<< Till Racing
<< Tillbaka till Startsidan


 

STCC 2016

1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024

Information om STCC
16-12-22 STCC och sportbilsfestivaler – lyckat samarbete får en fortsättning 2017
Nu får det lyckade försöket med Sportbilsfestival tillsammans med racing på elitnivå en fortsättning. 2017 kommer publiken i STCC att bjudas på den uppskattade kombinationen både i Stockholm och i Anderstorp.
­– Vår ambition kommande säsong är självklart att lyfta våra evenemang till nästa nivå. Bland annat gör vi det genom att vända oss till sportbilsentusiaster i hela Norden, säger Filip Sporre, eventchef på STCC AB.

När STCC, Driver Academy och auto motor & sport enades i ett och samma projekt i våras blev det succé direkt. Den första gemensamma Sportbilsfestivalen, som arrangerades i samband med STCC-premiären i Skövde, väckte stort intresse och var mycket omtyckt.

Solvalla i september månad blev den perfekta uppföljaren med 17 närvarande entusiast- och märkesklubbar, över 250 häftiga bilar och 11.500 i publiken.

Nu får samarbetet en lika väntad som efterlängtad fortsättning. I sommar blir det Sportbilsfestival på Solvalla 17 juni och i Anderstorp 2-3 september.
– Gillar man bilar kan det inte bli bättre. Sportbilfestivalerna tillsammans med STCC på Solvalla och Anderstorp kommer bjuda på allt: bra racing, massvis med sportbilar att titta på och bilklubbar att snacka med. Till Anderstorp hoppas jag att vi lyckas få en av Ronnie Petersons gamla bilar. Det vore magiskt med en Ronnie-F1:a körandes på banan, säger Alrik Söderlind, chefredaktör på auto motor & sport.

Göran ”Jojje” Svensson och Veronica Moraeus, de två nyckelpersonerna i det team som står bakom Driver Academy, delar Söderlinds entusiasm.
– Vi har ett spännande samarbete och vill tillsammans skapa en totalupplevelse för alla inblandade. Inför 2017 års träffar arbetar vi bland annat på att ge delar av sportbilsägarna möjlighet att få köra sina bilar på banorna. Det blir en helt annan grej än att köra i kortege och något som vi är säkra på att publiken kommer att uppskatta, säger Göran Svensson.
Vid sidan av sportbilsfestivalerna ihop med STCC arrangerar Driver Academy även en Sportbilsfestival i Orsa.
– Solvalla, Orsa och Anderstorp – tre träffar och arenor med helt olika profil, konstaterar Veronica Moraeus, som lockas av de stora ytor som Anderstorp Raceway kan erbjuda.

Det gör även Filip Sporre, som har stora planer för framtiden. Inte minst för sportbilsträffen i Småland.
– Jämte vår vilja att utveckla vårt racingmästerskap har vi en tydlig målsättning att på sikt, tillsammans med Driver Academy och auto motor & sport, stå som värd för nordens största sportbilsträff i just Anderstorp, säger han.


16-12-21 Brink Motorsport i tvåbilssatsning på STCC 2017
Brink Motorsport tar steget in i STCC (Scandinavian Touring Car Championship), Sveriges främsta racingmästerskap, och kommer att mönstra två stycken Audi RS3 LMS TCR-bilar under 2017 års säsong.

Satsningen genomförs med en genomgående skånsk prägel. Teamet är baserat i Eslöv, inte långt från Ring Knutstorp där STCC-premiären också avgörs den 4-6 maj, och för körningen kommer två lokala förare att stå: Tobias Brink och Micke Ohlsson.

STCC står under 2017 inför stora organisatoriska förändringar, när det nya TCR-reglementet träder i kraft och fasar ut den gamla bilmodell som tidigare använts. Dessutom går man från två till tre race per tävlingshelg för att förstärka upplevelsen för publiken på plats.
- Det känns otroligt roligt att lyfta Brink Motorsport till en ny nivå, och vi känner oss redo att utmana de större teamen i STCC nästa säsong, säger Ted Brink, teamchef. Vi har jobbat hårt för att ta detta i mål under vintern, och vi är mycket glada att kunna offentliggöra den här satsningen idag. Vi tror på det nya TCR-reglementet och STCC-konceptet och ser fram emot att bli en del av ett förväntat uppsving i svensk racing 2017.

Tobias Brink, 27 år, debuterar i STCC efter en framgångsrik treårssejour i rallycross där han bland annat vann RallyX Lites-titeln och utropades till svensk mästare i samma kategori 2015. Brink är emellertid knappast någon nykomling i banracingsammanhang, med guld i såväl Volvo S60 Challenge (2007) som i Camaro Cup (2012) på meritlistan.
- För min del blir det här en inspirerande uppgift på flera plan, säger Tobias Brink. Jag har inte tävlat i racing på fyra år, och senast jag körde framhjulsdrivet var 2007. Vi tar oss an det här med ödmjukhet, men samtidigt är vi inte här bara för att fylla ut startfältet. Ambitionen är att vara med och utmana i toppen av resultatlistan.

För Micke Ohlsson markerar det nya samarbetet med Brink Motorsport en comeback till STCC. 31-åringen från Östra Ljungby tävlade i mästerskapet redan säsongen 2009, och har sedan dess delat sin tid mellan arbete i egna eventfirman MOM Events (Ljungbyhed Motorbana) och ett riktat racingprogram främst kretsande kring det berömda 24-timmarsloppet på tyska Nürburgring (där han kommit till start både 2013, 2015 och 2016).
- Jag har på senare tid känt ett allt starkare sug efter att tävla på hemmaplan igen, och det här samarbetet med Brink Motorsport är sammanhanget jag väntat på, säger Micke Ohlsson. Ted, Tobias och jag trivs väldigt bra ihop och drar åt precis samma håll, och jag känner mig redo att gå in i det här helhjärtat. Vi vet att det blir tufft, men sportsligt har vi riktigt bra förutsättningar. Vi kommer att göra allt vi kan för att slåss om det översta steget på pallen.

STCC-säsongen 2017 inleds alltså på Ring Knutstorp den 4-6 maj. Totalt ska sju deltävlingar avgöras – en av dem i Finland – med final på Mantorp Park utanför Linköping den 14-16 september.

FAKTA
Tobias Brink
Född: 8 mars 1989 (27 år)
Bor: Eslöv
Främsta meriter
1:a, RallyX Lites (2015)
1:a, Camaro Cup (2012)
1:a, Volvo S60 Challenge (2007)

Micke Ohlsson
Född: 29 mars 1985 (31 år)
Bor: Östra Ljungby
Främsta meriter
1:a, Swedish GT (2011)
3:a, Formula Renault 2.0 Nordic Series (2005-2006)
1:a, Nordiska Mästerskapen i karting (2002)

STCC-KALENDERN 2017
Ring Knutstorp 4-6 maj
Alastaro (Finland) 19-21 maj
Solvalla 16-17 juni
Falkenbergs Motorbana 7-9 juli
Karlskoga Motorstadion 11-13 augusti
Anderstorp Raceway 1-3 september
Mantorp Park 14-16 september
16-12-01 Mer racing i STCC 2017 – tre heat varje tävlingshelg
STCC ändrar inte bara tekniskt reglemente till kommande säsong. Svensk racing kungaklass får även ett nytt tävlingsformat vilket bland annat innebär tre heat varje tävlingshelg.
– Vi går från 14 till 21 lopp. Mer racing både för förare och publik, säger Jonas Lundin, vd STCC AB.

STCC-säsongen 2017 börjar ta form. Nyheterna ser ut att bli många. Jämte nya TCR-bilar, team och förare har STCC bland annat byggt en ny organisation och skissat på ett nytt format för de sju tävlingarna. Detta presenterades när STCC kallade till kick off på Solvalla i slutet på förra veckan.
– Från och med nu vilar verksamheten på fyra tydliga ansvarsområden: sport, kommunikation, event och marknad, säger Jonas Lundin, som jämte sitt VD-uppdrag även kommer att leda arbetet i marknadsgruppen.

Daniel Sporre kommer att hantera IT- och kommunikation, Filip Sporre eventsidan och sportgruppens chef blir Thomas Johansson, som kommer att ha kvar uppdraget som sporting director för Porsche Carrera Cup Scandinavia.
Koordinator för Swedish GT blir Leif Lindström.

Det är också Thomas Johansson som lagt grunden till det format som STCC:s tävlingsverksamhet kommer att vila på med start i premiären på Ring Knutstorp 4-6 maj. Största nyheten är tre heat per helg för STCC-klassen.
– Vi tyckte det var dags att prova något nytt. Självklart blir det en utmaning både för organisationen och teamen, men vill bjuda vår publik på mer racing och att lägga till ett tävlingsheat tyckte vi var bästa sättet att göra det på. Heaten kommer inte att vara lika långa, men poängmässigt ska de vara lika mycket värda. Det blir enklast och tydligast så, säger Johansson, vars plan dessutom är att avgöra STCC-kvalet i tre omgångar.

Merparten av 2017 års STCC-tävlingar ska avgöras över tre dagar. Huvudklassen STCC kommer emellertid att testa, kvala och tävla dag två och tre. Dag ett är i första hand till för supportklasserna och deras tester.
– Tävlingsmässigt kommer vi att dela upp supportklassernas båda race på två dagar medan STCC köra alla sina den tredje och avslutande tävlingsdagen, berättar Johansson.

STCC-kalendern 2017 presenterades för en tid sedan. Fortfarande kvarstår ett litet frågetecknet för deltävling tre, som är planerad till Rudskogen i Norge.
– Vi väntar besked från arrangerande klubb innan vi kan lämna klartecken, säger Johansson.

Den tredje deltävlingen var från början i första hand tänkt som en tävling enbart för mästerskapets supportklasser och så kommer det också att bli. Huvudklassen STCC åker inte till Norge 2017.
– Inte heller Swedish GT kommer att tävla där. Deras femte deltävling kommer i stället att avgörs i Karlskoga i augusti. I Swedish GT:s frånvaro kommer vi att ta in Ginetta som gästklass i Norge. En gästklass, Legends, blir det även på Solvalla där STCC och Clio Cup/JTCC tävlar tillsammans med rallycrossmästerskapet RallyX.

STCC-kalendern 2017
Ring Knutstorp 4-6 maj
Klasser: STCC, Porsche Carrera Cup Scandinavia, Swedish GT, Clio Cup/JTCC, Formula STCC Nordic.

Alastaro, Finland 19-21 maj
Klasser: STCC, Porsche Carrera Cup Scandinavia, Clio Cup/JTCC, Formula STCC Nordic.

Rudskogen, Norge 2-4 juni
Klasser: Porsche Carrera Cup Scandinavia, Clio Cup/JTCC, Formula STCC Nordic, Ginetta (gästklass).

Solvalla 16-17 juni (RallyX)
Klasser: STCC, Clio Cup/JTCC, Legends (gästklass).

Falkenbergs Motorbana 7-9 juli
Klasser: STCC, Porsche Carrera Cup Scandinavia, Swedish GT, Clio Cup/JTCC, Formula STCC Nordic.

Karlskoga Motorstadion 11-13 augusti
Klasser: STCC, Porsche Carrera Cup Scandinavia, Formula STCC Nordic, Swedish GT.

Anderstorp Raceway 1-3 september
Klasser: STCC, Porsche Carrera Cup Scandinavia, Swedish GT, Clio Cup/JTCC, Formula STCC Nordic.

Mantorp Park 14-16 september
Klasser: STCC, Porsche Carrera Cup Scandinavia, Swedish GT, Clio Cup/JTCC, Formula STCC Nordic.
16-11-18 Brovallen jobbar för start i STCC 2017
Brovallen Design siktar på att komma till start i STCC 2017 med två bilar.
– Det är målet men det är ingen lek att få ihop det på ett bra sätt, säger teamägaren Tobias Johansson.

Avestabaserade Brovallen Design har, med några undantag, deltagit i STCC sedan 1999 och är ett av seriens mest erfarna team. Och Tobias Johansson säger alltså att ambitionen är att deltaga även 2017.
– Vi har diskussioner med importörer, bilmärken och förare. Men det krävs stora investeringar med tanke på det nya TCR-reglementet, säger han och framhåller att ett deltagande bygger på att det finns en sund, finansiell bas att stå på.
– Racingdelen av vår verksamhet var inte någon lysande affär den senaste säsongen och vi vill inte hamna där igen. Vi och våra partners vill ha förare som sköter sina åtaganden, säger Johansson.

Johansson för diskussioner med tre-fyra olika förare för STCC.
– Det optimala hade varit att kunna driva fyra bilar, det blir mest kostnadseffektivt. Men det är en bit kvar innan det är aktuellt.

Teamet har de senaste säsongerna också drivit bilar i Clio Cup.
– Det vill vi fortsätta med. Clio är en bra klass och jag hoppas på att vi kan driva en eller två bilar.

Hur stor är chansen i procent att Brovallen Design står på startlinjen vid STCC-premiären 2017?
– I dagsläget skulle jag säga cirka 70 procent.

Brovallen Design är ett teknikföretag med flera olika grenar och just nu är Tobias Johansson i Asien för att bland annat besöka en kund i Korea som företaget tidigare tillverkat tågutrustning till. Det är nya bromsdetaljer som ska testas.
– Men innan Korea ska jag besöka Macau och titta på finalen av TCR International, säger han.
16-11-17 WestCoast Racing förbereder ny satsning för 2017
Inför helgens säsongsfinal i TCR International Series i Macau presenterade WestCoast Racings teamchef och ägare Dick Jönsson-Wigroth planerna för en ny satsning från teamet inför 2017.

WestCoast Racing och Sportpromotion har tillsammans drivit satsningen på TCR International de senaste två åren och har ett mångårigt samarbete. Nu väljer de båda bolagen att nysatsa på olika satsningar inför 2017.

Sportpromotion kommer under 2017 att fokusera på promotion av STCC TCR Scandinavia när mästerskapet går in i en ny era och satsar på TCR-reglementet för 2017 och framåt. De Honda Civic som WestCoast Racing – Sportpromotion framgångsrikt drivit i TCR International med 12 segrar och tio pallplatser de senaste två åren kommer att säljas till team för nationella TCR-mästerskap.

WesCoast Racing kommer inför 2017 att satsa på Swedish GT och Formula STCC Nordic på hemmaplan och samtidigt göra en ny satsning på TCR International som inkluderar byte av bilmärke, nya förare och nya sponsorer.

Greger Petersson, ägare av Sportpromotion, ser fram emot företagets nya fokus.
– Jag vill först och främst tacka JAS Motorsport för deras insatser, kommenterar Greger. De senaste två åren i TCR International har varit fantastiska för Sportpromotion och jag är väldigt stolt att vi har åstadkommit så många minnesvärda segrar och varit en del av den infrastruktur som tagit TCR från ett uppstartsprojekt till ett framstående standardvagnsformat. Jag önskar både JAS Motorsport och WestCoast Racing ett stort lycka till i framtiden. För Sportpromotion är det nu dags att fokusera på att göra TCR Scandinavia till en succé som bygger på STCC:s rika historia och arv.

WestCoast Racings James Nixon ser fram emot framöver kunna presentera mer av WestCoast Racings planer för 2017.
– WestCoast Racing har ett starkt racingarv och historia och vi är mer än någonsin hungriga på att vinna. Vinna är allt och vi står inför en ny spännande period där vi kommer att satsa på TCR International med ett helt nytt projekt vi verkligen ser fram emot att snart presentera.
16-11-16 Klartecken från LMS Racing – STCC-satsar med Audi RS3 LMS
STCC har klart med ett tredje bilmärke till säsongen 2017. Efter SEAT och Volkswagen ansluter nu Audi. Det är LMS Racing som hittills anmält en Audi RS3 LMS till mästerskapet.
– Men vi tittar på att driva ytterligare en eller två bilar i STCC, säger teamchefen Antti Buri.

LMS Racing från Åbo var teamet som i början september kom till Solvalla med två SEAT León enligt det nya TCR-reglementet. Den gången nöjde sig finländarna med att presentera bilarna för svenska team och svensk media.

I vår kommer LMS Racing tillbaka – för att tävla och fightas om topplaceringar i det skandinaviska mästerskapet.
– Vi har fört en dialog med Buri en längre tid och det känns verkligen roligt att få välkomna honom och hans team till Sverige och STCC, säger Jonas Lundin, vd STCC AB.

Men det blir inte första gången teamet tävlar i STCC. I 2004 års final på Mantorp Park gjorde LMS Racing ett inhopp i en Audi A4. Till sin comeback i mästerskapet är det återigen Audi som gäller.
– Vårt team har en lång racinghistoria tillsammans med Audi så det känns mer naturligt att tävla för dem, säger Buri.

Det är ett väletablerat team som ansluter till STCC. Inte minst har LMS Racing god erfarenhet av TCR-reglementet. I årets tyska mästerskap slutade Buri fyra efter bland annat tre segrar. LMS Racing nådde även fjärde plats i teammästerskapet.

Det finländska teamet har även gjort inhopp i TCR International och kommande helg avslutar Buri säsongen med en start i det klassiska stadsloppet i Macau.
– Vår ambition är att köra både STCC och det tyska mästerskapet med två eller tre bilar kommande säsong och hoppas på att det inte blir några kollisioner i kalendern.

Vem eller vilka som ska köra teamets Audi i STCC 2017 vill Buri ännu inte avslöja. Oavsett vem eller vilka det blir kommer förarna bli stora publikfavoriter – speciellt i den andra deltävlingen. Efter premiären på Ring Knutstorp 4-6 maj åker nämligen STCC till Finland och Alastaro den 19-21 maj.
– Racet i Alastaro blir riktigt intressant för vårt team och våra förare. Alastaro är vår hemmabana, belägen bara 90 kilometer från vår bas. Att tävla på hemmaplan ger oss chansen att bjuda in alla våra kunder och sponsorer och ge dem möjligheten att se STCC och TCR-bilarna. Efter rally-VM i Jyväskylä tror vi att STCC-tävlingen blir ett av de största motorsporteventen i Finland 2017, säger Buri.
Med fortfarande en och en halv månad kvar på 2016 kan STCC redan presentera fem – nästan sex – bilar i nästa års startfält. PWR Racing SEAT Dealer Team kommer med tre SEAT León och Lestrup Racing Team har anmält en Volkswagen Golf TCR för Albin Wärnelöv.

Lestrup Racing Team har dessutom, tillsammans med Fredrik Blomstedt, kommit långt i arbetet med att få ut teamets andra VW Golf.
Och nu ansluter alltså LMS Racing, det första teamet hittills som bestämt sig för att göra nästa års satsning i STCC med en eller flera Audi RS3 LMS.
16-11-08 Fredrik Blomstedt blickar mot Sverige och STCC 2017
Den 25-årige racerföraren Fredrik Blomstedt, Stockholm, utvärderar just nu möjligheterna att kliva in i svensk motorsports kungaklass STCC (Scandinavian Touring Car Championship) när mästerskapets nya TCR-era sjösätts 2017.

Blomstedt har under årets säsong tävlat i den europeiska standardbilsserien Renault Sport Trophy, där han slutade tvåa totalt i mästerskapets så kallade Endurance-sammandrag och trea i tabellen över lite kortare sprintrace.

Inför 2017 jobbar nu Blomstedt intensivt på att vända hem till svenska STCC och ta upp kampen med den nationella racingeliten. Mästerskapet står inför stora förändringar när de gamla Solution F-bilarna nu fasas ut till förmån för det nya TCR-reglementet, och Blomstedt ser därför kommande säsong som den optimala tidpunkten att äntra Skandinaviens ledande racingserie.
- Min ambition är att köra STCC 2017 och det är mot det målet jag jobbar varje dag just nu, säger Fredrik Blomstedt. Vi har kommit en bra bit på vägen och jag ser verkligen nästa år som ett gyllene tillfälle att etablera mig här hemma i Sverige, särskilt med tanke på introduktionen av TCR-bilarna. Det blir lite av en nystart för alla, och därmed en bra möjlighet för mig som nykomling att göra ett avtryck.

Blomstedts arbete inför 2017 sker i samråd med Lestrup Racing Team, ett nybildat STCC-stall grundat av den tidigare racerföraren Fredrik Lestrup med bas i Stockholm.
- Jag har en positiv dialog med Lestrup Racing Team och min förhoppning är att få köra en av deras bilar nästa säsong, fortsätter Blomstedt. Vi hjälps åt för att lösa alla frågor gällande finansiering och det sportsliga upplägget, och så här långt har det varit ett bra utbyte. Jag ser ljust på möjligheterna att få ihop det här och det vore fantastiskt att få vara med från början i uppstarten av ett helt nytt STCC-team.

Lestrup Racing Team tillkännagav i förra veckan att skåningen Albin Wärnelöv kommer att ratta en av de två Volkswagen Golf-bilar som stallet avser att mönstra i STCC 2017. Blomstedt är en av förarna som hoppas ta plats i den andra.
- Vi tar steget in i STCC nästa år och ser gärna att Fredrik Blomstedt blir en del av den satsningen, säger Fredrik Lestrup. Jag är övertygad om att han skulle göra det riktigt bra. Fredrik är ung, snabb och brinner för motorsport. Som person passar han bra ihop med oss. Han har en internationell bakgrund i formelbilar och vill använda den erfarenheten för att etablera sig hemma i Sverige; jag ser vissa likheter mellan honom och Robert Dahlgren i det avseendet. Fredrik är definitivt en av dem vi pratar med och som ligger högt upp på vår lista.

Fredrik Blomstedt inledde sin bilracingkarriär redan säsongen 2007 i det asiatiska Formel Renault-mästerskapet, innan han flyttade till England ett år senare för att fortsätta sin klättring i de internationella formelbilsleden. 2010 valde Blomstedt dock tills vidare att lägga karriären på is, och höll sig – med undantag för några sporadiska kartinginhopp – helt borta från den sport som fram till dess upptagit nästan allt hans engagemang.
- Jag nådde lite av en återvändsgränd borta i England och blev tvungen att ta en paus från racingen, förklarar Blomstedt. Jag insåg dock ganska snart att jag saknade adrenalinet alldeles för mycket, och efter ett tag började jag arbeta på en comeback. Det var en häftig känsla att ta plats bakom ratten igen när jag väl hittade min väg tillbaka.

Återkomsten till racerbanan skedde via ett flerbottnat tävlingsprogram 2015, där huvudfokus lades på den europeiska sportbilsserien Euro Series by Nova Race: ett mästerskap som Blomstedt direkt vann. Årets avancemang till Renault Sport Trophy gav fortsatt mersmak, när stockholmaren i kraft av tre segrar och åtta pallplatser fanns med i kampen om guld hela vägen in i finalen i portugisiska Estoril i slutet av oktober. Väl där grusades dock titelchanserna efter en kollision på det första varvet.
- Jag har fått mäta mig mot en del riktigt bra förare ute i Europa i år, namn som Kevin Korjus och Lewis Williamson med många tunga formelbilssegrar i bagaget, och har bevisat för mig själv att jag fortfarande vet hur man kör racerbil, avslutar Blomstedt. Det är framför allt det som gör mig så optimistisk inför framtiden; nu vet jag att jag kan, och glöden är verkligen tillbaka. Förhoppningsvis kan jag omsätta det till en riktigt kul säsong i STCC 2017!
16-11-01 Wärnelöv i STCC-satsning med Lestrup Racing Team
Startfältet i STCC 2017 växer. Tillsammans med Lestrup Racing Team gör Albin Wärnelöv en satsning på det nya TCR-reglementet i en Volkswagen Golf. Teamet har även planer på att driva ytterligare en bil i mästerskapet.
PWR Racing Team var först ut med att offentliggöra sin satsning på det nya, tekniska reglementet i STCC. Redan i september berättade Daniel Haglöf att teamet beställt tre SEAT León TCR.

Nu ansluter Lestrup Racing Team. Det är årets fyra i Clio Cup, Albin Wärnelöv, 28 år, som tar klivet upp i STCC i en helt ny VW Golf. En stor utmaning för Wärnelöv som debuterade som racerförare för bara tre år sedan.
– Det blir självklart utmanande men också kul att få mäta mig mot de bästa. Jag är övertygad om att farten finns för det men vi har en stor uppgift framför oss och måste förbereda oss väl. Samarbetet med Lestrup Racing Team kommer hjälpa oss att komma väl förberedda och jag ser fram emot 2017, säger Wärnelöv i en pressrelease.

Albin Wärnelöv tävlar för familjeteamet Experion Racing Team. Satsningen på STCC kommer att ske i samarbetet med Lestrup Racing Team, som kommer att driva bilen.
– Vi hade inte kunna ta det här steget själva utan behövde en samarbetspartner med rätt kunskap och erfarenhet, säger teamchefen Johnny Wärnelöv.
– Det har vi i Lestrup Racing Team som kommer hjälpa oss med bilen och teamet under säsongen. Det tillsammans med STCC:s satsning på TCR gjorde att det här blev möjligt och att vi kunde vara bland de första att beställa en ny VW Golf TCR.

Lestrup Racing Team bildades för fyra år sedan av tidigare STCC-, MINI Challenge-och ADAC GT Masters-föraren Fredrik Lestrup. Teamet har satsat på långlopp med tävlingar både i Sverige och internationellt. Den satsningen får en fortsättning 2017. Teamet har nämligen beställt en egen Golf TCR.
– Utöver Albins satsning i STCC kommer vi också att driva en VW Golf TCR i utvalda långlopp under året, berättar Fredrik Lestrup.
Så långt är allt klart. Men det kan bli mer. Lestrup Racing Team kan tänka sig att ta hand om ytterligare en bil i STCC.

Däremot blir det troligtvis ingen egen satsning bakom ratten för Fredrik själv.
– Inte i STCC i alla fall. Att driva team på den här nivån kräver ett stort engagemang och mycket tid. Jag ser fram emot att utveckla teamet och tillsammans med Experion Racing Team ta steget och upp till STCC, säger Lestrup som kommer att använda all sin erfarenhet som förare för att ge Albin Wärnelöv de allra bästa förutsättningar att lyckas i sin STCC-satsning.

Fakta
Albin Wärnelöv
Ålder: 28 år
Hemort: Malmö
Klubb: MK Scandia
Yrke: Projektledare – Markenvard Media
Instagram: @albinwarnelov
Meriter:
Clio Cup 2014: Femma
Clio Cup 2015: Trea
Clio Cup 2016: Fyra

www.experion.se
www.lestrupracingteam.se

16-10-18 Kalendern klar – här avgörs STCC 2017
Nu släpps 2017 års kalender för STCC och dess supportklasser. Åtta tävlingar presenteras varav huvudklassen kommer att avgöras i minst sju. Premiären avgörs på Ring Knutstorp i Skåne 4-6 maj och Mantorp Park är tillbaka som finalarena 14-16 september.

Mindre än en månad efter årets STCC-final presenteras nu kalendern för mästerskapet 2017. Med nya bilar enligt TCR-reglementet laddar STCC för en säsong med flera nyheter. En är att mästerskapet för första gången kommer att gästa Finland.
– Efter premiären på Ring Knutstorp åker vi till Alastaro. Motivet till att vi valt att förlägga en deltävling i Finland är dels ett steg i utvecklingen mot ett skandinaviskt mästerskap, men det beror också på ett stort intresse från finska team att köra i STCC, säger Jonas Lundin, vd STCC AB.

I kalendern över åtta deltävlingar är alla utom den tredje namngiven.
– Den är tills vidare preliminär. Den är i första hand tänkt för våra supportklasser, men skulle också kunna bli den åttonde för STCC. När det gäller detaljerna för den måste vi få återkomma, säger Lundin.

Solvalla, som de senaste säsongerna avgjorts på hösten, kommer 2017 att köras 16-17 juni. Tävlingen på den pampiga travanläggningen blir också den enda där STCC och rallycrossmästerskapet RallyX Nordic kommer att avgöras samtidigt.
– Bortsett från Solvalla kommer de båda serierna att stå på egna ben kommande säsong. En komplett RallyX Nordic-kalender kommer inom kort, hälsar Lundin.

Porsche Carrera Cup Scandinavia kommer inte att köras som supportklass på Solvalla. Orsaken är att tävlingen kolliderar med Le Mans där den svenska organisationen ansökt om fem platser i det Porsche-race som ska arrangeras i anslutning till det klassiska 24-timmarsloppet.

Falkenberg Motorbanan blir STCC-arena som vanligt i början på juli och på traditionellt datum i augusti kommer även Kanonloppet på Karlskoga Motorstadion att avgöras.

Anderstorp Raceway byter från vår till höst enligt önskemål från banägaren och Mantorp Park är tillbaka som finalarena. De två senaste säsongerna har STCC avslutats på Ring Knutstorp.
– Med nytt reglemente och nya bilar tror vi på en nystart för STCC och vi är glada över att få tillbaka finalen. Sedan starten 1996 har 16 STCC-mästerskap avslutats just här, säger Fredrik Sjöqvist, vd på Mantorp Park.

Merparten av 2017 års STCC-deltävlingar kommer att vara tredagarsevenemang med dag ett som officiell testdag.

För supportklasserna Porsche Carrera Cup Scandinavia, JTCC och Formula STCC Nordic planeras minst sju deltävlingar. Swedish GT kommer att vara en del av STCC-paketet vid fem tillfällen.

STCC-kalendern 2017 i sin helhet.
Ring Knutstorp 4-6 maj
Klasser: STCC, Porsche Carrera Cup Scandinavia, Swedish GT, JTCC, Formula STCC Nordic

Alastaro, Finland 19-21 maj
Klasser: STCC, Porsche Carrera Cup Scandinavia, JTCC, Formula STCC Nordic

TBA 2-4 juni
Klasser: Porsche Carrera Cup Scandinavia, Swedish GT, JTCC, Formula STCC Nordic (ev STCC).

Solvalla 16-17 juni (RallyX)
Klasser: STCC, JTCC.

Falkenbergs Motorbana 7-9 juli
Klasser: STCC, Porsche Carrera Cup Scandinavia, Swedish GT, JTCC, Formula STCC Nordic

Karlskoga Motorstadion 11-13 augusti
Klasser: STCC, Porsche Carrera Cup Scandinavia, Formula STCC Nordic

Anderstorp Raceway 1-3 september
Klasser: STCC, Porsche Carrera Cup Scandinavia, Swedish GT, JTCC, Formula STCC Nordic

Mantorp Park 14-16 september
Klasser: STCC, Porsche Carrera Cup Scandinavia, Swedish GT, JTCC, Formula STCC Nordic
16-10-13 STCC drar tillbaka beslut om JTCC
STCC drar tillbaka sitt beslut om att samköra STCC och JTCC i kommande års mästerskap.
– Vi har fått en hel del kritik sedan vi släppte nyheten i går och har därför valt att backa, säger Jonas Lundin, vd STCC AB.

Beslutet om att låta JTCC (Clio Cup under årets säsong) köra ihop med STCC TCR Scandinavia har av många tolkats som ett sätt att fylla upp ett befarat svagt startfält i STCC.
– Men det handlar inte om det. Vi är mycket bekväma med utvecklingen i STCC där vi från och med 2017 inför ett nytt tekniskt reglemente, TCR. Intresset för nya STCC är stort bland team och förare både här hemma och i våra nordiska grannländer.
– Vad vi i själva verket ville med beslutet, som är förankrat i TCR:s internationella ledning, var att säkra upp JTCC, en klass där det finns ett stort intresse för STCC TCR Scandinavia. Vår övertygelse är att JTCC blir en viktig klass i STCC-paketet de kommande säsongerna, men vi har också sett en risk i att just 2017 kan bli lite av ett mellanår, bland annat för att flera förare ser ut att lämna och ta steget till STCC. Därför ville vi införliva JTCC i STCC på de banor där det är lämpligt att göra det sett till startfältets sammanlagda storlek, men på grund av kritiken drar vi tillbaka beslutet och jobbar vidare med andra medel för att få en stark utveckling av klassen, avslutar Lundin.
16-10-11 Många superlativ när unga medaljörer testade Porsche 911 och nya STCC-bilen
Förväntningarna var stora när årets pristagare i Clio Cup och Formula STCC Nordic under tisdagen samlades på Karlskoga Motorstadion. Där fick medaljörerna i STCC:s supportklasser en unik möjlighet att testköra både Porsche 911 GT3 Cup och STCC-bil enligt 2017 års tekniska reglemente.
– Mäktigt! utbrast Linus Lundqvist.
– Fantastiskt! konstaterade Marcus Annervi.
När STCC AB och Porsche Carrera Cup Scandinavia bjöd in till testdag i Karlskoga var det hundraprocentig uppslutning. På plats fanns såväl topptrion i Clio Cup som samtliga medaljörer i Formula STCC Nordic.
Alla fick möjlighet till sju heta testvarv i båda bilarna.

Linus Lundqvist, mästare i Formula STCC Nordic, var först ut i Porschen, en bil som verkligen gjorde intryck på stockholmaren och som under säsongen körts av Pontus Fredricsson.
– Väldigt mäktigt och häftigt! Det var bra mycket mer pulver än vad man trodde. Så fort jag gick på gasen krängde hela bilen. Det var otroligt roligt, konstaterade Lundqvist, som också bjöds på en mindre angenäm upplevelse i den sista kurvan ut på målrakan.
– Jag fick ett kast ut ur kurvan. Usch, då var jag inte kaxig kan jag säga, log han och torkade svetten ur pannan.

