2006
2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010


 


06-11-21 Stefan Malm Premieras av Svenska Bilsportförbundet
Stefan Malm Premieras av Svenska Bilsportförbundet på Bilsportmässan i Älvsjö.
Stefan Malm kommer att premieras och äras av Svenska Bilsports förbundet för sina internationella bedrifter runt om i Europa. Stefan Malm kommer att få dessa utmärkelser för sin samanlagda vinst i Europeiska SuperRaceKart Serien och för sin 2:a placering i det Franska Mästerskapet. Stefan Malm med sina kollegor i MalmRacing känner sig hedrade inför dessa utmärkelser som kommer att erhållas under kommande helg i Älvsjö. MalmRacing kommer även att ha en monter på Bilsportmässan i Älvsjö 24-26 november dit alla hälsas hjärtligt välkomna. I MalmRacings monter bjuds det på både film och bildvisning från säsongen 2006. Följ med Stefan Malm på hans race med ombord kameran monterad på banor som Silverstone och Magny Cours. På plats finns även Tommie Eliasson som är MalmRacings senaste tillskott i teamet och även han kör superkart. Tommie Eliasson som gjorde sin debut på Silverstone i början av november avslutade med en 5:e plats på Franska F1 banan Magny Cours en vecka senare. Sväng! förbi och träffa hela gänget från Malmracing i helgen.

www.malmracing.com
06-11-11 Stefan Malm tog en dubbelseger på Franska Magny-Cours
Stefan Malm och Malmracing avslutade Superkart säsongen på bästa tänkbara sätt genom att ta en dubbelseger på den anrika Franska F1 banan Magny-Cours. Med Stefans dubbelseger så säkrade han andra platsen i Franska Mästerskapet efter team kompisen Damien Payart, som därmed vann mästerskapet för 6:e året i rad. Stefans avslutning på säsongen har varit helt fantastisk med 5 segrar på dom 6 sista racen, säger teamchefen Björn Hermansson. Han har även vunnit Europeisk Superracekart serien samt slutat 5:a i EM vilket inte är dåligt med tanke på att detta är hans första hela säsong i klassen, säger Björn.

Malmracing hade även en mycket stor framgång i dag genom nyss fyllda 18-åriga Tommie Eliasson som körde sin andra tävling någonsin i Superkart, Tommie är en förare som kommer närmast från Malmracings Karting team som är teamets plantskola när det gäller att hitta talanger för framtiden. Tommie tog en mycket hedrande 5:e plats i sista heatet.

Bilder och film från segerracen kommer att finnas på Malmracings hemsida i slutet av veckan, www.malmracing.com
06-10-23 Ännu en seger för Stefan Malm i Franska mästerskapet
I söndags var det dags igen för Stefan Malm att ta hem ännu en seger i det Franska Mästerskapet i Superkart. Helgens resultat stärkte Stefan Malms andra placering i poäng tabellen i det Franska Mästerskapet. Då endast en tävling kvarstår 2006 så är Stefan Malms mål att bevaka sin andra plats i mästerskapet. Eftersom Stefan Malm har fått stå över en deltävling i Ledenon, då han säkrade Mästerskapstiteln i den Europeiska Superracekart serien i Zolder, så kvarstår endast en teoretisk chans att ta hem även första platsen i det Franska Mästerskapet. Det fordras att team kollegan Damien Payart bryter båda heaten för att Stefan Malm ska kunna ta hem totalseger med två guld i säsongens sista tävling som går av stapeln i Magny-Cours den 11-12 november.

www.malmracing.com
06-10-03 Karlskoga MF kartingförare körde sista deltävlingen i karting cup i Skövde under den gångna helgen
Karlskoga MF kartingförare körde sista deltävlingen i karting cup i Skövde under den gångna Helgen. Mikael Björkmon som gjorde debut i Sport 2000 som är en klass för pojkar och flickor från 20 år och uppåt var på strålande åkhumör.

Mikael visade redan på träningen att han var bland dom snabbaste. Mikael var 2:a 1:a 3: i sina tre kvalheat . I finalen startade Mikael i ruta ett.men en tjuvstart gjorde att Mikael var 2:a ut ur första kurva men efter sex var tog Mikael över förstaplatsen då ledaren fick bryta Mikael noterade dagens snnabaste tid 36.07 som är en halv sekund snabbare en gällande banrekord.

