<< Till Racing
<< Tillbaka till Startsidan


 

STCC 2015

1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024

Information om STCC

15-12-14 Polestar Cyan Racing fastställer föraruppställning till WTCC 2016
Polestar Cyan Racing kommer köra en helsvensk föraruppställning i FIA World Touring Car Championship 2016, VM för standardvagnsracing, där flerfaldiga mästarna Thed Björk och Fredrik Ekblom har skrivit fleråriga kontrakt med teamet.

– Vi har en idealisk uppställning med Thed och Fredrik för vårt första år av vår nya WTCC-satsning. Båda två är mycket snabba, erfarna, väl sammansvetsade och jobbar bra med ingenjörsteamet vad gäller att komma ikapp de snabbaste i mästerskapet, säger Alexander Murdzevski Schedvin, Head of Motorsport på Polestar, Volvo Cars prestandamärke.

Den svenska duon representerar tillsammans 12 titlar, över 100 segrar och erfarenhet från internationella mästerskap som DTM, ETCC, Le Mans och F3000.

Björk säkrade nyligen en tredje rak STCC-titel för Polestar Cyan Racing, något som ingen annan förare tidigare lyckats med.
– Att börja ett nytt kapitel i racing med Polestar Cyan Racing och Sverige i ett världsmästerskap är en sann dröm för mig. Detta är det mest motiverad jag känt mig inför en säsong någonsin i min karriär. Jag tvekar inte en sekund att vi har vad som krävs för att jobba oss upp mot toppfighten och säsongen kan inte börja snart nog, säger Björk.

Ekblom var Björks huvudrival om STCC-titeln 2015 och är en av de mest framgångsrika standardvagnsförarna från Sverige med tre STCC-titlar på sin meritlista.
– Att tävla i WTCC har varit mitt mål ända sedan jag anslöt Polestar Cyan Racing 2012 och jag är mycket stolt att få representera teamet i VM. Vi har en fantastisk resa framför oss och jag kommer ge mitt allt. Medan vi har mycket utvecklingsarbete framför oss för att komma ikapp toppen kommer vi att kämpa hårt från första tävling, säger Ekblom.

Båda förare är delaktiga i utvecklingsprogrammet av den nya tävlingsbilen Volvo S60 Polestar TC1, ett arbete som kommer att fortsätta fram till säsongsstarten i mars 2016.
– Thed och Fredrik är två av de absolut bästa touring car-förarna i världen och de har tagit fantastiska resultat för oss tidigare. Båda har spelat en stor roll i utvecklingen av vår nya tävlingsbil och jag ser fram emot att se dem starta vår resa mot toppen av WTCC, säger Christian Dahl, vd för Cyan Racing.

Polestar Cyan Racing-föraren Robert Dahlgren, som tävlar för teamet i STCC 2016, kommer att fortsätta vara del i utvecklingsprogrammet för WTCC.
15-12-07 Robert Dahlgren tillbaka i STCC 2016
Robert Dahlgren är tillbaka i STCC 2016 tillsammans med Polestar Cyan Racing. Dahlgren, som lämnade STCC 2013, kommer närmast från V8 Supercars i Australien.
– Jag är här för att ta titeln, det är mitt enda mål för 2016-säsongen. Jag har ouppklarade ärenden i STCC och jag är glad att få bästa möjliga förutsättningar att slåss om titeln med Polestar Cyan Racing, säger Robert Dahlgren.
Dahlgren, tidigare STC Cup-mästare och silvermedaljören i STCC, kommer att köra en av två Volvo S60-bilar i STCC tillsammans med Prins Carl Philip.
– Vi är mycket glada att tillkännage Robert till vår titelutmaning i STCC 2016. Robert har jobbat med oss sedan 2004 och med honom får vi inte bara en hög nivå i en av bilarna, vi får ett viktigt bidrag till hela teamet. Vi kan lita på hans erfarenhet och förmåga igen 2016, säger Alexander Murdzevski Schedvin, Head of Motorsport på Polestar, Volvo Cars prestandamärke.

36-årige Dahlgren kommer även i fortsättningen att vara delaktig i testerna runt WTCC-satsningen och att utveckla Polestars prestandamodeller för gatan.

15-12-04 Cyan Racing startar samarbete med WestCoast Racing
Efter 18 framgångsrika säsonger i STCC som genererat 5 SM-guld, 6 SM-silver och 5 SM-brons inleder WestCoast Racing ett nytt kapitel. Cyan Racing har från 2016 startat ett samarbete med WestCoast Racing.
– Vi har tävlat mot varandra sedan 1996 och vi ser fram emot att starta ett nytt samarbete tillsammans. Detta är en nyckel för vår expansion till tre mästerskap nästa år och något att bygga vidare på tillsammans med WestCoast Racing för framtiden, säger Christian Dahl, vd för Cyan Racing.

WestCoast Racing kommer agera strategisk leverantör till Cyan Racing gällande förberedelser, logistik, drift av tävlingsteamet och mer under STCC-säsongen 2016.
– Vi är mycket glada att starta ett samarbete med Cyan Racing gällande deras STCC-program och vi ser fram emot 2016-säsongen. Detta är ett samarbete vi hoppas ska utvecklas vidare för framtiden, säger Dick Jönsson-Wigroth, vd för WestCost Racing.

Polestar Cyan Racing kommer att ha två Volvo S60-tävlingsbilar på startlinjen i STCC 2016 för prins Carl Philip och en andra, ännu ej namngiven, förare.

WestCoast Racing kommer utöver samarbetet med Cyan Racing också delta med tre bilar i Formel Renault 1,6 Scandinaviatillsammans med Ward Racing under namnet Ward WestCoast Racing Junior Team.
Mer information:

Vad är Polestar och Cyan Racing?
Polestar är Volvo Cars prestandamärke. Cyan Racing är den officiella motorsportpartnern till Polestar. Volvo Cars har köpt Polestar Performance AB som tillhandahåller produkter som prestadaversioner av Volvo-bilar och drivlineoptimeringar. Volvo har inte köpt racingdivisonen av Polestar som nu heter Cyan Racing och ägs fortsatt av Christian Dahl.
Var kommer Polestar Cyan Racing att tävla 2016?

Polestar Cyan Racing kommer att tävla i WTCC, V8 Supercars och STCC under säsongen 2016.
15-12-03 Dacia satsar vidare i STCC 2016
Dacia fortsätter sin satsning med Dacia Dealer Team i STCC 2016.
– Både vi och våra trogna kunder vill se Dacia på banan även kommande säsong, konstaterar Joakim Jöhncke, varumärkesansvarig för Dacia i Norden.

Föraren och teamchefen Mattias Andersson tackar för förtroendet och siktar högt.
– Målet är att ta medalj i mästerskapet och erövra Dacias första raceseger i STCC, säger han.

Genom ett samarbete mellan Dacia, märkets svenska återförsäljare och det Linköpings-baserade racingteamet MA:GP gjorde Dacia Dealer Team entré i STCC 2013. Premiärsäsongen resulterade i en åttondeplats och sedan dess har racingframgångarna gått hand i hand med märkets höga och stabila försäljningssiffror.

2014 slutade Mattias Andersson sexa i förarmästerskapet och i år blev det en fin femteplats efter en handfull besök på prispallen.
– Vi har utvecklats och nått större framgångar för varje år och är tacksamma för det fortsatta stöd och förtroende Dacia och märkets återförsäljare visar oss genom det nya avtalet. De är nöjda med vad vi presterat hittills, men vill självklart att vi lyckas ännu bättre 2016. Det är en ambition och dröm jag delar med dem, säger Andersson vars högsta önskan inför den kommande säsongen är att ge Dacia sin första seger någonsin ni STCC.
– Vi hade några bra lägen säsongen som gick. Med sju deltävlingar blir det 14 chanser till i sommar, konstaterar Andersson med ett leende.

Joakim Jöhncke håller självklart tummarna för att Dacia Dealer Team ska ta det avgörandet steget upp överst på prispallen 2016.
– Det är givetvis vad vi hoppas på, men värdet av vår satsning mäts inte bara i tävlingsmässiga resultat. Vårt engagemang i STCC har i stor utsträckning bidragit till våra försäljningsframgångar de senaste åren. Genom vår medverkan och konkurrenskraft i mästerskapet har vi nått ut med vårt varumärke och våra produkter på en marknad där vi hittat många nya kunder. Ett bevis på det är det gensvar vi fick på vår inbjudan till finalen på Ring Knutstorp tidigare i höstas. Tusen anhängare kom till banan i 250 Dacia-bilar för att heja fram vårt team, säger Jöhncke.
15-11-26 STCC släpper kalender för 2016 – 14 tävlingar i tre mästerskap
RallyX On Ice på heta skidorter, ny STCC-premiär i Skövde och final i RallyX Nordic på norsk mark. Nu presenterar STCC AB 2016 års kalender för sina rallycross- och racingmästerskap.
– Totalt har vi 14 fartfyllda och intensiva tävlingshelger att se fram emot kommande säsong, konstaterar en nöjd Jonas Lundin, vd STCC AB.

Fjolårssuccén RallyX On Ice är tillbaka och inleder STCC:s tävlingskalender 2016. Mästerskapet omfattar fyra deltävlingar och tar sin början under SM-veckan i Piteå sista helgen i januari. Därefter väntar stopp i populära vinterskidorterna Trysil (19 februari), Sälen (26 februari) och Åre (4 mars).
– Vi ser fram emot en ny spännande vinter med RallyX On Ice. Mästerskapet kommer att TV-produceras och att inleda under SM-veckan blir perfekt. Därefter kommer vi att ta sporten till folket och köra på centrala platser i Trysil, Sälen och Åre. Tävlingarna kommer att avgöras på plogade banor vilket kommer att bli både spektakulärt och actionladdat, säger Lundin.

RallyX On Ice gör rallycross till en häftig vintersport. Mästerskapet avgörs i Supercar Lites-bilar på 320 hästkrafter och med några av världens snabbaste rallycrossförare på startlinjen. Premiäråret 2015 deltog bland annat RallyX-mästaren Kevin Eriksson och VM-stjärnan Andreas Bakkerud. Räkna med att fler av sportens stora stjärnor till den här vintern fått upp ögonen för RallyX On Ice.
Efter RallyX On Ice är det lite drygt två månaders uppehåll innan STCC- och RallyX Nordic-säsongen drar igång. Båda mästerskapen inleds på flygplatsbanan i Skövde första söndagen i maj.

Totalt kommer svensk racings kungaklass att omfatta sju deltävlingar. Banorna blir de samma som 2015 och efter premiären i Skövde, där även årets första deltävling avgjordes, väntar i tur och ordning Mantorp Park, Anderstorp, Falkenberg, Karlskoga, Solvalla och Ring Knutstorp.
– Precis som i år blir Mantorp en kvällstävling. Av övriga kommer tre att samköras med RallyX. Det handlar om Skövde, Solvalla och finalen på Ring Knutstorp i Skåne, berättar Lundin, som är mycket nöjd med den kalender STCC jobbat fram tillsammans med team, klubbar, banägare och andra samarbetspartners.

Nytt för året är att några av deltävlingarna i STCC inte kommer att avgöras som brukligt fredag-lördag. I Skövde, Anderstorp, Falkenberg och Karlskoga blir tävlingsdagarna lördag-söndag.
Intresset för STCC 2016 är stort.
– Alla team som var med i år kommer att köra även 2016. Utöver det har vi långtgående diskussioner med både nya team och nya bilmärken, säger Lundin som redan nu kan lova att publiken kommer att få se fler bilar i mästerskapet den kommande säsongen än 2015.

I RallyX-kalendern ingår, förutom fem tävlingar i Sverige, en final på norsk mark. Platsen för deltävlingen i Norge kommer att avslöjas inom kort.
– RallyX Nordic blir, precis som namnet antyder, en angelägenhet för team och förare i samtliga nordiska länder – samt Estland, Lettland och Litauen, säger Lundin.
Efter premiären i Skövde gästar RallyX Nordic i tur och ordning Arvika, Strängnäs, Solvalla och Knutstorp innan mästerskapet avslutas i vårt västra grannland.
– Vi har hittat en skön mix av banor i kalendern för 2016 och det ska bli extra spännande med en final i Norge som avslutning på året.

STCC 2016
1 maj: Skövde (RallyX)
26 maj: Mantorp, kvällsrace
19 juni: Anderstorp
10 juli: Falkenberg
14 augusti: Karlskoga
3 september: Solvalla (RallyX)
24 september: Knutstorp (RallyX)

RallyX On Ice 2016
31 januari: Piteå
19 februari: Trysil
26 februari: Sälen
4 mars: Åre

RallyX Nordic 2016
1 maj: Skövde (STCC)
4 juni: Arvika
28 juli: Strängnäs
3 september: Solvalla (STCC)
24 september: Knutstorp (STCC)
8 oktober: Norge
15-11-09 John Bryant-Meisner snabb i comebacken
John Bryant-Meisner genomförde en lyckad comeback till motorsporten när han efter ett års uppehåll återvände till förarsätet vid helgens tävlingar för Asian Le Mans Series på malaysiska Sepang International Circuit.

Bryant-Meisner, 21, delade en Wolf GB08-prototyp med förarkollegorna Zen Low (Malaysia) och Toshiyuki Ochiai (Japan) i den så kallade CN-kategorin, där han slog till med kvalets klart snabbaste varv och samtidigt gav konstellationen en sjundeplats totalt på gridden inför söndagens tretimmarslopp.

Väl där fortsatte stockholmaren att köra fort, och byggde omedelbart upp en betryggande klassledning under en 90 minuter lång förstastint där han i 40-gradig värme också noterades för tävlingens snabbaste varv.

CN-segern tillföll till slut duon Giorgio Maggi/Denis Lian, som med bara ett förarbyte kunde genomföra tävlingen med ett depåstopp mindre än Bryant-Meisners ekipage och därmed tog över taktpinnen under den avslutande stinten.
– Det har varit en positiv helg, och framför allt otroligt skönt att äntligen få möjligheten att tävla igen, säger John Bryant-Meisner (vars team tog målflagg som tvåa i klassen). Jag kom in i körningen igen förvånansvärt snabbt, och det var kul att se att farten var så pass bra. Det hade förstås varit roligt att vinna, men vi visste att det skulle bli tufft på grund av det extra depåstopp vi tvingades göra. Det här var första gången i min karriär jag körde en stint på mer än 35 minuter, men jag tycker att jag hanterade det bra – trots värmen. Teamet var nöjda med min insats, vilket är huvudsaken, och Sepang-banan har varit en fantastisk ny bekantskap.

Bryant-Meisner hoppas nu närmast kunna ställa upp i det stora 12-timmarsloppet för GT- och standardbilar på Sepang den 11-13 december.
– Min målsättning på kort sikt är definitivt att komma till start i 12-timmars, avslutar Bryant-Meisner. Det här var en viktig helg för mig i det avseendet. Jag har visat att jag har farten, och har fått riktigt bra kännedom om banan. GT- och sportvagnsracingen är på stark frammarsch just nu, och jag vill gärna vara en del av den världen i framtiden.

För mer information om Asian Le Mans Series, vänligen besök www.asianlemansseries.com

15-10-13 Lyckad STCC-test för toppförarna i Clio Cup och Formel Renault
Det var idel glada leenden när årets toppförare i Renault Clio Cup och Formel Renault 1,6 fick chans att provköra STCC-bil på Karlskoga Motorstadion under tisdagen.
– Sjukt kul, konstaterade bland annat Albin Wärnelöv.
– Otroligt mäktigt, tyckte Linus Lundqvist.

STCC-säsongen tog slut för några veckor sedan. Under tisdagen var bilarna från Team Kia, WestCoast Racing/BMW Dealer Team och Team Tidö ute på banan igen – på Karlskoga Motorstadion där årets test för bland annat toppförarna i Clio Cup och Formel Renault 1,6 genomfördes.

Testen som arrangerades av STCC i samarbete med ovan nämnda team, Touring Car Team Association, Svenska Bilsportförbundet, Kungliga Automobilklubben, Renault Nordic och CTEK var mycket uppskattad bland deltagarna. Extra exalterade efter provkörningen var givetvis de förare som tidigare aldrig fått chansen att sitta bakom ratten i en STCC-bil.

En av dem var Clio Cup-föraren Albin Wärnelöv, som villigt medgav att han var ganska nervös innan han rullade ut för sina tolv varv med en av Team Kias bilar.
– Men spänningen släppte snart och jag tyckte att jag fick upp tempot bra efter några varv. Självklart är det stor skillnad på den här bilen och den Clio jag är van vid, men var sjukt kul, sa årets bronsman i Clio Cup.

Mästaren Henric Skoog och silvermannen Andreas Wernersson fanns också på plats i Karlskoga. Båda har tidigare erfarenhet av STCC-bilarna. Wernersson körde hela mästerskapet för Team Kia förra året. I tisdags testade han en BMW för WestCoast Racing.
– Det var kul att få sätta sig bakom ratten i den här typen av bil igen, men det kändes att det var ett tag sedan och det tog några varv innan jag kom in i det, se Wernersson.

Skoog fick möjlighet att testa både för Team Kia och Team Tidö. Han var också mycket belåten efteråt.
– Det var riktigt kul att få komma hit och få tillbaka känslan för de här bilarna och det är verkligen häftigt att teamen ställer upp på det här och varje år låter pristagarna i Renaultklasserna få chansen att testa, sa Clio Cup-mästaren från Torshälla.

Från Formel Renault 1,6 fick mästaren Oliver Söderström, silvermedaljören Ilmari Korpivaara och JSM-tvåan Linus Lundqvist chansen att prova på bilarna i svensk racings kungaklass.
– Det var kul och eftersom jag fick möjlighet att testa redan i fjol kom jag in i körningen direkt. STCC är inte mitt nästa mål i karriären men jag ser definitivt klassen som en möjlighet för framtiden, sa Söderström.

Linus Lundqvist skulle gärna köra STCC-bil igen redan i morgon om han fick chansen.
– Häftigt! Otroligt mäktigt! Kul och inspirerande, tyckte Lundqvist som var imponerad av kraften i bilen och näst intill chockad över de effektiva bromsarna.

På testdagen medverkade även året JSM-vinnare i Clio Cup, Julius ”Julle” Ljungdahl, från Norrtälje. Han testade Renault Clio RS4.
– Det var riktigt roligt att få testa den nya bilen och det kändes bättre och bättre ju fler varv jag fick i den, konstaterade den 15-årige mästaren belåtet.
15-09-26 Mattias Andersson nöjd med Dacia Dealer Teams femteplats
Mattias Andersson och Dacia Dealer Team slutade femma i årets STCC. Han lyckades inte ta någon pallplats under finalhelgen men är nöjd med säsongen i stort.
– Det var vårt tredje år med Dacia och vi har varit åtta, sexa och femma i mästerskapet, summerade Andersson.

Dacia Dealer Team hade cirka 1000 supporters på plats och dessa kom till Ring Knutstorp i 250 Dacia-bilar. Och Mattias Andersson ville gärna ge alla dessa en pallplats.
I första racet låg han länge trea men orkade inte hålla placeringen i mål och han blev femma.

I andra racet låg Andersson också väl framme och var med i kampen om en pallplats fram till 300 meter från mål. Då gjorde han ett omkörningsförsök på Team Kia:s Kevin Aabol men det slutade med att båda snurrade.
– Jag var hyfsat nära och jag såg att han började få problem med fästet, precis som alla andra. Han började sakta ner för att ta bilen i mål. Jag stack på insidan och han blockerade och då tog det tag och vi snurrade. Hade han lämnat mer plats hade vi kunnat gå jämsides, sa Andersson.

Efter den avåkningen gick Andersson i mål på åttonde plats.
– Jag ville vara på pallen igen men det gick inte.

Dacia Dealer Team hittade inte riktigt rätt med inställningarna under finalhelgen och Andersson kämpade med en bil som inte var hundraprocentig i sitt uppträdande.
– Fartmässigt var andra heatet bättre än det första.

Dacia Dealer Team förbättrade alltså sin placering från förra året.
– Vi har stått på pallen vi fem tillfällen i år. Vi är lite bättre än förra året men jag vill självklart mer. Å andra sidan, de fyra som är framför oss är bra förare och bra team och sedan kommer vi, precis bakom de stora, sa han.

Fredrik Ekblom vann finalens båda heat men hans teamkamrat i Polestar Cyan Racing, Thed Björk, blev mästare för tredje året i rad.
15-09-26 Ilska i Team Kia efter tappad pallplats på sista varvet
Team Kia såg att ta årets första pallplats i det allra sista STCC-racet för säsongen. Men 300 meter från mål körde Dacias Mattias Andersson ihop med Kias Kevin Aabol vilket gjorde att Aabol tappade sin tredjeplats.
– Jag har kört 99 procent av hela racet och så kommer det någon och torpederar mig. Det är fan helt otroligt, sade en otröstlig Aabol.

Fredagens kval var inte vad teamet hoppats på men i lördagens första STCC-race visade både Rasmus Mårthen och Kevin Aabol att det fanns fart i bilarna den här finalhelgen på Ring Knutstorp. Aabol blev sexa och Mårthen sjua. Aabol var riktigt optimistisk inför andra racet där han hade pole position.

Och han gjorde en bra start, tog ledningen och höll den merparten av loppet. Men i slutet tvingades han kapitulera för först Fredrik Ekblom och även Daniel Haglöf. Men tredjeplatsen såg han ut att kunna hålla.
– Efter incidenten med Ekblom stod ratten snett men jag var säker på att kunna ta bilen i mål de varv som var kvar. På sista varvet tänkte jag att det kommer att gå vägen, att jag äntligen skulle få den där pallplatsen, sade Aabol.

Men så blev det inte. I sista kurvpartiet innan mål gjorde Mattias Andersson ett omkörningsförsök som slutade i tårar för båda förarna. Aabol tappade ner till fjärde plats och Andersson till åttonde.
– Jag hör bara en smäll, rakt i sidan. Då kom (Thed) Björk förbi innan vi var i mål. Surt, sade Aabol som fram tills incidenten med Andersson kört riktigt bra.
– Jag hade förtjänat pokalen, jag hade tillräckligt med fart för att få den och det gör att det känns ännu värre.

Aabol har under säsongen visat att han är en stor racingtalang men han har inte lyckats knyta ihop säcken och få till en pallplacering i något heat. Närmare än i finalen går knappt att komma.
– Det har varit stolpe ut och säsongen i stort är en besvikelse. Men det är positivt att få avsluta med bra fart i finalen, sade han.

Rasmus Mårthen var också snabb i första racet och hade, bland annat, fjärde bästa varvtid. Men andra racet tog slut innan det börjat.
– Drivaxeln gick av i starten. När jag skulle iväg small det till, sade han.

Teamchefen Tobias Johansson var både nöjd och missnöjd med helgen.
– En bra helg sett till farten i bilarna. Både Rasmus och Kevin hade bra fart fart i första racet och placeringarna var det heller inget fel på. I andra startade Kevin i pole och höll undan riktigt bra. Sedan blev det en torpedering 300 meter från mål, ett riktigt idiotiskt omkörningsförsök på ett ställe där det inte går att köra om. Dåligt gjort av av en rutinerad förare som Mattias Andersson, sade Johansson.

Resultat race 1:
1. Fredrik Ekblom, Cyan Racing, 58.787,
2. Richard Göransson, Team Tidö, +1.9683
3. Thed Björk, Cyan Racing, +14.719
4. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +20.773
5. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +25.459
6. Kevin Aabol, Team Kia, +25.981
7. Rasmus Mårthen, Team Kia, +33.199
8. Carl Philip Bernadotte, Cyan Racing, +49.306
9. Roger Samuelsson, Team Tidö, +56.958
10. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +1 Lap
11. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +2 Laps
DNF. Erik Jonsson, Sportpromotion , DNF

Resultat race 2:
1. Fredrik Ekblom, Cyan Racing, 58.678
2. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +3.123
3. Thed Björk, Cyan Racing, +9.077
4. Kevin Aabol, Team Kia, +9.462
5. Erik Jonsson, Sportpromotion , +14.768
6. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +18.246
7. Richard Göransson, Team Tidö, +21.195
8. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +25.279
9. Roger Samuelsson, Team Tidö, +51.078
10. Carl Philip Bernadotte, Cyan Racing, +1 Lap
DNF. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, DNF
DNF. Rasmus Mårthen, Team Kia, DNF

Slutställning STCC 2015:
1. Björk, 366 poäng, 2. Ekblom, 356, 3. Larsson, 268, 4. Göransson, 243, 5. Andersson, 204, 6. Haglöf, 174, 7. Kimiläinen, 158, 8) Erik Johansson, Team Kia, 94, 9) Aabol, 71, 10. Bernadotte, 66…. 12. Mårthen, 24, 14. Emelie Liljeström, Team Kia, 10.
15-09-26 Fredrik Larsson säkrar SM-brons på Ring Knutstorp
Fredrik Larsson kunde säkra ett SM-brons och Erik Jonsson hade sin resultatmässigt bästa helg för säsongen i säsongsavslutningen på Ring Knutstorp. Det tar WestCoast Racing med sig hem från en på många sätt tuff säsongsavslutning.

Fredrik Larssons helg kännetecknades av tekniska problem som var utanför hans och teamets kontroll. Det hela började med en trasig servostyrning i kvalet på fredagen och i lördagens två race gjorde en punktering i det första och ett elfel i det andra att Larsson bara fick med sig en poäng från Knutstorp. Avståndet var ändå tillräckligt för att säkra tredjeplatsen i mästerskapet.
– Det var inte den roligaste säsongsavslutningen, konstaterar Fredrik. Jag kände att vi hade en snabb bil den här helgen men vi hade otur och det känns som något typiskt för vår säsong i år.

Fredrik ser tillbaka på årets säsong och kan konstatera att man haft farten för att utmana om mästerskapet men det har varit några tillfällen som fällt avgörandet.
– Vi inledde inte bra och det gav Volvo ett försprång som var tufft att hämta igen. Vi har heller inte kvalat bra och det har också gjort att vi hela tiden fått kämpa tillbaka. Tuffa domslut som i Falkenberg och problem som växellådan i Karlskoga och små skitfel som de i helgen har sen fällt avgörandet. Vi har helt enkelt inte haft flytet med oss och varit lite lite efter och då räcker det inte längre än till en tredjeplats. Vi får konstatera att det är vad vi förtjänade i år, sammanfattar Fredrik sin säsong.

För Erik Jonsson har det varit en tuff säsong med mycket motgångar men han kunde avsluta säsongen med att uppfylla sitt mål för helgen med avancemang till Q2 och en femteplats i dagens andra race. Han tycker det bekräftar vad som hade varit möjligt i år.
– Det blev ett bra avslut på en annars väldigt tuff säsong, säger Erik. Det är här jag har kapacitet att vara men det har varit alltför mycket som inte fungerat i år. Det känns ändå skönt att kunna avsluta på den här nivån och det har varit en på många sätt lärorik men dålig säsong.

Teamchef Dick Jönsson Wigroth försöker att inte låta en tuff säsongsavslutning påverka sammanfattningen av säsongen.
– Det är självklart att det känns tufft just nu och att det här är en helg vi helst vill glömma. Jag tycker ändå vi tog fighten i mästerskapet och bjöd upp. Vi säkrade ännu en SM-medalj och jag är också glad att vi idag kunde presentera en spännande trebilssatsning i Formel Renault för 2016, sammanfattar Dick.
15-09-26 Thed Björk historisk STCC-mästare på Ring Knutstorp
Thed Björk säkrade sin fjärde STCC-titel och blev historisk som första förare i STCC med tre titlar i rad.
– Det här är helt galet, jublar Thed. Man förutsätter verkligen inte tre titlar i rad i STCC och allra minst inte med Fredrik Ekblom som teamkamrat. Det här är så sjukt skönt och ett stort tack till alla. Mitt racingliv och privatliv … jag är så glad.

Thed Björk fick trots ett stort försprång inför finalen ändå jobba hårt för sin tredje raka STCC-titel och det krävdes en kraftsamling i det sista heatet där det till slut blev dagens andra tredjeplats, mer än väl för att återigen titulera sig STCC-mästare.
– Jag var tvungen att agera för att det inte skulle rinna mig ur händerna. Fredrik körde som en biltjuv så jag fick ta i och fick till och med min första varningsflagg för året. Jag fick verkligen inget gratis.
– Jag tycker givetvis det var en svartflagg, skrattar Fredrik Ekblom.

Han gjorde en närmast perfekt helg och vann båda racen på lördagen och gjorde allt vad han kunde för att sätta press på Björk. Framför allt uppkörningen från nionde plats till seger i det andra racet imponerade.
– Det är lite blandade känslor just nu. Jag är jätteglad för två segrar, jag behövde sätta press på Thed och det är kul att jag kunde göra det. Jag har gjort en bra säsong men Thed har helt enkelt varit lite bättre och min nollpoängare i premiären i Skövde gav honom arbetsro. Jag har varit med tillräckligt länge för att veta att det skulle bli svårt att ta ikapp det och så blev det. Jag hade en bra dag idag med en fantastisk bil och det är klart att två segrar är väldigt bra men det handlar om att vinna mästerskapet så jag är lite besviken över att jag inte gjorde det, säger Fredrik.

Bakom de två Volvoförarna i mästerskapet slutade Fredrik Larsson trea. Hallänningen hade en tuff avslutning på säsongen med tekniska problem och han tog bara med sig en poäng från de två racen. Avståndet var ändå stort nog för att säkra ännu ett SM-tecken.
– Det var inte den roligaste avslutningen och vi får acceptera att vi slutade trea totalt, säger Fredrik. Vi har haft lite för mycket otur och tekniska problem under året och inte haft marginalerna på vår sida och då är Volvokillarna svårstoppade. Kvalfarten har inte varit tillräcklig så vi har hela tiden fått kämpa tillbaka och det är tufft. Jag får smälta det här och vi får vara glada åt ännu en SM-medalj.

Nästan 8000 åskådare på Ring Knutstorp bjöds på två bra avslutande STCC-race. Richard Göransson och Daniel Haglöf tog varsin andraplats i de två racen och det var många fighter genom fältet. I slutändan blev det dock Polestar Cyan Racing-segrar i båda mästerskapen och båda racen, något förarna förklarar med ett bra samarbete trots rivaliteten i mästerskapet.
– Från första början när vi båda kom till Volvo har vi kört med öppna kort mot varandra. Blir jag ifrånkörd så är det för att Thed helt enkelt är bättre, och trots att jag har varit med så länge finns det alltid nytt att lära sig. Det har verkligen fungerat bra, sammanfattar Fredrik.

Den nykorade STCC-mästaren instämmer med sin teamkamrat.
– Absolut. Vi har hela tiden varit öppna med om man hittat någon förbättring och det är så det ska vara. Även om det svider hårt när man själv inte är snabbast så är det juste. Det är så kul att vi kan ha det här samarbetet och det är en mycket stor del av den här framgången, avslutar Thed Björk.

Därmed är årets STCC-säsong avslutad med en positiv finalhelg på Ring Knutstorp till ända.

Resultat - STCC Ring Knutstorp, heat 1
Fredrik Ekblom, Cyan Racing, 58.787
Richard Göransson, Team Tidö, +1.968
Thed Björk, Cyan Racing, +14.719
Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +20.773
Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +25.459
Kevin Aabol, Team Kia, +25.981
Rasmus Mårthen, Team Kia, +33.199
Carl Philip Bernadotte, Cyan Racing, +49.306
Roger Samuelsson, Team Tidö, +56.958
Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +1 Lap
Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +2 Laps , DNF. Erik Jonsson, Sportpromotion , DNF

Resultat - STCC Ring Knutstorp, heat 2:
Fredrik Ekblom, Polestar Cyan Racing, 58.678
Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +3.123
Thed Björk, Polestar Cyan Racing, +9.077
Kevin Aabol, Team Kia, +9.462
Erik Jonsson, Sportpromotion , +14.768
Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +18.246
Richard Göransson, Team Tidö, +21.195
Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +25.279
Roger Samuelsson, Team Tidö, +51.078
Carl Philip Bernadotte, Polestar Cyan Racing, +1 Lap
DNF. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, DNF
DNF. Rasmus Mårthen, Team Kia, DNF

Poängställning STCC 2015.
Thed Björk, Polestar Cyan Racing, 366 poäng
Fredrik Ekblom, Polestar Cyan Racing, 356 poäng
Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, 268 poäng
Richard Göransson, Team Tidö, 243 poäng
Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, 204 poäng
Daniel Haglöf, PWR Racing Team, 174 poäng
Emma Kimiläinen, PWR Racing Team 158 poäng
Erik Johansson, Team Kia, 94 poäng
Kevin Aabol, Team Kia, 71 poäng
Carl-Philip Bernadotte, Polestar Cyan Racing, 66 poäng
15-09-26 Daniel Haglöf och Oliver Söderström avslutar säsongen med flaggan i topp
PWR Racing Team tar årets femte pallplats i säsongens sista race och säkrar därmed andraplatsen i teammästerskapet. Daniel Haglöf startade från andra och lyckades efter ett händelserikt race gå i mål som P2. Utöver detta vinner juniorteamets Oliver Söderström båda helgens race i Formel Renault 1,6 och bärgar därmed mästerskapssegern till det för året nystartade PWR Junior Team.
- Denna helg har varit betydligt tuffare än Solvalla. Därför känns det enormt bra att trots viss avsaknad av speed och tekniskt strul kunna ta mig upp på pallen igen. Tre pallplatser (1-2-2) i årets fyra avslutande race bådar minst sagt riktigt gott inför framtiden, säger Daniel Haglöf.

Emma som startade P4 i race ett lyckades behålla den positionen in i mål och slutade alltså precis utanför pallen. I race två lyckades hon ta den rosa Combitechbilen från startposition åtta till P6 in i mål.

- Jag hade större förhoppningar inför dagen efter det starka kvalet igår. Men jag plockar ändå viktiga poäng till teammästerskapet och det känns riktigt kul att vi slutar tvåa där, säger Emma.

Oliver tar med sig ett fläckfritt protokoll från helgens tävlingar och vinner nästan hälften av säsongens lopp. Därmed är totalsegern i mästerskapet säkrad för PWR Junior Team.
- Det är här känns helt fantastiskt! Säsongen inleddes på bästa möjliga sätt när jag tog en dubbelseger i premiären på Skövde. Både jag och teamet har utvecklats riktigt bra under säsongen och det har varit ett rent nöje att köra för PWR, avslutar en överlycklig Oliver Söderström.

Summerat så vinner PWR totalmästerskapet i två av de tre serier som man deltagit i under säsongen. Vidare så slutar teamet tvåa i teammästerskapet efter det enda fabriksteamet i STCC. En minst sagt fantastisk säsong!

15-09-25 Goda förutsättningar inför morgondagens fyra finalrace
PWR Racing Team lämnar första dagen på Ring Knutstorp med ett vunnet kval i Formel Renault 1,6 och P3 för Emma i STCC-kvalet. Daniels kval blev inte en lika positiv historia då det inleddes med ett mekaniskt problem och slutade med Daniel P9.
- Det känns fantastiskt bra att kunna knyta ihop säcken efter att vi hittat bra fart i bilen under testpass två. Det är klart att jag hellre hade kvalat P1 och det såg länge ut att bli så, innan de två ljusblå satt bättre tider i slutet av passet. Jag känner mig enormt laddad inför de två sista racen imorgon, säger Emma.

Oliver lämnade inget åt slumpen och satte de två snabbaste varven runt Ring Knutstorp under Formel Renaults kvalpass. Utgångsläget inför de två racen imorgon kunde knappast varit bättre.
- Oliver har visat enorm styrka idag och vi ser alla fram emot att se honom köra för mästerskapssegern imorgon, avslutar juniorernas teamchef Stanley Dickens.
15-09-25 Mattias Andersson har bra startpositioner i STCC-finalen
emte startposition i första racet och fjärde i andra. Det är förutsättningarna för Mattas Andersson i Dacia Dealer Team i säsongens två sista STCC-heat på lördag.
– Det är okej startpositioner men vi tog för dåligt med poäng på kvalet. Vi var fyra på första träningen i dag och jag hade hoppats på något liknande i kvalet, sa han.

Andersson kvalade in som sjua i första kvalomgången (Q1) på Ring Knutstorp. I andra omgången blev han femma.
– Jag hade hoppats på bättre, det måste jag säga. Framförallt första kvalet är får dåligt, sa Dacia Dealer Team-föraren.
Teamet hade svårt att hitta rätt med inställningarna under kvalet.
– Vi fick inte maximalt grepp och däcken höll inte så många varv som ville, sa Andersson.
Thed Björk var snabbast i Q1 och Fredrik Ekblom var snabbast i Q2.
15-09-25 Volvoförare i topp efter kvalet på Knutstorp
Det blev Polestar Cyan Racing-förare i topp i båda kvalpassen inför STCC:s finalheat på Ring Knutstorp imorgon. Thed Björk tog den viktiga förstaplatsen i Q1 och 25 poäng och stärkte därmed sin mästerskapsledning. Nu är det bara teamkamraten Fredrik Ekblom som kan sätta stopp för Björks tredje raka STCC-titel och Ekblom som slutade tvåa i Q1 tog pole i Q2 med ett riktigt monstervarv.

Thed Björks närmsta utmanare till titeln utanför egna teamet var Fredrik Larsson men hans titelutmaning är nu definitivt över efter att problem med servostyrningen stoppade hans kval. Thed Björk har nu 30 poängs ledning inför lördagens två race där totalt 50 poäng står på spel.
– Det var utan tvekan mitt viktigaste och bästa kval på mycket länge, sa Thed efteråt. Jag är väldigt glad att kunna utöka min ledning men det är två race kvar och mycket kan hända.

Fredrik Ekblom var bara hundradelar efter Thed i första kvalet vilket kostade honom sju poäng i mästerskapet, men han har bästa utgångsläge med pole position i lördagens första race.
– Marginalerna var helt enkelt inte på min sida och jag är sjävklart inte nöjd att tappa poäng till Björk, sa Ekblom efteråt. Vi får analysera det i natt och komma tillbaka imorgon.

Närmsta utmanare till de båda Volvoförarna i dagens kval blev Richard Göransson som hade tredje bästa tid i Q2.
– Placeringen är ok men vi är alldeles för långt efter tidsmässigt, tyckte Richard. Tiden är inte bra men magkänslan säger mig att vi har en bättre racebil än kvalbil så vi får se vad vi kan få till imorgon.

