<< Tillbaka till Startsidan

[Kenny Bräck] [Audi Sport] Polestar Racing] [Opel Team Sweden] [Carrera Cup] [Övrig pressinfo]

[SSK] [STCC] [S60+ETCC] [GTR+SLC]

2000
             

 

 

 

 


2000

SM Banracing Gelleråsen 6-7 maj 2000
Erik Berger 75 år

Säsongsavslutning i Holland för Spirit Racing
Spirit Racing körde sin sista tävling för i år på den klassiska banan Zandvoort bland sanddynorna i Holland. De ställde upp med en Venturi och en Porsche. Venturin rattades av Jan-Olov Andersson och Lars GV Lindberg. Porschen kördes av Karl-Arne Henriksson, Per Wall och Thed Björk. För Per Wall var detta hans internationella debut. Han har kört mycket bra tillsammans med Karl-Arne under året i SLC-Racing series. För Thed Björk så var detta otroligt nog hans andra tävling i en täckt bil.
Läs mer

Stjärnsmäll stoppade Mörths titeljakt på Hockenheim
Den svenske racerföraren Pontus Mörths jakt på titeln i den internationella racingserien VW New Beetle Cup slutade med en rejäl stjärnsmäll. På det tredje varvet i söndagens finalrace på tyska Hockenheim for han tillsammans med en konkurrent bryskt rakt in i räcket i en chickan.
- Vi får kalla det för "race accident" eftersom det var båda som bjöd in till det, sade värmlänningen som fram till bara 100 meter före chickanen varit i loppets ledning och därmed titelvinnare för år 2000.
Läs mer

Mörth kämpar om titeln i VW New Beetle Cup
Två poäng upp till mästerskapstiteln. Två poäng ner till tredjeplatsen. Det är bäddat för "älgjakt" i dubbel bemärkelse när den internationella racingserien VW New Beetle Cup avgörs på tyska Hockenheim på söndag. Huvudrollen innehas av en svensk.
Den som kommer att jaga, och att jagas, är den värmländske racerföraren Pontus Mörth som inför årets tionde, och sista, deltävling i VW New Beetle Cup ligger på andra plats i mästerskapet med sin älg-designade New Beetle.
Läs mer

Spirit Racing tvåa i finalen i SLC-Racing Series
Mantorp
Spirit Racing från Mellerud körde sin svenska säsongsfinal i helgen när de deltog i Scandinaviska LångdistansCupen. De har under året kört i både Sprint cupen och Endurance cupen. Finalracet var 12 timmar långt, varav de tre första räknades som sprintfinalen. Spirit kom på tredje plats i sprintracet med sin Porsche och på sjunde plats med sin Renault Clio, som denna gång kördes av mekanikerna Göran Weidenstedt, Johnny Björklander och Joakim Andersson.
Läs mer

Mörth avknuffad på Nürburgring
Tappade ledningen i VW New Beetle Cup
Avsiktligt rammad och avkörd från banan av konkurrenten, och därmed nedpetad från mästerskapsledningen. Den nionde deltävlingen i VW New Beetle Cup på tyska Nürburgring blev en bedrövlig tillställning för den svenske racerföraren Pontus Mörth.
- Han såg väl sin chans så jag försökte bromsa så sent som möjligt, men vad hjälpte det när han hade mig som bromskloss, berättar Pontus Mörth om helgens händelse som kostade ledningen i New Beetle Cup.
Läs mer

Pontus Mörth startar trea med reservbil i VW New Beetle Cup på "Ringen"
En tredje startposition i lördagens race på tyska Nürburgring ger goda chanser för att den svenske racerföraren Pontus Mörth ska kunna skaffa sig en betryggande ledning inför den sista deltävlingen i VW New Beetle Cup.
- Håller jag mig bara på pallen i lördagens race, så har jag ordnat goda förutsättningar inför årets finalrace på Hockenheim om två veckor, säger Pontus Mörth som efter åtta av tio deltävlingar leder den internationella racingserien femton poäng före hemmaföraren Thomas Braumüller.
Läs mer

SSK-final på Falkenbergbanan:
Prestigefylld chans för hemmafavoriten Fredrik Nilsson
Räkna med en riktig, svensk racingrysare i helgen! Sex klasser avgörs i millenniets första säsongsfinal i SSK-serien, Sveriges störste arrangör inom svensk standardvagnsracing. Alla finalerna körs på halländska Falkenbergsbanan utanför Falkenberg den 30 okt - 1 sept och hemmasonen Fredrik Nilsson, som visat att han är i vinstform i år, är storfavorit till totalseger i tungviktsklassen Etab Data Cup. SSK-seriens tuffa poängsystem, med dubbla poäng i finalen, gör att ingen klass har en klar segrare. Därför avgörs allt på söndag, i säsongens sista finaler.
Läs mer

