2002

2002
             3x10 Classic Rally Cup
Bilsport Rally Cup 2002
Dala Rally Cup
Helmia Cup
Mellannorrlands RS Cup
Mellansvenska Rally Mästerskapet
Nedre Norra BF Volvo Prisbonus
Peugeot Rally Cup
Renault Clio Cup
Seat Ibiza Cup
7-klubbars Rallyserie
Skaraborgs Rallyserie
Supermästerskapet
Suzuki Cup
Svensk Danska Rally Cupen
Tarmac Cup
T-klubbar
Öppna Östgötamästerskapet Rally
Öppna Östgötamästerskapet Rally 2003
Rallyserier och Rallycuper 2003
Läs om förarnas planer 2003
Lars-Erik Torphs Minnesfond
Morgan Olssons Minnesfond
Rallyutskottet informerar


HÄR HITTAR DU RESULTAT FRÅN TÄVLINGAR 2000-2002

02-12-30 Mitsubishis Peterhansel kör för att bli historisk i Dakar 2003
Redan i premiären segrade nya Mitsubishi Pajero Evolution. Då, i början av november, handlade det om Dubai Desert Challenge. Nu är det dags för Dakar 2003. Återigen kör Dubai-segraren Stephane Peterhansel en Mitsubishi Pajero Evolution, liksom 2002 års segrare i Dakar, japanen Hiroshi Masuoka.
Stephane Peterhansel är den framgångsrikaste föraren i Dakar-rallyts historia. Han har vunnit motorcykelklassen inte mindre än sex gånger, 1991, -92, -93, -95, -97 och -98. Därefter bytte han till fyra hjul och var sjua i en Mitsubishi Pajero 1999 och tvåa året efter i en Mega Special med Mitsubishi-motor. 2001 vann Peterhansel standardklassen T1 Marathon.
Läs mer

02-12-30 Lyckade testdagar för Häkkinen i en Mitsubishi Lancer Evolution WRC2
Dubbla Formel 1-världsmästaren Mika Häkkinen tränade under tre dagar mycket framgångsrikt i en Mitsubishi Lancer Evolution WRC2 inför rallydebuten i finska Arctic Rally, vilket körs den 24-25 januari runt Rovaniemi i finska Lappland.
Mika Häkkinen, som blev dubbel Formel 1-världsmästare 1998 och -99 för McLaren Mercedes, pensionerade sig från Formel 1 efter elva säsonger. Mitsubishi Motors, DaimlerChryslers allianspartner, blev rallyvärldsmästare för tillverkare 1998 och har dessutom genom Tommi Mäkinen vunnit fyra VM-titlar i rad för förare åren 1996 till -99 med olika Lancer Evoultion-modeller.
Läs mer

02-12-28 Jämtlands MK Kanonrundan 28 december
Totalt
1) Lennart Olsson, SMK Sundsvall Mazda 323, 19:52, 2) Urban Eriksson, Stuguns MK, Opel Kadett GSI, 20:04, 3) Magnus Strömberg, MK Nord-Jämten, Toyota Corolla, 20:09, 4) Örjan Eriksson, Stuguns MK, VW Golf, 20:22, 5) Lars Näsholm, Sollefteå RRC, Toyota Celica, 20:24, 6) Åke Aldevärn, Offerdals MK, Peugeot 306, 21:16, 7) Patrik Åkerman, Ljusdals MK, VW Golf 21:29, 8) Stefan Jonsson, Jämtlands MK, Peugeot 306, 21:36, 9) Andreas Holmbom, Föllinge MK, Peugeot 306, 21:38, 10) Fredrik Persson, Ljusdals RC, VW Golf, 21:53
Övriga reaultat

02-12-27 Joge tar över Peugeots bil i Rally-SM
Rallyjunioren Jimmy Joge tar över Peugeots Super 1600-bil i Rally-SM. Målet är ett SM-guld i Lilla Grupp A - och start i någon eller några junior-VM-tävlingar år 2003!
- Det känns verkligen häftigt. Det är bara 3,5 år sedan jag debuterade, ler den snart 24-årige östgöten, som gjort en strålande snabb karriär i rallysporten.
- Ja, det har gått väldigt bra. Jag vann t ex Junior-SM förra året. Och i år - 2002 - fick jag en uppmärksammad plats i Juniorlandslaget.
- Det är något som betytt mycket för min utveckling. Att ta över ratten i Peugeots Super 1600-bil känns helt rätt. Det är just Super-1600- klassen som är intressant internationellt för alla unga rallyförare världen över.
Också Peugeots teamchef i Sverige, rallyveteranen Gert Blomqvist, är nöjd:
Läs mer

02-12-24 Tio tävlingar i Västras öppna VOC 2003
Nu är hela tävlingsprogrammet för Västras öppna Volvo Original Cup 2003 helt spikad. Det blev slutligen tio deltävlingar. Den senast tillkomna tävlingen blev MK Kopparbergs Bramac-Trofén 14 september.
Serien rivstartar med rallyt Finnskogsvalsen som arrangeras av MK Ratten den 11 januari. Antal SS är 4 med en längd av c:a 50 km och totallängden är c:a 140 km. Området är vida känt för sin snösäkerhet! Noter av Gunnar Barth. I denna tävling körs det helt efter vårt reglemente med Elit A, Elit B och Cup. Anmälningarna pågår för fullt hos Resultatdata.
Ytterligare en tävling i cupen ska genomföras i vinter. Det blir Likenäs MK med Femtåracet
22 februari.
2002 års pallplatser togs av Oscar Norlin, Säffle MC, Tomas Molander, Götene MK och Leif Persson, Laxå MK i Elit. Tättrion i VOC var Daniel Bergqvist, Säffle MC, Daniel Frykemo, Likenäs MK och Ronny Nilsson MK Team Treske. 

02-12-23 Ny rallycup på asfalt i Värmland-Dalsland
I april startar Tarmac Cup - en rallycup på asfalt med RS och sprinttävlingar. 9 klubbar från Värmland och Dalsland samverkar och serien innehåller de mest populära tävlingarna i regionen. Man inbjuder också utländska förare till cupen.
Hela tävlingsprogrammet i Tarmac Cup
6 april Truckkonsultspecialen, MK Team Westom
12 april Galejansvängen, Kils MK Bil,
26 april Karlskogaspecialen, SMK Karlskoga
3  maj Brukssprinten, Molkoms MK
11 maj Vänersnurren, Dals MK
2 aug Solstasprinten, Karlstads MC-Bil
24  aug Töcksforsspecialen , Årjängs MK
7 sept Edabspecialen, SMK Eda
19 okt Fridaspecialen, Vänersborgs MK
Följande klasser ingår i Cupen.
1. VO Elit ( A och B-för. sammanräknas)
2. VOC ( C förare )
3. Grupp E ( A, B och C-för. sammanräknas)
4. Nya Veteran/KRB (A, B och C-för. sammanräknas)
5. Grupp H / Nat Spec. A-Förare 2wd
6. Grupp H  / Nat Spec. B-Förare 2wd
7. Grupp H / Nat Spec. C-Förare 2wd
8. Grp A / N / 4wd d (A, B och C-för. sammanräknas)
Mer om
Tarmac Cup

