<< Till startsidan
 
   


OBS! Här publiceras era pressutskick eller nyhetsbrev. Ja, allt ni vill ska nå ut, vare sig det är klubbinfo, teaminfo eller något annat av intresse. Är det något du vill ha med så maila till: maria@motorsportivarmland.nu

MiV är ju sidan som förmedlar allt NI vill få ut och läsa! Så välkommen att maila in din rapport!

2007

2007
             HÄR HITTAR DU RESULTAT FRÅN TÄVLINGAR 2005
Anmälda finns på framsidan>>
Inbjudningar bland inbjudningar>>Rallynyheter 2007 jan- april>>

07-12-29 ElektroSystemsprinten framflyttad till 20 jan
ElektroSystemsprinte flyttas från 13 till 20 januari.
07-12-27 Elektrosystemsprinten, Lokal rallytävling i Söderhamn
OBS! Ingår EJ i Hälsingeserien eftersom tävlingen körs som "Lokal tävling" som enligt senaste regelutgåvan inte får ingå i tävlingsserie.

Mer info: www.smkhalsinge.com/hs.htm
07-12-26 Rallytest 29/12 inställt
Munkfors Motorclubs rallytestdag den 29/12 är inställd pga rådande väderlek med plusgrader. Det är tjällossningslika förhållanden på teststräckorna.
07-12-26 Missa inte tillfället att åka en bra vintertävling innan SM starten
Här kommer en hälsning från skogarna i Offerdal. Bilden visar en av sträckorna som kommer att användas vid tävlingen den 5:e januari 2008. Ni som behöver testa bil och däck inför SM tävlingen "Bergslagsrallyt" har fortfarande möjlighet att anmäla Er.07-12-23 Finnskogavalsen ställs in
MK Ratten ställer in den planerade rallytävlingen i Januari
07-12-20 Svensk tjej ska lotsa Anders Grøndal genom rallysäsongen 2008!
Anders Grøndal (23) NMK Drammen kommer att få svenska Maria Andersson (27) som karläsare under 2008-års rallysäsong i sin Subaru Impreza WRC. Maria har varit kartläsare åt den svenska stortalangen Patrik Flodin under de senaste åretn. Under 2007 har Maria åkt 11 VM-rallyt. Det vill säga hela GrN-VM. De har också tre segrar i GrN. Dessutom gjorde de en start i Svenska Rallyt med en Subaru Impreza WRC S 10, en likvärdig som hon ska åka i nu.

Maria började som kartläsare 1998 och har kört ca 180 rally. Av dessa är 32 utlandsstarter och 18 VM-rallyn. Hon har åkt med hela 35 olika chafförer både Sverige och utomlands, men har varit fast kartläsare åt Patrik de senaste tre åren. Tillsammans med Patrik tog hon SM-guld 2006.

Anders är nu på väg till England för att hämte bilen. Teamet kommer att testa bilen under Romjulsrallyt.
07-12-19 Kinaresa stoppar P-G´s Romjulsrally
Det blir ingen WRC-premiär i skogen för P-G och Jonas del i Romjulsrallyt 29 december. Redan på juldagen kommer nämligen P-G att fara till Kina på ett sponsoruppdrag med Suzuki och tvingas därför avstå sin start i Romjulsrallyt. Nästa tävling för 2 x Anderssons del blir därmed Monte Carlo Rallyt 19-21 januari.

www.pgandersson.se
07-12-16 Det har gått brett i de Jämtländska skogarna i helgen
I helgen kördes säsongens första vintertävling. Och det på hemmaplan Östersund/Rissna. Totalt 6 sträckor på kanonfina vägar som Depå Grande har slitit och ordnat med för att kunna köra denna tävling. Någonting som de verkligen lyckades med för vägarna var i det bästa skick som ett par rallysträckor kan vara. Men tyvärr hjälpte inte det Jocke och gästläsande Martin Holmdal/Örebro till seger denna helg. Av de totalt 6 sträckorna vann Jocke endast en sträcka gent emot Andreas Sjölander som vann 5.

Andreas åkte riktigt fort och Jocke hängde helt enkelt inte med denna gång.
Kanske hade det gått något bättre om förberedelsrna hade varit att testa istället för att skruva med vxl-lådan fram till fredagkväll. Men som sagt så är Jocke nöjd med insatsen som räckte till en 6:e plats totalt i hela tävlingen och tvåa i 2wd efter just Sjölander.
-Vi är iaf igång nu och närmast väntar ett riktigt test där vi kan justera in bilen så den blir ännu bättre på snöförhållanden och det ska hjälpa oss mot en topplacering i första SM-deltävlingen i Januari. / Jocke Nyman
07-12-14 Blåis i svenskamp på norska vägar
När den ordinarie anmälningstiden gått ut känner sig arrangören NMK Elevurms både ödjmuka och glada, eftersom hela 100 ekipage är anmälda till Romjulssprinten. Det visar på att jobbet och ändringarna man gjort i år varit helt rätt. Det är ett stort startfält med namnkunniga förare som skall slåss om hedern och äran i årets upplaga av rallyt.

Det är bra med deltagare i flera klasser med många spännande förare. Speciellt kul är edet att 11 debutanter ställer upp i debutklassen (kl 19), så rekryteringen är det ingenting att oroa sig över för norrmännens del. Tyvärr ser det ut som MIkkelsen får problem att ställa upp, eftersom det dykt upp "viktigare" planer för hans del inför nästa års säsong. I WRC-klassen har vi två svenskar i startlistan, en veteran och en nykomling. Det är Mats Jonsson som vunnit rallyt de två sista åren i rad, Sveriges Rallytveteran vs nykomlingen i WRC-skogen P-G Andersson.

Idag har man kört igenom banan och kolla roadboken och noterna. Det är i stort sett blåis på hela sträckningen och arrangören är säker på att det kommer att bli optimala förhållanden inför tävlingsstarten 29 december.

NMK Elverum vil derfor nok en gang ønske Dere alle velkommen til oss.
/Hilsen NMK Elverum Løpsledelsen
www.romjulsrally.no
07-12-10 Nya regler för tävlande över gränserna
Det internationella bilsportförbundet FIA har i en bulletin publicerat nytt regelverk för tävlande över gränserna att gälla 2008.
Reglerna är inte helt enkla att tolka varför vi ger en preliminär sammanfattning av hur vi tolkar att reglerna kommer att gälla. Om FIA kommer med andra tolkningar än vad vi gjort återkommer vi med det så snart vi får sådana besked.

De viktigaste förändringarna
· NEAFP tas bort. Det blir enklare att delta i enstaka nationell tävling i annat land.
· All form av serietävlande på nationell tävling i annat land förbjuds. Det blir svårare både att arrangera och delta i serier i annat land.

Nuvarande tolkning av FIAs nya regler är följande:
Registrering hos FIA kommer inte att krävas för att bjuda in utländska deltagare till nationella tävlingar. Tävlingen kanske däremot måste vara registrerad hos SBF för att få bjuda in utlänningar, det är inte riktigt klarlagt ännu. Sedan blir det förmodligen lite lättare när det gäller rally än på bana då kraven blir fler på bantävlingarna. FIA har dock satt krav på att vissa grundvillkor ska vara uppfyllda för att få bjuda in de utländska förarna. Exempelvis så kan de inte tävla om mästerskapspoäng (nuvarande tolkning) samt att arrangören måste föra in i sina handlingar så att det tydligt framgår att det är en nationell tävling (nationella banor där det är banor som gäller) och vilken typ av licens som krävs för de deltagande. Handlingar där dessa uppgifter ska vara införda kan komma att krävas in av ex vis FIA. Det är därför det kan vara så att tävlingar med utländskt deltagande kanske måste registreras centralt. Handlingar som det gäller är främst exempelvis anmälningsblanketten till tävlingen.
De avgifter som kommer att tas ut är inte helt klart ännu, men så snart det finns säkra uppgifter om vad som kommer att gälla så publiceras dessa i ett officiellt meddelande från SBF.

www.sbf.se
07-12-09 Victor väldigt nöjd med VM-Rally debuten
Det blev en riktigt tuff VM debut för Victor i Rally Wales. Victor som trodde han visste hur dåliga vägarna kunde vara i England efter att ha kört Swansea Bay Rally tidigare i lervälling och trodde det inte kunde bli värre, men värre kunde det bli. Rally Wales blev en riktig utmaning och rallyt skördade ganska många offer, men Victor tog sig i mål och därmed vann den sista deltävlingen i Fiesta Sporting International 2007.*

Victor berättar med egna ord:
-Inför Rally Wales visste jag att det skulle bli otroligt svårt att komma i mål med tanke på hur tufft och långt rally det är.

Men man känner att praktik året på M-Sport verkligen har gett reslultat.Man får en annan bild på hur ett VM-rally ska genomföras och på så sätt kunna ta sig i mål. Håller man ett SM tempo på sträckorna så kommer man inte längre en 2 sträckor.Jag kände att jag hade bra ordning på körningen och la mig på en nivå på runt 80% och det skulle räcka för att visa konkurrenterna var skåpet skulle stå.Tyvär fick vi bromsproblem och tappade 8 min men behöll ändå ledningen i Fiesta Sporting Trophy.Vi tappade ner till fjärde plats i N3 men lyckades köra upp oss till 2:a plats efter riktigt bra sträcktider. Men jag måste erkänna att det var en lättnad att se målskyltarna på sista sträckan efter ett otroligt tufft rally för både bil och besättning. Vi åkte mest på hasplåten och bitvis var det rikitgt dåligt. Alla i VM-Tteamet gratulerade till segern och Malcolm Wilson tog mig i handen och sa att jag gjorde det riktigt bra,vilket känns bra. Nu har jag bevisat att jag klarar av det och hoppas självklart att jag får chansen att prova lite WRC-bil nu innan det är dags att packa väskorna får hemfärd.

Till nästa år ser det bra ut.Går allt enligt planerna så kan det mycket väl bli Rally-SM, Ford cuppen, brittiska mästerskapen och kanske VM i Fiesta Sporting International. Självklart så gäller det att vara på den säkra siden med bra budget. Men en sak är säker mera biltävling ska det bli där jag kör själv, avslutar Victor med hälsningar från England.

Victor kommer att avsluta sitt år på M-Sport dagarna innan jul för att flytta hem till Sverige.
07-12-09 Två tuffa veckor har nått sitt slut!
Det har minst sagt varit en händelserik period för Jocke som sammanfattar det hela som tufft men väldigt lärorikt. Det började med avfärd till England för att vara på plats och bevittna finalen i årets rallyVM samtidigt som Jocke kunde passa på att träffa och knyta nya kontakter vilket hjälper otroligt mycket inför framtida planer.

Efter att ha Hejat fram den genom tiderna kanske bästa rallyförarna i Världen Sebastian Loeb till ännu en VM-seger bar det av mot de norra graderna med mellanlandning på ett ställe som heter Sweat Lamb där Jocke, Andreas och Anders fick möjlighet att testa tävlingsbilen som de sen skulle använda i samband med Shootouten på M-sport dagen efter. Alla var nöjda och åkte sedan vidare mot den skottska gränsen och det lilla samhället Dovenby.

Under måndagen gjordes tre av de totalt fyra delmomenten i Shootouten vilket var: Media, Psykologitest samt Fystest. Median handlar om att vara med på en presskonferens där 8-10st journalister ställer frågor på engelska och under fem minuter ska dessa bli övertygade om att det är rätt person att satsa på.

Psykologin är ett test på papper där personen ska fylla i det svar som passar in bäst, tex stresshantering och motgångar. Fystestet bestod av flera olika övningar som ska ge resultat hur bra kondition samt styrka personen har. Alla dessa tester gick jättebra och totalt efter första dagen såg det väldigt bra ut för alla tre Grabbarna.

Tisdagen skulle avgöra vem som var bäst på att hantera en fiesta på en tuff och krävande rallyväg. Alla tre grabbarna var ytterst focuserade på sin uppgift och när Jocke skulle ut var det nästan så han skakade. Största konkurrenten var Barry Clark-England som vann Fiesta sporting Trophy (en fiestacup som går i samband med rallyVM).

Han satt en kanontid på 2.12 första vändan, slog de andra deltagarna med sju sekunder på 3,5 km körning. Andreas och Anders gjorde ännu bättre ifrån sig och åkte båda på 2.11, men värst var Jocke som slog till med 2.10 och ledde därmed efter första vändan.

Sen blev det ett mindre lyckat andra åk för Jocke och Anders, Jocke körde punktering redan i andra kurvan och Anders slog i en jordbank och fick bryta sitt åk. Andreas fick till ännu en bra tid och ledde efter två vändor.

Tredje vändan gick bra, Jocke och Andreas åkte på delad bästa tid och eftersom endast två åk räknades så blev Andreas etta och Jocke tvåa.

Snacket ute från åskådare och funktionärer spreds sig in på serviceplasten att Svenskarna var outstanding och hade ett helt annat tempo i sin körning vilket stärkte att höra genom att det ändå var de tre bästa från totalt 12 länder som var med.

Men segrarn blev inte svensk utan det blev England genom Adam Gold som fick arbetskontraktet hos M-sport för en stark insats på de tre första momenten. Jocke tyckte självklart att det kändes konstigt när allt hade gått så bra men huvudsaken var att han visade att bilkörning var nått som hörde hemma i hans intresse..

Efter att ha kommit hem till Östersund och en massa massa snö började det klia i händerna på Jocke och anmälde sig direkt till första vintertävlingen i Östersund/Rissna som går helgen den 15/12.

Men sen var det bara att packa om resväskan och för honom bege sig till Bosön för fystest under helgen. Så nyss hemkommen från detta är det en veckas jobb och förhoppningsvis ett test som står på kalendern för Jocke.

Team Nyman

07-12-08 Sångsracet ställs in
Tyvärr måste vi meddela att tävlingsledningen ikväll beslutat att ställa in Sångsracet på grund av det mildväder som rått de senaste dagarna. Här har det regnat sedan i lördags kväll. All snö och is är borta och vägarna är leriga och vattendränkta. Väderleks rapporten för kommande 4 dagar lovar 8 grader varmt och mer regn. Vi hoppas att alla Ni 50 förare som anmält Er till Sångsracet kommer igen och kör Midvintersprinten 2008 !
www.hellefors.se/forening/motor/index.htm
07-12-08 P-G och Jonas i gemensam WRC-debut i Norge
Så var det åter dags för P-G Andersson att få sätta sig bakom ratten på en WRC-bil. Den här gången blir det gemensam debut i en WRC-bil för P-G och Jonas. Det blir under Romjulsrally den 29 december som P-G och Jonas gör gemensam rallydebut i rallyskogen. Än en gång är det Bernard Kongsrud som ställer upp med lån av bil och liksom under Bjerkesprinten på travbanan i Oslo, ställer han själv upp och tampas mot P-G.

Romjulsrally brukar locka många startande som en Kick Off inför nästa års säsong. Vandringspriset har de senast två åren gått till Sverige och Mats Jonsson. Sista anmälningsdag till rallyt är den 20 december men i skrivande stund är det redan 55 anmälda. Inbjudan hittar du här under inbjudningar>> och mer info finns på www.romjulsrally.no

Mer info på www.pgandersson.se
07-12-05 Fia beslut öppnar för fler deltagare i Mitsubishi Challenge
FIA beslutet den 30/11 att förlänga homoligiseringen för Mitsubishi Evolution Evo V, VI och VI Tommi Mäkinen Edition kallad Evo 6,5 till år 2009, öppnar för fler deltagare i den nya svenska cupen Mitsubishi Ralliart Challenge Sweden. Innan beslutet från FIA togs var det bara tillåtet för förare med Evo VII, VIII och iX i cupen. Det nya beslutet öppnar för många fler deltagare i Cupen som har premiär den 8 mars i samband med Lima MS populära tävling LBC-Rushen .
07-12-04 Svenskarna dominerade körningen i M-Sportutagningen
Svenskarna gjorde en stark insats under M-Sports uttagning som testförare för Ford Flexifuel Cup. På plats att försvara Sveriges färger var Anders Gullstrand, Andreas Sjölander och Jocke Nyman. Gårdagen inleddes med tre tester bestående av fys-, media- och psyktest. För Anders del gick mediadelen betydligt bättre, sedan han varit på en fjortodagars intensivkurs i england. Alla svenskarna låg över medel i både här och i de andra testerna.

Fystesten var betydligt hårdare i år och killarna försvarade äran, även om de tog ut sig maximal. Psyktesestet gick bra även det:
- "Fast just psyktestet är ju inte så mycket att göra åt" skrattade Anders efteråt"där var jag bara så ärlig jag kunde, när jag svarade".

Idag avslutades det hela med notskrivning och ett körtest. De tre svenskarna fick dela på bil och på Pekka Svensson som co-driver. Andreas, Anders och Jocke utklassade de andra förarna genom att vara totalsnabbast. Snabbast av de alla var "Sjölla" som även klarat sig bäst och legat i totaltopp i de övriga testerna. Han blev även uttagen bland de fem som gick vidare till shoot-outen med Malcom Wilson för att överta Victor Henrikssons plats hos M-Sport som testförare under ett år.
- "Tyvärr fick inte Sjölla platsen, vilket är j-kligt tråkigt. Han var klart bäst, men en svensk kunde inte få platsen en gång till. Otroligt synd om Andreas som gjort en kanoninsats" sa Anders efteråt.

Jocke Nyman har liksom Anders Gulsltrand varit en av de tre svenskar som funnits på plats båda gångerna i England. Och Sverige har båda de gångerna cupen pågått haft en svensk med i final, vilket visar vilken klass den Svenska Ford Flexifuel Cup håller!

Mer info på www.andersgullstrand.se
07-12-04 RS-Cupen återuppstår - Svara på Enkät!
Siwan och Henke har startat upp RS-cupen inför 2008 och skulle gärna vilja få in lite förar- och kartläsaråsikter.

Tanken från våran sida är att köra igång cupen igen "som den var från början". Vi har pratat med Lars-Ola och fått cupen sanktionerad av MNB.

Vi kommer i slutet på mars att kalla alla "gamla" arrangörer till möte i Hammarstrand. Kommer då att presentera åsikterna som kommit oss till känna och även boka upp tävligar som ska ingå m.m. Därför vill vi gärna att ni mailar in enkäten på www.mariasmotorsport.com under RS-cupen till oss!

Mer info hittar du på den officiella hemsidan: www.mariasmotorsport.com under RS-cupen

Tack på förhand!
/ Henke Smk Sundsvall och Siwan Sollefteå RRC.
07-11-28 Nuttevalsen visar upp fina vintervägar inför 15 december - skynda dig att göra anmälan
Jämtlands MK kör Nuttevalsen den 15 december med start och mål hos Depå Grande i Rissna. Vägarna prepareras och är nu riktigt fina. Här ser du ett exempel från en av sträckorna som tagits under dagen (28/11).


Sista anmälningsdag är den 30 november, så skynda dig att göra en anmälan. Mer info under inbjudan>>
www.depagrande.se
07-11-28 Däcklista Vinterdäck/Dubb 2007-2008
Registrerade däck och dubbar som får användas enligt SBFs regler för däck och dubbar i rally, under perioden:2007-10-15 - 2008-04-30 hittar du på: http://web.sbf.se/regler/up/2/RY_Dackdubblista_a_b_vinter.pdf
07-11-27 2007 ett fantastiskt år för Andreas Sjölander
Inte ens i sina vildaste fantasier kunde nog Andreas ana vad årets tävlingssäsong skulle bära med sig. Efter en stark inledning i både fordcupen och SM fortsatte framgångarna hela säsongen. Visst har det funnits en del små malörer på vägen men rally är ju en sport där det ibland händer både förarmisstag och materialhaverier. Klassen där Andreas tävlar anses av alla initierade som den i särklass tuffaste och när man sett förarnas framfart förstår man hur små marginalerna är. Ibland är det till och med svårt att skilja tätskiktet åt med en vanlig klocka, det handlar om tiondelar på näst intill varje sträcka.

Säsongen blev som sagt en fantastisk framgång och titlarna kunde radas upp. Eller vad sägs om 1:a plats i Junior SM, 2:a i SM och totalsegrare i Ford Flexifuel Cup. Den senare ger titeln TopDriver 2007. Inte nog med detta, titeln TopDriver 2007 leder till en final som körs i England i början av december. Där får Andreas möjligheten att mäta sig med förare från övriga Europa och tävla om en plats hos Fords VM-team, M-sport. Platsen innebär, om han når ända fram, att det ges möjlighet att följa VM-teamet från insidan,
köra en del tävlingar i England samt följa med som en i teamet runt om i världen. Nu är det inte bara att köra bil som räknas i detta sammanhang utan det gäller att kunna hantera media, prata engelska och klara både fysik- och psykologitest. Vi håller tummarna för att Andreas skall nå ända fram och även kunna ståta med denna seger innan vi gör bokslut för 2007.

Utöver alla framgångar i rallyskogarna har Andreas uppmärksammats på ett helt fantastiskt sätt och alla i teamet kan känna sig stolta över den uppmärksamhet som vi skapat. Andreas har tilldelats Morgan Olssons minnesfonds stipendium som Sveriges bästa rallyjunior och priset utdelas i samband med Svenska Rallyt i februari, han blev av tidningen Bilsport utsedd till "Årets rallyjunior" och deltog genom detta i kampen om priset som "Bilsport Junior Award" vid bilsportgalan i Älvsjö under helgen som gick. Nu nådde han inte ända fram här men trots detta fick han bege sig upp på scenen flera gånger och ta emot priserna för den gångna säsongen. Medialt tycker vi att vi lyckats minst lika bra som i rallyskogarna, TopDriver kommer att sändas i TV 4-sport med start i januari och där blir garantera Andreas en av huvudpersonerna, vi har synts i SVT vid flera tillfällen och fått spaltmeter i lokalpress samt motorpress. Nu går vi vidare mot 2008 och ser med tillförsikt fram mot ännu en säsong fylld av framgångar och ett stort medialt intresse till våra samarbetspartners glädje och nytta.

Tack alla ni som valde att vara med under 2007. Nu ser vi fram mot att ta nästa steg tillsammans med er. Vi kommer under 2008 att intensifiera vårt arbete med våra partners och ännu mer se till att dessa syns runt om i Sverige.

Till sist håller vi nu tummarna för Andreas i England och hoppas att vi alla får en angenäm jul och ett gott nytt år.
07-11-26 Mitsubishi Rally Championship comes to Sweden
Organisers of the Mitsubishi Ralliart Evolution Challenge are pleased to announce that the high-profile one-make rally championship for Group N Lancer Evolutions will take place in Sweden next year.

Such has been the championship's success in the UK during its seven years of running, its founder Simon Slade has decided to take the Mitsubishi series to other countries. The first two to be confirmed outside the British Isles are Sweden and Ireland, with the UK series also set to run for its eighth consecutive season in 2008.
- "We are delighted to bring the Evolution Challenge to Sweden next year and have been overwhelmed with the enthusiasm we have had from drivers, teams and organisers", said Slade. "We have also received a great deal of attention from the press and been able to attract a number of excellent sponsors."

Pierre Ellison, Member of the Board for the Swedish Automobile Sports Federation, is pleased to see the championship come to Sweden:
- "We extend a warm welcome to the Evolution Challenge and are confident that the combination of a well-organised series and such competitive cars will be an excellent addition to our motorsport calendar. History has proved that Mitsubishis have been favoured by fast Swedish drivers and therefore, we look forward to an exciting and fiercely contested season ahead."

Chairman of the Swedish Mitsubishi Dealer Federation Tommy Johansson is also enthusiastic about the launching of the new championship:
- "We see the introduction of the Evolution Challenge as a positive step for Mitsubishi dealers in Sweden - especially with the launch of the new Lancer model in 2008. I am sure this high-profile rally championship will attract a great deal of attention and help position Mitsubishi where it belongs - as a leading automotive brand."

The Swedish Evolution Challenge will feature six top-quality events, evenly spaced throughout the season, with one snow and five gravel rallies planned - competitors counting their five best scores.

Provisional calendar
· 8 March - LBC Rushen, Lima
· 19 April - Kong Christian Race, Kristianstad
· 22/24 May - South Swedish Rally, Ljungby
· 29 June - Jämtrally, Östersund
· 22/23 August - Killingen, Kil
· 20 September - Rejmeknixen, Askersund
Organisers are currently establishing an extensive prize fund, which will include awards on every round and at the end of the season - plus a high-profile first-prize for the champion. Further details of the awards will be announced shortly.
- "The generous support from our sponsors has enabled us to put together a valuable prize fund", explains Slade. "I am confident that what we have in store will appeal to competitors of all ages and make the Swedish Evolution Challenge one of the most competitive rally championships in Scandinavia."

The championship is endorsed by Mitsubishi Motors Sweden and is supported by Ralliart. It will be coordinated by Simon Slade, with Christer Bofeldt appointed as Press Officer and based in Sweden.

Championship regulations and registration forms are scheduled to be available in December. These documents and further information about the Swedish Evolution Challenge will be available from the championship website: www.evo-challenge.se. or www.evo-challenge.com.
07-11-21 Ford Flexifuel cup 2008
Ford Flexifuel cup 2008 är en rallycup bestående av 8 deltävlingar, där de två första körs i samband med det svenska VM-rallyt i Värmland. Den från början svenska cupen utökas nästa år med deltävlingar även i Norge.
- Det handlar dels om att bredda intresset, dels vi vill ha rally på asfalt, avslöjar Andreas Eriksson, årets rallycrosskomet i EM och tillika general och initiativtagare till cupen.
I Sverige får vi inte tävla på asfalt medan det är tillåtet i grannlandet. De norska deltävlingarna körs i Numedal, Larvik och Hedmarken.

2008 års cup medför också en rad andra intressanta nyheter. Den prominenta cuppremiären hålls i samband med svenska rallyt i värmlandsskogarna i början av februari. Där blir det två tävlingar, en på lördagen och en på söndagen, vilket borgar för stort intresse både bland publik och pressfolk.

Nästa års jury kommer förutom av Andreas och Thomas ”Gullabo” Jansson också att bestå av Stig Blomqvist och Per Engseth från Norge, båda ikoner inom rallysporten.
- Mitt mål är att höja statusen ytterligare med fler inblandade, samtidigt som jag själv måste koncentrera mej mer på mitt eget tävlande, menar Andreas, ”det är svårt att kombinera ratt- och skrivrörelser samtidigt. Men självklart har jag en del tuffa äss i rockärmen inför 2008, skrattar den framfusige nynäshamnsbon.
Det finns dessutom plats kvar för ungdomar som vill sätta sin rallytalang på prov 2008.
- Vi har ett antal Ford Fiesta cupbilar på lager så tjejer och killar som drömmer om en tävlingskarriär är alltid välkomna.

Inför 2008 har vi också arbetat för att sänkta driftskostnaderna väsentligt i cupen, så att fler ska ha råd att vara med. Det blir bland annat lägre anmälningsavgifter, troligtvis fri etanol, billigare däckkonto. Det blir en något lägre prispott men på det hela taget vinner deltagarna och alla har givetvis chans till den plats i världsfinalen som körs hos M-Sport i England även nästa år.

TV4 Sport sänder 2007 års Flexifuelcup i en programserie som heter Topdriver med start den 15 januari. Serien sänds i 9 program under lika många veckor och följer både tävlingar och deltagare, så det blir gott om chanser till att synas i media.
Det är redan klart med sändningar av 2008 års cup i Sverige och förhandlingar pågår om sändning även i Norge.

Ford Flexifuel Cup 2008 Tävlingskalende
1,2 9-10 februari VM-rally, Värmland
3 1 mars Numedal, Norge
4, 5 23-24 maj South Swedish Rally
6 22-23 augusti Rally Killingen, Karlstad
7 6 september Larvik, Norge
8 27 september Rally Hedmarken, Norge
9 oktober Finaltävling

www.topdriver.se
www.flexifuelcup.com
07-11-18 Intensivkursen gav utdelning - Gullstrand chans på testförarplatsen hos M-Sport
Anders Gullstrand låg inte på latsidan när han fick beskedet om att Wildcardet i Ford Flexifuel Cup inte skulle delas ut i samband med avslutningstävlingen 27 oktober. Kampen stod mellan honom och Patrik Johansson. Båda hade presterat bra under året men kunde för dålig engelska. Den som pratade bäst engelska i samband med Ford Flexifuel Cups avslutning 17 november i Örnsköldsvik skulle få Wildcardet.

Redan inom dygn efter juryns beslut hade Anders bokat en intensivkurs i England och ytterligare ett dygn senare var han på väg.
- "NU j-klar ska det pluggas engelska. Jag bara SKA ta den här chansen" sa Anders sa han innan han for.

Han genomförde en två veckors intensivkurs som toppades med en specialutbildning där han en timma om dagen hårdtränade presskonferens bland annat. Ca 100 timmar gjordes på skolan och förutom det, valde Anders att bo inackorderad:
- "Jag visste att om jag bodde på hotell, skulle jag bara ligga och slöa på rummet. Nu har jag bott hos en engelsk familj och delat rum med en jättetrevlig kille från Schweiz".

I går var det dags för juryn att åter träffa de båda förarna för att se hur mycket engelska de lärt sig under de här veckorna. Domare var en kille som bott i drygt 10 år i Canada.
- "Det gick jättebra när jag var inne hos honom. Jag pratade på och var inte ett dugg nervös" sa Anders efteråt. "Men när jag stängde dörren och gick ut, blev jag så in i norden nervös!"

Men det hade han inte behövt vara. Intensivkursen gav utdelning. Anders kammade hem Wildcardet och får tillsammans med Andreas Sjölander, Jocke Nyman och Tobbe Westerlund åka till England och försvara Sveriges färger i den stora uttagningen av testförarplatsen på Fords WRC-team; M-Sport.

Anders var liksom Jocke med om uttagningen redan i fjol. Då var det Victor Henriksson som fick platsen och han ska nu bytas ut. Testet genomförs 3-4 december och består av flera delar. Bland annat görs en fystest, en psyktest, en presskonferens och under tisdagen skriver deltagarna egna noter och genomför en körtest.
- "I fjol var jag för dålig på engelska och hade lite dålig kondition, men i år är jag mer förberedd" skrattar Anders. "Engelskan är inte längre några problem och jag tränar dessutom flera gånger i veckan".

Under Bilsportmässan kommer de dessutom att få testköra lite i den bil som kommer att användas under testet i England.
- "Andreas har med sig en bil från Sverige den här gången, så vi hinner testa in oss lite i bilen".

Nu ser han fram emot uttagningen, den 3-4 december med spänning.

Mer info hittar du på: www.andersgullstrand.se
07-11-17 Gullstrand fick Wildcard med Testförarchans hos Ford
Den sista platsen för uttagningen till Testplatsen hos M-Sports WRC-team stod mellan Anders Gullstrand och Patrik Johansson. Den av killarna som kunde mest engelska under en opartisk uttagning idag, skulle få Wildcardet. Anders var inom 48 timmar efter beskedet på väg till england på en intensivkurs och kom hem i onsdags. Idag har Ford Flexifuel avslutningsfest i Örnsköldsvik och intensivkursen gav utdelning:
- "Jag grejjade det" jublade Anders "Det är så otroligt kul och jag ser fram emot den stora uttagningen i England den 3-4 december.
Mer info på www.andersgullstrand.se
07-11-16 Dags för prisutdelning!
Efter en säsong som gått upp som ett raket och dalat ner som en fallskärm med hål i har Team Nyman nu slutfört säsongen på bästa tänkbara sätt….

Med Seger i premiären, både i SM och Fordcupen så såg säsongen ut att bli en säsong man sent skulle glömma. Och så blev det också. Men tyvärr gick det inte i samma bana som det började, istället så började problemen komma.

Det har blivit ett karossbyte, två bortslagna fram hjul, en rullning, ett kopplingshaveri samt fyra punkteringar varav tre under samma tävling. Dessa incidenter har medfört 3 brutna rallyn där viktiga poäng har försvunnit.

Trots allt detta har ändå Team Nyman varit i toppen och lyckats klämma till med en andra plats i Fordcupen ( Topdriver) 2007. Vilket Jocke självklart är otroligt nöjd med efter allt som hänt.

Så Lördag den 17 nov är det prisutdelning hos SEKAB (Svensk etanolkemi AB) i Örnsköldsvik. Dagen kommer att börja med ett miljöseminarium och sen blir det prisutdelning och avslutningsvis middag.

Teamet kommer även att ha bilen på plats för att visa upp och marknadsföra alla samarbetspartners.
- ”Det kommer bli riktigt roligt och intressant att komma upp och hälsa på, kolla hur allt fungerar. Det är ju SEKAB som levererar etanol till alla deltagare i cupen och Vi har ju till och med fått pris som årets mest miljöengagerade team 2006 från dem så för mig betyder det jättemycket att få komma upp och träffa alla igen och tacka för ett fint samarbete under dessa säsonger.” Jocke
07-11-15 Avslutning för Ford Flexifuel Cup i helgen
Sveriges enda rallycup som körs på etanol har nu sin avslutning och prisutdelning i Örnsköldvik den 17 nov. På plats finns dom team som under året kämpat om den åtråvärda titeln ”Topdriver” som bl.a. innebär direktkvalificering till Europa finalen i England. På plats finns också rallykändisen Thomas Rådström som kommer att delta i avslutningen. Några av dom norrländska teamen kommer att ha sina tävlingsbilar på plats. I samband med avslutningen så kommer årets ”wild card”att utdelas vilket innebär en plats i finalen i England.
www.topdriver.se
07-11-15 Rallyförare från Säffle börjar 2008 års säsong på Bilsportmässan
29 årige Hans-Erik Weng från Säffle gör en ”nysatsning” inför 2008 års säsong. Redan nästa helg börjar säsongen för Hans-Erik och hans kartläsare från Årjäng Anders Fredriksson då man kommer att ställa ut bilen och presentera sin Mitsubishi Lancer Grupp N.

Hans-Erik startade rallykarriären 1998 i Volvo 240 och fortsatte ända fram till 2005 sedan dess har det blivit en del internationella och rally VM starter.

Inför 2008 är en start i det Svenska VM rallyt helt klar och förberedelserna för ett VM rally på asfalt är också på gång, Förutom den internationella satsningen kommer start i en del av SM deltävlingarna och minst 4 andra tävlingar i Sverige som har hög status

- Inför Svenska VM rallyt kommer vi att visa bilen och oss själva dels på olika aktiviteter inne i Karlstad centrum men även hos ett bilföretag i Karlstad. säger Hans-Erik Weng som fortsätter.
- Nästa år händer så mycket spännande inom rallysporten som gör att jag fått en nytändning och är laddad inför nästa år. avslutar Weng .
07-11-14 Jennie-Lee kör vidare för John Deere Forestry 2008
Efter ett par år av minskad försäljning på den svenska marknaden måste Mitsubishi Motors i Sverige fokusera och lägga alla ansträngningar och resurser på att komma tillbaka till en försäljningsnivå som är sund för företaget.
Mitsubishi Motors har därför valt att inte satsa på någon typ av sponsorskap under 2008 i Sverige.
- Vi måste fokusera på andra saker för att stärka vår försäljning, säger Thomas Holm, VD på Mitsubishi Motors i Sverige.
- Men vi är lika övertygade idag som när vi tecknade sponsorskapet med Jennie-Lee att hon har stora möjligheter att bli framgångsrik inom rallysporten. Därför känns det tråkigt att behöva avstå från att vara sponsor. Vi kommer att följa henne med intresse och önskar henne all framgång, fortsätter Thomas Holm.
- Det känns mycket tråkigt att tappa Mitsubishi, samt att beskedet kom så sent på året så det blev en snabb omplanering för mig, säger Jennie-Lee Hermansson.
- Men jag ser ändå ljust på framtiden med bla John Deere Forestry som nu blir min största samarbetspartner inför 2008.
Jag jobbar på några olika projekt både nationellt och internationellt som i dagsläget ser positiva ut. Med mina nuvarande sponsorers hjälp, och förhoppningsvis några nya samarbetspartners hoppas jag få till en bra satsning 2008, tillägger Jennie-Lee.

Jennie-Lee kommer fortsätta att köra Mitsubishi Lancer Evolution IX under 2008, men exakt hur säsongen kommer att se ut är ännu inte riktigt klart.
- Jag väntar på information om Evolution Cup som kan bli en intressant serie, säger Jennie-Lee. Om det blir någon SM-satsning vet jag inte. Det beror på hur arrangemanget kommer att se ut, för under 2007 har det inte varit bra.
- Jag ser fram emot 2008, säger Jennie-Lee Hermansson.

www.jennie-lee.com
07-11-13 Två veckors intensivkurs för att få testförarplats hos Fords WRC-team
När finalen i Ford Flexifuel Cup avgjordes 27 september, kunde inte domarjuryn enas om vem som skulle få Wildcardet för en testförarplats hos M-Sport. Tre förare från varje land där Ford Flexifuel Cup körts, får åka till England och tävla om den platsen. Ettan och tvåan i cupen kvalificerade sig automatiskt, vilket betyder att Andreas Sjölander och Jocke Nyman är klara att representera Sverige. Den tredje platsen är ett wildcard och går till den förare som juryn tycker gjort en stark insats i årets Cup. Där vägde det lika efter finalen mellan Anders Gullstrand och Patrik Johansson, men juryn tyckte båda var för dåliga i engelska. Den av killarna som hade lärde sig mest engelska till den stora prisutdelningen, skulle få årets Wildcard.

