<< Till startsidan
 

OBS! Här publiceras era pressutskick eller nyhetsbrev. Ja, allt ni vill ska nå ut, vare sig det är klubbinfo, teaminfo eller något annat av intresse. Är det något du vill ha med så maila till: maria@motorsportivarmland.nu

MiV är ju sidan som förmedlar allt NI vill få ut och läsa! Så välkommen att maila in din rapport!

2020

2020
             

20-12-30 Mattias Ekström: ”Dakarrallyt kommer bli en stor utmaning”
3 januari startar den 14 dagar långa tävlingen: Dakarrallyt. Närmare tusen mil sträckor i den Saudiarabiska öknen väntar tävlingens enda svenska ekipage Mattias Ekström och Emil Bergkvist.
– Det här blir någonting helt nytt och vi ser verkligen fram emot det, säger Ekström.

Mellan 3 och 15 januari körs Dakarrallyt, en tävling som beskrivs som ett av världens absolut tuffaste och farligaste rallyn. Av 321 ekipage kommer en helsvensk duo till start: Mattias Ekström och kartläsaren Emil Bergkvist. Ekström, som under 2021 satsar på Extreme E tillsammans med ABT-CUPRA, ser tävlingen som en bra uppladdning inför den säsongen – där första deltävlingen körs i Saudiarabien.

Under det fjorton dagar långa Dakarrallyt kommer över 800 mil köras i öknen. Duon tävlar i klassen Lightweight Vehicle, där de kör en Yamaha YXZ1000R prototyp tillsammans med teamet X-raid Yamaha Racing Rally Supported Team. De kommer navigera i det unika och varma klimatet, där temperaturen kan sjunka närmare noll grader nattetid, med hjälp av en enkel roadbook och GPS-koordinater. Ekström och Bergkvist kommer själva att dokumentera tävlingen inifrån bilen med hjälp av fyra GoPro-kameror, så att motorsportfans runt hela världen kan följa delar av resan via sociala medier.

För att ladda upp inför Dakarrallyt körde Ekström och Bergkvist Baja Hail-rallyt 14-16 december. Även det var ett terrängrally i Saudiarabien, och debuten räckte hela vägen till seger i klassen. Ekström har även hunnit värma upp inför säsongen 2021 med ett Xtreme E-test i spanska Aragon.

Idag, onsdag 30 januari, klockan 17:15 svensk tid kommer Mattias Ekström delta i en digital presskonferens. Konferensen går att följa på Dakars Youtube-kanal https://www.youtube.com/watch?v=SXc_wgvIhMM&feature=youtu.be

Mattias Ekström, förare:
”Vi var i Hail och körde ett uppvärmningsrally på två dagar, med sträckor på 15 och 18 mil. Det var en skön uppvärmning för att se mer vad det handlar om. Men Dakarrallyt kommer bli en stor utmaning. Mycket tuffare än Baja Hail-rallyt, med sträckor som är både dubbelt och tre gånger så långa. Vi kommer till Dakar ödmjuka inför utmaningen både vad det gäller körning och navigation, men också delarna med klimatet, mat, dryck och sömn. Det blir sex stentuffa dagar, en dag vila och sen sex stentuffa dagar till. Det som gör att jag framförallt ser fram emot utmaningen är att jag tycker att jag och Emil fick till ett så bra samarbete i bilen. Han gjorde ett bra jobb med navigeringen, samtidigt som bilen fungerade bra och utan några tekniska problem. Sedan blev vi varmt välkomnade av hela teamet och teamkompisarna. De är alla så hjälpsamma, och det gör att man får extra råg i ryggen och ytterligare självförtroende inför tävlingen.

Jag har också hunnit göra ett tvådagarstest i Extreme E i Spanien med ABT-CUPRA. Där jag fick till körningen bra och vi visade oss vara konkurrenskraftiga, vilket såklart gjorde att jag var lite extra glad när jag packade om väskorna inför Saudiarabien. Nu är vi här nere och har några sista förberedelser kvar med bilen, som besiktning och sånt. Den andra januari kör vi en superspecialsträcka som en liten prolog och sen den tredje börjar allvaret. Det här blir någonting helt nytt och vi ser verkligen fram emot det. Jag har också fått tillstånd att filma tävlingen och kommer göra mitt allra bästa för att förse både media och alla fans med roligt material.”

Emil Bergkvist, kartläsare:
”Vi är så laddade och redo som man kan bli. Det här är en stor dröm och nu är jag ett steg närmare. Bilen vi kör är helt nyutvecklad, men fungerade bra under tävlingen i Hail. Så lyckas vi köra utan misstag, och att bilen håller ihop, brukar det synas resultatmässigt. Men målet är att överleva varje dag och komma i mål varje kväll. Vi räknar med att klimatet, temperaturskillnaderna och de långa dagarna kommer bli riktigt tuffa. Sen kör vi ju en bil utan framruta, så det kommer spruta in en hel del sand. Men vi har förberett oss på det vi kan, sen får vi ta resten under tävlingens gång.

I Hail var det en kortare tävling, samtidigt ger det väldigt bra referenser för Dakar. De flesta teamen var där för att testa, och för mig och Mattias som inte gjort något liknande innan gav det svar på många frågor. Att navigera i de här miljöerna och på det här sättet är helt nytt för oss, men jag är nöjd med vår insats. Målet var att komma i mål och undvika större misstag, och det tycker jag vi lyckades med. Vi gjorde allt vi kunde och vann vår klass, så det är vi såklart nöjda med. Om jag ska vara ärlig känner jag mig mycket lugnare efter den tävlingen, det var en värdefull erfarenhet att ta med sig in i Dakarrallyt.”
20-12-23 Jari Liiten och Mikael Kjellgren till Arctic Lapland Rally i Finland
Så här närmare jul kan vi meddela att vi kommer att åka Arctic Lapland Rally i Finland den 15-16 januari i en Mitsubishi EVO 9. Vi fick denna möjlighet och kunde inte säga nej. Det har alltid varit en dröm för mig att åka tävlingar i Finland då min familj kommer därifrån. Som det ser ut nu så kommer det bli väldigt dåligt med tävlingar i vinter här hemma i Sverige så man måste ta chansen och prova något nytt.

Bilen vi ska åka är en riktigt bra bil som har visat resultat och som jag slogs hårt med i SM i år, att få försöka hänga med finnarna kommer bli häftigt och en riktig utmaning.

Resan till Rovaniemi börjar den 10:e januari sen är det recce 11-14 januari, 225 km SS med många utmaningar som kommer bli otroligt häftigt.

Många funderar även vad vi ska göra i Rally SM 2021. Vi jobbar för fullt för att få alla bitar på plats. Just nu ser det väldigt bra ut och förhoppningsvis kommer vi kunna presentera vår satsning innan nyår. I alla fall är de det som är planen. Håll koll vad som kommer hända 2021.

Tillsvidare håll er friska och God jul
20-12-21 Vännäs MK ställer in Mullsjöcup och Vännäs-Plåt Rallyt
Mullsjöcup den 16 och 17 januari är inställd.
Vännäs-Plåt Rallyt den 6:e februari är också inställd.
20-12-20 Dennis Norén, 2020-års codriverstipendiat i Thomas Carlssons Minnesfond
Det blev 27-årige Dennis Norén som är 2020-års stipendiat i Thomas Carlssons Minnesfond.

Minnesfonden förvaltas av Katrineholms Motorklubb, och utser årligen ett stipendium till en ung och lovande codriver, lite av "Årets Codriver" i Rallysverige.

Detta märkliga år och denna gång fick Minnesfonden in rekordmånga nomineringar på grymt duktiga och meriterade codrivers, men vårt val för stipendiet föll på en codriver tävlande för Västra Östergötlands MK, boende i Mjölby.

En kille som verkligen "lever Rally", som hela tiden jobbar hårt på att förbättra sig och utveklas, både personligen och ihop med sin förare. En mycket uppskattad, trevlig och jordnära person som är en tillgång till vilket team som helst.

På sett och vis född in i rallysporten, där hans var far var Jocke Längberg som så tragiskt och hastigt gick bort i början av Sep i år precis innan East Sweden Rally. Men där han också uppvisade en stor styrka och fixade att sitta med och genomföra hela tävlingen i codriverstolen, likaså att vara fokuserad och genomföra SM-finalen dagen efter begravningen av sin far.

Och just de första metrarna i en rallybil gick bra, där han 2012 ihop med sin far vann Klappjakten Ydre, låt vara utan noter det första åren, men redan tidigt 2016 och Rally Gotland gjorde han sin "not-debut" med sin far i en Mitsubishi Evo7. Så det gick rejält fort och de körde in som 2:a och notläsningen fungerade bra. Detta efter en hel del tjat om att åka "riktigt rally i skogen" och inte bara en sprint på bana.

Fortsätter med flera förare, Sukka-cupen med Adam Carlsson, SM med
Samuel Gustavsson och Jonna Eson Brådhe och där de ihop gör utlandspremiär i Tyskland med allt extra en utländsk tävling innebär.
- Va kul, mycket hedrande säger Dennis när vi får kontakt på telefon.
- Betyder mycket för mig och det jag brinner och satsar emot. Han tog sig an en junior till 2019, när han bildade team med Alexander Fogdeby, vilket blev ett vinnande team och de körde hem segern i Svenska Rallycupen C2WD 2019. Satsningen fortsatte i år 2020, ett klart annorlunda år där SM låg i fokus med deras Fiesta R2, och där de landade som 5:a i SM/JSM i sitt premiärår i Rally-SM.

De blev också medlemmar i Mattias Adielsson Junior Team, och har fått mycket bra hjälp av Mattias och där codriver Andreas Johansson (stipendiat i TCM 2015) har hjälpt till med mycket tips och erfarenhet.
- Det kändes kul och inspirerande att hjälpa en Junior, lära honom noter och att hantera dessa och där vi fått mycket hjälp av Adielsson/Johansson.
- Självklart är rutinerade killar på VM-nivå, Patrik Barth o Joakim Sjöberg, målet man strävar emot, avslutar en glad Dennis Norén.

Och där känner vi att årets stipendiat har samma tanke som Thomas Carlssons Minnesfond, att motivera och med glöd, satsa vidare mot en codriverkarriär - kanske mot VM-medaljer.

http://www.kmk.nu/ThCarlMinne.htm
20-12-11 Tierpsrundan ställs in
Pga rådande omständigheter med Covid -19 ställer MK Tierp in sin tävling Tierpsrundan som skulle ha körts 30 januari.
20-12-09 Mattias Ekström och Emil Bergkvist kör Dakarrallyt
januari körs ett av världens kändaste och tuffaste rallyn: Dakarrallyt i Saudiarabien. Två svenskar kommer debutera i tävlingen, föraren Mattias Ekström och kartläsaren Emil Bergkvist.
– Vem har inte drömt om att köra Dakarrallyt? Jag kan erkänna att det pirrar lite i magen när jag tänker på det, säger Ekström.

Mattias Ekström, tidigare rallycrossvärldsmästare och DTM-vinnare, kommer under 2021 satsa på Extreme E tillsammans med ABT-CUPRA, där den första deltävlingen i serien körs på Saudiarabisk mark. Som en uppladdning inför premiären av Extreme E, för att lära sig och samla rutin i Saudiarabiens unika klimat, är det nu klart att han kommer köra både Dakarrallyt (3-15 januari) och Baja Hail-rallyt (14-16 december). I högerstolen finns tidigare juniorvärldsmästaren i rally Emil Bergkvist.

Både Dakar och Baja Hail är så kallade Rally Raid, alltså terrängrallyn som i dessa fall körs i öken. Dakarrallyt är känt som ett av de mest krävande och utmanande. Under fjorton dagar kommer omkring 1 000 mil sträckor köras i öknen, där uthållighet och möjligheten att lokalisera sig i det ständigt föränderliga landskapet sätts på prov. Till sin hjälp har ekipaget en enklare roadbook och kompass, och kommer likt orientering varje dag passera 30-40 kontroller för en GPS-stämpel. Sträckorna startar tidigt på morgonen, med målsättningen att hinna i mål innan mörkret lagt sig. En gång under rallyt körs en så kallad maratonsträcka, där de tävlande övernattar i öknen intill sina fordon. Duon kommer att köra en Yamaha YXZ1000R prototyp tillsammans med teamet X-raid Yamaha Racing Rally Supported Team.

Mattias Ekström, förare:
”Det känns jättekul. Jag har sett det på TV som alla andra, och vem har inte drömt om att köra Dakarrallyt? Jag kan erkänna att det pirrar lite i magen när jag tänker på det. 2021 är det Extreme E och Cupra som gäller för mig. Den första deltävlingen körs i Saudiarabien, så för att jag ska kunna lära mig hantera sanddyner måste jag träna, träna, träna. Och det är svårt att göra det i Sverige... Så även om Hail-rallyt och Dakar är andra format än Extreme E så är det samma natur och underlag, perfekt uppvärmning inför säsongen. Jag har kört många sorters biltävlingar genom åren, allt ifrån rallycross och rally till racing och gokart. Men det här blir ett nytt kapitel med Rally Raid och att ge sig ut i öknen, det går inte att jämföra med något annat.

Det här är ett av världens största, svåraste och kanske även farligaste rallyn. Jag kommer åka dit med stora öron och ögon för att lära mig så mycket som möjligt. Vi har långa och många dagar framför oss i öknen, utan något att förhålla sig till mer än graderna på en kompass och sanddyner. Jag vet att det kommer bli någonting ordentligt att bita i för oss, men både jag och Emil är jättetaggade. Emil är en ung, lovande förare och kartläsare med stor motivation – så den biten kan han, även om ökendelen är helt ny. Målet är framförallt köra igenom tävlingen utan varken straff eller tidstillägg, och försöka att inte köra sönder. Att komma i mål skulle vara som en seger för oss.”

Emil Bergkvist, kartläsare:
”Att få den här möjligheten är en ’once in a lifetime’. Framförallt att få göra det tillsammans med Mattias. Vi har känt varandra i ungefär ett år och har riktigt bra kemi, det tror jag är A och O om du ska göra en sån här grej. Vi måste lita på varandra fullt ut, och det kommer krävas mycket av oss båda. Men vi får inte heller glömma att ha roligt under resans gång, inte blunda för allt det häftiga runt omkring.

Jag har kört mycket rally själv och även varit kartläsare tidigare, så jag är van med det. Jämför man med rallycross som Mattias kommer ifrån senaste åren så är det stor skillnad – nästan som femtio tävlingar på en dag. Men ingen av oss har någon erfarenhet av offroad, så Hail-rallyt behövs för att göra oss lite mer varma i kläderna till Dakar. Jag har ett par gamla rallykompisar som kört Dakar innan och gett mig lite tips och tricks, men jag tror det är omöjligt att förbereda sig fullt ut både fysiskt och mentalt. Vi får nog räkna med att åka vilse mer än en gång och för säkerhets skull finns sovsäckar i bilen, men förhoppningsvis kommer vi tillbaka till servicen varje dag. Det blir en utmaning, men sånt gillar vi.”
20-12-08 Sydsvenska Rallycupen 2021
Efter ett minst sagt annorlunda 2020 fick många rallyarrangörer ändrade förutsättningar och antalet inställda tävlingar blev dramatiskt högt. Pandemin har reda påverkat även början av 2021 då den trogna SSRC arrangören Simrishamns MK inte ser det möjligt att förbereda tillstånden till tävlingen på att tryggt sätt utan väljer att inte köra kommande år.

SSRC 2021 planeras därför omfatta fem deltävlingar, två på våren och tre på hösten. Vi börjar säsongen med Midsommardansen i Ljungby i maj och sedan några mil österut i juni till Wäxjö och Dackefejden. Sommaruppehåll till första helgen i september och Hörbys TV-sväng och två veckor senare Silverratten i Älmhult. Serien avslutar sedan i början av oktober med återuppväckta Rally Småland i trakterna av Vetlanda

Nu hoppas vi att alla runt om i landet som drabbas fysiskt, psykiskt , socialt och ekonomiskt får en hoppfull vardag igen och tillfällen i livet att se fram emot med glädje, till exempel Sydsvenska Rallycupen 2021.

Tävlingskalender
8 maj Ljungby MK Midsommardansen
12 juni Wäxjö MS Dackefejden
4 sept SMK Hörby TV-svängen
18 sept Älmhults MK Silverratten
2 oktober Vetlanda RRC Rally Småland

Varmt välkomna till Sydsvenska Rallycupen 2021
20-11-28 Rallytalangen Oliver Solberg säkrade junior-EM-titeln
Rallyförare Oliver Solberg säkerställde en fin fin utvidgning av prissamlingen när han körde in till EM-titeln för juniorer på lördag. 19-åringen säkrade också EM-silver bland seniorerna efter en fjärde plats i säsongens sista tävling på Gran Canaria.

Solberg junior var sex poäng efter mästerskapsledaren Gregoire Munster när rallyt startade på fredag, men den luxemburgska 21-åringen hade ingen chans mot den svensk-norska stortalangen utan slutade på en 19: e plats.
Således kunde Oliver Solberg jubla för en ny, internationell motorsporttitel.
- Det är helt underbart att stå som mästare efter en tuff och svår säsong. Hela mästerskapet bestod av asfalts tävlingar, och det viktigaste med att köra EM var att få erfarenhet på det underlaget. När vi avslutar med både ett EM-guld och ett EM- silver på resan måste vi säga att vi är mycket nöjda med säsongen, säger Oliver Solberg.

Petter Solbergs son startade Rally Islas Canarias för första gången. Att han fortfarande placerade sig framför Europamästaren Alexei Lukyanuk och en erfaren förare som Andreas Mikkelsen är mycket häpnadsväckande i sitt fjärde rena asfaltlopp någonsin.

Väderförhållandena varierade och regnet första dagen bidrog mycket till att Solberg förlorade en och en halv minut till ledningen. Som sämst var 19-åringen nere på en 13: e plats, men mycket bra körning den sista dagen såg till att avståndet till ledningen krympt kraftigt.
- Förhållandena var ibland helt omöjliga och vi kämpade verkligen för att träffa rätt på däckvalen den första dagen. Men på lördagen lyckades vi bättre, och vi var den näst snabbaste bilen under lördagen. Före den sista specialsträckan visste vi att det nog skulle gå vägen, och även om det var väldigt halt njöt jag genom hela sträckan. Sportigt sett har detta året varit helt fantastiskt för mig. Framför allt är jag mycket tacksam för all erfarenhet av asfalt som jag har fått. Vi kommer att behöva det i framtiden, sade Oliver Solberg.

Fransmannen Adrien Fourmaux vann tävlingen, 25 sekunder före landsmannen Yoann Bonato. Oliver Solberg blev fjärde, slagen med 1.17.4 minuter. Vinnaren från Rally Ungern Andreas Mikkelsen blev nummer sex och Europamästaren Lukjanuk nummer sju.
20-11-25 Vem blir årets Codriver?
Nu söker Thomas Carlssons Minnesfond kandidatnamn för 2020. Trots ett mycket speciellt år på den svenska rallyscenen, avser vi att dela ut ett stipendie även 2020.

2009 instiftades minnesfonden, där stipendiaten skall vara en ung och lovande Codriver. Normalt är det föraren i ett rallyteam som får den mesta uppmärksamheten, men då minnesfonden för Thomas Carlsson, som var en framstående Codriver med SM och utlandssegrar i meritlistan, instiftades av Katrineholms Motorklubb, var det naturligt att fokus skulle vara på en Codriver.
Utmärkelsen har utdelats elva gånger, och har blivit lite av "Årets Codriver" i rallysverige.

Så nu söker minnesfonden namnförslag på den som skall få utmärkelsen 2020, den tolfte stipendiaten.

De tidigare stipendiaterna har onekligen låtit tala om sig,
2009 Christer Carlsson
2010 Miriam Walfridsson
2011 Martin Holmdahl, specialpris till Ola Kilestad
2012 Johan Lövgren
2013 Christoffer Bäck
2014 Sofie Lundmark
2015 Andreas Johansson
2016 Jim Hjerpe, specialpris till Johan Johansson och Ida Lidebjer
Granberg
2017 David Arhusiander.
2018 Olle Erixon, specialpris till Viktor Niemistö
2019 Madelene Buskas

Vem blir 2020-års stipendiat

Officiell webbsida http://www.kmk.nu/ThCarlssonsMinnesfond/

Och vill någon hedra minnesfonden med en gåva så är detta BG nr rätt val: 790-7249
Det går mycket bra att höra av sig om man efter insatt belopp vill ha ett gåvobevis.
(Tänk gärna på att ett gåvobevis kan vara en bra present att ge bort till den som redan har allt)

Förslag på namn till stipendiat 2020 tillsammans med en kort beskrivning, lämnas via mail på: info@kmk.nu

Senast 30 November vill vi ha in förslagen.

20-11-23 Andrea Crugnola and Pietro Ometto and Citroën C3 R5 win the 2020 Italian Rally Championship
Andrea Crugnola and Pietro Ometto and Citroën C3 R5 climb to the top step of the podium of the 11th Tuscan Rewind and are crowned the 2020 Italian Rally Champions.

Citroën Italy and Citroën Racing would like to thank the crew, the whole team, the mechanics and the partners who made it possible to achieve this excellent result which demonstrates the performance and reliability of the Citroën C3 R5.

QUOTE
Andrea Crugnola, 2020 Italian Rally Champion
“Andrea Crugnola: “I am very happy! We couldn't have imagined better than this! I am extremely satisfied with this success and I would like to thank all those who contributed to this achievement; from Citroën Italy, to Pietro, to the whole F.P.F. team. Sport, the mechanics, the Pirelli team, the technicians, the sponsors and all those who believed in me. The team work has paid off, demonstrating the tenacity, determination and professionalism of each one, in an often complicated context of this anomalous season. Even in difficult moments, I have always been able to count on the support of the whole team to react immediately. Race after race, we were able to progressively optimize the set up of our Citroën C3 R5 with which I felt very comfortable and which proved to be fast, reliable and high-performing. I am really proud of the work put in to achieve this result!"
20-11-23 Oliver Solberg är endast en poäng från junior-EM-titeln
En poäng skiljer rallyföraren Oliver Solberg (19) från att bli Europamästare för juniorer. Mästerskapet avgörs i Rally Islas Canarias på Gran Canaria i helgen.

Om den norsk-svenska 19-åringen ska lyckas vinna titeln måste han köra snabbare än EM-ledaren Gregoire Munster. Luxemburgs 21-åring (fyller 22 år på julafton) leder med en poäng före Solberg i junior-EM.

I striden om den mest eftertraktade EM-titeln ligger Oliver Solberg på en andra plats, men Rysslands Alexei Lukyanuk har ett försprång på hela 27 poäng. Detta innebär att Europamästaren från 2016-2018 måste få problem eller på annat sätt hamna relativt långt ner på resultatlistan för att titeln ska gå till Solberg.
- Mina två huvudkonkurrenter har kört den här tävlingen tidigare, så de har erfarenhet från sträckorna och tävlingen, men jag ska försöka ge dem en riktig match trotts att det är premiär för mig här. De är under stort press för att försvara sina ledningar och har mycket att förlora, medan jag har allt att vinna, säger Oliver Solberg.
- Jag har förberett mig så gott jag kan genom att analysera videor från tidigare tävlingar. Detta blir min fjärde asfaltstävling någonsin, och det viktigaste är att få erfarenhet av underlaget. Jag vill ha två dagar av solsken och torrt väder; optimala förhållanden för att lära sig mer om däck, väggrepp och olika inställningar på bilen, säger Oliver Solberg.

78 dagar har gått sedan det sist blev seger för unge Solberg. Den kom i VM-tävlingen Rally Estland.
På Gran Canaria kommer Solberg junior att köra sin privatägda Volkswagen Polo GTI R5.
Tidigare vinnare av det traditionella rallyt inkluderar Didier Auriol, Piero Liatti och Carlos Sainz (5 gånger).

Vinnaren av den föregående EM-tävlingen i Ungern, Andreas Mikkelsen, kommer också att köra rallyt.

EM-tävlingen på Gran Canaria börjar med nio specialsträckor på fredagen och avslutas på lördag eftermiddag då totalt 17 specialsträckor har avverkats.

Rally Islas Canarias schema:
Fredag ??27 november
SS1 Valsequillo 1 11,91 km 10:19
SS2 San Mateo - Disa 1 12.01 km 10:41
SS3 Artenara 1 12,21 km 11:13
SS4 Tejeda 1 12,95 km 11:35
SS5 Valsequillo 2 11,91 km 14:54
SS6 San Mateo - Disa 2 12.01 km 15:16
SS7 Artenara 2 12,21 km 15:48
SS8 Tejeda 2 12,95 km 16:10
SS9 Las Palmas de Gran Canaria 1,53 km 18:33

Lördag 28 november
SS10 Vallesco - Disa 1 14,17 km 09:56
SS11 Galdar 1 12.40 km 10:29
SS12 Moya 1 12,63 km 11:20
SS13 Arucas 1 11,85 km 11:50
SS14 Vallesco - Disa 2 14,17 km 13:51
SS15 Galdar 2 12.40 km 14:24
SS16 Moya 2 12,63 km 15:15
SS17 Arucas 2 11,85 km 15:45

Rally Islas Canarias
26-28 november
Bas: Gran Canaria
Underlag: Asfalt
Total specialsträckor: 201,79 km
Webbplats: https://www.fiaerc.com/event/rally-islas-canarias-2020/

Oliver Solberg i siffror:
Rallystarter: 41
Rallyvinster: 9
EM-tävlingar starter: 5
EM-tävlingar vinster: 2
VM-tävlingar starter: 6
VM-debut: Wales Rally GB (2019)
20-11-16 Finnskogsvalsen ställs in i januari
Tyvärr måste vi meddela att med de skärpta restriktionerna som idag meddelades så tror vi inte att det kommer att gå att genomföra en tävling januari 2021 som vi tänkt. Så Finnskogsvalsen 2021 är inställd.

Eventuellt så återkommer vi med ett nytt datum under 2021 men vi laddar nu för de planerade tävlingarna senare under året.
20-08-11 Solberg missade prispallen med 4,5 sekunder
4,5 sekunder skilde Oliver Solberg från pallen i EM-tävlingen Rally Ungern i helgen. Två punkteringar på lördag kostar cirka en minut och 45 sekunder. Utan dem skulle 19-åringen ha hamnat på en andraplats efter överlägsne vinnaren Andreas Mikkelsen.

På den sista dagen av rallyn tog Solberg nästan 20 sekunder på rival Llarena Efren, men spanjoren försvarade sig med näbbar och klor och behöll tredjeplatsen ända in i mål - även om Solberg vann tävlingens sista sträcka.
- Jag måste säga att jag är nöjd med fjärdeplatsen baserat på hur tävlingen utvecklades för mig. Två oturliga punkteringar kostade mycket tid, men vi kämpade tillbaka i striden om en plats på pallen och lyckades nästan. Känslan med bilen blev bättre och bättre under helgen. Detta var min tredje tävling på asfalt någonsin, och jag lär mig något nytt hela tiden, säger Oliver Solberg.

Han slutade 2.04,8 minuter efter Andreas Mikkelsen till slut. Tvåa blev Gregoire Munster från Luxemburg (1.32.2 min. Bakom). Den svensk-norska rallyföraren var snabbast på två specialsträckor i sin första asfalttävling i en Skoda Fabia Rally2.
- Tävlingen var fruktansvärt svår. Grattis till Mikkelsen och hans team för en stark och övertygande seger.

Den 26 juli debuterade Oliver Solberg i Rally di Roma Capitale asfaltrally och slutade på tredjeplats. I EM-sammanfattningen ligger han fortfarande på andra plats, men tog in mycket på ledaren Alexey Lukyanuk, som slutade 14: e i rallyt efter att ha fått en tidsstraff på lördag.

Säsongens näst sista tävling äger rum på Gran Canaria 26-28 november. Mästerskapet avslutas i Belgien i mitten av december.

20-11-02 Solberg gör Skoda-debut i EM i Rally Ungern
Efter tre pall-platser (två segrar) på fyra starter byter Oliver Solberg (19) bil och gör sin debut i EM med Skoda i Ungern den här veckan.

I tidigare EM-tävlingar har Oliver kört sin privatägda Volkswagen Polo. Solberg vann Rally Liepaja i mitten av augusti, och därefter körde han in till sin första triumf i VM i Rally Estland.
- Det blir första gången jag kör Skoda i ett asfaltrally. Hittills har jag bara kört två tävlingar på asfalt, och jag måste använda varje tillfälle för att lära mig mer om underlaget. Under den senaste EM-tävlingarna har jag haft problem, men jag håller fortfarande andraplatsen i mästerskapet totalt. Samtidigt som det är viktigt att köra på ett kontrollerat sätt och samla erfarenhet så ska jag försöka komma närmare i kampen om EM-titeln, säger Oliver Solberg.

Det 16-specialsträckor (191 kilometer) långa rallyet börjar på fredagskvällen och slutar på söndag eftermiddag.
- Jag har lagt mycket tid på att förbereda mig inför tävlingen; sökte efter filmmaterial från tidigare upplagor och studerat förhållandena. Det jag har sett hittills ser väldigt intressant ut. Vägarna verkar mycket utmanande och förhållandena kan variera mycket.
- Man måste använda huvudet och ta hand om däcken. Det behöver nödvändigtvis inte vara den snabbaste föraren som till slut står som vinnare i tävlingen, tror Solberg.

I Portugal förra EM-tävlingen kraschade Oliver Solberg på shakedown. Teamet kunde reparera bilen och ha den startklar till morgonen efter, Oliver ledde tävlingen, men fick tekniska problem och förlorade mer än 15 minuter. Detta ökade avståndet till EM-ledaren Alexey Lukyanuk från Ryssland.

Program för Rally Ungern:
Fredag ??6 november:
SS1 Rabócsring 1 2,4 km 18:58

Lördag 7 november:
SS2 Ujhuta - Bózsva 1 14,45 km 09:33
SS3 Füzér - Abaújvari elágazás 1 23.90 km 10:01
SS4 Fóny - Óhuta 1 10,85 km 11:04
SS5 Mád - Disznókö 1 10,19 km 12:02
SS6 Ujhuta - Bózsva 2 14,45 km 14:50
SS7 Füzér - Abaújvari elágazás 2 23.90 km 15:18
SS8 Fóny - Óhuta 2 10,85 km 16:21
SS9 Mád - Disznókö 2 10,19 km 17:19

Söndag 8 november:
SS10 Erdöbénye - Aranyospuszta 1 11.20 km 08:33
SS11 Telkibánya - Rakodó 1 13,10 km 09:26
SS12 Kökapu - Ujhuta 1 7,75 km 09:44
SS13 Nyíregyháza 1 5,78 km 11:12
SS14 Erdöbénye - Aranyospuszta 2 11.20 km 13:33
SS15 Telkibánya - Rakodó 2 13,10 km 14:26
SS16 Kökapu - Ujhuta 2 7,75 km 14:44

Rally Ungern
6-8 november
Bas: Nyíregyháza
Underlag: Asfalt
Specialsträckor: 16 (191,06 km)
Webbadress: https://www.fiaerc.com/event/rally-hungary-2020/
20-11-01 Victor Karlsson avslutar 2020 med totalvinst i anrika Novemberskölden
Igår avslutades säsongen 2020 med den anrika tävlingen Novemberskölden i skogarna kring Nässjö. Där skulle fyra sträckor om 22km köras under dagen.

