2003
1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008
2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
2019 2020 2021 2022 2023 2024

Rallycross/Backe Rallycrossutskottets hemsida för Rallycross och Backe
Super EVO- Lution Cup
Öppna Götalandscupen Rallycross
Sprint Cupen 2003 Pär Holck Memorial


HÄR HITTAR DU RESULTAT FRÅN TÄVLINGAR 2000-2002

Pär Holcks memorial 2003 Sprintcup i Rallycross
Resultatlänk till TP Data
Slutställning RC Götalandscupen 2003 pdf

03-12-19 Rallycross-SM i repris
Lördag den 27 december 17:00-19:00 i SVT24 går reprisen på Rallycross-SM från de fyra deltävlingarna i Tomelilla, Kalix, Strängnäs och Götene.

03-12-08
Rallycrossmästaren satsar på Skoda Fabia
Toveks Racings rallycrosstjärna Lasse "Stinsen" Larsson, 38 år, blev i år svensk mästare före Kenneth Hansen och Per Eklund och kom på en meriterande femteplats i EM. Nu är planeringen i full gång inför nästa säsong - med en helt ny bil, Skoda Fabia!
- Den här satsningen ser ruskigt bra ut, säger Lasse Larsson som byter ut sin Audi A4 mot Skoda Fabia. Den nya rallycrossbilen byggs i vinter av Toveks Racings fyra man starka mekanikerteam med Ingvar Gunnarsson i spetsen.
Bilen byggs upp från grunden med bl a motor och hjulupphängning från den tidigare bilen. Skelettet är en Fabiakaross med delar från Fabia WRC.
Skoda Fabia är en kompaktare och smidigare bil som kommer att gå snabbare i kurvor och svängar, vilket gör betydelsefulla tiondelar i jakten på EM-titeln.
- Den nya satsningen ger mig en fin chans att försvara SM-segern och utmana Kenneth Hansen om 2004 års EM-titel, försäkrar Lasse.
I mars ska bilen monteras ihop och sluttestas. Inför SM- och EM-starten får den nya bilen sitt elddop i tuffast tänkbara konkurrens, ett inbjudningslopp i Drammen den 8-9 maj med Europas snabbaste ekipage på startlinjen. Veckan därpå bär det av till Portugal och Frankrike för de första deltävlingarna i EM-serien, först Lousada i Portugal den 15-16 maj.
Man kan följa bilens och teamets nya projekt på Toveks Racings hemsida
www.toveksracing.se

03-11-19 Homologerade katalysatorer för supernationella klassen
Finnkat har som första fabrikat fått nationellt godkännande för fyra katalysatorer till rallycrossens supernationella bilar med motorer upp till 3 liters volym.
Katalysatorsystemen som homologerats är:
PowerKat 2500 SNR
PowerKat 2500 inline
PowerKat 3000 SNR
PowerKat 3000 inline
SNR står för Selective Noise Reduction och är en kombinerad ljuddämpare och katalysator som ersätter den ordinarie ljuddämparen.
Inline är en katalysator som monteras före ljuddämpare med små inbyggnadsmått och en robust konstruktion.
2500 är för sugmotorer upp till 2,5 liter samt turboladdade motorer upp till 1,6 liter. 3000 är för sug-motorer upp till 3,0 liter samt turbomotorer på 2 liter.
Samtliga system innehåller en stark helmetallisk katalysatorkärna av rostfritt stål som är belagd med ädel-metaller i en formula som utvecklats speciellt för bilarna i den supernationella klassen. Kärnan är utvecklad för att ge maximalt flöde och inte störa pulsationerna.
Redan vinnare
Systemen har redan provats väl och det var med ett PowerKat SNR som KG Lindkvist vann SM finalen i Götene. SM vinnaren i Div 2 Tobias Gyllström, har under 2002 och 2003 åkt med PowerKat SNR.
PowerKat systemen kommer att säljas av bla JT Tuning 0393-44060 och GL Racing i Umeå 090-124486
Info om Finnkat
Finnkatalyt Ltd är ett Finskt företag som utvecklar, designar och marknadsför underhållsfria avgasrenings-produkter med nya generationens teknologi.
Företaget grundades 1994 och finns idag representerat över större delar av världen med flera egna kontor. Huvudkontoret återfinns i Kempele som ligger vid Oulo i norra Finland.
Finnkat tillverkar avgasreningssystem för gruvmaskiner, lastbilar, bussar, gräsklippare och andra typer av maskiner och fordon.
För ytterligare info kontakta:
PA Wiklund Direktnr: 0221-70210 pa.wiklund@finnkat.com

03-11-05 Repris på Rallycross-EM i SVT24
SVT24 har beslutat att sända ytterligare en repris på årets rallycross-EM. Första halvlekens fem deltävlingar visas i ett block under 2,5 timmar kommande lördag och den andra halvlekens fem deltävlingar i ett block nästkommande lördag.
Alltså: Lördagen den 8/11 klockan 16.30-19.00 visas de 5 första racen. (Portugal, Frankrike, Österrike, Tjeckien, Sverige)
Lördagen den 15/11 klockan 16.30-19.00 visas de avslutande 5 racen. (Belgien, Holland, Norge, Polen, Tyskland)

03-09-28 Kenneth Hansen avslutade med EM-seger i Tyskland
Kenneth Hansen firar ikväll en överlägsen seger i den sista EM-deltävlingen, som avgjordes på Estering i Tyskland. Efter motiga kvalheat lyckades den nyblivne europamästaren få ordning på åkningen lagom till A-finalen.
- Jag chansade i starten, men när jag väl var uppe i ledning gav jag allt, säger Kenneth efter den övertygande avslutningen på sitt 11:e EM-guld och fortsätter.
- Efter den snöpliga tredje platsen i B-final i Polen förra helgen, när EM-titeln säkrades, ville jag få avsluta på pallen åtminstone, säger Kenneth. Och det gick vägen. Gött!
Tvåan Per Eklund hade inte mycket att sätta emot när västgöten visade varför han tagit ännu en titel. Norrmannen Morten Bermingrud, som blev trea, orkade inte i sin tur hålla jämna steg med Eklund. Lars Larsson voltade i kvalet, men kom igen till final och slutade på fjärde plats följd av holländaren Jos Kuypers på femte.
Ludvig Hunsbedt, som hade pole position i A-finalen, kunde aldrig komma tillstart eftersom bilen var så illa tilltygad efter en häftig krasch i tredje försöksheatet.
Hansen firade segern på sedvanligt manér efter målgång med spektakulära piruetter. Kanske aningen väl spektakulära tyckte Kenneths mekaniker när de såg hur han missbedömde utrymmet och kraschade även han mot räcket.
Den välkände rallystjärnan Thomas Rådström gjorde come back i rallycross. Han slutade på tionde plats totalt idag.
www.hansen-motorsport.se

03-09-25 Marcus Nilsson mot EM medalj i Div 2
Det är upplagt för en riktig kraftsamling kommande helg då EM-striden i Div 2 skall avgöras på tyska Estering utanför Hamburg.
Marcus Nilsson Tomelilla MK, är en av 4 st förare som gör upp om medaljerna. Inför finalen leder Guttorm Lindefjell på 108 poäng, Harald Sachweh ligger 2:a på 101 p, Jussi Pinomäkki 3:a på 98 poäng varefter Marcus kommer som nr 4:a endast 6 poäng efter Finländaren.
- Det blir givetvis mycket tufft under helgen, men kan vi bara vara med från start på samma vis som under förra helgen i Polen, så finns det en klar chans till att vi kan ta hem en medalj till Sverige och Tomelilla MK.
Skall jag ha någon som helst chans på guldet så måste Guttorm och Harald placera sig mycket dålig, helst bryta direkt, vilket inte verkar så troligt. Vi får istället inrikta oss på att köra om bronset mot Jussi Pinomäki så får vi se hur långt det räcker.
Pinnomäki som förövrigt lett EM-serien sedan Österrike ramlade ner ett par placeringar efter Polentävlingen ur vilken han uteslöts. Finländarens problem i Polen var att bilen efter tävling visade sig vara 2 centimeter för bred på grund av fel fälgar samt en bytt bakaxel. Denna incident kan nu stå Finländaren mycket dyrt om han ev. blir utan medalj på söndag.
- Jag skall göra allt som står i min makt för att slå honom, min Peugeot fungerar helt perfekt, och det var endast ett par småblesyrer på den efter Polen tävlingen. Vi siktar givetvis efter en ny vinst precis som i Polen, men det blir garanterat mycket tufft nu.
Finaltävlingen kan följas direkt på nätet genom följande hemsida: http://www.estering.de/

03-09-23 Storslam för Orustgänget på Westombanan
Hela Orustgänget åkte till Arvika, Jonas, Stefan, Martin och Mikael. Vi börjar i klass 4. Mikael Johansson hade tydligen bra ordning på sin bil denna helg På lördagen kör han A-final efter att ha satt två bästatider i kvalet och är då först in i A. Och i A-finalen disponerar han racet perfekt och vinner. På söndagens tävlingar startar han lika bra, tar en bästa tid både i första och andra kvalet, står sedan narturligtvis över det tredje. Han startar på ettans spår i A-finalen och som på lördag disponerar han racet perfekt och vinner även söndagens A-final. Starkt gjort Mikael och GRATTIS.
I klass 2 tävlar Stefan och Martin. Stefan hade lite strul med växellådan på lördagen, dom hade ner den två gånger under kvalen, men han tar sig till en C-final, han är sist in. På något konstigt vis lyckas han vinna denna C-final och tar sig till B-final. Han startar på det sjätte spåret i B och eftersom jag inte sett det själv vet jag inte hur tajt den finalen blev, men Stefan går och vinner även denna final (ja, ni läser rätt, jag har inte skrivit fel) och tar sig då till A-final. Han får således starta på det sjätte spåret igen, men nu får han problem med Wattlänkskåpan (propellern) och får bryta. Det är ju kanon bra kört Stefan. På söndag har han fixat bilen, jag menar mekanikerna har jobbat hårt (Bengt och Håkan) med att få bilen i kördugligt skick. Efter dom tre kvalen har Stefan platssiffra 10 och går in i B-finalen. Han står på ettans spår och det bästa, han får en bra start och flyger igenom B-finalen och vinner, går upp i A-finalen. Vi vet ju vad som hände i A-finalen på lördag, han blev ju sexa där. Men nu var det en taggad Stefan som körde A-final, och den blev tajt ända in på mållinjen, men vem vann då, JO STEFAN MARTINSSON. Han vinner alltså fyra finaler denna helg och får sätta pricken över iet på söndag. Grattis Stefan. Martin tar sig även han till B-final på söndag genom att vinna C-finalen och komma med till B-final och där slutar han som femma i mål. På lördagen blev det dock ingen final för Martin.
I klass 1 var det Jonas som var med och körde på lördagen (han körde inte på söndag) och även han kör bra i kvalen och tar sig till A-final, han var först in i A. Och han har tydligen en bra fajt med Per-Erik Israels om första platsen, men Jonas vinner till slut och Per-Erik är tvåa i mål med Lars Sakariasen på den tredje platsen.
Lars Sakariasen vann för övrigt A-finalen i klass 1 på söndagen.
Så det blev en kanonhelg för gänget från Orust.
Bertil Arvidsson

03-09-21 Kenneth Hansen tog sitt 11:e EM-guld
Kenneth Hansen och Lars Larsson har all anledning att fira ikväll. Hansen vann sitt elfte EM-guld och Larsson tog sin första EM-seger när den näst sista EM-deltävlingen i rallycross avgjordes i Polen idag.
- Wow, det känns toppen, jublar Kenneth. Tävlingen har varit en fullkomlig katastrof för mig, så att åtminstone fixa nödvändiga poäng för att säkra EM-guldet är härligt. Det är inte speciellt ofta jag tycker en tredje plats i en B-final är något att fira, men idag är ingen vanlig dag.
Kenneth Hansen, en stadig A-finalist, var tvungen att bara ta sig till B-final för att ha EM-guldet i sin hand. En normal tävlingsdag är segervane Hansen oftast på prispallen. Inte sedan 1999 har Kenneth missat en A-final. Idag var inget sig likt. Kenneth var sjua i första kvalomgången, snabbast i den andra och svart flaggad i den tredje (efter batalj med Per Eklund). Det räckte till pole position i B-final, som sedan slutade med en tredje plats för Hansen. Vann B-finalen gjorde norrmannen Morten Bermingrud före Per Eklund.
- Det var helt enkelt inte min dag, säger Kenneth och är inte speciellt missmodig över det magra resultatet. Jag kände att jag hade bra fart på varvet, men när inte starterna är lika vassa då bli det inte bättre än så här.
Lars Larsson, som tog sin första EM-seger, gjorde ett imponerande jobb och ledde från start till mål. Han hade nerverna under kontroll och lyckades hålla norrmännen Ludvig Hunsbedt (tvåa) och Morten Bermingrud (trea) bakom sig. Fransmannen Jean-Luc Pailler blev fyra och tjecken Pavel Koutny femma. På sjätte och sista plats kom holländaren Jos Kuypers.
Nu återstår bara den sista EM-tävlingen på årets rallycrossäsong. Den körs redan nästa helg i Tyskland utanför Hamburg.
www.hansen-motorsport.se

03-09-21 Hansen mästare igen efter hårda tag i Polen
Trots att en deltävling återstår är Kenneth Hansen sedan söndagsefterniddagen redan klar europamästare i rallycross, division 1. Men metoden som Hansen använde sig av för att säkerställa EM-guldet i den polska deltävlingen är långtifrån juste, menar Per Eklund, sedvanlig utmanare i EM-serien med sin laserröda Clairon-sponsrade Saab 9-3.
-Kenneth visste vad det handlade om, att jag inte fick ta mig till A-final. Därför skyfflade han mig av banan redan i den tredje kvalomgången.
- Jag blev vansinnig och försökte ta mig upp på banan igen, men hann inte ikapp honom. I och för sig var det för sent eftersom han redan fått svartflagg och diskats för tilltaget, berättar en både arg och uppgiven Per Eklund om händelserna som avgjorde årets EM-serie.
Nu hamnade både Eklund och Hansen i B-final. Även där gjorde Hansen allt för att göra livet surt för värmlänningen.
- Kenneth försökte stänga vägen för mig i starten, även om han nog förlorade mest på det själv.
- Men han lyckades ändå så till vida att jag inte kunde ta mig vidare till A-finalen som var ett måste för mig att ha någon liten chans mot honom i det fortsatta EM-sammanhanget. Jag försökte mot Bermingrud, men vad hjälpte det när det var två Citroëner som teamkörde, jag var uppe i sidan på honom, men kom inte förbi, berättar en besviken Eklund.
Enligt Eklund har nog aldrig tidigare rallycross-EM avgjorts i en B-final. Men så blev fallet i år. Trots en tredjeplats i B-finalen efter Bermingrud och Eklund är Kenneth Hansen således redan klar europamästare.
Den sista EM-deltävlingen i Tyskland om två veckor blir således betydelselös för kampen mellan Hansen och Eklund, samtidigt som värmlänningen får se upp bakåt.
-Det skiljer fem poäng till närmaste man bakom, krasst innebär det att jag måste vara på pallen om Pallier skulle vinna, avslutar en långtifrån nöjd Per Eklund.
 Nyblivne svenske mästaren, Lasse Larsson, vann EM-deltävlingen.
Göran Björklund

03-09-21 En kanonseger för Lasse Larsson i Polen
Äntligen! En kanonseger för Lasse Larsson och Toveks Racing nere i Polen. Nu fick Lasse och teamet sin första seger efter en helg som varit händelserik men framgångsrik. Efter att ha tagit pool i A-finalen kändes det i luften att något stort var på gång.
- Härligt! vrålade Lasse efter att ha passerat mållinjen.
Det här har jag väntat på i flera år. Nu så kom det. Vet knappt vad jag ska säga! Har knappt fattat det än, säger han direkt efter målgången.
Det var en omtumlad, glad och segerrusig Lasse Larsson som hoppade ut ur sin Audi och jublade efter sin första EM-seger i Polen denna helgen. Andra stora framgången på en vecka och det visar att han verkligen är i toppen nu.
Allt har fungerat och Lasse har tagit en av sina största segrar då hela Europaeliten var på plats. En bana som gett Lasse framgångar tidigare men inte någon vinst.
- Otroligt skönt det här, fortsätter Lasse. Allt blir så mycket lättare. Har inte varit nervös alls under helgen, men när jag stod på startlinjen sidan om Hunsbedt så började det pirra i magen.
Han är ju ruskigt snabb och hård att möta.
- Men jag fick en klockren start, och var ensam in i första böjen. Sedan hade jag jag och Hunsbedt en tuff fight i sex varv där vi kubbades hårt men just ända fram till mållinjen, slutar en glad Lasse.
Både Kuypers och Koutny försökte ta Lasse och Hunsbedt på insidan, men det slutade med att Kuypers snurrade och Koutny kunde ta sig förbi. Bergminrud, som vann B-finalen hade en fight med Pailler. De försökte hänga på Lasse och Hunsbedt, men kunde inte utmana dem. Hunsbedt gjorde många försök att ta Lasse, men Lasse körde som en vinnare och kunde hålla Hunsbedt bakom sig hela vägen in i mål. Hunsbedt "hängde" på Lasses bakre stötfångare men kunde inte ta den Svenske Mästaren. Lasse och Hunsbedt var aldrig hotade av de övriga i heatet.Lasse visade redan på lördagens inledande kvalomgångar att han är snabb i sin Audi. Den överlägset snabbaste tiden i kvalomgång ett där han var Dryga sekunden före Pavel Koutny, Polen som kör Ford Focus WRC. Kenneth Hansen och Per Eklund var omkring tre sekunder långsammare i denna omgång.
Lasse hade Eklund och Hunsbedt i sitt andra heat. Hunsbedt körde sönder på starlinjen och Lasse och Eklund drog i väg med Eklund före. Eklund körde defensivt och Lasse fightades hårt med honom och det tog två varv innan han kunde ta sig förbi Eklund. Sedan drog Lasse iväg och vann sitt heat före Eklund. Hansen vann sitt heat och vann totalt omgången.
tredje omgången blev en "säkerhets"-körning av Lasse. Trots detta vann han sitt heat före fransmannen Pailler och hade den tredje bästa tiden i omgången.,
Detta gav honom en poolplats i A-finalen. I det andra heatet var det hårt så det förslog. De två konkurrenterna om EM-titeln, Kenneth Hansen och Per Eklund hade en inbördes fight som slutade med att Kenneth Hansen fick svartflagg efter att ha kört på Eklund för hårt. Bägge blev utan tid i denna omgång.Och det innebar att de två får köra B-final. Och det kan bli minst lika hårt där.,
Lasse fortsätter med den fina körning som gav honom SM-titeln förra helgen .,
1 Larsson Lars S, Toveks Racing, Audi A4 Quatro, 2 Hunsbedt Ludvig N Ford Focus WRC, 3 Bermingrud Morten N Citroën Xsara, 4 Pailler Jean-Luc F Peugeot 206 WRC, 5 Koutny Pavel CZ Ford Focus WRC, 6 Kuypers Jos NL Ford Focus WRC, 7 Eklund Per S Saab 9-3 T16, 8 Hansen Kenneth S Citroën Xsara WRC
Christer Nilsson

