1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008
2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
2019 2020 2021 2022 2023  

Rallycross 1999
Rallycross 2000
Rallycross 2001
Rallycross/Backe Rallycrossutskottets hemsida för Rallycross och Backe
Super EVO- Lution Cup
Öppna Götalandscupen Rallycross


HÄR HITTAR DU RESULTAT FRÅN TÄVLINGAR 2000-2002

03-04-23 EM Genrepet inleder intensiv sommar på Höljesbanan
Den 24 maj kommer Finnskoga MK att köra Junior SM och en Nationell inbjudningstävling med namnet "EM Genrepet". EM Genrepet är en tävling för klasserna 1, 2 och 4. Det kommer att delas ut prispengar. Prispotten är på ca 50 000:-. I tävlingen ingår även en lagtävling. Mer information och tävlingsinbjudan hittar Ni på www.finnskogamk.nu
Efter att två av SM arrangörerna har hoppat av stora SM ersätter nu Finnskoga MK Strängnäs SM tävling den 29-30 augusti. Arvikas tävling ersätts av Tomelilla MK.
SM kalender 2003:
Finnskoga MK - JSM - 24 maj
Tomelilla MK - SM/JSM - 30-31 maj
Kalix MK - SM/JSM - 27-28 jun
Finnskoga MK - SM/JSM - 29-30 aug
Götene MK - SM/JSM - 12-13 sep

03-02-27 EM och SM Rallycross på SVT 24
24, SVT:s nya temakanal för nyheter och sport, kommer som en skänk från ovan för den rallycrossintresserade.
Igår kväll hörde vi SVT:s Johan Ejeborg berätta om all den härliga motorsport, där ibland rallycross, vi har att se fram emot i 24 Sporten under året. Som den breda, innehållsrika kanal 24 satsar på att vara nöjer man sig inte med att bara sända SM-seriens 4 deltävlingar, som vi var vana att se i TV4 tidigare, utan man kommer även visa alla 10 EM-tävlingarna också.
&endash; Vilket lyft för rallycrossen!, jublar Kenneth Hansen efter SVT:s besked. Det bästa av allt är att SVT 24 sänder både från EM och SM.
Dygnet runt, 365 dagar om året, sänder 24, där man viker helgerna åt sportens värld. Då bjuds vi på svenska och internationella sportevenemang på toppnivå.

03-02-27 Tävlingskalender 2003
preliminär
Maj
17-18 Lousada Portugal EM
24-25 Alencon Frankrike EM
31 Arvika SM
Juni
7-8 Greinbach Österrike EM
14-15 Sosnova, Tjeckien EM
28 Kalix SM
Juli
5-6 Höljes, Sverige EM
Augusti
9-10 Maasmech. Belgien EM
16-17 Valkensw. Holland EM
30 Strängnäs SM
September
6-7 Lyngås, Norge EM
13 Götene SM
20-21 Sclomcyn, Polen EM
27-28 Buxtehude, Tyskland EM

02-11-25 Kenneth Hansen - Årets Rallycrossförare
Kenneth Hansens bästa säsong någonsin gav honom det 10:de EM-guldet och 10:de SM-guldet i rallycross. Det redan så framgångsrika året förgylldes med extra guldkant när Kenneth fick ta emot Bilsport Award 2002 som årets bästa rallycrossförare.
Vid en galamiddag i den 40-årsjubilerande tidningen Bilsports högkvarter i Karlskrona korades i fredagskväll en lång rad pristagare i 12 olika kategorier för framstående prestationer inom svensk bilsport.
Med motiveringen " För att med målmedvetenhet, skicklighet och hög ambitionsnivå än en gång bevisat sin särställning i rallycrossporten." vann Kenneth utmärkelsen.
- Bilsport är ju en erkänt välgjord tidning med stor kunskap om motorsport. Därför känns ett sådant här pris extra värdefullt eftersom man vet att de har full koll på vem som har presterat vad och hur det gick till, säger Kenneth med stolthet.
Kenneth firade "Bilsport Award" tillsammans med bl.a. Mattias Ekström, som vann Årets Racingförare, och Mats Jonsson, Årets Rallyförare.

02-10-27 Högfartskrasch stoppade Kenneth Hansen i Croft Grand Prix
Kenneth Hansen hade siktet inställt på en fight om segern i finalen av Croft Rallycross Grand Prix. Efter en perfekt start från tredje startruta kom Kenneth ut som tvåa efter första sväng. När han i 150 km/tim jagade ledaren John Haffey (GB) blev han påkörd bakifrån av den brittiske mästaren Pat Doran och åkte av banan rakt in i avbärarräcket och kraschade bilen rejält.
- Jag kan bara inte fatta att han gjorde så, säger Kenneth besviket. Vi kunde ha haft en härlig fight, men OK ibland händer det saker i stridens hetta, men detta var så onödigt gjort.
Domarjuryn gav Pat Doran licensstraff i 12 månader för olyckan.
John Haffey vann Grand Prix med Per Eklund tvåa efter att ha kört upp sig från sjätte startspår. Mikael Jernberg blev trea.
Trots olyckan i finalen tyckte Kenneth att det var bra att vara tillbaka och tävla i England. Banan och tävlingen har potential att kunna bli en trevlig tradition som avslutar rallycrossäsongen.
- Jag hoppas att vi kan komma tillbaka igen nästa år, säger Kenneth, och då förhoppningsvis kunna vinna racet.
Tävlingen sänds på den engelska kanalen Channel 4 den 7/12 kl.08:30 CET. Då kan ni se vad programledaren Vicki Butler-Henderson tyckte om att åka med Kenneth i hans Citroen Xsara runt Croft-banan.
Final results after the Croft Rallycross Grand Prix
1 John HAFFEY GB Ford Escort, 2 Per EKLUND S Saab 93, 3 Mikael JERNBERG S Ford Focus, 4 John McCLUSKEY GB Peugeot 306, 5 Lawrence GIBSON GB MG Metro, 6 Will GOLLOP GB Ford Focus, 7 Pat DORAN GB Ford RS200, 8 Kenneth HANSEN S Citroen Xsara

Info från www.hansen-motorsport.se

02-10-11 Per Johansson byter till rallycross-värsting!
Per Johansson sadlar om. Kommande säsong byter rallyföraren ut sin Saab 9-3 Kit Car mot en division 1-värsting i rallycross. Per har erbjudits och tackat ja till att köra Yokohama Team Europes Hyundai Accent WRC i EM- och SM-serien 2003.
- Mitt livs chans som förare, försäkrar Johansson.
Det är Skellefteå Promotion AB som engagerat 28-åringen från Trollhättan. I Per ser ägarna Bengt Astergren och Christian Linder en värdig ersättare till Ola Stenvall.
- Att Per är en skicklig förare har han redan visat genom sina insatser i rallysporten. Dessutom har han ett tekniskt kunnande som gör att vi tror mycket på honom även som rallycrossförare, säger Astergren.
Per själv kan bara lova att göra så gott han kan.
- Lätt blir det säkert inte, men jag är inte orolig. Avtalet med Yokohama Team Europé har gett mig otroligt mycket motivation och jag kommer att ta mig an den här uppgiften med stor entusiasm, lovar han.
Läs mer

02-10-03 Urban Bergström vann i Tyskland
När EM-finalen i rallycross kördes i Tyskland deltog ett stort gäng svenska och norska förare i sina supernationella bilar. Att Finnskogas Urban Bergström trivs utmärkt vid dessa utflykter visade han än en gång. Bergström vann A-finalen precis som han gjort några veckor innan i Belgien.
Alla utom norrmannen Stian Haugen var svenskar i A-finalen. Norrmannen blev tvåa efter hård kamp med svenske och norske mästaren Lasse Jonsson, Finnskoga. Som vanligt blev det trång i starten och efter lite sammanstötningar kom Vansbros Jörgen Larsson och Per Berglund, Finnskoga efter. De hade en inbördes fight om femte och sjätte plats som Jörgen vann. Fjärde man i finalen var Mikael Starck, Västervik som tog steget från B-finalvinst till A-final.

02-09-29 Per Eklund tog enkel seger i Tyskland
Hansens chansning slutade med femte plats
Kenneth Hansen avslutade en fantastisk säsong med en femte plats i den sista deltävlingen i Rallycross-EM i Tyskland. Nu klev istället Per Eklund fram och tog en enkel seger före norrmannen Sverre Isachsen och en annan svensk på tredje plats, Mikael Jernberg.
Den nyblivne Europamästaren, Kenneth Hansen fick problem redan i kvalen och startade nere på fjärde spår i A-finalen. Efter en bra start i finalen såg han till slut en segerchans när han jämsides med Eklund närmade sig första sväng.
- Antingen kunde jag ha vikt mig och lagt mig bakom Eklund eller så kunde jag hålla fullt på yttern och kanske ta ledningen, berättar Kenneth. Jag valde att försöka på första platsen.
En frisk satsning på utsidan av Eklund kunde ha lyckats för Kenneth om inte Per hade blivit på körd och i sin tur studsat in i Hansens bil, som for av banan.
När Kenneth väl kom tillbaka låg han bara femma. Eklund hade klarat smällen och låg i täten, följd av Isachsen och Jernberg. På fjärde plats låg den hårt uppvaktade tjecken Pavel Koutny. Kenneth försökte både högt och lågt, men med den tuffa uppgörelsen i Polen förra helgen i färskt minne, var tjecken iskall och gjorde inte tillstymmelse till misstag. Kenneth fick nöja sig med femte platsen.
- Min chansning gick inte hem, säger Kenneth. Men jag kände jag ville försöka vinna.
Kenneth Hansen säkrade EM-titeln redan förra tävlingen med 152 poäng. Per Eklund, 126 poäng slutade tvåa i EM. EM-trea blev Pavel Koutny.
Innan rallycrossens vinteruppehåll ska Kenneth köra ett Croft Grand Prix i England den 26-27 oktober.

02-09-22 Kenneth Hansen krönte 10:de EM-titeln med seger i Polen!
Kenneth Hansen tog sin 10:de EM-titeln på bästa tänkbara sätt. Med seger i polska deltävlingen i rallycross-EM visade den nykorade mästaren än en gång bevis på årets suveränitet.
- Känslan just nu påminner stark om den champagne jag snart ska fira med, skrattar Kenneth. Det bara bubblar inuti. Härligt, kittlande, berusande! Det är bara så fantastiskt härligt!
Även om det skulle bli svårt att stoppa Hansen när han nu var så snubblande nära ett nytt EM-guld har han trots allt känt av pressen rejält. Han fick bara inte missa nu. Därför var det med stor lättnad Kenneth efter seger i andra kvalomgången kunde konstatera att han hade tagit en plats i A-finalen och därmed säkrat mästerskapet.
Så till A-finalen fick han snabbt försöka ladda om. Med pole position såg det onekligen bra ut för Hansen. Men redan in i första kurvan small han och ärkerivalen Per Eklund ihop. Kenneths bil tvåhjulade och Eklund försvann ut i sandfållan. Hansen kunde fortsätta i ledning, men då gjorde han ett av sina få misstag. Citroënen tappade fästet in i en hårnål och vips var Audi-åkaren Lasse Larsson förbi.
Läs mer

02-09-16 "Perra" Johansson räckte "bara" till A-final
Per-Anders "Perra" Johansson, Molkom har nu ytterligare en fin slutplacering i Rallycross, nu i Superligans Nationella klass.
- Visst, det räckte inte ända fram till den gyllende medaljen, men vi deppar inte för det , säger en alltid glad Perra.
Perra, årets silvermedaljör i Back-SM körde mycket förnuftigt i Superligan, SM-deltävlingen som avgjordes på Kinnekulle Ring, Götene under helgen. Han tog inga risker utan körde avvaktande och metodiskt, fram till den slutliga A-finalen.
Väl framme i A-finalen så blev det som vanligt ett stort karambolage.
- Jag kände direkt att det inte skulle räcka till seger så det var bara att bevaka och ta bilen till mål.
Efter helgen kan vi konstatera att Perra får sällskap av fler Värmlänningar till den stora medaljutdelningen i Stockholm dvs. Superligans SM-vinnare Lars Jonsson och Urban Bergström, silvermedaljör.

