Besök officiella hemsidan
2017

Rally-SM 2009 Rally-SM 2010 Rally-SM 2011 Rally-SM 2012 Rally-SM 2013
Rally-SM 2014 Rally-SM 2015 Rally-SM 2016 Rally-SM 2017  

 


Rally-SM 2017
4-5
febr Söderhamn Sprint-SM
24-25
febr Östersund Winter Rally Östersund
25-27
maj South Swedish Rally Karlskrona
9-10
juni Sandviken Sandviken
18-19
aug Kolsva Kolsva
8-9
sept East Sweden Rally Linköping
www.rallysm.se
Rallyradio Liveresultat
Beskök Rallyradion Besök Liveresultaten!
Rallyradio Liveresultat


17-09-11 Jacob och Stefan tvåa totalt efter nyblivna världmästaren
I helgen var Jacob Jansson, MK Kopparberg med co-driver Stefan Gustavsson, Ludvika MS, i Linköping för att köra East Sweden Rally som var finalen i årets Rally-SM.
- Vi var i princip klara mästare i våran klass, otrimmat 4wd, det räckte bara att åka över rampen så var det helt klart, berättar Jacob

Tävlingen började på fredagkvällen med tre stycken specialsträckor på totalt ca 3 mil i mörker och väldigt vanskliga förhållanden med regn och lera.
- Vi öppnade försiktigt för att ta oss igenom första dagen och se hur vi låg till om vi skulle attackera eller bara köra vidare på lördagen.
Efter kvällen var vi trea totalt i tävlingen med nyblivne världsmästaren Pontus Tidemand som två och dubbla juniorvärldsmästaren PG Andersson som ledare och en komfortabel ledning i klassen med 2 minuter och 40 sekunder.

Under lördagen fortsatte vi att köra på i vårat tempo utan att ta några risker att köra sönder bilen eller få en punktering.

Trots svåra förhållanden så var rallyt helt utan problem och vi gjorde några riktigt bra sträckor på slutet när vi provade ta i lite.
- Det kändes konstigt att veta att man redan var mästare inför första sträckan, men vi sa att vi skulle prova ta en pallplats totalt och det lyckades vi med så det känns riktigt bra. Än är rally säsongen inte över för oss då vi har några tävlingar kvar vi vill åka, vart det blir för vi se.

Jacob och Stefan slutar som 2:a totalt i East Sweden Rally efter WRC2 vinnaren Pontus Tidemand som åkte en Skoda Fabia R5 i klassen trimmat 4wd.

Klassen vann duon med över 9 minuter till 2:an
17-09-11 JSM-Guld för Elias Lundberg och Jim Hjerpe
East Sweden Rally I Linköping avslutade årets SM-serie. 19-åriga Elias Lundberg från Sala med kartläsare Jim Hjerpe, Borlänge, var i ett läge där de, oberoende av vad de andra med guldchans gjorde, en andraplats för att bärga JSM-guldet. Teamet åkte dit med inställningen att köra på som vanligt i ett säkert tempo.

Tävlingen startade på fredagskvällen med en kort publiksträcka inne i Linköping började med en backning och motorstopp, men väl ute i skogen på sträcka två verkade förutsättningarna passa Elias och Jim utmärkt. I regnet och det skymmande ljuset satte de den femte snabbaste tiden totalt, endast slagna av fyra stycken fyrhjulsdrivna bilar. Efter den tredje sträckan ledde teamet med 25 sekunder inför nattuppehållet.

På lördagen väntade sex sträckor, på mestadels blöta, hala och mycket tekniska sträckor. En till riktigt bra tid på den första sträckan sattes, sedan skruvades tempot ner något för att säkert ta bilen till mål. Efter lunchuppehållet var det ändå ett rätt avslappnat ekipage som for iväg, och på den näst sista sträckan är de snabbast, för att på den sista sträckan åka igenom och JSM-guldet är i hamn!
- Fruktansvärt skönt, helt underbart, utbrister Elias vid målet på den sista sträckan. -Så skönt efter ett långt år med många roliga fajter, det känns helt sjukt att vi lyckats vinna fyra av sex deltävlingar i år. - Tusen tack till alla samarbetspartners och kamrater som hjälpt oss, det är det här som var målet!

Teamets facit i JSM är fyra segrar, en andraplats (slagna med en tiondel efter en upphämtning från en punktering som kostade ca 50 sekunder) och en bruten med motorhaveri.
- Nu är Peugeoten till salu, och närmast i höst väntar några tävlingar i en 940 voc, ett perfekt sätt att hålla igång körningen lite medans arbetet för 2018 fortgår, samtidigt som det är väldigt roligt att åka under lite mer avslappnade former bara för att det är så kul med rally, berättar Elias.

Teamet vill återigen tacka alla samarbetspartners, det är alla vi tillsammans som gjort det möjligt att bärga ett JSM-guld till Elias Lundberg Rally!
17-09-10 Röjsel och Edvardsson tog SM-brons för andra året i rad
I helgens East Sweden Rally i Linköping, som var final i Rally-SM, skulle medaljerna fördelas i alla klasser. Daniel Röjsel tillsammans med co-drivern Nicklas Edvardsson hade chans på guldet i klassen för juniorer i deras Ford Fiesta R2 EcoBoost, men blev stoppade av en tidig punktering.

Inför tävlingen låg de trea, endast tre poäng ifrån silver och 14 ifrån guldet. Målet var inställt på att genonföra en tävling på bästa sätt och därmed konkurrera om guldet ända till sista sträckan var körd.

Det började bra redan på den första av totalt nio sträckor där ekipaget, med Ford-Sverige uppbackning, gjorde näst snabbaste tid med en tiondel upp till ledning. Halvvägs in på den drygt två mil långa SS2 körde de punktering höger fram på något som förmodligen var en vass sten i spåret. De tappade nästan fyra minuter och därmed grusades chanserna om att kunna utmana om guldet.
- Ja vad ska man göra. Jag uppfattade aldrig att det låg något i spåret men pang sa det och luften gick ur däcket. Det vi kan göra nu är att fortsätta att köra som vanligt, det är ju långt kvar av tävlingen och allt kan hända, sa Daniel efter sträckan.

På SS3 hade de börjat om på nytt och satte en riktigt bra tid i mörkret innan det var dags för nattvila då resterande sex sträckor skulle köras under lördagen.

Det regnade hela lördag förmiddag och det, i kombination med de tekniska och krokiga vägarna, gjorde att Daniel och Nicklas trivdes riktigt bra. Efter bland annat två sträcksegrar hade de kört upp sig från 12:a till 6:a i klassen innan allt skulle avgöras på dom två resterande sträckorna efter lunch.

Marginalen upp till femte plats var en minut och de lyckades köra ikapp över 30 sekunder innan målgång.

Trots punktering och ett resultat som därmed blev lidande i tävlingen tog de ändå SM-brons för andra året i rad i klassen otrimmat JSM.
- Jag och Nicklas vill tacka teamet, alla samarbetspartners och alla som stöttar oss på ett eller annat vis för en otroligt rolig, lärorik och spännande säsong! Vi har gjort det vi kan och vissa saker kan man bara inte styra över i den här sporten, såsom tekniska bekymmer. Ett brons för andra året i rad visar att lägstanivån är hög och vi kommer att jobba stenhårt för att göra ett minst lika bra 2018! sa en nöjd Daniel vid målgång.

East Sweden Rally rundade alltså av årets säsong i Rally-SM. För Fordteamet återstår event med Fordåterförsäljare och samabetspartners samtidigt som planeringen för 2018 är i full gång.

Resultat, East Sweden Rally: http://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/rally.jsp?tvlnr=2017017

Slutlig poängställning i Rally-SM: http://www.rallysm.se/resultat/
17-09-10 Mattias Adielsson bröt East Sweden Rally
Det blev inget guld i Rally-SM för Mattias Adielsson och Andreas Johansson. Oturen var framme så att det inte ens blev någon medalj fast chanserna var stora.
- Mycket tråkigt att vi inte fick fajtas om det, men redan på tävlingens andra specialsträcka gav motorn upp i vår Mitsubishi. Det fanns inget vi kunde göra åt det och reparera gick heller inte, säger Adielsson och fortsätter.
- Så här är rally, ibland är materialet med oss ibland är det mot oss. Vi får ta nya tag nästa gång. Det hade ju varit roligt att få mäta sina krafter mot Sveriges senaste världsmästare i rally, Pontus Tidemand, säger en besviken Mattias Adielsson.
*Nu är det fullt fokus på att sy ihop den plan som det arbetats efter inför 2018. Redan på onsdag åker Mattias och Andreas till Italien för att köra träningen inför nästa ERC tävling, Rally di Roma Capitale.
- Vi har under året åkte en del träningar i utlandet och även till helgen ska vi göra det i Italien. Vi har även en del möten inbokade som vi också ska klara av. Det kommer att bli en mycket intensiv höst för att få till nästa års satsning som vi så länge arbetat för. Jag vill även tacka för allt stöd som vi får på tävlingarna, det är så roligt att prata med alla som kommer fram till oss och är intresserade, jag hoppas bara att jag hinner med alla fast det ofta är mycket att tänka på innan start, avslutar Mattias Adielsson.

Rally-SM 2017
1. Thomas Thunström, 91 p
2. Michael Wikström, 79 p
3. Niklas Hägg, 71 p
4. Mattias Adielsson, 60 p
17-09-09 Tidemand segrade i SM-finalen
Gästinhoppet i Rally-SM:s säsongsavslutning i Linköping slutade högst upp på pallen för den nykorade WRC 2-mästaren Pontus Tidemand. - En kanonhelg med perfekt träning inför nästa VM-tävling, säger Pontus.

Det värmländske rallyesset Pontus Tidemand hann knappt komma hem från det tyska VM-rallyt med världsmästartiteln i WRC 2 i bagaget förrän han började jobba mot nästa start. Med lite ledig tid innan nästa officiella åtagande insåg han att chansen att köra årets SM-final fanns och med stöd från flertalet lokala partners gick det i lås.
- VM är VM och det är ju där man vill hålla hus för att nå det stora målet, men det kommer alltid att vara något speciellt med att tävla inför hemmapublik, kommenterar Pontus.

Utöver att SM-medaljörerna skulle utses, lockade även en lovande kamp mellan Pontus och P-G Andersson ut rallypubliken och redan på fredagens tre första sträckor i regn och mörker kantades vägarna av åskådare. Pontus och hans kartläsare Jonas Andersson satte den bästa tiden i sin inlånade SKODA Fabia R5 på den inledande publiksträckan på asfalt men P-G skaffade sig ett litet övertag innan nattuppehållet.
Pontus och Jonas hittade alltmer rätt i inställningarna på bilen på lördagsmorgonen och laddade upp för att ge P-G en ordentlig match när den pågående fighten fick ett plumpt slut i och med att P-G tvingades bryta på rallyts femte sträcka.
- Jättetråkigt, säger Pontus. P-G gjorde det bra och var dittills snabbare än oss. Det hade varit kul att få kämpa om segern ända in till mål och se vem som drog det längsta strået i slutändan.

Men Pontus och Jonas ändrade inte sin attackplan utan fortsatte köra på i det våta underlaget. Fyra sträckor senare kunde de kamma hem segern i SM-finalen i East Sweden Rally, precis som de gjorde i förra årets final i Rally Uppsala.
- Det var halt och inte direkt lättkört, men egentligen var det perfekta förhållanden för oss som tränar inför Wales Rally GB. Vi höll inte tillbaka utan gjorde vad vi kunde för att få ut max från den här tävlingen, både för träningens skull och för att showa för publiken som tog sig ut trots regnet. Synd att vi gick miste om fighten, men det var ändå ren glädje att vara här. Stort tack till teamet som såg till att bilen funkade perfekt. En kanonhelg helt enkelt, avslutar Pontus.

Resultat East Sweden Rally 2017
Totalt
1. Pontus Tidemand 1.15.08,6
2. Jacob Jansson +2.25,1
3. Andreas Persson +4.47,2
4. Emil Karlsson +5.17,9
5. Kristian Johansson +5.52,7

Trimmat 4WD
1. Pontus Tidemand 1.15.08,6
2. Thomas Thunström +5.56,7
3. Tomas Bergman +6.16,7
4. Michael Wikström +6.47,4
5. Joakim Längberg +12.19,8

17-09-09 Tidemand vann East Sweden Rally
Helt enligt förhandstipsen totalvann Pontus Tidemand tillsammans med Jonas Andersson East Sweden Rally i Linköping.

Finalen inleddes med tre sträckor på fredagskvällen, i mörker och väta. En tuff uppgift för samtliga, och så långt var rutinerade Per-Gunnar ”P-G” Andersson vassast i sin Skoda Fabia WRC. Han fortsatte i samma tempo även på lördagsmorgonen för att sedan tappa fästet i leran och hamna kortvarigt bredvid vägen på innern. En halvmil senare var tävlingen över då en bärarm brast.

Nykorade världsmästaren Pontus Tidemand tog över i sin modernare Skoda Fabia R5.
– Väldigt svårkört idag, men också väldigt roligt med mycket folk i skogarna och fina vägar, säger Tidemand.
– Det var väldigt synd att P-G försvann, men vi har fått viktig träning inför VMfinalen i Wales, fortsätter han.

I de olika SM-klasserna var det bara Jacob Jansson, Kopparberg, som hade ett stadigt tag om guldmedaljen redan från början. För övriga blev det att hålla nerverna i styr, köra fort och så småningom bevaka.

I tyngsta klassen halkade Thomas Thunström runt i sin Citroën, men det räckte för Ludvika-föraren.
– Vi har snurrat och kört punktering. Mot slutet kändes det i hela kroppen att det inte var en vanlig tävling utan det blev mycket hjärnspöken, konstaterar Thunströms co-driver Jörgen Lindahl.

Juniorerna bjöd som vanligt upp till fartmässig dans. Väl i klass med seniorerna. Torsbys guldmedaljör Andreas Persson körde sin trimmade Renault Clio RS till en tredje plats - totalt i tävlingen!
– Ja, det har verkligen varit vår helg. Det har helt enkelt gått skitbra, säger Persson.

I JSM Otrimmat tog rookien Elias Lundberg guldet. Salas talang utöver det vanliga levde därmed upp till de förväntningar han tidigt skapade genom att vinna premiären. Delsegern i Linköping var årets fjärde SM-vinst för 19- åringen.

I Otrimmat 2WD gick guldet till Anders Åberg, Hässleholm. Vilt jagande Johnny Andersson, Hedemora, tog visserligen hem klassegern i Linköping, men det räckte ändå bara till silver.

Martin Lundquist startade urstarkt i fredagens mörker och fick den ledningen han planerat i Trimmat 2WD.
– Sedan har vi försökt köra runt alla stenar för att inte riskera någonting, säger Lundquist.

Fagerstas fortåkare hade egentligen inte tänkt köra en hel SM-säsong men ändrade uppfattning när det blev seger i premiären. Efter Linköping åkte han hem som guldmedaljör.

Medaljörer i Rally-SM 2017:
Trimmat 4WD:
1) Thomas Thunström, Ludvika MS, Citroën DS3 R5, co-driver Jörgen Lindahl, Wäxjö MS
2) Michael Wikström/Lennart Nilsson, NMS Boden, Ford Fiesta R5
3) Niklas Hägg/Göran Bergsten, SMK Hälsinge, Ford Fiesta R5

Otrimmat 4WD:
1) Jacob Jansson, MK Kopparberg, Mitsubishi Evo X R4, co-driver Stefan Gustavsson,Ludvika MS
2) Michael Jacobsson/Martin Axelsson, SMK Nyköping, Mitsubishi Evo 9
3) Emil Carlsson/Magnus Nilsson, Katrineholms MK, Mitsubishi Evo 9

Trimmat 2WD:
1) Martin Lundquist, Fagersta MK,, VW Golf MKII, co-driver Christian Segerström, Fagersta MK
2) Robin Sandberg/Mathias Bengtsson, Ryds MS, Toyota Corolla
3) Pelle Wilén/Martin Holmdahl, Strängnäs AMS, Toyota Corolla R3.

Otrimmat 2WD:
1) Anders Åberg, Hässleholms MK, Peugeot 208 R2, co-driver Björn Johnsson, Hässleholms MK
2) Johnny Andersson/Christer Carlsson, SMK Hedemora, Peugeot 208 R2
3) Mikael Jirvelius/Ida Lidebjer Granberg, Fjugesta MK, Ford Fiesta R2

JSM Trimmat:
1) Andreas Persson, MK Ratten, Renault Clio RS, co-driver storebror Henric Persson
2) Emil Karlsson/David Arhusiander, Hällefors MK, Volvo 940
3) Pontus Åhman/Patrik Åhman, Almunge MK, Opel Corsa

JSM Otrimmat:
1) Elias Lundberg, SMK Sala, Peugeot 208 R2, co-driver Jim Hjerpe, Säters MK
2) Sebastian Johansson/Timmy Berntsson, Gotlands MF BK, Ford Fiesta R2
3) Daniel Röjsel/Nicklas Edvardsson, SMK Dala Falun, Ford Fiesta R2 Ecoboost

Komplett resultat: http://www.resultatservice.com/rally/2017/esr/resultat/1result.html
Kompletta SM-tabeller: http://www.rallysm.se/resultat/
17-09-08 P-G Andersson i täten på East Sweden Rally
SM-finalen East Sweden Rally är igång och efter tre sträckor leder P-G Andersson i sin comeback. Ytterligare sex sträckor ska köras i morgon lördag.

Publiken fick se en rafflande inledning på SM-finalen East Sweden Rally i Linköping. De rutinerade förarna P-G Andersson, Årjäng, och Pontus Tidemand, Charlottenberg, bjöd på exakt den fight alla hoppats på.

Nykorade världsmästaren Tidemand var snabbast på publiksträckan runt Saab Arena. Men sedan fick han stryk med hela 7,9 sekunder av P-G Andersson, trots att denne snurrade.

Då hade mörkret bäddad in trakten kring Ulrika och Malexander, och inte blev det lättare för de drygt 70 startande när regnet kom.

Även på den tredje sträckan var P-G överraskande snabbast, denna gång med sex sekunder. Vilket gör att han leder totalt över Pontus Tidemand med 12,7 sekunder.
– Här kommer jag otränad direkt till tävlingen, är det så här lätt att åka rally, skämtade P-G innan han nöjd med dagen gick till nattvila.

I morgon ska ytterligare sex sträckor på närmare nio mil köras, så än återstår väldigt mycket av SM-finalen.

Den andra specialsträckan skördade många ekipage. En del kommer att utnyttja möjligheten att starta om i morgon sedan mekanikerna reparerat bilen på servicen vid Saab Arena.

Klassledare inför etapp 2 i East Sweden Rally i Linköping:
Trimmat 4WD: P-G Andersson/Emil Axelsson, Årjängs MK, Skoda Fabia WRC, 19.19,9.
Otrimmat 4WD: Jacob Jansson/Stefan Gustavsson, MK Kopparberg, Mitsubishi Evo X
R4, 20.14,2.
Trimmat 2WD: Martin Lundquist/Christian Segerström, Fagersta MK, VW Golf MKII, 69,
20.55,1.
Otrimmat 2WD: Johnny Andersson/Christer Carlsson, SMK Hedemora, Peugeot 208 R2,
20.46,5.
JSM Trimmat: Andreas Persson/Henric Persson, MK Ratten, Renault Clio RS, 20.29,3.
JSM Otrimmat: Elias Lundberg/Jim Hjerpe, SMK Sala, Peugeot 208 R2, 20,54,2.

Resultat: http://resultatservice.se/resserv/v2/tvlinfo/rally.jsp?tvlnr=2017017
Rallyradio: http://rallylive.se/lyssna/
Kompletta SM-tabeller: http://www.rallysm.se/resultat/
17-09-06 Mattias Adielsson jagar guldet i Rally-SM
Till helgen är det dags för finalen i årets Rally-SM. Mattias Adielsson och Andreas Johansson ligger nu på fjärde plats men har stor chans att avancera upp på pallplats. Finalen avgörs i Linköping med East Sweden Rally.
- Vi kommer göra allt vi kan för att vinna SM-guld. Att vinna guldet kommer inte bli lätt men det finns en chans så vi går för det, säger Mattias Adielsson.

Adielsson skulle behöva vinna den 12 mil långa tävlingen för att sätta press på konkurrenterna. East Sweden Rally är uppdelat på två dagar med start på fredag, då man kör tre specialsträckor. Resterande sträckor körs under lördagen med målgång på eftermiddagen. East Sweden Rally är känt för sina krokiga och utslagsgivande vägar, att sedan den första etappen delvis kommer att avgöras i mörker gör inte saken lättare.
- Det här är en av mina favorittävlingar, alltid bra arrangemang och häftiga vägar. Jag hoppas att det blir lika krokigt som vanligt för det passar vår Mitsubishi bra. Vi har en mycket god känsla efter Kolsvarundan och jag ser att vi kan öka från det tempot som vi hade då. Det finns några saker som vi har hittat som går att göra lite bättre. Det kommer att bli riktigt utmanande att vi får mäta våra krafter mot Sveriges senaste världsmästare i rally Pontus Tidemand, väldigt roligt att han komer hem och kör en deltävling i Rally-SM, avslutar Mattias Adielsson.

På serviceplatsen kommer ni åter att hitta Adielsson tillsammans med R-Sport Sweden och det utlovas lika gott kaffe som i Köping, så välkomma att besöka dem.
www.eastswedenrally.se

17-09-06 Rally Live sänder live-tv från East Sweden Rally
På fredag startar SM-finalen i Rally 2017 i Linköping genom East Sweden Rally. Som vanligt finns Rally Live på plats för att bevaka tävlingen. En nyhet är att Rally Live, i samarbete med TOOLS, kommer direktsända den första sträckan runt SAAB-Arena med bild på SBFplay.se.

Sändningen startar 17.00 med ett uppsnack och en summering av SM-säsongen innan sträckan startar 17.30. Kommentator är Sebastian Bourghardt.

Precis som vanligt kommer Rally Live även att sända rallyradio, även den sändningen startar 17.00 på fredag med Sebastian Bourghardt, Per Johansson och Miriam Walfridsson. Rallyradion hörs via SBFplay.se, Rallyradion.se eller i appen SBFPLAY Radio.

Länk TV-sändning: https://sbfplay.solidtango.com/live/east-sweden-rally-ss1
Länk Radiosändning: https://sbfplay.solidtango.com/live/rallyradio-fran-east-sweden-rally-med-rally-live--3
17-09-06 Jacob Jansson behöver bara rulla över startrampen så är guldmedaljen säkrad
I helgen är det 6:e och sista deltävlingen i Rally-SM köras i Linköping. Jacob Jansson med co-drivern Stefan Gustavsson är så gott som klara mästare, man behöver bara rulla över startrampen så är guldmedaljen säkrad.
- Det är riktigt skönt att ha avgjort SM inför finalen och kunna köra utan någon press i Linköping till helgen.

