Tillbaka till startsidan2018
2018
 


18-04-07 OBS! Justerad tid - Lisa Jonasson i Nyhetsmorgon måndag 09.40
I morgon måndag, 9 april, kommer vi att få se Nykroppamekanikerna Lisa Jonasson i TV4s Nyhetsmorgon cirka 09.40!

Den duktiga och driftiga nittonåriga mekanikern har nyss flyttat till Alvesta sedan hon fått jobb hos PWR Racing team i STCC. Hon är född och uppvuxen i Värmland och har gått på mekanikerutbildningen på Stjerneskolan i Torsby. Tidigare har hon arbetat med bland annat Team Peugeot Hansen under Rallycross-VM och i vintras har hon varit hos Tech Pro i Kil.

Missa henne inte på TV4 Nyhetsmorgon 9 april ca kl 09.40!

18-03-19 Fån norr till söder när SM-veckan tar sikte på sommaren
När SM-veckan vinter avgjorts vänder nu blickarna från Skellefteå i norr mot Helsingborg och Landskrona i söder, där nästa SM-vecka kommer att avgöras och det redan i sommar. Arbetet med att få allt på plats till vecka 27 är i full gång. Både kick off och första TV-rek med SVT är genomfört och för bilsporten ser det riktigt lovande ut. Karting, Crosskart och Rally kommer genomföras vid Väla motorstadion. Kartingen startar under helgen och kör finalerna på tisdagen medan crosskart och rally kör på torsdagen. Därefter flyttar bilsporten ner till strandområdet där Radiostyrd bilsport under lördagen kommer att genomföra sin tävling.
- Båda områdena för bilsporten är riktigt bra. Arenan i Väla blir en bra och central plats för motorsporten och det kommer att bli en bra inramning av våra tre sporter där. Sen känns det riktigt bra att få ta den radiostyrda bilsporten till strandområdet där vi vet att mycket kommer hända och där det kommer röra sig väldigt mycket folk. Vi såg hur väl det föll ut i somras i Borås då vi körde radiostyrt mitt inne i staden, så jag har höga förväntningar på att det kommer bli riktigt bra även i år, säger Jörgen Ekwall, Svensk Bilsports projektledare för SM-veckan.

Närmast på tur för projektet är att komma ut med inbjudningarna till de olika tävlingarna och det är på gång.
- Ja, inbjudningarna ska vara ute i april, avslutar Jörgen Ekwall.

Mer information om SM-veckan finns på www.smveckan.se

18-03-19 Missa inte SBF-Plays Bilsportnytt
Varje måndag sänds Svensk Bilsports eget Sportnytt där Christian Holmudd summerrar det senaste inom bilsporten, allt från folkracetävlingar till Pontus Tidemands framfart i WRC2.

18-03-19 Du hittar Bilsportnytt på www.sbfplay.se
Svensk Bilsport söker kreativ och utåtriktad person för bred tjänst inom förbundsutveckling
Svensk Bilsport ska bli fler och söker nu en kreativ person som vill vara med på resan att utveckla bilsporten. Tjänsten är bred och kommer spänna över såväl Idrottslyftsprojekt, urveckling av förbundets utbildningsstruktur, samt beröra marknads- och kommunikationsprojekt.

Läs mer om tjänsten här på www.sbf.se

18-03-19 Största SM-veckan vinter någonsin
SM-veckan är det största evenemang som Skellefteå någonsin stått värd för. Med bland annat 3500 potentiella svenska mästare och en miljon sportintresserade tv-tittare ligger det nära till hands att tro att SM– veckan bara handlar om sport, men den rymmer också så mycket annat. SM-veckan är ett jättearrangemang och mer omfattande än någonsin med bland annat 27 olika sporter som genomförs mellan 20 mars och 26 mars 2018. SM- veckan arrangeras på en mängd olika arenor runt om Skellefteå och projektledare Sinnika Sjunnesson lovar att det kommer att finnas massor att uppleva, både från publikplats och vid andra arrangemang runt om i Skellefteå.
- SM-veckan är ett fantastiskt idrottsevenemang men också en hejdundrande folkfest där musik, dans och annan scenunderhållning tar massor med plats, säger Sinnika Sjunnesson.

SM-veckan genomförs två gånger varje år i Sverige. En sommar och en vinter. På sätt och vis kan man säga att en SM-vecka är så nära ett OS man kan komma på riksnivå. Och som sagt, den blir bara större. 2009 korandes svenska mästare i 5 olika sporter, 2016 var antalet 15 och 2018 blir det alltså 27.
- Vi tror att vi kommer landa på minst 75 000 människor på publikplats, berättar Sinnika Sjunnesson.
Evenemanget tv-sänds förstås av SVT i både playtjänster och på traditionell tablå-tv.
- Allt pekar på en miljonpublik framför tv, då intresset för tävlingarna ökar för varje år, fortsätter Sinnika Sjunnesson.