Mörth drygade ut ledningen i VW New Beetle Cup
Den värmländske racerföraren Pontus Mörth drygade på söndagen ut sin ledning i den internationella racingserien, VW New Beetle Cup. I den åttonde deltävlingen som avgjordes på Oschersleben Motopark öster om Hannover, slutade Mörth trea efter att ha startat loppet från femte startposition. Vann gjorde hemmaföraren Patric Michels, medan huvudkonkurrenten i VW New Beetle Cup, Thomas Braumüller, inte slutade bättre än på 13:e plats. Med två deltävlingar kvar leder Mörth mästerskapet 16 poäng före Braumüller.
Läs mer

Mörth fjärde man i första kvalet till New Beetle Cup
Hannover: Den värmländske racerföraren Pontus Mörth noterade en fjärde tid i det första tidskvalet till åttonde deltävlingen i den internationella racingserien, VW New Beetle Cup, som avgörs på Oschersleben Motopark öster om Hannover på söndag. Snabbast var huvudkonkurrenten, hemmaföraren, Thomas Braumüller. Efter sju körda deltävlingar leder Mörth mästerskapet tre poäng före nämnde Braumüller.
Läs mer

Äntligen seger för Spirit Racing
När den näst sista omgången i Scandinaviska Långdistans Cupen avgjordes på Gelleråsbanan i Karlskoga, då kom segrarna som Spirit Racing har väntat på hela säsongen. Tävlingshelgen var uppdelad i en Endurance tävling över åtta timmar på lördagen och ett sprintrace på tre timmar under söndagen.
Läs mer

KMS driver inte protesten mot Rustad vidare
STCC AB;s egna regler kommer att ligga till grund för Juridiska kommiténs bedömning.
Vid KMS;s granskning av möjligheten till en korrekt bedömning av Tommy Rustads underlåtelse att reglementsenligt inställa sig i parc farmé efter heat 2 på finalen Mantorp Park, har följande framkommit.
Läs mer

SSK-serien: 75 svenskar kör racing i Norge
Det börjar drar sig mot final i SSK-serien. Men först ska de svenska racingförarna erövra Norge! I helgen åker 75 svenskar för att göra upp om placeringarna i den sjunde och näst sista deltävlingen, som för ovanlighetens skull avgörs på Våler-banan i Norge. Svenskarna ställer upp i tre olika klasser, Fyndbörsen Cup, Kamasa-Tools Cup och Etab Data Cup.
Läs mer

Tommy Rustad STCC-mästare
Tommy Rustad är norrmannen som kan titulera sig svensk STCC-mästare. Detta efter en mycket dramatisk final på Mantorp Park på söndagen där Nissanföraren Rustad lyckades passera Fredrik Ekblom i Audi i den sista tävlingen.
Läs mer

Anderstorp: Historisk racing med vissa problem
Finalen för den historiska racingen kördes som vanligt på Anderstorps klassiska GP-bana, men i kortad form. Man använder bara hela banan vid större tävlingar numera. Erik Berger var redan klar mästare i sin klass, men ville ändå vara med och försöka vinna även detta race. Anders Berger var tvungen att slå Robert Pettersson för att bli tvåa i sin klass. Klar segrare där var redan Lennart Björk.
Läs mer

Äntligen dags för Spirit Racings värstingbil
Nu skall äntligen Spirit Racing rulla ut sin värstingbil ur garaget. I sportbilarnas kungaklass GTR är det nu dags för final på Mantorp Park. Spirit Racing kommer till start med sin Venturi LM 600 som skall rattas av Mark Miller. Den bilen gick tre st tävlingar 1995 och har sedan stått stilla tills nu. Då kördes den av formel 1 förarna Jean-Mark Gounon och Paul Belmondo på Le Mans, som de ledde i 17 timmar, på Suzuka i Japan och på Zhuhai i Kina, där de tog pole position.
Läs mer

Kristoffersson Motorsport: Inför finalen i STCC på Mantorp Park
Spänningen stiger. Stunden är kommen. Nu skall det avgöras. Skall det bli Audi i topp i år också? Vi är många som hoppas på det. Jag undrar om Fredrik Ekblom förstod hur rätt han skulle få, när han i säsongsinledningen sa till mig.
- Jag kan garantera att mästerskapet inte kommer att avgöras förrän i det allra sista heatet för säsongen.
Läs mer

Pernilla Wiberg till STCC finalen på Mantorp i en Audi A4 Quattro
Sent om sider står det nu klart. Även Pernilla Wiberg ställer in sig i den stora skaran som kommer att köra Audi A4 Quattro till STCC finalen på Mantorp. Det är Sven-Åke Enochsson Audi Sverige, som trots den stora efterfrågan lyckats hitta en Audi A4 Quattro, som han ställer till Pernilla Wibergs förfogande. Trots att det inför en final förväntas bli mycket trångt och tät trafik, finns det i nuläget inget som tyder på att Pernilla inte skall lyckas med sin målsättning att "kunna gå hela vägen, och nå målet".
Läs mer