02-09-14 Tionde SM-guldet för Kenneth Hansen
Många njuter av att tävla på hemmaplan. För rallycrosstjärnan Kenneth Hansen har det länge varit tvärtom. Men på lördagen bröts isen. Kenneth vann sin första tävling på Kinnekulle Ring sedan 1994. Dessutom säkrade han sitt tionde SM-guld, och som kronan på verket gjorde han det på maximala 100 poäng!
Förutsättningarna för Hansen var lysande. Det räckte att ta sig till A-final, och för en gångs skull gick det som smort även på hemmaklubben Götenes anläggning på Kinnekulles topp. Kenneth var snabbast i den första omgången och fyllde på med en femtetid i den andra. Därmed var finalbiljetten i princip bärgad, men Hansen körde ändå till sig en andraplats i sista rundan. Det gav honom bästa startspåret i finalen.
Läs mer

02-09-14 Per Gustafsson startade upp-och-ner men avslutade med SM-guld!
Magnus Hansen eller Guttorm Lindefjell. Det var frågan inför avslutningen i rallycrossens Division 2. Svaret blev oväntat Per Gustafsson, sedan Hansen drabbats av maximal otur och Per startat tävlingen med att lägga bilen på taket och så när missat hela kalaset.
Gustafsson var trea inför finalen, ganska långt från Hansen och Lindefjell. När finaldagen inleddes med tidsträning välte Per i målkurvan. Bilen blev liggande på taket och Varaföraren hängde i säkerhetsbältet och förstod att det roliga var över.
- Jag tänkte på att jag bjudit in 250 vip-gäster och hur pinsamt det skulle bli att meddela dem att deras värd tyvärr inte kunde tävla, berättade Per.
Bilen var mycket riktigt illa tilltygad. Mekanikerna fick slita, och länge såg det ut som om Peugeoten inte skulle komma till start. När den rullade ut på plattan satt flera delar fast med tejp.
Läs mer

02-09-14 Lugne Lars Jonsson darrade inte när favoriterna föll för trycket
5000 åskådare runt Kinnekulle Ring fick se en makalöst spännande upplösning i populära klassen Super Nationell. Sju förare hade segern inom räckhåll, men de föll ur en efter en. Till slut stod Finnskogas Lars Jonsson överst på prispallen efter en ruggigt dramatisk målgång.
Fjolårsmästaren Mikael Stark och formstarke Karl-Gunnar Lindkvist körde bort sig i kvalomgångarna och fick slåss i C-finalen. I A-finalen stod det mellan ledaren Tony Croon och den skuggande duon Urban Bergström och Lars Jonsson.
Då slog Jens Lundkvist till och vann tävlingen utan större problem. Det räckte dock bara till fjärde plats i SM-tabellen. Det var kampen om andraplatsen som skulle avgöra vart SM-guldet skulle gå.
Med ett varv kvar var Bergström i täten före Jonsson och Croon. Då hade Bergström alternativspåret kvar, och där tappade han all fart. Både Jonsson och Croon passerade, och Croon som kommit närmare och närmare gjorde en sista attack i hårnålskurvan före mållinjen.
Läs mer

02-09-14 Hansen mästare och segrare på Kinnekulle Ring
Det var Kenneth Hansens dag. Både seger och SM-guld. Det tionde! Äntligen fick Kenneth den hett efterlängtade segern på hemmabanan Kinnekulle Ring där SM-finalen i rallycross avgjordes. I en dramatisk final lyckades Götene-sonen bryta sin 8 år långa segertorka på hemmaplan och få motta publikens jubel över både segern och SM-titeln.
&endash; Segern här hemma känns lika stort som att ha vunnit SM-guld, säger Hansen strålande glad efter den tuffa A-finalen.
Genom att bara ha tagit sig till A-finalen hade Kenneth säkrat SM-guldet. Så med titeln bärgad var den svårfångade segern på hemmaarenan Hansens nästa mål. Hansen hade pole position i A-finalen. En final som till en början såg ut att bli en enkel resa för Kenneth. Efter en pangstart fick Kenneth ledningen direkt. Lasse Larsson kom ut som tvåa följd av Stekka Walfridsson. Medan Hansen ryckte åt sig en allt större ledning fick Larsson problem med Stekka, som lyckades ta sig förbi till slut.
Läs mer

02-09-11 Kenneth Hansen sugen på svårfångad seger
Kenneth Hansen har hittills haft sin bästa säsong någonsin. Och den kan bli bättre. Redan på lördag till och med. Då avgörs SM-finalen i Götene. Kenneth har då chans att bryta den 8 år långa segertorkan på hemmaarenan Kinnekulle Ring, men också chans att ta ett historiskt 10:de SM-guld.
Tittar man på statistiken med segrar och pallplatser är Kenneth faktiskt den bäste rallycrossföraren genom tiderna. I sin 20-åriga rallycross karriär (ja, han firar 20 år i rallycross i år) har han från mediokra nybörjarresultat gått till att i år vara mycket nära både ett 10:de EM-guld och SM-guld.
Nu på lördag, den 14 september, körs finalen i Rallycross SuperLigan på Kinnekulle Ring. Ja, men då borde han väl ha titeln såsom i en liten ask, kan man tänka. NjaÉ, så lätt var det visst inte.
Faktum är att Götenesonen inte vunnit på Ringen sedan 1994! Förra året var det strykande nära, men han fick ge upp A-finalledningen med tekniska problem och SM-guldet förvandlades till brons.
Läs mer

02-09-10 Inför lördagens SM-final i rallycross
På lördag tänker Kenneth Hansen vinna sitt tionde SM-guld i rallycross. Världens bäste förare leder tabellen med 19 poäng och borde vara lugn inför avslutningen på hemmabanan Kinnekulle Ring. Men Kenneth har en mycket komplicerad relation till banan i Götene. Dessutom går han och funderar på om han ska våga ge sig själv en stallorderÉ
Så här ligger det till: Normannen Morten Bermingrud kör Division 1 för första året och hyr en Citroën av Hansen. Även om Bermingrud har ett eget serviceteam och egen ekonomi så är samarbetet så nära ett riktigt stall man kan komma i rallycross.
Inför finalen ligger Bermingrud trea i Superligan, bara tre poäng efter tvåan Lasse Larsson.
- Det skulle förstås vara väldigt kul för vårt team om jag vann och Morten kom tvåa. Vi har jobbat mycket bra tillsammans, han har fått bra grejer och vi har inte prutat på något, säger Kenneth.
Läs mer

02-09-01 Kenneth Hansen vann i Norge
Kenneth Hansen gav sig inte. Efter en rafflande duell i A-finalen med Ludvig Hunsbedt (N) lyckades Kenneth på det sista varvet ta sig förbi norrmannen och vinna den åttonde EM-deltävlingen. Nu är han en hårsmån från den 10:de EM-titeln.
I A-finalen bjöd Hansen och Hunsbedt på storslagen underhållning. Rallycross när det är som bäst. De två stod i första ledet. Hunsbedt var startsnabbast och Kenneth hängde på som en skugga. Än försökte Hansen till höger om norrmannen än till vänster. Ludvig körde fort men defensivt och stängde rutinerat för Kenneth så fort han stack in nosen. När de gick ut på det sjätte och sista finalvarvet stängde Ludvig kanske en aning för mycket och skar kurvan för hårt. I samma veva var Hunsbedt tvungen att släppa ratten för att start kylfläktarna till en motor som höll på att överhettas. Det resulterade i att Ludvigs bil slog upp på två hjul. Hansen som låg bara några decimeter bakom reagerade nästan instinktivt, styrde blixtsnabb ut på utsidan av Hunsbedt och lyckades pressa sig förbi upp i ledning.
Läs mer

02-08-29 Kenneth Hansens första matchboll om EM-titeln
När den norska EM-deltävlingen på Lyngås står på tur den här helgen stiger spänningen för Kenneth Hansen. Hansen som leder serien har den första "matchbollen" om årets EM-guld, vilket också skulle bli hans tionde totalt.
För att säkra titeln redan i Norge, när ytterligare två deltävlingar återstår, krävs att Kenneth drygar ut sin ledning med ytterligare några poäng. Så skulle Kenneth vinna och närmaste konkurrenten Per Eklund inte når en pallplats är mästerskapet i hamn för Hansen.
Läs mer

02-08-18 Kenneth Hansen nöjd tvåa i Holland
Kenneth Hansen, en van vinnare, var idag lika glad för sin andraplats som för en seger. Fransmannen Jean-Luc Pailler vann den sjunde deltävlingen i Rallycross-EM i Holland före en tappert kämpande Hansen.
Kenneth Hansens problem började i första starten av A-finalen när norrmannen Ludvig Hunsbedt körde in i högra bakhjulet på Citroenen. I omstarten visste Kenneth att det skulle bli mycket svårt att köra med det skadade hjulet om han inte till och med skulle tvingas bryta A-finalen.
Läs mer

02-08-15 Rallycross på export - Urban Bergström etta i Belgien
Supernationella klassen är på väg ut ur landet. I samband med EM i Belgien passade nio svenska och tio norska förare på att anta en inbjudan. Det gick riktigt bra för Finnskogas Urban Bergström som vann A-finalen. Överhuvudtaget gick klassen hem hos publiken som kanske får en uppföljare i andra EM-tävlingar. Det har ju varit tradition på Höljesbanan i flera år och nu vill andra EM-länder hänga på.
Ytterligare en svensk kom på prispallen i A-finalen genom Bollnäs-föraren Tony Croon. Norrmannen Mindor Lien var tvåa.
- Det blev en oerhörd succé där nere, säger Leif Halvarsson, Finnskoga MK. Tanken bakom detta är att få igång någon slags cup, men det är långt dit än säger han vidare.
Per Berglund, Finnskoga misslyckades i kvalet, men tog en plats i C-final. Där passerade han hela startfältet och vann. I B-finalen var det mycket svenskt med Jens Lundqvist, Älvsbyn på andra, Ingemar Bjöörn, Vännäs på tredje, Per Berglund på fjärde och Mikael Stark, Västervik på femte plats. Men det var norske P-A Jörgensen som knep förstaplatsen och tog steget till A-final.

02-08-13 Ett 100-tal kör rallycrossens Evo Cup i Strängnäs
Hela den svenska rallycrosseliten kommer till Strängnäs Motorstadion 17-18 augusti för att göra upp om poängen i den fjärde deltävlingen av fem i Super Evolution Cup för tvåhjulsdrivna bilar.
I den Volvo-dominerade klass 1 leder Jan-Christer Nilsson MK Team Westom, Volvo S40 åtta poäng före Jörgen Larsson, Vansbro MK, Volvo 240. Hemmahoppet Christer Johansson, Strängnäs AMS ligger trea i sin Volvo S 40 ytterligare fyra poäng efter.
Men det finns säkert fler bland de drygt 50 anmälda som vill ge dessa en fight om segern., t.ex. Jens Lundqvist, Älvsbyns MS i en BMW 320 eller varför inte segraren i senaste tävlingen i Älvsbyn K-G Lindqvist Bolidens MK i en S 40. Även Mikael Stark Västerviks RRC vill nog visa vad han går för.
Det kommer dessutom att köras en deltävling i Klass 2 . Även där över 50 anmälda bilar med motorer max 2400 cc.Där återfinns en härlig blandning av bilmärken. Delar förstaplatsen gör Magnus Årestam, Ludvika MS tävlandes i en Volvo 240 samt Jimmy Holmqvist Gestrike RT i en Opel Ascona A. Tredjeplatsen innehas av David Forsberg, Piteå MS i en Volvo PV.
Under lördagen körs ett träningspass och två kvalomgångar i båda klasserna med början kl. 12.45. Söndagen omfattar även den två kvalomgångar som inleds kl. 10.00 samt avslutas med avgörande finaler kl. 14.45..

02-08-11 Eklund vann - Hansen "bara" trea i Belgien
Kenneth Hansen som haft en strålande säsong hittills i Rallycross-EM fick inte till det riktigt i den sjätte deltävlingen i Belgien. Kenneth blev "bara" trea efter segrande landsmannen Per Eklund och tvåan fransmannen Jean-Luc Pailler.
- Det var ett tufft race, berättar en svettig och andfådd Kenneth direkt efter målgång. Jag kom ju ut som siste man i A-finalen, men visste att jag kunde åka betydligt fortare än de framför. Så det vara bara att sätta igång och jaga.
Först tog Kenneth holländaren Jos Kuypers, som tvingades bryta. När Lasse Larsson gled aningen för långt ut i en kurva var Hansen inte sen att smita förbi även där. På tredje varvet av sex var Kenneth ikapp Ludvig Hunsbedt. Hansen var på hugget direkt när norrmannen blottade en lucka och så var Kenneth uppe på tredje plats.
Läs mer

02-07-29 Guldvittring för Perra Johansson
Efter helgens tävling i Rallycrossens Superliga har Per-Anders "Perra" Johansson, Molkom fått vittring på guldet i Supernationella klassen. Perra blev tvåa i tävlingen i Järbo och satte ett nytt backrekord, vann gjorde K-G Lindkvist. Segermarginalen skrevs till 0,33 sekunder. Perra började mycket starkt redan på fredagens kvalkörningar då han efter andra kvalåket nosade på backrekordet, endast 7 hundradelar från det.
Lördagens första tävlingsåk för Perra var det så kallade "perfekta åket", backrekordet flög sin kos då Perra slog det med halvsekunden. Med ett eget backrekord i ryggen var det dags för att sätta ytterligare en bra tid och ta hem segern.
&endash; Det skulle ha blivit seger, jag vet inte vad som blev fel i andra åket. Jag hade ju kört alla tidigare åk bra, men nu blev det kantigt och flöt inte alls. Men så här är det väl i den här sporten, säger en inte alls för besviken Perra.
I Superligans tabell ligger Perra på en 6:e plats bara 8 poäng från ledaren Tony Croon. SM-guldet ligger helt öppet inför finalen på Kinnekulle Ring, Götene beroende på poängsystemet. I finaltävlingen utfaller hela 40 poäng till vinnaren så i nuläget kan det bli vem som helst av toppförarna i Supernationella klassen som tar hem mästerskapet.
- Jag ska ha guldet med mig hem till Molkom, säger Perra med glimten i ögat.
Perra kommer närmast att köra Back-SM i Rättvik nästa fredag.