I Formel Yamaha startade Rickard Karlsson och Niclas Nordell. Rickard som alltid är snabb var bra med hela dagen och blev 3:a i sin klass Niclas lite längre ner i tabellen.

Totalt så blev Rickard Karlsson 2:a i slutresultatet och Niclas på en 14:e plats i formel Yamaha.

Tony Jacobsson Karlskoga MF

06-09-24 På Pallen i finalen i Superkart
Finalen i Riksmästerskapet för Superkart kördes på Kinnekulle Ring. Arrangör var Stockholms Sportvagnsklubb. Yoggi Yalla Racing var på plats för att om möjligt klättra lite i tabellen. Inför finalen låg Jonas Flädjemark på femte plats och Ingvar Andersson på 15:e plats. Det var ett bra finalfält med 23 kartar på plats. Stämningen var hög och förväntningarna stora. Efter ett rafflande första race körde Jonas in på fjärde plats och Ingvar på 14:e. Det andra och avgörande racet blev ännu hårdare och flera förare fick ge upp ute på banan. Jonas lyckades ta ytterligare ett kliv och blev trea. –Det var en härlig avslutning på säsongen, sa en förkyld Jonas. Ingvar körde i mål på 12:e plats. I Riksmästerskapet slutade Jonas på femte plats och Ingvar på 14:e plats.
06-09-13 Karlskoga MF deltog i Göteborg stora pris
Johan Gustavsson från Karlskoga Motorförening deltog i Göteborg stora pris, som är en av de största kartingtävlingarna i landet med 125 st deltagare på Lördagen och 131 st på Söndagen.

Det bjöds på strålande solsken under Lördagens tävlingar då klasserna formel Micro, formel Yamaha, ICA och Rotax Max tävlade på den 1010 m långa banan som bjöd på mycket fäste i asfalten.

Johan som tävlar i Rotax Max hade en tung kvalomgång där han var tvungen att bryta andra heatet pga problem med kopplingen. I finalen började allt att fungera perfekt och från startruta 22 avancerade Johan till 8:e plats i den 16 varv långa finalen. Under de fyra första varven blev det nio stycken omkörningar och snabbaste varvtid. Totalt i finalen noterade Johan den tredje snabbaste varvtiden och finalen vanns av norske Ole Martin Eidfjord.

Resultat se: http://www.team13.se/site2005/start.htm
06-09-11 Ny svensk Europaseriemästare Stefan Malm från Malmö
Ny svensk Europaserie mästare Stefan Malm ifrån Malmö säkrade i Belgien den totala segern i den Europeiska Superkartserien som även går under betäckningen Formel E. Redan efter den 14: de deltävlingen hade Stefan Malm ett försprång på 98poäng. Då endast två deltävlingar återstår på vardera 25poäng kan ingen hota Stefan Malm efter helgens dubbelsegrar i Zolder, Belgien.
Framgångarna började redan tidigt på lördag förmiddag då Stefan Malm hade snabbaste tid i både första och andra tidskvalet. Söndagens första race blev en tät duell mellan Stefan Malm och Graham Barker, regerande europamästare. Efter ytterligare justeringar inför söndagens 2:a race kunde Stefan Malm styra tempot helt och hållet då han redan efter fyra varv hade en ledning på 6 sekunder. Detta gav Stefan Malm en totalseger i den Europeiska Superkartserien. Näst bästa svensk bland de 56 snabba förarna blev Bengt Albertsson med en andra placering i race nr2 på den legendariska F1 banan i Zolder.

Fotnot: Superkart är en av de snabbaste motorklasserna i Europa med en acceleration från 0-200 på runt fem sekunder.

Filmer från helgens tidskval och race finns fritt att beskåda www.malmracing.com
06-08-21 Karting SM Uddevalla över TV Internet. Loppen läggs ut direkt efter att varje lopp är kört
Efter 2 omgångar i våras är vi nu framme vid Finalen av årets Karting Sm. Uddevalla står som arrangör och det kommer att bli spännande tävlingar, vi har att se fram emot. Vi är på plats lördag och söndag och följer finalerna med intervjuer, informationer och häftiga bilder. Naturligtvis så kommer loppen att visas fullt ut, dessa 2 dagar. Vi har OB Buss med 3 kameror , för att Ni som sitter hemma och vill ta del av det hela, skall få en så bra belysning av tävlingarna och kringaktiviteterna.