Resultat – Q1:
Thed Björk, Cyan Racing, 57.936
Fredrik Ekblom, Cyan Racing, +0.024
Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +0.123
Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +0.246
Richard Göransson, Team Tidö, +0.488
Carl Philip Bernadotte, Cyan Racing, +0.746
Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +0.753
Erik Jonsson, Sportpromotion , +1.058
Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +1.077
Kevin Aabol, Team Kia, +1.088
Rasmus Mårthen, Team Kia, +1.622
Roger Samuelsson, Team Tidö, +2.890

Resultat – Q2:
Fredrik Ekblom, Cyan Racing, 58.113
Thed Björk, Cyan Racing, +0.223
Richard Göransson, Team Tidö, +0.551
Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +0.844
Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +1.102
Erik Jonsson, Sportpromotion , +1.145
Carl Philip Bernadotte, Cyan Racing, +1.401

DNS. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team,
15-09-25 Problem för Larsson men bra kval för Erik Jonsson
Fredrik Larssons hopp om pole position grusades redan i Q1 när servostyrningen svek honom och han inte kunde fortsätta vare sig i Q1 eller Q2. Efter att i första försöket satt en som slutligen räckte till en fjärdeplats skulle Fredrik ut på nya däck i sitt bästa försök när servostyrningen slutade fungera. Felet var omöjligt att reparera i tid till Q2 och Fredrik får i morgon nöja sig med att starta åtta respektive sjua i de två racen.
– Det känns inte kul, säger Fredrik. Bilen kändes riktigt bra och jag såg fram emot att gå ut och göra ett försöka på nya varma däck när servon slutade fungera. Jag kunde inte ens få bilen genom kurvorna så det var bara att ge upp. Riktigt surt när allt kändes så bra men inget att göra något åt nu. Jag kommer att åka som f-n i morgon och får väl sikta på att bli den första att vinna från sjunde och åttonde plats.

Erik Jonsson hade som mål att gå vidare till Q2 vilket han klarade och där blev det en sjätteplats. Därmed startar han sexa respektive trea i morgon.
– Målet med Q2 är uppfyllt och jag hade en bra känsla i bilen, säger Fredrik. Jag är nöjd med dagen och i morgon blir det bara att fälla in backspegeln och ånga på.

Resultat – Q1:
1. Thed Björk, Cyan Racing, 57.936
2. Fredrik Ekblom, Cyan Racing, +0.024
3. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +0.123
4. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +0.246
5. Richard Göransson, Team Tidö, +0.488
6. Carl Philip Bernadotte, Cyan Racing, +0.746
7. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +0.753
8. Erik Jonsson, Sportpromotion , +1.058
9. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +1.077
10. Kevin Aabol, Team Kia, +1.088
11. Rasmus Mårthen, Team Kia, +1.622
12. Roger Samuelsson, Team Tidö, +2.890

Resultat – Q2:
1. Fredrik Ekblom, Cyan Racing, 58.113
2. Thed Björk, Cyan Racing, +0.223
3. Richard Göransson, Team Tidö, +0.551
4. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +0.844
5. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +1.102
6. Erik Jonsson, Sportpromotion , +1.145
7. Carl Philip Bernadotte, Cyan Racing, +1.401
DNS. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team,
15-09-25 STCC-teamen gör upp om 250.000 kr i finalen
STCC inför prispengar i teammästerskapet. På lördag, efter finalen på Ring Knutstorp i Skåne, ska 250.000 kr fördelas.– Med prispengar vill vi ta ytterligare ett steg i vår strävan att utveckla vårt mästerskap, säger Jonas Lundin, vd för STCC AB.

STCC 2015 närmar sig målgång. På lördag avgöras säsongens två sista heat i skånska Kågeröd. Då ska 250.000 kr fördelas bland mästerskapets sex främsta team.

Förstapriset på 100.000 kr har Polestar Cyan Racing, med toppförarna Thed Björk och Fredrik Ekblom, visserligen redan lagt beslag på, men det finns fortfarande 150.000 kr fightas om.

60.000 kr kommer att delas ut till det näst bästa teamet och 40.000 kr till trean. Inför finalen är det PWR Racing Team och WestCoast Racing/BMW Dealer Team som parkerar på de platserna.

Ytterligare 50.000 kr kommer att fördelas på fyran, femman och sexan i tabellen.

Prispengar i Teammästerskapet
Segrare: 100.000 kr
Tvåa: 60.000 kr
Trea: 40.000 kr
Fyra: 20.000 kr
Femma: 20.000 kr
Sexa: 10.000 kr

Ställningen i Teammästerskapet inför finalen på Ring Knutstorp 25-26 september
1) Polestar Cyan Racing, 600 poäng (klara mästare)
2) PWR Racing Team, 282
3) WestCoast Racing/BMW Dealer Team, 257
4) Team Tidö, 241
5) Dacia Dealer Team, 189
6) Team Kia, 156
7) Sportpromotion, 46
8) Brovallen Design Kia, 31
15-09-25 WestCoast Racing jagar bra säsongsavslutning på Knutstorp
Idag inleds årets sista STCC-helg med helgens STCC-final på Ring Knutstorp utanför Helsingborg. WestCoast Racing är på plats för att få till en bra avslutning på årets säsong. Med Fredrik Larsson har man återigen varit med i kampen om titeln och med 75 poäng kvar att köra om är Fredrik på tredjeplats 56 poäng bakom förstaplatsen och 33 poäng från andraplatsen.
– Självklart är avstånden lite stora men ett realistiskt mål är att försöka ta silvret och det viktiga är att göra en väldigt bra säsongsavslutning, säger Fredrik. Kvalet blir superviktigt och målet är att börja med att ta pole position och försöka sätta lite press. Racen blir lite vad de blir men hela teamet kommer att göra sitt bästa och så ser vi vilken valör det blir på medaljen efter det.

Erik Jonsson hoppas också på en bra avslutning för egen del efter en besvärlig säsong. Han ligger elva totalt i tabellen och har 12 poäng upp till tiondeplatsen i mästerskapet.
– Jag hoppas verkligen på en bra avslutning, säger Erik. Det har varit en tuff säsong, materialet har inte riktigt varit med mig och det har varit mycket stolpe ut med motorproblem och nu senast växellådan men det har inte varit något som gått att förutse. Jag vill visa vad jag kan och tror Knutstorp kan ge mig den möjligheten. Målet är att gå vidare till Q2 och en topp 6-placering i race vore en bra avslutning.
Som vanligt inleds det hela med träning och kval på fredagen följt av de två racen på lördag.
Tidsschema – STCC-finalen Ring Knutstorp

Fredag 25/9:
10:20 – Test 1
13:10 – Test 2
16:00 – Q1
16:20 – Q2

Lördag 26/9
12:30 – Race 1
15:20 – Race 2

STCC på TV
Online och live på www.svtplay.se
Sammandrag SVT2 27/9 18:00

Straffvikter i STCC-finalen
Thed Björk + 30 kg
Fredrik Larsson + 30 kg
Daniel Haglöf + 20 kg
Fredrik Ekblom + 20 kg
Richard Göransson + 10 kg
15-09-24 Lagardère Sports och STCC tecknar avtal om sponsorrättigheter
Lagardère Sports, tidigare IEC in Sports, och Scandinavian Touring Car Championship, STCC, har tecknat ett 10-årigt avtal kring sponsorrättigheter. Avtalet innebär att Lagardère Sports ska sköta alla sponsor- och hospitalityrättigheter för STCC:s samtliga verksamheter i Norden.

STCC driver bland annat svenska mästerskapet i banracing med samma namn och RallyX som är det svenska mästerskapet inom rallycross, samt en rad andra racingtävlingar såsom Porsche Carrera Cup Scandinavia, Swedish GT, Renault Clio Cup och Formel Renault 1.6.

Syftet med det nya avtalet med Lagardère Sports är att dra mer nytta av det stora intresse som finns kring de olika tävlingarna för att därmed öka sponsorintäkterna.
–Vi professionaliserar nu den kommersiella delen av vår verksamhet ytterligare i och med avtalet med Lagardère Sports, vilket också kommer att vara en positiv faktor för våra partners, säger Jonas Lundin, VD på STCC. Det 10-åriga avtalet ger oss både en trygghet och långsiktighet i den här satsningen, som i slutändan även kommer att ge publiken en ännu bättre upplevelse.

Lagardère Sports är en helhetsleverantör inom sportevenemang, sponsor- och hospitalityrättigheter för en rad olika idrottsklubbar i Sverige och internationellt. I Sverige representerar Lagardère Sports sedan tidigare AIK Fotboll, Halmstad BK, Helsingborgs IF och MODO Hockey. Högprofilerade evenemang är bland andra if Stockholm Open, Skistar Swedish Open, Nordea Masters och Vattenfall World Triathlon Stockholm. Sedan januari i år är Lagardère Sports även driftoperatör av Friends Arena.
–Det känns oerhört spännande att få jobba långsiktigt med hela STCC:s verksamhet, särskilt i och med det växande intresset för banracing och rallycross i Sverige, säger Martin Håkansson, VD för Lagardère Sports Scandinavia.

15-09-23 STCC-final med revanschsuget Team Kia
Till helgen ska årets STCC-final avgöras, den här gången är Knutstorp värd för avslutningen.
– På Knutstorp finns alla möjligheter till ett bra resultat, vi har gjort det bra där tidigare, säger Kevin Aabol inför finalen.

Sex tävlingshelger är avklarade och en återstår av STCC 2015. Och Kevin Aabol åker till Ring Knutstorp i Skåne med förhoppningen om att i första hand göra ett bra kval.
– Kvalet lägger grunden för hela helgen. Målet är Q2 (andra kvalomgången) och skulle jag kvala bland de fem-sex bästa är jag nöjd, säger han.
Alla race på en säsong är viktiga men för de flesta racerförare är finalen kanske den mest betydelsefulla tävlingen.
– Det är alltid viktigt att avsluta på ett bra sätt, det ger motivation och styrka inför jobbet i vinter. Jag tror vi har en spännande helg framför oss, säger Kevin Aabol.

Rasmus Mårthen skruvar upp kraven på sig själv inför finalen.
– Vi ska göra det mycket bättre än på Solvalla. Knutstorp är en bana som vi har koll på, det kommer att gå riktigt snabbt, säger han.
Även Mårthen lyfter fram finalen som en speciell tävling.
– Säsongens sista och då ger alla allt som finns. Jag brukar vara snabb på Knutstorp och jag siktar på topp fem i båda racen, säger han.

Teamchefen Tobias Johansson längtar efter årets första pallplats. Kia-förarna har fram till Knutstorp sammanlagt sex placeringar bland de fem bästa, men ingen placering bland de tre första.
– Ett topp tre-resultat skulle vara en positiv injektion för hela teamet, säger Johansson.
15-09-23 Fajten om STCC-titeln långt ifrån avgjord
Thed Björk, Volvo Cyan Racing, har sett ut som en vinnare hela STCC-säsongen, från premiären till finalen som körs på Ring Knutstorp nu i helgen den 25-26 september. Han har toppat tabellen efter varje tävlingshelg sedan premiären i Skövde och hans tredje raka STCC-titel har känts given på förhand – men mästerskapet är långt ifrån avgjort.
– Det är det aldrig när man tävlar mot det tuffaste motståndet som finns, säger Björk och avser teamkompisen Fredrik Ekblom som jagar honom i tabellen. Men det finns fler som kan ställa till det när det är finaldags.
– I finalen vill ju alla de som inte har vunnit i år ta den sista chansen att vinna, alla kommer att försöka och det är ingenting som är avgjort. Men jag kan bara fortsätta som jag har gjort förut och jag känner bara att det är kul att jag har chansen att vinna min tredje raka titel, det är det ingen som har lyckats med förut.

Fredrik Ekblom hade en tuff helg senast på Solvalla. Istället för att knappa in på Björks poängförsprång tappade han några pinnar till i kampen om guldet. Nu skiljer det 23 poäng upp till Björk.
– Jag förstod att det skulle bli jobbigt på Solvalla, vi kom dit med extravikt i bilen och det är Theds favoritbana… Men jag känner mig peppad inför finalen. Vi har blivit av med vikt sedan dess och Ring Knutstorp är en bana som passar mig bra, säger Ekblom.

Att Björk har toppat tabellen sedan start är en sanning med modifikation. Faktum är att Ekblom ledde efter den första dagen då han vann kvalet i Skövde. Den helgen är ett kvitto på hur snabbt det kan svänga.
– När helgen var över låg jag 25 poäng efter och det visar hur snabbt det kan slå. Det är 75 poäng att köra om och mycket kan hända. Jag önskar inte Thed några problem men han kan få en punka precis som jag fick i premiären och då är det helt öppet igen.

Trea i mästerskapet ligger Fredrik Larsson, WestCoast Racing. Utsikterna till en STCC-titel ser närmast obefintliga ut även om han i teorin har möjlighet att slå Björk. Men upp till Ekblom skiljer 33 poäng, ett avstånd som är inom räckhåll om omständigheterna går hans väg.
–– Det är den krassa verkligheten jag kan bara hoppas på att vi har en jäkla tur och att Thed har lika stor otur, säger Larsson. Det ska mycket till om Thed ska tappa ledningen till mig men han och Ekblom har fajt sins emellan som förhoppningsvis spelar oss i händerna. Det är kul att det inte är avgjort och att vi kanske kan vara med och köra om det till det sista heatet men vi måste göra ett bra kval, det är där det sitter. Gör vi inte det, då är det kört. Jag måste ta pole för att kunna sätta press på dem.

Håll även ögonen öppna för Richard Göransson och Mattias Andersson inför finalen då båda två visat upp god form och en förmåga att vara med på pallen under de senaste racen.

STCC, Ring Knutstorp, 25-26 september
Tidsschema
Fredag 25 september
Kl 10.20-10.50: Test 1
Kl 13.10-13.40: Test 2
Kl 16.00-16.15: Kval, Q1
Kl 16.20-16.40: Kval, Q2

Lördag 26 september
Kl 11.20-12.30: Gridshow
Kl 12.30-12.55: Race 1 (20 varv)
Kl 15.20-15.45: Race 2 (20 varv)

STCC i TV
Sverige Television sänder enligt följande från finalen på Ring Knutstorp:
Lördag 26 september: SVT Play kl 12.35-16.05. Live.
Söndag 27 september: SVT2 kl 18.00-19.00. Sammandrag.

15-09-22 Fajten om STCC-titeln långt ifrån avgjord
Thed Björk, Volvo Cyan Racing, har sett ut som en vinnare hela STCC-säsongen, från premiären till finalen som körs på Ring Knutstorp nu i helgen den 25-26 september. Han har toppat tabellen efter varje tävlingshelg sedan premiären i Skövde och hans tredje raka STCC-titel har känts given på förhand – men mästerskapet är långt ifrån avgjort.
– Det är det aldrig när man tävlar mot det tuffaste motståndet som finns, säger Björk och avser teamkompisen Fredrik Ekblom som jagar honom i tabellen. Men det finns fler som kan ställa till det när det är finaldags.
– I finalen vill ju alla de som inte har vunnit i år ta den sista chansen att vinna, alla kommer att försöka och det är ingenting som är avgjort. Men jag kan bara fortsätta som jag har gjort förut och jag känner bara att det är kul att jag har chansen att vinna min tredje raka titel, det är det ingen som har lyckats med förut.

Fredrik Ekblom hade en tuff helg senast på Solvalla. Istället för att knappa in på Björks poängförsprång tappade han några pinnar till i kampen om guldet. Nu skiljer det 23 poäng upp till Björk.
– Jag förstod att det skulle bli jobbigt på Solvalla, vi kom dit med extravikt i bilen och det är Theds favoritbana… Men jag känner mig peppad inför finalen. Vi har blivit av med vikt sedan dess och Ring Knutstorp är en bana som passar mig bra, säger Ekblom.

Att Björk har toppat tabellen sedan start är en sanning med modifikation. Faktum är att Ekblom ledde efter den första dagen då han vann kvalet i Skövde. Den helgen är ett kvitto på hur snabbt det kan svänga.
– När helgen var över låg jag 25 poäng efter och det visar hur snabbt det kan slå. Det är 75 poäng att köra om och mycket kan hända. Jag önskar inte Thed några problem men han kan få en punka precis som jag fick i premiären och då är det helt öppet igen.

Trea i mästerskapet ligger Fredrik Larsson, WestCoast Racing. Utsikterna till en STCC-titel ser närmast obefintliga ut även om han i teorin har möjlighet att slå Björk. Men upp till Ekblom skiljer 33 poäng, ett avstånd som är inom räckhåll om omständigheterna går hans väg.
– Det är den krassa verkligheten jag kan bara hoppas på att vi har en jäkla tur och att Thed har lika stor otur, säger Larsson. Det ska mycket till om Thed ska tappa ledningen till mig men han och Ekblom har fajt sins emellan som förhoppningsvis spelar oss i händerna. Det är kul att det inte är avgjort och att vi kanske kan vara med och köra om det till det sista heatet men vi måste göra ett bra kval, det är där det sitter. Gör vi inte det, då är det kört. Jag måste ta pole för att kunna sätta press på dem.

Håll även ögonen öppna för Richard Göransson och Mattias Andersson inför finalen då båda två visat upp god form och en förmåga att vara med på pallen under de senaste racen.

STCC, Ring Knutstorp, 25-26 september
Tidsschema
Fredag 25 september
Kl 10.20-10.50: Test 1
Kl 13.10-13.40: Test 2
Kl 16.00-16.15: Kval, Q1
Kl 16.20-16.40: Kval, Q2

Lördag 26 september
Kl 11.20-12.30: Gridshow
Kl 12.30-12.55: Race 1 (20 varv)
Kl 15.20-15.45: Race 2 (20 varv)

STCC i TV
Sverige Television sänder enligt följande från finalen på Ring Knutstorp:
Lördag 26 september: SVT Play kl 12.35-16.05. Live.
Söndag 27 september: SVT2 kl 18.00-19.00. Sammandrag.
15-09-21 Revanschsuget Dacia Dealer Team siktar mot toppen i STCC-avslutning
Poängskörden på Solvalla blev inte den väntade. Därför är det en revanschsugen Mattias Andersson som med sitt Dacia Dealer Team intar Ring Knutstorp 25-26 september.
– Vi vill göra en bra STCC-avslutning inför alla Dacia-anhängare som kommer till Skåne för att heja fram oss, säger Andersson.

Ring Knutstorp är en bana Linköpingsföraren trivs på.
– Där har jag tagit två av de tre STCC-segrar jag har och självklart skulle det vara kul att få ta en ny seger på lördag. Jag var tvåa på testen på Knutstorp i våras och åker söderut med gott hopp om ett bra resultat.

Publikstöd kommer Andersson inte att sakna. Tusen Dacia-anhängare i 250 bilar kommer att vara på plats för att ge honom och Dacia sitt stöd.
– Inköpen av alla korvar, senap och ketchup gör jag själv, men jag kommer inte hinna med att servera gästerna. Det har jag engagerat andra som hjälper mig med, säger han och ler.

Inför STCC-finalen är Mattias Andersson sitt vanliga jag igen. Efter Solvalla var det en både bekymrad och frustrerad Andersson som klev ut bilen efter två blygsamma insatser i de båda racen.
– Det är inte ofta jag är förbannad efter ett race, men då var jag väldigt irriterad över att vi inte fick till det bättre och jag lade många timmar på att försöka analysera varför det gick som det gjorde.

Andersson var kvaltrea fredag kväll och mindre än ett dygn senare blev han varvad!
– I grunden berodde våra problem på att vi inte lyckades behålla värmen i däcken. Greppnivån var unik och vi var inte bra nog att ställa in och köra bilen i de förhållanden som rådde, säger han.
– Men att samma problem ska uppstå i helgen är jag inte bekymrad över. Jag ser fram emot Knutstorp och är inställd på att vi där ska få chansen att visa hur bra vi är.

Mattias Andersson är femma i mästerskapet, 25 poäng bakom Richard Göransson och 30 före Daniel Haglöf.
– Självklart är min ambition att utmana Göranson om fjärdeplatsen, säger Andersson, som hoppas kunna lägga grunden till avancemang i tabellen i ett lyckat kval fredag eftermiddag.

STCC, Ring Knutstorp, 25-26 september

Tidsschema
Fredag 25 september
Kl 10.20-10.50: Test 1
Kl 13.10-13.40: Test 2
Kl 16.00-16.15: Kval, Q1
Kl 16.20-16.40: Kval, Q2

Lördag 26 september
Kl 11.20-12.30: Gridshow
Kl 12.30-12.55: Race 1 (20 varv)
Kl 15.20-15.45: Race 2 (20 varv)

STCC i TV
Sverige Television sänder enligt följande från finalen på Ring Knutstorp:
Lördag 26 september: SVT Play kl 12.35-16.05. Live.
Söndag 27 september: SVT2 kl 18.00-19.00. Sammandrag.
15-09-18 Tusen Dacia-anhängare till STCC-finalen för att heja fram Mattias Andersson
Förra året fick Mattias Andersson och Dacia Dealer Team stöd av mer än 400 Dacia-ägare i STCC-finalen på Mantorp Park.

När årets mästerskap ska avgöras på Ring Knutstorp i Skåne 25-26 september kommer märket återigen sätta en tydlig prägel på evenemanget. Med 1.000 Dacia-anhängare på läktarplats!

Idén att bjuda in Dacia-ägare till fjolårets STCC-final blev en succé. Intresset var större än väntat och många fler än de 420 som fick biljett ville gärna komma och heja fram märkets STCC-team.

I år får fler chansen. Totalt har 1.000 personer – 750 vuxna och 250 barn – tackat ja till den inbjudan som gick ut till Dacia-ägare i hela landet. De kommer till Ring Knutstorp i 250 Dacia-bilar!
– Det är otroligt vilket genomslag inbjudan har fått. Intresset har varit långt över våra förväntningar och tyvärr har vi fortfarande några hundra på väntelista vilket bevisar att vår satsning på STCC har varit helt rätt från allra första början, säger Joakim Jöhncke, varumärkesansvarig för Dacia i Norden och tillägger:
– Anledningen till det enorma gensvaret tror jag är att många av våra kunder har ett motorintresse och hellre lägger sina pengar på sin hobby. Genom att göra ett smart val och köpa en Dacia får de pengar över till den.

Av de inbjudna Dacia-ägarna kommer många att åka långt för att ta sig till Skåne. Några av gästerna kommer från Sundsvall, många från Mälardalen.

Väl på plats på Ring Knutstorp bjuds gästerna på parkering, entré, bilutställning av Dacia modeller, hoppborg, samt korv med bröd och saft hos Dacia Dealer Team. Mattias Andersson och hans medhjälpare kommer blanda 250 liter saft och koka över 2.000 korvar.

Daciasponsrade Cykloteket Racing Team är dessutom på plats för att snacka cykel och visa upp sina Dacia teambilar.
– Jag uppskattar verkligen att så många Dacia-ägare kommer till finalen för att ge mig och teamet sitt stöd. Det stora intresset inspirerar och jag hoppas verkligen kunna bjuda tillbaka i form av bra racing och två toppresultat, säger Mattias Andersson, som inför finalen ligger på femte plats med chans till avancemang.
15-09-12 Daniel Haglöf gör succé på Solvalla
Det var ingen tvekan om vem som var kung på Solvalla. Daniel Haglöf gjorde en närmast perfekt helg och PWR-föraren tillika teamchefen tog 68 av 75 möjliga poäng efter att ha dominerat kvalet, kontrollerat det första heatet och vunnit sin första STCC-seger samt tagit en andraplats i det andra heatet trots omvänd startordning. Allt inför över 15 000 personer på läktarna.
– Vilken superhelg! Det här var otroligt viktigt för oss som team och jag är supernöjd med hur vi fått till bilen och levererat. Det är väldigt viktigt och det känns extra skönt för mig. Det har tagit på självförtroendet att låta egna körningen stå tillbaka för att bygga det här teamet.

Daniel Haglöf tog snabbt över ledningen från Thed Björk i det första heatet och kunde därefter kontrollera sin ledning från start till mål. I det andra gjorde han en suverän uppkörning från niondeplats på gridden.

Haglöfs fart var heller ingen tillfällighet. Både han och teamkamraten Emma Kimiläinen var snabba och Emma var på väg mot en pallplats i det andra heatet när hon bromsade på sig och fick nöja sig med en fjärdeplats.
– Vi hade gärna haft båda bilarna på pallen men vi ska verkligen vara nöjda med hela teamets insats. Det känns oerhört skönt att vi kan vara med och utmana nu. Självklart tänker man på seger även på Knutstorp men just nu vill jag bara njuta av det här, säger Haglöf om sin succéhelg.

Daniel Haglöf var den enda som var konstant stark hela dagen på Solvalla som annars bjöd på omväxlande resultat när teamen kämpade med att hitta grepp på den hala banan. En av de var Fredrik Larsson som först till sista heatet fick till det och kunde kontrollera ledningen från start och ta sin tredje seger i år.
– Nu hade vi en bra bil från början och kunde pusha men det har varit en tuff helg. Vi har inte haft något grepp och till sista racet fick min ingenjör helt fria händer och chansade vilket gav resultat. Tyvärr tog vi inte in så mycket i mästerskapet så det är bara att gasa fullt på Knutstorp och se vad som händer.

Richard Göransson hade också en bra helg med en andraplats och en tredjeplats och var den som var närmast att kunna utmana Haglöf den här dagen. Det räckte inte hela vägen men den fyrfaldige STCC-mästaren var ändå nöjd med Team Tidös dag på Solvalla.
– Det är bara att gratulera Haglöf till en fantastisk helg. Själv är jag jättenöjd med dubbla pallplatser. Det andra racet var tufft och jag hade lite tur när Emma bromsade på sig men det gäller att hålla sig på banan alla varv. Nu kvarstår målet att vinna ett race i år så målsättningen för Knutstorp är ganska klar, säger Richard.

Volvo Cyan Racing kom till Solvalla med nytt namn och tunga bilar och på banan gick det ovanligt tungt, kanske ett resultat av att man hade mycket straffvikt i bilarna. Thed Björks tredjeplats i det första heatet blev teamets bästa placering, men Thed skaffade sig ändå ett bra utgångsläge inför finalen med 23 poängs ledning över teamkamraten Fredrik Ekblom.
– Det här var den farten jag hade idag och jag körde så fort jag kunde. Det blev ändå en bra helg för mästerskapet och det får jag vara nöjd med, summerar mästerskapsledande Björk.

Inför finalen på Ring Knutstorp leder nu Thed Björk med 23 poäng över teamkamraten Fredrik Ekblom och 56 poäng över Fredrik Larsson med 75 poäng att köra om.

Om två veckor avgörs 2015 års STCC-säsong på Ring Knutstorp.

Resultat - Race 1, STCC Solvalla:
1. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, 46.106
2. Richard Göransson, Team Tidö, +2.241
3. Thed Björk, Cyan Racing, +12.191
4. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +13.097
5. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +30.816
6. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +32.161
7. Fredrik Ekblom, Cyan Racing, +32.847
8. Erik Jonsson, Sportpromotion , +33.355
9. Kevin Aabol, Team Kia, +45.587
10. Rasmus Mårthen, Team Kia, +1 Lap
11. Carl Philip Bernadotte, Cyan Racing, +1 Lap
12. Roger Samuelsson, Team Tidö, +3 Laps
DNF. Emelie Liljeström, Team Kia, DNF

Resultat - Race 2, STCC Solvalla:
1. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, 46.372
2. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +11.885
3. Richard Göransson, Team Tidö, +14.155
4. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +14.674
5. Fredrik Ekblom, Cyan Racing, +44.951
6. Thed Björk, Cyan Racing, +45.596
7. Kevin Aabol, Team Kia, +1 Lap
8. Rasmus Mårthen, Team Kia, +1 Lap
9. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +1 Lap
10. Roger Samuelsson, Team Tidö, +1 Lap
11. Carl Philip Bernadotte, Cyan Racing, +2 Laps
12. Emelie Liljeström, Team Kia, +2 Laps
DNS. Erik Jonsson, Sportpromotion , DNS
15-09-12 PWR Racing Team tog hem slaget om Stockholm med Daniel Haglöf i spetsen
PWR Racing Teams förare och delägare, Daniel Haglöf, tog teamets första seger i STCC under lördagseftermiddagen. Daniel, som var P1 i tre av fyra pass under fredagen, förvaltade den speed teamet hittat i bilen på bästa tänkbara sätt när han redan efter några varv passerade mästerskapsledaren Björk. Daniel slog inte av på tempot och kunde efter 26 varv på Solvallabanan gå i mål som klar segrare.
- Det här känns helt enormt. Verkligen enormt. Detta har varit en dröm ända sedan jag började tävla professionellt. Att dessutom vinna med mitt eget team, enormt. Sa jag enormt?

Teamet, som körde sin första STCC-säsong (TTA) 2012, har samlat på sig en del pallplatser under de gångna åren. Bland annat har teamets Emma Kimiläinen tagit två stycken tredjeplatser tidigare under säsongen.
- Detta är det största man kan vinna inom svensk racing och att tillsammans med Daniel ha byggt detta team från ett helt nystartat företag, till att idag ha Daniel överst på pallen tre år senare, det är något jag rankar högt bland saker jag åstadkommit, säger Poker Wallenberg.

Under race två tog Emma sig relativt snabbt upp på en tredjeplats efter att ha passerat bland andra Ekblom. Därifrån gick vägen förbi Göransson upp till andraplatsen som länge såg säker ut. Ända tills regnet började falla över banan. Daniel som kört upp sig från tionde plats till tredje tog sig hastigt och lustigt upp på andraplatsen efter att Emma missbedömt greppet och kört av.

Sammanfattningsvis tar PWR Racing Team med sig följande placeringar från helgens tävlingar: 1-2-4-5.
- Hela teamet är såklart enormt glada över framgångarna och jag kan nog tala för alla när jag säger att vi är ordentligt sugna på final på Knutstorp om två veckor! Avslutar teamchef Daniel Andersson.
15-09-12 Inga Kia-framgångar på Solvalla
Kevin Aabols sjundeplats i andra heatet blev Team Kias bästa resultat på Solvalla.
– Det här var inte bra, sade teamchefen Tobias Johansson.

Nej, det blev inte Team Kias helg när STCC gästade Solvalla. Kevin Aabol hade problem med växellådan i första racet och slutade nia. Men han såg fram mot att ha tredje startposition i andra racet. Men han blev bestraffad och nedflyttad när teamet reparerade växellådan i samband med första heatet och bröt därmed mot parc ferme-reglerna.
– Det första positiva på helgen var starten i andra racet, sade en mycket besviken Aabol.
Han hade dock bra fart i andra heatet och såg ut att ta en bra placering men när han skulle köra om en konkurrent blev han upptryckt i muren och tvingades bryta. Men han hade kört tillräckligt många varv av heatet och blev ändå sjua.
– Det här inte min säsong. Nu är det bara att försöka ladda om till finalen på Knutstorp, sade Aabol

Rasmus Mårthen blev tia respektive åtta.
– Vi har gjort allt vi kunnat den här helgen, ändå hittade vi inte greppet någonstans. Däcken var iskalla när vi kom i mål. Jag provade alla olika körstilar, fick testa i racet för det fungerande inte, jag har aldrig varit med om något liknande, sade han.

I sammanhanget ska det tilläggas att det var flera olika team som hade svårt med inställningarna den här helgen. I princip alla förare vittnade om en hal och mycket svårkörd bana.

Emelie Liljeström bröt första racet och var tolva i det andra. Hennes helg förstördes redan i kvalet när hon körde av på grund av bromsproblem.
– Att starta sist i båda heatet är inte kul. I andra racet hade jag i all fall en bra start men då blev jag påkörd av prins carl-Philip men det var jag som blev bestraffad med en drive through, sade hon syrligt.

Daniel Haglöf vann första racet och Thed Björk det andra. Årets sista STCC-race går om två veckor på Ring Knutstorp.
15-09-12 Fredrik Larsson segrare i race 2 på Solvalla
Stora förändringar på bilen inför det sista STCC-racet på Solvalla gav stor utdelning för Fredrik Larsson som från tredjeplats på gridden kunde storma upp i ledningen och ta en ohotad seger. Hans tredje seger för säsongen kom efter en tuff helg på Solvalla där teamet kämpat med greppet och inställningarna.
– Jag gav Kevin (Fredriks ingenjör) helt fria händer och vi chansade en hel del men det gav utdelning, konstaterade Fredrik efteråt.

Efter att ha slutat fyra i det första heatet siktade Fredrik på seger i det andra och bilen var den här gången snabb från start. Fredrik tog över ledningen på det första varvet och kontrollerade därefter racet från start till mål. I mästerskapet kunde han rädda lite från tappet tidigare i helgen och är nu 56 poäng efter ledande Thed Björk inför finalen.
– Det var skönt att kunna knyta ihop det hela med en seger efter en ganska dålig helg. Det blev ändå ganska skapligt poängmässigt men vi är långt från ledningen. Det blir att bara gasa fullt på Knutstorp så får vi se vad som händer.

Erik Jonsson slutade åtta i det första racet men kom inte iväg från gridden i det andra och kom därmed inte till start.

I mästerskapet är Fredrik Larsson fortsatt trea, nu 56 poäng från ledningen inför finalen på Ring Knutstorp på två veckor med 75 poäng kvar att köra om.

Resultat – STCC, race 1 Solvalla:
1. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, 46.106
2. Richard Göransson, Team Tidö, +2.241
3. Thed Björk, Cyan Racing, +12.191
4. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +13.097
5. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +30.816
6. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +32.161
7. Fredrik Ekblom, Cyan Racing, +32.847
8. Erik Jonsson, Sportpromotion , +33.355
9. Kevin Aabol, Team Kia, +45.587
10. Rasmus Mårthen, Team Kia, +1 Lap
11. Carl Philip Bernadotte, Cyan Racing, +1 Lap
12. Roger Samuelsson, Team Tidö, +3 Laps
DNF. Emelie Liljeström, Team Kia, DNF

Resultat – STCC, race 2 Solvalla:
1. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, 46.372
2. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +11.885
3. Richard Göransson, Team Tidö, +14.155
4. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +14.674
5. Fredrik Ekblom, Cyan Racing, +44.951
6. Thed Björk, Cyan Racing, +45.596
7. Kevin Aabol, Team Kia, +1 Lap
8. Rasmus Mårthen, Team Kia, +1 Lap
9. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +1 Lap
10. Roger Samuelsson, Team Tidö, +1 Lap
11. Carl Philip Bernadotte, Cyan Racing, +2 Laps
12. Emelie Liljeström, Team Kia, +2 Laps
DNS. Erik Jonsson, Sportpromotion , DNS

15-09-12 Halskodd Mattias Andersson chanslös på Solvalla
Mattias Andersson tredjeplats i kvalet var ljuspunkten på Solvallahelgen. De två STCC-racen var inte vad han önskade. Han hade stora problem med att hålla värmen i däcken.
– Det var fruktansvärt halt, sa Dacia Dealer Team-föraren.

Andersson blev sexa i första racet efter att ha som bäst varit uppe på fjärde plats. Men ju längre racet gick, ju mer svårbemästrad blev hans bil. Orsaken var att däcken var för kalla. Till andra racet gjorde teamet en del förändringar på bilen men det blev inte bättre.
– Det var ännu värre i andra racet. Jag försökte ändra spår och körstil men ändå kallnade det för varje varv. Och problemet har blivit värre under helgen, sa Andersson som fick nöja sig med nionde plats i andra heatet.

Fenomenet med dåligt grepp var specifikt för Solvallabanan.
– Så extremt halkigt har vi inte haft tidigare men det var inte bara vi som hade problem. Kvalet var bra men kruxet var racen, sa Andersson.

Daniel Haglöf vann första racet och Fredrik Larsson det andra. I sammandraget är Mattias Andersson femma med en tävlingshelg kvar.
15-09-11 Larsson besviken efter kvalet på Solvalla
Fredrik Larsson var missnöjd efter kvalet på Solvalla där han kvalade in som sjua respektive fyra i de två kvalen. Den nylagda asfalten på Solvalla var hal och greppet var dåligt i banan, Fredrik var ändå bra med under träningarna men de ändringar man gjorde inför kvalet var i fel riktning och Fredrik kämpade med greppet.

Resultatet innebär att han nu startar fyra i båda racen i morgon och Fredrik har nu bara segrar i sikte.
– Jag är självklart besviken med det här resultatet, suckade Fredrik. Det kändes bra på träningarna men till kvalet gjorde vi några ändringar som inte var rätt och jag hade inget grepp bak under acceleration vilket är tvärtemot vad man behöver här. Det är tråkigt men så blev det. Nu har vi ändå läge att gå för seger i båda racen i morgon tack vare att vi startar fyra i båda racen. Jag kommer köra så mycket det går och gå för två segrar.

Erik Jonsson var bara några tiondelar från att gå vidare till shoot-out och topp åtta i Q2 men fick istället nöja sig med en niondeplats. Det innebär start från andraplats i race 2 i morgon.
– Målet var återigen att gå vidare till topp åtta men det räckte inte riktigt, summerade Erik. Nu är målet att göra två bra race i morgon och dra nytta av att starta i första startled i det andra racet.

Resultat Q1 – poäng till topp 10, omvänd startordning för topp 10 i race 2:
1. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, 46.059
2. Thed Björk, Cyan Racing, +0.247
3. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +0.261
4. Fredrik Ekblom, Cyan Racing, +0.361
5. Richard Göransson, Team Tidö, +0.511
6. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +0.529
7. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +1.047
8. Kevin Aabol, Team Kia, +1.448
9. Erik Jonsson, Sportpromotion , +1.785
10. Rasmus Mårthen, Team Kia, +1.887
11. Carl Philip Bernadotte, Cyan Racing, +2.559
12. Roger Samuelsson, Team Tidö, +3.637
13. Emelie Liljeström, Team Kia, +3.696

Resultat Q2 – startordning för topp åtta i race 1:
1. Thed Björk, Cyan Racing, 46.496
2. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +0.025
3. Fredrik Ekblom, Cyan Racing, +0.305
4. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +0.516
5. Richard Göransson, Team Tidö, +0.537
6. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +0.856
7. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +0.874
8. Kevin Aabol, Team Kia, +1.424
15-09-11 The dark knight races. Haglöf snabbast i alla dagens pass
PWR Racing Team med Daniel Haglöf i spetsen toppade båda dagens testpass i STCC på Solvalla. När mörkret föll över Stockholm stad passade Haglöf även på att sätta snabbaste tid i kvalet. Emma smög sig in i övre halvan av fältet på en sjätteplats. Dagens resultat i sin helhet finns här.
- Jag har haft en bra känsla ända sedan Gelleråsen. Det har kliat ordentligt i högerfoten senaste veckorna om vi säger så. Att nu knipa P1 i kvalet känns enormt, säger Haglöf.

Teamet som hade lite uppförsbacke med diverse mekaniska bekymmer på Gelleråsen har nu verkligen visat att man hittat bra med fart och är med och fightas i toppen.
- Jag behöver knappast säga att stämningen i hela teamet är på topp. Det känns fantastiskt bra att kunna leverera på detta sätt på säsongens största race. Speciellt när över 200 personer är på plats från våra partners. Jag vet att det har sagts förut, men utan dem är detta inte möjligt. Stort tack från hela teamet, nu laddar vi för fullt inför morgondagens två race, avslutar teamchef Daniel Andersson.
15-09-11 Haglöf och Björk i kvaltopp på Solvalla
Det var Daniel Haglöf och Thed Björk som gjorde upp om tätpositionerna när STCC-kvalet på Solvalla avgjordes på fredagskvällen.