På lördag, 17/11, är det dags för final och Anders har inte legat på latsidan:
- "NU j-klar ska det pluggas engelska. Jag bara SKA ta den här chansen" sa Anders efter juryns beslut för drygt två veckor sedan.

Och han låg verkligen inte på latsidan. Mindre än 20 timmar efter juryns beslut hade han bokat boende och en flygbiljett till England. Dessutom hade han bokat in sig på en intensiv i engelska. Var annars än på plats i England hinner man få resultat på fjorton dagar?!
- "En sån här chans får man bara inte missa!" sa Anders och var till och med beredd att säga upp sig från jobbet om han inte fick ledigt.
- "Som tur var behövdes inte det, eftersom min arbetsgivare är otroligt förstående och tillmötesgående. Något jag är enormt tacksam för".
Två dygn efter målgången i den avslutande deltävlingen i Bilsportbörsen Sprint var Anders på väg till England.

I dag har Anders gjort sin sista skoldag och resan har verkligen gett resultat:
- "Jag har pluggat ca 90-100 timmar, vilket har gett enormt mycket! Dessutom hade jag en timmes specialutbildning varje dag där vi hårdtränade presskonferens. Det här har verkligen varit givande" säger Anders jättenöjd.

I början översatte han allt i huvudet innan han kunde svara om han ens begrep vad de sa:
- "Det är härligt, nu tänker jag på engelska" skrattar han.

För att resan skulle ge så mycket som möjligt, valde han dessutom att bo inackorderad:
- "Jag visste att om jag bodde på hotell, skulle jag bara ligga och slöa på rummet. Nu har jag bott hos en engelsk familj och delat rum med en jättetrevlig kille från Schweiz".

I morgon flyger Anders åter hem till Sverige och ser nu verkligen fram till den engelsktest som han och Patrik ska genomföra!

Mer info hittar du på: www.andersgullstrand.se
07-11-13 Niklas Johansson överlägsen i Västras Grupp E Cup
Niklas Johansson och co-drivern Miriam Walfridsson var överlägsna i årets Grupp-E cup i Västras distrikt. De vann tre av fem deltävlingar, blev tvåa i en och tvingades bryta en deltävling. Trots det kammade de hem segern i Cupen med en segermarginal av hela 30 poäng.

Tvåa i Cupen blev Daniel Molin och trea Mattias Jirvelius.

Västra BFs Grupp-E Cup 2007:
1. Niklas Johansson, Årjängs MK, 70 poäng
2. Daniel Molin, Skene MS, 40 poäng
3. Mattias Jirvelius, SMK Örebro, 31 poäng
4. Linus Johansson, Stenungsunds MS, 26 poäng
5. Kjell Skoog, Forshaga MC, 25 poäng

Se hela resultatlistan>>
07-11-12 Ford Flexufiel Cup över gränserna
Nästa år kommer Sverige och Norge att köra gemensamt i Ford Flexifuel Cup. I år körde man separata cuper, men nästa år har svenskarna bjudit över norskarna till en gemensam cup. Man räknar med att över 30 bilar kommer att starta och kommer att köra deltävlingar i båda länderna.

Andreas Eriksson kommer att bli cupkoordinator och få hjälp av Martin Schancke jr på den norska sidan. Juryn kommer bland annat att bestå av Per Engseth och Stig Blomqvist.

www.todpdriver.se

07-11-10 Romjulsrally 29 december i ny dräkt
Isamband med årets upplaga av Romjulsrallyt har arrangören andät på upplägget. Det har varit väldigt mycket arbete i samband med området och man har nu löst det problemet. Mål, start och service är flyttat upp till NMK Elerums eget område på Starmoen Motorcenter, där allt redan är klart.

Rallyt kommer att bli ett traditionellt minirally med service. Tre specialsträckor kommer att användas, där den ena är ca 30 km på kända rallyvägar och en av de andra går på folkracebanan, så servicefolket också får se lite rally. Två av sträckorna kommer att köras två gånger. Det innebär att rallyt kommer att bestå av 5SS, fördelat på ca 78 km och ca 27 km kommer att vara transportsträckor.

Startkostnaden är 2.600 NK, inklusive genomkörning, pluss noter gjorda av Bruno Berglund.

Vandringspokalen som Romjulsmästaren får låna, har Mats Jonsson nu haft två gånger på rad och har nu chansen att ta hem den för gott.

Arrangören hoppas att många kommer att ta chansen och starta vintersäsongen, genom att få en bra test/genomkörning inför den första NM-deltävlingen. Samt får köra av sig lite av julmaten, så att matchvikten sitter till nästa års säsong.
www.romjulsrally.no
07-11-10 Romjulsrally dispens för Bioetanol E85
De NBF har gett dispans öppnas Romjulsrallyt även upp för Bioetanol E85 i samband med årets rally.
Norska Bilsportförbunden har tillåtit användning av det miljövänliga E85 bränslet i rally från och med 2008 och har gett dispans för Romjulsrallyt att använda bränslet.
Läs mer om det>>

www.romjulsrally.no
07-11-05 Englandsresan klar för Rallykungen
En vecka har gått sen vi körde sista deltävlingen i Fordcupen och det blev en mycket intensiv helg och efterföljande vecka.

Vi börjar med tävlingsdagen som var både rolig och trist det började med att vi notadeupp sträckorna som var en grus och en asfalt, de skulle köras i flera omgångar. Därefter följde presskonferensen där även press från England och Jamaica deltog så det var att ta fram den norrländska engelskan och bre på.

Ajajaj, så illa gick det nästan direkt, vi hade ju bestämt oss för att vinna och visa att vi verkligen kunde spöa ungdomarna och ta sista chansen till en direktplats till England, så att köra med någon marginal var ju inte att tänka på!
Halvägs in på sträckan genade jag ”lite” i en vänstersväng stötte på en jordvall som fjädringen inte ville svälja., bilen gick upp på två hjul i ca 100 km/h jag balanserade den i ca 20-30 meter innan jag blev tvungen att gira något för en liten vedvälta och då bar det sig inte bättre än att vi rullade två varv. Vi tappade ca 5 min på detta och var utan all chans på någon placering. Vi bestämde oss ändå för att fullfölja tävlingen för att försöka ta någon sträckseger, dessutom för att få se våran eminenta servicepersonal in action. Vi laddade hårt även på nästa sträcka även fast bilen kändes lite skum vid sina tillfällen, det bar sig inte bättre än att vi hade en riktigt hårresande upplevele då vägen svängde lite mer än vad jag tyckte att den borde göra, denna gång var farten betydligt högre 160-170 då vi gav oss i kast med diket och upp på två hjul igen i ca 50-60 meter innan högersvängen kom, så det var bara och peta ner till 4:ans växel och ösa vidare. Ett par väl valda ord från min co-driver samt mitt eget förnuft sa att vi inte skulle utmana fru fortuna mer idag så dagens två sista sträckor körde vi lugnt och sansat och låg på 4-5 plats på sträcktiderna.

Helt otroligt roligt blev det i alla fall för efter tävlingen tog dom ut tre kanditater till ett wildcard till europa finalen i Fordcupen där vinsten är som ni säkert redan vet en anställning hos M-sport (Fords tävlingsavdelning).

Den sakunniga juryn förstärkt med ytterligare flera personer under finalen bla då från England hade ingen lätt uppgift att välja bland oss tre.
Eftersom bäst före datum går ut vid 25 års ålder på dom som skall tilldelas wildcard trodde nog alla att jag skulle falla bort, men icke! Jag fick ett eget wildcard till finalen,

Eftersom det rätta skall gå till en junior så fortsätter faktiskt kampen för dom andra två Anders Gullstrand och Patrik Johansson där vinnaren av det wildcardet utses vid prisutdelningen i Örnsköldsvik den 17 nov och då ska boysen göra upp om vem som har lärt sig mest engelska på dessa veckor.

Ps. En anledning till att detta nyhetsbrev kommer en stund efter tävlingen är att servicebussen också behöver service. Vi kom inte hem förrän på onsdagsmorgon och då i en lånebuss, som ni säkert förstår så väntar en hel del jobb både på tävlingsbil och buss. Ds

Bilder finns på www.rallykungen.com
07-11-04 Henriksson secures FSTi run on Wales Rally GB
Upcoming Swedish rally driver Victor Henriksson is to contest this year's Wales Rally GB with support from Pole Position Indoor Karting (PPIK) Leeds together with Allfab EMS.

Henriksson has been entered in the Fiesta SportingTrophy International championship. The Fiesta ST is being provided and run by Allfab. Henriksson will be paired with co-driver Mark Walker, and the new team will have their first outing together at this coming weekend's Malton Stages, in preparation for Rally GB.

Henriksson has been competing in a Fiesta ST in his home country this year, achieving third in class on the Swedish Championship.
- “Victor has strengthened his credibility in Sweden this year as a prospect for the future. We are delighted to help him to demonstrate his talents once more in front of a British audience,” commented PPIK Brand Marketing Manager, Ben Hyland. “His impressive showing on Swansea Bay Rally in July has given us the confidence to support a return visit the Welsh forests to contest Rally GB”
- “PPIK continues to support young, upcoming motorsport talent across various disciplines, and we are looking forward to seeing how Victor performs against regular Fiesta ST contenders both from the UK and internationally.”


Henriksson was winner of the 2006 Ford Fiesta International Shootout competition and has been working a year long sabbatical with the BP-Ford World Rally Team. World Champions in 2006 and vying for the 2007 WRC championship, the M-Sport team has been providing the best possible foundation to Victor's career. To secure this unrivalled opportunity, Victor had to beat off competition from a host of hopeful aspiring young rally talent from across Europe. He will be on duty for the BP-Ford Team in Ireland, to provide weather information in support of the team’s last push to retain the Manufacturers’ title and secure the Drivers’ title for principal driver Marcus Gronholm.
www.ppik.net

07-10-29 Rallyrapport från Marknadsnatta
Efter en massa biltrubbel och otur så har vi äntligen provkört bilen i tävlingsfart, och allt höll! Vi åkte till Marknadsnatta utan några som helst förväntningar, efter diverse bekymmer med bilen (bl.a. generator, fjäderben, axeltappar). Bilen behöver en rejäl hjulinställning och ses över lite, och den går lite högt på tomgången så ett nytt spjällhus behövs nog, men förutom det känns det som att allt fungerar fint. Det var inte riktigt meningen men vi "råkade" ha toe-out på bakhjulen, så bilen blev lite nervös, hehe. Men det var roligt ändå, och förutom att vi åkte onotat på SS2 så gick det riktigt bra, vi lyckades vara snabbaste 2WD på SS4 och 5, vilket vi definitivt inte trodde att vi skulle klara. Det går tydligen fortare än i Suzukin. :) Vi hamnade till slut på en sjunde plats, sex tiondelar efter Fredrik Menck och med sex sekunder upp till fjärde plats, vilket vi är mer än nöjda över!

Vår plan var att åka föråkare i Gnesta, men det verkar ha blivit inställt så nu är det nog färdigåkt i år. Istället riktar vi in oss på Bilsportmässan, där vi ska ställa ut bilen och visa upp våra sponsorer.

Om ni ska upp på mässan så kom gärna förbi och prata lite! Vi ska eventuellt lotta ut lite olika priser från våra sponsorer, och det är ju alltid nåt.

PS. Det finns lite incarfilm från helgen,www.calletrainor.se/, under Media, kameran sitter lite för lågt och lite för skakigt/löst, men det ska vi ändra på till nästa gång. Även ett stort tack till Johan Karlsson på Valla Bildemontering som kunde fixa fram en generator till oss, smidigt och fort.
07-10-29 Runt Mjölk Pallen Pokalen inställt 3/11
Tävlingen som var tänkt att köras lördagen den 3 november ÄR INSTÄLLD, pga. uteblivet tillstånd från länsstyrelsen.
Tävlingsledningen Gnesta MK.
07-10-29 Se bansträckningen - Förlängd anmälan till Hjerpes-Maskincentralsprinten 4/11
www.motorsportsidan.nu kan man se nya bansträckning från en tävlingsbil Himmelstalund Norrköping och på söndag den 4 november körs det tävling där, med anmälan förlängd till onsdag (31/10) då vi haft lite problem med sidan för anmälan under veckoslutet.
/Norrköpings MK.
07-10-28 Silvermedalj och klar för Världsfinal!
Jocke och Emil flög fram i smålandsskogen och slog till med topp tider som räckte till för att vara snabbast totalt över de fyrhjulsdrivna bilarna. Finalhelgen är över och teamet summerar det som en kort men händelserik tävling. Tre inledande grussträckor med en avslutande asfaltsspecial där det skulle avgöra vem som skulle bli Topdriver 2007. Reccen (notskrivningen) gick jättebra och grabbarna hittade snabbt ett bra system som skulle hjälpa dem att kunna åka riktigt fort, och det gjorde de också. Men med ett litet stopp på sträckan samt några små incidenter dvs, avåkning och tekniska problem för andra tävlanden blev de något sinkade tisdmässigt. Trots det var de i toppen och på sista sträckan slog de till med en kanontid.

Detta gjorde att grabbarna gick upp i ledning i klassen med 0.6 sek inför asfaltssträckan. Då kände Jocke att det var dags att äntligen få vinna en tävling igen, asfalt är ju liksom Jockes underlag efter Go-karttiden. Efter att ha stått och dividerat inom teamet vilka däck som skulle vara bäst valde Jocke att åka på mjuka rallycrossdäck för att de skulle vara lättast att få upp värme i eftersom det var så kort sträcka. Ett tyvärr dumt beslut som bestraffade sig med att de gick varm redan efter 3-4 kurvor och gjorde så att bilen blev alldeles svampig och understyrd. Grabbarna tappade tid och halkade ner på en andraplats i tävlingen. Detta betyder också att Jocke blev tvåa i cupen och därmed en biljett till Världsfinalen i England den 3-4 dec. Jocke som redan varit iväg på denna shootout ifjol känner sig redo för att göra ett gott intryck på Fords VM-team.

Segrare i Årets Topdriver 2007 blev Andreas Sjölander Gävle. Han har haft en otroligt fin säsong och kört kanon så det är bara att lyfta på hatten och gratulera honom till en välförtjänt första plats.

Nu är det bara att ladda upp fysiskt och mentalt inför Finalen.
07-10-28 Joge vann finalen men Jari mästare i ÖÖM
Motalaföraren Jimmy Joge tillsammans med kartläsaren Mathias Gårdman och träningsbilen Ford EScort tog hem segern i årets finaltävling Kamasa-Marknadsnatta i Västra Östergötlands MK:sregi. Segermarginalen blev 9,8 sekunder till tvåan Joacim Längberg, Linköping.
- En riktig bra tävling med varierande vägar vilket jag trivdes på, var Jimmys kommentar efteråt och fortsätter att nu är träningsbilen till salu. Vart tog nu då Jari vägen någonstans?? Jo, han var med bra i början av tävlingen men mot slutet av "natta" blev det natta för Mjölbyföraren då det blev bakaxelhaveri på Mitsubishi och det var bara att bryta. Oldtimern i gänget 62-årige Håkan Svensson, Fägre hängde med bra och blev fyra strax efter tredjeplacerade Peter Appelskog, Östergyllen RC. Vid målgång var Peters kommentar att han ville åka ett varv till för nu börjar det gå riktigt bra.

Sääw segrade
Arrangörsklubbens Per Arne Sääw med ordinarie kartläsare Kalle Lexe höll för favoritskapet och kunde vinna A 2wd med 12 sekunders marginal till Motalas Daniel Damberg/Mikael Jansson. I början av tävlingen var Volvoåkande Daniel före Pelle. På den tredje sträckan som är ganska smal trivdes Pelle med sin VW Golf lite bättre än Danieloch grundlade klassegern där. Tiden räckte också till tredjeplatsen totalt. Gotlänningen Johan Holmberg blev trea med sin Toyota och strax efter kom tidigare Saabåkaren Tobias Söderqvist, AMF Årsunda i sin nya tävlings- bil en Toyota Corolla som blev lagom klar till Kamasa-Marknadsnatta. En som tog chansen till att bli mästare i B-Cförarcupen i mästerskapet var Valdemarsviks Niklas Sääw men då krävdes en seger. Det lyckades han med ochpasserade Tjusts Anders Pettersson. I C 2wd var det Gotlandsdominans då det blev dubbelseger för Gotlands MF genom att Christoffer Jacobsson knep segern flre Pierre Wessman.

I Veteran/Grp H 66-74 klassen var det ingen som hotade Ydres Fredrik Nordh från att ta segern i klassen. Han var över 16 sekunder före Motalas Mattias Holmberg. Bland Volvo Original klasserna verkar det inte vara någon brist på att fylla klasserna för i Elitklassen kom tretton ekipage till start och västgöten Henrik Persson segrade före Motalas Peter Karlsson. Sedan följde två klubbkamrater till Henrik i Kullings MS genom Anders Johansson trea och Carl Naumer som blev fyra.

C-förarna i Volvo Original var det hela 21 förare som ville göra upp om segern. Den gick till slut till Norrköpings Joakim Larsson som var närmare halvminuten före arrangörsklubbens Roger Karlsson.

Hela 157 ekipage kom till start i finaltävlingen Kamasa-Marknadsnatta men det var hela 41 ekipage som inte nådde målet.


Slutställning RALLY ÖÖM
1 Jari Saarinen, Mjölby 74
2 Per Arne Sääw, Skänninge 59
3Joacim Längberg, Linköping 54
07-10-28 Segern är klar!!!!
Andreas Sjölander och kartläsare Håkan Jacobsson gjorde det som alla hoppats på. Nämligen körde nästan prickfritt i Ford Flexifuel Cup finalen och tog en tredjeplats. Det räckte med marginal för att säkra segern i cupen och koras till årets TopDriver i Sverige.

Inför sista sträckan i Emmaboda, där finalen avgjordes, skiljde ynka 0,6 sekunder upp till seger för Andreas. En lite knepig situation då det inte var nödvändigt att vinna men att komma i mål på en bra placering. Andreas tog beslutet strax före start på denna asfaltsträcka att full fart var bästa taktik och det klart vem vill inte vinna den avslutande tävlingen och manifestera i mål som både etappsegrare och totalvinnare. Nu ville det sig inte riktigt trots att han var snabbast av alla till mellantiden, när cirka 1,5 km återstod körde han punktering på ett staket och fick på tre hjul ta sig mot målet, tiden var kanske inte den bästa men han tog tredjeplatsen med bred marginal till fyran och alla i teamet kunde jubla över cupsegern. Andreas hade också återfått färgen i ansiktet och hela han var ett leende till skillnad från några timmar tidigare när han skulle starta, då var det en sammanbiten och nervös Andreas som visste vad som krävdes men ändå inte riktigt kunde njuta av stunden.

Nu väntar prisutdelning i Örnsköldsvik den 17 november och en resa till England i början av december. Där skall koras Europas TopDriver. Deltagarna bedöms utifrån flera parametrar, bland annat språkkunskap, mediahantering och naturligtvis hur duktig man är att ratta bilen. Segraren här kommer att få möjligheten att bo i England och arbeta för Fords världsteam, M-Sport, där destora pojkarna i VM-cirkusen finns. En helt otrolig möjlighet för den som vinner att skapa en plattform för sin fortsatta karriär inom rally. Vi tror att Andreas står sig väl i den konkurrensen och att detta blir hans nästa steg i karriären.

Tack alla ni som trott på vår satsning och Andreas, utan ert stöd hade detta aldrig varit möjligt, nu laddar vi för 2008.
07-10-28 Gullstrand en av två med chans att vinna WildCardet för M-Sport
Anders Gullstrand och hans co-driver Stina Cebers har haft ett turbulent år. De har genomgående hållt upp ett högt tempo i alla Ford Flexifuel Cups-deltävlingar, men oturen har mer eller mindre hela tiden varit sida vid sida med dem. Växellådor har rasat, punktering har soppat dem från vidare framfart sedan domkraften smullit av, etc etc.

De är det Fordekipage som kammat hem flest sträcksegrar, totalt 13 stycken. I Ryd höll det dessutom hela vägen, vilket gav dem cupseger. Trots det mekaniska strulet och den första riktiga rullningen i Anders och Stinas karriär, slutar de på en fjärdeplats totalt i Ford Flexifuel Cup.

De två första förarna i Cupen direktkvalificerade sig till den stora Europafinalen, där tre förare från varje land som kör Ford Flexifuel cup har chans att vinna ett års praktikplats hos Fords VM-team M-Sport. De förarna som ska representera Sverige blir i år; Andreas Sjölander och Jocke Nyman. Ett WildCard skulle ha delats ut igår efter finaltävlingen i Bilsportbörsen Rallysprint, men juryn kunde inte enas om vem av Anders och Patrik Johansson som skulle få det. De kommer helt enkelt att få "slåss" om det.

De båda killarna var båda rätt dåliga på engelska, så nu har de två veckor på sig att träna på språket. Under prisutdelningen och avslutningsfesten för cupen uppe i Örnsköldsvik den 17 november, kommer en opartisk engelsman att bedömma deras språkkunskaper. Den som pratar bäst, får chansen att bli åka till England för att kunna bli testförare hos M-Sport.
- "NU j-klar ska det pluggas engelska" säger Anders lika taggad som inför ett rally. "Jag bara SKA ta den här chansen".

Hur det gick i finaltävlingen i Emmaboda. Anders och Stina höll upp ett högt tempo, som de brukar. På första sträckan tappade de 1,2 sekunder, trots att de kom precis efter Tobbe Westlund som rullat och tappade lite tid där. Men sträckan därpå slog de i en sten och fick en punktering vilket kostade dem hela tre minuter. Därmed var segerchansen borta, men de slutade ändå trea på näst sista sträckan och tog i och vann den sista.
- "Med tanke på allt strul under året är vi nöjda med att sluta så pass bra som fyra i cupen" säger Anders och avslutar:
- "Nu laddar vi om för nästa år! Då tar vi nya tag!"

Ford Flexifuel Cup, slutställningen
1. Andreas Sjölander, 173,3 poäng
2. Jocke Nyman, 165,9 poäng
3. Patrik Johansson, 157,6 poäng
4. Anders Gullstrand, 121,1 poäng
5. Tobbe Westerlund, 110,0 poäng

Mer info hittar du på: www.andersgullstrand.se
07-10-28 Andreas Sjölander, Top driver 2007
Andreas Sjölander kan nu titulera sig ” Årets Top Driver ”. Efter en fantastisk säsong har nu teamet från Gävle erövrat den ärofyllda titeln. Finaltävlingen i årets Ford Flexifuel Cup avgjordes i Emmaboda och även om Andreas hade en liten ledning så var det inte klart förrän sista specialprovet på Emmabodas flygbana.

Patrik Johansson vann finaltävlingen i årets Ford Flexifuel Cup. Tävlingen, Bilsport Börsen Rallysprint, arrangerades av Gullabo RC kretsade runt Emmabodas Flygbana och innehöll fyra (4) specialsträckor. SS 1 – 3 var en och samma grussträcka som avslutades inne på flygbanans landningsbana. Den fjärde och sista sträckan kördes som ett specialprov inne på flygfältets landningsbana.

Resultat Bilsport Börsen Rallysprint 2007-10-27
1. Patrik Johansson/Jörgen Lindahl 16:15.3
2. Joakim Nyman/Emil Axelsson 16:17.7
3. Andreas Sjölander/Håkan Jakobsson 16:23.4
4. Jo Inge Bakken/Tommy Slåstad 16:38.7
5. Henrik Karlsson/ Jesper Johansson 16:45.6

Total vinnare i årets Ford Flexifuel Cup blev Andreas Sjölander före Joakim Nyman och trea blev dagens segrare Patrik Johansson.

Ford Flexifuel Cup 2007
1. Andreas Sjölander/Håkan Jakobsson
2. Joakim Nyman/Emil Axelsson
3. Patrik Johansson/Jörgen Lindahl
4. Anders Gullstrand/Stina Cebers
5. Tobbe Westerlund/Peter Westman

Detta innebär att Andreas Sjölander och Joakim Nyman är direktkvalificerad till Europa finalen i England. Ytterligare en förare kommer att få representera Sverige men det kommer första att meddelas vid cupens prisutdelning den 17 november i Örnsköldsvik.

Övriga resultat och cupställning kan läsa mer om på www.topdriver.se
07-10-27 P-G visade klass och var snabbast i WRC-debuten
Per-Gunnar "P-G" Andersson gjorde idag debut i WRC-sammanhang. Under Camaro Cup i år har han kört mot norrmannen Bernard Kongsrud. Norrmannen utmanade då P-G på rally och lät P-G låna en av hans WRC-bilar. P-G fick själv välja vilken av dem han skulle låna och valde att köra Bjerkesprinten i en Ford Focus. Igår fick han tillfälle att för första gången provköra ett sånt här kraftpaket och sammanfattningen av testvändorna var helt kort och gott:
"Fränt som f-n!"

Bjerkesprinten lockade över 100 startande. Förarna körde två varv i två omgångar på Oslo Travbana. Kongsrud fanns på plats för att försöka ta sin tredje raka seger och för P-G var det som sagt debut bakom ratten på en WRC-som gällde!

En debut där han mer eller mindre utklassade sina konkurrenter tidsmässigt. Första vändan var han två sekunder före tvåan Kongsrud i mål. Andra omgången gick det ännu bättre:
- "Ja, då gick det av bara tusan" skrattade P-G i mål och kunde konstatera att han slagit tvåan med fem sekunder. Tvåa var även den här gången bilens rätta ägare, Kongsrud.

Men, Bjerkesprinten handlade inte bara om att vara snabbast. Det fanns koner som man inte fick köra ner och P-G lyckades pricka några i målområdet.
- "Jag kanske hade lite för hög fart in i målgården på första varvet. Och råkade knuffa ner nån kona".

P-G´s framfart gjorde bejublad succé bland publiken. Han visade att han verkligen kan hantera en rallybil, oberoende hur många hästar det är under huven.
- "Det var verkligen skitkul!" skrattar P-G nöjt efteråt.

Segern i tävlingen gick till Bernard Kongsrud, men det kunde P-G bjuda på som tack för lånet av bilen!

Mer info hittar du på www.pgandersson.se
07-10-26 Gullabo kör 4WD EtanolCosworth i Emmaboda
Thomas ”Gullabo” Jansson kommer köra Oscarsson-Rallys Ford EtanolCosworth
i Emmaboda. Bilen kör han som VIP-bil i samband med tävlingen, Super-Stages kommer också köras i samband med tävlingen. Vi tycker det är tillfälle o rätt helkille att köra vår PR-bil i samband med ett sånt här stort Rally & Ford Event.

Många i Sverige skulle nog vilja se Gullabo i en 4wd igen, nu är det alltså dags igen. Thomas nämnde att han trodde han även skulle skjutsa en Expressen-journalist, då kan det ju ge nåt extra PR för rallysporten som den mer än väl behöver, känns bra ge nåt tillbaka efter allt roligt i rallyskogen

Kör så det ryker Thomas! Och bjud på lite sladdar. Tommy Essman & Folke Matrosow sköter bilen under Lördagen
Micke & Johan Oscarsson, Motorcentralen AB

07-10-24 Det har blivit dags för årets höjdpunkt, FINAL!
Hur resultatet ser ut efter lördagens etapp återstår att se!? Men team Nyman är taggade, för guld även i år! Fredag morgon bär det iväg söderut för årets avslutning 2007! Efter en lång säsong med blandade resultat, en hel del oflyt med trasiga hjulupphängningar och punkteringar har vi tappat värdefulla poäng inför sammandrabbningen.

Men Vi siktar högt i tabellen och ser ändå guldet framför oss. På Lördag morgon drar cirkusen igång, på plats nere i Emmaboda i Småland kommer teamen att göra upp om vem som ska bli årets Topdriver.

Det är tre inledande grussträckor som sen görs upp på flygfältet genom en Super stage. Den så kallade Super stagen går på asfalt vilket därför gör det mer speciellt och Vi får använda asfalts-däck. Efter att ha vunnit alla tidigare asfalts specialer i tidigare rallytävlingar måste vi nu hålla oss till den trenden och fortsätta med det.

Co-Driverstolen kommer att gästas av Emil Axelsson (åt Patrik Sandell) som tidigare åkt med Jocke och då med väldigt goda resultat.

Håll tummarna nu..
07-10-24 Populär Rally ÖÖM-final
Det verkar som ralyförarna gillar att åka Kamasa-Marknadsnatta som är Rally ÖÖM-finalen i år för hela 165 ekipage har visat sitt intresse för tävlingen som körs i Västra Östergötlands MK:s regi. Tävlingsledaren Tommy Andersson var helnöjd när klubben hade funktionärsgenomgång och hoppas att finaltävlingen skall bli utslagsgivande för förarna samt att vädret blir bra.

Favoritskapet till totalsegern får väl Mjölbyföraren Jari Saarinen vara men han får se upp för fjolårsmästaren i mästerskapet Joacim Längberg och Jimmy Joge, Motala som kommer till start i sin Ford Escort. En outsidern kan vara oldtimern i lägret Håkan Svensson, Fägre MK.

Hela 29 förare kommer till start i A 2wd och här får arrangörsklubbens Per Arne Sääw bära favoritskapet. Han kommer säkert inte att få en lätt resa utan det finns en del som kommer vilja slå honom och Motalaförarna Fredrik Menck, Daniel Damberg är ett par gotlänningen Johan Holm- berg brukar inte pruta på farten. Norrköpingsföraren Joacim Rydin har chansen på andraplatsen i mästerskapet och kommer säkert att blanda sig i tätstriden även han.

Dessa förare plus de övriga får ge sig ut på en bana som mäter dryga 13 mil varav 3 mil utgör specialsträckor av varierande karraktär. Sträckorna är fördelade på fem stycken söder om Skänninge där start och mål är förlagt för Kamasa Marknadsnatta i Rosenlundsskolan.

Första start 11.00 Rosenlundsskolan beräknad målgång ca 14.20
07-10-24 Förtydligande skärmbreddare i Rally Grp-H
Skälet till att regeln har varit uppe för ny tolkning är att det inkommit en dispens med hänvisning till en gammal regel som ej längre gäller.

Syftet med tolkningen är att INTE tillåta skärmbreddare på bilmodeller som inte användes vid tiden för den regel som hänvisas till men samtidigt inte tvinga fram en ombyggnation av de bilar som tävlade med skärmbreddare under den angivna regelperioden.(Ford Escort m.fl.)
Förfrågan har gjorts med hänvisning till Ascona 400, WRC och Kit car bilar. Ingen av dessa bilar har ett karossutförande som är samma som Grp-H bilarna. En Ascona 400 är INTE en Ascona B och WRC resp Kit car är karossvarianter som endast biltillverkaren får bygga.
Notera att det finns tillåtna Kit car bilar men som INTE använder tillägget för karossändringar, t.ex. VW Golf.
www.sbf.se
07-10-21 Täta heat och värdiga vinnare i årets Rally Xplosion
Jämna heat i publiken smak årets Rally Xplosion Idag avgjorde årets Rally Xplosion på Västerås super-special. Förarna ställs mot varandra och två och två i korta actionfyllda heat på exakt lika villkor. Tävlingen kördes i tre klasser fram och bakhjulsdrivet samt fyrhjulsdrivet. Vinna eller försvinna var det som gällde i söndagens elimineringsstege. Publiken såg allt och kunde enkelt följa med vad som hände i det mycket jämna heaten.

Lundberg, Sällinen och Wiksell visade klass redan på kvalet
Micke Lundberg Gävle i sin Golf visade redan på kvalet i den framhjulsdrivna klassen att han skulle bli att räkna med då han redan i den första omgången satte en kanontid och var närmare sekunden före Johan Holmberg Gotland i Corolla. När alla tre kvalen var körda så var ställningen i topp som sådan 1 Micke Lundberg Gävle i Golf 1:15.05 Tvåa var Johan Holmberg Gotlands MF Toyota Corolla och Lasse Davidsson Enköping i sin Renault Megane på exakt samm tid 1:15.32 Därpå följde Daniel Nilsson SMK Köping i Golf, Tommy Wikström Fagersta Golf och Lasse Fältman Ludvika Saab 9-3

Etta den tvåhjulsdrivna klassen var Ilpo Sällinen Sandviken i sin Ascona i högform och var snabbast med 1:14.90! Han var jagad av Tony Berglund Taxinge BMW 1.15.79, Ove Holmgren Rasbo Opel Manta 1:16.78. Sedan följde Stefan Johansson Västerås Ford Sierra , Mattias Engh Ludvika Toyota Corolla GT och Nils Strömgren Fagersta i Ford Escort.

Wiksell var kung i den fyrhjulsdrivna klassen i kvalet med den snabbaste tiden 1:08.63 Tvåa var Martin Lundqvist Fagersta Misubishi 1:10.30 som även kör i den framhjulsdrivna klassen. och trea var Jari Saarinen MSK Kvarnvingarna Mistubishi 1:10.95 Fyra var Johan Holmberg som också kör dubbla klasser. Femma var Roger Enlund Västerås och sexa Niclas Hägg.

Dick Larsson i WRC Corolla
Dicken har kört sönder sin Celica och då han inte vill missa Xplosion och samtidigt vill vinna. Då hyr man helt enkelt en WRC Corolla, tyvärr blev det bara ett åk på lördagen där turbon sa upp sig så han slutatde på sjunde plats i kvalet.

Dubbla varv på Söndagen
För att öka spänningen och underhållningsvärdet ytterligare för både förare och publiken så kördess Söndagens elimineringsstege över dubbla varv. Det betydde att både förarna och publiken sår exakt hur de låg till när halva heatet körts Vilket nog ökade pulsen hos flera förare rejält med misstag som följd.

Micke Lundberg vinnare i den framhjulsdrivna klassen
När det var dags för kvartsfinaler ställdes Micke Lundberg mot Tommy Wikström Fagersta som fick ge sig med endast tre tiondelar. Lasse Davidsson slog ut Anders Eriksson . Johan Holmberg slog ut Lasse Fältman och slutligen Så slog Daniel Nilsson ut Daniel Elmén I semifinalerna så fick Lundberg en hård fight av Davidsson till denne tappade bakhjulet. Johan Holmberg slog Daniel Nilsson I finalen visade bägge klass med riktigt bra tider men Micke Lundberg var oslagbar idag.

Ilpo Sällinen vann hård kamp mot Tony Berglund tvåhjulsdrivet
Ilpo Sällinen Sandviken Opel Ascona inledde kvartsfinalerna med att slå ut Mattias Engh. Gert Boer förpassasde Sebastian Malm, Tony Berglund gjorde likaså med Nils Strömgren Och Stefan Johansson fick ge sig mot Andreas Wilsén som överraskande stort med bra körningar. I semi hade Gert Boer inte mycket att sätta emot Ilpo och även Berglund vann tämligen enkelt över Wilsén. Giganternas kamp i finalen stod att vänta, och så blev det också. Tony Berglund visade att han inte tänkt ge sig och till slut skillde 13 hundradelar till Sällinens fördel.

Wiksell oslagbar kung fyrhjulsdrivet
Dick Wiksell Uppsala i sin WRC Subaru inledde kvartsfianlerna med att slå ut Roger Enlund. Jari Saarinen slog Mr Sprint Dick Larsson som idag delade bil med Björn Adolfsson. Martin Lundqvist vann en tät fight mot Niclas Hägg. Och Johan Holmberg slog Björn Adolfsson I semi så fick Saarinen ge sig mot Wiksell och Holmberg fick spö av Lundqvist. I finalen försökte Lundqvist men ingen står emot Wiksell i sin WRC Subaru på Västerås Super-special.

Hela stegen med tider på vms.u.s
07-10-18 Jennie-Lee i SVTs Hjärnkontoret
Den 15/10 var SVT här för att göra en inspelning för Hjärnkontoret, ett ungdomsprogram. Vi kommer att få bra exponering när det skall diskuteras kring rallybilen mm.

Reportaget kommer att sändas den 24/10 kl18:30.
Ni kommer även att ha möjlighet att se programmet under en månad efter sändning via nätet. En länk till programmet kommer på www.jennie-lee.com
07-10-18 Täta fighter att vänta i årets Rally Xplosion
Spänningen stiger inför årets Rally Xplosion Nu i helgen körs årets Rally Xplosion i Västerås, tävlingen där förarna ställs mot varandra och två och två i korta actionfyllda heat på exakt lika villkor. Publiken ser allt och kan enkelt följa med vad som händer.

Ludde utmanas hårt i framhjulsdrivna klassen
Lasse Davidsson Enköping i sin Renault Megane Kit car är en favorit som utmanas av bl.a Anders Eriksson MK Rimo i Opel Corsa, Micke Lundberg Gävle i Golf, Daniel Nilsson SMK Köping i Golf , Johan Eriksson Ludvika i Saab, Lars Fältman Ludvika Saab, Johan Persson Kolsva i Ford m.fl så full attack och felfria åk är det som gäller.

