<< Till Racing
<< Tillbaka till Startsidan


Övrig pressinformation
RACING 2014

               Tillbaka årets Racing


14-10-20 Seger direkt för Jimmy Eriksson i långloppsdebuten
Jimmy Eriksson slog till med full kraft i sin debut på den internationella sportvagnsscenen när han under uppmärksammade former lyckades vinna söndagens fyratimmarslopp i portugisiska Estoril.

Tävlingen, som markerade säsongsfinalen i det europeiska långloppsmästerskapet European Le Mans Series, ställde Eriksson inför en helt ny typ av utmaning – långt ifrån den formelbilsmiljö i vilken skåningen vanligtvis hör hemma. Den 23-årige landslagschauffören genomförde loppet i en Oreca 03R LMP2-bil i drift av Sébastien Loeb Racing (ägt av den flerfaldige rallyvärldsmästaren Sébastien Loeb), och delade på körningen med teamets ordinarie förare Vincent Capillaire.

Duon låg på sjätte plats – 45 sekunder från ledningen – när Capillaire lämnade över till Eriksson efter den första delen av loppet. Svensken stod sedan för en massiv offensiv under den efterföljande stinten, och arbetade sig hela vägen upp till andra plats innan Capillaire i kraft av en bra strategi slutligen kunde överta ledningen under sitt nästa och avslutande körpass.

Eriksson och Capillaire vann loppet drygt 35 sekunder före Morgan-trion Gary Hirsch, Pierre Ragues och den förre Formel 1-föraren Christian Klien. Segern är den första någonsin för Sébastien Loeb Racing i European Le Mans Series (ELMS).
– En riktigt, riktigt häftig upplevelse, säger Jimmy Eriksson. Jag gick in i den här helgen mer eller mindre utan någon som helst kunskap om långloppsracing, och att åka härifrån med seger i mitt första ELMS-race känns både fantastiskt och förvånande! Ett stort tack till Sébastien Loeb Racing för möjligheten att få bredda mina perspektiv inom motorsporten, och för allt de lärt mig den här helgen. Att hantera alla varvningar och långsammare trafik var något helt nytt för mig, men det föll sig riktigt väl och jag vill också tacka Vincent för ett bra jobb även från hans sida. Nu kommer jag att ha fullt fokus på formelbilsracingen den närmsta tiden, men jag har definitivt fått upp ögonen för en ny del av sporten och jag kör gärna fler långlopp i framtiden.

Jimmy Eriksson är tillbaka bakom ratten igen redan i morgon tisdag, då veckans officiella tester för World Series by Renault inleds i spanska Jerez. Eriksson kommer att köra för det regerande mästarteamet DAMS under testets båda två dagar (tisdag och onsdag)
14-10-20 Gustav Malja klar för test i World Series by Renault
Gustav Malja kommer att debutera bakom ratten på en 530 hästkrafter stark World Series by Renault-bil när han deltar i mästerskapets officiella tvådagarstest i spanska Jerez den här veckan.

18-årige Malja har under 2014 tävlat i den långsammare Formel Renault 2.0-klassen, men får nu chansen att bekanta sig med de motorstarkare 3.5-litersbilarna som används i World Series by Renault – ett av formelbilsvärldens viktigaste mästerskap. Testet i Spanien äger rum under tisdagen och onsdagen, och Malja kommer att köra för det tjeckiska teamet I.S.R. under båda dagarna.

World Series by Renault räknas som ett av de absolut sista stegen på vägen mot motorsportens finrum. Förra årets mästare – danske Kevin Magnussen – tävlar idag i Formel 1 för McLaren, och på listan över tidigare World Series by Renault-förare märks bland andra den fyrfaldige världsmästaren Sebastian Vettel samt Grand Prix-vinnarna Daniel Ricciardo och Robert Kubica.

En World Series by Renault-bil kan uppnå toppfarter på över 300 km/h, medan avancerade kolfiberbromsar och sofistikerad aerodynamik (som inkluderar ett F1-inspirerat DRS-system) säkerställer mycket höga kurvhastigheter.
– Det här är en fantastisk möjlighet för mig, och det kommer garanterat att kännas speciellt att köra ut ur depån för första gången i morgon, säger Gustav Malja. Vi pratar om en av de snabbaste bilarna i världen, och det känns stort att ha fått den här chansen av I.S.R. Det kommer att bli en stor utmaning, både fysiskt och rent körmässigt, men jag har spenderat ett par dagar i teamets simulator i Prag och jag känner mig så väl förberedd som jag kan vara. Jag kommer att ta mig an de här två dagarna med ett väldigt öppet sinne, och mitt enda mål är att samla på mig så mycket erfarenhet som möjligt i den här typen av bil inför framtiden. Det kommer att bli grymt!

Rapporter, kommentarer och bilder från Maljas World Series by Renault-test kommer att tillhandahållas på www.gustavmalja.com.

www.worldseriesbyrenault.com | www.isr-racing.cz
Gustav Malja: www.gustavmalja.com
14-04-30 Helling och Sundahl favoriter i racingens Renault-klasser
På lördag drar racingsäsongen 2014 igång på allvar. Clio Cup JTCC och Formel Renault 1,6 har premiär när SSK-seriens första deltävling avgörs på Gelleråsbanan utanför Karlskoga. Båda klasserna har en Växjöförare som förhandsfavorit. Robert Helling i Clio Cup och Lukas Sundahl i Formel Renault.

Robert Helling var tvåa bakom suveränen Andreas Wernersson i fjolårets upplaga av Clio Cup JTCC. Till den här säsongen har Wernersson tagit klivet över till STCC, precis som 2013 års SM-trea Mattias Lindberg.
– Jag hade liknande planer men valde att stanna kvar i Clio Cup ytterligare en säsong, säger Helling, som får både gamla och nya konkurrenter i årets mästerskap.

Totalt kör 14 förare premiären på Gelleråsbanan och utmanare till Helling saknas inte. Eskilstunasonen Henric Skoog och Richard Hansson, SSK, är två förare som många tror och hoppas ska kunna utmana Helling. Fler har säkert samma ambitioner.

Extra intressant är att klassen i år lockar fyra tjejer från start. Kvar sedan 2013 är Linda Johansson, Norrtäjle och Emelie Moe från Östersund. De får i år sällskap och konkurrens av Emelie Liljeström, Västerås och Johanna Jovér från Nykvarn.

I Formel Renault 1,6 är det fjolårets bronsman, Lukas Sundahl, som får bära favoritskapet. Den unge smålänningen stop på pallen vid nio tillfällen förra året och utmanade om segern ända in i finalen på Mantorp Park, men fick till slut se sig besegrad av mästaren Erik Johansson och estländaren Martin Rump.

Totalt kommer 15 förare till start när den heta formelbilsklassen inleder sin andra säsong i Sverige. Sundahls främsta utmanare i premiären ser på förhand ut att kunna bli en kvartett från fjolårets mästerskap – Paul Blomqvist, Robin Hansson, Kevin Aabol och Pontus Fredricsson.

Formel Renault 1,6 är internationell. Förutom Paul Blomqvist, som kommer från Nya Zeeland, har den lockat två finska förare och en från Estland. Klassen kommer också att köra en deltävling i Finland och en i Estland den här säsongen. Till Estland följer dessutom Renault Clio JTCC med.
14-04-30 Premiärdags för Ola Nilsson i Carrera Cup Deutschland
Efter en intensiv försäsong beger sig Ola Nilsson i helgen till tyska Hockenheim för den efterlängtade tävlingspremiären i Porsche Carrera Cup Deutschland. Hela 37 bilar står på startlinjen när världens starkaste nationella Porsche-mästerskap äntrar scenen, och som ende svensk på gridden är Nilsson – förra årets tvåa i den nordiska motsvarigheten Carrera Cup Scandinavia – redo att ta sig an några av sportbilsracingens absolut snabbaste förare.
– Det ska bli extremt kul att äntligen få komma igång med den här säsongen, säger Ola Nilsson. Jag har jobbat för en plats i tyska Carrera Cup i tre års tid, och jag ser det här som det viktigaste steget hittills i min karriär. Vintertesterna har visat att konkurrensen blir fullständigt brutal med säkert upp mot 20 bilar inom en sekund, men jag känner mig väl förberedd och vill inte bara vara med för att se och lära.

26-årige Nilsson har inför årets säsong skrivit på för det flerfaldiga mästarteamet Deutsche Post by Project 1, vars föraruppställning också inkluderar bland andra förra årets mästerskapsfemma Philipp Eng (Österrike). Nilssons Porsche 911 GT3 Cup kommer att bära startnummer 11.
– Jag trivs riktigt bra hos teamet, och vi jobbar väldigt effektivt ihop, avslutar Nilsson. Dessutom känner jag till Hockenheim sedan tidigare, och vann bland annat båda racen där i Volkswagen Scirocco R-Cup 2012. Jag har helt enkelt en bra känsla, men nu är det upp till bevis och jag kommer att göra allt jag kan för att få en bra start på säsongen.

Varje deltävling i Porsche Carrera Cup Deutschland utgörs av två race, och samtliga säsongens lopp sänds LIVE på Viasat och Viaplay.

Sändningstider, Hockenheim
Porsche Carrera Cup Deutschland

Lördag 3 maj
Race 1: 17.35 (Viasat Motor)

Söndag 4 maj
Race 2: 09.55 (Viasat Sport)
14-04-29 Dubbelseger för Marcus Fluch i premiären av Volkswagen Castrol Cup 2014
Ekeröföraren Marcus Fluch tog full pott i premiären av VW Castrol Cup i helgen. Marcus var snabbast på fria träningen, tog Pole Position på kvalet, och avslutade sedan helgen med att vinna båda raceheaten.

Årets första deltävling i Volkswagen Castrol Cup kördes den 25-27 april i Ungern på den klassiska F1 banan Hungaroring, som ligger strax utanför Budapest.

Marcus, som detta år gör sin andra säsong i VW Castrol Cup satte full fart från start! Redan under den fria träningen på fredagen satte Marcus den snabbaste varvtiden med sin nydesignade svarta Volkswagen Golf GTI.

Farten i bilen fanns kvar under kvalet som avgjordes i ett ihållande spöregn tidigt på lördagsmorgonen. Marcus lyckades under kvalet med bedriften att ta Pole Position till båda heaten.

Marcus kunde från sin startposition i ruta ett kontrollera race 1, och som första bil efter 12 varv ta målflagg, dryga sekunden före polacken Maceij Steinhof.

Det andra racet som kördes i ett strålande soligt och varmt väder på söndagsförmiddagen ”kändes som en upprepning av det första” säger Marcus.
- ”Viktigt att få till en bra start, köra smart och kontrollera de bakomvarande förarna och samtidigt inte slösa bort de ”push to pass-tryck” som ger bilen 50 extra hästkrafter vid 19 tillfällen under loppet” fortsätter Marcus. I mål var Marcus över 3 sekunder före Jeffrey Kruger från Sydafrika.
- ”Fantastiskt, säsongen kunde inte börja på ett bättre sätt” avslutar Marcus, innan han rusar i väg till presskonferensen helt neddränkt av vinnar-Champagne, och han skickar samtidigt ett stort tack till Jimmy Johansson som under helgen fungerat som Marcus raceingenjör och stöd.

Volkswagen Castrol Cup, med tävlingar i Ungern, Tyskland, Polen, Tjeckien och Slovakien, avgörs under sju helger med två raceheat varje helg. 22 förare från 8 olika länder och tre världsdelar deltar i årets VW Castrol Cup.

Bilen som Marcus kör underhålls av ett polskt racingteam, och VW Motorsport i Tyskland håller ordning på de 320 hästkrafterna under huven.

Nästa tävling körs 23-25 maj på Eurospeedway Lausitzring i Tyskland tillsammans med ADAC GT Masters.
Videolänkar:

Länk till film race 1: Race 1 Vinst för Marcus Fluch
Länk till film race 2: Race 2 Vinst för Marcus Fluch igen
14-04-29 Många raceklasser i Karlskoga
Årets racingsäsong rivstartar på Gelleråsbanan i Karlskoga. Stockholms Sportvagnsklubb (SSK) står som värd tillsammans med Karlskoga MF. Förutom SSK´s egna klasser kommer hela Sportvagnsmästerskapet till start med sina klasser Roadsport, Modsport, RS & Clubman. Det körs även Junior-SM med klasserna JTCC och Formel Renault 1.6. Som avrundning på denna helg körs långlopp för NSHC på söndag eftermiddag!

Det är några nya intressanta namn i både JTCC och Formel Renault 1.6. Det är alltid svårt att veta hur snabbt de nya förarna kommer in i körningen. I JTCC är Robert Helling favorit. Han kom från Radical och gjorde sin första säsong i en täckt bil i fjol och kom då tvåa direkt. En som kanske kan utmana honom är Henric Skoog, som också gör sin andra säsong i JTCC. Det är fyra tjejer som kör JTCC i år. Det var länge sedan vi såg så många tjejer i en och samma klass.

I Formel Renault 1.6 känns det mera svårtippat. Lucas Sundahl kom trea i fjol och får räknas som favorit, men vem vet vad förare som Pontus Fredriksson eller Kevin Aabol kan hitta på? Vi har flera nya unga förare som kommer från gokart. Ett par finska och estniska förare skall också köra sieren i år. Vad kan de hitta på? På lördag får vi svaret...

För mer information besök gärna SSK´s hemsida: www.sskserien.se/
14-04-29 Dubbelseger för Team Sweden i Portugal
Det blev två förstaplatser för Team Sweden i Portugal när premiären av racingklassen MW-V6 i Acceleration 2014 avgjordes. Alx Danielsson, till vardags anställd på svenska medtechbolaget Bactiguard, vann loppen med god marginal och var överlycklig när pokalerna delades ut och nationalsången spelades.

Efter en stark prestation på försäsongstesterna i Spanien för en knapp månad sedan blev Alx ombedd att representera Sverige i klassen MW-V6 under premiären av Acceleration 2014. Biltypen ser ut som en pickup men är i själva verket en rörramsbil med siluettkaross och väger in på endast 950kg.

Med förhoppningar om en pallplats åkte svensken till Portugal. Ganska tidigt under helgen stod det klart att tempot var högt vilket bekräftades när Alx kvalade etta på fredagseftermiddagen. Han följde sedan upp med seger i lopp ett.
- Självklart hoppas man alltid att man har goda chanser men det här gick bättre än jag vågade tro. Alla bilar drivs centralt och är likadana, det jämnar ut förutsättningarna.
I starten var jag lite försiktig och fick backa ur en situation och låg tvåa första varven. Efter en bra kamp tog jag mig om Holländaren Kelvin Snoeks och kunde dra ifrån.

Marginalen blev tillslut dryga sju sekunder. Detta var första gången under helgen den svenska nationalsången spelades i Portimao.
I andra loppet var utsikterna goda men raserades redan på andra varvet efter en påkörning. Detta gav dock svensken en möjlighet till uppkörning från sista plats i fältet. På väg mot pallplats brast dock en hjulupphängning pga skador från påkörning vilket ledde till att Alx fick parkera bilen endast tre varv från mål.
- Snopet. Jag var återigen lite konservativ i starten för att inte bli inblandad i incidenter. Vår inställning på bilen gör att den blir riktigt snabb efter ett par varv och ut på varv två körde jag om men blir påkörd i bakhjulet från yttern på väg in i kurvan. Den andra föraren blev bestraffad efter loppet men det hjälpte såklart inte mig där och då. Jag snurrade av och kom ut tvärsist på banan. Cirka 20 minuter senare körde jag om samma förare igen och var på väg mot pallplats när hjulupphängningen brast. Jag fick parkera.

Revanchen lät inte vänta på sig. I helgens tredje och sista lopp var startordning delvis omvänd enligt reglemente. Alx kom iväg som femma och påbörjade jakten på ledning, extra motiverad av tidigare händelser.
- Maximalt taggad var jag fast besluten om att vinna detta lopp. Givetvis för Sveriges och min egen skull men även för min mekaniker som fick en lång natts jobb för att reparera skadorna. Bilen var helt perfekt och det var lätt att hitta farten. Efter ett par varv var jag ikapp Eion Murray från Irland och kunde börja utmana. Det blev en härlig fajt men jobbade nog sina däck lite hårt så efter jag kört om kunde jag dra ifrån och slutligen segra med över 10 sekunder.

Det blev andra gången Du gamla, Du fria spelades i Portugal i helgen.

Alx lämnade Portugal med Team Sweden i mästerskapsledning.
Amatörfilm från priscermonin finns här: youtu.be/86os1j6MsUg

Till helgen kör serien sin andra deltävling på Navarra i Spanien. Det är ännu oklart om Alx kommer deltaga för att försvara färgerna pga budget.
I FA1, den andra klassen Team Sweden finns representerat, körde unga talangen Felix Rosenqvist till sig en fin tredjeplats i ett utav loppen.

Utförligare beskrivning av helgen finns på Alx egna blogg. Länk till den och annat nedan
Acceleration 2014 - www.acceleration14.com
Alx fansite - www.facebook.com/alxnascar
Alx blogg - nascaralx.teknikensvarld.se
Åk med ombord på Alx pole position-varv från kvalet i Portugal: www.youtube.com/watch?v=wdHLhLz1eoo

14-04-29 Mikaela Åhlin-Kottulinsky klar för VW Scirocco R-Cup 2014, med ny tysk huvudsponsor
Mikaela Åhlin-Kottulinsky är klar för en ny racingsäsong i Tyskland. För tredje året i rad kommer hon att köra en full säsong i VW Scirocco R-Cup, som körs tillsammans med DTM-serien.
- ”Jag är bara helt galet glad. Min nya tyska samarbetspartner Autostadt har hjälpt till med den sista stora pusselbiten för att möjliggöra min tredje VW Scirocco R-Cup-säsong” berättar Mikaela.

Ett tungt arbete utanför själva körningen är självklart jobbet med att stärka det egna varumärket och att knyta nya kontakter. ”Förutom att jobba in nya partners till min racingsatsning har jag i vinter även arbetat som instruktör. Jag har också sålt in körevent och min egen föreläsning Kvinnan i racet” berättar Mikaela, som nu kan pusta ut och fokusera på den kommande racingsäsongen i Tyskland och Österrike.
- ”Nu när jag har fått med mig Autostadt i min satsning så kommer det att hjälpa mig ytterligare ett steg mot mitt slutmål, DTM” säger Mikaela som har som mål att om några år vinna DTM-serien. ”Jag har höga mål, men jag tror stenhårt på att kunna nå hela vägen fram” säger Mikaela med ett leende.

Autostadt är ett teknikcentrum och en upplevelsepark för både vuxna och barn. Här finns alla märken inom VW-familjen representerad, och varje år besöks Autostadt av över 2 miljoner personer från hela världen. ”På deras bilmuseum står även den VW Iltis som min morfar Freddy Kottulinsky vann Paris-Dakar med 1980” berättar Mikaela med stolthet. ”Det känns så klart lite extra speciellt att de nu väljer att stötta mig i min satsning” säger hon.

Säsongen 2014 innehåller tio tävlingar i VW Scirocco R-Cup under sex racehelger, och nu närmast väntar premiären på Hockenheim den 2-4 maj.
- ”Jag är både lycklig och stolt över att kunna presentera ytterligare en internationell racingsäsong. Jag ska göra allt för att bevisa att de som stöttar mig hemma i Sverige och i Tyskland, gör rätt” avslutar Mikaela, som i dagarna flyger till Tyskland mot sin dröm.

www.ahlin-kottulinsky-motorsport.com
14-04-27 Gustav Malja öppnar med personbästa direkt i Eurocup-premiären
Gustav Malja fick en lovande start på 2014 års Formula Renault 2.0 Eurocup-säsong när han slog till med sitt bästa resultat hittills i den stenhårda juniorracingserien vid helgens premiär på spanska Motorland Aragón.

Malja – som debuterade i Eurocup-sammanhang under fjolåret – kvalade in som sexa till lördagens säsongsinledande race, och tog sedan målflagg på samma position i det 31 man starka startfältet. I söndagens andra heat tvingades 18-åringen att starta i mitten av fältet efter ett misstag i morgonens tidskval, men kunde trots en påkörning i slutet av det första varvet avancera under loppets gång och till slut korsa mållinjen som tia – och bärga ytterligare poäng till mästerskapssammandraget.
– En bra start på säsongen, säger Gustav Malja. Jag kände att vi var bra med redan under den fria träningen, och det första kvalet bekräftade att farten fanns där. Jag var trea i min grupp och fick starta sexa totalt, och det var skönt att få inleda säsongen med mitt bästa resultat så här långt i Eurocup. Söndagen kompromissades lite av vår startposition, men jag är helt klart nöjd med racet och att ha tagit mig i mål på poängplats en gång till. Jag kommer att sikta ännu högre i fortsättningen och jag vet att det finns mer att ge, men det här ger oss definitivt en bra grund att stå på.

Nästa race:
23-25 maj: Formula Renault 2.0 NEC – Silverstone (Storbritannien).

Gustav Malja: www.gustavmalja.com
Formula Renault 2.0 Eurocup: www.worldseriesbyrenault.com
Formula Renault 2.0 NEC: www.necup.com
Josef Kaufmann Racing: www.jk-racing.de
14-04-27 Bästa V8 Supercars-helgen hittills för Volvo Polestar Racing
Volvo Polestar Racing-föraren Scott McLaughlin säkrade sin och teamets bästa V8 Supercars-helg hittills i år på Pukekohe-banan i Nya Zeeland med två pole positions och två pallplatser.
– Helgen har varit riktigt bra och jag är väldigt nöjd, vi tog två pole och två viktiga pallplatser, säger McLaughlin.

Den 20-åriga Nya Zeeländaren förbättrade resultaten genom hela helgen med åttonde plats i första tävlingen och sjätte plats i den andra. Volvo S60-föraren tog sedan pole position för både tredje och fjärde tävlingen, något som resulterade i en tredjeplats i tredje tävlingen och en stark andraplats i fjärde tävlingen.
– Bilen var stark i sista tävlingen, men vi hade lite för mycket grepp i första stinten, så jag visste att vi skulle tappa lite tid efter depåstoppen och jag fick nöja mig med andra plats, säger McLaughlin.

Den starka poängskörden från de fyra tävlingarna innebär att McLaughlin klättrar från tionde till sjunde plats i förarmästerskapet och är bakom regerande mästaren Jamie Whincup på sjätte plats.
– Vi kunde inte önskat oss en mycket bättre helg förutom att ta en seger. Vi har hittat några riktigt bra grejer på bilen vad gäller inställningar och vi är inte långt från den första Volvo-segern. Vi kommer att kämpa vidare hårt, säger McLaughlin.

Stallkollega Robert Dahlgren hade en tuff helg på Pukekohe-banan och ställdes inför ett av kalenderns tuffaste tävlingsupplägg med fyra kval och fyra tävlingar med bara ett 30-minuters testpass att lära sig banan på.

Svensken bröt en av tävlingarna på grund av tekniska problem och hade 21:a plats som bästa resultat.
– Jag var fem tiondelar från pole i kvalet för sista tävlingen, det var riktigt jämnt. Jag hade en bra känsla inför sista tävlingen, vi hade gjort en hel del ändringar på bilen. Tyvärr snurrade jag i tävlingen. Men jag hade ett bra tempo efter det och matchade topp fem vad gäller varvtider. Så medan resultaten inte visar det så känner jag att vi har gjort ett stort steg framåt och jag ser fram emot Perth,” säger Dahlgren.