Vi kommer gå ut hårt från start, sedan hänger allt på hur vi ligger till efter världsmästarna när fredagen summeras. Är det läge att gå för tredjeplatsen totalt gör vi det. Men att bli fyra eller åtta totalt kan kvitta, anser Jacob.
– Det kan hända att jag tappar för mycket om det blir mörkt på fredagskvällen då vi startar en bit efter toppen i trimmat, men vi ska allt ge det en chans, menar Jacob

East Sweden kommer avgöras under fredag kvällen och fortsätter under lördagen. Den startar men en publiksträcka inne i Linköping för att sedan starta på allvar med en 2.2 mil lång sträcka i skymmningen. Vi går till natt vila efter tre sträckor och en 45 minuter lång service.

Lördagen startar också stenhårt med två sträckor på över två mil vardera och totalt 65km utan service. Efter totalt 9 sträckor tas målflagg vid Appelskog bil för att sedan ha prisutdelning och SM gala på kvällen.
17-09-05 Nu är P-G:s bil tävlingsklar
Nu är det definitivt klart att även P-G Andersson, Årjäng, startar i SM-finalen. Han och Pontus Tidemand, Charlottenberg, förväntas sätta färg på hela tillställningen i helgen.

Visserligen ska Tidemand köra i en Skoda Fabia R5, medan Andersson kör en vassare Skoda Fabia WRC. Tidemand är å andra sidan nykorad världsmästare i WRC 2, den mindre VM-klassen i rally, och allt annat än rattrostig. Vilket Andersson anser sig vara efter att fullkomligt ha krossat motståndet i SM 2016.
– Jag har ju inte kört rallybil på ett år, så jag får nog vara glad om jag är i närheten av Pontus tider på några sträckor, säger P-G Andersson.
De möttes för ett år sedan, också då i SM-finalen och med samma förutsättningar bilmässigt. Då vann Tidemand.
– Jag sätter ingen större press på mig själv, utan vill vara med för att det är en bra tävling, och så ska det bli kul att få köra i Sverige igen. Det ser jag verkligen fram emot, säger Pontus Tidemand.
P-G Andersson var anmäld redan till Kolsvarundan, men tvingades avanmäla sig då bilen saknade erforderliga registreringshandlingar. Nu är papper och skyltar klara.

17-09-05 Elias och Jim kör för guld i finalen av Rally-SM
Med 11 poängs ledning ska 19-åriga Elias Lundberg från Sala och kartläsare Jim Hjerpe, Borlänge, göra allt som står i deras makt för att bärga guldet i JSM-otrimmat. En medalj är redan klart då trion i toppen av klassen har för stort försprång för att några andra ska kunna hota.

East Sweden Rally är Finalen i Rally-SM, går av stapeln i Linköping och ska avgöras över närmare 13mil specialsträckor med start på fredag eftermiddag och målgång lördag eftermiddag. För att kunna ta hem guldet krävs det att duon tar hem en tredjeplats samtidigt som de måste vara före de andra två guldkandidaterna på den sista ’’powerstage’’ sträckan i helgens SM-final. Blir de tvåa så är guldet klart.
– Det är ingen tvekan om att vi ska göra vad vi kan för att stå som svenska junior-mästare på lördag. Även om vi har en ledning på 11 poäng så kan allt hända, jag vet att de andra två guldkandidaterna kommer gör precis allt som går för att vinna. Men jag och Jim är helt överens om att vi ska ha samma inställning som tidigare tävlingar, vi går för vinst, men hamnar vi på en ohotad andraplats kommer vi såklart inte riskera något, förklarar Elias.

Tävlingen går att följa som vanligt via vår facebook ’’Elias Lundberg Rally’’ och via länkarna nedan.

Liveresultat kommer att finnas på följande länk: http://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/rally.jsp?tvlnr=2017017

Rallyradion sänder som vanligt med sändningsstart kl 16:30 på fredag och kl 08:00 på lördag. Länk: https://sbfplay.solidtango.com/live/rallyradio-fran-east-sweden-rally-med-rally-live--3
17-09-05 Pontus Tidemand gästar Rally-SM:s final
Med världsmästartiteln i WRC 2 i tryggt förvar, passar Pontus Tidemand på att fira segern genom att bjuda på ett gästinhopp i SM-finalen i Linköping. - Det är alltid kul att köra på hemmaplan så finns möjligheten är det klart att jag tar den, säger han.

Fokuset har under hela säsongen uteslutande legat på att kamma hem VM-guldet och en tävling återstår fortfarande i WRC 2-mästerskapet för Pontus Tidemand och hans co-driver Jonas Andersson. Men med ett redan utfört uppdrag avtar pressen och mellan de officiella åtagandena ser Pontus till att göra något som ligger honom varmt om hjärtat – att få underhålla hemmapubliken.
- Det är mycket jobb för att kunna köra de här 127 kilometrarna men det är helt klart värt det. Jag hoppas förstås att vi kan vara med och tampas om segern även om vi inte sätter några krav på oss själva utan mest ser det som en kul grej. Man är ju trots allt tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna, säger en leende Pontus.

Förra året deltog Pontus också i Rally-SM:s final, som då gick i Uppsala, och smällde till med seger. I år avslutas SM-säsongen i Linköping med East Sweden Rally och en traditionell publiksträcka kickar igång tävlingen på asfalt på fredagskvällen för att under lördagen fortsätta på grus. Totalt omfattar rallyt nio specialsträckor och målgången sker på lördag eftermiddag.
- Jag har varit här och deltagit i East Sweden Rally flera gånger tidigare och det är en riktigt bra tävling med skön atmosfär och engagerad publik, berättar Pontus. Att det är SM-final höjer också stämningen så jag är glad att mina lokala partners gör den här helgen möjlig för oss. Bilen lånar vi av Kjell Sandberg men driftar den själva och det roligaste är att det faktiskt är samma gäng som var med när jag körde SM för 5-6 år sedan, så det gör det lite speciellt för oss.

Pontus är inte den enda som gör sitt första och enda gästspel i SM under helgen. Ytterligare en bekant värmlänning, P-G Andersson, kommer till start och de båda förväntas kämpa om totalsegern i en varsin Skoda Fabia – Pontus i en R5:a och P-G i en WRC. Att allt kan hända i rally, det vet vi sedan tidigare, men det är definitivt upplagt för en spännande fight när årets SM-serie knyter ihop säcken.
17-09-04 Rally-SM avslutas i världsmästarstil
Nykorade världsmästaren Pontus Tidemand är favorit när Rally-SM avslutas i helgen i Linköping. Men det är en annan kvartett som slåss om guldmedaljen.

Kampen om totalsegern i East Sweden Rally förväntas stå mellan efteranmälda Pontus Tidemand, Charlottenberg, och P-G Andersson, Årjäng. Båda kör Skoda Fabia, R5 respektive WRC. Tidemand säkrade nyligen VM-guldet i WRC 2 i Tyskland, medan Andersson har två JVM-guld på sin långa meritlista. Och var överlägsen i SM 2016.

Båda gör sina första SM-starter i år, och kan därför inte nå någon medalj. Det kan däremot Mattias Adielsson, göteborgaren som senast i Köping hade skogens fight med Tobias Johansson, Ludvika. Redan då lovade de fortsatt kamp i Linköping.

Troligast är ändå att när ovanstående kvartett gjort upp om pallplatserna i finalen, är det någon av Thomas Thunström, Niklas Hägg eller Michael Wikström som tar hem SM-guldet. Thunström har bästa utgångsläget, då han leder med fem poäng och alla sex deltävlingar räknas.
– För oss är det bara bra om inte Adielsson tar rubbet, och så ska vi hålla Hägg och Wikström bakom oss. Så det blir full attack från första metern, lovar Thunström som senast tog hem ett SM-guld till Ludvika 2001.

Bodens Wikström vann å andra sidan Sprint-SM i vintras och Ilsbos Hägg har två guld tidigare i Otrimmat 4WD.

Poängställning i Trimmat 4WD inför finalen:
1. Thomas ThunströmLudvika MS Citroën 66
2. Niklas Hägg SMK Hälsinge Skoda/Ford 61
3. Michael Wikström NMS Boden Ford 59
4. Mattias Adielsson Göteborgs MF Mitsubishi 50
5. Jörgen Jonasson Vännäs MK Skoda 36

I klassen trimmat 2WD (tvåhjulsdrivet) övertog Robin Sandberg, Ryd, ledningen i Köping, från Fagerstas Martin Lundquist, och det är här den stenhårda finishen står. För rullar de bara över startrampen får de tio poäng vardera, vilket gör att Pelle Wilén, Eskilstuna, inte kan konkurrera om SM-guldet. Däremot är han alltid en kandidat till klassegern. Han har också all anledning att ligga på, för en seger kan ge ett silver, förutsatt att Lundquist i princip blir poänglös. Wilén skuggas dessutom av en vilt jagande trio.
– Det finns ingen anledning att slå av på takten! Snarare höja den, konstaterar Wilén.

Poängställning i Trimmat 2WD inför finalen:
1. Robin Sandberg Ryds MK Toyota 77
2. Martin Lundquist Fagersta MK VW 69
3. Pelle Wilén Strängnäs AMS Toyota 45
4: Andreas Sjölander SMK Gävle Citroën 39
5. Jonas Åkesson Karlskrona AK Volvo 38
6: Kristian Johansson Kinds MK Suzuki/VW 31

Klassen Otrimmat 4WD har varit för liten och ojämn. Spänningen finns istället på det planet att ledande Jacob Jansson, Kopparberg, med förkärlek blandar sig i striden om totalsegern. Trots att han kör en otrimmad Mitsubishi Evo X R4.

Jansson totalvann premiären, var tvåa totalt i Karlskrona och trea i Gävle. Då alla som startar i Linköping får tio extra poäng räcker det att han rullar över startrampen så är det efterlängtade guldet hans.

Poängställning i Trimmat 2WD inför finalen:
1. Jacob Jansson MK Kopparberg Mitsubishi 102
2. Emil Carlsson Katrineholms MK Mitsubishi 66
3. Michael Jakobsson SMK Nyköping Mitsubishi 51

I Otrimmat 2WD har Anders Åberg, Hässleholm, ett fint utgångsläge. Det räcker med att han blir femma i klassen och tar ett extra poäng på powerstage så är guldet i hans händer.

Alla vet dock att i rally kan allt hända, och Johnny Andersson från Hedemora siktar oavsett på att ta sin tredje raka delseger i klassen. Vilket i och för sig är ett måste om han ska utmana om den ädlaste medaljen.

Poängställning i Otrimmat 2WD inför finalen:
1. Anders Åberg Hässleholms MK Peugeot 103
2. Johnny Andersson SMK Hedemora Peugeot 85
3. Mikael Jirvelius Fjugesta MK Ford 64
4. Joakim Hiljeström Kullings MS Ford 45
5. Jonas Bodin Grödinge MK Citroën 43

Juniorerna har satt färg på årets mästerskap i rally. Ofta högt upp i resultatlistan vid en jämförelse med betydligt mer rutinerade seniorer.

I JSM Otrimmat leder supertalangen Elias Lundberg, från Sala. 19-åringen är oerhört mogen för sin ålder och har ett naturligt spårval. Vilket gör att han leder trots att motorn i hans Peugeot 208 R2 rasade i Östersund och det blev en nolla i protokollet. Sedan körde han punktering i Karlskrona, men lyckades ändå hämta in så han blev tvåa. Till det har han tre övertygande segrar så här långt.

Sebastian Johansson är ”ålderman” i gänget och den som vann då Lundberg körde punka. Segern i Östersund tog Daniel Röjsel, en snabbfotad talang från Falun som redan provat på fyrhjulsdrivet och det med lysande resultat. Självklart vill han avsluta på topp med sin Fiesta R2 Ecoboost, som Ford Sverige håller honom med.

Poängställning i JSM Otrimmat inför finalen:
1. Elias Lundberg SMK Sala Peugeot 101
2. Sebastian Johansson Gotlands MF BK Ford 90
3. Daniel Röjsel SMK Dala Falun Ford 87
4. Victor Karlsson Vimmerby MS Ford 42
5. Anton Eriksson SMK Sundsvall Peugeot 36

I JSM Trimmat är det ultra tätt och spännande. Emil Karlsson, Hällefors, leder inför upplösningen med bara en ynka poäng. Tvåa är Andreas Persson, Torsby, med två klassegrar så här långt. Karlsson har bara en, men å andra sidan nollade Persson i premiären. Så poängmässigt har det jämnat ut sig.

Persson vann för tre veckor sedan i Köping, men Karlsson var snabbast före det i Gävle. Möjligen kan det faktum att 25-årige Emil Karlsson gör sitt sista år som junior väga till hans fördel.
– Absolut! Plus att ingen riktigt har lyckats i SM förut i en bakhjulsdriven Volvo. Det vore kul att få göra det, säger Karlsson.

Pontus Åhman får inte heller räknas bort. Han vann vintertävlingarna och hittar han rätta gruskänslan kan han mycket väl utmana om guldet, liksom Pontus Jakobsson.

Poängställning i JSM Otrimmat inför finalen:
1. Emil Karlsson Hällefors MK Volvo 88
2. Andreas Persson MK Ratten Renault 87
3. Pontus Åhman Almunge MK Opel 69
4. Pontus Jakobsson SMK Nyköping Toyota 62
5. Markus Theorin Skillingaryds MK Suzuki 45

East Sweden Rally i korthet
Nio specialsträckor på sammanlagt 127 kilometer. Antalet anmälda i SM är 74 ekipage. Till det fem föråkare och 32 i lokala ”Östgötaklassen 2wd”.

En publiksträcka på asfalt, i direkt anslutning till tävlingscentrum vid Saab Arena. Denna körs två gånger.

I varje klass utdelas poäng till de tio främsta i mål enligt följande: 25, 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1.

På den nionde och sista sträckan får förarna möjlighet att fightas om ytterligare viktiga poäng, där den snabbaste i varje klass får 3 power stage-poäng. Näst snabbaste två poäng, och en tredje tid ger ett poäng.

Dessutom får samtliga startande i finalen tio extra poäng.

Rally-SM
Fredag 8 september
17:30 Start Saab Arena
17:30 SS1 Stångebro 1
18:51 SS2 Månhult 1
19:34 SS3 Ulrika 1
20:29 Service

Lördag 25 februari
08:43 SS3 Månhult 2
09:26 SS4 Ulrika 2
10:19 SS6 Arrebo
11:50 SS7 Stångebro 2
11:55 Service
13:55 SS8 Mörstorp - Rösjö
14:28 SS9 Gösebo - Powerstage
15:45 Målramp

East Sweden Rally i Linköping har en totallängd på cirka 470 km, med nio specialsträckor som sammanlagt mäter cirka 127 km.

Under fredagen körs sträckorna 1-3, och under lördagen 4-9. Specialsträcka 9 är också powerstage, där förarna kör om extra SM-poäng.

Tävlingens högkvarter (Rally HQ) och press-service finns i Saab Arena, Linköping. Saab Arena, Gumpekullavägen 1, SE-582 78 Linköping, Sweden
17-08-28 Öppet i alla klasser när Rally-SM avslutas
East Sweden Rally i Linköping avslutar årets svenska mästerskap, och det är nytt rekord med 73 anmälda ekipage.

Finalen i Linköping blir avgörande i samtliga sex SM-klasser. I hästkraftstinna Trimmat 4WD toppar Thomas Thunström, Ludvika, före Niklas Hägg, Ilsbo. Thunström övertog ledningen i Köping, då Bodens Michael Wiström slog bort
ett hjul, tvingades bryta och dalade till bronsplats. Wikström och Hägg lämnar sina egna bilar hemma och kommer i hyrda, nya R5:or för att ta ifatt den handfull poäng de har upp till Thunström. Ändå var det inte någon i den trion som slogs om totalsegern i Köping, utan det gjorde Tobias Johansson och Mattias Adielsson i en stenhård jakt på tiondelar och sekunder. Johansson har kört för få deltävlingar för att kunna slåss om guldet, men Adielsson kan helt klart klättra från sin nuvarande fjärdeplats i tabellen.

”Alla” tog för givet att Jacob Jansson, Kopparberg, var klar mästare i Otrimmat 4WD efter sin andraplats senast i Köping. Men i finalen får alla startande tio extra poäng, och det innebär att Emil Carlsson, Katrineholm kan
gå om. Då måste storfavoriten Jansson bryta och Carlsson vinna klassen och ta power stage-poäng på sista sträckan.

För seniorerna med tvåhjulsdrivna bilar har Hässleholms Anders Åberg ett gyllene utgångsläge i otrimmade klassen. Osvuret är ändå bäst, för i rally kan precis allt hända och värste konkurrenten Johnny Andersson, Hedemora, har vunnit de senaste två mötena. I Trimmat 2WD tappade Martin Lundquist, Fagersta, ledningen i Köping på en punktering. Vips tog Robin Sandberg, Ryd, över och det är främst mellan dessa två kampen står.

Juniorerna har hela tiden satt färg på Rally-SM. Den 19-årige talangen Elias Lundberg, Sala, var uträknad efter motorraset i Östersund och punkteringen i Karlskrona, men har förvaltat de andra sträckorna väl och kan som rookie iJSM ta sitt första guld i Linköping. Han jagas främst av Sebastian Johansson, Gotland, och Daniel Röjsel, Falun. I JSM Trimmat skiljer det en ynka poäng mellan Emil Karlsson, Hällefors, och Andreas Persson, Torsby. I Köping var Persson före Karlsson. Än har inte tredjeplacerade Pontus Åhman, Almunge, avslöjat vad han tänker köra för bil. Kanske det blir en vinnare?

Totalt får respektive klassegrare i Linköping 35 poäng, plus möjligheten att köra in ytterligare tre på power stage. Den stora poängskörden gör att
spänningen i allra högsta grad lever inför SM-finalen i Linköping.

East Sweden Rally i korthet
Nio specialsträckor på sammanlagt 127 kilometer. En publiksträcka på asfalt, i direkt anslutning till tävlingscentrum Saab Arena. Den körs två gånger.

Sista sträckan är power stage, där de tre snabbaste i varje klass får tre, två respektive en SM-poäng extra.

Topp tre i SM inför finalen i Linköping:
Trimmat 4WD:
1) Thomas Thunström, Ludvika MS, Citroën DS3 R5 (co-driver Jörgen Lindahl, Wäxjö MS), 66, 2) Niklas Hägg/Göran Bergsten, SMK Hälsinge, Ford Fiesta R5, 61, 3) Michael Wikström/Lennart Nilsson, NMS Boden, Ford Fiesta R5, 59.

Otrimmat 4WD:
1) Jacob Jansson, MK Kopparberg, Mitsubishi Evo X R4 (co-driver Stefan Gustavsson, Ludvika MS), 102, 2) Emil Carlsson/Magnus Nilsson, Katrineholms MK, Mitsubishi Evo 9, 66, 3) Michael Jacobsson/Martin Axelsson, SMK Nyköping, Mitsubishi Evo 9, 51.

Trimmat 2WD:
1) Robin Sandberg, Ryds MS, Toyota Corolla (co-driver Mathias Bengtsson, Grimslövs MS), 77, 2) Martin Lundquist/Christian Segerström, Fagersta MK, VW Golf MKII, 69, 3) Pelle Wilén/Martin Holmdahl, Toyota Corolla R3, 45.

Otrimmat 2WD:
1) Anders Åberg, Hässleholms MK, Peugeot 208 R2 (co-driver Björn Johnsson, Hässleholms MK), 103, 2) Johnny Andersson/Christer Carlsson, SMK Hedemora, Peugeot 208 R2, 85, 3) Mikael Jirvelius/Ida Lidebjer Granberg, Fjugesta MK, Ford Fiesta R2, 64.

JSM Trimmat:
1) Emil Karlsson, Hällefors MK, Volvo 940 (co-driver David Auhusiander, Jämtlands MK), 88, 2) Andreas Persson/Henric Persson, MK Ratten, Renault Clio RS, 87, 3) Pontus Åhman/Patrik Åhman, Almunge MK, TBA, 69.

JSM Otrimmat:
1) Elias Lundberg, SMK Sala, Peugeot 208 R2 (co-driver Jim Hjerpe, Säters MK), 101, 2) Sebastian Johansson/Timmy Berntsson, Gotlands MF BK, Ford Fiesta R2, 90, 3) Daniel Röjsel/Nicklas Edvardsson, SMK Dala Falun, Ford Fiesta R2 Ecoboost, 87.

Komplett anmälningslista: http://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/ShowEntrants.jsp?RaceNbr=2017017
SM-tabeller efter fem deltävlingar av sex: http://www.rallysm.se/resultat/
17-08-21 Tredje SM-vinsten för året för Elias Lundberg och Jim Hjerpe
Tävlingen avgjordes på nio specialsträckor i skogarna runt Kolsva och Köping. Elias Lundberg, Sala, med co-driver Jim Hjerpe, Borlänge, åkte dit med målet att försöka utöka sin ledning i Junior-SM för otrimmade bilar, vilket lyckades med sex sträcksegrar i bagaget efter en inledningsvis tuff kamp på blött underlag.

Tävlingen började på fredagskvällen med tre sträckor, där Elias och Jim var snabbast efter två sträckvinster. Dock så drog de på sig 10 straffsekunder efter en miss med tiden och låg inför lördagens sex sträckor trea, med cirka åtta sekunder upp till ledning. Lördagen började med ett rejält skyfall, och på den första sträckan som mätte över två mil tappade de några sekunder mot ledaren. De klättrade ändå till andraplatsen, men 14 sekunder ifrån täten. Efter en tempohöjning och ytterligare två sträcksegrar låg de fem sekunder bakom innan lunchuppehållet.
- Det var en intressant morgon, tempot är högt och det är kul när det är fajt om placeringarna, berättar Elias. -Vi ökade tempot något efter att ha känt på det på första sträckan för dagen, och det visade sig på tiderna.

Inför de tre avslutande sträckorna torkade vägarna upp, det monterades nya däck och en ”jäklar-anamma-inställning” var intagen av Elias och Jim. På långa SS7 gör de en fin körning och var hela 18 sekunder snabbare än ledaren, och klättrade därmed upp på förstaplatsen. På den efterföljande sträckan drog de ifrån med ytterligare 14 sekunder och hade därmed en trygg ledning inför den sista sträckan.
- Det var riktigt roliga sträckor, och vi har haft jättebra noter hela helgen vilket också visar sig när vi pushar på lite mer, både tidsmässigt och att det ändå känns säkert i bilen. Verkligen kul att känna att arbetet med de egna noterna betalar sig, förklarar en nöjd Elias.

Inför den sista sträckan (som även var PowerStage, där placeringarna 1-2-3 ger bonuspoäng till SM-tabellen) valde man att sänka tempot något för att inte riskera förstaplatsen i tävlingen, men lyckades ändå sätta andra bästa tid och fick därmed två extra poäng. Tävlingen vann de till slut med hela 30 sekunder, trotts de tio sekunderna de fick i straff.
- Riktigt kul att få ta hem ännu en vinst i årets SM-serie, och det är kul att vi har lyckats bygga upp ett såpass högt och ändå tryggt tempo. Med tre segrar och en andraplats har vi trotts motorhaveriet i Östersund en bra utgångspunkt inför SM-finalen om några veckor, säger en glad och nöjd Elias Lundberg. -Jag vill tacka alla som gör detta möjligt, det är så kul att få vara med och slåss om ett SM-guld.