Dagen inleddes med en andra tid på SS1 efter hemmaföraren Johan Axelsson. På SS2 och SS3 slog Victor och inhoppande kartläsare för dagen Patrik Karlsson tillbaka och hade en komfortabel ledning inför den avslutande sträckan. Victor och Patrik vinner klassen A-Gr H och tar även hem totalsegern i Novemberskölden 2020, 7,6 sekunder före Johan.
-Riktig skön känsla att avsluta säsongen på topp med en totalseger, säger en glad Victor.

1. Victor Karlsson/Patrik Karlsson Toyota Corolla 13.45,4
2. Johan Axelsson / Jonna Axelsson BMW M3 + 7,6
3. Michael Holmgren / Mikael Roswall Mitsubishi Evo IX + 21,7
20-11-01 Finalsprinten ställs in
Finalsprinten ställs in. Eskilstuna Sprintcup fortsätter över 2021. Idag har tävlingsledningen för Finalsprinten tagit det mycket tråkiga beslutet att ställa in tävlingen. Detta då smittspridningen av covid19 återigen ökar och vi vill ta vårat ansvar i att inte förvärra situationen.

Återbetalning av redan inbetalda startavgifter kommer att ske i nästa vecka. För Eskilstuna Sprintcups del innebär det att sista tävlingen utgår och cupen enbart kört 2 deltävlingar iår. Mot bakgrund av detta har ledningen därför beslutat att slå ihop årets cup med 2021 och ta med de redan intjänade poängen till nästa år.

Således kommer Eskilstuna Sprintcup 20/21 bestå av 6st deltävlingar med de 2st som redan körts iår. För att göra det så rättvist som möjligt så kommer 2st resultat att få räknas bort. Vi återkommer när nya datum och ett uppdaterat cupreglemente finns tillgängligt.

//Mvh Tävlingsledningen, Eskilstuna MK
20-10-30 Skilling 500 inställt
Organisationskommittén för Skilling 500 den 7 november 2020 har beslutat att ställa in tävlingen.

Efter samråd med berörda myndigheter och regionens smittskydd förstår vi att tävlingen kan riskera att förvärra den snabbt ökande smittspridning som just nu pågår i regionen och i landet.

Vi tror att detta också är bäst för både tävlande, klubbens medlemmar och våra samarbetspartners. Givetvis trist att för andra gången samma år ställa in tävlingen men vi räknar med att det mesta av det arbete som lagts ner inför årets tävling kommer att kunna användas någon gång i framtiden.

Nu hoppas vi att alla runt om i landet som drabbas fysiskt, psykiskt , socialt och ekonomiskt får en hoppfull vardag igen och tillfällen i livet att se fram emot med glädje, till exempel SM-tävlingen Göhlins- Skilling 500 i juni 2021.

Ni som betalt anmälningsavgift och notkostnader skall skicka namn, förar- och bilklass samt ert bankkonto inklusive bankens namn och clearingnummer till iinfo@ssmk.seså betalar vi tillbaka. Observera att vi inte har någon möjlighet att Swisha.

Frågor om återbetalning kan skickas till vår kassör Stefan Stigemyr på info@ssmk.se

Skillingaryds 2020-10-30 Mats Bergman, tävlingsledare
0730-88 13 30

20-10-28 Temahallen Grussprint inställd
Efter samråd med polismyndigheten, Lst och sjukvårdsdistriktet har tävlingsledningen för Temahallen grussprint beslutat att ställa in lördagens tävling, för att inte förvärra den smittspridning som just nu pågår i Skåne.
Detta för att inte riskera att våra tävlande och funktionärer (ca 300 st) som skulle vistas på HQ under dagen blir smittade.

Med detta beslut tar klubben sitt ansvar för att inte förvärra smittspridningen i Skåne.

Detta är klassat som ett "force majeure" ärende.

Hässleholms Motorklubb HLMK
20-10-24 Seger för Victor Karlsson och Jonas Magnér i Marknadsnatta 2020
Victor och Jonas vinner 2WD i Marknadsnatta med 1,5 sekund. Tävlingen inleddes starkt med två sträcksegrar och en ledning på 10,3 sekunder inför de två avslutande sträckorna, dessutom låg duon trea totalt.
”Det blev en lite väl spännande andra halvlek med bakbromsar som började låsa sig efter halva SS3 och under hela SS4 lyckas vi ändå ta hem segern med 1,5 sekund”, summerar en glad Victor.

Andraplatsen tog Emil Karlsson/ Erik Davidsson och tredjeplatsen tog Robert Andersson/ Andreas Johansson
20-10-16 VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie och VinterSerie 2021 nu klara
Att 2020 har varit en minst sagt ovanligt år är det säkert inte någon som säger emot. Ytterst få rallyn har hittat sätt att kunna arrangera Coronasäkert. Vår för-hoppning är dock att rallysverige ska kunna få fart igen efter nyår. Vi planerar därför att kunna genomföra en vanlig säsong 2021 även om vi med all säkerhet måste räkna med att ha publikbegränsningar och kanske även andra begränsning-ar under en stor del av, kanske hela, säsongen. Vi måste också ha en ständig be-redskap för att läget kan förändras snabbt och att tävlingar kan bli inställda, flyt-tade eller få tilläggsregler med kort varsel. Därför blir det viktigare än någonsin att hålla löpande kontroll på vår hemsida för att vara uppdaterad om vad som gäller.

Att VOC och SverigeSerien har en speciell status är oomtvistat. Inte minst har det senaste månaderna satt ett stort utropstecken bakom detta faktum. Det är i VOC man börjar om man som svensk vill blir något i rallyvärlden. Tom Kristensson och Pontus Tidemand impo-nerar i Rally VM. I Rally SM så var Patrik Flodin helt i en klass för sig i R3 nu när han hittat tillbaka till en Volvo, och bara ett tekniskt problem hindrade vår fjolårssegrare i SverigeSe-rien Kristoffer Karlsson från att ta ett SM Guld i 4WD. Samtidigt tog Pontus Lönnström guld i R2 och fick med sig Joakim Ellner Landberg och Victor Hansen på pallen och en hel rad andra tidigare VOC-åkare på topp tio listan.
- Alla dessa otroliga förare och många fler med dem har sina rötter i VOC och vi tror inte heller att jag tar till några överord när jag säger att de alla fortsatt hyllar klassen och den hur viktig den har varit i deras tidiga utveckling, säger en stolt klassansvarig Roger Fransson.

Nu är det hög tid att titta på 2021 och dess planerade nationella serier i VOC.
- Så konstig som säsongen 2020 blev stukat av både historiskt usel vinter och Corona så är det mycket som bara är framflyttat ett år i tiden för oss, så den minnesgode som kommer ihåg hur fjolåret från början var planerat kommer att känna igen mycket. Men det finns flera förändringar också. Generellt så provar vi att flytta tävlingarna lite närmare klassens nästan 750 registrerade VOC rallybilar.

Vi startar säsongen med en dubbeltävling i Torsbys Finnskogsvals dock går den av stapeln lite senare än tidigare år vilket generellt är bra ut snösäkerhetssynpunkt, den 30 januari är datumet som vi drar igång säsongen på riktigt.

Sedan kommer direkt säsongens första nyhet. Vi drar som vanligt norrut men inte lika långt som vanligt och landar i en tävling som inte kört i SverigeSerien på många år, Sandviken och Vinterpokalen den 20 februari. En jättefin tävling i ett område som i alla normala fall är mycket snösäkert.

Med detta är SverigeSeriens vintertävlingar avklarade fast för tävlande som prioriterar vin-tern lite extra så återstår en final i klassens VinterSerie. Redan veckan efter Sandviken så kör vi obligatorisk final i VinterSerien i ännu en nyhet för året, Falun och Tractive Winter Rally den 27 februari. Efter Falun är det "långt sportlov" i klassens nationella serier.

Vi återupptar SverigeSerien med Ljungby 8 maj. När Ljungby klev in i SverigeSerien för något år sedan så luktade det succé lång väg. En fantastiskt fin tävling på klassiska små-ländska vägar, många startade och där dessutom de tävlande som har fokus på SverigeSe-rien med eftertryck visade visade att det är dem man måste slå även när tävlingen går nere i södra landsändan med dess speciella förutsättningar.

Nästan anhalt är en annan succétävling, Rally Edane som nästa år går av stallen 12 juni. När de gjorde entré i SverigeSerien häromåret så var succén ett faktum även där och många med mig undrade helt befogat varför vi inte hade kört Rally Edane långt tidigare. Efter Edane tar vi sommarlov.

Full fart tar klassen igen med en riktig bekanting, Kils MK och deras Rally Killingen som 2021 går 14 augusti. Men en nyhet även här. I Killingen kommer vi om allt slutligt faller på plats att gå tillsammans med SM. På Kils hårda fina vägar är ett stort startfält inga problem och att tävla med SM är alltid en ära, ett lite extra kryddat äventyr när vi som stödklass sköts snyggt som jag vet att Kils MK kommer att göra.

När hösten närmar sig så är nästa anhalt också en riktig bekanting, Eskilstuna och EMK Kannan 11 september. Här bjuds vi på superfina men också luriga och utmanade vägar som ställer stora krav på vår förmåga att tempoväxla. Ett rally som varit väldigt uppskattat varje gång vi kört.

Säsongens avslutning är lika traditionell som fantastisk. Örebro som i år kör 2 oktober är numera en institution och naturlig slutstation för säsongen i VOC Mekonomen Rallys Sveri-geSerie. Rikspokalen är i det närmaste ett måste för att känna att säsongen är "på riktigt".

NOT: Gällande SommarSerien så återstår ett litet frågetecken så där ber vi att få återkom-ma inom kort
- Med detta så känner jag att vi har fått till en fantastiskt fin serie med rakt igenom jättefina tävlingar av den kvalitet som man har rätt att förvänta sig i landets utan konkur-rens största rallyklass nationella serie, vår motsvarighet till SM om ni så vill. Återstår bara att hålla alla tummar för att det nya året bjuder på förutsättningar att få genomföra allt som planerat.

Välkomna till 2021 i VOC Mekonomen Rally, klassens trettioandra år som ryggrad i svenskt rally.

Kalender SverigeSerien 2021
Tävling 1 Torsby, 30 januari - Finnskogsvalsen DAG
Tävling 2 Torsby, 30 januari - Finnskogsvalsen KVÄLL
Tävling 3 Sandviken, 20 februari - Sandvikens MK, Vinterpokalen
Tävling 4 Ljungby, 8 maj - Ljungby MK, Rally Midsommardansen
Tävling 5 Edane, 12 juni - MK Team Westom, Rally Edane
Tävling 6 Kil, 14 augusti - Kils MK, Killingen
Tävling 7 Eskilstuna, 11 september - Eskilstuna MK, EMK Kannan
Tävling 8 Örebro, 2 oktober - SMK Örebro, Rikspokalen - FINAL SVERIGESERIEN

Kalender VinterSerien 2021
Tävling 1 Torsby, 30 januari - Finnskogsvalsen DAG
Tävling 2 Torsby, 30 januari - Finnskogsvalsen KVÄLL
Tävling 3 Sandviken, 20 februari - Sandvikens MK, Vinterpokalen
Tävling 4 Falun, 27 februari - Faluns MK, Tractive Winter Rally - FINAL VINTERSERIEN
20-10-09 Svenska RallyCupens kalender klar, åtta deltävlingar 2021!
2020 blev ett förlorat år för Svensk rallysport, när Corona pandemin slog till blev det stopp för tävlande och så också för Svenska RallyCupen. Trots pusslande var försöket med en säsong under sista halvåret också bortkastat - allt inställt men nu är vi tillbaka starkare!

Redan när vi tvingades ställa in hade vi tävlingar klara för 2021, en kalender som nu kan presenteras. Cupen slår till med åtta deltävlingar under säsongen 2021, kända och nya arrangemang i en skön mix för cupen som startar sin nionde säsong hos Flens MS den 24:e april.
- Några problem att få till tävlingar till 2021 har det inte varit, intresseanmälningarna har trillat in trots att vi inte marknadsfört oss. Vi har också tvingats tacka nej till arrangörer för nästa år. När vi lyckades få ihop alla datum med bra spridning så ser det spännande ut, förklarar Crister Nystrand som gjort jobbet att sy ihop kalendern.

Först klar för 2021 var en annan nykomling, i samband med prisutdelningen 2019 kom en anmälan från Fagersta MK och tävlingen Nattkröken i slutet på augusti med ett spännande arrangemang. Där blir det lite av en ”jubileumskrök” då klubben fyller 75år!

Samtidigt som Fagersta och Flen anslöt gavs också chansen till årets tilltänkta arrangörer att fortsätta 2021, alla nappade och nu står vi med åtta deltävlingar inför 2021.
- Laxå är en klubb som gör lite av en comeback i cupen, skulle varit en
del redan i år.

Efter Violenrallyt i Flen väntar Götenerundan, Gästabudstrofén, Kullingstrofén, Nattkröken, EMK Kannan, Laxå Rallyt och traditionsenlig final hos Västra Östergötlands MK med Marknadsnatta!
- Samtidigt som vi ökar på antal tävlingar kommer vi också se över regler med justeringar som gör att man får räkna bort tävlingar, men mer om detta under hösten!

Svenska RallyCupen 2021:
24/4: Violen Rallyt, Flens MS.
08/5: Götenerundan, Götene MK.
29/5: Gästabudstrofen, SMK Nyköping.
31/7: Kullingstrofén, Kullings MS.
21/8: Nattkröken, Fagersta MK.
11/9: EMK Kannan, Eskilstuna MK.
25/9: Laxå Rallyt, Laxå MK.
23/10: Marknadsnatta, Västra Östergötlands MK.

20-10-04 VM-retur efter EM-otur för Oliver Solberg
Motgången i helgens portugisiska EM-tävling är nu historia för rallyförare Oliver Solberg (19) då han ikväll (söndag) flyger till Medelhavsön Sardinien för att ta nya tag i rally-VM.

Kommande helg körs Rally Italia Sardegna. Då är Solberg junior åter tillbaka som fabriksförare för Skoda i WRC3-klassen. För en månad sedan tog 19-åringen sin första VM-seger i karriär i Estland, och målet är att följa upp den framgången.

Segern kom i familjens privatägda Volkswagen Polo R5. Nu är Oliver Solberg tillbaka i en Skoda Fabia Rally2 evo för första gången sedan Rally Sweden (5:e plats) för nästan åtta månader sedan.
- Jag ser fram emot att köra för Skoda igen. Efter Rally Sweden kände jag att vi hade mer att komma med tillsammans. Vi var trotts allt nära en pallplats men en punktering på det senaste specialsträckan satte stopp för det. Jag är väldigt taggad inför helgens tävling och jag sikta på en topplacering igen, säger Oliver Solberg.

Även om han inte har tävlat med Skoda sedan februari, har 19-åringen nyligen testat med den tjeckiska biltillverkaren.
- Vi har jobbat hårt för att förbättra bilen, och känslan jag fick på testet var väldigt bra. Men jag saknar fortfarande mycket erfarenhet. Sardinien är helt nytt för mig, och jag att jag har mycket att lära innan man kan förvänta sig topplaceringar. Men jag ska försöka i iallafall.
- Tävlingen är känt för att vara tuff och utmanade. Väderförhållandena kan bli avgörande för hur man kommer bemästrar underlaget, säger Solberg.

Omedelbart efter att ha avslutat EM-tävlingen i Portugal på söndag reser han vidare till Sardinien. För första gången på sju månader blev det ingen fest på prispallen den här gången. En olycka under shakedown på fredagen orsakade stora skador på bilen, men Solbergs team reparera den under natten, och på lördagen han höll han jämna steg med vinnaren Alexey Lukyanuk på de första specialsträckorna.

Men ett problem med turbon ledde till att Solberg tappade 15minuter, och med det försvann även chansen på topplaceringarna (26:e plats till slut). På söndagen vann Oliver Solberg sina tre första specialsträckor på asfalt någonsin, och han körde totalt 40 sekunder snabbare än Lukyanuk den sista dagen i rallyt.
20-10-04 SMK Nyköping kör Gästabudstrofén den 10 oktober
Normalt så är det en tävling med lite längre bansträckning och de senare åren under gassande sol och värme. Till i år kör vi den på höstvägar. Banans längd är ca 130 km, varav ca 26 km SS fördelat på 4 SS, varav 1 SS körs 2 gånger. Noter utarbetade av Noteriet.” Vägarna är som vanligt i Nyköping av blandad karaktär och en gammal klassisk rallysträcka tas åter i bruk.

MSK kvarnvingarnas Jari Saarinen ses som favorit i 4wd utmanad främst av David Dannevall och Tomas Bergman. SMK Nyköpings JSM-vinnare och silvermedaljör i sm trimmat tvåhjulsdrivet Hampus Jacobsson utmanas av Daniel Wall, Tomas ”Lången”Pettersson och Patrik Dybäck

Vi har lyckat ha en god relation till länstyrelsen, polisen, markägare och trogna rallyvänner som tillsammans lyckats få till denna tävling. Givetvis vill vi att rally ska vara för alla. Under rådande omständigheter så är det inte så! Vi vet att vi kommer bli granskade av myndigheterna gällande hur vi lyckas hålla tävlingen publikfri och kommer behöva ta beslutet att stycka sträckor detta inte efterföljs.

Med texten nedan ber vi team, tävlande, funktionärer att hjälpa oss att dela och uppmana de rally fans ni vet har svårt att hålla sig från de bästa vi vet.

Vi hälsar team, funktionärer, samt utvald media välkomna till nyköping.
Tävlingsorganisationen..

Ang Publikfria Gästabudstrofen 20-10-10
Bäste rallyåskådare . Vi förstår att det är både jobbigt och tråkigt att sitta hemma när det går en rallytävling som du till största sannolikhet skulle varit och tittat på om världen vart som vanligt. Vi som arrangör kan inte göra något åt dessa regler som finns och såklart är det tråkigt för oss också att ni inte kan vara ute i skogen och titta på Gästabudstrofén 2020.

Vi har allas ögon på oss efter att några tävlingar haft problem med att lyckas stoppa publik från att ta sig in på sträckorna, trots att det varit publikfritt arrangemang enligt inbjudan och att "alla" vetat om det också för den delen. Vi kommer troligen behöva stryka sträckor eller eventuellt hela tävlingen om det kommer fram att obehörig publik står utmed tävlingsbanan. Och som jag skrev innan, vi har många ögon på oss och bli inte förvånade om fordon som du inte är van att se på en rallysträcka innan start eller under tävlingen kan dyka upp om du mot all förmodan skulle försöka ta dig in på tävlingsbanan.

Svampplockning eller skogs promenader kommer inte att funka som argument om ni väljer att dra det kortet. Vi kommer ha långväga gäster som ska köra rallyt, de vill såklart köra tävlingen och inte packa ihop och åka hem innan start pga att rallyåskådare inte kan lyssna på de restriktioner som finns. Därför ber jag nu Er alla som inte är tävlande, mekaniker, funktionär och godkänd media att stanna hemma , lyssna på rallyradion och se fram mot nästa års Gästabudstrofen istället. Tack på förhand! Tävlingsledningen Gästabudstrofen 2020.
20-10-03 Oliver Solberg kopierade pappas krasch
17 år efter att pappa Petter Solberg (45) nästan totalkvaddade bilen på shakedown dagen innan VM-tävlingen på Korsika, gjorde sonen Oliver (19) detsamma under EM-tävlingen i Portugal.

19-åringens team, som mestadels består av mekaniker från hans pappas tidigare rallycross-team, tillbringade hela natten till lördag för att reparera de massiva skadorna. Bilens bakre del krossades och måste byggas om helt. 13 och en halv timme tog reparationen.
- Vi blev lite överraskade att det var så mycket grus i en kurva, så bilen gled av vägen och in i ett träd. Skadorna var enorma, men lyckligtvis har jag de bästa mekaniken som finns, och under en sömnlös natt för teamet var bilen tillbaka i körbart skick. Jag var lite skakig i början av tävlingen, men det gick snabbt över, sa Oliver Solberg.

Han började rallyt med tre andraplatser på förmiddagens specialsträckor i Rally Fafe Montelongo på lördagen och var hack i häl på EM-rival Alexey Lukyanuk från Ryssland. Men senare på dagen uppstod ett sensorproblem som kostade dyrbar tid. Över 16 minuter förlorades och chansen för en topplacering försvann förmodligen.

Asfaltsrallyt, det andra någonsin för unge Solberg, avslutas på söndagseftermiddagen då totalt 18 specialsträckor har avverkats.

Oliver Solberg var bara fyra poäng efter Lukyanuk i EM-ställningen med fyra återstående tävlingar (inklusive Portugal) den här säsongen.

Petter Solberg körde säsongens tredje sista tävling när han drog av vägen och "parkerade" mot ett träd på medelhavsön Korsika den 16 oktober 2003. Vid den tiden hade hans son Oliver precis fyllt två år. Subaru-föraren var tre veckor ifrån sin karriärs enda VM-titel i rally. Han reste sig mästerligt och vann sin enda VM-tävling i rally på asfaltytan under de följande dagarna.
20-10-02 Midnattssolsrallyt på Gelleråsen
Racerbanan Gelleråsen utanför Karlskoga blir start- och målplats för Midnattssolsrallyt 2021. Ett av Europas största historiska rallyn är därmed tillbaka på historisk mark.

Redan nu är det mesta klart inför Midnattssolsrallyt 2021, och Gelleråsen Arena strax norr om Karlskoga blir tävlingens start- och målplats, tillika serviceplats.
– Vi brinner för motorsport och därför är vi stolta och glada över att Midnattssolsrallyt har valt Gelleråsen både 2021 och 2022. Vi ska göra allt vi kan för att tävlingen ska bli en succé, lovar Richard Göransson, Gelleråsen Arena.

Det finns en historisk koppling mellan Midnattssolsrallyt och Gelleråsen. Under i stort sett varje Midnattssolsrally mellan åren 1955 och 1964 kördes varvlopp på banan.
– Varvloppen är något som vi tagit fasta på, och under tävlingen har vi planerat in moderna motsvarigheter i form av Super Special Stages på Gelleråsen Arena, både under onsdagen och fredagen, berättar Per Carlsson, Midnattssolsrallyt.

I det andra Midnattssolsrallyt som kördes, 1951, var tävlingens första specialsträcka den numera klassiska Stadrasträckan norr om Gelleråsen. Men innan dess hade ekipagen gemensam start i Karlskoga.
– Midnattssolsrallyt är en klassisk tävling och jag tycker att det är fantastiskt att den är tillbaka på klassisk mark. Enligt mig är tävlingen en av de bästa i hela Europa i sin genre, både sportsligt och publikmässigt, säger Tony Ring, kommunstyrelsens ordförande i Karlskoga, Han är mest känd som racerförare men har även kört Midnattssolsrallyt sex gånger.

Själva tävlingen pågår likt tidigare år mellan onsdag och lördag, 7-10 juli för att vara exakt, och är uppdelad i tre etapper med nattuppehåll.
– Vi har kunnat använda stora delar av arbetet vi lade ner inför 2020 års rally. Det gör att vi ligger långt fram både i planering och genomförande, inte minst tack vare ett stort engagemang från klubbar och tävlande, avslutar Philip von Mecklenburg från arrangörsklubben KAK.

www.midnattssolsrallyt.com
20-09-30 Dennis Rådström avbryter EM-satsning
Rallyföraren Dennis Rådström från Torsby skulle i år gjort en satsning på Rally-EM och klassen ERC3 Junior tillsammans med kartläsaren Johan Johansson från Valdemarsvik. Efter två starka resultat i de första EM-tävlingarna väljer nu Dennis och Johan att avsluta årets säsong och lägga fokus på ett starkt program till nästa säsong.
– Rally är en ekonomiskt krävande sport, och arbetet med att få ihop ekonomin tar aldrig slut. Ibland går det arbetet bra, men i år har pandemin gjort att det blivit svårare och att fortsätta säsongen är tufft. Men vi ser väldigt ljust på framtiden och sitter definitivt inte stilla, utan det händer saker hela tiden som ser lovande ut inför nästa år, säger Dennis.

Säsongen 2020 har emellertid vart stark för Dennis och Johan som åkt mycket bil, och tar med sig fina framgångar från stora internationella tävlingar med segern i VM-tävlingen Rally Sweden som främsta resultat.
– Det har absolut inte vart en dålig säsong. Vi kom igång tidigt i vintras och har kört tre stora internationella tävlingar i VM och EM, och även kört en hel del andra tävlingar och tester. Vi tar med oss pallplatsen i EM i Lettland och segern i Rally Sweden som ett kvitto på en bra säsong, avslutar Dennis.


20-09-29 Ny klass i SuperCupen 2021
På grund av att Rally-SM inte släpper in R1-klassen som var inbjudningsklass 2020, utan bara Gr-F homologerad, så har Jörgen Joons tagit ett beslut att göra om regelverket för Supercupen till 2021.

Supercupen gör en ny klass, klass 4 = R1, som startar först i varje tävling och de godkända bilarna är Gr-E,Gr-F,Voc Gr-N 0-1400cc och 1300 Rallycupbil.

//Cupgeneral Jörgen Joons

» Mer info/reglemente

20-09-25 Solberg junior på jakt efter EM-titel
Oliver Solberg ger full gas i striden om EM-titeln i rally. För att klara det måste 19-åringen ändra sitt favoritunderlag från grus till asfalt - och det på rekordtid.

Fyra tävlingar återstår av EM mästerskapet. Nästa tävling ut kommer att äga rum i Portugal nästa vecka, där Rally Fafe Montelongo står på schemat. Rallyt är känt för sitt jättehopp och spektakulära grusvägar, men årets upplaga har inget av detta.
- Det är mildt sagt speciellt att resa till Fafe för att köra asfaltrally. På ett sätt är det synd att vi inte får köra de kända grussträckorna och testa det enorma hoppet, men det positiva är att vi kommer att köra ett helt nytt rally med nya specialsträckor. Och eftersom ingen har kört tävlingar där tidigare har ingen heller någon fördel. Det kommer att göra kampen om EM-titeln jämnare för alla, säger Oliver Solberg.

Efter två körda tävlingar, där han vann grusrallyt (Rally Liepaja i Lettland), är unga Solberg bara fyra poäng efter veteranen Alexey Lukyanuk. 39-åringen blev den första ryska Europeiska mästaren i rally 2018 och vann säsongens första EM-runda i Italien för två månader sedan.

I Rally di Roma Capitale i juli chockade Oliver Solberg rallyvärlden i sin första rena asfalttävling någonsin genom att ta en tredje plats.- Jag hoppas att Fafe-rallyt blir något enklare än Rom. Nu har jag åtminstone lite erfarenhet av hur bilen beter sig på asfalt. Men jag måste ha tålamod och acceptera att jag fortfarande är tidigt i en inlärningsprocess, säger 19-åringen.
- För att hänga med i kampen om EM-titeln måste jag fokusera på ett rally i taget. Jag tänker inte längre än till nästa rally och att vi måste slutföra varje tävling så perfekt som möjligt.

Oliver Solberg kör en familjeägd Volkswagen Polo R5 i EM. Efter Portugal-tävlingen återstår det tre lopp i serien; Rally Hungary (Ungern), Rally Islas Canarias (Gran Canaria, Spanien) och Spa Rally (Belgien). Alla är asfaltsrallyn.

Det är 51 år sedan förra gången en svensk vann huvudklassen totalt i EM i rally (Harry Källström 1969)

Rally Fafe Montelongo schema:
Fredag ??2 oktober
Shakedown Vila Pouca 16:00-19:00

Lördag 3 oktober
SS1 Montim 1 6,92 km 09:00
SS2 Anjos 1 14,13 km 10:00
SS3 Queimadela / Travassós 1 10,88 km 10:30
SS4 Montim 2 6,92 km 12:30
SS5 Anjos 2 14,13 km 13:30
SS6 Queimadela / Travassós 2 10,88 km 14:00
SS7 Montim 3 6,92 km 16:00
SS8 Anjos 3 14,13 km 17:00
SS9 Queimadela / Travassós 3 10,88 km 17:30

Söndag 4 oktober
SS10 Várzea Cova 1 6,60km 09:30
SS11 Monte 1 11,72 km 10:00
SS12 Guilhofrei 1 10,73 km 10:35
SS13 Várzea Cova 2 6,60 km 12:55
SS14 Monte 2 11,72 km 13:25
SS15 Guilhofrei 2 10,73 km 14:00
SS16 Várzea Cova 3 6,60km 16:20
SS17 Monte 3 11,72 km 16:50
SS18 Guilhofrei 3 10,73 km 17:25

Rallyinfo:
Rally Fafe Montelongo
2-4 oktober
Bas: Fafe
Underlag: Asfalt
Total längd specialsträckor: 182,94 km
Webbadress: https://rallyfafemontelongo.com

Oliver Solberg i nummer:
Rallystarter: 38
Vinster: 9
EM-tävlingar starter: 3
EM-tävlingar vinster: 2
VM-tävlingar starter: 5
VM-debut: Wales Rally GB (2019)
20-09-24 Tossebergsracet 2020 är inställt!
Detta med anledning av att klubben har fått avslag från länsstyrelsen. De anser att tävlingen är en offentlig tillställning och hänvisar till 50 personers gränsen. Alla deltagande, funktionärer osv räknas in i dessa 50 enligt Länsstyrelsen.

Polisen har yttrat sig i fallet och deras tolkning säger att det INTE är en offentligtillställning pga att man måste ha en licens inom SBF för att få delta i tävlingen.

En överklagan finns hos förvaltningsrätten. De håller på med målet men hinner ej komma fram till ett beslut i tid för att tävlingen skall kunna genomföras. Vi blir tvungna att ta beslutet att ställa in Tossebergsracet 2020.
Det är inget roligt beslut att ta men tyvärr är det såhär i dessa tider.

Vi kommer tillbaka 2021!
// Tävlingsledningen
20-09-15 Meddelande ifrån tävlingsledningen av Tossebergsracet 2020 – Anmäl er så fort ni kan!
Vi önskar att ni som funderar på att köra Tossebergsracet att ni skickar in en anmälan så fort ni kan till Raceconsulting: https://www.raceconsulting.se/tossebergsracet-27-9-20/

Betalning behöver EJ göras i förväg utan sker på plats via swish istället.

