nmkorkla/resultater.asp?lopid=43
www.walfridson.com hittar du utförligare information.
14-06-07 Följ SM/NEZ i Arboga live!
SBF-play sänder live från SM/NEZ i crosskart från Arboga i helgen https://sbfplay.solidtango.com/live/sm-crosskart-arboga--2
14-05-20 Miriam tog finalplats under första SM tävlingen
I helgen körde Miriam sin första tävling , SM i Crosskart 650cc. I helgen körde Miriam Sin första tävling, SM I Crosskart 650cc. Mästerskapet, Samt klassen 650cc, ä r ett riktigt getingbo och konkurrensen är stenhård. Miriam Som är ny i just denna motorsportgren visade att hon är ett namn att räkna med framöver.

"Det här var min första tävling och överlag så är jag väldigt nöjd. Körningen, farten och förtroendet till crosskarten höjdes rejält under tävlingshelgen", säger Miriam.

Det blev en finalplats för Miriam, först in i C?finalen där de två främsta kunde gå vidare till B?final via ett runner up system. Miriam gjorde en bra start och låg tvåa fram tills det var ett varv kvar.

"Jag kom för snabbt in i sista asfaltskurvan där det låg grus. Jag kom lite långt ut och hamnade i gruset, vilket gjorde att jag snurrade. Jag kom igång igen men hade då tyvärr förlorat två placeringar och platsen i B?finalen försvann", säger Miriam.

En glad och förväntansfull Miriam säger: "Med Den erfarenhet jag skaffat under helgen ser jag redan nu fram emot nästa tävling".

Nästa Tävling är SM i Arboga den7-8 juni.
14-05-12 SM-deltävling 1 • Crosskart
Lördagen den 17 maj arrangerar Haninge MK första deltävlingen i Crosskart-SM på Högstabanan i Haninge söder om Stockholm. Tävlingen arrangeras i samarbete med MälarCamp. I tävlingen deltar klasserna Mini, 85 cc, 125 cc, 250 cc, och 650 cc samt 45+ (veteran/senior). Klasserna 125 cc, 250 cc och 650 cc tävlar om SM/JSM. Klass Mini kör uppvisningsheat. Första start är kl 10.00.

Crosskart är en sport på stark frammarsch, vi väntar oss cirka 100 startande på Högstabanan. Haninge Motorklubb stöttar sportens utveckling med fri parkering, gratis program, gratis entré för barn under 16 år, entrén för vuxna är endast 50 kr.
Om man vill se morgondagens motorsportstjärnor så är chansen stor på Högstabanan i helgen. Några av dagens stjärnor har startat inom Crosskart, t ex Pontus Tidemand som nu kör VM i rally och rallycross samt Lukas Walfridson som i år gått över till VM i rallycross.

Att Crosskart också är en familjesport är Haninge Motorklubbs familj Sebom ett exempel på. Pappa Mats kör 250 cc, Vendela kör 85 cc och Charlie kör uppvisning i Mini. Här blir det fullt upp i depån för Mats som också är mekaniker.

125 cc • Junior-SM
I klass 125 cc är deltagarna mellan 12 och 16 år.

250 cc • SM
I klass 250 cc får man delta från det år man fyller 15.

650 cc • SM
Det här är Crosskartens värstingklass, varvtiderna är i klass med de snabbaste rallycrossbilarna. Du får delta från det år du fyller 16. Ettan och tvåan i SM 2013 är anmälda, Per Björnson, Årjängs MK och Rickard Berglund, SMK Gävle. Svenske mästaren i 250 cc 2013, Marius Vardeberg NAF Motorsport har gått upp till 650 cc och kommer säkert att kämpa om en plats på prispallen.


www.svenskcrosskart.se

Högstabanan
Så här hittar du till banan: Kör väg 73 (Nynäshamnsvägen) till avfart Dalarö. Kör några kilometer mot Dalarö så visar en skylt vänster till Högstabanan. Du hittar en karta på www.haningemotorklubb.se
14-03-27 Dennis Rådström till Crosskart-SM 2014 i 650-klassen
Crosskart Säsongen 2014 närmar sig med stormsteg och ett riktigt fartfyllt äventyr i 650-klassen väntar för Dennis och hans Team. 18-åriga Dennis kommer ratta en C-pro crosskart under sitt första år i 650-klassen.
-Vi planerar att köra samtliga 6 deltävlingar i Crosskart SM samt sprintcupen, berättar Dennis.

Ett otroligt bra samarbete med kartbyggarna C-Pro har i år införts för oss i Rådström Motorsport.
- De har ett bra koncept och visat riktigt bra resultat på sina kartar under säsongen 2013, säger Dennis.

Den 26:e april drar säsongen igång med en Sprint Cup-tävling i Örebro som kommer att bli första tillfället att se Dennis "in action". Uppklassningen till 650-klassen innebär frambromsar och en större motor som för Rådström Motorsport är en KTM 655cc. 650-klassen i Crosskart levererar alltid täta och fartfyllda heat.

Dennis berättar, -Crosskart är en fantastisk sport där man lär sig otroligt mycket på grund av de täta och tuffa heaten samt att fartkänslan byggs upp i kroppen. Jag är grymt taggad och lättad över att det nu är klart att det blir just Crosskart till Sommaren. Nu ska jag fortsätta den tuffa delen med sponsorjakt och uppbyggnad av team/mekaniker nät och till sist försöka knyta ihop säcken inför premiären i Ånnaboda backen (Örebro).
14-03-18 Regler Crosskart
Nu finns ny version/utgåva av SM/JSM-Regler Crosskart 2014
http://web.sbf.se/regler/up/9/CK_SM_2014.pdf

Helt nya mästerskapsregler SM för Crosskart Sprint/Backe 2014
http://web.sbf.se/regler/up/9/CK_SM_Backe-2014.pdf
13-09-23 Stark debutsäsong av Jimmie Walfridson gav bronsplats i Sprintcupen i Crosskart!
Jimmie Walfridson debuterade i år i värstingklassen (650cc) i crosskart.Han har i år kört både SM och Sprintcupen. I SM har det inledningsvis varit lite motigt, med en uteslutning och en missad tävling när han själv blev pappa. En tredjeplats i Östmarks deltävling skvallrar dock om att han kan vara med och slåss i toppen av crosskarteliten i Sverige.

Bättre har det gått i Sprintcupen där han kammar hem tredjeplatsen efter kusinen Lukas Walfridson och Andreas Carlsson blev tvåa. En stark debutsäsong, med andra ord!
- "Jag är jättenöjd med mitt första år" säger Jimmie "Det har varit en mycket lärorik säsong och jag har mycket positivt i bagaget inför nästa säsong.

Säsongen är nu över för i år:
- "Nu ska vi in i garaget och jobba med att bygga ihop en ny crosskart inför nästa år" avslutar han.

Sprincupen 2013:
1. Lukas Walfridson, MK Ratten, 140 poäng
2. Andreas Carlsson, Säffle MC, 124 poäng
3. Jimmie Walfridson, MK Ratten, 103 poäng
4. Bård Holmen, KNA Solør, 102 poäng
5. Simen Vardeberg, Naf Motorsport, 84 poäng
Komplett resultat: http://www.svenskcrosskart.se/images/Resultat/sprintcupen%202013.pdf

www.jimmiewalfridson.com hittar du utförligare information.
13-09-19 Björnson siktar på fjärde SM-guldet i crosskart
Crosskartens final körs i Arboga och är den sjätte deltävlingen för säsongen. Värmlänningen Björnson som är bosatt i Årjäng har kört alla deltävlingar och trots att han bröt i den första är han nu i topp i tabellen.
- Det har blivit ganska jämna resultat förutom då jag bröt. I övrigt har det inte varit något krångel alls. Sen har det varit torrt alla deltävlingar. Jag är bättre på torrt underlag, menar Björnson som känner sig redo att ta sig an Arbogabanan.
- Ja, vi har kört på den de senaste två åren, men för att friska upp minnet kommer jag även att analysera den lite genom att se på inspelade incarfilmer från tidigare års tävlingar, fortsätter Björnson.

En ny mästerskapsmedalj är årets stora mål för Per Björnson som inte tänker slå av på takten till helgens final.
- Jag lägger väl runt tusen timmar om året på det här och att få vinna SM är det stora målet. Men bara för att jag är i topp går det inte att avvakta och slappna av då kommer misstagen. Full fart är det enda som gäller. Jag måste vara före tvåan Rikard Berglund i mål, avslutar Per Björnson.

Tävlingen sänds live på Svenska Bilsportförbundets playkanal, https://sbfplay.solidtango.com/
13-08-27 Jimmie Walfridson slutade pallen i SM i Östmark i hallen
Jimmie Walfridson debuterar i Crosskart 650 cc-klassen i år och han hade en bra helg när SM kördes i Östmark i helgen. Med två heatsegrar och en andraplats kvalade han in i andra startspår bredvid kusinen Lukas Walfridson i A-finalen.