03-09-19 Rallycross-EM inför ett avgörande
Guldläge för Hansen. Sista chansen för Eklund. Rallycross-EM går mot ett avgörande i den polska deltävlingen. På söndag kan Kenneth Hansen bli europamästare igen i tungviktsklassen, division 1, så tillvida att inte Per Eklund tar den seger som krävs för att hålla åtminstone lite liv i mästerskapet inför sista deltävlingen i Tyskland.
- Det är en tuff uppgift, men jag ska göra mitt bästa, berättar Per Eklund, nyss framkommen till rallycrossbanan, fem mil syd Warzawa, där det ska avgöras.
- Det är ju seger som gäller för mig och helst av allt en nolla för Kenneth, förklarar Eklund om förutsättningarna.
- Så det är ju inte helt hopplöst, men tufft som jag tidigare sagt, fortsätter han.
Det har som vanligt varit hektiska dagar för Per Eklund och Clarion Team Europe. Den växellåda som rasade i SM-finalen på Kinnekulle Ring har ersatts. Man har även jobbat med att förbättra väghållning på den laserröda Saaben.
- Vi har gjort vad vi kan göra, sedan om det räcker till mot Kenneth vet jag inte. Han kommer alltid väl förberedd, jag får lita på turen - och att den är på min sida den här gången, avslutar Per Eklund.
Göran Björklund

03-09-15 Toveks Racing och Lasse Larsson tog SM-Guldet i rallycross
Efter att ha varit i topp hela SM-serien i rallycrossens tungviktsklass, Division 1, fick Toveks Racing och Lasse Larsson sitt hett eftertraktade SM-guld. Kenneth Hansen vann SM-finalen, men Lasse Larsson kunde mer eller mindre defilera in på andraplatsen och därmed säkra SM-titeln.
SM-finalen i rallycross. Allt fanns för att det skulle bli en spännande avslutning. Det kommer säkerligen att bli en spännande uppgörelse mellan topptrion. Den regerande mästaren, Kenneth Hansen låg på andraplats bakom serieledande Lasse Larsson, Toveks Racing, inför den avgörande finaltävlingen på Kinnekulle Ring. Lasse Larsson har sex poängs övertag på Hansen, som i sin tur skuggas av Per Eklund, bara en poäng bakom. Det är som upplagt för en riktigt bra tävling. Hansen och Eklund måste vinna för att kunna ta SM-guld, medan Larsson då bara får bli bäst trea. Det låter enkelt men mycket kunde hända på vägen. Final är final och mer prestigefyllt än vanligt.
Läs mer

03-09-15 SM-Guldet stulet från Markus Nilsson i finalen.
Marcus Nilsson Tomelilla MK, var under lördagen ytterst nära att säkra sitt och Klubben första SM guld i Rallycross. Men Kolsvas Tobias Gyllström, förstörde guldfesten för Marcus i sista kurvan av hela SM-serien. Fram till denna punkt var det annars Nilsson som dominerade genom finalheatet i SM-finalen.
Läs mer

03-09-14 KG Lindkvist vann SM finalen med katalysator
SM finalen i Kinnekulle är historisk i den mening att den supernationella klassen vanns av Bolidens KG Lindkvist som innan finalen konverterat sin Volvo S 40 med katalysator från Finnkat.
Bilsportförbundet har tagit beslut på att införa katalysatorkrav på supernationella klassen från 2004 och i och med det så inledde Finnkat och KG Lindkvist ett samarbete för att visa att bilarna fungerar utmärkt även med katalysator.
Läs mer

03-09-14 Framvagnshaveri grusade bronsplanerna för "Perra"
Efter en tuff och bitvis halkig kvalkörning saknades det två tiondelar för en A-finalplats för Per-Anders Johansson, "Perra" med hela rallycross-Sverige. Bronset som teoretisk varit inom räckhåll förut, var helt plötsligt mycket långt borta.
Det blev B-finalkörning och oturen visade där direkt upp sitt fula tryne mot Perra.
Läs mer

03-09-14 Gyllström säkrade SM guldet
Efter en minst sagt dramatisk final kunde det till slut konstateras att Tobias vunnit SM guldet med en (1) poängs marginal till tvåan Ronny Larsson. Tobias inledde tävlingen med att redan på tidsträningen sätta bästa tid och fortsatte dagen med heat segrar och stod även i denna tävling på poleposition i A finalen.
Läs mer

03-09-13 Kenneth Hansen vann SM-finalen på Kinnekulle
Kenneth Hansen hade en perfekt dag på SM-finalen i rallycross som kördes på hans hemmabana Kinnekulle Ring. Med två snabbaste kvaltider, pole position i A-finalen och sedan en säker ledning från start till mål, kunde han inte vara annat än nöjd trots att det totalt "bara" blev ett SM-silver.
Läs mer

03-09-13 Lasse Larsson knep rallycross-SM
Rafflande och taktiskt så det förslår. Upplösningen på årets rallycross-SM blev inger undantag när finalen avgjordes på Kinnekulle Ring på lördagseftermiddagen. Visserligen vann Kenneth Hansen A-finalen, men årets mästare blev västgöten Lasse Larsson.
Per Eklund, även han med vinstchans i SM slutade finalfyra och blev därmed bronsmedaljör efter Larsson och Hansen.
Läs mer

03-09-12 Finalseger krävs för Eklund eller Hansen
Kalkylen är enkel. Seger är ett måste för Per Eklund eller Kenneth Hansen om någon av dem ska bli svensk mästare i rallycross i år. Annars talar allt för västgöten Lasse Larsson som leder SM.
- Men final är final, det innebär att allt kan hända, menar Per Eklund, SM-trea inför lördagens final på Kinnekulle Ring.
Läs mer

03-09-12 Supportracet på Lyngås ingen höjdare för Per Berglund
Supportracet i EM på Lyngås blev ingen höjdare för Finnskogas Per Berglund. Dubbelpunka bak i första heat. Slog i räcket och snurrade strax före mål och fick backa sista metern i mål.
Andra heat ledde han men fick "hugg" och gick upp på 2 hjul. Fick välja att braka in i räcket eller som skedde rulla. Efter klartecken från läkaren ville Per ut igen. Bilen var körduglig men man drog bort bilen och och satte in reserven trots protester.
Nu blir det bråttom att fixa till bilen (nytt tak mm) Det är Supportracet i Tyskland som gäller.

03-09-11 SM vinnaren åker med katalysator i finalen
Inför den kommande SM finalen i Kinnekulle har vinnaren från SM tävlingen i Strängnäs KG Lindkvist valt att montera katalysator på sin blåa vinnarbil, Volvo S40. En av anledningarna till det är att regelverket från nästa år föreskriver katalysator även i den Supernationella klassen och KG Lindkvist vill vara ute i tid med utveck-lingen av bilen inför 2004 års säsong.
Läs mer

03-09-11 Kenneth Hansen laddar för seger på Ringen
SM-finalen i rallycross ser lovande ut. Det kommer säkerligen att bli en spännande uppgörelse mellan topptrion. Den regerande mästaren, Kenneth Hansen ligger på andraplats bakom serieledande Lars Larsson inför den avgörande finaltävlingen på Kinnekulle Ring. Larsson har sex poängs övertag på Hansen, som i sin tur skuggas av Per Eklund, bara en poäng bakom. Det är som upplagt för en riktigt bra tävling. Hansen och Eklund måste vinna för att kunna ta SM-guld, medan Larsson då bara får bli bäst fyra. Final är final och mer prestigefyllt än vanligt.
Läs mer

03-09-10 Final i rallycross med Gyllström i SM ledning
På lördag körs SM finalen i rallycross och inför årets final som körs på Kinnekulle ring i så leder Tobias Gyllström med 50 poäng med tvåan arvikaföraren Niklas Hagström på 48. Division 2 som klassen heter har blivit den i särklass tätaste rallycrossklassen både vad det gäller fighter på banorna och poängfördelningen mellan förarna.
Läs mer

03-09-09 SM-final i Rallycross på Kinnekulle Ring, lördag 13 september
Med SM-finalen i Rallycross inför dörren kan vi konstatera alla klasser fortfarande är öppna för ett direkt avgörande under finalen på "Ringen".
Läs mer

03-09-07 Kenneth Hansen tvåa i Norge
Det blev Ludvig Hunsbedt som tog en säker seger i den norska EM-deltävlingen på klassiska Lyngås-banan i Norge. Kenneth Hansen som till en början av loppet jagade den snabbe norrmannen tvingades ge upp när två varv återstod.
- Hjulupphängningen i bak kollapsade på den sönderregnade banan, säger Kenneth. Jag kände skarp doft av olja och plötsligt kom fjädern farande som en projektil genom kupén och landade i knät mitt under körningen.
Medan Hunsbedt försvann med segern hade Hansen fullt upp att hålla den andra norrmannen Sverre Isachsen bakom sig. Med minsta möjliga marginal lyckades Kenneth knipa andraplatsen. Fransmannen Jean-Luc Pailler tryckte på bakom Isachsen och blev fyra. Per Eklund tog sig förbi Lars Larsson och de slutade som femma och sexa.
- Det har varit svåra förhållanden här i Norge idag med ett ihärdigt regnande hela dagen, berättar Kenneth. Vi hade svårt att få till bra starter så det var skönt att det blev en skaplig i A-finalen åtminstone. Vi har haft många dueller här Hunsbedt och jag. Idag var han bäst och det är bara att gratulera.
Kenneth är nu nära mästerskapstiteln. Hade Kenneth klarat segern hade också EM-guldet varit klart eftersom hårdaste guldkonkurrenten Per Eklund slutade på femte plats. Hansens andraplats innebär att det definitiva avgörande troligen kan komma redan i nästa tävling i Polen om 14 dagar då han bara behöver ta ytterligare fyra poäng.
www.hansen-motorsport.se

03-09-07 Sjätteplats för Toveks Racing i Norge
Lasse Larsson blev sexa i EM-deltävlingen i Norge i helgen.
Det blev en blöt, slirig men spännande A-final. När bilarna rullade ut för start så stod Hunsbedt i Pool och Kenneth Hansen i andra startspår. Längst bak stod Lasse Larsson med Per Eklund sidan om sig. När starten gick stack Eklund för tidigt och starten flaggades av.
I den andra starten drog Hunsbedt i väg med Hansen bakom sig, Isachsen och Pailler följde efter och det blev en liten lucka till Lasse som förpassade Eklund bakom sig. Den här ställningen höll sig nästan hela tävlingen och Hunsbedt drygade ut sin ledning varv efter varv. Lasse hade en lucka upp som han hade svårt att täppa till. Men Eklund fanns bakom.
På det sista varvet så brast en bärarm i bak på Lasses bil och han tappade grepp och tempo och Eklund kunde passera förbi honom. Lasse rullade sakta in i mål och fick en totalt sjätteplats i omgången.
- Hade inte den gått av så hade jag hållt Eklund bakom mig, säger Lasse, och det hade varit värdefulla poäng för mig i slutänden.
Lite besviken, men ändå värdefulla poäng som han då kan ersätta sämre placeringar med. Nu är det hem och ladda inför den stora SM-finalen nästa helg där Lasse för första gången kan bli svenska mästare.
Lasse hade tagit sig till A-finalen via seger i B-finalen där han hade pool. Det var en blöt helg för förarna. Det regnade häftigt och ibland flöt vattnet i strömmar på banan.
Tidskvalet på lördagen.
Kenneth Hansen var snabbast i tidskvalificeringen. Precis för fransmannen Jean Luc Pailler med en tiondels sekund. Ludvig Hunsbedt tog den tredje tiden efter ett misstag på sitt varv. Ledaren i Svenska mästerskapet Lasse Larsson tog den fjärde tiden strax efter de övriga. Lasse satsar på sin första vinst i EM den här helgen.
Kvalet.
Lasse vann sitt heat i första omgången, men en startsmäll ställde till det starten. Lasse stod sidan om Pailler som tog starten och Lasse la sig direkt bakom. Men så körde Pailler på kubbsen och fick ett kast och Lasse kunde inte komma från att köra på honom. Lasse tappade tid där och Jernberg tog täten, men Lasse körde snart ikapp honom och kunde ta sig förbi, trots en del skador på bilen. Lasse tappade mycket tid här, men presterade tre varv som var bland de snabbaste i första omgången. Eklund fanns med i samma heat men blev näst sist.
Totalt så räckte Lasses tid till en sjätte plats p g a startsmällen. Tredje omgången kördes och efter den andra omgången kom justeringar i resultaten. Lasse fick en sjätteplats i andra omgången, och i tredje omgången körde han mot Hunsbedt och blev tvåa i sitt heat. Hunsbedt tog starten för Lasse, och hade Lasse jagandes bakom sig hela tiden men lyckades att hålla honom bakom in över mållinjen.
Detta gav också en fjärdeplats totalt i omgången, men det räckte inte mer än till Pool i B-finalen. Hårt och tätt hela tiden i ett bedrövligt väder som ger ganska chansartade förhållanden. Nu ska Lasse hem och ladda inför nästa helgs begivenhet. SM-finalen på Kinnekulle ring där han kan bli svensk mästare.
- Nu glömmer vi den här tävlingen och ställer fokus på Kinnekulle, avslutar Lasse helgens tävlingar.
Resultat
1. Ludvig Hunsbedt, 2. Kenneth Hansen, 3. Sverre Isachsen, 4. Jean-Luc Pailler, 5. Per Eklund, 6. Lars Larsson
www.audisport.nu

03-09-07 Inget avgörande i rallycross-EM
Inget avgörande i duellen mellan Eklund-Hansen i rallycross-EM trots tveksam start:
När gröna lampan tändes hade de andra redan åkt
Per Eklund greppade på söndagen det lilla halmstrå som finns kvar för att han ska kunna bli europamästare i rallycross och inte återigen Kenneth Hansen. Saabföraren var femma och Hansen tvåa i EM-deltävlingen som avgjordes på norska Lyngåsen utanför Drammen.
Men det var dramatiskt ända fram till det femte varvet då Eklund lyckades avancera med sin Clarion-sponsrade Saab 9-3 till den femteplats som krävdes för att Hansen inte skulle bli europamästare redan nu, med två deltävlingar kvar.
Att normalt startsnabbe Eklund var efter berodde på att han tillldömst tjuvstart vid det första starttillfället, och var därmed tvungen att inte vara allt för offensiv i den andra starten, vilket fyra av medtävlarna var i regnet på Lyngåsen.
- Jag och Lasse Larsson stod kvar och väntade på grönt ljus, när lampan tändes så hade de andra redan åkt iväg, berättar Per Eklund.
- Hopplöst, suckar han vidare om starten.
I toppen drog hemmaföraren Ludvig Hunsbedt iväg. Efter halva finalheatet hade han en trygg ledning före Hansen.
- Det var tur för mig att Ludvig var så på hugget, hade Hansen vunnit och jag inte blivit bättre än sexa så hade det varit kört för mig i striden om EM-titeln, berättar Per Eklund,
Clarion Team Europe, som nu riktar in sig på nästa mästerskapsstrid. Redan på lördag är det dags för SM-final på Kinnekulle Ring. Även denna gång handlar det om duell mellan Hansen och Eklund med SM-ledande Lasse Larsson som outsider.

