<< Till Racing
<< Tillbaka till Startsidan


 

STCC Scandinavia 2022

1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022

Information om STCC

22-06-19 Pole-position, banrekord och första STCC-pallplatsen
Årets andra STCC tävling kördes denna helg, 18-19 juni, på Drivecenter Arena i Skellefteå. Andreas Bäckman visade bra fart och tog pole-position och slog även banrekordet för TCR-bilar på kvalet. Racedagen gick lite upp och ner, men han lämnar Skellefteå med sin första STCC-pallplats.
– Väldigt blandade känslor från denna helg men mycket positivt inför kommande tävlingar, säger Andreas Bäckman.
Denna helg, den 18-19 juni, så var det dags för den andra deltävlingen av STCC, Midnattssolsloppet, på Drivecenter Arena i närheten av Skellefteå, och landslagsföraren Andreas Bäckman stod på startlinjen, tävlandes i för Lestrup Racing Team i en Audi RS 3 LMS TCR-bil. Detta är den enda deltävlingen på årets STCC-kalender som körs i norra Sverige, så det innebar hemmaplan för Andreas Bäckman, även om det var hans första tävling på banan.

Starkt kval för Andreas
Helgen började med träningar under torsdagen och fredagen. Andreas lärde sig banan allt eftersom under torsdagens och fredagens träningspass, samt jobbade tillsammans med teamet att få till inställningarna på bilen så bra som möjligt. På den sista träningen innan tidskvalet började bilens balans kännas bra och då slog Andreas banrekordet för TCR-bilar och det var första gången som någon körde under en minut och 52 sekunder.

Därefter i kvalet på fredagskvällen följde han upp det med att köra in på pole-position i den första kvalomgången Q1 och även den gången körde han snabbare än det tidigare banrekordet. I den andra kvalomgången Q2 räckte det inte riktigt lika långt men han kvalade in på en fin andraplats.
- Det var ett stort steg framåt från premiären på Ljungbyhed, jag kände mig mycket mer hemma i bilen och det var väldigt kul att köra så fort på hemmaplan och slå till med både pole-position och banrekordet, säger Andreas Bäckman.

Bra race men dålig utdelning för Andreas
I det första racet på lördagen startade Andreas längst fram i pole-position i regnet på Drivecenter Arena. In mot första kurvan låg han först men bilen släppte tvärt och han tappade ledningen. Därefter hade låg han på en andraplats men hade inte riktigt rätt känsla i bilen och farten saknades. Han tappade ner till en tredjeplats i mål. Men under racets gång delades en 20 sekunders bestraffning ut till vinnaren för tjuvstart i början, så Andreas avancerade till tvåa i resultatlistan och fick kliva upp näst överst på prispallen. Dock några timmar efter racet drogs bestraffningen för tjuvstarten bort efter protest från den bestraffade förarens team och därmed tappade Andreas ner till en tredjeplats i det slutgiltiga resultatet.

I det andra racet startade Andreas tvåa. Regnet hade tilltagit ytterligare och tävlingsledningen beslutade att starta racet bakom safety-car. Andreas låg länge på en andraplats men när ett tillfälle kom mitt i racet så gick Andreas för en omkörning för ledningen som tyvärr inte gick hem och han tappade ner till sjätteplats som han sedan höll in till mål. Efter målgång delades en 5-sekunders bestraffning ut till en förare framför honom och han blev framflyttad till en slutlig femteplats.

Till Race 3 var det omvänd startordning för de åtta första förarna från Race 2, vilket innebar att han startade på en fjärdeplats. Andreas fick en bra start och behöll fjärdeplatsen in i första kurvan. Därefter togs jakten upp på täten och farten i bilen var bra. Några varv senare var han uppe på en tredjeplats och när det var två varv kvar var han i kamp om andraplatsen, men då hände det som inte fick hända då han drabbades av punktering och tvingades bryta loppet med ett varv kvar.
- Lite besviken över racedagen, det var lite av en berg- och dalbana med mycket som hände i de tre racen. Det var kul att ta min första pallplats i STCC men det fanns potential till fler pallplatser och vinst om allt hade stämt. Men jag är ändå väldigt nöjd över helgen, det gäller att se på det positiva och blicka framåt. Jag känner mig mer hemma i bilen och vi tog stora kliv denna helg. Stort tack till mitt team Lestrup Racing Team, säger Andreas Bäckman.

Härnäst för Andreas väntar den tredje deltävlingen av STCC-mästerskapet om fem veckor, 22-23 juli, på Ring Knutstorp i närheten av Helsingborg.

Andreas resultat:
Officiellt test 1 (Test 1): 4:e plats
Officiellt test 2 (Test 2): 3:e plats
Fri träning 1 (Test 3): 11:e plats
Fri träning 2 (Test 4): 1:a plats
Tidskval (Q1): 1:a plats
Tidskval (Q2): 2:a plats
Race 1: 3:e plats
Race 2: 5:e plats
Race 3: Bröt (Punktering)

Mästerskapsställning:
STCC – TCR Scandinavia - Förarmästerskap – Totalt (Topp tre)
STCC 2022 (Efter 2 av 6 tävlingshelger)
1: Robert Dahlgren, 71 p.
2: Hugo Nerman, 66 p.
3: Oliver Söderström, 64 p.

6: Andreas Bäckman, 45 p.

Se fullständig tabell här: https://www.stcc.se/poang/stcc-2022/

STCC – TCR Scandinavia - Teammästerskap – Totalt (Topp tre)
STCC 2022 (Efter 2 av 6 tävlingshelger)
1: Brink Motorsport, 125 p.
2: CUPRA Dealer Team - PWR Racing, 110 p.
3: Lestrup Racing Team, 109 p.

Se fullständig tabell här: https://www.stcc.se/poang/stcc-make-2022/
22-06-19 Nerman bäst i STCC i Skellefteå
Efter en magisk helg med två vinster och en femteplats tog Hugo Nerman flest poäng av alla i helgens STCC-tävling utanför Skellefteå. Alla tre racen kördes med regndäck och Hugo var den som var bäst på att parera de svåra förutsättningarna.
- Vi har haft riktigt bra fart hela helgen och två segrar känns superkul! Ett jättestort tack till teamet som gett mig en riktigt stark bil. Det ser lovande ut för resten av säsongen, vi har bra fart i båda bilarna på både blöt och torr bana, säger Hugo Nerman.

Tobias Brink tog en femte- och en sjätteplats i de två första racen men avslutade med att visa att farten var där genom en andraplats i sista racet.
- Andraplatsen i tredje tävlingen är lite plåster på såren efter en tung helg. Vi började bra med banrekord i torsdags, men sedan har inte tävlingarna gått som jag tänkt mig. Men farten finns där och det bygger vi vidare på inför kommande tävlingar, säger Tobias Brink.

Summerat så leder nu Brink Motorsport teammästerskapet, Hugo har delad ledning i juniormästerskapet och i förarmästerskapet är det väldigt jämnt med Hugo på andra plats och Tobias på fjärde.

Nu väntar lite välbehövlig vila för teamet efter en väldigt intensiv period sen första bilen anlände i början av maj och sen börjar vi ladda upp för nästa tävlingshelg som är på hemmabanan Ring Knutstorp den 22-23 juli.

Med prenumeration kan alla våra race ses live på plus.stcc.se och självklart går det att se dem även i efterhand

Se aktuell poängställning på stcc.se: https://www.stcc.se/
22-06-19 Robert Dahlgren kämpar till STCC-seger i tuff Skellefteå-helg
Robert Dahlgren fick kämpa för varje centimeter under STCC-helgen på hemmabanan Skellefteå Drive Center Arena och lyckades säkra en stark seger i helgens sista tävling.

Efter ett struligt kval startade den regerande mästaren sexa, men kämpade sig upp till en andraplats i första tävlingen. En fjärdeplats i andra tävlingen följdes upp med överlägsen seger i avslutande tävlingen.
– Vi har haft ett oerhört tufft kval och tuffa tävlingar. Vi var inte riktigt där vi ville med bilen inledningsvis. Men jag fick avsluta helgen med en seger i tredje tävlingen och farten i bilen var riktigt bra i det blöta. Nu laddar vi hårt för att vara tillbaka i toppen inför nästa tävling, säger Robert Dahlgren.

Teamkollega Axel Bengtsson fick kämpa hårt i de svåra förhållandena där kvaldagens varma och helt torra bana byttes mot hällregn och låga temperaturer under lördagens tre tävlingar.

I andra tävlingen säkrade 21-åringen sin hittills bästa placering med fjärde plats.
- Det har varit en ordentligt utmanande helg, speciellt då jag aldrig tävlat här tidigare. Det blev en del misstag tyvärr, men samtidigt också många positiva punkter att ta med oss till kommande tävling - speciellt fjärdeplatsen i andra tävlingen, säger Axel Bengtsson.

Robert Dahlgren leder fortsatt förarmästerskapet, fem poäng framför Hugo Nerman.

I teammästerskapet ligger CUPRA Dealer Team - PWR Racing på andra plats, 15 poäng bakom Brink Motorsport.
- Efter gårdagens kval var vi inte där vi ville vara. Men Robban, Axel och hela teamet har jobbat stenhårt och det såg vi frukten av under dagens tävlingar. Dock är totalresultatet inte det vi siktade på och vi laddar om för att komma tillbaka starkare på Knutstorp om lite drygt en månad, säger Marcus Ekström, teamchef.

STCC TCR Scandinavia fortsätter den 22-23 juli på Ring Knutstorp.

Resultat Skellefteå
Race 1: https://www.stcc.se/resultat/?ryear=2022&rclass=318&rtrack=413&revent=380&rid=63385
Race 2: https://www.stcc.se/resultat/?ryear=2022&rclass=318&rtrack=413&revent=381&rid=63409
Race 3: https://www.stcc.se/resultat/?ryear=2022&rclass=318&rtrack=413&revent=382&rid=63426
Poängställning: https://www.stcc.se/poang/
22-06-17 Mattias Andersson skräller i Skellefteå-kvalet – första pole sedan 2010 medan Dahlgren kör av
Andreas Bäckman och Mattias Andersson la beslag på varsin pole position i ett dramatiskt STCC TCR Scandinavia-kval på Skellefteå Drive Center Arena.

STCC-veteranen Mattias Andersson tog sin första pole position på 12 år i andra kvalpasset som gav Lynk & Co-föraren fem friska poäng till mästerskapet.
– Det är ju inte varje dag man tar pole, men ibland är gammal äldst! Bilen kändes bra i båda kvalpassen och jag är väldigt glad för alla i hela teamet, vi har kämpat länge för detta och nu laddar vi för imorgon, säger Mattas Andersson, som kommer att starta först i andra tävlingen.

MA:GP-föraren slog Andreas Bäckman tre tiondelar i Q2 medan Lestrup Racing Team-föraren var snabbast i första kvalpasset som ger pole position till första tävlingen.
– Det har varit en riktigt bra dag! Jag har känt mig bekväm i bilen hela dagen, trots att det är en helt ny bana för mig där mina konkurrenter tävlat många år tidigare. Allt föll på plats idag helt enkelt, säger Andreas Bäckman.

Hugo Nerman var näst snabbast i första kvalpasset, bara 0.150 sekunder bakom Andreas Bäckman, men tvingades avbryta sitt försök i andra kvalpasset på grund av en brusten drivaxel.
– Kvalet började riktigt bra med andraplatsen i Q1. Tyvärr fick jag tekniska problem i sista kurvan på mitt snabbaste varv i Q2. Men totalt känns det bra, vi har farten i bilen, säger Hugo Nerman.

Calle Bergman, som är den yngsta föraren i STCC någonsin med sina 16 år, tog en sensationell tredjeplats i andra kvalpasset, fyra tiondelar från pole.
– Jag hade lite strul under Q1, men jag fick till det betydligt mycket bättre i Q2. Men med det sagt så finns det fortfarande mycket att förbättra och jag ser verkligen fram emot morgondagen. Tyvärr verkar det som att vi kommer få helt nya väderförhållanden då, säger Calle Bergman.

Regerande mästaren Robert Dahlgren hade ett nattsvart kval på hemmaplan där han körde av under Q1 och fick nöja sig med sjätte plats. I andra kvalpasset fortsatte strulet där han fick sin snabbaste tid struken då han kört utanför banmarkeringarna och slutade på sjätte plats igen.

Resultatet innebär att CUPRA-föraren missat att ta minst en pole position under en tävlingshelg för första gången sedan Mantorp Park 2020.
– Jag är konfunderad över vad som hände. Jag vet inte varför vi hade den speeden vi skulle ha. Vi har lite teorier, men vi måste gå igenom bilen mer i detalj inför morgondagen. Jag gjorde en chansning i Q1 när jag såg att det saknades tid och gick av banan. Däremot tror jag att morgondagens regn är väldigt bra för oss, vi har bra koll på våra regninställningar, säger Robert Dahlgren.

Dagens kvalresultat har tightat till förarmästerskapet där Robert Dahlgren nu bara leder med fyra poäng framför Tobias Brink och Oliver Söderström.

I teammästerskapet har Brink Motorsport och Lestrup Racing Team tagit över ledningen på 36 poäng, en poäng framför CUPRA Dealer Team – PWR Racing.

Tävlingshelgen i Skellefteå fortsätter i morgon där första tävlingen startar 12:55 och sänds LIVE på: plus.stcc.se

Som extra krydda ser det ut att bli ösregn under i stort sett hela dagen imorgon, något som ger teamen en stor omställning att arbeta på efter dagens helt torra kval.

