VECKANS FRÅGA 1999-2000

Vecka 43 - Tillåt Grupp 3 och Grupp 4 bilar i klassen Veteran 1966-1974.
Vecka 44 - Vilken nivå skall vi ha på decibelgränsen?
Vecka 45 - Skall Junior-SM kompletteras med billig breddklass?
Vecka 46 - Räcker det med klass N2 i Junior-SM från år 2001?
Vecka 47 - I vilken omfattning bör säkerhetsnoter finnas?
Vecka 48 - Ska man behålla dubbla finalpoäng i SM ?
Vecka 49 - Skapar man rättvisa med vikttillägg i rallybilar?
Vecka 50 - Är det för mycket standard i svensk rallysport?
Vecka 51 - Var det bra att ta bort Rally-SM ur Svenska Rallyt?
Vecka 52 - Vem är mästarnas mästare i Rally-SM 1999?
Vecka 01 - Ska vi ha kvar Veckans Fråga?
Vecka 02 - Bör den gamla seedningen återinföras i Rally-SM?
Vecka 03 - Räcker det med en tävling i Rally-SM?
Vecka 04 - Vilken kostnad är rimlig för tel- och efteranmälan?
Vecka 05 - Är det rätt att låta B- och C-förare köra före A-förare?
Vecka 06 - Bör man begränsa antalet rallycuper per tävling
Vecka 07 - Skall Svenska Rallyt flyttas norrut?
Vecka 08 - Är det nya sommardäcksreglementet bra?
Vecka 09 - Vilken centralort lämpar sig bäst för Svenska Rallyt?
Vecka 10 - Skall man införa endagsrallyn i SM?
Vecka 11 - Fler tävlingar i Supermästerskapet?
Vecka 12 - Hur lockar man publiken ut på rally?
Vecka 13 - Blir de nya rallydäcken för dyra?
Vecka 14 - Vilket tillägg ska utdelas för påkört hinder i RS?
Vecka 15 - Är anbudspriset för högt i folkrace?
Vecka 16 - Vilken klass bör 2WD Nat. Special tillhöra?
Vecka 17 - 'Supermästerskap' i Rallyspecial på asfalt?

 

Maila gärna in din kommentar i ämnet säkerhet i rally till: inax@telia.com

Kommentarer

Säkerheten för utövarna
Nu talar jag framförallt om säkerheten för utövarna men till viss del även för eventuell publik. Det stora tror jag är att vi behöver få ner medelhastigheten på sträckorna, vilket inte borde vara så svårt.dessutom tycker jag att noter skall man först få börja använda när man har kört rally en tid, tex när man klassar upp sig till B-förare.Varför kan vi inte ställa högre krav på burarna i bilarna, det kanske krävs certifierade burar för samtliga klasser och även en seriös besiktning vart annat år. En sak som är väldigt viktig att förstå är att säkerhet måste få kosta pengar men så fort det pratas om någon kostsam förändring så blir det ett fasligt liv när fyra nya grusdäck kostar 10,000 kronor.
Peter Svensson SMK Motala


Instämmer
Kan inte göra annat än att instämma med signaturen Conny på samtliga punkter. Spärra av tillfartsvägar för att förhindra publik är ett otyg som jag hoppas arrangörerna låter bli, folk kommer som sagt alltid ta sig till "sin" sväng, o det är väl bättre ju kortare tid o sträcka som tillbringas på sträckan på vägen dit.
/Stefan