Du kommer att få träffa förarna innan och efter loppen. Vi träffar sponsorer och arrangörer. Och vi blickar framåt , tittar på Kartingens framtid med folk från förbundet, stallen och ine mint genom förarna själva. Morgondagens förare hoppas vi ochså få träffa och prata med under helgen.

Du kan även vara med . Har Du frågor , funderingar kring Finalerna i Uddevalla? Ställ frågorna via email till tommysoderlind@hotmail.com så skall vi försöka ge dig de svar du söker. Har du kuriosa, roliga saker att berätta, hör av dig till oss så kanske du kan vara med oss och prata med oss per telefon eller under tv sändningen. Kör Du karting själv, men är inte med i SM, hör av dig till oss i alla fall. Du har säkert en massa saker att berätta som vi kan ta upp under vår sändning. Hjälp oss göra denna sändning , till en levande sändning.
Välkomna till en spännande sporthelg. I motorsportens tecken.

www.kartingsm.dinstudio.se

06-08-20 Motigt i regnet för Yoggi Yalla Racing
Falkenberg
Riksmästerskapet i Superkart körde årets näst sista deltävling på Falkenbergs motorbana. Yoggi Yalla Racing hade hemmaplan. Det regnade mest hela helgen, något som Jonas Flädjemark gillade. –Jag kom till tävlingen och kände att jag hade chansen att ta ledningen i RM eftersom det regnade. Jag brukar alltid köra bra i regn, sa Jonas. Det började också bra med att Jonas satte topptider på det regniga kvalet. Men han fick problem med tändningen och kunde inte köra andra halvan av kvalet. Typiskt nog torkade det upp mot slutet och alla sänkte sina tider rejält. Jonas halkade ned till 17:e plats. Det gick lite bättre för Ingvar Andersson som kvalade 13:e.

I det första racet plockade Jonas placeringar friskt men då började växellådan spöka istället. –Fyrans växel försvann och det blev besvärligt att växla. Jag missade ibland och övervarvade motorn vid ett flertal tillfällen, sa Jonas. Åttonde plats blev det för en besviken Jonas. Ingvar hade en härlig fight med några medtävlare i bit ned i fältet och slutade på 12:e plats.

I det andra racet blev Jonas åter åtta med samma krånglande växellåda. Ingvar blev 15:e. –Jag såg ingenting i regnet så jag körde på säkerhet för att komma i mål, sa Ingvar.

Nu återstår bara finalen på Kinnekulle den 23 september.
06-08-16 11-åringa Todd Johansson imponerar bland 14-16 åringar i Crosskart
Under helgens Crosskartsprint i Västerås visade den 11 åriga Todd Johansson att han verkligen har talang. Han körde sin andra sprinttävling och slog sig in som 2:a bland de norska förarna, som alla är mellan 14-16 år gamla. Han får i år köra sprinter på dispans i den äldre klassen, vilket han gör med bravur.

I parallellracet i Västerås vann Olav Alexander Engeseth Reistad, före Todd Johansson och trea blev Mats Lysen. Todd blev tvåa och har endast 34 hundradelar upp till ettan och med en marginal på 98 hundradelar ned till trean.

De åtta första i sprintävlingen fick sedan mötas i en utslagningsstege, en extratävling på samma sträckning som tidagare. I semifinalen slog Todd ut 2005 års SBF Junior cup mästare och ledare av 2006 års SBF Junior cup, Dennis Fagergren, Laxå med 94 hunradelars marginal för att sedan ytterligare bättra på sin tid i finalen och vinna den stort före Norske Mats Lysen (ligger tvåa i SBF Junior cup). Mats fick fem sekunders tillägg i finalen för påkörning i chikanen men hade utan tillägget ändå varit 2 sekunder och 82 hunradradelar efter Todd.

Fakta om Todd

Todd är 11 år och fyller 12 år i februari nästa år och då får han även köra heatkörning crosskartklassen 125cc. Han började med motocross vid 3 års ålder och gick sedan över till karting
vid 8 års ålder och sedan crosskart mini vid 9 års ålder och dispenskör i 125cc klassen i crosskart som tioåring.

Nu har han dispens, och hade även det som 10 åring för att köra sprintävlingarna 2005( mer som rallysträckor) som körs mot klockan. Redan förra året när han var 10 år så placerade han sig bra bland 12-16 åringar, det är den ålder som det krävs för att få köra 125cc klassen, utan
dispens.

