<< Till Racing
<< Tillbaka till Startsidan


Övrig pressinformation
RACING 2022


2022
        


 


22-05-17 Kvalsuccé i Porsche Carrera Cup premiären
I helgens Porsche Carrera Cup Scandinavia premiär i Anderstorp var det mycket nyheter i Porschedepån. Nya bilar i serien med Porsche GT3 Cup (992), ny officiell status för serien som Svenska Mästerskapen för GT-bilar - och för WestCoast Racing var det första racet med nya förare och en nystart med teamet:
- Nu när vi är igång efter pandemin känns det som att vi gör mycket för första gången igen, kommenterar teamchefen Dick Jönsson Wigroth teamets nystart i Porsche Carrera Cup.
- Med det i tanken är vi väldigt nöjda med att visa resultat direkt i kvalet, kommenterar han helgens inledning i test och kval.

Båda teamets förare, Micke Karlsson och Robin Knutsson, placerade sig i topp tre redan i helgens andra test. I kvalet till race 1 fick Robin till det ordentligt med 2:a tid när han jagade sin teamkompis runt banan. Micke fick inte till det lika bra och fick nöja sig med 8:e tid.
I det andra kvalet, som bestämde startpositionerna till helgens andra race, slutade Robin 9:a och Micke 10:a.

Race ett blev en kort tillställning med totalt bara tre grönflaggsvarv efter en inledande incident.
Från sin andra startposition kom Robin iväg hyfsat på den upptorkande banan och var tredje bil ut på första varvet. Micke hade mindre tur och blev inblandad i en incident i första kurvan med ett trasigt styrstag och besök i sandfållan som reslutat.
Oturen fortsatte när Robin strax därefter bromsade försent efter flygrakan och tappade ner till 14:e plats.
Efter en lång safetycar period från varv 2, och även en rödflagg, startades racet om med endast två varv kvar. Då hade Mickes styrstag byts ut och han avancerade till 19:e plats i mål. Robin hade inte fått många möjligheter att revanschera sitt misstag och slutade som 12:a.

Race två blev precis som det första påverkat av incidenter och Safety Car. Micke fick bryta redan i starten då han blev klämd mellan två bilar.
Robin avancerade en placering och slutade åtta och summerar sin första helg Porsche Carrera Cup Scandinavia:
- Jag är väldigt nöjd med helgen. Det blev lite antiklimax med att de flesta varven blev bakom Safety Car men jag har lärt mig extremt mycket under helgen. Vi har ett fantastiskt team där alla verkligen vill vinna. Alla i teamet är ju rätt nya till Porsche men att vi har kunnat visa bra pace redan från första helgen är ett styrkebesked och vi har en bra grund att jobba vidare på under säsongen. Ser otroligt mycket fram emot nästa racehelg!

Teamchefen är också nöjd med säsongens inledning:
- Det blev en trist helg för Micke när han i båda racen blev indragen i incidenter som var utanför hans kontroll. Desto mer inspirerande är Robins utveckling när han tar så här stora kliv. Jag är stolt över hela teamets arbete i helgen och ser fram emot resten av säsongen, avslutar Dick efter säsongspremiären.

Nästa race i Porsche Carrera Cup Scandinavia är på Drivecenter Arena i Fällfors 17-18 juni.

Sändningarna från racen från Scandinavian Raceway i Anderstorp kan ses på Viaplay eller på Porsche Carerra Cup Scandinavias kanal på YouTube där racen finns att se 48h efter målgång.

För mer info om serien besök www.carreracup.se
22-05-17 Andreas Bäckman trea i Hockenheims 12-timmars race
Andreas Bäckman körde i helgen in på en tredjeplats i 12-timmars loppet Hankook 12h Hockenheimring i Tyskland tillsammans med teamet Lestrup Racing Team i teamets helt nya Audi RS 3 LMS TCR-bil.
– Kul att få börja säsongen med en pallplats och även extra kul i mitt första race för teamet. Det var också en bra förberedelse inför STCC-säsongen, säger Andreas Bäckman.

Denna helg, den 13-15 maj, arrangerades 12-timmars loppet Hankook 12h Hockenheimring av 24H Series. 24H Series är en serie på sju långloppstävlingar runt om i världen, där Hankook 12h Hockenheimring är den fjärde deltävlingen på årets kalender som gick av stapeln på den klassiska Formel 1-banan Hockenheimring i Tyskland. Andreas Bäckman tävlade tillsammans med tre andra förare i bil #120 för Lestrup Racing Team i TCR-klassen.

2022 gör Andreas comeback i STCC (Scandinavian Touring Car Championship), efter tre år av internationellt tävlande, i den helt nya Audi RS 3 LMS TCR-bilen för Lestrup Racing Team.

Nu i helgen körde han sin första tävling för teamet i 12-timmars loppet Hankook 12h Hockenheimring som uppladdning inför STCC-säsongen. 12-timmars loppet gav både teamet och förarna möjligheten att lära känna den nya bilen inför STCC-premiären på Ljungbyhed 3-4 juni.

Andreas körde tillsammans med Oliver Söderström, Emil Sällberg och Marcus Fluch Lestrup Racing Teams Audi RS 3 LMS TCR-bil i TCR-klassen.

Hankook 12h Hockenheimring var både teamets första tävling i den nya bilen och även Andreas första långlopp i en TCR-bil.

På fredagen började helgen med fri träning och senare på kvällen kördes tidskvalet, där teamet lyckades köra snabbast av alla i TCR-klassen och ta pole-position till lördagens race, vilket innebar att de fick starta längst fram i racet. 12-timmars loppet var uppdelat i två delar, där de första sex timmarna av loppet kördes på lördag kväll och sedan de resterande sex timmarna kördes på söndag kväll.

Teamet låg sedan i toppen under början av loppet på lördagen, men en del tekniskt strul längs vägen gjorde att de tappade 20 minuter av reparationer i depån och låg ett tag nere på 6:e plats. Men teamet kämpade sig tillbaka till en slutlig 3:e plats i mål i både TCR- och TCE-klassen. Det var teamets första pallplats för året och även Andreas första pallplats i det nya teamet.
- Vi fick en bra start på årets säsong och mycket värdefulla förberedelser inför vår titeljakt i STCC 2022. Vi hade en del problem under helgen, men det är något man kan förvänta sig med en helt ny bil. Men förarna presterade riktigt bra och vi fick med oss riktigt bra racedata som är svårt att återskapa under vanliga försäsongstester, säger Fredrik Lestrup, delägare av Lestrup Racing Team.
- Kul att få börja säsongen med en pallplats och även extra kul i mitt första race för teamet. Det var en mycket värdefull helg för mig att få lära känna den nya bilen, få många mil och även att lära känna teamet inför den kommande STCC-säsongen. Det gick snabbt för mig att lära mig den nya bilen och vi fick upp bra fart i den ganska snabbt, säger Andreas Bäckman.

Härnäst för Andreas väntar säsongspremiären av STCC, 3-4 juni, på Ljungbyheds Motorbana.

Helgens resultat:
Fri träning: 3:e plats
Tidskval: 1:a plats
Race (12 timmar): 3:e plats
22-05-16 Felix Rosenqvist redo för världens största race - Indy 500 nästa
Felix Rosenqvist redo för världens största race - Indy 500 nästa
Felix Rosenqvist hyser goda förhoppningar om att kunna utmana på riktigt allvar när NTT INDYCAR SERIES nu skiftar fokus mot världens största racinglopp: den 106:e upplagan av mytomspunna ovalklassikern Indy 500.

Träningarna inför "The Greatest Spectacle in Racing" - tillika världens enskilt största idrottsevenemang med över 300 000 besökare på tävlingsdagen - inleds i morgon tisdag på Indianapolis Motor Speedways berömda oval.

Uppladdningen inför loppet pågår sedan i närmare två veckor, och inkluderar två viktiga kvaldagar nu till helgen där startuppställningen i det 33 bilar stora fältet ska formeras i farter på nära 400 km/h.

SÅ FUNGERAR DET: Indy 500 - kvalformat: https://www.indycar.com/-/media/Files/2022/News/2022Indy500QualOneSheet042622

Själva racet körs sedan helgen därpå, den 29 maj.
Felix Rosenqvist står inför sitt fjärde Indy 500. Som bäst har svensken hittills nått en 12:e plats (2020) i det legendariska racet; men inför årets upplaga tror Arrow McLaren SP-föraren själv att förutsättningarna är bättre än någonsin förut.
- Känslan är väldigt bra just inför Indy 500 i år, säger Felix Rosenqvist. Till att börja med har jag gjort det här racet tre gånger nu, och det i sig är en stor hjälp mentalt. Man är mycket mer avslappnad och kan lägga sin energi på rätt saker. Sedan har vi en väldigt bra bil på ovalerna. Jag tog pole i Texas, som är den banan som mest liknar Indy, och jag trivs med känslan som bilen ger i höga farter.

Dessutom kommer Rosenqvist precis från sitt bästa resultat för säsongen, en sjätteplats i helgens GMR Grand Prix - där han länge slogs om segern innan han drogs in i en kollision med teamkamraten Pato O'Ward.
- Vi hade ett bra genrep i GMR Grand Prix, vårt klart bästa race i år, fortsätter Felix Rosenqvist. Timingen känns rätt inför Indy 500. Chevrolet (motorleverantören) är på hugget och har vunnit fyra av fem race i år. Vi som team är starka på ovalerna, och min erfarenhet kring hela 500-upplevelsen är värdefull. Jag tycker att allt finns på plats för något riktigt bra.

Indy 500 körs över 500 miles (800 km), vilket ger 200 varv runt den fyra kilometer långa ovalen i västra Indianapolis. Endast en svensk har vunnit tävlingen och druckit den traditionsenliga segermjölken: Kenny Bräck, 1999.

TIDSSCHEMA
Alla angivelser avser svensk tid
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 6
106:e Indianapolis 500
Indianapolis Motor Speedway (USA)
Tisdag 17 maj
Fri träning 1: 15.00-17.00
Fri träning 2: 21.00-00.00

Onsdag 18 maj
Fri träning 3: 18.00-00.00

Torsdag 19 maj
Fri träning 4: 18.00-00.00

Fredag 20 maj (Fast Friday)
Fri träning 5: 18.00-00.00

Lördag 21 maj
Fri träning 6: 15.00-16.30
Kval: 18.00-23.50

Söndag 22 maj
Träning (Last Chance): 17.30-18.30
Träning (Top 12): 18.30-20.00
Kval (Last Chance): 20.00-21.00
Kval (Top 12): 22.00-22.55
Kval (Fast 6): 23.10-23.40

Måndag 23 maj
Fri träning 7: 18.00-20.00

Fredag 27 maj (Carb Day)
Fri träning 8: 17.00-19.00

Söndag 29 maj
106:e Indianapolis 500: 18.45


22-05-15 Felix Rosenqvist i topp sex i otyglat regnkaos
Felix Rosenqvist genomlevde ett exceptionellt händelserikt race vid helgens INDYCAR-tävlingar i GMR Grand Prix på Indianapolis Motor Speedway, där Arrow McLaren SP-svensken till slut körde hem årets hittills bästa resultat i ytterst svåra förhållanden.

Loppet i Indianapolis innehöll otaliga vändningar, draman och incidenter, med Rosenqvist till slut i mål som sexa när regndimman hade lagt sig sent på lördagskvällen svensk tid.

Den 30-årige smålänningen startade loppet på samma position efter att ännu en gång ha tagit sig hela vägen till det avslutande segmentet Firestone Fast Six i kvalet – men resan mot sjätteplatsen vid målflagg var allt annat än rak för Rosenqvist, som tvingades slå sig tillbaka från ett till synes hopplöst läge.

Värnamo-föraren kastades mellan hopp och förtvivlan under loppets två timmar, och rörde sig på allt från första till sista plats i en tävling där hans 50:e NTT INDYCAR SERIES-race också sammanföll med ett av karriärens absolut mest kaotiska.
- Jag vet inte vad som hände idag, säger Felix Rosenqvist. Det var ett galet race. Vi var på fel däck, rätt däck, vi var sist, vi var först… Det hade verkligen allt. Vi gjorde ett bra kval igen, som vi brukar, men det vi verkligen ville uppnå idag var att gå i mål på minst samma position i racet. Det lyckades vi med – men det var en lång väg dit!

Rosenqvist fick en smakstart på loppet när han, i regn, omedelbart klättrade från sjätte till andra plats redan på det första varvet.
- Vi fick en perfekt start, och bilen kändes fantastisk i regnet, fortsätter Felix Rosenqvist. Dessutom lyckades jag stretcha mitt bränsle ett varv längre än de andra på den första stinten, vilket var ett skönt kvitto att få efter allt som hände senast på Barber. Det såg extremt bra ut till en början och jag är övertygad om att vi hade farten att vinna det här racet.

Rosenqvist fanns fortsatt med i den absoluta toppen, precis bakom senare segraren Colton Herta, när loppet på det 43:e varvet startades om efter en säkerhetsbilsperiod.

Dessvärre förgjordes smålänningens segerchanser i en olycklig sammanstötning med teamkamraten Pato O’Ward, som snurrade precis framför Rosenqvist i Kurva 1 direkt efter omstarten och drog med sig sin Arrow McLaren SP-kollega i fallet.

Rosenqvist tvingades i depå med trasig framvinge och återanslöt sist av alla, ett varv efter täten.
- Incidenten med Pato var väldigt olycklig, förklarar Felix Rosenqvist. Han gick in lite för hårt i Kurva 1, snurrade precis framför mig, och tyvärr hade jag ingenstans att ta vägen. Min framvinge brast och dessutom dog bilen. Vi tappade ett varv på det, men teamet tog ett riktigt bra beslut och höll mig kvar ute på banan på slicks i regnet – utan framvinge! – och det hjälpte oss tillbaka på ledarvarvet när det började torka upp.

Efter en sista säkerhetsbilsperiod, orsakad av en av alla otaliga incidenter när regnet återigen tilltog, lyckades Rosenqvist avslutningsvis kraftfullt slå sig fram hela vägen till sin slutliga sjätteplats.
- Vi gick från 18:e till sjätte plats på de sista tio varven, avrundar Felix Rosenqvist. Farten var verkligen där. Rent operativt var det ett väl genomfört race från hela gänget på bil #7 idag. Jag är stolt över hur vi hela tiden höll humöret uppe, även när det såg som mörkast ut. Det ska vi ta med oss.

Rosenqvist och NTT INDYCAR SERIES skiftar nu fokus mot säsongens stora höjdpunkt: ovalklassikern Indy 500. Träningarna inför det mytomspunna loppet - tillika världens enskilt största idrottsevenemang - drar igång redan nu till veckan. Själva loppet körs den 29 maj.

RESULTAT
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 5
GMR Grand Prix
Indianapolis Motor Speedway (USA)
1: Colton Herta (USA), Andretti, 75 varv
2: Simon Pagenaud (FRA), Meyer Shank, +3.098s
3: Will Power (AUS), Penske, +7.153s
4: Marcus Ericsson (SWE), Ganassi, +7.819s
5: Conor Daly (USA), Ed Carpenter, +9.653s
---
6: Felix Rosenqvist (SWE), Arrow McLaren SP, +11.094s
Se fullständigt resulta: :https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/images/3d97b591-5812-e53a-000e-cb57003ea2fe.png

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING

NTT INDYCAR SERIES | Efter 5/17 race
1: Will Power (AUS), Penske, 170 p.
2: Alex Palou (ESP), Ganassi, 156 p.
3: Scott McLaughlin (NZL), Penske, 152 p.
4: Josef Newgarden (USA), Penske, 140 p.
5: Scott Dixon (NZL), Ganassi, 133 p.
---
14: Felix Rosenqvist (SWE), Arrow McLaren SP, 85 p.
Se fullständig tabell: https://www.indycar.com/Drivers


22-05-15 Linus Lundqvist bäst i vått och torrt - vinner igen i Indianapolis
Linus Lundqvist behöll kylan när han i besvärliga förhållanden kontrollerat körde hem en ny seger i Indy Lights Presented by Cooper Tires på Indianapolis Motor Speedway i helgen och drygade ut sin ledning i mästerskapets topp.

Lundqvist anlände till Indianapolis Motor Speedway med en färsk seger i bagaget från den föregående deltävlingen på Barber Motorsports Park, och fortsatte att sätta det högsta tempot i INDYCAR:s främsta matarklass.

Lundqvist slog till direkt med dubbla pole positions till de två race som kördes den här helgen, och förvaltade sitt utgångsläge på bästa tänkbara sätt i det avslutande loppet på lördagsnatten svensk tid där han ledde från start till mål - trots att han tvingades till en rejäl mental nyladdning när tävlingen fick pausas i över fem timmar på grund av inkommande dåligt väder.

När loppet väl återupptogs kunde Lundqvist emellertid utan några större problem fullfölja det han påbörjat, trots ett drastiskt väderomslag och tuffa, svåra förhållanden på en regnvåt bana.
- Det var inte helt lätt att ladda om, särskilt inte eftersom vi gick från en torr bana i den första delen av racet till regn när det återupptogs, säger Linus Lundqvist. Det är alltid extra svårt att leda ett sådant race när man bara har sina egna spår och bromspunkter att gå på, men jag hittade ett bra tempo och kunde bygga upp en liten lucka ganska snabbt. Otroligt, otroligt skönt att få vinna det här racet - det har varit en lång dag!
I Race 1 tidigare under helgen var Lundqvist också initialt i ledning, innan en kollision med dansken Christian Rasmussen slog undan benen för en potentiell dubbelseger. Lundqvist tvingades i depå med skadad bil och föll till allra sista plats, men kunde sedan slå sig tillbaka effektivt fram mot täten ända upp till femte plats. Han noterades också för loppets snabbaste varv.

I och med helgens resultat drygar Linus Lundqvist ut sin ledning i Indy Lights-tabellen från nio till 34 poäng.

Indy Lights beger sig närmast till stadsbanan i Detroit, där nästa deltävling äger rum den 4-5 juni.

RESULTAT
Indy Lights Presented by Cooper Tires
Rd. 3-4 | Indianapolis Motor Speedway
Race 1
1: Danial Frost (SGP), 35 varv
2: Hunter McElrea (USA), +1.544s
3: Sting Ray Robb (USA), +3.353s
4: Christian Rasmussen (DEN), +9.149s
5: Linus Lundqvist (SWE), +10.983s
Se fullständigt resultat: https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/images/f4f4390f-e526-0bb5-873b-e955691dc500.png

Race 2
1: Linus Lundqvist (SWE), 35 varv
2: Christian Rasmussen (DEN), +3.599s
3: Sting Ray Robb (USA), +7.629s
4: Benjamin Pedersen (DEN), +12.807s
5: Jacob Abel (USA), +13.000s
Se fullständigt resultat: https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/images/f85aac96-9882-98eb-1d01-9ce9c5da0975.png

MÄSTERSKAPSTABELL
Indy Lights Presented by Cooper Tires
Topp 5 | Efter 4/14 race
1: Linus Lundqvist (SWE), 175 p.
2: Danial Frost (SGP), 141 p.
3: Sting Ray Robb (USA), 137 p.
4: Benjamin Pedersen (DEN), 131 p.
5: Matthew Brabham (AUS), 119 p.
Se fullständig tabell: https://www.indycar.com/IndyLights/Drivers


22-05-14 Hampus Ericsson toppar Porsche Carrera Cup Scandinavia efter stökig premiärhelg i Anderstorp
Det blev en premiärhelg präglad av krascher och få racevarv i Porsche Carrera Cup Scandinavia i Anderstorp. När många lämnade Småland besvikna var Hampus Ericsson ganska belåten. Det fanns en anledning till det. Med två andraplatser i sin nya Porsche 911 GT3 Cup (992) leder han mästerskapet inför fortsättningen. – Kul att toppa tabellen. Vi tog många viktiga poäng i dag och serien är lång, sa 20-åringen från Kumla som bara hade Pontus Fredricsson och Lukas Sundahl före sig i resultatlistorna.
Hampus Ericsson. Foto: Armin Hadzic

Pontus Fredricsson vann det rekordkorta inledningsheatet efter en hel del palaver och regeltolkningar. På grund av banreparationer efter en avåkning redan på det första varvet rödflaggades racet och totalt blev det bara tre fullfartsvarv.