Finalen i Linköping, East Sweden Rally, avgörs den 8-9 september. Väl mött då!

Resultat: http://www.resultatservice.com/rally/2017/kolsvarundan/resultat/3result.html
SM-tabell efter 5/6 deltävlingar: http://resultatservice.se/rallysm/rallysm2017/rasm5.html
www.eliaslundberg.com
17-08-21 Jacob och Stefan svenska mästare trots problem i Köping
I helgen avgjordes näst sista deltävlingen i Rally-SM i trakterna kring Köping. Jacob Jansson och Stefan Gustavsson gick in i tävlingen med målet att utöka sin ledning i totalen i SM och började bra med att efter fredagen leda sin klass och vara 3:a totalt.

Grabbarna hade bra känsla inför lördagen och åkte ut laddade till första sträckan men tyvärr så tog det roliga slut där då man körde punktering
- Allt som kan strula strulade, en domkraftsinfästning gick av och när vi väl fick loss domkraften och lyfte i det bakre fästet så gick domkraften sönder och gick rakt in i bakdörren, så vi fick tyvärr bryta för en punktering. Ett stort tack till er på plats som hjälpte till och fixade en domkraft så vi kunde byta hjul och komma ut från sträckan och starta om. Vi starta om men tyvärr kunde inte våran konkurrent Emil Carlsson det som fick problem med transmissionen på samma sträcka som vi körde punktering på, så vi visste att om vi kom imål så skulle vi ta hem guldet. Det var riktig nervös körning och gick otroligt ryckigt helt utan flyt i körning, men vi tog oss imål och kan nu i sista deltävlingen i Linköping köra helt utan press och bara köra på, det ska bli riktgt kul, avslutar en glad Jacob.
17-08-20 Röjsel siktar högre trots säkrad SM-medalj
Den femte och näst sista deltävlingen i Rally-SM avgjordes i Köping då Kolsvarundan kördes med start på fredagskvällen.

Ford Sverige-ekipaget Daniel Röjsel och Nicklas Edvardsson kom till Köping med förhoppningen om att plocka tillräckligt med poäng för att kunna utmana om SM-guldet i deras Ford Fiesta EcoBoost. Sex poäng saknades till ledningen från deras tredjeplats i tabellen bland juniorerna.

Redan från start i den drygt 10 mil långa tävlingen uppdelat på nio sträckor var de med i matchen. Efter fredagens tre sträckor var de endast 1,5 sekunder ifrån ledning efter nästan två mils körning totalt.
- Bra start på tävlingen. Gäller att utnyttja varenda meter av vägen på rätt sätt. Var lite för tam i början på SS3 men det ser bra ut inför morgondagen, sa Daniel vid kvällsservicen.

På lördagsmorgonen såg förutsättningarna helt annorlunda ut mot fredagen. Regnet öste ner redan tidigt på morgonen. När första sträckan startade vid niotiden hade regnet avtagit men den drygt två mil långa sträckan var mycket blöt. Daniel och Nicklas följde planen, att köra så fort som möjligt oavsett. I mål på sträckan var de sju sekunder före SM-ledande Elias Lundberg och hela 20 sekunder före tvåan i mästerskapet, Sebastian Johansson.

Efter lördagens tre första sträckor var Ford-ekipaget i ledning med fem sekunder före Lundberg och hade målsättningen att upprepa förmiddagens bedrift när samma sträckor skulle köras igen på eftermiddagen. Nu hade det även torkat upp.

Vid andra vändan på den drygt två mil långa sträckan tappade de 18 sekunder.
- Har nog aldrig gjort en så bra långsträcka någonsin. Körde som om det vore en sprintstäcka och attackerade i varenda sväng. Vi har däremot problem med att få turbon att ladda ordentligt och tappar för mycket på långa raksträckor, säger Daniel.

Problemen fortsatte dom två resterande sträckorna och de lyckades trots allt plocka hem andraplatsen i klassen och ta en bonuspoäng genom att vara näst snabbast på sista sträckan som var något krokigare.
- Vi är jättenöjda med vår prestation den här helgen! Ända från förberedelser till rekognosering av sträckorna och själva genomförandet av tävlingen har det gått galant. Tyvärr fick vi ge bort ledningen på lördagseftermiddagen men i kompensation för turboproblemen fick jag göra mitt yttersta i körningen för att hänga med. Väldigt lärorikt, sa en nöjd Daniel vid målrampen i Köping.

Efter summering av poängutdelningen kan det nu konstateras att de tre första i SM-tabellen ligger så pass långt före att alla får medalj. Daniel Röjsel och Nicklas Edvardsson siktar naturligtvis på att vara de som plockar hem guldmedaljen.

Finalen går av stapeln den 8-9 september då East Sweden Rally körs i Linköping.

Resultat: http://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/rally.jsp?tvlnr=2017016
Poängställning: http://www.rallysm.se/resultat/
East Sweden Rally: http://www.eastswedenrally.se
17-08-19 Sekunddrama i Rally-SM för Mattias Adielsson
Rallyföraren Mattias Adielsson tillsammans med sin kartläsare Andreas Johansson tog andraplatsen i årets femte deltävling av Rally-SM som i helgen avgjorts i skogarna runt Köping.
- Vi har haft en riktigt tuff fajt om segern hela tävlingen. Tyvärr räckte det inte hela vägen för oss, utan fyra sekunder saknades i mål, säger Mattias Adielsson.

Fajten mellan segraren Tobias Johansson och Mattias Adielsson har pågått under hela tävlingen. Johansson lyckades sätta en riktigt bra tid på lördagens första sträcka och sedan har Adielsson jagat honom hela dagen. Trots att Adielsson vann fem av de nio specialsträckorna saknades det fyra sekunder i målet.
- Vi är riktigt nöjda, allt har fungerat så bra i tävlingen. Jag har verkligen försök göra mitt bästa och farten finns där. Det är otroligt inspirerande när vi får en sådan här fajt ända in till mål, man önskar då att tävlingen skulle fortsätta ytterligare en dag. Nu får vi analysera tävlingen och se om det går att hitta ännu mera fart till nästa tävling. Det har varit ganska svårt i dag när det började med kraftigt regn som sedan övergick till strålande väder, fästet skiftar så mycket då och det gäller att anpassa sig efter dessa förutsättningar som hela tiden ändras, avslutar Mattias Adielsson.

Resultat Kolsvarundan
1 Tobias Johansson Ludvika 1,02,36,5
2 Mattias Adielsson Göteborg +4,4 sek
3 Jörgen Jonasson Umeå +47,4 sek
Ställning i Rally-SM efter 5 av 6 deltävlingar
1. Thomas Thunström Ludvika MS Citroën 66 poäng
2. Niklas Hägg SMK Hälsinge Skoda 61 poäng
3. Michael Wikström NMS Boden Ford 59 poäng
4. Mattias Adielsson Göteborgs MF Ford 50 poäng

17-08-19Tobias Johansson hade satt sig i sinnet att vinna Kolsvarundan, den femte deltävlingen i Rally-SM. Det satt hårt åt, men det gick. Ludvika-föraren hade spets redan efter fredagens tre inledande sträckor. Tvåan Mattias Adielsson, Göteborg, var allt annat än långt efter – endast två tiondels sekunder.

Efter ytterligare nästan nio mils körning hade Tobias Johansson dragit ifrån något, för att till slut segra totalt i SM-deltävlingen med 4,4 sekunder.
– Han är en rackare till att köra bil, den där Adielsson! Vilken härlig fight vi har haft och så otroligt roligt, säger Johansson.

Redan innan målrampen i Köping tog de båda i hand på att fortsätta i samma tempo då Rally-SM avslutas i Linköping andra helgen i september.
– Bara med den skillnaden att då ska vi vara snabbast, menar Adielsson.

Båda rattar varsin trimmad Mitsubishi Lancer, en äldre bil än de R5:or som alltmer tar över i klassen Trimmat 4WD.
– De är verkligen duktiga de där ungdomarna. Vi är ändå nöjda med vår tredjeplats, för vi kör alldeles för sällan för att kunna sätta emot ordentligt, säger trean Jörgen Jonasson, från Umeå i just en Skoda Fabia R5.

Serieledande Michael Wikström, Boden, körde bort ett hjul och med noll poäng från Köping dalade han till bronsplats i tabellen. Ny SM-ledare är Thomas Thunström, Ludvika.

Klar svensk mästare blev Kopparbergs Jacob Jansson i klassen Otrimmat 4WD. Trots att han körde punktering direkt på lördagsmorgonen och tvingades starta om efter lunch.
– Då kändes det tungt. Men vi lyckades! Nu kan vi slappna av och ge allt i finalen, säger Jansson.

Klassvinnare i Kolsvarundan 2017:
Trimmat 4WD: Tobias Johansson, Ludvika MS, Mitsubishi Evo 9
Otrimmat 4WD: Micael Jakobsson, SMK Nyköping, Mitsubishi Evo 9
Trimmat 2WD: Robin Sandberg, Ryds MS, Toyota Corolla
Otrimmat 2WD: Johnny Andersson, SMK Hedemora, Peugeot 208 R2
JSM Trimmat: Andreas Persson, MK Ratten, Renault Clio RS
JSM Otrimmat: Elias Lundberg, SMK Sala, Peugeot 208 R2

Kompletta resultat: http://www.resultatservice.com/rally/2017/kolsvarundan/resultat/1result.html

SM-tabeller efter fem deltävlingar http://www.rallysm.se/resultat/

17-08-19 Extremt tät fight i Kolsvarundan
Efter den första etappen i Kolsvarundan, årets femte deltävling i Rally-SM, leder Tobias Johansson, Ludvika. Marginalen är ynka två tiondelar.

Den i mindre tävlingar så segervane Johansson hade som mål att vinna samtliga sträckor i helgens SM-tävling. Det sket sig direkt, för täten på första specialsträckan tog Mattias Adielsson, Göteborg. Men inte med så värst mycket: 0,3 sekund.
– Det här är rally på riktigt, konstaterar Adielsson.

På sträckan efter gjorde Johansson en forcering, och var före med 0,7.
– Helt sjukt skoj att ha en sådan här fight, att slåss om tiondelar, menar Johansson.

Trots att han fick ge sig även på första dagens avslutande sträcka - med två tiondelar - så räcker anstormning på SS2 för att Ludvika-föraren går till nattvila som totalledare i Kolsvarundan. Trea totalt är MK Kopparbergs Jacob Jansson, även han i en fyrhjulsdriven Mitsubishi. Före ett helt koppel av betydligt nyare, och dyrare R5-bilar.

Kolsvarundan startar om med ytterligare tre sträckor under lördag förmiddag. Efter lunchuppehåll och service av bilar går de tävlande ut för en andra runda över samma tre sträckor.

Första bil väntas till slutmålet i Köping preliminärt 15.40.
17-08-18 Byråkrati hindrar P-G från SM-start
Transportstyrelsen saknar handlingar i original, och bilens ägare säger att dessa är inlämnade. Kontentan blir att P-G Andersson inte startar i helgens SM-rally.

Allting kommer att lösa sig. Det är Johan Eklöf, ägaren till den Skoda Fabia WRC som stjärnföraren P-G Andersson skulle köra i helgens SM-rally i Köping, övertygad om. Men inte till den här tävlingen.
– Det är klart jag är besviken! Bilen har varit så länge nu i Sverige att det här borde ha varit klart, och jag har verkligen sett fram emot att få starta, suckar P-G.

Bilen importerades från Litauen och nådde svensk mark sent i maj.
– Jag har tagit in bilar förut och vet hur noga det är med det gröna registreringsbeviset. Därför åkte jag till Transportstyrelsen och överlämnade det personligen. Mina erfarenheter av posten är inte de bästa, säger Johan Eklöf, bilens ägare.

En vecka senare hörde Transportstyrelsen av sig, för de saknade originalhandlingar. Papper Eklöf bestämt hävdar att han lämnat in personligen.
– Vi måste ha det sista registreringsbeviset i original, säger Peter Kopp, handläggare på Transportstyrelsen.

Att Eklöf har en sparad kopia duger inte.
– Vi vet inte om det är ett riktigt dokument, Det måste gå att göra äkthetskontroll på handlingar, fortsätter Kopp.

Nästa besked Eklöf fick var att det måste fram ett intyg på att bilen inte längre är registrerad i ursprungslandet. Det pappret har han nu, i original.
– Hade de istället sagt att vi måste återregistrera bilen i Litauen, så hade vi hunnit göra det till den här helgen. Nu är det för sent att sälja tillbaka Skodan dit, och sedan köpa den igen, fortsätter Eklöf.

Han och rallyföraren P-G Andersson är förstås besvikna över att inte komma till start i helgens SM-rally Kolsvarundan.
– Att en statlig myndighet kan slarva bort handlingar och så kräva mig på ett nytt! Men mest synd är det om fansen och P-G. Och att transportstyrelsen är ett i mängden av statliga organ som inte fungerar kan man läsa om i nyheterna varje dag. Men detta är på gränsen till komiskt, avslutar Eklöf.

Teamet jobbar nu vidare med sina internationella kontakter för att bilen ska få alla papper i ordning, och därefter står den till P-G:s förfogande under hela 2018.

Fakta om bilen
Modell: Skoda Fabia WRC nr 17 av 24
Tillverkad i: Tjeckien
Importerad från: Litauen
Såld till Sverige: Maj 2017
Körd av: A. Aigner i VM och senare av Saulius Girdauskas som vann det litauiska mästerskapet med den 2012. Efter det totalrenoverad av Wevers.
17-08-18 Följ Kolsvarundan via Rallyradion
Rally-SM 2017 går in i slutskedet, och i helgen körs den näst sista deltävlingen för säsongen i Kolsva. Som vanligt finns Rally Live på plats för att bevaka tävlingen.

Sebastian Bourghardt, Per Johansson och Ola Strömberg tar dig genom tävlingen som startar på fredag eftermiddag med tre sträckor.

Sändningstider:
Fredag: 17.00 – 21.00
Lördag: 08.30 – 16.30

Lyssna på radion gör du via SBFplay.se, Rallyradion.se eller i appen SBFPLAY Radio.
Ladda upp inför sändningen med Rally Lives Podcast: https://soundcloud.com/rallyradion/21-kolsvarundan-2017

17-08-18 Mattias Adielsson på besök i Rally- SM
Ikväll och imorgon körs den femte deltävling i årets Rally-SM. Mattias Adielsson kommer till start med Andreas Johansson som kartläsare. Tävlingen Kolsvarundan har start och mål i Köping.
- Vi kommer att åka med min nya Mitsubishi EVO. En helt oprövad bil för mig i tävlingssammanhang, men det ska bli riktigt roligt att få mäta sig mot de bästa i Sverige igen, säger Mattias Adielsson.

Kolsvarundan startar på ikväll från torget i Köping. Under kvällen ska tre specialsträckor köras och tävlingen avslutas imorgon med ytterligare sex specialsträckor. Tävlingens specialsträckor mäter tillsammans 11 mil. Vid klockan 16 kommer segraren att rulla över målrampen på torget.
- Jag vet inte riktigt hur bilen står sig mot de övriga, men vi ska ha roligt och köra så fort som vi kan. Det ska bli skönt att få köra en grustävling igen, vi har mest åkt asfalt i år och känner att det är dags att hitta känslan på grus också. Vi är mycket nöjda med vårt år så här långt. Seger i både Östersund och i SM-veckan är kanske mer än vad vi förväntat oss. Vi får se hur farten räcker men vi ska självklart göra det bästa av det. Köping brukar alltid bjuda på bra tävlingar och häftiga vägar så det kommer att bli fränt, säger Mattias Adielsson.
- Vi kommer att ha en gemensam serviceplats med R-Sport Sweden och dess förare Jonny Andersson. Köpings godaste kaffe kommer vi att bjuda på så kom förbi och prata lite rally och drick en kopp kaffe, uppmanar Mattias Adielsson.
17-08-17 Jonna och Julia redo för Rally SM i Köping!
Jonna och Julia redo för Kolsvarundan i Köping! Till helgen är det dags för femte deltävlingen i Rally SM
Tävlingen består av 382 km varav 109 km SS fördelat på 9 specialsträckor. Start och mål är beläget på Stora Torget i Köping.

Det som är annorlunda till denna deltävlingen är att Jonna och Julia byter klass och kör bland dom ”stora” grabbarna i Otrimmat 2WD. Anledningen till klassbytet är av lite olika skäl och vi kommer åka i Otrimmat 2WD både nu i Köping och finalen i Linköping.

Inför Köping har teamet förberett sig med ett grustest i Kalmar där dom tagit hjälp av PAKA Enginering och fått till en bra inställd bil.
"Vi ser väldigt mycket fram emot denna SM tävling. Det ska bli kul att få komma igång igen efter lite sommaruppehåll. Vi fortsätter med att skriva egna noter vilket vi började med i vintras och vi utvecklas varje tävling. Det känns som vi har en bra känsla i teamet och vi ska göra vårt bästa för att hänga med grabbarna!" Säger Jonna.

Första start är kl 17:30 på fredag och tjejerna har startnummer 15.
17-08-16 Jacob Janssons mål är att dra ifrån i SM-tabellen
I helgen fortsätter årets SM säsong för rallyföraren Jacob Jansson, Kopparberg och co-driver Stefan Gustavsson, Ludvika. Det är Kolsvarundan med Köping som huvudort som står som värd för den femte deltävlingen.

Rallyt inleds med tre sträckor på fredagskvällen på nästan 2 mil för att sedan avgöras över 9 mil specialsträckor under lördagen. Grabbarna leder klassen för otrimmade 4wd bilar och går in i tävlingen med en bra känsla efter senaste tävlingen i Litauen.
- Det ska bli väldigt roligt att åka SM tävling igen och Kolsvarundan är min ”Hemmatävling” i SM sammanhang vi ser verkligen fram mot att tävla i Köping då tävlingen brukar bjuda på väldigt fina vägar, säger Jacob.

En sträcka vi verkligen ser fram emot är långsträckan som mäter 2,3 mil, det kommer bli påfrestande men vi brukar prestera bra på dom längre sträckorna och tänker även göra det i helgen.
- Vårat mål med helgen är att dra ifrån i SM-tabellen i klassen. Sen får vi se vart vi står oss mot dom trimmade bilarna, där bland annat P-G Andersson gör comeback i SM, avslutar Jacob.

17-08-16 Elias Lundberg tar upp kampen om JSM-medaljerna i Rally-SM
På fredag är det dags, dags att ta upp kampen om JSM-medaljerna med bara två deltävlingar kvar i årets Rally-SM. 19-åriga Landslagsföraren Elias Lundberg från Sala med kartläsaren Jim Hjerpe, Borlänge, gör sin debutsäsong i Rally-SM och ska under helgens 4e deltävling i göra allt vad de kan för att försvara sin ledning i JSM.

Kolsvarundan är årets näst sista deltävling i Rally-SM och startar på fredag kväll för att sedan avslutas på lördag eftermiddag i skogarna runt Köping och Kolsva. Från Elias och Jims ledning ner till bronsplats är där bara 6 poäng som skiljer.
– Det ska bli grymt roligt att ta upp JSM-kampen igen efter uppehållet, även om vi är i ledning så är allt långt från avgjort. Vi satte upp det tuffa målet att ta ett JSM-guld inför säsongen, så vi ska göra allt vi kan för att stå med en guldmedalj efter East Sweden Rally den 8-9 september. Men först lägger vi all fokus på Kolsvarundan. Jag gillar att köra när man verkligen måste prestera. Det gäller att både jag och Jim har ett enormt fokus under hela tävlingshelgen för att behålla vår ledning, säger Elias.

Tävlingen går att följa som vanligt via vår facebook ’’Elias Lundberg Rally’’ och via länkarna nedan.

Liveresultat kommer att finnas på följande länk: http://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/rally.jsp?tvlnr=2017016
Rallyradion sänder som vanligt med sändningsstart kl 17:00 på fredag och kl 08:30 på lördag. Länk: https://sbfplay.solidtango.com/live/rallyradio-fran-kolsvarundan-med-rally-live--2
17-08-15 Röjsel redo för slutspurt i Rally-SM
Daniel Röjsel tillsammans med co-drivern Nicklas Edvardsson är redo att ta sig an medaljkampen i slutspurten av årets Rally-SM då femte och näst sista deltävlingen står för dörren.

Nu på fredag kväll startar Kolsvarundan i Köping med omnejd. Ford Sverige-supportade ekipaget Daniel Röjsel och Nicklas Edvardsson kommer att göra allt i sin makt för att ändra trean på tabellen till en etta i klassen för juniorer i otrimmade bilar. Endast sex poäng saknas och en seger ger 25 poäng. Över tio mil och nio sträckor handlar det hela om och tävlingen avslutas på lördag kväll.

Tidigare under säsongen har de bland annat ett par pallplatser och en seger ifrån Östersund Winter Rally. Nicklas skadade sig utanför rallytävlandet och fick avstå två deltävlingar men är nu tillbaka mer redo än någonsin. Under sommaruppehållet bytte de även framhjulsdrift till fyrhjulsdrift då de återigen gjorde toppresultat i en hyrd Ford Fiesta R5 bland tufft motstånd. En bra uppladdning med andra ord.
-Vi ska göra allt vi kan för att få så mycket poäng som möjligt med oss hem. Det är stenhård konkurrens i klassen och vi har haft det tufft tidigare under säsongen. Det finns potential i bilen samtidigt som mycket är regelstyrt och svårt att påverka själv i en fabriksbil som denna. Små förbättringar har gjorts under sommaren men det vi kan och måste göra för att ligga steget före är att fokusera på varenda detalj i tävlandet nu i helgen, säger Daniel.

Efter Kolsvarundan återstår East Sweden Rally i Linköping 8-9 september dit Ford-ekipaget återigen hoppas kunna komma som segerkandidat till mästerskapet.

Liveresultat under helgens tävling kommer att finnas på följande länk: http://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/rally.jsp?tvlnr=2017016

Rallyradion sänder som vanligt med sändningsstart kl 17:00 på fredag och kl 08:30 på lördag. Länk hittas här: https://sbfplay.solidtango.com/live/rallyradio-fran-kolsvarundan-med-rally-live--2
17-08-15 P-G storfavorit trots rekordfält
P-G Andersson är förstås storfavorit när Rally-SM i helgen fortsätter med Kolsvarundan. Startfältet är rekordstort med 72 bilar, så får P-G minsta lilla bekymmer är det många som jagar honom.

