2022

2022
             

SM 2022 SM
28-29
maj SMK Arboga  
11-12
juni Likenäs  
6-7
aug Östmarks MFF  
3-4
sept Västerås MS  
24-25
sept Haninge MK  
www.sbf.se/Sportgrenar/Crosskart  
SM-veckan Vinter/Sommar
25
mars SM-veckan Piteå Bara Extreme
29
juni SM-veckan 650cc och Xtreme
www.sbf.se/Sportgrenar/Crosskart  


22-08-09 Första segern i Xtreme till Algot Hammarqvist

Några befäste sin ledning, andra klättrade i tabellerna när tredje SM-deltävlingen i Crosskart genomfördes i Östmark. Totalt var det 133 förare till start. Huvudklassen vann Algot Hammarqvist, Åtvidaberg.

SM Xtreme. Algot Hammarqvist håller hettan uppe i Xtreme. Efter helgens seger har han tättat till i kampen om guldet i huvudklassen. Inför start toppade Sebastian Enholm SM-tabellen. Nu blev Sebbe tvåa och det gör att Algot gick ikapp, båda har
92 poäng. De har varit på pallen i samtliga deltävlingar så här långt, med varsin seger, varsin andraplats och varsin tredje!
- Jag hade lite mer fart än de andra och chansade på att ta alternativspåret tidigt. Var rädd att komma ut i trafik, men det gjorde jag inte utan det gick bra, säger Algot.
Marcus Agerheim, Sebbe och Algot var de enda med två kvalsegrar och en andraplats. Marcus vann sina sista två och fick då välja startspår först till finalen. Han tog det längst till höger för att kunna komma först till första kurvan (vilket han också gjorde). Sebbe valde startspåret längst till vänster och kvar i första led fanns då bara mittenluckan för Algot.
- Förra året blev jag klämd i starten, så trots att det gäller att vara med ordentligt tog jag det lite lugnt, fortsätter Algot.
Ett vinnande koncept för den snart 18-årige Åtvidabergaren.
Trea slutade Marcus Agerheim och fyra blev blev Marcus Hellman, femma Erik Eriksson (runner up från B) och sexa Martin Stigh. Elias Nilsson slutade sjua, Martin Hagen åtta och Jimmy Bergander nia.

JRM Xtreme Junior. Rasmus Persson högg det längsta strået och vann före Loke Pettersson. För Rasmus del var det andra raka triumfen! Synd han inte var med på premiären.
Att Loke knep andraplatsen före Emil Naessén innebär 32 nya poäng till Loke och 30 till Emil. Det gör att det bara skiljer tre poäng dem emellan inför nästa deltävling i Västerås. Med fördel då för Emil.
Fyra Oliwer Lidman och femma hemmaåkaren Gustav Atteblad.
Övriga i A-final var Charlie Rosmalm Sebom, Anton Söderholm, Pontus Oskarsson och Carl Svedlund.

SM 650 cc. En enda förare tog sig genom kvalet med idel segrar: hemmaåkaren Erik Andersson. Lika fin körning visade han upp i A-finalen och första segern för året var solklar. Förut har Erik två tredjeplatser i bagaget.
- Kul, för banan kan jag! Har nog kört de flesta fordon på den, säger Erik som bor i Ganterud, cirka en mil från Östmark.
Han tog starten och ledde fram till näst sista varvet, då han tog alternativspåret. Noel Eliasson övertog ledningen, men han skulle göra den lilla extra rundan varvet efter och då kom Erik som ett jehu.
- Jag är yngst i klassen och det är mitt första år i 650 så jag är supernöjd, säger 16-åringen.
Erik avancerade upp till silverplats i tabellen, fyra poäng bakom Noel. Trea är nu Fredrik Eriksson, som körde in som trea i Östmark.
Övriga i A-final var: Eric Bönström, Erik Stigsson, Christian Eklund, William Franzén, Johan Fransson och Mattias Franzén.

SM Klass 3. Förhoppningarna om en handfull norrmän till start grusades. Endast två dök upp och vinnare i 250 cc blev Jon Arne Aass Weberg före Sebastian Ainerfors. Svensken hade å sin sida mycket folk i sin depå innan det hela avgjordes. Karten gick illa och det var först sedan kusinen Johan Eklund konstaterat att det behövdes en ny, ren tank, som det blev åka av.
Trea den andra norrmannen, Troy Petersen.

JSM Klass 2. Av nio man till A-final körde fem på norsk licens. Men den som tog sig genom kvalet med full pott efter tre segrar där var fjolårets suverän i 85cc, Vilgot Wetter. Nu har han taggat upp till 125cc och efter avslutat race var första pallplatsen i hamn, som tvåa mellan norrmännen Patrick Ruud och Simen Rønning Billingsø.
Precis utanför pallen de svenska förarna Hannes Jonsson, Eivind Walfridsson Dahl och Erik Nilsson. A-finalen avslutades sedan med tre norrmän.
Maximus Joge, inför start på silverplats i JSM, hade en tung helg. Som bäst trea i ett kvalheat och det blev bara C-final. Den vann han visserligen men i B slutade han fyra.
Ny JSM-tvåa efter Eivind Walfridsson Dahl är Hannes Jonsson, precis snäppet före Patrick Ruud.