Daniel Haglöf visade toppform på Solvalla och var snabbast i båda träningspassen, en fart han tog med sig in i kvalet där han var snabbast i Q1 och säkrade 25 poäng. Han var bara 25 hundradelar från att vara snabbast även i Q2 och var mycket glad efteråt.
– Otroligt skönt! Känslan har varit riktigt bra hela dagen och riktigt skönt att vara med i toppen hela dagen. Jag är nöjd med 25 poäng och en plats i första startled i andra racet. Nu kommer vi gå för det i morgon.

Mästerskapsledande Thed Björk satte tonen i mästerskapsstriden och trots hela 50 kg extravikt i bilen var han snabbast när det gällde med pole position i Q2. En andraplats i Q1 gjorde att han utökade ledningen i mästerskapet.
– Det har inte varit lätt idag men det känns riktigt skönt att kunna knyta ihop det när det verkligen gällde, konstaterade Thed efteråt. Jag är väldigt, väldigt glad. Det känns skönt att ha en racestart från pole i morgon och ha förutsättningarna för ett bra resultat. Härligt!

För Thed Björks mästerskapsrivaler var det en mindre bra dag. På den nylagda och hala asfalten fick varken Fredrik Ekblom eller Fredrik Larsson till det. Ekblom var fjärde snabbast i Q1 och trea i Q2 medan Fredrik Larsson var sjua respektive fyra. Bådas hopp står nu till att maximera sina chanser i det första heatet i morgon där båda startar före Thed Björk.

Resultat Q1 - poäng till topp 10, omvänd startordning för topp 10 i race 2:
1. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, 46.059
2. Thed Björk, Cyan Racing, +0.247
3. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +0.261
4. Fredrik Ekblom, Cyan Racing, +0.361
5. Richard Göransson, Team Tidö, +0.511
6. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +0.529
7. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +1.047
8. Kevin Aabol, Team Kia, +1.448
9. Erik Jonsson, Sportpromotion , +1.785
10. Rasmus Mårthen, Team Kia, +1.887
11. Carl Philip Bernadotte, Cyan Racing, +2.559
12. Roger Samuelsson, Team Tidö, +3.637
13. Emelie Liljeström, Team Kia, +3.696

Resultat Q2 - startordning för topp åtta i race 1:
1. Thed Björk, Cyan Racing, 46.496
2. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +0.025
3. Fredrik Ekblom, Cyan Racing, +0.305
4. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +0.516
5. Richard Göransson, Team Tidö, +0.537
6. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +0.856
7. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +0.874
8. Kevin Aabol, Team Kia, +1.424
15-09-11 Aabol kvalbäst av Kiaförarna
Kevin Aabol var den enda av de tre Team Kia-förarna som tog sig till slutkvalet Q2 på Solvalla. Där blev han åtta.

Aabol var åtta även i grundkvalet Q1 och han startar därmed åtta i lördagens första STCC-race och trea i det andra.
Rasmus Mårthen var tia i grundkvalet och startar på samma position i första racet och i pole position i andra. Emelie Liljeström körde bara två varv i grundkvalet och startar från ruta 13 i båda racen.
Daniel Haglöf var snabbast i grundkvalet och Thed Björk var snabbast i slutkvalet. Björk startar i pole position i första racet.
15-09-11 STCC stödjer människor på flykt ihop med Röda Korset
Dagens Europa förändras i snabb takt. Människor flyr från krig och lämnar allt för att enbart klara livhanken. Familjer och hela samhällen förändras och flyttas från tryggheten mot en ny värld i ett nytt land och med nya möjligheter.

STCC har som första motororganisation, i samarbete med Röda Korset, startat en insamling för att stödja människor på flykt. Insamlingen startar i samband med helgens STCC- och RallyX-tävlingar på Solvalla och pågår till finalen av STCC på motorbanan Ring Knutstorp den 23-25 september.
– Vi kände att vi ville göra något för alla människor som idag är på flykt och i ett enormt behov av hjälp. Att valet föll på Röda Korset beror bland annat på att Röda Korset är en världsomspännande organisation som hjälper människor över hela världen. Vi hoppas nu att vi kan få hela motorsverige att hjälpa till genom att använda vårt swish-nummer eller gå in på Röda Korset och lämna bidrag på vanligt vis, säger Jonas Lundin, VD STCC AB

Lämna ert bidrag med SWISH 1235 935 911
15-09-11 WestCoast Racing intar Solvalla med laddad Larsson
STCC-säsongens näst sista tävlingshelg står för dörren den här helgen när STCC-teamen besöker huvudstaden och den tighta och underhållande banan på Solvalla.

Fredrik Larsson laddar för att ta tillfället i akt att täppa till luckan i mästerskapet inför finalen på Ring Knutstorp, och med ganska lite extravikt i bilen och med god from från tidigare race på Solvalla är förhoppningarna stora.
– Det här är vår chans att skaffa bra förutsättningar i mästerskapet inför finalen, säger Fredrik. Vi hade inte en bra helg i Karlskoga och nu måste vi göra allt vi kan för att ge oss chansen att slåss om guld på Knutstorp istället för silver eller brons. Vi har tillfället att göra en bra helg. Jag har mindre vikt i bilen än vad Volvoförarna har och om det är någonstans det ska ge en fördel så är det på den här banan. Jag var dessutom väldigt snabb på Solvalla i fjol och gillar banan så vi kommer att göra allt vad vi kan här!

STCC-helgen på Solvalla inleds idag fredag med test och kval på eftermiddagen och kvällen följt av de två racen på lördag eftermiddag.

Tidsschema – STCC, Solvalla:
Fredag 11/9:
13:50 – Test 1
16:40 – Test 2
19:30 – Q1
19:50 – Q2

Lördag 12/9:
14:45 – Race 1
17:50 – Race 2
15-09-11 Pallen hägrar på ett nyasfalterat Solvalla
PWR Racing Team är på plats i huvudstaden för att köra den sjätte deltävlingen i STCC. Arenan för slaget om Stockholm är Solvalla, som asfalterats för att rymma helt andra hästar än de som normalt tävlar här.
- När jag körde här förra året gjorde jag det med en bil som skruvats ihop på knappt en vecka. Förståeligt nog så strulade det en del och jag ser fram emot en mer problemfri resa denna helg. Med farten vi hade på Gelleråsen i ryggen ser jag mig själv på pallen denna helg, säger Daniel Haglöf.

Förutom STCC tävlar teamets juniordel i Formel Renault 1.6 där Oliver Söderström leder mästerskapet med tio poäng.
- Jag är sjukt taggad inför helgen. Dubbelsegern vid senaste deltävlingen på Kinnekulle Ring var verkligen skön att få med sig i ryggen såhär i slutspurten, avslutar Oliver Söderström.

STCC kör Q1 klockan 19:30 och Q2 19:50
15-09-10 Team Kia jagar årets första pallplats
Med två tävlingshelger kvar av årets STCC-säsong jagar Team Kia fortfarande säsongens första pallplats. Och Kevin Aabol har sin målsättning klar.
– Det är en pallplats och vi har alla möjligheter på Solvalla, säger han.

Inför säsongen var Aabols mål att få med sig en eller annan STCC-pokal hem till Norge men än så länge har det inte lyckats. Hans säsong har så här långt varit tyngre än han hoppats men en bra avslutning kan rädda upp mycket.
– Det är alltid viktigt att avsluta säsongen på ett bra sätt och få med sig en positiv känsla, säger Aabol som säger så här om banan på Solvalla:
– En stor utmaning och det är lite vanskligt att vet hur man ska agera. Men jag ska försöka hålla mig undan från krascher och ta mig i mål, det kan räcka långt, säger han.

Förra helgen deltog Team Kia och Kevin Aabol på Gatebil-festivalen på Rudskogen-banan i Norge. Aabol visade upp bilen och fick en hel del träningsvarv på den fina banan.
– Intresset var jättestort för bilen, teamet, mig och STCC-konceptet, säger Aabol.

Rasmus Mårthen gör sin andra tävlingshelg med Team Kia. Han gjorde en mer än godkänd STCC-debut senast i Karlskoga med poäng i båda racen.
– Det känns riktigt bra. Nu har jag klarat av premiären och lärt känna bilen och teamet. Jag åker till Solvalla och känner mig trygg inför uppgiften, säger han.
Det blir premiär för honom på den knixiga banan och han ligger lågt med den sportsliga målsättningen.
– Kan jag plocka poäng i båda racen och kvala bland de tio bästa är jag nöjd. Vi ska komma ihåg att de här racen är en skola för mig inför nästa säsong, säger Mårthen som fortsätter att utveckla sitt dalaprojekt som ligger till grund för hans STCC-satsning.
– Jag vill rikta ett stort tack till Mats Ek-Tidstrand och Dimitri Haid, utan deras hjälp hade projketet inte blivit verklighet, säger han.

Emelie Liljeström gjorde stora framsteg i sin senaste tävling (Falkenberg i juli). När hon nu åker till Solvalla för fjärde tävlingshelgen för säsongen är det med självförtroende och tillförsikt.
– Falkenberg var viktigt för mig, jag visade både mig själv och andra att jag är snabb och inte så långt efter. Jag är supertaggad inför Solvalla, det ska bli underbart att sitta bakom ratten igen. Senast på Karlskoga stod jag bredvid och det är brutalt, säger hon.
Hon har en hel del av sina samarbetspartners på plats i Stockholm.
– Det är ett stort gäng som kommer för att heja på mig. Jättekul och jag vill verkligen ge dom ett bra resultat, säger hon.

Teamet hade som målsättning att köra med fyra bilar på Solvalla men så sent som i förra veckan tvingades Erik Johansson avbryta årets STCC-satsning av ekonomiska skäl.
– Tyvärr blev det så, säger teamägaren Tobias Johansson som dessbättre också har mycket att glädjas åt inför Solvallahelgen.

Teamet har nämligen hela 320 VIP-gäster på plats.
– Det är en av de bästa helgerna vi har haft under de 16 år vi varit med i STCC, konstaterar han.

Vad hoppas du kunna bjuda gästerna på ur sportslig synvinkel?
– Bra och tuffa race. Men det brukar det bli på Solvalla, säger Tobias Johansson.

STCC i SVT
SVT Play lördag 12 september 14.50-20.20 (live).
SVT 2 söndag 13 september18.00-19.00 (sammandrag).

Tidsschema STCC, Solvalla 11-12 september
Fredag 11 september.
13.50: Test 1.
16.40: Test 2.
19.30: Kval, Q1
19.50: Kval, Q2

Lördag 12 september
14.45: Heat 1.
17.50: Heat 2.
15-09-10 Välkomna till årets Rally- och Racing-Fest på Solvalla
Vädret, försäljningen, startfältet och övriga aktiviteter pekar på att vi kommer få en riktig fart-och folkfest på Solvalla till helgen. För att göra ert besök än bättre kommer här lite fakta, råd och tips.

Förköp era biljetter, för bästa service och pris
Ni spar både pengar och tid genom att köpa biljetterna på biljetter.stcc.se/solvalla, ni slipper köa till biljettkassan och kan gå raka vägen in via inscanningen. För tidsschema och biljetter, klicka här

Möjlighet att förköpa på plats under fredagen.
För er som föredrar att köpa biljetter över disk eller har för avsikt att se träningar och kval på fredagen ger vi möjligheten att åtnjuta förköpspriserna i biljettkassan vid entrén.

Komplettera er entrébiljett med läktarbiljett för bästa sikt och race-upplevelse
Närmare 10.000 förköpsbiljetter är sålda och sittplatsläktarna är slutsålda. Vi har därför utökat möjligheterna till en nära och tajt race-upplevelse genom att bygga två stora ståplatsläktare. Se kartan. Spar tid och pengar genom förköp av läktarbiljett. Har ni redan entrébiljett kan ni köpa enbart ståplatsbiljett.

Åk kommunalt om möjligt.
Se biljetter.stcc.se/solvalla för hur ni kan ta er till Solvalla.

Parkering, Premium-parkeringen är snart slut, köp budget-parkering i förköp, spar tid och pengar

Vi har ett ytterst begränsat antal Premium-parkering kvar, vi räknar med att de tar slut idag. Kvar finns budget-parkeringen på Bällsta Gärde för 60 kr i förköp och 100 på plats. Genom att förköpa får ni en egen fil, slipper köa och garanterad plats.
15-07-13 Daniel och Poker fortsätter att hålla fanan högt
Den sista dagen på Falkenberg bjöd på hela skalan, allt från vinster och pole positions till brutna lopp och tekniska problem. PWR Racing Team får summera en helg som innehållit både höga toppar och djupa dalar. Dagens höjdpunkt blir återigen en vinst med Lamborghinin i Swedish GT där man nu kopplat ett rejält grepp om mästerskapsledningen.

Dagen började med två kval där både Oliver Söderström och Daniel Haglöf knep pole position i Formula Renault och Swedish GT. Detta lyckades Daniel och Poker konvertera till den fjärde raka segern för säsongen. Oliver Söderström kunde tyvärr inte göra samma sak då han efter ett växellådshaveri var tvungen att bryta racet.
- Det känns såklart oerhört tråkigt att tappa möjligheten till min femte seger denna säsong på grund av ett tekniskt problem. Jag får vara glad över pallplatsen i dagens första race och komma igen starkare på Kinnekulle, säger Oliver Söderström.

En teamchef med blandade känslor lämnar den snabba västkustbanan för ett välförtjänt uppehåll. Första halvan av säsongen har bjudit på många pallplaceringar och flera vinster. Även om den fina trenden tyvärr fick ett kortare uppbrott på Falkenberg.
- Vi har haft bra chanser i många av racen denna helg, tyvärr är det för många faktorer utanför vår kontroll som har felat. Vi ser fram emot att komma tillbaka ordentligt på Gelleråsen och fortsätta vår resa uppåt i mästerskapstabellerna, avslutar teamchef Daniel Andersson.

Helgens resultat

15-07-12 Pallplats i Falkenberg
I helgen kördes STCC-tävlingar på Falkenbergs Motorbana och Richard Göransson och Team Tidö körde till sig sin första pallplats för säsongen, i ett race där prins Carl Philip stod som segrare.

Kvalet inför tävlingen var otroligt tight. Richard kvalde in som 3:a och 4a i de båda kvalen. Endast 8 respektive 6 hundradelar saknades för att istället kvalat in som 1a och 2a.

Det första racet blev relativt händelselöst. Richard startade på fjärde plats och kom på samma plats imål. Fredrik Larsson vann före Fredrik Ekblom och Thed Björk

Men det andra racet bjöd på dueller och dramatik. Richard startade i och med den omvända startordningen på åttonde plats. Redan efter första varvet blev det Safetycar efter att Fredrik Ekblom kraschar rejält i muren

Jakten inleddes och imål kom Richard tvåa, endast slagen av prins Carl Philip med 0,6sek.
- Vilken race. Vi kämpade oss upp genom fältet och det var tuffa dueller genom hela tävlingen. Prinsen startade först och fightades stenhårt för att få vinna sitt första STCC-race. Stort grattis till Carl Philip, säger Richard

I och med helgens bra tävlingar stärkte Richard greppet om fjärdeplatsen i mästerskapet och knaprade in på de i toppen.
- Jag är nöjd med helgen. Vi hade bra fart trots att hundradelarna inte var på vår sida. Tack till teamet och alla sponsorer som kämpat och stöttat i de motgångar vi haft i början på säsongen, säger Richard

Nu väntar ett litet uppehåll innan det blir race på hemmabanan i Karlskoga den 14-15 augusti.
15-07-12 Tredje raka segern i Swedish GT
PWR Racing Team summerar en dag med både mot- och medgångar. Den klara ljuspunkten får segern med Lamborghinin i Swedish GT stå för. Juniorerna körde bra men mästerskapsledande Oliver Söderström var långt ifrån nöjd med sin fjärdeplats, trots start i ruta sju. I övrigt blev det en lite tyngre dag på jobbet för dalateamet. I STCC lyckades varken Emma eller Daniel slå sig in bland topp fem efter en rad incidenter och tekniska problem.

Dagen började med GT-kval där Poker satte snabbaste varvtiden och därmed fick starta först i eftermiddagens race. Därifrån förvaltade teamet ledningen enligt plan och körde hem säsongens tredje seger av tre möjliga i Swedish GT.
- Enormt kul och starkt av oss att fortsätta på samma linje som i Anderstorp, jag stortrivs i Lamborghinin och ser redan fram emot att köra morgondagens race, sade Poker Wallenberg efter dagens seger.

I race ett i STCC slutar Emma elva efter en situation som medförde att både främre stötfångare och huv lossnade. Daniel visade prov på bra fart men blev påkörd bakifrån i slutet på start- och målrakan under ett av de inledande varven. Efter detta krävdes ett depåstopp och förlorad tid som aldrig gick att köra ikapp, något som resulterade i en elfteplats.

Om race ett var fyllt av incidenter var dagens andra race de tekniska problemens motsvarighet. Daniel låg på en klar andraplats när växellådan slutade fungera. Problemet kunde inte åtgärdas och racet fick ett snöpligt slut. Emma fick även hon dras med ett problem som krävde ett kortare depåstopp, men chansen på framskjutna placeringar uteblev och hon gick i mål på en niondeplats.
- Vi hade större förhoppningar än så här inför helgen och med all rätt. Både Daniel och Emma har varit snabba och kört till sig bra placeringar på Falkenberg tidigare. Men ibland går saker utanför ens kontroll fel, då blir det svårt att göra bra resultat. Riktigt tråkigt, men nu laddar vi för fullt mot nästa racehelg på Gelleråsen, avslutar teamchef Daniel Andersson.
15-07-12 Bra Kia-helg i Falkenberg
Team Kia hade en placeringsmässigt bra helg i Falkenberg. Erik Johansson var femma respektive fyra, Kevin Aabol bröt första och var femma i andra och Emelie Liljeström var åtta respektive sjua.
– En bra helg, i stort sett utan några tekniska problem, sammanfattade teamchefen Tobias Johansson.

Erik Johansson fortsätter att visa att han knackar på dörren till den yppersta eliten. Två bra race och ett bra kval gjorde att han plockade 32 poäng i Falkenberg.
– Ett bra resultat. I andra racet hade vi aldrig farten för att på allvar fajtas däruppe, bilen fick en eller två smällar för mycket och den blev svårkörd och med tanke på det är det bra med en fjärdeplats. En riktigt bra helg för Team Kia, sade han.

Johansson var femma i kvalet, femma i race 1 och fyra i race 2. Vilket alltså gav 32 poäng.
– Nästan lika mycket som jag kört ihop de övriga helgerna, sa han.

Emelie Liljeström spräckte sin poängnolla genom sina placeringar. Hon var riktigt sur efter kvalet men betydligt gladare efter lördagens två heat.
– Det var de första racen jag tog mig i mål och det blev poäng i båda. Jag kan lugnt säga att jag är mycket gladare i dag. Viktigt att jag plockade poäng, sade hon.

Resultat var viktigt för självförtroendet.
– Jag visade för mig själv och alla andra att jag kan. Vi har haft en del tekniska problem de tidigare helgerna men den här helgen gjorde teamet allting rätt, sade hon.

Nästa tävling för henne blir Solvalla 12 september. Hon står alltså över i Karlskoga 15 augusti.
– Jag tar med mig den här boosten till Solvalla, sade hon.

Kevin Aabol har verkligen inte stolpe in den här säsongen. Första racet tvingades han bryta efter en tidig punktering. I andra racet startade i andra led men tappade i början efter en dålig start. Han blev ändå femma till slut.
– Dagen började dåligt men slutade ganska bra. Jag tappade en del i starten när jag uttryckt i gräset och jag släppte av. Jag vill inte ha ytterligare ett brutet race, sade han.
Aabol säger att det är en annan körstil i STCC än i formelbilsracing som han tidigare tävlat i.
– Folk har mer respekt för varandra i formelbilsracing och jag måste lära mig att hitta gränsen för hur hårt man kan köra. Men farten var rätt bra så det lovar gått för framtiden, sade han.

Tobias Johansson var nöjd med lördagen i Falkenberg.
– Bra fart i bilarna och alla har gjort det de ska göra. Riktigt bra, sade han.

I tabellen är Erik Johansson åtta på 70 poäng, Kevin Aabol nia på 37 poäng och Emelie Liljeström ligger på plats 13 med 10 poäng. Thed Björk leder på 208 poäng.

Fredrik Larsson vann första racet och var först i mål även i andra. Men han fick ett tidstillägg i race 2 och det gjorde att prins Carl Philip vann, hans första pallplats och seger i STCC.

STCC gör nu uppehåll drygt en månad, nästa tävling är i Karlskoga 15 augusti.
Resultat race 1: 1) Fredrik Larsson, West coast racing, BMW, 2) Fredrik Ekblom, Polestar Racing, Volvo, +1.408, 3) Thed Björk, Polestar racing, Volvo, +2.000, 4) Richard Göransson, Team Tidö, Saab, +7.092, 5) Erik Johansson, Team Kia, Kia, +12.814, 6) Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, Dacia, +31.952, 7) Erik Jonsson, Sportpromotion, BMW, +32.253, 8) Emelie Liljeström, Team Kia, Kia, +41.995, 9) Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, Saab, +1 varv, 10) Roger Samuelsson, Team Tidö, Saab, +1 vav, 11) Daniel Haglöf, PWR Racing Team, Saab, +5 varv.

Resultat race 2: 1) Carl Philip Bernadotte, Polestar Racing, Volvo, 2) Richard Göransson, Team Tidö, Saab, +0.612, 3) Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, Dacia, +3.482, 4) Erik Johansson, Team Kia, Kia, +11.419, 5) Kevin Aabol, Team Kia, Kia, +11.584, 6) Erik Jonsson, Sportpromotion, BMW, +11.920, 7) Emelie Liljeström, Team Kia, Kia, +25.074, 8) Fredrik Larsson, West Coast Racing, BMW, +26.792, 9) Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, Saab, +1 varv, 10) Roger Samuelsson, Team Tidö, Saab, +1 varv, 11) Thed Björk, Polestar racing, Volvo, +7 varv.

Poängställning
15-07-12 Prins Carl Philip historisk segrare i händelserikt race i Falkenberg
Prins Carl Philip Bernadotte stod emot en hård press och vann sitt första STCC-race när Västkustloppet avgjordes i Falkenberg.
– Det här känns otroligt skönt och jag kan inte riktigt finna orden, säger Carl Philip. Vilket mottagande efter målgång, det känns otroligt härligt och underbart.

Prinsen gjorde sitt bästa race i karriären och kunde från pole position snabbt bygga upp en lucka till det övriga fältet. Mot slutet kom Thed Björk, Fredrik Larsson och Richard Göransson ikapp men prinsen stod länge emot. Först med några få varv kvar kom Fredrik Larsson om och tog över ledningen. Hemmaföraren Larsson som vann första heatet gick i mål som etta även i det andra men fick senare 30 sekunders tidstillägg för en incident med mästerskapsledande Thed Björk några varv tidigare. Det gjorde att Carl Philip kunde kliva högst upp på prispallen.
– Det var ett väldigt tufft och spännande race och idag var jag nog lika nervös som pappa under racet, konstaterar prinsen. Jag gjorde en bra start och fick snabbt en lucka som växte och jag tänkte att det här blir intressant. Jag försökte bara fokusera framåt men visste att jag hade några hungriga vargar bakom mig. Det var mycket blandande känslor, både nervöst men också kul. Det här gav mersmak och nu är det bara att vila och ladda till nästa race, avslutar en segerglad Carl Philip.

Dagens stora framgångsman i Falkenberg var annars hemmaföraren Fredrik Larsson som i stor stil tog hem segern i det första racet. Han var också först i mål i det andra men fick 30 sekunders tidstillägg för en incident med Thed Björk sju varv från mål som gjorde att han slutade åtta. Larsson lämnade efteråt in en protest som dock inte gick igenom.
– Jag har sett mycket värre situationer än denna och förstår inte riktigt hur det kan ge ett så stort straff, säger Fredrik. Jag bromsade upp mig bredvid Thed som trycker ut mig över curbsen och sen blir det kontakt som gör att han bryter. Det var tufft men inte alls oschysst.

Nu blev det istället en seger och en åttondeplats från dagens två race utöver 18 poäng i kvalet igår. Med de båda Volvoförarna poänglösa i det andra racet blev det ändå en bra mästerskapsdag på hemmaplan och han är nu trea, 20 poäng efter.
– Det var jätteviktigt för mästerskapet och jättekul att vinna det första racet. Vi hade kunnat lämna Falkenberg i mästerskapsledning men vi tog i alla fall in mycket och det känns som vi är på spåret nu. Vi ger inte upp utan nu fightas vi!

Mitt i all kalabalik gick Richard Göransson in som tvåa i mål, den fyrfaldige STCC-mästarens första pallplats i år och den var välkommen. Han hade en bra poängdag med en fjärdeplats i det första racet och en andraplats i det andra racet.
– Det är fantastiskt kul att vara tillbaka på pallen och det är inte dumt att få dela den med en prins, ler Richard. Jag måste gratulera Carl Philip till ett fantastiskt race och en stark kämpainsats. Jag trodde att han skulle släppa Thed men han stod emot och det blev väldigt publikfriande. Jag försökte köra om Carl Philip mot slutet och tyckte inte han skulle få det så lätt bara för att han är prins. Jag var på honom några gånger men ville inte göra något dumt när vi hade en chans att vara tillbaka på pallen igen.

Volvoförarna Thed Björk och Fredrik Ekblom, etta och tvåa i mästerskapet, hade en blandad dag i Falkenberg. Ekblom var tvåa med Thed trea i det första heatet men i det andra blev båda poänglösa. Thed Björk bröt efter incidenten med Fredrik Larsson. Fredrik Ekblom fick en knuff i starten och flög av banan och tvingades bryta.
– Det är sådant som kan hända i de här racen med omvänd startordning, konstaterar Ekblom efteråt. Jag är trots det ändå nöjd med helgen. Jag har tagit tre pole från fyra Q1 och minskat luckan till Thed i mästerskapet. Jag känner mig stark inför de avslutade tre helgerna.

För mästerskapet innebär det att Thed Björk är i fortsatt mästerskapsledning, nu bara nio poäng före Fredrik Ekblom och 20 poäng före Fredrik Larsson med tre helger kvar att köra.

Nästa STCC-race är 14-15 augusti på Gelleråsen utanför Karlskoga. Västkustloppet från Falkenberg kan ses på SVT Play och i ett sammandrag på SVT2 söndag 12 juli 18:00.

Resultat - Västkustloppet, race 1:
1. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, 20:14.098
2. Fredrik Ekblom, Polestar Racing, +1.408
3. Thed Björk, Polestar Racing, +2.000
4. Richard Göransson, Team Tidö, +7.029
5. Erik Johansson, Team Kia, +12.814
6. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +31.952
7. Erik Jonsson, Sportpromotion , +32.253
8. Emelie Liljeström, Team Kia, +41.995
9. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +1 Lap
10. Roger Samuelsson, Team Tidö, +1 Lap
11. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +5 Laps
DNF. Carl Philip Bernadotte, Polestar Racing, DNF
DNF. Kevin Aabol, Team Kia, DNF

Resultat - Västkustloppet, race 2:
1. Carl Philip Bernadotte, Polestar Racing, 21:13.572
2. Richard Göransson, Team Tidö, +0.612
3. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +3.482
4. Erik Johansson, Team Kia, +11.419
5. Kevin Aabol, Team Kia, +11.584
6. Erik Jonsson, Sportpromotion , +11.920
7. Emelie Liljeström, Team Kia, +25.074
8. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +26.792
9. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +1 Lap
10. Roger Samuelsson, Team Tidö, +1 Lap
11. Thed Björk, Polestar Racing, +7 Laps
DNF. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, DNF
DNF. Fredrik Ekblom, Polestar Racing, DNF
15-07-12 Fredrik Larsson vinner och tar in i mästerskapet
Fredrik Larsson vann båda heaten i Västkustloppet hemma i Falkenberg men ett domslut och 30 sekunders tidstillägg i det andra racet gjorde att han lämnar Falkenberg med en seger och en åttondeplats från lördagen. Trots det blev det ändå en bra mästerskapsdag för Larsson som nu bara är 20 poäng efter inför de tre sista helgerna.

Fredrik vann det första racet i stor stil från pole position och tog in värdefulla poäng på Ekblom och Thed Björk som gick i mål som tvåa respektive trea. I det andra racet med omvänd startordning blev det som väntat händelserikt. Fredrik Ekblom försvann redan i starten.Fredrik Larsson tog sig igenom kalabaliken i starten och började jaga efter Thed Björk framför honom. Med sju varv kvar var de båda bakom ledande Prins Carl Philip när Fredrik bromsade sig upp bredvid Thed Björk i första kurvan. Det blev kontakt mellan de två, Thed bröt men Fredrik kunde fortsätta och med några få varv kvar var han ikapp och förbi prinsen och gick i mål som segrare. Strax efteråt fick han dock 30-sekunders tidstillägg för incidenten med Thed vilket gjorde att han istället blev åtta.
– Det var en tuff omkörning men inte på något sätt oschysst, tycker Fredrik. Jag kom upp bredvid Thed som stängde otroligt mycket och tryckte ut mig över curbsen. Då är det svårt att bromsa effektivt och vi får kontakt men jag har sett mycket värre grejer än det här och har svårt att förstå straffet.

Med en seger och 18 poäng från kvalet igår samt en åttondeplats i andra racet där både Thed Björk och Fredrik Ekblom var poänglösa blev det ändå en bra mästerskapsdag för Larsson som nu bara är 20 poäng från ledningen.
– Segern i det första racet var jätteviktig för mästerskapet och det var väldigt skönt att vinna på hemmaplan. Domslutet till trots har vi ändå haft en bra dag i mästerskapet och vi är på rätt spår nu. Vi ger absolut inte upp och nu är det fight om mästerskapet de tre sista helgerna!

Erik Jonsson hade också en bra poängdag i Falkenberg och tog en sjundeplats och en sjätteplats i de två racen, ett välkommet resultat efter en svår inledning på helgen.
– Jag har haft svårt att få till farten i både bilen och mig själv den här helgen. Jag har kört så fort jag kunnat men det har inte gått fort nog. Det positiva är att vi hade två bra raceresultat och jag tog lagom med risker, sammanfattar Erik.

Nästa tävlingshelg är 14-15 augusti på Gelleråsen utanför Karlskoga.

Resultat – Västkustloppet, race 1:
1. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, 20:14.098
2. Fredrik Ekblom, Polestar Racing, +1.408
3. Thed Björk, Polestar Racing, +2.000
4. Richard Göransson, Team Tidö, +7.029
5. Erik Johansson, Team Kia, +12.814
6. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +31.952
7. Erik Jonsson, Sportpromotion , +32.253
8. Emelie Liljeström, Team Kia, +41.995
9. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +1 Lap
10. Roger Samuelsson, Team Tidö, +1 Lap
11. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +5 Laps

Carl Philip Bernadotte, Polestar Racing, DNF
Kevin Aabol, Team Kia, DNF

Resultat – Västkustloppet, race 2:
1. Carl Philip Bernadotte, Polestar Racing, 21:13.572
2. Richard Göransson, Team Tidö, +0.612
3. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +3.482
4. Erik Johansson, Team Kia, +11.419
5. Kevin Aabol, Team Kia, +11.584
6. Erik Jonsson, Sportpromotion , +11.920
7. Emelie Liljeström, Team Kia, +25.074
8. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +26.792
9. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +1 Lap
10. Roger Samuelsson, Team Tidö, +1 Lap
11. Thed Björk, Polestar Racing, +7 Laps

Daniel Haglöf, PWR Racing Team, DNF
Fredrik Ekblom, Polestar Racing, DNF
15-07-12 Mattias Andersson pallade i andra racet
Mattias Andersson i Dacia Dealer Team avslutade STCC-lördagen i Falkenberg med en pallplats. Efter ett dramatiskt race körde han in på tredje plats och räddade på så sätt upp en jobbig helg.
- Vi hade okej fart, men vi är inte tillbaka i den form vi hade i premiären i Skövde, sa han.

Teamet gjorde en del förändringar på bilen till andra racet, något som gav positivt resultat. I första blev han bara sexa efter ett jobbigt race med ett par incidenter som gjorde bilen svårkörd.
- Bilen var bättre, vi gick tillbaka dit vi började helgen. Jag fick en bra start och tog mig upp till fjärde plats, sa Andersson.
Säkerhetsbilen kom ut på banan efter att Fredrik Ekblom tvingades bryta och det dröjde inte länge innan Andersson tog sig upp på tredje plats och snart även till andra. I det läger ledde prins Carl Philip Bernadotte loppet.
- De ropade i lurarna att jag skulle köra ifatt prinsen men det var inte så lätt. Jag gjorde vad jag kunde men bakvagnen släppte gång efter gång och jag fick lugna ner mig, sa Andersson.

Konkurrenter närmade sig bakifrån och Mattias Andersson kunde inte göra annat än att släppa förbi båda.
- Jag kunde inte svara, vi tappade tempo i däcken, annars det hade varit kul att jaga ikapp prinsen så som det blev.
Fredrik Larsson var nämligen först över mållinjen men han fick tidstillägg och slutade åtta. Därmed tog prins Carl Philip sin första STCC-seger i karriären.
- Jag visste inte om bestraffningen på Fredrik. Jag hade varit hyfsat nöjd med fjärde plats men tredje är bättre. Vi har tre tredjeplatser i år men saknar pricken över i. Vi hade behövt lite bättre fart för att kunna utmana på allvar i dag, sa han.

Nu gör STCC ett uppehåll på drygt en månad. Nästa tävling är i Karlskoga 15 augusti.
- Karlskoga en bra bana som jag gillar och jag var tvåa på Solvalla tvåa förra året, jag ser fram mot hösten.

Resultat race 2: 1) Carl Philip Bernadotte, Polestar Racing, Volvo, 2) Richard Göransson, Team Tidö, Saab, +0.612, 3) Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, Dacia, +3.482, 4) Erik Johansson, Team Kia, Kia, +11.419, 5) Kevin Aabol, Team Kia, Kia, +11.584, 6) Erik Jonsson, Sportpromotion, BMW, +11.920, 7) Emelie Liljeström, Team Kia, Kia, +25.074, 8) Fredrik Larsson, West Coast Racing, BMW, +26.792, 9) Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, Saab, +1 varv, 10) Roger Samuelsson, Team Tidö, Saab, +1 varv, 11) Thed Björk, Polestar racing, Volvo, +7 varv,

Poängställning
15-07-12 Mattias Lindberg tog fjärde raka – Akre upp i mästerskapsledning
Mattias Lindberg, 21 år från Vankiva, vann även det andra heatet i V8 Thunder Cars i Falkenberg. Segern var Lindbergs fjärde raka och han tog sig därmed om tidigare mästerskapsledaren Alexander Graff i tabellen – men toppar mästerskapet gör norrmannen Stein Frederic Akre efter två andraplatser.
– Det känns helt fantastiskt, det är vad vi har strävat efter hela tiden att vara med uppe i toppen, säger Mattias Lindberg som tackar sitt team, Memphis Racing för att de gett honom en vinnarbil.
– Att ta fyra raka segrar är ingenting jag gör på egen hand, det är mitt underbara team som får till en så bra bil race efter race.

Lindberg tog full pott, förutom segrarna kunde han också tillgodoräkna sig bonuspoäng för pole position och snabbaste varvid i båda heaten. Poängskörden räckte till för att ta sig förbi mästerskapsledaren Alexander Graff i tabellen men det räckte inte till för överta ledningen i mästerskapet – norrmannen Stein Frederic Akre lyckades med sina två andraplatser avancera upp i ledning.
– Jag är jättenöjd, säger Stein Frederic Akre. Jag hade hoppats komma bland de tre bästa och ta bra med poäng hela helgen och det är det gäller att ta poäng varje tävling, både Graff och Lindberg är snabba.

Alexander Graff som har dominerat inledningen av säsongen hade en miserabel helg. I kvalet hämmades han av en trasig stötdämpare, i det första heatet tvingades han i depå för ett däckbyte – i det andra heatet slutade helgen i muren efter att han bjudit publiken på en riktig uppvisning.
– Det var lättkört, och jag plockade många platser i det andra heatet, säger Graff som körde av efter att han skulle varva en konkurrent. Närkontakt uppstod, Graff tappade hjulet och körde in i muren på startrakan.
– Det var en riktig skithelg, det är bara att titta på bilen hur den ser ut, suckar Graff. Vi får åka hem, reparera, komma tillbaka till Solvalla där vi är väldigt starka,

Trea i dagens båda heat blev Andreas Ahlberg som med sina 30 poäng klättrade upp till fjärdeplatsen i tabellen, men trots att det poängmässigt var hans bästa helg hittills i år var han inte riktigt nöjd.
– Vi är inte riktigt där, det har varit en tung helg. Vi är inte där vi vill vara rent fartmässigt och vi har inte haft den där balansen i bilen som vi vill ha. Men jag är ändå grymt stolt över att jag har bärgat två pallplatser och 30 poäng i mästerskapet.

Bakom pristagarna som fick ta klivet upp på pallen svarade Patric Sundel för den bästa prestationen med sin fjärde- och femteplats i de båda heaten, något som förde upp honom till femteplatsen i tabellen bakom Andreas Ahlberg.

Mästerskapstabellen toppas nu av Stein Frederic Akre på 140 poäng, bara en poäng före Mattias Lindberg. Trean Alexander Graff ligger 13 poäng efter Akre. Nästa tävling i V8 Thunder Cars körs på Solvalla i Stockholm den 11-12 september.

Resultat V8 Thunder Cars, Västkustloppet 11 juli
Heat 1, 23 varv
1. Mattias Lindberg, Memphis Racing, 17:49.932
2. Stein Frederic Akre, —, +2.112
3. Andreas Ahlberg, Micke Kågered Racing, +17.785
4. Patric Sundel, Bryntesson Motorsport, +20.240
5. Fredric Magnusson, Memphis Racing, +37.644
6. Hampus Lindkvist, —, +39.391
7. Christian Axelsson, Norrlandsgjuteriet Racing, +41.165
8. Linda Johansson, J:Son Motorsport, +1 Lap
9. Toni Persic, —, +1 Lap
10. Christoffer Bergström, —, +1 Lap
11. Peter Möller, —, +1 Lap
12. Erik Stillman, Bryntesson Motorsport, +2 Laps
13. Alexander Graff, Memphis Racing, +2 Laps
14. Joakim Ahlberg, BDS, +3 Laps
15. Jonas Fors, Jonas Fors.com, +4 Laps

Marcus Palnér, Palnér&Co, DNF

Heat 2, 23 varv
1. Mattias Lindberg, Memphis Racing, 17:51.441
2. Stein Frederic Akre, —, +5.873
3. Andreas Ahlberg, Micke Kågered Racing, +12.317
4. Joakim Ahlberg, BDS, +13.914
5. Patric Sundel, Bryntesson Motorsport, +14.249
6. Erik Stillman, Bryntesson Motorsport, +14.861
7. Christian Axelsson, Norrlandsgjuteriet Racing, +21.145
8. Linda Johansson, J:Son Motorsport, +45.432
9. Jonas Fors, Jonas Fors.com, +1 Lap
10. Christoffer Bergström, —, +1 Lap
11. Toni Persic, —, +1 Lap
12. Peter Möller, —, +1 Lap
13. Marcus Palnér, Palnér&Co, +6 Laps

Fredric Magnusson, Memphis Racing, DNF
Alexander Graff, Memphis Racing, DNF
Hampus Lindkvist, —, DNF

SM-tabell
1. Stein Frederic Akre 140
2. Mattias Lindberg 139
3. Alexander Graff 127
4. Andreas Ahlberg 78
5. Patric Sundel 60
6. Marcus Palnér 60
7. Freddie Magnusson 53
8. Hampus Lindkvist 46
9. Joakim Ahlberg 36
10. Erik Stillman 24
11. Christian Axelsson 24
12. Jonas Fors 17
13. Linda Johansson 12
14. Christoffer Bergström 4
15. Toni Persic 2
16. Peter Möller 2
17. Borgar Hansli 0
15-07-12 Mattias Andersson sexa i jobbigt race
Mattias Andersson var inblandad i ett par incidenter redan på första varvet och tog bilen i mål på sjätte plats i första STCC-racet i Falkenberg.
– Det gick inte att göra så mycket mer, sa han.