Marcus Annervi, mästare i Clio Cup, har som ambition att köra STCC TCR Scandinavia kommande säsong och i Karlskoga fick han möjlighet att köra TCR-bil, Seat Leon från finska teamet LMS, för första gången.
– Fantastiskt. Det var som att köra en förbättrad Clio, bättre i allt. Mer kraft, bättre fäste och så vidare. Dessutom var den lättkörd. Det var riktigt roligt och var jag sugen på STCC innan är det inget mot hur jag känner nu, sa en leende Annervi, som tack vare testen fick ytterligare energi att jobba mot en start i huvudklassen 2017.
Nu var det inte bara på Lundqvist och Annervi testbilarna gjorde intryck. Nicklas Oscarsson, Ilmari Korpivaara, Juuso Puhakka och Philip Hall var minst lika imponerade som sina förarkollegor.

Joel Jern fanns också med på testen och i egenskap av svensk juniormästare i Clio Cup fick han möjlighet att köra den senaste modellen i mästerskapet, Clio RS4.
– Det var stor skillnad på den här bilen och den äldre modellen som jag kört de två senaste säsongerna, konstaterade en leende Jern, som inte gör någon hemlighet av att det är i en Clio RS4 han vill ta nästa steg i karriären redan kommande säsong.
16-09-27 Richard Göransson krönt STCC-mästare för femte gången!
Richard Göransson kröntes mästare av STCC 2016 i helgens säsongsfinal på Knutstorp. Förartiteln är hans femte, fler än någon annan förare i mästerskapets historia.
– Där satt den! Fem titlar känns helt sjukt. Det har varit ett fantastiskt år, jag fick ett förtroende av Polestar Cyan Racing och Volvo-familjen och jag levererade. Jag är halvt mållös just nu och jag vill bara fira detta, säger Richard Göransson.

Göransson och teamkompisen Dahlgren hamnade i en tuff titelkamp inför finalen med bara 16 poängs marginal. Dahlgren startade bakom Göransson i båda tävlingarna och Göransson höll undan och vann årets mästerskap.

STCC/RallyX Ring Knutstorp, Foto: Daniel Ahlgren - STCC
Resultat
Race 1 – Topp 5
1 Johan Kristoffersson SEAT León 20 varv
2 Richard Göransson Volvo S60 +0.486
3 Robert Dahlgren Volvo S60 +7.466
4 Björn Wirdheim Saab 9-3 +21.617
5 Daniel Haglöf SEAT León +23.288

Race 2 – Topp 5
1 Mattias Andersson Dacia SE 20 varv
2 Robert Dahlgren Volvo S60 +0.927
3 Björn Wirdheim Saab 9-3 +5.936
4 Richard Göransson Volvo S60 +6.498
5 Reuben Kressner Saab 9-3 +9.828

Mästerskapsställning
Förare – Topp 5
1 Richard Göransson Volvo S60 307 poäng – Mästare!
2 Robert Dahlgren Volvo S60 300 (-7)
3 Johan Kristoffersson SEAT León 243 (-64)
4 Björn Wirdheim Saab 9-3 220 (-87)
5 Daniel Haglöf SEAT León 206 (-101)

Team – Topp 5
1 Polestar Cyan Racing 656 poäng – Mästare!
2 SEAT Dealer Team 512 (-144)
3 Flash Engineering 414 (-242)
4 Dacia Dealer Team 215 (-441)
5 Brovallen Design 127 (-529)

Förartitlar Richard Göransson
2004 STCC – BMW 320i, WestCoast Racing
2005 STCC – BMW 320i, WestCoast Racing
2008 STCC – BMW 320si, Flash Engineering
2010 STCC – BMW 320si, WestCoast Racing
2016 STCC – Volvo S60, Polestar Cyan Racing
STCC/RallyX Ring Knutstorp, Foto: Daniel Ahlgren - STCC
16-09-26 Finalavslutning Ring Knutstorp - Nya mål i sikte både för PWR Racing - SEAT Dealer Team och STCC
PWR Racing - SEAT Dealer Team kan blicka tillbaka på den i särklass bästa säsongen i STCC hittills, där man många gånger slagit tidigare omutliga Volvo på fingrarna. Finalen på Knutstorp innebar teamets fjärde seger för året och en säkrad andraplats i teammästerskapet. Helgens klarast lysande stjärna Kristoffersson tog även hem tredjeplatsen i förarmästerskapet.

Finalhelgen började på bästa tänkbara sätt då teamets tre SEAT Leon STCC återfanns på första, tredje och femte plats i kvaltabellen i båda kvalpassen. Förstaplatsen signerad Johan Kristoffersson, med över en sekunds marginal till tvåan. Kristoffersson som sedan startade från pole position i första racet övertygade från start och var egentligen aldrig hotad någon gång under det tjugo varv långa racet.

Haglöf fick däremot en tuffare resa efter att kontakt redan på första varvet förstört luftflödet till oljekylaren. Det blev därefter en kamp både mot konkurrenterna och en oljetemp som steg så fort Haglöf ökade farten för att jaga framförvarande bil. Med det i åtanke var en bibehållen femeteplats ett bra resultat.
- Detta har varit en fantastiskt kul säsong och jag trivs riktigt bra med PWR Racing. Med tanke på den begränsade mängden test och erfarenhet vi har jämfört med årets segrare tycker jag ändå att vi gjort det bra som slagit dem på ren pace flera gånger. Jag hoppas att det blir mer STCC-körning för mig framöver, säger Johan Kristoffersson.

Philip Morin som stått över race ett för att kunna lägga all fokus på mästerskapsstriden i Carrera Cup var tillbaka i sin SEAT Leon STCC till race två. Efter att bokstavligen talat hoppat direkt från prispallen in i STCC-bilen gjorde Philip en stabil insats ända tills ett tekniskt problem tvingade honom att bryta. Johan och Daniel hade inte heller flytet på sin sida och fick efter några spektakulära dueller nöja sig med sjätte respektive sjunde plats.
- Race två gick inte vår väg, Johan råkade ut för samma problem som Daniel i första racet och kunde aldrig riktigt jaga utan att tempen blev för hög. Men vi lämnar ändå Knutstorp med en känsla av att vi är på väg åt rätt håll. Jag talar nog för alla i teamet när jag säger att jag ser fram emot nästa säsong, med allt vad det innebär, säger teamchef Daniel Andersson.

När säsongen 2016 avverkats är det med nya mål i sikte både för PWR Racing - SEAT Dealer Team och STCC. 2017 års säsong markerar starten av en ny era inom svensk racings huvudklass i och med bytet till det internationella TCR-reglementet. Teamet har beställt hem tre stycken bilar från SEAT Sport och är i full färd med förberedelserna inför nästa säsong.
- Vi på SEAT Sverige är riktigt nöjda med året och samarbetet med PWR Racing kunde knappast ha fått en bättre start. Allt från event hos våra återförsäljare till resultaten ute på banan har kommit igång riktigt bra. Nu väntar vi med spänning på nästa säsong, när teamet kommer att tävla med vår framgångsrika SEAT Leon TCR, säger Per Brinkenberg, märkeschef på SEAT Sverige.
16-09-24 Dacia-eran i STCC slutade med seger
Dacia Dealer Team deltog i 48 heat i STCC. I det allra sista kom första segern.
— Efter fyra år… äntligen i det sista heatet lyckades vi pricka in spiken. Min hundrade seger i karriären, det var över fem år sedan senast vi vann, sade en jublande glad Mattias Andersson.

Mattias Andersson hade pole position på Ring Knutstorp i det allra sista STCC-heatet med det aktuella reglementet. Och han tog starten, byggde upp en lucka och lyckades hålla undan.
— Om jag räknat rätt var det min tolfte pallplats med Dacia och första segern. Det känns jättekul, det kommer nog dröja länge innan en Dacia vinner igen, om inte de här bilarna hittar någon annan serie att tävla i.

Det känns som en saga som fick ett perfekt slut?
— Det är det ju. Dacia är inget vanligt märke på tävlingsbanan och många höjde på ögonbrynen när vi började 2013 och Dacia har växt i Sverige sedan dess. Det kommer alltid stå i historieböckerna att en Dacia vunnit i STCC. Vi kanske inte var den snabbaste bilen i det här heatet, men det handlar om att komma först i mål, sade Mattias Andersson.

Och så var det frågan om seger nummer 100.
— Det handlar om både karting och racing. På gott och ont har jag haft koll på mina siffror genom åren och jag vann min första tävling 12 augusti 1983, då kände jag att det var väldigt kul, att jag ville göra det fler gånger, sade han men medgav att jakten på nummer 100 ibland varit en belastning
— Många har tjatat om det och det har känts jobbigt ibland men nu går vi för fler än 100.

I första heatet tog han det lugnt och körde i mål på sjunde plats.
— Jag visste det krävdes en hel bil för att vinna det andra. Vi hade också lite bekymmer med motorn i första, i andra fungerade allt fint.

Mattias Andersson slutade på sjätte plats i mästerskapet. Hur hans framtid som racerförare ser ut är oklart.
— Vi får se vad som händer, vi har ett nytt reglemente framför oss och jag har ingenting klart. Men jag lägger inte hjälmen på hyllan, jag tar med den hem och hoppas på en fortsättning. Men den här eran är ju slut, nu ska vi smälta det här och gå vidare, sade Mattias Andersson.
Richard Göransson blev STCC-mästare, det var hans femte titel vilket gör att han är den förare som vunnit flest gånger.

16-09-24 Rafflande finalrace avgjorde mästerskapet – Richard Göransson femfaldig STCC-mästare!
Det blev en rafflande avslutning på årets STCC-mästerskap där Robert Dahlgren stod upp och körde och satte stor press på Richard Göransson i titelfighten. Till slut blev det Richard Göransson som kunde fira STCC-guld, hans femte i karriären.
– Där satt den! Det här var det värsta racet jag har kört på länge men det lyckades, jublade Richard efteråt.
Robert Dahlgren behövde ta in 13 poäng på Richard Göransson vilket i princip krävde en seger samtidigt som Göransson stod utanför pallen. Robert tog sig an utmaningen och från nionde plats flög han upp genom fältet. Med ett varv kvar låg han tvåa, en knapp sekund bakom Mattias Andersson. Det räckte inte och Robert fick se sig ta ett STCC-silver och kunde inte låta bli att gräma sig över batteristoppet i kvalet i fredags.
– Jag är så sjukt besviken nu och jag vill bara backa och göra om Q2. Då hade det här varit en helt annan historia, sa en besviken Dahlgren. Jag ville vinna mästerskapet och kan inte vara glad över silvret nu, besvikelsen är för stor. Om jag hade haft ett varv till hade jag kommit om Mattias men nu var racet 20 varv och det tog för lång tid för mig att ta mig upp. Ett grattis till Richard för guldet.

Richard Göransson värderar sin femte STCC-titel högt och medgav efteråt att anspänningen inför helgen har varit stor. Fjärdeplatsen i säsongens sista race räckte för att säkra ett historiskt STCC-guld.
– Alla STCC-titlarna är unika på sina sätt men att vara först med fem STCC-titlar är stort och lite sjukt. Jag känner mig lite gammal faktiskt. Det har varit tufft den här helgen och Robert gjorde ett fantastiskt race. Det har varit ett fantastiskt år och en rolig fight med Robert. Jag är halvt mållös just nu och nu vill jag bara fira mitt femte STCC-guld!
Mattias Anderssons 100:e STCC-seger
Lite i skymundan av mästerskapsstriden tog Mattias Andersson tillfället i akt och kunde ta Dacias första seger i STCC. Mattias startade i kraft av omvänd startordning från pole och ledde från start till mål. Enligt egen utsago och dokumentation var det här också Mattias 100:e raceseger i karriären.
– Nu är det klart! Jag visste att Robert var på jakt bakom mig men jag fokuserad på att inte göra några misstag så han inte skulle få chansen för en sista attack. Riktigt kul att kunna avsluta vårt projekt ihop med Dacia med en STCC-seger i vårt sista race tillsammans, sa Mattias om sin seger.

Johan Kristoffersson bronsmedaljör i årets STCC
Titelkampen överskuggade också en stark helg av Johan Kristoffersson. Tillbaka i STCC efter att avstått helgen på Solvalla till förmån för VM i Rallycross hade Johan en stark helg med pole position, seger och avslutningsvis en tredjeplats. Det räckte för att Kristoffersson skulle säkra tredjeplatsen i mästerskapet, och han konstaterade att han på två fulla säsonger i STCC nu vunnit en titel och tagit ett brons.
– Det får väl sägas vara ganska ok. Jag är väldigt nöjd med helgen och säsongen. Vi tappade för mycket poäng i början av säsongen men har bjudit upp till dans, utmanat Volvo och vunnit några race. För mig har det varit ett nytt team och en ny bil så jag är nöjd med vad vi gjort tillsammans, summerade Johan sin avslutningshelg och säsong.

Årets STCC-säsong är därmed avslutad i stil med ett spännande sista race och ett historiskt STCC-guld. En värdig avslutning för det nuvarande reglementet som efter fyra säsonger i STCC nu byts ut mot TCR-reglementet för 2017.

Resultat – STCC Finalheat 1, Ring Knutstorp:
Johan Kristoffersson, PWR Racing – SEAT Dealer Team, 58.184
Richard Göransson, Polestar Cyan Racing, +0.486
Robert Dahlgren, Polestar Cyan Racing, +7.466
Björn Wirdheim, Flash Engineering, +21.617
Daniel Haglöf, PWR Racing – SEAT Dealer Team, +23.288
Carl Philip Bernadotte, Polestar Cyan Racing, +24.206
Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +26.977
Linus Ohlsson, Flash Engineering, +28.892
Reuben Kressner, Flash Engineering, +1 Lap
DNS. Philip Morin, PWR Racing – SEAT Dealer Team, DNS

Resultat – STCC Finalheat 2, Ring Knutstorp:
Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, 58.960
Robert Dahlgren, Polestar Cyan Racing, +0.927
Björn Wirdheim, Flash Engineering, +5.936
Richard Göransson, Polestar Cyan Racing, +6.498
Reuben Kressner, Flash Engineering, +9.828
Johan Kristoffersson, PWR Racing – SEAT Dealer Team, +10.278
Daniel Haglöf, PWR Racing – SEAT Dealer Team, +14.381
DNF. Linus Ohlsson, Flash Engineering, DNF
DNF. Carl Philip Bernadotte, Polestar Cyan Racing, DNF
DNF. Philip Morin, PWR Racing – SEAT Dealer Team, DNF
16-09-23 Spänningen håller i sig i titelkampen efter STCC-kvalet
Kampen om årets STCC-titel fortsätter att vara rafflande. Efter dagens kval på Ring Knutstorp är mästerskapsfighten mellan Richard Göransson och Robert Dahlgren ännu tätare.

Robert Dahlgren säkrade förstaplatsen och 25 poäng i det första kvalpasset och med Göransson på en fjärdeplats tog Dahlgren in sex poäng och är nu bara 10 poäng efter. Men det var inte bara sol för Dahlgren som inte kom ut på sitt varv i shoot-out kvalet efter att batteriet i hans bil gått tomt. Därmed startar han tia och åtta i de två racen imorgon, långt bakom Göransson.
– Det blir full attack imorgon men tyvärr är det inga rundningsmärken man har framför sig så det blir en tuff uppgift, suckade Dahlgren. Det känns som jag gett titeln på ett silverfat till Richard men jag kommer inte att ge mig. Nu måste jag vara aggressiv och ta risker jag helst hade undvikit. Jag tog in lite poäng idag men det är fördel Richard. Som tur är kändes min bil väldigt bra och vi kan räkna med att det händer mycket imorgon!

Richard kvalade in som fyra i det poänggivande första kvalet och var näst snabbast efter Johan Kristoffersson i shoot-out kvalet. Han tappade sex poäng till Dahlgren men har 10 poängs försprång och startar tvåa respektive sexa imorgon.
– Jag var inte nöjd med bilen i kvalet och nu är det som det är, sa Richard kort efteråt. Imorgon startar jag i alla fall före Robert i båda racen och överlag känns det bra. Det blir full push mot femte titeln!

I kampen om tredjeplatsen i mästerskapet blev det fördel Johan Kristoffersson. PWR Racings förare var oslagbar och var snabbast i båda kvalpassen, och har nu åtta poängs lucka ner till Flash Engineerings Björn Wirdheim med teamkamraten Daniel Haglöf ytterligare tre poäng bakom.

2016 års STCC-säsong avgörs imorgon lördag på Ring Knutstorp. De två STCC-racen startar 12:55 respektive 14:40 och kan följas live i SVT Play för de som inte är på plats. Då avgörs det om det blir en första STCC-titel för Robert Dahlgren eller en historisk femte STCC-titel för Richard Göransson. Vi vet också om det blir bronsmedalj åt en PWR Racing-förare eller om Björn Wirdheim kan lyckas sno en bronsmedalj för Flash Engineering i sin debutsäsong i STCC.

Resultat – Q1
Johan Kristoffersson, PWR Racing - SEAT Dealer Team, 1:05.721
Robert Dahlgren, Polestar Cyan Racing, +0.324
Daniel Haglöf, PWR Racing - SEAT Dealer Team, +0.353
Richard Göransson, Polestar Cyan Racing, +1.115
Philip Morin, PWR Racing - SEAT Dealer Team, +1.290
Linus Ohlsson, Flash Engineering, +1.323
Björn Wirdheim, Flash Engineering, +1.476
Carl Philip Bernadotte, Polestar Cyan Racing, +1.961
Reuben Kressner, Flash Engineering, +2.300
Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +4.178

Resultat – Q2
Johan Kristoffersson, PWR Racing - SEAT Dealer Team, 1:05.532
Richard Göransson, Polestar Cyan Racing, +1.160
Philip Morin, PWR Racing - SEAT Dealer Team, +1.234
Björn Wirdheim, Flash Engineering, +1.320
Daniel Haglöf, PWR Racing - SEAT Dealer Team, +1.609
Carl Philip Bernadotte, Polestar Cyan Racing, +2.084
Linus Ohlsson, Flash Engineering, +4.316
DNS. Robert Dahlgren, Polestar Cyan Racing,
16-09-23 Ingen Brovallen-bil i STCC-finalen
Brovallen Design kommer inte till start i STCC-finalen på Knutstorp. Orsaken är pengar, föraren Rasmus Mårthen har hamnat i en finansiellt svår situation.
– Det är min första final på 17 år utan att vi har en bil i STCC-klassen. Självklart är det tråkigt men det är som det är, säger teamägaren Tobias Johansson.

Enligt Rasmus Mårthen är det ett avtal med en partner som inte fullföljts.
-Jag är arg, besviken och mycket ledsen, säger Rasmus Mårthen.
-Orsaken är att vår partner inte reglerat våra fakturor. Jag har gjort allt jag kunnat att försöka lösa detta på ett smidigt sätt, fortsätter han.

Brovallen Design finns dock på plats på Knutstorp med två bilar i Clio Cup, där föraren Nicklas Oscarsson slåss om slutsegern.
– Nu får vi fokusera på att hjälpa Nicklas Oscarsson till seger, säger Johansson.

16-09-22 STCC-final i helgen på Ring Knutstorp
I helgen ska årets STCC-mästerskap avgöras. Det är i år en STCC-titelkamp mellan Polestar Cyan Racing-teamkollegorna Richard Göransson och Robert Dahlgren. Göransson ska vinna sin 5e titel och Dahlgren kan vinna sin första.

Inför helgen leder Göransson mästerskapet med 22 poäng, och 16 poäng om man räknar bort sin sämsta tävlingshelg (kval, race1, race2). Totalt finns 75 poäng att köra om i helgen.
– Jag ser med glädje fram mot årets final. En STCC-final är en STCC-final. Allt kan hända och det är mycket nerv som ligger i luften. Jag ska helt enkelt bli först till 5 STCC-titlar och skriva in mig i historieböckerna ännu en gång, säger Richard Göransson.

Helgens tävlingar är de sista med nuvarande reglemente innan serien tar över det tekniska reglementet TCR till 2017.

Är Ni inte på plats kan finalen ses LIVE i SVT1 eller på svtplay.se på lördag!

Program
Fredag 23/9
11:30 Test 1 (30 min)
13:20 Test 2 (30 min)
15:15 Kval Q1 (15 min)
15:35 Kval Q2 (20 min)

Lördag 24/9
12:55 Race 1
14:40 Race 2

TV-tider
Live SVT1 12:45 24/9
Live online: http://bit.ly/29jLagV
SVT1 17:00 25/9

Mästerskapsställning
Förare – Topp 5
1 Richard Göransson Volvo S60 289 poäng
2 Robert Dahlgren Volvo S60 267 (-22)
3 Johan Kristoffersson SEAT León 189 (-100)
4 Björn Wirdheim Saab 9-3 187 (-102)
5 Daniel Haglöf SEAT León 185 (-104)

Team – Top 5
1 Polestar Cyan Racing 518 poäng – Mästare!
2 SEAT Dealer Team 377 (-141)
3 Flash Engineering 318 (-200)
4 Dacia Dealer Team 158 (-360)
5 Brovallen Design 107 (-411)
16-09-21 Heta titelkampen mellan teamkamraterna – Richard Göransson vs. Robert Dahlgren om STCC-guldet
16 poäng. Det är vad som skiljer de båda Polestar Cyan Racing förarna åt inför avgörandet på Ring Knutstorp i helgen. Richard Göransson har 16 poängs lucka att försvara medan Robert Dahlgren har 16 poäng att ta igen. Sättet de ska lyckas med sin respektive uppgift verkar dock väldigt lika för båda när vi frågar dem.
– Jag ska ha Richard och alla andra bakom mig, svårare än så behöver det inte vara, säger Robert.
– Jag ska vinna och vara före alla andra, konstaterar Richard lika enkelt.
Solvalla – ett minne blott?

På Solvalla blev det heta känslor mellan de båda när Richard körde på Robert Dahlgren. Den senare tvingades bryta med brinnande bil och nolla i det första heatet. Robert skrädde inte orden efteråt, nu några veckor senare har känslorna lagt sig men det finns en glöd kvar.
– Det blev fel på Solvalla och Richard gick över gränsen tycker jag. Nu är det som det är. Det viktiga är att vi som team kunde säkra teammästerskapet så att det är helt och hållet upp till mig och Richard om vilken Volvoförare som ska vinna förarmästerskapet. Jag hoppas på en snygg fight men jag kan lova att jag kommer att köra hårt. Det är en titel som står på spel och det är ju det här man kämpar för.

Richard är mer nedtonad i sina tankar men det är en laddad Göransson som reflekterar över gångna racehelgen och helgens avgörande.
– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Jag gör min grej och Robert gör sin grej och nu är vi värsta konkurrenterna där bara en av oss kan vinna guldet.
Mästerskapsseger olika milstolpe för de båda.
En milstolpe står på spel för båda förarna den här helgen. Robert Dahlgren har ännu en gång chans att vinna sitt första STCC-guld. Något som betyder tillräckligt mycket för att han ska avstå två VM-tävlingar för att satsa på STCC-guldet.
– Det är ju det här man kämpar och sliter för, att få chans att vinna mästerskapet i finalen, säger Robert. Jag har en tuff uppgift framför mig och det kunde ju ha varit lite tightare men min arbetsbeskrivning är väldigt enkel. Jag ska vara snabbare än alla andra och vara före Richard. Det viktigaste är att jag kan vinna av egen kraft men då måste jag göra en riktigt bra helg. Sen kan det ju som vi sett hända väldigt mycket saker. Jag tror det blir en späckad lördag på Knutstorp och jag ser fram emot det!

För Richard står en chans att bli historisk på spel. Ingen annan förare har vunnit lika många STCC-race och en mästerskapsseger i helgen skulle innebära att Richard också är ensam med fem STCC-titlar.
– Det har varit hela målsättningen i år och det skulle betyda väldigt mycket för mig. Det vore en krona på verket över vad jag åstadkommit i STCC. Jag har redan flest segrar, nu skulle jag också bli ensam med fem titlar och det har varit målet ända sedan säsongen startade. Jag ser med glädje fram emot helgen och tror publiken kommer att få se två väldigt bra race, där jag till slut står som STCC-segrare.

Det kommer bli en jämn fight i helgen mellan de två teamkamraterna vilket också svaren på våra sista två frågor visar. Vad har deras motståndare för egenskap som de skulle vilja ha är inte en fråga som ger något definitivt svar.
– Det skulle jag behöva mycket mer tid på mig än vad vi har nu för att kunna svara på, skrattar Robert. Jag vet ärligt talat inte. Vi är skolade i samma motorsportmiljö och är nog väldigt lika.

Richard Göransson är lika fårordig.
– Jag vet faktiskt inte. Jag har inget svar på det, vi är skolade extremt lika.
Så varför kommer någon av de att stå som segrare på lördag?
– För att jag haft en genomsnittligt bra säsong med bra resultat hela året även när jag har haft extra vikt i bilen. Men framför allt är jag sjukt sugen på att vinna min femte STCC-titel och det är min största drivkraft i helgen, avslutar Richard.

Robert Dahlgren är mer rakt på sak.
– För att jag kommer att bromsa lite senare och gasa lite tidigare än alla andra men det behöver du inte skriva, konstaterar Robert.
Kampen om 2016 års STCC-guld har pågått hela året. I helgen avgörs den och vi kan räkna med en het kamp mellan två snabba, erfarna och hungriga teamkamrater!

Den spännande deltävlingen följer du bäst på plats i Skåne. För er som inte har möjlighet att ta er till Ring Knutstorp rekommenderas Sveriges Televisions livesändning i SVT1 kl 12.45 till 16.40 lördag 24 september. Dramatiken visas även i SVT Play och söndag 25 september sänds ett sammandrag av tävlingen i STCC Magasin i SVT1 kl 17.00.

Namn: Richard Göransson
Ålder: 38
Bor: Örebro
Klubb: Örebro RC
Team: Polestar Cyan Racing
Tävlingsbil: Volvo S60
Segrar 2016: 4

Namn: Robert Dahlgren
Ålder: 36
Bor: Skellefteå
Klubb: Skellefteå MS
Team: Polestar Cyan Racing
Tävlingsbil: Volvo S60
Segrar 2016: 3
16-09-16 Andersson och Dacia Dealer Team vill avsluta STCC med ett toppresultat
– Jag vill avsluta på topp.
Det säger Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, inför STCC-finalen på Ring Knutstorp 23-24 september.
– Helst av allt vill jag vinna.

STCC-säsongen 2016 ska avslutas där den började för Dacia Dealer Team i våras. Då körde Mattias Andersson en test på Ring Knutstorp. Nu väntar årets sista deltävling, finalen.
– Som teamägare och förare har man alltid en lite konstig känsla inför en final. Säsongen tar slut, men förhoppningsvis kommer det en ny, säger Andersson med ett leende.

2017 byter STCC tekniskt reglemente. Solution F ersättas av TCR vilket också tills vidare sätter punkt för det fyra år långa och framgångsrika samarbete Andersson haft med Renault Nordic och Dacia. För tillfället har nämligen inte Renault eller Dacia någon bil klassad för TCR.

Med sin medverkan i STCC har Dacia nått ut till motorsportpubliken vilket bidragit till märkets stora försäljningsframgångar de senaste åren.

Vad Andersson tänker hitta på 2017 är i dagsläget en obesvarad fråga, men helt klart har han inga planer på att lägga handskarna på hyllan.
– Jag tycker om att tävla och drivs av viljan att få segra. Jag vill gärna fortsätta i STCC, säger han.

Men innan det är dags att dra igång nästa säsong ska 2016 avslutas och Andersson åker till Skåne med bra självförtroende.
– Jag har vunnit på Ring Knutstorp tidigare i karriären och känslan inför helgens tävling är bra. Vi ska göra allt vi kan för att avsluta på topp. Målet är pallen, men helst av allt tar jag självklart med mig en raceseger hem till Linköping.

Inför avslutningen parkerar Mattias Andersson och Dacia Dealer Team på sjätte plats i förarmästerskapet. Det är en placering sämre än Anderssons slutresultat 2015.
– Avståndet uppåt är lite för stort så tyvärr är våra möjligheter att nå en bättre slutplacering inte så stora. Det är självklart en liten besvikelse med tanke på att vi var med och fightades om fjärdeplatsen förra säsongen. När det gäller möjligheten att vinna race tycker jag inte det är någon skillnad på fjolårets och årets upplaga av STCC. Det är lika svårt, men även om startfältet inte varit så stort tycker jag ändå att det varit tuffare att slå sig in på pallen i år.

Ändå har Andersson stått pall tre gånger och varit bland de sex bästa vid ytterligare fyra tillfällen.
– Mest nöjd är jag nog med andraplatsen i det första heatet i Karlskoga. Den tog jag på ren fart. Premiärhelgen i Skövde var också bra och jag är dessutom glad över fjärdeplatsen i Anderstorp, en bana som vi haft problem på tidigare.

I årets final kommer Mattias Andersson inte att vara med och slåss om de främsta platserna i mästerskapet.
– Men jag hoppas kunna dra nytta av de fighter som blir, den om mästerskapstiteln mellan Richard Göransson och Robert Dahlgren och den om bronsmedaljen som tre förare är inblandad i.

Mycket brukar hända i STCC-finaler och mycket kommer att hända på Ring Knutstorp 23-24 september. Var så säkra.
Självklart TV-sänds även årets sista deltävling i STCC. Med start kl 12.45 lördag 24 september visas finalen live i SVT1 fram till kl 16.40.

Dagen efter sänds ett sammandrag av tävlingarna i STCC Magasin på SVT1 kl 17.00-17.55.

Tidsschema STCC Ring Knutstorp 23-24 september
Fredag 23 september
Kl 11.30: Test 1 STCC
Kl 13.20: Test 2 STCC
Kl 15.15: Q1 STCC
Kl 15.35: Q2 STCC

Lördag 24 september
Kl 12.55: Race 1 STCC
Kl 14.40: Race 2 STCC
STCC, förarmästerskapet, inför finalen på Ring Knutstorp 23-24 september
1) Richard Göransson, Volvo, 289
2) Robert Dahlgren, Volvo, 267
3) Björn Wirdheim, Saab, 187
4) Daniel Haglöf, Seat, 185
5) Johan Kristoffersson, Seat, 185
6) Mattias Andersson, Dacia, 146
16-09-04 Utökad mästerskapsledning på Solvalla!
I helgen kördes årets näst sista STCC-helg på banan vid Solvalla. Polestar Cyan Racing säkrade teammästerskapsguldet och Richard Göransson drygade ut serieledningen efter två tuffa race.

Det blev en svår helg på Solvalla med dåligt grepp på den långsamma banan inne på Travområdet. Efter att ha kvalat 4a i Q1 och 3a i Q2 kom Richard imål som 4a och 3a i de två heaten.
– Det var väl ingen höjdarhelg men vi slutförde vårt uppdrag för helgen, att säkra segern i Teammästerskapet för Polestar Cyan Racing. Jag är otroligt glad att vi visat att vi varit det bästa teamet för året. Att jag samtidigt drygade ut ledningen i Förarmästerskapet med några poäng också är ju inte helt fel, säger Richard

Inför finalen på Ring Knutstorp om 3 veckor leder nu Richard mästerskapet med 22p före teamkompisen Robert Dahlgren. Men iår måste alla förare räkna bort sin sämsta racerhelg (Kval och två race) och när det är gjort leder Richard med 16p.
16-09-04 Rasmus Mårthen nöjd fyra på Solvalla
Rasmus Mårthen blev fyra i det andra STCC-heatet på Solvalla, i det första heatet blev han sjua.
— Jag är sjukt nöjd med resultat även om det inte blev pallen, sade Brovallen Design-föraren.

Rasmus Mårthen kvalade in på nionde plats och startade nia i första racet och tvåa i det andra.
— I första racet hade vi bra fart i början av racet på begagnade däck och jag hade vissa förhoppningar inför andra racet, sade han.
Med nya däck och bra startposition såg det länge ut som att han skulle kunna ta en pallplats för tredje helgen i rad. Men uppvaktningen blev för tuff.
— Vi har byggt på farten för varje pass och i andra heatet var vi med bra. Men några gjorde sig plats som inte fanns så vi tappade några placeringar, sade han.
I slutet på andra racet kom en regnskur in över banan och den blev såphal. Bilarna hade krypfart på slutvarven.
— Jag har aldrig tävlat på så halt underlag, sade Mårthen.

Teamchefen Tobias Johansson var nöjd med resultatet.
— Två intressanta race. Första gick enligt plan, vi var där vi trodde vi skulle vara. Däcken tog slut, men vi sparade de finaste till andra racet och där gick det bra länge. Det är tufft att hålla toppförarna bakom sig och att bli fyra i det här gänget är fantatstiskt bra, sade han.

Daniel Haglöf vann det första heatet och Linus Ohlsson det andra.

16-09-04 Dramatiskt på Solvalla – Haglöf och Ohlsson segrar och Philip Morin ny publikfavorit
En dramatisk dag på Solvalla bjöd på två mycket händelserika STCC-race där Daniel Haglöf och Linus Ohlsson segrade och gav PWR Racing Team och Flash Engineering efterlängtade segerpokaler.