Resultat – Q1
1. Andreas Bäckman, Lestrup Racing Team, Audi, 1:51.699
2. Hugo Nerman, Brink Motorsport, Audi, +0.150
3. Mattias Andersson, MA:GP, Lynk Co, +0.152
4. Tobias Brink, Brink Motorsport, Audi, +0.232
5. Oliver Söderström, Lestrup Racing Team, Audi, +0.252
6. Robert Dahlgren, Cupra Dealer Team – PWR Racing, Cupra, +0.327
7. Calle Bergman, Exion Racing, Audi, +0.962
8. Axel Bengtsson, Cupra Dealer Team – PWR Racing, Cupra, +1.210
9. Dennis Strandberg, Team Strandberg, Volkswagen, +1.389
10. Isac Aronsson, Exion Racing, Audi, +1.686
11. Rasmus Hedberg, FH Racing, Cupra, +2.475
12. Didrik Esbjug, Esbjug Motorsport, Honda, +3.852
13. Marius Solberg Hansen, MSH Motorsport, Volkswagen, no time
14. Christian Skaar, Team Auto Lounge Racing, Audi, no time

Resultat – Q2
1. Mattias Andersson, MA:GP, Lynk Co, 1:51.955
2. Andreas Bäckman, Lestrup Racing Team, Audi, +0.317
3. Calle Bergman, Exion Racing, Audi, +0.400
4. Oliver Söderström, Lestrup Racing Team, Audi, +0.529
5. Tobias Brink, Brink Motorsport, Audi, +0.561
6. Robert Dahlgren, Cupra Dealer Team – PWR Racing, Cupra, +0.905
7. Axel Bengtsson, Cupra Dealer Team – PWR Racing, Cupra, +1.711
8. Hugo Nerman, Brink Motorsport, Audi, +9.303

Se komplett mästerskapsställning här: https://www.stcc.se/poang/

22-06-16 Segerjakt i hemmatävlingen för PWR, Dahlgren och Skellefteå Kraft
Regerande STCC TCR Scandinavia-mästarna CUPRA Dealer Team - PWR Racing jagar nya segrar i helgens tävlingar som körs på såväl teamets som Robert Dahlgren hemmabana Skellefteå Drive Center Arena.

Tävlingen är även huvudpartnern Skellefteå Krafts hemmabana vars samarbete med PWR kretsar kring en hållbar omställning av transportsektorn och har resulterat i den 100% elektriska prototypen PWR001 som kommer att köras och ställas ut under tävlingshelgen.
– För mig är detta säsongens höjdpunkt, speciellt då jag även får skjutsa gäster i PWR001 tillsammans med Skellefteå Kraft som vi arbetar med för en spännande och hållbar framtid. Min målsättning för helgen är precis som under premiären, vi kör för pole och seger i alla lägen. Det kommer att bli en tuff uppgift dock då jag tror att Audi-bilarna kommer vara starka i helgen, säger Robert Dahlgren.

I teammästerskapet ligger CUPRA Dealer Team - PWR Racing i delad ledning med konkurrenterna Brink Motorsport efter succépremiären för två veckor sedan där Robert Dahlgren säkrade sin 47:e STCC-seger totalt.
- Hemmatävling innebär självklart extra press på teamet att leverera. Nu kommer vi även köra med mer vikt i bilarna efter premiärens framgångar och det gör utmaningen ännu större. Men vi vet att vi har ett starkt paket till att fortsatt kunna utmana om segrar och säkra viktiga poäng till mästerskapet - där ligger vår ambition solklart i helgen, säger Marcus Ekström, teamchef CUPRA Dealer Team - PWR Racing.

Axel Bengtsson gjorde en stark STCC-debut för teamet under premiären på Ljungbyhed där han säkrade sjätte plats i såväl kvalet som tävlingen bakom ratten på sin CUPRA León Competición.
- Vi hade en produktiv första tävlingshelg i Ljungbyhed och nu väntar ännu en ny utmaning för mig då jag aldrig tävlat i Skellefteå tidigare. Nu känns det dock lite lugnare då debuten är över och jag kan fokusera mer på att åka fort. Jag tror absolut att vi kan ta oss in i topp fem i helgen, kanske även en pallplats i tävlingen med omvänd startordning. Det ska bli extra kul att köra tre tävlingar i Skellefteå, det är ett nytt och intensivt format för mig som jag ser fram emot, säger Axel Bengtsson.

I helgen återvänder STCC till formatet med tre tävlingar som samtliga körs på lördag efter fredagens test och kval. Alla tre tävlingar sänds LIVE på: plus.stcc.se

Tidsschema Skellefteå
Fredag 17/6
11:00 - Test 1
16:00 - Test 2
19:45 - Kvalificering

Lördag 18/6
12:55 - Race 1
15:50 - Race 2
20:10 - Race 3
22-06-15 Hemmarace för Andreas Bäckman
Denna helg, 17-18 juni, tävlar Andreas Bäckman på Drivecenter Arena i närheten av Skellefteå i den andra STCC-deltävlingen för säsongen. Det kommer att även att bli hans hemmatävling på årets STCC-kalender.
– Alla andra tävlingar på säsongen går i södra Sverige, så det ska bli kul att få tävla på hemmaplan i Midnattssolsloppet på en norrländsk racingbana för första gången, säger Andreas Bäckman.

STCC (Scandinavian Touring Car Championship) är Sveriges mest prestigefyllda motormästerskap och är idag den ledande klassen för standardbilsracing i Sverige. Bilarna är byggda enligt det globala TCR-reglementet, vilket innebär att det t.ex. är samma bilar som används i resterande TCR-mästerskap runt om i världen. Serien består av sex deltävlingar som körs på olika svenska banor och denna helg, den 17–18 juni, körs den andra deltävlingen av mästerskapet, Midnattssolsloppet på Drivecenter Arena. Drivecenter Arena är den längsta banan på årets STCC-kalender och är belägen i Fällfors, som ligger i närheten av Skellefteå.

Andreas tävlar tillsammans med det Stockholms-baserade teamet Lestrup Racing Team i en Audi RS 3 LMS-bil i årets STCC-säsong och ligger på en femteplats i förarmästerskapet efter den första tävlingen på Ljungbyheds Motorbana för två veckor sedan.
- Jag kände att jag hade farten i premiären på Ljungbyhed men kvalet gick inte riktigt som jag hade hoppats, men det var ändå mycket positivt att ta med sig från racet med en bra uppkörning från tionde- till femteplats, säger Andreas Bäckman.
- Alla andra tävlingar på säsongen går i södra Sverige, så det ska bli kul att få tävla på hemmaplan i Midnattssolsloppet på norrländsk racingbana för första gången. Banan kommer att vara ny för mig och de flesta av mina konkurrenter har tävlat här flera gånger tidigare, så det kommer att vara viktigt för mig att lära mig banan och komma in i den snabbt, säger Andreas Bäckman.

Tävlingshelgens uppbyggnad
Redan på torsdagskvällen börjar träningen med två officiella träningspass som båda är en timme långa. Sedan på fredag förmiddag fortsätter tävlingshelgen med ytterligare två träningar, som följs av två tidskval på kvällen. Tidskvalet består av två kvalsegmenten, Q1 (20 minuter) och Q2 (10 minuter), där det gäller att köra så snabbt som möjligt och varvtiderna räknas. De åtta snabbaste förarna i Q1 får köra vidare i Q2. Resultatet från Q1 avgör startpositionen för Race 1 och Q2 startpositionen för Race 2 för de åtta främsta förarna.

Lördagen är tävlingsdagen och består av tre race; Race 1, Race 2 och Race 3. Startpositionen för Race 3 baseras på resultatet från Race 2 men med omvänd startordning för de åtta främsta förarna från det racet.

Poäng tilldelas till topp fem i tidskvalen samt topp 15 i respektive race.

Tävlingen sänds LIVE på STCC+
STCC-helgen den 17-18 juni på Drivecenter Arena i Skellefteå sänds LIVE på: plus.stcc.se
Live-timing finns här:
raceresults.se
livetiming.getraceresults.com
Övrig information om STCC finns här: stcc.se

Information om Midnattssolsloppet:
midnattssolsloppet.se
drivecenter.se
stcc.se/race/midnattsolsloppet-skelleftea/

Tidsschema för helgens tävling (STCC deltävling 2 – Skellefteå):
(alla tidsangivelser avser svensk tid)
Torsdag 16 juni:
18:00 Officiellt test
20:00 Officiellt test

Fredag 17 juni:
11:00 Fri träning 1
16:00 Fri träning 2
19:45 Tidskval (Q1 och Q2)

Lördag 18 juni:
12:55 Race 1 (Sänds LIVE på plus.stcc.se)
15:50 Race 2 (Sänds LIVE på plus.stcc.se)
20:10 Race 3 (Sänds LIVE på plus.stcc.se)
22-06-15 Midnattssolen väntar STCC TCR Scandinavia i Skellefteå
Midnattssolens sken väntar STCC TCR Scandinavia i helgens tävlingar på Skellefteå Drive Center Arena, hemmabanan för mästerskapsledaren och regerande mästaren Robert Dahlgren.
– Att tävla på hemmaplan känns sjukt kul, för mig är detta säsongens höjdpunkt, säger Robert Dahlgren.
– Nu kör vi dessutom tre tävlingar i helgen, det gör att man måste vara smart i sin körning för att säkra så mycket poäng som möjligt. Målsättningen är dock densamma, vi kör för pole och seger i alla lägen. Det kommer att bli en tuff uppgift då jag tror att Audi-bilarna kommer vara starka i helgen.

Audi-föraren Tobias Brink var närmst Robert Dahlgren under premiärhelgen i Ljungbyhed och jagar första STCC-segern för nya Audi RS 3 LMS-generationen.
– En pallplats i premiären med en helt ny bil är godkänt. Men vi jagar självklart högre än så, vi vill vara längst fram och allt arbete inför Skellefteå har kretsat kring just det. Vi har tveklöst tre spännande tävlingar framför oss och vi kommer inte ge en millimeter gratis, säger Tobias Brink.

En annan Audi-förare med sikte på revansch är Lestrup Racing Teams Oliver Söderström som kvalade tvåa i Ljungbyhed men som tappade ner till sista pallplats i tävlingen.
– Trea var en ok start på säsongen, men för att vara helt ärlig så är jag inte nöjd. Jag vill alltid vinna. Vi behöver förbättra vår pace i tävlingen, då tror jag att vi seriöst kan utmana om segrar i helgen. Vi kommer fortsätta jobba hårt och jag ser verkligen fram emot det, säger Oliver Söderström.

Exion Racing-föraren Isac Aronsson bjöd på en spektakulär show under premiären för två veckor sedan där han slogs om en topp fem-placering innan en alldeles för sen inbromsning innebar en utflykt på gräsmattan och tapp till nionde plats.
– Premiären var riktigt bra, både jag och teamet visade att vi hänger med i toppen. I helgen gäller det att köra smart och ta det positiva från Ljungbyhed med oss. Jag ser verkligen fram emot Skellefteå, det är en grymt utmanande och rolig bana. En pallplats hade inte varit fel i helgen och det är vad jag siktar på, säger Isac Aronsson.

Norrmannen Didrik Esbjug gjorde STCC-debut i Ljungbyhed och säkrade sina första poäng bakom ratten på sin Honda Civic Type R TCR.
– Premiären gick över alla mina förväntningar och jag var speciellt nöjd med niondeplatsen i kvalet. Vi gjorde bra framsteg hela helgen. Skellefteå verkar som en riktigt kul bana med många olika typer av asfalt och hög snittfart. Målsättningen för helgen är att fortsatt lära oss så mycket som möjligt och leverera stabila resultat, säger Didrik Esbjug.

I teammästerskapet delar Brink Motorsport och CUPRA Dealer Team – PWR Racing ledningen medan Oliver Söderström bara är tre respektive fem poäng framför Hugo Nerman och Axel Bengtsson i juniormästerskapet.

I privatförarmästerskapet leder Dennis Strandberg framför Dejan Dragicevic och Rasmus Hedberg. Se komplett ställning här.

Tävlingshelgen på Skellefteå Drive Center Arena körs nära polcirkeln som innebär att solen knappt går nedanför horisonten.

Fredagens test och kval följs av tre tävlingar på söndag, från sen eftermiddag till tidig kväll och samtliga sänds LIVE på: plus.stcc.se

Tidsschema – Midnatssolsloppet – STCC
Fredag 17/6
11:00 – STCC – Test 1
16:00 – STCC – Test 2
19:45 – STCC – Q1
20:10 – STCC – Q2

Lördag 18/6
12:55 – STCC – Race 1
15:50 – STCC – Race 2
20:10 – STCC – Race 3

Se komplett schema här: https://www.stcc.se/race/midnattsolsloppet-skelleftea/

Startlista – STCC TCR Scandinavia 2022
Nummer – Förare – Team – Bil
1 – Robert Dahlgren – CUPRA Dealer Team – PWR Racing – CUPRA León Competición
7 – Oliver Söderström – Lestrup Racing Team – Audi RS 3 LMS II
13 – Christian Skaar – Team Auto Lounge Racing – Audi RS 3 LMS
14 – Dennis Strandberg – Team Strandberg – Volkswagen Golf GTI TCR
16 – Calle Bergman – Exion Racing – Audi RS 3 LMS II
19 – Andreas Bäckman – Lestrup Racing Team – Audi RS 3 LMS II
20 – Mattias Andersson – MA:GP – Lynk & Co 03 TCR
23 – Didrik Esbjug – Esbjug Motorsport – Honda Civic Type R TCR
24 – Marius Solberg Hansen – MSH Motorsport – Volkswagen Golf GTI TCR
31 – Johan Lund – Team Auto Lounge Racing – Audi RS 3 LMS
33 – Rasmus Hedberg – FH Racing – CUPRA TCR
55 – Axel Bengtsson – CUPRA Dealer Team – PWR Racing – CUPRA León Competición
69 – Hugo Nerman – Brink Motorsport – Audi RS 3 LMS II
70 – Isac Aronsson – Exion Racing – Audi RS 3 LMS II
71 – Tobias Brink – Brink Motorsport – Audi RS 3 LMS II
77 – Dejan Dragicevic – Lights2Flag – Audi RS LMS

22-06-14 Svensk Bilsport hyllar lanseringen av elektrifierade STCC
Svenska Bilsportförbundets generalsekreterare Anna Nordkvist var på plats under lanseringen i Helsingborg där elektrifieringen av STCC och stadsrace till 2023 avslöjades.
– Fantastiskt roligt, dels att STCC och vi tillsammans med flera partners har kommit så här långt i utvecklingen att kunna köra racing på högsta nivå helt elektrifierat, säger Anna Nordkvist, Svensk Bilsports generalsekreterare.
– Det andra är att vi är tillbaka i en stadsmiljö och kan visa upp vår sport.

Omställningen innebär även att STCC blir först i världen som 100% elektrifierade nationella touring car-mästerskap.
– Vad jag vet är det inget annat förbund i hela världen som kör en nationell racingserie helt på el. Så jag tror att denna nyheten är större än vad vi kan föreställa oss, säger Anna Nordkvist.