V8 Supercars fortsätter om tre veckor med Perth 400 på Barbagallo Raceway den 16-18 maj.
– Teamet har gjort ett stabilt jobb i helgen och vi är glada att se Scott klättra i mästerskapet med två starka pallplatser. Resultat- och prestanda-mässigt tycker jag att vi är där vi vill vara så här tidigt i mästerskapet och vi har en intressant återstående del av säsongen framför oss, säger Christian Dahl, ägare av Polestar.

Resultat Race 1 – Topp 5
1 Jason Bright Holden Commodore 33 varv
2 Shane Van Gisbergen Holden Commodore +1.6796
3 Craig Lowndes Holden Commodore +4.8554
4 James Courtney Holden Commodore +5.5961
5 Will Davison Mercedes E63 AMG +6.1556
8 Scott McLaughlin Volvo S60 +13.8858
22 Robert Dahlgren Volvo S60 +37.4217

Resultat Race 2 – Topp 5
1 Mark Winterbottom Ford Falcon 35 varv
2 James Courtney Holden Commodore +1.9508
3 Chaz Mostert Ford Falcon +5.2519
4 Jamie Whincup Holden Commodore +6.7886
5 Shane Van Gisbergen Holden Commodore +9.3911
6 Scott McLaughlin Volvo S60 +9.3911
DNF Robert Dahlgren Volvo S60

Resultat Race 3 – Topp 5
1 Shane Van Gisbergen Holden Commodore 35 varv
2 Mark Winterbottom Ford Falcon +0.2896
3 Scott McLaughlin Volvo S60 +7.4696
4 Jamie Whincup Holden Commodore +7.6686
5 Garth Tander Holden Commodore +10.0567
21 Robert Dahlgren Volvo S60 +35.7751

Resultat Race 4 – Topp 5
1 Mark Winterbottom Ford Falcon 69 varv
2 Scott McLaughlin Volvo S60 +6.9807
3 Chaz Mostert Ford Falcon +16.8806
4 Shane Van Gisbergen Holden Commodore +23.5120
5 Michael Caruso Nissan Altima +25.2493
23 Robert Dahlgren Volvo S60 +1 varv

Kval Race 1 – Topp 5
1 Jason Bright Holden Commodore 1:03.1962
2 Jamie Whincup Holden Commodore +0.0752
3 Shane Van Gisbergen Holden Commodore +0.0780
4 Craig Lowndes Holden Commodore +0.0921
5 Will Davison Mercedes E63 AMG +0.1205
7 Scott McLaughlin Volvo S60 +0.1486
23 Robert Dahlgren Volvo S60 +0.7797

Kval Race 2 – Topp 5
1 James Courtney Holden Commodore 1:03.0638
2 Mark Winterbottom Ford Falcon +0.0180
3 Scott McLaughlin Volvo S60 +0.1287
4 Chaz Mostert Ford Falcon +0.1849
5 Jamie Whincup Holden Commodore +0.2009
24 Robert Dahlgren Volvo S60 +0.9228

Kval Race 3 – Topp 5
1 Scott McLaughlin Volvo S60 1:03.0438
2 Jamie Whincup Holden Commodore +0.0562
3 Mark Winterbottom Ford Falcon +0.1086
4 Shane Van Gisbergen Holden Commodore +0.1567
5 Garth Tander Holden Commodore +0.1680
20 Robert Dahlgren Volvo S60 +0.6678

Kval Race 4 – Topp 5
1 Scott McLaughlin Volvo S60 1:02.9914
2 Tim Slade Holden Commodore +0.0580
3 Shane Van Gisbergen Holden Commodore +0.0672
4 Mark Winterbottom Ford Falcon +0.1083
5 Chaz Mostert Ford Falcon +0.1234
21 Robert Dahlgren Volvo S60 +0.5555

ITM 500 Auckland – V8 Supercars
Bana: Pukekohe Park Raceway
Längd: 2910 m
Varvrekord (V8SC): 0:56.0781, Greg Murphy 2005

TV-sändningar
Australia: www.v8supercars.com.au/view/tv-schedule
Europe: www.motorstv.com
Sweden: www.viasat.se/sport/motor
Webstream: www.v8supercars.com.au/v8live/schedule

Mästerskapsställning - Topp 10
(13/38 tävlingar)
1 Mark Winterbottom Ford Falcon 941 poäng
2 Craig Lowndes Holden Commodore 834 (-107)
3 Fabian Coulthard Holden Commodore 824 (-117)
4 James Courtney Holden Commodore 781 (-160)
5 Shane Van Gisbergen Holden Commodore 777 (-164)
6 Jamie Whincup Holden Commodore 775 (-166)
7 Scott McLaughlin Volvo S60 651 (-290)
8 David Reynolds Ford Falcon 592 (-349)
9 Jason Bright Holden Commodore 592 (-349)
10 Will Davison Mercedes E63 AMG 572 (-369)
25 Robert Dahlgren Volvo S60 237 (-704)

www.polestar.com
14-04-24 Alx representerar Sverige i Portugal
Alx Danielsson, till vardags anställd på svenska medtechbolaget Bactiguard, har fått möjlighet att representera Sverige under premiärhelgen i nya racingpaketet Acceleration 2014 där han kommer köra klassen MW-V6 i "Sverige-bilen".

Alx blev inbjuden att testköra den nya racingbilen i spanska Valencia för en knapp månad sedan. Efter en stark prestation har han nu fått möjligheten att axla de svenska färgerna. Biltypen ser ut som en pickup men är i själva verket en rörramsbil med siluettkaross och väger in på endast 950kg.
- Det blir första gången jag kör en tävlingsbil lackad i svenska flaggan. Det blir tyvärr också första gången jag kör Portimao så hoppas det går fort att lära sig banan, säger Alx och fortsätter. Det är mycket kul att få förtroendet och jag siktar på en stabil insats med pallen som mål.

Alx landar i Sverige igen på måndag vid lunchtid och beger sig genast till Mantorp Park för att delta de sista timmarna under pågående testdag i V8 Thunder Cars. Där körs den Dodge Challenger hans team Memphis Racing debuterade på Bilsport Performace & Custom Motor Show på Elima-mässan i Jönköping under påsken för första gången.

Löpande uppdateringar från Portugal publicerar Alx själv på sin blogg (se nedan för adress).

Tidsschema för helgen:
Fredag 25/4
10:45-11:15 Träning
13:45-14:15 Träning
16:00-16:20 Kval 1

Lördag 26/4
10:00-10:20 Kval 2
13:20-13:45 Race 1 (25 min, rullande start)
16:20-16:45 Race 2 (25 min, rullande start)

Söndag 27/4
11:15-11:55 Race 3 (40 min, rullande start)

För mer detaljer om loppen och körningarna på Portimao, besök Acceleration och Alx blogg samt fansite.
Acceleration 2014 - www.acceleration14.com
Alx fansite - www.facebook.com/alxnascar
Alx blogg - nascaralx.teknikensvarld.se

Åk med ombord på ett varv från testet i Valencia som gav Alx körningen kommande helg: www.youtube.com/watch?v=2bH226wJuJ8

Alx under testkörningarna på Valencia-banan för en månad sedan.
En tjuvkik på "Sverige-bilen" Alx kommer tävla med i helgen.
14-04-24 Nu släpper vi krombilen!
Jonas Fors tillsammans med WrapZone hoppas kunna spä på kreativiteten när det gäller designer på Svenska tävlingsbilar och samtidigt sätta sig på kartan med en kromfolierad Camaro.
- Jag är ny i klassen och ny på den här typen av arenor och det här underlättar nog för förare, publik och journalister att känna igen mig, säger Jonas
WrapZone tillhör några av de bästa i världen på foliering av allt från bilar till barkylar. Att ha dem med ombord på den här satsningen är en enorm tillgång för mig och mina partners.
- Vi har valt att gå in i projektet dels för att det är en kul uppseendeväckande dekor på en riktigt renodlad racebil och det kan vi aldrig avstå ifrån, dessutom är det helt unikt med chromen och på det en rookie i klassen som är hungrig och vi tror har vinnapotential vilket gör att vi tror att bilen och med det vår dekor får extra uppmärksamhet, säger Andreas Mikulic.
- Vi lever för racedekorer och snabba bilar i det här fallet uppfyller det båda kriterierna med råge.

14-04-24 Premiärdags för Gustav Malja i Formula Renault 2.0 Eurocup
Två veckor efter säsongsupptakten för Formula Renault 2.0 NEC vänder Gustav Malja i helgen blicken mot ännu en premiär, när stenhårda systerserien Formula Renault 2.0 Eurocup – skåningens huvudfokus under 2014 – sparkar igång på spanska Motorland Aragón. Malja, som tvingades bryta båda NEC-racen på Monza senast, är nu fast besluten att på allvar dra igång årets tävlingssäsong – och redo att slåss mot 40 av världens mest lovande formelbilsjuniorer.
– Det ska bli riktigt kul att äntligen få komma igång med Eurocup-säsongen, säger Gustav Malja. Det gick inte som jag hade hoppats på Monza för två veckor sedan, men farten fanns där för att slåss i toppen och det är det jag tar med mig inför den här helgen. Eurocup är det största Formel Renault-mästerskapet i världen, så konkurrensen kommer att vara ännu tuffare än i NEC – men det är det här jag har förberett mig för hela vintern. Kvalet kommer att vara avgörande, och om jag kan få det att stämma där tror jag att vi har goda möjligheter att slåss högt upp i resultatlistan.

Samtliga deltävlingar i Formula Renault 2.0 Eurocup utgörs av två race; ett på lördagen, och ett på söndagen. Totalt ska sju olika banor besökas under säsongen, med final i Jerez (Spanien) i oktober.

Läs mer om helgens tävlingar, och ta del av Gustav Maljas egna tankar om Motorland Aragón, på www.gustavmalja.com/banor/motorland-aragon-2/.
Gustav Malja: www.gustavmalja.com
Formula Renault 2.0 Eurocup: www.worldseriesbyrenault.com
Formula Renault 2.0 NEC: www.necup.com
Josef Kaufmann Racing: www.jk-racing.de
14-04-23 Volvo Polestar Racing till Nya Zeeland och ITM 500 Auckland
Volvo Polestar Racing-förarna Scott McLaughlin och Robert Dahlgren har rest till Nya Zeeland för årets femte V8 Supercars-helg. Tävlingen körs på Pukekohe Park Raceway, hemmabanan för McLaughlin som tog sin första V8 Supercars-seger här förra året.
– Vi tog en seger här förra året och det kan vi bygga vidare på i år. Bilen är väldigt snabb, säger McLaughlin.

Teamet hade en tuff helg under förra tävlingen på Winton där både McLaughlin och Dahlgren fick tekniska problem och bestraffningar. Men huvudpoängen den helgen var att Volvo Polestar Racing-bilarna var med i toppen, med McLaughlin på pole position in sista tävlingen.
– Vi hade en del tekniska problem som jag tror att vi har löst. Vi får se hur det går och det är ett tuff format som vi har framför oss. Vi måste ta oss igenom fredagen med träning, kval och tävling på en och samma dag för att sedan bygga vidare till lördag och söndag. Jag tror definitivt att vi kommer att vara snabba direkt, säger McLaughlin.

McLaughlin och speciellt Dahlgren har en tuff tävlingshelg framför sig med bara ett testpass på 30 minuter innan kvalet och första tävlingen på fredag.
– Att bara ha 30 minuters test innan kvalet kommer att göra det extremt svårt för mig då jag aldrig har varit på banan tidigare. Men det ser ut att vara en riktigt spännande bana. Jag tror den är mer lik de banor jag är van vid, en ojämn men snabb bana. Det kommer bli en tuff men spännande utmaning, säger Dahlgren.

Helgens första av fyra tävlingar startar 13:37 lokal tid på fredag.
ITM 500 Auckland – V8 Supercars
Bana: Pukekohe Park Raceway
Längd: 2910 m
Varvrekord (V8SC): 0:56.0781, Greg Murphy 2005

Tidsschema
(Tider i UTC +12H)
Fredag 25/4
11:30 Test 1 (30 min)
12:15 Kval – Race 1 (20 min)
13:37 Race 1 (35 laps)

Saturday 26/4
10:25 Test 2 (30 min)
11:30 Kval – Race 2 (10 min)
11:50 Kval – Race 3 (10 min)
14:05 Race 2 (35 laps)
16:05 Race 3 (35 laps)

Sunday 27/4
13:00 Kval – Race 3 (20 min)
15:25 Race 4 (70 laps)

TV-sändningar
Australia: www.v8supercars.com.au/view/tv-schedule
Europa: www.motorstv.com
Sverige: www.viasat.se/sport/motor
Webstream: www.v8supercars.com.au/v8live/schedule

Mästerskapsställning - Topp 10
(9/38 tävlingar)
1 Craig Lowndes Holden Commodore 701 poäng
2 Mark Winterbottom Ford Falcon 673 (-28)
3 Fabian Coulthard Holden Commodore 658 (-43)
4 James Courtney Holden Commodore 609 (-92)
5 Jamie Whincup Holden Commodore 606 (-95)
6 Shane Van Gisbergen Holden Commodore 549 (-152)
7 Tim Slade Holden Commodore 473 (-228)
8 David Reynolds Ford Falcon 453 (-248)
9 Lee Holdsworth Mercedes E63 AMG 440 (-261)
10 Scott McLaughlin Volvo S60 406 (-295)
25 Robert Dahlgren Volvo S60 174 (-527)

www.polestar.com
14-04-21 Första deltävlingen i Europamästerskapet i Formel 3 för landslagsföraren John Bryant-Meisner
Svenska landslagsföraren John Bryant-Meisner siktar framåt efter en bra helg med poäng i första deltävlingen i Europamästerskapet i Formel 3 på anrika banan Silverstone i England.

Efter en lite tyngre start, där han slutade 19e i första racet på lördagen och däcken spelade Bryant-Meisner ett spratt, blev de kommande två racen bättre med en 10e och 11e placering. Med friskare däck och en bättre inställning på bilen fanns det bra med fart i ekipaget.
- ”Däcken kändes verkligen fel i första racet” säger Bryant-Meisner. ”Sådant händer tyvärr där greppet var mycket bra direkt i inledningen varefter det sedan försämrades väsentligt efter ett par varv”. ”Jag skulle kunna ha fått ett bättre resultat på kvalificeringen då jag tappade det bästa varvet vid en liten miss i en kurva som blev lite för vid.”

I sista racet på söndagsmorgonen startade Bryant-Meisner 12a, gjorde en bra start och var upp på 8e plats. Efter en batalj inledningsvis på kalla däck halkade han tillbaka och fortsatta striden på 11e – 12e plats. Ett spännande race med många extravaganta situationer som toppades med en omkörning på utsidan av Van der Laar i ökända Cobbs Corner på sista varvet och Bryant-Meisner slutade då 11a.
- ”Jag ser verkligen fram till nästa race på Hockenheim den 3e – 4e maj, då vi nu vet att vi har fart på maskineriet”, säger Bryant-Meisner.” Jag har lärt mig mycket denna helg och hela teamet jobbar framåt på ett mycket bra sätt”.

Om John Bryant-Meisner
John började sin racingkarriär i karting vid 9 års ålder. Han fortsatte med racing i klassen Formel Renault 2.0 vid 15 års ålder då han körde SM och NEZ serierna.
2011 körde han Formel Renault Eurocup och Northern European Cup, NEC.
2012 inleddes karriären i Formel 3 med svår olycka i inledningen av säsongen. John var tillbaka i bilen igen början av December.
2013 körde John Tyska Formel 3 serien, 4 vinster 7 podium och 5a i serien.
2014 19 år gammal, satsar han på Europamästerskapet i Formel 3 serien med teamet Fortec Motorsport. John stödjs av ADD Motorsports.

För mer information www.bryantmeisner.com
14-04-20 Tung premiär för Felix Rosenqvist
Felix Rosenqvist fick en tung start på 2014 års FIA Formula 3 European Championship-säsong och lämnar helgens EM-premiär på brittiska Silverstone med en sjundeplats som bästa resultat.

Rosenqvist, som slutade tvåa i EM-sammandraget under 2013, gick in i helgens premiär med målsättningen att slåss i toppen av resultatlistan. Det stod dock tidigt klart att Mücke Motorsport inte hade den fart som krävdes, och teamets förare (som den här säsongen också inkluderar förra årets EM-fyra Lucas Auer) tvingades mestadels hålla till i mitten av det 26 bilar starka startfältet. Rosenqvist lyckades till slut, tack vare en serie resoluta omkörningar på utsidan, åtminstone rädda en sjundeplats i helgens avslutande race – 12 månader efter att ha stått som segrare på den brittiska Grand Prix-banan.
- Det här har varit en katastrofal helg för vår del; det finns ingen anledning att kalla det för någonting annat, säger Felix Rosenqvist. Vi har helt enkelt inte haft i närheten av den fart vi hade hoppats på och förväntat oss, och tyvärr saknar vi en hel del prestanda – på alla plan – jämfört med toppteamen just nu. Det såg lite bättre ut i det sista racet, men bilen är oerhört svårkörd och jag är naturligtvis inte nöjd med en sjunde plats. Vi har mycket jobb framför oss och vi måste se till att vända på det här omedelbart. Det blir inte enkelt, men jag vet vart vi hör hemma och att vi har kapaciteten att slå tillbaka.

Rosenqvist beger sig nu närmast direkt till Portugal, där han nästa helg ska representera Team Sweden i premiären för det nya formelbilsmästerskapet FA1. Därefter väntar nästa deltävling för FIA Formula 3 European Championship, som avgörs på Hockenheim (en bana där Rosenqvist innehar det gällande banrekordet för Formel 3) den 2-4 maj.
www.felixracing.se
14-04-18 F3-favoriten Felix Rosenqvist utmanas av 16-årig supertalang
Felix Rosenqvist är en av favoriterna i årets Formel 3-säsong. Svensken som kör för Mücke Motorsport får dock se upp med 16-årige (!) Max Verstappen. Supertalangen var snabbast på fredagens träning. Hela Formel 3-säsongen direktsänds med Viasat Motor/HD som huvudkanal. Felix Rosenqvist, 22, förbereder sig inför sitt fjärde år i Formel 3-EM. I fjol var han ytterst nära att ta titeln, men slutade tvåa efter italienaren Raffaele Marciello, som nu kör i GP2.

Inför 2014 ryktades det bland annat om DTM för Rosenqvist, som dock blev kvar i Mücke Motorsport och F3. Inför årets säsong nämns svensken som en av de största favoriterna. Han fick dock en jobbig inledning på premiärbanan Silverstone. Efter motorproblem på fredagens träning fick han nöja sig med 14:e plats i första kvalet.

Snabbast på fredagens träning, och med fjärde tid i kvalet, var 16-årige Max Verstappen, son till förre F1-föraren Jos Verstappen. Rookien som gör sin första säsong i stora bilar efter kart har visat sensationell fart under testerna.
– Bara för att jag gjorde ganska bra ifrån mig under testerna betyder inte det att jag kommer vinna lopp på Silverstone direkt. Jag har fortfarande saker kvar att lära sig, men jag tror att jag är på väg i rätt riktning, sa Verstappen till Formel 3:s webbplats.

Snabbast på fredagens första kvalrace var Tom Blomqvist, son till svenske rallykungen Stig Blomqvist. Tom som kör under Nya Zeeländsk flagg har även han kapacitet att vara med i titelracet.

Förutom Rosenqvist återfinns ytterligare en svensk, John Bryant-Meissner (Fortec Motorsports), i startfältet. Sammanlagt kommer 30 förare från 17 länder och tolv team att göra upp om EM-titeln i Formel 3 över 33 race. Jean Todt, FIA:s (Internationella Bilsportsförbundet) president säger:
– Det råder ingen tvekan om att framtidens stjärnor finns i Formel 3-EM.

TV-tider
Lördag 19 april:
11.10, Viasat Motor/HD och Viaplay: Formel 3, Silverstone – Race 1.
14.15, Viasat Motor/HD och Viaplay: Formel 3, Silverstone – Race 2.

Söndag 20 april:
10.05, Viasat Sport/HD och Viaplay: Formel 3, Silverstone – Race 3.

Kalender Formel 3-EM 2014
18-20 april: Silverstone, England
2-4 maj: Hockenheim, Tyskland
9-11 maj: Pau, Frankrike
30 maj-1 juni: Hungaroring, Ungern
20-22 juni: Spa-Francorchamps, Belgien
27-29 juni: Norisring, Tyskland
11-13 juli: Moskva Raceway, Ryssland
01-03 augusti: Red Bull Ring, Österrike
15-17 augusti: Nürburgring, Tyskland
10-12 oktober: Imola, Italien
17-19 oktober: Hockenheim, Tyskland
14-04-18 Jimmy Eriksson fortsatt snabb inför GP3-premiären
Jimmy Eriksson fortsatte att hålla till i resultatlistans övre delar när testerna inför årets GP3-säsong avslutades i Barcelona den här veckan. Tomelilla-föraren – som toppade förra veckans officiella test i Jerez – noterades för näst bästa tid direkt under onsdagens inledande aktiviteter, och rundade sedan av sina förberedelser inför 2014 med en niondeplats under torsdagen. Eriksson var snabbaste Koiranen GP-chaufför i veckans samtliga pass, och avslutade Barcelona-testet med en bästatid cirka en halv sekund långsammare än den som gav engelsmannen Emil Bernstorff den sammanlagda förstaplatsen.
– Det här var ytterligare ett positivt test för oss, och jag känner mig nöjd med det jobb vi gjort i vår, säger Jimmy Eriksson. Vi har varit med och slagits i toppen hela tiden, bilen fungerar bra och vi känner oss framför allt väldigt trygga i vår fart över längre distanser. Det ser bra ut, men man får aldrig bli nöjd och vi kommer inte att sluta jobba bara för att testerna är över. Vi vill hitta ytterligare några tiondelar innan säsongen drar igång, och med tanke på hur väl vi samarbetar i teamet tror jag inte att det är någon omöjlig uppgift. Jag är grymt laddad inför premiären!

Årets första GP3-tävling körs också den i Barcelona, närmare bestämt inom ramarna för Spaniens Grand Prix för Formel 1 den 9-11 maj.
14-04-17 Felix Rosenqvist - Inför Silverstone
- ”Jag ser verkligen fram emot den här säsongen, och Silverstone är en bana jag trivs på. Jag vann ett av racen där förra året, och var på pallen i alla tre, så jag åker definitivt dit med högt ställda mål. Samtidigt är det alltid svårt att veta vad man kan förvänta sig inför en premiär; testerna säger inte särskilt mycket, och det är först nu vi verkligen får reda på vart vi egentligen står. Det kommer att bli en spännande helg, och det är viktigt att få en bra start i våra försök att vinna EM-titeln. Jag känner mig mer än redo att dra igång!”

För att läsa mer om förutsättningarna inför helgens FIA Formula 3 European Championship-premiär, se http://www.felixracing.se/infor-silverstone-2/.

