2001
           

Crosskart 1999
Crosskart 2000
Västra BF Förbundsmästerskap i Crosskart 2001
Crosskart tabeller 2001


HÄR HITTAR DU RESULTAT FRÅN TÄVLINGAR
Resultat SM Crosskart Strängnäs AMS 8 september

Laxå MK bästa Crosskart arrangör 2001
Till 2001 års bästa tävlingsarrangör har utsetts Laxå MK. Priset delas ut varje år av Crosskartåkarnas Förarförening. Vinnaren utses genom omröstning bland de aktiva på förarföreningens årsmöte.
- Med priset vill vi visa vår uppskattning av den arrangör av en crosskarttävling, SM eller Svenska Cupen, som gjort ett arrangemang utöver det vanliga, säger förarföreningens ordförande Per Aldén.
- Priset är en samlad bedömning av tävlingens tekniska genomförande, funktionärers uppträdande gentemot dom aktiva och eventuella kringarrangemang. En bra genomförd tävling medför att tävlande, publik och funtionärer trivs. Vilket Laxå MK i alla avseenden klarat. Kort sagt bra för sporten, vilket vi vill stimulera, avslutar Aldén.

Crosskartens SM-status i fara
Kan ni slå ett slag för Crosskart, genom att skriva i bifogad blankett (filen kan rekvireras från Motorsport i Värmland) och sända den till den adressen som står längst upp i vänster hörn! Sv.bilsportförbundets sittande styrelse har en "vision" där de vill jobba fram svenska världsmästare genom att ta bort SM tecknet för vissa motorsportgrenar år 2003.
De vill dela upp bilsport i två delar. En "Elit" samt en "Bredd" del, som de kallar det.
Elit delen är de motorsporter som har ett högt medialt värde (detta vill förbundet tydligen bestämma själva). Övriga blir då "Bredden". Troligen kommer detta sig av att storföretag som har intressen av STCC och div.1 Rallycross inte vill att statusen på billiga motorsportgrenar skall vara lika hög som på de grenar där de plöjer ner miljoner.
Har man inte en fet plånbok och kan köpa sig en sits i STCC ,Div.1 i Rallycross eller VM i rally så skall man inte få kämpa om ett SM-tecken.
Det är inte bara Crosskart som kommer att drabbas av detta. Nationella klassen i Rally har redan blivit av med sitt SM-tecken. Super nationella klassen i Rallycross samt Bil-O står också på tur.
Denna skrivelse måste skickas in inom 14 dgr till förbundet. Den måste innehålla namn och adress samt vara undertecknad.
Slå ett slag för motorsporten så att skickligheten och förarprestationer blir viktigare än tjocka plånböcker och kommersiella intressen.
Det är också ett dråpslag för mindre motorklubbar som då är hänvisade till att arrangera enbart tävlingar med lägre status

Hal SM-final i Crosskart
Det var halkigt värre när finalen i crosskart-SM avgjordes på Svampabanan i Tomelilla under lördagen. Guldchansen för framförallt Torbjörn Widmark, Degerfors gick i spinn redan på startplattan i finalen.
-Det bara snurrade i första led, berättade en nedstämd Widmark efter tävlingen.
Både Widmark och trean inför finalen Henrik Fredriksson, Munkfors MC, agerade i det närmaste statister i det halkiga första ledet, när flertalet i finalstartfältet forsade förbi. Snabbast ut i 250cc-finalen var Hedemoraföraren Stefan Nohrstedt som i och med den snabba starten tog hem segern både i finalen och i SM. Henrik Fredriksson slutade på en femte plats och halkade ner till fjärdeplats i SM-sammandraget. Widmark stannade kvar på andraplatsen och tar hem sitt andra SM-silver till Degerfors.
Halkigt var det också för Per Bergström i 500cc-klassen. Dåligt startspår blev också Bergströms fall i finalen.
-Det var såphalt, menade Per.
Finalen vanns av SM-segrande Peter Andersson och Pers fjärdeplats i finalen räckte till bronsmedalj i SM.
-Det är små marginaler, tyckte Per om SM-resultatet. Ett fall framåt är det i alla fall för Per som tidigare varit fyra två år i rad i SM.
Bland juniorerna som tävlar om Bilsportförbundets juniorcup gjorde Alexander Cruse, Kils MK, sitt bästa resultat i SM i år. En tredje plats i finalen för Cruse innebar ett avancemang till sjunde plats i sammandraget. På fjärde plats både i tävlingen och juniorcupen hittar vi Mattias "Lillbiffen" Olsson, Fryksdalens MK.
Anders Ekström

