<< Till Racing
<< Tillbaka till Startsidan


Övrig pressinformation
RACING 2023


2023
             


 


23-06-08 Riksmästerskapet i långloppsracing till Falkenberg för deltävling två
På söndag den 11 juni körs den andra deltävlingen av Nordic Endurance 1, Riksmästerskapet i långloppsracing, på klassiska Falkenbergs Motorbana. Närmare 20 bilar finns på startlinjen i årets andra racehelg, som arrangeras ihop med SSK-serien.

Årets säsong i NE1 inleddes för en dryg månad sedan på Ring Knutstorp utanför Helsingborg. När serien nu kommer till Halland och Falkenberg blir det på en av landets snabbast banor.

I Klass A, för bilar med 1,4-liter överladdade motorer och 2,0-liter sugmotorer, kommer Pico Racing i sin Abarth 500 till Falkenberg som favoriter efter att ha vunnit premiären på Ring Knutstorp. Denna gången tävlar teamet på hemmaplan, då man är baserade i just Falkenberg. På Ring Knutstorp utmanade Hulting Motorsport i sin Renault Clio innan de fick bekymmer.

I Klass B, för bilar med 1,8-liter överladdade motorer och 3,0-liter sugmotorer, vann Fyra 3 Racing från Värnamo premiären i sin BMW, och tog i och med det även ledningen i den totala RM-tabellen. Citius Motorsport #8 och Skararp Motorsport, båda i BMW, fick bryta premiären från ledning och söker revansch i Falkenberg. Team Fritidsfordon.se och LSL-Racing var båda på pallen i premiären. Enda utländska ekipaget kommer från Norge, genom Tegneby Racing i en Honda Civic.

I den största klassen - Klass C, för TCR-bilar, bilar med över 3,0-liter överladdat och fri cylindervolym med sugmotor, ses ett helt gäng fabriksbyggda VW Golf TCR. LMRacing vann premiären före Curbs-Fillebaxter #16, med Team ALT Racing som trea. DKracing i sin Opel Manta ledde på Ring Knutstorp, men tappade mycket tid efter tekniska problem.
– Vi hade en fantastisk premiär på Ring Knutstorp, och ser nu mycket fram mot att få komma till Falkenberg för fortsättningen av årets riksmästerskap. Det ska bli kul att få köra på Falkenbergs Motorbana, vi hoppas det ska bli en rolig utmaning för alla team och förare. Vi ser också mycket fram mot att för göra detta arrangemanget ihop med SSK och Falkenbergs Motorklubb, säger Emil Svensson, promotor för NE1.

Tävlingshelgen inleds under lördagen den 10/6 när SSK-serien kör sin andra deltävling för säsongen. Nordic Endurance 1 drar igång på söndag 09:00 med 45 minuters kval, för att bestämma startordningen till racet som startar 10:00 med målgång 16:00. De team i respektive klass som kört flest varv vinner tävlingen. Mest poäng i slutet av säsongen koras till Riksmästare.

Tävlingen livesänds av Rally Live med kommentator Sebastian Bourghardt och reporter Uffe Nimbe via Youtube och Svensk Bilsport TV.

Länkar:
Livesändning
Liveresultat
Resultat från Deltävling 1
Mästerskapstabeller
NE1 på Facebook
NE1 på Instagram
23-06-08 Porsche Carrera Cup Scandinavia: Magisk start på legendarisk mark väntar förarna i Porsche Carrera Cup Scandinavia
I går fick förarna i Porsche Carrera Cup Scandinavia testköra legendariska landsvägsbanan Circuit de la Sarthe i franska Le Mans för första gången. Intryck? Fränt! Fantastiskt! Sjukt coolt! På lördag kör de, i samarbete med Porsche Carrera Cup France, det avslutande racet inför starten på 100-årsjubilerande Le Mans 24-timmars, jätteevenemanget som lockar närmare 380.000 åskådare. Magiskt!

Porsche Carrera Cup Le Mans är namnet på årets andra deltävling i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Premiären avgjordes på tidigare Formel 1-banan Scandinavian Raceway i Anderstorp i mitten på maj. Nu väntar 13,6 km långa Circuit de la Sarthe, banan i Le Mans där racingvärldens mest kända 24-timmarslopp avgörs lördag-söndag.

Jubileumseventet är utsålt och förutom att Le Mans 24H ska firas så fyller Porsche 75 år. Dessutom är årets upplaga av Porsche Carrera Cup Scandinavia den 20:e i ordningen.

Vassa gästförare
Totalt startar 63 Porsche 911 GT3 Cup (992) i Porsche Carrera Cup Le Mans. Av dem är 17 anmälda av det skandinaviska mästerskapet. Kryddat med vassa gästförarna Dylan Pereira och Dennis Hauger är mästerskapets ordinarie startfältet – med ett par undantag – komplett.

Det innebär att regerande och femfaldige mästaren Lukas Sundahl finns på plats, liksom serieledande Hampus Ericsson och alla de andra.

Under onsdagen fick de möjlighet att bekanta sig med banan för första gången och reaktionerna var odelat positiva.
– Jäkligt frän, lång banan som bjuder på både långsamma och extremt snabba partier. Utmaningen blir att lära sig de sistnämnda, våga liksom, sa Hampus Ericsson efter det första 45-minuterspasset.

”Handlar om att våga”
Smålänningen Lukas Sundahl var inne på samma linje.
– Mycket på den här banan handlar om att våga och det tycker jag att vi gjorde i dag, sa Sundahl och konstaterade samtidigt:
– En utmaning är de snabba banpartierna samt att få med sig fart ut på de långa rakorna.

Varken Ericsson eller Sundahl var emellertid snabbast av de skandinaviska förarna under onsdagen. Bäst var fjolårets mästerskapstvåa, skåningen Ola Nilsson. Han var trea totalt.
– Banan är speciell, snabb, fantastisk. Det är en superhäftig känsla att köra där ute och på de långa rakorna hinner man faktiskt reflektera lite över att man befinner sig på klassisk racingmark, säger Nilsson.

Pereira och Persson
Trots sin topprestation var inte Nilsson snabbast i sitt team, Mtech Competition. Det var i stället teamets gästförare, regerande Porsche Mobil 1 Supercup-mästaren Dylan Pereira. Luxemburgaren, som haft förmånen att tävla på Circuit de la Sarthe två gånger tidigare i karriären, klockades nämligen för snabbaste varvtid av alla.

Bäst topphastighet hade han däremot inte. Den noterades i stället värmlänningen Emil Persson för. Han kom nämligen upp i 299,7 km i timmen.

Totalt hade mästerskapet fem förare bland de elva främsta i det första passet: Pereira (1), Nilsson (3), Hauger (6), Sundahl (9) och Marcus Annervi (11). Ett bra facit som ger hopp om framskjutna placeringar i fredagens kval och lördagens race.

Viaplay sänder live
Porsche Carrera Cup Le Mans kommer att sändas live på Viaplay. Kl 10.00 lördagen den 10 juni drar kommentatorn Robin Nilsson och experten Björn Wirdhein i gång snacket inför starten på racet kl 10.45.

Alla intresserade kan även följa racet via tävlingens livetiming. Gå in på www.carreracup.se och klicka vidare på ”Livetiming”.

Startlista Porsche Carrera Cup Scandinavia i Porsche Carrera Cup Le Mans 10 juni.
#101 Lukas Sundahl, Micke Kågered Racing
#109 Thomas Karlsson, Mtech Competition
#114 Daniel Roos, Fragus Motorsport
#117 Gustav Bergström M3G Motorsport
#120 Ola Nilsson, Mtech Competition
#121 Kjelle Lejonkrans, Race Team Gelleråsen – by AFR
#122 Albin Wärnelöv, Micke Kågered Racing
#123 Dennis Hauger, Porsche Experience Racing
#131 Hampus Ericsson, M3G Motorsport
#132 Robin Knutsson, WCR-Pampas Racing
#142 Christoffer Bergström, WCR-Pampas Racing
#145 Emil Persson, M3G Motorsport
#148 Mikael Karlsson, Micke Kågered Racing
#161 Marcus Annervi, Race Team Gelleråsen – by AFR
#182 Aksel Lund Svindal, Porsche Experience Racing
#191 Oscar Löfquist, Kjellin Motorsports
#192 Dylan Pereira, Mtech Competition

Ställningen i Porsche Carrera Cup Scandinavia inför Le Mans 10 juni.
Förarmästerskapet.
1. Hampus Ericsson, M3G Motorsport, 44 poäng
2. Lukas Sundahl, Micke Kågered Racing, 42
3. Ola Nilsson, Mtech Competition, 39
4. Marcus Annervi, Race Team Gelleråsen – by AFR, 31
5. Jan Magnussen, Porscvhe Exoperience Racing, 24
6. Emil Persson, M3G Motorsport, 19
7. Gustav Bergström, M3G Motorsport, 16
8. Mikael Karlsson, Micke Kågered Racing, 14
9. Robin Knutsson, WCR-Pampas Racing, 13
10. Christoffer Bergström, WCR-Pampas Racing, 12.

Pro Am.
1. M. Karlsson, 44 poäng
2. C. Bergström, 42
3. T. Karlsson, 30
4. H. Hedin, 29
5. A. Wärnelöv, 26

Teammästerskapet.
1. Micke Kågered Racing, 82 poäng
2. Mtech Competition, 69
3. M3G Motorsport, 62
4. WCR-Pampas Racing, 55
5. Race Team Gelleråsen – by AFR, 45

För kompletta tabeller – se www.carreracup.se

Tidsschema Porsche Carrera Cup Le Mans
Torsdag 8 juni
Kl 10.55-11.40: Fri träning

Fredag 9 juni
Kl 09.00-09.45: Kval

Lördag 10 juni
Kl 10.45-11.30: Race
23-06-07 Knutsson tävlar under Porsches jubileum på Le Mans i helgen
WestCoast Racing tävlar i helgen i Frankrike då Porsche Carrera Cup Scandinavia är med och firar Porsches 75 års jubileum och Le Mans 24H tävlingens 100 års jubileum.
Den skandinaviska serien kör tillsammans med sin franska motsvarighet som supportserie till den klassiska 24H tävlingen på den drygt 13,6 km långa Circuit de la Sarthe banan.
- Teamet är på plats och det blir en intressant helg med 24h eventet som sådant. Det är mycket väntan mellan passen, men vi fokuserar på att inte stressa och att köra så många varv som möjligt. Vädret senare i veckan ser även det ut att kunna påverka, säger Teamchefen Dick Jönsson Wigroth.

Teamets förare Robin Knutsson ser även fram emot tävlingen men är samtidigt realistisk:
- Det ska bli jättekul att köra på en sån historisk bana men förutom det är allt detsamma. Vi har ett tydligt mål att utvecklas så mycket som möjligt för att kunna kriga så högt upp i fältet vi kan. Det ska också bli spännande att se hur alla presterar på en bana som ingen av oss i den svenska serien varit på förut. Men vi känner oss förberedda och ska göra vårt bästa, avslutar Robin.

Under den gångna helgen körde även Emma Wigroth den tredje deltävlingen i årets Formula Nordic mästerskap på Gelleråsen Arena. Efter att ha kvalat som 7:a slutade hon 5:a, 7:a & 8:a i de tre racen. Inför nästa deltävling för Formula Nordic den 30 juni på Drivecenter Arena i Fällfors ligger hon på 7:e plats i mästerskapet.

Följ Porsche Carrera Cup tävlingarna från Le Mans här:
Live timing:
Live Timing Porsche Carrera Cup Le Mans

Racet kommer att sändas på Viaplay samt på Porsche Frankrikes sociala media kanaler:
Porsche France YouTube

Tidsschema
Onsdag
09.00-09.45: Träning 1

Torsdag
10.55-11.40: Träning 2

Fredag
09.00-09.45: Kval

Lördag
10.45-11.30: Race

Mer om Porsche Carrera Cup Scandinavia finns att läsa på www.carreracup.se
Mer om Formula Nordic finns att läsa på www.formulanordic.se
23-06-06 Årspremiär för Bengtsfors Legendsförare
När Gelleråsloppet kördes på Gelleråsen Arena i Karlskoga fanns två Bengtsforsare med på startlinjen i det stora Legendsheatet där det startade 64 förare!

Eftersom det inte går att köra så många bilar på en gång delades kvalet upp i två grupper. Då både Johan Sandin och Kristian

Nilsson inte var med vid första tävlingen på Mantorp för en månad sedan fick de köra i B-gruppen. Sandin var snabbast i kvalet i B-gruppen och fick därför köra A-finalerna. Nilsson satte 12:e kvaltid och fick därmed köra i B-finalerna.

Det blev som vanligt otroligt händelserika race med sammanstötningar och avåkningar samt mycket fin och intensiv racing i toppen där ledningen skiftade många gånger.

Sandin startade från 25:e rutan och gick i mål på 21:a plats i första racet och 19:e i andra racet.

Nilsson kom på 11:e och 10:e plats i B-finalerna.

Om en månad körs nästa tävling i Falkenberg under det stora Västkustloppet.
23-06-05 Tung helg för syskonen Bäckman i Frankrike
Föregående helg, 2-4 juni, tävlade syskonen Andreas och Jessica Bäckman på den franska Paul Ricard-banan vid den andra deltävlingen av GT4 European Series i en Aston Martin Vantage GT4-bil. Det var även deras första tävling med det tyska teamet racing one, som syskonen tävlar med i det europeiska mästerskapet.
- Det var en lärorik helg för oss, det är alltid mycket att lära när man kommer till ett nytt team men vi tog stora kliv hela helgen. Synd med ännu en helg med struliga kval och race, men vi kommer tillbaka ännu starkare till nästa race, säger Andreas Bäckman.

Föregående helg, 2-4 juni, tävlade syskonen Bäckman i det europeiska GT4-mästerskapet på den franska banan Circuit Paul Ricard, belägen i närheten av Marseille i södra Frankrike. På startlinjen stod Bäckman mot 57 av de bästa GT4 förarna/bilarna i världen.

Lärorik men tuff helg för syskonen
Det var upp-och-ner helg med både medgångar och motgångar. Syskonen tävlade i ett nytt team denna helg, racing one, därav var det viktigt att lära känna teamet hur de jobbar och även hur de ställer in bilen. Mycket framsteg gjordes under helgen och farten fanns där stundvis under helgen.

Lördagsmorgonen började med struliga kval för syskonen då alla 57 bilarna på banan gjorde det svårt att få till fria varv utan trafik på banan. Jessica kvalade in 42:a i det första kvalet och Andreas 13:e i det andra kvalet.

Det innebar att Jessica startade det första racet som 42:a på lördagseftermiddagen. Där hade hon en bra start men blev tyvärr indragen i en incident som gjorde skador på framdelen av bilen och därmed tvingades avbryta racet direkt under första varvet.

Teamet jobbade med att laga bilen men tyvärr var bilen för skadad för att kunna starta det andra racet.
- Kvalet blev inte som jag hade tänkt mig, både trafik och track limits ställde till det. Sedan visste vi att racet skulle bli tufft när man ligger där bak, tyvärr blev det en incident som skadade framvagnen. Surt när vi kan mycket mer, men det kommer nya tävlingar så vi får blicka framåt och ta nya tag, säger Jessica Bäckman.
- Det var en lärorik helg för oss, det är alltid mycket att lära när man kommer till ett nytt team men vi tog stora kliv hela helgen. Synd med ännu en helg med struliga kval och race, men vi kommer tillbaka ännu starkare till nästa race, säger Andreas Bäckman.

Andreas och Jessicas resultat:
Fri träning 1: 7:e plats
Fri träning 2: 45:a plats
Tidskval (Q1): 42:a plats
Tidskval (Q2): 13:e plats
Race 1: DNF (Bröt)
Race 2: DNS (Startade ej)

TV länkar ifall du missade du helgens kval och race:
Klicka här för att se Kval 1 och Kval 2
Klicka här för att se Race 1

Härnäst för syskonen väntar andra deltävlingen av det tyska GT4 mästerskapet om två veckor, 23-25 juni, på Circuit Zandvoort, som är belägen i närheten av Amsterdam i Nederländerna.
23-06-05 Felix Rosenqvist på pallen på gatorna i Detroit
Felix Rosenqvist körde hem sin första pallplats för säsongen i NTT INDYCAR SERIES när han slutade trea i ett händelserikt Chevrolet Detroit Grand Prix på söndagskvällen.

Helgens tävlingar kördes på en helt ny stadsbana i de centrala delarna av Detroit, där Rosenqvist snabbt lyckades anpassa sig till de trånga gatorna runt General Motors huvudkontor (GM Renaissance Center) i ”Motor City”.

Smålänningen startade söndagens race som nia, men avancerade stadigt och spenderade den största delen av det 100 varv långa loppet i topp fem.

Den avgörande omkörningen för pallen kom på det näst sista varvet, då Rosenqvist lyckades passera Arrow McLaren-kollegan Alexander Rossi för tredje plats – och därmed fick beträda INDYCAR-podiet för femte gången i karriären.
- Det känns grymt att äntligen få ta första pallplatsen för säsongen, säger Felix Rosenqvist. Vi har varit nära så många gånger; vi är alltid med där uppe. Det var hårda tag där ute idag, tufft men schysst, och jag är glad att äntligen kunna knyta ihop säcken för teamet och hela gänget på bil #6.

Loppet i Detroit vanns av spanjoren Alex Palou, medan Will Power (Australien) och Rosenqvist såg till att det blev två Chevrolet-bilar på pallen i motortillverkarens stora hemmarace.
- Den nya banan här i Detroit är verkligen en utmaning, fortsätter Felix Rosenqvist. Det är så smalt och så trångt. Det krävs verkligen hundraprocentig koncentration i hundra varv. Det är extremt mentalt krävande. Jag tycker att banan bjöd på riktigt bra racing i slutändan, och det är förstås häftigt att få köra en Chevrolet-bil till pallen rakt utanför huvudkontoret i Chevrolet Detroit Grand Prix.

I och med helgens resultat avancerar Rosenqvist nu in i topp tio i den sammanlagda INDYCAR-tabellen. Nästa stopp på kalendern är Road America, där Felix Rosenqvist vann 2020, den 17-18 juni.

RESULTAT
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 7
Chevrolet Detroit Grand Prix
Streets of Detroit (USA)
1: Alex Palou (ESP), Ganassi, 100 varv
2: Will Power (AUS), Penske, +1.184s
3: Felix Rosenqvist (SWE), Arrow McLaren, +5.951s
4: Scott Dixon (NZL), Ganassi, +7.568s
5: Alexander Rossi (USA), Arrow McLaren, +9.984s

Se fullständigt resultat: /mcusercontent.com

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING
NTT INDYCAR SERIES | Efter 7/17 race
1: Alex Palou (ESP), Ganassi, 273 p.
2: Marcus Ericsson (SWE), Ganassi, 222 p.
3: Josef Newgarden (USA), Penske, 203 p.
4: Scott Dixon (NZL), Ganassi, 194 p.
5: Pato O’Ward (MEX), Arrow McLaren, 191 p.

10: Felix Rosenqvist (SWE), Arrow McLaren, 148 p.

Se fullständig tabell: www.indycar.com/Drivers
23-06-04 Ny trippelseger till Linus Granfors i Formula Nordic
Årets tredje tävlingshelg i Formula Nordic kördes under Gelleråsloppet i Karlskoga. Även denna gång var den danska Formel 4-klassen med. Tillsammans bildade de ett 24 bilar starkt startfält med hälften Formula Nordic och hälften Formel 4. Peder Saltvedt fick äntligen debutera i Nordic. Han drabbades av ett benbrott alldeles innan premiären, men nu har han kastat gipset. Hans målsättning var att genomföra helgen och känna sig för.

Dansken Mikkel Gaarde Pedersen var totalsnabbast i kvalet. Linus Granfors var bäste Nordicförare på en total fjärdeplats. Christer Otterström var näst bäst i Nordic och Oscar Pedersen trea.

Det kördes tre race under den soliga söndagen på Gelleråsen Arena. Första racet fick dock avbrytas direkt efter en startincident. Det blev omstart och då kom alla iväg som de skulle. Magnus Pedersen var snabbast med Granfors på tredje plats. Otterström var påpasslig och gick förbi Granfors och tog ledningen i Nordic, men Granfors kunde snart kontra. Granfors var på bästa åkhumör för han jagade ned danskarna i täten och övertog den totala ledningen och gick i mål först av alla! Otterström försökte hänga med, men fick nöja sig med tredje plats totalt och tvåa i Nordic. Oscar Pedersen tog tredjeplatsen.
- Jag hade nog på känn att vi skulle kunna ge Formel 4-gänget en match här, sa Granfors. Gelleråsen är ganska knixig, så de har inte lika stor fördel av sina hästkrafter här som de hade på Anderstorp. Däremot tror jag kanske inte att så många andra hade förväntat sig att en Nordic-förare skulle slå dem, så det känns lite extra kul.

I det andra racet var det åter Magnus Pedersen som tog hand om ledningen. Granfors hade inte riktigt samma fart i andra racet, eftersom vädret var lite varmare, men han ledde Nordic-klassen från start till mål och vann Nordic före Otterström och Oscar Pedersen.

Jonathan Engström fick problem med transmissionen i första racet och missade det andra racet. Han tvingades därför starta sist i tredje racet. Han gjorde en kanonstart och plockade nio placeringar redan på det första varvet! Han fortsatte att plocka placeringar och gick så småningom i mål på en total tiondeplats och femma i Nordic. I toppen var det återigen Granfors som försökte ge danskarna en kamp. Han hängde med, men kunde inte komma om. Det blev återigen tredjeplats i mål, och seger i Nordic. Det blev därmed full poängpott för Granfors som för tredje gången denna dag vann före Otterström och Pedersen.

I tabellen leder Granfors på 214 poäng före Otterström 117 poäng och Pedersen 100 poäng. Nu är det en månads uppehåll innan förarna skall åka den långa resan till Fällfors för nästa tävling.

För mer information besök gärna vår hemsida: https://www.formulanordic.se/
Alla resultatlistor hittar ni på: www.svenskracing.se
23-06-02 Formelbilsstjärnorna Hauger och Lundqvist gör inhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia
Den ene står på tröskeln till Formel 1, den andre till Indycar. Nu gör sig båda beredda för inhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Dennis Hauger är klar för Le Mans 8-10 juni, Linus Lundqvist för Drivecenter Arena i månadsskiftet juni-juli.
Dennis Hauger, Porsche 911 GT3 Cup (992). Foto: Armin Hadzic

Formelbilsstjärnorna Dennis Hauger och Linus Lundqvist har varit populära och uppskattade gästförare i Porsche Carrera Cup Scandinavia tidigare. På Le Mans gör norrmannen sitt femte inhopp i mästerskapet. För Lundqvist blir årets gästspel det tredje.
– Det är en fin atmosfär i Porsche Carrera Cup Scandinavia med många duktiga människor. Dessutom är Porsche 911 GT3 Cup en fantastisk tävlingsbil att köra, säger Hauger som är tävlingsfri i FIA Formula 2 den aktuella helgen.

Linus Lundqvist ser också fram emot en ny medverkan i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
– Jag är jätteglad att få vara tillbaka i mästerskapet och att återigen få tävla hemma i Sverige. Det är nästan fyra år sedan jag körde deltävlingen på Scandinavian Raceway i Anderstorp, säger han.

Båda kommer att tävla för Porsche Experience Racing.

”Svår uppgift”
Dennis Hauger, 20 år, är som sagt först ut. Den unge norrmannen kommer direkt till klassiska Circuit de la Sarthe i Le Mans från Barcelona och årets sjätte deltävling i FIA Formula 2.
– Det blir en svår uppgift att utan förberedande träning hoppa in i bilen på den här långa banan och möta de franska 911-specialisterna på deras hemmabana, konstaterar Hauger som i förhållande till flera av sina konkurrenter i det skandinaviska mästerskapet har en hel del vana av stora, internationella banor.
– Banorna i Skandinavien är mer tekniska och trånga. På Le Mans blir det mer höghastighetspartier som jag är van vid. Men jag är säker på att de andra förarna i Porsche Carrera Cup Scandinavia kommer att hantera det fint, säger han.

Kommer göra allt
Under sitt debutår i FIA Formula 2 blev Hauger tionde man. I årets mästerskap ligger han just nu på femte plats i efter bland annat en seger i Melbourne och en andraplats i premiären i Bahrain.

Hauger, som bland annat vunnit Italienska F4-mästerskapet (2019) och FIA Formula 3 (2021), är Red Bull Junior Team Driver.

Sin höga kapacitet har han gett prov på i många av sina tidigare starter i Porsche Carrera Cup Scandinavia. 2020 nådde han tre tredjeplatser i Anderstorp och tog målflagg som tvåa i säsongens avslutande heat på Ring Knutstorp.

I fjol blev det ytterligare en pallplats för den unge gutten efter ett starkt kval på Drivecenter Arena i Fällfors. Hauger slutade tvåa i det inledande racet och låg tvåa när han, precis som flera andra toppförare, vattenplanade av i regnet i heat två.

2022 deltog Hauger dessutom i deltävlingen på Rudskogen Motorsenter där han noterades för placeringsraden 5-5-4.

Hauger har alltså varit både tvåa och trea i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Kan första segern komma i Frankrike?
– Haha, det hade varit fint. Det blir en svår uppgift att vinna med tanke på det stora startfältet och alla fransmän som känner banan väl, men jag kommer att göra allt jag kan för att komma så högt upp som möjligt i resultatlistan, försäkrar han.

Indycar är målet
Linus Lundqvist, 24 år, är formelbilstalangen från Stockholm som via titlar i såväl Formula STCC Nordic (2016) som brittisk Formel 3 (2018) hittat vägen till amerikansk racing. På andra sidan Atlanten triumferade han i Formula Regional år 2020 och säsongen därpå fick han sitt definitiva genombrott i USA då han slutade trea i Indy Lights och fick testa för Andretti Autosport i Indycar Series.

2022 följde Lundqvist upp ovan nämnda framgång med att köra hem Indy Lights i överlägsen stil. På sin väg mot titeln stod han på pallen vid inte mindre än nio tillfällen, fem gånger som segrare.

Sedan fjolårets succé har Lundqvist bland annat kört det officiella Rookie-testet i Formel E och testat på oval för Rahal Letterman Lanigan Racing. Förhoppningen är att han får debutera i Indycar innan säsongen är över.
– Jag jobbar så hårt jag bara kan för att det ska bli verklighet. Mitt mål nu är självklart att göra så många race och tester som möjligt den här säsongen, men även att positionera mig bra för 2024 då målet är en heltidsstyrning i Indycar, säger Lundqvist som bor i Indianapolis där många av teamen har sina baser.
– Jag har kontakt med alla team i Indycar och finns på plats på tävlingar i mästerskapet. Men det är mycket som ska falla på plats för att nå hela vägen fram. Det handlar om tajming, pengar, politik. Ja, lite allt möjligt, så det är en fin balansgång man måste gå där.

Lite revanschsugen
I väntan på att få chansen passar ett nytt inhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia bra för Linus Lundqvist. Sin första start i mästerskapet gjorde han på Gelleråsen Arena 2018. På grund av ett inställt kval fick Lundqvist som gästförare starta från 20:e ruta, men körde upp sig hela vägen till sjunde plats i de båda heaten.
– Två jättebra race i vilka jag tror att jag med mina omkörningar bjöd på lite show, säger han.

I Anderstorp året efter kvalade Lundqvist som tvåa i Q1 och startade från den positionen i det första racet. Han låg också tvåa när han var inblandad i en kollision och tappade ner till 13:e plats.

I det andra racet blev han femma.
– Vi gjorde ett bra kval, men det blev väldigt tight i racen, minns han och medger med tanke på resultaten hittills:
– Lite revanschsugen är jag och förhoppningsvis kan vi bjuda på mer show och vara med och slåss i toppen igen. Det ska bli kul att vara tillbaka.

Mycket körtid
Att det är på Drivecenter Arena i Fällfors som Lundqvist gör comeback i mästerskapet passar honom bra. Årets Norrlandsturné innehåller nämligen två deltävlingar. En den 30 juni och ytterligare en dagen därpå.
– Dubbelhelg. Många race och mycket körtid vilket var en av anledningarna till att vi tyckte att det här skulle kunna funka. Jag får rätt mycket körtid i bilen och det är något jag letar efter nu när jag inte deltar i något mästerskap på heltid den här säsongen.

Drivecenter Arena är helt ny för Lundqvist, liksom senaste generationen av Porsche 911 GT3 Cup.
– Mycket som är nytt. Därför är det bra att vi har testdag där uppe den 29 juni, konstaterar Lundqvist, som verkligen ser fram emot inhoppet.
– Jag är jättetaggad. Det är alltid roligt att komma hem till Sverige och tävla. Det väcker många roliga minnen till liv.

23-06-01 Sveriges största långloppsserie når halvtid på Sturup Raceway
Sommaren har intagit Sverige, och på lördag intar Sveriges största långloppsserie Race4Fun Sturup Raceway utanför Malmö. När den tredje deltävlingen för säsongen ska avgöras med fullt startfält.

För andra tävlingen i rad mönstrar Race4Fun ett helt fullt startfält, när över 40 bilar på lördag kör säsongens tredje åttatimmarslopp.

25 av dessa tävlar i Klass 2 8H Cup, för mindre tvåhjulsdrivna racingbilar eller trimmade standardbilar som är minst 10 år gamla. Mästerskapsledarna NH Motorsport från Danmark jagas återigen Team BC och ST-Auto/Veidec Racing, som följer närmast i mästerskapstabellen. Starka utmanare ses även i MEJK Racing, TJM-Racing, It's fun Racing Team1 och många fler.

20 bilar till start i Klass 1 Svenska Skrotbilsklassikern, med standardbilar som är 20 år eller äldre. Här jagar Valhalla Racing från Malmö en ny seger på hemmaplan, men utmanas av bland annat västgötarna Black Edition som vann senast på Mantorp. NH Motorsport, Lynhurtig och JCR är bland många andra också starka team i landets främsta instegsklass för långloppsracing.

Racet startar klockan 09:00 med målgång åtta timmar senare, 17:00. Det team som kört flest varv i respektive klass under åtta timmar vinner tävlingen.
– Tiden går fort när man har roligt och det är redan dags för den tredje av fem deltävlingar i årets serie. Sturup Raceway är en riktig förarfavorit, där vi brukar se fighter om pallplatserna hela vägen in i mål. Med det Skånska vädret på topp ser vi fram mot en kanonhelg, säger Emil Svensson, promotor för Race4Fun.