Det var glada miner hos dagens båda racesegrare. Daniel Haglöf kunde utnyttja en kaosartad start i dagens första race och snabbt sno åt sig en ledning han sen inte släppte. Björn Wirdheim jagade länge men Haglöf kunde så småningom sno åt sig en lucka han sen inte släppte. Inte ens en regnskur mot slutet hotade hans ledning.
– Det föll väl ut för mig, det hände väldigt mycket i starten men jag kunde utnyttja det och så småningom få en lucka. Det behövdes när regnet kom, det var närmast okörbart men det höll och helt underbart med en seger till för teamet och SEAT, jublade Haglöf.

På sätt och vis upprepades scenariot i dagens andra race men om möjligt ännu mer dramatiskt. Flash Engineering var redan glada efter Björn Wirdheims andraplats i första racet men i det andra kunde Linus Ohlsson helt kontrollera från start till mål. Det enda som hotade hans solklara seger var ett kraftigt regnoväder de sista varven som gjorde förhållanden okörbara. Linus höll sig dock på banan och tog sin första STCC-seger sedan comebacken.
– Den här segern betyder jättemycket för både mig och hela Flash Engineering. Det känns som en comeback. Racet var på ett skönt sätt väldigt tråkigt för mig men i slutet blev det spännande. Det var som att köra med sommardäck på is och det var helt okörbart. Skönt att det höll hela vägen, nu har vi vunnit två helger i rad!

Dagens största pubkikfavorit var däremot utan tvekan unga STCC-debutanten Philip Morin. Helt respektlöst tog han en tredjeplats i det första heatet och i det andra visade han om möjligt ännu mindre respekt och krigade sig upp till en andraplats. Den tuffa men snygga körningen fick läktarna att jubla. En snurr i regnet två varv från mål kostade visserligen andraplatsen i det andra racet, men Morin visade att en ny generation STCC-förare är på gång.
16-09-04 Farten var bättre än resultat - Mattias Andersson sexa och sjua i STCC
Mattias Andersson blev sexa respektive sjua i de båda STCC-heaten på Solvalla. Det var inget resultat som Dacia Dealer Team-föraren var nöjd med.
— Farten har funnits hela helgen, men på något sätt fick vi inte tajmingen att stämma med däcken, sade en besviken Mattias Andersson.

Den tillfälliga Solvalla-banan är mer nyckfull än permanenta banor när det gäller inställningarna. Och Dacia-teamet kämpade hela helgen med att hitta rätt och få optimalt fäste.
— På vanliga banor vet man mer hur däcken ska bete sig, men här är det lite lotteri.

I första heatet hade Andersson en svårkörd bil och orkade inte utmana om topplaceringarna. Men till andra heatet var förhoppningarna större. Han startade från fjärde rutan och en pallplats var inom räckhåll.
— Det kändes som vi hade en bättre bil i andra racet. Banan var lite bättre för alla, men framförallt hade vi en bättre bil, sade han.
Men han fick aldrig chansen att få känslan bekräftad. Redan på andra varvet förstördes racet.
— Prins Carl Philip bromsade för sent och kom ut i gruskanten. Rasmus Mårthen passerade honom och jag hade nästan passerat när prinsen fick en och sladd och körde rakt in i sidan på min bil, sade Andersson.
Skadorna blev stora på bilen och Andersson tvingades in i depå.
— Vi tejpade ihop bilen och rätade ut styrningen. Men vi stod några varv i depån innan vi kom ut igen.

Mattias Andersson kunde fullfölja loppet, ett lopp som blev dramatiskt på slutet. En kraftig regnskur kom in över banan och gjorde den såphal. Bilarna hade knappt styrfart på slutvarven.
— Det är som en smörklick i stekpannan. Man kan varken gasa eller bromsa. Det var hemskt, sade Andersson som hade hoppats på att kunna bjuda sina fans på bättre resultat. Bland teamets gäster fanns cirka hundra personer från Dacias huvudkontor.
— Resultatmässigt var det sämre sämre än vad vi hoppades.

Daniel Haglöf vann det första racet och Linus Ohlsson det andra.
Årets sista STCC-deltävling går om tre veckor på Ring Knutstorp.

Resultat, race 1:
1. Daniel Haglöf, PWR Racing – SEAT Dealer Team, 45.914
2. Björn Wirdheim, Flash Engineering, +1.577
3. Philip Morin, PWR Racing – SEAT Dealer Team, +2.792
4. Richard Göransson, Polestar Cyan Racing, +4.419
5. Reuben Kressner, Flash Engineering, +4.895
6. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +5.525
7. Rasmus Mårthen, Brovallendesign , +15.596
DNF. Robert Dahlgren, Polestar Cyan Racing, DNF
DNF. Linus Ohlsson, Flash Engineering, DNF
DNF. Carl Philip Bernadotte, Polestar Cyan Racing, DNF

Race 2:1. Linus Ohlsson, Flash Engineering, 45.173
2. Robert Dahlgren, Polestar Cyan Racing, +28.303
3. Richard Göransson, Polestar Cyan Racing, +31.473
4. Rasmus Mårthen, Brovallendesign , +38.333
5. Philip Morin, PWR Racing – SEAT Dealer Team, +1:03.046
6. Carl Philip Bernadotte, Polestar Cyan Racing, +2 Laps
7. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +6 Laps
DNF. Björn Wirdheim, Flash Engineering, DNF
DNF. Reuben Kressner, Flash Engineering, DNF
DNF. Daniel Haglöf, PWR Racing – SEAT Dealer Team, DNF
16-09-03 Björn Wirdheim kvalkung på Solvalla
Ingen rådde på Björn Wirdheim i kvalet på Solvalla. Han bemästrade den hala banan bäst och var snabbast i båda kvalpassen.
– Asfalten här är lite konstig men förutsättningarna passade mig bra, sa Wirdheim. Teamet gjorde ett bra jobb och vi lärde oss under testerna hur vi skulle jobba med däcken och i kvalet tajmade vi det perfekt.

Kvalresultatet innebär att Björn Wirdheim tog 25 friska poäng i mästerskapet och han närmar sig nu tredjeplatsen totalt. Johan Kristoffersson som ligger trea är inte på plats den här helgen och Björn siktar på att utnyttja det för att hålla liv i bronskampen till finalen.
– Det blev bra poäng idag och nu ser jag bara framåt. Tredjeplatsen är målet och vi närmar oss.

I titelkampen hade båda mästerskapskandidaterna ett tufft kval. Polestar Cyan Racings Richard Göransson och Robert Dahlgren klagade båda på greppet efteråt. Richard Göransson lyckades bäst med en fjärdeplats följt av en tredjeplats i shoot-out kvalet.
– Det enda lilla positiva är väl kanske att jag tog två poäng mer än Robert i kvalet, men det är en klen tröst. Vi gick bort oss i inställningarna och nu är det hemläxa, men jag tror fortfarande vi båda har bra chanser att vinna imorgon, sammanfattade Richard.

En insats som är extra värd att nämna är STCC-debutanten Philip Morin. Carrera Cup-föraren dubblerar denna helg och kör förutom Carrera Cup, där han också hade ett lyckat kval, även STCC istället för Emma Kimiläinen. Morin var snabb hela dagen och i kvalet blev det en imponerande tredje- respektive fjärdeplats.

Resultat Q1-STCC
1. Björn Wirdheim, Flash Engineering, 43.848
2. Daniel Haglöf, PWR Racing - SEAT Dealer Team, +0.050
3. Philip Morin, PWR Racing - SEAT Dealer Team, +0.247
4. Richard Göransson, Polestar Cyan Racing, +0.409
5. Robert Dahlgren, Polestar Cyan Racing, +0.433
6. Reuben Kressner, Flash Engineering, +0.562
7. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +0.888
8. Carl Philip Bernadotte, Polestar Cyan Racing, +1.204
9. Rasmus Mårthen, Brovallendesign , +1.907
10. Linus Ohlsson, Flash Engineering, +7.269

Resultat Q2-STCC
1. Björn Wirdheim, Flash Engineering, 44.267
2. Daniel Haglöf, PWR Racing - SEAT Dealer Team, +0.063
3. Richard Göransson, Polestar Cyan Racing, +0.666
4. Philip Morin, PWR Racing - SEAT Dealer Team, +0.746
5. Robert Dahlgren, Polestar Cyan Racing, +0.818
6. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +0.869
7. Reuben Kressner, Flash Engineering, +1.274
8. Carl Philip Bernadotte, Polestar Cyan Racing, +1.607
16-09-01 TCR-premiär i STCC på Solvalla – och bilar klara för 2017
Nästa år byter STCC tekniskt reglemente. TCR-bilar kommer att rulla i svensk racings kungaklass.
Inför helgens tävling på Solvalla tjuvstartade den nya eran då finska LMS Racing ställde två bilar på banan och bjöd svensk media på en åktur.

På den efterföljande presskonferensen avslöjade Daniel Haglöf att PWR Racing beställt tre Seat León TCR till säsongen 2017.
I början på juni offentliggjorde STCC AB övergången till framtidsklassen TCR. I går togs nästa steg. Inför helgens deltävling på Solvalla var det nämligen premiär för en TCR-bil på en svensk racerbanan.

Finländaren Emil Lindholm skjutsade journalister i en av LMS Racings Seat León TCR. Teamets andra bil stod uppställd i depån där den studerades grundligt att teamchefer och förare i STCC och dess supportklasser.

Efter medåkningen kunde STCC räkna in sina första bilar i mästerskapet 2017 när Daniel Haglöf, teamägare och förare i PWR Racing - Seat Dealer Team, tog till orda inför ett 60-tal intresserade åhörare.
– Vi har beställt tre bilar för nästa år och vi kommer att få dem i oktober, berättade dalkarlen och hyllade både samarbetet med Seat och valet av nytt, tekniskt reglemente.
– Jag är sjukt glad och stolt över det samarbete vi har med Seat Sverige och den relationen vi under året byggt upp med Seat Sport. Att jobba ihop med en importör har varit en del i vår långsiktiga målsättning och vårt samarbete i dag visar att det här reglementet faktiskt fungerar. Det enda vi kommunicerade i vår dialog inför det här året var att det antagligen kommer att bli ett byte av reglemente till 2017 eller 2018 och det räckte för att vi skulle få med oss en importör redan till i år. Det är ett kvitto på att TCR är rätt och jag tror att det är ett klokt beslut att byta reglemente.

PWR Racing har påbörjat bygget av STCC TCR Scandinavia 2017. Fler kommer att ansluta och på presskonferensen berättade bland annat förare som Rasmus Mårthen, Fredrik Lestrup och toppduon i Clio Cup, Nicklas Oscarsson och Marcus Annervi att STCC TCR Scandinavia är deras mål 2017.
– PWR:s offentliggörande är en fantastisk start på nästa års mästerskap. Det är en jätteviktig signal till alla andra som faktiskt kan börja planera för STCC 2017 och våga beställa bilar, säger Lundin.

Antti Buri är en annan het kandidat till en start i STCC kommande säsong. I år kör han och LMS Racing med framgång det tyska TCR-mästerskapet, men tankarna på att bredda sig är tydliga från finländarens sida.
– Det är därför jag är här. Det skandinaviska mästerskapet intresserar oss verkligen, men vi vill också köra i Tyskland så lägg era tävlingar på rätt datum, uppmanade han Jonas Lundin.

Unge skåningen Simon Larsson, som TCR-debuterade i den tyska serien för ett par veckor sedan, pratade också om värdet av att STCC hittar en kalender som går att kombinera med en internationell karriär.
– Det klart att vi kommer att göra allt vi kan för att undvika krockar, men det vi kanske tror är viktigast just nu är att vi går ut tidigt med våra tävlingsdatum och banor för 2017. Målet nu är vi ska kunna presentera en preliminär kalender så snabbt som möjligt, förhoppningsvis redan till finalen på Ring Knutstorp, säger Lundin, som på presskonferensen dessutom öppnade en dörr för att internationalisera STCC.
– Mästerskapet heter STCC TCR Scandinavia vilket indikerar att vi har ambitioner att inte bara finnas i Sverige, utan att det också handlar om att förhoppningsvis även köra i Finland, Norge och Danmark så småningom. Kanske inte redan nästa år men planen ligger där för framtiden, säger Lundin.
16-09-01 Teamkamrater hos Polestar Cyan Racing – titelrivaler på banan
En jagar sin femte. En jagar sin första. Båda är teamkamrater. Polestar Cyan Racings Richard Göransson och Robert Dahlgren är i en het titeljakt när STCC äntrar Solvalla i Stockholm i helgen.

Det skiljer bara elva poäng mellan Richard Göransson, på jakt efter femte STCC-titeln och chans att bli mesta STCC-mästare, och Robert Dahlgren som trots så många år i STCC-toppen fortfarande jagar sin första titel. Med årets regel där alla förare får räkna bort sin sämsta helg för året är avståndet ännu mindre, bara fem poäng skiljer dem åt.

Mästerskapsledande Göransson har ett solklart mål för Solvalla.
– Ledningen ska utökas, poängterar han. Det är självklart det enda målet och min plan är att åka till Solvalla och köra mitt race. Det är det enda jag kan kontrollera och jag är grymt laddad!

STCC har kört på Solvalla sedan 2012 och trots en närmast oförändrad bansträckning är det oftast nya förutsättningar med nylagd asfalt varje år. Det är en förutsättning Richard tror kan spela in.
– Nyckeln är att få däcken att fungera då greppet i banan är olika varje år och även skiftar under helgen. Det är alltid spännande att se hur asfalten är på Solvalla. Banan är intressant annars, trots en så kort bana finns det två bra omkörningstillfällen och det är inte många banor som har omkörningstillfällen var 500:e meter. Jag tror det blir två bra race på lördag.

Robert Dahlgren har varit med i STCC-toppen sedan debuten 2004 då han för övrigt slutade tvåa bakom just Richard Göransson som det året tog sin första STCC-titel. Trots det har det inte blivit en STCC-titel för Dahlgren.
– Det är egentligen obegripligt att det inte blivit det men jag blev faktiskt nordisk STCC-mästare 2010, påminner Robert. Ett STCC-guld skulle betyda enormt mycket. Man kan säga att jag är väldigt sugen på det.

Det var länge oklart om Robert skulle köra på Solvalla i helgen. Tävlingen krockar nämligen med WTCC-tävlingarna i Japan i helgen där Robert skulle köra för teamet. Men efter succéhelgen i Karlskoga blev beslutet att avstå Japan och istället köra på Solvalla för att hålla liv i titeljakten.
– Jag hade en bra diskussion med Christian Dahl om. Jag vill så klart köra VM också, men nu är det chans att vinna en STCC-titel och den chansen ville jag ta. Jag ska verkligen inte klaga, jag hade två bra alternativ tack vare Polestar Cyan Racing och Volvo och jag kör för STCC-guldet.

Efter Karlskoga har Robert tyngst bil av alla på Solvalla. Ett tufft utgångsläge men inget som bekymrar Robert som heller inte ser något problem att slåss om titeln med teamkamraten.
– Vi vet att mycket kan hända i STCC och vi är inte heller ensamma på banan. Det är mycket som kan spela in men det är inget man kan planera för. Jag kan bara se till att göra mitt bästa och det kommer Richard också att göra. Vi har båda varit i den här situationen förut och vi är professionella. Vårt uppdrag är att se till att ta hem titeln åt teamet. Jag ska göra allt för att det blir jag, och i helgen gäller det att ta så mycket poäng som möjligt precis som vanligt och så får vi se hur långt det räcker. Jag är i alla fall laddad!

STCC-helgen på Solvalla inleds redan på fredag med tester och kval följt av de två racen på lördag och sänds live via SVT-play klockan 12:15-16:45 under lördagen.

STCC Solvalla
fredag
test-1 13:20
test-2 15:35
kval 17:35

lördag
gridshow 11:35
race-1 12:30
race-2 16:00
16-08-29 Solvalla nästa och Dacia Dealer Team gasar mot pallen för tredje tävlingen i rad
Pallen för andra tävlingen i rad och bästa poängskörd sedan premiären i Skövde. Mattias Andersson och Dacia Dealer Team visade klassen i Karlskoga för tre veckor sedan. Nu laddar teamet från Östergötland för nästa tävling och utmaning i STCC: Solvalla 2-3 september.

Det blir femte året i rad som STCC drar in på den pampiga travanläggningen i den kungliga huvudstaden. Mattias Andersson gör sin fjärde start på Solvalla. Han var inte med premiäråret 2012.
– Jag var tvåa bakom Andreas Wernersson 2014 och målet är pallen i minst ett av lördagens båda race, säger Andersson, som haft en uppåtgående trend i STCC i de två senaste deltävlingarna.

Han var tvåa i det andra racet i Falkenberg och nådde samma placering i det inledande loppet på Gelleråsen utanför Karlskoga. I båda racen hade han dessutom ledningen.

Banan på Solvalla är helt unik i svensk racing. Delar av sträckningen går på travovalen, resten innanför. Varje år byggs och asfalteras banan för det största, publika eventet i mästerskapet.

Nylagd asfalt är alltid en utmaning för en racerförare. 2015 var Solvalla-tävlingen en prövning utöver det vanliga.
– Asfalten var extremt hal. Det var som att köra med slicks på lätt fuktig bana. Det var en chock, minns Andersson.

Några få hittade greppnivån, de flesta gjorde det inte. Dacia Dealer Team tillhörde den sistnämnda skaran.
– Jag vet inte vilken asfalt det blir i år, men förhoppningsvis ger den mig och alla andra mer friktion än vad fjolårets underlag bjöd på, säger Andersson och konstaterar samtidigt:
– Osäkerheten inför en tävling som Solvalla, där man inte riktigt vet vad som väntar, innebär givetvis också en stor utmaning för oss team och jag har lite grejer som vi ska prova i helgen.

Banan på Solvalla är speciell i flera avseenden. Den är kort, långsam om man jämför med övriga i mästerskapet och har flera trånga partier. Dessutom har den inga avåkningszoner. Det är betong runt om.
– Kanske inte min favoritbana i mästerskapet, men intresset för tävlingen brukar vara stort och eventet på Solvalla är jättebra. Härlig arena, bra inramning och alltid mycket folk.

Som uppladdning inför årets näst sista deltävling i mästerskapet kommer Dacia Dealer Team att ge sig ut på en liten miniturné. På tisdag ska man besöka en Dacia-handlare i Borlänge och dagen därpå ställs tävlingsbilen ut hos två handlare i Stockholm.
– Dacia har sitt huvudkontor inte långt från Solvalla och därifrån kommer en hel del folk under tävlingen. Dessutom hoppas jag att Dacia-ägare i Stockholmstrakten kommer och hejar på oss, säger Andersson som alltså siktar mot pallen vilket skulle kunna lyfta honom placeringsmässigt i mästerskapet.

Inför starten på fredag, då test och kval avgörs, är han sexa i tabellen, men med fjärdeplatsen inom räckhåll.

Har du inte möjlighet att ta dig till Stockholm och Solvalla på lördag rekommenderas Sveriges Televisions livesändningar från tävlingarna. SVT1 sänder direkt kl 12.15-16.40 och STCC visas även på SVT Play.

På söndag 4 september summeras dessutom tävlingen i STCC Magasin i SVT1 kl 17.00.

Tidsschema STCC Solvalla 2-3 september
Fredag 2 september
Kl 13.20: Test 1
Kl 15.35: Test 2
Kl 17.40: Kval, Q1
Kl 18.00: Kval, Q2
Lördag 3 september
Kl 12.30: Race 1
Kl 15.20: Race 2
16-08-15 PWR Racing - SEAT Dealer Team – tog hem 2 pallplatser på Gelleråsen
lämnade igår ett soligt Karlskoga med två pallplatser och stora delar glädje men även besvikelse i bagaget. En helg som började med test- och kvalpass där teamets SEAT Leon STCC alltid var representerad i toppen av tabellen slutade med en stor portion besvikelse trots de dubbla pallplatserna i STCC.

Daniel stod för hela showen i race ett där han från sjätte startruta bestämt manövrerade sig förbi två bilar direkt i starten. Efter att ledaren Johan Kristoffersson tappat sitt vänstra bakhjul redan på första varvet var tredjeplatsen snabbt i Daniels händer.
- Det var svårkört idag och jag fightades med understyrning hela racet. Speeden räckte dock till att i kombination med taktisk körning hålla den jagande Volvon bakom mig över en hel racedistans. En riktig slitseger, sa Haglöf efter racet.

Till race två stod hoppet primärt till Emma Kimiläinen som i och med omvänd startordning startade från ruta två på gridden. En mindre bra start av Emma i kombination med en riktig demonstart av Johan i den vita Bauhausbilen gjorde att de båda samlades runt Haglöf som startat från mitten av fältet.

Efter några smått kaotiska varv kunde både Johan och Daniel ta upp jakten på pallplaceringar och när dammet från de inledande dusterna lagt sig låg de länge tvåa respektive fyra. När det hela såg ut att vara mer eller mindre klart råkade Johan ut för säsongens andra punktering, det blev också punkten för Johans söndag när han därmed tappade alla chanser till en pallplacering. Daniel kunde i och med det ta sin fjärde pallplats i STCC denna säsong, medans Johans söndag blev allt annat än lyckad.
- Jag känner mig extremt besviken över dagens resultat. Jag hade aldrig släppt förbi så mycket som en halv bil under race ett där jag startade i pole. Att det sedan blev som det blev var ordentlig tändvätska inför race två där jag startade nia. Jag hade en grym balans i bilen hela helgen och kunde på ren snabbhet snitsla mig igenom fältet, tyvärr blev jag hängande bakom Emma och Kressner i mitten av racet och chanserna att nå Wirdheim i täten försvann där. Att jag sedan får punktering två varv från mål kan jag inte annat än skaka på huvudet åt, summerade Kristoffersson.
- Teamet har gjort en bra första säsongshalva, även om vi hade kunnat ha ännu fler pallplatser för SEAT med lite mer flyt i ryggen. Johan ligger trots flera oturliga händelser trea i mästerskapstabellen och det får ändå ses som riktigt bra med tanke på att detta är satsningens första år, säger Per Brinkenberg, märkeschef på SEAT Sverige
16-08-14 El-fel satte stopp i Karlskoga
Det blev en tuff helg i Karlskoga för STCC-föraren Richard Göransson. Med 60kg straffvikt sedan framgångarna i Falkenberg fick Richard slita, men tyvärr satte ett el-fel punkt för helgen på det första varvet i det andra heatet.

Richard kvalade in som 4a i Q1 och 5a i Q2. Detta innebar 12 mästerskapspoäng och startpositionerna 5 och 7 (med den omvända startordningen)
I det första racet slutade Richard 4a efter en fight med Daniel Haglöf.
– Det var ett ok kval och jag hade hoppats komma på pallen i det första racet. Tyvärr tappade jag lite på alla raksträckor och kunde aldrig lägga in en seriös attack på Haglöf utan att riskera för mycket, summerar Göransson

Det andra heatet började bra och Richard avancerade direkt upp till 5e plats. Men efter bara 4 kurvor tvingades Richard bryta då bilen stannat pga av ett el-fel.
I och med detta knaprar temakompisen Robert Dahlgren ikapp i mästerskapet med Richard leder fortfarande med två tävlingshelger kvar.

Härnäst väntar Solvalla 3 september.
Resultat STCC Karlskoga
Race 1 – Topp 5
1 Robert Dahlgren Volvo S60 18 varv
2 Mattias Andersson Dacia SE +8.685
3 Daniel Haglöf SEAT León +13.574
4 Richard Göransson Volvo S60 +14.136
5 Björn Wirdheim Saab 9-3 +15.703

Mästerskapsställning
Förare – Topp 5
1 Richard Göransson Volvo S60 250 poäng
2 Robert Dahlgren Volvo S60 239 (-11)
3 Johan Kristoffersson SEAT León 189 (-61)
4 Daniel Haglöf SEAT León 144 (-106)
5 Björn Wirdheim Saab 9-3 142 (-108)

Race 2 – Topp 5
1 Björn Wirdheim Saab 9-3 18 varv
2 Rasmus Mårthen Ford Mondeo +16.239
3 Daniel Haglöf SEAT León +17.633
4 Reuben Kressner Saab 9-3 +18.041
5 Robert Dahlgren Volvo S60 +18.671

DNF Richard Göransson Volvo S60

Team – Topp 5
1 Polestar Cyan Racing 496 poäng
2 SEAT Dealer Team 344 (-152)
3 Flash Engineering 289 (-207)
4 Dacia Dealer Team 150 (-346)
5 Brovallen Design 101 (-395)

16-08-14 Lundqvist vann igen och nu kan han avgöra i Finland
Linus Lundqvist var oslagbar i Karlskoga, han vann även söndagsracet i Formula STCC Nordic. I och med segern skaffade han sig möjlighet att avgöra mästerskapet redan i nästa deltävling som går i Finland.
— Det känns som det bara kommer närmare och närmare, konstaterade han.
Linus Lundqvist var tämligen överlägsen i racet, marginalen till tvåan Hugo Nerman var över fem sekunder.
— Ja, det såg kanske enkelt ut men det var det inte hela loppet. Man ligger på max och såklart pushade jag så länge jag kunde. Men när jag väl fick luckan tänkte jag ”kasta inte bort det här Linus”. Jag slog av lite på tempot och körde hem det, sade han.

Tjuvstart av Puhakka
Den väntade fajten med mästerskapstvåan Juuso Puhakka uteblev eftersom finländaren tjuvstartade och tilldömdes ett drive through-straff. När han tog straffet körde han för fort i depån och fick ytterligare en drive through och därmed var alla chanser till en topplacering borta.
Lundqvist medgav att han börjat snegla på tabellen. Han leder med 63 poäng och kan avgöra redan om två veckor på Alastaro-banan i Finland.
— Vi kommer till Puhakkas hemmaplan och det är många poäng kvar att köra om. Men visst, vi kör om ett mästerskap och har vi farten för att vinna kommer jag att satsa. Men jag kommer självklart att tänka till innan jag tar den sista risken, sade han.

Tufft bakom
Desto tuffare var det om de två andra pallplatserna. Hugo Nerman blev till slut tvåa men han hade ingen lätt resa.
— Jag fick en bra start och kom iväg som fyra tror jag. Jag såg att (Philip) Hall saknade tempo i början och jag tänkte att jag behöver komma förbi honom snabbt för att hänga på Lundqvist och Puhakka, sade han.
När Puhakka tog sitt straff låg han tvåa men orkade inte jaga ifatt Lundqvist.
— Jag saknade tempo att utmana Linus och fick försvara mig mot (Robin) Fredriksson och Hall hela racet. Det löste sig genom att de två började fajtas, sade Nerman.

Fredriksson trea
Robin Fredriksson höll undan för Philip Hall och tog den sista pallplatsen.
— Det blev tajt till slut. De flesta varven fokuserade jag framåt men på slutet förstod jag att Hall skulle försöka. Jag fick hålla undan och det gick vägen, sade han.
Fredriksson nollade i lördagsracet och det var nödvändigt med en bra placering för att han inte skulle tappa i den täta mästerskapsfajten bakom Lundqvist och Puhakka.
— Vi ville rädda så mycket poäng som möjligt efter gårdagens miss och det tycker jag vi gjorde. Jag är relativt nöjd, sade han.
Formula STCC Nordic har två tävlingshelger kvar den här säsongen. Dels den redan nämnda tävlingen i Finland och dels under STCC-finalen på Knutstorp 23-24 september.

Resultat
1. Linus Lundqvist, LL Motorsport, 1:07.020
2. Hugo Nerman, Ward WestCoast Junior Team, +5.597
3. Robin Fredriksson, Fredriksson Racing, +6.147
4. Philip Hall, Ward WestCoast Junior Team, +6.470
5. Edward Jonasson, Sundahl Racing, +9.606
6. Emma Svensson, LL Motorsport, +17.103
7. Juuso Puhakka, Finndrive, +36.858
8. Amalie Wichmand, WardWestCoast Junior Team, +41.303
DNF. Rasmus Ericsson, Lyran Racing, DNF
16-08-14 Mattias Andersson på pallen inför 450 Dacia-gäster
Dacia Dealer Team hade cirka 450 Dacia-ägare på plats i Karlskoga och Mattias Andersson gladde gästerna med en fin andraplats i söndagens första STCC-heat.
— Förra året var jag tvåa och trea så det var min tredje pallplats i rad här, sade en glad Andersson.
I andra racet blev han sexa.

Andersson gjorde en kanonstart i första racet från startruta fyra och var tvåa in i första kurvan. När ledande Johan Kristoffersson tvingades bryta redan på första varvet var han uppe i ledningen.
— Johan fick en kraftig sladd och jag var nära att köra in i honom men hux flux ledde jag, sade Andersson.

Men bakom jagade Robert Dahlgren.
— Jag tyckte jag fick en liten lucka till Robert men han kom tillbaka och då förstod jag att det skulle bli svårt. När han tog sig förbi hade jag ett ensamt race, sade han.

Även i andra racet kom Mattias Andersson iväg bra från linjen och han såg ut att kunna avancera men i första kurvan blev han påkörd.
— Jag gjorde jättebra start igen och var uppe bredvid Björn Wirdheim och Emma Kimiläinen. Jag låg kvar på yttern för att lämna plats när någon av Seat-bilarna rammade mig, det känns om en del har mindre kontroll, sade han med bister min.

Andersson hamnade ute i gruset, kom upp på banan igen som sista bil men hamnade i mer trubbel senare i loppet. Till slut blev han alltså sexa.
— Vi startade sexa och blev sexa, på det sättet är resultatet godkänt. Men i och med att det blev strul för Volvobilarna hade det kunnat bli riktigt bra. Men så är det, sade han.

Han var dock nöjd med andraplatsen och poängskörden. 36 friska poäng inkörda gör att åtminstone fjärdeplatsen totalt är inom räckhåll.
— Poängmässigt är det klart godkänt men självklart hade vi velat nosa på en pallplats även i andra racet, sade Mattias Andersson.
Robert Dahlgren vann första racet och Björn Wirdheim det andra. Richard Göransson leder totalt på 250 poäng. Mattias Andersson är sexa med 126 inkörda poäng.

Poängställningen efter fem av sju tävlingshelger
Resultat race 1: 1. Robert Dahlgren, Polestar Cyan Racing, 1:04.881, 2. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +8.685, 3. Daniel Haglöf, PWR Racing – SEAT Dealer Team, +13.574, 4. Richard Göransson, Polestar Cyan Racing, +14.136, 5. Björn Wirdheim, Flash Engineering, +14.703, 6. Linus Ohlsson, Flash Engineering, +15.938, 7. Emma Kimiläinen, PWR Racing – SEAT Dealer Team, +17.312, 8. Reuben Kressner, Flash Engineering, +19.863, 9. Rasmus Mårthen, Brovallendesign , +23.428, 10. Carl Philip Bernadotte, Polestar Cyan Racing, +47.878.
DNF. Johan Kristoffersson, PWR Racing – SEAT Dealer Team, DNF.

Race 2: 1. Björn Wirdheim, Flash Engineering, 1:05.183, 2. Rasmus Mårthen, Brovallendesign , +16.239, 3. Daniel Haglöf, PWR Racing – SEAT Dealer Team, +17.633, 4. Reuben Kressner, Flash Engineering, +18.041, 5. Robert Dahlgren, Polestar Cyan Racing, +18.671, 6. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +28.108, 7. Carl Philip Bernadotte, Polestar Cyan Racing, +57.176, 8. Johan Kristoffersson, PWR Racing – SEAT Dealer Team, +1 Lap, 9. Linus Ohlsson, Flash Engineering, +6 Laps
16-08-14 Dahlgren och Wirdheim segrare på Gelleråsen
Robert Dahlgren och Björn Wirdheim var dagens segrare på Gelleråsen utanför Karlskoga när STCC var tillbaka efter sommaruppehållet. Båda förarna tog en överlägsen seger i respektive heat.

Robert Dahlgren vann det första heatet efter att tidigt tagit sig om Mattias Andersson. Dahlgren kunde därefter stadigt utöka försprånget och vann överlägset. En välkommet lugn resa för Dahlgren efter bakterieproblem som gjorde honom sängliggande på sjukhus i veckan.
– Jag är jättenöjd, särskilt efter att ha haft en av de sämre uppladdningarna inför en tävlingshelg någonsin. Bilen var riktigt bra, den bästa jag har haft i år så jag är sjukt stolt över teamet. Jag är också stolt över min egen insats med tanke på veckan som varit. En bra helg för mästerskapet, sammanfattade Robert.

Ännu mer överlägsen var Björn Wirdheim i dagens andra heat. Han tog sig igenom en händelserik start och satte snabbt upp jakten på förstaplatsen. Väl där utökade han stadigt försprånget och säkrade sin och nygamla Flash Engineerings första STCC-seger.
– Jag är framför allt otroligt glad för teamets skull, tyckte Björn. Sen är det självklart kul att vara tillbaka på pallen och vinna. Jag tog det lugnt i starten, kunde utnyttja innerspåret och efter att jag tagit mig om Rasmus var det enkelt att bevaka ledningen. Det var faktiskt ganska komfortabelt, erkände han.