Skön revansch för Per Bergström i Crosskart-SM
Per Bergström fick en skön revansch efter förra årets rullning på Strängnäs Motorstadion. Det var för nästan ett år sedan som man med andan i halsen kunde se Munkforsföraren Bergström rulla brutalt på Strängnäsbanan i SM-finalen. I år däremot var det inte tal om att försöka sig på någon luftakrobatik för Per. Med kyla och beräkning tog Per hem den näst sista SM-deltävlingen på lördagen.
Läs mer

Värmländska andraplatser i Crosskart
Tre andraplatser blev toppresultaten när de värmländska crosskartåkarna i helgen körde näst sista deltävlingen i Svenska Cupen i Hallstahammar.
-Det känns bättre och bättre. Kommentaren kommer från Per Bergström, Munkfors MC, som var en av "andraplatsarna" i helgen. Per lyckades trots att han trampade av kopplingswiren i första heatet, ta sig till final med andra startpostion bredvid Peter Andersson, Falköping. I finalen tog Peter starten och det blev sen en rejäl kamp om segern och Per släppte inte en millimeter utan pressande Peter hårt. -
Jag var uppe jämsides några gånger men lyckades inte ta mig förbi, berättar Per.
Per kliver nu upp på en andraplats i cupen för 500cc, dock med ett som synes oändligt avstånd till årets suverän Peter Andersson.
Den andra i raden av andraplatser grejade Torbjörn Widmark, Degerfors RC, som inte lyckades göra något åt Hedemoras Stefan Nohrstedt i finalen för 250cc.
I cupen för 250cc-maskiner är nu det helt öppet inför finalen. Den toppas av vinnaren under helgen, dock med endast en poäng ner till Torbjörn och helgens trea Peter Gillberg, Arboga. Den äldre av "Biffen"-sönerna Björn Olsson, Fryksdalens MK, gjorde sitt bästa cupresultat i 250cc, då han grejade femteplatsen på Snickarberget. Detta gjorde han före en annan Björn med efternamnet Stålhammar från Storfors MK.
Juniorföraren Alexander Cruse, Kils MK, fortsätter sin rad av topplaceringar. Segern i Svenska Cupen i Sala följer han nu upp med en andraplats på Snickarberget som arrangerande MSK Hammarens arena heter. Alexander ligger inför finalen nästa helg i Falköping endast två poäng efter ledande Santosh Berggren. Tuff fight är att vänta då Santosh bjuder in till fight på sin egen hemmabana. Mattias Olsson, Fryksdalens MK, tog en femteplats bland juniorerna och innehar samma position i cupen.
Anders Ekström
500cc
1) Peter Andersson, Falköpings MK, Husaberg, 2) Per Bergström, Munkfros MC, Husaberg, 3) Jocke Cedergren, Strängnäs AMS, VOR, 4) Tommy Pettersson, Eskilstuna MK, Husaberg, 5) Erik Aldén, SMK Sala,, Husaberg, 6) Christer Grahn, Eskilstuna MK, Husaberg, 7) Mattias Jirvelius, Fjugesta MS, Husaberg, 8) Håkan Lind, Teknis MC, Husaberg, 9) Daniel Gillberg, SMK Arboga, Husaberg, 10) Raymond Björk, Falköpings MK, Husaberg, 11) Mats Larsson, Eskilstuna MK, Husaberg, 12) Mats Zetterström, Eskilstuna MK, Husaberg
250cc 1) Stefan Nohrstedt, SMK Hedemora, S-kart, 2) Torbjörn Widmark, Degerfors RC, Rotax, 3) Peter Gillberg, SMK Arboga, Rotax, 4) Mattias Thorin, SMK Arboga, Yamaha, 5) Björn Olsson, Fryksdalens MK, Honda, 6) Björn Stålhammar, Storfors MK, Yamaha, 7) Berth Svanberg, SMK Västerås, Yamaha, 8) Patrik Ydrefalk, Laxå MK, Husqvarna, 9) Leif Widmark, Degerfors RC, Rotax, 10) Per Nyman, SMK Hedemora, Honda, 11) Daniel Jansson, Films MK, Yamaha, 12) Kristina Larsson, Eskilstuna MK, Rotax, 13) Jim Pålsson, SMK Valdemarsvik, Suzuki, 14) Jenny Stålhammar, Strofors MK, Franke Yamaha, 15) Christer Fredriksson, MK Ramunder, Suzuki
125cc 1) Andreas Thornadtsson, MSK Hammaren, Honda, 2) Alexander Cruse, Kils MK Bil, Honda, 3) Santosh Berggren, Falköpings MK, Yamaha, 4) Gustav Carlsson, SMK Arboga, Honda, 5) Mattias Olsson, Fryksdalens MK, Honda, 6) Tobias Johansson, Falköpings MK, Yamaha, 7) Mikael Öberg, MSK Hammaren, Yamaha, 8) Robin Olsson, MK Ratten, Yamaha, 9) Kim Lövstrand, Degerfors RC, Honda, 10) Kalle Andersson, Laxå MK, Yamaha, 11) Philip Andersson, Tomelilla MK, Honda, 12) Mikael Gelin, MSK Hammaren, Honda
Torbjörn Widmark utökade ledning i Crosskart-SM
SM-serien i Crosskart drog under lördagen vidare till Trollhättan för den tredje deltävlingen av fem i mästerskapet. En publik på 1000 personer kom till Trollhättebanan och fick se storfavoriten Peter Andersson Falköping ta hem segern i den tyngsta klassen 500cc. Per Bergström, Munkfors MC, var uppe i rygg på Peter under drygt halva finalen men när sen Peter bromsar stopp i en kurva fanns det ingenstans att ta vägen för den jagande Per.
Läs mer