02-12-22 Var med och ge ditt stöd åt Daniel Carlsson
Nu har du möjligheten att bli medlem i D C Supporters och ta del av Daniels framfart mot ett fabrikskontrakt! Klicka bara in på "Supporters" och anmäl dig som medlem så får du unika erbjudande som endast supporters erhåller!
Läs mer på
www.danielcarlsson.com

02-12-20 Intresset för Bergslagsrallyt enormt stort
Intresset för Bergslagsrallyt 2003 har varit enormt stort, till organisationens och arrangörsklubbarnas stora glädje.
Men vi har fått betydligt mer anmälda än vi räknat med och tvingas gallra.
- Vi fick en förfrågan om vi ville arrangera första tävlingen i nya RM-serien och eftersom det fanns möjlighet att fylla på med andra klasser så accepterade vi erbjudandet, berättar Thomas Berggren, Tävlingsledare för Bergslagsrallyt.
Volvo original fick en förfrågan om det fanns intresse att lägga någon deltävling hos oss. Det resulterade i att första tävlingen i Sverigeserien körs i Bergslagsrallyt.
Men eftersom att RM-serien 2002 inte var någon succé bjöds även övriga klasser in för att deltagarantalet inte skulle riskeras bli för lågt, vilket gjorde att anmälningarna blev betydligt fler än vi räknat med.
I inbjudan framgår att RM-deltagare och Volvo Original Sverigeserien bereds plats i första hand.
- Vi har nu utökat antalet av max startande så vi tar med samtliga anmälda i dessa två serier men tyvärr tvingas tacka nej till övriga klasser, säger Thomas.
Bergslagrallyt hoppas att alla har förståelse för detta beslut och att de som inte kunde deltaga denna tävling återkommer med sin anmälan till Bergslagsrallyt 2004.

02-12-18 Tobias Johansson kör RallyTeam Olsbergs Evo VII 2003
RallyTeam Olsbergs och Daniel Carlsson har haft ett lyckosamt år 2002 och han kommer nu att köra en Suzuki super 1600 i nästa års JWM. Daniel kommer att köra några rallyn i Olsbergs EVO VII men teamet fokuserar nu på Sveriges nästa supertalang, 20-årige Tobias Johansson från Ludvika.
RallyTeam Olsbergs och Tobias samordnar sina resurser vilket innebär att rallydriver Tobias kommer att förfoga över två identiskt lika Mitsubishi EVO VII med ett förstärkt serviceteam.
Tobias inleder med Grangärderallyt den 26 december och sedan följer Svenska Rallyt, samtliga SM-rallyn o.s.v. Tobias kommer att köra rekordmånga tävlingar under 2003 med syfte att nöta in ett högt tempo.
Målsättningen är klart definierad och en WRC-styrning hägrar för 20-årige Tobias Johansson.
RallyTeam Olsbergs hälsar Tobias välkommen in i teamet och nu börjar jobbet med att uppnå målsättningen,

02-12-18 68 förare kör Grangärdesprintrallyt Annandag Jul
Det finns fortfarande möjlighet att delta i Grangärdes "Grangärdesprintrallyt" torsdagen den 26 december på fina vintervägar.
I dagsläget är 68 förare anmälda, men det finns plats för fler som är sugna att testa vinterutrustningen inför Bergslagsrallyt, samt prova på trakterna för deltävling 2 i Supermästerskapet (Dan Anderssons Minne den 1:a Feb -03).
1 SS köres 2 ggr (2 x 17,5 km = alltså hela 35 km SS). Total tävlingslängd 51 km. Start och mål i Nyhammars Folkets Hus. Första start kl 10.00. Max antal startande 165 st. Tävlingen är onotad.
Anmälan via Internet och övriga upplysningar om tävlingen:
www.salver.nu. Upplysningar tävlingsledare: Leif Andersson 070-689 91 66

02-12-17 Daniel Carlsson kör Suzuki i Junior-VM
26-årige Daniel Carlsson har tagit ett stort kliv i sin rallykarriär. Daniel kommer nämligen att köra Suzuki i nästa års junior-VM i rally - JWRC. Daniel kommer att köra en liten men ruggigt snabb Suzuki Ignis i alla de sju tävlingar som ingår i junior-VM.
Daniel Carlsson är Sveriges största unga rallylöfte för närvarande. De senaste åren har han i olika rallyklasser visat att han är blixtrande snabb och dessutom säker, klok och taktisk. Under 2002 har han kört privat i Junior World Rally Championship (JWRC) och slog till med en fjärde plats i sin klass i Monte Carlo-rallyt - första gången han körde den klassiska och svåra alptävlingen. I årets Svenska Rally vann han Grupp N-klassen efter en stenhård fight med Juha Kangas, ett av de största finska unga namnen i sporten.
Tidigare år har Daniel många framgångar, bland annat ett SM-guld i rally 1999. Han har även gjort inhopp i rally-VM med en sjunde plats totalt i Svenska Rallyt 2001 som bäst.
2003 blir det hela junior-VM i rally, i en klass som allmänt kallas JWRC. FIA:s Junior World Rally Championship är ämnat som en klass för att få fram unga talanger i rallysporten. Bilarna i klassen följer ett strikt reglemente med framhjulsdrift, normalt aspirerade motorer (ingen överladdning) på max 1600 cc som inte får varva mera än 9.000 varv/min och med en minimivikt av 950 kg utan besättning och bränsle.
När Daniel sätter sig i sin Suzuki Ignis Super 1600 i Monte Carlo-rallyt i januari kanske han en kort sekund minns att det var i en Suzuki han en gång lärde sig köra bil. Bondsonen från Säffle fick nämligen tidigt prova familjens Suzuki Samurai jeep hemma på gården och den bilen fick sannolikt finna sig i att testas hårt...
- Det känns fantastiskt roligt att få köra Suzuki i JWRC, säger Daniel. Suzuki gjorde debut i rally-VM i fjol men visade under säsongen att de kommer att bli att räkna med. Jag är övertygad om att bilen, en Suzuki Ignis Super 1600, kommer att bli konkurrenskraftig.
Samtidigt lanserar Daniel sin nya hemsida
www.danielcarlsson.com

02-12-17 Mika Häkkinen kör Arctic Rally i en Mitsubishi Lancer Evolution WRC2
Dubbla Formel 1-världsmästaren Mika Häkkinen kör finska Arctic Rally i en Mitsubishi Lancer Evolution WRC2. Häkkinen ställer upp privat, men bilen är en av de allra senaste fabriksbilarna från Ralliart Europe, Mitsubishis VM-team. Arctic Rally körs i finska Lappland den 24-25 januari. Mika Häkkinen har tidigare tävlat elva säsonger i Formel 1 och blev världsmästare 1998 och 1999.
Mika Häkkinen, som tog avsked av Formel 1 i fjol sommar, är fortfarande en av världens populäraste idrottsmän, speciellt i Tyskland där Mercedes-Benz alltjämt använder den sympatiska finländaren i ett flertal reklamfilmer i TV.
Läs mer

02-12-16 Kenneth Erikssons fortsätter hos Skoda Motorsport
Nu är det klart att Kenneth Eriksson kvarstår i Skoda Motorsports VM-team. Kenneth kommer bland annat att utnyttjas för att testa fram nya komponenter för Octavia WRC. Han kan också få möjlighet att köra vissa utvalda VM-tävlingar under säsongen 2003.
Didier Auriol / Denis Giraudet och Toni Gardemeister/ Paavo Lukander har skrivit på som Skoda Motorsport`s permanenta besättningar i 2003 år rally-VM.
1994 års världsmästare Auriol har fått det permanenta startnumret 14 medan teamkollegan Gardemeiister kommer köra med nummer 15 på sin Octavia WRC. Nummer 16 kommer att användas av Skoda Motorsports när man sätter in ett tredje ekipage. Den nya VM-säsongen startar med Monte Carlo-rallyt 25-27 januari.