Tävlingarna livesänds via Race4Funs Youtube-kanal och Svensk Bilsport TV tillsammans med produktionsbolaget Rally Live. Det bjuds på häftiga bilder från drönare på banan, livesända onboard-kameror i bilarna samt intervjuer i depån.

Länkar:
Liveresultat: https://raceresults.se/
Livesändning: https://www.youtube.com/race4fun
23-06-01 Gelleråsen nästa för Aquila Formula 1000 - med årets största startfält
Till helgen avgörs den andra deltävlingen av Aquila Formula 1000 på klassiska Gelleråsen i Karlskoga, när hela 19 bilar gör upp i Gelleråsloppet.

Under premiärhelgen på Kinnekulle Ring hade Dante Johansson från Katrineholm en riktig kanontävling med tre pallplatser, och ledning i Juniormästerskapet.
– Jag är väldigt taggad inför helgen. Jag hoppas på en väldigt lärorikt tävling, där jag ska göra mitt bästa och sen får resultaten bli som det blir, säger Dante Johansson som jagas närmast i tabellen av Richard Olsson och Viktor Karlsson.

Alexia Danielsson har, efter en lovande inledning på säsongen, laddat upp inför Gelleråsloppet genom att testa den tidigare F1-världsmästaren Nico Rosbergs Williams Formel 1-bil på Anderstorp.
– Wow! Så mäktigt, säger Alexia Danielsson. Jag skakar… Det är en helt otrolig bil. Att ha fått prova en F1:a innan jag ens får köra moppe, det är helt klart lite overkligt. Min dröm är att en dag få tävla i Formel 1, och jag kan väl säga att det här har gjort mig mer taggad än någonsin att nå mitt mål!

Joel Granfors återvänder till Aquila, efter att förra helgen slutat tvåa i USF Pro 2000-racet på Lukas Oil Raceway i Indianapolis. Granfors fortsätter använda Aquila för att få körträning till sin mästerskapssatsning i USA, där Joel ligger tvåa efter förra helgens pallplats.

Danske Kevin Suenson utmanade Granfors i premiären på Kinnekulle, och åkte därifrån med ledningen i Seniormästerskapet.
– Vi hade en jättebra start på säsongen, precis som vi avslutade förra året. Men, men. Joel Granfors är stark som alltid, och Elias Adestam är också riktigt tuff. Med dom nya juniorerna som har så mycket fart blir det inte en enkel helg. Jag siktar på att ta hem så många poäng som möjligt och att stå på pallen, säger Kevin Suenson som också framhåller Elias Adestam, som fortsätter sin uppladdning inför premiären av helelektriska NXT Gen Cup med körning i Aquila.

I det 19 bilar stora startfältet till Gelleråsen återfinns också bland annat Portugisiske talangen Rodrigo Seabra, som gör sin andra tävling i serien, likaså rookie-mästaren Christian Lovén som fortsätter sin jakt i juniormästerskapet, och Pete Norbäck som är debutant i Aquila.
– Äntligen är det dags för årets andra tävling, och dessutom med årets största startfält. Det skall bli otroligt spännande att se om våra nya stjärnskott, Dante Johansson och Richard Olson, kan upprätthålla sitt momentum även denna helg. Jag vet ju att exempelvis Andreas Skatteboe har varit hemma och laddat om, och som vanligt är det ett helt koppel av förare som kommer vara med och utmana om pallplatserna. Så vi ser fram mot riktigt bra och tät racing den här helgen, säger Michael Karpers, promotor för Aquila Formula 1000.

Aquila Formula 1000 fortsätter bevisa sin position som den främsta instegsklassen inom formelbilsracing i norden. Den tidigare Aquila-föraren Frederik Vesti från Danmark vann förra helgen Formel 2-racet i Monaco från pole position och tog därmed över mästerskapsledningen. Även Bastian Buus fick kliva upp på pallen i Porsche Supercup i Monaco.

Helgens tävling på Gelleråsen körs bland annat ihop med V8 Thunder Cars, Ginetta och Ledgends Cup. Tävlingshelgen inleds med test, kval och race ett på lördag, med ytterligare två race på söndagen. Racen livestreamas via Youtube och Svensk Bilsport TV.

Länkar:
Livesändning: www.aquilaracingcars.com/sv/livesstreaming-lankar-och-tidsschema-till-gelleraasloppet-paa-gelleraasen-arena/
Tidsschema: www.gellerasen.se/event/gellerasloppet/
Aquila Formula 1000 Hemsida: www.aquilaracingcars.com
Mästerskapstabell: www.aquilaracingcars.com/sv/synergi-cup/resultater-2023/
23-05-31 Felix Rosenqvist blickar framåt - nya möjligheter på ny bana i Detroit
Felix Rosenqvist är redo att stänga kapitlet om Indy 500 och vända blad i NTT INDYCAR SERIES, där en ny spännande utmaning står för dörren i helgen när Chevrolet Detroit Grand Prix introducerar en ny stadsbana nere i downtown.

Rosenqvist tvingades bryta Indy 500 i söndags efter att ha slagits om segern in i loppets slutskede, men väljer nu att blicka framåt och plocka med sig allt det positiva från spektaklet i Indianapolis – inklusive 33 varv i ledning – in till motorleverantören Chevrolets hemmarace i Michigan.

Arrow McLaren-svensken ställs, liksom resten av fältet, inför en helt ny bekantskap i Detroit i år när tävlingen flyttar från sitt 30-åriga hem på ön Belle Isle in till stadens mest centrala delar. Därmed återvänder evenemanget till den plats i stan där det arrangerades från början, som en del av Formel 1-VM på 1980-talet.
- Jag har lagt Indy bakom mig och reflekterat i ett par dagar, och jag känner nu att vi har alla redskap vi behöver för att kunna vinna race, säger Felix Rosenqvist. Det finns ingen bättre plats att börja göra det på än i Detroit, där teamet vunnit förut ute på Belle Isle, och på hemmaplan för vår motorpartner Chevrolet.

Flytten till downtown innebär ett oskrivet blad för hela INDYCAR-fältet inför säsongens sjunde deltävling. Banan byggs upp temporärt mitt i hjärtat av Detroit, runt landmärket GM Renaissance Center, och ingen har kunnat testa den i förväg.

Varvet mäter 2,7 km, innehåller 10 kurvor, och får en unik särprägel på kalendern genom en tudelad depå – där hälften av fältet gör sina stopp till vänster, och den andra halvan till höger.
- Det blir en intressant helg med en helt ny bana och en tvåfilig depå, fortsätter Felix Rosenqvist. Vi hade faktiskt samma sak i några race när jag tävlade i Formel E, men det är väldigt ovanligt och helt nytt i INDYCAR. Många av mina största framgångar har kommit på stadsbanor under åren, så det ska bli kul att testa en ny!

Träningen inför Chevrolet Detroit Grand Prix inleds på fredag. Kvalet körs på lördag, och racet – som sträcker sig över 100 varv – drar igång kl. 21.00 på söndag kväll.

TIDSSCHEMA
Alla angivelser avser svensk tid
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 7
Chevrolet Detroit Grand Prix
Streets of Detroit (USA)
Fredag 2 juni
Fri träning 1: 21.00-22.30

Lördag 3 juni
Fri träning 2: 15.05-16.05
Kval: 19.20-20.50

Söndag 4 juni
Warm-up: 16.00-16.30
Race (100 varv): 21.00

TV (LIVE): V Sport Motor och Viaplay
TIMING: INDYCAR App / racecontrol.indycar.com
STARTLISTA: www.indycar.com/Drivers
BANAN: www.indycar.com/Schedule/2023/IndyCar-Series/Detroit
MÄSTERSKAPSSTÄLLNING: www.indycar.com/Drivers
23-05-31 Syskonen Bäckman klara för GT4 European Series med racing one
Landslagsförarna Andreas och Jessica Bäckman från Boden presenterar idag sin storsatsning att de under 2023 förutom deras redan annonserade program i ADAC GT4 Germany med PROsport Racing, även kommer att dela bil och tävla tillsammans i GT4 European Series för racing one i en Aston Martin GT4-bil.
- Super glad och tacksam att vi får denna möjlighet av racing one efter vår positiva GT4 debut på Monza, detta är precis vad vi behöver för att utvecklas som förare i GT4 racing, säger Jessica Bäckman.

Sedan syskonen tog steget till banracing för fem år sedan har de tävlat inom Touring Car Racing i TCR-bilar. Föregående säsong tävlade Andreas i det svenska mästerskapet STCC och slutade på en tredjeplats totalt i mästerskapet med tre vinster, sju pallplatser, två pole positions och tre snabbaste varv. Jessica tävlade i tyska mästerskapet ADAC TCR Germany, som är den tyska motsvarigheten till STCC, och slutade på en andraplats totalt i mästerskapet med fyra vinster, nio pallplatser, två pole positions och tre snabbaste varv. Till årets säsong har nu syskonen istället valt att gå en helt annan väg och ge sig in i GT-racing. Genom hela Andreas och Jessicas bilsportkarriärer har de tävlat individuellt i varsin bil. Till årets säsong kommer de att dela bil med varandra och tävla tillsammans i en Aston Martin Vantage GT4-bil. Upplägget fungerar så att loppen är en timme långa, där ett obligatoriskt förarbyte sker halvvägs genom loppet, vilket kommer att vara något helt nytt för Jessica och Andreas att anpassa sig till.

Syskonens premiärrace i GT4 Europe på Monza gav mersmak
För ungefär en månad sedan gjorde syskonen sitt premiärrace i GT4 tillsammans genom att köra ett gästinhopp i första deltävlingen av GT4 European Series på Monza. De gjorde en imponerande debut där de kvalade in som 6:a och 9:a på de två kvalpassen av 53 av de bästa förarna i Europa. Nu presenterar syskonen att de kommer göra en full satsning och även ställa upp i de resterande deltävlingarna av Europa serien för team Racing one i en Aston Martin GT4 bil. Andra deltävlingen är nu till helgen GT4 Europe till helgen 2-4 juni på välkända formel 1 banan Paul Ricard i Frankrike, där landslagsförarna Bäckman tävlar mot 57 av Europas snabbaste GT4-bilar.
- Det ska bli spännande att göra en full satsning i GT4 European Series, vi fick mersmak efter Monza deltävlingen för en månad sedan. Vi är väldigt glada att racing one såg vår potential redan på Monza-debuten och ville inkludera oss i deras team för resten av Europa-säsongen, säger Andreas Bäckman.

Team racing one hälsar Jessica och Andreas välkomna till teamet
– Vi är mycket glada över att få jobba med Jessica och Andreas under resten av säsongen i GT4 European Series. De är båda väldigt snabba och duktiga förare. Det är något speciellt när bror och syster tävlar tillsammans i en racerbil. Vi är väldigt exalterade och är säkra på att vi kan nå toppresultat tillsammans, säger Philipp Zakowski, delägare av racing one.

GT4 Europe seriens uppbyggnad
GT4 European Series består av sex deltävlingar runt om i Europa. Serien är ansedd som en av de tuffaste GT4-serierna i världen och har en hög status på förarna som kommer från flera olika länder runt om i Europa. Säsongsstarten gick på den välkända Monza-banan i Italien som också kallas för “The Temple of Speed” och kommer att avslutas på den välkända Formel 1 banan Barcelona i Spanien. Förutom Barcelona och Monza kommer även de världskända Formel 1 banorna Spa, Hockenheim, Misano samt Paul Ricard där Bäckman kommer att köra denna helg att finnas på kalendern 2023.

Varje deltävling är uppbyggt på två träningspass, två tidskval samt två race på 60 minuter där man byter förare efter halva loppet. Poäng tilldelas till bilarna snabbaste bilarna i tidskvalen samt topp 10 i respektive race. Förarna i bilen med mest poäng efter den sista deltävlingen på Barcelona kommer tillsammans att ta hem förartiteln ”GT4 European Series Drivers Title” i GT4 European Series.

Tidsschema för helgens tävling (GT4 Europe deltävling 2):
(alla tidsangivelser avser svensk tid)
Fredag 2 juni:
11:25 Fri träning 1 (60 min) – LIVETIMING
LIVE TIMING LÄNK: www.gt4europeanseries.com/watch-live#live-timing
17:30 Fri träning 2 (60 min) – LIVETIMING
LIVE TIMING LÄNK: www.gt4europeanseries.com/watch-live#live-timing

Lördag 3 juni:
09:15 Q1 & Q2 – Tidskval (20 min x 2) - LIVE TV
LIVE TV GT World Youtube
LIVE TV GT4 European Series Hemsida
14:50 Race 1 (60 min) – byter förare efter halva loppet - LIVE TV
LIVE TV GT World Youtube: www.youtube.com/@GTWorld
LIVE TV GT4 European Series Hemsida: www.gt4europeanseries.com/watch-live

Söndag 4 juni:
11:30 Race 2 (60 min) – byter förare efter halv loppet - LIVE TV
LIVE TV GT World Youtube: www.youtube.com/@GTWorld
LIVE TV GT4 European Series Hemsida: www.gt4europeanseries.com/watch-live
23-05-29 Formula Nordic till Gelleråsen Arena
Gelleråsen Arena kallades tidigare för Gelleråsbanan. Det är Sveriges äldsta bana som fortfarande är i bruk. Den invigdes redan 1950. Banan stod som värd för många stora tävlingar förr i tiden. Under femtio och sextiotalen var det Kanonloppet, Velodromloppet och Gelleråsloppet som var de största tävlingarna. Tre år i början av sextiotalet kördes till och med Formel 1 på Gelleråsbanan! Dock ingick inte tävlingarna i VM, men det var ändå förare från yttersta världseliten som var med och körde, eller vad sägs om: Jim Clark, Jack Brabham, Denny Hulme, Graham Hill, Stirling Moss och Joakim Bonnier. Det kördes även EM-tävlingar för Formel 2 och Formel 3 med förare som Niki Lauda, James Hunt, Jackie Stewart, Jochen Rindt och Ronnie Peterson.

2005 var Formel Ford stort i Sverige och vid STCC-tävlingen på Gelleråsen kom det 31 bilar till start. Tyvärr blev det en stor startkrasch i andra heatet… 2012 kördes Nordiska mästerskapet i Formel Ford med 26 bilar på startlinjen. Det var mest finländare och danskar som deltog. Det var en enda norrman med och det var Dan René Larsen, som idag är teamchef för RPC Motorsport som tävlar i Formula Nordic!

Vid förra tävlingen, på Scandinavian Raceway, inleddes ett nytt samarbete mellan danska Formel 4 och Formula Nordic. Det blev en succé och vid Gelleråsloppet nu till helgen kommer vi att få se våra danska vänner igen tillsammans med Formula Nordic. 24 bilar kommer att stå på startlinjen! Nordisk formelbilsracing är verkligen på uppgång!

För mer information besök gärna vår hemsida :https://www.formulanordic.se/
Alla resultatlistor hittar ni på: www.svenskracing.se
23-05-29 Lyckad RHK-premiär på Kinnekulle Ring
Det var premiär för årets Riksmästerskap i Historisk Racing på Kinnekulle Ring. Stockholms Sportvagnsklubb arrangerade tävlingen. Det var soligt och torrt, men bitvis väldigt kall vind.

Formel Vee
Formel Vee mönstrade ett så stort startfält att B- och C-klasserna fick köra var för sig. Som vanligt bjöd förarna på en publikfriande show som var mycket spännande.

I B-klassen tog Anders Tjärnlund pole före Rasmus Bencsik och Jan Lindqvist. Bencsik gjorde den bästa starten och tog ledningen före Tjärnlund. Tjärnlund pressade Bencsik hårt för att överta ledningen. Bencsik drev ut för långt på tillbakavägen under bron, sladdade ut på gräsmattan och på returen for han över sandfållan, in i räcket och så var hans race över! Tjärnlund övertog ledningen, men han pressades i sin tur av Magnus Rugsveen. Tjärnlund höll undan och vann med endast 0.2 sekunder före Rugsveen. Lindqvist kom trea. Rugsveen satte snabbaste varvtiden och fick därmed starta först i andra racet. Tjärnlund tog ledningen direkt. Rugsveen försökte hänga på, men han orkade inte riktigt med Tjärnlunds tempo denna gång. Tjärnlund vann igen före Rugsveen och Lindqvist.

Det blev än mer dramatiskt i C-klassen. Johan Lund var först inblandad i en krasch i kvalet med sin dubbelförgasare som gick hårt i räcket och blev obrukbar. Lund hade ont i ryggen, men lyckades trots sina smärtor prestera den bästa tiden i kvalet i C! Teamkompisen Lindqvist var tvåa före Tjärnlund. Lund tog starten före Richard ”Lillen” Persson och Tjärnlund medan Lindqvist tvingades bryta. När de kom över Mohlinknäppen snurrade Lund! Persson försökte väja, men sladdade ut i sandfållan och fick stopp mot räcket och så var hans race över! Lund kom igång som siste man. Safetycar samlade ihop fältet medan man bärgade Persson. Vid omstarten tog Pontus Bencsik ledningen. Han pressades hårt av Tjärnlund, men Bencsik höll undan och såg ut att gå mot segern, men när ett par varv återstod lossnade en tändkabel och han tappade mycket kraft i motorn. Längre ned i fältet plockade Lund placering efter placering och på sista varvet blåste han förbi Tjärnlund och tog segern! Tjärnlund kom tvåa och Lars-Gunnar ”Vegas” Johansson kom trea. Bencsik rullade i mål som sexa.
– När jag körde tillbaka under bron tittade jag i backspegeln för att se var Lindqvist befann sig. Jag trodde att han skulle komma upp jämsides, men jag såg honom inte och när jag tittade framåt igen var jag på väg av banan, det var därför som jag snurrade, sa Lund.

Lund satte den snabbaste tiden och fick starta först i andra racet, men det stora utropstecknet var Cédric Nyberg som satte den näst snabbaste tiden i bara sin andra tävling någonsin i Formel Vee! Han fick således starta i första ledet bredvid Lund. Lund tog starten, men Nyberg hade inga problem att hänga med i Lunds tempo, tvärt om, efter några varv gjorde han ett omkörningsförsök ut på startrakan, men tyvärr krokade de ihop, snurrade av banan och fick ansluta sist i fältet. Lund mäktade inte med en uppkörning till som i första heatet utan fick nöja sig med en blygsam sjundeplats. Det blev Bencsik som avgick med segern, knappt före Reine Bergström och Persson. De gick imål inom en halv sekund! Nyberg körde ifrån Lund och slutade sexa. Det skall bli spännande att se vad han kan göra när han blir lite mer varm i kläderna!

Lite i skymundan av all dramatik fick vi se en comeback av Weine C Holmberg, som fyller 80 år i sommar. Han fick köra samma RPB som han körde på Kinnekulle Ring för exakt 50 år sedan. Tyvärr hade han en mardrömshelg där bilen krånglade mest hela tiden. Han fick bara köra några varv i taget innan bilen gav upp, men i andra racet fick han i alla fall köra drygt halva distansen och då hann han med att göra en omkörning, till publikens jubel!

Formel Ford
Henry Sandblom var tillbaka i Formel Ford och han visade att han hade farten kvar i kroppen. Han tog ledningen från pole och vann första racet utan problem. Stefan Lundgren försökte hänga på i början, men han kroknade. Bengt Lofthammar kom tvåa och Nicklas Nilsson kom trea. Sandblom fick en lika lugn resa i andra racet, men bakom honom körde det ihop sig på sista varvet. Det blev alldeles för trångt i sista kurvan, efter ett optimistiskt omkörningsförsök. Fyra bilar krokade ihop och snurrade! Sandblom vann före Nilsson och Dan Lindblom.

Formula Slicks
Torgny Johansson var ensam att köra Formel 2 och han fick därför en lugn resa i första racet. Han satte helgens klart snabbaste tid: 50.002. Joakim Broström kom tvåa med sin Formula Atlantic och Magnus Ramsö kom trea i Formel 3. I andra racet gjorde Tomas Otterberg en kanonstart och tog ledningen! Han höll den ett par varv medan Johansson låg bakom och lurpassade. Tyvärr missade Otterberg en växel på tredje varvet och for av. Johansson, som låg tätt bakom, drogs med i fallet. Broström vann före Ramsö, som gjorde en mycket fin omkörning av Peter ”Lill-Orsa” Bohlin, som slutade trea.

1000cc Cupen
Hans Beckert var full av revanschlust efter den snöpliga förlusten i finalen i fjol. Nu inledde han med att ta pole före Jonas E Pölda. Beckert gjorde en perfekt start och släppte aldrig in Pölda i matchen. Beckert ledde från start till mål och vann före Pölda. Teamkompisen Torbjörn Andersson hade en hård match mot Roger Håkansson där Andersson tog tredjeplatsen till sist. I det andra heatet var det Pölda som var mest på tårna och han tog ledningen, men Beckert svarade och vann även det andra racet, men blott med 0.3 sekunder före Pölda! Gustaf Stenquist vann alla race i E-klassen i fjol och i år har han uppgraderat bilen till F-klassen. Nu blir det helt nya förutsättningar. Han lyckades lotsa in bilen på en fin tredjeplats.

Med Stenquist borta från E-klassen vågade Torbjörn Svanberg gå ut med målsättningen att han skall vinna klassen i år. Det började bra med snabbaste tiden i kvalet för Svanberg, men i starten var det Peter Svensson som tog ledningen. Svanberg fick jaga halva racet innan han lyckades ta sig förbi och vinna före Svensson och Peter Kumlin. I det andra racet tog Svanberg hand om ledningen direkt och sedan drog han bara ifrån konkurrenterna. Svanberg vann före Bernt Bringefors och Kumlin.

Standard före 1965 över 1000cc
I Standardbilsheatet före 1965 fick vi även se de mindre bilarna från 1966-71-klassen. I praktiken blev det ett heat där samtliga bilar var under 1300cc, utom en… Peo Norén har köpt Kjell Wallins Arden-koja och han tog pole i kvalet. När starten gick trampade han tyvärr av gaswiren och fick svänga åt sidan och bryta. Martin Andersson tackade för bjudningen och övertog ledningen. Det var en härlig klunga bakom honom som kämpade hårt om placeringarna. Andersson vann till sist före Anders Jensen, Claudio Menchini, Mattias Ståhlberg och Hans Eklund. Vi fick se samma gäng som kämpade om placeringarna även i andra racet. Jensen fick dock en tuff start då han missade en växel och tappade många placeringar. Norén fick ingen tid i första racet och fick således starta sist. Han plockade placering efter placering, men det kändes avlägset för honom att nå Andersson i täten, men Norén matade på med bra varvtider racet igenom och han lyckades ta sig hela vägen fram och vinna före Andersson, Ståhlberg, Jensen och Menchini.

GT före 1965
Reine Bergström är en förare som har tävlat i många klasser, även inom RHK. Den här gången kom han till start i en Lotus Elan i GT-klassen. Bergström är alltid snabb oavsett vilken bil han sätter sig i, men att han skulle slå till med snabbaste tid före Rolf ”Myggan” Nilsson måste ha varit en liten skräll! ”Myggan” var dock snabbast iväg i starten, men Bergström försökte kontra på väg tillbaka under bron. ”Myggan” svarade med att stänga bryskt och Bergström valde att köra ut på gräset för att undvika en krock. Tyvärr dog Bergströms motor ett varv senare och han tvingades parkera… ”Myggan” vann enkelt före Bengt-Åke Bengtsson och Jan Hellberg. Andra racet blev odramatiskt. ”Myggan” vann före Hellberg och Claes Andersson.

Nyare Standard & GT-bilar 1966-1990
Det kom bara tre bilar i klassen 1972-1990 varför man slog ihop dessa med klassen för 1966-1971. Detta gjorde att det blev helgens största heat med 23 bilar på griden. Anders Berger hade lekstuga och vann överlägset i båda racen med sin slicksförsedda Ford Escort. Arvid Viktorsson var lika överlägsen segrare i 66-71-klassen, men bakom dessa båda var det kamp om platserna. Josef Viktorsson kom till start i en nybyggd Opel Kadett B, som såg riktigt potent ut och han var med och tampades om topplaceringarna, men det blev till sist Jari Konola som tog tredjeplatsen i båda heaten. En fjärdeplats i heatet blev ändå en bra tröst i premiären för Viktorsson.

Nu väntar årets största tävling, nämligen Velodromloppet Historic GP på Gelleråsen Arena i Karlskoga helgen före midsommar.

För mer information besök gärna vår hemsida: http://www.rhkswe.org/
Alla resultatlistor hittar ni på: www.svenskracing.se
23-05-29 Mardrömshelg summerar Bäckmans ADAC GT4 Germany debut
Föregående helg, 26-28 maj, gjorde syskonen Andreas och Jessica Bäckman sin tävlingsdebut i ADAC GT4 Germany på Oschersleben-banan i Tyskland. Helgen började bra med bra fart på träningarna, men sedan började oturen. Tekniska problem efter tekniska problem ledde i sin tur till en tuff helg med två brutna race.
- Det var en väldigt tuff helg för oss, vi fick aldrig visa vad vi kunde i helgen vilket är surt, men detta kan hända i motorsport. Vi får blicka vidare mot nästa race, säger Jessica Bäckman.

Föregående helg, 26-28 maj, gjorde syskonen Bäckman sitt premiär race i ADAC GT4 Germany. På startlinjen stod Bäckman mot 27 av de bästa GT4 förarna/bilarna i världen. Helgen började positivt med fjärde bästa tid på första träningen och sjunde bästa på andra träningen.
- Vi hade bra fart redan från start på träningarna, så vi kände oss redo för kvalen och avancera för att ge oss bra startpositioner till racen, säger Andreas Bäckman.

Tuff helg för syskonen
I det första kvalet på fredagskvällen var det Andreas som kvalade. Farten såg lovande ut efter träningspassen men blev sedan olyckligtvis hindrad på sina snabbaste varv av förare som kom ut ur depån framför honom. Kvalresultatet blev en slutlig 12:e plats.
- Det var frustrerande då jag kände att jag hade mer fart och hade kunnat kvala i toppen, säger Andreas Bäckman.

Till det första racet som kördes på lördagsförmiddagen var det Andreas som startade loppet från 12:e placering. Början av racet hängde han med helt okej men med den trånga Oschersleben banan, som är känd för att vara svår att köra om på, gjorde att det var svårt att ta sig uppåt i fältet. Sedan var det dags för förarbyte och Jessicas tur att köra. Hon jagade vidare framåt i fältet men med några få varv kvar var hon tvungen att bryta loppet med tekniska problem.
- Det var surt att behöva bryta racet med bara några varv kvar, speciellt när det blir problem med bilen som man själv som förare inte kan påverka, säger Jessica Bäckman.

Till söndagens kval så var det Jessicas tur att kvala. Tyvärr drabbades hon även av trafik på sina snabbaste varv och fick inte chansen att sätta de varvtider som hon kände att hon och bilen var kapabla till. Hon kvalade in på en 17:e plats, som sedan blev en 15:e startposition efter att två förare blev bestraffade.

I racet startade Jessica racet och hade en bra start och var på väg framåt i fältet, men efter fyra varv så blev hon återigen drabbad av tekniska problem och tvingades bryta loppet i depån.
- Det var en väldigt tuff helg för oss, vi fick aldrig visa vad vi kunde i helgen vilket är surt, men detta kan hända i motorsport, så vi får blicka vidare till nästa race, säger Jessica Bäckman.

Andreas och Jessicas resultat:
Fri träning 1: 4:e plats
Fri träning 2: 7:e plats
Tidskval (Q1): 12:e plats
Tidskval (Q2): 17:e plats
Race 1: DNF (Bröt)
Race 2: DNF (Bröt)

TV länkar ifall du missade du helgens kval och race:
Klicka för att se Kval 2: https://www.youtube.com/live/-3Gjbitsw5k?feature=shareature=share
Klicka för att se Race 1: https://www.youtube.com/live/kmLbRG97jLk?feature=shareature=share
Klicka för att se Race 2: https://www.youtube.com/live/cA3qshoihlM?feature=shareure=share
23-05-29 Full pott för Bengtsfors MotorClub på Kinnekulle Ring
Bengtsfors MotorClub hade två förare med i tävlingen och båda tog var sin dubbelseger!
Tobias Svanberg kör i 1000cc Cupen för standardbilar före 1965 i kategori E med sin Austin A35. Tobias var mycket taggad inför start. – Jag kom tvåa i cupen i fjol och i år är målet att vinna!

Tobias var dock lite bekymrad efter första testet då han inte körde snabbt nog, men till kvalet hade han hittat farten och han var snabbast i sin klass. I starten av första racet tappade han en placering och fick sedan ligga och jaga halva racet innan han lyckades ta ledningen och sedan vinna heatet. I andra heatet tog han ledningen från start och drog sedan ifrån konkurrenterna och vann. – Det var en perfekt start på årets säsong, sa Tobias.

Anders Berger körde i klassen Standardbilar från 1972-1990 med sin Ford Escort RS 1600, men det var färre bilar än vanligt varför hans heat slogs ihop med Standardbilarna mellan 1966-1971 och därmed blev det helgens största heat med 23 bilar på startlinjen. Det spelade ingen roll att det var fler klasser än vanligt. Anders tog pole och vann båda racen i övertygande stil.

Nästa tävling på det historiska programmet är årets största tävling – Velodromloppet Historic Grand Prix, som körs på Gelleråsen Arena i Karlskoga helgen före midsommar. Då kommer det 200 bilar till start!
23-05-29 Felix Rosenqvist bryter Indy 500 efter ledning i 33 varv
Felix Rosenqvist hade ett gyllene läge att vinna 2023 års upplaga av Indy 500, men tvingades till slut att bryta den amerikanska ovalklassikern i en hjärtskärande krasch mindre än 20 varv från mål.

Rosenqvist startade loppet från första led – som förste svensk på 25 år – och figurerade hela tiden i topp tre ända in mot avgörandet av det 80 mil långa racet.
- Det var ett fantastiskt race idag fram till den sista stinten, säger Felix Rosenqvist. Alla var tvungna att spara ganska mycket bensin, vilket är ovanligt på Indy 500, men vi låg exakt där vi ville och hade verkligen det bästa läget vi någonsin haft att vinna det här. Jag har aldrig haft en bättre bil här och aldrig kört bättre heller. Jag tror att vi hade det starkaste paketet av alla idag, särskilt i fri luft.