02-07-28 Nilsby-Janne: Bästa och värsta tävlingen någonsin ?
Nu var det äntligen dags för den tävling som jag sett fram mot mest i år. Hela svenska eliten i supernationella klassen samlad i min favoritbacke, Kungsberget i Järbo.
Backen i Järbo har en fantastiskt rolig vägkaraktär med hela 28 kurvor fördelat på 1900m. Asfalten är i superskick, ganska smalt med vassa curbs, men i mitt tycke den bästa backen i Sverige
Vi var här och tävlade i Back-SM för nån månad sen med en 6:e och en 13:de plats som resultat. Då var det första gången jag körde min rallycrossbil under bra förhållanden så jag var nöjd med resultatet den gången. Men nu har jag fått en del träning i bilen och vet bättre hur den funkar, så nu höjde jag ribban avsevärt. Bland de 6 bästa i denna tuffare konkurrans, men helst på pallen.
Läs mer

02-07-27 Rekordslakt i Rallycross Superligan
Kenneth Hansen krossade "omöjligt" rekord
Den näst sista SM-deltävlingen i rallycross-SM avgjordes i form av en backtävling i Järbo i Gästrikland. Jakten uppfr natursköna Kungsberget blev en riktig thriller, där man än en gång fick bevisat att inga rekord är oslagbara!
Kenneth Hansen kom till Järbo med ett makalöst facit. På årets sju tävlingar hade västgöten sex vinster och en andraplats. Men nu handlade det om backe, en disciplin där Hansen är novis. I stället låg favoritskapet på Per Eklund, världens ledande backkung med en färsk seger i det amerikanska värstingracet Pikes Peak.
Men när röken skingrats runt Kungsberget stod ändå Kenneth Hansen överst på prispallen. Dessutom som innehavare av ett nytt, makalöst backrekord. Michael Jernbergs mirakeltid 1.10,59 från förra året krossades i sista finalåket. Den nya topptiden är 1.09,76. Hansen mosade alltså rekordet med 83 hundradelar!
- Jag trodde aldrig att någon skulle gå under 1.10. Men det är oerhört svårt att bedöma den här backen. Jag chansade på att höja en växel, och det gav en mycket lugnare rytm i körningen, berättar Hansen.
En del av hemligheten bakom framgången är Göteneförarens förberedelser. Tidigt i fredags gick han upp för den två kilometer långa backen. I lugn och ro memorerade han varje kurva och svacka i den branta banan. Därefter satte han sig i bussen och tittade på video.
- Förra året var jag mycket imponerad av Michael Jernbergs körning. Därför tittade jag på hans finalåk och försökte förstå var jag kunde vinna tid. Jag kom fram till att det var i början av banan som jag kunde stjäla några tiondelar.
Analysen stämde. Och Kenneth, som kände sig ganska skraj i backen förra året, körde nu som en mästare. Silvermannen Per Eklund var 1,35 sekunder efter i de två sammanslagna finalåken. Trean Lasse Larsson förklarade att han avskydde att köra backe &endash; varpå han slog nytt backrekord! Detta fick han dock bara behålla i fem minuter. Sedan var det Hansens turÉ
Regerande mästaren Michael Jernberg körde bra och låg trea efter det första åket. När han skulle starta det andra gick bakaxeln av, och så var den dagen förstörd.
Inför SM-finalen i Götene den 14 september leder Kenneth Hansen tabellen med 19 poäng. Det räcker med en plats bland de sex i A-finalen för att säkra guldet. Och eftersom Kinnekulle Ring är Hansens hemmabana bör det bli rena defileringen?
- Sakta i backarna! Jag har aldrig lyckats i Götene. Men någon gång måste det vända, och jag håller med om att förutsättningarna är bättre än någonsin, konstaterar världens bäste rallycrossförare.

Magnus Hansen slog sig själv - fyra gånger
Vid den förra deltävlingen i Kalix satte norrmannen Guttorm Lindefjell färg på SM-tabellen genom att besegra Magnus Hansen. Nu tog Kenneths brorson revansch med dunder och brak. Han inte bara vann, han slog också nytt backrekord i fyra av sina fem åk!
Magnus hade själv den gamla rekordnoteringen för Division 2 med tiden 1.19,64. Efter de upprepade putsningarna lyder den nya noteringen på 1.18,22. Och Magnus själv förstod ingenting!
- I fredags körde jag på gränsen, det var lite otäckt. Därför tog jag det lugnt och körde på 100 procents säkerhet i träningsåket på lördagsmorgonen. Jag trodde knappt mina ögon när jag såg att jag slagit nytt rekord igen!
I det första finalåket gjorde Magnus sitt enda misstag under helgen. Men efter en liten bom i banans inledning hämtade han in tid och låg fyra hundradelar före Guttorm Lindefjell. I det andra åket missade norrmannen och passerades av duktige rookien Tobias Gyllström från Kolsva. Hansen var dock i en klass för sig, slog banrekord igen och vann med marginalen 1,17 sekunder.
- Jag förstod att Guttorm skulle gå på chans i sista åket. Jag kände mig i bra balans och siktade faktiskt på att gå under 1.18. Men det får bli en annan gång, sa Hansen.
Magnus leder SM, men bara sju poäng före Lindefjell. Eftersom man räknar dubbla poäng i SM-finalen måste svensken vara sämst tvåa. Guldstriden lever med andra ord i allra högsta grad!

K-G Lindkvist sensationsvann i skräckbacken
I den breda klassen Super Nationell skrällde Karl-Gunnar Lindkvist från Boliden. Han kom till Järbo med en oerhörd lågmäld målsättning.
- Ja, mitt mål var faktiskt sluta på 16:e plats och få en SM-poäng. Jag är verkligen ingen backförare, och har mest varit rädd när jag åkt här. Jag trodde aldrig någonsin att jag skulle kunna vinna idag!
K-G är dock en seriös herre. Redan i juni åkte han till Järbo för att köra en deltävling i back-SM. Det gick inget vidare.
- Nej, jag var oerhört irriterad då. Jag körde fruktansvärt illa och var långt ifrån final. Men den resan visade sig vara den bästa investing jag gjort. Den här helgen har jag förbättrat mig med fyra sekunder!
Han hade till och med backrekordet en liten stund. När dagen var slut hade dock specialisten Per-Anders Johansson tagit över detta. Men "Perra" gjorde dessutom ett dåligt åk, och tack vare jämnare körning kunde Lindkvist ta hem den sammanlagda segern med 33 hundradelar marginal före Johansson. Trea var Urban Bergström, som är fortsatt vass i SM-sammanhang.
Att backe skiljer sig från vanlig rallycross fick Lars Jonsson och Tony Croon erfara. De delade ledningen före Järbo, men slutade nu tia respektive åtta. Trots detta behåller Croon ledningen. Täten är emellertid väl samlad, med sex förare inom åtta poäng. Det blir ruskigt täta finalheat på Kinnekulle Ring!
Resultat, Division 1:
Final:
1. Kenneth Hansen, Götene, Citroën , 2. Per Eklund, Westom, Saab, 3. Lars Larsson, Skene, Audi, 4. Morten Bermingrud, Norge, Citroën , 5. Eivind Opland, Norge, Mitsubishi, 6. Glenn Voie, Norge, Opel, 7. Stig-Olov Walfridsson, Ratten, Ford, 8. Marko Jokinen, Finnskoga, Peugeot, 9. Morgan Antonsson, Uddevalla, Saab, 10. Tomas Andersson, Tjörn, Ford, 11. Yngvar Moe, Norge, Mitsubishi
SM-ställningen efter 3 deltävlingar av 4: 1. Kenneth Hansen, Götene, Citroën 60, 2. Lars Larsson, Skene, Audi 41, 3. Morten Bermingrud, Norge, Citroën 38, 4. Morgan Antonsson, Uddevalla, Saab 30, 5. Eivind Opland, Norge, Mitsubishi 29
Märkes Cup efter 3 deltävlingar av 4: 1. Citroën 60, 2. Saab 44, 3. Audi 43, 4. Mitsubishi 40, 5. Ford 39
Resultat, Division 2:
Final:
1. Magnus Hansen, Götene, Citroën, 2. Tobias Gyllström, Kolsva, Renault, 3. Guttorm Lindefjell, Norge, Peugeot, 4. Per Gustafsson, Vara, Peugeot, 5. Harald Sachweh, Norge, Opel, 6. Timmy Millton, Falköping, Peugeot, 7. Kim Andersson, Vetlanda, Peugeot, 8. Joachim Nilsson, Arboga, Peugeot
SM-ställningen efter 3 deltävlingar av 4: 1. Magnus Hansen, Götene, Citroën 57, 2. Guttorm Lindefjell, Norge, Peugeot 50, 3. Per Gustafsson, Vara, Peugeot 45, 4. Tobias Gyllström, Kolsva, Renault 39, 5. Kim Andersson, Vetlanda, Peugeot 30
Märkes Cup efter 3 deltävlingar av 4: 1. Citroën 57, 2. Peugeot 52, 3. Renault 45, 4. Opel 40, 5. Volvo 37
Resultat, Super Nationell:
Final:
1. Karl-Gunnar Lindkvist, Boliden, Volvo , 2. Per-Anders Johansson, Westom, Volvo, 3. Urban Bergström, Finnskoga, Volvo , 4. Fredrik Enholm, Teknis, Volvo, 5. Mikael Stark, Västervik, Volvo, 6. Jan-Christer Nilsson, Westom, Volvo, 7. Christer Johansson, Strängnäs, Volvo, 8. Tony Croon, Bollnäs, Volvo, 9. Geir Paulsen, Norge, Volvo, 10. Lars Jonsson, Finnskoga, Volvo , 11. Anders Avelin, Hammaren, Volvo, 12. Jonas Andersson, Orust, Volvo, 13. Anders Nilsson, Westom, Volvo, 14. Christer Eriksson, Skutskär, Volvo, 15. Benny Isberg, Skene, Volvo, 16. Per Berglund, Finnskoga, Volvo
SM-ställningen efter 3 deltävlingar av 4: 1. Tony Croon, Bollnäs, Volvo 39, 2. Mikael Stark, Västervik, Volvo 38, 3. Urban Bergström, Finnskoga, Volvo 38, 4. Lars Jonsson, Finnskoga, Volvo 37, 5. Karl-Gunnar Lindkvist, Boliden, Volvo 33
Micael Fasth

02-07-27 Kenneth Hansen toppade i Järbo-backen
Det var ingen som kunde rå på Kenneth Hansens tid i det avgörande finalåket uppför Kungsberget i Järbo där den tredje SM-deltävlingen i rallycross gick. Som siste man uppför backen gjorde Kenneth en kanonkörning och satte inte bara dagens snabbaste tid utan satte också nytt backrekord. Med 0.81 sekunder putsade han det gamla till 1.09.76. Till och med backspecialisten och Hansens ärkerival Per Eklund var framme och grattade till segern.
- Jag är själv en aning förvånad över att tiden blev så bra, ler Kenneth. Jag har gett allt idag, för egentligen är inte backtävlingar min starka sida, så den här segern smakade extra bra.
Läs mer

02-07-24 Järbo nästa för Perra och Superligan i Rallycross
Nu till kommande helg är det dax för Per-Anders "Perra" Johansson, Molkom och resten av de tävlande i Rallycrossens Superliga att anta sig backen i Kungsberget i Järbo. Perra siktar som vanligt på seger. Perra och grabbarna i Supernationella klassen har en liten fördel i Kungsberget då de kört banan tidaigare i år i Back-SM.
Perra har nu uppdaterat en del på Volvon, bl.a. fjädringen och drivaxlar sedan förra besöket i Järbo