SM-veckan är för alla och arrangörerna hoppas lite speciellt på många barn och ungdomar i publikhavet. Därför är det gratis för dem upp till 17 år att gå på tävlingarna.
- Det här är verkligen en fantastisk möjlighet att se några av Sveriges absolut bästa idrottare, säger Sinnika Sjunnesson. Sinnika berättar också att de bygger upp ett stort barnland på Vitberget med massor av roliga aktiviteter.
- Folkfesten är gratis för alla. På Möjligheternas torg kommer det att vara aktiviteter tisdag till lördag med olika teman varje dag. På Vitberget är folkfestytan fylld med utställare, barnaktiviteter och mattält.

SM-veckan i Skellefteå har förstås också sin egen entrémössa. Förutom att den sitter skönt och värmer gott har mössan ytterligare en funktion. Den ger nämligen inträde till precis alla idrottstävlingar under veckan samt att den fungerar också som bussbiljett på hop-on hop-off bussarna som går mellan arenorna. Det innebär att det finns stora möjligheter att passa på att uppleva någon ny idrott.
- Självklart kan du köpa inträde till enskilda tävlingar också, men en del med tanken med mössan är att människor ska upptäcka nya sport. Varför inte gå på casting, dans eller radiostyrd bilsport, avslutar Sinnika Sjunnesson.

www.sbf.se
18-03-18 Landslaget åter i Östersund
Ännu en helg i Östersund har avverkats för landslaget med både fysisk träning och körträning. Men vid senaste lägret fanns även Pär Brohagen på plats för att fortsätta testerna av de mentala pannbanden som mäter hjärnaktiviteten hos förarna.
- Ja, nu är vi med i lite mer skarpt läge när de kör på isen och vi kan med tekniken se hur deras tillstånd är i huvudet. Det handlar om att komma i flow och att lära sig att arbeta bort störande tankar, säger Brohagen och fortsäter.
- Där förarna själva vet att de missat ser vi på mätningen att den ger utslag innan och att de då tappat fokus, säger Brohagen som även förklarar att med utrustningen kan filma och direkt få fram vad som händer i olika moment på en bana.

Testerna var även något som klart intresserade Dennis Rådström som kom till Östersund med en seger i Rally Sweden.
- Ja det roliga fortsätter efter segern i Rally Sweden. Här har vi fått köra bra bilar och även testat en intressant mätutrustning för hur vi agerar mentalt i olika lägen. Den var riktigt intressant att se när man är i flow och hur man ska komma dit, säger Rådström.

Med på läget var också Alexander Granlund och det är första gången en förare från driftingen är med.
- Det känns jättebra, fantastiskt faktiskt. Hela det lägret här ger jättemycket och körtid är alltid viktigt och här har vi dessutom sladdat väldigt mycket så det är bara positivt, säger Granlund.
www.sbf.se
18-03-19 FIA lanserar Girls On Track
I samband med motormässan i Geneve lanserar det internationella bilsportförbundet, FIA, sitt nya projekt, The Girls On Track, som ska locka fler tjejer till motorsporten.

Projektet vänder sig till tjejer mellan 13 och 18 år och genomförs med stöd från EU. Målet med projektet är att nå unga tjejer och få dem in i bilsporten och man gör det genom Kartingslalom, ett kostnadseffektivt sätt att kunna sätta upp banor på platser där många unga rör sig.
Projektet är framtaget av FIA:s Women In Motorsport, med Michèle Mouton i spetsen och finansieras delvis av EU genom Eramusprogrammet. Med vid lanseringen av denna storsatsning är även FIA:s president, Jean Todt.
- Vi är väldigt stolta över att lansera denna ambitiösa europeiska tävling för unga tjejer. Jag är glad över att Europeiska kommissionen genom sin finansiering har erkänt vårt starka engagemang för vidare utvecklingen av kvinnor inom motorsport. FIA kommer att fortsätta att aktivt främja ett jämnt utrymme för män och kvinnor inom motorsport i åratal, säger Todt.

Under första året är det planerat att 3000 tjejer kommer delta i totalt åtta länder, varav Sverige är ett. Tre tjejer från varje land kommer sen att gå vidare för att i mars nästa år mötas i en Europa final på Le Mans. Där går sex tjejer vidare till FIA Driver Training Camps, där de kommer att stödjas av FIA genom ett idrotts- och utbildningsprogram.
- Med Girls On Track-programmet har vi ett bra tillfälle att öppna upp motorsportens värld till en ny generation, säger med Michèle Mouton.