I första sprintävlingen i Laxå, ingående i sprintcupen 2006, så placerade Todd sig på en fin femteplats och följde nu alltså upp med dena suveräna andraplats.

De tävlingar som står på programmet för Todd innan säsongen är slut är:
Falköping 26 aug, sprintcupen.
Lima 2 september backtävling, sprintcupen.
Lima 3 september backtävling, sprintcupen

Resultaten hittar du under Resultat
06-06-16 Förare och föräldrar vädjar till Bilsportförbundet:
"Öka säkerheten inom karting"

Sedan den tragiska dödsolyckan på Fastec Ring i Skellefteå den 20 maj har det diskuterats mycket kring ökad säkerhet inom kartingkretsar. Bland annat har det diskuterats på det största svenska kartingforumet Kartingportalen hos Nilson Motor. Det allting kretsat kring har varit ett krav på införandet av ett obligatoriskt påkörningsskydd på kartarna, något som troligtvis hade förhindrat olyckan i Skellefteå.

Det som drabbade den förolyckade föraren var att hans framhjul träffade framförvarande karts bakhjul som i dagsläget inte döljs bakom något skydd. När detta inträffar så börjar bakomvarande kart att klättra på framförvarandes bakhjul och slungas i värsta fall iväg, något som hände i Skellefteå.

Sedan den tragiska olyckan har inget officiellt hörts från Bilsportförbundet om införande av påkörningsskydd. Av den anledningen tog Jörgen "Bowe" Bevonius, själv kartingförare, initiativet till ett upprop för att få Bilsportförbundet att införa ett krav på påkörningsskydd för kartar i alla klasser.

Påkörningsskydd är inte någon ny företeelse utan används bland annat i EM-serien. Det absurda är att när svenska förare tävlar i EM-serien är det obligatoriskt med påkörningsskydd bakom bakhjulen men när samma kart används i Sverige så är det frivilligt. Att införa påkörningsskydd på frivillig basis är inte ett alternativ hävdar Bowe. Han säger:

"- En jämförelse; om 30 förare startar i ett race och Kalle väljer att inte ta på sig hjälmen så utgör han en fara för sig själv, om Kalle istället är den ende som väljer att inte ha ett påkörningsskydd så utgör han en fara för alla övriga 29. Vem som helst av de övriga 29 som råkar köra på eller blir puttade in i Kalles bakhjul riskerar att slungas iväg och välta."

Olyckan i Skellefteå var enligt uppgift den första i Sverige med dödlig utgång men fenomenet med kartar som välter efter att ha träffat bakhjulet på en annan kart är inte unikt.
"- Under den korta tid jag har varit aktiv i karting har jag sett ett antal liknande incidenter, lyckligtvis utan allvarliga skador."

Karting är en sport där det inte är tillåtet med kontakt mellan fordonen men misstag och felbedömningar inträffar eftersom beslut måste fattas på någon hundradels sekund.
"- Att skärpa reglerna och i större utsträckning diskvalificera förare som kör på andra räcker inte. Det är inte tillåtet att köra på andra bilar ute i trafiken men ingen skulle väl montera ur sin airbag för det? Vi måste täcka upp för de mänskliga misstagen för att få en så säker sport som möjligt."

Frågan är inte om det händer en allvarlig olycka igen utan om Bilsportförbundet hinner agera innan den inträffar.
"- Jag är väldigt motorintresserad och alla i familjen kör kart, förutom min dotter som är 4 månader… Det värsta som skulle kunna hända är att någon i familjen skadas men jag vill för den skull inte tvingas sluta med karting, istället vill jag att säkerheten ökas för att så långt som möjligt och rimligt förhindra olyckor."

Avslutningsvis vädjar Bowe till Bilsportförbundet att införa ett obligatoriskt påkörningsskydd och till alla kartförare, föräldrar och mekaniker att gå in på Kartingportalen och skicka in en begäran till Bilsportförbundet

Uppropet som skickats från förare och föräldrar till Bilsportförbundet Kartingutskottet via respektive Sportgrensansvarig (SGA):

Begäran om ändring av reglemente för karting
Med anledning av de risker som är förknippade med så kallad "open-wheel racing", dvs att hjulen inte skyddas av karosseri så begär jag att reglementet ändras för karting. Reglementet bör ändras så att det i alla kartingklasser blir obligatoriskt att ha ett påkörningsskydd som förhindrar att en bakomvarande kart vid påkörning av framförvarande börjar klättra och slungas iväg.