Avgörande för Fredricssons första seger i mästerskapet var hans omkörning av Lukas Sundahl redan i en av de första kurvorna.
– Jag gjorde en fantastisk start, fick till en bra omkörning av Lukas och en lyckad omstart när väl racet kom igång igen efter det långa uppehållet, sa Fredricsson, som inte var lika nöjd med utfallet i race två.

Där var han nämligen en av sex förare som försvann direkt i en omfattande startkrasch.

Snabb revansch för mästaren
I det andra heatet tog regerande mästaren Lukas Sundahl årets första seger från pole position. Han hade en andraplats bakom Fredricsson på gång i det första när han mycket oväntat åkte av och bröt.
– Jag hade problem med bromsarna i det första heatet och litar inte alls på dem. Skönt ändå med en seger i det andra racet, men som helhet är jag inte nöjd med helgen, sa smålänningen.

Dansk dynamit
En som lyckades nästan lika bra som mästerskapsledande Hampus Ericsson var dansken Jan Magnussen. Den tidigare Formel 1-föraren bokfördes nämligen för dubbla tredjeplatser och är tvåa i mästerskapstabellen efter premiären. För Magnussen, som tidigare gjort gästinhopp i Porsche Carrera Cup men som i år kommer att köra flera race, var det här hans första pallbesök i mästerskapet.
– Jag är väldigt glad över pallplatserna och jobbar nu på att komma till start även i andra deltävlingen som avgörs på Drivecenter Arena i Fällfors, berättade Magnussen.

Den tävlingen fanns inte med i danskens kalender från början, men förhoppningsvis kommer han till Norrland.

Bra debut
Marcus Annervi var fyra i båda heaten. Fjolårets Porsche Sprint Challenge-segrare kunde därmed summera en lyckad debuthelg i ”storebrorklassen”.
– Jag kan inte vara annat än nöjd. Synd bara att det inte blev längre race, tyckte Annervi.

Ahlberg i topp
I Porsche Approved Cup för de som kör Porsche 911 GT3 Cup (991 II) toppar Andreas Ahlberg tabellen efter premiären. Andraplatsen bakom Hannes Morin i race ett följde han nämligen upp med en seger i det andra. Morin var dessvärre en av de olyckliga i det andra heatets startkrasch.

Tvåa respektive trea i Porsche Approved Cup är Christoffer Bergstrlöm och Kjelle Lejonkrans.

Lund Svindal vann
Porsche Sprint Challenge Scandinavia, klassen där man tävlar med Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport, hade också säsongspremiär i Anderstorp. Där hette en av racesegrarna Aksel Lund Svindal. Alpinlegendaren från Norge debuterade i racing och imponerade stort med offensiv körning.

I det andra heatet segrade Kenneth Ahnelöv, som också toppar mästerskapet efter premiären.

Resultat.
Porsche Carrera Cup Scandinavia.
Scandinavian Raceway, Anderstorp 13-14 maj.
Race 1.
1. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, 27:15.323
2. Hampus Ericsson, Fragus Motorsport, +1.634
3. Jan Magnussen, Porsche Experience Racing, +2.308
4. Marcus Annervi, Race Team Gelleråsen - By AFR, +2.957
5. Ola Nilsson, Mtech Competition, +3.321
6. Emil Persson, Kristoffersson Motorsport, +4.349
7. Hannes Morin (A), Steber Racing, +5.317
8. Hampus Hedin, Fragus Motorsport, +8.066
9. Andreas Ahlberg (A), Micke Kågered Racing, +9.061
10. Christoffer Bergström (A), Team Pampas, +9.636
11. Patrick Rundquist (A), Fragus Motorsport, +10.106
12. Robin Knutsson, WestCoast Racing, +10.424
13. Erlend Juan Olsen (A), Jaffa Racing, +11.398
14. Kjelle Lejonkrans (A), Fragus Motorsport, +12.250
15. Thomas Karlsson, Mtech Competition, +12.830
16. Gustav Bergström, Kristoffersson Motorsport, +13.270
17. Markus Lönnroth (A), Steber Racing, +14.484
18. Albin Wärnelöv (A), Micke Kågered Racing, +16.803
19. Mikael Karlsson, WestCoast Racing, +16.930
20. Franck Århage (A), Arhage Motorsport, +17.683
21. Nermin Sipkar (A), Sipkar Motorsport, +34.321
Lukas Sundahl, Micke Kågered Racing, DNF
Edvin Hellsten, Fragus Motorsport, DNF
Lars-Bertil Rantzow (A), Mtech Competition, DNF
Oscar Löfquist, Kjellin Motorsports, DNF
A= Porsche Approved Cup.

Race 2.
1. Lukas Sundahl, Micke Kågered Racing, 37:57.749
2. Hampus Ericsson, Fragus Motorsport, +1.510
3. Jan Magnussen, Porsche Experience Racing, +1.781
4. Marcus Annervi, Race Team Gelleråsen - By AFR, +2.199
5. Emil Persson, Kristoffersson Motorsport, +3.633
6. Edvin Hellsten, Fragus Motorsport, +6.397
7. Ola Nilsson, Mtech Competition, +7.337
8. Robin Knutsson, WestCoast Racing, +11.685
9. Andreas Ahlberg (A), Micke Kågered Racing, +16.403
10. Gustav Bergström, Kristoffersson Motorsport, +17.348
11. Kjelle Lejonkrans (A), Fragus Motorsport, +17.645
12. Erlend Juan Olsen (A), Jaffa Racing, +26.279
13. Christoffer Bergström (A), Team Pampas, +27.839
14. Albin Wärnelöv (A), Micke Kågered Racing, +32.786
15. Franck Århage (A), Arhage Motorsport, +33.274
16. Markus Lönnroth (A), Steber Racing, +35.573
17. Nermin Sipkar (A), Sipkar Motorsport, +1:12.869
Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, DNF
Mikael Karlsson, WestCoast Racing, DNF
Hannes Morin (A), Steber Racing, DNF
Lars-Bertil Rantzow (A), Mtech Competition, DNF
Patrick Rundquist (A), Fragus Motorsport, DNF
Hampus Hedin, Fragus Motorsport, DNF
Thomas Karlsson, Mtech Competition, DNF
Oscar Löfquist, Kjellin Motorsports, DNS

Ställningen i Porsche Carrera Cup Scandinavia
1. Hampus Ericsson, 40 poäng
2. Jan Magnussen, 34
3. Lukas Sundahl, 28
4. Marcus Annervi, 28
5. Pontus Fredricsson, 26
6. Emil Persson, 22

Porsche Approved Cup
1. Andreas Ahlberg, 45 poäng
2. Christoffer Bergström, 31
3. Kjelle Lejonkrans, 30
4. Erlend Juan Olsen, 30
5. Hannes Morin, 28

Teammästerskapet
1. Fragus Motorsport, 85 poång
2. Micke Kågered racing, 78
3. Steber Racing, 43

För kompletta tabeller - se www.carreracup.se
22-05-13 Lukas Sundahl överlägsen kvaletta när Porsche Carrera Cup Scandinavia drog igång i Anderstorp
Regerande mästaren Lukas Sundahl gav verkligen sina konkurrenter i Porsche Carrera Cup Scandinavia något att fundera över i fredagens kval till premiärtävlingen på Scandinavian Raceway i Anderstorp. 25-åringen från Växjö körde nämligen till sig pole position till lördagens båda race. I den första kvalomgången, Q1, var han dessutom helt överlägsen. – Ett lugnt och stilla varv egentligen, trodde inte att det skulle vara så bra, sa Sundahl som var mer än åtta tiondelar före närmaste konkurrent.

Åtta tiondelar är mycket, väldigt mycket, i en bransch där skillnaden mellan toppförarna ofta bara är några få hundradelar. Eller tusendelar.

Faktum är att Sundahl, som i år tävlar för Micke Kågered Racing, aldrig tidigare under sin framgångsrika karriär varit så överlägsen i ett kval i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
– Q1 var bra, även om det inte kändes helt perfekt. I Q2 fungerade det däremot inte alls. Hur jag än försökte fick jag inte igång däcken, säger Sundahl och tillägger med anledning av att han ändå var snabbast:
– Men det gick vägen ändå.

Knutsson överraskade
Kvalets stora överraskning var Carrera Cup-debutanten Robin Knutsson, WestCoast Racing. Han var nämligen tvåa i den första kvalomgången och delar därmed första startled med Sundahl i lördagens inledande race. I det andra får han nöja sig med nionde startruta.
– När det gäller Q1 är jag själv överraskad. Jag tog rygg på min teamkompis Micke Karlsson och fick verkligen till det. I Q2 blev jag nog lite för exalterad och gjorde alldeles för många missar, säger 20-åringen från Göteborg.

En annan nykomling som lyckades bra i sitt första Carrera Cup-kval var Marcus Annervi, 25 år från Halmstad. Sjätte och fjärde plats i de båda kvalomgångarna var med beröm godkänt, speciellt efter vad som hände i det avslutande testpasset inför kvalet. Där åkte nämligen Annervi av banan med en del skador på sin Porsche 911 GT3 Cup (992) från Race Team Gelleråsen - by AFR.
– Jag är lite besviken eftersom jag vet att jag kan bättre, men i kvalet blev jag lite för försiktig just där jag åkte av, säger Annervi som vann Porsche Sprint Challenge Scandinavia förra året och som är en av mästerskapets hetaste nykomlingar den här säsongen.

Hoppats på bättre
Till kategorin nya förare hör inte Pontus Fredricsson, Hampus Ericsson eller Jan Magnussen. Alla var med högt upp i fredagens kval, utan att få till det till hundra procent.
– Jag hade hoppats på bättre. Trea och femma är okey, men jag får inte till det där sista däckmässigt, säger Fredricsson, som ändå är ganska optimistisk inför lördagen.
– Jag vet att jag är ganska startsnabb.

Fredricssons teamkompis i Fragus Motorsport, fjolårstvåan Hampus Ericsson, kvalade fyra i Q1 och tvåa i Q2.
– I Q1 vet jag ärligt talat inte riktigt vad som hände, det måste vi analysera. I Q2 gick det lite bättre och det var okey med en andraplats där. Med startpositionerna fyra och två finns det alla möjligheter till bra resultat i morgon, säger 20-åringen från Kumla.

Jan Magnussen såg också nöjd ut efteråt. Femte och tredje plats innebär att den meriterade dansken delar startled med ovan nämnde Annervi i lördagens båda heat.

Morin före Rantzow
I Porsche Approved Cup, mästerskapet i mästerskapet för förare som tävlar i en Porsche 911 GT3 Cup (991 II) var talangfulle Umeåkillen, 19-årige Hannes Morin, snabbast på samtliga träningspass. Väl i kvalet följde han upp den sviten med elfte plats totalt, och etta i sin klass. Marginalen till tvåan Lars-Bertil Rantzow var emellertid knapp. Eller vads sägs om 17 tusendelar!

Kvaltrea i Porsche Approved Cup var Patrick Rundquist.

Scandinavian Raceway, Anderstorp, 13 maj.
Kval, Q1 (till lördagens race 1)
1. Lukas Sundahl, Micke Kågered Racing, 1:31.820
2. Robin Knutsson, WestCoast Racing, +0.846
3. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +0.894
4. Hampus Ericsson, Fragus Motorsport, +1.099
5. Jan Magnussen, Porsche Experience Racing, +1.155
6. Marcus Annervi, Race Team Gelleråsen - By AFR, +1.159
7. Ola Nilsson, Mtech Competition, +1.376
8. Mikael Karlsson, WestCoast Racing, +1.433
9. Edvin Hellsten, Fragus Motorsport, +1.550
10. Emil Persson, Kristoffersson Motorsport, +1.698
11. Hannes Morin (A), Steber Racing, +1.901
12. Lars-Bertil Rantzow (A), Mtech Competition, +1.918
13. Patrick Rundquist (A), Fragus Motorsport, +2.173
14. Oscar Löfquist, Kjellin Motorsports, +2.219
15. Hampus Hedin, Fragus Motorsport, +2.296
16. Andreas Ahlberg (A), Micke Kågered Racing, +2.345
17. Gustav Bergström, Kristoffersson Motorsport, +2.350
18. Kjelle Lejonkrans (A), Fragus Motorsport, +2.572
19. Erlend Juan Olsen (A), Jaffa Racing, +2.607
20. Christoffer Bergström (A), Team Pampas, +2.620
21. Thomas Karlsson, Mtech Competition, +2.640
22. Markus Lönnroth (A), Steber Racing, +3.256
23. Albin Wärnelöv (A), Micke Kågered Racing, +4.079
24. Franck Århage (A), Arhage Motorsport, +4.527
25. Nermin Sipkar (A), Sipkar Motorsport, +9.269
A=Porsche Approved Cup

Kval, Q2 (till lördagens race 2)
1. Lukas Sundahl, Micke Kågered Racing, 1:32.188
2. Hampus Ericsson, Fragus Motorsport, +0.258
3. Jan Magnussen, Porsche Experience Racing, +0.303
4. Marcus Annervi, Race Team Gelleråsen - By AFR, +0.488
5. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +0.534
6. Edvin Hellsten, Fragus Motorsport, +0.578
7. Ola Nilsson, Mtech Competition, +0.624
8. Emil Persson, Kristoffersson Motorsport, +0.690
9. Robin Knutsson, WestCoast Racing, +0.938
10. Mikael Karlsson, WestCoast Racing, +1.231
22-05-13 Porsche Carrera Cup premiär i helgen
Till helgen är det dags - premiären i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2022 står för dörren på Scandinavian Raceway i Anderstorp.

WestCoast Racing är nu tillbaka i svensk racings toppskikt efter två år av pandemi och vi kan nu välkomna våra gäster och racing fans tillbaka till de svenska banorna.

Teamets nya förare, junioren Robin Knutsson och Mikael Karlsson, har under de senaste veckorna gjort flera testdagar i sina nya helt nya Porsche GT3 Cup bilar. Förarna kommer närmast från STCC och båda vann race under 2021, men är i år debutanter i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
- Porsche Carrera Cup Scandinavia är ingen serie man bara köper en bil i och automatiskt gör ett toppresultat. De bästa förarna i serien är mycket snabba och erfarna, säger teamchefen Dick Jönsson Wigroth om förväntningarna inför säsongen.
- Robin är ung och har bara en säsong bilracing bakom sig. Micke är precis som Robin en racevinnare, men på den här nivån måste alla komponenterna stämma för att vara med i toppen, förklarar Dick om säsongens förutsättningar och fortsätter:
- WestCoast Racing är tillbaka i Porsche 2022 efter ett par års frånvaro. Vi är ödmjuka inför uppgiften att slåss i toppen och utmana om pallplaceringar, men vi ser fram emot det!, avslutar Dick.

Helgens tävlingar kan dels ses på plats i Anderstorp, men sänds även på Viasat Motor på lördag.

Sändningstider Viaplay:
11.00-11.50: Race 1, Porsche Carrera Cup
14.30-15.30: Race 2, Porsche Carrera Cup

För mer info om serien besök www.carreracup.se

Följ WestCoast Racing i social medier: Facebook: @westcoastracing Instagram: @westcoast_racing
Följ Robin Knutsson sociala medier: Facebook: @RobinKnutssonRacing Instagram: @knutsson.racing
Följ Mikael Karlsson i sociala medier: Instagram: @smorjern48

22-05-12 Andreas Bäckman kör 12 timmars race på Hockenheim
Andreas Bäckman kör denna helg, 13-15 maj, 12-timmars racet Hankook 12h Hockenheimring tillsammans med Lestrup Racing Team i en deras helt nya Audi RS 3 LMS TCR-bilen som uppladdning inför årets STCC-säsong. Det blir både ett nytt team och ny bil för Andreas.
– Spännande att få komma i gång och köra igen, blir många värdefulla mil i den nya bilen, säger Andreas Bäckman.

Denna helg, den 13-15 maj, arrangeras 12-timmars loppet Hankook 12h Hockenheimring av 24H Series. 24H Series är en serie på sju långloppstävlingar runt om i världen, där Hankook 12h Hockenheimring är den fjärde deltävlingen på årets kalender som går av stapeln på den klassiska Formel 1-banan Hockenheimring i Tyskland. Andreas Bäckman kommer tillsammans med tre andra förare att köra bil #120 för Lestrup Racing Team i TCR-klassen.

Ny bil, nytt team och en ny tävlingsform för Andreas
Andreas Bäckman tävlingsdebuterade 2006 i gokart som 10-åring och har sedan dess tävlat världen runt med mycket nationella och internationella framgångar i gokart. 2018 debuterade Andreas i bil-racing efter många år i gokart och ett år i rallycross.

Sedan debuten i bil-racing 2018 har han under åren tagit vinster, pole-positions och pallplatser i flera TCR-mästerskap. 2018 tog han en vinst, en pole-position och flertalet pallplatser mot en tredjeplats totalt i TCR UK-mästerskapet, som är den brittiska motsvarigheten till STCC.

2019 tog han steget upp till Europamästerskapet TCR Europe och slutade på en 4:e plats totalt med en seger, två pole-positions och två pallplatser under säsongen. 2020 tävlade han också i TCR Europe och plockade hem en vinst i Barcelona. 2021 tog Andreas steget upp till VM-serien WTCR – FIA World Touring Car Cup.

2022 gör han comeback i STCC (Scandinavian Touring Car Championship), efter tre år av internationellt tävlande, i den helt nya Audi RS 3 LMS TCR-bilen för Lestrup Racing Team.

Nu i helgen kör teamet Lestrup Racing Team 12-timmars loppet Hankook 12h Hockenheimring som uppladdning inför STCC-säsongen. 12-timmars loppet ger både teamet och förarna möjligheten att lära känna den nya bilen inför STCC-premiären på Ljungbyhed 3-4 juni.
- Detta är ett mycket viktigt byte för oss så vi fortsatt kan vara konkurrenskraftiga och nå våra mål om att slåss om båda STCC-titlarna. Den nya Audin är en betydligt mer kompetent tävlingsbil med fler inställningsmöjligheter som gör att vi kan ställa in bilarna mycket bättre efter våra förares behov, säger Fredrik Lestrup, delägare Lestrup Racing Team.

Andreas kommer tillsammans med Oliver Söderström, Emil Sällberg och Marcus Fluch att köra Lestrup Racing Teams Audi RS 3 LMS TCR-bil med startnummer 120 i TCR-klassen.

Hankook 12h Hockenheimring blir både teamets första tävling i den nya bilen och även Andreas första långlopp i en TCR-bil.
- Spännande att få komma i gång och köra igen, det blir många värdefulla mil för både mig som förare och även för teamet att lära sig den nya bilen så mycket som möjligt. Det blir också bra att lära känna mitt nya team inför årets STCC säsong, säger Andreas Bäckman.

Tävlingsupplägget är att på fredagen börjar helgen med fri träning och sedan senare på kvällen körs tidskvalet, där startpositionerna till racet avgörs. Sedan på lördag och söndag körs 12 timmars loppet, som är uppdelat i två delar. Första delen av loppet körs på lördag kväll och den andra delen körs sedan på söndag kväll. Det är flertalet klasser med olika biltyper med i tävlingen, och i TCR-klassen där Andreas kommer att tävla kommer det att vara åtta bilar till start.
- Jag kan banan sen tidigare men det blir även mycket nytt för mig, då jag inte kört långlopp tidigare och att jag även ska lära mig den nya bilen. Det kommer även bli viktigt anpassa sig till detta tävlingsformat som är mycket längre än vad jag är van vid, men det kommer bli lärorikt och även kul att få prova på något nytt, säger Andreas Bäckman.