Bakom de två segrarna var det mer dramatiskt. En av de gladast bakom de två var Rasmus Mårthen. Dalaföraren har kämpat för att få ihop finansieringen för säsongen och i helgen belönades han med att köra till sig sin andra pallplats för året.
– Min bästa placering i STCC någonsin! Målet var pallen idag, och därför bjöd jag inte på särskilt stort motstånd när Björn och Johan Kristoffersson kom ikapp. Jag ville säkra en pallplats och en andraplats känns riktigt bra.

Mindre bra helger var det för mästerskapsrivalerna Richard Göransson och Johan Kristoffersson. Göransson kunde trots fältets tyngsta bil säkra en fjärdeplats i det första heatet men i det andra blev det tidig sorti när elsystemet i bilen slutade fungera. Johan Kristoffersson var på väg mot topplaceringar i båda heaten men kammade näst intill noll efter däcksproblem – ett hjul föll av i starten av det första heatet och en punktering spolierade alla chanser till en framskjuten placering i det andra.

Dahlgrens seger och femteplats i de två heaten innebar att han tog in rejält i mästerskapet och han är nu bara elva poäng efter Richard Göransson. Två tävlingshelger återstår, närmast väntar Solvalla i Stockholm första helgen i september.

Resultat – Heat 1, STCC Karlskoga
1. Robert Dahlgren, Polestar Cyan Racing, 1:04.881
2. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +8.685
3. Daniel Haglöf, PWR Racing - SEAT Dealer Team, +13.574
4. Richard Göransson, Polestar Cyan Racing, +14.136
5. Björn Wirdheim, Flash Engineering, +14.703
6. Linus Ohlsson, Flash Engineering, +15.938
7. Emma Kimiläinen, PWR Racing - SEAT Dealer Team, +17.312
8. Reuben Kressner, Flash Engineering, +19.863
9. Rasmus Mårthen, Brovallendesign , +23.428
10. Carl Philip Bernadotte, Polestar Cyan Racing, +47.878

DNF. Johan Kristoffersson, PWR Racing - SEAT Dealer Team, DNF
Resultat – Heat 2, STCC Karlskoga
1. Björn Wirdheim, Flash Engineering, 1:05.183
2. Rasmus Mårthen, Brovallendesign , +16.239
3. Daniel Haglöf, PWR Racing - SEAT Dealer Team, +17.633
4. Reuben Kressner, Flash Engineering, +18.041
5. Robert Dahlgren, Polestar Cyan Racing, +18.671
6. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +28.108
7. Carl Philip Bernadotte, Polestar Cyan Racing, +57.176
8. Johan Kristoffersson, PWR Racing - SEAT Dealer Team, +1 Lap
9. Linus Ohlsson, Flash Engineering, +6 Laps
DNF. Emma Kimiläinen, PWR Racing - SEAT Dealer Team, DNF
DNF. Richard Göransson, Polestar Cyan Racing, DNF
16-08-13 Kämpainsatser i STCC-kvalet på Gelleråsen
Två ”sjuklingar” var kvalets utropstecken på Gelleråsen utanför Karlskoga idag. En ryggskadad Linus Ohlsson och en bakteriedrabbad Robert Dahlgren var i veckan inte ens säkra på om de skulle komma till start. Men start blev det och båda slog till med topp-3 placeringar i båda kvalen.

Bäst lyckades Robert Dahlgren som var snabbast i första kvalet och säkrade 25 välbehövliga mästerskapspoäng, och i det andra tog han en andraplats. Han startar därmed tvåa i det första heatet i morgon och start blir det.
– Jag är väldigt stolt över min insats och nu går jag självklart för seger imorgon, säger en glad Dahlgren.

Efter förra helgens deltävling i VM för standardvagnar, WTCC, i Argentina drabbades Robert av bakterier som tvingade honom till sjukhus. I onsdags var hans start i helgen fortfarande osäker och teamet hade reservalternativ, men Dahlgren bestämde sig till sist för att göra ett försök och vilket försök det blev.
– I onsdags trodde jag inte det fanns en chans att jag skulle vara här och jag bad teamet titta på alternativ. Men man vill inte ge upp och nu använder jag reservkrafterna för att ta mig igenom. Just nu är jag riktigt glad att jag ändå åkte hit och nu är det bara att satsa. Vi har en bra bil efter testerna så jag ser fram emot morgondagen efter lite vila ikväll.

En annan i behov av vila är Linus Ohlsson som i veckan skadade ryggen illa. Även hans start var osäker in i det sista och han är fortfarande inte säker på om han klarar av racen imorgon. Men två tredjeplatser i kvalet har gett honom extra motivation.
– Jag trodde inte ens jag skulle kunna köra idag och ännu mindre att jag skulle klara av och prestera något. Jag är jättenöjd med resultatet idag, säger Linus.

Linus skadade ryggen under veckan och har fått specialbehandling för att kunna klara av att köra. Men en racerbil är inte bästa platsen för en skadad rygg och för Linus har dagen handlat om att kämpa sig igenom smärtorna.
– Det är ganska ok när jag kör men så fort jag sitter still i bilen och när jag kliver ut gör det väldigt ont och det blir hela tiden värre. Nu handlar det bara om att försöka få ordning på ryggen ikväll för jag vill verkligen starta imorgon. Efter en strulig säsong vill jag försöka utnyttja det här resultatet. Vi får ta det som det kommer.

Johan Kristoffersson var den som utmanade Robert Dahlgren och Kristoffersson startar i pole i det första racet imorgon. Han kvalade snabbast av alla i det andra kvalpasset och i det första kvalpasset var han tvåa.

En som hade en tyngre dag, i dubbel bemärkelse, var mästerskapsledande Richard Göransson. Med maximal extravikt i bilen efter framgångarna i Falkenberg, 60 kg, gick det som väntat tyngre den här gången. En fjärde och femteplats blev det för Göransson.

Resultat – STCC kval 1, Gelleråsen:
Robert Dahlgren, Polestar Cyan Racing, 1:04.669
Johan Kristoffersson, PWR Racing - SEAT Dealer Team, +0.068
Linus Ohlsson, Flash Engineering, +0.273
Richard Göransson, Polestar Cyan Racing, +0.431
Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +0.590
Björn Wirdheim, Flash Engineering, +0.758
Daniel Haglöf, PWR Racing - SEAT Dealer Team, +0.824
Reuben Kressner, Flash Engineering, +0.824
Emma Kimiläinen, PWR Racing - SEAT Dealer Team, +1.025
Rasmus Mårthen, Brovallendesign , +1.111
Carl Philip Bernadotte, Polestar Cyan Racing, +1.262

Resultat – STCC kval 2, Gelleråsen:
Johan Kristoffersson, PWR Racing - SEAT Dealer Team, 1:04.838
Robert Dahlgren, Polestar Cyan Racing, +0.399
Linus Ohlsson, Flash Engineering, +0.405
Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +0.571
Richard Göransson, Polestar Cyan Racing, +0.663
Daniel Haglöf, PWR Racing - SEAT Dealer Team, +0.708
Reuben Kressner, Flash Engineering, +0.864
Björn Wirdheim, Flash Engineering, +1.218
16-08-13 Rasmus Mårthen till Karlskoga tillsammans med ny huvudpartner
Brovallen Design-föraren Rasmus Mårthen kommer till Karlskoga Motorstadion med en ny huvudpartner. På lördagens test var bilen dekorerad med crazyspins.com.
— Det känns riktigt bra att börja samarbeta med Crazy Spins. Jag vill rikta ett stort tack till Team Jerry Salo och Crazy Spins som vill genomföra den här satsningen tillsammans med mig, säger Rasmus Mårthen.

Crazy Spins och Rasmus Mårthen har tecknat ett långsiktigt avtal, något som STCC-publiken redan kan se på hans bil.
— Min utvecklingskurva har gått stadigt uppåt den här säsongen och jag tror definitivt vi kan ta ytterligare ett stort steg framåt tillsammans med Crazy Spins. Let’s play and win like crazy, säger Rasmus Mårthen.
På lördagens test var Rasmus Mårthen åttonde snabbast, knappt en sekund efter Robert Dahlgren i topp.
—Vi provade lite olika inställningar med lufttryck, krängare och så vidare. Det blev inte så många varv i racetempo, det var på slutet vi öste på lite och då var vi med, sade Mårthen och han var nöjd med testet.
— Nu när jag lärt känna bilen kan vi utnyttja testerna bättre. Känslan är riktigt bra, sade Rasmus Mårthen.

16-08-12 Trio i mästerskapsjakt när STCC återupptar säsongen
Det är dags att återuppta årets racingsäsong i STCC med en motorsportfest i Karlskoga i helgen. Efter ett sommaruppehåll är det inleds den andra säsongshalvan i STCC.

Det är en trio förare som under sommaren laddat för att ta SM-guldet. Richard Göransson är på jakt efter sitt femte STCC-guld. Efter en perfekt helg i Falkenberg med pole och segrar i båda racen är hans bil nedtyngd med 60 extra kilo men Göransson har höga förväntningar inför hemmaracet på Gelleråsen.
– Jag har inte de bästa förutsättningarna men det ska bli jättekul att köra igen och på hemmaplan. Jag har maximalt med extravikt i bilen så målet är att göra en solid helg och satsa fullt framåt. Jag utesluter inte en seger i något av racen och det är alldeles för tidigt att börja bevaka någon mästerskapsledning, säger Richard som leder med 47 poäng.

Bakom honom lurar teamkamraten Robert Dahlgren som fram till Falkenberg hade ett litet grepp om mästerskapet, men efter en tung helg i Falkenberg är han nu 47 poäng efter. Det är en revanschsugen Dahlgren som efter inhopp i WTCC nu siktar om för STCC och mästerskapsstriden.
– Jag är ute efter revansch! Mitt mål är att använda all den frustration och besvikelse jag hade i Falkenberg till att få en fantastisk helg i Karlskoga. Jag har längtat efter att tävla i Sverige igen hela sommaren, säger Robert.

Bakom de båda Polestar Cyan Racing förarna lurar en av säsongens utropstecken. Johan Kristoffersson har sakta tagit PWR SEAT Dealer Team in i mästerskapsstriden och han är bara 59 poäng efter ledande Göransson och med den nya regeln i år att varje förare får räkna bort sin sämsta helg innebär det att Dahlgren i praktiken bara är 25 poäng efter med Kristoffersson inte långt efter.

Det är med andra ord bäddat för en rafflande mästerskapsstrid när STCC inleder den andra säsongshalvan på Gelleråsen utanför Karlskoga i helgen. Kval avgörs på lördagen med söndagen vikt för de båda heaten.

Allt kan som vanligt följas live i SVT Play och i efterhand på SVT.

Tidsschema – STCC, Karlskoga
Lördag 13 augusti
9:50 Test 1
13:45 Test 2
16:30 Kval 1
16:50 Kval 2

Söndag 14 augusti
13:50 Race 1
15:55 Race 2
16-08-08 Andersson siktar mot STCC-pallen igen med Dacia Dealer Team
Mattias Andersson i Dacia Dealer Team slutade tvåa i det sista racet innan sommaruppehållet. När STCC fortsätter i Karlskoga i helgen är det självklart mot pallen östgöten siktar igen.
– Jag var trea och tvåa i Karlskoga förra året och vill ha med mig minst ett toppresultat hem till Linköping i år också, säger Andersson.
Västkustloppet i Falkenberg bjöd både på glädje och besvikelse för Dacia Dealer Team. Andersson hade inte farten för en framskjuten placering i kvalet och i det första heatet blev han påkörd och tvingades bryta.
– Min första nollpoängare sedan Ring Knutstorp i augusti 2014, konstaterar Mattias, som den tuffa inledningen till trots fick anledning att jubla innan han lämnade Falkenberg och gick på semester.

Med en kanonstart tog han ledningen i det andra racet och ryckte åt sig en ordentlig lucka till konkurrenterna. Men försprånget åts upp när säkerhetsbilen kallades ut på banan, både en och två gånger.
– Det var nära, nära att vi hade fått till det, säger Andersson som inte hade fart nog att slå vakt om sin position när helgens man, mästerskapsledande Richard Göransson kom farande bakifrån efter den andra omstarten.
– Vi hade lite otur med säkerhetsbilen, men självklart var det skönt med en andraplats, vårt andra pallbesök för säsongen.

I Kanonloppet på Gelleråsbanan utanför Karlskoga har Andersson siktet inställt på nya framgångar för sitt team. Stöd på läktarplats kommer han inte att sakna.
– Det är Daciadagen på söndag i Karlskoga, vilket innebär att det kommer cirka 500 Dacia-ägare och hejar på oss. Det ser vi fram emot.
Med tre deltävlingar kvar i kalendern – Karlskoga, Solvalla och Ring Knutstorp – ligger Mattias Andersson sexa i mästerskapet. Det är snäppet sämre än i fjol då han slutade på femte plats.

Men möjligheterna att avancera är mycket goda. Upp till fjärdeplacerade Daniel Haglöf är det bara 16 poäng – ingenting med tanke på att det finns 75 poäng att köra om varje tävlingshelg.
– Vi är redo för nästa uppgift. Gelleråsen är en banan de allra flesta känner till och själv har jag kört tusentals varv på den. Jag har många goda minnen från tävlingarna i Karlskoga och hoppas få med mig ytterligare några i helgen, säger Andersson.

STCC i SVT
Söndag 14 augusti:
SVT 1, live kl. 13.30-16.30.
SVT Play, live kl. 13.30-16.30.


Måndag 15 augusti
SVT 2, STCC Magasin kl 18.10-19.00.

Tidsschema STCC Karlskoga 13-14 augusti
Lördag 13 augusti
Kl 09.50: Test 1 (30 min)
Kl 13.45: Test 2 (30 min)
Kl 16.30: Kval, Q1 (15 min)
Kl 16.50: Kval, Q2 (20 min)

Söndag 14 augusti
Kl 13.50: Race 1 (25 min)
Kl 15.55: Race 2 (25 min)

STCC, förarmästerskapet efter 4 av 7 deltävlingar
1) Richard Göransson, Volvo, 226
2) Robert Dahlgren, Volvo, 179
3) Johan Kristoffersson, Seat, 167
4) Daniel Haglöf, Seat, 106
5) Björn Wirdheim, Saab, 101
6) Mattias Andersson, Dacia, 90

Teammästerskapet
1) Polestar Cyan Racing, 410
2) PWR Racing – Seat Dealer Team, 282
3) Flash Engineering, 217
4) Dacia Dealer Team (1-bilsteam), 112
5) Brovallen Design, 73 (1-bilsteam)
16-07-11 Summering av en helg i Falkenberg med vissa ljusglimtar
Även om inte solen sken i Falkenberg under den fjärde STCC-deltävlingen kan PWR Racing – SEAT Dealer Team summera en helg med vissa ljusglimtar. Ett delvis lyckat kval, bra speed i bilarna och en andraplats för Kristoffersson i första STCC-racet var teamets största glädjeämnen.
Det första racet för dagen bjöd på regn och många långsammare bilar långt fram på startgridden, något som bäddade för ett intressant race med många omkörningar.

Johan och Emma som startade femma respektive sexa körde snabbt upp sig till tredje och fjärde plats. Emma som var överlägset snabbast ute på banan kom snabbt ifatt Volvobilarna och tog sig förbi Dahlgren, en omkörning som senare bestraffades med drive through. Johan slutade därmed på andraplats. Haglöf som gjorde en stark uppkörning från att ha startat sist slutade femma, med Emma bakom sig på en sjätteplats.
- Det är lätt att förväntningarna ställs högt efter en sådan succéhelg som på Anderstorp senast, med dubbla vinster och en tredjeplats. Men trots att resultaten inte var på samma nivå denna helg ser teamet riktigt starkt ut och visar att snabbheten finns där, jag ser fram emot nästa race på Gelleråsen i Karlskoga, säger Per Brinkenberg, märkesansvarig SEAT Sverige.

I det andra racet, med omvänd startordning, var det mer upplagt för kaos. Något som tyvärr också infriades när både Emma och Daniel fick bryta racet, tillsammans med fyra andra bilar. Johan som råkade ut för en punktering i början av racet lyckades efter sitt depåstopp säkra en femteplats över mållinjen.
- Jag tycker att vi visade prov på bra speed i helgen. Redan på träningarna var vi med i topp, trots extremt slitna däck. Sen gör en rad misstag, bland annat med ratten som lossnade på kvalet, att resultaten inte är så bra som jag önskat, säger Daniel Haglöf.
- Halvvägs in i säsongen känns det som att vi börjar bli ett ordentligt sammansvetsat team med bättre och bättre struktur i allt vi gör. Jag ser redan fram emot att komma tillbaka till Karlskoga 13-14 augusti efter lite välbehövlig vila. Säsongsinledningen har varit minst sagt extrem belastningsmässigt, avslutar teamchef Daniel Andersson.
16-07-11 Full pott i Falkenberg och upp i mästerkapsledning
Det blev full pott för Richard Göransson i helgens STCC-tävlingar i Falkenberg. Poel Position och seger i de två heaten. I och med helgens framgångar leder nu Richard mästerskapet med 47 poäng.
– Det blev en fantastisk helg där teamet har gett mig en perfekt bil och jag själv har presterat på topp. Det andra racet kan vara ett av de bästa jag gjort på mycket länge, säger Richard Göransson.

I första tävlingen startade Göransson från tredje startruta och ledde från start till mål, trots hård press från både teamkollega Robert Dahlgren och SEAT-rivalen Johan Kristoffersson i blöta förhållanden.

I den kaotiska andra tävlingen startade Göransson från tionde plats och jobbade sig upp genom fältet till att vinna med nära nio sekunder.
– Helgen var näst intill perfekt. Vi var snabbast i alla pass förutom i Q2 då jag fick köra mitt superpolevarv med grus på banan. Tydligen är jag också först att ta full pott med 75 poäng under en och samma helg, avslutar en glad Richard

STCC fortsätter den 13-14 augusti på Karlskoga Motorstadion.

Falkenberg 2016-07-10 STCC
Resultat
Race 1 – Topp 5
1 Richard Göransson Volvo S60 27 varv
2 Johan Kristoffersson SEAT León +0.217
3 Linus Ohlsson Nissan SE +3.483
4 Björn Wirdheim Saab 9-3 +6.001
5 Daniel Haglöf SEAT León +14.887

Race 2 – Topp 5
1 Richard Göransson Volvo S60 27 varv
2 Mattias Andersson Dacia SE +8.631
3 Rasmus Mårthen Ford Mondeo +8.921
4 Carl Philip Bernadotte Volvo S60 +19.695
5 Johan Kristoffersson SEAT León +1 varv

Q1 – Topp 5
1 Richard Göransson Volvo S60 43.180
2 Robert Dahlgren Volvo S60 +0.120
3 Johan Kristoffersson SEAT León +0.217
4 Emma Kimiläinen SEAT León +0.295
5 Björn Wirdheim Saab 9-3 +0.439

Q2 – Topp 5
1 Rasmus Mårthen Ford Mondeo 43.939
2 Linus Ohlsson Nissan SE +0.028
3 Richard Göransson Volvo S60 +0.492
4 Robert Dahlgren Volvo S60 +0.809
5 Johan Kristoffersson SEAT León +0.919

8 Carl Philip Bernadotte Volvo S60 +6.180

TV-tider
SVT2 – 18:10 måndag 11/7
Online: http://bit.ly/29jLagV
16-07-10 Rasmus Mårthens första pallplats i STCC
Rasmus Mårthen kan numera skriva in pallplats i STCC på sin meritlista. Han körde in på tredje plats i andra heatet i Falkenberg på söndagen.
— Första pallplatsen, det känns riktigt skönt, sade han.

I första racet startade Rasmus Mårthen i pole position men lyckades inte förvalta den fina startpositionen.
— Jag fick för mycket hjulspinn i starten men det var egentligen det minsta problemet. Vi kände redan på formationsvarvet att det var något fel med styrningen, sade han.
Han blev till slut nia i heatet.

I det andra heatet gick det betydligt bättre. Han startade från ruta tre men tappade placeringar i början. Men han fick snart upp farten rejält och tog två placeringar i en omkörning när konkurrenter gjorde bort sig.
—Jag gick vinnande ur de n situationen och jag tog in på Mattias (Andersson) som ledde men då kom säkerhetsbilen ut, sade Mårthen.
Säkerhetsbilen var ute ytterligare en gång, något som Richard Göransson tjänade på. Han kom som skjuten ur en kanon från kön och plockade placering efter placering.
— När jag såg Richard i backspegeln fanns det inget att göra, jag vred åt vänster och släppte förbi honom och försökte hänga på, men det gick intem, sade Mårthen utan att deppa allt för mycket. Snarare tvärtom.
— Jag är nöjd med min första pallplats och nöjd med vinsten i Q2 i lördags. Det blev ett bra avslut på helgen efter problemen i race 1. I andra racet var bilen hur bra som helst, sade han.
Att det var Brovallen Designs första pallplats i STCC sedan finalen 2014, kommenterande han så här:
— Kul, det känns väldigt bra.

Teamchefen Tobias Johansson sammanfattade helgen så här:
— Ibland går det uppåt och ibland neråt. Nu gick det väldigt mycket uppåt. Riktigt skönt med en pallplats, sade han.

Richard Göransson vann söndagens båda heat
16-07-10 Mattias Andersson tillbaka på prispallen
Mattias Andersson blev tvåa i andra STCC-heatet på Falkenberg. Mattias Andersson i Dacia Dealer Team blev tvåa i det avslutande STCC-racet i Falkenberg.
— Skönt vara tillbaka på pallen, nu hoppas jag på en bra höst, sade Andersson efter den sista tävlingen före sommaruppehållet.
Mattias Andersson gjorde inget bra kval och var inte bättre än nia. Uppsidan med ett så dåligt kvalresultat är dock en bra startposition i det avslutande racet med omvänd startordning.

Första racet i Falkenberg är inte mycket att orda om, Andersson blev påkörd av prins Carl Philip och tvingades bryta

I andra racet gjorde han en kanonstart och flög till ledningen och han fick en stor lucka.
— Jag hade bestämt mig för att göra en bra start, det var bara (Reuben) Kressner snett framför mig. Jag hade bra driv ut ur chikanen och när jag kom ut på långa rakan såg jag ingen bil bakom och jag funderade vad som hänt. Sedan insåg jag vilket stort försprång jag hade och förstod att det var bra läge, sade han.

Men försprånget åts upp när säkerhetsbilen kom ut, både en och två gånger.
— Några gånger älskar man safety car-skylten men i dag ville jag inte se den.

Vid andra omstarten hade Richard Göransson smugit upp från sista plats i fältet.
— Jag såg Richard bakom mig tillsammans med Rasmus Mårthen jag och förstod det skulle bli tufft. Sedan gjorde jag en miss och Richard kom enkelt förbi både mig och Rasmus, sade Andersson, som var ganska nöjd med sin andraplats.
— Jag ville vara på pallen, helst etta men nu blev jag tvåa, sade han och såg pallplatsen som något av en revansch för några tävlingar där det gått lite småtungt.
— Vi började bra i Skövde, sedan var det inget vidare på Mantorp. På Anderstorp hade vi bra fart men drabbades av tekniska problem som gjorde att den helgen blev blandad. Skönt vara tillbaka på pallen, sade Andersson som gick till sommarvila med en bra känsla.

Nästa tävling är om drygt en månad, i Karlskoga.
— Där gick det bra förra året, vi tog två pallplatser, sade Mattias Andersson.

Richard Göransson vann söndagens båda heat.
16-07-10 Göransson kung i Falkenberg
Vinnare: Richard Göransson.
Förlorare: Robert Dahlgren.
Teamkamraterna i Polestar Cyan Racing var varandras motsatser i Falkenberg. Richard Göransson vann allt medan Robert Dahlgren bröt båda racen.
— Jag hade hoppats ta in någon poäng på ”Robban”, nu blev det väldigt många. Det var fantastiskt, jag är så otroligt glad gå till halvtidsvila i ledning. Jag är mållös, sade Richard Göransson.

Inför Falkenberg ledde Dahlgren STCC med tio poäng före Göransson. När helgen summerades var Göransson 47 poäng före.
Göransson följde upp segern i första racet med en fantomprestation i andra. Han låg sist in i första kurvan men gjorde fenomenala omkörningar, ända upp till segern.
— Ett av mina bättre race på senare tid. Jag gjorde dålig start och kom ut sist. Jag ville inte trassla med de andra men insåg snart att jag var tvungen att agera för att ha en chans, sade han.

Göransson säger att han fått en nytändning sedan han kom till Polestar Cyan Racing.
— Det funkar lite så. När omgivningen runt omkring är rätt, då levererar man på toppnivå. Sådant adrenalinpåslag jag hade i bilen var det länge sedan jag hade. Just nu är det jättekul att köra racerbil, sade han.

Göransson blev den första att ta maximal poäng en helg (75 poäng. 25 vardera för seger i Q1, race 1 och race 2) sedan nya tävlingsformatet infördes till säsongen 2014.
— Jag har förstått att det är så.

Göransson har tagit ett stabilt grepp om sin femte STCC-titel. Nu är det sommaruppehåll, sedan återstår tre helger med början i Karlskoga i mitten av augusti. Samtidigt är det oklart (i all fall officiellt) hur många tävlingar Robert Dahlgren ska köra i STCC med tanke på hans uppdrag i VM-serien WTCC.
— Det är osäkert hur det blir men jag räknar med att han ska köra alla race, sade Göransson.
Robert Dahlgren tvingades stå på sidan och se sin teamkamrat och värsta titelkonkurrent ta full pott. Dahlgren bröt nämligen båda racen.
— Det var en fruktansvärt dålig helg. Vi hade bra speed hela tiden men lyckades inte kapitalisera farten i poäng, sade Dahlgren som blev avkörd i första heatet och fick punktering i andra. Han bröt på i princip samma ställe i båda heaten.
Är det nya Dahlgren-kurvan?
— Usch, nej det hoppas jag inte, sade Dahlgren och han fortsatte:
— Det här bevisar att allt kan ändras jäkligt fort, det går inte att ta ut något i förskott.

I första racet blev Johan Kristoffersson tvåa och Linus Ohlson trea. I andra racet var Mattias Andersson tvåa och Rasmus Mårthen trea. Det var Mårthens första pallplats i STCC.

Poängställning efter Falkenberg

Resultat, race 1:
1. Richard Göransson, Polestar Cyan Racing, 50.101
2. Johan Kristoffersson, PWR Racing – SEAT Dealer Team, +0.217
3. Linus Ohlsson, Flash Engineering, +3.700
4. Björn Wirdheim, Flash Engineering, +6.001
5. Daniel Haglöf, PWR Racing – SEAT Dealer Team, +14.887
6. Emma Kimiläinen, PWR Racing – SEAT Dealer Team, +16.239
7. Reuben Kressner, Flash Engineering, +19.946
8. Carl Philip Bernadotte, Polestar Cyan Racing, +26.931
9. Rasmus Mårthen, Brovallen Design , +28.833
DNF. Robert Dahlgren, Polestar Cyan Racing, DNF
DNF. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, DNF

Race 2:
1. Richard Göransson, Polestar Cyan Racing, 43.805
2. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +8.631
3. Rasmus Mårthen, Brovallen Design , +8.921
4. Carl Philip Bernadotte, Polestar Cyan Racing, +19.695
5. Johan Kristoffersson, PWR Racing - SEAT Dealer Team, +1 Lap
DNF. Emma Kimiläinen, PWR Racing - SEAT Dealer Team, DNF
DNF. Linus Ohlsson, Flash Engineering, DNF
DNF. Daniel Haglöf, PWR Racing - SEAT Dealer Team, DNF
DNF. Björn Wirdheim, Flash Engineering, DNF
DNF. Robert Dahlgren, Polestar Cyan Racing, DNF
DNF. Reuben Kressner, Flash Engineering, DNF
16-07-09 Rasmus Mårthen tog sensationell pole position
Rasmus Mårthen, Brovallen Design, tog sig till Q2 som sista bil men var snabbast av alla i slutkvalet. Han var 28 tusendelar före Linus Ohlsson.
— Det här är helt sjukt. Jag vet inte vad jag ska säga mer än att jag är grymt stolt över min och teamets prestation, sade Rasmus Mårthen.
Richard Göransson var snabbast av alla i Q1 i Falkenberg, närmast följd av Robert Dahlgren, Johan Kristoffersson, Emma Kimiläinen och Björn Wirdheim. Prins Carl Philip, Linus Ohlsson och Rasmus Mårthen tog de tre sista platserna till Q2.
Där gick Mårthen ut först och han satte en tid som var tiondelen sämre än vad han presterade i Q1.
— Min ingenjör ropade på radion att jag inte skulle riskera någonting men det brydde jag mig inte i. Jag körde på så hårt jag kunde och gjorde några missar i första sektorn men var snabb i de andra sektorerna, sade han.

Grus på banan
Linus Ohlsson lyckades inte straffa Mårthens tid och när prins Carl Philip skulle göra sitt snabba varv, körde han av banan, lyckades ta sig tillbaka men drog upp grus i det snabba spåret.
— Jag hörde om det. Men ibland är det så i racing och idag var det vi som var vassast, vi satte våra tider och vi hade lite stolpe in. Nu är vi på banan igen, sade en jublande glad Rasmus Mårthen.
Linus Ohlsson, Flash Engineering, var tillsammans med Rasmus Mårthen de två som fick köra på en ren bana. Ohlssons tid räckte till andraplatsen i Q2.
— Ibland ska man ha tur också. Jättekul för Rasmus, stort grattis till honom. Han är värd lite stolpe in, sade Ohlsson.

Nöjd Göransson
Richard Göransson, Polestar Cyan Racing, var alltså snabbast i Q1 och plockade 25 friska poäng och är därmed bara 3 poäng efter teamkamraten Robert Dahlgren i sammandraget.
— Jag är jättenöjd, kunde knappast bli mycket bättre i dag. Jag var snabbast på båda träningarna och snabbast i Q1. Q2 var som det var med sand på banan, vi var ”best of the rest”. Jag är supernöjd, sade han.
Taktiken i morgon?
— Jag går för seger i första racet. I andra racet får vi se, jag startar tia där. Nu ser det ut att bli regn och det kan bli spännande, sade Göransson.

Dahlgren i otakt
Göranssons teamkamrat Robert Dahlgren var inte alls nöjd med lördagen. Han blev fyra i Q2.
— Det blev ett ganska stökigt kval, jag hamnade fel hela tiden. Q1 var okej, jag hade bra varv på gång, när det blev rödflaggat. Det var jädrigt synd, sedan kom däcken aldrig tillbaka, sade han.

I Q2 överraskades han av smutsen på banan.
— Där gjorde vi en miss, jag fick aldrig information om att det var grus på banan, jag märkte det själv och blev tagen på sängen. För mig var det ett tungt kval.

“Q2 blev ju en parodi”
Johan Kristoffersson, PWR Racing – Seat Dealer Team, är den som jagar närmast bakom Dahlgren och Göransson.
Han följde upp tredjeplatsen i Q1 med att bli femma i Q2.
— Q1 var ganska bra, vi hade bra balans i bilen och träffade rätt i inställningarna jämfört med på träningarna. Q2 blev ju en parodi, nu startar de långsamma längst fram i båda racen och det blir nog spännande i morgon, sade han.

Resultat Q1: 1) Richard Göransson, Polestar Cyan Racing, 43.180, 2) Robert Dahlgren, Polestar Cyan Racing, +0.120, 3) Johan Kristoffersson, PWR Racing – Seat Dealer Team, +0.217, 4) Emma Kimiläinen, PWR Racing – Seat Dealer Team, +0.295, 5) Björn Wirdheim, Flash Engineering, +0.439, 6) Carl Philip Bernadotte, Polestar Cyan Racing, +0.463, 7) Linus Ohlsson, Flash Engineering, +0.579, 8) Rasmus Mårthen, Brovallen Design, +0.699, 9) Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +0.749, 10) Reuben Kressner, Flash Engineering, +1.270, 11) Daniel Haglöf, PWR Racing – Seat Dealer Team, 5.547.

Q2: 1) Mårthen, 43.939, 2) Ohlsson, +0.028, 3) Göransson, +0.492, 4) Dahlgren, +0.809, 5) Kristoffersson, +0.919, 6) Kimiläinen, +1.274, 7) Wirdheim, +1.576, 8) Bernadotte, +7.756.
16-07-08 Prins Carl Philip tillbaka på succébanan i STCC
Prins Carl Philip är tillbaka i Falkenberg. Det var där han gjorde succé i STCC förra sommaren. Efter ett händelserikt och spännande race fick han kliva upp överst på prispallen. Prins Carl Philips sensationella seger applåderades bland annat att pappa kungen, Carl XVI Gustaf, som följde tävlingen på plats.
Västkustloppet är en klassiker i svensk racing. Många av landets främsta förare har vunnit tävlingar på den snabba banan i Falkenberg. Prins Carl Philip, som tävlar för Polestar Cyan Racing, är den senaste i raden.
Det var i det andra heatet i fjolårets STCC-deltävling i Falkenberg prins Carl Philip slog till. I en dramatisk avslutning passerade visserligen Fredrik Larsson mållinjen först, men hemmaföraren blev bestraffad med ett tidstillägg för en kollision med Thed Björk. Prins Carl Philip, som var glad tvåa, var plötsligt en ännu gladare segrare.