03-09-04 Toveks racing siktar på seger i Norge
Rallycross: EM igen efter en helg som gav en utökad ledning i SM. Den här helgen bär det iväg till Norge för tävlingar. Efter det återstår två tävlingar innan årets mästare i EM utses. Lasse har haft en säsong som gått upp och ner, men har sjätteplatsen just nu och siktar på att kunna återta den femteplats som han har att försvara.
- Norge har varit bra de tidigare åren, säger Lasse. Haft bra flyt där och bl a haft en pool där.
Teamet siktar så klart på en topplacering, då det i den senaste tävlingen gav en förstaplats i tidskvalet. Detta visade att bilen och Lasse mer än väl kan tampas med de övriga i toppen. Kanske det är dags för den första vinsten i EM och sedan efter det blir det SM-finalen på Kinnekulle Ring som kommer att bli oerhört spännande.
www.audisport.nu

03-09-01
Strul direkr för Jonas Andersson i Strängnäs
Tredje deltävlingen i SM 2003 kördes på Strängnäs motorstadion. Skapligt väder på förmiddagen. 27 super nationella bilar var anmälda enligt listan. På tidsträningen på lördags morgon strulade det med en gång, Jonas Andersson Orust MS kör av axeltappen på medbringaren som sitter i klumpen. Dom får skruva ner klumpen för att få ur den biten som sitter kvar. Bilen är klar till första kvalet.
Eftersom han ingen tid fick i tidskvalet, ska han ut i första heatet. Det blir en 13:e tid i första. Det drar ihop sig till andra kvalet. När Jonas har kört sitt heat i andra kvalet och nästa heat ska gå, då öppnar sig himlen och regnet bara öser ned. Han slutar på en 8:e tid i andra.
I tredje kvalet kör dom på blött underlag. Det blir till slut en 11:e tid. Så med platssiffra 19 går han in som första bil i C-final. Han står i första ledet ihop med Jon-Erik Grenholm. Starten går, Grenholm är snabbast ut, Jonas är tvåa. Efter dom sex varven är Jonas 3:a i mål. Jonas tappar två placeringar och ligger nu 7:a inför SM finalen på KinneKulle Ring den 13 september.

03-08-31 Gyllström gjorde kanontävling i Strängnäs
Helgens SM tävling i Strängnäs resulterade i att Tobias Gyllström passerade arvikaföraren Niklas Hagström och nu leder SM tabellen på 50 poäng och får därigenom komma till SM finalen i Kinnekulle med gul nummerlapp som kännetecknar SM ledaren. Tobias tog återigen poleposition vilket innebar att Gyllström varit kvaletta vid samtliga SM tävlingar i år. Helgens tävling slutade på grund av ett chansartat däcksval på en total andraplats i A-finalen.
Träningen inleddes med att justera bilen för Strängnäsbanan och dagens förhållanden, tillsammans med Jonas Kruse och Öhlins hjälp hittades inställningar på Renault Clion som fick den att bete sig precis som Tobias ville. Resultatet visade sig direkt på tidsträningen där Tobias tveklöst direkt satte snabbaste tid.
Vädret var till en början soligt och fint men svarta moln omringade banan. De två första kvalheaten avverkades på torr bana helt enligt boken och resulterade i en seger och en andraplats och redan då var A-finalplats och poleposition säkrat! Då molnen blev allt hotfullare så valde teamet att inför tredje kvalheatet bygga om bilen för vått underlag för att ha provkört bilen med regninställning i det fall A-finalen skulle bjuda på regn. Då tredje omgången kördes så var regnet ett faktum och teamets planering stämde alltså till 100%. Följaktligen blev det ännu en kvalseger och med det en bil som var maximerad för vått underlag.
Läs mer

03-08-31 Perra Johansson i A-final
Efter en trög inledning på Strängnäs sm rallycross lossnade det under den senare delen av tävlingen. Efter att ha varit åttonde man på tidskvalet fick jag sämsta startspår men vi var bara fyra stycken som startade i vårt heat. Jag hade sett att grönljuset kom väldigt snabbt men att det kom så snabbt var jag inte beredd på. Efter lite karambolage i första sväng och tappade en del tid så räckte detta till en tionde tid. Andra heatet fick jag inte någon bra start men jag slutade på en sjätte plats i omg.
Till tredje omg. gjorde vi en ändrig på fjädringen på bilen och detta verkade vara bra för jag gjorde en kanon start och fick en tredje tid i slut omg.
Femma efter kvalet och start i sista ledet i A-finalen. En bra start och försök på yttern, trea in i andra böj och när jag sedan tog alternativspåret tappade jag en placering jag försökte att jaga i kapp croon som inte tagit alternativ spåret. Jag närmade mej men tyvärr kanande jag ut i vallen och tappade lite tid så jag kom inte i kapp honom.
Fjärde plats är jag ganska nöjd med eftersom jag tog några placeringar i serien och närmade mej de som ligger lite framför mej.
Resultat från tävlingen kan ni hitta på
www.motorsportivarmland.nu
Nu ska vi ladda för att ta medalj i back sm till helgen och före detta ska vi bygga om bilen för att kunna nå en topplacering i backen.

03-08-30 Michael Jernberg segrare i Strängnäs
Något oväntat var det Michael Jernberg som överlägset vann den tredje deltävlingen i rallycross-SM när seriens topptrio, Lars Larsson, Per Eklund och Kenneth Hansen, fick både större och mindre problem i A-finalen.
När alla bilarna hade ställt upp på startplattan kom en rejäl regnskur och gjorde banan såphal. Kenneth Hansen hade pole position och hade under dagens kval varit klart snabbast. Men redan i starten av A-finalen tappade Kenneth till Per Eklund, som var i ledning in i första sväng. Där fick dock Arvikabon problem och fick nästan stopp. Kenneth, som låg alldeles bakom, såg i ögonvrån hur resten av fältet gick om dem på yttern. Eklund bröt strax därefter med motorhaveri. Nu var det istället Michael Jernberg som med övertygande fart satte av i ledning som han ohotad tog ända in i mål. Efter en dust med Lars Larsson låg Kenneth tvåa när de gick in på andra varvet. Kenneth tappade senare till fjärde plats när både Morgan Antonsson och Larsson klämde sig förbi. Hansen kämpade och slet på dåligt fäste och även Per Johannson smet förbi. Men Kenneth lyckades trots allt ta tillbaka fjärde platsen i allra sista sväng. Larsson blev tvåa efter att han tagit sig om Antonsson, som i stället tog den sista pallplatsen.
-Det funkade inte alls i A-finalen, säger Kenneth. Jag körde så mycket jag orkade och var nära att åka av några gånger. Jag fick inget grepp alls på den hala banan. Det enda glädjande var att jag åtminstone avancerade till andra plats i SM-tabellen.
Lars Larsson ryckte i sammanställningen och har 52 poäng. Kenneth Hansen ligger en poäng före Per Eklund på 45 respektive 44 poäng.
Nästa SM-tävling är finalen som avgörs på Kinnekulle Ring i Götene lördagen den 13 september. Innan dess går den åttonde EM-deltävlingen strax utanför Oslo i Norge nästa helg.
www.hansen-motorsport.se

03-08-30 Busväder störde SM i rallycross
Först stördes och försenades tävlingsprogrammet p g a strömavbrott. Sedan dog Per Eklunds laserröda Saab efter ett par hundra meter i A-finalen p g a strömavbrott. Eklund hade då tagit täten i årets näst sista SM-deltävling i rallycross som avgjordes i Strängnäs på lördagseftermiddagen.
- Det blev svart som natta på panelen! Jag vet inte om jag ska skratte eller gråte. Först sinkades tävlingen av regn och strömavbrott, och när vi äntligen kom fram till finalen då gick det bara en bit innan bilen tvärdog.
- Nu vet vi varför bilen plötsligt blev strömlös, det var en kabel som glipade. Vi slog om lite tejp och bilen startade på direkten efter tävlingen, berättar en besviken Per Eklund, som äntligen såg ut att ha turen på sin sida när det var finaldags.
- Bilen gick bra och vi hade rätt däck på när det började att regna strax innan starten, så allt var rätt på alla sätt och vis.
- Men så händer detta, fortsätter den 57-årige värmlänningen som hade siktat in på att ta ledningen i årets tvärtuffa rallycross-SM i och med lördagens tävling.
Nu bär det istället av hem till Arvika för kabelbyte, att Eklunds Saab går som en klocka redan nästa helg är ett måste för Clarion Team Europé då viktiga EM-poäng står på spel vid den norska EM-deltävlingen i Drammen.
Segern i division 1 gick nu till Michael Jernberg medan Lasse Larsson slutade tvåa och befäste därmed sin SM-ledning. Morgan Antonsson slutade trea och Kenneth Hansen inte bättre än fyra.
Även om Lasse Larsson vann, så är det tvärtufft bakom honom där både Eklund och Hansen lurar i vassen. Ingen av dem lär ha gett upp ännu, även om det var motigt för dem i Strängnäs.
- Det är som vanligt, det full gas som gäller i varje heat, oavsett om det är SM eller EM, avslutar Per Eklund.

03-08-29 Poängstrid i rallycross-SM
Lasse Larsson? Per Eklund? Eller Kenneth Hansen? Det drar ihop sig i rallycross-SM. Inför årets näst sista SM-deltävling, som avgörs i Strängnäs på lördagseftermiddagen, är läget spänt mellan de tre guldaspiranterna i tungviktsklassen division 1.
- Det är nästan viktigare att vinna SM än EM, menar Per Eklund, aktuell SM-tvåa bara en poäng efter Lasse Larsson, och en poäng före Kenneth Hansen.
Tuffare än så kan det knappast bli när man kör in på upploppet, start- och målrakan, i SM!
För Eklund och Clarion Team Europe har det varit bråda dagar efter de båda tävlingshelgerna i Belgien och Holland. Stundtals har det handlat om en smärre kamp mot klockan. - Saaben såg ut som ett russin, rejält smälld bak med trasig bakaxel och transmission. Så killarna har fått jobbat till långt in på kvällarna, ja nätterna, för att få ordning på bilen, berättar Eklund och tillägger att man parallellt med plåtreparationen jobbat vidare med att få ut mer effekt ur
- Det är där Kenneth har övertaget, kanske tio procent mer effekt än mig.
- Dessutom har han stundtals turen på sin sida.
- Det har fallit en regnskur på mig i kvalen, medan det har varit uppehåll för Kenneth. Han har haft tekniska problem efter att ha passerat mållinjen, medan jag har haft 300 meter kvar.
Således är det effekten och turen som stått på Hansens sida, men med lite mer effekt och förhoppningsvis även lite solsken på sin sida hoppas Eklund på att ta hem lördagens kamp på Strängnäs Motorstadion.
- Vi kommer att ladde, både jag, Kenneth och Larsson, lovar Eklund.
Han är ju känd för att stå för sina ord - så det kan bli tufft även denna gång. Frågan är vem som ska få åka hem till riktbänken denna gång?
Redan nästa lördag-söndag är det dags för EM igen. Denna gång på norska Lyngåsen utanför Drammen.

03-08-28 Strängnäs nästa för SM ledande Gyllström
Till helgen körs årets näst sista SM deltävling i rallycross och nu är det dags för Strängnäs att få eliten på besök. Inför den här tävlingen så får Tobias Gyllström nästan kalla sig för hemmaförare då det är den närmaste banan i SM serien.
Gyllströms Renault Clio har efter den senaste tävlingen gåtts igenom och servats, samtliga detaljer som fått onormala smällar har i förebyggande syfte bytts ut. Dessutom har växellåds experten Lars Davidsson daterat upp växellådan med en ny typ av differential som gör att bilen kommer att bli mer lättplacerad i tvära kurvor och dessutom ska den dra ännu bättre i starten.
Till Strängnäs har Gyllström support av Renault Team Sweden med Jonas Kruse i spets som genom Clio åkande "PG" Andersson just säkrat SM titeln i rally SM och gärna vill se Renault högst på pallen även i rallycross SM. Dessutom finns stötdämparexperter från Öhlins med för att under träning och tävling hitta maximala inställningar på Clions fjädring.
- Det känns viktigt att ha support från Renault på tävlingarna, dessutom har vi full backup med däck av Avon killarna Hansen som ser till att vi har optimerade däck för helgens förhållande.
Säger Tobias som alltså toppar SM tabellen tillsammans med arvikaföraren Niklas Hagström.
Tävlingarna i Strängnäs startar kl 10.00 på lördag
TV tider är följande SVT 24: Söndagen 31.8 kl 17:30-18:00 repris söndagen 7.9 kl 15.05

03-08-28 Rallycross: Tredje SM-deltävlingen i Strängnäs
Tredje och näst sista deltävlingen i SM går av stapeln i Strängnäs denna helgen, 29-30 augusti. Ett uppehåll på två veckor efter tävlingarna nere i Holland, där Lasse Larsson blev påkörd i B-finalen, gjorde att det blev tid att göra en hel del genomgångar och förbättringar på Audin.
Nu är detta ordnat, bilen klar för start igen och motorn har varit på genomgång. Det som gäller för Strägnäs är att vinst bör det bli för att kunna behålla förstaplatsen i serien. Ingen omöjlighet då Lasse visade i Holland att han är snabb när allt fungerar. Där presterade han den snabbaste kvaltiden av alla förare.
Tabellställning inför Strängnäs
1 S Lars Larsson Audi A4 35, 2 S Per Eklund Saab 9-3 34, 3 S Kenneth Hansen Citroën 33, 4 S Stig-Olof Waldridsson Ford Focus 27, 5 S Per Johansson Hyundai Accent WRC 23, 6 S Michael Jernberg Ford Focus 19, 7 DK Kennet Olsen Ford Focus 12, 8 S Morgan Antonsson Saab 9-311, 9 S Marco Jokinen Peugeot 206 WRC 9
www.audisport.nu

03-08-23
MK Team Westom Evo Cupen 23 augusti
Klass 1 Supernationell A-final
1) Ola Stenvall, Skellefteå MS Ford MK 2) Urban Bergström, Finnskoga MKVolvo S40 3) Jan-Christer Nilsson, MK Team Westom Volvo S40 4) Fredrik Tiger, Kalix MK BMW Compact 5) Jimmy Holmqvist, Gestrike Racing Team Volvo S40 6) Lars Jonsson, Finnskoga MK Volvo
B-final 1) Jimmy Holmqvist Gestrike Racing Team 2) Christer Johansson Strängnäs AMS 3) Jörgen Larsson Vansbro MK 4) Per- Erik Israels Finnskoga MK 5) Jon- Erik Grenholm Bolidens MK 6) Karl- Gunnar Lindkvist Bolidens MK
C-final 1) Karl- Gunnar Lindkvist Bolidens MK 2) Krister Pallin Finnskoga MK 3) Alf Öberg Strängnäs AMS 4) Johan Wärnbring Jönköpings MK 5) Patrik Karlsson Films MK 6) Hans Svensson Skene MS
Klass 2: Super Nationell tom 2400cc A-final 1) Kristian Gerdtsson Tomelilla MK 2) Mikael Björklund Vännäs MK 3) Kent Davour Tjust MK 4) Magnus Årestam Trelleborgs MK 5) Kristian Snahr MK Team Westom 6) Tobias Berglund Fjärås MK
B-final 1) Mikael Björklund Vännäs MK 2) Peter Ericsson Sunnansjö MK 3) Kecke Lundgren Borås MS 4) Jonas Ökvist Piteå MS 5) Pontus Westman Films MK 6) Anders Nilsson Lycksele MK
C-final 1) Jonas Ökvist Piteå MS 2) Ricard Avelin Strängnäs AMS 3) Kristoffer Andersson Dalby MK 4) Robban Pettersson SMK Vingåker 5) Stefan Martinsson Orust MS 6) Jakko Olilla Kiruna MK

03-08-19 Rallycrosseliten invaderar Strängnäs Motorstadion
Det kommer att tävlas både på fyra hjul och två hjul när det är dags för Sm i Rallycross på Strängnäs motorstadion nästa lördag den 30/8.
Detta är den tredje deltävlingen i SM för rallycross dessutom blir det premiär för Supermotard i samband med Smrallycrossen de skall också genomföra tre kvalomgångar plus final. Detta är en relativt ny gren inom mc som ökar mer och mer , rallycrossbanorna passar utmärkt för det skall vara blandat underlag grus och asfalt. Vi räknar med uppemot 40 talet deltagare så det lär bli jämna och rafflande heat att se fram emot.
När det gäller Sm i rallycrossklasserna så lär det bli täta och hårda fighter i samtliga klasser.
I Div. 1 leder Lasse Larsson Skene med en poäng före Per Eklund och med Kenneth Hansen ytterligare en bakom Just nu verkar Kenneth vara i sin bästa form eftersom han leder EM i en klass för sig. Men allt kan hända så någon självskriven vinnare är han inte i detta gäng. Där finns t.ex. otursförföljde Michael Jernberg Skene MS eller före detta rallyföraren Per Johansson SMK Trollhättan i sin Hyundai som kan ställa till det för topptrion.
Division 2 klassen är ännu jämnar eftersom de två i toppen Niklas Hagström MK Team Westom och Tobias Gyllström Kolsva MS båda har 33 poäng och skuggas av Ronny Larsson Götene MK en poäng efter.
Något större ledning har Lars Jonsson Finnskoga MK i den Super Nationella klassen 8 poäng före Benny Isberg Skene MS som i sin tur får se upp för åtminstone fem förare tätt bakom. Dessutom kan hemmaföraren Christer Johansson lyckas med en tätplacering om allt stämmer. Men eftersom en seger ger 20 nya poäng så kan det säkert bli stora omkastningar i flera av klasserna.
Till sist tittar vi på ställningen i Juniorernas Grupp N 1600 cc Som det har sett ut vid de två senaste tävlingarna så är det Marcus Holm Skövde MK som har lyckats fantastiskt bra under sin första säsong trots en del problem med bilen har han segrat i två av de tidigare deltävlingarna, men ledaren Linus Emilsson Falköpings MK och Martin Lundqvist Fagersta MK vill nog visa att de hör hemma i toppen.
Arrangerande Strängnäs ams hoppas att vi kan bjuda på mycket spännande Rallycross samt minst lika bra Masters of Supermotard för vår stora publik En nyhet för årets TV sända tävling på SVT 24 är att det kommer att finnas en storbildsskärm på innerplan med möjlighet för vår publik att se intressanta händelser i repris. Varmt välkomna önskar tävlingsledningen