02-12-15 Kopparbergsseger i Lecab Rally Cup
Det blev Kopparbergsseger i den första deltävlingen i Lecab Rally Cup i Munkfors. Totalsegern i MunkforsSågar Munkrundan gick till Janne Westlund MK Kopparberg efter hård strid med hemmaföraren Lars Hedqvist. Tävlingen som gick utan noter med två specialsträckor i dagsljus, och samma två ett varv till i mörker blev succé. Vägarna höll fantastiskt bra för det stora startfältet. Etthundra bilar körde banans två varv i den tregradiga kylan. Det milda vädret lockade ut en hel del publik till specialsträckorna, och stämningen var god ute i mörkret bland brasor och korvgrillning i skogen under lördagseftermiddagen.
- Det var tufft, tyckte Janne Westlund om mörkerkörningen. - Men vi har ju pensionärsljus, flinade han och syftade på de special-extralysen han monterat på sin fyrhjulsdrivna Mitsubishi. Anita i högerstolen däremot undrade om Mitsubishin inte gick fortare ute på första sträckan. När trippmätaren i målet avlästes till 181 km i timmen i toppfart så fick de ett kvitto på att det ändå gått fort. Men inte fort nog.
Lars Hedqvist på hemmavägar i grupp H Corollan han köpt av Leif Petterson visade sig svårslagen på den första specialsträckan. 1,2 sekunder snabbare var Hedqvist med bara tvåhjulsdift. - Vägkaraktären passar Corollan, funderade Hedqvist om framfarten. 119 km i timmen i snittfart skvallrar om att det gått fort, ruggigt fort. På den krokiga SS2 var det Westlunds tur att vara snabbast. Där passade det den fyrhjulsdrivna "Mitsun" bättre.
- Man kommer väl lite fortare ur svängarna när det drar på alla fyra, sa Westlund och knaprade sig upp i ledning efter att ha slagit Hedqvist med sex sekunder.
Efter andra varvet på specialsträckorna var det Westlund som kunde höja segerbucklan i luften med tio sekunder tillgodo på Hedqvist.
Urladdning av LG
Lars-Göran Johansson från Likenäs stod som segrare i Helmia Cup i höstas. Grupp E åkaren från Likenäs tog i hård kamp med Niklas Ledin, Kopparberg, hem segern i klassen. Efter tre specialsträckor var det Ledin som ledde. Jag satsade allt på fjärde, menade LG. Han måtte ha stått upp och kört i mörkret på fjärde sträckan för i mål var han 8 sekunder snabbare än Ledin på sträckan och van klassen med 5,7 sekunder.
Gull med horn.
Med en bil som saknar runt trettio hästkrafter mot de bästa tog Krister Gull, Karlstads MC, hen segern i Volvo Original Cup för C-förare. - Hornen växte nog genom hjälmen på första sträckan, menade Gull. Krister åkte lika tid med Elitföraren Oskar Norlin på första sträckan så fort gick det. Per-Ola Nyberg, Likenäs fick finna sig i att bevaka andra platsen i klassen efter Gull som på var oslagbar i Munkforsskogarna. Oskar Norlin hade det tuffare i kampen om Elitbucklan. I mål kunde han dock ta hem segernbucklan till Borgvik med 1,5 sekund tillgodo på Per-Verner Fosseidengen, Konsvinger.
Per i gasen.
- De andra i klassen gasar väl för dåligt.
Detta anser Per Christensson är anledningen till den stora differensen i klassen B 2WD. En annan kan väl vara den talang Kilsgrabben sitter inne med. Hela 21 sekunder vann Per klassen med. Snart är det väl A-förare av grabben som för drygt ett år sen började tävla i rally. Bland C-förarna i 2WD segrade Johan Ohlin, Karlstad med tävlingens minsta segermarginal, endast tre tiondelar. Det var Volvoföraren Simon Johansson, Filipstad som fick se sig slagen med dessa futtiga tiondelar.
Gamla bilar & unga förare.
En nostalgitripp av stora mått tycker Joakim Alsin och Lennart Karlsson från Säffle att tävlingen var. Anledningen till nostalgin är den Volvo 142 de båda tävlar med i veteranklassen. Klasseger blev det med 18 sekunder tillgodo på BMW-föraren Mikael Käll, Frykdalens MK.
Bland tävlingens yngsta förare, de som tävlar i utbildningsrally segrade Emil Tigerberg, Götene MK, före Karlstadsföraren Anders Gullstrand. Calle Ward, Molkom, valde att stanna på SS4 och bekanta sig med naturen.

02-12-15 Seger direkt för Saarinen och Magnusson i nya bilen
Det blev seger direkt i första tävlingen med den nya Ford Escort WRC som östgötaekipaget Jari Saarinen, Mantorp, och kartläsaren Jon Magnusson, Valdemarsvik, införskaffat sig. Tävlingen var den klassiska Nuttevalsen som i helgen kördes i trakterna kring Östersund.
Inledningen på tävlingen blev dock inte så bra. Redan på den första sträckan blev det en snurrning som kostade dem ungefär tjugo sekunder. Hemmaåkaren Jörgen Edholm tog istället ledningen i sin Subaru Impreza. På den andra sträckan, som kördes på Östersundstravet, slog de Jörgen med en sekund och på den tredje sträckan var de tolv sekunder före, trots en snurrning. Därmed fanns fortfarande chansen till seger kvar.
På den fjärde sträckan lyckades de bara ta in en sekund och Jörgen Edholm ledde därmed med åtta sekunder inför den avslutande sträckan. Tack vare att sista sträckan var så pass lång som 22 kilometer så lyckades de ändå vinna tävlingen eftersom de slog Jörgen med tolv sekunder på sträckan. Segermarginalen totalt blev fyra sekunder. Trea i rallyt blev Göran Nilsson i en Toyota Celica.
- Det här var en bra start med den nya bilen. Vi har mycket kvar att lära när det gäller alla nya finesser i den, men att vi ändå kunde vinna trots två snurrningar gör att det känns mycket kul och spännande inför nästa års SM-säsong, säger Jari.