Ilpo favorit i tvåhjulsdrivet
Ilpo Sällinen Sandviken Opel Ascona få rta på sig favoritskapet i den bakhjulsdrivna klassen. Han utmanas av bl.a Michael Karlsson Kolsva och Bengt Gustafsson Örsundsbro i Opel Ascona, Tony Berglund Taxinge i sin mycket potenta BMW. Ove Holmgren Rasbo i sin Opel Manta visade I fjol att han åker mycket fort. Från Västerås återfinns Roger Clefberg och Stefan Johansson i sina vassa Fordar.

Wiksell utmanar Dicken Larsson i fyrhjulsdrivet
Dick Wiksell Uppsala i sin WRC Subaru har lovat fjolårsvinnaren och Mr Sprint Dick Larsson Rasbo i sin Toyota en tufft fight. De utmanas av bl.a fjolårstvåan den unge mycket lovande Martin Lundqvist Fagersta. Niclas Hägg Hälsinge i Toyota är alltid både snabb och sevärd för publiken. Peter Dahlgren Huddinge i Ford och Roger Enlund Västerås i Subaru kan banan mycket väl. Mr Supercupen Robert Johansson Ljusdal kommer i sin Mitsubishi. Jennie Lee Hermansson är Sveriges snabbaste tjej kommer i Mitsubishi

Hur tävlar man?
Tävlingsformen har många namn, duell-rally, parallell-rally eller sprint. Bantypen kallas för ”Super special” när den körs som publiksträcka i Rally VM. Två förare startar samtidigt på två parallella slingor och kör ett varv (ca 750 meter), strax före start & målrakan byter man spår med hjälp av en bro kör sen varv två. Efter växlingen på andra varvet så åker de sen sida vid sida i sista svängen in mot målet. Publiken ser allt och har hela tiden koll på hur det ligger i hetaen. Då körtiden är så kort finns det bara ett läge MAXIMUM ATTACK!

Två dagars tävling
På lördagen körs tre kvalificeringsomgångar varav den bästa räknas. Tiden ger plats i söndagens elimineringsstege.

Dubbla varv
För att öka spänningen och underhållningsvärdet ytterligare för både förare och publiken så körs Söndagens elimineringsstege över dubbla varv. Det betyder att vi att både förarna och publiken ser exakt hur de ligger till när halva heatet körts.

Depå för publiken
Självklart är depån öppen för publiken. Här kan publiken se och träffa förarna och se mekanikerna in action !

Tider
Lördag
Grindarna öppnas 10:00
Träning och tidskval 11:00

Söndag
Grindarna öppnas 10:00
Elimineringsstege 11:00

BOKA IN DEN 20-21 Oktober för rally fest !
Info vms.u.se
07-10-17 Chatta med P-G på fredag
Den norska tidningen Racing och hemsidan Motorsport.no kommer att göra ett besök hos P-G på fredag den 19 oktober. I samband med det kommer man att ge alla som vill, möjligheten att chatta med P-G som kommer att finnas online och svara på frågor.

Redan nu kan du ställa din fråga här>>

Så här skriver de:
Verdensmesteren på nettmøte
Fredag 19. oktober klokken 15.00 stiller den nybakte JRC-mesteren på nettmøte på Motorsport.no. PG Andersson har vunnet den gjeve tittelen to ganger, og nå venter større utfordringer på rallykjøreren fra Sverige. Du kan sende inn sende inn ditt spørsmål allerede nå.

Missa alltså inte P-G Andersson på webben:
Fredan 19/10 klockan 15:00 på Motorsport.no

07-10-17 Final i Rally-ÖÖM
Nu är det snart bara en vecka kvar i rally ÖÖM-finalen i Östergötland och arrangörsklubben Västra Östergötlands MK ligger väl till i förberedelserna. Banan är klar och bangruppen har jobbat på bra för att få fram en utslagsgivande finaltävling i ÖÖM:et.

Tävlingsledaren Tommy Andersson ser mycket nöjd ut och nu förväntar han sig att anmälningarna skall strömma in de sista dagarna innan anmälningstiden går ut på söndag. I nuläget en och halv vecka innan tävlingen är ett hundratal anmälda och bland de fyrhjulsdrivna ekipagen hittar fjolårets svenska mästare Jimmy Joge, fjolårets ÖÖM-mästare Joacim Längberg som skall ge årets suverän i mästerskapet Jari Saarinen, Mjölby en match om segern i årets Kamasa-Marknadsnatta.

Tävlingen startar tidig middagstid och sedan skall förarna förmodligen köra alla fem sträckorna och vara tillbaka till start-o-målplatsen efter dryga tre timmar om allt går bra.
07-10-17 Välkomna till Vedum nu om söndag den 21/10.
Då går 2007-års upplaga av vår populära tävling Vedumsmästerskapet i Bilrally av stapeln.
Väl mött! Organisationskommittén Kullings MS
07-10-14 Rallykungen i Frukost-TV
På tisdag 16/10 kl. 9.15-9.45 sitter Tobbe och Peter med i "Nyhetsmorgon Mitt" på TV4. För dem som inte kan se TV4 Mitt så kommer det att finnas länkat på vår hemsida www.rallykungen.com till TV4's webb-TV som läggs ut efter sändningen är klar.
07-10-11 Morgan Olsson stipendiet 2007 till Sjölander och Carleric
Morgan Olssons Minnesfond har utsett årets stipendiater och det blev Andreas Sjölander som fick stipendiet som "en lovande rallyjunior". Andreas Sjölander blev i år Svensk Juniormästare och hade chans på SM-guld i "stora SM". Han kör även Ford Flexifuelcup och ligger även där med i toppen och kämpar om totalsegern.

Tidigare stipendiater är:
Calle Ward, Niklas Carlsson, Peter Zachrisson, Patrik Flodin, P-G Andersson och Henrik Andersson.

Det delas även ut ett stipendium till någon som bör uppmärksammas och som lyfter fram rallysporten. Det stipendiet gick i år till Carleric Johansson.Han är general för Volvocupen som "blivit en inkörsport till fortsatt tävlande för rallyförare." En gång förut har det här stipendiet delats ut och då gick det till Maria Andersson.

Mer info om Morgan Olssons Minnesfond>>

07-10-07 Nyman lägger korten på bordet
Trots att det inte blev nån SM-final och teamet hamnade utanför pallplats så siktar Nyman vidare och är otroligt taggad inför Fordcupfinalen som går den 27 oktober i Emmaboda.

Det har varit upp och ner i år, mestadels ner.
Men teamet har fått med sig en hel del rutin av detta och ser det bara som ett nyttigt läro-år av kunskaper både för teamet i helhet och för besättningen. Men som tidigare skrivit så är säsongen ännu inte slut..

Den 27 Oktober kommer Jocke med team att åka ner till smålandskulturen för att göra upp om en utav de tuffaste titlarna i rallysverige. Totalt 22 st Ford Fiesta team har under året tävlat och konkurrerat mot varandra för att bli NR 1. Ifjol fick Nyman titulera sig Topdriver genom att stå som vinnare av Ford flexifuelcup 2006.

Hur kommer det att gå i år!?
Jo,,, Teamet har stora möjligheter att även detta år vinna, men konkurrensen är hård och det är 110% som gäller för att ens vara i top 5.
Så Jocke kommer att sasta allt för denna tävling och försöka bli historisk genom att vinna Topdriver för andra året i rad.

www.jockenyman.com

07-10-06 Tredje raka för Bosse Sundin i Dynamitbacken
Dalslänningen Bosse Sundin blev historisk då han tog sin tredje raka vinst i Dynamitbacken i Uddevalla. Med sin Volvo 142 var nästan sekunden snabbare än tvåan i klassen Veteran, Christer Nilsson från Trollhättan. Sundin kan också bli historisk i ett lite mer negativt perspektiv. Uddevalla kommun planerar att bygga en stor idrottshall och man har olika platser inom kommunen som förslag. En av dessa platser är på Kuröd och då skulle hela startrakan upp till backen försvinna. Inget beslut är taget i kommunen ännu så det finns en klar chans att vårtävlingen nästa år kan genomföras. Trist tyckte alla de 50 deltagarna som hade en fantastisk dag på historisk motorsportmark. Största klassen var Regularity med nästa 30 startande och här fanns det mycket rallynostalgi. Tvåtaktsröken blandades med varvvilliga motorer. Till exempel Lasse Larsson från Hällevadsholm som körde en Renault Alpine. Larsson var också snabbast tidsmässigt i klassen, men i denna klassen gäller det att köra två åk med så lite tidsdifferens som möjligt. Gunnar Johansson från Trollhättan i en Saab 93 hade två åk där det skilde endast 4 hundradels sekund. Sven-Inge Pettersson, Saab Sport, från Åtvidaberg var bara hundradelen sämre. Ytterligare hundradelar skilde det mellan Bengt Jonsson Ludvika i en Opel Kadett och hemmaföraren Uno Johansson i en VW 1500S. Klassiska rallybilarna delades in efter olika cylindervolym. "Knaggen" Backström från Ludvika var snabbast i klassen över 1600 cc med sin Volvo PV på tiden 28.08. Tvåa här och vinnare i max 1300 cc blev Uno Johansson, Renault Gordini, på tiden 29.30. Klass Ekonomi vanns av John-Erik Johansson, MK Ratten i en Ford Escort på tiden 27.81 och i Volvo Original blev vinsttiden för Tommy Möller, Säffle MC, 26.90.
/Göthe Johansson

UDDEVALLA, Resultat Granatloppet, MK Trophy.
Klass Regularity, (26 startande): 1) Gunnar Johansson, SMK Trollhättan, Saab 93, 0.04 diff, 2) Sven-Inge Pettersson, Åtvidabergs MK, Saab Sport, 0.05, 3) Bengt Jonsson, Ludvika MS, Opel Kadett Coupé, 0.06, 4) Uno Johansson, MK Trophy, VW 1500S, 0.07, 5) Christer Asklöf, Åtvidabergs MK, Saab Sport, 0.09, 6) Ingrid Kennborn, Porsche 356 Club (Ljungskile), Porsche 356, 0.11, 11) Douglas Kennborn, SVK Göteborg (Ljungskile), Porsche 356, 0.27, 14) Ove Andersson, Dals MK, Saab 96, 0.50, 16) Yngve Mattsson, Dals MK, Volvo 242, 0.52, 20) Lasse Larsson, Hällevadsholms MK, Renault Alpine, 0.79.
Klass klassisk rally max 1300 cc, (5 startande): 1) Uno Johansson, MK Trophy, Renault Gordini, 29.30, 2) Sam Bernhardsson, Säffle MC, BMW 700, 30.41, 3) Bengt Jonsson, Ludvika MS, Saab Sport, 30.44.
Klass klassisk rally över 1600 cc, (2 startande): "Knaggen" Backström, Ludvika MS, Volvo PV, 28.08, 2) Jan Rolfsson, SMK Örebro, Volvo Am, 30.05.
Klass Veteran, (6 startande): 1) Bosse Sundin, Dals MK, Volvo 142, 25.26, 2) Christer Nilsson, SMK Trollhättan, Opel A, 26.05, 3) Gunnar Bäck, MK Team Westom, Peugeot 504, 27.84, 4) Stefan Grönberg, Dals MK, Opel A, 28.45, 5) Rolf Carlsson, Alingsås MK, Renault Gordini, 28.93.
Klass Ekonomi, (5 startande): 1) John-Erik Johansson, MK Ratten, Ford Escort, 27.81, 2) Roger Carlén Dals MK, Saab 900, 30.35, 3) Bertil Andersson, Älvbygdens MK, VW Golf, 30.71, 4) Ronnie Engström, MK Team Westom, Saab 99, 30.79, 5) Emma Andersson, Älvbygdens MK, VW Golf, 31.82.
Klass Volvo Original, (4 startande): 1) Tommy Möller, Säffle MC, Volvo 240, 26.90, 2) Jan Larsson, Älvbygdens MK, Volvo 240, 27.07, 3) Urban Andersson, Stenungsunds MS, Volvo 940, 27.73, 4) Conny Andersson, Älvbygdens MK, Volvo 940, 29.16.
Damklass, (4 startande): 1) Emma Andersson, Älvbygdens MK, VW Golf, 31.82, 2) Nickolina Hübert, Mölndals MK, Saab 96, 31.86, 3) Ingrid Kennborn, Porsche 356 Club, 33.15, 4) Annika Brohammer, SMK Trollhättan, Fiat 1500, 39.67.
07-10-06 Redan många anmälda till årets Rally Xplosion!
Redan över 20 anmälda ! Trots att det är två veckor kvar till årets Rally Xplosion och över en
Vecka kvar att anmäla sig så har redan flera toppnamn anmälts sig och fler är på gång.

Dickarna redan anmälda !
I den fyrhjulsdrivna klassen är sveriges två giganter vad gäller sprint Dick Larsson (fjolårsvinnare) Rasbo och Dick Wiksell Uppsala (har fler segrar i Xplosion). De utmanas redan nu av bl.a sveriges snabbaste tjej, Jennie Lee Hermansson, Peter Dahlgren Huddinge Johan Holmberg Gotland m.fl Super löftet Martin Lundqvist (fjolårstvåa) är på gång, frågan som ställs är i vilken bil.

Bak eller framhjulsdrivet !
Årets rally Xplosion kommer att köra med delad tvåhjulsdriven klass.

Fram eller bakhjulsdrivet.
I den bakhjulsdrivna klassen ser det mycket lovande ut med redan nu flera anmälda segeraspiranter.
Ludde har krävt revansch i framhjulsdrivet!
Lars "Ludde" Davidsson Enköping slutade trea i fjol och set är bara seger som gäller. Redan nu utmanas han av Johan Erksson och Lasse Fältman Ludvika samt Anders Eriksson Rimbo.

Eriksson senior anmäld i klassiker!
Som grädde på moset så bjuder vi även in klassikerna i en klass till årets tävling. Den som var snabb att anmäla sig var Tommy Eriksson MK Speed, Han kan nog få goda råd av sonen Andreas som även han har vunnit Rally Xplosion

Rykten går om norrmännen!
Vi har nåtts av rykten att flera norska toppåkare skall vara på väg att anmäla sig

Scandic är rally-hotel
Vi har fått extra bra pris på scandic i västerås, se infp på vms hemsida.

Direktkvalificerade!
De snabbaste från 2006 års Xplosion och årets mini xplosion är direktkvalificerade till söndagens utslagning.

De förare som är direktkvalificerade är:
Fyrhjulsdrvet (4WD)
Dick Larsson, Martin Lundqvist, Hans-Erik Weng, Niklas Hägg (2006)
Peter Dahlgren och Roger Enlund (mini X)

Framhjulsdrivet (FWD)
Jan-Erik Eriksson, Patrik Sjöberg,Lars Davidsson, Anders Eriksson (2006)
Johan Eriksson och Lars Fältman (mini X)
Bakhjulsdrivet (RWD)
Illpo Sällinen och Roland Wallon (mini X)

Två dagars tävling!
För att möta efterfrågan från förarhåll så kommer även årets tävling att köras en helg , Lördagen –Söndag den 20-21 Oktober. Under lördagen kommer det att köras tidskval. Startordningen seedas om efter varje kvalomgång så vi kommer hela dagen bjuda publiken på jämna heat och de snabbaste förarna kommer givetvis sist. På söndagen köres elimineringsstege med direktutslagning.

Dubbla varv!
För att öka på spänningen och underhållningsvärdet för både förare och publik så körs söndagen elimineringsheat i årets Rally Xplosion över dubbla varv. Det betyder att när bägge förarna kört ett varv på varje spår,(målgång tidigare år) så kan publiken se exakt hur de ligger till när de går ut på andra varvet.

Rally Xplosion för sjunde året!
På bilsportmässan 2001 presenterades Rally Xplosion som begrepp förta gången. Närmare 3 000 personer trotsade spöregn för att se både Stig Blomqvist och Björn Waldegård till slut få ge sig mot Mr Xplosion Dick Wiksell.

Boka in den 20-21 Oktober för fartfest i Västerås. Vi återkommer med fler nyheter!

Info: Vms.u.se
07-10-03 En heldag på Emmaboda Flygbana och Tomas "Gullabo" Jansson gör Comeback!!
Bilsport Börsen Rallysprint körs på en sträcka, sträckan är 5,5km grus och avslutas med 1,3 km asfalt, sista halvan av den berömda Superstage. Sträckan körs 2 ggr för Bilsport Börsen Rallycup.

Vi har även Ford Flexifuel Cup på plats, dom kör sin finaltävling i Bilsport Börsen Rallysprint, men dom kör på noter. Dom kan dock inte vinna tävlingen totalt pga av noterna.

Ford FFC kommer att starta först i lösgruset, sen kör dom direkt efter alla i Bilsport Börsen Rallycup kört SS1 igen som sin SS2.

Sedan kör dom sträckan som SS3 innan SS2 i Bilsport Börsen Rallycup drar igång. Medan Bilsport Börsen Rallycup kör sin SS2 så svidar dom om hjul och åker efter Sträckan är stängd en ren Superstage som SS4..

Tomas "Gullabo" Jansson gör Comeback!!
Tomas är ju domare i Fordcupen i normala fall när den körs, i Bilsport Börsen Rallysprint så ska han även tävla, fast han kör ju onotat då.. i Klass 7 i Bilsport Börsen Rallycup, så nu är det väl upp till killarna i Fordcupen att visa Domare Jansson var skåpet ska stå... ;-)

Expressens motorjournalist Jan-Erik BErggren är i Emmaboda och ska efter tävlingen själv få testa Superstage i en Fiesta rallybil, lika rapp i ratten som på tangenbordet tro? Det får vi veta den 27 oktober.

Detta och mycket mer blir det på Emmaboda Flygbana den 27/10, första start för tävlingen är 11.00.
07-10-03 27 oktober och 17 november - Expressens Berggren bakom ratten....
27 oktober och 17 november är två viktiga datum för Ford Flexifuel Cup.
När Rally Österlen ställdes in försvann även den sista deltävlingen i Ford Flexifuel Cup. Cupledningen har nu jobbat fram en ersättningstävling och 27 oktober körs finalen i Emmaboda.
Dessutom kan vi läcka ut att Expressens Jan-Erik Berggren kommer att sättas bakom ratten! Ska bli spännande att se en av motorsporttens kritiker på den sidan om ratten! Och att Tomas "Gullabo" Janson gör comback.

Den 17 november är det sedan dags för prisutdelning för 2007-års Cup. SEKAB är värd för pritutdelningen och mycket av det som händer är hemligt än så länge...

Topdriver - Ford Flexifuel cup, kommer liksom i fjol att sändas på TV. Den här gången är det på TV4 sändningen kommer att ske och vi återkommer med mer info i samband med att serien startas.

www.topdriver.se
07-09-30 DM Silver för KP Motorsport!
SMK Örebro arrangerade sista deltävlingen i Västa Bilsportförbundets Distriktsmästerskap i rally. Redan innan tävlingen var det klart att Jimmy Olsson, Storfors MK skulle ta guldet. Kampen om silvret stod mellan Kent Persson, Säffle MC och Jan Johansson, Frykdalens MK.

Kent med co-driver Lars-Inge öppnade betydligt starkare än Jan och inför sista sträckan hade de en ledning på knappt 20 sekunder. Totalt i klassen låg de på en tredjeplats efter Jimmy Olsson och Robert Forsberg.
- Vi tog det försiktigt på sista sträckan för att inte riskera något, det kostade några placeringar men det viktiga för oss var inte resultatet i tävlingen utan att vi kunde säkra DM silvret, berättar Kent.

Totalt i klassen blev de till sist sjua. Vann gjorde Robert Forsberg före Jimmy Olsson.

Resultat från tävlingen
http://www.resultatdata.com/rally/resultat/resultat.jsp;jsessionid=99B78FCD6893A00E1D190CFB095819B6?tavling=212&urval=granskad.deltar.tavlingsklass4982&rubrik=Klassresultat&underrubrik=A-förare%20Grupp%20H
Teamets Hemsida http://kpmotorsport.net
07-09-30 Revansch för Gullstrand - totalsnabbast i Rikspokalen
Anders Gullstrand och hans co-driver Stina Cebers fick äntligen visa vad de går igen. Efter att under flera deltävlignar i SM tvingats bryta pga olika mekaniska orsaker, kammade de hem segern under Rikspokalen i Örebro igår.
- "Det känns riktigt, riktigt skönt" sa Stina "det här behövde vi verkligen!".

När SM-finalen blev inställd nästa vecka, kände duon att de behövde få genomföra en rallytävling till innan det är dags för finalen i Ford Flexifuel Cup. De ringde och efteranmälde sig till Rikspokalen och genomförde ett helt felfritt rally.
- "Det gick lungt och fint och mitt på vägen hela tiden" skrattade en nöjd Anders efter målgång.

Lungt i hastighet mätt gick det dock inte. Av de 122 anmälda var de snabbaste tvåhjulsdrivna bil totalt och var därmed före de trimmade bilarna med sin lilla GrN-bil. De slutade även på en hedervärd total sjätteplats och kan inte annat än vara riktigt nöjda med helgen.

Mer info hittar du på: www.andersgullstrand.se

Resultat Rikspokalen
1. Magnus Henriksson 4wd 16:00,7
2. Staffan Bergdahl 4wd 16:04,5 +3,8
3. Peter Eriksson 4wd 16:10,6 +9,9
4. Fredrik Grahn 4wd 16:23,7 +23,0
5. Bengt Thorsell 4wd 16:28,6 +27,9
6. Anders Gullstrand 2wd 16:30,2 +29,5
7. Robert Forsberg GrH 16:35,4 +34,7
8. Jimmy Ohlsson GrH 16:36,6 +35,9
9. Lars-Ove 'Biffen' Olsson 4wd 16:42,5 +41,8
10. Daniel Hoffman GrH 16:50,5 +49,8
07-09-28 Gnesta MK / Mjölkpallenpokalen 29/9, tvingas flytta tävlingen!
Pga. administrativa problem (postgång, Länstyrelsen osv.) är Gnesta MK tvingade att flytta Mjölkpallenpokalen.
Nytt datum blir den 3 November 2007
Alla anmälda kommer att kvarstå i listan, de som ej vill/kan tävla den 3/11, ombeds kontakta tävlingsledningen. (0158-24032 el 070-3625907)

Cuporganisationen för Sprintcupen (Bildelsspecialisten/Bil&Fritid RallyCup), har beslutat godkänna att tävlingen flyttas till 3/11, och den kommer fortfarande vara finaltävling i cupen 2007.

Tävlingsledningen Gnesta MK Cupledningen, Sprintcupen, Sö/Vä Bsf.
07-09-27 Etanol Forden i topp i Nybyrundan 23 Sept
Onotat tot 16,4 km 2ss som köres 2ggr
Ovant med med onotat och okänd väg Huaaa
SS1 Vad 3,00 km/ Trång mkt krokig SS träd , stenar
Skymd sikt mkt lösgrus Funkade hyggligt här, men svampiga bromsar !
SS 2 Kristinelund 5,2km/ kan vägen här till 60%
Gick helt ok, farliga vä.svängar i början av SS
Service i Ärla vi bytte nu Bromsbelägg fram o bak(Boda sträckan i Köping tog knäcken på dem)nu bättre

Andra varvet Samma SS lite mer attack nu, o gick helt klart bättre. Vi vann 22 sekunder före Pelle Eriksson Sala MK Mitsubitshi

Både jag och Fredrik Jensen i hö stolen var nöjda efter Helgen förrutom Bromsproblemen På Boda-sträckan i Lördags Vi hade riktigt kul i Bilen hela helgen men tacka vet jag noter ! Vi ska nu kolla över bromsarna lite

Tack för hjälpen Tommy/Benny Essman Thomas Jacobsson Hertz Larsson,Tomas Geson-Foto m.fler…….
/ Johan Oscarsson-Nibble 1: 2,28,2
07-09-21 Dags för årets höjdpunkt med klassiska rallybilar i TV-rutan
Premiär för Classic rally i TV4 Plus 25 september 2007 kl 21:00
På tisdag är det premiär för TV4 Plus nya program Classic rally. Programmet följer skådespelaren Mikael Persbrandt när han tar rallylicens inför Midnattssolsrallyt, årets höjdpunkt för klassiska rallybilar. Rallyt kördes under fyra högsommardagar i slutet av juni i år.

I det första programmet besöks dessutom den klassiska bilträffen Gärdesloppet, där några av Sveriges mest exklusiva veteranbilar samlas.

Programmet följer med när skådespelaren Mikael Persbrandt och hans kartläsare Martin Torsler tar rallylicens för att kunna delta i Midnattssolsrallyt. Dessutom träffar de en av landets mest framstående rallyförare, Björn Waldegård, som provkör sin Porsche 911 Carrera inför tävlingen.

Medan Team Persbrandt koncentrerar sig på rally med den klassiskt röda Volvo PV:n gör reportern Tom Bertling reportage om några av de allra mest spektakulära ekipagen i Midnattssolsrallyt och dess ägare.

Det är delar av innehållet i del 1 av 6 i programserien.
07-09-18 Svartnäsrallyt ställs in
SMK Dala Falun tvingas ställa in Svartnäsrallyt den 22 septempger pga för få anmälda
07-09-14 Samma förare och samma bil som för fyrtio år sedan. Nu kör man igen!
Snacka om jubileum för rallyföraren Krister Wigren, tävlande för Arlövs MC, när det imorgon är dags för den 43:e upplagan av rallyklassikern TV-Svängen. För exakt fyrtio år sedan stod Krister på startlinjen i Hörby med sin vassa Saab Sport av 1964 års modell och imorgon är det dags igen. Samma förare, samma bil och samma tävling, kan det bli mer jubileum än så?
Kristers kompis Bo Nilsson från Malmö, som för övrigt körde samma TV-Sväng 1967 men bröt, minns hur det gick för fyrtio år sedan.
- Krister och hans kartläsare Roland Hylén, hade lite otur och åkte av vägen ett par gånger. Saaben var lite småbucklig när man kom i mål och på den tiden fick man tidstillägg för "skadeprickar", minns Bo.

Krister tyckte inte ens det var lönt att efterbesiktiga den knöliga Saaben. Med alla sina skador var det kört, resonerade han.
- Jag och kompisarna envisades och till sist lyckades vi få honom att åka i mål och efterbesiktiga. Döm om hans förvåning när han, trots 45 sekunders tidstillägg slutade tvåa i klassen efter en smålänning.
- Utan skadorna hade han alltså vunnit med 44 sekunder!
Efter fyrtio år står så Krister åter i Hörby i morgon för att åka TV-Svängen. Saab Sporten är densamma men hjälmen och även kartläsaren, Per Hågeman är av nyare datum
Var Saaben har funnits alla dess år är lite oklart för året efter, 1968 var den såld och Krister åkte Saab V4 i TV-Svängen istället. Men sedan några år tillbaka finns Sporten åter hemma hos Krister och vad var då lämpligare än att lufta den i rallyklassikern nummer ett.
07-09-14 Jimmy tar timeout från internationellt tävlande resten av året - men lägger inte av!
-"Under IRC-tävlingen i Zlín (Tjeckien) fick jag natten mellan lördagen och söndagen en magåkomma. På söndagsmorgonen kände jag mig rätt matt och orkeslös, men vi beslutade att vi skulle prova och se hur det gick. Tyvärr kände jag nästan direkt efter starten på dagens första sträcka att jag hade svårt att hålla fokus samt bedöma avståndet. Då beslutade vi enhälligt att kasta in handduken då en fortsättning av tävlingen ansågs alltför riskabel, dels för oss själva samt för åskådarna. Senare under söndagen ådrog jag mig feber och lätt yrsel som satt i några dagar samt att jag inte känt mig pigg under några veckor.
Med anledning av detta så beslutade jag och Peugeot-teamet att jag avstår de tilltänkta IRC-tävlingarna i San Remo och Schweiz. Däremot tänker jag åka några mindre tävlingar i Forden under hösten och tar nya tag till 2008.

Min målsättning är givetvis fortfarande att köra rally på hög nivå.
www.jimmyjoge.com
07-09-12 Joge tar time out - Peugeot hårdsatsar 2008
Peugeots rallyförare Jimmy Joge tar time out! Den duktige östgöten - som blev svensk mästare i en Peugeot 206 WRC förra året - drabbades av yrsel och magproblem i samband med IRC-tävlingen i Tjeckien för några veckor sedan:
- Eftersom det var andra gången det hände så har jag valt att ta en paus från rallytävlandet, säger Jimmy. Som fattat beslutet tillsammans med det svenska Peugeot-teamets teamchef Gert Blomquist.

Inför den här säsongen valde Peugeot Sverige att byta ut vinnarbilen från förra säsongen mot en Peugeot 207 Super 2000. Bilen - och bilklassen - är helt ny men av många tippad som framtidens stora rallyklass. Flera biltillverkare har nappat på idén och redan i år har S2000-bilarna fått en egen, TV-sänd serie via Eurosport - IRC, Intercontinental Rallye Challenge.

Planen för i år var att köra fyra deltävlingar i IRC. Två av dessa kördes - Rally Ryssland i juli och Rally Barum i Tjeckien. San Remo Rallyt i Italien och Rally du Valais i Schweiz återstår:
- Vi har fått förfrågningar både från enskilda förare och från andra team ute i Europa, så intresset för vår 207 Super 2000 är stort, säger Gert Blomquist.
- Tillsammans med motorsportansvarig på Peugeot Sverige, Per Brinkenberg, har vi beslutat att satsa på att köra IRC-serien nästa år, berättar Gert.
- Förare är inte klart ännu. Däremot har vi igång diskussioner med tilltänkta samarbetspartners och sponsorer för en internationell satsning.

SVENSK SPORTVAGNSSERIE!
Peugeot Sverige avslöjar dessutom en ny, stor svensk racingsatsning redan nästa säsong.
- Det är riktigt. Det handlar om en mycket intressant sportvagnsklass, Peugeot 207 Spider Cup. Klassen körs redan i Frankrike och har blivit mycket populär. Internationellt körs 207 Spider Cup som inbjudningsklass till vissa Le Mans- och WTCC-tävlingar, och i Sverige pratar vi med STCC-organisationen.

Peugeot i Sverige, men även i Danmark, har bestämt sig för en storsatsning på denna racingklass. Det tekniska reglementet blir lika i alla länder, vilket innebär att utbudet av tävlingstillfällen blir stort. Både svenska och danska förare kan tävla i respektive länder och kan även delta i den internationella serien. Det som gör det riktigt spännade är att man kan komma igång att tävla i en kompetent racingklass för en kostnad som är överkomlig för de flesta.
- Det ska bli mycket spännande att dra igång detta projekt, säger Gert Blomquist. Ni som vill veta mer är välkomna till Mantorp och STCC-finalen.
07-09-11 Både vin och vatten efter den femte SM deltävlingen Befab Trofén
På fredagens andra sträcka fick vi punktering och kunde bara linka i mål. Efter bytet fanns inga fler reservhjul ifall en punkteringen skulle uppstå igen. Därför åkte vi försiktigt på de resterande 3 sträckorna och inför lördagen låg vi enbart på en 18 plats totalt. På lördagen attackerade vi för fullt och vid målgång hade vi avancerat till en tionde plats i totallistan, jämfört med Sandvikens tävling där vi var sjunde snabbaste är vi inte nöjda med resultatet. Men det gav oss 9 nya SM poäng då vi var fyra i vår klass, vi har 40 poäng . Dick Wicksell tog 12 poäng genom en andra plats och knappade in 3 poäng på oss. Dick var bitvis mycket snabb och han har nu 34 poäng. Nu reparerar vi för fullt inför nästa SM tävling Kolsvarundan som går om 14 dagar. Lite körträning med 125 CC gokarten skall även hinnas med. Bifogar en fin åkbild från SSR.
Full gas spar tid /Johan Rudengren
07-09-11 Rekordstort startfält i den 43:e TV-Svängen
Lördagen den 15 september är det dags för fartfesten med stort F när SMK Hörby för fyrtiotredje året i rad, arrangerar rallytävlingen TV-Svängen. Årets upplaga har dessutom lockat snudd på rekordstort startfält.
- Just nu har vi 143 anmälda och det är i princip fullt, berättar tävlingsledaren Mia Nilsson.
- Så här många deltagare har vi inte haft sedan någon gång på nittiotalet vilket naturligtvis är jätteroligt!

En av anledningarna till det stora intresset är att TV-svängen är finaltävling i Sverige-Serien för Volvo Original, landets största tävlingserie utanför Rally-SM. Lite tråkigt är att samtliga klassegrare redan är klara medan det fortfarande är helt öppet om placeringarna bakom. Totalt fyrtiofyra vilda Volvoåkare från hela landet kommer till Hörby på lördag. Att intresset för serien är stort visar det faktum att två förare, Nils och Emil Fransson åker ända från Västerbotten till TV-Svängen.
- Båda två har chans på medalj och det är nästan så man hoppas de ska lyckas, med tanke på den långa resvägen, konstaterar Mia.

I Sverige-Serien tror Mia mycket på SMK Hörbys egen Magnus Larsson som ligger sexa i B-klassen inför finalen. Magnus vann klassen i fjol, även om det då var klenare motstånd. Med lite tur kan Magnus avancera uppåt i tabellen och hemmaplan kan vara ett trumfkort. Nu är det inte bara Volvobilar i TV-Svängen. En extra krydda är Riksmästerskapet för både Historiska Rallybilar och Tjejer. Här är inget avgjort och en enda tävling återstår efter TV-Svängen. Det är stenhårt i toppen och den kvartett som främst kämpar om slutsegern, Erik Uppsäll, Skepptuna, Jan Hagberg, Kind, Kenneth Waltersson , Anderstorp och K-B Ling från Kolsva finns alla på plats i Hörby.
- De klassiska rallybilarna blir allt populärare och det är naturligtvis kul att hela topp-trion kommer till TV-Svängen. Att plocka ut någon favorit här är inte lätt, men jag tror Uppsäll i sin Saab blir tuff, menar Mia.

Efter tre körda tävlingar leder göteborgskan Lena Sandelius Tjejernas eget RM. Det ser dessutom ut som att Lena kommer att ta hem guldet, då hon leder tio poäng före skånskan Carina Gullberg från Dalby. TV-Svängen ingår även i Rally-DM för både Södra distriktet och Småland. Det är här som totalsegraren i TV-Svängen troligen återfinns. I fjol slutade Hässleholms Stoffe Nilsson i sin Subaru tvåa, knappt slagen av SM-åkaren Mats Jonsson. I år finns inte Mats på plats och då blir Stoffe svårstoppad.
- Enda riktiga hotet mot honom är vår egen Joachim Grahn i sin Mitsubishi, han vann TV-Svängen så sent som 2005, berättar Mia.
- Men jag tror att Jocke kört för lite i år för att verkligen kunna utmana, men hoppas kan man!

Att SMK Hörby är den dominerande rallyklubben i södra Sverige visas med tydlighet i TV-Svängen, då hela tjugonio ekipage har SMK Hörby som klubbadress. Naturligtvis något som gläder Mia, men samtidigt vållar problem. TV-Svängen kräver cirka 300 funktionärer och dessa är inte lätt att skaka fram när så många hemmaekipage deltar i tävlingen.
- Tyvärr blir det svårare och svårare att engagera funktionärer för vart år, konstaterar Mia.
- Nu har vi fått ihop tillräckligt antal, men det har helt klart varit jobbigt...

Tävlingen avgörs på sex fina, krokiga och tuffa specialsträckor med Hörby som centralort. TV-Svängen är en stor publikfest och har varit så sedan första året 1965 och är utan tvekan mellanskånes största årliga sportevangemang. Första start är klockan 10.01 från Parktorget i centrala Hörby


Resultatlistan finns även tillgänglig på www.resultatservice.com, klicka på Resultat: TV-Svängen,
detta från söndagsmorgon.
07-09-09 Sandell tvåa i Serbien
Serbiska Interspeed Rally blev en jämn tillställning där Patrik Sandell och den flerfaldige Serbiske Mästaren Vladan Petrovic turades om att hålla ledarplatsen. Till slut blev det en turboslang som fällde avgörandet på sista sträckan, till serbens fördel.
-. ”Vi ledde med 2,2 sekunder inför sista sträckan, så det var en riktig fajt. Men åtta kilometer in på sträckan lossnade en turboslang, och då insåg vi att segern var körd för oss. Vi satte på varningsblinkersen och puttrade på in i mål. Vi visste att vi hade tre minuter ner till trean, så det var lugnt” berättar Patrik Sandell.
- ”Vi får ändå vara nöjda med andraplatsen. Det var vår första tävling i en fyrhjulsdriven bil på asfalt, och vår tredje på asfalt överhuvudtaget, så det har varit en otroligt lärorik helg” säger Patrik.

Nästa tävling är det katalanska JVM-rallyt början av oktober.
07-09-08 Carl Lamm ställs in
Norrköpings MK ställer in Carl Lamm som skulle körts 15 september.
07-09-07 Sandell i ledning efter första sträckan i Serbien
Patrik Sandell och Emil Axelsson leder asfaltsrallyt i Serbien efter den inledande sträckan idag. Patrik och Emil startar i den Mitsubishi Evo 9:a som Milos Komljinovic ordnat åt dem i GrN.
- "Bilen kändes bra, men det var lite ovant med vikten och fyrhjulsdrift. I morgon är det sex snabba sträckor" säger Patrik.