Segerförsöket fick dock ett abrupt slut på det 183:e varvet av 200, då Rosenqvist passerades på utsidan av slutlige vinnaren Josef Newgarden i Kurva 1 och understyrde in i muren i den turbulenta luften bakom Penske-förarens bil.

Rosenqvists Arrow McLaren-bil förstördes i den resulterande kraschen, som skedde i 300 km/h och som även involverade den efterföljande amerikanen Kyle Kirkwood vars bil slog runt våldsamt.

Både Rosenqvist och Kirkwood klarade sig fysiskt oskadda från kraschen.
- Jag låg bara och sparade bensin bakom ledaren och skulle precis få klartecken av teamet att börja skruva upp och köra om när Newgarden kom runt oss på yttern istället, förklarar Felix Rosenqvist. Tyvärr tappade jag greppet i fram där och understyrde in i muren. Det är hårfina marginaler och det här stället kan vara brutalt.
- Jag är ledsen för mitt team som gjort ett grymt jobb hela månaden inför det här racet. Det suger, men det är bara att bryta ihop och komma igen.

Felix Rosenqvist ledde totalt 33 varv av årets Indy 500.

INDYCAR-säsongen fortsätter redan nästa helg (2-4 juni) med stadsloppet Detroit Grand Prix.
RESULTAT
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 6
107:e Indianapolis 500
Indianapolis Motor Speedway (USA)
1: Josef Newgarden (USA), Penske, 200 varv
2: Marcus Ericsson (SWE), Ganassi, +0.097s
3: Santino Ferrucci (USA), Foyt Racing, +0.527s
4: Alex Palou (ESP), Ganassi, +0.763s
5: Alexander Rossi (USA), Arrow McLaren, +0.993s

DNF: Felix Rosenqvist (SWE), Arrow McLaren, +17 varv

Se fullständigt resultat: https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/f3c8cd60-0cc6-d8bc-5b8c-03123460bef7/indycar_race_results.37.pdf

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING
NTT INDYCAR SERIES | Efter 6/17 race
1: Alex Palou (ESP), Ganassi, 219 p.
2: Marcus Ericsson (SWE), Ganassi, 199 p.
3: Pato O’Ward (MEX), Arrow McLaren, 185 p.
4: Josef Newgarden (USA), Penske, 182 p.
5: Scott Dixon (NZL), Ganassi, 162 p.

13: Felix Rosenqvist (SWE), Arrow McLaren, 113 p.

Se fullständig tabell: https://www.indycar.com/Drivers
23-05-25 Syskonen Bäckman laddad inför säsongsinledningen av ADAC GT4 Germany
Andreas och Jessica Bäckman är redo för säsongsinledningen i ADAC GT4 Germany på Oschersleben banan i Tyskland. De fick mersmak efter debuten på Monza i GT4 Europe för några veckor sedan och känner sig nu laddad för ny tävlingshelg. Oschersleben banan känner syskonen till väl där Andreas har banrekord i TCR och Jessica vann i ADAC TCR Germany premiären för drygt ett år sedan.
- Det ska bli roligt att tävla igen, extra roligt att säsongsinledningen är på Oschersleben, en bana vi båda har goda minnen ifrån, säger Jessica Bäckman.

Sedan syskonen tog steget till banracing för fem år sedan har de tävlat inom Touring Car Racing i TCR-bilar. Föregående säsong tävlade Andreas i det svenska mästerskapet STCC och slutade på en tredjeplats totalt i mästerskapet med tre vinster, två pole-positions, sju pallplatser och tre snabbaste varv. Jessica tävlade i tyska mästerskapet ADAC TCR Germany, som är den tyska motsvarigheten till STCC, och slutade på en andraplats totalt i mästerskapet med fyra vinster, två pole-positions, tre snabbaste varv och nio pallplatser.

Till årets säsong har nu syskonen istället valt att gå en helt annan väg och ge sig in i GT-racing. Genom hela Andreas och Jessicas bilsportkarriärer har de tävlat individuellt i varsin bil. Till årets säsong kommer de att dela bil med varandra och tävla tillsammans i en Aston Martin Vantage GT4-bil. Upplägget fungerar så att loppen är en timme långa, där ett obligatoriskt förarbyte sker halvvägs genom loppet, vilket kommer att vara något helt nytt för Jessica och Andreas att anpassa sig till. Nu till helgen 26-28 maj är det dags för första deltävlingen av ADAC GT4 Germany på Oschersleben banan i Tyskland, vilket blir syskonens andra tävling tillsammans i GT4.
- Kul att till årets säsong prova på något helt annorlunda och tävla i GT4, och det känns spännande att få dela bil med Jessica. Vi kommer att ha mycket att lära under årets säsong men vi siktar ändå högt och vill kunna utmana i toppen, säger Andreas Bäckman.
- Det ska bli spännande att göra debuten i ADAC GT4 Germany, vi har lite mer kött på benen än vad vi hade på Monza några veckor sedan, så vi känner oss mer förberedda. Ska bli roligt att tävla igen och se hur vi ligger till gentemot våra motståndare. Dessutom ska det bli extra roligt att göra mästerskapinledningen på Oschersleben banan, då jag har goda minnen därifrån ifjol, då jag tog min första internationella racevinst i TCR, säger Jessica Bäckman.

ADAC GT4 Germany seriens uppbyggnad
ADAC GT4 Germany består av sex deltävlingar i Tyskland och Nederländerna. Serien är ansedd som en av de tuffaste GT4-serierna i världen och har en hög status på förarna som kommer från flera olika länder runt om i Europa. Säsongsstarten kommer att gå denna helg på Oschersleben banan i Tyskland och kommer avslutas på den välkända Formel 1 banan Hockenheimring i Tyskland. Förutom Oschersleben och Hockenheim kommer även de världskända Formel 1 banorna Nürburgring och Zandvoort att finnas på kalendern 2023.

Varje deltävling är uppbyggt på två träningspass, två tidskval samt två race på 60 minuter där man byter förare efter halva loppet. Poäng tilldelas till topp 15 bästa bilarna i respektive race. Förarna i bilen med mest poäng efter den sista deltävlingen på Hockenheim kommer tillsammans att ta hem förartiteln ”ADAC GT4 Germany Champion” i ADAC GT4 Germany serien.

Andreas och Jessica Bäckman ser fram emot att tävla tillsammans 2023, vilket de tror de kan dra nytta av genom att hjälpa varandra framåt. Det blir en tuff säsongsstart där syskonen ska ge allt de har för att bemästra en ny bilmodell i ett nytt mästerskap. Säsongsstarten går av stapeln denna helg 26-28 maj på Oschersleben banan i Tyskland.
- Ska bli roligt och spännande att göra vår debuttävling i ADAC GT4 Germany till helgen. Vi känner oss mer förberedda än vad vi gjorde i Monza, så ska bli kul att tävla igen, säger Andreas Bäckman.

Tidsschema för helgens tävling (GT4 Germany deltävling 1):
(alla tidsangivelser avser svensk tid)
Fredag 26 maj:
09:00 Fri träning 1 (60 min) – LIVETIMING
13:15 Fri träning 2 (60 min) – LIVETIMING
17:35 Q1 – Tidskval 1 (20 min) - LIVETIMING

Lördag 27 maj:
11:30 Race 1 (60 min) – byter förare efter halva loppet - LIVE TV RACE 1

Söndag 28 maj:
10:15 Q2 – Tidskval 2 (20 min) - LIVE TV Q2
17:00 Race 2 (60 min) – byter förare efter halv loppet - LIVE TV RACE 2

Om banan (Motorsport Arena Oschersleben):
Plats: Oschersleben, Tyskland
Längd: 3,667 km
Antal kurvor: 14
23-05-22 Felix Rosenqvist i första startled till Indy 500
Felix Rosenqvist kommer att starta storloppet Indianapolis 500 från första led efter att ha kvalat in som trea till ”The Greatest Spectacle in Racing” – ogreppbara 0.1 mph från pole position.

Rosenqvist var i storslagen form under en historisk kvalhelg på Indianapolis Motor Speedway, och tog sig hela vägen till det avgörande momentet Firestone Fast Six efter att ha toppat båda de två föregående kvalpassen.

Väl i avgörandet slog Rosenqvist – som allra sista bil ut på banan – till med ännu ett nytt personbästa över de beryktade fyra kvalvarven, där medelhastigheten klockades till hisnande 234.114 mph (376.7 km/h).

Försöket var oerhört nära att ta Arrow McLaren-svensken hela vägen fram till pole position, men räckte inte riktigt fullt ut mot rivalerna Alex Palou och Rinus VeeKay som med minsta möjliga marginal klämde sig in precis före.

Luckan mellan Rosenqvist och Palous pole position-notering (234.217 mph) skrevs till slut till osannolika 0.1 mph efter 16 kilometers körning; motsvarande sju hundradelar av en sekund.

Både Palou, VeeKay och Rosenqvist körde fortare än det tidigare pole-rekordet på Indy 500, vilket innebär att de tillsammans utgör det snabbaste första startledet i den anrika tävlingens mer än hundraåriga historia.
- Det blir inte mycket jämnare än så! Det är rätt galet när man tänker på det, kommenterar Felix Rosenqvist. Det kändes som att vi inte riktigt fick till det fullt ut i Fast 6. Det är något vi får kolla upp, men oavsett vilket är det fenomenalt med första startled till Indy 500. Stort tack till hela gänget på Arrow McLaren och på Chevrolet. Det är extremt tight i toppen och jag är så stolt över hela teamet. Alla gjorde allt de kunde för att klämma ut precis allt ur bilen idag.

Rosenqvist kommer att inleda loppet nästa helg som bäst placerade Arrow McLaren-bil. Smålänningen blir samtidigt den blott andre svensken genom tiderna att starta Indy 500 i första led, 25 år efter att Kenny Bräck också han startade trea i 1998 års upplaga.
- Nu är den här kvaltortyren över, särskilt för mekanikerna, avslutar Felix Rosenqvist. Det är en mäktig upplevelse bakom ratten, men gänget som arbetar med bilen har fått slita hårt för att sätta oss i den här positionen. De förtjänar lite återhämtning nu, även om vi är tillbaka på banan igen i morgon. Nu ställer vi om till ”race mode” igen med fullt fokus på att försöka ta hem det här nästa söndag.

Indy 500-fältet är tillbaka på banan igen i morgon måndag för ett två timmar långt träningspass, när fokus nu skiftar från maximal kvalfart till uthållighet i racetrim.

Den 107:e upplagan av Indy 500 avgörs på söndag, den 28 maj.

Alla hålltider: Tidsschema Indy 500: https://felixracing.se/traningar-kval-race-alla-halltider-for-indianapolis-500/

RESULTAT
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 6
107:e Indianapolis 500 - Kval
Indianapolis Motor Speedway (USA)
1: Alex Palou (ESP), Chip Ganassi Racing, 234.217 mph
2: Rinus Veekay (NED), Ed Carpenter Racing, 234.211 mph
3: Felix Rosenqvist (SWE), Arrow McLaren, 234.114 mph
4: Santino Ferrucci (USA), Foyt Racing, 233.661 mph
5: Pato O'Ward (MEX), Arrow McLaren, 233.158 mph

Se fullständigt resultat: https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/a2da3ad3-a0d9-2133-cf02-8f4e478a1789/indycar_results_quals_poleday.pdf
23-05-21 Felix Rosenqvist sätter spektakulärt tempo på Indy 500 - snabbast på första kvaldagen
Felix Rosenqvist levererade ett av de snabbaste kvalförsöken någonsin på Indianapolis Motor Speedway när han satte tempot under den inledande kvaldagen inför årets upplaga av Indy 500.

Rosenqvist noterades för en snitthastighet på hisnande 233.947 mph – motsvarande 376.5 km/h – över de fyra flygande varv som traditionsenligt används i kvalformatet till Indy 500, och tog därmed plats i toppen av resultatlistan när kvalificeringarna drog igång inför det berömda amerikanska ovalloppet på lördagen.

Rosenqvists kvalförsök är ett av de absolut snabbaste någonsin i Indy 500-historien, som sträcker sig tillbaka ända till premiärupplagan 1911.

Bara två andra förare har någonsin kört snabbare över de beryktade fyra kvalvarven på Indianapolis Motor Speedway: holländaren Arie Luyendyk under rekordåret 1996, och nyzeeländaren Scott Dixon på sin väg mot pole position 2022.

Under sitt försök satte Rosenqvist också dagens enskilt bästa varv med en fart på 234.329 mph (377.1 km/h).
- Wow. Jag saknar ord just nu, säger Felix Rosenqvist. Det var ett fenomenalt försök. Stort tack till Arrow McLaren och vår motorleverantör Chevrolet, som har gjort ett fantastiskt jobb. Vi lär oss något varenda gång vi är ute på banan, och vi har fokuserat på vårt under träningen, men när jag såg farten vi hade idag blev jag chockad. Det är overkliga siffror på den första kvaldagen, så det är bara att njuta av stunden!

Lördagens resultat innebär att Rosenqvist avancerar vidare till den avgörande kvaldagen i morgon söndag, där de 12 snabbaste förarna gör upp om de första fyra startleden till racet den 28 maj. Samtliga fyra Arrow McLaren-bilar är vidare till avgörandet efter en kollektivt stark insats på lördagen.
- Det ser onekligen bra ut inför i morgon, men det här stället kan lura dig när som helst, avslutar Felix Rosenqvist. Vi måste fortsätta fokusera på vårt, och slipa ännu mer på tusendelsdetaljerna. Jag vet att det finns ännu mer fart i bilen.

Rosenqvist är den blott andre svensken genom tiderna att toppa ett kvalpass på Indy 500, efter Kenny Bräck 2005. Ingen svensk har dock någonsin startat loppet i pole position.

Söndagens avgörande kval körs i två segment. Först ut är ”Top 12”, där 12 förare ska decimeras till sex inför avslutande ”Firestone Fast Six” – där den slutliga striden om pole kommer att stå.

Alla hålltider: Tidsschema Indy 500

RESULTAT
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 6
107:e Indianapolis 500 - Kval (Dag 1)
Indianapolis Motor Speedway (USA)
1: Felix Rosenqvist (SWE), Arrow McLaren, 233.947 mph
2: Alexander Rossi (USA), Arrow McLaren, 233.528 mph
3: Alex Palou (ESP), Chip Ganassi Racing, 233.398 mph
4: Rinus Veekay (NED), Ed Carpenter Racing, 233.395 mph
5: Scott Dixon (NZL), Chip Ganassi Racing, 233.375 mph
23-05-16 Upp och ner i premiären i Anderstorp
Det blev en intensiv premiärhelg Porsche Carrera Cup Scandinavia på Scandinavian Raceway i Anderstorp där WestCoast Racing hade bilar i flera klasser.

Teamets förare i Formula Nordic, Emma Wigroth, fick till en bra helg i Anderstorp.
Från en femte startposition lyckades hon avancera i båda racen:
- Vi tog två fjärdeplatser i racen och har fart för att vara med i topp fem och fightas, vilket jag är jättenöjd med och ser fram emot nästa tävling på Gelleråsen, säger Emma som lämnar Anderstorp som ny sexa i serien.

Robin Knutsson hade en Porsche Carrera Cup Scandinavia premiär med både upp och nedgångar:
- Det finns både bra och dåligt att ta med sig från helgen. Vi hittade till slut bra fart under kvalet men jag lyckades inte riktigt hålla det till racet. Misstag i både race 1 och 2 gjorde det till en mindre minnesvärd racehelg. Men vi ska analysera, lära oss och gå vidare. Blicken nu mot en spännande racehelg i Le Mans, avslutar Robin som är 9:a i mästerskapet efter premiären.

Teamchefen Dick Jönsson Wigroth fokuserar på helgens framsteg:
- Vi börjar närma oss vår potential i kvalen med Robin i Porsche. Det finns fortfarande en del att hämta i racen som vi får jobba vidare med. I Formula Nordic har Emma hittat sin speed och vi ser fram emot att se vad som händer på Gelleråsen Arena om tre veckor, avslutar Dick.

Nästa tävling för teamet blir Gelleråsen Arena 3-4 juni för Formula Nordic.
Porsche Carrera Cup Scandinavia ser härnäst fram emot en av årets höjdpunkter när serien tävlar på Circuit de la Sarthe banan i samband med Le Mans 24h 8-10 juni.

Tävlingarna i Porsche Carrera Cup Scandinavia från Anderstorp kan nu streamas i sin helhet på seriens YouTube sida

Mer om Porsche Carrera Cup Scandinavia finns att läsa på www.carreracup.se
Mer om Formula Nordic finns att läsa på www.formulanordic.se
23-05-15 Felix Rosenqvist redo att skriva nästa stycke McLaren-historia i speciellt Indy 500
Felix Rosenqvist ställer om siktet mot ”the Greatest Spectacle in Racing” den här veckan när NTT INDYCAR SERIES ger sig in i uppladdningen inför mytomspunna Indianapolis 500.

Indy 500, som loppet också kallas, är den tveklösa höjdpunkten på INDYCAR-kalendern – och ett av världens största idrottsevenemang alla kategorier med över 300 000 besökare på tävlingsdagen.

Det berömda ovalloppet körs över 500 miles (motsvarande 800 km), och utspelar sig under 200 varv av total koncentration runt Indianapolis Motor Speedway där 33 förare gör upp om den prestigefyllda segern i farter på uppemot 400 km/h.

Felix Rosenqvist slutade fyra i tävlingen förra säsongen – hans bästa resultat hittills i Indy 500 – och Arrow McLaren-svensken anser sig nu vara i ett bättre läge än någonsin förut inför årets upplaga som avgörs söndagen den 28 maj.
- Jag har aldrig känt mig mer redo för Indy 500 än jag gör i år, säger Felix Rosenqvist. Hela teamet växer, vi har fyra bilar i racet för första gången, och vi är bättre all-round på alla plan. Det har plöjts ner enormt mycket jobb inför det här loppet av alla på Arrow McLaren, McLaren Racing och Chevrolet, och jag tror att vi har alla chanser att slåss om segern.

Triple Crown-special: en bugning till en storslagen bedrift

Indy 500 ingår i motorsportens så kallade ”Triple Crown”, tillsammans med 24-timmarsloppet på Le Mans och Monacos Grand Prix. McLaren har lyckats med den historiska bedriften att vinna alla tre. Som ett led i firandet av teamets 60-årsjubileum har McLaren-bilarna därför draperats i olika, tillfälliga färgscheman inför Indy 500, speciellt framtagna för att hylla stallets Triple Crown-bragder.

Felix Rosenqvists bil, med startnummer #6, bär en orange/vit design i hommage till McLaren MP4/2 – den Formel 1-bil som Alain Prost rattade till McLarens första seger i Monacos Grand Prix 1984.

Rosenqvist, som fick ett bra genrep med en femteplats i lördagens GMR Grand Prix på IMS road course, hoppas nu kunna skriva nästa stycke i McLarens guldkantade historiebok.
- När jag växte upp var det McLaren som satte tempot i Formel 1, och nu är jag själv här som en del av 60-årsjubileet – och kör för McLaren i världens största race, avslutar Felix Rosenqvist. Det här stallets förflutna är det som en gång fick mig att börja med motorsport. Det som tog mig hit, till ett läge där jag har en riktig chans att slåss om Indy 500. Man får nypa sig i armen ibland.

Träningarna inför den 107:e upplagan av Indianapolis 500 inleds under tisdagen och fortsätter resten av veckan. Kvalet körs till helgen (20-21 maj). Därefter väntar ytterligare två träningspass nästa vecka, i uppbyggnad till det stora racet den 28 maj.

TIDSSCHEMA
Alla angivelser avser svensk tid
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 6
107:e Indianapolis 500
Indianapolis Motor Speedway (USA)

Tisdag 16 maj
Fri träning 1: 15.00-17.15
Fri träning 2: 21.00-00.00

Onsdag 17 maj
Fri träning 3: 18.00-00.00

Torsdag 18 maj
Fri träning 4: 18.00-00.00

Fredag 19 maj (Fast Friday)
Fri träning 5: 18.00-00.00

Lördag 20 maj
Fri träning 6: 14.30-15.30
Kval: 17.00-23.50

Söndag 21 maj
Fri träning 7: 17.30-19.30
Kval (Top 12): 20.00-21.00
Kval (Last Chance): 22.00-23.00
Kval (Fast 6): 23.00-00.00

Måndag 22 maj
Fri träning 8: 19.00-21.00

Fredag 26 maj (Carb Day)
Fri träning 9: 17.00-19.00

Söndag 28 maj
107:e Indianapolis 500 (200 varv): 18.45

TV (LIVE): V Sport Motor och Viaplay
TIMING: INDYCAR App / racecontrol.indycar.com
STARTLISTA: Klicka här
BANAN: Layout och historik
MÄSTERSKAPSSTÄLLNING: Klicka här
23-05-15 Ellen Svanberg blev årets Dalslands Ring stipendiat
Det startades en arbetsgrupp 2002 som ville skapa en ny Dalslands Ring men trots hårt kämpande, med eldsjälen Peter Jacobsson i spetsen, tvingades man ge upp drömmen om en ny racerbana i Dalsland. De pengar man hade samlat in genom andelsköp och sponsorer omvandlades till en fond för unga motortalanger i Dalsland.

Årets stipendiat blev Ellen Svanberg från Frändefors som tävlar för Bengtsfors MotorClub. Ellen har nyss avslutat sin militärutbildning och hon håller för närvarande på att renovera två racerbilar, en Austin A35 och en Formel Vee. Hon har inte hunnit köra så många tävlingar ännu, men har stora planer för framtiden.

Peter Jacobsson och Sofia Falkman från Dalslands Sparbank i Mellerud delade ut priset till Ellen. Troligen var det sista gången detta stipendium delades ut, för pengarna är slut i stiftelsen. Jacobsson hoppades dock på att Dalslands Sparbank fortsätter att premiera Dalslands motorungdomar även i framtiden med sina egna fonder.
23-05-14 Felix Rosenqvist femma i GMR Grand Prix
Felix Rosenqvist fick med sig en topp fem-placering från lördagskvällens GMR Grand Prix på Indianapolis Motor Speedway och har därmed inlett maj månads INDYCAR-aktiviteter i positiv anda.

Rosenqvist var i bra form i säsongens femte INDYCAR-deltävling, där han kom snubblande nära en tredje pole position runt road course-slingan i Indianapolis men till slut fick ge sig med ynka 27 tiotusendelar av en sekund (0.0027s) i kvalet. Det är den minsta marginalen någonsin i INDYCAR mellan kvalets två snabbaste förare.

Från andra plats på gridden höll sig Rosenqvist sedan långt framme hela vägen genom lördagens 85 varv långa race, där han till slut blev femma efter att ha kört om fjolårsvinnaren Colton Herta under slutvarven.

Loppet fick ett positivt utfall överlag för Arrow McLaren-teamet, som hade samtliga sina tre bilar i topp fem.
- Topp fem för hela teamet idag – det är ett rejält styrkebesked, säger Felix Rosenqvist. För egen del är jag inte supernöjd, men det är i alla fall P5 och många värdefulla poäng. Det här loppet fortsätter att vara lite av ett mysterium för mig och från första startled hade jag hoppats på lite mer. Vi fortsätter att jobba så hårt vi bara kan, och på det stora hela är det mungiporna uppåt inför Indy 500.

NTT INDYCAR SERIES vänder nu blicken mot säsongens stora höjdpunkt: den 107:e upplagan av mytomspunna Indianapolis 500. Träningarna inför det klassiska ovalloppet inleds redan nu på tisdag och leder sedan fram till kvalet nästa helg (20-21 maj). Loppet körs den 28 maj.

RESULTAT
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 5
GMR Grand Prix
Indianapolis Motor Speedway (USA)
1: Alex Palou (ESP), Ganassi, 85 varv
2: Pato O’Ward (MEX), Arrow McLaren, +16.800s
3: Alexander Rossi (USA), Arrow McLaren, +18.144s
4: Christian Lundgaard (DEN), RLL, +23.480s
5: Felix Rosenqvist (SWE), Arrow McLaren, +23.925s

Se fullständigt resultat: https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/1e516984-8b50-4457-e63a-515b2b34d011/indycar_race_results.36.pdf

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING
NTT INDYCAR SERIES | Efter 5/17 race
1: Alex Palou (ESP), Ganassi, 174 p.
2: Pato O’Ward (MEX), Arrow McLaren, 168 p.
3: Marcus Ericsson (SWE), Ganassi, 155 p.
4: Romain Grosjean (FRA), Andretti, 134 p.
5: Scott McLaughlin (NZL), Penske, 133 p.

13: Felix Rosenqvist (SWE), Arrow McLaren, 97 p.

Se fullständig tabell: https://www.indycar.com/Drivers
23-05-14 Publikfriande formelbilsracing och nya segrar till Linus Granfors
Formula Nordic körde årets andra tävlingshelg på den klassiska GP-banan i Anderstorp. Det är 50 år sedan man körde F1-VM i Anderstorp första gången och då passade det ju bra att Formula Nordic kunde visa upp ett stort startfält tillsammans med danska Formel 4. 22 bilar stod på startlinjen, det var länge sedan vi såg ett sådant stort formelbilsheat i Anderstorp!

De danska bilarna har lite bättre prestanda än de svenska, men det blev oväntat jämnt och förarna bjöd på mycket fin racing. Norrmannen Christer Otterström var snabbast av Formula Nordic-förarna och hans kvaltid räckte till en total femteplats på griden där Magnus Pedersen startade från pole. Otterström var verkligen på hugget i starten och avancerade en plats direkt. Det blev trångt efter långa rakan där ingen ville ge sig. Det blev lite kontakt mellan några bilar, men alla kunde köra vidare. Det kastade dock om ordningen lite i fältet. Jonathan Engström var plötsligt ny ledare i Formula Nordic före Oscar Pedersen och Emma Wigroth. Engström fick fel på motorn, som inte kunde varva ut som den skulle och han tappade lite fart. Även Pedersen fick något elfel och tvingades bryta. Linus Granfors avancerade i fältet och tog ledningen. Engström orkade inte följa hans tempo, men behöll andraplatsen. Otterström jobbade sig upp och tog sista pallplatsen. De höll dessa platser till mål.

Andra racet blev betydligt lugnare. Granfors tog rygg på de snabbaste danska förarna medan de andra Formula Nordic förarna inte orkade med samma tempo. Otterström låg på andra plats när delar av karossen lossnade! Han fick teknisk flagg och tvingades bryta. Engström hade återigen problem med att inte motorn orkade varva ut, men han lyckades ändå hålla andraplatsen ända till målet. Daniel Varverud tog hand om tredjeplatsen.

Granfors har full pott i JSM-tabellen efter fem raka segrar på två racehelger och 134 poäng. Engström klättrade upp till andraplatsen med 68 poäng. Otterström och Varverud delar tredjeplatsen med 59 poäng.

Nu får förarna ledigt i tre veckor innan det är dags för årets tredje tävling som blir Gelleråsloppet i Karlskoga. Även denna gång kommer den danska Formel 4-klassen att vara med.

För mer information besök gärna vår hemsida :https://www.formulanordic.se/
Alla resultatlistor hittar ni på: www.svenskracing.se
23-05-13 Hampus Ericsson i topp efter händelserik premiärhelg i Porsche Carrera Cup Scandinavia
Hampus Ericsson toppar Porsche Carrera Cup Scandinavia efter premiären i Anderstorp. Med seger i det första heatet och en tredjeplats i det andra åkte han från Scandinavian Raceway med 42 poäng i bagaget. Det är två poäng mer än regerande mästaren Lukas Sundahl, som lämnade premiären med dubbla andraplatser. Trea i tabellen inför nästa deltävling, som körs i Frankrike, är Ola Nilsson som vann det avslutande heatet före just Sundahl och Ericsson.
Hampus Ericsson. Foto: Armin Hadzic

Premiären på den 20:e säsongen av Porsche Carrera Cup Scandinavia avgjordes i bästa möjliga förhållanden. Anderstorp bjöd nämligen på sol och värme alla tävlingsdagar.

Förarna trivdes och gladast efteråt var trion Ericsson, Sundahl och Nilsson. Topptippade som de var levde de upp till högt ställda förväntningar.
– En smakstart på säsongen, konstaterade Ericsson, som vann det första heatet från pole position och som försvarade sin starposition från ruta tre i det andra.

Men Kumlasonen fick ta i. Mot slutet på race två uppvaktades han intensivt av Marcus Annervi. Kontakt uppstod i målkurvan och incidenten blev föremål för tävlingsledningens intresse. Ericsson kom dock undan med en skriftlig varning.

Inte helt nöjd
Lukas Sundahl, som var tvåa i det första heatet, tog kommandot från pole position i det andra, men efter några varv bakom säkerhetsbil kunde han inte försvara sin ledning mot en snabb Ola Nilsson.
– Två andraplatser är okey, men jag är inte helt nöjd. Det gick jättebra fram till omstarten, men säkerhetsbilen åkte långsamt vilket innebar att jag inte kunde rensa mina däck från gummirester. Därför hade jag svårt att försvara mig mot Ola, konstaterade den regerande mästaren.

Nilsson överlägsen
Nilsson, som med lördagens seger faktiskt vunnit fem av de sju senaste racen i mästerskapet, klagade över liknande problem som Sundahl. Ändå lyckades han ta sig förbi och väl i ledning kunde ingen hota skåningen. Nilsson vann det andra heatet överlägset.
– Så jäkla skönt! Vilken fart vi hade, sa Nilsson och medgav att framgången i racen (fjärde plats och seger) var en revansch för fredagens kval.

Tuff start
Marcus Annervi var nöjd trea efter det första heatet. Efter fjärdeplatsen, och incidenten med Ericsson, i race två hade han inte lika lätt till skratt. Fyra totalt är han ändå i mästerskapet, med bra häng på förarna framför sig.

Emil Persson och Daniel Roos var andra titelkandidater som hade önskat sig en bättre start i mästerskapet. Persson var sexa och sjua i heaten efter ett mindre bra kval och en avåkning i race två. För Roos gick det betydligt sämre än så.
– En bromsplatta i kvalet, missad start i det första heatet och punktering i det andra. Jag har testat allt den här helgen. Katastrof, sa Roos vars bästa resultat blev en niondeplats.

Personbästa
Gladare än ovan nämnda trio var bland annat dubbelfemman Jan Magnussen och Gustav Bergström. Den sistnämnde visade att han tagit utvecklingssteg under vintern och slog till med personbästa, en sjätteplats, i det andra heatet. I det första slutade han på tionde plats efter att bland annat ha gått en tuff match mot ovan nämnde Roos.