Sverige är ett av de åtta länder som kommer genomföra projektet. Inom kort kommer mer information att komma och även information om hur man anmäler sig till Girls On Track i Sverige.

Mer information om projektet finns på,www.fia.com/TheGirlsOnTrack
www.sbf.se
18-03-19 Missa inte SM-veckan i SVT
Följ tävlingen i Rally, Rallycross & Crosskart live i SVT.
Söndag 25 mars 08.30-12.30 svtplay.se och svtsport.se 13.30 -15.00 & 15.30-17.00 Finaler körs live i SVT1

OBS! TV-tiderna är preliminära, se svtsport.se
www.sbf.se
18-03-18 Skriv under - Vi protesterar hur Mitt Media behandlar ridsporten och nu Motorsporten
Nu har även Kurt Eliasson fått beskedet att han inte är önskvärd längre att skriva om Motorsport, finns inge intresse längre enligt Mitt Medias ledning. Med anledning av detta så måste vi protestera mot detta beslut, allt är inte bara lagidrott. Gör om och gör rätt.

https://www.skrivunder.com/vi_protesterar_hur_mitt_media_behandlar_ridsporten_och_nu_motorsporten

18-03-12 Missa inte - Mikaela Åhlin-Kottulinsky med Berg och Meltzer klockan 21.00 kanal 5
Ikväll är Mikaela Åhlin-Kottulinsky med i programmet ”Den fantastiska historien” med Carina Berg och Christine Meltzer!

Programmet sänds kl 21:00 på Kanal 5.

18-02-04 Joel Erikssons Race Of Champions-debut avverkad
Joel Eriksson tog sig vidare från gruppfasen när han för första gången ställde upp i Race Of Champions (ROC), motorsportens årliga mästarmöte, vid helgens sammandrabbning i Riyadh, Saudiarabien.

19-årige Eriksson var en av tävlingens yngsta deltagare, och bjöds in till ROC tack vare andraplatsen i Formel 3-EM 2017. I Riyadh ställdes skåningen mot världsstjärnor som David Coulthard, Petter Solberg, Juan Pablo Montoya, Helio Castroneves och Tom Kristensen, i en kamp där fältet gjorde upp i en rad olika bilar på en specialdesignad asfaltbana inne på saudiska nationalstadion King Fahad International Stadium.

Tävlingen avgjordes i en utslagsstege, där Eriksson i det inledande gruppmomentet ställdes mot tre regerande mästare i stora, internationella mästerskap: René Rast (DTM), Lando Norris (från Erikssons eget F3-mästerskap) samt svenske kollegan Johan Kristoffersson (rallycross).

Eriksson fick se sig besegrad av Rast i sitt första heat, men slog sedan både Norris och Kristoffersson och kunde därmed göra sin svenske landsman sällskap in i kvartsfinalomgången.

Väl där tog äventyret dock slut för Eriksson, som fick ge sig med åtta tiondels sekund runt den tekniska parallellbanan mot förre världsmästaren i både rally och rallycross, norrmannen Petter Solberg.

Finalen kom till slut att stå mellan just Solberg och 13-faldige F1-vinnaren David Coulthard, där den snabbe skotten avlöpte med segern och karriärens andra Race Of Champions-triumf.

I lagtävlingen Nations Cup, som föregick den individuella tävlingen, bildade Eriksson och Kristoffersson lag som Team Sweden och vann fyra av sina sex heat i grundomgången. Trots det räckte det dock inte riktigt, och det svenska laget missade avancemang i en tävling som senare vanns av Team Germany (Tyskland) med Rast och dubble sportvagnsvärldsmästaren Timo Bernhard i uppställningen.
- Något av det roligaste jag har gjort i hela mitt liv, och bland det mest utmanande, säger Joel Eriksson. Det har varit en helt otrolig vecka. Det hade förstås varit kul att gå lite längre, men jag är stolt över min prestation. Jag slog Lando (Norris) båda gångerna vi möttes, vilket var ett av mina stora mål som revansch för F3-säsongen, och jag kan leva med att förlora mot Petter (Solberg) som gjort den här tävlingen så många gånger och som vunnit både rally-VM och rallycross-VM. Jag är nöjd med att vara så pass nära honom. Jag är jätteglad att ha fått den här möjligheten och jag skulle gärna komma tillbaka till Race Of Champions igen i framtiden.
18-01-28 Stort "prisregn" över Hässleholms MK när "Nya Bilsportkonferens
Syd 2018" avslutades med galamiddag och prisutdelning på lördagskvällen i Malmö.

Södra Bf´s hedersomnämnande gick till Mattias Lindberg för sitt SM Guld i V8 Thunder Cars samt Anders Åberg och Björn Johnsson för sitt SM Guld i Rally.