Fjolårets triumf väcker givetvis glada minnen till liv nu när prins Carl Philip är tillbaka i Falkenberg.
– Falkenberg är en av mina favoritbanor och jag är verkligen stolt över min seger här förra året, säger han i ett pressmeddelande.
Hittills i år har prins Carl Philip inte nått resultat på samma höga nivå, men formkurvan är i stigande.
– Vi tar sakta men säkert steg framåt efter att jag missade årets första tävlingshelg och jag hoppas att kunna ta mitt bästa resultat, säger han inför tävlingen på söndag.
16-07-07 Mästerskapstrion gör upp på Falkenberg
Västkustloppet på Falkenberg är traditionsenligt sista racet inför sommaruppehållet, och en tävlingshelg fylld av nerver. Inte minst för de som slåss om mästerskapet för här kan titelstriden ändras och alla vill gå på semester med ett bra resultat i ryggen. Falkenberg bjuder också på överraskningar, inte minst ifjol när prins Carl-Philip vann sitt första STCC-race.
Det märks hos mästerskapstrion. Volvoförarna Robert Dahlgren och Richard Göransson är nu utmanade av SEAT:s Johan Kristoffersson efter dennes succéhelg i Anderstorp.

Alla tre har en plan inför den snabba, rytmiska Falkenbergsbanan som är en favorit bland både förare och publik.
– Det är alltid spännande här och jag gillar banan, säger mästerskapsledande Robert Dahlgren. Det brukar bli överraskningar som ifjol när Carl-Philip vann och det är alltid otroligt jämnt. Det är inte särskilt lätt att köra om så kvalet kommer bli superviktigt och ganska avgörande, och det är ofta små marginaler. Det gäller att vara lite kylig och få en bra start på helgen. Jag har tyngst bil men det har känts bra hela säsongen. Jag ser fram emot en bra helg inför sommaruppehållet!

Robert jagas av teamkamraten Richard Göransson som samlat pallplatser och har två segrar hittills i år. Han har lättast bil av de tre i täten och är hungrig på seger efter att ett tekniskt problem hindrade honom från seger i Anderstorp.
– Det är så klart inte negativt att ha lättast bil av oss tre men det tror jag inte kommer vara avgörande, säger Richard. Jag var lite brydd efter Anderstorp men vi hittade ett tekniskt fel som förklarade varför jag saknade lite fart och trots det blev det ändå två pallplatser. Jag är nöjd med inledningen på säsongen så här långt. Det känns väldigt bra just nu och jag är taggad inför helgen. Jag ska bara fokusera på mitt och sikta på seger och pallplats.

Bakom de båda har Johan Kristoffersson seglat upp som Volvos främsta utmanare. PWR SEAT Dealer Team hade en stark helg i Anderstorp och för Johan blev det pole, seger och en tredjeplats som gör att han nu är tre totalt en dryg raceseger från Volvoförarna.
– Det kommer bli intressant i helgen, tycker Johan. Jag har lite mer vikt i bilen nu men jag tror inte det påverkar så mycket. Desto viktigare är att vi kan upprepa vad vi gjorde i Anderstorp och komma till Falkenberg väl förberedda och redan under träningarna börja finslipa på detaljerna. Det är extra viktigt på Falkenberg där det blir väldigt tight i kvalet och det verkligen gäller att få ut det allra sista ur bilen för att vara med. Jag gillar banan och baksidan är väldigt intressant. Om vi kan vara riktigt bra förberedda igen och jag kommer ihåg några av knepen jag fick av Fredrik Ekblom när vi var teamkamrater blir det här bra.

Falkenbergs Motorbana:
Banlängd: 1843 meter
Banrekord: 43,283 av Fredrik Ekblom från 2014
Snabb kort bana med många högersvängar och hög medelhastighet. En långsam chikan efter start mål följts av ett snabbt parti innan man är tillbaka på start och mål igen.

STCC-mästerskapet topp 5:
1: Robert Dahlgren 161 poäng
2: Richard Göransson 151 poäng
3: Johan Kristoffersson 124 poäng
4: Daniel Haglöf 96 poäng
5: Björn Wirdheim 79 poäng

Tävlingarna avgörs över lördag och söndag med söndagens tävlingar direktsänt i SVT Play, och i ett sammandrag i SVT.

16-07-05 Farten i fokus för Dacia Dealer Team inför Västkustloppet
Racingklassikern Västkustloppet väntar Mattias Andersson och Dacia Dealer Team i helgen. Trots en del bekymmer i den senaste deltävlingen kommer STCC-veteranenen med bra självförtroende till Falkenberg.
– Det första racet i Anderstorp var ett av mina bästa fartmässigt med Dacian, säger Andersson.
Mattias Andersson stod pall i Falkenberg förra sommaren. Han var trea i det andra racet som fick stor uppmärksamhet tack vare prins Carl Philips sensationella seger.

Prispallen hägrar för Dacia Dealer Team även i årets STCC-framträdande i Halland. Andersson var trea i premiären i Skövde och vill tillbaka till toppen. Efter den mindre lyckade deltävlingen hemma på Mantorp Park fick Andersson lite revansch i öppningsheatet i Anderstorp. I sitt 200:e STCC-race i karriären slutade han på fjärde plats.
– Ett av mina bästa lopp fartmässigt med Dacian. Vi höll Björn Wirdheim stången och över racedistans körde vi jämnt med Richard Göranson i Volvon, konstaterar Andersson belåtet.

Från fjärde startposition i det andra heatet fanns stor förhoppningar om en ännu bättre placering. Men då slog oturen till. Servostyrningen gick sönder på formationsvarvet.
– Från depån ropade teamet ”du är starkare än du tror”, men det var jag inte, konstaterar Andersson med ett leende.

Med en extremt tungstyrd bil – som dessutom var tvungen att göra ett besök i depån för översyn – hade Andersson inga chanser att konkurrera. I mål var han tionde man.
– Vi har varit förskonade från tekniska bekymmer länge, men i Anderstorp drabbades vi tyvärr. Det var synd för jag tycker att vi blev starkare för varje pass under helgen.

Andersson har halkat ner till sjätte plats i förarmästerskapet, men har Björn Wirdheim bara nio poäng före sig. Med tanke på att det finns 75 poäng i potten i varje STCC-deltävling känns inte heller avståndet till fjärdeplacerade Daniel Haglöf så avlägset. Upp till honom är det 26 poäng.
– Vi åker till Falkenberg med goda förhoppningar om att hitta farten som ska göra oss konkurrenskraftiga på den korta, intensiva och snabba banan. Jag ser fram emot tävlingen, det ska bli kul, säger Andersson.

STCC i Falkenberg visas live på SVT Play söndag 10 juli kl 12.30-16.40. Dagen därpå visar SVT2 ett timslångt sammandrag från tävlingarna med start kl 18.00. Kommentatorer är Johan Ejeborg, Stefan Klemetz och Jonas Kruse.

STCC Falkenberg 9-10 juli
Lördag 9 juli
Kl 10.50: Test 1
Kl 13.40: Test 2
Kl 16.05: Kval, Q1
Kl 16.25: Kval, Q2

Söndag 10 juli
Kl 11.45: Gridshow
Kl 12.45: Race 1
Kl 15.50: Race 2
16-06-20 Dubbla pallplatser för Göransson på Anderstorp
Det blev en andra och en tredjeplats i helgens STCC-tävlingar på Anderstorp för Richard Göransson. Trots framgången drygade teamkompisen Robert Dahlgren ut mästerskapsledningen med 3 poäng efter att Richard tagit för lite poäng i kvalet.

I det första racet säkrade Polestar Cyan Racing-duon (Göransson/Dahlgren) en dubbel pallplats där Dahlgren korsade mållinjen som tvåa och Göransson trea. I det andra heatet, med omvänd startordning, avancerade Richard från en sjätte startruta till en andraplats i mål och fick därmed besöka prispallen för andra gången under dagen.
– Jag är rätt nöjd med tävlingarna på Anderstorp och att jag bara tappade tre poäng till Dahlgren. Jag missade helt första kvalet då jag fick trafik på mitt snabba varv och i det första racet var jag inte riktigt nöjd med varken bilen och körningen. Vi gjorde några ändringar till den andra som fungerade bra och jag kunde köra upp mig genom fältet. Nu ser jag redan fram emot nästa tävling i Falkenberg om 3 veckor, säger Göransson.

Dahlgren leder mästerskapet på 161 poäng och Göransson är tvåa på 151 poäng efter tre av årets sju tävlingshelger.

Resultat
Race 1 – Topp 5
1 Johan Kristoffersson SEAT León 12 varv
2 Robert Dahlgren Volvo S60 +2.444
3 Richard Göransson Volvo S60 +10.539
4 Mattias Andersson Dacia SE +12.268
5 Björn Wirdheim Saab 9-3 +13.121

Race 2 – Topp 5
1 Daniel Haglöf SEAT León 12 varv
2 Richard Göransson Volvo S60 +0.726
3 Johan Kristoffersson SEAT León +3.385
4 Björn Wirdheim Saab 9-3 +7.870
5 Robert Dahlgren Volvo S60 +8.493

Q1 – Topp 5
1 Johan Kristoffersson SEAT León 1:33.288
2 Robert Dahlgren Volvo S60 +0.420
3 Emma Kimiläinen SEAT León +0.852
4 Björn Wirdheim Saab 9-3 +0.891
5 Richard Göransson Volvo S60 +1.042

Q2 – Topp 5
1 Johan Kristoffersson SEAT León 1:33.718
2 Robert Dahlgren Volvo S60 +0.128
3 Richard Göransson Volvo S60 +0.273
4 Björn Wirdheim Saab 9-3 +0.548
5 Emma Kimiläinen SEAT León +1.127
16-06-20 Total dominans av SEAT Dealer Team - PWR Racing på Anderstorp i helgen
SEAT Dealer Team - PWR Racing tar två välförtjänta segrar och en tredjeplats i säsongens tredje STCC-deltävling. Som om det inte var nog var PWR Racing överlägsna i lördagens kval med sin SEAT Leon STCC. Total dominans är långt ifrån en överdrift. Bilen har en enorm potential och teamet börjar nu hitta rätt setupmässigt, något som visar sig tydligt ute på banan där de snabba Volvobilarna stundtals inte alls hängde med.
- Jag kände inför helgen att vi skulle plocka hem det här. Hela apparaten jobbar extremt hårt, nu börjar det ge resultat. Bilen var fantastisk helgen igenom. Dubbla kvalvinster, en racevinst och en tredjeplats från tionde startruta talar sitt tydliga språk. Se upp säger jag, det här är bara början. Säger helgens poängkung, Johan Kristoffersson.

Emma Kimiläinen som var tillbaka efter kraschen i premiären visade att hon blir att räkna med resten av säsongen när hon kvalade trea under sitt första tävlingspass på drygt en och en halv månad. Haglöf som hade haft problem att hitta den sista speeden under helgens inledning lyckades efter en setupändring inför sista racet köra upp sig från fjärde startruta till sin andra och teamets tredje STCC-seger någonsin.
- Hatten av till teamet som gör ett fantastiskt jobb. Att PWR Racing Team representerar SEAT känns oerhört bra och att samarbetet redan bär frukt på den här nivån bådar gott inför framtiden. Det här är bara början! säger Per Brinkenberg, märkeschef på SEAT Sverige.
16-06-29 Andersson och Dacia nära pallen i STCC på Anderstorp Raceway
Mattias Andersson erövrade 19 poäng i STCC på Anderstorp Raceway. Bäst lyckades Dacia-föraren i race ett, hans 200:e i STCC-karriären. Där slutade han på fjärde plats.
I det andra loppet tvingades Andersson i depå med tekniska bekymmer och fick därför nöja sig med tionde plats.

Med en kanonstart avancerade Mattias Andersson från femte till tredje plats i det inledande racet på den gamla Formel 1-banan i Småland.
– En perfekt start, det bara small till så var vi förbi Richard Göransson och ikapp Robert Dahlgren, berättar Andersson.
Den sistnämnde valde Dacia-föraren att lägga sig bakom in i den första kurvan, allt för att få en bättre utgång ut på Anderstorps klassiska flygraka.

Men hela vägen ner mot den andra kurvan skuggades Andersson av Göransson, som chansade och lyckades sticka in nosen före Dacian.
– Vi var nära kontakt, men jag valde att backa in bakom honom och inte ta några onödiga risker.

Fjärdeplatsen behöll Andersson racet igenom. Närmast bakom sig hade han Björn Wirdheim, men han var aldrig riktigt nära. Anderssons position i fältet var säker och bitvis tog han även in på Göransson framför sig.

I det andra heatet, där Andersson startade från fjärde ruta, gick det inte lika bra. Problemen började redan på formationsvarvet.
– En mardrömsstart. Det small till och jag förlorade servostyrningen, berättar Andersson, som utan servo blev ett lätt byte för konkurrenterna.
– Vi gjorde en hyfsad start, men jag förstod direkt att det skulle bli tungt. Utan servo kunde jag inte göra något motstånd när de andra kom farande bakifrån.

Från sista position i fältet fick Andersson order från teamet att göra ett depåstopp.
– De var rädda att det skulle gå sönder mer grejer.

Efter ett snabbt depåstopp var Andersson ute på banan igen, men då hade han förlorat ett varv.
– Synd att det strulade för oss tekniskt i det andra heatet. Jag tycker att vi blev starkare för varje pass under helgen och det känns tråkigt att helgen slutade på det här viset, säger Andersson och avslutar:
– Men det kommer nya tåg, det är många race kvar.
16-06-19 PWR SEAT Dealer Team vinnare på Anderstorp
SEAT Dealer Team blev de stora vinnarna på Anderstorp när årets tredje tävlingshelg i STCC avgjordes. Från pole position kunde Johan Kristoffersson vinna heat 1 och i eftermiddagens andra heat toppade Daniel Haglöf det hela med att ta sin andra STCC-seger. Johan Kristoffersson gjorde honom sällskap på pallen med en tredjeplats.

Det första racet var en odramatisk historia där Johan Kristoffersson ryckte till sig en ledning han aldrig släppte. I det andra heatet fick han ta i mer från sin tiondeplats men tredjeplatsen gjorde honom till helgens bästa poängplockare och ny trea i mästerskapet.
– Jag är såklart jättenöjd efter en fantastisk teamhelg, säger Johan. Vilken utveckling vi har haft sedan Skövde och man ser att det lyser i ögonen på alla i teamet. Det är fortfarande lång väg att gå i mästerskapet och vi vet att Volvo är snabba men idag var det SEAT som dominerade. Jag ser fram emot resten av säsongen nu!

Daniel Haglöf slutade sexa i det första heatet men var jublande glad att se teamkamraten Kristoffersson vinna. Glädjen blev inte mindre av den egna segern i heat 2 som gör att Haglöf nu är ny fyra i mästerskapet.
– Det här är helt sjukt skönt, jublar Haglöf. Målet i år var att vinna fler race än ifjol och vi har sålt in det här som en vinnarsatsning och nu har vi redan uppnått det målet. Jag är överlycklig och tänk att min andra STCC-seger kom på den bana jag gillar allra minst. Jag har faktiskt inget emot när Johan slår mig, det här är en lagsatsning och för att vinna behöver vi rätt personer i teamet. Idag kunde vi vinna varsitt race vilket är en stor belöning efter en tuff säsongsstart. Nu börjar vi få muskler.

Två SEAT i topp innebar att Polestar Cyan Racing fick lämna Anderstorp utan några segrar. Robert Dahlgren och Richard Göransson var dock med i fighten och Richard Göransson fick med sig en tredje- respektive andraplats från söndagens två heat.
– Jag har inte varit helt nöjd med bilen den här helgen och vi hade också 50 kg straffvikt vilket jämnade ut det hela men det blev ändå en bra helg poängmässigt, konstaterar Richard. Totalt sett tappade jag bara tre poäng på Dahlgren trots ett tufft kval och ett tufft första heat. Jag vet hur mycket Daniel har slitit så jag är faktiskt glad för hans skull. Jag försökte göra ett försök att köra om men jag har kört mot honom i så många år att jag vet att han aldrig släpper en seger frivilligt. Nu blir vi av med lite vikt till Falkenberg och där ska vi ta revansch.

I mästerskapet är Robert Dahlgren i fortsatt ledning efter en andraplats och en femteplats, nu tio poäng före teamkamraten Richard Göransson på andraplats. PWR SEAT Dealer Teams starka helg gör att Johan Kristoffersson är ny trea, 37 poäng efter och med teamkamraten Haglöf 28 poäng bakom.

Resultat – STCC Anderstorp, heat 1:
1. Johan Kristoffersson, PWR Racing - SEAT Dealer Team, 1:34.274
2. Robert Dahlgren, Polestar Cyan Racing, +2.444
3. Richard Göransson, Polestar Cyan Racing, +10.539
4. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +12.268
5. Björn Wirdheim, Flash Engineering, +13.121
6. Daniel Haglöf, PWR Racing - SEAT Dealer Team, +17.790
7. Reuben Kressner, Flash Engineering, +29.305
8. Linus Ohlsson, Flash Engineering, +31.691
9. Emma Kimiläinen, PWR Racing - SEAT Dealer Team, +43.153
10. Carl Philip Bernadotte, Polestar Cyan Racing, +2 Laps

Resultat – STCC Anderstorp, heat 2:
1. Daniel Haglöf, PWR Racing - SEAT Dealer Team, 1:35.074
2.Richard Göransson, Polestar Cyan Racing, +0.726
3.Johan Kristoffersson, PWR Racing - SEAT Dealer Team, +3.385
4.Björn Wirdheim, Flash Engineering, +7.870
5.Robert Dahlgren, Polestar Cyan Racing, +8.493
6.Emma Kimiläinen, PWR Racing - SEAT Dealer Team, +8.817
7.Linus Ohlsson, Flash Engineering, +14.399
8.Reuben Kressner, Flash Engineering, +31.915
9.Carl Philip Bernadotte, Polestar Cyan Racing, +44.740
10. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +1 Lap
16-06-18 Johan Kristoffersson oslagbar i kvalet på Anderstorp
Ingen kunde rå på Johan Kristoffersson i dagens kval på Anderstorp. SEAT Dealer Team-föraren var snabbast i såväl Q1, som säkrade honom 25 nya poäng i mästerskapet, som i Superpole som säkrade honom en förstaplats på gridden i det första av två race imorgon.
– Bilen var superbra och vilken utveckling vi har haft sedan Skövde, jublade Johan. Jag är så stolt över det här teamet. De har jobbat så hårt och jag är bara glad att jag kunde leverera tillbaka till dem.

Han utmanades närmast av Robert Dahlgren som trots kopplingsproblem under testpasset var tvåa i båda passen efter att Cyan Racings mekaniker snabbt lyckades byta koppling innan kvalet.
– Jag är nog egentligen ganska nöjd även om det är lite surt att jag inte var snabbast i superpole, tyckte Dahlgren. Jag tror vi har bra racepace och ett bra utgångsläge imorgon. Dessutom har vi mycket vikt i bilen så ja, jag är nog i stort sett nöjd idag.

Trea i Q2 blev Richard Göransson som i Q1 inte blev bättre än femma. Det gör dock att han har ett bra utgångsläge inför det första racet imorgon och en chans att ta tillbaka lite förlorade poäng på Dahlgren efter dagens kval.
– Tyvärr fick jag trafik på mitt snabbaste varv i Q1 men jag fick hur som helst inte ut det bästa ur bilen idag. Vi får arbeta på lite ändringar till imorgon och jag tror vi har en bra racebil där mitt mål självklart är att klättra, sa Göransson om sitt kval.

Johan Kristoffersson var inte enda SEAT-förare med bra fart idag. Emma Kimiläinen är tillbaka i STCC igen efter att tvingats stå över Mantorpstävlingen. Hon kvalade in som trea och kunde trots en skadad diffuser ta en femteplats i superpole.
– Diffusern gick sönder under kvalet så jag hade noll downforce i bilen i superpole. Jag tror jag bjöd publiken på lite show med några rejäla sladdar, skrattade Emma efteråt. En bra dag ändå och det känns bra inför race imorgon. Jag hoppas att det regnar!

Trots farten idag förväntar sig Johan Kristoffersson en tuff racedag imorgon.
– Vi ska självklart bjuda Volvo på en fight men jag håller dem ändå som favoriter imorgon. De kommer att vara starka i racet och vi har inte så många kilometer i bilen än så det kommer att bli tufft. Vårt race börjar redan ikväll, vi ska få den här bilen att gå fort över en racedistans också.

Resultat STCC Q1 och Superpole
1.Johan Kristoffersson, PWR Racing - SEAT Dealer Team, 1:33.288
2.Robert Dahlgren, Polestar Cyan Racing, +0.420
3.Emma Kimiläinen, PWR Racing - SEAT Dealer Team, +0.852
4.Björn Wirdheim, Flash Engineering, +0.891
5.Richard Göransson, Polestar Cyan Racing, +1.042
6.Daniel Haglöf, PWR Racing - SEAT Dealer Team, +1.646
7.Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +1.818
8.Reuben Kressner, Flash Engineering, +2.109
9.Carl Philip Bernadotte, Polestar Cyan Racing, +2.532
10.Linus Ohlsson, Flash Engineering, +6.304

Superpole:
1.Johan Kristoffersson, PWR Racing - SEAT Dealer Team, 1:33.718
2.Robert Dahlgren, Polestar Cyan Racing, +0.128
3.Richard Göransson, Polestar Cyan Racing, +0.273
4.Björn Wirdheim, Flash Engineering, +0.548
5.Emma Kimiläinen, PWR Racing - SEAT Dealer Team, +1.127
6.Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +1.396
7.Daniel Haglöf, PWR Racing - SEAT Dealer Team, +1.814
DNS. Reuben Kressner, Flash Engineering,
16-06-16 Ohlsson förhoppningsfull när STCC gästar Anderstorp
Det är dags för årets tredje tävlingshelg i STCC. På anrika Anderstorp i Småland är det dags för deltävling 5 och 6 och en av förarna som har stora förhoppningar är hemmafavoriten Linus Ohlsson.

Efter en fantastisk comeback i STCC i säsongsstarten i Skövde hade Linus en tuffare tävlingsdag på Mantorp. Flash Engineerings nya Nissan blev klar i allra sista sekund och var långt ifrån perfekt till Mantorp. Med några veckor på sig att få ordning på bilen ser Linus fram emot chanserna på Anderstorp.
– Bilen var närmast okörbar på Mantorp men teamet har jobbat stenhårt sedan dess och nu kommer den vara i ordning. Jag kommer absolut att kunna utmana på Anderstorp, lovar Linus.

Efter att ha varit borta från toppracingen i några år är Linus nu tillbaka igen. Comebacken i Skövde visade att det inte finns mycket rattrost kvar men han har jobbat på att få bort det allra sista, och målet är högt inför helgen.
– Jag har köpt en go-kart för att träna lite körning och har hunnit med och vara på banan i Jönköping några gånger redan. Huvudet har gått in i racemode och jag siktar självklart på en seger i helgen!
Linus ligger sjua totalt i mästerskapet, direkt efter teamkamraten Björn Wirdheim. En annan förare från Småland som efter många år utomlands verkligen kommer att tävla på hemmaplan i helgen. Han var ett stort utropstecken på Mantorp där han begick STCC-debut och kommer vara en annan förare att hålla ögonen på i helgen.

Det hände på Anderstorp ifjol
STCC-tävlingarna på Anderstorp ifjol bjöd på två regnrace och mycket action. Fredrik Ekblom, Thed Björk och Fredrik Larsson var på pallen i båda racen men ingen av dem är med i år. Det öppnar upp för nya segrare. En av dem kan kanske vara Emma Kimiläinen som tog en tredjeplats i ett av racen ifjol. En annan kommer säkerligen vara Richard Göransson som tog pole i båda kvalen ifjol men hade två jobbiga race. Han ligger tvåa totalt bara några poäng efter teamkamraten Robert Dahlgren.
– Jag har en bra känsla inför Anderstorp efter två segrar hittills och detta är en bana som jag verkligen gillar med bra omkörningsmöjligheter, säger Richard.

STCC-tävlingarna på Anderstorp i helgen avgörs över lördag och söndag med de två racen på söndag. Allt direktsänts som vanligt i SVT Play med sammandrag i SVT.

16-06-16 STCC-race på Anderstorp till helgen
STCC fortsätter i helgen på tidigare Formel 1-banan Anderstorp. Richard Göransson är bara sju poäng ifrån teamkompisen och mästerskapsledaren Robert Dahlgren inför helgens tävlingar.

Efter e strulig säsongsinledning i Skövde (med bilbrand) var det Göransson som drog det längsta strået på Mantorp och tog in värdefulla poäng i jakten på teamkompisen Dahlgren.
– Jag har en bra känsla inför Anderstorp efter att ha tagit två segrar hittills i år och detta är en bana som jag verkligen gillar med ordentliga omkörningsmöjligheter. Medan vårt huvudmål är att vinna mästerskapet som ett team kommer fighten med Robert att bli hård och jag förväntar mig att de andra teamen kommer ännu närmare när säsongen fortsätter, säger Göransson.

STCC-helgen på Anderstorp börjar på lördag med test och kval, medan de två tävlingarna, som sänds live på svtplay.se, körs på söndag.

Lördag 17/6
10:40 Test 1 (30 min)
13:45 Test 2 (30 min)
16:05 Kval Q1 (15 min)
16:25 Kval Q2 (20 min)

Söndag 19/6
13:00 Race 1
16:00 Race 2

TV-tider
SVT2 – 18:00 27/5
Live online: http://bit.ly/1XUFq0h
16-06-13 Jubilerande Mattias Andersson ute efter revansch med Dacia Dealer Team
På söndag passerar Mattias Andersson en magisk gräns i sin långa och framgångsrika STCC-karriär. Det första racet i Anderstorp blir nämligen hans 200:e i mästerskapet.
Andersson drömmer självklart om få jubilera med en stor framgång. Han och Dacia Dealer Team är dessutom ute efter revansch efter missen hemma på Mantorp Park senast.

Efter en lyckad premiär med pallplats och många poäng i Skövde gick det inte alls som Mattias Andersson hade hoppats på Mantorp Park. Två blygsamma sjundeplatser blev facit efter ett mindre lyckat kval.
– Någon riktig förklaring till varför det gick som det gick har jag egentligen inte. Det var många parametrar som gjorde att vi inte var lika konkurrenskraftiga då som i Skövde, säger Andersson, som bara kunde addera 14 poäng till de 37 han hade sedan tidigare.

Dessutom halkade han ner till femte plats i tabellen.
– I år måste varje förare räkna bort sin sämsta deltävling inför finalen på Ring Knutstorp. Vi får hoppas att det är Mantorp vi kan stryka då, säger veteranen från Linköping och blickar fram mot kommande helgs övningar i Anderstorp.
– Vi är revanschsugna, vill hitta farten igen och återta vår tredjeplats i mästerskapstabellen.

Mattias Andersson har tävlat i STCC sedan 2001. 199 race har det blivit hittills. Den 200:e starten gör han klockan ett på söndag. Med sitt jubileumsrace passerar östgöten Tomas Engström och går upp på tredje plats i tabellen över de förare som kört flest tävlingsheat i STCC. Senare i år kommer han även att passera Fredrik Ekblom, som har 206 race. Ohotad etta är Jan ”Flash” Nilsson på 231 starter.
– Om jag ska passera Flash måste jag köra några säsonger till. Just nu har jag inga tankar på att sluta. Jag gillar att tävla, racingen är mitt liv.

Volvo-duon Robert Dahlgren och Richard Göransson har fått en smakstart på STCC 2016 och ryckt åt sig en ganska stor ledning i mästerskapstabellen.
– De ser stabila ut och är våra absolut svåraste konkurrenter just nu. Jag tror det blir svårt för någon att rubba dem, men vi hoppas självklart att vi ska kunna vara med och ge dem en fight i racen. Jag drömmer fortfarande om att erövra Dacias första STCC-seger och målsättningen inför varje heat är att få kliva upp på pallen.

Andersson är femma i tabellen med 51 poäng, men upp till tredjeplacerade Johan Kristoffersson skiljer bara åtta. Mellan sig har de båda Daniel Haglöf, 55 poäng.
– Kristoffersson kommer att missa en tävling och måste räkna alla sina resultat. Det samma gäller för Björn Wirdheim, som jag har närmast bakom mig i tabellen. Han körde inte premiären.

Klassiska Anderstorp är den bana Mattias Andersson har minst erfarenhet av i årets mästerskap. Det är nämligen långt ifrån alltid den varit med i STCC-kalendern.
– Lång och utslagsgivande och i fjol gick det väl sådär för oss där nere, minns han.

Två sjundeplatser – precis som på Mantorp Park – blev det då. Men det är ett facit Andersson är fast besluten att förbättra i år. Pallen hägrar redan i jubileumsracet.

STCC i Anderstorp visas både i SVT Play och i SVT1 söndag 19 juni. I den sistnämnda kanalen startar livesändningen kl 14.45 och håller på till kl 16.40.
Måndag 20 juni sammanfattas dessutom tävlingen i STCC Magasin i SVT2 kl 18.00-19.00.

Tidsschema STCC Anderstorp 18-19 juni
Lördag 18 juni
Kl 10.40: Test 1
Kl 13.50: Test 2
Kl 16.10: Q1
Kl 16.30: Q2

Söndag 19 juni
Kl 13.00: Race 1
Kl 16.00: Race 2
16-06-10 SEAT Sverige och PWR Racing Team välkomnar nytt reglemente i STCC
Under torsdagen den 9 juni hölls en presskonferens på Grand Hôtel i Stockholm där STCC gav ett efterlängtat besked. Med start 2017 byter det svenska mästerskapet i standardvagnsracing tekniskt reglemente från TTA till TCR. Detta innebär ett stort steg mot produktionsbilar utvecklade av respektive tillverkare.
- Vår nuvarande SEAT Leon STCC är den i särklass snyggaste bilen i mästerskapet. Men steget mot mer produktionsbaserade bilar är något vi välkomnar med öppna armar och beskedet blir knappast sämre med tanke på att SEAT har den just nu vassaste bilen för TCR-reglementet. Jag ser en enorm potential i den långsiktiga satsning vi gör tillsammans med PWR Racing inom STCC, säger Per Brinkenberg, märkeschef på SEAT Sverige.

Det har under en längre tid spekulerats i och ryktats om ett byte av reglemente i svensk racings kungaklass. När nu bytet sker är det med stora förhoppningar och stark tro på större startfält, fler team och tightare racing. TCR-reglementet som redan annamats över stora delar av världen öppnar också upp för gästspel av internationella team i Sverige och ger även svenska team stora möjligheter att köra utomlands.
- Nyckeln i TCR-konceptet är att bilarna kan köras i en mängd olika mästerskap och serier. Skandinavien och speciellt Sverige med sin historia inom standardvagnsracing är en oerhört viktig pelare i TCRs utveckling och jag tror att STCC - TCR Scandinavia kommer att bli en av de största mästerskapen inom detta reglemente. Sverige har banor som passar TCR-bilarna alldeles utmärkt, en viktig pusselbit för ett spännande mästerskap med bra racing, säger Marcello Lotti, en av nyckelpersonerna bakom TCR-reglementet.

PWR Racing Team är väl förberedda på bytet och ställer sig oerhört positivt till att kunna tävla med en bil som är utvecklad och tillverkas av SEAT Sport. Teamet har ett tydligt mål i att tillsammans med SEAT Sverige och övriga partners vinna både team- och förarmästerskapet i STCC inom tre år.
- 2012 startade vi en resa som vi visste skulle bli oerhört tuff. Men nu står vi här som ett av de absoluta toppteamen i Sverige och det känns inte som att vi hade kunnat sitta i en bättre sits än vad vi gör just nu, avslutar Daniel Haglöf, VD på PWR Racing Team."
16-06-09 STCC byter reglemente – satsar på framtidsklassen TCR redan 2017
STCC byter tekniskt reglemente. Från och med 2017 kommer TCR-bilar tävla i svensk racings kungaklass.
– Touring Car Racing är framtiden och jag tycker inte att det finns någon anledning att vänta på den längre än så här. Det är dags för ett skifte, säger Jonas Lundin, vd STCC AB.

Nyheten om bytet från Solution F till TCR offentliggjordes på en presskonferens i Stockholm under torsdagen. Där avtäcktes en Seat Leon i TCR-utförande och på plats fanns bland annat klassens grundare, italienaren Marcello Lotti. TCR, som utgår från standardbilar, har på kort tid blivit en stor succé runt om i världen. I fjol kördes en internationell TCR-serie. I år har den fått sällskap av inte mindre än 16 nationella mästerskap.
– I dagsläget finns det sju tillverkare som tävlar med TCR-bilar, ytterligare fyra är på gång och dessutom undersöker såväl Audi som Mercedes möjligheten att bygga bilar. Förmodligen kommer fler att ansluta och vi ser framför oss att det skulle kunna vara 13-14 bilmärken inom ett till två år, säger Lundin.

Tillverkarna som redan tävlar i TCR är Seat, Honda, Alfa Romeo, Subaru, Ford, Opel och Volkswagen. Peugeot, Kia, Hyundai och Fiat är kvartetten som håller på att ta fram bil.
– Med ett nytt tekniskt reglemente ser vi redan nu ett mycket större intresse för STCC bland bilimportörerna. De vill se sina volymbilar som rullar på gatan även på tävlingsbanorna.