Kinnekulle Ring: Succé för En Dag på Racerbanan!
7 500 besökare såg Fyndbörsen Cup och Renault 5 junior Racing! Sjätte upplagan av En Dag på Racerbanan, som arrangerades av tidningen Bilsport och Stocholms Sportvagnsklubb (SSK), blev stor succé. Arrangemanget, som lockade 7 500 besökare till ett soligt Kinnekulle Ring utanför Lidköping, tillåter publiken att kliva ner från läktaren och, tillsammans med instruktörer, själva köra på banan.
1000 välputsade utställningsbilar fanns också på plats, liksom truckracingstjärnan Boije Ovebrink, Motala, som körde flera imponerande varv med sin stora, supertrimmade lastbil. Kändisföraren Henrik Roos, Vara, fanns också på plats för att visa prestandan på sin snabba Dodge Viper.
Läs mer

Pontus Mörth återtog ledningen i New Beetle Cup
En sjätteplats i söndagens race på den nya tyska racerbanan Lausitzring räckte för att värmlänningen Pontus Mörth skulle återta ledningen i den internationella racingserien, VW New Beetle Cup.
&endash; Det känns lovande för fortsättningen i höst, menade Pontus Mörth efter att ha startat racet från 14:e startposition.
Läs mer

Christian Abt Audi Sport linar upp för KMS på Mantorp
Från succe i en Audi R8 på Le Mans, via Audi TT i DTM, kommer Christian Abt, medlem i Audi Sports exklusiva förarbesättning, till Sverige och Mantorp för den avslutande STCC finalen.
För meriterade Abt blir inhoppet i en Audi A4 Super Touring ingen ny bekantskap, det är nämligen exakt med den bilen han vann tyska STW serien 1999. Få om ens någon behärskar en Audi A4 Quattro som Christian Abt.
Läs mer

Gelleråsen Karlskoga Dubbla STCC-vinster för Audis Fredrik Ekblom
Fredrik Ekblom kom till hemmabanan Gelleråsen med målsättningen att skaffa sig ett grepp om STCC-mästerskapet. Ekblom lyckades till fullo. Med dubbelseger i helgen har Ekblom nu elva poängs försprång &endash; 164 mot 153 &endash; till Tommy Rustad i Nissan inför finalen på Mantorp Park om två veckor.
Värste konkurrenten Tommy Rustad slutade tvåa respektive trea i helgen, detta sedan Audis inhämtade italienare Roberto Colciago gjort sitt jobb i det andra heatet och blivit tvåa. Fredrik och Roberto drog ifrån i stor stil i det andra loppet.
Läs mer

Tung helg för Spirit Racing på Gelleråsen
Det var ingen munter helg för killarna i Spirit Racing. Mycket slit och magert resultat. Venturi-bilarna har gått hårt nästan en hel säsong nu och visar vissa tecken på utmattning. Det har varit stressigt för killarna i teamet som parallellt med GTR-satsningen även kör Scandinaviska Långdistans Cupen. Många timmar har spenderats i garaget i Mellerud. Den "riktiga" racer Venturin börjar äntligen bli färdig. Nu väntar en testdag, och om det faller ut bra så får vi se den i finalen på Mantorp Park om två veckor.
Läs mer

Racing på Kinnekulle Ring 19-20 augusti
Tre svenskar i Nordiska Mästerskapet i Formel Ford
Det handlade mest om Finland när 5:e och 6:e deltävlingen i Nordiska Mästerskapet i Formel Ford Zetec avgjordes på Kinnekulle Ring i helgen. Serieledaren Jussi Pinomäki körde fort och vann dubbelt trots tuff uppvaktning dels av landmannen och serietvåan Sami Liljedahl dels av danske Michael Outzen.
Läs mer

Pontus Mörth tvåa på Nürburgring
Den svenske racerföraren Pontus Mörth fortsätter att skörda framgångar internationellt. I söndagens deltävling av den internationella racingserien VW New Beetle Cup, som avgjordes på tyska Nürburgring, kom den 23-årige värmlänningen på andraplats. I sammandraget för VW New Beetle Cup ligger han nu på en preliminär andraplats. Fyra deltävlingar återstår.
- Jag är både nöjd och missnöjd med min insats, berättar Pontus Mörth om ett tät race som avgjordes i regn.
Läs mer

Mörth fokuserar på toppstriden i VW New Beetle Cup
New Beetle Cup på Nürburgring fredag-söndag. Jobb på Wafab Bil i Karlstad som bilförsäljare måndag-torsdag. STCC på Gelleråsen nästa fredag-söndag.
Pontus Mörth, den 23-årige racingtalangen från Kil, torde vara Sveriges mest upptagne racerförare.
- Många undrar hur jag orkar med allt, men det är inga problem när man håller på med det som man älskar mest av allt.
- Men visst kan det bli svettigt emellanåt, erkänner han inför den första tidsträningen till söndagens race i New Beetle Cup i Tyskland.
Läs mer