03-08-17 Toveks racing nia i Holland
Efter att ha inlett helgen nere i Holland strålande med att vara snabbast på tidskvalet var förväntningarna höga i teamet. Audin gick som en klocka och Lasse slog Hansen på tidsträningen och visade överhuvudtaget att han var ordentligt taggad.
Men det är tufft i division 1 i år. Det var hela elva förare inom en tidsram av knappt en sekund.
- Jag är enormt besviken, säger en bedrövad Lasse Larsson. Lördagen var kanonbra, allt fungerad och bilen var den snabbaste.
Nu fick han en B-final efter att Hunsbedt hade knipit A-finalplatsen.
- B-finalen startade bra för mig, fortsätter Lasse. Jag var med i starten och var på väg att ta Pavel Koutny i första svängen. Då kom det någon bakifrån och klippte till min bil så den for rätt ut i muren och där small det. Jag blev stående med hjulen pekandes åt alla håll.
Det var bara för Lasse att kliva ur bilen och konstatera att det endast blev åtta nya poäng denna helgen. Nu far teamet hem, reparation av bilen och sedan dröjer det till den sista helgen i augusti innan tredje deltävlingen i SM körs i Strängnäs. SM-serien som Lasse leder efter fina placeringar där.
www.audisport.nu

03-08-17 Nytt datum i Per Holck Memorial
Bollnäs Mk har bytt datum på sista tävlingen i sprint cupen Per Holck Memorial till den 14 september istället för den 13/9

03-08-17 Ny seger för Kenneth Hansen i Holland
Kenneth Hansen tog en ny seger igen i den sjunde EM-deltävlingen i rallycross på Eurocircuit i Holland. Den tredje raka i EM för Kenneth, som också ryckte närmare totalsegern i mästerskapet.
A-finalen skulle bli en riktig utmaning för de sex förare som ställde upp på startplattan. Just när alla var klara för start öppnade sig skyarna och regnet började ösa ner. Ingen av förarna hade regndäck och på den glashala banan var föret vanskligt.
Kenneth, på pole position, lyckades trots mycket hjulspinn att ta ledningen in i första kurvan. Som tur var hade han också ett par meters lucka för bakom honom blev det kalabalik. Ur röran kom till slut den holländska hemmaföraren Jos Kuypers följd av fransmannen Jean-Luc Pailler.
- Det var en pärs, men det var desto roligare att vinna, pustar Kenneth efter målgång. Med 500 hästkrafter är det svårt att kontrollera greppet och jag höll till och med på att snurra på första varvet.
Norrmännen Morten Bermingrud och Ludvig Hunsbedt stötte ihop i starten och kom ut som fyra och sexa. Tjecken Pavel Koutny låg femma när han tvingades bryta.
När väl förarna fått ett par varv visste de vilka partier som var svårast och de avslutande varven blev en balansakt för att inte riskera en avåkning. Kuypers lyckades hålla den ivrigt uppvaktande Pailler bakom sig. Likaså fick Hunsbedt ge upp flera omkörningsförsök av Pailler. Bermingrud tog in på täten men fick nöja sig med femte platsen.
Per Eklund slutade dagen som tvåa i B-final. Även Lars Larsson och Michael Jernberg tvingades ge upp i B-final. Larsson efter en incident med Eklund och Jernberg med tekniska bekymmer.
Kenneth utökade därmed sin EM-ledning med ytterligare några poäng till 117. Eklund är fortfarande tvåa på 96.
Nästa tävling körs på den klassiska Lyngåsbanan utanför Oslo den 6-7 September.

03-08-14 Revansch i Holland för Toveks Racing?
Nu är det dags för den andra deltävlingen för hösten i EM. Banan som den här gången står som värd är Valkenswaard (Eurocircuit) i närheten av Eindhoven i Holland. En populär bana för de flesta förarna och den brukar också locka till sig stora startfält då det bara är ett "stenkast" till Belgien.
För Lasse är det en bana som han trivs med, och har lite av revansch att utkräva för förra årets placering (12:e plats).
- Ska försöka toppa inför den här tävlingen, säger Lasse nere från Holland.
- Starterna fungerade mycket bättre i slutet i Belgien så den här gången ska jag inte behöva tappa dyrbara metrar i starten.
Teamet har under sommaren monterat in ett nytt startsystem i Audin som ska göra att det blir snabbare och effektivare starter. Bilen är snabb och det gäller att vara med från start, då det är tätt i toppen och varje förlorad meter i en start kostar placeringar i slutände. Nämnas kan att i Belgien var det 11 förare inom en knapps sekunds marginal efter den officiella tidsträningen. Det säger en hel del om konkurrensen i år.
Tabellställning före Holland
1 Kenneth Hansen Citroen Xsara 97, 2 Per Eklund Saab 9_3 86, 3 Jean Luc Pailler Peugeot 206 72, 4 Jos Kuypers Ford Focus 64, 5 Ludvig Hunsbedt Ford Focus 62, 6 Lars Larsson Audi A4 61
www.audisport.nu

03-08-11 Supernationella framgångar i Belgien
I samband med EM-deltävlingen i Belgien kördes ett supportrace med bilar från Supernationella klassen. Urban Bergström vann som vanligt med norrmannen Frodhe Holte som tvåa. Vanligtvis otursförföljde Per Berglund såg till att det blev tvåa finnskogaförare på prispallen. Närmast i klassen följde Mats Öhman och Krister Pallin

03-08-10 Seger förKenneth Hansen i Belgien!
I tryckande hetta vann Kenneth Hansen den 6:e EM-deltävlingen i Belgien. Efter en närkamp med norrmannen Ludvig Hunsbedt i starten av A-finalen lyckades Kenneth komma loss och ta ledningen. En ledning han sedan kontrollerade ända in i mål. Utan större mankemang verkade det som utifrån, men inne i bilen satt Kenneth och höll andan sista halvan av loppet. Den extrema värmen hade tagit hårt på bilen och mitt under A-finalen började växellådan trassla. Hansen höll noggrann uppsikt bakåt för där låg Per Eklund och jagade. Kenneth tvingades hålla igen något på farten för att inte riskera större problem. Eklund närmade sig sakta men säkert de sista varven men orkade inte ikapp Kenneth.
- Skönt att det gick vägen, säger Kenneth nöjt efter en svettig dag. Det har varit fruktansvärt jobbigt med värmen. Det är svårt att hålla koncentrationen på topp när det är över 70 grader i förarkupén och svetten rinner ner i ögonen.
Ludvig Hunsbedt tappade ända ner till sjätte plats när han hamnade på yttern i finalstarten men jobbade sig upp och tog den tredje och sista pallplatsen. Mikael Jernberg gjorde en bra körning idag och utan tekniska problem tog han en fin fjärde plats. Holländaren Jos Kuypers blev femma följd av fransmannen Jean-Luc Pailler som föll från tredje plats efter ett misslyckat omkörningsförsök.
Kenneth Hansen hittade det rätta flytet på den belgiska banan och efter två kvalsegrar säkrade han också pole position i A-finalen. Därför var det extra härligt när han fick fullfölja en lyckad dag med seger.
Hansen hoppas att formtoppen kan hålla i sig även till nästa helg när nästa EM-tävling körs Valkenswaard i Holland. En seger till och han är en god bit på väg mot en ny EM-titel.

03-07-28 Ändring i Götalandscupen i rallycross
SMK Trollhättan har tagit över tävlingen den 16/8 i Götalandscupen Skene MS som skulle arrangerat tävlingen har fått förhinder att arrangera tävlingen, så nu kommer tävlingen att arrangeras av SMK Trollhättan
Tyvär han vi inte få med inbjudan till ovanstående tävling i nästa nr av IB Motorsport p.g.a pressläggningstiden, men hoppas att så många som möjligt noterar denna ändring
För upplysningar om tävlingen kontakta SMK trollhättan på telefon; 0520-13866 eller 0705-988551

03-07-24 Tävlingskalendern klar för Öppna Götalandscupen
Öppna Götalandscupen i Rallycross 2003. Tävlingskalendern är klar för aug. och sept. med ändringar och vi kör två deltävlingar i Arvika
Deltävling 4: 9 aug. Jönköping
Deltävling 5: 16 aug. Trollhättan
Deltävling 6: 6 sept. Tomelilla
Deltävling 7: 20 sept. Arvika
Deltävling 8: 21 sept. Arvika
Deltävling 9: 27 sept. Fjärås/Kungsbacka lördag fri träning mellan 11.00-14.00  avgift   200  kr. 
Finalerna körs på Söndag 28 sept.  Hälsningar från Bosse i Götalandscupen i Rallycross.

03-07-08 Jonas Andersson A-finalist i Supportrace
Så var vi på Höljesbanan och EM i rallycross där Jonas skulle köra ett supportrace. Det regnade när vi körde upp, men när vi kom fram var det solsken och varmt på fredagen, så träningen blev torr och fin, mot förra året, då den var lite blöt.
På lördag var det soligt och varmt och förblev så hela dagen. Efter dom två första kvalen på lördag, en första och en fjortonde tid, låg Jonas totalt på en sjätte plats.
På söndag vaknade jag av att regnade vid sjutiden, det kom tre skurar på morgonen, men tredje kvalet skulle inte gå förrän tjugo över ett. Det klarnade upp, solen kom fram och banan torkade upp och på åkte dom släta däcken.
Det hade återigen kommit mycket publik, dom säger att det var 18 200 betalande åskådare på plats. Jonas gjorde ett bra kval och fick en andra tid. Så med denna andra tid och med en första tid från lördagen, fick han platssiffra 3 och går som första bil in i A-finalen.
Jonas var bra med i starten, men fick en liten knuff av J-C och fick bromsa lite, så är Croon förbi också. J-C, Croon och Jonas ut ur första kurvan. När dom kommer in för varvning, glider J-C ut en bit och Croon är inte sen att sätta in stöten, men det vill sig inte mer än att J-C ställer sig på tvären och nästan Croon också.
Croon har tur, kommer loss, men det har inte Jonas, han kör rakt in i J-C. Jonas kommer iväg igen men han är sist. Till slut vinner Tony Croon, tvåa blir Stian Haugan, trea Jan-Christer Nilsson, fyra Jonas Andersson, femma Lars Jonsson och sexa Terje Morstad.
Nästa supportrace går i Belgien i början av augusti.
Supportklass A-final 1) Tony Croon, Sverige, Volvo S 40, 4.21.60, 2) Stian Haugan, Norge, Volvo S 40, 4.22.17, 3) Jan-Christer Nilsson, Sverige, Volvo S 40, 4.22.47, 4) Jonas Andersson, Sverige, Volvo S 40 Evo, 4.22.69, 5) Lars Jonsson, Sverige, Volvo S 40 4.27.22, 6) Terje Morstad, Norge, BMW M3, Brutit
B-final 1) Lars Jonsson, Sverige, Volvo S 40 4.11.77, 2) Per-Erik Israels, Sverige, Volvo 240 4.13.45, 3) Frode Holte, Norge, Volvo S 40 4.15.86, 4) Per A Jörgensen, Norge, Volvo S 40 4.16.27, 5) Christer Eriksson, Sverige, Volvo S 40 4.16.94, 6) Eivind Nevland, Norge, Volvo 940 4.34.31,
12) Mindor Lien, Norge, Volvo S 40, 13) Mats Öhman, Sverige, Volvo S 40, 14) Per-Anders Johansson, Sverige, Volvo S 40, 15) Alf Öberg, Sverige, Volvo S 40, 16) Urban Bergström, Sverige, Volvo S 40, 17) Krister Pallin, Sverige, Volvo S 40, 18) Olav Fredriksen, Norge, Volvo S 40, 19) Patrik Karlsson, Sverige, Volvo S 40, 20) Dag Inge Myrseth, Norge, BMW M3 Race, 21) Knut Anders Gulliksen, Norge, Volvo S40, 22) Per Berglund, Sverige, Volvo S 40, 23) Karl-Gunnar Lindkvist, Sverige, Volvo S 40, 24) Knut Ove Börseth, Norge, Volvo S 40
Bertil Arvidsson

03-07-07 18200 åskådare såg Tobias Gyllström i EM debuten
I värmländska Höljes kördes i helgen den svenska EM-deltävlingen i rallycross. Tobias Gyllström EM debuterade i rallycrossens division 2 och var där bland annat för att känna av motståndet på EM nivå inför en eventuell kommande internationell satsning.
18200 åskådare besökte alltså Höljes för att se finalerna på söndagen. Tobias hade gjort ett klart godkänd kval och stod inför finalerna som andra svensk efter arvikaföraren Niklas Hagström. Tobias tog snabbt täten i B finalen före den Belgiska toppföraren Ronny Scheveneels i en VW Golf. Tobias klarade sig precis från startsmällen som stoppade bland andra Peugeotföraren Per Gustavsson som vände runt Tobias i förra helgens SM tävling i Kalix.
Gyllströms gula Renault Clio såg ut att gå mot en komfortabel seger i B-finalen som då skulle ge en plats i A finalen men då två varv återstod så händer något med växellådan som gör att flera växlar försvinner och Tobias blev då passerad av Scheveneels. Efter ett tag hittar Tobias tvåans och femmans växel och tar upp jakten på ledaren och hinner just upp honom över mållinjen╔╔ några decimeter från segern.
- Det var väldigt nära att jag hann ikapp "belgaren" framför mig, det kan inte ha skiljt mycket över mållinjen. Tyvärr hade jag ju ändå inte kunnat starta A-finalen då det var alldeles för knappt med tid för att hinna byta växellåda.
Eftersom det var premiär för Tobias både på EM banan i Höljes och att åka på dessa EM däck så visste han ju att det skulle behövas så mycket tid som möjligt på banan för att kunna hitta rätt inställningar och sätta en bra kvaltid. Då lördagens kvalheat kördes i regn så gjorde det att fredags tiderna överlag var betydligt snabbare och då hade Tobias en 6e tid. På lördagen kvalade han in som 3e bil.
- Det känns lite trist att missa A-finalen men jag är ändå nöjd med helgen och har med våra varvtider visat att vi kan matcha EM toppen. Det stärker. Dessutom har vi med Jonas Kruses hjälp lärt oss att hitta bra inställningar på bilen nu, både i vått och torrt. Det tillsammans med suverän däckservice av Avon killarna gör att det känns väldigt rätt och vi kan hitta bra varvtider trots våra begränsade resurser att testa.
Avslutar Tobias Gyllström som nu har en välbehövlig tävlingspaus fram till 29-30augusti då Strängnäs står som värd för den näst sista SM deltävlingen.

03-07-07 Ingen succé för Perra Johansson i Höljes
Totalt 20 000 personer hade kommit till höljes denna helg för att titta på RC-EM. En bra tävling blandat med underhållning på kvällen gör att detta verkligen är en höjdpunkt på året.
- Tävlingen gick inget bra för mej, sägerPerra Johanssonsom tävlade i supportklassen Supernationell. Fjortonde plats i tävlingen känns inget vidare. Första omg. blev det en nionde tid och när det var dags för andra heatet satsade jag allt men var lite för snabb för att startern skulle hinna att slå om ljuset. Tjuvstart och jag var tvungen att ta det lite lugnt i omstarten. Tolfte tid och jag låg på en tionde plats totalt efter två omg.
Tredje omg. jag tar starten men tyvärr var det en norrman i en BMW som inte tyckte att jag skulle få gå ut i ledningen så han vände bort mej i första böj. Då var denna dag och tävling förstörd.
Vi behöver nu få lite fart på chaffören för vi vet att bilen går snabbt och efter helgen då vi gjorde en del test så verkar det vi vara på rätt väg.