Årjängs ess vid ratten vann SM överlägset 2016 i en Skoda Fabia WRC. Sedan såldes den bilen. Nu har en ny importerats och P-G är tillbaka.
- Det ska bli grymt kul, jag är riktigt åksugen. Och de andra ska få gasa bra om de ska hänga med, säger P-G, som vann Kolsvarundan totalt vid sitt senaste besök 2007.
I klassen trimmat fyrhjulsdrivet finns ytterligare 22 ekipage, där ett helt koppel vill ta över ledningen om P-G får tekniska bekymmer med bilen. VM-meriterade Tobias Johansson, Ludvika, var snabbast på alla sträckor utom en i Gävle, då en turboslang lossnade.
- Planen var att vinna samtliga sträckor den här gången, och även om det blir betydligt svårare med P-G i spåret så ska vi försöka, säger Johansson.
På vinterföre i Östersund hände det unika att efter en timmes körtid sammanlagt var differensen mellan de tre snabbaste endast en tiondel. Den trion - Michael Wikström, Boden, Jörgen Jonasson, Umeå och Mattias Adielsson, Göteborg - finns på startlinjen igen. I Östersund vann Adielsson, och det gör 26-åringen gärna igen.

Nästan samma svärm av segerhungriga finns det i trimmade, tvåhjulsdrivna bilar. Ledande Martin Lundquist, Fagersta, tappade viktiga poäng när han rullade två (!) gånger i Gävle, och det fick konkurrenterna att stå på gaspedalen. Växjös Robin Sandberg har nu bara sex poäng kvar att hämta in, Pelle Wilén, Eskilstuna, är ytterligare fem efter.
- Det var den buligaste jag någonsin haft i garaget, men nu är Golfen som ny igen och vi ska försöka hålla undan, säger Lundquist.

I JSM skiljer det bara sex poäng mellan ledande Elias Lundberg, Sala, och tredjeplacerade Daniel Röjsel, Falun. Mellan sig har de gotlänningen Sebastian Johansson och det är i den trion medaljerna ska fördelas. Kanske redan i helgen.
Lite större marginal har Emil Karlsson, Hällefors i juniorklassen med trimmade bilar. Volvoföraren är 25 år och det är nu eller aldrig han ska ta sitt JSM-guld. Jagar gör i första hand Andreas Persson, Säffle, och Pontus Åhman, Almunge.
I de otrimmade klasserna är Jacob Jansson, Kopparberg, överlägsen i fyrhjulsdrivet, och tar Anders Åberg, Hässleholm, klassegern i Kolsvarundan är guldet hans i otrimmat tvåhjulsdrivet.
17-08-15 Årets bästa startfält i Rally-SM!
Startfältet till Kolsvarundan är årets bästa hittills! Totalt är 72 förare anmälda, varav helt otroliga 23 stycken i tyngsta klassen med trimmade fyrhjulsdrivna bilar.

Forne juniorvärldsmästaren Per-Gunnar ”PG” Andersson, Årjäng, är oerhört åksugen, och det gör honom förstås till favorit till totalsegern.

Men det finns andra som tänker bjuda honom motstånd. Tobias Johansson, Ludvika, vann alla sträckor utom en i Gävle och nu siktar han på att ta alla.

Kartläsaren Andreas Johansson, från Kungsör, ser fram emot att få upprepa segern från Östersund tillsammans med Mattias Adielsson, Göteborg.

Eskilstunas Algot Öberg gör SM-premiär i en Ford Fiesta R5. Topp fem är målet.

Till det förstås tabellettan Michael Wikström, som kommer ner från Boden. Plus ytterligare några segeraspiranter – till exempel Jörgen Jonasson, Umeå och Eddie Hörbing, Karlskoga, Thomas Thunström, Ludvika och Niklas Hägg, Ilsbo som hyr en Ford Fiesta R5 då han inte hunnit renovera sin egen Skoda Fabia efter en krasch nyligen.

Till det en ukrainsk förare - Oleksiy Tamrazov. Vilket tempo håller han? Kolsvarundan har en totallängd om cirka 278 km, med nio specialsträckor som sammanlagt mäter cirka 90 km.

Under fredagen körs sträckorna 1-3, och under lördagen 4-9. Specialsträcka 9 är också powerstage, där förarna kör om extra SM-poäng.

Information inför Kolsvarundan publiceras kontinuerligt på www.rallysm.se
17-07-06 SM-Guld till Mattias Adielsson
Göteborgs sportprofil Mattias Adielsson vann SM-Guld under SM-veckans sprint med rallybilar. Det var en rafflande jakt på tiondelar under hela dagen men till slut stod Adielsson som segrare.
- Det här kändes så himla skönt. Jag hade lite problem i början av dagen men efter lite justeringar så hittade jag de rätta spåren för att kunna vara snabbast. Marginalerna på en sådan här kort sträcka är så otroligt små, säger Mattias Adielsson.

Finalen avgjordes i bäst av två åk uppför den 1 kilometer långa backen. Adielsson låg på andra plats efter första åket, bara 16 hundradelar efter ledaren. I det andra åket slog han till med kvällens bästa tid och kunde ta segern med 6 tiondelar.
- Jag har verkligen gjort mitt yttersta i dag, Andreas har inte varit med i bilen men han har hjälpt mig med analyserna efter varje åk och där ligger en stor del av dagens framgång. Alla som är med oss i vår satsning är delaktiga i det här guldet och det vet jag att alla känner, vi gör detta tillsammans, säger Adielsson på väg till prisutdelningen.

Resultat:
1, Mattias Adielsson Mitsubishi Evo 7 1.33.12
2, Michael Wikström Ford Fiesta R5 1.33.49
3, Daniel Röjsel Ford Fiesta R5 1.33.72
17-07-05 Mattias Adielsson är ensam mot toppen i SM-veckan
På torsdag är det åter dags för Mattias Adielsson att jaga ett SM-Guld. Under SM-veckan i Borås kommer det att avgöras en Back-SM sprint uppför Himlabacken. I backtävlingar kör man utan kartläsare och helst ska banan gå uppför ett berg.
- Det blir lite ovant att inte ha Andreas vid min sida i bilen, nu är det en kort sträcka på 1 kilometer, så jag kommer att hitta själv och hunnit lära mig vägen på träningen, säger Mattias Adielsson.

Adielsson kommer till start i den Mitsubishi som hans pappa normalt tävlar i. Det kommer inte vara den vassaste bilen i startfältet men det har Adielsson tänkt att kompensera med att ladda mycket värre än alla andra.
- Jag kommer att gå för SM guld, inget snack om något annat. Jag har åkt ganska mycket med den här bilen så jag känner att jag kan utnyttja den till max, vilket kommer att behövas. Det är mycket roligt att tävla på hemmaplan och jag hoppas att många redan har börjat sin semester och kan komma och titta på tävlingen och även komma förbi vårt tält och snacka lite rally, avslutar Mattias Adielsson.

SVT sänder hela tävlingen
Klockan 12:00 – 16:00 Kval på SVT Play
Klockan 16:00 -19:30 Finaler i SVT 1 och på SVT Play
17-07-03 Röjsel i nytt 4WD-inhopp "Kostar mig dyra pengar men jag kan inte låta bli"
I mars månad slog han till med dunder och brak när han totalvann vinters höjdardtävling, LBC-ruschen i Lima, bland det mest meriterande startfältet i rallysammanhang på länge och med bara 5 mils testande i en fyrhjuldsriven rallybil. Kommande vecka är det återigen dags för Daniel Röjsel att sätta sig bakom ratten i samma bil, i inte mindre än två tävlingar!

Sommarens SM-vecka är i full gång i Borås. På torsdag gästar bilsporten Himlabacken där SM-medaljerna i Backe ska delas ut. Daniel Röjsel kommer att stå på startlinjen i samma Ford Fiesta R5 som han och co-drivern Nicklas Edvardsson totalvann med i Lima. Sträckan, som går på mestadels grus, är cirka en kilometer och körs i fem omgångar, ett träningsåk, två kvalåk och två finalåk. Allt sänds i SVT.
-Ska bli otroligt kul att få sitta bakom ratten på den här bilen igen. Back-SM blir mycket spännande och jag tror att jag har en bra chans på medalj. Om inte annat blir det ett bra genrep inför lördagens tävling, säger Daniel.

Ja för på lördag är det nämligen tävling igen då Katrineholms MK anordnar sommarens höjdpunkt i rallysammanhang. Tävlingen heter Slottssprinten och utgår ifrån Ericsbergs slott med allt från till kändisbesök till grillfest på agendan. Likt tävlingen i Lima i vintras möter Daniel även här tufft motstånd. Nästan 40 bilar startar i klassen och listan på förare med SM-medalj i bagaget kan räknas lång. Daniels ordinare co-driver, Nicklas Edvardsson, kommer också att ta plats efter över en månads rehabilitering från sin revbensskada.

Daniel, som annars tävlar under Ford Sveriges fana med deras 3-cylindriga enliters-Fiesta, gör inhoppet kommande vecka i privat regi, precis som i Lima. Något han hoppas kunna mynna ut i något stort i framtiden.
-Det är ju ingen hemlighet att jag vill sitta i en fyrhjulsdriven bil på heltid inom en snar framtid. Jag ser detta som en investering och hoppas att det kan få ringar på vattnet. Vi har ju redan visat kapaciteten en gång i vintras men det skadar inte att försöka igen. Kostar mig dyra pengar men jag kan inte låta bli, det är ju så otroligt kul, avslutar Daniel med ett leende.

Backtävlingen i Borås sänds på SVT och SVT Play. Kvalen startar kl12:00 och finalerna börjar sändas kl 16:00.

Mer om sändningstiderna: https://www.svt.se/sport/sm-veckan/sm-veckan-boras-2017/
Mer om SM-Veckan: http://www.smveckan.se
Slottssprinten följs via: http://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/rally.jsp?tvlnr=2017037#publikinfo
Och i Rallyradion: http://rallylive.se
17-06-14 Nöjd tävlingsledare i Gävle
Organisationen bakom Rally Bilmetro i Gävle är jättenöjd med sin första sommartävling på tio år.
– Över lag fungerade allting, och det vi ska förbättra tror jag inte förarna reagerade på, säger tävlingsledaren Kalle Andersson.

Efter rekognoseringen hördes en del kritik mot att vägarna var för raka. Det skulle gå fort i skogarna.
– Det kom av sig när det rullade igång. Jag tror nog det gick mycket tyngre på vägen än vad förarna kalkylerat med. Känslan blev mer att det var fel på bilen, fortsätter Kalle.

Det han ser som negativt så här efteråt var oturen med vädret. Att störtregnet kom mitt i fältet på SS7.
– Förhållandena blev orättvisa, och det är aldrig kul. Speciellt inte som det var så tight i täten mellan Niklas Hägg och Martin Berglund, och den senare hamnade mitt i vätan.

Även Tomas Bergman drabbades, då han fick svårt att hinna med att både styra och växla i halkan med i stort en hand.
– Han är ändå den som sticker ut i helgen. Vilken prestation!

Nästa år blir det ingen SM-deltävling i Sandviken/Gävle.
– Jag tror det här var sjätte gången vi arrangerade SM på 2010-talet, så nu behöver vi hämta andan en stund, säger Kalle.

Hjälp fick de hämta redan nu till den här tävlingen, för det kom funktionärer från Östersund ner till Uppsala för att hjälpa till.
– Annars skulle det aldrig gå, utan samarbete i viktigt. Speciellt med klubbarna runt omkring, men även Östersund kom ner med folk till en sträcka.

Tyvärr råkade Rally Bilmetro ut för en olycka, dessbättre är Pontus Jakobsson och hans co-driver Martin Andersson.
17-06-12 Elias Lundberg vinner SM-tävlingen Rally Bilmetro
19-åriga Elias vinner årets fjärde SM-deltävling med cirka 40 sekunders marginal, efter att ha vunnit fem av de totalt åtta sträckorna, och går därmed upp i JSM-ledning inför de två avslutande tävlingarna.

Rally Bilmetro, som kördes i Gävle/Sandviken, bjöd på riktigt snabba vägar, en verklig kontrast mot SSR´s mycket krokiga vägar där förra SM-deltävlingen avgjordes.
Elias, hemmahörande i Sala, med co-driver Jim Hjerpe från Borlänge, startade rallyt i ett högt tempo och ledde tävlingen efter två sträckor med ca 15 sekunder. Efter en kortare service kördes tre sträckor till med en lite mer avvaktande körning, och till lunchuppehållet kom Elias och Jim med en ledning på ca 14 sekunder.
– Det har fungerat bra, vi bestämde redan på rekognoseringen att vi skulle satsa direkt ifrån början, och sedan försöka kontrollera läget, berättar Elias, som under helgen avstått sitt studentfirande till förmån för rallyt.

Efter lunchen och en kortare stadssträcka så väntade den näst sista sträckan på närmare två mil. Här skulle de försöka avgöra rallyt, och vid målet får de veta att de vunnit sträckan; med 10,5 sekunder, och utökat ledningen till närmare halvminuten. Den sista sträckan, som var PowerStage, så kom regnet och det blev hala och svåra förhållanden. Men efter motorhaveriet i Östersund och missad vinst med en tiondelssekund i Karlskrona var Elias sugen på att få med sig full pott ifrån Gävle, och väl i mål på sista sträckan så får de veta att de vunnit sträckan och tävlingen med nästan 40 sekunder.
– Riktigt skönt, äntligen får vi en helt problemfri SM-tävling, och riktigt roligt att vi då också presterar bra resultat, avslutar en glad Elias Lundberg.

Nästa SM-tävling körs i Kolsva, den 18 augusti.

Hela teamet tackar alla samarbetspartners, familjer och vänner för er uppbackning och för att ni gör denna satsning möjlig!
17-06-11 Jacob och Stefan vinnare trots tekniska bekymmer
Helgens tävling Rally Bilmetro kördes på snabba vägar i Gävletrakterna och Jacob Jansson och Stefan Gustavsson var riktigt laddade. Tyvärr fick vi inte riktigt den start som behövdes då redan påväg ut till första sträckan upptäcktes det att diffarna i bilen inte fungerade.

Vi åkte genom dom första två sträckorna med hopp om att kunna laga problemet på servicen, tyvärr så var det diffpumpen som skurit ihop och vi lyckades inte få tag på någon ny, så vi fick åka hela dagen utan diffar.
- Vi var inte så hämmade på dom snabba och torra sträckorna. Hängde med bilarna i toppen och lyckades leda hela tävlingen, vilket var riktigt kul. Men sen kom regnet och bilen vart svårkörd och vi tappade tid på täten, berättar Jacob

Riktigt nöjda med helgen som har varit. Den har varit tuff och fått slitit med bilen bitvis. Vinner klassen med 1:40 och blir trea totalt i hela tävlingen med endast 4,2 sekunder upp till vinnande Niklas Hägg.
- Nu byter vi ut diffpumpen och planerar vad vi ska åka under sommaren för att komma förberedda inför dom avslutande två deltävlingarna i Rally-SM, avslutar Jacob.
17-06-11 Ny pallplats för Daniel Röjsel i Rally-SM
Den fjärde deltävlingen i årets Rally-SM gick av stapeln i Gävle då Rally Bilmetro avgjordes. Daniel Röjsel med sitt Ford-team fick utdelning då intensivt jobb gjorts med bilen efter förra deltävlingen i Karlskrona för två veckor sedan.

Med femteplatsen i South Swedish Rally i Karlskrona där farten saknades i bilen fanns det mer att önska inför Rally Bilmetro.
-Vi kunde inte göra något åt det under tävlingen i Karlskrona men efter diverse justeringar och testande med bilen blev det bättre till helgens tävling i Gävle.

10 mil skulle avverkas på 8 sträckor. I co-driversitsen fanns återigen Mikael Johansson då Nicklas inte har återhämtat sig efter fallolyckan med brutna revben som följd.

Ekipaget inledde tävlingen bra i deras Ford Fiesta R2t EcoBoost med att vara trea i klassen efter fyra körda sträckor.
Målet var hela tiden att utnyttja materialet till max, precis som i Karlskrona.
Inför sista sträckan som endast var 6 kilometer befann de sig i ett ingenmansland. Upp till Sebastian Johansson på andraplatsen hade de 14,4 sekunder och ner till Erik Telehagen på fjärdeplatsen var marginalen 10,6 sekunder.
Inför sträckan stänkte regnet mot vägen och det blev en snabb men säker körning mot målet i det leriga föret. Faktum är att Daniel kapade hela 7,2 sekunder på Sebastian under dom 6 kilometerna.
-Fantastiskt med en tredjeplats i denna tuffa klass. Vi fick bättre fart i bilen efter South Swedish men tyvärr inte tillräckligt. Vi har några idéer vi ska sätta i verk till höstens avslutande tävlingar så att vi blir mer konkurrenskraftiga. Jag vill också passa på att tacka teamet, alla partners, Micke och Nicklas för en bra första halva av det här rallyåret, säger en nöjd Daniel.

Nästa deltävling i Rally-SM går i Kolsva den 18:e augusti. Daniel ligger trea i J-SM med endast 6 poäng upp till ledning.

Resultat: http://www.resultatservice.com/rally/2017/sandviken/resultat/3result.html
Poängställning: http://www.rallysm.se/resultat/
17-06-10 Första totalsegern för Hägg
Niklas Hägg hade tiondelarna på sin sida i Rally Bilmetro. Efter tio mils körning tog han sin första totalseger i den fjärde deltävlingen i årets Rally-SM. Spänningen var olidlig. Först överraskade Tomas Bergman, klubbkamrat med Hägg i SMK Hälsinge, genom att leda totalt efter första etappen. Bergman gjorde sin andra SM-start, i en Mitsubishi från 1999 och som lätt handikappad kör han den med bara en hand.

Men så kom regnet och gjorde allt svårkört, och hemmaföraren Martin Berglund tog över ledningen i sin comeback, i en betydligt nyare Mitsubishi R5. En ledning han tappade inför power stage, den sista sträckan där extra SM-poäng utdelas. Då var Niklas Hägg främst i sin Skoda Fabia S2000, med en marginal på 2,8 sekunder.

Drygt sex km avslutade den andra etappen och Hägg fick nervöst vänta på att Berglund skulle nå slutmålet. Vilket han gjorde, efter att ha använt sex tiondelar mer i tid efter nästan en timme i full fart.
– Helt otroligt! Mitt SM-guld i Otrimmat väger kanske högre, men första totalsegern i en deltävling är också väldigt stort. Vi har haft några moments, men på det stora hela en perfekt dag, säger Niklas Hägg.
Tvåa totalt Martin Berglund och trea Jacob Jansson, MK Kopparberg.

Samtliga åtta specialsträckor, på sammanlagt tio mil, kördes på lördagen. Rally Bilmetro utgick från Gavlerinken i Gävle, där också servicen var belägen.

Totalt startade 65 ekipage i den fjärde av sex deltävlingar i Rally-SM.
17-06-10 Emil Bergkvist segrare i Rally-SM
I helgen körde Torsåkers Emil Bergkvist och Joakim Sjöberg SM tävlingen i Gävle, Rally Bilmetro. Tävlingen, som kördes på hemmaplan för teamet, slutade med seger i klassen för trimmade tvåhjulsdrivna bilar.
– Vi hade problem på sista sträckan! En sten fastnade i bakhjulet och det låste sig de sista kilometrarna. Men vi klarade det, utbrister Emil efter mål.

Emil och Joakim har konsekvent vart snabbast i klassen och även satt riktigt bra tider totalt. Och efter den tredje sträckan ledde de tävlingen totalt före alla fyrhjulsdrivna bilar.
– Målet var att vinna tävlingen, och det gjorde vi, fortsätter Emil.
- Vi visste att de andra skulle vara snabba, men vi hittade en bra känsla på första sträckan. Och sen har vi åkt på i vårt tempo.

Målet med starten i Gävle var att hitta tillbaka glädjen för att köra rally efter en tung inledning på VM-säsongen. Och nu kan teamet gå till sommarvila stärkta efter segern i SM innan VM-serien, WRC, fortsätter med Tyskland i augusti.
- Vi åkte här för att få tillbaka glädjen för rally, och det fick vi här på hemmaplan, avslutar Emil.

17-06-08 Emil Bergkvist tillbaka i Rally-SM
I helgen gör Torsåkers Emil Bergkvist och Joakim Sjöberg, som normalt tävlar i Rally-VM, ett inhopp i SM när serien gästar Gävle genom Rally Bilmetro. De tävlar i klassen för trimmade tvåhjulsdrivna bilar och siktar på seger.
– Efter en säsongsinledning med både fram och motgång i VM så vill vi hitta tillbaka glädjen i att köra rally. Då passade Rally Bilmetro väldigt bra eftersom att det är hemmaplan för oss också. Så vi ser fram emot en bra tävling och ett par härliga fighter, säger Emil.

Emil och Joakim har fått låna en Volkswagen Golf av Fredrik Persson som de ska köra i hemmatävlingen. Senast de tävlade i trimmat tvåhjulsdrivet var i SM-finalen i Uppsala 2015, och då slutade det med seger. Nu möter de ännu än gång hårt motstånd och ställs bland annat mot segraren från föregående tävlingen i SM Robin Sandberg och förra årets SM-tvåa Kristian Johansson.
– Det är en jättetuff klass med många duktiga förare. Det kommer bli en väldigt hård fight i toppen och det ser jag fram emot, vi kommer inte vika ner oss, fortsätter Emil.

Emil och Joakim ser fram emot tävlingen som avgörs över åtta sträckor på lördag med start och mål i Gävle.
– Det betyder jättemycket att köra på hemmaplan. Nu kan vi visa upp våra lokala sponsorer, och så kan vänner och familj äntligen gå ut i skogen och kolla på oss. Så det ska bli jättekul, avslutar Emil.

17-06-07 Gasglada juniorer till Rally Bilmetro
Juniorerna i Rally-SM är en gasglad samling! Till helgen i Gävle kommer 19 stycken,
med Salas Elias Lundberg och Almunges Pontus Åhman i spetsen. Salaföraren Elias Lundberg sviker sina klasskamrater på traktorflaket. När de viftar med studentmössorna inför släkt och vänner väljer han att köra rally.
– Vi gör en SM-satsning och då är det fokus på det. Det förstår mina kamrater också, säger Lundberg som siktar på att bli VM-förare.

Att talang finns har han redan visat. Premiären vann han. I Karlskrona tappade han nästan en minut på en punktering, men hämtade in allt utom en ynka tiondels sekund på tio mils körning.
– Det var förargligt! Å andra sidan var det en upphämtning som jag själv trodde var omöjlig, så därför är jag nöjd med resultatet.
Störst hot är Sebastian Johansson, Gotland, Daniel Röjsel, Falun och Erik Telehagen, Växjö.

I JSM Trimmat hamnade samtliga tre på medaljplats bredvid vägen i Karlskrona, så nu söker de revansch.
– Jag gillar karaktären runt Gävle, med lite snabbare vägar. Det höjer min motivation och vi går för seger, säger Pontus Åhman, från Almunge.
Han kör en liten Opel Corsa, medan Hällefors Emil Karlsson rattar en Volvo. En bil som känns dubbelt så stor. En besvärlig faktor vintertid, när det är trångt mellan snövallarna.

Nu kan han sträcka ut i full frihet.
– Det blir fint det! Vi ligger lite efter, så det är bara att jobba på om det ska bli guld, säger Karlsson.