Klass 1. Unge Alfred Eriksson strålade ikapp med pappa Marcus efter säsongens andra seger. Innan start låg Alfred och Hampus Hagström på exakt lika många cup-poäng och efter de tre kvalen var de två de enda med full pott så långt.
Först att lämna startplattan i A-finalen var Hampus, men det visade sig raskt att konkurrenterna hade mera ork i maskin.
- Karten började mota och gick sämre och sämre. Jag tog alternativet direkt men kom ut i trafik och då tappade jag allt, suckar Hampus.
Han lyckades ändå hålla Olle Strömberg bakom sig och ta målflagg som trea efter Alfred och norrmannen Håkon Jakobsen Lund. Femma Jørgen Sørlie och sexa B-vinnaren Liam Eriksson. Till final tog sig också Oliver Fredriksen, Wiktor Wallin och Ole Kristian Spilling.
B-finalen blev en hård sådan. Redan på startrakan krokade Eddie Jonsson Persson och Emil H Larsson ihop och blev stående. När sedan Alvin Brøderyd och Oscar Fransson trängde sig in i alternativet samtidigt var det slutakt för Oscar. Även Oliwer Lundmark och Liam Hägg tvingades bryta den finalen.

Mini. Tolv Miniförare och samtliga genomförde sina fyra uppvisningsheat med bravur. Flest deltagare hade Karlstad MC Bil: Pontus Karlsson, Herman Holth och Viktor Falck.

50+. Dubbelt Västerås MS blev det när Lars Åke Wallin vann för andra året i rad i Östmark, och det före klubbkompisen Johan Eklund. Trea Hans-Erik Sjöberg och först på fjärdeplats cupledaren Anders Martinsson.
Det betyder att Lars Åke knappade in i kampen om den totala segern. Förut skilde det 14 poäng, nu bara sju. Även Johan Eklund avancerade, upp från delad fjärdeplats till att ensam trona på bronsplats inför fortsättningen. Och den sker på Lars Åkes och Johans hemmabanan - Västerås Motorstadion den 3-4 september.

22-08-04 Lilla Östmark är redan störst

Halvvägs in på SM-säsongen väntar årets största deltävling i lilla Östmark. Med närhet till Norge har 137 förare anmält sig. Allra flest i 85 cc med 33 förväntansfulla.
- Östmark gör väldigt bra tävlingar, så jag är inte förvånad. Sedan är det jätteroligt med så många 85:or. Det är ju vår framtid, säger utskottets ordförande Håkan Persson.

SM Extreme. I huvudklassen är Sebastian Enholm värst hittills med sina 65 poäng. Sedan förra deltävlingen har han gjort debut på legendariska Lydden Hill i Storbritannien under Nitro Rallycross. Där blev det dubbelt upp för syskonen: Sebbe vann före lillasyster Frida! När Nitros gästade Strängnäs tog Sebbe en ny seger.
Nu är det tätt i SM-toppen, för Algot Hammarqvist har 62 poäng, Linus Andersen 56 och Jimmy Bergander 54. Ingen lätt promenad i parken. Nu återkommer också
Marcus Agerheim, silvermedaljör förra året. Han kliver in i mästerskapet efter att ha tagit hand om guldet under SM-veckan i Linköping. Även om medaljchanserna är gruvligt små kan Marcus stjäla viktiga poäng från alla andra.
Hela 31 anmälda och åtminstone en tredjedel är kapabla att ta hem segern. Hemmaarenans färger försvaras av Maja Kärnqvist och Elias Svensson. Båda avstod premiären, men i Likenäs tog Elias hand om segern.

JSM Klass 2 toppar Eivind Walfridsson Dahl. Efter de två körda deltävlingarna har han en seger med sig från Arboga och en fjärdeplats i Likenäs. Skuggar gör Maximus Joge, som tog sin första pallplats i Likenäs då han låg tvåa från start till mål. Vann där gjorde norrmannen Timian Johan T. Hansen, och han är anmäld även till Östmark. Däremot stod han över premiären i Arboga.
Ytterligare sju unga norrmän är anmälda, alla sugna på att bjuda svenskarna tufft motstånd.
Förra året körde hemmaföraren Erik Nilsson tre deltävlingar, med sviten 2-3-1. Nu har han efteranmält sig, för att inte missa SM hemmavid.
Totalt är det 19 anmälda i Klass 2.

SM Klass 3. Sju anmälda. Kan låta lite, men med tanke på att klassen tidigare inte ens fått ihop deltagare nog för att fylla pallen är det en solklar förbättring! Fem norrmän tänker ta upp kampen med västeråsarna Sebastian Ainerfors och Alexander Jansson. Sebastian inledde SM-säsongen med en seger. Stod sedan över fortsättningen i Likenäs, då William Sätereie gjorde ett inhopp.