03-07-06 Kenneth Hansen vann i Höljes!
Kenneth Hansen levde upp till förväntningarna och vann den svenska EM-deltävlingen i rallycross inför 20.000 åskådare i Höljes.
- Underbart, jublar Kenneth strålande glad. Jag var taggad till tusen och visste att om jag tar mig igenom första sväng helskinnad borde det gå vägen. Å det gjorde det!
I A-finalen fick Kenneth, på pole position, den perfekta start han hoppats på och kunde ta kommandot direkt i första sväng. Men bakom Kenneth gick det desto hetare till. Lars Larsson och Per Eklund tampades hårt om andraplatsen. Larsson hade fördel av att ha startat i första ledet bredvid Kenneth, men Eklund tog sikte på Hansens bakre stötfångare och gav inte vika en tum. Trots flera tappra omkörningsförsök lyckades inte Larsson få hål på Eklund. Per kunde pusta ut som tvåa och Larsson fick nöja sig med den sista pallplatsen, som därmed blev helsvensk.
Kenneth var i storform och kunde efter halva loppet kosta på sig att säkra i de mest krävande partierna för att ta sig hem till mål utan missöden.
- Även om det ser lugnt ut från utsidan, säger Kenneth, så får man absolut inte slappna av i dessa muskelbilar. 520 hästkrafter kräver all koncentration även om jag leder rejält. Det räcker med en missväxling eller punktering så är det kört. Därför är det så härligt när målflaggan äntligen kommer fram.
Holländaren Jos Kuypers blev fyra men tog in alltmer på Larsson de sista varven. Norrmännen Morten Bermingrud och Ludvig Hunsbedt hade också en tät fight längst bak i fältet. Morten lyckades med nöd och näppe hålla Ludvig bakom sig och blev femma.
Med dagens seger drygade Hansen ut sin EM-ledning till 77 poäng mot Eklunds 69. Fransmannen Jean-Luc Pailler, som hade en misslyckad helg och tvingades bryta i B-finalen, ligger trots allt kvar på tredje plats totalt på 61 poäng.
Nu är det några veckors uppehåll till nästa tävling som går i Belgien den 8-9 augusti.
www.hansen-motorsport.se

03-07-06 Framgångar för Audi och Toveks Racing i EM
Hela helgen i Höljes har varit en spännande upplevelse. Lasse Larsson och Toveks Racing har verkligen visat att de är i Europatopp just nu. Lasse har hållit en jämn form genom hela tävlingen och tagit andraplatserna både i tidskval och i två av kvalheaten. I tredje omgången var det en säkerhetskörning för att inte riskera något. In i A-final i första startled sidan om Kenneth Hansen som hade Pool.
- Bilen har gått som en dröm, säger Lasse. Vi jobbade stenhårt efter den våldsamma kraschen i Kalix, dag och natt.
- Men vi har fått ett kvitto på att allt blev bra, fortsätter Lars.
Finalen blev ganska spännande, då Lasse och Eklund etablerade en fight med en gång. Kenneth Hansen tog starten och tog snabbt en ledning med 10 meter före Per Eklund som passerade Lasse precis i första kurvan. Denna ordning hölls ett par varv.
- Märkte att jag tog in på Eklund, säger Lasse. Jag försökte attackera på alla sidor men han stängde effektivt till alla öppningar.
Lasse och Eklund etablerade denna kampen ända fram till mållinjen, men Eklund är en mästare på detta. Hansen drog ifrån mer och mer och kunde ohotat vinna A-finalen. Lasse fick ge sig mot Eklund.
- Men jag är mer än nöjd med en tredjeplats.Med tanke på hur det såg ut för en vecka sedan, fortsätter Lasse. Ett kanonteam som verkligen jobbar och ser till att materialet utnyttjas rätt. Marginalerna är små och snart tar vi dem och står överst.
I och med den här tredjeplatsen avancerade Lars och Toveks Racing i EM-tabellen. Upp till en delad fjärdeplats efter första omgången av serien. Man kunde nu räkna bort den trepoängare som teamet fick i Frankrike och därmed så står lars nu på 52 poäng.
Nu är det uppehåll tills den 9 augusti då EM-serien drar igång igen med tävlingar i Massmechelen i Belgien. Teamet är nöjda med resultaten från vårens omgångar och har som målsättning att nu klättra ytterligare i tabellen när höstomgången drar igång. Justeringar och förbättringar på bilen under uppehållet som ska göra att det där sista kommer.
A-final
1. Kenneth Hansen, 2. Per Eklund, 3. Lars Larsson, 4. Jos Kuypers, 5. Ludvig Hunsbedt, 6. Morten Bermingrud
EM-ställningen efter fem körda omgångar där sämsta resultatet är borträknat:
1. Kenneth Hansen Citroen Xsara 77, 2. Per Eklund Saab 9-3 69, 3. Jean Luc Pailler Peugeot 206 61, 4. Lars Larsson Audi A4 52, 4. Jos Kuypers Ford Focus 52, 6. Ludvig Hunsbedt Ford Focus 47
www.audisport.nu

03-07-03
Per Eklund stod över Pikes Peak till förmån för Höljes
Fokusering och inre harmoni, 57-årige Per Eklund är i toppform inför årets femte EM-deltävling i rallycross.
- Hade jag inte stukat armen så illa i den franska deltävlingen hade jag nog lett EM i division 1, menar EM-tvåan Eklund och tillägger att handleden värker fortfarande.
- Men det är segt virke i gubben. Jag har kraschat så mycket under mina snart 40 år som tävlingsförare så jag tål det mesta.
- Det är bara att bita ihop och "ladde" på.
- Hansen trodde att han skulle få en lugn stund när jag hade armen i paket, men så icke, skämtar värmlänningen och pratar på om försättningarna inför helgens deltävling.
Differensen är att Hansen har fyra poäng tillgodo på Eklund innan en tävling obligatoriskt har räknats bort.
Enligt Eklund är matematiken därför enkel inför avgörandet av den första halvan av årets EM-serie. Vinner han och Kenneth Hansen inte blir bättre än trea, så är det Eklund som leder EM inför "sommarlovet".
- Eftersom jag valt att inte splittra årets säsong mellan internationella backtävlingar och rallycross har både jag och teamet ett bättre fokus, berättar han.
Men visst grämer det honom något att han inte kunde försvara fjolårets seger i en av världens tuffaste biltävlingar, den amerikanska backtävlingen Pikes Peak.
- Eftersom jag inte fick något besked om stöd för start i Pikes Peak från Saab i Amerika valde jag att stå över.
- Visst hade det varit kul att kunna ta en tredje i seger i den klassiska tävlingen, men att starta på eget bevåg har jag varken bilmässiga eller ekonomiska möjligheter att göra.
- Så stor är inte plånboken, förklarar Eklund.
Därför kommer han till start i Höljes som något av "wild card"-förare eftersom man inte riktigt räknat med hans deltagande redan från början varken hos arrangören eller bland konkurrenterna.
- Därför känner jag mig desto mer laddad och harmonisk, inflikar han.
Med ett fokus på rallycross har Clarion-teamet jobbat hårt på att utveckla chassi och väghållning på den laserröda Saab 9-3 Viggen.
- Vi har hittat en perfekt stötdämpning och fjädring, som bara kräver rätt "set up" inför varje bana och yttre omständighet, berättar Per Eklunds son, Per-Anders, blivande civilingenjör på KTH och under sommarloven chefsingenjör i teamet.
I samband med de testvarv som tilläts i anslutning till torsdagens presskonferens i Höljes visade Eklund och hans laserröda Saab fin form.
- Vi behöver bara justera ett par snäpp på stötdämparna så är vi klara för start, avslutar Per som har en intensiv vecka bakom sig; först födelsedag, sedan SM-deltävling i Kalix och nu till helgen EM i Höljes.
Varken ålder eller "arm i paket" stoppar Per Eklund.

03-07-03 Rallycross-fest i Höljes!
Äntligen rallycross i Höljes! Den här helgen är höjdpunkten för många motorsportälskare. En etablerad tradition som garanterar mycket folk, snabba bilar, häftiga race, fest och dans. Ett rallycrossens Hultsfredsfestival där spänningen stiger hela tiden tills den kulminerar i ett fyrverkeri av bilar när A-finalen för "tungviktsklassen", division 1, släpps loss. Fasten your seatbelts - it is rallycross in Höljes!
Den svenska EM-deltävlingen, som avgörs uppe i norra Värmland i den lilla byn Höljes, är ett udda, men mycket professionellt arrangemang. "Mitt i skogen" har ett av Europas bästa rallycross arenor byggts upp. Här är i stort sett alla i området på något sätt engagerade i Tävlingen med stort T. Och det är inte bara en tävling, det är något mer. Riktigt vad är svårt att peka på, men det drar massor av folk. En känsla, en längtan, en förväntan. Husvagnar och tält. Prat, dans, fest. Och rallycross. De flesta besökarna bor intill tävlingsarenan under hela helgen och får därmed en insikt i allt som händer utanför banan. Besökarna äter, sover och andas rallycross, precis som alla teamen gör varje helg. Och så dans på startplattan, lövad med björkris såklart. Det blir nästan som på en hederlig ursvensk Folkpark.
EM-serien
I EM-serien har det redan körts fyra deltävlingar, Portugal, Frankrike, Österrike och Tjeckien. Kenneth Hansen har vunnit två, Portugal och Österrike. Han blev tvåa efter fransmannen Jean-Luc Pailler i Frankrike. I den senaste tävlingen i Tjeckien tvingades Kenneth bryta med växellådsproblem. Då vann Per Eklund. Kenneth leder EM-tabellen på 68 poäng. Eklund är tvåa på 64 och Pailler trea på 61.
Förutom Eklund och Pailler kommer det vara ett helt koppel konkurrenter som jagar Kenneth, som får axla visst favoritskap såsom regerande europamästare och förra årets segrare i Höljes.
Svenskarna Lars Larsson, Michael Jernberg, Per Johansson och Stig-Olof"Stekka" Walfridsson vill alla lyckas extra bra på hemmaplan.
Finländaren Marko Jokinen, som tävlar för arrangören, Finnskoga MK, hoppas också kunna vara med långt framme. Och så har vi norrmännen. Morten Bermingrud, Ludvig Hunsbedt och Sverre Isachsen har mängder av supportrar runt banan som kommer heja fram sina förare på typiskt norskt flaggviftande manér. Lägg till denna digra samling även Jean-Luc Pailler, Jos Kuypers, Pavel Koutny och Torben Möller. Bland andra.
Banan i Höljes har det mesta. Här finns både snabba och knixiga kurvor, velodrom, hopp, dolda svängar bakom krön, raksträckor och en svår startplatta, med mycket fäste när det är varmt. En bana som är krävande för både bil och chaufför.
Den tillströmmande publiken kommer säkerligen åka hem både nöjda och trötta efter ännu en intensiv rallycrossfest i Höljes.
Totalställningen efter 4 av totalt 10 deltävlingar
1 Kenneth Hansen S Citroën Xsara 68, 2 Per Eklund S Saab 93 64, 3 Jean-Luc Pailler F Peugeot 206 61, 4 Jos Kuypers NL Ford Focus 49, 5 Ludvig Hunsbedt N Ford Focus 43
www.hansen-motorsport.se

03-07-03 Höljes - en rallycrossklassiker i EM
Sista EM-tävlingen innan sommaruppehållet. Och årets folkfest för alla älskare av rallycross. Höljes traditionsenligt sista tävlingen på första halvan av EM-serien. Med stort startfält och med mycket publik som vallfärdar ditt för att se Europaeliten fightas om poängen.
Men det bjuds även på sedvanlig fest med allt vad det innebär. Dans på startplattan på lördagskvällen när alla kört första omgången av kvalet. Efter intensivt arbete sedan hemkomsten och smällen i Kalix står Lasse Larsson på starlinjen igen för att färbättra poängskörden i EM.
- Det har inte varit någon vila precis säger Lasse. Efter smällen i Kalix har det gått många timmar till att återställa bilen i körbart skick. Så vi får jobba med den ända in i sista minuten.
Räkna med att det är ett revanschsuget team som kommer till Höljes. Höljes, den tävlingen kan ge poäng för Lasse så att han kan ta bort trepoängaren från Frankrike och på så sätt förbättra poängställningen. Förra året blev ett bottennapp i Höljes, men i år ska det bli bättre resultat. Sedan tar teamet några veckors vila innan det är dags för andra halvan av årets EM-serie.
www.audisport.nu

03-06-15 Andraplats för Toveks Racing i Tjeckiens EM-tävling
Det blev en framgångsrik helg för Audi nere i Tjeckien i den fjärde deltävlingen i årets Europeiska Rallycrossmästerskap.
En fin andraplats för Lasse Larsson och Toveks Racing, som lika gärna hade kunnat bli en förstaplats. Per Eklund tog starten och sedan kom Lasse snabbt ikapp honom och började attackera. Per Eklund, är kanske den mest rutinerade föraren i serien. Han kan konsten att stänga till och Lasse nästan klättrade på hans bil under fem varv i försöken att komma förbi.
Lasse ville inte riskera en svartflagg utan såg till att köra inom reglementet.
- Det är värdefulla poäng, som jag ville vara rädd om, säger en glädjestrålande Lasse direkt efter målgången. Nu kan jag räkna bort trepoängaren nere i Frankrike om jag får till det även i Höljes, som är nästa tävling i EM.
- Den värsta bana jag kört på, var den kommentar som Lasse Larsson, Toveks Racing fällde redan på lördagen trots att han presterat en kanonkörning i det första heatet. En andraplats efter Kenneth Hansen.
- Det går inte att se varken bana eller konkurrenter pga allt damm som virvlar upp, fortsätter Lars. Därför var det oerhört viktigt att få en bra start.
Söndagen inledes med förhoppningar att kunna spika en A-finalplats redan i den andra omgången. Men där kom Lasse i väg bra, men drev ut i startböjen och blev passerad av både Bermingrud och Pailler. Och då var det sedan svårt att få grep på dem då han kom efter.
- Tog i för hårt och det släppte lite i bakvagnen, säger Lasse. Men det är små marginaler och speciellt på den här banan som har den kortaste startsträckan. Men sedan i den tredje ronden så körde han så bra som han kan. Hamnade dock bakom Eklund.
- Han är specialist på att kunna köra defensivt, säger Lasse. Hur jag än försökte kom jag inte förbi. Men nu är det bara att ladda för fullt i A-finalen.
Men det räckte dock till, så att Lasse fick en plats i A-finalen.
Resultat:
1. Eklund, 2. Larsson, 3. Isachsen, 4. Pailler , 5. Hansen, 6. Jernberg
Aktuell tabellställning efter fjärde omgången.
1 S Kenneth Hansen Citroen Xsara, 69, 2 S Per Eklund Saab 9_3, 64, 3 F Jean Luc Pailler Peugeot 206, 61, 4 NL Jos Kuypers Ford Focus, 49, 5 N Ludvig Hunsbedt Ford Focus, 43, 6 S Lars Larsson Audi A4, 40, 7 N Sverre Isachsen Ford Focus, 34, 8 S Michael Jernberg Ford Focus, 29, 9 N Morten Bermingrud Citroen Xsara, 28
www.audisport.nu

03-06-15 När Kenneth Hansen missade vann Per Eklund
Det var inte Kenneth Hansens dag när den fjärde EM-deltävling i rallycross avgjordes i Tjeckien. Istället klev Per Eklund fram och vann när de andra båda svenskarna Mikael Jernberg, i pole position och Kenneth Hansen, i andra startruta, tvingades bryta med tekniska problem.
- Det var inte mycket som ville sig idag, suckar Kenneth besviket. Det har krånglat i två av tre försöksheat så misslyckandet i A-finalen var bara grädden på moset.
Kenneth kunde efteråt konstatera att växellådan gett upp på grund av det krävande fästet i startplattan. Hansen blev placerad på sjätte och sista plats i finalen.
Men mest besviken av alla var nog Mikael Jernberg, som med tårar i ögonen tvingades lämna sin trasiga bil på startplattan. En femte plats var inte i närheten av hans förhoppningar.
Desto gladare var Per Eklund som från andra startled kunde ta sin första seger för året. Per och Lars Larsson hade en tät fight i A-finalen, där Per trots ivrig uppvaktning från Larsson lyckades hålla undan ända in i mål. Norrmannen Sverre Isachsen tog med sin tredje plats sin första pallplacering i EM.
Det var en merit med tanke på att han hela loppet hade fransmannen Jean-Luc Pailler hack i häl.
Per Eklund avancerade med dagens seger i EM-tabellen till andra plats, bara fyra poäng efter Kenneth Hansen som fortfarande ligger i topp på 68 poäng.
Nästa EM-tävling, den sista i första halvleken, går i Sverige i nordvärmländska Höljes första helgen i juli (5-6 juli). Dess för innan ska Hansen och de andra svenskarna åka den andra deltävlingen i SM uppe i Kalix helgen efter midsommar, 28 juli.