Racing på Kinnekulle Ring
Fyra svenskar kör Nordiskt Mästerskap
Fyra svenskar finns med på startlinjen när 5:e och 6:e deltävlingen i Nordiska Mästerskapet för Formel Ford Zetec avgörs på Kinnekulle Ring utanför Lidköping i helgen. Stefan Olausson, Bergs MK, ligger på fjärde plats, bara fem poäng efter dansken Michael Outzen på tredje.
Läs mer

Dubbelseger för Volvo-Ekström i STCC
Mattias Ekström vann båda loppen i den sjunde deltävlingen av årets STCC som gick på Arctic Circle Raceway i Mo I Rana, Norge. Det var Volvos helg med silverblåa Volvo S40 på pole position och högst upp på pallen i söndagens båda race.
Regerande svenska mästaren Mattias Ekström tog pole position i första loppet och Jan "Flash" Nilsson avlöste sin stallkamrat på första startposition i andra loppet i den nordligaste av STCC:s deltävlingarna, på Mo I Rana-banan i Norge, i höjd med polcirkeln.
Läs mer

Kristoffersson Motorsport - STCC Mo i Rana, Norge
Nu bär det iväg till Arctic Circle Raceway, den bana som många kallar för nordeuropas bästa bana. Den ligger c:a 100 mil norr om Oslo i Mo i Rana. Platsen för denna inte så gamla bana, är ett gammalt återfyllt dagbrott, där man tidigare sprängde tusentals ton av berg.
Banan har en ovanlig inramning med snötäckta fjäll inom synhåll, samtidigt som ravinerna gapar djupa alldeles intill bankanten. Någon sa vid ett tillfälle att han fick svindel av att köra på denna bana, för på vissa ställen av banan åker man i höjd med trätopparna.
Läs mer

Pontus Mörth tvåa i New Beetle Cup
Svensken Pontus Mörth kom på andra plats efter Sascha Morozon från Lichtenstein i en femte mycket turbulent deltävling i ADAC VW New Beetle Cup på Sachsenring i lördags. Pontus avancerade därmed till andra plats i cupen.
Pontus var snabbast under fredagens kvalificering och gick ut i ledningen före totalledande Oliver Mayer och trean Thomas Braumüller.
Läs mer

Opel och Pontus Mörth gör efterlängtad STCC-comeback!
Opel och Pontus Mörth gör comeback i STCC. Den 23-årige värmlänningen kommer att köra de två avslutande STCC-racen i en fabriksbil för Opel Team Sweden. Starten är för övrigt frukten av Mörths stora framgångar i den internationella racingserien, New Beetle Cup, under det senaste året.
- Jag är naturligtvis jätteglad. Det visar att man får lön för mödan att satsa på att tävla utomlands, säger han i sin kommentar till det överraskande inhoppet i STCC, där han för övrigt vann privatförarcupen, Synsam Cup, 1998 och svarade för flera fina prestationer under fjolåret, trots undermåligt material.
Läs mer

Två sjätteplatser för Spirit Racing
Spirit Racing från Mellerud körde till sig två sjätteplatser när SM-serien i GTR besökte den gamla anrika F1-banan i Anderstorp. 24 bilar kom till start. Spirit Racings förare; Lars GV Lindberg och Mark Miller hade lite problem med väghållningen och efter tidsträningen återfanns de först på 15:e och 17:e startrutan. Lars hade överstyrning och Mark hade understyrning.
Läs mer

Edman och Rosenblad vinnare i STCC - inte Volvos dag
Jens Edman och Carl Rosenblad tog hem varsin seger vid STCC-tävlingarna på Scandinavian Raceway i Anderstorp. Edman vann dagens första heat med Rosenblad på andra plats. I det andra heatet var det Rosenblads tur att stiga överst på prispallen. För båda var det säsongens första seger.
I sammandraget, efter fem av totalt åtta tävlingshelger, toppar fortfarande Fredrik Ekblom i Audi mästerskapstabellen. Med sina 118 poäng är han elva före Tommy Rustad. Mattias Ekström i Volvo är distanserad av Ekblom med 31 poäng.
Läs mer

Kristoffersson Motorsport redo för Anderstorp
Med facit i hand från Falkenbergs Motorbana drar vi nu vidare till Småland för den femte deltävlingen i The Swedish Touring Car Championship.
På en mosse strax utanför Anderstorp ligger denna snabba bana, Scandinavian Raceway. Banan som har goda anor från mitten på sjuttiotalet, då man körde Formel 1 här.
Läs mer