SM 650cc. Semestern har Noel Eliasson ägnat åt de två NEZ-tävlingarna och stärkt efter segrar både i Tomelilla och norska Melhus är självförtroendet på topp. Noel vann även SM-deltävlingen i Likenäs, men fick däng i premiären av Fredrik Eriksson. Fredrik var sedan fyra nu senast och håller silverplatsen inför fortsättningen.
På bronsplats återfinns Östmarks Erik Andersson. Efter två raka tredjeplatser vill han så klart upp högst på pallen i helgen. Hemmahopp är också Erik Bönström bland de 13 som anmält sig.

JRM Extreme Junior. Östmarks ungdomar Carl Svedlund och Gustav Atteblad har att sätta sig upp mot i första hand Emil Naessén, Loke Pettersson och Charlie Rosman Sebom. Rasmus Persson vann senast, och vill gärna upprepa den bedriften i helgen. Men Munkforsföraren var inte med i Arboga, så i totalen ligger han först på sjunde plats.
Totalt tio anmälda till den nya JRM-klassen.

50+. Efter två deltävlingar visar det sig att fjolårets silverman, Anders Martinsson, tänker ta sitt tredje guld. För cupen vann han både 2019 och 2020 och har nu två raka segrar.
Lars Åke Wallin är tabelltvåa efter två fjärdeplatser. Förra året vann han i Östmark och vad skulle sitta bättre än en ny triumf?
Bakom Wallin är det tätt. Peter Brunzell har två poäng mindre, och Johan Eklund och Patrik Eriksson skuggar med ytterligare två poäng mindre (52 totalt).
Dussinet jämnt är anmälda i 50+.

Klass 1. Populära 85 cc lockar så många som 33 anmälda till motorbanan i Östmark. Efter de två inledande deltävlingarna i cupen är det ultrajämt mellan Likenäs Hampus Hagström och Köpings Alfred Eriksson. Båda har en seger respektive en andraplats så här långt. Det ger 67 poäng mot de 58 Oscar Fransson har på sin tredjeplats. Arrangören hoppas förstås, liksom Eddie Jonsson Persson själv, att första pallplatsen ska komma nu på hemmabanan. Förut har han varit fyra och femma, vilket räcker till femteplats totalt inför kommande drabbning.

Trea senast var Ebbe Strömberg, och samma placering i premiären hade Oscar Fransson.

Mini. De allra yngsta får som vanligt visa upp sig, om än på en något förkortad bana. Här är det redan klart att det blir tolv segrare - för i Mini är alla vinnare!


22-06-08 Femtåbanan tar emot Crosskartåkarna i SM
Femta?banan i Ambjörby tar i helgen emot 100-talet crosskartförare för andra deltävlingen i SM. Sebastian Enholm och Emil Naessén vann premiären i Xtreme respektive Extreme Junior.
- Planen är ny seger i helgen, säger båda.

JRM Xtreme Junior. Den senaste i raden av klasser, för förare mellan 12 och 16 år, har fått JRM-status. När mästerskapet drog igång i Arboga var där sju förare, nu är elva anmälda. Vilket är den största ökningen.
I Arboga vann Emil Naessén, från Nyköping, efter att ha varit tvåa ut från start. Han tog sedan alternativet tidigt och det gjorde han rätt i. För när Jimi Ojala svängde in där gasade Emil förbi.
- Jag ska försöka ta en ny seger i helgen, säger Emil som började med 125 cc förra året.
- Ett lärorikt år!
Pappa Marcus Naessén är känd från både rally, rallycross och folkrace, så det finns gott om de rätta generna hos Emil.
- Efter Likenäs ska vi köra 2-dagars hemma i Nyköping (folkrace), säger den blivande 15-åringen.
Charlie Rosmalm Sebom och Loke Pettersson finns bland utmanarna.

SM Xtreme. Tre SM-guld har Sebastian Enholm sedan förut, men bara två i Xtreme (första 2018 i JSM 125 cc). Målet för året är ett tredje.
- Självklart går vi för seger även i Likenäs, säger Sebastian efter segern i premiären.
Karten hade han och pappa Fredrik startklar redan i början av veckan. För direkt efter Likenäs drar familjen vidare till Lydden Hill i England för att köra första deltävlingen i Nitro RX.
- De har Xtreme med i de tre första deltävlingarna (Sverige och Finland är de övriga), så vi ska köra SM och Nitros i år. Lydden Hill blir spännande, där har jag aldrig varit förut, fortsätter Sebastian.
Lillasyster Frida har gått från 125cc till Xtreme i år. Sjua i B-finalen i premiären. Även hon ska till Likenäs och Lydden Hill. Och SM-veckan på det om team Enholm hinner.
Utmanare då? Jodå, det finns ett helt gäng. Inte minst Jimmy Bergander och Algot Hammarqvist som var på pallen senast. Elias Nilsson var fyra i B-finalen i premiären, men nu har han hemmabana. Förra året tog han silver i JSM 125cc.