03-06-11 EM-tävling i rallycross körs i Tjeckien
Efter en helg i Österrike som var både varm och dramatisk, så drar hela rallycrossgänget, med Lasse Larsson och Toveks Racing norrut till Tjeckien för att göra upp i den fjärde deltävlingen.
- Nya tag och ny bana, säger Lasse som just nu befinner sig i Prag med alla de andra förarna.
- Nu lämnar vi det andra bakom oss och koncentrera oss helt på tävlingarna i Sedlcany, fortsätter han. Vi har sett över bilen för att kontrollera att den inte fick några dolda skador efter avåkningen i Österrike.
- Allt ser OK ut och vi ska göra allt för att öka på poängskörden en hel del.
Banan i Tjeckien ligger 65 km söder om Prag, och ner hit brukar det komma en hel del svenska supporters för att heja fram sina förare. Banan har en kort startsträcka men är sedan en utmaning för förarna. Teknik belönas på denna bana. Banlängden är 930 meter och startsträckan bara 100. Banrekordet innehas av Kenneth Hansen sedan 1999.
www.audisport.nu

03-06-08 Dramatiska EM-tävlingar i rallycross i Österrike
Det blev en dramatisk helg för Toveks Racing och Lasse Larsson när helgens tredje omgång kördes i Greinbach, Österrike. Förutom att det var extremt varmt, upp till 36 grader i skuggan så var det en snabb bana som också skördade sina offer.
Lasse hade en fullfartsavåkning men även Pavel Koutny råkade ut för en våldsam rullning efter målgången och voltade tre varv innan det blev stopp. Och för hans del var dagen avslutad.
Lasse Larsson var med om en våldsam avåkning i det andra heatet. Full fart och in en fullfartsböj så släppte bakvagnen.Bilen gled ut med bakvagnen och for med bakänden före mot skyddsräcken och däckstravar. Men som tur var passerade Lasse dessa och hamnade utanför. Hade han farit in i räckena hade det kunnat sluta mycket olyckligt.
- En av de tuffaste och händelserikaste tävlingar jag kört, säger Lasse efter loppet. Allt kunde ha hänt då jag tappade fästet med bakvagnen i andra heatet: Rena turen att jag missade både däckstravarna och räcket. Annars hade det väl varit sluttävlat för mig:
- Visst kändes det lite skakigt efteråt, fortsätter Lars. Men det går snabbt över. Och bilen klarade sig helt utan skador. Mirakulöst.
Kenneth Hansen var åter den som tog Pool Position i A-finalen. Lasse Larsson kom igen i det tredje heatet och fick en plats i B-finalen. B-finalen blev ganska odramatisk, då Hunsbedt gick ut först med Kuypers efter sig. Bakom dessa två gjorde Lasse Larsson flera attacker på MIchael Jernberg för att ta sig förbi. Försökte på bägge sidor men det gick bara inte. Banan i Österrike är också känd för att vara svår att köra om på. Men Jernberg stängde till effektivt och Lasse fick en fjärdeplats i B-finalen.
- Det är klart att man alltid vill vinna, men det är små marginaler i den här sporten, hävdar Lasse efter tävlingarna.
- Det är hundradelar som skiljer mellan oss, fortsätter Lasse. Och ett enda litet misstag kostar så mycket.
www.audisport.nu

03-06-08 Kenneth Hansen tog överlägsen seger i Österrike
Kenneth Hansen vann den tredje deltävlingen i rallycross-EM före landsmannen Per Eklund. Hansen var liksom förra året överlägset snabbast på den karaktärsfulla Greinbach-banan i Österrike.
Från en perfekt start i pole position i A-finalen och ledning direkt visade Kenneth att han hade hittat den vinnande rytmen när han drygade ut sin ledning under hela finalloppet. Med dryga 75 meters ledning fick Hansen en efterlängtad seger, sin revansch från förra året då han också varit snabbast hela dagen men där Eklund knep segern före Kenneth.
- Jag ville så gärna lyckas fullt ut här, säger Kenneth nöjt, eftersom jag verkligen trivs på banan. Nu blev det seger och det ska vi fira rejält ikväll.
Bakom Hansens betryggande ledning hade Eklund en lika trygg andra plats före holländaren Jos Kuypers på tredje. Jos, som avancerat från B-final, hade en tuff fight med fransmannen Jean-Luc Pailler. Jean-Luc tog i för hårt och sladdade av i full fart, med en tilltygad bil rullade han till slut in på sjätte och sista plats. Fyra blev norrmannen Sverre Isachsen strax före en annan norrman, Morten Bermingrud. Bermingrud hade faktiskt andra start spår bredvid Kenneth i A-finalen, men hans motor orkade inte i startögonblicket och han blev sist iväg.
- Det enda hotet mot min seger idag var nog jag själv, erkänner Kenneth. Jag nöjt varje meter av loppet eftersom körningen stämde så bra. Av ren körglädje kunde jag bara inte slå av på farten även om det hade varit taktiskt mest rätt.
De andra två svenskarna Lars Larsson och Mikael Jernberg blev kvar i B-final.
Nu har Kenneth ryckt åt sig en liten ledning i EM-tabellen och leder på 57 poäng före Pailler på 48 och Eklund på 44.
Nästa EM-tävling körs redan nästa helg i Tjeckien på Sedlcany-banan söder om Prag.
Resultat denna tävling
1 Kenneth Hansen, Citroën Xsara , 20, 2 Per Eklund, Saab 93, 17, 3 Jos Kuypers, Ford Focus, 15, 4 Sverre Isachsen , Ford Focus, 13, 5 Morten Bermingrud, Citroen Xsara, 12, 6 Jean-Luc Pailler, Peugeot 206, 11
Totalställningen efter 3 av totalt 10 deltävlingar
1 Kenneth Hansen, Citroën Xsara, 57, 2 Jean-Luc Pailler, Peugeot 206, 48, 3 Per Eklund, Saab 93, 44, 4 Jos Kuypers, Ford Focus , 39 , 5 Ludvig Hunsbedt, Ford Focus 35

03-06-05 Lasse Larsson optimistisk inför RC-EM i Österrike
Så är det dags för rallycrossens tredje omgång. Färd ner till Österrike för att slåss om poängen. Tävlingarna går i Greinbach, 9 mil söder om Wien. En bana som är relativt ny i EM-sammanhangen. En bana som är populär bland förarna och speciellt hos Lasse Larsson Toveks Racing. En tredjeplats förra året.
- Nu känns det som allt kan hända, säger Lasse. Efter helgens seger i Tomelilla har självförtroende i teamet hamnat på topp, så vi ska göra allt för att vara med i toppen igen. Audin går underbart och körningen blir bättre och bättre.
Bilen fungerar bra och reparationen av den trasiga växellådan som byttes ut är klar. Allt genomgånget och under mitten av veckan ger man sig ut på en lång färd igen. Efter Österrike styrs kosan mot Tjeckien innan teamet återvänder till Sverige igen.
www.audisport.nu

03-06-02 B-final för Perra Johansson i RC-premiären
Nu är Rallycrosspremiären avklarad och vad ska man säja om detta. Tomelillas bana är inte den bästa men man hade fått till underlaget perfekt, det höll otroligt bra. Tyvärr hade man flyttat ut banmarkeringen på ett ställe och detta var ett kanonställe att köra om på innan man förstörde det. En femte plats i B-finalen blev resultatet men det kunde varit en andra plats om jag varit nöjd med detta.
Jag gjorde ett försök att hoppa förbi Urban Bergström på fjärde varvet men avbröt detta då jag insåg att det lika gärna kunde sluta i vallen (den som de flyttat ut) men när jag hade sett att Jensa Lundqvist hade stannat i ledningen funderade jag på om jag skulle vara nöjd med en andra plats. Då det var 60 mil hem skulle jag ångra mej flera gånger om jag inte gjorde ett försök. Urban åkte sakta i velodromen och här skulle jag vara lite ful och attackera honom. Men tyvärr var jag lite för het på gasen det blev en snurr och jag tre placeringar sämre än jag var. Hoppas inte att dessa tre SM poäng kommer att vara avgörande i slutet på säsongen.
Första heatet gjorde jag en bra start men då det är kort start raka är det svårt att ta starten från ytterspåret, jag var först in men tyvärr hade Benny Isberg halva sin bil på insidan av mej.
Jag tappade till fjärde plats men tog alternativspåret på första varvet och när Johan Stenvall tog detta var det en plats bättre trodde jag. Holmqvist snurrade och jag kom åkte förbi honom men tappade lite tid och då hann Stenvall ut ur alternativet och en klockren påkörning i mitt framhjul, styrningen gick sönder för mej och detta heat avslutat.
Andra heatet stod jag på näst yttersta och ännu en bra start och kom ut som trea men körde upp mej till seger i heatet och en femte plats i omg.
Tredje omg. och jag var tvungen att få ännu en bra tid. Sjätte startspår går det inte att ta starten från men jag var med längst fram och försökte på yttern. Jag tog alternativspåret ett varv för tidigt då jag missade en som var alldeles bakom och detta gick inte tillräckligt fort men en omkörning i velodromen och jag kunde sluta trea i heatet men en elfte tid i omg.
Nu laddar vi för att komma välförberedda till Nalovardo som ligger i Sorsele ca 85 mil norrut. Där kommer det att köras första och andra deltävlingen i årets Back SM.
Det kommer att var spännande att se vad de andra backåkarna har haft för sig under vintern, har de trimmat eller byggt nya bilar?
Jag vet ialla fall att en som kommer att vara svår i årets serie är Anders Avelin som har köpt Fredrik Enholms segerbil från förra året, Anders har visat flera gånger med 240 att han kan köra bil så han kan bli farlig. Men vi kommer att satsa för att komma hem med två segrar.

03-06-01 Seger för Lasse Larsson i i Tomelilla
Äntligen så stod han där. Överst på prispallen. Lasse Larsson efter en kanonkörning i sin Audi förpassade han de övriga bakom sig. Tumultartade känslor i teamet då glädjen knappt visste några gränser. De har slitit och kämpat och hela tiden legat på gränsen till denna framgång. Lasse stod snett bakom Hansen i starten med Walfridsson sidan om. In mot första böjen efter startrakan dundrade bilarna och där släppte det för Hansen och han snurrade runt. Per Eklund tät följd av Lasse och Walfridsson utnyttjade ju detta och drog i väg.
Denna ordningsföljd var ett par var med Eklund först och Lasse helt just i baken på Eklund. Lasse fick en lucka till Walfridsson och då gjorde ett smart drag:Han gick in på alternativspåret, och Eklund hade sitt kvar. DÅ började en körning som Lasse nog aldrig har gjort förr. Audin visade verkligen att den är mer än konkurrenskraftig. Den gick som ett spjut och Lasse dansade fram med den på banan. Han körde helt enkelt ikapp ikapp Eklund som hade fått ett försprång när Lasse valde alternativen. När Per Eklund gick in på alternativen och kom ut så fick han se Lasse passera. En taktiskt perfekt körning och en mycket aggresiv inom reglernas normer.En klockren seger för Lasse Larsson, Toveks Racing i deras Audi A4.
Årets 2003-års Svenska Mästerskap i rallycross startade i Tomelilla lördagen den 31 maj. Och Lasse hade en andraplats från förra årets serie att försvara.
För tre år sedan gjorde han premiär i sin Audi A4 just i Tomelilla. En premiär som var full av problem med den nya bilen, men trots det kämpade han till sig en fjärdeplats.
Den gången vann Per Eklund före Kenneth Hansen. I år så kom man från en tur ner i Europa, med blandade framgångar. En femteplats i Portugal och en helg i Frankrike som teamet och Lasse så fort som möjlig vill lämna bakom sig. I Tomelilla inledes lördagen med tidsträning och där sätts startpositionerna för de tre kvalomgångarna. Det är bra förhållanden och under morgonen satte Lasse den fjärde bästa tiden i tidsträningen. Snabbast var Kenneth Hansen och Per Eklund därefter: Mardröm
Katastrofscenarie med en gång blev det för Lasse. I starten av det första heatet, där han skulle möta Eklund, Walfridsson och Jokinen så small växellådan i starten och han kom en meter. Mekaniker rev snabbt ner lådan. Ett intensivt arbete för att få ordning på den sattes igång. De är duktiga och klarade av detta så att Lasse kunde rulla ut för det andra heatet. Nu gällde det allt. Bra placeringar och tider i de två återstående heaten: A-final blev det
I de två återstående heaten presterade Lasse fantastiskt bra körningar och var snäppet bakom Hansen och Eklund hela tiden. Men det kändes att Audin gick bättre och bättre. Så det blev en A-final för honom.
www.audisport.nu

03-06-01 Anders Nilssons rapport från Rallycross-SM
Nu var årets första SM deltävlingen avklarade med både framgång och nederlag. I första heatet så hade jag tredje startspåret men missade starten lite, tänkte då lägga mig på insidan och ta några plaseringar men de andra körd ihop och en blev kvar på räcket. Jag lyckades ta mig förbi och komma i mål som 4:a i heatet och en 14:e plats totalt.
I andra kvalheatet så gjorde jag en kanon start från tredje startspår och var först in i första kurvan men jag hade lite för hög fart in och gled ut och var tvungen att släppa förbi Anders Avelin. Jag låg efter honom i ett och halft varv sen tog jag alternativ svängen och han vanliga banan men när jag valde alternativ svängen så hade jag sett att han hade fått punktering i svängen inann och kom därför ut före honom. Jag vann heatet med god marginal till tvåan och fick en 7:e plats totalt.
I tredje så hade jag fjärde startspår, och hade tänkt att ta det lungt in i första sväng och ligga efter och få en bra tid då jag körde ihop med Tiger,Lundqvist och K-G skulle heatet gå mycket snabbt. Jag fick till en kanon start igen och jag var först in i start svängen, blev lite förvånad då jag trodde att jag skulle ha någon i sidan. Men efter två varv så brast en länk arm och jag fick bryta heatet. Länkarmen brast pågrund utav att jag använde banmarkeringarna för mycket men skall det gå riktigt snabbt så måste man köra på gränsen och nu gick jag över den.
När vi kom in i depån så blev det till att skruva ifall att det skulle räcka till en final. Jag var sist in i C-finalen men jag hade inte hunnit byta allt som var snet och skadat, inte heller ställt in hjulen så jag körde bara runt för ifall någon skulle bryta och det gjorde det, där med fick jag med mig dubbelt så mycket poäng än om jag inte kört fram.
Jag är ändå nöjd med dagen i Tomelilla fast att jag nog körde bort en plasering i B-finalen i sista heatet. Men det var skönt att visa dom att man hänger med och framför allt så var det roligt att ta starten från ytterspår mot Tiger och K-G som båda körde A-final.
Anders Nilssons MK Team Westom

03-05-31 Lars Larsson själaglad segrare i SM-premiären
Kenneth Hansen och Per Eklund var de stora segerfavoriterna när SM-premiären i Tomelilla kördes. Men det var Lars Larsson som skulle komma segrade ur striden! De två rivalerna, Per och Kenneth, hade varit outstanding under kvalkörningen och båda stod i första led i A-finalen med Kenneth i pole position.
- Jag var alldeles för sen i starten och Per kunde ta kommandot direkt, suckar Kenneth besviket över den snöpliga fjärde platsen det blev till slut.
Kenneth försökte komma in bakom Per i första sväng men det övriga fältet tryckte på och i stridens hetta fick Kenneth en liten smäll och bilen vände runt. Loppet var kört för Hansen. Halvvarvet efter började Kenneth ett tröstlöst försök att jaga ikapp. Efter Morgan Antonssons stopp hade Kenneth på sista varvet lyckats komma ikapp dansken Kennet Olsen. Bara två svängar före mål satsar Hansen allt och hoppar förbi i den sista branten upp till fjärde plats.
Lars Larsson kom ut som tvåa efter Per. Larsson utnyttjade alternativspåret taktiskt perfekt genom att ta det i början av loppet för att sedan kunna koncentrera sig på att jaga ikapp Per. Det lyckades och på det sista varvet kunde Lars överta ledningen när Per till slut tvingades åka genom det långsammare alternativspåret.
Larsson var själaglad över sin första segern på länge. Per blev tvåa och Stig-Olof "Stekka" Walfridsson blev trea.
Nästa SM-tävling körs i andra änden av Sverige, i Kalix, den 28 juni.
Men redan på onsdag ska EM-åkarna vända kosan söder ut igen för att köra den tredje EM-deltävlingen i Österrike den 7-8 juni.
Resultat denna tävling 1 Lars Larsson, S, Audi , 20, 2 Per Eklund, S, Saab 93, 17, 3 Stig-Olof "Stekka" Walfridsson, S, Ford Focus, 15, 4 Kenneth Hansen, S, Citroën Xsara, 13, 5 Kennet Olsen, DK, Ford Focus 12, 6 Morgan Antonsson, S, Saab 93, 11

03-05-29 "Perra" laddad till 110% inför Rallycross-SM
Tomelilla är den första deltävlingen i Rallycross-SM som körs nu till helgen. Per Anders "Perra" Johansson, MK Team Westom är en av de 29 startande i Supernationella med alla gamla rävar, men dock utan Micke Stark och Ingemar Bjöörn.
Tomelillabanan är mycket speciell då den inte är plan utan går mycket på skrå och är mycket kuperad. Sjöbohoppet är välkänt med sina många krascher,
- Men vet man bara hur det ska tas så är det inga problem, menar "Perra".
"Perra" har lyckats mycket bra på denna bana. Han har varit i final de flesta gånger han har tävlat där.
- Bilen har fått en upprustning och är genomgången, flera lyckade tester är gjorda. Det känns mycket positivt, säger Perra som är laddad till 110 %.
- Om tidskvalet går bra så att jag får en bra startposition kommer vi att försöka att vara med i toppen. Fyra deltävlingar kommer att ingå detta år i SM-Rallycrossen, dock ingen backtävling som det varit dom två sista åren, vilket jag tycker är synd.
Helgen efter Tomelilla bär det av till första Back-SM tävlingen som går i Nalovardo. Först 56 mil söderut och sen åker vi 85 mil norrut så bussen kommer att få gå en del till att börja med den här säsongen. Mellan tävlingarna är veckorna fyllda med motoraktiviteter. Sammanfattningsvis kan vi konstatera ännu en fartfylld säsong.

03-05-29 Kenneth Hansen jagar seger i Tomelilla.
Kenneth Hansen är regerande svensk mästare och europamästare och får därför axla visst favorittryck nu när 2003-års Svenska Mästerskap i rallycross startar i Tomelilla lördagen den 31 maj.
Det var 3 år sedan sist en SM-tävling avgjordes på Svampabanan. Då vann Per Eklund före Kenneth. Ett scenario Kenneth gärna vill ändra på, var så säker.
Förutom Per tänker nog även bland andra Lars Larsson, Mikael Jernberg, Marko Jokinen och Per Johansson göra allt de kan för att inte Hansens röda Citroën kommer först över mållinjen. Det lär, som alltid, bli trångt om saligheten i första sväng.
SM-premiären här i Tomelilla är Hansen-teamets tredje tävling i år. EM-serien drog igång för två veckor sedan nere i Portugal. Kenneth hade en riktigt bra helg och efter en tuff kamp med fransmannen Jean-Luc Pailler i början på startvarvet kunde Kenneth rycka ifrån och ta en klar seger.
Förra helgen gick nästa EM-tävling i Frankrike. Då hade inte Kenneth samma flyt och han startade längst bak i finalen. Men efter en kanonstart och med viljestyrka lyckades Kenneth, i en brinnande bil, avancera till att jaga den då ledande Pailler.
- Jag var nära att bryta loppet när flammorna från den läckande servostyrningen dog ut, säger Kenneth. Det sista varvet fick jag istället stora problem att ta de snäva hårnålskurvorna. En andra plats efter en sådan race-helg är trots allt mycket skön. Nästan som en seger.
Årets SM består av 4 deltävlingar, 31 maj i Tomelilla, 28 juni i Kalix, 30 augusti i Strängnäs och finalen i Götene den 13 september. En bra geografisk spridning för ett svenskt mästerskap.
Svampabanan i Tomelilla har en mycket säregen karaktär. Banan är kuperad med ett parti kallat "hoppet", men här ska helst inte hoppas eftersom man slår lätt sönder bilens hjulupphängning. Första sväng är också speciell. Det är en yvig kurva i uppförsbacke på grus. Det innebär breda uppställ där ibland två bilar kan komma jämsides på sladd. Härliga fighter!
Kenneths Citroën Xsara är ingen vanlig Svensson-bil. Med 520 vilda hästkrafter under motorhuven och fyrhjulsdrift kan bilen accelerera från 0-100 km/tim på ca 2,5 sekunder. Kenneth sa vid ett tillfälle:
- Den här bilen är omöjlig att tröttna på. Den kräver total uppmärksamhet och belöningen är stor när man lyckas tygla all kraft och sätta bästa varvtid.