Bytet till TCR ser ledningen för STCC som ett måste för mästerskapets och svensk racings fortsatta utveckling.
– TCR skapar helt andra förutsättningar för alla inblandade. Nu hänger vi på en klass som öppnar upp för både inköp och försäljning av bilar på en internationell marknad. Den möjligheten har vi inte haft med nuvarande tekniska reglemente.

Större startfält i huvudklassen är en av flera anledningar till varför STCC väljer att byta till TCR.
– Det är ingen tvekan om att intresset för TCR är stort bland importörer, team och förare. Hur det intresset kommer att påverka startfältets storlek redan premiärsäsongen 2017 är ännu för tidigt att säga. Vi i ledningen har ända sedan vi tog över STCC sagt att vi bygger mästerskapet långsiktigt. Vi gör det som vi tror har bästa möjligheter att på sikt bli stort och framgångsrikt. Det finns ingen garanti för att det kommer att vara fler bilar på gridden nästa år än vad det är i år, men vi vet att vi påbörjat något nytt som har potential att bli riktigt stort.

Volvo-teamet Polestar Cyan Racing har i nuläget ingen TCR-bil, men utesluter ändå inte en medverkan i mästerskapet 2017.
– Vi har varit med i toppnivå av svensk elitracing och STCC i över två årtionden. Vi vill fortsätta vårt engagemang i mästerskapet, men då vi inte har en TCR-bil måste vi utvärdera andra möjligheter att vara kvar 2017, säger Alexander Murdzevski Schedvin, Head of Motorsport på Polestar.
– Vi kommer att följa utvecklingen av TCR-reglementet i STCC enligt normal procedur och vi stänger inte dörren för en TCR-bil i framtiden, tillägger han.

Bytet av tekniskt reglemente kommer inte att innebära några förändringar i STCC-tävlingarnas format. Mästerskapet har redan i dag ett upplägg som överensstämmer med det man kör efter i den internationella TCR-serien – två fria träningspass, kval uppdelat i Q1 och Q2, två tävlingsheat, det senare med omvänd startordning för de främsta.

Touring Car Racing-reglementet bygger på modifierade, framhjulsdrivna standardbilar med turbomotorer på 1,75-2,0 liter. Effekten ligger på cirka 330 hästkrafter. Tävlingsvikt, inklusive förare, är 1.285 kg för bilar med så kallad sekventiell växellåda. Bilar med produktionslåda får väga 1.250 kg. För att jämna ut bilarnas prestanda använder sig TCR av ett system som bygger på bilarnas vikt och motorns effekt. Maximal placeringsvikt är 70 kg, högsta viktreducering 20 kg. Motorstyrningen har tre effektlägen; 100, 95 och 90 procent. Inköpspriset för en ny TCR-bil är cirka 100.000 euro.
16-05-27 Seger och andraplats på Mantorp Park för Göransson
I premiären var det Robert Dahlgren som var nära full pott. På kvällstävlingarna på Mantorp var det teamkollegan Richard Göransson som var nära det perfekta STCC-resultatet. Pole position, dominant seger i det första racet och uppkörning från sista till andra plats i ett regntyngt sista kvällsrace.
– Jag är jätte, jättenöjd. Det är väldigt kul att vi tar en ny dubbelseger, att vi är etta och tvåa i mästerskapet och givetvis inte minst utökade i teammästerskapet. Det första racet såg kanske enkelt ut men jag pushade hårt för en lucka. Det andra racet var sjukt kul i regn och mörker som fick mig att längta till Nürburgring. Det blev nästan full pott idag och jag knappade in på Robert i mästerskapet, så en bra dag, säger Richard Göransson som bara är sju poäng efter Dahlgren i mästerskapet.

I mästerskapet leder Dahlgren fortfarande före Göransson men det skiljer bara sju poäng mellan de båda. I teammästerskapet utökade Polestar Cyan Racing ledningen efter två nya segrar.

Nästa STCC-tävling körs på Anderstorp den 18-19 juni.
16-05-27 Richard Göransson i toppslag under kvällstävlingarna på Mantorp Park
Richard Göransson hade en närmast perfekt tävlingsdag på Mantorp Park och Björn Wirdheim gjorde en stark STCC-debut och var på vippen att vinna sitt allra första STCC-race.

I Skövde var Robert Dahlgren en andraplats ifrån att göra den perfekta STCC-helgen. På Mantorp upprepade Richard Göransson sin teamkamrats bedrift och tog närmast full pott efter pole position, dominant seger i första racet och uppkörning från tionde till andraplats i det andra racet.

Göransson tog död på all spänning i det första av två kvällsrace på Mantorp Park med en kanonstart från andraplats på gridden upp i en ledning han aldrig släppte. Med 25 poäng säkrade redan från pole position i det första kvalet var 50 poäng bärgade.
– Det ser alltid enkelt ut från läktaren men jag pushade hårt för att få en lucka och det känns fantastiskt skönt, sa Göransson efteråt.

Lika enkelt var det inte i det andra där Göransson startade tia på ett mörkt och regndrabbat Mantorp Park. Han hade en tät fight med teamkollegan Dahlgren där de körde sida vid sida på sin väg upp genom fältet. Det blev till slut en andraplats och nu är Richard bara sju poäng efter Dahlgren i mästerskapet.
– Det här var ett sjukt kul race! Det var halt, mörkt och sladdrigt vilket fick mig att längta till Nürburgring. Det blev en närmast perfekt racedag och jag är självklart supernöjd, summerade Richard sin superdag på Mantorp.
- En härlig fight med Richard och det är kul att kunna racea sida vid sida med en teamkamrat och lita fullt ut på varandra. Segern i andra racet var otroligt skön. Vi har jagat ett fel hela dagen som vi lyckades hitta innan det sista racet och jag var sjukt taggad. Nu ser jag fram emot Anderstorp, summerade Dahlgren som är i fortsatt mästerskapsledning.

En annan med all anledning att vara nöjd var Björn Wirdheim som gjorde succé i sin STCC-debut. I det andra kvalet var han snabbast av alla och säkrade pole inför det första racet. Endast en dålig start hindrade honom från seger i STCC-debuten, men Wirdheim visade att han blir att räkna med i år. Han tog en andra- och en fjärdeplats och viktiga poäng åt Flash Engineering. Andraplatsen i det första racet säkrade han efter en fräck omkörning i sista kurvan på det allra sista varvet när han fightades med Johan Kristoffersson.
– Jag får vara nöjd med det här, sa Wirdheim efteråt. Det blev ingen seger men en andraplats och mycket poäng är fantastiskt efter omständigheterna. Vi har en skarp inlärningskurva i teamet och hade bland annat helt förbisett att öva starter vilket märktes tydligt. Det här är ändå lite av en drömstart och jag är väldigt glad för hela Flash Engineerings skull. Det finns betydligt mer att hämta framöver.

Ett annat team som var nöjd med tävlingsdagen på Mantorp var SEAT Dealer Team som efter en tuff start på säsongen lämnade Mantorp med varsin tredjeplats för Johan Kristoffersson och Daniel Haglöf i respektive race. Johan Kristoffersson var väldigt snabb på träningarna och tycker att man nu visade att man är på gång.
– I Skövde kändes en pallplats väldigt avlägset och allt gick på chansning men teamet har gjort stora framsteg sedan dess och här kändes det bra. Det är aldrig kul att bli omkörd på sista varvet men Björn hade bestämt sig och vi måste vara nöjda med pallplatsen redan nu, tyckte Johan.

I mästerskapet leder Robert Dahlgren fortsatt men nu bara sju poäng före Polestar Cyan Racing-kollegan Richard Göransson som knappade in mycket. Johan Kristofferson är nu trea medan Björn Wirdheim klättrade till en sjätteplats efter en stark STCC-debut där han tog 45 poäng.
Närmast väntar Anderstorp där deltävling tre i årets mästerskap körs 18-19 juni.
Resultat – Race 1, Mantorp Park

Resultat – Race 1, Mantorp Park
1. Richard Göransson, Polestar Cyan Racing, 47.494
2. Björn Wirdheim, Flash Engineering, +6.496
3. Johan Kristoffersson, PWR Racing - SEAT Dealer Team, +6.684
4. Daniel Haglöf, PWR Racing - SEAT Dealer Team, +9.460
5. Robert Dahlgren, Polestar Cyan Racing, +13.286
6. Carl Philip Bernadotte, Polestar Cyan Racing, +19.659
7. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +21.313
9. Linus Ohlsson, Flash Engineering, +23.806
X. Rasmus Mårthen, Brovallendesign , +27.729

DNF. Reuben Kressner, Flash Engineering, DNF
Resultat – Race 2, Mantorp Park
1. Robert Dahlgren, Polestar Cyan Racing, 53.699
2. Richard Göransson, Polestar Cyan Racing, +3.204
3. Daniel Haglöf, PWR Racing - SEAT Dealer Team, +9.694
4. Björn Wirdheim, Flash Engineering, +18.641
5. Rasmus Mårthen, Brovallendesign , +25.374
6. Linus Ohlsson, Flash Engineering, +30.797
7. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +38.969
8. Carl Philip Bernadotte, Polestar Cyan Racing, +1 Lap
DNF. Johan Kristoffersson, PWR Racing - SEAT Dealer Team, DNF
DNS. Reuben Kressner, Flash Engineering, DNS

Mästerskapsställning STCC förarmästerskap – topp 6
1. Robert Dahlgren 115
2. Richard Göransson 108
3. Johan Kristoffersson 59
4. Daniel Haglöf 55
5. Mattias Andersson 51
6. Björn Wirdheim 45
16-05-25 STCC-tävling i kvällsljuset på Mantorp Park
På torsdag är det kvällslopp i STCC på Mantorp Park. Polestar Cyan Racing kommer dit som etta och tvåa i mästerskapet och prins Carl Philip gör comeback bakom ratten.

Premiären i Skövde blev blandad för Richard Göransson del. Bilen fattade eld i det första racet. Teamet gjorde en fenomenal insats och lagade bilen till det andra racet där Richard kunde vinna från 8de startruta och därmed vinna sin 40de STCC-seger.
– Premiären var bra körmässigt men vi fick inte de poängen vi hoppats på i och med branden. Det ska bli riktigt kul att köra på Mantorp och det här med kvällsrace är lite annorlunda. Jag är tokladdad, säger Richard

Prins Carl Philip missade STCC-premiären i Skövde på grund av sin pappa kung Carl Gustafs 70-åriga födelsedag samt att han själv precis blivit pappa.

STCC-tävlingarna på Mantorp Park körs på den korta 1.9-kilometersbanan över en dag. Aktiviteterna börjar på torsdag morgon med test och kval medan den första tävlingen börjar 18:45 och den andra 21:00.
16-05-25 Nissan kliver in i STCC med Flash Engineering
Lagom till torsdagens STCC-tävlingar på Mantorp Park kliver ett nytt bilmärke in i STCC. Flash Engineering har säkrat ett samarbete med Nissan som gör att Linus Ohlsson kan stå på startlinjen igen.
– Det är väldigt glädjande att vi kan välkomna ett tredje nytt bilmärke i STCC, säger Jonas Lundin, VD för STCC.
Nissan var en framgångsrik del av STCC under 1990-talet och tidigt 2000-tal och nu är man det tredje bilmärket som kliver in i STCC i år.
– Det är väldigt kul att se ett ökat engagemang för STCC från bilimportörer och det ger oss självklart en framtidstro inför kommande år. Säger Jonas Lundin

Samarbetet mellan Flash Engineering och Nissan gör att Linus Ohlsson, teamets reservförare som tog en pallplats i premiären i Skövde, kan köra fler race än planerat och kanske hela säsongen.
– Vi inleder ett samarbete med Nissan och det gör det möjligt för oss att köra med en tredje bil. Jag lovade reservföraren Linus Ohlsson en egen bil. Och nu levererar jag, säger Jan ”Flash” Nilsson till TT.

16-05-25 Björn Wirdheim – Sveriges okända racingproffs debuterar i STCC på torsdag
morgon torsdag väntar ny STCC-tävling. En fullmatad tävlingsdag på Mantorp där allt avgörs på en och samma dag. Efter premiären i Skövde är det många som är revanschsugna och det är också ett nytt namn som gör entré i STCC.
Ett av våra största racingproffs, Björn Wirdheim, återvänder för att tävla på svensk mark för första gången sedan 1997. Då vann han Formel Ford. Nu debuterar han i STCC.
– Ingen press alls, skrattar Björn. Det är väldigt annorlunda nu och det blir inte enkelt. Jag underskattar verkligen inte motståndet men det är klart att jag är här för att göra ett bra jobb.

Björn Wirdheim är ett av våra mer okända racingproffs men har en diger meritlista i bagaget. 2003 vann han F3000, mästerskapet direkt under F1, och stod på tröskeln i F1 som testförare för Jaguar. Ett racingkontrakt i F1 blev det aldrig, istället blev det USA och Champ Car innan han åkte till Japan där han sedan 2006 tävlat i Formula Nippon och den japanska GT-serien, ett av världens tuffaste mästerskap. Ifjol blev han också mästare i ELMS, Europeiska Le Mans-serien, och i år kombinerar han tävlandet i Japan med fortsatt tävlande i ELMS och nu även STCC.
– Det är alltid bra att köra och jag har haft kontakt med lite team i Sverige för att se om det skulle gå att kombinera STCC med tävlandet i Japan och i år gick det att få ihop det och allt föll på plats. Jag har kört långlopp länge nu och trivs väldigt bra med det, men har börjat sakna sprintracingen lite och känslan att hela teamet är helt fokuserade på bara dig och din bil.

Björn kommer att tävla för Flash Engineering, teamet som blev klart i elfte timmen och höjde på en del ögonbryn i Skövde där Linus Ohlsson ersatte Björn. På Mantorp kommer kör både Linus och Björn varsin bil för teamet.
– Janne är duktig på att få ihop saker rätt och det kändes rätt när chansen kom med honom, säger Björn. Jag minns Janne redan från min tid i Formel Ford, han var en av de som gjorde det på riktigt. Det kändes bra i testet på Gelleråsen och nu ska vi få till det på Mantorp. Det ska verkligen bli jättekul att komma tillbaka till de svenska depåerna igen och träffa alla, avslutar en laddad Wirdheim.

Mästerskapsstrid hos ett tungt Volvoteam
Efter succén i Skövde är det ett par tunga Volvobilar som kommer till Mantorp. Robert Dahlgren har 60 kg extra i bilen och Richard Göransson har 40 kg, men båda är hungriga och jagar årets mästerskapstitel.
– Det blir första gången jag kommer köra ett kvällsrace i STCC och jag ser fram emot det, säger Robert. Det blir så klart tufft med 60 kg extra i bilen men det gör bara att det kommer kännas ännu härligare med bra resultat. Jag siktar utan tvekan på pallen.

Richard Göransson tog sin 40:e STCC-seger i Skövde. Han har inga planer att stanna där.
– Premiären var fylld av känslor för mig med allt från brinnande bil till min 40:e STCC-seger. Jag kör alltid för seger och vet att vi har alla möjligheter till det imorgon.

Prins Carl Philip återvänder till den tredje Volvobilen efter att stått över Skövde och han gör sin säsongsstart i STCC.

Mattias Anderssons rekordjakt på hemmaplan – jagar sin 100:e raceseger
Hemmaföraren Mattias Andersson är också på jakt. Han har vunnit 99 race i sin karriär. Den 100:e segern jagas och han är dessutom ute efter Dacias första seger i STCC. Ska det lyckas på hemmaplan på Mantorp?
– Det gäller att vara på hugget men jag är kvällsmänniska så det ska nog gå bra, säger Mattias.
Det lilla teamet gjorde en säker helg i Skövde och tog en pallplats, något vi har kommit att räkna med från Mattias lilla privatteam. Man är väl förberedda och det lär bli en blå Dacia med i övre delen av fältet.
– Vi är redo, kommer väl förberedda och laddade. Målet är pallplats i båda racen, haka på Volvo i tabelltoppen och inte släppa upp någon annan.
Träningar, kval och race avgörs allt på torsdag och dagens avslutande STCC-race startar 21:00. Mantorps korta slinga används och allting sänds live i SVT Play.
16-05-24 Robert Dahlgren hoppas på ny STCC-succé i kvällsracet på Mantorp Park
Robert Dahlgren fick en smakstart på STCC-säsongen. Efter 68 poäng av 75 möjliga i premiären kommer han till kvällsracet på Mantorp Park i klar mästerskapsledning.
– Jag lovar att försöka mig på en önskerepris, säger norrlänningen inför starten på torsdag.

Robert Dahlgren gör sin tionde STCC-säsong.
– Men den här starten kan vara min bästa någonsin. Hur som helst är den en av de bättre och det kändes skönt med tanke på att man haft några rätt usla genom åren, säger han och ler.
36-åringen från Skellefteå utstrålar ett härligt självförtroende efter den magiska helgen i Skövde där han tog full pott i kvalet, vann det inledande heatet och blev tvåa efter teamkompisen i Polestar Cyan Racing, Richard Göransson, i det andra.

Dahlgrens facit fick effektivt tyst på de som tvivlat på hans kapacitet. Efter den mindre lyckade säsongen i Australien – åtminstone resultatmässigt – och fjolårets tävlingsuppehåll var det en och annan som satte ett frågetecken för Volvo-föraren i bil nummer 11.
– Säkert finns det folk som funderat, men det är inget jag tänkt på. Jag har aldrig tvivlat på mig själv.
Och varför skulle han det? Comebacken i STCC bevisar att Dahlgren fortfarande är en stekhet racer och titelkandidat. Premiären blev en succé!
– Det var jäkligt kul att vara tillbaka i STCC igen. Jag kände mig riktigt sugen på att raca, men också lugn och trygg inför starten.
– När det första heatet väl var igång kändes allt helt naturligt. Men innan dess, under själva startproceduren, var det som om ljudet från motorn och alla andra ljud försvann. Då hörde jag bara mitt eget hjärta bulta och leende konstaterade jag: just det här momentet har jag saknat.

Det är med 28 poängs försprång till närmaste konkurrent som Robert Dahlgren tar sig an den korta slingan på Mantorp Park på torsdag kväll. Han har kört den förr. För länge sedan.
– Det var faktiskt just på den korta slingan jag körde min första tävling i bil. Året var 1997 och jag tävlade i en Swift -97 i Formel Ford 1600, minns han.

Korta eller långa bansträckningen spelar inte Dahlgren någon roll. Han lägger heller inte speciellt mycket fokus på det faktum att han efter succén i premiären kommer att ha placeringsvikt på 60 kg i sin Volvo.
– Jag ska verkligen försöka fixa en önskerepris, men är medveten om att det blir en tuff uppgift. Bredden på toppen i årets STCC är imponerande. Alla fick inte till det i Skövde och många är revanschsugna. Dessutom gör Björn Wirdheim debut i mästerskapet, säger Dahlgren och tillägger:
– Jag har inte satt upp någon egentlig målsättning inför tävlingen på Mantorp Park.
Men taktiken är klar och tydlig:
– Jag ska ut och köra så fort bilen bara går.

STCC-deltävlingen på Mantorp Park den 26 maj visas live i SVT Play kl 18.30-21.45. Dagen därpå summeras den i STCC Magasin i SVT2 kl 18.00-19.00.

Tidsschemat för STCC-klassen på Mantorp Park den 26 maj ser ut enligt följande:
Kl 11.00: Test 1 (30 min)
Kl 14.00: Test 2 (30 min)
Kl 16.15: Kval, Q1 (15 min)
Kl 16.35: Kval, Q2 (20 min)
Kl 18.45: Race 1 (25 min)
Kl 21.00: Race 2 (25 min)
16-05-01 STCC-premiär för SEAT och PWR Racing gav många lärdomar
Den första tävlingshelgen för SEAT Dealer Team och PWR Racing i 2016 års STCC är avklarad. Första racet slutade med Kristoffersson precis utanför pallen på fjärdeplats efter en stark uppkörning från åttonde startruta. Emma och Daniel fick en mindre lyckosam resa med brutna race för båda två.
- Jag ska vara ärlig med att jag är besviken med resultaten denna premiärhelg, vi hade lite för många problem och det märks att vi har fått jobba hårt för att vara på plats med tre bilar. Det känns som att vi får vara nöjda att alla lever, maken till urladdning har jag nog aldrig varit med om! Nu måste vi ladda batterierna ordentligt för att kunna vara med och vinna på Mantorp, det är därför vi är här, säger Daniel Haglöf.

Race två blev en liknande historia när Johan korsade mållinjen som femma. Både Daniel och Emma var inblandade i incidenter som tillintetgjorde möjligheterna att få med sig bra resultat. Emmas krasch tog så pass illa att ett chassibyte väntar innan nästa race. Emma klarade sig dock bra och tog sig ur bilen för egen maskin.
- Teamet gjorde ett fantastiskt jobb som fick ut bilen till race två, men bristen av tid på setupborden visade sig vara svårhanterad. Några riktigt rejäla upplåsningar resulterade i en bil som inte gick att hantera genom första sväng där jag kraschade ordentligt. Det ser ut som att det blir ett chassibyte efter den kraschen. Vi har bara en väg att gå nu och det är uppåt. Mitt sikte är fortsatt en första racevinst, det tar jag med mig till Mantorp, säger Emma Kimiläinen.

Största ljusglimtarna för teamet denna helg blev två avslutade race med okej poängskörd för Johan och mängder av lärdomar att ta med hem till basen i Dalarna.
- Det positiva med denna premiärhelg är att vi lärt oss enormt mycket och tar med oss hyfsade poäng. Jag tror inte att vi kunde få ut så mycket mer resultatmässigt. Vi är inte helt med fartmässigt än och nu gäller det att lära oss av all den data vi fått med oss denna helg, jag och teamet kommer att göra allt vi kan för att vara starkare till Mantorp, avslutar Johan
16-05-01 40:e STCC-segern för Göransson kom i Skövde!
Idag vann Richard Göransson sin 40:e STCC-seger efter dramatik i premiären i Skövde. Efter en brand i bilen tvingades Richard bryta det första racet men kom tillbaka och vann det andra racet, och sin 40:e STCC-seger från 8de startruta i Race 2.

Medan teamkollegan hos Polestar Cyan Racing, Robert Dahlgren, ledde första tävlingen från start till mål tog det stopp för Göransson redan på varv tre efter att bilen tog eld på grund av en incident med en konkurrent i starten.

Det innebar en kamp mot klockan för teamet att reparera den fyrfaldiga STCC-mästarens bil till andra tävlingen. Göransson utnyttjade teamets insats maximalt och tog hand om segern från åttonde startruta.
– Känslan att ta min 40:e seger efter branden och besvikelsen i första tävlingen är underbar. Teamet gjorde ett otroligt jobb med att få min bil redo mellan tävlingarna, de bytte växellåda, stötdämpare, karossdelar och gav mig en bil snabb nog att segra med, säger Göransson.

Scott McLaughlin, som hoppade in för prins Carl Philip i helgen, imponerade genom att vara snabb direkt. Nyzeeländaren korsade mållinjen som tvåa i första tävlingen från fjärde startruta, under två sekunder från Dahlgren. Men i andra tävlingen blev McLaughlin eliminerad av Reuben Kressner i hårnålen på femte varvet efter att han kämpat sig upp till topp tre från nionde startruta.

Efter STCC-premiären i Skövde leder Robert Dahlgren mästerskapet och Richard Göransson ligger tvåa, trots en strulig premiär. Polestar Cyan Racing leder även teammästerskapet med 66 poängs marginal.

Nästa tävling körs den 26:e maj på Mantorp Park.
16-05-01 En premiärhelg som gav många lärdomar
Den första tävlingshelgen för PWR Racing Team i 2016 års STCC är avklarad. Första racet slutade med Kristoffersson precis utanför pallen på fjärdeplats efter en stark uppkörning från åttonde startruta. Emma och Daniel fick en mindre lyckosam resa med brutna race för båda två.
- Jag ska vara ärlig med att jag är besviken med resultaten denna premiärhelg, vi hade lite för många problem och det märks att vi har fått jobba hårt för att vara på plats med tre bilar. Det känns som att vi får vara nöjda att alla lever, maken till urladdning har jag nog aldrig varit med om! Nu måste vi ladda batterierna ordentligt för att kunna vara med och vinna på Mantorp, det är därför vi är här, säger Daniel Haglöf.

Race två blev en liknande historia när Johan korsade mållinjen som femma. Både Daniel och Emma var inblandade i incidenter som tillintetgjorde möjligheterna att få med sig bra resultat. Emmas krasch tog så pass illa att ett chassibyte väntar innan nästa race. Emma klarade sig dock bra och tog sig ur bilen för egen maskin.
- Teamet gjorde ett fantastiskt jobb som fick ut bilen till race två, men bristen av tid på setupborden visade sig vara svårhanterad. Några riktigt rejäla upplåsningar resulterade i en bil som inte gick att hantera genom första sväng där jag kraschade ordentligt. Det ser ut som att det blir ett chassibyte efter den kraschen. Vi har bara en väg att gå nu och det är uppåt. Mitt sikte är fortsatt en första racevinst, det tar jag med mig till Mantorp, säger Emma Kimiläinen.

Största ljusglimtarna för teamet denna helg blev två avslutade race med okej poängskörd för Johan och mängder av lärdomar att ta med hem till basen i Dalarna.
- Det positiva med denna premiärhelg är att vi lärt oss enormt mycket och tar med oss hyfsade poäng. Jag tror inte att vi kunde få ut så mycket mer resultatmässigt. Vi är inte helt med fartmässigt än och nu gäller det att lära oss av all den data vi fått med oss denna helg, jag och teamet kommer att göra allt vi kan för att vara starkare till Mantorp, avslutar Johan Kristoffersson.
16-05-01 Rasmus Mårthen krigade sig till en fjärdeplats i STCC
et var en trött men glad Rasmus Mårthen som klev ur bilen efter STCC-premiärens andra heat. Han blev fyra efter ett riktigt bra race.
— Vi blev fyra och jag kämpade och slet och jag är helt slut, sade han.

I första racet körde han in på sjunde plats, efter att ha startat tia. Han var inblandad i en incident i början av loppet och fastnade bredvid banan en stund innan han kom iväg igen.
— Jag tycker det gick bra, vi hade bra racetempo. Det var synd med incidenten, annars tror jag att jag hade kunnat ge Mattias Andersson en kamp om femteplatsen, sade han.

I andra racet startade han i pole position. Han tog starten, drog ifrån och skaffade sig en bekväm ledning.

Var du överraskad att du fick en lucka?
— Nej, jag hade tänkt igenom det scenariot, i mitt huvud följde det planen jag hade så jag kände ingen stress. När jag fick luckan började tro på det och då gick det genast mycket fortare. Vi kämpade på, sade han.

Dock blev det svettigare efter en krasch och säkerhetsbilen kom ut och samlade upp fältet.
Rasmus Mårthen gav sig dock inte frivilligt, även fast konkurrenterna bjöds in i racet när hans försprång i ett slag försvann.
— Jag krigade som ett djur, jag gav (Richard) Göransson en match, jag gav (Robert) Dahlgren en match och Mattias Andersson kom förbi på ett bananskal. Hade jag inte haft Johan (Kristoffersson) jagande bakom, hade vi kunnat komma trea. Men jag var tvungen att ha koll på honom i backspeglarna.

Det var en premiärhelg som gav mersmak för Rasmus Mårthen och Brovallen Design.
— Bilen funkade riktigt bra, vi hade bättre fart nu än tidigare och jag kämpade så mycket jag kunde. Jäkligt skönt att kämpa så, jag är nöjd, sade han.

Teamchefen Tobias Johansson var minst lika belåten.
— Jag är supernöjd. Att ligga först med alla de duktiga förarna bakom som jagar och dessutom dra ifrån är riktigt bra gjort, sade Johansson.
16-05-01 Närmast perfekt Skövdehelg för Dahlgren och 40:e STCC-segern för Richard Göransson
Robert Dahlgren blev helgens man i Skövde och kom väldigt nära att bli den första förare att göra en perfekt STCC-helg med full pott. Efter att ha varit snabbast i alla pass och kval vann han söndagens första race i stor stil. I det avslutande andra racet körde Dahlgren upp sig från en tiondeplats på gridden till andraplats i mål bakom teamkamraten Richard Göransson. Med det lämnar han Skövde som ledare i 2016 års mästerskap.
– Det är inte ofta man som racerförare får uppleva en sådan här helg, sa Robert efter målgång. Jag är sjukt glad och det började fantastiskt bra redan på första varvet i går och så har det fortsatt. Efter att inte ha tävlat på ett år känns det otroligt skönt att komma tillbaka på det här sättet.

Om Roberts första race var händelselöst för hans egen del så blev det andra desto mer händelsefyllt. En andraplats och stor ledning i mästerskapet, 28 poäng före Richard Göransson, fyller Robert med en bra känsla inför Mantorp Park.
– Jag tog det otroligt lugnt i början och backade av flera gånger. Incidenten där Scott blev påkörd av någon annan gjorde mig väldigt orolig men jag är glad att höra att han är ok. När Richard stack i omstarten var det dags för mig att börja åka och det var några riktigt bra och schyssta fighter. Det här var riktigt bra, och jag tar med mig både självförtroende, känsla och glädje till Mantorp. Jag längtar redan!

Det var mycket blått och Polestar Cyan Racing i Skövde och för Richard Göransson blev det en dag med både ofrivillig majbrasa och jubileum med hans 40:e STCC-seger och den första sedan 2013.
– En brasa och min 40:e STCC-seger, vilken dag här i Skövde! Jag tappade värdefulla poäng i första racet när bilen brann och jag tvingades bryta. Det var jätteviktigt att ta den här segern och vilka mekaniker vi har i teamet som kunde få ihop bilen, jublade Richard.
I det första racet blev Richard påkörd i starten av Mattias Andersson vilket ledde till att karossen låg mot avgassystemet och det hela började brinna. Han var väldigt lättad över segern i det dagens andra race och en andraplats i mästerskapet efter första helgen.
– Det var absolut inte Mattias fel att han körde på mig. Det blev bara trångt och det var flera som jag tycker tog i lite för mycket och stressade idag. Sådana som jag, Robert, Scott och Mattias har kört många race och vi vet att man inte kan stressa upp sig på en sådan här bana. Jag har jagat den här 40:e segern länge och trodde att det låst sig men jag är väldigt glad att kunna fira den här med ett svenskt bilmärke och en dubbelseger för Polestar Cyan Racing. Robert har gjort ett fantastiskt jobb och visade nästan att det går att ta en full pott. Nu är det dags att förbereda oss för Mantorp och där tror jag fler kommer att vara med och fightas.

Mattias Andersson gjorde en typisk Mattias Andersson-helg och Dacia Dealer Team kunde säkert och utan misstag arbeta sig fram till resultat som gör att man nu är trea i mästerskapet.
– Vi har som alltid förberett oss väl i vinter. Vi är inte många i teamet men vi har gjort det här länge nu och kommer väl förberedda. Vi hade en bra dag igår, och en fullt godkänd dag idag och tredjeplatsen är jag nöjd med. Det var ungefär så bra som vi kunde förvänta oss och en bra start inför vårt hemmarace på Mantorp, summerade Mattias.
Övrigt noterat från säsongsstarten

Scott McLaughlin gjorde ett imponerande gästspel i STCC och Volvos V8 Supercar-förare överraskade med att snabbt komma upp i fart och tog en andraplats i det första racet. I det andra var han på väg mot en ny pallplats när han blev påkörd i sidan i en vådlig krasch. Nya Zeeländaren var ok och kastade sig iväg mot flygplatsen efter att ha njutit av sitt inhopp i STCC.

– Min start sög verkligen men annars var det ett bra race. Jag har haft kul här i STCC och det har varit ganska coolt att hoppa in och köra en ny bil på en ny bana. Det är en kul bil att köra och jag är glad att ha varit del av det här och gjort ett bra jobb för teamet.

Ett annat utropstecken från helgen är Flash Engineerings Linus Ohlsson som gjorde comeback i STCC efter att varit borta från racingen i två år. Han belönade sig själv med en stark tredjeplats i det första racet, och var på väg mot ännu ett bra resultat i det andra när han tvingades bryta efter att även han blivit påkörd.
– Det är klart att en seger och även en andraplats är bättre, men det här är en bra comeback. Det var en viktig pallplats för mig och hela teamet och det var därför jag inte gjorde för mycket motstånd när Scott attackerade. Han var snabbare och jag hade tvingats ta stora risker som hade kunnat kosta mycket.

PWR Racing och deras nya SEAT-bilar hade en tuff helg där ont om tid till förberedelser märktes tydligt. Johan Kristoffersson var bästa förare i teamet med en fjärde- och femteplats trots två långt ifrån perfekta race och med mycket strul.