Han ledde i Karlskrona när styrslaget gick av och han blev passagerare ut i skogen. Nu tar han nya tag.

Med i ledartrojkan finns också Pontus Jakobsson, Nyköping. Både han och vinnaren i Karlskrona, Andreas Persson, Torsby, vill blanda sig i. Liksom Skillingaryds Markus Theorin. Med så många potentiella vinnare kan verkligen allt hända.

Totalt ingår åtta specialsträckor på sammanlagt tio mil i den fjärde deltävlingen, samtliga körs på lördag. Rally Bilmetro utgår från Gavlerinken i Gävle, där också servicen är belägen. Första start 08.00 och målgång för första ekipage är beräknad till 17.40.
17-06-07 Jansson jagar ny totalseger med otrimmad bil i Rally-SM
Rally-SM fortsätter på lördag i Gävle, och Jacob Jansson är ett hett namn. Efter två triumfer är klasseger närmast att vänta, men kanske också totalsegern i Rally Bilmetro.

De otrimmade klasserna, två- respektive fyrhjulsdrivet, är små till antalet anmälda. Men stora fartmässigt. Speciellt då Kopparbergs Jacob Jansson, som senast var bäste svensk i South Swedish Rally i Karlskrona. Endast den norska stjärnan Frank Tore Larsen var snabbare, men han räknas inte in i svenskt mästerskap i rallyt. Att det då ”bara” är fem anmälda i den otrimmade klassen spelar ingen roll.
– Så är det. Vi jämför oss med de bästa i trimmade bilar, säger Jansson.

I Karlskrona hade inte dessa någon chans heller. 25-årige Jansson var snabbast.
– Sådana framgångar stärker självförtroendet, så visst ska vi gå för seger också i Gävle, fortsätter han.
Emil Carlsson, Katrineholm, är den som i första hand utmanar tillsammans med Säters Markus Hällbo, i Otrimmat 4WD.

I Otrimmat 2WD hade tabellettan Anders Åberg, från Hässleholm, tekniska bekymmer som han nu hoppas vara av med.
– Det var först på de sista sträckorna vi hängde med i Karlskrona, så nu börjar vi om därifrån,
säger Åberg, som började med två klara delsegrar. Sedan seglade Jonas Bodin, Nynäshamn, om i Karlskrona.
– Kul med klasseger, men det stör mig att juniorerna körde ändå fortare. I Gävle ska vi försöka hänga med dem bättre, säger Bodin.

Förhandsfavoriter i samtliga klasser:
Otrimmat 2WD: Anders Åberg, Hässleholms MK
Otrimmat 4WD: Jacob Jansson, MK Kopparberg
Trimmat 2WD: Emil Bergkvist, Hofors MS
Trimmat 4WD: Michael Wikström, NMS Boden
JSM Otrimmat: Elias Lundberg, SMK Sala
JSM Trimmat: Pontus Åhman, Almunge MK

Preliminär tidsplan för första bil:
08.00 Start från Gavlerinken
09.08 SS1
10.02 SS2
11.02 SS3
11.35 SS4
13.01 SS5 Publiksträcka I14
13.34 Service/lunch Gavlerinken 90 minuter
15.24 SS6 Publiksträcka I14
15.59 SS7
16.42 SS8
17.40 Målgång Gavlerinken

17-06-07 Jacob och Stefan är väl förberedda inför SM-deltävling #4 i Gävle
Jacob Jansson med co-driver Stefan Gustavsson ser fram emot helgen tävling efter succétävlingen i Karlskrona.

-Det är klart vi har bra självförtroende efter att ha blivit tvåa totalt i sydsvenska men vårt mål med helgen är att utöka ledningen i SM tabellen, men det är klart att det vore kul att vara med i toppstriden i Gävle också.
-Teamet har sett över hela bilen sen vi kom hem från Karlskrona och den ska vara i toppskick, ryktena går att även Stefan har toppat formen och varit ut och sprungit, säger Jacob med ett skratt.

Tävlingen är på 10 mil ss fördelat på 8 st ss och hela tävlingen kommer avgöras under lördagen, och det gäller att vara på tårna direkt då tävlingen första sträcka mäter hela 2,3 mil.
- Vi åker upp redan på torsdag kväll för att sedan på fredag morgon köra igång och träna sträckorna, teamet ansluter sedan på eftermiddagen för besiktning av bilen, avaslutar Jacob.
17-06-06 VM-aktuelle Emil Bergkvist gästar Rally-SM i Gävle
Den fjärde deltävlingen i Rally-SM får ett vasst tillskott i form av VM-föraren Emil Bergkvist från Torsåker. Han hyr en tvåhjulsdriven VW Golf för att ta en klasseger. Svenskt mästerskap i rally fortsätter i helgen med Rally Bilmetro i Gävle. För Emil Bergkvist är det som grannbyn, jämfört med att tävla i VM på Korsika eller som nu senast - Portugal.
– Att få köra på hemmavägar och inför vänner och bekanta vill jag absolut inte missa, för det är så roligt, säger Bergkvist. 23-åringen har därför hyrt en Golf av Fredrik Persson i Ljusdal.
– Jag vet att det är en bil jag kan vinna den tvåhjulsdrivna klassen med, så det är helgens mål, fortsätter Bergkvist.

Senast han startade i SM var i Karlskrona förra året. Då blev det klasseger. Michael Wikström, Boden, leder SM i tyngsta, fyrhjulsdrivna klassen. Men precis som till Karlskrona nyligen, tvingas han lämna sin Ford Focus hemma och istället låna en Fiesta R5.
– Vi hinner inte göra den noggranna genomgång av motorn som behövs, och att chansa på att den håller för påfrestningarna är bara dumt, säger Wikström.

Därför står slaget om totalsegern mellan Jacob Jansson, Kopparberg, Thomas Thunström, Ludvika och Niklas Hägg, Vattlång utanför Ilsbo. Jansson var snabbast i Karlskrona, och Thunström har höjt sig en växel och är inne i rätta flytet.
– Men jag har fördel av att ha hemmavägar som jag kört mycket på, så den här gången är det min tur att verkligen ha tur, säger Hägg.

Upplösningen är att invänta på lördag, då samtliga åtta sträckor körs runt Gävle. Första start 08.00 från rampen vid Gavlerinken.


Förhandsfavoriter i samtliga klasser:
Otrimmat 2WD: Anders Åberg, Hässleholms MK
Otrimmat 4WD: Jacob Jansson, MK Kopparberg
Trimmat 2WD: Emil Bergkvist, Hofors MS
Trimmat 4WD: Michael Wikström, NMS Boden
JSM Otrimmat: Elias Lundberg, SMK Sala
JSM Trimmat: Pontus Åhman, Almunge MK

Komplett anmälningslista: http://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/ShowEntrants.jsp?RaceNbr=2017014
SM-tabeller efter tre deltävlingar: http://www.rallysm.se/resultat/

Preliminär tidsplan för första bil:
08.00 Start från Gavlerinken
09.08 SS1
10.02 SS2
11.02 SS3
11.35 SS4
13.01 SS5 Publiksträcka I14
13.34 Service/lunch Gavlerinken 90 minuter
15.24 SS6 Publiksträcka I14
15.59 SS7
16.42 SS8
17.40 Målgång Gavlerinken

17-05-30 Elias Lundberg 2a i JSM i SSR efter punktering
Landslagsföraren Elias Lundberg visade återigen sin klass i SM-deltävlingen South Swedish Rally i Karlskrona. Efter en punktering slutade han tvåa i Junior-SM.

Årets upplaga av SSR, den 42:a i ordningen, var inledning på grussäsongen i Rally-SM.
19-åringen från Broddbo utanför Sala, med co-driver Jim Hjerpe från Borlänge, började rallyt med tre sträcksegrar, träffade en sten på sträcka fyra och punkterade. JSM-ledningen på cirka 10 sekunder byttes till sjunde plats, cirka 40 sekunder från ledaren.

Trots bristen på rutin från större och längre tävlingar hetsade han inte upp sig, utan gav sig ut på resterande åtta sträckor för att försöka klättra och säkra viktiga poäng. Han var snabbaste bil sträcka efter sträcka, och avståndet minskade.

Inför den tolfte och avslutande sträckan på drygt sju kilometer fattades det 8,9 sekunder. De snabbaste i SM får extra poäng på den sista specialsträckan, PowerStage, i varje deltävling. De tre poängen ville Elias gärna ha.

Han och Jim vann sträckan med 8,8 sekunder och slutade därmed på andra plats i klassen, 0,1 sekunder ifrån seger. – Surt förstås att förlora med så lite, men å andra sidan är jag glad över att ha kommit i mål, att få visa för både oss själva och andra att tempot finns, och att ha säkrat många viktiga SM-poäng, säger Elias och fortsätter; – Det känns nästan lite surrealistiskt att vi lyckades vinna alla sträckor, utom den vi punkterade på.

Teamet vill tacka alla sponsorer, vänner och bekanta som gör detta möjligt. Utan er, inget rally!

Nästa SM-deltävling körs om två veckor i Gävle.

17-05-30 STARs förare Elias Lundberg imponerade stort i SM
I helgen avgjordes Sydsvenska rallyt med utgångspunkt i Karlskrona. STARs förare, Elias Lundberg med co-driver Jim Hjerpe, har tidigare lidit av motorproblem och därför bara kunnat köra bilen sparsamt. Sprint-SM, en bruten tävling i vintras och därefter Rally Biltema i Karlstad. Begränsad erfarenhet av bilen och framhjulsdrivet till trots slog Elias Lundberg Rallysverige med häpnad i en uppvisning av fart och stabilitet.

I det så kallade uppsnacket inför Sydsvenska rallyt (SSR) var det norrmannen Steve Rökland som var namnet på allas läppar. Experternas diskussioner gick snarast om vilken svensk som skulle komma in på andraplats. Förväntningarna var rimliga. Steve tillhör en av Europas, om inte världens, snabbaste förare i framhjulsdrivet. Att någon av de unga svenska juniorerna skulle rå på Steve var orimligt och att tro att Elias, som ändå får betraktas som novis i framhjulsdrivet, skulle ha något med tätstriden att göra verkade osannolikt.
- Elias är en mycket ödmjuk ung man men när vi inom STAR summerar hans prestation är vi otroligt imponerade. Av 12 körda sträckor tar Elias 7 sträcksegrar. Sträcka 4 blir en plump i protokollet pga punktering och utan luftfylld reserv kördes sträcka fem mer på säkerhet. Bokslutet av tävlingen är inget annat än imponerande. Säger rallyveteranen Ola Axelsson tillika styrelseledamot i STAR.

Elias tappade 53,6 sekunder på sträcka fyra och ytterligare fem sekunder på efterföljande sträcka. Med detta i bagaget lyckas Elias med co-driver Jim Hjerpe, ta sig upp från åttonde till tredje plats. Tidsdifferensen till vinnande Rökland efter sista sträckan var 53,7 sekunder.
- Vi vill inte ge sken av en diskussion kring vad som skulle kunna varit eller om om inte fanns. Sådana diskussioner överlåter vi till andra. Men, vi vill tydligt lyfta vilken fantastisk talang Rallysverige har i Elias. Med möjligen färre SS-mil i bilen före start än vad tävlingen utgjorde visar Elias att han redan nu har ett tempo i paritet med världseliten. STAR hoppas att den här bedriften kan få svenska rallyfantaster att förstå vilken gåva Elias är och att vi med gemensam kraft kan hjälpa honom fram så långt som det bara är möjligt. Säger Anders Banger styrelseledamot i STAR.
17-05-29 Jacob och Stefan vinnare i South Swedish Rally, deltävling #3 i Rally-SM
I helgen har South Swedish Rally avgjorts i skogarna kring Karlskrona och Tingsryd där Jacob Jansson, MK Kopparberg och hans Co-Driver Stefan Gustavsson, Ludvika MS, har deltagit i den näst högsta klassen Otrimmat 4wd.
-Vi visste att vi var tvugna att ta mycket poäng då vi i förra deltävlingen i Östersund hamnade bredvid vägen och fick med oss noll poäng.
-Så vi sa innan start att vi skulle försöka hålla ett högt tempo men inte ta någon risk då vägarna i SSR är väldigt tuffa och utslagsgivande, Berättar Jacob.

Efter den första dagens 6 specialsträckor på en längd utav ca 6 mil hade Jacob och Stefan fått ett försprång i klassen på 1 minut och 16 sekunder och låg på en tredje plats totalt i hela tävlingen utav dom 71 startande.

Dom fortsatte prestera bra tider under lördagen 7 specialsträckor och skulle efter 12,4 mils åkning på tuffa vägar och ett väder som gör att det blir upp emot 60 grader inne i bilen. Segern i klassen var ett faktum och vart tillslut med hela 1 minut och 58 sekunder.

Men det slutar inte där då dom under lördagen lyckades åka till sig en andra plats totalt i tävlingen med en norrman framför sig vilket gjorde dom till bästa svenska ekipage.
– Jätteroligt att bli totaltvåa och det trodde jag aldrig skulle gå med en sådan här bil. Inte på de vägarna med så mycket sten i kanterna, men vi klarade oss helt felfritt, säger Jacob.
17-05-28 Röjsel plockade viktiga poäng trots problem innan start
Dramatiken i årets South Swedish Rally började redan innan start för Ford Sverige-föraren Daniel Röjsel när ordinarie co-drivern lades in på sjukhus följt av en tävlingshelg med stora tekniska problem.

Nicklas Edvardsson, Daniels ordinarie co-driver i satsningen på Rally-SM tillsammans med Ford Sverige, råkade ut för en olycka i samband med förberedelserna inför tävlingen. Följderna blev brutna revben och punkterad lunga vilket resulterade i långvarigt sjukhusbesök. Efter febrilt sökande kom vändningen när Nicklas kunde ersättas i sista stund med rutinerade Mikael Johansson, bosatt i Ludvika.

Utan någon tid för ett test med Micke innan starten på Karlskrona torg begav sig ekipaget ut på den första av 12 sträckor under fredagseftermiddagen. Det visade sig inte vara några som helst problem för varken Daniel eller Micke att hitta rätt från början och de kunde börja åka till 100 procent direkt. Väl vid målgång på den första sträckan kunde de lätt konstatera att något inte stämde då de var långt efter i resultatet. Problemet bekräftades mer och mer under kvällens gång. Bilen, deras Ford Fiesta R2t EcoBoost saknade fart.

Efter kvällens alla sex sträckor på cirka sex mil sammanlagt låg de på en sjätteplats, 51 sekunder bakom ledaren i J-SM.
-Tar jag i mer nu åker jag av vägen. Vi har uppenbara problem att hänga med konkurrenterna och det är farten i bilen som saknas. Vi tror oss veta vad det beror på men eftersom att det inte är något vi kan göra något åt nu är det bara att köra vidare. Jag är ändå riktigt nöjd med min egen prestation idag och det visade sig att bytet av co-driver innan start inte heller var några som helst problem, säger Daniel.

Under lördagen återstod hälften av tävlingen innan allt skulle avgöras nere på Rosenholmssträckan i Karlskrona på sena eftermiddagen. Med nyservad bil efter fredagens kvällsservice begav sig Daniel och Micke ut till morgonens första sträcka i Smålandsskogarna runt Tingsryd, där också serviceplatsen var för dagen. På sträckan var de inte alls långt ifrån toppen men kunde efteråt konstatera att de tog mycket tid i början då första delen av sträckan gick på asfalt. Där åker Daniel på ett helt annat sätt än konkurrenterna med erfarenheten ifrån banracingen.

De kämpade vidare hela dagen med en helt felfri körning. Teamet hade en lätt uppgift vid dagens servicetillfällen i Tingsryd då endast däck skiftades, bilen tankades och övrigt, såsom bultar, oljor och bromsar kontrollerades.

Inför sista sträckan låg de på en femteplats i sammandraget och hade egentligen ingenting att köra för. Det skiljde för mycket upp till närmsta placering och marginalen bakåt var god. De provade ändå att åka hårt för att köra om bonuspoängen för snabbaste tid på sträckan men det var förgäves.
-Vi kan tyvärr inte göra mer än så här. Jag måste ändå passa på att tacka teamet som har skött bilen suveränt och Micke som kunde hoppa in med så kort varsel, säger Daniel.

De fick ge ifrån sig SM-ledningen till Sebastian Johansson men endast med en poängs. Allt är därmed helt öppet inför den andra halvan av SM-säsongen där Rally Bilmetro i Gävle går som deltävling fyra om mindre än två veckor. Även där kommer Micke att åka med under tiden Nicklas rehabiliterar sig. Tills dess har teamet ett stort arbete framför sig med att hitta mer fart i bilen.
-Jag hoppas att vi kan lyckas bättre i Gävle. Vi får ta med det positiva ifrån helgens tävling med att körningen har varit helt felfri och kapaciteten finns utan tvekan där, avslutar Daniel.

Resultat, South Swedish Rally: http://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/rally.jsp?tvlnr=2017013
Poängställning: http://www.rallysm.se/resultat/
17-05-28 Dennis Rådström trea i Rally-SM
I helgen körde Dennis Rådström från Tosrby med kartläsare Johan Johansson från Valdemarsvik den tredje SM-deltävlingen i årets Rally-SM i Karlskrona, South Swedish Rally. Detta för att ladda upp inför nästa tävling i Junior-VM i rally, är paret ligger på en femte plats totalt. Och det slutade med en tredjeplats i den otrimmade Junior-SM klassen för Dennis och Johan.
- Det har vart en mycket givande helg där vi har fått ut mycket data på hur däcken funkar som vi ska köra på i VM nu om två veckor. Och att det slutade med en tredje plats i tävlingen är riktigt roligt, säger Dennis.

Målet med starten i South Swedish Rally var att få mycket nyttiga mil i bilen innan nästa tävling i Junior-VM, JWRC, som körs i Sardinien om två veckor. Främst för att komma tillbaka till gruskörningen efter flera tävlingar på asfalt.
- Det har som vanligt varit ett grymt motstånd i klassen. Samarbetet med Johan i bilen har fungerat väldigt bra och vi har fortsatt utveckla vårat notsystem. Så vi känner oss redo inför Sardiniens VM-tävling dit vi åker nästa vecka, avslutar Dennis.

Nästa deltävling i Junior-VM i rally, Junior World Rally Championship (JWRC), körs den 8-11 juni på den Italienska ön Sardinien, som är den andra deltävlingen i mästerskapet och den första på grus. Efter den första tävlingen på asfalt på Korsika ligger Dennis och Johan på en femte plats i mästerskapet och leder den interna rookie cupen.

JWRC drivs av M-sport och alla deltagare tävlar i identiska Ford Fiesta Ecoboost R2T.

17-05-27 Jansson skrällde i South Swedish Rally
Tredje deltävlingen i Rally-SM blev en ny triumf för Jacob Jansson, Kopparberg. Trots en bil i en otrimmad klass blev han bäste svensk i South Swedish Rally i Karlskrona.

Allra snabbast var norrmannen Frank Tore Larsen, men han fick nöja sig med segerskumpa och lagerkrans. Istället blev 25-årige Jacob Jansson från Kopparberg bästa SM-förare.
– En fantastisk helg där vi hittade vårt tempo och det räckte hela vägen, konstaterar en jublande glad Jansson.
Förra året tillhörde han favoriterna i JSM Otrimmat, men fick bryta sedan han dundrat av vägen. Den här gången höll det hela vägen och det var på sträcka nio han gick upp i rygg på Larsen.
– Det kan man kalla revansch! Långt över förväntan när motståndet är nya R5:or, fortsätter Jacob.
Hans ombyggda Mitsubishi Evo X är ombyggd till en R4:a, men klassas som en otrimmad bil.
Trea totalt Thomas Thunström, Ludvika, som efter tolv mils körning var femton sekunder efter Jansson.

En annan riktigt tuff fight ägde rum i klassen Trimmat 2WD (tvåhjulsdrivet) där hemmaåkaren Robin Sandberg, från Ryd, lyckades hålla tiondelarna på sin sida. Sandbergs första delsegern i en nybyggd Corolla och efter den imponerande uppvisningen slutade han fyra totalt.
För Jonas Åkesson, från Karlskrona, blev det en fjärdeplats.

Respektive klassvinnare i SSR:
Otrimmat 2WD: Jonas Bodin, Grödinge MK, Citroën C2 R2, 1.18.30,9
Trimmat 2WD: Robin Sandberg, Ryds MK, Toyota Corolla, 1.13.26,4
Otrimmat 4WD: Jacob Jansson, MK Kopparberg, Mitsubishi Evo X R4, 1.12.21,6
Trimmat 4WD: Thomas Thunström, Ludvika MS, Citroën DS3 R5, 1.12.35,0
JSM Otrimmat: Sebastian Johansson, Gotlands MF BK, Ford Fiesta R2, 1.16.09,4
JSM Trimmat: Andreas Persson, MK Ratten, Renault Clio RS, 1.15.45,0

Totalsegrare:
Frank Tore Jansen, Norge, Ford Fiesta R5, 1.10.40,7

Resultatlista: http://www.resultatservice.com/rally/2017/ssr/resultat/1result.html
17-05-26 Norsk ledning i South Swedish Rally
Norskt i topp i South Swedish Rally. Redan på första metern tog norrmannen Frank Tore Larsen täten. Inför lördagens sex sträckor är Ludvikas Thomas Thunström tvåa totalt.

Etapp 1 innehöll tre sträckor i Karlskronas närhet som kördes två gånger. Den norska elitföraren Frank Tore Larsen tog som väntat kommandot med sin fyrhjulsdrivna Ford Fiesta R5.
42 sekunder bakom jagar Ludvikas Thomas Thunström i en Citroën DS3 R5.
- Vi siktade på att snäppa upp, för vi är tvungna om SM ska leva för vår del och det har gått bra. Vi fortsätter åka på i vårt tempo, säger Thunström.
Snabbast i tvåhjulsdriven bil är Robin Sandberg, från Ryds MK utanför Växjö. I morgon får han hemmavägar, och det kan behövas för marginalen till Strängnäs Pelle Wilén är endast 1,4 sekunder.

Många förare fick problem redan första kvällen, bland annat SvT:s expertkommentator Jonas Kruse. Han tvingades bryta då bromsarna slutade fungera.
South Swedish Rally startar om lördag morgon då ytterligare fyra sträckor ska köras i trakten av Tingsryd. Tävlingen avslutas sedan med att publiksträckan Rosenholm, i Karlskrona, körs två gånger. Första bil över målrampen på Stortorget cirka 17.05.