Karlsson och Bergström
I Pro Am-klassen delade Mikael Karlsson och Christoffer Bergström på såväl segrar som tredjeplatser. Karlsson klassvann det första racet, Bergström det andra. Totalt i heaten tog båda målflagg på åttonde plats. Tvåa mellan dem blev först Hampus Hedin och därefter Thomas Karlsson.

Trots likaresultatet toppar Karlsson tabellen två poäng före Bergström. Den förstnämnde fick nämligen välförtjänta bonuspoäng för snabbaste varv i båda racen.
– Bra start på säsongen. Det här är min första racehelg i den senaste generationen av Porsche 911 GT3 Cup (992) och det känns skönt att jag hänger med bra direkt, sa Bergström efteråt.

Mikael Karlsson var självklart nöjd med att vara i ledning, men suckade lite lätt över sin insats i det andra heatet. Framförallt starten.
– Katastrof. Jag tror att jag fick för mycket hjulspinn och det kändes som jag var sist iväg. Efter det handlade det mest om följa John och hoppas på andras misstag, konstaterade Karlsson.

Porsche Carrera Cup´s supportklass, Porsche Sprint Challenge, blev det dubbelt William Siverholm överst på prispallen. 17-åringen, som är regerande mästare, vann båda heaten från pole position. Markus Lönnroth blev tvåa i båda racen med Ludwig Ellhage respektive Isabell Rustad som trea.

Nästa deltävling i Porsche Carrera Cup Scandinavia körs som supportrace till 100-årsjubilerande Le Mans 24-timmars andra helgen i juni. Tävlingen körs ihop med Porsche Carrera Cup Frankrike.

Resultat
Porsche Carrera Cup Scandinavia.
Anderstorp 13 maj.
Race 1.
1. Hampus Ericsson, M3G Motorsport, 27:10.072
2. Lukas Sundahl, Micke Kågered Racing, +1.110
3. Marcus Annervi, Race Team Gelleråsen By AFR, +2.027
4. Ola Nilsson, Mtech Competition, +2.555
5. Jan Magnussen, Porsche Experience Racing, +6.107
6. Emil Persson, M3G Motorsport, +7.812
7. Robin Knutsson, WCR-Pampas, +9.955
8. Mikael Karlsson (AM), Micke Kågered Racing, +15.747
9. Daniel Roos, Fragus Motorsport, +15.891
10. Gustav Bergström, M3G Motorsport, +16.121
11. Hampus Hedin (AM), Fragus Motorsport, +19.443
12. Christoffer Bergström (AM), WCR-Pampas, +19.853
13. Kjelle Lejonkrans (AM), Race Team Gelleråsen By AFR, +20.292
14. Albin Wärnelöv (AM), Micke Kågered Racing, +21.187
15. Thomas Karlsson (AM), Mtech Competition, +21.643
DNF. Oscar Löfquist (AM), Kjellin Motorsports
DNF. Aksel Lund Svindal (AM), Porsche Experience Racing

Race 2.
1. Ola Nilsson, Mtech Competition, 35:50.089
2. Lukas Sundahl, Micke Kågered Racing, +3.781
3. Hampus Ericsson, M3G Motorsport, +4.833
4. Marcus Annervi, Race Team Gelleråsen By AFR, +5.514
5. Jan Magnussen, Porsche Experience Racing, +6.018
6. Gustav Bergström, M3G Motorsport, +11.679
7. Emil Persson, M3G Motorsport, +12.220
8. Christoffer Bergström (AM), WCR-Pampas, +15.035
9. Thomas Karlsson (AM), Mtech Competition, +16.173
10. Mikael Karlsson (AM), Micke Kågered Racing, +16.919
11. Albin Wärnelöv (AM), Micke Kågered Racing, +21.037
12. Robin Knutsson, WCR-Pampas, +24.892
13. Oscar Löfquist (AM), Kjellin Motorsports, +57.012
14. Aksel Lund Svindal (AM), Porsche Experience Racing, +1:01.989
15. Hampus Hedin (AM), Fragus Motorsport, +4 Laps
DNF. Daniel Roos, Fragus Motorsport
DNF. Kjelle Lejonkrans (AM), Race Team Gelleråsen By AFR

Förarmästerskapet.
1. H. Ericsson, 44 poäng
2. L. Sundahl, 42
3. O. Nilsson, 39
4. M. Annervi, 31
5. J. Magnussen, 24
6. E. Persson, 19
7. G. Bergström, 16
8. M. Karlsson, 14
9. R. Knutsson, 13
10. C. Bergström, 12.

Pro Am.
1. M. Karlsson, 44 poäng
2. C. Bergström, 42
3. T. Karlsson, 30
4. H. Hedin, 29
5. A. Wärnelöv, 26

Teammästerskapet.
1. Micke Kågered Racing, 82 poäng
2. Mtech Competition, 69
3. M3G Motorsport, 62
4. WCR-Pampas Racing, 55
5. Race Team Gelleråsen – by AFR, 45

För kompletta tabeller – se www.carreracup.se
23-05-12 Carrera Cup Scandinavia premiär i helgen
Lagom till att våren kommit på riktigt är det dags för premiär i den 20:e upplagan av Porsche Carrera Cup Scandinavia på Scandinavian Raceway i Anderstorp.

WestCoast Racings förare i klassen, Robin Knutsson ser fram emot starten i den Skandinaviska serien:
- Äntligen drar det igång igen! Jag är mer erfaren nu så vi kan jobba på en mycket högre nivå från start. Konkurrensen är hög i startfältet 2023. Vi kommer behöva fokusera för att utmana i toppen men jag är övertygad att det är något vi är kapabla till. Det ska bli spännande!

Porscheklassens premiärhelg är även tävlingsplats för Formula Nordic där WestCoast Racing representeras av Emma Wigroth.

Svensk racings enda formelbilsklass hade sin premiär på Mantorp Park förra helgen. Därifrån fick Emma med sig en 5:e och en 6:e plats och ligger på en 8:e plats i tabellen. Följ Emma i sociala medier för mer!

Precis som förra året kan vi se och följa Porsche Carrera Cup Scandinavia på Viaplay.se
Livetiming från Porsche och Formula Nordic på Anderstorp kan följas här: motorsport-events.se/livetimingpccs/#

Tidsschema Anderstorp, 12-13 Maj
Fredag 12 Maj
16:20 - Porsche Carrera Cup Scandinavia, Kval Q1
16:42 - Porsche Carrera Cup Scandinavia, Kval Q2
Lördag 13 Maj
09:35 - Formula Nordic, Kval
11:15 - Porsche Carrera Cup Scandinavia, Race 1
14:50 - Porsche Carrera Cup Scandinavia, Race 2
15:35 - Formula Nordic, Race 1
17:35 - Formula Nordic, Race 2

Mer om Porsche Carrera Cup Scandinavia finns att läsa på www.carreracup.se
Mer om Formula Nordic finns att läsa på www.formulanordic.se
23-05-10 Felix Rosenqvist tillbaka på Indianapolis road course efter dubbla pole positions
NTT INDYCAR SERIES kastar sig in i maj månads stora begivenheter på Indianapolis Motor Speedway den här helgen när GMR Grand Prix är först ut på banans så kallade road course-version, där Felix Rosenqvist hoppas få utväxling på två tidigare pole positions.

GMR Grand Prix är traditionsenligt det sista racet innan fokus skiftar mot klassiska Indy 500 ute på IMS-anläggningens stora oval. GP-loppet körs på en 3.9 km lång slinga som förvisso involverar delar av ovalen, men som huvudsakligen sträcker sig över banans innerplan.

För Felix Rosenqvist har road course-layouten i Indianapolis bjudit på några av INDYCAR-karriärens stora höjdpunkter – åtminstone vad gäller ren fart. Smålänningen har två pole positions på banan: en från debutsäsongen 2019, och en från 2022 (då han var snabbast i kvalet med nästan tre tiondelar vid Gallagher Grand Prix i juli).

Väl i racen har saker och ting dock inte riktigt klaffat fullt ut för Rosenqvist, som nu hoppas kunna ändra på den saken bakom ratten på sin Arrow McLaren-Chevrolet.
- IMS road course har varit väldigt snäll mot mig i kval, men vi har aldrig riktigt fått full utdelning för det i racen, säger Felix Rosenqvist. Det är vårt stora fokus i år, för hela teamet. Vi hade fantastisk fart i det här racet förra året, när det var blött, och jag är övertygad om att vi hade kunnat ta en dubbelseger den gången. Tyvärr blev det lite för kaotiskt i slutändan och vi missade den chansen, och jag har fortfarande inte varit på pallen här. Det hoppas jag kunna ändra på i helgen.

Rosenqvist kommer till Indianapolis med en stark uppkörning i ryggen i det senaste racet på Barber Motorsports Park, där han klättrade från sista hela vägen upp till nionde plats efter kontakt på det första varvet.
- Farten var bra i racet på Barber, så nu handlar det bara om att pussla ihop allting och se till att vi får ett problemfritt race från start till mål, fortsätter Felix Rosenqvist. Det skulle betyda mycket inför resten av månaden med ett bra resultat den här helgen.

GMR Grand Prix körs på lördag kväll svensk tid och sträcker sig över 85 varv. Träningarna och kvalet körs på fredag. Precis som förra året talar väderprognosen om en överhängande risk för regn under tävlingarna.

TIDSSCHEMA
Alla angivelser avser svensk tid
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 5
GMR Grand Prix
Indianapolis Motor Speedway (USA)
Fredag 12 maj
Fri träning 1: 15.30-16.45
Fri träning 2: 19.00-20.00
Kval: 22.00-23.15

Lördag 13 maj
Warm-up: 17.15-17.45
Race (85 varv): 21.30

TV (LIVE): V Sport Motor och Viaplay
TIMING: INDYCAR App / racecontrol.indycar.com
STARTLISTA: Klicka här
BANAN: Layout och historik
MÄSTERSKAPSSTÄLLNING: https://www.indycar.com/Drivers
23-05-10 Många utmanare till Porsche Carrera Cup-mästaren Lukas Sundahl jubileumssäsongen 2023
Premiär i Anderstorp och start på Porsche Carrera Cup Scandinavias 20:e säsong kommande helg. Då är frågan: ska Lukas Sundahl erövra sin sjätte raka titel eller är det dags för ett skifte på tronen? Minst en handfull förare är beredda att utmana mästaren.

26-årige Lukas Sundahl från Kalvsvik söder om Växjö har varit Porsche Carrera Cup Scandinavias stora dominant de fem senaste säsongerna. Han har staplat racesegrar och mästerskapstitlar på rad. I fjol kompletterade han dessutom sitt femte raka Carrera Cup-guld med att bli svensk GT-mästare.

Mot den bakgrunden är smålänningen, som tävlar för Linköpingsbaserade Micke Kågered Racing, självklar favorit till ännu en titel när den 20:e säsongen av det skandinaviska Porsche-mästerskapet drar igång på Scandinavian Raceway 12-13 maj.
– Målsättningen är givetvis att segra igen, men det blir tufft. Det är väldigt många som är kapabla att vinna race och vara med och konkurrera om de främsta platserna i mästerskapet. Det känns som om det är större och bredare topp i år. Kanske är det här det tuffaste motståndet jag någonsin haft i Porsche Carrera Cup, säger Sundahl och låter ganska nöjd över detta faktum.
– Hög konkurrens höjer nivån på samtliga. Alla får ta i och kämpa hårt, men det är bara roligt.

Startfältet på totalt 19 förare innehåller bland annat de fem främsta i fjolårets mästerskap.
– Nivån är minst lika hög som 2022 och av försäsongstesterna att döma kan det här vara det tidsmässigt tightaste startfältet någonsin, säger Thomas Johansson, mästerskapets Sporting Director.

Grymt facit i Anderstorp
Att jubileumssäsongen startar i Anderstorp har Lukas Sundahl definitivt inget emot. Banan är visserligen inte hans favorit i kalendern, men den är likväl den han varit framgångsrikast på de senaste åren.

Faktum är att Sundahl bara missat pallen vid ett enda tillfälle i sina 17 senaste starter på Scandinavian Raceway. Det var i fjolårets premiär där han gjorde sig skyldig till något så ovanligt som ett förarmisstag i det inledande heatet. Som tvåa bakom Pontus Fredricsson bromsade Sundahl på sig, åkte av och blev fast i en sandfålla.
– Den ska vi inte göra någon repris på i år, säger den regerande mästaren och ler.

Sundahl tog emellertid snabb revansch med seger redan i det efterföljande racet och totalt har han triumferat tolv gånger på Scandinavian Raceway.

Trio med pallplatser
Hampus Ericsson är den i årets startfält som har näst bäst facit i Anderstorp. Kumlasonen, som till den här säsongen bytt till M3G Motorsport, har nått fem pallplatser i sina åtta senaste starter på den tidigare Formel 1-banan.

Pallplatser i Anderstorp har även Ericssons teamkompis, fjolårstrean Emil Persson (två andraplatser 2021–2022) liksom Ola Nilsson, Mtech Competition. Nilsson nådde två tredjeplatser i 2022 års andra besök i Anderstorp. Efter det spurtade skåningen, vann fyra av fem race i de två avslutande deltävlingarna, och var på vippen att snuva Sundahl på titeln. Bara en enda poäng skiljde dem åt i sluttabellen.

Fler utmanare
Utöver Sundahl, Ericsson, Persson och Nilsson räknas även fjolårets nykomling, Marcus Annervi från Halmstad, till gruppen förare med kapacitet att kunna nå hela vägen. Annervi, som representerar Race Team Gelleråsen – By AFR, inledde fjolårssäsongen starkt med fem fjärdeplatser i de tre inledande deltävlingarna. Sedan avrundade han mästerskapet med två segrar och ytterligare två pallplatser och slutade femma totalt.

En titelutmanare sitter även Fragus Motorsport på. Rutinerade nykomlingen, 34-årige Daniel Roos från Njurunda, har en lång och framgångsrik karriär både i formel- och GT-bil bakom sig. Helt obekant med Porsche 911 GT3 Cup (992) är han heller inte. Roos körde bilen i GT-sammanhang förra året, då med ABS-system.
– Jag har tävlat med ABS de senaste 13 åren och att vänja sig av vid det är väl den största omställningen. Totalt har jag nog kört motsvarande en säsong i 992:an, men det är ändå helt annorlunda när man plockar bort ABS och kör på Michelindäck. Då blir det en helt annan bil, säger Roos, som imponerade stort med en andraplats i mästerskapets roll out på Mantorp Park för tre veckor sedan.

Högt tempo
I årets Porsche Carrera Cup Scandinavia är det den senaste generationen av Porsche 911 GT3 Cup, 992, som gäller. Många av startfältets förare tävlade med bilen redan i fjol. Det märktes på genrepet i Östergötland där en trio, Hampus Ericsson, Ola Nilsson och Daniel Roos, var under 1.15 min på varvet.

Fort gick det även bland de förare som, jämte Porsche Carrera Cup Scandinavia, ska göra upp i Pro Am, klassen i mästerskapet för de lite äldre deltagarna. Av dem var Mikael Karlsson snabbast före Oscar Löfquist och Thomas Karlsson.

Pro Am-klassen kommer att innehålla nio förare varav en är nykomlingen, alpinikonen Aksel Lund Svindal. Norrmannen racingdebuterade med mycket bra resultat i Porsche Sprint Challenge Scandinavia förra året, men har till den här säsongen tagit klivet till Porsche Carrera Cup.

Mästaren favorit
Även för Porsche Sprint Challenge Scandinavia blir tävlingen i Anderstorp den första för säsongen. 13 förare är anmälda, nio i Porsche 911 GT3 Cup (991 II) och fyra i Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport. Favorit till de båda kategoriernas gemensamma titel är regerande mästaren William Siverholm. 17-åringen från Gråbo tävlar vidare för Stenhaga Motorsport, men har, som så många andra, bytt från GT4 till Cupbil.

Det har däremot inte prins Carl Philip som gör sin andra säsong i mästerskapet. Prinsen är en het segerkandidat i GT4-kategorin. Han startade i fyra race förra året och segrade i samtliga.

Live i Viaplay
Både Porsche Carrera Cup Scandinavia och Porsche Sprint Challenge livesänds återigen i Viaplay. Från den första deltävlingen, där Robin Nilsson och Björn Wirdheim sköter kommenterandet, är sändningstiderna
följande lördag 13 maj:
Kl 10.00-10.30: Race 1 Porsche Sprint Challenge.
Kl 11.00-11.50: Race 1 Porsche Carrera Cup.
Kl 13.30-14.05: Race 2 Porsche Sprint Challenge.
Kl 14.30-15.30: Race 2 Porsche Carrera Cup.

Anmälda förare Porsche Carrera Cup Scandinavia 2023
Startnummer, namn, team
#1 Lukas Sundahl, Micke Kågered Racing
#9 Thomas Karlsson, Mtech Competition (Pro Am)
#14 Daniel Roos, Fragus Motorsport
#17 Gustav Bergström, M3G Motorsport
#20 Ola Nilsson, Mtech Competition
#21 Kjelle Lejonkrans, Race Team Gelleråsen – By AFR (Pro Am)
#22 Albin Wärnelöv, Micke Kågered Racing (Pro Am)
#23 Jan Magnussen, Porsche Experience Racing
#31 Hampus Ericsson, M3G Motorsport
#32 Robin Knutsson, WestCoast Racing
#42 Christoffer Bergström, Pampas Racing (Pro Am)
#43 TBA, WestCoast Racing
#44 Hampus Hedin, Fragus Motorsport (Pro Am)
#45 Emil Persson, M3G Motorsport
#48 Mikael Karlsson, Micke Kågered Racing (Pro Am)
#61 Marcus Annervi, Race Team Gelleråsen – By AFR
#82 Aksel Lund Svindal, Porsche Experience Racing (Pro Am)
#85 Mattias Kjellin, Kjellin Motorsports (Pro Am)
#91 Oscar Löfquist, Kjellin Motorsports (Pro Am)
#92 Anton Marklund, Porsche Experience Racing

Tidsschema Porsche Carrera Cup Scandinavia/Porsche Sprint Challenge Scandinavia 11-13 maj.
Torsdag 11 maj
Kl 10.00: Test 1, Porsche Sprint Challenge (30 min)
Kl 10.40: Test 1, Porsche Carrera Cup (30 min)
Kl 12.20: Test 2, Porsche Sprint Challenge (30 min)
Kl 13.00: Test 2, Porsche Carrera Cup (30 min)
Kl 14.40: Test 3, Porsche Sprint Challenge (30 min)
Kl 15.20: Test 3, Porsche Carrera Cup (30 min)

Fredag 12 maj
Kl 09.40: Practice 1, Porsche Carrera Cup (30 min)
Kl 11.00: Practice 1, Porsche Sprint Challenge (20 min)
Kl 12.10: Practice 2, Porsche Carrera Cup (30 min)
Kl 12.50: Practice 2, Porsche Sprint Challenge (20 min)
Kl 15.10: Kval, Porsche Sprint Challenge (20 min)
Kl 16.20: Kval, Q1, Porsche Carrera Cup (17 min)
Kl 16.42: Kval, Q2, Porsche Carrera Cup (8 min)

Lördag 13 maj
Kl 10.05: Race 1, Porsche Sprint Challenge (18 min + 1 varv)
Kl 11.15: Race 1, Porsche Carrera Cup (20 min + 1 varv)
Kl 13.35: Race 2, Porsche Sprint Challenge (18 min + 1 varv)
Kl 14.50: Race 2, Porsche Carrera Cup (30 min + 1 varv)

Tävlingen omfattar även klasserna Porsche Sports Cup Scandinavia, Formula Nordic/Formel 4 Danmark, Ginetta GT5 Challenge och V8 Thunder Cars.
23-05-09 Dubbla jubileum i Anderstorp för Formula Nordic
Formula Nordic inledde säsongen på Mantorp Park i helgen som gick och redan nu till helgen är det dags för nästa tävling på den legendariska mossen i Anderstorp där vi hittar Scandinavian Raceway.

Banan invigdes 1968 och redan 1973 stod man som värd för VM i Formel 1! Ronnie Peterson startade från pole och ledde större delen av racet och såg ut att gå mot sin första seger i Formel 1, men en smygpunktering gjorde att han tappade fart och han tvingades släppa Denny Hulme förbi sig och nöja sig med andraplatsen. I år är det alltså femtio år sedan detta speciella lopp.

Formula Nordic kommer till start med 13 förare, det största startfältet sedan premiäråret för tio år sedan, men inte nog med det. Under helgen kommer vi att få se den danska Formel 4-klassen som kommer att köra ihop med Formula Nordic. Det gör att vi kommer att få se 23 formelbilar på banan i helgen. Det är det största startfält av moderna formelbilar vi har sett i Sverige sedan 2005, då vi hade en stor Formel Fordklass.

Linus Granfors hade en perfekt helg på Mantorp där han vann alla tre racen. Nu kommer han att få en ny utmaning med en massa danska Formel 4-bilar på banan. Det är tio förare som debuterar i Formula Nordic i år. Oscar Pedersen var bäst av debutanterna senast, men även Christer Otterström gjorde en mycket bra tävling. Nu är det ny tävling och en ny bana. Vem vet vem som står överst på prispallen på lördag?

För mer information besök gärna vår hemsida: https://www.formulanordic.se/
Alla resultatlistor hittar ni på: www.svenskracing.se
23-05-09 Solig Sportvagnspremiär på Kinnekulle Ring
Stockholms Sportvagnsklubb arrangerade årets första Sportvagnstävling på Kinnekulle Ring för Sportvagnsmästerskapet och SSK-Serien.

Det var strålande solsken hela helgen, men bitvis bitande kalla vindar. Det var tyvärr ganska glest i startfälten, inte ens Roadsport C kunde stoltsera med något imponerande startfält denna gång. Alla kanske inte är klara för säsongen ännu?

Roadsport C by Nankang
Tio bilar kom till start i Roadsport C by Nankang. David Malmberg ledde större delen av racet, men han hade Torkel Kristensson i bakhasorna hela tiden. Kristensson bidade sin tid och till sist satte han in attacken och vann med ett par tiondelar före Malmberg. Petter Sångberg tog tredjeplatsen. Kristensson satte racets snabbaste varv, endast två tusendelar snabbare än Malmberg! I andra racet lät sig inte Malmberg luras, han vann före Kristensson och Thomas Ohlsson.

Roadsport A & B + Verktygsboden Modsport III
Roadsport A & B körde som vanligt tillsammans med Modsport III. Robin Wärmlund hade lekstuga med de andra förarna. Han varvade hela fältet och tog därmed en solklar seger i Modsport III före Kent Heijel och Anders Björnson. Gunnar Östlund vann Roadsport A före Lars Macklin, som snurrade i Kvarnkurvan på första varvet, men lyckades ändå ta sig upp till andraplatsen före Torbjörn Isaksson. Petter Sångberg vann Roadsport B före Max Lindblom.

Wärmlund var lika överlägsen i andra racet där han återigen varvade hela fältet på väg mot segern före Heijel och Gustav Larsson i Verktygsboden Modsport III.

Gunnar Östlund var ensam att ta sig i mål i Roadsport A och så var det också för Lindblom i Roadsport B.

Verktygsboden Modsport I & II
Vi förväntade oss en hård match mellan SSK-föraren Joakim Carlsson och SPVM-föraren Samuel Johansson som båda har potenta bilar och är duktiga förare. Johansson tog starten och ledde ett par varv före Carlsson, men på tredje varvet brast bakre hubben och Johansson tappade bakhjulet! Som tur var skedde detta strax innan depåinfarten varför Johansson kunde linka av banan utan att bli påkörd samtidigt som inte farten var så hög. Carlsson kunde vinna enkelt i SSK Klass 3 C. Bo Johansson vann Modsport I före Jonas Jansson och Toni Berggren. Björn Axelsson vann Modsport II före Joel Thorén och Andreas Ekvall.

Bo Johansson vann även det andra racet före Jansson och Berggren, men nu var de hack i häl och trion gick i mål inom en sekund. Axelsson vann även han före Thorén och Ekvall.

RS & Clubman
Christoffer Törnkvist tog starten från pole i RS-klassen. Han pressades hårt hela racet igenom av Jonas Jonsson och pappa Bo Eliasson, men Törnkvist höll undan och vann före Jonsson och Eliasson. Jonsson startade i pole i andra racet. Han tog hand om ledningen och kunde sedan köra ohotat mot segern före Eliasson och Törnkvist. Thomas Larsson var ensam förare i Clubman.

Nästa deltävling för SPVM körs på Rudskogen första helgen i juni tillsammans med Norska Mästerskapet i Racing. Då kommer vi garanterat att få se fler bilar! Norrmännen hade sin premiär samma helg som SPVM och då hade de 180 bilar på startlinjen!

För mer information besök gärna vår hemsida: http://www.spvm.se/
Alla resultatlistor hittar ni på: www.svenskracing.se
23-05-08 Stark premiär för riksmästerskapet i långloppsracing på Ring Knutstorp
I lördags kördes den första deltävlingen i riksmästerskapet för långloppsracing, Nordic Endurance 1, på Ring Knutstorp i Skånska Kågeröd. Tävlingen bjöd på flera överraskningar, och tre värdiga klassegrare.

Under fredagen arrangerades en testdag, där teamen fick känna på banan för första gången för säsongen. På lördagen kördes årets första av totalt fem deltävlingar i RM-serien med ett sex timmar långt race, där teamen som körde flest varv i respektive klass plockade hem segrarna.

I Klass A, för de motorsvagaste bilarna, var det inledningsvis en fight mellan fjolårets bronsmedaljörer Pico Racing och det nya teamet Hulting Motorsport. När Hulting Motorsport fick problem med ett växellådsfäste på sin Renualt Clio kunde Pico Racing köra hem premiärsegern i Abarth 500 före Team Gapet på andraplats.
– Det är rätt kul att lyckas vinna med en Fiat, eller Abarth. Dagen började bra och sen malde vi på och satte bra tider. Vi hade en liten incident, men det var allt, summerar Pico Racing.

I Klass B var det fjolårsmästarna Citius Motorsport i deras BMW som kopplade greppet om ledningen, men när deras motor havererade en dryg timme in i loppet tog Skararp Motorsport över ledningen. Deras BMW drabbades sedermera av bakaxelproblem, och Fyra 3 Racing från Värnamo kunde överta ledningen och hålla den in i mål. De vann före fritidsfordon.se och LSL-Racing.
– Det känns jättebra. Växellådan gick sönder med en timme kvar, så vi har kört på femmans växel till mål. Dagen har var kanon. Vi kom igång bra, har kört bra och fattat rätt beslut hela tiden, säger Fyra 3 Racing, som kör en BMW M3.

I Klass C öppnade DK Racing starkt i sin extrema Opel Manta. De hade ledningen fram till halva racet när de fick problem med bakaxeln och tvingades in i depå. Segerfighten kom då att stå mellan LMRacing och Curbs-Fillebaxter #16, båda i fabriksbyggda VW Golf TCR. LMRacing kunde succesivt öka luckan och vinna med fem varvs marginal. Team ALT Racing i sin nyinköpta Golf TCR blev trea i debuten.
– Först över linjen känns mycket bra. Inga misstag, taktiken satt perfekt, bilen håller och våra stopp var välplanerade, avslutar LMRacing.

Med årspremiären för Nordic Endurance 1 avklarad blickar man nu mot deltävling två den 11 juni på Falkenbergs Motorbana, som körs ihop med SSK-serien.
– Premiärhelgen går inte att sammanfatta som något annat än succé. Arrangemanget har vart på topp, och körningen på banan klanderfri. Inte en incident på sex timmars racing visar vilken hög klass teamen håller. Tyvärr var det några bilar som gick sönder, men vi hoppas alla kommer tillbaka mer laddade än någonsin till Falkenberg om en månad, säger Emil Svensson, promotor för Nordic Endurace 1.

Länkar:
Resultat från Deltävling 1: https://resultscdn.getraceresults.com/mbracesupport/2023/Race4fun/NE1%20Knutstorp%202023/NE1%20-%20Race.pdf
Mästerskapstabeller: https://docs.google.com/spreadsheets/d/e/2PACX-1vTvQFQIK98TdluJxXClus35UC3ThEuI9q31fPW_ji49uYbGpOXskYPYG3-82U8TXzb5kdXrVdGnHvSd/pubhtml?fbclid=IwAR3iNFrfqAknwEiVqUkDzFx_f3S9tKxn4n6G4vqZzvtJDnVdEBX-mg9PBgo
NE1 på Facebook: https://www.facebook.com/NordicEndurance1
NE1 på Instagram: https://www.instagram.com/nordicendurance1/

23-05-07 Drömhelg för Linus Granfors på Mantorp Park
Formula Nordic körde årets första tävling på Mantorp Park. Klassen har växt ordentligt i år och man mönstrar det största startfältet sedan premiäråret för tio år sedan!

Linus Granfors var snabbast i kvalet före Oscar Pedersen och Christer Otterström.

I det första racet missuppfattade tyvärr Pedersen startförfarandet, han trodde att det var ytterligare ett uppvärmningsvarv, som det är ibland, men nu gick starten direkt och han tappade därför i starten. Granfors tog hand och ledningen. Jonathan Engström gjorde en kanonstart från fjärde startrutan och tog hand om andraplatsen, som han höll i drygt halva loppet tills en bult i framvagnen gick av och han tvingades parkera. Granfors vann första racet före Pedersen, som hade kämpat sig tillbaka upp till andraplatsen. Olav Vaa tog hand om tredjeplatsen.

I det andra racet tog Granfors åter ledningen från pole, men så kom säkerhetsbilen ut på grund av en avåkning och det tog tid att bogsera undan bilen. När säkerhetsbilen släppte fältet återstod endast halva racet. Granfors var verkligen på hugget och körde ifrån fältet med en sekund per varv. Han satte nytt banrekord för klassen med tiden 1.18.643. Han vann andra racet före Engström och Pedersen.