Tidsschema för helgens tävling (Hankook 12h Hockenheimring):
(alla tidsangivelser avser svensk tid)
Fredag 13 maj:
16:20 Fri träning (Sänds LIVE på 24H Series på YouTube) https://www.youtube.com/user/24HSeries
19:05 Tidskval (Sänds LIVE på 24H Series på YouTube) https://www.youtube.com/user/24HSeries

Lördag 14 maj:
13:55 Race – Del 1 (Sänds LIVE på 24H Series på YouTube)

Söndag 15 maj:
14:05 Race – Del 2 (Sänds LIVE på 24H Series på YouTube) https://www.youtube.com/user/24HSeries

Tävlingen sänds LIVE på 24H Series YouTube-kanal
Följ tävlingen LIVE på YouTube här: youtube.com/24HSeries https://www.youtube.com/user/24HSeries
Live-timing finns här: livetiming.getraceresults.com/24hseries https://livetiming.getraceresults.com/24hseries#screen-results
Övrig information om tävlingen finns här: 24hseries.com https://www.24hseries.com/races/hankook-12h-hockenheimring-2022
22-05-12 Lukas Sundahl förhandsfavorit när förarna i Porsche Carrera Cup Scandinavia tävlar om SM-guld för första gången
Till helgen inleds Porsche Carrera Cup Scandinavia. Då börjar 30 förares jakt på en trio cuptitlar och ett SM-guld! Förhandsfavorit är de fyra senaste årens mästare, smålänningen Lukas Sundahl. Men han får räkna med tufft motstånd. Inte minst från Fragus Motorsport som mönstrar tre toppförare i premiären på Scandinavian Raceway i Anderstorp 13-14 maj.

Årets säsong av Porsche Carrera Cup Scandinavia bjuder på många nyheter. En är den senaste generationen av racingikonen Porsche 911 GT3 Cup (992). Nya bilen, som 16 förare kommer att tävla i, är både starkare, snabbare och mer spektakulär än föregångaren.
– Bilbytet är starten på något nytt och en av anledningarna till att jag bestämde mig för att köra vidare i mästerskapet. Alla börjar om på noll, säger Lukas Sundahl, som självklart vill förlänga sin segersvit i mästerskapet.

Lyckas han blir det i så fall under ny flagg. Framgångsrika familjeteamet Sundahl Racing från Växjö har nämligen flyttat in hos, och tävlar numera för, Linköpingsbaserade Micke Kågered Racing.

Jakt på SM-guld
Nytt för året är också att Porsche Carrera Cup Scandinavia av Svenska Bilsportförbundet tilldelats SM-status. Segraren kommer att skrivas in i historieböckerna som svensk mästare i GT-racing 2022.
– Från och med nu handlar kampen på banorna om någonting ännu större än enskilda segrar och prispengar. Det handlar om jakten på det åtråvärda SM-guldet. Givetvis en bidragande orsak till det växande intresset vi ser från framgångsrika förare och team i konkurrerande mästerskap både i Sverige och i andra delar av världen, säger Raine Wermelin, direktör, Porsche Sverige.

Utöver det svenska mästerskapsguldet tävlas det om tre titlar i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2022. Jämte förarmästerskapet totalt finns det en teamtitel och en seger i Porsche Approved Cup, mästerskapet i mästerskapet för förare som tävlar i Porsche 911 GT3 Cup (991 II), att köra om.

I mästerskapet finns det dessutom en hel del pengar att tjäna för de allra framgångsrikaste. Prispotten är nämligen på 650.000 kr.

Hård konkurrens
Lukas Sundahl får, i kraft av fyrfaldig mästare, gälla som favorit till ytterligare en titel, men han får som sagt räkna med hård konkurrens. Fragus Motorsport satsar som aldrig förr. Med toppförare som Hampus Ericsson, Edvin Hellsten och Pontus Fredricsson är teamets uttalade mål att erövra Carrera Cup-titeln.
– Fragus ska vinna i år. Det är bara det som gäller, det är inte svårare än så. Sedan får vi se vem det blir, säger fjolårets silverman, Kumlasonen Hampus Ericsson.

Comebackande Ola Nilsson, dansken Jan Magnussen, regerande Sprint Challenge-mästaren Marcus Annervi och Emil Persson, som missade tredjeplatsen med en enda poängs marginal förra året, är andra förare som nämns med stor respekt i förhandssnacket inför premiären.

Många toppkandidater
I Porsche Approved Cup vimlar det också av toppkandidater i det 14 förare starka startfältet. Nykomlingen Hannes Morin var snabbast under genrepet på Mantorp Park för ett par veckor sedan. Där visade även herrar som Patrick Rundquist, veteranen Lars-Bertil Rantzow och Christoffer Bergström att de vill vara med och kriga om racesegrar och poäng. Men kvartetten kan knappast räkan med att få härja fritt i mästerskapets topp. Konkurrensen är stenhård, inte minst från Norge som mönstrar en vass trio.

14 race
Porsche Carrera Cup Scandinavia 2022 omfattar sex tävlingshelger med sammanlagt 14 race. Två av tävlingarna avgörs på Scandinavian Raceway i Anderstorp (13-14 maj samt 5-6 augusti). Övriga banor i kalendern är Drivecenter Arena, Fällfors (17-18 juni), Gelleråsen Arena, Karlskoga (19-20 augusti), Rudskogen Motorsenter, Norge (16-17 september) och Mantorp Park (30 september-1 oktober).

Triss i stjärnor
Porsche Sprint Challenge Scandinavia, klassen i vilken man tävlar med Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport, har samma kalender, samt klassiska Västkustloppet i Falkenberg 9-10 juli.

I supportklassen Sprint Challenge finns en riktig stjärntrio i Porsche Experience Racing. Teamet mönstrar nämligen prins Carl Philip i par med två av alpinsportens verkliga giganter; Ingemar Stenmark och norrmannen Aksel Lund Svindal.

Stenmark inledde sin racingkarriär med sex starter förra året. Nu satsar han på hel säsong.
– Jag fick rejäl mersmak, för det är så mycket man känner igen från skidåkningen med hög fart, avancerad kurvtagning och noggrann analys av banan, säger Stenmark i en intervju i Porsche Magasin.

Aksel Lund Svindal har ingen tidigare racingerfarenhet, men imponerade stort med tredje bästa varvtid när flertalet av mästerskapets förare testade på Mantorp Park 28-29 april.

Snabbast då var unge nykomlingen, 16-årige William Siverholm före fjolårsfyran och förhandsfavoriten Janne Gustavsson.

Prins Carl Philip, som byter från Porsche Carrera Cup Scandinavia till Sprint Challenge av tidsskäl, bokfördes för fjärde tid. Prinsen står emellertid över premiären och kommer att göra säsongens första framträdande på Drivecenter Arena i norrländska Fällfors i mitten på juni.

Livesändning i Viaplay
För alla som inte har möjlighet att se racen på plats livesänds samtliga deltävlingar i Porsche Carrera Cup Scandinavia och Porsche Sprint Challenge Scandinavia på streamingplattformen Viaplay. I premiären i Anderstorp sköter Robin Nilsson snacket i båda klasserna och till sin hjälp har han expertkommentatorerna Björn Wirdheim (Carrera Cup) och Oscar Palm (Sprint Challenge).
22-05-11 Linus Lundqvist i mästerskapsledning inför Indianapolis-dubbel
Genom en viktig seger senast tog Linus Lundqvist över ledningen i Indy Lights-tabellens topp. I helgen väntar inte bara ett, utan två nya race när mästerskapet drar in på Indianapolis Motor Speedway - på "hemmaplan" för den svenske titelaspiranten.

Lundqvist slog till med full kraft i den senaste deltävlingen för två veckor sedan, med pole position, ledning från start till mål och seger i ett raffinerat lopp i upptorkande väderlek på Barber Motorsports Park.

Segern i Alabama har placerat Lundqvist högst upp i poängsammandraget, strax före danske HMD Motorsports-kollegan Benjamin Pedersen, när INDYCAR-cirkusen och dess främsta supportklass nu slår läger på helgad mark på självaste Indianapolis Motor Speedway.
- Det är klart att det är roligt att leda mästerskapet, och jag jagas hellre än att jaga, men det är så tidigt på säsongen än och det räcker med ett dåligt race för att den ledningen ska vara borta, säger Linus Lundqvist. Anfall är definitivt bästa försvar i det här skedet. Det är bara att köra på precis som vanligt, och om vi gör vårt jobb som vi brukar ser jag ingen som helst anledning till varför vi inte skulle vara med och slåss om det i helgen också.

Indianapolis Motor Speedway må vara mest känd för sin oval, där det klassiska loppet Indy 500 årligen äger rum, men helgens tävlingar körs på den så kallade road course-slingan som till största del löper fram på ovalens innerplan.
Linus Lundqvist vann ett av de två Indy Lights-racen på banan förra året, och det var också här som han i höstas för allra första gången fick chansen att testa en INDYCAR-bil.

Att 23-åringen dessutom är temporärt bosatt i Carmel strax utanför Indianapolis gör helgens evenemang till så nära en hemmatävling man kan komma för Tyresö-sonen.
- Det är hemmaplan för mig, i alla fall så länge vi inte har några race i Stockholm! Jag trivs i Indy och banan har varit väldigt snäll mot mig tidigare, avslutar Linus Lundqvist. Jag ser fram emot helgen och den här gången har vi dessutom två race istället för ett, så det är en extra viktig helg ur det perspektivet. Jag är hundra procent redo!

Så följer du helgens tävlingar
Helgens Indy Lights-tävlingar sträcker sig över två dagar: fredag och lördag. Under fredagen körs träning, kval och det första av helgens två race. Det andra och avslutande loppet äger rum på lördag.

Live timing finns att tillgå på racecontrol.indycar.com, och samtliga race under säsongen streamas direkt på INDYCAR Live! Mer information publiceras på www.linuslundqvistracing.se, med löpande rapporter och resultat under hela helgen.

Event Title Sponsor: Racemore

Linus Lundqvist och LL Motorsport är också mycket glada att välkomna simulatorföretaget Racemore som Event Title Sponsor under helgen i Indianapolis.

Racemore är ett nystartat svenskt företag som utvecklar avancerade full-motion racingsimulatorer för en global marknad. Simulatorerna kan användas både som träningsredskap för traditionella motorsportutövare och tävlingsrig för professionella simracingförare, och ger alla möjligheter att köra på världens snabbaste banor.
www.racemore.com

TIDSSCHEMA
Alla angivelser avser svensk tid
Indy Lights Presented by Cooper Tires
Rd. 3-4 | Indianapolis Motor Speedway
Fredag 13 maj
Träning: 16.45-17.30
Kval: 20.00-20.30
Race 1: 23.30

Lördag 14 maj
Race 2: 19.15

MÄSTERSKAPSTABELL
Indy Lights Presented by Cooper Tires
Topp 5 | Efter 2/14 race
1: Linus Lundqvist (SWE), 89 p.
2: Benjamin Pedersen (DEN), 80 p.
3: Matthew Brabham (AUS), 77 p.
4: Sting Ray Robb (USA), 67 p.
5: Danial Frost (SGP), 62 p
22-05-11 Felix Rosenqvist gör karriärens 50:e INDYCAR-start
Felix Rosenqvist når en milstolpe i karriären den här helgen när han gör sin 50:e INDYCAR-start vid GMR Grand Prix på Indianapolis Motor Speedway.

Rosenqvist debuterade i den högsta divisionen av amerikansk formelbilsracing 2019, och tog sin första pole position redan senare samma år - för övrigt just på road course-versionen av Indianapolis Motor Speedway, där också helgens race körs.

Den nu 30-årige smålänningen blev sedan den förste svensken på 18 år att vinna ett INDYCAR-lopp när han var först över mållinjen på Road America i juli 2020.

Bland höjdpunkterna så här långt i INDYCAR-karriären märks också ytterligare två pallplatser, två snabbaste varv, en pole position på ovalen i Texas tidigare i år och Rookie of the Year-titeln 2019.
- Tiden går fort! Redan dags för mitt 50:e INDYCAR-race, och det hade förstås varit ett väl valt tillfälle att göra ett riktigt bra resultat, säger Felix Rosenqvist. Jag ser fram emot helgen och jag är riktigt motiverad att vända på läget vi har haft i de senaste loppen.

Rosenqvist kommer från ett tungt lopp senast på Barber Motorsports Park, där han förvisso återigen kvalade in i Firestone Fast Six men sedan föll tillbaka i racet sedan han tvingats spara onormalt mycket bränsle.

På Indianapolis Motor Speedway, i den sista tävlingen innan fokus skiftar mot ovalloppet Indy 500 på samma plats senare i månaden, är Rosenqvist och Arrow McLaren SP fast beslutna att vända blad.
- Det var tufft senast, men vi har gått vidare och vi har en bra bild av vad som gick fel, förklarar Felix Rosenqvist. Jag kan inte gå in på några detaljer, men för min del är det i alla fall skönt att veta att inte jag kunde ha gjort något annorlunda. Vi fortsätter att kämpa och jag är försiktigt optimistisk, även om just IMS road course i all ärlighet inte brukar vara vår bästa bana. Det ska vi försöka ändra på!

GMR Grand Prix avgörs under två tävlingsdagar, fredag-lördag. Först ut är fri träning och kval på fredag, innan det 85 varv långa loppet står i blickfånget med start kl. 21.20 svensk tid på lördag kväll.

V Sport Motor och Viaplay sänder som vanligt live från både kval och race.

TIDSSCHEMA
Alla angivelser avser svensk tid

NTT INDYCAR SERIES | Rd. 5
GMR Grand Prix
Indianapolis Motor Speedway (USA)

Fredag 13 maj
Fri träning 1: 15.30-16.30
Fri träning 2: 18.45-19.45
Kval: 22.00-23.15

Lördag 14 maj
Warm-up: 16.30-17.00
Race (85 varv): 21.20

TV (LIVE): V Sport Motor och Viaplay
TIMING: INDYCAR App / racecontrol.indycar.com
STARTLISTA: https://www.indycar.com/Drivers
BANAN: Layout och historik: https://www.indycar.com/Schedule/2022/IndyCar-Series/Indianapolis-Race1
22-05-11 Säsongspremiär i Porsche Carrera Cup Scandinavia – nu startar jakten på SM-guldet!
Skandinaviens ledande racingmästerskap rivstartar säsongen med flera spännande nyheter. Serien har fått SM-status, ett ännu starkare startfält och en helt ny generation av tävlingsbilen Porsche 911 GT3 Cup. Porsche-entusiaster som älskar racing kan dessutom se fram emot Sportscar Together Day vid samtliga svenska tävlingshelger.

Äntligen är den långa väntan över. 13–14 maj går starten i Skandinaviens ledande racingmästerskap – Porsche Carrera Cup Scandinavia – på Grand Prix-banan Scandinavian Raceway i Anderstorp. Med 30 anmälda förare inför säsongen rivstartar då en ny tävlingssäsong som bjuder på flera spännande nyheter.
– Porsche Carrera Cup Scandinavia 2022 kommer att bli en av de mest intressanta upplagorna av mästerskapet sedan invigningen 2004, säger Raine Wermelin, Direktör, Porsche Sverige. Vi ser fram emot att välkomna racingpubliken tillbaka till tävlingsbanorna igen för att på nära håll uppleva intensiv elitracing från ett mästerskap i absolut toppform.

Årets stora nyhet är givetvis att Svenska Bilsportförbundets (SBF) förbundsstyrelse beslutat att återuppväcka det vilande SM-tecknet i racingklassen GT. Porsche Carrera Cup Scandinavia har därmed tilldelats officiell status som de Svenska Mästerskapen för GT-bilar.
– Från och med nu handlar kampen på banorna om någonting ännu större än enskilda segrar och prispengar, fortsätter Raine Wermelin. Det handlar om jakten på det åtråvärda SM-guldet. Givetvis en bidragande orsak till det växande intresset vi ser från framgångsrika förare och team i konkurrerande mästerskap både i Sverige och i andra delar av världen.

Porsche Carrera Cup Scandinavia inleder den nya säsongen med ett startfält som är ett av de starkaste någonsin. Samtliga toppförare från de senaste säsongerna finns kvar. Däribland den regerande mästaren Lukas Sundahl som ifjol blev historisk som den förste föraren att vinna fyra år i rad. Samtidigt blandar sig flera nya utmanare in i leken. Bl.a. den danske racingstjärnan Jan Magnussen, en mångfaldig klassvinnare på Le Mans och dubbel mästare i både ALMS och IMSA.

Racingen kommer i år att spetsas till ytterligare på grund av att en helt ny tävlingsbil introduceras i mästerskapet. Säsongspremiären på Anderstorp blir något så exotiskt som den svenska tävlingspremiären för en ny generation av Porsches legendariska entypsracer 911 GT3 Cup. Bilen har redan visat sin kapacitet och snabbhet i internationella sammanhang i Porsche Mobil 1 Supercup, som körs på samma banor som Formel 1 under GP-helgerna.

Nytt för i år är även att Porsche-festivalen, Sportscar Together Day, arrangeras under samtliga fem svenska tävlingshelger. Det betyder mängder med ögongodis för alla som älskar sportbilar från Porsche, och fritt inträde samt dedikerad Porsche-parkering för alla som föranmält sig via porsche.se/sctd och kommer till banan i en Porsche.

För alla som inte har möjlighet att närvara på plats livesänds samtliga deltävlingar av Porsche Carrera Cup Scandinavia och supportklassen Porsche Sprint Challenge Scandinavia på streamingplattformen Viaplay.

Porsche Carrera Cup Scandinavia 2022
Scandinavian Raceway: 13 – 14 maj
Drivecenter Arena: 17 – 18 juni
Scandinavian Raceway: 5 – 6 augusti
Gelleråsen Arena: 19 – 20 augusti
Rudskogen Motorsenter: 16 – 17 september
Mantorp Park: 30 september – 1 oktober
22-05-10 Härligt försommarväder i Falkenberg vid Sportvagnspremiären
Sportvagnsmästerskapet körde årets första tävling tillsammans med SSK-Serien på Falkenbergs snabba motorbana. Drygt hundra bilar totalt fanns på plats. Det var glädjande att se så många nya ungdomar, men tyvärr var det lite tunt i de mera etablerade klasserna. Roadsport C by Nankang var som vanligt den största klassen, trots att det ”bara” kom femton bilar.

David Malmberg tog pole och han fick en ganska lugn resa mot årets första seger. Bakom Malmberg var det kamp om platserna mellan Torkel Kristensson, Ander Stomberg, Ulf Andersson, Thomas Ohlsson, Petter Sångberg och Daniel Nyman. Nyman snurrade tyvärr i chikanen och Kristensson tog andraplatsen i racet före Stomberg.

Regerande mästaren Sångberg tog ledningen i det andra racet, men Malmberg kämpade sig förbi och tog en ny seger före Sångberg och Kristensson.

Två RS-bilar ställde upp mot fyra Clubmanbilar. Erland Berggren (RS) tog ledningen före Svein Langholm (RS), men Langholm övertog ledningen tills växellådan började krångla och han tappade ett varv till Berggren som således vann RS. Magnus Andersson vann Clubman, trots en väldigt låg nos som låg och släpade i asfalten hela racet igenom. Robin Wachmann kom tvåa och Olle Olsson trea. Det blev samma scenario i andra racet där Langholm var bra med i början, men tappade mot slutet. Det blev samma prispall igen i båda klasserna.

I Verktygsboden Modsport III tog Kent Heijel ledningen från start. Jonas Gräf försökte hänga på, men han fick nöja sig med andraplatsen. Anders Ekdahl kom trea. Max Lindblom var ensam förare i Roadsport B och tog två tröstsegrar. Torbjörn Isaksson var ensam i Roadsport A, men han körde sönder en drivknut redan på kvalet och sedan körde han inget mer… I andra racet tog Heijel ledningen igen, men nu var Gräf mera på hugget. Han övertog ledningen, men tvingades tyvärr bryta loppet sedan servostyrningen slutat fungera… Faran var dock inte över för Heijel som i stället blev omkörd av Ekdahl alldeles på slutet. Ekdahl tog sin första seger någonsin! Heijel kom tvåa och Gustav Larsson blev trea.

Samuel Johansson visade sin klass på hemmaplan när han vann Verktygsboden Modsport 1 utan problem före Jan Brunstedt och Lars Macklin som råkade ut för en liten sammanstötning precis när han gick över mållinjen. Björn Axelsson vann Verktygsboden Modsport II före Peter Eriksson och Andreas Ekvall. Johansson tog en ny seger i andra racet före Brunstedt och Macklin. Axelsson vann Modsport II före Ekvall och Melwin Nilsson.