14-04-16 Rickard Rydell anför helsvensk WTCC-satsning
NIKA Racing och Honda Sverige har idag den stora glädjen att kunna presentera de första detaljerna kring ett helsvenskt samarbete i världsmästerskapet för standardbilsracing (FIA WTCC) med start 2015.

Det gemensamma projektet – som kommer att gå under namnet Honda Racing team Sweden – omfattar ett heltäckande engagemang i mästerskapets nya huvudklass TC1. För körningen svarar den tidigare BTCC- och STCC-mästaren Rickard Rydell, som tar plats i en Honda Civic i tidernas första helsvenska WTCC-satsning.

Som tidigare kommunicerats kommer NIKA Racing även under 2014 att vara en del av WTCC-fältet, men då i den mindre TC2-klassen där man vid utvalda tillfällen under säsongen driver en Honda Civic med japanen Yukinori Taniguchi bakom ratten.

Rickard Rydell (förare):
- ”Det ska bli jättekul att få representera ett helsvenskt team i WTCC! För mig är det viktigt att kunna satsa helhjärtat på det jag tar mig an – och upplägget med Honda Racing team Sweden känns väldigt motiverande. WTCC är det tuffaste mästerskapet jag någonsin har kört – men det är också det roligaste och allra mest varierande. Att det nya TC1-reglementet samtidigt gjort bilarna snabbare än någonsin, med både starkare motorer och bättre chassin, innebär också att vi ställs inför en väldigt intressant teknisk utmaning. Jag ser verkligen fram emot att få komma igång med testerna under hösten!”

Nicklas Karlsson (teamchef):
- ”Det här är ett spännande steg in i framtiden för NIKA Racing. Att få vara med och starta upp ett helsvenskt VM-projekt av de här proportionerna känns naturligtvis enormt inspirerande, och de nya TC1-reglerna har öppnat upp för ännu tuffare racing i WTCC framöver. Vi har en mycket stark partner i Honda Sverige – och en fantastisk förare i Rickard Rydell. Vi går in i det här med den ambitiösa men fullt realistiska målsättningen att slåss i toppen av resultatlistan.”

William De Braekeleer (Honda Motor Europe Motorsport Manager):
- ”Ända sedan Honda blev en del av WTCC har vi värnat om mästerskapets privatteam; vi anser att de ger serien ett extra omfång. Det är därför en stor glädje för oss att kunna välkomna ett så professionellt team som NIKA Racing till Hondas ständigt växande racingfamilj!”
- Jonas Lindow (General Manager, Honda Sverige): “WTCC-säsongen 2013 var fylld av viktiga framgångar för Castrol Honda World Touring Car Team, och en fortsatt satsning under 2014 blev därför ett naturligt steg. När vi på Honda Sverige samtidigt fick förfrågan om ett samarbete med NIKA Racing och Rickard Rydell kändes det helt rätt att ta tillvara på den möjligheten – och nu står vi här, redo att ta oss an en av de största utmaningarna i internationell motorsport.”

14-04-14 Rosenqvist kör för Sverige i ny formelbilsserie
Felix Rosenqvist kommer att tävla för Team Sweden i premiären för det nya nationsbaserade formelbilsmästerskapet FA1 i portugisiska Portimão nästa helg (25-27 april).

FA1 är huvudklassen i den för året nya evenemangsplattformen ACCELERATION, som kombinerar olika typer av motorsport med livemusik och konserter runt om i Europa. En rad världsartister har bekräftats, och underhållningen leds av Sverigeaktuella David Hasselhoff. Alla team i FA1 tävlar under nationsflagg, och den svenska satsningen ställs emot konkurrenter från bland annat Tyskland, Spanien, Italien, Frankrike och Nederländerna. Bilarna utvecklar drygt 550 hästkrafter och samtliga race innehåller obligatoriska depåstopp.

Rosenqvist beger sig till Portugal direkt från brittiska Silverstone, där säsongsupptakten för FIA Formula 3 European Championship – 22-åringens huvudprogram under 2014 – äger rum kommande helg.
- Jag är glad att ha fått den här möjligheten av alla inblandade, och jag ser fram emot helgen i Portimão, säger Felix Rosenqvist. Det är inte varje dag man får chansen att representera sitt eget land i internationell motorsport, och gänget i Team Sweden har verkligen gjort ett kanonjobb som fått till det här. Det är ett helt nytt mästerskap, men jag har gjort några tester under vintern och så här långt är allt positivt. Jag åker till Portugal för att stötta teamet och för att samla erfarenhet i en stor, motorstark bil – vilket är något jag behöver inför framtiden. Det ska också bli roligt att få prova på depåstopp för första gången. Jag ska göra mitt bästa för att ge Sverige en bra start på säsongen!

Team Sweden-projektet drivs av göteborgaren Bobby Issazadhe, som nu ser fram emot att återförenas med Rosenqvist – som han drev i det tyska Formel 3-mästerskapet säsongen 2010.
- Att ha Felix i Team Sweden-bilen under premiären känns otroligt kul, säger Issazadhe. Han är en av de största racingtalangerna i modern tid, och han är dessutom en trevlig kille som får alla att dra åt samma håll. Jag anser att Felix inte bara är världens snabbaste Formel 3-förare, utan också extremt bra på att anpassa sig till nya situationer. När han testade FA1-bilen för första gången i vintras var han snabbast direkt, och nu är det upp till oss att ge honom bilen han förtjänar i Portimão. ACCELERATION-konceptet har stor potential och vi är glada att få vara med från början.

För mer information om ACCELERATION och FA1, se www.acceleration14.com.

14-04-13 Tung inledning för Gustav Malja
Gustav Malja fick en tung start på Formel Renault-säsongen 2014 när han tvingades bryta båda helgens premiärrace för Northern European Cup (NEC) på italienska Monza.

Malja inledde med en lovande femtetid i fredagens första fria träning, bara två tiondelar från förstaplatsen, och gick in i eftermiddagens kval med förhoppningar om att nå en framskjuten position på gridden till helgens två heat. Det blev till slut en plats i tredje startled till söndagens Race 2 – Malja kvalade in som sexa bland de 32 förarna på plats – men i avsaknad av slipstreaming (draghjälp längs med de långa rakorna) fick 18-åringen nöja sig med en position i mitten av fältet till lördagens inledande Race 1.

Väl där tvingades Malja sedan att parkera i depån efter en sammanstötning, och i söndagens avslutande race fortsatte oflytet. Malja behöll sin initiala sjätteplats i samband med starten, men i slutet av det första varvet drogs han in i en incident mellan två framförvarande konkurrenter – och alla chanser till ett bra resultat grusades bokstavligt talat i en av Monza-banans sandfållor.
– En riktig mardrömshelg, men det är bara att acceptera och gå vidare, säger Gustav Malja. Det fanns ingenting jag kunde göra för att undvika det som hände i racen, men däremot kunde jag ha gjort ett bättre kval och startat längre fram på gridden – framför allt i Race 1. Risken för incidenter ökar enormt så fort man startar en bit längre ner i fältet, och det var precis det som hände den här helgen. Jag tar ändå med mig en del positiva saker härifrån; farten finns där för att slåss i toppen, och det är det viktigaste av allt. Jag ser redan fram emot nästa tävling!

Nästa race:
25-27 april: Formula Renault 2.0 Eurocup – Motorland Aragón (Spanien).

Gustav Malja: www.gustavmalja.com
Formula Renault 2.0 Eurocup: www.worldseriesbyrenault.com
Formula Renault 2.0 NEC: www.necup.com
Josef Kaufmann Racing: www.jk-racing.de

14-04-13 SSK´s Testhelg på Kinnekulle Ring
Ett 60-tal förare mötte upp när SSK körde årets testhelg på Kinnekulle Ring. Dessutom tog 11 förare licens under helgen. Förutom SSK´s egna förare fick vi se förare från RHK, Radical, Shortcar och SPVM. Alla gladdes åt den nya asfalten som kommer att ge många fina varvtider under årets säsong. SSK kan också glädja sig åt att det har tillkommit nya ungdomar i SSK´s ungdomsklass Renault Junior Cup. Fyra debutanter körde sina första varv på Kinnekulle Ring i helgen. Det skall bli spännande att följa deras utveckling under året. Årets första tävling kommer att köras i Karlskoga första helgen i maj. Då får vi även besök av JTCC, Formel Renault 1.6, SPVM & NSHC.

För mer information besök gärna vår hemsida: http://www.sskserien.se/
14-04-11 Jimmy Eriksson toppar GP3-test i Spanien
Jimmy Eriksson slog till med veckans absolut snabbaste tid när testerna inför den stundande GP3-säsongen fortsatte på spanska Jerez under torsdagen och fredagen.

Erikssons bästa notering under testets två dagar – 1m30.732s – var nästan två tiondelar snabbare än vad någon annan i fältet mäktade med, och gjorde honom till en av bara två förare (bredvid engelsmannen Alex Lynn) att spräcka 1m31s-barriären. Den 23-årige Tomelilla-föraren cementerade därmed sin lovande fart från det föregående testet i portugisiska Estoril i förra månaden, och fortsatte att göra viktiga framsteg tillsammans med sitt nya team Koiranen GP.
– Det känns riktigt bra just nu, och jag trivs bättre och bättre i bilen för varje varv jag kör, säger Jimmy Eriksson. Arbetsmiljön i teamet är fantastisk och passar mig perfekt, och vi har fått precis de svar vi sökte här i Jerez. Vi har förbättrat balansen i chassit, och vi verkar vara konkurrenskraftiga i alla förhållanden; på nya däck och på gamla, i kvalsimulering och i racetrim. Under det sista passet på fredagseftermiddagen körde jag två kompletta racedistanser, och känslan då var bättre än någonsin – även om vi fortfarande måste få däcken att hålla lite bättre. Det är kul att farten verkar finnas där, särskilt på en bana jag aldrig kört på förut, men nu gäller det att maximera varje minut av det sista testet nästa vecka och se till att vi behåller den här formen.

De sista testerna inför årets GP3-säsong genomförs i Barcelona den 16-17 april.

14-04-10 SEAT Leon Eurocup görs upp på legendariska racerbanor
ex deltävlingar i lika många europeiska länder
Nya Leon Cup Racer med 330 hk / 243 kW och förstklassig teknik
I maj går startskottet till första säsongen av nya SEAT Leon Eurocup och när tävlingsplatserna nu tillkännages radas några av världens mest berömda racerbanor upp bredvid varandra i tävlingskalendern. Historisk mark såsom Spa-Francorchamps, Monza och Nürburgring kommer att besökas under de sex tävlingshelgerna.

Leon Cup Racers märkesserie blir nästa kapitel i SEAT Sports 40-åriga racinghistoria. Under 2008 och 2009 vann SEAT WTCC och mer än 450 racerbilar har sålts till kunder över hela världen under de 12 säsonger som SEAT Leon Supercopa rullat på tävlingsbanor runtom i världen.

Under 2014 kommer SEAT Leon Eurocup besöka sex racerbanor i Europa med avstamp i samma veva som WTCC och GT Open på Nürburgring 2-4 maj. Salzburgring i Österrike står därefter på tur innan klassisker såsom Silverstone i Storbritannien, Spa-Francorchamp i Belgien och Monza i Italien intas av Leon Eurocup. Avslutningen sker på SEAT:s hemmaplan i Barcelona på Circuit de Barcelona-Catalunya.

Varje tävlingshelg består av 90 minuter bantid för träning och kvalifikation innan det är dags för dubbla lopp om 50-60 km vardera. Bilarna har utvecklats tillsammans med SEAT Sports testförare Jordi Gené och finns redan tillgängliga för 70 000 € (exkl. moms).

Framhjulsdrivna SEAT Leon Cup Racer drivs av en turboladdad fyrcylindrig tvålitersmotor. Den levererar en maxeffekt på 330 hk/243 kW och ett maximalt vridmoment på 400 Newtonmeter. Kraftöverföringen till framhjulen går via en 6-stegad dubbelkopplingslåda (DSG) som styrs från ratten samt en elektroniskt styrd differentialbroms. Bilen väger 1150 kg och har utrustats med en FIA-godkänd säkerhetsbur. Leon Cup Racer har samma gener som den serietillverkade Leon men är 16,6 cm bredare och med 18 tums racinghjul.
- “Vi har fått fantastisk respons på nya SEAT Leon Europcup sedan vi presenterade våra planer i slutet på förra året,” säger Jaime Puig, chef på SEAT Sport och ansvarig för SEAT motorsports aktiviteter. “Baserat på nya generationen Leon, är detta nästa steg i SEAT Sports åtagande att leverera högklassig och högteknologisk motorsport med stenhård konkurrens. När vi nu presenterar vårt första tävlingsschema, som innehåller legendariska banor som Spa och Monza, kan nedräkningen för SEAT Leon Eurocup börja på riktigt”.

2014 SEAT Leon Eurocup kalender
1. Nürburgring, Germany, 2-4 Maj
2. Salzburgring, Österrike, 23-25 Maj
3. Silverstone Circuit, England, 18-20 Juli
4. Circuit de Spa-Francorchamps, Belgien, 5-7 September
5. Autodromo di Monza, Italien, 26-28 September
6.Circuit de Barcelona-Catalunya, Spanien, 17-19 Oktober

För mer information besök: www.seat-sport.com/eurocup
14-04-10 Försäsongstest för SSK-Serien på Kinnekulle Ring
Stockholms Sportvagnsklubb inleder årets säsong, precis som alla andra år, med testhelg på Kinnekulle Ring. Det ger förarna en bra möjlighet att kolla så att allt fungerar + att de kan slipa bort rattrosten. Klassen som det talas mest om inför årets säsong är naturligtvis Volvoklassen. Den hette från början Volvo Original Cup, sedan bytte den namn till VOC-Racing och nu har man återigen bytt namn till Volvo Cupen. Det namnet har anor från när den allra första Volvoklassen såg dagens ljus i början av sjuttiotalet. På den tiden körde man en cup för Volvo 140-modellen. Volvo Cupen är den största klassen inom SSK idag och den växer hela tiden. Själva har de som mål att bli den största klassen i Sverige. De hade sina glansdagar på nittiotalet då detkunde vara uppåt sjuttio bilar till start! Visst vore det mumma att få uppleva detta igen? I startlistan inför helgens test hittar vi några nya namn och det kommer givetvis att hållas en licenskurs. Årets första race kommer att köras i Karlskoga den första helgen i maj, då kommer även Sportvagnsmästerskapet att köra samt JTCC, Formel Renault och NSHC.

För mer information besök gärna vår hemsida www.sskserien.se/
14-04-09 Monzas oändliga rakor först ut för Gustav Malja
I helgen ger sig Gustav Malja för första gången under 2014 in i hetluften på allvar, när Formula Renault 2.0 Northern European Cup (NEC) inleds på klassiska Monza i Italien. Efter två produktiva försäsongstester i Frankrike respektive Spanien vänder nu Malja och Josef Kaufmann Racing blicken mot en av världens absolut snabbaste banor, kännetecknad av sina långa raksträckor och mycket höga hastigheter.
– Monza blir den första deltävlingen för mig den här säsongen, och jag ser verkligen fram emot att komma dit, säger Gustav Malja. Jag har aldrig kört där i Formel Renault förut, men jag har i alla fall lite erfarenhet från ett annat test där för ett par år sedan. Det är en otroligt snabb bana – helt galet snabb – och det gäller verkligen att ha förtroende för bilen. Det är en legendarisk plats; bara att vara där är en grymt häftig upplevelse. Vi har haft bra fart under försäsongen och jag känner mig definitivt redo att komma igång med racingen igen!

För 18-årige Malja representerar NEC-premiären inte bara årets första tävling; det blir också hans debut som handplockad förare i F1-teamet McLarens utvecklingsprogram McLaren Performance Academy. Maljas huvudsakliga fokus under 2014 ligger liksom i fjol på Formel Renault-världens mest prestigefyllda mästerskap – Eurocup – men även NEC-satsningen är fullskalig och inkluderar kalenderns samtliga sju deltävlingar.

Läs mer om helgens tävlingar på Monza på http://www.gustavmalja.com/banor/monza/.

14-04-09 Försäsongstester på Nürburgring!
2014 kommer bli ett hektiskt år. GT, STCC och Rallycross står bla på schemat. Och testandet är redan i full gång på Nürburgring som förberedelse för det stora loppet i juni, Nürburgring 24-timmars.
- Det är grymt kul att komma igång och testa såhär på våren efter några månader utanför bilen. Safarirallyt i november var det sista jag körde innan det blev uppehåll för vintern, säger Richard

Nytt för i år är att Richard kör Mercedes SLS AMG GT3 för teamet ROWE Racing ist för den BMW Z4 GT3 som han kom tvåa i förra årets 24-timmars med. En ny typ av bil som kräver lite träning att bli van med.
- Mercedes bilen har framförallt lite längre hjulbas och större motorvolym (6,2 liter). Bilen har ett betydligt lugnare beteende på banan och det är mer vrid i motorn än vad jag är van vid. Men det har gått bra och jag tycker att farten börjar komma.

Tyvärr råkade Richard ut för en krash redan under premiärtestet på Nürburgring. En sån där olycka som bara kan inträffa på Nürburgring. Hela banan var torr men en kurva var blöt utan förvarning och räckena står nära.
- Det var grymt olyckligt. Jag klarade mig utan skador men bilen blev ordentligt stukad. Att fara in i räcket i drygt 170km/tim är inget man vill göra frivilligt.

http://youtu.be/OlI68j2xdA8
14-04-06 Snabb men tung helg för Volvo Polestar Racing på Winton
Tekniska problem och bestraffningar stoppade Volvo Polestar Racing-förarna Scott McLaughlin och Robert Dahlgren under Winton 400-helgen med V8 Supercars. 16:e plats som bästa resultat för McLaughlin berättar inte hela historien då 20-åringen tog sin och Volvos första V8 Supercars-pole position och ledde två av de tre tävlingarna.
– Jag har blandade känslor efter helgen. Kvalet för sista tävlingen var fantastiskt, min första pole någonsin som jag aldrig kommer att glömma. Jag hade en bra start i tredje tävlingen och ledde ett tag, bilen var riktigt stark, säger McLaughlin.

McLaughlin visade stark form hela helgen, kvalade två för andra tävlingen och ledde från start. Ett batteriproblem tvingade McLaughlin i depå från ledningen och gjorde att han tappade tre varv på ledarna.

Söndagens tävling startade starkt där McLaughlin tog sin och Volvos första V8 Supercars-pole position någonsin och han ledde tävlingen från start igen. När 20-åringen gjorde sitt första depåstopp gav domarna honom ett straff för fortkörning i depån som gjorde att han tappade chansen att slåss om en pallplats med segrande Mark Winterbottom till 16:e plats.
– Jag gick i depå och tydligen körde jag för fort. Jag körde inte för snabbt i inledningen av depån, tydligen var det senare när de mätte mig med radarpistol. Jag kan helt ärligt säga att jag inte körde för fort eller försökte att göra det. Det var bara väldigt synd för grabbarna i teamet, säger McLaughlin.

Teamkompis Robert Dahlgren hade en minst lika tuff tävlingshelg där han bröt första tävlingen innan den startade på grund av transmissionsproblem. Svensken slutade på 24:e plats i både andra och tredje tävlingen och fick även han en bestraffning för fortkörning i depån i sista tävlingen.
– Jag är inte nöjd med min fart i kvalet, men vi var rätt snabba i tävlingarna i helgen. Jag försökte se efter mina däck i tredje tävlingen då jag fick lära mig den hårda vägen i andra tävlingen hur snabbt däcken kan slitas. Jag bestraffades för fortkörning som gjorde att jag tappade mycket tid. Men jag tar med mig de positiva delarna från helgen och ser verkligen fram emot att tävla i Scotts hemland om tre veckor, säger Dahlgren.

Trots den problemfyllda helgen för Volvo Polestar Racing är McLaughlin fortfarande med i topp tio av förarmästerskapet och ser fram emot den kommande hemmatävlingen på Pukekohe Park Raceway i Nya Zealand.
– Vi är trots en tung helg på tionde plats i mästerskapet. Det ska bli riktigt kul att tävla framför hemmafansen i Pukekohe. Jag tror absolut att vår bil kommer vara snabb där, vi kommer definitivt att kunna utmana om segrar och pole igen, säger McLaughlin.

Volvo Polestar Racing och V8 Supercars fortsätter om tre veckor med ITM 500 Auckland den 24-27 april.
– Resultatmässigt är helgen en besvikelse. Men man får inte glömma att vi fortfarande är i början av vårt V8 Supercars-program. Scott har visat hela helgen att vi har en av de absolut snabbaste bilarna i fältet med en pole position, snabbaste varv i sista tävlingen och att han utmanade om segern i två av tävlingarna. Teamet gör ett bra jobb och nu handlar det bara om att jobba vidare målmedvetet, säger Christian Dahl, ägare av Polestar.

Resultat Race 1 – Topp 5
1 Fabian Coulthard Holden Commodore 34 varv
2 Shane Van Gisbergen Holden Commodore +5.0197
3 Dale Wood Holden Commodore +10.9246
4 Jason Bright Holden Commodore +13.7479
5 Lee Holdsworth Mercedes E63 AMG +14.2459
DNF Scott McLaughlin Volvo S60
DNF Robert Dahlgren Volvo S60

Resultat Race 2 – Topp 5
1 Lee Holdsworth Mercedes E63 AMG 34 varv
2 Mark Winterbottom Ford Falcon +1.4505
3 Fabian Coulthard Holden Commodore +3.3947
4 David Reynolds Ford Falcon +4.1908
5 David Wall Ford Falcon +8.1626
24 Robert Dahlgren Volvo S60 +1:21.3276
25 Scott McLaughlin Volvo S60 +3 varv

Resultat Race 3 – Topp 5
1 Mark Winterbottom Ford Falcon 67 varv
2 James Courtney Holden Commodore +9.4911
3 Tim Slade Holden Commodore +10.7745
4 Jason Bright Holden Commodore +19.7578
5 David Reynolds Ford Falcon +20.4569
16 Scott McLaughlin Volvo S60 +40.7056
24 Robert Dahlgren Volvo S60 +1 varv

Kval för Race 1 – Topp 5
1 Fabian Coulthard Holden Commodore 1:20.0444
2 Shane Van Gisbergen Holden Commodore +0.0288
3 Dale Wood Holden Commodore +0.2086
4 Craig Lowndes Holden Commodore +0.3115
5 James Moffat Nissan Altima +0.3768
12 Scott McLaughlin Volvo S60 +0.7120
25 Robert Dahlgren Volvo S60 EXC

Kval för Race 2 – Topp 5
1 Fabian Coulthard Holden Commodore 1:19.6538
2 Scott McLaughlin Volvo S60 +0.1467
3 Shane Van Gisbergen Holden Commodore +0.3244
4 Lee Holdsworth Mercedes E63 AMG +0.3710
5 David Reynolds Ford Falcon +0.4612
24 Robert Dahlgren Volvo S60 +1.3589

Kval för Race 3 – Topp 5
1 Scott McLaughlin Volvo S60 1:21.5092
2 Shane Van Gisbergen Holden Commodore +0.0611
3 Fabian Coulthard Holden Commodore +0.0779
4 Mark Winterbottom Ford Falcon +0.1269
5 Craig Lowndes Holden Commodore +0.1532
21 Robert Dahlgren Volvo S60 +0.7253

Winton 400 – V8 Supercars
Bana: Winton Motor Raceway
Längd: 3000 m
Varvrekord (V8SC): 1:22.5291, Jason Bright (2014)

TV-sändningar
Australien: www.v8supercars.com.au/view/tv-schedule
Europa: www.motorstv.com
Sverige: www.viasat.se/sport/motor
Webstream: www.v8supercars.com.au/v8live/schedule

Mästerskapsställning - Topp 10
(9/38 tävlingar)
1 Craig Lowndes Holden Commodore 701 poäng
2 Mark Winterbottom Ford Falcon 673 (-28)
3 Fabian Coulthard Holden Commodore 658 (-43)
4 James Courtney Holden Commodore 609 (-92)
5 Jamie Whincup Holden Commodore 606 (-95)
6 Shane Van Gisbergen Holden Commodore 549 (-152)
7 Tim Slade Holden Commodore 473 (-228)
8 David Reynolds Ford Falcon 453 (-248)
9 Lee Holdsworth Mercedes E63 AMG 440 (-261)
10 Scott McLaughlin Volvo S60 406 (-295)
25 Robert Dahlgren Volvo S60 174 (-527)
14-04-05 Ny hemsida för Gustav Malja inför Formel Renault-premiären
Vintern har givit vika och en ny racingsäsong står för dörren. Med en vecka kvar till Formula Renault 2.0 NEC-premiären på Monza lanseras nu nya GustavMalja.com - portalen som ger dig allt det senaste om Gustav Maljas resa mot toppen.
– Jag är väldigt nöjd med den nya hemsidan, och jag hoppas verkligen att den uppskattas av alla som vill följa mig och min satsning, säger Gustav Malja. Det är en informativ site och ett rejält lyft på alla plan. Jag är mitt uppe i de sista förberedelserna inför premiären nästa helg, och det känns naturligtvis väldigt roligt att samtidigt kunna presentera en förbättrad plattform för vår nätbaserade rapportering från årets tävlingar.