02-12-14 Jämtlands MK Nuttevalsen 14 december
Totalt
1) Jari Saarinen, MSK Kvarnvingarna Ford Escort WRC, 38:04, 2) Jörgen Edholm, Stuguns MK, 38:08, 3) Göran Nilsson, Härnösands MK, Toyota Celica, 38:53, 4) Torbjörn Pahlin, SMK Sundsvall, Mitsubishi, 39:11, 5) Tobias Gustafsson, SMK Östgöta, Mitsubishi Evo 4, 39:42, 6) Jonas Kruse, KNA Kongsvinger, Subaru Impreza, 40:01, 7) Leif Pettersson, Göteborgs MF Opel Corsa, 40:14, 8) Magnus Mellqvist, SMK Söderhamn, Mitsubishi, 40:42, 9) Patrik Sjöberg, Örnsköldsviks MK, VW Golf III, 40:58, 10) Lars Näsholm, Sollefteå RRC, Toyota Celica, 41:01, 11) Stefan Jonsson, Vännäs MK, SEAT Ibiza, 41:08, 12) Per Gunnar Andersson, Årjängs.MK, Renault Clio, 41:10
Övriga reaultat

02-12-13 MRM Prisutdelning 2002
Äntligen är ett datum bestämt för prisutdelningen av MRM 2002.
Det blir på Vilsta Sportcenter, Eskilstuna, Tors 9 Jan 2003 Kl.19.00.
Samtidigt är det prisutdelning för Volvo Prisbonus Sö/Vä (
http://www.racenet.nu/kmk/volvo.htm).
Crister Nystrand

02-12-11 WRC-satsning för Saarinen och Magnusson i rally-SM 2003
Efter årets mindre lyckade säsong för det östgötska rallyekipaget Jari Saarinen, Mantorp, och hans kartläsare Jon Magnusson, Valdemarsvik, blir det istället för att "hänga läpp" en rejäl satsning till säsongen 2003.
Bilen de tävlat med i drygt tre år, en Ford Escort Cosworth i Grupp-A skick, har under säsongen 2002 inte räckt till i konkurrensen mot de betydligt mer potenta WRC-bilar som nu dykt upp på SM-nivå. Tanken är dock att dessa ekipage ska få mycket tuffare konkurrens 2003 eftersom teamet - Saarinen Magnusson Motorsport &endash; varit över i Finland och hämtat en Ford Escort WRC.
Bilen har mycket bättre väghållning och motoregenskaper än teamets förra bil. Dessutom har WRC-Escorten sådana godsaker som sekventiell växellåda och aktiva diffar. Bilen är en av Fords före detta fabriksbilar och har bland annat körts i rally-VM av den fyrfaldige världsmästaren Juha Kankkunen.
- Det känns mycket bra och inspirerande att den här satsningen har kunnat gå i lås. Vi ska verkligen göra allt för att vara med och slåss om SM-guldet nästa år, säger Jon.
- Med den nya bilen har vi inget att skylla på när det gäller materialet, utan nu är det upp till mig och Jon att visa att vi är ett av Sveriges snabbaste rallyekipage. Bilen är nyligen fullt genomgången i England, så det enda vi behöver göra är att köra så många testmil som möjligt före SM-premiären, säger Jari.
Teamet kommer att ägna en hel dag åt tester med bilen i Sundsvall 13 december. Dagen därpå sker tävlingspremiären då man fortsätter till Östersund för att delta i tävlingen Nuttevalsen.

02-12-11 Daniel Carlsson kör Suzuki i JVM
Enligt www.worldrallynews.com kommer Daniel Carlsson, Säffle att ingå i Suzuki Sports satsning i Junior-VM 2003. Bilarna Suzuki Ignis ska också köras av finländaren Ville-Pertti Teuronen och Estlands Urmo Aava.
Suzuki varken bekräftar eller förnekar sina planer. En officiell presentation kommer 16 januari.

02-12-10 Lecab Rally Cup - En succé redan från start.
Nu till helgen körs den första deltävlingen i nystartade Lecab Rally Cup i Munkfors. Som namnet antyder så är det rally det är frågan om. Tävlingen MunkforsSågar Munkrundan är först ut i serien och tävlingen har samlat rekordstartfält. En succé redan från start för cupen. Detta är den första deltävlingen av 8 som kommer att köras under 2003.
Munkfors Motorclub kan endast ta emot 100 startande och det blev att ta till gallring. Hela 132 förare har anmält sitt intresse att köra tävlingen dan efter lussedan, lördagen den 14 december. Tävlingen körs som vanlig rallytävling, på klassiskt manér utan noter och med de två sista specialsträckorna i mörker. Lite träning inför mörkersträckorna får förarna på de två första specialsträckorna, då det är samma sträckor som sedan körs i mörker. Tävlingen som startar vid Forsnässkolan i centrala Munkfors kl. 13:00 och mäter 20 km SS fördelat på 4 specialsträckor.
Jan blir jagat byte.
I kampen om totalsegern i tävlingen får årets Helmia Cup-mästare i 4WD-klassen, Jan Larsson i en Ford Sierra Cosworth det tufft i spåret. Han utmanas i Munkfors av de tre Mitsubishi-fantomerna Janne Westlund, Kopparberg, Göran "Dyngsväng" Fredriksson, MK Ratten och hemmaföraren Stefan Nilsson. En intressant start gör även den norske rallyveteranen Per Engseth i en Mitsubishi Lancer Evo 6. Intressant därför att han gör det tillsammans med den rullstolsbundne teamchefen och sponsorfixaren Norodd Johansen i högerstolen. Norodd har sedan länge tillstånd från både Svenska och Norska Bilsportförbundet att tävla trots sitt handikapp och är en van kartläsare.
Hedqvist hemmafavorit.
I den tvåhjulsdrivna trimmade klassen klassen får man väl utlysa Munkfors Motorclub:s egen Lars Hedqvist som storfavorit till segern i sin nyinköpta Toyota Corolla grupp.H. Farlig blir nog också Jan Levin, Lima, och Lars-Ove "Biffen" Olsson, Forshaga. Även Tomas Blåder från Filipstad får väl räknas till förhandsfavoriterna, om han nu får runt den stora Volvon på knixiga specialsträcka 2/4. Bland B-förarna blir säkert fartfantomen Per Christensson farlig i sin VW Golf och det blir säkert sekundfight med Karlstads MC:s "Jan-Jan" Johansson. Bland C-förarna blir säkert Vovo-föraren Pelle Persson, Fryksdalen, farlig tillsammans med hemmaföraren Johan Jonsson i en Ford Escort.
Stor veteranklass.
Veteranklassen i Lecab Rally Cup verkar bli den största tillsammans med C-förare 2WD. Till den första deltävlingen har inte mindre än 18 veteranbilsförare anmält sitt intresse. Ragnar Jönsson, Forshaga, i som han själv säger det, "Världens bästa bil", en Opel Ascona från tidigt sjuttiotal är en av de färgstarka segeraspiranterna. Ragnar gör upp om segern tillsammans med bl.a. SAAB-fantasten Arne Walfridsson i sin V4 och bredsladdande hemmahoppet Bert Björlin i sin knallgula Volvo PV.
Satsar på kommande generation.
Först ut i tävlingen är kommande generationen rallyförare. För att gynna återväxten inom värmländsk rallysport satsar även Lecab Rally Cup på debutanter och utbildningsrally. Utbildningsrally bjuds in till samtliga tävlingar i cupen. Dessa startar först i tävlingen och när det gäller utbildningsrally så finns skylten "ÖVNNGSKÖR" på bagageluckan. Det är nämligen 16-17 åringar som efter licenskurs får övningsköra rally i förarklassen Junior med godkänd och licensierad övningskörningshandledare i högerstolen.