Falkenbergs MotorKlubb och Falkenbergs BrottarKlubb gjorde en gemensam sak i att erbjuda hjälp och aktiviteter för flyktingar från kriget i Ukraina. Under helgen fick en grupp personer från Ukraina en heldagsupplevelse på racerbanan. De blev bjudna på lunch och de fick provsitta några tävlingsbilar. Det var något helt nytt för dem då ingen av dem hade besökt en racerbana förut. Det var en välkommen och uppskattad aktivitet för dessa människor. – Vi från Falkenbergs MK kände att det var självklart att erbjuda denna aktivitet när frågan kom upp. Vi sysslar inte bara med motorsport, vi måste tänka på våra medmänniskor också, sa FMK´s ordförande Ronny Andersson. FMK skänkte dessutom 25 000 kr via TV4´s insamling för Ukraina.

För mer information besök gärna vår hemsida: http://www.spvm.se/
Alla resultatlistor hittar ni på: www.svenskracing.se
22-05-07 Bäckmans uttagna till svenska landslaget för tredje året i rad
Idag blev det klart att syskonen Andreas och Jessica Bäckman från Boden har blivit utvalda till svenska landslaget för Bilsport för tredje året i rad.
– Detta är en fantastisk möjlighet för oss att fortsätta vår utveckling inom bilsporten och vi är oerhört stolta att återigen få vara med i landslaget denna säsong, säger Andreas Bäckman.

Idag offentliggjorde Svensk Bilsport sina landslagsförare för 2022. Bland alla talangfulla förare från landet över så fanns syskonen Andreas och Jessica Bäckman från Boden med bland namnen av de som valts ut. Andreas kommer återigen att ingå i seniorlandslaget; Sweden National Team. Nytt för i år är att även Jessica kommer ingå i seniorlandslaget; Sweden National Team, då hon i tidigare år har ingått i juniorlandslaget; Sweden Junior Team.

– Väldigt glad och tacksam att Svensk Bilsports landslag vill fortsätta att satsa på oss. Det är en viktig pusselbit för oss att kunna fortsätta vår resa framåt i karriären. Att vara med i landslaget kommer även att kunna hjälpa oss att utvecklas som förare och allt som kommer med att vara racingförare på elitnivå, säger Jessica Bäckman.

Förbundets huvudsyfte med landslaget är att utveckla förare inom bilsporten och ge dem så många verktyg som möjligt.
– Detta är en fantastisk möjlighet för oss att fortsätta vår utveckling inom bilsporten och vi är oerhört stolta att återigen få vara med i landslaget denna säsong, säger Andreas Bäckman

Landslagets elitsatsning på bilsporttalanger
Landslagskapten Pier Steffansson ser framemot att få fortsätta jobba med Andreas och Jessica Bäckman:
– Jätteroligt att återigen välkomna Andreas & Jessica in i Svenska Landslaget, dom har utvecklats och samlat erfarenhet i VM-serien ifjol som de har arbetat väldigt hårt för att nå. Ifjol visade båda syskonen att de tillhör den absoluta världseliten och i år har Jessica redan tagit sin första seger i TCR. Vi fortsätter utvecklingen och arbetet framåt och tillsammans med syskonens drivkraft, fokus och engagemang så lägger vi pusslet för att ta nästa steg i karriären, det ska bli spännande att se hur långt vi kan ta oss tillsammans, säger Pier Steffansson.

Andreas och Jessica ser framemot att få utvecklas mer på alla plan under 2022 och hoppas på att kunna bli mer kompletta som förare med hjälp av den här satsningen:
– Inför 2020 kom det som en positiv överraskning när vi fick reda på att vi blivit uttagna till landslaget och att nu få vara med i landslaget för tredje året i rad känns ärofyllt. Som bilsportare finns det så mycket som ligger bakom de få tillfällen på racingsäsongen när man ska prestera ute på banan, och där är landslaget en viktig del i våra satsningar, säger Andreas Bäckman.
22-05-02 Tuff dag för Felix Rosenqvist efter felaktig bränsleberäkning
Felix Rosenqvist hade en tuff dag i Honda Indy Grand Prix of Alabama, där han tvingades till onormalt mycket bränslesparande i INDYCAR-säsongens fjärde deltävling.

Rosenqvist gjorde återigen ett bra kval och tog sig vidare till det avslutande segmentet Firestone Fast Six, där han körde in som sexa och därmed säkrade en plats i tredje startled till söndagens race på Barber Motorsports Park.

Väl där började det också bra för Arrow McLaren SP-svensken. Rosenqvist hängde relativt enkelt med i tempot och behöll sin sjätteplats genom den första stinten – men under den andra halvan av loppet stötte 30-åringen på problem.

Rosenqvist instruerades av sitt team att spara stora mängder bränsle för att ta sig till målflagg, trots att hans depåstrategi speglade förarna runt omkring. Medan övriga fältet kunde fortsätta att attackera i ett högre tempo tvingades Rosenqvist backa av för att nå sina bränsletal; och bil efter bil kunde passera.

I mål klassificerades Rosenqvist till sist som 16:e man.
- Det här var inte bra, så klart, säger Felix Rosenqvist. Vi håller på att analysera vad som hände just nu, och det kommer nog att ta ett par dagar innan vi får alla svaren. Det är uppenbarligen något som inte stämmer och det kan bero på ett antal olika saker, men så här mycket mer bränsle än alla andra ska vi inte behöva spara.
- Det är väldigt tråkigt att vi återigen gick miste om ett vettigt resultat på det här sättet, men det viktigaste nu är att vi hittar orsaken till det här och ser till att det inte sker igen.

I och med dagens race kliver NTT INDYCAR SERIES nu in i "the Month of May", som mynnar ut i den stora kronjuvelen Indianapolis 500 i slutet av månaden. Innan fokus skiftar helt mot ovalklassikern "Indy 500" väntar emellertid först GMR Grand Prix, på road course-versionen av Indianapolis Motor Speedway, om två veckor.

RESULTAT
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 4
Honda Indy Grand Prix of Alabama
Barber Motorsports Park (USA)
1: Pato O'Ward (MEX), Arrow McLaren SP, 90 varv
2: Alex Palou (ESP), Ganassi, +0.980s
3: Rinus VeeKay (NED), Ed Carpenter Racing, +12.481s
4: Will Power (AUS), Penske, +15.261s
5: Scott Dixon (NZL), Ganassi, +22.829s
---
16: Felix Rosenqvist (SWE), Arrow McLaren SP, +41.614s

Se fullständigt resultat: https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/images/3c1a7aca-12f3-19a5-f87d-dbd77fb47f73.png

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING
NTT INDYCAR SERIES | Efter 4/17 race
1: Alex Palou (ESP), Ganassi, 144 p.
2: Scott McLaughlin (NZL), Penske, 141 p.
3: Josef Newgarden (USA), Penske, 135 p.
4: Will Power (AUS), Penske, 134 p.
5: Pato O'Ward (MEX), Arrow McLaren SP, 114 p.
---
16: Felix Rosenqvist (SWE), Arrow McLaren SP, 56 p.

Se fullständig tabell: https://www.indycar.com/Drivers
22-05-01 Linus Lundqvist håller undan för dramatisk Indy Lights-seger!
Linus Lundqvist tog över ledningen i Indy Lights-tabellen när han körde hem säsongens första seger under stor dramatik på en upptorkande bana på Barber Motorsports Park.

Lundqvist fick maximal utdelning i årets andra deltävling, med pole position och ledning från start till mål på sin väg mot Indy Lights-karriärens fjärde seger.

Tyresö-sonen - som vann på Barber Motorsports Park även förra året - tvingades emellertid gräva djupt när vädrets makter slog till i Alabama. Ett skyfall inför start i söndagens race ändrade förutsättningarna radikalt efter en ditintills torr helg - och kampen om segern kom att bli spektakulär.

Lundqvist och HMD Motorsports-kollegan Benjamin Pedersen (Danmark) var i en klass för sig i vätan, långa stunder över sekunden per varv snabbare än resten av fältet, och duellerade bokstavligt talat hela vägen in i mål när Lundqvist på kraftigt slitna regndäck tvingades till en defensiv avslutning när banan torkade upp.
Den skandinaviska duon kämpade med frenesi om segern under det allra sista varvet, men Lundqvist behöll kylan och lyckades avvärja Pedersens attack - med lätt kontakt mellan bilarna i sprinten in över mållinjen. Lundqvists segermarginal skrevs till slut till 17 hundradels sekund.
- Det där var tight! Det här är en av de absolut skönaste segrarna i min karriär, säger Linus Lundqvist. Mina däck var helt slut under de sista 15 varven. Det sprutade gummirester på visiret och jag trodde nästan inte att jag skulle komma i mål. Det var extremt svårkört, så jag är verkligen stolt över att jag lyckades hålla ihop det. Stort tack till teamet som givit mig en snabb bil både i regn och torrt den här helgen. Grymt!

I och med helgens seger övertar Lundqvist nu ledningen i Indy Lights-tabellen, nio poäng före Pedersen.

Nästa deltävling för Indy Lights äger rum på Indianapolis Motor Speedway - där Linus Lundqvist tog en av sina tre segrar under fjolårets säsong - den 13-14 maj.

RESULTAT
Indy Lights Presented by Cooper Tires
Rd. 2 | Barber Motorsports Park (USA)
1: Linus Lundqvist (SWE), 31 varv
2: Benjamin Pedersen (DEN), +0.178s
3: Sting Ray Robb (USA), +7.779s
4: Danial Frost (SGP), +8.278s
5: Kyffin Simpson (SGP), +24.946s
Se fullständigt resultat: https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/images/be956b5a-c9c1-4651-2a69-d287980f7349.png

MÄSTERSKAPSTABELL
Indy Lights Presented by Cooper Tires
Topp 5 | Efter 2/14 race
1: Linus Lundqvist (SWE), 89 p.
2: Benjamin Pedersen (DEN), 80 p.
3: Matthew Brabham (AUS), 77 p.
4: Sting Ray Robb (USA), 67 p.
5: Danial Frost (SGP), 62 p.

Se fullständig tabell: https://www.indycar.com/IndyLights/Drivers
22-04-27 Felix Rosenqvist jagar nya svar i Alabama
Felix Rosenqvist hoppas kunna bygga vidare på den senaste tidens lovande fart i säsongens fjärde NTT INDYCAR SERIES-deltävling på Barber Motorsports Park i Alabama i helgen, där särskilt fokus kommer att ligga på prestandan i racetrim.

Rosenqvist har kvalat starkt under den inledande delen av säsongen, med pole position på ovalen i Texas och en fjärdeplats på gridden inför stadsloppet i Long Beach senast.

Rosenqvist och Arrow McLaren SP-teamet har dock haft svårt att knyta ihop säcken i racen, där aggressivt däckslitage hittills satt käppar i hjulen.

Arbetet med att hitta rätt har pågått febrilt sedan Long Beach, och när INDYCAR-fältet återgrupperar i Alabama i helgen fortsätter jakten på svar.
- Vi vet vilka problem vi har haft i de senaste racen och vi kommer jobba med dem i fokus under träningarna, säger Felix Rosenqvist. Det är väldigt små marginaler och vi ser vilken potential som finns i paketet. Det behövs inte mycket för att vi ska ta ett stort steg framåt. Jag hoppas så klart att det sker i helgen.

Säsongens fjärde INDYCAR-race äger alltså rum på Barber Motorsports Park, en 3.8 km lång bana som skiljer sig från mängden på den amerikanska racingkalendern med mer av en europeisk prägel.
- Barber är en väldigt fin bana, slät och svepande och kul att köra, fortsätter Felix Rosenqvist. Det är nog den tuffaste banan rent fysiskt på hela kalendern, men jag har alltid gillat den och jag ser fram emot att komma dit igen!

Honda Indy Grand Prix of Alabama, som helgens tävling formellt är betitlad, drar igång med fri träning på fredag. Därefter väntar ytterligare två träningspass samt kval under lördagen. Racet körs över 90 varv, nära nog två timmar, med start kl. 19.05 svensk tid på söndag.

V Sport Motor och Viaplay sänder som vanligt live från både kval och race.

TIDSSCHEMA
Alla angivelser avser svensk tid
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 4
Honda Indy Grand Prix of Alabama
Barber Motorsports Park (USA)
Fredag 29 april
Fri träning 1: 22.00-23.00

Lördag 30 april
Fri träning 2: 16.00-17.00
Kval: 19.00-20.15
Fri träning 3: 23.20-23.50

Söndag 1 maj
Race (90 varv): 19.05

TV (LIVE): V Sport Motor och Viaplay
TIMING: INDYCAR App / racecontrol.indycar.com
STARTLISTA: Klicka här: https://www.indycar.com/Drivers
BANAN: Layout och historik: https://www.indycar.com/Schedule/2022/IndyCar-Series/Barber
22-04-27 Tillbaka på vinnarmark: Linus Lundqvist siktar på repris i Alabama
Två månader har passerat sedan premiären i St. Petersburg - men i helgen är Linus Lundqvist och hans rivaler äntligen tillbaka på banan igen när Indy Lights Presented by Cooper Tires lägger vårvilan bakom sig och äntrar en betydligt mer intensiv tävlingsperiod.

Lundqvist fick en bra start på årets Indy Lights-säsong när han, trots ett stökigt förstavarv, tog sig upp på pallen som trea i upptakten i Florida i slutet av februari. När mästerskapet nu vaknar till liv igen är det Barber Motorsports Park i Alabama som står i centrum - en bana minst sagt förknippad med ljusa minnen för fältets ende svensk.
- Barber är en av mina absoluta favoritbanor, och det hänger säkert lite ihop med hur det gått där tidigare, säger Linus Lundqvist. Det var där jag debuterade i Indy Lights i fjol, med pole position och seger i mitt allra första race, och 2020 vann jag alla loppen där i Formula Regional Americas. Sådant sätter sig i skallen och det är klart att jag siktar mot seger igen den här helgen.

Lundqvist, som tävlar för HMD Motorsports with Dale Coyne Racing, kan också luta sig mot ett starkt test på just Barber Motorsports Park för ett par veckor sedan. Banan, pittoreskt belägen utanför Birmingham på Alabamas landsbygd, mäter 3.8 kilometer och karaktäriseras av svepande, snabba kurvor i en vackert kuperad miljö.

Så följer du helgens tävlingar
Indy Lights-helgen i Alabama drar igång med fri träning på fredag kväll svensk tid. Därefter väntar ytterligare ett träningspass på lördag, följt av kvalet några timmar senare. Racet - det enda för helgen - körs på söndag med start kl. 17.00 svensk tid.

Live timing kommer att finnas på racecontrol.indycar.com, och samtliga race under säsongen streamas direkt i den officiella INDYCAR-appen.

Mer information kommer att publiceras på www.linuslundqvistracing.se, med löpande rapporter och resultat under hela helgen.

TIDSSCHEMA
Alla angivelser avser svensk tid
Indy Lights Presented by Cooper Tires
Rd. 2 | Barber Motorsports Park (USA)
Fredag 29 april
Träning 1: 20.45-21.30

Lördag 30 april
Träning 2: 18.00-18.30
Kval: 21.35-22.05

Söndag 1 maj
Race: 17.00

MÄSTERSKAPSTABELL
Indy Lights Presented by Cooper Tires
Topp 5 | Efter 1/14 race
1: Matthew Brabham (AUS), 51 p.
2: Benjamin Pedersen (DEN), 40 p.
3: Linus Lundqvist (SWE), 35 p.
4: Sting Ray Robb (USA), 32 p.
5: Danial Frost (SGP), 30 p.

Se fullständig tabell: https://www.indycar.com/IndyLights/Drivers

STARTLISTA
Indy Lights Presented by Cooper Tires

LIVE TIMING & STREAMING
racecontrol.indycar.com
INDYCAR-appen: https://www.indycar.com/mobile-app

UPPDATERINGAR & RESULTAT
www.linuslundqvistracing.se
LL Facebook: | LL Instagram

MER INFORMATION
Indy Lights Presented by Cooper Tires: https://www.indycar.com/IndyLights
HMD Motorsports with Dale Coyne Racing: https://www.hmdmotorsports.com/
22-04-25 Jessica Bäckman tog sin första internationella racevinst på TCR Germany premiären
Jessica Bäckman tog i helgen sin första internationella racevinst på ADAC TCR Germany premiären på Oschersleben banan i Tyskland. Jessica kvalade in som 2:a på lördagen och fick sedan en super start och tog ledningen i starten som hon sedan behöll hela vägen till målflagg. Denna vinst var hennes första individuella någonsin i en racingbil, något som har varit ett stort mål för henne att uppnå.
- Otroligt härlig känsla att äntligen ta denna efterlängtade seger, och känns dessutom extra speciellt att vinna på just premiärtävlingen i TCR Germany, säger Jessica Bäckman.

TCR Germany är en av de tuffaste TCR-serierna i världen och har en hög status på förarna som kommer från flera olika länder runt om i Europa. Varje deltävling är uppbyggt på två träningspass på fredag, ett tidskval på lördag vilket avgör startposition i Race 1 på lördag, samt ett tidskval på söndag som avgör startposition i Race 2 på söndag. Poäng tilldelas till topp 8 i tidskvalen samt topp 15 i respektive race. Den föraren med mest poäng efter den sista deltävlingen på Hockenheimring i slutet på oktober kommer att ta hem förartiteln ”ADAC TCR Germany Drivers Title” i ADAC TCR Germany serien. Förra helgen 22–24 april kördes första deltävlingen på Oschersleben banan i Tyskland där Jessica tävlade körde för ett nytt team ROJA Motorsport och ny bilmodell Hyundai Veloster N TCR bil, vilket gav resultat, Jessica knep sin första internationella racevinst i sin karriär i premiärloppet.

Första vinsten för Jessica Bäckman
Jessica började helgen starkt och var andra snabbast på första och andra träningen trots den korta tiden hon har haft i den nya Hyundai Veloster N TCR bilen. På kvalet hade hon oflyt, på sista pushvarvet hade hon den snabbaste första sektorn av alla men drabbades sen av tekniska bekymmer då bilen saktade ner i sektor 2 vilket gjorde att hon fick nöja sig med en andra plats även på första kvalet. Jessica fick starta Race 1 på lördagen från andra ruta och fick en pangstart och tog ledningen direkt från start som hon sedan höll hela vägen till mål. I och med detta tog Jessica sin första internationella racevinst någonsin i sin karriär, någonting som hon har haft som ett stort mål att uppnå.
- Känns otroligt härligt att äntligen ta min efterlängtade racevinst, har vunnit mycket i karting både nationellt och internationellt men aldrig i en racingbil. Att det dessutom hände i ett internationellt race när jag för första gången får höra den svenska national sången på prispallen känns extra speciellt då det är ett annat mål jag har velat uppnå, säger Jessica Bäckman

Tekniska bekymmer på söndagen
Under kval 2 på söndagen var Jessica laddad för att försöka knipa första platsen på kvalet men drabbades i stället av tekniska problem med bränslepumpen och fick inget varv alls. Detta betydde att hon istället fick starta Race 2 på söndagen längst bak i fältet. Därifrån klättrade Jessica snabbt upp till en 5:e plats med mycket bra omkörningar och hade chans på bättre placeringar med bra fart i bilen. Med drygt 15 minuter kvar av racet kom säkerhetsbilen ut på banan och då hade Jessica chans att avancera ännu mer när fältet krymptes ihop. Tyvärr pågick säkerhetsbilen hela vägen till mål så Jessica kunde inte avancera några fler placeringar. Trots den struliga söndagen ligger Jessica ändå 3:a i mästerskapstabellen med 21 poäng upp till första plats.
- Tråkigt att söndagen började med de tekniska bekymren på kvalet, annars kände jag mig stark och hade god chans på ännu en topplacering. Känner mig ändå nöjd med race 2 på söndagen, gjorde vad jag kunde från min startposition, så härifrån blickar jag framåt och ser framemot nästa deltävling på Red Bull Ring om drygt en månadstid, stort tack till mitt team ROJA Motorsport, säger Jessica Bäckman.

Jessicas resultat:
Fri träning 1 (Free Practice 1): 2:a plats
Fri träning 2 (Free Practice 2): 2:a plats
Tidskval 1 (Qualifying 1): 2:a plats
Race 1: 1:a plats
Tidskval 2 (Qualifying 2): Startade inte pga. Tekniska problem
Race 2: 5:e plats

Mästerskapsställning:
ADAC TCR Germany – Totalt (Topp tre)
ADAC TCR Germany 2022 (efter 1 av 7 tävlingshelger)
1: Martin Andersen (DKK), 65 p.
2: Jonas Karklys (LIT), 55 p.
3: Jessica Bäckman (SWE), 44 p.