GrN efter SS1
1. Sandell 1:36,0
2. Draga +6,3
3. Drasko +7,6
07-09-06 Fridaspecialens inbjudan uppdaterad med Utbildningsrally
Av misstag fanns inte Utbildningsrally med i Vänersborgs MK´s rallytävling Fridaspecialen som körs 30 september. Men GIVETVIS ska utbildningsrally vara med och ni är hjärtligt välkomna! Inbjudan är nu uppdaterad bland inbjudningarna (eller direkt här>>)
07-09-04 Sandell tävlar i Serbien
Senare idag åker Patrik Sandell och Emil Axelsson till Belgrad för ett inhopp i det serbiska mästerskapet. Tävlingen heter Interspeed Rally. Det är ett asfaltsrally med ca tio mil specialsträckor.
- ”Vi är inbjudna av Milos Komljenovic, som tävlar i Junior-VM i en Renault liksom oss. Hans familjeföretag är huvudsponsorer till rallyt och nu har han ordnat fram en Mitsubishi Evo 9 Grupp N som vi ska få tävla med. Förhoppningsvis hinner vi åka en test innan eftersom jag har inte kört en sån bil på asfalt tidigare” säger Patrik Sandell.

För Emil och Patrik, som blev diskvalificerade i Rally Tyskland för ett par veckor sedan, kommer inhoppet lägligt.
- ”Vi hann ju bara åka en dag i Tyskland senast. Så för oss är det perfekt att få den här chansen att åka mer asfalt. Det är det vi behöver. Det blir en perfekt uppladdning inför nästa VM-deltävling i Spanien” säger Patrik Sandell.
07-09-02 Bakhjulsdrivet och klassiker nyheter i årets Rally Xplosion
Nya klasser
Sedan premiären för Rally Xplosion 2001 har det körts med bara två klasser, två eller fyrhjulsdrivna bilar. I årets minixplosion testades med en ny klassindelning, bakhjulsdrivet och framhjulsdrivet samt fyrhjulsdrivet. Försöket slog mycket väl ut hos både förare och publik.

Bak eller framhjulsdrivet
Årets rally Xplosion kommer att köra med delad tvåhjulsdriven klass. Fram eller bakhjulsdrivet, vi hoppas att detta skall locka fler publikfriande bakhjulsdrivna bilar i startfältet. Redan i fjol hade vi besök av mycket sevärda norska förare i form av Herrgården, och Lippert i potenta BMW M3 och Hauger med sin skönsjungande Mazda RX 7 som tyvärr inte fick till inställningarna innan utslagningen. Revansch krävdes med kommentaren, - nu vet vi läxan.

Klassiker
Som grädde på moset så bjuder vi även in klassikerna i en klass till årets tävling. Det betyder att vi kan komma att få se rally både med bilar som inte är nyare än 65-års modell och dagens rallymonster.

Fyra vinnare
Kortfattat kommer årets Rally Xplosion att kora fyra segrare. Klassiker, bakhjulsdrivet, framhjulsdrivet och fyrhjulsdrivet.
Sent datum för både Sverige och Norge Datumet för årets tävling är sent i Oktober då augusti och september Har varit "överhettade" vad gäller mästerskapstävlingar. Datumet bör passa alla förare som kör Svenska och Norska mästerskapen, Ja givetvis är förare från Danmark och Finland också välkomna. Förhoppningen är att årets Xplosion kan ses som en säsongsavlutning.

Direktkvalificerade
De snabbaste från 2006 års Xplosion och årets mini xplosion är direktkvalificerade till söndagens utslagning.

De förare som är direktkvalificerade är:
Fyrhjulsdrivet (4WD) Dick Larsson, Martin Lundqvist, Hans-Erik Weng, Niklas Hägg (2006) Peter Dahlgren och Roger Enlund (mini X)
Framhjulsdrivet (FWD) Jan-Erik Eriksson, Patrik Sjöberg,Lars Davidsson, Anders Eriksson (2006) Johan Eriksson och Lars Fältman (mini X)
Bakhjulsdrivet (RWD) Illpo Sällinen och Roland Wallon (mini X)

Två dagars tävling!
För att möta efterfrågan från förarhåll så kommer även årets tävling att köras en helg , Lördagen –Söndag den 20-21 Oktober. Under lördagen kommer det att köras tidskval
Startordningen seedas om efter varje kvalomgång så vi kommer hela dagen bjuda publiken på jämna heat och de snabbaste förarna kommer givetvis sist. På söndagen köres elimineringsstege med direktutslagning.

Dubbla varv!
För att öka på spänningen och underhållningsvärdet för både förare och publik så körs söndagen elimineringsheat i årets Rally Xplosion över dubbla varv. Det betyder att när bägge förarna kört ett varv på varje spår,(målgång tidigare år) så kan publiken se exakt hur de ligger till när de går ut på andra varvet. Svensexa i fjol, först att anmäla sig i år! I fjol fick Tony "Tigern" Berglund sig en åktur i av norske Tommy Herrgården i hans mycket potenta BMW M3 på sin svensexa. I år var Tony först med att anmäla sig i den bakhjulsdrivna klassen.

Rally Xplosion för sjunde året!
På bilsportmässan 2001 presenterades Rally Xplosion som begrepp förta gången. Närmare 3 000 personer trotsade spöregn för att se både Stig Blomqvist och Björn Waldegård till slut få ge sig mot Mr Xplosion Dick Wiksell. Bygget med att skapa en fullständig super-specialarena har pågått ständigt och Rally Xplosion har förbättrats varje år. Nu är bandelen färdig och förbättring av depå mm står på tur.

Boka in den 20-21 Oktober för fartfest i Västerås !

Vi återkommer med fler nyheter !
Info: Vms.u.se
07-08-29 Sommarvalsen flyttas till 27 oktober
SMK Uppsalas rally Sommarvalsen flyttas från 1 september till 27 oktober.
07-08-26 Joge tvingades bryta
Med fem sträckor kvar att köra tvingades den svenske rallyföraren Jimmy Joge att kasta in handduken. Det skedde efter första sträckan den sista dagen i tjeckiska Barum Rally, en deltävling i nya IRC-serien, Intercontinental Rally Challenge.
- Magen krånglade på söndagsmorgonen. Vi försökte köra vidare, men efter första sträckan kändes det alltför osäkert att fortsätta. Kvar att köra hade vi bland annat en tremila-sträcka, som skulle köras två gånger.
- Och med en snittfart på 120 km/h på en smal och krävande asfaltsträcka är det rent ansvarslöst att köra, om man inte fungerar fysiskt, förklarade Jimmy.

När det svenska Peugeot-teamet gav upp låg man på en relativt blygsam 23:e plats totalt. Men det fanns hyggliga förutsättningarna att avancera. Det var nämligen massor av förare som tvingades bryta tävlingen på de snabba, omväxlande och ytterst krävande asfaltvägar i Tjeckien.

Tävlingen var det svenska Peugeot-teamets andra start i den nya IRC-serien, som hårdbevakas av Eurosport. Den första - på grus i Ryssland - bröt man efter att ha slagits om ledningen med bl a finska stjärnan Anton Alén. Även Alen tvingades bryta den här gången. En annan förare som bröt var belgaren Freddy Loix, som ledde inför sista etappen.

Om det inte gick bra för Jimmy och hans codriver Mathias Gårdman gick det desto bättre för märkeskollegerna Nicolas Vouilloz och Enrigue Garcia Ojeda.De två kör - precis som Jimmy - var sin Peugeot 207 S2000. Fransmannen Vouilloz vann nämligen tredagarstävlingen totalt på tiden 2.28.10,8, 16,3 före spanjoren Ojeda. Andraplats innebär att Ojeda tar över serieledningen totalt, när tre deltävlingar återstår. Tidigare serieledaren, Italiens Andrea Navarra, slutade den här gången på sjunde plats, 4 min och 47 sekunder bakom segraren. Navarra är dock fortfarande tvåa i sammandraget, fem poäng bakom Peugeot-föraren. Och eftersom nästa deltävling i serien körs i Italien (i slutet av september) lär kampen fortsätta.
07-08-22 Team SLIREJ på rekordmässa och redo för SM
Klockan 09:00 slog Mitta mässan upp sina portar inför en förväntansfull åkarkår. Över 110 företag samlades för att under fredag och lördag visa upp sig för sina kunder. Mässan arrangeras för 4:e gången och växer stadigt och man kunde på lördag eftermiddag räkna in över 6 000 besökare.

Intresset för Team SLIREJ´s Mitsubishi har under hela helgen varit stort och Tommy har fått svara på mycket frågor om bilen och teamets satsning på rally SM
-Ja det har varit kul att det blir uppskattat att vi har haft bilen i montern. Tyvärr kan man inte stå vid bilen allt för mycket då jag måste sköta mina kunder, men vi helt klart många som håller koll på oss och vår framfart i TV och övrig media.

Förutom det så har teamet varit exponerad i den mässtidning delades ut i ca 15 000 exemplar. Nu fortsätter förberedelserna inför nästa SM tävling. Tommy och Fredrik har åkt ca 10 mil träning av noter och räknar med att åka minst lika mycket till i tävlingsbilen inför helgens bravader.
-Ja vi måste gnugga några mil för att trimma in vårt samarbete i bilen och låta Fredrik få känslan av farten mellan kurvorna i en 4WD bil som våran. Det är ganska stor skillnad på acceleration mot en 2WD bil medans dom har högre kurvhastighet pga lättare bil.

Tommy och Fredrik beger sig ner till Askersund på torsdag eftermiddag och kommer att träna sträckorna under fredagen. Kl 18:00 på fredag kväll drar så tävlingen igång, med start inne på stora torget i Askersund. Teamet ligger inför tävlingen på en 2: a plats i SM och kommer att kämpa hårt för att behålla den. Men konkurrensen i klassen är knivskarp så det blir knivskarp så det blir tufft.
07-08-22 Jonas Kruse lämnar återbud till SM-rallyt i Askersund
Rallymästaren och TV-kommentatorn Jonas Kruse kommer inte till start i helgens SM-rally i Askersund. Det innebär att arrangerande MK Ran tappar ett av rallyts riktigt stora publika dragplåster i den fyrhjulsdrivna WRC-klassen.
- Tiden räcker inte till, utan vi tvingas komma med sista minuten-lösningar för att kunna köra. Det tycker jag inte om, så nu satsar vi istället på de två närmaste SM-deltävlingarna efter Askersund och inte minst att komma väl förberedd till dem, förklarar Jonas Kruse.

Kruse, 41 år gammal, bl a svensk och norsk rallymästare och i dag stallchef för ett av Renaults två JVM-team, gjorde SM-comeback i våras med en Ford Focus WRC. I det senaste SM-rallyt slutade äventyret på taket, dock efter en stark körning.
- Det är historia nu, men misstaget har kostat både tid och pengar, säger Kruse och tillägger att även ekonomin spelat in när han valt att tacka återbud.
- Kommer man inte väl förberedd känns det som att slänga pengarna i sjön. Dessutom är risken för nya misstag överhängande.

SM-rallyt i Askersund, Rejmeknixen, avgörs fredag-lördag.
07-08-21 Joge och Peugeot tävlar i Tjeckien
Jimmy Joge skrällde rejält när det svenska Peugeot-teamet debuterade i den nya internationella rallyserien IRC (Intercontinental Rally Challenge). Då fightades svensken med finske stjärnan Anton Alen om ledningen i Rally Ryssland. Nu satsar det svenska teamet på start i tjeckiska Barum Rally den 24-26
aug. IRC arrangerar tillsammans med Eurosport som direktsänder från rallyt vid ett flertal tillfällen under helgen.
Om var det tufft motstånd på de ryska grusvägarna så blir det ännutuffare på asfalten i Tjeckien:
- Det är sammanlagt 53 bilar anmälda i klassen - 15 Super 2000-bilar av den typ som vi själva använder och dessutom 38 turboladdade N4-bilar, säger jimmy Joge. Som inte ens vill försöka tippa utgången:
- Även om jag trivs på asfalt så har vi t ex ingen aning om hur vägarna ser ut i tävlingsområdet. Och startlistan formligen vimlar av duktigaasfaltspecialister...

Förra året vann det svenska Peugeot-teamet SM-guld i den trimmade 4-hjulsdrivna klassen. Då körde man en Peugeot 206 WRC. Inför den här säsongen valde man att tävla i den nya så kallade Super 2000-klassen. Bilarna i den nya klassen är fyrhjulsdrivna men saknar turbo. Den svenska bilen - en Peugeot 207 S2000 - var klar i sista sekunden innan Svenska Rallyt i vintras. Därefter har teamet jobbat febrilt för att testa och utveckla bilen på alla underlag I dag är team-medlemmarna väldigt nöjda med slutresultatet.
- Starten i Rally Barum är på sätt och viss sista testtävlingen. Om det fungerar i Tjeckien har vi ett perfekt utgångsläge inför framtiden, kommenterar Jimmy. Som får en ny codriver i den här tävlingen. I Rally Barum kommer östgöten Mattias Gårdman, 34 att sitta i högerstolen.
- Mattias är erfaren och har testat även ett par VM-starter tidigare, så det kommer säkert att fungera bra. Mattias Andersson har valt att kliva av på grund av familjeskäl.

Barum Rally startar med en drygt 9 km lång specialsträcka inne i centrala Zlín, som är centralort för den tre dagar långa tävlingen. Tävlingen omfattar 15 specialsträckor (varav de flesta körs mer än en gång) på sammanlagt 26 mil utmed en nära 75 mil lång bansträckning.

Totalt startar 133 tävlingsteam från 13 europeiska länder och förarkvaliteten är hög - drygt dussinet av förarna är t ex FIA-seedade. Bland förhandsfavoriterna nämns i första hand de främsta Super 2000-förarna med Navarra, Alén och Ojeda i spetsen men också italienaren Renato Travaglia, som gör debut i en S2000-bil, och belgaren Freddy Loix nämns som tänkbara vinnare. Bland förarna i de 38 N4-bilarna finns t ex EM-ledande Dimitar Iliev från Bulgarien och förra årets totalsegrare i tävlingen, hemmafavoriten Roman Kresta.

IRC toppas inför den tjeckiska deltävlingen av Italiens Andrea Navarra, en poäng före Enrigue Garcia Ojeda från Spanien. Finske Anton Alen är bäste nordbo på en fjärdeplats, bara en poäng bakom trean, fransmannen
Nicolas Vouilloz. Hittills har ingen av förarna klarat av att vinna mer än en deltävling var: Navarra vann premiären i Afrika, Vouilloz segrade i Turkiet, Luca Rossetti från Italien - sexa i sammandraget - vann i Belgien, Anton Alén i Ryssland och femteplacerade Giandomenico Basso segrade på Madeira nyligen.

Den ende av toppförarna som ännu inte vunnit en deltävling är andraplacerade Enrigues Garcia Ojeda. Å andra sidan har den spanske Peugeot-föraren varit säkerheten själv så här långt och hittills kört hem två andra- och två tredjeplatser. Trots att Jimmy bara startat i en deltävling - som han dessutom bröt - nämns svensken redan med respekt i seriesammanhang:
- Vi blev väldigt uppmärksammade i Ryssland och fick mycket
uppmärksamhet i TV-sändningarna i Eurosport, som specialbevakar den nya tävlingsserien, kommenterar Jimmy.
07-08-17 Fryksdalens MK inbjuder till lokaltävling
Reservera söndagen den 23/9 2007, för då bjuder Fryksdalens MK in Er till en lokal rallytävling strax utanför Sunne. I och med att det är en lokal tävling så får det vara max 40 st startande. Billigt är det också, vi räknar med en startavgift på 300 kr. Lämplig som klubbtävling för Värmlandsklubbar. Officiell inbjudan kommer senare här på Motorsport i Värmland.
Övriga upplysningar besvaras av erik waldenström på tel 0565-50041.
07-08-14 Carlsson i diskussioner kring både Super 2000 och WRC
Några månader har gått sedan Daniel Carlsson bröt Rallye Italia-Sardinia innan starten
på första sträckan, något som gav upphov till rabalder hos Internationella
Bilsportförbundet (FIA). Att bryta tävlingen innan första sträckan var enligt förbundet
en förödmjukelse av sporten och Carlsson diskades från resten av VM-säsongen. Själv
tog han dock beslutet med ro – och är nu på väg tillbaka i hetluften. För tillfället för
svensken diskussioner med flera olika team i den nya Super 2000-klassen och även
några WRC-team.

Med lite distans till situationen konstaterar Carlsson att beslutet att avbryta VM-satsningen på
Sardinien var helt rätt. Elaka rykten pratade flitigt om ekonomiska problem, något som dock
bara var en liten del av sanningen:
- Jag och teamet var utlovade det bästa materialet som fanns av Citroën Sport i Frankrike. Vi
skulle få samma bil som Loeb vann VM med förra året! Snart förstod vi att så inte var fallet,
och ju längre säsongen gick så insåg vi att vi inte skulle få tillräckligt bra grejer för att göra
toppresultat. Jag och mina samarbetspartners gick in i denna satsning för att kunna slåss med
de allra bästa, med pallplatser och placeringar inom topp fem. När man då inser att det inte
finns en chans att uppnå sådana resultat med den bil man har är det klart att alla tappar
motivationen att fortsätta. Därför drog vi oss ur! Att min mycket duktiga teamkamrat Manfred
Stohl inte gjort resultat bättre än topp åtta i de två rallyn som gått sedan vi drog oss ur är en
indikation på att vi fattade helt rätt beslut – trots att det fick orimliga konsekvenser, säger
Daniel.

Daniel övervägde att överklaga beslutet om diskning från resten av årets VM-säsong – ett
beslut som baserades på en paragraf i reglerna som säger att domarna vid en tävling kan stifta
egna regler – men avstod. Att överklaga kostar stora pengar – och vid en överklagan är det
FIA själva som avgör ödet. Detta gör chansen att få beslutet ändrat nära noll – hur konstigt det
än kan tyckas. Möjligen insåg även FIA snart själva hur konstigt beslut de fattat, eftersom de
nästan omedelbart drog tillbaka diskningen av Denis Giraudet, Daniels kartläsare.
Trots en slitsam vår, diskningar och tjafs är det en allt annat än bitter Daniel som nu blickar
framåt. Han har hunnit med att vila ut under sommaren, njuta av solen ute på Vänern och
07-08-13 OBS! Sista anmälan till Sommarvalsen 24/8
Sista anmälningsdag till SMK Uppsalas tävling Sommarvalsen är 24/8 kl. 18.00. Tävlingen går av stapeln den 1 september och du hittar mer info under inbjudan.
07-08-12 Bra rally för Rudengren trots att de tvingades bryta efter målgång
Igår tävlade vi i Götene i en mindre, men välordnad tävling på 35 km SS fördelat på 4 SS. Vi var snabbast på första sträckan med 9,8 sekunder fortsatte med att ta några tiondelar på SS 2 och 3. Närmast bakom oss låg Håkan Svensson, vi hade 10 sekunder marginal inför sista sträckan. I målsvängen brast alla hjulbultar på höger fram men vi kunde turligt nog ta en sväng ut i en havreåker innan vi vinglade i mål. Trots denna lilla avåkning var vi bara 0,6 sekunder efter snabbast i mål. Vi valde tyvärr att bryta direkt efter sträckan för att spara bilen, så något pris fick vi inte med oss hem. Men det viktiga var ju att veta att tempot fanns i kroppen. Nu närmast väntar Rejmeknixen i Askersund den 24/25 augusti, det är den fjärde SM deltävlingen. Det är 14 anmälda i vår klass och målsättningen är fortsatt att minst vara blad de tre snabbaste i mål.

07-08-12 Duntis 4 Parallell Sprint för rallybilar - Anmälningstiden går snart ut!
Snart håller anmälningstider att gå ut till Duntiscupen 4. Passa på att anmäla innan tiden går ut måndagen den 13 aug kl 16,00. Inbjudan hittar du bland inbjudningarna.
07-08-12 KP Motorsport om Götenerundan
Totalt kom över 100 bilar till start i Götene Motorklubbs rallytävling Götenerundan. Kent Persson och Lars Inge Björlin ställde upp i klassen för trimmade tvåhjulsdrivna bilar. Trots att Götenerundan är en mindre lokal tävling var startfältet riktigt tufft med flera förare från toppen av både SuperCupen och SM.

Redan på första sträckan fick flera problem, Tom Carlsson åkte av vägen och Thomas Thunström blev stående några kilometer från starten. Även Kent fick problem:
- Vi krökte en växelwire på första sträckan så jag var tvungen att ta det lugnt i växlingarna resten av tävlingen för att inte göra problemet värre. Som tur var höll det hela tävlingen men det är störande att ha i bakhuvudet att det kan vara slutkört när som helst, berättar Kent.

Efter att tagit en sträckseger på andra sträckan var Kent uppe på andraplats efter Anders Persson från Göteborg. Inför sista sträckan var fighten om placeringarna stenhård, Kent och Christer Steen låg sekundlika med flera förare hack i häl. Efter en mindre avåkning tappade Kent värdefulla sekunder och fick istället nöja sig med en fjärdeplats av totalt 26 startande i klassen.

Teamets Hemsida http://kpmotorsport.net

07-08-10 Lindforsrundan ställs in
Lindforsrundan 2007-08-18, Kils MK Bil, är inställd på grund av för få anmälda.
Team SLIREJ åker Gotland Grand National
Mitt i uppladdningen för nästa SM tävling så har Tommy anmält sig till Gotland Grand National (GGN).

Men Tommy kommer inte att vara ensam från Teamet som åker, utan även mekanikern Olle Gertman, och Tommys äldre bror Christer ansluter sig till teamet för att åka.
-Det skall bli jättekul men här kan vi nog inte räkna med några topplaceringar är jag rädd. Det blir nog en upplevelse att åka och det är för mig bara en kul grej och jag är glad om jag kommer runt ett varv.

GGN är världens största Endurotävling och brukar dra över 2000 startande.
-Ja nu skall vi se vilken som är team bäst i GGN. Visserligen är inte Olle anmäld än men vi skall nog tjata dit han.
Teamet håller på för fullt att fixa med bilen inför tävlingen i Askersund. En ändring i teamet är att Co Askersund. En ändring i teamet är att Co-drivern kommer att vara ny nästa tävling och heter Fredrik Prosén..
-Ja Håkan har fått erbjudande av Victor Henriksson som han känner att han inte kan tacka nej till då deras team även satsar på utlandstävlingar som Håkan alltid velat göra. Vi i teamet önskar Håkan lycka till i hans fortsatta karriär hälsar samtidigt Fredrik in i Fredrik in i teamet.
07-07-29 Trots problem blev Fredrik fyra
Vilda Ryd Racet i Ryd stod värd för femte deltävlingen i Fordcupen under Lördagen. En hektisk vecka i garaget var över och med ny lack! (röd) och ny stripning blev bilen riktigt snygg. Men det var knappt att teamet kunde komma till start. För innan bilen skulle besiktas så gick inte högerhjulet runt. Något med den nya drivaxeln var fel. Efter mycket tänkande o grubblande förstod teamet att något annat måste vara fel. Det visde sig att ett motorfäste satt fel. 3 timmar innan start började det hektiska arbetet i ett lånat garage, bort med allt i motorutrymmet så man kunde byta fästet.
- Det var absolut det värsta jag varit med om, klockan gick så fort, säger Fredrik. Men vid kvart i tolv så kunde vi besikta, men då uppstod nya problem!
- Vi körde ur besiktningshallen och bilen började gå varm,säger Fredrik. Jaja tänkte jag det är väl bara att byta en säkring. Men det var inte bara det som var problemet. Vi fick inte igång fläkten som ska gå på automatiskt när inte farten luftar motorn. Men efter mycket omkopplande och hektiskt arbete så kom vi till starten med en minuts mariginal.
- Det är ju inte världens bästa uppladdning att meka i tre timmar innan start men det gick och mina mekaniker bör få hederspris för denna insatts samt ett stort tack till min fordkompis Henrik Karlsson som lånade ut sitt garage.

Målet var redan satt vi skulle i mål för att ta poäng i cupen och ta tillbaka lite självförtroende från kraschen i Sydsvenska för två månader sedan. Därför började Fredrik och Erik med lite avvaktande körning på de första sträckorna. Kraftiga regnskurar gjorde också vägarna väldigt svårkörda.
- Det var lervälling på stora delar av sträckorna. Vi var faktiskt av på ett ställe men det var ingen fara, just där låg det nämligen inte någon sten vilket jag är glad för, säger Fredrik.
Sista sträckan var dock en snabb bred sträcka som passade Fredrik bra.
- Vi fick till den sträckan bra tycker jag. Vår plan följde vi till punkt och pricka och nu ska vi fortsätta den planen. För vi ska ha ett bra tempo när Sm körs i Askersund i augusti respektive Mantorp i början av september.

Summa sumarum så slutade Fredrik fyra i B-förarklassen och åtta i Fordcupen
07-07-29 Tredje gången gillt sätter en sten stopp för Nyman!
Joakim och och Bo har fått bryta Vilda Ryd Racet på den tredje specialsträckan med mekaniska problem.

Efter de två inledande sträckorna låg de på en tredje plats med endast ett fåtal sekunder upp till andra plats. Men på den tredje specialsträckan var det färdigkört för denna gång.

Ca 6 km in på den totalt 8 km långa sträckan kom grabbarna in i ett parti med en tvär vänsterkurva med stenmurar på båda sidor.
-"Det hade gått jättebra fram dit men i kombinationen slog vänster framhjul i stenmuren på innern och bilen gick upp på två hjul. Som tur i oturen fanns det en liten lucka i den yttre stenmuren så vi lyckades parera in bilen på två hjul och efter ca 10-15 meter gick bilen ner på alla fyra igen. Tyvärr slog det i så styggt i vänster fram så hela hjulupphägningen slogs sönder."

Så nu blir det några garagekvällar för teamet fram tills nästa tävling som ingår i både fordcup och SM. Och denna nere i Askersund.

Innan nästa tävling kommer teamet att lägga ett större test för att få köra av sig all oflyt som varit den sista tiden.
07-07-29 Gullstrand sensationellt överlägsen i Vilda Rydracet
Anders Gullstrand och hans co-driver Stina Cebers stortvivdes på rallyvägarna under Vilda Rydracet. De vann fyra av de fem sträckorna och vann Ford Flexifuelcupens deltävling med över en halv minut före tvåan Andreas Sjölander. Inte nog med att de kammade hem segern i Ford Flexifuel Cup, de var dessutom totalsnabbast bland de trimmade tvåhjulsdrivna bilarna, med sin lilla otrimmade Ford.
-"Nu j-vlar är vi med igen" skrattade en nöjd Anders i mål "Fortare än så här kan man helt enkelt inte köra Forden"

Anders och Stina visade verkligen sin styrka och kapacitet i lördags. De genomförde ett helt felfritt rally och slutade på en sensationell fjärdeplats bland de trimmade fyrhjulsdrivna bilarna. Vann gjorde Mats Jonsson, tvåa blev Andreas Magnusson och trea Stoffe Nilsson. Endast 24,6 sekunder bakom de betydligt motorsnabbare bilarna hittar vi Anders och Stina.

Mer information hittar du på www.andersgullstrand.se

Resultat Vilda Rydracet, Ford Flexufuel Cup
1. Anders Gullstrand 27.34,8
2. Andreas "Sjölla" Sjölander 28.09,4 +34,6
3. Victor Henriksson 28.10,6 +35,8
4. Patrik Johansson 28.25,2 +50,4
5. Mats Adielsson 28.27,1 +52,3

Resultat Ford Flexufuel Cup:
http://www.resultatservice.com/rally/2007/ryd/Flexifuel.pdf
Resultat Vildra Rydracet: http://www.resultatservice.com/rally/2007/ryd/slutres.pdf

07-07-28 Gullstrand/Cebers var omutlig i Ryd
Efter ett långt sommaruppehåll var det dags igen för Fiesta teamen att kämpa om poäng till den åtråvärda titeln ”Topdriver”. Platsen var nu Ryd i Småland och tävlingen hette ”Vilda Ryds Rallyt”. Tävlingen bestod av fem varierande fina sträckor. Banans förutsättningarna var oväntat bra trots ett långvarigt regnande under sommaren. Nitton team fanns på plats och det skulle bli kamp det märktes tydligt när teamen samlades innan start. Smålänningen Patrik Johansson hade nog största pressen på sig efter segern i Kristianstad och denna tävling får nog räknas lite som hemmatävling, både för dom och team Henrik Karlsson från Ryd.

Första sträckan var 5,5 km lång och där satta värmlänningarna Gullstrand/Cebers ribban för dagens tävling. Dom var snabbast tätt följd av Andreas Sjölander och Jimmy Holmkvist.
Andra sträckan som kördes i direkt följd var dagens längsta sträcka och där ökade Gullstrand ledningen med över sju (7) sekunder till Sjölander och Joakim Nyman, Fyra strax efter var Patrik Johansson.

Efter dom inledande två sträckorna var det en kort service i Ryd innan dom åkte iväg för att avverka ytterligare två sträckor. Det pratades inte mycket under servicen utan alla var fullt koncentrerade inför den svåra SS 3 som väntade.
Här satte Gullstrand spiken i kistan, han vann sträckan med åtta sekunder före Victor Henriksson och Sjölander trea. Värt att nämna är att på denna sträcka var värmlänningarna totaltsnabbast före samtliga 180 ekipage inklusive fyrhjulsdrivna bilar. Denna sträcka innehöll många överraskningar och några som fick känna på smålandstenarna var Nyman och Holmkvist som bägge blev kvar på sträckan efter stenkänning.

Dom två avslutande sträckorna förändrade inte toppställningen nämnvärt även om både Victor Henriksson och Andreas Sjölander ökade tempot på slutet och fick varsin sträckseger.
- Äntligen satt den!! ljublade Anders och Stina när dom rullade in till målet i Ryd som segrare i helgens Ford Flexifuel Cup tävling och dom blev dessutom fyra totalt. Grattis! Att dom har kapacitet vet vi alla inte minst efter förra årets kamp där dom förlorade totalsegern i cupen till Nyman vid sista deltävlingen. Ny var det äntligen deras tur att alla övriga gladdes åt deras framgång.

Top fem i Vilda Ryds Rallyt
1. Anders Gullstrand/Stina Cebers 27:45.7
2. Andreas Sjölander/Håkan Jacobsson 28:09.4
3. Victor Henriksson/Håkan Palm 28:10.6
4. Patrik Johansson/Jörgen Lindahl 28:25.2
5. Mats Adielsson/Peter Kurtén 28:27.1

Övriga resultat och cupställning kan läsa mer om på www.topdriver.se

Detta innebär att vi har haft fem olika segrare på fem deltävlingar och spänningen stiger ytterligare inför nästa deltävling i Askersund den 24-25 augusti.

** Anders och Stina fick fel tid på en av sträckorna och vann fyra av fem sträckor (vilket gör att Victor Henriksson inte fick någon sträckseger). Tiden ovan är INTE den officiella, eftersom Anders och Stina vann med 34-35 sekunder efter den officiella. (Webbans anmärkningar).
07-07-25 Nyman redo för fordcup
Vilda ryd startar kl 12.01 på Lördag och Team Nyman är riktigt taggad för att försvara ledningen i Fordcupen.. Efter ett längre uppehåll med Fordcup-deltävlingar så är det nu på lördag dags för att köra den femte av totalt åtta. Tävlingen heter Vilda Ryd och går i de småländska skogarna. Teamet är riktigt taggade och efter att ha varit i Norge och besegrat de norska fiestaförarna är självförtroendet på topp inför helgen. Bilen är fullt igenomgången och allt ska vara i tiptop.

I helgen kommer Bo Holmstrand att göra comeback i codriver-stolen, som senast i rally tröndelag gästläste med ett fint resultat.

Mer info kommer under helgen.
07-07-23 Både Andreas och Victor vann i England i helgen
Två av Ford Flexifuel-cups förarna tävlade i England i helgen som gick, vilket de gjorde med stil.

Andras "Sjölla "Sjölander deltog i Isle of Man Rally på krokiga asfatlsvägar mest kända för de årliga motorcykel tävlingarna. De som känner till förhållandena säger att det är bra att bara komma i mål när man kör där för första gången. Sjölla vann med nästan 3 minuters marginal och slutade på totalt 15 plats och som näst snabbaste 2-hjulsdrivna bil. Framför sig hade Sjölla bara en Super1600 bil. Vädrets makter hjälpte till med regn vilket gjorde vägarna bitvis såphala. Det i kombination med smala krokiga och hoppiga vägar gav nog Sjölla en rejäl utmaning och ryktet förtäljer att det satt fast gräs i ytterbackspeglarna efter rallyt på hans Fiesta ST trots att han aldrig varit av vägen.

Victor Henriksson, Nynäshamn gjorde utlandsdebut i helgen som gick i Swansey Bay Rally i Wales.
Han vann klassen och var snabbaste 2-hjulsdrivna bil, det bland drygt 200 startande. Rallyt kördes delvis på de berömda sträckorna som används i Rally Wales. Sträckorna som var oerhört svårkörda efter ihållande regn vilket gjorde underlaget väldigt löst och svårkört. Fästet var bitvis obefintligt och det sladdade till och med på raksträckorna. Vägarna blev så dåliga att bil-slakt var mer passande bitvis, redan på första sträckan försvann bakstötfångaren på Victors Fiesta ST trots att han inte var varken av vägen eller slog emot något utan den fastnade i underlaget då bilen bitvis kanade på underredet. På SS2 gick vänster fram stötdämpare sönder som de fick köra med även SS 3 varför det var bara skrot kvar av den efter sträckan. Tack vara snabba mekaniker byttes båda framstötdämparna vid service så det gick att fortsätta. På sista specialsträckan försvann styrservot så Victor fick köra 13 km utan servo och tur var väl att tävlingen då var över för så som Victor sa att det var de västa han varit med om, det gjorde ont i armarna och med det underlaget gick det knappt att vila ens på raksträckorna.

Viktor berättar vidare. -Det här var en prövning utan like, men det var en jättebra erfarenhet att få åka när det var så dåliga vägar, inte för att det var så mycket bilåka hela tiden men bra att få prova på. Man blir ju bortskämd av att köra på svenska vägar där det går att åka fullt som regel. Här så måste man anpassa sig hela tiden för att spara på materialet. Det var jättebra att ha Emil i kartläsarstolen för hans erfarenheter var till stor hjälp. Victor hade Emils Axelsson i kartläsarstolen i Wales, Emil som vanligtvis är kartläsare för Junior världsmästaren Patrik Sandell.

På söndag så följde Victor och Emil upp rallyt med att delta i Bradford Rally Classic med att köra en Super-Special som ren uppvisning inne på en arena tillsammans med många klassiska Grupp-B bilar. Ett event som arragenrades av företaget PPIK som sponsrade Victors start i England.

Det är ingen tid för vila för grabbarna för det är bråttom att få hem bilarna till Sverige för att hinna gå igenom dom innan nästa helg, för då körs nästa deltväling Ford Flexifuel-cup i Småländska Ryd där Andreas och Victor startar tillsammans med resten av Flexifuel-cups gänget.
07-07-22 Första riktiga tävlingen för Hällbo med i Evo IX
Äntligen är den riktiga tävlingspremiären genomförd, man kan mycket enkelt säga helt fantastiskt Kullings MS… Riktiga rallyvägar, bra arrangerat, klanderfritt!
Första sträckan fick vi en 3: e tid fast jag körde aldrig bilen, den gick som den ville… hade helt fel diffprogram och då blev den som bakhjulsdriven, kul i och för sig, men jag har inte köpt en fyrhjulsdriven bil för att åka ”sådär” och vingla. Andra sträckan tror jag vi hade 2: a tid efter Abris, och nu hade vi ett annat program för diffen, tänk att det kan göra sådan skillnad.

Inför tredje sträckan fick vi lite tid att prata med Abris, jag frågade bland annat om dessa program och efter ett gött skratt sa Bengt att det program jag hade kvar att prova var det som han åker på! Skit också, här har man slarvat bort två ss på att man inte kunde frågat innan, för nu funkade bilen perfekt, styrde och drog in i kurvorna.Det gick att köra helt avslappnat i linjerna på vägen och bygga fart genom kurvorna.

Inför fjärde och sista sträckan som var skjutfältet skilde det bara ca: 1,5 sek mellan oss och den unga talangen A.Magnusson och D.Good i en grupp A evo 5.Sträckan gick kanon för mig och Gugge, utom då kanske ”fejdande” bromsar med ungefär 5km kvar till slutet. Nu fick vi 5 sek i rumpan på Andreas och 15 sek på Abris och hans mycket duktiga P.Fogel på sträckan, men vi är så otroligt nöjda med premiären, för sjutton 3:a totalt, det kan man inte klaga på, eller hur? Jag och Gugge lärde oss massor om bilen, det var precis så vi tänkt oss om tävlingen.

Jag ska ta tillfälle att tacka Bengt och Christina för deras gästvänlighet och husrum, all heder åt er.

Det kommer att bli lugnt på tävlande till MK Ran har dras SM tävling i slutet på augusti, så nu har vi tid att titta igenom bilen, det är några saker som sak fixas till.

Jag ska försöka få tag på bilder från tävlingen så åter kommer vi med det senare, ha det så bra vi hörs/Markus Hällbo

www.hallbo.com
07-07-22 Sjölander vann Rally Isle of Man
Med en seger i klass N 3 och en 16:e plats totalt avslutar Abdreas och Håkan sin fina helg.