MEN det finns en hake i det hela. Vi kan ännu inte garantera att tävlingen kommer att genomföras pga vi fått avslag på det sökta tillståndet hos Länsstyrelsen. Detta beror på Covid-19.

En överklagan är inskickad och vi väntar på svar från förvaltningsrätten.

Så OM den går igenom vill vi inte stå där med för få startande måndagen den 21/9 kl 18.00 när anmälan stänger. Då måste vi ställa in för den saken istället, vilket vore väldigt tråkigt! För intresse finns ute bland folket!

Vi kommer att komma med ett beslut om eventuell avlysning av tävlingen den 22/9.

// Tävlingsledningen

Vid frågor kontakta Gustav Johansson – 076 18 74 082
20-08-31 Solberg presses play on his paused world tour
Oliver’s back in action, driving his Monster Energy-backed Volkswagen Polo R5 in Rally Estonia
18-year-old arrives in Estonia fresh from second ERC win in Latvia
“I want to carry on in Tartu where we stopped in Liepaja.”
Tartu-based event marks the WRC’s return to action

No sooner had Oliver Solberg’s World Rally Championship career started than a global pandemic pushed pause. That pause has lasted six months. But this week, rallying’s history-making teenager gets to press play again.

The WRC is back; round four – Rally Estonia – runs out of Tartu from Friday.

“There’s nothing like this feeling,” said the Monster Energy-backed 18-year-old. “For sure, we have done some other rallies, some smaller events to warm-up for this. But now, the WRC is coming again. This is the one everybody wants.”

Oliver’s definition of ‘smaller events’ includes two rounds of the FIA European Rally Championship. He won one (Rally Liepaja) and finished on the podium on the other (Rally di Roma Capitale – his first ever all-asphalt event). That’s not a bad post-lockdown record.

But it’s all eyes on Estonia, a place where Oliver really impressed last season.

Running among the world’s finest drivers in the world’s best rally cars, Oliver thundered to a class win aboard his Volkswagen Polo R5. Dominating his class to the tune of a minute and a half, he even showed some of the World Rally Car drivers the way home across the super-fast stages of South Estonia.

“That was a really cool rally last year,” he said. “Don’t forget, when I started this one, I hadn’t done any WRC rounds at all. I couldn’t do them, I was only 17. But in Estonia last year, some of the big players was coming: [Ott] Tänak was there, Andreas Mikkelsen, Elfyn [Evans]. To be around them and competing among them, OK I was in a different class, but it was like a big step forward for me.

“Now I’m looking forward to going back to take another step.”

And another flight.

Estonia is famous for fast roads and big jumps. It’s not quite Finland, but it’s not far off.

“The roads are incredible,” said Oliver. “Some places are quite like Finland, but in many places, it’s just really, really fast through the countryside. I love this. The surface is quite sandy, so we will be having some big slides in top gear. That’s cool.”

Oliver returns to the WRC3 series on the back of a second successive win on Latvia’s ERC round. The Latvian stages aren’t dissimilar to Estonia, inspiring more confidence.

“That was a good win,” he said. “It takes a little bit of time to get your head into the speed of these kind of roads, so being able to do that with Latvia was really useful. I want to carry on in Tartu where we stopped in Liepaja.”

Rally Estonia becomes the 33rd country to host a round of the FIA World Rally Championship this week. The event includes 17 stages and 232.64 competitive kilometres.

And that action is packed into the weekend, following Friday’s 6.23km shakedown stage and a 1.28km loosener close to the service park in Tartu on Friday evening.

The inaugural winner of Estonia’s WRC round will be crowned at a podium ceremony at 1530 on Sunday.

Rally Estonia itinerary:
Friday September 4
Shakedown 6.23km (3.87 miles) 0901
SS1 Tartu 1.28km (0.79 miles) 1908

Saturday September 5
SS2 Prangli 1 20.23km (12.57 miles) 0740
SS3 Kanepi 1 16.89km (10.49 miles) 0821
SS4 Otepää 1 9.60km (5.96 miles) 0908
SS5 Mäeküla 1 14.76km (9.06 miles) 1000
SS6 Elva 1 11.72km (7.28 miles) 1119
Service Raadi 1224
SS7 Prangli 2 20.23km (3.87 miles) 1437
SS8 Kanepi 2 16.89km (10.49 miles) 1518
SS9 Otepää 2 9.60km (5.96 miles) 1608
SS10 Mäeküla 2 14.76km (9.06 miles) 1700
SS11 Elva 2 11.72km (7.28 miles) 1819
Service Raadi 1924

Sunday September 6
SS12 Arula 1 6.97km (4.33 miles) 0735
SS13 Kaagvere 1 15.46km (9.60 miles) 0809
SS14 Kambja 1 20.05km (12.45 miles) 0908
Remote refuel Elva 1000
SS15 Arula 2 6.97km (4.33 miles) 1049
SS16 Kaagvere 2 15.46km (9.60 miles) 1128
SS17 Kambja 2 20.05km (12.45 miles) 1318
Podium Raadi 1530

Rally detail
Rally Estonia
September 4-6
Based: Tartu
Surface: Gravel
Competitive distance: 232.64km (144.56 miles)
Website: https://www.rallyestonia.com
20-08-25 Stormspokalen 19 september 2020
Inställd rallytävling!
Östhammars MK har beslutat ställa in rallytävlingen Stormspokalen, ingående i Rally-DM för Uppland och SuperCupen.

Östhammars MK beklagar att omständigheterna inte möjliggör tävlingens genomförande, men det skall betonas att myndigheternas restriktioner måste följas.
- Vi ser inga möjligheter att genomföra tävlingen som planerat. Dels för att vi inte får in de intäkter som krävs för att tävlingen skall gå runt. Men också för att vi vill ge möjlighet att visa den uppländska motorpubliken tävlingens fina kvalitet vad gäller bansträckning och serviceområde, säger Roger Ingvarsson, tävlingsledare.

Tävlingen skjuts nu upp till någon gång under 2021.
20-08-19 EMK-Kannan närmar sig med stormsteg
Den 12e september är det dags, anmälningarna tickar på och närmar sig 100 deltagare. Men än så länge saknas ett antal deltagare för att vi ska kunna genomföra tävlingen.

Därför vill vi påminna om att anmälan stänger redan onsdagen den 26 augusti. Alltså om lite drygt en vecka. Betalningen behöver dock inte vara oss tillhanda först den 8e september.

I veckan har vi haft Patrik Barth på besök som gjort färdigt noter och roadbook. Sträckorna ser riktigt fina ut och bara väntar på att få känna lite rallybilar varva ur. Så in med eran anmälan och ladda upp för en av höstens höjdpunkter!

Observera att tävlingen i nuläget är publikfri och inga kartor samt program kommer att säljas!

» Inbjudan

Eskilstuna motorklubb.
20-08-17 Mads Østberg og kartleser Torstein Eriksen i Citroen C3 R5 kjørte Rally Liepaja denne helgen
Mads Østberg og kartleser Torstein Eriksen i Citroen C3 R5 kjørte Rally Liepaja denne helgen. Rallyet har start og mål i Talsi, Latvia, gikk over 2 dager, 178 km spesial etapper, og er 3 runde av til sammen 6 i Fia ERC – Europamesterskapet i Rally.

Mads og Torstein kjører normalt WRC (VM), og deltar ikke i ERC, men gjorde et nyttig innhopp denne helgen, utenfor konkurranse om EM poeng, men som oppkjøring til WRC som starter igjen med Rally Estland etter Korona stopp fra 3. til 6. september.

Mads og Torstein ble nummer 2 i løpet, som ble vunnet av svensk/norske Oliver Solberg, mens russiske Lukyanok Alexey ble nummer 3.
«Jeg er godt fornøyd med løpet,» sier Mads i en kommentar. «Jeg har ikke kjørt rally siden Rally Sweden i februar. Derfor er det om å gjøre å få vekk rattrust fram mot neste VM runde. Samtidig var det første runde med bilen på grus i år, og det var derfor mye som skulle testes før VM starter opp igjen. Kollega Eyvind Brynildsen lånte med velvillig video fra noen av etappene fra i fjor, bortsett fra det var disse veien helt nye for meg. Det er bra når jeg tester. Da plukker jeg lettere opp forbedringspotensial i bilen enn når jeg er på kjente veier. Vi gjorde mange endringer underveis, prøvde det ene og det andre, og jeg fikk de svarene jeg ville. Oppsummert er jeg både fornøyd med løpet, testen og resultatet. Og gleder meg veldig til å komme i gang igjen med VM om ikke lenge.»

Før det skal Mads debutere i Rallycross i neste VM runde, som går i Høljes i Sverige, i en helt nyutviklet elektrisk Citroen C3 i en helt ny elektrisk klasse.
20-08-16 Dennis Rådström och Johan Johansson på pallen i Rally-EM
Den andra deltävlingen i Junior-EM i rally, ERC3 Junior, slutade med en andraplats för Dennis Rådström och Johan Johansson som tog en andraplats i helgens deltävling i Lettland där de tävlar för teamet ORSAK Rally Sport i en Ford Fiesta Rally4 från M-Sport Poland.
– Vi får med oss ett riktigt bra resultat denna helgen. Det har vart lite upp och ner och vi har lärt oss mycket. Vägarna har vart helt fantastiskt och som alltid har teamet gjort ett grymt jobb. Vår Ford Fiesta Rally4 har funkat riktigt bra på de snabba vägarna här i Lettland, säger Dennis.

Estländaren Ken Torn vann tävlingen och leder mästerskapet. Dennis och Johan plockar viktiga poäng i mästerskapet efter sjundeplatsen i Rom tidigare i somras och ligger nu trea i den tuffa juniorklassen.
– Det har vart riktigt högt tempo i toppen och det har vart svårt att matcha dom ibland. Men vi har kört moget och det känns bra att bli tvåa och få med bra med mästerskapspoäng. Så vi är nöjda med tävlingen, avslutar Dennis.

Nästa tävling i Rally-EM, ERC, körs helgen 17-19 september på den Portugisiska atlantön Azorerna. Det är deltävling tre av totalt fem i juniorklassen i år.
20-08-16 History repeats itself for Oliver in Latvia
- Back-to-back Rally Liepaja wins means more ERC history for Oliver Solberg
- Eighteen-year-old leads ERC and ERC1 Junior after second successive Latvian win
- Liepaja triumph offers the perfect warm up for a WRC return at Rally Estonia next month

Oliver Solberg re-wrote world motorsport history last year, becoming the youngest driver ever to win an FIA-sanctioned rally when he topped the Liepaja podium.

In Latvia today (Sunday), he wrote yet more history by becoming the youngest driver to score back-to-back wins on an FIA-sanctioned event. What’s more, his start-to-finish Rally Liepaja win (and second European Rally Championship podium in as many events) moves him to the top of the ERC table.

Oliver and co-driver Aaron Johnston were on blistering form from the start of Saturday’s loop of stages around Talsi.

The Monster Energy driver led from the very first test – despite dropping five seconds when the Volkswagen Polo R5 stalled at the start of SS1.

Fastest time on two of Saturday’s four stages helped Oliver build a lead of 10 seconds at the head of the field. That advantage could have been twice as big had it not been for a late spin.

“That stage was crazy,” smiled Oliver. “I had the spin, but then we had so much dust. It was impossible to know which way we had to go. We were sitting in the car just waiting for the dust to go away so we could know which was the right way. Sitting there waiting for 15 seconds was a crazy feeling.”

Competing on an international gravel rally for the first time since the last World Rally Championship round, Rally México in March, Oliver played himself into the Latvian stages sensibly.

“I didn’t want to take any big risks,” he said. “The stages are fast here in Latvia, but there are some sections which are really loose and slippery. It’s tricky here, you have to be careful in these places.”

Oliver was careful and quick, building his advantage through Sunday morning with two more stage wins. Heading into the final loop, Oliver set about defending his lead, but ultimately ended the event the same way he started it: fastest. Quickest time on the last two tests meant Oliver won a commanding six from 10 stages to take a 20.1-second win from former World Rally Championship event winner, Citroën driver Mads Østberg.

“This has been a really good weekend,” Oliver said. “I was able to control the speed and the pace a little bit – I wasn’t going super-crazy all the time. I was really happy with Rome a few weeks ago. There I took third on my first full Tarmac rally, but coming back to the gravel I really felt at home and I was able to really enjoy myself on these roads.

“It was a great job from Aaron and the whole team. Coming back here has been so cool with the memory of that first big win last year. To do it again and now to lead both ERC and ERC1 Junior is fantastic.”

Catch Eurosport’s wrap of the Rally Liepaja action on Sunday at 2230 (CET). Oliver returns to your television screens on Tuesday night, when he will be the focus of Eurosport’s ERC All Access at 2300 (CET).
20-08-15 Oliver Solberg leder EM-rundan i rally
Efter första dagen leder rallytalangen Oliver Solberg (18) före Mads Östberg i EM-rundan Rally Liepaja

Privatföraren Solberg som kör den familjeägda Volkswagen Polo R5 under svensk flagga, var snabbast på två av de fyra sträckorna under lördagen. Han är totalt 10 sekunder före den norska fabriksföraren Östberg.
- Sträckorna är svåra och bjuder på många utmaningar. Vi har tappat en del tid här och där under dagen. På den fjärde sträckan blev vi liggande i damm från bilen framför och snurrade. Där tappade jag nog 20 sekunder, säger Oliver Solberg.

2018-års Europamästare Alexey Lukyanuk är 16 sekunder bak på tredjeplatsen. De övriga är mer än en halvminut efter.
-Vi har sex svåra sträckor kvar att köra imorgon söndag, och det är väldigt tätt bland toppförarna. Det enda vi kan göra är att hålla trycket uppe och se var vi hamnar till slut, säger Oliver.

Den 18 år gamla sonen till 2003-års rallyvärldsmästar, Petter Solberg, blev ifjol tidernas yngsta EM-vinnare då han vann just Rally Liepaja.
20-08-14 Ny tävling tillagd i Eskilstuna Sprintcup 2020
Eskilstuna Mk har beslutat att lägga till en deltävling till årets sprintcup för att kompensera för vårens uteblivna tävlingar.

Eskilstuna Sprintcup 2020 kommer därför att avgöras över 3 st tävlingar med final lördagen den 7e november.

Tävlingskalender.
Kvällsrallyt 31/7
Höstsprinten 17/10 ( Finalsprintens gamla datum )
Finalsprinten 7/11
20-08-14 Dennis Rådström och Johan Johansson tillbaka på grus i Rally-EM
Till helgen kör Dennis Rådström och Johan Johansson den andra deltävlingen i Junior-EM i Rally, ERC3 Junior, där de tävlar i en Ford Fiesta Rally4 från M-Sport Poland för teamet ORSAK Rally Sport. Premiären kördes på asfalt i Italien för tre veckor sedan, där Dennis och Johan fick avbryta den första dagen på grund av punktering. Men kom i mål som sjua efter att ha startat om. Nu i helgen är de tillbaka på grus när andra tävlingen avgörs i Lettland.
– Det är skönt att vara tillbaka på grus. Det har vart mycket asfalt nu ett tag, och även om det är häftigt känner vi oss mer hemma på gruset, säger Dennis.
– Det är ett nytt land för oss och det ska bli kul med en ny utmaning. Vägarna är väldigt snabba, så det gäller att ha bra självförtroende i körningen.

De Italienska asfaltsvägarna bjöd på en krokig karaktär där det svängde hela tiden. I Lettland är vägarna väldigt snabba, vilket är en helt annan utmaning för förare och kartläsare.
– Det är stor skillnad från Rom där det svänger hela tiden. Här är karaktären annorlunda med många snabba partier, men även en del trånga passager. Det gäller att hitta balansen och självförtroendet när det skiftar och vara med i tajmingen, säger Johan.

Efter att ha tvingats bryta premiären tidigt och starta om utan chans på topplacering hoppas Dennis och Johan kunna vara med och kriga i täten i Lettland.
– Det är tufft motstånd och hemmaåkare som Martins Sesks och Ken Torn och flera andra. Men vi vet att vi är snabba i Rally4-bilen så givetvis siktar vi högt, avslutar Dennis.

20-08-10 Åre Uphill Race ställes in
Offerdals MK meddelar idag att de tyvärr tvingas ställa in Åre Uphill Race pga Covic -19.
Tävlingen skulle körts 29-30 augusti.
20-08-10 Rapport från Sprintserien i Karlstad 1-2 augusti
Då var det dags för deltävlingarna nummer 3 och 4 på Kalvholmens motorstadion i Karlstad. Startfältet var välfullt med över 100 startande ekipage. Denna gång klarade vi oss från regn och ruskt och förutsättningerna under tävlingen var dom samma för alla förare. Dock skulle det visa sig att den tuffa banan med tvära curvs i svängarna skulle skörda sina offer. Många attackerade kanske lite för hårt på dessa så fälgar, däck med mera havererade. Stentuffa fajter bevitnades och det saknades inte förare med stora meriter. I rallyklassen ställde bland annat fyra stycken svenska mästare upp. Tre Back-SM mästare samt en junior mästare i skogen. Ni kan gissa att det gasades på rejält och man kunde nästan ta på adrenalinet i luften. Rallyklassen var också den som hade flest startande i fältet. Hela 39st ekipage till start. Speakern kommenterade att Lördagens fajter i rallyklassen var bland det vassaste han sett. Jag kan intyga att så var det också i söndagens tävling. Kaske till och med snäppet värre tycker jag. Därför börjar jag att redovisa i ord och bild så gott jag kan hur det gick i klass 5 rallybilar 2wd A-förare, där det var 18st deltagare.

Som sagt så var det i rallyklassen mycket hårda bataljer och under Lördagen briljerade en tidigare Back-sm medaljör, nämnlige Oskar Sundell i sin fina och mycket potenta BMW. Han genade övar allt som fanns tyckte jag och attackerade hårt men vägvinnande och han kunde stå som segrare när damröken lagt sig. Han vann före Saab-åkande Johan Eriksson med 1,10s.

Johan inledde Lördagens tävling med att ha bästa tiden i träningsåket. Hans mycket råstarka Saab drog bra ut ur svängarna och det gav reslultat. Han tappade dock lite tid i första tävlingsåket men körde upp sig i sista åket till en andra plats. Snyggt rattat.

På tredje plats under Lördagen finner vi ytterligare en tidigare Back-SM vinnare. Kenneth Olsson rattade sin gamla "Bättan" övertygande och vägvinnande med snygga rena spårval. Hans tid i sista åket var 1,35 s bakom vinnande Oskar.

Vi hade ju ytterligare en flerfaldig Back-SM vinnare på plats i form av Mickael Lundberg. Har var stark på Lördagen både i träningsåket och i första tävlingsåket med tider i topp men det skulle bi så att denna helg var han mycket otursförföljd. Han tappade sitt vänstra framhjul i sista åket och ramlade ned i resultatlistan till en fjärdeplats, precis utanför pallen. Han lyckades få ihop bilen under Lördagskvällen men i söndagens tävling drabbades han av samma olycka. Vänster framhjul ramlade av igen och Micke fick bryta tävlingen.

Då gör vi över till Söndagens tävling med samma gäng rallybilar 2wd A-förare. Nu hade man ändrat lite på bansträckningen och tagit bort alternativet så nu var det laddat för högre hastigheter och kanske ännu mera rafflade fajter.

Har hittar vi den gammle Back-räven Kenneth Olsson i topp. Han dominerade söndagens tävling med sin rutinerade, säkra körning. När många av de andra förarna tog i så däck och fälgar mm rök åt alla hål så körde han "lungt" och metodiskt. Eller ja, det var väll en sanning med modifikation. I första tävlingsåket hade han faktiskt turen på sin sida då Oskar körde sönder bakvagnen i sista sväng och blev ståendes mitt i raceline i målsvängen så åket blev rödflaggat. Kenneth hade då lyckats snurra i bortre änden av banan och då med all säkerhet tappad ledningen han hade de två första varven. Nu fick han köra om åket och hade den snabbaste tiden. Sen släppte han inte på den ledningen utan stod som odiskutabel vinnare under söndagen.

På andra plats hammnar denna dag Daniel Edman i sin volvo 940. Jag imponerades av hans fina körning så detta var nog ingen engånsföreteelse. Det visade han ju även i Västerås i de inledande tävlingarna i sprintserien där han var i toppskiktet. Han var endast 0,56s efter Kenneth Olsson.

Söndagens tredjeplats går till Jonan Eriksson. Han kan sammanfatta helgen som lyckat då han fick med sig både ett silver och ett brons med sig hem till Ludvika.

Nu byter vi "focus" till rallybilar 2wd B-förare. Här kom 12 ekipage till start.
Här hittar vi förra säsongens totalvinnare i C-förare 2wd, Dennis Olsson som nu avancerat upp till B-förare. Med pappa Kenneth Olsson som förbild så har han lärt sig dom rätta linjerna sedan barnsben och det syns på hans fina körning. Han stod som vinnare under Lördagen.

Den som närmast hotade Dennis under Lördagen var Adam Carlsson. Adam och Dennis är ju faktiskt gamla tävlinskompisar då de körde Crosskart mot varandra för några år sedan. De fajtades redan då och nu när de bytt åkdon" så forsätter kampen. Denna gång var det som sagt Dennis som segrade. Jag känner på mig att den kampen kommer fortgå. Adam var endast 0,4s efter Dennis segertid.

Tredjeplacerad under Lördage blev David Stafås i sin volvo 242. Han var 1,4s efter vinnaren Dennis Olsson.

Nu går vi över till Söndagens tävling för rallybilar 2wd B-förare.
Här fortsätter framgången för Dennis Olsson i hans blåa Ford Escort. Nisse som bilen heter skötte sig klanderfritt och höll ihop hela vägen. Dennis var faktiskt lite bekymrad då han tyckte att träningsåket var svagt tidsmässigt. Han tog sig dock i kragen och vann första tävlinsåket. När det var dags för sista och avgörande åket så viste Dennis att tiden i första åket räckte så han tog det lite lungt över curvsen för att inte slå sönder bilen. Kanske skvallrar bilde här ovan om att så inte var fallet. Ja, ja Nisse är hel i alla fall och Dennis stod som dubbel guldmedaljör under helgens tävlingar.

Nu får jag be om ursäkt för här skulle jag ju ha klippt in en ny bild på David Stafås som blev tvåa under Söndagen. Han var 0,49s efter Dennis. Tyvärr lyckades jag tydligen bara få ett kort på honom och jag kan ju inte lägga in samma kort två gånger. Det får bli en nödlösning. Ni får kortet från prisutdelningen på Söndagen där David erövrar pallens andraplats.

För söndages tredjepristagare slutade sista åket så här. Förlåt Adam, men det blev en rätt rolig bild. Adam Carlsson hamnar alltså i sandfållan. Höger framhjul viker sig och så var dagen förstörd för Adam. Hans första tid räckte dock till pallen 2,04 s efter Dennis. Adam får alltså med sig ett silver och en bronsmedalj med hem till Nyköping. Jag kan ana att han är revangesugen inför hemmatävlingen som är nästa tävling.

Nu ska vi byta klass igen till rallybilar 2wd C-förare. Här fanns 9st kompataner.
Här heter Lördagens segrare Christoffer Palmqvist. Men här var det tätt tätt med tiderna. Det var hela fem förare inom 1s och den striden vann som sagt Chrisoffer med hela 0,09s före tvåan......

som blev Marcus Johnsen i sin ilsket varvande Suzuki. Han satsade rejält och var som sagt ganske nära att ta segern. Men det gäller att ha hundradelarna på sin sida vilket han inte hade denna dag.

Ytterligar 0,5s efter segraren var Jonan Kanerva som hanmnar på tredjeplatsen. Jag tycker ju att han kör vackert. Det dröjer nog inte länge förens pappa Kanerva får se sig slagen. Bilen har dock en tendens att lyfta på hjulen i svängarna, men Johan tycks bemästar det galant ändå.

Då tar vi rallybilar 2wd C-förare söndag.
De täta fajterna fortsatte och det var inte många hundradelar som skiljde dom på pallen. Denna dag segrade Patrik Albinsson. Han var hela 0,14s före den andreplacerade. Han laddade också resjält vilket ni kan se på bilen. Jag får be om ursäkt för att vissa bilder inte har bra skärpa. vet inte om jag ska skylla på dammet eller på okunskap. Troligenvis en kombination.

Den andraplacerade var under söndagen gårdagens etta, Christoffer Palmqvist. Han hade som sagt segerpallen inom räckhåll med 0,14s men får nöja sig med att få med sig ett guld och ett silver hem. Mycket bra jobbat tycker jag.

På tredjeplatsen på söndagens pall," hela" 0,28s efter vinnaren, hittar vi Jonathan Andersson i sin golf.

Nu är jag klar med rallybilar 2wd A, B och C-förare så då går vi vidare med den nästa största klassen tycker jag. Det blir då grupp 7 som består av gr:E gr:F voc samt grupp N <1600 där det var hela 37 startande totalt. Vi börjar med A-förarna som var 3 stycken.

Här stod det tre styckna A-förare på startplattan och det blev som vanligt en mycket hård fajt mellan far och son Strömgren. Segrande ur denna batalj blev på Lördagen Robert "Robot" Strömgren i sin någon udda Ford Puma. Han låg tvåa inför sista omgången men tog sig då i "kragen" och tvålade till farsan Med 0,32s. Det var speakern som kallade honom för "Robot" så där är jag oskyldig! Vi kanske får ta reda på varför detta smeknamn vid senare tillfälle.

Självast Nisse, "urfadern" i klanen Strömgrenare fick till en bra tid i första omgången och den tog honom till andraplatsen för dagen. Jag hade hört honom "muttra" hela dagen att det skulle bli en hård fajt mellan honom och Robert, och sorry Nisse. Du förlorade den fajten.

Trea på Lördagen bland A-förarna blev Gustav Johansson. Han var 1,49s efter segrande "Robot"

Då går vi till söndagens tävling i grupp 7 A-förare.
Lördagens resultat upprepar sig. Robert Strömgren står åter övert på pallen. Hans segermarginal blir idag 1,61s före....
...pappa Nisse Strömgren....och trea återigen Gustav Johansson som var hela 7,01 efter segrande Robin. Men han bröt i sista omgången.

Nu byter vi till grupp 7, B-förare. Här var det betydligt flera deltagare. Hela 10 stycken.
Här segrade under Lördgen Dennis Borgström i sin Volvo 940. Han tog ledningen redan i träingsåket. I första tävlingsåket tappade han lite ned till tredje tid men tog tillbaka detta i sista omgången och tog med det hem dagens seger. Han var 1,34s före Marcus Henriksson på andra platsen.

Marcus tog ledningen i första tävlingsåket men när det var dags för avgörande sista åket så tappade motorn kraft. Det var så illa att han kastade in "handduken" inför söndagens tävling. Han lastade och åkte hem. Hans tid i första omgången tog honom ändå till den andra platsen i Lördagens tävling.

Lördagens tredjeplacering tog ännu en volvo-åkare. Nämnligen Magnus Eriksson. Han hade bara 2 hudradelar upp till Marcus på andraplatsen och 1,36s upp till palltopp.

Så var det redovining ur det gick på Söndagen i Grupp 7 B-förare.
Här fick Anton Haanpää till en kanontid i sista omgången. Han är hela 3,59s före tvåan. Han förbättrar sig över fyra sekunder från omgång ett. Det var ett bra åk Anton! bilden är troligen från ett av de andra åken för här läggs det alldeles för mycket tid i lösgruset.

Den som var närmast Anton under söndagen var Dennis Borgström som vann Lördagens tävling. För ett skarpsynt öga och minne så är detta samma bild på Anton som jag lade ut tidigare. Förlåt! Men jag hade ingen annan bild som var lämplig att visa. Jag skyller på dammet igen...hm.

Men nu får jag skämmas rejält. Samma med Söndagens trea. Jag har ingen mera bild!. Förlåt Magnus Eriksson från Laxå. Ni åkte troligen för fort så jag en gammal trög "kärring" han inte med att fotografera. Trea var i alla fall Magnus och han var hela 4,87s bakom segrande Anton.

Nu byter vi till Klass 7 C-förare Lördag och hoppas det går bättre med mina bilder. Här var det hela 24 startande.

Här blev jag riktigt imponerad. Har har vi en tjej som kan ratta Volvo S60. Hon sopade banan med de övriga C-förarna och var faktiskt 4;a totalt i grupp 7 A, B och C-förare sammanslaget. Bilen kanske såg tung och otymplig ut men i Majas händer så var den som en raket. Lägg namnet Maja Larsson från Järbo på minnet. En som definitivt kommer att komma ihåg detta var dagens tvåa som var sekunden efter. Ja ja, nästan i alla fall. Jag skarvar lite. Han var 0,92s efter.

Lördagens tvåa var alltså en Strömgrenare. Ja dom är en hel hög. Nu var det Robin Strömgren som stod i rampljuset (bakom Maja) Han slutade tvåa en hel sekund efter Maja...ja...0,92a var det ju.

Trea på Lördagen var Henrik Johansson i sin "ilskgröna" Volvo. Färgen stämmer bra överres med hans körning för den var ganska aggresiv den också men underhållande. Han var 1,6s efter Maja i topp.

Nu går vi över till Söndagens tävling bland C-förarana grupp 7.

På Söndagen så fick då Robin Strömgren sin revange. Han vinner dagens tävling med 0,19s före ni vet vem......!!!

Maja Larssons som åter får stå på pallen och glänsa. Nu på en andra plats (men man måste ju låta grabbarna vinna ibland. De blir så sura annars... Strålande kört Maja! Jag slänger in en extra bild på Maja bara för att.

Trean för dagen blev Magnus Pettersson i sin Volvo 244. Han var 0,75s efter Vinnande Robin Strömgren.

Då var det dags för klassbyte och nu tar jag mig ann klass 2 2400cc. Här var det 13st kompatanter på plats.
Här var det en hög med vilt satsande grabbar ska jag säga. Den vildaste av dom visade sig under Lördagen vara Kristian Olsson. Han tog hem segern med marginalen 1,75s för den lika vilt satsande tvåan. och denna vilt satsande tvåa var Mihael Jons i sin BMW Compact.

Trea för dagen blev Henrik Jansson som missade andraplatsen med hela en hundradel men hade 1,76 upp till pallettan.

Så var det Söndagens tävling för 2400cc.
Här får vi samma segrare som under Lördagen i form av Kristian Olsson i sin S40. Här fick vi faktiskt den första och enda tiden under två minuter. Imponerande! Ingen annan förare i någon annan klass klarade av den gränsen.och även en repris på Lördagens tvåa i form av Michael Jons som nu var 0,58s efter Kristian på förstaplatsen.