Problemet finns i alla open-wheel klasser men de flesta övriga klasser har ett säkerhetssystem som inkluderar minst säkerhetsbälte för att förhindra att föraren lämnar ekipaget och en roll-bar som skyddar föraren vid en vältning. Denna typ av säkerhetssystem är inte möjlig för karting varför ett påkörningsskydd är att föredra.

Låt oss slippa se fler olyckor av den typ som skedde i Skellefteå den 20/5 2006. Så länge vi inte har påkörningsskydd så kommer det att fortsätta ske liknande olyckor. Förhoppningen är att det inte hinner hända några olyckor med allvarliga personskador innan ett beslut om påkörningsskydd fattas av kartingutskottet.

SGA ansvarar för att denna begäran kommer kartingutskottet till handa.

Adress till forumet på Kartingportalen:
http://www.nilson.se/nilsonmotor/kartingportalen/

Direktlänk till tråden med uppropet på forumet:
http://www.nilson.se/nilsonmotor/kartingportalen/forum/boogieforum3.1.1/showthread.asp?threadid=816
Direktlänk till diskussioner om påkörningsskydd:
http://www.nilson.se/nilsonmotor/kartingportalen/forum/boogieforum3.1.1/showthread.asp?threadid=795


06-06-15 Bra körning men få poäng till Thomas Johansson i Superkart EM
Den andra deltävlingen i årets EM-serie i Superkart kördes i helgen på Most i Tjeckien med Thomas Johansson från Forshaga som en av deltagarna.
- Det var en ny erfarenhet att köra på den banan. Speciellt banans ytbeläggning var annorlunda och liknade mer oljegrus än asfalt, berättar Thomas som inte riktigt hängde med i kvalet.
- Hela Anderson teamet hade problem att hänga med de snabba tyskarna och några andra som utvecklat sina motorer i snabbare takt än vad vi lyckats med, kommenterade Thomas som var 17: e i kvalet.

Nar det första heatet kördes blev Thomas hängande i den snäva första kurvan och var nere på en 25: e plats innan han startade en makalös uppkörning som slutade med en sjunde plats i mål.
- Det var nog mitt bästa race rent körmässigt. Det mesta fungerade perfekt och det var riktigt roligt trots den dåliga banan, sa en nöjd Thomas efter den insatsen.

Till det andra heatet hittade Thomas en söndrig gummianslutning till förgasaren vilket förklarade en del av den effektbrist han hade. När heat två skulle köras stod åter Thomas på en 17: e startposition och körde snabbt upp sig genom fältet och låg på en sjätte plats när han tvingades bryta med ett trasigt chassi.
- Banan var oerhört ojämn och efter förra racet på ett lika ojämnt Gelleråsen så hade mitt chassi fått mycket stryk och det var ren utmattning som gjorde att det blev ett brott som gjorde att jag fick parkera, berättade en besviken Thomas som nu laddar för en stortävling i England samt en tävling i RM på Falkenberg.

Totala resultatlistor samt tabell finns på www.sportinformation.com/Motor/Resultat/gokartem.htm
Samlad information samt foto på Thomas finns på: www.sportinformation.com/Motor/Media/thomasjohansson.htm
06-06-01 Se karting-SM 4 juni i Skellefteå på film!
PÅ söndag är TV-internet uppe i Skellefteå och bevakar SM deltävling 2 i Karting. De har med OB-buss och 3 kameror på plats. Det hela kommer sedan att läggas ut under söndag kväll den 4 juni på www.tvinternet.se (några timmar efter målgång, dvs ca 18.00-19.00 tiden).
06-05-29 Ny pallplats för Jonas Flädjemark
Yoggi Yalla Racing körde Superkart ihop med STCC på Gelleråsbanan i Karlskoga. Det var ett bra startfält med 22 kartar och alla de bästa förarna var med. Det skulle egentligen vara Nordiskt Mästerskap den här tävlingen, men då krävs att det är deltagare från minst tre nordiska länder. Så var inte fallet den här gången så tävlingen blev en vanlig RM-tävling istället. Jonas Flädjemark från Yoggi Yalla Racing kvalade in på femteplats. Gelleråsbanan har fått en nybyggd första kurva. Det är en tvär högersväng och Jonas Flädjemark och Ingvar Andersson bestämde sig redan innan racet att försöka ta det lugnt genom första svängen ifall det skulle bli för trångt. Mycket riktigt blev det lite bökigt i starten och flera kartar bröt. Jonas och Ingvar lyckades med sin taktik och var med i loppet. Monica Stråth vann racet före Tomas Roosemark och Jonas Flädjemark. På den tekniska efterkontrollen visade det sig att Tomas bil inte blev godkänd så andraplatsen gick till Jonas. –Det känns bra, allt har fungerat i år, i fjol var det bara strul, sa Jonas. Ingvar fick tyvärr bryta efter förgasarkrångel.