03-05-25 Mörk rallycrosshelg för Lasse Larsson i Frankrike
Lasse Larsson, Toveks racing, kom på 14:e plats i helgens tävling i Frankrike.
Dåligt väder inramade banan i Alencon på lördagsmorgonen. Regn som gjorde banan hal och svårbemästrad. Men under den fri träningen började så banan att torka upp. Men detta gjorde också att de som startade tidigt fick sämre tider, vilket speglas i tiderna. Förhoppningsvis blir det mer rättvisa förhållanden nu nder den officiella träningen.
Jean Luc Pailler var snabbast före Herve Knapick i. Sedan ytterligare em fransman Laurnet Fouquet,i en Renault Clio ochLaurent Terroitin, Citroen Xsara . Per Johansson var snabbast icke franske förare. Sedan kom Eklund och Hunsbedt men den största överraskningen var Kenneth Hansen som återfanns först på åttonde plats. Lasse hade problem att få till fästet och i den Officiella tidsträningen var det än värre med förhållandena . Tiderna här var sämre än under den fria träningen.
Lasse fick sämsta möjliga tid inför kvalet med en 12:e plats i tidsträningen: 2 sekunder långsammare än snabbaste bil som var Pailler, som har sin hemmabana här: Lasse Larsson har en tredjeplats från förra året att försvara, men då var det också torra och snabba förhållanden vilket gynnar hans Audi. Men han var inte ensam om att tappa. Både Kenneth Hansen, och Per Eklund hade svårt att få till det. Som det ser ut inför kvalomgångarna kan det blev en fransk uppgörelse om platserna i A-finalen.
Blev inställd då det vräkte ner regn och det blev omöjligt att köra. Dålig sikt och det utgjorde en fara för förarna säkerhet . Så det första heatet kördes tidigt på söndagsmorgonen, då det slutat regna, banan började torka upp och vädret såg ut att stabilisera sig. Dock var det svårt med banan, då den var mycket slirig.Efter nattens myckna regnande så har det slutat. Nu på morgonen syns en väderförbättring. Banan börjar torka upp efter det intensiva regn som kom. Men banan är slirig och svårbemästrad. Lasse har fått kämpa då inte fästet för honom blivit riktigt som han vill ha det. Så däcksvalet kommer att bli avgörande till nästa heat.
Snabbast var Paille med Hunsbedt på andraplats. Kenneth Hansen har också svårt att få till det och återfinns först på fjärdeplats efter första omgången.
Tuff tävling i Frankrike störs av dåligt väder. Och ett strömavbrott lamslog en hel del på banan. Att det är skiftande förhållanden och en öppen tävlingar ser man. I detta heatet så klippte Lasse till med fjärde plats totalt och Hunsbedt vann. Lasse fick till allt och snabb i starten och kunde sedan . Hansen fick ingen placering alls då hans turbo rasade och likaså var det med Jernberg. Drivknutarna som gav upp igen. Per Eklund på en sjätteplats.Koutny bröt efter ett varv.
Med andra ord är det en oerhört öppen tävling, där Lasse med en bra placering i tredje kan ta sig till A-final. Det enda som är klart är att Paillier och Hunsbedt är klara för A-finalen.
En elfteplats i tredje heatet räckte inte ända fram till A-final. Det är och har varit oerhört tuffa tävlingar. Inte en millimeter som någon lämnat utrymme för den andre. Många förare från Frankrike som har banan mer eller mindre som en hemmabana. Lasse har dock kört hyfsat och siktar nu på B-finalen och att via den ta sig vidare. Kenneth Hansen tog en tredjeplats, men får tufft idag. Paillier tog hem heatet och fick Hundsbedt bakom sig.
- En av de tuffare tävlingarna, säger Lasse. Först dåligt väder, med hal bana och så dessa snabba fransmän och ingen viker undan en millimeter. Men siktar nu att göra bra ifrån sig i B-finalen.
Men sedan kom kallduschen. En protest från en medtävlare godkändes och petade ner Lasse till C-finalen. Lasse har dock redan säkrat värdefulla poäng i EM-serien, som kan vara värdefulla senare i år. Då flera av favoriterna missat A-finalen.
En kalldusch drabbade Lasse efter kvalomgångarna, där han var klar för B-finalen... trodde han. En protest mot hans körning lämnades in och godkändes. Det var i andra heatet som han gick in för snävt och stötte till en medtävlare som gick av banan. Han lämnade in protest och Lasse diskades. Detta innebar att han petades ner till C-finalen. Det var en minst sagt irriterad Lasse som kommenterade det hela efteråt.
- Tycker att det är alldeles för många förare som släpps in som inte kör EM säger Lasse. Och det gör att det uppstår situationer som annars inte skulle skett.
Humöret var ganska nertryckt efter detta och i C-finalen så kom Lasse först på färdeplats, då en medtävlare snurrade framför honom och på så sätt blockerade banan. Totalt blev det en 14:e plats, inte precis vad teamet hade räknat med.
Nu är han på väg hem och laddar för nya tag i SM-premiären nästa helg i Tomelilla. Vann gjorde fransmannen Jean-Luc Pailler före Kenneth Hansen med norrmannen Ludvig Hunsbedt på tredje.

www.audisport.nu

03-05-25 Kenneth Hansen "vann" andra plats i EM i Frankrike
Kenneth Hansen "vann" en andra plats i den andra deltävlingen i rallycross-EM när han gjorde en makalös uppkörning från sista startled till att utmana ledande fransmannen Jean-Luc Pailler.
- Jag har vunnit många gånger, men detta var verkligen som en seger också, jublar Kenneth.
Kenneth Hansen var i stort sett borträknad när han efter en misslyckad kval körning nätt och jämt tog sig till A-final. Den dramatiska finalen börjar med en kanonstart av Hansen, som flyger med sin röda Cittra genom fältet fram mot första sväng och kommer ut som tvåa. Men Kenneth åker på några smällar av norrmannen Ludvig Hunsbedt och holländaren Jos Kuypers och är nära att köra av. Med full gas i ett brett uppställ kan han rädda sig kvar på tredje plats. Han jagar sedan både ikapp och förbi Hunsbedt.
I detta moment upptäcker Kenneth att det slår upp eldslågor under motorhuven och strax där efter tränger lågorna även in i kupén vid växelspaken. Hansen ligger nu alldeles i hasorna på ledande Pailler, som förstår att Kenneth har hittat farten han saknat tidigare under dagen. De 20 000 åskådarna är i upplösningstillstånd över den rafflande finalen. Men Jean-Lucs lycka skulle bli Kenneths brinnande bil. Elden orsakades av en läckande servostyrning, vilket gjorde Hansens bil alltmer tungstyrd.
- Sista varvet orkade jag knappt hålla bilen, säger Kenneth. För att kunna svänga tvingades jag slänga runt bilen med hjälp av handbromsen.
Pailler lyckas hålla undan för Kenneth och vinner A-finalen. Hunsbedt, som jagat ifatt Hansen, blir trea. På fjärde plats kom en Christian Menier från Frankrike och på femte plats hamnade Per Eklund. Per hade tidigare vunnit B-finalen efter en hård strid med tjecken Pavel Koutny. På sjätte och sista plats kom Jos Kuypers.
Hansen delar nu EM-tabellens första plats med Pailler på 37 poäng vardera.
Nästa EM-tävling körs i Österrike om 14 dagar. Innan dess ska Hansen-teamet även hinna med SM-premiären som körs i Tomelilla nästa lördag 31 maj.
Susann Hansen
Resultat denna tävling
1 Jean-Luc Pailler, F, Peugeot 206, 20, 2 Kenneth Hansen, S, Citroën Xsara, 17, 3 Ludvig Hunsbedt, N, Ford Focus, 15, 4 Christian Menier, F, Ford Focus, 13, 5 Per Eklund, S, Saab 93, 12, 6, Jos Kuypers, NL, Ford Focus, 11
Totalställningen efter 2 av totalt 10 deltävlingar
Poäng
1 Kenneth Hansen, S, Citroën Xsara, 37, 2 Jean-Luc Pailler, F, Peugeot 206, 37, 3, Per Eklund, S, Saab 93, 27, 4 Ludvig Hunsbedt, N, Ford Focus, 25, 5 Jos Kuypers, NL, Ford Focus 24
03-05-25 Markus Nilsson trea i dramatisk EM-tävling
Efter förra helgens triumf i Portugal, var det många som ville vara före EM-ledande Marcus Nilsson, Men tack vare en chansning i Finalen lyckades Marcus bärga en 3:e plats i tävlingen, vilket gör att Marcus behåller EM-ledningen.
Regn växlat med strålande solsken, kom att ha en avgörande roll. I första kvalomgången på lördagen tog Marcus en heatseger och skaffade sig 6: e bästa tid. Lördagens kvalkörning avbröts dock p.g.a. ett häftigt skyfall. Men inget som störde Div. 2 åkarna.
Söndagen fortsatte bra, men det räckte endast till 2: a startspår i B-finalen. Marcus hade här Jussi Pinomäki, Finland, vid sin sida.
- Det är alltid svårt i Frankrike, alla duktiga fransmän kommer till denna tävling, och fort åker de verkligen. Jag lyckades dock återigen ta starten från en ytter. Pisomäki och jag låg jämnt genom första sväng, men jag hade fördel av innern i nästa. Efter detta var det bara att stänga och köra imål som 1:a och ladda för A-final.
Men enkelt skulle det inte bli, precis innan A-finalen skulle starta öppnade sig himlen och regnet bara vräkte ner, teamet valde då att lägga på regndäck, vilket var avgörande för utgången av A-finalen.
- Som sista man in, var det bara att chansa. Fick en bra start från sista rutan, och var 4: a ÷ 5: a in i första sväng. Fördelen med regndäck syntes direkt, jag och Guttorm Lindefjell, 2: a totalt, hade regndäck, medan övriga fransmän hade torrdäck, och jag kunde direkt ta 2 placeringar upp till en 3: e plats.
Men det var inte slut med detta, Marcus fick slita ont för att hålla sin placering de sista varven, när däcken kokade på en mer och mer upptorkande bana började fransmännen att attackera. Men inget lyckades, och Marcus lyckades hålla undan och ta sin 2:a pallplats på rad i de inledande EM-körningarna.
- Jag är helt klart mer än nöjd med inledningen på EM-serien. Och vilken uppladdning jag fick inför SM-premiären på min hemmabana Svampabanan i Tomelilla kommande helg. Nu har konkurrenterna nog fått något att tänka på. Avslutar en mycket glad Marcus Nilsson från Essey i Frankrike
Resultat 2: deltävling EM Rallycross Div. 2
1 Laurent Chartrain Renault Clio RS Frankrike, 2. Guttorm Lindefjell Opel Astra OPC Norge, 3. Marcus Nilsson Peugeot 306 S16 Sverige
Totalt Europamästerskapet Div. 2
1. Marcus Nilsson Sverige 35 p, 2. Guttorm Lindefjell Norge 32 p, 3. Jussi Pinomäki Finland 27 p

03-05-25 Anders Nilsson skapligt nöjd med RC-premiär
Tävlingssäsongen för Anders Nilsson, Team Westom började med rallycross i Höljes under helgen., Men den tävlingen tar jag lite som en uppvärmning och test inför SM premiären i Tomelilla. Nu har vi klarat av första tävlingen för säsongen. Jag är skapligt nöjd fast det inte blev någon toppplacering, utan jag slutade på en 17:e plats totalt.
Provade olika inställningar hela tävlingen och till sist så hittade jag rätt även på det våta underlaget som var.
I sista heatet fungerade allt klockrent, jag tog starten och vann det heatet, tiden hade räckt till en 6:e tid om jag inte hade fått en tjuvstart och fått 3 sek tillägg.
Det känns bra inför helgens SM deltävling i Tomelilla när jag vet att bilen fungerar så pass bra som den gör just nu. Jag klarade mig undan skador på bilen så allt jag behöver göra är att se över den och byta olja inför Tomelilla.
Anders Nilsson www.rally-cross.nu

03-05-22 Rallycross-EM körs i Frankrike
Andra deltävlingen i Rallycross-EM körs i Frankrike, Alencon 24-25 maj
Efter en något nervös inledning av den första deltävlingen i årets Rallycross-EM, och en del slöa starter, så gjorde teamet viktiga justeringar, så släppte det för Lasse Larssons, Team Toveks Racing, Audi i tredje omgången. Sista startplats i A-finalen klippte hans snabba Audi före Koutny som trodde att han var klar för A-final.
Teamet är på väg upp till Frankrike och var på onsdagen i Biarritz, där de tog en paus efter att ha gjort en rejäl genomgång på bilen, och gjort en del småjusteringar som behövdes. Nu ska premiärnerverna också vara borta, och man har även fått bevis för att bilens kapacitet har närmat sig de andras. Att man kan vara med och slåss om pallplatserna.
Banan i Essay-Alencon ligger en bit norr om Le Mans. Med andra ord riktiga motosportstrakter. Vilket också syns på åskådarsiffrorna. Många åskådare samlas på tävlingarna.
Nu är de revanschsugna och Lasse har en tredjeplats från förra året att försvara. Lasse gillar banan och den är en av de populäraste i Europa. Stort startfält väntas, och det är också mer eller mindre hemmaplan för Citroenförarna, så det skulle sitta fint med att kunna utmana dem där. Det är en bana som de flesta förare gillar, då det går undan. Så det är bara att skruva upp turbotrycket.
Passa också på att nu på lördag se tävlingarna från förra helgen. SVT24 sänder ett sammandrag från Portugal: Lördag 24 maj kl 15.30. Söndag 25 maj kl 12.30

www.audisport.nu

03-05-20 Stjärnspäckad premiär av Rallycross SM
Det är nu definitivt klart att årets Premiär av Rallycross SM blir på Svampabanan i Tomelilla under Kristihimmelsfärds helgen 30-31 Maj. Tomelilla MK och Svenska Bilsportförbundets serie ansvarig Staffan Bergman träffade under helgen ett avtal som binder samman de 2 organisationerna. Avtalet ger också Tomelilla MK en option på att arrangera Rallycross SM under år 2004.
Även på förarsidan ser det mycket ljust ut. I Division 1 mönstrar samtliga kanoner i EM upp, d.v.s. 10-faldiga Europamästaren Kenneth Hansen i Citroën som vann premiären i Portugal den gångna helgen. Motorlegenden Per Eklund i sin Saab trea i Portugal, Audiåkande Lars Larsson från Skene som blev femma i Portugal. Till denna lista skall också läggas Michael Jernberg Skene MS, Stig-Olov Walfridsson Mk ratten, SM-ledare i stora Grupp N i rally. På toppen pepprar vi med Per Johansson i sin kanonvassa Hyundai Accent. Det behövs knappast förstärkning av detta startfält med utländska förare när hela eliten redan är samlad.
I Division 2 saknas visserligen förra årets 2:a och 3:a i SM Guttorm Lindefjell Norge samt Magnus Hansen Götene, men resten kommer. 2003 års Svenska Mästare Per Johansson Vara, nuvarande ledaren av EM-serien hemmaåkaren Marcus Nilsson Tomelilla MK 4:a 2002, Ronny Larsson Götene samt Jokke Kalio från Finland är några av de andra namnkunniga i denna klass.
I SuperNationella klassen kommer som vanligt hela eliten. Svenska och Norska Mästaren 2002, Lars Jonsson kommer för att ta sin andra seger på 3 veckor i Tomelilla, Lars vann nämligen premiären av EVO-cupen i Tomelilla. Herr Jonsson får dock räkna med mer motstånd denna gång då förare som Tony Croon Bollnäs, Perra Johansson Mk Team Westom samt Jens Lundkvist Älvsbyn ocks blandar sig i leken. Andra giftiga är nog Urban Bergström som vill ha revansch efter kraschen senast, Christer Johansson Strängnäs och KG Lindkvist. Ett helt knippe av outsiders finns också i denna kompakta klass, att tippa en segrare här är lika säkert som att förlora på lotteri.
Juniorklassen mönstrar till året hela 8 st bilar med förra årets segrare Linus Emilsson i spetsen.
Det är alltså upplagt för mycket rafflande och sevärd körningar på Svampabanan i Tomelilla den 31 maj.