02-12-09 Rallyåret 2003 börjar med Bergslagsrallyt
Ett nytt år närmar sig - och en ny rallysäsong. Redan den 5 januari är det dags för ännu ett traditionellt Bergslagsrally. Som vanligt arrangeras tävlingen av Bergslagsklubbarna, dvs Hällefors MK, Nora MK, MK Kopparberg och Ludvika MS. Tävlingscentra med start och mål är förlagt till Hällefors.
Tävlingen 2003 är första deltävlingen i Bilsportförbundets nya RM-serie (RM står för Riksmästerskap) där man under året ska kora tre mästare - en segrare i den speciella tjej-serien, en i Grupp H och en i klassen för klassiska rallybilar.
Men inte nog med det - tävlingen innebär också startskottet för populära Svenska Rallyserien, serien där alla förare kör likvärdiga, standardbetonade Volvo-bilar.
Bergslagsrallyts tävlingsledare Thomas Berggren tycker det är intressant att även de klassiska rallybilarna - bilar från 1965 och tidigare - har tilldelats ett eget RM.
- De sätter helt klart färg på de tävlingar de deltar i. Det vet alla som var med när rallyvägarna invaderades av Ford Cortina Gt, tvåtakts-Saabar, hundkojor, gamla Amazoner och en och annan Porsche!
Arbetet med Bergslagsrallyt går nu in i ett intensivt slutskede:
- Alla jobbar hårt för att det ska bli ett bra, säkert och kul vinterrallly för förare, publik, funktionärer och alla andra.
RM i Grupp H får två bilklasser. En klass för fyrhjulsdrivna bilar och en för tvåhjulsdrivna. Den första klassen rymmer t ex gamla Mazda 323 medan klass 2WD bjuder på t ex Volvo 240, VW Golf och Opel Ascona. Men också nationellt klassade nya bilar som inte får användas utomlands. T ex Volvo 940 och Toyota Corolla med 2-litersmotorer.
RM för Klassiska rallybilar (bilar från 1965 och tidigare) får fyra klasser: Klass 1 för bilar upp till 1300 cc - exempelvis gamla tvåtakts-Saabar och VW Typ 3 - tvålkoppen! Klass 2 för bilar med max 1600 cc-motorer. Det innebär t ex klassiska Lotus Cortina. Klass 3 för bilar med motorer större än 1600 cc:. Bland annat Volvo PV, Amazon och Opel Rekord Coupe. Och slutligen klass 4 - en klass för GTS-bilar typ Porsche 911. Förarna får poäng inbördes i klasserna och bara en i respektive serie kan bli Riksmästare!
Tjej-RM har en annorlunda uppläggning. Här tävlar alla kvinnliga förare i en enda klass - oavsett vilken bil förarna använder.
Volvo Original Svenska Rallyserien är landets överlägset största enhetsklass och är öppen för alla förare som kör standardbetonade, bakhjulsdrivna Volvo-bilar från 1975 och framåt, dvs modellerna 240, 740 och 940. Sju deltävlingar ingår i serien 2003.
Tävlingsprogrammet i Riksmästerskapen (RM) i rally 2003: 5 jan: Bergslagsrallyt, Hällefors, 22 feb: Faxerundan, Söderhamn, 31 maj: T-turen, Motala, 6 sept: TV-svägen, Hörby. I tjej-RM tillkommer en tävling i Danmark i oktober 2003.

02-12-08 Inget flyt på Kanarieöarna för Roger Andersson
Det ville sig inte, för SMK Valdermarsviks Roger Andersson tillsammans med Katrineholms MK's Thomas Carlsson, när "EM-rallyfinalen" för VW Polo-bilar avgjordes under lördagen den 7/12 på ett sommarvarmt Gran Kanaria.
Det som till en början såg lovande ut, förbyttes snabbt och abrubt till en besvikelse när de strax efter starten på sträcka 8, fick en oväntat sladd och slog emot en sten som orsakade en bakhjulspunktering. Då stäckan var lång hade Roger & Thomas inget val annat än att stanna och skifta hjul inne på sträckan, även om de var snabba så tappade de runt 5 minuter och all möjlighet till en bra placering.
Allt såg till en början rätt bra ut, Roger & Thomas höll sig väl med tidsmässigt bland de främsta 1400cc bilarna i sin klass, och efter det första varvets 6 sträckor låg de på en 2-3:e plats med klara möjligheter att avancera uppåt i resultatlistan. Att de skulle kunna hävda sig mot de allra snabbaste Polo-bilarna visade sig vara helt omöjligt, allt pga. att det tävlas med olika motorstorlekar runt om i Europa. En del länder kör med 1,6 liters VW Polo, medans andra kör med 1,4 liters VW Polo. Det skiljer således en hel del effektmässigt, och på Kanarieöarnas kuperade och slingrande asfaltsvägar hade de som körde 1,4 litersbilar tyvärr ingen chans att hänga med. Ytterligare så skilde det i vilka däck som de använde, de starkare 1,6 litersbilarna orkade med större och bredare asfaltsslicks som gav ett mycket bättre väggrepp som är så avgörande på asfaltssträckor. Så teamet fick inrikta sig på att försöka bli snabbaste 1,4 liter's Polo, och efter 7 sträckor låg de på en 2:a plats bara sekunder efter en finländare vid namn Mikkola (hmm...). Denne finländare skulle senare vinna 1,4 litersklassen.
Och konstigt nog kan man säga att det var kylan som ställde till det i värmen för Roger & Thomas... Jo, starten på sträcka 8 blev fördröjd när tävlingsarrangörerna var tvugna att bärga en kraschad tävlingsbil som låg illa till. Och när då starten på sträckan blev förskjuten hann däcken bli kalla (om man kan säga så när det är över 20 plusgrader..), och ovan med däck och förutsättningar laddade Roger på som vanligt och fick på sträckans 3:e sväng en jättesladd och slog i en sten i vägkanten. Så istället för en kamp om segern, blev det däcksbyte och runt 5 minuters tidsförlust på sträckan, men de tog sig i mål i alla fall, till skillnad från många andra. Runt 50% av de startande fick bryta tävlingen, och de blev ändå bästa svenskar och engelsmän...(då alla andra bröt) i tävlingen.
Men teamet var rätt nöjda med avslutningen på tävlingsäsongen ändå, de fick en fantastisk rallyupplevelse och samtidigt en härlig semestervecka med allt betalt av VW Motorsport.
Nu väntar teamet på ett ev. besked om hur det blir 2003, kommer de att sitta i en VW Polo 1600 KitCar och köra Brittiska Mästerskapet under nästa år. Disskusioner pågår, men inget är klart. Och den Engelska tävlingssäsongen börjar ju inte förän i april, så ett besked kan dröja en bit in på nästa år.
Teamets webbsida:
www.ra-motorsport.com
Crister Nystrand
02-12-05 EM-rallyfinal för Roger Andersson
På Kanarieöarna i strålande solsken befinner sig nu Teamet Roger Andersson/Thomas Carlsson, för att mäta sina krafter mot övriga Europas fortåkande VW Polo-team.
Och alla har dom det hägrande förstapriset i focus, segraren i Rallye DeMasPalomas får en fri fabriksstyrning med en VW Polo 1600 KitCar. 1:an får åka Tysklands VM-deltävling 2003, 2:an blir erbjuden samma Polo KitCar på valfri Rally EM-tävling under 2003. Inte heller 3:an blir lottlös, en fabriks Gr N Polo står till förfogande vid Tysklands Rally VM-tävling.
Med ett startfält från hela Europa kan man verkligen kalla det för "EM-final" när över 20 VW Polo bilar drabbar samman Lördagen den 7/12 på Kanarieöarna i Rallye DeMasPalomas. Tävlingen sträcker sig över hela Lördagen med 4 sträckor som körs 2 gånger, alla sträckorna är på smala slingrande asfaltsvägar som kommer att ställa stora krav på teamen, minsta felbedömning kan resultera i en vådlig vurpa nerför branta raviner. Men samtidigt får alla deltagande teamen en "strålande" rallyupplevelse och lite semestersol i vintermörkret.
- Det ska bli en fantastisk upplevelse att få komma ner till Kanarieöarna och tävla, framför allt när vi inte behöver lägga en ända krona själva säger Roger och ler.
- Den här resan och möjligheten till de unika vinstpriserna fick vi som extrapremie för vår 2:a plats i den Engelska Polo-cupen, hälsar en mycket laddad och förväntansfull Roger Andersson innan avfärd från kalla Sverige...
Att teamet Roger Andersson/Thomas Carlsson är nöjda går inte att ta miste på, men vem hade väntat något annat när dom får chansen att vara "rallyproffs", låt vara bara för en vecka och en tävling, just nu i alla fall... Åker de tillräckligt fort och bilen håller, kanske vi har ytterligare en Svensk på den internationella rally-cirkusen nästa år !
Webblänk tävlingen:
www.rallyedemaspalomas.com (Du kan väl din spanska...) Resultat/Sträcktider: http://www.atodomotor.com/maspa02/online.htm
Mer info på teamets webbsida:
www.ra-motorsport.com
Crister Nystrand