I det andra racet var alla lite lugnare och starten gick utan problem. Jonas startade återigen femma och han hade en härlig fight med Per-Olov Ogeborn och Monica Stråth genom hela racet. Jonas gick i mål som sexa och Ingvar slutade 16:e. Nästa race är på hemmabanan i Falkenberg den 15-16 juli.
Bengt-Åce Gustavsson - www.racefoto.se
06-05-28 Seger för Thomas Johansson på Gelleråsen
Efter att ha blivit inblandad i en startkrasch och tvingats bryta tillsammans med åtta andra förare i lördagens race så kom Thomas Johansson från Forshaga starkt igen i söndagens race. Efter att ha missat lite i starten och tappat till en tredje plats så var Thomas snabbt uppe i ledningen efter tre kurvor och dominerade därefter racet tills målflaggan föll.
- Både chassi och motor fungerade perfekt och det var i första hand det svar jag ville ha inför nästa deltävling i EM, berättade Thomas.

Samlad information samt foto på Thomas finns på:
www.sportinformation.com/Motor/Media/thomasjohansson.htm
06-05-28 Stråth och Johansson vann inför hemmapubliken
- Det känns extra härligt att vinna inför pubiken på Karlskoga Motorstadion,strålade Thomas Johansson efter segern i superkart. Konkurrensen var stenhård. Drygt 20 bilar fanns med på startlinjen - bland annat en annan snabb hemmaförare, Lars-Åke Björk, yngre bror till STCC-ledande Thed Björk. Trea slutade Tomas Roosemark, Torslanda.

Startfältets enda kvinliga deltagare ­ hemmaföraren Monica Stråth, vann den första tävlingen före Jonas Flädjemark, Falkenbergs MK, och Robin Nilsson, Hyllinge MS.

Resultat Superkart 10 i topp, tävling 1:
1) Monica Stråth, Karlskoga MF, Anderson, 14.58,34 min, 2) Tomas Roosemark,GKRC Team 13, (Torslanda), PVP Yamaha, +0,32 sek, 3) Jonas Flädjemark, Falkenbergs MK, PVP Rotax, 10,04, 4) Robin Nilsson, Hyllinge MS, PVP, +12,14, 5) Michael Wärn, Karlskoga MF, Anderson, +21,15, 6) Robin Westerlund, Västerås MS, PVP Rotax, +31,39, 7) Lars-Åke Björk, Karlskoga MF, PVP Yamaha, +35,37, 8) Ingvar Bjarge, VKC, Anderson, +38,45, 9) Lennart Landström, Lycksele MK, Anderson, +45,7, 10) Mats Hansson, Köping, PVP Rotax, - ett varv.

Resultat Superkart 10 i topp, tävling 2)
1) Thomas Johansson, Karlskoga MF, Anderson Mirage, 13.06,48, 2) Björk, +0,6, 3) Roosemark, +9,98, 4) Per Olov Ogeborg, GKRC Team 13 (Göteborg),+12,11, 5) Stråth, +17,4, 6) Flädjemark, +20,58, 7) Wärn, +35,25, 8) Nilsson, +47,04, 9) Lars Hektor, Hyllinge MS, PVP, Rotax, +49,33, 10) Anders Littorin, SSK, PVP Rotax, +51,97.


06-05-15 Dubbla pallplatser för Yoggi Yalla Racing
Äntligen är Yoggi Yalla på pallen igen! –Det är så underbart skönt att äntligen känna att man hänger med igen, sa en lycklig Jonas Flädjemark efter sitt andra besök på prispallen denna helg.

Superkart var supportklass till STCC vid årspremiären på Ring Knutstorp. Efter lite testande och laborerande efter förra helgen på Kinnekulle förstod Jonas att de var på rätt väg när han körde till sig tredje bästa kvaltiden.

I racet var Stefan Malm snabbast iväg och han fick en liten lucka. Bakom honom var det en hård kamp om andraplatsen mellan Lars Hektor, Jonas Flädjemark & Mikael Hjalmarsson. Jonas var uppe på andra plats ett par gånger, men Lars hade lite mer effekt på rakorna och han kontrade.