03-05-18 Femte plats för Lasse Larsson i EM-premiären
Team Toveks Racing och Lasse tränade för första gången i Portugal på lördage. Allt kändes bra inför den officiella tidsträningen sent på eftermiddagen. Bilen fungerade bra.
- Jag känner mig rejält laddad, sa Lasse minuterna innan det var dags att få en officiella tidskvalificeringen inför lördagens kvalheat. När den officiella tidsträningen var körd var det flera förare inom en sekund. Det var tufft mellan förarna och det skiljer inte mycket i tiderna inför söndagens kvalomgångar. Lasse är nöjd med sin tid, men kanske en placering högre hade varit något som han hade eftersträvat.
Han är i topp 6 och ser ut att kunna etablera sig där i år igen. Hansen i topp, och sedan ett hopp ner till Eklund, men från Eklund och ner till Lasse är det tät. Sex förare med drygt en sekunds mellanrum. Snacka om tät strid på söndagen. Hunsbedt körde sönder igen och de får jobba med hans bil under natten för att komma till start på söndagen. Michael Jernberg fick dra sig ur tidsträning p g a tekniska problem
Första kvalomgången: Lasse hade i sitt heat bl a Per Eklund. Lasse fanns med i starten men kom i ytterspår, och hade sedan svårt att hitta in i rätt spår. Genom att startspåret var ytter så trängdes han ut mot bankanten. En aning missnöjd med detta då bilen fungerar perfekt. Det är hårt, och banan torr, trots ett lätt rergn under natten. Eklund vann detta heatet, Lasse fick ta en fjärdeplats men finns dock med. Det är ju två omgångar kvar att kunna plocka ytterligare placeringar på.
Andra kvalomgången med samma scenarie som i det första och Lasse hade i sitt heat bl a Kenneth Hansen. Lasse fanns med i starten men kom i ytterspår igen, och hade sedan svårt att hitta in i rätt spår Ännu mer missnöjd med detta då bilen fungerar perfekt.. ytterspåret är tufft och det är näst omöjligt att komma in. Jernberg trea i detta heatet. Lasse en åttonde totalt.
Tufft heat och hårt om platserna. Tredje omgången, Hansen och Jernberg + Paillier i samma heat Visst är det tufft. En tredjeplats i detta rövarheat. Och nu avvaktar vi vart den placeringen räcker. Ytterspåret har varit tuff, och inneburit att Lasse blivit utträngd i bankanten och fått slåss om utrymmet, men med bättre kvaltider så är det problemet borta. Hansen vann detta heat förre Paillier och med Lasse på tredjeplats. Jernbeg fick se Lasses bakände. Men den fina körningen här gjorde att Lasse tog en A-finalplats och återigen har bevisat att han med sin snabba Audi kan slåss med de andra.
A-finalen kommer att bli en tuff historia, och allt kan hända.
Det blev en spännande final nere i Portugal. Så har då den första A-finalen körts i årets Rallycross-Em. Efter tre spännande kvalomgångar så fanns Lasse Larsson med i A-finalen. Men det var inte många som trodde detta efter de två första rundorna. Premiärnervositet.
- Bilen går bra, men det är jag som inte fick till det riktigt med styrning i de första omgångarna, säger Lasse. Det är tuffa spår när man kommer på yttern, där det lätt är hänt att bli utpressad från banan, fortsätter Lasse. Men i den tredje så fick han ett tufft heat och med en snabb körning, så tog han den femte platsen framför nosen på Pavel Koutny.
- Detta heatet kändes allt bra. Tufft var det med tufft motstånd, tycker Lasse. Men med min snabba Audi så slog jag ut Pavel Koutny som fick köra B-fnalen istället.
Men sedan blev det ett enda pärlband i A-finalen. Nästan som startordningen var blev slutresultatet. Det var svårt för Lasse att från sin femte position kunna ta sig in i rätt spår, utan det blev att bevaka sin femtepolats, men också göra försöka att ta Kuypers som låg framför. Men det var ändå en godkänd upptakt på säsongen, då det samtidigt var ett kvitto på att bilen fungerar och är konkurrenskraftig. Nu bär det i väg mot Frankrike, där Lasse brukar trivas och premiärnerverna har försvunnit
Resultat och tabell efter första omgången i EM. 1 Kenneth HANSEN (S) Citroen Xsara 20, 2 Jean-Luc PAILLER (F) Peugeot 206 17, 3 Per EKLUND (S) Saab 93 15, 4 Jos KUYPERS (NL) Ford Focus 13, 5 Lars LARSSON (S) Audi 12, 6 Pavel KOUTNY (CZ) Ford Focus 11
www.audisport.nu

03-05-18 Kenneth Hansen vann EM-premiären i Portugal
Kenneth Hansen vann årets första EM-tävling på Lousadabanan i Portugal. Den regerande mästaren visade att det inte rådde någon motivationsbrist fastän det är den 11:e EM-titeln han jagar.
Kenneth, som startade från pole position, fick bekänna färg på direkten när han och fransmannen Jean-Luc Pailler drabbade samman.
- Jag är verkligen så glad över den här segern, jublar Kenneth. Men första sväng var rena rama mardrömmen. Pailler tryckte mig mot räcket och jag fick stå på bromsarna. Sida mot sida kämpade vi uppför backen och där lyckades jag rycka åt mig metern som behövdes för att ta ledningen.
Kenneth jobbade till sig en lucka de första varven för att inte fransmannen skulle få anfallsläge igen. Med en rejäl lucka ner till Pailler stormade Hansen över mållinjen och vann.
Den sista pallplatsen tog Per Eklund, som dessförinnan klarade av att ta sig förbi holländaren Jos Kuypers. Jos blev fyra. Per låg i början av A-finalen tätt bakom Pailler, men tappade mark framåt hela loppet. Ytterligare en svensk hade förtjänat plats i A-finalen, Lars Larsson, som kom in på femte plats. På sjätte och sista plats kom tjecken Pavel Koutny.
- Det är skönt att premiären är över nu, säger Kenneth. Det är alltid extra spänt innan första loppet. Har vi jobbat tillräckligt hårt under vintern? Vad har de andra teamen gjort? Det var mycket snack innan och därför var det ett härligt bevis på att vi inte är fullkomligt galet ute. EM-serien kommer att bli ett elddop i år. Vi kommer säkerligen behöva gräva fram varenda uns av kunnande och segervilja ur teamet om vi ska lyckas hålla oss här framme hela säsongen.
Nästa tävling, redan kommande helg 24-25 maj, är Hansen-teamets viktigaste lopp. Den körs i Frankrike och är Citroëns hemmaarena. Då är det många fransmän som håller koll och hoppas att den där svensken ska ge dem en seger att fira.


03-05-18 Falköpings MK Rallycross Götalandscupen 17 maj
Klass 1 Super Nationell A-final
1) Lars Sakariassen MK Team Westom Volvo, 3.25,77, 2) Morgan Richardsson Falkenbergs MK Volvo 240, 3.31,11, 3) Roy Olsson Karlskrona AK Volvo 240 3.31,46,, 4) Martin Nilsson SMK Trollhättan Volvo 240, 3.32,01, 5) Lars Adolfsson Karlskrona AK Volvo S40, 3.34,28, 6) Janne Claesson Jönköpings MK VW 1303, Brutit
Klass 2 Super Nationell tom 2400 cc A-final 1) Kent Davour Tjust MK Volvo 240, 3.25,63, 2) Bernt Larsson SMK Hörby Volvo 242, 3.29,77, 3) Göran Eriksson SMK Trollhättan Saab 99, 3.31,56, 4) Markus Börjesson Älvbygdens MK Volvo 242, 3.36,76, 5) Jörgen Sturesson Skene MS Saab 900, Brutit, 6) Stefan Martinsson Orust MS Volvo 240, Brutit
B-final 1) Jörgen Sturesson Skene MS Saab 900, 3.26,22, 2) Roger Persson TIF Malmö Motor Volvo PV, 3.27,41, 3) Thomas Karlsson Vimmerby MS Volvo S40, 3.31,61, 4) Martin Andersson Stenungsunds MS Volvo 142, 3.32,23, 5) Björn Svenzén Älvbygdens MK Saab 900, Utesl. teknisk, 6) Arno Pohjola Jönköpings MK Saab 900, Brutit
Klass 4 Super Nationell tom 2150 cc A-final 1) Roger Koski Jönköpings MK Saab 99, 3.36,31, 2) Raymond Nilsson Stenungsunds MS Saab 99, 3.37,67, 3) Mikael Wass Vara MK Saab 900, 3.38,40, 4) Krister Svensson MK Falcon Opel Manta A, 3.41,38, 5) Mikael Lindqvist Torslanda MK Saab 99, Brutit, 6) Magnus Johansson Älvbygdens MK VW 1303, Brutit
B-final 1) Krister Svensson MK Falcon Opel Manta A, 3.36,78, 2) Klas Abrahamsson Dals MK Saab 900, 3.37,69, 3) Jonas Johansson Vetlanda RRC Saab 900, 3.38,35, 4) Peter Larsson Dals MK Saab 900, 3.41,22, 5) Hans Davidsson Alingsås MK Saab 9000, 3.43,13, 6) Morgan Jönsson Finnskoga MK Saab 99, Brutit
C-final 1) Peter Larsson Dals MK Saab 900, 3.43,10, 2) Ida Johansson Vetlanda RRC Saab 99, 3.44,62, 3) Johan Davidsson Alingsås MK Saab 9000, 3.45,07, 4) Niklas Zackrisson Kungsbacka MA Saab 900, 3.45,55, 5) Pär-Olov Lundin Norrköpings MK Saab 900, 3.49,20, 6) Mattias Andersson Älmhults MK VW 1500, Brutit
Klass 6 Juniorer A-final 1) Niklas Svensson Stenungsunds MS Opel Ascona B, 3.41,04, 2) David Johansson Vara MK Saab 900, 3.41,61, 3) Linus Emilsson Falköpings MK Citroên AX GTi, 3.43,89 4, 4) Mattias Magnusson MK Team Westom Volvo 242, 3.48,10 8, 5) Henrik Wäverstam MK Vättle Saab 90, Brutit
Officiell resultatlista totalt pdf

03-05-15 Start för Toveks Racing i Rallycross-EM
Rallycross: Onsdag morgon riktade Lasse Larsson och team Toveks Racing fronten på bilen, med riktning mot Lousada i Portugal för en färd på nästan 350 milen och årets första EM-tävling i rallycross. Lasses jakt på toppen och kampen om EM-guldet har startat. Förra året blev det en femteplats som slutresultat. Hårda fighter och pallplaceringar i de flesta tävlingarna. I år är tanken och målsättningen att det ska klivas uppåt i resultattabellerna.
- Känns bra och just nu så väntar jag bara på att få starta; säger Lasse, som in i det sista kollat att allt finns på plats i transporttrailerna som är nya för året.
Testkörningarna i Strängnäs gav just de positiva besked som teamet ville ha. Vinterns arbete och modifieringar hade gett resultat. Trollspeed i Trollhättan har vässat upp motorn och nya stötdämpare har också tagits fram. Det tuffa motståndet i EM:et lär komma från flera håll. Regerande Europamästaren Kenneth Hansen, norrmannen Ludvig Hunsbedt, som aldrig släpper gasen i onödan, och fransmannen Jean-Luc Pailler, som är snabb och inte viker en tum i närkamper. Tjecken Pavel Koutny kan bli riktigt svår med tanke på fabrikshjälpen han fått från Skoda. Det visade han redan förra säsongen.
EM:et avgörs under 10 tävlingar. I Sverige har vi chans att se EM-cirkusen den 5-6 juli i nordvärmländska Höljes. Under några dagar förvandlas den lilla tysta byn till en stor festplats i motorsportälskande semesterfirare vallfärdar dit. SM-serien förra året gav Lasse den främsta framgången under hans karriär. En andraplats efter Kenneth Hansen. Och i år så hägrar översta platsen. Lasse har visat att han har kapacitet för att ta den. Lasse stärkt av bättre resurser har de bästa förutsättningarna på alla år. Men konkurrenterna har också taggat upp ytterligare. Per Eklund, Kenneth Hansen och Mikael Jernberg, alltid med i topp, och många andra revanschsugna förare kommer att ge tänkbar uppvaktning på banan.
Första racet går i Tomelilla lördagen den 31 maj och avslutas med den fjärde och sista deltävlingen på Kinnekulle Ring i mitten av september.
www.audisport.nu

03-05-07
Kenneth Hansen redo för Rallycross-EM
Om en vecka är och hans team på väg de 350 milen ner till Portugal och årets första EM-tävling i rallycross. Hansens jakt på det 11:e EM-guldet har börjat.
- Jag gör som jag alltid har gjort, säger Kenneth. Jag tänker bara på en tävling i taget. De gamla resultaten ger inga fördelar. Det är här och nu som gäller.
Som både regerande svensk mästare och europamästare är Kenneth ett hett byte. Det tuffaste motståndet i EM:et lär komma från två håll, norrmannen Ludvig Hunsbedt, en riktig fartdåre som aldrig släpper gasen i onödan, och fransmannen Jean-Luc Pailler, som är råsnabb och inte viker en tum i närkamper. Men även tjecken Pavel Koutny kan bli riktigt svår med tanke på fabrikshjälpen han fått från Skoda.
EM:et avgörs på 10 tävlingar. I Sverige har vi chans att se EM-cirkusen den 5-6 juli i nordvärmländska Höljes. Under några dagar förvandlas den lilla tysta byn till en stor festplats invaderat av motorsportälskande semesterfirare.
SM-serien har inte varit en dans på rosor för Kenneth tidigare. Och i år har konkurrenterna taggat upp ytterligare. Per Eklund, vem känner inte till hans och Kenneths ständiga osämja, Mikael Jernberg, alltid med i topp, Lasse Larsson, stärkt av bättre resurser, och många andra revanschsugna förare kommer att ge Kenneth hårdast tänkbara uppvaktning på banan. Första racet går i Tomelilla lördagen den 31 maj och avslutas med den fjärde och sista deltävlingen på Kinnekulle Ring i mitten av september.
Under vårens förberedande testdagar har Kenneth känt sig nöjd med sin Citroën Xsara.
- Vi har lagt det mesta krutet under vintern på att förbättra detaljer i bilen, förklarar Kenneth. Vi hade redan ett bra koncept förra året och det har vi jobbat vidare på.
Några nyheter hittar man trots allt under skalet på Hansens röda Citroën. Det världsledande svenska företaget Haldex Traction är tillbaka i teamet och deras snabba, elektroniskt styrda koppling sköter kraftfördelningen mellan fram- och bakhjulen.
Ingenjörsföretaget Epsilon har under två år jobbat fram en helt ny framvagn som ger bilen förbättrad instyrning och väghållning. Motorns 520 hästkrafter är inte lätta att tygla, chassit är därför det avgörande.
- Att få jobba ihop med så engagerade samarbetspartners, som vi har fått genom åren, är en stor del av tjusningen, säger Kenneth. Även om det har gått bra och vi har vunnit både race och titlar så är man snart tillbaka i tankebanorna, hur vi kan göra det bättre, hur kan vi bli snabbare. Drivkraften är att aldrig vara riktigt nöjd.
Om 11 dagar står Kenneth på startlinjen igen. En ny säsong, 14 tävlingar, 2 mästerskap. För en flerfaldig mästare som Kenneth kommer allt annat än seger vara ett bakslag. Det kommer han inte att vara nöjd med.

03-04-23 "EM Genrepet" inleder intensiv sommar på Höljesbanan
Den 24 maj kommer Finnskoga MK att köra Junior SM och en Nationell inbjudningstävling med namnet "EM Genrepet". EM Genrepet är en tävling för klasserna 1, 2 och 4. Det kommer att delas ut prispengar. Prispotten är på ca 50 000:-. I tävlingen ingår även en lagtävling. Mer information och tävlingsinbjudan hittar Ni på www.finnskogamk.nu
SM kalender 2003:
Finnskoga MK - JSM - 24 maj
Tomelilla MK - SM/JSM - 30-31 maj
Kalix MK - SM/JSM - 27-28 jun
Strängnäs AMS - SM/JSM - 29-30 aug
Götene MK - SM/JSM - 12-13 sep

03-02-27 EM och SM Rallycross på SVT 24
24, SVT:s nya temakanal för nyheter och sport, kommer som en skänk från ovan för den rallycrossintresserade.
Igår kväll hörde vi SVT:s Johan Ejeborg berätta om all den härliga motorsport, där ibland rallycross, vi har att se fram emot i 24 Sporten under året. Som den breda, innehållsrika kanal 24 satsar på att vara nöjer man sig inte med att bara sända SM-seriens 4 deltävlingar, som vi var vana att se i TV4 tidigare, utan man kommer även visa alla 10 EM-tävlingarna också.
- Vilket lyft för rallycrossen!, jublar Kenneth Hansen efter SVT:s besked. Det bästa av allt är att SVT 24 sänder både från EM och SM.
Dygnet runt, 365 dagar om året, sänder 24, där man viker helgerna åt sportens värld. Då bjuds vi på svenska och internationella sportevenemang på toppnivå.

03-02-27 Tävlingskalender 2003
preliminär
Maj
17-18 Lousada Portugal EM
24-25 Alencon Frankrike EM
31 Arvika SM
Juni
7-8 Greinbach Österrike EM
14-15 Sosnova, Tjeckien EM
28 Kalix SM
Juli
5-6 Höljes, Sverige EM
Augusti
9-10 Maasmech. Belgien EM
16-17 Valkensw. Holland EM
30 Strängnäs SM
September
6-7 Lyngås, Norge EM
13 Götene SM
20-21 Sclomcyn, Polen EM
27-28 Buxtehude, Tyskland EM