Klass 1. Likenäs MK har stora chanser till ny framskjuten placering i helgen i 85cc, för premiären vann Hampus Hagström. Men det är klart att det finns 25 konkurrenter som gärna tar sig om. Alfred Eriksson var tvåa i Arboga, Oscar Fransson trea och Eddie Jonsson Persson fyra. Kusinerna Liam och Hannes Hägg kommer, liksom tvillingarna Olle och Ebbe Strömberg.
Så nog är Klass 1 (85cc) ett getingbo med störst startfält och där vem som helst kan sticka upp.

JSM Klass 2. Rutinerade Eivind Walfridsson Dahl toppar tabellen efter premiären. Han gör sin tredje säsong i en 125:a efter att ha varit tia och åtta totalt föregående år. Före det körde blivande 14-åringen Klass 1, där han var femma 2019.
Siktet är medalj, ju ädlare desto bättre. Men tufft är det. Josefin Holmkvist och Pär Ekström har ocksårutin. Hannes Jonsson var tvåa senast. Vilgot Wetter sopade banan med övriga i Klass 1 förra året. Maximus Joge debuttestade 26 maj förra året och var fyra i Arboga.
För att nämna några av de nio till start.

SM Klass 3. Hur får vi fler förare till 250cc?
- Bra fråga. Jag vill gärna ha motstånd så kom och kör! Det blir mycket roligare om vi är flera, säger Sebastian Ainerfors.
Västeråsaren var fyra totalt förra året. Sedan dess har motståndarna gått över till andra klasser eller grenar. När detta skrivs är han den ende som anmält sig. Hans första start i Likenäs.
- Jag tycker 250 cc är bra för det är mycket billigare än högre klasser och går lika fort, för på sprinten i Hudik matchade jag 650 på varvtiderna. Dessutom är tvåtaktsmotorerna lättmekade, fortsätter Sebastian.

SM 650cc. Förra gången vann Fredrik Eriksson efter att ha varit i ledning från start till mål. I hasorna Noel Eliasson, som bromsade stopp men lyckades få igång karten igen och bli tvåa. Trea Erik Andersson.
Bland de tolv anmälda till Femtåbanan märks Markus Andersson. Kopparbergsföraren tog hand om guldet 2020 och lade sedan hjälmen på hyllan.
- Har tänkt mig en liten comeback. Planen är att åka SM-veckan, så jag kör nu för att få lite fart. Suget vaknade, det är svårt att hålla sig från adrenalinkicken som tävlandet ger, säger Markus.

50+. Cupen för lite äldre gentlemen samlar dussinet jämnt. Ett rutinerat gäng som har lika kul på som utanför banan. Segern vill alla ha och det betyder att Anders Martinsson alls inte ska känna sig säker bara för att han vann premiären. Förutom Anders kommer också Patrik Eriksson och Peter Brunzell från MK Team Westom. Även Västerås MS ställer upp med en trio: Alexander Jansson, Johan Eklund och Lars Åke Wallin. Vilket alls inte betyder att någon av nämnda herrar tar segern. Troligen blir det kamp in på mållinjen.

Mini. Träningen drar igång 08.30 på lördag och direkt efter den kör Mini sitt första heat. Tre varv och elva förare har anmält sig till start.
O?vriga klasser ko?r fyra varv i kval och sex varv i final.

22-05-30 Seger för Enholm på Kägleborg

Fyra SM-klasser, en RM, två cuper och en uppvisningsklass. Premiären i Crosskart arrangerades av SMK Arboga med strålande sol andra dagen.

SM Xtreme. Full pott i de tre omgångarna blev det för Sebastian "Sebbe" Enholm, Teknis MC. Han fortsatte med samma frenesi i A-finalen. Redan för några veckor sedan var enholmarna på Kägleborgsbanan för ett 2-dagars test. Framför allt jobbade de med upphängningen, något som bidrog till att mästaren från 2018, 2019 och 2020 segrade i årets SM-premiär. Lillasyster Frida slutade på fjortonde plats, en lyckad helg för teamet.
Tvåa en av Haninges fyra förare i A-final: Jimmy Bergander. Han gick till final med poängen 7-7-10.
Trea Algot Hammarqvist. Åtvidabergaren gör sin tredje säsong i Xtreme efter att ha tagit brons i 125 cc 2019. Förra året slutade han femma totalt i Xtreme.
Övriga som gick till final placerade sig som följer: Linus Andersen, Haninge MK, Erik Eriksson, Toarps MK, Jan Emil Wilsberg, Norge, Micke Göthesson, Jämtlands MK, Rikard Johansson, Haninge MK och nia Rasmus Roos, Haninge MK.
Andersen tog sig vidare upp till A från B-final genom att gå segrande ur den striden. Tvåa där var Wilsberg.
Västeråsaren Rasmus Brunnkvist körde sin första Xtreme-tävling, efter bara några timmars träning, och slutade tia - precis utanför målet som var en plats i A-final. Men en heatseger blev det och den kom i andra omgången.
20 startande var det i Xtreme.