02-07-23 Se upp i backen! Rallycross Superligan mot toppen:
Kung Backe vill utöka sitt rike - först USA, sedan Järbo
Världens bäste backförare heter Per Eklund. För en månad sedan vann han det äventyrliga Pikes Peak-loppet i USA för andra gången. Därför är han givetvis storfavorit på lördag när Rallycross Superligan kör sin tredje SM-deltävling i form av ett backmoment i Kungsberget strax väster om Sandviken. Det enda som stör ritningarna är att Kenneth Hansen tycks vara oslagbar i år.
- Backe är en riktigt fin sportgren. På 1980-talet drog vi fullt när vi tävlade i Hammarstrand, Arboga och andra backorter. Det är kul att vi har med en backtävling i rallycross-SM, säger Per Eklund.
Att köra biltävling i backe påminner om alpin skidåkning &endash; med den stora skillnaden att du kör uppåt i stället för neråt. Anläggningen i Kungsberget tjänstgör som skidcentrum på vintern, men i helgen får åskådarna se hur stora delar av Europas rallycrosselit ger järnet uppför den 1 970 meter långa asfaltstig som leder till bergets topp. Precis som i skidåkning gäller det att ha den bästa totala tiden i de två tävlingsåken.
- Tjusningen med backe är att det är du själv som tävlar mot klockan. Minsta lilla misstag innebär tidsförlust, missar du en enda växel så är det kört. Dessutom slipper man träffa domaren, och det ser jag som en fördel, säger Per, som i vissa sammanhang är en ganska långsint herre.
Järbo MK:s backtävling stod på SM-programmet redan i fjol. Då var Eklund snabbast ända fram till finalen, som då avgjordes i ett separat åk. Här fick Per en avgörande liten sladd. Eftersom Michael Jernberg slagit till med en supertid blev det oväntat han som tog hem segern, en triumf som hjälpte honom fram till SM-guldet.
Då körde Jernberg på 1.10,59 och satte ett svårslagbart backrekord med den fantastiska snitthastigheten 92,9 km/h. I år vill Eklund visa att USA:s backkung ska regera i Sverige också.
- Jag ligger för långt efter för att vinna SM totalt. Men på lördag ska jag i alla fall få stopp på den där Citroënen, dundrar Per, utan att ta värste konkurrentens namn i sin mun.
Denne heter dock Kenneth Hansen och är på väg mot en ruggig säsong. Sju starter i EM och SM har slutat med sex segrar och en andraplats. Men trots ett utomjordiskt flyt bör han vara aningen bortkommen i backen. Stryk för Hansen och SM-tabellen ser aningen öppnare ut inför den avslutande finaltävlingen i Götene 14 september.
I de övriga klasserna är tätdramatiken av bästa märke. I Division 2 satte Guttorm Lindefjell suveränen Magnus Hansen på plats vid föregående tävling i Kalix. Det öppnade SM-tabellen, där även jämne Per Gustafsson är med i resonemanget. Men det var Magnus som vann i Järbo förra året, och han har ett speciellt minne från sin första resa uppför Kungsberget.
- När jag kört halva backen blev plötsligt allting tyst. Först trodde jag att bilen var stendöd, men den fortsatte att gå. Då insåg jag att det hade slagit så kraftiga lock för öronen att jag inte hörde någonting!
I Super Nationell hittar man fem herrar i toppen. Ledningen delas mellan Lars Jonsson och Tony Croon, två kompetenta förare som efter trassliga fjolår nu kör med marginalerna på sin sida. Båda är på väg mot sina bästa säsonger, men i vassen lurar fjolårsmästern Mikael Stark. Han vann den senaste tävlingen i Kalix och var tvåa i Järbobacken. Fördel Stark!
För publiken är körningen uppför Kungsberget lätt att följa. Oavsett var man står ser man en lång del av banan. På flera platser finns dessutom stora digitala klockor som både markerar mellan- och sluttider med en hundradels sekunds noggrannhet. Mitt i banan finns också en display som visar snitthastigheten. Två speakers kompletterar täckningen av bilarnas framfart.
- Det är så en backtävling ska fungera. I Järbo är banan dessutom lite speciell. Så fort man fått upp farten är det dags att släppa igen. Och eftersom turbobilarna har en viss fördröjning är det inte ovanligt att Volvoförarna i Super Nationell får bättre tider till en början. Men man lär sig banan för varje åk, och tiderna blir snabbare ju fler gånger man kör, berättar Per Eklund.
På lördag kväll vet vi om han lyckades slå Jernbergs backrekord, stoppa Hansens segerrad och visat att han är Kung Backe &endash; även hemma i Sverige!
Division 1:
SM-ställningen efter 2 deltävlingar av 4:
1. Kenneth Hansen, Götene, Citroën 40, 2. Lars Larsson, Skene, Audi 26, 3. Morten Bermingrud, Norge, Citroën 25, 4. Ola Stenvall, Skellefteå, Hyundai 24, 5. Morgan Antonsson, Uddevalla, Saab 22, 6. Michael Jernberg, Skene, Ford 18, 7. Eivind Opland, Norge, Mitsubishi 17, 8. Ludvig Hunsbedt, Norge, Ford 15, 9. Sverre Isachsen, Norge, Ford 11, 10. Per Eklund, Westom, Saab 10, 10. Glenn Voie, Norge, Opel 10
Märkes Cup efter 2 deltävlingar av 4: 1. Citroën 40, 2. Audi 28, 2. Ford 28, 4. Mitsubishi 27, 4. Saab 27, 6. Hyundai 25, 7. Opel 21, 8. Peugeot 18, 9. Mazda 8
Division 2:
SM-ställningen efter 2 deltävlingar av 4:
1. Magnus Hansen, Götene, Citroën 37, 2. Guttorm Lindefjell, Norge, Peugeot 35, 3. Per Gustafsson, Vara, Peugeot 32, 4. Tobias Gyllström, Kolsva, Renault 22 , 5. Marcus Nilsson, Tomelilla, Citroën 21, 6. Kim Andersson, Vetlanda, Peugeot 20, 7. Timmy Millton, Falköping, Peugeot 13, 7. Joachim Nilsson, Arboga, Peugeot 13, 9. Mattias Thörjesson, Ryd, Opel 12, 10. Mikael Lundmark, Haninge, Renault 9
Märkes Cup efter 2 deltävlingar av 4: 1. Citroën 37, 1. Peugeot 37, 3. Renault 28, 4. Opel 27, 5. Volvo 25
Super Nationell:
SM-ställningen efter 2 deltävlingar av 4:
1. Tony Croon, Bollnäs, Volvo 30, 1. Lars Jonsson, Finnskoga, Volvo 30, 3. Terje Morstad, Norge, BMW 29, 4. Mikael Stark, Västervik, Volvo 26, 5. Urban Bergström, Finnskoga, Volvo 23 , 6. Jens Lundkvist, Älvsbyn, BMW 18, 7. Anders Avelin, Hammaren, Volvo 16, 8. Jon-Erik Grenholm, Boliden, Volvo 15, 9. Per-Anders Johansson, Westom, Volvo 14, 9. Ingemar Bjöörn, Vännäs, Volvo 14
Tidsprogram för SM-deltävling 3 på Kungsberget i Järbo 26-27 juli 2002:
Fredag
16:00 Tidskval 1.
18:00 Tidskval 2.
Lördag
08:00 Tidsträning.
10:30 Omgång 1.
11:45 Grid Show.
13:30 Omgång 2.
Micael Fasth

02-07-22 Älvsbyns MS Super EVO- Lution Cup i Rallycross 20-21 juli
2400cc A-final 1) Jimmy Holmkvist, Gestrike RT, Opel Ascona, 4,13,42, 2) Anders Nilsson, Lycksele MK, Volvo PV, 4,14,85, 3) Kent Davour, Tjust MK, Volvo 240, 4,16,88, 4) Magnus Årestam, Ludvika MS, Volvo 240, 4,17,65, 5) David Forsberg, Piteå MS Volvo PV, 4,25,78, 6) Lars Sakariassen, MK Team Westom, VW 1600, 4,26,00
B-final 1) Kent Davour, Tjust MK, Volvo 240, 4,15,84, 2) Jonas Ökvist, Piteå MS, SAAB 99, 4,17,38, 3) Ingemar Högberg, Munkfors MC Volvo PV, 4,22,05, 4) Ricard Avelin, MSK Hammaren Opel Ascona, 4,27,32, 5) Mikael Björklund, Vännäs MK, Volvo PV, 4,31,60, 6) Jaakko Ollila, Kiruna MK, Volvo PV, Brutit
C-final 1) Ricard Avelin, MSK Hammaren, Opel Ascona, 4,19,25, 2) Micke Håkansson, Grangärde RRC, SAAB 900, 4,19,58, 3) Niclas Berglund, Fjärås MK, Volvo 240, 4,20,13, 4) Mikael Bystedt, Skellefteå MS, BMW M3, 4,20,62, 5) Sivert Nordefjäll, Fjärås MK, Volvo 480, 4,23,26, 6) Daniel Loggert, NMS Boden, Opel Ascona, Brutit
Supernationell A-final 1) K-G Lindkvist, Bolidens MK, Volvo S40, 4,05,57, 2) Jörgen Larsson, Vansbro MK, Volvo 240, 4,10,58, 3) Jon-Erik Grenholm, Bolidens MK, Volvo S40 16V, 4,11,72, 4) Christer Johansson, Stängnäs AMS, Volvo S40, 4,12,16, 5) Per-Erik Isarels, Finnskoga MK, Volvo 240, 4,23,69, 6) Jan-Christer Nilsson, MK Team Westom, Volvo S40, 4,30,89
B-final 1) Jon-Erik Grenholm, Bolidens MK, Volvo S40 16V, 4,11,56, 2) Jonas Östman, Luleå MS, Mercedes 190, 4,13,70, 3) Alf Öberg, Strängnäs AMS, Volvo S40, 4,16,44, 4) Johan Wärnbring, Jönköpings MK, BMW Compakt, 4,17,21, 5) Jens Lundkvist, Älvsbyns MS, BMW M3, 4,26,50, 6) Urban Bergström, Finnskoga MK, Volvo S40, Brutit
C-final 1) Alf Öberg, Strängnäs AMS, Volvo S40, 4,17,43, 2) Peter Bergström, Piteå MS, Ford Focus, 4,19,30, 3) Jonas Andersson, Orust MS, Volvo S40, 4,19,47, 4) Christer Eriksson, Skutskärs MK, Volvo S40, Brutit, 5) Hans Svensson, Skene MS, Volvo S40, Brutit, 6) Benny Isberg, Skene MS, Volvo S40, Sv. fl.

02-07-07 Kenneth Hansen triumferade i Höljes!
Det var Kenneth Hansens dag helt enkelt. 17.000 åskådare fick se bevis på Hansens oslagbara körstil när han ledde A-finalen från start till mål i den svenska EM-deltävlingen i nordvärmländska Höljes.
- Det satt perfekt, jublar Kenneth som därmed också är halvvägs mot ett tionde EM-guld.
Kenneth dominerade redan i kvalet och hade pole position säkrad efter två omgångar. Ludvig Hunsbedt från Norge, som stod bredvid Hansen i starten, tog rygg på EM-ledaren direkt efter första sväng, men hade svårt att hänga med i tempot. Citroenföraren drog ifrån sakta men säkert och kunde ohotad ta sin fjärde EM-seger i år.
Bakom Kenneth och Ludvig hade Morten Bermingrud (N), i Hansens vinnarbil från i fjol, en tät uppgörelse med Per Eklund. Per var inte speciellt nöjd att ligga bakom den norska nykomlingen utan gjorde allt och lite till för att försöka komma förbi. Men det gick inte. Morten körde taktiskt och lyckades stå emot den intensivt uppvaktande Per. Bermingrud firade sin tredje plats i sin första EM-tävling som en vinnare. Jos Kuypers (NL) blev femma och en annan nykomling Sverre Isachsen blev sexa.
Nu när första halvleken av EM-serien är avverkad leder Hansen på maximala 80 poäng före Per Eklund på 59 och Lasse Larsson på 58.
Nästa EM-tävling blir efter sommaruppehållet igen den 10-11 augusti i Belgien. Dessförinnan körs nästa SM-tävling i Järbo 29 juli.
Info från
www.hansen-motorsport.se

02-07-03
Per Eklund jagar ny rallycrosstriumf i Höljes
Från Colorado Springs till Finnskoga - är avståndet långt på alla sätt och vis för rallyföraren Per Eklund. Tidigt i söndags morse, svensk tid, vann han den klassiska backtävlingen Pikes Peak. På lördag-söndag är det rallycross-EM i Höljes på schemat för Eklund&Company.
- Bortsett från lite tidsomställningsproblem så är jag laddad, säger Eklund som ligger tvåa i rallycross-EM efter bl a seger i den österrikiska deltävlingen.
Tidigt på onsdagsmorgonen kom han hem till Arvika efter sejouren i USA. Efter bara ett par timmars sömn var han i verkstaden för att hjälpa till med lastningen av tävlingsbilen, den gula Saaben "made in i Arvika", i teamets transportbuss.
- Inget görs sig självt, säger han.
Läs mer

02-07-03 Kenneth Hansen redo för årets höjdpunkt i rallycross-Sverige!
Kenneth Hansens start på EM-säsongen i rallycross är den bästa han någonsin gjort. Han har öppnat med 3 segrar, i Portugal, Frankrike och Tjeckien och 1 andraplats i Österrike. Med det leder han EM-serien på 77 poäng.
Nu står den kanske svåraste utmaningen i år för dörren. Den svenska EM-deltävlingen i nordvärmländska Höljes 6-7 juli. Med ett mycket starkt startfält och ett stort favorittryck kommer det bli allt annat än lätt för Kenneth. Men han är redo.
- Sedan vi kom hem från SM-deltävlingen i Kalix förra helgen har vi inte legat i hängmattan, säger Kenneth. Vi har gjort en större översyn av bilen. Växellåda, motor, drivlina och hjulupphängning, allt har gåtts igenom. För jag vet att om jag kan vinna i Höljes ser chanserna till ett nytt EM-guld lovande ut redan nu.
Läs mer