Redan i dag är samtliga 12 bilar i första produktionsbatchen inför STCC 2023 tingade och mästarteamet Brink Motorsport samt nykomlingarna Exion Racing är två av teamen som satsar fullt. Fler team kommer att avslöjas löpande under året.

STCC har även skrivit ett treårskontrakt med Helsingborgs stad där en helt ny stadsbana kommer att skapas centralt i hamnen.
22-06-13 STCC blir världens första 100% elektriska nationella mästerskap 2023
TCC blir från och med 2023 världens första 100% elektriska nationella touring car-mästerskap samtidigt som stadsrace gör comeback i mästerskapets kalender.

Kraftfullaste STCC-bilarna någonsin med 550 hästkrafter
Stadsrace i Helsingborg fram till och med 2025
De första 12 nya tävlingsbilarna byggs just nu inför 2023
– Sedan STCC startades 1996 är elektrifieringen det enskilt viktigaste och största steget framåt för såväl STCC som skandinavisk motorsport – vi skriver historia i dag, säger Micke Bern, vd för STCC.
– Vi har tillsammans med nyckelpartners arbetat hårt med detta under flera år och nu är förutsättningarna här för att genomföra det på ett hållbart sätt. Vår grundfilosofi är att inspirera samhället till en hållbar omställning genom spektakulär elektrifierad racing. Att vi dessutom tillsammans med Helsingborg kan ta steget tillbaka till stadsbanorna är ytterligare ett styrkebesked som den här satsningen möjliggör.

Företaget EPWR bygger just nu de helt nya elektriska STCC-bilarna som producerar 550 hästkrafter – siffror som innebär prestanda med 0-100 km/h på under tre sekunder och en topphastighet nära 300 km/h.

En första produktionsbatch av 12 helt nya STCC-bilar är redan i dag under produktion inför premiären 2023.
– Hela samhället genomgår just nu en elektrisk revolution och nu blir STCC en del av utvecklingen tillsammans med EPWR, säger Emil Axelsson, EPWR.
– Motorsport är en stark drivande kraft i teknisk utveckling för bilindustrin och med elektrifieringen av STCC med EPWR tar vi steget tillbaka i framkanten av utvecklingen. Responsen vi hittills fått kring de nya STCC-bilarna från såväl nya som existerande partners har varit enormt positiv och vi har tveklöst en spännande era framför oss.

Elektrifieringen möjliggör stadstävling i STCC-kalendern för första gången på över fem år.

STCC har skrivit ett treårskontrakt med Helsingborgs stad där en helt ny stadsbana kommer att skapas centralt i hamnen. Redan nu är datumet för 2023 klart: 16-17 juni
– Vi är oerhört glada över att kunna välkomna STCC till Helsingborg samtidigt som de gör ett historiskt steg till elektriska tävlingsbilar. Detta är grundförutsättning för att kunna genomföra tävlingen och något som passar väl överens med vårt arbete kring omställningen till ett klimatsmart samhälle, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.
– STCC har tidigare tävlat framgångsrikt i städer som Göteborg och Stockholm och vi är oerhört motiverade att axla rollen som värd för den första stadstävlingen i STCC sedan 2017. Förutsättningarna för en riktig folkfest är solklara och vi arbetar tätt med STCC för att skapa bästa möjliga förutsättningar.

Redan i dag är samtliga 12 bilar i första produktionsbatchen tingade och mästarteamet Brink Motorsport samt nykomlingarna Exion Racing är två av teamen som satsar fullt på STCC 2023. Fler team kommer att avslöjas löpande under året.
– Vi har väntat länge på den här dagen där vi startar ett helt nytt kapitel för skandinavisk motorsport. Elektrifieringen av STCC är helt avgörande för framtiden av vår verksamhet och det är med glädje som vi sätter tänderna i den stora omställning som vi har framför oss parallellt med vår nuvarande STCC-satsning, säger Ted Brink, teamchef för Brink Motorsport.

De nya STCC-bilarna baseras på de senaste elektriska produktionsbilarna som privatpersoner kan köpa och köra på vanlig väg. Bilarna modifieras sedan för tävling vad gäller säkerhetsutrustning, bromsar, stötdämpare, elmotorer och mycket mer.

Tävlingsbilarna drivs av en elmotor på 550 hästkrafter i kombination med ett 45 kWh-batteri på 800 volt.

Första modell att avslöjas är Tesla Model 3. Vilka team som kommer att tävla med respektive bil kommer att avslöjas senare i år.

STCC:s mest framgångsrika kvinnliga racingförare Mikaela Åhlin-Kottulinsky är officiell utvecklingsförare för EPWR och varit med sedan första prototypen stod färdig 2018.
– De nya STCC-bilarna är sjukt roliga och utmanande att köra, de är som natt och dag jämfört med dagens tävlingsbilar, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky.
– Den höga effekten och den låga tyngdpunkten som batterierna ger gör att körkänslan är så nära formelbilar man kan komma, men med den fantastiska racingen som standardbilar ger kvar. Jag har länge trott på elektrisk racing och det är fantastiskt kul att vara med i utvecklingen sedan dag ett. Jag längtar verkligen till 2023!

De existerande, bensindrivna TCR-bilarna kommer att fortsätta tävla i samband med utvalda STCC-helger 2023 under namnet TCR Scandinavia och fungera som en plantskola till STCC med ett starkt fokus på juniorer och privatförare.
– TCR har fortsatt viktig roll i STCC-helgerna där både juniorer och privatförare med mindre resurser än de etablerade teamen kommer att ges goda möjligheter att kunna växa och ta steget upp till den elektrifierade huvudklassen STCC, säger Micke Bern, vd för STCC.
– Det sker även en intressant utveckling för TCR-reglementet med införandet av hybrid inför 2023 som vi följer noggrant, det är något som absolut kan bli aktuellt för TCR Scandinavia och som passar väl överens med vårt arbete för en hållbar omställning.


Fler detaljer kring STCC 2023 kommer att avslöjas löpande under året samtidigt som STCC TCR Scandinavia 2022 tävlar vidare med nästa tävling på Skellefteå Drive Center Arena den 17-18 juni.

22-06-11 Robert Dahlgren om de nya elektriska STCC-bilarna: ”Helt hysterisk att köra”
Robert Dahlgren, STCC:s mest segerrike förare, har testat prototypen till de nya elektrifierade STCC-bilarna som lanseras till säsongen 2023 och är lyrisk.
– Bilen är helt hysterisk, jag kom in efter två varv med vidöppna ögon och världens största leende, samtidigt som jag var helt slut, säger Robert Dahlgren.

Den regerande STCC-mästaren har en gedigen erfarenhet av starka bakhjulsdrivna tävlingsbilar efter att ha tävlat i australiska V8 Supercars tidigare och STCC under de åren man körde med TTA-reglementet.
– Det kommer att krävas väldigt mycket från förarna att köra de här bilarna snabbt på gränsen, säger Robert Dahlgren.
– Nu har vi bilar med effekt på 550 hästkrafter och 600 Nm i vrid direkt från noll. Med en vikt på strax över 1400 kilo så tror jag de flesta förstår hur potenta bilar detta handlar om. Detta är siffror som man drömmer om som racingförare.

Men de nya STCC-bilarna är inte designade bara för att förarna ska få en häftig upplevelse, huvudfokus ligger på att skapa spektakulär racing och underhållning för publiken.
– Bilarna kommer att vara väldigt snabba, något som i kombination med låg aerodynamik kommer att ge långa bromssträckor och mycket omkörningar, säger Robert Dahlgren.
– Det kommer att ge en riktigt bra show för publiken. Skiftet till elektrifiering är något som EPWR och STCC arbetat på länge, så de har kunnat designa bilarna från grunden för att ge den racingen som de vill ha i framtiden. Vi tar inte bort något från racingen med elektrifieringen, utan vi lägger till något.
22-06-05 Stark upphämtning av Andreas Bäckman i STCC-premiären
Denna helg, 3-4 juni, var det dags för premiär av STCC på Ljungbyheds Motorbana. Andreas Bäckman, tävlandes för Lestrup Racing Team i sin nya Audi RS 3 LMS TCR-bil, hade ett motigt kval men stod för en stark uppkörning i racet.
– Kvalet gick inte som jag hade tänkt mig, men racet gick bra och farten finns där, så det känns lovande inför resten av säsongen, säger Andreas Bäckman.

STCC (Scandinavian Touring Car Championship) är Sveriges mest prestigefyllda motormästerskap och är idag den ledande klassen för standardbilsracing. Bilarna är byggda enligt det globala TCR-reglementet, vilket innebär att det t.ex. är samma bilar som används i resterande TCR-mästerskap runt om i världen. Serien består av sex deltävlingar som körs på olika svenska banor.

Denna helg, den 3-4 juni, så var det dags för premiären av STCC på Ljungbyheds Motorbana i närheten av Helsingborg, och landslagsföraren Andreas Bäckman stod på startlinjen, tävlandes i sin nya Audi RS 3 LMS TCR-bil för Lestrup Racing Team.

Tufft kval men en stark upphämtning i racet
Helgen började bra för Andreas med en andraplats på det första testet på torsdagen i den nya bilen som hade levererats bara några dagar innan premiären. Även fredagens tester lovade gott inför kvalet och racet på lördagen.
- Ljungbyhed-banan är en bana jag aldrig tävlat på tidigare men jag kom in i banan ganska snabbt och hade bra fart både i torrt och blött underlag under träningarna, säger Andreas Bäckman.

Lördagens kval var ett s.k. ”shoot-out kval" där varje förare fick endast ett varv på sig att sätta en varvtid, som avgjorde startpostionen för racet. Tyvärr startade Andreas varvet med att råka ut för en stor upplåsning av bromsarna in i kurva 1 på sitt enda kvalvarv och tappade mycket tid på detta och slutade på en 10:e plats.
- Det var synd med misstaget in mot första kurvan, det kom väldigt plötsligt och oväntat, men det är sådant som händer ibland i racing. Jag tror vi hade haft chans på att knipa pole-position utan det misstaget, säger Andreas Bäckman.

Det innebar att han fick starta på en 10:e plats i racet och en stor utmaning att försöka ta sig upp så långt som möjligt. Han fick bra start av racet och plockade flera placeringar, därefter var det en del hårda fighter om placeringarna, men han lyckades ta sig upp en femte plats halvvägs i racet. Dock var avståndet lite för långt fram till topp fyra så han fick nöja sig med en femteplats, men stod för dagens uppkörning.
- Det var en riktigt spännande tävling där jag lyckades kämpa mig från tionde till femte plats. Bilen fungerade bra och med tanke på hur svårt det är att köra om på Ljungbyhed-banan så är jag nöjd med resultatet. Tyvärr var det för långt fram till topp fyra, så efter det handlade om att ta bilen i mål. Helgen har varit tuff för mig då jag aldrig kört i Ljungbyhed, men premiären lovar gott inför kommande tävlingar, säger Andreas Bäckman.

Härnäst för Andreas väntar andra deltävlingen av STCC-mästerskapet om två veckor, 17-18 juni, på Drivecenter Arena i Fällfors i närheten av Skellefteå.

Andreas resultat:
Fri träning 1 (Test 1): 2:a plats
Fri träning 2 (Test 2): 4:e plats
Fri träning 3 (Test 3): 5:e plats
Shoot-out kval: 10:e plats
Race: 5:e plats

STCC – TCR Scandinavia - Förarmästerskap – Totalt (Topp tre)
STCC 2022 (Efter 1 av 6 tävlingshelger)
1: Robert Dahlgren, 25 p.
2: Tobias Brink, 20 p.
3: Oliver Söderström, 19 p.

5: Andreas Bäckman, 11 p.

TCC – TCR Scandinavia - Teammästerskap – Totalt (Topp tre)
STCC 2022 (Efter 1 av 6 tävlingshelger)
1: CUPRA Dealer Team - PWR Racing, 35 p.
2: Brink Motorsport, 35 p.
3: Lestrup Racing Team, 30 p.
22-06-05 Podium direkt med nya bilar för Brink Motorsport i STCC
Med fantastiskt väder och 6500 åskådare på plats startade Brink Motorsport sin jakt på gulden i STCC 2022. Tobias Brink säkrade en andraplats och Hugo Nerman passerade mållinjen som fyra. Med det resultatet är teamet nu i delad ledning i teammästereskapet och håller en andraplats i både förarmästerskapet och juniormästerskapet.

Teaemchef, Ted Brink
- En bra start, helt klart. Det är tidigt på säsongen och det finns mycket potential kvar i bilarna. Vi visade ännu mer fart under testerna vilket känns riktigt, riktigt bra.

Teamets nya Audi RS3 LMS bilar har varit försenade och de hämtade sin första bil för knappt en månad sedan och den andra så sent som för en vecka sedan. Det har en hektisk period för teamet där de varit på testbanor nästan var tredje dag.

Tobias Brink, #71
- Det fanns potential för segern idag men vi får vara nöjda med andraplatsen och ladda om inför Skellefteå om två veckor. Vi var snabbast på två av tre tester inför helgen, det tar vi med oss.

Det är fortsatt hektiskt schema för teamet då ekipagen påbörjan resan 140 mil norrut om en dryg vecka då STCC gästar Drive Center Arena i Fällfors, Skellefteå. Racet går den 18 juni.

Streaema racen i efterhand på plus.stcc.se
22-06-04 Robert Dahlgren säkrar pole, seger och varvrekord i STCC-premiären
CUPRA Dealer Team - PWR Racing-föraren Robert Dahlgren började STCC TCR Scandinavia-säsongen 2022 lika starkt som han avslutade fjolåret.

Den regerande mästaren tog hand om pole i kvalet, satte nytt varvrekord och säkrade segern samt mästerskapsledningen i helgens premiär på Ljungbyheds Motorbana.
- Vi fick en perfekt start på säsongen! Men jag fick kämpa hårt genom hela tävlingen för att hålla avståndet till Brink, det gick inte att slappna av på något sätt. Det kommer att bli en tuff säsong i år, men vi har fått maximal poängskörd med oss och det ska vi bygga vidare på inför hemmatävlingen i Skellefteå, säger Robert Dahlgren.

Axel Bengtsson, som gör STCC-debut i år direkt från gokart, fick kämpa hårt till en solid sjätteplats.
– Sexa i mål från sexa på startuppställningen känns helt okej. Jag fick försvara min placering genom nästan hela tävlingen, så jag tappade en del grepp när jag fick köra defensivt. Totalt sett så fanns det lite mer potential än vad vi visade, men för att vara min debuthelg i STCC så är det ett resultat vi får vara nöjda med, säger Axel Bengtsson.