JRM Xtreme Junior. Klassen har fått RM-status till i år och sju kom till start, varav fyra från Haninge MK. Men det var SMK Nyköpings Emil Naessen som var snabbast och den ende som vann samtliga sina inledande omgångar. Tidigare har han kört en hel del folkrace, framgångsrikt.
Näst bäst redan i omgångarna, med två segrar, var Jimi Ojala från Finland. Han tog också hand om andraplatsen i finalen före Haninges Charlie Rosmalm Sebom. Resterande i gänget placerade sig som så: Loke Pettersson, Oliwer Lidman, Alfred Åhlander och Kalle Björk. Lidman tävlar för Hallsbergs MK, övriga för Haninge MK.

SM 650 cc. Bara två av elva startande vann två av sina heat i inledningen. Det var landslagsföraren Noel Eliasson, SMK Arboga och Johan Fransson, MK Team Westom. Fransson hade också en sjupoängare, medan Eliasson var trea i heat nummer 37 bakom Erik Andersson, Östmarks MFF och Fredrik Eriksson, MK Team Westom.
Därmed lutade det starkt åt att slutkampen skulle stå mellan dessa fyra, och så blev det.
Kortaste strået drog Fransson när han blev stående på startplattan efter att växellådan rasat.
- Surt, för jag var bra med på ljuset och hade uppenbarligen bra grepp. Det gör ont! Hade varit så kul att få fajtas, säger Johan Fransson med tillägget:
- Jag får glädja mig åt att sonen Lukas gjorde väldigt fina körningar i Mini!
Fredrik ledde från start till mål med Noel i hasorna. Noel bromsade stopp, men lyckades få igång karten igen och bli tvåa.
- Nu ska vi hem och ladda om för Likenäs om 2 veckor, skriver Fredrik på FB.
Fjolårets suverän i veteran, Mattias Franzén från Kolsva, hade ingen lycka alls i 650-premiären utan tvingades bryta de inledande heaten. I tredje och sista fick han bara med sig fem poäng. Bättre då för sonen William som slutade fyra, för tredjeplatsen tog Erik Andersson hand om. Femma Elias Jonsson, som blev utan koppling på andra varvet, sexa Thomas Agerheim, sjua Felicia Grundtman och åtta Christian Eklund.

SM Klass 3. Endast två förare till start och det blev full pott för Sebastian Ainerfors, Västerås MS, före Daniel Bowenius, Haninge MK.

JSM Klass 2. Rutinerade Eivind Walfridsson Dahl, MK Ratten, var värst redan efter kvalet med två heatsegrar och en andraplats. Det följde den blivande 14-åringen upp med seger i A. Finske Joona Ojala tvåa med sin tvåtaktare före Hannes Jonsson, Woxnadalens MK. Övriga till final av de elva som deltog var placeringsmässigt Maximus Joge, Finspångs MS, Pär Engström, Munkfors MC, Devin Berryll, Haninge MK, Vilgot Wetter, MK Ran, Josefin Holmkvist, Gestrike RT och Patrick Ruud, Norge.
Efter att bara ha kört ett par tävlingar i 85cc förra året var Hannes Jonsson i ledning när han skulle in i alternativspåret. Då bromsade han stopp, men lyckades ändå bli trea.
Sämre då för fjolårets suverän i 85cc, Vilgot Wetter, som fick tekniska problem. Josefin Holmkvist nådde inte heller slutmålet och Patrick Ruud kvaddade sin bil i räcket, troligen efter gashäng.

Klass 1. Efter två SM-guld i rallycrossens Division 2 (2006 och 2007) är Niklas Hagström numera mekaniker till sonen Hampus, Likenäs MK. Med två tiopoängare och en diskvalifikation gick Hampus och vann B-finalen före Alfred Eriksson, SMK Köping. Alfred hade samma facit från kvalen, med den skillnaden att han blev diskad i tredje omgången. Hampus i den andra.
Med sämre startspår i A-finalen var det frestande att tro att killar som Oscar Fransson, Västerås MS med sviten 5-10-10 och bröderna Hägg från SMK Hälsinge samt rallynestorn Mats Jonssons barnbarn Eddie Jonsson Persson (Östmarks MFF) skulle dra längsta stråt. Men icke. Hampus tog en ny seger och det före Alfred.
- Hampus har varit mycket bättre och stabilare i år, fått självförtroende. Men efter DQ på lördagen var han besviken. Så jag peppade, säger pappa Niklas.
Varpå 11-årige sonen repade mod och bestämde sig för att vinna B-finalen. I A var han femma ut och kunde genast runda ett par stycken och så småningom ta en ny seger.
- Målet är att vinna cupen och jag ska försöka ge honom rätt förutsättningar, avrundar Niklas.
Alfred var egentligen trea i mål, men tre förare råkade ut för hastighetsöverträdelser när de dammade ner för nedförsbackarna. I 85cc är det max 80 km/h som gäller. Därför blev han tvåa istället.
Tredjeplatsen till Oscar Fransson, Eddie Jonsson Persson fyra, Liam Hägg femma och Männistö Iivari sexa. Hannes Hägg, Wiktor Wallin och Liam Eriksson fälldes för att ha kört lite för fort.
I Klass 1 startade 26 förare.

