2005
Jan- mars

2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011
2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021
2022 2023 2024              

Så fort du hittar en bra tidingsartikel om motorsport maila in den!
Jag hinner som läget nu är bara länka upp tipsen jag får in!

(framtida mål är att jobba heltid med det här, med hjälp av sponsorer).

Bara en del av artikeln är återgiven, så gå till länken för att läsa hela!
maila till
maria@motorsportivarmland.nu


05-03-30 Skoterkörning modell annorlunda
Skoteruppvisning på hög nivå av Sveriges bästa i den grenen Daniel Bodin.
Järvsö När Big Air-gänget tog en liten paus i sitt tävlande bjöds det på än mera akrobatik. Men av ett något annorlunda snitt. Hopp och konster på snöskoter. En av Sveriges bästa på det, Daniel Bodin, fanns på plats för en stunds uppvisning. Och snacka om uppvisning. För det var något i hästväg. Full fart uppför en ramp och ut i luften. Där utförde Daniel det ena tricket efter det andra till stor förtjusning för den stora publiken.
Läs hela artikeln i Ljusdals Posten>>

05-03-30 Vattnet stoppade motorfesten
Under två dagar, påskafton och påskdagen, hade Norrköpings Motorklubb hoppats bjuda på motorfest på Himmelstalundsområdet. Men snösmältningen satte stopp för tävlingarna.
- Det formligen forsade fram vatten. Trots att vi var tio man som jobbade med banan gick det inte att få bort allt. Men nu har vi fortsatt bearbeta banan i helgen, så till nästa vecka ska allt vara klart för tävling, säger tävlingsledaren Sievert Lindqvist.
På lördag 2 april blir det drygt 100 rallybilar som tävlar i Himmelstalundssprinten och på söndag är det ett 40-tal folkracebilar som kör.
Läs artikeln i Folkbalde>>
05-03-29 Bilförbund i jättebråk
"Diktatorsfasoner av ordföranden" Svensk bilsport skakas av ett jättebråk.
Sportbladet kan avslöja att det förbereds en kupp för att avsätta ordförande Kåge Schildt på årsmötet den 10 april.
- Kåge använder sig av diktatorsfasoner, säger styrelseledamot Mats Nordström.
Missnöjet mot ordförande Kåge Schildt är utbrett bland fotfolket inom svensk bilsport. Många anser att han bara bryr sig om toppen - och struntar i bredden.Anklagas för toppsatsning
- För att ta ett av alla exempel har Kåge sponsrat racingstjärnan Björn Wirdheim med närmare en miljon kronor. De pengarna borde i stället ha gått till unga, lovande förare. Kåge värnar inte om folkrörelsen, dundrar ledamot Mats Nordström som långt ifrån är ensam om sin åsikt.
Svenska bilsportförbundets största och starkaste distrikt, Västra, har författat en skrivelse till samtliga 41 rådsdelegater (som utser styrelsen) varför Kåge Schildt bör avsättas som ordförande.
- Jag tycker att man bör byta ut honom, säger Claes-Göran Larzon, ordförande i Västra distriktet.
- Vi tycker att det satsas mer på toppen än bredden. Dessutom har vissa utbetalningar varit märkliga.
Läs hela artikeln i Aftonbladet>>

05-03-29 Tuffa dueller och högklassigt startfält vid skotercross i Funäsdalen
Funäsdalen. Ett kast på skotern och så var segern borta. Hemmaåkaren Johan Eriksson fick nöja sig med en fjärdeplats vid skotercross i Funäsdalen. På påskdagen kördes för fjärde året Polaris International Snow Cross i Funäsdalen. Tävlingen är ett samarrangemang mellan Team Walles MK och Funäsdalens IF.
Ett strålande vårvinterväder, en perfekt bana och ett högklassigt startfält med större delen av den Svenska skotereliten och även flera bra åkare från både Norge och Finland i de båda klasserna Pro 440 och Pro 800 borgade för fina tävlingar. Den stora publiken på ungefär 2 000 personer fick se flera hårda dueller och ett flertal ordentliga vurpor. Största suset från publiken kom när unge Johan Dahlgren Team Walles i ett av heaten fick framvikt i det stora målhoppet och gjorde en saltomortal med skoter och allt, men han reste sig direkt och slutade sen som fin sexa i 440 finalen.
Läs hela artikeln i Östersunds Posten>>

05-03-29 Bara tio VM-rallyn för Tobias
På torsdag skulle Tobias Johansson, Ludvika, ha åkt till Nya Zeeland för säsongens fjärde VM-deltävling i rally. Men resan är inställd. Tobias var från början lovad av Team Olsbergs chef Göran Henriksson att få köra hela VM-serien i år. Men nu har det kommit kontraorder. Team Olsbergs har nämligen tagit in Daniel Carlsson i stallet och Tobias och Daniel får nu köra varsin Subaru i de europeiska VM-deltävlingarna. 15 utlovade VM-rallyn blir plötsligt bara tio för Tobias.
Läs hela artikeln i Dala Demokraten>>


05-03-29 EM-guldet till Ryssland
Det blev ryskt i topp när EM-finalen avgjordes. Vann gjorde Maxim Sacharov med 15 poäng. Bäste svensk blev Posa Serenius som slutade femma med nio inkörda poäng. Den andre svensken i EM-finalen, Mikael Persson från Horndal, slutade på en femtondeplats. Mikael hade dock en bättre placering på gång då han i sitt nästa sista heat för dagen ledde men ramlade ned till en sistaplats då cykeln började krångla.
Läs hela artikeln i Falu Kuriren>>
05-03-29 Granberg bäst i Funäsdalen
Påskdagen i Funäsdalen är dagen då idrottsplatsen
i Funäsdalen förvandlas till skoterstadion och skidvallan byts mot högkamsmattor och härligt motorvrål. Tävlingsformen var stadioncross vilket innebär korta intensiva heat med många höga och långa hopp. Dagens längsta och bästa hopp premierades med 2000 kronor och det var Viktor Hertén Finland och Leif Berglund Bollnäs som tog hem de slantarna. Arrangörerna Team Walles hade en kanonfin bana att bjuda förare och de 3000 i publiken på och det syntes redan i kvalen att det skulle bli tufft att vinna dom 15 000 kronor
Läs hela artikeln i LT>>

05-03-29 Torleif åkte hem SM-guldet
Torleif Burman, Arjeplog, blev svensk mästare i isracing igår. SM-finalen avgjordes i Uppsala inför mer än sextusen åskådare, och Torleifs insats i tävlingen var både imponerande och överraskande.
- Det var helt otroligt att se, säger Tomas Larsson, förbundsansvarig.
Läs hela artikeln i Piteå-Tidningen>>

05-03-29 Johansson glänste på hemmaplan
KALIX EM eller något annat har jämt kommit i vägen. Därför var SM-föraren och kalixsonen Johan Johansson extra taggad när det äntligen var dags för första stadioncrosstävlingen på hemmaplan i Nyborg på skärtorsdagskvällen. Bland konkurrenterna fanns flera tidigare segrare. Däribland flerfaldige SM-mästaren Jonas Persson som också han är från Kalix. Men som en av gratulanterna uttryckte sig.
- Du är kung här i kväll, Johan!
Detta efter att Johansson tagit sig raka spåret till a-final genom att först vinna de tre kvalomgångarna och sedan klara c-finalen med glans före Johan Westerlund, Robertsfors MS. Vid a-finalen, saknades emellertid inte en viss dramatik. När det verkligen gällde missade 25-åringen starten.
Läs hela artikeln i NSD>>
05-03-29 Skotercross på Lugnet oväntad publikmagnet
8 000 personer löste entré för att se Sveriges bästa förare.Skotertävlingen SuperSnow Cross blev en succé. Hela 8 000 personer löste entré på Lugnet.
- Så här mycket publik har jag aldrig tävlat inför tidigare, säger segraren Daniel Olofsson. Riksskidstadion på Lugnet i Falun går att använda till annat än längdåkning och backhoppning. Det har inte minst den senaste veckan visat. I lördags tävlade världens vassaste brädåkare i The Battle. Och på skärtorsdagskvällen var det Sveriges bästa skoteråkare som intog arenan.
Läs hela artikeln i Dala Demokraten>>

05-03-27 Kenny Bräck testar superbil i Australien
Kenny Bräck har testat en bil i V8 Supercars i Australien. Inhopp till hösten kan bli aktuellt, men främst siktar han på en ordinarie Indycarplats till 2006.
Förra helgen var Kenny Bräck i Australien. Dels för att se ett stadslopp i Adelaide i standardbilsserien med bilar som drivs med V8-motorer.
-? 260.000 tittade på. Serien är oerhört populär, säger Kenny, som testade en Ford Falcon tillhörande Dick Johnsons team på en bana utanför Brisbane.
Johnson är femfaldig mästare och han var nöjd med svensken.
-?De är intresserade av en fortsättning, säger Kenny.

Hur gick testet?
-?Väldigt bra, men det är mycket som är annorlunda mot vad jag är van vid. Högerstryda bilar och så har man växelspaken i vänsternäven. Ska det bli allvar måste jag få testa in mig ordentligt på bilen.
Läs hela artikeln i DN>>
05-03-27 Bräck testar vrålåk i Australien
Racingstjärnan Kenny Bräck testar superbil i Australien.
Enligt DN handlar det om ett vrålåk i V8 Supercars.
Till hösten kan det bli aktuellt med ett inhopp.
- Serien är oerhört populär. 260 000 tittade på, säger Bräck till DN efter att förra helgen ha sett ett stadslopp i Adelaide.
Men främst siktar Bräck på en ordinarie plats i Indycar 2006.
Läs arikeln i Aftonbladet>>
05-03-26 Carlsson får fler VM-rallyn
Värmlänningen Daniel Carlsson får chansen i ytterligare åtta VM-rallyn. Men det blir delvis på bekostnad av Tobias Johansson, vars 15 VM-rallyn nu bara blir tio totalt. Efter sjätteplatsen i Svenska Rallyt hoppades Daniel Carlsson på att något skulle hända med hans karriär, som efter Peugeots besked att man skulle lämna rally-VM efter 2005 hamnat i en återvändsgränd. Speciellt bitter var Daniel under den svenska VM-deltävlingen då Team Olsbergs jättesatsning 2005 för runt 25 miljoner kronor i stället gick till Tobias Johansson, som skulle få ratta en likadan Subaru som Petter Solberg kört i alla VM-deltävlingar utom premiären i Monte Carlo. Daniel Carlsson har kört för Olsbergs sedan 2001 och nu tas samarbetet upp igen - på VM-nivå.
- Det här är den hittills klart bästa chansen jag fått i min karriär. Det är mycket inspirerande, säger Daniel, som förutom sjätteplatsen i Svenska Rallyt blev femma i Akrolisrallyt 2004.
Läs hela artikeln i DN>>
05-03-25 Tyvärr så blev det inget med lokalpressens folkrace i vinter!
Även om våren är härlig så ställde det varma vårväderet till det för klubben när man hade bjudit in respektive sportredaktioner för lokalpressen under påsken för att testa folkracebanan. Man hade planerat med olika bilar, både fram- och bakhjulsdrivna bilar och på en bana som har varit välpreparerad hela vintern.
Läs hela artikeln på SMK Söderhamns hemsida>>

05-03-24 ”Det är helt fantastiskt”
Daniel Carlsson får ny VM-chans - kör elva lopp VM-drömmen såg ut att gå i spillror.
Nu får Daniel Carlsson i stället sitt livs rally-chans med småländsk hjälp.
- Fantastiskt, det kan inte bli bättre, säger han.
Daniel Carlsson, 28, trodde att han fått ett drömerbjudande när Peugot erbjöd honom jobbet som tredjeförare i årets VM-serie. Talangen skulle matchas försiktigt för att så småningom ta över efter Marcus Grönholm. Men plötsligt bestämde sig Peugot för att lägga ner rallysatsningen efter årets säsong. Daniel Carlssons tävlingar ströks och det såg mörkt ut.
Då klev smålänningen Göran Henriksson in i bilden. Hans privatägda Team Olsbergs erbjuder Daniel Carlsson en Subaru-bil. Daniel lånas ut från Peugot och får köra elva av säsongens resterande 13 deltävlingar.
- Det är fan helt fantastiskt. Det kan ju inte bli bättre. Just nu känns det som om allt i livet är positivt, säger Daniel Carlsson.
Läs hela artikeln i Aftonbladet>>
05-03-24 Utvilad Engenström siktar på guld i morgondagens SM-final
Östersund. Sabbatsåret verkar ha gjort Ulf Engenström gott. Nu tänker han avsluta viloåret med ett SM-guld! - Det känns mycket bra, säger Jämtföraren.Jämtledaren Hans-Erik "Lukas" Lundkvist tror att Engenström kan ta guld. Motiveringen är dels fjolårets SM-brons, dels att han i lugn och ro kunnat ladda hela vintern för SM-finalen.
Det har kanske inte blivit så mycket träning, däremot många timmars fixande med cykeln.
- Den senaste månaden har jag rivit och satt ihop motorn flera gånger.
Läs hela artikeln i Östersunds Posten>>

05-03-24 Dags att damma av Dianaskotrar
Hedeviken. Första lördagen i april kommer ett välbekant motorljud att klinga i skogarna kring Hedeviken. Då kommer ett antal Diana-snöskotrar att åter se dagens ljus.
- Det blir en nostalgitripp för oss frälsta, säger Tomas Eriksson som tillsammans med Esbjörn Westlund är initiativtagare till motorträffen.
• Vad är då så speciellt med märket Diana undrar säkert en del?
- Jo, det är Härjedalens enda serietillverkade snöskoter. Från slutet av 1960-talet till någon gång under 1970-talet tillverkade Erik Bergström, Hedeviken, omkring 450 maskiner.
Läs hela artikeln i Östersunds Posten>>

05-03-24 Visst blir det BMW för Jan Nilsson
Jan Flash Nilsson lämnar Volvo efter många lyckosamma år. Det har stått klart sedan länge. Motorsportens branschtidningar har placerat värmlänningen i en BMW hos Elgh Motorsport den kommande säsongen.
I tidningen Auto Motor & Sport bekräftar Jan Nilsson att han ska köra för Eje Elgh, men inte i vilken serie.
Läs hela artikeln i VF>>

05-03-23 NMK bjuder på motorfest i påsk
Norrköpings Motorklubb ger inte upp sina traditioner. Därför blir det motorsportfest på Himmelstalund både på lördag och söndag.
- Vi räknar med grusväg dessutom, säger tävlingsledaren Sievert Lindqvist. Vi kommer att hyvla bort all snö och is under dagarna fram till påsk.
Lördagens tävlingar för rallybilar, Himmelstalunds-Sprintern har samlat hela 105 bilar.
- Favoriter är alltid svårt att hitta men en kille som Dick Larsson, Rasbo MK, brukar alltid vara snabb här på Himmelstalund, säger Sievert.
Läs hela artikeln i Folkbladet>>

05-03-23 Politikerna säger nej till bana i Grangärde
Grangärde RRC har sedan 1997 kämpat för att en folkracebana ska anläggas i Grangärde. Som det är nu tvingas klubben transportera förare och bilar, med dragbilar och släp, till samarbetsklubben Fredriksbergs MK:s bana i Tyfors.I går var en sex år gammal motion från Mauritz Bropetters, c, uppe i kommunstyrelsens arbetsutskott. Bropetters hade yrkat att kommunstyrelsen ska tillsätta en arbetsgrupp som tillsammans med Grangärde RRC ska komma med ett förslag till lokalisering och finansiering av en folkracebana i Grangärde.
Läs hela artikeln i Falu Kuriren>>
05-03-23 Här är tjejerna som kan ... bygga en egen folkracebil
Innan årets slut har de folkracebilen klar, tjejerna i Grangärde RRC. Nu vill de ha någonstans att köra den också.
- Det är så långt till banan i Fredriksberg, om vi kunde få en bana i Grangärde vore det perfekt, säger Elin Göransson. Hon är en av nio tjejer som är med i projektet "Flera självständiga tjejer på tävlingsbanorna", vilket genom Riksidrottsförbundet ungdomssatsning Handslaget fått 30 000 kronor. Sedan en tid tillbaka träffas de en gång i veckan i Sunnansjö taxis lokaler, som de får låna gratis. Målet är att bygga om en personbil, Saab 900 av årsmodell 1984, till en folkracebil. Handledarna Göran Lernebo, Ove Lindblom och Björn Dufström instruerar och de nio bilbyggarna är lindrigt sagt läraktiga.
- Det är jättebra att det bara är tjejer i projektet, annars kommer killarna in och ska ta plats och visa vad de kan. Nu har vi chansen att verkligen få lära oss, säger Malin Danielsson.
Läs hela artikeln i Södra Dalarnes Tidning>>
05-03-23 Tony tillbaka i England
Tony Rickardsson gör comeback i engelsk seriespeedway redan kommande fredag.
- Jag kände att jag ville hjälpa klubben, Arena Essex, och det hjälper mig också att komma bättre förberedd till första GP-tävlingen, säger han på telefon från Polen där han körde säsongens första träningsvarv under tisdagen. Rickardsson valde förra året att hoppa av seriespeedway i England för att få mer tid med familjen.
Han hade heller inte något kontrakt med någon klubb inför årets säsong, som redan smygstartat med några matcher.
Läs hela artikeln i Dalademokraten>>
05-03-23 Fem Bollnäsförare i SM-final
På fredag, självaste Långfredagen, blir Studenternas IP i Uppsala SM-arena för andra gången inom en vecka.
Först SM-final i bandy och dagarna efter SM-final i isracing innan kylaggregaten på Studenternas slås av.Till SM-finalen har 16 förare ordinarie platser och dessutom finns två banreserver. En handfull förare är direktkvalificerade medan de övriga fått köra till sig platserna via kvaltävlingar.
Av de totalt 18 förarna kommer inte mindre än fem från Bollnäs MK, som faktiskt kunnat haft en ännu bredare trupp på Studenternas. Varken Tommy Björklin eller Tomas Ekström finns med i startfältet på fredag. Tommy Björklin kände inte den rätta motivationen och avstod kvalet medan Tomas Ekström kör EM-semifinal i Erfurt, Tyskland
Läs hela artikeln i Ljusnad>>.