02-12-02 Mitsubishi tar nya tag i Rally-VM
Mitsubishi Motors kommer att under nästa år satsa kraftfullt för att vidareutveckla sitt rallystall i VM. Mitsubishi har därför beslutat att inte deltaga i Rally-VM under 2003 för att istället koncentrera sig på att utveckla hela teamet inför säsongen 2004. Då räknar Mitsubishi med att åter vara ett av toppstallen.
Sven Quandt, nyligen tillsatt högsta tävlingschef för Mitsubishi Motors, och Andrew Cowan, högsta ansvarige för VM-stallet Ralliart Europe, har arbetat nära tillsammans med att analysera den rådande situationen.
Läs mer

02-12-01 Kenny imponerade i mästarmötet
Kenny Bräck imponerade stort som rallyförare under helgens Race of Champions på Gran Canaria i Spanien, där han vann ROC America på fredagen och under söndagen tog sig till kvartsfinal i det individuella mästarmötet med världens bästa förare.
Men ett motorstopp inför starten av det tredje och avgörande kvartsfinalheatet mot finländske rallystjärnan Harry Rovanperä satte stopp för vidare avancemang.
- Jag har inte kört de här bilarna tidigare, så det tar ett tag att lära sig tekniken. Kanske skulle jag ha slirat lite på kopplingen på startlinjen och på så sätt undvikit att få motorstopp, kommenterar Kenny.
Läs mer

02-12-01 Örebroförare vann EM för klassiska rallybilar
Mikael Dahl, Teknis MC Örebro blev idag klar EM- mästare i FIA- mästerskapet för klassiska bilar gjorda 1965 och äldre (rally). Även Hans Sellberg, Teknis MC Örebro gjorde en bra placering och är klar 3:a i EM i samma mästerskap. De är just nu på hemväg från Frankrike där sista deltävlingen avgjordes. Hans Sellberg blev även STOR GRABB i och med att han blev trea i EM.
02-12-01 Rekordstort startfält i MunkforsSågar Munkrundan
Det ser ut att bli rekordstartfält när den femte editionen av MunkforsSågar Munkrundan som vintertävling körs under lussehelgen i Munkfors. Arrangerande Munkfors Motorclub kan räkna in inte mindre än 118 anmälda och det är över en vecka kvar av ordinarie anmälningstid. Det ser ut att bli gallring då vi bara har möjlighet att ta emot 100 startande + 10 debutanter/utbildningsrally. Annars brukar vi behöva skicka ut efterlysning efter rallyåkare för att få ihop startfält, men nu verkar intresset vara rekordstort.
En av anledningarna kan vara att tävlingen är premiär för den nya Värmländska rallyserien Lecab Rally Cup. En annan att det helt enkelt är ett stort sug efter att få testa tävlingsbilarna på vinterväglag för första gången, då tävlingen är inleder vintersäsongen i Värmland.
Vinter ja, det finns det i Munkfors. Efter den andra plogningen på fredagen av banan är det halvmetern höga snövallar och is i botten på vägarna. Ett drömläge för ett vinterrally med två veckor kvar till start. Rally körs på klassiskt manér utan noter och med de två sista specialsträckorna i mörker.
Tävlingen avgörs på en bana bestående av två specialsträckor som körs två gånger, central serviceplats samt start och mål är vid Forsnässkolan i Munkfors.
Tävlingen satsar på återväxten i svensk rallysport och bjuder in klassen Utbildningsrally till tävlingen. Detta är en klass där ungdomar med körkortstillstånd får köra rallyt som övningskörning med licensierad och godkänd körkortsinstruktör i kartläsarstolen. Dessa kommer att starta ca en kvart före ordinarie startfält.
Första startande i ordinarie startfält rullar ut vid 13-tiden lördagen den 14 december.