I förarmästerskapet leder Robert Dahlgren med fem poäng över Tobias Brink medan Axel Bengtsson är sexa, 15 poäng från ledning.

I teammästerskapet delar PWR Racing ledningen med Brink Motorsport på 30 poäng, fem poäng framför Lestrup Racing Team.
– Vi har en lång säsong framför oss, men premiärens resultat är helt klart ett styrkebesked. Robert satte inte ett hjul fel på hela helgen och Axel gjorde en stabil insats direkt in i STCC-hetluften. Vi kämpar vidare och siktar tveklöst på att slåss om segrarna när vi kommer till Skellefteå härnäst, säger Marcus Ekström.

Härnäst väntar Midnattssolsloppet på Skellefteå Drivecenter Arena den 17-18 juni, hemmatävlingen för såväl teamet som huvudpartnern Skellefteå Kraft.
22-06-04 Robert Dahlgren öppnar segerkontot i händelserik STCC-premiär
Regerande mästaren Robert Dahlgren la beslag på både pole och seger i STCC TCR Scandinavia-premiären på Ljungbyheds Motorbana framför 6500 åskådare medan kampen bakom CUPRA-föraren var hård.

Robert Dahlgren slog varvrekordet på väg till sin 51:a pole position under förmiddagen och säkrade sin 47:e seger totalt i dagens tävling.
– En perfekt start på säsongen med pole och seger! Men jag fick kämpa hårt genom hela tävlingen för att hålla avståndet till Tobias, det gick inte att slappna av. Vi kommer att få kämpa i år, men vi har fått maximal poängskörd med oss och det ska vi bygga vidare på inför hemmatävlingen i Skellefteå, säger Robert Dahlgren.

PWR Racing-föraren skuggad av ärkerivalen Tobias Brink genom hela tävlingen. Brink Motorsport-föraren gjorde en stark start från tredje startruta där han plockade Oliver Söderström i första kurvan.
– Jag är framförallt nöjd med min start i tävlingen och klockrent att starta säsongen med en pallplats. Sedan var siktet satt på pole och seger, men vi får nöja oss med det idag. Vi vill vara längst fram och vi laddar om inför Skellefteå för att lyckas med det, säger Tobias Brink.

Med tredje plats totalt var Lestrup Racing Team-föraren Oliver Söderström även segrande juniorförare.
– Att kvala tvåa med en helt ny bil som vi fick för mindre än en månad sedan känns oerhört bra. Sedan tappade jag en plats i starten, det är aldrig kul. Jag var inte riktigt nöjd med balansen i bilen, men jag är väldigt nöjd med att säkra en pallplats och en stor eloge till teamet som jobbat dag och natt inför premiären, säger Oliver Söderström.

Medan topp fyra förare höll avståndet till varandra var kampen om femteplatsen stenhård mellan sex förare.

Axel Bengtsson, som tog steget direkt från gokart till STCC i år, höll femteplatsen inledningsvis och var hårt ansatt från bland annat Andreas Bäckman, Isac Aronsson och Mattias Andersson.

Exion Racing-föraren Isac Aronsson gjorde ett försök att ta sig förbi på det sjätte varvet, men bromsade för sent och tappade ner till nionde plats.

Andreas Bäckman lyckades däremot ta sig förbi och säkrade en stark femteplats medan Bengtsson fick kämpa hårt för att hålla sig framför Mattias Andersson som arbetade sig upp från 12:e plats till sjunde plats när målflaggan föll.
– Det var en riktigt spännande tävling där jag lyckades kämpa mig från tionde till femte plats. Tyvärr var det för långt fram till topp fyra, så efter det handlade om att ta bilen i mål. Helgen har varit tuff för mig då jag aldrig kört i Ljungbyhed, men premiären lovar gott inför kommande tävlingar, säger Andreas Bäckman.
– Sexa i mål från sexa på startuppställningen känns helt okej. Jag fick försvara min placering genom nästan hela tävlingen, så jag tappade en del grepp när jag fick köra defensivt. Totalt sett så fanns det lite mer potential än vad vi visade, men för att vara min debuthelg i STCC så är det ett resultat vi får vara nöjda med, säger Axel Bengtsson.

Dennis Strandberg tog hand om åttondeplatsen som bästa privatförare bakom ratten på sin Volkswagen Golf GTI TCR som Rob Huff körde till STCC-titeln 2020.
– Jag är absolut nöjd med premiären. Vårt mål är att ta hand om STCC Däckteam Trophy i år och so far so good! Vi har inte kört en hel tävlingsdistans under testerna inför säsongen och vi har tagit stora steg framåt som team under premiären. Känslan är bra och vi tar nya tag inför Skellefteå där vi ska steppa upp det ytterligare, säger Dennis Strandberg.

Robert Dahlgren leder förarmästerskapet på 25 poäng, fem poäng framför Tobias Brink och sex poäng framför Oliver Söderström.

I teammästerskapet delar CUPRA Dealer Team – PWR Racing och Brink Motorsport förstaplatsen på 30 poäng, fem poäng framför Lestrup Racing Team.

Oliver Söderström har tre poäng tillgodo på Hugo Nerman i juniormästerskapet och fem till Axel Bengtsson på tredjeplatsen.

Dennis Strandberg leder privatförarmästerskapet STCC Däckteam Trophy, fyra poäng framför Dejan Dragicevic.

STCC TCR Scandinavia fortsätter den 16-17 juni på Skellefteå Drive Center Arena, se komplett kalender här och om du missade helgens tävlingar i Ljungbyhed kan du se dem igen på STCC+!

Resultat
Kvalificering: https://www.stcc.se/resultat/?ryear=2022&rclass=318&rtrack=416&revent
=277&rid=63074

Race 1: https://www.stcc.se/resultat/?ryear=2022&rclass=318&rtrack=
416&revent=380&rid=63106

Poängställning
Förarmästerskapet: https://www.stcc.se/poang/stcc-2022/
Teammästerskapet: https://www.stcc.se/poang/stcc-make-2022/
Juniormästerskapet: https://www.stcc.se/poang/stcc-junior-2022/
Privatförarmästerskapet: https://www.stcc.se/poang/stcc-privateer-2022/
22-06-03 Tidigare mästaren Andreas Ebbesson blir Drivers Advisor för STCC
Tidigare privatförarmästaren Andreas Ebbesson kommer att ta rollen som Drivers Advisor för STCC med start i helgens premiär på Ljungbyheds Motorbana.
– Jag tackade ja direkt när jag fick frågan och det känns oerhört motiverande att bli en del av att förbättra tävlingarna genom att vara länken mellan förare och tävlingsledare, säger Andreas Ebbesson.
– Mitt motorsportintresse är gediget och jag tror mig kunna bidra med ytterligare ett perspektiv till tävlingsledningen via min bakgrund som tävlingsförare, därigenom tillsammans säkra konsekventa och säkra domslut i känsliga situationer.

Rollen finns inom samtliga stora internationella racing-mästerskap, exempelvis i Formel 1 där tidigare stjärnförare som Tom Kristensen och Emanuele Pirro haft rollen.

Ebbesson tävlade i STCC under åren 2010 och 2011 där han säkrade privatförartiteln sista året och har även tagit hem Swedish Radical Championship-titeln två gånger.
– Andreas har en gedigen motorsportbakgrund som passar mycket väl till den roll han ska axla för STCC, säger Micke Bern, vd för STCC.
– Han kommer att fungera som ett stöd till tävlingsledningen och granska situationer, bland annat med ombordkameror som hjälp. Detta kommer skapa ett professionellt och smidigt arbetssätt som ska säkra racing på en hög och säker nivå i STCC.

Ebbesson kommer att vara Drivers Advisor under tävlingarna i Ljungbyhed, Skellefteå och Karlskoga. Vem som kommer att ta över rollen i kvarstående tävlingar avslöjas under sommaren.

Följ helgens STCC-premiär på Ljungbyheds Motorbana här: https://www.stcc.se/slide/har-foljer-du-stcc-premiaren-2022/
22-06-01 Andreas Bäckman inleder STCC-säsongen i Ljungbyhed
Denna helg, 3-4 juni, är det dags för Andreas Bäckman inleda säsongen i STCC – i den helt nya Audi RS 3 LMS TCR-bilen för hans nya team Lestrup Racing Team.
– Jag ser framemot att tävla igen och extra roligt att vara tillbaka i STCC. Det blir en utmanande helg i en ny bil och även på Ljungbyhed-banan som jag aldrig har tävlat på innan, säger Andreas Bäckman.

STCC (Scandinavian Touring Car Championship) är Sveriges mest prestigefyllda motormästerskap och är idag den ledande klassen för standardbilsracing i Sverige. Bilarna är byggda enligt det globala TCR-reglementet, vilket innebär att det t.ex. är samma bilar som används i resterande TCR-mästerskap runt om i världen. Serien består av sex deltävlingar som körs på olika svenska banor och denna helg, den 3–4 juni, körs premiären av mästerskapet på Ljungbyheds Motorbana, som är belägen i närheten av Helsingborg.

Andreas har tillsammans med teamet Lestrup Racing Team laddat upp inför STCC-säsongen för tre veckor sedan med 12-timmars loppet Hankook 12h Hockenheimring på den klassiska Formel 1-banan Hockenheimring. 12-timmars loppet gav både teamet och förarna möjligheten att lära känna den nya Audi RS 3 LMS TCR-bilen inför STCC-premiären. Andreas delade bil i 12-timmars loppet tillsammans med Oliver Söderström, Emil Sällberg och Marcus Fluch och de slutade på en fin 3:e plats i både TCR- och TCE-klasserna.

STCC mästerskapets uppbyggnad
Säsongen 2022 i STCC kommer att bestå av sex deltävlingar runt om i Sverige, från Skellefteå i norr till Ring Knutstorp i söder. Säsongstarten kommer att gå i Ljungbyhed och kommer avslutas på den välkända Mantorp Park-banan i närheten av Linköping. Förutom Mantorp Park kommer även mästerskapet att besöka den välkända banan Anderstorp där Formel 1-tävlingar arrangerades på 70-talet. De övriga banorna på kalendern är Drivecenter Arena i Fällfors, som ligger närheten av Skellefteå, samt Gelleråsen Arena i närheten av Karlskoga och Ring Knutstorp i närheten av Helsingborg.

Första deltävlingen i Ljungbyhed är uppbyggd lite annorlunda mot de övriga deltävlingarna, då tävlingshelgen består av två testpass, ett shoot-out kval samt ett race. De övriga deltävlingarna under säsongen kommer att bestå av två testpass, två kvalsegment Q1 (20 minuter) och Q2 (10 minuter) samt tre race. Poäng tilldelas till topp fem i tidskvalen samt topp 15 i respektive race.

Shoot-out kvalet på premiären i Ljungbyhed skiljer sig åt mot de övriga deltävlingarna att varje förare får endast ett kvalvarv vardera, där varvtiden avgör startpositionerna för racet. Detta innebär att kvalet kommer att bli ännu mer avgörande, då ett minsta misstag på sitt enda försök kan göra att man måste starta längre bak i racet.
- Ser framemot att tävla igen och extra roligt att vara tillbaka i STCC. Det blir en utmanande helg i en ny bil som vi inte har kunnat testa så mycket ännu och även på Ljungbyhed-banan som jag aldrig har tävlat på innan, så det blir spännande att se under premiären hur vi ligger till mot konkurrenterna, säger Andreas Bäckman.

Tävlingen sänds LIVE på STCC+
STCC-helgen den 3-4 juni på Ljungbyheds Motorbana sänds LIVE på: plus.stcc.se

Live-timing finns här:raceresults.se
livetiming.getraceresults.com
Övrig information om STCC finns här: stcc.se

Tidsschema för helgens tävling (STCC deltävling 1 - Ljungbyhed):
(alla tidsangivelser avser svensk tid)
Fredag 3 juni:
14:10 Test 1
16:30 Test 2

Lördag 4 juni:
11:00 Shoot-out kval
14:30 Race (Sänds LIVE på plus.stcc.se)
22-06-01 Kampen om STCC-guldet startar i helgen i Ljungbyheds med växande startfält
I helgen inleds kampen om STCC-gulet under en späckad premiärhelg på STCC Campus Ljungbyhed Airport Race den 3-4 juni med ett starkt startfält som växer.
– Vi har det största startfältet på tre år och en laddad premiär med elitracing på absolut högsta nivå, underhållning med JAS-uppvisning och mycket mer. Vi ser fram emot att starta en stark STCC-säsong 2022 där vi fortsatt växer vårt mästerskap för en mycket spännande framtid, säger Micke Bern, vd för STCC.

Regerande mästaren Robert Dahlgren är föraren som alla vill slå efter en rekordsäsong 2021 där han blev den mest segerrike föraren någonsin på väg till sin tredje STCC-titel.
– Vi kommer att stöta på hårt motstånd i år med många nya förare, bilar och team – precis så STCC ska vara. Men jag känner mig stark, vi har haft bra försäsongstester och kommer väl förberedda. Min målsättning för premiären är absolut samma som förra året, att kvala etta och vinna tävlingen – något annat finns inte, säger Robert Dahlgren.

Unikt för STCC-premiären är ett nytt format med ett Super Pole-kval där förarna bara får ett enda varv på sig att sätta sin kvaltid och en huvudtävling där premiärens segrare koras.
– Jag gillar det nya upplägget för premiären, speciellt kvalformatet med ett enda avgörande varv för att sätta sin tid och en explosiv tävling där allt avgörs. Det gäller att plocka fram all rutin och inte göra några misstag, säger Robert Dahlgren.

En av de som vill slå regerande mästaren är Tobias Brink som säkrade bronsmedaljen förra året och fortfarande jagar sin första STCC-titel efter ett SM-silver och tre SM-brons.

Till STCC 2022 kommer Brink Motorsport-föraren med ett nytt segervapen – nya Audi RS 3 LMS II.
– Vi kör för guldet och om Robban tror att han kommer att få en enkel säsong så bör han tänka om, säger Tobias Brink.
– Vi har fortfarande mycket att lära kring våra nya bilar och det blir en tuff utmaning då vissa konkurrenter tävlat flera säsonger med sina bilar. Men med varvtiderna från testerna, framförallt från vårt test på Knutstorp igår, känner vi oss väldigt starka. Vi laddar för vår bästa STCC-säsong någonsin!