Den nya hemsidan har tagits fram med användaren i centrum; innehållet är optimerat för både datorer, läsplattor och smartphones, och från startsidan når du enkelt den viktigaste informationen om Maljas aktiviteter såväl på som utanför banan. Siten kommer under årets lopp löpande att fyllas med nyheter, artiklar och bilder, och allt material är tillgängligt på både svenska och engelska.

Välkommen in!
www.gustavmalja.com
14-04-02 Emelie Liljeström klar för Clio Cup
18-åriga Emelie Liljeström från Västerås växlar upp med Clio Cup. Förra säsongen körde hon Radical-mästerskapet och placerade sig som tvåa i SPVM-klassen. Nu är det dags att ta nästa steg i karriären för den unga talangen som till vardags pluggar på racinggymnasiet i Mjölby.
– Jag ville hoppa upp i en större serie för att prova något nytt och då blev det Clio Cup, säger Emelie. Många vi har pratat med har sagt att det är en bra klass och jag gillar när bilarna är jämna så att resultatet är upp till föraren.

Efter två säsonger i Radical måste Emelie nu ställa om från att köra bilar med bakhjulsdrift till framhjulsdrift. Men hon kommer att få god hjälp av en verklig veteran inom svensk motorsport.
– Jag kommer att få hjälp av Thomas ”Gullabo” Jansson som jobbar på skolan, säger Emelie. Han har lovat att hjälpa mig och det känns jättebra att få så kvalificerat stöd.

Emelie är försiktig med sina målsättningar inför året.
– Det är många bra förare som kommer att vara med och jag kan bara göra mitt bästa så får vi se hur långt det räcker, säger hon.
– På sikt skulle det vara jättekul att få köra STCC men det är ingenting jag har planerat för. Nu är det 2014 som gäller.

För Emelie blir det premiär den 3-4 maj på Gelleråsen då STCC:s Renault-klasser tävlar tillsammans med SSK-serien på Gelleråsen

www.stcc.se
14-04-02 Nytt bilmärke för NIKA Racing i WTCC
Sveriges enda VM-team på den internationella motorsportarenan, NIKA Racing, byter bilmärke inför årets upplaga av FIA World Touring Car Championship (WTCC). Katrineholmsteamet kommer under den stundande säsongen att driva en Honda Civic i mästerskapets nyinstiftade klass för fjolårsbilar, TC2, och inleder därmed ett nytt kapitel i verksamhetens historia efter ett mångårigt samarbete med Chevrolet.

Förarstolen hos NIKA Racing fylls av japanen Yukinori Taniguchi, som också tävlade för teamet i samband med förra årets final på gatorna i den kinesiska gamblingmetropolen Macau. Taniguchi är klar för majoriteten av säsongens race, men kommer på grund av parallella åtaganden utanför banan att tvingas stå över ett mindre antal deltävlingar. Samtal med potentiella ersättare under de aktuella tävlingshelgerna har initierats. NIKA Racings Honda Civic kommer att bära startnummer 99.

Den för året nya TC2-klassen är ett resultat av ett kraftigt omarbetat tekniskt reglemente som öppnat upp för nya, motorstarkare bilar i VM-seriens främsta division (TC1). TC2-fältet utgörs av samma specifikation av bilar som användes i WTCC till och med 2013, och som utvecklar ca. 60 hästkrafter mindre än dem i TC1 (320 mot 380).

WTCC-säsongen 2014 sträcker sig över totalt 12 deltävlingar i 11 olika länder världen över. Premiären äger rum i Marrakech – där NIKA Racing tog den första av sammanlagt tre segrar under förra årets uppseendeväckande debutsäsong – den 12-13 april. Kort därefter, den 16 april, kommer NIKA Racings framtidsplaner att presenteras i sin helhet vid en presskonferens.

- Nicklas Karlsson (teamchef): ”2013 var en fantastisk säsong för NIKA Racing, och vi är glada att få fortsätta vara en del av WTCC. Mästerskapet blir hela tiden mer och mer relevant som plattform för utvecklingen av bilindustrin, och det är med stor tillförsikt vi nu inleder vårt nya samarbete med Honda. Jag vill samtidigt ta tillfället i akt att tacka Chevrolet för en oförglömlig tid tillsammans. Vi har vunnit två STCC-titlar och tre WTCC-race ihop, och de har varit en viktig del i den internationella etableringen av NIKA Racing. Nu vänder vi dock blad och höjer blicken mot framtiden – en framtid där 2014 bara är det första stadiet på en minst sagt spännande resa…”
- Stefan Lindberg (sportchef): ”Beslutet att ta steget ut i WTCC inför säsongen 2013 markerade en viktig milstolpe för NIKA Racing. Vi fick en bekräftelse på att vi kunde konkurrera med de stora fabriksteamen, och vi vann Asia Trophy-titeln tillsammans med Yukinori vid finalen i Macau. Ungefär samtidigt inleddes våra samtal med Honda. Vi är övertygade om att vi har hittat bästa tänkbara partner för den fortsatta utvecklingen av teamet, och vi kommer också inom kort att sjösätta en satsning på ytterligare en professionell sport. Denna kombination är unik och banbrytande i svensk idrott, och kommer att presenteras i samband med att vi i mitten av april kommunicerar vår långsiktiga agenda. Vi går en mycket ljus framtid till mötes.”
14-04-02 Tufft V8 Supercars-schema fortsätter för Volvo Polestar Racing
Det blir ingen vila för Volvo Polestar Racing-förarna Scott McLaughlin och Robert Dahlgren som kör V8 Supercars-tävlingen Winton 400 i helgen, mindre än en vecka efter tävlingarna i Tasmanien.

20-åriga McLaughlin hade en stark helg i Tasmanien där han klättrade från 15:e till sjunde plats i förarmästerskapet. I helgens tävlingar väntar McLaughlin däremot ett tuffare jobb.
– Winton är inte en av våra starka banor på grund av banans karaktär, vi har inte så mycket grepp fram som bak. Men killarna i teamet gör ett riktigt bra jobb och jag tror det kommer att gå rätt bra. Jag hoppas kunna fortsätta ta viktiga poäng, säger McLaughlin.

Stallkompis Dahlgren visade lovande form i kvalet för Tasmanien där han tog nytt personbästa med tionde plats på startuppställningen för en av tävlingarna. Svensken siktar på att ta sig in i topp tio även i tävlingarna i helgen.
– Det är riktigt bra med tävlingshelg direkt efter förra, speciellt för mig som ny i mästerskapet. Vi har en riktigt bra bil och planen är att ta mig in bland toppförarna i resultatlistan, säger Dahlgren.

Winton 400-helgen har samma upplägg som Tasmanien med tre kvalpass och tre tävlingar, två tävlingar med 34 varv och en sista på 67 varv.

Winton 400 – V8 Supercars
Bana: Winton Motor Raceway
Längd: 3000 m
Varvrekord (V8SC): 1:22.9831s, Marcus Marshall (2009)

Tidsschema
(Tider i UTC +11H)
Fredag 4/4
11:55 Test 1 (20 min)
13:25 Test 2 (20 min)
14:35 Test 3 (20 min)

Lördag 5/4
11:00 Kval – Race 1
11:20 Kval – Race 2
14:00 Race 1 (34 varv)
16:25 Race 2 (34 varv)

Söndag 6/4
11:20 Kval – Race 3
15:30 Race 3 (67 varv)

TV-tider
Australien: www.v8supercars.com.au/view/tv-schedule
Europa: www.motorstv.com
Sverige: www.viasat.se/sport/motor
Webbstream: www.v8supercars.com.au/v8live/schedule

Poängställning - Topp 10
(6/38 tävlingar)

1 Craig Lowndes Holden Commodore 532 poäng
2 Jamie Whincup Holden Commodore 462 (-70)
3 Fabian Coulthard Holden Commodore 447 (-85)
4 James Courtney Holden Commodore 429 (-103)
5 Mark Winterbottom Ford Falcon 406 (-126)
6 Shane Van Gisbergen Holden Commodore 389 (-143)
7 Scott McLaughlin Volvo S60 334 (-198)
8 Tim Slade Holden Commodore 308 (-224)
9 Garth Tander Holden Commodore 282 (-250)
10 Russell Ingall Holden Commodore 274 (-258)

24 Robert Dahlgren Volvo S60 125 (-407)

www.polestar.com

14-03-30 Scott McLaughlin skördar poäng i Tasmanien och klättrar i mästerskapet
Scott McLaughlin och Volvo Polestar Racing var igen i toppfighten i årets tredje V8 Supercars-helg i Tasmanien. 20-åringen säkrade två topp-fem placeringar och klättrade åtta platser i förarmästerskapet.
– Vi har haft en bra helg och klättrat till sjunde plats i mästerskapet. Vi hade en del tekniska problem som vi måste fortsätta arbeta på, men vilen har varit fantastiskt och farten finns där för toppfighten, säger McLaughlin.

I helgens tredje och sista tävling kämpade McLaughlin ännu en gång hårt med regerande mästaren Jamie Whincup. Duon hade en spännande kamp om andraplatsen i början av tävlingen medan McLaughlin senare i tävlingen föll ned till sjätte plats och led av en skadad framvagn efter en kollision med James Courtney.
– Jag hade en riktigt kul kamp med Jamie (Whincup) och attackerade honom hårt, precis som i gårdagens tävling med Craig (Lowndes). Kollisionen med James (Courtney) skadade min framvagn. Det verkar som att James gick lite tight ur depån och jag gick in lite för hårt, det är sådant som händer, säger McLaughlin.

Tasmania 400-helgen innebar tre kval och tre tävlingar, två tävlingar på 42 varv och en längre final på 84 varv. McLaughlin kämpade om topplaceringar i samtliga tävlingar med tredje plats som bästa kvalresultat och fjärde plats som bästa tävlingsresultat.

Robert Dahlgren förbättrade ännu en gång sitt personbästa i kvalet med tionde plats för andra tävlingen. Resultaten i tävlingarna var blandade med 18:e plats i andra tävlingen som bästa resultat, trots att han blev snurrad på första varvet.
– Bilen har varit bra genom hela helgen, trots en del tekniska problem. Jag är nöjd med tiondeplatsen i kvalet men inte nöjd med raceresultaten. Jag ser fram emot Winton och hoppas på bra resultat i tävlingarna där, säger Dahlgren.

Det blir ingen vila för Volvo Polestar Racing-förarna då nästa V8 Supercars-tävling körs nästa helg med Winton 400.
– Totalt sett har helgen varit positiv för teamet och framförallt Scott. Nyckeln till att lyckas i det här mästerskapet är jämnhet och resultaten hittills har överträffat våra förväntningar, speciellt då detta är vår tredje tävlingshelg någonsin i V8 Supercars, säger Christian Dahl, ägare av Polestar.

TyrePower Tasmania 400 – V8 Supercars
Bana: Symmons Plains
Längd: 2410 m
Varvrekord (V8SC): 0:51.4713, Rick Kelly (2009)

Resultat Race 1 – Topp 5
1 Jamie Whincup Holden Commodore 42 varv
2 James Courtney Holden Commodore +0.8999
3 Mark Winterbottom Ford Falcon +1.3537
4 Russell Ingall Holden Commodore +5.1238
5 Scott McLaughlin Volvo S60 +5.3126
20 Robert Dahlgren Volvo S60 +20.0199

Resultat Race 2 – Topp 5
1 Jamie Whincup Holden Commodore 42 varv
2 Mark Winterbottom Ford Falcon +0.4875
3 Fabian Coulthard Holden Commodore +2.2339
4 Scott McLaughlin Volvo S60 +3.7159
5 Craig Lowndes Holden Commodore +3.9191
18 Robert Dahlgren Volvo S60 +12.7183

Resultat Race 3 – Topp 5
1 Craig Lowndes Holden Commodore 84 varv
2 Jamie Whincup Holden Commodore +5.3910
3 James Courtney Holden Commodore +10.0950
4 Will Davison Mercedes E63 AMG +13.0283
5 Fabian Coulthard Holden Commodore +13.1526
6 Scott McLaughlin Volvo S60 +17.4855
23 Robert Dahlgren Volvo S60 +1 lap

Kval för Race 1 – Topp 5
1 Jamie Whincup Holden Commodore 0:51.4110
2 Craig Lowndes Holden Commodore +0.0604
3 Russell Ingall Holden Commodore +0.1828
4 James Courtney Holden Commodore +0.2237
5 David Reynolds Ford Falcon +0.2441
7 Scott McLaughlin Volvo S60 +0.2705
21 Robert Dahlgren Volvo S60 +0.5685

Kval för Race 2 – Topp 5
1 Jamie Whincup Holden Commodore 0:51.1439
2 Mark Winterbottom Ford Falcon +0.3155
3 Scott McLaughlin Volvo S60 +0.3557
4 Fabian Coulthard Holden Commodore +0.3704
5 Lee Holdsworth Mercedes E63 AMG +0.3735
10 Robert Dahlgren Volvo S60 +0.4477

Kval för Race 3 – Topp 5
1 Jamie Whincup Holden Commodore 0:50.9676
2 Craig Lowndes Holden Commodore +0.1169
3 Scott McLaughlin Volvo S60 +0.2127
4 Will Davison Mercedes E63 AMG +0.2141
5 James Courtney Holden Commodore +0.3073
23 Robert Dahlgren Volvo S60 +0.7204

Mästerskapsställning - Topp 10
(6/38 tävlingar)
1 Craig Lowndes Holden Commodore 532 poäng
2 Jamie Whincup Holden Commodore 462 (-70)
3 Fabian Coulthard Holden Commodore 447 (-85)
4 James Courtney Holden Commodore 429 (-103)
5 Mark Winterbottom Ford Falcon 406 (-126)
6 Shane Van Gisbergen Holden Commodore 389 (-143)
7 Scott McLaughlin Volvo S60 334 (-198)
8 Tim Slade Holden Commodore 308 (-224)
9 Garth Tander Holden Commodore 282 (-250)
10 Russell Ingall Holden Commodore 274 (-258)
24 Robert Dahlgren Volvo S60 125 (-407)
/www.polestar.com
14-03-28 Tätkänning för Jimmy Eriksson i första GP3-testet
Jimmy Eriksson fick en lovande start på GP3-säsongen 2014 när han noterades för fjärde snabbaste tid i årets inledande test i Estoril, Portugal.

Eriksson anpassade sig snabbt till sin nya miljö hos det finska teamet Koiranen GP, och återfanns regelbundet i resultatlistans toppskikt under testets två dagar. 23-åringen tog bland annat tillfället i akt att toppa ett GP3-pass för första gången när han anförde resten av fältet med hela sex tiondelar under torsdagseftermiddagen, och underströk sedan sin fart genom att slå sig in som trea totalt under fredagen.

Testets snabbaste varv sattes av Carlin-föraren Alex Lynn (Storbritannien). Eriksson lämnar Estoril med sammanlagt fjärde bästa varvtid, och som snabbaste förare för Koiranen GP.

– Ett väldigt positivt test, säger Jimmy Eriksson. Jag trivs kanon med teamet, bilen fungerar bra och alla drar åt samma håll. För egen del känns det redan som ett stort lyft jämfört med i fjol, och farten verkar bekräfta det. Ett test är alltid ett test, men vi har varit med i toppen till och med när det inte har känts riktigt hundra – och det om något är ett gott tecken. Det finns dock fortfarande mycket kvar att jobba på; framför allt måste vi lära oss de nya framdäcken som introducerats till i år och som gör det svårt att hitta rätt balans i bilen. Dessutom måste vi bli av med lite överflödig vikt. Överlag en riktigt bra start på säsongen och definitivt ett starkt utgångsläge inför resten av våren.

Nästa GP3-test körs i spanska Jerez den 10-11 april. Tävlingspremiären äger rum i samband med Spaniens Grand Prix för Formel 1 den 9-11 maj.

14-03-27 Lukas Sundahl utmanar i Formel Renault 1.6
17-årige Lukas Sundahl från Växjö fortsätter en säsong till i Formel Renault 1.6. Förra året blev han trea och avslutade säsongen på ett fenomenalt sätt – inför finalen på Mantorp Park radade han upp sju raka pallplatser varav två segrar. Fortsätter Lukas i samma stil i år hör han till en av titelfavoriterna.
– Målet för i år är att vinna så mycket som möjligt och framförallt titeln, säger Lukas som trots att han får bära ett visst favoritskap inte känner någon press.
– Det är kul att vara en av favoriterna men det påverkar inte mig under tävlingshelgerna, fortsätter han. Det var en av de saker jag lärde mig förra året, att jag lyckade behålla fokus på uppgiften, oavsett om det gick bra eller dåligt.

Och det är lärdomarna från fjolåret som ska ge Lukas en bra start på årets mästerskap.
– För mig var det första gången i en vingbil och det gäller att åka fort in i svängarna för att utnyttja bilens prestanda fullt ut, säger Lukas. Det gäller också att lära sig var gränsen går. Det vet jag nu och det jag behöver förbättra är kvalen, där jag behöver bli lite snabbare så att jag får starta lite längre fram. Sedan behöver jag bli lite mer aggressiv i inledningsvarven och inte mesa som jag gjorde förra året.

Årets säsong blir den andra i Formel Renault 1.6 för Lukas Sundahl. Precis som i fjol är det tillsammans med det egna familjedrivna teamet som satsningen görs. Som för många andra förare på hans nivå är det en internationell karriär som hägrar.
– Det är det jag siktar på, att köra i DTM eller någon annan stor internationell serie, säger han. Självklart inspirerar det att vi har en svensk i Formel 1 genom Marcus Ericsson som har visat att det är möjligt att gå hela vägen och jag skulle inte säga nej om möjligheten uppenbarade sig. Men vägen är lång och det gäller att behålla fokus på nästa steg och det är årets säsong.

Årets Formel Renault-kalender består av åtta deltävlingar och årets startfält väntas öka till minst femton bilar.
– Det är kul att klassen växer och det är bra för återväxten i svensk racing, säger Lukas. Det skapar trovärdighet för oss som deltar och det gör också en titel mer värd.

Den 3-4 maj blir det säsongspremiär på Gelleråsen i Karlskoga för Lukas Sundahl.
14-03-27 Pontus Fredricsson klar för Formel Renault 1.6
Pontus Fredricsson, 16 år från Stockholm är nu klar för sin andra säsong i formelbilsklassen Formel Renault 1.6. Pontus körde till sig en tredjeplats i Falkenberg och slutade på en sammanlagd åttondeplats i mästerskapet under sitt läroår i fjol – nu är han redo att ta nästa kliv i karriären.
– Det känns otroligt bra att säsongen börjar närma sig och att jag får chansen att tävla ytterligare en säsong i Formel Renault 1.6, säger Pontus Fredricsson. Jag är mer förberedd inför årets säsong jämfört mot förra året då precis allt var nytt för mig. Nu har jag kört på de flesta banorna och jag känner bilen redan när säsongen drar igång. Men motståndet är tufft och det är absolut en stor utmaning jag har framför mig.

I år fortsätter utmaningen, målsättningen är att fortsätta förbereda Pontus för ett liv som professionell racerförare – både i och utanför bilen, men framförallt, att strida om topplaceringarna.
– Målet med säsongen 2013 var att jag skulle samla på mig så mycket erfarenhet som möjligt inför framtiden, säger Pontus. Jag lärde mig oerhört mycket och gjorde stora framsteg under säsongen. Nu ska jag omsätta mina erfarenheter och försöka utmana på allvar.

Pontus kommer att köra för det svenska teamet Trackstar Racing som har internationella meriter – och det kommer att behövas! Utöver det svenska Formel Renault 1.6-mästerskapet kommer han också att tävla i den internationella serien Northern European Cup där han bland annat får ta sig an anrika F1-banor som Zandvoort och Spa Francorchamps. Dessutom ingår/kommer tre av deltävlingarna i det skandinaviska mästerskapet att ingå i NEZ-mästerskapet, Formula Renault 1.6 North European Zone. Sammanlagt blir det minst 20 race under säsongen.
– Det kommer att bli tufft men också roligt, säger Pontus. Det är viktigt att få internationell erfarenhet tidigt i karriären och jag ser verkligen fram emot årets utmaningar.

Första utmaningen för Pontus Fredricsson är Northern European Cup vars första deltävling körs den 18-21 april på Zandvoort i Holland och i Sverige sker premiären den 3-4 maj på Gelleråsen, Karlskoga.

14-03-26 Volvo Polestar Racing till Tasmanien för fortsatt mästerskapskamp
Volvo Polestar Racing är på väg till Tasmanien och banan Symmons Plains för årets tredje V8 Supercars-helg. Scott McLaughlin, som tog Volvos första V8 Supercars seger någonsin under F1-helgen i Melbourne för två veckor sedan, siktar på att hålla sig kvar i segerstriden.
– Jag ser fram emot helgens tävling och siktar på att ta med mig känslan från segern i förra tävlingen. Banan kommer att passa Volvon bra med långa raksträckor och bromszoner, säger McLaughlin.

Helgen innebär ännu en helt ny bana för Robert Dahlgren som tog sin bästa kvalposition hittills under förra tävlingshelgen, bara fem tiondelar från pole position.
– Jag längtar till Tasmanien. Det ser ut att vara en riktigt krävande bana och när jag tittar på fjolårets sändningar så kommer det att bli riktigt tight. Jag tror absolut att vi har en bra bil och totalpaket för helgen och jag hoppas att kunna fortsätta klättra i resultatlistorna, säger Dahlgren.