Med risk för att upprepa mig så är det här en upprepning från Lördagens tävling. Trean på Lördag blir alltså trea på Söndag. Denna förara var Henrik Jansson. Han hade nu 1,90s upp till segraren i klassen.

Då fortsätter jag med klass 3 Juniorer 2350cc max 23år. Ungtupparna alltså. Här var det 7 startande. Om det nu var så att grabbarna i 2400cc var vilda så har vi här de som var "helstölliga". Här sprutade det nog både adrenalin och hormoner ur öronen på grabbarna för det flög framskärmar och däckstravar åt alla håll.

Här har vi Linus Björk som var den av juniorerna som klarade sig bäst. Han var faktikt överlägsen och vann alla åken under Lördagen, både träningen och tävlingsåken. Snyggt rattat!

Här har vi Emil Persson som hamnade på andra platsen under Lördagen. Han satsade vilt och for vitt o brett lite överallt och han slog i vänster framskärm rejält på en däckstrave.Han var 1,5s efter Linus i mål. Jag måste säga att det var stor underhållning att titta på dessa grabbar. Man hade liksom hjärtat i halsgropen hela tiden.

Här knövlar det till sig lite med bilderna. Emil Larsson som hamnde på tredjeplats på Lördage delade bil med Eddie Lasson och jag vet faktiskt inte vem av dom som detta är. Meningen är att det ska vara Emil. Emil var 2,23s efter Vinnande Linus.

Så hoppar vi till söndagens tävling för våra juniorer i 2150cc.
Nu skulle det ju varit en ny åkbild på Linus Björk men jag kan inte hitta någon mera i kameran. Jag slänger in en pallbild istället så ni får se hur ynglingen ser ut som kan köra så bra bil. Han förlarade faktiskt bara ett åk under helgen och det var Söndagens träningsåk. Efter det var Linus i topp hela tiden. Han vann Söndagens tävling med 2,81s före den andraplacerade Emil Larsson. Nu hopas jag verkligen att det är rätt bild detta så det är Linus. Ni får kontakta mig annars om det är fel. mail:lola.kneten@hotmail.com eller meddelande på facebook.

Ja, så var det det där med bilden igen. Här ska det vara Emil Larsson som var tvåa men detta kan vara en bild på Eddie Larsson. Jag ber om ursäkt, men det är i alla fall rätt bil.

Här har vi en vilt satsande yngling i form av Oskar Björk. Han hamnade på pallplats nr3 på Söndagen. Ja, jag vet. Bilden har inte bra skärpa men jag tyckte att den var så bra så jag bara måste sätta in den här. Den ger lite känslan hur det var att beskåda dessa vilt satsande juniorer. Jag blev nog så till mig där så jag kunde inte hålla kameran still så skärpan blev dålig. Oskar var 3,27s efter Linus.

Då går vi till klass 4 2150cc. Här var det 11 startande.
Här har vi också ett gäng med gasglada grabbar. En av dom är Jonas Skoglund i sin Saab 99. Han låg på andra plats under både träningsåket och första tävlingsomgången men fick till ett kanonåk i sista omgången och hamnade i och med det på toppen.

Oj oj vad jag letade efter bild nu. Detta är en chansning men jag tror detta är Kristofer Olsson som blev tvåa. Ni får rätta mig om jag har fel. Krisofer var 0,82s efter segrande Jonas.

Här har vi i alla fall trean för dagen. Jocke Halvarsson i sin Opel. Han var 1s blankt efter Jonas.

Så går vi till söndagens tävling för dessa grabbar.

Här fick vi en ny vinnare för dagen. Niklas Blidberg. Han hade tydligen lärt sig banan nu efter gårdagen då han hamnade på 5;e plats. Han var dominant idag och vann alla åken. Marginalen till andraplasen var 0,9s.

Förlåt, förlåt, förlåt....Det var ju han igen med bilden som kan vara fel.....Kristofer Olsson! Han var även tvåa under söndagens tävling. Han hade nu 0,9s upp till första platsen.

På tredje plats hamnade idag Jonas Skoglund. Jag vet inte riktigt vad som hände i sista omgången men heatet fick köras om. Det kan ha varit någon fel med tidtagningen men jag hörde inte speakern så bra där jag stod. Det blev i alla fall konstigt för det var bara två ekipage som körde och jag tror bägge körde sönder. Jonas kom i alla fall i mål och blev trea med sin tid i första omgången. Han var 0,95 s efter segraren.

Nu till den tunnaste klassen. Rallybilar 4WD med ett startande ekipage. Inte mycket konkurrens där inte!

Chauffören i denna potenta bil heter Ulf Backlund från Rimo Mk. Han var som sagt själv i sin klass och vann därmed bägge dagarna.

Vi hoppar snabbt till nästa klass som blir klass 9 Ungdomsrally. Här var det 4startande på Lördagen och 3 startande på söndagen. Jag blev faktiskt riktigt imponerad av deras framfart. Dom var inte snåla på gasen om man säger så.

Har har vi en chaufför som dominerade totalt. Isak Reiersen. Jag känner faktiskt igen honom från crosskarten. Jag vet att han var så liten när han började köra att han fick dispans från förbundet. Jag tror han var typ 5-6år när han började köra mini. Jag kommer ihåg det för när han klev ur karten så var det bara en stor hjälm med korta benpå. Han var mycket duktig redan då. Jag tror även att den här Polon är nyinköpt och han har inte åkt många meter i den innan dagens tävling. Han totaldominerade allstå dagens tävling och vinner med hela 6,88s för tvåan. Det är mycket fart i den här grabben!

Här är det en grabb som jag också blev imponerad av. Han blev kanske ifrån åkt rejält av Isak men han körde myket bra tycker jag. Han attackerade fint och hade bra spårval. Han slutadet tvåa för dagen. Suzukin låter även vackert men man måste nästan ha hörselkåpor på. Denna ungdoms namn är Gustav Hartzell. Nog ett namn att lägga på minnet.

Dagen trea heter Nils Larsson. Den enda bakhjulsdrivna bilen i detta startfält och det klarade han galant. Det är inte så lätt att "bäna" runt en stor volvo på en tävlingsbana inte. Nils var 11,59s efter efter Isak

Så var det södag och ny tävlingsdag för våra ungdomar. Isak hade nu åkt hem och lämnade över fajten till övriga deltagare.

Idag får vi en ny dominant som vinner alla åken. Gustav Hartzell slår till och får bestiga den åtråvärda tronen högst upp. Han är 5,73s före andreplacerade volvoåkande Nils Larsson.

Här bjuder Nils på en rikgit bredsladd. Det gäller att hänga med och ratta och detta klarar ju Nils galant. Han får trona på andra platsen för dagen.

YES! så var det en duktig tjej på banan. Jasmin Lövgren-Holmgren. Hon rattade sin Peugeout strålande (fan inte lätt att stava den inte) Hon lättade inte på gasen och det hela resulterade ju in en tredje plats i söndagens tävling. Hon var 7,38s efter segraren.

Så var det en klass kvar tillslut. Igentligen ska ju damerna vara först men jag får fixa det nästa gång. Det är faktist en hel del damer/tjejer med och kör i olika klasser men på slutet slår man samman dom och gör en totallista på deras tider. Oberoende av klasstillhörighet alltså. Vi hade 8st starka damer/tjejer/kärringar (eller vad man önskar kallas) på plats.

Inte helt oväntat så har vi här en suvären segrare. Maja Larsson i sin Volvo gjorde rent hus. Hon vinner Dam cupen med 7,35s på Lördagen.

Tvåan i Dam Cupen på Lördagen blev Elisabeth Pettersson. Jo det är är självaste Mor till strömgrenarna och hon är inte blyg på gasen hon heller. Hon delar bil med Nisse "pappa" Strömgren.

Här finner vi Jasmin Lövgren-Holmgren igen. På en fin fin tredjaplats i Lördagens Dam Cup! Ursäkte den oskärpta bilden.

Så tar vi den sista pallen för detta reportage. Söndagens tävling Dam Cupen.

Maja Larsson i topp igen. Men nu knappar de övriga damerna in lite. Hennes segermarginal blir denna dag 3,46s

Sorry Elisabeth, men jag hade ingen mera åkbild på dig så det får bli detta snygga porträtt som får symbolisera din fina andra plats i Dam Cupen under söndagen. Snyggt rattat!

Dam nummer tre på Söndagen blir Katrina Henrysson. Hon var 5,40s efter den dominanta Maja i mål. Snyggt rattat alla Damer/tjejer/kärringar.

Då var min lilla krönika klar för denna gång. Det tog lite tid och det var en del bilder att gå igenom. Tyvärr så var många bilder av sämre kvalitet och jag vet inte om jag ska skylla på dammet eller på okunskap. Trolige bägge delarna. Jag vill i alla fall sumera helgens tävlingar på Kalvholmen i Karlstad som mycket lyckade. Sällan har vi sett ett sådant kompetent startfält. Så många hårda fajter och hårresande attacker på både curvs och däckstravar. Det är synd vi måste köra utan publik nu i "corona-tider" för det är många som gått miste om mycket. Jag ser fram mot nästa tävling som är Nyköping den 15-16/8. Jag gisser att startfältet inte blir sämre då och att vi har många fina bataljer att se fram emot.

https://sprintserien.se/
/ Lola "reportörska" Olsson
20-08-08 Falerumsbacken 2020
Vi i Åtvidabergs Motorklubb vill bara meddela att alla rallyåkare anmälda till tävlingen kommer att få möjlighet att åka tävlingen!
Lottning sker under söndag/måndag.

Glöm INTE att tävlingen är publikfri på plats men sänds på sbfplay.se så alla ska kunna följa med i all action som det förhoppningsvis bjuds på när det namnkunnigaste startfältet genom alla tider ska göra upp om backrekord och fina placeringar i respektive klass.

/Gm Christian Rosén

20-08-08 Vallentuna MK ställler in YRC-Sprint
Vallentuna MK har tidigare flyttat tävlingsdatum från den 7 juni till den 13 september i hopp att förutsättningar skulle kunna vara bättre att genomföra YRC-Sprinten. Med en hel del osäkerheter kring Covid 19 utveckling samt att en del yttre förutsättningar har ändrats, ser inte Vallentuna MK möjligheten att genomföra tävlingen på ett ansvarsfullt sätt, utan ställer sig tyvärr till den skara som får ställa in tävlingar 2020 och återkomma 2021.
20-08-05 SMK Hörby ställer även in RS-tävling
Den från i april flyttade DM-tävlingen i RS, Bilmånsson Hörby Rallysprint med ny tävlingsdag den 8 november, ställs nu in helt och hållet. Detta beslöt klubben vid ett möte i tisdags.
- Först flyttade vi på grund av Corona-pandemin då vi inte kunde uppfylla myndigheternas krav och med hopp om att läget skulle ha förbättrats i november, berättar tävlingsledare Magnus Larsson.
- Men idag finns inget som tyder på att pandemin klingat av till dess och därmed känns det logiskt att redan nu ställa in.

Nu var det inte enbart Corona som fällde avgörandet utan även det faktum att det under året inte körts en enda RS-tävling i distriktet plus att såväl RS-DM som Asfaltcup lagt ner 2020.
- Risken är därmed väldigt hög att vi skulle fått ett betydligt mindre startfält än de cirka 80 bilar vi räknade med att ha fått i april. Många förare har redan nu stallat in bilarna för säsongen och lär då inte starta upp för ett enda tävlingstilfälle, förklarar Magnus.

Med detta är SMK Hörbys tävlingssäsong avslutad då huvudnumret den 56:e upplagan av TV-Svängen som skulle körts i september, även den ställts in sedan över en månad tillbaka.
- Tunga men i denna situation tyvärr nödvändiga beslut då vi inte klarar av att köra våra tävlingar och samtidigt följa de restriktioner som vi fått från Polismyndigheten. En liten tröst är att över 100 andra klubbar från norr till söder gjort samma bedömning före oss och ställt in, så vi är absolut inte ensamma om dessa tunga beslut, menar ordförande Lars Servin.
- Nu gör klubben en ekonomisk förlust men det känns faktiskt ändå oväsentligt i dagens virusläge. Det viktigaste är ändå säkerheten för både våra funktionärer och tävlande, en säkerhet vi aldrig tummar på, avslutar Servin.

Nu laddar SMK Hörby om för 2021 och den 18 april är det planerat att köra Bilmånsson Hörby Rallysprint medan TV-Svängens tävlingsdag är satt till den 11 september.
20-08-05 Försvar är den bästa attacken för Oliver Solberg
Rallytalangen Oliver Solberg (18) kommer att göra allt för att försöka försvara fjolårets sensationella seger när han nästa helg kommer till start i EM-tävlingen i Rally Liepaja.

När Oliver vann i Talsi förra året blev han den yngsta vinnaren någonsin i en EM-tävling. Den då 17-åriga rallyföraren utan körkort fick rubriker runt om i världen genom att han bland annat slog Europamästaren från 2018 Alexei Lukyanuk med nästan en halv minut.
- Det är helt klart den största triumfen i min karriär hittills, och jag kommer förmodligen aldrig att glömma vad vi uppnådde där förra året. Den segern kommer alltid att hänga högt. Jag skulle vilja dekorera historien med mer framgång i helgen, säger Oliver Solberg.

För en och en halv vecka sedan körde 18-åringen sitt första rena asfaltlopp någonsin - och tog tredjeplatsen!
- Resultatet i Rally di Roma Capitale var bättre än vi kunde drömma om. Att köra till podiet på asfalt för första gången mot lokala experter och hela EM-eliten på plats gav mycket erfarenhet och förtroende.

I Lettland är de tillbaka på favoritunderlaget som är grus med samma familjeägda Volkswagen Polo R5-bil som han vann med förra året. Rally Liepaja, som ursprungligen var planerad till den sista helgen i maj, erbjuder många snabba specialsträckor på totalt 180 km och äger rum nästkommande helg 15 - 16 augusti.

Tävlingen är ett perfekt genrep innan World Rally Championship startar igen med Rally Estonia 4 - 6 september.

Rally Liepaja Itinerary:
Friday August 14
Qualifying Stage Vartaja 2.58 miles (4.16km) 1730
Shakedown 1915
Ceremonial start Liepaja 2030

Saturday August 15
SS1 Talsi 16.13 miles (25.97km) 1220
SS2 Swecon 10.83 miles (17.43km) 1320
Remote Service Talsi 1410
SS3 SC Grupa 13.50 miles (21.73km) 1520
SS4 Ramirent 17.41 miles (28.02km) 1620
Service Liepaja 1720

Sunday August 16
SS5 Liepaja 10.27 miles (16.54km) 1000
SS6 Canon Biznesa centrs-IB Serviss 7.56 miles (12.18km) 1030
SS7 SIXT Rent a car 11.33 miles (18.26km) 1135
Service Liepaja 1250
SS8 Invest in Liepaja! 10.27 miles (16.54km) 1435
SS9 PAFBET 3.46 miles (5.58km) 1505
SS10 NESTE 11.34 miles (18.26km) 1610
Service Liepaja 1740
Rally Finish 1830
20-08-03 LMBab-sprinten tvingas ställa in
Tyvär får jag meddela att länstyrelsen i princip dragit in vårat tillstånd för tävlingen. Pga covid så får vi bara vara 50st förare kartläsare funktionärer och ev publik. Det innebär ju att man inte kan vara tillräckligt många startande för att ekonomiskt gå ihop. LMBab-sprinten skulle ha körts 15 augusti.
MVH Rolf Trolin Tävlingsledare Films MK
20-07-27 Lärorik helg för Dennis Rådström och Johan Johansson i Italien
Dennis Rådström och Johan Johansson körde i helgen den första deltävlingen i Rally-EM, ERC, i Italienska huvudstaden Rom. Efter tre år i Junior-VM kör nu Dennis och Johan i klassen ERC3 Junior ihop med Tjeckiska teamet ORSAK Rally Sport i en Ford Fiesta Rally4 från M-Sport Poland. Det blev dock en tuff start på säsongen för Dennis och Johan, som redan på första sträckan körde punktering som gjorde att de åkte av och krökte ett styrstag. De kom tillbaka på söndagen och satte flera topptider i klassen, där de tillslut blev sjua i ERC3 Junior.
– Det har vart en helg med blandade känslor. Allt började bra på lördagen med en bra tid på första splittiden på första sträckan. Men vi får en punktering tidigt och vi känner inte punkteringen förrän det var för sent och vi körde i diket där vi krökte styrstaget. Vi kunde starta om och köra de fantastiska sträckorna här i Rom den sista dagen, och vi känner att det finns mer att hämta i bilen. Vi är ändå nöjda med prestationen tar med oss mycket positivt och ser fram mot att komma hit nästa år med mer erfarenhet, säger Dennis.
– Vi har gjort allt vi kan och jobbat fantastiskt bra tillsammans och ihop med teamet, så vi tar med en bra känsla härifrån, avslutar Johan.
20-07-26 Capital performance ensures fine Roman result for Oliver
Oliver storms the Rally di Roma Capitale podium on fantastic full asphalt debut
Pirelli and PA Racing combine to make it a perfect weekend for the 18-year-old
History-maker Oliver enjoys his FIA European Rally Championship return

Oliver Solberg delivered the perfect Tarmac debut with a stunning Rally di Roma Capitale podium at the two-day Italian event, which finished in Fiuggi on Sunday evening.

Coming into the opening round of the FIA European Rally Championship, 18-year-old Oliver had never contested a full-asphalt event, but immediately demonstrated he learns as quickly as he drives.

Driving a PA Racing-run Volkswagen Polo R5, the son of triple FIA World Champion Petter Solberg belied his lack of experience on Tarmac to run third from the fifth stage until the end of the event.

Oliver said: “For me, this is a little bit like winning. Before the start, I didn’t know anything about where my speed would be. OK, I drove Rallye Monte-Carlo which is a little bit of a Tarmac rally, but the set-up for the car is quite different.

“Lots of people were asking me before I started, where I could finish and I hoped to be somewhere in the top 10. The competition here is tough, there are a lot of drivers who have been driving on asphalt for all of their careers. When I made a second fastest time [on SS5], it was fantastic.

“The first day was a really tough one, the roads were so twisty, so technical and complicated – but it was actually Sunday where I was thinking it would be more difficult. On Sunday the roads were faster and wider, which meant there were different lines to take into the corners.”

Oliver praised the work of his father in helping him fine-tune his notes. He added: “Dad was really helping Aaron [Johnston, co-driver] and me with the notes while we were watching the onboards. That gave me good confidence and when we started on Sunday I was really enjoying it. I drove the same tyres for two loops to give me more experience of how it feels to have the car moving around beneath me when the tyres are wearing more; honestly, I really, really enjoyed it. It was so much fun.

“I know I have a lot more to learn, but I can really say now that I love driving on asphalt. I understand some of how the car and the tyre works – it’s so different to gravel, but it’s very cool. I have to say a big thanks to the whole team at PA Racing and, of course, to Pirelli – having Terenzio [Testoni, head of rally of off-road competitions] helping me this weekend has been fantastic. I also had a great time listening to the stories from him and papa!”

Oliver is, of course, no stranger to strong performances on the FIA European Rally Championship, becoming the youngest-ever winner of an ERC round with victory at Rally Liepaja, aged 17, last year.

20-07-23 Dennis Rådström och Johan Johansson laddade för EM-premiär
I helgen avgörs den första deltävlingen i Rally-EM på asfalt i den Italienska huvudstaden Rom. Torsbysonen Dennis Rådström i par med hans kartläsare Johan Johansson från Valdemarsvik är på plats med teamet Orsak Rallysport i sin Ford Fiesta Rally4 från M-Sport Poland, redo att dra igång säsongen.
– Vi har en bra känsla inför Rally di Roma Capitale. Rallyt går genom vackra landskap och utmanande sträckor, ganska lika Korsika där vi kört VM innan. Vi gillar de här förutsättningarna, säger Dennis.

Trots pandemin och det långa avbrott som blivit i Dennis och Johans rallysäsong kommer de väl förberedda till säsongspremiären i Rom. För två veckor sedan fick de en bra genomkörare när de vann Tjeckiska mästerskapstävlingen Rally Bohemia genom att vinna samtliga 18 sträckor i sin Ford Fiesta Rally4.
– Nyckeln blir att kunna hålla ett högt fokus i värmen genom hela rallyt, och hitta balansen i körning vad bromsar och däck klarar av.

Även om det är första gången Dennis och Johan kör EM, där de tävlar i klassen ERC3 Junior, är målsättningarna höga.
– Vi ska känna att vi gjort vårt bästa när vi kommer i mål, och stå högst upp på pallen, säger Dennis.

Inför tävlingen har Dennis och Johan fått ännu mer tid bakom ratten i den nyutvecklade Ford Fiesta Rally4 från M-Sport Poland.
– Känslan är riktigt bra, vi hat kört test innan i veckan och hittat en riktigt trygg och snabb set-up. Bilen känns fantastisk, avslutar Dennis.

Rally di Roma Capitale 24-26/7 är den första deltävlingen i Rally-EM, FIA ERC, 2020. Dennis och Johan tävlar för det tjeckiska teamet ORSAK Rally Sport med en Ford Fiesta Rally4 från M-Sport Poland i klassen ERC3 Junior.

20-07-22 Rally Edane 2020 ställs in!
MK Team Westom har fattat beslut att ställa in årets tävling av Rally Edane 2020 pga det rådande läget vi lever i.
- Vi vill inte att tävlande och funktionärer ska bli drabbade, så vi tar nya tag nästa år och kommer igen, säger tävlingsledningen.
20-07-22 Rikspokalen 2020 inställd
Tävlingsledningen har idag enhälligt beslutat att flytta årets tävling till 2021. Detta är egentligen inte ett svårt beslut att fatta, med tanke på och omtanke om både tävlande, funktionärer och publik.
- Vi har i det längsta hoppats på en lättnad i COVID-19-eländet, men tyvärr ser vi ingen ljusning inom den närmaste framtiden för att med gott samvete försöka genomföra en tävling.

Därför flyttar vi årets version av Rikspokalen till 2 oktober 2021 och hälsar alla välkomna till Örebro med omnejd!
20-07-22 Solberg ready for Rally di Roma Capitale
Oliver back to ERC for the first time since making history last season
18-year-old to drive PA Racing Volkswagen Polo R5 this week
Two-day test gets the Swede in the swing of Italian asphalt

Oliver Solberg’s FIA European Rally Championship record is good. It is, in fact, a 100% win record. He’s started one and won one. And the one he won – last year’s Rally Liepaja in Latvia – is the one that re-wrote European rallying history.

Aged 17 at the time, Oliver became the youngest driver ever to win a round of an FIA championship.

This time, this week, his sights are set on experience.

Rome will be Oliver’s first time ever competing on an all-asphalt rally. It’s a golden opportunity for him to understand what’s needed to adapt his loose-surface style to Tarmac.

In preparation for what will be the opening round of a delayed FIA European Rally Championship, this week’s Rally di Roma Capitale, Oliver has been testing with PA Racing and Pirelli in northern Italy.
“First, I want to say it’s great to be back with PA Racing again,” said Oliver. “I did Bettega [Memorial Rallysprint at the Bologna Motorshow] with them in 2017 (when a 16-year-old Oliver finished second on his debut in a World Rally Car – beating M-Sport factory driver Teemu Suninen) and it’s really nice to see these guys and work with them again.
“The testing with Pirelli was very, very useful and really important for me to understand the compounds and how the tyre is working from when it’s cool all the way up through its temperature window. It went well, we had a beautiful road and everything was working like we wanted.
“Now we have to take that to Rome and just keep learning.

“Of course, we want to do our best, but this is a fantastic opportunity to take some big experience from this surface. I know I won last time I was competing in ERC, but the fast gravel roads in Latvia are really different to what we have coming in Italy this week!

“Talking to Terenzio [Testoni, Pirelli’s rally activity manager], I know this will be a tough week. This is a rally where you need some experience for the roads because they are bumpy, narrow and tricky. Me and Aaron [Johnston, co-driver] need to make a lot of work in the recce and make sure we are ready for everything.”

Rally di Roma Capitale starts with a parade through the Italian capital on Friday (July 24) afternoon.

Rally di Roma Capitale Itinerary:
Friday July 24
Shakedown – 2.49 miles (4.02km) 1030
Ceremonial Start and Roma Parade 1715

Saturday July 25
SS1 Pico-Greci 1 8.32 miles (13.40km) 0913
SS2 Roccasecca-Colle San Magno 1 8.65 miles (13.93km) 1002
SS3 Santopadre-Arpino 1 13.15 miles (21.17km) 1052
Service Fiuggi 1245
SS4 Pico-Greci 2 8.32 miles (13.40km) 1526
SS5 Roccasecca-Colle San Magno 2 8.65 miles (13.93km) 1615
SS6 Santopadre-Arpino 2 13.15 miles (21.17km) 1705
Service Fiuggi 1900

Sunday July 26
SS7 Rocca di Cave 1 4.50 miles (7.25km) 0832
SS8 Rocca Santo Stefano 1 9.07 miles (14.60km) 0849
SS9 Guarcino 1 7.30 miles (11.75km) 0945
Service Fiuggi 1020
SS10 Rocca di Cave 2 4.50 miles (7.25km) 1217
SS11 Rocca Santo Stefano 2 9.07 miles (14.60km) 1234
SS12 Guarcino 2 7.30 miles (11.75km) 1330
Service Fiuggi 1405
SS13 Rocca di Cave 3 4.50 miles (7.25km) 1602
SS14 Rocca Santo Stefano 3 9.07 miles (14.60km) 1619
SS15 Guarcino 3 7.30 miles (11.75km) 1715
Finish Fiuggi 1800

Rally detail
Rally di Roma Capitale
July 24-26
Based: Fiuggi, near Rome, Italy
Surface: Tarmac
Competitive distance: 197.80km (122.91 miles)
Website: https://www.rallydiromacapitale.it

Rally coverage
In addition to Eurosport’s extensive television coverage of the event, check Facebook for the post-qualifying stage start selection and ceremonial start in Rome from 1900 (all times local) on July 24, plus SS2 (1002), SS5 (1615) on July 25 and SS11 (1234), SS15 (1715) on July 26. Videos, news update and live timing is available FIAERC.com.

Oliver Solberg in numbers:
Rallies started: 35
Rallies won: 8
ERC rounds started: 1
ERC rounds won: 1
WRC rounds started: 4
WRC debut: Wales Rally GB (2019)
Number of titles won: 9*
20-07-21 Finspångsrundan 2020 inställd
Igår kväll beslutade Finspångs Motorsällskap att ställa in årets rallytävling Finspångsrundan på grund av den pågående coronapandemin.

Efter kontakter med Länsstyrelsen Polisen och övriga berörda visar det sig att vi inte klarar av tolkningen av de 50 tillåtna antalet människor som får samlas på samma plats, då vid rallytävling,alla ska räknas. Vi kan inte påräkna någon ändring av reglerna före den planerade tävlingsdagen den 23 september.

Ovanstående gör att det är ogörligt att köra tävlingen då enbart tävlande och mekar på 100 startande är minst 400 personer och då är inte funktionärer och publik inräknad.

Om tävlingen körs som publikfri ska inte något program eller karta säljas något som gör att underlaget att erbjuda sponsorer och annonsörer försvinner, vilket i vårt fall innebär en tappad inkomst på c:a 65.000:- kronor.

Tävlingen skulle ingå i Klassiskacupen i år, kan köras den 22 maj 2021 och fortfarande ingå då man beslutat att lägga samman 2020-2021 och räkna genomförda tävlingar. och kora en mästare för de båda åren tillsammans.

FMS är dessutom noga med att vara rädda om våra funktionärer som i många fall är klassiska och ingår i riskgruppen.
“Efter mycket noga övervägande ställer vi in och siktar på att välkomna förare och publik till de härliga skogsvägarna runt Finspång”avslutar FMS ordföranden Gunnar Eneberg.

20-07-20 Sydsvenska Rallycupen ställer in 2020
Sydsvenska Rallycupen står helt bakom de beslut som Älmhults MK och organisationen för Rally Småland i Vetlanda RRC har tagit den senaste veckan.

De finner det helt omöjligt att genomföra tävlingarna på ett säkert sätt utan risk att sprida smittan vidare eller att belasta sjukvården vid en möjlig olycka. Det är ansvarsfulla beslut för samhällets bästa och helt i enlighet med riktlinjerna från Svensk Bilsport och aktuella myndigheter.

Detta innebär att det tänkta upplägget med en höst/vår serie för SSRC inte kommer att bli av utan vi tar nya tag med SSRC 2021. Skilling 500 skulle då utökat säsongen i SSRC med sitt datum i november. Om den körs så blir det nu som en helt fristående tävling.

Nu hoppas vi att alla runt om i landet som drabbas fysiskt, psykiskt , socialt och ekonomiskt får en hoppfull vardag igen och tillfällen i livet att se fram emot med glädje, till exempel Sydsvenska Rallycupen 2021.

20-07-20 Falerumsbacken 15 aug Live
OBS! Publikfri tävling.

Åtvidabergs MK kommer att sända tävlingen på sbfplay.se med både ljud och bild.
Radiosändning även på radiofredag.se och i appen mixlr.
20-07-13 Dennis Rådström och Johan Johansson tog dominant seger i EM-genrep
Värmländske rallyföraren Dennis Rådström och hans kartläsare Johan Johansson har i helgen kört den Tjeckiska mästerskapstävlingen Rally Bohemia som uppladdning inför premiären av Rally-SM i Rom i Italien den 24-26 juli. Dennis och Johan, som tävlar för det tjeckiska teamet ORSAK Rally Sport med en Ford Fiesta Rally4 från M-Sport Poland, vann samtliga 18 sträckor i rallyt och fick en bra genomkörare på asfalt inför premiären i Junior-EM och klassen ERC3 Junior.
– Det skulle gärna ha fått vara fler sträckor, säger en glad Dennis efter målgång. Det har vart riktigt kul att vara tillbaka i bilen och vi tar huvudsakligen med oss glädjen att köra rally till EM i Rom. Vi har hittat en bra trygghet och fart i bilen, vilket vi vill åt inför Italien. Johan och teamet har skött sig perfekt hela helgen och den nya Ford Fiesta Rally4 från M-Sport Poland är helt fantastisk att köra.
– Trots att vi haft en stor ledning har vi kunnat ladda om och fokusera på varje sträcka och att göra den så bra som möjligt. Vi har en riktigt bra känsla inför Rom, avslutar Johan.