Sluttiden blev 2.41.27,4. M Beebe från Irland som Andreas krigat med i 2 dagar slutatde på 17:e plats, placeringen efter Andreas. Beebe kör en MG ZR 160.

Oscar Svedlund, Andreas landsman från Karlstad fick tyvärr ge upp med mekaniska problem med ett par sträckor kvar att köra.

Vi har redan fått lite grattis från England för Andreas insats. Att det var första gången på asfalt och Isle of Man har man svårt att förstå i England. Vi som blivit frånåkta av Andreas med GoKart vet att han har fina spårval. Det vet Beebe från Irland nu också. Han kom fram till Andreas efter sistaoch sa grattis. När han fick klart för sig att det var Andreas första asfalt äventyr så gick han.

Mer info på www.andreassjolander.se
07-07-21 Rally Isle of Man - "Otroligt lärorikt, men bland det svåraste jag gjort"
Så summerar Oscar Svedlund helgens rally i Isle of Man.
Rallyt anses vara ett av de mest svårkörda asfaltsrallyna och ingick i det engelska mästerskapet. Oscar fanns på plats med teamet som ett asfaltstest inför Rally-VM på Irland i höst.

Oscar är en meriterad asfaltsförare som bland annat vann Rally-VM i Spanien i fjol i GrN. Dessemellan startar han också i SLC, långdistanslopp på bana med New Beelte Racing. (Med det teamet blev han för övrigt svensk mästare 2004). Men trots att Oscar normalt har stor erfarenhet av just asfalt, var det här rallyt bland det svåraste han kört.
- "Det var mycket, mycket svårtkört" säger han "helt klart bland det svåraste jag någonsin kört!
Vägarna var hoppiga, sprättiga och hala och det var svårt med både inställningar och rytm. Samtidigt var det här otroligt lärorikt och vi har fått otroligt mycket erfarenhet och lärt oss hemskt mycket" avslutar han.

De körde på rallyt i ett högt och jämnt tempo och fick sträcktider som var bland de tre till fem bästa hela tiden. På den nionde sträckan fick de en punktering och tappade över fyra och en halv minut. Därmed rasade de ner från en fjärde- till en tiondeplats. Under resten av gårdagen och dagens sträckor, jobbade han och co-driver Björn Nilsson upp sig till en sjundeplats.

På rallyt 20:e sträcka, av 22, small det till i ett vägbyte vänster. Oscar trodde första att det var en drivaxel som gått sönder, men sedan gick kopplingen i botten. De tog sig i mål i sakta mak och beslutade sedan att avbryta rallyt.
- "Vi var här för att få erfarenhet, vilket vi fick, så vi är nöjda ändå" säger Oscar "Vi har väl inte hitta helt rätt vad gäller inställningar, men vi är en bra bit på väg och har nu lite att jobba med".

Mer info hittar du på www.oscarracing.se där vi följt rallyt sträcka för sträcka.

Rally Isle of Man
Fem i topp, GrN
1. Guy Wilks 2:21:22.4
2. Gwyndaf Evans 2:22:09.0
3. James Cullen 2:29:42.3
4. Wyn Humphreys 2:30:43.7
5. Robert Swann 2:30:44.3
Resultat här>>

07-07-19 Två av förarna i Flexifuel-cupen startar i varsitt rally i England nu till helgen som kommer.
Andreas Sjölander kör på Isle of Man vilket är en deltävling i de Brittiska Mästerskapet och det blir Sjölanders andra försök i England med Fiestan.

Tävlingen startar redan på torsdag och avslutas på lördag och kommer att köras på väldigt krokiga, smala och ojämna asfaltsvägar på ön Isle of Man som är känd för dessa vägar med oförlåtande murar utmed vägarna varför det gäller att hålla sig mitt på vägen, så det blir en rejäl utmaning för Andreas i helgen.

Victor kör sin första tävling i England nu på lördag då han skall köra Swansea Bay Rally med sin Fiesta, Victor har fått möjlighet att åka över till England med sin Fiesta och prova på tack vare en ny sponsor i England. Ägaren till Motorsport och eventbolaget PPIK, David Dobson har valt att gå in som sponsor åt Victor. Med motiveringen att Victor har det som krävs för att lyckas inom rallysporten och inte då bara som en talangfull ung förare utan även Victors sätt att hantera media och samarbetspartners. Sponsorstödet gäller inte bara rent ekonomiskt utan även hjälp med kontakter inom media och möjlighet att skapa relationer för samarbetspartners i framtiden. Kontakten med David Dobson och hans företag PPIK fick Victor genom sitt arbete på M-Sport där han jobbar efter att ha vunnit förra årets Shoot-out för Fiesta Sporting Trophy.

Det blir bråda dagar nu för Victor som börjar med fotografering torsdag och fredag, tävlingen på lördag och på söndag ska han även delta på Bradford Classic Rally Festival, ett event som just PPIK arrangerar där det blir uppvisning av bland annat Grupp-B bilar från tiden det begav sig och även då en svensk Flexifuel Fiesta.

Själva tävlingen blir mer som ett test för lära sig, berättar Victor som önskar att de hade fått möjlighet att köra rekognosering av sträckorna för att stämma arrangörsnoterna för att kunna köra för fullt, men vi kommer att köra på säkerhet för att ta oss i mål med en hel bil och en erfarenhet rikare. Nytt är även kartläsaren vilken blir Emil Axelsson som gör ett inhopp i Fiestan, Emil är kartläsare i vanliga fall till Junior Världsmästaren Patrik Sandell.

Efter helgens tävlingar blir det bråttom hem för både Victor och Sjölla då helgen efter är det dags för nästa tävling i Flexifuel-cupen i Ryd.
07-07-19 Flodin förverkligade unge Pontus rallydröm
Igår fick 8-årige Pontus Persson från Oxelösund sin dröm uppfylld: han fick byta sjukhusmiljön mot att åka rally. Och det med framtidslöftet Patrik Flodin som förberedde sig inför VM-tävlingen i Finland.

8-årige Pontus Persson har vistats mycket på sjukhus och än har inte cancern riktigt släppt sitt grepp. Avbrottet i vardagen fick han tack vare Stiftelsen MinStoraDag som kontaktade Svenska Bilsportförbundet, då stiftelsen årligen uppfyller ett hundratal svårt sjuka barns önskningar.
- Pontus ville så gärna åka i en rallybil, och nu är vi glada att vara här, sa Martina Böhme, volontär för stiftelsen.

Patrik Flodin hade precis avverkat ett två dagars test med sin fyrhjulsdrivna Subaru Impreza N12 inför den finska deltävlingen i Rally-VM. Platsen var gården Espön utanför Oskarström och den slingrande grusvägen intill.
- Jag åker ju rally ofta och är van, så för en som har det som önskedröm måste det vara häftigt. Klart att jag ställer upp då och skjutsar, menade Patrik Flodin.

Det blev en tur Pontus sent lär glömma, inte minst med tanke på hans stora leende efteråt. Vid det laget hade Patrik åkt sträckan ett 50-tal gånger och kände till varenda meter, så farten var på max. Dammet låg kompakt, medan stenarna yrde.
- Det var jätteroligt, var Pontus enkla kommentar efteråt då han sanbbt bytte ut hjälmen mot den keps han fått av Patrik. Men trots att drömmen just gått i uppfyllelse var inte rallyförare framtidsmålet för unge Oxelösundspojken.
- Nej, jag ska bli bonde när jag blir stor.
07-07-18 30 år som rallyförare
Januari 1977 debuterade Claes Pettersson Mariestads Motorsällskap som rallyförare. Tävlingen hette Firestonetrofén, och hade start och mål i Borås. Idag 30 år, 262 tävlingar och över 1300 mil specialsträckor senare står Claes fortfarande på startlinjen till helgen, när Kullingstrofén i Vårgårda avgörs.

Trädkrasch kunde spolierat jubileumet
- "Trodde kanske själv att det inte skulle bli något 30 års jubileum efter trädkraschen i fjolårets Götenerundan", berättar Claes.
Det var redan på den första sträckan olyckan var framme. I en svag högerkurva sladdade bilen ut och bakskärmen träffade en rotvälta med våldsam kraft, och slungade bilen vidare in i en minst sagt bastant gran.
Farten var säker 90 km/h när vi träffade trädet mitt i fronten. Men som tur var befann sig bilen i rotation så det blev aldrig riktigt tvärstopp. Tack vare entusiastiska kamrater blev det rallybil av Volvo Originalaren igen.

Inte bara förare

Claes har inte bara hunnit med att vara förare under sina 30 rallyår. Han har varit co-driver, tävlingsledare för OX-specialen, rallydomare och mellan 1998 och 2003 satt han som sekreterare i Svenska Bilsportförbundets rallyutskott. Rally har gett mig massvis genom åren. Jag har fått massa kamrater och sett en hel del olika platser. Inte minst genom de15-tal utlandstävlingar jag deltagit i.

Alltid två i en rallybil
Rally är en sport som kräver många likasinnade människor. Dels så består rallybesättningen alltid av två personer, en förare och en co-driver. Dessutom innehåller alla tävlingar serviceplatser. Där behövs det någon som kan ta hand om tävlingsbilen. Claes vill framhålla alla kompisar som genom åren funnits med och hjälpt till. Fram till för ett par år sedan fanns alltid lillebror Anders med på ett hörn, men andra intressen har gjort att han lämnat rallysporten helt. Utan en bra co-driver är man helt chanslös. Jag har alltid haft duktiga sådana. Främst har det varit min bror, men även Lars Backlund och nu senast Björn Lindh, har man alltid kunnat lita på.

Seger i Finland största triumfen
Det har blivit ett antal klassegrar och pallplatser genom åren. Den största framgången måste nog vara när jag vann den Finska deltävlingen i West Euro Cupen 1998. Förbundsmästare i Västar Bilsportförbundet 1985 i stora grupp A är en annan merit att minnas. Jag körde då en Volvo Turbo. Bilen hade ett fruktansvärt vridmoment och närmare 300 hk. Extra roligt är ju att en inte helt okänd Bengt Thorsell kom tvåa i FM;et.

Rallyframtiden ser dyster ut
Tyvärr ser jag ingen större framtid för rallysporten. Höga kostnader och färre rallytävlingar gör att det bara blir svårare att rekrytera nya till sporten. Det är en himla tur att vi har grupp E och Volvo Original idag i svensk rallysport. I Utan dessa två klasser hade aldrig Kullinstrofén anno 2007 körts. Av 157 startande är 95 från dessa två bilklasser. Det är ytterst viktigt att Svenska Bilsportförbundet tar hand om dessa rekryteringsklasser.

Det är stor skillnad på rallytävlingar 1977 och 2007. Idag kör man en tävling med som max 3-4 mil specialsträcka. På 80-talet var det sällsynt med en tävling under 5 mil. Om några år finns det endast ett fåtal större rallytävlingar i Sverige. Övrigt rallytävlande kommer att vara små korta sprintar på ex. folkracenbanor. Själv tar jag en tävling i taget. Räcker bara tiden till och jag känner att det fortfarande är roligt, så kanske det blir ett 31 år också, avslutar Claes.

07-07-18 Marcus Hällbo har genomfört första åket med nya Evo 9:an
Äntligen är första riktiga testet genomfört, tack vare Gugge så fick jag å´ Anders åka föråkare samt efteråkare på Hofors/Horndals klubbtävling.
Det var en kanonfint anordnad rallyspecial, om en väg, upp för en backe på 1.5 km, upp och sen nerför!
Tack så mycket för det fina arrangemanget….

Bilen är helt fantastisk att köra, det finns hur mycket vrid som helst. Enda bekymret som jag har, är att lita så mycket på framhjulen när man kör, alla sådana här moderna bilar ska ju köras ”på framhjulen” .

Det låter hur dumt som allra helst, men, för att man inte ska sladda allt för mycket, så ska man bara styra och köra linjer på vägen. Låter löjligt, men åk själv i 180 km/h mot en kurva och vrid på ratten istället för att sladda in i kurvan….. fy sjutton, det är hårigt det…

Nåväl, till helgen åker vi till Herrljunga och Kullingstrofen för att få lite mer rutin i bilen, jag återkommer med en ny blogg strax efter tävlingen, väl mött då.

www.hallbo.com
07-07-18 Rally Österlen ersätter Gröna Svenska Rallyt
Enligt tidigare fastställd tävlingskalender för Ford Flexifuel Cup så skulle årets finaltävling genomföras i Karlstad med Svenska Rallyt som arrangör. Tävlingen är tyvärr inställd vilket föranlett cupledningen i samråd med tävlingsdeltagarna att finna lämplig ersättningstävling.

Ersättningstävling blir Rally Österlen den 5-6 oktober 2007. Tävlingen ingår i SM och körs som tvådagarstävling. I Ford Flexifuel Cup räknas hela tävlingen som en deltävling.
07-07-18 Jonas Ericsson Motorsport åker Swansea Bay Rally i A8 klassen!
Jonas Ericsson ochJohn Stigh är idag på väg till England för att åka Swansea Bay Rally. Jonas är anmäld till tävlingen i en Mitsubishi EvoV grupp A, och tävlar i A8 klassen ihop med WRC bilarna.

Swansea Bay Rally är ungefär som en Supercup tävling, dock lite större med 248 anmälda. Första start är på lördag 21/7 och tävlingen kan följas på deras egen hemsida: www.swanseabayrally.com eller så följer ni oss på: www.jonasericsson.se
07-07-14 Joge nära sensation i Rally Ryssland
Jimmy Joge var nära att skrälla i sin debut i den nya, internationella rallyserien IRC. Den svenske Peugeot-föraren slogs helt sensationellt om ledningen i Rally Ryssland under första dagen. Efter de fyra första sträckorna låg Jimmy på tredje plats totalt, bara 0,2 sekunder efter storfavoriten, finländaren Anton Alén. Totalt ledde den unge ryske supertalangen Evgeny Novikov. Ledningen var mindre än 5 sekunder till de två jagande Super 2000-förarna.

Men - på 3,5 mil långa Topilki-sträckan hände det. 5 kilometer innan mål slog Jimmy slog i en sten med ena framhjulet, punkterade - och knäckte en bult i framvagnen. Det var bara att svänga åt sidan och ge upp.

Strax efteråt bröt även den ledande ryska teamet...
- Det var svårt avgöra vilka stenar man kunde köra över och vilka man var tvungen att runda, sa Jimmy som var våldsamt besviken:
- Det gick jättebra och allt stämde perfekt. Vi var tvåa totalt på två sträckor, trea på två och körde jämnt med storfavoriten Anton Alén, summerade Jimmy, som vanligt med Mattias Andersson i högerstolen. Efter första dagen ledde Anton Alén med de två spanska Peugeot-förarna Enrigue Garcia och Nicolas Vouilloz på andra respektive tredje plats. En stor del av startfältet bröt redan första dagen. Tävlingen avslutas på lördagseftermiddagen.
07-07-11 Nu startar Joges ryska rallyäventyr
- Vägarna är ruskigt tuffa. De är breda och snabba, men inte alltid i
bästa skick. Jimmy Joge har för första gången testat ryska rallyvägar inför äventyret i Rally Ryssland om inleds på fredag förmiddag.
- Det är spännande. Inte sedan 1914 har man haft en internationell motorsporttävling i det här landet. Rally Russia ingår i den nya serien IRC, International Rally Challenge som är öppen för alla biltyper utom de så kallade WRC-bilar som används i VM-serien. I stället handlar det om de nya Super 2000-bilarna som kör tillsammans med N4-klassen, den biltyp som i Sverige kallas Otrimmat 4WD.

Det svenska Peugeot-teamet debuterar i IRC-serien och anlände till Ryssland i början av veckan. Därefter har Jimmy och hans codriver Mattias Andersson använt två dagar för att köra genom sträckorna och skriva noter. På onsdagskvällen fick de tävlande för första gången chansen att fullfartstesta en specialsträcka:
- Det gick rätt bra och vi hade en bra tid, bara sekunden bakom
spanjoren Nicolas Vouilloz, som var snabbast. Vouilloz kör en likadan Peugeot 207 Super 200 som vi. Även finländaren Anton Alén - som är en av favoriterna - var mycket snabb.
Totalt startar ett 90-tal förare i tävlingen som inleds med en cermoniell start i hjärtat av S:t Petersburg under torsdagen.
- Konkurrensen är svår att bedöma och vi vet i praktiken inget om de ryska förarna. Men de har bra bilar, fina team och kan vägtypen, så de kan säkert överraska, kommenterar svenske teamchefen Gert Blomquist som basar för det 14 man starka svenskteamet.

Själva tävlingen startar på fredagsförmiddagen och avslutas på lördagseftermiddagen. Tävlingen bevakas av Eurosport som sänder rapporter både på fredag (23.00-23.15) och på lördag (18.00-18.15). Nya rapporter kommer natten mot söndagen (00.45-01.00) resp på söndagsmorgonen (09.30-9.45). Ett halvtimmesprogram från tävlingen sänds senare under veckan - på torsdag 19 juli kl 23.30-24.00.
07-07-11 Flodin ger "MinStoraDag" till sjuk 9-åring
I Oxelösund finns en 9-åring som gillar bilsport så mycket att högsta drömmen är att få åka med i en rallybil.
Ingen omöjlighet kan tyckas, men Pontus är sedan drygt ett år tillbaka allvarligt sjuk i cancer.
Tack vare stiftelsen MinStoraDag och den lovande VM-föraren Patrik Flodin kommer Pontus att få sin önskan uppfylld. Den 18 juli - om hälsan tillåter - tar han plats i Flodins Monitorsponsrade Subaru Impreza N12, drar på sig hjälmen och spänner fast säkerhetsbältet.

Åkturen äger rum i direkt anslutning till det test Patrik Flodin gör inför VM-tävlingen i Finland i augusti. Teamet har tillgång till en skogsslinga utanför Halmstad där bilen justeras inför den prestigeladdade tävlingen. Förra året blev Patrik slagen på mållinjen efter en sekundfight fr! ån start till mål med forne mästaren Markko Aléns son Anton.
Direkt efter testet uppfyller rallystjärnan unge Pontus önskan inför "MinStoraDag" - att få åka rallybil på den avlysta skogsvägen.

Fakta MinStoraDag
Stiftelsen MinStoraDag hjälper svårt sjuka barn i Sverige att förverkliga sina önskedrömmar. Hjälpen är alltid individuell och det är barnens behov och önskemål som styr. Verksamheten är helt uppbyggd på frivillig och vol! ontär basis. Idag finns det 125 volontärer spridda över hela landet so m med stort hjärta och varmt engagemang ger av sin tid och kunskap. Stiftelsen MinStoraDag drivs med hjälp av bidrag från stiftelser, företag och privatpersoner och har ett 90-konto övervakat av Stiftelsen för insamlingskontroll.

Det finns många svårt sjuka barn som under långa tider måste vistas på sjukhus. Men barn tänker på helt andra saker än pengar och forskningens framsteg. Hos dem kretsar tankarna kring hur det kanske skulle vara att sitta på en zebra, att få skjuta straffar mot sin målvaktsidol eller att få sjunga duett med sin favoritartist. Stiftelsen MinStoraDags uppgift är att se till att just sådana önskedrömmar går i uppfyllelse. Barnen behöver något underbart att tänka på när behandlingarna är svåra och sjukhusdagarna långa.
År 2006 fick 105 barn sina önskedrömmar förverkligade.

Stiftelsens beskyddare är H.K.H Prinsessan Madeleine och trogna ambassadörer är Kajsa Bergkvist, Martin Timell, Nanne Grönwall och Tobbe Blom. MinStoraDags beskyddare och ambassadörer gör! uppskattade och efterlängtade besök på de olika sjukhusen.
07-07-08 KP Motorsports rapport från Jämtrallyt
I helgen körde Säffleföraren Kent Persson och co-drivern Lars-Inge Björlin final tävlingen i Supercupen, Jämtrallyt. Inför tävlingen låg ekipaget på 6:e plats i Supercupen men med goda möjligheter att avancera.

Inledningen av rallyt kunde börjat bättre. Felkörning i ett vägbyte plus fel däckval på första sträckan gjorde att Kent och Lars-Inge halkade efter med en gång. Även på SS2 fick de problem då de kom långt ut i ett vägbyte och körde fast i den lösa ytterkanten av vägen. Misstagen gjorde att de tappade mycket tid, som var svår att ta igen.

De följande sträckorna flöt på mycket bättre, men Kent var ändå inte nöjd med tiderna.
-Det kändes som att vi hade bra flyt men ändå hängde vi inte riktigt med tidsmässigt, berättar Kent.

När det återstod två sträckor låg Kent och Lars-Inge 6 sekunder från en total topp 5 placering i SuperCupen, en tidsmarginal som inte är omöjlig att ta igen. Men trots att körningen stämde bra räckte det inte till.
-Förutom misstagen i början av rallyt kände vi att körningen fungerade bra, och vi kan inte riktigt peka på vad det var som gjorde att vi tappade tid. Det finns inget att skylla på, utan vi får helt enkelt sammanfatta det hela med att detta inte var vår dag, säger Kent.

Kent och Lars-Inge kom på 9:e plats i Jämtrallyt, och totalt hamnade de på en 7:e plats totalt i deras första säsong i Sveriges tuffaste rallyserie, SuperCupen.

Resultat från tävlingen
http://www.resultatdata.com/rally/resultat/resultat.jsp?tavling=196&urval=granskad.deltar.tavlingsklass4336&rubrik=Klassresultat&underrubrik=A-förare%202wd

Teamets Hemsida http://kpmotorsport.net
07-07-08 Tjejekipage i Subaru Swedish Dealer Team
Miriam tar plats i Ramonas högerstol

21-åriga Miriam Walfridsson från Sunne, tävlandes för MK Ratten, kommer att åka som co-driver
åt Ramona under resten av säsongen. Om det fungerar bra kommer det att bli ett längre samarbete.
-Vi testade att åka som föråkare tillsammans under SM i Sandviken, och det fungerade jättebra
med en gång så vi ser fram emot att åka fler tävlingar ihop, säger Ramona. Tjejekipaget kommer under året att köra som föråkare i SM med Subaru Swedish Dealer Teams Subaru WRX STI, som annars fungerar som Hasse Gustafssons event-rallybil. Sponsorjakten är i full gång inför 2008 års säsong, då siktet är full SM-satsning.
www.ramonamotorsport.com
07-07-08 Sandell överlägset snabbast i JämtRallyt!
Patrik Sandell och Emil Axelsson visade i helgen att de har utvecklats under de senaste åren i Junior-VM. De vann 5 av 6 specialsträckor och var snabbaste bil i den tvåhjulsdrivna klassen. Trots detta blev det inte seger. Tekniska problem gjorde att bilen inte ville starta på en service. Detta gjorde att grabbarna blev sena till nästa tidskontroll och bestraffades med 60 sekunders tidstillägg. Patrik och Emil petades ner till en 2:a-plats, endast 22,8 sekunder ifrån vinnaren – Jimmy Olsson, Storfors MK. Trea blev Jonas Wigren, Norrköpings MK.
- Det gick bra att köra i helgen. Clion är en väldigt bra bil. När du väl får upp farten, så handlar det bara om att hålla i – och det har vi gjort i helgen, skrattar Patrik.

Liksom förra helgen hade Petter Fausko lånat ut Airsped-Clion. Uppenbarligen så går det fortfarande att åka riktigt fort med den något äldre Grupp N-bilen. Rapporter från åskådare ute i skogen vittnar om att det har varit bra attack, där Patrik och Emil har haft egna linjer jämfört med konkurrenterna.
- Det känns att vi har utvecklats. Vi vågar åka andra linjer och får med oss farten på helt annat sätt. Vi hade dock några moment under tävlingen. Det mest spännande var när vi tvåhjulade mellan två träd och landade vid sidan av vägen. Men det vara bara att lägga i en växel och köra vidare, skrattar Emil.

Härnäst väntar Neste Rally Finland, 3-5 augusti.

www.patriksandell.com
07-07-08 Midnattssolsrallyt tackar
Organisationskommitten i Midnattssolsrallyt 2007 vill tacka alla deltagare, markägare och funktionärer och alla andra som hjälp oss att göra detta arrangemang till ett bra och lyckad tävling. Trots vädrets makter så kom alla till Stockholm med solsken i sinnet.

Hemsidan är uppe igen efter några dagars stillestånd.
Vi drabbades av att vår levenatör skulle flytta sin utrustning och ville göra detta under tävlingen.
Dock lyckades vi avstyra detta och fick ta olägenheten med ett avbrott direkt efter tävlingen.

Resultat i Regularity.
Om någon av er tävlande i Regularity vill ha tidprotokollet per SS med alla tider och prick så skicka ett mail till lars.gren@resultatservice.se.
www.midnattssolsrallyt.co
07-07-08 Rally Isle of Man nästa för Sjölander
Så var det dags igen. Den 19-20-21/7 ännu ett äventyr i England och Britiska Mästersapen. Denna gång är det Isle of Man som står för dörren, en tuff tävling på asfalt. I ärlighetens namn den tufffaste i hela mästerskapet. 26 mil specialsträcka på 22 sträckor kommer att köras under tre dagar.

En helt ny uppgift för oss, som inte har någon erfarenhet av asfalt. Men vi åker dit med en riktigt skön inställning och nyfikenhet. Träningen börjar redan den 14-15/7 och 17-18/7 alla sträckor får köras igenom tre gånger. I och med de hoppas vi på att vi får lite erfarenhet av vägar och klimatet!

När tävlingen sedan klar är det dags för deltävling 5 i Fordcupen, den går enligt kalendern i Ryd. Därav blir det bara att sätta fart hemåt. För att ställa tillbaka bilens inställningar från asfalt till grus.
07-07-07 MiljöForden från Motorcentralen totalvann i Microsprinten
Trots ett icke ok byxrör (rejält tillplattat, hopslaget och krokigt pga kardanhaveri i Falckpokalen) som ej är riktbart (titan)m valde vi att köra när det var Rally på hemmaplan. Kanske lite halvtokigt att köra, men svårt att hålla sig.

Vi tog det rejält lugnt och växlade tidigt, och det gick vägen trots allt. Nu ska det nya röret i rostfritt dit. Finess har byggt ett nytt, som nästan är klart (grymt trångt här). Tony Berglund imponerade på mig igår. Vilken sång också!

Tack alla guldkillar för hjälpen

// Glad Sommar önskar OscarssonRally & Motorcentralen
07-07-06 Ryssland för Joge och Peugeot
Nu är det klart - det svenska Peugeot-teamet med Jimmy Joge och Mattias Andersson kommer att köra IRC-tävlingen Rally Russia den 13-14 juli. Redan på söndag ger man sig iväg till tävlingen, som är årets tredje deltävling i IRC, International Rally Series.
- Det var oklart in i det sista, efter branden i Sandviken. Men Mattias Aronsson och övriga i teamet har gjort en fantastisk insats och vår Peugeot 207 Super 2000 kommer att vara i nyskick när vi ger oss iväg, berättar en lätt stressad Gert Blomquist, teamchef för Peugeots svenska tävlingsteam.

IRC är en ny, internationell tävlingsserie där alla WRC-bilar - de som körs i VM - är portförbjudna. I stället handlar det om de nya Super 2000-bilar som tävlar tillsammans med N4-bilar, dvs de bilar som i SM kallas "Otrimmat 4WD"och 2-hjulsdrivna Grupp A-bilar.

Meningen var att det svenska Peugeot teamet skulle ha debuterat redan i förra deltävlingen, asfalttävlingen Rally Ypres i Belgien i slutet av juni. Men tiden räckte inte till utan man valde SM i Sandviken för att testa den nya S2000-bilen på grus för första gången:
- Nu blev det inte mycket åka av. Men det lilla vi hann med kändes bra, mycket bra, kommenterar Jimmy Joge. Som har en stressig helg framför sig:
- Ja, det kan man ju säga. Jag ska gifta mig nu på lördag (7 juli) och har fått lite ledigt - jag kommer att flyga över till Helsingfors på måndag morgon, där jag ansluter till de övriga i det sammanlagt 14 personer stora teamet.

Rally Russia inleds med ceremoniell start i centrala S:t Petersburg på torsdag kväll den 12 juli. Men tävlingscentrum ligger inte i S:t
Petersburg utan i Viborg, inte långt från finska gränsen. Tävlingenbestår av 11 specialsträckor och totalt 15 tävlingsmil utmed en 55 mil lång bansträckning. Fredagsetappen är den längsta med sju sträckor. Samtliga sträckor körs på grus:
- Det blir spännande eftersom allt är nytt. Men vi tränar och skriver noter tisdag - onsdag innan start och då bör det mesta klarna, säger Jimmy. Som hört de finska förarna berätta att vägtypen liknar de vägar som används i Rally Finland. Dvs det mesta handlar om hårda, snabba grusvägar.
- Men ingen vet så noga. Vilket inte är så konstigt - Rally Russia lär vara den första internationella mästerskapstävlingen i Ryssland sedan 1914...

Sammanlagt startar närmare 90 team varav 43 är anmälda till IRC. Övriga deltagare startar i den ryska mästerskapsdeltävling, som ingår i Rally Russia. Bilparken är imponerande med sammanlagt ett 30-tal 4-hjulsdrivna Super 2000 och N4-bilar. Också antalet 2-hjulsdrivna Grupp A-bilar är stort. 25 bilar ingår i de ryska, nationella klasserna.

IRC-serien toppas efter tre deltävlingar av Andrea Navarra från Italien i en Abarth (Fiat) före spanjoren Enrigue Garcia Ojeda i en likadan Peugeot som Jimmy och Mattias kör. På sjunde plats ligger en av favoriterna - finske Anton Alén som tävlarför Abarth-stallet. Samtliga går ut före Jimmy, som har fått startnummer 19.

Tävlingarna i IRC sänds i TV via Eurosport, som är en av seriens sponsorer.
07-07-06 Mästarmöte i Rally 2007
Småland vs Skåne Millebyggden Älmhult 4 augusti. Första start 13:00
Mer info kommer snart
07-07-04 Sandell tävlar på hemmaplan!
Det är inte ofta som Östersundssonen Patrik Sandell får chansen att visa upp sig på hemmaplan, men i helgen är det dags i Jämtrallyt. En tävling som arrangeras av Patriks hemmaklubb, Jämtlands MK. Som vanligt sitter Emil Axelsson i högerstolen, och likt förra helgens tävling i Norge kommer de till start i en Renault Clio Ragnotti.

Hur känns det inför helgen?
- Det ska bli jätteroligt att få visa upp sig för hemmapubliken. Det är alltid en speciell känsla att få köra på vägarna i Jämtland, där man en gång lärde sig den hårda vägen om hur rally fungerar. Det blev ju några rullningar i början på min karriär, när man trodde att man var odödlig, skrattar Patrik.
- Hemmatävlingar är alltid speciella. Man vill verkligen visa upp sin bästa sida och köra med ”maximum attack” och då är det lätt att nåt går på tok. Men både jag och Patrik är otroligt laddade och fokuserade, så det ska inte vara något problem, säger Emil.

Hur går det i helgen då - vinst eller ännu en rullning?
- Självklart kör vi för vinst, men det finns många som kommer att bjuda på hårt motstånd. Både Joakim Nyman och Jonas Wigren kommer inte att ge sig i första taget. Då det är ett så pass kort rally, så är det full attack från första metern, säger Patrik.

När den interna prestigekampen mot Joakim Nyman inleddes förra i helgen, tog Patrik ledningen med 1-0. På lördag eftermiddag vet vi om Sandell/Axelsson har utökat till 2-0, eller om det är utjämnat till 1-1.

Tävlingen är sex mil lång och avgörs över sex sträckor i skogarna runt Östersund.

www.patriksandell.com
07-07-03 Stora planer på Svensk Mitsubishi Cup
I samband med fjärde deltävlingen av årets rally SM Rejme Knixen i Askersund 23-24 augusti kommer Simon Slade från RPM Promotion England att informera om Mitsubishi Cup. En cup som redan .nns i ett .ertal länder redan, .nns det även planer på att starta en liknande Cup i Sverige från 2008.

Cupen kommer att köras i samband med Svenska Mästerskapen och någon mer svensk tävling.
Segraren kommer att gå vidare till en .nal som kommer att köras i England, vinnaren i den tävlingen kommer att få senaste modellen av Mitsubishi Grupp N bil och fri start i Grupp N VM.
07-07-03 Gert föll med flaggan i topp
- Vi föll med flaggan i topp! En sträckseger totalt första dagen och en delad sträckseger - med Björn Waldegård på första sträckan sista tävlingsdagen - visar att vi har kapacitet, både i bilen och i besättningen.
- Att bilen inte höll berodde helt på att vi fick stressa ihop den på slutet, för att över huvud taget komma till start.

Rallyparet Gert Blomquist/Lena Lindberg har lastat av teamets historiska rallybil - en unik Peugeot 504 V6, en topptrimmad nybyggd fabrikskopia från det glada 70-talet. De har just återvänt till högkvarteret i Småland efter fyra dygn med Midnattssolsrallyt 2007. Men det som skulle bli sommarens höjdpunkt - en trevlig och avkopplande start i årets Midnattssolsrally - förvandlade sig till ett fyra dygn slitsamt garagepass:
- Det började perfekt första dagen. På den fjärde sträckan - hemmasträckan - var ringrosten borta och vi fick nöjet att slå hela startfältet, berättar Gert med ett trött leende.
- Men på sträckan därefter började kopplingen krångla. Och jag blev lite väl hårdhänt med växelspaken. Jag missade helt enkelt en växel med påföljd att tvåans växel försvann. Så därefter blev det mest skruva för hela gänget.

Teamet låg trots problemen sexa sammanlagt med den vita Peugeoten men fick fem minuters tidpåslag i samband med kopplingsreparationen. Så inför omstarten andra dagen hade man ramlat ned till 15:e. Vilket med omvänd startordning bland de 15 första innebar att man fick gå först och spåra i lösgruset hela andra tävlingsdagen.
- Men det gick rätt bra ändå. Tiderna var helt okelj och vi klättrade uppåt i protokollet igen. Vi tog in rätt mycket och låg sjua totalt. - Men då försvann oljetrycket i den synnerligen välljudande V6-motorn!

Att ge upp hade teamet ingen tanke på - intresset för den unika Peugeot 504:an var överväldigande och när allt fungerade gick den som ett spjut. Så man startade om, bröt -mekade - och startade om igen.
- Jag trodde faktiskt vi skulle klara oss till slutmål, berättar Gert.
- På den 19:e sträckan fungerade allt och vi kunde ta en delad totalseger på sträckan tillsammans med Björn Waldegård och hans Porsche. Men några kilometer in på nästa sträcka - klassiska Skeppsta-sträckan - var det slutåkt. Då ville motorn inte vara med längre, suckar Gert. Som fick nöja sig med att gratulera Björn Waldegård till totalsegern:
- Vi kommer igen. Nu har vi ju ett helt år på oss för att fixa de sista detaljerna!

07-07-03 Svensk dubbelseger i Norge
Det blev svensk dubbelseger när Rally Tröndelag i Norska Rallymästerskapet avgjordes. Vann gjorde den regerande juniorvärldsmästaren Patrik Sandell. Tvåa blev hans Östersundskompis Jocke Nyman.
- ”En j-dra rolig tävling. Och riktig bra vägar. Snabba men lite tekniska. De påminner rätt mycket om Rally Finland, med många blinda krön där du måste placera bilen på millimetern för att komma rätt in i nästa böj” säger Patrik Sandell.
- ”Det är en grym känsla att åka fullt över blinda krön, och att Patrik litar helt på noterna. Då känner man att man har viss makt” skrattar Emil Axelsson, Patriks codriver.

Emil och Patrik var åttonde bil totalt, vilket innebär att de höll högre tempo än de flesta fyrhjulsdrivna bilarna. Segermarginalen ner till Jocke Nyman, tvåa i klassen, var närmare två minuter.
- ”Patrik åkte riktigt fort. Det var tufft att hänga med. Vi hade lite bekymmer med väghållningen i början och låg på 7-8 plats efter tre sträckor. Men sen hittade vi flytet och började klättra” berättar Jocke Nyman.

Och klättrade gjorde han och codrivern Bosse Holmström. Vid sista servicen med tre sträckor kvar att köra hade de två sekunder upp till andraplatsen. Ett försprång som de snabbt hämtade in. I mål hade de tio sekunders marginal ner till trean.

I helgen som kommer har Nyman chans till revansch på Sandell. Då är det final i Supercupen just i Östersund, killarnas hemstad. Då får vi veta om det blir 1-1 eller 2-0 till Sandell.

07-07-03 Ydre MK tvingas ställa in 25 juli
Ydre Motorklubb tvingas ställa in sin nya Rally RS den 25 juli, delar av fabriksområdet som tävlingen skulle gå på står under vatten och har dessutom skador som inte hinner återställas i tid inför tävlingen.
Tävlingsledningen Ydre MK
07-07-03 Världens första rallyvärldsmästare utsedd till hedersmedlem i WRADD
- Björn Waldegård hyllar den unika kampanjen mot rattfylleri
Efter fyra dagars intensiv rallykörning med klassiska gamla bilar som Volvo PV, Saab 96 och världsmästarens eget ekipage - Porsche 911 Carrera - gick Midnattssolsrallyt idag, söndag, i mål i Stockholm. Högst på pallen stod passande nog exvärldsmästaren själv, Björn Waldegård. Samtidigt som han firades för sin insats i rallyt utsågs han också av Sveriges nuvarande VM-hopp, Daniel Carlsson, till hedersförare i kampanjen World RallyAgainst Drunk Driving (WRADD) mot rattfylleri. Den senare utnämningen var dock planerad sedan länge, och grundades på gamla meriter snarare än helgens storartade seger.