Stefan Malm körde först i mål före Lars och Jonas. Men Stefan hade gjort en omkörning på gulflagg och fick tidstillägg. Jonas blev därför tvåa. Lite längre ned i fältet gjorde teamkamraten Ingvar Andersson sitt livs race och slutade sexa. I det andra racet var det en kamp mellan Lars och Stefan om segern, där Lars vann. Jonas kom trea och Ingvar sjua. –Det här är det bästa resultatet för Yoggi Yalla teamet någonsin, sa Jonas.

Nästa tävling går på Gelleråsbanan i Karlskoga om två veckor. Då är det dessutom Nordiskt Mästerskap. Jonas ser redan fram emot det racet. I fjol hade han pole när de körde i där...

Bengt-Åce Gustavsson - www.racefoto.se
06-05-01 Säsongsstart för Sveriges snabbaste bönder
Lantbrukarna Ingvar Andersson och Jonas Flädjemark kör Superkart i Team Yoggi Yalla Racing. Årspremiären körs 6-7 maj på Kinnekulle Ring tillsammans med SSK-Serien. Nytt för i år är att Superkart har fått Riksmästerskapsstatus. Tävlingarna körs både med SSK och STCC. Yoggi Yallas kartar har fått en ordentlig översyn och uppgradering i vinter. Mekanikern Vicke Sjöstrand är med och skall se till att kartarna är i perfekt tävlingsskick hela säsongen. Målsättningen i år är att Jonas skall komma bland de fem främsta. Ingvar har en lite mera blygsam inställning. –Jag är nöjd om jag kan köra fortare än i fjol, placeringen är inte så viktig, säger Ingvar. Förutom RM skall de också köra Nordiska Mästerskapet samt eventuellt en deltävling i EM eller i den Tyska serien.
Bengt-Åce Gustavsson - www.racefoto.se
06-04-25 Kartpremiär i solsken
Så var säsongens kartingpremiär avklarad, den gick av stapeln i Uddevalla under perfekta förhållanden med mycket solsken. Tävlingen var den första i Sydsvenska kartingserien och Rotax Max Challenge.

Karlskoga Motorförening hade tre av sina förare på plats:
Rickard Karlsson och Mikael Björkmon som båda kör i klassen formel Yamaha.

Johan Gustavsson som i år bytt klass från formel mini till Rotax Max, som är en så kallad promotionklass. Alla kör med 125cc vattenkylda Rotax-motorer som är plomberade från motorleverantören och 10 tävlingar kommer att köras i Sverige där totalsegraren får representera sverige i en världsfinal i Portugal.

Mikael Björkmon visade sig vara snabb på tidskörningen, men tappade några placeringar och fick köra B-final där han körde bra och kvalificerade sig till A-finalen och slutade på en 16:e placering denna dag.

Rickard Karlsson som också kvalificerade sig via B-finalen fick starta 27:a i A-finalen som han dessvärre fick bryta efter en startincident.

Johan Gustavsson hade problem med ett defekt batteri och missade därför 1:a kvalheatet. Med nytt batteri imponerade Johan med sju stycken fina omkörningar i andra kvalheatet. Med startruta 14 som utgångspunkt i B-finalen bjöd Johan på en underhållande uppkörning och noterade 4:e platsen efter den tolv varv långa B-finalen. I A-finalen fick han starta från 24:e rutan, och fortsatte sin klättring upp till 14:e plats. Johan var mycket nöjd med sin insats i sin första Rotax-tävling.

06-04-23 Thomas Johansson fick en tung upptakt i Superkart EM
Årets EM-serie i Superkart inleddes i helgen på tyska Hockenheim med Thomas Johansson från Forshaga som en av de 60 deltagarna och med ambitioner att förbättra sin fjärdeplats i EM från förra säsongen.