Första kurvorna på första varvet blev avgörande för Dacia Dealer team-föraren.
– Det smällde direkt i kurva 2. (Richard) Göransson framför stoppade upp så jag gick in lite i honom. Sedan blev jag påkörd i kurva 3. Kylaren skadades så bilen gick varm och jag fick även problem med styrningen höger fram. Jag tog bilen i mål på bästa sätt, sa Andersson som sammanfattade race så här:
– Jobbigt.

Race 2 startar 15.30.
Resultat heat 1
15-07-12 Fredrik Larsson vinnare på hemmaplan
Fredrik Larsson tog kommandot från start och ledde från start till mål hemma i Falkenberg i Västkustloppets första heat.
– Jätteviktigt för mästerskapet och jättekul att vinna på hemmaplan, säger Fredrik. Jag tog in på Thed i mästerskapet och detta har jag väntat på. Jag var lite orolig för däcken men kunde spara dem bra och hade bra med grepp över mot slutet och kunde gasa på. Jag tycker faktiskt vi kan avsluta helgen nu!

Riktigt så blir det inte, dagens andra heat väntar där Fredrik kommer att starta nia.
– Det blir alltid lite chansartat i andra heatet och man har många snabba beslut att ta hela tiden. Jag ska försöka ta mig framåt och ta så mycket poäng som möjligt, helst mer än båda Volvoförarna. Det kommer nog att bli kul.

Erik Jonsson gjorde ett bra race och tog en sjundeplats efter att ha startat 11:a.

I mästerskapet är Larsson nu fortsatt trea men bara 24 poäng från ledande Thed Björk inför dagens andra heat.

Resultat – Heat 1, Västkustloppet:
1. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, 20:14.098
2. Fredrik Ekblom, Polestar Racing, +1.408
3. Thed Björk, Polestar Racing, +2.000
4. Richard Göransson, Team Tidö, +7.029
5. Erik Johansson, Team Kia, +12.814
6. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +31.952
7. Erik Jonsson, Sportpromotion , +32.253
8. Emelie Liljeström, Team Kia, +41.995
9. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +1 Lap
10. Roger Samuelsson, Team Tidö, +1 Lap
11. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +5 Laps
DNF. Carl Philip Bernadotte, Polestar Racing, DNF
DNF. Kevin Aabol, Team Kia, DNF
15-07-10 Rum för förbättringar efter dag ett på Falkenberg
Den första tävlingsdagen på Falkenberg är avklarad. För PWR Racing Team blir det inte en dag som går till historieböckerna resultatmässigt. Daniel fick efter en avåkning i Q1 bara möjlighet att köra fyra varv men lyckades ändå ta sig till Q2 med åttonde tid, efter avåkningen var bilen inte konurrenskraftig nog att klättra i resultatlistan. Emma kvalade nia i Q1 och missade därmed Q2. Det innebär dock att hon får möjlighet att starta tvåa i morgondagens andra race.
- Jag är inte alls nöjd med kvalet och bilens beteende. Men jag är laddad inför morgondagen och vet att med rätt justeringar på bilen så blir jag farlig, framförallt i det andra racet, säger Emma.

De två testpassen visade på samma tendenser resultatmässigt och farten fanns inte riktigt för att närma sig topplaceringarna idag.
- Vi har lite att jobba på tills första starten går imorgon. Jag är säker på att vi har riktigt bra chanser att köra upp oss ordentligt imorgon om vi gör hemläxan rätt ikväll, säger teamchef Daniel Andersson.

Utöver STCC-kvalen har teamet avverkat både Formel Renault-kval med juniorerna och två testpass i Swedish GT med Lamborghinin. I juniorteamet stämde det inte heller riktigt idag, Oliver slutade sjua och Julia på trettonde plats. Rum för stora förbättringar i morgondagens race

- Jag talar nog för alla i PWR Racing Team när jag säger att vi alla är sugna på att visa en bättre sida imorgon. Jag känner att alla har lagt om fokus mot morgondagen för att göra så bra resultat som det bara går, avslutar juniorernas teamchef Stanley Dickens.

Följ morgondagens race i SVT Play via länken nedan med start klockan 12:30. Video från dagen finner du här.
15-07-10 Bra kval av Team Kia i Falkenberg
Både Erik Johansson och Kevin Aabol tog sig vidare till slutkvalet (Q2) i Falkenberg och där var Johansson den snabbare med femte tid.

För de tre unga Team Kia-förarna är Q2 ett viktigt delmål (dit kommer de åtta snabbaste i Q1) och i Falkenberg kvalificerade sig både Johansson och Aabol för slutkvalet. Och Erik Johansson var nöjd.
– Ett bra kval. Det kvittar att jag startar på sämre platser än tidigare, det här kvalet visar att jag har riktig fart och som förare känns det bättre än att ha en bra startposition tack vare omvänd startordning, sade han.
Johansson startar femma respektive sexa i lördagens båda heat.
– Inte optimalt på den här banan, det är svårt att köra om.

Kevin Aabol var också nöjd med sin insats.
– Det är små marginaler, nu skiljde det fyra tusendelar upp till sjätte plats. Det är positivt att jag kom till Q2 igen och jag tror på bra möjligheter i morgon.
Aabol startar sjua respektive fyra.

Emelie Liljeström visade stora framsteg och hon var bara en sekund efter i grundkvalet. Men hon var långt ifrån nöjd, tvärtom. Det fanns fart för mer.
– Det hade kunnat blivit väldigt mycket bättre om andra förare flyttat på sig när jag skulle köra mina flygande varv. Det var bara tre tiondelar till åttondeplatsen och en plats i Q2, nu blev jag tolva istället, inte så jäkla kul, sade hon.
Liljeström startar tolva i lördagens båda race.

Fredrik Ekblom var snabbast i Q1 och Fredrik Larsson i Q2. Det innebär att Larsson startar i pole position i första racet och Carl Philip Bernadotte har samman position i andra racet.

Resultat Q1: 1) Fredrik Ekblom, Polestar Racing, Volvo, 2) Fredrik Larsson, West Coast Racing, BMW, +0.011, 3) Richard Göransson, Team Tidö, Saab, +0.084, 4) Thed Björk, Polestar racing, Volvo, +0.297, 5) Erik Johansson, Team Kia, Kia, +0.366, 6) Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, Dacia, +0.519, 7) Kevin Aabol, Team Kia, Kia, +0.668, 8) Daniel Haglöf, PWR Racing Team, Saab, +0.751, 9) Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, Saab, +0.766, 10) Carl Philip Bernadotte, Polestar Racing, Volvo, +0.769, 11) Erik Jonsson, Sportpromotion, BMW, +0.976, 12) Emelie Liljeström, Team Kia, Kia, +1.051, 13) Roger Samuelsson, Team Tidö, Saab, +1.792.
Q2: 1) Fredrik Larsson, 2) Fredrik Ekblom, +0.227, 3) Thed Björk, +0.228, 4) Richard Göransson, +0.287, 5) Erik Johansson, +0.571, 6) Mattias Andersson, +0.755, 7) Kevin Aabol, +0.759, 8) Daniel Haglöf, +1.295.
15-07-10 Fredrik Larsson kvalsnabb hemma i Falkenberg
Fredrik Larsson var i toppform i kvalet till Västkustloppet och säkrade pole position till race 2 och med en andraplats i Q1 tog han också värdefulla mästerskapspoäng.

Han kämpade med Fredrik Ekblom i båda kvalen och en liten miss i Q1 var det enda som stod i vägen för full pott i dagens kval. Han är nöjd med dagen.
– Ja, vi måste vara nöjda, säger Fredrik. Jag gjorde en liten miss i Q1 men i Q2 var det stabilt och vi hade en bra kvaldag. Nu ser jag fram emot racen imorgon.

Erik Jonsson hade en mindre lyckad dag med en elfteplats i kvalet vilket betyder att han startar elva i båda racen imorgon.
15-07-10 Ekblom och Larsson gjorde upp om kvalet i Falkenberg
Kvalet till Västkustloppet stod mellan fältets två Fredrik, Ekblom i sin 200:e STCC-start mot hemmaföraren Fredrik Larsson. Kvalkampen slutade oavgjort mellan Volvoföraren Ekblom och BMW-föraren Larsson som var snabbast i var sitt kval.

Fredrik Ekblom hade dock en liten fördel då han var snabbast i Q1 och därmed kammade hem 25 poäng. Fredrik Larsson tog 18 poäng med sin andraplats men lyckades i gengäld bättre i Q2 där han var snabbast och säkrade pole position i det första av två race i morgon lördag.
– Jag gjorde en liten miss i Q1 men i Q2 gick det perfekt, konstaterar Fredrik Larsson. Jag är nöjd med dagen och ser fram emot racen imorgon.

Även Fredrik Ekblom var nöjd med dagens kvalresultat och han är nu bara 12 poäng efter ledande Thed Björk i sammandraget.
– Jag är väldigt glad, säger han. Första målet är avklarat, maximalt med poäng i kvalet och tagit ikapp på Thed i mästerskapet. Bilen fungerade väldigt bra och vi är redo för imorgon.

Mästerskapsledande Thed Björk var fyra respektive trea i kvalen och tappade i mästerskapet mot både Fredrik Ekblom och Fredrik Larsson.

Dagens andra pole position man imorgon är Prins Carl-Philip som var snabb på träningarna och som med en tiondeplats i kvalet får starta lördagens andra race i pole position i kraft av den omvända startordningen.

Resultat - Q1, Västkustloppet, poäng till de tio första som startar i omvänd startordning i race 2:
1. Fredrik Ekblom, Polestar Racing, 43.078
2. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +0.011
3. Richard Göransson, Team Tidö, +0.084
4. Thed Björk, Polestar Racing, +0.297
5. Erik Johansson, Team Kia, +0.336
6. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +0.519
7. Kevin Aabol, Team Kia, +0.668
8. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +0.751
9. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +0.766
10. Carl Philip Bernadotte, Polestar Racing, +0.769
11. Erik Jonsson, Sportpromotion , +0.976
12. Emelie Liljeström, Team Kia, +1.051
13. Roger Samuelsson, Team Tidö, +1.792

Resultat - Q2, Västkustloppet. Startordning för topp 8 i race 1:
1. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, 43.194
2. Fredrik Ekblom, Polestar Racing, +0.227
3. Thed Björk, Polestar Racing, +0.228
4. Richard Göransson, Team Tidö, +0.287
5. Erik Johansson, Team Kia, +0.571
6. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +0.755
7. Kevin Aabol, Team Kia, +0.759
8. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +1.295
15-07-10 Mattias Andersson besviken efter kvalet
Mattias Andersson och Dacia Dealer Team orkade inte utmana om topplaceringarna i STCC-kvalet i Falkenberg.
Andersson tog sig slutkvalet (Q2) och där blev han sexa.

I kvalets första del (Q1) var han också sexa, placeringar han inte var nöjd med.
– Vi räcker inte riktigt till. Vi har varit efter hela dagen och får analysera vad det kan bero på, sa han.

Även på fredagens två testpass hade han svårt att hänga med de allra snabbaste.
– Det är bara att försöka samla ihop det i morgon, sa han och hoppades på ett annorlunda scenario under lördagens två race.
– Racedistans är någonting annat, jag tror det ska bli bra.

Resultatet gör att Andersson startar femma i första racet och sexa i andra.
Fredrik Ekblom var snabbast i Q1 och Fredrik Larsson var snabbast i Q2.

Resultat Q1: 1) Fredrik Ekblom, Polestar Racing, Volvo, 2) Fredrik Larsson, West Coast Racing, BMW, +0.011, 3) Richard Göransson, Team Tidö, Saab, +0.084, 4) Thed Björk, Polestar racing, Volvo, +0.297, 5) Erik Johansson, Team Kia, Kia, +0.366, 6) Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, Dacia, +0.519, 7) Kevin Aabol, Team Kia, Kia, +0.668, 8) Daniel Haglöf, PWR Racing Team, Saab, +0.751, 9) Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, Saab, +0.766, 10) Carl Philip Bernadotte, Polestar Racing, Volvo, +0.769, 11) Erik Jonsson, Sportpromotion, BMW, +0.976, 12) Emelie Liljeström, Team Kia, Kia, +1.051, 13) Roger Samuelsson, Team Tidö, Saab, +1.792.

Q2: 1) Fredrik Larsson, 2) Fredrik Ekblom, +0.227, 3) Thed Björk, +0.228, 4) Richard Göransson, +0.287, 5) Erik Johansson, +0.571, 6) Mattias Andersson, +0.755, 7) Kevin Aabol, +0.759, 8) Daniel Haglöf, +1.295.
15-07-09 Hemmaplan i Västkustloppet för WestCoast Racing
Traditionsenligt är det dags för Västkustloppet i Falkenberg inför det stundande sommaruppehållet i STCC. Det innebär hemmaplan för WestCoast Racing och höga förväntningar om bra resultat på den snabba Falkenbergsbanan.

Fredrik Larsson är trea i mästerskapet inför helgen och han har högt ställda mål inför hemmabanan. Larsson lämnade Mantorp senast med två andraplatser och en fjärdeplats men var inte nöjd och hungrig på revansch i Falkenberg.
– Det var egentligen inte dålig poängskörd men jag vill ha betydligt mer i Falkenberg, lovar Fredrik. Jag känner att vi äntligen hittat farten i bilen både för kval och race och nu ska det bli åka av. Falkenberg är min bana och nu ska vi kriga och baske mig ha Volvobilarna bakom oss!

Erik Jonsson ser också fram emot Falkenberg. Efter poäng i båda racen på Mantorp och ännu en tiondeplats i kvalet och pole i det andra racet ser han nu fram emot att förbättra poängskörden på Västkusten.
– Jag siktar på att ta ytterligare ett kliv framåt. Jag har prenumererat på tiondeplatsen i kvalet i år vilket visserligen ger pole men målet är att kvala högre. Jag hoppas kunna dra nytta av Fredriks kunskaper om Falkenbergsbanan och ta mycket poäng i helgen.

Västkustloppet körs enligt sedvanligt upplägg med träning och kval på fredag och de två racen på lördag.

Tidsschema – Västkustloppet:
Fredag 10 juli:
10:25 – Test 1
13:05 – Test 2
16:35 – Q1, kval 1
16:55 – Q2, kval 2

Lördag 11 juli:
12:40 – Race 1
15:30 – Race 2

Mästerskapsställning – STCC topp 5:
1: Thed Björk 181 poäng
2: Fredrik Ekblom 156 poäng
3: Fredrik Larsson 141 poäng
4: Mattias Andersson 87 poäng
5: Richard Göransson 83 poäng
10: Erik Jonsson 12 poäng

TV:
Live på svtplay.se
Sammandrag SVT2 12 juli 18:00
15-07-09 Favorit i repris på Västkustloppet i Falkenberg?
PWR Racing Team har lämnat Dalarna med destination Falkenberg. Med sig i bagaget har teamet två pallplatser i STCC, fyra vinster i Formula Renault 1,6 och två vinster i Swedish GT.

Daniel Haglöf var under senaste deltävlingen på Mantorp ytterst nära sin första pallplats för säsongen.
- Jag känner att vi närmar oss toppen hela tiden. På Mantorp var jag ruggigt nära och jag har en bra känsla inför Falkenberg. Jag har en pallplats i STCC där sedan tidigare, nu är det dags för nummer två! Säger en laddad Haglöf.

Emma som tog sin första pallplats i STCC på Falkenberg förra året är såklart förväntansfull inför årets tävling. Med mer erfarenhet och två raka pallplatser i ryggen blir Emma farlig på den snabba väskustbanan.

Det är inte bara i STCC som teamet har bra chans på pallen. Senaste tävlingshelgen teamet var på plats med alla klasser tog man inte mindre än fem pallplatser, varav tre vinster, i Swedish GT och Formula Renault 1,6.
- Våra juniorer, med Oliver Söderström i spetsen, har kommit igång riktigt bra under inledningen av säsongen. Jag ser fram emot att få se både Oliver och Julia tävla på Falkenberg. Sen ska jag villigt erkänna att det kliar ordentligt i fingrarna efter att få köra Lamborghinin igen! Avslutar Poker Wallenberg med ett leende.

15-07-08 Team Kia med tre bilar även i Falkenberg
Team Kia kommer till start med tre bilar även i STCC-deltävlingen i Falkenberg. Emelie Liljeström skulle egentligen stått över men tack vare stöd från Kia-återförsäljaren Aros Auto kan hon delta.
– Jag är förstås jätteglad, säger hon.

När Emelie Liljeström presenterades som Team Kia-förare i våras var ursprungsplanen att hon skulle köra tre av årets sju tävlingshelger. Men nu blir det alltså minst ytterligare en tävling.
– Helt sjukt att vi fick ihop det, jag trodde knappt på det själv, säger hon och riktar ett stort tack till Aros Auto AB för stödet.
Senast på Mantorp visade hon stora framsteg tidsmässigt, så stora att hon törs sticka ut hakan inför Falkenberg.
– Jag tror jag har tillräckligt bra fart för att kvalificera mig för Q2, säger hon.

Erik Johansson såg ut att ta sin och teamets första pallplats för säsongen senast på Mantorp. Men några varv från mål tvingades han bryta efter en incident med Daniel Haglöf. Det var andra gången i år som Johansson bröt från ledningen efter incidenter med andra förare
– Jag tycker starten på säsongen har varit tung. Vi har en bra bil med en bra grundsetup och mitt samarbete med ingenjören fungerar bra men vi har inte riktigt fått utdelning, säger han.
Falkenberg är en bana han gillar.
– Jag har faktiskt aldrig förlorat ett lopp i Falkenberg.

Kevin Aabol var nöjd med kvalet senast på Mantorp. Under racen hade han en del problem med växellådan.
– Vi testade i förra veckan och nu verkar det som växellådan fungerar som den ska. Vi testade en hel del inställningar och blir det samma förhållanden i Falkenberg som under testet, då tror jag vi har ett bra läge, säger han.
Precis som teamkamraten Johansson, har Aabol haft en del stolpe ut under säsongens första del.
– Vi har haft otur men det är inte så enkelt första året i en ny serie, säger han och siktar i första hand på att återigen kvala bra.
– Hoppas kvalet går lika bra som senast.

Teamchefen Tobias Johansson hoppas att det äntligen ska bli utdelning i form av pokaler.
– Vid två tillfällen har vi bara varit några varv från att vinna. Farten finns och förarna har gjort ett riktigt bra jobb men tyvärr har det inte visat sig i resultatlistorna, säger han.
Att det blir tre Kia-bilar även i Falkenberg är bra för både teamet, förarna och STCC.- Det blev klart i tisdags. Det är snabba ryck i den här branschen, konstaterar Tobias Johansson.

Fotnot: Kvalet är uppdelat i två pass, Q1 och Q2. De åtta snabbaste i Q1 får även köra Q2.

Tidsschema STCC Falkenberg 10-11 juli
Fredag 10 juli
10.25: Test 1
13.05: Test2
16.35: Kval 1, (Q1)
16.55: Kval 2, (Q2, Super pole)

Lördag 11 juli
12.40: Heat 1
15.30: Heat 2

STCC i TV
SVT Play lördag 11 juli 12.30-16.00 (live)
SVT 2 söndag 12 juli 18.00-19.00 (sammandrag)
15-07-07 Fredrik Ekblom firar 200 med att utmana Thed Björk
Regerande STCC-mästaren Thed Björk, Volvo Polestar Racing, har närmast sett oslagbar ut i inledningen av årets säsong men i den senaste tävlingen, på Mantorp Park, var det teamkompisen Fredrik Ekblom som samlade flest poäng. I helgens tävling, Västkustloppet i Falkenberg, tänker Ekblom fira 200 STCC-starter med fler framgångar.
– Vi har haft jättebra fart i bilen hela året och varit på pallen i alla lopp där jag har kommit i mål, säger den 44-årige veteranen från Örebro som inte har några problem med att hitta motivationen.
– Jag befinner mig i finalen på min karriär och jag jobbar stenhårt för att fylla den med så mycket bra saker som det bara går.

Fredrik Ekblom trivs på banan i Falkenberg och han är den som har flest STCC-segrar här av de förare som är aktiva i STCC. Förra året tog han sin sjätte seger i det andra heatet.
– Jag vann båda kvalen och vann det andra heatet efter att ha blivit påkörd av Göransson i det första. Det är en rätt snabb bana som passar min körstil bra.

Avståndet upp till Thed Björk i tabellen är inte mer än 25 poäng och det är hela 75 poäng att slåss om i helgen.
– Vi har kvalat bra men haft hundradelarna på fel sida i Super Pole och det är där Thed har lagt grunden till sina segrar. Annars känns det som om vi håller en hög nivå och rätt vad det är bryter Thed ett lopp och då kommer det att se annorlunda ut.

Thed Björk själv har tränat i simulator inför helgen hos racingkollegan Robin Hansson som kör Porsche Carrera Cup.
– Fredrik är farlig i Falkenberg men jag kan bara fokusera på att göra ett så bra jobb som möjligt, sen får vi se hur det går, säger han. Jag fick ju punktering förra året i Falkenberg och kan jag åka hem med fler poäng än då så är det riktigt bra.

Björk hissar även varningsflagg för en annan Fredrik, hemmaföraren Fredrik Larsson, WestCoast Racing. Larsson ligger trea i tabellen, men avståndet upp till Björk är hela 40 poäng. Nu gäller det att äta in på det avståndet om chansen att utmana om titeln under andra halvan av säsongen ska finnas kvar.
– Jag går ”all in” i helgen – nu jävlar! Det finns nog ingen som är mer sugen än jag på att vinna i Falkenberg. Kan vi sätta allt rätt så finns möjligheten att plocka in de där 40 poängen till Björk men drygar han ut ytterligare, då ser det svårt ut inför fortsättningen, säger Fredrik Larsson.

Västkustloppet i Falkenberg är en svensk klassiker inom motorsporten och i år körs tävlingen den 10-11 juli och förutom huvudklassen STCC bjuds publiken på Porsche Carrera Cup Scandinavia, V8 Thunder Cars, Clio Cup JTCC, Formel Renault 1.6 och Swedish GT. Den 12 juli utgör en extra tävlingsdag för en del av supportklasserna. Det är med andra ord en späckad racehelg som väntar publiken.
15-07-06 Attack mot pallen för Dacia Dealer Team i Falkenberg
På Mantorp Park dömdes han för tjuvstart och förlorade chansen att ta sin första STCC-seger för Dacia.

Besvikelsen var stor efteråt, men nu har Mattias Andersson laddat om och ser fram emot Västkustloppet på Falkenbergs Motorbana 10-11 juli.
– Jag har gjort många bra tävlingar i Falkenberg och siktar mot pallen i år också, säger han.

Det är ingen tvekan om att Mattias Andersson och Dacia Dealer Team trivs på den snabba banan i Halland. 2014 gjorde teamet sin bästa tävling i just Falkenberg.
– Då kvalade jag fyra och tvåa och slutade på femte och tredje plats i racen. Jag gillar banan och ser fram emot att få tävla på den igen, säger Andersson som även 2013 var framgångsrik i Falkenberg.

Dubbla sjätteplatser i racen var Dacias dittills bästa insats under premiärsäsongen i STCC.
Banans karaktär inbjuder till höga hastigheter. Det i kombination med vanligtvis varmt väder brukar fresta på däcken. Genom åren har många förare tvingats ge upp framskjutna placeringar på grund av punkteringar.
– Vi kör på ett nytt däckmärke i STCC i år och det ska bli intressant och se hur de nya däcken kommer att hålla, säger Andersson, som efter tävlingen på Mantorp Park senast är fyra i STCC-tabellen.
– En rättvis placering tyck

– En rättvis placering tycker jag. De framför, Thed Björk, Fredrik Ekblom och Fredrik Larsson, har varit bättre än alla andra så här långt. Däremot hade jag hoppats ligga närmare dem poängmässigt.

Just nu har Andersson ganska långt upp till en medaljplats samtidigt som han skuggas av en rätt närgången trio. Den meriterade och rutinerade östgöten har emellertid inte gett upp hoppet om att blanda sig i striden om medaljerna. Han fokuserar uppåt i tabellen snarare än neråt.

– Ambitionen är alltid att göra varje tävlingshelg så bra som möjligt och målsättningen är att ta in på förarna framför mig i tabellen. Sedan kan man alltid hoppas att de tre får någon plump i protokollet, säger Andersson och ler.

Han själv fick en på hemmabanan Mantorp Park senast. Mattias Andersson tog ledningen i det andra heatet och såg ut att vara på väg mot sin 100:e seger i karriären och Dacias första i STCC.

Men glädjen blev kortvarig. Östgöten dömdes för tjuvstart och bestraffades med ett besök i depån. Väl ute på banan igen lyckades han köra upp sig till femte plats.

– Jag har studerat TV-bilderna från starten om och om igen. Jag tycker jag gör en perfekt start samtidigt som de andra missar något. Om det var tjuvstart så var det i så fall ett extremt gränsfall, säger Andersson, som inte vill göra någon stor affär av domslutet på Mantorp Park.

– Det var lite tungt de första dagarna, men nu har vi lagt tjuvstarten bakom oss och fokuserar på Falkenberg där vi kommer att gå på attack som vanligt och siktar mot pallen.

Tidsschema STCC Falkenberg 10-11 juli
Fredag 10 juli
Kl 10-25-10.55: Test 1
Kl 13.05-13.35: Test 2
Kl 16.35-16.50: Kval, Q1
Kl 16.55-17-15: Kval, Q2

Lördag 11 juli
Kl 12.40-13.05: Race 1
Kl 15.30-15.55: Race 2

STCC i TV
SVT Play lördag 11 juli kl 12.30-16.00 (live)
SVT 2 söndag 12 juli kl 18-00-19.00 (sammandrag)

STCC, förarmästerskapet efter tre deltävlingar
1) Thed Björk, Volvo, 181 poäng
2) Fredrik Ekblom, Volvo, 156
3) Fredrik Larsson, BMW, 141
4) Mattias Andersson, Dacia, 87
5) Richard Göransson, Saab, 83

Teammästerskapet
1) Volvo Polestar Racing, 337 poäng
2) PWR Racing Team, 156
3) WestCoast Racing/BMW Dealer Team, 141
4) Team Tidö, 97
5) Dacia Dealer Team (enbilsteam), 87
6) Team Kia, 63


15-06-26 Säsongens andra pallplacering
PWR Racing Team laddade för fullt i den tredje STCC-deltävlingen. Och på ett mörknande Mantorp Park var Daniel snubblande när en seger när Emma tog sin andra pallplacering för säsongen. Något som bidrog till att teamet är fortsatt tvåa i teammästerskapet.
- Jag är enormt glad över att kunna följa upp pallplaceringen från Anderstorp med detta! Det är bara att konstatera att det lönar sig att göra sitt eget race ibland, säger en glädjefylld Emma.

Ett struligt kval för Haglöf med en huv som lossnade resulterade i en sjunde respektive åttondeplats i Q1 och Q2. Emma lyckades bättre och knep åt sig en femteplats i båda kvalpassen.

När det var racedags visade sig race nummer två bli klart mest händelserikt. Här gör Daniel en bra start och är efter några varv med och slåss i toppen av fältet. Efter flera varv med många bra attacker mot förstaplatsen gör Daniel ett försök i sista kurvan med ett fåtal varv kvar. Han tar sig förbi, men tyvärr håller det inte hela vägen då tvåan dyker på insidan i nästa kurva vilket slutar med båda bilarna vid sidan av banan.
- Jag låg och pressade ordentligt mot förstaplatsen hela racet. När vi närmade oss slutet fanns inget annat än att gå för segern. Tråkigt nog höll det inte hela vägen in i mål, säger en besviken Haglöf som ändå är glad att det hela resulterade i en pallplats för teamkamraten.

I första racet som var relativt händelsefattigt kör Daniel upp sig två placeringar och slutar sexa med Emma skuggandes på en sjundeplats. Fullständiga resultatlistor
- Precis som på Anderstorp presterar båda förarna bra under racen och det känns oerhört skönt att kunna följa upp med ytterligare en pallplacering. Jag ser fram emot att kunna bättra på kvalspeeden ytterligare till Falkenberg. Då blir vi ordentligt farliga, säger teamchef Daniel Andersson.

Video från pallen
15-06-26 Blandad pott för WestCoast Racing i skymningen på Mantorp Park
Det blev en blandad dag resultatmässigt för WestCoast Racing när STCC:s första kvällsrace avgjordes på Mantorp Parks korta slinga. Trots en bra poängdag fick Fredrik Larsson se sin andraplats i mästerskapet bytas till en tredjeplats. Han tog ändå med sig positiva besked inför hemmaracet i Falkenberg om två veckor.

Det blev en andraplats i kvalet och viktiga poäng följt av en tredjeplats i det första racet och en fjärdeplats i det andra trots en avåkning.
– Det är egentligen inte dåligt att sluta fyra efter att ha startat nia i det andra racet men det räckte inte till idag, konstaterade Fredrik. Jag är väldigt irriterad på min avåkning i det andra racet, jag gjorde ett misstag men tack vare att så många andra också gjorde misstag kunde jag ändå rädda lite poäng. Andraplatsen i kvalet och tredjeplatsen i det första racet innebar ändå att vi inte tappade så mycket.

Det första racet blev ganska odramatiskt men som så ofta bjöd det andra med omvänd startordning på desto mer dramatik. Fredrik smög med de andra toppbilarna som startade långt bak men en avåkning i första kurvan gjorde att han tappade mark. Tack vare andras misstag blev det ändå en fjärdeplats men för Fredrik var ett viktigare kvitto att han hela dagen haft bra fart och kunde avsluta med bästa varvtid i andra racet.
– Äntligen känns det som vi lyckats hitta bra fart i bilen för både kval och race och idag kunde jag matcha Volvobilarnas pace hela tiden. Vi tappade lite i mästerskapet men nu har vi farten och hemma i Falkenberg ska jag baske mig spöa de där Volvobilarna och ha dem bakom mig, lovade Fredrik.

Erik Jonsson hoppades inför tävlingsdagen på Mantorp på två hela race med målgång och poäng i bägge och det målet uppfylldes med en niondeplats och en tiondeplats. Men ett stökigt andra race där Erik startade i pole men blev påkörd av Richard Göransson och senare snurrade på grus i omstarten var han ändå inte helt nöjd.
– Det blir lite bättre när jag låtit känslorna svalna men just nu är jag lite besviken, tyckte Erik. Det var lite lekstuga i det andra racet och lite väl närgånget vilket är tråkigt. Det blev i alla fall målgång och poäng i båda racen och jag känner att jag gjort framsteg fartmässigt vilket kanske är ännu viktigare. Det hoppas jag kunna ta med mig till Falkenberg.

Teamchef Dick Jönsson Wigroth fick summera teamets dag på Mantorp Park.
– En lång dag för teamet med alla pass samlade på en och samma dag men ett kul nytt grepp med kvällsrace mitt i veckan. Fredrik hade egentligen en bra dag poängmässigt men det räckte inte till. Det positiva är att vi inför hemmabanan i Falkenberg nu verkar ha hittat den fart vi behöver för att utmana och vi ser fram emot Västkustloppet, sammanfattade Dick.

I mästerskapet ligger nu Fredrik Larsson trea, 40 poäng efter ledande Thed Björk, och Erik Jonsson är tia. Dagens race från Mantorp Park finns tillgängligt på SVT Play och ett sammandrag sänds i SVT 2 28 juni kl 18:00. Nästa race är Västkustloppet i Falkenberg 10-11 juli.

Resultat – STCC Mantorp Park Kvällsrace, race 1:
1. Thed Björk, Polestar Racing, 21:00.211
2. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +1.782
3. Fredrik Ekblom, Polestar Racing, +2.388
4. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +7.453
5. Richard Göransson, Team Tidö, +8.957
6. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +9.884
7. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +10.784
8. Erik Johansson, Team Kia, +11.324
9. Erik Jonsson, Sportpromotion , +12.922
10. Kevin Aabol, Team Kia, +17.628
11. Roger Samuelsson, Team Tidö, +28.697
DNF. Emelie Liljeström, Team Kia, DNF

Resultat – STCC Mantorp Park Kvällsrace, race 2:
1. Fredrik Ekblom, Polestar Racing, 22:10.722
2. Thed Björk, Polestar Racing, +0.223
3. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +1.258
4. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +1.513
5. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +2.436
6. Richard Göransson, Team Tidö, +5.904
7. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +6.198
8. Kevin Aabol, Team Kia, +7.533
9. Roger Samuelsson, Team Tidö, +7.645
10. Erik Jonsson, Sportpromotion , +13.553
11. Erik Johansson, Team Kia, +6 Laps
DNF. Emelie Liljeström, Team Kia, DNF
15-06-25 Racedramatik i kvällsskymningen på Mantorp Park
I kvällsskymningen över Mantorp Parks korta slinga avgjordes deltävling fem och sex och framför allt kvällens sista race med omvänd startordning blev händelserik och dramatisk.

Erik Jonsson anförde täten från pole i kraft av sin tiondeplats i kvalet men tappade starten till hemmafavoriten Mattias Andersson som gjorde en fantastiskt bra start. För bra skulle det visa sig några varv senare när han fick ett drive-through straff för tjuvstart.

Därmed var Erik Jonsson tillbaka i ledning men Team Kias Erik Johansson och PWR:s Daniel Haglöf tog sig båda i en manöver förbi WestCoast-föraren som nu hade fyrfaldiga STCC-mästaren Richard Göransson i hälarna. Göransson gjorde allt för att komma förbi vilket ledde till kontakt mellan de båda. Erik Jonsson snurrade och Göransson fick ett drive-through straff för oschysst körning och halkade bak till Mattias Andersson i mitten av fältet.

Vid det här laget hade Polestarförarna Fredrik Ekblom och Thed Björk smugit sig upp i fältet och som trea och fyra kunde de bevittna en hård fight om ledningen mellan Erik Johansson och Daniel Haglöf. En fight som blev så hård att båda snurrade av banan och plötsligt var det dubbelt Polestar i topp.

Incidenten mellan Johansson och Haglöf krävde en period bakom säkerhetsbil innan deras bilar var undanplockade och med två varv kvar blev dags för omstart. Även den blev dramatisk där Thed Björk gjorde allt för att ta sig om teamkamraten Ekblom och till och med körde på honom lätt bakifrån. Ekblom höll dock igen och kunde ta sin första seger för året.

Bakom de två hade Emma Kimiläinen smugit sig med genom fältet och tog sin andra tredjeplats för i år. Med allt som hände under de 25 varven var Fredrik Larsson trots en avåkning tidigare under loppet i mål på en fjärdeplats före drive-through bestraffade Mattias Andersson och Richard Göransson.

I det första racet tidigare på kvällen blev det bekanta ansikten på pallen med mästerskapsledande Thed Björk i topp före WestCoast Racings Fredrik Larsson på andraplats och Björks teamkamrat Fredrik Ekblom på en tredjeplats. Därmed blev Ekblom som också tog full pott i kvalet bästa poängplockare på Mantorp och han tog in lite på Björk i totalen.
– Det här känns fantastiskt bra och det var på tiden att sätta ett kryss i segerrutan, tyckte Ekblom efteråt. Jag behövde vinna nu. Jag har visserligen varit på pallen i alla race jag gått i mål i år men jag behöver vinna för att sätta stopp för Björk.

Han insåg tidigt att det skulle bli en stökig avslutning på Mantorp och kunde placera sig rätt och låta andra göra misstag.
– Jag såg att det osade katt så det var viktigt att vara placerad rätt och bara låta de andra göra bort sig. I omstarten blev det lite tight mellan mig och Thed som var på mig lite grann men det var jag som bestämde spår och fart. Ni ser vad jag får stå ut med, log Fredrik avslutningsvis.

En seger och en andraplats för Thed Björk blev en bra poängdag för mästerskapsledaren som ändå tappade sju poäng till Ekblom. Han var trots det nöjd med dagen.
– Jätteskönt och en bra dag totalt sett, tyckte Björk. Det första racet gick helt min väg. I det andra gjorde jag en väldigt bra start men hamnade på yttern och fick vika in mig bakom Fredrik och sen var det bara att åka med. Det var väldigt stökigt men de andra ställde till det för sig vilket gynnade oss. Självklart knackade jag till Fredrik i omstarten, han ska inte räkna med att få det lätt men han höll tätt och jag försökte i alla fall!

Emma Kimiläinen kunde följa Volvoförarnas exempel och smyga sig igenom kaoset och nästan obemärkt ta sig in på pallen, hennes andra pallplats för säsongen.
– Jätteroligt! Jag gjorde en väldigt dålig start men sen kunde jag köra smart och undvika det värsta kaoset och det gick vägen. Det var stökigt men jag tycker jag hade bra pace hela racet och de andra gjorde mycket misstag och nu är jag här, sa en glad Emma.

Fredrik Larsson som var bästa poängplockare på Anderstorp hade egentligen ingen dålig dag på Mantorp men en tredjeplats i kvalet och en andraplats respektive fjärdeplats i de två racen innebar ändå att han tappade en plats i mästerskapet.
– Egentligen inga dåliga resultat och poäng men det var inte tillräckligt. Jag är ändå glad att vi nu hittat bra pace i bilen i både kval och race och hemma i Falkenberg ska jag baske mig vara snabbast i alla pass och ha de där Volvobilarna bakom mig, lovade en revanschsugen Fredrik Larsson.

I mästerskapet leder nu Thed Björk, 25 poäng före Fredrik Ekblom med Fredrik Larsson på en tredjeplats 40 poäng efter.

Nästa tävlingshelg i STCC är Västkustloppet i Falkenberg 10-11 juli. Kvällsracen på Mantorp Park finns tillgängligt på SVT Play och en sammanfattning av Mantorp Park Kvällsrace sänds i SVT 2 28 juni kl 18:00.