02-07-01 Missflyt för "Perra" Johansson i Kalix
Det blev en mindre lyckad helg för Per-Anders "Perra" Johansson, MK Team Westom i Superligan i Rallycross. Det började med en oförklarlig tjuvstart i första heatet, i det andra var Perra lite för försiktig och kom därför efter direkt. Resultatet av detta heat blev en 24:e tid, inget att skryta med. Tredje heatet gick bättre och slutade med en fjärde tid och plats i C-finalen.
- Vi hade inte det bästa startspåret precis. Jag tog en chansning i en kurva och det resulterade i ett besök i sandfållan, kom upp och hamnade jämsides med Urban Bergström. Vi kämpade om fjärde platsen vilken Urban tog med en halv framskärms längd. Positivt denna gång var väl att bilen var hel vid hemfärd, säger Perra.
Nu börjar förberedelserna för årets höjdpunkt, Rallycross EM i Höljes. Perra är inbjuden att köra i en uppvisningsklass där 20 bilar från Supernationella klassen deltar. Ett mycket populärt inslag som uppskattas av den stora publik som besöker Höljesbanan.
- Det är ett kanontillfälle för oss i Supernationella klassen att visa upp oss för EM-eliten och dess teamchefer, avslutar Perra.
Peter Törnqvist

02-06-29 "Stor-Hansen" trivdes i velodromen - men "Lill-Hansen" fick bara silver
Det mesta pekade på att Kalix efterlängtade SM-deltävling skulle regna bort. Men lagom till start upphörde nederbörden och när det var dags för finalpasset bröt solen igenom. 6 138 betalande såg fartfesten på Kalix Motorstadion - en fest som slutade med att Kenneth Hansen, Guttorm Lindefjell och Mikael Stark fick ta de glada kliven längst upp på prispallen.
Kalix Motorklubb bjöd på en snabb och lättöverskådlig bana där en asfalterad velodrom utgjorde en hittills okänd krydda. Denna finess är unik i rallycrossvärlden, och förarna och publik uppskattade inslaget.
- Riktigt häftigt. När man drar på i utgången av velodromen känner man verkligen av G-kraften, berömde Kenneth Hansen, Europas just nu särklassige rallycrosskung.
I fjol vann Mikael Stark SM-guld i Super Nationell. I år statade han serien som en blek elva i Arvika. Därför var pressen tung på Västerviksföraren när den andra av fyra deltävlingar avgjordes i Kalix. Men Stark tog sig samman, körde jämnt och snyggt och avslutade med en mycket väl genomförd final. Han fick en tidig lucka och passade på att ta alternativtspåret redan på det andra av de fem varven.
- Det var nog räddningen för mig. Tony Croon kom väldigt snabbt bakifrån och det blev lite väl tätt på slutet, sa Stark, som ändå vann ganska säkert trots att marginalen bara var 37 hundradelar.
Om proffsige Stark var en väntad vinnare så var silvermannen Tony Croon desto mer överraskande.
Efter ett hafsigt fjolår har Croon öppnat lysande. Fjärdeplatsen i Arvika och andraplatsen i Kalix förde upp Tony i delad SM-ledning tillsammans med Lars Jonsson som var trea för andra tävlingen i följd.
- Mitt mål är att vara i A-final varje tävling. Jag har byggt om bilen och har aldrig suttit i någon bättre. Jag är inte överraskad över pallplatsen, men har lite svårt att fatta att jag leder totalt, erkände Croon.
Bollnäsföraren gjorde klassens bästa tid i den sista kvalomgången. Eftersom han inte kan sin ombyggda bil riktigt bra ännu, finns det utmärkta förutsättningar för fortsatt toppkänning.
I division 2 har Magnus Hansen gång på gång punkterat spänningen genom sin prickfria körning. Men i Kalix sprack bubblan. Norrmannen Guttorm Lindefjell fick äntligen sin efterlängtade fullträff. Han och Hansen briljerade i kvalheaten och stod längst fram i finalen. Här tog Magnus starten, men i ingången till första kurvan fick han en törn i sidan av Marcus Nilsson. Hansen tappade kontrollen över bilen i en halv sekund. Lindefjell reagerade blixtsnabbt och körde förbi!
- Det är jäkligt skönt. Magnus har slagit mig så många gånger, men jag har vetat att min stund skulle komma den dagen jag har tillräckligt mycket tur. Och dessutom var min hjärna i god form idag, skrattade en belåten Lindefjell.
Normannen syftade på sitt oväntade drag att ta alternativspåret redan på tredje varvet. Magnus Hansen blev lite ställd, tog visserligen över ledningen men inte tillräckligt mycket. När han tvingades ta sitt alternativspår på sista varvet låg Guttorm så nära att han lätt kunde dra ifrån på det sista halvvarvet.
- Jag hade tänkt ta alternativet på tredje varvet och blev stressad när Lindefjell så oväntat gjorde samma sak. Men det var en snygg körning och jag kan bara gratulera. Själv är jag faktiskt nöjd med andraplatsen, sa Magnus Hansen som behåller ledningen i SM.
Guttorm Lindefjell var den ende norrmannen som lämnade Kalix med ett leende. Hans många landsmän gjorde genomgående svaga insatser.
I division 1 blev det många återbud. Per Eklund och Stig-Olov Walfridsson tävlade på annan ort. Eivind Opland och STCC-stjärnan Jan "Flash" Nilsson sprängde sina motorer på träning dagarna före resan till Norrbotten. Ludvig Hunsbedt och Sverre Isachsen kom visserligen till Kalix, men körde sönder sina bilar i ett tidigt skede.
Därmed var Kenneth Hansen större favorit än vanligt. Och visst motsvarade Göteneföraren förväntningarna. Kenneth kör med ett enormt flyt och självförtroende. I år har han vunnit två deltävlingar i SM och tre i EM. Enda "plumpen" är en andraplats i EM-tävlingen i Österrike!
- Jag har inte ens vågat drömma om att det skulle gå så här bra. Allt fungerar perfekt, även om jag blev lite kall när motorn hostade till i en start. Men A-finalen var smärtfri för mig. Jag kunde till och med släppa lite på farten och köra på säkerhet de sista varven, erkänner Kenneth.
Att han ändå vann med 1,35 sekunder säger det mesta om vilken särklass han står i.
Vid sidan av Hansen hade rookien och publikfavoriten Ola Stenvall imponerat mest i kvalomgångarna. Men i finalen fastnade han och Michael Jernberg i varandra och fick se hur det övriga fältet försvan i fjärran. I stället blev det Lars "Stinsen" Larsson och Morgan Antonsson som fick bestiga pallen tillsammans med omöjlige Kenneth.
- Jag har haft det motigt i två år. Men efter tävlingen i Arvika har flytet äntligen kommit. Det är en härlig känsla, intygade "Stinsen" som ligger tvåa i EM efter Hansen.
- Jag har också haft motflyt i två år. I fredags var det också krångel så vi tillbringade natten med att skruva på bilen, sa Antonsson som förmodligen var gladast av alla medaljörer. Hans häftiga piruetter på asfalten såg mer ut som ett guldjubel än ett bronsvrål.
Kenneth Hansen fick fundera länge innan kunde svara på när han senaste haft riktigt mycket problem.
- Det var nog när jag körde go-cart 1980. Jag hade ledningen i sju tävlingar och fick bryta i samtliga. Det tog hårt, men jag lärde mig mycket som jag har nytta av nu, berättar västgöten.
Nästa deltävling i Rallycross Superligan är backtävlingen i Järbo den 27 juli.
Resultat, Division 1:
A-final:
1. Kenneth Hansen, Götene, Citroën, 2. Lars Larsson, Skene, Audi, 3. Morgan Antonsson, Uddevalla, Saab , 4. Morten Bermingrud, Norge, Citroën, 5. Michael Jernberg, Skene, Ford, 6. Ola Stenvall, Skellefteå, Hyundai
SM-ställningen efter 2 deltävlingar av 4: 1. Kenneth Hansen, Götene, Citroën 40, 2. Lars Larsson, Skene, Audi 26, 3. Morten Bermingrud, Norge, Citroën 25, 4. Ola Stenvall, Skellefteå, Hyundai 24, 5. Morgan Antonsson, Uddevalla, Saab 22
Märkes Cup efter 2 deltävlingar av 4: 1. Citroën 40, 2. Audi 28, 2. Ford 28, 4. Mitsubishi 27, 4. Saab 27
Resultat, Division 2:
A-final:
1. Guttorm Lindefjell, Norge, Peugeot, 2. Magnus Hansen, Götene, Citroën, 3. Per Gustafsson, Vara, Peugeot, 4. Joachim Nilsson, Arboga, Peugeot, 5. Mattias Thörjesson, Ryd, Opel, 6. Marcus Nilsson, Tomelilla, Citroën, 7. Tobias Gyllström, Kolsva, Renault, 8. Kim Andersson, Vetlanda, Peugeot
SM-ställningen efter 2 deltävlingar av 4: 1. Magnus Hansen, Götene, Citroën 37, 2. Guttorm Lindefjell, Norge, Peugeot 35, 3. Per Gustafsson, Vara, Peugeot 31, 4. Tobias Gyllström, Kolsva, Renault 22, 5. Marcus Nilsson, Tomelilla, Citroën 21
Märkes Cup efter 2 deltävlingar av 4: 1. Citroën 37, 1. Peugeot 37, 3. Renault 28, 4. Opel 27, 5. Volvo 25
Resultat, Super Nationell:
A-final:
1. Mikael Stark, Västervik, Volvo, 2. Tony Croon, Bollnäs, Volvo, 3. Lars Jonsson, Finnskoga, Volvo, 4. Karl-Gunnar Lindkvist, Boliden, Volvo, 5. Terje Morstad, Norge, BMW, 6. Jens Lundkvist, Älvsbyn, BMW
B-final: 1. Karl-Gunnar Lindkvist, Boliden, Volvo, 2. Ingemar Bjöörn, Vännäs, Volvo, 3. Per A Jörgensen, Norge, Volvo, 4. Anders Avelin, Hammaren, Volvo, 5. Fredrik Tiger, Kalix, BMW, 6. Per Berglund, Finnskoga, Volvo
C-final: 1. Fredrik Tiger, Kalix, Volvo, 2. Jon-Erik Grenholm, Boliden, Volvo, 3. Jonas Andersson, Orust, Volvo, 4. Urban Bergström, Finnskoga, Volvo, 5. Per-Anders Johansson, Westom, Volvo, 6. Ulf Blomster, Kalix, Volvo
SM-ställningen efter 2 deltävlingar av 4: 1. Tony Croon, Bollnäs, Volvo 30, 1. Lars Jonsson, Finnskoga, Volvo 30, 3. Terje Morstad, Norge, BMW 29, 4. Mikael Stark, Västervik, Volvo 26, 5. Urban Bergström, Finnskoga, Volvo 23
Micael Fasth

02-06-29 Kenneth Hansen vann rallycross SM i Kalix
Kenneth Hansens toppform håller i sig. Citroenföraren tog sin andra raka SM-seger i Kalix och har nu vunnit fem av sex tävlingar denna säsong. Med dagens seger rycker Hansen nu ännu närmare sitt eftertraktade tionde SM-guld.
- Det har funkat perfekt hela dagen, ler Kenneth. Fastän det är första gången här på Kalixbanan så lyckades jag hitta en vinnande rytm direkt. Den spektakulära velodrom kurvan var lite knepig att komma underfund med i början, men efter några åk flöt även den bra. Det var bara i finalen jag höll på att fälla krokben på mig själv när jag kom fel just i velodromen och jag fick några rejäla kast på bilen innan jag lyckades reda upp situationen igen. Då fick jag hjärtat i halsgropen ett ögonblick.
Läs mer

02-06-26 "Perra" Johansson tar vi nya tag i Kalix
Rallycrossens Per-Anders "Perra" Johansson, Molkom med startnummer 208 kommer att tävla i Kalix under helgen. Då startar deltävling nummer två i Superligan och på startlinjen finns Perra i sin gul- orangea Volvo S 40. Han tävlar som bekant i klassen Super Nationell där han tidigare gett sina konkurrenter hårda matcher. I Arvika som var seriens premiärtävling så höll det tyvärr inte hela vägen då Perra fick bryta finalen.
- Oturligt, det blev en femte plats då men nu tar vi nya tag säger en laddad Perra. Vi har justerat bilen ytterligare och ser fram mot tävlingen trots den långa resan på 120 mil.
Perra avslöjar vidare att banan i Kalix har nog Sveriges häftigaste velodrom, den är enorm.