Tredje SM-ronden i Crosskart: Största startfältet
Allt fler förare söker sig till SM-serien i Crosskart. Tredje deltävlingen som körs på lördag, 11 augusti, i Trollhättan har lockat hela 56 förare, 26 i 250- och 30 i 500-klassen. I SBF Junior Cup kommer elva förare till start. Detta är det största startfältet hittills i Crosskartens SM-historia och förutom den svenska eliten finns det tio danska förare med på startlinjen.
Läs mer

Alexander Cruse snabbast i Sala
Medan det går troll i tävlandet för seniorförarna går det bättre och bättre för de värmländska juniorerna i crosskart. Svenska crosskartcupen drog under helgen vidare till Sala för den fjärde deltävlingen i serien, där det var dubbelt värmländskt i topp bland juniorerna.
Alexander Cruse går från klarhet till klarhet. Efter en andraplats i Uppsala och senast i Storfors en tredjeplats, var det i helgen dags att få kliva upp överst på prispallen. Cruse stod på ytterspår i första startled i finalen och ryckte ifrån direkt till tätposition.
- Det stämde klockrent med växlingen i starten och det bara bar i väg, berättar den glade Kilsföraren efter loppet.
Läs mer

Dubbelt Bergström och Widmark i Storfors crosskart

Dubbelt Värmland blev resultatet när den tredje deltävlingen i crosskart avgjordes på Storfors ring under lördagen. Per Bergström, Munkfors MC och Torbjörn Widmark, Degerfors RC, var oslagbara på hemmaplan. Både Per och Torbjörn gick helt oslagna genom kvalet i 500cc- respektive 250cc-klassen.
- Starterna funkade klockrent nu, menade Per Bergström.
Starten skulle visa sig avgörande även i finalen. Per klippte till med en kanonstart från pole position och kunde gå först in i första sväng med regerande svenske mästaren Peter Andersson, Falköping i hälarna. Peter försökte attackera och var uppe i hälarna på Per i ett par varv, men fick släppa efter sedan han klämt till en fälg på den mycket uppkörda tävlingsbanan. Per kunde då rycka ifrån och vinna med ett bekvämt avstånd till Peter.
Läs mer