05-03-21 SM-silver till Johan - brons till Christian
Johan Lidman, Infjärdens Racing, tog silver i ungdomsklassen vid helgens SM-final i skotercross. På bronsplats parkerade Christian Åström, Piteå.
För 15-årige Mathias Johansson, Älvsbyn, satte en förkylning käppar i hjulet. Placeringen blev en femte plats. I fjol lyckades inte Johan Lidman ta sig till SM-final, men i år fick han dubbel revansch. Bra fart och fin körning resulterade i en fjärde och en andra plats i finalheaten, vilket vid poängsammanräkningen gav honom SM-silver. 14-årige Johan blev i vinter fabriksförare för Arcit Cat. Christian Åström parkerade sin Lynx på fjärde plats i SM-finalen 2004. I år klev han upp ett pinnhål och avslutade efter två fina heat finalen på bronsplats. Men det var nära att han tagit ytterligare ett kliv uppåt.
Efter sista heatet hade Christian Åström nämligen lika många poäng som konkurrenten från Infjärden. Dock hade Johan Lidman en bättre placering i det andra finalheatet, vilket
Läs hela artikeln i Piteå Tidningen>>

05-03-21 Olofsson försvarade titeln
Körde hem andra raka SM-guldet
SKOTER, SM-FINAL CROSS PRO 800
Det började illa. Men slutade med andra raka SM-guldet.
– Det känns väldigt bra, det är det här jag har åkt för hela året, säger Daniel Olofsson.
Lyckseleföraren Daniel Olofsson hade 17 poäng ner till Skellefteås Peter Ericsson inför lördagens final. I VF i lördags sa han att Ericsson var tvungen att vinna båda finalheaten för att kunna bärga guldet. Ericsson gjorde just det och i det första heatet var Olofsson bara femma.
– Jag körde lite för försiktigt. Jag kom ut som sexa och tänkte ta det lugnt och klättra några placeringar, men det låste sig lite. Då blev det lite nervöst inför andra heatet, sa Olofsson som var tvungen att bli sämst fyra i det sista heatet.
Läs hela artikeln i Västerbottens Folkblad>>
05-03-21 Rafflande SM-finaler i Sveg
Sveg. Snabba skotrar och en försmak av vårväder lockade storpublik till Byvallen och SM-finalerna i skotercross. Och åskådarna bjöds på många länsframgångar.Det blev rena skoterpropagandan på Byvallens crossbana då svenska skotereliten samlades för att kämpa om medaljerna. Över 1 500 åskådare hade samlats för att bevittna avgörandet.
I många av klasserna fanns det favoriter som hade skaffat sig ett grepp under säsongen. Endast i 600-klassen kom förarna utan några poäng i bagaget. Anna Henriksson, Malung, var en av favoriterna som höll. Hon hade greppet
inför finalerna och gjorde sedan inga misstag.
- Jag är jättenöjd. Åkningen flöt väldigt bra i dag, sa en jublande glad Anna Henriksson
Läs hela artikeln i Östersunds Posten>>

05-03-21 Backman fick sitt efterlängtade guld
För tio år sedan började Jörgen Backman från Funäsdalen med skotercross. 2002 tog han sin hittills främsta merit med ett silver. Men i lördags, när det var 10 årsjubileum och superfinal i Sveg i lördags fick han äntligen utrbista: SM-guld, SM-guld, SM-guld. 1500 betalande i publiken bjöds på en minst sagt spännande superfinal i helgen när Härjadalens AK i strålande sol arrangerade årets SM-finaler i skotercross. För några väl investerade kronor i entrékostnad köptes en upplevelse som innehöll det mesta. Farter och startfighter som för det mesta var av typen tuffast vinner - för att inte nämna hoppen av modell "mamma jag kan se huset härifrån".
Läs hela artikeln i Länstidningen>>

05-03-20 Leif Berglund 7:a i skotercross SM
Leif Berglund knep en sjunde plats i sport 600 när skotercross SM avgjordes på Motorstadion Byvallen i Sveg. Leif kom på 9:e plats i det första av dagens två finalheat.
Läs hela artikeln i SMK Söderhamn>>

05-03-19 Nyman fyra - men kvar i topp
Joakim Nyman, Jämtlands MK, kom fyra vid LBC-ruschen i Lima, tredje deltävlingen i Supercupen, men behöll ändå ledningen totalt. Tuffaste konkurrenten om slutsegern, Fredrik Jonsson, Strängnäs, vann tävlingen och därmed krymte avståndet till bara en ynka poäng. Bland B-förarna i 2WD, ligger även klubbkompisen Anders Jonsson bra till - femma i Lima och även totalt.
Läs hela artikeln i Östersunds Posten>>

05-03-19 Många täta strider att vänta i Byvallen
När säsongen började i december var målet solklart för trion i teamet Typ racing. Då det var dags för finaler i skotercross-SM skulle de finnas med i startlistan. Ett högt satt mål med tanke på den stenhårda konkurrensen i klassen de tävlar i, Pro 440. När startflaggan faller idag så har teamets starka trio tyvärr ändrats till en duo då Anders Björk inte lyckats ta sig ända fram till final. Han placerade sig strax utanför de 18 som kommer att göra upp om medaljer och placeringar på den övre halvan i finalfältet.
- En plats bland de tio främsta och jag kommer att känna mig nöjd, berättar Dennis Sundqvist som inför finalen ligger på en elfte plats.
- Chansen finns väl på en sjunde-åttonde plats, men då ska mycket stämma.
Läs hela artikeln i Länstidningen>>

05-03-19 Högst 80 förare får köra Tippracet
Tippracet på soptippen i Finspång arrangerar bilsektionen i Finspångs MS 9 april.
- Vi har maximerat antalet startande till 80 förare, säger tävlingsledaren Anders Bengtsson.
Läs hela artikeln i Folkbladet>>

05-03-17 Våldsam krasch av Hohenthal
I närmare 200 km i timmen tappade racinglandslagets tjugoåriga stjärnskott från Mora, Sebastian Hohenthal, kontrollen över sin racingbil. I rasande fart flög Hohenthal in i muren och totalkraschen var ett faktum. Hohenthal var totalsnabbast vid förra testet och kom på onsdagen med stort självförtroende till den officiella test dagen före det öppna Brittiska Formula Renault-mästerskapet, klassen som direkt fört upp Kimi Räikkönen till F1.
Läs hela artikeln i Dala-Demokraten>>

05-03-17 Micke väljer 440 i finalen
På lördag avgörs SM i snöskotercross i Sveg. En av de inblandade är Mikael Ytterbom, Gävle, som lyckats med bedriften att kvala in till två klasser - Sport 600 samt Pro 440.
- Jag måste välja - och då får det bli 440, berättar Micke. Annars borde han rimligtvis ha större chans i Sport 600. Här slutade Micke tvåa i södra regionens kval och finalen i Sveg är en direkt avgörande sådan. I Pro 440 avgörs SM via fyra deltävlingar, där Sveg är den avslutande.
Läs hela artikeln i Arbetarbladet>>
05-03-17 Ordkrig trappas upp
Mats Nordström rasar mot Bilsportförbundets ordförande Ordkriget mellan Svenska Bilsportförbundet och ledamoten Mats Nordström har rasat länge och hårt.
Nu trappas det upp. I ett öppet brev kritiserar Nordström och vice ordföranden Maj-Lis Svensson SBF:s ordförande Kåge Schildt - som kontrar med samma medicin.
- Maj-Lis och jag avgår om Schildt stannar kvar, säger Nordström.
Turerna har varit många och pajer har kastats både högt och lågt runt värmländske motorprofilen Mats Nordström, som sitter i SBF:s styrelse, och förbundsordföranden Kåge Schildt.
BLAND ANNAT HAR Schildt vägrat att godkänna Nordströms mobilräkning på 146 000 kronor under en treårsperiod.
- Till att börja med var Schildt inte ens ordförande när den räkningen skulle betalas. Jan-Olof Bohlin och Håkan Junfors, som var ordförande under den perioden, har redan godkänt och betalat räkningen. Vad det handlar om är en räkning på åttatusen från ifjol, den har jag redan dragit tillbaka, säger Nordström:
- Han säger sånt där bara för att ha något att gå på.

05-03-16 Bråk i bilförbundet
Styrelseledamoten Maj-Lis Svensson vill ha bort ordförande. För två år sedan valdes Maj-Lis Svensson från Kristianstads in i Svenska Bilsportsförbundets styrelse. Nu står hon mitt i ett infekterat bråk med ordföranden Kåge Schildt. Under de fyra senaste månaderna har de båda inte pratat med varandra utanför styrelsemötena och häromkvällen satte Maj-Lis sig ner i hemmet utanför Kristianstad och skrev ett öppet brev till de 41 förbundsdelegaterna i Bilsportförbundet.
Läs hela artikeln i Kristianstadsbladet>
05-03-16 Gästrikar körde bra i Hälsingland
Daniel Larsson, Järbo och Martin Berglund, Gävle, fanns båda med i tätskiktet i rallyt Ilsboruschen, årets femte deltävling i Hälsingeserien. Facit blev en tredje- samt en fjärdeplats, Mattias Öst, Ilsbo, segrade på samma sluttid som Söderhamns Per-Henrik Hedberg i Volvo Original. Därefter skilde elva sekunder till Daniel Larsson på tredjeplatsen.
Läs hela artikeln i Arbetarbladet>>

05-03-16 Thomas Hägerström ny ordförande i SMK Hälsinge
Thomas Hägerström ställde undan rallybilen och satsade på styrelsejobbet. Nu tar han över ordförandeklubban i den aktiva klubben. Stefan Hedström blir vice.
Hudiksvall Thomas Hägerström blev medlem i SMK Hälsinge 1980. En motorintresserad yngling som drömde om att bli rallyförare på riktigt. När Thomas Hägerström får en idé är steget inte långt från ord till handling. Så det stod inte på förrän han skaffade sig en rallybil och sedan var det liksom kört. Han var fast i "rallysvängen"och kom snabbt in i rallygemenskapen. Och det var där han trivdes allra bäst. Så är det än i dag. För när SMK Hälsinges nya ordförande berättar om sig själv och hur han tänker jobba som ordförande förklarar han att klubbkänsla och samhörighet är två grundstenar har gärna bygger klubbverksamheten på.
Läs hela artikeln i Hudiksvalls Tidning>>
05-03-15 Tobias rullade i 170 km/h
Johansson tappade kontrollen över nye Subarun Tobias Johanssons första start i Mexikos VM-rally blev ingen succé. Först tvingdes han bryta redan på fredagskvällen. Sen startade han om i lördags - bara för att rulla med Subarun. I 170 kilometer i timmen tappade 22-åringen kontrollen.
- Det är tyvärr sånt som händer. Vid själva rullningen gick det som i slow-motion, säger han. Tobias Johansson gjorde i Mexiko sin andra tävling i sin nya Subaru.
Med en såpass ny WRC-bil hade många förväntat sig goda resultat medan Tobias, som gjorde sin första start i Mexiko, tonade ned förväntningarna.
Det gjorde han rätt i.
Omgående började bromsarna att strula för Johansson och nye kartläsaren Kaj Lindström och sent på fredagen tvingades ekipaget ge upp för dagen då en bult lossnat i vänster framhjul.
- Det var omöjligt att köra vidare, säger Tobias som tack vare de nya reglerna, Super-rally, tilläts starta om på lördagen.
Läs hela artikeln i Dala Demokraten>>
05-03-15 Nya problem för "Kongen"
Tävlingsledaren:Vi kunde gjort det lätt för oss och ställt in tävlingen
Först var stormen på väg att knäcka rallytävlingen Kong Christian Race. Nu hotasgruspremiären av den skånska vintern. Orienteringssporten har haft stora problem i vinter. Storm och snö har tvingat arrangörerna att ställa in. Rallysporten har ungefär samma dilemma. Nu är det gruspremiären Kong Christian Race den 23 april som riskerar att snöa inne. Hela banområdet är i dag täckt av snö, men arrangörsklubben Kristianstads MK vägrar kasta in handduken.
– Vi jobbar för att det ska bli tävling, vi håller på att bygga upp allting och skulle det inte bli tävling så får vi stå ut med att vi har jobbat i onödan, säger tävlingsledaren Björn Larsson.
Har ni någon gång snackat om att ställa in?
– Det har funnits med i tankarna och vi kunde gjort det lätt för oss och ställt in tävlingen, men det var inget alternativ. Vi har bestämt oss för att jobba för att det ska bli tävling.
Läs hela artikeln i Kristianstadsbladet>>

05-03-15 Kågström "ruschade" till seger i Lima
Mattias Kågström och Martin Eliasson ordnade två klassegrar till Skutskär i vinterns sista stora rally, LBC-Ruschen i Lima.
I Supercupen fyllde Tobias Söderqvist från Årsunda på med en sjundeplats i den tvåhjulsdrivna klassen. I trimmade tvåhjulsdrivna klassen för A-förare kom hela 64 ekipage, däribland hela den svenska eliten (jämför med de tappra sju i SM i Sandviken). Här gavs inte en placering gratis! Det blev till slut Ludvikas Thomas Thunström som kunde ta hem spelet med åtta sekunders marginal till Robin Sandberg, Ryd. Denne hade ynka 1,6 sekunder tillgodo på Göteborgs Leif Peterson efter de nära tio milens körning. Tufft.
Läs hela artiklen i Arbetarbladet>>

05-03-15 Fredrik femma i helgens is-SM
L´Estrade var på väg mot dubbelseger i Åsele när en tändkabel hoppade av. Medaljörerna från förra året - Bengt Emilsson, Janne Sundkvist och Göran "Zamora" Lind - gjorde det igen. Trion tog guld, silver och brons i nämnd ordning i klassen Volvo Original när is-SM/RM för bilar avslutades i helgen. Årets tredje deltävling kördes i Åsele i lördags. Därefter var det avslutning på Bäckmyraviken i Strömsund dagen därpå. Det inledande racet i Åsele - på en krokig och svårkörd bana - vanns av Bengt Emilsson, Strömsund. Söderhamnsföraren Fredrik L´Estrade uppvaktade flitigt i det inledande skedet, men hade otur. En tändkabel i motorn hoppade av och med bara tre cylindrar i bruk fick han även släppa Bollnäsveteranen Göran "Zamora" Lind före sig och hålla tillgodo med att bli trea.
Läs hela artikeln i Hälsinge Kuriren>>
05-03-15 "Miljoner betalas ut till några få elitförare"
Styrelsemedlemmar räknar med öppen strid på Bilsportförbundets årsmöte. Mobilräkningar på 146.000 kronor och ingen insyn i miljonutbetalningar av medlemmarnas pengar är beskyllningar i ett infekterat styrelsebråk i Svenska Bilsportförbundet. Om knappt en månad är det årsmöte och två ledamöter vill få bort ordföranden Kåge Schildt. Mats Nordström och Maj-Lis Svensson i bilsportförbundets styrelse ifrågasätter det sätt ordföranden sedan ett år tillbaka Kåge Schildt sköter sitt jobb.
- Han betalar ut stora summor pengar utan att vi i styrelsen får ta del av besluten, säger Mats Nordström, välkänd i rallykretsar då han både jobbar för det bolag som driver VM och för Subarus VM-stall.
Läs hela artikenl i DN>>

05-03-15 Magnus Mellquist vinnare i Ilsboruschen 12/3
Magnus Mellquist vinnare i Ilsboruschen 12/3. SMK Söderhamns rallyförare Magnus Mellquist vann i klassen 4 WD när SMK Hälsinge arrangerade Ilsboruschen på lördagskvällen på vägarna runt Holsjön, Hogland i Ilsbo. Tävlingen som kom att bli lite besvärlig i kvällsmörker och snöfall som gjorde att tävlingen blev extra tuff för deltagarna. Hälsinge som ordnat så att man åkte på en klassisk rally väg med mycket kuperad träng och med svängar i på en härlig byväg som kördes två gånger gjorde att man hade fullt upp med rattandet i ekipagen på kvällen. Magnus kom att vinna före hemmaföraren Niklas Hägg med nio sekunder och trea i klassen blev Söderhamns Conny Nyström som med sin tredje plats har gott upp i ledningen för årets Hälsinge serie i och med denna placering.
Läs hela artikeln på www.smk soderhamn.com

05-03-15 Fredrik Léstrade RM-segrare i isracing tävlingen i Åsele
SMK Söderhamns Fredrik LÉstrade segrade i deltävling sex i årets RM för Volvo Original i Åsele i helgen. Fredrik som hade en hektisk tävlingshelg med fyra finaler på två dagar i årets RM i Isracing för Volvo Original, vann deltävlingen efter en fenomenal körning efter att han först kom på en tredje plats i deltävling nummer fem bara timmarna tidigare på dagen.
Fredrik som hade satsat för en trettonde säsong i isracingen fick i helgen framgång med en fin tredje plats i årets femte final där den omöjlige Bengt Emilsson, MK Nord Jämten vann före Bollnäs MK:s Göran ”Zamora” Lind som tog andra platsen. Fredrik fick problem med att tändkablarna till motorn lossnade efter halva finalens åtta varv och han fick lämna över andra platsen till Göran och försöka få bilen över mål linjen innan snöröken blev för kraftig i det täta racet.
Läs hela artikeln på www.smksoderhamn.com

05-03-15 Kallt och soligt i RM på Vallsjön
Det blev en fin PR-dag för motorsporten när riksmästerskapet i isbaneracing på lördagen kördes
på Vallsjön utanför Sveg med Härjedalens AK som arrangör. Lite kallt visserligen, men härligt solsken och en rätt så stor publik frampå eftermiddagen. Det kördes två deltävlingar i riksmästerskapet under dagen. Det började med Östhammars deltävling och avslutades med HAK:s egen, då även riksmästarna korades.
- Första gången vi tävlar på hemmaplan och det är nog också första gången som det går två deltävlingar i RM på en och samma dag, sa HAK:s egna trumfess i sidvagnsklassen, Peter Ekholm och Pär Nilsson från Vemdalen.
Läs hela artikeln i Länstidningen Z>>

05-03-14 Bengt tog andra raka SM-guldet
Strömsund. Bengt Emilsson, MK Nord-Jämten, tog sitt andra raka SM-guld i isracing, strax före Jan Sundqvist, Offerdal. Den sista deltävlingen avgjordes på Bäckmyrviken vid Strömsund.En hel drös frivilliga funktionärer arbetade i timmar för att få i ordning isbanan på Bäckmyrviken i tid. Och vädergudarna var på deras sida då snöfallet avstannade och molntäcket sprack upp strax innan det sista finslipandet av banan.
Två länshopp fanns inför dagens SM-finaler, båda i Klass 4, även kallad Volvo Original. Bengt Emilsson, tävlandes för arrangörsklubben Nord-Jämten och Jan Sundqvist, Offerdal.
Läs hela artikeln i Östersunds Posten>>

05-03-14 Roratelsvängen bjöd på spännande dueller
Mikael Ericsson, Stugun, vann lördagens rallytävling Roratel-svängen. Men mest spännande blev striden om vandringspriset mellan JMK-arna Michael Söderholm och Lennart Gälliner.
Bägge hamnade slutligen på 44 poäng, en poäng från de 45 som behövs för att ta vandringspriset för alltid. Då hade Lennart Gälliner snurrat 180 grader i en tvär högerböj och han tappade därmed de sekunder som skilde honom från segern och vandringspriset.
- Jag var tvungen att vända och backa och det tog 20 sekunder, sade Gälliner som var snabbast på de två återstående sträckorna.
Läs hela artikeln i Östersunds Posten>>

05-03-14 Eva-Lina vann sin första tävling som kartläsare
Eva-Lina Mattsson var årets klart yngsta kartläsare när det i helgen var rallytävling i Östersund. Eva-Lina Mattsson, som bor i Vilhelmina, är bara 13 år gammal.
- Min mamma åker rally och jag var sugen på att prova. Det var första gången i dag, säger Eva-Lina Mattsson.
Läs hela artikeln i Östersunds Posten>>

05-03-14 Kvällsrallyt en rysare
Lars Sjöström körde klokt och vann A-klassen. Magnus Mellqvist totalsegrare. Mörker och snöoväder satte förarna på svåra prov i lördagens kvällsrally, Ilsboruschen, som avgjordes i trakterna runt Holsjön, Hogland, i Ilsbo. Speciellt de förare som aldrig tidigare kört en kvällstävling fick en tuff uppgift att hålla sig kvar på vägen när de körde in i "snöväggen".