I starten i A-finalen blev det trångt och Jimmie tappade sin andraplats och halkade ner till femteplatsen:
- "Jag är nöjd med den här helgen. Jag lyckades köra upp mig och sluta trea" säger Jimmie "Vill verkligen tacka teamet som gjort en kanoninsats i helgen!".

Lukas Walfridson vann klassen, före Simon Vardeberg och Jimmie slutade trea.

Resultat SM 650cc Östmark
1. Lukas Walfridson MK Ratten
2. Simon Vardeberg NAF Motorsport
3. Jimmie Walfridson MK Ratten
4. Peter Gillberg SMK Arboga
5. Per Björnson Årjängs MK
6. Richard Berglund SMK Gävle
7. Anders Martinsson MK Team Westom
8 Johan NIlsson Årjängs MK
9. Oscar Solberg Indre Östfold
10. Joakim Andersson Umeå AK
Komplett resultat: http://www.motorsportivarmland.nu/Resultat/2013/130825crosskartsm.pdf

www.jimmiewalfridson.com hittar du utförligare information.

13-07-01 Lukas Walfridson vann i Danmark!
Den andra NEZ deltävlingen i crosskart avgjordes i Nysum, Danmark i helgen. Lukas och Helmia Motorsport åkte till Nysum som totaltvåa i 650cc klassen efter en andra plats i första deltävlingen i Norge.

Under lördagen startade Lukas första heatet bra och hade en kontrollerad ledning. Då stannade crosskarten och det blev inga poäng från första omgången. Pappa Lars Erik fick börja skruva och fann efter en stund felet, ett oturligt kabelbrott. Detta var enkelt att fixa och man fick rikta in sig på att satsa fullt under söndagens två heat för att lyckas nå A-final.

Söndagens körning börja bra och Lukas lyckades vinna både heat 2 och heat 3 och kvalificerade sig till A-final som 3:a. Väl i A-finalen var det full attack och Lukas var snabbt uppe i ledningen och korsade mållinjen som segrare!
Placeringarna 2 och 1 i de första deltävlingarna innebär att Lukas leder totalställningen i NEZ (North European Zone) och har ett bra utgångsläge när två tävlingar återstår. Nästa deltävlingen i NEZ är i Arvika den 3-4 augusti (då körs både SM och NEZ) och avslutas sedan med finalen i Finland den 14 september.

Nästa tävling i SM är den 13 juli i Strängnäs. I samband med EM deltävlingen i Höljes kommer det vara en uppvisningstävling med crosskart. Lukas vann första SM deltävlingen som kördes på Höljesbanan och vill nu sett till att försvara översta pallplatsen under fredagens race.

www.lukaswalfridson.com


13-06-10 Inför SM-deltävling 2 i Crosskart 15 juni i Haninge
Lördagen den 15 juni arrangerar Haninge MK andra deltävlingen i Crosskart-SM på Högstabanan i Haninge söder om Stockholm. I tävlingen deltar klasserna Mini, 85 cc, 125 cc, 250 cc, och 650 cc samt 45+ (veteran/senior). Klasserna 125 cc, 250 cc och 650 cc tävlar om SM/JSM. Klass Mini kör uppvisningsheat. Första start är kl 09.30.

Crosskart är en sport på stark frammarsch, vi väntar oss över 100 startande på Högstabanan. Haninge Motorklubb stöttar sportens utveckling med fri parkering, fri entré och gratis program. Klubben arrangerade också ett crosskartläger i början av maj. Deltagarna var mellan fem och tolv år – här finns nästa generation crosskartförare. Även i Norge är Crosskart en stor sport, många av tävlingens deltagare kommer från vårt grannland.

125 cc • Junior-SM
I klass 125 cc är deltagarna mellan 12 och 16 år.
Ställningen efter första deltävlingen:
1. Linus Östlund Finnskoga MK 35 p
2. Aleksander Bjørnstad NMK Hamar 32 p
3. Liam Andersson Årjängs MK 30 p

250 cc • SM
I klass 250 cc får man delta från det år man fyller 15.

Ställningen efter första deltävlingen:
1. Dennis Rådström Östmarks MFF 35 p
2. Mathias Michaelsen NMK Narvik 32 p
3. Martin Nygård KNA Solør Motorsport 30 p
Mats Sebom från Haninge MK ligger på 21:a plats i SM-sammandraget.

650 cc • SM
Det här är Crosskartens värstingklass, varvtiderna är i klass med de snabbaste rallycrossbilarna. Du får delta från det år du fyller 16.

Ställningen efter första deltävlingen:
1. Lukas Walfridson MK Ratten 35 p
2. Simen Vardeberg NAF Motorsport 32 p
3. Peter Gillberg SMK Arboga 30 p
Rikard Johansson från Haninge MK ligger på 17:e plats i SM-sammandraget.

Högstabanan • Haninge • www.haningemotorklubb.se
13-05-28 Full pott för Öhlins i Crosskart-SM
Det satt Öhlinsdämpare på samtliga klassvinnande crosskartar när SM inleddes i Höljes.
– En riktig fullträff, konstaterar Patrik Karlsson på Öhlins Auto Norden belåtet.

SM i crosskart omfattar sex deltävlingar. Premiären avgjordes i nordvärmländska Höljes 25 maj och blev en stor succé för Öhlins Auto Norden, som levererat dämpare till segrarna i samtliga klasser:
650 cc: Lukas Walfridson, MK Ratten.
250 cc: Dennis Rådström, Östmarks MFF.
125 cc: Linus Östlund, Finnskoga MK.
85 cc: Nikolai Haldammen, KAN Solør, Norge.

I sprintcupen, som avgjordes på samma bana dagen efter SM-premiären, vann Lukas Walfridson och Linus Östlund sin respektive klass för andra gången under helgen.

SM-kalendern i Crosskart
25 maj: Höljes
15 juni: Haninge
13 juli: Strängnäs
3 augusti: Arvika
24 augusti: Östmark
21 september: Arboga

hlinsauto.se/2013/05/27/full-pott-for-ohlins-i-crosscart-sm/

13-05-22 SM-premiär för Crosskart och nytt rekord
Nu på lördagen den 25 maj sker premiären av årets Crosskart SM och med rekord många tävlande på startlinjen. Arrangör är Finnskoga MK och tävlingen genomförs på Höljesbanan.
- 116 anmälda förare till en enskild SM-tävling är rekord, säger Håkan Persson ordförande i Crosskartutskottet.

När anmälan gick ut var det hela 116 anmälda förare till SM-premiären.
- Förra året hade vi rekord i NEZ tävlingen som var kombinerad med SM i Östmark, då var det 117 anmälda, men nu slogs detta rekord eftersom vi inte haft ett större startfält till en enskild SM-deltävling förut, fortsätter Håkan Persson.

På startlinjen finns som sagt 116 anmälda förare och av dem är 47 förare i ungdomsklasserna. – Det är riktigt roligt att se att ungdomsklasserna växer och där ser vi att projektet Crosskart Sverige Runt ger effekt, säger Håkan Persson.

Helgens tävling genomförs i SM, JSM samt Biltema crosskartcup och arrangeras av Finnskoga MK och startar 11.00 och kommer även att sändas direkt på www.sbfplay.se.

Under söndagen arrangeras även en sprinttävling som ingår i Sprintcupen.
- Det kommer att bli härliga dagar, tuffa heat och många finaler. Nu hoppas vi på fint väder och stor publik, avslutar Håkan som hälsar alla välkomna till helgens tävlingar i Höljes.
13-05-03 Crosskartläger för juniorer
På torsdagen den 9 maj kommer Haninge Motorklubb att hålla ett crosskartläger för juniorer. Åldrarna är garanterat de lägsta genom tiderna. Den yngsta är nyss fem år fyllda och den äldsta tolv år.

Haninge Motorklubb kommer att utbilda 10-15 st. av nästa generations förare och utbildningen sker på Högstabanan i Haninge.

Att få börja köra crosskart det år man fyller 6 år är en dröm. För flertalet av dessa är det absolut första gången de får chansen att testa sin nybyggda bil då de under vintern tillsammans med sina föräldrar har byggt bilarna.

Att få tag i personlig utrustning; overall, skor mm. i deras storlekar har inte varit lätt. Vissa har tyvärr inte hunnit klart men är givetvis på plats ändå.

Klubben hoppas att det här är framtiden inom motorsport och säkert kan någon av dom gå långt i bilsportens värld.
12-09-16 Lukas Walfridson Svensk Mästare 2012!
Den sista SM deltävlingen i crosskart avgjordes i Västerås i helgen. Lukas och Helmia Motorsport åkte till Västerås med 10 poängs ledning före Rikard Berglund och 18 poäng före Per Björnson i den största klassen 650cc.