Redan på den fria träningen inför helgens två tävlingsheat så blev det problem för Thomas.
- Jag hade två motorer med mig men dessvärre så hade min leverantör inte hunnit att köra dem i testbänk efter att jag körde dem senast i England för tre veckor sedan då de fungerade utmärkt. Mycket snabbt visade det sig att den ena motorn fungerade bra men att växellådan krånglade så fort temperaturen steg. Växellådan till den andra motorn var bra men då visade det sig att motorn inte fungerade alls så det blev till att börja laborera, berättar Thomas som bara kunde avverka några enstaka varv i de två tidskvalen som avgjorde startuppställningen.
- Det blev mitt sämsta kval på flera år och jag fick starta från en 27: e startposition och mitt i gröten i det första racet. Sedan hade jag säkert bortemot 30 hästkrafter mindre än mina medtävlande så jag fick kämpa för allt vad jag var värd men hade ingen chans att nå toppen, sa en besviken Thomas efter det inledande racet där han blev 14: e förare i mål.

Trots ett idogt arbete i depån så körde Thomas ut till heat två och kämpade sig åter runt med en motor som inte ville fungera men tog likväl två nya EM poäng genom att åter nå en blygsam 14: e plats.
- Så mycket slit och huvudbry för att bara få ihop fyra poäng har jag aldrig varit med om. Jag kämpade med förare som jag normalt kör ifrån utan problem. Men nu har jag förträngt detta och siktar på gruvlig hämnd när jag kör ut på Gelleråsen i samband med STCC tävlingen den 28 maj för då skall jag vinna, avrundar Thomas som redan har skickat kart och motorer till Andersonfabriken i England för total renovering och genomgång.

Det inledande heatet vanns av engelsmannen Graham Barker före fransmannen Damien Payart medan ordningen blev den omvända i det andra heatet. Per-Olov Ogeborn lyckades bäst av de svenska förarna med en nionde plats i första heatet efter en suverän uppkörning och sedan en sjunde plats i heat två. Enda kvinnliga föraren i fältet var svenska Monica Stråth som tog en fin tionde plats i det inledande heatet men råkade ut för motorhaveri i det avslutande.

Totala resultatlistor samt tabell finns på www.sportinformation.com/Motor/Resultat/gokartem.htm

Samlad information samt foto på Thomas finns på:
www.sportinformation.com/Motor/Media/thomasjohansson.htm

06-04-23 Marcus Ericssons fenomenala seger i Italien
Kartingföraren Marcus Ericsson från Kumla tog en sensationell seger i det italienska öppna mästerskapet, Open Masters, i Garda.
I en av världens hårdaste karting serier slog blott 16-åriga Marcus Ericsson knock out på hela den etablerade eliten i ICA, InterContinental A och vann den avslutande finalen i säker stil.
- Jag är… såååå superglad, jublar ”Mackan” med tårar i ögonen medan hela hans team kramar om honom. Det här är min allra bästa dag i hela karriären!

Marcus startade på 10:de ruta i final 2, efter att ha nått denna plats i Final 1. Redan det var en riktigt bra prestation.
- Efter starten tog jag det lugnt och sakta men säkert plockade jag en efter en, berättar Marcus. Jag kände att de i täten inte riktigt hade tempot som jag hade. På näst sista varvet satte jag in stöten och knep ledningen. Vilken känsla!!

På andraplats kom tjecken Kristaps Maters och på tredje plats tysken Marco Wittman.
Nästa deltävling i Open Masters går i Jesolo om tre veckor.
Alla resultat från tävlingen finns på www.federkarting.it eller www.fik.it

06-04-04 Järfälla MK inför tät ”matchracing” i Karting
Kort, intensivt och mycket aktion. Det är grundtanken när Järfälla MK ställer två lag/klubbar mot varandra på kartingbanan i sommar. ”Matchracing” är namnet.

Hela tävlingen ska vara överstökad på cirka två timmar och varje lag får ha lika många deltagare i respektive klass. Max åtta deltagare per heat och laget med mest poäng vinner.
- Tanken är att det skall vara korta, snabba race med mycket aktion. Det ska vara tydligt för publiken vilka som deltar i vilket lag och ställningen mellan lagen ska presenteras löpande, säger Stig Ekström.

Han är en av upphovsmännen till idén med ”matchracing” inom Karting, och Järfälla MK arrangerar den första tävlingen tisdagen den 9 maj.
- Det blir en kvällstävling och då möter vi Södertälje KRC.
Ännu så länge är det för tidigt att sia om hur många klasser som startar, och om det blir åtta förare i varje från respektive klubb.
- Klubbarna är i alla fall väldigt positiva, sen får vi se vad förarna säger, menar Stig Ekström.

De tre klubbar som deltar i sommarens testtävlingar är förutom Järfälla MK och Södertälje KRC även 08 Gokartklubb.

Mer info på www.jarfallamk.com