50+ Veteran. MK Team Westom i topp genom Anders Martinsson och Peter Brunzell. Peter var den som lämnade grundomgångarna med maximala 30 poäng, men i finalen var cupvinnaren från 2019 och 2020 först i mål - Anders Martinsson.
Två klubbkompisar från Västerås MS tog hand om nästa två placeringar, Alexander Jansson respektive Lars Åke Wallin.
Totalt var det 13 veteraner till start.

Mini. Det kom lite duggregn under senare delen av lördagen, men på söndagen var det kanonväder. Och som alltid var mungiporna i öronhöjd på de tretton förväntansfulla talanger som visade upp sig i Mini.

Nästa deltävling körs på Femtåbanan i Ambjörby hos Likenäs MK den 11-12 juni.

För resultat från Arboga se:
https://www.raceoffice.se/Home/Detaljer/SMK_Arboga-CrossKart_SM_Deltavling_1_2022-2022


22-05-26 Se premiären av Crosskart-SM live på svenskbilsporttv.se

Crosskart-SM drar i gång under Kristi Himmelsfärdshelgen. Över 100 medaljkandidater beger sig till Kägleborgsbanan utanför Arboga i jakten på poäng.

Totalt omfattar Svenskt Mästerskap i Crosskart fem tävlingshelger: Arboga, Likenäs, Östmark, Västerås och final i Haninge i september.

Du kan följa hela premiärhelgen live på svenskbilsporttv.se

Lördagen körs de två första kvalomgångarna. Söndag bjuder på kvarvarande kval och semifinaler och finaler.

Du hittar sändningarna här: https://www.svenskbilsporttv.se/livestream/70800

22-05-24 Crosskart-SM lockar över 100 till Arboga

Crosskart-SM drar igång under Kristi Himmelsfärdshelgen. Över 100 medaljkandidater beger sig till Kägleborgsbanan utanför Arboga i jakt på poäng.

Totalt omfattar Svenskt Mästerskap i Crosskart fem tävlingshelger: Arboga, Likenäs, Östmark, Västerås och final i Haninge i september.
SM är förstås ett vitt, blankt papper så här inför. Många har bytt klass, några har kommit till och mästare som Tommie Svärd har tagit paus.
- Det vi kan garantera är att det blir spännande, säger Håkan Persson, ordförande i crosskartutskottet.

Grenen är en plantskola för unga förare. 6-8-åringar uppvisningskör i Mini och de något äldre i Klass 1 har motorer på 85 cc. Fjorton respektive 26 förare har anmält sig till Arboga. När säsongen drog igång med en deltävling i Svenska Cupen hos SMK Hälsinge var fjolårets fyra, Oscar Fransson, Västerås, outstanding. Nu blir det tuffare motstånd, bland annat kommer Köpings Alfred Eriksson, tvåa totalt förra året.
- Nästa år bara ska jag vinna, sa Alfred då.
Inför premiären har arrangerande SMK Arboga ändrat bansträckningen för Klass 1.
- När de passerar längst uppifrån får de en lite annorlunda slinga. Nu får de styra mera, inte bara köra fullt hela vägen, säger Håkan Persson.

I klass 2, där 12-16-åringar tävlar om JSM med motorer på 125 cc, har många gått över till fyrtaktare. Segrade på Arena Hagmyren i Hudiksvall gjorde Vilgot Wetter, askersundsgrabben som tog full pott i den lägre klassen förra året. Bland utmanarna finns Josefin Holmkvist, Gestrike RT. Hon är regerande nordeuropeisk mästare.

Tiotalet startande.
Det byggs nya bilar till Klass 3, 250 cc. Vilket är ett måste om klassen ska få fortsatt SM-status. Endast två anmälda till Arboga, Sebastian Ainerfors, Västerås och Daniel Bowenius, Haninge.

För några år sedan var 650 cc en gles klass vad gällde antalet utövare, men det har rättat till sig. Dussinet jämnt till SM-premiären och Noel Eliasson förväntas göra bra ifrån sig. Arbogaföraren klev in i klassen förra året och körde direkt till sig guldet. Nu har han blivit uttagen till Svensk Bilsports landslag.
I Hudik vann rutinerade "veteranen" Thomas Agerheim, fyra förra året i det som då hette 40+. Nu är reglerna ändrade till att bara omfatta förare som är 50 år eller äldre, och Agerheim blev för ung för veteranklassen.

Samma sak för Mattias Franzén. Han vann veteran förra året, men kliver nu in i 650 cc och får bland annat tampas med sonen William. Liksom Elias Jonsson, Woxnadalen. Jonsson körde snabbt i Hudik men föll på målsnöret.