Björn Waldegård, född 1943, är en av rallysportens absolut största namn genom tiderna. År 1979 kördes rally-VMs förarmästerskap för första gången någonsin - och då liksom idag var det Björn som drog längsta strået. Sedan första rallystarten någonsin år 1965 har han hunnit med att köra för 14 olika bilmärken i 55 länder. Totalt har han 19 segrar i VM-rallyn, bland dem de klassiska tävlingarna Safarirallyt, RAC-rallyt, Monte Carlo-rallyt och vårt eget svenska VM-rally.

Med ovanstående meritlista i bakhuvudet är det inte svårt att förstå varför Björn - kanske bättre än någon annan - passar som hedersförare i kampanjen World Rally Against Drunk Driving. Kampanjen är en världssamling mot rattfylleri initierad av rallyföraren Daniel Carlsson. Daniel berättar själv:
- Som den förste världsmästaren, en av de stora rallylegenderna och än idag en flitig aktör inom rallysporten, bland annat som expertkommentator i Eurosport, kändes det självklart att utse Björn till hedersförare i WRADD i samband med Midnattssolsrallyt. Jag vet att Björn brinner för idén och är övertygad om att hans deltagande tillför vår kamp mot rattfylleriet mycket.

Björn själv var lika nöjd som Daniel då han på podiet fick ta emot utmärkelsen som hedersförare:
- Att få vara en av WRADDs hedersförare är en stor ära. Hela WRADD-kampanjen är ett mycket positivt och bra initiativ av Daniel och jag hoppas verkligen att han får den plats han förtjänar i rally-VM tack vare detta.

World Rally Against Drunk Driving initierades av rallyföraren Daniel Carlsson inför rally-VM-säsongen 2006. Kampanjens mål är att bekämpa det jättelika samhällsproblemet med rattfylleri, i Sverige såväl som över hela världen. Ett av sätten detta görs på är genom ambassadörer, "Hedersförare", som utses för att sprida budskapet vidare. De tidigare hedersförare som utsetts är Henning Solberg (Norge), Manfred Stohl (Österrike) samt Armindo Araujo (Portugal).
www.wradd.com
07-07-03 Jocke slutade tvåa i Trondheim!
Tuff fight med Norskarna i NM!
Efter några missar i inledningen av Rally Trönderlag slutade Jocke Nyman och Bosse Holmstrand på en andraplats bakom Patrik Sandell. På SS1 snurrade man, på SS2 var man ytterst nära att plocka en stor höbal och tappade en hel del tid, På SS3 stämde inte noterna på ett ställe vilket gjorde att man kom in i ett parti med beräkningen att det var en höger trea, men efter det att arrangörerna kompleterrat banan istället var en etta vilket ställde till det en del. Redan. Tre faktorer som gjorde att man var nere på en femte plats och hade 30-talet sekunder upp till ledande Patrik Sandell. Efter dessa incidenter var duon med Jocke och Bosse ganska nöjda med tävlingen då man sträcka efter sträcka klättrade i resultattabellen. Inför de tre sista sträckorna låg duon fyra med 2 sek upp till en andra plats. Grabbarna tog i det som gick och klättrade ända upp till en andra plats med en marginal på 10 sek ner till trean. 1 min 50 sek efter Sandell. Totalt slutade Jocke och Bosse på en 13:e plats i tävlingen som vanns av Mads Östberg, 2 sekunder före Thomas Schie.
- Patrik var lite för snabb denna helg och fanns inget att göra åt, men när vi tog i lite extra på slutet var vi i alla fall med och utmanade bra på några av sträckorna. Det kändes bra efter inledningen där jag gjorde några missar, menar Jocke som blev den av jämtduon som får sikta in sig på revansch kommande helg när båda åter igen möts under Supercupfinalen - Jämtrallyt i Östersund.

Resultat klass 3 Rally Trönderlag.
1 2 Patrik Sandell Emil Axelsson Renault Clio Ragnotti N 3 70:22.3 0:00.0
2 40 Joakim Nyman Bo Holmstrand Ford Fiesta ST N 3 72:12.8 1:50.5
3 37 Peder Økseter Øyvind Bråten Ford Fiesta ST N 3 72:22.4 2:00.1
4 36 Sveinung Bieltvedt Erlend Furuseth Ford Fiesta ST N 3 72:29.3 2:07.0
5 39 Jørn Moen Terje S Buberget Honda Civic R N 3 72:50.9 2:28.6
07-07-03 Slutrapport från Midnattssolsrallyt: Stockholm 1/7, etapp 4 av 4
Ömsom vin ömsom vatten - Armémuseum bjöd på sol vid målgång
Efter fyra dagars intensivt tävlande på 22 specialsträckor mellan Kristianstad och Stockholm rullade segraren i årets Midnattssolsrally upp på rampen på Armémuseum i flödande sol på söndagseftermiddagen. Segrade gjorde den sanne veteranen Björn Waldegård, vår förste världsmästare i rally år 1979, i en Porsche 911 Carrera. Björn visade att han fortfarande hade takterna i sig även om han var hårt uppvaktad av nästa generations rallyförare.
– Det började lite sävligt - förklarade Björn vid målgången - ungdomarna kommer snabbare in i tempot men jag är mäkta imponerad över deras körning med bilar som bara har hälften av hästkrafterna i min Porsche. Men när det är flera dagar kommer farten även till en gamling, skrattade han efter att fått ta emot segerbucklan inför en stor publik framför Armémuseum.

Björn fick dessutom motta ett diplom av WRC-föraren Daniel Carlsson. Det är en utmärkelse från WRADD - World Rally Drivers Against Drunk Driving - vilket symboliserar motorsportens och även KAK: s hållning till nykterhet i trafiken.

Björn Waldegård tog även tillfället att berömma arrangören för arrangemanget och hoppades att det skulle återkomma varje år i fortsättningen.

Tvåa blev Kopparbergs Janne Westlund som har legat bland topp tre från starten i Kristianstad i torsdags med sin Opel Ascona A. Han var i mål 42 sekunder efter segrande Björn Waldegård.
– Det är lätt att köra rally när allt fungerar, tyckte Janne, Nu känns det faktiskt riktigt gott.

Arne Bäckström från Haninge var den som chockstartade tävlingen och var snabbast under de första sträckorna nere i Småland. Därefter har han kört med ständigt återkommande växellådsproblem i sin Volvo 142. Även den sista dagen var han osäker om han skulle ta sig till mål. Han fick stryk av segraren med 1 minut och 15 sekunder.

Fjolårstrean Erik Uppsäll från Skepptuna med en Saab V4 var bara 8 sekunder bakom Arne Bäckström, men sedan var hoppet långt till femman.

Tävlingens publikmagnet var väl ändå skådespelaren Mikael Persbrandt, som startade lite darrigt i sin gungiga Volvo PV. Det visade sig bli bättre när han fick nya stötdämpare till dag två. Sedan bättrade han på resultatet och gjorde en verkligt strong insats. Rallylicensen tog han samma månad som rallyt startade och av 46 ekipage i mål i klassen kom han på en mycket hedrande 36: e plats.
– Fantastiskt - var Persbrandts upprymda kommentar efter den sista sträckan - det här måste vi göra om nästa sommar. Alla borde prova på att köra rally - avslutade Persbrandt när han kommit till sträckmålet.

Tävlingens förlorare var annars paret Frank Mårdh och Bertil Lantz från Norrköping. De hade bara två växlar kvar i växellådan men hankade sig fram under den sista dagen. När de väl hade klarat den sista sträckan och bara skulle ta sig till målet i Stockholm, tog kopplingen slut. Fyra dagar till ingen nytta.
– Men vi har haft så skoj så det spelar ingen roll. Vi kommer tillbaka nästa år med ett nytt försök, skrattade Frank Mårdh.

I regularityklassen blev det svensk seger i ett i övrigt mycket internationellt fält. Segrade gjorde suveräna paret Walter Olofsson/Hans Sylvan, som tog sig i mål med 36 prick. På 22 sträckor har paret alltså mindre än två sekunders avvikelse per sträcka från en idealtid beräknad på en snittfart av 50 kilometer i timmen.

Med 41 prick kom norska paret Aasmund Kleve/Jan Egil Jenssen tvåa i en Volvo Amazon 123GT och trea blev det tyska paret Jan Hassink/Maren Piel i en orange Saab V4, som såg ut som om den varit uttagen från en bilhandlare dagen innan start. De samlade på sig 47 prick.

Resultat Historiskt rally: 1) Björn Waldegård, MK Rimo, Porsche 911 Carrera, 1.40.55, 2) Janne Westlund, MK Kopparberg, Opel Ascona A, 1.41.37, 3) Arne Bäckström, Haninge MK, Volvo 142, 1.42.10, 4) Erik Uppsäll, Skepptuna MK, Saab 96 V4, 1.42.18, 5) Jan Adielsson, Göteborgs MF, Ford Escort RS 2000, 1.44.59, 6) Håkan Larsson, Laxå MK, Ford Escort RS 2000, 1.45.36, 7) Lasse Drotz, Waxholms MK, Volvo 142, 1.46.15, 8) Markku Taipale, FIN, Opel Ascona A, 1.46.55, 9) Kenneth Waltersson, Anderstorp RC, Ford Cortina Lotus, 1.47.01, 10) Leig B Andersson, Norbergs MC, Ford Cortina GT, 1.47.19.

Resultat Regularity: 1) Walter Olofsson/Hans Sylvan, Skepptuna MK, Saab 99 EMS, 36 pr, 1) Aasmund Kleve/Jan Egil Jenssen, NAF Motorsport, N, Volvo, Amazon 123 GT, 41 prick 3) Jan Hassink/Maren Piel, Vorderpfalz Classic, D, Saab 96 V4, 47 pr 4) Olli Mikkilä/Jukka Silvasti, Pro Regularity, FIN, Porsche 356 B, 51 pr 5) Einar Trygve Lie/Arne Dölerud, KNA, Morris Cooper S, 53 pr.
www.midnattssolsrallyt.com
07-07-03 Rapport från Midnattssolsrallyt:: Nyköping 30/6, etapp 3 av 4
En mästare faller - Nästa mästare går upp i ledningen
Den andra etappens solsken byttes under den tredje etappen mot kraftigt regn. Regnet hindrade dock inte publiken att ta sig ut till sträckorna och till uppehållen under dagen. I Nyköpings hamn var det stundtals svårt att ta sig fram för de tävlande då de skulle ställa upp tävlingsbilarna för natten.

Gårdagens ledare, Stig Blomqvist, fick snart se sin seger gå upp i rök. Efter dagens tredje sträcka gick bilens topplockspackning och så var den dagen förstörd.

Istället klev nästa tidigare världsmästare upp i ledningen. Björn Waldegård tog med sin Porsche 911 Carrera metodiskt ett allt fastare grepp om ledningen. Vid etappens slut var ledningen till tvåan 24 sekunder.
– Men hjärtat slog en frivolt på dagens näst sista sträcka - förklarade Waldegård vid målet i Nyköping - då började kopplingen slira så då trodde jag det var kört. Men vi har fixat till det så det sista provet var vi snabbast på.

Janne Westlund från Kopparberg var tvåa i sin Opel Ascona, och han var nöjd med hur dagen hade fungerat.
– Vi hade tidigare lite problem med lådan, men nu verkar den fungera, berättade Janne Westlund efter målgången i Nyköping. Men vi är helnöjda efter en helt otrolig dag med tre sträcksegrar.

Arne Bäckström, Volvo, från Haninge kom in på en tredjeplats efter en dag med fortsatta problem med att treans växel hoppat ur.
– I övrigt är det kanon. Erik Uppsäll jagar som en furie bakom oss så vi lär väl försöka avgöra i morgon.

Klassen regularity leds fortfarande inför den sista dagen av duon Walter Olofsson/Hans Sylvan med 31 prick före det norska ekopaget Aasmund Kleve/Jan Egil Jenssen, 37 prick. På tredje plats ligger det tyska paret Jan Hassink/Maren Piel med 44 prick.

Resultat Historiskt rally: 1) Björn Waldegård, MK Rimo, Porsche 911 Carrera, 1.25.19 2) Janne Westlund, MK Kopparberg, Opel Ascona A, 1.25.43 3) Arne Bäckström, Haninge MK, Volvo 142, 1.26.06, 4) Erik Uppsäll, Skepptuna MK, Saab 96 V4, 1.26.22, 5) Jan Adielsson, Göteborgs MF, Ford Escort RS 2000, 1.28.49, 6) Rolf Skoghag, HRCR, Ford Escort RS 2000, 1.29.08, 7) Håkan Larsson, Laxå MK, Ford Escort RS 2000, 1.29.18, 8) Lasse Drotz, Waxholms MK, Volvo 142, 1.29.40, 9) Kenneth Waltersson, Anderstorp RC, Ford Cortina Lotus, 1.29.50, 10) Markku Taipale, FIN, Opel Ascona A, 1.30.20.

Resultat Regularity: 1) Walter Olofsson/Hans Sylvan, Skepptuna MK, Saab 99 EMS, 31 pr, 1) Aasmund Kleve/Jan Egil Jenssen, NAF Motorsport, N, Volvo, Amazon 123 GT, 37 prick 3) Jan Hassink/Maren Piel, Vorderpfalz Classic, D, Saab 96 V4, 42 pr 4) Olli Mikkilä/Jukka Silvasti, Pro Regularity, FIN, Porsche 356 B, 45 pr 5) Kjell Gudim/Helge Stubberud, N, VW, 51 pr.
www.midnattssolsrallyt.com
07-07-03 Rapport från Midnattssolsrallyt: Örebro 29/6, etapp 2 av 4
Stig Blomqvist invigde sitt museum - Gick till ledning i rallyt före Örebro
När andra etappen av Midnattssolsrallyt avslutades hade örebroaren Stig Blomqvist bestämt sig för att det skulle bli hans dag på riktigt. Inte nog med att han direkt efter målgång var huvudperson vid invigningen av ett Stig Blomqvistmuseum, han tog dessutom i på de sista sträckorna så att han gick till nattvila i hemstaden som totalledare i rallyt

– Det har börjat rätt skapligt för oss, tyckte Stig under förmiddagen och lite senare - när det bara återstod en sträcka - hade han fått fart på Ford Escorten så pass att han tyckte att det dessutom var riktigt skojigt. När han anlände till Örebro sken han som solen. Och det var vad även solen gjorde och dessutom hade gjort under större delen av dagen.

På andra plats ligger en annan världsmästare - Björn Waldegård - som igår tyckte att några av sträckorna var för snabba för hans smak. Han var inte snabbast då, men det betydde inte att det gick långsamt. Och idag var sträckorna ännu snabbare men då var han bättre taggad och vann flera av dem.
– Den här sträckan har jag sett fram emot, berättade Björn efter dagens andra sträcka, det går fort när man pendlar mellan fyran och femman i Porschen.

Gårdagskvällens ledare stockholmaren Arne Bäckström hade diverse trassel med växellådan i sin Opel Ascona under dagen och kunde bara köra på treans växel.
– Men efter uppehållet i Sätra Bruk fick vi ordning på växlarna och har fått tillbaka tempot - berättade han när han ställt upp bilen utanför Slottet i Örebro.

I klassen regularity för tävlingens äldsta bilar gick duon Walter Olofsson/Hans Sylvan, Saab, upp i täten före gårdagens ledande ekipage norrmännen Aasmund Kleve/Jan Egil Jenssen, Volvo. Olofsson/Sylvan har under två dagars tävlande endast samlat på sig 20 prick på elva sträckor. Som mest har duon missat idealtiden på en sträcka med fyra futtiga sekunder.

Resultat Historiskt rally: 1) Stig Blomqvist, HRCR, Ford Escort RS, 47.52, 1) Björn Waldegård, MK Rimo, Porsche 911 Carrera, 47.58, 3) Arne Bäckström, Haninge MK, Volvo 142, 48.28, 4) Janne Westlund, MK Kopparberg, Opel Ascona A, 48.28, 5) Erik Uppsäll, Skepptuna MK, Saab 96 V4, 49.11, 6) Jan Adielsson, Göteborgs MF, ford Escort RS 2000, 50.15, 7) Gert Blomqvist, Vetlanda RRC, Peugeot 504 Coupé V6, 8) Rolf Skoghag, HRCR, Ford Escort RS 2000, 50.33, 9) Håkan Larsson, Laxå MK, Ford Escort RS 2000, 50.38, 10) Kenneth Waltersson, Anderstorp RC, Ford Cortina Lotus, 50.43.

Resultat Regularity:, 1) Walter Olofsson/Hans Sylvan, Skepptuna MK, Saab 99 EMS, 21 pr, 1) Aasmund Kleve/Jan Egil Jenssen, NAF Motorsport, N, Volvo, Amazon 123 GT, 24 prick 3) Einar Trygve Lie/Arne Dölerud, KNA, N, Morris Cooper S, 33 pr 4) Jan Hassink/Maren Piel, Vorderpfalz Classic, D, Saab 96 V4, 33 pr, 5) Olli Mikkilä/Jukka Silvasti, Pro Regularity, FIN, Porsche 356 B, 36 pr.

www.midnattssolsrallyt.com
07-07-03 Rapport från Midnattssolsrallyt: Jönköping 28/6, etapp 1 av 4
Midnattssolsrallyts första etapp avslutades på Hovrättstorget i centrala Jönköping på torsdagskvällen. Dagen började i regn och efterhand avtog regnet och vid målgång hade solen brutit fram. Det idoga regnandet de senaste dagarna hade gjort vägarna hala men det hindrade inte att det blev en hård fight i toppen.

I ledningen efter första dagen i klassen för Historiska rallybilar ligger stockholmaren Arne Bäckström i en Volvo 142 men hans marginal till tvåan Janne Westlund, Opel Ascona, är endast en sekund. För att understryka jämnheten i toppen ligger den gamle världsmästaren Björn Waldegård i en Porsche 911 Carrera ytterligare en sekund efter.
– Dom tre sista sträckorna har varit såna som inte gamla gubbar gillar, tyckte Björn Waldegård, det har varit lite för snabbt och lurigt.

Fyra är Stig Blomqvist i en Ford Escort RS ytterligare fem sekunder efter.
– Det är lite tufft det här förklarade Stig, men jag tycker att det har fungerat bra.

I klassen regularity, där det gäller att åka så nära en idealtid som möjligt, leder det norska ekipaget Aasmund Kleve/Jan Egil Jenssen i en Volvo Amazon 123 GT på 8 prickar före Walter Olofsson/Hans Sylvan i en Saab 99 EMS på 10 prickar.

Resultat Historiskt rally: 1) Arne Bäckström, Haninge MK, Volvo 142, 17.44,0, 2) Janne Westlund, MK Kopparberg, Opel Ascona A, 17.45,0, 3) Björn Waldegård, MK Rimo, Porsche 911 Carrera, 17,46,0, 4) Stig Blomqvist, HRCR, Ford Escort RS, 17.51,0, 5) Magnus Wigren, Arlövs MC, Porsche 911 L, 17.55,0, 6) Erik Uppsäll, Skepptuna MK, Saab 96 V4, 18.01,0, 7), Mikael Ring, Nybro AC, Volvo 142, 18.14,0, 8) P-O Davidsson, Borås MK, Ford Escort Twin Cam, 18.20,0, do) Erik Johansson, Ludvika MS, Saab V4, 18.20,0, 10) Kenneth Waltersson, Anderstorp RC, Ford Cortina Lotus, 18.23,0.

Resultat Regularity: 1) Aasmund Kleve/Jan Egil Jenssen, NAF Motorsport, N, Volvo, Amazon 123 GT, 8 prick, 2) Walter Olofsson/Hans Sylvan, Skepptuna MK, Saab 99 EMS, 10 pr, 3) Jan Hassink/Maren Piel, Vorderpfalz Classic, D, Saab 96 V4, 13 pr, 4) Kjell Gudim/Helge Stubberud, KNA, N, VW 1303 S, 14 pr, 5) Olli Mikkilä/Jukka Silvasti, Pro Regularity, FIN, Porsche 356 B, 15 pr.

www.midnattssolsrallyt.com

07-07-03 Sandells tävlingsbil visas på hemmaplan
I helgen visas Patrik Sandells tävlingsbil för första gången i Sverige. Hans nya Renault Clio R3 finns då med på Expo Norr i Östersund. Den nya bilen följer R3-reglementet som enligt rykten kommer att gälla som JVM-klassen 2008. Klassen har fått dispens att tävla redan i år och kör tillsammans med super 1600-bilarna men har 2-litersmotor istället för 1,6 liter.
- ”Teamet har verkligen jobbat stenhårt för att ge mig möjligheten att visa upp bilen hemma. Trots att de befinner sig mitt i förberedelserna inför Rally Finland senare i sommar så har de sett till att göra det möjligt att låna ut bilen. Det betyder mycket för mig, det är jag tacksam för” säger Patrik Sandell.

Patrik själv är just nu i Norge för ett inhopp i det Norska Mästerskapet. Men direkt efter målgång på lördag ger han sig av hemåt för att hinna vara med på plats vid mässan i Östersund på söndagen.

Bilen står utställd i Reaxcer & Kurt Sillströms Åkeri:s monter fredag till söndag.
07-06-27 Patrik Sandell far till Norge
I maj gjorde Patrik Sandell ett inhopp i det Norska Rallymästerskapet. Sandell och hans kartläsare Emil Axelsson ställde då upp i Grupp N-klassen i Rally Sörland. Den gången kom de hem med en seger. Nu i helgen är dags igen.
Rally Tröndelag är den sjätte deltävlingen i det norska mästerskapet. En endagarstävling med sammanlagt 12 mil specialsträckor. Det innebär ett tempo motsvarande de JVM-tävlingar de normalt åker, vilket är en av anledningarna till att de valt att ställa upp i Norge.
”Visst vore det roligt att vinna, och det är självklart det vi siktar på, men främst handlar det om att ladda inför Rally Finland. Både Trondheim och Jyväskylä, där finska rallyt går, ligger på ungefär samma breddgrad. Så det är ungefär samma karaktär på vägarna och underlaget” säger Patrik Sandell.
”En annan anledning till att vi åker till Norge är för att ha roligt. Jag har åkt tävlingen förut och det är en av mina favorittävlingar. Dessutom ska det bli kul att köra mot en del kompisar som jag inte tävlat mot på några år, som t ex Jocke Nyman, en annan Östersundsbo” säger Patrik.

Liksom i Norge senast har Sandell lånat norrmannen Petter Fauskos Renault Clio Grupp N. En likadan bil som de vann Junior-SM och SM i för ett par år sedan.

Rally Finland går av stapeln 2-5 augusti.
07-06-27 Rallykrig mellan Nyman och Sandell på Norsk mark
När norska rallymästerskapet kör sin sjätte deltävling i helgen är det med inslag av en svenska prestigematch på hög nivå. Två jämtar med samma mål. Seger!

Om knappt två helger finns båda med i Östersund och årets final i Supercupen, men redan i helgen är det tävlingsdags för Östersundarna Jocke Nyman och Patrik Sandell när de åker över gränsen till Trondheim för den sjätte deltävlingen i norska rallymästerskapet.

Båda kommer att vara på plats som starka segerkandidater i den otrimmade 2WD klassen. För Jockes del blir det premiär i mästerskapet medan Patrik redan har ett par tävlingar i ryggen. Däribland som segrare i en av årets tävlingar.

För båda blir det dock en lite annorlunda tävling. Jocke Nyman som i vanliga fall kör med Etanol i sin Ford Fiesta kommer i helgen att köra på ”vanlig” bensin då Norge ännu inte har godkänt Etanol som bränsle i deras rallymästerskap. Dessutom blir det med ny codriver i högerstolen då Pär Almkvist inte kunde ta ledigt från sitt arbete. Istället blir det en av Sveriges mer etablerade codrivers, Bo Holmstrand som kommer att sitta bredvid Jocke. Holmstrand som bland annat har åkt med Daniel Carlsson vid många tillfällen.
- Det kommer att bli intressant att få ha han bredvid och vi har kommit bra överens när vi varit ute på tävlingarna runt om i Sverige, så det känns minst sagt spännande. Inte heller för Sandells del blir det en vanlig tävling. Någon start i hans VM bil, Renault Clio R3 är inte aktuellt utan det blir i samma bil som han vann senast i Norge med. Nämligen en Renault Clio som hör hemma i samma klass som Jockes Ford, den otrimmade 2WD klassen. Därmed blir det prestige på hög nivå i den klassen då såväl Jocke som Patrik har en sak i sitt mål. Seger!

- När starten går är vi på plats för att konkurrera med varandra.
- Seger är målet för båda två, menar Jocke. Men kommer att bli en tuff tävling för båda. Inte minst då tävlingen äger rum över en dag, men där antalet sträckor som ska köras är hela Vilket innebär att första bil startar på SS1 klockan 09:21 och där första bil på den tolfte och sista sträckan ger sig iväg 19:23 på lördag kväll. Tio långa timmar som kommer att sätta alla förare på hårda prov. Förutsättningar som kan tala till Patriks fördel då han under sina tävlingar internationellt tävlar under väldigt långa dagar. Om och i så fall vem av dem som vinner vet vi på lördag kväll. Samtidigt får vi också veta vem som lördagen efter, i Östersund under supercupfinalen, tävlar med revansch i siktet.
07-06-25 Hundratalet klassiska rallybilar lockar publiken
Midnattssolsrallyt på väg från Skåne till Stockholm
På onsdag kommer hela Stora Torg i Kristianstad att vara fullt av gamla rallybilar. Då pågår besiktningen av de ekipage som ska köra årets Midnattssolsrally mellan Kristianstad och Stockholm under fyra dagar. Efter besiktningen ställs bilarna upp på torget.

Klockan 8.00 torsdagen den 28 juni lämnar första tävlingsbil torget och tar sig an fem specialsträckor den första dagen. Innan man anländer Jönköping för första övernattning har bilarna passerat Vrigstad för ett uppehåll. Första bil anländer till Hovrättstorget i Jönköping kl 17.00.

Den andra etappen startar kl 8.30 på fredagen från Hovrättstorget i Jönköping och efter sex sträckor anländer karavanen till målet vid Örebro Slott kl 17.30. Under etappen har ekipagen haft en passerkontroll på torget i Tidaholm och därefter passerat Sätra Bruk för lunch och så Laxå för ytterligare en passerkontroll.

På lördagen är det dags för den tredje etappen och första bil rullar iväg från Örebro Slott kl 7.00 för att avverka två sträckor innan ett kort kaffeuppehåll vid Hjälmare Kanal i Arboga. Därefter två sträckor innan lunchuppehållet i Katrineholm som sker vid Duveholmsgymnasiet.

Efter ytterligare tre sträckor anländer bilarna till hamnen i Nyköping för etappens målgång. Första ekipage beräknas vara där kl 18.30.

Söndagen den 1 juli ger sig bilarna iväg för en sista etapp på väg mot slutmålet på Armémuseum i Stockholm. Dit anländer första tävlande kl 15.30 efter att ha avverkat fyra sträckor den avslutande dagen. Dagens andra sträcka är den klassiska Skeppsta-sträckan som var med på den tid det begav sig och då var en riktig publikmagnet.

Inte alltid som snabbast vinner
I de två klasserna som kallas regularity är det inte snabbheten som avgör. De äldsta bilarna ska helt enkelt hålla en idealtid. Går det för sakta blir det prickbelastning och detsamma om det går för fort. I den ena regularityklassen är det tillåtet med trippmätare, medan i den andra får man inte använda någon form av trip.

I klassen historiskt rally är det däremot farten som räknas. I den hittar vi fortåkare som tidigare världsmästarna Björn Waldegård i en Porsche 911 Carrera och Stig Blomqvist i en Ford Escort RS. Fjolårstrean Erik Uppsäll i en Saab V4 får också räknas bland de snabbare. Det är också i den här klassen som Mikael Persbrandt återfinns i en röd PV Sport.

Nygammal Peugeot i uppmärksammad start
I den historiska klassen hittar vi dessutom ytterligare en snabb favorit. Det är smålänningen Gert Blomqvist som med Lena Lindberg för andra året ska köra Midnattssolsrallyt. I år är det mer spännande än någonsin. Bilen de ska åka i är en sprillans nybyggd replika av den Peugeot 504 Coupé som Peugeot i Frankrike tävlade med i slutet av 70-talet. Fjolårets bil var också en 504, men den här skiljer sig ifrån fjolårets genom att ha en sexcylindrig motor.

Det som är mest spännande är kanske att det har tagit längre tid att få bilen färdig än planerat. Gert Blomqvist och Peugeot Sport Sweden har haft mycket i huvudet, sedan teamets nya rallybil 207 Super 2000 fattade eld vid senaste tävlingen. Men skam den som ger sig...

Uppvärmare på sträckorna
Femton minuter innan första bil startar på sträckorna kör ett uppmärksammar ekipage utom tävlan. Det är Annie Seel, Dakar-prinsessan, som kör sin KTM-motorcykel från årets Dakar-rally som uppvisning för publiken.

www.midnattssolsrallyt.com
07-06-24 Gert spurtar med historiskt nybygge
- Stig Blomquist får gälla som favorit tills vidare - tillsammans med Björn Waldegård som fortfarande är väldigt snabb på rallyvägarna.
- Själv inriktar jag mig på att bilen ska starta. Om vi står på startlinjen den 28 juni så är bara det en seger. Gert Blomquist - en av två rallyförare med efternamnet Blomquist i årets Midnattssolsrally - är stressad. Det som skulle bli en kul och avkopplande rallystart har förvandlats till en kamp mot tiden:
- Vi hade ju inte räknat med att vår nya bil skulle börja brinna i Sandvikens SM-tävling. Nu måste vi renovera den på rekordtid - samtidigt som vi ska ha ordning på vårt historiska nybygge.

Bilarna som Peugeots svenske teamchef pratar om är två
Dels den bil som teamets förare Jimmy Joge körde i SM i Sandviken för en vecka sedan - en Peugeot 207 Super 2000. Det var den som började brinna på andra sträckan i Sandviken sedan Jimmy snurrat av vägen och knäckt avgassystemet som kom att ligga an mot plastdetaljerna i karossen. Jimmy var snabbt iväg igen. Men en kilometer senare fattade bilen eld - vilket man upptäckte efter ytterligare en kilometer.

Den andra bilen är ett nybygge - en Peugeot 504 med V6-motor. En perfekt kopia av de rallybilar som Peugeot Frankrike tävlade med under för så där 30 år sedan.
- Vi hittade bilen i Holland förra året och nu är den snart en äkta fabriksbil - om än en kopia. Mattias Aronsson - teamets chefsmekaniker - har haft huvudansvaret för bygget och gjort ett fantastiskt jobb.

Gert och Peugeot-teamet fanns med i Midnattssolsrallyt när tävlingen återuppstod för ett år sedan. Även då körde han en Peugeot 504:a - en engelsk bil, från början byggd för Safarirallyt. Starten gav mersmak och direkt efter målgång bestämde Gert och hans codriver Lena Lindberg att skaffa en egen bil.
- Intresset för historiskt rally växer explosionsartat inte bara i Sverige. Klart man vill vara med och uppliva gamla minnen. Och kanske ge den andre Blomquist en match för en gångs skull...

Det är inte bara Gert, Lena och gänget som hänger med från Kristianstad den 28 juni upp till årets slutmål i Stockholm söndagen den 1 juli. Med bland mekanikerna finns även gamle kompisen och tävlingsmekanikern från Gerts aktiva tid som tävlingsförare; Bosse ²Bildoktorn² Andersson.
- Bosse var minst lika uppmärksammad som bilarna förra året, skrattar Gert.
07-06-22 Svedlund and Bird set to take on Isle of Man challenge
With entries for the 44th edition of Rally Isle of Man set to close in the next few days, the top names in the sport from around Britain and Ireland are set to face a leading contender from the Production World Championship.

Swedish star Oscar Svedlund will break off from chasing the world crown to compete on the Tesco 99 Octane MSA British Rally Championship for the first time.

That will pitch the 27 year-old Subaru Sweden driver from Karlstad directly against the best production category drivers from around the British Isles, and while his principle reason for attending is to prepare for November’s Rally Ireland, his pedigree suggests he and co-driver Bjorn Nilsson will be right on the pace.

I n addition to winning their home round of the PWRC in February, the pair have also shown their asphalt form with victory in Catalunya last year, as well as having a top three result on Wales RallyGB. They currently hold fifth place in the 2007 PWRC standings, and just ten days ago scored outright victory on Rally Poland, a WRC candidate event.

Other drivers set to add to the high quality entry that is shaping up for the July 19th-21st event include Paul Bird, the 2005 National Champion.

Paul is no stranger to the island and has tackled Rally Isle of Man several times in the past, as well as the Manx National Rally. He led that event only last month in a Stobart Motorsport TEG Sport Subaru Impreza WRC, before a damaged engine sidelined him. He is keen to take to the challenging island stages once again.

Entries for the Isle of Man International Rally, supported by TOTAL, together with the Isle of Man Historic Rally sponsored by Conister Trust, the Isle of Man Stars Rally sponsored by Star Services, close this Friday, 22nd June at the normal rate. They close finally for all events on Friday 29th June at the higher rate.

The Isle of Man Stars Rally incorporates the Trophy Rally, with the numbers of entries available dependent upon the total numbers in the other events. Crews who are considering contesting the Trophy Rally section are advised to submit an entry, with full refunds offered in the event that they do not receive a place on the entry list.

Rally Isle of Man is a high profile round of several major championships:
The Tesco 99 Octane MSA British Rally Championship – Round 3
The Global Group Irish Tarmac Rally Championship – Round 6
The West Euro Cup – Round 5
The Dunlop/Gambia MSA British Historic Rally Championship - Incorporating the HRCR Historic Rally Challenge - Round 6
The Global Group Irish Tarmac Historic Rally Championship - Round 5
The Silverstone Tyres Stars of the Future Championship

Regulations and entry forms can be obtained from the Rally Office and event website:
Visit us at www.rallyisleofman.co.im
07-06-21 Premiären för Victor i en Ford Focus WRC 06 avklarad
Idag onsdag så var det dags för Victor Henriksson att köra första passet med en Focus WRC på en shakedown. Platsen var den sedvanliga testbanan på en flygplats nära M-Sports anläggning i Cumbria. Bilen var Henning Solbergs Ford Focus WRC 06 med asfalts set-up. Victor har under sin tid som lärling på M-Sport fått genomgå en väldigt grundläggande utbildning på allt om en modern WRC bil. Mellan alla andra uppdrag han haft. Uppdrag med främsta uppgiften på VM-tävlingar med att reka vägar och väder för däcksval på de olika sträckorna. Det har som regel alltid varit två personer som hjälps åt med detta, men sist i Grekland skötte Victor det hela själv och lyckades väl då Marcus Grönholm var väldigt nöjd med informationen som låg till grund för Grönholms däcksval. Och däremellan jobbat i både verkstad och produktion varvat med att skjutsa media och besökare i en Fiesta ST GrpN2 på alla tänkbara underlag från grussträckor till Rockingham Raceway.

Först nu blev det en tillräckligt stor lucka mellan VM-tävlingarna för att det skulle finnas tid till att börja få in känslan i en WRC bil. En väldigt upprymd Victor berättar själv:
-Ja nu har jag fått testa på att köra wrc bil för första gången och det är något alla rallyförare drömmer om. Det började med att jag fick köra utan responssystemet på, bara för att lära känna bilen. Det är ju trotts allt en väldigt stor skillnad mellan wrc bilen och den Fiesta jag i vanliga fall tävlar med i SM och Fordcuppen. Utan responssystem blir bilen mycket lungnare och svarar inte på gasen direkt. Men den går ändå som ett skott och man hinner knappt blinka innan men måste lägga i nästa växel. När jag hade blivit varm i kläderna fick jag köra med responsen på, och det vart en jäkla skillnad. Bilen svarade på gasen blixtsnabbt och man kunde balansera den fint genom hårnålar och alla tvära svängar. Jag blev förvånad att bilen var så lättkörd, det var nästan som att spela wrc spel på playstation. Det som gör bilen så lättkörd är framförallt att du inte behöver använda kopplingen, man växlar upp och ner med hjälp av en paddel bakom ratten och elektroniken sköter resten i bilen. Kopplingen används bara i starten och den är inte lätt att hantera då den är sten hård och svår använd. Men när man väl kommer iväg är det en dröm att köra, bilen skjuter iväg på varje växel som att det skulle finnas hur mycket effekt som helst i motorn och huvudet fladdrar åt alla möjliga håll inne i bilen. Ändå blir man van efter ett tag och man märker att det går undan när man är tvungen att bromsa då tyngden spelar in. Totalt sett fick jag 15 km test och alla var väldigt imponerade av tempot jag hade och hur jag hanterade bilen, och det lovar gott inför framtiden, avslutar Victor i telefon från
07-06-19 Dakar-prinsessan Annie Seel till Midnattssolsrallyt
Hon kör sin tävlingshoj före startfältet
Annie Seels valspråk är - ingen minns en fegis. Därför ställer hon upp och åker hela Midnattssolsrallyt. Inte för inte kallas hon för världens mesta MC-tjej. Allt det här görs som ett led i förberedelserna för nästa års Dakar-rally. I dagarna har hon lyckats knyta ihop satsningen på 2008 års tävling.