02-11-30 Kenny Bräck vann ROC America
Snabbaste amerikanske racerföraren är en svensk. Kenny Bräck vann fredagens Race of Champions America på Gran Canaria efter att ha slagit NASCAR-stjärnan Jeff Gordon i finalhetatet.
- Jättekul att få vinna den här prestigematchen över tre amerikanska toppförare", säger Kenny Bräck.
ROC America var inledningen till helgens nationstävling, Race of Champions Nation´s Cup. Kenny Bräck mötte förutom Jeff Gordon även CART-mästaren Cristiano da Matta och Jimmie Johnson, också han från NASCAR.
Bräck blev knappt slagen i det första heatet av Jimmie Johnson, men besegrade sedan Cristiano da Matta och Jeff Gordon för att på nytt möta Gordon i finalen.
- Banan är väldigt smal, så det gäller att göra så få misstag som möjligt. Men det är kul att köra de här budgetbilarna", säger Kenny.
Läs mer

02-11-29 Kenny Bräck kör rally i Race of Champions
Är Sverige världens snabbaste motorsportnation? Kenny Bräck hoppas få vara med och bevisa det i helgens Race of Champions, som avgörs på Gran Canaria. Han har sällskap av rallyföraren Tomas Rådström och speedwayvärldsmästaren Tony Rickardsson.
Sverige är en av nio nationer som ställer upp med lag i tävlingen.
- Det ska bli skoj att få vara med. Det här är en kul form av motorsport som är lite mer lekbetonad, då ingen har chans att träna i förväg", säger Kenny Bräck.
De tävlande lagen består av tre olika kategorier förare ÷ Bräck är banföraren, Rådström rallyföraren och Rickardsson mc-föraren.
Rallyföraren i varje lag får lära ut tekniken till de andra, då tävlingen mest liknar rally. Banan är 2,6 kilometer lång och består till största delen av grus.
Läs mer

02-11-28 Fryksdalsracet byter ny skepnad
Fryksdalens Motorklubbs traditionella vintertävling Fryksdalsracet, som tidigare körts som RS i backe, sista helgen i januari och ingått I Helmia Cup, byter ny skepnad.
Årets tävling heter Helmia Racet, sponsras av Helmia Bil och är en rallytävling om totalt 42 km, varav 21 km är 2 st SS, som körs två gånger med ett serviceuppehåll emellan. Vägarna är bra byvägar, varav den ena är en gammal välkänd tävlingssträcka. Sträckorna har omväxlande karaktär från krokigt till snabbare partier.
Tävlingen har noter från Gunnar Bart och de tävlande kan välja på siffer eller beskrivande noter. Startavgiften kommer att vara 650 kr plus notkostnaden 150 kr. Claes Eklöv kommer att ta emot anmälan, både elektronisk och skriftlig och han ansvarar även för resultatet på tävlingsdagen.
Start och målplats är som vanligt Bygdegården i Bäckebron, V. Ämtervik.
Klassindelningen är lika den som var gällande i Helmia Cup och tävlingen är öppen för A, B och C-förare. Första start är redan klockan 10, men det gäller att vara uppe i ottan, för redan klockan 06.30 öppnar anmälan och besiktning.
Tävlingen kommer att gå av stapeln lördagen den 25 januari 2003, passa på att redan nu boka in en trevlig tävling i din almanacka !
Inbjudan kommer att publiceras både under Motorsport i Värmland och på Resultatdatas hemsida inom en snar framtid. Vi hoppas få se dig som tävlande i vår vintertävling och önskar dig välkommen till vackra Fryksdalen.
Information kan erhållas av Carl-Olof Hagberg, tel 0565-51014, 070-5851014 eller erik waldenström, tel 0565-50041 eller 070-6340100.

02-11-28 FIA Snow Cup 2003, Northern European Region med en total prispott på 3500 Euro
Finlands, Norges och Sveriges EM arrangörer på vintern har kommit överens om att genomföra FIA Snow Cup 2003, Northern European Region.
Ingående tävlingar 2003 är:
Arctic Lapland Rally, Rovaniemi Finland 24-25.1 2003
KNA Rally Finnskog Norway, Kongsvinger Norway 20-22.2 2003
Snow Rally Sweden, Ostersund, Sweden 27.2-1.3 2003
De team som är intresserad av att delta i Arctic Lapland Rally och/eller KNA Rally Finnskog och därmed i FIA Snow Cup 2003, kontakta Pontus Sandell tävlingsledare för Snow Rally Sweden om eventuella möjligheter att få sitt deltagande subventionerad i dessa två rallyn.
Snow Rally 2003 EM/SM Pontus Sandell 070-658 05 30 pontus@msr.nu

02-11-28 Peugeot satsar på Original Cup i SM
- Vi vill visa vägen för de unga förarna. För ska man tävla i en så dyr sport som rally gäller det att tänka sig för. Man måste skaffa en bil som man har råd att åka. Framför allt måste driftskostnaderna vara vettiga!
Det säger Per Brinkenberg, motorsportansvarig på Peugeot Sverige, som nu ser till att det strävsamma rallyparet Gert Blomquist/Lena Lindberg gör come back i Peugeot-cupen i rally. Dock inte som tävlande, utan som ledare.
- Gert och Lena har massor av erfarenhet att dela med sig till unga förare.
Rallyförare har en rad olika klasser att välja mellan- alla i olika prislägen. Peugeot har valt att satsa på 2-litersklassen i Grupp N. Just den klassen är en bra inkörsport, både nationellt och internationellt.
- I den här klassen är Peugeot 306 en av de bästa bilar man kan välja. Inte minst därför att vi använder oss av standardkomponenter i första hand. Det gör att vi t ex har minimala problem med växellådor och drivaxlar.
- Det är för att betona det här med standardkomponenter som Peugeot har valt att kalla satsningen för Peugeot Original Cup, säger Per Brinkenberg.
Läs mer

02-11-27 Bergslagsrallyt inleder det nya rallyåret
Ett nytt år närmar sig och så även en ny rallysäsong. Den 5 januari 2003 är det dags för ännu ett traditionellt Bergslagsrally att gå av stapeln. Som vanligt arrangeras tävlingen av Bergslagsklubbarna Hällefors MK, Nora MK, MK Kopparberg och Ludvika MS.
Tävlingscentra är förlagt i Hällefors och även mål och start kommer att ske där.
Tävlingen har RM-status och i startfältet ingår grupp H, Volvo original Sverige serien, Klassiska Rally Bilar och tjejer.
Bergslagsrallyts tävlingsledare Thomas Berggren tycker att det är intressant att även de Klassiska Rally Bilarna har provats ett Riksmästerskap.
&endash; De sätter helt klart färg på de tävlingar de deltager i. Det vet ni som var med när skogen befolkades med Ford Cortina GT, tvåtakts SAAB:ar, hundkojor och även en och annan Porsche.
Bergslagsklubbarna jobbar nu hårt för att det ska bli ett bra, säkert och roligt vinterrally för åkare, publik, arrangörer och alla andra!

02-11-27 Rallymöte med tekniska nyheter 2003, 2004
Tisdagen den 10 dec kl. 19.00 hos Örebro läns IF Idrottens hus Karlsgatan 28-30 Örebro. Alla rallyintresserade välkomna
OBS! Du som kontaktman, ring och berätta för dina förare om mötet OBS!