Torbjörn Widmark Nordiske Mästare i crosskart
Torbjörn Widmark heter årets Nordiske Mästare i crosskartens 250 cc-klass. Torbjörn från Degerfors tog därmed sitt första NM-tecken.
- Jag var tvåa ifjol, så det här känns gött, tycker en trött Widmark på hemväg från Norge. Torbjörn vann två kvalheat och fick en rätt bekväm final sedan han direkt ryckt starten från första startled.
- Det känns bra att få visa igen vad man går för, menar Torbjörn efter åttondeplatsen i förra SM-deltävlingen.
Henrik Fredriksson, Munkfors MC, tog NM-brons i finalen efter att ha gått bokstavligt från dikesbotten i andra kvalet till seger i tredje omgången. Diket som Henrik hamnade i under andra heatet visade sig vara en smärre bäck som forsade in i bilen.
- Jag blev genomsur, berättar Henrik.
Sura var förarna även över arrangemanget i Norska Hokksund.
- Det är skandal, tycker Per Bergström efter tävlingen. Han syftade då mest på arrangörernas miss att blanda ihop en folkracetävling och NM i crosskart på samma dag. Att det blev för mycket bil på Hakaviks Moterbane vittnade även de rejäla genomslag i banan som var i finalerna.
Ett steg bakåt summerar Munkforsföraren Per Bergström sin tävlingshelg i Norge. Efter att ha varit tvåa, två år i rad i NM fick Per i år nöja sig med en tredjeplats i 500cc-klassen. En skjuten blockpackning med motorbyte som följd och krångel med hjulinställningar förföljde Per under lördagen. Trots förstaplats i tredje kvalomgången blev det start från andra led för Per i finalen. Finalen blev en regnig historia som dominerades av Peter Andersson, Falköping, från start till mål. Per hängde på direkt i starten men fick väja sedan funktionären med 30 sekundersskylten inte masat sig undan i tid. Ute på banan var det lerigt och halt.
-Jag såg inte ett skit de sista varven så det vara bara att hålla placeringen, berättar Per.
I juniorklassen tog Robin Olsson, MK Ratten en tredje plats i sin andra crosskarttävling någonsin. Vann gjorde omöjlige Santosh Berggren, Falköping, före Kim Lövstrand, Degerfors.
Anders Ekström
250 cc
1) Torbjörn Widmark, Sverige, 2) Stefan Norstedt, Sverige, 3) Henrik Fredriksson , Sverige, 4) Jan Pedersen, Danmark, 5) Leif Widmark, Sverige, 6) Peter Gillberg, Sverige, 7) Eirik Voll, Norge, 8) Jenny Stålhammar, Sverige, 9) Björn Stålhammar, Sverige
500 cc 1) Peter Andersson, Sverige, 2) Jocke Södergren, Sverige, 3) Per Bergström, Sverige, 4) Raymond Björk, Sverige, 5) Jørgen Kondrup, Danmark, 6) Daniel Gillberg, Sverige, 7) Ingve A. Strand, Norge, 8) Håkan Lindh, Sverige
125 cc 1) Santosh Berggren, Sverige, 2) Kim Lövstrand, Sverige, 3) Robin Olsson, Sverige

Stolpe in Fredriksson
En skön seger. Så summerar Henrik Fredriksson, Munkfors MC sin första seger i en SM-deltävling. Efter idel motgångar under början av säsongen kunde Henrik äntligen känna lite vind i ryggen. Vid den andra deltävlingen i crosskart-SM som avgjordes i Laxå på lördagen var det äntligen dags för en seger i 250 cc-klassen.
Henrik var bra med hela dagen under kvalen och kunde i finalen smita om SM-ledande Torbjörn Widmark, Degerfors. Torbjörn fick sig en smäll av Peter Gillberg, Arboga och föll tillbaka i fältet. Henrik tog sig via en jordvall förbi de båda och kunde rycka åt sig en ledning som han höll in i mål.
Läs mer