Ett annat team som också byter till nya Audin är 2020-mästarna Lestrup Racing Team som kommer till start med stjärnförarna Oliver Söderström och Andreas Bäckman.

Duon kommer stärkta efter en pallplats i Hockenheim 12-timmars där de gjorde en framgångsrik smygdebut med nya Audibilarna.
– Det ska bli sjukt spännande och i år är det all in som gäller, säger Oliver Söderström.
– Hockenheim var riktigt bra för att få varv i bilen och lära känna den, men vi har inte riktigt fått så mycket körning som vi hoppats på. Jag tror också att jag och Andreas kommer vara mycket jämna, det kommer att sporra oss båda framåt. Målet i år är att vinna och med nya Audin har vi riktigt bra förutsättningar.

STCC-veteranen Mattias Andersson kommer att starta sin 22:a säsong i mästerskapet i helgen, ingen annan förare har kört fler STCC-tävlingar än honom. Förra året tog han en seger i premiären i Ljungbyhed.

Däremot är det bara andra säsongen för 48-åringen bakom ratten på världsmästarbilen Lynk & Co 03 TCR där han hoppas på framsteg med en säsong i ryggen.
– Självklart har livet förändrats sedan min första STCC-säsong 2001, men jag är lika sugen på att lyckas nu som då, säger Mattias Andersson.
– Vi kan bilen bättre nu jämfört med när vi åkte till premiären i Ljungbyhed förra året med ett helt vitt papper. Vi har dessutom förstärkt med en ny ingenjör som jobbat med Lynk & Co-bilarna i VM. Det kommer bli tufft i år, men målsättningen är knipa vår första pallplats i mästerskapet totalt.

Nystartade teamet Exion Racing gör STCC-debut i helgen med en storsatsning där förarna Isac Aronsson och Calle Bergman kör varsin helt ny Audi RS 3 LMS II.
– STCC har alltid varit en dröm för mig att nå och nu är jag äntligen här tillsammans med Exion Racing. Det känns oerhört bra att debutera tillsammans med teamet då vi delar samma målbild för säsongen, säger Calle Bergman.
– Jag har aldrig tidigare tävlat med framhjulsdrivna bilar, men jag brukar kunna anpassa mig snabbt och jag kommer att jobba metodiskt med teamet för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för att kunna utvecklas som förare.

Två norrmän gör även de sin STCC-debut i helgen där Didrik Esbjug återför japanska märket Honda till mästerskapet med Esbjug Motorsport och Marius Solberg Hansen kommer att tävla i Rob Huffs vinnarbil från 2020 för MSH Motorsport.

Dirdrik Esbjugs pappa Kim tävlade i STCC och säkrade privatförartiteln 1999.
– Jag känner mig sjukt motiverad inför att börja tävla i STCC TCR Scandinavia, ett väldigt tufft mästerskap som jag följt sedan jag var liten och där pappas framgångar har inspirerat mig stort, säger Didrik Esbjug.
– Jag hoppas att vi kan göra framsteg under året, men jag siktar inte på något speciellt resultat i år. Jag vill lära mig så mycket det bara går och utveckla mig som förare inför kommande säsonger.

Premiären på Ljungbyheds Motorbana inleds redan på torsdag och fredag med tester. På lördag körs Super Pole-kvalet och huvudtävlingen som båda sänds LIVE på: plus.stcc.se

Ett gediget underhållningsprogram väntar också på premiären med flyguppvisning av Försvarsmakten med JAS 39 Gripen, besök av YouTubern Marcus Dübois, uppvisning av Western Chaos FMX och drifting av Rasmus Möller.
22-06-01 I helgen börjar CUPRA Dealer Team - PWR Racings STCC-titelförsvar
I helgen börjar den intensiva kampen om STCC-guldet för CUPRA Dealer Team - PWR Racing på Ljungbyheds Motorbana.
- Vi står framför en av de tuffare säsongerna på länge och trycket ligger på oss som regerande mästare efter en rekordsäsong 2021. Men målsättningen för 2022 är oavsett glasklar, vi tävlar aldrig för något annat än att segra - STCC-guldet ska vara kvar hos CUPRA och PWR Racing, säger Marcus Ekström, teamchef CUPRA Dealer Team - PWR Racing.

Stjärnförarna Robert Dahlgren och Axel Bengtsson kommer möta hårt motstånd från ett växande STCC-startfält på 16 bilar fram till finalen i oktober.

Regerande mästaren Robert Dahlgren kommer stärkt efter en rekordsäsong 2021 med elva segrar och 15 pallplatser.
– Vi kommer att stöta på hårt motstånd i år med många nya förare, bilar och team - precis så STCC ska vara. Men jag känner mig stark, vi har haft bra försäsongstester och kommer väl förberedda. Min målsättning för premiären är absolut samma som förra året, att kvala etta och vinna tävlingen - något annat finns inte, säger Robert Dahlgren.

Gokart-talangen Axel Bengtsson gör sin STCC-debut med teamet i helgens premiärtävling.
- Jag är lite nervös men väldigt taggad inför premiären för att visa vad jag går för. Det finns mycket att förbättra för mig, men testerna har gått så pass bra att vi har kunnat börja fokusera på detaljer. För min del handlar premiären om att samla poäng och sätta alla grundmoment i en racehelg, och framförallt att ta bilen i mål, säger Axel Bengtsson.

Helgens premiärtävling innebär även ett nytt och unikt format med ett Super Pole-kval på fredag och en huvudtävling på lördag.
– Jag gillar det nya upplägget för premiären, speciellt kvalformatet med ett enda avgörande varv för att sätta sin tid och en explosiv tävling där allt avgörs. Det gäller att plocka fram all rutin och inte göra några misstag, säger Robert Dahlgren.

Helgens STCC TCR Scandinavia-premiär inleds med tester på torsdag och fredag, med kvalificering och en huvudtävling på lördag som sänds LIVE på: plus.stcc.se

Tidsschema STCC Campus Ljungbyhed Airport Race
Torsdag 2/6
09:00-12:30 - Test 1

Fredag 3/6
14:10 - Test 2
16:30 - Test 3

Lördag 4/6
11:00 - Shoot out
14:30 - Race

22-06-01 Bilsport går in som ny mediapartner till STCC
Bilsport, Sveriges populäraste motortidning för bilentusiaster i alla åldrar, går in som ny mediapartner till STCC som startar på Ljungbyheds Motorbana i helgen.
– Vi på Albinsson & Sjöberg tycker att det är väldigt spännande och roligt att återigen kliva in som partner till STCC, säger Marie Kristina Karlsson Bucht, marknadsansvarig på Albinsson & Sjöberg.
– STCC är ett välkänt varumärke och ett mästerskap där de främsta förarna gör upp om den mest prestigefyllda pokalen inom svensk racing. Partnerskapet går helt i linje med förlagets engagemang inom svensk racing och med de tidningar och event vi ger ut och producerar, i detta fall med fokus på Bilsport.

Samarbetet mellan Bilsport och STCC kommer att fokuseras kring bevakning av mästerskapet i tidningen där läsarna kommer att ges en unik inblick.
– Vi är mycket glada över att inleda ett samarbete med Bilsport som har en imponerande historik vad gäller att bevaka motorsport, säger Micke Bern, vd för STCC.
– Bilsport är en av Sveriges absolut bästa kanaler för bilentusiaster som vi nu kommer att kunna erbjuda en unik inblick i STCC under årets säsong som kommer att bli en av de tuffaste på mycket länge.

I Bilsport möter du människorna bakom bilarna med reportage från bilträffar och mässor, köpråd, motorsportnyheter och landets mest rekommenderade begagnatmarknad för entusiastbilar. Utkommer med 17 nummer per år.
22-05-31 Dejan Dragicevic gör STCC-debut i premiären med Lights2Flag
Dejan Dragicevic och teamet Lights2Flag kommer att göra STCC-debut i helgens premiär på Ljungbyheds Motorbana.
– Jag är oerhört ödmjuk inför min STCC-debut som jag samtidigt ser fram emot, detta är tveklöst mitt livs största utmaning, säger Dejan.

Malmöbon kommer att tävla med den Audi RS 3 LMS som Tobias Brink körde till SM-bronset i fjol. Teamet planerar för att köra premiären och eventuellt ett par tävlingar till under 2022-säsongen.
– Det här blir en första ”doppa tån i vattnet” för oss där vi efter premiären får utvärdera och se hur vi lägger upp resten av säsongen, säger Dejan.

Dejan har tidigare tävlat i olika svenska mästerskap som BMW Cup och har en brant inlärningskurva framför sig.
– Vi har haft ett par bra testdagar där vi fått input från Brink Motorsport, de har varit oerhört hjälpsamma och Audin är tveklöst mycket mer potent än allt annat jag tävlat med tidigare, säger Dejan.
– Resultatmässigt har vi inga ambitioner, det handlar bara om att lära sig så mycket som möjligt med tanke på att vi beger oss in i det tuffaste racing mästerskapet i Skandinavien.

Audi-föraren kommer att tävla i privatförarmästerskapet STCC Däckteam Trophy och blir den 16:e hittills anmälda föraren till helgens STCC TCR Scandinavia-premiär som körs den 3-4 juni på Ljungbyheds Motorbana, läs mer och köp dina biljetter här: https://secure.tickster.com/sv/7ycu4ddgm8lf5fk/selectproductgroup!
22-05-26 PWR Racing satsar på unga talanen Axel Bengtsson i STCC
CUPRA Dealer Team – PWR Racing fortsätter att satsa på unga talanger och skriver kontrakt med den 21-åriga junioren Axel Bengtsson, som tillsammans med regerande mästaren Robert Dahlgren kommer köra teamets två CUPRA Léon Competición i STCC TCR Scandinavia 2022.
– Med Axel i teamet fortsätter PWR Racing att lyfta fram nya juniorer. Tillsammans med Robert Dahlgren har vi en mycket stark föraruppställning för att kunna försvara våra båda STCC-titlar i år, säger Marcus Ekström, teamchef för PWR Racing.

Axel Bengtsson kommer från kartingen där han de senaste säsongerna tävlat internationellt i KZ2-klassen för Leclerc by Lennox Racing i så väl EM som Italienska WSK-serien.

I slutet av 2021 var han en av sex juniorer som körde STCC Try Out på Ring Knutstorp, som mynnat ut i möjligheten med PWR Racing.
– Det känns helt fantastiskt få chansen med det bästa teamet i STCC, att direkt kunna sitta i bra material och jobba med väldigt bra människor, säger Axel Bengtsson.

När Axel tar steget in i standardbils-racing gör han det bredvid den mest segerrika STCC-föraren någonsin – Robert Dahlgren. Tillsammans bildar de en stark line-up med Roberts erfarenhet och rutin, i kombination med en ny, snabb, lovande talang i Axel.
– Jag tror nog inte man kan ha en bättre teamkamrat än Robert. Vi kompletterar varandra väl, och det finns nog få förare där ute som har den erfarenheten och de framgångar som han har. Vi har kommit väldigt bra överens på de tester vi gjort, och han har hjälpt mig mycket med att komma upp i fart direkt. Så det känns väldigt bra att få köra ihop med Robert, säger Axel Bengtsson.

När årets säsong i STCC TCR Scandinavia startar på Ljungbyheds Motorbana helgen den 3-4 juni vill Axel vara med och bidra med så mycket poäng som möjligt till både sig själv och CUPRA Dealer Team – PWR Racings titelförsvar i teammästerskapet.
– Framför allt handlar säsongen om att alltid komma mål och plocka upp så mycket information och data som möjligt för mig själv, och att göra alla grundmoment så bra jag bara kan. Sen att komma upp i bra fart och kunna hjälpa teamet och bidra med så mycket poäng som möjligt i mästerskapet, avslutar Axel Bengtsson.
22-05-25 Uppvisning med JAS 39 Gripen under fullspäckad STCC-premiär
Försvarsmakten kommer att bjuda på spektakulär uppvisning med JAS 39 Gripen under STCC-premiären 2022 på Ljungbyheds Motorbana första helgen i juni – en premiärhelg med ett späckat underhållningsprogram.

Förutom all action under helgens tävlingar med STCC TCR Scandinavia, Pro Superbike, Legends, Ginetta och Radical kommer YouTubern Marcus Dübois och signar autografer.

Dessutom kommer Western Chaos FMX och bjuder på en högtflygande show, denna gång både på två och fyra hjul.

Driftingkungen Rasmus Möller kommer att lägga en massiv ridå av däckrök under en spektakulär driftshow där besökare på plats kan vinna medåkning i hans 700-hästars Nissan!

Köp dina biljetter redan idag med ett Early Bird-erbjudande och läs mer här om underhållningen under premiärhelgen!

Tidsschema STCC-premiären 2022
Fredag 3/6
10.00 Pro Superbike Test
10.35 Legends Grupp 1 Test
11.00 Legends Grupp 2 Test
11.25 Radical Test
11.50 Ginetta Paytest
12.05 Lunch.
12.45 Pro Superbike Kval
13.20 Radical Test
13.45 Ginetta Test
14.10 STCC TCR Sca. TEST
14.50 Legends Grupp 1 Kval
15.15 Legends Grupp 2 Kval
15.40 Radical Kval
16.05 Ginetta Kval
16.30 STCC TCR Sca. TEST
17.10 Western Chaos Uppvisning
17.25 Pro Superbike Superpole race

Lördag 4/6
09.00 WELCOME!
09.10 Pro Superbike Race 1
09.45 Legends B-final Race 1
10.10 Legends A-final Race 1
11.00 STCC Shootout
11.30 Sportbilskortege
11.40 Driftingshow
12.00 FMX-Show
12.10 Autografsession STCC / Pro Superbike
12.20 JAS 39 Gripen
12.45 Pro Superbike Race 2
13.20 Ginetta Race 1
13.45 Radical Race 1
14.10 Gridshow STCC
14.30 STCC Feature Race
15.00 Legends B-final Race 2
15.25 Legends A-final Race 2
15.50 Ginetta Race 2
16.15 Radical Race 2
16.35 Medåkning
22-05-20 Juniormästaren Oliver Söderström har fått sitt pris hos Lamborghini
Oliver Söderström säkrade juniormästartiteln STCC Junior Cup accelerated by Lamborghini 2021 och har varit i Italien för att ta emot sitt pris, ett test med Lamborghini Squadra Corse.
– Först och främst tänkte man att, vilken galen möjlighet jag fått! Att få köra för Lamborghinis fabriksteam, bara det är en jättestor ära i sig, säger Oliver Söderström.