02-06-25 Motorfel stoppar "Flash" i rallycross-SM
Det blir ingen rallycross för Janne "Flash" Nilsson. Vid genrepet i Arvika under måndagen gick motorn sönder.
- Det var det häftigaste jag någonsin varit med om, men eftersom jag inte har någon bil att köra så blir det tyvärr inget SM i Kalix, säger "Flash".
Flygbiljetterna var bokade från Karlstad till Kalix, lokalpressen var förberedd på att Mr. STCC skulle göra ett gästspel i rallycross-SM och Janne "Flash" Nilsson själv hade redan börjat packa ner extra par kalsonger för sin livs åktur. Alla planer slutade i Arvika.
Läs mer

02-06-25 Den unika velodromen i Kalix skrämmer inte Ola Stenvall
Det drar ihop sig till folkfest i Kalix i helgen. På lördag avgörs den andra SM-deltävlingen i rallycross i den norrbottniska metropolen, och allt pekar på ett arrangemang utöver det vanliga. Stora delar av världseliten slåss om poängen, publiktrycket lär bli mäktigt och som kronan på verket testas den omtalade velodromen för första gången i internationella sammanhang.
Tänk dig att du kör bil i hög hastighet. Och plötsligt ser du inte vägen. Allt sker på chans - du har ingen aning om du ska svänga vänster, höger, fortsätta rakt fram eller tvärnita! Så är det att köra velodromen i Kalix Motorstadion.
- Det är verkligen en riktig velodrom. Det tog 15 varv innan jag förstod vart jag skulle ta vägen. När jag tittade ut genom rutan var det svart överallt, intygar Ola Stenvall.
Han vet vad han talar om. Två veckor efter SM-premiären i Arvika åkte han till Kalix för att träna. Det blev 50 varv, fyllda av nya intryck.
- Jag är mycket imponerad av anläggningen. Jag körde deras lilla bana några gånger när jag tävlade i Super Nationell. Men det här är annorlunda. En helt unik rallycrossrunda, berättar Ola Stenvall.
Han kommer från den minimala byn Brattliden norr om Skellefteå, är rookie i Division 1 och en kille det snackats mycket om de senaste åren. 1999 debuterade han i Super Nationell med en sjundeplats. 2000 ledde han klassen inför SM-finalen i Götene. Segern låg i hans händer, men i upphetsningen glömde han bort alternativspåret och blev "bara" silverman. 2001 skulle Ola upp i Division 1. Men i sista sekunden dök ekonomiska problem upp, och Stenvall tvingades till ett ofrivilligt sabbatsår. 2002 är drömmen äntligen verklighet. Stenvall rattar en Hyundai i både SM och EM. Hittills har det gått över förväntan.
- Det är så oerhört roligt. Jag har drömt om Division 1 sedan jag var liten. Nu är jag där och får åka runt i Europa och tävla. Förhoppningsvis räcker pengarna till att köra alla återstående EM-tävlingar. Men Superligan har högsta prioritet i år, berättar västerbottningen.
Premiären i Arvika slutade med en grandios succé. A-final och fjärdeplats med gossar som Per Eklund, Lars Larsson och "Stecka" Walfridsson bakom sig. Och trots att några veckor har gått kan Ola inte riktigt begripa hur det gick till.
- Det var ju min första tävling. Jag körde fullständigt uruselt, hade ingen kontroll på bilen. Det är en gåta att jag kunde få en så bra placering. Min förhoppning var att komma till A-final en gång i år - och så når jag målet när jag är riktigt dåligÉ
Nu är han varmare i kläderna. Förutom de 50 testvarven i Kalix har det blivit två EM-deltävlingar. I Österrike hade han den tredje bästa tiden i första omgången. Sedan sprängde han växellådan och så var det slut på kalaset. I Tjeckien ledde han B-finalen men skänkte bort segern efter en orutinerad manöver på sista varvet. Sjundeplats och en bunt EM-poäng var ändå en klart godkänd insats.
- Visst känns det bättre och bättre. Bilen är jättebra och har en fantastisk väghållning. Problemet är att vi haft för lågt turbotryck i starterna. Förhoppningsvis får vi ordning på det innan tävlingen i Kalix. Nu måste jag fighta mig uppåt i fältet varje heat, och det blir ganska jobbigt. Men det är kul att köra om, och jag tror det är möjligt inne i velodromen. Jag kan det perfekta spåret, men det är hemligt!
Per Eklund och "Stecka" Walfridsson kommer inte till Kalix. I övrigt är startfältet bästa möjliga, med STCC-stjärnan Jan "Flash" Nilsson som sensationell reservförare i Walfridssons Ford. Nilsson väntar sig inte något mjukstart på den tillfälliga (?) rallycrosskarriären.
- Nej, det blir nog som när det kommer en lärarvikarie till en skolklass. Alla tänker: "Nu jäklar ska vi passa på och leva rövare", säger den banracingföraren.
Men Ola Stenvall lugnar ner sin konkurrent.
- Det är jättekul att ett så stort namn som "Flash" provar rallycross. Han har så många racingmil bakom sig att alla har respekt för honom. Janne är välkommen att köra rallycross på heltid!
Även om "Flash" kommer att dra extra mycket publik lär han inte rå på Stenvall när det gäller stöd från läktarna. Norrlands hopp i Division 1 kommer att få massiv support i Kalix. Flera välfyllda bussar är bokade att köra de 22 milen från hemstaden Skellefteå. Och fansens favorit lär knappast köra vilse i velodromen.
Division 1:
SM-ställningen efter 1 deltävling av 4:
1. Kenneth Hansen, Götene, Citroën 20, 2. Eivind Opland, Norge, Mitsubishi 17, 3. Ludvig Hunsbedt, Norge, Ford 15, 4. Ola Stenvall, Skellefteå, Hyundai 13, 5. Morten Bermingrud, Norge, Citroën 12, 6. Sverre Isachsen, Norge, Ford 11, 7. Per Eklund, Westom, Saab 10, 8. Lars Larsson, Skene, Audi 9 , 9. Stig-Olov Walfridsson, Ratten, Ford 8, 10. Morgan Antonsson, Uddevalla, Saab 7
Märkes Cup efter 1 deltävling av 4: 1. Citroën 20, 2. Mitsubishi 17, 3. Ford 15, 4. Hyundai 13, 5. Saab 12, 6. Audi 11, 7. Opel 10, 8. Peugeot 9
Division 2:
SM-ställningen efter 1 deltävling av 4:
1. Magnus Hansen, Götene, Citroën 20, 2. Per Gustafsson, Vara, Peugeot 17, 3. Guttorm Lindefjell, Norge, Peugeot 15, 4. Timmy Millton, Falköping, Peugeot 13, 5. Tobias Gyllström, Kolsva, Renault 12, 6. Kim Andersson, Vetlanda, Peugeot 11, 7. Marcus Nilsson, Tomelilla, Citroën 10 , 8. Mikael Lundmark, Haninge, Renault 9
Märkes Cup efter 1 deltävling av 4: 1. Citroën 20, 2. Peugeot 17, 3. Renault 15, 4. Volvo 13, 5. Opel 12
Super Nationell:
SM-ställningen efter 1 deltävling av 4:
1. Urban Bergström, Finnskoga, Volvo 20, 2. Terje Morstad, Norge, BMW 17, 3. Lars Jonsson, Finnskoga, Volvo 15 , 4. Tony Croon, Bollnäs, Volvo 13, 5. Per-Anders Johansson, Westom, Volvo 12, 6. Jan-Christer Nilsson, Westom, Volvo 11, 7. Jon-Erik Grenholm, Boliden, Volvo 10 , 8. Jonas Andersson, Orust, Volvo 9, 9. Anders Avelin, Hammaren, Volvo 8, 10. Jens Lundkvist, Älvsbyn, BMW 7
Tidsprogram för deltävling 2 på Kalix Motorstadion lördag 29 juni 2002:
08:30 Tidskval för inlottning i första omgången.
10:30 Kvalomgång 1.
11:45 Grid Show.
12:30 Kvalomgång 2 och 3.
15:30 Finaler.
Micael Fasth

02-06-19 Rallycross Superligan: Janne Flash rallycrossdebuterar!
Jan "Flash" Nilsson förknippas med banracing och inget annat. 41-åringen från Munkfors har vunnit STCC två gånger och ligger just nu på andra plats i årets serie. Men den 29 juni byter han tillvaro. På den spektakulära banan i Kalix gör han debut i rallycrossens division 1, med tuffast möjliga motstånd.
- Jag har fjärilar i magen för fösta gången på 20 år, erkänner "Flash".
Historien bakom Jan "Flash" Nilssons oväntade banbyte handlar om en krock i tävlingsprogrammet. Grannen och vännen Stig-Olov "Stecka" Walfridsson kör både rally och rallycross. Nästa helg är det tävling i båda SM-serierna. "Stecka" valde rally, men tyckte det var tråkigt att hans rallycrossbil skulle stå stilla. Han frågade "Flash" om han ville ha jobbet som vikarie.
- Man ska inte avbryta folk. Därför lät jag "Stecka" prata färdigt innan jag sa ja, skrattar Nilsson.
Janne körde lite rally i början av 1990-talet, men enligt egen utsago förstod han aldrig riktigt hur man skulle göra. Därefter har han varit banracingen trogen. Men rallycross har alltid intresserat och fascinerat.
- Det är fel att säga att det är en pojkdröm som går i uppfyllelse. När jag var pojke fanns inte den här sortens bilar. Men jag har en oerhörd respekt både för bilen och motståndarna. Det här känns både roligt, spännande och skrämmande!
Walfridssons Ford är en riktig värstingbil, även om farten inte når upp till den Volvo S40 som Janne rattar i STCC. Men omställningen är ändå total.
- Jag har aldrig kört rallycross, jag har aldrig kört fyrhjulsdrivet, jag har aldrig kört med turbo. Allting är nytt för mig. Men jag åker inte till Kalix för att bli något rundningsmärke. Mina förberedelser kommer att vara minutiösa, jag tar inte det här äventyret med en klackspark, lovar Nilsson.
Förberedelserna består bland annat av tester i Höljes och i Kalix. Men Janne har också monterat in en kamera i bilen och filmat "Steckas" pedal- och rattrörelser för att få tips om hur rallycross ska köras. Väl på plats i Kalix kommer han att gå banan i flera timmar för att studera och memorera dess egenskaper. Vad han däremot inte kan påverka är motståndarna.
- Jag är inte ett dugg rädd för tacklingar och jag vet hur man trycker tillbaka. Däremot kan jag ju inte de tricks som är speciella för rallycrossen. Om Kenneth Hansen får för sig att han ska busa med mig så blir jag ju en munsbit för honom. Stjärnorna tänker säkert att de ska sätta den där banracingfjollan på plats. Det ska bli kul! En dröm blir alltså verklighet tack vare en snäll kompis. Men på frågan om "Flash" i samma läge skulle låna ut sin STCC-bil till "Stecka" blir den vanligtvis så talföre värmlänningen tyst en stund.
- Nja, till skillnad från "Stecka" så äger jag inte mitt team. Alla kanske inte skulle tycka att det var en så bra idéÉ
Nilssons rallycrossdebut blev verklig efter ett snabbbehandlat dispensärende. Svenska Bilsportförbundets rallycrossutskott beviljade start eftersom bilen redan var anmäld. Om Nilsson däremot lyckas erövra några SM-poäng sätts de givetvis upp på hans eget konto. Hans insats ger också poäng till Ford i Märkescupen.