Lukas hade med sig 3 segrar och en andra plats från de tidigare SM deltävlingarna. Då 30 poäng delas ut till segraren, 27 till tvåan, 25 till trean osv var det otroligt jämnt och spännande inför finaltävlingen. Lukas började med en tredje plats i första heatet, han startade då från sista startspår. Heat 2 och 3 vann han efter mycket fin körning.

Platserna 3, 1 och 1 räckte till tredje startspår i A-finalen. Lukas sparade inte på krutet i finalen fast att många hade förväntat sig att han skulle köra taktiskt för att säkra SM guldet. Det var full attack från början, Lukas kom iväg som trea men körde mycket fort och avancerade uppåt. På näst sista varvet tog han alternativen och kom ut som tvåa. När ledare gick in i alternativen på sista varvet så körde Lukas förbi och korsade mållinjen som segrare!

Placeringarna 1, 1, 1, 2 och 1 i årets SM deltävlingar gjorde att Lukas vann SM guldet i den största klassen 650 cc. Han vann ett mästerskap som många har kallat det tuffaste SM någonsin i crosskart.

Lukas vann även årets Svenska Sprintcup i största klassen.
Lukas vill rikta ett stort tack till Linus Nilsson och Lars Erik Walfridson som hjälpt till med det mesta under hela säsongen och till Hans Erkenfjord som sköt motorerna!

Fakta Lukas Walfridson:
Född: 1993-04-21
Bor: Sunne, Värmland
Familj: Mamma Lilian och Pappa Lars Erik samt bröderna Christian och Jakob
Tävlar för: MK Ratten
12-08-13 Per Björnsson Nordeuropeisk mästare i crosskart
I helgen tog Per Björnsson sin tredje raka titel som Nordeuropeisk mästare i Crosskart 650.
- "Var i Flisa, Norge i helgen och körde sista deltävlingen i Nordeurpeiska Mästerskapet (NEZ) i crosskart 650cc.
Efter att ha kvalat in som 2:a i A-finalen slutade jag som nr 3 i tävlingen och det räckte för att bli slutsegrare i mästerskapet för 3:e året i rad då ledaren inför tävlingen blev 6:a i tävlingen" berättar Per.

Det var en av de största Crosskarttävlingar som körts där det var 35 startande i 650cc klassen från 5 nationer.
- "Tidigare resultat i Nordeuropeiska mästerskapet har jag en 6:e plats i Östmark Sverige och en vinst i Klaipeda Lithauen" säger Per

Han är självklart mycket nöjd med resultatet efter helgen i Flisa:
- "Detta känns otroligt bra eftersom det är detta man kämpar för hela säsong och detta mästerskap är det största man kan vinna inom Crosskart".

Andra värmlännigar som var med i mästerskapet var Andreas Carlsson som kom 3:a och Lukas Walfridsson som kom 5:a.
12-07-09 Lukas Walfridson segrade i Östmark!
Årets tredje deltävling i SM och första i NEZ avgjordes i Östmark. Östmarks Motorklubb hade gjort ett jättejobb och fått till banan och anläggningen kanonfin. När anmälningstiden hade gått ut visade det sig att det skulle bli världsrekord i antal tävlande i en crosskarttävling.

Lukas Walfridson började starkt och körde upp sig till seger i första heatet. I andra heatet blev det åter en seger. I tredje heatet startade Lukas längst bak men lyckades ändå vinna heatet och hade därmed full pott efter de tre kvalheaten.

Heat 2 (filmat av Linus Nilsson): http://youtu.be/MAtvtQ8s8dQ
Heat 3 (filmat av Linus Nilsson): http://youtu.be/9Anb3dW0QxY

Lukas Walfridson fick möjlighet att välja startspår först i A-finalen och valde det som räknas som tredje spår. Han kom iväg bra i starten och hade en kamp med Andreas Carlsson i första kurvan. Lukas drog det längsta strået och gick upp i ledning. Han körde stabilt och behöll ledningen hela vägen och korsade mållinjen som segrare efter 6 varv. Med 3 kvalsegrar och seger i A-finalen får man sammanfatta tävlingen som succé!

Lukas har 3 segrar av 3 möjliga i SM då halva SM har körts.
A-final (filmat av Linus Nilsson) http://youtu.be/nS56kraMP_c

Resultat 650cc Östmark:
1. Lukas Walfridson
2. Andreas Carlsson
3. Ludvik S Einarsen
4. Jonathan Walfridsson
5. Peter Gillberg
6. Per Björnsson
7. Johan Nilsson
8. Harald Engerud
9. Tomas Oscarsson
10. Simen Vardeberg

Redan till helgen är det dags för andra tävlingen i NEZ (North European Zone) som avgörs i Litauen.
www.lukaswalfridson.com

Två tidningsartiklar:
www.vf.se/sport/bilsport/walfridson-suveran-segrare-i-jattetavlingen
nwt.se/sport/motorsport/article1135180.ece
12-07-03 Nytt rekord för Crosskart
Nu på lördagen den 7 juli sker något stort på Östmarks motorbana. Då körs den absolut största Crosskarttävlingen genom tiderna.
- Vi har aldrig haft sådant stort startfält i en tävling, säger Håkan Persson ordförande i Crosskartutskottet.

När anmälan gick ut vid midnatt den 1 juli så var det hela 114st anmälda förare.
- Vi hade rekord i fjol, då det var 94 anmälda, men det rekordet slogs med råge i år, fortsätter Håkan Persson.

På startlinjen finns det även förare från hela 6 länder som deltar (Estland, Latvia, Ryssland , Danmark , Norge , Sverige).
Så här ser antalet anmälda ut i klasserna:
Mini : 3st
85cc: 15st
125cc: 30st
250cc: 25st
650cc: 41st

Helgens tävling är den första deltävlingen i NEZ och den tredje i SM, JSM samt Biltema crosskartcup som arrangeras av Östmarks FF.

Under söndagen arrangeras även en sprinttävling som ingår i Sprintcupen, IC cupen även där ser det ut som det är rekord med 77 anmälda förare.
- Det kommer att bli långa dagar med härliga heat och många finaler. Nu hoppas vi på fint väder och stor publik, avslutar Håkan som hälsar alla välkomna till helgens tävling i Östmark.

11-09-19 Framgångar för Lukas Walfridson och Helmia Motorsport!
Lukas Walfridson åkte till Danmark med ett mål i sikte och det var seger. Årets sista crosskarttävling skulle avgöras med finalen i North European Zone Championship.

Lukas Walfridson låg inför tävlingen 9 poäng från första platsen. Poängen som skulle delas ut var 30, 27, 25, 23, 21, 19, 17, 16 osv.

Lukas visste att det skulle bli en tuff utmaning med satsade fullt från första början. Första heatet började bra men efter en stund tappade han bromsarna och fick köra de sista tre varven utan bromsar. Han lyckades ändå vinna heatet efter mycket vilja och mod. Andra heatet slutade med en andra plats. I det tredje heatet blev han diskad efter att tagit av sig glasögonen för att få någon sikt alls. Större delen av tävlingen kördes under kraftigt regn.

Placeringarna 1, 2 och 5 räckte till femte startspår i A-finalen. Väl i A-finalen var det åter full attack och Lukas lyckades ta starten från femte startspår och ledde finalen från start till mål. Det var en lycklig Lukas som kom in i mål efter att han vunnit årets sista crosskarttävling.

Seger innebär att Lukas klättrade och slutade på en andra plats i NEZ Championship, endast 4 poäng från första platsen.

Säsongen måste sammanfattas med succé för 18-åringen! Totalsegrar i Norska Mästerskapet 2011, Svenska Sprintcupen 2011, Norska IC Cup Sprint 2011 och en andra plats i NEZ Championship 2011.

Vad som händer framöver är inte klart men Lukas vill fortsätta satsa på motorsporten, följ honom via Facebook och hemsidan,www.lukaswalfridson.com/, där det kommer att läggas ut så fort något nytt händer.
11-08-22 Oscar Solberg tog silver i 125cc klassen i Crosskart-SM
Efter en dag men mycket problem så gjorde Oscar Solberg ( 14 år ) en makalös uppkörning från sista led i B-finalen, vidare till A-final och till en slutlig femte plats i A-finalen. Detta räckte till att bli tvåa i årets Crosskart-SM i 125cc klassen.

Nästa generations Solberg från Spydeberg har börjat visa upp sig på tävlingbanorna. Oscar Solberg son till Henning Solberg går i sin pappas och farbrors fotspår och gör succé inom motorsporten.
I sitt debutår inom crosskart så låg Oscar på en delad ledning tillsammans med Markus Andersson i SM för 125cc inför sista deltävlingen i Västerås och motivationen var på topp efter att Oscar vann den förra deltävlingen i Östmark.