Xtreme är som vanligt störst både deltagarmässigt och motormässigt. Ett gäng bålgetingar där Sebastian Enholm, Teknis MC, alltid gör bra ifrån sig. Van vid framgångar, men det är över 20 konkurrenter som alla vill upp på pallen. Rutinerade Haningebröderna Charlie och Marcus Agerheim, till exempel. Silver till Marcus förra året. Östmarks Elias Svensson har kört bra i RX Nordic och Jämtlands Micke Göthesson testade hårt i Hudiksvall.

Efter tre år och lika många medaljer i 250 cc (en av varje valör) tar Rasmus Brunnkvist steget upp till Xtreme. Västeråsaren hämtade sin nya tävlingsmaskin så sent som i början av veckan.
- Vi hinner testa lite hemma på Malma Motorstadion, så målet är att ta en plats i A-finalen i SM-premiären, säger Brunnkvist.

Förare i ålder 12 till 16 år får starta i nya RM-klassen Xtreme Junior. Sju anmälda och en majoritet har kört andra klasser tidigare. Två som brukar hålla sig framme är Haninges Charlie Rosmalm Sebom och Loke Pettersson. Säkert vill de det nu också.

Sist men inte minst veteranklassen, 50+. Åldersgränsen har som redan nämnts höjts från 40 till 50 år.
- Det var förarna själva som önskade det, och 13 startande är lika stabilt som tidigare, säger Håkan Persson.
Anders Martinsson, Arvika och Hans-Erik Sjöberg, SMK Eda, var cup-medaljörer förra året. Säkert får de se upp med västeråsligan Alexander Jansson, Johan Eklund, Peter Nyman och Lars-Åke Wallin.

Tävlingen sänds på SBF:s nya tv-kanal, svenskbilsporttv.se.
Appen för svenskbilsporttv.se finns att ladda ner på Appstore och Google Play.
22-04-26 JC Raceteknik presenterar nya Juniorteamet: Lukas Andersson och Erik Nilsson

JC Raceteknik Juniorteam har fått två nya adepter: Lukas Andersson, 14, och Erik Nilsson, 13. Duon kommer tävla i Crosscar Junior, där de siktar på mästerskapsmedaljer i serien RallyX.
– Syftet är att skapa ett team där unga, lovande förare ska få chansen att utvecklas, både på banan och i depån, säger teamchef Joel Christoffersson.

2016 grundades JC Raceteknik Juniorteam, med syftet att hjälpa fram unga lovande förare inom motorsporten. De erbjuds teknisk support i depån och coachning inför körningen på banan. Dessutom är målet att utveckla juniorerna inom de viktiga delarna utanför banan, som till exempel mediahantering, sponsorsamarbeten och god sportslighet. Tidigare har JC Raceteknik Juniorteam utgjorts av Isak Reiersen och Alex Gustafsson, som under säsongen 2021 tog steget upp till JC Raceteknik. Nu tar två nya, lovande talanger över juniorteamets stafettpinne: Lukas Andersson och Erik Nilsson. Båda förarna kommer köra full säsong i RallyX klass Crosscar Junior.

14-årige Lukas Andersson, från Svanskog utanför Säffle, började sin crosskartkarriär som nioåring och vann då bland annat Svenska Cupen och Svenska Sprintcupen i klassen 85cc. 2020 tog han steget upp i Crosscar Junior och slutade femma under debutsäsongen i RallyX. 2021 hade han en hård fight med JCs Alex Gustafsson, där han lyckades knipa mästerskapsguldet med endast en poäng. Nu är MK Team Westom-förarens mål att försvara mästerskapstiteln.

13 år gamla Erik Nilsson, Sunne, har liksom Andersson ett gediget CV. Han började med crosskart redan som sjuåring och debuterade i fjol i Crosscar Junior med full säsong i RallyX. Efter en rafflande final i Arvika slutade han fyra i mästerskapet, med ynka en poäng upp till tredjeplatsen. I år kommer Östmarks MFF-föraren fortsätta kämpa om pallplatser i serien, med huvudmålet att knipa ett bra slutresultat i mästerskapet.

RallyX inleds 13-15 maj i Höljes, och består av totalt sju deltävlingar i Sverige, Finland och Lettland.

Joel Christoffersson, teamchef JC Raceteknik:
”När vi grundade JC Raceteknik Juniorteam 2016 var syftet att skapa ett team där unga, lovande förare ska få chansen att utvecklas – både på banan och i depån. Efter flera mästerskapsmedaljer med juniorteamet har både Isak [Reiersen] och Alex [Gustafsson] gått upp i de högre klasserna, och vi är därmed redo att välkomna två nya juniorer i teamet.

Lukas Andersson och Erik Nilsson är två förare som vi har haft ögonen på länge, och båda har gjort mycket goda resultat trots sina unga åldrar. Lukas var vår största konkurrent i fjol, i kampen om RallyX-guldet i Crosscar Junior. Så där kommer vi bygga vidare på det han presterat hittills, och satsa vidare så att han kan fortsätta nå höga resultat. Erik gör sin andra säsong i RallyX, och trots att han är väldigt ung imponerade han stort i fjol. Så även där vill vi ge honom rätt stöttning och support för att kunna kämpa om bra placeringar i mästerskapet. Vi ser verkligen fram emot den kommande säsongen för JC Raceteknik Juniorteam.”