Lestrup Racing Team-föraren fick köra en 620-hästars Lamborghini Super Trofeo under testet i Italien tillsammans med ingenjörsteamet bakom Lamborghini Squadra Corse, Lamborghinis officiella motorsport-avdelning.
– Känslan i bilen var sjuk, första gången man accelererade var galen, säger Oliver Söderström.
– I och med det är mittmotor så är viktfördelningen mycket mer bakåt än i STCC-bilen vilket gör att den har en sjuk acceleration, den greppar på ett helt annat sätt. Så det man fick lära sig var att gå mycket mer attack in i kurvan för att få bilen att rotera i och med att bilen inte är så framtung.
– Jag körde för teamet Imperial Racing, de har en stark länk ihop med Lamborghini och är ett legendariskt team, något man verkligen märker när man är där och kör. Ingenjörerna var extremt kunniga och proffsiga.

Oliver Söderström imponerade under testet och var snabbast av de förare som deltog.
– Jag satte även bästa tiden någonsin med en Lamborghini Super Trofeo under testet och det känns självklart sjukt bra, säger Oliver Söderström.
– Referensen var Alberto Di Folco som är Lamborghini fabriksförare och den tiden slog jag. Sedan var jag också snabbare än Fredrik Schernoff, fabriksförare från Danmark, dock han hade säkert mer att ge. Men jag fick stå högst upp i listan, samtidigt så fick jag fick väldigt bra feedback från honom.
– Motorsportchefen för Lamborghini Europa var med under testet och var väldigt imponerad. Såklart går diskussionerna nu om att köra något race i Super Trofeo Europe, vi ska ha möte med dem i veckan så vi får se vad som händer.
22-05-17 STCC-mästaren är tillbaka: Robert Dahlgren förlänger med Cupra Dealer Team - PWR Racing
PWR Racing har förlängt samarbetet med regerande STCC-mästaren Robert Dahlgren efter fjolårets rekordsäsong.
– Roberts fjolårssäsong är en för historieböckerna och det fanns inga tvivel för oss om att fortsätta samarbetet med honom – nu är vi redo för en tuff STCC-säsong 2022, säger Marcus Ekström, teamchef för PWR Racing.

Robert Dahlgren blev den mest segerrike STCC-föraren någonsin med totalt 46 segrar – samtidigt som teamet tog hem såväl teammästerskapet som förarmästerskapet.

Norrlänningen säkrade elva segrar, 15 av 18 möjliga pallplatser och var aldrig sämre än femma under förra året, ett facit som ingen annan förare i mästerskapets historia kommit i närheten av.
– 2021 med PWR Racing var helt klart en av de bästa säsongerna i min karriär och att få fortsatt förtroende av dem känns givetvis oerhört kul, säger Robert Dahlgren.
– Men om någon tror att jag är mätt efter förra säsongen så kan de inte ha mer fel. Jag sätter aldrig min fot på en tävlingsbana utan målet att vinna och 2022 är inget undantag. Det kommer att bli tufft, speciellt då startfältet växer till i år, men förutsättningarna finns där och målsättningen är helt klart på titeln.
22-05-12 Lestrup Racing Team byter till Audi och smygstartar 2022 med långlopp
Stockholms-teamet Lestrup Racing Team byter märke inför STCC TCR Scandinavia 2022 och tävlar med två helt nya Audi RS 3 LMS efter att ha tävlat med Volkswagen sedan 2017.
– Detta är ett mycket viktigt byte för oss så vi fortsatt kan vara konkurrenskraftiga och nå våra mål om att slåss om båda STCC-titlarna, säger Fredrik Lestrup, delägare Lestrup Racing Team.
– Den nya Audin är en betydligt mer kompetent tävlingsbil med fler inställningsmöjligheter som gör att vi kan ställa in bilarna mycket bättre efter våra förares behov.

Teamet smygstartar årets racingsäsong med 12-timmars på Hockenheim i helgen där teamet kommer att tävla med en av sina nya Audi-bilar.

STCC-förarna Oliver Söderström och Andreas Bäckman kommer att dela en av de nya Audi-bilarna med Marcus Fluch och Emil Sällberg, medan teamets andra Audi ännu inte levererats från Audi Sport.
– Det ska bli sjukt kul att dra igång säsongen i helgen och göra debut i nya Audin som ser helt fantastisk ut, säger Oliver Söderström.
– Helgens tävling blir en perfekt möjlighet för oss att lära känna den nya bilen och förbereda oss inför STCC-säsongen med mycket körning. Och medan detta främst är en förberedelse så tror jag vi kan vara konkurrenskraftiga i helgen och utmana om en topplacering i TCR-klassen.

Senast Lestrup Racing Team körde långlopp var Dubai 24-tummars 2020 där de tog pole position och säkrade en pallplats i TCR-klassen.
22-05-11 Exion Racing premiärtestar på Anderstorp med nya Audin
Nybildade STCC-teamet Exion Racing har gjort testpremiär på klassiska Anderstorp Motorbana med sina båda nya Audi RS 3 LMS.

– Vi har haft två produktiva testdagar med många väldigt viktiga kilometer i våra nya Audi-bilar för såväl förarna som alla mekaniker och ingenjörer, säger Daniel Aronsson, teamägare Exion Racing.

Båda förarna Isac Aronsson och Calle Bergman var på plats under testet och klockade många kilometer bakom ratten på sina helt nya tävlingsredskap.
– Det var en helt underbar känsla att köra de första kilometrarna och den nya Audin är verkligen ett stort steg framåt jämfört med den gamla generationen som jag tävlat med tidigare, säger Isac Aronsson.
– Det var svårt att köra in i depå när teamet kallade in mig, jag ville bara fortsätta köra. Bilen är fantastiskt kul att köra och nu har vi massvis av data som vi ska arbeta vidare med, säger Calle Bergman.

Det Värnamobaserade teamet gör STCC-debut i år och planerar fler tester under våren inför STCC TCR Scandinavia-premiären på Ljungbyheds Motorbana den 3-4 juni, läs mer här: https://www.stcc.se/2022/03/31/nya-teamet-exion-racing-gor-stcc-debut-med-calle-bergman-och-isac-aronsson/

22-05-03 Autocirc fördjupar samarbetet kring hållbarhet med STCC
Autocirc – ett marknadsledande företag kring återanvändning inom bildelsbranschen – och STCC fördjupar sitt samarbete kring hållbarhet inför säsongen 2022.
– Autocircs uppdrag är att optimera återanvändning av bildelar och skapa förutsättningar för en cirkulär ekonomi och hållbar framtid, ett arbete som vi intensifierar med STCC inför säsongen 2022, säger Johan Livered, vd för Autocirc.
– Vi ser fram emot att kunna använda STCC som en stark plattform för att träffas och bygga relationer i vår framtida expansion.

Tillsammans jobbar STCC och Autocirc för en framtida cirkulär modell för skandinavisk elitracing, likväl för reservdelsindustrin för begagnade bilar, med fokus på elektrifiering av fordonsflottan.
– Vi är väldigt glada över att Autocirc utökar sitt samarbete med STCC, säger Micke Bern, vd för STCC.
– Tillsammans med Autocirc har vi startat ett projekt för framtidens elitracing, där syftet är att minska vårt fossila avtryck. STCC har en stor ambition att bli så cirkulär som möjligt, och samarbetet med Autocirc är ett avgörande steg på vägen.

STCC TCR Scandinavia startar den 3-4 juni på Ljungbyheds Motorbana i Skåne, mer info här: https://www.stcc.se/2022/01/31/stcc-utokar-2022-kalendern-med-fler-tavlingar-och-ny-premiar/

22-04-07 Dubbla V8-mästaren Dennis Strandberg gör STCC-comeback med eget team
Regerande dubbla V8 Thunder Cars-mästaren Dennis Strandberg gör STCC-comeback i år med Team Strandberg som han driver själv.
– Vi har haft två fantastiska säsonger i V8 och nu känner vi att det är dags att ta nästa steg upp till STCC, säger Dennis Strandberg.

28-åringen gjorde STCC-debut 2017 för Lestrup Racing Team där han slutade på elfte plats totalt, trots att han missade två tävlingshelger.

I år kommer han att köra en Volkswagen Golf GTI TCR och siktar på guldmedaljen i privatförarmästerskapet STCC Däckteam Trophy.
– Vi vet att det inte bara är hoppa in och tro att man ska kunna slåss med de etablerade STCC-teamen, men samtidigt tror vi absolut att vi har förutsättningarna till att kunna vinna privatförarmästerskapet, säger Dennis Strandberg.
– Sedan hoppas jag också att vi ska kunna vara med och kunna knipa någon pallplats här och där. Det gäller att leverera hela tiden och vara med när väl chansen ges med omvänd startordning eller när de andra snubblar på sig själva.

Team Strandberg körde en första shakedown med bilen på Mantorp Park i förra veckan och har fler tester planerade under våren inför STCC TCR Scandinavia-premiären på Ljungbyheds Motorbana den 3-4 juni.
– Det kändes faktiskt bättre än vad jag väntade mig då jag inte kört framhjulsdrivet på bana sedan 2018, säger Dennis Strandberg.
– Vi ska försöka få in några fler tester under våren, men vi har mycket nytt framför oss i omställningen till STCC. Och det gäller även mig som förare då jag är med mer och styr i teamet jämfört med när jag tävlade 2017.
– Jag vill rikta ett stort tack till de som hjälpt till att göra detta möjligt. Det är en sjukt rolig utmaning och nu ser vi verkligen fram emot årets premiär.

Dennis Strandberg, som även tidigare gjort inhopp i brittiska motsvarigheten BTCC, kommer att stöta på hårt motstånd i kampen om STCC Däckteam Trophy-guldet 2022 från bland annat regerande mästaren Mattias Andersson, norska nykomlingarna Didrik Esbjug och Marius Solberg Hansen samt Rasmus Hedberg.

STCC Däckteam Trophy – Hall of Fame
1998 – Pontus Mörth
1999 – Kim Esbjug
2000 – Magnus Krokström
2001 – Tobias Johansson
2002 – Tobias Johansson
2004 – Johan Nilsson
2005 – Johan Nilsson
2006 – Joakim Fridh
2007 – Joakim Fridh
2008 – Tobias Johansson
2009 – Viktor Hallrup
2010 – Andreas Ebbesson
2011 – Joakim Ahlberg
2012 – Niclas Olsson
2021 – Mattias Andersson

22-03-31 Nya teamet Exion Racing gör STCC-debut med Calle Bergman och Isac Aronsson
Ett helt nytt team i form av Exion Racing gör STCC TCR Scandinavia-debut 2022 med de två unga talangerna Calle Bergman och Isac Aronsson.
– Det ligger mycket blod svett och tårar bakom det här projektet som vi är oerhört stolta över att sjösätta, säger Daniel Aronsson, teamledare Exion Racing.

Teamet kommer att ställa två helt nya Audi RS 3 LMS på startlinjen som ett första steg i en långsiktig plan.
– STCC har alltid varit huvudmålet för den här satsningen, speciellt eftersom vi redan doppat tån i vattnet med Isac Aronssons två säsonger i mästerskapet, säger Daniel Aronsson.
– Det finns inget tuffare mästerskap i Skandinavien och vi har en oerhört stor utmaning framför oss där vi börjar med ett i stort sett vitt papper. Men vi kommer att göra allt vad vi kan för att komma så väl förberedda som vi kan till premiären.

19-årige Isac Aronsson gjorde STCC-debut 2020 och säkrade silvermedaljen i privatförarmästerskapet förra året.
– Jag känner mig oerhört redo och motiverad inför årets säsong med Exion Racing storsatsning, säger Isac Aronsson.
– Självklart är jag ödmjuk inför uppgiften, men jag har aldrig haft så har bra förutsättningar i STCC tidigare och målsättningen är satt på att ta ett tydligt steg framåt i resultatlistorna.

Blott 16-årige Calle Bergman gör precis som teamet STCC-debut i år och kommer från två säsonger i Formula Nordic där han förra året slutade på sjätte plats med tre pallplatser, trots att han inte körde de två avslutande tävlingarna.
– STCC har alltid varit en dröm för mig att nå och nu är jag äntligen här tillsammans med Exion Racing. Det känns oerhört bra att debutera tillsammans med teamet då vi delar samma målbild för säsongen, säger Calle Bergman.
– Jag har aldrig tidigare tävlat med framhjulsdrivna bilar, men jag brukar kunna anpassa mig snabbt och jag kommer att jobba metodiskt med teamet för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för att kunna utvecklas som förare. Jag kan knappt bärga mig inför det första testet med de nya bilarna, det ska bli sjukt kul.

Teamet är baserat i Värnamo och kommer bland annat att bedriva eventverksamhet samt paddel-hall som dessutom inkluderar racing- och golf-simulator.
– Vi har många järn i elden och vi ser fram emot att utveckla vår verksamhet starkt framåt vad gäller såväl paddel-verksamheten som racingen med STCC som plattform, säger Daniel Aronsson.
– Vi tror starkt på våra båda förare Isac och Calle som båda två är unga och talangfulla, något som tveklöst behövs i den hårda konkurrensen i STCC. Visst saknar såväl vi som team som våra båda förare STCC-erfarenhet, men vi har en långsiktig plan och vi jobbar målmedvetet mot vårt sikte om att längre fram kunna ge oss in i den absoluta toppstriden.
22-03-22 Nu släpps biljetterna till STCC-premiären Campus Ljungbyhed Airport Race
I dag släpps biljetterna till årets STCC-premiär den 3-4 juni som via ett nytt titelsamarbete med Ljungbyhed Park AB går under namnet Campus Ljungbyhed Airport Race.
– Vi är väldigt glada över att ha ett starkt evenemang som STCC till Campus Ljungbyhed Park över en längre tid, och att vi tillsammans tryggat detta, säger Gustav Eriksson, förvaltningschef Ljungbyhed Park AB.
– STCC arbetar starkt med hållbar fordonsindustri och vi vill vara en del av detta arbete framöver på vår gemensamma hemmaplan i Ljungbyhed.