Tävlingshelgen börjar med träning på fredag, följt av kval och två tävlingar på 42 varv på lördag. Helgen avslutas på söndag med ett kval och en 86-varvstävling som startar 05:55 svensk tid.

TyrePower Tasmania 400 – V8 Supercars
Bana: Symmons Plains
Längd: 2410 m
Varvrekord (V8SC): 0:51.4713, Rick Kelly (2009)

Tidsschema
(Tider i UTC +11H)

Fredag 28/3
10:10 Test 1 (20 min)
12:10 Test 2 (20 min)
14:05 Test 3 (20 min)

Lördag 29/3
11:30 Kval – Race 1
11:50 Kval – Race 2
14:35 Race 1 (42 varv)
16:35 Race 2 (42 varv)

Söndag 30/3
11:20 Kval – Race 3
15:55 Race 3 (84 varv)

TV-tider
Australien: www.v8supercars.com.au/view/tv-schedule
Europa: www.motorstv.com
Sverige: www.viasat.se/sport/motor
Webbstream: www.v8supercars.com.au/v8live/schedule

Poängställning - Topp 10
(3/38 tävlingar)
1 Craig Lowndes Holden Commodore 282 poäng
2 Fabian Coulthard Holden Commodore 230 p (-52)
3 Shane Van Gisbergen Holden Commodore 221 p (-61)
4 Rick Kelly Nissan Altima 198 p (-84)
5 James Courtney Holden Commodore 192 p (-90)
6 Mark Winterbottom Ford Falcon 189 p (-93)
7 Jamie Whincup Holden Commodore 174 p (-108)
8 Tim Slade Holden Commodore 163 p (-119)
9 Garth Tander Holden Commodore 150 p (-132)
10 James Moffat Nissan Altima 140 p (-142)
15 Scott McLaughlin Volvo S60 117 p (-165)
24 Robert Dahlgren Volvo S60 39 p (-243)
14-03-25 Helling satsar vidare i JTCC och Clio Cup!
Efter Robert Hellings sensationella debut i Clio Cup förra säsongen där han tog JSM-silver, satsar nu 20-åringen från Varberg vidare med teamet Black Ant Racing i samma klass.
– JSM-guld är det som gäller, säger Helling. Det finns inget annat mål för mig i år efter resultatet i fjol. Årets mästerskap kommer att bli ännu tuffare då det tillkommer många duktiga förare och det kommer att göra titeln ännu mer värd.

Helling hade tre segrar och 13 pallplatser under sitt debutår i Clio Cup men han känner ändå att det finns mer att lära.
– Ett år till i klassen kommer ge mig ytterligare erfarenhet i en ”touring car” och en ännu bättre plattform för att ta steget till STCC nästa år, menar han.

Och kanske får publiken se Robert Helling göra ett inhopp i STCC redan i år!
– Vi arbetar på det och jag har stora förhoppningar om att få till det, säger Helling. STCC-teamen vet vem jag är efter fjolårets resultat och jag har haft en bra dialog med flera av dem över vintern så möjligheterna är goda.

Den 3-4 maj är det dags för Robert Helling att köra säsongspremiär på Gelleråsen i Karlskoga.
– Det ser jag fram emot, jag var trea där i båda heaten förra året, säger Helling. Nu siktar jag definitivt högre!

www.stcc.se
14-03-24 Scott McLaughlin och Robert Dahlgren besöker Sverige
Efter Volvo Polestar Racings historiska första V8 Supercars-seger i Melbourne flög förarna Scott McLaughlin och Robert Dahlgren direkt till en av Volvos vintertest-anläggningar för att köra Polestar-bilar.

Den hemliga testanläggningen ligger i närheten av Jokkmokk norr om polcirkeln där bilarna bland annat testas med höghastighetstester på frusna sjöar.
– Jag känner till den här anläggningen mycket väl efter många år av vintertester med Volvo och Polestars bilar här. Det var riktigt kul att få ta med Scott upp hit, kontrasten är rätt stor med minus 20 grader jämfört med hettan i Australien, säger Dahlgren.

Resan till norra Sverige innebar en hel del debuter för 20-åriga Nya Zeeländaren McLaughlin.
– Jag har aldrig sett snö innan och aldrig känt denna kyla förut! Att bli del av ett vintertestprogram för Volvo och Polestar är fantastiskt. Jag har heller aldrig kört med dubbdäck förut, så det var minst sagt intressant att sladda i 180 km/h på is, säger McLaughlin.

Del av programmet under besöket var slutskedet av testarbetet för nya Volvo S60 och V60 Polestar, samtidigt som Dahlgren och McLaughlin också fick en provsmak av Polestars prototyper som är under utveckling.
– Vintertest är en viktig i utvecklingen av alla bilar och Robert har varit en stor del i dessa tester under många år. Han har dessutom bidragit till testarbetet av andra Volvo-modeller som V40:n, säger Henrik Fries, utvecklingsansvarig för Volvo S60 och V60 Polestar.

Under besöket i Jokkmokk fick Dahlgren även visa McLaughlin norrländska traditioner som bastubad, äta renkött och köra snöskoter.
– Att köra snöskoter var fantastiskt. Hela veckan har varit fantastisk, jag är riktigt laddad efter att ha fått uppleva detta, säger McLaughlin.

Efter Jokkmokk flög de båda förarna till Volvo och Polestars högkvarter i Göteborg för att träffa personerna bakom Polestar och Volvo, som Derek Crabb, Motorsportdirektör på Volvo Personvagnar.
– Scotts resultat hittills i V8 Supercars har varit imponerande och det är spännande att se Roberts framsteg. Vi ser fram emot resten av säsongen, säger Crabb.

Ett besök på fabriksgolvet i Volvo-fabriken i Torslanda följdes av ett besök hos Polestar där förarna fick träffa mekaniker och motorbyggarna av den V8 som driver de båda S60-bilarna i V8 Supercars.
– Att få se var komponenterna byggs, att få träffa och tacka personerna bakom våra tävlingsbilar var pricken över i:et för hela resan, säger McLaughlin.

En film från Robert och Scotts äventyr i Sverige kommer att sändas i V8Xtra på lördag den 29 mars 13.30 AEDT som en del av Channel 7:s sändningar av den kommande V8 Supercars-tävlingen i Tasmania 400.
14-03-20 Jens Edman och Patric Sundel utmanar i V8 Thunder Cars
Jens Edman slutade 2:a i V8 Thunder Cars förra året. Nu är den 37-årige Kristianstadsbon ute efter SM-Titeln och skickar en utmaning till regerande mästaren Fredrik Ros.
Jag förutsätter att Fredrik kommer ut ur garaget och försöker försvarar sin titel från i fjol, säger Edman. Det är många som vill avsätta honom från tronen i år.

Ny förare i Bryntesson Motorsport blir Patric Sundel från TeamX3M.
Patric är en talang som ständigt flyttat sig uppåt i tabellen, med utmärkelser som "Årets Rookie" och en hederstitel "Kaj Hilding Award" i V8 Thunder Cars.

Nu när Patric kommer in med sitt TeamX3M i vårt stall kommer vi att bli ännu starkare och det ökar våra möjligheter att köra hem titeln i år, fortsätter Edman.

För Patrik Sundel är siktet högt inställt inför årets säsong. Att vi nu väljer att köra för BMS teamet blir ett stort lyft för oss, det gör att vi kan ha ett gemensamt utbyte av kunskap, taktik och tjänster med Jens och hans team, säger Sundel.
Vi hade bra kontakt redan under förra året och kommer bra överens - vi trivs med varandra och jag känner att vi tillsammans har förutsättningar att tävla om topplaceringarna i år.

De båda teamcheferna Tony Bryntesson från BMS och Peder Jonsson som äger TeamX3m ser bara positivt på samgåendet.
Vi har haft ett antal möten där vi lagt upp strategierna och kommit fram till att detta är en helt suverän möjlighet för oss båda att komma väldigt långt i årets SM-serie. Nu kör vi för guld, säger Peder Jonsson.

Det kommer att köras fem tävlingshelger i Sverige tillsammans med STCC och ytterliggare en tävling på Rudskogen banan i Norge. Alla sex tävlingarna ingår i SM.

SM Kalendern ser ut enl. följande:
9-10 Maj Ring Knutstorp.
6-8 Juni Rudskogen Norge.
11-12 Juli Falkenberg.
22-23 Augusti Ring Knutstorp.
5-6 September Solvalla.
19-20 September Mantorp Park.
14-03-16 Historisk första V8 Supercars-seger för Volvo Polestar Racing
Scott McLaughlin skrev in sig i historieböckerna i dag då han tog Volvo Polestar Racings första V8 Supercars-seger under finaltävlingen i Melbourne tillsammans med Formel 1.
– Det är helt ofattbart, detta är en dag jag aldrig kommer att glömma! Bilen var fantastisk och detta har varit en perfekt helg för alla i teamet, säger McLaughlin.

Volvo Polestar Racing-föraren korsade mållinjen som segrare efter 12 varv och tog Volvos första racingseger i Australien sedan 1999, en sekund framför Red Bull Racing-föraren Craig Lowndes.
– En fantastisk insats av Scott och alla i teamet. Detta har varit en otrolig resa hittills och det ser absolut ljust ut för fortsättningen av säsongen, säger Christian Dahl, ägare av Polestar.

Den 20-åriga Nya Zeeländaren startade från fjärde plats på startuppställningen och tog en plats i starten av tävlingen. Han tog sig förbi Shane Van Gisbergen, som vann helgens tre första tävlingar, och Fabian Coulthard två varv senare till en ledning som han aldrig släppte.
– Vi gjorde några ändringar på bilen efter gårdagens tävling och killarna i teamet gjorde ett underbart jobb. Jag kunde kontrollera tävlingen från början till slut, säger McLaughlin.

Teamkompis Robert Dahlgren startade helgen starkt med att kvala på elfte plats, bara fem tiondelar från pole position. Dahlgren tappade dessvärre platser i de fyra tävlingarna med 18:e plats som bästa resultat och en bruten tävling i finalen på grund av en skadad fälg.
– Jag har haft en tung helg vad gäller resultat, men en riktigt bra helg vad gäller arbetet med bilen. Vi har tagit stora steg framåt och jag ser verkligen fram emot nästa tävling för att dra nytta av detta, säger Dahlgren.

Formel 1-helgen i Melbourne resulterade i fyra topp fem-placeringar, två pallplatser, ett snabbaste varv och en seger för McLaughlin. Detta i den andra V8 Supercars-tävlingen någonsin för den nykonstruerade Volvo S60 Polestar V8SC.
– Vi måste fortsätta att kämpa, men jag tror definitivt att vi har en mästerskapsutmanare. Jag längtar till nästa tävling, säger McLaughlin.

Mästerskapet fortsätter om två veckor med Tasmania 400-tävlingen på Symmons Plains i Australien.

Resultat Race 1 – Topp 5
1 Shane Van Gisbergen Holden Commodore 10 varv
2 Jamie Whincup Holden Commodore +6.1803
3 Scott McLaughlin Volvo S60 +7.1881
4 Michael Caruso Nissan Altima +7.4849
5 Fabian Coulthard Holden Commodore +8.0388
18 Robert Dahlgren Volvo S60 +23.4963

Resultat Race 2 – Topp 5
1 Shane Van Gisbergen Holden Commodore 12 varv
2 Craig Lowndes Holden Commodore +0.5519
3 Fabian Coulthard Holden Commodore +1.8593
4 Michael Caruso Nissan Altima +2.6717
5 Scott McLaughlin Volvo S60 +3.6196
19 Robert Dahlgren Volvo S60 +23.0936

Resultat Race 3 – Topp 5
1 Shane Van Gisbergen Holden Commodore 12 varv
2 Fabian Coulthard Holden Commodore +0.500
3 Craig Lowndes Holden Commodore +0.972
4 Scott McLaughlin Volvo S60 +5.310
5 Garth Tander Holden Commodore +5.985
19 Robert Dahlgren Volvo S60 +19.442

Resultat Race 4 – Topp 5
1 Scott McLaughlin Volvo S60 12 varv
2 Craig Lowndes Holden Commodore +1.0865
3 Michael Caruso Nissan Altima +6.6923
4 Garth Tander Holden Commodore +6.5954
5 Fabian Coulthard Holden Commodore +7.3600
DNF Robert Dahlgren Volvo S60

www.polestar.com

14-03-14 Gustav Malja uttagen till McLaren Performance Academy
samarbete med de brittiska F1-giganterna McLaren, som efter en uttagningsprocess valt att ge Malja en av de mycket eftertraktade platserna i utvecklingsprogrammet McLaren Performance Academy.

Beskedet innebär att Malja, tillsammans med ytterligare ett fåtal handplockade juniorer från den internationella formelbilsarenan, under året får ta del av den expertis som gjort McLaren till ett av tidernas absolut mest framgångsrika Grand Prix-team. Förarna i McLaren Performance Academy får full tillgång till stallets specialisttränare, dietister och mentala rådgivare, med syfte att utveckla de egenskaper som krävs för att en dag kunna ta steget till motorsportens absoluta finrum.

Malja – som under säsongen 2014 kommer till start i både Formula Renault 2.0 Eurocup och Northern European Cup (NEC) – beger sig nu direkt till Storbritannien för att spendera helgen på teamets fabrik (McLaren Technology Centre) i Woking strax utanför London.
– Det här är en möjlighet som alla förare drömmer om; en väldigt speciell chans som jag är extremt tacksam över att ha fått, säger Gustav Malja. Mitt slutliga mål är att en dag tävla i just Formel 1, och genom McLaren Performance Academy får jag en fantastisk insyn i vad som krävs för att nå hela vägen. Jag besökte McLaren Technology Centre i samband med uttagningarna och förstod direkt att det här teamet gör allting fullt ut – det var den häftigaste byggnaden jag sett i hela mitt liv, och det känns grymt att få återvända dit både nu till helgen och framöver. Jag vet att jag har massor kvar att lära mig – det är precis därför den här möjligheten är så värdefull – och nu gäller det att ta tillvara på alla nya resurser för att öka mina chanser att i slutändan vinna fler race.

Sedan F1-debuten 1966 har McLaren vunnit konstruktörs-VM åtta gånger, bärgat 12 titlar i förarmästerskapet och kört hem totalt 182 Grand Prix-segrar.
– Vi är mycket glada att kunna meddela att Gustav har fått en plats på McLaren Performance Academy 2014, säger Clayton Green (manager, McLaren Human Performance Programme). Han är en ung förare som visat prov på stor målmedvetenhet och som verkligen är beredd att satsa för att maximera sin talang. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med honom den här säsongen i vår gemensamma strävan efter framgångar på racerbanan.

Första gången Gustav Malja ger sig ut på banan som representant för McLaren Performance Academy blir i samband med de avslutande Eurocup-testerna på spanska Jerez i slutet av mars
14-03-12 Mattias Andersson vill fylla hundra i STCC med Dacia
Han har 99 segrar i racingkarriären snart är det dags för jubileum – den 41-årige Linköpingsbon Mattias Andersson ser fram emot att få ta sin hundrade seger i karriären tillsammans med Dacia Dealer Team i årets STCC.
– Det vore fantastisk att få ta den hundrade segern tillsammans med Dacia, säger Mattias Andersson som i år också gör sin femhundrade start i karriären under årets säsong.
– Vi var femma några gånger förra året och slutade åtta totalt. Målet för i år är i första hand att ta ett steg uppåt och kämpa om en plats bland de fem bästa i mästerskapet. För att göra det måste vi upp på pallen.

Det blir andra året för Mattias Andersson tillsammans med Dacia Dealer Team i STCC. Till i år blir det inga större förändringar, karossen behåller sitt utseende med några mindre förändringar i form av nya sponsordekaler.
– Jag känner mig bättre förberedd än på mycket länge, jag tycker att vi är där vi vill vara inför säsongsstarten, säger Mattias. Vi har renoverat motor och växellåda och vi är väl förberedda med karossdelar. Jag är redo att dra på mig hjälmen!

Årets säsong bjuder både publik och deltagare på nyheter. Bland annat blir det omvänd startordning i det första heatet och till skillnad från förra året blir det två heat varje tävlingshelg. Mattias är positiv till förändringarna.
– Det är ett steg i rätt riktning, säger han. Två heat och omvänd startordning i det första heatet gör att det blir mer spännande och oförutsägbart för publiken. För oss som kör kommer det nog att bli fler fajter ute på banan.

Den 9-10 maj är det STCC-premiär på Ring Knutstorp och det var också där han tog sin senaste STCC-seger 2011 – kanske blir det jubileum redan i premiären för Mattias Andersson.
14-03-12 Volvo Polestar Racing till F1-premiären i Melbourne
Volvo Polestar Racing kör årets andra V8 Supercars-tävling i helgen tillsammans med Formel 1-premiären i Melbourne. Scott McLaughlin säkrade en sensationell pallplats i premiären för två veckor sedan och siktar på att fortsätta slåss om topplatser.
– Vi bevisade att vi har farten för att utmana den absoluta toppen i premiären och jag har siktet satt på att fortsätta i samma stil i helgen, säger McLaughlin.

Helgens tävling tillsammans med Formel 1 innebär ett speciellt upplägg med fyra tävlingar som betyder värdefull erfarenhet för Robert Dahlgren.
– Upplägget är helt perfekt för mig, jag behöver så mycket tid som möjligt i bilen. Samtidigt blir det en oerhörd utmaning med fyra stenhårda och korta tävlingar, säger Dahlgren.

McLaughlin tog sin första V8 Supercars-seger någonsin i Melbourne förra året och beskriver banan som en av sina favoriter.
– Jag älskar banan, den passar mig bra och jag gillar rytmen man får där. Jag är rätt säker på att vi kommer få en bra helg, säger McLaughlin.

Tävlingshelgen inleds på torsdag med två testpass och kvalificering. Helgens två första tävlingar körs på fredag, följt av en tävling på lördag och den sista på söndag. Samtliga tävlingar körs över 30 minuter med rullande start. Startuppställningen avgörs genom resultatet från föregående tävling, förutom första tävlingen som avgörs genom kvalet på torsdag.
– Det ska bli sjukt kul att tävla tillsammans med Formel 1. V8 Supercars har en väldigt stark inhemsk publik och nu får vi dessutom en internationell publik. Jag känner mig oerhört taggad, säger Dahlgren.

Formula 1 Rolex Australian Grand Prix – V8 Supercars

Bana: Albert Park
Längd: 5027 m
Banrekord (V8SC): 1:55.9682, Craig Lowndes (2011)

Tidsschema
(Tider i UTC +11H)

Torsdag 13/3
13:30 Test 1 (30 min)
16:10 Test 2 (30 min)
18:00 Kval (30 min)

Fredag 14/3
11:00 Race 1 (30 min)
14:25 Race 2 (30 min)

Lördag 15/3
15:20 Race 3 (30 min)

Söndag 16/3
13:15 Race 4 (30 min)

TV-sändningar
Australien: http://www.v8supercars.com.au/view/tv-schedule
Europa: http://www.motorstv.com
Sverige: http://www.viasat.se/sport/motor
Webstream: http://www.v8supercars.com.au/v8live/schedule
Resultat www.polestar.com

14-03-10 Picko Troberg Racing lämnar STCC och satsar på historisk racing tillsammans med Erik Berger
2013 satsade Picko Troberg Racing på STCC tillsammans med DHL. Tyvärr blev inte resultatet vad man hade förväntat sig. Parterna bestämde sig därför att göra en ny satsning på den racingserie som växer mest i Sverige, nämligen den historiska racingserien. Troberg valde att satsa på den mest meriterade racerföraren och tillika den äldste racerföraren i Sverige, nämligen Erik Berger!
-Jag blev trött på STCC i fjol. Jag håller på med detta för att det är kul och när det inte var kul i STCC väljer jag att satsa på något roligare i stället. Det är väl trevligt om jag kan hålla i gång gubben Berger ett tag till, säger Troberg.

Det är inte första gången de är i samma team. 1967 körde de i Team Tyger, Tyger, Tyger tillsammans med Boo Brasta och Anders Josephson. Under sextiotalet anlitade både Berger och Troberg Sveriges bästa trimningsfirma; Sportscars i Stockholm.
-Det känns fantastiskt kul att Troberg vill satsa på mig. Tänk att man skulle få ett sådant här ”proffskontrakt” när man snart är 89 år, säger Erik Berger.

I teamet kommer vi att få se tre gul-röda Escorter i år, som kommer att köras av Erik Berger och sonen Anders Berger, från Bengtsfors, samt Tomas Hall från Falkenberg. De kör i klassen för nyare standardvagnar under perioden 1972-1981 i den Racinghistoriska Cupen (RHK), som är den största racingserien i Sverige. I fjol hade de drygt 200 startande vid tre av sina fem största tävlingar!

I år inleds säsongen på Ring Knutstorp i maj under tävlingen Knutstorp Revival, som har Goodwood Revival som förebild. Man tror att tävlingen kommer att locka över 300 startande historiska racerbilar!
14-03-07 Felix Rosenqvist klar för fortsättning i Formel 3
Felix Rosenqvist får en ny chans att vinna den eftertraktade titeln i FIA Formula 3 European Championship, europamästerskapet för Formel 3, efter att ha förlängt sitt kontrakt med tyska Mücke Motorsport.

Rosenqvist var involverad i en intensiv strid om EM-guldet under 2013, då han vann tio av säsongens 30 race på sin väg mot en slutlig andraplats i den sammanlagda mästerskapstabellen. Den 22-årige Värnamo-sonen blev också en av bara två förare genom tiderna – bredvid F1-stjärnan Valtteri Bottas – att vinna prestigefyllda Masters of Formula 3 för andra gången. Säsongen 2014 markerar starten av en ny epok i Formel 3 med uppdaterade, starkare motorer, och blir Rosenqvists fjärde i kategorins högsta division.
- Det känns bra att få fortsätta samarbeta med Mücke Motorsport i ytterligare ett år; vi har en del nya utmaningar att ta oss an den här säsongen, säger Felix Rosenqvist. FIA Formula 3 European Championship är ett av de absolut bästa mästerskapen som finns i juniorracingvärlden, och konkurrensen kommer att vara stenhård i år igen. Samtidigt är det ingen hemlighet att jag har varit i Formel 3 ganska länge, och att jag jobbat på en del alternativa planer under vintern. I slutändan var det helt enkelt inte möjligt att ta steget till GP2 eller World Series by Renault, och då kan jag inte tänka mig ett bättre upplägg än att försöka vinna den titel jag gick miste om i fjol. Det är mitt självklara mål den här säsongen, och jag är övertygad om att vi har en väldigt bra chans. Det kommer att bli en intressant säsong med lite extra hästkrafter och nya banor!

2014 års EM-fält utgörs av totalt 30 förare. Rosenqvists teamkamrater hos Mücke Motorsport blir österrikaren Lucas Auer och israelen Roy Nissany.
Vid sidan av det nya tekniska reglementet har också kalendern reviderats och utökats från 10 till 11 deltävlingar. Bland nytillskotten märks bland annat klassiska Imola-banan i Italien, samt F3-historiens första besök i Ryssland. Totalt gästar mästerskapet åtta olika länder, med race på sex nuvarande Formel 1-banor (Silverstone, Hockenheim, Hungaroring, Spa-Francorchamps, Red Bull Ring och Nürburgring).