För årets rally var hon inte riktigt nöjd med.
– Men jag körde ändå smart och smärtfritt, alltså inga brutna kroppsdelar, och så blev det bara en 94:e plats, förklarar hon med viss besvikelse i rösten.

Vid uppehållen får publiken en chans att höra och se henne och hennes KTM 525.
– Det här är den cykel jag körde med i årets Dakar-rally. Nästa år blir det en ny, men likadan, berättar Annie.

Men varför ska du åka motorcykel när det är en biltävling?
– Jag tyckte det var en rolig ide, när jag fick höra att KAK skulle arrangera Midnattssolsrallyt, och tydligen var jag inte ensam om det, skrattar hon.
– Jag får aldrig tillfälle att tävla i Sverige eftersom ökenrally inte körs här, av naturliga skäl, så det gäller att ta tillfällena som bjuds för att få visa upp sig, menar Annie.

Likheterna mellan ökenrally för motorcyklar och våra bilrallyn är många, men två stora skillnader påpekar Annie själv.
– Jo, bilarna har ju dubbelt så många hjul och i varje bil sitter två personer. Här gör jag allt själv - både kör och navigerar, skrattar hon.

www.midnattssolsrallyt.com
07-06-18 Fordframgångar i Sverige uppmärksammas
Ford Fiesta Festival i resultatlistorna i helgen som upmärksammats av chefen för Motorsport på Ford Motor Company.

Fiesta förarna kunde rada upp toppresultaten på varandra i helgen.
Det fanns Fiesta förare på podiumet i varje gren där man deltog i under helgen,
Andreas Eriksson 1:a I Rally-cross SM Div1.
Jimmy Farsbo 2:a I Rally-cross SM Div1A.
Victor Henriksson 1:a I Rally-SM N2
Andreas Sjölander 2:a I Rally SM N2
Martin Öhlin 3:a JTCC Anderstorp.
I tabellen för Rally-SM 2WD otrimmat så är det 4 Fiesta förare i topp 5.

Helt fantastiska resultat som uppmärksammats hos Ford of Europe och med Jost Capito, Director Ford TeamRS i spetsen som var väldigt nöjd med alla resultaten och skickar gratulationshälsningar till alla Fiesta förarna och hälsar att han följer med stor spänning framgångarna I Sverige.

Congratulations to the great results with the Fiesta!
Please forward my congratulations to all the teams as they should know that Ford of Europe is following their activities and are delighted with the results.

Best regards
Jost Capito
Director Ford TeamRS
Performance Vehicles & Motorsport
07-06-18 Persbrandt i en röd svensk klassiker
Rallylicensen uthämtad
Årets Midnattssolsrally bjuder inte bara på de vanliga rallykungarna. Nu är det dags för Sveriges hetaste skådespelare att visa sitt kunnande i rallyskogen. Stig Blomqvist och Björn Waldegård får ursäkta; hur mycket världsmästare de än har varit kommer nog fler åskådare att flockas kring Mikael Persbrandts bil vid uppehållen.

Persbrandt har nu hämtat ut rallylicensen på Svenska Bilsportförbundet efter att ha fullföljt sin debutanttävling i Skepptuna får någon helg sedan. Där fick han diverse råd och tips av juniorvärldsmästaren i rally, PG Andersson från Årjäng som också var på plats.
– Det var skitkul, konstaterade Persbrandt kärnfullt. Kan man inte få åka efterbil också?

Han kör för KAK, vad annars, och vid sin sida har han klubbkompisen Martin Torsler. Nu vet vi dessutom vilken bil som paret ska köra. Affischen till årets Midnattssolsrally visar en röd Volvo PV i full karriär. Så kommer parets tävlingsbil i rallyt att se ut. Ägare till den röda PV: n är en annan KAK-medlem, Thomas Hedberg, som också har ett finger med i den TV-serie som kommer att visas under hösten. Tv-programmet produceras av Titan Television, vars grundare och chef är just Thomas Hedberg.

Mikael Persbrandt är ingen nybörjare i snabba bilar. Han har tidigare racinglicens och hur han rattar bilen i Midnattssolsrallyt kommer svenska folket att kunna följa i TV-serien om sex program som börjar sändas i TV4 Plus i september. Programmet vänder sig till motorentusiaster och där bjuds också på hemmareportage från andra deltagare i rallyt. Och naturligtvis bevakas även övriga under tävlingen.

Kortfakta om Midnattssolsrallyt 2007
Den 28 juni kl 8 startar första bil från Stora Torg i Kristianstad. Då har de tävlande fyra dagsetapper framför sig. Övernattningar sker i Jönköping, John Bauer Hotel, Örebro, Stora Hotellet, och Nyköping Sunlight Hotell och på söndagen den 1 juli når ekipagen slutmål på Armémuseum i Stockholm kl 15.30. Då har 22 specialsträckor eller specialprov avklarats.

I Kristianstad är rallyts högkvarter på Grand Hotell och på samtliga hotell inrättas ett högkvarter inklusive pressrum.

Midnattssolsrallyt är öppet för bilar i tre olika klasser:
Regularity utan trip för bilar tillverkade före 1975
Regularity med trip för bilar tillverkade före 1975
Historiska rallybilar tillverkade före 1981.

I klasserna regularity går tävlingen ut på att komma så nära en i förväg angiven idealtid som möjligt. För snabb körning medför prickbelastning och för långsam likaså.

De historiska rallybilarna kör som vi är vana vid att se rallybilar, d v s snabbast vinner.

.www.midnattssolsrallyt.com
07-06-18 Ännu en sten satt stopp för Nymans framfart
I helgen avgjordes tredje deltävlingen i Rally-SM. Platsen var Sandviken/Gävle och Teamet var riktigt laddade för en topplacering efter stoppet i South Swedish rally för två veckor sedan.
Teamet har haft en hektisk period inför tävlingen och alla i teamet samt en hel hop elever från VTC-gymnasiet har jobbat på så bilen skulle hinna bli startklar. På Lördag morgon ankom alla registerpapper och nya registreringsskyltar för att bilen skulle bli godkänd att starta med. Så det blev verkligen in i det sista.

Väl ute på sträcka ett tog Jocke det lite lugnare och kände på bilen så att allt verkade fungera. Successivt ökade grabbarna tempot och efter första sträckan kändes allt bra. En bit bak i resultatlistan men det var en kort sträcka så det var bara några sekunder upp till toppen.

Sträcka två var tävlingens längsta sträcka och tempot var på topp. Jocke fick in ett riktigt bra flyt direkt från start och efter lite drygt två mils körning var det roliga över.

Ekipaget gick in i en kombination med en tvär vänster till en höger. För att få en bra linje och för att få så hög utgångshastighet som möjligt gjorde Jocke som i stort sätt de flesta andra gjorde och höll in i första vänstern. Men med marginalen på fel sida slog de i en sten på innern som resulterad i att vänster framhjul slogs bort och det blev stopp. Som tur var så höll grabbarna sig på vägen på tre hjul och förutom skadorna i framvagn blev det inget allvarligare. En lite knölig framskärm bara…
- Det är en svacka resultatmässigt just nu men det är bara att bita ihop och se framåt mot nästa tävling. I SM-tabellen ser det väl inte så jättebra ut nu men det är fyra deltävlingar kvar och vi ger aldrig upp. Vi vet att tempot och viljan finns så vi kommer att ge allt här mot höstsäsongen. / Jocke

Nu är det en paus i SM och Fordcupen men redan om två veckor ska teamet åka över till Norge och köra i Norska mästerskapen för att få lite extra mil i kroppen till höstsäsongen.

Med vänlig hälsning / Team Nyman
07-06-17 Rally Jamaica - intresserad av en annorlunda rallyupplevelse?!
Är Du intresserad av att prova på ett annorlunda rally upplevelse så har du nu chansen. Arrangörerna söker europeiska team som är intresserad att mäta krafterna mot karibiska rallymästare. Tävlingen körs mestadels på grusunderlag med några asfaltsträckor mitt inne i Kingston. Längden är ca 200 km SS fördelat på två dagar. Tävlingen arrangeras första helgen i december med start och mål i Kingston Town.

Är du intresserad så kan jag förmedla Ditt intresse till arrangören. Arrangören erbjuder förmånliga villkor. Se http://www.rallyjamaica.com/

Ytterligar info: Kalle Bäckwall Mobil: +46 70 5542050 kalle@backwall.se
07-06-17 Intervallremsan visar INGEN TJUVSTART - ändå kvarstår tjuvstarten
Anders Gullstrand och hans co-driver Stina Cebers gjorde en enormt fin insats igårdagens Rally Sandviken. Väl i mål får de beskedet att de gjort en tjuvstart på den femtesträckan. Något som både de och personer i starten bestämt förnekar. Efter många om och men får de till slut se intervallremsan - som visar att INGEN tjuvstart skett!!!

En faktafunktionären som enligt uppgift fanns på plats säger dock att det ÄNDÅ var tjuvstart. När Anders och Stina sedan har fyllt i protestanmälan och lagt upp pengarna på bordet, vägras de göra det.

Orsak: Man kan inte lämna protest mot en faktafunktionär.
- "Det här får ju oss som aktiva att känna oss som totalt maktlösa. Hur kan en faktafunktionär gå emot en intervallremsa som svart på vitt talar om att det inte är fråga om tjuvstart. Ingen protest får lämnas, ingen kan egentligen svara på frågan VARFÖR man går emot en elektronisk intervallremsa".

Om man inte ens har möjlighet att lämna in en protest, hur vet man då att man blir rättvist behandlad?

Mer info på www.andersgullstrand.se

07-06-17 Flodin nia i Rally Bohemia
Patrik Flodin och co-drivern Maria Andersson fanns på plats i Tjeckien i helgen för att starta i sitt andra asfaltsrally. Rally Bohemia hade 34 startande ekipage i GrN. Av dem tog sig knappt hälften imål, endast 16 ekipage fullföljde nämligen rallyt. Patrik och Maria slutade på en nionde plats.
-"Nöjd kan man väl inte direkt säga att jag är" säger Patrik "Och andra sidan är jag inte speciellt missnöjd heller. Vi var i Tjeckien för att få erfarenhet av asfalt och jag har bara kört en asfaltstävling förut. Vi fanns på plats för att lära oss bromspunkter och linjekörning på det här underlaget. Själva körningen är jag egentligen ganska nöjd med . Det gick bättre och bättre, men det gick alldeles för sakta" skrattar Patrik.
- "En viss del tappar vi i och för sig på grund av inställningar och däck, men det är bara ca 1-2 sekunder/km. Resten är helt enkelt upp till mig och det är bara att köra på så mycket som möjligt för att få erfarenhet."

Patrik och Maria drog dessutom på sig 50 sekunder i strafftid, eftersom elen inte ville fungera som den skulle när de lämnade servicen idag. Vann rallyt gjorde Roman Kresta som vi tidigare har sett i VM i en WRC-bil. Tvåa blev en annan hemmafavorit, Václav Pech som var 19,3 sekunder efter. Ner till trean Vojtech Štajf var det sedan nästan fem minuter.

Härnäst är det VM-deltävlingen i Finland som står på kalendern för Patrik och Marias del. Deltävlingen ingår inte i GrN-VM, vilket betyder att det åter blir Monitorbilen som står på startlinjen. I fjol slutade de på en andraplats och de är givetvis på plats för att förbättra det resultet.

www.patrikflodin.co hittar du mer information. Där har vi även följt rallyt, sträcka för sträcka

07-06-15 Bilen är klar - Nyman Rallyteam siktar högt i Sandviken
Efter ett febrilt arbete de senaste dagarna, för att inte säga veckorna, så är bilen nu klar. Med risk för att färgen, som knappt hunnit torka, kommer att lossna så laddar grabbarna för ett toppresultat i Sandviken och SM-deltävling nr 3.

Alla bitar är på plats och imorgon fredag bär det av till Sandviken och årets tredje SM-deltävling. Det är tredje gången gilt för arrangören som tidigare tvingats flytta/ställa in tävlingen inte mindre än två gången tidigare i år. Vinterpokalen har blivit Rally Sandviken och snö har bytts mot grus. Nyman Rallyteam kommer också med en stor ändring. Bilen som tidigare var vit, blå och grön är nu ilsket orange.
- När vi efter avåkningen i SSR tvingades byta kaross så kände vi att vi ville prova något helt nytt. Fast helt nytt är väl att ta i då färgen kommer från cupgeneralen Andreas Erikssons rallycross Fiesta, säger Jocke.

Under 2007 var det tänkt att samtliga SM-deltävlingar skulle köras över två etapper med nattvila men när vädret i Sandviken tvingade arrangören att ställa in i vintras så tilläts de köra en sommartävling innehållande endast en etapp.

Jocke och Pär åker ner tidigt imorgon fredag för att anmäla sig och köra rekognoseringen av rallyts fartsträckor, något som också är lite annorlunda den här gången. Istället för två genomkörningar så är det den här tävlingen bara tillåtet med en, något som innebär en stor förändring i teamets upplägg. Tidigare i år har vi skrivit våra egna noter men det är en för stor chansning vid bara en genomkörning så nu kommer de att köra efter arrangörsnoterna som de kommer försöka anpassa till deras egna bedömningar.

Tävlingen mäter knappt 25 mil varav 78km specialsträckor, fördelat på 6 sträckor. En stor skillnad mot tidigare SM tävlingar är att seedningssystemet har förändrats till hur det var för två år sedan - snabbaste bil först. Det innebär att Jocke och Pär går ut med startnummer 35. De startar som femte bil i klassen, av totalt 14.

Nedan finner du startlista för teamets klass samt tidplan för Rally Sandviken. Som vanligt kan du följa Jocke och Pär på teamets websajt www.jockenyman.com.
07-06-12 Aleknixen inställd
Aleknixen 2007-06-16 är inställd på grund av för få anmälda.
07-06-12 Jerker Axelsson vinner äntligen
Det var varmt, det var hårda vägar och det var enormt kul att äntligen få alla pusselbitar på plats i Säffle.

Först vill jag tacka alla som vinkade och hejade på, min förstående familj mina mekaniker, motortekniker, dator-transportörer, sponsorer, vänner och polare…(Hoppas jag inte glömt någon.)

Jag kommer inte ihåg när vi har haft lite tur i en rallytävling senast…
Jo Säffle -05..samma sluttid som Kent från Arvika, på tiondelen samma men vi fick med oss en total 2 plats hem…gissa vem som vann?

Mats Jonsson, Mr Rally i Sverige. Ingen har vunnit mer och har en x-tra hög lägsta nivå.

P- G, Peter Zachrisson, Hörbring och Mats Jonsson var de svåraste i år med Hans-Erik Weng som Wild card (bor på en sträcka).

SS 1 tappar 1.6 sekunder på 600 meter…det är inget man skriver hem om……

SS2 När vi har 1 km kvar på ss 2 som är 19km tappar motorn minst 200hk, en slangklämma har släppt….300 meter senare går bromspedalen i golvet…jag viken in i diket på innern och hoppas på att det inte ligger stenar….Det gick men från att varit snabbast på sträckan tappar vi 3 sekunder på P-G och 5 på Jonsson. Weng bryter med trasiga bromsar.

SS 3: Att åka 175km/h med bromsar man inte kan lita på är väl spännande och vi tappar ytterligare 1.8 sec på Jonsson, P-G bryter med trasig vx-låda före sträckan, Peter Zachrisson rullar i slutet av sträckan.

SS 4 nya däck fram och bromsbelägg 7 km 8.3 sekunder bakom Jonsson
Vi tar 9.6 sekunder på Jonsson och går upp i ledning med 1.3 sekunder

SS 5 tar 0.6 sekunder ytterligare dags för service och beg-däck Vi har räknat med att klara oss med 6 nya däck, nästan 30 grader har tagit ut sin rätt vi får tar vad vi har…Slitna Yokohama är inte det sämsta…ett sitter åt fel håll…..

SS 6 19 km. Vi har folk på sträckan som ska visa skylt hur vi ligger mot Mats, när vi har 5 km kvar får vi -7 sekunder och en tumme upp av Bosse Holmstrand och Aron.Vi slår Jonsson med 7.2 sekunder och vinner med 9.1 sekunder….Känns overkligt… slå Mats Jonsson i Säffle, hemmaplan för oss bägge…. Vinna en Supercuptävling med en N4 mot lätta starka WRC bilar.

SM i Sandviken till helgen, då är det nya puckar men jag har fått ett fint förtroende för bil och däck, Mattias litar jag på sen förut!

Jerker Axelsson


07-06-11 Andra kaross-bytet på Fiestan efter avåkningen i South Swedish rally
- " Det börjar bli en vana nu, men då kan vi ju passa på att ändra designen igen!"
Det är en hektiskt period för team Nyman i garaget. I Onsdags morse kom Jocke hem med en ny kaross från KBT - Safety där säkerhetsburen har tillverkats. Innan karossen blev lackerad fick teamet skrapa bort all dämpningsmassa för att få bort all onödig vikt.

Efter det har det varit fullt pådrag i garaget och killarna jobbar stenhårt med att hinna klart bilen inför nästa deltävling i Sandviken som körs nu till helgen. Än så länge ser det ljust ut och bilen ska in på registreringsbesiktning på Torsdag. Mer info kommer under veckan.
www.jockenyman.com
07-06-10 Asfaltspecialist segrade i Sunne
Det blev till slut Pär Karlsson, en specialist på asfaltunderlag från Lidköping som tog hem totalsegern i SunneRacet med nio sekunder tillgodo på Jörgen Johansson från Västervik.
Förhandsfavoriten Björn Bäckström i sin vassa Toyota Starlet sinkades av triskande växellåda och fick inte alls till det i SunneRacet.
Det var för andra året i rad som MK Ratten arrangerade asfaltrally i centrala Sunne, en synnerligen publikvänlig attraktion. Hemmapubliken mötte upp mangrant och fick se bussåkare Lars Hjerpe från hemmaklubben MK Ratten segra i den trimmade B-förarklassen. Hjerpe hade tuff sekundfight med Hällefors MK:s Robin Bergström och i mål skiljde det endast 2,4 sekunder till Hjerpes favör.

Bland otrimmat var det MK Team Westoms B-förare Christian Spiik som var raskast av alla före C-föraren Peter Axelsson, SMK Karlskoga.

Jan Hedlund från hemmaklubben MK Ratten tog hem segern i C-förarklassen för trimmade bilar före Munkfors MC:s Tomas Persson.
-Tävlingen lockade i år mer förare och bland dom mer asfaltåkare, summerar tävlingsledare Per Täppers nöjt efter avslutad tävling med värmerekord. Just värmen ställde till det rejält och vissa ekipage vägrade till och med att starta i värmeböljan.

Resultat hittar du på www.mkratten.se

Totalsegrare 2006: Bert Björlin, MK Ratten.
Totalsegrare 2007: Pär Karlsson, Lidköpings MSF
07-06-10 Tredje gången gillt - Oscar och Björn vann Rally Poland
Det blev tredje gången gillt, för Oscar Svedlund och co-drivern Björn Nilsson i Rally Poland, deltävlingen i EM som dessutom VM-kandiderade under rallyt.

När gårdagens sträckor avslutades ledde Oscar och Björn med 50,3 sekunder. Det sedan Holowczyc dragit på sig en minut i strafftid. Men inför starten idag, hade tävlingsledningen tagit bort tidstillägget av någon anledning. Vilket innebar att Oscar och Björn helt plötsligt låg tvåa, 12,4 sekunder efter Holowczyc. Trots att Oscar och Björn helt plötsligt var tvåa, tvingades de ändå gå ut som första bil.
- "Det brukar vara ledaren som gör det" säger Oscar lite förvånat "men det spelade inte så stor roll"

Oscar och Björn har hållt ett rejält högt tempo när de för tredje året fanns på plats i Polen. När Holowczyc fick en punktering på sista sträckan, gav tempot utdelning i form av seger.
- "Jag är j-kligt nöjd" skrattar Oscar väl i mål.
- "Vi höll även i dag ett rasande högt tempo och på SS12 höll det på att ta slut" säger Oscar "Då gjorde vi nämligen en fullfartssnurrning på vägen, men redde ut det hela. Holowczyc har även han haft ett extremt högt tempo på sina hemmavägar"

Första gången Oscar och Björn var i Polen, var det med just Holowczyc de hade en tät kamp om segern, när turbon rasade för svenskarna och de tvingades bryta på näst sista sträckan. I fjol hade de en kamp med en annan polack, Kuzaj, men då drog Kuzaj det längsta strået och vann. I
- "Tredje gången gillt" säger Oscar som nu siktar på seger i SM i Sandviken på lördag.

Komplett resultatlista hittar du här: http://rajdpolski.pl/linki/oko.html
Mer info hittar du på www.oscarracing.se där vi följt rallyt, sträcka för sträcka.

KP Motorsport summerar Lars-Erik Torph Memorial
Säffles rallytävling L-E Thorp Memorial avgjordes i högsommarvärme på stenhårda vägar vilket skapade problem för många, däribland hemmaföraren Kent Persson.

Efter en bra öppning på den första sträckan tappade Kent mycket tid till de snabbaste på den välkända Kilafjället sträckan.
- Vi körde helt enkelt för hårt och fick problem med att det blev halkigt när däcken blev överhettade. Det är orutin från vår sida, nu har vi i alla fall lärt oss att ta det lugnare när det är så varmt som det var idag. De bilar vi tävlat med tidigare har varit så pass motorsvaga att överhettning av däcken aldrig varit ett problem, berättar Kent.

De dåliga tiderna på Kilafjället förpassade teamet till en 9:e plats av de 36 startande i klassen även om placeringarna på de övriga sträcktiderna var bättre.

Tävlingen ingick i både den rikstäckande SuperCupen och Västra Bilsportförbundets Distriktsmästerskap. Båda mästerskapen har en deltävling kvar. SuperCupen avgörs i Östersund den 7:e juli och distriktsmästerskapet i Örebro den 15:e sptember.

Resultat från tävlingen www.resultatdata.com/rally/resultat/tavling.jsp?tavling=195
VBF FM hemsida www.vastrabf.se/rally/index.htm
Teamets Hemsida www.kpmotorsport.net

07-06-09 Oscar Svedlund har kopplat greppet - leder EM-deltävlingen i Polen
Oscar Svedlund och hans co-driver Björn Nilsson har kopplat greppet i EM-deltävlingen i Polen och har en ledning i rallyt på 50,3 sekunder före hemmaåkaren Holowczyc.

Rallyt inleddes igår med en superspecial, där Oscar och Björn fick åttonde bästa tid. Dagens första sträcka, SS2, ströks sedan Kusaj kört av vägen. Besättningen togs till sjukhus, men rapporteras må bra.

SS3 blev första sträckan idag och redan då klättrade Oscar och Björn upp i ledning. En ledning som de behållt under alla dagens sträckor.
- "Vi kör i ett rasande högt tempo och kör på allt vad vi kan" säger Oscar.

Tvåan Holowczyc, är den kombatanten som de 2005 hade en tät sekundfight med. Då tvingades Oscar och Björn bryta på rallyts näst sista sträcka, pga turboproblem och Holowczyc kunde kamma hem segern. I år är det samma höga tempo och kamp mellan de båda, men den här gången är det fördel Sverige.
-"Holowczyc håller ett enormt högt temp" säger Oscar. "Tyvärr fick han tidstillägg på den fjärde sträckan"

I morgon återstår det sex sträckor:
- "Då kör vi på som idag" säger en nöjd Oscar.

Efter dag 1
1. Oscar SVEDLUND 1:25:24.7
2. Krzysztof HO£OWCZYC (PL) 1:26:15.0 +50.3
3. Renato TRAVAGLIA (I) 1:26:28.1 +1:03.4
4. Zbigniew GABRYΠ(PL) 1:26:50.8 +1:26.1
5. Michal SO£OWOW (PL) 1:27:08.9 +1:44.2

Komplett resultatlista hittar du här: http://rajdpolski.pl/linki/oko.html
Mer info hittar du på www.oscarracing.se där vi följer rallyt, sträcka för sträcka.
07-06-08 "Kör nykter!" - Midnattssolsrallyts tävlande budbärare i WRADDs kamp mot rattfylleriet
Onsdagen den 27 juni startar paradtävlingen för många motorsportintresserade svenskar; Midnattssolsrallyt. I den 135 mil långa tävlingen från Skåne till Stockholm kommer samtliga ekipage att smyckas av WRADDs (World Rally Against Drunk Driving) enkla men kraftfulla budskap "Kör Nykter!". Kampanjen som ursprungligen initierats av VM-rallyföraren Daniel Carlsson får därmed hjälp att sprida sitt budskap av så många som 102 anmälda ekipage, rattade av bland andra rallylegenderna Björn Waldegård, Stig Blomqvist och skådespelaren Mikael Persbrandt.

Det var inför årets säsong i rally-VM som Daniel Carlsson, Sveriges för tillfället enda förare på rally-VMs högsta nivå, initierade WRADD-kampanjen som en reaktion på det ständigt ökande rattfylleriet i Sverige. Daniel reagerade på att fler än 150 personer dödas på grund av rattfylleriet varje år - ett problem som framförallt kostar mycket mänskligt lidande men som också orsakar samhället kostnader på 8.3 miljarder kronor om året.

Daniel Carlsson, rallyförare och initiativtagare till WRADD:
- Jag bestämde mig för att det inte gick att sitta och vänta, utan gjorde en kampanj mot rattfylleri av hela min rallysatsning. Under året har jag spridit budskapet "Kör Nykter!" i de VM-tävlingar där jag deltagit, bland annat genom stora dekaler på min bil. Att nu Midnattssolsrallyt valt att gå med i vår kamp för denna viktiga fråga är oerhört positivt och hedervärt av arrangörerna. Jag är övertygad om att rallyförare, som utövar vår sport på vanliga vägar där människor normalt kör till sina jobb, är de bästa ambassadörerna för säker körning. Nu får vi 102 nya ambassadörer för denna viktiga fråga, vilket jag är både tacksam och stolt över.

Christer Zetterberg, ordförande Kungliga Automobil Klubben (KAK):
- Som arrangörer av Midnattssolsrallyt är vi väldigt glada att kunna stötta ett så hedervärt projekt som Daniels WRADD-kampanj. Rattfylleriet är en fråga som angår oss alla ute på vägarna - och naturligtvis vill vi inom KAK vara med och påverka så mycket vi kan. WRADD är det perfekta projektet för att nå unga förare, som tyvärr är den stora problemgruppen vad gäller rattfylleri. Vi ställer oss helhjärtat bakom kampanjen och dess budskap, bland annat genom att upplåta reklamplats på samtliga bilar i Midnattssolsrallyt.

07-06-08 VM-rallyföraren Daniel Carlsson börjar köra för Kungliga Automobil Klubben (KAK)
Daniel Carlsson, Sveriges för tillfället enda förare på rally-VMs högsta nivå, börjar köra för Kungliga Automobil Klubben. Värmlänningen har tidigare kört för sin hemmaklubb, Säffle MC - en klubb där han fortsätter vara medlem och där en stor del av hjärtat fortfarande finns. Som representant för svensk motorsport i världen känns det dock helt rätt att köra för KAK, vilket som också kan vara en skjuts i karriären med de kontakter och möjligheter som klubben erbjuder.

Daniel Carlsson, rallyförare och initiativtagare till WRADD:
- När man får frågan om att vara med i KAK med dess fina motorsportrötter så känns det som en självklarhet att tacka ja. Jag har under en tid haft kontakt med klubben i olika frågor kring min WRADD-kampanj och sett det engagemang och de möjligheter som finns där. Jag är fortfarande en helhjärtad Säfflebo med stort hjärta för Säffle MC, en klubb där jag också fortsätter vara medlem. Det nya är att jag nu också är medlem i KAK och att det är den klubb jag kommer att köra för på tävlingar runt om i världen. Jag hoppas också kunna ta WRADD till en ny nivå genom klubben, som redan har börjat sin stöttning i samband med Midnattssolsrallyt.

Christer Zetterberg, ordförande Kungliga Automobil Klubben (KAK):
- I Kungliga Automobil Klubben är vi glada att ha fått ännu en toppförare i vår redan starka laguppställning. Daniel har bevisat att han kan hänga med i världseliten i rally och hans engagemang för en viktig fråga som rattfylleriet gör oss ännu gladare. Vi tror och hoppas på stora framgångar för Daniel som förare för KAK.

Kenneth Ax, ordförande Säffle MC:
- Daniel började sin karriär i Säffle MC och vi har satt stort värde på att Daniel tävlat för klubben vid alla sina framgångar runt om i världen. Nu är det dock dags för Daniel att ta ännu ett steg i karriären, och vi stöttar naturligtvis honom då han nu börjar köra för KAK. Daniel kommer ändå att finnas kvar som medlem i Säffle MC och vi som vet vilket hjärta han har för Säffle oroar oss inte det minsta då han nu tar nästa steg i karriären


07-06-07 Sandell tar körlektioner
Patrik Sandell är regerande juniorvärldsmästare i Rally. Han om någon borde väl kunna det där med att köra bil. Ändå har han i veckan åkt till Italien för att gå i körskola.

Anledningen heter asfalt. Som alla svenska rallyförare är han uppfödd på grus- och snörallyn. Värre brukar det vara när det kommer till asfaltsrallyn, där istället de sydeuropeiska förarna brukar känna sig som hemma. Sandell har därför tillbringat tre dagar i Gallo i Norditalien för att gå i asfaltsskola.
- ”Det var otroligt mycket att tänka på första dan. På snö och grus behöver jag knappt fundera. Allt sitter i ryggraden. Men här fick jag tänka hela tiden och verkligen gå tillbaka till grunden. Det var som att sätta sig i en rallybil för första gången” berättar Sandell.

Man jobbar med sensorer som känner av i princip allt som händer i bilen: exakta gas- och bromsutslag, rattrörelser, fjädring och viktpunkter i bilen. Dessutom filmas alla sträckor. Föraren får sedan i detalj veta hur han kört, om han korrigerat rätt, och vad som kan göras bättre.

Många namnkunniga förare har gått skolan tidigare, och Vittorio Caneva som leder utbildningen har sparat alla diagram och filmer från tidigare elever. Sandell kunde därför hela tiden jämföra sina resultat och utvecklingen med de riktiga asfaltsspecialisterna.
- ”Jag insåg att jag hade en del kvar att lära från början. Men sista dan höll jag samma tider som asfaltsspecialisterna. Nu gäller det att ta med sig detta hem till min vanliga bil, och ut på tävlingarna” avslutar Patrik Sandell.
07-06-07 Oscar i radio från Polen imorgon bitti
I mogon ca 07:40 sänder SR.se/Värmland en direktintervju med Oscar Svedlund. Oscar som är på plats i Polen för att starta i EM-deltävlingen är just nu ute och rekognoserar i det finna vädret.
Mer info www.oscarracing.se
07-06-07 Uppdaterad däckslista
Uppdaterad A-lista (2007-05-31) gällande Sommardäck 2007 finns att ladda ner från http://web.sbf.se/regler/visaregler.php?id=2
07-06-07 Svedlund - en populär favorit i Rally-EM i Polen
Oscar Svedlund och hans co-driver Björn Nilsson är för tredje året i rad på plats i Polen för att starta i EM-deltävlingen där. Första gången de var på plats var 2005, då de hade en riktigt sekundfight om förstaplatsen med hemmaåkaren Holowczyc. När bara två sträckor återstod tvingades de bryta, eftersom bilen läckte olja och de dessutom förlorade turbotrycket. Men deras framfart i rallyt gjorde de omåttligt populära av både publik och media och idag ses de som storfavoriter bland publik och polsk media.

I fjol var de på plats igen och höll åter upp ett högt tempo som ledde till en andraplats och i år är de på plats för att försöka knipa förstaplatsen i Rally Polen. Rallyt, som för övrigt kommer att ingå i nästa års Rally-VM, går på mycket fina och snabba grusvägar.

Mer info hittar du på www.oscarracing.se där vi kommer att följa rallyt sträcka för sträcka.
Rallyts hemsida: http://www.rajdpolski.pl/index.php3

07-06-06 Lars-Erik Thorp Memorial för 10:e gången lockar många
På lördag 9/6 kör vi L-E Thorp memorial för 10:e gången. Tävlingen ingår i RM för tjejer och Historiska rallybilar, Supercupen och FM/DM.

I nuläget är det 154 bilar anmälda och tävlingen kommer att gå på 6 stycken sträckor av mkt god kvalitet och omväxlande karaktär. Första sträckan kommer att vara en superspecial på klubbens folkracebana och där kommer efter sista bil klubben visa upp sin folkraceverksamhet, med bl.a möjlighet att få åka med i folkracebil.

Sett till antalet startande blir nog detta den största tävlingen i Värmland det här året.

Första bil kommer att starta kl. 11.00 från Tingvallaskolan i centrala Säffle och efter 3 körda sträckor återvänder bilarna till sin första service. Serviceplatsen kommer att vara på Sporthälla IP:s grusplan, även detta i centrala Säffle. Försäljning av program kommer att ske vid Tingvallaskolan.

Kampen om totalsegern kommer nog att stå mellan Mats Jonson och P-G Andersson, men kankse kan Jerker Axelsson, Peter Zachrisson eller Hans-Erik Weng vilja ha ett ord med laget.

Oavsett så har publiken en fantastisk heldag i skogen att se fram emot.
07-06-06 Hett rally i Sunne!
Sveriges bokstavligen hetaste asfaltrally körs i Sunne nu i helgen. På lördag brakar det loss och på startlinjen hittar vi några av Sveriges bästa förare på asfaltrallyspecial.

Torsbyklubben MK Ratten arrangerar även i år rallyspecialen Sunneracet som Sveriges hetaste asfaltrally. Vad gäller vädret så utlovar SMHI samma hetta som förra året. Minst! Hett blir det också i startfältet, som i år är något större än i fjolårets upplaga. Där finner vi några av Sveriges snabbaste förare på asfaltrally.

Björn Bäckström från Botkyrka MK, kommer till Sunne med sin beprövade lilla Toyota Starlet. Han kommer garanterat med seger i sikte. Men i anmälningslistan hittar vi också Anders Bergqvist, Dals MK, som kommer att bjuda på skönsång a ´la tidigt nittiotal, i en mycket potent tvåhjulsdriven Ford Sierra RS Cosworth.

En av Sveriges läckraste BMW:s i rallyutförande kommer också till start i Sunne. Vi snackar givetvis om Pelle Bergs motivlackade BMW Compact, som egentligen är för fin för tävling.

I otrimmade klassen hittar vi fjolårssegraren i C-förarklassen Ola Karlsson, Munkfors MC, som bjuds hårt motstånd från Jimmy Karlsson. De hade för drygt en vecka sedan duell i Structosprinten, med Jimmy som segrare. Skillnaden då var bara en halv sekund så räkna med en revansch-sugen Ola.

Likt många större tävlingar är serviceplatsen är centralt placerad vid rallyts HQ Helmia Arena och hela tävlingen avgjörs runt Bråruds industriområde. Banan mäter totalt 13,4 kilometer specialprov som är fördelat tre prov som körs två gånger. Service sker mellan etapperna. Vi kan räkna med att det kommer att laddas rejält på andra varvet runt banan, då den också blir lurigt svårkörd av värmen i asfalten som stiger.

Har du frågor om Sunneracet och vill ha mer information?
Gå in på www.mkratten.se eller ring tävlingsledare Per Täppers på tel. 070-521 05 50.

Snabba rallyfakta:
Rallyspecialen SunneRacet körs för andra året i rad.
Datum: 9 juni 2007
Första start: 11:00
Tävlingsklasser: 1WD, 2WD, 4WD, Ungdomsrally.
Öppen för: A/B/C-förare, junior och ”Prova Bilsport”.
Totalsegrare 2006: Bert Björlin, MK Ratten

07-06-06 Midnattsspecialens avåkning innebär karossbyte
Nu har karossen undersökt noga när Team Hedberg kom hem efter helgens Midnattsspecial i Skepptuna den 2/6.
Tyvärr är skadorna omfattande då det blev flera brotts anvisningar på 940: ns deformation zoner vilka har fungerat som de ska på bilen. P-H berättade att det gick full pedal på treans växel när det började hoppa och studsa så bilen kom ur spår och träffade en sten i yttern som i sin tur kastade runt bilen i en snurrning som slutade i skogen på ett par bastanta stenar.
- Den var mer i luften än på marken å det gick inte att få ned farten alls, bara att hålla i sig och vänta på en stop smäll.

Nu blev det inget direkt hårt stop, mer ett evigt studsande på vägen och stenarna bredvid innan allt stannade.