Förutom STCC kommer även Pro Superbike, Radical, Ginetta och Legends att tävla under premiärhelgen i Ljungbyhed, där exempelvis Legends kommer med ett enormt startfält på över 80 bilar.
– Vi vill rikta ett stort tack vår fastighetsägare Ljungbyhed Park AB som vi skapat ett gediget och långsiktigt samarbetsupplägg med, säger Micke Bern, vd för STCC.
– Biljettsläppet för premiären är ett härligt vårtecken och vi har ett gediget paket redo för såväl publik på plats som via STCC+. Vi kommer dessutom att avslöja fler spännande nyheter under våren vad gäller underhållning, gäster och uppträdanden på plats.

Publik som köper sina biljetter idag och fram till en vecka innan premiären kan ta del av ”Early Bird”-erbjudandet med ett lägre pris. För den som vill unna sig något extra finns även VIP-paket tillgängliga.

Läs mer om erbjudandet och boka dina biljetter här: https://secure.tickster.com/sv/7ycu4ddgm8lf5fk/sessiontimedout?autoredirect=2

22-03-17 Tobias Brink klar för femte STCC-säsongen - jagar första titeln med ny Audi
Tobias Brink är klar för sin femte STCC TCR Scandinavia-säsong och jagar sin första guldmedalj 2022 efter en silvermedalj och två bronsmedaljer de tre senare åren.
– Motivationen och hungern efter titeln är mycket stor. Nu är det dags att ta steget längst upp på pallen, säger Tobias Brink.

Skåningens trumfkort inför årets säsong är helt nya Audi RS 3 LMS-modellen som Brink Motorsport debuterar i STCC, en modell som skördade stora framgångar i VM för touring cars förra året.
– Givetvis har vi respekt för uppgiften att lära oss de nya bilarna, men vi har en gedigen erfarenhetsbank med oss in i detta, säger Ted Brink, teamchef för Brink Motorsport.
– Och kombinationen av Tobias erfarenhet och Hugo Nermans unga talang i vår föraruppställning kommer att ge oss mycket starka möjligheter till att slåss om såväl förarguldet som teamguldet i år.

Tobias Brink slutade på tredje plats 2021 och var den förare som var närmast att utmana mästarteamet PWR Racing.
– Vi har bra koll på vad vi saknade förra året jämfört med konkurrenterna och våra nya Audi-bilar är en nyckeldel i att kunna utmana om guldet på ett helt annat sätt än förra året, säger Tobias Brink.
– Vi har ett hektiskt schema framför oss då bilarna levereras sent, men vi är starkt motiverade inför vad som komma skall i STCC 2022 med tanke på resultatet vi lyckades säkra förra året med den gamla bilen.
22-03-08 Juniormästaren Oliver Söderström klar för STCC-guldjakt med Lestrup Racing Team
Regerande juniormästaren Oliver Söderström är tillbaka med Lestrup Racing Team och har satt siktet högt inför årets STCC TCR Scandinavia-säsong.
– Jag siktar på titeln, det är det logiska steget framåt för mig och teamet, säger Oliver Söderström.
– Vi hade en blandad säsong förra året, men det ser jag som något positivt då vi vet var vi behöver förbättra oss. Jag känner mig oerhört motiverad och jag vet att vi har pusselbitarna på plats för att utmana om titeln på en ny nivå.

23-åringen har stadigt klättrat i resultatlistorna efter en elfteplats i sin debutsäsong, femteplats 2020 och fjärde plats förra året.
– Oliver kröner vårt stärkta program för 2022-säsongen och hela teamet är precis lika taggade som honom i att ta oss an kampen om STCC-guldet i år, säger Fredrik Lestrup, delägare i Lestrup Racing Team.
– Vi är väldigt nöjda över vår line-up där Oliver ansluter Andreas Bäckman, och vi vet att vi har en av de starkaste uppställningarna i STCC 2022. Och det kommer att behövas då vi möter ett riktigt starkt startfält.

Oliver Söderström, som tog Formula Renault NEZ-titeln 2016, ansluter nya teamkollegan Andreas Bäckman och duon kommer att köra två helt nya TCR-bilar från en tillverkare som teamet ej avslöjat ännu.
– Den nya bilen är en riktigt boost för oss då vi hade det tufft på en del områden med vår gamla bil, säger Oliver Söderström.
– En ny bil innebär självklart nya utmaningar, men vi hade det tufft i kvalet och på raksträckorna förra året, något som vi inte borde ha i år. Jag ser verkligen fram emot när vi avslöjar den nya bilen.

STCC TCR Scandinavia-säsongen 2022 startar den 3-4 juni på Ljunghyheds Motorbana i Skåne, läs mer här: https://www.stcc.se/2022/01/31/stcc-utokar-2022-kalendern-med-fler-tavlingar-och-ny-premiar/
22-03-01 Team Auto Lounge Racing gör STCC-debut med Christian Skaar och Johan Lund
Nykomlingarna Team Auto Lounge Racing med förarna Christian Skaar och Johan Lund gör STCC TCR Scandinavia-debut i år med två helt nya Audi RS 3 LMS.
– Vi är mycket glada över att kliva in i STCC med den nya Audi-modellen som är en av de absolut bästa TCR-bilarna just nu, säger Christian Skaar, förare och vd för Auto Lounge, Skandinaviens största återförsäljare av Stellantis varumärken.

Duon gjorde racingdebut i det spanska mästerskapet CAVA Andalucian Touring Car Championship förra året och har en brant inlärningskurva framför sig.
– Vi är absolut ödmjuka inför uppgiften att börja tävla i det tuffaste racingmästerskapet i Skandinavien och mycket av årets satsning handlar om att bygga erfarenhet för kommande säsonger, säger Johan Lund, som jobbar med att utveckla tillväxtbolag till vardags.
– Jag växte upp med isracing och rally där bilarna var något helt annat jämfört med var vi kör idag. Men efter två säsonger med framhjulsdrift på asfalt börjar bitarna falla på plats. Vi kommer att tävla mot förare och team med betydligt mycket mer erfarenhet i STCC, men vi hoppas att kunna överraska och sakta men säkert ta kliv framåt i resultatlistan.

Christian Skaar har tidigare tävlat inom friidrott på elitnivå med framgångar i såväl höjdhopp som tresteg.
– Racing är ju självklart helt annorlunda mot friidrott, men jag tror definitivt att jag kan dra nytta av mina erfarenheter vad gäller själva tävlingsmomentet, säger Christian Skaar.
– Jag är fortfarande väldigt grön vad gäller racing, men har blivit hårt biten av sporten. Speciellt efter fjolårets tävlingar där resultaten har sporrat oss att ta steget vidare till STCC.

Det nystartade teamet väntar leverans av de båda Audi-bilarna som dessvärre är försenade på grund av den rådande komponentbristen kopplat till pandemin.
– Vi vet ännu inte om vi kommer att ha bilarna på plats innan premiären, men vi hoppas att förutsättningarna kommer att förbättras under våren och vi är i full gång med uppstarten av vårt team, säger Christian Skaar.
– Vi kommer att fortsätta tävla i CAVA-mästerskapet parallellt för att hålla oss aktiva och vi ser verkligen fram emot att kunna dra igång testerna inför vår STCC-debut med våra båda Audi-bilar.

STCC TCR Scandinavia-säsongen 2022 börjar den 3-4 juni på Ljungbyheds Motorbana i Skåne, läs mer här.
22-02-23 Generationsskiftet i STCC fortsätter – Didrik Esbjug gör debut med ny Honda
Norrmannen Didrik Esbjug, son till Kim Esbjug som vann privatförarmästerskapet 1999, kommer att göra STCC TCR Scandinavia-debut i år bakom ratten på en helt ny Honda med teamet Esbjug Motorsport.
– Jag känner mig sjukt motiverad inför att börja tävla i STCC TCR Scandinavia, ett väldigt tufft mästerskap som jag följt sedan jag var liten och där pappas framgångar har inspirerat mig stort, säger Didrik Esbjug.

20-åringen slutade på andra plats i norska banracingmästerskapet förra året och har en tuff uppgift framför sig i STCC.
– Vi har ett mycket spännande år framför oss att ta steget upp till STCC, speciellt då Didrik inte har kört TCR-bilen eller några svenska banor tidigare, säger Kim Esbjug.
– Så planen är att bygga erfarenhet och lära oss så mycket det bara går, sedan får resultaten komma därefter. STCC är ett av de tuffaste mästerskapen i Europa och ett perfekt steg för Didrik att ta i sin karriär.

Teamet väntar leverans av en helt ny Honda Civic Type R TCR i mars från JAS Motorsport som är Hondas officiella motorsportpartner i TCR.
– Jag längtar så tills vi kan börja testa med bilen och det kommer vara oerhört viktigt inför den kommande STCC-säsongen, säger Didrik Esbjug.
– Hondan skiljer sig stort från de bilar jag tävlat med hittills, med mycket mer effekt, grepp och inställningsmöjligheter. Jag siktar inte på något speciellt resultat i år, utan jag vill lära mig så mycket det bara går och utveckla mig som förare inför kommande säsonger.

Pappa Kim Esbjug körde två framgångsrika säsonger i STCC 1998-99 och tog hem privatförarmästerskapet 1999, en av de tuffaste säsongerna i mästerskapets historia, bakom ratten på en BMW 320i Super Touring.
– Jag har många goda minnen från STCC och det är riktigt kul att vara tillbaka, säger Kim Esbjug.
– Men det har gått många år sedan jag tävlade där och jag tror inte så mycket av mina erfarenheter går att översätta till bilen som Didrik ska tävla med. Det kommer tveklöst att bli en tuff men spännande säsong.

Premiären av STCC TCR Scandinavia 2022 körs den 3-4 juni på Ljungbyhed i Skåne, läs mer här.
22-02-17 Syskonen Bäckman kör två olika mästerskap 2022
Syskonen Andreas och Jessica Bäckman från Boden presenterar idag sin storsatsning att de under 2022 kommer att köra i varsitt mästerskap, STCC och ADAC TCR Germany.
– Senast jag körde i Tyskland blev jag tvåa på Hockenheimring och nära min första vinst. Mitt mål med säsongen är att fajtas om topp placeringarna i mästerskapet och ta min första vinst i TCR, säger Jessica Bäckman.

Andreas och Jessica Bäckman har trots sin ringa ålder redan nått stora framgångar inom gokart, rallycross och racing. Under 2018 tävlade de båda i STCC och den brittiska motsvarigheten TCR UK, där Andreas bland annat tog sin allra första racingseger och slutade på en tredjeplats i mästerskapet. Jessica lyckades knipa en pallplats på Brands Hatch och blev därmed första kvinnan i TCR UK att ta en pallplats och slutade även fyra i mästerskapet. 2019 tog syskonen steget upp i Europa serien och tävlade även där 2020. Under åren har Andreas tagit flertal vinster och pole-positions i Europamästerskapet, medan Jessica har lyckats ta pallplatser i 4 olika TCR mästerskap. Hon skrev även historia som den första kvinnan någonsin att knipa en pallplats i TCR Europe 2019.

Satsningen mot mästerskapstitlarna i Sverige och Tyskland
Förra årets äventyr i VM för TCR-bilar, FIA WTCR, var ett tufft år för syskonen där teamet hade svårt att anpassa sig till en ny bil, och syskonen inte kunde visa sina potentialer som förare. Till årets säsong har istället syskonen gått en helt annan väg. De senaste fyra åren har Jessica och Andreas kört i samma mästerskap, men nu är det officiellt att i år kommer de inte tävla mot varandra utan i två olika länder och mästerskap. Andreas gör comeback i det svenska mästerskapet STCC (Scandinavian Touring Car Championship), där han senast gjorde full säsong 2018. Jessica gör sin första hela säsong i det tyska mästerskapet ADAC TCR Germany, där hon gjort flera framgångsrika inhopp tidigare och även tagit en pallplats.

Andreas kommer att tävla för mästerskapsvinnande teamet Lestrup Racing Team, och har tillsammans med teamet höga målsättningar inför 2022:
- Det känns spännande att vara tillbaka i STCC och svensk racing igen. Efter ett inhoppet i höstas i STCC på Mantorp så fick jag visa vad jag kan i en konkurrenskraftig bil, vilket väckt intresse hos flera team under vintern. Det blir en spännande satsning 2022 där vi siktar mot att ta hem mästerskapstiteln i STCC tillsammans med Lestrup Racing Team, säger Andreas Bäckman.

Jessica kommer att tävla i en Hyundai TCR-bil för ROJA Motorsport med målet att köra hem sin första vinst i TCR 2022:
- Det ska bli roligt att tävla i TCR Germany igen, jag gillar både tävlingsupplägget och banorna. Senast jag körde i Tyskland blev jag tvåa på Hockenheimring och nära min första vinst. Mitt mål med säsongen är att fajtas om topplaceringarna i mästerskapet och ta min första vinst i TCR, säger Jessica Bäckman.

ADAC TCR Germany seriens uppbyggnad
Säsongen 2022 i ADAC TCR Germany kommer att bestå av fem deltävlingar i Tyskland och två deltävlingar i Österrike. Serien är en av de tuffaste TCR-serierna i världen och har en hög status på förarna som kommer från flera olika länder runt om i Europa. Säsongstarten kommer att gå på Oschersleben banan i Tyskland och kommer avslutas på den välkända Formel 1 banan Hockenheimring. Förutom Hockenheimring kommer även de världskända Formel 1 banorna Nürburgring och Red Bull Ring finnas på kalendern 2022. Varje deltävling är uppbyggt på två träningspass, två tidskval samt två race. Poäng tilldelas till topp 10 i tidskvalen samt topp 15 i respektive race. Den föraren med mest poäng efter den sista deltävlingen på Hockenheimring kommer att ta hem förartiteln ”ADAC TCR Germany Drivers Title” i ADAC TCR Germany serien.

STCC mästerskapets uppbyggnad
STCC (Scandinavian Touring Car Championship), även kallad TCR Scandinavia, är Sveriges och Skandinaviens mest prestigefyllda racing mästerskap och är idag den ledande klassen för standardbilsracing. Bilarna är byggda enligt det globala TCR-reglementet, vilket innebär att det t.ex. är samma bilar och däck som används i resterande TCR-mästerskap runt om i världen. Serien består av sex deltävlingar som körs på de bästa banorna i Sverige, allt från välkända banor som Mantorp Park, och serien körs på banor från Ring Knutstorp nere i söder till Drivecenter Arena i Skellefteå uppe i norr. Varje deltävling är uppbyggt på två träningspass, ett tidskval bestående av två kvalomgångar samt tre race, där det tredje racet är med omvänd startordning för topp 8 från det andra racet. Poäng tilldelas till topp 5 i tidskvalen samt topp 15 i respektive race. Den föraren med mest poäng efter den sista deltävlingen på Mantorp kommer att ta hem förartiteln i STCC-mästerskapet och även SM-guldet.