Som mångårig rallyentusiast
har jag tagit del av de beslut till åtgärder för att förhindra/minimera risken för publiken att skadas under tävling som tagits fram av förbundet.
I stort tycker jag man kommit med riktigt bra och vettiga förslag till åtgärder, likaså håller jag absolut med tidigare skribenter om att ljudnivån på tävlingsbilarna (dcb) är en av de farligast faktorerna (speciellt vintertid). Det är lätt att säga att ingen har på vägen att göra under tävling, men helt omöjligt att få alla att efterfölja, speciellt med mkt snö i skogen.
Och vilken dubbelmoral att ha dcb-gräns och sedan höra hur många av 4WD bilarna smäller och låter (där snackar vi dcb). Jag tycker det är häftigt när det brummar och smäller, för det tillhör sporten, men varför begränsa de trimmade tävlingsbilarnas dcb, och samtidigt tillåta dessa jättesmällar från 4WD ? Låt rally låta rally för alla tävlingsbilar de få timmar som det pågår, då hör publiken när bilarna kommer och hinner flytta sig och en stor risk för olycka har undanröjts.
När det gäller förbundets beslut om säkerhetsåtgärder för publiken är det egentligen bara en sak som jag reagerat på, -Att stänga av tillfartsvägar till SS för att styra publiken till några få ställen !!! Att vid tävlingar med oftast många många tusen personer i publiken (rally är oerhört populärt), styra alla till ett eller några få ställen !!! Tänk er kaoset och riskerna när folk villa flytta sig efter specialsträckan, det är idag och kommer även i framtiden att vara en omöjlighet för arrangören att tala om för publiken i vilken sväng man skall stå, många går varje tävling 3-4-5 km för att hitta "sin" sväng, detta unviker man inte med att ta in publik på ett eller några få ställen, publiken kommer bara att gå lite längre och därigenom tillbringa ännu mer tid med att promenera på SS.
Förarnas säkerhet då ? Låt inte en lösning på ett problem skapa en annan, kanske större risk. För hur ofta händer det inte att en rallybil kör av vägen eller rullar, och de tävlande inte har en chans att hinna ta sig ur bilen innan nästa kommer, eller kanske inte kan ta sig ur själva, eller att bilen slår eld. Publik har genom åren gjort stora och helt avgörande insatser för tävlande genom snabba ingripande, speciellt när det gäller att varna nästa förare (det händer varje tävling och på nästan varje SS), men också när det gäller att släcka en eld eller hjälpa till på annat sätt. Med långa bitar av specialsträckorna utan publik blir farorna större för de tävlande om oturen är framme, och en vanlig avåkning utan personskador riskerar att slutar med en olycka för att det inte finns folk på plats som hjälper till.
I övrigt tycker jag förslagen till åtgärder är vettiga och fullt genomförbara.
Tack för ordet och ett Gott Nytt Rallyår 2001 :

Conny


Höj dcb gränsen!!!!
Jo självklart är det en mycket stor fara i att ljudnivån är sååå låg som den är,speciellt på vintern visserligen blir det kanske ingen vinter i år men i alla fall.
Nej höj ljudnivån till 110dcb där är en rimlig gräns som alla kan hålla , som det är på tävlingarna numera kan knappt en VOC hålla 100dcb gränsen och det med ett standard system (rensad sista ljuddämpare) eller är det så att dom flesta dcb-mätare hanteras felaktigt ? för dom flesta kontrolanter bryr sig knappast utan skriver godkännt (100 dcb protokollet)??? !!!
Höj dcb gränsen från första januari så att det blir lite säkrare i skogen !!!!
C-E.

Ljudnivå en Publiksäkerhet?
Det fattar väl varenda klartänkt person att för låg ljudnivå, hindrar publiken att upptäcka tävlingsbilarna i tid. Ta Svenska Rallyt som exempel, när publiken går från sträckan. Hur många gånger har jag inte sett tävlingsbilar som kommer alldeles intill åskådarna, innan de upptäcker bilarna och blir tvungna att i nästan panik slänga sig av vägen. SÅ öka publiksäkerheten, öka ljudnivån på bilarna.
Eveline Walfridsson

Det absolut farligaste ur publik synpunkt måste vara den låga ljudnivån!
Efter att ha gått från åskådare till kartis så ändrades db-nivån, när jag å gänget var ute som publik/åskådare för första gången efter ändringen så höll vi på att skita i brallan! Det finns inte någon möjlighet att hinna ställa sig helt säkert vid sidan av vägen, eftersom man får så kort tid på sig. När man hör bilen, är den alldeles för nära, särskilt svårt är det om man passerat ett krön och/eller det blåser, då hör man inte bilen förens den är otäckt nära.
Tänk då att man kanske har med barn som man ska hinna kasta över diken/kostängsel, mm!
Jag har varigt aktiv åskådare/service/kartis i ca 15år, och har bra fysik, och jag tycker det är på gränsen till svårt att hinna undan, tänk då en barn familj, eller en pensionär med ned satt hörsel, som är ute på en rally tävling för första gången..
Det är ju otroligt att det inte händer mer...
Jonas K
("Vandrande Vegan", Viken, verkar vara dåligt innsatt i miljö frågor)

Pratar vi publiksäkerhet
så tycker jag att det ska jobbas med/för publiken. Förslagsvis så måste vi börja att styra publiken till anvisade platser. I mån av möjlighet till platser där de möts av anslag med säkerhetsanvisningar, dvs. var det är mer farligt att vistas, exv. ytterkurvor, efter krön osv, funktionärer utmärkta med västar som har trycket PUBLIKVÄRD och inte vakt. Vi måste jobba mer med skyltning av farliga ställen =förbjudet område. Kommer vi så långt att vi visar att vi försöker att ta hand om vår publik tror jag att vi har kommit en bra bit på väg i säkerhetsjobbet. Vi får inte glömma att vi har allas ögon på oss, inte minst från media.Om SBF nu bara går in för att sänka snitt farten på ss genom att på konstgjord väg skapa chikaner?, står förmodligen publiken fortfarande kvar på farliga ställen. Vilket kan resultera i fler olyckor och negativa skriverier om vår älskade RALLYSPORT.
PETER TÖRNQVIST