Se hela mästerskapsställningen: https://www.adac-motorsport.de/adac-tcr-germany/rankings/2022
22-04-22 Tre svenska förare i säsongspremiären av Porsche Mobil 1 Supercup
Fragus Motorsport, ett av de främsta teamen i Porsche Carrera Cup Scandinavia, inleder en satsning på Porsches internationella entypsmästerskap. Hampus Ericsson, Edvin Hellsten och Pontus Fredricsson kommer till start på Imola-banan 23–24 april.

Karlskogabaserade Fragus Motorsport är sedan länge ett av de främsta teamen i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Inför säsongspremiären av Porsche Mobil 1 Supercup på Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari i Imola 23–24 april tillkännager teamet att man inleder en internationell satsning vid sidan om engagemanget för Carrera Cup.
– Efter många säsonger i den absoluta toppen av Skandinaviens ledande racingmästerskap är Porsche Mobil 1 Supercup det naturliga steget, säger Robin Hansson, Fragus Motorsport. 2022 har vi ett bra utgångsläge med tre hungriga vinnare i teamet som kommer att dra nytta av den här chansen att mäta sig mot världseliten.

Satsningen omfattar ordinarie svenska förare i Fragus Motorsport som alla tillhör toppskiktet av Porsche Carrera Cup Scandinavia. Hampus Ericsson och Edvin Hellsten – tvåa och trea i fjolårets mästerskap – samt Pontus Fredricsson, som är högaktuell efter vinterns seger i Porsche ROC Challenge. Samtliga tre förare är eller har dessutom varit medlemmar i PCCS Driver Development Programme.

Fragus Motorsport tävlar i Porsche Mobil 1 Supercup med status som ”Guest Starting Team”, vilket öppnar dörren för fler inhopp senare under året.
– Vi ser fram emot en första lärorik tävlingshelg på Imola och har redan ställt in siktet på ytterligare några race under årets säsong som kan ligga till grund för en seriös utvärdering, fortsätter Hansson. Vår ambition är en full satsning på Supercupen under 2023.

Porsche Mobil 1 Supercup är sportbilstillverkarens internationella entypsmästerskap som körs på samma banor som Formel 1, de mest utmanande tävlingsarenorna i Europa, under åtta av årets Grand Prix-helger. Racingserien använder den senaste generationen av Porsche 911 GT3 Cup. Samma tävlingsbil som debuterar i Porsche Carrera Cup Scandinavia senare i vår.
– Det här är en fantastisk möjlighet, säger Raine Wermelin, Direktör, Porsche Sverige. Ett av toppteamen från Porsche Carrera Cup Scandinavia och tre av mästerskapets starkaste förare får chansen att visa upp sig på den internationella racingsscenen. Det är ett fint betyg på arbetet med vårt förarutvecklingsprogram och på förarkvaliteten inom svensk racing.
22-04-21 Jessica Bäckman inleder säsongen på Oschersleben i ADAC TCR Germany
Denna helg, 22–24 april, är det dags för Jessica Bäckman inleda säsongen i det tyska TCR-mästerskapet ADAC TCR Germany – med en ny bilmodell Hyundai Veloster N TCR bil för ett nytt team ROJA Motorsport.
– Ser framemot att tävla igen och extra roligt att vara tillbaka i ADAC TCR Germany. Det blir ännu en gång en helt ny bil för mig att lära mig och dessutom ett nytt team, så det blir spännande att se på första tävlingen hur jag ligger till mot konkurrenterna, säger Jessica Bäckman.

Efter det cirka 7 månaders långa uppehållet sedan fjolårets tävlande i både VM serien FIA World Touring Car Cup och ett inhopp i STCC på Anderstorp, är det nu dags för Jessica att tävla igen, denna gång kommer hon köra en full säsong i tyska ADAC TCR Germany. Första deltävlingen går av stapeln på Oschersleben-banan i Tyskland där Jessica senast tävlade 2019 i TCR Europe där hon körde in på en sjätteplats, det är med andra ord en bana som Jessica trivs bra på. Jessica kommer att tävla för ett nytt team ROJA Motorsport och med en ny bilmodell, Hyundai Veloster N TCR.
– Vi är mycket stolta över att välkomna Jessica till vårt team för ADAC TCR Germany säsongen 2022. Jag är helt övertygad på att Jessica kommer att uppnå fantastiska resultat i sin första hela säsong i ADAC TCR Germany-serien med hennes starka körförmåga och kämparglöd, säger Andreas Klinge, teamchef för ROJA Motorsport.

ADAC TCR Germany seriens uppbyggnad
Säsongen 2022 i ADAC TCR Germany kommer att bestå av fem deltävlingar i Tyskland och två deltävlingar i Österrike. Serien är en av de tuffaste TCR-serierna i världen och har en hög status på förarna som kommer från flera olika länder runt om i Europa. Säsongstarten kommer att gå på Oschersleben banan i Tyskland och kommer avslutas på den välkända Formel 1 banan Hockenheimring. Förutom Hockenheimring kommer även de världskända Formel 1 banorna Nürburgring och Red Bull Ring finnas på kalendern 2022. Varje deltävling är uppbyggt på två träningspass på fredag, ett tidskval på lördag vilket avgör startposition i Race 1 på lördag, samt ett tidskval på söndag som avgör startposition i Race 2 på söndag. Poäng tilldelas till topp 10 i tidskvalen samt topp 15 i respektive race. Den föraren med mest poäng efter den sista deltävlingen på Hockenheimring i slutet på oktober kommer att ta hem förartiteln ”ADAC TCR Germany Drivers Title” i ADAC TCR Germany serien.
– Ser framemot att tävla igen och extra roligt att vara tillbaka i ADAC TCR Germany. Det kryper i kroppen efter det långa uppehållet så ska bli väldigt roligt att dra i gång säsongen. Det blir ännu en gång en helt ny bil för mig att lära mig och dessutom ett nytt team, så det blir spännande att se på första tävlingen hur jag ligger till mot konkurrenterna, säger Jessica Bäckman.

Tidsschema för helgens tävling:
(alla tidsangivelser avser svensk tid)
Fredag 22 april:
13:00 Fri träning 1
16:15 Fri träning 2

Lördag 23 april:
08:45 Kval 1 (Q1)
14:40 Race 1

Söndag 24 april:
09:55 Kval 2 (Q2)
16:05 Race 2

Live-sändning
De båda racen livesänds på www.adac.de/motorsport och Motorsport.tv
Båda racen går även att se i repris på www.youtube.com/adacmotorsports och Motorsport.tv

Live-timing
Samtliga träningar, kval och race går att följa via live-timing https://www.adac-motorsport.de/adac-gt-masters/live-timing

Om banan:
Plats: Oschersleben, Tyskland
Längd: 3,667 km
Antal kurvor: 14
Racelängd: 30 minuter + 1 varv
22-04-20 Tuff racing när Race4Fun körde påskrace på Sturup Raceway
Sveriges största långloppsserie i racing, Race4Fun, körde under påskhelgen sin andra tävlingshelg för säsongen på Sturup Raceway utanför Malmö. Nästan 60 team bjöd på förstklassig påskunderhållning på banan med åtta timmars långsloppsracing.

Under påskafton på lördagen kördes den andra deltävlingen i Race4Fun 8H Cup, för Klass 2-bilar. 27 team kom till start i ett fantastiskt Skåne-väder. Sturup Raceway är en tuff bana som sliter hårt på bil och förare, vilket skulle visa sig med flera favoritteam som föll bort under dagen. Rutinerade Team Svärfar fick bryta i ledning efter bara 20 minuter med motorras, och även vinnarna från deltävling ett, T2NT, fick kasta in handduken med tekniska problem. Istället såg det ut som att tvåorna från premiären, MEJK Racing, skulle vinna detta påskrace. Men när generatorn rasade i deras Renault Clio efter sex timmar kunde Växjö-teamet NJ Motorsport köra hem sin första Race4Fun-seger före St Auto/Veidec Racing från Hörby, med Söne Racing fån Lidköping som trea.

Nicklas Jönsson, förare NJ Motorsport & vinnare Klass 2, säger:
”Vi hade dåliga däck på slutet, och ville inte åka för fullt och chansa. Det flöt inte riktigt som vi ville idag, men det blev bra ändå. Fantastiskt rolig bana och bra dag.”

På påskdagen avgjordes Svenska Skrotbilsklassikern, landets största långloppsklass med skrotbilar som är 20 år eller äldre. I lika fantastiskt påskväder var det teamet Black Edition i en BMW som kopplade greppet redan från start, och kunde köra hem sin första seger i Race4Fun. Segrarna från första deltävlingen på Ring Knutstorp, Valskalle Racing, låg i inledningen av racet på en 21:a plats med 7 varv upp till ledning. Men efter mästerlig körning och perfekt strategi kunde de gå i mål som tvåa, endast 23 sekunder bakom Black Edition. Trea blev Team Pärup Racing.

Black Edition, vinnare Svenska Skrotbilsklassikern, säger:
”Hemligheten är diesel och ett bra team! Vi såg att det var ganska tight på slutet och däcken var sopslut, så vi hade nästan inget grepp. Det var bara köra och se glad ut."

Emil Svensson, Promotor Race4Fun, säger:
”Helgen var mycket bra med kanonväder hela påsken. Ett riktigt trevligt påskfirande. Teamen bjöd på snygg körning i båda klasserna under hela helgen."

I slutskedet av söndagens race uppstod en situation som ingen önskar vara med om. Med 15 minuter kvar av racet fattade en tävlingsbil eld på banan. I detta läge visade tävlande, funktionärer och organisation prov på hur man hanterar en sådan situation på allra bästa vis. Föraren lyckades, trots att bilen var fylld med rök och lågor, parkera bilen på ett säkert ställe på banan och inom en minut var släckningsarbetet påbörjat. Släcknings- och saneringsarbetet var avslutat inom 10 minuter och racet kunde avslutas under grönflagg. Föraren och alla andra inblandade klarade sig utan skador.
– Alla var väl förberedda och gjorde allt helt enligt skolboken. Släckningen kom igång inom 55 sek, och vi kunde köra racet i mål. Hela räddningsförloppet gick på 7-8 minuter, säger Emil Svensson.

Resultat:
Svenska Skrotbilsklassikern: https://bit.ly/3K6YQNq
Klass 2 8H Cup: https://bit.ly/3rD8jFu
22-04-14 Shakedown för WestCoast Racing med nya Porschar
Påsken är här och racingpremiären i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Anderstorp närmar sig och är nu bara en månad bort.

WestCoast Racing har i veckan gjort en roll out och första test med de helt nya Porsche GT3 Cup (992) bilarna. Teamets nya förare, Robin Knutsson och Mikael Karlsson, har båda fått sin första smak av bilarna som levererades i slutet på mars. Sedan dess har bilarna förberetts i teamets lokaler i Halmstad och kan nu visas i deras nya design.

Teamchefen Dick Jönsson Wigroth ser fram emot att allt nu kommer igång:
- Efter två år med pandemi är WestCoast Racing nu tillbaka i full skala igen. Att göra det i Porsche Carrera Cup som i år introducerar de nya 992 bilarna, och med två nya förare, ska bli riktigt spännande.

Till årets säsong kan vi även presentera nya partners i Gudie, Möller Bil och Polaris som ansluter till Porsche Center Örebro, Texstar och Screenbolaget i teamets satsning på tävlingsbanorna.

Säsongspremiären är 13-14 maj på Scandinavian Raceway i Anderstorp. Fullständig kalender finns på www.carreracup.se
22-04-11 Däckslitage sätter käppar i hjulen för kvalsnabb Felix Rosenqvist
Felix Rosenqvist fanns med i tätklungan under inledningen av söndagskvällens NTT INDYCAR SERIES-race i Long Beach, Kalifornien, men föll bort ur toppdiskussionen efter en tuff öppningsstint på slitna däck.

Rosenqvist backade upp sin pole position på Texas Motor Speedway senast med ännu ett starkt kval i säsongens tredje deltävling, och körde till sig en fin fjärdeplats på gridden på den klassiska stadsbanan utanför Los Angeles.

Rosenqvist fick också en bra start, och fortsatte att - som bäst placerade Arrow McLaren SP-förare - husera på fjärdeplatsen under de inledande varven.

Dessvärre tog loppet en dyster vändning när Värnamo-sonens däck slets alltför hårt alltför tidigt, och Rosenqvist tappade värdefull mark och placeringar under de kritiska varven inför sitt första depåstopp.
- Jag hade en riktigt jobbig första stint, och det kostade oss hela det här loppet, säger Felix Rosenqvist. Vi hade alldeles för högt däckslitage och greppet försvann totalt. Dessutom passade (Alexander) Rossi på att köra på mig när han skulle förbi, vilket gjorde att jag tappade tre platser till.
- Det var otroligt svårkört. Det var samma sak i Texas senast, så vi måste verkligen jobba på det framöver och se till att hitta en lösning. Vi har inte råd att kasta bort sådana här chanser när vi ligger så bra till för topp fem.

Det blev till slut en 11:e plats i mål för Rosenqvist, som därmed i alla fall fick med sig sitt bästa resultat hittills under säsongen.
- Det finns återigen många bra saker vi kan ta med oss från den här helgen, särskilt kvalet där jag fortsätter att ha en väldigt bra känsla, avslutar Felix Rosenqvist. Vi har farten, vi har motivationen, men vi vill verkligen börja få betalt för det snart. Vi kommer fortsätta att göra allt vi kan i uppladdningen in mot nästa race på Barber. Träffar vi bara rätt med däcken kommer vi bli starka!

NTT INDYCAR SERIES fortsätter närmast på Barber Motorsports Park i Alabama den 1 maj.

RESULTAT
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 3
Acura Grand Prix of Long Beach
Long Beach (USA)
1: Josef Newgarden (USA), Penske, 85 varv
2: Romain Grosjean (FRA), Andretti, +1.286s
3: Alex Palou (ESP), Ganassi, +1.759s
4: Will Power (AUS), Penske, +2.965s
5: Pato O'Ward (MEX), Arrow McLaren SP, +3.712s
---
11: Felix Rosenqvist (SWE), Arrow McLaren SP, +14.293s

Se fullständigt resultat: https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/images/2f07644e-857c-2861-b2dc-ba3a1d9f36ed.png

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING
NTT INDYCAR SERIES | Efter 3/17 race
1: Josef Newgarden (USA), Penske, 118 p.
2: Scott McLaughlin (NZL), Penske, 113 p.
3: Alex Palou (ESP), Ganassi, 103 p.
4: Will Power (AUS), Penske, 102 p.
5: Scott Dixon (NZL), Ganassi, 83 p.
---
17: Felix Rosenqvist (SWE), Arrow McLaren SP, 42 p.

Se fullständig tabell: https://www.indycar.com/Drivers
22-04-06 Revanschsugen Felix Rosenqvist vänder blicken mot Long Beach
Efter att ha tvingats bryta från pole position senast är Felix Rosenqvist fast besluten att slå tillbaka när den berömda stadsbanan i Long Beach, Kalifornien, står värd för säsongens tredje NTT INDYCAR SERIES-deltävling den här helgen.

Rosenqvist mötte ett grymt öde på Texas Motor Speedway för tre veckor sedan när han drabbades av tekniska problem efter att, som förste svensk sedan Kenny Bräck, ha toppat ett ovalkval i INDYCAR.

När fältet nu beger sig till den glamourösa kustorten Long Beach, strax utanför Los Angeles, är siktet ställt på revansch. Arrow McLaren SP-svensken är dokumenterat snabb runt den tekniska stadsbanan, där han bland annat kvalade in i topp fem när tävlingen stod värd för förra årets final i september.
- Jag ser fram emot att komma tillbaka till Long Beach, säger Felix Rosenqvist. Det har alltid varit en fartmässigt bra bana för mig, men på grund av olika omständigheter har slutresultaten aldrig riktigt blivit vad de borde. Nu kommer vi dit efter en väldigt lovande helg i Texas senast, och det ska bli intressant att se hur väl vi kan bära över den farten från en oval till en stadsbana. Målet är att vara med där uppe och slåss om det!

Tävlingarna i Long Beach inleds med fri träning natten mot lördag svensk tid. Därefter väntar ytterligare ett träningspass på lördag kväll, följt några timmar senare av det så viktiga tidskvalet.

Racet - Acura Grand Prix of Long Beach - körs över 85 varv och flaggas iväg kl. 21.45 svensk tid på söndag. Tävlingarna sänds LIVE på V Sport Motor och Viaplay.

TIDSSCHEMA
Alla angivelser avser svensk tid
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 3
Acura Grand Prix of Long Beach
Long Beach (USA)

Fredag 8 april
Fri träning 1: 00.15-01.15

Lördag 9 april
Fri träning 2: 17.45-18.45
Kval: 21.05-22.20

Söndag 10 april
Warm-up: 18.00-18.30
Race (85 varv): 21.45

TV (LIVE): V Sport Motor och Viaplay
TIMING: INDYCAR App / racecontrol.indycar.com
STARTLISTA: https://www.indycar.com/Drivers
BANAN: Layout och historik: https://www.indycar.com/Schedule/2022/IndyCar-Series/Long-Beach
22-04-05 Driver Academy utökar Sportbilsfestivalen till fler STCC-helger
Driver Academy utökar Sportbilsfestivalen i samarbete med STCC under säsongen 2022 till tävlingshelgerna på Ljungbyhed, Knutstorp och Anderstorp som kommer att fyllas med exotiska sportbilar.
– Det är med stor glädje som vi återigen i samarbete med STCC kan förena sportbilar och racing på högsta nivå, säger Veronica Moraeus och Jojje Moraeus Svensson, Driver Academy.
– Det finns ett historiskt gemensamt arv som förenar gammal som ung och det hyllar vi genom att anordna sportbilsträffar ihop med STCC under fler tävlingshelger 2022. Alla sportbilar är välkomna in på området och blir en del av hela atmosfären – tillsammans skapar vi en upplevelse för alla att njuta av!

Eventet lanserades 2016 och har hittills främst körts under tävlingarna på Anderstorp som en uppskattad upplevelse för såväl publik som tävlande förare och team.
– STCC är väldigt glada över att kunna fördjupa samarbetet med Driver Academy kring Sportbilsfestivalen, det tillför en väldigt trevlig och populär del till våra evenemang, säger Micke Bern, vd för STCC.
– Oavsett ålder så är sportbilar något som många har en djup passion för. Driver Academy har framgångsrikt utvecklat konceptet och vi ser fram emot att ta det till nästa nivå tillsammans med dem under 2022 när vi utökar till fler tävlingshelger.

Sportbilsbiljetten kan köpas för 300 kronor i ett ”Early Bird-erbjudande” fram till en vecka innan tävlingshelgerna, efter det kostar biljetten 450 kronor.

Biljetten inkluderar förutom VIP-parkering även entré för samtliga personer i bilen, deltagande i en tävling där snyggaste sportbil utses och en goodiebag från Driver Academy till föraren. Med sportbil menas två- eller fyrsitsig kupé eller cabriolet.

Sportbilsfestivalen 2022
04/6 – Ljungbyheds Motorbana
23/7 – Ring Knutstorp
11/9 – Anderstorp Motorbana

Klicka här för mer information: https://driveracademy.se/stcc-sportbilsfestival/

22-03-28 Rekordjämt när Sveriges största långloppsserie inledde på Ring Knutstorp
Under helgen inleddes långloppssäsongen på Ring Knutstorp i Skåne när Sveriges största långloppsserie Race4Fun arrangerade en tre dagar lång racinghelg. Över 300 förare deltog i helgens tävlingar som bjöd på mycket action, och en rekordjämn målgång.

Racinghelgen började redan på fredagen när Race4Fun arrangerade en trackday på Ring Knutstorp, dit 56 bilar kom för att köra på banan. En lyckad dag för både Race4Fun-teamen som fick testa på bilarna inför tävlingshelgen. Men även för många andra förare och team som passade på att inleda säsongen denna fredag.