Rally di Roma Capitale 24-26/7 är den första deltävlingen i Rally-EM, FIA ERC, 2020. Dennis och Johan tävlar för det tjeckiska teamet ORSAK Rally Sport med en Ford Fiesta Rally4 från M-Sport Poland i klassen ERC3 Junior.
20-07-11 Nystart av säsongen 2020 - Victor och Jonas redo för Slottssprinten
På Lördag är teamet på plats i Katrineholm där den populära tävlingen Slottssprinten ska avvgöras på Ericsbergs Slott. En specialsträcka om 2,5 km ska köras tre gånger där de två bästa tiderna räknas - tävlingen blir även lite av en nystart på säsongen 2020 eftersom det är 4,5 månad sedan vi kunnat tävla senast.

Det är tuffast möjliga motstånd i klassen 2wd, det kommer bli ett bra kvitto att få inför fortsättningen av SM säsongen som fortsätter i Hässleholm i Augusti.
- Vi ser båda väldigt mycket fram emot att få komma tillbaka in i rallybilen, dessutom under skarpt läge igen. Det kommer bli full fart från första metern avslutar Victor Karlsson och Jonas Magnér.

Under tävlingen kommer ni även kunna följa oss via webbTV och Rallyradio via SBFPLAY. SE och RallyLive.se
20-07-10 Solberg set for Tarmac debut in Rome
Eighteen-year-old Oliver makes his full asphalt debut at Rally di Roma
Oliver returns to PA Racing to run a Volkswagen Polo GTI R5 in Italy
Rally Sweden Lockdown winner looking to take Tarmac experience from Rome

Oliver Solberg has won at the highest level of European and American rallying, but that success has always been on gravel. Later this month, the 18-year-old Monster Energy-backed driver will make his debut on asphalt when he tackles Rally di Roma Capitale.

Fortunately for Oliver, he enjoyed the benefit of a couple of days with one man who knows a thing or two about driving on asphalt. In 2018, Sébastien Loeb worked with Oliver to show him the ropes on Tarmac.

“To drive on Tarmac is really different to the gravel or the snow,” said Oliver, who will drive a PA Racing Volkswagen Polo R5 on the opening round of this year’s FIA European Rally Championship. “OK, I did some dry stages in Monte Carlo this year, but this is nothing to compare. For Rome, the set-up from the car will be stiffer, completely different.

“The time with Sébastien [Loeb] taught me so much. I was so lucky to spend this time with him and sitting in the car and watching what he was doing made things much more clear for me. He showed me lots about weight transfer, braking, all of these things which are crucial for getting the car into the corner and through the corner without sliding.

“In the gravel, you slide the car more and this can be [the] fastest way. On Tarmac, when you are sliding, you can hear you are killing the tyres and taking away the speed. This is what I have to remember when I am getting into the car in Rome.”

While Oliver might not have competed on asphalt before, he has an enviable record in Italy. In 2017, shortly after his 16th birthday, he made his competitive debut in a World Rally Car at the Bettega Memorial Rallysprint in Bologna.

Despite never having driven a Ford Fiesta RS WRC before, he finished second overall, beating M-Sport Ford World Rally Team factory driver Teemu Suninen and only losing to Toyota Gazoo Racing star Kalle Rovanperä.

Little wonder Oliver likes Italy.
“That was a fantastic event,” he said. “I was driving with PA Racing then and it’s really nice to be back with these guys again. They have lots of experience with the car and the rally, so we are really in a good place with them.”

PA Racing sports director Matteo Bottacin said he was delighted to see Oliver back in the team.

Matteo said: “Oliver is one of the most promising young people in the world. In 2017, he was not even of 18 age, and at the Bologna Motorshow he went very, very fast with our team.

“I am sure that this year, at the Rally in Rome, with the support of Pirelli and Volkswagen Motorsport, with Oliver we can get a good result. We are very happy to work with Oliver again.”

With the second half of the World Rally Championship season potentially featuring three asphalt events, Oliver is keen to take as much sealed-surface experience as possible away from the Italian capital.

“I want to learn as much as I can,” said Oliver. “My style of driving is quite smooth and quite progressive so I’m hoping I can find a way to drive on Tarmac quickly. I will do some testing before the event and then work a lot with PA Racing to make sure I understand everything from the car side.

“Aaron [Johnston, co-driver] and me will be watching a lot of onboards for the rally to understand what are the stages like and to give us some idea what is going to be coming. I have to say a big thank you to everybody from the ERC and Eurosport for helping make this event happen for me.”

Rally di Roma Capitale starts with a qualifying stage on Friday July 24. Oliver will join FIA European Rally Championship regulars on a parade through the city of Rome later that day before the crews all embark on 18 stages (206 competitive kilometres) over the weekend
20-07-08 Rallyklassikern TV-Svängen ställs in för första gång sedan 1965
Det blir ingen 56:e upplaga av SMK Hörbys rallyklassiker TV-Svängen i september. Detta tunga beslut fattades i går och anledningen är den pågående Corona-pandemin.
Med detta följer SMK Hörby i samma fotspår som de flesta av landets arrangörer, och väljer att följa Polisens/ FHM/RF/SBF:s regelverk fullt ut.
- Väldigt tråkigt, men det fanns inget annat beslut att ta med tanke på hur det ser ut i samhället, konstaterar ordförande Lars Servin.

Det som blev en stor stötesten var skrivningen i Polisens tillstånd för tävlingen där handläggaren på Rättsavdelningen Förvaltningsrätt 5 Syd förtydligar vad som gäller för rallytävlingar under pandemin. Där kunde klubben läsa, "Regeringen har den 27 mars 2020 beslutat att begränsa möjligheten till offentliga tillställningar och allmänna sammankomster genom Förordningen 2020:114. Det innebär att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare tillsvidare inte får hållas. " Enligt polisen är TV-Svängen en "Motortävling på öppen bana, utan inhägnande" och då inkluderas förarna, mekaniker i ett motorsportteam, funktionärer och publik i deltagarbegränsningen. Servin fortsätter.
- För säkerhets skull ställde vi även lite följdfrågor och bland annat undrade vi om detta även gällde när det som för vår del, handlar om publik utspridda över ett stort område?

Svaret var då att en rallytävling utanför arena eller inhägnat område, klassas som Offentlig Tillställning och att det är arrangörens skyldighet att tillse att det inte någon gång eller någonstans samlas mer än 50 personer under tävlingens genomförande.
- Med andra ord blev det helt omöjligt för oss att köra TV-Svängen där vi räknade med runt 150 tävlande vilket bara detta inneburit runt 5-600 "deltagare" och då är varken publik eller funktionärer inräknade.
- Vår bedömning är att Förordningen, som gäller tills vidare, inte kommer att ändras under sommaren, och att begränsningen på antalet deltagare inte kommer att släppas helt till september.

Men ändå var det inte enbart Polistillståndet som fällde avgörandet menar Servin.
- Faktiskt inte, utan i klubben diskuterade vi mer utifrån den etiska och moraliska aspekten över hur lämpligt det är att samla ett stort antal personer från hela landet i Hörby mitt under en pågående pandemi och kanske öka en virusspridning.
- Svaret var enhälligt från tisdagens möte och det var att detta skulle varit helt oförsvarligt och inget klubben ville vara ansvariga för!

TV-Svängen som arrangerats årligen sedan 1965 skulle ingått som deltävling i rikstäckande "Klassiska Rallycupen/Riksmästerskapet för Historiska bilar" samt Södra BF:s Rally-DM. Att vara en del av de två första mästerskapen skulle även detta inneburit problem för SMK Hörby medger Servin.
- Både här och bland våra egna funktionärer finns många 70-plussare som är i en riskgrupp och som absolut avråds från deltagande i tävlingar.

Nu laddar istället SMK Hörby om för en TV-Sväng 2021, men det finns även en liten förhoppning att i början av november kunna köra den sedan i april uppskjutna RS-tävlingen "Bil Månsson Hörby Rallysprint".
- Men bara om virusläget förbättras den närmaste tiden kan detta bli aktuellt, konstaterar Servin.

Ansvarige för Riksmästerskapet Historiska Utskottets Roger Rooth beklagar beslutet men har full förståelse.
- Helt väntat och beslutet innebär tyvärr samtidigt att hela RM-serien 2020 ställs in.
- Självklart väldigt tråkigt för alla iblandade men samtidigt stöder HU beslutet och har även full förståelse för detta.

20-07-08 SuperCupen 2021 klar!
Reglemente och kalender för 2021-års SuperCup är klar.

Kalender 2021
16 jan Hälsingerallyt SMK Hälsinge
30 jan Tierpsrundan MK Tierp
20 feb Vinterpokalen Sandvikens MK
13 mars LBC-Ruschen Lima MS
12 juni Björn Waldergårds Minne MK Rimo
4 sep Stormpokalen Östhammars MK

SuperCupens eglemente 2021: https://www.motorsportivarmland.nu/sm_Reglemente.htm

Officiell hemsida och mer info: https://www.motorsportivarmland.nu/sm.html

20-07-03 VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie 2020 måste tyvärr ställas in
Det kommer säkert inte som någon stor överraskning att även vi tvingas ta det jobbiga beslutet att, precis som de flesta andra cuper och serier, ställa in även 2020-års SverigeSerie. Alltför stora osäkerheter och risker kopplade till Coronans framtida påverkan gör det jobbiga beslutet till det enda rätta. Fullt fokus istället på återuppstart 2021.

Kil har varit tvungna att ställa in. Nora kommer att vara tvungna att flytta sin tävling till sent i oktober vilket innebär att den hamnar efter vår planerade final. Men det finns fler osäkerheter och knepigheter i följderna av att Folkhälsomyndigheten överlåtit åt varje en-skilt polisdistrikt att tolka reglerna kring smittbegränsning och detta innebär då att det blir olika tolkningar på olika håll i landet, en mycket olycklig situation.
- Vi har hoppats och kämpat i det längsta för att ändå kunna genomföra en SverigeSerie som blir schysst och rättvis utan att utsätta vare sig oss själva eller andra för orimliga risker i Coronas spår. Men till sist måste vi krypa till korset och acceptera att det inte är genom-förbart.

Polisen i Örebro län (som berör både Rikspokalen och Noratrofén) för till exempel en hård linje och säger att om de kommer och kontrollerar och upptäcker en folksamling på mer än 50-personer någonstans i tävlingsområdet så blåser de av arrangemanget.
- Det skulle i praktiken kunna innebära att vi samlar tävlande från hela landet, många av oss med mycket lång resväg, för att bara plötsligt stå där med lång näsa att inte få tävla utan att istället tvingas packa och åka hem igen.

Det återstår också flera andra oklarheter och utmaningar. Coronan är i dagsläget väldigt olika spridd i olika delar av landet och det är högst sannolikt att flera regioner når sin topp under hösten och att andra regioner samtidigt får en andra våg av smitta, detta alltså i samma veva som vi skulle kört våra tävlingar om vi valt att hålla fast vid att genomföra årets serie. Då är det är inte ansvarsfullt att göra det.
- Personligen har jag väldigt svårt att se hur rally ska kunna genomföras i enlighet med det generella förbud som finns kring offentlig tillställning med mer än 50 deltagare.

Ett år som detta känns rally inte heller lika angeläget.
- Jag säger som många kloka röster före mig sagt. Ett år som detta känns rally helt enkelt mindre angeläget. Allas vårt gemensamma fokus ska istället ligga på bekämpa den hemska smittan och att absolut inte ta eller utsätta någon annan för några som helst onödiga risker, i synnerhet i en sport som rally där så många i våra funktionärsled är i riskgruppen 70+.

Corona och Covid 19 är riktigt otrevligt för de som drabbas svårt.
- Inför mitt beslut att ställa in även SverigeSerien så har jag har läst, lyssnat och fördjupat mig mycket om Corona och Covid 19. Även om majoriteten som får Covid 19 får den rela-tivt lindrigt så är det ändå cirka en femtedel av de som drabbas som blir oerhört sjuka, sju-ka på ett sätt som det saknas ord att beskriva och där konvalescensen blir jättelång. Och en inte föraktlig andel av de som drabbas svårt dör.

Det enda kloka är att ställa in.
- Sett mot den bakgrunden jag beskrivit är det enda vettiga beslutet att ställa in SverigeSe-rien 2020 och istället ta fullt fokus mot återupptart 2021. Mitt beslut kommer säkert att kritiseras, ännu finns det ju i alla fall i teorin kvar tävlingar som skulle göra det möjligt att genomföra en serie. Men osäkerheten med om det faktiskt kommer att fungera i praktiken och riskerna med att göra det är helt enkelt för stora.
20-06-30 Jonas Kruse gästförare i Slottssprinten med 15-åriga Maja Bengtsson i kartläsarstolen
Det är nu klart att SVT:s bilsportexpert, Jonas Kruse, kommer att göra ännu ett gästspel i rally. Tillsammans med kartläsartalangen, blott 15-åriga, Maja Bengtsson från småländska Virestad, kommer rallymästaren att starta i Slottssprinten i Katrineholm i Team Nybe:s Volvo 940. Tävlingen avgörs 11 juli.

Utan att vilja gå händelserna i förväg signalerar Jonas Kruse redan att det kan bli mer tävlande för duon framöver.
– Jag ska ha tid, uppdraget åt SVT Sport kommer i första hand, påpekar han.

Ett besked som förmodligen accelererar den uppåtgående spiral som svensk rallysport befinner sig i ytterligare. Det är tredje gången som Jonas Kruse är gästförare hos det småländska rallyteamet. I fjolårets Rally-SM tog Team Nybe SM-tecknet i den trimmade 2-hjulsdrivna klassen genom Robin Sandberg medan teamkollagan Jonas Åkesson slutade sexa i mästerskapet.

Vid de tidigare gästspelen har Jonas Kruse haft Håkan Ekholm som kartläsare. Nu tar Maja Bengtsson plats i högerstolen. Trots sin ungdom är hon redan rutinerad. Hon är uppvuxen i en rallyfamilj där pappa Mathias är en mycket meriterad kartläsare. Som 10-åring fick hon åka med som kartläsare åt Hans och Patrik Johansson på tester. I tävlingssammanhang var det premiär 2018 – direkt efter 15-årsdagen. Bredvid föraren Jonas Åkesson blev Maja klasstvåa i Silverratten som avgjordes i Älmhult.

Nu ser hon fram emot att få fortsätta i pappas hjulspår samt att få assistera rallymästaren Jonas Kruse.
– Jonas är en fantastisk förare på alla sätt! Något som däremot skiljer honom från tidigare förare som jag åkt med är de beskrivande noterna, inleder Maja Bengtsson.
– En utmaning i sig, men som man utvecklas något enormt på. Denna möjligheten jag har fått ihop med Team NYBE och Jonas Kruse är jag väldigt tacksam över, fortsätter hon.

Jonas Kruse ser fram emot att få Maja Bengtsson som ny kartläsare. De har hunnit med ett första test för att hitta varandra i notläsandet.
– Maja är ju en jättetalang vid noterna. Att en 16-åring kan bidra med känslan i bilen och läsa noter klockrent är imponerande! Hon anpassade sig direkt efter mina önskemål, nu ser vi tillsammans fram mot fortsättningen, säger Jonas Kruse.

Den svenska nationalsporten har haft flera och mycket framgångsrika kvinnliga kartläsare – från Ursula Wirth och Elizabeth Nyström på 60-70-talen fram till Tina Thörner på 80-00-talen.

11 juli avgörs Slottssprinten 2020 i coronaanpassat, publikfritt, format på slottet Ericsbergs ägor öster om Katrineholm. Jonas Kruse ersätter silvermedaljören i fjolårets JWRC, Tom Kristensen.
Tävlingen direktsänds i webb-TV.
20-06-30 Stormspokalen inställd
- Vi har idag tagit beslut att ställa in Stormspokalen 2020 pga rådande pandemi.
Roger Ingvarsson, tävlingsledare Östhammars MK
20-06-22 Flodin och Levin i dagens Livepodd!
I måndagens livepodd med Sebastian Bourghardt gästar Andreas Levin, som förutom att vara ruskigt snabb i sin Nissan även jobbat som professionell mekaniker i bland annat WRC. Dessutom pratar vi med Patrik Flodin som haft framgångar i både SM och VM, men också tävlat i både Kina och Ryssland med framgång.

Rallylive http://rallylive.se/
https://www.facebook.com/rallyradion/posts/1628385860660001
20-06-22 Eskilstuna Motorklubb startar upp verksamheten igen med Kvällsrallyt fredagen den 31/7
Kvällsrallyt genomförs på en sträcka om ca 2,3km km som körs 2ggr på området kring Ekebybanan.

Första start kl 17.30

Det blir den första deltävlingen i årets Sprintcup efter att de tidigare har fått ställts in. Planen är att genomföra minst 2 st deltävlingar till under året.

Tävlingen kommer att genomföras utan publik och med en hel del restriktioner. Läs därför inbjudan ordentligt innan ni anmäler er.

Inbjudan och anmälan som vanligt via http://www.eskilstunamk.com
20-06-16 SuperCupen beslutar att ställa in 2020
Som de ser ut i landet nu pga Covid -19 pandemin, så känns motorsport inte lika viktigt. Det känns viktigare att alla nära, kära och rallyvänner får hjälp att bli friska och hjälpa all personal som jobbar med det att orka med och inte gå in i väggen.

Därmed ställer SuperCupen 2020 in och vi ser fram emot ett spännande 2021!

//Cupgeneral Jörgen Joons
20-06-15 Virtual turns reality for Jonsson after Solberg World Cup win
Swede’s fourth series win is enough to land big SWC prize
Jonsson DirtFish Rally School-bound to be taught to drive like Oliver Solberg
Internet issues spoil Solberg’s top-10 challenge in Wales
Close to 17,000 join the Solberg World Cup in association with DirtFish
More to come? Solberg promises news on what’s around the corner…

Sweden’s Robin Jonsson has won the inaugural Solberg World Cup in association with DirtFish, landing himself a seat on a Seattle-bound aeroplane to spend a day driving with Oliver Solberg at the DirtFish Rally School.

Jonsson’s victory at Volkswagen Motorsport Rally Powys, which finished on Sunday night, was his fourth maximum score from six rounds, making him a worthy champion of this inaugural Solberg World Cup.

The 20-year-old superstar racer picks up a very special prize from Volkswagen Motorsport. Success on the final round in Wales is rewarded with the exact trophy Volkswagen Motorsport was presented for victory on the 2014 Wales Rally GB, following Sébastien Ogier’s win on the British round of the world championship.

Second and third-placed competitors on Volkswagen Motorsport Rally Powys win a much sought after ID R model and cap.

Second place in the Solberg World Cup also comes with rich reward; Lukáš Matêja, who finished runner-up to Jonsson, will be the only person in the world able to drive DiRT with a genuine wheel from a Volkswagen Polo GTI R5 after the technicians at the four-time world championship-winning team converted the wheel for use on a sim.

Jonathan Schaeffer was third at the end of the season and takes away a selection of Solberg-inspired prizes.

For champ Jonsson, the good news just keeps on coming. His unbeatable speed and consistency throughout the DiRT Rally 2.0-based championship have landed him the trip of a lifetime. Robin will be taught how to drive in real time by 18-year-old WRC2 competitor Oliver Solberg, son of 2003 World Rally Champion Petter Solberg.

Long-time PSRX and Solberg fan Jonsson said “This is insane! Winner of the Solberg World Cup! I can’t believe that I’ll get the opportunity to drive a real rally car with Oliver Solberg at DirtFish Rally School, it’s a dream come true. Big thanks to DirtFish, the Solberg family and their partners for making this possible!”

For Oliver, there was disappointment, frustration, delight and pride in equal measure at the end of the six-round series.
“I really wanted to make the top-10 on Volkswagen Motorsport Rally Powys,” said Oliver, who finished 35th out of 16,706 entries.

“Everything was going quite well for me and I was running in and around the top five when we lost the internet connection and I was forced to retire! This has to be one of the strangest reasons for retirement I will have in competition. It was really frustrating. I love this DiRT game and the roads in Wales are so cool.

“Our result overall was not so bad and we have to be so, so happy for the number of gamers who joined us. Can you believe we have now nearly 17,000 people competing! That’s incredible and something I am really proud of – we built this Solberg World Cup together and now we have a great club.

“It’s been a fantastic competition and thank you and congratulations to everybody who competed and made it so special. And big, big congratulations to Robin [Jonsson] – his speed really was incredible. Those times were amazing in all six rallies. I’m really looking forward to meeting Robin in Seattle, not just so we can drive together, but to see if I can take some tips from him to get quicker on DiRT!

“But, for now, we have a week or two away from gaming. Then what? What is coming next. For sure, there has to be something and I do have a few ideas…”

Volkswagen Motorsport director Sven Smeets said: “Congratulations to Robin Jonsson for winning the Volkswagen Motorsport Rally Powys. With his remarkable performance he clearly deserves the championship title. I would also like to thank almost 17,000 racers for taking part in the Solberg World Cup and for making make this virtual rally championship such a great experience.”

All that remains for the inaugural Solberg World Cup in association with DirtFish is Jonsson’s trip to America to claim his money-can’t-buy prize of a day’s tuition at the Seattle-based DirtFish Rally School with Oliver Solberg.

DirtFish CEO Justin Simpson is looking forward to welcoming the winner.
“Solberg World Cup in association with DirtFish has been an awesome competition,” said Simpson, “the response was better than expected with nearly 17,000 gamers all pushing for the win. I was very impressed with the level of competition. To win the Solberg World Cup required the preparation, talent and will of a true champion.

“A huge congratulations to Robin for his victory. There’s no doubt, he’s in for an absolute blast driving one of our Subaru rally cars here at DirtFish Rally School, alongside Oliver. I am sure this will be a trip he will never forget.
20-06-15 Dystra besked, Svenska RallyCupen 2020 ställs in
Svenska RallyCupen 2020 ställs in, i helgen tvingades både Kullings MS och Laxå MK ställa in sina tävlingar. Kullingstrofén skulle inlett årets cup och Laxå Rallyt sista helgen i augusti skulle blivit andra deltävling - men nu är båda borta från kalendern.

Med rådande restriktioner tvingas nu båda arrangörerna ställa in, så även Svenska RallyCupens säsong. Trots att SMK Nyköping gjort ett jättejobb för att hoppa in och köra deltävling i oktober står det ändå bara tre tävlingar kvar av säsongen - EMK Kannan i Eskilstuna och Marknadsnatta i Skänninge.
- Det blir ingen riktig cup med bara tre deltävlingar och att plocka in fler under hösten är omöjligt, vi får helt enkelt ställa in hela året och flytta än mer fokus på 2021, hälsar Jeremias Ericsson i arrangörsgänget och Crister Nystrand fortsätter.
- Det är ett trist beslut, ett otroligt stort arbete är lagt hos våra arrangörer som gjort allt för att som vanligt leverera något utöver det vanliga och så får de inte chansen.

De tre tävlingarna, EMK Kannan, Gästabudstrofén och Marknadsnatta kommer dock fortsatt att köras på sina planerade datum tills annat meddelas, men det sker då utom tävlan för Svenska RallyCupen.

I cuporganisationen vill vi rikta ett stort tack till de arrangörer som skulle kört deltävlingar i år, även till partners och tävlande som varit taggade och sett fram emot säsongen.

Men det blir en fortsättning efter Corona pandemin, vi fick tidigt på året in önskemål från arrangörer inför 2021, dessa ihop med flera av årets arrangörer som också vill vara med igen satsar vi på ett spännande 2021!

20-06-15 Kullingstrofèn 2020 inställd
Kullingstrofèn 1/8 2020 är tyvärr inställd.
Nytt datum blir 31/7 2021. Boka det omedelbart i era kalendrar

//Tävlledningen
20-06-11 Rally Killingen 2020 ställs in
Kils Mk Bils tävlingsledning har tagit beslutet att ställa in Rally Killingen 2020 under rådande omständigheter. Det är olyckligt, men beslutet är taget efter noga övervägande.

Enligt Länsstyrelsen i Värmland och de riktlinjer de har, gör det tyvärr omöjligt för oss att arrangera denna tävling.

Fortfarande är prognoser och situationens allvar allt för viktigt. Med största sannolikhet kommer det att vara fortsatt smittspridning och en hård belastning på landets sjukvård under sommaren 2020.

Med största respekt för våra medmänniskor och sjukvården i vårt land ställer vi alltså in Rally Killingen 2020.

Vi kommer följa utvecklingen av det rådande läget och ser fram emot att arrangera framtida tävlingar.

//Tävlingsledning Kils Mk Bil
20-06-08 Tungt Lockdownrally för P-G och Anders
Det blev ett både kort och tungt Lockdown Rally för P-G Andersson och Anders Fredriksson igår när de kom till start tillsammans med GN Motorsport i teamets "gamla" R5a.
– Det är en ära att få delta. Vi är riktigt taggade och det är nog Sveriges hårdaste motstånd just ju. Ålder mot upcoming. Jag ska prestera så bra jag kan, sa P-G innan start.

Rallyt kördes på klassiska Rally Swedensträckan Torsbysprinten och förutom P-G och Anders startade Pontus Tidemand, Oliver Solberg, Mattias Ekström, Emil Bergkvist och Jonna E:son Brådhe.

Dessvärre blev det ett oväntat slut för P-G och Anders del. I en skarp vänster redan på första vändan fastnade hjulet och bilen vände helt sonika runt.
– Det var uppför där och man ser bara himmel när man rundar hörnet. Så jag såg varken stenar eller gropar. Vägen hade grävt ur lite och det hakade fast så vi gick upp på två hjul, säger P-G.

Bilen gick runt ett varv och landade sedan på räcket. Därmed tvingades teamet kasta in handduken.
– Det var inte något överladd, så det känns extremt tungt. Vi hade verkligen velat vara med och fightats om segern. Jag har tittat på det i efterhand och det fanns inte så mycket jag kunde ha gjort, säger P-G.

Rallyt vanns av Oliver Solberg, före Pontus Tidemand och Emil Bergkvist blev trea.

Mer info och bilder hittar du på www.pgandersson.se.
Filmen från rullningen hittar du på hans Facebooksida: https://www.facebook.com/pganderssonrallying/
20-06-08 Solberg triumphs at Rally Sweden Lockdown
Oliver Solberg won Rally Sweden Lockdown on Sunday afternoon by defeating cousin Pontus Tidemand in a two-leg final at Torsby.

Eighteen-year-old Solberg, who was co-driven by mum Pernilla, outgunned Tidemand in both final runs over the 2.50km Torsby Sprint speed stage, made famous by the country’s FIA World Rally Championship fixture.

Driving a Volkswagen Polo GTI, Solberg opened a 0.8sec advantage in the first leg of the final on wet gravel roads. He added an extra three-tenths to his lead in the second run to win the made-for-TV special by 1.1sec.

It was the first top-class rally since Covid-19 shut down global sport and the knockout event, which was screened by Swedish broadcaster SVT, was closed to fans and held under tight health restrictions.

“It was great fun. The road was pretty rough in the end and that was tricky because we were having to push hard to stay ahead of Pontus,” admitted Solberg.

“It was a really tight fight at the end but to win is something special for me and my mum. It’s been a long time out of the car and I want to say a very big thanks to everybody who made this happen. They have done an amazing job.”

The invitation-only rally attracted some of the biggest names in Swedish motorsport and Solberg topped the times in qualifying.

As rain began to fall, he beat 2016 world rallycross champion Mattias Ekström in the semi-final before victory over Tidemand’s Skoda Fabia.

Tidemand, a double world champion in WRC support series, knocked out 2018 FIA Junior WRC champion Emil Bergkvist in the semi-final. Bergkvist had earlier set the second fastest time in qualifying, just a tenth slower than Solberg. He beat Ekström to win the B final.

The challenge from double junior world champion P-G Andersson came to an early end when he rolled his Ford Fiesta in qualifying and retired.

Rally Sweden Lockdown director Glenn Olsson said the sprint nature of the event would provide excitement and close competition.
“Like all other sport across the world, rallying has been forced to stop since March because of the Coronavirus. Today we fired up the engines again and were treated to thrilling action in conditions that became increasingly tricky as the roads became wet and muddy.

“Congratulations to Oliver and Pernilla. Pontus made them work really hard for their success with the outcome going right down to the very final run of the day,” added Olsson.

WRC Promoter will produce a one-hour highlights programme for global broadcast (check local listings) which will also be available on WRC+ (www.wrc.com) on Monday night (CEST).
20-06-08 Emil Bergkvist tillbaka bakom ratten!
I helgen hade Rally Sweden tillsammans med SVT anordnat Rally Sweden Lockdown. En TV-sänd rallysprint där samma sträcka kördes flera gånger.

Emil Bergkvist fanns på startlinjen tillsammans med resten av den svenska eliten.
- Jag har fått möjligheten att komma hit med en Skoda Fabia R5 evo som Mattias Ekström äger. Jag och Mattias har även delat bil under tävlingen.

Emil som inte suttit i rallybilen på över ett år började dagen starkt, en andraplats på kvalet endast 0.1 sekunder efter den unge talangen Oliver Solberg men 0.9 sekunder före VM-föraren Pontus Tidemand.
-I semifinalen tappade jag lite vilket resulterade i en tredjeplats. Jag är supernöjd med min körning och oerhört tacksam att få vara här och köra. Ett stort tack till Mattias Ekström och min kartläsare Stefan Bergman.
20-06-07 Solbergs win Rally Sweden Lockdown
Oliver Solberg wins maiden (and hopefully only!) Rally Sweden Lockdown
First son and mum success for Oliver and Pernilla
Event officials praised for getting the sport up and running again
Live television event huge success with WRC+ footage to follow

Eighteen-year-old Oliver Solberg took Rally Sweden Lockdown victory ahead of some of the biggest names in Swedish motorsport on Sunday afternoon.

The event was run under some of the most stringent regulations ever, with social distancing and coronavirus-awareness at the forefront of everybody’s minds.

The son of 2003 World Rally Champion Petter Solberg made the most of his first opportunity to compete in an actual rally for the first time since Rally México three months ago.

The single-stage event used the famous Torsby Sprint test, made famous as the end of the Rally Sweden’s World Rally Championship Power Stage. Faced by rivals like his former WRC 2 and Asia Pacific Rally Championship-winning cousin Pontus Tidemand and 2016 World Rallycross champion Mattias Ekström, Oliver has his work cut out in the Monster Energy Volkswagen Polo GTI R5.

But with mum Pernilla alongside calling the pacenotes, team Solberg succeeded and edged Tidemand by 1.2s in the final shot at the 2.6-kilometre stage.

Much as Oliver and Pernilla were delighted with their debut victory together, they were both even happier to be competing again – and very, very grateful to the organising team who pulled the event together in some of the strangest circumstances in history.

“It was a really tight fight at the end,” said Oliver, “but to win is something special for me and my mum. It’s been a long time out of the car and I want to say a very big thanks to everybody who made this happen – the organisers and, of course, SVT for the television coverage. They have done an amazing job. It’s easy to sit at home and think: “I wish we could go rallying again…” but these guys stood up and made it happen. Thank you.