2 x 2 för Bergers i historisk racing
När firandet hade lagt sig för Erik Berger var det dags att dra på sig hjälmen igen för att köra näst sista deltävlingen i årets historiska racingserie. Nu är det inte bara familjekamp i familjen Berger, även Lennart Björk får se upp då hans son Per-Inge skall vara med och köra också. Efter den första tidsträningen hade Anders Berger bästa tiden, men efter det andra kvalpasset stod Lennart Björk först före sin racedebuterande son Per-Inge. Sedan stod Anders före Erik Berger. En dubbel familjekamp således. Det kom närmare 30 bilar till start i heatet som körs tillsammans med GT Ny.
Läs mer

Mörth bröt efter kollision
Först en rejäl smäll och sedan bar det av rakt fram ut i gräset och sedan sandfållan. Värmlänningen Pontus Mörth satsade allt för friskt och tvingades bryta den fjärde deltävlingen i den internationella racingserien VW New Beetle Cup, som avgjordes på tyska Nürburgrings korta slinga under söndagen. Mörth, som startade tvåa, krokade i den värste konkurrenten, tysken Braumüller, vid ett omkörningsförsök på det andra varvet.
Läs mer

Mörth snabbast i första kvalet på Nürburgring
Det är succé för värmlänningen Pontus Mörth i den internationella racingserien VW New Beetle Cup. Inför den fjärde deltävlingen, som avgörs på söndag på klassiska Nürburgring i leder han mästerskapserien med sex poäng.
Läs mer

Erik Berger 75 år
Den legendariske affärsmannen och racerföraren Erik Berger fyller 75 år den 18 juli. Han kommer att ha öppet hus i affären med kaffe och tårta. Men han vill inte ha några blommor eller presenter.
-"Det är bättre att folk sätter in pengarna på Magdalenas Fond istället", säger Erik.
-"Jag kan ju inte säga blankt nej till presenter eftersom jag lever på att sälja sådant", fyller Erik på.

Erik föddes den 18 juli 1925. Hans far var plåtslagare och han startade sitt plåtslageri mitt emot nuvarande Dalslänningen 1903. 1915 började han även försäljning av div husgeråd. 1920 byggdes en kombinerad plåtverkstad och affär på Storgatan där den ligger än i dag.
Läs mer

Spirit Racing körde bra igen
Falkenberg 000709
Efter helgens tävlingar på Falkenbergs snabba ovalliknande bana är det ingen som tvivlar på Spirit Racing längre. De visade med eftertryck att de är med i leken på allvar. Deras vackra silverfärgade Venturibilar går inte obemärkt förbi.
Fredagens fria träning ägnades åt att lära sig banan då varken Mark Miller eller Jan-Olov Andersson hade tävlat här förut. På lördagens tidskval inledde Jan-Olov med några lugna varv för att känna sig för. När han passerades av den snabbe GT3-föraren Fredrik Sundberg, hängde han på för att få draghjälp till en bra tid. Taktiken var bra, men när de kom till sista kurvan så spann de båda av på en oljefläck och de fick starta sist i racet. Snopet, men sånt är livet. Mark Miller fick 12 träningstid av de 24 bilarna.
Läs mer

Ny racingtriumf för Pontus Mörth i Tyskland
Den svenske racerföraren Pontus Mörth är ett hett namn i det motorsporttokiga Tyskland. Efter ett oerhört tufft race återtog han på söndagen ledningen i den internationella racingserien VW New Beetle Cup. Mörth vann den tredje mästerskapsdeltävlingen som avgjordes på Norisring, den gamla paradgatan från Tredje Rikets tid som numer används som racerbana, i utkanten av tyska Nürnberg.
- Det var en oerhört tuff fajt, berättar en mycket glad Pontus, som startade i pole position efter en mycket övertygande insats i lördagens kval.
Läs mer

Spirit Racing slog Norge med häpnad
Oslo
Nu har Spirit Racing visat sina motståndare vad en Venturi går för! Det blev en succétävling på Oslos gator i "Nordens Monaco". Den tillfälliga racerbanan låg endast två kvarter från Karl-Johan och 150 m från Centralstationen. Med 25 000 personer på läktaren och en 2 600m racerbana inramad med betongblock med farter över 200 km/h, gjorde att det kändes som att köra inne i ett flipperspel, sa någon av de tävlande. Det var trångt och halkigt. Det fanns inget utrymme för misstag, då fick man betala ett högt pris mot de solida betongmurarna. De flesta klarade sig dock undan betongen.
Läs mer

Motig racehelg för Spirit Racing
Mantorp
Spirit Racing hade en av sina absolut motigaste racehelger någonsin, men trots det så kunde de lämna banan med glada miner!
Spirit Racing kom till Mantorp för att köra sina Venturi bilar i GTR-SM. Tyvärr har de inte fått motorn levererad till Mark Millers tävlingsbil, så han fick återigen köra med sin gatbil. Den bilen fick bryta på Knutstorp senast då en packbox till ingående axeln i växellådan läckte.
Läs mer