Värmländsk seger i crosskartens SM-premiär
I lördags kördes den första av fem SM-deltävlingar i crosskart i Vimmerby. Inför året har reglementet ändrats så att man i SM-tävlingarna kör skilda kvalheat i 250- respektive 500-klassen. Detta i ett försök att få jämnare körningar och mer rättvisa i poängjakten inför finalerna. Under kvalomgångarna lyckades Falköpingsföraren och regerande svenska mästaren i 500cc-klassen, Peter Andersson, ta full pott. Med vinster i alla sina heat var han given att stå i A-finalens första led. Bredvid honom fick Per Bergström, Munkfors, och Jocke Cedergren, Strängnäs, ta plats. I A-finaler startar 12 stycken förare samtidigt och det brukar bli ganska trångt i första kurvan. Så även här. Starten gick och i första kurvan krokade några ihop, bl.a. Peter och Per. Ingen blev dock stående utan alla kunde fortsätta. Istället för den tätstrid mellan Per, Peter och Jocke som man väntat sig tog rutinerade Rickard Björk, Tomelilla, ledningen och höll den in i mål. Daniel Gillberg, Arboga, slutade på andra plats och Christer Grahn, Eskilstuna, på tredje. Peter slutade sexa, Per åtta och Jocke tia.
Torbjörn Widmark, Degerfors, dominerade likt Peter samtliga sina kvalheat och fick därmed "pole position " i A-finalen. Platserna bredvid honom intog Peter Gillberg, Arboga och Stefan Nohrstedt, Hedemora. I första kurvan blev det trångt. Leif Widmark, Degerfors, och Jenny Stålhammar, Storfors, var några som hade problem. Leif kom dock snabbt igång igen och kunde fortsätta medan Jenny blev stående. Torbjörn drog ifrån de övriga och vann i överlägsen stil före Peter Gillberg och Daniel Jansson, Films MK. Leif slutade på en sjunde plats och Jenny på en elfte. Björn Stålhammar, Storfors, fick se sig besegrad av storasyster Jenny och slutade på en 14:e plats.
I 125cc-klassens A-final stod Alexander Cruse, Kil, i första led med Santosh Berggren, Falköping, och Andreas Thornadtsson, MSK Hammaren, bredvid sig. Andreas tog starten och vann före Tobias Johansson, Falköping, och Kim Lövstrand, Degerfors. Alexander fick problem och slutade på en sjunde plats före Mattias Olsson, Fryksdalen.
Nästa tävling är den andra i SM-serien och går av stapeln den 16 juni i Laxå.
Björn Stålhammar
Resultat

Films crosskart blöt tillställning
Films MK, Uppsala, arrangerade den andra deltävlingen i Svenska Cupen i crosskart. Det hade regnat dagen innan och på tävlingsdagens morgon stod delar av banan under vatten. Under tävlingens gång var det dock glest mellan molnen och det höll uppe ända tills 500cc-klassens A-final skulle köras. Den blev en blöt tillställning som vanns av regerande svenska mästaren Peter Andersson, Falköpings MK. Värmlänningen Per Bergström, Munkfors MC, hade problem med styrning och motor och slutade på en 12:e plats.
250cc-klassens A-final vann Stefan Nohrstedt, SMK Hedemora. Värmlänningen Torbjörn Widmark, Degerfors, blev trea och Björn Stålhammar, Storfors MK, som precis hann ut till finalen efter att ha bytt ett trasigt baknav, slutade sexa. Björns storasyster Jenny, som är en av tre tävlande tjejer, slutade på nionde plats och följdes närmast av Leif Widmark, Degerfors och Henrik Fredriksson, Munkfors som hade motorproblem.
Juniorklassen, 125cc, vann rutinerade Santosh Berggren, Falköpings MK. Andraplatsen intog Alexander Cruse, Kils MK Bil och Kim Lövstrand, Degerfors RC, slutade sexa.
Nästa tävling, vilken är första SM-tävlingen för året, arrangeras lördag 26 maj av Vimmerby motorsällskap. Svenska Cupen Films MK 19 maj
500cc 1) Peter Andersson, Falköpings MK, 2) Jocke Cedergren, Strängnäs AMS, 3) Håkan Lindh Teknis MC, 4) Mats Zetterström, Strängnäs AMS, 5) Roger Larsson, Eskilstuna MK, 6) Daniel Gillberg, SMK Arboga, 12) Per Bergström, Munkfors MC
250cc 1) Stefan Nohrstedt , SMK Hedemora, 2) Peter Gillberg, SMK Arboga 3) Torbjörn Widmark , Degerfors RC, 4) Daniel Jansson , Films MK, 5) Per Nyman, SMK Hedemora, 6) Björn Stålhammar , Storfors MK, 9) Jenny Stålhammar , Storfors MK, 10) Leif Widmark , Degerfors RC, 11) Henrik Fredriksson , Munkfors MC
125cc 1 Santosh Berggren , Falköpings MK, 2) Alexander Cruse, Kils MK Bil , 3) Andreas Thornadtsson, MSK Hammaren, 4) Mikael Öberg , MSK Hammarena, 5) Tobias Johansson, Falköpings MK, 6) Kim Lövstrand , Degerfors RC