Resultat - Race 1, Skövde:
1. Robert Dahlgren, Polestar Cyan Racing, 50.191
2. Scott Mclaughlin, Polestar Cyan Racing, +1.572
3. Linus Ohlsson, Flash Engineering, +15.877
4. Johan Kristoffersson, PWR Racing - SEAT Dealer Team, +21.144
5. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +30.564
6. Reuben Kressner, Flash Engineering, +45.717
7. Rasmus Mårthen, Brovallendesign , +1 Lap
DNF. Richard Göransson, Polestar Cyan Racing, DNF
DNF. Emma Kimiläinen, PWR Racing - SEAT Dealer Team, DNF
DNF. Daniel Haglöf, PWR Racing - SEAT Dealer Team, DNF

Resultat - Race 2, Skövde:
1. Richard Göransson, Polestar Cyan Racing, 50.199
2. Robert Dahlgren, Polestar Cyan Racing, +7.234
3. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +14.543
4. Rasmus Mårthen, Brovallendesign , +16.195
5. Johan Kristoffersson, PWR Racing - SEAT Dealer Team, +16.417
6. Daniel Haglöf, PWR Racing - SEAT Dealer Team, +3 Laps
DNF. Scott Mclaughlin, Polestar Cyan Racing, DNF
DNF. Linus Ohlsson, Flash Engineering, DNF
DNF. Reuben Kressner, Flash Engineering, DNF
DNF. Emma Kimiläinen, PWR Racing - SEAT Dealer Team, DNF
16-05-01 Mattias Andersson mästerskapstrea efter premiärhelgen i STCC - tog en pallplats i sin Dacia
Mattias Andersson och Dacia Dealer Team hade en bra premiär i Skövde. Andersson körde in på femte respektive tredje plats i söndagens två STCC-heat.
— Vi var trea-trea förra året och femma-trea i år. Jag är ganska nöjd även om det finns en liten besvikelse över resultatet i första heatet, sade Andersson.

Den tillfälliga banan på Skövde flygplats verkar passa Andersson och Dacia. På de fyra race som körts på banan har han tagit tre pallplatser och en femteplats.
— Jag har åkt mycket stadslopp i USA och jag kanske trivs nära murarna på den här typen av banor, sa han.
Han kvalade in som fyra respektive trea i lördagens två kval och startade sjua och trea i söndagens två heat.
— Det är klart att vi är besvikna att vi inte kunde förvalta tredjeplatsen från start i första heatet. Vi gjorde en bra start men i första kurvan blir det trångt och jag får en snytning av någon, jag stöter emot Richard (Göransson) men jag kom ut som trea, berättade han.

Rejäl smäll
Men han fick en tuff smäll strax därpå.
— Ner på första långa rakan låg jag trea men när jag bromsade för att ta kurvan small det bara till, det var den tredje Volvon (Scott McLaughlin) som körde rakt in i mig. Jag fick ett rejält kast och tappade McLaughlin och (Linus) Ohlsson, sa han.
Volvoföraren Robert Dahlgren vann.

Nära muren
I andra heatet, med omvänd startordning, blev det som vanligt stökigt men Dacia-föraren klarade sig relativ bra undan från de värsta situationerna. Och när två konkurrenter körde ihop och tvingades bryta, lyckades Andersson plocka ett par placeringar. I samband med kollisionen kom säkerhetsbilen ut och fältet samlades.
— Det öppnades en jättemöjlighet vid kraschen. Vid omstarten såg jag att Richard (Göransson) skulle sticka iväg och för mig gällde det att sätta press på Rasmus Mårthen så snart som möjligt men han gjorde det bra och åkte smart. Men när läget väl kom tänkte jag att jag måste prova. Det var precis som att Dacian kom mellan honom och muren, berättade Andersson.

Nöjd med helgen
Och han var ganska nöjd med premiärhelgen.
— Jag är jättenöjd med tredjeplatsen och lite besviken över femteplatsen. Men vi tar 37 poäng och ligger trea och det känns som att vi är ”best of rest” efter Volvo. Jag är glad över att vi tog bilen i mål i båda racen och att den är hyfsat hel. Vi har ingen överbudget och måste få det här att funka hela året, summerade Mattias Andersson.
Richard Göransson, Volvo, vann andra heatet.

Nästa tävling är om tre veckor på Dacia Dealer Teams hemmabana, Mantorp Park.

Resultat race 1: 1. Robert Dahlgren, Polestar Cyan Racing, 50.191, 2. Scott Mclaughlin, Polestar Cyan Racing, +1.572, 3. Linus Ohlsson, Flash Engineering, +15.877, 4. Johan Kristoffersson, PWR Racing - SEAT Dealer Team, +21.144, 5. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +30.564, 6. Reuben Kressner, Flash Engineering, +45.717, 7. Rasmus Mårthen, Brovallen Design , +1 Lap.
DNF: Richard Göransson, Polestar Cyan Racing, Emma Kimiläinen, PWR Racing - SEAT Dealer Team, Daniel Haglöf, PWR Racing - SEAT Dealer Team, DNF

Resultat race 2: 1. Richard Göransson, Polestar Cyan Racing, 50.199, 2. Robert Dahlgren, Polestar Cyan Racing, +7.234, 3. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +14.543, 4. Rasmus Mårthen, Brovallen Design , +16.195, 5. Johan Kristoffersson, PWR Racing - SEAT Dealer Team, +16.417, 6. Daniel Haglöf, PWR Racing - SEAT Dealer Team, +3 Laps.
DNF: Scott Mclaughlin, Polestar Cyan Racing, Linus Ohlsson, Flash Engineering, Reuben Kressner, Flash Engineering, Emma Kimiläinen, PWR Racing - SEAT Dealer Team.

http://www.stcc.se/poang/
16-04-30 Robert Dahlgren kvalkung i Skövde
ngen kunde stoppa Robert Dahlgren under lördagen i Skövde. Han var snabbast i samtliga pass och säkrade pole position och 25 mästerskapspoäng. Han var snabbast i både Q1 och Q2 och utöver 25 mästerskapspoäng startar han etta i race 1 imorgon, och med omvänd startordning 10:a i morgondagens andra race.
– Det är en ära att köra för det här teamet och man har inga ursäkter, sa Robert efteråt. Teamet hade förberett en riktigt snabb bil och det var upp till mig att leverera.

Robert erkände att det var lite nerver inblandat efter att inte ha tävlat på ett år och att det även känns smånervöst inför imorgon.
– Jag är lättad att det gått så bra idag men visst är det lite nervöst. Jag har inte tävlat på ett år men jag känner mig väldigt taggad.

Han har sin teamkamrat från Australienåret bakom sig. Scott McLaughlin har gjort framsteg under hela dagen och tog en andraplats i kvalet. Ett litet misstag gjorde att han blev fyra i shoot-out kvalet och McLaughlin ser nu fram emot race imorgon.
– Ännu ett pass för mig att känna mig bekväm med bilen och banan, konstaterade han. Jag är väldigt nöjd med min andraplats i Q1. I Q2 gjorde jag ett litet misstag som kostade tid. Racen borde bli bra imorgon, jag ser fram emot att tävla mot de andra och det är ganska coolt att komma hit utan träning och vara med. Förhoppningsvis kan jag ha en teamkamrat bakom mig imorgon.

Det har varit mycket Polestar Cyan Racing i topp under dagen, men i Q2 kunde veteranen Mattias Andersson slå sig in med ett bra varv och säkra en tredjeplats.
– Jag är nöjd med båda kvalpassen och varvet i Q2 var till 99% perfekt, berättade Mattias. Det var två riktigt bra varv och då är vi med där. Vi är ett litet team, och på vintern är det bara jag och en till i teamet som jobbar med bilen men vi är väl förberedda och jag ser fram emot en solid dag imorgon.

En andra- och tredjeplats för Richard Göransson i kvalet beskrev han som en ok dag på jobbet.
– Jag är inte supernöjd men ett ok kval åtminstone. Jag körde på säkerhet i Q2 så det fanns nog mer att ta av. Nu blir det att gå igenom lite data och finjustera för imorgon. Jag ser med glädje fram emot racen, sa Richard om sitt kval.

Ett som under dagen gått från klarhet till klarhet är Linus Ohlsson som i sin comeback i STCC levererat bra för återvändande Flash Engineering. En nöjd ”Flash” kunde följa Linus under kvalet som tog en sjätte- och en femteplats i de två passen.
– Jag fastnade i trafik när däcken var som bäst i Q1 så jag är ganska missnöjd över det, sa Linus. I Q2 blev det ett bra varv men jag fegade lite så helt nöjd är jag inte. Men jag tror det blir bra imorgon och ser fram emot att tävla igen!

Ett team som kämpat med problem under dagen är PWR vars nya SEAT-bilar har lite kvar till att utmana i toppen. Daniel Haglöf kunde trots att han på grund av en skadad bil missade den andra träningen kvala in femma i Q1. I Q2 var Emma Kimiläinen bästa förare i teamet med en sjätteplats trots en inte fullt fungerande bil.
– Vi har haft tekniska bekymmer hela dagen och det är inte helt löst än, sa Emma. Jag är inte nöjd men vi vet att vi har mycket jobb framför oss och att det här skulle bli en tuff helg. Jag tror det blir intressant imorgon.

Imorgon söndag är det racedag i Skövde. STCC heat 1 startar 12:40 och heat 2 16:00. Tävlingarna direktsänds i SVT Play.

Resultat, Q1 Skövde (omvänd startordning till race 2):
1. Robert Dahlgren 49.518
2. Scott McLaughlin + 0.181
3. Richard Göransson + 0.296
4. Mattias Andersson + 0.496
5. Daniel Haglöf + 0.676
6. Linus Ohlsson + 0.764
7. Emma Kimiläinen + 0.845
8. Johan Kristoffersson + 1.093
9. Reuben Kressner + 1.357
10. Rasmus Mårthen + 1.465

Resultat Q2 Skövde Shoot-out (startordning 1-8 race 1):
1. Robert Dahlgren 49.919
2. Richard Göransson + 0.152
3. Mattias Andersson + 0.233
4. Scott McLaughlin + 0.336
5. Linus Ohlsson + 0.343
6. Emma Kimiläinen + 0.828
7. Daniel Haglöf + 1.092
8. Johan Kristoffersson + 1.931
16-04-30 Första tävlingsdagen med nya bilarna avklarad
PWR Racing Teams tre SEAT Leon STCC deltog under eftermiddagen sina första kvalpass någonsin. Daniel Haglöf visade att gammal i detta fallet också var äldst när han satte femte bästa tid under kvalpass ett. Emma och Johan slutade sjua respektive åtta.
- Det känns givetvis bra att vara snabbast i teamet i kvalpremiären med våra nya bilar, men jag vill mer än så här. Målet är alltid att fightas i toppen. Men detta är ett långsiktigt bygge och jag vet att vi är på väg åt rätt håll. Nu ser jag fram emot morgondagens två race, säger Haglöf.

I kvalpass två var Emma den som lyckades plocka ut mest ur materialet och satte sjätte snabbaste tid, Daniel och Johan fick en tuffare resa och presterade tider som resulterade i sjunde respektive åttonde plats.
- Siktet var ställt betydligt högre än såhär och visst är jag besviken, men samtidigt måste jag försöka ha med mig att vi haft begränsat med tid att jobba med bilen inför denna premiärhelg. Startfältet är enormt starkt och hårt arbete ligger framför oss för att nå de resultat vi vill åt, något jag ser fram emot. Framgång smakar så mycket bättre när resan varit tuff, säger Johan Kristoffersson.
- Med tanke på hur oerhört tight tidsram vi haft för att få hit tre nya SEAT till premiären är jag nöjd med det vi presterat idag. Hela teamet har jobbat enormt hårt och jag är stolt över det vi åstadkommit hittills. Jag känner också att det nya samarbetet med SEAT är början på något ännu större för PWR Racing Team, avslutar Poker Wallenberg.
16-04-30 Rasmus Mårthen besviken efter miss i kvalet
Rasmus Mårthen gjorde ett klassiskt racemisstag i kvalet till STCC-premiären i Skövde. Han ”bromsade på sig” och förstörde sina däck.
— Efter det fick jag vibrationer i bilen – som man bäddar får man ligga, konstaterade han.

Rasmus Mårthen var besviken efter kvalet. En tiondeplats i grundkvalet betyder visserligen pole position i race 2 (omvänd startordning) men det var ingen stor tröst.
— Bilen var bra, jag började komma ner i varvtiderna och skulle ladda hårt men bromsade för sent och låste däcken.
Rasmus Mårthen konstaterade att det är hård konkurrens i årets startfält, det handlar om enbart riktigt bra förare.
— Tuffare än förra säsongen. Och vi ska komma ihåg att det här också var vår första dag då vi kunde testa på riktigt, de andra teamen har minst en testdag bakom sig, sade han.

Den tillfälliga banan på Skövde flygfält är speciell och krävande med stadiga betongmurar nära asfalten.
— Den liknar ingenting jag kört förut och jag brukar ha lite problem på den här typen av banor, jag vet inte riktigt varför, sade han.

Rasmus Mårthen startar tia respektive etta i söndagens båda race.

Volvoföraren Robert Dahlgren var snabbast i båda kvalpassen.
16-04-30 Första kvalet avklarat för Ward WestCoast Racings juniorer
Ward WestCoast Racing Junior Team har avverkat första tävlingsdagen i årets säsong med ett test- och ett kvalpass i Skövde på flygplatsbanan strax utanför staden.

Samtliga tre förare skötte sig bra och teamet kan summera en dag precis enligt förväntningarna, maximalt utnyttjade av körtiden i båda passen, hela bilar och framsteg under dagen. Resultatmässigt blev det en tredjeplats i kvalet för Hugo Nerman precis före Philip Hall. Amalie Wichmand kvalade in som åtta efter att ha fått mer körtid i bilen. Teamchef Dick Jönsson Wigroth är nöjd med vad han har sett.
– De har alla tre gjort precis vad jag hoppades på, säger Dick. De har inte gjort några misstag, lärt sig och gjort framsteg mellan de två passen och återkommit till depån med hela bilar. Jag vet att de alla tre alltid vill vara snabbare, men tiden kommer med erfarenhet och de har alla gjort ett bra jobb. Amalie är som väntat lite efter just nu, och det förklaras helt av att hon testat mycket mindre än de andra. Hon behöver mer körtid och det har hon fått idag. Jag är nöjd med alla tre och ser fram emot att se dem tävla imorgon.

Hugo Nerman kvalade som sagt in som trea och var inte helt nöjd.
– Jag är lite missnöjd, jag gjorde några misstag i kvalet och tog i lite för mycket. Jag vill mer men en bra första dag ändå. Imorgon blir det nytt med racesituationer och det kommer bli roligt. Nu ska jag ladda för det, sammanfattar Hugo sin första dag.

Philip Hall var en bråkdel efter teamkamraten, och även han var lite hård mot sig själv.
– Jag är för mycket tävlingsmänniska för att säga att jag är nöjd, säger Philip. Men det får vara ok, jag känner att farten kommer mer och mer och det har varit en bra dag. Körningen sitter mer och mer och det blir spännande att tävla imorgon.

För Amalie Wichmand handlade dagen om att fortsätta bygga erfarenhet, något hon tyckte kändes under kvalet.
– Det kommer mer och mer tycker jag och jag är förhoppningsfull, säger Amalie. Jag har förbättrat mig hela dagen. Av någon anledning brukar jag alltid vara snabbare i race än i kval så jag ser fram emot imorgon. Jag har bara gjort tre övningsstarter så imorgon blir det min första riktig stående start också. Jag har i alla fall en bra överblick över fältet, så om några gör misstag ska jag ser till och utnyttja det, avslutar Amalie.

Imorgon kör Formula STCC Nordic sitt första heat redan kl 9:00 och heat 2 körs 11:20.

Resultat – Formula STCC Nordic, träning:
1. Juuso Puhakka, Finndrive, 53.336
2. Linus Lundqvist, LL Motorsport, +0.628
3. Robin Fredriksson, Fredriksson Racing, +0.719
4. Hugo Nerman, Ward WestCoast Junior Team, +0.940
5. Philip Hall, Ward WestCoast Junior Team, +1.247
6. Edward Jonasson, Sundahl Racing, +1.340
7. Emma Svensson, —, +2.237
8. Amalie Wichmand, WardWestCoast Junior Team, +2.579

Resultat – Formula STCC Nordic, kval:
1. Juuso Puhakka, Finndrive, 53.088
2. Linus Lundqvist, LL Motorsport, +0.397
3. Hugo Nerman, Ward WestCoast Junior Team, +0.495
4. Philip Hall, Ward WestCoast Junior Team, +0.576
5. Robin Fredriksson, Fredriksson Racing, +0.713
6. Edward Jonasson, Sundahl Racing, +0.926
7. Emma Svensson, —, +1.922
8. Amalie Wichmand, WardWestCoast Junior Team, +2.099
16-04-29 Inför Skövde – Glädje och hunger hos Cyan Racing
Det är mycket nytt hos regerande mästarna Cyan Racing. Teamet har två nya förare för året och ett nytt samarbete med WestCoast Racing som sköter driften av teamet och bilarna under säsongen. Det är lite av en nystart och det är två hungriga förare som är redo att axla favorittrycket.
Efter ett års uppehåll från racing, hans första sedan han var nio år gammal, är Robert Dahlgren tillbaka i tävlingssätet igen. Efter en säsong med Volvo i Australien och V8 Supercars blev det ett år vid sidolinjen ifjol och det är ingen tvekan om att det är en glad och laddad Dahlgren som förbereder sig för säsongsstarten i Skövde.
- Det ska bli så enormt skönt att tävla igen, utbrister han. Jag är så sugen på att köra och tävla att jag måste påminna mig om att andas emellanåt. Jag vill bara sätta mig i en racerbil igen, vilken bil som helst, och tävla! Jag har aldrig varit borta från racingen ett helt år och jag vill tillbaka upp på pallen.

Testerna på Knutstorp bekräftade att Dahlgren är tänd på racing igen. Där fick han också bekanta sig med Richard Göransson, en gammal racingkompis och konkurrent, som nu är hans nya teamkamrat.
- Det kändes väldigt bra, vi respekterar varandra och fungerar bra ihop och har dessutom lika körstil vilket är viktigt. Vi kan jobba bra ihop och tillsammans utveckla och göra bilen snabbare.

Målet för Dahlgren är solklart, den där STCC-titeln ska till slut hamna hemma i Skellefteå. Och ett av de tuffaste motstånden kommer från bilen bredvid i depåboxen.
- Richard vill så klart vinna sin femte titel. Frågan är om han vill vinna den lika mycket som jag vill vinna min första? Jag vill bara ut och vinna, få en bra start på säsongen i helgen och ta det därifrån!

Lika laddad är Richard Göransson. Hans senaste raceseger i STCC kom 2013, och hans senaste titel 2010. Han har många gånger varit främsta utmanaren till Volvo, nu är han en av deras förare.
- Nytt team, ny bil och ny teamkamrat. Det känns väldigt kul och nu är det mycket premiärnerver. Det är faktiskt kul att vara lite nervös inför en säsongsstart så här på ålderns höst, säger Richard.

Det är ingen tvekan om att Richard ser fram emot säsongen och på Knutstorp krossade han sitt eget varvrekord.
- Det var bra testdagar där och jag och Robert arbetade väldigt bra tillsammans. Vi tog med oss mycket positivt från det testet och det var kul att vi jobbade så bra ihop. Tillsammans är vi starka och det känns att vi båda är hungriga. Det ska vi göra till vår fördel.

Det är ingen hemlighet vad Richards mål med årets säsong är, men han poängterar att det är ett hårt motstånd i år.
- Det är inte fler bilar men det är fler starka bilar och förare. Det är kul att se många nya väldigt namnkunniga förare i serien i år och det kommer att bli tufft.

Fyra STCC-titlar och 39 racesegrar är Richards CV i STCC så här långt, något som ska putsas.
- Jag har alla förutsättningar för att bli först till fem. Det är upp till mig nu att göra ett bra jobb och det här kommer att bli en rolig säsong, avslutar Richard.
16-04-29 Brovallen Design till STCC-premiären med nybyggd bil
Brovallen Design kommer till start med en bil (Rasmus Mårthen) i STCC-premiären i Skövde. Men teamägaren Tobias Johansson har gott hopp om att det ska bli fler bilar från teamet på banan under säsongen.
— Många är intresserade av att köra och vi bygger tre bilar, säger han.

Som vanligt har våren varit intensiv för Brovallen Design. På cirka en månad har nya bilar tagits fram, teamet ska i år köra med Ford Mondeo.
— I år känns det som att allting varit sent. Det ha varit tufft för många att få ihop budgeten, besluten har kommit sent och sedan får man jobba dygnet runt för att hinna med, säger han.

Fjolårsföraren Kevin Aabol är fortfarande aktuell för att köra under säsongen.
— Kevin kommer att finnas med i teamet och både vi och han jobbar för att han ska kunna köra några race.
Konkurrensen ser ut att bli stenhård i årets STCC.
— Förarmässigt är det bland de tuffaste säsongerna vi har haft. Att vara med topp-fem i det här gänget är ingen lek, säger Johansson som nu inleder sin 17:e säsong som teamchef i STCC.

23-årige masen Rasmus Mårthen debuterade i STCC i Karlskoga förra säsongen och ska nu göra sin första hela säsong i Sveriges bästa racingserie.
— För mig handlar det om att fortsätta utvecklas. Det är klart att det är lite uppförsbacke när det ser ut som att jag blir själv i teamet, det är en stor fördel att ha en teamkamrat att kunna dela data med, säger Mårthen och han delar Tobias Johanssons syn på förarkvaliteten i årets upplaga av STCC.
— Känns som att det är det starkaste startfältet på väldigt länge, alla som är med kan vinna race, säger han.

Han säger att han fortfarande har mycket att lära om STCC-bilen.
— Den är väldigt speciell att köra, den går inte att jämföra med något annat jag tävlat med. Men det känns bra, jag har lärt känna teamet och Tobias har lång erfarenhet.
Rasmus Mårthen har ägnat vintern åt sponsorjakt samt fysisk och mental träning. Och han är ödmjuk inför uppgiften.
— Självklart vill vi vara topp fem och når vi dit har vi gjort det fantastiskt bra.

På torsdagen körde teamet ett test på Karlskoga motorstadion.
— Det var mest en shake down, men det kändes bra, säger Rasmus Mårthen.
Tidsschema premiärhelgen i Skövde
16-04-28 STCC-premiär i helgen på banan i Skövde!
Äntligen är det dags för årets racepremiär i STCC. 2016 blir Richard Göranssons 14de raka STCC-säsong och i år är det första gången han tävlar i STCC med en Volvo S60 för Polestar Cyan Racing.
Sedan tidigare har Richard vunnit 4st STCC-guld och är nu i jakten på att bli först till 5! #försttill5

– Det är med premiärnerver jag åker till Skövde. Nu finns alla förutsättningar på plats för att vara först till 5. Nu är det är upp till mig. Vi kommer till Skövde med två mycket bra testdagar i ryggen på Ring Knutstorp. Jag noterade under testet en tid som är bättre än mitt tidigare kvalrekord på den banan. Premiär är premiär och jag ser med glädje fram mot att jobba med mitt nya team och mina nya teamkompisar, säger Richard

Richards teamkompisar för året är gamle rivalen Robert Dahlgren och Prins Carl Philip Bernadotte. Tyvärr kör ej Carl Philip premiären då pappa Kung Carl XVI Gustaf fyller 70år. Inhoppare blir ist Volvos stjärnförare i Australian V8 Supercars, Scott McLaughlin.
– Vilka teamkompisar jag har! Vi kommer till Skövde otroligt starka som ett team. Det viktigaste är att Polestar Cyan Racing vinner. Det är en lång säsong och alla race är lika viktiga. Nu bara längtar jag till att startlamporna släcks på söndag i Skövde, avslutar Richard
STCC, Karlskoga, Test,
Årets STCC har fått några nya förare i form av Björn Wirdheim och Johan Kristoffersson. Björn har tävlat i de Japanska GT-mästerskapen de senaste åren och Johan var förra årets fantom i Carrera Cup och tävlar även framgångsrikt i Rallycross VM. På teamsidan har Flash Engineering återuppstått efter att Richards gamla team, Team Tidö, valt att avstå årets säsong.

Se tävlingarna live på SVT Play och följ teamet bakom kulisserna under tävlingshelgen genom teamets Twitter-kanal: www.twitter.com/cyanracing
16-04-28 Inför Skövde – PWR, den spanska utmanaren
Det damp ner som en överraskning i vintras – PWR och SEAT inleder ett flerårigt samarbete i STCC. Och inte nog med det, teamet kommer med tre bilar och tre starka förare till start. Teamchefen Daniel Haglöf dubblerar återigen som förare, supersnabba Emma Kimiläinen fortsätter och ny i teamet blir tidigare STCC- och regerande Carrera Cup-mästaren Johan Kristoffersson som kompletterar satsningen i rallycross-VM med full säsong i STCC.
- Det här ska bli väldigt spännande och det blir en resa för oss, konstaterar Johan. Teamet är förhållandevis nytt, bilen är helt ny för mig och vi har mycket att jobba med men det kommer att bli kul. För mig är racing ett sätt att utveckla mig som förare i rallycross så att det här blev möjligt med PWR och SEAT är väldigt positivt.

En testdag har Johan hunnit med i nya bilen och hans första intryck är positiva. Han har dock realistiska förväntningar inför säsongen.
- Vi kommer att bli bättre under året, och med omvänd startordning och straffvikter kan vad som helst hända. Vi vet att ett team har dominerat de senaste åren och att vi har en stor utmaning och mycket jobb framför oss. Det viktigaste för mig, viktigare än att prata om enskilda resultat, är att jag kan vara med och racea och att vi har farten för att slåss i toppen och det tror jag vi kan utveckla under säsongen.
Daniel Haglöf har med hårt arbete och mycket envishet utvecklat teamet under de senaste åren och konstaterar att man nu tagit ett stort nytt kliv framåt.
- Jag har hela tiden trott på det här men det är ett hårt arbete och att få samarbetet med SEAT på plats har varit något av det roligaste men också svåraste jag någonsin har gjort, säger Daniel. Tyvärr hinner jag inte njuta av det, en dag kan jag se tillbaka på det här och vara stolt över det men just nu är det bara full gas framåt.

Full gas är det verkligen, teamet har inte bara utökat antalet bilar och inlett ett samarbete med ett nytt bilmärke utan också flyttat till nya lokaler och växt betydligt.
- Vi lider fortfarande av växtvärk men i år är första året vi har heltidsanställd personal. Det är mycket att göra men jag har ett fantastiskt team bakom mig och väldigt mycket hjälp, och jag och ”Poker” kompletterar varandra väldigt bra.

Ifjol vann Daniel racet på Solvalla, ett race där Emma Kimiläinen var nära att också vinna, och det blev ytterligare några pallplatser. Målsättningen i år är realistisk och bakom finns det en ännu ambitiösare målsättning. Daniel kan heller inte låta bli att hinta om större möjligheter redan i år.
- Tillsammans med SEAT ska vi vinna team- och förarmästerskapet inom tre år, säger Daniel bestämt. I år vill jag att vi ska vinna fler race än ifjol och det är tufft men inte omöjligt. Det är fler starka bilar och förare med i år än ifjol men vi har också utvecklats enormt. Emma vet vi är snabb och hon kommer att gynnas av att vi har tre bra bilar och förare att jobba med. Jag är fortfarande hungrig som förare och skulle vi i slutet av året hamna i ett avgörande läge kan jag och Johan som förare kavla upp ärmarna. Om vi hamnar i ett titelläge mot slutet av säsongen

16-04-27 Kan Flash Engineering göra det omöjliga?
För fyra veckor sedan fanns inte ens planer på ett team. Nu förbereder man sig för helgens säsongsstart i Skövde. Jan ”Flash” Nilsson är tillbaka i STCC, nu med ett eget team som kämpar mot oddsen.
- På fyra veckor har vi gått från att jag satt själv på kontoret till att ha ett team som åkte till Gelleråsen för officiellt STCC-test och hade snabbaste varvtid, konstaterar ”Flash”. Det här är ett kanonteam vi har fått ihop på bara fyra veckor men vi har egentligen en omöjlig utmaning. Går det att få ihop ett STCC-team på fyra veckor? I helgen vet vi och för mig är det enkelt, allt går!

Teamet bakom förarna Reuben Kressner, ung STCC-debutant, och Björn Wirdheim, mycket erfaren men STCC-debutant, samt stjärnskottet Linus Ohlsson som gjorde succé 2012 och som i helgen ersätter Wirdheim, har höga målsättningar men fötterna på jorden.
- Jag åker inte till Skövde på fredag för att vi ska bli frånåkta, säger ”Flash” bestämt. Vi ska se till att det blir roligt att tävla i STCC och att det blir viktigt att vinna, men vi förstår ju att vi ligger efter. Vi är inte dumma men vi vill mycket. Det jag vet är att jag kan kämpa och det ser är så vi är som team. Vi kan kämpa. Precis som jag gjorde när jag själv körde ska vi ta en kurva i taget och när vi är först kommer ingen att ta sig förbi! Om vi blir frånåkta i helgen, ja då får vi göra något åt det. Det är vad det här handlar om, kämpa för att vinna.

Allting har satts ihop snabbt och det syns men ”Flash” backar inte för utmaningar, om det så är att stå på en rockscen eller sätta ihop racerteam.
- Vi vet inte ens om vi kommer att ha egna teamkläder i helgen. Vi kanske står där i våra egna privatkläder och jobbar. Det hela är egentligen ett enda stort frågetecken men det är lite charmigt. En sak är säker, vi kommer att kämpa och vi är inte rädda!
Flash Engineering
Reuben Kressner - Stockholm
20 år
STCC-debutant
Pallplatser franska Formel 4 och Formel Renault 1,6 Sverige. SM-brons Karting, KF2 2013
Flash: ”Reuben kommer en dag att se tillbaka på det här och konstatera att han lärde sig massor hos oss. Vi ska ge honom rätt förutsättningar, och Flash Engineering har matchat fram många juniorer som idag är stjärnor. Reuben är nästa stjärna.”

Björn Wirdheim – Växjö, bor i England
36 år
STCC-debutant
En av Sveriges mest erfarna förare. F3000-mästare, F1-testförare Jaguar, SuperGT-mästare Japan, Europena Le Mans-mästare LMP2 2015, kört Super Formula och Super GT i Japan i många år.
Flash: ”En elitförare vilket team som helst skulle vilja ha och behöver. Mycket viktig för att utveckla teamet och bilen och en fantastisk tillgång för STCC.”

Linus Ohlsson – Jönköping
25 år
Reservförare för Björn Wirdheim, ersätter Wirdheim i Skövde
Tvåa TTA 2012, Trea Carrera Cup Scandinavia 2011, JTCC-mästare 2009.
Flash: ”Volvo släckte Linus. Jag ska tända honom igen! Han är i mina ögon den största talang svensk racing fått fram sedan Thed Björk och jag har en långsiktig plan för honom.”
16-04-25 Andersson och Dacia siktar mot pallen i STCC-premiären i Skövde
Med sina 43 år är Mattias Andersson äldst av alla i STCC.
– Men jag är lika sugen nu som alltid, försäkrar han.
Konkurrenterna gör därför bäst i att se upp för ”gubben” i Dacian.
– I år vill jag vara med och fightas om medaljerna.
Linköpingsföraren Mattias Andersson gör i år sin 34:e racingsäsong. I STCC har han tävlat de 15 senaste åren.

Lusten till racingen och viljan att stå överst på prispallen är lika stor nu som den dagen han som 18-åring tävlingsdebuterade i formelbil på Kinnekulle Ring.
– Det känns lite ovant att vara äldst. I gokart var jag alltid bland de yngsta i mina klasser och så var det även när jag började tävla i riktig bil, minns han.

Andersson räknar inte med att hans yngre kollegor kommer att ta någon större hänsyn till sin äldre förarkollega i mästerskapet. Däremot hoppas han få visa att, som det heter, gammal är äldst.
– Det här blir mitt fjärde år med Dacia Dealer Team. Första säsongen slutade vi på åttonde plats och har efter det blivit sexa och femma. Jag vill gärna fortsätta den trenden, men hoppar gärna över någon eller några placeringar. Jag har varit fyra som bäst i STCC och vill gärna vara med och fightas om medaljerna den här säsongen. Det är min målsättning, säger Andersson, som med största säkerhet kommer att skriva ett stycke STCC-historia under året.
– Förutom att jag är äldst i startfältet är jag också den som har kört flest STCC-race, 195 stycken. Under säsongen kommer jag, om inget oförutsett inträffar, att passera såväl Tomas Engström, som har 199 starter och Fredrik Ekblom, 206.

Mattias Andersson kommer att vara tvåa i statistiken när det är dags att göra bokslut i slutet på september. Upp till ledande Jan ”Flash” Nilsson har han fortfarande en bit. ”Flash” fick ihop 231 STCC-lopp i karriären.
– För att ta mig förbi honom får jag köra vidare några säsonger till.
Kanske gör han det. Några planer på att sluta har han inte ännu i alla fall.

Andersson är entusiastisk och förväntansfull inför årets säsong och premiären på flygplatsbanan i Skövde 30 april-1 maj.

Han välkomnar den senaste tidens händelser som bland annat berikat mästerskapet med två nya bilmärken – SEAT och Ford – och klassförare som exempelvis Björn Wirdheim, Johan Kristoffersson och Linus Ohlsson.
– Det ser ut att kunna bli en båda spännande, intressant och tuff säsong. Det kommer inte att bli lätt att slå sig in bland de fem bästa, konstaterar han.