Dubbla segrar för Erik och Anders Berger
Karlskoga
Nu radar de upp segrarna på rad, Far och son Berger. De har fått ordning på sina bilar och då får konkurrenterna kämpa hårt för att hänga med. På första tidsträningen var Anders snabbast före Lennart Björk och Erik. På den andra träningen var Lennart snabbast före Anders och Erik.
Läs mer

Mörth bröt i Canadas GP
En tredje startposition lovade gott men 500 meter, inte längre än så kom svensken Pontus Mörth i New Beetle Cup-loppet som föregick Canadas Grand Prix på söndagen. Den 23-årige värmlänningen drogs med när de två framförvarande bilarna snurrade och krokade i varandra. Tyvärr totalkvaddades Pontus VW Beetle och det fanns inte en chans att fortsätta loppet på Notre Dame Island i Montreal.

Mörth jagat villebråd i Canadas Grand Prix?
Ska Mika Häkkinen äntra sin F1-racer till tonerna av 'Du gamla du fria' på söndag? Chanserna är stora. Ty före Canadas Grand Prix i Formel 1 avgörs den andra deltävlingen i VW New Beetle Cup med svensken Pontus Mörth. Efter en övertygande seger i den första deltävlingen är den 23-årige värmlänningen förhandsfavorit i Montreal.
Läs mer

Spirit Racing kämpade väl på Mantorp

Det blev en lyckad racehelg för Spirit Racing när de körde den tredje deltävlingen i SLC Racing Series. De hade en stressig inledning på helgen. Deras Renault Clio rasade motorn på Kinnekulle i förra tävlingen. De väntade på delar till motorn in i det sista och på fredag morgon kunde de börja att sätta ihop bilen. Det blev mek hela dagen och hela natten. Ilfart iväg till tävlingen och sista skruvande på banan och bilen stod körklar endast 15 minuter före start! Belöningen blev en andraplats i "Standard Production," som kördes i åtta timmar. De som körde var: Conny Hedlund, Mats Bremer och Andreas Nyberg.
Läs mer

Tronskifte i racerfamiljen Berger
Anderstorp
Anders Berger slog sin far Erik Berger när de båda tävlade på Anderstorps klassiska Formel 1 bana. Det var en stor tävlingshelg med EM-status som även lockade en hel del publik. Anderstorps långa bana gynnar de motorstarkare bilarna som t ex Ford Capri. Efter kvalet så låg mycket riktigt en Capri först. Det var Fredrik Andersson. På andra plats var Anders före Magnus Paulsson Ford Capri, Lennart Björk och Erik Berger. Eriks utväxling stämde inte för denna långa bana. De bytte till tävlingen, men det blev inte bra i alla fall.
Läs mer

Mästaren bromsade nykomlingarnas framfart
Spirit Racing har kört sin andra deltävling i banracing SM i GTR. De har fortfarande inte fått färdig racebilen till Mark Miller som fick köra ännu en tävling med sin egen standardbil. Jan-Olov Andersson körde den andra bilen. Under kvalet valde Jan-Olov att köra med slicks. Det var en chansning. Det var blött men uppehåll när kvalet började. Mot slutet torkade det upp mer och mer och Jan-Olov körde upp sig i listan. Inför de sista varvet så hade han femte tid. Han hade en ännu bättre tid på gång, men blev tyvärr sinkad av Torbjörn Holmstedt´s Ferrari. Mark Miller hade sjunde tid i sin standardbil.
Läs mer

Erik Berger slagen, men vann ändå
Under sämsta möjliga förhållande, störtregn, kördes kvalet till årets tredje deltävling i Standard Ny klassen i Historisk racing. Erik Berger visade sin klass och tog pole position. Näst bäst var dubbelsegraren från Mantorp, Lennart Björk endast tre tiondelar efter. Lennart körde mycket brett och publikfriande under kvalet. Anders Berger, som fortfarande inte har fått sin bil helt i ordning hade femte tid.
Läs mer

Flash visade sin klass - Volvo återigen på pallen
Allt gick bra för Volvo i STCC:s andra deltävling för säsongen. Allt utom dombesluten. Trots mycket fina insatser från både mekaniker och förare, kunde teamet glädja sig åt pallplats i bara första heatet. Tre stop & go satte käppar i hjulet för Mattias Ekström och Jan "Flash" Nilsson i de silver/blåa Volvo S40.
Jan "Flash" Nilsson gjorde ett otroligt första heat på Knutstorp där han tog sig upp från nionde startposition till en andra plats i mål. Han körde jämna snabba varv och Volvon såg faktiskt ut att gå snabbast på rakan. Men den tuffa fighten för att ta sig genom fältet krävde sitt pris.
- Jag slet ut däcken i fighten med Kristoffersson och förlorade dessutom mycket tid. Då kunde jag inte göra något åt Ekblom, säger Jan "Flash" Nilsson.
Läs mer