I Västerås så bjöds det på vanskliga förhållande då det kommit över 40mm regn på natten innan och Oscar hade problem med att få starterna att fungera.
- " Jag var rätt nöjd med körningen men fick inte till starterna alls. Jag snurrade och fick motorstopp i första kvalheatet, kom på en tredje plats i andra heatet och blev tvåa i den tredje heatet , berättar Oscar"

Tyvärr räckte inte detta till någon A-final utan Oscar fick starta i sista startledet i B-finalen där Oscar gjorde en kanonstart och tog ledningen och lyckades hålla den till mål med en växelspak som hade gått av !
- " Var lite spännnade att köra på en växel bara och försöka hålla undan men det gick ju kanon, säger Oscar med ett leende"

Då Oscar vann B-finalen fick han även köra A-final där han ännu en gång startade bra från sista startledet men i första kruvorna så snurrade han och var sist ut på första varvet ändå . Då började en makalös uppkörning med flera spektaulära omkörningar då Oscar visste att han måste upp i toppen fall han skulle kunna ta en SM-medalj.
En satsning som lyckades och femteplatsen i A-finalen räckte till att ta ett silver i årets Crosskart-SM.
-" Jag är sykt fornøyd med andre plass i SM och nästa år satsar jag på att ta ett guld, berättar Oscar om andra platsen i Crosskart-SM"

På söndagen kördes det även en sprint-tävling där Oscar Solbeg kom på en tredje plats.
Nästa tävling för Oscar är till helgen i Flisa där Norska Mästerskapet skall avgöras, där Oscar ligger på tredje plats.
11-06-13 Andra SM deltävlingen i Crosskart i Haninge i helgen
Lördagen den 18 juni arrangerar Haninge MK andra deltävlingen i Crosskart-SM på Högstabanan i Haninge söder om Stockholm. I tävlingen deltar klasserna Mini, 85 cc, 125 cc, 250 cc, och 650 cc. Första start är kl 10.00.

85 cc
Fem norrmän är anmälda i klassen för 9–13 åringar, bland dom Oliver Solberg, son till Rallystjärnan Petter Solberg.

125 cc • JSM för Juniorer
Markus Andersson, MK Kopparberg, som vann första deltävlingen får hårt motstånd av trean Tommie Svärd, Laxå MK och övriga förare som inte kom på pallen sist.

250 cc • SM
De tre toppnamnen från första deltävlingen är på plats. Ettan Harald Engerud, KAN Eker, tvåan Jens Eriksson, Teknis MC och trean Kim Borgedahl, Falköpings MK. Hemmaklubbens Mats Sebom kör alltid bra på Högstabanan och hoppas nu på en pallplats. Från Haninge Motorklubb kommer också tävlingens enda kvinnliga deltagare Annelie Wickman.

650 cc • SM
SM-vinnaren i 500 cc 2010 Per Björnsson, Årjängs MK, kör i år 650 cc är på plats för att förbättra sin tredjeplats från årets första deltävling. Även vinnaren från första deltävlingen, Peter Gillberg, är anmäld till tävlingen.

Mer information om SM i Crosskart finns på www.svenskcrosskart.se

Högstabanan
Högstabanan har i år byggts om med fler sandfållor för att öka säkerheten.

Så här hittar du till banan:
Kör väg 73 (Nynäshamnsvägen) till avfart Dalarö. Kör några
kilometer mot Dalarö så visar en skylt vänster till Högstabanan. Du hittar en karta på www.haningemotorklubb.se
10-06-16 Lite info SM-deltävling 3 • Crosskart
Lördagen den 19 juni arrangerar Haninge MK tredje deltävlingen i Crosskart-SM på Högsta banan i Haninge söder om Stockholm. I tävlingen deltar klasserna 85 cc, 125 cc, 250 cc, 500 cc och 650 cc. 250 cc och 500 cc tävlar om SM, 125 cc om RM för juniorer. Klassen 650 cc deltar inte i SM men tävlar i Helmia Crosskart Cup. Klassen 85 cc tävlar i PS Collection Cup. Totalt är över 60 förare anmälda till tävlingen.

125 cc • RM för juniorer
Alla tre i SM-toppstriden är anmälda till tävlingen. Eftersom det är mycket jämnt i poängställningen ser vi fram mot spännande heat i klassen.

Ställningen i SM-serien inför dagens tävling:
1 Andreas Carlsson, Säffle MC, 54 poäng
2 Simon Englund, Bollnäs MK, 52 poäng
3 Marius Vardeberg, KNA Solör Motorsport, 47 poäng

250 cc • SM
250-klassen är hårt Norgedominerad. Bäste svensk hittar vi först på femte plats efter de två första deltävlingarna. Lennart Ångman är anmäld till tävlingen, det är också hela den norska topptrion.

Ställningen i SM-serien inför dagens tävling:
1 Ludvig Einarsen, NMK Gardemoen, 57 poäng
2 Harald Engerud, KNA Eiker, 55 poäng
3 Simen Vardeberg, KNA Solör Motorsport, 45 poäng
5 Lennart Ångman, Västerås MS

500 cc • SM
I 500-klassen har Per Björnson en bekväm ledning i serien. Han är anmäld till tävlingen. Det är också Tomas Oscarsson och Mikael Lindström. Vi kommer att hålla ett extra öga på Tomas Ekberg som tävlar för arrangörsklubben Haninge MK. Han lyckades bra i deltävling 2 och ligger på åttonde plats i SM-sammanställningen inför tävlingen på Högstabanan.

Ställningen i SM-serien inför dagens tävling:
1 Per Björnson, Årjängs MK, 60 poäng
2 Tomas Oscarsson, MK Ratten, 49 poäng
3 Mikael Lindström, Falköpings MK, 48 poäng

Helmia Crosskart Cup
Ettan, tvåan och trean i Helmia Crosskart cup finns på plats i startfältet. De här kartarna har samma varvtider på Högstabanan som de snabbaste rallycrossbilarna.

Ställningen i cupen inför dagens tävling:
1 Rikard Berglund, SMK Gävle, 48 poäng
2 Christoffer Lia, NMK Gardemoen, 48 poäng
3 Peter Gillberg, SMK Arboga, 46 poäng


Mer information om SM i Crosskart finns på www.svenskcrosskart.se
Så här hittar du till banan: Kör väg 73 (Nynäshamnsvägen) till avfart Dalarö. Kör några kilometer mot Dalarö så visar en skylt vänster till Högstabanan. Du hittar en karta på www.haningemotorklubb.se
10-04-14 Prova fritt med Crosskart Sverige runt
En nybyggd crosskart ska färdas Sverige runt i sommar. Klubbar tillhörande Svenska Bilsportförbundet kan få låna den för provkörning, och åskådare på SM-tävlingarna kan testa den i pauser.

Crosskart Sverige runt är projektnamnet, och målet är att under en treårs period nå så många nya utövare som möjligt.
- Crosskart är en förhållandevis billig sport, och du får mycket körglädje, säger Håkan Persson, ordförande i Svenska Bilsportförbundets Crosskartutskott.

Släp från Lööve
Släpet som Lööve ställt i ordning ska besöka samtliga SM-tävlingar och en rad mässor.
- På mässorna blir det ingen provkörning, utan där ska vi försöka ge de intresserade tips om vart de kan vända sig för att prova, fortsätter Håkan Persson.
- Det behövs en riktig bana för att få den rätta känslan.

Motor på 125 cc
Motorn från Ren Racing är på 125 cc och alla från tolv år och uppåt kan köra. Företaget GA Lindberg har levererat overaller i alla storlekar, liksom hjälmar, skor och handskar. Aspen tillhandahåller bränsle och Tent Scandinavia AB ser till att allt står skyddat under ett tält. Själva bilen är byggd av POLOJ Craftmanschip AB i Köping. Den har sex växlar och är drevad för cirka 80 km/h.
- Premiärvisningarna har vi klarat av, dels på en ungdomsgård i Arboga och dels på mässan i Jönköping under påsk, säger Håkan Persson

Gratis provkörning
Att provköra är helt kostnadsfritt. Den som sedan önskar gå vidare kan få utbildning på plats som kan leda till licens.
- Förarföreningen ska hjälpa till i tältet och ta hand om alla gäster. Samtidigt får föreningen möjlighet att sälja sina kläder.

Börjar i liten skala
Apropå kläder så har Charden Reklam försett bilsportförbundets profilkläder med Sverige runt-loggan för de som arbetar med projektet.
- Vi börjar i liten skala, men redan nu känns det här stort för oss. Blir utvecklingen som vi hoppas kan det växa ytterligare till nästa år, avslutar Håkan Persson.

Projektet Crosskart Sverige runt förfogar över en helt nybyggd tävlingsbil som kommer att finnas på plats på samtliga SM-deltävlingar. Fordonet är drevat för cirka 80 km/h så att alla från 12 år och äldre ska kunna provköra helt utan kostnad.