“The feeling to drive behind these Monster Energy colours again was so fantastic. It was great fun. The road was pretty rough in the end and that was tricky because we were having to push hard to stay ahead of Pontus. The competition has been amazing and so much fun!”

And Pernilla maintains her outstanding record of success in Sweden. Having won four from the last five Rally Sweden Historics, she’s now taken victory in the first Rally Sweden Lockdown.

“This was the first time I co-drove for Oliver,” she said, “and I have to say, I was very impressed with how he listened and committed to the notes. Fantastic. Like Oliver said, we have to thank so many people for their efforts today. Of course SVT and the organisers, but also all the marshals and the Torsby community for making this happen and pulling this amazing Sunday afternoon off!

“I’m so proud to be Oliver’s mum today, he was fantastic and driving really, really well.”

Oliver’s victory with his mum calling the notes might not be all good news for him, however.

Pernilla added: “Now I know he can listen to me, so when we go home he will have no excuses! I’m just joking, he’s a very good boy!
“Now we want to look forward to the second half of the season and hope we can have some more events to come. Rally Sweden Lockdown has been fantastic – but I hope this is the only time we need to run an event like this!”

As well as SVT’s fantastic live coverage, WRC+ will be running a highlights programme on Monday evening (CEST).
20-06-05 SVT sänder rally i Utmanarmötet nu på söndag
Efter tennis, bordtennis och padel är det dags för rally i SVT:s Utmanarmötet nu på söndag i SVT1 klockan 15:45 eller i SVT-Play.
– Det är ett spännande och ovanligt rallyformat, säger SVT Sports expert Jonas Kruse.

Rallyutmaningen, som är sista sporten ut, kommer att avgöras utanför Torsby på en sträcka som används i Rally Sweden.

Sex förare ställer upp: Pontus Tidemand (WRC2), Oliver Solberg (WRC3), Mattias Ekström (rallycross med mera), Jonna Eson Bråde (rally), P-G Andersson (sex vinster i delsträckor i WRC1) och Emil Bergkvist (vann JVM 2018).

Alla kör först två kvalomgångar. Bästa sträcktiden räknas och de två bästa går vidare till semifinalerna. Kvaltrean möter sexan i den ena kvartsfinalen och fyran femman i den andra. Även där kör förarna sträckan två gånger, men här är det den sammanlagda tiden som räknas.

Rally-Jonna: ”Jättenervös”
– Jag är jättenervös, men det ska bli en upplevelse att få möta dessa förare, säger Jonna Eson Bråde, även känd som Rally-Jonna från en dokumentär som finns att se på SVT Play.

P-G Andersson, 40, som VM-debuterade i högsta klassen WRC1 redan 2002, gör comeback.
– Jag vill alltid vara med och slåss om segern och det här ska bli spännande, säger PG.

Tävlingen kommer köras med kval, semifinaler och final.
Kommentatorer är Johan Ejeborg och Jonas Kruse och allt kan ses i SVT1 klockan 15.45 på söndag eller samma tid i SVT-Play.
20-06-05 Oliver and Pernilla are ready as the Solbergs tackle Rally Sweden Lockdown
Monster Energy driver Oliver Solberg will be back behind the wheel of a rally car on Sunday. And this time that wheel will be attached to a Volkswagen Polo GTI R5, rather than the simulator rig the 18-year-old has become so attached to in recent weeks.

Oliver has been invited to take part in Rally Sweden Lockdown – organised by Rally Sweden director Glenn Olsson – to be screened live by Swedish broadcaster SVT1 on Sunday afternoon.

Given the current COVID-19 restrictions, spectators will not be permitted and the organisers are imposing firm regulations on the running of the event.

The main thing is, rallying’s back. And, what’s more, the event will have not one but two Solbergs competing, as Pernilla steps in to co-drive Oliver in competition for the first time.

Oliver said: “It’s so fantastic to be back. We have been really busy with the Solberg World Cup and a lot of gaming and sim racing – and that’s been really cool – but to actually pull on the overalls, get in the car, shut the door and push the starter button is something I have missed so much!

“I have to say a very big congratulations to the organisers of the event. What they have been able to do is amazing. Obviously, we are all sorry not to have some spectators coming, but while we are still having this coronavirus around, we have to be really careful and sensible. The good thing is that the fans get the chance to watch on SVT, who I know will make a fantastic television show out of it.

“For me the good thing is to drive again. It will be strange to be in the rally car in these places, but not to need the woolly hat and the coat. It will be a lot of fun – but now I have to remember to myself that if I am going wide and hitting something then I can’t push the button to start again!”

No stranger to Swedish success from the co-driver’s seat, having won four of the last five Rally Sweden Historics with Petter, Pernilla added: “I’m really looking forward to it. Of course, I have done some testing with Oliver, but this will be the first time I got to compete with him.

Like Oliver said, the first thing is to thank everybody involved with this event – to make something like this in this difficult time is very impressive.

“But it will be just nice to hear some engines running again. It’s been a very long time since Rally México in March. Rallying is really at the centre of our lives and it always has been, with mine and Petter’s parents competing before we did. I don’t remember a time without competition for as long as this before. I can’t wait to get started!”

To watch Rally Sweden Lockdown on Sunday June 7, go to SVT 1 15.45-17.55 (CET), or www.svtplay.se
20-06-05 Bänka er framför tvn på söndag klockan 15:45 – P-G i mästarduell på SVT1!

Covid -19 har lagt årets rallysäsong på is, men på söndag klockan 15:45 bjuder Rally Sweden och SVT på rallyåka under Lockdown Rally!

P-G Andersson och Anders Fredriksson kommer köra en rallysprint på hemlig ort i Torsbytrakten och möter förarna Pontus Tidemand, Oliver Solberg, Mattias Ekström, Emil Bergkvist, Jonna E:son Brådhe. Förarna kommer köra två gånger på en helt publikfri grussträcka där bästa varvtid räknas.

De två snabbaste förarna kvalar direkt vidare till semifinal medan kvaltrean möter sexan i den första kvartsfinalen och fyran möter femman i den andra. Även denna gång körs två varv, men nu slås tiderna ihop.
– Jäkligt kul att äntligen få köra igen. Det kommer att bli en hård batalj med tuffast möjliga motstånd. Självklart vill jag vinna, så det här ska bli spännande, säger P-G.

P-G och Anders kommer att köra GN Motorsports gamla Fiesta R5.
– Målsättningen var att få den nya Ford Fiestan i trafik, men trafikverket var inte på vår sida den här gången heller, säger P-G.

Tävlingen kommenteras av Johan Ejeborg och Jonas Kruse och sänds i SVT1 klockan 15.45 på söndag.
Missa inte det!
20-06-02 Jonsson’s Castrol Rally Jämsä win sets up Solberg World Cup thriller
Robin Jonsson wins Castrol Rally Jämsä
Top Swedish gamer leads Solberg World Cup into the final round
Oliver Solberg sits 20th out of an amazing 16,198 participants
And now, the finale: Volkswagen Motorsport Rally Powys
Incredible DirtFish prize up for grabs at the end of SWC season 1

Victory on Castrol Rally Jämsä has moved Robin Jonsson into pole position for a maiden Solberg World Cup in association with DirtFish championship win.

The Swede’s third series win came on the latest event, a sensationally quick run down some of Finland’s most famous roads, which finished on Sunday. Jonsson now leads the charge into Wales for Volkswagen Motorsport Rally Powys (already up and running and concludes on Sunday June 14) to bring the curtain down on an astonishing first series which now has more than 16,000 competitors.

Not for nothing did Nordic rule last 39 years on Finland’s 1000 Lakes Rally; these are some of rallying’s most difficult stages to learn. Glory takes guts and gumption and Jonsson demonstrated both.

Oliver was fastest from the Solberg household, finishing the event 26th – a position which takes the 18-year-old into the final round in 20th position.

Emerging from Castrol Rally Jämsä, Oliver said: “That was not easy. I can see why people talk about the flying Finns! Such a fast rally and one where you have to be so clean. It was good fun and I enjoyed it a lot!

“I got a puncture after I landed on one jump, I think it was a bit unlucky. I enjoyed it a lot and I’m happy I came through as one of the quickest Polos in some of the stages. Now we go to Wales – another really tricky rally. I can’t believe Solberg World Cup in association with DirtFish is nearly finished. The competition has been amazing already – and so many competitors.

“Like always, it’s quite humbling to have so many people coming to join us. I wish you all a good race in Wales. Let’s all make it flat out for Volkswagen Motorsport Rally Powys!”

Petter Solberg benefitted from a longer Volkswagen Motorsport Rally Powys recce following a shorter Castrol Rally Jämsä than planned.

“Castrol Rally Jämsä was so difficult. My rally finished early, straight into the trees! Now I’m focused to Wales. It’s great to see how everybody’s enjoying it so much and the competition and the speed is pretty incredible!”

Volkswagen Motorsport is used to delivering at the sport’s highest level and the Hannover-based team is certainly doing that on the final round of the Solberg World Cup in association with DirtFish; the winner of the event will take away the winning manufacturer’s trophy from the 2014 Wales Rally GB.

As if that’s not amazing enough, there’s another money-can’t-buy prize in the shape of a steering wheel from a Volkswagen Polo GTI R5. The wheel, complete with exactly the same R5 controls, has been converted by Volkswagen Motorsport technicians to USB connectivity to be used in sim racing (it’s the wheel only, it doesn’t include the base).

Volkswagen Motorsport director Sven Smeets said: “We are very happy to be part of the Solberg World Cup and to become the official partner of the grand final, the Volkswagen Motorsport Rally Powys.

“The Solberg World Cup brings thousands of people from all over the world together to compete on equal terms and we are delighted that the Polo GTI R5 is one of the most popular cars in the championship so far. As we have been working with the Solberg family in real motorsport for a long time already it’s great to make the transition into e-Sports now.

“e-Sports is a great opportunity to bring our sport and our product digitally to the people. And, just like in real life, the competition in rallying is fierce and all about speed, consistency and the ability to adjust your driving to the road conditions. The rally roads in Wales are loved and feared at the same time and we are very much looking forward to the outcome of Volkswagen Motorsport Rally Powys and the Solberg World Cup.”
20-02-27 Svenska RallyCupen förstärker, Gästabudstrofén tillbaka i oktober!
Svenska RallyCupen stärker upp kalendern inför hösten 2020, precis som alla andra har Svenska RallyCupen drabbats av restriktionerna kring Corona pandemin som ställt in tävlingar.

Premiären i Götene i början på maj fick ställas in, lika så Gästabudstrofén som skulle avgjorts nu på lördag. I samband med att SMK Nyköping ställde in tävlingen klargjordes att man siktade på ett mindre rally den 10:e oktober, ett datum man redan sökt och fått tävling för.

Nu hälsar klubben att Gästabudstrofén återuppstår, trots älgjakten har man kommit åt ett vägnät som ger en så pass stor tävling att man också ställde frågan till Svenska RallyCupen om en deltävling i oktober. "Klart vi kör" tyckte vi i cuporganisationen och gav tummen upp åt SMK Nyköping, allt för att hålla uppe antalet deltävlingar, samtidigt en helg där vi inte krockar med andra arrangemang!
- Fem sträckor på 36km, start och mål som planerat på Björshult. Hur det kommer se ut med service får vi se hur beroende på hur restriktionerna ser ut från myndigheterna. Vägarna är av väldigt blandad karaktär på allt från skogsbilväg till allmän väg, hälsar Hampus Juteryd från arrangörsklubben.

Premiären för Svenska RallyCupen 2020 ser just nu ut att ske med MECA Kullingstrofén den 1:e augusti, Kullings MS som övriga arrangörer följer aktiviteten hos Folkhälsomyndigheten för att snabba agera utefter ändrade förutsättningar.

Svenska RallyCupen 2020:
» 01/08: MECA Kullingstrofén, Kullings MS.
» 29/08: Laxå Rallyt, Laxå MK.
» 12/09: EMK Kannan, Eskilstuna MK.
» 10/10: Gästabudstrofén, SMK Nyköping.
» 24/10: Elektrikerna Marknadsnatta, Västra Östergötlands MK.
20-05-25 Solberg World Cup continues to grow as the battle hots up
Solberg World Cup moves into its penultimate round
Swede Jonsson’s second series win strengthens his lead at the top of the table
Oliver and Petter still at the sharp end of a 16,000-strong field
SWC round five Castrol Rally Jämsä is up and running

New England is famous for its stunning fall colours and America’s north-east didn’t disappoint last week, with the action in the fourth round of the Solberg World Cup in association with DirtFish matching the beautiful backdrop.

The virtual world offers a variety of benefits and being able to fast-forward the process of trees’ leaves no longer producing chlorophyll and turning from green to red, amber and gold is definitely one of them. But enough of the vegetations. What about the action?

Oliver Solberg fell in love with New England rallying when he drove there last year and carried his stunning real-time speed into the DiRT Rally 2.0-based competition last week.

The 18-year-old led the event early on in his Volkswagen Polo R5, but slipped just outside the top 10, finishing 11th by the time OMP Racing New England Rally closed on Sunday night.

“Those are some of my favourite roads,” said the Monster Energy-backed teenager. “They flow so nicely and you can really have a lot of fun in them. It was nice to be leading for a while, but I knew some of the other guys would come past – they are so fast!

“I’ve got to be honest, I was a little bit disappointed not to make the top 10 on this one. In the practice things went really well and I actually own some of the records for some of these stages, but I had some small issues in the rally. Now I have to focus more to Finland and Castrol Rally Jämsä. If we thought OMP Racing New England Rally was fast then the next round’s going to get even quicker.

“I want to say congratulations to Robin Jonsson on his second win of the Solberg World Cup. His speed was super-impressive in America. But as well as that, I want to thank everybody who has joined us on this amazing championship – to have so many amazing gamers and enthusiasts with us is really cool.

“For the title, it’s so exciting to see who’s doing what, the competition is so close at the top of the championship. It’s fantastic! And now just two rounds left.”

Petter was running well in OMP Racing New England Rally when he was forced into retirement after colliding with a rock and damaging his Monster Energy-backed Volkswagen Polo R5 beyond repair.

The 2003 World Rally Champion is determined to be back flying high at Castrol Rally Jämsä – with the Kakaristo stage especially interesting for Petter.

“I like that road,” he smiled. “I remember that one quite well…”

Petter famously set the record for the Ouninpohja stage in Finland at the 2004 event. If you want to see what it looks like in real-time, take a look here.

Castrol Rally Jämsä will test a field of 16,000 competitors to the limit of their abilities on some of the fastest stages in the DiRT Rally 2.0 game. With the weather typically changeable, the Finnish roads are going to be just as much of a challenge as ever.

The penultimate Solberg World Cup in association with DirtFish runs until Sunday May 31.
20-05-17 Tyvärr ingen Slottssprinten Rally 2020
Med stor sorg och besvikelse måste vi meddela, ingen Slottssprinten Rally 2020
Katrineholms Motorklubb kommer inte kunna genomföra en Slottssprint i Rally vid Ericsbergs Slott den 10-11 Juli 2020, och givetvis är det pga. den världs och landsomfattande pandemi av Covid-19 som pågår, med åtföljande restriktioner från Folkhälsomyndighet, RF och SBF. Vi ser heller ingen möjlighet att flytta årets event, då det är mer än bara en rallytävling som måste genomföras under sommaren.

Möjligen kan det bli en träningssträcka eller minitävling den 11 Juli, om större förändringar kommer från myndigheter och förbund, som öppnar för någon typ av verksamhet med mer än de 50 personer i Juli. Beslut om detta kommer efter myndigheternas utlovade ställningstagande i början av Juni.

Vi kommer inte att leta efter kryphål eller egna tolkningar för att få till ett event, det är situationens allvar allt för viktigt för, där det med all sannolikhet kommer vara fortsatt smittspridning och hård belastning på landets sjukvård även under sommaren 2020.

Det enda positiva är att det finns en färdig plan, vägar och engagemang för en Slottssprint 2021.

Slottssprinten, mer än bara Rally.

Tävlingsorganisationen
Styrelsen
Katrineholms Motorklubb
20-05-12 YRC-sprinten framflyttad till 13 september
YRC-sprinten ingående i Öppna Östra Sprintcupen om var planerad att köras den sjunde juni på skjutfältet i Kungsängen flyttas till hösten p.g.a rådande omständigheter.

Nytt datum blir den 13 september, ett datum som väljs för att det fanns en i skjutfältsbokningarna, och tillräckligt långt fram för att kunna hanteras mot länsstyrelsen och som för närvarande passar skapligt även in i rallykalendern. Sen får man se om omständigheterna har förbättras när det närmar sig.
20-05-11 Solberg World Cup crosses the Pond after Greece takes its toll
Close to 15,000 gamers start this week’s Solberg World Cup round four
Greece lives up to its fearsome reputation for Oliver at Pirelli Rally Argolis
Lukáš Matejawins wins Pirelli Rally Argolis
OMP New England Rally is up and running now

Oliver Solberg didn’t have far to look for advice. His father Petter knows just how hard the Greek roads can bite. Solberg Sr tackled Greece’s premier rally 12 times, finishing on the podium six times.

At his last visit, driving a factory Ford Fiesta RS WRC in 2012, he came within an ace of winning the Acropolis Rally for a second time, only to be caught out by the tough, tricky and rocky roads.

He retired, but remained fourth, from 25 point scorers, in the championship.

Oliver also retired after a technical problem with his steering wheel (genuinely, not virtually) left him powerless to keep his Monster Energy-backed Volkswagen Polo GTI R5 on the road. He retired, but remains 67th in the championship. Out of 14,887.

The popularity of the Solberg World Cup in association with DirtFish continues to grow and continues to exceed all expectations. It’s seeing the popularity among his fellow gamers that brings a smile to the 18-year-old’s face today.

“Pirelli Rally Argolis was a tough one,” said Oliver. “I listened to my dad, he told me the stories about keeping the car in the middle of the road, but when your wheel is not exactly right it’s not so easy. Don’t forget guys, check your steering!”

Petter knows exactly what he means. Remember Greece 2002?
Petter: “The steering wheel came loose on my Subaru in 2002. I could feel the wheel coming loose and I was shouting to Phil [Mills, co-driver] to get the tool to tighten the wheel or it would come off in my hands. Driving with no steering is not easy!”

Oliver added: “We are 67th from nearly 15,000, that’s not so bad. Nearly 15,000! Can you believe that? It’s so cool to know people are coming with us on this rally and this journey and it’s so competitive. I want to say a big thank you to everybody who competed in Greece and a big thanks to Pirelli for the support.

“Now we go to OMP New England Rally and I’m really looking forward to it. I did this event in the Subaru [WRX STI] last year. The roads are just fantastic, it’s going to be very fun and I hope all 15,000 of us have a good time in the stages. See you there!”

OMP Racing’s sales manager Bruno Curletto is delighted to partner with round four of the Solberg World Cup in association with DirtFish.

Bruno said:“Having been in partnership with the Solberg family for decades, we are extremely happy to add one more collaboration to this long story [by] tying our name to this event. It’s a difficult time for the racing world, but we feel that gathering all the racing people together, even if only virtually, is the right way to brilliantly fight adversities. The Solberg World Cup is a great idea!”
20-05-07 Nu finns uppdaterade VOC-reglementen publicerade på VOC Mekonomen Rallys hemsida
Uppdaterade reglementen för såväl 240 VOC (Basreglemente) som för 740/940 VOC finns nu publicerade på vår sajt, www.vocmekonomenrally.com

Man hittar reglementena ute i högermarginalen på flera avdelningar på sajten: TÄVLANDE, ARRANGÖRER, GÄSTBOK och KONTAKT.

Det tog i dessa konstiga tider lång tid att få tillbaka dem granskade från förbundet men nu är allt klart och fixat.

Som vanligt när det gäller oss i VOC Mekonomen Rally är det inga stora revolutionerade ändringar mer än möjligen att mattorna numera ska plockas ut, men detta valde vi som många vet att kommunicera i förhand. I övrigt är det mest bara korrigeringar.

Passar bra att uppdatera våra bilar nu när vi har långledigt från tävlandet. Skruva på så ses vi när den läskiga Coronan släpper taget om vårt avlånga land.

20-05-04 Gruvrundan 2020 inställd - Erbjuder TUSS!
Nu är beslutet taget som Åtvidabergs MK hoppades på att slippa få ta, nämligen att Gruvrundan 2020-05-30 är inställd pga Covid-19.
- Vi har in i det sista hoppats på att läget i samhället skulle bli bättre men när så icke är fallet så är detta det enda vi kan göra, säger tävlingsledare Christian Rosén.


Planera in 29 maj 2021 då klubben planerar att köra nästa Gruvrunda.
- Men istället kör vi en tuss under lördagen 30 maj mellan 10.00 -14.00 på Becha bil & Maskin i Åtvidaberg, hälsar Christian Rosén

Anmälan till denna sker till: 0705-448856 med namn, klubb och bilnummer senast torsdag 28 maj.
20-04-28 Sydsvenska Rallycupen utökas till höst- och vårserie 2020/2021
Efter en minst sagt annorlunda vinter fick många rallyarrangörer ändrade förutsättningar och antalet inställda tävlingar blev ovanligt högt. Efter det har Corona-pandemin ytterligare förändrat situationen på ett dramatiskt sätt. Ingen vet ännu hur det kan komma att påverka höstens tävlingskalender. Skulle allt rulla igång igen kommer alla tävlingsserier och cuper att vara mer eller mindre stympade jämfört med ursprungligt upplägg och inte alls ge det spännings-moment som en serie normalt ger.

Även SSRC har tvingats se första halva av serien inställd och i höst återstår två tävlingar som ska ge tre poängtillfällen. Men hur spännande och utmanande blir detta upplägg?

Cupledningen planerar därför nu att 2020 års cup utökas till en höst/vår serie. Höstens planerade tävlingar utökas 2020 med Skilling 500 den 7 november och våren 2021 ingår Simrishamnsmixen i Simrishamn, Midsommardansen i Ljungby och Dackefejden i SSRC 2020/2021.

Cupen avslutas sedan med en finaltävling i slutet av juli. Tänk att få köra finalen i strålande sommarväder och inte som alltid tidigare i oktoberrusk.

Nu hoppas vi att alla runt om i landet som drabbas fysiskt, psykiskt , socialt och ekonomiskt får en hoppfull vardag igen och tillfällen i livet att se fram emot med glädje, till exempel Sydsvenska Rallycupen 2020/2021.

Tävlingskalender
2020
19 sept Älmhults MK Silverratten
3 oktober Vetlanda RRC Rally Småland
7 november Skillingaryds MK Skilling 500

2021
April Simrishamn MK Simrishamnsmixen
Maj Ljungby MK Midsommardansen
Juni Wäxjö MS Dackefejden
Juli Finalen SSRC

Varmt välkomna till Sydsvenska Rallycupen 2020/2021

20-04-27 Info om rallytävling i Uppland - Stormspokalen 19 september 2020
Den 19 september planerar Östhammars Motorklubb att arrangera rallytävlingen "Stormspokalen", som ett led i klubbens 70-års jubileum under 2020.

Östhammars Motorklubb startades 1 oktober 1950 av sex motorintresserade personer från orten och är aktiv inom flera motorsportgrenar, däribland rally och motocross.
Tävlingen ingår i rally-DM för Uppland, Supercupen och 1300-rallycup och det väntas deltagande förare från hela mellansverige till tävlingen.

Rallyt innehåller fem specialsträckor på sammanlagt cirka 45 km och har start och mål beläget i Gimo Industricenters lokaler, i Gimo. Östhammars Motorklubb hoppas på ett drygt hundratal startande förare.

Tre av sträckorna körs på allmänna vägar som Trafikverket välvilligt lånat ut till klubben. De övriga två sträckorna har privata vägföreningar lånat ut för rallytävlingen. De boende efter sträckorna informeras inför tävlingen och har möjlighet att följa tävlingen från sina uteplatser.
Innan tävlingen har klubben utfört förberedande arbete för att tillse att de boende och väghållarna inte får mer skador på vägarna än som är nödvändigt.

Efter tävlingen kommer arrangörsklubben att återställa vägarna så att det inte syns att rallytävling har körts på vägarna.
Ambulans och en Rescuebil kommer att finnas till förfogande om någon form av incident förekommer på tävlingen. På varje sträcka kommer det att finnas radiosamband mellan start och mål på sträckorna samt till tävlingsledningen vid Gimo Industricenter.
Östhammars Motorklubb följer myndigheternas anvisningar vad gäller Covid-19 vilket medför att Stormspokalen endast genomförs om det blir tillåtet ur smittskyddssynpunkt.

Mer info från Roger Ingvarsson, tävlingsledare Östhammars Motorklubb, mobil 070-281 73 22
20-04-20 Krutracet inställt
Vi nåddes idag av beskedet från Västra Bilsportförbundet att vi tvingas ställa in Krutracet 2020 (16 maj) med hänsyn till rådande omständigheter med coronavirus och covid 19 samt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi har naturligtvis full förståelse för det och står bakom beslutet.

MK Trophy

20-04-20 MK Team Westom med Rally Edane har valt att flytta till hösten. Och vi väljer att ställa in även SommarSerien 2020
Rally Edane har i Coronatid valt att flytta sin tävling till i höst, till 26 september närmare bestämt. Vi siktar på att följa med och har uppdaterat vår kalender för SverigeSerien i enlighet med detta (se avdelning TÄVLINGAR på www.vocmekomenrally.com).

Den här konstiga säsongen så väljer vi också att ställa in även årets SommarSerie som vi redan gjort med VinterSerien och samlar de tävlingar vi möjligen kan genomföra till SverigeSerien istället. I praktiken innebär det att Nora 22 augusti uppgraderas till att vara SverigeSerie. Det innebär också att vinnare av SommarSerien 2019 som har halv startavgift i SommarSerien 2020 får sin vinstbonus under 2021 istället.
– Om alla hösttävlingar går i lås så får vi ändå till en schysst och rättvis SverigeSerie. Men, det är min farhåga att vi inte har sett slutet på Coronaeländet i augusti heller och att antalet inställda tävlingar inte stannar med vad vi ser nu. Kanske är hela den här säsongen spolierad? Det är bara att avvakta och se och ta beslut allt eftersom. Jag håller det inte heller för otroligt att vi som kör nationella arrangemang, dvs som flyttar människor från hela landet till en och samma plats under ett par dagar för att sedan åka hem igen över hela landet, också är den typ av arrangemang som får OK att återgå till normalt sist av alla. Rimligt att anta är att när restriktionerna till slut börjar minska så kommer det först att gälla lokala och möjligen regionala arrangemang, säger klassansvarig Roger Fransson

En annan aspekt som vi i just rally måste tänka extra på är att många av tävlingarnas funktionärer är till åren komna och många tillhör den värsta riskgruppen. Därför ska inte vi bända på regler utan vi ska istället följa såväl regler som hårda och mjuka rekommendationer till punkt och pricka.

Vi fortsätter att uppdatera nyheten/notisen om Corona och Rally under vinjetten NOTISER på vår hemsida löpande så snart något viktigt nytt finns att förmedla i frågan.
20-04-18 Varför Gruvrundan inte är inställd!
För att få slut på alla spekulationer varför vi i Åtvidabergs MK inte valt att ställa in våran tävling Gruvrundan som ska köras 30 maj 2020 är att då vi har samma kostnader idag som om en månad om vi ställer in.

Då vi inte vet hur läget ser ut om en månad så känner vi att vi kan likagärna vänta och se vad som händer för kan ju vara så att läget med pandemin har stabiliserat sig till dess och då tillåter att flera får träffas och vara på samma plats igen. Och om det blir så, så kommer vi att fortsätta vår diskussion med myndigheter och andra berörda för att kunna ge alla som är sugna på att åka rally den möjligheten att få göra det.

Vi kommer att ta det definitiva beslutet om tävlingen runt 15 maj och givetvis gå ut med beslutet snarast till allt och alla som det kan beröra.

Åtvidabergs MK genom
Tävlingsledare Christian Rosén
20-04-08 Styrelseförslag: Megarallycup 2020 ställs in
På grund av det rådande läget med Covid-19, och alla restriktioner från myndigheter och riksidrottsförbundet samt SBF/SDF.

Har tyvärr många tävlingar blivit inställda i år se nedan.

Megarallycup 2020
26/4 Aleknixen - Älvbyggdens MK Inställd
1/5 Lilljumbon - Falköpings MK Inställd
9/5 Götenerundan - Götene MK Inställd
13/6 Backasprinten - Skene MS Inställd
27/6 Säffle City Motorchallange - Säffle MC Inställd
8/8 Bds-Loppet Fjärås MK Inställd

Då vi inte i nuläget vet hur det kommer se ut med tävlingsmöjligheter framöver har därför styrelsen som förslag att:

Mega rally cup 2020 ställs in och att de fristarter som delades ut inför 2020 gäller för tävlingar som blir av i år och under 2021.
Den erlagda medlemsavgiften som klubbarna betalat för 2020 ligger kvar och gäller för 2021 istället.
Därav kommer inga poäng att räknas under 2020 utan allt startar om 2021

Mega Rally Cup kommer tillbaka starkare 2021
20-04-03 Morgongåvasvängen 9 maj inställd
Måste tyvärr meddela att SMK Sala blir tvungna att ställa in Morgongåvasvängen den 9 maj pga. Coronaviruset.

Se vidare information framöver om ev. nytt datum för tävling på hemsidan: www.smksala.se
– Vi kan tyvärr inte säga något om hur det blir framöver med tävlingen. Vi får följa utvecklingen av viruset ta det därifrån, säger Tävlingsorganisationen SMK Sala
20-04-01 Kolsva MS inbjuder till SM i Virtuell Bilsport Rally
Kolsva MS bjuder i dessa tider med osäkerheter och isoleringar in till ett online SM i Rally. Inbjudan finns bifogad nedan samt en anmälnings länk.

https://www.kolsvams.com/nyheter/2020/3/31/sm-virtuell-bilsport-rally

» Inbjudan
» Anmälan

20-03-31 Midnattssolsrallyt 2020 inställt
Organisationskommittén för MSR 2020 måste tyvärr meddela att årets rally inte blir av.

Även om det är över tre månader kvar, blir det svårt att sy ihop alla delar som behövs för ett lyckat arrangemang då förutsättningarna ständigt kommer förändras under lång tid framöver.

Den närmsta tiden kommer samhället i stort, våra samarbetspartners och enskilda individer behöva focusera på saker som är viktigare än rally, så som hälsa, jobb och ekonomi.

Mycket arbete har redan lagts ned, bland annat har vi fått till mer SS mil än någon gång tidigare, vilket inte är förgäves, så vi känner oss väl förberedda för att 2021 års rally kommer att kunna bli det bästa hittills.