Deltagarberöm
Men tävlingen blev ändå en succé och deltagarna tyckte att SMK Hälsinge ska ha beröm som arrangerade den första kvällstävlingen i Hälsingland på snart tio år. SMK Hälsinges Lars Sjöström och hans kompis Mats Jönsson var hur nöjda som helst efter målgången, allra helst som Lars nya Renault gick som ett spjut och de vann A-klassen 2 wd ganska bekvämt. Klubbkompisarna Christer och Lennart Nilsson samt Mattias och Emma Hägg svarade också för riktigt bra insatser och blev slagna med 9 sekunder efter två bra åk.
- Det var roligt att köra i kväll. Allting fungerade perfekt och jag var väldigt avspänd. Det kändes nästan som om vi var ute och "nöjesåkte", sa Lars Sjöström med glimten i ögat.
Läs hela artikeln i Hudiksvalls Tidning>>
05-03-14 Bra rattat av "Rallyrobban"
Det blev ett prima facit för Robert Johansson i LBC-Ruschen, årets tredje deltävling i Supercupen i rally. "Robban" styrde in som trea i fyrhjulsdrivna klassen - det bästa resultatet på länge för Järvsöveteranen. Tävlingen, som kördes i trakterna runt Lima, innehöll fem sträckor. Dessa mätte tillsammans nära tio mil. Mats Jonsson tog ledningen i fyrhjulsdrivna klassen och behöll den till mål.
Läs hela artikeln i Ljusdals Posten>>

05-03-14 P-G stod i skuggan
Tvåa i Mexiko - tvåa i mästerskapet. En svårt förkyld Per-Gunnar Andersson får finna sig att skugga stallkamraten och Mexiko-segraren Guy Wilks i JVM.
­ Med tanke på allt som har hänt i den här tävlingen får vi vara nöjda, säger P-G. Precis som i Monte Carlo rädddes han av den nya regeln Super-rally. Regerande juniorvärldsmästaren Per-Gunnar Andersson är den som alla vill slå i år. De kommer få kämpa, har värmlänningen visat. Men i Mexiko räckte den nyblivne 25-åringen inte riktigt till. Förkyld och febrig kunde P-G inte mobilisera den kraft som krävdes för att hota britterna Guy Wilks och Phil Pugh. Det andra Suzukiekipaget var helt enkelt för snabba på de luriga grusvägarna i Mexiko.
­ Jag sa ganska tidigt att vi skulle satsa på att bli tvåa och plocka viktiga poäng. Att Wilks vinner är väl kul, säger P-G strax efter målgång.
­ Fast helst hade jag sett någon annan segrare, med tanke på mästerskapet, fyller kartläsaren Jonas Andersson i. Värmlänningarna har inte haft ett problemfritt rally. Värst blev det på lördagskvällen då P-G körde på en sten med följd att det blev ett stort hål i motorblocket.
DE BLEV STÅENDE ute på sträcka elva, dagens näst sista.
Läs hela artikeln i Värmlands Folkblad>>

05-03-14 Petter Solberg vann premiären med nya bilen
Han körde för avlidne Subarugrundaren Ryuichiro Kuze, som landsatte teamets WRC-satsning. Han körde för ledningen i rally-VM. Petter Solberg körde för kung och fosterland - och visst vann han. Precis som i Svenska Rallyt. - Segern i Sverige var megaviktig för mig, för självförtroendet. Och att vinna här är helt fantastiskt, säger Solberg.Norrmannen var glad som ett litet barn på julafton när han rullade in på serviceplatsen i León strax efter klockan 12, mexikansk tid. I en nymodifierad bil var han i ledningen under i stort sett hela rallyt och i mål var han över en halvminut före Marcus Grönholm som jagade tappert till mållinjen.
- Det går inte att beskriva känslorna. Jag är så fruktansvärt glad och lycklig. Att jag skulle vinna här direkt med nya bilen är otroligt.
Läs hela artikeln i Värmlands Folkblad>>

05-03-14 Ny seger för Mats Jonsson: Jag har aldrig haft en sån här bra vintersäsong
Snudd på full pott i SM-serien. Mats Jonsson har haft en bra vinter.
- Jag har nog aldrig haft en så bra vintersäsong någonsin, säger Forshagaföraren till VF-sporten. Vintersäsongen har gått över förväntan för Mats Jonsson.
- Nog hoppades jag på att det skulle gå bra, men så här lätt trodde jag inte att det skulle bli, säger Forshagaföraren till VF-sporten.
Läs hela artikeln i Värmlands Folkblad>>

05-03-11 Per-Gunnar Andersson fyllde 25 år i Mexiko men fick inget skäl att fira - tappade tid på stallkamraten
värmlänningen efter Guy Wilks i Mexikos VM-rally. Dessutom var han ytterst nära att krascha in i Jani Paasonens stillastående bil.
- Det handlade om centimetrar, säger värmlänningen som inte alls var nöjd med sin insats.
P-G Andersson fyllde 25 år i torsdags och firandet hade han tänkt låta vänta till på söndag - då skulle han ha en kombinerad seger- och födelsedagsfest.
Men efter fyra sträckor av rallyt låg värmlänningen 22 sekunder efter stallkamraten i Suzuki - Guy Wilks.
Läs hela artikeln i Värmlands Folkblad>>

05-03-11 Två nya VM-rallyn för Daniel Carlsson
Motgångar har han haft förut ­ men ingen så tung som när Peugeot bestämde sig för att lämna rally-VM. Men nu är det klart att Daniel Carlsson får köra Sardiniens VM-rally och antagligen minst en till för Bozian Racing ­ i en uppdaterad Peugeot 206.
­ Det har vänt igen. Helt underbart, avslöjar värmlänningen för VF-sporten i Mexiko.De flesta kan historien vid det här laget. Efter mycket kämpande fick Daniel Carlsson till slut ett fabrikskontrakt med Peugeot på 1+1 år. Daniel nobbade därmed bud från både Mitsubishi och Hyundai.
­ Mitsubishi ville skriva kontrakt redan 2003 för en full säsong, 16 tävlingar. Men det kändes då som att åtta med Peugeot var bättre. Och jag ångrar inte beslutet, säger en solbränd värmlänning när VF-sporten gör en lång intervju på hans hotell i León. Som vi tidigare berättat befinner han och kartläsaren Mattias Andersson sig i Mexiko för att träna på sträckorna inför kommande år.
Läs hela artikeln i Värmlands Folkblad>>

05-03-11 Varma bromsar ställde till problem för Tobias i Mexiko
Efter fyra av de sex sträckorna på första etappen i Mexikos VM-rally ligger Ludvikasonen Tobias Johansson på 13:e plats, 2 minuter och 25 sekunder bakom ledande Petter Solberg. Han har under inledningssträckorna haft stora problem med överhettade bromsa Det förklarar en del av tidsdifferensen till de bästa.
- "Tobbes" mekaniker har bytt bromskomponenter, men det har inte blivit så mycket bättre. Vi får hoppas att dom kommer tillrätta med problemen inför lördagens sträckor, sa pappa Erik "Eken" Johansson i går kväll.
Läs hela artikeln i Borlänge Tidning>>
05-03-11 Rörig rallystart
Förkylning, feber och en försvunnen bil - tung start i Mexiko för P-G Andersson. Först en kraftig förkylning med hög feber. En över 20 timmar lång flygresa med mycket väntan.
Och slutligen panik när träningsbilen inte dök upp.
P-G Anderssons start i Mexikos VM-rally präglas av kaos ­ före start.
­ Det känns ändå som att det här kommer stå mellan mig och Guy Wilks, säger värmlänningen
Läs hela artikeln i Värmlands Folkblad>>

05-03-11 Fortfarande oklar karriär för Carlsson
Daniel Carlsson har ännu inte klart för sig vilken VM-deltävling som blir hans nästa.
Inte i vilken bil det ska ske.
Men träning kör han - för framtida bruk.
Han och kartläsaren Mattias Andersson är grymt imponerade av vägarna i Mexiko.
- De näst bästa i VM. Bara Nya Zeeland är bättre. Helt otroligt, säger de.
Daniel Carlsson och Mattias Andersson åkte till Mexiko i början av veckan för att köra rekognosceringsträningen. Det innebär att kartläsaren skriver noter för de olika specialsträckorna.
Läs hela artikeln i Värmlands Folkblad>>

05-03-11 Tobias snurrade i genrepet
Men idag är förhoppningarna stora om en mer framträdande placering. På en drygt sju kilometer lång sträcka fick förarna i det mexikanska VM-rallyt i går möjlighet att göra ett antal fullfartstester på tid - ett sista genrep inför de tre tävlingsdagarna. Tobias Johansson körde sträckan tre gånger med sin Subaru Impreza men fick inte till någon topptid.
Läs hela artikeln i Nya Ludvika Tidning>>
05-03-11 Två rallyn i Västerdalarna i helgen - dels i Lima och dels i Grangärde
I helgen är det tätt på rallygiven i västra Dalarna. På lördag avgörs sista deltävlingen i Supercupen i form av LBC-ruschen i Lima. Rallyt firar sitt 30-årsjubileum och det gör man med hela svenska eliten på plats. Fjolårsvinnaren Mats Jonsson, som också är cupledare efter två tävlingar finns med, liksom Dick Wicksell, Eddi Höbring och Jörgen Edholm. Det är fem specialsträckor på totalt 96 kilometer som skall avverkas och den totala längden är 165 km. I A-2wd leder Stefan Jonsson. Vännäs efter vå deltävlingar. I den klassen tävlar också dalaförarna Christer Steen, Svärdsjö och Thomas Thunström, Ludvika. Båda kan vara med och slåss om en topplats.
Läs hela artikeln i Falukuriren>>
05-03-11 Chans till storslam i RM på isbana
Till helgen avslutas riksmästerskapet på isbana för motorcyklar.
Med lite flyt kan det bli storslam för Gästrikland. Förarna är rejält på "g" inför avgörandet! RM:et inleddes i Hofors i söndags. I Sveg på lördag körs två deltävlingar - samma dag(!) Detta för att mästerskapet ska få RM-status. Minst tre av de fem utlysta deltävlingarna måste slutföras (tre har tidigare ställts in på grund av den milda vintern
Läs hela artikeln i Arbetarbladet>>
05-03-11 Skog City körs för 17:e gången
Endurotävlingen Skog City Grand National börjar bli en riktigt anrik tävling. På lördag är det dags igen och då körs tävlingen för 17:e gången.
Arrangörerna räknar med rekord i antalet deltagare.
Läs hela artikeln i Dala-Demokraten>>
05-03-10 Steen dalabäst i Jämtnatta
Christer Steen från Svärdsjö blev bästa dalaförare i Jämtnatta, årets andra deltävling i Supercupen i rally. Tempot räckte till en tiondeplats i tvåhjulsdrivna klassen för A-förare. Tävlingen avgjordes i skogarna runt Östersund. Fem sträckor ingick. Hela 36 A-förare kom till start i A-förare 2wd. Segern gick till Stefan Jonsson, Vännäs, elva sekunder före Leif Peterson, Göteborg. Christer Steen hade en minut och 49 sekunder fram till förstaplatsen. Han hade i sin tur 18 sekunders marginal till Tomas ”Lången” Pettersson, Luudvika, som slutade på 13:e plats.
Läs hela artikeln i Dalademokraten>>

05-03-10 Det gäller att hålla ut i det långa loppet
Det gäller att vara uthållig i Rörberg på lördag!Biltävling i hela nio timmar är vad som bjuds, runt en drygt tre kilometer lång bana som preparerats för ändamålet. Långlopp med bilar har varit en fluga i Uppland under flera år. Nu vill SMK Gävle etablera grenen även i Gästrikland. Niotimmarstävlingen blir den första i sitt slag norr om Dalälven. - Grundtanken med den här typen av tävling är att locka in nya förare i bilsporten. Tävlingsformen är enkel och billig, förklarar Jan Nymark i arrangörsstaben.
Läs hela artikeln i Arbetarbladet>>
05-03-10 Motorfylld vecka i Sveg
Inom loppet av drygt en vecka kommer tre större motorevenemang att avgöras i Svegsområdet.
Det börjar redan på lördag med avgörande deltävlingar i riksmästerskapet i isbaneracing för motorcyklar på Vallsjön. Här blir det för övrigt chans att för första gången se Vemdalsekipaget Peter Ekholm/Pär Nilsson i aktion på hemmaplan, där de som bäst har bronsmedaljer i RM sedan tidigare. Två tävlingar körs på lördag. Dels lånar Östhammar MK banan för att köra sin deltävling i RM under förmiddagen och därefter ordnar HAK den tredje och avgörande tävlingen.
- Det är nog första gången som två tävlingar körs samma dag, berättar Peter Ekholm.
Han berättar också att de motorcyklar som används har toppfarter upp mot 200 km, men att det inte går lika fort för sidvagnarna.
Läs hela artikeln i Länstidningen Z>>

05-03-10 Pallplatser för Fredrik
Fredrik L´Estrade från Söderhamn fanns med i kampen i klassen Volvo Original när is-SM/RM inleddes i Överkalix och Morjärv den gångna helgen. "Fegge" knep två pallplatser. Den första anhalten var Överkalix. Där tog Göran "Zamora" Lind, Bollnäs, hem spelet i det första racet, före jämten Jan Sundkvist. I Race 2 kunde Nordjämtens Bengt Emilsson dra det längsta strået sedan "Zamora" hamnat i snövallen i ett tidigt skede. Fredrik L´Estrade hade problem med fästet i starten. Var sist iväg men gjorde sedan en fin upphämtning och slutade sexa i sitt första framträdande. Gången därpå bjöds det en sjundeplats
Läs hela artikeln i Hälsinge Kurieren>>

05-03-10 Snabba ryck i Fönesprinten
Fjärde tävlingen i Hälsingeserien i rally avgjordes på vägarna runt Föne. Framgångsrikt för Ljusdalsförarna. Benny Persson snabbast. Ljusdal Hälsingeserien i rally är ett samarbete mellan fyra klubbar; Ilsbo MK, SMK Hälsinge och de två Ljusdalsklubbarna RC och MK. det är andra året som serien körs och förra årets kördes åtta deltävlingar.
"Bra sätt att rekrytera"
Hur många det blir i år vet man ännu inte. Nu har ju snön kommit och den har varit efterlängatd även för rallyfolket. Så möjligheterna har knappast minskat att köra fler tävlingar.
- Den här serien är mycket till för att de som nyss börjat med rally ska ha råd att tävla. Man får prova på till en billig penning. Men det är också ett bra sätt att rekrytera till sporten, säger Anders Persson.
Läs hela artikeln i Ljusdals Posten>>
05-03-09 Tobias testkörde på hög höjd
11 mil tillsammans i tävlingsfart. Det fick Tobias Johansson och hans nye kartläsare, meriterade finländaren Kaj Lindström, på mexikanska grusvägar i måndags. Det engelska R.E.D-teamet, som backar upp Tobias under det mexikanska VM-äventyret, hade hyrt in sig på ett avlyst område för att få möjlighet att testa däck och inställningar på bilen.
- Allt gick perfekt, berättade i går Tobias pappa, Erik "Eken" Johansson, på plats i Mexiko.
Läs hela artikeln i Falukuriren>>
05-03-09 Backman mot SM-guld
Jörgen Backman, Team Walles, körde hem nya segrar vid SM-deltävlingen i Skellefteå i helgen. Nu har han guld-läge inför finalen i Sveg. Jörgen Backman har dominerat skotercrossens Pro 440-klass hela säsongen. I SM har han vunnit alla finaler hittills och dessutom fyra av sex kvalheat.
– Det har gått jättebra, säger Jörgen Backman som ju också hunnit med att bli imponerande VM-femma i kamp med de motorstarkare 800-skotrarna.
Läs hela artikeln i Östersunds Posten>>

05-03-09 Motoruppvisning på Lillfjärden
SMK Hälsinge visar upp sig med rallybilar och andra motoraktiviteter. Glada Hudikteatern är hedersgäster. Hudiksvall Det var 23 år sedan det senast kördes bil på Lillfjärden i centrala Hudiksvall. 1982 var det fart och fläkt på Lillfjärdens nyplogade isbana och då handlade det om folkrace. Nu på söndag återupplivas en gammal motortradition på Lillfjärden men den här gången har folk-racebilarna bytts ut mot rallybilar.
Läs hela artikeln i Hudiksvalls Tidning>>
05-03-09 Kvinnor styr den lokala bilsporten mot framtiden
Nu blir det nya kvastar inom bilsporten i Småland. Kvinnliga kvastarFör första gången i historien har Smålands BF fått en kvinnlig ordförande.
Samma sak hände vid årsmötet hos Oskarshamns RRC i helgen då klubben valde en kvinnlig ordförande.Det är oskarshamnsdamerna Ann Johansson respektive Birgitta Erlandsson som tagit över och som ska sopa rent efter gubbmaffian som härjat fram till nu.
Ann Johansson kommer att basa för 10.000 medlemmar i Småland medan Birgitta tar över 175 medlemmar i Oskarshamns RRC. Att Ann dessutom är medlem i ORRC gör inte saken mindre unik.
- Vi är födda 1956 båda två och det vittnar om att vi är ganska envisa av oss. Vi har båda varit med inom bilsporten i flera decennier och vet vad vi ger oss in på, säger Ann Johansson.
Läs hela artikeln i Östran/Nyheterna>>

05-03-08 Subaru i Portugal för Carlsson
Det blir en start i Portugals rally för Daniel Carlsson och kartläsaren Mattias Andersson. Tävlingsledningen för arrangemanget har bjudit in ett antal stjärnförare för att höja intresset och värdet på tävlingen, och då får Säffleföraren köra en Subaru Impreza i stora grupp N.
- Det här känns inspirerande och väldigt hedrande att arrangörerna bjuder in mig och Mattias på det här viset.
Läs hela artikeln i Värmlands Folkblad>>

05-03-08 "Dicken" fick ge sig
Med en sekund fick han släppa taget om Skutskärsratten. För en gång skull fick Dick Larsson på pumpen. Förhandsfavoriten tvingades sträcka vapen med minsta möjliga marginal - en sekund - i Skutskärsratten gentemot Björn Blackne. Tävlingen var årets inledande i Upplands rally-DM. Förhållandena var perfekta - strålande vinterväder, tre perfekt plogade sträckor samt stor publik i skogarna under söndagen.
Börjeföraren Björn Blackne tog ledningen i fyrhjulsdrivna klassen med tre sekunder före Dick Larsson, Rasbo, på den första sträckan vid Hyttön. Ytterligare en sekund efter slutade Sören Olsson, Film.
Läs hela artikeln i Arbetarbladet>>
05-03-08 Storfavoriten som höll från start till mål
Mats Jonsson ledde hela vägen. Och tog hem årets andra supercupseger.
- Det funkar bra nu. Bilen är inkörd och allt fungerar, säger Forshagaföraren till VF-sporten.
Han hade redan vunnit första deltävlingen och inför tävlingarna i Östersund var Mats Jonsson storfavorit. Han gjorde ingen besviken.
- Det är ett kul rally att köra. Mycket snö och is och jag fick bra fart, säger Mats Jonsson.
Läs hela artikeln i Värmlands Folkblad>>