Läs mer om projekt Crosskart Sverige runt på www.svenskcrosskart.se
09-12-17 NEZ Crosskart Championship calendar 2010

Kalendern för NEZ Crosskart 2010
7 aug
Solør Norge
21 aug
Östmark Sverige
25-26 Nysum Danmark
     
Mer info: www.nez-rallycross.eu/

09-09-22 Lohne, Sundsten och Andersson vinnarna i Nez Crosskart
Grattis till:
Thomas Lohne (N) NEZ 650
Daniel Sundsten (N) NEZ 250
Kim Andersson (S) NEZ 125

You can find the final standing in the NEZ Crosskart Championship on our website www.nez-rallycross.eu
Best Regards, Jørgen Ring-Andersen, NEZ Rallycross Commission
09-05-23 Det blev Norsk seger under Svenska Mästerskapet i Crosskart!
I Lördagens Svenska Mästerskap i Crosskart blev det en Norrman som var snabbast i 250cc-klassen, när första deltävlingen avgjordes på Trollåsens Motorbana utanför Vingåker. Dagens segrare var i 85cc Anton Sjödoff, Västerås. I 125cc vann Dennis Thoren, MK Ratten Torsby. I 250cc blev det alltså Norskt i topp genom Ludvig Einarsen, Gardemoen. Och i största klassen 500cc, vann Rickard Berglund, Gävle.

Årets Crosskart-premiär blev en händelsefylld dag fylld med hård kamp och som väntat tuffa kamper, inte minst i finalerna som innehöll 12 bilar som inte ville vika sig en tum, så det blev en uppskattad dag för de knappt 400 besökarna på Trollåsens Motorbana som fick se bilsport i yppersta klass. Inte ens en regnskur innan finalerna kunde dämpa åkhumöret på förare eller publikens uppskattning. Även arrangemanget löpte på snabbt och smidigt när Katrineholms MK & SMK Vingåker gjorde premiär som SM-arrangör på Trollåsen.

Fullständig resultatlista finns på www.kmk.nu
09-05-20 SM i Crosskart på Trollåsens Motorbana
Info & startlista finns på: SM Tävling på Trollåsen!
Nu på Lördag 23/5 sker årspremiären av Crosskart-SM, och premiären sker på en för Crosskartåkarna ny bana, nämligen Trollåsens Motorbana utanför Vingåker. Premiär är det också för ett SM-arrangemang på just Trollåsen, där Katrineholms Motorklubb och SMK Vingåker samarrangerar som ny crosskartarrangör.

Men Crosskart åkarna har redan fått "provtestat" banan när det var en fri träning den 10/5, och omdömet om banan var bara positivt där de tyckte det var en häftigt och utmanande bana som kräver sin förare. Så vi ser fram emot helgens tävlingar, på Lördagen körs SM (och J-RM för juniorerna) i hård kamp man mot man eller tjej som också är med och fightas, sedan på Söndagen körs första deltävlingen i Crosskart Sprintcupen, då det körs en och en mot klockan på en annorlunda banslinga.

Hela 48 förare kommer att göra upp på Trollåsen i klasserna 125cc, 250cc och 500cc, sedan finns det 2 bilar vardera i ungdomsklasserna 85cc och Mini, där Mini-förarna är det allra yngsta är 10-11år. Det startar med en timmes träning där alla måste åka runt banan för att lära sig banslingan, sedan kl.10.30 drar den första SM-tävlingen någonsin på Trollåsen igång, när SM i Crosskart 2009 startar.

Crosskart är en av Sv.Bilsportförbundets nyare grenar, där säkerhet, billigare fordon prioriterats högt. Men för den skull är det inte en bilsportgren för fegisar, en Crosskart av värsta sort är lika snabb som de värsta Rallycrossbilarna med en grym acceleration och snabbhet, och sedan med bara bromsar på bakhjulen..

Grym action för publiken och en utmaning av högsta klass för förarna väntar på Trollåsens Motorbana på Lördag 23/5.

Så varmt välkomna!
Info & startlista finns på: www.kmk.nu
08-08-12 MK Ratten ställer in crosskarten på NiWa-banan
MK Ratten tvingas ställa in sin crosskartävling 16-17 augusti på NiWa banan pga för få anmälingar
07-09-12 Info inför SM-finalen i Crosskart 15 sept
Lördagen den 15 september 2007 arrangerar Haninge MK SM-finalen i Crosskart på
Högstabanan i Haninge söder om Stockholm. Klasserna 500cc och 250cc tävlar om SM, 125 cc tävlar om RM. 56 förare är anmälda till de tre klasserna.
SM-finalen kommer att TV-sändas i efterhand på Viasat Sport 1.

Tidplan
Tävlingen öppnar redan på fredagen med anmälan och teknisk kontroll. På lördagen startar första heatet klockan 10.00, finalen körs vid tretiden.

Stenhårt i SM-toppen
I den snabbaste klassen – 500 cc – är det oerhört spännande i toppstriden. Inför finalen har både Kalle Andersson, Laxå MK, och Peter Andersson, Falköpings MK 89 poäng. Mats Zetterström, Strängnäs AMS har 88 poäng. Vem som heslt kan bli svensk mästare, alla är på plats på Högstabanan.

I klassen 250 cc leder Pontus Tidemand, SMK Eda med 97 poäng före Santosh Berggren, Falköpings MK på 84 poäng och Peter Henriksson, Finnskoga MK med 78 poäng. Alla tre kommer till start på lördag.

Norge har segervittring i 125 cc-klassen genom Mats Lysen, KNA Solör Motorsport. Han har lyckats att ta full pott i tidigare deltävlingar och har 100 poäng. Även tvåan, Jan Steve Rökland, kommer från Norge och tävlar för NMK Gardemoen. Jan Steve har samlat ihop 89 poäng.

Vill du veta mer om Crosskart och om läget inför SM-finalen?
Surfa in på förarföreningens sida www.crosskart.nuo ch www.sbf.se

Högstabanan
Högstabanan byggdes av Haninge MK på 1970-talet. Crosskart har körts på banan sedan 80-talet. Kartarna kör på rallycrosslingan, de snabbaste 500 cc-kartarna har samma varvtider som de snabbaste tvåhjulsdrivna rallycrossbilarna.
Så här hittar du till banan: Kör väg 73 (Nynäshamnsvägen) till avfart Dalarö. Kör några kilometer mot Dalarö så visar en skylt vänster till Högstabanan. Du hittar en karta på
www.haningemotorklubb.sd
07-06-18 Peter vann i Laxå
Crosskart-SM avverkade i helgen sin tredje deltävling på Venabanan i Laxå. Hela 64 deltagare kom till start och där 500-klassen har blivit den största och tuffaste med 32 startande.
Att klassen är mycket jämn fick man bevis på då det åter blev en ny segrare. Denna gång var det sexfaldige mästaren Peter Andersson, Falköpings MK, som fick kliva överst på prispallen. När det var dags för den stundande A-finalen hade fyra förare kört till sig full pott, det vill sägs 24 poäng. En av dessa fick ställa sig i andra startledet och det blev Mats Zetterström som drog den nitlotten.
När grönljuset kom var Peter snabbast och kunde efter en tuff förstakurva ta täten följd av Mats som fick till en kanonstart från andra ledet. Peter seglade snart ifrån de övriga till en klar seger. Bakom hade Mats fullt upp för att hålla andraplatsen. Han jagades av tre hungriga förare ända in på mållinjen.
Eftersom det var så tätt bakom så var det ingen av de andra som vågade ta andra spårval. För vips så hade de kanske tappat ett par placeringar. Därför stressade de Mats och hoppades att han skulle göra något misstag. Så blev det inte utan Mats höll nerverna under kontroll och knep andraplatsen följd av Andreas Thornadtsson, Kalle Andersson och Peter Gillberg.
- Äntligen funkade allt, sade Peter Andersson efteråt.
- Jag har inte fått motorn att gå riktigt på alla varven. Men under tävlingen hittade vi felet, ett tändningsfel. Mats Huldén hade grejor som jag fick långa och nu gick den perfekt.
Nu leder Du efter halva SM-serien. Din målsättning?
- Nu gäller det att vara med längst fram i de tre återstående racen om jag skall kunna ta tillbaka SM-titel, avslutar Peter innan han motar segerbucklan och lagerkransen.

Pontus drar ifrån
I 250-klassen drog Pontus Tidemand ifrån i täten av tabellen då han körde hem sin andra raka seger. Detta då det blev nya namn på andra och tredjeplatsen i Laxå. Han har hela 12 poäng tillgodo på tvåan Peter Henriksson och 20 till trean Gustav Carlsson.
- Det gick lika lätt i dag som senast i Arboga, var Pontus kommentar.
- I fjol hade jag stolpe och ut. Men nu ser allt ut att gå min väg och mitt mål är nu SM-guldet, avslöjar han.
Ännu mer överlägsen är Mats Lysen i 125-klassen som kör om JRM. Han tog sin tredje raka seger och är på god väg mot sitt första mästerskap i Sverige. Mats vann i fjol det Norska Mästerskapet.
Todd Johansson såg till at det inte blev någon norsk dubbelseger denna gången. Han var snabbast under kvalet men fick i finalstarten ge sig för Mats in i första kurvan. Todd höll dock andraplatsen in i mål följd av Steve Rökland.