Mörth triumferade på Hochenheim
Pontus Mörth vann övertygande årets första deltävling i VW New Beetle Cup, som avgjordes på tyska Hochenheim inför drygt 75.000 åskådare under söndagen. Mörth startade i pole position och ledde loppet från start till mål.
- Ett kanonrace, menade Pontus Mörth, som i fjol slutade tvåa i den internationella racingserien trots att han inte körde samtliga deltävlingar.
Loppet avgjordes i regn, vilket passade unge, men rutinerade Pontus Mörth som handen i handsken.
Läs mer

Bräck förebilden när Mörth ger sig ut i racingvärlden
På söndag körs den första av tio deltävlingar i den internationella racingserien, VW New Beetle Cup. Ur svensk synvinkel är årets cup hyperintressant - Pontus Mörth, från Kil, är förhandsfavorit i mästerskapet. I fjol slutade han tvåa med sin älgprydda VW Beetle, trots att han inte körda alla deltävlingar.
- I år koncentrerar jag mig på New Beetle Cup istället för att dela säsongen med STCC som jag gjorde i fjol, säger den 23-årige värmlänningen.
Det är Kenny Bräck som inspirerat Pontus Mörth att satsa på internationell racing i en märkes-cup istället för att tävla som privatist i STCC.
Läs mer

3 x 3 utan 3:a för Spirit Racing
Spirit Racing nådde sina hittills största framgångar med sin Porsche i Scandinaviska Långdistans Cupen. Helgens tävlingar kördes under bästa möjliga förhållande, strålande sol, på Kinnekulle Rings kurviga och kuperade bana. För flera i teamet var det första gången de körde på banan. Alla tyckte dock att den gav en fantastisk körupplevelse. 21 bilar kom till start i lördagens åttatimmars race. Spirit Racing låg länge på fjärdeplats med Porschen, som så många gånger förut, men kunde i loppets slutskede äntligen knipa tredjeplatsen. De glada förarna hette: Jan-Olov Andersson, Douglas Carr, Karl-Arne Henriksson, Sven-Olov Johansson, Rolf Skjöldebrand och Ricardo Constantinou.
Läs mer

Erik Berger vann premiären i historisk banracing
Erik Berger verkar bara bli yngre och yngre, åtminstone när man ser honom köra racerbil. Vid helgens dubbeltävling på Mantorp Park fick vi se de båda lila Escorterna från Bengtsfors MotorClub göra entré vid årets racingpremiär i den historiska banracingserien RHK. Det har varit en stressig tid för Erik och Anders Berger att få klar sina bilar och egentligen var de inte klara nu heller. Eriks bil har inte genomgått så stora förändringar, men den är nylackerad. Insprutningssystemet är tillbaka och nu hoppas man att det skall fungera bättre än förut.
Läs mer

SSK-premiär på Kinnekulle
I helgen var det dags för premiären i SSK, Stockholms Sportvagnsklubb på Kinnekulle Ring. Det handlade om tuff standardbilsracing där förarna själva står för den större delen av kostnaderna. Sammanlagt kom 131 förare i sju olika klasser och körde om placeringarna på 'kullen' utanför Lidköping.
Läs mer

Godkänd premiär för Spirit Racing
Mellerudsbaserade Spirit Racing körde i helgen sin första SM-deltävling i GTR med sina Venturibilar. Men trots många timmar i garaget under vintern så lyckades de inte få färdig den ena tävlingsbilen i tid. Detta insåg grabbarna i onsdags. Då togs beslutet att fixa till standardbilen i tävlingsdugligt skick. Nu bygger man inte en racerbil på en dag, men i detta fallet med Venturi så är den ganska genomtänkt från början, även i standardskick. De bytte ut stolen, monterade 6-punktsbälte, brandsläckare och slicks. Med "endast" 400 hästar under huven så fick det gå som det ville, de hade inget annat val.
Läs mer

Pallplats för Volvo i STCC-premiären
Regerande svenska mästaren Mattias Ekström tog andra plats i första heatet och tredje i det andra i söndagens race på Gelleråsen och säkrade värdefulla poäng. Men för Jan "Flash" Nilsson blev helgen något av en besvikelse.
Det var nervkittlande när det för första gången kördes med stillastående start i STCC. När den röda lampan tändes kom ett imponerande dån från 18 trimmade motorer som pressades upp till åttatusen varv. Mattias Ekström gjorde en kanonstart och tog ledningen , men en incident i första kurvan där Fredrik Ekblom, Peggen Andersson och Tommy Rustad var inblandade resulterade i omstart.
Läs mer

Volvo siktar på pallen i STCC
På Gelleråsen utanför Karlskoga, går på söndagen starten för första deltävlingen i Swedish Touring Car Championship 2000. Och den gångna helgens tester på Mantorp talar klart språk, årets STCC blir den mest spännande hittills. Bilarna är snabbare än någonsin, förarna laddade som aldrig förr och startfältet är så jämt att man ryser. Varv efter varv förbättrades fjolårets tider och det skilde inte ens en sekund mellan bästa och fjärde testtiden.
Läs mer