05-03-08 Fullt drag på bronsmedaljörer
Linda Hellström, Tomas Persson och Peter Andersson blev alla trea i SM i skoterdragracing. Persson satte även hastighetsrekord. Lycksele SMK Söderhamn hade en lyckad helg då SM-finalerna i skoterdragrace avgjordes under perfekta förhållanden i Lycksele. Klubben kom hem till Söderhamn igen med tre stycken bronsmedaljer i bagaget. Linda Hellström blev trea i klassen Stock 600 och samma placering fick hennes kollega i Team Plåt-Börje, Tomas Persson, i Pro Stock. Tomas hade för övrigt rejäl fart på sin maskin och satte svenskt hastighetsrekord med hela 165 km/h.
Läs hela artikeln i Hälsingekurieren>>

05-03-07 Ny ordförande i motorklubb
Nordanstigs Motorklubb har fått ny ordförande, Tomaz Nordh efter Kenneth Larsson som avsagt sig omval. Kenneth avtackades vid årsmötet med present, överlämnad av klubbens kassör Agneta Andersson. Mötet beslutade att införa träningskort för motocrossträning på Jättingbergsbanan i Jättendal.
- Vitsen med träningskortet är att få in mer pengar för att kunna hålla banan i god ordning, säger kassören.
Läs hela artikeln i Hudiksvalls Tidning>>
05-03-07 Jonsson trivs på länsvägar
Vann Jämtnatta - tredje segern på kort tid i Jämtland Första gång-en gillt, andra gången gillt, tredje gången gillt! Ingen slår 47-årige värmlänningen Mats Jonsson på de jämt-ländska vägarna. Efter vinst i SM-tävlingen Jämtrallyt och Supercupen i Stugun var det dags för den tredje segern i följd på kort tid när den andra Super- cupen kördes runt Östersund.
Det var aldrig något snack om saken. Mats tog 10-15 sekunder redan på den första sträckan i Grytan.
- Det gick lättare än jag trodde, sade verkstadsägaren från Edsvalla, som är inne på sin 29:e säsong.
Konkurrenterna var chanslösa redan efter de första böjarna.
- Jag kände direkt att det inte gick fort nog, sade Dick Wicksell, som förra helgen var invecklad i en jättesmäll och tryckte in hela fronten när han körde in i en stillastående Eddie Hörbing i Sandvikens SM-tävling.
Läs hela artikeln i Östersundsposten>>

05-03-07 Jonsson snabbast i helgens SuperCupen
Ingen rådde på helgens suverän, Mats Jonsson, Forshaga MC.
Mats var sträcksnabbast på samtliga sträckor och hade nästan en minut tillgodo på tvåan
Dick Wicksell, SMK Uppsala.Förutsättningarna var de allra bästa när den andra deltävlingen i SuperCupen avgjordes i lördags. Strålande sol, mycket snö och många gasglada chaufförer bjöds på fem mycket fina och utslagsgivande sträckor i skogarna kring Östersund och Lit. En som verkade trivas var Forshagas Mats Jonsson. Redan på SS1 var Mats i topp bland de fyrhjuldrivna bilarna och sen släppte aldrig Jonsson taget om segern.
Läs hela artikeln i Länstidningen Z>>

05-03-06 Veteranen Ljung kan fortfarande
Per-Arne Ljung tog segern i tvåhjulsdrivna klassen i rallyt Gestrikekannan.
Hoforsveteranen skrev marginalen till 21 sekunder före Martin Berglund, Gävle - etta i kategorin under 2000 cc. Tävlingen var årets andra i Nedre Norras förbundsmästerskap. Fem sträckor på 7,5 mil kördes i skogarna runt Järbo.
Pär Hedlöf, Dala-Falun, inledde bäst bland de tvåhjulsdrivna. Toppade med två sekunder före Per-Arne Ljung efter två körda sträckor.
Läs hela artikeln i Arbetarbladet>>

05-03-05 Blir det dubbelt Jonsson igen?
För två veckor sedan, i premiären i SuperCupen, körde Forshagas Mats Jonsson hem vandringspriset i Z-Trofén för gott och frågan är om han inte får gälla som favorit i helgens deltävling I Litrallyt/Jämtnatta också. Trots att Mats Jonsson, Forshaga MC, vunnit inte mindre än elva SM-guld, har han fortfarande inte fått nog av framgångarna.
- Det här är det roligaste jag vet och jag håller på så länge jag hänger med där upp i toppen, avslöjar Mats och visst har 2005 börjat bra för Mats och hans kartläsare Johnny Johansson.
I SM-premiären, Snow Rally Sweden, som avgjordes i början av februari, var Jonsson den ända som körde de tolv sträckorna under två timmar och seger var efterlängtad.
Sist Jonsson vann en SM-deltävling var 2002.
Mats visade också att segern i Snow Rally Sweden inte var någon tillfällighet när han två veckor sedan var snabbast i SuperCup premiären i Stugun.
Läs hela artikeln i Länstidsningen Z>>

05-03-05 Robert 40 år som rallyförare
1964 köpte Robert Johansson sin första rallybil. Och på den vägen är det. I år fyller han 40 som rallyförare. Året var 1964 och Robert Johansson - fyller 59 år i vår - tog körkort - och köpte sin första bil. En tvåtakts Saab. 4 500 kronor fick han plocka ur plånboken för att få den nästan nya skönheten i sin ägo. Några månader senare, i januari 1965 för att vara mer exakt, hade Robert övertalats att köra rally. Han fick en skyddsplåt av en kompis som monterades under bilen. Och så åkte det på två extraljus. Sen var det klart för rallypremiär i Januaripokalen.
- Det var Lennart Wallman som övertalade mig att börja med rally. Visst hade jag lite koll på vad Eric Carlsson "på taket" och de andra rallystjärnorna höll på med, men innan Lennart kom och tyckte att jag skulle börja, så hade jag inte en tanke på att börja köra rally själv, säger Robert.
Läs hela artikleln i Ljusdaglsposten>>
05-03-05 Klassiska tävlingar två dagar i rad
Det blir en rallyhelg som heter duga, den kommande. Två klassiker dagarna efter varandra - Gestrikekannan i Järbo samt Skutskärsratten. Lördagens begivenhet blir Gestrikekannan, ingående som årets andra deltävling i Nedre Norras förbundsmästerskap. Fem sträckor på tillsammans 7,5 mil ingår i tävlingen som lockat ett 80-tal ekipage till start. I trimmade tvåhjulsdrivna klassen tampas ett koppet förare om segern. Per-Arne Ljung, Hofors, Jan Åhlander, Hedesunda och Christer Nilsson, Sandviken, är tre beprövare rallyrävar. Trion utmanas av det yngre gardet - Martin Berglund, Gävle, Martin Lind, Hedesunda, samt hemmafavoriten Benjamin From. SM-åkaren Jörgen Lingvall, Sandviken, blir förstås även att räkna med, trots lite kubikhandikapp i sin Skoda.
Läs hela artikeln i Arbetarbladet>>

05-03-02 Blir bilskollärare Svedlund ska lära Manchester United att ratta rätt
I går sir Alex Ferguson, direktören David Gill och resten av styrelsen.
I dag Wayne Rooney, Ruud van Nistelroy, Paul Scholes och de andra fotbollsstjärnorna.
­ Någonstans i bakhuvudet känns det att det är lite extra, säger Oscar Svedlund ­ rallyföraren som under tre dagar ska lära hela Manchester United att köra bil. I dag vid nio på morgonen samlas Roy Keane, Rio Ferdinand, Cristiano Ronaldo, Ryan Giggs, Wes Brown och de andra Manchester United-stjärnorna på parkeringen utanför Old Trafford.
I TUFFA OCH TOPPMODERNA bilar ska fotbollsstjärnorna under Karlstadskillen Oscar Svedlunds ledning guidas genom tre olika bilövningar.
­ ABS med undanmanöver, vanlig undanmanöver och slalomåkning. Mest är det en rolig grej men självklart ligger tyngdpunkten på säkerhet, förklarar Svedlund.
För vem som helst vore det en dröm att få lära ett av världens bästa fotbollslag att väja för koner och sladda runt. För rallytokige Oscar Svedlund är namn som Solskjaer, Neville och Bellion helt okända.
Läs hela artikeln i Värmlands Folkblad>>

05-03-02 Svenske Oscar lär stjärnorna köra bil
Rallyföraren om Rooney & Co: De är vanliga människor. I dag lär sig Wayne Rooney, Roy Keane, Cristiano Ronaldo och de andra stjärnorna i Manchester United att köra bil.
Lärare: värmländske rallyföraren Oscar Svedlund, 24.
– Det är vanliga människor, säger Svedlund obekymrat.
I går hette en av eleverna Sir Alex Ferguson. Även övriga styrelsen, med direktören David Gill i spetsen, fanns med. dag klockan nio på morgonen samlas Rio Ferdinand, Paul Scholes, Ryan Giggs, Wes Brown och de andra Manchester United-stjärnorna på parkeringen utanför Old Trafford. I tuffa och toppmoderna bilar ska fotbollsstjärnorna under Karlstadskillen Oscar Svedlunds ledning guidas genom tre olika bilövningar.
ABS med undanmanöver, vanlig undanmanöver och slalomåkning.
Läs hela artikeln i Aftonbladet>>

05-03-02 Norskt miljonhot mot Svenska Rallyt
Två miljoner. Som kan vara dödstöten för Svenska Rallyt. Men vd:n för organisationen, Bertil Klarin, är lugn ändå.
­ Jag har hela tiden sagt att det finns plats för två vinterrallyn, säger han.Rally Norway AS trappar upp sin satsning för att få ett VM-rally.
Det norska Fylkesrådet i Hedmark beviljade under måndagen 2 miljoner som ska användas till att undersöka möjligheterna för att locka VM­cirkusen till Hamartrakterna, frågan är om det finns plats för tre rallyn i Norden där bilmarknaden är såpass begränsad.
MED NYA LÄNDER såsom Jordanien, Ryssland, Kanada och Kina som alla vill få arrangera ett VM­rally är konkurrensen knivskarp. Men trots detta samarbetar ledningen för Svenska Rallyt och Rally Norway.
­ Jag har varit över och hjälpt dom nu i arbetet. Jag har hela tiden sagt att det finns plats för två vinterrallyn, dessutom tror jag att teamen skulle vara intresserade av att första helgen köra här i Sverige och sedan bara förflytta sig över gränsen till Norge, berättar Klarin.
Läs hela artikeln i Värmlands Folkblad>>

05-03-01 Tobias byter kartläsare
Efter en tävling sparkas Floene. Tobias Johansson byter kartläsare. Ut med en norrman och in med en finländare. Och det är en finne med meriter som Tobias får med sig från och med VM-deltävlingen i Mexiko om knappt två veckor. 35-årige Kaj Lindström åkte nämligen med Tommi Mäkinen under hans två sista år i VM-serien, 2002 och 2003, då ex-världsmästaren körde en Impreza för Subaruteamet. Norrmannen Ola Floene fick alltså sparken efter bara en VM-deltävling tillsammans med Tobias.
- Jag hade inga problem med Ola som person eller hur han skötte sitt jobb på sträckorna.
Läs hela artikeln i Borlänge Tidning>>
05-03-01 Åkerman säker i Snösladden
Patrik Åkerman vann Snösladden på vägarna runt Tallåsen i söndags.
Tallåsen Jodå, det gick vägen för Patrik Åkerman! Hemmasonen stod - förstås - inte att hindra när rallyt Snösladden avgjordes på hemmavägar runt Tallåsen under söndagen. Snösladden avgjordes på två sträckor - Gröntjärnsvägen och Björnsjövägen vid Sandvik. Dessa kördes två varv. Patrik Åkerman var stor favorit i fyrhjulsdrivna klassen efter framgångarna tidigare i vinter. Och det gick efter beräkning.
- Ja, jag är nöjd. Det fungerade klockrent, berättade Patrik.
Marginalen i klassen skrevs till en minut och 37 sekunder till Bollnäsföraren Hasse Kjellström.
- En genomkörare inför de båda avslutande deltävlingarna i Supercupen i Östersund och Lima. Hade tillfälle att testa lite inställningar på bilen, bland annat stötdämparna, fortsätter Patrik.
Läs hela artikeln i Ljusdals Posten>>
05-03-01 Patrik Flodin tvåa i Vinterpokalen
Ilsbos Patrik Flodin blev tvåa i SM-deltävlingen i Sandviken. Hälsinges Lars Sjöström tvingades bryta i ledning. Niklas Hägg kraschade. Det var nära succé för både Patrik Flodin och Lars Sjöström när rally-SM fortsatte med Vinterpokalen i Sandviken. Båda körde prima, men hade oflyt. Patrik kunde till slut - trots allt - glädja sig en andraplats. Det gällde årets tredje deltävling i SM. Två sträckor kördes två varv i skogarna norr om Sandviken. Totalt elva mils körning på moddiga och svårkörda vägar. Manfallet var stort. Mer än hälften av deltagarna bröt. Patrik Flodins ordinarie codriver, Morgan Olsson, blev sjuk dagen före start och istället hoppade Maria Andersson in som bisittare. Trots att Patrik och Maria aldrig tävlat tillsammans tidigare flöt åkningen perfekt.
Läs hela artikeln i Hudiksvalls Tidning>>
05-03-01 Hemmafavoriten höll i Tallåsen
Jodå, det gick vägen för Patrik Åkerman!
Hemmasonen stod inte att hindra när rallyt Snösladden avgjordes på hemmavägar runt Tallåsen under söndagen. Snösladden, årets tredje deltävling i Hälsingeserien, avgjordes på två sträckor som kördes två varv. Patrik Åkerman var stor favorit i fyrhjulsdrivna klassen efter framgångarna tidigare i vinter. Och det gick efter beräkning. I tvåhjulsdrivna klassen för A-förare utmanades Benny Persson - tävlande för arrangerande Ljusdals MK - i första hand av Gävles Martin Berglund. Benny var snabbast med en sekund på den första sträckan och lade samma marginal på sträcka två. Två sekunders ledning i halvtid drygades därefter ut rejält. Vid slutmålet hade Benny 16 sekunder i rygg på Martin Berglund.
Läs hela artikeln i Hudiksvalls Tidning>>
05-03-01 Diket kunde inte stoppa Magnus och Erika från att sluta på tredjeplats
Magnus Mellquist hade en dålig inledning - men ett bra avslut på SM-rallyt i Sandviken. Årets tredje SM-deltävling, Vinterpokalen, gällde två sträckor som kördes två varv. Totalt elva mils körning i skogarna norr om Sandviken. Magnus Mellquist försvarade Söderhamns färger i fyrhjulsdrivna klassen för otrimmade bilar.
- En av de tuffare tävlingarna jag kört. Moddigt och halt. Det var tillbud hela tiden - rysk roulett med alla kulor på plats, summerade Magnus efteråt. Och det gick snett från början. Redan på den första sträckan bar det av vägen för Magnus och codriver Erika Jansson.
- Vet inte riktigt vad som hände men vi hamnade i snön. Slog sönder höger fram och plattade till intercoolerröret till turbon.
Läs hela artikeln i Hälsinge Kuriren>>
05-02-27 Sandells tredje raka SM-seger
En slirande koppling och en lånad växellåda... inga problem för Patrik Sandell.
I helgen tog han sin tredje raka seger i rally-SM. JMK-duon Patrik Sandell och kartläsaren Emil Axelsson är ostoppbara i den otrimmade tvåhjulsdrivna SM-klassen. I helgens tävlingar i Sandviken tog de sin tredje raka SM-seger, trots en hel del problem på vägen.
Läs hela artikeln i Länstidningen>>

05-02-27 Mästerligt, Stecka Walfridson vann Sandvikens utslagsgivande SM-deltävling
42 startade. 21 kom i mål. Allra först kom Stig­Olof Walfridsson.
­ Det var väldigt svårkört, men det var fint med en seger, kommenterar "Stecka"".
Snöfallet natten till lördag gjorde vägarna utanför Sandviken oerhört svårkörda. Den tredje deltävlingen i årets SM-serie, som skulle varit den första.
Första gången tävlingen skulle avgjorts blev den framflyttad, den här gången körde man.
Rallyt innehöll två sträckor, som kördes två gånger vardera. Många av förarna fick stora problem med de moddiga vägarna, en som fick problem var SM-ledaren Mats Jonsson, tävlande för Forshaga.
­ Vi hade en jävla otur, fick punktering trots att vi inte slog i någon sten. På den sträckan tappade vi 1.18 gentemot "Stecka", utan den punkteringen kunde det ha gått riktigt bra, berättar Jonsson.
OTUR FÖR JONSSON, desto bättre för Wafridsson.
­ Eftersom Mats fick punktering tog vi det ganska lugnt, särskilt sista sträckan, berättar Walfridsson som nu tog sin första seger i nya bilen.
Läs hela artikeln i Värmlands Folkblad>>

05-02-27 Walfridson höll sig på vägen
Konkurrenterna körde bort sig på löpande band.
Men Stig-Olov Walfridson höll sig på vägen och vann därmed också Sandvikens SM-rally.
- Jag tog inga onödiga risker, säger han efter målgången.
Något snöoväder, i stil med det som härjade i Gävletrakten under gårdagen, slapp SM-arrangörerna. Vädret norr om Sandviken var klart och fint, men inte var det enkla förhållanden för det. När Stig-Olov Walfridsons konkurrenter i värstingklassen, de trimmade bilarna, rullade upp för målrampen var det buckliga fordon, ofta utan stötfångare.
Läs hela artikeln i Arbetarbladet>>

05-02-25 Han jagar sin tolfte titel
Jonsson favorit i Sandviken: "Han måste göra nåt misstag för att nån ska hinna ikapp" . Två sträckor som körs två gånger om. Det är vad som väntar favoriten Mats Jonsson från Forshaga och de andra i förareliten när rally-SM kommer till Sandviken på lördag.
Nu är frågan - is eller grus? Förarna föredrar isunderlag hela vägen.
Tävlingsledaren Kalle Andersson hoppas på det bästa.
- Det är ju vad vi eftersträvar. Men sanningen att säga så vet vi inte förrän efter tävlingen hur det håller.
Läs hela artikeln i Arbetarbladet>>

05-02-24 Dags för snösladd i Tallåsen
Rallytävlingarna duggar tätt i distriktet för närvarande. På söndag gäller det Snösladden i regi av Ljusdals MK - årets tredje deltävling i Hälsingeserien.
Tävlingen har start och mål förlagt till Tallåsen. Därifrån kör de tävlande en bana som totalt omfattar sju mil, varav 2,6 mil utgör sträckor. Dessa är två till antalet och körs två gånger vardera.
Läs hela artikeln i Ljusdals Posten>>