SM-premiär i Crosskart: Peter ett jagat byte…
Den enda motorsportgren i Sverige där man fortfarande kan bygga sin tävlingsbil själv och tävla om SM-guld är Crosskart. En sportgren som kom till för dryga 15 år sedan.
Crosskarten är en idé som Erland Andersson, Fjärås, tog fram i början av 80-talet. Efter flera års utveckling kunde han 1983 presentera sin bilsportgren för Svenska Bilsportförbundet. Ytterligare tre år senare kom beskedet från Bilsportförbundet att man fick köra tre provtävlingar som slog väl ut. 1987 arrangerades en cup med elva deltävlingar och med tidningen Bilsport som medarrangör.
Sportgrenen har sedan utvecklats, trots att grundreglerna finns kvar, och i dag bygger de flesta av toppförarna sina bilar själva. Det är detta som är andemeningen med Crosskart. Att själv komma på lösningar och bygga sin Crosskart så det passar sin egna körstil.
Reglerna är mycket enkla och där längden 210 cm och bredden 150 cm samt minivikten 190 kg styr mycket Crosskartens röramsuppbyggnad. Vad det gäller motorer så skall de härstamma från en motorcykelmotor och ha en cylinder. Vad det gäller trimning så är detta helt fritt.
På lördag är det SM-premiär i Gnagardalen i Vimmerby med hela den Svenska Eliten på plats. En nyhet för i år är att man har delat upp 250 cc- och 500 cc-klasserna både i kvalen och finalerna.
I den tuffa 500-klassen kommer Peter Andersson, Falköpings MK, som Mästare och blir där ett jagat byte. Han har vunnit SM de två senaste åren och blev även nordisk Mästare i fjol.
Falköpingsföraren har inlett årets säsong mycket bra och vunnit de två inledande deltävlingarna i Svenska Cupen och har ett stort självförtroende.
- Jag åker inte till Vimmerby för att bli två, säger Peter.
- Nu har jag kommit i den position som jag har jobbat på i många år, att bli Mästare. Så därför skall jag göra allt för att försvara mina titlar.
En handfull utmanare finns det i kampen om SM-segern i Vimmerby på lördag. I första hand en revanschsugen Per Bergström, Munkfors MC, som rullade bort en medalj i fjolårets final. Sedan får Peter se upp för Jocke Cedergren, Strängnäs AMS, Håkan Lindh, Teknis MC, Rickard Björk, Tomelilla MK, Erik Aldén, SMK Sala och Daniel Gillberg, SMK Arboga.
I 250-klassen har mästaren Patrick Andersson, Fryksdalens MK, gått över till en annan bilsportgren. Har därmed lämnat dörren öppen för en ny mästare och bland de 27 startande i Vimmerby på lördag finns det många duktiga förare som är ute efter "mästartiteln".
Under de två första racen i Sv. Cupen har det blivit två olika segrare genom Peter Gillberg, SMK Arboga och Stefan Nohrstedt, SMK Hedemora. De kan få svårt att upprepa sina triumfer nu på lördag då även SM-tvåan Jimmy Kopp, Falköpings MK, Morgan Gustavsson, Laxå MK, 5:a i fjol, Torbjörn Widmark, Degerfors RC och Daniel Jansson, Films MK, vill ha ett ord med i laget nu när kampen om SM-medaljerna drar igång.
I fjol var det olika segrar i varje SM-deltävling fram till finalen. Det kan bli samma visa i år….
Den fina ungdomsklassen, 125 cc, där man börjar tävla som 12-åring är Falköpingsföraren Santosh Berggren stor favorit till SBF Junior Cup, efter att ha kört hem tre segrar på raken i år.
Övriga medaljaspiranter i denna klass är Alexander Cruse, Kils MK, Andreas Thornardtsson, MSK Hammaren och Tobias Johansson, Falköping.
125-klassen en mycket fin ungdomsklass där killar och tjejer från 12 år kan böra köra bil som toppar 90-100 km/tim. Man får lära sig åka hjul mot hjul, växla och sladda. 125-klassen har redan fött en del unga talanger som är på väg upp i andra bilklasser såsom rallycross och rally.