MSR återkommer när vi har mer information för 2021
20-03-31 Sviestadträffen flyttad fram till 30 aug
Rallysektionen i Linköpings Motorsällskap har beslutat att flyttat Sviestadträffen från den 1 maj till söndagen den 30:e augusti.
20-03-31 Volunteers are helping to deliver COVID-19 tests
Starting from last week and during next four weeks Rally Estonia volunteers are transporting samples from mobile coronavirus (COVID-19) test centres across Estonia to the laboratory of Synlab in Tallinn for testing. Fuel for volunteers from Rally Estonia for covering the distances between seven cities is provided by fuel seller Circle K.

At the initiative of Synlab and Medicum and in cooperation with several other private medical institutions, car side sampling points were set up in Tallinn, Tartu, Pärnu, Kuressaare, Viljandi, Narva and Kohtla-Järve.

Every day Synlab vehicles drive over 3,000 kilometers per day delivering samples. With the help of Rally Estonia volunteers, three extra rounds are now made on the Narva-Kohtla-Järve-Tallinn, Viljandi-Tartu-Tallinn and Pärnu-Tallinn routes, the total distance of which is over 1,000 kilometres. Additional routes to outbreak areas on Saaremaa island and Võru are also being weighed.

All volunteers underwent safety training and are using personal protective equipment. Samples are placed in special containers for transport.
„Estonian government has helped us to organize big international events and now it’s our turn to help. As we have organisation which has worked together many years and people willing to help. So, we offered that our team can be helpful in fight against COVID-19 virus,” said Tarmo Hõbe, one of the organizers of Rally Estonia.

„Circle K workers are standing every day in frontline and we sincerely wish that the fuel used to deliver samples to testing is helping to reduce the crisis in Estonia,” said Kai Realo CEO Circle K Estonia.

“We have decided to accept the offer from Rally Estonia as with their help can we bring more samples to testing,” said Rainar Aamisepp, chairman of the board of Synlab.


Family doctors began issuing referrals to patients with coronavirus symptoms for car side sampling at mobile sampling points a week ago
20-03-30 2020-års Seffle City Motor Challenge ställs in
Den 27/6 planerade Säffle MC att åter köra Seffle City Motor Challenge. Tävlingen skulle ha genomförts som en rallysprint med förra årets succesträcka genom Säffle centrum.
"Vi hade hittat ytterligare några kilometer tävlingssträcka för att göra den ännu häftigare" säger Fredrik Erixon, tävlingsledare för SCMC. Vidare var det förberett för mängder av kringarrangemang i centrum, allt planerat av arrangörsgruppen med Björn Richter i spetsen. "Allt var bäddat för en riktig folkfest i samarbete med Säffle Kommun, Ramudden och Pro Via-entreprenad" säger Fredrik.

Men en enhällig arrangörsgrupp har tyvärr varit tvingade att ställa in 2020-års Seffle City Motor Challenge på grund av den rådande situationen kring coronaviruset och dess samhällspåverkan.

Västra Bilsportförbundet, som Säffle MC tillhör, följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer och kommer inte att bevilja några tävlingstillstånd innan dessa rekommendationer ändras. Detta är ett beslut som vi följer och stöttar till 100% men det innebär att förberedelsetiden inför en eventuell tävling kommer att bli alldeles för kort.
"I den osäkra situation som uppstått känns det som att vi inte vågar lägga ner den mängd arbete och de resurser som det innebär att köra en rallytävling genom centrum och ännu mer känns det märkligt att planera för en folkfest där vi vill "locka man ur husé" när vi nuläget inte ska träffas alls. Vi tar nya tag inför 2021 och hoppas att vi kan komma tillbaka då" avslutar Fredrik.

Tävlingsledningen SCMC
20-03-29 Älmhults MK flyttar Silversprinten
Som en följd av Covid-19 väljer Älmhults MK samt Ungdomsteamet att ställa in premiären för Södra BF:s Sprint DM Silversprinten. Tävlingen var planerad att köras fredagen den 1 maj, men så blir det inte.
- Otroligt tråkigt men vi gör vad vi kan för att minska smittspridning av Covid-19 säger ungdomsteamet.

Som lite ljus i mörkret har ett nytt datum hittats.
Lördagen den 21 november hoppas vi på att rallybilarna kommer till Liatorp igen!
20-03-27 Nytt femårigt samarbetsavtal med SBF är i hamn
Lite positiva nyheter så här i Corona tider. Ett nytt femårigt samarbetsavtal mellan VOC Mekonomen Rally och SBF Svensk Bilsport är i hamn. Det säkrar vår drygt trettioåriga klass fortsatta framfart och tillväxt i minst fem år till. Och en förläng-ningsklausul öppnar för klassens fortlevnad upp mot fyrtio, kanske femtio.

I en tid då i stort sett allt inklusive nyheter i hela motorsportvärlden handlar om Corona COVID 19 och dess ödesdigra effekter på allt inklusive rally så är det ändå läge att lyfta blicken till en tid efter att viruset slutligen är besegrat.
- Det är känns jättebra att vi nu kan berätta att samarbetsavtal med SBF ända fram till slu-tet av 2024 är undertecknat och klart. Extra bra är att avtalet också innehåller en klausul som i princip säkrar tävlingsmöjligheter för våra VOC-rallybilar i evig tid, förstås med den självklara begränsningen att de är säkra och körbara, förklarar klassansvarig Roger Frans-son.

Viktigt avtal för båda parter
Det här var förstås inte bara en överenskommelse viktigt för VOC Mekonomen Rally.
- Så viktig som VOC är för svenskt rally så var och är denna överenskommelse förstås av högsta intresse för båda oss och förbundet att få till stånd och i hamn. Och den goda anda som det skapar har också präglat dialogen mellan mig och Rallyutskottets ordförande Janne Rydh som varit dialogpart för SBF´s räkning.

I egenskap av privat driven klass så har VOC Mekonomen Rally en särställning i rallysverige inte bara på grund av vår storlek där en dryg tredjedel av alla rallybilar i landet är en VOC, utan också med sin organisation utanför förbundet. Men klassen har så länge den har fun-nits alltid haft ett nära samarbete, en samexistens, med SBF och det är den som nu är säk-rad för mycket lång tid framöver.

Klassen har också en särställning i svenskt rally genom att vårt reglemente inte bara som många andra klasser är nationellt utan också är erkänt i en rad andra länder vilket är det som öppnar möjligheterna för tävlande utomlands.
- Det långa avtalet ser vi i klassen också som en är nödvändighet för att säkra befintliga och hitta nya samarbetsavtal för klassen in mot framtiden.

Till sist lite Corona ändå …
- Ta nu hand om er. Stanna hemma om ni är sjuka. Tvätta händerna ofta och ordentligt med tvål och varmt vatten. Ta extra väl hand om alla äldre i er omgivning MEN hälsa inte på hemma hos dom. Varför inte stämma träff med dom utomhus och ta en promenad till-sammans i det vackra vårvädret med lite säkerhetsavstånd emellan er istället? Och gör inga resor som inte är helt nödvändiga.

Sköter alla det här bra så håller vi smittspridningen i schack. Då kommer restriktionerna att kunna släppas på vad det lider så att vi får börja tävla igen.
20-03-21 Anmälan skjuts upp till Mindattssolsrallyt
Senast den 30 april tar Midnattssolsrallyt beslut om årets tävling kommer att genomföras eller inte.

Anmälan och inbjudan skjuts därmed upp. Om rallyt kommer att genomföras kommer inbjudan samt information när anmälan öppnar att publiceras på hemsidan. www.midnattssolsrallyt.com
20-03-19 SMK Hörby ställer in RS-premiären
Som en följd av Coronaviruset tvingas SMK Hörby att ställa in premiären för Södra BF:s RS-DM/Asfaltcup, Bilmånsson Hörby Rallysprint. Tävlingen var planerad att köras söndagen den 19 april, men så blir det inte.
– I likhet med övriga rallyarrangörer i landet tar vi vårt mänskliga och samhälleliga ansvar för att göra vad vi kan för att hindra ytterligare virusspridning, menar ordförande Lars Servin.

Som grund för beslutet ligger det tävlingsstopp som både Svenska Bilsportförbundet och distriktet gått ut med och som gäller fram till den 15 april. Om stoppet mot all förmodan hävs, är det bara fyra dagars marginal fram till att tävlingen skulle ha körts.
– Alldeles för tajt och då är det bättre att redan nu blåsa av innan vi får för stora kostnader för tävlingen, motiverar Servin och fortsätter.
– Självklart väldigt tråkigt att behöva göra så här men som läget är med massor av andra inställda arrangemang vore det helt fel att inte visa den solidaritet som just nu känns extra viktig. Dessutom finns det ingen möjlighet för oss att komma runt myndigheternas beslut om max 500 personer på tävlingen som brukar locka mångdubbelt större publik.

Nu undersöker SMK Hörby om det finns möjlighet att flytta fram tävlingen så att DM-serien inte drabbas av beslutet.
– Problemet är att tävlingskalendern redan är spikad och det är svårt att hitta en ledig helg. Än värre lär det bli senare när fler än vi tvingas ställa in och sedan ska hitta ny tävlingsdatum, konstaterar Servin.
– Men preliminärt så är ny tävlingsdag för Bilmånsson Hörby Rallysprint söndagen den 8 november. Sedan återstår att se om detta är praktiskt genomförbart.
20-03-16 Corona ställer in och ställer till även i VOC Mekonomen Rallys nationella serier
Det är bara att konstatera och motvilligt acceptera, det eländiga Coronaviruset kommer att få stor negativ inverkan inte bara på våra vardagsliv utan också på vår sport och på vår klass serier.

Ansvariga myndigheter är tydliga i sina starka rekommendationer, se krisinformation.se

Hur väl vi lyckas i att bekämpa spridningen av viruset är i hög grad upp till oss alla som privatpersoner.
Vi som nationell klass, med nationellt spridda serier, med nationellt deltagande har ett sär-skilt ansvar och vi måste anamma en försiktighetsprincip. Att samla folk från hela landet för att träffas en dag och sedan åka hem (spridas) igen över hela landet är precis det ansvariga myndigheter vill undvika allra mest. Förbundet har med det som ledning tagit beslut att ställa in alla RM och SM tills vidare, det vore djupt oansvarigt av oss att inte ta det beslutet gällande våra nationella serier också.

Hur länge och hur många tävlingar som kommer att vara berörda vet ingen ännu. Den na-tionella strategin är att dra ut på Coronaspridningens förlopp över så lång tid som bara är möjligt för att inte överbelasta vården med de som kommer att kräva sjukhusvård och allra mest de relativt få som kommer att kräva intensivvård.

Men därför kommer detta att ta tid och störa idrottsevenemang under lång tid, vi är förstås inget undantag. Min personliga bedömning är också att det kommer att bli värre innan det blir bättre, vi är fortfarande bara i början av pandemin och med all säkerhet så kommer även lagliga begränsningar att bli hårdare, förmodligen redan innan Violenrallyt är planerat att gå av stapeln. Redan med dagens absoluta restriktion på max 500 personer samlade (utomhus eller inomhus) så är det tveksamt om något rallyt egentligen kan, än mindre bör, genomföras.

I dagsläget vet jag bara med säkerhet att vi måste ställa in premiären i SommarSerien, Violenrallyt i Flen. Där är det förövrigt oklart om tävlingen kommer att genomföras över huvudtaget. Men, för oss som samlar våra team nationellt så vore det i alla händelser oan-svarigt att köra om bara sex veckor.

Eftersom att ingen vet hur länge det här eländet kommer att dra ut på tiden så är det inte heller rimligt att spekulera om eventuella ersättningstävlingar, det får vi återkomma till när vi vet mer om när epidemin klingar av.

Jag återkommer med uppdateringar på den här nyheten och kommer att flasha dessa upp-dateringar i Gästboken, så fortsätt att följa vår rapportering.

Tillsammans och med gemensamma krafter ska vi besegra Coronaviruset.
/ VOC Mekonomen Rally - Roger
20-03-12 Lången och Korten laddade för start i Rally Costa Brava
Tomas ”Lången” Pettersson och hans kartläsare Thomas ”Korten” Nilsson är just nu på plats i Spanien för Rally Costa Brava som avgörs i helgen. Tomas och Thomas gör i år en satsning på Europamästerskapet i rally för historiska bilar och ska köra en Ford Escort MK2 i EM-serien. Rally Costa Brava skulle utgjort premiären i mästerskapet, men på grund av Coronavirusets utbredning nekas Italienska förare start i tävlingen och tävlingens mästerskapsstatus har tagits bort. Trots det kommer tävlingen genomföras och Lången och Korten ser fram mot att starta säsongen på den spanska asfalten.
– Det ska bli grymt häftigt att få starta Rally Costa Brava i denna Ford Escorten. Bilen har inte gått tävling sedan 2013, men vi har gått igenom allt och förberett oss väl. Vi körde ett test med bilen tidigare i veckan och allt känns bra inför start, säger Tomas ”Lången”.

Tomas och Thomas har tävlat ihop framgångsrikt de senaste 20 åren mestadels i Sverige och på grus, men ser fram mot utmaningen att tävla på asfalt i ett annat land.
– Det är fantastiskt roligt att få komma hit till Spanien och uppleva en annan rallykultur och få tävla på asfalt. Arrangörerna har gjort ett fantastiskt jobb att få ihop en bra tävling och ett stort startfält. Vägarna är riktigt krokiga och det går fort, det är sällan rakt mer än 100 meter åt gången, säger Thomas ”Korten”.

Lången och Korten kör i team med totalt tre Svenska ekipage, där även Christer Hedlund & Dennis Rådström samt Anders & Ingrid Jonsen kör tävlingen och gör äventyret tillsammans.
– Vi ser fram mot tävlingen och har som målsättning att ta oss i mål. Vi har ingen koll på hur vi står oss i konkurrensen på asfalt. Men jag tror den krokiga karaktären kommer passa oss, avslutar Thomas ”Lången”.
20-03-12 Christer Hedlund och Dennis Rådström kör spanska Rally Costa Brava
I helgen körs Rally Costa Brava i nordöstra Spanien. Tävlingen skulle vara premiär i historiska europamästerskapet i rally, med på grund av Coronaviruset har EM-statusen tagits bort från tävlingen. Christer Hedlund står på startlinjen i sin Ford Escort MK2 från Viking Motorsport och som kartläsare har han rallyföraren Dennis Rådström, som tagit flera medaljer och segrar i Junior-VM och i år satsar mot guld i Junior-EM.
– Det känns kul att vara här, vi är långt hemifrån och det är mycket nytt för mig med en stor tävling och asfalt. Men vi ser fram mot detta, säger Christer som är glad över att ha Dennis som kartläsare:
– Det är en ynnest att ha med Dennis i bilen. Han har mycket internationell erfarenhet och kommer med mycket bra tips på körningen och är bra med noterna. Det är en fördel att vara två förare i bilen. Vi är här för att ha kul och lära oss så mycket som möjligt, fortsätter Christer.

Dennis ser stora fördelar i sin egen utveckling med att åka tillsammans med Christer, förutom att ha roligt tillsammans i bilen.
– Det är ett riktigt drömscenario med fantastiska sträckor, häftiga bilar och bra ekipage. Det är riktigt mycket rallykärlek här, säger Dennis.
– Alla mil som går att få i en tävlingsbil är nyttigt, och det är alltid lärorikt att jobba mer med noter och utvecklas på det planet, avslutar Dennis.

Dennis och Christer kör i team med två andra svenska ekipage, där även Tomas Pettersson & Thomas Nilsson samt Anders & Ingrid Jonsen kör tävlingen och gör äventyret tillsammans.
20-03-10 EKS & Svenska RallyCupen skapar Juniorsatsning – EKS Junior Cup
Nu skapas en juniorsatsning för de unga förare/team som vill satsa mot internationellt tävlande och en möjlig karriär att komma vidare i sitt tävlande. Därför går EKS med Mattias Ekström tillsammans med Svenska RallyCupen och dess arrangörer in i ett nytt projekt.
- Jag tycker noter och notskrivning är jätteviktigt för dom som skall göra internationell karriär, därför har jag försökt få igång det här projektet, säger Mattias.

Det blir en Inbjudningsklass vid varje deltävling i Svenska RallyCupen där 10 tävlande och team ges möjlighet till rekognosering och att skriva egna noter. Max ålder på föraren blir 23 år, och endast 2wd-bilar, 2wd samt GrE, F, N & VOC.

EKS går in med en prispott på 10´000kr till denna klass och där Svenska RallyCupen skjuter till ytterligare 5000kr. Vi tittar även på att bjuda in några team till EKS bas i Fagersta till ett event.
- Det här blir lite som att bjuda tillbaka till Svensk bilsport & rally, att vi på ett enkelt sätt ger lite förutsättningar till juniorteam att förbereda sig för vidare steg i karriären, hälsar Mattias.
- Vi fick en fråga och fundering från EKS och Mattias i höstas om det skulle vara genomförbart vid våra cuptävlingar i Svenska RallyCupen,
berättar Crister Nystrand som är del i cup organisationen för Svenska RallyCupen och fortsätter.
- Vi tog upp frågan vid vårt arrangörsmöte och resonerade ihop oss och alla ställde sig positiva till att det var genomförbart, vilket vi nu planerar ihop med våra arrangörer.

Resultatet av diskussionerna blev att det kommer finnas en Inbjudningsklass vid varje deltävling i Svenska RallyCupen 2020 – EKS Junior Cup, där max 10 bilar ges möjlighet att skriva egna noter. Förutsättningarna för rekognosering kan se lite olika ut vid respektive deltävling då det är viktigt att varje arrangör ges möjlighet att hantera det utifrån sina lokala förutsättningar.

En föranmälan till EKS Junior Cup om att man avser att åka hela cupen ger företräde vid eventuell gallring.

Redan nu kan intresserade skicka in en föranmälan om deltagande till EKS Junior Cup, detta görs till mailadressen junior@svenskarallycupen.se.
Uppge namn, ålder samt bil & klass du tävlar i.

20-03-09 Nytt år med Eskilstuna Sprintcup
För 8:e året i rad presenterar vi Eskilstuna Sprintcup. Med start Aprilsprinten den 18 april, Som vanligt med en ny spännande bana.

Inbjudan –Anmälan finns som vanligt på www.eskilstunamk.com.

Eller direkt » här
20-03-08 Skön revansch för Chribbe och Nicklas
Efter det snöpliga slutet förra helgen i Vännäs begav sig teamet iväg till Lima för att åka LBC Ruschen. Lima bjöd på helt fantastiska förhållanden och ett strålande väder.

Siktet var självklart inställt på att försöka komma så högt upp som möjligt i resultatlistan men motståndet var hårt och många meriterade förare och kartläsare fanns på plats som säkert också hade den planen. Tävlingen hade 4 sträckor på ca 10 mil där den kortaste mätte 20 km och den längsta SS 4 var 33 km så det var helt klart utslagsgivande.

SS1 & SS 2 löpte på bra och man hade hittat ett bra "flow" som kändes bekvämt, däcken och bilen fungerade helt problemfritt och man hade skapat sig en ledning på 11 sek.
SS 3 gick bra och var den snabbast sträckan denna tävling, Chribbe Haglund var även här snabbast med ca 2 sek.
- Otroligt snabb sträcka, tror nog aldrig jag har åkt så ofta och så länge i topphastighet säger Chribbe!

Inför SS 4 ledde man nu med 32 sek vilket kändes bra men inget är ju klart förens man är i mål och sträckan mätte 33 km så det var mycket kvar än. Planen var att åka jämt och hitta ett bra tempo som kändes bekvämt.
Planen höll och man fick till tävlingens bästa sträcka och till slut blev segermarginalen i LBC Ruschen 41 sek.
- Sista sträckan var en fröjd att åka och inramningen var som ett vykort, mitt på sträckan hör jag Chribbe säga "nu har vi bra flyt" vilket jag leende bara kunde konstatera säger Nicklas Edvardsson.

Som sagt blev en kanontävling från början till slut och vi får inte glömma dom som hjälper oss i denna satsning, alla är en länk i kedjan. Tack till Johan Björnsson, Mikael "Uggla" Jakobsson, Alexander Björnsson, Peter Johansson, Niklas Ekengren. Ingen nämnd ingen glömd!
20-03-07 Här följer du LBC-Ruschen - bra länkar
En av vinterns populäraste vintertävlingar startar idag klockan 10:00, LBC-Ruschen.

Här är lite länkar för Lima MS tävling.
Resultat http://raceconsulting.com/rally/resultat/tavling.jsp?competition=1236
Tracking https://rallysafetytracking.com/
Splittider (aktiveras strax innan tävling): http://gpspekka.kapsi.fi/rally/?id=[1236-1]
Karta: http://www.tulospalvelu.fi/gps/1236-1/
Lima MS hemsida: https://www.limams.com/
20-03-05 Längre Midnattsolsrally och inbjudan i mars
Hela 220 kilometer specialsträcka på 2020 års Midnattssolsrally, och inbjudan publiceras den 28 mars.

Midnattssolsrallyts organisation har arbetat hårt hela vintern och nu börjar 2020 års tävling att ta form. Tävlingen körs som vanligt från onsdag till lördag, 8 juli till 11 juli, men i år utökas specialsträckorna rejält och omfattar hela 220 kilometer, vilket är 37,5 procent längre än 2019.

Totallängden har också ökat till 1100 kilometer, 22 procent längre än förra året.

Det gör att Midnattssolsrallyt kommer att bli ännu mer spännande och ännu mer utslagsgivande än tidigare – och att publiker får se ännu mer av bilarna.

Intresset från deltagarna är större än 2019 och det både bland svenska och utländska ekipage.

Inbjudan till årets tävling kommer att publiceras på Midnattssolsrallyts hemsida den 28 mars och anmälan öppnar den 11 april.

Mer information och högupplösta bilder finns på hemsidan: www.midnattssolsrallyt.com
20-03-04 LBC-Ruschen tillbaka – Fantastiska rallyförhållanden erbjuds de ca 150 ekipagen!
Lima MS tvingades i fjol ställa in sin återkommande rallytävling LBC-Ruschen på grund av mildvädret. Men i år är den populära vintertävlingen tillbaka under fantastiska förhållanden. 7 mars kan arrangören erbjuda de ca 150 anmälda ekipagen fina vintervägar med rejäla snövallar i skogen och tjock is ute på sträckorna.

Rallyt är ca 99 km långt, uppdelat på 4 specialsträckor. Med transporterna inräknade är 2020-års upplaga av LBC-Ruschen totalt 189 km. Start och mål är på Ungärde Skola, där första bil startar klockan 10:00.

Det finns många starka kandidater om segern i den fyrhjulsdrivna klassen där Anton Eriksson (SMK Sundvall), Christoffer Haglund (SMK Nyköping) och Jari Liiten (Sandvikens MK) är några heta namn. 2018-års vinnare i den fyrhjulsdrivna klassen, Fredrik Grahn (KAK Motorsport) finns också på startlinjen för att slåss om segern. Ett annat intressant namn i klassen är den duktiga rallycrossföraren och Höljesvinnaren Sebastian Eriksson (Hagfors MK).

Eftersom det varit en extremt mild vinter är det här premiärtävlingen för både Supercupen och 1300 Rallycup.

Startlista: https://www.raceconsulting.se/
Mer info hittar du på klubbens hemsida: https://www.limams.com/
20-03-03 MK Ratten kör RS Weekend 2020!
Planeringen är i full gång för MK Ratten med planeringen inför RS Weekend som kommer att köras sista helgen i juli 2020.

RS Wekkend består av två RS-tävlingar på asfalt:
Lördag 25/7: Torsbyknixen
Söndag 26/7 : Sunneracet

Mer info kommer framöver.
20-03-01 Tuff start i SM för Haglund Motorsport
I helgen genomfördes årets första SM deltävling i Vännäs. Chribbe Haglund och Nicklas Edvardsson begav oss upp till Vännäs redan under tisdagen för att genomföra ett två dagars test inför tävlingen och vi möttes av fantastiskt väder och helt underbara vägar, bland det bästa vi varit med om på många år.
Testet gick bra och det blev ca 15 mil där vi gjorde en del justeringar. Allt kändes verkligen kanon och känslan i bilen och i hela teamet var på topp så det var med tillförsikt vi begav oss från startrampen på fredagskväll för att åka SS1 som var en stadssträcka som gick mitt inne i Vännäs.
Vi hade lite svårt med sikten på sträckan så vi missbedömde en sväng lite vilket resulterade i ett motorstopp med ett tidstapp som följd.
- Lite synd men sådant som händer så det var bara att ta nya tag till SS 2 säger Chribbe.

På ss 2 som vara samma sträcka som ss 1 hade man bra flyt tills vi kommer till en tvär högersväng där man skulle passera över en järnväg innan man svängde. Vi åkte i det spår vi åkte på i första vändan men oturen skulle vara ett faktum. Rälsen hade krupit fram avsevärt mycket mer än första varvet så tyvärr körde man sönder hjulupphängningen på rälsen så det vara bara att kasta in handduken för denna dag Vi var nu den tredje bilen som nu stod där med trasig hjulupphängning.
- kändes inte som någon speciellt hård smäll med det tog oturligt nog väldigt fel säger Nicklas.

Efter en del funderingar där vi vägde för och nackdelar med att starta om tävlingen på lördag valde vi att avstå fortsatt tävlande. Dels hade vi fått 5 min tidstillägg vilket inte är ngt man kör ifatt och konkurrensen är stenhård så man behöver varje sekund man kan få. Sedan var det svårt att avgöra om bilen fått några mer skador än de vi kunde se okulärt och då bedömde vi att det var klokast att avstå fortsatt tävlande.
- Visst det är trist att behöva bryta men bara ta nya tag. Vi får ta med oss det positiva av veckan, det blev mycket test och bilen fungerar utmärkt säger Chribbe.

Bilen får nu en översyn under veckan och till nästa helg ser ni oss på startlinjen i Lima där det ser ut att bli lika fina förhållanden som det nu var i Vännäs.
20-02-13 Skutskärsratten inställd
Rallytävlingen Skutskärsratten, som var tänkt att köras lördagen den 29 februari, är inställd. Orsaken är bristen på vinter.
– I nuläget finns ingen is på specialsträckorna. Och det är en förutsättning för att vi ska kunna genomföra tävlingen. Prognosen två veckor framåt visar dessutom på fortsatt mildväder, förklarar tävlingsledaren Kurt Eliasson i arrangörsklubben Skutskärs Motorsällskap.

Skutskärsratten har körts sedan 1970 och skulle därmed ha firat 50 år denna vinter. Det är en av de äldsta rallytävlingarna i landet. Årets upplaga gällde som DM-deltävling i såväl Nedre Norra som Upplands distrikt.
– Vi har jobbat med planering sedan tidigt i höstas. Nu tvingas vi för andra året i rad ställa in av samma orsak, men vädrets makter rår vi inte över. Vi siktar på 2021 istället, fortsätter Eliasson
20-02-12 Nytt datum för Björn Waldegårds Minne
MK Rimos tävling Björn Waldegårdsminne flyttar fram från 6 jnni till 22 augusti.
Ny inbjudan kommer.
klubben kommer istället att köra en sprint den 6/6.
20-02-09 Nu är tävlingarna klara för RS-Serien i Östergötland
Nu är det klart vilka tävlingar som ingår i RS-serien i Östergötland 2020. Inledningsvis är det Västra Östergötlands MK:s traditionella Skänningeknixen söndagen 19 april. Efter den inledande deltävlingen är det fem till som skall avverkas innan totalsegrare köras.

I tur och ordning blir Sviestadsträffen i LMS regi 1 maj. Valdemarsvik Mini-åttan sista helgen i juni.

Efter lite semester blir Åtvidabergs populära Falerumsbacken 15 augusti.

Sedan återstår Norrköpings Addinol-Sprinten 3 okt och avslutningsvis blir Längbergssprinten i Linköping MS regi sista deltävlingen den 17 okt.


19
april Skänningeknixen V:a Östergötlands MK
1
maj Sviestadsträffen Linköpings MS
27
juni Mini-åttan SMK Valdemarsvik
15
aug Falerumsbacken Åtvidabergs MK
3
okt Addinolsprinten Norrköpings MK
17
okt Längbergssprinten Linköpings MS

20-02-06 Inställda tävlingar: Gestrikekannan och Rotens Minne
Järbo MK ställer in sin tävling Gestrikekannan som skulle köras 22 februari och Almunge MK ställer in tävlingen Rotens Minne den 1 mars. Bägge tävlingarna ställs in pga rådande väderlek.

20-02 -05 Tuff premiär i när SverigeSerien 2020 tog fart i Vännäs
Förhandstipsen satt klockrent när VOC Mekonomen Rally körde säsongspremiär i Vännäs. Som förväntat kunde ingen stoppa regerande klassgiganten Kristoffer Karlsson i Elit A. Simon Erlandsson var tuffare utmanad i Elit B men med en rejäl spurt på slutsträckorna så infriade även Simon sitt favoritskap. I Cupklassen blev det också som förutspått Tobias Pettersson Nordwalls stabilitet som räckte längst. Det var bara en junior till start, Gabriel Banger. Han gjorde ett kanonjobb och det på sin 16-års dag, första dag han får övningsköra gör han det med att fullfölja ett rally i riktigt svåra förhållanden.

Förväntningarna var på topp inför premiären i Vännäs. En SM-meriterad klubb, lika SM-meriterade vägar, ett genrep för klubben i närliggande Mullsjö tre veckor tidigare på helt fantastiska vägar, och en vinter som i princip varit rena drömscenariot för en vinterrallyar-rangör. Men! Den här otroligt annorlunda vintern ville annorlunda och de vägar som så sent som måndag i tävlingsveckan var perfekta "dog" på bara några dagar. Is, is, is förvandlades rekordsnabbt till mos, mos, mos.
- Jag lider med min hemmaklubb Vännäs MK. Exakt vad som hände med vägarna lämnar jag till kunnigare tänkare än mig att utröna men faktum är att underlaget var förfärligt. Men lika säkert är det att Vännäs MK inte hade en chans att göra något åt detta. Redan på transporten ut till dagens första sträcka anande jag direkt oråd. En mellanstor väg som tra-fikeras av en hel massa tung trafik dagligen, trafik som både bultar skapar is och djup tjäle hade även den rekordsnabbt förvandlats till något slags mos. Att i det scenariot kunna få mindre byvägar och skogsbilvägar att hålla för rally det är helt enkelt inte möjligt, förklarar klassansvarig Roger Fransson.