Testerna inför säsongen genomförs i Ungern och Österrike. Tävlingspremiären äger rum på brittiska Silverstone den 18-20 april.

Felix Rosenqvist fortsätter att backas upp av Mercedes-Benz talangprogram.
14-03-06 Teambyte för Jimmy Eriksson inför GP3-säsongen
Jimmy Eriksson kommer inte att tävla för det ryska teamet Russian Time under GP3-säsongen 2014, men kommer alltjämt att finnas med på gridden i en helnordisk satsning tillsammans med finska Koiranen GP.

Teambytet är ett resultat av den kraftiga rekonstruktion som Russian Time ställdes inför i kölvattnet av den tidigare teamchefen Igor Mazepas hastiga bortgång i början av februari. Bland annat avslutades det avtal som gav Motopark Academy – teamet med vilket Eriksson vann det tyska Formel 3-mästerskapet 2012 – rätten att ombesörja driften av Russian Times sportsliga verksamhet. Samtliga förarkontrakt upplöstes, vilket lämnade Eriksson utan styrning med bara ett par månader kvar till premiären i Barcelona.

En överenskommelse har nu dock nåtts med Koiranen GP, där Eriksson kommer att bli en av tre förare under den stundande säsongen. Det finska teamet gjorde ett omedelbart intryck i GP3 under 2013, när de som debutanter lyckades säkra en dubbelseger redan under sin första tävlingshelg i det konkurrenskraftiga mästerskapet och till slut lade beslag på tredje plats totalt i teamsammandraget.
– De senaste veckorna har varit väldigt, väldigt tuffa, och jag är enormt tacksam för att Koiranen GP trots den dåliga timingen klev fram och gav mig den här möjligheten att tävla för ett av de bästa teamen i GP3, säger Jimmy Eriksson. Det svänger fort i den här branschen, och uppbyggnaden till den här säsongen har varit det yttersta beviset för det; det har gått från ljus till mörker, och tillbaka igen, på mindre än en månad. Igors bortgång är förstås oerhört tragisk, och jag önskar Russian Time lycka till med sina nya planer. För egen del ser jag nu fram emot samarbetet med Koiranen GP, som gjort väldigt bra ifrån sig i andra juniorklasser och som också imponerade rejält i GP3 i fjol. Det här blir första gången jag tävlar för ett nordiskt team, och jag känner redan att deras mentalitet och inställning till motorsporten passar mig bra.

Testerna inför årets GP3-säsong inleds på Estoril-banan i Portugal den 27-28 mars. Därefter följer ytterligare två tester – då på spansk mark – under april månad, innan tävlingspremiären äger rum i samband med Spaniens Grand Prix i Barcelona den 9-11 maj. Samtliga GP3-race körs inom ramarna för supportprogrammet till världsmästerskapet i Formel 1.

14-03-05 Ola Nilsson tillbaka i den internationella hetluften – klar för toppteam i tyska Porsche Carrera Cup
Skånske Ola Nilsson är klar för karriärens hittills största utmaning, när han under 2014 återvänder till den internationella racingarenan genom en fullskalig satsning på det tyska sportbilsmästerskapet Porsche Carrera Cup Deutschland.

Nilsson har skrivit på för de flerfaldiga mästarna Team Deutsche Post by Project 1, och tar sig därmed an världens största nationella Porsche-mästerskap efter att ha slutat tvåa totalt i den svenska motsvarigheten Porsche Carrera Cup Scandinavia under 2013.

Återetableringen i Tyskland – där Nilsson för två år sedan vann åtta av tio race på sin väg mot titeln i enhetsmästerskapet Volkswagen Scirocco R-Cup – markerar ett viktigt nyckelsteg i 26-åringens sedan länge utstakade långsiktiga karriärplan.
– Det här är en styrning jag drömt om väldigt länge, och en helt fantastisk möjlighet för mig, säger Ola Nilsson. Jag har arbetat mot en plats i Porsche Carrera Cup Deutschland i flera år, och har haft förmånen att kunna följa mästerskapet på allt närmare håll under den senaste tiden. Det är exceptionellt tuff konkurrens och en miljö som utan tvekan kommer att ge mig bästa tänkbara förutsättningar inför framtiden.

Som ett led i utvärderingen inför 2014 genomförde Nilsson i höstas ett inhopp vid Porsche Carrera Cup Deutschland-finalen på Hockenheim. En 15:e plats bland 33 startande gav mersmak – och ökade samtidigt landslagschaufförens förståelse för vad som krävs i jakten på framgång.
– Det har varit viktigt för mig att få förtroendet hos ett toppteam, och Team Deutsche Post by Project 1 har över 20 års erfarenhet och hundratals Carrera Cup-segrar i bagaget, fortsätter Nilsson. Jag kommer att ställas mot världens snabbaste Porsche-förare, och då är det helt enkelt nödvändigt att ha ett starkt team i ryggen. Det kommer att bli stenhårt och som nykomling måste jag förstås ha realistiska mål, men jag kunde inte vara mer nöjd med tillvaron just nu!

Porsche Carrera Cup Deutschland utgör en av supportklasserna till det populära standardbilsmästerskapet DTM – Tysklands största motorsportplattform – och attraherar årligen massiv medial uppmärksamhet. 2014 års säsong löper över nio deltävlingar, varav två avgörs utanför Tyskland i Ungern respektive Österrike. Premiären äger rum på Hockenheim i samband med DTM-upptakten den 2-4 maj.
14-03-04 Göransson i ny bil och nytt team i Nürburgring 24-timmars 2014
Efter att kommit tvåa totalt i det prestigefyllda 24-timmarsracet på Nürburgring förra året är det seger som gäller i år. Den här gången kommer Richard Göransson till start i ett nytt team och nytt bilmärke, en Mercedes SLS AMG GT3 för Rowe Racing.
– 2014 kommer bli ett år med mycket nya uppdrag. Årets 24-timmars är ett av dem. Efter att ha tävlat för BMW på Nürburgring sedan 2004 har jag nu fått chansen att tävla för Mercedes som vann här förra året och det ska bli väldigt spännande. Med tanke på deras seger ifjol så finns verkligen förusättningarna för ett bra race, säger Richard.

Richard Göransson har tävlat i sju stycken 24-timmarsrace på Nürburgrings legendariska Nordschleife. Andraplatsen totalt ifjol är hans hittills bästa resultat. Årets 24-timmars körs under midsommarhelgen och inför årets race kommer Richard köra ett antal tester och VLN-race för Rowe Racing under våren. Och i dagarna får Richard en första testkörning med bilen på F1-banan i Barcelona.
14-03-02 Stark V8 Supercars-debut för Volvo Polestar Racing
Volvo Polestar Racing gjorde en stark V8 Supercars-debut under Clipsal 500-tävlingen i Adelaide, Australien. Scott McLaughlin underhöll den 90 000 personer stora publiken i samtliga tre tävlingar och lämnade ett styrkebesked gentemot konkurrenterna.
– Vilken underbar helg det har varit för Volvo Polestar Racing och GRM. Alla har jobbat så hårt för detta och jag är väldigt glad över pallplatsen, säger McLaughlin.

20-åringen startade tävlingshelgen med en imponerande andraplats på startuppställnignen för helgens andra tävling. Efter en stabil sjundeplats i första tävlingen tog McLaughlin en sensationell andraplats i andra tävlingen efter en spännande kamp med regerande mästaren Jamie Whincup som varade till det absolut sista varvet. Se en film på den nervkittlande avslutningen här.

McLaughlin gjorde en stark uppkörning från tionde startruta i tredje och sista tävlingen som varade i 76 varv. 20-åringen kämpade sig upp till tredje plats när han tvingades bryta på grund av ett havererat batteri med bara elva varv kvar.
– Det var en besvikelse att bryta från en pallplats. Men vi visade stark form totalt den här helgen och jag kan knappt bärga mig inför nästa helg, säger McLaughlin.

Robert Dahlgren fick en tuff debuthelg i V8 Supercars. Svensken blev 21:a i första tävlingen, 23:a i andra och bröt den tredje tävlingen på grund av en skadad oljetank. Men Dahlgren var ändå entusiastisk efter tävlingshelgen.
– För mig som tävlingsförare är den här helgen en besvikelse resultatmässigt. Jag kommer inte vara nöjd förrän jag är i toppen. Men då detta är ett helt nytt mästerskap med nya banor och en ny bil så kommer det att ta tid att lära sig. Däremot har jag gjort stora framsteg under helgen som vi kan bygga vidare på och jag längtar till nästa tävling, säger Dahlgren.

Två topp tio-resultat, en pallplats och farten att utmana de etablerade toppteamen är resultatet för Volvo Polestar Racing efter premiärhelgen i Adelaide.
– Detta är en tävlingshelg som alla inblandade på Volvo, Polestar och GRM kan vara stolta över. Vi hade en del problem, men det var att vänta för en premiär. Vi har mycket kvar att arbeta med, men vi ser fram emot nästa tävlingshelg med tillförsikt, säger Christian Dahl, ägare av Polestar.

V8 Supercars fortsätter om två veckor med Melbourne där Formel 1-tävlar samtidigt.

Resultat Race 1 - Topp 10
1 Jamie Whincup Holden Commodore 39 varv
2 Craig Lowndes Holden Commodore +2.777
3 Shane Van Gisbergen Holden Commodore +7.842
4 Mark Winterbottom Ford Falcon +13.906
5 Fabian Coulthard Holden Commodore +19.237
6 Rick Kelly Nissan Altima +24.020
7 Scott McLaughlin Volvo S60 +24.462
8 Jason Bright Holden Commodore +24.749
9 James Courtney Holden Commodore +31.172
10 Scott Pye Ford Falcon +32.804
21 Robert Dahlgren Volvo S60 +1 lap

Resultat Race 2 - Topp 10
1 Craig Lowndes Holden Commodore 39 varv
2 Scott McLaughlin Volvo S60 +4.7327
3 Jamie Whincup Holden Commodore +5.5509
4 Mark Winterbottom Ford Falcon +14.7951
5 Fabian Coulthard Holden Commodore +15.0202
6 Chaz Mostert Ford Falcon +15.3238
7 Garth Tander Holden Commodore +15.6715
8 Michael Caruso Nissan Altima +24.5559
9 Todd Kelly Nissan Altia +25.2735
10 Will Davison Mercedes E63 AMG +25.5190
23 Robert Dahlgren Volvo S60 +48.7873

Resultat Race 3 - Topp 10
1 James Courtney Holden Commodore 76 varv
2 Craig Lowndes Holden Commodore +0.6658
3 Shane Van Gisbergen Holden Commodore +4.8574
4 Fabian Coulthard Holden Commodore +5.6576
5 Rick Kelly Nissan Altima +5.9071
6 Tim Slade Holden Commodore +6.7950
7 David Reynolds Ford Falcon +7.5678
8 David Wall Ford Falcon +8.5836
9 James Moffat Nissan Altima +10.7529
10 Dale Wood Holden Commodore +32.7045
DNF Scott McLaughlin Volvo S60
DNF Robert Dahlgren Volvo S60
www.polestar.com
14-03-01 Succédebut för Volvo Polestar Racing i V8SC efter spännande fight
Scott McLaughlin säkrade en sensationell pallplats i Volvo Polestar Racings debuttävling i V8 Supercars framför fler än 90 000 åskådare i Adelaide, Australien. 20-åringen bjöd på en riktig nagelbitare det absolut sista varvet med regerande mästaren Jamie Whincup och lyckades säkra andra plats i tävlingen.
– Vilken fantastisk dag för Volvo Polestar Racing och GRM. Jag kan inte tacka dem och fansen nog. Jag trodde aldrig att jag skulle få en pallplats här, men jag lyckades! säger McLaughlin.

20-åringen startade från andra plats på startuppställningen och kämpade hårt genom hela tävlingen med Red Bull Racing Australia-föraren Whincup. Kampen ställdes på sin spets på sista varvet när Whincup satte in en attack. De båda körde jämsides genom fyra kurvor och Whincup tog sig förbi inför sista kurvan. Men McLaughlin lyckades kämpa sig tillbaka i utgången av sista kurvan i sprinten till mållinjen.
– Jag saktade ned lite för mycket, jag skulle ha blockerat Whincup lite bättre. Men han körde om mig, vi var jämsides och det var rätt bra racing. Jag tog honom till slut och detta är definitivt en av mina bästa tävlingar någonsin! säger McLaughlin.

Stallkollega Robert Dahlgren kämpade hårt i de båda 125-kilometerstävlingarna i Adelaide och slutade på 21:a, respektive 23:e plats.
– Jag är självklart inte nöjd med resultaten. Men att förvänta sig en topplacering direkt vore bara naivt, speciellt på den här banan som är svårast i kalendern. Jag hade kört ungefär 15 varv på torrt underlag i bilen inför helgen och jag har kört flera gånger det nu. Jag har gjort stora framsteg och mitt mål är självklart att klättra i resultatlistan, säger Dahlgren.

McLaughlin korsade mållinjen på sjunde plats i första tävlingen och det kombinerat med pallplatsen i andra tävlingen innebär att han ligger på fjärde plats i förarmästerskapet.
– Scott gjorde en fantastisk tävling i dag och att ta en pallplats i vår första tävlingshelg här någonsin är fantastiskt kul. Precis som resultaten i gårdagens kval är detta långt över våra förväntningar, säger Christian Dahl, ägare av Polestar.

Missa inte filmen från fighten på sista varvet längre ned i mailet.

V8 Supercars-premiärhelgen i Adelaide fortsätter i morgon med tredje och sista tävlingen som startar 15.15 lokal tid.

Resultat Race 1 - Topp 10
1 Jamie Whincup Holden Commodore 39 varv
2 Craig Lowndes Holden Commodore +2.777
3 Shane Van Gisbergen Holden Commodore +7.842
4 Mark Winterbottom Ford Falcon +13.906
5 Fabian Coulthard Holden Commodore +19.237
6 Rick Kelly Nissan Altima +24.020
7 Scott McLaughlin Volvo S60 +24.462
8 Jason Bright Holden Commodore +24.749
9 James Courtney Holden Commodore +31.172
10 Scott Pye Ford Falcon +32.804
21 Robert Dahlgren Volvo S60 +1 varv

Resultat Race 2 - Topp 10
1 Craig Lowndes Holden Commodore 39 varv
2 Scott McLaughlin Volvo S60 +4.7327
3 Jamie Whincup Holden Commodore +5.5509
4 Mark Winterbottom Ford Falcon +14.7951
5 Fabian Coulthard Holden Commodore +15.0202
6 Chaz Mostert Ford Falcon +15.3238
7 Garth Tander Holden Commodore +15.6715
8 Michael Caruso Nissan Altima +24.5559
9 Todd Kelly Nissan Altia +25.2735
10 Will Davison Mercedes E63 AMG +25.5190
23 Robert Dahlgren Volvo S60 +48.7873

Kompletta resultat: http://bit.ly/1bnL9Z2
Clipsal 500 Adelaide - V8 Supercars
Bana: Adelaide Parklands street circuit
Längd: 3219 m
Banrekord (V8SC): 1:21.0507, Jamie Whincup (2012)

Tidsschema
(Tider i UTC +10.5H)

Söndag 2/3
12:00 - Kval Race 3
12:35 - Top Ten Shootout
15:15 - Race 3 (78 varv)

TV
Australien:www.v8supercars.com.au/view/tv-schedule
Europa: www.motorstv.com/
Sverige: www.viasat.se/sport/motor
Webstream: www.v8supercars.com.au/v8live/schedule
/www.polestar.com


14-02-28 Volvo Polestar Racing startar längst fram i V8 Supercars-debut
Volvo Polestar Racing-föraren Scott McLaughlin imponerade i kvalet för V8 Supercars-premiären i Adelaide, Australien, och säkrade start i första startled för helgens andra tävling.

20-åringen var näst snabbast i debutkvalet för helt nya Volvo S60 Polestar V8SC med en tid som var endast en tiondel från Red Bull Racing Australia-föraren Craig Lowndes i pole position.
– Detta har varit en fantastisk dag, jag är verkligen nöjd. Ett stort tack till alla i teamet och vi har en mycket spännande dag framför oss i morgon, säger McLaughlin.

Stallkollega och V8 Supercars-debutanten Robert Dahlgren hade ett tufft första kval i mästerskapet och kommer att starta från 21:a plats i första tävlingen, strax över en sekund från snabbaste tid, och 25:e plats i andra tävlingen.
– Det var ett tufft första kval för mig, det stämde bara inte. Men jag förväntade mig inte att det skulle vara lätt, detta är väldigt annorlunda från allt jag kört tidigare. Men mästerskapet är helt underbart och jag längtar till första tävlingen för att fortsätta lära mig och ta in ny information, säger Dahlgren.

Första tävlingen för helgen startar i morgon 16.20 lokal tid med andra tävlingen med start 17.50, något som innebär tävling i skymningen.
– Kvalresultatet är långt över våra förväntningar. GRM har gjort ett bra jobb med bilen och jag är nöjd med hur våra motorer presterar. Tävlingarna i morgon är självklart något helt annat, men vi ser verkligen fram emot det, säger Christian Dahl, ägare av Polestar.

Tävlingarna sänds LIVE i TV10 med start 06.30 i morgon svensk tid, se mer information längre ned.

Kval Race 1 - Topp 10
1 Jamie Whincup Holden Commodore 1:20.5849
2 Craig Lowndes Holden Commodore +0.1518
3 Mark Winterbottom Ford Falcon +0.2355
4 James Courtney Holden Commodore +0.2463
5 Scott McLaughlin Volvo S60 +0.2501
6 Shane Van Gisbergen Holden Commodore +0.2610
7 Todd Kelly Nissan Altima +0.3382
8 Scott Pye Holden Commodore +0.3630
9 Tim Slade Holden Commodore +0.3754
10 Fabian Coulthard Holden Commodore +4743
21 Robert Dahlgren Volvo S60 +1.1802

Kval Race 2 - Topp 10
1 Craig Lowndes Holden Commodore 1:20.4155
2 Scott McLaughlin Volvo S60 +0.1103
3 Jamie Whincup Holden Commodore +0.1544
4 Jason Bright Holden Commodore +0.2319
5 Mark Winterbottom Ford Falcon +0.2745
6 Lee Holdsworth Mercedes E63 AMG +0.2964
7 Michael Caruso Nissan Altima +0.3182
8 James Courtney Holden Commodore +0.3580
9 Scott Pye Ford Falcon +0.4053
10 Chaz Mostert Ford Falcon +0.4375
25 Robert Dahlgren Volvo S60 +1.3770

Kompletta resultat: http://bit.ly/1bnL9Z2

Clipsal 500 Adelaide - V8 Supercars
Bana: Adelaide Parklands street circuit
Längd: 3219 m
Banrekord (V8SC): 1:21.0507, Jamie Whincup (2012)

Tidsschema
(Tider i UTC +10.5H)
Fredag 28/2
10:15 - Test 1
11:55 - Test 2
13:40 - Test 3
15:00 - Kval Race 1
15:25 - Kval Race 2

Lördag 1/3
13:50 - Test 4
16:20 - Race 1 (39 varv)
17:50 - Race 2 (39 varv)

Söndag 2/3
12:00 - Kval Race 3
12:35 - Top Ten Shootout
15:15 - Race 3 (78 varv)

TV
Australien: http://www.v8supercars.com.au/view/tv-schedule
Europa: http://www.motorstv.com
Sverige: http://www.viasat.se/sport/motor
Webstream: http://www.v8supercars.com.au/v8live/schedule

http://www.polestar.com

14-02-25 Volvo Polestar Racing redo för V8 Supercars-premiär
Volvo Polestar Racing-förarna Robert Dahlgren och Scott McLaughlin är redo att göra debut i ett av världens tuffaste racingmästerskap i helgen: V8 Supercars 2014. Säsongen startar med det stenhårda stadsloppet Clipsal 500 i Adelaide, Australien där förarna kör över 150 varv fördelat på tre tävlingar i 30-gradig värme.
– Jag står utan tvekan inför mitt livs största utmaning. Jag har en bra känsla inför helgen, alla på Polestar och GRM har gjort ett fantastiskt jobb hittills med bilen. Mitt mål för helgen är att genomföra alla tre tävlingarna och fortsätta samla data samt erfarenhet inför resten av säsongen, säger Dahlgren, förare av Volvo S60 Polestar V8 Supercar med startnummer 34.

Dahlgren och McLaughlin representerar Volvo med två 650-hästars Volvo S60 Polestar V8 Supercar-bilar i mästerskapet och kommer att möta 23 andra förare från Holden, Ford, Nissan och Mercedes-Benz.

De helt nya tävlingsbilarna och motorerna byggdes klara för bara ett par veckor sedan. Med endast ett test genomfört inför helgens säsongsstart väntar en tuff utmaning för både förare och bilar på stadsbanan i Adelaide med temperaturer som väntas gå en bra bit över 30 grader.
– Clipsal 500 är definitivt en av de tuffaste tävlingarna på kalendern. Om vi tar oss igenom helgens tävling kan vi ta oss igenom vilken tävling som helst. Vi måste vara realistiska i våra målsättningar, vi har en stor uppgift framför oss i utvecklingen. Jag är verkligen redo inför helgen, säger McLaughlin, förare av Volvo S06 Polestar V8 Supercar med startnummer 33.

Premiärhelgen innehåller tre tävlingar, två 125-kilometerstävlingar på lördag och en 250-kilometerstävling på söndag.

Helgen börjar på fredag med tre testpass följt av två 15-minuters kvalpass för de två första tävlingarna. Kvalet för tredje och sista tävlingen körs på söndag, indelat i två pass med det sista passet i form av en Top Ten Shootout.

Clipsal 500 Adelaide - V8 Supercars
Bana: Adelaide Parklands street circuit
Längd: 3219 m
Banrekord (V8SC): 1:21.0507, Jamie Whincup (2012)

Tidsschema
(Tider i UTC +10.5H)

Fredag 28/2
10:15 - Test 1
11:55 - Test 2
13:40 - Test 3
15:00 - Kval Race 1
15:25 - Kval Race 2

Lördag 1/3
13:50 - Test 4
16:20 - Race 1 (39 varv)
17:50 - Race 2 (39 varv)

Söndag 2/3
12:00 - Kval Race 3
12:35 - Top Ten Shootout
15:15 - Race 3 (78 varv)

TV
Australien: www.v8supercars.com.au/view/tv-schedule
Europa: www.motorstv.com
Sverige: www.viasat.se/sport/motor
Webstream: /www.v8supercars.com.au/v8live/schedule

14-02-25 VolvoCupen accelererar med ny huvudsponsor
VolvoCupen - tidigare VOC Racing - som tävlar i SSK:s regi, fortsätter sin satsning mot att bli störst i Sverige och har gjort klart med en långsiktig klassponsor. Bil- och verkstadskedjan Autoexperten har tecknat ett treårsavtal som bygger på mycket engagemang från båda parter.
– Vi har samarbetat en tid med Autoexperten och nu har vi tagit ytterligare ett gemensamt steg mot målet. Vi har en bra handlingsplan och har tecknat ett avtal för de kommande tre åren, säger Mats Gille, ansvarig för sponsorrelationer i VolvoCupföreningen. Våra ambitioner för klassen är verkligen höga och det känns otroligt stimulerande att samarbeta med ett företag med så starkt varumärke och engagemang.