05-02-24 Härligt flyt för Walther
Gimma-sprintens första special satte förarna på svåra prov men sedan var det gasen i botten. Norrgimma SMK Hälsinges C-förare Michael Walther och hans kompis Mats Krans, i en Opel Corsa Racing, kör i ett härligt flyt just nu. Två segrar på tre starter är resultatet av rallyåkandet i Hälsingeskogarna. Det blev vinst i Hasselasprinten, sedan en "flopp" i Gnarps-trofén på grund av ett tekniskt fel, och så slog Ljusdalsåkarna till i söndags igen. Seger i Ilsbo MK:s Gimma-sprinten, på den totalt tredje bästa tiden.
Läs hela artikeln i Ljusdalsposten>>
05-02-24 Mats Jonsson jagar tolfte SM-guldet
Han fick riva motorn efter SM-deltävlingen i Östersund. Annars har allt gått enligt ritningarna så här långt för Mats Jonsson i rally-SM. I helgen är det tävling i Sandviken och dussinet fullt i SM-tecken hägrar. Det är ju så himla roligt, det här med rally. I alla fall om man ska tro värmlänningen Mats Jonsson. Han har flängt runt i rallyskogarna de senaste 29 åren. Alltid för Forshaga MC, sedan 1997 i en fyrhjulsdriven trimmad Ford Escort han äger.
Någon rubrikernas man är han inte, fast han har elva SM-guld och en knippa i andra valörer. Den som pratar mer är Johnny Johansson, kartläsaren de senaste elva åren.
Läs hela artikeln i Värmlands Folkblad>>
05-02-23 Fullt drag i skoter-kvalet
Fem Söderhamnsåkare tog sig till SM-finalen. Fem åkare från Söderhamn hade tagit sina maskiner till Korpilombolo, Norrbotten, för att köra SM-kval i skoterdragracing i helgen.Den långa resan var värd besväret. Tre av åkarna klev upp på pallen både i lördagens och söndagens deltävlingar. Allra vassast var Tomas Persson som slog till med två segrar, krönta med ett nytt svenskt rekord i klassen pro stock.
- Nu, efter tre års krångel har jag börjat få ordning på grejerna. Jag börjar att hitta rätt igen, säger en nöjd Persson, som med den nya rekordtiden 6,50 sekunder åker till SM-finalen i Lycksele i början av mars med stora förhoppningar.
- Den tiden ska nog gå att få lite bättre. Det finns stora guldchanser, säger Persson.
Läs hela artikeln i Hälsingekuriren>>
05-02-23 Berglund totalvann Gimmasprinten
Martin Berglund har fått upp ångan rejält i rallyskogen i vinter.
Under söndagen knep Gävleföraren totalsegern i Gimma-sprinten i Ilsbo.
Tävlingen omfattade fyra sträckor.
Läs hela artikeln i Gefle Dagblad>>
05-02-23 Svenska eliten kämpade om Z-trofén
Det blev dubbelt Jonsson i topp i Z-trofén, årets inledande deltävling i Supercupen i rally. Mats och Stefan med nämnda namn tog segrarna.
Tävlingen avgjordes i trakterna runt Stugun och hade samlat ett gediget startfält. Stora delar av den svenska eliten fanns på plats i Jämtland för att tampas om placeringar och poäng i den prestigefyllda cupen. Sex sträckor på tillsammans drygt nio mil stod till förfogande.
Läs hela artikeln i Arbetarbladet>>
05-02-22 Åkerman sjua i Stugun
Det blev dubbelt Jonsson i topp i Z-trofén, årets inledande deltävling i Supercupen i rally.
Mats Jonsson segrade i fyrhjulsdrivna klassen, medan Stefan Jonsson tog hem spelet bland de tvåhjulsdrivna. Tävlingen avgjordes i trakterna runt Stugun och hade samlat ett gediget startfält. Stora delar av den svenska eliten fanns på plats i Jämtland för att tampas om placeringar och poäng i den prestigefyllda cupen. Sex sträckor på tillsammans drygt nio mil stod till förfogande.
Läs hela artikeln i Ljusdals Posten>>

05-02-22 Fartfest i rallyskogen
Gimma-sprintens första special satte förarna på svåra prov men sedan var det gasen i botten. Norrgimma SMK Hälsinges C-förare Michael Walther och hans kompis Mats Krans, i en Opel Corsa Racing, kör i ett härligt flyt just nu. Två segrar på tre starter är resultatet av rallyåkandet i Hälsinge-skogarna. Det blev vinst i Hasselasprinten, sedan en "flopp" i Gnarps-trofén på grund av ett tekniskt fel, och så slog Ljusdals-åkarna till i söndags igen. Seger i Ilsbo MK:s Gimma-sprinten, på den totalt tredje bästa tiden. Michael Walther körde klokt och förståndigt på den första delen på första specialen.
Läs hela artikeln i HT>>

05-02-21 Jonsson och Jonsson regerade
Jonsson vann både tvåhjulsdrivna och fyrhjulsdrivna klassen i helgens Supercupdeltävling när Z-Trofén i Stugun kördes.
Mats Jonsson, Forshaga MC, vann den fyrhjulsdrivna klassen och Stefan Jonsson, Vännäs MK, tog hem segern i den tvåhjulsdrivna klassen.

Mats lyckades inte bara med konststycket att vinna tävlingen utan var också den som efter fem år tog hem den vandringpokal som ingått i tävlingen, men som om inte det skulle räcka så fick Mats och kartläsaren Johnny Johansson även med sig sträckpriser och pokaler så att det räcker till att fylla en normalstor bokhylla.
Läs hela artikeln i LTZ>>

05-02-21 Nyman tog stor seger med liten marginal
För två veckor sedan gästades Jämtland av den svenska rallyeliten när årets första deltävling i SM kördes. I helgen var förarna åter på besök, men denna gång var det premiärtävlingen i Supercupen som var orsaken till att många långväga gäster packat såväl bil som familj för ett besök till Stugun och årets Z-trofé. En tävling som många av deltagarna ser som en av årets höjdpunkter i den svenska rallycirkusen. Anledningar som bra arrangemang och perfekta vägar är så klart något som ger stora plus i kanten när förarna vänder hemåt efter en långa dags tävlande.
Läs hela artikeln i LTZ>>
05-02-21 Mats Jonsson trivs i Jämtlands rallyskogar
Stugun. Mats Jonsson gjorde det igen. För andra gången på två veckor var han snabbast i Jämtlandsskogarna. - Året kunde inte ha börjat bättre, sa Jonsson efter segern i Supercupen i Stugun. Forshagas och en av Sveriges bästa rallyförare är kanske i sitt livs form.
Kombinationen körskickliget, rutin, motorkapacitet .
Läs hela artikeln i ÖP>>

05-02-18 Svenska Rallyt lockade storpublik - som vanligt
Svenska rallyt håller ställningarna som publikmagnet. Även i år kom stora skaror för att se rallyeliten fräsa fram i Värmlandsskogarna.
Fredagens sprint i centrala Hagfors lockade 8 500 åskådare, på lördagen kom 12 000 personer till publiksträckan.
Läs hela artikeln i Värmlands Folkblad>>

05-02-18 Skepptuna kör på söndag
Almunge ställer in, Rasbo likaså. Men Skepptuna kör - nu på söndag - årets inledande deltävling i Östra sprintcupen. Rallyvintern i Uppland har inte givit de inblandade ståpäls precis.
Det milda vädret har medfört inställda tävlingar i parti och minut. På lördag skulle C-förarserien ha inletts i Almunge. Nästa vecka var det tänkt med inledning av DM i Rasbo. Men trots snöfallet är det inställt på båda håll, det saknas is på vägarna.
Läs hela artikeln i Arbetarbladet>>
05-02-18 Satsar på eget team
Förra säsongen körde han en Hyundaibil. Nu har han köpt två – och satsar på ett eget rallycrossteam.
– Ännu är det mycket som ska fixas men säsongen är fyra månader bort, säger Thomas Rådström till VF-sporten. Förra säsongen gjorde Vännäs MK:s framgångsrike rallystjärna, Thomas Rådström, comeback inom rallycrosscirkusen där han i slutet av 1980-talet blev skandinavisk mästare. Tillsammans med Guttorm Lindefjell körde de varsin Hyundai ingående i Skellefteå Promotions team och fick även stöd från Rallyteam Olsbergs som under de senaste åren varit med och backat upp Rådström i rally-SM.
Läs hela artikeln i Västerbottens Folkblad>>
05-02-18 Motorfest väntar
Vännäs MK förnekar sig aldrig. Här hålls det extra hårt på rallytraditionen.
På lördags är det dags för den 24:e upplagan av Vännäs Plåt-Rallyt.
– Vi bjuder på sex specialsträckor med kanonunderlag, lovar Kurt Sigfridsson, mediaansvarig i VMK. För första gången på länge bjuder inte Vännäs MK på någon SM-deltävling i rally den här säsongen.
Därför blir extra kraftsamling till årets upplaga av Vännäs Plåt-Rallyt som avgörs på lördag.
– Bara till den här tävlingen krävs det en funktionärsstyrka på cirka 40 personer, berättar Kurt Sigfridsson.
Läs hela artikeln i Västerbottens Folkblad>>


05-02-18 Värstingar på startlinjen
Till helgen startar Supercupen i rally med Z-Trofén i Stugun. Forshagas Mats Jonsson vann årets första SM-deltävling och verkar var på gång, men han får hårt motstånd. Inte mindre än 30 fyrhjulsdrivna värstingar kommer till start.
Rallyhöjdarna haglar tätt i länet - Snow Rallyt för två veckor sedan följs på lördag upp av en rekordstor Z-trofé. I och med att "Trofén" i år också är första deltävling i Supercupen kommer 140 ekipage till start - 30 fler än det tidigare rekordet. Rallyt körs över sex specialsträckor som samtliga håller absolut högsta klass. Forshagas Mats Jonsson har chansen att köra hem vandringspriset från 2000, det fattas endast en totalseger ytterligare innan priset är hans.
Läs hela artikeln i LTZ>>

05-02-17 Rallyfest i repris
Från London till St Petersburg.Via värmländska Sunne. På tio dagar. Vi pratar om långdistansrallyt London-St Petersburg som gör ett gästspel i Värmland under någraaugustidagar i sommar. Minnsgoda läsare drar sig till minnes sommaren 2002 då föregångaren Midnight Sun to the Red Sea (start i Österund och mål i Akaba i Jordanien) passerade genom Värmland. Rallykaravanen avverkade sex specialsträckor, bland annat på klassisk rallymark som Långjohanstorp (delar av sträckan), Bjälverudsträckan (= i folkmun "Soptunnan") och I2-sträckan i Karlstad.
Läs hela artikeln i VF>>

05-02-17 Starkt startfält i Stugun
Först Snow Rally i Östersundområdet, sedan Supercupen i Stugun.
Februari är en härlig månad för alla rallysupporters i Jämtland. På lördag avgörs premiärtävlingen för årets Supercup.
Stuguns MK arrangerar och kryddan i anrättningen är förstås att det är den första deltävlingen är förstås i den populära cupen. MK Ratten var den egentliga premiärarrangören, men den tävlingen fick ställas in.
Läs hela artikeln i ÖP>>

05-02-16 Nu ska det bli åka av i Sandviken
Snön faller och några minusgrader har belägrat Gästrikland. Det får rallyfolket att jubla.
- Nu blir det SM-tävling den 26 februari, säger Vinterpokalens talesman Caj Abrahamsson. Förra gången rallyt med SM-status skulle köras var det alldeles för varmt och något vinterväglag syntes inte till. Då deppades det när det hela fick skjutas upp. Lördag 26 februari var reservdatumet - och nu verkar det bli tävling.
- Som det ut nu så kan ingenting hindra oss. Vädret har varit jättebra. Kanske kan det få töa lite, lite för att det ska bli helt perfekt. Men vi är nöjda som det är nu också, säger Abrahamsson.
Läs hela artikeln i Arbetarbladet>>

05-02-09 Överraskande bra underlag på dalasträckorna
– största delen is på dalasträckorna
De båda dalasträckorna i Svenska Rallyt, Fredriksberg och Lejen, har överraskande bra underlag. Inga snövallar, men relativt mycket is på vägarna.
Den 20,13 kilometer långa Fredriksbergs-sträckan riskerar dock att kortas med cirka två kilometer vid målet i Gravendal. Anledningen till den eventuella avkortningen är att vägunderlaget genom byn Gravendal är asfalt och enligt avtalet med Vägverket får rallyt inte köra den delen om islagret är för tunt.
- Vi tar beslut på fredag om vi ska korta sträckan. Det beror på vädret. Blir det kallt kan det eventuellt bli aktuellt att vattna vägen, säger sträckchefen Fredrik Ekström från arrangerande Fredriksbergs MS.
Läs hela artikeln i Dalademokraten>>

05-02-09 Robert vann Gnarpstrofén
Robert Johansson, Ljusdals RC, tog hem vandringspriset för gott. Robert Johansson från Ljusdal körde sin första rallytävling i januari 1965. Han ställde upp i "Januaripokalen" i Ljusdal och på den tiden körde han en grupp 2-trimmad tvåtakts Saab med 42 pigga hästar under motorhuven. I går visade Robert Johansson, i sällskap med sin kartläsare Lars Grip, vad 40 års erfarenhet i rallyskogarna betyder. Ljusdalsteamets fyrhjulsdrivna Mitsubishi, med en himla massa hästkrafter, gick som på räls, och då hängde konkurrenterna inte med i svängarna. Robert Johansson vann tävlingen och tog samtidigt sin tredje inteckning i det fina vandringspriset som Tore Wennman satt upp.
Läs hela artikeln i Ljusdals Posten>>
02-02-09 Zachrisson skaffar erfarenhet i P-G:s bil
Värmländska rallyförare av god kaliber finns det gott om. Både etablerade namn och kommande stjärnor. En av de som försöker slå sig in i rallysociteten är Säffles Peter Zachrisson.
- Är man granne med Daniel Carlsson så är det inte så konstigt att man blir intresserad av rally, säger han.
22-åringen började som mekaniker åt Daniel Carlson innan han bara för ett par år sedan beslöt att göra en egen karriär.
Läs hela artikeln i VF>>

05-02-05 "Flytta rallyt norrut"
Världsstjärnorna eniga: Det är samma snöproblem år efter år.Minusgrader men ingen snö.
Och dessutom mer grus än is på specialsträckorna. Då kom kritiken som ett brev på posten från världsstjärnorna efter den första av två rekognosceringsdagar inför Svenska Rallyt.
­ Flytta rallyt norrut, säger Harri Rovanperä och får medhåll av landsmannen Marcus Grönholm.
­ Det är samma problem år efter år, hävdar Grönholm.
Läs hela artikeln i VF>>
05-02-09 Toppförare: Flytta Svenska Rallyt från Värmland till Östersund
Östersund. Nye VM-föraren Tobias Johanss-on föredrar Östersund framför Värmland. - Jag är för att flytta Svenska Rallyt till Östersund trots att rallyt körs i mina hemtrakter, säger 23-åringen till Dala-Demokraten. Johansson gör VM-debut i en nyinköpt Subaru Impreza WRC ST10 i Svenska Rallyt, årets andra VM-deltävling som körs fredag-söndag i Värmland och Dalarna.
Svenska Rallyt är den första av 15 VM-deltävlingar som Tobias ska köra i år.
Tävlingen i Östersundsområdet gjorde stort intryck på Ludvikaföraren. När han kom tillbaka till Kindsjön i Värmland för att testköra, gav han uttryck för sina känslor.
Läs hela artikeln i ÖP>>
05-02-07 Rivstart för Magnus Mellquist
Med Erika Jansson som co-driver slutade Magnus Mellquist trea i EM. Söderhamnsföraren besegrade även sjukdom och allergi. Magnus Mellquist - med Erika Jansson som co-driver - hade all anledning vara nöjd med tredjeplatsen i EM-deltävlingen Snow Rally i helgen. Rallyt ingick såväl i EM som SM. Start och mål var förlagt till Östersund, där åtta sträckor kördes på fredagen och fyra till på lördagen. Sammanlagt över 20 mils bilkörning på snabba och hala skogsbilvägar.
Läs hela artikeln i Hälsinge Kuriren>>

05-02-07 Upp och ner för Patrik Flodin i rally-SM
Östersund Det gick både bra - och mindre bra - för Patrik Flodin i helgens SM-rally i Jämtland. En prima tredjeplats i Stora Grupp N på fredagen följdes upp med en rejäl avkörning dagen därpå. Det gällde Snow Rally med start och mål i Östersund. Tävlingen ingick i EM och räknades de båda dagarna var för sig även i SM. 20-årige Patrik Flodin från Ilsbo har gjort snabb karriär inom bilsporten. I år satsar han på SM i Stora Grupp N med en Mitsubishi Lancer. Och det kunde knappast ha börjat bättre.
Suverän insats
Efter fredagens åtta sträckor på totalt tio mil var Patrik trea, endast halvminuten efter tätplacerade Oscar Svedlund, Karlstad och Mats Thorszelius från Uppsala. En suverän insats
Läs hela artikeln i HT>>

05-02-07 Mats Jonsson överlägset snabbast - Oscar Svedlund vann tät toppstrid
Oscar Svedlund, Karlstad, med Björn Nilsson som codriver, kunde till sist göra tummen upp för seger i Snow Rally efter en hård sekundstrid hela vägen. Mats Jonsson och codrivern Johnny Johansson vann snabbaste klassen trimmade 4WD som fick köra i Jämtrallyt på grund av EM-reglementet. En ung rallyintresserad duo hade bra uppsikt över bilarna från en höbal en bit från vägen på näst sista sträckan i trakterna av Tandsbyn. Det fanns en hel del publik på höjderna kring de sista sträckorna av rallyt. WRC-tvåan Dick Wickzell, Uppsala, dundrar fram på Tandsby-sträckan. Foto: Conny Lagé Östersund. Publiken som letat sig ut i skogarna bjöds på såväl utklassningssegrar som sekundstrider när Snow Rally och Jämtrallyt avgjordes i lördags. Endast en förare lyckades ta sig runt de nästan 19 milen i årets Snow Rally/Jämtrallyt på under två timmar. Mats Jonsson, Forshaga, både höll och utökade sin ledning i Jämtrallyt ifrån i fredags och gick i mål på 1.58.35 i sin WRC Ford.
- När man fick ett litet ryck var det ju bara att fortsätta, det är en bra början på jakten efter det tolfte SM-guldet, sa Jonsson som hade nästan två minuter ner till tvåan Dick Wicksell, Uppsala. Jonsson deltog inte i Snow Rally eftersom det är en EM-tävling som inte tillåter trimmade fyrhjulsdrivna bilar.
Läs hela artikeln i ÖP>>
05-02-07 Patrik Sandell fullföljde en skön femetta i Snow Rally
Östersund. Fem vunna tävlingar på två dagar blev Patrik Sandells facit i årets Snow Rally. - Allt har funkat bra, hela teamet har gjort ett jättejobb, sa hemmasonen. Patrik Sandell, JMK, följde upp fredagens segrar i SM och JSM med att vinna ytterligare tre tävlingar under lördagens avslutande sträckor i Snow Rallyt. Segern i SM-tävlingen i fredags var hans första någonsin - trots att han kom tvåa i totala SM förra året - och i lördags kom även den andra. Patrik öppnade dagen med att vara över 15 sekunder snabbare än klubbkamraten Andreas Holmbom på andra plats i den otrimmade tvåhjulsdrivna, och sedan höll han bara undan.
Läs hela artikeln i ÖP>>

05-02-07 Snow Rally/Jämtrallyt, totalresultat samt SM andra dagen
Otrimmat 4WD: 1) Oscar Svedlund, Karlstad, Mitsubishi, 2.03.41,6, 2) Mats Thorzelius, Uppsala, Mitsubishi, 2.04.26,4, 3) Magnus Mellquist, Söderhamn, Mitsubishi, 2.06.24,5, 4) Patric Carlsson, Nyköping, Mitsubishi, 2.08.46,5, 5) Robert Opland, Norge, Mitsubishi, 2.28.51,2.
Läs hela artikeln i ÖP>>