Lestrup Racing Team är glada att ha Andreas ombord i teamet
- Jag tror att hela STCC-depån var imponerad av Andreas prestation på Mantorp Park förra året och vi är glada över att ha honom ombord i vårt mål att återta STCC-titlarna i år. Vi har haft ögonen på Andreas ett tag nu och han har tagit stora steg framåt under de senaste säsongerna. Vi har mycket arbete framför oss för att göra oss redo för vad som komma skall och jag tvivlar inte på att han kan leverera, säger Fredrik Lestrup, delägare i Lestrup Racing Team.

Teamchefen i ROJA Motorsport hälsar Jessica välkommen till teamet
– Vi är mycket stolta över att välkomna Jessica till vårt team för ADAC TCR Germany säsongen 2022. Jag känner och har följt Jessicas karriär ett bra tag och hon har redan gjort en gäststart i TCR Germany 2019 för mitt tidigare team Engstler Motorsport på Most banan i Tjeckien. Jag är helt övertygad på att Jessica kommer att uppnå fantastiska resultat i sin första hela säsong i ADAC TCR Germany-serien med hennes starka körförmåga och kämparglöd, säger Andreas Klinge, teamchef för ROJA Motorsport.

Andreas och Jessica Bäckman ser framemot att tävla i två olika mästerskap 2022, vilket de tror de kan dra nytta av genom att hjälpa varandra framåt. Det blir en tuff säsong där syskonen ska ge allt de har och fortsätta utvecklas som förare. Säsongstarten går av stapeln 22-24 april på Oschersleben i Tyskland för Jessica och 3-4 juni i Ljungbyhed för Andreas.

ADAC TCR Germany Kalender 2022:
22-24 April - Oschersleben, Tyskland
20-22 Maj - Red Bull Ring, Österrike
17-19 Juni - Salzburgring, Österrike
5-7 Augusti - Nürburgring, Tyskland
19-21 Augusti - Lausitzring, Tyskland
23-25 September - Sachsenring, Tyskland
21-23 Oktober - Hockenheim, Tyskland

STCC Kalender 2022:
3-4 Juni - Ljungbyhed, Sverige
17-18 Juni - Skellefteå, Sverige
22-23 Juli - Knutstorp, Sverige
19-20 Augusti - Gelleråsen, Sverige
10-11 September - Anderstorp, Sverige
30 September - 1 Oktober - Mantorp, Sverige
22-02-16 Andreas Bäckman jagar STCC-titeln med Lestrup Racing Team
Andreas Bäckman är klar för Lestrup Racing Team och har satt ett kaxigt mål om att ta hem STCC TCR Scandinavia-titeln 2022.
– Det känns klockrent att köra för Lestrup Racing Team, ett ungt och progressivt team, och mitt mål är att vinna mästerskapet med dem i år, säger Andreas Bäckman.

Andreas Bäckman återvänder till STCC för att köra sin första kompletta säsong sedan 2018 efter att ha kört tre år utomlands i TCR Europe och senast i världsmästerskapet WTCR.
– Jag tror att hela STCC-depån var imponerade av Andreas insats på Mantorp Park förra året och vi är mycket glada över att ha honom ombord i vår satsning på att återta STCC-titlarna i år, säger Fredrik Lestrup, delägare i Lestrup Racing Team.
– Vi har haft ögonen på Andreas ett tag nu och han har tagit stora steg framåt under de senaste säsongerna. Vi har mycket jobb framför oss i förberedelserna och jag tvekar inte på att han kan leverera.

26-åringen gjorde ett inhopp i STCC-tävlingarna på Mantorp Park förra året där han imponerade med att slå regerande mästaren Robert Dahlgren till pole position med ett nytt kvalvarvrekord.
– Den tävlingshelgen lämnade mig med smak för mer och vi hittade ett riktigt bra upplägg med Lestrup Racing Team där jag känner att jag har förutsättningarna för att kunna slåss om den absoluta toppen, säger Andreas Bäckman.
– Vi har satt målet högt, men jag vet att jag har farten och att teamet kan leverera. Det kommer självklart att bli tufft då vi möter många erfarna förare, men jag känner mig stark och längtar tills vi kan börja köra!

Lestrup Racing Team kommer att ställa två bilar på startlinjen i årets mästerskap och byter biltillverkare inför STCC 2022.
– Andreas är vår första pusselbit inför 2022-säsongen och vi kommer avslöja fler detaljer under de kommande veckorna, säger Fredrik Lestrup.
– Jag kan säga så mycket som att vi kommer ha ett mycket konkurrenskraftigt paket i år och vårt mål är fast satt på att ta tillbaka STCC-titlarna till Lestrup Racing Team.

STCC TCR Scandinavia-säsongen 2022 börjar den 3-4 juni på Ljungbyheds Motorbana i Skåne, läs mer här.
22-02-09 Mattias Andersson klar för nytt rekord – startar sin 22:a STCC-säsong i år
Ingen förare har kört så många STCC-tävlingar som Mattias Andersson och nu är Linköpings-sonen klar för sin 22:a säsong inför STCC TCR Scandinavia 2022.
– Jag har inte svårt att hitta motivation, tvärt om, jag är precis lika laddad inför den här säsongen som inför min första, säger Mattias Andersson.

Andersson har kört 282 STCC-tävlingar hittills, den förare med näst flest är Fredrik Ekblom på 239 tävlingar och Jan ”Flash” Nilsson med 231.

MA:GP-teamet kommer att fortsätta tävla med världsmästarbilen Lynk & Co 03 TCR som de debuterade förra året till seger i privatförarmästerskapet och femte plats totalt.
– Vi gratulerar Mattias och MA:GP till deras imponerande resa genom åren och önskar dem ett stort lycka till inför 2022, säger Ron Hartvelt, chef för Customer Racing på Geely Group Motorsport.
– Teamet gjorde imponerande framsteg förra året och vi ser fram emot att fortsätta stödja MA:GP i STCC 2022.

I år siktar 48-åringen på topp tre totalt.
– Vi hade en lovande första säsong med vår Lynk & Co och alla förutsättningar finns där för att ta ett tydligt steg framåt resultatmässigt i år, säger Mattias Andersson.
– Vi vet vilka områden som vi hade problem med, var vi var starka och med ett år av data i ryggen så sitter målsättningen helt klart på att kriga om topp tre i mästerskapet.

Andersson gjorde STCC-debut 2001 och har tävlat genom mästerskapets samtliga reglementen, Super Touring, S2000, TTA och TCR.

Från Vauxhall till Opel, BMW, Alfa Romeo, Saab, Dacia, Honda och nu senast Lynk & Co.
– Ja, vi har ju varit med ett tag och det ger oss helt klart en fördel där vi kan nyttja vår erfarenhet till att vara jämna och hela tiden plocka poäng. Det är avgörande i ett så tufft mästerskap som STCC, säger Mattias Andersson.
– Nu kommer det en hel del nya förare och bilmodeller i år, så det kommer inte bli lätt. Men vi tror starkt på vårt paket och ser verkligen fram emot att ta oss an utmaningen.

STCC TCR Scandinavia 2022 startar den 3-4 juni på Ljungbyheds Motorbana i Skåne, läs mer här.
22-02-03 17-årige norska multitalangen Marius Solberg Hansen gör STCC-debut 2022
17-årige multitalangen Marius Solberg Hansen kommer att göra STCC TCR Scandinavia-debut 2022 med norska teamet MSH Motorsport.
– Det ska bli oerhört spännande att ta mig an STCC, ett mästerskap med så hög nivå och historik. Jag känner mig extremt motiverad, säger Marius Solberg Hansen.

Norrmannen blev norsk mästare i såväl rallycross som racing förra året och körde samtidigt det europeiska rallycross-mästerskapet samt norsk hillclimb.

De imponerande resultaten gjorde att han blev tilldelad Petter Solberg Scholarship av den tidigare dubbla rallyvärldsmästaren.
– Marius har redan säkrat fantastiska resultat trots att han bara är 17, säger Petter Solberg.
– Hans mångsidighet är också imponerande och jämsides sin talang så har han ett bra nätverk runt sig, något som är viktigt för att kunna fokusera på körning och att utveckla sig själv. Jag är övertygad om att Marius kommer att lyckas internationellt också.

I STCC 2022 kommer 17-åringen att köra den Volkswagen Golf GTI TCR som Rob Huff körde till 2020-titeln med Lestrup Racing Team.
– STCC är helt rätt steg för Marius med tuff konkurrens och en stark plattform för att ta sig vidare till en internationell racingkarriär, säger teamchef Øivind Solberg Hansen.
– Vi kommer att köra utvalda rallycross-tävlingar jämsides racingen, men huvudfokus ligger på STCC där målsättningen för 2022 blir att bygga så mycket erfarenhet som möjligt.

17-åringen körde ett första test med teamets Volkswagen Golf GTI TCR på Rudskogen tillsammans med Lestrup Racing Team i Norge under hösten och har fler tester inplanerade under våren.
– Bilen var sjukt kul att köra, så mycket grepp och väldigt responsiv på de få ändringarna vi hann göra. Jag längtar efter att köra fler tester inför 2022-säsongen, säger Marius Solberg Hansen.
– Vi är självklart ödmjuka inför uppgiften, konkurrensen i STCC är stenhård och det är svårt att veta var vi kommer att stå. Men vi kommer att jobba målmedvetet framåt och hoppas att kunna slå oss in i topp tio.

Med på testet som mentor var norska föraren Stian Paulsen som har lång erfarenhet av TCR-bilar och tävlade senast i TCR Europe 2019.

STCC TCR Scandinavia 2022 startar den 3-4 juni på Ljungbyheds Motorbana i Skåne, läs mer här.
22-01-31 STCC utökar 2022-kalendern med fler tävlingar och ny premiär
STCC TCR Scandinavia-kalendern för säsongen 2022 har utökats från fem till sex tävlingshelger, inklusive en ny premiär med nytt format på Ljungbyheds Motorbana.
– Vi har optimerat kalendern med fler tävlingar i ett mer kompakt schema från juni till oktober, säger Micke Bern, vd för STCC.
– Med ändringen får vi en bra spridning på tävlingarna, såväl geografiskt som timingmässigt, och kör totalt 16 intensiva tävlingsheat fördelat på sex helger.

Premiären körs första helgen i juni på Ljungbyheds Motorbana där ett nytt tävlingsformat introduceras med ett ”super pole-kval” och ett tävlingsheat.
– Försäsongstesterna kommer att köras dagarna innan säsongsstarten i Ljungbyhed och med ett mer kompakt tävlingsformat under premiärhelgen får vi en start på säsongen som passar teamen bättre, säger Micke Bern.
– Samtidigt ger vi publiken på plats och via STCC+ en ny och spännande upplevelse. Dessutom har vi ett starkt supportpaket, bland annat kommer Pro Superbike att köra sin premiär tillsammans med oss.

Övriga tävlingshelger kommer att köras enligt samma format som förra året med ett kval och tre intensiva tävlingsheat.

Premiären följs av ett nytt datum för Skellefteå Drivecenter Arena i den 17-18 juni.

Ring Knutstorp har flyttats till 22-23 juli och följs av klassiska Kanonlopppet på Gelleråsen Arena den 19-20 augusti.

Näst sista tävlingen på klassiska F1-banan Anderstorp i Småland har flyttats en vecka till 10-11 september.
– Vi är glada över att vi har hittat en bra lösning med nya datum tillsammans med arrangörerna för Skellefteå, Anderstorp och Knutstorp som passar samtliga inblandade bättre, säger Micke Bern.

Grande Finale körs som tidigare planerat första helgen i oktober på Mantorp Park utanför Linköping.

Kalender STCC TCR Scandinavia 2022
03-04/6 – Ljungbyheds Motorbana
17-18/6 – Skellefteå Drivecenter Arena
22-23/7 – Ring Knutstorp
19-20/8 – Gelleråsen Arena
10-11/9 – Anderstorp Motorbana
30-01/10 – Mantorp Park
22-01-10 Brink Motorsport kontrakterar talangen Hugo Nerman till STCC 2022
Brink Motorsport satsar stort inför STCC TCR Scandinavia 2022 och har kontrakterat talangen Hugo Nerman till att köra en av sina helt nya Audi RS 3 LMS-tävlingsbilar.
– Det känns motiverande och kul att välkomna Hugo till teamet, säger Ted Brink, teamchef för Brink Motorsport.
– Han är ung, lovande och visade verkligen framfötterna i STCC förra året. Med rätt förutsättningar tror vi att Hugo kan vara med längst fram och vi ser fram emot att arbeta tillsammans. Vår gemensamma målsättning är högt satt.

Nerman gjorde sin hittills bästa STCC-säsong förra året och säkrade silvermedaljen i juniormästerskapet samt sjätte plats totalt.
– Jag ser väldigt mycket fram mot denna säsong, säger Nerman.
– Som förare vill man alltid sitta i en position där man har förutsättningar att kunna vinna och det känner jag finns hos Brink Motorsport.

22-åringen säkrade en överlägsen Formula Nordic-titel 2017 och gjorde STCC-debut året därefter.
Efter två säsonger i Porsche gjorde han STCC-comeback förra året där han tog ett klart steg framåt med fyra pallplatser.

Till årets säsong siktar Nerman ännu högre.
– Det är aldrig en enkel uppgift såklart, men tillsammans med den stora erfarenhet som finns i Brink Motorsport, en helt ny tävlingsbil från Audi och för min del en andra sammanhängande säsong i STCC så tror jag vi kommer att kunna utmana om segrar, säger Nerman.
– Jag tror också på STCCs framtid och känner att jag som förare är rätt positionerad för framtiden och de förändringar som kommer.

Brink Motorsport kommer att debutera nya generationen Audi RS 3 LMS i STCC 2022 med en satsning som innefattar minst två bilar. Förra året slutade teamet på bronsmedalj i såväl förarmästerskapet som teammästerskapet, läs mer här.

STCC 2022 startar den 13-14 maj på Ring Knutstorp i Skåne, se komplett kalender här: https://www.stcc.se/kalender/

Tryck här för mer info!

<< Tillbaka till Startsidan