Kungsbacka MA/Fjärås MK Crosskart Svenska Cupen 29 april
125 cc
1) Santosh Berggren, Falköpings MK, Yamaha, 2) Tobias Johansson, Falköpings MK, Yamaha, 3) Andreas Thornadtsson, MSK Hammaren, EAS Honda, 4) Mattias Olsson, Fryksdalens MK, Honda,. 5) Alexander Cruse, Kils MK Bil, EAS-Honda,,, 6) Kim Lövstrand, Degerfors RC, Honda,
250 cc 1) Peter Gillberg, SMK Arboga, Rotax, 2) Torbjörn Widmark, Degerfors RC, EAS Rotax, 3) Stefan Nohrstedt, SMK Hedemora, Stevekart Rotax, 4) Daniel Jansson, Films MK, Yamaha, 5) Niklas Svensson, Finspångs MS, EAS-Honda 6) Thomas Bergman, Kungsbacka MA, EAS Honda
500 cc 1) Peter Andersson, Falköpings MK, Husaberg, 2) J Per Bergström, Munkfors MC, PM-Husaberg,, 3) Håkan Lind, Teknis MC, Örn-Husaberg, 4) Jörgen Kondrup, Næstved MK,, Husaberg, Jocke Cedergren, Strängnäs AMS, VOR 2.14.78, 5) Christer Grahn Eskilstuna MK Husaberg, 6) Daniel Gillberg, SMK Arboga, Husaberg,

Kungsbacka MA/Fjärås MK Sprintrace 28 april
125 cc
1) Santosh Berggren, Falköpings MK, Yamaha, 2.20.76, 2) Andreas Thornadtsson, MSK Hammaren, EAS Honda, 2.25.34, 3) Tobias Johansson, Falköpings MK, Yamaha, 2.25.73, 4) Alexander Cruse, Kils MK Bil, EAS-Honda, 2.25.84, 5) Mikael Öberg, MSK Hammaren, EAS-Yamaha, 2.31.75, 6) Kim Lövstrand, Degerfors RC, Honda, 2.32.92, 7) Philip Andersson, Tomelilla MK, EAS, 2.46.24, 8) Mattias Olsson, Fryksdalens MK, Honda, 2.50.63.
250 cc 1) Torbjörn Widmark, Degerfors RC, EAS Rotax, 2.12.98, 2) Daniel Jansson, Films MK, Yamaha, 2.15.17, 3) Erland Andersson, Kungsbacka MA, EAS,, 2.17.08, 4) Tommy Lysen, KNA Solör, EAS-Rotax, 2.17.83, 5) Peter Gillberg, SMK Arboga, Rotax, 2.18.34, 6) Björn Olsson, Fryksdalens MK, Yamaha, 2.19.96.
500 cc 1) Per Bergström, Munkfors MC, PM-Husaberg, 2.11.48, 2) Jörgen Kondrup, Næstved MK,, Husaberg, 2.11.79, 3) Håkan Lind, Teknis MC, Örn-Husaberg, 2.14.21, 4) Jocke Cedergren, Strängnäs AMS, VOR 2.14.78, 5) Christer Grahn Eskilstuna MK Husaberg, 2.14.82, 6) Tommy Pettersson, Eskilstuna MK, Husaberg, 2.15.35

Två dagars crosskart i Fjärås
Crosskartsäsongen drar igång på allvar i helgen med dubbla pass på Förlandabanan i Fjärås. Kungsbacka MA och Fjärås MK samarrangerar i sedvanlig ordning, först med ett sprintrace under lördagen och årspremiären på Svenska Cupen dagen efter. I första tävlingen som ingår i Sprintcupen tävlar deltagarna ensamma mot klockan. De två bästa tiderna av tre körningar räknas.
I söndagens tävling handlar det om traditionell crosskart med inledning av Svenska Cupen. Ett 50-tal tävlande ställer upp. De flesta av dem dubblerar med tävlingar lördag-söndag. Båda dagarna inleds tävlingarna kl. 11. I samband med crosskartens race körs också en mindre folkracetävling.