Resultat - STCC Mantorp Park Kvällsrace, race 1:
1. Thed Björk, Polestar Racing, 21:00.211
2. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +1.782
3. Fredrik Ekblom, Polestar Racing, +2.388
4. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +7.453
5. Richard Göransson, Team Tidö, +8.957
6. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +9.884
7. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +10.784
8. Erik Johansson, Team Kia, +11.324
9. Erik Jonsson, Sportpromotion , +12.922
10. Kevin Aabol, Team Kia, +17.628
11. Roger Samuelsson, Team Tidö, +28.697
DNF. Emelie Liljeström, Team Kia, DNF

Resultat - STCC Mantorp Park Kvällsrace, race 2:
1. Fredrik Ekblom, Polestar Racing, 22:10.722
2. Thed Björk, Polestar Racing, +0.223
3. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +1.258
4. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +1.513
5. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +2.436
6. Richard Göransson, Team Tidö, +5.904
7. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +6.198
8. Kevin Aabol, Team Kia, +7.533
9. Roger Samuelsson, Team Tidö, +7.645
10. Erik Jonsson, Sportpromotion , +13.553
11. Erik Johansson, Team Kia, +6 Laps
DNF. Emelie Liljeström, Team Kia, DNF
15-06-25 Poäng för Team Tidö-duo i skymningen på Mantorp Park
Team Tidö fick med sig en femteplats som bästa resultat från torsdagens STCC-deltävling på Mantorp Park, när både Richard Göransson och Roger Samuelsson tog poäng i den östgötska skymningen.

Göransson belönades med tolv friska mästerskapspoäng när han slog till med fjärde snabbaste tid i den första delen av dagens kval, och fick inleda eftermiddagens första heat från sjunde plats på gridden via reglementet för omvänd startordning. En bra start tog omedelbart örebroaren upp på femte plats, en position han sedan behöll loppet igenom.

I det avslutande racet, som kördes i skymningen med målgång strax före klockan 22.00, fanns Göransson inledningsvis med i en dramatisk kamp om segern. Dessvärre bestraffades den fyrfaldige mästaren med en drive-through efter en sammanstötning med WestCoast Racing-föraren Erik Jonsson och föll tillbaka genom fältet, men kunde ändå rädda en sjätteplats vid målflagg – trots att han genomförde det sista varvet med närmast obefintlig sikt efter att vindrutan på hans SAAB 9-3 skymts av en lossnad huv.

Även Roger Samuelsson körde in på poängplats under dagen, när han slutade nia i Race 2.

Richard Göransson lämnar Mantorp Park som femma i mästerskapstabellen, bara fyra poäng bakom fjärdeplacerade Mattias Andersson (Dacia Dealer Team).

Närmast på årets STCC-kalender väntar klassiska Västkustloppet i Falkenberg den 10-11 juli.

RICHARD GÖRANSSON: ”Det har varit en intensiv dag idag, och i slutändan hade jag hoppats på mer. Vi hade ett gyllene läge att ta vår första seger i Race 2; jag låg och avvaktade i tätklungan, hade bra och fräscha däck, men tyvärr stötte jag ihop med Erik Jonsson i sista kurvan och fick en drive-through. Det vill sig inte för oss just nu och vi hade kanske inte de där sista tiondelarna idag, men förr eller senare kommer det att vända. Jag tycker att upplägget med kvällsrace har varit intressant, och med lite vidareutveckling av konceptet kan det bli riktigt bra i framtiden.”

36 år | 4 STCC-titlar | 39 heatsegrar | Örebro RC | Startnummer: 3 | www.richardgoransson.com | @Goransson

DAVID VON SCHINKEL (teamchef): ”Det här blev kanske inte den dag vi hade hoppats på, men vi har ändå anledning att vara positiva. Richard tog rejält med poäng i både kvalet och i det första loppet, och sedan avslutade han starkt i Race 2. Hur han över huvud taget kunde ta bilen i mål med så kraftigt begränsad sikt vet jag inte, men det visar verkligen vilken känsla han har för att köra bil. Jag vill även lyfta fram Roger, som håller sig borta från problem och tar poäng ytterligare en gång i år. Avslutningsvis tycker jag att STCC som organisation förtjänar en eloge för deras vilja att förändra. Min känsla är att det här endagskonceptet har blivit väl emottaget, och med vissa justeringar finns det definitivt potential i den här typen av upplägg inför framtiden.”

15-06-25 Mattias Andersson straffad från möjlig seger
Mattias Andersson såg ut att äntligen kunna ta seger nummer 100 i karriären men så blev det inte. Han fick istället åka långsamt genom depån på grund av tjuvstarten och han blev till slut femma.
– Det var en bra start. Jag tyckte jag släppte precis i rätt ögonblick. Jag fokuserade på att göra en bra start men den var tydligen för bra, enligt tävlingsledningen, sa han.

Mattias Anderssons taktik var att så snabbt som möjligt ta sig upp i ledningen och så blev det alltså. Men glädjen blev kortvarig.
– Klart jag är besviken, det är svårt att säga hur loppet utvecklat sig men vi hade i alla fall haft ledningen några varv till.

Fredrik Ekblom vann loppet före Thed Björk och Emma Kimiläinen.

Resultat
Poängställning
15-06-25 Fjärde plats och viktiga poäng för Dacia i race ett på Mantorp Park
Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, slutade på fjärde plats i det första av två kvällsrace på Mantorp Park. Insatsen innebar att hemmaåkaren är ensam fyra i STCC-tabellen inför kvällens andra heat, som avgörs kl 21.20.

Mattias Andersson inledde det första racet starkt. Tack vare en bra start lyckades han ta sig om tredjeplacerade Fredrik Ekblom och ta rygg på mästerskapsledande Thed Björk och tvåan Fredrik Larsson.

Volvoföraren kom emellertid tillbaka. Redan på det andra varvet bromsade han sig förbi den blåa Dacian i ingången till hårnålen efter långa rakan.
– Ekblom fick en bättre utgång ut på rakan och det blev avgörande i nästa sväng. Jag fick acceptera den omkörningen, men fokuserade sedan på att inte släppa någon mer förbi mig, berättar Andersson.

Det lyckades han med. Richard Göransson försökte utmana, men inte ens när fältet trycktes ihop under några varv bakom säkerhetsbil lyckades den flerfaldige mästaren hota föraren och teamchefen i Dacia Dealer Team.
– Fjärde plats bakom Björk, Larsson och Ekblom och tolv värdefulla poäng var okey. Nu laddar vi om för heat två där vi har en bra chans från tredje startruta. Vi har sparat ett nytt set däck till det racet, siktar på en ny bra start och hoppas kunna ta oss om en, kanske två, konkurrenter redan i inledningen på racet.

Resultat.
STCC, Mantorp Park 25 juni.
Heat 1.
1) Thed Björk, Volvo, 25 varv
2) Fredrik Larsson, BMW, + 1,768
3) Fredrik Ekblom, Volvo, + 2,142
4) Mattias Andersson, Dacia, + 3,445
5) Richard Göransson, Saab, + 4,122
15-06-25 Ekblom och Björk snabbast i de två kvalpassen
Fredrik Ekblom och Thed Björk var snabbast i respektive kval på Mantorps korta slinga. Fredrik Ekblom var snabbast i Q1 och tog 25 viktiga poäng i mästerskapet och i Q2 var det en tight kamp med teamkamraten Björk som lyckades sno pole.
– Det hade varit kul med dubbelpole men det viktiga var att få med sig max poäng från Q1, konstaterade Ekblom. Det var väldigt tight med Thed i Q2. Nu är det bara att ladda om för två bra race.

Thed Björk kvalade in som trea i Q1, något han var missnöjd med och det blev en tändvätska inför Q2 där han säkrade pole i dagens första heat.
– Jag var arg och missnöjd med mig själv efter Q1 så det blev tändvätska för Q2, berättade Thed. Det är så oerhört tight mellan oss däruppe så det är viktigt att starta längst fram.

WestCoasts Fredrik Larsson var med i kampen om pole position med de båda Polestarförarna och tog en andraplats och en tredjeplats i de två kvalpassen. En punktering i slutet av Q1 ställde till det för hans kval.
– Punkteringen kom inte helt lägligt och förstörde det set däck vi tänkt använda, sa Fredrik. Annars tycker jag att vår kvalfart går åt rätt håll och bilen känns bra inför racen. Det kommer att bli väldigt tight och två stadsbetonade race ikväll.

Pole position i andra heatet gick än en gång till Erik Jonsson som kvalade in som tia i Q1.

Start för heat 1 är 19:00 ikväll och heat 2 startar 21:20.
15-06-24 En kamp i skymningen om toppen på podiet
PWR Racing Team är på plats på Mantorp Park för säsongens tredje STCC-deltävling. Teamet har med sig ett bra momentum från senaste deltävlingen i Anderstorp där Emma tog säsongens första pallplats.

- Jag känner mig riktigt sugen på att få köra igen, även om jag likt racedagen på Anderstorp är lite krasslig. Jakten på min första vinst fortsätter, det gick ju bra senast trots att jag var sjuk, säger Emma med ett skratt.

Förutom att racet körs på kvällen är den största skillnaden att den korta banslingan på Mantorp används denna säsong. Något som passar Daniel Haglöf riktigt bra.

- Det är alltid enormt kul att komma ut på banan, men jag trivs extra bra när det blir tight racing. Förhoppningsvis sätter vi inställningarna på bilen, då är jag med i toppen, säger Haglöf!

Teamchef Daniel Andersson känner sig positiv och säger precis som Haglöf att med rätt setup på bilarna är både Emma och Daniel med i toppen.

- Pallplaceringarna på Anderstorp var oerhört viktiga och spred en riktigt bra känsla i hela teamet. Med det i ryggen känner jag att vi har bra chans här på Mantorp, avslutar Daniel.
15-06-24 WestCoast Racing laddar inför kvällsrace på Mantorp Park
Nu på torsdag är det dags för tredje deltävlingen i årets STCC-mästerskap. Ja, ni läste rätt – när den tredje deltävlingen i årets STCC-mästerskap ska avgöras är det med ett kvällsrace mitt i veckan på Mantorps korta slinga. Mycket nyheter på en gång med andra ord och mycket nytt som väntar förare och team.

Fredrik Larsson ser fram emot en annorlunda tävlingsdag.
– Det blir en annan approach för oss mot normalt och det kommer bli en tuff men också intressant och spännande arbetsdag, säger Fredrik. Med allting sammanpackat på en dag blir det mer än tidigare viktigt att komma rätt in i det från början eftersom vi inte har mycket tid till ändringar. Den korta slingan på Mantorp blir också intressant, det lär bli många varv och tighta race.

Efter en tuff premiärhelg i Skövde hade Fredrik en desto bättre helg på Anderstorp för knappt tre veckor sen med en seger och en andraplats. Nu är målet att jaga ikapp ytterligare i tabellen.
– Vi är redo att utmana och det är inte alls omöjligt. Jag tycker vi har haft bra fart i alla race i år. Däremot har vi inte fått till kvalen och vi har gjort hemläxan. Nu gäller det att vi kan få ut det där allra sista ur bilen så vi kan vara med från början och göra livet tufft för Thed och Volvo, avslutar Fredrik.

För Erik Jonsson är det revansch som gäller. Han kom inte ens en kilom eter i racet på Anderstorp innan han bröt med motorproblem som tvingade honom att avstå det andra racet.
– Det kan väl knappast gå så mycket sämre än så, konstaterar Erik. Jag laddar för revansch och ser fram emot torsdag. Det är mycket nytt med race mitt i veckan på kvällen på Mantorps korta slinga och det gör mig extra peppad. Jag hoppas kunna ha två hela race, snabbt komma in i det och lämna Mantorp sent på torsdag kväll med poäng från båda racen.

Teamchef Dick Jönsson Wigroth hoppas på en bra torsdag för teamet på Mantorp.
– Det är kul med ett nytt initiativ från STCC och det här kommer att bli en intressant dag, säger Dick. Det blir en lång dag för teamen och extra tufft med allt på en dag och en väldigt sen avslutning men det känns kul med något nytt. Fredrik hade en bra helg på Anderstorp och den känslan hoppas vi ta med oss till Mantorp så Fredrik kan slåss om segrarna imorgon igen. Erik hade tyvärr motorproblem på Anderstorp så vi hoppas att han får en bättre dag på Mantorp och kan ta viktiga poäng. Vi ser fram emot en annorlunda tävlingsdag imorgon!

Bara halva banan används på Mantorp när den korta slingan används och bilarna viker av efter ungefär halva dragstrippen och vänder tillbaka ut på start och mål igen. Varvrekordet för STCC på den korta slingan är 49,1 sekunder satt av Tommy Rustad 2000. Räkna med att det kommer att slås den här gången.
15-06-23 Team Kia startar med tre bilar på Mantorp
Mantorp Park är skådeplatsen för årets tredje deltävling i STCC och Team Kia kommer till start med tre bilar. Kevin Aabol, Erik Johansson och Emelie Liljeström heter förarna som förhoppningsvis ska köra hem säsongens första pallplats åt teamet.

Säsongens två första tävlingar har resultatmässigt inte varit vad teamet hoppats på. Erik Johanssons fjärdeplats i premiären är den bästa placeringen så här långt. Det vill Kevin Aabol ändra på. Efter en riktigt jobbig tävling på Anderstorp är den unge norrmannen fylld av revanschlust.
– Det är en ny tävling med nya möjligheter. Men problemen på Anderstorp har gjort mig otroligt motiverad att göra ett bra resultat på Mantorp, säger han och han hoppas på sin första pallplats i STCC.
– För att nå dit krävs det ett bra kval. Att jag har bra ”racepace” vet jag, nu gäller det att vara snabb i kvalet också, säger han.

Erik Johansson hade också en jobbig helg på det blöta underlaget i Anderstorp. Men han kvalade bra på torrt och den erfarenheten tar han med sig till Mantorp.
– Hoppas vi slipper regn den här gången. Det ska bli kul att se hur det fungerar med det nya konceptet med ett kvällsrace på en vardag, det är roligt med nytänkande, säger han.
Sportsligt har han höga mål.
– Känns som det är dags för den första segern.

Emelie Liljeström stod över i Anderstorp och säger så här inför att få sätta sig i sin Kia Optima igen:
– Jag är extremt taggad. Jag var laddad inför den här tävlingen redan innan Anderstorp, säger hon och hon gillade inte att stå på sidan i Anderstorp.
– Det kändes för jäkligt. Det var skitväder, askallt och jag körde inte. Det enda som var trevligt var att träffa alla människor.

Det är snart två månader hon körde sin tävlingsbil.
– Därför är det skönt att tävlingen är på Mantorp, det är en bana jag kan. Även om jag aldrig kört den korta slingan, säger hon.

Hon ligger lågt med de sportsliga målen inför tävlingen.
– Det är en biltävling och vad som helst kan hända. Men jag är extremt laddad och den här gången vill jag visa framfötterna, säger hon.

Teamchefen Tobias Johansson är glad över att ha tre bilar till start igen. Och han är spänd inför det nya formatet med en kvällstävling på en vardag.
– Alltid trevligt att testa något nytt. Och nu ser det ju att bli fint väder också, säger han.
Sportsligt hoppas han på minst en pallplats.
– Våra förare har gjort det bra båda helgerna vi tävlat, det känns som hela teamet är värt en framgång nu, säger han.

Fakta
Tävlingen på Mantorp är ett nytt grepp i årets STCC. Det är första gången en tävling avgörs på en vardag. Test, kval och två race ska hinnas med under torsdagen. För första gången sedan 2000 ska Mantorps korta bana användas.

Tävlingen sänds live i SVT Play klockan 18.50-21.50.

Tidsschema
11.00-11.30: Test 1
14.00-14.30: Test 2
16.15-16.30: Kval, Q1
16.35-16.55: Kval, Q2
19.00-19.25: Race 1
21.20-21.45: Race 2
15-06-23 Från Bygglov till Porsche Carrera Cup – ”Snickar-Matte” gör entré i helikopter
Entré i helikopter. Det blir det för Mats Karlsson på Mantorp Park på torsdag. Mitt under pågående inspelning av det populära TV-programmet Bygglov flygs ”Snickar-Matte” till banan för att kunna genomföra säsongens femte och sjätte race i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
– Jag kommer att landa minuterna innan start och kliva direkt in i bilen, berättar han.

I kommande säsongs upplaga programmet Bygglov i TV4 kommer Porsche Carrera Cup Scandinavia att få en central plats i ett av programmen. TV-tittarna kommer att få se Mats Karlsson lämna inspelningsplatsen i Kolmården för att i helikopter transportera sig till Mantorp Park. Iklädd föraroverall kommer han att landa på banan och hoppa direkt in i XL-Racings Porsche 991 GT3 Cup. Spektakulärt, häftigt – och nödvändigt.
– När tävlingen i Göteborg ställdes in och ersattes av kvällsracet på Mantorp Park stämde inte längre Carrera Cup-kalendern med kommande säsongs inspelningsschema för Bygglov, berättar Karlsson.

Bygglov eller Carrera Cup? Skulle ”Snickar-Matte” tvingas välja?
– För att göra det möjligt för mig att både vara med under inspelningen och köra tävlingen på Mantorp Park behövde vi hitta en inspelningsplats så nära banan som möjligt och därefter ordna en snabb transport.

Ett byggprojekt i Kolmården cirka 8 mil bort löste det första problemet, helikoptertransport det andra. Karlson kunde andas ut.
– Det kommer inte att bli den optimala uppladdningen, men jag är glad att vi lyckats säkerställa min och teamets medverkan i tävlingen och jag ska göra allt jag kan för att få till ett bra resultat. Eftersom jag ska flyga fram och tillbaka mellan Kolmården och Mantorp Park flera gånger på torsdag är planen att lämna hjärnan kvar på banan och klara jobbet med Bygglov på rutin, säger Matte och ler.
– Som tur är torsdag den sista inspelningsdagen och den brukar vara inredarens dag. Onsdagens test för Carrera Cup funkar bra eftersom båda passen avgörs ganska sent på eftermiddagen. Då tar jag bilen. Snickar-Matte har inlett säsongen i Porsche Carrera Cup Scandinavia starkt.

Inför kvällsracet på Mantorp Park är han trea i mästerskapstabellen. Hittills har bara suveränen Johan Kristoffersson och regerande mästaren Oscar Palm samlat fler poäng.

Karlsson började serien med ett fullt godkänt facit (sexa och femma) i de båda premiärracen i Skövde. På den forna Formel 1-banan i Anderstorp slog han till med en andraplats i kvalet och stod pall som tvåa och trea efter de båda heaten.

Utöver den fina prestationen i Carrera Cup blev han i Småland dessutom tvåa i det andra racet i premiären i Swedish GT där han delade Porsche 991 GT3 Cup med årets vinnare av Nürburgring 24-timmars, Edward Sandström.
– Det var en bra racehelg, min bästa i karriären. Vi var stabila samtliga dagar, hade bra kontroll på läget och när man får med alla detaljer kommer också farten.

Bidragande orsaker till framgången i Anderstorp var det faktum att XL-Racing hade hyrt in en fransk ingenjör från niofaldige rallyvärldsmästaren Sébastien Lobes team, Loeb Racing. Dessutom agerade Sandström förarcoach och kunde bidra med många värdefulla tips.
– Ingenjören har vi med oss igen på Mantorp Park, men Edward får jag klara mig utan. Han kör tester de här dagarna, berättar Karlsson som ser fram emot torsdagens övningar.
– Det blir en intressant dag som avslutas med det andra heatet klockan tjugo i nio på kvällen. Ett kul koncept.
15-06-23 Team Tidö jagar vidare - nytt kvälsrace på Mantorp Park
Race på kvällstid, ett fullspäckat endagsprogram och en publikanpassad bansträckning – det blåser friska vindar i STCC inför säsongens tredje deltävling på Mantorp Park. För första gången någonsin körs ett STCC-race i skymningen – och mitt i veckan – när Team Tidö fortsätter jakten på seger efter framstegen senast på Anderstorp.

Med pole position – teamets första i STCC – på den småländska före detta F1-banan för tre veckor sedan visade Richard Göransson att den senaste tidens hårda arbete givit resultat. En bestraffning från den föregående premiären i Skövde innebar förvisso att Göransson aldrig fick chansen att anföra fältet iväg från start, men kvalinsatsen belyste ändå de framsteg som gjorts under våren.

När mästerskapet nu når Mantorp Park väntar ett helt nytt tävlingsupplägg. Inom ramarna för ett tidigare oprövat koncept avgörs den stundande deltävlingen redan nu på torsdag, då både träning, kval och race ska hinnas med i ett kompakt evenemangsprogram. Starten för de två heaten går kl. 19.00 respektive 21.15, vilket innebär att STCC-historiens första kvällsrace står för dörren, samtidigt som valet av Mantorp Parks kortare banslinga utlovar tightare racing, fler varv, och större intensitet än den traditionella, drygt en kilometer längre sträckningen.

Precis som vanligt kommer också Roger Samuelsson till start för Team Tidö i en andra SAAB 9-3.

RICHARD GÖRANSSON (STCC): ”Jag ser fram emot den här tävlingen. Vi har aldrig haft ett kvällsrace förut, och det är ett intressant initiativ. Ur ett rent förarperspektiv kommer det dock inte förändra någonting, mer än att solen kanske kan stå lite lågt och påverka sikten en del. Jag har faktiskt kört den korta slingan på Mantorp Park en gång tidigare, i ett inhopp i STCC 1998. Det är en intensiv bansträckning som garanterat kommer bjuda på dramatik, precis som förr i tiden – och särskilt med tanke på den omvända startordningen i Race 2. Det blir sannolikt svårt att köra om, så det gäller att göra ett bra kval. Vi tog pole senast på Anderstorp, och målet är att upprepa det på torsdag.”
36 år | 4 STCC-titlar | 39 heatsegrar | Örebro RC | Startnummer: 3 | www.richardgoransson.com | @Goransson

DAVID VON SCHINKEL (teamchef): ”Det är alltid spännande med nya idéer och koncept, och upplägget med kvällsrace på Mantorps korta slinga – dessutom mitt i veckan – är i mina ögon säsongens mest intressanta drag. Det ska bli väldigt roligt att se hur det faller ut, och jag tror att det späckade endagsprogrammet kommer att bidra till en helt ny intensitet. Förhoppningsvis förstärker det upplevelsen på läktarplats. Vi är fullt redo att fortsätta slåss om vår första seger, inte minst efter det lilla kvalgenombrottet senast på Anderstorp, där även Roger tog ett steg framåt och hade riktigt bra sektortider. Vi ser mycket fram emot en spännande dag – och kväll – för svensk racing.”
15-06-22 Duell i skymningen mellan Thed Björk och Fredrik Larsson
Thed Björk, den regerande STCC-mästaren, har öppnat säsongen på sedvanligt sätt – han toppar tabellen efter två tävlingshelger när det nu är dags för Mantorp Park på torsdag kväll. Men WestCoast Racings Fredrik Larsson visade senast på Anderstorp att han är redo att matcha Björk i fajten om mästerskapstiteln – han tog lika många poäng som Björk och med en lyckad tävling på Mantorp Park kan han vara ifatt i tabellen.
– Precis, det är inte omöjligt, vi är redo att utmana och vi ska göra vårt bästa för att ta in ytterligare, säger Fredrik Larsson. Vi har haft bra fart i racen, det är kvalet vi måste bli bättre i och där har vi gjort lite hemläxa sen sist. Kan vi bara kräma ur det där sista som Volvo alltid lyckas med så är jag övertygad om att Thed kommer att få det tufft.

Thed Björk, Volvo Polestar Racing, räknar trots sina tre heatsegrar på fyra försök inte med att kunna slappna av.
– Det är alldeles för tidigt och för mycket kvar att köra om, men jag känner inget tryck bakifrån, jag gillar att ligga längst fram, säger Thed Björk som ser fram emot det nya konceptet med kvällsrace mitt i veckan som prövas på Mantorp Park på torsdag.
– Det blir annorlunda eftersom allting kommer att ske på en dag jämfört med övriga tävlingshelger som går över två dagar. Det gäller att vara med från början, det finns ingen tid till extra eftertanke över natten den här gången. Det blir en extra utmaning.

Kvällsrace mitt i veckan är något nytt för STCC och dessutom används Mantorp Parks korta banslinga för första gången på mycket länge. VD:n Jonas Lundin ser med spänning fram emot tävlingen.
– Vi hoppas att publiken ska gilla konceptet med kvällsrace och slår det väl ut öppnar det för nya möjligheter i framtiden, säger han. Med den korta banslingan får publiken se mer av förarna och det kommer att bli tät och tuff racing.

Nu på torsdag den 25 juni är det alltså dags för årets tredje deltävling i STCC på Mantorp Park. Förutom huvudklassen STCC bjuds publiken även på Porsche Carrera Cup Scandinavia, V8 Thunder Cars och Clio Cup JTCC.
15-06-18 Andersson och Dacia Dealer Team vill stå pall på hemmaplan
Som hemmaförare pryder Mattias Andersson STCC-kampanjen inför nästa veckas kvällsrace på Mantorp Park.

Efter målflagg kvart i tio på torsdag kväll hoppas Dacia-föraren från Linköping fortfarande stå i fokus. Efter den mindre lyckade tävlingen i Anderstorp senast är Dacia Dealer Teams målsättning att på nytt kliva upp på pallen.

Torsdag 25 juni skrivs ett stycke STCC-historia på Mantorp Park. Då ska nämligen mästerskapets första kvällsrace avgöras. Det första av kvällens båda STCC-heat startar klockan 19.00. Det andra inleds 21.20 och rullar i mål 25 minuter senare.
– Så här sent på kvällen har jag aldrig kört ett enskilt sprintrace tidigare. Enda gången jag varit i närheten av något liknande var när jag körde Nürburgring 24-timmars för många år sedan, säger en entusiastisk Andersson inför årets tredje deltävling i STCC.
– Förutom att det alltid är roligt att tävla på hemmaplan så känns formatet med kvällsrace nytt och fräscht. Jag tror definitivt att det här initiativet kan locka en ny publik till STCC.

Efter midsommarfirande i Åtvidaberg och utställning av tävlingsbilen vid Tornby köpcentrum i Linköping på tisdag drar Dacia Dealer Team till Mantorp Park där en intensiv racedag väntar både mekaniker och förare.

Två tester, kval och två tävlingsheat – allt ska hinnas med på en och samma dag, torsdagen den 25 juni.
– Det blir en lång dag som börjar med förarmöte klockan nio på morgonen och avslutas med målgång i det andra heatet nästan 13 timmar senare. Det gäller att komma utvilad och väl förberedd. Med ett så intensivt tidsschema finns det mindre tid än vanligt för både funderingar och mekaniskt arbete. Tvingas man till några större operationer, som till exempel ett motorbyte, är risken stor att man missar race och värdefulla poäng.

Som utpräglad kvällsmänniska ser Andersson fram emot det nya upplägget.
– Men det är jag inte ensam om. Lokalt här i Linköping pratas det mycket om just den här tävlingen så förhoppningsvis kommer det mycket folk.

Det faktum att tävlingsheaten kommer att avgöras sent på kvällen är inte den enda nyheten som väntar förarna i årets tredje deltävling i mästerskapet. För första gången sedan år 2000 ska nämligen en STCC-deltävling på Mantorp Park avgöras på den korta banan, den där bilarna viker av från flygrakan ungefär halvvägs på väg mot Mjölbysvängen.
– Jag körde inte STCC den säsongen, men jag åkte korta banan i två race i Clio Cup 1994. Det ska bli intressant att köra den korta slingan igen, även om jag som racerförare kanske föredrar den långa. Några omkörningstillfällen försvinner, men nya kommer till och ur publiksynpunkt är den korta banan riktigt bra. Från flera läktare kommer åskådarna att kunna följa bilarna hela varvet runt.

Mattias Andersson och Dacia Dealer Team fick en smakstart på STCC 2015 med dubbla tredjeplatser i premiären i Skövde. Efter den starten parkerade Andersson på andra plats i förarmästerskapet.
– Vårt blygsamma facit i Anderstorp var ett resultat av att jag och teamet varken fick till körningen eller inställningarna på bilen. Men nu tar vi nya tag. Vi vill tillbaka på pallen och minst en placering bland de tre främsta är vår målsättning på torsdag, slår Andersson fast.

STCC i TV
STCC-deltävlingen på Mantorp Park torsdag 25 juni livesänds i SVT Play kl 18.50-21.50.
Tidsschema STCC Mantorp Park 25 juni
Kl 11.00-11.30: Test 1
Kl 14.00-14.30: Test 2
Kl 16-15-16.30: Kval, Q1
Kl 16.35-16.55: Kval, Q2
Kl 19.00-19.25: Race 1
Kl 21.20-21.45: Race 2

Förarmästerskapet STCC efter två deltävlingar.
1) Thed Björk, Volvo Polestar Racing, Volvo, 123 poäng
2) Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, BMW, 93
3) Fredrik Ekblom, Volvo Polestar Racing, Volvo, 91
4) Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, Dacia, 61
5) Daniel Haglöf, PWR Racing Team, Saab, 58
6) Richard Göransson, Team Tidö, Saab, 53

Teammästerskapet
1) Volvo Polestar Racing, 214 poäng
2) PWR Racing Team, 105
3) WestCoast Racing/BMW Dealer Team, 93
4) Team Tidö, 65
5) Dacia Dealer Team, 61
15-06-04 Mantorp Park blir Volvo Polestar Racings nya hemmabana
Albinsson & Sjöberg inleder ett samarbete med Volvo Polestar Racing där Mantorp Park blir det regerande STCC-mästarteamets nya hemmabana.
– Vi är mycket glada över samarbetet med Mantorp Park, en av norra Europas bästa motorsportarenor. Vi kommer att ha stor nytta av samarbetet i form av tester både vad gäller tävlingsbilar och prestandabilar, säger Christian Dahl, vd för Polestar.

Med sitt centrala läge, alldeles intill E4:an mellan Linköping och Mjölby, har Mantorp Park ända sedan banan invigdes 1969 varit en av landets viktigaste arenor för motorsport.
– Vi har en långsiktig plan för att befästa Mantorp Park som Skandinaviens motorsportarena nummer ett. I vår framtidsvision finns dessutom planer för att bredda upp mot andra idrotter än enbart motorsport.
– Därför känns det väldigt roligt att inleda ett samarbete med Sveriges största och viktigaste racingteam, säger Fredrik Sjöqvist, vd för Mantorp Park.

Volvo Polestar Racing har en stark historik på den tre kilometer långa banan med flest STCC-segrar och det gällande banrekordet för STCC.
– Jag har många goda minnen från Mantorp Park, det är en kul bana att köra med flera bra omkörningsmöjligheter, säger Volvo Polestar Racings Fredrik Ekblom, som har flest segrar på banan.

Samarbetet möjliggör även att Mantorp Park lanserar nya läktare från Göteborg City Arena för ökad publikkapacitet och modernisering.
– Att byta ut samtliga läktare ligger i vår långsiktiga investeringsplan. Detta gör att vi ökar kapacitetsmässigt, men framförallt handlar det om ett steg i arenans totala modernisering. Tanken är att flytta ett par enheter närmare banan. Både för att skapa bättre publikupplevelse samtidigt som det kan ge en bullerdämpandeeffekt till omgivningen, berättar Sjöqvist.

Närmaste STCC-tävlingen för Volvo Polestar Racing på Mantorp Park väntar den 25 juni i form av ett nytt koncept med kvällstävling.
– Det blir ett nytt och spännande format där vi kör hela eventet på en dag med kval på morgonen och tävling på kvällen. Det kommer innebära nya utmaningar för de tävlande och jag tvivlar inte på att vi kommer att få två riktigt häftiga tävlingar, avslutar Sjöqvist.
15-05-30 Pallplaceringar i alla klasser när dag två är över på Anderstorp Raceway
När PWR Racing Team summerar dag två på Anderstorp är det med betydligt större framgångar i bagaget än under dag ett. Daniel och Emma kör upp sig tre placeringar vardera i race nummer ett och slutar fyra respektive femma. I helgens andra race lyckades Emma, feber till trots, köra till sig en tredjeplats. Daniel som gjorde ett hästjobb bakom Emma fick till slut släppa en bil och slutade femma i racet.
- Det har varit lite upp och ner för min del sedan andraplatsen i Falkenberg förra året. Nu känns det bara enormt härligt att få kliva upp på pallen igen. Något jag tänker göra fler gånger den här säsongen, gärna två steg högre upp, säger Emma med ett leende.

Daniel och Poker startade tvåa i dagens Swedish GT-race. Något som efter ett minst sagt händelserikt race slutade med två glada teamägare överst på pallen.
- Det känns oerhört kul att trots så få varv i bilen stå högst upp på pallen i första racet. Magiskt! Jag trivs väldigt bra i Huracánen och ser fram emot morgondagens race och den fortsatta säsongen, säger en glad Poker Wallenberg.

Juniorteamets Oliver Söderström fortsätter att imponera och körde upp sig från fjärde startruta till en andra plats. Oliver ledde under stora delar av racet men fick efter en lång kamp se sig passerad på sista varvet. Räkna med en hungrig Oliver i morgondagens race!

Summerat en väldigt lyckad dag för det glada dalateamet. Nu återstår race nummer två i Swedish GT och Formel Renault 1.6.
- Vi är taggade för ännu en dag på Anderstorp, avslutar teamchef Daniel Andersson.
15-05-30 Team Kia skruvade bort sig i regnet
Team Kia hade stora problem att hitta rätt inställningar i det lynniga vädret på Anderstorp. Resultatmässigt blev helgen en stor besvikelse.
– Förarna gjorde det de skulle, teamet gjorde inte det. Så enkelt är det. Vi var helt lost i dag, sade teamchefen Tobias Johansson, självklart väldigt besviken.

Erik Johansson blev nia respektive åtta och Kevin Aabol blev tia i båda racen. Långt ifrån förhoppningarna. Anledningen var att bilarna var otroligt svårkörda på det vanskliga underlaget.
– Vi var inte ens på samma planhalva som de andra i dag, det är för jäkligt. Jag kan inte säga annat, sade Tobias Johansson.

Erik Johansson hade bäst förutsättningar sett till startpositionerna men han kunde inte göra sig själv rättvisa.
– Ingen perfekt helg. Det regnade och det har jag inte så mycket erfarenhet av och vi gick fel på inställningarna i båda heaten, men i slutet på andra hade jag ganska bra fart i min bil, sade han som hade hoppats på en bättre helg på hemmaplan.
– Jag skulle ljuga om jag sade att jag inte är besviken. Men jag ligger back i erfarenhet mot de snabbaste förarna, särskilt i regn. Jag körde mitt race och sedan fick vi inte till inställningarna, sade han.

Kevin Aabol hade om möjligt ännu jobbigare i racen. Hans bil hade nästan inget fäste alls.
– Man skulle nästan kunna tro jag körde med slicks bak, det bara släppte. Det var hopplöst att köra, sade han och fokuserade enbart på att komma i mål och försöka rädda några poäng.

Thed Björk vann första racet och Fredrik Larsson vann det andra.
15-05-30 Larsson och Björk segrare på Anderstorp
Fredrik Larsson och Thed Björk blev dagens två STCC-segrare på Anderstorp. Allra bäst lyckades Fredrik Larsson som med två kanonstarter tog en andraplats i det första heatet och en seger i det andra.
– Jag fick som jag ville igår med en regnig lördag och vi trivdes bra på blöt bana, konstaterade Fredrik efteråt. Två riktigt bra starter i båda heaten gjorde att jag var på rätt plats vid rätt tillfälle idag.

I det första heatet stod striden om segern mellan Thed Björk och Fredrik Larsson och Thed kunde precis hålla undan och ta sin tredje raka seger. I det andra heatet med omvänd startordning var det desto fler inblandade men efter bara ett par varv var Fredrik Larsson som startade sjua i en ledning han aldrig var nära att släppa ifrån sig.
– Det här känns väldigt skönt. Jag var besviken efter kvalet igår men idag hade vi en bra dag. Vi fick till bilen väldigt bra och vädret spelade oss också i händerna så jag är supernöjd. Thed var lite för snabb i det första heatet men en skön seger i det andra gjorde att vi kunde ta in lite i mästerskapet idag. Nu ska vi jobba vidare på det och vi ska ta dem, avslutade Fredrik.

Thed Björk var annars fortsatt stark och en seger i det första heatet och en fjärdeplats i det andra gör att den regerande mästaren är i en fortsatt komfortabel mästerskapsledning.
– Det här var en riktigt bra helg. Jag nådde alla mål jag hade inför helgen med seger i det första heatet och en utökad mästerskapsledning. Jag känner mig trygg inför nästa race på Mantorp, sammanfattade regerande mästaren en bra dag på jobbet.

Hans teamkamrat Fredrik Ekblom var trots två pallplatser inte nöjd med sin tävlingshelg i Anderstorp.

Han kunde inte hänga med i Theds och Fredrik Larssons tempo i det första heatet och gick i mål på en tredjeplats. I det andra heatet följde han Fredrik Larsson in i mål på en andraplats men trots bra poängskörd var Ekblom inte nöjd.
– En medioker dag för mig tycker jag. Visst blev det två pallplatser och bra med poäng men jag kommer inte komma ihåg det här som en av mina bättre tävlingsdagar. Den här banan passar mig väldigt bra så jag hade stora förhoppningar men vi kom lite fel in i det från början och det räcker inte för att slå Thed. Ingen höjdardag helt enkelt och jag är inte nöjd, tyckte Fredrik.

Den som kunde bryta WestCoasts och Polestars dominans på pallen idag var Emma Kimiläinen. Hon gjorde sin bästa tävlingshelg i STCC med en femteplats som sen följdes upp med en tredjeplats, finskans andra pallplats i STCC, i det andra heatet. Efter att ha tagit sig förbi teamkamraten Haglöf kunde hon hålla Thed Björk stången i kampen om sista pallplatsen
– Jag är jätteglad att kunna hålla det in i mål och är väldigt nöjd med vår dag idag efter ett litet sämre kval igår. Jag hade en bra bil och Daniel ställde upp med fint teamwork i det andra racet när jag körde om honom. Det är riktigt skönt att kunna åka hem med mycket poäng, en pallplats och en hel bil. Det ska vi se till att göra om, sammanfattade en glad Emma.

För gårdagens kvalkung Richard Göransson blev det inte en särskilt lyckad tävlingsdag. Han fick nöja sig med två sjätteplatser efter att hans Team Tidö SAAB inte fungerade på den blöta banan. Tack vare full pott i kvalet kunde han ändå klättra i mästerskapet.

Nästa tävlingshelg är torsdag den 25 juni på Mantorp Park där STCC kör mästerskapets första kvällsrace.