Genrep för Spirit Racing på Gelleråsen
Racerteamet Spirit Racing från Mellerud fick en ordentlig genomkörare inför årets SM-säsong i banracing. De körde åttatimmars uthållighetsrace på Gelleråsbanan i Karlskoga, med sina två långloppsbilar. Det var 25 gradig sommarvärme i årets racepremiär i Scandinaviska långdistans Cupen. Första tävlingen brukar alltid se ut som kalvar på grönbete, så även denna gång. Tidsträningen blev rena lotteriet med många gulflaggor efter avåkningar. Team Spirits Porsche fick faktiskt 22:a och sämsta tid. Men det spelar inte så stor roll då man skall köra åtta timmar. -"Det är faktiskt roligare på det viset", menade Jan-Olov Andersson.
Läs mer

Legenden Berger inleder ny racingsäsong
Det ser ut att bli en intressant sommar för Bengtsfors MotorClubs banracingförare. Vi kan presentera några nyheter här. Erik Berger kör vidare med samma Ford Escort som i fjol, omlackerad till lila. Han går nu in på sitt 75:e år, men är lika ung och rask på banan som alltid.
Anders Berger har "slitit hund" i vinter och byggt en ny bil. Han har haft god hjälp av Gert-Ove Berg. Det elektriska har Hans Gustavsson fixat. Det är en likadan bil som Eriks och de kör båda med sin nya lila look. Det är samma färg som Erik hade på en av sina Fordar i slutet av sextiotalet. För att slippa stallorder så kör Erik och Anders inte i samma klass i år. Erik kör vidare i 1600cc klassen medan Anders med sin 1840cc BDA-motor, kör i 2-litersklassen i Standard Ny. Målsättningen är redan klar: Klasseger får både far och son!
Läs mer

Bengtsforsbördig racerförare "Down under"
Sveriges troligen ende racerförare i Australien heter Lars Johansson. Han är född och uppvuxen i Bengtsfors. Efter en jordenruntresa 1982 fastnade han för Australien. Lars emigrerade 1986 och provade på Formel Ford 1989. Han fortsatte i samma klass även 1990-91. 1992 flyttade han hem till Sverige och började med Formel 3. Han körde med 1990 Reynard chassie och Mugen motor. Lars låg ofta bland de 5-6 bästa i Nordiska Mästerskapet.
Läs mer

Storsatsning i GTR av Team Ferrita Racing
Tre snabba Porsche jagar guld i GT2 och GT3
Team Ferrita Racing som förra året gjorde sin första racingsäsong satsar nu ännu hårdare. Till årets säsong i GTR omfattar teamet tre snabba förare i var sin Porsche. Micael Ljungström och Anders Roos skall slåss i GT3 och Niklas Lovén i GT2
Det är ingen tvekan. Micael Ljungström, VD:n som drog på sig racingoverall, har fått blodad tand. Efter 1999 års debutsäsong laddar han om och bygger ut sitt Team Ferrita Racing.
- Förra året tog vi som ett läroår, med egen bil och inhyrd service, säger Micael Ljungström, som till vardags är VD för Ferrita i Köping, ledande på rostfria avgassystem i landet.
Läs mer

STCC drabbas av nytt avhopp
Pontus Mörth valde VW New Beetle Cup
Med bara en dag kvar av anmälningstiden drabbas STCC av ännu ett avhopp. Det är Synsam-mästaren 1998, Pontus Mörth från Kil, som har skrivit kontrakt med tyska VW Motorsport för att köra internationell racing i VW New Beetle Cup istället för SM i standardvagnsracing, STCC.
&endash; Givetvis ett svårt val, men jag har vägt för och emot sedan det stod klart att det inte skulle bli något med Ford i STCC, förklarar Pontus Mörth.
Läs mer

Spirit Racing från Mellerud satsar på att vinna SM i banracing
Mellerudsbaserade Spirit Racing kommer säsongen 2 000 att satsa på flera fronter för att bli ett av Sveriges mest professionella och framgångsrika racingteam.
Premiärvisningen sker 20:e januari kl. 17.30 på Scandinavian Motorsport Centre, Västberga Allé 60 i Västberga, Stockholm.
Spirit Racings sportsliga mål är högt ställda: Målsättningen är att under år 2000 vinna det svenska mästerskapet för GT-bilar. De skall komma bland de tre bästa i de två tävlingar de kör i det engelska GT-mästerskapet; "Powertour". Nå topp tio i de båda internationella endurancetävlingar de ställer upp i samt vinna klass 2 och 3 i SLC, den Scandinaviska Långdistans Cupen.
Läs mer

<< Tillbaka till Startsidan