Ödets absoluta ironi fullföljt.
- För att fullfölja Kung Bores totala hån mot Vännäs så slog han dessutom till med riktigt kallt på natten efter tävling, snöglopp förbyttes till solsken på söndagen och minusgraderna höll i sig hela dagen. Hade tävlingen bara gått ett dygn senare så …

Ingen rådde på Kristoffer Karlsson i högsta Elitklass
Elit A i VOC Mekonomen Rally är ett getingbo. Men kungen (eller måste vi säga drottningen då … nåja?) heter utan tvekan Kristoffer Karlsson.
- Med det självförtroende som Kristoffer Karlsson kör med just nu så är han i stort sett oslagbar, då spelar det ingen roll vilket underlag det är eller hur det ser ut. Bara att buga, lyfta på hatten och tacka för lektionen. Men bakom honom så var det en trio uppklassade förare som visade toppklass helt i enlighet med min utfärdade varning innan tävlingen. Ja-cob Johannessons andraplats framställs i vissa media som en överraskning, det är absolut ingen överraskning för mig, han är helt enkelt så här bra det kommer vi att få se mer av under säsongen. Lika lite överraskad är jag av att Jacob hade Dennis Persson flåsande pre-cis i nacken och att fajten dem emellan inte avgjordes förrän på dagens allra sista sträcka. Inte heller är jag överraskad att lika kompetente Oscar Jansson kniper fjärdeplatsen tätt bakom Dennis. Oj vad dom här kommer att fajtas under säsongen. Och oj vad kul det ska bli för oss andra att följa.

Hemmasonen Simon Erlandsson i Elit B
Hela gänget i lägre elitklass fick känna på hur svårslagen fjolårsvinnaren i VinterSerien, Si-mon Erlandsson är på det vita underlaget.
- Mitt huvudtips gick in även i Elit B, som förväntat rådde ingen på på Simon. Men det var stentufft och det krävdes en redig spurt av honom för att säkra guldet. Lika träffsäkert hade jag Magnus Lindkvist som första runner-up. Ständigt positive Robin Bäckström fanns också med i försnacket, han satsade furiöst och hade faktiskt ledningen men det slutade tyvärr i en snödriva på dagens femte sträcka. Istället blev det då planenligt (läs: tipsenligt) Patrik Lundberg som bärgade tredjeplatsen i lägre elitklass den här lördagen.

Tobias Petterson Nordwall i Cupklassen
I försnacket till tävlingen i cupklassen handlade det om två förare.
- Tobias Pettersson Nordwalls säkerhet vann tribut och han säkrade en stabil seger. Daniel Jonsson som också nämndes i favoritsnacket inför tävlingen fick problem redan på första sträckan och försvann sedan helt. Tobias hade hela dagen en schysst fajt med Ingvar Ivars-son men en konstig tid för Ingvar på dagens andra sträcka som nog Ingvar borde sett till att ha fått utredd flyttade honom ner till tredje plats. Andraplatsen togs glädjande nog av en av klassens kommande tjejer, Maja Rönnkvist. I en bil som tidigare rattats till seger i SverigeSerietävling av Simon Olsson så loggande Maja en fin-fin andra plats i sin hemma-tävling, grattis Maja! Vi behöver många fler tjejer i VOC och i rally i största allmänhet.

Sveriges garanterat yngsta rallyförare inkasserade 30 poäng i juniorklas-sen
Tråkigt nog kom bara en förare till start i juniorklassen.
- Men det var inte vem-som-helst som kom till start. Gabriel med efternamnet Banger är nästa generation i Persson/Banger-klanen att axla rallymanteln. Pappa är "Anders-håll-fullt-över-krön-det-kan-vara-rakt-Banger". Gabriel inkasserade inte bara in 30 segerpoäng utan han gjorde det också på sin 16-års dag, den första dagen man överhuvudtaget får övnings-köra bil, oslagbart yngst i rallysverige alltså. Och detta med att fullfölja ett rally på super-svårt underlag, tyder inte det på talang så säg? Hade han inte flera gånger blivit hindrad av avåkta bilar som han fick ut och hjälpa till att lyfta på vägen så hade Gabbe dessutom kun-na visa flera riktigt fina tider. Och med i servicebussen fanns lillebror Benjamin, tolv år. Vad månde bliva? Grattis Gabriel, både till 30 poäng och på födelsedagen från mig. Och från Lotta.

Vi lägger ett stökigt rally till handlingarna. Ett ska vi slå fast på en gång, den diskussion om noter som förekom innan tävlingen var helt missriktad, noterna var kanonbra. Det finns dock en hel del annat som vi inte kunde förvänta oss av en jätterutinerad organisation som Vännäs MK, men det tar klassledningen i omedelbar återkoppling och uppföljning med sin hemmaklubb.

Med Vännäs så både öppnar och stänger klassen vintertävlingsdelen av årets nationella se-rier denna vädermässigt mycket speciella vinter. Klassen tar nya tag i Flen med Violenrallyt 25 april. Väl mött då.
20-02-01 Inbjudan R1 i Sydsvenska Mästerskapet 2020
Vi öppnar nu förhandsanmälan för R1 klassen i Sydsvenska Mästerskapet. Under 2020 kommer tre av sex SM-tävlingar att köras i våra två sydligaste distrikt, Småland och Södra. Dessa blir då också stommen i 2020-års Sydsvenska Mästerskap och kompletteras i oktober med ett nyvaknat Rally Småland.

Sydsvenska Mästerskapet 2020 körs i fem bilklasser. De vi känner igen från föregående år är 4WD och 2WD uppdelat i R2 samt RWD och FWD.

Dessa kompletteras 2020 med en klass för R1 bilar. Bilar som kan tävla i denna klass är den internationella R1 och de nationella Grupp F, Grupp E och VOC.

De tre SM-arrangörerna garanterar att minst tjugo ekipage kommer att få starta i R1-klassen i sina respektive tävlingar. Dessa kör hela tävlingen inklusive rekognosering med möjlighet att göra egna noter. Startavgiften är satt till 5.500:-. Ingen övre åldersgräns och är öppen för A-, B- och C-förare men A- och B-förare kommer att ha företräde.

Förhandsanmälan innebär att visa en ambition att köra hela Sydsvenska Mästerskapet med start i SSR. Anmälan sker på www.resultatservice.com

Om fler än tjugo förhandsanmälningar inkommer kommer cupledningen att gallra.

Efter SSR i Älmhult i maj, Skilling 500 i Skillingaryd i juni och EC Snapphanerallyt i augusti avslutas sedan cupen med Rally Småland den 3 oktober, en utmaning som i planeringsstadiet omfattar 20 mil totalt och cirka 7 mil specialsträcka. Alla tävlingar räknas. De tio bästa i SSM-klasserna blir inbjudna till superfinalen i SSRC.

Välkomna till Sydsvenska Mästerskapet 2020.
20-01-31 Äntligen dags för premiär i 2020-års SverigeSerie, Vännäs bjuder på vintertävling av bästa snitt
I helgen ska äntligen 2020-års säsong i VOC Mekonomen rally få ta fart på riktigt, nästan en månad senare än normalt till följd av den osannolikt varma vintern. Men när den nu tar fart i Vännäs så blir det närmast magis-ka förutsättningar, SM-arrangerande klubb på SM-meriterade vintervägar där underlaget är av absolut högsta kvalitet.

Vintern har spelat många arrangörer vådliga spratt i år och en hel rad tävlingar har tvingats ställa in. Men uppe i norr har förhållandena för att bygga vinterrallyväg istället var i det närmaste helt perfekta. Vägarna har tjockt med is och den senaste veckan har dessutom snön kommit på riktigt så det kommer också att bli ordentliga plogvallar.
- Min hemmaklubb Vännäs är ett närmast stående inslag i vår SverigeSerie i år är inget undantag och det kommer att bli en kanontävling. Så här dagarna innan när detta skrivs så varnar SMHI med lätt snöfall under tävlingsdagen, inget som på nå-got sätt kommer att påverka tävlingen, men eftersom att det i stort sett aldrig kommer någon nederbörd på SverigeSerien så får vi väl avvakta och se om det verkligen blir någon snö.

Lite färre startande än normalt.
- Tyvärr är vi lite färre startande än på en normal vintertävling. Det normalt så sto-ra gänget från Värmland har nästan helt uteblivet. Självklart har det varit svårt, eller nästan omöjligt att förbereda sig då det inte funnits vintervägar hemmavid i hela mellersta och södra Sverige. Det är också en lång resa upp till seriens nordli-gaste deltävling. Men kanske finner vi den huvudsakliga förklaringen i att det är svårt att uppfordra riktig inspiration för att köra vintertävling då gräsmattorna utanför fönstret är höstgröna. Det kommer i alla händelser att bli en tuff, rättvis och utslagsgivande tävling och en riktigt spännande inledning av säsongen.

Vem ska slå klassens nya gigant Kristoffer Karlsson i högsta Elit A?
Att Elit A i VOC Mekonomen Rally är ett extremt getingbo, det vet alla.
- Efter den rakt igenom imponerande säsongen i fjol så måste Kristoffer Karlsson vara klar favorit även i Vännäs. Men jag tror att han kommer att få stenhårt mot-stånd från lokalt håll, då tänker jag främst på Mats Ulander som loggat segrar i Vännäs tidigare men också på norrbottningen Alexander Pettersson. I det lokala utmanargänget så hittar vi också come-backande flerfaldiga distriktsmästaren An-ders Nilsson. Han sitter dessutom numera i en extremt välmeriterad bil gamla gula TCZ som rattas av Nils Fransson (numera Östgård) till massor med segrar, senast i Finland sist vi var där.

Det finns också en rad andra intressanta förare med seger- och pallplatsambitioner.
- Vi har ett gäng unga tuffa uppklassade förare som det blir intressant att följa. Dennis Persson, Oscar Jansson och Jacob Johannesson kanske räcker till för stor-verk redan nu.

Lika svårtippat i Elit B.
I säsongsinledningen så är Elit B precis lika svårtippat.
- Tvingar du mig att välja någon i mitt eget Elit B så säger jag Simon Erlandsson. Han vann VinterSerien i klassen i fjol och har uppvisat storform i lokala tävlingar. Men det kan lika gärna bli Magnus Lindkvist som dagen till ära kommer i helt ny-byggd bil. Eller supersnabba Robin Bäckström som nu klassat upp från C, bäva månde vi övriga i lägre elitklass. Vi har också två namn från Ilsbo som vi inte sett i SverigeSerien på ett tag, Patrik Lundberg och Henrik Palm. Boende i Ilsbo så har dom ju druckit samma vatten som Patrik Flodin och bara det torde säkra farten i skogen tänker jag. Men utanpå det så har dom ju haft riktig vinter i sina trakter och har kunnat testa ordentligt.

Daniel eller Tobias i Cupklassen?
I den lite mindre cupklassen torde det i huvudsak handla om två förare.
- Ja, här borde det i rimlighetens namn vara en affär mellan mitt absolut huvudtips Daniel Jonsson och Tobias Pettersson Nordwall. Daniel kom ju in som en virvelvind under senare delen av fjolårssäsongen, hade inte riktigt stabiliteten men loggade däremellan in absoluta topptider även totalt i klassen. Tobias är en stabil förare även om vi sett lite av honom på vinterunderlag ännu så länge.

Välkommen nästa generation Banger i juniorklassen, välkommen Gabriel.
I juniorklassen så kommer tyvärr bara en förare till start i Vännäs, men det är ändå högintressant.
- Vi har bara en junior till start i årets första tävling. Men namnet är högintressant av flera olika skäl. Efternamnet Banger förpliktigar, en av klassens Stora-Profiler-Genom-Tiderna är pappa Anders, ni vet "håll-fullt-över-krön-det-kan-vara-rakt-Banger" som förvisso gjort sig känd för flera vådliga krascher men som också är en otroligt kompetent rallyförare och som ju faktisk vann SverigeSeriens högsta elit-klass 2009. Dessutom finns rallyblodet också ytterligare en generation upp, farfar heter Benny Persson och är också välmeriterad rallyåkare.

Yngst av alla någonsin!
- En riktig sinkadus är att Gabriel garanterat är den yngsta rallyförare som någon-sin startat i ett svenskt rally, det vet jag tvärsäkert. Man kan ju tävla i ungdomsral-ly från och med att man fyller 16 år och minsann det gör Gabriel på lördag, han gör alltså tävlingsdebut på sin födelsedag något som alltså är oslagbart. Grattis Gabriel från klassansvariga som sedan länge räknar dig som en av "våra killar" även privat det vet du. Och hjärtligt välkommen i klassen. Rykten föregår dig och skvallrar ock-så om att du redan nu är riktigt snabb.

På lördag klockan 12.00 så går första bil ut från HQ mitt i Vännäs. Senare på ef-termiddagen kan vi byta spekulation mot faktisk kunskap. Välkommen till en ny säsong i VOC Mekonomen Rally, den trettioförsta i ordningen.

20-01-26 Vinter i Härjedalen - Härjedalens MS kör sin tävling Trötängasprinten som planerat!
Härjedalens MS kommer att genomföra Trötängasprinten den 1 februari. Arrangören har bra med is på vägarna men pga på grund av rådande vinter med brist på snö tvingas man tyvärr stryka ss2.

Istället kommer man att köra 1st SS på 4,7km 4 gånger totalt 18.8km SS.
Det ligger ett PM med bilder och mer info info på www.halsingeserien.se http://www.smkhalsinge.se/hserien/resultat/rdok/2020/pm1_200201.pdf

Anmälan senast 27 febr.
» Inbjudan och anmälan
20-01-26 Valösprinten inställd
Tävlingsledningen i Östhammars MK har beslutat att ställa in Valösprinten som skulle köras 9 februari
20-01-23 Fords rallybil Fiesta WRC presenteras med ny nittiotalsinspirerad design
Nu presenteras Ford Fiesta WRC med en ny iögonfallande design inför FIA World Rally.Championship 2020. Rallyteamet M-sport har sedan länge ett lyckat samarbete med Ford och i år kommer teamet att få köra en nittiotalsinspirerad EcoBoost-driven Ford Fiesta WRC, designad av grafikern Phil Dixon.Den grafiska designern Phil Dixon har tagit fram ytterligare en iögonfallande kreation inför Fia World Rally Championship. Varje år ser rallyfans fram emot Dixons design och den här säsongen hämtade han inspiration från tryckta mönster från tidigt till mitten av nittiotalet.
– Phil är en riktig talang så det är inte förvånande att hans design blir fansens favorit år efter år. I år har han fångat en känsla av nostalgi samtidigt som den känns modern och uppfinningsrik. Jag måste säga att jag tycker det är en av hans bästa, säger Richard Millener, teamchef för M-sport.

Färgerna representerar samarbetet med Ford och det ökade stödet från Castrol
Färgschemat 2020 består av en vit design med inslag av blått och grönt för att representera det nära samarbetet mellan Ford och Castrol. Befintliga partners som MS-RT, Michelin, Sparco, OZ Racing, NGK, Lazer, Stilo, Acronis, Endless, Audes, Eibach och SWP visas också stolt på designen.

Min inspiration kom från François Delecours Ford Escort RS Cosworth från 1995. Vita bilar har alltid varit populära, och med det ökade stödet från Castrol var färgschemat självklart. Designen hämtad från tidigt till mitten av nittiotalet. Mönster och trender från den eran är verkligen aktuellt just nu, så jag ville skapa något i den stilen samtidigt som designen fortfarande kändes trendig och relevant idag, säger Phil Dixon, grafisk designer.
|20-01-22 Dennis Rådström kickstartar säsongen med fyra dagar test
Rallyföraren Dennis Rådström från Torsby tillsammans med sin kartläsare Johan Johansson, Valdemarsvik, ska under 2020 köra Junior-EM i rally tillsammans med Tjeckiska teamet Orsák Rally Sport i en Ford Flesta R2T ifrån M-Sport Poland. Dessutom kör de VM-tävlingen Rally Sweden på hemmaplan i mitten av februari.

Som uppladdning inför säsongen är Dennis och Johan denna vecka på plats i Polen för att köra fyra dagar test.
– Vi är strax utanför Krakow där vi kör test tillsammans med fabriken som bygger Fords tävlingsbilar, M-Sport Poland. Det är samma team vi tävlat med de senaste åren i Junior-VM, och vi hoppas få en bra start på säsongen med mycket körning och komma in i arbetet med teamet, säger Dennis.

Ett av huvudmålen för året är att lära sig mer om arbetet med hur man utvecklar en tävlingsbil och jobbar tillsammans med ingenjörer i det arbetet, något Dennis hoppas kunna påbörja under veckans test.
– Vi vill hitta ett bra samarbete med ingenjörerna och hoppas de kan dra nytta av vår feedback i det fortsatta utvecklingsarbetet med bilen.

Junior-EM är ett tufft mästerskap där många av världens bästa juniorer tävlar i olika bilmärken, och all tid i bilen är värdefull i förberedelserna för Rally Sweden i februari och EM-premiären i slutet på mars.
– Vi har inte kört sen slutet av förra säsongen och behöver få upp farten. Så vi ser fram mot många dagar med mycket körning och en bra start på säsongen, avslutar Dennis.

Junior-EM, FIA European Rally Championship, avgörs över 6 deltävlingar 2020:
Rally-VM: Rally Sweden (snö & is), 13-16 Februari (Ej ingående i Junior-EM)
Tävling 1: Azores Rallye (grus), 26-28 Mars
Tävling 2: Rally Islas Canarias (asfalt), 7-9 Maj
Tävling 3: Rally Liepaja (Lettland, grus), 29-31 Maj
Tävling 4: 77th Rally Poland (grus), 26-28 Juni
Tävling 5: Rally di Roma Capitale (asfalt), 24-26 Juli
Tävling 6: Barum Czech Rally Zlín (asfalt), 28-30 Augusti
20-01-19 Givande rallypremiär för Johan
Efter en avåkning på första sträckan kunde inte Johan Kristoffersson utmana om totalsegern i Sigdalsrallyt, men han fick viktig träning inför Rally Sweden och hade bra tempo under slutsträckorna.
— Vi är ändå nöjda med dagen. Det var en bra känsla, sammanfattar Johan.

Kristoffersson och co-drivern Stig Rune Skjaermoen gjorde säsongsdebut i norska mästerskapets premiärtävling under lördagen. Med tanke på att SM-premiären i Sandviken om två veckor har blåsts av på grund av bristande vinterväglag så var Sigdalsrallyt extra viktigt som uppladdning inför Rally Sweden.
— Väldigt bra körträning inför Svenska.

Men det kunde ha blivit en mycket kort träningsrunda för Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-ekipaget. Redan sex kilometer in på SS 1 landade Johan djupt in i en snövall. Han berättar:
— Vi provade att åka absolut så fort vi kunde från start. Det gick superbra fram tills dess och egentligen kom vi inte alldeles för fort heller, men tajmingen blev fel så jag styrde in lite för tidigt.

Det högg på insidan och touchade ett träd innan Johan landade ute i snövallen - en mycket djup vall…
— Jag tror att all snö som borde ha legat i resten av Norge och Sverige låg just i den svängen. Vi skottade och skottade och skottade, berättar Johan.

Drygt 40 minuter försvann innan Johan och Stig Rune hade fått upp sin Polo GTI R5 på vägen igen. Det blev en fortsättning på resterande sju sträckor, men förstås utan möjlighet till topplacering. Det viktiga var ändå möjligheten att hitta ett bra tävlingstempo, och det kom så småningom.
— Vi hade inte riktigt tempot på SS 2, 3 och 4 men det tror jag berodde på att vi fick starta längre bak efter vår avåkning. Greppet var sämre när vägen blev uppkörd.

Den sista loopen gick på samma vägar som de tre första sträckorna. Därmed blev förutsättningarna ganska lika för Johan och de andra R5-ekipagen längst fram i fältet. Då visade också Kristoffersson att tempot fanns där. På de tre sista sträckorna var det bara rutinerade WRC-föraren Mads Östberg som var snabbare än Johan.

— Vi vet att Mads åker riktigt fort, så det var ändå bra. Känslan fanns där.
Kristoffersson var tacksam för att det bjöds på relativt bra vinterförutsättningar på de norska vägarna nordväst om Drammen. Hur resten av uppladdningen inför Rally Sweden kommer att se ut är inte helt klart.
— Eftersom det blev inställt i Sandviken kan Rally Finnskog vara ett alternativ, om det nu kan genomföras. Och sedan får vi förstås hoppas att vintern kommer så att Svenska kan bli av, avslutar Johan.
20-01-15 Enormt intresse för Midnattssolsrallyt
Lite mer än en timme – längre tid tog det inte innan de 100 platserna i föranmälan tog slut. Intresset för årets tävling är enormt. I år blir det flera förändringar i Sveriges största historiska rally, KAK Midnattssolsrallyt. En av dem är möjligheten att föranmäla sig till tävlingen och få en garanterad plats i startfältet utan risk att bli utgallrad.

Klockan 18.00 den 15 januari öppnade anmälan och de tävlande hände bokstavligen på låset. Strax efter klockan 19 hade 100 ekipage anmält sig och föranmälan stängdes. Därmed kan vi konstatera att intresset för årets tävling är enormt.

De som inte hann anmäla sig under föranmälan kan göra det när den ordinarie anmälan öppnar i påsk, men då tillämpar arrangören fri gallring.

Bland övriga nyheter i årets tävling märks två nyinstiftade pris vid sidan av totalsegern, klassegern och Ewy Rosqvists Pokal till snabbaste kvinnliga förare. Den ena är Saab TvåtaktsTrofén som delas ut till den snabbaste föraren av en Saab tvåtaktare, och den andra är Opel 400 Trofén vilken delas ut till den snabbaste Opel 400:an oavsett om det är en Ascona eller Manta.

Midnattssolsrallyt 2020 körs den 8 till 11 juli med Örebro som huvudort och med serviceplats på Örebrotravet.
20-01-14 Johan tillbaka på snö och is
Johan Kristoffersson inleder sitt tävlande 2020 med Sigdalsrallyt i Norge på lördag. Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren får kämpa om segern mot bland andra Mads Östberg och Mattias Ekström.
- Kul att få tävla igen och mot bra motstånd dessutom. Östberg bör väl vara i en klass för sig, men Ekström ska vi ta en fajt med.

Även Frank Tore Larsen och Anders Gröndal kommer säkerligen att bjuda bra motstånd för Kristoffersson och co-drivern Stig Rune Skjaermoen.
- Det tror jag. De har jag kämpat mot förr, säger Kristoffersson, som även förra året inledde sin satsning mot Rally Sweden på norska rallyvägar.

Den milda och snöfria vintern reser frågetecken kring det svenska VM-rallyt i mitten av februari, men fjolårets trea i WRC 2-klassen räknar med start.
- Vi är optimister och hoppas att vintern kommer så att det blir ett VM-rally.

Förberedelserna fortsätter därför enligt planen med SM-premiären i Sandviken som steg nummer två i månadsskiftet januari-februari.

Och faktiskt finns det vintervägar även i Värmland redan nu. Det fick Kristoffersson erfara under måndagens och tisdagens test i trakterna av Anttila, där han äntligen fick lufta teamets Polo GTI R5 på fina vägar, förtjänstfullt iordningställda av Anders Hedström.
- Väldigt bra dagar. Det kändes inte så rattrostigt som jag var rädd för. Det är ju ganska länge sedan jag körde rally, men jag kom in i det snabbt, både med att skriva och lyssna på noter.

En del uppgraderingar har gjorts på bilen och teamet kunde testa många olika inställningar. Särskilt måndagen blev en fullmatad testdag.
- Vi körde från det ljusnade på morgonen tills det var kolsvart på kvällen. Det blev en hel del gjort på bilen.

Kristoffersson hade det lite jobbigt i mörker under gångna höstens SM-rallyn, men nu var känslan en annan.
- Det blir lättare när det är snö som lyser upp. Riktigt kul att köra i mörker då!

Förhållandena i Nordvärmland var helt enkelt överraskande bra under testdagarna, sett till de vädermässiga förutsättningarna.
- Tjock, hård is på vägen. Snö hade vi också där vi körde, men det är väldigt lokalt.

Efter ompackning hemma i Arvika bär det iväg till Sigdal, nordväst om Drammen, där rallyt startar på lördag förmiddag. Drygt nio mil fartsträckor väntar, fördelat på åtta SS.
- Härligt att få en ordentlig genomkörning nu, avslutar Johan Kristoffersson förväntansfullt.
20-01-13 Treskerundan tvingas ställa in
Pga rådande väderlek tvingas MK Team Westom ställa in sin tävling Treskerundan som skulle ha körts 1 februari.
20-01-12 Bra säsongsöppning för Chribbe & Nicklas
Det blev en mycket bra start på denna säsong då Chribbe Haglund och Nicklas Edvardsson med team var i Hassela för att åka årets första tävling Hälsingerallyt. Tävlingen mätte ca 9 mil ss och man hade även öppnat upp för recce så vi kunde skriva egna noter vilket vi är mycket tacksamma för, tack SMK hälsinge för det. Reccen gick bra och en god känsla fanns inför tävlingen. Det hanns även med att åka 4.5 km shake down för att känna på bilen osv.

Tävlingen flöt på bra och allt fungerade utan några problem. Tempot infann sig direkt och det hela slutade med att det blev en vinst både i klassen och totalt vilket bådar gott framöver.
- Har ju inte suttit i en tävlingsbil sedan Marknadsnatta i höstas och med endast 4,5 km shake down så var det svårt att säga vad man hade att förvänta sig och hur långt tempot skulle räcka. Har ju även en ny kartläsare och jag/vi skrev egna noter för första gången så med tanke på detta är jag mycket nöjd med resultatet säger Chribbe.
- Är alltid lite nervöst att komma in i ett nytt team och det här var vår första tävling tillsammans samt första gången med egna noter, man vet aldrig hur det kommer fungera förens man sitter i tävlingsbilen i full fart. Men det kändes bekvämt från första stund och noterna fungerade bra, det var en behaglig och mycket rolig resa jag fick. Är alltid en förmån att få chansen till att åka i en sån här bil (Ford Fiesta R5) vilket jag är mycket tacksam för säger Nicklas.
- Vi får inte heller glömma servicen som är med och håller ordning på allt kring bilen och detta gjordes med bravur av Johan och Mikael stort tack till er fyller Chribbe och Nicklas i.

Nästa tävling är årets första SM tävling som går av stapeln i Sandviken, vi håller alla tummar vi kan att vädergudarna finns med oss.
Väl mött.

20-01-09 Föranmälan till Midnattssolsrallyt öppnar 15 januari
Föranmälan med garanterad plats i tävlingen 2020 och två nya tävlingar i tävlingen. Nyheterna blir allt fler i KAK Midnattssolsrallyt 2020. För att deltagare lättare ska kunna planera och inte minst få gott om tid att planera har Midnattssolsrallyt beslutat att öppna en föranmälan till årets tävling. Föranmälan öppnar den 15 januari på www.midnattssolsrallyt.com och stängs när 100 föranmälningar har kommit in, eller senast den 15 februari.

Dessa 100 är därmed garanterade en plats i tävlingen. Den ordinarie anmälan öppnar i påsk och för de som anmäler sig då tillämpar arrangören fri gallring.

Förutom de sedvanliga vinnarna totalt och i varje klass, delas sedan 2012 ut ett pris till snabbaste dam som får motta Ewy Rosqvists Pokal. Pokalen är döpt efter Sveriges genom tiderna mest framgångsrika kvinnliga rallyförare. I år instiftas två nya pokaler i tävlingen som hyllar två klassiska bilmodeller inom rally.

Den ena pokalen, Saab TvåtaktsTrofén, delas ut till den snabbaste föraren av en Saab tvåtaktare. Den andra pokalen heter Opel 400 Trofén och delas ut till den snabbaste Opel 400:an oavsett om det är en Ascona eller Manta.

Midnattssolsrallyt 2020 körs den 8 till 11 juli med Örebro som huvudort och med serviceplats på Örebrotravet.
20-01-07 Tractive Winter Rally tvingas ställa in
Tyvärr meddelar SMK Dala Falun meddela att Tractive Winter Rally 25 januari är inställd.
- Avsaknaden av vinter med snö och is gör det omöjligt att genomföra tävlingen, säger Stig Nyström, SMK Dala Falun.
20-01-06 CTEK Masnatta inställd
Det milda vädret tar hårt på våra vägar och nu tvingas även Hamre MK ställa in sin tävling CTEK Masnatta som skulle köras 18 januari.
20-01-04 Hälsingerallyt erbjuder vinterväg
11 januari kör SMK Hälsinge sin tävling Hälsingerallyt. Här är ett smakprov från SS3 i Hassela.

» Inbjudan

   
» Större bild    

20-01-04 Nu börjar det närma sig för säsongen 2020 för Haglund Motorsport
Nu börjar det närma sig för säsongen 2020. Som vi tidigare nämnt så är främsta målet att åka SM samt Svenska Rallycupen i år. Finns även en del planer på att komma till start i en eller ett par tävlingar utomlands också.

Under hösten har bilen fått sig en ordentlig genomgång vilket känns jättebra, allt detta har skötts ypperligt av JBT med Johan Björnsson i spetsen, JBT kommer ta hand om bilen under hela säsongen inkl servicen under tävlingarna. Bilen kommer även en ny design (se bilden). Även träningen med att skriva egna noter har man lagt en del tid på, det har blivit några mil kring detta av Chribbe och nya kartläsare Nicklas Edvardsson, jobbet med noterna rullar på och det känns bra, men som alla vet är konststycket med egna noter en process som tar tid och är en ständigt pågående resa.

Som uppladdning och förberedelse inför SM ska teamet åka en första test och tävling nästa helg 11/1 och då Hälsingerallyt, en bra tävling som även ger möjlighet till recce och iom det ännu mer träning i notskrivningen. Rallyt mäter nästan 10 mil ss som är fördelat på 5 sträckor med bra längd på varje sträcka, tex ss 5 mäter över 3 mil. Hassela där tävlingen avgörs har bra vinter för tillfället så det ser ljust ut och förutsättningarna är goda.

Vi återkommer med mer nyheter inom kort, bla gällande det nya teammästerskapet som kommer ingå i årets Rally SM.
20-01-02 MK Ratten tvingas ställa in 2020-års upplaga av Finnskogsvalsen
11 januari skulle MK Ratten ha kört sin stora traditionella vintertävling Finnskogsvalsen. Det ca 20 mil långa rallyt bestående två sträckor i dagsljus och en mörkersträcka ingick som första deltävling VOC Sverigeserien och Vinterserien 2020.

Dessvärre är inte vädrets makter med den värmländska klubben och man tvingas ställa in årets upplaga av Finnskogsvalsen:
- MK Ratten tvingas pga nuvarande vädersituation ställa in 2020 års Finnskogsvals. Det med hänsyn till både markägare och tävlande, säger tävlingsledare Sven Täppers.
20-01-02 Finnskogsvalsen inställd
MK Ratten tvingas pga nuvarande vädersituation ställa in 2020 års Finnskogsvals. Det med hänsyn till både markägare och tävlande.