05-02-07 Norsk kartläsare omkom i rallyolycka
Den norske kartläsaren omkom medan rallyföraren skadades allvarligt efter en olycka på Haslemoen i Hedmark, där den tredje omgången av Norska cupen skulle avgöras. Lördagsmorgonens tävling hade precis inletts när olyckan inträffade på den första sträckan. Videoupptagningen visar att bilen körde av vägen i en kurva i anslutning till ett backkrön.
Läs hela artikeln i ÖP>>

05-02-07 Joge trea i premiär
Nu får rallyveteranen Mats Jonsson, Forshaga, snart se upp.
I sin sju år gamla Ford vann visserligen Mats SM-premiären i Östersund men den stora överraskningen var östgötasonen Jimmy Joge, som åkte in på en tredjeplats i värstingsklassen, med sin Peugeot 206 RWC.
- Jag är mycket nöjd med hela tävlingen. Framförallt under fredagseftermiddagen gick det riktigt fort. Under kvällen blev det svårt att hitta bromspunkter i mörkret och även på lördagsmorgonen var det svårforcerat då det kommit lite nysnö på natten. Vi gick ut tidigt så det blev lite svårt att ta sig fram tillräckligt snabbt, säger Jimmy.
- Helgens tävlande har gett mersmak och nu ser vi fram emot Sandvikens SM-deltävling om tre veckor, fortsätter Jimmy.
Läs hela artikeln i Folkbladet>>
05-02-07 Patrik och Emil överlägsna
Snow Rally2005 och Jämtrallyt avsutades på Stortoget mitt i Östersund på lördagseftermiddagen. Och för länet gick det riktigt bra. Jämtlands MK:s stora rallyhopp Patrik Sandell och Emil Axelsson visade sina medtävlande hur man kör bil. Segermarginalen till tvåan Robin Sandberg, Ryds MK, blev efter två dagars tävlande hela en minut och 42 sekunder. Då hade dock de två värsta konkurrenterna, Anders Karlsson och Peter Zachrisson, båda tävlandes för Säffle MC, fått slänga in handduken.
Läs hela artikeln i LT>>
05-02-07 Mats Jonsson visade att gammal är äldst
Snabbaste ekipage genom hela tävlingen blev, som många förutspått, Mats Jonsson, Forshaga MC. Mats och kartläsaren Johnny Johansson hade distanserat tvåan Dick Wicksell, SMK Uppsala, med en minut och 44 sekunder när han kom över mållinjen på den sista sträckan nere i Hackås. Mats som inte vunnit en SM tävling på ett tag fick i helgen revansch och vann båda tävlingarna som ingick.
Läs hela artikeln i LT>>
05-02-07 Ingen hann ikapp mästaren
I går inleddes en av årets största rallyfester i Sverige när 111 startande
i tredje upplagan av Snow Rally Sweden och Jämtrallyt passerade startrampen på Stortorget i Östersund. Den som inte helt oväntat tog kommandot var flerfaldige svenske mästaren, Mats Jonsson, Forshaga som efter de inledande 8 specialsträckorna kört till sig en ledning på drygt en minut.
Läs hela artikeln i LT>>
05-02-07 Johansson efter Jämtrallyt: Flytta Svenska Rallyt
Tobias Johansson kom direkt från Östersund och Jämtrallyt till värmländska Kindsjön för att testköra inför Svenska Rallyt. Ludvikasonen var mäkta imponerad av besöket i Jämtland.
- Jag är för att flytta Svenska Rallyt till Östersund trots att rallyt i dag körs i mina hemtrakter, säger 23-åringen. Hagfors, som är Svenska Rallyts nav, lider precis som stora delar av Värmland brist på snö. En av de viktigaste ingredienserna i ett vinterrally. Östersund har så det räcker och blir över av det vita guldet.
- Vägarna var kanonfina. Inte ens på andra genomkörningen syntes det något grus, fortsätter Johansson som debuterar i en nyinköpt Subaru Impreza WRC ST10 i den svenska VM-deltävlingen.
Läs hela artikeln i VF>>

05-02-07 Heléne är tokig i rally
Heléne Gilleby, 27 år, är tokig i rally. Så tokig att hon åker på tre VM-tävlingar om året ­ förutom Svenska Rallyt. Att hennes morbror heter Mats Jonsson kan vara en förklaring. Kom in och slå er ner. Ni får ursäkta, men jag kollar på nätet hur det går för Mats. Oj, han leder med 1.14! När VF hälsar på hemma hos Heléne pågår årets första SM-deltävling, Östersunds snowrally, och för Helénes morbror Mats går det bra.
Läs hela artikeln i VF>>

05-02-07 Carlsson fick posera - men inte köra
Då drog han till Kindsjön och körde Subaru istället. Daniel Carlsson hade hoppats få testköra för Peugeot Sport i Anttila under söndagen. Där fick värmlänningen emellertid nobben. Då drog han och kartläsaren Mattias Andersson till Kindsjön och konkurrenten Subaru där han testkörde Petter Solbergs träningsbil.
­ En superbra genomkörare. Jag har inte kört ett vintertest på ett år och behövde få in den rätta körkänslan, motiverar Daniel Carlsson.
Läs hela artikeln i VF>>
05-02-02 Premiär för Joge i ”värsta" klassen
Nu på fredag drar den första deltävlingen i rally-SM igång. Och för första gången i tävlingssammanhang kommer Tjällmograbben Jimmy Joge att ratta sin ”värstingbil” Peugeot 206 i den tuffaste klassen. Rally-SM är ett av målen för SMK Motalas Jimmy Joge. Till den här säsongen har han bytt upp sig en klass. Han lämnar sin tvåhjulsdrivna bil för en fyrhjulsdriven WRC-bil.
– Det här ser jag verkligen fram emot. Nu blir det alltså en satsning i den mest prestigefyllda av SM-klasserna, säger Jimmy.
Rally-SM skulle för övrigt redan ha inletts, men den planerade premiärtävlingen i Sandviken flyttades till ett senare datum. Så nu blir det i stället Östersund som får stå som värd för premiärrallyt.
– Jag gillar snörallyn så förhoppningsvis ska det här gå bra. Men det är klart att man är lite spänd då man absolut inte vet var man står i de här sammanhangen. Det är ju trots allt lite skillnad mot det man är van vid från tidigare.
Läs hela artikeln i Motala & Vadstena Tidning>>

05-02-01 Framgångsrik premiärhelg för Gävleförare
Det bjöds prima framgångar för Gävle i rallyt Dan Anderssons minne, årets inledande deltävling i nedre norras förbundsmästerskap. Martin Berglund, Andreas Sjölander, Mats Hammarström knep var sin klasseger och till detta kan läggas en triumf för Skutskärsföraren Mattias Kågström i Suzuki cup.Sent omsider kom alltså FM-serien igång. Men i vanlig ordning denna gudsförgätna vinter tvingades arrangerande Wesmanklubbarna att korta banan rejält. Den kom till slut - trots allt - att omfatta sex mil, fördelat på tre sträckor. Dessvärre kröp gruset på vägarna fram i ett tidigt skede och tävlingen bjöd på rejäl däckslakt. Den som höll det klart högsta tempot var Dala-Faluns Mattias Ekström, fjolårets totalsegrare i tyska racingserien DTM. Mattias testade sin fabriks-Skoda WRC inför Svenska Rallyt, men körde delvis utanför reglementet och valde däreför att inte lämna in tidkortet. Snabbast i det totala sammandraget blev därmed istället Ludvikas Thomas Thunström, rattande en tvåhjulsdriven Opel Corsa. Thunström skrev marginalen till dryga halvminuten till Håkan Eriksson, Örsundsbro, segrare i fyrhjulsdrivna klassen.
Läs hela artikeln i Arbetarbladet>>

05-02-01 Missflyt för Niklas Hägg
Fredriksberg Det var missflyt för Niklas Hägg när nedre norras förbundsmästerskap i rally inleddes med Dan Anderssons Minne i Fredriksberg i lördags. SMK Hälsinge-föraren hade motortrubbel i sin Toyota, men kunde trots allt glädja sig åt en andraplats i fyrhjulsdrivna klassen. Regerande mästaren i fyrhjulsdrivna klassen, Niklas Hägg, hade högt ställda förväntningar. Men dessa kom på skam i ett tidigt skede.
- Motorn går varm, men vi hittar inget fel. Inte alls roligt, berättade Niklas vid serviceuppehållet efter två sträckor.
Han fortsatte även på den tredje - och sista - sträckan med samma problem.
Läs hela artikeln i Hudiksvalls Tidning>>
05-02-01 Underbara Örnskölden
ÖA såg när det hände. Eller rättare sagt hörde det. Pang sa det i växellådan över en lite bro på den fjärde sträckan. Patrik Sjöberg lyckades rullande ta sig i mål de sista 300 meterna.
– Det är sånt som händer, men visst hade det varit roligt att spöa sörlänningarna, sa Patrik från Ö-viks Rallyklubb som fick bryta Örnskölden i lördags. Innan växellådan pajade visade 39-åringen vilken skicklig förare han är. Ledde den nationella klassen Grupp H 2WD som hade samlat hela 25 bilar i Örnskölden – största klassen.
Vad sa Patrik när det small till i växellådan?
– Han skrek och svor. Det är inget som går att skriva i tidningen, sa kartläsaren Peter Westman, Sollefteå RRC.
Trots att Patrik inte kunde köra för fullt in i mål med sin blåa VW Golf var han snabbast på den fjärde sträckan. De tog även hem SS 2 och 3.
Kunde ni göra någonting åt växellådan?
Läs hela artikeln i Örnsköldsviks Allehanda>>

05-01-31 En sportig galakväll med guldkant
Till premiären i fjol kom Sven-Göran Eriksson för att ta emot utmärkelsen Århundradets idrottsprofil. Årets Idrottsgala i Torsby gästades inte av Svennis men var en ny tydlig bekräftelse på det rika idrottslivet och goda prestationerna i kommunen.
Läs hela artikeln i VF>>
05-01-31 Rejäl fart på Patrik Åkerman
Rallyföraren Patrik Åkerman, tävlandes för Ljusdals motorklubb, har minst sagt varit i farten i helgen. Så pass mycket i farten att han, tillsammans med kartläsaren Lars Jonsson, vann en deltävling ingående i Riksmästerkapet. Tävlingen gick i lördags i Örnsköldsvik och trots en del strul slutade det med totalseger.
- Det var lite struligt. Först åkte vi av vägen på andra sträckan. Vi tog oss upp på en gång men sidorutan där kartläsaren sitter gick sönder, säger Patrik Åkerman.

Trots den fadäsen var Paret Åkerman-Jonsson bara tio sekunder efter ledarekipaget efter fem specialsträckor av sammanlagt åtta. Men då ledaren körde av vägen och blev stående en bra stund passade Patrik på att smita förbi och upp i täten. En ledningen som han sedan höll hela vägen.
- På sista specialsträckan rasade sjuans växel för oss så det gick inte att gå för fullt. Men det räckte ändå, säger Patrik.
Läs hela artikeln i Ljusdals Posten>>

05-01-30 Snabbaste rallytjejen
Siv-Inger Nilssons karriär har tagit en ny spännande väg. Tacka särbon Patrik Sjöberg för det. Rallyparet som vill upp på segerpallen i Örnskölden. Men i morgon får Siv-Inger inte köra Patriks bil. Det är ganska sent när vi närmar oss garaget i Domsjö. Dött ute men inne råder det en febril verksamhet. Allt ska vara i topp inför morgondagens klassiska Örnskölden som i år fått ett rejält lyft. Det största rallyt i Ö-vik sedan SM 1982. För några veckor sedan körde Siv-Inger framhjulsdrivet för första gången i en tävling. Hon fick låna Patriks vassa Golf.
– Det gick bra. Den är lättkörd men stor skillnad jämfört med Volvon.
Läs hela artikeln i Örnsköldsviks Allehanda>>

05-01-27 På praktik hos en riktig STCC-förare
Fredric Magnussons sista termin i gymnasiet ser ut att bli något alldeles extra.
Racingtalangen från Lit inledde förra veckan en halvårspraktik hos STCC-föraren Tomas Engström.Formel Ford-föraren Fredric Magnusson lär få en hektisk vår. Dels ska han hinna förbereda sig inför ännu en säsong i SSK-serien. Där han dessutom höjer målsättningen:
- I fjol blev jag sexa, men i år vill jag sluta bland de tre bästa. Jag hade många topp 5-placeringar i fjol så det borde inte vara omöjligt, säger Magnusson.
Dessutom ska han också slutföra sina studier vid Motorsportgymnasiet i Mantorp.
Vad för slags utbildning är det?
Läs hela artikeln i LT>>
05-01-27 Tobias kör SM i Toyota
Den här veckan är Tobias Johansson tillbaka i England för att fortsätta förberedelserna inför sin stora debut på den internationella rallyscenen.
Läs hela artikeln i Nya Ludvika Tidning>>
05-01-27 Avkortat rally i Fredriksberg
Rallytävlingen Dan Anderssons Minne kommer att köras kommande helg som planerat - dock i något avkortat format.
- Vi har tagit bort en sträcka och den totala längden blir knappt sex mil, säger Leif "Biffen” Andersson i arrangörsstaben. Mildvädret har självklart varit en stor osäkerhetsfaktor men de senaste dagarnas kyla har markant förbättrat läget i skogarna runt Fredriksberg.
Läs hela artikeln i Dalademokraten>>

05-01-26 Ingen "Rådis" i rallyt
Thomas Rådström skulle ha varit en het segerkandidat i Svenska Rallyt. Men Vännäsföraren kommer inte ens till start. Den regerande svenske mästaren i rally saknar en bil.
­ En stor missräkning för oss, säger Göran Henriksson, stallchef i Rally Team Olsberg . Rally Team Olsberg med säte i småländska Eksjö har backat upp värmlänningen Daniel Carlsson under en rad säsonger. Under 2005 beslöt stallet att göra en storsatsning och köpte in två värstingbilar ­ märke Subaru Impreza WRC S10 ­ från Prodrive i England.
DEN ENA BILEN är öronmärkt för dalkarlen Tobias Johansson som ska köra 15 VM-deltävlingar i år.
­ Den bilen anländer till Eksjö nästa vecka. Vi hämtade den i England så sent som idag, berättar Henriksson.
Bil nummer två befinner sig fortfarande på verkstadsgolvet och ska levereras lagom VM-deltävlingen i Mexiko.
Läs hela artikeln i VF>>

05-01-26 Snow Rally lockar 113 förare
Snow Rally/Jämt--Rallyt som börjar 4 februari har lockat 113 förare till tävlingen, vilket är betydligt bättre än förra året. I SM-klasserna är det 52 bilar som startar. SM skulle redan ha inletts men på grund av milt väder fick Sandviken ställa in. Premiären körs istället i Jämtland.
Läs hela artikeln i Östersunds Posten>>

05-01-25 Här planeras rallyfesten
I en röd liten stuga i skogen smids det planer. Örnsköldsviks Rallyklubb har samlat alla besiktningsmännen inför årliga Örnskölden spetsad med riksmästerskap. Bordet står dukat för rallyfest. Vi befinner oss i skogspartiet mellan Terrassvägen och Hantverkargatan på överstan i Örnsköldsvik. I det som förr var Klippans servering – känd för sina frasiga våfflor.
Numera ägs huset av Norrlands Motorhistoriker och i går passade Örnsköldsviks Rallyklubb på att sammanträda i lokalerna. Besiktningsmännen fick nödvändig information om vad som gäller inför helgen som lockar över 100 deltagare till vintervägar kring Gideå, Långviksmon, Hemling och Nyliden.
Läs hela artikeln i Örnsköldsviks Allehanda>>
05-01-24 Loeb visade klass
Men den stora överraskningen var Toni Gardemeisters andraplats Världsmästaren Sébastien Loeb visade mästarklass direkt när han vann i Monte Carlo för tredje året i rad.
Flera andra visade också riktigt hög klass. Kanske mest överraskande ­ Toni Gardemeisters andraplats.Som vanligt blev årets första tävling lika händelserik som de flesta vant sig vid.
Det var krascher och inställda sträckor. Det var bråk och tjafs. Det var publikkaos. Kort sagt, det hände saker i stort sett hela tiden.
Läs hela artikeln i VF>>
05-01-24 Stor prestation - av mekanikerna
Loeb vann som väntat. Men annars blev det nästan som jag trodde. Jämnt. Flera olika bilmärken i toppen. Många krascher. Och definitivt ett rally att minnas. Mest kommer jag att komma ihåg den fantastiska prestation P-G Anderssons mekaniker gjorde natten mot söndagen. Jag trodde stenhårt på Sebastién Loeb och Per-Gunnar Andersson redan före rallyt och jag fick väl i stort sett rätt. Just nu är det ingen som når upp till någon av förarnas nivå på vägarna i Frankrike (bara serviceplatsen är ju belägen i Monaco). Men jag trodde faktiskt att P-G fått sin beskärda del av otur redan förra året då han i stor ledning sladdade av vägen och tappade allt här nere. I år såg allt ut att gå enligt planen. P-G tappade förvisso lite av ledningen under första sträckan i lördags men tack vare att två sträckor ströks så kunde han behålla ett gap påcirka 40 sekunder till Kris Meeke.Sen blev det mörkt ute. Det innebar stora problem.
Läs hela artikeln i VF>>

05-01-24 Racet mot tiden
Så räddades P-G:s Monte Carlorally - verkstadsdramat minut för minut.Det handlade om några minuter. Antingen skulle rallyt vara över ­ eller så skulle P-G Andersson kunna fortsätta kämpa om VM-poäng. Natten till söndag utspelades en av Monte Carlo-rallyts värsta rysare.
En thriller som VF-sporten följde minut för minut - från förtvivlan till glädjerus.
Här följer vår rapport. 18.30 Nervös väntan i Peugeots tält där all tillgänglig teknik finns att tillgå. Helt plötsligt rör sig inte P-G Anderssons Suzuki på GPS-skärmen längre. Peugeots stallchef Corrado Provera beordrar en koll och konstaterar sen snabbt:
­ Han har troligtvis brutit
Läs hela artikeln i VF>>