Hej. Gott att veckans fråga är tillbaka.
Många är så fokuserade på detta med asfalt-rally i Sverige Jo så här är det tror ja, många undrar och ifrågasätter detta med asfaltrallyn, samt påstår att det kvittar om vi i lilla Sverige kör på asfalt för utgången om vi skall få en VM-mästare "det är fan ingen som bryr sig om vi kör rally på asfalt i Sverige" säger en del. Det kan nog stämma men det är inte så enkelt.
Det är inte bara underlaget, bilen, noter osv som gör en svensk till VM-ämne, det ligger på ett helt annat plan! Det skall till kontakter, på rätt ställe på rätt tidpunkt till rätt personer och i rätt stall (samt gynsamma förhållande), som har den då bästa möjligheten samt att han eller henne har en oerhörd svada att marknadföra sig själv samt en utstrålning av och utan dess like och en massa tur att rätt personer ser på just då, och att det är just då är gynnsamt för dig och dina sponsorer bla bla
Se bara på Tina Thörner hon har lagt ner många år innan hon kom till där hon är idag, bra tös! Det räcker inte med Rådström. Gullabo, P Walfridsson Per Svan Bäcklund Daniel C, dom ÄR BRA men det hjälper ju inte ändå!!! Det blir inga VM styrningar ändå, utan enskilda inhopp här o var ibland men sen händer inget, det kan bli hur långt som helst, det var inte detta jag ville tala om, men ge en bakgrund.
En del tycker med rätta att vi inte kan köra på asfalt i Sverige, vi är inte vana det underlaget, det är inte så konstigt men också lite fel....det har aldrig funnits några renodlade rallyn på asfalt innan Sandviken, varför då kan man ju undra, intresset har kanske inte funnits förrän nu på senare år!!!! Dom som åker asfalt åker RS på ASFALT, åker till Danmark eller Tyskland till tävlingar där och får erfarenhet. I Sverige har vi oftast endast RS o RSA (men dom är inte så många ändå) som den enda möjligheten att träna helt på asfaltkörning men det är sällan så många startande i sådana tävlingar, fast det är ett utmärkt tillfälle att få erfarenhet av just asfalt körning och olika inställningar av bilarna, "En del tycker det är för bökigt" ???? Hade det funnits flera möjligheter för flera år sen tillbaka 1985------>så hade det inte vart några fler problem i dag mer än dom har i Danmark. Det handlar om möjligheter till erfarenhet och tävlingstillfällen men det är klart där är upplägget ett annat, Dom har oftast hela städer o kommuner samt politiker osv osv samt välvilliga markupplåtare av asfaltvägar där, har vi det i Sverige kanske? utom Sandviken då kanske!
Skall det bli en fortsättning med asfaltrallyn (nästa år Öresundsrallyt Danmark Hässleholms Mk) borde det finnas möjligheten till att göra egna noter samt genomkörning av SSén det har dom i andra länder Varför kan vi inte ha det själva?
Slutsats: Självklart skall det finnas Rally på asfalt i Sverige men det måste ges tillfällen att träna och det får man inte med förbud!!!
Och olyckan i Sandviken var (i kombination med kanske kalla däck, orutin) olyckligt, oturligt, tragiskt och hade kunnat hända när som helst även på en grus-ss oavsett vad en del olyckskorpar (ingen nämd eller glömd) vill ge sken av. Det blev långt det här men det är vad jag tror.

"Vandrande Vegan", Viken
Att rallysporten antagligen har flera djur än människor som berörs är en problemställning som glöms bort. Ingen hänsyn har tas till alla de djur, fåglar och småkryp som störts eller kanske t.o.m. fått sätta livet till helt i onödan.
Dessutom förstörs växtligheten p.g.a. alla avgaser som släpps ut av de vrålande vidunder för 100-tusentals kronor som far runt på annars fridfulla skogsvägar. För inte att tala om de växter som slits upp, i många fall med rötterna, så att de helt står utan chans att reproducera sig.
Man kan bara hoppas att alla som beviljar tillstånd för rally eller har någon väg som de tänkt upplåta tänker sig noga för innan de beslutar sig. Den ekologiska aspekten bär vägas in och miljön måste värnas.
Inte kan väl samhället tillåta att skogen utarmas för att ett fåtal skall få utöva en sport.
En sport som också innebär stor fara för både liv och lem, både hos deltagare och eventuella åskådare och där ingen verkar göra något för att rätta till saker.
Och inte är det väl några goda sportsliga förebilder för ungdomen heller, då dessa sportsmän aldrig verkar röra sig med egen fysisk kraft, utan bara åker omkring i sina bilar, iklädda kalsonger som av olika anledningar inte kan brinna.
Få stopp på eländet och konfiskera dessa vidunder innan de skadar någon mer. Pengarna kan ju staten ta hand om för att täcka miljöskador, dela ut till miljörörelsen, etc. De som har bilarna verkar ju inte bry sig om vad saker och ting kostar.