Alla såg med spänning fram emot det tredje och sista racet med den omvända startordningen. Carita Livrud Otterström startade i pole före Daniel Varverud. Det var Varverud som fick till den bästa starten och han tog hand om ledningen, medan Otterström tappade några placeringar. Nere i kön fick Granfors ta i ordentligt för att kunna köra upp sig från sin sjätte startposition. Han tog en placering i starten, men sedan tog det några varv innan han kunde avancera ytterligare. I täten höll Varverud undan före Engström och Christer Otterström. Granfors kämpade på, men fick även hålla ett öga på Pedersen som också ville upp genom fältet. Granfors lyckades ta sig upp till andraplatsen, men då var det en lucka upp till Varverud, som körde strålande under sin debuthelg. Men inget kunde stoppa Granfors som verkligen hade farten med sig denna soliga söndag. När väl Granfors tog sig upp i ledning fanns det ingen som kunde utmana honom mer. Varverud fick i stället se upp för Otterström, Engström och Pedersen. På sista varvet pressade sig både Engström och Otterström förbi Varverud, men i sista kurvan krokade Engström och Otterström ihop! Granfors vann racet med drygt fyra sekunder före Otterström. Varverud tog tredjeplatsen, endast slagen med två hundradelar. Pedersen tog fjärdeplatsen och Engström fick nöja sig med femteplatsen.

I tabellen efter den första racehelgen leder Granfors på maximala 80 poäng. Pedersen är tvåa på 49 och Otterström är trea på 39 poäng.

Det är ingen rast och ro för förarna, för redan nästa helg körs årets andra deltävling på Scandinavian Raceway ihop med danska Formel 4.

För mer information besök gärna vår hemsida:https://www.formulanordic.se/
Alla resultatlistor hittar ni på: www.svenskracing.se
23-05-02 Uppåt för Formula Nordic
Vi har många duktiga svenskar i olika formelbilsserier runt om i världen och äntligen har intresset ökat här hemma i Sverige. Formula Nordic kommer att ha det största startfältet sedan klassen startade för tio år sedan. 13 förare är anmälda till årets serie där man tävlar om junior-SM.

Tre förare finns kvar från förra säsongen medan tio nya förare debuterar i klassen. I årets första tävling på Mantorp Park kommer troligen rutinen att ha betydelse, men de nya förarna kommer säkert att lära sig snabbt och minska avståndet till täten. Vid genrepet på Mantorp Park var Linus Granfors snabbast. Christer Otterström var bästa rookie och han låg hela tiden i topp tre under testdagen.

Det blir även en landskamp i år då halva startfältet är norrmän. Det kommer onekligen att bli mycket intressant.

Formula Nordic är en viktig plantskola för våra framtida stjärnor i racing. Frågan är var vi kommer att få se årets Nordicförare om några år?

Mantorp Park byggdes med sikte på Formel 1 en gång i tiden, men de fick nöja sig med EM i Formel 2. Banan var från början 4100 meter lång, men inför EM i F2 1981 kortades banan till den längd som vi kör idag (3106m). 1981 vann Stefan ”Lill-Lövis” Johansson F2-loppet. Man körde F2 även 1982. Då vann Johnny Cecotto och vi hade tyvärr inga svenskar bland de tio främsta.

För mer information besök gärna vår hemsida: https://www.formulanordic.se/
Alla resultatlistor hittar ni på: www.svenskracing.se
23-05-01 Från sist till topp tio - Felix Rosenqvist i stark uppkörning
Felix Rosenqvist slog sig tillbaka från slutet av fältet hela vägen in i topp tio vid helgens NTT INDYCAR SERIES-tävlingar på Barber Motorsports Park i Alabama.

Rosenqvist startade söndagens race – det fjärde på årets INDYCAR-kalender – som åtta, men hamnade i problem direkt när han stötte ihop med tvåfaldige mästaren Josef Newgarden i andra kurvan.

Rosenqvist snurrade, mitt i trängseln på det första varvet, men lyckades lyckligtvis ta sin Arrow McLaren-bil oskadd genom tumultet när resten av fältet kom stormande förbi.

Smålänningen återanslöt på 27:e och sista plats i ett till synes mörkt läge; men det som följde därpå var en upphämtning av stora slag.

Ett vaket drag av Arrow McLaren-ingenjörerna tog Rosenqvist bort från en ursprunglig, konventionell tvåstoppsstrategi och in på en mer aggressiv trestoppare – ett val som skulle visa sig framgångsrikt när svensken klättrade hela vägen upp till nionde plats vid målflagg.
- Det här var ett riktigt starkt race, säger Felix Rosenqvist. Jag är ledsen för kontakten med Josef på första varvet – jag bromsade för sent och tar på mig den. Det ställde så klart till det för oss där i början, men det tog oss också in på en väg med väldigt rolig racing och många omkörningar under de första två stinterna. Bilen var fantastisk idag.

Just omläggningen av strategin var, enligt Rosenqvist själv, nyckeln till ett resultat som initialt såg ut att vara långt borta.
- Som loppet utvecklade sig var en trestoppare rätt väg att gå idag, fortsätter Felix Rosenqvist. Tack till gänget på depåmuren för det snabba beslutet och för den flexibiliteten. Det enda som gick emot oss var en gulflagg i mitten av racet. Utan den hade bilarna på två stopp fått stora problem med bränslet och vi hade kanske kunnat nå topp fem. Hur som helst, det var en väldigt bra återhämtning idag, och ett stabilt resultat för hela teamet inför allt som väntar nu i maj.

NTT INDYCAR SERIES är närmast tillbaka i rampljuset om två veckor (13 maj) med GMR Grand Prix på road course-versionen av Indianapolis Motor Speedway. I slutet av månaden väntar sedan den 107:e upplagan av storloppet Indy 500.

RESULTAT
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 4
Children's of Alabama Indy Grand Prix
Barber Motorsports Park (USA)
1: Scott McLaughlin (NZL), Penske, 90 varv
2: Romain Grosjean (FRA), Andretti, +1.785s
3: Will Power (AUS), Penske, +3.269s
4: Pato O’Ward (MEX), Arrow McLaren, +20.574s
5: Alex Palou (ESP), Ganassi, +20.976s
---
9: Felix Rosenqvist (SWE), Arrow McLaren, +25.510s

Se fullständigt resultat: https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/images/de465e43-5664-78df-a09a-49eab80252ac.png

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING
NTT INDYCAR SERIES | Efter 4/17 race
1: Marcus Ericsson (SWE), Ganassi, 130 p.
2: Pato O’Ward (MEX), Arrow McLaren, 127 p.
3: Alex Palou (ESP), Ganassi, 121 p.
4: Scott McLaughlin (NZL), Penske, 119 p.
5: Romain Grosjean (FRA), Andretti, 115 p.

15: Felix Rosenqvist (SWE), Arrow McLaren, 66 p.

Se fullständig tabell: https://www.indycar.com/Drivers
23-04-27 Felix Rosenqvist valborgsfirar i Alabama med säsongens första road course-lopp
Felix Rosenqvist beger sig till Alabama under valborgshelgen när NTT INDYCAR SERIES arrangerar säsongens första road course-tävling.

INDYCAR betraktas som ett av världens mest utmanande och variationsrika racingmästerskap, till stor del på grund av de tre radikalt olika bantyper som ingår på kalendern: stadslopp, ovaler, och mer traditionella ”vanliga” banor, i USA kallade för ”road courses”.

Efter att säsongens tre första race avgjorts i form av två stadslopp (St. Petersburg och Long Beach) och en oval (Texas Motor Speedway) har det nu blivit dags att rikta blickarna mot 2023 års road course-premiär, som äger rum på den natursköna Barber Motorsports Park i Alabama.
- Det här blir en intressant helg, säger Felix Rosenqvist. Barber blir den första indikatorn på var alla står med sina road course-paket, och det kommer att sätta tonen för liknande lopp under sommaren. Vi har relativt gott om träning på fredag och lördag, men det är ändå mycket som ska hinnas med och set-upen är helt annorlunda jämfört med det vi kört så här långt i år.

Just loppet i Alabama blev ingen succé för Rosenqvist förra året – 16:e plats efter en felaktig bränslekalkyl – men det var också ett undantag från ett i övrigt starkt road course-facit. Faktum är att Arrow McLaren-svensken aldrig var utanför topp tio i något annat road course-lopp under 2022, med undantag för Mid-Ohio där han tvingades bryta med motorras – när han låg trea.

I det senaste INDYCAR-loppet på en road course, i fjolårsfinalen på Laguna Seca, blev Rosenqvist fyra och plockade dessutom bonuspoäng för att ha varit uppe i ledning.
- Vi hade en bra bil generellt på den här typen av banor förra året, särskilt under den andra halvan av säsongen, så naturligtvis hoppas jag att vi kan fortsätta på det spåret, avslutar Felix Rosenqvist. Barber har inte varit någon lyckobana för mig så här långt, men jag trivs ändå där och går in i helgen med ett bra race i Long Beach i ryggen. Jag är laddad!

Helgens tävlingar – Children’s of Alabama Indy Grand Prix – inleds med fri träning på fredag kväll svensk tid. Kvalet körs på lördag och racet, som sträcker sig över 90 varv, drar igång strax efter kl. 21.00 på valborgsmässoafton.

TIDSSCHEMA
Alla angivelser avser svensk tid
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 4
Children's of Alabama Indy Grand Prix
Barber Motorsports Park (USA)
Fredag 28 april
Fri träning 1: 21.40-22.45

Lördag 29 april
Fri träning 2: 18.00-19.00
Kval: 21.00-22.15

Söndag 30 april
Warm-up: 18.00-18.30
Race (90 varv): 21.15

TV (LIVE): V Sport Motor och Viaplay
TIMING: INDYCAR App / racecontrol.indycar.com
STARTLISTA: Klicka här: https://www.indycar.com/Drivers
BANAN: Layout och historik: https://www.indycar.com/Schedule/2023/IndyCar-Series/Barber
MÄSTERSKAPSSTÄLLNING: Klicka här: https://www.indycar.com/Drivers
23-04-24 WestCoast Racing mönstrade två bilar under Roll Out på Mantorp
Ett säkert vårtecken varje år är Porsche Carrera Cup Scandinavias Roll Out på Mantorp Park. Under två dagar fick teamen i serien förbereda sig inför säsongen som drar igång 12-13 maj på Scandinavian Raceway i Anderstorp.

WestCoast Racing med Robin Knutsson startade säsongen redan i januari med Porsche Sprint Challenge Southern Europe.
Testet på Mantorp blev nu teamets svenska premiär där även en andra Porsche GT3 Cup (992) fanns på plats:
“Vi har en ledig bil och arbetar fortfarande med att fylla platsen bredvid Robin i Carrera Cup Scandinavia”, säger teamchefen Dick Jönsson Wigroth.

Robin hade en stark första testdag men kunde inte genomföra något test på nya däck under andra dagen. Därför vet teamet inte helt var de står tidsmässigt.
“Jag har en bra känsla efter Mantorp. Jag börjar bli mer bekväm med bilen och det är inte långt upp tidsmässigt till de absolut snabbaste. Nu börjar vi finslipa både körning och set up för att hitta de sista 2-3 tiondelarna. Vi fick bekräftat att vi har utvecklats under vintern så det är bara att fortsätta på samma spår“, säger Robin efter testerna.

Rapport testdag 1(Carreracup.se)
Rapport testdag 2(Carreracup.se)

Premiären i Porsche Carrera Cup Scandinavia går som sagt 12-13 maj.
Här är seriens hela tävlingskalender:
Scandinavian Raceway, 12-13 maj
Circuit de la Sarthe, 8-10 juni
Drivecenter Arena, 30 juni
Drivecenter Arena, 1 juli
Gelleråsen Arena, 18-19 augusti
Rudskogen Motorsenter, 8-9 september
Mantorp Park, 22-23 september

23-04-24 Lyckad och lärorik GT4 debut för syskonen Bäckman
Föregående helg, 21-23 april, gjorde syskonen Andreas och Jessica Bäckman sin tävlingsdebut tillsammans i ett gästinhopp i GT4 European Series på Monza-banan i Italien. Det var en lärorik helg med bra fart i de två kvalen men lite tyngre race.
- Det var mycket lärorikt att få ett lopp i kroppen inför säsongsinledningen i Tyskland och extra kul att kvalet gick över förväntan, säger Jessica Bäckman.

Sedan syskonen tog steget till banracing för fem år sedan har de tävlat inom Touring Car Racing i TCR-bilar. Föregående säsong tävlade Andreas i det svenska mästerskapet STCC och slutade på en tredjeplats totalt i mästerskapet med tre vinster, två pole-positions, sju pallplatser och tre snabbaste varv. Jessica tävlade i tyska mästerskapet ADAC TCR Germany, som är den tyska motsvarigheten till STCC, och slutade på en andraplats totalt i mästerskapet med fyra vinster, två pole-positions, tre snabbaste varv och nio pallplatser.

Till årets säsong har nu syskonen istället valt att gå en helt annan väg och ge sig in i GT-racing. Genom hela Andreas och Jessicas bilsportkarriär har de tävlat individuellt i varsin bil. Till årets säsong kommer de att dela bil med varandra och tävla tillsammans i en Aston Martin Vantage GT4-bil. Upplägget fungerar så att loppen är en timme långa, där ett obligatoriskt förarbyte sker halvvägs genom loppet, vilket kommer att vara något helt nytt för Jessica och Andreas att anpassa sig till.

Syskonens kvalar in topp 10 i premiärracet i GT4 Europe på Monza
Förra helgen 21-23 april gjorde syskonen Bäckman sitt premiär race tillsammans i GT4, genom att köra ett gästinhopp i GT4 European Series på den välkända Monza-banan i Italien. På startlinjen stod Bäckman mot 51 av de bästa GT4 förarna i världen där målet med tävlingen var att se och lära för att vara mer förberedda inför säsongsinledningen i tyska ADAC GT4 Germany som drar igång i slutet på maj. Helgen började med varierande väder och stora delar av träningarna var på blött underlag, men på sista träningen på fredagen blev det tillslut torrt underlag. Kvalet på lördagsmorgonen var likaså torr och gick över förväntan då syskonen kvalade in som 6:a respektive 9:a i de två kvalen av de totalt 52 startande.
- Farten vi visade i kvalet överraskade både oss själva och även nog de flesta andra, då det var vår första GT4-tävling tillsammans. Vi var inte långt ifrån pole-position i båda kvalen bland Europas toppförare och det bådar gott för resten av säsongen, säger Andreas Bäckman.

Tuffare och lärorika race
De båda racen gick däremot desto tyngre. I det första racet på lördagseftermiddagen startade Andreas loppet och gjorde därmed sitt första race i GT4. Det var ett lärorikt race med mycket att lära. Efter halva loppet gjorde syskonen det obligatoriska förarbytet och lämnade över bilen till Jessica, som gjorde en bra avslutning och avancerade upp till en slutlig 16:e plats.
- Det var mycket att lära för båda oss i detta race. Det var mycket incidenter ute på banan och jag kämpade på för att försöka klättra. I slutet av racet var farten i bilen bra och då lyckades vi dra nytta av detta och avancera, säger Jessica Bäckman.

På söndagen kördes det andra loppet och då var det Jessicas tur att starta. Likt Andreas i det första racet hade hon en tung start på loppet innan hon lämnade över till Andreas i det obligatoriska depåstoppet. Andreas gjorde en bra avslutning och var uppe på en 16:e plats när bilen stannade på sista varvet med ett tekniskt problem.
- Känslan i bilen var bra och allt kändes mycket lättare idag då jag fått med mig alla erfarenheter från det första racet. Det var surt att behöva bryta loppet på sista varvet. Men det är sånt som händer i racing, säger Andreas Bäckman.
- Det var en lärorik helg som började jättebra men med en tuffare avslutning. Men det var många ovärderliga erfarenheter som vi tar med oss till säsongsstarten i den tyska serien i slutet av maj. Vi vet var vi kan förbättra oss och ser framemot en spännande säsong. Stort tack till vårt team PROsport Racing för all support under helgen, säger Jessica Bäckman.

Andreas och Jessicas resultat:
Fri träning 1: 19:e plats
Fri träning 2: 14:e plats
Tidskval (Q1): 6:e plats
Tidskval (Q2): 9:e plats
Race 1: 16:e plats
Race 2: DNF (Bröt)

Andreas och Jessica Bäckman ser framemot att tävla tillsammans under 2023, vilket de tror de kan dra nytta av genom att hjälpa varandra framåt. Det blir en tuff säsong där syskonen ska ge allt de har för att bemästra en helt ny bilmodell i ett nytt mästerskap.
- Det var väldigt roligt att göra debut tävlingen tillsammans med Andreas. Vi samarbetar otroligt bra med varandra och pushar varandra framåt. Vår styrka är att vi båda är väldigt jämna, och med mer rutin och körning så är jag övertygad att vår lineup i år kommer att räcka långt, säger Jessica Bäckman.

Härnäst för syskonen väntar säsongspremiären av ADAC GT4 Germany-mästerskapet, 26-28 maj, på Oschersleben-banan i Tyskland.

TV länkar ifall du missade du helgens kval och race:
Klicka för att se Kvalen: https://www.youtube.com/live/u36toUgmZNA?feature=share
Klicka för att se Race 1: https://www.youtube.com/live/pkOzUYOTaqw?feature=share
Klicka för att se Race 2: https://www.youtube.com/watch?v=-d1REseiU9k
23-04-19 Syskonen Bäckman inleder säsongen med gästinhopp i GT4 Europe på Monza
Andreas och Jessica Bäckman presenterar idag att de gör ett gästinhopp i europaserien GT4 Europe till helgen på Monza-banan i Italien. Det blir första tävlingen som de kör tillsammans och blir en uppladdning inför den tyska serien ADAC GT4 Germany säsongen som drar igång i maj.
- Det kommer att bli lärorikt att få ett lopp i kroppen inför säsongsinledningen i Tyskland, säger Andreas Bäckman.

Sedan syskonen tog steget till banracing för fem år sedan har de tävlat inom Touring Car Racing i TCR-bilar. Föregående säsong tävlade Andreas i det svenska mästerskapet STCC och slutade på en tredjeplats totalt i mästerskapet med tre vinster, två pole-positions, sju pallplatser och tre snabbaste varv. Jessica tävlade i tyska mästerskapet ADAC TCR Germany, som är den tyska motsvarigheten till STCC, och slutade på en andraplats totalt i mästerskapet med fyra vinster, två pole-positions, tre snabbaste varv och nio pallplatser.

Till årets säsong har nu syskonen istället valt att gå en helt annan väg och ge sig in i GT-racing. Genom hela Andreas och Jessicas bilsportkarriär har de tävlat individuellt i varsin bil. Till årets säsong kommer de att dela bil med varandra och tävla tillsammans i en Aston Martin Vantage GT4-bil. Upplägget fungerar så att loppen är en timme långa, där ett obligatoriskt förarbyte sker halvvägs genom loppet, vilket kommer att vara något helt nytt för Jessica och Andreas att anpassa sig till.
- Kul att till årets säsong prova på något helt annorlunda och tävla i GT4, och det känns spännande att få dela bil med Jessica. Vi kommer att ha mycket att lära under årets säsong men vi siktar ändå högt och vill kunna utmana i toppen, säger Andreas Bäckman.

Syskonens premiärrace i GT4 Europe på Monza
För några veckor sedan presenterade syskonen att de kommer att byta riktning och satsa på GT-racing istället för TCR som de har tävlat i de senaste åren med imponerande resultat. Nu presenterar syskonen att de kommer göra gästinhopp i GT4 Europe till helgen med totalt 52 bilar på startlinjen.

Det kommer bli syskonens första tävling tillsammans där de går in med inställningen att se och lära för att vara mer förberedda inför säsongsinledningen i tyska ADAC GT4 Germany som drar igång i slutet på maj.
- Det ska bli väldigt spännande att äntligen få köra första tävlingen med Andreas. Vi har varit på några tester och vi samarbetar väldigt bra tillsammans, ska bli roligt nu och se hur vi ligger gentemot våra motståndare. Men vi är oerhört ödmjuka till debuten då vi kommer möta 51 andra förare som är de bästa från hela Europa, det kommer bli ett bra test för att se vad vi behöver jobba mer på, vi är här för att ge allt, säger Jessica Bäckman.

GT4 Europe seriens uppbyggnad
GT4 Europe består av sex deltävlingar runt om Europe. Serien är ansedd som en av de tuffaste GT4-serierna i världen och har en hög status på förarna som kommer från flera olika länder runt om i Europa. Säsongsstarten kommer att gå denna helg på Monza banan i Italien som också kallas för “The Temple of Speed” och kommer avslutas på den välkända Formel 1 banan Barcelona i Spanien. Förutom Barcelona och Monza kommer även de världskända Formel 1 banorna Paul Ricard, Spa, Hockenheim och Misano finnas på kalendern 2023.

Varje deltävling är uppbyggt på två träningspass, två tidskval samt två race på 60 minuter där man byter förare efter halva loppet. Poäng tilldelas till bilarna snabbaste bilarna i tidskvalen samt topp 10 i respektive race. Förarna i bilen med mest poäng efter den sista deltävlingen på Barcelona kommer tillsammans att ta hem förartiteln ”GT4 Europe Drivers Title” i GT4 Europe serien.

Andreas och Jessica Bäckman ser fram emot att tävla tillsammans 2023, vilket de tror de kan dra nytta av genom att hjälpa varandra framåt. Det blir en tuff säsongsstart där syskonen ska ge allt de har för att bemästra en helt ny bilmodell i ett nytt mästerskap. Säsongsstarten går av stapeln denna helg 21-23 april på Monzabanan i Italien.
- Ska bli roligt och spännande att göra min debuttävling i GT4 till helgen, kommer bli lärorikt att få ett lopp i kroppen inför säsongsinledningen i tyska ADAC GT4 Germany i slutet på maj, säger Andreas Bäckman.

Tidsschema för helgens tävling (GT4 Europe deltävling 1):
(alla tidsangivelser avser svensk tid)
Fredag 21 april:
10:10 Fri träning 1 (60 min) - LIVETIMING
https://www.gt4europeanseries.com/watch-live#live-timing
12:45 Fri träning 2 (60 min) – LIVETIMING
https://www.gt4europeanseries.com/watch-live#live-timing

Lördag 22 april:
11:10 Q1 & Q2 – Tidskval 1 (20 min x 2) - LIVE TV
https://www.gt4europeanseries.com/watch-live
12:10 Race 1 (60 min) – byter förare efter halva loppet - LIVE TV
https://www.gt4europeanseries.com/watch-live

Söndag 23 april:
14:25 Race 2 (60 min) – byter förare efter halv loppet - LIVE TV
https://www.gt4europeanseries.com/watch-live
23-04-17 Dubbelt BMW-kombi i topp när Sveriges största långloppsserie gästade Mantorp Park
Under söndagen körde Sveriges största långloppsserie, Race4Fun, sin andra deltävling för säsongen när man besökte Mantorp Park utanför Linköping. Det bjöds på strålande väder och hård racing när 50 team gjorde upp om segrarna.

Helgens tävling på Mantorp Park hade lockat ett helt fullt startfält på 50 bilar och närmare 200 förare som skulle göra upp under åtta timmars racing. En nyhet för tävlingen var att både Klass 1 och Klass 2 tävlade samtidigt på banan, efter att de senaste åren vart uppdelade på två dagar.

I Klass 1 - Svenska Skrotbilsklassikern, för standardbilar som är 20 år eller äldre, var det teamet Black Edition från Vedum i Västergötland i sin dieseldrivna BWM-kombi som tog hem segern. Black Edition var på pallen i samtliga deltävlingar förra säsongen, men missade pallen i premiären på Ring Knutstorp i mars. De vann tävlingen två varv före NH Motorsports Klass 1-BMW från Danmark, med Värnamo-teamet Useless i deras Peugeot 206 på tredjeplats. Black Edition blev också femma totalt i hela startfältet bland Klass 1 och 2.
– Det känns bra. Nu vet vi att bilen är bra, och att vi kör bra. Igår kväll stod vi och grejade med kopplingen, för den slutade funka. Det har funkat okej idag, men den krånglar fortfarande lite, säger Nils Leijer från Black Edition.

Klass 2 8H Cup, för mindre tvåhjulsdrivna racingbilar och trimmade standardbilar som är minst 10 år gamla, blev det också en BMW-kombi i topp. Denna gången genom Danska NH Motorsport och deras Klass 2-team. NH Motorsport fightades inledningsvis med Opel-teamet It´s fun Racing Team1 om ledningen. Men när deras Opel Kadett från 1989 fick problem halvvägs genom racet kunde danskarna köra hem sin första seger i Race4Fun. Tvåa blev Team BC från Nässjö, med RC Racing från Katrineholm på tredje plats.
– Det känns fantastiskt, summerar NH Motorsport efter målgång.

I Cup-tabellen för Klass 2 leder NH Motorsport på 215 poäng, med Team BC som tvåa på 200 poäng. Trea är ST-Auto/Veidec Racing från Hörby på 195 poäng.
– Vi ser tillbaka på en fantastisk racedag på Mantorp Park. Vi visste att det skulle bli en utmaning att köra 50 bilar från båda klasserna samtidigt på banan. Men förare, team, funktionärer och alla inblandade har skött det med bravur. Årets serie är otroligt jämn, och vi ser fram mot att fortsätta säsongen på Sturup Raceway den 3 juni, säger Michael Arvidsson, promotor för Race4Fun.

Deltävling tre, av totalt fem, körs den 3/6 på Sturup Raceway utanför Malmö.

Länkar:
Resultat
Tabell 8H Cup: https://www.race4fun.se/po%C3%A4ngtabell-8h-cup

23-04-17 Felix Rosenqvist sjua och bäst i teamet i Long Beach
Felix Rosenqvist öppnade upp sitt poängkonto på riktigt i årets INDYCAR-mästerskap när han levererade Arrow McLaren-teamets bästa resultat i söndagens Acura Grand Prix of Long Beach med en solid sjundeplats.

Rosenqvist avancerade tre placeringar från tionde startposition i det klassiska stadsloppet i Kalifornien, och tog samtidigt målflagg som näst bästa Chevrolet-bil – precis bakom regerande mästaren Will Power.
- P7 från P10 på gridden är ett OK resultat – inte fantastiskt, men vi maximerade vad vi hade den här dagen, säger Felix Rosenqvist. Vi behövde det här, och det tar oss lite mer tillbaka in i matchen i mästerskapet. Det var ett tufft race för mina teamkamrater, så jag lider lite med dem, men för egen del är jag nöjd med insatsen och ett hyfsat resultat för oss på bil #6.

Rosenqvist kom till Long Beach efter en motig start på säsongen med kostsamma incidenter i de två inledande racen, men fick denna gång en relativt okomplicerad resa i topp tio från start till mål.
- Det handlade mycket om att spara bränsle idag, förklarar Felix Rosenqvist. Jag fastnade lite bakom andra bilar på den första stinten, men sedan gjorde vi en riktigt stark avslutning på den andra och tredje och lyckades ta några placeringar. Allt som allt har det varit en kul helg, bra racing, och framför allt skönt att få med sig ganska många viktiga poäng härifrån.

Felix Rosenqvist är tillbaka på banan redan nu på torsdag-fredag (20-21 april) när NTT INDYCAR SERIES arrangerar två dagars officiella tester inför Indy 500 på Indianapolis Motor Speedway. Nästa race körs sedan på Barber Motorsports Park den 30 april.

RESULTAT
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 3
Acura Grand Prix of Long Beach
Long Beach (USA)
1: Kyle Kirkwood (USA), Andretti, 85 varv
2: Romain Grosjean (FRA), Andretti, +0.990s
3: Marcus Ericsson (SWE), Ganassi, +2.058s
4: Colton Herta (USA), Andretti, +7.637s
5: Alex Palou (ESP), Ganassi, +8.777s
---
7: Felix Rosenqvist (SWE), Arrow McLaren, +30.974s

Se fullständigt resultat: https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/a324a10c-e2a9-8007-ae25-8174d2efd535/indycar_race_results.35.pdf

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING
NTT INDYCAR SERIES | Efter 3/17 race
1: Marcus Ericsson (SWE), Ganassi, 110 p.
2: Pato O’Ward (MEX), Arrow McLaren, 95 p.
3: Alex Palou (ESP), Ganassi, 91 p.
4: Josef Newgarden (USA), Penske, 89 p.
5: Kyle Kirkwood (USA), Andretti, 74 p.

16: Felix Rosenqvist (SWE), Arrow McLaren, 44 p.

Se fullständig tabell: https://www.indycar.com/Drivers
23-04-14 Succéserien SxS Nordic får nya ägare
Dakarföraren Mattias Ekström lanserade under hösten 2022 den nya tävlingsserien SxS Nordic för Can-Am SSV-maskiner. Debutsäsongen lockade totalt 85 förare och idag finns 37 tävlingsutrustade Can-Am XRS/XRC i Sverige. Nu lämnar Ekström stafettpinnen vidare till entreprenörerna Marcus Eliasson och Glenn Mossblad som tar över RCX Promotion AB. Framtiden för serien är säkrad.

Första deltävlingen i säsong två av SxS Nordic går av stapeln 6-7 maj på Tierp Arena.

Mattias Ekström:
Det har varit spännande att realisera visionen om en ny tävlingsserie med ett helt nytt koncept, men nu vill jag fokusera på att vinna Dakar-rallyt. Jag är glad att vi hittade två så passionerade entreprenörer som Glenn och Marcus som vill driva serien vidare. Jag kommer med spänning följa serien och förarna, som också blivit mina vänner under året. Ett stort lycka till alla och så hoppas jag vi ses på tävlingsbanorna framöver, #gohardorgohome.

Marcus Eliasson:
Genom mitt team BRX Motorsport, som ingår i Mellgårda Gruppen, så har jag sett potentialen i serien. Därför blev jag både glad och inspirerad när Mattias ställde frågan om jag var intresserad av att förvärva serien tillsammans med Glenn. Nu ska vi vidareutveckla SxS Nordics koncept långsiktigt och har redan spännande saker på gång med race i Tierp under två dagar.

Glenn Mossblad:
Vi på Land & Hav har beställt hem 18 nya maskiner och tror stenhårt på serien. Nu lämnar jag ratten på min Can-Am XRS och ser i stället fram emot att ta över och stärka försäljningen av tävlingskit och reservdelar, samt att utveckla det spännande tävlingskonceptet vidare.
23-04-13 Fullt startfält när Sveriges största långloppsserie kommer till Mantorp Park
På söndag den 16 april körs den andra deltävlingen i Race4Fun, Sveriges största långloppsserie, med hela 50 startande team och närmare 200 förare på klassiska Mantorp Park utanför Linköping.

Tidigare har Race4Fun delat upp sina tävlingsklasser, så att klasserna tävlat på separata dagar, men från och med tävlingen på Mantorp slås klasserna i hop i ett stort startfält.