På lördagen startade långloppssäsongen med årets första tävling i Svenska Skrotbilsklassikern. En klass där man tävlar med skrotbilar, 20 år eller äldre i 8-timmar. Där teamet med flest körda varv efter 8 timmar vinner. Hela 45 team kom till start denna premiärdag. Med flera team från både Norge och Danmark som lockats till Race4Fun. Inledningsvis såg det ut som att Team Svärfar, med rutinerade racingföraren Daniel Palma, skulle ta hem segern. Men när dom drabbades av problem efter knappt 2 timmar var det teamet Valskalle i sin Peugeot 306 GTI som tog över ledningen, och höll den hela vägen in i mål för att ta årets första seger 6 varv före Toyota Team Emmaboda.

Under söndagen kördes första tävlingen i Race4Fun 8H Cup. Där man tävlar med tvåhjulsdrivna racingbilar, eller trimmade standardbilar enligt Klass 2-reglementet. Här kom 36 team till start denna söndag. Även här var det inledningsvis Team Svärfar som tog kommandot från start i sin Peugeot 206 RC, men precis som dagen innan var det tekniska problem som stoppade deras framfart några timmar in i racet. Mot slutet av racet utkristalliserade sig en tät fight om segern mellan 2019-års mästare MEJK Racing från Nässjö, och T2N2 från Stockholm. Sista 20 minuterna körde T2N2 in 2 sekunder per varv på MEJK, och med ett halvt varv kvar av racet kom en attack på yttern in i den kända svängen ”idioten”. Ett lyckat omkörningsförsök som gav T2N2 segern med 0,87 sekunder före MEJK Racing. En rekordjämn målgång efter 8 timmar och 305 körda varv.

Emil Svensson, Promotor Race4Fun, säger:
”Helgen har vart helt magiskt från början till slut. Den började med en trackday i fredags med 56 bilar, i lördags hade vi ett startfält på 45 bilar med magisk racing och fantastiskt väder. Avslutningen med detta jämna Klass2-racet kan knappast bli bättre. Det här har vi, med alla team och funktionärer, gjort riktigt bra.”

Nicklas Eriksson, förare T2N2 Racing & vinnare Klass 2, säger:
”Det känns skönt, det var kul! Tight racing är alltid roligt och MEJK körde fantastiskt idag. Nu känns det som att det vart värt att skruva med bilen i två veckor. Resan hem i lastbilen 8 timmar kommer gå mycket lättare nu.”

Marcus Ek, förare i Valskalle & vinnare Svenska Skrotbilsklassikern, säger:
”Det gick väldigt bra, vi hade tur i början med lite gulflaggor och safetycars. Vi tog det väldigt lugnt på slutet när vi ledde med flera varv så vi inte skulle åka på något dum bestraffning eller misstag. Detta var väldigt kul, och teamet är helt fantastiskt.”

Resultat:
Svenska Skrotbilsklassikern: https://bit.ly/3LCqNOj
Klass 2 8H Cup: https://bit.ly/3DgvBWi
22-03-23 Sveriges största långloppsserie startar på Ring Knutstorp
Helgen 25-27 mars är det dags för Sveriges största serie i långloppsracing, Race4Fun, att dra igång sin säsong på Skånska banan Ring Knutstorp i Kågeröd utanför Helsingborg. Premiärhelgen har lockat ett rekordstort startfält på hela 86 team och över 300 förare som gör upp under 8 timmars racing över två dagar.

Helgen startar redan på fredagen med en Track Day eller Test´n Tune, öppen för alla som vill hårdtesta sina bilar inför kommande säsong eller för de som bara vill testa att köra på bana.

Första racet körs på lördagen, när Svenska Skrotbilsklassikern gör årspremiär med sitt 8-timmars race på Knutstorp. Här tävlar hela 46 team, med runt 180 unika förare, i skrotbilar som är 20 år eller äldre. Bilarna ska vara så gott som standard, med modifieringar tillåtna i säkerhetssyfte som att installera en burbåge, eller sätta in säkrare stol och säkerhetsbälten. I klassen tävlar både erfarna team och racerförare, men också rena nybörjare eller företag som gör detta som en kul aktivitet för kunder och anställda. Ute på banan är det hård men fair racing som gäller, där det team som avverkat flest varv under 8 timmar åker hem som vinnare. Att med en skrotbil ta sig genom 8 timmar fullfartsracing utan problem, är den stora utmaningen.

På söndagen körs den första av fem deltävlingar i Race4Fun 8H Cup för 2022. Precis som i Svenska Skrotbilsklassikern är det 8 timmar racing som gäller, där teamet med flest varv tar hem segern. I cupen tävlar man enligt bilar från Klass 2-reglementet. Det är mindre tvåhjulsdrivna racingbilar, eller något trimmade standardbilar med burbågar som är minst 10 år. Premiären har lockat 36 team från hela landet, med såväl några av Sveriges mest meriterade och erfarna långloppsteam, som amatörer som tagit steget upp från Svenska Skrotbilsklassikern.

Emil Svensson, Promotor Race4Fun, säger:
”Äntligen är det premiär, utan restriktioner. Det är en härlig känsla att kunna välkomna deltagare, familjer och publik. Vi gjorde ganska stora förändringar på reglementet i Klass 1 för 2022 med idén om att det måste bli ännu enklare att vara med i instegsklassen Svenska Skrotbilsklassikern. Vi har nästan 90 anmälda team till helgens race, helt fantastisk! Tänk vad många människor som är på väg in i svensk motorsport.”

Magnus Öhrström, VD Ring Knutstorp, säger:
”Vi gläds åt att börja säsongen med våra duktiga arrangörer Race4Fun, alltid lika trevligt att se alla dessa team göra sitt allt för att klara sig kvar hela racet! Vi önskar alla välkomna till Ring Knutstorp och lycka till team och arrangörer."

Tony Grönberg, förare i Race4Fun & regerande mästare i 8H Cup, säger:
”Det har vart en lång väntan inför säsongen. Hela processen att göra ordning bilen inför säsongen är nästan lika rolig som att tävla. Vår bil byggs i Göteborg av Ekskalle Racing, och vi som kommer från Malmö har vart där flera gången och kikat på bygget. Vi pratar om Race4Fun nästan dagligen, så ska bli riktigt kul att träffa alla och köra race igen.”

Kalender 2022:
25-27 mars: Svenska Skrotbilsklassikern & 8H Cup - Ring Knutstorp, Skåne
16-17 april: Svenska Skrotbilsklassikern & 8H Cup - Sturup Raceway, Skåne
4-5 juni: Svenska Skrotbilsklassikern & 8H Cup - Mantorp Park, Östergötland
9-10 juli: Svenska Skrotbilsklassikern & 8H Cup - Sturup Raceway, Skåne
20-21 augusti: Svenska Skrotbilsklassikern & 8H Cup - Mantorp Park, Östergötland
15-16 oktober: Svenska Skrotbilsklassikern 24-timmars - Mantorp Park, Östergötland

22-03-20 Rosenqvist bryter från pole med tekniskt haveri
Felix Rosenqvist mötte ett tungt bakslag när han tvingades bryta säsongens andra NTT INDYCAR SERIES-deltävling med tekniska problem efter att ha startat i pole position i XPEL 375 på Texas Motor Speedway.

Rosenqvist inledde racet från spets efter karriärens första pole position någonsin på en ovalbana, och låg strategiskt placerad som tvåa i inledningen av det 248 varv långa loppet på söndagskvällen svensk tid.

Allt såg ut att gå helt enligt plan fram till strax efter det 100:e varvet, då smålänningen först tappade mark i ett problematiskt depåstopp.
- Vi hade en fantastisk bil i början av stinten - antagligen bäst av alla - men vi gick hårt åt vänster framdäck, säger Felix Rosenqvist. När vi kom in i depå var det nästan omöjligt att få stopp på bilen och både jag och Pato (O'Ward, teamkamrat) missade våra stoppmarkeringar. Dessutom hade jag ett separat problem på höger bakdäck som kostade ytterligare tid.

Debaclet förpassade Rosenqvist till 12:e plats, fortfarande med goda chanser att nå topp fem - men en kort stund senare gick ridån ner för gott när svenskens Arrow McLaren SP-bil drabbades av ett tekniskt haveri på varv 138.
- Någonting brast i bak på bilen och det var bara att parkera i depån, förklarar Rosenqvist. Det är självklart något vi kommer titta noggrant på och som vi måste lösa.

Trots bakslaget - som kommer på samma bana där Rosenqvist tvingades bryta under liknande frustrerande omständigheter när han låg på andra plats för två år sedan - har helgen i Texas bjudit på många positiva besked.
- Det är tufft att ta det här, särskilt från pole position här i Texas där jag redan kände att jag hade oavslutade affärer, avrundar Felix Rosenqvist. Samtidigt har vi gott om skäl att vara väldigt optimistiska. Jag tog min första oval-pole, vi satte snabbaste och näst snabbaste varv i racet, och båda bilarna har flugit fram. Det bådar verkligen gott inför fortsättningen. Vi kommer att lära oss av det här och komma tillbaka ännu starkare!


Nästa race för NTT INDYCAR SERIES äger rum på stadsbanan i Long Beach, Kalifornien, den 10 april.

RESULTAT
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 2
XPEL 375
Texas Motor Speedway (USA)
1: Josef Newgarden (USA), Penske, 248 varv
2: Scott McLaughlin (NZL), Penske, +0.067s
3: Marcus Ericsson (SWE), Ganassi, +1.354s
4: Will Power (AUS), Penske, +15.223s
5: Scott Dixon (NZL), Ganassi, +15.674s
---
DNF: Felix Rosenqvist (SWE), Arrow McLaren SP, +110 varv

Se fullständigt resultat https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/images/550f901e-586a-e395-0ac1-f9c3182f2711.png

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING
NTT INDYCAR SERIES | Efter 2/17 race
1: Scott McLaughlin (NZL), Penske, 97 p.
2: Will Power (AUS), Penske, 69 p.
3: Alex Palou (ESP), Ganassi, 67 p.
4: Josef Newgarden (USA), Penske, 65 p.
5: Marcus Ericsson (SWE), Ganassi, 58 p.
---
19: Felix Rosenqvist (SWE), Arrow McLaren SP, 23 p.

Se fullständig tabell; https://www.indycar.com/Drivers
22-03-20 Felix Rosenqvist förste svensk på 20 år på oval-pole i INDYCAR
Felix Rosenqvist slog till med en ny milstolpe i karriären när han säkrade sin första pole position någonsin på en ovalbana i lördagskvällens tidskval till helgens INDYCAR-tävlingar på Texas Motor Speedway.

Rosenqvist genomförde sitt kvalförsök, bestående av två flygande varv med en snitthastighet på över 355 km/h, förhållandevis tidigt och fick sedan spänt vänta i depån medan konkurrent för konkurrent misslyckades med att matcha svenskens tid.

När Rosenqvist lyckades hålla undan även för den siste utmanaren – nyzeeländske premiärsegraren Scott McLaughlin – var saken till slut klar: karriärens andra INDYCAR-pole (den första kom 2019), den första på en oval, och den första som Arrow McLaren SP-förare, var ett faktum.
- Det känns helt fantastiskt att vara tillbaka här, högst upp i resultatlistan, säger Felix Rosenqvist. Jag visste att mitt försök var så nära perfekt jag kunde komma; det var en jobbig väntan efteråt! Det här är stort för hela teamet, och stort för mig själv. Det är en enorm moralboost och precis den typen av comeback vi behövde efter en tyngre period.

Framgången innebär att Rosenqvist blir den förste svensken på 20 år att starta ett ovallopp i toppdivisionen av amerikansk formelbilsracing längst fram i fältet. Senast det hände var 2002, då Kenny Bräck tog pole position på Rockingham-banan i England vid ett av mästerskapets europeiska gästspel.

Senast en svensk startade i pole position på en oval på amerikansk mark var 2001, då Bräck anförde fältet på Michigan International Speedway.
- Att ta pole position på en oval har varit ett av mina stora mål de senaste åren och det är otroligt skönt att äntligen ha lyckats med det, fortsätter Rosenqvist. Det här är någonting jag sätter stort värde på, men nu gäller det att fokusera om och se till att vi träffar rätt i racet.

Söndagens INDYCAR-lopp i Texas, formellt betitlat XPEL 375, drar igång kl. 17.45 svensk tid. Felix Rosenqvist kommer då att leda det 27 bilar stora fältet ut på det första av totalt 248 varv. Racet sänds live i sin helhet på Viaplay.
22-03-16 Texas nästa för Felix Rosenqvist i säsongens första ovalrace
Årets andra deltävling för NTT INDYCAR SERIES tar fältet till ultrasnabba Texas Motor Speedway, där Felix Rosenqvist står redo att ta sig an säsongens första ovalrace nu till helgen.

Värnamo-sonen har visat prov på bra fart runt den 2.4 km (1.5 mile) långa ovalen vid sina tre tidigare besök; inte minst 2020 då han gick mot en andraplats innan han kraschade i samband med en varvning bara några varv från mål.

Rosenqvist, som fick med sig en 17:e plats från premiären i St. Petersburg förra månaden, tar nu sikte mot pallen i återkomsten till Texas – där Arrow McLaren SP-kollegan Pato O’Ward dessutom vann förra året.
- Jag har alltid gillat Texas Motor Speedway, och det har också varit en av mina starkaste ovaler ända sedan jag kom till INDYCAR, säger Felix Rosenqvist. Jag ser fram emot att komma tillbaka dit i helgen och testa vårt ovalpaket för första gången i år. Vi hade en riktigt snabb bil på den här typen av bana förra säsongen och vi tror att vi har gjort fler framsteg under vintern, så jag känner mig optimistisk. Det ska bli riktigt kul!

En annan intressant aspekt av den här helgens tävlingar är det faktum att teamen är fria att ändra inställningar på bilarna mellan kval och race. Så har inte varit fallet på Texas Motor Speedway sedan 2019 – på senare tid har arrangörerna ”låst in” den set-up som använts under kvalet.

Tilltaget är utformat för att öppna upp för omkastningar och skapa en större dynamik under tävlingshelgen.
- Att vi får ändra set-up efter kvalet är en stor grej, kommenterar Felix Rosenqvist. Det betyder att vi inte behöver kompromissa. Vi kommer att köra bilen med minimal downforce i kvalet för att maximera farten över ett flygande varv, men i racet behöver vi en bil som fungerar i trafik och över en hel racedistans. Det är en helt annan sak. Det blir väldigt intressant att se hur det faller ut på den här banan, men vi kommer definitivt ha fullt upp under träningarna för att hitta rätt.

Helgens tävlingar inleds med träning och kval på lördag. Racet – ”XPEL 375” – körs över 248 varv (600 km / 375 miles) med start kl. 17.45 svensk tid på söndag. Tävlingarna sänds LIVE på V Sport Motor och Viaplay.

TIDSSCHEMA
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 2

XPEL 375
Texas Motor Speedway (USA)

Alla angivelser avser svensk tid
Lördag 19 mars
Fri träning 1: 15.45-17.00
Kval: 19.00-20.00
Fri träning 2: 22.00-23.00

Söndag 20 mars
Race (248 varv): 17.45

TV (LIVE): V Sport Motor och Viaplay
TIMING: INDYCAR App / racecontrol.indycar.com
STARTLISTA: Klicka här: https://www.indycar.com/Drivers
BANAN: Layout och historik: https://www.indycar.com/Schedule/2022/IndyCar-Series/Texas
22-03-12 Alpine Elf Endurance Team - Redo att upptäcka USA med A480
Årets säsong av FIA World Endurance Championship (FIA WEC) börjar nästa vecka med den officiella prologen i Sebring Florida (USA). Det är första gången för Alpines A480 på Sebring International Raceway. Nicolas Lapierre, André Negrão och Matthieu Vaxiviere samlar all sin erfarenhet för att tillsammans med Alpine Elf Endurance Team ta sig an “The 1000 Miles of Sebring” den 18 mars.

Efter en kort säsongspaus är det dags för kick-offen av årets FIA WEC säsong på Sebring. Förarna och teamen kommer ge allt på en av motorsportens mest ikoniska banor. Alpine har tävlat här förr. Redan 1964 debuterade man på banan och 2019 stod teamet på pallen i LMP2-klassen. Därmed inte sagt att Alpine Elf Endurance Team inte kommer behöva ge allt under prologen på Sebring som blir ett genrep inför säsongen. Teamets bil med #36 har ett år i "hyper car-klassen" bakom sig, och prologen tjänar som uppvärmning inför debutloppet “The 1000 Miles of Sebring” veckan efter.

Banan är byggd på en gammal militär flygplats och blandar sjutton kurvor med flertalet rakor med en allt annat än jämn ytbeläggning. En blandning av historiska sektioner och ny-asfalterat ställer extrema krav på teamen och inte minst bilens chassi set-up. Över tolv timmar på banan, fördelat på fyra körpass, kommer ge teamet och förarna möjligheten att finslipa inställningar och strategier som förberedelse inför den stora utmaningen “The 1000 Miles of Sebring” – ett lopp som ger fler poäng än de sextimmarsloppen som utgör hälften av tävlingskalendern.

Nicolas Lapierre som vann “12 Hours of Sebring” 2011 och 2018 bidrar med stor kunskap till teamet. André Negrão säkrade tillsammans med Nicolas en andraplats i “The 1000 Miles of Sebring” 2019. Även Matthieu Vaxiviere har mycket att bidra med, med en andraplats endast en sekund bakom vinnarna på “Sebring 12 Hours” 2019.

För att förbereda sig inför loppet har trion tränat flitigt på franska Circuit Paul Ricard under föregående månad. Teamet har stått på podiet de senaste sex loppen, däribland på “24 Hours of Le Mans”. Alpine Elf Endurance

Team är redo att starta säsongen under optimala förhållanden med “The 1000 Miles of Sebring”.

Philippe Sinault, Alpine Elf Endurance Teamchef
"Sebring är alltid ett speciellt lopp med sin historia och status i Nordamerika. Att komma tillbaka till USA är häftigt för Alpine, ett varumärke som nu verkligen har fått en internationell aura. Loppet är viktigt för oss och det ska bli roligt att träffa och tävla emot våra konkurrenter Toyota och Glickenhaus i den absoluta toppen. Nicolas, André och Matthieu har alla tre tidigare erfarenheter av loppet. Dock blir det första gången som A480 körs på den utmanande banan som sätter press på både förare och materialet. Vi kommer att nyttja prologen för att anpassa bilen till banan och de nya "balance of performance"-reglerna. Vid detta fullskaliga test får vi också tillfälle att bekräfta valet av däck. Vi kan knappt bärga oss till allvaret börjar!”

Tider Prologen:
Lördag 12 mars
09.35 - 12.35: Fri träning 1
14.25 - 17.25: Fri träning 2

Söndag 13 mars
09.50 - 13.20: Fri träning 3
14.50 - 17.50: Fri träning 4

Följ oss på Twitter: @Alpinecars - @SignatechAlpine
Följ oss på Facebook: facebook.com/alpinesportscars
22-02-28 Linus Lundqvist på pallen i Indy Lights-premiären
Linus Lundqvist fick en bra start på årets upplaga av Indy Lights Presented by Cooper Tires när han tog sig upp på pallen i helgens premiär i St. Petersburg, USA.

Lundqvist, som vann tre race i INDYCAR:s främsta matarklass under 2021, fortsatte på den inslagna vägen från i fjol genom att direkt sätta tempot på den första fria träningen runt den tighta stadsbanan i Florida.

Svensken, som kör för HMD Motorsports with Dale Coyne Racing, såg sedan ut att gå mot pole position i det efterföljande tidskvalet - men fick se sig detroniserad från förstaplatsen av Andretti Autosport-föraren Hunter McElrea i de sista skälvande sekunderna.

En andraplats i kvalet var likväl ett bra resultat för Lundqvist, som dessutom tvingades genomföra den andra halvan av passet med trasig generator.

Från sin plats i första startled gick Tyresö-sonen in i säsongens första race som en av förhandsfavoriterna. Chansen till seger försvann dock i praktiken redan i första kurvan när en konkurrent dök aggressivt på innern och tvingade Lundqvist till en undvikande manöver.