Så på söndagen lyfte vi upp bilen på pallbockar för att kolla allt och på översidan av karossen syns det inget förutom fram på vänstersida där lyktan är intryckt. När vi sedan öppnade motorhuven såg man att främre delen av ram piporna pekar aningen uppåt, vilket skulle gå att rikta om. Men sedan kröp vi under och hittade flera brotts anvisningar på 940: ns deformations zoner efter alt hoppande på stenarna och inser att bilen skulle bli försvagad om man nu riktar denna. Så det blir antagligen att börja göra i ordning reservkarossen på gården eller leta upp en bättre bil på nätet.
www.voc.se/teamhedberg

07-06-04 Motorjournalen tester Joges Peugeot
- Publiken gillar bilen. Den måste köras på maximal attack. Och ljudet från 2-litersmotorn är lika häftigt som designen. Att Jimmy Joge gillar Peugeot-teamets nya rallybil - en Peugeot 207 Super 2000 - går inte att ta miste på. Även om han inte kört speciellt många tävlingsmil med den ännu. Trots det har teamet lånat ut bilen till motorjournalisten Peter Sundfeldt.

På tisdag kväll 5 juni med start klockan 21 sänds timslånga Motorjournalen, där mycket kommer att handla om den nya rallybilen. Och kanalen - det är nya Kanal 9
- Det blir rätt mycket teknik. Och så kör vi en hel del, både jag och Jimmy, berättar Peter Sundfeldt. Som jämför Peugeots nya rallybil med banracingens WTCC-bilar:
- Båda biltyperna saknar turbo och måste köras aggressivt och på höga varv. Men S2000-bilen är vinnaren tack vare 4-hjulsdriften, vilket gör att den ska hanteras rätt brutalt.
- Sedan har vi ljudet, som är det bästa med hela bilen. Den låter som en tävlingsbil ska låta.

I inslaget om den nya S2000 - den enda som finns i Sverige för närvarande - medverkar förutom Peter Sundfeldt och Jimmy Joge även teamchefen Gert Blomquist.

Inslaget gjordes dagen innan teamet testade bilen i Hässleholms rallysprint, som Jimmy vann totalt. Provkörningen gjordes därför på asfalt:
- Vi höll till på Gislaveds gamla testbana i Småland. Den är lite kort,men det blev rätt bra ändå, tycker Jimmy.

07-06-03 Team Hedberg trädkramar i Midnattspecialen 2/6
Tyvärr slutade Midnattspecialen med ett besök i skogen för Per-Henrik och Lena på tredje specialsträckan. Det hade gått fint för paret de två första sträckorna och man låg i ledningen för klassen när man kom lite för fort på ett känt avåkarställe som ställde till det för flera ekipagen. Nu kom man för långt ut och det bar sig inte bättre än att man gick av vägen och skadade bilen, både fram och bak. Nu klarade sig både P-H och Lena bra, men det var värre för bilen som har (snabb kollad på släpet efter lastning) skador på framvagn och bakaxel. Nu trodde Per-Henrik att det skulle kunna fixas med litet besök på riktbänk för framvagnen och byte av eventuell bakaxel.

Nu blev det Lars Skoglund, Bollnäs MK som vann klassen före Stefan Eriksson, Hofors MS och tredje platsen tog Micke Högberg, SMK Gävle hand om.

www.voc.se/teamhedberg
07-06-03 KP Motorsport i Forshagarundan
Den fjärde deltävlingen i Västra Bilsportföbundets Förbundsmästerskap i såg det ut som att Kent Persson tillsammans co-driver Lars-Inge Björlin skulle ratta sin Toyota Corolla mot en säker pallplats. När två sträckor kvarstod låg de på en andraplats. Men efter att de blev hindrade av en konkurrent på näst sista sträckan tappade de värdefulla sekunder. På sista sträckan skulle de råka ut för ännu värre problem.
- Vi försökte köra in tiden vi tappade på sträckan innan men hade lite för hög fart in i en sväng mot slutet på sista sträckan. Bilen gled ut i svängen, det högg i bak och bilen kastades runt så vi blev stående. Vi kom igång igen men då hade vi redan tappat för mycket tid för att kunna få något bra resultat, berättar Kent.

Vann gjorde Jimmy Olsson, Storfors MK före Jan Johansson, Fryksdalens MK.

Redan nästa helg är det tävling för teamet igen då Säffle Motor Club arrangerar tävlingen Lars-Erik Thorp Memorial. Tävlingen ingår i både SuperCupen och Västra BF Distriksmästerskap.

P-G gör debut i tvåhjulsdrivet i helgen
P-G Andersson har hunnit bli 27 år, har kammat hem både SM- och JVM-titlar, men han har aldrig tidigare rattat en bakhjulsdriven bil i rallysammanhang!

På lördag sker debuten i Skepptuna MK´s tävling Midnattspecialen. Då kommer han i en lånad Toyota Starlet GrH och i sin högerstol har han Henke Bolinder, som normalt är rallymekaniker. Just nu mekar han åt Patrik Sandell.

Mer info hittar du på www.pgandersson.se
07-05-31 Bansträckningen från Skåne till Stockholm klar
Midnattsolsrallyt 28 juni - 1 juli 2007
Här följer en beskrivning av de fyra dagsetappernas sträckor.

Torsdag 28 juni
08.00 Start. Första bil lämnar Stora Torg, Kristianstad
08.43 SS 1 Spånga. Nära Knislinge.
09.56 SS 2 Steningeboda. Norr om Älmhult.
11.44 SS 3 Kittebo. Öster om Värnamo.
12.34 - 13.34 Uppehåll och service vid Best Western Hotel, Vrigstad
13.57 SS 4 Ärnanäs. Söder om Sävsjö.
15.36 SS 5 Hemmingstorp. Vid Ryd mellan Aneby och Jönköping.
17.00 Målgång etapp 1 vid Hovrättstorget, Jönköping

Fredag
08.30 Start etapp 2. Första bil lämnar Hovrättstorget, Jönköping
09.08 SS 6 Brännåsen. Söder om Mullsjö.
09.30 Passerkontroll på Tidaholms Torg
10.16 SS 7 L. Kleven. Öster om Tidaholm.
10.44 SS 8 Klämmesbo. Väster om Hjo.
12.09 - 13.09 Uppehåll och service vid Sätra Bruks Herrgård
13.22 SS 9 Sätra. Öster om Töreboda.
14.41 SS 10 Laxå. Utanför Laxå.
15.00 Passerkontroll och service hos Laxå Special Vehicles
16.24 SS 11 Ånnabodabacken
17.30 Målgång etapp 2 vid Örebro Slott

Lördag
07.00 Start etapp 3. Första bil lämnar Örebro Slott
07.38 SS 12 Järle. Väster om Frövi.
08.51 SS 13 Älholmen. Väster om Arboga.
09.21 - 09.46 Kaffeuppehåll vid Arboga Hjälmare Kanal
10.29 SS 14 Störhult. Söder om Hjälmaresund.
11.22 SS 15 Åtorp. Vid Bie norr om Katrineholm.
11.52 - 12.52 Uppehåll och service vid Duveholmsgymnasiet, Katrineholm
13.08 SS 16 Knorran. I Katrineholms östra utkant.
14.51 SS 17 Yxviken. Norr om Finspång.
17.44 SS 18 Björkhultsbanan. Söder om Nyköping.
18.30 Målgång etapp 3 i Hamnen, Nyköping

Söndag
09.00 Start etapp 4. Första bil lämnar Hamnen, Nyköping
09.43 SS 19 Berga. Mellan Vrena och Bettna.
11.01 SS 20 Skeppsta. Norr om Stjärnhov.
12.19 SS 21 Strängnäs Motorstadion
14.12 SS 22 Högstabanan, Haninge
15.30 Målgång etapp 4 på Armémuseum, Stockholm

Översiktskartor över de fyra etapperna finns att ladda ner från Midnattssolsrallyts hemsida www.midnattssolsrallyt.com

07-05-30 Midnattspecialen nästa för Per-Henrik
Lördag den 2 juni kör Team Hedberg sin andra deltävling i FM NNBF och RM där man ligger bra till i sammandraget med fina poäng för båda serierna. I FM NNBF så har man en tredjeplats totalt på 13 poäng efter Stefan Eriksson, Hofors MS som leder på 17p och tvåan Ingemar Thelander, SMK Gävle på 14p. För RM så ligger ledaren Stefan Eriksson, Hofors på 22p och här har tvåan Ingemar Thelander, Gävle 18p. Nu på tredje plats har vi Micke Högberg, SMK Gävle på 15p och det bara två poäng före Per-Henrik och Lena.

Poängläget gör att Per-Henrik bytt skift så att han och Lena kan vara med och försvara placeringen och kanske klättra lite när det är fyra tävlingar kvar i båda serierna. Nu gick det ju väldigt fint med en andra plats i Rasbo som gav fina poäng trotts trubbel med bromskiva som kunde ha ställt till det för teamet på andra specialen på Bresontrofèn som var tävlingen senast.

Nu inför Midnattspecialen som Skepptuna MK arrangerar har bromskivor bak bytts ut och fram har P-H gått igenom helt så att de inte ska ställa till det igen. Både P-H och Lena är laddade med vad som står på tur och man har ju samma motstånd som i tidigare tävlingar nu med sju väldigt duktiga Volvo Original och Suzuki förare som gör allt för att vinna klassen VO – Elit/Grp.N-1600.

http://www.voc.se/teamhedberg

07-05-28 Forshagarundan har kostnadsfri efteranmälan
Forshaga MC erbjuder kostnadsfri efteranmälan hela veckan för sin tävling Forshaga rundan som går av stapeln lördagen den 2 juni.

Noter kan arrangören bara garantera fram till torsdagkväll, därefter är det lite mer osäkert.
Välkommen med anmälan!
Forshaga MC
07-05-26 Sjölander i ledning efter dag 1
Efter första etappen i South Swedish Rally har Andreas Sjölander tagit kommandot i tävlingen. Han leder nu med 26 sekunder före
Jonas Eriksson, Honda och trea ligger Jimmy Holmkvist, Ford Fiesta. Joakim Nyman låg trea inför gårdagens sista sträcka men körde punktering och tappade en minut.
- Det ligger hur mycket sten som helst i vägkanten så man måste åka mitt på vägen, berättar Andreas på lördags morgonen på väg till omstart.
- Idag har vi 10 mil SS och det kommer att vara snabbare vägar idag, så nu gäller det att hålla i.

Victor Henriksson och Anders Gullstrand ligger strax bakom Holmkvist och dom kommer att jaga för att förbättra sina placeringar under dagen.

Målgången är klockan 17:00 i eftermiddag och Ni kan följa tävlingens resultat på www.resultatservice.com

07-05-25 DM-åkare i Västra!
Var är alla DM-åkare? Den 2/6 körs Forshagarundan som ingår i DM för Västra BF, men just nu är det bara 29 anmälda och på måndagkväll går anmälningstiden ut. Skynda att anmäla er!

07-05-24 Jocke och Pär är redo för South Swedish Rally 20
Efter en tids väntan är det nu dags för årets andra deltävling i det svenska mästerskapet, nämligen South Swedish Rally som i år har Ljungby som centralort.
Under onsdagen reste teamet den knappa hundra milen från Östersund till Ljungby där de i helgen ska försöka försvara och dryga ut den SM-ledning som de skaffade sig i Vännäs i slutet på februari. Nu är snön bytt mot grus och norr mot söder så det är visserligen inte så mycket som är detsamma men förutsättningarna är ändå goda för att det ska kunna bli ett bra resultat för teamet.

Under torsdagen så har Jocke och Pär kört recce på 2/3 av tävlingens sträckor och imorgon, fredag, kör de igenom resterande sträckor. De har även hunnit avverka shakedown som är en sorts fullfartsträning på en kort sträcka som arrangören tillhandahåller. Efter tre vändor så kände de att allt var under kontroll inför morgondagens start.

Tävlingen körs över två etapper med nattuppehåll. Totalt är det knappt 38 mil som ska köras varav 18 mil är specialsträckor, uppdelat på 16 sträckor.

I Jocke och Pärs klass, otrimmat tvåhjulsdrivet är det 18 anmälda ekipage. Nedan finner du en komplett tidplan för rallyt och de anmälda i klassen. Som vanligt kan du följa tävlingen, sträcka för sträcka, på www.jockenyman.com.

07-05-24 Nu börjar rallyfesten i småland
Igår (onsdag) begav sig Fredrik Lindh med kartläsaren Erik Gustavsson till smålänska Ljungby för att starta arbetet inför South Swedish Rally. Idag börjar jobbet med att reka alla sträckor som är 16 till antalet. I skrivande stund har Fredrik o Erik rekat ett par sträckor o meddelar att de ser mycket fina ut. Ekipaget rekar sträckor till kl 15, sen väntar besiktning och nattvila för att sedan reka vidare imorgon förmiddag. Första start är kl 14 på Fredag och Fredrik har startnr 37.
För mer info under helgen kolla in hemsida.
www.fredriklindh.com alt. www.bilsportborsen.se/topdriver Klicka på Fredriks sida sen

07-05-23 Subarus svenska rallyteam utökar sitt stall. Ny kvinnlig förare i Rally-SM
Subaru Swedish Dealer Team utökar sitt stall med ytterligare en förare – en kvinna. Den gladaste och piggaste tjejen på Skaraslätten råkar även vara rallyförare. Ramona Karlsson är 26 år och har sedan 12 års ålder tävlat i motorsport.

Subaru Swedish Dealer Team består idag av försteförare Oscar Svedlund och hans kollega Hasse Gustafsson, båda tävlar i Grupp N. Oscar leder SM-serien och Hasse följer tätt ett par placeringar bakom.

Ramona mjukstartar denna säsong genom att köra som föråkare, med start till helgen på South Swedish Rally i Ljungby 25-26 maj. Jakten på fler sponsorer är i full gång och målet är att Ramona skall tävla som ordinarie i rally-SM 2008.

Mer information om Ramona finner ni även på www.ramonamotorsport.com
www.subaru.se

07-05-23 ICA-Varvloppets resultatlistor uppdaterade och definitiva!
Vara MK ber om uräkt för att man har haft problem med resultatlistorna, men nu är klasserna definitivt avslutade. Man har haft problem med B Grp-E , C Grp-E samt C-Förare 2WD, men nu ska listorna som sagt vara definitivt klara. Tävlingsledningen ber om ursäkt för alla problem det här eventuellt förorsakat. Under resultat hittar du nu totallistan och en resultatlista klassvis>>

07-05-22 Karlskronapokalen körs som planerat
Tävlingsledningen för Karlskronapokalen har idag beslutat att genomföra rallyt som planerat. Antalet anmälda har överstigit vårt minimikrav, men är tyvärr fortfarande lågt, endast 75 anmälda.

Vi hoppas att några av er ångrar er och skickar in en efteranmälan så att vi får några startande till.

Alla är varmt välkomna till Rödebyskolan strax norr om Karlskrona lördagen den 2 juni. Första bil startar kl 11.00.

Hälsningar Tobias Andersson, tävlingsledare

07-05-21 Henke i högerstolen hos Victor
Nu är VM-rallyt på Sardinen slut och Victor har varit Weather Crew återigen med lyckade resultat. Nästa helg är det Sydsvenska som gäller och Victor ser verkligen fram mot det.
- Det kommer att bli riktigt kul att köra framför allt då det är många
ss-mil, meddelar Victor.
Victor kommer att ha Henke Hedlund i högerstolen även denna tävling då Patrik har problem med ryggen.
- Det gäller att få till noterna till 100% så kommer det att gå riktigt
fort, avslutar han från Italien.

07-05-21 Andra plats i Bresonstrofén för Team Hedberg
Nu var det ett bra tag sedan Team Hedberg gjorde vägarna osäkra. Sist teamet tävlade var i mars när det blev en femte plats. Nu i tredje FM tävlingen för NNBF i Rasbo på Bresonstrofén lördagen den 19 maj gick det bättre med en andra plats.

Per-Henrik berättade i telefon att han och Lena Olhem var nöjda, men man blev inte riktigt varm i kläderna fören efter andra sträckan. Men det kunde ha slutat illa då en bromskiva var på väg att lossna. Inför starten på första SS så kom det en regnskur som upphörde precis innan man åkte i väg så vägen var blöt och hal, men man hängde med i toppen direkt för Volvo Elit klassen. På andra sträckan kunde det ha gått åt skogen när en av bromskivorna började lossna och föra ett väldans oväsen. (Visade sig att något kommit i mellan och skavt/svarvat upp metallen). Nu så blev det tvärstop på hjulet i en korsning på transporten när man bromsade och hjulet låste sig. Man förvarnade service personalen, att nu var det tok på gång och de var väl för beredda och fixade felet snabbt så man inte fick transport prickar efter service uppehållet.

Ut på tredje och fjärde sträckan ökade PH tempot när man fått tiderna på konkurrenterna och körningen och noterna stämde fint på de fina vägarna som hade några tjuvnyp där en del deltagare hamnade i skogen. – Underlaget var bra och det var fina svängar, sa PH.

Inför sista sträckan så var det väldigt tajt i toppen och nu körde PH ”ståendes” men det gick nog lite för brett i en del kurvor, så man kom in på samma slut tid som vinnaren Lars Lindqvist, Mälaröarnas MK där man nu efter särskiljning kom tvåa på att man hade några sekunder sämre tid på första sträckan. Trea kom kompisen Lars Skoglund, Bollnäs MK med en nybyggd bil.
– Nu går det bra och vi tittar på att köra Midnattspecialen om 14 dagar som Skepptuna MK arrangerar den 2 juni avslutar PH.

07-05-21 KP Motorsport fick jobba hårt
Kent Perssons team fick jobba hårt för att få bilen körklar till Vara MK:s deltävling i Västra Bilsportförbundets Distriktsmästerskap i rally. Efter förra veckans drivaxelhaveri visade det sig att även växellådan skadades.
- Det var svårt att få tag på någon som hade möjlighet att gå igenom växellådan på bara några dagar, men till slut fick vi fick vi hjälp av mekanikern till en av våra konkurrenter. Det har varit stressigt hela veckan men på torsdag kväll var växellådan tillbaka i bilen och på fredag kunde vi testa bilen. Allt fungerade perfekt, berättar Kent.

I starten av tävlingen tappade Kent tid på Jimmy Olsson och Kristian Johansson men efter de första sträckorna ökades tempot och teamet presterade topptider. De lyckades inte köra in tiden de förlorade i inledningen utan kunde ta hem en tredjeplats bland de 28 startande i A-förare 2WD.

Nästa deltävling i mästerskapet körs om två veckor i Forshaga.

Mästerskapets hemsida http://www.vastrabf.se/rally/index.htm
Teamets Hemsida http://kpmotorsport.net

07-05-21 Karlskronapokalen förlänger anmälningstiden
Då antalet inkomna anmälningar till den andra deltävlingen i Bilsportbörsen Rallycup Karlskronapokalen den 2 juni är alldeles för få, har tävlingsledningen för beslutat att utöka anmälningstiden till tisdag den 22 maj kl 16.00

07-05-12 KP Motorsport i gruspremiären i Laxå
Säsongens första grustävling i Sveriges största rallymästerskap, SuperCupen, arrangerades av Laxå MK. Inför tävlingen låg Kent Persson med co-driver Lars Inge Björlin på en fjärdeplats i cupen. Totalt startade 149 team i tävlingen varav 43 i samma klass som Säffleteamet.
- Tävlingen var den första grustävlingen för oss i nya bilen och egentligen borde vi åkte en tävling innan för att värma upp men vi har helt enkelt inte hunnit. Målsättningen för oss var att vara med i bland dom 5 snabbaste, berättar Kent.

Fighten om placeringarna var stenhård och när halva tävlingen var körd låg teamet på en 12:e plats men med mindre än 10 sekunder upp till 5:e platsen.
- Vi åkte med god marginal och kände att vi skulle kunna öka tempot en hel del för att försöka klättra några placeringar men i starten på femte sträckan gick höger drivaxel av och vi tvingades bryta. Egentligen skulle vi bytt drivaxlarna före tävlingen men Posten tappade bort drivaxlarna så vi var tvungna att köra med dom gamla. Det är sådant som egentligen inte får hända men det var inte så mycket att göra något åt, säger Kent besviket.

Redan nästa helg tävlar Kent och Lars Inge igen, denna gång i Förbundsmästerskapet där de leder efter vintersäsongen.

http://kpmotorsport.net

07-05-12 Anders Gullstrand jättenöjd med sin insats i ESAB-Rallyt
Säsongen har börjat allt annat än bra för Anders Gullstrands del. Han kör en tvåhjuldriven Ford Flexifuel och startar i den otrimmade klassen. I den inledande deltävlingen i Ford Flexifuel Cup ledde han Offerdalingen, inte bara i klassen utan även bland de trimmade tvåhjulsdrivna bilarna. Men på näst sist sträckan rasade växellådan och han tvingades bryta. Ungefär likadant gick det i Rally Vännäs som inledde årets SM-säsong. Under sista dagen låg Anders på en tredjeplats, när han drabbades av en punktering, vilket i sig inte brukar vara nån katastrof. Men den här gången gick domkraften sönder och de tappade över en tjogofem minuter...

Gruspremiären i Kong Christian Race blev inte heller nån direkt succé.
- "Jag körde helt enkelt gördåligt" suckar Anders som blev sexa där.

För att få lite mil i kroppen ställde han därför upp i ESAB-Rallyt som är tredje deltävlingen i Supercupen. 43 förare kom i start i den tvåhjulsdrivna klassen, där trimmade och otrimmade startar tillsammans. Anders slutade på en niondeplats totalt bland de trimmade bilarna och hade bara en otrimmad bil före sig i resultatlistan. Han hade en rejält tät och hård fight med Jonas Ericsson, där de båda förarna vann tre sträckor var.
- "Det går helt enkelt inte att köra fortare än så här" skrattar Anders nöjt när han kommit imål. "Vägarna var blöta, tungkörda och spåriga, så effektmässigt orkar inte våra otrimmade motorer hålla de trimmades tempo".
- "Det har fungerat kanonbra" säger han vidare "om man bortser från att vi gjorde bort oss inne på den inledande sträckan på travbanan. Där åkte vi fel på ett ställe och tappade över fyra sekunder. Annars har det fungerat klockrent och jag är supernöjd!"

Jonas Ericsson blev den snabbaste tvåhjulsdrivna otrimmade bilen, enast 4,6 sekunder före Anders

2-wd ESAB-Rallyt
1. Jimmy Olsson Storfors MK 26:43,5
2. Leif Peterson Göteborgs MK 26:46,6 +3,1
3. Jonas Wigren Norrköpings MK 26:52,2 +8,7
4. Daniel Damberg SMK Motala 27:03,6 +20,1
5. Thomas Thunström Ludvika MS 27:08,1 +24,6
6. Tobias Söderqvist AMF Årsunda 27:09,5 +26,0
7. Jonas Ericsson Kolsva MS 27:09,6 +26,1 (otrimmad)
8. Jonas Johansson MK Ran Askersund 27:11,8 +28,3
9. Anders Gullstrand Kils MK Bil 27:14,2 +30,7 (otrimmad)
10. Johan Holmberg Gotlands MK 27:23,8 +40,3

Resultatlistan>>
Mer info hittar du på: www.andersgullstrand.se

07-05-12 Rudengren testat med Daniel Carlsson
Barmarkssäsongen har börjat bra, efter ett test med Daniel Carlsson har vi kört två tävlingar, en sjätteplats i Momentum Kong Kristian och en seger i Falckpokalen blev resultatet. Den överstyrning som tidigare fanns är borta, bilen går mer balanserat och tiderna blir därmed bättre. Nu förbereder vi oss inför nästa deltävling i Svenska mästerskapen, Sydsvenska rallyt den 25-26 maj. I vår klass är 7 bilar anmälda, Mats Jonsson, Jonas Kruse och Dick Wicksell är de snabbaste konkurrenterna. Vi fortsätter med vår praktikant Malin Danielsson som mekaniker och SSR kommer att bli ett elddop för henne, det är kul med en tjej i teamet.

Den 16 juni fortsätter SM serien med en kortare tävling i Sandviken, därefter tar vi sommaruppehåll. Inom kort lägger vi ut nya bilder på hemsidan, vi har koncentrerat oss på mekandet en tid så arbetet med hemsidan har hamnat lite efter.
http://www.johanrudengren.se
07-05-11 Snart fartfest i Sunne!
Anmälan är nu öppnad till årets farthändelse i Sunne. Vi snackar givetvis om SunneRacet, som efter fjolårets succé nu kommer i repris. Nionde Juni, lägg det datumet på minnet. Då varvar rallymotorerna upp på Helmia Arenas parkering vid elvasnåret.

Det är Torsbyklubben MK Ratten som även i år arrangerar rallyspecialen och det utlovas en snabb och lätt bana med 100% asfalt i Sunne. Likt många större tävlingar är serviceplatsen är centralt placerad vid rallyts HQ Helmia Arena. Banan mäter totalt drygt fyra mil, varav 13,4 kilometer är fördelat på tre utslagsgivande specialprov som körs två gånger, med service emellan. Vi kan kallt räkna med att det kommer att laddas rejält på andra varvet runt banan.

Precis som förra året, inbjuds det även i år till ”Prova Bilsport”, en möjlighet för dig att delta i rally med standardbil. ”Prova Bilsport”-licens löses vid anmälan på tävlingsdagen och gäller för enbart denna tävling. Så varför inte, du som är sugen på bilsport, men inte vill köpa en tävlingsbil direkt, ta chansen att testa rallyspecial med din standardbil. För dig som bor i Norge eller annat EU-land är det också möjligt att tävla i SunneRacet. Tävlingen är öppen för internationellt deltagande eftersom den är NEAFP-klassad.

Mer information om tävlingen kommer närmare tävlingsdagen.

Gå in på www.mkratten.se

Snabba rallyfakta:
Rallyspecialen SunneRacet körs för andra året i rad.
Datum: 9 juni 2007
Första start: 11:00
Tävlingsklasser: 1WD, 2WD, 4WD, Ungdomsrally.
Öppen för: A/B/C-förare, junior och ”Prova Bilsport”.
Sista anmälan: 1 juni 2007.
Totalsegrare 2006: Bert Björlin, MK Ratten.

Hemsida: www.mkratten.se
Anmälan: www.raceconsulting.com

07-05-08 Uppdaterade listor för sommardäck
Uppdaterade A- och B-listor (2007-04-30) gällande Sommardäck 2007 finns att ladda ner från SBF´s hemsida: http://web.sbf.se/regler/visaregler.php?id=2
07-05-07 Conny Wass Memorial ställer in
MK Kopparberg tvingas ställa in sin tävling Conny Wass Memorial pga för få anmälningar. Tävlingen skulle körts lördag 12/5.
07-05-06 Jonas Andersson vann med Kris Meeke
Jonas Andersson som ryckte in som co-driver åt Kris Meeke hade en lyckad helg på Irland. Kris Meeke kör i år en Subaru WRC och ställde upp i förra deltävlingen av de Irländska Mästerskapen. Då gjorde han bra tider, men hade tekniska problem.

Från första sträckan tog Kris och Jonas ledningen och har sedan behållt den ända in i mål. Det här var inte första gången Jonas kartläser i en WRC-bil, han har tidigare läst åt både Daniel Carlsson och Mattias Ekström, men det var premiär med engelska noter. Något som funkade kanonbra.

SS17
1. Kris Meeke, 2:19:25.1
2. Eugene Donnelly, 2:19:37.9 +12.8
3. Andreas Mikkelsen, 2:20:02.8 +37.7
4. Mark Higgins, 2:22:12.9 +2:47.8
5. Austin McHale, 2:26:03.6 +6:38.5

Mer info på www.pgandersson.se där vi följt Jonas framfart i Killarney - International Rally of the Lakes.
07-05-05 Sandell vann i Norge
Patrik Sandell och hans kartläsare Emil Axelsson for till Norge i helgen för ett inhopp i Norska Rallymästerskapet. Syftet var att hålla farten uppe inför VM-tävlingen på Sardinien om två veckor. Med sig hem fick de en segerpokal och ett kvitto.

Svenskarna åkte ut som tredje bil av de drygt 120 startande. Det innebar att de fick ploga mycket lösgrus, något som gör vägen hal nästan som våt asfalt. Trots det lyckades Sandell och Axelsson hela tiden hålla sig några sekunder före sina konkurrenter.
- ”Faktiskt var det nog lite nyttigt för oss att få testa att åka på lösgruset så här. I JVM hamnar vi aldrig i det läget eftersom WRC-bilarna alltid kör före oss” säger Patrik Sandell.

Patrik och Emil ledde Grupp N-klassen med ca 20 sekunder när det var tre sträckor kvar. De sista sträckorna var repriser av sträckor som körts tidigare. Det innebar att lösgruset var bortkört och att de nu kunde köra på samma villkor som de övriga förarna. Något som de genast utnyttjade. Försprånget drygades ut rejält för varje sträcka. Segermarginalen till tvåan var till slut över en och en halv minut.

- ”Det var skönt inte bara att vinna, utan även att få ett kvitto på att farten finns där” säger Patrik Sandell.
- ”När man åker JVM är det lätt att det blir för seriöst, man glömmer att ha kul. Det var ju ändå därför vi började med Rally. Men den här helgen har vi verkligen hittat tillbaka till den där känslan. Det var länge sedan vi klev ur bilen och bara ställde oss och skrattade efter en avslutad sträcka, men det gjorde vi flera gånger nu. Den känslan tänker vi försöka ta med oss hem” avslutar Patrik Sandell.

I veckan som kommer återvänder Patrik och Emil till Sverige för tester med den ordinarie tävlingsbilen tillsammans med Renault Sport. Den 18-20 maj år det dags för Rally Sardinia som är den tredje deltävlingen i Juniorklassen i VM.
07-05-05 Svedlund tvåa i Norge och femma totalt
Oscar Svedlund och hans co-driver Björn Nilsson slutade tvåa i Rally Sörland och på en femteplats totalt. Deltävlingen ingår i det Norska Mästerskapen och Oscar och Björn fanns på plats mest för att testa bilen inför South Swedish Rally som körs om tre veckor.

De var elit-seedade, vilket innebar att de gick ut som andra bil, mitt bland WRC-bilarna och inte tillsammans med sin egen klass (GrN).
- "Det gjorde förutsättningarna lite svårare för oss" säger Oscar. Vi fick åka och sladda bort allt lösgrus på vägen. Vilket gjorde att vägarna bitvis var både såphala och bitvis hade vi kanongrepp".

Men bilen fungerade som den skulle och däcken likaså.
-"När sträckorna sedan kördes en andra gång, förbättrade vi oss med en sekund per kilometer!" säger Oscar.

Då passade de även på att knappa in lite tid på Eyvind Brynildsen som vann klassen.
-"Vi är jättenöjda" säger Oscar som nästa helg är föråkare under Supercupsdeltävlingen i Laxå. Allt för att få så många mil som möljigt i kroppen.

Mer info hittar du på www.oscarracing.se

Efter SS9
1. Eyvind Brynildsen, 82:51.1
2. Oscar Svedlund, 83:57.1 +1:06.0
3. Bendt Kollevold, 84:55.0 +2:03.9
4. Jørgen Solberg, 85:21.6 +2:30.5
5. Øyvind Sulland, 85:53.2 +3:02.1

Resultatlistan hittar du här: http://www.rallysorland.no/resultater2/2
07-05-03 Träningsläger med 120 sparringpartners
Patrik Sandell och Emil Axelsson befinner sig just nu i södra Norge inför ett inhopp i norska mästerskapet. Syftet är att slipa formen inför Rally Sardinien om ett par veckor.

Rally Sörland, i trakterna av Kristiansand i södra Norge, anses av många förare vara ett av de bästa i det norska mästerskapet. Sammanlagt är drygt 120 ekipage anmälda, varav ett 20-tal i Grupp N, klassen som svenskarna tävlar i.
- ”Det är klart att vi siktar på klassegern, men egentligen är vi bara här för att hålla farten uppe. Det var ett tag sedan vi tävlade senast så det är skönt att få komma igång och trampa på gasen igen” säger Patrik Sandell.

Till tävlingen har Sandell och Axelsson lånat norrmannen Petter Fauskos Renault Clio Grupp N. En likadan bil som de vann Junior-SM och SM i för ett par år sedan.

Nästa vecka följer killarna upp med en test i Sverige med sin ordinarie tävlingsbil, en Renault Clio R3 I kombination med helgens tävling räknar de med att känna sig bättre VM-förberedda än på länge.
- ”Den norska tävlingen är perfekt uppladdning för oss av flera anledningar. Dels ligger den helt rätt i tiden för oss, sen är det bra att vi åker egen rekognoscering och får skriva egna noter. Sen är det lite längd också med sammanlagt 14 mil specialsträckor, så det blir en bra genomkörare” säger Emil Axelsson.

Rally Sörland pågår fredag kväll till lördag kväll, då nio specialsträckor och totalt 141 km grusväg avverkats. Rally Sardinia som är nästa deltävling i Juniorklassen i VM går av stapeln 18-20 maj.
07-05-03 07-05-03 Inget Homenskog-rally för Fredrik Lindh
Efter klass segern på Sviestad i Tisdags och en andra plats i Kristianstad under Lördagen så har inte Fredrik en chans att fortsätta sin fina svit under våren. Meningen var att Mjölbyföraren skulle köra ÖÖM premiären Holmen-skog rallyt i Norrköping nu på Lördag men så blir det inte.
- Vi hade naturligtvis hoppats på det men det som hände på Sviestad i tisdags kan vi inte reparera så snabbt, säger Fredrik och fortsätter. Först trodde vi att det var nått med växel lådan men alla växlar går i som dom ska istället driver inte bilen på båda hjulen så det är nått med diffen som fördelar kraften till drivhjulen. Igår (onsdag) så plockade vi ner diff och låda med tillhörande drivaxel. Det är lite lustigt, vi får inte bort den högra drivaxeln den sitter som berg. Men vi lämnade hela paketet till expertis i Köping idag (torsdag) så vi får tillbaka det nästa vecka, säger Fredrik.

Istället får nu teamet inrikta sig på att köra i Laxå den 12 maj som ett sista race innan vårens höjdpunkt South Swedish rally tar vid i slutet av Maj.
www.fredriklindh.com

07-04-02 Skärpning av säkerhetsregler Historisk Bilsport
Beslutades att av säkerhetsmässiga skäl skärpa minimikravet för deltagande i nationell tävling med öppna bilar från och med period E, dessa skall överensstämma med App K 5.13.5 B).skyddsbågar.

Beslutet gäller med omedelbar verkan.
www.sbf.se
07-05-01 Resultat från Linköpings MS Sviestadsträffen
Richard Åndberg SMK Nyköping i en Opel Corsa totalsegrade när Linköpings MS arrangerade Sviestadsträffen. Richard var 2,5 sekunder före NMK:s Roger Andersson, trea kom Fredrik Menk. Tävlingen kördes på motorsportfälltet Sviestad utanför Linköping där en grus och asfalltslinga kördes 3 varv.

Snabbaste B förare var Fredrik Lind från MSK Kvarnvingarna. I C klassen placerade sig 2 LMS:are på prispallen. Cristian Larsson vann klassen före Hans Anderssson.
I inbjudningsklassen A-förare 4 wd segrade Joakim Längberg LMS före Niclas Möller NMK.
I klassen Grupp H 66-74 klassiker vann Anders Melin Nässjö MK.
I klassen Original Elit vann Albert Friberg SMK Motala.
I klassen Grupp E Elit segrade Gösta Frode Ydre MK.
Original C-förar klassen vann Peter Axelsson SMK Karlskoga.
Resultatlistan pdf
07-05-01 Jonas Andersson lotsar Meeke i WRC-Subaru
Jonas Andersson, som normalt sitter i P-G Anderssons högerstol far imorgon till Irland för att lotsa Kris Meeke under den tredje deltävlingen i de Irlänsska Mästerskapen. Kris Meeke startar i en WRC-Subaru och kör sin andra deltävling i mästerskapet. Deltävlingen heter Rally of Lakes - Killarney och körs 4-6 maj. Förra deltävlingen satte den fd juniorföraren riktigt bra tider, men hade mekaniska problem.

Det blir första gången Jonas läser noter på engelska. Däremot är det inte första gången han är co-driver i en WRC-bil. Han har lotsat runt både Daniel Carlsson och Mattias Ekström tidigare.

Mer info finns även på www.pgandersson.se
07-05-01 Grustest i Grums och Rally Sørland för Oscar Svedlund
Nu börjar förberedelserna för fullt inför grussäsongen för Oscar Svedlunds team. Han och co-drivern Björn Nilsson skulle egentligen på ett tvådagarstest i Norge imorgon och övermorgon, men vägarna där var inte tillräckligt bra. Därför har man bokat testväg i Grums istället och kör imorgon, onsdag den 2 maj, ett endagarstest hemma i Värmland. Dagen därpå beger de sig till Norge för att starta i Rally Sørland, som är den fjärde deltävlingen i Norska Mästerskapen.
-"Vi startar i Norge som en test inför grussäsongen" säger Oscar "helgen därpå är vi dessutom föråkare till Supercupens deltävling i Laxå"

Allt för att få bilen i topptrim inför den andra deltävlingen i SM, som är South Swedish Rally och som går av stapeln den 25-26 maj.

Mer info hittar du på www.oscarracing.se