Klassledare i SM efter etapp 1:
Otrimmat 2WD: Jonas Bodin, Grödinge MK, Citroën C2 R2, 40.53,0
Trimmat 2WD: Robin Sandberg, Ryds MK, Toyota Corolla, 37.53,3
Otrimmat 4WD: Jacob Jansson, MK Kopparberg, Mitsubishi Evo X R4, 37.16,8
Trimmat 4WD: Thomas Thunström, Ludvika MS, Citroën DS3 R5, 37.08,2
JSM Otrimmat: Sebastian Johansson, Gotlands MF BK, Ford Fiesta R2, 39.21,4
JSM Trimmat: Andreas Persson, MK Ratten, Renault Clio RS, 39.08,2

Resultatlista: http://www.resultatservice.com/rally/2017/ssr/resultat/1result.html
SM-tabeller efter vinterns två deltävlingar: http://www.rallysm.se/resultat/

Tidsschema
Lördag 27 maj
07:30 Omstart
08:33 Åskefälla
08:56 Vieboda
09:41 Service Tingsryd
10:34 SS9 Jönsamåla
11:17 SS10 Hjorthyltan
12:17 Service/lunchuppehåll Tingsryd
15:15 SS12 Rosenholm 3 (publiksträcka)
15:30 Remote-service utanför ishallen
16:43 SS13 Rosenholm 4 (publiksträcka)
17:08 Målgång Torget Karlskrona

17-05-25 Träffsäker debutant i Sydsvenska Rallycupen
Nu på lördag körs Sydrallyt, fjäre deltävlingen i Sydsvenska rallycupen. Klockan tio på lördagsmorgonen startar ekipagen från Tingsryd. Tävlingen är ett samarrangemang med Sydsvenska Rally SSR med målgång och prisutdelning i Karlskrona.

En av de intressantaste förarna är en av de två ledarna i Prispottslistan, Erik Sundqvist, Ljungby. Han delar ledningen med Stoffe Nilsson och de två representerar på många sätt ytterligheterna men också charmen med rallysporten och med Sydsvenska rallycupen. Medan Stoffe är hur rutinerad som helst, debuterade 1993, kör en fyrhjulsdriven Subaru med 300+ antal hästkrafter till ett värde av många pengar så kör Erik nu sin femte tävling, skall tygla 90 ystra hästar till ett värde av en halv mellandiff i Stoffes Subaru.

Vem är då Erik Sundqvist. 22 år gammal växte han upp med två rallykörande bröder, Patrik som med sin vita Golf ett tag dominerade grupp E i Småland medan Johan körde Volvo och sedermera BMW i Grupp H.
- Jag har ju varit med ute mycket förstås men fram till bara för nåt år sedan var det bara skytte som gällde. Det blev några JSM tecken blev det men i bakhuvudet fanns alltid detta att jag måste prova rally jag också.

Vintern 2017 tog Erik sin licens och sen börja en framgångssaga. Klasseger i Simrishamn, Silversprinten, Silverkongen och i Ljungby, det vill säga seger i fyra av fyra möjliga. I hemmatävlingen knep han inte segern förrän på sista sträckan vilket visar på en förmåga att fokusera och utestänga allt oväsentligt inför uppgiften.
- Det kan jag säga att jag säkert har med mig från skyttet där det verkligen gäller att hitta rytmen och vara fokuserad, säger Erik.

Erik jobbar till vardags som rekonditionerar efter att gått fordonsmekanikerutbildningen på gymnasiet. Där i den klassen hittade han också sin kartläsare Max Salomonsson som dessutom är en god hjälp i garaget. De kör så här långt utan noter. Många hävdar att C-förare skall göra det och när Erik utvecklar sitt förståndiga resonemang så kan man bara hålla med.
- Det är så mycket annat att ta in när man börjar köra rally och det viktigaste är att få känslan för samspelet mellan bil, förare och de yttre förutsättningarna. Tänk om intercomen helt plötsligt skulle sluta att fungera och jag inte har förmågan att "läsa" vägen? När man kör med noter så handlar det fortfarande om att värdera den information jag får inklusive noterna och då är jag mer komplett om jag har en bra grund att stå på.

Vi önskar Erik och alla andra ekipage i Sydrallyt lycka till, Som sagt, första start klockan 10 från Tingsryd och för er som också tittar på SSR så kommer Sydrallyt på sträcka 8 till 11.

Följs oss också på facebook och på hemsidan www.ssrc.se där resultat för tävlingar och ställningen i cupen publiceras.

17-05-25 Rallyradion snackar upp South Swedish Rally - Rally-SM i Karlskrona
Nu till helgen går Rally-SM vidare med den tredje deltävlingen för säsongen, South Swedish Rally i Karlskrona. Som dessutom är årets första grustävling i mästerskapet. På plats för att bevaka all action är som vanligt Rally Live, som sänder hela tävlingen via rallyradion.

Sebastian Bourghardt, Per Johansson och Ola Strömberg finns på plats i Karlskrona och tillsammans kommer de ta förarna på pulsen direkt efter målgång på sträckorna, och ta lyssnarna igenom årets tredje SM-deltävling.

Sändningen startar 14.00 på fredag när förarna lämnar servicen i Karlskrona för att ge sig ut mot de första sträckorna, och på lördag startar sändningen via 07.30 och pågår tills tävlingen är avgjord.

Lyssna på sändningen gör du som vanligt via SBFplay.se eller i den nya appen SBFPLAY Radio till iPhone och Android. Alla länkar och spelare för att lyssna genom hittar du på rallyradion.se.

Passa på att ladda upp inför tävlingen med Rally Lives fulmatade podcast inför tävlingen: http://rallylive.se/15-south-swedish-rally-2017/
17-05-25 Rallyradion snackar upp South Swedish Rally - Rally-SM i Karlskrona
I veckans avsnitt bjuder Rally Live dig på över en timmes uppsnack inför South Swedish Rally, deltävling tre i Rally-SM. Vi pratar med SVT Sport:s expertkommentator Jonas Kruse som gör comeback i Rally-SM, SM-ledande Martin Lundqvist och Robin Sandberg i Trimmat 2WD och Pontus Jacobsson i JSM-Trimmat. Dessutom får du alla förutsättningar inför helgens tävling.

Lyssna via: http://rallylive.se/15-south-swedish-rally-2017/
17-05-25 Dennis Rådström tillbaka i Rally-SM
I helgen är femman i Junior-VM i rally, Torsbys Dennis Rådström med kartläsare Johan Johansson, tillbaka i Rally-SM när South Swedish Rally körs i Karlskrona. Detta ett år efter att Dennis gjorde SM-debut i samma tävling.
- Det är ett speciellt rally. Det var min första SM tävling någonsin, som vi åkte förra året. Det var stort då, och det är stort nu. Karlskrona är en fantastisk stad att starta i med rampen på torget och mycket folk i skogen, säger Dennis.

Dennis och Johan satsar i år på Junior-VM i rally där de ligger på en femteplats i mästerskapet och leder den interna rookie-cupen, och starten i Karlskrona är en bra uppladdning inför nästa VM-tävling på Sardinien om två veckor.
- Det är härligt att va tillbaka i SM och skaffa mer erfarenhet. Detta är en bra uppladdning inför Sardiniens VM-rally om några veckor, fortsätter Dennis.
- Jag skulle säga att motståndet i SM och VM likvärdigt, det är otroligt tufft. Helgens tävling kommer bli helt öppen, och vi ser fram emot att ta fighten. Alla i SM jobbar hårt med sin utveckling. Så det ska bli kul att se vem som jobbat hårdast.

Även om det är två veckor kvar innan duon startar i Sardinien, så inledes förberedelserna redan nu.
- När vi börjar reken på torsdag går vi in i vår bubbla och startar med uppladdningen som om det vore en VM-tävling. För att vi ska få ut så mycket som möjligt av tävlingen, och komma väl förberedda till Sardinien, säger Dennis.

Dennis och Johan ser fram emot en tuff tävling, där många kommer lägga sig i kampen om en framskjuten placering.
- Alla i klassen är tuffa konkurrenter och segerkandidater., Vi har inte lyckats möta någon av konkurrenterna i någon tävling i vår. Så det ska bli kul och se hur vi står oss mot varandra, avslutar Dennis.
17-05-23 Jansson ser fram emot South Swedish rally
Rally-SM gasar vidare och går i helgen in i grussäsongen när den tredje deltävlingen i mästerskapet ska avgöras. Det är South Swedish Rally med Karlskrona som huvudort som står för dörren och Jacob Jansson med co-driver Stefan Gustavsson ser fram emot tävlingen.
South Swedish Rally brukar alltid vara en utmanande och bra tävling, och årets upplaga blir förmodligen inget undantag.
- Vi ska göra allt vi kan för att krympa avståndet till första platsen efter missödet i Östersund, men vi har samtidigt inte råd med fler misstag.Det kommer bli en hård fight med en tuff klass med flera sergerkandidater. Vi har en god känsla inför rallyt och är förberedda för en tuff kamp i blekinges skogar, säger Jacob Jansson

Tävlingen bjuder på totalt 13 specialsträckor som mäter totalt 12,4 mil.
- Tävlingen körs över två dagar med start på fredag eftermiddag och med målgång på lördag eftermiddag.
Vi kommer gå ut med startnummer 50 på dörrarna och ser fram emot en fin helg i Karlskrona och förhoppningsvis med mig och Stefan högst upp på pallen när dammet lagt sig på lördag eftermiddag. säger Jacob Jansson.

17-05-21 Röjsel redo för South Swedish Rally
Grussäsongen i årets Rally-SM närmar sig med stormsteg. Nu på fredag startar årets längsta och oftast mest krävande SM-deltävling, South Swedish Rally. Daniel Röjsel med co-driver Nicklas Edvardsson har förberett sig genom att testa bland annat nya däck inför tävlingen som utgår ifrån Karlskrona.

Det är gruspremiär tävlingsmässigt för Fordteamet som i år endast kört ett test på underlaget med EcoBoost-Fiestan. Mycket körningen kommer det däremot att bli innan start på fredag eftermiddag. På tisdag körs bilen i samband med ett Fordevent på Emmaboda och därefter ett test med Michelin i Växjö på onsdag.
-Vi körde ett test för en vecka sedan och provade Michelindäck på bilen för första gången på grus och justerade lite på stötdämparna. Allt känns mycket bra och körningarna vi ska göra under veckan kommer att bli pricken över i:et men jag tror ändå att det viktigaste är att fokusera under reccen, säger Daniel.

12 mil uppdelat på 13SS ska köras och vägarna brukar vara smala och krokiga med stenmurar vid kanterna, lägg därtill ett varmt väder som påfrestar ekipagen lite extra.

Teamet leder sin klass i J-SM med 15 poäng och South Swedish Rally är den tredje av totalt sex deltävlingar.
-Målet är ju såklart i första hand att behålla ledningen men vi ska försöka att utöka poängavståndet så mycket det går. Och det är klart att självförtroendet är på topp efter segern i förra deltävlingen i Östersund för tre månader sedan, säger Daniel med ett brett leende.

Mer information om tävlingen finns på länken. http://southswedishrally.com
17-05-18 Trimmat 2WD svårtippat i 42:a South Swedish Rally
Rally-SM fortsätter med South Swedish Rally 26-27 maj i Karlskrona, och spänningen är stor i trimmat tvåhjulsdrivet. Sexton presumtiva vinnare till start. Fagersta Martin Lundqvist är den som leder tabellen efter vinterns två deltävlingar; Söderhamn och Östersund.
– Det känns oväntat men bra! Vi hade inte planerat för hela mästerskapet, men nu när det går så
bra måste vi fortsätta, säger Lundqvist.

För hans del är det tio år sedan han senast körde South Swedish Rally. Då slutade det dessutom med att han satte bilen i en timmertrave. Nu kommer han i en Golf.
– Vi får brottas med att de värsta konkurrenterna har kört SM-tävlingarna flera år på raken. Vår plan är att åka fort på ett tryggt sätt, så får vi se hur långt det räcker.

En som hittar desto bättre är Jonas Åkesson, som bor i Karlskrona. Han har flera gånger visat kapacitet med sin gamla Ascona - så pass att han får låna Team Nybes potenta Volvo 240. Förra året körde Växjös Robin Sandberg den.
– Robin gillade det vi gjorde då för vi hade en härlig fight. Jag fick testa bilen i vintras och det gick så bra att nu blir det Volvo istället, säger Åkesson som aldrig kört rally i annat än Opel Ascona.

Efter ett par lokala tävlingar i Volvon har det lossnat ordentligt med bland annat en femte tid totalt.
– Självförtroendet är på topp och vi har hemmavägar på fredagen. Om allt känns riktigt bra då, ska vi slåss om att vara bästa bakhjulsdrivna i alla fall, säger han.

Den som har lägsta oddsen är ändå Strängnäs Pelle Wilén. Efter punkteringen och noll poäng i Söderhamn vann han Trimmat 2WD med glans i Östersund.
– En skön revansch! Vi ska kämpa på i Karlskrona och köra smart för SSR är en tuff och
utslagsgivande tävling, säger Pelle.

Sedan vintern har han bytt en trasig kamaxelgivare. En detalj som ibland hindrat bilen från att gå på full gas.
Något lätt match blir det ändå inte, för Växjös Robin Sandberg har fått upp farten ordentligt i sin Toyota Corolla. Dessutom känner han till trakten. Corolla-föraren Jonas Johansson, Askersund, håller bronsplatsen och vill fortsätta med det medan Kristian Johansson, Viskafors, vill nå den i SSR. Kristian har sålt sin Suzuki Swift och kommer i sin ”gamla” VW Golf IV KitCar. Efter två mindre, brutna tävlingarna hittade han farten i Ljungby och vann där över Robin Sandberg.

Totalt ska tolv specialsträckor köras, som sammanlagt mäter 125 km. Ceremoniell start och mål på Stortorget i Karlskrona, där också bilarna tas om hand under fredagen av teamens mekaniker.

I norra utkanten av stan återfinns Rosenholm, redan en klassisk publiksträcka som körs två gånger på fredagen och dubbelt även på lördagen. Sista gången är den power stage, där extra SM-poäng delas ut till de tre snabbaste förarna.

Första bil i mål i det 42:a South Swedish Rally beräknas nå Stortorget 17.08 på lördagen.

Förhandsfavoriter i övriga klasser:
Otrimmat 2WD: Anders Åberg, Hässleholms MK
Otrimmat 4WD: Jacob Jansson, MK Kopparberg
Trimmat 4WD: Michael Wikström, NMS Boden
JSM Otrimmat: Daniel Röjsel, SMK Dala Falun
JSM Trimmat: Pontus Åhman, Almunge MK

Anmälningslista: http://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/ShowEntrants.jsp?RaceNbr=2017013
17-05-17 Wikström het segerkandidat i 42:a South Swedish Rally
68 förare till South Swedish Rally den 26-27 maj. SM-ledande Michael Wikström är en het kandidat till totalsegern, i kamp med norrmannen Frank Arne Larsen.

Boden-föraren Michael Wikström har 147 mil från hemmet i Sävast utanför Boden till tävlingscentrum i Karlskrona när det 42:a South Swedish Rally genomförs.
– Det är så fantastiskt kul att vi leder Rally-SM att det överväger den långa resan, säger Wikström och fortsätter:
– Tävlingen är legendarisk och att få skriva in sig i historieböckerna som segrare vore stort. Men viktigast är att plocka hem så mycket poäng som möjligt.
Han tog full pott i premiären, och följde upp med en tredjeplats i andra vintertävlingen. Nu blir underlaget grus.
– Egentligen gillar jag det bäst, men häruppe har vi mycket vinter så jag har nog kört mest på is och snö.

Totalt ska tolv avlysta sträckor på små grusvägar köras, som sammanlagt mäter 125 km. Under så många mil kan allt hända och bilarna utsätts för tuffa tag. Förutom alla svenskakonkurrenter blir också norrmannen Frank Tore Larsen en tuff nöt att knäcka. Han var nyligen bara sekunder efter VM-föraren Mads Østberg i stortävlingen Rally Sørland. Problemet var bara att Larsen avslutade med att slå ner för hårt efter ett spektakulärt hopp, och måste reparera hela framvagnen på sin Ford Fiesta R5.
– Bilen är på verkstad och allt är förberett, men vi vet inte om vi hinner få hem delarna i tid. Jag vill gärna åka i Karlskrona, men är realistisk och tror fifty-fifty på att vi hinner, säger Larsen.

SM-ledaren Wikström, i tyngsta klassen trimmat fyrhjulsdrivet, kör en Ford Focus WRC han köpte inför säsongen 2016.

17-03-03 Jari Liiten Motorsport supernöjda med Östersund Winter Rally
Jari Liiten Motorsport med Jari Liiten som chaufför och Emil Eklund i högerstolen, körde andra SM-deltävlingen, Östersund Winter Rally 24-25 februari. Teamet anlände till Östersund på torsdagen för anmälan, besiktning samt rekognosering (genomkörning) av 2 sträckor. Under fredagen fortsatte rekognoseringen av de totalt 7 sträckorna.

På fredagskvällen startade tävlingen. Den första specialsträckan på 2,2 mil i mörker. Vi startade i högt tempo, men tyvärr hade vi för dåligt ljus på rallybilen. Siktproblematiken påverkade både Jaris körning och Emils notläsning. Sjätte tid i klassen 19,7 s efter ledaren.
SS2 publiksträckan på Östersunds travbana, var både bökig och trång. Fortsatt siktproblematik och åter sjätte plats i klassen 4,2 s efter. Nu blev det nattvila.

Lördagsmorgonen startades både tidigt och hårt. Dagens första sträcka mätte 3,3 mil. Äntligen dagsljus och teamet fick till känslan i bilen igen. Återigen sjätte tid i klassen 23,3 s efter.

De två kommande specialsträckorna (SS4 och SS5) hade körts under tävlingen Offerdalingen två helger tidigare. Jari ändrade körstil vilket gav resultat. Tempot på SS4 var högt och i mål visade det sig att teamet tog sin första sträckseger tillsammans och Jaris första sträckseger i SM! 1,4 s före närmaste konkurrent. Med nyvunnet självföretroende väntade SS5. Vi fortsatte i samma tempo, dock höll vi på att flyga av vägen, men blev räddade av fina snövallar. Femte tid i klassen 6,3 s efter. Teamet klättrade uppåt i resultatlistan, låg inför lunchservicen på en bronsplats 9,9 s upp till silverplatsen.
Lunchservice, servicepersonalen gick igenom bilen och besättningen fyllde på sina energidepåer inför de två avslutande sträckorna.

SS6 var en klurig sträcka, som gick utför. Vägen kantades av höga snövallar. Vi kom i mål på näst snabbaste tid på sträckan, 0,8 s efter sträcksegraren.

Avslutande SS7 på 3 mil. Inför sträckan låg vi kvar på tredje plats, 33,6 s upp till ledning och 6,5 s upp till andraplats. SS7 var en s.k. powerstage vilket innebär att de delas ut extra SM poäng till de 3 snabbaste i klassen.

Vi åkte i ett hissnande tempo och nådde målet, näst snabbast på sträckan. Detta gav 2 extra SM-poäng. När vi nådde slutmålet visade det sig att det saknades 3,8 s till andraplatsen. Teamet kom därmed på 3e plats i JSM Otrimmat 2WD! Vi är supernöjda med helgen. Bilen fungerar, känslan i bilen är kanon och hela teamet är otroligt belåtna efter Östersund Winter Rally.
17-02-26 Jacob Jansson hemma efter Deltävling #2 i Östersund
Vi kom in i tävlingen med stort självförtroende och hade höga förhoppningar. En tävling som hade perfekta vintervägar med jättetjock botten på vägen, snövallar, solsken och cirka 5 minusgrader.

Tyvärr vart tävlingen kortare än vad vi hade räknat med och vi hamnade i snövallen redan på ss1.
"Jag hade för hög hastighet in i en höger-vänster kombination som gjorde att jag vart sen in i vänster på för hög växel så vi fastnade i snödrivan och det förstörde resten av helgen" säger en uppgiven Jacob

Men helgen otur skulle hålla i sig då man startade om till lördagen med målet att plocka SM poäng.
"Jag vet inte riktigt vad som hände men redan på första sträckan så hamnade vi på sidan av vägen igen. Mekanikerna kom och hämtade oss och vi drog in till servicen för att starta om till eftermiddagen."

Men när mekanikerna tog ner hasplåten så var det olja överallt, det visade sig att när Drivknuten gick isär så slog den i ett öra i motorblocket och det blev en spricka, därmed vart det Game over. Så nu väntar jobb i garaget med ett gå igenom motor och drivlina under våren. Men till sommaren kommer vi tillbaka igen, det ser vi fram emot
17-02-26 Röjsel SM-ledare efter segern i Östersund
Den andra deltävlingen i Rally-SM, Östersund Winter Rally, blev en lyckad historia för Ford-teamet med Daniel Röjsel och co-driver Nicklas Edvardsson som tog hand om ledningen från start till mål.

11,8 mil uppdelat på sju välkända sträckor skulle fälla avgörandet bland de 90-talet startande i vintersäsongens avslutande deltävling.
-Vi har alltid kört fort här uppe i Östersund men aldrig riktigt lyckats komma i mål utan bekymmer. Konkurrensen är stenhård i J-SM i år men vi ska göra vårt bästa, sa Daniel innan start.

Rallyt startade på fredagskvällen med den klassiska sträckan i5 på dryga två mil följt av en tre kilometer kort TV-sänd sträcka på travbanan. Det var kolmörker som skulle sätta deltagarna på prov under kvällen och det var därmed extra viktigt att noterna och framförallt extraljusen fungerade bra. Daniel och Nicklas gick ut med förhoppningarna att göra en stabil start på rallyt och lägga en bra grund inför resten av tävlingen på lördagen. Vid målgång på SS1 var de snabbast i klassen med två sekunder före tvåan och nio före trean, dessutom 17:e totalt i tävlingen.
Den korta publiksträckan inne vid travbanan i Östersund i direkt anslutning till serviceplatsen handlade mycket om överlevnad bland hårnålskurvor och trånga passager. Ford-ekipaget körde in på andra tid i klassen, 1,3 sekunder efter snabbaste tid men utökade ledningen till 11,1 sekunder efter en väl genomförd start på tävlingen.

Lördagen startade ordentligt med 3,3 mil långa Lillsjöhögen. Efter en stabil och felfri körning tog Daniel och Nicklas ytterligare en sträckseger i klassen och utökade ledningen till 34 sekunder.
Till de två korta SS4 och 5 ändrade ekipaget taktik för att bevaka ledningen innan lunchuppehållet.
-Kändes som att vi låg på för lite på Lillsjöhögen i morse men när vi fick tiden vid målgång förstod jag att min körning utan onödig sladd i svängarna var mycket tidseffektiv. Tog det lite väl lugnt på SS4 när vi skulle börja bevaka men på SS5 tappade vi ingen märkbar tid enligt plan, sa Daniel vid lunchuppehållet.

Hittills hade inte bara Daniel och Nicklas skött sig bra, även bilen och däcken hade fungerat felfritt vilket var skönt för serviceteamet som kunde fortsätta att fokusera på att hålla bilen i topptrim inför avslutningen på tävlingen.