Lundqvist tappade ner till sjätte plats, men tog sig snabbt tillbaka in i topp fem senare på det första varvet. När McElrea sedan kraschade, och hans Andretti-kollega Christian Rasmussen drabbades av tekniska problem, kunde Lundqvist till slut ta målflagg som trea.
- En pallplats, och en helt OK start på säsongen, säger Linus Lundqvist. Mitt race blev förstört i första kurvan, men jag lyckades i alla fall komma ut som femma efter första varvet. Sedan höll jag mig kall och försökte sätta press på bilarna framför, men det är svårt att köra om här. Farten fanns där. Vi hade lite tur på vägen idag, men det gäller att komma i mål och en pallplats i premiären är inte fy skam.

Lundqvist - som körde med ett gult och blått band runt armen för att stötta befolkningen i krigets Ukraina - korsade till slut mållinjen 3.7 sekunder bakom segrande Matthew Brabham (Andretti Autosport).
- Allt som allt har det varit en bra första helg, säger Linus Lundqvist. Vi har haft bra fart hela tiden, och vi vet från i fjol att St. Petersburg inte är vår bästa bana. Att faktiskt åka härifrån med en pallplats, efter ett ganska dåligt race, visar att vi håller en hög nivå. Jag ser fram emot nästa race på Barber, där vi var väldigt starka förra året, och jag tror att vi har alla förutsättningar för en riktigt konkurrenskraftig säsong.

Nästa Indy Lights-race körs först om två månader, den 1 maj, på Barber Motorsports Park. Linus Lundqvist tog karriärens första Indy Lights-seger på den pittoreska banan i Alabama förra året, i ett lopp som samtidigt markerade hans debut i mästerskapet.

RESULTAT
Indy Lights Presented by Cooper Tires
Rd. 1 | St. Petersburg (USA)
1: Matthew Brabham (AUS), 45 varv
2: Benjamin Pedersen (DEN), +2.472s
3: Linus Lundqvist (SWE), +3.717s
4: Sting Ray Robb (USA), +4.647s
5: Danial Frost (SGP), +9.632s
Se fullständigt resultat

MÄSTERSKAPSTABELL
Indy Lights Presented by Cooper Tires
Topp 5 | Efter 1/14 race
1: Matthew Brabham (AUS), 51 p.
2: Benjamin Pedersen (DEN), 40 p.
3: Linus Lundqvist (SWE), 35 p.
4: Sting Ray Robb (USA), 32 p.
5: Danial Frost (SGP), 30 p.
Se fullständig tabell: https://www.indycar.com/IndyLights/Drivers
22-02-28 Felix Rosenqvist blickar framåt efter motig men välbesökt premiär
Felix Rosenqvist fick inte den start han hade önskat sig på årets NTT INDYCAR SERIES-säsong när han tog målflagg på 17:e plats vid helgens premiär i Firestone Grand Prix of St. Petersburg, Florida.

Rosenqvist kompromissades av ett tungt tidskval, och tvingades välja en alternativ strategi i försöken att slå sig fram genom fältet i söndagens 100 varv långa race.

Ett taktiskt tidigt depåstopp såg ut att kanske kunna öppna upp för en framskjuten placering, men strategin spolierades till slut av en oläglig gulflaggssituation och Arrow McLaren SP-svensken fick nöja sig med 17:e plats vid målgång. Även teamkamraten Pato O'Ward slutade utanför topp tio.
- Inte den premiär vi hade önskat oss, säger Felix Rosenqvist. Det är svårt när man startar så långt bak. Man är i händerna på att få en alternativ strategi att fungera, och det lyckades vi inte med idag. Dessutom hade jag några varvningar som kostade väldigt mycket tid.
- Bilen känns egentligen bättre än så här och jag tror att vi hade fart för topp åtta i racet, men vi vill förstås mer än så. Vi har mer jobb att göra och vi kommer att vända på varje sten inför nästa lopp i Texas.

Premiärarrangemanget i St. Petersburg bjöd på en enorm folkfest, när den amerikanska (och internationella) racingpubliken vällde in i massor i ett av de mest välbesökta loppen i tävlingens 20-åriga historia.
- Det har varit en otrolig stämning i helgen, fortsätter Felix Rosenqvist. Det är väldigt kul att se att sporten klarat av pandemin på ett så bra sätt, och att människor är ännu hungrigare och mer engagerade nu. INDYCAR och arrangörerna här gör ett kanonjobb med St. Petersburg och jag hoppas att alla fans hade en bra helg här med oss.

2022 års INDYCAR-premiär vanns av nyzeeländaren Scott McLaughlin för Team Penske.

NTT INDYCAR SERIES fortsätter närmast på Texas Motor Speedway, säsongens första oval, den 20 mars.

RESULTAT
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 1
Firestone Grand Prix of St. Petersburg
St. Petersburg (USA)
1: Scott McLaughlin (NZL), Penske, 100 varv
2: Alex Palou (ESP), Ganassi, +0.509s
3: Will Power (AUS), Penske, +2.467s
4: Colton Herta (USA), Andretti, +15.844s
5: Romain Grosjean (FRA), Andretti, +18.452s
---
17: Felix Rosenqvist (SWE), Arrow McLaren SP, +39.036s
Se fullständigt resultat

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING
NTT INDYCAR SERIES | Efter 1/17 race
1: Scott McLaughlin (NZL), Penske, 54 p.
2: Alex Palou (ESP), Ganassi, 41 p.
3: Will Power (AUS), Penske, 36 p.
4: Colton Herta (USA), Andretti, 32 p.
5: Romain Grosjean (FRA), Andretti, 30 p.
---
17: Felix Rosenqvist (SWE), Arrow McLaren SP, 13 p.
Se fullständig tabell
22-02-25 Linus Lundqvists Indy Lights-bil presenterad i St. Petersburg
Linus Lundqvist kommer att bära ett nytt färgschema på sin Indy Lights-bil under 2022 års racingsäsong.

Den nya designen presenterades på torsdagen i depån i St. Petersburg, Florida, där det amerikanska formelbilsmästerskapet drar igång i samband med helgens stora INDYCAR-premiär.

Kärnan i det nya visuella uttrycket är en kombination av vitt, svart och rött. De personliga sponsorerna FX Airguns och Jula exponeras också på bilen, samt på Lundqvists overall.

Designen speglar den som Lundqvists team, HMD Motorsports with Dale Coyne Racing, tillämpat i sin nya parallella satsning på kungaklassen NTT INDYCAR SERIES den här säsongen.
- Den är snygg! Jag gillar den verkligen, säger Linus Lundqvist. Det är en design som står ut och blir väldigt tydlig ute på banan. Jag hoppas att alla som följer mig ska ha lätt att känna igen den – och om vi ligger först blir det ännu enklare. Jag ska göra vad jag kan för den saken!

Lundqvist tävlar även i år med startnummer #26.

Indy Lights-fältet tar stadsbanan i St. Petersburg i besittning för första gången idag fredag, då premiärhelgen inleds med fri träning och kval.

Säsongens första race körs kl. 15.30 svensk tid på söndag och sänds live i den officiella INDYCAR-appen.


21-11-04 Felix Rosenqvist förväntansfull inför vidöppen INDYCAR-premiär
I helgen drar den igång – 2022 års upplaga av NTT INDYCAR SERIES. Felix Rosenqvist är fast besluten att ta sig tillbaka till toppen i USA:s främsta formelbilsmästerskap, och redo att ge allt mellan murarna i en vidöppen premiär på gatorna i St. Petersburg, Florida.

Rosenqvist står på tröskeln till sin fjärde INDYCAR-säsong, och den andra tillsammans med Arrow McLaren SP. Den 30-årige svensken hade ett problemtyngt 2021, men ser ljust på möjligheterna att återvända till toppen under 2022 med en rad viktiga nyckelförändringar på plats under vintern.

Bland annat får Rosenqvist den här säsongen en ny ingenjör i form av erfarne Craig Hampson, som tidigare haft en mer övergripande roll hos Arrow McLaren SP.
- Det har hänt mycket under vintern och vi har jobbat hårt för att lyfta oss både två och tre steg den här säsongen, säger Felix Rosenqvist. Det har varit ett stort engagemang från hela teamet. Jag trivs väldigt bra med Craig och det känns som att vi hittat många intressanta saker under de här månaderna vi jobbat tillsammans. Jag känner mig otroligt motiverad, så mycket kan jag säga!

Rosenqvist, och hela INDYCAR-depån, står inför en minst sagt svårtippad premiär. Möjligheterna till vintertester är av kostnadsskäl strikt begränsade, och sedan säsongsfinalen i Long Beach i september förra året har Rosenqvist (liksom de flesta av hans konkurrenter) bara haft en enda dag bakom ratten.
- Det är väldigt lite tester i INDYCAR, och vi har bara haft en enda testdag nere i Sebring i förra veckan, fortsätter Felix Rosenqvist. Det är mycket som ska hinnas med en sådan dag, och nästan omöjligt att jämföra sig med andra eftersom alla testar olika saker.
- Vi har jobbat mycket med simuleringar utanför banan och tror att vi hittat flera intressanta saker där, men det är först den här helgen i St. Pete som vi får veta om det faktiskt fungerar. Det är helt öppet och säkert 15-16 man som kan vinna det här racet; det är det som gör INDYCAR så speciellt.

Helgens race i St. Petersburg är det första av totalt 17 på årets INDYCAR-kalender. Träningarna inleds på fredag, med kval på lördag och racestart kl. 18.30 svensk tid på söndag. Loppet körs över 100 varv och temperaturen i Florida väntas överstiga 30 grader.

Liksom tidigare sänder V Sport Motor och Viaplay live från hela årets INDYCAR-säsong.

TIDSSCHEMA
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 1
Firestone Grand Prix of St. Petersburg
St. Petersburg (USA)

Alla angivelser avser svensk tid
Fredag 25 februari
Fri träning 1: 21.40-22.25

Lördag 26 februari
Fri träning 2: 15.00-15.45
Kval: 18.30-19.45

Söndag 27 februari
Warm-up: 14.45-15.15
Race (100 varv): 18.30
22-02-24 Ericsson siktar högt i Indycar: "Kan vinna mästerskapet"
I helgen inleds IndyCar-säsongen på streamingtjänsten Viaplay.
Svensken Marcus Ericsson siktar högt efter fjolårets succésäsong.
– Jag skulle säga att upp till tio förare har en realistisk chans att vinna mästerskapet, och jag är en av dem, säger Ericsson inför premiären i St Petersburg, Florida.

Årets IndyCar Series kan bli en av de jämnaste säsongerna i historien, med ett startfält som håller riktigt hög nivå.
– IndyCar är det tuffaste mästerskapet i motorsportvärlden där alla, i princip, har lika förutsättningar. Det är 26 bilar på startgridden och teoretiskt kan samtliga vinna race, och det gör det så roligt att kolla på, säger Marcus Ericsson som i fjol vann sina två första IndyCar-race.
– Det hade gått åtta år sedan jag vann en professionell tävling i dåvarande GP2, så även om man alltid tror på sin egen förmåga är det klart att det föds tvivel. Det är trots allt bara segrar som räknas. Jag är mentalt stark efter mina år i F1, men det var så klart skönt att få det på papperet.
Nu förbereder han och teamet Chip Ganassi sig för en ny säsong.
– Jag har jobbat hårt med min ingenjör Brad Goldberg, för att analysera fjolåret, och ovalbanor är ett område vi vill förbättra oss. Det tar tid att lära sig läsa av situationer, att ligga ett steg före. Men det är något jag jobbat på för att få med mig bättre resultat då fem deltävlingar plus Indy500 avgörs på ovaler, säger Ericsson och fortsätter:
– Den andra stora biten är kvalen, att hitta en bil som jag trivs med där. Vi visade att när bilen är som jag vill ha den, kan vi kvala högt upp och det behöver jag för att vara med där uppe. Jag tror mitt kvalsnitt i fjol var 12, och det behöver jag förbättra med tre, fyra placeringar. Álex Palou som vann mästerskapet i fjol hade i jämförelse 7,5, vilket är en bra måttstock.

Oberäknelig bil
Mästerskapets andre svensk Felix Rosenqvist hade ett jobbigt 2021.
– Felix flytt till Arrow McLaren föll inte väl ut. Teamet passade inte hans körstil med en nervös och oberäknelig bil. Det gjorde att han hamnade i dåliga lägen och bilen käkade för mycket däck. Det hände en massa saker som tog en del på självförtroendet, säger Viaplays expert och kommentator Janne Blomqvist.
Till årets säsong har man tagit hjälp av McLarens F1-team för att försöka åtgärda bekymren.
– Det enda test som de genomfört i år skvallrar om att de är på rätt väg.
Marcus Ericsson är nära vän med Rosenqvist, och han tror på sin landsman:
– Jag tror Felix kommer få en riktigt stark säsong. Jag vet hur taggad han är att visa vad han kan efter sitt tuffa fjolår. Jag anser att han är en av de bästa förarna i fältet.
Till start i år kommer även 28-åriga Tatiana Calderón, den första kvinnan som kör mästerskapet sedan säsongen 2013.
– Tatiana har tillhört Saubers F1-organsiation och kommer närmast från japanska Super Formula. IndyCar är en fysisk bil att köra, så kan hon vara med topp-15 gör hon ett riktigt bra jobb. Om Tatiana placerar sig på pallen och rentav vinner race så kan det ha stor betydelse för kvinnlig racing framöver, säger Blomqvist.

Sändningstider
Lördag 26 februari:
15.00, Viaplay/V sport motor: Träning
18.30, Viaplay/V sport motor: Kval
Söndag 27 februari:
18.00, Viaplay/V sport motor/V sport extra: Race
22-02-23 Linus Lundqvist laddad för Indy Lights-premiär i Florida
Linus Lundqvist är redo att dra igång sin andra säsong i Indy Lights Presented by Cooper Tires den här helgen när 2022 års mästerskap inleds på gatorna i St. Petersburg, Florida, samtidigt som ett flertal betydande förändringar introduceras i klassen i kölvattnet av ett utökat inflytande från promotorn INDYCAR.

Den nya Indy Lights-säsongen vaknar till liv under stor förväntan från såväl team, förare som fans, med ett växande startfält och flera intressanta nyheter.

Linus Lundqvist äntrar mästerskapet efter en stark rookiesäsong i fjol, då han slutade trea totalt efter tre segrar och en pallplats just i St. Petersburg där han samtidigt gjorde sin amerikanska stadsbanedebut.

22-åringen fortsätter i år att tävla för HMD Motorsports, som under vintern ingått ett nytt strategiskt samarbete med INDYCAR-teamet Dale Coyne Racing.

Lundqvist är den bäst placerade föraren från 2021 som återvänder till Indy Lights den här säsongen, och betraktas av många som en förhandsfavorit till titeln. Tyresö-sonen själv vet att vägen dit är lång, men gör ändå ingen hemlighet av att siktet är tydligt ställt mot Victory Lane.
- Jag är extremt taggad på att dra igång den här säsongen nu i helgen i St. Pete, säger Linus Lundqvist. Det var ett fantastiskt evenemang förra året och det ska bli spännande att komma tillbaka och se hur vi står oss nu. Mot bakgrund av farten vi hade i fjol måste målsättningen vara att slåss om titeln. Jag vet att det här är en viktig säsong för mig om jag ska nå INDYCAR, men jag är helt redo att ta mig an den.

Årets säsong markerar en ny erfarenhet för Linus Lundqvist, paradoxalt nog just för att han inte beträder ny mark. Det här är nämligen första gången i den internationella karriären som Lundqvist inte äntrar en säsong som rookie, efter att tidigare ha tagit ständiga steg uppåt på racingtrappan från brittiska Formel 4 (2017) till brittiska Formel 3 (2018), Euroformula Open (2019), Formula Regional Americas (2020) och Indy Lights (2021).
- Det här är första gången jag inte är rookie, säger Linus Lundqvist. Jag har alltid behövt ta snabba steg och ta tjuren vid hornen, men nu är jag på den högsta juniornivån här borta och det är naturligt att det är här jag måste utvecklas vidare om jag ska ta det där sista steget. På pappret borde det förstås vara en fördel, särskilt eftersom jag också kör vidare med samma team. Det ger en kontinuitet jag aldrig haft tidigare. Jag ser så mycket fram emot den här säsongen!

Flera nyheter
På ett övergripande plan väntar dock betydande förändringar under årets Indy Lights-säsong. Under vintern har promotorskapet för mästerskapet tagits över av INDYCAR-organisationen själv, vilket medför närmare band med toppkategorin NTT INDYCAR SERIES på en rad områden.

Bland annat revideras poängsystemet för att spegla det som används i INDYCAR, och dessutom integreras Indy Lights i samma depåområde som huvudklassen. Lights-fältet kommer också att tillämpa samma regler för omkörningshjälpmedlet push-to-pass som INDYCAR.

Den kanske mest påtagliga nyheten kretsar emellertid runt tävlingsformatet. Vid åtta av säsongens elva deltävlingar kommer endast ett race att köras, medan tre helger – Indianapolis, Detroit och Laguna Seca – behåller upplägget från 2021 med två lopp. Totalt ger det 14 race på handen.

Racedistansen utökas med ungefär 10 % jämfört med i fjol.

Precis som tidigare står ett betydande finansiellt stipendium till förfogande för mästaren, inriktat mot ett avancemang till NTT INDYCAR SERIES, och topp tre i Indy Lights-totalen belönas återigen med varsitt test i en INDYCAR-bil.

Så följer du premiären
Helgens premiär i St. Petersburg inleds med fri träning och kval på fredag. Racet – alltså det enda för helgen – avgörs på söndag. Under lördagen körs inga Indy Lights-pass.

Live timing kommer att finnas på racecontrol.indycar.com, och samtliga race streamas direkt i den officiella INDYCAR-appen. Ingen streaming av övriga pass sker under helgen i St. Petersburg.

Mer information kommer att publiceras på www.linuslundqvistracing.se, med löpande rapporter och resultat under hela helgen.

TIDSSCHEMA
Alla angivelser avser svensk tid
Indy Lights Presented by Cooper Tires
Rd. 1 | St. Petersburg (USA)
Fredag 25 februari
Träning 1: 16.05-16.50
Kval: 19.40-20.10
Träning 2: 23.40-00.10

Lördag 26 februari
Ingen körning

Söndag 27 februari
Race: 15.30

STARTLISTA
Indy Lights Presented by Cooper Tires

LIVE TIMING & STREAMING
racecontrol.indycar.com
INDYCAR-appen: https://www.indycar.com/mobile-app

UPPDATERINGAR & RESULTAT
www.linuslundqvistracing.se
LL Facebook
LL Instagram

MER INFORMATION
Indy Lights Presented by Cooper Tires https://www.indycar.com/IndyLights
HMD Motorsports with Dale Coyne Racing: https://www.hmdmotorsports.com
22-02-16 Alpine jagar titeln i Fia Endurance World Championship 2022
Alpine förbereder sig för ännu en säsong av långloppsracing, nio år efter återkomsten 2013, och går in i den högsta klassen inom FIA World Endurance Championship (FIA WEC). Alpine har flera mästerskapstitlar och har även stått överst på pallen i 24 Hours of Le Mans i LMP2-klassen. I år förnyar Alpine ELF Endurance Team laguppställningen med Nicolas Lapierre, André Negrao och Matthieu Vaxiviere.

Alpines långloppssatsning har skördat många framgångar sedan 2013. Nu är teamet redo för sin nästa utmaning. Efter två Europatitlar i ELMS, två världsmästartitlar i FIA WEC och tre segrar på 24 hours of Le Mens återvänder teamet till toppkategorin i långloppsracing, vars historia präglats av märket.

Under ledningen av Signatech, och teamets tre förare, Nicolas Lapierre, André Negrão och Matthieu Vaxiviere, har teaemet med sin Alpine A480 snabbt etablerat sig som en självklar titelutmanare.

Nicolas Lapierre återvände 2021 - en nyckelperson bakom framgångarna 2016 och 2019. Fransmannen återförenas med brasilianska André Negrão som vunnit 24h på Le Mans två gånger sedan han blev en del av teamet 2017. Landsmannen Matthieu Vaxiviere ingår också i laguppställningen och har bevisat sin talang sedan debuten. De tre förarna har endast ett mål: att ge allt under säsongens sex lopp för att slutligen stå överst på pallen, trots hård konkurrens.