Resultat
3:a SM/JRM-deltävlingen, Laxå MK 16/6
Klass 500 cc, A-final: 1) Peter Andersson, Falköpings MK, 25 SM-poäng, 2) Mats Zetterström, Strängnäs AMS, 22, 3) Andreas Thornadtsson, MSK Hammaren, 202, 4) Kalle Andersson, Laxå MK, 19, 5) Peter Gillberg, SMK Arboga, 18, 6) Jimmy Ungh, Falköpings MK, 17.
SM-ställningen efter 3:e delt, 500 cc: 1) Peter Andersson 67 poäng, 2) Mats Zetterström, 63, 3) Daniel Gillberg, 50, 4) Andreas Thornadtsson, , 45, 5) Jimmy Ungh och Kalle Andersson, 44.

Klass 250 cc, A-final: 1) Pontus Tidemand, SMK Eda, 25 SM-poäng, 2) Erik Offerdal, Norge, 22, 3) Jens Eriksson, Teknis MC, 20, 4) Dennis Fagergren, Laxå MK, 19, 5) Gustav Carlsson, SMK Arboga, 18, 6) Sofia Ydrefalk, Laxå MK.
SM-ställningen efter 3:e delt, 250 cc: 1) Pontus Tidemand, 70 poäng, 2) Peter Henriksson, 58, 3) Gustav Carlsson, 50, 4) Kim Borgedahl, Sofia Ydrefalk och Dennis Fagergren, 47.

JRM, Klass 125 cc, final: 1) Mats Lysen, Norge, 25 JRM-poäng, 2) Todd Johansson, MK Team Westom, 22, 3) Steve Rökland, Norge, 20, 4) Dennis Thorén, MK Ratten, 19, 5) Kim Andersson, Åmåls MK, 18, 6) Simen Vardeberg, Norge, 17.
Junior-RM-ställningen efter 3:e delt, 125 cc: 1) Mats Lysen 75 poäng, 2) Steve Rökland, 64, 3) Dennis Thorén och Todd Johansson, 54, 5) Kim Andersson och Jocke Frisk, 52.
07-06-14 Jämt och tufft i SM-serien
På lördag körs tredje deltävlingen i Crosskartens SM-serie i Laxå som har lockat 65 förare till start. Återigen väntar man härliga fighter och en hel del dramatik då det finns många segeraspiranter. Hittills har det varit olika segrare i både 500 som 250-klassen. Medan det i JRM-klassen 125 cc har varit samma grabbar på pallen i båda racen.

500-klassen som har växt till sig under vinter har lockat hela 34 förare som alla slåss om en plats i den avgörande A-finalen.
- Det kommer att blir tuffare för varje race, menar toppförarna.
- Förr fanns det lätta och svåra heat. Men så är det inte längre. Nu är det tufft från första till sista metern.
Senast försvann bl.a. en av favoriterna Jocke Cedergren efter en rullning och avåkning. Han är säkert revanschsugen efter en svag inledning.
Att ta ut någon segrare i förskott är lika svårt som att hitta en nål i en höstack. Men att hålla en slant på toppkvartetten i SM-tabellen Peter Andersson, Mats Zetterström, Mats Huldén och Daniel Gillberg, är kanske inte så dumt. Men bakom skuggar ett stort gänga unga hungriga förare som vill slå "veteranerna".
Även i 250-klassen är topptrion favoriter Pontus Tidemand, Peter Henriksson och Kim Borgedahl. Men även de får se upp för några överraskningar. Kanske då Torbjörn Widmark som gör come back i 250-klassen. För något år sedan körde han i 500-klassen.
Saknas gör Santosh Berggren som kör JSM i Rallycross i Knutstorp.
I JRM är det så här långt norsk dominans. Man bara väntar på att en svensk förare skall slå till och vända trenden. Peta de norska grabbarna från översta platsen på pallen.

SM-ställningen efter 2:a delt, Klass 500 cc:
1) Peter Andersson, Falköpings M, 42 poäng
2) Mats Zetterström, Strängnäs AMS, 41
3) Mats Huldén, MK Team Westom, 36
Daniel Gillberg, SMK Arboga, 36
5) Erik Aldén, SMK Sala, 29.

Klass 250 cc:
1) Pontus Tidemand, SMK Eda 45 poäng
2) Peter Henriksson, Finnskoga MK, 44
3) Santosh Berggren, Falköpings MK, 37
4) Kim Borgedahl, Falköpings MK, 36
5) Gustav Carlsson, SMK Arboga, 32.

Junior-RM, 125 cc:
1) Mats Lysen, Norge, 50 poäng,
2) Steve Rökland, Norge, 44
3) Jocke Frisk, SMK Sala, 40
4) Dennis Thorén, MK Ratten, 35
5) Kim Andersson, Åmåls MK, 34

07-06-04 Kalle och Pontus vann i Arboga
Kalle Andersson, Laxå MK, hade inga problem att köra hem segern i 500-klassen, när andra deltävlingen i Crosskart-SM avgjordes i Arboga. En skön revansch för den unge Laxå-föraren då han i Höljes rasade motorn på träningen och tvingades bryta.
- Motorn var helt skrot då vevstaken gick av, berättar Kalle.
- Så därför satt den här seger fint. Jag tog starten och fick snabbt en lucka. Mot slutet kunde jag slå av då ledningen var rätt stor.
Kalle gick obesegrad genom tävlingen då han vann sina samtliga kvalheat och den avslutande A-finalen.
- Att vinna alla kvalheaten ger ett psykiskt övertag inför finalen, säger Kalle och ler.
Om andraplatsen var det i inledningen en fight mellan Mats Zetterström, Strängnäs och unge Jimmy Ungh, Falköping, som gjorde sin andra SM-start. När Jimmy efter halva finalen försökte ta sig förbi Mats stängde han luckan och Jimmy tvingades bromsa och snurrade på kuppen. Då tog Peter Andersson, Falköping, över tredjeplatsen och satte press på Mats de sista varven. Mats höll undan och Peter blev trea. Jimmy snurrade ytterligare en gång och föll till en åttondeplats.
Peters tredjeplats gjorde att han gick upp i SM-ledning före Mats "Z".
Mats Huldén, Team Westom, som vann premiären blev inblandad i en startsmäll och hamnade utanför banan i startkurvan, bröt.

Pontus vann 250-finalen
Pontus Tidemand, SMK Eda, fick en lika lätt resa mot målet som Kalle. Knep starten från tredje startspår och jagades i inledningen av Daniel Sundsten, Norge. Men när hans motor lade av efter några varv kunde han defilera hem segern.
- Starten gick helt enligt min taktik, säger Pontus efteråt och myser.
- Gick lättare än väntat då jag hade räknat med att förutom Sundsten att Dennis Fagergren och Santosh Berggren skulle jaga mig ända in i mål.
Dennis missade starten helt och var nere på sjätte plats. I sin jakt på täten missade han i hårnålen och rände rakt upp i Santosh, så att båda blev stående. Dennis fick svartflagg och innan Santosh kom loss var hela fältet borta.
Kampen om andraplatsen stod mot slutet mellan Gustav Carlsson, Arboga och Kim Borgedahl, Falköping. Gustav åkte snålt och stängde till alla luckor effektivt för Kim så ställningen stod sig i mål.
Pontus seger innebar att han gick upp i SM-ledningen följd av Peter Henriksson och Santosh.

Dubbelt norskt
De svenska förarna rådde inte på de norska förarna i Junior-RM för 125-klassen. Det såg ljust ut efter kvalen att det kanske kunde vara någon svensk som skulle kunna spräcka den norska duon. Todd Johansson stod mellan de två i första ledet i finalen. Men när grönljuset kom var åter Mats snabbast för Steve. Todd blev inblandad i stratsmäll i första kurvan och tappade placeringar. Det blev nu i stället Jocke Frisk, Sala, som tog upp jakten på de två norrmännen. Men han kom aldrig ifatt utan ställningarna stod sig i mål.
Därmed blev det samma grabbar på pallen som i Höljes och de har också samma placering i JRM-tabellen.