02-06-16 Kenneth Hansen vann spännande final i Tjeckien!
Kenneth Hansen vann den fjärde EM-deltävlingen på Sosnovabanan i Tjeckien. Men det blev en riktig rysarfinal för Hansen.
- Underbar skönt att jag lyckades hålla undan hela finalen. Jag hade valt fel däck och ju längre finalen gick desto mer svårkört blev det, berättar Kenneth.
Hansen hade pole position i A-finalen och tog starten utan större svårigheter. I tre varv hade Kenneth en betryggande ledning. Sedan tog däcken slut. De avslutande varven fick Hansen bekänna färg när han hade hemmaåkaren Pavel Koutny tätt i hasorna. Vilt påhejad av publiken utmanade Koutny, som åkte på bättre däck, Hansens ledning flera gånger.
Läs mer

02-06-11 Värmländska A-finalister i Evo-cupen
Den gångna helgen kördes andra tävlingen i evo-cupen, och några tappra värmlänningar åkte till Piteå för att köra rallycross.
I klass 1 tog sig Jan-christer Nilsson, MK Team Westom och Urban Bergström, Finnskoga MK till A-final, Jan-christer ledde länge men slutade efter motorkrångel på en femteplats. Urban fick problem med en annan blå S40 i starten och slutade på en fjärde plats.
I klass 2 körde Lars Sakariassen, MK Team Westom, och Ingemar Högberg, Munkfors MC sig till varsin plats i A-finalen. Sakariassen fick dock problem i första kurvan, och slutade på en sjätte plats. Högberg kom efter i starten, och slutade till sist på femte plats. Kristian Snahr MK Team Westom, hamnade på pallen i C-finalen och blev 3:a. Nästa tävling körs i Älvsbyn 20-21 juli.
Sammandrag från tävlingen visas på viasat-sport, för att läsa mer, se bilder m m.gå in på
www.evocupen.com

02-06-09 Helsvenskt på pallen i Österrikes EM-tävling i Rallycross
Per Eklund vann, Kenneth Hansen tvåa och Lars Larsson trea. Det var helsvenskt på prispallen i den tredje EM-deltävlingen i rallycross i Österrike.
Något oväntat tog Per Eklund hem segern före ärkerivalen Kenneth Hansen. Hansen hade nämligen dominerat kvalomgångarna fullständigt och säkrat pole position i A-finalen i ett tidigt skede. Men strax före finalen började regnet ösa ner och det förändrade förhållandena på banan totalt. Per gjorde en mycket bättre start än Kenneth och tog ledningen direkt. Sedan kunde Per bara köra lugnt och försiktigt längst fram medan resterande förare hade fullt upp att överhuvudtaget se banan.
Läs mer

02-06-03 Svealandscupen i Rallycross Strängnäs AMS Motorstadion 2 juni
Klass 1: Supernationell A-final
1) Patrik Karlsson, Films MK Volvo S40, 3.08,21, 2) Per-Erik Israels, Finnskoga MK, Volvo 240, 3.08,88, 3) Krister Pallin, Finnskoga MK, Volvo 240, 3.12,72, 4) Stefan Jacobsson SMK Vingåker Volvo 240, 3.14,95, 5) Joakim Karlsson Skepptuna MKVolvo PV, 3.19,39, 6) Per Nystedt Strängnäs AMS, Volvo S40, 3.21,29
B-final
1) Krister Pallin, Finnskoga MK, Volvo 240, 3.09,39, 2) Roy Olsson, Karlskrona AK, Volvo 240, 3.12,32, 3) Tommy Gustafsson Strängnäs AMS, Mercedes 190, 3.12,89, 4) Tomas Johansson Jokkmokks MS, Volvo 240, 3.14,30, 5) Bengt Jacobsson SMK Vingåker Volvo 240, 3.14,78, 6) Andreas Holm, SMK Nyköping,, Volvo 940, 3.15,03
Klass 2: Supernationell 2400cc A-final 1) Mattias Wallin MK Team Westom Volvo PV, 3.13,57, 2) Jimmy Holmqvist Gestrike RT, Opel Ascona, 3.13,75, 3) Robban Svanäng Haninge MK Volvo PV, 3.14,60, 4) Morgan Jansson Fjugesta MS, Volvo 240, 3.14,79, 5) Michael Alfredsson, Norrköpings MK, Volvo 242, 3.22,1, 6) Rickard Avelin MSK Hammaren, Opel Ascona, Brutit
B-final 1) Rickard Avelin, MSK Hammaren, Opel Ascona, 3.14,60, 2) Ronny Kingels, MSK Hammaren, Opel Manta, 3.18,16, 3) Johan Dahl, SMK Arboga, Opel Ascona, 3.19,16, 4) Håkan Persson, SMK Arboga, Volvo 240, 3.42,92, 5) Robert Ledin, MK Kopparberg, Saab 99 Utesl. svart, 6) Robban Pettersson, SMK Vingåker, Opel Ascona, Ej start
Klass 4: Supernationell 2150cc A-final 1) Johan Källström, Bärke MK, Saab 99, 3.15,49, 2) Annica Avelin, MSK Hammaren, Saab, 3.16,86, 3) Björn Nordström, Fredriksbergs MK, Saab, 3.20,04, 4) Jonny Algothsson, SMK Nyköping, Volvo 244, 3.25,28, 5) Mikael Jansson, Filipstads MC, Nissan Micra, Brutit, 6) Roger Lagergren, Vansbro MK, Saab 99, Ej start
Junior SM 1) Linus Emilsson, Falköpings MK, CitroÍn AX, 2) Jimmy Farsbo, Linköpings MS, CitroÎn AX Sport, 3) Michael Andersson, MK Team Westom, Citroen AX Sport, 4) Mattias Andersson, Tomelilla MK, CitroÎn AX Sport

02-05-20 Kenneth Hansen premiär-vinnare i årets EM
Första EM-rundan i rallycross avgjordes i Portugal under pingsten. Kenneth Hansen fortsätter vinna och efter vinst i Superligan i Arvika för en vecka sedan var det dags igen. Hansen ståtade med två kvalsegrar och hade bästa startspår i finalen. Det blev sedvanlig kalabalik i starten och såväl Per Eklund och fransmannen Jean-Luc Pallier blev kvar. Per med bortslaget framhjul.
Hansen kom lindrigt undan och följdes tätt av tjecken Koutny till mål. Lasse Larsson i sin Audi överraskade med en tredjeplats.
A-final 1. Kenneth Hansen (S), Citroën Xsara WRC, 2. Pavel Koutny (CZ), Ford Focus WRC, 3. Lars Larsson (S), Audi A4 T16 4x4, 4. Jos Kuypers (NL), Ford Focus WRC, 5. Per Eklund (S), Saab 9-3 T16 4x4, 6. Jean-Luc Pailler (F), Peugeot 206 WRC

02-05-20 EM Rallycross 2002
18-19 maj Lousada Portugal
25-26 maj Faleyras Frankrike
08-09 juni Greinbach Österrike
15-16 juni Ceskà Lipa Tjeckien
06-07 juli Höljes Sverige
10-11 augusti Maasmechelen Belgien
17-18 augusti Valkenswaard Holland
31 aug.-1 september Drammen Norge
21-22 september Slomczyn Polen
28-29 september Buxtehude Tyskland

02-05-18 Tomelilla MK Super EVO- Lution Cup i Rallycross Svampabanan 18-19 maj
Klass 1: Super Nationell
1) Jan- Christer Nilsson MK Team Westom Volvo S40, 2) Ingemar Bjöörn Vännäs Mk Volvo S40, 3) Mikael Stark Team Västerviks RRC Volvo S40, 4) Patrik Karlsson Films MK Volvo S40, 5) Christer Johansson Strängnäs AMS Volvo S40, 6) Jörgen Larsson Vansbro MK Volvo 240, 7) Urban Bergström Finnskoga MK Volvo S40, 8) Per- Erik Israels Finnskoga MK Volvo 240, 9) Tommy Andersson SMK Hörby Volvo 240, 10) Karl- Gunnar Lindkvist Bolidens MK Volvo S40
Klass 2: Super Nationell tom 2400cc 1) David Forsberg Piteå MS Volvo PV, 2) Magnus Lundmark Skellefteå MS BMW, 3) Jimmy Holmqvist Gestrike Racing Team Opel Ascona, 4) Richard Hagestig TIF Malmö Motor Saab 900, 5) Jakko Olilla Kiruna MK Volvo PV, 6) Christian Dunkhols SMK Nyköping Volvo 240, 7) Mikael Håkansson Grangärde RRC Saab 900, 8) Bengt Laitinen Orust MS Volvo 240, 9) Björn Swensén Älvbyggdens MK Saab 900, 10) Daniel Bååth Gestrike Racing Team Volvo 740

02-05-12 "Nöjd" Perra efter premiären
I ett soligt Arvika var det på lördagen premiär i Rallycross- SM; Superligan för Per-Anders "Perra" Johansson, Molkom. Perra som kör i klassen Supernationell med sin gul- orangea Volvo S 40 hade för säsongen uppdaterat sin bil och såg med spänning fram mot hemmatävlingen på Westombanan. Efter tidsträningen kunde han konstatera att bilen var mycket bra då han satte en tredje bästa tid efter Lars Jonsson, Finnskoga MK.
I lördagens första kvalheat satte Perra sin första seger och kvalheatets bästa tid. Han gjorde en bra start och tog det obligatoriska alternativspåret i en perfekt timing.- En nöjd Perra såg fram mot dagens andra heat med ett stärkt självförtroende.
Andra heatet blev dock dramatiskt för Perra. En smäll i sidan inför första kurvan resulterade i ett avkört framdäck och skadad bakvagn.
Ett febrilt arbete för teamet rådde och bilen kunde lagas inför tredje och sista kvalheatet. Tredje heatet handlade om en kille med känsla för race. Perra kom ut som tredje bil, tog alternativspåret i rätt ögonblick, avancerade upp till en andra plats, sedan till en första och sin andra heatseger för dagen.
Dagens två segrar i kvalheaten gav Perra ett tredje startspår i A-finalen. På ett krön på andra varvet var det dock slutkört denna dag då bilen tappade drivningen. Istället fick MK Team Westoms Perra se Urban Bergström vinna denna final efter en bra körning.
- En trots detta nöjd Perra kunde konstatera att bilen inte var allvarligt skadad och han ser nu fram mot nästa tävling.

02-05-11 Premiär i Rallycross Superligan:
Ungtupparna satte färg på Arvika - men än sitter "gubbarna" på tronen
Det största startfältet i mannaminne dök upp på lördagens SM-premiär i Arvika. I de båda internationella klasserna vimlade det av nya namn, och flera rookies tog chansen och gick till A-final när många av de etablerade stjärnorna svek. Till slut blev det ändå två rutinerade herrar, släktingarna Kenneth och Magnus Hansen som fick spruta champagne på sin omgivning.
Den tredje segerherren var Urban Bergström, som bevisade att man kan köra rallycross på hög nivå även med minimal budget.
- Det var längesedan jag lyckades i Arvika. Skönt att få en fullträff här igen, jubladse Kenneth Hansen efter en mycket väldisponerad A-final.
Läs mer

02-05-08 En superladdad Perra är klar för start
Nu på lördag startar Superligan i Rallycross och Rallycrossäsongen för startnummer 208, Per-Anders "Perra" Johansson, Molkom.
Perra kommer att köra sin gul- orange Volvo S 40 i klassen Super Nationell i Superligan och Back-SM. Nytt för säsongen är sekventionell växellåda, uppdaterad Evo-motor samt en ny uppdaterad fjädring från "Svante i Pettran" som visade sig vara mycket bra under testdagen i mars.
Förra året blev det brons i Back-SM och placeringar som 8:a och 10:a i Rallycrossens Svensk- Norska serie och SM -serien. Nu satsar Perra på guld i Back-SM och Superligan. Första deltävlingen körs i Arvika på Westombanan, som dessutom är hans hemmabana.
Hårdaste motstånd under denna helg är Lars Jonsson, Ingemar Björn, Mikael Stark och Jens Lundqvist. Klassen har 35 förare anmälda så det kommer att bli tufft. Men taktiken är givetvis att ta starten och behålla ledningen, en enkel men inte helt lätt taktik.

02-05-07 Premiär på Rallycross Superligan i Arvika
På lördag den 11 maj inleds årets rallycrosssäsong på allvar. Superligan har premiär med den första av fyra deltävlingar. Westombanan i Arvika heter skådeplatsen för en tävling som slår rekord i antalet anmälda bilar. 79 förare slåss om SM-poängen i de tre klasserna. Dessutom är det premiär en prestigefylld Märkes Cup.
Läs mer