I Klass 2 8H Cup, för mindre tvåhjulsdrivna racingbilar eller trimmade standardbilar som är minst 10 år gamla, får vi inte se serieledarna NJ Motorsport som vann premiären på Ring Knutstorp. Det småländska teamet satsar istället på riksmästerskapet Nordic Endurance 1 framöver. Det öppnar upp kampen i toppen för bland annat danska NH Motorsport som blev tvåa i premiären efter hård kamp med NJ Motorsport. Klassen har över 20 team till start.

Klass 1, som även går under namnet Svenska Skrotbilsklassikern och avgörs med standardbilar som är 20 år eller äldre, mönstrar denna gången närmare 30 bilar. På Ring Knutstorp blev det dubbelt danskt i topp genom Lynhurtig Motorsport som vann före Sequre Motorsport. Även denna tävlingen är det flera danska team på plats, som utmanas av bland annat Valhalla Racing som kom trea på Knutstorp och Black Edition som vann samtliga tävlingar på Mantorp förra året. Likaså lokala team från Östergötland som AA-Video Racing Team, Team Blueberry Racing och Bergendahl Racing.

Racet startar klockan 09:00 med målgång åtta timmar senare, 17:00. Det team som kört flest varv i respektive klass under åtta timmar vinner tävlingen.
– Att komma och köra på Mantorp Park är alltid en höjdpunkt, både för oss som arrangör och för teamen som kör. Extra kul är det att vi har ett helt fullt startfält som kommer kämpa stenhårt på banan i 8 timmar, säger Michael Arvidsson, promotor för Race4Fun.

Tävlingarna livesänds via Race4Funs Youtube-kanal tillsammans med produktionsbolaget Rally Live. Det bjuds på häftiga bilder från banan, livesända onboard-kameror i bilarna samt intervjuer i depån.

Länkar:
- Livetiming: https://raceresults.se/
- Livesändning: https://www.youtube.com/@RACE4FUN
23-04-12 Long Beach nästa för Felix Rosenqvist
Felix Rosenqvist är redo för nästa slag i NTT INDYCAR SERIES den här helgen när USA:s snabbaste formelbilsmästerskap riktar fokus mot det berömda gatloppet i Long Beach för säsongens tredje deltävling.

Rosenqvist upplevde en emotionell berg-och-dalbana senast det begav sig på Texas Motor Speedway, där han först slog till med årets första pole position men sedan tvingades bryta själva racet efter en krasch i sin Arrow McLaren-Chevrolet.

I helgen återgrupperar smålänningen i Kalifornien, denna gång fast besluten att på allvar inleda sin mästerskapsattack i söndagens 85 varv långa Acura Grand Prix of Long Beach.
- Long Beach är en fantastisk bana och en fantastisk plats, och jag ser verkligen fram emot helgens race där, säger Felix Rosenqvist. Det har varit två tuffa första lopp för mig, men jag tror att alla kan se potentialen. Målet den här helgen är helt enkelt att bevisa det tydligare än någonsin med ett starkt race från start till mål.

Även om Long Beach på många sätt är en typisk stadsbana, med flera knixiga och trånga partier, finns åtminstone två realistiska omkörningstillfällen runt det 3.1 km långa varvet.

Inte minst öppnar fullfartssektionen utmed pittoreska Shoreline Drive upp för potentiella attacker in i 90-gradersvänstern vid Kurva 1 – men bjuder också in till överambitiösa manövrar som istället riskerar att sluta i den oförlåtande muren.
- Kvalet är alltid extra viktigt på stadsbanor, och Long Beach är inget undantag, men det är inte omöjligt att avancera i racet om man har en bra bil under sig, fortsätter Felix Rosenqvist. Det som verkligen gör mig optimistisk inför den här helgen är farten vi hade allround i St. Pete, en snarlik bana, i premiären förra månaden. Vi hade två bilar i topp åtta i kvalet, och två bilar i topp fyra i racet, så förhoppningsvis kan vi reprisera den farten i helgen.

Träningarna inför Acura Grand Prix of Long Beach inleds natten mellan fredag och lördag svensk tid. På lördag eftermiddag väntar sedan ett andra träningspass, följt av kvalet senare på kvällen. Racet flaggas igång kl. 21.30 svensk tid på söndag.


TIDSSCHEMA
Alla angivelser avser svensk tid

NTT INDYCAR SERIES | Rd. 3
Acura Grand Prix of Long Beach
Long Beach (USA)

Lördag 15 april
Fri träning 1: 00.00-01.15
Fri träning 2: 17.45-18.45
Kval: 21.05-22.20

Söndag 16 april
Warm-up: 18.00-18.30
Race (85 varv): 21.30

TV (LIVE): V Sport Motor och Viaplay
TIMING: INDYCAR App / racecontrol.indycar.com
STARTLISTA: Klicka här: https://www.indycar.com/Drivers
BANAN: Layout och historik: https://www.indycar.com/Schedule/2023/IndyCar-Series/Long-Beach
MÄSTERSKAPSSTÄLLNING: Klicka här: https://www.indycar.com/Drivers
23-04-04 Linus Lundqvist nöjd med första ovaltestet i INDYCAR
Linus Lundqvist har genomfört sitt första INDYCAR-test på en oval under en lyckad dag med Rahal Letterman Lanigan Racing på Texas Motor Speedway under måndagen.

Testet – Lundqvists andra någonsin i INDYCAR och alltså hans första på en oval – kom igång lite senare än planerat efter en rejäl regnskur under natten, men så fort banan torkat upp kom den regerande Indy Lights-mästaren snabbt upp i fart.

Trots att regnet spolat bort mycket av greppet som lagts ner under INDYCAR-racet på banan i söndags kände sig Lundqvist tidigt bekväm med absolut full gas runt den supersnabba ovalen, belägen i Fort Worth utanför Dallas.

Texas Motor Speedway är en av de snabbaste banorna i världen med snittfarter på över 350 km/h.
– Wow, det här går fort på riktigt, säger Linus Lundqvist. Det är svårt att beskriva känslan. Jag blev faktiskt lite illamående i början innan kroppen och huvudet hade vant sig vid farten och doseringen i svängarna. Det var en mäktig upplevelse och faktum är att jag ändå kände mig trygg flat out efter bara några varv. Det har varit en grym dag, så kul, och allt har flutit på. Stort tack till RLL för möjligheten.

Lundqvist körde Rahal-teamets bil #45, som till vardags rattas av dansken Christian Lundgaard. Tyresö-föraren tillryggalade ungefär 250 varv under dagen, motsvarande racedistansen i söndagens INDYCAR-race PPG 375.
- Linus fick mycket tid i bilen och det var precis vad det här testet handlade om i första hand, säger Bobby Rahal, grundare av Rahal Letterman Lanigan Racing. Vi fokuserade inte främst på snabba tider utan på den övergripande prestandan, och vi hittade en del saker på testet som hade hjälpt oss i racet dagen innan. Texas är en riktigt tuff plats att ovaldebutera i en INDYCAR-bil på, men Linus gjorde inga misstag. Han gjorde ett bra jobb och jag är glad för hans skull. Gänget som jobbade med honom på bilen var också väldigt nöjda, så det var helt klart en lyckad dag.

Mer information om Linus Lundqvists kommande racinguppdrag kommer att kommuniceras inom kort.

23-04-04 Jessica Bäckman uttagen till Aston Martin Racing Driver Academy 2023
24 nya Aston Martin Vantage förare är en del av 2023 års Aston Martin Racing Driver Academy. Vinnaren kommer att få Aston Martin Racing-stöd och assistans under 2024 års säsong och ett test i en Aston Martin Vantage GT3 bil. En av de 24 AMR Driver Academy förarna är ingen mindre än Jessica Bäckman som den enda svensk och kvinnliga förare.
-Väldigt glad och tacksam att jag är en del av AMR Driver Academy 2023. Detta är precis vad jag behöver för att ta nästa steg som racing förare och för att få en glimt av vad som krävs för att vara en fabriksförare för ett lyxmärke som Aston Martin, säger Jessica Bäckman.

Tävlande mellan 17 och 26 år med Vantage GT3 och GT4 race program krävs för att vara en del av AMR Driver Academy. Priset som erbjuds för den mest framgångsrika kandidaten inkluderar ekonomiskt stöd till deras tävlingsprogram för 2024, samt assistans och vägledning från fabriken. Ytterligare utvärdering av de mest framstående kandidaterna kan också inkludera ett test i en Vantage GT3 i slutet av säsongen 2023.
- Väldigt glad och tacksam att jag är en del av AMR Driver Academy 2023. Detta är precis vad jag behöver för att ta nästa steg som racing förare och för att få en glimt av vad som krävs för att vara en fabriksförare för ett lyxmärke som Aston Martin, säger Jessica Bäckman.

Föregående vecka var kandidaterna på plats i England på Prodrive fabriken på ett tvådagarsseminarium som inkluderade mediaträning med FIA World Endurance Championship-kommentator Louise Beckett, simulatorträning vid Base Performance, en DNAFit-bedömning inklusive ett skräddarsytt träningsprogram och kostplan, Aston Martin Racing intern kommersiell utbildning och en fabriksbaserad ingenjörsverkstad för att öka deras förståelse för hur man konkurrenskraftigt ställer in en Aston Martin Vantage bil.
- Super häftiga dagar på Prodrive förra veckan. Var mäktigt att besöka fabriken och se alla historiska bilar. Var även nyttigt att lära mig från alla fabriksförare samt de andra förarna som är del av årets Academy. Nu ser jag framemot att börja tävla, stort tack till Aston Martin Racing, säger Jessica Bäckman.

Domarpanelen, som inkluderar trefaldig 24 Hours of Le Mans-klassvinnare och 2023 Rolex 24 på Daytona GTD-klassmästaren Darren Turner (GB), den fyrafaldige brittiska GT-mästaren Jonny Adam, tidigare akademivinnaren och arbetarföraren Valentin Hasse Clot, AMR Performance Head of Performance Gus Beteli och Head of AMR Partner Racing Huw Tasker kommer att utvärdera varje förares förmåga att hantera de strategiska, lagarbete, kommersiella och PR-aspekterna av sin roll. Slutligen kommer den enastående kandidaten att visa störst potential att utveckla sin talang för framtiden.
- Som en mekanism för att bedöma och identifiera framstående talanger inom våra partnerled är AMR Driver Academy fortfarande lärorikt och viktigt, och tittar vi på listan över kandidater som ställs upp för 2023 är vi säkra på att traditionen kommer att fortsätta, säger Huw Tasker, AMR Head of Partner Racing.
23-04-03 Felix Rosenqvist fortsatt plågad av förbannelsen i Texas
Felix Rosenqvist fick ännu en gång se ett potentiellt toppresultat glida honom ur händerna på Texas Motor Speedway när han, från pole position, tvingades bryta söndagens INDYCAR-race på den ultrasnabba ovalen efter en krasch.

Olyckan var framme på det 177:e varvet av totalt 250 i söndagskvällens PPG 375, då Rosenqvist i samband med en varvning tappade kontrollen över sin Arrow McLaren-bil och smällde in i muren.

Kraschen satte bryskt punkt för en annars övergripande positiv helg för smålänningen, som ledde det 28 bilar stora fältet till grönflagg från sin första pole position för säsongen och som fram till olyckan såg ut att gå mot en stor poängskörd.

Utgången bär också kusliga likheter med flera tidigare erfarenheter på Texas Motor Speedway för Rosenqvist, som upprepade gånger fått se bra fart på den förrädiska ovalen omintetgöras av olika skäl. Förra året bröt han till exempel tävlingen utanför Dallas med tekniska problem, också då efter att ha startat i pole position.
- Det här stället fortsätter tydligen att både älska och hata mig, säger Felix Rosenqvist. Jag passerade en bil på utsidan av Kurva 3/4 och kom lite för högt upp från racelinjen. Jag fick ett litet kast och lyckades rädda det, men sedan fick jag ett till och då var jag för långt upp i banan och ute bland alla gummirester. Därifrån var det tyvärr kört.

Racet i Texas vanns till slut av Josef Newgarden, medan Arrow McLaren åtminstone kunde glädjas åt en andraplats för Pato O’Ward.
- Det var ett tufft race för mig idag med en ganska instabil bakvagn, men trots det hade vi en snabb bil och ett bra resultat på gång, avslutar Felix Rosenqvist. Det är klart att det svider, men det finns också mycket positivt att ta med sig härifrån; vår första pole för säsongen och det faktum att Pato slogs om segern hela vägen in i mål. Det är bara att blicka fram emot nästa race.

Nästa deltävling för NTT INDYCAR SERIES är stadsloppet i Long Beach, Kalifornien, om två veckor (14-16 april).

RESULTAT
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 2
PPG 375
Texas Motor Speedway (USA)
1: Josef Newgarden (USA), Penske, 250 varv
2: Pato O'Ward (MEX), Arrow McLaren, +1.283s
3: Alex Palou (ESP), Ganassi, +1.883s
4: David Malukas (USA), Dale Coyne, +2.117s
5: Scott Dixon (NZL), Ganassi, +2.437s
---
DNF: Felix Rosenqvist (SWE), Arrow McLaren, +73 varv

Se fullständigt resultat: https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/images/edb7cc10-e7d6-ecad-1d56-49b7656d1d03.png

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING
NTT INDYCAR SERIES | Efter 2/17 race
1: Pato O'Ward (MEX), Arrow McLaren, 82 p.
2: Marcus Ericsson (SWE), Ganassi, 75 p.
3: Scott Dixon (NZL), Ganassi, 67 p.
4: Josef Newgarden (USA), Penske, 66 p.
5: Alex Palou (ESP), Ganassi, 60 p.
---
25: Felix Rosenqvist (SWE), Arrow McLaren, 18 p.

Se fullständig tabell: https://www.indycar.com/Drivers
23-04-01 Felix Rosenqvist tar pole position i Texas för andra året i rad
Felix Rosenqvist slog till med pole position till INDYCAR-loppet på Texas Motor Speedway för andra året i rad när han toppade lördagens tidskval inför helgens PPG 375.

I en snarlik repris på fjolårets insats lyckades Rosenqvist även denna gång hålla undan för resten av fältet efter att ha gått ut tidigt i kvalet, redan som tionde bil bland 28 startande.

Rosenqvist levererade ett snitt över sina två flygande varv på 220.264 mph – motsvarande 354 km/h – i sin Arrow McLaren-bil och kommer därmed att starta allra längst fram på gridden i ovalracet i Texas för andra året i rad.

Vid sin sida i första startled i söndagens race får Värnamo-sonen Scott Dixon, den mest framgångsrika INDYCAR-föraren någonsin på Texas Motor Speedway med fem segrar.

Lördagens kval var en storslagen framgång för hela Arrow McLaren-teamet, med samtliga tre bilar i topp fem med Rosenqvist på pole, Alexander Rossi som trea, och Pato O’Ward som femma.
- Det känns fantastiskt att ta pole här för andra året i rad, säger Felix Rosenqvist. Vi har en grym bil; Arrow McLaren har givit oss ett riktigt vasst vapen. Vi har alltid varit snabba på den här banan, men det här är en helt ny nivå i självförtroende för hela teamet. Stort tack till dem – och särskilt gänget på bil #6 - och till alla våra partners som gör det här möjligt. Nu ska vi försöka knyta ihop den här säcken i racet i morgon!

Lördagens pole position är Rosenqvists första för säsongen, och hans fjärde totalt i INDYCAR.

Söndagens PPG 375 - säsongens andra INDYCAR-race - startar kl. 18.10 och direktsänds på V Sport Motor och Viaplay.

RESULTAT
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 2
PPG 375 - Kval
Texas Motor Speedway (USA)
1: Felix Rosenqvist (SWE), Arrow McLaren, 47.070s
2: Scott Dixon (NZL), Ganassi, +0.062s
3: Alexander Rossi (USA), Arrow McLaren, +0.065s
4: Josef Newgarden (USA), Penske, +0.099s
5: Pato O'Ward (MEX), Arrow McLaren, +0.138s

Se fullständigt resultat: https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/images/6d7a2f52-141a-7a89-20d3-55d329be570a.png
23-03-29 Felix Rosenqvist söker efterlängtad revansch i Texas
Felix Rosenqvist beger sig till Texas Motor Speedway i helgen för INDYCAR-säsongens andra deltävling – och Arrow McLaren-föraren är på jakt efter upprättelse i The Lone Star State.

Den supersnabba ovalen utanför Dallas/Fort Worth har stått i centrum för några av Rosenqvists absolut bästa ovalinsatser så här långt i INDYCAR-karriären. Redan 2020 var smålänningen, efter att ha satt loppets snabbaste varv, på väg ikapp ledande Scott Dixon in på sluttampen - men kraschade i samband med en varvning.

2021 var det just här som Rosenqvist gjorde sin bästa ovaltävling för säsongen – samtidigt som teamkamraten Pato O’Ward tog sin första seger i karriären – och vid förra årets besök slog Värnamo-sonen till med en eftertrycklig pole position efter att ha presterat en snitthastighet på 355 km/h (221 mph) under kvalet.

Liksom 2020 slutade dock fjolårets race med besvikelse för Rosenqvist, som tvingades bryta med tekniska problem efter att inledningsvis ha slagits längst fram i fältet.

Efter en tuff säsongspremiär i St. Petersburg i början av mars, där han trycktes in i muren redan på det första varvet, är Rosenqvist nu fast besluten att äntligen få avkastning på Texas Motor Speedway.
- Jag har en speciell relation till Texas Motor Speedway, säger Felix Rosenqvist. Å ena sidan har jag gjort mina absolut bästa ovalinsatser där under åren, men å andra sidan har jag aldrig fått utdelning för det i racen. Självklart är målet i helgen att ändra på det. Vi har haft en väldigt bra bil där historiskt, så jag ser verkligen fram emot att komma tillbaka och se hur vårt ovalpaket står sig i år.

Årets race på Texas Motor Speedway är formellt betitlat PPG 375, och körs över 250 varv (två fler än i fjol). Starten går kl. 18.10 svensk tid på söndag kväll. Både kval och race sänds som vanligt på V Sport Motor och Viaplay.

TIDSSCHEMA
Alla angivelser avser svensk tid

NTT INDYCAR SERIES | Rd. 2
PPG 375
Texas Motor Speedway

Lördag 1 april
Fri träning 1: 15.00-16.00
Kval: 18.15-19.15
Fri träning 2: 19.45-21.30

Söndag 2 april
Race (250 varv): 18.10

TV (LIVE): V Sport Motor och Viaplay
TIMING: INDYCAR App / racecontrol.indycar.com
STARTLISTA: https://www.indycar.com/Drivers
BANAN: Layout och historik: https://www.indycar.com/Schedule/2023/IndyCar-Series/Texas
23-03-28 Linus Lundqvist tillbaka på banan – klar för INDYCAR-test med Rahal Letterman Lanigan Racing
Regerande Indy Lights-mästaren Linus Lundqvist kommer äntligen återvända till rampljuset när han genomför ett efterlängtat NTT INDYCAR SERIES-test med Rahal Letterman Lanigan Racing i nästa vecka.

Lundqvist kommer att testa för det anrika RLL-teamet på Texas Motor Speedway nu på måndag (3 april), dagen efter helgens INDYCAR-race på den ultrasnabba ovalen utanför Dallas.

Testet blir Lundqvists andra någonsin i INDYCAR – han testdebuterade 2021 för Andretti Autosport på road course-versionen av Indianapolis Motor Speedway – och hans första på en oval.
- Det är svårt att beskriva hur taggad jag är på det här testet, säger Linus Lundqvist. Det har tagit lite tid, men vi har jobbat så hårt hela vintern för att få till en sådan här möjlighet. Jag vill tacka Bobby Rahal och hans team för att jag nu får en dag i bilen, och en chans att visa vad jag kan. Jag ser också fram emot att äntligen få köra en IndyCar på en oval, och dessutom en av de absolut snabbaste på kalendern. Det kommer bli en magisk dag!

Lundqvist, som fyllde 24 år häromdagen, blev den förste svensken någonsin att ta hem INDYCAR-seriens främsta matarklass Indy Lights (sedermera omdöpt till Indy NXT) när han dominerade mästerskapet förra säsongen.

På det guldkantade CV:t finns också ytterligare tre formelbilstitlar: Formula STCC Nordic (2016), brittiska Formel 3 (2018) och Formula Regional Americas (2020). Ingen annan svensk har tagit fler segrar i internationell bilracing än Linus Lundqvist under de senaste fem åren.
- Vi är glada att ha Linus med oss i testet i Texas nästa vecka, säger RLL-grundaren Bobby Rahal. Hans CV talar för sig själv och han har definitivt förtjänat den här chansen efter sin seger i Indy Lights i fjol. Vi kommer att följa hans utveckling noggrant och se till att det här blir ett lyckat test för alla inblandade.

Linus Lundqvist kommer att vara på plats på Texas Motor Speedway med RLL under helgens PPG 375, säsongens andra INDYCAR-deltävling, som ett led i förberedelserna inför testet.

Länkar
NTT INDYCAR SERIES
Rahal Letterman Lanigan Racing
23-03-24 Bäckmans uttagna till svenska landslaget för fjärde året i rad
Idag blev det klart att syskonen Andreas och Jessica Bäckman från Boden har blivit utvalda till svenska landslaget för Bilsport för fjärde året i rad.
- Detta är en fantastisk möjlighet för oss att fortsätta vår utveckling inom bilsporten och vi är oerhört stolta att återigen få vara med i landslaget denna säsong, säger Andreas Bäckman.

Idag offentliggjorde Svensk Bilsport sina landslagsförare för 2023. Bland alla talangfulla förare från landet över så fanns syskonen Andreas och Jessica Bäckman från Boden med bland namnen av de som valts ut. Båda syskonen kommer att ingå i seniorlandslaget; Sweden National Team.
- Väldigt glad och tacksam att Svensk Bilsports landslag vill fortsätta att satsa på oss. Det är en viktig pusselbit för oss att kunna fortsätta vår resa framåt i karriären. Att vara med i landslaget kommer även att kunna hjälpa oss att utvecklas som förare och allt som kommer med att vara racingförare på elitnivå, säger Jessica Bäckman.

Förbundets huvudsyfte med landslaget är att utveckla förare inom bilsporten och ge dem så många verktyg som möjligt.
- Detta är en fantastisk möjlighet för oss att fortsätta vår utveckling inom bilsporten och vi är oerhört stolta att återigen få vara med i landslaget denna säsong, säger Andreas Bäckman.
23-03-24 Fyra talanger utvalda till Brink Junior Academy
Brink Motorsport har tagit ut de fyra talanger som får en plats i 2023 års upplaga av Brink Junior Academy! Med över 50 juniorer som sökt till programmet så har det varit stenhård konkurrens om platserna. De fyra förarna som är uttagna är Siri Hökfelt (16), Oscar Pedersen (16), Vendela Kördel (16) och Caspian Hagman (15).

Siri Hökfelt, Brink Junior Academy förare, kör NXT Gen Cup 2023
- Det är ett stort steg att gå från karting till elektrisk bilracing och jag har som mål att utvecklas som förare så mycket som möjligt. När Tobias Brink meddelade att jag var uttagen till Brink Junior Academy så blev jag otroligt glad! Brink Motorsport är ett av de allra bästa teamen med 20 säsonger i bagaget, så det ska bli otroligt kul att arbeta med dem.

Oscar Pedersen, Brink Junior Academy förare, kör Formula Nordic 2023
- Jag ser fram emot att arbeta med Brink Junior Academy, det är en fin möjlighet för mig som förare.

Vendela Kördel, Brink Junior Academy förare, kör gokart 2023
- Jag ser fram emot att ta del av all kunskap och erfarenhet som finns inom rink otorsport och jag är övertygad om att det kommer göra mig till en bättre förare och ge mig den hjälpen jag behöver för att ta nästa steg i min racingkarriär

Caspian Hagman, Brink Junior Academy förare, kör gokart 2023
- Det ska bli spännande och lärorikt att jobba tillsammans med Brink otorsport!

Brink Junior Academy är ett initiativ där Brink Motorsport med hjälp av den kunskap och erfarenhet de samlat på sig under åren ska hjälpa dessa talanger att nå sina mål inom racing. Det ultimata målet med satsningen är att hjälpa fler ungdomar framåt i sina karriärer oavsett om de kör för Brink Motorsport eller har planer på andra karriärvägar än de serier vi är engagerade i. Programmet kommer hjälpa talangerna med allt från förarcoaching, mentorskap i sponsorarbete och ingenjörsstöd.

Tobias Brink, projektledare:
- Vi har haft detta program i bakhuvudet en längre tid. Vi har varit aktiva i nuvarande form i över 20 år och vi känner att vi har mycket att ge tillbaka och detta känns helt rätt sätt att göra det på. Vi kommer forma det efter varje individ och vi kommer även forma det efter den framtid vi vill se. Vi utövar en sport där kvinnor och män kan tävla på lika villkor och detta vill vi se speglas i deltagandet. Därav tar vi in lika många killar som tjejer i programmet. Vi har nu fyra talanger vi tror på och det ska bli riktigt kul att sätta i gång!

23-03-23 Fullmatad premiär för Sveriges största långloppsserie på Ring Knutstorp
Sveriges största långloppsserie Race4Fun kör under helgen sin efterlängtade säsongspremiär på den Skånska banan Ring Knutstorp i Kågeröd, utanför Helsingborg. Premiärhelgen har lockat ett fullt startfält på närmare 80 team och över 300 förare som gör upp under 8 timmars racing över två dagar.

Den tre dagar långa racinghelgen som kickstartar den Svenska racingsäsongen inleds på fredagen 24 mars med en trackday, där team och förare får möjlighet att för första gången för året testa sina bilar på bana.

På lördag den 25 mars körs premiären av Race4Fun 8H Cup, den första av fem deltävlingar för säsongen. Här tävlar bilar enligt Klass 2-reglementet, med mindre tvåhjulsdrivna racingbilar, eller något trimmade standardbilar, som är minst 10 år. Här återfinns flera av landets bästa långloppsteam som fjolårsmästarna NJ Motorsport från Hovmantorp i sin ex JTCC Mini Cooper, 2020-mästarna MEJK Racing från Nässjö i en Renault Clio och flertalet lokala team från Skåne som ST-Auto/Veidec Racing från Hörby, One Tech Sweden från Lund, SNAAB Racing från Kristianstad och VMS Racing från Kågeröd.

På söndag 26 mars körs Svenska Skrotbilsklassikern, instegsklassen inom långloppsracing där man tävlar med standardbilar som är 20 år eller äldre. Klassen är pågrund av sin enkelhet och långa omkostnader den största klassen inom Svensk långloppsracing med över 40 team till start på Ring Knutstorp. Under fjolåret vann teamet Black Edition från Vara tre av fem tävlingar, och kommer till start med samma ekipage även 2023. Även fyra team från Danmark finns på plats i det stora startfält som öppnar säsongen.

Samtliga race startar klockan 09:00 med målgång åtta timmar senare, 17:00. Det team som kört flest varv under åtta timmar vinner tävlingen.
– Vi ser mycket fram mot att starta igång årets säsong traditionsenligt på Ring Knutstorp. Vi är överväldigade av det stora intresset att köra i Race4Fun, trots det tuffa ekonomiska läget i samhället mönstrar vi troligtvis det största och starkaste startfältet hittills. Vi tror på många hårda kamper och bra racing under helgen. Förra året vanns Klass 2-racet på Ring Knutstorp med endast 0,8 sekunder. Vi får se om det kan bli ännu tightare i år, säger Emil Svensson, promotor för Race4Fun.

Tävlingarna livesänds via Race4Funs Youtube-kanal tillsammans med produktionsbolaget Rally Live. Det bjuds på häftiga drönarbilder, livesända onboard-kameror i bilarna samt professionell kommentering och intervjuer i depån.

Länkar:
Livesändning Lördag: https://www.youtube.com/watch?v=XzKH2MKynmE
Livesändning Söndag: https://www.youtube.com/watch?v=zdU8zwMUp3M
Liveresultat: https://www.race4fun.se/livetidtagning
Hemsida: https://www.race4fun.se/
23-03-09 Syskonen Bäckman klara för ADAC GT4 Germany 2023
Syskonen Andreas och Jessica Bäckman från Boden presenterar idag sin storsatsning att de under 2023 kommer att dela bil och tävla tillsammans i ADAC GT4 Germany för PROsport Racing Team i en Aston Martin GT4-bil.
- Kul att till årets säsong prova på något helt annorlunda och tävla i GT4, och det känns spännande att få dela bil med Jessica, säger Andreas Bäckman.

Andreas och Jessica Bäckman har trots sin ringa ålder redan nått stora framgångar inom gokart, rallycross och racing. Under 2018 tävlade de båda i STCC och den brittiska motsvarigheten TCR UK, där Andreas bland annat tog sin allra första racingseger och slutade på en tredjeplats i mästerskapet. Jessica lyckades knipa en pallplats på Brands Hatch och blev därmed första kvinnan i TCR UK att ta en pallplats och slutade även fyra i mästerskapet. 2019 tog syskonen steget upp i Europa serien och tävlade även där 2020. Under åren har Andreas tagit flertal vinster och pole-positions i Europamästerskapet, medan Jessica har lyckats ta pallplatser i 4 olika TCR mästerskap. Hon skrev även historia som den första kvinnan någonsin att knipa en pallplats i TCR Europe 2019.

Under 2022 tävlade syskonen i varsitt mästerskap i två olika länder och de hade ett mycket framgångsrikt år.

Andreas tävlade i det svenska mästerskapet STCC och slutade på en tredjeplats totalt i mästerskapet med tre vinster, två pole-positions, sju pallplatser och tre snabbaste varv. Jessica tävlade i tyska mästerskapet ADAC TCR Germany, som är den tyska motsvarigheten till STCC, och slutade på en andraplats totalt i mästerskapet med fyra vinster, två pole-positions, tre snabbaste varv och nio pallplatser.

Nya satsningen inom GT-racing
Sedan syskonen tog steget till banracing för fem år sedan har de tävlat inom Touring Car Racing i TCR-bilar. Till årets säsong har nu syskonen istället valt att gå en helt annan väg och ge sig in i GT-racing i den tyska GT4 serien ADAC GT4 Germany. Serien körs på samma tävlingshelger och är en supportserie till både DTM och ADAC GT Masters, som är de största racingserierna i Tyskland. Båda dessa serier är ansedda som två av världens tuffaste GT-serier att vinna, och drar mycket publik under tävlingshelgerna.