Resultat - STCC heat 1, Anderstorp:
1. Thed Björk, Polestar Racing, 22:09.030
2. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +1.530
3. Fredrik Ekblom, Polestar Racing, +7.321
4. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +20.651
5. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +23.086
6. Richard Göransson, Team Tidö, +24.394
7. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +26.298
8. Carl Philip Bernadotte, Polestar Racing, +27.745
9. Erik Johansson, Team Kia, +41.483
10. Kevin Aabol, Team Kia, +50.683
11. Roger Samuelsson, Team Tidö, +1:07.285
DNF. Erik Jonsson, Sportpromotion , DNF

Resultat - STCC heat 2, Anderstorp:
1. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, 21:18.750
2. Fredrik Ekblom, Polestar Racing, +3.234
3. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +12.631
4. Thed Björk, Polestar Racing, +17.244
5. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +19.449
6. Richard Göransson, Team Tidö, +21.405
7. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +31.249
8. Erik Johansson, Team Kia, +32.318
9. Carl Philip Bernadotte, Polestar Racing, +49.901
10. Kevin Aabol, Team Kia, +1:07.462
DNF. Roger Samuelsson, Team Tidö, DNF
DNS. Erik Jonsson, Sportpromotion , DNS

Förarmästerskapet - STCC 2015
1: Thed Björk 123
2: Fredrik Larsson 93
3: Fredrik Ekblom 91
4: Mattias Andersson 61
5: Daniel Haglöf 58
6: Richard Göransson 53
7: Emma Kimiläinen 47
8: Erik Johansson 32
9: Carl Philip Bernadotte 10
10: Roger Samuelsson 9
11: Kevin Aabol 8
12: Erik Jonsson 8
13: Emelie Liljeström 0
15-05-30 Fredrik Larsson segrare på Anderstorp
Fredrik Larsson hade en bra tävlingslördag på Anderstorp med en andraplats i det första heatet och en seger i det andra. Fredrik fick som han ville med regn stundtals under dagen och en blöt bana vilket han kunde utnyttja närmast perfekt och Larsson blev lördagens bästa poängplockare.

Två kanonstarter i båda heaten lade grund för Fredriks seger och andraplats och han var betydligt nöjdare med lördagen, särskilt efter att ha startat sjua och kört till sig en seger i det avslutande heatet.
– Det här känns bra och jag är väldigt nöjd, säger Fredrik. Jag ville ha segern i första heatet också men Thed var lite snabbare och det räckte inte riktigt men jag är väldigt nöjd med en andraplats och en seger idag. Nyckeln var två riktigt bra starter som gjorde att jag var på rätt plats vid rätt tillfälle och kunde styra mitt eget race. Vi fick också till en bra bil idag och jag kunde välja mina tillfällen för omkörningar. Det känns bra med mycket poäng och riktigt skönt för oss att visa att vi kan slå dem. Det ska vi fortsätta med.

För Erik Jonsson var det en mindre lyckad lördag. Han tvingades bryta det första heatet med motorproblem som var så allvarliga att teamet tvingades byta motor. Tiden räckte inte riktigt till för att hinna klart med motorbytet och han kom inte till start i det andra heatet.
– Teamet gjorde en kanoninsats som nästan lyckades hinna klart med motorbytet innan start men tiden var för knapp. Det var riktigt tråkigt och det blev ingen bra dag idag. Vi tar nya tag.

I mästerskapet är Fredrik Larsson fortsatt tvåa och tog in lite på mästerskapsledande Thed Björk efter gårdagens kval.
Nästa tävling i STCC är torsdag 25 juni på Mantorp Park när STCC kör mästerskapets första kvällsrace.
15-05-30 Mattias Andersson besviken dubbelsjua
Sjua i båda racen var inte vad Dacia Dealer Team och Mattias Andersson hoppades på inför STCC i Anderstorp.
Men så blev det.
– Farten räcke helt enkelt inte till, sammanfattade Andersson.

STCC:s andra deltävling kördes under svåra förhållanden på Anderstorp, det var regn och upptorkande i båda racen. Att det var regndäck som gällde var det ingen tvekan om men när banan fick ett torrare spår slet det hårt på de mönstrade regndäcken.

Dacia Dealer Team hittade inte riktigt rätt med inställningarna och Andersson dubbla tredjeplatser från premiären, byttes till två sjundeplatser.
– Vi är inte bättre än så i dag. Det är en kombination mellan förare och bilen, vi fick inget flyt i regnkörningen, sa Andersson och tillade att regn inte är hans favoritunderlag.
– Jag trivs lite bättre på torrt men nu blev det regn och det är bara att bita ihop acceptera.

Mattias Andersson åkte från Anderstorp med en känsla av besvikelse.
– Självklart, vi tog 16 poäng den här helgen och vi tog 45 i premiären. Skövde var lite bättre än vi hoppats på och det här var lite sämre. Så det har väl jämnat ut sig, sa Mattias Andersson.

Andersson tappade tredjeplatsen totalt, han ligger nu fyra med 61 poäng.
Thed Björk vann första racet och Fredrik Larsson vann det andra.

Nästa deltävling körs 25 juni på Mantorp Park.
Resultat, race 1: 1) Thed Björk, Polestar Racing, Volvo, 2) Fredrik Larsson, WCR, BMW, +1.530, 3) Fredrik Ekblom, Polestar Racing, Volvo, +7.321, 4) Daniel Haglöf, PWR, Saab, +20.651, 5) Emma Kimiläinen, PWR, Saab, +23.086, 6) Richard Göransson, Team Tidö, Saab, +24.394, 7) Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, Dacia, +26.298, 8) Carl Philip Bernadotte, Polestar racing, Volvo, +27.745, 9) Erik Johansson, Team Kia, Kia, 41.483, 10) Kevin Abol, Team Kia, Kia, +50.683.

Race 2: 1) Larsson, 2) Ekblom, +3.234, 3) Kimiläinen, +12.631, 4) Björk, +17.244, 5) Haglöf, +19.449, 6) Göransson, +21.405, 7) Andersson, +31.249, 8) Johansson, +32.318, 9) Bernadotte, +49.901, 10) Aabol, +1.07.462.

Tabellen: 1) Björk, 123 poäng, 2) Larsson, 93, 3) Ekblom, 91, 4) Andersson, 61, 5) Haglöf, 58, 6) Göransson, 53, 7) Kimiläinen, 47, 8) Johansson, 32, 9) Bernadotte, 10, 10) Roger Samuelsson, Team Tidö, Saab, 9.
15-05-29 Spridda skurar under första dagen på Anderstorp
PWR Racing Team startade dagen med Emma P6 och Daniel P8 i första testpasset på ett blött Anderstorp Raceway. Ett okej resultat som följde med in i Q1 för Emma medan Daniel lyckades plocka en placering. Q2 slutar sedan med Daniel som P7 och Emma som P8. Det finns rum för förbättringar under morgondagen och hela teamet ser fram emot att lyfta det hela minst ett par snäpp.

Oliver Söderström i juniorteamet fortsätter att vara snabb och kvalade fyra, knappt tre tiondelar bakom snabbaste tid. Julia missade testpasset på grund av tekniska problem och hade med så få varv i bilen svårt att hänga med tidsmässigt. Oerhört spännande att se vad dessa två juniorer kan åstadkomma i de två finalracen.

I Swedish GT har Haglöf och Poker hunnit med att köra två testpass i teamets Lamborghini. Daniel satt andra bästa tid under det sista testpasset, var så säker på att kampen med Porschar och Ferraris kommer att bli något alldeles extra under morgondagen!

15-05-29 Erik Johansson kvalbäst i Team Kia
Erik Johansson kvalade bäst av Team Kia-förarna och han startar fyra respektive sexa i lördagens båda race.
– Det känns bra. Det är kanske inga optimala startpositioner, det är mitt i skiten i båda racen. Men det går framåt, vi har bättre startpositioner än i Skövde, sade han.

Det var premiär för Erik Johansson på hemmabanan Anderstorp. Och han hängde bra med de betydligt mer rutinerade STCC-förarna.
– Självklart är det kul att få tävla här. Det går riktigt snabbt och man får rejält med kraft i de bankade kurvorna. Anderstorp är annorlunda, den är inte som de andra banorna i Sverige men jag har kommit i in det riktigt bra. Det var kul att få ge några av de gamla gubbarna däng här i kvalet, sade han och skrattade.

Teamkamraten Kevin Aabol var inte lika nöjd. Han missade precis slutkvalet Q2 och startar nia respektive tvåa i lördagens race.
– Det var inte vad vi hoppats på. Vi hade möjligheten att ta oss vidare, det var tätt upp till sjätte platsen. Men vi fick inte ut peaken ur däcken och nu får vi ladda om till i morgon, sade han.
Aabol var nöjd med sin Kia men farten räckte inte riktigt ändå.
– Bilen var bra och det är irriterande att inte ha ett konkret problem att jobba mot, sade han och hoppades kunna utnyttja den fina startpositionen i andra racet.
– Klart det är en bra möjlighet till en bra placering men vi måste hitta mer fart om vi ska kunna hålla de jagande förarna bakom oss, sade han.
Richard Göransson var snabbast i båda passen men på grund av ett straff från Skövde flyttas han ner fem positioner i första racet. Därför startar Erik Johansson fyra där.

Resultat Q1: 1) Richard Göransson, Team Tidö, Saab, 2) Thed Björk, Polestar Racing, Volvo, +0.226, 3) Fredrik Ekblom, Polestar Racing, Volvo, +0.595, 4) Fredrik Larsson, West Coast Racing, +0.692, 5) Erik Johansson, Team Kia, Kia, +1.225, 6) Emma Kimiläinen, PWR, Saab, +1.566, 7) Daniel Haglöf, PWR, Saab, +1.622, 8) Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, Dacia, +1.660, 9) Kevin Aabol, Team Kia, Kia, +1.774, 10) Erik Jonsson, West Coast Racing, BMW, +2.676.
Q2: 1) Göransson, 2) Björk, +0.592, 3) Ekblom, +1.066, 4) Larsson, +1.080, 5) Johansson, +1.532, 6) Andersson, +1.581, 7) Haglöf, +1.960, 8) Kimiläinen, +2.401.
15-05-29 Richard Göransson kvalkung på Anderstorp
ngen kunde stoppa Richard Göransson i STCC-kvalet på Anderstorp. Han var snabbast i båda kvalpassen och säkrade med förstaplatsen i Q1 också 25 poäng. En rejäl uppryckning från Skövde och det var en mycket glad Richard Göransson efter kvalet.
– Underbart! Det känns som det var ljusår sedan jag sist tog maximala poäng och var snabbast i kvalet, jublade Richard. Det här är fantastiskt skönt och teamet ska ha ett stort tack som var väldigt taktiskt smarta. Vi kunde utnyttja däcken optimalt och jag tror vi gjorde de andra lite fundersamma.

Richard har ett straff efter Skövde på fem platsers nedflyttning på startgridden vilket innebär att han startar femma i det första heatet i morgon istället för pole.
– Tyvärr har vi det straffet och det kan vi inte göra något åt. Jag får helt enkelt vara snabbare än alla andra i morgon också.

Mästerskapsledaren Thed Björk var näst snabbast i båda kvalpassen och med Göranssons nedflyttning kommer han därmed att starta i pole i första heatet.
– Jag är rätt nöjd med kvalet, tyckte Thed. Det blev viktiga poäng i mästerskapet och bilen var snabb både när det var torrt och blött idag.

Han hade teamkamraten Fredrik Eklom bakom sig i båda kvalpassen men veteranen är på stridshumör inför lördagens race.
– Jag är inte nöjd med resultatet. Vi lyckades inte tajma saker och ting rätt i kvalet men bilen är riktigt snabb och jag är redo att slåss imorgon, lovade Ekblom.

Den första dagen i Anderstorp bjöd på ett omväxlande väder med både regn och uppehåll. En som hoppas på mycket av det förstnämnda är Fredrik Larsson som inte fick till kvalen och var fyra i båda kvalpassen.
– Jag är väldigt besviken, vi behövde ta in poäng idag men bilen kändes aldrig bra. Imorgon hoppas jag på regn, regn och mer regn.

Hemmasonen, han bor bara en mil från banan, och STCC-rookien Erik Johansson var ett utropstecken även denna gång med två femteplatser vilket lovar gott för hemmapubliken imorgon.
– Det känns bra, kanske inga optimala startplaceringar mitt i fältet men bättre än i Skövde och farten är bättre. Kul att ge de gamla gubbarna lite däng här, tyckte han.

I morgon körs STCC heat 1 kl 12:40 och heat 2 15:30. Allting kan följas på plats eller live i SVT Play.
Resultat - Q1 (Topp 10 startar omvänt i STCC heat 2)
1. Richard Göransson, Team Tidö, 1:33.187
2. Thed Björk, Polestar Racing, +0.226
3. Fredrik Ekblom, Polestar Racing, +0.595
4. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +0.692
5. Erik Johansson, Team Kia, +1.225
6. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +1.566
7. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +1.622
8. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +1.660
9. Kevin Aabol, Team Kia, +1.774
10. Erik Jonsson, Sportpromotion , +2.676
11. Carl Philip Bernadotte, Polestar Racing, +3.170
12. Roger Samuelsson, Team Tidö, +4.663

Resultat - Q2 (startordning för topp 8 i STCC heat 1)
1. Richard Göransson, Team Tidö, 1:33.409 (5 platsers nedflyttning på startgridden)
2. Thed Björk, Polestar Racing, +0.592
3. Fredrik Ekblom, Polestar Racing, +1.066
4. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +1.080
5. Erik Johansson, Team Kia, +1.532
6. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +1.581
7. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +1.960
8. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +2.401
15-05-29 WestCoast-förare i regndans efter tufft kval på Anderstorp
arken Fredrik Larsson eller Erik Jonsson var särskilt nöjda efter kvalpassen på Anderstorp och båda förarna hoppas nu på regn imorgon.
Fredrik Larsson var klart snabbast i det första träningspasset när det var blött men i andra träningen och framför allt i kvalet var det torrt och han fick inte till något av kvalpassen med en fjärdeplacering i Q1 och Q2.
– Jag är väldigt besviken, suckade Fredrik. Bilen var understyrd och vi fick inte till det i något av passen. Vi hade växellådsproblem i andra träningen som kostade tid och vi fick inte till bilen till kvalet. Det kändes inte bra och jag är ganska irriterad nu. Nu hoppas jag på regn, regn och ännu mer regn imorgon. Det är vår bästa chans till bra resultat.

Erik Jonsson kvalade återigen in som tia vilket innebär att han har pole till morgondagens andra heat. Med en nedflyttning på gridden efter Skövde innebär det att han startar både först och sist imorgon.
– Jag får prova på båda delarna av gridden, konstaterade han. Målet var att gå till Q2 och det är frustrerande att än en gång kvala in som tia. Pole i andra racet får vara en liten tröst i alla fall. Jag säger som Fredrik och hoppas på regn imorgon. Jag fick inte till det idag och det får bli nya tag imorgon.

Imorgon startar heat 1 12:40 och heat 2 15:30. Allt sänds live i SVT Play.
15-05-29 Jobbig fredag för Dacia Dealer Team
attias Andersson och Dacia Dealer Team åkte till Anderstorp med förhoppningar om en topplacering i STCC-kvalet. Så blev det inte.
– Klart vi är besvikna att vi inte lyckades bättre, vi startar sexa respektive trea, sa Andersson.

Problemen började redan på första testet, som genomfördes i regn.
– Vi hade samma elektronikbekymmer som i Skövde, grejerna skulle vara lagade i Frankrike men det fungerade inte ändå. Vi fick gå tillbaka till samma prylar som i Skövde och problemen förstörde passet för oss, berättade Mattias Andersson.

Till andra passet hade banan torkat upp.
– Vi var femma vilket var okej men det var för långt avstånd till toppen.
Till kvalet gjorde teamet en del förändringar på bilen.
– Men vi var fortfarande för långsamma. Vi fick inte balans i varken körning eller bil och nu får vi sova på det här. Det är stor sannolikhet för regn i morgon och då är det ett helt nytt kapitel, sa han.
Richard Göransson var snabbast i båda kvalpassen.

Resultat Q1: 1) Richard Göransson, Team Tidö, Saab, 2) Thed Björk, Polestar Racing, Volvo, +0.226, 3) Fredrik Ekblom, Polestar Racing, Volvo, +0.595, 4) Fredrik Larsson, West Coast Racing, +0.692, 5) Erik Johansson, Team Kia, Kia, +1.225, 6) Emma Kimiläinen, PWR, Saab, +1.566, 7) Daniel Haglöf, PWR, Saab, +1.622, 8) Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, Dacia, +1.660, 9) Kevin Aabol, Team Kia, Kia, +1.774, 10) Erik Jonsson, West Coast Racing, BMW, +2.676.

Q2: 1) Göransson, 2) Björk, +0.592, 3) Ekblom, +1.066, 4) Larsson, +1.080, 5) Johansson, +1.532, 6) Andersson, +1.581, 7) Haglöf, +1.960, 8) Kimiläinen, +2.401.
15-05-28 Två nya bekantskaper på Anderstorp
Fem förare, fem bilar, en F1-bana. PWR Racing Team har intagit Anderstorp. PWR Racing Team är på plats med hela arsenalen i Anderstorp. Förutom de två STCC-bilarna kommer teamet att tävla med två Formel Renault 1.6 och en Lamborghini Huracán i Swedish GT.
- Det känns maffigt att ha en så pass stor apparat på plats. Lite smått overkligt med tanke på hur ungt teamet är. Nu ser jag fram emot att få ge både vår nya Italienare och STCC-bilen rejäla bensträckare här på historisk F1-mark, avslutar Haglöf.

PWR Junior Team introducerar en ny förare i teamet inför deltävling nummer två i Anderstorp. Julia Holgersson som närmast kommer från kartingscenen tar nu steget upp i Formel Renault 1.6 och blir därmed enda tjejen som kör formelbil i sverige.
- Jag är enormt glad över att få den här chansen, speciellt när teamet redan visat vilken fart som finns i bilarna. Min målsättning första racet blir att samla på mig så många mil och erfarenheter som möjligt i bilen. Plockar jag med mig ett gäng poäng är jag om möjligt ännu gladare. Jag ser verkligen fram emot detta, säger Julia.

Teamet har goda möjligheter att vara med och slåss om pallplaceringar i alla tre serier. Någon som ändå får ses som favorit vad gäller topplaceringar är Oliver Söderström som i premiären bärgade en övertygande dubbelseger.

En upptagen teamchef, Daniel Andersson, hinner ge följande utlåtande innan han springer vidare till nästa ärende. - Jag har en bra magkänsla inför helgen och ser fram emot att ta PWR ett till kliv uppåt på utvecklingsstegen.

15-05-28 WestCoast Racing har laddat om för Anderstorp
I helgen är det dags för STCC, denna gång på den gamla F1-banan i Anderstorp. WestCoast Racing kommer dit med siktet som vanligt inställt på en bra helg och lite extra laddade efter en tuff helg i Skövde där Fredrik Larssons andraplats blev teamets bästa resultat. I Småland är siktet inställt på att återigen ta fighten om segrarna.
– Vi har bra förutsättningar för att vara starkast i helgen om vi får till allt, tycker Fredrik. Vi har planerat helgen och har ytterligare planering att göra idag för att vara så redo som möjligt. Det är kort om tid när helgen väl drar igång så det är viktigt att vi är effektiva. Jag är laddad och målet är självklart, det är alltid att vinna och vi ska ta in på Björk i helgen.

Erik Jonsson siktar för sin del på en problemfri helg med två bra race och förhoppningsvis bra resultat. Något han har förhoppningar om att kunna fixa på Anderstorp.
– Jag har en bra känsla för helgen och ser fram emot att köra på Anderstorp som är en riktigt racerbana, säger Erik. Jag har trivts här tidigare och tror på en bra helg. Fredrik är snabb här och vi har pratat lite om vad som krävs och jag kan lära mig mycket av honom och dra nytta av hans snabbhet där genom att vi jobbar bra ihop. Vi har också en extra ingenjör i helgen så det finns mycket att jobba med vilket är kul. Målet är att gå vidare till Q2 och sen ta två problemfria och bra race och det ska vi klara av.
15-05-27 Revanschsugna Kia-förare längtar till Anderstorp
Till helgen är det dags för andra akten av sju i årets STCC. Anderstorp är värd för tävlingen och Team Kia-förarna har haft tre veckor på sig att ladda sedan premiären.
– Jag har väntat och väntat på den här helgen, säger Kevin Aabol.

Team Kia hade en jobbig premiärhelg i Skövde. Farten fanns i både bilar och förare, det visade Kevin Aabol i första racet och Erik Johansson i andra. Men en del tekniska problem gjorde att helgen i stort blev en besvikelse.
– Klart det var jobbigt i Skövde men jag visade i första racet att jag kan konkurrera med de bästa och jag är väldigt taggad att visa det även på Anderstorp, säger Aabol.

Den unge norrmannen har aldrig tävlat på banan och han väljer att inte skruva upp förväntningarna för mycket.
– Jag vill ta mig till Super pole och målet i racen är topp fem.
Bilen är nu genomgången och problemen i Skövde gav ändå fördelen av att Aabol har en gynnsam däcksituation till Anderstorp.
– Hoppas vi har gjort oss av med säsongens all otur nu, säger han.

Erik Johansson blev bästa Kia-förare i premiären med en fjärdeplats i det stökiga andraracet i Skövde. Och för honom är Anderstorp en av höjdpunkterna under året. Han bor nämligen i trakten.
– Jag har en mil till banan, det tillhör inte vanligheterna att kunna sova i sin egen säng under en tävlingshelg, säger han.
Många vänner och samarbetspartners kommer att finnas på plats, något som han ser som inspirerande.
– Det här ska bli kul. Anderstorp är en av Sveriges riktiga racerbanor och det vore fantastiskt roligt att lyckas bra på sin hemmabana.
Men precis som för teamkamraten Aabol blir det tävlingspremiär för Johansson på Sveriges enda Formel 1-bana.
– Jag vet inte riktigt vad jag kan ha för förväntningar men förhoppningsvis kan jag ta en pallplats, säger Erik Johansson.

STCC–deltävlingen i Anderstorp sänds direkt i SVT Play 12.30-16.00 lördag 30 maj. På söndag visas ett timslångt sammandrag från tävlingarna i SVT med start 18.00.
15-05-26 STCC tillbaka på Anderstorp – vem ska stoppa Thed Björk?
hed Björk, Volvo Polestar Racing, har fått en drömstart på sin STCC-säsong med två segrar i premiären på Skövde Flygplats för tre veckor sedan. Nu kommer STCC till Anderstorps motorbana för första gången sedan 2007 och frågan är vem som ska stoppa Thed Björks framfart. Själv njuter han av framgångarna.
– Det känns jäkligt skönt att få börja säsongen på det viset och det är en mardrömsstart för konkurrenterna, säger han. Jag åker bara med, jag är på topp och ska fortsätta leverera, helt enkelt. Det kommer att bli tufft för de andra.

Främst av de förare som utmanade Thed Björk i Skövde var Linköpings Mattias Andersson, Dacia Dealer Team. Han körde hem tre tredjeplatser, den första i det poänggivande kvalet, och har fått en kanonstart på sin säsong.
– Jag har aldrig stått på pallen två gånger på en STCC-helg tidigare, säger Mattias Andersson. Men vi måste bli lite bättre samtidigt som Thed har lite oflyt om vi ska slå honom. Kan vi närma oss någon hundradel och han har lite otur så kan vi ta honom.

Anderstorp blir en ny utmaning för många av deltagarna. Visserligen har en del erfarenhet av banan sedan TTA-serien besökte Anderstorp 2012 men förutsättningarna skiljer. Bland annat är Michelin-däcket nytt för i år.
– Vi har inte så mycket data att gå på men efter Skövde tror jag ändå att alla har lärt sig hur det nya däcket fungerar och det kommer att bli jämnare, säger Mattias. Utmaningen blir att hitta en inställning som ger grepp i kurvorna utan att farten på den långa rakan blir lidande.

Fredrik Larsson, BMW Dealer Team/WestCoast Racing, ligger på en tredjeplats efter premiären i Skövde. Det blev en femteplats i det första heatet och en andraplats i det andra. Ett hyggligt resultat men farten infann sig aldrig för att kunna utmana Björk.
– Det var ingen jättebra start på säsongen, säger Larsson. Vi försökte med lite nya grepp i inställningarna men i efterhand kan vi konstatera att vi inte gick åt rätt håll.

Men till Anderstorp kommer Larsson med goda minnen. 2012 vann han då TTA-serien besökte Anderstorp och i och med att det är samma bil som används idag är förutsättningarna goda, menar Larsson:
– Då kunde vare sig Björk eller Ekblom hota mig och vi kan inställningarna bra sedan dess. Jag gillar banan och siktar högt – nu gäller det att vi tar in i poängtabellen.

En av de förare som Fredrik Larsson tror kan vara med och utmana är hemmahoppet Erik Johansson från Gnosjö som kör för Team Kia.
– Sportsligt sätt har jag ingen fördel av att köra på Anderstorp eftersom jag aldrig har tävlat där men mentalt betyder det förstås en del då jag har kompisar, familj och sponsorer på plats, säger han. Vi får se hur vi ligger till efter träningen och sätta upp målet efter det men jag vill gärna komma upp på pallen på min hemmatävling, det vore fantastiskt.

Men kanske är det Fredrik Ekblom, Thed Björks teamkompis, som kan bli Fredrik Larssons och Mattias Anderssons största hjälp i helgens tävling när det gäller att rubba Björk. Ekblom trivs nämligen på Anderstorp.
– Visst är det så, det är en riktig racerbana där vi får sträcka ut ordentligt, säger Ekblom som är missnöjd med säsongsstarten i Skövde för egen del.
– Jag är bedrövad, bilen funkade skitbra och sen får man punka och åker in i muren… Det var tråkigt. Thed är för bra för att man ska ge honom ett handikapp på 25 poäng redan i första racet men säsongen är lång och jag kommer att pumpa på så mycket det går.

Det finns fler förare som vill utmana på Anderstorp. Daniel Haglöf gjorde en bra insats i Skövde som lovar mer inför framtiden och hans teamkollega i PWR Racing Team Emma Kimiläinen är alltid het på gröten. Det främsta namnet som hoppas på revansch efter dubbla krascher är naturligtvis Richard Göransson. Det är med andra ord många förare som är sugna på att peta ned Thed Björk från prispallen på Anderstorp.

Tävlingen på Anderstorps motorbana avgörs över tre dagar med början den 29 maj. STCC avgörs på lördag den 30 maj tillsammans med Porsche Carrera Cup Scandinavia, V8 Thunder Cars, Formel Renault 1.6, Clio Cup JTCC och Swedish GT. Söndag den 31 maj är vikt för Formel Renault 1.6, Clio Cup JTCC och Swedish GT.

15-05-25 Mattias Andersson och Dacia siktar mot STCC-pallen igen
Dubbla pallplatser och tvåa både i förar- och teammästerskapet. Mattias Andersson och Dacia Dealer Team fick en bra start start när STCC drog igång i Skövde. Nu väntar Anderstorp 29-30 maj och den rutinerade Linköpingsföraren siktar mot pallen igen.

STCC-premiären i Skövde blev en succé för Dacia Dealer Team och Mattias Andersson. Trea i det poänggivande kvalet, Q1, trea i Q2 och dubbla tredjeplatser i racen.
– En jättebra start, min bästa någonsin i den här biltypen och för Dacia Dealer Team. Speciellt nöjd är jag med kvalet där vi visade båda snabbhet och stabilitet med tredje bästa varvtid i båda omgångarna, säger Andersson.
Med sin insats i Skövde sällade sig Andersson dessutom till en liten exklusiv skara på tre förare som under rådande sportliga reglemente lyckats erövra två pallplatser en och samma tävlingshelg. De andra är Linus Ohlsson (2014) och Thed Björk, som vann båda racen i Skövde.

Det andra premiärracet på flygplatsbanan i Västergötland var speciellt på så vis att ovanligt många förare tvingades bryta.
– Från min åttonde startposition, och med två snabba Volvobilar bakom mig, hade jag en förhoppning om att ta mig i mål bland de fem främsta. Det blev bättre än så, men det var ett märkligt race där man omväxlande gick på attack och säkerhet. Det var som ett intervallpass, skojar Andersson.

Årets andra deltävling i STCC avgörs på klassisk racingmark, den tidigare Formel 1-banan i Anderstorp.
– En annorlunda bana som passar den här biltypen med sina snabba, svepande kurvor och långa raksträcka. Vi körde där 2012, men ingen av dagens STCC-förare har tävlat där i någon större omfattning. Själv gjorde jag min första tävling i Anderstorp 1992 då jag körde Opel Lotus.
Karaktären på banan tror Andersson kommer att innebära att betydligt fler kommer att ta sig i mål av vad som var fallet i det andra heatet i Skövde.
– Men jag tror också att tidsavståndet blir större i Anderstorp är i premiären. Det skulle förvåna mig om det bara skiljer tusendelar mellan bilarna i kvalet.

Dacia Dealer Team åker till Småland med en god portion självförtroende i bagaget.
– Vi har fått en bra start på mästerskapet och även om det inte skiljer mycket poängmässigt till konkurrenterna närmast bakom ser jag ingen anledning till varför vi inte skulle kunna lyckas även i Anderstorp.

STCC–deltävlingen i Anderstorp livesänds i SVT Play kl 12.30-16.00 lördag 30 maj. På söndag visas ett timslångt sammandrag från tävlingarna i STV1 med start kl 18.00.

Preliminärt tidsschema STCC Anderstorp.
Fredag 29 maj
Kl 11.05-11.35: Test.
Kl 13.50-14.20: Test.
Kl 17.20-17.35: Kval, Q1
Kl 17.40-18.00: Kval, Q2

Lördag 30 maj
Kl 11.40-12.40: Gridshow
Kl 12.40-13.05: Heat 1
Kl 15.30-15.55: Heat 2
STCC 2015.

Förarmästerskapet efter 1 av 7 deltävlingar.
1) Thed Björk, Volvo, 68 poäng
2) Mattias Andersson, Dacia, 45
3) Fredrik Ekblom, Volvo, 43
4) Fredrik Larsson, BMW, 38
5) Daniel Haglöf, Saab, 30

Teammästerskapet.
1) Volvo Polestar Racing, 111 poäng
2) Dacia Dealer Team, 45 (enbilsteam)
3) PWR Racing Team/Saab, 44
4) WestCoast Racing/BMW Dealer Team, 38
5) Team Tidö/Saab, 23
15-05-09 En lyckad premiär toppad med dubbelseger
PWR Racing Team kan blicka tillbaka på en lyckad premiärhelg, om än med några tråkigheter i bagaget. Juniorteamet med Oliver Söderström i spetsen tog en oerhört övertygande dubbelseger i dagens två finalpass. Daniel höll fanan i STCC och slutade fyra i första racet, för att efter ett motorproblem sluta femma i race nummer två.

Det sista racet var av sällan skådad karaktär och endast fyra bilar korsade mållinjen. Tråkigt nog blev Emma ett av offren efter att ha blivit påkörd av Richard Göransson. I dagens första finalrace knep hon åt sig en sjätteplats, separerad från teamkamraten Daniel endast av fjolårstvåan Fredrik Larsson.

De två teamcheferna Daniel Andersson och Stanley Dickens summerar helgen som ett styrkebesked. - Trots få varv med bilen lyckas vi sätta samman ett paket med Daniel som resulterar i två bra placeringar. Med denna helg som startskott tar vi upp jakten på pallplaceringar på allvar, konstaterar Daniel.

Stanley är förstås oerhört glad över helgens två vinster och summerar prestationen i ett ord, succéstart! - Alla i teamet har presterat på en hög nivå, då kommer resultaten. Även om jag får erkänna att jag är lite överraskad att vi tar två segrar så snabbt, vi har trots allt bara haft ett par veckors förberedelser inför denna premiärhelg, säger Stanley.

Nästa tävlingshelg blir på Anderstorp, där teamet för första gången får lufta sin Lamborghini Huracán i Swedish GT. Här finns programmet för Anderstorp
15-05-09 Erik Johansson bästa Kia-förare i Skövde
Erik Johansson blev fyra i STCC-premiärens andra race och tog därmed Team Kias bästa placering i Skövde.
I övrigt hade teamet en jobbig helg, Kevin Aabol blev åtta i första racet men kom inte till start i andra. Emelie Liljeström bröt båda racen.

Kevin Aabol visade riktigt bra fart i första racet. Från kön körde han upp sig till sjätte plats efter första varvet och låg ett tag fyra. Då gjorde han ett misstag, bromsade på sig och körde in i Fredrik Larsson. Han blev bestraffad med en drive through för den incidenten och slutade åtta. Till andra racet var han förhoppningsfull men när han startade bilen i bandepån brann generatorn.
– Vi hann inte byta. Riktigt surt med tanke på farten vi hade i första racet. Det positiva är att vi visade att vi har fart för att hänga med i toppen. Jag hade länge chans på fjärdeplatsen och det lovar gått inför resten av säsongen, sade han.

Erik Johanssons helg blev tvärtom mot Aabols. Han kom inte till start i första racet när instrumenten visade att oljetrycket var lågt i bilen, han valde att slå av motorn och kom inte iväg. Senare visade det sig att det var oljetrycksgivaren som var trasig. I andra racet startade han från tredje position men var snart uppe i ledningen och ledde länge. Men racet var mycket stökigt, endast fyra bilar tog målflagg och säkerhetsbilen var ute fyra gånger.

Han orkade inte hålla dubbelsegraren Thed Björk bakom sig men hade chans på andraplatsen.
– Jag fick en liten knuff i kurvan av Fredrik Larsson och jag körde av. Självklart blev jag jättebesviken, jag låg på andraplats och hade en pallplats i handen. Det är en liten tröst att jag trots allt blev fyra. Jag hade riktigt bra fart i andra racet och det tar vi med till nästa tävling på min hemmabana Anderstorp, sade han.

Emelie Liljeström tog sig inte i mål i något av racen. I första hade hon ett par närkamper med prins Carl Philip.
– Han tryckte upp mig i muren två gånger och jag fick problem med styrningen.

I andra racet hade hon bra tempo men tappade bilen efter en punktering i en kurva.
– Jag åkte in i muren. Helgen har varit varit jättespännande, den har varit upp och ner. Jag har varit glad och jag har varit ledsen. En händelserik första tävling, synd med så tråkigt slut, sade hon.
15-05-09 Mörk STCC-premiär för Team Tidö
STCC-premiären 2015 blev till en helg att glömma för Team Tidö, som efter en rad incidenter fick skral utdelning mellan betongbarriärerna på den för året nya flygplatsbanan i västgötska Skövde.

Richard Göransson körde in som fyra i fredagens tidskval och säkrade därmed säsongens 12 första poäng, men tvingades sedan att bryta båda helgens två race. I det första drabbades den fyrfaldige mästaren av en punktering och en efterföljande krasch, och i det andra fick han sedan parkera efter en kollision med finländskan Emma Kimiläinen i loppets inledning.

Roger Samuelsson inkasserade sin första poäng för säsongen när han slutade tia i det inledande heatet. I ett kaotiskt Race 2 var Samuelsson på väg mot en karriärbästa femteplats när ett tekniskt problem fick till följd att också han tvingades bryta. Samuelsson klassificerades dock ändå som sexa i ett kraftigt decimerat fält.

Den största ljusglimten under helgen stod annars teamets nya juniorförvärv, Linus Lundqvist, för i supportklassen Formel Renault 1.6. I sin debut i formelbilsracing visade Lundqvist prov på mycket lovande fart med snabbaste varv i det andra av helgens två race, där han missade pallen med bara tre tiondelars marginal och korsade mållinjen som fyra.

Nästa stopp på STCC-kalendern är anrika Anderstorp – som under 1970-talet stod värd för sex VM-deltävlingar i Formel 1 – den sista helgen i maj.

RICHARD GÖRANSSON (STCC):
”En riktigt tung premiär, tyvärr – verkligen inte vad vi hade hoppats på. Kvalresultatet var OK men lite under förväntan, och sedan fick jag en punktering i Race 1 som innebar att det var slutkört där. I det andra loppet gjorde jag ett stort misstag. Jag missbedömde hur trångt det skulle bli uppe i hårnålen, och körde in i Emma Kimiläinen. Det var mitt fel och jag vill be Emma och PWR Racing Team om ursäkt. På den positiva sidan tycker jag verkligen att vi som team dock har tagit ett steg framåt från i fjol, ooch gänget gjorde ett kanonjobb som fick ut bilen på banan igen till Race 2. Vi kommer igen på Anderstorp.”

36 år | 4 STCC-titlar | 39 heatsegrar | Örebro RC | Startnummer: 3 | www.richardgoransson.com | @Goransson

LINUS LUNDQVIST (FR1.6):
”Jag är definitivt nöjd med min debut, och jag har fått precis de svar jag ville ha. Jag sade inför den här helgen att jag framför allt ville se att farten finns där, och det bevisade vi verkligen med snabbaste varv i det andra racet. Det finns självklart mycket kvar att jobba på – många moment som jag kan förbättra – men vi var tillräckligt snabba för att vara på pallen direkt i premiären och det bådar verkligen gott inför resten av säsongen.”

16 år | Debutant | Kungliga Automobil Klubben (KAK) | Stockholm | Startnummer: 3 | www.linuslundqvistracing.se | @linuslundqvist99

DAVID VON SCHINKEL (teamchef):
”Dessvärre en av våra tyngsta helger hittills i STCC, men vi kommer att resa oss ur det här och slå tillbaka. Jag vill lyfta fram Rogers insats – han låg femma i det avslutande racet innan växellådan gav upp – och Linus fart i Formel Renault-debuten var imponerande. Jag vill också rikta ett varmt tack till våra mekaniker, som genom ett fantastiskt teamarbete fick ut Richard till start i Race 2 efter kraschen i det första heatet. Vi kommer att analysera den här helgen noggrant för att se vad vi kan göra bättre framöver, och sedan är det full attack igen i Anderstorp.”
15-05-09 Dacia-succé i STCC-premiären
Mattias Andersson åkte från STCC-premiären i Skövde som totaltvåa i tabellen efter två tredjeplatser i lördagens båda race.
– Det känns jättebra. Målet är att ta medalj i år, en tuff med realistisk målsättning. Det visade vi den här helgen, sade Dacia-föraren.

Glädjen var stor i Dacia Dealer Team efter Mattias Anderssons succéhelg. Trea i kvalet, trea i första racet och samma placering i andra racet. Lägg till att han fyllde 42 år under lördagen och att han alltså ligger tvåa i tabellen efter premiärhelgen.
– Bästa helgen jag gjort med den här typen av bil, sade han.
Andersson startade från tredje rutan i första racet och höll den platsen från start till mål. Han var aldrig hotad bakifrån och hade svårt att närma sig Volvo-duon Thed Björk och Fredrik Ekblom framför.
– Efter halva loppet kände jag att det var svårt att förändra resultatet positivt. Jag fokuserade på att ta bilen i mål. Det var mycket delar och grus på banan och lätt att göra ett misstag, sade han.

Andra racet blev ett av de märkligaste i STCC:s historia. Endast fyra bilar tog målflagg och sex bilar fick poäng. Det var avåkningar, påkörningar och säkerhetsbilen kom ut inte mindre än fyra gånger.
– Jag fick ingen jättebra start, jag hade problem se startlamporna och fick höra på radion att starten gick och jag tappade ett par placeringar. Sedan bestämde jag mig för att titta på ett par varv och det var ett smart beslut. Jag kommer knappt ihåg allt som hände, det försvann bilar hit och dit. Jag gjorde någon omkörning, men annars handlade det mest om att hålla sig undan och överleva, sade han.