Bilsportförbundet skärper publiksäkerheten i rally
Bilsportförbundets styrelse har nu tagit beslut om att införa nya regler för publiksäkerheten i rally. En arbetsgrupp har lagt ett förslag som antogs i helgen. Det innebär bland annat att rallyarrangörer i framtiden måste märka ut lämpliga publikplatser på kartor, att publikvärdar och vägvakter skall bära västar och använda visselpipor och att säkerhetsinformation för publiken skall anslås på alla tävlingssträckor.
Bilsportförbundet har arbetat intensivt med säkerhetsfrågorna i rally efter den tragiska olyckan i Sandviken i september. Flera arbetsgrupper är tillsatta för att lägga förslag om hur säkerheten kan utvecklas och förbättras inom olika områden. Arbetsgruppen som arbetat med publiksäkerheten har nu lagt ett förslag som antogs av förbundsstyrelsen i helgen.
- Vi inför reglerna med omedelbar verkan, säger Tommy Lindh, styrelseledamot och ordförande i gruppen som arbetar med att se över säkerheten i rally.
Här följer de regler som ska gälla vid rallytävlingar:
Publiksäkerhet-Anvisningar för arrangörer av rallytävlingar
· Märk ut lämpliga publikplatser på tävlingskartan
· Avlys om möjligt vissa anslutningsvägar till specialsträckorna för att styra publiken till de säkraste platserna.
· Använd skyltar typ "Publikfri Zon" och "Publikfritt område" flitigt.
· Använd ATA-band med eftertanke, tänk på att dessa kan ge en falsk säkerhet.
· Publikvärdar och vägvakter skall bära västar.
· Se till att publikvärdarna är på plats före publiken.
· Visselpipor skall användas av publikvärdar och vägvakter.
· Annonsera i program och press med säkerhetsinfo enligt standardmodell och med bilder.
· Leta efter "naturliga läktare". Kontakta markägaren för att om möjligt röja buskar och dylikt.
· Arrangera om möjligt publikplatser. Bjud gärna publiken på ett mervärde i form av resultatservice, speaker, servering, etc.
· Säkerhetsinfo med nedanstående text i A2 format skall anslås vid samtliga infarter där publik kan komma in på sträckan.
DIN SÄKERHET
· Stå ej på farliga ställen, d v s ställen dit bilar kan nå.
· Stå upp och följ tävlingsbilarna med blicken.
· Ha respekt för bilarnas fart.
· Respektera skyltar och avspärrningar.
· Respektera funktionärernas anvisningar.
· Var uppmärksam på Ditt barn.
· Använd Ditt sunda förnuft och hjälp andra att stå rätt.
Tävlingsledningen
Källa Sveriges Bilsportförbund

Säkerhet i rally
Hur förbättrar vi säkerheten på rallytävlingar?
Efter den senaste tidens tragiska olyckor har säkerhetsdebatten för rallytävlingar tagit fart. Just du kanske har någon lösning på problemet eller är det bra som det är. Bör funktionärer utbildas mer, ska publiken förpassas till säkra platser o.s.v.
SBF har bildat en arbetsgrupp rörande säkerheten, maila gärna till dem

Gruppen har indelat arbetet i följande huvudgrupper.
Förare
Fordon
Publik
Vägar/Hastighet
Funktionärer
Tävlingsorganisation
Säkerhetsplan
Gruppen ämnar tillkänna ge diverse delmål under arbetets gång för att ha en slutlig sammanställning till årsskiftet. Gruppen är mycket tacksam för allas synpunkter i ämnet.

Arbetsgruppen består av följande personer och kan kontaktas via e-post enligt nedan:
Tommy Lindh tommy.falkoping@svenskfast.se
Sören Johansson
nsl.johansson@telia.com
Claes Pettersson
claesp@swipnet.se
Janne Rydh
j.rydh@swipnet.se
Nils-Erik Axelsson
n-e.axelsson@ydre.mail.telia.com

www.motorsportivarmland.nu