Genom hela Andreas och Jessicas bilsportkarriär har de tävlat individuellt i varsin bil. Till årets säsong kommer de att dela bil med varandra och tävla tillsammans i en Aston Martin Vantage GT4-bil. Upplägget fungerar så att loppen är en timme långa, där ett obligatoriskt förarbyte sker halvvägs genom loppet, vilket kommer att vara något helt nytt för Jessica och Andreas att anpassa sig till.
- Kul att till årets säsong prova på något helt annorlunda och tävla i GT4, och det känns spännande att få dela bil med Jessica. Vi kommer att ha mycket att lära under årets säsong men vi siktar ändå högt och vill kunna utmana i toppen, säger Andreas Bäckman.

GT Winter Series gav mersmak för Jessica
Under hösten 2022 fick Jessica möjligheten att åka till Phoenix i USA på The Heart of Racings uttagning av förare. Där fick hon möjligheten att prova på en GT-bil för första gången och fick köra just en Aston Martin Vantage GT4 bil, en likadan bil som syskonen nu kommer att tävla med i årets säsong för det regerande mästarteamet PROsport Racing Team.

Att få testa på en GT-bil för första gången gav mersmak för Jessica och föregående helg gjorde hon tävlingsdebut i en Aston Martin GT4-bil på den spanska Navarra banan i GT Winter Series och imponerade på teamet i sin debuttävling där hon avslutade helgen med två andraplatser.
- Mycket kul att få denna möjlighet att få tävla för PROsport Racing Team som är regerande mästare i ADAC GT4 Germany. Att få ta steget till GT4 känns spännande och det kommer att bli en kul säsong att få dela bil med min bror. Det kommer bli häftigt att få tävla på samma helger som DTM och ADAC GT Masters, säger Jessica Bäckman.

ADAC GT4 Germany seriens uppbyggnad
Säsongen 2023 i ADAC GT4 Germany kommer att bestå av fem deltävlingar i Tyskland och en deltävling i Nederländerna. Serien är ansedd som en av de tuffaste GT4-serierna i världen och har en hög status på förarna som kommer från flera olika länder runt om i Europa. Säsongsstarten kommer att gå på Oschersleben banan i Tyskland och kommer avslutas på den välkända Formel 1 banan Hockenheimring. Förutom Hockenheimring kommer även de världskända Formel 1 banorna Nürburgring och Zandvoort att finnas på kalendern 2023. Varje deltävling är uppbyggt på två träningspass, två tidskval samt två race på 60 minuter där man byter förare efter halva loppet. Poäng tilldelas till bilarna topp 10 i tidskvalen samt topp 15 i respektive race. Förarna i bilen med mest poäng efter den sista deltävlingen på Hockenheimring kommer tillsammans att ta hem förartiteln ”ADAC GT4 Germany Drivers Title” i ADAC GT4 Germany serien.

PROsport Racing Team hälsar Jessica och Andreas välkomna till teamet
– Jag är stolt över vår teamuppställning för säsongen 2023 i ADAC GT4 Germany. Jessica gjorde ett bestående intryck på oss föregående helg på GT Winter Series i Navarra, Spanien. Jag är säker på att hon tillsammans med sin bror Andreas kommer att kunna slåss om toppresultaten i vår Aston Martin Vantage GT4 denna säsong, säger Christoph Esser, teamägare av PROsport Racing Team.

Andreas och Jessica Bäckman ser framemot att tävla tillsammans 2023, vilket de tror de kan dra nytta av genom att hjälpa varandra framåt. Det blir en tuff säsong där syskonen ska ge allt de har för att bemästra en helt ny bilmodell i nytt mästerskap. Säsongsstarten går av stapeln 26-28 maj på Oschersleben i Tyskland
23-03-07 Lyckad och lärorik GT4 debut för Jessica Bäckman
Föregående helg, 4–5 mars, kördes femte deltävlingen av GT Winter Series på Navarra-banan i norra Spanien. Jessica Bäckman stod på startlinjen för första gången 2023 i en ny bil; Aston Martin AMR Vantage GT4 och för ett nytt team; PROsport Racing Team. Jessica gjorde en imponerande GT4 debut där hon körde hem två andra platser i racen.
– Kul att vara i gång igen efter det långa vinteruppehållet, jag är nöjd med min säsongsinledning och har fått mycket värdefull körning i helgen. Extra kul att det räckte till två andra platser i racen, säger Jessica Bäckman.

GT Winter Series går in i sin tredje säsong, starkare än någonsin och med fler tävlingshelger på de vackraste racerbanorna i södra Europa. Från december till mars, med tävlingar i Spanien och Portugal, där varje deltävling består av två sprintlopp (sprintrace) på 25 minuter vardera och ett långlopp (endurance race) på 60 minuter där man gör ett förarbyte efter halva loppet. Förarna tävlar om poäng i sin klassificeringsklass och seger i den totala ställningen. Bilarna är byggda enligt det globala GT4-reglementet, vilket innebär att det till exempel är samma bilar som används i resterande GT4-mästerskap runt om i världen. Föregående helg, 4–5 mars, kördes mästerskapets femte deltävling på anrika Circuit de Navarra i Spanien där den unga, svenska stjärnskottet Jessica Bäckman gjorde debut i bakhjulsdrivna Aston Martin AMR Vantage GT4 bilen för PROsport Racing Team i tävlingssammanhang, vilket hon gjorde med bravur då hon körde hem två andra platser och flera erfarenheter rikare.

Kval
Söndag morgon började med kval på den kalla Navarra banan där Jessica för första gången skulle kvala in i GT4-sammanhang. Hon satte snabbt upp farten snabbt och var inte långt efter den snabbaste bilen, men fick tyvärr sina bästa varv strykta på grund av hon använde för mycket bana i vissa kurvor och kvalade därav in på tredje bästa tid.

Spint- & Endurance Race
Vid sin första start i GT-racing fick Jessica Bäckman en bra start och tog flera placeringar i de totala klassificeringarna och körde även upp sig till en andraplats i GT4-klassen. Jessica lyckades försvara andra platsen hela vägen till mål i det 25 minuter långa sprintracet och tog därav sin första pallplats i sitt allra första GT4-race någonsin.

På eftermiddagen var det dags för det 60 minuters långa Endurance Racet, där man delar bil efter halva loppet, och det var Jessicas teamkompis Gabriela Jílková som startade racet. Jílková hade en bra start och behöll andra platsen i klassen efter täta fajter, de tre bästa i klassen kämpade vid ett tillfälle åtskilda med ett par tiondelar. Efter halva loppet var det dags för depåstopp och förarbyte där Jessica Bäckman tog över ratten på Aston Martin AMR Vantage GT4 bilen på en tredje plats.

Svenskan satte sig in sin rytm och började jaga bilen framför, tillslut var Jessica ikapp systerbilen av PROsport och tillslut lyckades landslagsföraren även knipa sig förbi och in på en andra plats efter en lyckad omkörning. En andra plats som hon sedan höll hela vägen i mål i det 60 minuters långa racet. Jessica korsade mållinjen som 2:a i klassen och 13:e totalt tillsammans med teamkompisen Gabriela Jílková.

Under engångshelgen i Navarra tog Jessica två av två andra platser i racen, Bäckmans GT-racingdebut var med andra ord lyckad, då hon visade stor framgång och anpassningsförmåga till en helt ny bil.
– Jag är nöjd med min tävlingsdebut i GT4, GT Winter Series är ett perfekt sätt att lära sig alla tävlingsmomenten på effektivast sätt. Att få lära sig en helt ny bil i tävlingssammanhang och tävlingsformat är nyttigt för framtiden och väldigt glad att min debut räckte till två andra platser, bättre än vad jag kunde förvänta mig. Mycket att lära mig för att nå dit jag vill, men stora steg framåt i helgen, stort tack till PROsport Racing för en mycket lärorik helg, säger Jessica Bäckman.

Även om hennes säsongspremiär hade en bra start, har Jessicas fullständiga racingprogram för 2023 inte avslöjats ännu.

Jessica’s resultat:
Tidskval 2 (15 minuter): 3:e plats
Sprint Race 2 (25 minuter): 2:a plats
Endurance Race (60 minuter): 2:a plats – byter förare efter halv loppet
23-03-07 Joel Eriksson kör Porsche på Nürburgring med Falken Motorsports
Joel Erikssons tävlingsprogram under 2023 kommer att koncentreras kring mytomspunna Nürburgring Nordschleife, med fokus på det världsberömda 24-timmarsloppet i maj.

Eriksson har skrivit kontrakt med det tyska teamet Falken Motorsports, där han kommer att köra en Porsche 911 GT3 R både i 24-timmarsracet samt i långloppsserien Nürburgring Endurance Series (också känd som NLS – Nürburgring Langstrecken Serie).

Styrningen är ett resultat av ett framgångsrikt gästspel med teamet i slutet av förra säsongen, då 24-årige Eriksson hoppade in i två NLS-race och omedelbart vann båda två i par med tysken Sven Müller.

Müller och Eriksson kommer fortsätta att dela bil, Falken Motorsports Porsche med startnummer #3, även i år.
- Jag ser verkligen fram emot den här säsongen tillsammans med Falken Motorsports, säger Joel Eriksson. Vi började jobba ihop lite grann i fjol och det fungerade väldigt bra. Jag lyckades vinna i min debut på Nordschleife, och sedan fick vi med oss en seger till, så det kunde inte ha börjat bättre. I år satsar vi fullt ut på mästerskapet, men framför allt på 24-timmars som är det stora målet.

Nürburgrings ökända nordslinga – Nordschleife – är en av världens absolut mest beryktade racerbanor. Den gigantiska anläggningen, belägen i de tyska Eifelbergen, stod klar 1927 och har sedan dess nått legendarisk status. Med 170 kurvor och en längd på över 20 km betraktas den än idag som världens mest krävande bana, talande nog kallad ”det gröna helvetet”.

Joel Eriksson beger sig till Nürburgring redan nu till helgen för säsongens första tester. NLS-premiären äger sedan rum den 18 mars.

Nürburgring 24-timmars, ett av de mest prestigefyllda långloppen för GT-bilar, avgörs den 18-21 maj. Innan dess kvalar fältet in under två dagar, den 22-23 april. Tävlingen lockar årligen närmare 150 bilar. Eriksson och Falken Motorsports kör i den största och snabbaste klassen, i jakt på totalsegern.

Joel Eriksson är också test- och reservförare för Jaguar TCS Racing i Formel E.
23-03-06 Felix Rosenqvist borta ur INDYCAR-premiären efter murkontakt på första varvet
Felix Rosenqvist fick en tuff start på årets NTT INDYCAR SERIES-säsong när premiären Firestone Grand Prix of St. Petersburg spolierades efter en incident på det första varvet - men smålänningen tar ändå med sig en positiv känsla från Florida-upptakten.

Rosenqvist inledde starkt på stadsbanan vid Tampa Bay när han toppade den inledande delen av lördagens kval, och körde till slut till sig åttonde startposition inför söndagens premiär.

Dessvärre krossades alla chanser till ett bra resultat för Rosenqvist när han stötte ihop med sexfaldige mästaren Scott Dixon strax efter start, touchade muren, och tvingades parkera sin Arrow McLaren-bil i garaget med skador på vänster bak.
- Inte den premiär vi hade önskat oss, säger Felix Rosenqvist. Det blev trångt på första varvet och tyvärr fick jag en tryckare av Scott. Han sade själv att han inte såg mig och bad om ursäkt efteråt, så det var snyggt av honom.

Efter reparationer kunde Rosenqvist så småningom återansluta till loppet, men då 40 varv efter. Han klassificerades till slut på 19:e plats.
- Vi lyckades komma ut på banan igen lite senare och fullfölja loppet, vilket faktiskt var ganska viktigt, fortsätter Rosenqvist. Det gjorde att vi klättrade ett par placeringar i resultatlistan och tog några extra poäng. Det är sådant som kan bli avgörande i slutet på säsongen.

Loppet i Florida vanns, efter stort kaos, av Marcus Ericsson. Rosenqvists Arrow McLaren-kollega Pato O'Ward ledde racet in mot slutvarven men tappade ledningen med ett tillfälligt tekniskt problem - men det faktum att teamet var med i segerdiskussionen ger likväl skäl till optimism. Teamets tredje förare, nytillskottet Alexander Rossi, blev dessutom fyra.
- Vi har haft bra fart hela helgen, på alla tre bilar, avslutar Felix Rosenqvist. Det är det vi tar med oss härifrån - att vi är med i matchen på riktigt. Bilen kändes betydligt bättre här i St. Pete i år jämfört med förra året, så jag ser ljust på framtiden. Det är en lång säsong. Sist men inte minst; grattis Marcus!

Nästa INDYCAR-deltävling avgörs på Texas Motor Speedway den 2 april.

RESULTAT
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 1
Firestone Grand Prix of St. Petersburg
Streets of St. Petersburg (USA)
1: Marcus Ericsson (SWE), Ganassi, 100 varv
2: Pato O'Ward (MEX), Arrow McLaren, +2.411s
3: Scott Dixon (NZL), Ganassi, +2.925s
4: Alexander Rossi (USA), Arrow McLaren, +6.768s
5: Callum Ilott (GBR), Juncos Hollinger, +8.265s
---
19: Felix Rosenqvist (SWE), Arrow McLaren, +49 varv
Se fullständigt resultat: https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/5640590e-f2ff-c74f-afdb-1b216231a296/indycar_race_results.34.pdf

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING
NTT INDYCAR SERIES | Efter 1/17 race
1: Marcus Ericsson (SWE), Ganassi, 51 p.
2: Pato O'Ward (MEX), Arrow McLaren, 41 p.
3: Scott Dixon (NZL), Ganassi, 36 p.
4: Alexander Rossi (USA), Arrow McLaren, 32 p.
5: Callum Ilott (GBR), Juncos Hollinger, 30 p.
---
19: Felix Rosenqvist (SWE), Arrow McLaren, 11 p.
Se fullständig tabell: https://www.indycar.com/Drivers
23-03-03 Jessica Bäckman inleder säsongen i GT Winter Series med PROsport Racing Team
Jessica Bäckman från Boden presenterar idag att hon inleder säsongen 2023 med att göra ett inhopp i GT Winter Series på Navarra banan i Spanien. Det blir både en ny bil och nytt team för Jessica då hon kommer att köra en Aston Martin AMR Vantage GT4 bil tillsammans med PROsport Racing Team.
– Jag ser framemot att testa på något helt nytt för mig en Aston Martin AMR Vantage GT4 bil till helgen, jag fick testa på bilmodellen när jag blev inbjuden till ett shootout i USA slutet av förra året och kände direkt att det var en bil jag vill få mersmak av. Det kommer bli en stor utmaning som jag ser framemot, säger Jessica Bäckman.

GT Winter Series går in i sin tredje säsong, starkare än någonsin och med fler tävlingshelger på de vackraste racerbanorna i södra Europa. Från december till mars, med tävlingar i Spanien och Portugal, där varje deltävling består av två sprintlopp på 25 minuter vardera och ett långlopp på 60 minuter där man gör ett förarbyte efter halva loppet. Förarna tävlar om poäng i sin klassificeringsklass och seger i den totala ställningen. Bilarna är byggda enligt det globala GT4-reglementet, vilket innebär att det till exempel är samma bilar som används i resterande GT4-mästerskap runt om i världen. Nu till helgen, 4–5 mars, körs mästerskapets femte deltävling på anrika Circuit de Navarra i Spanien där den unga, svenska stjärnskottet Jessica Bäckman intar helgens deltävling och kör denna gång för första gången i hennes karriär i tävlingssammanhang en Aston Martin AMR Vantage GT4 bil för PROsport Racing Team där hon kommer dela bil med tjeckiska Gabriela Jílková.

PROsport Racing Team
PROsport Racing Team ett av de mest respekterade GT-teamen som för närvarande tävlar i Europa. Officiellt grundat som Christoph Esser som själv har tävlat på 1980-talet. Teamet ligger intill Nürburgring, belägen bara 5 km från Nürburgring-banan och har starka meriter såsom exempelvis; mer än 50 klassvinster i VLN, ytterligare 10 vinster i 24H-SERIEN och flera starka resultat i både ADAC TCR Germany, ADAC GT4 Germany och GT4 European Championship.

Ny bil, nytt mästerskap och nytt team
Jessica Bäckman tävlingsdebuterade 2006 i gokart som 8-åring och har sedan dess tävlat världen runt. 2018 debuterade Jessica i bil-racing och har under åren 4 vinster och 14 pallplatser i fem olika TCR mästerskap runt om i världen och har även fått representera Sverige i Motorsportens OS – FIA Motorsport Games. 2021 tog hon steget upp i VM serien FIA World Touring Car Cup där hon är den enda kvinnan som tagit poäng i serien. Förra året tog hon även silver i ADAC TCR Germany mästerskapet och rankas nu som den mest framgångsrika kvinnliga föraren i mästerskapets historia. Nu äntrar landslagsföraren från Boden GT Winter Series för första gången i en Aston Martin AMR Vantage GT4 bil för toppteamet PROsport Racing Team.
– Jag ser framemot att testa på något helt nytt för mig en Aston Martin AMR Vantage GT4 bil till helgen, jag fick testa på bilmodellen när jag blev inbjuden till ett shootout i USA slutet av förra året och kände direkt att det var en bil jag vill få mersmak av. Det kommer bli en stor utmaning som jag ser framemot, säger Jessica Bäckman.
– Jag är väldigt glad att Jessica ska göra sin debut för oss i Navarra. Förra året såg vi henne genom hennes vinster och pallplatser i ADAC TCR Tyskland och jag tycker att hon är en stor talang. Nu är vi glada över att hon kommer att göra sin debut i GT-racing med PROsport Racing, säger Christoph Esser, teamchef för PROsport Racing Team.

Fakta Aston Martin AMR Vantage GT4:
- Bakhjulsdriven
- 4,0 liter dubbel turbo V8-motor
- 475 hk
- 6-växlad paddelväxellåda
- Uppvärmd vindruta i polykarbonat
- ABS-system
- Traction Control

Tidsschema för helgens tävling (GT Winter Series deltävling 5):
(alla tidsangivelser avser svensk tid)
Lördag 4:e mars:
10:10 Fri träning 1 (40 min)
12:45 Fri träning 2 (40 min)
15:20 Fri träning 3 (40 min)
16:50 Fri träning 4 (40 min)

Söndag 5:e mars:
09:40 Q1 – Tidskval 1 (15 min)
10:00 Q2 - Tidskval 2 (15 min)
12:10 Sprint Race 1 (25 min)
14:25 Sprint Race 2 (25 min)
16:45 Endurance Race (60 min) – byter förare efter halv loppet

Om banan (Navarra):
Plats: Navarra, Spanien
Längd: 3,933 km
Antal kurvor: 15

GT Winter Series Kalender 2022/2023:
12-13 December - Portimao, Portugal
14-15 Januari - Estoril, Portugal
11-12 Februari - Jerez, Spanien
18-19 Februari - Valencia, Spanien
4-5 Mars - Navarra, Spanien
11-12 Mars - Barcelona, Spanien
23-03-01 Teamexpansion i fokus för Felix Rosenqvist när INDYCAR-säsongen 2023 drar igång
I helgen inleds årets NTT INDYCAR SERIES-säsong traditionsenligt med stadsloppet Firestone Grand Prix of St. Petersburg i Florida – och Felix Rosenqvist ställer siktet högt när Arrow McLaren expanderar både på och utanför banan.

Rosenqvist står på tröskeln till sin femte INDYCAR-säsong, och sin tredje med Arrow McLaren. Efter ett starkt 2022, där smålänningen slutade åtta totalt i förarmästerskapet med två pole positions och en pallplats, är förhoppningarna nu stora om att kunna ta ytterligare ett steg framåt under 2023.

En av de största källorna till optimism stavas klassisk tillväxt. Efter att tidigare ha utgjort ett tvåbilsteam tillsammans med mexikanen Pato O’Ward får Rosenqvist denna säsong också sällskap av amerikanen Alexander Rossi när Arrow McLaren-armadan växer från två bilar till tre (fyra på Indy 500).

Det innebär i sin tur 50 % mer data i varje pass ute på banan, en nyckelfaktor som nu tar teamet upp till samma numerära nivå som huvudkonkurrenterna längst fram på gridden. Som en följdeffekt har åtskilliga nya medarbetare anställts under vintern, samtidigt som teamet snart flyttar in i nya, dubbelt så stora lokaler utanför Indianapolis.
- Den stora grejen för oss i år är helt klart expansionen till tre bilar, säger Felix Rosenqvist. Det ger oss ett väldigt konkret, nytt, starkt kort att spela med. Det hjälper oss både med datainsamling och med strategiarbetet inför racen. Det känns positivt och Alex (Rossi) har kommit in i gänget på ett bra sätt. Rent sportsligt är detta det största som hänt oss under min tid i teamet, så det ska bli väldigt spännande att se hur den här säsongen utvecklas.

För Rosenqvists egen del innebär expansionen till tre bilar att han till den här säsongen bytt startnummer, från #7 till #6, samt ingenjör. Samspelet med nye vapendragaren Chris Lawrence har generalrepeterats vid tester i Kalifornien och Florida under vintern.
- Det har fungerat bra, säger Felix Rosenqvist. Vi har haft en OK försäsong, även om det är svårt att dra några riktiga slutsatser. Det var ganska mycket rödflagg på det gemensamma testet i Kalifornien, så vi kunde inte riktigt genomföra allt vi ville där. Ingen har testat över huvud taget på däcken vi ska använda i St. Pete.
- Jag tror att alla är precis lika spända på att se var man står i helgen. Det känns helt vidöppet, och det är precis det som är tjusningen med INDYCAR.

Firestone Grand Prix of St. Petersburg inleds med fri träning på fredag kväll svensk tid. Kvalet körs på lördag, innan säsongens första race – som sträcker sig över 100 varv – flaggas iväg kl. 18.20 på söndag kväll svensk tid.

TIDSSCHEMA
Alla angivelser avser svensk tid

NTT INDYCAR SERIES | Rd. 1
Firestone Grand Prix of St. Petersburg
Streets of St. Petersburg
Fredag 3 mars
Fri träning 1: 21.00-22.15

Lördag 4 mars
Fri träning 2: 16.00-17.00
Kval: 20.15-21.30

Söndag 5 mars
Warm-up: 15.00-15.30
Race (100 varv): 18.20

TV (LIVE): V Sport Motor och Viaplay
TIMING: INDYCAR App / racecontrol.indycar.com
STARTLISTA: https://www.indycar.com/Drivers
BANAN: Layout och historik https://www.indycar.com/Schedule/2023/IndyCar-Series/St-Petersburg
23-03-01 Stor premiärhelg med F1 och Indycar: "Ännu bättre racing"
Världens bästa racing är tillbaka. I helgen är det stor premiär för både Formel 1 och IndyCar Series, och streamingtjänsten Viaplay totalbevakar årets samtliga Grand Prix-helger. På söndag öppnar Viaplay upp Formel 1-studion som ramar in varje race med analyser, intervjuer och exklusiva reportage.
– Årets F1-säsong kommer sannolikt att bjuda på ännu bättre racing med det jämnaste startfältet någonsin, säger Viaplays kommentator Janne Blomqvist.

Årets Formel 1-mästerskap inleds till helgen i Bahrain och går i mål i Abu Dhabi den 26 november, sammanlagt 23 Grand Prix-helger. Viaplay kommer direktsända samtliga träningar, kval och race med svensk kommentering på streamingtjänsten samt V sport motor. Kvalen direktsänds även på TV10 som också visar ett sammandrag från varje race.
– Intresset för racing och i synnerhet Formel 1 bara växer, och längtan efter premiären har varit stor, något som vi försökt stilla med en rad egenproducerade F1-titlar. Och i vår är det stor premiär för en helt ny exklusiv dokumentärserie med Max Verstappen i förarsätet, säger Lotta Folcker, sportchef Viaplay Group Sverige.

I Max Verstappen: Anatomy of A Champion, följer Viaplay med racingvärldens nya kung in bakom kulisserna under fjolårets säsong. Dokumentärteamet har fått exklusiv tillgång till Verstappen och tecknar i tre avsnitt ett närgånget porträtt av den unge superstjärnan då han ska försöka försvara sin VM-titel. Tittarna får följa Max hårda arbete på och utanför banan, och lära känna hans tajta och familjära team. Sällan har racingfans fått chansen att komma närmare en världsmästare.

Går som strykjärn
I helgen påbörjar Verstappen och Red Bull-teamet jakten på det tredje förarmästerskapet i följd.
– Alla pratar om honom som en typ av förare som bara kommer fram var 20:e år ungefär, och det känns om att vi är inne i en Verstappen-era. Red Bull bygger en bil som är snäppet vassare än konkurrenternas, men det är också han som gör det, säger Viaplays expert Rickard Rydell.
Men det saknas inte utmanare.
– Red Bull är bäst, följt av Ferrari. Det är nog alla helt eniga om. Sedan följer resten. Eventuellt kan Mercedes vara med där uppe, eller rentav outsidern Aston Martin som verkar träffat rätt, säger Janne Blomqvist som tror på betydligt jämnare racing i år.
Främst tack vare att det senaste F1-reglementet nu har ett år på nacken.
– Det var oerhört talande från helgens tester hur fint bilarna går, som strykjärn längs banorna. En enorm utveckling på bara ett år. Tillförlitligheten är helt otroligt bra.
Lewis Hamilton har fortfarande inte gett upp drömmen om att återvända till tronen och ta hem sin åttonde VM-titel. Men statistiken talar emot engelsmannen.
– Ingen F1-förare har någonsin vunnit ett race efter att ha kört över 300 GP-lopp, och Lewis var vinstlös i fjol. Någon gång tar det slut, men skulle Mercedes få fram en bil som utmanar kommer han att få vittring, säger Blomqvist.
Suzanne Sjögren programleder studiosändningarna.
— Jag längtar ihjäl mig efter att F1-säsongen ska köra igång, så att jag får träffa mina fantastiskt kompetenta kolleger igen och därmed få nörda ner mig i den sport jag verkligen brinner för, säger hon.

Största svenska löftet
Viaplaystudion kommer även punktmarkera Formel 3-säsongen där Sveriges största racingtalang Dino Beganovic gör en spännande start.
– Dino tillhör Ferrari Driver Academy och gör debut i F3 efter sin seger i Formula Regional European Championship. Det är sällsynt att svenska förare vinner internationella mästerskap och Dino är det största löftet vi fått fram sedan Marcus Ericsson, säger Blomqvist och fortsätter:
– Dino är redan en av de fem, sex snabbaste i F3 och har chans att ta såväl pole position som att vinna race.
Viaplay sänder samtliga F3-race med svensk kommentering och F1-studion kommer följa Beganovic framfart.

Kniven mot strupen
Svenskintresse finns även i IndyCar Series, Nordamerikas främsta racingmästerskap som även det har premiär i helgen. Fjolårets segrare i klassiska Indy500, Marcus Ericsson är tillbaka på startlinjen, liksom Felix Rosenqvist.
– Ericsson kommer få en något sämre säsongsavslutning och är revanschsugen. Rosenqvist däremot avslutade säsongen bra och vill bygga vidare på det. Felix kontrakt går ut efter den här säsongen och han kör lite grann med kniven på strupen. Jag tror att han behöver vara topp-sex i mästerskapet för att Arrow-McLaren ska satsa vidare på honom, säger Blomqvist.
Ericsson har inte heller något kontrakt efter 2023 så behöver enligt Blomqvist spinna vidare på Indy500-triumfen.
– Favoriter till titeln håller jag regerande mästaren Will Power, Josef Newgarden, och som vanligt Scott Dixon som jagar sin historiska sjunde titel. Marcus kör för Chip Ganassi-teamet och då är man per automatik en titelutmanare.

Sändningstider
Fredag 3 mars:
12.25, Viaplay/V sport motor: Formel 1, Bahrains GP – träning 1
13.55, Viaplay: Formel 3 Bahrains GP – kval
15.55, Viaplay/V sport motor: Formel 1, Bahrains GP – träning 2
17.25, Viaplay: Formel 2 Bahrains GP – kval
Lördag 4 mars
12.25, Viaplay/V sport motor: Formel 1, Bahrains GP – träning 3
14.10, Viaplay: Formel 2 Bahrains GP – sprintrace
15.45, Viaplay/V sport motor, TV10: Formel 1, Bahrains GP – kval
16.00, Viaplay: Indy Car, Firestone GP – träning
20.15, Viaplay/V sport motor: IndyCar, Firestone GP – kval
Söndag 5 mars:
09.45, Viaplay/V sport motor: Formel 3 Bahrains GP – race
11.15, Viaplay/V sport motor: Formel 2 Bahrains GP – race
15.00, Viaplay/V sport motor, TV10: Formel 1, Bahrains GP – race
18.00, Viaplay/V sport extra: IndyCar, Firestone GP – race
21.00, TV10: Formel 1, Bahrains GP – highlights
21.00, Viaplay/V sport motor: Nascar, Pennzoil 400 – race

Viaplays racingteam
Programledare: Suzanne Sjögren
Kommentatorer: Janne Blomqvist (F1, IndyCar), Robin Nilsson (IndyCar, F2, F3), Andreas Mårtensson (F2, F3).
Experter: Rickard Rydell, Björn Wirdheim, David Coulthard, Mika Häkkinen och Tom Kristensen (F1), Richard Göransson och Mattias Andersson (IndyCar).
23-02-18 Bakkerud segrar i Trötänga – Fredricsson tar hem mästerskapsguldet
Under den actionfyllda avslutningen av SxS Nordic i Trötänga lyckades rallycrossföraren Andreas Bakkerud ta segern. Samtidigt lyckades SxS Nordic-ledaren Pontus Fredricsson knipa tillräckligt med poäng för att säkra mästerskapets första guldmedalj.

Den tredje och sista deltävlingen av SxS Nordic kördes under lördagen i Härjedalens Trötänga, strax utanför Sveg. Det bjöds på perfekta väderförhållanden, då nattens snöfall möttes av solsken under dagen. De båda rallysträckorna – 5,8 kilometer och 8,4 kilometer – kördes två gånger vardera och levererade mycket action och tighta fighter.

Tidigare FIA ??World RX-silvermedaljören och nuvarande Nitro Rallycross-föraren Andreas Bakkerud anslöt sig till startfältet tillsammans med JC Raceteknik och visade snabbt sina färdigheter i Can-Am Maverick XRS-fordonet. Med snabbaste tid på den andra och tredje sträckan, samt bra placeringar på de två återstående etapperna, kunde han säkra segern i tävlingen. Bakkerud vann med 11,2 sekunders marginal till Philip Gehrman, JC Raceteknik, medan Tim Marklund slutade trea i tävlingen.