05-01-24 Publikens bus orsakade flera avåkningar
Så hände det igen.
Publiken vid klassiska Col de Turini, på SS12 och 15, gör allt för att få show.
Kastar ut snö på vägen exempelvis.
- Idiotiska människor, dundrar Peugeots stallchef Corrado Provera som fick se Marcus Grönholm tappa sin andraplats där. Marcus Grönholm och Petter Solberg gick samma öde till mötes under gårdagens tolfte sträcka. Först ut var Solberg som bromsade för sent och körde av vägen. Resultatet blev en obrukbar bil och ett brutet rally.
Läs hela artikeln i VF>>
05-01-22 Klarin övertygad att Svenska Rallyt körs
Intresset för vädret i Värmland är nästan lika stort som för tävlingen i Monte Carlo. I går kom rallyts vd Bertil Klarin ner till skatteparadiset. Med lugnande besked.
- Jag är övertygad om att Svenska Rallyt kommer att köras, säger Klarin till VF-sporten. Bertil Klarin har förvisso många saker att stå i så här strax före Svenska Rallyt. Frågorna från rallyfolk och media är dock desamma: "Har ni nån snö i Värmland?"
Klarin fick oavbrutet svara på frågan i går när han för första gången hade tillfälle att besöka det mytomspunna rallyt i Monte Carlo.
Läs hela artikeln i VF>>
05-01-22 "Rekordjämnt VM - det bästa som kan hända tävlingen"
En dag - två förare som verkar ostoppbara. Sébastien Loeb och P-G Andersson var i en klass för sig i går. Men jag tror ändå årets rally-VM, både WRC och JWRC-klassen, kommer att bli rekordjämnt i år, just nu känns det inte som att allt avgörs förrän i den sista tävlingen. Det är det bästa som kan hända mästerskapen. I går skrev jag om fullfartsträningen, shakedown, som kan ge en fingervisning om hur det kommer se ut i själva tävlingen. Snabbast i torsdags var Francois Duval följd av Marcus Grönholm, Sébastien Loeb och Toni Gardemeister. Just de fyra såg länge ut att lägga beslag på de fyra första placeringarna efter den första etappen. Men på slutet fick den på förhand otippade Gardemeister problem och halkade ned till en femteplats. Istället är det nu Petter Solberg, som låg tätt efter på shakedown, som är fyra.Det är inget konstigt med det alls.
Läs hela artikeln i VF>>

05-01-21 "Dödsstöten för Svenska Rallyt "
I går släppte Jordanien bomben: Vi ska söka en deltävling i rally-VM 2006. I ett VM som ska banta antalet deltävlingar. I ett VM där tillverkarna skriker efter fler kunder. Jag tror tyvärr att det kan ha varit dödsstöten för Svenska Rallyt ­ åtminstone om det inte flyttas längre norrut än Värmland. Platsen var Hotel de Paris, till höger om kasinot i Monte Carlo. Guldbeklädda väggar, kristallkronor, champagne, kostymnissar och vackra tjejer.
Det var glamour som jag aldrig sett den förr. Mitt i allt stod Jordaniens prins Feisal Al Hussein och höll ett framförande som var så bra att Kung Carl Gustaf framstod som en femåring.
SEN KOM PR-MANNEN Jon Tibbs och pratade som om det vore ett väckelsemöte.
På plats i salen satt folk med makt, pengar och en vilja att förändra. Som David Richards, mannen som äger tv-rättigheterna till rally-VM. Han var lyrisk efteråt. Precis som Prins Albert, ja den prinsen, Corrado Provera, Peugeots stallchef, och alla andra tänkbara och otänkbara kändisar. Kort efteråt pratade jag med Dave Richards.
Det han sa lät inte roligt för en värmlänning.
­ Jag har hört att det inte finns någon snö. Inte alls bra.
Läs hela artikeln i VF>>

05-01-21 Jordanien söker rally-VM 2006
Kungadömet Jordanien ger sig nu på allvar in i rallyvärlden.
2006 vill de ha en deltävling i rally-VM.
- Vi kommer att bjuda på en av de bästa tävlingarna i hela VM, säger prins Feisal Al Hussein självsäkert. De som var på plats under presentationen och såg hur bra det mesta verkade kunde nog inte annat än instämma.
Läs hela artikeln i VF>>

05-01-20 Snöproblem här också
Gävleborg Efter diverse turer fram och tillbaka flyttades SM-deltävlingen i Sandviken (skulle ha körts nu på lördag) fram till den 26 februari.
Detta fick dessvärre till följd att Bruksrundan i Hofors nu får stryka på foten. Tävlingen skulle enligt den ursprungliga kalendern ha inlett nedre norras förbundsmästerskap den 15 januari, men flyttades till 26 februari eftersom vägarna i lördags inte var farbara. Det går förstås inte att köra SM i Sandviken samtidigt med förbundsmästerskap i Hofors samma dag. Så nu ger Hofors MS upp. Det finns inget lämpligt datum att flytta till längre.

Kastade in handduken
I samma veva kastade även SMK Gävle in handduken beträffande Gästrikland Runt, första lördagen i februari, årets tredje planerade FM-deltävling i nedre norra. Detta dock beroende på andra orsaker än vädermässiga. Den andra FM-deltävlingen är Dan Anderssons minne i Ludvika, lördagen den 29 januari. Men även här är det osäkert med vinterväglag. omgående!
Läs hela artikeln i Hudiksvalls Tidnin
05-01-20 Siktar på revansch
Han förlorade världsmästartiteln till Sebastien Loeb i höstas. Nu ska Norges nationalidol Petter Solberg ta revansch. Men buller och brak.
­ Jag siktar på att vinna tio tävlingar, säger Petter Solberg till VF-sporten. I kväll inleds det 73:e Monte Carlo-rallyt genom tiderna. I fjol vann hemmafavoriten Sebastien Loeb i sin Citroën.
SEDAN FORTSATTE HAN på ungefär samma sätt.
Petter Solberg var tvungen att abdikera från kungatronen och fick nöja sig med att bli tvåa.
Nu är den halv-värmländske 30-åringen ta tillbaka titeln han förlorade. Och det med två nya lagkamrater bakom sig i Subarustallet.
På en pampig presskonferens i går kväll klargjorde stallchefen David Lapworth målsättningen.
­ Vi ska ta tillbaka förartiteln och det är Petter som ska vinna den, säger han.
De två nya ansiktena i stallet, franske Stéphane Sarrazin, 29-årig tidigare F1-förare, och australiensaren Chris Atkinson, 25, är männen att bygga på för framtiden. Men bara Sarrazin får chansen i Monte Carlo.
Läs hela artikeln i VF>>

05-01-19 Nu skall det bli åka av
Conny Johansson gjorde slag i saken och köpte en julklapp till sig själv. I mellandagarna fick han hem den och nu väntar han bara på att få köra första tävlingen, som blir rally Gotland i april. Conny har nämligen köpt en ny rallybil, en Mitsubishi Lancer Evo 3 från 1996 och nu tänker han ge de andra rallygrabbarna en match.
– Det är de här bilarna som gäller nu om man vill vara med och slåss, säger Conny Johansson.
Conny Johansson har kört rally sedan 1990 och började med en Ascona -72. Under hela 90-talet gick det så där, Conny var aldrig riktigt i topp.
Men när första Mazdan, fyrhjulsdriften, kom in i bilden 1999 lossnade det rejält och Conny tog sitt första DM-guld 2001. Conny var med och slogs i toppen fram till 2003.
– Sen sålde jag Mazdan för att grabben skulle få tävla, säger han.
Grabben det är 11-årige Sebastian och han kör cross med bravur.
Läs hela artikeln i Hela Gotland.se>>

05-01-19 Inga problem med snötillgång här inte
Vädergudarna har åter ställt till med oro i Rallysverige. Tyvärr har två stora rallytävlingar på kort tid blivit inställda söderut.Snön har tinat bort och rädslan är stor att även årets Swedish Rally ska bli drabbat i någon form.
Finns det anledning till oro även i Jämtland?
Den senaste tidens blidväder har ställt till det för rallyarrangörerna i södra Sverige och på mindre än en vecka har två stora tävlingar blivit inställda. Först tvingades MK Ratten ställa in premiärtävlingen i Supercupen, Klassikern och kort därefter meddelade även arrangörerna för SM-premiären i Sandviken att även de fick kasta in handduken. Sandviken ska visserligen göra ett nytt försök den 26 februari, men med tanke på hur förutsättningarna är i det aktuella området, kommer det behövas fler än bara ett snömoln.
I Jämtland är läget det omvända.
Läs hela artikeln i LT>>

05-01-18 Jacobsson segrare i MS Umeå-cupen
I helgen kördes den första deltävlingen i MS Umeå-cupen utanför Hörnefors. I optimalt väder och på vägar som höll hög klass bjöds det på fart och spänning. I klass ekonomi vann Sävargrabben Nicklas Burman Örönsköldsvik RC, i sin Peugeot. Han hade 13 sekunder tillgodo på tvåan B-O Näslund Vännäs MK. Trea kom klubbkompisen Erik Norberg. Hård kamp blev det om fjärdeplatsen som Lars Renlund Vännäs MK knep, ensekund före Roger Forsberg ÖMK. I grupp N-, H- 2WD, var det desto närmare mellan topptrion. Roland Åström, Vännäs MK, vann med sin Opel före Magnus Åberg USMK och långväga-gästen Lars Sjöström från Hudiksvall.
Läs hela artikeln i Västerbottens Folkblad>>

05-01-18 Ungt i rallyskogarna
Framtidens stjärnor testade vintervägarna i Nordvärmland. Den största stjärnan var Stig-Olov Walfridson. Men det var många fler som testade sina rallybilar i norra Värmland under helgen.
Framtidens stjärnor kanske? VF-sporten hittade dem på en avlägsen skogsväg. I ett vintervackert men mulet Nordvärmland samlades en ganska stor del av länets rallyförare för att få värdefull snö- och isträning inför vintersäsongen.
VF-sporten hittade Peder Johansson, 23, från Gunnarskog, Kalle Ward, 18, från Molkom, Micke Lind, 23, från Arvika, Morgan Persson och 17-årige Eivind Brynildsen, från norska Moss, i trakterna av Bjurberget.
SAMTLIGA TESTADE sina Volvobilar inför säsongen i Volvo Original Cup. Flera av dem ska köra i Sverigeserien och bland de fyra tävlingarna ingår stortävlingarna Snow Rally i Östersund och Sydsvenska Rallyt.
Samt även en på hemmaplan i juni ­ i Säffle.
­ Det ska bli en riktigt spännande säsong, säger Peder Johansson.
Killarna är inte särskilt kända, än.
Men att de kommer bli det är inte otroligt.
­ Vi har väl hyfsade framgångar redan allihop. Men det kan ju alltid bli bättre, säger Micke Lind.
Läs hela artikeln i VF>>


05-01-17 Oscar Svedlund trea i norsk mästerskapspremiär
Oscar Svedlund och co-driver Björn Nilsson slutade trea i helgen i Mountain Rally Norway som är den första deltävlingen i norska mästerskapen. Trots stora problem med däcken under de två första sträckorna, klarade duon att placera sig på pallen i stora grupp N-klassen och slutade åtta totalt.
- Vi hade för långa dubb och fick inte fäste på de isiga vägarna. På eftermiddagen blev det uppkört och varmare vilket gjorde att däcken fick fäste, och då vann vi två sträckor, säger Svedlund.
Läs hela artikeln i VF>>
05-01-17 Ny rafflande sekundstrid i Månstråket
I fjol vann Brage Lundmark, Piteå, en knapp seger i Månstråket. I år blev det en ny sekundstrid där Umeåföraren Stefan Jonsson avgjorde efter en vass slutsträcka.
– Stefan måste ha stått upp och kört på sista, säger Lundmark.
Jonsson vann nu sin tredje totalseger i Månstråket. Gnistrande solsken, tio till femton minusgrader och välpackade vägar bäddade för en fartfylld rallyfest i Råneskogarna.
– Perfekt, säger Umebon Stefan Jonsson.
Han tävlar för Vännäs motorklubb och kom till Råneå utan att ha fått en blund i ögonen under natten.
Nervositet?
Ingalunda.
Jonsson har besökt Råneå två gånger tidigare och båda gångerna har det slutat med totalseger.
Som så ofta inom rallysporten berodde sömnlösheten på ett tekniskt fel.
Läs hela artikeln i Norbbottens Kuriren>>

05-01-17 Rally-SM ställs in
Reservbanan höll inte - Vinterpokalen körs 26 februari
Det positiva beskedet från i lördags ändrades när reservbanan besiktigats.
Nytt datum för Vinterpokalen i Sandviken blir 26 februari. De motorälskare som läste gårdagens tidning kunde dra en djup suck av lättnad. Trots problem med blidvinter och grus på vägarna skulle första deltävlingen i rally-SM köras kommande lördag. Visserligen inte i centrala Sandviken, men väl på reservbanan i Åmotstrakten där det fanns is på vägarna.
Läs hela artikeln i Arbetarbladet>>
05-01-17 Patrik Sandell bäste rallyförare i Norge
Klasseger och bäste tvåhjulsdriva förare blev resultatet för Patrik Sandell, Jämtlands MK när han i helgen körde premiärtävlingen i norska rallymästerskapet. Det blev en lyckad årspremiär för landslagsföraren i rally, Patrik Sandell, Jämtlands MK när han i helgen var iväg och körde första deltävlingen i årets norska mästerskap. Tävlingen var rally Mountain Norway som kördes i Nes, mellan Lillehammer och Oslo.. Ett namn som också gav bra skäl att heta just det. Bitvis klättrandes längs bergens serpentinvägar var det jämten som tidigt satte ett högt tempo som få kunde hänga med i. Fram till den tredje sträckan då det blev tvärstopp...framför honom.
Läs hela artikeln i LT>>
05-01-16 Rally-SM körs på reservbanan
Rally-SM på lördag blir av. Men inte i Sandviken, utan på reservbanan i Åmotstrakten.
- En besvikelse att vi inte kunde köra där vi planerat, men en lättnad att det blir av, säger tävlingsledaren Kalle Andersson. Beslutet att köra SM-deltävlingen Vinterpokalen fattades efter en besiktning av reservbanan i fredags. Och efter en titt på väderleksprognoserna som lovar kyla nästa helg.
- Vi var uppe i fredags, jag och bankillarna. Däruppe var det bara is, det var stor skillnad jämfört med i Sandviken där det bara är grus, säger Kalle Andersson.
Läs hela artikeln i Gefle Dagblad>>

05-01-16 Ny talang i rallyskogarna
Wiplashskador sätter stopp för Timråföraren Chrille Åströms framfart i rallyskogarna. I stället ska han hjälpa folkraceföraren Daniel Andersson till framgångar i rally. I går gjorde den nya konstellationen debut. Den milda vintern har satt käppar i hjulen för många vinterrallyn. Förarna får söka sig långt norrut för att hitta tävlingar. Timråekipaget Daniel Andersson/Chrille Åström var i går i Råneå utanför Luleå och körde tävlingen Månstråket. Totalt kom 56 bilar till start och av dem kom 42 i mål. Timråduon slutade femma av tretton c-förarekipage i Volvo Original Cup, en fullt godkänd insats.
— Han är ett stort löfte, menar Chrille Åström. Det gick lite trevande på första sträckan och i andra blev vi sinkade på grund av att en bil stod i vägen. Sedan var han sträcksnabbast på tredje, fjärde och sjätte.
Läs hela artikeln i ST.nu>>

05-01-15 Vill ha klös under huven
Bilar, bilar, bilar. Så har det sett ut för Lars-Erik Walfridsson, Helmias vd som i morgon söndag fyller jämna femtio.
­ Det har väl blitt så. När vi var små var det rena ungdomsgården hemma, vi skröv och körde och sen har det fortsatt, berättar jubilaren.
Lars-Erik Walfridsson basar i dag för moderbolaget Helmia AB och Helmia Bil AB med bilförsäljning runt om i Värmland. Det har han gjort sedan 1989 och under åren har han blivit en populär och uppskattad chef.
­ Bättre kan man inte tänka sig. Rak och rejäl och alltid lika lugn, är ett samlat omdöme bland företagets anställda.
Lars-Erik tar lovorden som ett kvitto på stämningen i företaget.
­ Det är bra att alla känner att de är delaktiga. Jag försöker behandla anställda på samma sätt som kunder, försöker sätta mig in i deras problem och lyssna. Svårare är det inte, det är naturligt, menar Lars-Erik.
Ett fast handslag och den där förmågan att få människor att känna att de har kontakt, att han alltid har tid över är förstås en tillgång.
SJÄLV TYCKER HAN att han kanske är för snäll, och rollen som chef har han växt in i. Pappa Helmer har lagt grunden, och ansvaret är i dag delegerat till olika delar av företaget. Trots att Helmia är ett företag med många nischer och enheter flyter det oftast friktionsfritt.
­ Vi hade några tuffa år i slutet av 90-talet när företaget växte rejält. Tidigare var Sunne huvudorten, i dag står Sunne för 10 procent av försäljningen så visst har det hänt en del, säger Lars-Erik.Liksom bröderna Per-Inge och Stig-Olov har han alltid haft ett brinnande intresse för motorsport, främst rally och rallycross. Debuten gjorde han som 18-åring under en debutanttävling i Torsby.
Läs hela artikeln i VF>>


05-01-14 Flytta Svenska Rallyt ovanför snögränsen
Termometern visade 0 grader. Isen låg tjock och fin på vägen. Och snö fanns. Det är på såna här vägar Svenska Rallyt ska köras ­ inte på lervällingen i Lesjöfors som ni kunde se i tisdagens VF. Mitt förslag (egentligen Lars Bäckmans) ­ kör vartannat år med Hagfors som bas och vartannat med Torsby. morse.
• I Karlstad var det sex plus.
• I Torsby fem.
• I Vitsand likaså.
Men så helt plötsligt kom vi till ett nytt land. Ett land där Kung Bore härskar. Det heter Anttila och ligger dryga fem mil norr om Torsby.
Kolla på bilden, den säger väl egentligen allt?
­ Det är något magiskt här uppe, sa Stecka Walfridson.
­ Det är så här det ska vara, sa Lars Bäckman.
Jag kunde inte annat än instämma.
Sen kom Bäckman, en av Sveriges mest rutinerade kartläsare, med en idé. Vet inte hur länge han gått och burit på den, men jag köpte den rakt av.
­ Varför inte låta Torsby och Hagfors dela på det. De kör vartannat år som huvudort, sa han.
Klockrent.
Läs hela artikeln i VF>>

05-01-14 Steckas krutpaket ska bli guld värt i SM-serien
Tommi Mäkinen körde bilen i Safarirallyt 2001. Nu rullar den på isvägarna i Värmland istället. Stig-Olov "Stecka" Walfridson var eld och lågor efter första testet med sin begagnade Mitsubishi Lancer WRC ­ trots att det strulade.
­ Det är ett krutpaket. Nu hoppas jag bara att vi får allt att fungera, säger han.
VF-sporten var på plats strax efter lunch på en avlägsen, avlyst, skogsväg mitt i djupaste skogen.
Där tog Stig-Olov Walfridson, kartläsaren Lars Bäckman och resten av teamet de första stegen mot en säsong som betyder så mycket mer än bara biltävling.
För första gången någonsin kör rutinerade Stecka, 42, en "riktig" rallybil. World Rally Car.
Smaka på det.
­ Jag har aldrig kört en sån här tidigare, inte ens varit i närheten, säger han.
* Har du inte ens provåkt med någon?
­ Nej, men rallycrossbilen är ett krutpaket den också. Så det är givetvis jämförbart.
* Skillnaden?
­ Här kör jag på is i 180 kilometer i timmen och vägen är smal, träden står alldeles bredvid vägen. Ett misstag här kostar mycket, mycket mer. Dessutom är bilen ännu snabbare än rallycrossen. Den Mitsubishi som Stecka köpte i vintras, enligt uppgift för drygt två miljoner kronor, är ett led i den privatsatsning som värmlänningen gör sedan Mitsubishi Sverige drog sig ur satsningen i grupp N efter ett ofattbart långt samarbete. Men istället för att bli arg och deppa ihop kraftsamlade Stecka med hjälp av sina sponsorer. Resultatet har vi inte sett än.
­ Vi siktar på att vinna SM, det är solklart. Med den här bilen ska vi bara göra det, säger Lars Bäckman.
Läs hela artikeln i VF>>