Med 26,9 sekunder till godo och två sträckor kvar på totalt 3,6 mil var ännu inget helt avgjort. Efter att ha tagit sig igenom 6,4 kilometer utan att ha tappat någon märkbart tid, helt enligt planen, återstod klassiska Husås-Andviken med en längd av tre mil. Att bonuspoäng utdelas till de tre snabbaste på denna sista sträcka var inget Daniel och Nicklas hade i tankarna innan start. Målet var att ta klassegern genom en felfri avslutning.
Vid målgång tog de tillslut segern med hela 41,4 sekunder och till deras förvåning även tre bonuspoäng genom att vara snabbast på sträckan med hela 11,6 sekunder. Totalt i tävlingen hamnade de på en imponerande 14:e plats.
-Helt fantastiskt! Detta har vi kämpat länge för. Vi har varit i ledning i SM så många gånger förut när vi har drabbats av tekniska problem. Detta känns lite som en revansch och även kul för Ford, teamet och alla partners att vi lyckas vinna och därmed gå upp i betryggande ledning i SM, sa en nöjd Daniel vid målrampen.

Teamet leder nu J-SM Otrimmat med 15 poäng inför sommarens fyra deltävlingar med start i South Swedish Rally den 25:e till 27:e maj.

Resultat ifrån tävlingen: http://www.resultatservice.com/rally/2017/ostersund/resultat/1result.html
17-02-25 Mattias Adielsson vann Östersund Winter Rally
I Östersund kom den första totalsegern i Rally-SM för Mattias Adielsson från Göteborg och kartläsaren Andreas Johansson från Kungsör. Tävlingen blev en kamp mellan tre förare, som inte skulle avgöras förens på den sista specialsträckan. inför den skiljde endast 0,1 sekunder dem åt, så snabbast föraren skulle vinna tävlingen. Här visade Adielsson sin styrka och var 13,8 sekunder snabbare än någon annan.
- Jag frågade Andreas några gånger på sträckan om han trodde att farten skulle räcka eller om vi skulle försöka öka lite till. Nu visade det sig att det räckte, vilket känns
otroligt skönt. Jag är så himla lycklig, vi har kämpat för det här i så många år och nu lyckas vi, det är så fantastiskt, säger Mattias Adielsson.

Östersund Winter Rally startade i fredags med två specialsträckor. Adielsson var snabbast på den första och låg inför lördagen på en andra plats. Lördagens första sträcka var över tre mil och här tappade Mattias lite tid då inte bilen gav full effekt mot slutet. Vid efterföljande service fixades bilen och sedan var det inga problem under resterande sträckor.
- Vi är mycket nöjda med den här tävlingen, samarbetet i bilen har fungerat superbra. Andreas gör ett kanonjobb och levererar noterna precis i rätt tid, det är en otrolig
trygghet för mig att ha honom vid min sida. Nu är det Andreas och jag som får kliva upp på prispallen men det är många som skall känna att de står där tillsammans med oss.

Alla i teamet och många där till skall känna sig delaktiga i segern. Vi gör det här tillsammans och vi skall göra det igen, avslutar Mattias Adielsson.

Resultat Östersund Winter Rally
1. Mattias Adielsson Göteborg 01.06.29,0
2. Jörgen Jonasson Vännäs +13.8
3. Michael Wikström Boden +14.5

SM-tabell Trimmat 4wd
1. Michael Wikström - 41p
2. Mattias Adielsson - 29p
3. Jörgen Jonasson - 20p
17-02-25 Adielsson vann Östersund Winter Rally
Avslutningen blev gastkramande i den andra deltävlingen i Rally-SM, Östersund Winter Rally. När det verkligen gällde klev Mattias Adielsson hårdast på gasen och totalvann.

Fighten var stenhård, med tre bilar inom en tiondels sekund när en sträcka återstod att köra. Bodens Michael Wikström ledde efter fredagen, och övertog ledningen inför avslutande Husås-Andviken av Jörgen Jonasson, Vännäs. Efter 48 minuters körning var de två och Mattias Adielsson lika i tid. Snabbast över power stage skulle vinna.
Det blev juniorlandslagsföraren Mattias Adielsson i en Ford Fiesta R5, tillsammans med co-driver Andreas Johansson, Kungsör.
– En dröm! Min första delseger i SM och så här i Östersund som är en så härlig tävling, jublar Adielsson.
Segermarginalen blev till slut 14 sekunder före Jörgen Jonasson, som i sin tur var 0,7 före Michael Wikström.
– Vi fegade lite på sista för att inte riskera att förlora SM-ledningen totalt, säger Wikström som tog maximala poäng i premiären och nu kryddade på med en tredjeplats.

Segrare i respektive klass i Östersund Winter Rally blev:
Trimmat 4WD: Mattias Adielsson/Andreas Johansson, Göteborgs MF, Ford Fiesta R5, 1.06.29,0
Otrimmat 4WD: Robert Scholander/Jonas Magnér, SMK Eksjö, Mitsubishi EVO 9, 1.10.05,7
Trimmat 2WD: Pelle Wilén/Martin Holmdahl, Strängnäs AMS, Toyota Corolla, 1.09.50,4
Otrimmat 2WD: Anders Åberg/Björn Johnsson, Hässleholms MK, Peugeot 208 R2, 1.13.54,1
JSM Trimmat: Pontus Åhman/Patrik Åhman, Almunge MK, Opel Corsa B, 1.10.05,7
JSM Otrimmat: Daniel Röjsel/Nicklas Edvardsson, SMK Dala Falun, Ford Fiesta R2T, 1.11.15,3.

För resultat: www.resultatservice.com
För mer info: Se www.rallysm.se
17-02-25 Robert Scholander och Jonas Magnér tar sin första vinst i Östersund
Robert Scholander och Jonas Magnér tog guld i Östersund i klassen otrimmat 4WD. Då starkaste konkurrenten Jacob Jansson försvann tidigt ur tävlingen kunde Robert och Jonas köra hem guldet med god marginal.
-"Äntligen höll det hela vägen och vi lämnar Östersund med full pott och extra power stage poäng. Detta är min första SM vinste så det känns verkligen extra skönt. Tävlingen har visat upp sin bästa sida med kanon vägar och väder. Bästa helgen på länge.", säger en nöjd Robert.
17-02-25 Jonasson övertog ledningen
i Östersund Winter Rally Andra deltävlingen i Rally-SM har avverkat två tredjedelar, och så långt är det Jörgen Jonasson från Vännäs som leder Östersund Winter Rally.

Efter de två inledande sträckorna i mörker på fredagskvällen var han fyra. Sedan nockade han motståndarna fullständigt på lördagsmorgonen genom att vara drygt 20 sekunder snabbare med sin Skoda Fabia R5 än näst snabbaste Michael Wikström, Boden. Sträckan efter lugnade han sig lite, utökade ändå med fyra sekunder. Bara för att snurra i ett vägbyte på sträcka fem.

Det gör att Michael Wikström helt plötsligt bara är 2,2 sekunder bakom i sin Ford Focus WRC. Som extra krydda på spänningen är trean Mattias Adielsson, Göteborg, bara ytterligare fyra efter. Mellan de tre främsta i Östersund Winter Rally skiljer det bara drygt sex sekunder.

Av de sju specialsträckor som ingår i Östersund Winter Rally 2017 återstår nu två, Gällsåberget och Husås innan första bil väntas till prisutdelningen på Stortorget cirka 16.15.

Leder respektive klass gör:
Trimmat 4WD: Jörgen Jonasson/Nicklas Jonasson, Vännäs MK, Skoda Fabia R5, 44.54,6
Otrimmat 4WD: Robert Scholander/Jonas Magnér, SMK Eksjö, Mitsubishi EVO 9, 47.22,5
Trimmat 2WD: Pelle Wilén/Martin Holmdahl, Strängnäs AMS, Toyota Corolla, 47.30,1
Otrimmat 2WD: Anders Åberg/Björn Johnsson, Hässleholms MK, Peugeot 208 R2, 49.40,8
JSM Trimmat: Pontus Åhman/Patrik Åhman, Almunge MK, Opel Corsa B, 47.32,9
JSM Otrimmat: Daniel Röjsel/Nicklas Edvardsson, SMK Dala Falun, Ford Fiesta R2T, 48.21,3.

17-02-24 Leder efter första dagen i Östersund
Efter en trevande start med mycket strul, leder nu Robert Scholander och Jonas Magnér med dryga 44 sekunder inför andra dagen i Östersund Winter Rally 2017.
-"Vi hade det sämsta möjliga läget inför starten. Bilen vägrade att starta och vi hade endast 12 sekunders marginal att klara starten. Ofokus och nerver var på helspänn, säger Robert, men vi är i mål efter de först två sträckorna och vi leder. Bättre start kan man inte ha, och vi glömmer dagens strul inför morgondagen då vi ska öka tempot ytterligare lovar Robert.
17-02-24 Wikström snabbast till nattvilan
Sprintmästaren Michael Wikström visade klass när Östersund Winter Rallyinleddes med två sträckor. Boden-föraren leder med 3,3 sekunder.

Det var halt och mörkt i skogen och det bemästrade landslagsföraren Mattias Adielsson bäst. Göteborgaren tillhör förhandsfavoriterna med sin Ford Fiesta R5, och förväntades ta upp kampen med P-G Andersson, fjolårets dominant. Men den fighten kom av sig direkt då P-G nådde målet med endast ettans och femmans växel kvar. En mardrömsstart för P-G, som tvingas ge upp om han inte får tag på en ny växellåda i natt.

Istället visade SM-ledande Michael Wikström att han vill ha mer än det guld han tog i sprint under SM-veckan i Söderhamn. Boden-föraren var 1,9 sekunder efter Adielsson på första sträckan, men efter publiksträckan på travet var ställningen den omvända. Trea Thomas Thunström, Ludvika.
– Vi bestämde oss för att ta i hårt på travet och det gav utdelning. I morgon slipper vi mörkret så då ska vi försöka hålla i det här, säger Michael Wikström. Östersund Winter Rally startar om redan klockan 08.00 i morgon lördag med specialsträcka tre, Lillsjöhögen. Sedan ska ytterligare fyra sträckor köras innan första bil väntas till prisutdelningen på Stortorget cirka 16.15.
17-02-24 En rallyhälsning från Östersund
Efter ett lyckat rally i Finland där Jonna och Julia stod som segrare på lördag kvällen efter att 9 special sträckor hade körts är det nu dags för SM deltävling 2 i Östersund.

Jonna är på plats i Östersund tillsammans med Co-Driver Madelene Buskas. Under torsdagen har tjejerna anmält sig och även några sträckor har reccats. Det bjuder på mycket isiga vägar och betydligt mer snö än vad vi hade i Söderhamn där deltävling 1 gick.

Nytt till denna tävling är att Jonna och Madelene kommer skriva egna noter på alla sträckor,
vilket självklart är nervöst men vi har inställningen att vi måste börja nånstans och då 2017 har börjat med att vi bara skrivit egna noter fortsätter vi på det spåret nu!

Startnummer 2 har tjejerna blivit tilldelade och första start är på fredag kväll 18.00.
Först ska en sträcka i skogen avverkas på ca 2 mil därefter kommer dom tillbaka och kör en sträcka på travbana inne i Östersund, innan det är dags för nattuppehåll.
17-02-23 Följ Östersund Winter Rally via Rallyradion
Rally-SM fortsätter denna helg med Östersund Winter Rally, som utgör den andra deltävlingen i årets mästerskap. Rally Live finns på plats för att ta dig genom all action i helgen via SBFplay.se.

Fredagen inleds med två sträckor, varav en på Östersunds travbana följt av en sträcka i skogen. På plats under fredagen finns Robin Nilsson och Stefan Sollenfelt. Till lördagen ansluter Per Johansson som tillsammans med Sebastian Bourghardt tar dig genom tävlingen.

Sändningen startar med uppsnack från travet 17.00 på fredagen, och vi sänder tills sista bil är i mål. På lördag börjar vi 07.00 och sänder tills tävlingen är avslutad.

Som vanligt lyssnar du via SBFplay.se och http://rallylive.se/lyssna.
Passa även på att lyssna på vårt uppsnack inför tävlingen: http://rallylive.se/7-ostersund-winter-rally-2017/
17-02-23 Robert Scholander lägger i nästa växel i Östersund
I morgon fredag 24 februari går starten av årets andra SM-deltävling, Östersund Winter Rally.

Rallyt erbjuder 7 specialsträckor om sammanlagt 11,3 mil på fina vintervägar. Efter premiären där de tog en fin andraplats utlovas nu en ökning med förhoppning på första vinsten för året.
"SM-sprinten i Söderhamn kändes bra men efter analys konstaterade vi att det var väldigt avvaktande åkning. Nu är det slut med detta och attacken ska fram. Vi vet att vi kan bättre", säger en förväntansfull Robert Scholander.
17-02-22 Mattias Adielsson i andra deltävlingen av Rally-SM
Till helgen är det åter dags för Mattias Adielsson och Andreas Johansson att delta i en deltävling av 2017-års Rally-SM. Östersund Winter Rally står på programmet och även till denna tävling kommer de till start med en Ford Fiesta R5.
- Vi hade en riktigt skön känsla i bilen vid förra tävlingen. Vi var snabbast, men hade lite otur och gjorde något litet misstag, det räckte tyvärr inte för att vinna guld i sprint-SM, den gången, men väl en silvermedalj, säger Mattias Adielsson.

Östersund Winter Rally startar med en lång specialsträcka i mörker på fredag och fortsätter med en kortare publiksträcka på Östersunds travet. Lördagen börjar tidigt och fem specialsträckor skall köras innan målgången vid klockan 16 på torget i Östersund. Inte så mycket snö i terrängen men rejält med is på vägarna utlovas. Den här gången är det inte bara Mattias som kommer till start från familjen Adielsson utan även pappa Mats ska köra med sin potenta Mitsubishi. Det blir första gången far och son tävlar i samma klass i en deltävling av Rally-SM.
- Förra året vann vi klassen med vår Peugeot 208 R2, i år siktar vi på en topplacering med. Forden är en fantastisk bil att köra och det ska bli spännande och se hur långt det kommer att räcka. Motståndet är tufft med många av de bästa rallyförarna i Sverige, men vi ska göra ett försök att vara snabbast. Det är dock viktigt att se till hela serien och alla poäng räknas vid årets slut, avslutar Mattias Adielsson.

Östersund Winter Rally
7 st Specialsträckor som tillsammans mäter 11 mil
Fredag
2 st Specialsträckor, första start 18,00
Lördag
5 st Specialsträckor, första start 08,00 målgång 16,30

Följ tävlingen på www.rallysm.se
17-02-21 P-G favorit trots ”gammal” bil
När P-G Anderssons anmälan nådde Östersund Winter Rally var förhandsfavoriten given. Även om Årjängsföraren kör en äldre bil än förra året blir han farlig när andra deltävlingen körs i Rally-SM.

I fjol var P-G och co-drivern Emil Axelsson mer än tre minuter snabbare än tvåan Mats Jonsson. Visserligen har Jonsson köpt den vinnande bilen, en Skoda Fabia WRC, medan P-G får låna en äldre Mitsubishi EVO 7 till helgens tävling i Östersund. Det borde sinka Årjängs forne världsförare, men att han skulle tappa tre minuter är knappast troligt. Även om Jonsson taggat upp till betydligt modernare bil med bättre väghållning.
– Det finns några gubbar som jag siktar på att vara före. Så får vi se hur långt det räcker, säger P-G.

Premiären i Söderhamn vann Bodens Michael Wikström, hårt uppvaktad av landslagsföraren Mattias Adielsson, Göteborg. Då kom inte P-G Andersson till start.

Helgens Östersund Winter Rally är andra deltävling av sex i svenskt mästerskap i rally, och den sista med is och snö som underlag. Totalt har 87 förare anmält sig, vilket är rekordmånga. För alla väntar en bana med två specialsträckor på fredagskvällen, där det gäller att köra så fort som möjligt. En är ett kortare publikprov inne på Travet. Ytterligare fem sträckor avverkas i dagsljus under lördagen, och sammanlagt ska de tävlande köra 113 kilometer i högsta tempo. De två största klasserna är trimmade bilar, med antingen fyrhjuls- eller tvåhjulsdrift. Snabbast är förstås de bilar som driver på samtliga fyra hjul. I 2WD är det stentufft, och åtminstone en handfull förare är vinstkandidater. Allra hetast bedöms Fagerstas Martin Lundquist vara efter klassegern i premiären. Då körde förhandsfavoriten Pelle Wilén punktering efter bara några hundra meter. Det har han inte tänkt göra den här gången.

Förhandstips i övriga klasser:
• Jacob Jansson, MK Kopparberg, chocköppnade i Söderhamn och vann inte bara Otrimmat 4WD, utan också totalt. Allt kan förstås hända, men håller Jansson sig på vägen i Östersund vinner han klassen med sin Mitsubishi Evo X R4.

• I Otrimmat 2WD har både Anders Åberg, Hässleholms MK, och Fjugestas Mikael Jirvelius segerplaner. Åberg bär favoritskapet i kraft av klasseger i premiären. Åberg kör en Peugeot 208 R2 och Jirvelius en Ford Fiesta R2.

• Rutinerade Erik Telehagen, Växjö, mot rookien Elias Lundberg, Sala. Så förväntas det bli i JSM Otrimmat. Båda rattar Peugeot 208 R2, så förutsättningarna är lika. Telehagen tog silver förra året, men Lundberg vann premiären i Söderhamn. Två ynka tiondelar skilde Fördel Pontus Åhman, Almunge. 22-åringen vann JSM-premiären i trimmat med god marginal och har gått igenom sin Opel Corsa B för att slippa tekniska problem. Vassaste hotet kommer från Andreas Persson, Torsby, som vill ha revansch efter en tidig punktering i Söderhamn.
17-02-21 Dags för SM Deltävling nummer två för Jacob Jansson
På torsdag morgon rullar ekipaget norrut upp till Östersund. Torsdagseftermiddagen kommer bestå utav recce och sedan på kvällen ska vi känna på lite mörkerkörning hos familjen Strömberg.

Fredagen börjar tidigt med fortsatt recce av återstående sträckor, sedan på kvällen rullar första bilen iväg 18:20 från travet ut mot första sträckan som mäter 2.2 mil för att sedan avsluta kvällen med en superspecial på Östersundstravet innan nattvilan.

Lördagen startar tufft med 3.3 mil långa Lillsjöhagen, så det gäller att vara på tårna direkt.
Östersund Winter Rally avslutas med den anrika Husås, en sträcka vi ser väldigt mycket framåt emot, som mäter nästan 3 mil.

Så efter 11.3 mil ss är tävlingen avgjord.
- Målet med tävlingen är att utöka ledningen i klassen och ta en vinst efter den fina tävligen i Söderhamn, sedan får vi se hur vi står oss totalt i tävlingen, men en topp 5 placering känns som att vi kan vara med att kriga om.
- Det känns bra att vi har fått en möjlighet för lite mörkertest på torsdagen då jag inte kört i mörker sedan Uppsala i höstas, avslutar Jacob
17-02-13 Rekordintresse för Östersund Winter Rally
Rally-SM fortsätter med 87 anmälda till Östersund Winter Rally, sista helgen i februari.
– Det känns väldigt roligt att intresset för Rally-SM har ökat så stort.

Det säger Stefan Magnusson, sekreterare i MAS (Motorsportarrangörer i Sverige, som driver SM) och ordförande i organisationskommittén i Östersund.
I det stora startfältet finns 23 anmälda i Trimmat 4WD, normalt den klass där det går allra fortast. Vilket får 18-faldige guldmedaljören Mats Jonsson, Edsvalla, att utbrista:
– Det blir många om det! Lite som i VM - det är inte lätt att veta i förväg vem som är starkast just den helgen.

P-G Andersson, Årjäng, är ett hett namn. Han vann förra året med en marginal på tre minuter och 15 sekunder, före just Mats Jonsson. Vinnande bil då var den Skoda Fabia WRC som Jonsson köpt till årets säsong, medan P-G är anmäld i en Mitsubishi Evo 7 han fått låna av Micael Jakobsson (själv till start i en otrimmad Evo 9:a).
– Bilen har jag inte kört en meter och tror inte det är något vapen i kampen om totalsegern. Men självklart ska vi försöka slå så många vi kan, säger P-G.

Jonsson trivdes inte riktigt med sin nya bil när SM inleddes i Söderhamn, men nu blir det fokus på att ändra lite i inställningarna.

Östersund Winter Rally är vinterns andra deltävling i SM och drygt elva mil ska köras i högsta tempo. Premiären i Söderhamn innehöll endast två sträckor på sammanlagt 1,5 mil, och aldrig har det varit så många punkteringar på så kort sträcka. Göteborgaren Mattias Adielsson, Umeå-föraren Jörgen Jonasson och Thomas Thunström, Ludvika, hörde till skaran och vill nu ha revansch.

Värst i Trimmat 4WD i Söderhamn var Michael Wikström, Boden, i sin Ford Focus WRC.
– En pallplats tycker jag är en realistisk målsättning i Östersund Winter Rally, säger Wikström.

17-02-06 Röjsel trea i jämn SM-premiär - sju tiondelar ifrån seger
I lördagens SM-premiär i rally på Söderhamns motorstadion plockade Daniel Röjsel en tredjeplats i en otroligt jämn tävling, sju tiondelar ifrån seger i J-SM otrimmat.

Då första deltävlingen i årets Rally-SM kördes i samband med SM-veckan, där Söderhamn stod som värd, var tävlingsformatet i sprintform. Samma sju kilometer långa sträcka skulle köras två gånger där den sammanlagda tiden avgjorde vem som skulle plocka mest poäng.

Daniel Röjsel tillsammans med Co-drivern Nicklas Edvardsson visste på förhand att det skulle bli en jämn tävling men fick en bra start på SM-säsongen i deras Ford Fiesta R2t EcoBoost.

Efter den första vändan på den krokiga och rytmiska sträckan var de fyra i klassen, endast tre tiondelar ifrån pallen.

Till det andra åket förbättrade Daniel sig med nästan fyra sekunder då fästet i vägen var bättre. Efter en felfri körning klättrade de upp ett steg i resultatlistan och gick imål som trea, sju tiondelar ifrån segern, fem tiondelar ifrån andraplatsen och bästa Ford.
- Det blir ju så här jämnt när vi kör en så kort tävling. Vi är jättenöjda med insatsen, jag gav allt i min körning och gjorde inga misstag på hela dagen. En av nyheterna för året är att vi åker på Michelindäck, vilket fungerar riktigt bra ihop med bilen, säger en nöjd Daniel.

De 25 snabbaste bland alla tvåhjulsdrivna bilar gick även vidare till att köra om medaljerna i Sprint-SM under söndagen på annan sträcka, cirka tre kilometer lång. Daniel och Nicklas kvalade i som 14:e trots tufft motstånd av bilar i den trimmade klassen. Tävlingen sändes i Svt och ekipaged gjorde även 14:e tid i det första kvalåket som bästa Ford. I det andra kvalåket exploderade en bromskiva efter 500 meter och de tvingades bryta, lyckligtvis utan något större tillbud.

Direkt efter tävlingen fortsatte förberedelserna inför Rally Sweden kommande helg där Daniel och Nicklas kommer till start i Fiestan för andra året i rad. Målet är först och främst att komma imål men också att försvara segern bland de tvåhjulsdrivna bilarna.