Därefter för DM tävlingarna i Rally och Rally Special:
Guld till Johan "Kalle" Green/Kevin Athley för seger i Trimmat 2 WD
Guld till Stoffe Nilsson/Jesper Johansson för seger i 4 WD
Silver till Ingvar och Adam Andersson för 2:a plats i 4 WD
Guld till Rolf och Tobias Grybb för seger i RS DM
Guld till Peter Vestlund/Magnus Larsson för seger i klass Standard
Silver till Tyko Nilsson/Henrik Svensson för 2:a plats i klass Standard
Brons till Jim Svensson/Camilla Persson för 3:e plats i klass Standard
Silver till Johannes Haraldsson/Kenny Andersson för 2:a plats i B-förarcupen.

Sist på kvällen fick sedan klubbens ordförande, C G Wilke mottaga Södra Bf´s pris som Årets Eldskäl 2017!
18-01-15 Svensk Bilsports landslag 2018
Inför måndagens Idrottsgala på i Globen höll Svensk Bilsport en presskonferens i Stockholm där Landslagen 2018 presenterades.

Några av förarna som fanns på plats var nyligen hemkomna från det läger som landslaget genomförde på Kanarieöarna under några dagar fyllda av fys-träning och körträning.

Under 2017 hade Svensk Bilsport ett av de mest framgångsrika åren någonsin med världsmästare i tre sportgrenar, rallycross, rally och racing samt flera framskjutna placeringar inom många olika internationella serier. Och bredden av den kunskap som finns hos de svenska stjärnorna är även en sak som landslaget arbetar hårt med.
- De prestationer vi såg under 2017 och den utveckling vi har med förare är riktigt spännande, både inom juniorer och seniorer. Jag har varit med och arbetet kring landslaget i snart sju år och aldrig har det känts så här bra för mig och jag tror det gäller även förarna när det gäller det landslagsupplägg som vi arbetar med nu, men samtidigt kan vi inte stanna upp, det finns mycket mer som kan utvecklas och mycket mer som vi redan har planer på för att ytterligare stötta landets duktiga landslagsförare, säger förbundskapten Magnus Lampert.

Nedan kan du se presskonferensen och även listan med samtliga namn.

Seniorer
Rally
Mattias Adielsson, Torslanda
Pontus Tidemand, Charlottenberg
Fredrik Åhlin, Hammarö

Kartläsare
Jonas Andersson, Gunnarskog
Joakim Sjöberg, Ösmo

Rallycross
Kevin Eriksson, Ösmo
Sebastian Eriksson, Sunnemo
Kevin Hansen, Källby
Timmy Hansen, Götene
Johan Kristoffersson, Arvika
Anton Marklund, Bolidern

Racing
Marcus Ericsson, Kumla
Jimmy Eriksson, Tomelilla
Joel Eriksson, Tomelilla
Gustav Malja, Malmö
Felix Rosenqvist, Malmö/Monaco

Karting
Alexander Dahlberg, Göteborg
Douglas Lundeberg, Helsingborg
Emil Skärås, Västerås

Crosskart
Tommie Svärd, Kristinehamn
Linus Östlund, Sysslebäck

Juniorer
Rally
Elias Lundberg, Sala
Dennis Rådström, Torsby
Daniel Röjsel, Anderstorp

Kartläsare
Johan Johansson, Söderköping

Rallycross
Magda Andersson, Löberöd
Oliver Eriksson, Ösmo
William Nilsson, Tomelilla

Racing
Victor Bouveng, Knivsta
Hampus Ericsson, Kumla
Linus Lundqvist,Tyresö
Henric Skoog, Torshälla

Karting
Victor Gustavsson, Staffanstorp
Noah Milell, Färlöv
Alfred Nilsson, Tomelilla
Benjamin Thörnqvist, Höör

Crosskart
Patrik Hallberg, TUNGELSTA
Isak Reiersen, Torsby

Utvecklingslandslaget
Rally
Tom Kristensson, Hörby
Isac Nordström, Vedum
Oliver Solberg, Torsby
Pontus Åhman, Uppsala

Rallycross
Philip Gehrman, Lindesberg
Simon Olofsson, Charlottenberg

Racing
Isac Blomqvist, Uppsala
Rasmus Lindh, Kullavik
Hugo Nerman, Rydebäck
Simon Ohlin, Gärdes Köping
Sebastian Persson, Åhus
Mikaela Åhlin-Kottulinsky, Hägersten

Karting
Dino Beganovic, Linköping
Axel Bengtsson, Stocksund
Brandon Nilsson, Trelleborg
Isak Sjöqvist, Alunda

Crosskart
Isac Egonsson, Torsby
Max Grotherus, Uppsala

Kartläsare
Patrik Barth, Lysvik

Tryck här för mer info!
Tillbaka till startsidan