05-01-13 "Glasjompa" först till Ludvika...
EKkuriern
Johan Karlsson tog på lördagen hem Bergslagsrallyt med start och mål i Ludvika. Då endast tre specialmil erbjöds de 90 ekipagen blev segertiden för Taxingeföraren 18.45,9. "Glasjompa" hade nästan 15 sekunder tillgodo på Joachim Westerlund, Vallentuna, medan hemmaföraren Thomas Thunström blev totaltrea.
Läs artikeln pdf
05-01-13 Tobbes nya gröna ”grymma” Volvo
Tobbe Pettersson, Gotlands MF har två DM-tecken i rally och fler är det tänkt att det skall bli och då med hjälp av sin nya Volvo 940 som är inköpt inför kommande säsong. I förra veckan fick han tillfälle att testa bilen på riktigt när träninscampen genomfördes i Sveg.
– Det gick riktigt bra, jag är helnöjd med bilen, säger han.Två DM-tecken har han kört ihop, det senaste 2003, efter det så funderade han på att lägga av med rallyåkandet.
– Jag hade lite funderingar på det, men nära och kära tyckte inte det, så det blev en fortsättning på tävlandet med min Opel Ascona, säger han.
Men drömmen har alltid funnits där att kunna införskaffa en riktig ”värstingbil”.
Fyrhjulsdrivet har inte varit aktuellt utan något riktigt bra tvåhjulsdrivet.
– Jag har i och för sig inte prövat någon fyrhjulsdriven ännu, men går det sönder så handlar det om ganska mycket pengar, nu har jag fått tag på något av det bästa i den tvåhjulsdrivna klassen, som dessutom är billigare att driva, säger han.
Läs hela notisen i helagotland.se>>
05-01-13 Tony Rickardsson testar bilen i Norge
Snöbristen och värmen gjort att flera rally-tävlingar har ställs in. Många förare väljer nu att köra i Norge för att få den nödvändiga träningen inför Svenska Rallyt. Sju svenskar, däribland masen Tony Rickardsson, startar i norska nästerskapets första deltävling Mountain Rally Norway i Hallingdal på lördag. Där väntar ett vintrigt och snörikt landskap.
Läs hela artikeln i Dala-Demokraten>>

05-01-12 Värmen gör Svenska Rallyts framtid osäker
Men Christina Lundqvist är iskall: Det ska bli kallare till helgen igen. Värmen gör Svenska Rallyts framtid osäker Men Christina Lundqvist är iskall: Det ska bli kallare till helgen igen. Det varma vädret ställer till det för värmländska rallyarrangörer, berättade VF-Sporten i går.
Även Svenska Rallyt kan vara i fara om värmen håller i sig.
­ Vi har fått prognoser som säger att det ska bli kallare till helgen igen, så än är det ingen fara, säger tävlingsledaren Christina Lundqvist till VF-sporten. Det är inte snön som är det viktigaste. Bara vägarna är frusna. Då kan Svenska Rallyt köras.
­ Är det tjällossning går vägarna sönder om vi kör rally på dem. Det ideala scenariot för oss är om det fryser på, och sedan snöar innan rallyt, så att vi kan visa upp ett vackert vinter-Värmland i tv-sändningarna. Men som sagt, det är inte snön som avgör om det blir rally eller ej, säger Christina Lundqvist.
MEN SNÖN ÄR INTE bara fint på tv. Mot snövallar kan förarna kan ta stöd och vallarna fungerar som skydd för publiken.
Läs hela artikeln i VF>>

05-01-12 Rally-SM på väg att töa bort
Rally-SM i Sandviken är på väg att töa bort. Liksom DM på skidor och skridsko-SM i Hagaström.
- Det är rent ut sagt förjävligt. Vi har jobbat med det här sedan semestern i fjol, suckar Kalle Andersson, tävlingsledare för rally-SM. Vinterpokalen, som ska avgöras lördag den 22 januari, har lockat 60 förare och Kalle Andersson myser över det kanske bästa startfältet någonsin i ett SM med namn som Thomas Rådström, Mats Jonsson, Tobias Johansson och Stig-Olov Walfridson. Men festen kan vara över redan innan den börjat. SM-deltävlingen ska köras på vintervägar, och sådana börjar bli sällsynta efter den senaste tidens varma väder.
Läs hela artikeln i Gefle Daglbad>>

05-01-11 Tungt för de värmländska arrangörerna
Att vara rallyarrangör i Värmland i dessa tider är ingen dans på rosor. MK Ratten i Torsby har redan tvingats ställa in, och nu är även efterföljande helgs deltävling i nystartade värmlandska Rallyserien i farozonen. Istället drar förarna till Norge. Det var meningen att kommande helgs rallytävling i Torsby, Valtraklassikern, skulle inleda en ny epok i värmländsk rallyhistoria. Men så blev inte fallet. Vädrets makter har visat sig från sina ovilligaste sidor denna vinter och arrangerande MK Ratten nödgas ställa in tävlingen som skulle ha körts som första deltävling i den ny-omstartade Värmländska Rallyserien.
Tävlingen hade fram till gårdagens besked om inställande lockat inte mindre än 160 deltagande ekipage.
- Känns bittert, men vi kan inte trolla, det är plusgrader i prognosen så långt vi kan se, säger MK Rattens ordförande Per Täppers från ett Torsby med tjällossning i vägarna.
ÄVEN NÄSTA HELG, den 22 januari, är det tänkt att köras rally ingående i Värmländska Rallyserien. Fryksdalens MK i Bäckebron har inbjudit till Fryksdalsracet, men även här ser det mörkt ut.
Läs hela artikeln i VF>>

05-01-10 Första rallytävlingen ställs in
Årets första deltävling i rallyts Supercup måste ställas in. Tävlingen Valtraklassikern, där förare som Stig-Olov Walfridson och Thomas Rådström, var anmälda kan inte genomföras på grund av snöbrist. Supercupen skulle ha inletts med tävlingen, som har sin bas i Sunne och Torsby, den 15 januari
Läs hela artikeln i VF>>
05-10-01 Väntad segrare i Falun
Hemmafavoriten Mats Nilsson tog inte oväntat segern i endurotävlingen Trettondagsrundan i Falun. Vinnaren av Novemberkåsan vann med 46 sekunder tillgodo på Björne Carlsson, Folkare.
Mats Nilsson och Björne Carlsson dominerade stort. Tredje plats gick till Stefan Karlsson, Gävle, distanserad med dryga tre minuter.
- Mats och Björne höll ett tempo i dag som det inte gick att hänga med i. Men jag tycker åkningen flöt på bra för min egen del också, sammanfattar Stefan.
Läs hela artikeln i Arbetarbladet>>

05-01-10 Karlsson toppade i Bergslagsrallyt
John "Glas-Jompa" Karlsson, Taxinge, segrade i fyrhjulsdrivna klassen - och totalt - i Bergslagsrallyt. Han skrev marginalen till 14 sekunder före Vallentunas Joachim Westerlund. Det var med nöd och näppe som årets inledande deltävling i riksmästerskapet kunde genomföras på grund av vädret. Efter den hårda bantningen återstod ynka två (!) sträckor på tillsammans tre mil. I tvåhjulsdrivvna klassen tog Thomas Thunström, Ludvika, hem spelet.
Läs hela artikeln i Gefle Dagblad>>

05-01-09 32 rallyteam kom till Thomas fjärde träningsläger
För fjärde året har Thomas Jansson anordnat ett träningsläger för rallyteam i Härjedalen, ett tredagarsläger dit det kom inte mindre än 32 team, det mesta någonsin.
- Ett team kom ända från Skåne och vi hade fem team från Gotland, berättar Thomas Jansson, som har stark härjedalsanknytning.
- Totalt var 135 personer inblandade den här gången och alla deltagare var lyriska och ville återkomma nästa år. En succé helt enkelt. Många har redan anmält sig inför 2006. LT berättade även förra året om rallyträningslägret och i år hade Thomas ordnat med en hemlig gäst. Det visade sig vara rallyikonen Kenneth Eriksson, som vann Svenska Rallyt 1997.
- Han gav lägerdeltagarna goda råd och åkte även med bilarna ut på träningsbanorna. Ett mycket uppskattat inslag, säger Thomas. Riksmästaren 2004, Kjell Hansson kom med sin nya Subaru Impreza och han åkte direkt från Sveg för att delta i Bergslagsrallyt. En annan kändis på plats var SVT:s expertkommentator, förre storföraren Jonas Kruse, som bland annat hjälpte Renaulttemet med olika tester. På trettondagen var det final för träningslägret med en sprinttävling på isen vid badplatsen i Herrö.
Läs hela artikeln i LT>>
05-01-09 Årlig rallycamp kring Sveg lockade långväga gäster
Herrö. Den årliga rallycampen i trakterna kring Sveg växer för varje år. Under trettonhelgen deltog 31 ekipage i träningen och ytterligare ett antal rallyförare och kartläsare kom utan bil.
- Det här har blivit som ett stort familjeevenemang, säger Överbergsbördige Thomas Jansson som drog igång rallyträningen tillsammans med sin kartläsare Magnus Proos för fyra år sedan.
- Då var det bara vi som lånade vägar av HMAB för att träna på. Året efter hängde några kompisar på och sen har det växt år från år.
Mest är rallycampen tänkt som ett socialt evenemang men samtidigt överraskas deltagarna av ett mycket proffsigt upplägg. Till årets camp hade arrangörerna lockat rallystjärnan Kenneth Eriksson och SVT:s rallyexpert Jonas Kruse som hjälp för att ge tips till förare och kartläsare.
- Kenneth är fantastiskt duktig på att hjälpa till att ställa in bilarna, sen åkte han med och gav körtips också, berättar Thomas Jansson.
Men körtipsen hade Eriksson gärna hoppat över eftersom han deklarerade att han var otroligt åkrädd.
Läs hela artikeln i ÖP>>
05-01-08 Carlsson kör rallyt
Anmäld trots allt - ställer upp i Svenska rallyt i likadan bil som förra året. I tisdags deppade Daniel Carlsson. Hans namn fanns inte med bland anmälningarna till Svenska Rallyt.
­ Mitt livs besvikelse som rallyförare, sade Carlsson då. I onsdags vände lyckan oväntat.
­ Peugeot Sport ringde och sade att jag var anmäld till rallyt, säger Daniel Carlsson.
Biljätten hade skickat anmälan till fel faxnummer. När fadäsen gick upp för rallyledningen i Karlstad på onsdagen lät de nåd gå före rätt.
­ Självklart är vi jättenöjda med att anmälan har hittat rätt. Vi vore dumma om vi skulle rida på paragraferna nu. Vi betraktar anmälan som inkommen in i rätt tid, säger tävlingsledaren Christina Lundqvist i ett pressmeddelande.
Daniel Carlssons rallyframtid har varit högst osäker sedan Peugeot Sport i november meddelade att de drar sig ur rally-VM efter årets säsong. Värmlänningen har kontrakt med Peugeot säsongen ut.
Daniel Carlsson är taggad inför uppgiften i de värmländska skogarna 11-13 februari även om förutsättningarna kanske inte blir de bästa. Han är anmäld av farmarstallet Bozian Racing i en Peugeot 206 WRC. Samma bilmodell som han slutade åtta med i Svenska Rallyt 2004.
* Är det rent av samma bil du ska köra?
­ I så fall skulle det inte kännas så superstimulerande. Viss teknik i bilen är fem år gammal. Det säger sig självt att den inte är konkurrenskraftig längre.
Daniel Carlsson hoppas få slå sig ner i den sista versionen av 206 WRC som Marcus Grönholm rattade i VM-serien 2003.
Läs hela artikeln i VF

05-01-08 Flodin tvåa i nya Mitsubishin
Fin insats av Ilsboföraren i den första tävlingen med nya bilen. Nu satsar han vidare mot SM.
Bollnäs Patrik Flodin svarade för en prima insats i Eriknäsbo-sprinten, sprintrallyt i Bollnäs på trettondagen.
Ilsboföraren blev till slut tvåa i fyrhjulsdrivna klassen i sin första tävling med sin nya Mitsubishi. Bland "fyrhjulingarna" gällde Magnus Mellquist, Söderhamn, som favorit tillsammans med SMK Hälsinge-föraren Niklas Hägg. Men den sistnämnde hade denna gång maximalt oflyt och tvingades bryta direkt efter start i det första åket med fel på drivningen. I stället blev det 20-åriga jättelöftet Patrik Flodin som kom att bjuda Mellquist det hårdaste motståndet, båda i identiskt likadana Mitsubishi-bilar.
Läs hela artikeln i Hudiksvalls Tidning
05-01-07 Två Söderhamnsförare bäst i Eriknäsbo-sprinten
Magnus Mellquist segrade i fyrhjulsdrivna klassen, medan Per-Henrik Hedberg vann i Volvo Original.Två förstaplatser gick till Söderhamn när Eriknäsbo-sprinten i Bollnäs inledde det nya rallyåret på trettondagen. Magnus Mellquist segrade i fyrhjulsdrivna klassen, medan Per-Henrik Hedberg tog hem spelet i Volvo Original. Bland "fyrhjulingarna" gällde Magnus Mellquist som favorit tillsammans med SMK Hälsinge-föraren Niklas Hägg. Men den sistnämnde hade otur och tvingades bryta direkt efter start i det första åket med fel på drivningen i Toyotan. Istället blev det 20-åriga jättelöftet Patrik Flodin från Ilsbo som kom att bjuda Mellquist det hårdaste motståndet, båda i identiskt likadana Mitsubishi-bilar. I den inledande omgången skilde dryga två sekunder till Söderhamnarens fördel.

Sekundstrid
I de följande två åken blev marginalen ungefär densamma. Mellquist tog hem spelet med två sekunder och 31 hundradelar.
- Har legat i hårdträning i Rissna i Jämtland i två dagar tillsammans med Tony Rickardsson, världsmästaren i speeday. Det har gjort susen för tempot, berättade en nöjd Magnus efteråt. Prispallen kompletterades av Göran Nyström, Söderhamn (delade bil med Mellquist), som hade 15 hundradelar tillgodo på Skutskärs Jan "Tjatte" Wikström. Femma slutade Conny Nyström, Söderhamn, före comebackande Hasse Kjellström.
I trimmade tvåhjulsdrivna klassen kom hela 31 ekipage till start. Ett veritabelt getingbo. Mest bråttom av dem alla hade Robert Ferm, Dala, som vann två omgångar av tre. Dryga halvsekunden kom till slut att skilja till fjolårssegrande Christer Nilsson, Sandviken.
Volvo Original dominerades av två förare, Per-Henrik Hedberg samt hemmafavoriten Lars Skoglund. Hedberg vann det första åket med nära två sekunder före Skoglund och Göran "Zamora" Lind, Bollnäs, som trea. I det andra åket var Hedberg dryga tre sekunder före Skoglund. Denne hade i sin tur halvsekunden i rygg på klubbkollegan Kjell Isberg.
Läs hela artikeln i Hälsingekuriren>>
05-01-05 Brådis comback
Rådström bestämde sig för Svenska Rallyt i sista stund. Daniel Carlsson försökte hitta en bil in i det sista. Men förgäves. Säffleföraren kommer inte till start i Svenska Rallyt 2005
- Mitt livs besvikelse som rallyförare, suckar Carlsson.
Däremot gör Thomas Rådström comeback och det i en värstingbil.
- Det blev klart för en halvtimme sedan att jag ska köra en Subaru. Så mycket mer vet jag inte i dagsläget, säger Rådström vid 17-tiden på tisdagen. I går löpte anmälningstiden ut till Svenska Rallyt 11-13 februari. Klockan 17 räknade tävlingsledaren Christina Lundqvist in 73 startande ekipage.
- Ungefär som budgeterat. Tråkigt för Daniel som bara för några månader sedan satt i en guldsits. Vi hade räknat och hoppats att han skulle stå på startlinjen. Det är bara att beklaga, säger Lundqvist.
Förra året marknadsfördes Daniel Carlsson och dåvarande världsmästaren Petter Solberg som de stora namnen inför den svenska VM-deltävlingen.
- I år ser marknadsföringen lite annorlunda ut. Daniels roll är inte lika framträdande, fortsätter Lundqvist som glädjs åt VM-stallens mangranna uppslutning.
FORD HAR ANMÄLT fyra chaufförer och Subaru och Skoda tre vardera. Mitsubishi har bara offentliggjort ett namn och det är finländaren Harri Rovanperä.
Vem som ska ratta andrabilen kanske inte blir klart förrän måndagen den 24 januari.
- Reglerna säger att fabriksstallen har rätt att avvakta till 24 timmar efter närmast föregående rally med att namnge andreföraren, säger Lundqvist.
Fransmannen Gilles Panizzi eller italienaren Gianlugi Galli väntas ligga bäst till.
Läs hela artikeln i VF>>
05-01-05 Nu hettar det till
Drygt en månad kvar - efterfrågan på rallyrum är större än någonsin. Fartfesten närmar sig. Svenska rallyt är nu hetare än någonsin i Hagfors. På Expo Hagfors har man bråda dagar med att ordna boende till rallyentusiasterna.
­ Efterfrågan är enorm, säger Gunilla Hilmersson, en av de anställda. Startskottet går fredagen den 11 februari.
Därefter kommer tiotusentals rallyentusiaster, rallyförare och journalister från världens alla hörn att i dagarna tre följa fartfesten i skogarna i Värmland och Dalarna.
Förra året kom 24 000 besökare till Hagfors under Svenska rallyt eller Uddeholm Swedish rally, som är arrangemangets officiella namn.
­ Det blir säkert lika många i år, säger Sveneric Emanuelsson på Expo Hagfors.
HITTILS HAR HAN och hans kollegor Gunilla Hilmersson och Maria Kvarnlöv bokat 3 500 gästnätter fördelat på omkring 1 200 personer.
­ Vi har hyrt ut 300-400 privata objekt som vanliga villor och lägenheter. Dessutom använder vi oss av nedlagda skolor, idrottsanläggningar och bygdegårdar. Vi har också avtal med flera hotell men det räcker inte. Det som saknas är boende för grupper på fyra till fem personer. Så de som har något att hyra ut får gärna höra av sig, fortsätter Emanuelsson.
Vid samma tidpunkt förra året var antalet bokningar betydligt fler men det betyder inte att årets rally lockar färre besökare.
Många rallygäster har nämligen valt att själva ordna boendet.
­ De ringer den de bodde hos förra året och ber att få komma i år igen. Så sammantaget hamnar vi helt säkert på samma besökssiffror som 2004, säger Sveneric Emanuelsson.
UNDER ÅRETS RALLY anordnas en rad olika kringarrangemang vars syfte är att locka fler än de "redan frälsta". Ett exempel är de så kallade rallybussarna som går till Hagfors från Stockholm, Göteborg och Oslo. I biljettpriset ingår måltider, entréer till specialsträckorna, entré till publiksträckan i Hagfors samt ett besök på serviceplatsen i Råda. Ett annat kringarrangemang är rallypaketet där deltagarna får vara med om en heldagsupplevelse i skogen med rallybilar, skoteråkning, korvgrillning och mycket mer.
Läs hela artikeln i VF>>