Resultatlista SM-deltävlingen: http://www.smksoderhamn.com/globalassets/smksoderhamnsavdelning/sm2017/resultat/totalt/officiell-resultatlista-rally-sm-veckan.pdf

Film ifrån den andra vändan på den sju kilometer långa SM-sträckan: https://youtu.be/o8tpaGEgtF4
17-02-06 Succé för Jacob och Stefan i SM premiären!
Då var helgens SM deltävling och vintersprinten i Söderhamn avgjorda och Jacob Jansson och Stefan Gustavsson summerar helgen med att det gick långt över förväntan.

Vi kom in i tävlingen med en ovisshet hur vi skulle ligga till känslan i bilen var inte helt 100 och vi hade inte fått någon tävlingsmil mot konkurrenter.

Den skulle avgöras på en 7 km lång sträcka som skulle gå två gånger där båda vändorna räknades. Det visade sig omgående att tempot fanns då vi efter första vändan var två totalt och ledde klassen med hela 18 sekunder. Vi körde safe och rundade stenarna vi såg den första vändan för att inte köra punka då vi var klara för söndagens final. När vi kom imål visade sig att vi hade vunnit tävlingen totalt, helt otrolig känsla att vinna över wrc bilar och R5or med våran Mitsubishi.

Söndagens SM sprint avgjordes på en 4 km lång sträcka med först två kval åk sedan två final åk, hela söndagen sändes på SVT.

Vi kvalade in som trea till finalerna, en plats vi slutade på efter särskiljning med hemmaåkaren Niklas Hägg.
"Vi hade hoppas att ta oss vidare till söndagen åkning, men att det skulle gå såhär bra det trodde jag inte, men det är ett kvitto på att vi har kommit in i bilen bra, så nu laddar vi om för nästa deltävling som går i Östersund den 24-25 Februari"
17-02-05 Silver i Vintersprinten under SM-Veckan för Mattias Adielsson
Under SM-Veckans sista dag har Vintersprinten i rally avgjorts, Mattias Adielsson från Göteborg tillsammans med sin kartläsare Andreas Johansson gjorde ett litet misstag som kostade dem guldet. Deras första framträdande i en R5 bil kan ändå inte kallas annat än succé. Under SM-Veckan är det Fredrik Alsdal som gjort den satsningen möjlig genom att låta Adielsson/Johansson köra hans bil.
- Vi vann ett silver, det känns fantastiskt roligt. Små misstag sker hela tiden när man kör rally. Det gäller att fokusera på sina möjligheter istället för att älta något misstag. Vi visade återigen att vi aldrig ger upp utan satte dagens bästa tid i sista åket. Det är klart jag vill alltid vinna och samla silvermedaljer är inget som jag tänkt göra. Vi tog ett kliv framåt jämfört med sommarsprinten, men vi kommer inte vara nöjda med det, utan det finns fler steg att ta. Jag är så tacksam för alla som hjälper till med denna satsning. Det här är inte bara min och Andreas framgång utan alla är delaktiga, inte minst bilens ägare Fredrik Alsdal, säger Mattias Adielsson.

En kortare specialsträcka om ca 4 km kördes två gånger och underlaget var ren blankis. Efter det första finalåket låg Adielsson tvåa, med ett litet misstag, bara några sekunder efter ledaren. I sista åket gjorde Mattias en riktig satsning och då skiljde det 0,9 sekunder till guldet.

En rolig nyhet presenterades också under söndagen.
- Vi siktar på att få ihop ett paket för att kunna åka hela Rally-SM i år som ett komplement till vårt andra tävlande. Vi har väldigt fina tävlingar i Sverige och vi tror att det kommer utveckla oss genom att köra dessa, sedan är det alltid roligt att få tävla på hemmaplan, avslutar Mattias Adielsson.

Under lördagen kördes kval till söndagens final. Lördagens kval var också den första deltävlingen i årets Rally-SM. Adielsson var snabbast under första rundan men råkade tyvärr ut för en punktering i det andra åket. Det blev en tionde plats och en SM-poäng att ta med sig till de följande deltävlingarna.

Resultat Sprint SM:
1, Michael Wikström NMS Boden 5:10.1
2, Mattias Adielsson Göteborg MF 5:11.0
3, Jacob Jansson MK Kopparberg 5:14.4
3, Niklas Hägg SMK Hälsinge 5:14.4
17-02-05 Robert och Jonas tog Silver i årets första SM-deltävling
Robert och Jonas tog Silver i årets första SM-deltävling
Under helgen har årets första SM-deltävling avgjort i Söderhamn i samband med SM-veckan. Robert Scholander och Jonas Magnér inledde den första sträckan med en andraplats efter Jacob Jansson som tog första platsen. Den andra sträckan gav även den en andraplats och de tog SM-silver i årets första deltävling, och kvalade samtidigt in till den TV-sända finalen på söndagen. Efter ett avvaktande första åk fick de tyvärr bryta på andra åket då en växelwire brast och gjorde det omöjligt att fortsätta.

Nu väntar en 3-veckors viloperiod till nästa tävling, Östersund Winter Rally den 24-25 Feb. Där utlovas full attack av duon.
17-02-04 Janssons första totalseger i SM
Premiären i Söderhamn utvecklades till en bragd i att undvika punktering. Många linkade i mål, men inte Jacob Jansson som tog sin första totalseger med sin EVO X R4.

Sträckan på sju kilometer innehöll det mesta, även en passage under järnvägen som så när hade stoppat hela tävlingen. Banverket var inte roat av att publiken klättrade upp på banvallen varifrån utsikten var strålande. Dessbättre kunde allt genomföras, och tågen passera.

Bland juniorerna visade Elias Lundberg att han blir att räkna med.
– Det gick bättre än plan! Vi siktade i första hand på att köra igenom och hitta känslan, säger Elias.
Vilket gick fort. De två sekunder han hade tillgodo efter SS1 räckte för att sänka tempot till andra.
– Vi sa innan start att det spelade ingen roll om vi blev tvåa eller trea, det viktiga var att få många poäng och gå vidare till sprinten, fortsätter Elias.
Marginalen blev bara två tiondelar Erik Telehagen. Trea Daniel Röjsel.
I JSM Trimmat segrade Pontus Åhman.
– Fantastiskt! Jag har ju inte kört på is på två år, säger Pontus.
– Nu får vi åka ännu bredare och fortare i morgon, fortsätter han.
Tvåa Pontus Jakobsson och trea Emil Karlsson som gjorde två jämna åk med sin Volvo.

I tvåhjulsdrivet blev det inte riktigt enligt favorittipset, utan Martin Lundqvist tog hem Trimmat och Anders Åberg Otrimmat.
– Ett jättefint arrangemang och det var inga stenar på vägen. Vi är verkligen nöjda, säger Anders som gjorde SM-premiär efter att ha testat sin Peugeot 208 R2 i fem kilometer på grus och som föråkare i Bergslagsrallyt.
– Det var hårt motstånd, men det kändes riktigt bra och tryggt redan i första rundan, säger Martin.
Mikael Jirvelius tog andraplatsen i Trimmat, dryga sekunden bakom Åberg. Trea en mycket nöjd Joakim Hiljeström.
Martin var nästan sex sekunder före tvåan Jonas Johansson, som i sin tur var fyra tiondelar före Mattias Ledin, som hyrt Viktor Henrikssons Citroën. Fyra Daniel Wall, som återigen tappade en medalj med en ynka tiondel.
– Men morgondagen återstår! Jag får ta igen det då, säger en inte alltför nedslagen Wall.

Det blev inte Mats Jonsson i Trimmat 4WD, tvärt om slutade han åtta. Och inte Mattias Adielsson heller. Han ledde totalt efter första åket, men råkade ut för att fälgen gick sönder redan i första sväng när sträckan kördes för andra gången.
Istället var det Michael Wikström uppifrån Boden, som tog maximala 25 poäng i premiären.
– Jag visste att Adielsson skulle bli svår, och Jonsson och Hägg. Därför är det lite sanslöst att vi vinner. Helt sjukt roligt, menar Michael.

Lika glad var Niklas Hägg, som i torsdags stod där utan tank till sin Fabia. Men allt löste sig till det bästa och knappa sekunden hade han i marginal till sin klubbkompis från SMK Hälsinge, Tomas Bergman. Tomas hade som plan att ta sig vidare till söndagens sprint, och svarade helt klart för lördagens prestation. Han kan bara använda sin korta vänsterhand till att hålla i ratten då han växlar. Annars kör han helt med höger.
– Jag vill absolut inte ha någon specialbyggd bil. Det här fungerar bra och idag är vi väldigt nöjda, säger Tomas som inte ens behövde fundera. Med tredjeplatsen i klassen var han given bland de 15 som är vidare till SM-Sprinten.
Bland de som punkterade märktes bland annat Dennis Rådström, Andreas Persson, Pelle Wilén, Robin Sandberg, Björn Adolfsson och Lars Stugemo.

Trimmat 4WD
1. Michael Wikström/Lennart Nilsson, NMS Boden, Ford Focus WRC, 7.51,9
2. Niklas Hägg/Christer Carlsson, SMK Hälsinge, Skoda Fabia S2000, 7.52,7
3. Tomas Bergman/Paulin Bergqvist, SMK Hälsinge, Mitsubishi Evo 9, 7.53,6.

Otrimmat 4WD
1. Jacob Jansson/Stefan Gustavsson, MK Kopparberg, Mitsubishi Lancer EVO X R4, 7.50,9
2. Robert Scholander/Jonas Magnér, SMK Eksjö, MItsubishi Evolution, 8.18,9
3. Linus Leander/Patrik Adolfsson, Säffle MC, Mitsubishi EVO X, 8.29,0

Trimmat 2WD
1. Martin Lundqvist/Andreas Jaakkonen, Fagersta MK, VW Golf, 8.14,1
2. Jonas Johansson/Malin Strömberg, MK Ran Askerstund, Toyota Corolla, 8.19,9
3. Mattias Ledin/Angelica Ehn, MK Kopparberg, Citroën, 8.20,3

Otrimmat 2WD
1. Anders Åberg/Christoffer Svensson, Hässleholms MK. Peugeot 208 R2, 8.44,2
2. Mikael Jirvelius/ Anders Wallbom, Fjugesta MS, Ford Fiesta R2, 8.45,5
3. Joakim Hiljeströ/Tommy Sävervik, Kullings MS, Ford Fiesta ST, 8.56,6

JSM Otrimmat
1. Elias Lundberg/Jim Hjerpe, SMK Sala, Peugeot 208 R2, 8.25,7
2. Erik Telehagen/Björn Jonasson, Wäxjö MS, Peugeot 208 R2. 8.25,9
3. Daniel Röjsel/Nicklas Edvardsson, SMK Dala Falun, Ford Fiesta R2t, 8.26,4

JSM Trimmat
1. Pontus Åhman/Filip Wärnefur, Almunge MK, Opel Corsa B, 8.10,03
2. Pontus Jakobsson/Martin Andersson, SMK Nyköping, Toyota Corolla, 8.15,1
3. Emil Karlsson/David Arhusiander, Hällefors MK, Volvo 940, 8.23,2

http://www.rallysm.se/nyheter/janssons-forsta-totalseger-i-sm/
17-02-03 Åhlin avanmäld - Man kämpar på – som alla andra…
Superledsen över att vi tvingats ”avanmäla oss” från SM-sprinten i Söderhamn nu till helgen!
Nya bilen hinner inte att levereras”…

Önskar självklart alla medtävlare lycka till och själv kommer jag att arbeta som instruktör i Åre – snart kör vi med…???

Take Care,
//Fredrik Åhlin
17-02-02 SM-Veckan blir årspremiären för Matias Adielsson
Till helgen avgörs den första deltävlingen av 2017 års Rally-SM och det skall också koras en Svensk Mästare i vintersprint. Göteborgaren Mattias Adielsson kommer tillsammans med Andreas Johansson att göra sin första tävling för säsongen och med en ny bil för dem i tävlingssamanhang.
- Vi kommer till start med Fredrik Alsdals Ford Fiesta R5, en av de häftigaste rallybilarna idag. Mycket bra av Fredrik att låta oss köra hans bil. Vi hade möjligheten att i nyårshelgen köra ett längre test med bilen och vi ska också köra en liten shake down innan tävlingen på lördag, säger Mattias Adielsson.

Tävlingen kommer att köras i två delar. Under lördagen är det kval till söndagens TV-sända finaler. Lördagens kval är även en separat deltävling i Rally-SM där poängen räknas in i totala SM. Arrangören i Söderhamn meddelar att det finns riktigt bra med is men inte så mycket snö efter specialsträckan. Det gör att tempot kommer att bli mycket högt.
- Motståndet är riktigt tufft så det här blir inte lätt. Vi ska ta oss till finalen på söndag och när vi väl är där kan allt hända. Vi har ju en bronsmedalj från sommarens sprint att försvara, avslutar Mattias Adielsson.

Tidsprogram och info:
Lördag:
Två specialsträckor skall köras till en sammanlagd längd av 14 kilometer. Resultatet av dessa två specialsträckor utgör deltävlingen i Rally-SM och poäng i Rally-SM delas ut. De 15 snabbaste i 4WD går vidare till söndagens tävling.

SS1 Klockan 09,00
SS2 Klockan 11,20

Rallyradio via www.sbfplay.se

Söndag:
På söndag skall det koras en svensk mästare i rallysprint. Det är de 15 bästa från lördagen som gått vidare till en bana som mäter 3 kilometer. Två kval körs under förmiddagen och därifrån tas de tio snabbaste till den TV sända finalen klockan 13,00.

SVT Play Klockan 08,10 – 14,45 Kval och Final
SVT 1 Klockan 12,50 – 14,45 Final
17-02-02 Äntligen premiär!
Till helgen drar SM säsongen 2017 igång med tävling i Söderhamn, och Jacob Jansson med co-driver Stefan Gustavsson står på startlinjen iår också, samma team men ny bil och ny klass.
-Vi har sett fram emot premiären sedan det vart klart med bilbytet, det är riktigt kul att komma tillbaka till 4wd.

Tyvärr har vi inte riktigt fått dom milen i bilen vi hade hoppats på, så det är lite kvar att slipa på i körningen.
Men det är bara att gilla läget och göra det bästa av situationen.

Tävlingen är upplagd så att lördagen är tävling för "Vanliga" SM men även kval till söndagen då Sprint-SM vinter ska avgöras. SM sprinten kommer att sändas på SVT.
17-02-02 Rallyradions uppsnack inför Rally-SM i Söderhamn
I Rally Lives uppsnack inför SM-sprinten i Söderhamn går vi igenom klass för klass och snackar upp den första deltävlingen i Rally-SM som avgörs under SM-Veckan till helgen. Vi pratar med juniorerna Emil Karlsson och Elias Lundberg, Robin Friberg som gör comeback i Trimmat 4WD samt de regerande mästarna Mattias Ledin och Pelle Wilén som gör premiär i Trimmat 2WD till helgen.

Lyssna via: http://rallylive.se/5-infor-sm-veckan-soderhamn/

På lördag direktsänder vi deltävling ett i Rally-SM med stöd av HiQ: https://sbfplay.solidtango.com/live/hiq-rallyradio-rally-sm-deltavling-1-soderham
17-02-01 Team RallyJonna redo för SM-premiär!
Förra veckan hittade ni Jonna och Madelene på Stockholmsmässan där dem visade upp nya bilen tillsammans med System Edström Bilinredningar AB. Jonna hade en intensiv helg med både radio jobb tillsammans med rallylive uppe i Bergslagsrally där hon även blev överraskad med en Stipendium från Bergslagens rallyklubbar, varje år delar dem ut detta till en ung lovande junior och Jonna är första tjejen att bli tilldelad denna fina utmärkelse!

”Det kom verkligen som en överraskning, detta trodde jag inte när jag åkte till Grängesberg i lördags morse. Det betyder oerhört mycket och sporrar en att jobba ännu hårdare för att nå målen och drömmarna vi har. ”

Nu fixas de sista förberedelserna inför SM-premiären i Söderhamn till helgen. Det är första tävlingen med nya bilen och tjejerna förbereder sig med ett test på fredag morgon innan det är dags för anmälan och reek.
Startnummer 2 hittar ni på en Peugeot 208 R2 med taggade brudar som besättning!
17-02-01 Elias Lundberg med team är redo för årets första tävling!
Nu till helgen är det dags för första deltävlingen i det svenska mästerskapet för 18-åriga landslagsföraren Elias Lundberg med Co-driver Jim Hjerpe. Teamet gör första starten i den nya bilen, en Peugeot 208 R2. Detta är även den första tävlingen i en framhjulsdriven bil och första framträdandet för i år för Elias.
- Efter 6 månaders uppehåll från en tävling bakom ratten ser jag verkligen fram emot att tävla igen. Men jag har en bit kvar innan jag känner mig hemma i framhjulsdrivet och helgen bjuder på extrem tuff konkurrens. Vi räknar alltså inte med någon framskjuten placering utan vi ska se till att ha kul och förhoppningsvis hitta någon känsla för bilen, säger Elias.

SM-tävlingen äger rum under SM-veckan i Söderhamn och kommer att köras under lördag och söndag. På lördag kör alla om poäng i SM och samtidigt kvalar till den tv-sända SM-Sprinten som avgörs på söndagen.

Tv-tider under söndagens SM-Sprint: SVT Play kl 8:10-14:45, SVT 1 kl 12:40-14:45

17-01-31 HiQ fixar rallyradion från Söderhamn
Tack vare stöd från företaget HiQ kommer Rally Live att finnas på plats vid SM-Veckan i Söderhamn när den första deltävlingen i Rally-SM körs under lördagens kval till SM-sprinten. På plats finns Rally Lives Sebastian Bourghardt och Per Johansson.
– SM-Sprinten stod utanför vårt avtal med SM-arrengören MAS om att sända Rally-SM. Så när vi förstod att det inte fanns radio eller tv från lördagens tävling, började vi titta på möjligheter att få sända deltävling ett av Rally-SM, säger Sebastian Bourghardt.

Tack vare HiQ kommer nu hela deltävling ett att sändas live via SBFplay.se. Och HiQ kommer sätta sin egen prägel på sändningen.
– Dregen, som bland annat är känd från bandet Backyard Babies kommer att välja ut all musik till sändningen. Dessutom kommer både Dregens och HiQ-anställdas röster att höras i radion under dagen.

Sändningen startar strax innan 09.00 på lördag och du lyssnar via: https://sbfplay.solidtango.com/live/hiq-rallyradio-rally-sm-deltavling-1-soderhamn eller i appen SBFplay.

Läs mer om HiQ och deras verksamhet på: http://www.hiq.se/

17-01-30 SM-premiären och Rally Sweden närmar sig - Daniel Röjsel är redo
21-årige landslagsföraren Daniel Röjsel ser fram emot hektiska dagar i rallyns tecken med premiär i det svenska mästerskapet i Söderhamn nu på lördag följt av Rally Sweden, Svenska Rallyt, veckan därpå.

Efter ett test på 13 mil och cirka 10 mils tävlande i Norge känner sig Daniel väl förberedd inför kommande utmaningar och ser med spänning fram emot att få komma ut på rallyvägarna igen i teamets Ford Fiesta R2t EcoBoost.
- I år är vi inkörda på bilen redan från början och de frågetecken som fortfarande återstod efter förra vintersäsongen gällande bilens inställningar har vi rett ut. Jag har helt enkelt hittat hem bättre i bilen nu, säger Daniel.

SM-premiären i Söderhamn nu på lördag och söndag visar ett tuffare motstånd än på länge i Daniels klass i J-SM.
På lördag kör ekipagen om poäng i SM och kvalar till finalerna för att köra om medaljerna i Sprint-SM, som avgörs på söndagen.
- Av de 13 anmälda finns närmare 8 ekipage som har kapacitet att vinna mästerskapet i år. Det kommer bli tufft men det är så man utvecklas. I Söderhamn hoppas vi även att gå till final för att köra om medaljerna i Sprint-SM, men någon framskjuten placering där kan vi inte räkna med då alla 2-hjulsdrivna bilar körs i samma klass. Våra bilar i J-SM är egentligen inte konkurrenskraftiga nog för det, säger Daniel.

Tv-tider Söderhamn: Svt Play kl 08:10-14:45, Svt 1 kl 12:40-14:45

Starten i Rally Sweden blir den andra på raken för Daniels del. 2016 vann han tillsammans med ordinarie co-drivern, Nicklas Edvardsson, klassen för tvåhjulsdrivna bilar. 2017 siktar de på att göra en minst lika bra tävling och visa upp sig bland ett par hundratusen åskådare i Värmland och Norges skogar.

Tv-tider Rally Sweden: http://www.svt.se/sport/motorsport/sa-sander-svt-fran-svenska-rallyt-2/

17-01-30 Jonsson till SM-veckan med ny rallybil
SM-veckan i Söderhamn avslutas med att svenskt mästerskap i rally inleds på Helsinge Motorstadion den 4 februari. En tilldragelse som brukar locka flest TV-tittare av alla 20 idrotter.

Med 18 SM-guld är Mats Jonsson svensk rallykung nationellt. Mot slutet dock uträknad, för hans gamla Ford Escort räckte inte längre till mot modernare tävlingsbilar. Nu har han ändrat på det. Den blivande 60-åringen tar upp kampen med en ny bil, en vinnare av värst sort: Mats Jonsson, Edsvalla, är ny ägare till den Skoda Fabia WRC som P-G Andersson förra året vann fem av sex deltävlingar med.
– Nu har jag knappt hunnit sitta i bilen, så det finns mycket att lära och inte blir det lätt, säger Mats för att försöka tona ner förväntningarna.

Få tror honom. Helt klart investerar han både tid och pengar för att nå sitt målet på jämna 20 SM-guld i rally. Mästerskapsserien inleds med en kort sträcka på sju kilometer, som ska köras två gånger kommande lördag i Söderhamn. Snabbast vinner.

Sedan återstår ytterligare fem deltävlingar, med final i september i Linköping. Att Jonsson är bland de femton bästa i den fyrhjulsdrivna klassen på lördagen är givet, och då kan han redan dagen efter stå som guldmedaljör i betydligt kortare SM-Sprint vinter.

Rallysprinten klev in i SM-veckan under vintern 2013 i Falun, och har sedan dess alltid funnits med såväl sommar som vinter. Rally är den sportgren som verkligen kopplat ett grepp kring publiken och de som ser SM-veckan hemma på TV. Förra året i Piteå slog rally, varvat med rallycross precis som nu i Söderhamn, alla övriga idrotter. Bilsporten hade mer än dubbelt så mycket tittare på SVT-play från kvalen än vad det var som såg skidor på Playen.
– Sen hade vi riktigt höga siffror på själva TV-sändningen, där SM-veckan kom upp i nivå med Rally Sweden som alltid ligger högt i tittarsiffror. Så att bilsport är populärt råder det ingen tvekan om, säger Jörgen Ekwall, Svenska Bilsportförbundets projektledare för SM-veckan.

Tryck här för mer info!