02-05-06 Superligan nytt namn på Rallycross- SM
Det nya namnet är Superligan, där SM-titlarna står på spel.
- Superligan, säger allt om tävlingarna, det är de bästa förarna som gör upp om SM-titlarna, i de bästa rallycrosstävlingarna, på de bästa banorna, säger Anders Wikström på SBF.
Tävlingar Superligan 2002
11 maj Arvika
29 juni Kalix
27 juli Kungsberget, Järbo (backtävling)
14 sept. Kinnekulle Ring, Götene
Märkescup
Lagom till rallycrossens 30-års jubileum kör vi för första gången i rallycross en Märkes Cup för bilmärken, både i Division 1 och 2, allt för att höja statusen på rallycrossen, säger Mats Nordström, ledamot av Svenska Bilsportförbundets styrelse med ansvar för utvecklingen av rallycrossen.
I Division 1 har hela nio bilmärken anmält sig; Ford (6) - Citroën (2) - Mitsubishi (4) - SAAB (2) - Audi (3) - Mazda (1) - Opel (2) - Hyundai (1) - Peugeot (1).
I Division 2 tävlar fem bilmärken; Peugeot (7) - Citroën (2) - Volvo (3) - Opel (5) - Renault (3). SBF har satt upp två pokaler till vinnarna i respektive klass. Poängen delas ut på följande sätt:
Endast den bäst placerade bilen från respektive märke tilldelas poäng. Poängskalan är den samma som förarpoängen, dock inte dubbla poäng i finalen.
I Division 1 utdelas följande poäng: 20, 17, 15, 13, 12, 11, 10, 9, 8.
I Division 2 utdelas följande poäng 20, 17, 15, 13, 12.
Det innebär att de bilmärken som finns representerade i huvudtävlingen är garanterade poäng i Märkes Cupen, allt för att det skall bli spännande ända till de sista metrarna av finalen på Kinnekulle Ring, säger Anders Wikström, projektledare för rallycross på Svenska Bilsportförbundet.
Ställningen i Märkes Cupen kommer att exponeras i samtliga TV-sändningar.
Startfält
Rallycrossen förbättrar startfältet för tredje året i rad. Förare från tre nationer kommer tillstart. Det är framför allt Division 2 som utvecklats, nio bilar har tillkommit i klassen i år bl.a. tre Volvo S40. I Division 1 kommer att blir tuffare än någonsin, säger en mycket nöjd Anders Wikström och poängterar att Superligan i rallycross har Sveriges mest kompletta startfält med både de bästa internationella och nationella förarna.
- Det blir garanterat mycket spännande heat och upplevelser för den publik som kommer till rallycrossarenorna i år, säger Leif Halvarsson ordförande i rallycrossutskottet inom Svenska Bilsportförbundet.
Division 1
I Division 1 blir det fler norrmän än svenskar. Martin Schanche saknas, Martin har lagt hjälmen på hyllan inför den här säsongen. "Stecka" Walfridsson gör en intressant start i Lasse Sällströms fjolårs Ford.
22 bilar totalt, 10 direktkvalade, övriga 12 gör upp 8 platser till huvudtävlingen. 12 norrmän - 10 svenskar.
- Nykomlingarna i Division 1, Ola Stenvall i Hyundai WRC och Morten Bermingrud från Norge i Kenneth Hansens Citroën Xsara WRC skall bli spännande att följa, tycker Leif Halvarsson från SBF.
Citroën föraren Kenneth Hansen målsättning in för säsongen är klar.
- Jag siktar på att vinna både EM och SM, säger Kenneth som har chans att nå tio titlar i båda mästerskapen. Lägg därtill att Kenneth Hansen kör sin 10:e säsong för Citroën, så förstår man att det kan bli ett speciellt år för Europas mest framgångsrika rallycrossförare genom tiderna.
Division 2
Division 2 har utökats med 9 bilar till totalt 20 jämfört med 2001. Volvo kommer att vara representerad för första gången i Division 2, tre Volvo S40 är anmälda. Tre juniorer kliver upp från JSM, Kim Andersson Peugeot 306, Björn Folke Volvo S40, och Mikael Lundmark Renault Clio.
20 bilar, 9 direktkvalade, övriga 11 gör upp om 9 platser till huvudtävlingen. 15 svenskar - 4 norrmän - 1 dansk.
Det tog tre år att bygga upp klassen till den nivån vi nått idag, speciellt roligt är det att Peugeot har engagerat sig i klassen och skapat en Peugeot Rallycross Original Cup med ca 100 000 kronor i prispengar som Peugeot förarna ska kör om, säger Anders Wikström och forsätter, Peugeot att det är det första bilmärket som engagerar sig i Division 2.
Svenska mästaren från 2001, Magnus Hansen nämner, Ronny Larsson i Peugeot och den norske föraren Harald Sachweh i en ny Opel Astra som de största hoten till SM-titeln.
Supernationell
I Supernationella blir det lika hårt som förra året med de bästa förarna på startplattan. Supernationella klassen är en av bilsportens mest populära klass, den blir lika oviss som 2001, menar Anders Wikström och tänker tillbaka på förra årets tävlingar där det var många olika förare som tog sig till de olika A-finalerna. SM-titeln kommer att avgöras på Kinnekulle Ring i Götene, där vi förlagt finalen av första upplaga av Superligan, avslutar Anders Wikström.
36 bilar, 19 direktkvalade, övriga 17 gör upp om 11 platser till huvudtävlingen. 31 svenskar - 5 norrmän.
Ny arrangör
Kalix MK är ny arrangör av "stora SM" ifjol kördes en deltävling i SM för Supernationella och Junior-SM klassen. Kalix har en mycket spektakulär bansträckning med Europas längsta rallycrossvelodrom. Klubben har även satsat på mycket trivsamma lokaler för ombyte med bl a en stor bastu.
TV-sändningar
TV4 och TV2 Norge fortsätter sända ca 50 minuter dagen efter tävlingarna, i direkt anslutning till Formel 1. Det är endast Kalix-tävlingen som eventuellt sänds den 14 juli på grund av kollision med VM-finalen i fotboll samt Höljes EM-tävling i rallycross.
Micael Fasth

02-05-06 Evo-cupen i rallycross inleds på Svampabanan
Svenska Eliten återigen på plats i Tomelilla för att göra upp i utbrytarserien från SM. Tomelilla Motorklubb står återigen som värd för ett av de större motorsportevenemangen i södra Sverige. Under Pingsthelgen kommer det att skramla extra mycket i plåten, då hela Svenska eliten i supernationella klassen i Rallycross finns på plats i Tomelilla. Under premiäråret av EVO-cupen 2001 var detta det bästa som fanns att tillgå på rallycrossidan.
Häftiga fighter och stora startfält gjorde denna utbrytarserie till den mest spektakulära sedan Shell Helix-cup genomfördes för ett antal år sedan.
I Evo-cupen är det tillåtet att köra med lite mer häftiga bilar än i SM, ex. är att även en gammal Volvo Pv är tillåten, vilket gör att många kommer till start. Den stora prissumman på totalt 50.000 Sek till totalsegraren i serien gör att alla vill åka.
Till premiären i Tomelilla är det 110 st förare på startlinjen, fler är anmälda, men efter gallring blev det detta antal kvar.
Bland de namnkunniga kan nämnas: Ingemar Bjöörn Vännäs, SM 1:a 1999 samt vinnare av EVO-cupen 2001. Micke Stark SM 1:a 2000 samt 2001 båda i klass 1 Supernationell.
I klass 2 Supernationell max 2400cc finns Kristian Gerdtsson, Tif Malmö Motor, 2:a i Evo-Cupen klass2 2001 med en så ovanlig bil som en Opel Corsa. Kristian förlorade med ynka 2 poäng under förra året, varför han är extremt revanschsugen.
På startlinjen finns även många andra lokal förare från Skåne med förhoppningar att nå framskjutna placeringar i cupen.

02-04-22 Oturlig S40-test för Björn Folke
Björn Folke, MK Team Westom har till den här RC-säsongen byggt en Volvo S40 för div 2. Men i förra veckan när bilen var färdig för provkörning så rasade motorn som blev helt skrot. Så nu är det panik i teamet för att få bilen klar till SM-premiären på Westombanan 11 maj.
Bilen är så gott som identisk med den S40 som Johan Nyström och Anders Karlsson också byggt inför säsongpremiären.
Läs mer på
Björn Folkes hemsida


02-03-19 Nya friska fläktar i rallycross
Ett nytt tvåbilsteam i rallycross med en för klassen helt oprövad bil håller på att växa fram i Västvärmland. Motorsport i Värmland träffar förarna Johan Nyström och Anders Karlsson vid en bilverkstad i Elofsrud, ett par mil söder om Sunne.
Att man kört Volvo S40 i rallycross vet väl de flesta. Men den man tävlar med i supernationella klassen är en bakhjulsdriven hybrid med drivlina och motor från gamla 240 serien. Bilarna som N-K Competition bygger är mycket mer jordnära och standardbetonade. Bilarna byggs för div. 2 där i stort sett ingen trimning är tillåten. S40:n behåller sin framhjuldrift och skyddsbur monteras.
- Vi får byta drevsats i växellådan och fjädring, berättar Johan Nyström från Elofsrud.
Det är Johan som står för rallycross-rutinen i teamet med fem år i rallycross bakom sig. Han har ett SM-guld i 1400cc klassen från 1995 och körde i värstingklassen i hyrd Audi S2 mot Hansen, Kristofferson och kompani 1997.
- Det var ett dyrt år, minns Johan. Säsongen -97 slutade med en sjätte plats i Shell Helix Cup.
Betydligt mer grön i rallycross är då hans teamkompis Anders Karlsson från Gunnarskog. Anders har tidigare knycklat plåt på bana i folkrace och i skogen med sin Volvo Original i rally. Men så värst mycket rallycross har det inte blivit.
- Jag fick låna min granne Maria Jacobssons Peugeot förra hösten och for till Lyngås på EM, berättar Anders.
Efter endast en tävling tidigare i rallycross med en Opel Corsa, kastade han sig in i hetluften på Lyngåsbanan. Resultatet blev en rejäl startsmäll i finalen, en sjundeplats och blodad tand för rallycross.
- Jag hade Johan med mig och det var i bussen hem som planerna om S40 byggena tog form.
Ett unikt bygge får man väl säga eftersom det inte finns någon förut i division 2.
- Vi vet inte ett smack var vi står i konkurrensen förrän vi kört första tävlingen, menar Anders. På pappret verkar bilen vettig. Den håller minimivikt och har rätt antal kusar under huven. Även väghållningens setup är av Värmländskt märke.
- Vi tar hjälp av Kent Heijel i Ramsåsen utanför Kil, avslöjar Johan. Kent ligger bakom fjädringen i JTCC-varianten av S40:n och har rutin även från rallycross. -Väghållningen kommer nog att räcka till, menar Anders.
Den 27 april blir det upp till bevis för Anders och Johan. Då körs första deltävlingen i det Svensk Norska mästerskapet på Momarken i Norge. Håll tummarna!
Anders Ekström02-02-21 "Stecka" Walfridsson hårdsatsar på rallycross
Flerfaldige rallymästaren, värmlänningen Stig-Olov Walfridson, kommer att klassiskt dubblera denna säsong. Utöver rally och kampen om SM-titeln i stora grupp N för Mitsubishi, blir det internationell rallycross i värstingklassen, division 1, i en Ford Focus WRC.
- Det är en hårdsatsning tillsammans med Mobil på två år med option på ett tredje, säger Stig-Olov om mångmiljonsatsningen Mobil1-Helmia Racing.
- Från vår sida ser vi fram mot ett såväl sportsligt som kommersiellt framgångsrikt samarbete, säger Claes -Peter Lindner, sponsoransvarig hos ExxonMobil.
- Det känns kul att äntligen få till det med en riktig bil, menar Stig-Olov Walfridson,"Stecka" kallad i bilsportkretsar.
Det är en fyrhjulsdriven Ford Focus i WRC-utförande med över 500 hästar under huven som han ska ratta i den norsk-svenska och TV-sända superligan. Dessutom ska han köra ett antal EM-deltävlingar, där den svenska EM-deltävlingen i Höljes och den norska i Drammen, redan är kontrakterade med Mobil.
- Rally, där jag har kontrakt med Mitsubishi, kommer i fortfarande i första hand.
- Men samtidigt är mitt rallycrosstävlande en sporre som håller mig fortsatt motiverad, ja riktigt hungrig på att segra, säger Stig-Olov som med sina 40 år fortfarande är riktigt ung åtminstone i rallycrosskretsar.
Stig-Olov säger att han tycker om rallycross. Den passar hans kynne som förare.
- Jag tycker om att explodera, att våga och kunna satsa stenhårt redan från början är min styrka bakom ratten, förklarar han.
Han har fint påbrå. Familjen Walfridson från Torsby har under många år varit synonymt med framgångar inom svensk och internationell bilsport med sladd. Storebror Per-Inge "PI" Walfridson körde 1980 hem EM-titeln i rallycross. Medan mellanbrodern, Lars-Erik, bl a har vunnit flera deltävlingar i West Euro Cup i rally i mitten av 80-talet. Och minstingen, Stig-Olov själv, har fem SM-guld i rally och tre i rallycross. Hittills!
- Men jag är sugen på fler, fortfarande väntar jag på mitt sjätte SM-guld i rally och fjärde i rallycross, säger han leende.
- I rally är det främst Kenneth Bäcklund att fajtas med, varje SM-deltävling är en duell mellan oss båda.
Värre är det emellertid i rallycrossens division 1. Där är det fler gubbar att hålla uppsikt på i backspegeln. Konkurrensen är stenhård. Att bara ta sig till A-final är en prestation.
- Jag har stor respekt för killar som Hansen, Jernberg och Eklund. De har rutin, men samtidigt är jag en utmanare, fortsätter "Stecka" Walfridson och tillägger att det visar fjärdeplatsen i den svenska EM-deltävlingen i fjol.
- Jag har option att ta mig in på pallen, avslutar han.
Premiär för Mobil1-Helmia Racing är det den 28 april på Momarken utanför Oslo.

Rallycross Sverige/Norge 2002
Nu finns ett arbetsnamn för den serie som under 2001 hette Svenskt-/Norskt Mästerskap. Det nya namnet är för tillfället:
Rallycross Superligan 2002
11 maj MK Team Westom - Arvika (Svenska mästerskapet)
29 juni Kalix MK (Svenska mästerskapet)
27 juli Järbo MK (Svenska mästerskapet)
14 september Götene MK (Svenska mästerskapen)

Evocupen 2002
18-19 maj Tomelilla MK
8-9 juni Piteå
20-21 juli Älvsbyns MS
17-18 augusti Strängnäs AMS
7 september MK Team Westom

Götalandscupen 2002
4 maj Fjärås MK
12 maj Falköpings MK
25 maj Finnskoga MK
15 juni Norrköpings MK
3 augusti Borås MK
10 augusti Jönköpings MK
25 augusti SMK Trollhättan (sprint)
22 september Knutstorp
28 september Skene MS (final)

www.motorsportivarmland.nu