Lukas Andersson, Crosscar Junior:
”Det känns riktigt bra att köra för JC Raceteknik Juniorteam i år. Innan har jag bara kört med min familj, så det är ett steg upp att få göra det här med ett stort och proffsigt team. Joel [Christoffersson] måste ha sett att jag har en jämn körning och kan prestera bra, det känns såklart kul att väljas in i juniorteamet. Att Erik är med i teamet är också skönt. Vi har varit kompisar sen första året i crosskart, så att jobba tillsammans som ett team kommer fungera bra.

Mitt mål är att försvara mästerskapstiteln och försöka vinna i år igen. Få det att fungera för mig som förare och göra det bästa jag kan helt enkelt. Så får JC hjälpa mig och ta över jobbet i depån. Konkurrensen i RallyX brukar vara stenhård, speciellt i fjol när det bara skilde en poäng om mästerskapsguldet. Så jag ser fram emot säsongen och premiären i Höljes.”

Erik Nilsson, Crosscar Junior:
”Jag är jätteglad över att vara med i JC Raceteknik Juniorteam. Jag ser det här som en bra utbildning, och kommer lära mig massor tillsammans med dem. Att vara i team med Lukas är såklart fantastiskt. Vi känner varandra sedan vi var mindre, och jag har alltid velat ha honom som teamkompis. Att Joel väljer oss båda är kul. Min stora dröm är att köra Supercar i framtiden. Så att köra med JC som har bilar i den klassen blir ett steg närmare det målet.

Crosscar Junior är en tuff klass med många duktiga förare och ett stort startfält. I år tror jag att det kan bli det tuffaste året hittills. Men jag siktar på en pallplats i mästerskapet och ska försöka vinna tävlingar. Sen kör jag ju såklart för att utvecklas, och för att det är kul. Höljes är min favoritbana, och det känns bra att börja säsongen på den.”

22-04-14 JC Racetekniks Alex Gustafsson växlar upp – kör Crosscar i RallyX Nordic
2020 vann han och 2021 kom han tvåa i RallyX Nordics klass Crosscar Junior. Nu tar 15-årige Alex Gustafsson klivet upp till klassen Crosscar tillsammans med teamet JC Raceteknik.
– Jag känner mig jättetaggad på den kommande säsongen och allt den har att erbjuda, säger Alex Gustafsson.

Trots sin unga ålder har JC Raceteknik-föraren Alex Gustafsson, Arvika, ett gediget CV inom motorsporten. 2019 blev han tvåa i finska mästarskapet i klassen Xtreme Junior, följt av guld och silver i RallyX Nordics Crosscar Junior. Han är sedan i fjol landslagsförare hos Svenska Bilsportförbundet, och gör sin sjätte säsong tillsammans med JC Raceteknik.

Under sin tionde säsong inom motorsporten växlar han upp ytterligare, och istället för Crosscar Junior tar han steget in i seniorklassen Crosscar. Där väntar en full säsong i den nordiska serien RallyX Nordic, som består av sju deltävlingar i Sverige, Finland och Lettland.

Joel Christoffersson, teamchef JC Raceteknik:
”Det är otroligt häftigt att se vilken resa Alex har haft med oss sedan vi startade Juniorteamet 2017. Alex har haft tre bra år i juniorklassen, med två silvermedaljer och ett guld. Han har haft en stabil utvecklingskurva, så nu är det dags att ta ett steg upp. Även om vi är medvetna om att det är stenhård konkurrens så är målsättningen att fightas om pallplatser.

Med tanke på Alex prestationer i Crosscar Junior ska det bli spännande att se vad han går för i Crosscar. Det är ett steg i rätt riktning och kommer ge många bra lärdomar. Hela teamet är riktigt stolta över den resa Alex gjort tillsammans med oss i teamet, och vi ser fram emot att öppna upp platserna för nya lovande juniorer.”

Alex Gustafsson, Crosscar:
”Jag känner mig jättetaggad på den kommande säsongen och allt den har att erbjuda. Att växla upp till stora klassen Crosscar i RallyX Nordic, som faktiskt är den näst snabbaste klassen i serien, känns häftigt. Jämför man årets maskin med fjolårets så kan man säga att jag åkt med halvgas i tre säsonger, så nu kommer det gå undan. Det kommer innebära många nya erfarenheter och intryck att ta till sig. Banorna som är med i år har jag redan kört på tidigare, förutom VM-banan i Lettland.

I en proffsig serie som RallyX Nordic är startfältet tufft varje år, men jag kommer att ge allt jag kan för att prestera så bra som möjligt. Jag är väldigt tacksam över att ha fått den här chansen av Joel och JC Raceteknik, och kunna vara med på tåget i år igen. Jag vill också tacka mina fantastiska sponsorer och alla andra som på något sätt ställer upp i år för mig, utan er är detta inte möjligt.”

Tryck här för mer info!