Per Bergström snabbast i Falköpings sprintrace
Premiären kunde inte ha börjat bättre för Per Bergström, Munkfors MC, när crosskartsäsongen drog igång med sprinttävling i Falköping under helgen.
Per var överlägset snabbast och distanserade tvåan Pierre Härentorp från hemmaklubben med över tre sekunder. Detta med en helt ombyggd fjädring i karten.
- Det var allt lite spännande i kurvorna, tyckte Per om premiären. Karten uppförde sig inte alls som förut, utan sladdade vilt.
- Det finns allt en hel del att skruva på, funderade Per om den konstiga väghållningen.
Fullt motstånd i klassen var det inte tal om tyvärr, då regerande svenska mästaren Peter Andersson inte kom till start. En någorlunda värdemätare kanske det ändå var för Per, som i år kör den andra hela säsongen i 500cc, med SM-guld som mål.
Ett annat utropstecken under helgens tävling var Kils MK:s Alexander Kruse, som i stor stil tog hem juniorernas 125cc-klass före hemmaåkaren Santosh Berggren. Alexander verkar nu ha fått bra fart i maskinen efter förra årets blandade resultat.
Anders Ekström
Klass 125 cc
1) Alexander Cruse, Kils MK Bil, Honda, 3.04.38, 2) Santosh Berggren, Falköpings MK, Yamaha, 3.06.76, 3) Tobias Johansson, Falköpings MK, Yamaha, 3.13.03, 4) Patrick Birgersson, SMK Trollhättan, 3.35.76
Klass 250 cc 1) Daniel Jansson, Films MK, Yamaha, 2.50.26, 2) Peter Gillberg, SMK Arboga, Rotexx, 2.52.67, 3) Tommy Lysen, KNA Solör, 2.54.09, 4) Erland Andersson, Kungsbacka MA, Yamaha,, 2.58.62, 5) Per-Erik Gillberg, SMK Arboga, Rotax, 2.59.70, 6) Joakim Evertsson, Finspångs MS, 3.01.04, 7) Niklas Svensson, Finspångs MS, 3.01.10, 8) Patrik Ydrefalk, Laxå MK, 3.07.54, 9) Kenneth Elfström, Kungsbacka MA, Honda, 3.11.82, 10) Mats Johansson, Finspångs MS, 3.12.44, 11) Arto Ilvespakka, SMK Nyköping, 3.40.42
Klass 500 cc 1) Per Bergström, Munkfors MC, Husaberg, 2.47.64, 2) Pierre Härentrop Falköpings MK Husaberg, 2.50.63, 3) Mats Zetterström, Eskilstuna MK, Husaberg, 2.52.01, 4) Daniel Gillberg, SMK Arboga, Husaberg, 2.53.61, 5) Tommy Pettersson, Eskilstuna MK, Husaberg, 2.59.86, 6) Christer Martinsson, Anderstorps RC, 3.01.76, 7) Roger Moberg, Falköpings MK, Husaberg, 3.02.01, 8) Christer Holm, Älvbygdens RC, 3.03.97, 9) Conny Borg, Falköpings MK, Husqvarna, 3.14.15

Crosskart - Tävlingskalender 2001
April:
28 Kungsbacka MA/Fjärås MK Sprintrace
29 Kungsbacka MA/Fjärås MK
Sv. Cupen
Maj:
19 Films MK Sv. Cupen
26 Vimmerby MS
SM
Juni:
16 Laxå MK SM
17 Laxå MK
Sprintrace
30 KNA Eiker, Norge
Nordiska Mästerskapet
Juli:
7 Storfors MK Sv. Cupen
8 Storfors MK
Sprintrace
28 SMK Sala
Sv. Cupen
Augusti:
11 SMK Trollhättan SM
18 MSK Hammaren
Sv. Cupen
25 Falköpings MK
Sv. Cupen - Final
26 Falköpings MK
Sprintrace
September:
8 Strängnäs AMS SM
29 Tomelilla MK
SM-final

www.motorsportivarmland.nu