När dammet lagt sig, bilar bärgats och målflaggan viftas var Anderssons blåa Dacia trea i mål.
– Målet är vara på prispallen efter varje race och självklart är jag jättenöjd. Att åka från premiären och vara tvåa i mästerskapet är fantastiskt.

Nästa tävling är på Anderstorp om tre veckor.

Resultat, race 1
1) Thed Björk, Polestar Racing, 2) Fredrik Ekblom, Polestar Racing, +1.454, 3) Mattas Andersson, Dacia Dealer team, +18.021, 4) Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +26.310, 5) Fredrik Larsson, West Coast racing, +38.337.

Resultat, race 2:
1) Björk, 2) Larsson, +1.348, 3) Andersson, +6.014, 4) Erik Johansson, Team Kia, +4 varv, 5) Haglöf, + 6 varv.

Tabell:
1) Björk, 68 poäng, 2) Andersson, 45, 3) Ekblom, 43, 4) Larsson, 38, 5) Haglöf, 30.
15-05-09 Fredrik Larsson tvåa en ljusglimt i tuff säsongspremiär i Skövde
Det blev en tuff säsongsstart för WestCoast Racing när STCC körde sin premiärhelg på flygplatsbanan i Skövde. Fredrik Larsson kunde avsluta med en andraplats i ett kaosartat andra race och lämnar Skövde som fyra i mästerskapet. Erik Jonsson tog en sjundeplats och var på väg mot nya poäng i det andra heatet när han tvingades bryta efter en kollission med Prins Carl-Philip.

Fredrik Larsson hade en helg fylld av problem som började med en rasad koppling i första träningspasset och två stökiga race under lördagen. Han blev påkörd i starten i det första racet vilket skadade bilen och han fick ta den i mål vilket räckte till en femteplats. I det andra kunde han ta en andraplats i ett race fyllt av incidenter.
– Det här var en strulig helg för oss men vi kunde i alla fall avsluta på ett bra sätt. I det första heatet blev jag påkörd i starten och bilen blev skadad. Det tog några varv att komma underfund med hur jag kunde köra runt problemet men körningen var aldrig konsekvent. I det andra racet gjorde jag en riktigt bra start men sen var det fyllt av incidenter. Vi tog i alla fall bra poäng och Thed får njuta så länge det varar, sammanfattade Fredrik sin helg i Skövde.

Erik Jonsson kunde ta en sjundeplats i det första racet och tiondeplatsen i Q1 innebar att han startade i pole i dagens andra racet. Han låg bra till för nya poäng när han stötte samman med Carl-Philip vilket tvingade båda att bryta.
– Jag försökte ge honom plats men det räckte inte och vi stötte ihop. Jag fick en bestraffning och så är det med det, sa Erik om incidenten. Det tog lite tid för mig att komma in i den här banan men det positiva är att det ändå blev en del poäng från helgen. Det är skönt att vi är igång igen och jag ser fram emot att komma till banor vi körde på förra året.
15-05-09 Mästaren Björk ostoppbar i Skövde
Regerande STCC-mästaren Thed Björk chocköppnade i säsongsstarten med två segrar inför en välbesökt STCC-premiär i Skövde. Från pole position gjorde Thed Björk dagens första heat till en ganska odramatisk resa i toppen och tog segern tätt följd av teamkamraten Fredrik Ekblom. De två hade ett rejält försprång före det övriga fältet där betydligt mer hände i kampen om övriga poängplatser. Mattias Andersson tog tredjeplatsen före Daniel Haglöf som var stark i sitt första race för året.

Det andra heatet blev betydligt mer händelserikt även för Thed Björk som hamnade mitt i ett kaotiskt startfält. Incidenter följdes av incidenter men Thed kunde från niondeplats på gridden krångla sig förbi allt och plötsligt var den regerande mästaren i ledning igen, en ledning han höll in i mål för sin andra seger för helgen.
– Vilket galet race! Det var väldigt spännande att vara mitt i alltihop och jag tvingades till och med stanna till på första varvet och bara avvakta att allt skulle reda ut sig. Sen gick det bara min väg.

Thed Björk var bara sju poäng från full pott och tog givetvis hand om ledningen i mästerskapet.
– En fantastiskt bra start och så skönt att det började så här. Särskilt i Volvos hemmarace i år inför så mycket Volvofans på läktarna. Nu är det bara att fortsätta så här, konstaterade en nöjd Björk.

Helgens smygare blev Mattias Andersson. Daciaföraren firade sin födelsedag med två tredjeplatser och kunde smyga sig upp till en andraplats i mästerskapet.
– Vi har som mål att hela tiden vara på pallen och nu skuggar vi Thed i mästerskapet. Tvåa totalt är en fantastisk start på mästerskapet för oss. Vi åker dessutom hem med en hel bil och nu är det bara att fortsätta skugga Thed och bygga vidare på den här starten. En bra födelsedag, summerade Mattias.

Thed Björk och Mattias Andersson var de enda med helt problemfria helger. För övriga var det en tuffare helg. Fredrik Ekblom inledde starkt med 25 poäng i kvalet och en andraplats i det första heatet men en avåkning i dagens andra heat kostade mycket poäng och han lämnar Skövde som trea i mästerskapet.
– Jag är givetvis besviken och frustrerad över alla incidenter i det andra heatet. Jag tar med mig det positiva från Skövde som att jag var snabbast i kvalet och tog 25 viktiga poäng. Nu är det bara ner med huvudet och ligga i. Det är sex helger kvar, sa Fredrik Ekblom.

Hans namne Fredrik Larsson hade en tuff start för WestCoast Racing. Problem redan under träningarna och en femteplats i det första heatet var inte vad han räknat med. Han kunde dock avsluta med en andraplats i det kaosfyllda andra heatet och är fyra i mästerskapet.
– Det här har varit en strulig helg för oss men vi avslutade i alla fall på ett bra sätt. Det har varit stökigt för oss hela helgen och det sista heatet var inget undantag men vi hamnade på pallen. Jag är ändå fyra i mästerskapet och Thed får njuta så länge det varar. Vi kommer!

Övrigt noterat:
Fyrfaldiga STCC-mästaren Richard Göransson hade en bedrövlig säsongsstart och tog inte poäng i något av heaten. Unga debutanten Erik Johansson var ett av helgens utropstecken. KIA-föraren tog sig vidare till Q2 och höll länge en pallplats i det andra heatet. Den nya banan på Skövde flygplats bjöd på händelserika race i ett soligt premiärväder inför välfyllda läktare.

Nästa tävlings körs på Anderstorp 29-30 maj.

Resultat - heat 1 Volvo Race Skövde:
1. Thed Björk, Polestar Racing, 20:18.378
2. Fredrik Ekblom, Polestar Racing, +1.454
3. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +18.021
4. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +26.310
5. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +29.185
6. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +38.337
7. Erik Jonsson, Sportpromotion , +45.581
8. Kevin Aabol, Team Kia, +46.470
9. Carl Philip Bernadotte, Polestar Racing, +2 Laps
10. Roger Samuelsson, Team Tidö, +2 Laps
DNF. Emelie Liljeström, Team Kia, DNF
DNF. Richard Göransson, Team Tidö, DNF
DNF. Erik Johansson, Team Kia, DNF

Resultat - heat 2 Volvo Race Skövde:
1. Thed Björk, Polestar Racing, 24:07.136
2. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +1.348
3. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +6.014
4. Erik Johansson, Team Kia, +4 Laps
5. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +6 Laps
6. Roger Samuelsson, Team Tidö, +8 Laps
DNF. Fredrik Ekblom, Polestar Racing, DNF
DNF. Erik Jonsson, Sportpromotion , DNF
DNF. Carl Philip Bernadotte, Polestar Racing, DNF
DNF. Emelie Liljeström, Team Kia, DNF
DNF. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, DNF
DNF. Richard Göransson, Team Tidö, DNF
DNF. Kevin Aabol, Team Kia, DNF

Förarmästerskapet - STCC 2015
1: Thed Björk 68
2: Mattias Andersson 45
3: Fredrik Ekblom 43
4: Fredrik Larsson 38
5: Daniel Haglöf 30
6: Erik Johansson 16
7: Emma Kimiläinen 14
8: Richard Göransson 12
9: Roger Samuelsson 9
10: Erik Jonsson 7
11: Kevin Aabol 4
12: Carl Philip Bernadotte 4
13: Emelie Liljeström 0
15-05-08 Både juniorer och seniorer visar prov på bra speed i premiären
Efter två bra testpass, där Daniel satt andra bästa tid i pass två, slutade han sexa i både Q1 och Q2. Emma slutade sjua i första kvalpasset och tappade sedan en position i Q2.

En klart positiv start där Daniel visade tydligt vilken fart som går att få ut ur bilen.
- Jag är supernöjd att vi kom upp i fart så snabbt, trots avsaknaden av försäsongstest. Det finns lite punkter vi kan förbättra och jag ser verkligen fram emot morgondagens race, säger Daniel.

Juniorteamet med Oliver och Paul gick ut starkt och satte första respektive tredje bästa tid i morgonens test. En riktigt bra start som sedan resulterade i andra respektive åttonde plats i kvalet.

Nu väntar fyra race under morgondagen och vi känner oss redo. Om ni inte är på plats i Skövde kan ni kan följa oss på SVT Play från klockan 12:10 imorgon. Let's race!

Q1 STCC
Fredrik Ekblom, Polestar Racing, 49.808
Thed Björk, Polestar Racing, +0.064
Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +0.351
Richard Göransson, Team Tidö, +0.484
Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +0.493
Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +0.577
Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +0.859
Erik Johansson, Team Kia, +0.986
Carl Philip Bernadotte, Polestar Racing, +1.000
Erik Jonsson, Sportpromotion , +1.260
Roger Samuelsson, Team Tidö, +2.208

Q2 STCC
Thed Björk, Polestar Racing, 50.030
Fredrik Ekblom, Polestar Racing, +0.022
Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +0.124
Richard Göransson, Team Tidö, +0.320
Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +0.338
Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +0.682
Erik Johansson, Team Kia, +1.200
Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +1.385
15-05-08 Tufft kval i Skövde
Det blev ett tufft kval för WestCoast Racing i Skövde. Fredrik Larsson kvalade in som femma och Erik Jonsson som tia i säsongens första kval.

Dagen började tufft för Larsson vars koppling rasade under den första träningen. Teamet fick ordning på bilen till andra träningen men i kvalet fanns inte riktigt farten för att utmana om pole.
– Vi fick inte riktigt till det idag, säger Fredrik. Det är inte heller något riktigt konkret att ta på, bilen kändes ok men det gick för långsamt på nya däck helt enkelt. Vi siktade så klart högre än femma men nu ska vi göra det bästa av dagen imorgon. Vi får hoppas på att vi har en bra bil i race och det är bara att ta nya tag.

Erik Jonsson kvalade in som tia vilket innebär att han startar tia i det första heatet och i pole i det andra med omvänd startordning.
– Jag prenumererade på tiondeplatsen ifjol och det verkar jag göra igen, konstaterar Erik. Mitt mål var att gå vidare till Q2 och det lyckades jag inte med så det finns att jobba på. Vi har ändå fått ut bra data från den här dagen som vi har gått igenom och jag är väldigt taggad inför racen imorgon. Jag ser fram emot två bra race och det är en extra bonus att starta längst fram i det andra racet.

Resultat Q1
Fredrik Ekblom, Polestar Racing, 49.808
Thed Björk, Polestar Racing, +0.064
Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +0.351
Richard Göransson, Team Tidö, +0.484
Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +0.493
Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +0.577
Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +0.859
Erik Johansson, Team Kia, +0.986
Carl Philip Bernadotte, Polestar Racing, +1.000
Erik Jonsson, Sportpromotion , +1.260
Roger Samuelsson, Team Tidö, +2.208
DNS. Kevin Aabol, Team Kia,
DNS. Emelie Liljeström, Team Kia

Resultat Q2
Thed Björk, Polestar Racing, 50.030
Fredrik Ekblom, Polestar Racing, +0.022
Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +0.124
Richard Göransson, Team Tidö, +0.320
Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +0.338
Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +0.682
Erik Johansson, Team Kia, +1.200
Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +1.385

Tidsschema – Volvo Race Skövde
Fredag 8 maj
10:20 – Test 1
13:10 – Test 2
16:00 – Q1
16:20 – Q2

Lördag 9 maj
12:20 – Race 1 (25 min)
15:05 – Race 2 (25 min)

TV-tider
Lördag 9 maj – SVT Play 12:10 – 15:40 Live
Söndag 10 maj – SVT2 18:00 – 19:00 Sammandrag

15-05-08 Erik Johansson till slutkvalet i STCC-debuten
Erik Johansson gjorde en bra kvaldebut i STCC och tog sig till slutkvalet (Q2). Där blev han sjua.
– Jag är nöjd, sade Team Kia-föraren.

Johansson var åtta i grundkvalet (Q1) och kvalificerade därmed till Q2, där allting avgörs på ett varv. Hans kvalplaceringar gör att han startar sjua respektive fyra i lördagens två tävlingar.
– Över förväntan med tanke på att jag hade lite bekymmer i första testpasset. En godkänd STCC-debut, sade han.

För övriga två Team Kia-förare gick det tyngre. Kevin Aabol sköt motorn i andra testpasset och kunde inte köra kvalet.
– Surt att missa kvalet. Teamet har jobbat hårt för att få bilen klar men tiden räckte inte. Jag får starta sist i morgon och får arbeta mig upp. Bilen gick bra innan motorn gick sönder och jag har gott hopp om att köra upp mig, sade han.

Emelie Liljeström fick heller inte köra kvalet. När hon skulle åka ut för sitt första varv var det missljud från växellådan.
– Hade jag kört ut nu hade jag riskerat att inte få åka alls i morgon. Det sket sig. Bäst att ta det säkra före det osäkra, annars hade jag riskerat att inte få köra alls i morgon, sade hon.

Teamchefen Tobias Johansson tvingades konstatera att teamet råkade ut för sitt första motorras sedan nuvarande biltyp började användas för tre år sedan.
– Jättetråkigt, vi får undersöka vad som hänt. När det gäller Emelies bil var det bättre att inte åka ut på kvalet, hade växellådan rasat hade vi riskerat att mer grejer gått sönder, sade han.
Ljuspunkten var Erik Johanssons fina kval.
– Riktigt bra av honom.

Resultat Q1
1) Fredrik Ekblom, Polestar Racing, 49.808, 2) Thed Björk, Polestar Racing, +0.064, 3) Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +0.351, 4) Richard Göransson, Team Tidö, +0.484, 5) Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +0.493, 6) Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +0.577, 7) Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +0.859, 8) Erik Johansson, Team Kia, +0.986, 9) Carl Philip Bernadotte, Polestar Racing, +1.000, 10) Erik Jonsson, Sportpromotion , +1.260.

Resultat Q2
1) Thed Björk, Polestar Racing, 50.030, 2) Fredrik Ekblom, Polestar Racing, +0.022, 3) Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +0.124, 4) Richard Göransson, Team Tidö, +0.320, 5) Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +0.338, 6) Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +0.682, 7) Erik Johansson, Team Kia, +1.200, 8) Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +1.385.
15-05-08 Skövde flygplats börjar vakna till liv. Nu kör vi!
PWR Racing Team anlände under onsdagen till Skövde. Tälten är på plats, den helt nya banan har inspekterats och premiären närmar sig med stormsteg.

Teamchef Daniel Andersson berättar lite om känslan i teamet inför helgen. - Jag tycker att vi fick en bra känsla med oss redan från finalracet på Mantorp förra året. Vi känner oss redo och framförallt hungriga inför kommande säsong. Det ska bli enormt kul att försöka plocka ut max ur teamet och våra bilar här i Skövde, vi vet att vi är med i toppen när det klaffar.

Teamets STCC-förare, Daniel och Emma är båda överens om att det känns spännande med en helt ny bana. Speciellt i en premiärtävling. Du går in på ditt andra år i STCC Emma, vilka tankar har du inför säsongen? - Jag hoppas att det går mycket bättre än förra året och att jag får till jämna och bra resultat under hela säsongen. Sen är jag självklart ute efter min första seger!

Teamet har jobbat hårt under vinteruppehållet för att få ut två bilar denna säsong, vad kan vi förvänta oss av Daniel Haglöf under 2015? - Det är naturligtvis kul att vi kör full säsong med två bilar. Jag kommer att plocka ut max av min och bilens kapacitet. Det återstår bara att se vart den ligger, min känsla är bra. Målsättningen är kick ass and look good. I nämnd ordning. Nu kör vi!

15-05-07 WestCoast Racing gör sig redo för STCC-premiär i Skövde
I helgen är det dags för årets STCC-säsong att starta och det sker på en ny spelplan, i Skövde på en nybyggd bana på flygplatsen. WestCoast Racing gör sig redo för starten av årets STCC-säsong.

Fredrik Larsson som var näst snabbast under försäsongstesterna på Ring Knutstorp ser fram emot att börja tävla igen.
– Nu börjar den där härliga känslan komma krypande som man har inför en säsongsstart och när man är på väg till en tävlingshelg, säger Fredrik. Jag är väldigt nöjd efter testdagarna på Knutstorp och ser fram emot säsongsstarten.

Det är en del nyheter i år, inte minst är banan i Skövde ny och det är också nya däck och kvalordningen har ändrats så de tio första i Q1 startar nu i omvänd ordning i andra heatet istället för det första som i fjol.
– Det är öppna kort inför premiären och det känns spännande. Jag räknar med att vi kommer att vara med och slåss i toppen, sen får vi se om vi lyckats få de sista viktiga tiondelarna på rätt sida. Idag rekar vi banan och sen gör vi oss redo för helgen, avslutar Fredrik.

I en BMW SR anmäld av Sportpromotion men som drivs av WestCoast Racing sitter Erik Jonsson som körde för WestCoast Racing i fjol. Han ser också fram emot premiären efter en vinter fylld av hårt arbete för att kunna komma till start.
– Det ska bli skönt att äntligen vara igång, konstaterar Erik. Vi har arbetat hårt hela vintern för att lyckas komma till start och det är skönt att äntligen vara på plats i Skövde och göra sig redo för säsongsstart. Det känns extra kul att starta i Skövde som verkligen blir mitt hemmarace i år. Vi har redan fått en första blick av banan som ser spännande ut. Jag lärde mig mycket i fjol jag hoppas vi kan få med oss i år och vi får se på träningen hur bra vi kan få till allt. Jag vill vara med och röra runt i grytan och det viktigaste är att få en bra start på den här säsongen.

Teamchef Dick Jönsson Wigroth hoppas på en bra start på årets STCC-säsong.
– Efter några race i TCR International Series är det på tiden att vi kommer igång hemma i Sverige också, säger Dick. Vi är väl förberedda efter en lång vinter och två bra testdagar på Knutstorp. Självklart räknar vi med att vara med och slåss i toppen även i år och att Fredriks silvermedalj från i fjol ska få en ädlare valör i år. Banan i Skövde är ny för alla så det blir en spännande premiär och som Fredrik säger ska vi nu försöka få de viktiga tiondelarna på vår sida.

Nyheter i årets STCC inför premiären
Michelin är ny däcksleverantör i STCC och ersätter Yokohama. Mycket av de två testdagarna på Knutstorp handlade om att lära sig hur de nya däcken fungerar.

Nya kvalregler har införts i år. I fjol vände man på startordningen till det första heatet baserat på resultatet i Q1, något som fick en del kritik och ledde till stökiga första race. Nu har man ändrat på det så istället blir det omvänd startordning i det andra heatet baserat på kvalresultatet i Q1.

Premiären sker på en helt ny bana och på en för STCC ny ort. Inför årets säsongsstart har man byggt upp en ny bana på flygplatsen i Skövde.

Tidsschema – Volvo Race Skövde
Fredag 8 maj
10:20 – Test 1
13:10 – Test 2
16:00 – Q1
16:20 – Q2
Lördag 9 maj
12:20 – Race 1 (25 min)
15:05 – Race 2 (25 min)

TV-tider
Lördag 9 maj – SVT Play 12:10 – 15:40 Live
Söndag 10 maj – SVT2 18:00 – 19:00 Sammandrag
15-05-07 Unga Team Kia ska samla erfarenhet
Efter en lång vinter är det äntligen dags för svenska eliten i banracing att återigen mäta krafterna. STCC-premiären är i år på en ny bana, en tillfällig anläggning på flygplatsen i Skövde. Emelie Liljeström och Erik Johansson har två testdagar i STCC-bilen (för två veckor sedan på Ring Knutstorp) medan Kevin Aabol även testade en dag i höstas. Med andra ord är det orutinerad trio som ger sig in i Sveriges bästa racingserie.

Kevin Aabol (Sandefjord, Norge) var nöjd efter testet på Knutstorp.
– Känslan var bra och vi hittade en bra setup på bilen. Jag tar det med mig till Skövde och jag hoppas att vi kan vara snabba från start, säger han.
Samtidigt ligger han lågt med resultatmässiga mål i premiären.
– Jag har inga höga förväntningar, jag åker till Skövde för att se var jag står och det är alltid spännande när det är premiär i en ny klass, med nya förutsättningar. Till exempel Super pole är helt nytt för mig, säger han.
”Super pole” är den sista delen i kvalet där de åtta snabbaste i grundkvalet gör upp om startordningen i första racet.
– Jag vill gärna vara med i Super pole, det är ett mål jag har med helgen.
Längre fram under säsongen kommer hans egna krav på sig själv att höjas.
– Under de sista tävlingarna vill jag vara stabilt topp–fem och jag tror det är möjligt för mig att vinna något race redan i år.

Erik Johansson (Gnosjö) tror att kvalet blir den stora utmaningen i premiären.
– Man har bara ett varv på sig med de här däcken och med tanke på hur lite jag kört bilen kan det bli tufft att hålla ihop ett helt varv, säger han.
Hans första bekantskap med STCC–bilen var alltså på Knutstorp för två veckor sedan, medan förare som Fredrik Ekblom, Thed Björk, Richard Göransson och Fredrik Larsson gör sin fjärde säsong i biltypen.
– De har en lång erfarenhet medan jag har kört bilen under två testdagar. Med tanke på det är det svårt att sätta några mål inför premiären. Men längre fram under säsongen vill jag känna att jag knaprat in på de rutinerade förarna och jag vill gärna stå på pallen innan säsongen är slut, säger han.
Erik Johansson tävlade inte förra året och han är ordentligt racesugen.
– Det ska bli jättekul att köra, det var länge sedan jag förberedde mig för en racehelg. Jag är både taggad och exalterad, säger han.

Emelie Liljeström (Västerås) försöker hålla nerverna i styr inför premiären.
– Jag är jätteglad över att det äntligen är racedags men jag är också jättenervös.
Hon åker till Skövde utan att sätta resultatmässig press på sig själv.
– Jag har två mål med helgen, jag vill inte bli sist och jag ska komma hem med en hel bil. Det går inte att hitta hårdare konkurrens i Sverige och jag kan inte ha för höga krav, säger hon.
Emelie Liljeström har budget för tre tävlingar den här säsongen och hon är med för att samla erfarenhet.
– Efter de tre helgerna hoppas jag att jag närmat mig de snabbaste tidsmässigt. Jag vill skaffa mig en bra grund inför 2016, då är planen att jag ska köra full säsong och då vill jag kunna konkurrera på ett annat sätt, säger hon.

Teamchefen Tobias Johansson gör nu sin 16:e säsong som teamägare/–chef i STCC.
– Skönt att vi äntligen kommer igång, det har varit galet mycket jobb de sista veckorna, säger han.
Teamet åkte mot Skövde på onsdagskvällen, totalt 24 personer kommer att jobba för Team Kia under premiärhelgen.
– Vi har ett jäkla bra gäng som gör ett fantastiskt jobb. Att få arbeta med så bra människor är en av anledningarna till att jag hållit på så många år, säger han.
Sportsligt har inga större förväntningar inför helgen. Med tre nykomlingar i bilarna är det svårt att ställa några höga krav.
– Jag vill att vi ska göra ett bra jobb och att alla tre förarna utvecklas.
Teamet har cirka 100 gäster på plats i Skövde.
– En bra siffra för att vara en premiär, säger Tobias Johansson.

Tidsschema
Fredag 8 maj
10.20: Test
13.10: Test
16.00: Kval, Q1
16.20: Kval, Q2

Lördag 9 maj
12.20: Heat 1
15.05: Heat 2

TV-sändningar
Live i SVT Play 12.10-15.40, lördag 9 maj.
Höjdpunkter i SVT2 18.00, söndag 10 maj.
15-05-06 Spänd förväntan i Dacia Dealer Team inför STCC-premiären
Nya däck och ny bana. Två faktorer som gör STCC-premiären i Skövde 8-9 maj extra intressant.
– Det känns lite nervöst och ovisst så här dagarna innan start, medger Mattias Andersson, förare och chef i Dacia Dealer Team.

Premiärnerverna till trots – stämningen i det Lidköpingsbaserade teamet är på topp inför säsongens första av sju deltävlingar i svensk racings kungaklass. Teampersonalen är den samma som i fjol och på den officiella testen för två veckor sedan var Andersson näst snabbast på Ring Knutstorp.

Dacia Dealer Team andas stabilitet och självförtroende.
– Det känns bra att vi är samma gäng i år igen och jag är jättenöjd med vårt testresultat, även om det bara skiljde några få hundradelar ner till femte plats, säger Andersson.

På Ring Knutstorp fick teamen bekanta sig med de nya Michelindäcken för första gången.
– Det var ganska stor skillnad på dem jämfört med de vi körde på i fjol. Därför blev det mycket fokus på just däcken i Skåne.

På den nyanlagda flygplatsbanan i Skövde går teamen in i fas två när det gäller att utvärdera och lära sig utnyttja däcken på rätt sätt. Först i kvalet och sedan i de båda racen.

Vilket grepp är i det i banan och hur kommer det att förändras? Hur använder man det enda setet däckvärmare på bästa sätt i det tudelade kvalet? Hur länge håller däcken för snabba varvtider i racen?

Frågorna är många.
– Så är det, men vi har självklart en plan. Förhoppningsvis håller den, säger Andersson och ler.

Om banan i Skövde vet han inte mycket.
– Jag har bara sett en skiss på den, men den påminner en hel del om banan i Östersund. Den största skillnaden är att Skövde har en hårnål som Östersund saknade. Den var däremot knixig på mitten.

På torsdag får förarna möjlighet att köra banan med vanlig personbil, men det är allt. På fredag väntar två testpass över 30 minuter innan det viktiga, och poänggivande kvalet, väntar.

Reglerna är i stort sett de samma som i fjol. Kvalet är uppdelat i två delar där den första, Q1, ger lika många poäng som racen. I kvalomgång två, från vilken det inte delas ut några poäng, deltar endast de åtta snabbaste från Q1.

En avgörande skillnad från 2014 är att Q1 bestämmer gridden, med omvänd startordning för de tio främsta, i det andra racet medan de åtta snabbaste från Q2 startar först i det första heatet.

Förra säsongen var det tvärt om.
– Förändringen är positiv i flera avseenden. För det första får vi ”rövarheatet”, där risken för skador på bilarna är större, sist under tävlingshelgen. I fjol, när det heatet gick först, hände det att bilar inte kom ut till det andra racet eftersom teamen inte hann reparera dem i tid. En annan fördel med förändringen är att vi får en gridshow med den snabbaste kvalföraren först på gridden och inte på tionde plats som det var i fjol.

Inför sin tredje Dacia-säsong i STCC har Mattias Andersson som mål att slåss om medaljplats i varje race och sluta bland de fem främsta – helst topp tre – i mästerskapet. Dessutom vill han givetvis kunna förverkliga drömmen om att erövra sin 500:e seger i karriären.
– Jag har en bra känsla inför årets mästerskap där Thed Björk, Fredrik Ekblom, Fredrik Larsson och Richard Göransson av många utsetts till toppkvartett. Det gör mig inget, jag slår gärna ur underläge, säger Andersson och ler.

STCC-premiären från Skövde sänds live i SVT Play kl 12.10-15.40 lördag 9 maj. Dagen därpå, 10 maj, visar SVT2 höjdpunkter från tävlingarna kl 18.00. Kommentatorer är Johan Ejeborg, Stefan Klemetz och Jonas Kruse.
15-05-06 Team Tidö går för guld i STCC 2015
Så står den då äntligen för dörren; STCC-säsongen 2015. Helgens premiär äger rum på en helt ny bana på Skövde Flygplats – och Team Tidö går in i årets upplaga av Skandinaviens främsta racingmästerskap med höga ambitioner.

För andra säsongen i rad anförs teamets STCC-satsning av den fyrfaldige mästaren Richard Göransson. Örebroaren, som toppade ett av passen under försäsongstesterna på Ring Knutstorp, tar återigen plats i den SAAB 9-3 med vilken han körde hem tre pallplatser och slutade fyra totalt under 2014.

Göransson backas även den här säsongen upp av teamkamraten Roger Samuelsson, som debuterade i STCC i slutet av 2013. Trots en i princip obefintlig racingbakgrund utvecklades Samuelsson under fjolåret till en regelbunden poängplockare, med topp tio-resultat i hälften av de tolv race som kördes och en personbästa sjätteplats i det svårbemästrade stadsloppet i Göteborg.

I samband med helgens premiär inleds också Formel Renault 1.6 – landets enda formelbilsmästerskap. Med på startlinjen finns Team Tidö-junioren Linus Lundqvist, som gör sin första tävling i en fullfjädrad racerbil efter en framgångsrik karriär i karting. Team Tidö utropades till mästare i Formel Renault 1.6 under 2013, då Erik Johansson lade beslag på titeln i en dramatisk final, och återvänder till kategorin efter ett års frånvaro.

Helgens aktiviteter i Skövde drar igång med träning och kval på fredag, följt av två heat (både i STCC och Formel Renault 1.6) på lördag.

RICHARD GÖRANSSON (STCC):
”Vi har förutsättningar att nå riktigt långt den här säsongen. Jag vet hur hårt teamet har jobbat med de små, små detaljerna under vintern, och det är precis det som behövs för att vinna på den här nivån. Vi gör vår andra säsong tillsammans, testerna har bekräftat att farten är bra, och vi är helt enkelt lite bättre än i fjol. Dessutom har jag valt att trappa ner på mitt tävlande utanför STCC den här säsongen för att verkligen kunna fokusera fullt ut på det här. Hur långt det räcker är naturligtvis omöjligt att säga, men jag kör för titeln och kommer att kriga hela vägen.”

36 år | 4 STCC-titlar | 39 heatsegrar | Örebro RC | Startnummer: 3 | www.richardgoransson.com | @Goransson

LINUS LUNDQVIST (FR1.6):
”Det är klart att jag är nervös just nu – det går inte att undvika – men jag känner att det är en positiv nervositet som kommer hjälpa mig att prestera. Jag är enormt taggad och ser fram emot att få ett kvitto på vart jag egentligen står i den tuffa konkurrensen. Testerna har gått bra och jag hittade snabbt tillrätta i bilen, men jag är helt ny i tävlingssammanhang och de flest andra i fältet har redan kört ett år. Jag har många moment att lära mig på kort tid – framför allt i racen. Det viktigaste för mig i premiären är att visa att vi har farten; att vi lägger en grund att bygga vidare på under resten av säsongen.”

16 år | Debutant | Kungliga Automobil Klubben (KAK) | Stockholm | Startnummer: 3 | www.linuslundqvistracing.se | @linuslundqvist99

DAVID VON SCHINKEL (teamchef):
”STCC-premiären är alltid en av årets stora höjdpunkter, och den här säsongen i ännu större utsträckning än vanligt för oss i Team Tidö. Vi har jobbat omsorgsfullt på STCC-fronten under vintern, vi är tillbaka i Formel Renault 1.6, och vi satsar hårdare än någonsin på helhetsupplevelsen för våra gäster i depån. STCC som plattform utvecklas på ett fantastiskt sätt just nu och publiken i Skövde går en fullspäckad helg till mötes. Vi vet att konkurrensen blir stenhård och att det kommer sättas hårt mot hårt från våra motståndare, men vi är redo att ta oss an utmaningen och tänker inte sväva i vår målsättning: i år går vi för guld i STCC.”
www.teamtido.se
15-05-05 Dags för premiär – STCC Volvo Race Skövde
Pulsen stiger och spänningen är på topp inför STCC- och RallyX-premiären på Skövde Flygplats där en temporär racerbana har byggts upp för att ta emot den svenska racing- och rallycrosseliten den 8-10 maj. I STCC kommer regerande mästaren, Volvo-föraren Thed Björk, att utmanas av Fredrik Larsson, Richard Göransson och Fredrik Ekblom bland många andra.
– Vi ser fram emot en mycket spännande premiär med ett startfält i STCC som lovar att bjuda på underhållande racing, säger Jonas Lundin VD för STCC.

Publiken kan se fram emot ett evenemang med mycket racing och underhållning i tre dagar. Det finns ett stort motorintresse i Skaraborg, inte minst runt Skövde där Volvobolagen är etablerade – och där är det många som vill komma ut och heja fram Volvo till en ny seger på banan – vi hoppas på en stor publik i helgen. För första gången i STCC:s historia står också två tjejer på startlinjen – Emma Kimiläinen, som gör sitt andra år tillsammans med PWR Racing Team, och Emelie Liljeström som gör sin STCC-debut för Team Kia.
– Det är väldigt roligt att tjejerna är på frammarsch i svensk racing, säger Jonas Lundin VD för STCC. Emelie körde i vår supportklass Clio Cup förra året och där har vi i år också två tjejer som kommer till start. I motorsport kan tjejer och killar tävla mot varandra på lika villkor och det finns ingen anledning att vi inte ska ha fler tjejer med i startfältet i framtiden. Det är något vi jobbar hårt med.

På söndagen står rallycross på programmet. I Supercar, klassen för fyrhjulsdrivna bilar med 600 hästkrafter under huven, är det den regerande mästaren Sebastian Eriksson som utmanas av Kevin Eriksson, Niclas Grönholm och Peter Hedström bland andra. Dessutom blir det välfyllda startfält i Supercar Lites och Super Nationell 2400.
– Det är kul att kunna bjuda publiken på deltagare av världsklass i Supercar, säger Jonas Lundin. Både Sebastian Eriksson, Kevin Eriksson, Peter Hedström och några till har visat vad de kan i VM. Förutom våra egna klasser, Supercar och Supercar Lites som ingår i RallyX, är också Super Nationell 2400 på plats för att ställa till med en riktig rallycrossfest.

STCC Volvo Race Skövde är ett resultat av ett samarbete mellan Volvobolagen, Skövde Kommun, Sport & Evenemang samt STCC. Utöver STCC och RallyX bjuds publiken även på racing i supportklasserna Porsche Carrera Cup Scandinavia, Clio Cup JTCC, Formel Renault 1.6 och V8 Thunder Cars.
15-05-04 PWR Racing Team till start med två bilar i STCC
Borlängesonen och team-ägaren i PWR Racing Team, Daniel Haglöf, gör återigen entré i svensk racings elitklass. Daniel körde Solvalla samt finalen på Mantorp 2014, men senaste fulla säsongen var 2013. Huvudsponsor på den nya bilen är Logitech.
- Viktiga pusselbitar har fallit på plats och vi kan äntligen presentera en tvåbilssatsning i STCC över en hel säsong, något som känns enormt kul. Speciellt med tanke på hur långt teamet har tagit sig sedan vi startade för fyra år sedan. Jag är oerhört stolt över alla inblandade och ser fram emot att få komma ut och fightas om pallplatser, säger Daniel.

Daniel missade försäsongstesterna på Ring Knutstorp men har många varv i den här bilen sedan tidigare. Det nya är egentligen andra däck för i år.
- Jag brukar anpassa mig snabbt och ser inga hinder i det. Vi har ju till och med två bilar att testa setup på inför den nya banan i Skövde. Nu vill jag bara ge mig ut på banan och rejsa, skrattar Haglöf.
15-04-24 Genrepet avklarat, nu väntar STCC 2015!
Årets försäsongstester på Ring Knutstorp har precis avslutats. PWR Racing Team lämnar Skåne hungriga inför premiären i Skövde om två veckor. Emma har haft bra fart ute på banan och satte fjärde bästa varvtid under torsdag eftermiddag.

Nya teamchefen Daniel Andersson är nöjd med testerna, och speciellt under dag ett. - Det är härligt att vara igång igen efter vintern. Snabbheten finns där och vi rör oss hela tiden i rätt riktning, det känns mycket lovande!

Nytt för i år är att Michelin tagit rollen som däckleverantör, något som innebär att helt nya däck fick bekänna färg inför den kommande säsongen. - De beter sig lite annorlunda men verkar gå att plocka riktigt snabba varvtider ur, det ska bli kul att se hur de fungerar på olika typer av banor. Jag ser väldigt mycket fram emot kommande säsong, även om Masterchef VIP var kul, skrattar Emma.

På plats i Skåne var även teamledning i form av Daniel Haglöf och Poker Wallenberg som jobbar intensivt för att kunna presentera en riktigt spännande nyhet de kommande veckorna. Håll utkik!

15-04-24 Mattias Andersson testtvåa med STCC-Dacian på Ring Knutstorp
Mattias Andersson och Dacia Dealer Team visade klassen direkt när STCC-teamen genomförde säsongens första test. På Ring Knutstorp i Skåne noterades den rutinerade östgöten för den näst bästa varvtiden i sin Dacia STCC Edition.
– Jag är nöjd. Det blev ett lyckat test som kändes bra från första början, konstaterade Andersson efteråt.
STCC-premiären närmar sig med stormsteg. Första tävlingen avgörs i Skövde 8-9 maj. Torsdag och fredag testade teamen i Skåne. Totalt deltog tolv förare i säsongens första kraftmätning.
Mattias Andersson visade att han och Dacia Dealer Team gjort hemläxan under vintern. Redan under den första testdagen åkte han varvet på 57,657, en tid som bara regerande mästaren Thed Björk lyckades straffa. I sin Volvo var han ynka sex hundradelar snabbare än Andersson.

Bakom var det ännu tätare. Fredrik Ekblom, Richard Göransson och Fredrik Larsson skuggade alla den blå Dacian, men Andersson höll undan och hade marginalerna på sin sida.
– Men det var som sagt otroligt jämnt. De fem främsta i totallistan var inom nio hundradelar.

Försäsongstesten var Mattias Anderssons bästa hittills under det tekniska reglemente som sedan några år tillbaka råder i STCC. Hans insats gav givetvis självförtroende och uppmärksammades av media på plats.
– Kul att vi lyckades bra direkt. Test kan inte jämföras med tävling, men med den här insatsen i ryggen behöver vi inte revidera vår målsättning att ta medalj i årets mästerskap. Jag har blivit fyra som bäst i STCC. I år ska det gå bättre, säger Andersson.