VolvoCupen har fostrat många förare och är en bra breddklass. Man får köra från 16 års ålder och klassen mönstrar såväl unga grabbar och tjejer som mer erfarna förare. Dessutom fokuserar man på att hålla kostnader realistiska, vilket gör klassen attraktiv för många. Kanske är det framtida Mattias Ekström (DTM-stjärna) eller Marcus Eriksson (Formel 1 2014) som tävlar i klassen 2014.
– Vi gillar klassens stora ambitioner, ungdomliga iver och tillgänglighet säger Ted Öqvist, VD på Autoexperten. De här förarna och deras team har stora likheter med vår kedja och våra kunder. De är bilägare som vill ha en stor upplevelse och små bekymmer till en rimlig kostnad.

VolvoCupen samlade förra året ett tjugotal förare i olika åldrar. Tävlingarna kördes på de bästa banorna Sverige erbjuder som t. ex. Kinnekulle Ring, Gelleråsen Motorstadion, Falkenberg Raceway och Mantorp Park. Säsongen 2013 avgjordes först på mållinjen i finalen.

Premiären 2014 sker på Gelleråsens Motorbana i Karlskoga den 2-3 maj. Se hela tävlingsschemat och mer information på www.volvocupen.se eller http://www.facebook.com/volvocupen
14-02-24 Ny tung motorrättighet med svensk förare
F1-klara Marcus Ericsson och andra blågula racingess får sällskap av ytterligare en svensk i en tung motorserie i Viasat Motor/Viaplay. Viasat har säkrat rättigheten till det australiska touringcarmästerskapet V8 Supercars. Teamet Volvo Polestar, som även kör i STCC, ställer upp med två bilar och svenske föraren Robert Dahlgren, 34.

V8 Supercars-serien har premiär 1 mars i Adelaide. Svensken Robert Dahlgren har meriter från bland annat STCC och TTA, och var aktuell för flera Formel 1-team tidigare i karriären. Nu får han chansen att visa vad han går för i Australiens standardsvagnsmästerskap.
– Det är härliga tider för racing-Sverige med ännu ett blågult namn i en tung serie. V8 Supercars växlar upp i intresse och det ska bli spännande att följa den i år, säger Viasat Sports programchef Per Nunstedt.
Polestars andra bil körs av Scott McLauglin, 20-åring som i fjol utsågs till årets rookie. Under huven på Volvo S60:n hittar man en modifierad V8-motor med 650 hästar, som gör 0-100 på 3.2 sekunder.

Tävlingarna i V8 Supercars har ett publiksnitt på över 100 000, och den största tävlingen, The Bathurst 1000, lockar en kvarts miljon åskådare till banan. Viasat Motor/Viaplay kommer att sända live från alla tävlingar, med reservation för tablåkrockar.

Tv-tider, premiärracet
Lördag 1 mars
06.30, Viasat Motor/HD/Viaplay: V8 Supercars Clipsal 500, race 1
09.05, Viasat Motor/HD/Viaplay: V8 Supercars Clipsal 500, race 2
02.30 (natt mot söndag), Viasat Motor/HD/Viaplay: V8 Supercars Clipsal 500, race 2, kval/Top Ten Shootout

Söndag 2 mars
05.30, Viasat Motor/HD/Viaplay: V8 Supercars Clipsal 500, race 3
14-02-21 Daytona 500 startskottet för Nascar-säsongen
Söndag den 23/2 kl. 18.00
Nascar mullrar igång med den amerikanska folkfesten Daytona 500. I Viasat Motor och Viaplay får tittaren en högoktanig livesändning från Daytona International Speedway, Florida.

Daytona 500 är även känt som "The Great American Race" eller "The Super Bowl of Stock Car Racing". Det säger en del om tävlingens status. För en förare väntar en prischeck på cirka 10 miljoner svenska kronor. Men först måste han ta sig igenom många varma timmar i den trånga förarhytten – totalt cirka 805 kilometer längs Daytonas Internationals oval framför 168 000 åskådare. Nära 20 miljoner motorfans sitter samtidigt bänkade i tv-sofforna, vilket gör racet till en av de största tv-sporthändelserna i världen. Viasat Motor är på plats i Daytona Beach, Florida.

Nascar på Viasat Motor
Viasat Motor/Viaplay sänder säsongens samtliga 36 race i Nascar, som är en paraplyorganisation för trimmade standardbilar där Sprint Cup Series är störst och populärast.

När det gäller marknadsvärde inom motorsporten är Nascar näst störst, endast slagen av Formel 1 – en annan Viasat Motor-rättighet. Missa inte en sekund av den öronbedövande dramatiken i Nascar på Viasat Motor/Viaplay, som förutom Sprint Cup Series även sänder från den spektakulära Camping World Truck Series.

TV-tider
Söndag 23 februari
18.00, Viasat Motor/HD/Viaplay: Daytona 500, Nascar
14-02-18 Racinginformation
Racingutskottet vill återigen göra berörda uppmärksamma på nedanstående beslut i protokoll 09/13 § 118 (6/10 2013).

Racingutskottet beslutar att tillsvidare skjuta fram kravet och därmed tillåta tävlande utan FHR/HNRS-skydd i racing.
Beslutet gäller tills annat meddelas och medför förändringar i ersättningen vid skada enligt nedan.

Använt FHR/HNRS i samband med nackskada:
Ingen självrisk
Fullt invaliditetsbelopp
- Vid invaliditetsgrad mellan 5-74% Ersättning beräknas på 500 000 kr
- Vid invaliditetsgrad mellan 75 % eller högre Ersättning beräknas på 1 000 000 kr

Ej använt FHR/HNRS i samband med nackskada:
Självrisk 5000 kr på kostnader
Begränsat invaliditetsbelopp
- Vid invaliditetsgrad mellan 5-74% Ersättning beräknas på 250 000 kr
- Vid invaliditetsgrad mellan 75 % eller högre Ersättning beräknas på 500 000 kr
http://www.sbf.se/2014/02/18/racinginformation/
14-02-18 VolvoCupen satsar på att bli störst i Sverige
Stockholm Sportvagnsklubb, SSK, är Sveriges största organisatör av breddmotorsport. Sedan många år har SSK ansvarat för den motorsportklass som tidigare kallades Volvo Original Cup. Nu satsar klassen stort på att bli störst i Sverige och byter samtidigt namn till VolvoCupen.
– Det ligger helt rätt i tiden att satsa nu, säger ordföranden i VolvoCupens förening Håkan Malmborg. Det kan låta lite motsägelsefullt när många klagar över att kostnaderna ökar och intresset minskar, men det är just där vi ser en otroligt fin möjlighet. Många drömmer om att nå sverigeeliten, men det kostar så mycket tid och pengar att det bara blir en dröm för så gott som alla som älskar motorsporten och det är här vi mönstrar våra förare och team.

VolvoCupen samlade förra året ett tjugotal förare i olika åldrar. Tävlingarna kördes på de bästa banorna Sverige kan erbjuda som t ex Kinnekulle Ring, Gelleråsen Motorstadion, Falkenberg Raceway och Mantorp Park . Serien 2013 avgjordes först på mållinjen i finalen. Nu har VolvoCupen bildat en stark förening, vars enda uppgift är att lyfta fram och promota såväl klassen som förarna.
– Vi har bildat en stark organisation som har som uppgift att göra allt för att göra VolvoCupen till en av de mest attraktiva klasserna i Sverige, säger VolvoCupens PR-ansvarige Magnus ”Kroken” Krokström som med ett eget långt förflutet inom sporten, bl. a. som förare i Volvos STCC-satsning, ser en otrolig potential för klassen. Vår slogan är ”Maximal racing – Minimal kostnad” och det sammanfattar på ett bra sätt våra ambitioner. Alla är välkomna till oss om man vill ha spännande och tät racing till rimliga pengar, säger Magnus.

Premiären 2014 sker på Gelleråsens Motorbana den 2-4 maj, men innan dess finns möjlighet till att ta licens och prova-på den 12-13 april på Kinnekulle Ring. Läs gärna mer på www.volvocupen.se eller https://www.facebook.com/volvocupen
14-02-15 Produktiv första V8 Supercars-testdag för Volvo Polestar Racing
Volvo Polestar Racing fick en produktiv första V8 Supercars-testdag på Sydney Motorsport Park där ösregn blandades med solsken. Totalt körde teamets båda förare Robert Dahlgren och Scott McLaughlin nära 200 varv utan problem med de två helt nya Volvo S60 Polestar V8 Supercar-bilarna.
– Vi har haft en bra första testdag. Förhållandena kunde inte varit svårare med ösregn och upptorkande bana med en helt ny bil. För min del var det extremt många nya intryck, men jag kom in i det och det är helt sjukt kul. Jag är oerhört stolt över det arbete Polestar gjort med motorn och GRM med bilen, jag är mycket nöjd hittills, säger Dahlgren.

Dagen inleddes med ösregn och första halvan av testdagen kördes i blött. Under andra halvan av testdagen torkade banan upp och Dahlgren var 17:e snabbast, 1.8 sekunder från snabbaste tid, men bara 87 hundradelar från regerande mästaren Jamie Whincup. Stallkollega McLaughlin var 19:e snabbast och körde flest varv av alla under dagen.
– Vi hade en klockren testdag. Motorn gick perfekt och att få så mycket körning är perfekt för hela teamet. Givetvis är det svårt att säga var vi är jämfört med konkurrenterna så här tidigt, vi körde aldrig på nya däck till exempel. Men känslan är mycket bra inför premiären om två veckor, säger McLaughlin.

Målsättningen för teamet inför testet var att få så mycket körtid som möjligt då bilarna är helt nybyggda och inte haft något test tidigare. Totalt körde Dahlgren och McLaughlin 180 varv tillsammans med bara ett tekniskt problem.
– Styrservon gick sönder, men det var snabbt reparerat av teamet. I övrigt gick det mycket bra, inga bekymmer. Vi började lugnt under första halvan av dagen för att sedan ladda på fullt under sista halvan när det var torrt. Båda förarna var nöjda med körbarheten på motorn och det verkar fungera bra med chassit. Det känns lovande inför säsongspremiären, säger Mattias Evensson, ansvarig för motorutveckling på Polestar.

V8 Supercars 2014 startar om två veckor med stadsloppet Clipsal 500 i Adelaide.

Se ett filmklipp från testdagen i Sydney.

Resultat testdag - Sydney Motorsport Park
1 Fabian Coulthard Holden Commodore 1:30.4787
2 Todd Kelly Nissan Altima +0.6448
3 Rick Kelly Nissan Altima +0.6803
4 Craig Lowndes Holden Commodore +1.0019
5 James Courtney Holden Commodore +1.1002
6 Shane van Gisbergen Holden Commodore +1.1038
7 Jason Bright Holden Commodore +1.3552
8 Michael Caruso Nissan Altima +1.4063
9 Dale Wood Holden Commodore +1.4073
10 James Moffat Nissan Primera +1.4299
11 Tim Slade Holden Commodore +1.5313
12 Nick Percat Holden Commodore +1.5485
13 Russell Ingall Holden Commodore +1.6292
14 Lee Holdsworth Mercedes E63 AMG +1.6307
15 Jamie Whincup Holden Commodore +1.6952
16 Chaz Mostert Ford Falcon +1.7773
17 Robert Dahlgren Volvo S60 Polestar +1.7822
18 Mark Winterbottom Ford Falcon +1.8857
19 Scott McLaughlin Volvo S60 Polestar +1.9037
20 Garth Tander Holden Commmodore +1.9396
21 Jack Perkins Ford Falcon +2.0537
22 David Wall Ford Falcon +2.1027
23 David Reynolds Ford Falcon +2.2692
24 Scott Pye Ford Falcon +2.4133
25 Will Davison Mercedes E63 AMG +2.5558
14-02-15 Alx redo inför lördagens lopp på Daytona - Kvalat P30
Svensken, som vann World Series 2006 och genomfört ett antal Formel 1-körningar, gjorde sin NASCAR-debut under 2013 och ska nu köra klassiska Daytona International Speedway under lördagskvällen svensk tid. Alx Danielsson startar loppet från 30:e plats och är enda Europeiska förare på plats.

Efter lyckade tester på banan strax före jul träffade Alx och teamet C2M ett avtal om det stora loppet på Daytona International Speedway den 15/2. I torsdags tränade man och i fredags var det kval för att bestämma startorningen i loppet. Många försökte kvala med till tävlingen men endast 40 bilar får starta. Alx kvalade initialt på placering 33, men efter tre diskvalifikationer kommer han starta som nummer 30.
- Daytona är en ovalbana där man aldrig släpper gasen. Det ger snitthastigheter på varvet på runt 300 km/h. Bara att få ta startflaggan här är mycket stort. Att köra de 80 varven under loppet kommer ta ca 1,5h beroende på mängden krascher. Jag har tillsammans med min spotter Tim Fedewa lagt upp en konservativ taktik då det gäller att inte bli inblandad i något. Vi måste i största möjliga mån låta de andra förarna köra bort sig under större delen av loppet. Givetvis hade jag velat kvala högre upp men denna bana är extremt krävande på aerodynamik och motoreffekt. Här når vi inte riktigt hela vägen fram då vi inte kunnat investera i den större motorn, men jag hoppas att det är en annan sak i loppet då drafting (köra i grupp) blir viktigare för farten.

Loppet heter ARCA Lukas Oil 200 Presented by MAVTV American Real och startar kl 22:30 svensk tid. De som har FOX Sports 1 kan se det LIVE. Övriga kan följa det via live timing på http://timing1.arcaracing.com/
www.alx.nu
Alx bloggar aktivt om körningarna på http://nascaralx.teknikensvarld.se
Följ Alx på facebook http://www.facebook.com/alxnascar
14-02-13 Volvo S60 V8 Supercar avslöjas i Sydney
I dag avslöjades Volvo Polestar Racings 650-hästars Volvo S60 som teamet kommer att tävla med i australiska V8 Supercars. Avslöjandet skedde genom att tävlingsbilen körde över Sydney Harbour Bridge med poliseskort.
– Detta är en speciell dag. Vi har som Volvos officiella motorsport- och prestanda-partner tävlat i WTCC, ETCC och STCC sedan 1996. Därför känns det oerhört kul att ta steget in i ett av världens hårdaste touring car-mästerskap i form av V8 Supercars, säger Christian Dahl, ägare av Polestar.

På plats i Sydney vid avslöjandet var även Volvo Australiens vd Matt Braid, teamchefen Garry Rogers och förarna Robert Dahlgren samt Scott McLaughlin.
– Detta är en historisk dag för Volvo Car Australia. Vi är mycket stolta över att avslöja vår Volvo S60 V8 Supercar som kommer att tävla mot några av världens bästa förare, team och biltillverkare. Detta är en viktig del i vår satsning för att stärka Volvo som varumärke och S60-modellen i Australien, säger Braid.

S60:n är byggd enligt New Generation V8 Supercar-reglementet genom ett samarbete mellan Volvo, Polestar och GRM. Det innebär en Volvo V8-motor på 650 hästkrafter som drivs på bio-etanol, bakhjulsdrift, vikt på strax över 1400 kilo och prestanda som tar bilen från 0-100 km/h på tre sekunder samt en toppfart på 300 km/h.
– Det här är en tävlingsbil som saknar motstycke. Den är mycket utmanande, men samtidigt rolig, att köra. Effekten är sanslös, den manar till respekt. Jag längtar något oerhört till säsongspremiären i Adelaide där jag kommer att ta mig an den största utmaningen hittills i min racingkarriär, säger Dahlgren.

Volvo har en stark racinghistoria i Australien. 1986 säkrade Robbie Francevic titeln i Australian Touring Car Championship bakom ratten på en Volvo 240 Turbo. 1998 tog Rickard Rydell och Jim Richards hand om segern i legendariska Bathurst 1000-tävlingen bakom ratten på en Volvo S40.
– Det är oerhört tillfredsställande för alla i teamet att ta nästa steg framåt efter allt hårt arbete som lagts på byggnationen av bilarna under de senaste 12 månaderna. Vi kan knappt bärga oss inför säsongsstarten, säger teamchef Garry Rogers.

Härnäst väntar den första officiella testdagen som körs på Sydney Motorsport Park den 15 februari tillsammans med samtliga förare och team i mästerskapet. Premiären körs den tredje mars på stadsbanan i Adelaide.

Besök vår mediadatabas för att se fler bilder på bilen.

Teknisk information – Volvo S60 V8 Supercar
Vehicle: Volvo S60
Engine: Modified Volvo B8444S (see below)
Transmission: Control Albins ST6 6 speed sequential Transaxle with integrated spool differential
Front suspension: Double wishbone suspension, adjustable damper and cockpit adjustable front anti-roll bar
Rear suspension: Control independent rear suspension, adjustable damper; cockpit adjustable anti-roll bar AP Racing 6 piston caliper, 395mm ventilated discs
Brakes: AP Racing 4 piston caliper, 355mm ventilated discs
Wheels: Control Rimstock 18” x 11” forged aluminium
Tyres: Dunlop control tyre
Weight: 1410KG (includes driver)
Top speed: 298+ km/h
0-100 km/h: 3.2 seconds
Steering: Custom rack and pinion power assisted steering
Shocks: Öhlins TTX Dampers
Electronics: MoTec ECU and Data Logging System

Teknisk information - Motor
Block: Modified Volvo B8444S, 60 degree aluminium cylinder block
Heads: Modified Volvo B8444S, aluminium
Bore x Stroke: 95.5 x 87.1
Capacity: 4989cc
Compression: 10:1
Power: 650bhp (estimated)
Max revs: 7500rpm
Induction: Naturally aspirated, eight throttle bodies
Fuel: E85
Liners: Cast in steel liners
Valve train: Double overhead camshafts, direct acting tappets
Ignition: Volvo B8444S coil on plug
Injection: Port injection, one injector per cylinder, injection pressure: 5.5 bar

Kalender - V8 Supercars 2014
February 15 – sydney.com V8 Supercars Test Day – Sydney Motorsport Park
Feb 27-Mar 2 – Clipsal 500 Adelaide – Adelaide
Mar 13-16 – 2014 Formula 1 Australian GP – Albert Park
March 28-30 – Tasmania 400 – Symmons Plains Raceway
April 4-6 – Winton 400 – Winton Motor Raceway
April 24-27 – ITM 500 Auckland – Pukekohe Park Raceway
May 16-18 – Perth 400 – Barbagallo Raceway
June 20-22 – Skycity Triple Crown Darwin 500 – Hidden Valley Raceway
July 4-6 – Townsville 500 – Reid Park
Aug 1-3 – Coates Hire Ipswich 400 – Queensland Raceway
Aug 22-24 – Sydney Motorsport Park 400 – Sydney Motorsport Park
Sept 12-14 – Wilson Security Sandown 500 – Sandown Raceway
Oct 9-12 – Supercheap Auto Bathurst 1000 – Mount Panorama
Oct 24-26 – Armor All Gold Coast – 600 Surfers Paradise
Nov 14-16 – Phillip Island 400 – Phillip Island Circuit
Dec 5-7 – Sydney 500 – Sydney Olympic Park

14-02-12 Gustav Malja dubblerar i Formel Renault
Malmö-föraren Gustav Malja har förlängt sitt kontrakt med det tyska formelbilsteamet Josef Kaufmann Racing och är klar för en andra säsong i det europeiska enhetsmästerskapet Formula Renault 2.0 Eurocup. 18-åringen kommer dessutom att dubblera under 2014, när han i jakt på ytterligare värdefull tävlingserfarenhet samtidigt ställer upp i den närbesläktade systerserien Formula Renault 2.0 Northern European Cup (NEC).
Malja – som slutade tvåa i den tyska instegsklassen ADAC Formel Masters under 2012 – tog steget in på Formel Renault-arenan inför förra årets säsong. Efter att gradvis ha rört sig allt närmare toppen kunde Malja mot slutet av säsongen köra hem sina första Eurocup-poäng, och har därefter regelbundet tillhört de absolut snabbaste i de efterföljande vintertesterna. Under 2013 gjorde Malja också tre gästspel i NEC-sammanhang, med två pallplatser som resultat.
– Jag ser verkligen fram emot min andra säsong i Formel Renault tillsammans med Josef Kaufmann Racing, säger Gustav Malja. Jag lärde mig enormt mycket förra året, och jag vet hur oerhört tuff konkurrens det är i den här klassen – framför allt i Eurocup. Att få vara kvar i en sådan miljö, och att dessutom kunna dubblera med en satsning även på NEC, kommer att gynna min utveckling som förare; jag är inte klar på den här nivån, och man behöver minst två år på sig för att kunna prestera på topp. Vintertesterna har lovat väldigt gott, och jag siktar naturligtvis på att bära med mig den formen in i den nya säsongen. Jag vet att det inte kommer bli enkelt och att jag har mycket jobb framför mig, men jag känner mig trygg med teamet och är mer än redo att dra igång!

Josef Kaufmann Racing bär på en rik tradition i juniorracingsammanhang. På listan över teamets tidigare förare märks flera av dagens stora namn – däribland F1-stjärnorna Nico Hulkenberg och Esteban Gutierrez – och den omfattande meritlistan inkluderar bland annat två titeltriumfer i just Formula Renault 2.0 Eurocup.
– Vi är mycket glada att ha Gustav med oss för andra året i rad, säger teamchefen och grundaren Josef Kaufmann.

Han mognade mycket som förare förra säsongen, och visade framför allt att han kunde anpassa sig till den speciella körstil som krävs i Formel Renault. Dessutom ökade hans förståelse för hur man maximerar däcken, och han var på pallen två gånger om i NEC – och det är allt man kan begära av en debutant. Jag är helt säker på att han kommer kunna omsätta det han lärde sig i fjol – och hans otvivelaktiga naturliga talang – i bra resultat den här säsongen. Han kommer att vara ett mycket starkt kort i vår föraruppställning.

Även utanför banan rullar hjulen just nu snabbt för Malja. Under vintern har en rad nya samarbetspartners anslutit till satsningen runt den nyblivne körkortsinnehavaren – däribland Renaults nordiska avdelning, Renault Nordic AB, vars hela återförsäljarnätverk nu får tillgång till Malja vid riktade evenemang med syfte att stärka den svenska Renault-handeln.

Såväl Formula Renault 2.0 Eurocup som NEC kan stoltsera med respektingivande startfält på runt 40 bilar, vilket gör dem till två av världens deltagarmässigt största formelbilsserier. Båda mästerskapen avgörs över sju racehelger, vilket ger Malja totalt 14 tävlingstillfällen – i tio olika länder – under 2014. Närmast på agendan för den skånske juniorlandslagsföraren står en serie tester i mars, innan allvaret drar igång i och med NEC-premiären på italienska Monza den 12-13 april. Maljas främsta prioritet under året, Eurocup-säsongen, inleds inom ramarna för World Series by Renault-evenemanget på spanska Motorland Aragón två veckor senare.
14-02-10 Med sikte på guldet – Oscar Palm gör comeback i Carrera Cup Scandinavia
Med gedigen bakgrund inom karting och ett antal tidigare säsonger med Porsche var han självklar i fighten om pallplatserna i Carrera Cup Scandinavia 2012. Då slutade Oscar Palm trea i mästerskapet efter att under hela säsongen ha slagits med Johan Kristoffersson och Philip Forsman, men när den fartglade Jönköpingssonen nu återvänder till Carrera Cup Scandinavia är det inte för att hämta hem en silver- eller bronsbuckla – utan för att stå överst på prispallen.