Resultat 2:a SM/JRM-deltävlingen, SMK Arboga
Klass 500 cc, A-final: 1) Kalle Andersson, Laxå MK, 25 SM-poäng, 2) Mats Zetterström, Strängnäs AMS, 22, 3) Peter Andersson, Falköpings MK,20, 4) Daniel Gillberg, SMK Arboga, 19, 5) Erik Aldén, SMK Sala, 18, 6) Pierre Andersson, MSK Kvarnvingarna, 17, 7) David Pettersson, Falköpings MK, 16, 8) Jimmy Ungh, Falköpings MK, 15, 9) Magnus Andersson, Kolsva MS, 14, 10) Jonas Lindqvist, Laxå MK, 13, 11) Andreas Thornadtsson, MSK Hammaren, 12, 12) Mats Huldén, MK Team Westom, 11.
SM-ställningen efter 2:a delt, 500 cc: 1) Peter Andersson 42 poäng, 2) Mats Zetterström, 41, 3) Mats Huldén och Daniel Gillberg, 36, 5) Erik Aldén, 29.

Klass 250 cc, A-final: 1) Pontus Tidemand, SMK Eda, 25 SM-poäng, 2) Gustav Carlsson, SMK Arboga, 22, 3) Kim Borgedahl, Falköpings MK, 20, 4) Peter Henriksson, Finnskoga MK, 19, 5) Sofia Ydrefalk, Laxå MK, 18, 6) Alexander Ström, Väster+ås MS, 17, 7) Mikael Pettersson, Västerås MS, 16, 8) Santosh Berggren, Falköpings MK, 15, 9) Daniel Sundsten, Norge, 14, 10) Magnus Andersson, SMK Arboga, 13, 11) Daniel Jansson, SMK Sala, 12, 12) Dennis Fagergren, Laxå MK, 11.
SM-ställningen efter 2:a delt, 250 cc: 1) Pontus Tidemand, 45 poäng, 2) Peter Henriksson, 44, 3) Santosh Berggren, 37, 4) Kim Borgedahl, 36, 5) Gustav Carlsson, 32.

JRM, Klass 125 cc, final: 1) Mats Lysen, Norge, 25 JRM-poäng, 2) Steve Rökland, Norge, 22, 3) Jocke Frisk, SMK Sala, 20, 4) Kim Andersson, Åmåls MK, 19, 5) Todd Johansson, MK Team Westom, 18, 6) Dennis Thorén, MK Ratten, 17, 7) Tommie Svärd, Laxå MK, 16, 8) Jonas Hermansson, Laxå MK, 15, 9) Jacob Jansson, MK Kopparberg, 14, 10) Mattias Andersson, MK Kopparberg, 13.
Junior-RM-ställningen efter 2:a delt, 125 cc: 1) Mats Lysen 50 poäng, 2) Steve Rökland, 44, 3) Jocke Frisk, 40, 4) Dennis Thorén, 35, 5) Kim Andersson, 34.
07-05-31 Hemmaseger i Arboga?
På lördag är det dags för andra deltävlingen i Crosskart-SM och JRM som arrangeras av SMK Arboga på Kägleborgs Motorstadion. Drygt 60 förare kommer till start och bland dessa toppförarna från första racet i Höljes.
Mats Huldén, MK Team Westom, får det tufft att försvara sin seger från premiären. För det finns ytterligare ett tiotal förare som jagar sin första seger för året. Tuffaste motståndet blir från Peter Andersson, Falköpings MK, tvåa senast och kusinerna Gillberg, Peter och Daniel, som denna gång åker på hemmabana. Daniel är regerande mästare och vill säkert visa hemmapubliken vem som är bäst.
Förutom dessa finns det fem-sex stycken till som vill vara med och slåss om en plats på pallen.

Peter Henriksson hade hemmabana senast då han vann klart 250-klassen före Santosh Berggren, Falköping och Pontus Tidemand, SMK Eda. Nu lär Peter få det betydligt tuffare då han inte är så bekant med banan i Arboga.
Santosh och Pontus åkte där i fjol och är liksom Peter och hemmaföraren Gustav Karlsson de hetaste namnen om pallplatserna. Men de får se upp för f.d rallyföraren David Walfridsson, MK Ratten, som knep mycket överraskande en femteplats senast. Även Dennis Fagergren, Laxå och Kim Borgedahl, Falköpings MK, vill vara med i medaljstriden.

Det var dubbelt norskt, Mats Lysen och Steve Rökland, i topp i JRM i 125-klassen i Höljes. Mats och Steve får åter vara favoriter. Men frågan är vem av de svenska juniorerna, Jacob Jansson, Todd Johansson, Jocke Frisk, Dennis Thorén och Kim Andersson, som skall kunna spräcka den norska duon i Arboga?
07-05-27 Crosskart i TV
Ni som ännu inte har varit ute och sett en Crosskarttävling på någon banan får nu chansen att via TV-soffan se ett halvtimmes sammandrag från första SM-deltävlingen i Höljes. Det kommer att sändas ONSDAGEN den 30 juni kl. 20.00 på Viasat Sport 1.

Har Ni inte tid då så går programmet i repris torsdagen den 31 juni kl. 18.00, Fredagen 1/6 kl 13.30 och Söndagen 3/6 kl 17.00.

07-05-21 Mats tillbaka i toppen
SM-serien i Crosskart drog i gång i lördags med tävlingar på EM-banan i Höljes i ett härligt försommarväder med 59 förare på startlinjen i de tre klasserna. 250 cc och 500 cc kör om SM medan juniorerna i 125 klassen kör om ett RM-tecken.
Att tävlingarna kommer TV-sändas, onsdagen den 30 maj, syntes bland deltagarna då de kom med nymålade och fräscha Crosskartar. Även reklamen på karossen var mer än tidigare år. Lika så hade en del av toppförarna hade skaffat nya föraroveraller i härliga färger.

Tävlingsmässigt bjöds det på fin underhållning och många jämna och tuffa heat i de tre kvalomgångarna. Det har, speciellt i 500-klassen, blivit betydligt tuffare att nå A-finalen. Det fick bl.a. en av favoriterna Jocke Cedergren, Strängnäs, erfara. Trots två andra platser i sina kvalheat räckte det inte till A-finalen. Men Jocke tog sig till sist via en seger i B.
När 500-finalen radade upp sig till avgörandet så var det väntade namn längst fram såsom Mats Huldén, MK Team Westom, Peter Andersson, Falköpings MK och regerande mästaren Daniel Gillberg, SMK Arboga. Även två av f.d. 125-åkare, som gjorde sin första SM-race i 500-klassen, Andreas Lejtorp, Laxå och Jimy Ungh, Falköping tog sig med lätthet in i andra och tredje startledet.
Efter en mycket jämn och tuff final drog Mats det längsta strået och vann före Peter med Peter Gillbergs som trea. Peter är kusin med Daniel.
- Det här satt fin efter flera år av strul och krascher, sade Mats efter seger.
- Nu vet jag att jag kan vara med och slåss om guldet igen. Det var ju nio år sedan jag var mästare.

Hemmaseger
I 250-klassen var det väntade namn i A-finalen med hemmasonen Peter Henriksson i pole tillsammans med Jonas Skoglund, Bärke MK, och Santosh Berggren i första ledet. Men i starten missade Peter lite och var trea genom första kurvan. Men tog sig sedan förbi såväl Pontus Tidemand, Eda, som ledande Santosh Berggren. När målflaggan föll var det en klar seger för Peter och Santosh höll sedan undan för Pontus attacker. Fyra slutade Jonas Skoglund följd av f.d. rallyföraren David Walfridson, MK Ratten.
Norskt blev det i toppen av 125-klassen då Mats Lysén, KNA Solör, vann före landsmannen Steve Rökland. Här hade man en liten förhoppning på Kim Andersson, Årjäng, som stod mellan de två i första startledet. Men en missad start för hans del gjorde att han tappade placeringar i inledningen. I sin iver att försöka ta igen tappad mark rullade han rejält, 4-5 varv. Crosskarten blev illa tilltygad men Kim klarade sig oskadd.
Kampen om sista pallplatsen stod finalen igenom mellan Jocke Frisk, Sala och Jacob Jansson, Kopparberg. Där drog till sist Jocke, som varit borta ett år från klassen, det längsta strået.