2022-säsongen lägger också grunden för framtidens Alpine LMDh som ska tävla i Hypercar-klassen 2024. Den nya bilen byggs runt ett Oreca-chassis med en motor utvecklad av Alpine i Viry-Châtillon-fabriken.

Alpine A480-bilen, med nummer #36, startar säsongen med FIA WEC prologen i Sebring (USA) den 12-13:e mars. Säsongens första lopp går på samma bana den 18 mars

Laurent Rossi, Alpine CEO
"Alpines långloppsprogram understryker vårt engagemang och vår ambition inom motorsporten. Genom att tävla i både Formel 1 och långlopp, är vi ett av få märken som tävlar i två FIA mästerskap. Vi står redo för att ta oss an alla nya utmanare i FIA WEC i år igen. Philippe Sinaults team har mitt fulla förtroende efter att gång på gång ha bevisat sig i sporten. Vi har sett Alpines framgångar i Le Mans och på den internationella scenen under snart tio års tid. I år kommer utmaningen att vara ännu större än tidigare, men jag är övertygad om att vårt team än en gång kommer att leva upp till fansens förväntningar.”

Philippe Sinault, Alpine Elf Endurance Team Principal
"Vi går in i vårt tionde år med Alpine, en stark anledning att förlita oss på vår beprövade trio för att köra A480 i Hypercar-klassen. André, Matthieu och Nicolas förkroppsligar det här projektet. Precis som vi, har de gjort allt i sin makt för att säkerställa det fortsatta samarbetet. Vi har hittat en balans i samarbetet med utmärkta personliga relationer – nyckelfaktorer för att lyckas inom långloppsracing. De brinner för vårt team och det ger oss ett lugn och en stabil grund för våra kommande utmaningar. Förtroendet är etablerat, vilket spar tid. Vi hade endast en kort säsongspaus som vi använde för att förbättra vårt utgångsläge. Med nya utmanare i klassen kommer de tekniska förutsättningarna att utvecklas och vi har gjort stora insatser för att säkerställa en ännu bättre säsong 2022. Vi måste vara ambitiösa och vi gör vår yttersta för att varje dag leva upp till den här spännande utmaningen i elitklassen."

Tävlingskalendern 2022
12-13 mars: Prolog – Sebring (USA)
18 mars: 1,000 Miles of Sebring (USA)
7 maj: 6 Hours of Spa-Francorchamps (Belgien)
8-12 juni: 24 Hours of Le Mans (Frankrike)
10 juli: 6 Hours of Monza (Italien)
11 september: 6 Hours of Fuji (Japan)
11 november: 8 Hours of Bahreïn (Bahrain)
22-02-11 Ny design för Felix Rosenqvist i INDYCAR 2022
Felix Rosenqvists bildesign för 2022 års NTT INDYCAR SERIES-säsong presenterades på fredagen när Arrow McLaren SP lanserade årets satsning på det amerikanska formelbilsmästerskapet.

Rosenqvist - som vann INDYCAR:s virtuella Pro Challenge-tävling i onsdags - kommer att bära ett omarbetat färgschema på sin #7 Vuse Arrow McLaren SP Chevrolet under sin andra säsong med teamet.


Den nya designen bygger på en iögonfallande kombination av fluorescerande blått och McLarens traditionella papaya-orangea nyans, med kontrasterande inslag av svart.
- Jag går in i 2022 med väldigt stark motivation, säger Felix Rosenqvist. Det finns definitivt en längtan efter revansch efter fjolåret, och det är den bästa moroten. Vi har jobbat hårt under vintern och har många anledningar att se fram emot den här säsongen. Det här teamet är under ständig utveckling, särskilt i och med integreringen av McLarens expertis som hjälper oss framåt steg för steg varje dag.

Årets INDYCAR-säsong omfattar 17 lopp, med kronjuvelen Indy 500 som sedvanlig höjdpunkt i slutet av maj. Den här säsongen återvänder också det populära gatloppet i kanadensiska Toronto till kalendern - en tävling som hör till Rosenqvists personliga favoriter.
- Jag ser verkligen fram emot att komma tillbaka till Toronto, som varit borta från kalendern under pandemin, fortsätter Felix Rosenqvist. Det är en av mina favoritbanor. Sedan är självklart också Indy 500 alltid en höjdpunkt, och där har jag en särskilt positiv känsla i år. Det är fortfarande tidigt, men jag tror att vi kommer ha en stark bil på Indianapolis Motor Speedway, så jag har stora förhoppningar inför det loppet. Jag ser fram emot att komma ut på banan igen och se om allt jobb vi lagt ner under vintern ger resultat.

Säsongspremiären för NTT INDYCAR SERIES äger rum i St. Petersburg, Florida, den 27 februari.
22-02-09 Linus Lundqvist återvänder till Indy Lights i färsk titelattack
Linus Lundqvist kommer att återvända till den amerikanska racingserien Indy Lights Presented by Cooper Tires, INDYCAR-mästerskapets främsta supportklass, i en intensifierad jakt på titeln under 2022.

22-årige Lundqvist har förnyat sitt kontrakt med det Indiana-baserade stallet HMD Motorsports, som han i fjol hjälpte till guld i teammästerskapet, och fortsätter därmed det samarbete som under 2021 gav Tyresö-sonen tre segrar och en tredjeplats totalt i Indy Lights-tabellen.

Lundqvist kommer att vara den bäst placerade föraren från fjolårets mästerskap som återvänder till startfältet när den nya säsongen inleds i St. Petersburg, Florida, i slutet av februari.
- Jag är jätteglad att kunna presentera den här fortsatta satsningen med HMD i Indy Lights, säger Linus Lundqvist. Först och främst vill jag tacka alla som gjort det här möjligt: mina sponsorer och samarbetspartners, och naturligtvis teamet. Det känns bra att få fortsätta jobba med folk jag känner, och en bil jag kan. Vi hade en stark säsong i fjol, men vi vill mer. Målet är att vinna mästerskapet och jag kommer göra allt för att lyckas med det. Jag ser väldigt mycket fram emot premiären om bara några veckor!

Linus Lundqvist har under de senaste åren byggt upp ett av svensk racings mest guldkantade CV:n, med tre formelbilstitlar i tre olika länder. 2016 vann han svenska Formula STCC Nordic, 2018 tog han hem det anrika brittiska Formel 3-mästerskapet, och 2020 dominerade han kraftfullt på sin väg mot titeln i Formula Regional Americas i sin USA-debut.

Sedan 2016 har Lundqvist vunnit 41 race och stått på pallen totalt 72 gånger. Han blev omedelbart en vinnare i Indy Lights förra året när han vann såväl det första som sista racet för säsongen, och fick däremellan till ytterligare en fullträff från pole position på Indianapolis Motor Speedway.
- Linus tar med sig stora mängder erfarenhet och fart till HMD Motorsports den här säsongen, säger teamchefen Mike Maurini. Förra året fick han tävla på banor han aldrig tidigare sett, men lyckades ändå på något vis alltid vara med där uppe i toppen. Hans rookiesäsong gav tre segrar, vilket är imponerande i sig – och då ska vi komma ihåg att förra säsongen var den tuffaste i Indy Lights på länge. Faktum är att bara tre förare lyckades vinna race över huvud taget.

2022 års Indy Lights-kalender omfattar 14 race, fördelade över 11 helger. Vid åtta tillfällen körs endast ett race per helg. Tre gånger under säsongen – i Indianapolis, Detroit och Laguna Seca – körs två.

Samtliga tävlingar ingår i supportpaketet till INDYCAR. Premiären äger rum med stadsloppet i St. Petersburg, Florida, den 25-27 februari.
22-01-30 Linus Lundqvist och Alegra Motorsports bryter Daytona 24-timmars efter stark inledning
Linus Lundqvist och Alegra Motorsports tvingades att bryta 2022 års upplaga av den amerikanska motorklassikern Rolex 24 At Daytona (Daytona 24-timmars) efter ett generatorhaveri i den sjätte timmen.

Alegra Motorsports - med Lundqvist, Maximilian Götz (GER), Michael de Quesada (USA) och Daniel Morad (CAN) i förarbesättningen - inledde loppet starkt och var periodvis också uppe i ledning i den 22 bilar stora GTD-klassen under de första timmarna.

Dessvärre drabbades teamets Mercedes-AMG GT3 Evo av ett generatorhaveri vid 01.15-tiden svensk tid natten mot söndagen, knappt sex timmar in i loppet, vilket effektivt satte punkt för segerambitionerna.

Bilen kom tillfälligt tillbaka ut på banan, men bröt en kort stund senare. Linus Lundqvist hade tidigare under loppet hunnit köra en stint på omkring två timmar.
- Det är en stor besvikelse, så klart, säger Linus Lundqvist. Målet var ju att försöka slåss om segern i vår klass, och den chansen fanns definitivt. Teamet satte depåstoppen riktigt bra och jag gick ut i ledning i min stint. Allt gick enligt plan fram till att generatorn gav upp under Maxis (Götz) stint. Det är extremt surt, men det ska inte vara lätt att vinna ett sådant här race.

Även om slutresultatet inte blev vad Lundqvist hoppats på bär Tyresö-sonen ändå med sig en övergripande positiv känsla från Daytona, och ett av världens största racingevenemang.
- I slutändan nådde vi inte vårt mål, men allt som allt är jag väldigt nöjd med min egen insats och med hur hela teamet har tagit sig an det här, avrundar Linus Lundqvist. Jag har känt mig hemma här sedan dag ett, alla har varit otroligt hjälpsamma, och rent operativt har det fungerat klockrent. Stort tack till Alegra Motorsports för den här upplevelsen. Jag hoppas verkligen att vi får chansen att komma tillbaka hit i framtiden och göra ett nytt försök!

Totalsegern i Daytona 24-timmars gick till slut till Acura-förarna Oliver Jarvis/Tom Blomqvist/Helio Castroneves/Simon Pagenaud. I GTD-klassen vann Porsche-kvartetten Jan Heylen/Richard Lietz/Zacharie Robichon/Ryan Hardwick.

22-01-24 Positiv Roar-helg för Linus Lundqvist - redo för race i Dayton
Alegra Motorsports, med Linus Lundqvist i föraruppställningen, har kvalat in som sjua bland 22 startande ekipage i GTD-klassen inför helgens stora 24-timmarslopp i Daytona, USA.

Alegra-gänget - med Lundqvist, Maximilian Götz (GER), Michael de Quesada (USA) och Daniel Morad (CAN) i förarbesättningen - tog sig igenom en smärtfri helg vid de så kallade Roar-dagarna som traditionsenligt inleder uppbyggnaden inför det världsberömda långloppet i Florida.

STARTLISTA Daytona 24-timmars 2022: https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/74da5056-4197-d96c-7512-306d370dd627/2022_IWSC_Rolex24_PreEvent_EntryList.01.pdf

Lundqvist kom snabbt upp i fart i teamets Mercedes-AMG GT3 Evo, som han körde för första gången, och anförtroddes också med uppgiften att i par med de Quesada representera teamet i söndagens 100 minuter långa kvalrace (där bara två av förarna ställer upp).
- Det har varit en bra helg och vi har kunnat uträtta det vi ville, säger Linus Lundqvist. Det var extra givande att få köra kvalracet för min del - där fick jag verkligen känna på bilen över en hel stint. Självklart har vi lite kvar att jobba på, men det har alla i det här läget. Allt som allt känns det som att vi har en bra plattform.

De Quesada tog hand om den första halvan av kvalracet, innan Lundqvist smärtfritt kunde ta Mercedes-bilen i mål på sjunde plats i GTD-kategorin.

Resultatet innebär att Alegra Motorsports-kvartetten kommer att starta det stundande 24-timmarsracet nu till helgen, den 29-30 januari, från just sjunde plats.

RESULTAT: https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/images/48771f6e-1d13-bdfe-0171-1907372554a9.png

- Vi har ett helt OK utgångsläge inför racet, konstaterar Linus Lundqvist. Det viktigaste är dock att vi tagit oss igenom Roar utan problem, och att vi är sammansvetsade som team. Alla fyra förare har kunnat hålla ett bra tempo i bilen, och det betyder otroligt mycket när det kommer till att prestera över 24 timmar. Vi känner oss redo!

För Lundqvist och resten av Daytona-fältet väntar nu några dagars vila, innan man återvänder till Daytona International Speedway igen på torsdag och fredag för fyra avslutande träningspass.

Racet - som formellt går under namnet Rolex 24 At Daytona - startar kl. 19.40 svensk tid på lördag kväll. Loppet sänds live i sin helhet på V Sport Motor och Viaplay, med svensk kommentering de första respektive sista fem timmarna.

TIDSSCHEMA
Alla angivelser avser svensk tid
Rolex 24 At Daytona
Daytona 24-timmars | Daytona (USA)
Torsdag 27 januari
Träning 1: 17.05-18.35
Träning 2: 21.20-23.05

Fredag 28 januari
Träning 3: 01.15-03.00
Träning 4: 17.20-18.20

Lördag 29 januari
Rolex 24 At Daytona - start: 19.40

Söndag 30 januari
Rolex 24 At Daytona - mågång: 19.40


STARTLISTA
Rolex 24 At Daytona https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/b00b6886-b48e-dc27-b0e3-9e15ca9b8d55/2022_IWSC_Rolex24_PreEvent_EntryList.pdf

TV & LIVE TIMING
LIVE-TV: V Sport Motor / Viaplay www.imsa.com/scoring

UPPDATERINGAR & RESULTAT www.linuslundqvistracing.se
22-01-21 Linus Lundqvist inleder Daytona 24-timmars med kvalhelg
Linus Lundqvist inleder uppladdningen inför USA:s största långlopp, Daytona 24-timmars, den här helgen när test- och kvaldagarna "Roar Before the Rolex 24" äger rum i Florida.

Lundqvist står i begrepp att ta sig an det anrika 24-timmarsloppet för andra gången i karriären, tre år efter sitt första besök i en Lamborghini Huracán i januari 2019.

I återkomsten till den berömda tävlingen - som nu dessutom firar sitt 60-årsjubileum - tar Lundqvist plats hos det amerikanska teamet Alegra Motorsports i en Mercedes-AMG GT3 Evo. Svensken delar bil med DTM-mästaren Maximilian Götz (GER) samt de båda ordinarie Alegra Motorsports-förarna Michael de Quesada (USA) och Daniel Morad (CAN).

Kvartetten kommer till start i klassen GTD, som med 22 anmälda bilar är den numerärt klart största i årets upplaga av den amerikanska långloppsklassikern.

STARTLISTA: Daytona 24-timmars 2022: https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/74da5056-4197-d96c-7512-306d370dd627/2022_IWSC_Rolex24_PreEvent_EntryList.01.pdf

Till helgen får Lundqvist och resten av fältet äntligen ge sig ut på Daytona International Speedway, när förberedelserna sparkar igång på allvar i och med de traditionsenliga Roar-testerna veckan före själva racet.
- Jag ser fram emot att komma igång och att få träffa hela teamet nu på Roar, säger Linus Lundqvist. Det är mycket som ska hinnas med på de här dagarna och jag har inte ens suttit i bilen än. Det kanske ser ut att finnas gott om tid på pappret, men det gäller att veta vad man ska prioritera. Det handlar om att gå igenom hela listan, allt från förarbyten till mörkerkörning, däckhantering och bränslestrategier.

Roar-helgen omfattar fyra träningspass (totalt sex timmar), med ett tydligt fokus på att optimera bil och förare inför ett av sportens verkliga uthållighetstest.

Den publika höjdpunkten under Roar-dagarna är dock ett tvåstegat kvalformat, där startuppställningen till loppet avgörs.

Först ut är ett klassiskt tidskval på lördag kväll (svensk tid), där det gäller att få till en så bra varvtid som möjligt. Resultatet i tidskvalet används i sin tur för att formera gridden till ett särskilt kvalrace dagen därpå. Utgången av kvalracet ligger sedan till grund för den slutliga startuppställningen i 24-timmarsloppet nästa vecka.

Kvalracet, som drar igång kl. 20.05 svensk tid på söndag, sträcker sig över 100 minuter med bara ett förarbyte i halvtid. Varje team får fria händer att välja vilka två av sina fyra förare man vill engagera i kvalracet. I Alegra Motorsports preliminära plan inför helgen är Linus Lundqvist en av de två tilltänkta kvalförarna.
- Det ska bli grymt kul det här, avrundar Linus Lundqvist. Det är en stor tävling, och den betyder mycket för alla. Förhoppningsvis kommer vi igenom Roar med många positiva besked och i ett bra slagläge att gå för segern nästa helg!

The Roar Before the Rolex 24 inleds idag, fredag. Roar-helgen i Daytona går att följa genom live timing. Huvudloppet nästa helg (29-30 januari) sänds live på Viaplay och V Sport Motor.

Alegra Motorsports-bilen med Lundqvist och co. bakom ratten har startnummer #28.

TIDSSCHEMA
Alla angivelser avser svensk tid
Rolex 24 At Daytona
Roar Before the Rolex 24 | Daytona (USA)
Fredag 21 januari
Träning 1: 17.15-18.30
Träning 2: 22.15-00.00

Lördag 22 januari
Träning 3: 16.00-17.00
Tidskval: 21.25-21.40
Träning 4: 01.00-03.00

Söndag 23 januari
Warm-up: 16.00-16.20
Kvalrace (100 minuter): 20.05

STARTLISTA
Rolex 24 At Daytona: https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/b00b6886-b48e-dc27-b0e3-9e15ca9b8d55/2022_IWSC_Rolex24_PreEvent_EntryList.pdf

TV & LIVE TIMING
Ingen streaming/TV från Roar www.imsa.com/scoring

UPPDATERINGAR & RESULTAT
www.linuslundqvistracing.se
22-01-05 Linus Lundqvist återvänder till Daytona 24-timmars
Linus Lundqvist kommer att inleda racingsäsongen 2022 med en återkomst till USA:s största långlopp, Daytona 24-timmars, senare den här månaden.

Lundqvist ställde upp i den amerikanska motorklassikern – formellt betitlad Rolex 24 At Daytona – för första gången 2019, och är nu tillbaka för en andra start i en färsk satsning med Florida-baserade Alegra Motorsports i en Mercedes-AMG GT3 Evo.

Den 22-årige Tyresö-sonen tar plats i en fyra man stark föraruppställning, som också inkluderar den regerande DTM-mästaren Maximilian Götz (GER) samt de båda ordinarie Alegra Motorsports-förarna Michael de Quesada (USA) och Daniel Morad (CAN).
- Det ska bli grymt kul att komma tillbaka till Daytona, och jag vill verkligen tacka Alegra Motorsports för den här chansen, säger Linus Lundqvist. Vi har en stark föraruppställning och jag har hört mycket gott om Mercedes-bilen, även om jag själv inte har kört den än. Jag är riktigt laddad inför Daytona; året kunde inte börja bättre än så här!

Daytona 24-timmars är det mest prestigefyllda långloppet i USA, och utgör samtidigt den första deltävlingen i det amerikanska sportvagnsmästerskapet IMSA WeatherTech SportsCar Championship.

Alegra Motorsports-kvartetten kommer att tävla i den konkurrenskraftiga och numerärt största klassen GTD, i vilken teamet också tog hem segern på Daytona 2017.
- 2021 var vår första säsong med Mercedes-AMG GT3 Evon, och vi lärde oss massor, säger teamchefen Tony Ditto. Det var tuff racing med vassa armbågar, och det gav oss chansen att lära oss allt om varje del av bilen. Det kommer att gynna oss under 2022. Det känns extra kul att kunna välkomna Maximilian och Linus till vår line-up för Daytona bredvid Daniel och Michael. Vi har mycket segervana i bilen i år.

2022 års upplaga av Rolex 24 At Daytona äger rum den 29-30 januari på Daytona International Speedway i Florida, USA, och markerar 60-årsjubileet av den världsberömda tävlingen. Förberedelserna inleds traditionsenligt med testdagarna Roar Before the Rolex 24 den 21-23 januari.

Linus Lundqvist, som slutade trea totalt under en stark debutsäsong i INDYCAR-seriens supportklass Indy Lights förra året, kommer inom kort att presentera ytterligare information beträffande säsongen 2022.