Redan under säsongens första deltävling i Hedemora kunde Pontus Fredricsson, Stockholm, ta kommandot i mästerskapet – och fortsätta ha ledningen inför den sista deltävlingen. Trots ett par expeditioner i snövallarna lyckades Fredricsson ta de återstående poängen och därmed säkra den första SxS Nordic-titeln. Även Tim Marklund har varit konsekvent med poängen under säsongen och slutade därmed tvåa i mästerskapet. Efter två deltävlingar låg David Ölund på andra plats, bara en poäng före Marklund, och genom att vinna dagens första sträcka visade han tydligt sin ambition. Dessvärre åkte Ölund av banan på sträcka tre, vilket kostade honom pallen, och Henrik Pettersen kunde istället kliva upp på tredjeplatsen.

SxS Nordic-serien grundades av svenska motorsportens tungviktare Mattias Ekström. Offroad-tävlingarna är designade för Can-Am Maveric XRS/XRC side-by-side-fordon, vilket ger de tävlande chansen att slåss på banan i lika maskiner och på rättvisa villkor. Under den första säsongen deltog totalt 46 förare i de olika tävlingarna.

Mattias Ekström, grundare av SxS Nordic:
”För det första vill jag tacka alla som trott på denna idé om en rolig, rättvis och prisvärd serie i motorsport. Självklart vill jag även ge Pontus Fredricsson stora applåder, som redan under första tävlingen visade sin talang. Jag är inte förvånad över att han tog titeln i år. SxS Nordic är så mycket mer än bara race, det är en gemenskap för offroad- och motorsportentusiaster. Den varma stämningen i depån har varit ett av våra huvudmål för säsongen, och jag är glad att den blev precis som vi föreställde oss. Allt handlar om att ha det trevligt med goda vänner och roliga bilar.”

Andreas Bakkerud, rallycrossförare och motorsportikon:
”Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig innan jag kom hit. Men jag älskade det, det var riktigt roligt. Du får inte se sträckorna innan du kör, så det gäller att vara snabb direkt men också hålla en säkerhetsmarginal. Jag hade riktigt roligt, och uppskattade verkligen konceptet. Det är exakt såhär jag tycker motorsport ska vara – alla har det bra tillsammans och njuter av tävlingen. Det här är bara början för SxS Nordic, som jag tror kommer växa och fortsätta utvecklas i framtiden.”

Pontus Fredricsson, mästerskapsvinnare:
”Det känns fantastiskt att avsluta som vinnare den här säsongen. Just den här tävlingen var väldigt tuff för mig, farten var högre och tiderna mellan oss förare mycket tightare. Jag har verkligen gillat den här serien. Den har bjudit på flera helt skilda upplevelser, och jag har haft så roligt när jag kört Can-Am-fordonet. Jag hoppas vi kan fortsätta med den här framgången i framtiden.”

Resultat Trötänga
Förare:
1. Andreas Bakkerud
2. Philip Gehrman / Victor Larsson
3. Tim Marklund / Oskar Andersson

Bästa team:
JC Raceteknik

Medaljörer SxS Nordic
Förare:
1. Pontus Fredricsson / Viking Lindström
2. Tim Marklund / Oskar Andersson
3. Henrik Pettersen / Conrad Danielsson

Team:
1. JC Raceteknik
2. Team Oktan
3. 606 Motorsport

Resultat för SxS Nordic finns här: https://ww3.raceconsulting.com/rally/resultat/tavling.jsp?competition=1454
23-02-15 SxS Nordic laddar upp för säsongsavslutning i Härjedalens Trötänga – Bakkerud till start
På lördag kommer säsongens sista deltävling av SxS Nordic gå av stapeln på Trötänga isbana i Herrö, strax utanför Sveg. Det blir ett rekordstort startfält med 34 tävlande, samtidigt som världsstjärnan Andreas Bakkerud ansluter för ett äventyr i offroad-tävlingen.

De två första deltävlingarna av SxS Nordic kördes på en kombination av rallycross- och motocrossbanor, med korta partier av skogsvägar. Trötänga kommer däremot bjuda på helt nya utmaning för förarna. Banan har flera likheter med klassiska rallysträckor, med inslag av långsammare och smala tekniska sektioner. Den skiftande rytmen kommer kräva stor koncentration från förarna och en hög tillit till sina co-drivers.

På startlinjen finns en av världens bästa rallycrossförare, norrmannen Andreas Bakkerud. Han gör inhoppet tillsammans med teamet JC Raceteknik, och kommer bjuda det ordinarie startfältet på hårt motstånd.

Tävlingen i Trötänga levererar ett rekordstort startfält med 23 Can-Am Maverick XRS-fordon – och eftersom mästerskapet tillåter delade bilar kommer totalt 34 förare till start. Pontus Fredricsson från Team Oktan leder mästerskapet, tätt följt av Tim Marklund på andra plats och David Ölund som trea.

Mattias Ekström, grundare av SxS Nordic:
”För varje tävling ser vi mer och mer intresse för den här racingserien och vi passerar redan 30-sträcket med antal deltagare. Folk är verkligen riktigt exalterade inför tävlingen och redo för ett adrenalinpumpande äventyr.”

Andreas Bakkerud, rallycrossförare och motorsportikon:
”Jag ser fram emot tävlingen, det kommer att vara bra träning vid sidan av min säsong i Nitro Rallycross. SxS Nordic är precis den typen av motorsport där du får träna på att anpassa dig till situationer utanför komfortzonen. Banorna har en grym kombination av allt – rallyetapper, hopp och mycket trixiga skogsvägar. Jag kommer att bli den första norrmannen som tävlar i SxS Nordic, så kanske öppnar det dörrarna för större intresse från mina landsmän? Förhoppningsvis får vi till och med se en tävling i Norge framöver.”
23-02-09 Vinterserien fortsätter i Portugal till helgen
I helgen är det dags för den andra deltävlingen i Porsche Sprint Challenge Southern Europe. Den här gången besöker serien Portimao i Portugal. Det innebär ännu en ny bana för WestCoast Racings förare Robin Knutsson som är körsugen efter den tre veckor långa uppehållet sedan premiären i Valencia:
- Det känns lite tråkigt här hemma med snö när det enda man vill är att sitta i en racerbil. Så att äntligen få åka ner till Portugal och köra igen är jag väldigt exalterad över!

Den unga Göteborgaren lyckades som bäst kvala 5:a och placera sig som 4:a i premiären. Fokus för helgen är att fortsätta arbetet med snabbt anpassa sig till nya banor:
- Målsättningen blir att försöka hitta rytmen på nya banan så snabbt som möjligt och sen försöka bli snabbare varje pass. Det gör vi bäst genom att hålla fokus på oss själva, då följer förhoppningsvis bra resultat. Avslutar Robin som senare i år kommer att köra hela Porsche Carrera Cup Scandinavia för WestCoast Racing.

Porsche Sprint Challenge Southern Europe är en till 2023 nystartad vinterserie med tre deltävlingar på tre av Sydeuropas största banor, Premiären gick i Valencia, Spanien 20-21 januari, deltävling två i Portimao, Portugal 11-12 februari samt finalen i Barcelona, Spanien 24-25 februari.

Mer om serien finns att läsa på www.sprintchallengesoutherneurope.com
23-01-29 Diriyah E-prix: A weekend of positive points and lessons to learn for DS Automobiles
The DS Automobiles were unable to score points in the third race of this year’s ABB FIA Formula E World Championship
Jean-Eric Vergne finished 16th in Diriyah on Saturday while Stoffel Vandoorne was 20th following a post-race penalty
There are several lessons to be learned ahead of the next round in India on February 11

The third race of this 2023 campaign, which took place in Diriyah (Saudi Arabia) did not result in DS Automobiles being able to add to its points tally in Season 9 of the ABB FIA Formula E Championship After Jean-Eric Vergne finished seventh on Friday, this time it was his team mate Stoffel Vandoorne who seemed set to make his mark after starting from eighth on the grid.

Unfortunately, a radio problem prevented the Belgian from applying his ideal strategy in a race that was once more extremely closely-fought. Lacking the information he needed to take the fight to his rivals, the Belgian was unable to make his way up the field. He crossed the finish line in 11th place but was penalised after the finish for not having activated ‘attack mode’ for a second time (as a result of the radio problem) which dropped him down to 20th in the final classification.

Jean-Eric Vergne could do no better than 16th in qualifying and so had a difficult race, especially following contact with his former team mate Antonio Félix Da Costa. Despite his best efforts, the only double champion in the history of Formula E ended up 16th at the finish.

While the results on paper bear little resemblance to the hopes the team harboured at the start of the year, the two Saudi Arabia races allowed the French premium manufacturer as well as the whole DS PENSKE team to take on board several useful lessons for the rest of the season. Within the offices and on the simulator back at base in Versailles, efforts are set to be redoubled. Following an intense start to the season, the clear goal will be to improve at the brand-new Hyderabad circuit in India, which will host the fourth race of Season 9. The ABB FIA Formula E championship resumes on 11 February.

Eugenio Franzetti, DS Performance director:
“It was a very educational weekend with some very positive things to retain and other more complicated experiences that nonetheless taught us a lot. The team is very motivated to make the most of all the lessons learned and we are now all fully concentrated on the next race in India!”

Jean-Éric Vergne, Formula E champion in 2018 and 2019:
“Today I just didn’t have the pace, neither in qualifying nor the race. We tried lots of things and we need to evolve the car in order to make progress. I’m very happy with the work the team has done all weekend and I think I drove well. However, we just weren’t fast enough, so I hope we can improve things in the near future.”

Stoffel Vandoorne, reigning Formula E champion:
“It was a complicated day. Nonetheless, we could have improved in qualifying because for the first time I was able to get through to the duels (which pit the top eight after qualifying against each other by group). This shows that we’re making progress, even though we've still got some work to do. I got underway from eighth on the grid and felt confident we could make up places, given the efficiency our car has shown since the start of the season. Unfortunately, I lost the steering wheel readout after four or five laps, and all radio communication with the team. So I didn’t have any information to manage my energy, and just to make things worse, I was penalised after the race for not having taken my second ‘attack mode’. You could say that luck isn’t on our side at the moment…”

Key figures since DS Automobiles entered Formula E:
92 races
4 championship titles
15 victories
44 podiums
21 pole positions
23-01-28 Pontus Fredricsson oslagbar i SxS Nordics första vintertävling
Den andra deltävlingen av SxS Nordic kördes idag i Piteå, med 30 förare till start. Tävlingen bjöd återigen på suverän körning och seger från Team Oktans Pontus Fredricsson och Viking Lindström. Tim Marklund och Oskar Andersson tog andraplatsen före seriens nykomlingar Jonas Söderholm och Åsa Jonasson.

Under lördagen nådde SxS Nordic, som gör sin första säsong, Piteå och Piteå MS. Tävlingsdagen började med ett överraskande besök av actionsportlegenden och Can-Am-entusiasten Travis Pastrana. Han tog en tur på banan tillsammans med SxS Nordics grundare Mattias Ekström och anslöt sedan förargenomgången. Där fick de tävlande tips på hur de kunde ta sig an hoppen på motocrossbanan, innan han önskade alla en spännande tävling.
– Det här är en riktigt rolig bana. Vi har massiva hopp, en hel endurosektion och en rallyetapp. Jag slår vad om att ni kommer att njuta, sa Travis Pastrana.

Och en spännande tävling blev det. Av 30 förare var det flera som direkt satsade på toppen och satte tider för resten av gänget att sträva efter. På några sträckor lyckades David Ölund och Anders Nyholm utmana segrarnas framgång, genom att sätta topp tre-tider på sträckan. Men i slutet av dagen stod Pontus Fredricsson och Viking Lindström som segrare. På pallen fick de sällskap av Tim Marklund och Oskar Andersson, samt Jonas Söderholm och Åsa Jonasson.

På tävlingsbanan i Piteå kombinerades motocross- och rallycrossbanan med en mycket smal och teknisk sträcka i skogen. De tävlande körde den 4,5 km långa etappen två gånger i vardera riktning och även om de flesta njöt av det roliga, var några för entusiastiska och hamnade i snövallarna.

Pontus Fredricsson och Viking Lindström, Team Oktan, leder mästerskapet på 64 poäng. Tim Marklund avancerar till andra plats medan David Ölund ligger på tredje plats inför säsongsavslutningen. Den går av stapeln 18 februari på Trötänga, Sveg, och planeras vara en vintertävling.

Pontus Fredricsson, första plats:
”Det blev en riktigt bra tävlingshelg för oss och vi lyckades vinna igen. Det är såklart här vi vill vara. Den här banan var riktigt tuff och utmanande. I skogen var det smalt, med träden tight inpå banan. Men jag lyckades hålla bilen på vägen och behålla farten. Jag älskar att köra den här bilen. Adrenalinet, hoppen, allt. Så jag är riktigt laddad inför finalen i Sveg.”

Tim Marklund, andra plats:
”En andraplats känns riktigt bra. Jag gjorde några misstag, som bland annat resulterade i tio sekunders straff efter en tjuvstart. Men i det stora hela är jag nöjd. Banan här i Piteå var riktigt rolig. Om vi jämför med Hedemora så var den en mer traditionell off road-bana, medan den här hade mycket mer action. Därför gillade jag den här mer.”

Jonas Söderholm, tredje plats:
”Det här var andra gången för mig i bilen, så en tredjeplats känns absolut bra. Vi testade i Sveg för två veckor sedan, och fick då fem kilometer bakom ratten. Så att kunna ha den här farten nu i Piteå känns riktigt bra. Inte minst med den här tuffa konkurrensen. De två första sträckorna passade mig bäst. Under de sista kämpade jag med att hitta rytmen, och fick bland annat backa tre gånger. Där tappade jag såklart viktig tid, helt på grund av egna misstag. Så jag kommer till Sveg för revansch. Där kör jag självklart för seger.”
23-01-27 Tuffa race i Valencia
- Vi hängde med bra och det här blir en nyttig sejour, sammanfattar WestCoast Racings teamchef Dick Jönsson Wigroth efter den inledande tävlingen i Porsche Sprint Challenge Southern Europe i Valencia, Spanien.
Som en uppladdning inför Porsche Carrera Cup Scandinavia 2023 körde teamet den gångna helgen premiären i den nya vinterserien. Målet för deltagandet är att teamets förare Robin Knutsson ska samla på sig tävlingserfarenhet och lära sig nya banor.

Serien erbjuder även ovanligt mycket körning per tävlingstillfälle, totalt 7 timmar! Det är mer än det dubbla mot en ordinarie tävlingshelg, vilket Robin anser ger honom rätt förutsättningar:
- Det är en väldigt bra serie med tanke på hur mycket körning det är för oss förare. Det ger mig stora möjligheter att träna på det jag behöver bli bättre på.

Startfältet i serien är starkt där flera förare likt Robin är unga och vill samla på sig mer erfarenhet:
- I toppen är det bra motstånd och man får ge allt för att kunna utmana om pallplatser och vinster, det är dock något jag tror vi absolut är kapabla till, säger Robin om motståndet i serien.

Till Race 1 hade Robin kvalat till sig en 5:e startposition och slutade racet som 4:a:
- Race 1 var rätt lugnt, det var inte så många fighter och det handlade mest om att inte få track limits bestraffning.

Race 2 startade han 6:a och det blev dramatik från start till mål (där Robin klassificerades som 7:a):
- Andra racet blev lite mer händelserikt. Efter en kontakt i starten halkade jag ner i fältet men lyckades köra upp mig bra under racet. Dessvärre blev det ännu en incident mellan mig och en annan när vi fightades om tredjeplatsen. Trist slut men jag lärde mig mycket och är nöjd med min insats i helgen, avslutar Robin efter premiärhelgen i Porsche Sprint Cup Southern Europe.

Det återstår två deltävlingar i serien, 11-12 februari på Portimao i Portugal samt 24-25 februari i Barcelona i Spanien.

Resultat från helgen:
Race 1 (pdf): https://www.westcoastracing.se/wp-content/uploads/2023/01/03_Classification_Race1.pdf
Race 2 (pdf): https://www.westcoastracing.se/wp-content/uploads/2023/01/03_Classification_Race2.pdf
23-01-25 Superduo i Race of Champions
Johan Kristoffersson gör sin fjärde start i Race of Champions. I år kamperar han ihop med Mattias Ekström i nationstävlingen.
- Det blir ett starkt Team Sweden-lag. Jag har aldrig kört i lag med Mattias tidigare, så det ska bli skoj, säger Johan.

För andra året körs allroundtävlingen Race of Champions vid Pite havsbad, på is och snö. Startfältet är späckat av meriterade förare från olika kategorier inom motorsport. Förutom Kristoffersson och Ekström, tillsammans med totalt sex VM-titlar i rallycross, förgylls startlistan av till exempel rallylegenden och fjolårssegraren Sebastién Loeb samt formel 1-kvartetten Mika Häkkinen, Sebastian Vettel, David Coulthard och Valtteri Bottas. Lägg därtill att Petter och Oliver Solberg både ska tävla tillsammans och mot varandra, så förstår man att det blir en spektakulär tävling.
- Med ett sånt startfält finns inget utrymme för ens små misstag. Det är tuffa stegar upp mot final oavsett vilken halva man befinner sig på, konstaterar Kristoffersson.

Race of Champions har körts ända sedan 1988, men förra året var första gången i vintriga förhållanden.
- För oss är det ju betydligt närmare än att åka till Mexiko eller Saudiarabien och det är roligt med snö och is där man får åka runt och sladda.

Första året i Norrbotten blev dock en utmaning för arrangörerna. Storm och regn drog in natten före första tävlingsdagen, vilket komplicerade saker och ting.
- Det tryckte upp en halv meter vatten, så de fick stänga halva banan, men nu ser det ut att bli minusgrader och fina förhållanden, menar Johan.

2022 tävlade Johan Kristoffersson i Team Nordic tillsammans med danske Tom Kristensen, med vilken han vann sin hittills enda titel i RoC.
- Vi vann teamtävlingen i Mexiko 2019. Tom är en erfaren luring som behärskar många olika bilar.

I år möts istället Kristoffersson och Kristensen i första omgången av lördagens lagtävling. Kristensen kör tillsammans med IndyCar-föraren Felix Rosenqvist och ska försöka betvinga den starka svenska rallycrossduon.

På söndagen avslutas tävlingen med den prestigefyllda individuella tävlingen. Johan Kristoffersson är ute efter sin första titel i den här delen av arrangemanget.
- Det här är ju en jippotävling där man tycker det är en ära bara att bli inbjuden. Det är alltid mycket roligt som händer vid sidan av själva tävlingen, men när man väl tar på sig hjälmen är det klart man vill vinna och jag vill väldigt gärna ta den där individuella titeln.

Han har i första omgången lottats mot rallycrosskollegan Tanner Foust.
- En mångsidig chaufför. Han har kört både rallycross och Extreme E och behärskar även drifting, så det blir tufft.

Förarna tävlar i flera olika typer av bilar, såväl eldrivna som med förbränningsmotorer.
- Jag vet inte så mycket om bilarna än så länge, men det är två RX Lites-bilar, den ena med eldrift, säger Johan, som har laddat upp inför tävlingen med en förkylning.
- Inte optimalt, men så var det för Ekström ett år när han vann också, så det kanske är ett gott tecken.
23-01-24 SxS Nordic växlar upp för vintertävling i Piteå
Till helgen är det dags för SxS Nordic att inta norra Sverige. På den 4,5 kilometer specialbyggda banan ska trettio förare göra upp under seriens andra deltävlingen.
– Det här är mer än bara race. Det är äventyr, adrenalin och ett fantastiskt gäng likasinnade människor, säger SxS Nordics grundare Mattias Ekström.

Under hösten 2022 lanserades en helt ny racingserie för side-by-side-fordon, med motorsportikonen Mattias Ekström i spetsen. På lördag arrangeras seriens andra deltävling, som även blir den första av två vintertävlingar.

SxS Nordics allra första tävling gick av stapeln i Hedemora i oktober, med 24 förare i premiären. Inför den andra deltävlingen i Piteå kommer 21 Can-AM-fordon finnas på startlinjen och eftersom serien tillåter delade fordon kommer 30 förare till start.

Deltävlingen arrangeras lördag 28 januari tillsammans med Piteå Motorsällskap. De tävlande kommer köra på en 4,5 kilometer lång specialsträcka, två gånger åt vardera håll. Sträckan är en kombination av rallycross- och motocrossbana och smala skogsvägar.

SxS Nordic är en serie som välkomnar både hobbychaufförer och och professionella förare. Terrängserien är enbart öppen för Can-Am Maverick XRS/XRC side-by-side-fordon, som är utrustade med ett särskilt säkerhetskit. Det gör att alla tävlar på lika villkor under hela serien.

Mattias Ekström, grundare av SxS Nordic:
”Under vår första tävling såg vi stor entusiasm och glädje hos de tävlande. Det visade att det finns en hunger för en mer prisvärd och rolig motorsportserie i Sverige. Redan inför den andra deltävlingen har vi fler bilar på startlinjen, och jag känner verkligen att det finns en stark potential för att serien ska fortsätta växa i framtiden.

Den första tävlingen hade en ordentlig terrängbana med utmanande lera, grus och sten. Nu rör vi oss norrut för snö och is. Var och en av dessa deltävlingar levererar helt olika förutsättningar och utmaningar för förarna, och understryker hela andan som finns i SxS Nordic. Det här är mer än bara race. Det är äventyr, adrenalin och ett fantastiskt gäng likasinnade människor.”

23-01-22 NE1 medaljörerna prisades på Bilsportgalan
Under lördagen hölls den traditionsenliga Bilsportgalan i Jönköping, där framgångarna från bilsportåret 2022 prisades under festliga former. För första gången var Nordic Endurance 1 representerade som promotor för RM i långlopp, och under eftermiddagen fick medaljörerna från Riksmästerskapet i långloppsracing 2022 motta sina medaljer från Svenska Bilsportförbundet.
– Vi har kämpat ganska länge, i 25 år, för att nå hit. Det har vart värt allt slit, säger Team86, riksmästare i Klass C från scenen på Elmia i Jönköping.

Resultat NE1 2022:
Klass A:
1 - Rocco racing
2 - Team GAPET
3 - Pico Racing Team

Klass B:
1 - Citius Motorsport #8
2 - Flying Fellows
3 - Citius Motorsport #80

Klass C:
1 - Team86
2 - Dkracing #44
3- Team Curbs Fillebaxter #16

Nordic Endurance 1 2023 avgörs med fem deltävlingar på fem olika banor, med start 6 maj på Ring Knutstorp och final 7 oktober på Mantorp Park. Anmälan och reglemente för årets säsong finns ute på: www.ne1.se

Kalender 2023:
5-6 maj: Ring Knutstorp
11 juni: Falkenbergs Motorbana
5 augusti: Scandinavian Raceway, Anderstorp
17 september: Kinnekull Ring
7 oktoer: Mantorp Park, RM-Final

22-01-19 Race Of Champions Snow & Ice är tillbaka!
Helgen den 28-29 januari kommer Race Of Champions för andra gången någonsin att köras på snö och is. Missa inte årets mest fartfulla helg – Race Of Champions är en av världens största motorsporttävlingar med toppförare från olika serier som Formel 1, NASCAR, IndyCar, Le Mans, World Rally och Rallycross. Stjärnorna samlas under två intensiva tävlingsdagar för att köra head-to-head i identiska bilar för att se vem som är ”Mästarnas mästare” på det frusna havet utanför Pite Havsbad.

Exklusivt erbjudande till alla medlemmar i Svenska Bilsportförbundet
Med rabattkoden ”SBF2023” får alla medlemmar 20% rabatt på biljetter till Race Of Champions 2023. Erbjudandet gäller vid köp online och koden är giltig till och med tävlingen 28 & 29 januari.

Biljetter finns att köpa på tickster.se: https://secure.tickster.com/sv/xngzdz6xh7yhmhb/selectproductgroup

Fakta om Race Of Champions
Tävlingen har tidigare hållits på några av världens största arenor – inklusive Beijings Bird’s Nest Olympic Stadium, Stade de France i Paris, Wembley Stadium, Londons Olympiastadion, Mexico Citys Foro Sol plus ett brett utbud av exotiska platser över hela världen från Bangkok till Miami till Riyadh till Barbados. Tidigare i år i Sverige var det första gången någonsin som tävlingen hölls på snö och is på Pite Havsbad och nu är världsförarna tillbaka!

Läs mer: pitehavsbad.se/race-of-champions-snow-ice

Konfirmerade förare till Race Of Champions 2023:
Sebastian Vettel, 4x F1-världsmästare
Mick Schumacher, 1x F2-mästare
Mika Häkkinen, 2x F1-världsmästare
Tom Kristensen, 9x Le Mans 24 timmars-vinnare
David Coulthard, 13x F1 Grand Prix-vinnare
Valtteri Bottas, 10x F1 Grand Prix-vinnare
Johan Kristoffersson, 5x FIA-världsmästare i Rallycross, 1x Extreme E-vinnare
Petter Solberg, 2x världsmästare i Rallycross, 1x världsmästare i Rally
Oliver Solberg, 1x FIA ERC1 Junior mästare, WRC
Jamie Chadwick, 3x W Series-vinnare
Felix Rosenqvist, 1x europamästare i F3, NTT IndyCar Series
Felipe Drugovich, 2022 F2-mästare
Thierry Neuville, 17x WRC Rally-vinnare
Travis Pastrana, Regerande mästare i Nitro Rallycross och extremsportlegend
Tanner Foust, 3x amerikansk mästare i Rallycross
23-01-18 Säsongen 2023 startar till helgen i Valencia med ny Porsche serie
Efter en premiärsäsong som på slutet gick från klarhet till klarhet tar nu WestCoast Racing och Robin Knutsson nästa steg. I helgen börjar förberedelser inför Porsche Carrera Cup Scandinavia 2023 med deltagande i premiärsäsongen av Porsche Sprint Challenge Southern Europe.

I den nya serien kommer flera av Europas toppteam från de nationella Porsche serierna drabba samman på tre av Sydeuropas största banor. 
Premiären går nu kommande helg i Valencia, Spanien. Andra tävlingen går på Portimao i Portugal 11-12 feb och finalen i Barcelona i Spanien 24-25 feb.

WestCoast Racings teamchef Dick Jönsson Wigroth ser fram emot den tidiga säsongsstarten:
- Vi bygger vidare på det vi startade med Robin Knutsson förra säsongen när vi deltog i finalen i Benelux mästerskapet på Hockenheim. Robin behöver tävlingserfarenhet och detta är ett ypperligt tillfälle att köra mer bil på banor som av annan karaktär än det vi kör på hemma.

Robin Knutsson ser fram emot att hålla igång under vintern och fortsätta köra på internationella banor:
- Jag är väldigt taggad att få dra igång säsongen tidigare än normalt. Efter ett bra sista race i Tyskland så är det viktigt att hålla momentet uppe. Ju längre paus desto längre tar det att komma igång igen. Att börja 2023 redan nu är absolut en fördel när ”riktiga” säsongen i Sverige drar igång.
- Min ambition är att bygga en framtida karriär utomlands. De här banorna och framför allt bantypen skiljer sig rätt mycket från svenska banor. De är snabbare, större och helt enkelt en annan utmaning.

Robins målsättning i vinterserien:
- Som förare vill jag såklart alltid vinna men den främsta målsättningen i vinterserien blir att lära sig så mycket som möjligt. Det är mycket körtid så jag har chansen här att jobba för att bli mer rutinerad i bilen. I och med detta kommer vi att vara bättre förberedda när Porsche Carrera Cup Scandinavia säsongen drar igång, avslutar Knutsson.

Mer om serien finns att läsa på www.sprintchallengesoutherneurope.com
23-01-12 Joel Eriksson ny test- och reservförare för Jaguar TCS Racing i Formel E
Joel Eriksson har skrivit på som test- och reservförare för Jaguar TCS Racing i ABB FIA Formula E World Championship (Formel E) – världsmästerskapet för elektrisk formelbilsracing – inför säsongen 2023.

Eriksson ansluter till det brittiska stallet samtidigt som Formel E fasar in den nya tekniska plattformen Gen3, med snabbare, lättare och mer kraftfulla bilar än någonsin förut.

Avtalet innebär en återkomst till Formel E-depån för 24-årige Eriksson, som körde åtta race för det amerikanska stallet Dragon Penske Autosport säsongen 2021. 

Eriksson kommer att dela på test- och reservförarrollen med fransmannen Tom Dillmann. Tillsammans ska duon understödja Jaguars ordinarie tävlingsförare Mitch Evans och Sam Bird under racehelgerna, samt driva utvecklingsarbetet av teamets helt nya tävlingsbil Jaguar I-TYPE 6 både på banan och i simulatorn.
 - Jag ser verkligen fram emot att jobba med Jaguar TCS Racing i den här rollen som test- och reservförare, säger Joel Eriksson. Jag har kört Jaguar I-TYPE 6 i simulatorn och det märks direkt hur stor skillnad det är mellan Gen2 och Gen3. Det är verkligen ett rejält steg framåt både teknologiskt och prestandamässigt. Teamet har gjort väldigt bra resultat de senaste två åren och jag hoppas att jag kan hjälpa Mitch, Sam och ingenjörerna till nya höjder den här säsongen. 
 
Jaguar TCS Racing slutade fyra i teammästerskapet i Formel E förra året, medan Evans blev tvåa i förar-VM.
  - Alla på Jaguar TCS Racing är glada att få välkomna Joel till teamet som en av våra test- och reservförare, säger James Barclay, teamchef Jaguar TCS Racing. Han har verkligen imponerat på oss så här långt med det jobb han gjort i simulatorn. Joel har dessutom flera stora framgångar på sitt CV och en stark juniorkarriär i ryggen, så det är fantastiskt att knyta honom till oss. Vi ser fram emot att jobba tätt tillsammans.
 
2023 års Formel E-säsong omfattar totalt 16 race fördelade över 11 tävlingshelger runt om i världen, med start nu på lördag (14 januari) i Mexico City. Kalendern innehåller bland annat fyra helt nya lopp i Hyderabad (Indien), Kapstaden (Sydafrika), São Paulo (Brasilien) och Portland (USA). 
 
Joel Eriksson kommer att närvara vid samtliga race inom ramarna för sitt nya uppdrag.