SM-resultat Höljes: 500 cc, A-final:
1) Mats Huldén, MK Team Westom, 25 SM-poäng
2) Peter Andersson, Falköpings MK, 22
3) Peter Gillberg, SMK Arboga, 20
4) Mats Zetterström, Strängnäs AMS, 19
5) Andreas Lejtorp, Laxå MK, 18
6) Daniel Gillberg, SMK Arboga, 17

250 cc, A-final:
1) Peter Henriksson, Finnskoga MK, 25 SM-poäng
2) Santosh Berggren, Falköpings MK, 22
3) Pontus Tidemand, SMK Eda, 20
4) Jonas Skoglund, Bärke MK, 19
5) David Walfridsson, MK Ratten, 18
6) Dennis Fagergren, Laxå MK, 17

RM 125 cc, A-final:
1) Mats Lysen, KNA Solör, 25 RM-poäng
2) Jan Steve Rökland, NMK Gardemoen, 22
3) Jocke Frisk, SMK Sala, 20
4) Jacob Jansson, MK Kopparberg, 19
5) Dennis Thorén, MK Ratten, 18
6) Tommie Svärd, Laxå MK, 17

07-05-15 Crosskart-SM drar igång: TV-sändning har lockat toppförarna
På söndag drar första deltävlingen av sex i Crosskart-SM/RM i gång på Finskogabanan i Höljes och cirka 60 förare kommer att delta i de tre klasserna. Nytt för i år är också att dessa SM-tävlingar kommer att eftersändas i Viasat Sport 1, tre till 10 dagar efter tävlingen. Så ni som inte kan närvara vid tävlingarna i Höljes kan alltså följa kampen om SM-titlarna hemma i TV-soffan.
Tar man en titt i startlistorna så är hela den Svenska Crosskart-eliten på plats i såväl 250- som 500-klassen. Detta gör att det kommer att bli många tuffa uppgörelser på EM-banan i norra Värmland.
I 500-klassen finns det fyra "mästare" med på startlinjen och alla är ute efter en ny titel. Regerande mästaren Daniel Gillberg, Arboga, lär få det tuff att försvara sitt guld. För det finns minst tio man som kan vinna det första racet.

I första hand så utmanas han av Peter Anderson, Falköping, sexfaldig SM-vinnare, Mats Huldén, Team Westom, Peter Gillberg, Arboga, Kalle Andersson, Laxå, Jocke Cedergren, Strängnäs, m.fl. Sedan finns det ett nytt gäng unga killar som visade framfötterna i cup-premiären i Västerås för en dryg vecka sedan där Falköpings Jimmy Ungh, 16 år, överraskade och tog hem seger. Totalt är 30 förare anmälda i klassen.
250-klassen har lite över 20 anmäla förare och här finns det en tidigare mästare i startlistan Daniel Jansson, Sala, som i fjol körde Super Montard och i år Back-SM för solocyklar. Daniel har tidigare två Crosskart-guld på sin meritlista.

Men det finns ett gäng unga killar/tjejer som vill ta hand om titel när säsongen är över. Främsta utmanarna är Pontus Tidemand, Eda, 2:a i fjol, Gustav Carlsson, Arboga, Peter Henriksson, Finnskoga, vann senast i Norska Mästerskapet. Falköpings Kim Borgedahl, vann premiären i Västerås och Santosh Berggren, Alexander Ström, Västerås, liksom Philip Andersson, Tomelilla.

Det finns också några duktiga Rallyförare som vill vara med och fightas om SM-poängen David Walfridson, Torsby och Mikael Frisk, Sala. Mikael har köpt Mattias Jirvelius Crosskart medan David köpt en från Norge.
När det gäller RM-klassen 125 cc har den tappat lite förare tills i år då många tog steget upp till såväl 250 som 500-klassen. Sedan har Norge ändrat sina regler som gör att dessa måste bygga om Crosskarten om de skall köra i Sverige. Några gör detta och de tillhör favoriterna, Mats Lysen och Steve Rökland. Men från svensk sida finns det nya unga grabbar som vill vara med såsom Todd Johansson, Team Westom, Kim Andersson, Åmål, Jacob Jansson, Kopparberg och Jocke Frisk, Sala, lillebror till Mikael.

Följande tävlingar ingår i SM-serien:
20 maj Finnskoga MK
2 juni SMK Arboga
16 juni Laxå MK
15 juli Piteå MS
11 aug. Västerås MS
15 sept. Haninge MK

06-08-28 Todd Johansson 11år, körde till sig ytterligare en pallplats i Falköpings sprintracetävling
I helgens sprintrace som kördes i Falköping, dagen efter finalen i SBF Juniorcup, så slutade Todd på en ny pallplats, som 3:a. Efte tre mycket jämna åk av Todd där han var trea i första åket, trea i andra åket, samt tvåa i sista åket var han 1,77 sekunder från en andra plats och med en marginal på 2,20 sekunder till fyran Jimmy Hermansson, Laxå MK.

Vinnare denna gång var Dennis Fagergren, Laxå MK och även vinnare av SBF Juniorcup 2006. Tvåa var Mats Lysen, KNA Solör som slutade trea i SBF Junior cup. Denna fina placering av Todd gör att han nu ligger på en total tredje plats i Sprintcupen efter ovan nämda Dennis (etta) Mats (tvåa). Om det kommer att vara slutresultatet eller ej vet man ännu inte på grund av att de två deltävlingar som skulle ha körts i Lima 2:a och 3:e september är inställda.

Eventuellt kommer MK Ratten att köra en ersättningsdeltävling på NIWA banan i Torsby den 17 september, dagen efter näst sista deltävlingen i Svenska cupen som går på samma bana

06-05-04 Intensiv tävlingshelg på Westombanan

FOTO: EKAS FOTO
Full fart blir det i dagarna två på Westombanan i helgen
när Crew och MK Team Westom arrangerar SM- och
NM-premiären i crosskart samt Götalandscupen i rallycross.
Arrangörsklubbens Mats Huldén (bilden) laddar för fullt för
att vinna den första crosskarttävlingen på banan på 16 år.


SM- och NM-premiär i crosskart på lördag
Årets första deltävling i Götalandscupen i rallycross på söndag.
Nu drar motorsportsäsongen igång på allvar på Westombanan i Arvika.

För en vecka sedan tjuvstartade Crew Wermland AB rallycrossäsongen på Westom med en shakedown för Sveriges hetaste division 1-förare.
Kommande helg, 6-7 maj, rivstartar Crew och MK Team Westom tävlingssäsongen på samma arena. Då kommer nämligen 150 förare till Arvika för att köra årets första SM-och NM-deltävling i crosskart och för att samla poäng i Götalandscupen i rallycross.
– Det blir två fullmatade tävlingsdagar, säger Per-Anders Johansson i arrangerande Crew.
Startfälten i båda tävlingarna håller högsta klass. I populära Götalandscupen är fjolårets vassaste förare i Supernationella klassen anmälda – svenske mästaren Urban Bergström från Finnskoga MK och SM-tvåan Jimmy Holmkvist, Gestrike MK. Båda kör Klass 1 i var sin Volvo S40 och gäller som förhandsfavoriter. Urban och Jimmy gör dock säkrats i att hålla ett extra öga på 2005 års cupmästare Roy Olsson från Karlskrona.
I klass 2 har hemmaklubben MK Team Westom en riktigt vass förare i SAAB-åkande Reine Kyrk. Siewert Nordefjäll från Fjärås, som slutade trea i fjolårets serie, kommer dock inte till Arvika med avsikt att sluta tvåa.

I den största klassen, klass 4, deltar bland annat fjolårsmästaren Mikael Johansson från Tjörn och bronsmedaljören Robert Engelbrektsson, Lidköping. Här kan Finnskogas Roger Gustavsson mycket väl slå till med en värmländsk seger. Se också upp med Årjängs Jenny Eliasson som med sin rallycrossrutin kan skrälla rejält i premiärtävlingen och ge grabbarna en riktigt tuff match.

Crosskartpremiären har samlat hela den svenska eliten med mästaren Peter Andersson, Falköpings MK i spetsen. Andersson, som är något av crosskartens svar på rallycrossens Kenneth Hansen, får emellertid räkna med stenhårt motstånd i 500 kubikklassen. Arrangörsklubbens Mats Huldén, SM-tvåa 2005, och Per Bergström tänker inte ge sig utan kamp på hemmabanan. De känner väl till Westoms snabba och tekniskt krävande kurvor, vilket mycket väl kan fälla avgörande.

Det är också ovan nämnda Mats och Per, som genom påtryckningar, lyckats övertala klubben att ta på sig värdskapet för säsongens första av fem SM-deltävlingar. Senast en crosskarttävling avgjordes i Arvika var för 16 år sedan då MK Team Westom arrangerade NM.
I 125 kubikklassen har Falköpings Santosh Berggren ett litet övertag tack vare sina tidigare starter på banan i såväl rallycross som folkrace. Tuffaste utmanare till Berggren kan mycket väl SMK Edas Pontus Tidemand bli.

Helgen program på Westombanan i Arvika
Lördag 6 maj. SM- och NM i crosskart.
Start kl 12.00, första final ca kl 16.00.
Söndag 7 maj. Götalandscupen i rallycross.
Start kl 12.00, första final ca kl 16.50.

Crosskart-SM 2006 (250 och 500 cc)
6 maj: MK Team Westom, Arvika.
21 maj: Finnskoga MK.
17 juni: Laxå MK.
12 augusti: Västerås MK.
26 augusti: Falköpings MK.

NM i crosskart 2006 (125 och 500 cc)
6 maj: MK Team Westom, Arvika.
29 juli: KNA Solør Motorsport, Norge.

Se även www.racecrew.se