Men det är just vad Mattias Andersson och Dacia Dealer Team vill göra. Jämte medalj drömmer Andersson dessutom om att äntligen kunna ge Dacia sin första STCC-seger.
– Jag har 14 nya chanser framför mig. Vi hade två riktigt bra lägen i fjol – Mantorp och Karlskoga. Jag hoppas på fler i år och kommer att gå för seger när vi får chansen, slår han fast.

Kanske kommer fullträffen redan i Skövde? I fjol fick han med sig två tredjeplatser från premiären på samma bana.
– Dubbla pallplatser igen vore drömmen. Det ska bli kul att komma tillbaka till Skövde. Banan där är rätt så rolig även om den inte är den svåraste rent tekniskt.

Andersson var nöjd med vad han och teamet presterade på testen i Skåne för en tid sedan. På Ring Knutstorp skuggade han de senaste årens dominant i mästerskapet, Polestar Cyan Racing, Volvo.
– Testen gick bra och jag är 95 procent säker på hur jag vill ställa in bilen i Skövde. Vi är beredda, hälsar Andersson, som laddar med att visa upp tävlingsbilen hos tre Dacia-handlare dagarna innan premiären.
– Onsdag kväll är vi i Borås och på torsdag ställer vi ut bilen både Lidköping och Skövde innan vi tar med den till banan.
16-04-25 Internationell racingstjärna hoppar in för prins Carl Philip i STCC-premiären
Scott McLaughlin kommer att hoppa in för prins Carl Philip hos Polestar Cyan Racing i premiären av STCC 2016 i helgen.– Jag ser fram emot att komma till Sverige igen för mitt andra besök, den här gången kommer jag att köra en tävlingsbil vilket är precis vad jag vill göra, säger McLaughlin som besökte teamet i Göteborg 2014.

Prins Carl Philip kommer att missa STCC-premiären på grund av hans pappa kung Carl XVI Gustafs 70-åriga födelsedag samt att han själv blev pappa i förra veckan.
– Varma gratulationer från alla i Polestar Cyan Racing till prins Carl Philip och medan vi kommer att sakna honom under första tävlingen är Scott en ung och lovande racingtalang som gör ett mycket bra jobb i Australien. Vi är mycket glada över att ha honom med oss i premiären där han utan tvekan kommer att få en tuff utmaning med så lite tid i STCC-bilen. Men vi har fullt förtroende för hans förmåga att lära sig snabbt, säger Alexander Murdzevski Schedvin, Head of Motorsport på Polestar.

McLaughlin, 22 år gammal från Nya Zeeland, tävlar för Volvo Cyan Racing i V8 Supercars där han nyligen tog en dubbelseger på den snabba och utmanande Phillip Island-banan i Australien.

Nyzeeländaren ansluter teamkollegorna Robert Dahlgren och Richard Göransson i Polestar Cyan Racings tredje Volvo S60 Polestar STCC på Skövde Airport Race den 30/4–1/5.
– Jag ser fram emot utmaningen och ska försöka göra ett bra jobb för prins Carl Philip som jag ersätter. Det ska bli väldigt kul att köra med min gamla teamkompis Robert Dahlgren i STCC med Polestar Cyan Racing. Förhoppningsvis kan jag säkra en pallplats, det vore riktigt bra, säger McLaughlin.

Prins Carl Philip återvänder till årets andra tävling på Mantorp Park den 26:e maj och fortsätter sedan resten av säsongen.
16-04-22 Team Tidö står över STCC 2016 för att fokusera på välgörenhetsprojektet Race4Health i historiskt rally och racing
Team Tidö har sitt hjärta och sitt ursprung i historiskt rally, teamets första tävling var 2008 Björn Waldegård och Mikael Persbrandt som förare i Midnattssolsrallyt. Framgångarna i East Africa Safari Rally i höstas har gjort att vi beslutat oss för att återigen koncentrera oss på vårt historiska arv. Dubbelvinsten i Afrika genom Stig Blomqvist och Richard Göransson lade grunden för en stark internationell plattform, och många engagerade har sökt sig till oss för att få vara med i arbetet och utvecklingen med Race4Health. Både jag själv och teamets partners brinner för detta och det känns helt rätt att satsa fullt ut i år. Tillsammans med optiker kommer vi att fortsätta samla in begagnade glasögon, säger teamchefen David von Schinkel.

Teamet har hyrt ut sina tre bilar och utrustning till Flash Engineering. Vi är glada att kunna stötta Jan "Flash" Nilsson och STCC klassen med detta.
Vi tror på konceptet och kommer att följa serien både på plats och på TV. I år ska vi parallellt titta på ett nytt teamkoncept inför STCC 2017, STCC´s utveckling går helt klart åt rätt håll.

Det är med stor respekt vi följer vissa av teamens utveckling, t.ex. PWR. Imponerande vad de har utvecklats på så kort tid.

I höstas bestämde vi oss för att köra utomlands och förlängde därmed inte kontraktet med Richard Göransson. Det är med blandade känslor som vi inte bygger upp vår egen unika VIP-avdelning på STCC banorna i sommar. Samtidigt känns det kul att våra bilar ändå får rulla. Vi önskar den forne stjärnan Jan "Flash" Nilsson lycka till, och är säkra på att hans genuina erfarenhet ger bästa förutsättningar för bilarna att tillsammans med lovande förare lyfta STCC. Det ska bli roligt att åter se Linus Ohlsson i den bil som gav honom och Team Tidö en andraplats i serien 2012. Det känns också skönt att Richard Göransson kommer till start i årets STCC uppgörelse. Richard gjorde en enastående insats för oss då han blev två i Safari Rallyt, vi håller tummarna för honom, säger David von Schinkel.

Under Team Tidös fyra år i STCC har man hunnit med mycket, det som vi minns starkast var när vi vann premiären 2012 med Linus Ohlson. Ett annat minne var 2013 då vi som första STCC team gjorde en juniorsatsning. Intill STCC bilen stod i tältet en lika designad Formel Renault 1,6. Näst sista tävlingen totalskrotades bilen, duktiga mekaniker byggde upp den sedan vann vi hela serien genom Erik Johansson.

Under vintern har två historiska banbilar byggts som ska tävlas i Europa. Trailar har bytts ut mot Europa standard. Internationella mekaniker har knutits upp. Målet är att i sommar först köra med RHK, för att bli lite varma i overallerna och i höst tävla utomlands. Vi planerar totalt tre tävlingar i Sverige samt fem stora tävlingar utomlands, vi kommer även att köra ett långlopp i en modern GT bil.
En av årets höjdpunkter blir Copenhagen Historic Grand Prix och ambitionen är att ställa upp med fyra bilar i olika klasser. Detta är ett helt fantastiskt arrangemang som vi rekommenderar alla att besöka.

Tillsammans med våra kontakter i optikbranschen kommer vi att fortsätta samla in glasögon för att restaurera och ge vidare till behövande. Detta initiativ gör vi i samarbete med arrangörerna till de tävlingar som vi deltar i, det känns fantastiskt att så många vill vara med.

Länk till trailer av blivande filmen Facebook https://www.facebook.com/Race4Health/?fref=nf
16-04-21 WestCoast Racing inför TCR International i Estoril
I helgen är det dags för säsongens andra tävlingshelg i TCR International Series. Platsen är tidigare F1-banan Estoril i Portugal och Westcoast Racing / Sportpromotion åker till Portugal för att återuppta jakten på mästerskapstiteln efter en helg i Bahrain fylld av både upp- och nedgångar.

Estorilbanan var värd för Formel 1 mellan 1984 och 1996 och den väntas bli en tuff utmaning för TCR. Banan ställer höga krav på bilarna och däcken med långa raksträckor, chikaner, snabba kurvor och tuffa inbromsningar. Händelserika race där både förarna och bilarna förväntas utmanas ordentligt kan väntas.

Efter helgen i Bahrain har teamet siktet inställt på högsta platsen på pallen och teamchef Greger Petersson ser fram emot helgen.
– Det gick inte riktigt som planerat i Bahrain senast men vi att så är det i motorsport ibland, säger Greger. Vi har lärt oss läxan och kommer att komma till Portugal både starkare och snabbare. TCR International är ännu mer konkurrenskraftigt i år med fler bilar och team involverade i mästerskapet. Vi har dock en stark organisation, vi har tre toppförare som alla var snabba i Bahrain och en snabb bil i steg 2 av Hondas Civict TCR. Alla de ingredienser vi behöver för att kunna ta viktiga mästerskapspoäng, minska gapet till ledarna och på riktigt få fart på vår jakt på årets mästerskapsvinst.

TCR-helgen i Portugal körs 23-24 april, nu på lördag och söndag. Söndagens race startar 11,25 samt 17:05 lokal tid. Live streaming och tidtagning finns på den officiella hemsidan www.tcr-series.com där även ytterligare information om helgen och mästerskapet finns.
16-04-21 Johan Kristoffersson kör STCC
Johan Kristofferssons 2016 blir alltmer spännande. Utöver full säsong i World RX med Volkswagen RX Sweden, gör han nu även comeback i STCC - allt för att få de bästa förutsättningarna för att utvecklas som förare och komma närmare världsmästartiteln.

Att ha ett gediget tävlingsschema och att få så mycket bilkörning som möjligt är de tyngsta byggstenarna i norska EVEN Managements plan för att Johan ska kunna utvecklas maximalt. Förra året blev han trea i Rallycross-VM och i tillägg till det blev han mästare i Porsche Carrera Cup. För att ge honom de bästa tänkbara förutsättningarna inför årets World RX fick han dessutom chansen att träna genom att ratta en Skoda Fabia i bland annat Rally Sweden under vintersäsongen. Nu läggs ännu en disciplin till i Johans schema för året - STCC, där han blev mästare 2012.
- Konstant utveckling, hårt och målmedvetet arbete är det som gör att vi förhoppningsvis kan vara med och utmana om VM-titeln i rallycross. För mig är racingkörningen en viktig del i detta och jag har stor nytta av det i rallycrossen, inte minst för att förstå hur man bäst använder en bil och att på rätt sätt kommunicera till min ingenjör vad som behövs för att åka snabbare. Jag är därför väldigt tacksam för att EVEN Management, Volkswagen, Bauhaus och övriga runt omkring mig stöttar mig i ambitionen att bli en ännu bättre förare och ger mig chansen att få göra det här, berättar Johan.

På onsdagen gjorde Johan sitt första och enda test inför STCC på Gelleråsen i Karlskoga. När han senast körde mästerskapet satt han i en Volkswagen Scirocco, men den här gången blir det en Seat för PWR Racing Team.
- Det känns spännande att vara tillbaka i STCC och att få "tävlingstagget" även mellan rallycrosstävlingarna. Tidigare har jag bara tävlat för familjeteamet KMS på hemmaplan, så det här blir nytt och kul och jag hoppas att jag både kan lära mig av PWR och bilen, samt att jag kan tillföra teamet något från min erfarenhet. Som tävlingsmänniska vill man alltid vinna race, det här är inget undantag, säger Johan.

Årets STCC består av sju deltävlingar mellan april och september och Johan kommer att delta i alla förutom den näst sista på Solvalla i början av september då den krockar med den franska deltävlingen i Rallycross-VM.


16-04-20 Brovallen Design kör Ford i STCC
Brovallen Design byter bilmärke i STCC. Avestateamet kommer att köra Ford den kommande säsongen.
– Huvudorsaken till att vi byter samarbetspartner är att vi förbereder oss för STCC:s kommande reglemente och där har Ford redan en färdig lösning, säger Johansson.

STCC har premiär i Skövde nästa helg och de nya bilarna byggs för fullt i verkstaden i Brovallen, utanför Avesta.

När det gäller förare är det klart att Rasmus Mårthen och Dalecarlian Racingteam kör en bil.
– Målet är att få ut minst två bilar, helst tre, säger Tobias Johansson.

Teamet har under de senaste säsongerna tävlat tillsammans med Kia i STCC.
– Samarbetet har varit riktigt bra och jag vill tacka Kia för de här åren.

16-04-19 PWR Racing Team mönstrar tre förare i årets STCC
2016 års STCC-säsong stundar och PWR Racing Team kan nu presentera vilka förare som kommer att köra teamets tre SEAT Leon STCC. Två ansikten känner vi igen sedan tidigare som Emma Kimiläinen och teamets VD Daniel Haglöf. Den tredje föraren kan titulera sig både STCC-mästare och trippel Carrera Cup Scandinavia-mästare, nämligen Johan Kristoffersson.

Tillsammans har trion tolv mästerskapssegrar och över 120 racevinster, detta trots en medelålder på bara 30 år. Målet med kommande säsong är tydligt, siffran framför antalet mästerskapssegrar skall lyda tretton efter finalen på Ring Knutstorp.
- Johan, som gick obesegrad genom Carrera Cup Scandinavia förra året, är en värvning som vi har jobbat på sedan slutet av förra säsongen. Han är en multitalang inom motorsport som visat sig vara snabb oavsett bil och underlag. Jag är väldigt nöjd med att Johan kör för PWR Racing Team i STCC detta år, säger Haglöf.

Emma och Daniel gör båda sin tredje säsong i STCC för PWR Racing Team som för övrigt fyller fem år denna säsong.
- Detta blir första gången jag tävlar i Sverige för ett team som inte drivs inom familjen, men jag känner stor tillit till Haglöf och det team han och Poker har byggt de senaste åren. Jag är enormt sugen på att vinna STCC igen och känner att chanserna är goda med PWR och SEAT. Det känns också bra att ha Bauhaus med i ryggen när jag nu återvänder till Sveriges elitklass inom banracing. Utöver det är det väldigt värdefullt med så mycket körning som möjligt på hög nivå, säger Johan.

Teamet kör just nu försäsongstester på Karlskoga Motorstadion och kommer så småningom att presentera en reservförare som bland annat kommer att köra en av teamets bilar på Solvalla, när STCC krockar med Johans åtaganden med Volkswagen i Rallycross-VM.
- Att kunna presentera en förar-line up av den här kalibern känns enormt bra. Att vi fortsatt är det enda teamet med en kvinna bakom ratten i en av våra bilar gör inte saken sämre. Vi har ända sedan starten trott fullt ut på att det är rätt väg att gå inom elitracing, något som fallit väldigt väl ut. Emma har redan tagit tre pallplaceringar och jag tvivlar inte en sekund på att det blir fler i år! Nu vill jag bara att säsongen ska komma igång, säger en märkbart ivrig Poker Wallenberg.
16-04-18 Segermaskinen Flash Engineering tillbaka i STCC med F1-förare
Flash Engineering är tillbaka i STCC. Mästerskapets segerrikaste team någonsin kommer till start med tidigare Formel 1-föraren Björn Wirdheim, Reuben Kressner och Linus Ohlsson.
– Vi är tillbaka för att köra ifrån de som är bäst. Vi är tillbaka för att köra ifrån Volvo, säger tidigare mästaren Jan ”Flash” Nilsson, ägare och teamledare.

Med siffran 63 toppar Karlstadbaserade Flash Engineering statistiken över flest racesegrar i STCC:s mästerskapshistoria. Många förare har bidragit till den imponerande sviten. Nu står nya på tur.
– Det ska bli jätteroligt att tävla i Sverige igen, speciellt som jag får möjlighet att göra den här satsningen tillsammans med Jan ”Flash” Nilsson och ett av de mest professionella teamen i mästerskapet. Hos Flash Engineering vet jag att jag kommer att få bra förutsättningar att lyckas, säger Björn Wirdheim, som inte tävlat i ett mästerskap på hemmaplan sedan han 1997 vann SM i Formel Ford 1600.
Den 36-årige Växjösonen har varit enormt framgångsrik i sin alltjämt pågående, internationella racingkarriär. 2003 vann han Formel 3000 (GP2 ) och säsongen därpå var han testförare för Jaguar i Formel 1. Sedan flera år tillbaka är han firad och framgångsrik GT-förare, främst i Japan, men också i Europa.
– Jag har följt STCC under flera år och det är kul att jag nu får möjlighet att delta i mästerskapet – och att det går att kombinera med mitt övriga tävlande. Samtidigt har jag ingen tidigare erfarenhet av den här bilen och jag ska köra på banor som jag inte varit på sedan 1997. Jag förstår att det här inte kommer att bli lätt och jag har stor respekt för konkurrerande team och förare, men målsättningen är givetvis att vinna – det är det alltid. Jag ska göra mitt bästa och är övertygad om att vi kommer att leverera bra resultat.
Björn Wirdheim blir det självklara ankaret i Flash Engineerings föraruppställning.
– Björn är en elitförare som varje team vill ha och behöver. Med sin rutin, erfarenhet och kunnande är han mycket viktig för att utveckla teamet och bilen, konstaterar ”Flash”.

Jämte Wirdheim kommer Flash Engineering att matcha lovande junioren Reuben Kressner, 19 år, från Stockholm. Efter en framgångsrik kartingkarriär har Kressner kört formelbil i två säsonger. Han har tävlat i Formel 4 i Frankrike och i Formel Renault 1,6 på hemmaplan.
– Reuben gjorde ett bra STCC-test för WestCoast Racing i höstas, han har rätt ålder och rätt inställning. Flash Engineering har bland annat matchat fram juniorer som Mattias Ekström, Robert Dahlgren, Thed Björk och Linus Olsson och Reuben ska bli nästa förare, lovar Nilsson.
– Otroligt spännande för mig, jag ser verkligen fram emot att ta steget från formelbil till STCC och utbildas under Jan ”Flash” Nilssons ledning och med rutinerade teamkompisar som Björn Wirdheim och Linus Ohlsson. Av den här trion är jag övertygad om att jag kommer att lära mig mycket, säger Kressner.

Linus Ohlsson, 25 år, är teamets reservförare som i första hand ska ersätta Björn Wirdheim när hans internationella uppdrag kolliderar med STCC.
– Linus är i mina ögon den största talang svensk racing fått fram sedan Thed Björk, säger Jan Nilsson.

Flash Engineering hjälpte tidigt Linus i hans karriär. 2012 gjorde talangen succé med en andraplats i TTA, men ett år senare och efter en fjärdeplats i STCC, fick han lämna rollen som fabriksförare hos Volvo när verksamheten skulle bantas.
– Efter tävlingsuppehållet 2015 har jag lockat tillbaka Linus till svensk elitracing och jag har en långsiktig plan för honom. Volvo släckte glöden och jag tänker tända den igen, säger ”Flash”.
Linus är glad över att vara en del av Flash Engineering igen och han kommer att få chansen i teamet redan i premiären i Skövde den 1 maj. Då är nämligen Wirdheim engagerad på annat håll.
– Det känns helt fantastiskt att vara tillbaka i Flash Engineering och i STCC. Det här är chansen jag väntat på och jag vet att Janne kommer att ge mig rätt förutsättningar att lyckas, säger Linus, som redan börjat snegla på teamets tredjebil.
Hans hemliga plan är att få ut den på banan genom att vinna premiären.

På rekordtid har Jan ”Flash” Nilsson byggt ett nytt toppteam i STCC, Flash Engineering.
– Jag har fått ihop ett gäng med bara proffs, killar med lång erfarenhet av elitracing som trivs ihop och som älskar att segra, säger ”Flash”, som själv leder arbetet i teamet – med samma glöd och med lika vass tunga som alltid.
– Jag älskar racing, jag har alltid älskat racing. Jag har levt på och för sporten i hela mitt liv och efter en behövlig timeout på tre år har suget kommit tillbaka. Jag tror dessutom mycket på STCC:s nya ägare som verkligen vill och jobbar målmedvetet för att göra STCC till kungaklass igen redan i år. De bästa förarna och teamen kör här redan, det är det enda som är viktigt. Då blir det verkligen värt att segra.

Jan ”Flash” Nilsson utstrålar glädje och energi i sin roll som spindeln i nätet i det egna teamet. Han tycker racing är roligt igen, speciellt om han vinner. Och det har han för avsikt att göra i sin comeback 2016.
– Målsättning? Vi ska köra ifrån Volvo. Om det händer tidigt eller tar ett tag är ointressant. Det är dit vi ska, säger han.

Fakta
Björn Wirdheim
36 år
Från Växjö
Bor i England
Främsta meriter: Formel 3000-mästare 2003, reserv- och testförare för Jaguar i Formel 1 2004, teammästare i Super GT i Japan 2014, mästare i European Le Mans Series LMP2 2015.

Reuben Kressner
19 år
Från Stockholm
Bor i Stockholm
Främsta meriter: Pallplatser i franska Formel 4 och svenska Formel Renault 1,6 2015. Bronsmedaljör i SM i karting, KF2, 2013.

Linus Ohlsson
25 år
Från Jönköping
Bor i Jönköping
Främsta meriter: Tvåa i TTA – Elitserien i Racing 2012, trea i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2011, mästare i JTCC 2009.

http://www.flashengineering.se/2016/04/18/segermaskinen-flash-engineering-tillbaka-i-stcc-med-f1-forare/

16-04-15 Lyckat STCC-test för Dacia Dealer Team
Nedräkningen för STCC-premiären i Skövde den 1 maj har börjat. Mattias Andersson och Dacia Dealer Team genomförde nyligen ett test på Ring Knutstorp i Skåne med lyckat resultat.
– Körningen satt rätt bra direkt och vi var där och nosade strax bakom Volvobilarna, konstaterar en belåten Andersson.

Endast tre bilar valde att delta i säsongen första STCC-test (övriga kör på Gelleråsbanan utanför Karlskoga på tisdag). För Mattias Andersson spelade det ingen roll. Med Polestar Cyan Racing på plats fick Dacia Dealer Team möjlighet att mäta sig mot de senaste årens dominanter i mästerskapet.

Och Mattias Andersson utmanade verkligen toppteamets nya förare, Richard Göransson och Robert Dahlgren. Den första testdagen – då Göransson slog till med en kanontid, 57,41 – var Andersson bara 15 hundradelar bakom Dahlgren. Dagen därpå skiljde det bara 13 hundradelar till Dahlgren som då hade bästa tid.
– Strax innan lunch var vi till och med snabbast och det bestående intrycket av testen var att tempot var högt och att vi vara riktigt nära Volvo-bilarna.

Att jämföra tider från olika tillfällen är inte helt rättvist, men Anderssons 57,80 respektive 57,63 de båda dagarna var klart bättre än den tid (57,93) som gav pole position i fjolårets final på samma bana.

Nu var det inte bara speeden föraren och teamchefen Mattias Andersson var nöjd med under besöket i Skåne.
– Vi körde 186 varv, ca 40 mil, under två dagar utan minsta tekniska bekymmer. Arbetet i teamet fungerade också perfekt, konstaterar Linköpingsföraren.

Dag två avslutades i regn vilket gav deltagande team möjlighet att köra in sig på de nya regndäcken från Michelin.
– Regn tränar man inte i så ofta så vi tog chansen och det gick bättre och bättre. En och en halv dag på torrt och en halvdag i regn. Det var en bra, givande och roligt test.
16-04-15 Lyckat STCC-test för Dacia Dealer Team
Nedräkningen för STCC-premiären i Skövde den 1 maj har börjat. Mattias Andersson och Dacia Dealer Team genomförde nyligen ett test på Ring Knutstorp i Skåne med lyckat resultat.
– Körningen satt rätt bra direkt och vi var där och nosade strax bakom Volvobilarna, konstaterar en belåten Andersson.
Endast tre bilar valde att delta i säsongen första STCC-test (övriga kör på Gelleråsbanan utanför Karlskoga på tisdag). För Mattias Andersson spelade det ingen roll. Med Polestar Cyan Racing på plats fick Dacia Dealer Team möjlighet att mäta sig mot de senaste årens dominanter i mästerskapet.

Och Mattias Andersson utmanade verkligen toppteamets nya förare, Richard Göransson och Robert Dahlgren. Den första testdagen – då Göransson slog till med en kanontid, 57,41 – var Andersson bara 15 hundradelar bakom Dahlgren. Dagen därpå skiljde det bara 13 hundradelar till Dahlgren som då hade bästa tid.
– Strax innan lunch var vi till och med snabbast och det bestående intrycket av testen var att tempot var högt och att vi vara riktigt nära Volvo-bilarna.

Att jämföra tider från olika tillfällen är inte helt rättvist, men Anderssons 57,80 respektive 57,63 de båda dagarna var klart bättre än den tid (57,93) som gav pole position i fjolårets final på samma bana.
Nu var det inte bara speeden föraren och teamchefen Mattias Andersson var nöjd med under besöket i Skåne.
– Vi körde 186 varv, ca 40 mil, under två dagar utan minsta tekniska bekymmer. Arbetet i teamet fungerade också perfekt, konstaterar Linköpingsföraren.

Dag två avslutades i regn vilket gav deltagande team möjlighet att köra in sig på de nya regndäcken från Michelin.
– Regn tränar man inte i så ofta så vi tog chansen och det gick bättre och bättre. En och en halv dag på torrt och en halvdag i regn. Det var en bra, givande och roligt test.

Dacia Dealer Team hade ett filmteam på plats på Ring Knutstorp. Se det lyckade resultatet av deras arbete på teamets hemsida på Facebook: https://www.facebook.com/Dacia-Dealer-Team-1638133826412449/?fref=ts
16-03-31 Spanskt möter svenskt – SEAT Leon STCC
SEAT Sverige och PWR Racing Team tillkännagav för drygt två veckor sedan en gemensam fyraårssatsning i STCC. Det har nu blivit dags att presentera den modell som teamet kommer att tävla med i jakten på segrar i Sveriges elitklass inom banracing.

Den nya bilen har getts namnet SEAT Leon STCC och är formgiven av SEAT:s designavdelning, som bollplank i processen har de haft SEAT Sport och teamets huvudpartner Combitech. Drygt 10 designers och ingenjörer har varit inblandade i projektetet och när denna text publiceras har över 2500 timmar lagts på den nya tävlingsbilen, fördelat på SEAT:s huvudkontor i Barcelona och Combitechs utvecklingscenter i Trollhättan. Arbetet har bestått av allt från ren design till mekanisk konstruktion och aerodynamikberäkningar i datormiljö.
- I samband med ett event förra året där PWR Racing Team föreläste för Combitechs kunder här i Trollhättan föddes en gemensam idé om att lyfta vårt partnerskap ytterligare en nivå. När möjligheten att utveckla teamets nya kaross dök upp var beslutet om vår inblandning lätt att ta. Det är med en stor portion av stolthet och ingenjörsglädje som vi tar del av teamets satsning med SEAT i STCC. Säger Ronnie Madsen, affärsområdeschef på Combitech i Trollhättan.

Tävlingsbilen som bär på design-DNA från SEAT Leon med sin tvådelade midjelinje och karaktäristiska varselljus har starka kopplingar till den nyligen uppdaterade SEAT Leon Cup Racer, en bil som körs internationellt både i TCR och SEAT:s enhetsserie SEAT Leon Eurocup.
- Att få med SEAT Sverige i STCC tillsammans med ett av de snabbast växande teamen känns enormt bra, en rejäl styrkeinjektion i svensk banracing. Bilens utseende gör knappast saken sämre. Hatten av till de som ritat denna racer! Säger Jonas Lundin, VD på STCC.

De första karossdelarna har precis lämnat Cliff Produktion & Modell i Trollhättan och monteras just nu i teamets verkstad i Vikmanshyttan, Dalarna. Under april månad får den nya SEAT-modellen för första gången sträcka ut ordentligt när STCC håller årets försäsongstester. PWR Racing Team kommer inom kort att presentera de förare som får äran att tävla med bilen på svenska banor under 2016.
16-03-21 STCC och RallyX Nordic - live i SVT1 och SVT2
Sveriges Television trappar upp sin satsning på STCC och RallyX Nordic. Jämte sändningarna på webben kommer sju av årets deltävlingar visas live i SVT1 eller SVT2!
– Att det blir direktsändning även i SVT:s traditionella kanaler betyder naturligtvis mycket för våra möjligheter att fortsätta växa som mästerskap, både sportsligt och kommersiellt, säger Jonas Lundin, vd på STCC AB

STCC har haft sin givna plats i Sveriges Television de senaste säsongerna. Deltävlingarna har livesänts i SVT Play och dagen efter har racen sammanfattats i ett timslångt magasinsprogram i SVT.

Genom ett fortsatt starkt samarbete utökas från och med den här säsongen satsningen på STCC och RallyX Nordic i Sveriges Television. Till tidigare sändningstimmar adderas STCC live i SVT.

Från premiären i Skövde den 1 maj kommer SVT2 sända live mellan 14.00-16.30 samtidigt som tävlingen visas i SVT Play kl 12.30-16.30. Dagen därpå följs racen upp med ett timslångt STCC Magasin i SVT2.
– Skövde är en av sju tävlingar SVT kommer att livesända i sina traditionella kanaler. Samtliga sänds dessutom parallellt på webben, säger Jonas Lundin vd på STCC AB.

STCC omfattar den här säsongen fem racingklasser. Förutom STCC är det supportklasserna Porsche Carrera Cup Scandinavia, Renault Clio Cup, Swedish GT och Formula STCC Nordic. Tre av deltävlingarna (Skövde, Solvalla, Ring Knutstorp) samkörs dessutom med rallycrossmästerskapet RallyX Nordic, som även har deltävlingar i Arvika, Strängnäs och i norska Skien.

Sju av mästerskapens tävlingar kommer alltså att livesändas i antingen SVT1 eller SVT2. Från de tre tävlingar som avslutar STCC-säsongen, Karlskoga, Solvalla och Ring Knutstorp, blir det dessutom förlängda direktsändningar.

Webbsändningar blir det dessutom från de tävlingar som det av olika skäl inte är möjligt att sända i SVT. Det handlar om kvällstävlingarna på Mantorp Park (STCC) och i Strängnäs (RallyX Nordic) samt Västkustloppet i Falkenberg (STCC).

Att Sveriges Television växlar upp sina sändningar från STCC/RallyX Nordic är givetvis av stor betydelse.
– För samtliga klasser, team och förare är det givetvis av största vikt att få så mycket exponering som möjligt. Och vad kan vara bättre än att nå ut på det här sättet i SVT? frågar sig Lundin.

Alla TV-tider i SVT och SVT Play
1 maj 14.00-16.30 SVT2 STCC/RallyX Skövde live (12.30-16.30 SVT Play)
2 maj 18.00-19.00 SVT2 Magasin STCC/RallyX Skövde
26 maj 18.30-21.45 SVT Play STCC Mantorp live
27 maj 18.00-19.00 SVT2 Magasin STCC Mantorp
4 juni 17.30-19.00 SVT2 RallyX Arvika live (SVT Play 16.00-19.00)
5 juni 14.00-15.00 SVT1 Magasin RallyX Arvika
19 juni 14.45-16.40 SVT1 STCC Anderstorp live (SVT Play 13.00-16.40)
20 juni 18.00-19.00 SVT2 Magasin STCC Anderstorp
10 juli 12.30-16.40 SVT Play STCC Falkenberg live
11 juli 18.00-19.00 SVT2 Magasin STCC Falkenberg
28 juli 18.15-21.15 SVT Play RallyX Strängnäs live
29 juli 18.00-19.00 SVT2 Magasin RallyX Strängnäs
14 augusti 13.30-16.30 SVT1 STCC Karlskoga live (SVT Play 13.30-16.30)
15 augusti 18.00-19.00 SVT2 Magasin STCC Karlskoga
3 september 12.15-16.40 SVT1 STCC/RallyX Solvalla live (SVT Play 12.15-16.40)
4 september 17.00-17.55 SVT1 Magasin STCC/RallyX Solvalla
24 september 12.45-16.40 SVT1 STCC/RallyX Ring Knutstorp live (SVT Play 12.45-16.40)
25 september 17.00-17.55 SVT1 Magasin STCC/RallyX Ring Knutstorp
8 oktober 16.00-1750 SVT1 RallyX Skien, Norge live (SVT Play 14.30-18.00)
9 oktober 17.00-17.55 SVT1 Magasin RallyX Skien, Norge
16-02-25 Göransson skriver kontrakt med Cyan Racing
Fyrfaldiga STCC-mästaren Richard Göransson skriver kontrakt med Cyan Racing

Den mest framgångsrika STCC-föraren någonsin, Richard Göransson, har skrivit kontrakt med Cyan Racing för att köra en tredje Volvo S60 i STCC 2016.
– Jag är oerhört stolt och glad över att tävla för Cyan Racing. Jag är här för att segra och jag vet att teamet bara existerar för att segra, så jag kan inte vara på ett bättre ställe, säger Göransson.

37-åringen har flest segrar av alla, 39, och är lika med Cyan Racing-kollegan Thed Björk på fyra STCC-titlar.
– Richard har varit en av våra absolut tuffaste konkurrenter under många år och vi är väldigt glada över att ha honom med oss. Jag tvivlar inte en sekund på att han kommer att utmana om den absoluta toppen i år, säger Christian Dahl, vd för Cyan Racing.

Göransson kommer att tävla jämsides redan klara förarna Robert Dahlgren och prins Carl Philip hos Cyan Racing.
– Jag har de bästa möjliga förutsättningarna och det är upp till mig att bevisa att jag kan segra. Jag är mer än redo för säsongsstarten och det råder inga tvivel kring mitt mål, att bli den första föraren någonsin att ta fem STCC-titlar. Jag vill även passa på att tacka Team Tidö för två roliga år tilsammans, säger Göransson.

STCC 2016-säsongen startar första maj på flygplatsbanan i Skövde.<< Tillbaka till Startsidan