Dagarna på Ring Knutstorp är de enda STCC-förarna får innan premiären i Skövde. Förutom att sätta snabba tider lade teamen ner mycket tid på att bekanta sig med de nya däcken från Michelin.
– De är helt klart annorlunda jämfört med de vi körde på i fjol och med två testdagars erfarenhet av dem tror jag att STCC 2015 kommer att präglas en hel del av däckstrategi.

15-04-24 Fredrik Larsson – näst snabbast och nöjd efter testdagarna
Fredrik Larsson lämnar Knutstorp nöjd efter två effektiva testdagar där teamet fick mycket gjort och Fredrik avslutade med att vara näst snabbast.
– Det kändes väldigt bra idag och igår och vi har gjort det jobbet vi planerade att göra, säger Fredrik.

Det blev mycket kört och ett effektivt arbete av teamet , totalt 180 varv över de två dagarna och med tid över på slutet av dagen för Fredrik att skaka av sig lite mer rattrost.
– Allting har fungerat och vi behövde aldrig stressa och då har man gjort ett bra testjobb. Jag fick lite tid över på slutet också för lite extra kul körning och många varv totalt vilket behövdes. Jag tycker vi är redo för säsongsstarten och det känns bra, sen får vi se hur det står sig i skarpt läge i Skövde.

Dick Jönsson Wigroth är likaledes nöjd med teamets två testdagar.
– Jag kan bara hålla med Fredrik och vi har haft två bra dagar, säger Dick. Vi har lärt oss en hel del intressant om de nya däcken och vi har kunnat utnyttja de här två dagarna maximalt. Det är skönt att vara igång även i STCC igen och nu är det bara att börja ladda för säsongsstarten i Skövde och en ny bana.

Resultat – testdag 1, Ring Knutstorp:
1.Thed Björk 57.592
2.Mattias Andersson 57.657
3.Fredrik Ekblom 57.675
4.Fredrik Larsson 57.689
5.Richard Göransson 57.878
6.Emma Kimiläinen 58.438
7.TBA Team KIA 58.527
8.Erik Jonsson 58.682
9.Carl Philip Bernadotte 59.062
10.Kevin Aabol 59.565
11.Roger Samuelsson 1.00.911
12.Emelie Liljeström 1.01.682

Resultat – testdag 2, Ring Knutstorp:
1.Richard Göransson 57.682
2.Fredrik Larsson 57.806
3.Thed Björk 57.861
4.Fredrik Ekblom 58.069
5.Mattias Andersson 58.087
6.Emma Kimiläinen 58.310
7.Carl Philip Bernadotte 58.312
8.Erik Johansson 58.529
9.Kevin Aabol 58.708
10.Erik Jonsson 59.014
11.Emelie Liljeström 1.00.177
12.Roger Samuelsson 1.01.294
15-04-24 Bra testdagar för Team Kias nykomlingar
De två testdagarna på Knutstorp var lärorika, nyttiga och bra för Team Kias tre nykomlingar i STCC
Snabbast var Erik Johansson med åttonde tid totalt på fredagen.

Dagarna på Knutstorp är de enda testerna innan premiären i Skövde om två veckor. För Erik Johansson var det hans första test med bilen.
– Det har varit kul. Man märker att de andra kört tre år i bilen, jag har kört två dagar. Men det känns bra, vi har visat bra pace, sade han och var nöjd men konstaterade att det finns potential att bli ännu bättre.
– Vi har mer att visa, minst ett par tiondelar finns att kapa på min bästa tid. Teamet har arbetat bra och jag har kommit bra överens med min ingenjör. Det kan bli en bra säsong, sade han.

Kevin Aabol var nöjd med sina testdagar.
– jag är väldigt nöjd, det var mycket bättre i dag än i går. Vi har hittat en bra setup på bilen som passar mig väldigt bra och då sjönk tiderna snabbt. Vi har ett jobb att göra för att hitta de sista tiondelarna men ju mer jag lär mig bilen och teamet och tvärtom, desto bättre kommer det att bli, sade han.

För Emelie Liljeström var det också premiär i STCC-bilen.
– Gud, vad kul. Lärorika dagar, kan man lugnt säga, sade hon och konstaterad att det var svårt att hitta rätt balans i körningen.
– Det svåraste är att lära sig att dosera kraften, det är väldigt lätt dra på för mycket och då kommer sladden, sade hon och var nöjd med det mesta.
– Jag hade velat satt en 59-tid, annars jättenöjd. Teamet har gjort det jättebra, alla är schyssta och stöttar mig.

Teamchefen Tobias Johansson var belåten när han åkte hem.
– Vi har haft jättebra dagar. De har skött sig bra alla tre, det har gått snabbare och snabbare. Vi har hela och rena bilar med oss hem, en bra förberedelse inför premiären.

Totalresultat dag-2 Ring-Knutstorp test.
1.Richard Göransson 57.682, 2.Fredrik Larsson 57.806, 3.Thed Björk 57.861, 4.Fredrik Ekblom 58.069, 5.Mattias Andersson 58.087, 6.Emma Kimiläinen 58.310, 7.Carl Philip Bernadotte 58.312, 8.Erik Johansson 58.529, 9.Kevin Aabol 58.708, 10.Erik Jonsson 59.014, 11.Emelie Liljeström 1.00.177, 12.Roger Samuelsson 1.01.294
15-04-24 Erik Johansson yngst i STCC-historien
Erik Johansson, Gnosjö, är klar för Team Kia i STCC. 18-åringen blir därmed yngsta föraren i STCC-historien.
– Nu ska jag fajtas med de stora grabbarna, säger han.

Erik Johansson vann skandinaviska Formel Renault 1,6 2013. 2014 tävlade han inte men i år är det dags igen.
– Förra säsongen blev jag uttagen till FIA Acadmey (FIA Institute Young Driver Excellence Academy), ledd av förre F1-föraren Alexander Wurz. Tio av de bästa talangerna i världen blev uttagna och jag ägnade mycket tid åt det, säger han.

Hans ursprungliga plan var att fortsätta köra formelbil men ekonomin sätter stopp
– Alla i branschen vet är det ofantligt dyrt. Att köra Formel 3-EM kostar åtta miljoner för en säsong och det är inte realistiskt, så nu siktar jag på standarbil.

Knutstorptestet var premiär för honom i STCC-bilen.
– En rolig bil att köra, lite som en formelbil. Vikten är den stora skillnaden.

Han började diskutera ett samarbeta med team Kia för några veckor sedan.
– Sedan har det gått snabbt.

Det är en tuff uppgift du har framför dig?
– Jag har lika stor respekt för alla förare i STCC, hoppas de respekterar mig. Men ingen är oslagbar.

Erik Johansson har tävlat i två mästerskap så här långt och han har vunnit båda. Formel Monza i Italien 2012 och Formel Renault i Skandinavien 2013.
– Jag hoppas den trenden fortsätter, säger han och skrattar.

Teamchefen Tobias Johansson konstaterar att Erik Johansson ger sig in i ett getingbo.
– Han är född 1996, då startade STCC. Några av förarna i fältet har varit med sedan den tiden, de har förstås en enorm rutin. Men Erik är en stor talang, det syntes direkt i första testpasset hur snabb han är.

Erik Johansson kommer att hålla en presentation av sin STCC-satsning i Gnosjö onsdag 29 april.
15-04-23 Fredrik Larsson STCC-testar på Knutstorp
Årets STCC-säsong närmar sig med säsongsstart i Skövde 8-9 maj. Idag torsdag och imorgon fredag är det officiellt försäsongstest på Ring Knutstorp i Skåne. Fredrik Larsson ser fram emot att vara tillbaka i tävlingsbilen igen.
– Det är verkligen på tiden och det känns länge sen jag sist ens satt i bilen, konstaterar Fredrik. Även om man är erfaren så finns det alltid rattrost att göra sig av med efter ett långt säsongsuppehåll och jag ser fram emot att träffa teamet, komma igång med körningen och arbetet med ingenjörerna och mekanikerna.

Fredrik tror att det viktigaste med försäsongstesterna blir att snabbt lära sig de nya däcken. I STCC byter man i år till Michelin.
– Det kommer att vara viktigt för alla att snabbt lära sig hur de nya däcken fungerar och det kommer vi att lägga mycket tid på under de här två testdagarna. Sen har vi lite att jobba med från förra året då vi inte kvalade så bra som vi kunde och där är det också viktigt att förstå hur man kan få ut max ur de nya däcken över ett varv. Jag ser fram emot att vara på gång igen och nu börjar arbetet med att ta STCC-guld på allvar.

Livetiming från testerna kan följas på http://www.motorsport-events.se/racemonstcc1/#

15-04-21 Dacia Dealer Team går för segrar och medalj i STCC
På torsdag inleds STCC-säsongen 2015 med officiellt test på Ring Knutstorp i Skåne. Dacia Dealer Team kommer väl förberett och med en förväntansfull Mattias Andersson bakom ratten.
– Årets målsättning är delsegrar och medalj totalt, slår han fast.

Säsongen 2015 blir Dacia Dealer Teams tredje i STCC. Detta firar märket med att lansera en begränsad upplaga av Dacia Logan MCV och Dacia Duster – båda läckert Cosmos-blå – i serien STCC Edition!

Nu hoppas Dacia Dealer Team få fira på banan också. Fjolårssäsongen innebar ett rejält lyft med flera pallplatser, flitigt poängplockande och en medaljchans in i finalen på Mantorp Park.
– I år hoppas vi kunna prestera ännu bättre och känslan inför säsongen är god. Teamet är det samma som förra året och bilen är i bästa skick efter att ha fått mycket omvårdnad under vintern. Både motor och växellåda har varit på totalrenovering i Frankrike.

Det är ingen tvekan om att Dacia Dealer Team vill flytta fram sin position ytterligare i mästerskapet.
– Målet är att slåss om medalj och att ta den första STCC-segern för Dacia – och den 100:e totalt för mig i karriären – så fort som möjligt, säger Andersson utan minsta tvekan.

Årets startfält i STCC kommer inte att bli riktigt lika stort som 2014.
– Men konkurrensen i toppen är den samma vilket innebär att det blir precis lika svårt att vinna race och ta sig upp på pallen.

Ändå är det precis det Andersson har tagit sikte på.

Nytt för året är att STCC har bytt däckleverantör. I år tävlar svensk racings huvudklass på Michelin.
– Nya däck väcker alltid många frågor. Är de snabbare eller långsammare än de vi körde på i fjol? Håller de bättre eller sämre? Att hitta rätt med däcken blir en viktig uppgift under veckoslutets test på Ring Knutstorp.
15-03-31 Ägarförändringar i STCC
Delägarna i STCC, Jonas Lundin, bröderna Daniel och Filip Sporre, övertar Rickard Pålssons kvarvarande ägarandel i företaget.
– De nya ägarförhållandena visar på vårt engagemang i verksamheten. Vi är inne i en positiv utveckling och förändringarna påverkar inte vår strategi i hur vi vill driva och utveckla företaget, racingmästerskapet och RallyX, säger STCC:s VD Jonas Lundin.

Det var 2005 som Rickard Pålsson, som redan tidigare hade ett stort engagemang i sporten via sitt företag VEIDEC AB, gick in som ägare av STCC, Skandinaviens största och mest prestigefyllda banracingserie.

I början på 2014 fick företaget nya delägare i Daniel och Filip Sporre. Senare samma år blev ägartrion en kvartett då Jonas Lundin tillträdde som ny VD efter Bob Huzell.

Samtidigt lämnade Rickard Pålsson styrelsen och nu lämnar han även ägarrollen i företaget, för att helt kunna fokusera på VEIDEC.
– Jag kan se tillbaka på fantastiska år med STCC där företaget och mästerskapet har utvecklats fint. Men allt har sin tid och under förra året inledde jag en process för att avveckla min ägarroll. Den nya ledningen, som tillträdde i fjol, har nu kommit in ordentligt i verksamheten och jag önskar Jonas Lundin, Daniel och Filip Sporre lycka till i arbetet med att stärka och utveckla STCC, säger Rickard Pålsson.
– Jonas, Filip och jag tackar Rickard för förtroendet att få ta stafettpinnen vidare och vi känner stort gensvar hos alla som är engagerade i svensk racing och rallycross. Vi ser nu fram emot premiären i Skövde den 9-10 maj och en fin säsong med ett fullspäckat racing- och rallycrossprogram, säger Daniel Sporre.
15-03-23 STCC-reglementet fastställt till minst 2017 för långsiktighet och stabilitet
STCC har tillsammans med teamorganisationen TCTA beslutat att fortsätta med det nuvarande tekniska reglementet minst fram till och med 2017.
– Vi har tagit beslutet gemensamt för att skapa stabilitet och långsiktighet för svensk elitracing. Detta ger en bra grund för team, förare, samarbetspartners och instegsklasser att satsa och investera för framtiden, säger Jonas Lundin, VD för STCC AB.

Det nuvarande STCC-reglementet infördes till säsongen 2013 och bygger på samma tekniska grundtanke som NASCAR, DTM och V8 Supercars. Huvudmålet med reglementet är att skapa spektakulär, snabb, jämn och kostnadseffektiv racing för svenska förhållanden. STCC-bilarna har gemensam teknisk bas, kolfiberkaross, motor på 420 hästkrafter med förberedelse för hybriddrift och väger runt 1100 kilo.
– Helrätt beslut! Jag tycker det här reglementet är perfekt både för mig som förare och för svensk racing. Bilarna är riktigt snabba och utmanande att köra, samtidigt som de ger spännande racing för publiken, säger Thed Björk, regerande STCC-mästare för Volvo Polestar Racing.

TCTA-organisationen skapades 2012 för att se efter teamens gemensamma intressen och består av samtliga tävlande STCC-team. Organisationen samarbetar nära STCC kring ett brett område av frågor som reglemente, såväl sportsligt som tekniskt, tävlingsformat, med mera.
– I den konstellationen följer och utvärderar vi gemensamt i lugn och ro utvecklingen i världen för att se vad som kommer att kunna vara vårt nya, framtida reglemente, säger Christian Dahl, VD och ägare av Volvo Polestar Racing.
– Det här beslutet ger oss utmärkta förutsättningar för framtiden, vi kan fortsätta jobba gentemot samarbetspartners med långsiktighet. STCC-reglementet ger en mycket bra grund för snabb och spektakulär racing som samtidigt är kostnadseffektivt och väl anpassat för svenska förutsättningar, fyller Dick Jönsson-Wigroth på med, ägare West Coast Racing.

Fjolårets STCC-säsong lockade team från BMW, Volvo, Kia, Dacia och Saab. Slutgiltig anmälningslista till STCC 2015 kommer att släppas inom den närmaste tiden där antalet startande förväntas ligga på samma nivå som 2014.
– Nu ser vi verkligen fram emot årets STCC-säsong där vi glädjande nog bland annat från Team Kia/Brovallen Design kunnat presentera två nykomlingar i Kevin Aabol från Norge och andra kvinnan i STCC, Emelie Liljeström. Svensk racing har gått igenom en tuff period, men nu bygger vi tillsammans med teamen vidare mot en stark framtid och vi har utan tvekan en mycket intressant och spännande säsong framför oss, säger Jonas Lundin.

Läs mer om STCC-reglementet här. http://www.stcc.se/reglementen/

STCC-kalender 2015
08-09 maj Skövde
29-30 maj Anderstorp
25 juni Mantorp Park
10-11 juli Falkenberg
14-15 augusti Karlskoga
11-12 september Solvalla
25-26 september Knutstorp

15-03-21 Emelie Liljeström klar för Team Kia i STCC
19-åriga Emelie Liljeström är klar för minst tre STCC-race i Team Kia.
– Det här ska bli hur sjukt bra som helst, säger hon.

Planen för 2015 var att hon skulle köra i JTCC ytterligare en säsong men när alla möjligheter utvärderas bytte hon spår och väljer istället en STCC-satsning tillsammans med Team Kia.
– Vad vi än ska köra handlar det om mycket pengar och det känns smartast att satsa på STCC. Just nu har vi budget för tre race men vi jobbar för att få ihop full säsong, säger hon. Emelie Liljeström har tävlat sedan hon var elva år. Först i karting och sedan hon var 15 år i racing.
– Jag fick åldersdispens första året i Radical när jag var 15, berättar hon.

2013 blev hon tvåa totalt i Radical och 2014 var det JTCC, hon blev tolva totalt. Men nu ska Västeråsföraren tampas med svenska eliten i STCC.
– Det är lite skräckblandad förtjusning men det ska bli skitkul, säger hon.

Team Kia fortsätter sin satsning på unga förare i STCC. Tidigare i veckan presenterades 21-årige Kevin Aabol och nu alltså en 19-åriga Emelie Liljeström.
– Emelie är otroligt målinriktad och har stor potential. Självklart kommer det att bli tufft att ge sig in i hetluften i STCC men jag tror hon kommer att lära sig mycket, säger teamchefen Tobias Johansson.

15-03-17 Kevin Aabol klar för Team Kia i STCC
Team Kia presenterar nu den första av teamets förare i årets STCC. Kevin Aabol, 21-åring från Norge ska ratta en av bilarna.
– Kevin testade för oss i höstas och han körde direkt snabbt och säkert, säger teamchefen Tobias Johansson.

Kevin Aabol har de senaste säsongerna kört i svenska Formel Renault 1,6-serien och han har stadigt förbättrat sig. 2013 blev han sexa och förra året tvåa och efter testet i höstas blev STCC snabbt ett hett alternativ i den fortsatta racingkarriären.
– Jag tittade på flera olika serier men det krävs mycket pengar för att komma vidare i formelbilsklasserna. STCC är väldigt känt i Norge, speciellt efter Tommy Rustads framgångar, och det är hög klass på motståndet, säger han.

Och han blev snabbt vän med STCC-bilen på Karlskogatestet.
– Det fungerade direkt med både bilen och teamet. Bilen är väldigt lik en formelbil i sitt uppträdande.

Kevin Aabol säger att han tar sig an STCC med stor respekt.
– När man kommer till en ny serie är det en stor inlärningskurva. Men mitt mål måste ändå vara att vinna race under året.

Vilka är dina styrkor som förare?
– Jag kör väldigt jämna varvtider och jag är duktig på att ta mig upp genom ett fält om jag missat i kvalet.

Tobias Johansson är mycket nöjd med att knutit upp en av Norges största racingtalanger till sitt team.
– Att bli tvåa i Formel Renault är inte dåligt och vi såg på testerna att Kevin har både speed och känsla. Han gjorde direkt bra varvtider i STCC-bilen, säger Johansson.

Johansson vill inte ställa för höga förväntningar på Aabol under debutsäsongen men han hoppas ändå på framskjutna placeringar.
– Han kan absolut vara med och slåss om racesegrar redan i år, inte minst med tanke på att tävlingsupplägget bygger på det vi hade förra året, säger Johansson och syftar på omvänd startordning i ett av heaten.

Johansson mönstrade en ung föraruppställning förra året och det ser ut att bli så även i år.
– Att vi får in en förare från vårt västra grannland är bra både för vårt team och för serien. Det visar att det finns intresse även i Norge för STCC, säger Tobias Johansson.

Fakta Kevin Aabol
Född: 26 december 1993
Bor: Sandefjord, Norge
Familj: Mamma Renate, pappa Magne och syster Celin
Intressen (förutom racing): Träning och att umgås med vänner
Sportsliga mål: Att kunna leva på racing.
Bästa racingminne: Segern på Knutstorp förra året. En otrolig känsla när vårt lilla familjeteam slog alla andra.
15-03-16 STCC satsar på publikutveckling med Attendance2
STCC har genomgått en hel del förändringar till säsongen 2015: Ny VD, ny operativ personal, nya visioner – allt med målet att utveckla racingserien, helhetsupplevelsen och locka nya och gamla racingentusiaster till banorna.

Som ett led i detta tecknas nu ett avtal med publikutvecklingsbyrån Attendance2, vars uppdrag blir att se över hela affären med privatpersoner inklusive paketeringar och hanteringen av alla biljetter. Jan Ednertz på Attendance2 tar därför en operativ roll som publik- och biljettansvarig för att få full insikt i verksamheten och långsiktigt arbeta för att locka fler åskådare till STCC och RallyX.

”Vi är oerhört entusiastiska och tacksamma för att STCC har valt att samarbeta med oss på Attendance2 i deras högt ställda ambitioner att utveckla Racingserien och helhetsupplevelsen. Personligen tycker jag att det är mycket inspirerande att få en operativ roll och få möjlighet att vara en del av utvecklingen”, säger Janne Ednertz, VD på Attendance2.

”Då Attendance2 presenterade deras upplägg, strategi och ordersystem ProPublik, insåg vi på STCC potentialen. Då menar vi inte enbart att öka publiktillströmningen utan helhetsaffären och inte minst effektivisering av order- och biljetthantering. Vi som central arrangör är egentligen inte betjänta av ett gemensamt biljettsystem. Det är bättre med ett centralt order- och säljsystem som alla kan använda och som sedan kan kommunicera med de olika biljettsystem som anpassas efter banornas behov. Vi ser fram emot ett långvarigt samarbete med Attendance2”, säger Jonas Lundin, VD på STCC AB.
15-03-04 Positiva mediesiffror för STCC och RallyX
Medieintresset för STCC fortsätter att öka. Det visar den analys av säsongen 2014 som Mediapilot AB presenterar. Sedan 2012 har PR-värdet för STCC stadigt ökat och är i dag uppe i 435 miljoner kr.
Samtidigt visar analysen mycket positiva siffror för premiärsäsongen av RallyX.

Intresset för svensk racing på elitnivå fortsätter att öka. Det är den senaste medieanalysen från Mediapilot AB, vars mediabevakning skett via Meltwater, ett tydligt bevis på. Siffrorna för 2014 är de näst högsta som någonsin noterats för mästerskapet. Bäst hittills är 2011 års säsong.

PR-värdet för varumärket STCC har sedan 2011 stadigt ökat. 2012 var det 204 miljoner, 2013 steg det till 226 miljoner och siffran för 2014 är 435 miljoner kr – mer än en fördubbling på två år!
– Det är med glädje och ödmjukhet vi tagit del av den senaste medieanalysen. Vi har känt av det ökade intresset för STCC under en längre tid och det ger givetvis energi i vår ständiga strävan att fortsätta utveckla mästerskapet, säger Daniel Sporre, ansvarig för affärsutveckling på STCC AB.

Medieanalysen för 2014 visar på kraftig ökade siffror både när det gäller antalet artiklar, PR-värde och annonsvärde.

I huvudklassen STCC är det mästaren Thed Björk och toppteamet Volvo Polestar Raciing som får de enskilt högsta siffrorna i 2014 års rapport. Bland supportklasserna toppar Porsche Carrera Cup Scandinavia och V8 Thunders Cars, tätt följda av Renault Clio Cup/JTCC.

Nya RallyX för rallycrossbilar fick också positiva siffror under sin premiärsäsong. Av teamen dominerade Olsbergs MSE klart medan det bland förarna i huvudklassen Supercar var stenhårt i toppen mellan Johan Kristoffersson och mästerskapsvinnande Sebastian Eriksson.

I Supercar Lites toppar mästaren Kevin Hansen statistiken klart före Richard Göransson.
Noteras kan dessutom att Supercar Lites totalt fick ett något högre PR-värde än Supercar.
Hemsida STCC: www.stcc.se
Hemsida RallyX: www.rallyx.se
15-02-24 ASSA AB ny seriesponsor för STCC
STCC har inlett ett samarbete med ASSA AB, Sveriges ledande leverantör av lås- och säkerhetslösningar. Företaget blir seriesponsor för huvudklassen STCC. STCC fortsätter att attrahera svenskt näringsliv. Senast i raden av samarbetspartners är ASSA AB, ett företag med starka rötter inom svensk industri. ASSA grundades 1881 och är idag ett starkt varumärke internationellt med bland annat etablerade positioner i USA, England, Holland, Baltikum och Polen. ASSA ingår i ASSA ABLOY-koncernen, som nyligen rankades som ett av världens hundra mest innovativa företag av Forbes.
ASSA AB kliver in som samarbetspartner på huvudsponsornivå och kommer bland annat att satsa på kundevent för företagets partners i samband med STCC-tävlingarna.
– Vi ser fram emot produktiva kundmöten i en dynamisk miljö med geografiskt spridda event runt om i Sverige. Detta är en stor marknadsinvestering för ASSA AB, där vi har en förväntan att den kommer att återbetala sig fort, säger Urban Doverholt, VD på ASSA AB.

Jonas Lundin, VD på STCC AB, är både glad och tacksam över att ASSA AB väljer STCC och racingen som ny samarbetspartner.
– ASSA AB är ett otroligt starkt varumärke och jag sätter stort värde på att de vill profilera sig tillsammans med oss, säger han.

ASSA AB har ingen tidigare anknytning till motorsport eller STCC AB, men det finns mycket som förenar de båda företagen och dess verksamheter.
– Vi delar i allra högsta grad värdeord som säkerhet, miljö och kvalité, konstaterar Lundin.
15-02-12 Volvo Polestar Racing till STCC 2015 med starkaste teamet någonsin
Volvo Polestar Racing kommer till start i STCC 2015 med den mest meriterade föraruppställningen någonsin i mästerskapets historia. Förare är Thed Björk, Fredrik Ekblom och prins Carl Philip.
– Vi är stolta över att tävla med den starkaste föraruppställningen någonsin och vi har ett klart mål satt för 2015: att bli det första teamet i STCC att ta tre raka förar- och teamtitlar, säger Christian Dahl, vd för Polestar.

Förarna har sex STCC-titlar tillsammans, med Björk och Ekblom båda på tre titlar var, en siffra aldrig tidigare representerad i ett STCC-team.
– Vi har ett högt men realistiskt mål satt för STCC 2015, något som är möjliggjort av att ha de absolut bästa, både vad gäller förare och samtliga anställda i teamet. Med det sagt så tar vi inte ut något i förväg, motståndet från de andra teamen i toppen kommer precis som förra året vara mycket hårt, säger Alexander Murdzevski Schedvin, kommersiell chef för motorsport på Volvo Personvagnar.

Volvo Polestar Racing säkrade förare- och teamtiteln i STCC 2014 där Björk tog sin andra raka förartitel och Ekblom säkrade bronsplatsen. Kontrakten för Björk och Ekblom har utökats till nya fleråriga kontrakt, medan prins Carl Philip fortsätter på sitt tredje år av det existerande kontraktet.
– Jag är mycket glad över att förlänga mitt kontrakt med Volvo Polestar Racing, det finns inget annat team jag hellre skulle vara med. Mitt mål är fast satt på att ta min tredje raka STCC-titel, ett rekord ingen annan förare lyckats med, säger Björk.
– Jag är mer än nöjd med att fortsätta med Volvo Polestar Racing och jag är ute efter revansch efter min STCC 2014-säsong som inte visade min verkliga fart. Jag kör flat out för att klättra två platser i mästerskapet i år, nummer ett är som alltid mitt mål, säger Ekblom.
– Mitt mål för 2014 var att ta stabila topp tio-placeringar och jag lyckades med det i fler än hälften av tävlingarna. 2015 blir mitt tredje år i STCC och jag ser fram emot utmaningen tillsammans med Volvo Polestar Racing. Mitt mål är att ta mig in i topp tio av mästerskapsställningen, säger prins Carl Philip.

Jämsides STCC-programmet tävlar Volvo Polestar Racing i australiska V8 Supercars med förarna Scott McLaughlin och David Wall i samarbete med Garry Rogers Motorsport.

Kalender STCC 2015
08-09/05 Skövde flygplats
29-30/06 Anderstorp
25/06 Mantorp Park
10-11/07 Falkenberg
14-15/08 Karlskoga
11-12/09 Solvalla
25-26/09 Knutstorp

Förare – Volvo Polestar Racing 2015
Thed Björk
Bor: Karlskoga
Född: 14 december 1980
Tävlingsbil: Volvo S60 Polestar STCC
Historik:
2014 – STCC – Mästare
2013 - STCC – Mästare
2012 - TTA – 3:a
2011 - Camaro Cup – Mästare
2009 - STCC – 2:a
2008 - STCC – 3:a
2006 - STCC – Mästare
2005 - STCC – 2:a
2003 - GTR Sweden – Mästare
2001 - FIA Sportscar SR2 – Mästare
1999 - F3 Sweden & Nordic – Mästare

Fredrik Ekblom
Bor: Kumla
Född: 6 oktober 1970
Tävlingsbil: Volvo S60 Polestar STCC
Historik:
2014 – STCC 3:a
2012 - TTA – Mästare
2011 - STCC – 2:a
2010 - STCC – 3:a
2008 - STCC – 2:a
2008 - Nürburgring 24-timmars S1-klass – Segrare
2007 - STCC – Mästare
2004 - STCC – 3:a
2003 - STCC – 2:a
2003 - STCC – Mästare
1998 - STCC – Mästare
1991 - F3000 England – 2:a
1990 - F3 Sverige – 2:a

Prins Carl Philip Bernadotte
Bor: Stockholm
Född: 13 maj 1979
Tävlingsbil: Volvo S60 Polestar STCC
Historik:
2014 - STCC – 12:a
2013 - STCC – 13:e
2012 - Swedish GT GTB – 4:a
2011 - Porsche Carrera Cup – 11:a
2010 - Porsche GT3 Endurance – Mästare
2009 - Porsche Carrera Cup – 15:e
2008 - Porsche Carrera Cup – 27:a

www.polestar.com
15-02-05 STCC kvällsrace på Mantorp Park!
Torsdagen den 25 juni kommer STCC att arrangera race i ett helt nytt koncept på Mantorp Park, som ersätter den tävling som ställdes in i Göteborg
-Många har saknat Mantorp Park i kalendern sedan den presenterades och det är kul att kunna presentera en deltävling där nu trots allt!. säger Jonas Lundin på STCC AB.

Tävlingen kommer att arrangeras under en dag, med start i fyra tävlingsheat från kl. 19 och med test och kval från kl. 9 på morgonen. Publiken är välkommen hela dagen, men programmet är upplagt för att publiken ska kunna komma till banan på kvällen efter jobb och ändå hinna se racen. Racet kommer att gå av stapeln på den korta banan som gör comeback i STCC kalendern efter femton år.
-Det är glädjande att STCC vågar testa detta nya format på Mantorp Park i ,vi har länge haft funderingar på att förändra formatet och testa något nytt, och de partners vi presenterat konceptet för har varit väldigt positiva, Fredrik Sjöqvist på Mantorp Park

Tre klasser är klara i dagsläget – STCC, Porsche Carrera Cup och Renault Clio Cup – men det finns utrymme för en fjärde klass att tävla vid detta tillfälle, för att skapa ett riktigt tight och bra tävlingsprogram. Vilken den fjärde klassen blir är inte klart i dagsläget.
-Vi vet att det finns många racingintresserade i regionen och vi hoppas att detta ger fler möjligheten att se racing live avslutar Fredrik Sjöqvist, Mantorp Park.
15-02-05 Göransson klar för fortsättning i Tidö
Richard Göransson anslöt till Team Tidö inför förra säsongen, och tog sig upp på pallen vid tre tillfällen på sin väg mot en sammanlagd fjärdeplats i förarmästerskapet. I år fortsätter alltså jakten på den första gemensamma segern, när 36-årige Göransson återigen tar plats i den SAAB 9-3 med vilken han körde hem Team Tidös hittills bästa STCC-resultat – en andraplats – vid deltävlingen i Göteborg 2014.

Richard Göransson har tävlat i STCC sedan 2003, och är med 39 individuella heatsegrar och fyra SM-guld den mest framgångsrike föraren i mästerskapets historia.

STCC-säsongen 2015 inleds i Skövde helgen den 8-9 maj.
-När man kommer till ett nytt team tar det alltid ett tag att svarva sig samman – men man märker väldigt fort om det finns någon potential. Det gör det i Team Tidö. Vi mötte en hel del utmaningar förra året – det mesta gick oss emot – men i slutändan blev vi ändå fyra i mästerskapet. Den här gången går vi in i matchen med helt andra förutsättningar. Vi är bättre på alla plan, och vi ska vara med och kriga om titeln. Dessutom kommer vi att köra på Michelin-däck i år, vilket kommer passa mig bra – jag har goda erfarenheter av deras däck sedan tidigare. Vi har all anledning att sikta riktigt högt den här säsongen, och jag ser redan fram emot premiären i Skövde; på en helt ny bana, dessutom. Säger Richard Göransson.
-Richard Göransson är en stor tillgång för vilket racingteam som helst, och vi är mycket glada att ha honom på vår sida även i år. Vi fick en fantastiskt fin relation under förra säsongen, och vi har nu nått en spännande punkt där det är dags att ta det sista steget in i vinnarcirkeln i STCC. För att lyckas med det kommer vi också fortsätta att stärka vår organisation på andra plan. Under våren flyttar vi vår operativa verksamhet från Karlstad hem till Tidö i Västerås och samlar teamet under ett och samma tak. Detta blir ytterligare en attraktion för våra besökare och konferensgäster på Tidö och museet. Det känns fantastiskt att dessa verksamheter kommer närmre varandra rent geografiskt. Nu letar vi lokala leverantörer och samarbetspartners. Vi arbetar också nära STCC för att lyfta showen till nästa nivå i sommar. Vi kan redan nu garantera att Team Tidö kommer bli en ännu större kraft att räkna med under 2015, och vi har många spännande nyheter kvar att presentera. Hälsar David Von Schinkel
15-02-02 Ingen STCC-tävling i Göteborg
Det blir ingen STCC-tävling i Göteborg i år på grund av en krock med ett angränsande evenemang.
– Det är dessvärre omöjligt tidsmässigt att avetablera banområdet i tid och något annat datum finns inte tillgängligt för att köra STCC-tävlingen, säger Thomas Lindskog, vd för Göteborg City Arena.

Seglingstävlingen Volvo Ocean Race kommer att köras på City Arena-området en kort tid efter den planerade STCC-tävlingen och då måste banområdet vara utrymt vad gäller flertalet större delar som läktarsektioner, räcken, containrar, med mera.

Alternativet att flytta datumet tidigare för STCC-tävlingen har utforskats men dessvärre ej lyckats.
– Vi har utvärderat möjligheterna men tyvärr inte hittat en lösning. Det är ett trist beslut, men vi vill samtidigt utbringa ett stort tack till organisationen bakom Göteborg City Arena för många år av fantastiska tävlingar här. Vi har långtgående planer kring en ersättare för Göteborgstävlingen som kommer att presenteras inom de närmsta dagarna, säger Jonas Lundin, vd för STCC AB.

Beslutet innebär att 2014 var sista året med STCC-tävling på Göteborg City Arena då kontraktet för banan upphör och Göteborgs kommun har beslutat att bygga bostäder på området.
– Vi har haft en fantastisk tid sedan premiären 2008 då vi slog nytt besöksrekord som fortfarande står i dag med 38 000 personer på plats. Allt har sin tid och vi vill passa på att tacka Göteborgs Stad, STCC, våra samarbetspartners, teamen och alla besökare som gjort detta möjligt. Vi är stolta över att ha kunnat erbjuda motorsportpubliken en unik upplevelse mitt i centrum av Volvos hemstad, säger Lindskog.

Segrare Göteborg City Race
2008:
Thed Björk

2009:
Tommy Rustad
Tomas Engström

2010:
Robert Dahlgren
Richard Göransson

2011:
Rickard Rydell
Richard Göransson

2012:
Thed Björk
Thed Björk

2013:
Thed Björk

2014:
Erik Jonsson
Thed Björk
15-01-24 Fredrik Larsson fortsätter hos WestCoast Racing 2015
Det blir en fortsättning för Fredrik Larsson i WestCoast Racing även 2015. Det blev ett SM-silver i fjol och nu satsar Fredrik och WestCoast Racing på att utmana om och ta hem STCC-guldet 2015.
– Det här känns väldigt bra och det är kul att det kunde bli klart så pass tidigt, säger Fredrik. WestCoast Racing var ett självklart val, för mig handlade det om jag skulle fortsätta köra eller inte och jag är väldigt motiverad att ta hem den där STCC-bucklan till slut. Vi vet att det är svårt, i fjol blev vi tvåa och det var ett väldigt bra år. Nu ska vi hitta de sista pusselbitarna och bygga vidare på vår starka avslutning på säsongen 2014. Vi sätter ihop teamet runt min bil nu och det viktiga är att vi kommer att ha kul, då kommer också resultaten.
Teamchef Dick Jönsson Wigroth är lika glad att det blir en fjärde säsong med Fredrik Larsson i en av teamets STCC-bilar.
– Jag är väldigt glad att Fredrik ville fortsätta och att vi redan nu i januari kunde få allting klart, säger Dick. Fredrik var främsta utmanare om titeln i fjol och den som kunde ta striden med Volvo. Precis som Fredrik säger siktar vi på att slipa till det sista och ta hem mästerskapstiteln.

15-01-21 Michelin däckleverantör för STCC och Swedish GT 2015
Michelin är tillbaka som officiell däckleverantör i STCC. Fyra klasser kommer att tävla på däck från den franska tillverkaren 2015.

Michelin växlar upp för 2015 och blir leverantör till fyra klasser i STCC paketet. Porsche Carrera Cup Scandinavia får sällskap av systerklassen Swedish GT formelbilsklassen Formel Renault 1.6 och huvudklassen STCC

Michelins tävlingsverksamhet i Sverige sköts av Däckproffsen från Växjö, ett företag med stor rutin och lång erfarenhet av att sköta verksamheten på svenska banor.

Michelin har tidigare varit leverantör av däck till STCC och har funnits med i STCC-depån ända sedan starten av mästerskapet.
-Vi är glada att ha kommit överens med Michelin om ett samarbete för våra klasser. Michelin är ett extremt starkt varumärke inom motorsporten och blir en lämplig och viktig partner till oss, säger Jonas Lundin, vd för STCC AB.

En ny däckleverantör innebär att samtliga STCC-team inleder vårens försäsongstester med helt nya, och likvärdiga förutsättningar.
– Michelin, som ska ha ett däck som är utvecklat för våra chassin, är en mycket bra tillverkare som jag har väldigt goda erfarenheter av sedan tidigare. Historiskt sett har Michelin levererat däck som varit spetsigt under kval och jag tror att det kan ge ett nytt moment under tidskörningarna. Men det kommer bli intressant att se hur det förändrar bilens egenskaper, säger Daniel Haglöf, teamchef i PWR Racing.

Från Michelins sida ser man fram emot den utökade satsningen med STCC.
-Vi är glada att få återkomma till STCC och ser fram emot den kommande säsongen. Utöver vårt samarbete med STCC kommer Michelin även att vara exklusiv däckleverantör till Porsche Carrera Cup, Swedish GT och Formel Renault. För Michelin är motorsport ett laboratorium för att utveckla framtidens däck. I motorsport måste däcken klara extrema situationer och då är STCC ett perfekt forum. Vi tror på en stark framtid för motorsport i Sverige och är riktigt glada att få vara med här och testa framtidens däck, säger Annika Girod, Sponsringsansvarig för Michelin Nordic.

Hemsida STCC: www.stcc.se
Hemsida RallyX: www.rallyx.se<< Tillbaka till Startsidan