Beskedet om comebacken har varit på gång i några veckor, men på slutet har det främst handlat om att få tag på bilen – en Porsche 911 GT3 Cup – att köra serien med. De är nämligen något av en bristvara. Vi får tag i Oscar då han sitter i bilen en söndag, på väg att jobba med de sista pusselbitarna i årets racingsatsning:
- Det är skitkul att jag fick till det! Det har sett både mörkt och ljust ut om vartannat. Först var jag inställd på att det inte blir något, sedan såg det riktigt bra ut, sedan sämre igen… Bilen har varit en stor grej som vi först inte fick till, men nu har vi köpt en och vi får se vad den går för. Jag har också jobbat hårt med sponsorer, nästan alla mina gamla sponsorer är med i denna nya satsning samtidigt som jag har med mig en del nya. Naturligtvis fortsätter det arbetet, dels att hitta fler sponsorer men även att hitta på nya, ännu roligare grejer tillsammans med mina befintliga, säger Palm entusiastiskt.

Med en motortokig pappa tillika rådgivare, Michael Palm, är det kanske inte konstigt att Oscar Palm blivit den talang som han är inom racingen. Sedan debuten i Carrera Cup Scandinavia har han tagit otaliga pallplatser och trots att han haft ett års uppehåll från serien då arbetet i familjeföretaget krävde all Oscars tid så har han inte legat på latsidan. Under 2013 ägnade han sig mycket åt motocross och körde även en hel del bil på privata banor:
- Ja, jag har hållit igång hyfsat så jag tror att jag kan komma in i det rätt fort. Tidigare har Johan varit en stark konkurrent som inspirerat att köra fort, men nu verkar det ju som att han inte ska köra i år. Då kanske chanserna att plocka pallplatser är ännu större, men jag får se upp för förare som exempelvis Snickar-Matte och Lars-Bertil Rantzow. De är snabba och blir säkert starka konkurrenter om de är med och kör. Samtidigt hoppas jag verkligen att det kommer in fler unga snabba åkare, som exempelvis Philip Forsman och Ola Nilsson. Det är roligare att köra med bra motstånd och det behövs ungdomar i startfältet!

Trots att det i stora delar av Sverige är vinter och snö ute så är det bara några månader tills Oscar vet precis vilka han kommer att möta i årets cup – då börjar det nämligen bli dags för säsongsupptakt och så småningom premiären på Ring Knutstorp den 9-10 maj. För Porsche-förarna innebär säsongsstarten inte bara fight och tävling, utan även social samvaro och att återse gamla vänner:
- Ja, jag ser verkligen fram emot att träffa allt racingfolk igen och köra på de svenska banorna med STCC och alla de andra racingklasserna. Målet blir såklart segern i cupen och inget annat, jag vill ju alltid vinna och jag tycker det är ett fullt realistiskt mål för mig att ha i år, säger Oscar Palm med tyngd i rösten.
14-01-26 Rydell Special Award till Team Tidös Erik Johansson
Team Tidö-föraren Erik Johansson, svensk mästare i Formel Renault 1.6, tilldelades den prestigefyllda utmärkelsen Rydell Special Award vid lördagens Bilsportgala i Norrköping. Priset, som årligen delas ut till landets mest lovande racingjunior av den tidigare STCC- och BTCC-mästaren Rickard Rydell, ger Johansson 50 000 kronor i stöd till sin fortsatta karriär.

Utmärkelsen är det senaste i raden av viktiga erkännanden för Johansson. Bland annat tilldelades den 17-årige landslagsföraren tidigare i vinter, efter en hård uttagningsprocess, en eftertraktad plats på det internationella bilsportförbundets talangutvecklingsprogram FIA Institute Young Driver Excellence Academy – där han är yngst i en elitgrupp om tio aktiva.

På listan över tidigare vinnare av Rydell Special Award märks bland andra Sveriges nye Formel 1-förare Marcus Ericsson och F3-stjärnan Felix Rosenqvist (liksom Johansson bördig från Småland).

Team Tidö utvärderar för närvarande nästa steg i Erik Johanssons karriär. Ett mycket lyckat Formel 3-test i Valencia i slutet av förra året – där han snabbt kom ner på varvtider i paritet med flera etablerade toppförare – har gjort det brittiska eller tyska F3-mästerskapet till ett just nu högintressant och prioriterat alternativ, men inga beslut har fattats och flera andra karriärvägar står alltjämt öppna för Johansson.

ERIK JOHANSSON: ”Vilken fantastisk överraskning! Jag hade verkligen inte en aning om det här, och jag vill naturligtvis tacka Rickard Rydell – en av mina stora förebilder inom den här sporten – för det här erkännandet. Detta betyder mycket för mig, inte bara för min fortsatta karriär utan även på ett rent personligt plan. Rydell Special Award är ett av de mest prestigefyllda priserna man kan få som svensk racingjunior och det känns riktigt häftigt att hamna på samma lista som några av landets absolut bästa förare.”

DAVID VON SCHINKEL (teamchef): ”En väldigt trevlig start på det nya året; säsongen börjar i dur för oss och Erik. Framför allt känns det oerhört kul att en så etablerad och välunderrättad förare som Rickard Rydell bekräftar Eriks talang på det här sättet, just när vi står på tröskeln till att kunna inleda hans internationella karriär. Med Rydell Special Award, platsen i FIA:s akademiprogram och ett mycket lyckat Formel 3-test i ryggen har Erik bevisat att han är redo för nästa steg – och nu är det betydligt fler än vi som har förstått den saken.”

MOTIVERING – RYDELL SPECIAL AWARD 2013:
“Med en totalseger I hård konkurrens är 2013 års mästare i Formel Renault 1.6 redo att visa att svensk racing ger rätt förberedelser för en internationell karriär.”

Läs mer om FIA Institute Young Driver Excellence Academy på www.fiainstitute.com.

FIA Institute Young Driver Excellence Academy 2013/2014:
Erik Johansson, 17, Sverige
Abdullah Bamogaddam, 19, Saudiarabien
Jorge Cevallos, 19, Mexiko
Diego Ferreira, 19, Venezuela
Michelle Gatting, 19, Danmark
Ignas Gelzinis, 22, Litauen
Mauricio Hernandez, 18, Costa Rica
Henk Lategan, 19, Sydafrika
Akhil Rabindra, 17, Indien
Kelvin van der Linde, 17, Sydafrika

14-01-24 Första bilden på V8 Thunder Cars nya Dodge Challenger

Performance Automotive Scandinavian visar upp första bilden på en datorgenererad bild på den nya Dodge Challenger som kommer att göra Ford Mustang samt Chevrolet Camaro sällskap i den heta V8 Thunder Cars serien.

V8 Thunder Cars serien har nu tre häftiga Muskel bilar från USA som deltar i samband med STCC tävlingarna i sommar.

Performance Automotive Scandinavian tillsammans med Howe Racing i USA har arbetat fram detta koncept under flera års tid. Det började med Camaro till 2010 år säsong sedan kom Mustangen 2013 och nu Dodge Challenger 2014.

Nu känner vi oss rätt nöjda med utbudet, tanken var att skapa en kopia av en mycket populär racing serie i USA från 60-70 talet som hette Trans Am där alla dessa muskelbilar var representerade. Det målet har vi nu nått säger Hans Emerén en av ägarna till Performance Automotive Scandinavian.

Flera bilar är redan beställda till Sverige och Danmark, samt flera förare har visat mycket stort intresse. Danmark är det land som kommer att få den första leveransen av nya Dodge Challenger.

Dessa bilar tävlas det även med i Danska DTC samt Norska NTCC serien som är en av dom populäraste serierna i dessa länder.

Vi ser alla fram emot att få se den nya Dodgen ta upp kampen med både Ford o Chevrolet i sommar avslutar Tony Bryntesson.
14-01-23 Jonas Fors ny utmanare i V8 Thunder Cars
Jonas Fors, 20 år från Värmdö utanför Stockholm, är klar för start i V8 Thunder Cars inför 2014 års säsong. Fors, som har internationell erfarenhet av karting tillsammans med juniorlandslaget gör banracingdebut på elitnivå tillsammans med Memphis Racing, ett team som har tävlat framgångsrikt i klassen under många år.
- Vi är äntligen klara för V8 Thunder Cars, säger Fors. Med hjälp av Memphis Racings resurser har vi kunnat attrahera en rad partners som gör denna satsning möjlig. Det här är första steget i en långsiktig satsning där målet är att jag ska etablera mig i toppen av svensk banracing.

Säsongen 2013 använde Fors till att köra in sig i den Camaro han ska tävla i i år och han deltog dessutom i Mellansvenska långloppsserien tillsammans med bland andra Per & Sandra Oscarsson och Mikaela Åhlin Kottulinsky.
- V8 Thunder Cars är en tuff klass och motståndet är på elitnivå, fortsätter Fors. För mig finns det ingen klass som känns mer rätt inför framtiden att kliva in i som junior. Memphis Racing har vart till stor hjälp för att göra den här satsningen möjlig och nu är det dags för mig att inte göra dem besvikna.

Teamchefen för Memphis Racing, Richard Berggren, har stora förhoppningar inför årets säsong.
- Jonas har verkligen gjort hemläxan med sina tester under 2013 och ser verkligen fram emot vad han kan ställa till med i norra Europas tuffaste racingklass V8 Thundercars.

Premiären för Jonas i V8 Thunder Cars sker den 9-10 maj på Ring Knutstorp, strax utanför Helsingborg, tillsammans med STCC.
www.forsinracing.se
14-01-23 Joel går i brorsans fotspår – näste svensk på formelbilskartan
15-årige Joel Eriksson, yngre bror till GP3-föraren Jimmy Eriksson, lämnar den svenska kartingscenen för att under 2014 inleda en satsning på formelbilsracing i Europa. Tomelilla-sonen är klar för start i den tyska instegsserien ADAC Formel Masters, där han kommer att tävla för samma team som en gång sjösatte storebroderns internationella karriär – Oschersleben-baserade Motopark Academy.

Joel Eriksson är yngst av åtta uttagna förare i det svenska juniorracinglandslaget (Jimmy Eriksson representerar samma elitsatsning på seniorsidan), och har under de senaste åren nått flera viktiga framgångar på den nationella kartingarenan. Meritlistan inkluderar bland annat SM-brons 2010, SM-guld 2011 och seger i prestigefyllda Göteborgs Stora Pris 2012 – och Eriksson den yngre känner sig väl förberedd inför karriärens hittills största kliv.
– Det här känns naturligtvis fantastiskt roligt, och väldigt, väldigt spännande, säger Joel Eriksson. Jag har trivts otroligt bra med kartingen, men min ambition har alltid varit att en dag få tävla i formelbil – och nu får jag den chansen. Jag har haft förmånen att kunna se och lära en hel del av Jimmy, och har varit med på flera av de race han kört tillsammans med Motopark Academy. På så sätt har jag lärt känna teamet och miljön väldigt väl, och det kan bara vara till min fördel – även om jag definitivt inte underskattar den utmaning jag står inför. Jag kommer att möta förare som tävlat i mästerskapet i flera år, men förhoppningsvis kan jag göra ett stabilt jobb och sakta men säkert närma mig toppen.

ADAC Formel Masters är en av Europas just nu mest attraktiva instegsklasser för formelbilsracing, och har lagt grunden för flera av de förare som idag återfinns i motorsportens högre divisioner. Mästerskapet avgörs huvudsakligen i Tyskland, men 2014 års kalender inkluderar också deltävlingar i Nederländerna, Österrike och Slovakien. Säsongen inleds i Oschersleben utanför Magdeburg – lämpligt nog på Motopark Academys hemmabana – den 25-27 april, och avslutas på Formel 1-banan Hockenheim i oktober.

Joel Eriksson stöttas under säsongen 2014 av vindkraftsproducenten Omnilink GreenTech.
14-01-23 Jimmy Eriksson fortsätter i GP3 – klar för Russian Time
Jimmy Eriksson är klar för en andra säsong i formelbilsserien GP3 – en av supportklasserna till Formel 1. Eriksson har skrivit på för det nya teamet Russian Time, som debuterar i GP3 efter att på sitt allra första försök ha bärgat den åtråvärda titeln i systerkategorin GP2 under 2013.

Flytten från brittiska Status Grand Prix – för vilka Eriksson tävlade under fjolåret – innebär att 22-åringen nu återförenas med sitt forna team Motopark Academy, som driver Russian Time-projektet och som översåg Erikssons väg till guldet i tyska ATS Formula 3 Cup säsongen 2012. Med undantag för 2013 har Tomelilla-chauffören spenderat samtliga säsonger sedan formelbilsdebuten 2009 i en bil i drift av Motopark Academy.

Eriksson har redan hunnit bekanta sig med Russian Times GP3-bil, efter att ha spenderat två dagar tillsammans med teamet vid ett test i Abu Dhabi i november. Den fortsatta satsningen på GP3 möjliggörs genom ett nytt sponsoravtal med vindkraftsproducenten Omnilink GreenTech.
– Jag är väldigt tacksam över att ha fått den här möjligheten med Russian Time, och det känns helt klart lite som ett hemvändande, säger Jimmy Eriksson. Jag har upplevt en hel del med det här teamet, och vi har många ljusa minnen från vår senaste säsong tillsammans 2012. GP3 är en otroligt konkurrenskraftig serie och vi har mycket jobb framför oss inför premiären, men teamets resultat i GP2 förra året – när de vann teammästerskapet på sitt första försök – säger det mesta om den potential som finns. Det, i kombination med allt jag lärde mig under fjolåret och de lovande testerna i Abu Dhabi, gör mig hoppfull om att kunna slåss betydligt högre upp i resultatlistan den här säsongen.

Eriksson är den förste föraren att offentliggöras för Russian Times nya GP3-satsning.
– Vi är glada att kunna hälsa Jimmy välkommen tillbaka till oss efter ett år på olika håll, och vi kan nu luta oss mot en förare vi känner väl – och som vi vet är snabb – under vår första GP3-säsong, säger teamchefen Timo Rumpfkeil. Vi fortsatte förstås att hålla kontakten under hela förra året, och han var en av de första som testade vår interimbil vid vintertesterna i Abu Dhabi. Tiderna var bra direkt, och vi går in i den här säsongen med högt ställda mål. Jimmy är en viktig stomme i vår föraruppställning – och det kunde inte kännas bättre att ha honom tillbaka hos oss.

Årets GP3-säsong sträcker sig över nio deltävlingar, som samtliga avgörs tillsammans med Formel 1. Österrikiska Red Bull Ring markerar ett nytillskott på kalendern, liksom ett besök på gatorna i den ryska OS-staden Sotji (på hemmaplan för Russian Time). Premiären äger rum i Barcelona den 9-11 maj. Tre av de fyra GP3-mästare som hittills korats – Esteban Gutierrez, Valtteri Bottas och Daniil Kvyat – kör idag Formel 1.
14-01-16 Svenska Bilsportförbundet tilldelar V8 Thunder Cars SM status 2014
Inför säsongen 2013 fick klassen SM-status för första gången.
– Vi var mycket glada då och är givetvis lika glada i år när vi återigen har tilldelats SM status. Detta ser vi som ett kvitto på att racingklassen är mycket väl omtyckt och i och med detta har goda möjligheter att utvecklas ytterligare, säger förarföreningens ordförande, Anders Brofalk.

I flera år har vi haft status som ett riksmästerskap inom ramen för Svenska Bilsportförbundet. Klassen har på senare år ökat allt mer i popularitet och har lockat fler och mer namnkunniga förare och till en följd av detta graderades vi upp till högsta statusen du kan få i Sverige.

Under säsongen 2013 bestod topp skiktet av mycket erfarna förare som Fredrik Ros, Jens Edman, Alx Danielsson, Patrik Flodin, Daniel Roos mfl. Fredrik Ros blev historisk som första Svenska Mästaren i V8 Thunder Cars.
– Start fältet var det största i STCC arrangemanget med mellan 20-25 bilar vid våra SM tävlingar, säger förarföreningens ordförande Anders Brofalk.

V8 Thunder Cars Chevrolet Camaro fick konkurrens av Ford Mustang 2013 och till säsongen 2014 tillkommer ytterligare ett Amerikansk bilmärke i form av Dodge Challenger i startfältet .

V8 Thunder Cars, en av Sveriges största och mest publikfriande racingklasser, kommer under 2014 att köras tillsammans med STCC.
14-01-16 Robert Dahlgren till V8 Supercars med Volvo Polestar Racing
Robert Dahlgren kommer att tävla för Volvo Polestar Racing i V8 Supercars 2014 och blir den första svensken någonsin att köra full säsong i det australiska mästerskapet.
– Jag är väldigt glad över att få tävla med Volvo Polestar Racing i V8 Supercars, det är en dröm som blir verklighet, säger Dahlgren.
– V8 Supercars är ett unikt mästerskap som alla racingförare vill tävla i någon gång. Jag kommer att möta erfarna och snabba förare som kan mästerskapet och dess banor inifrån och ut. Men jag ser fram emot utmaningen, det är definitivt en av de största i min karriär, säger Dahlgren.

Dahlgren slutade på tredje plats i STCC 2013, hans tionde raka år som fabriksförare för Volvo Polestar Racing. Han började tävla för Volvo vid 24 års ålder efter att ha klättrat uppåt i karriären genom formelbilsracing. Strax efter att han säkrade den svenska och nordiska Formel Ford-titeln flyttade Dahlgren till England 2001 där han tog titeln i det extremt konkurrenskraftiga brittiska Formel Ford-mästerskapet.

34-årigen är en erfaren racingförare med en stark bakgrund av att utveckla både tävlingsbilar och gatbilar. Han var utvecklingsförare för Volvo C30 1.6T S2000-modellen som han tävlade framgångsrikt med i STCC och WTCC från 2008 till 2011. Dahlgren har dessutom varit en viktig del av utvecklingen av Volvo S60 Polestar som började säljas till kunder i Australien förra året.
– Robert kan Volvo S60-modellen inifrån och ut, så vi är mycket glada över att han ansluter vårt racingprogram, säger Matt Braid, vd för Volvo Car Australia.
– Roberts erfarenheter och kunskaper av att utveckla tävlingsbilar kommer vara avgörande för oss i vår debutsäsong, så vi ser verkligen fram emot att se vad han – och Scott – kan göra med Volvo S60 på tävlingsbanorna.

Dahlgren kommer att tävla tillsammans med 20-åriga nya zeeländaren Scott McLaughlin, som blev utsedd till årets rookie i V8 Supercars 2013, i Volvo Polestar Racings båda Volvo S60-bilar.
– Vi är oerhört glada över att Robert ansluter Volvo Polestar Racing i Australien. Hans erfarenhet av att utveckla tävlingsbilar är enorm, något som kommer att bli mycket användbart i hans och vår första säsong i det extremt konkurrenskraftiga och spännande V8 Supercars-mästerskapet, säger Derek Crabb, Motorsportdirektör på Volvo Personvagnar.

V8 Supercars-säsongen startar den andra mars med Clipsal 500-tävlingen i Adelaide. Där kommer Volvo Polestar Racing att möta motstånd från ett startfält på över 30 förare och bilar från Ford, Holden, Nissan och Mercedes.

Information – Robert Dahlgren
Födelsedag: 1 december 1979
Född: Skellefteå
Bor: Melbourne, Australien
Civilstånd: Gift med Nina, barnen Tim och Molly

Karriär – Robert Dahlgren
2013 Scandinavian Touring Car Championship 3:a
2010 Swedish Touring Car Championship 2:a
2010 Scandinavian Touring Car Cup Mästare
2007 Swedish Touring Car Championship 2:a
2004 Swedish Touring Car Championship 2:a
2001 Formel Ford England Mästare
2000 Formel Ford Europa 2:a
1998 Formel Ford Sverige Mästare
1998 Formel Ford Norden Mästare

För mer information, besök www.polestar.se.
14-01-15 Alx klar för sitt livs lopp - Daytona!
Alx Danielsson, till vardags anställd på svenska medtechbolaget Bactiguard, har full fart på karriären såhär mitt i vintern. Efter lyckade testkörningar på Daytona International Speedway strax innan jul blev licensen för att få köra stora loppet i februari klar. Sedan dess har förhandlingarna varit intensiva och svensken är nu klar. Det blir start!

Alx, bördig från Jämtland, har bra flyt just nu. Efter ett rookietest på klassiska Daytona International Speedway den 20:e december har förhandlingarna varit intensiva och svensken har varit aktuell för flera team. Tillslut föll valet på Carter 2 Motorsports där Alx kommer köra samma #40 Dodge Charger i det stora loppet, Lucas Oil Slick Mist 200, den 15:e februari.
- Nu blir det åka av! Testerna tände ett nytt beroende. Det är en obeskrivlig känsla att köra så fort i så tvära kurvor. Magkänslan när man går in i kurvorna i runt 300 km/h är "det här är omöjligt", men sedan sätter sig bilen och slungas runt den 35-gradiga doseringen. Nu ska jag få göra det i en stor klunga där taktik, mod och tålamod är nyckeln. Helt galet. Det här är det största i min karriär sista fem åren. Kanske är det faktiskt det största enskilda loppet för mig någonsin.

ARCA-serien firar 50-års jubileum och tävlingarna LIVE-sänds på Fox i USA och har i regel närmare 4 miljoner tittare. Tidigare lopp Alx kört i NASCAR har även visats LIVE på Viasat Motor och Viaplay. Inom kort får vi veta ifall detta lopp kommer sändas i Sverige och Norden. Innan dess fortsätter jobbet med att säkra bästa möjliga förutsättningar.
- Jag har fått ett stort förtroende av teamet. Loppet är lika viktigt för dem som det är för mig. Min återstartade internationella karriär bygger på ett par viktiga saker. Då jag inte kan uppbringa full ekonomi är det viktigt att teamen tror tillräckligt på mig för att själva våga satsa lite. Det bygger även på stöd från det svenska folket. Mitt förra lopp i NASCAR blev ivrigt följt och supportat. Samma stöd är viktigt igen. Det gäller även partners. Det här är en satsning vi gör tillsammans och med mer stöd blir förutsättningarna bättre.

Det är nu mindre än en månad kvar till loppet. Press och övriga som önskar ta del av mer information eller har frågor ombedes kontakta Mikael Jarosinski. Se nedan för detaljer.

Relevanta länkar:
Alx testkörningar på Daytona i vlog-format. Del 1 - vimeo.com/84167050
Alx fansite - www.facebook.com/alxnascar
Alx blogg - nascaralx.teknikensvarld.se

För mer om tävlingarna 15:e februari och Daytona: www.daytonainternationalspeedway.com/ www.daytonainternationalspeedway.com/Tickets-Events/Events/2014/Lucas-Oil-200/Lucas-Oil-200.aspx