02-11-27 Eljas Motorsport planerar för 2003
Eljas Motorsport planerar för fullt inför nästa säsong och våra närmaste planer avslöjas troligen i mitten på december.
Vi jobbar också för fullt på ett arrangemang under Svenska rallyt och det blir ett liknande det vi gjorde ifjol.
Skillnaden är att vi i år bor på Selma Lagerlöf SPA och att det blir två övernattningar istället för en.
Kostnaden för arrangemanget ligger på ca 5000kr. Är du intresserad att följa med själv eller tex bjuda med några kunder osv. skicka då ett mail så översänder vi ett program.
info@eljasmotorsport.com

02-11-26 Ny Mitsubishi-organisation stärker tävlingsverksamheten
Mitsubishi Motors omorganiserar och stärker samtidigt företagets tävlingsverksamhet. Ett nytt bolag bildas, som preliminärt får namnet Mitsubishi Motor Sports (MMSP). Förutom högsta ansvaret för Mitsubishis tävlande i Rally-VM och Cross Country skall MMSP även ansvara för utveckling av sportiga versioner av olika Mitsubishi-modeller med början från 2004.
Mitsubishi Motors Sports ägs av både moderbolaget Mitsubishi Motors Corporation (MMC) och Mitsubishi Motor Sales Europe (MMSE). En av huvuduppgifterna blir att använda all den erfarenhet och all den prestige som Mitsubishis mångåriga tävlingsverksamhet runtom i världen givit för att utveckla även Mitsubishis standardprodukter.
Läs mer

02-11-25 PG Andersson utsedd till årets rallyjunior
Den värmländske rallyföraren, Per Gunnar "PG" Andersson har av motortidningen Bilsport, utsetts till årets rallyjunior. Det är den andra utmärkelsen på kort tid som den 22-årige Renault-föraren och juniorlandslagsmannen från Årjäng fått ta emot.
Juryns motivering lyder denna gång: Per-Gunnar Andersson tilldelas Bilsport Award som årets rallyjunior; "För att med en unik förmåga och talang nått resultat och framgångar som inspirerat och motiverat en hel rallygeneration."
Sedan tidigare är "PG" Andersson den andre stipendiaten utsedd av Morgan Olssons Minnesfond. Morgan Olsson, som var en landets främsta rallyamatörer, förolyckades tragiskt i samband med tävlingsolycka för drygt två år sedan.
Per-Gunnar Andersson har denna säsong bl a blivit norsk mästare i lilla grupp N för Renault samt genom sträcktider visat att han är en talang av världsmästarklass.
För säsongen 2003 är han kontrakterad med Renault Team Sweden, som ersättare för flerfaldige svenske mästaren Jonas Kruse.
Tävlingsbilen blir Renaults nya VM-bil, Renault Clio Super 1600.

02-11-25 Oscar Svedlund vann testdag med Skodas VM-team
Det blir rallytalangen Oscar Svedlund, 23 år, till vardags kvalitetsansvarig mm hos Lecab i Karlstad, som får chansen att testa en WRC-bil med VM-teamet Skoda Motorsport. Vid  en presskonferens på Race Town i Stockholm presenterade tidningen auto, motor & sport sin satsning på att hjälpa morgondagens stjärnor i rally och racing med uppbackning och viktiga kontakter. Som en del i satsningen ingick en tävling där förarnas resultat under säsongen poängsattes och där vinnaren kunde kvittera ut ett pris i form av en testdag med ett proffsteam. Oscar Svedlund vann rallypriset efter en strålande rallysäsong som avslutades med en internationellt uppmärksammad seger Grupp N-klassen i det brittiska VM-rallyt. Samtidigt utsågs superlöftet Sebastian Hohenthal, 18 år, till racingvinnare där priset var en officiell testdag med ett formelbilsteam. I racing har man knutit BMW som samarbetspartner och i rally Skoda Auto/Skoda Auto Sverige.
Läs mer

02-11-18 Brittisk VM-seger för junioren Oscar Svedlund
22-årige värmlänningen Oscar Svedlund vann standardklassen Grupp N I VM-finalen Rally of Great Britain, som avslutades i Cardiff i söndags eftermiddag. Den unga medlemmen i Mitsubishi Ralliart Sweden Junior Team ledde i stort sett från start till mål utan att egentligen göra ett enda misstag på de mycket hala och svårkörda specialsträckorna i ett blött Wales. Han blev dessutom 18:e totalt i sin Mitsubishi Lancer Evolution VI.
- Fantastiskt, säger Oscar Svedlund och spricker samtidigt upp i ett stort och brett leende. Vi klarade det.
Ja, sannerligen. Att bara vara 22 år och hålla för den stora press som det självfallet är att leda en viktig VM-tävling, och dessutom köra de långa och extremt svåra specialsträckorna utan större missar, är en stor prestation som redan givit Mitsubishis unga junior stor uppmärksamhet i rallyvärlden.
- Visst snurrade vi ett par gånger, men ingenting allvarligt, fortsätter Oscar. Det mest kritiska var när en drivaxel gick sönder på näst sista sträckan. Då tvingades vi köra bakhjulsdrivet i över en mil. Men även det gick vägen.
Läs mer

02-11-14 Fjärde året med Supermästerskapet i rally
2003 fortsätter populära Supermästerskapet i rally. Sex tävlingar väntar, fördelat på tre vinter- och tre sommarrallyn. Sammanlagt tävlar förarna om totalt ca. 200.000 kronor. Och precis som tidigare handlar det om två klasser, en för fyrhjulsdrivna och en för tvåhjulsdrivna bilar. Eftersom 2wd-klassen har så stort antal deltagare separerar man A-förarna från B- och C-förarna.
2003 års mästerskap är det fjärde i ordningen och av årets arrangörer är fyra helt nya. Det är klubbarna kring sjön Wesman i Dalarna som kör vintertävlingen Dan Anderssons Minne och sommarens tre arrangörer Eskilstuna MK, SMK Valdemarsvik och MK Ran från Askersund med årets finalrally Rejme-Knixen.
Väl beprövade kort är jämtländska Stuguns MK som i årets genomförda serie med mycket kort varsel hoppade in och räddade en inställd tävling. Och givetvis vinterns mest uppskattade rally LBC-Ruschen i Lima. Är med i Supermästerskapet för fjärde året i rad.
I 4wd-klassen har Sveriges meste rallymästare Mats Jonsson, Forshaga MC vunnit alla tre åren. I 2wd vann Mats Bergeå, Östernärke premiäråret 2000. De två senaste åren har Leif Petersson, Göteborgs MF som vinnare.
2001 fick B- och C-förarna en egen klass i 2wd. Första året vann Tomas Samuelsson, Laxå MK och 2002 års vinnare var Tommy Ström, Härnösands MK.

Tävlingsprogrammet för Supermästerskapet 2003
Z-Trofén, Stuguns MK, 18 januari
Dan Anderssons Minne Wesmanklubbarna, 1 februari
LBC-Ruschen, Lima MS, 8 mars
GJ Bilpokalen, Eskilstuna MK, 5 juli
Viks-8an, SMK Valdemarsvik, 23 augusti
Rejme Knixen, MK Ran, 27 september
Supermästerskapets hemsida
http://www.motorsportivarmland.nu/sm.html

02-11-13 MRM final ställs in
Västerås MS och MRM kommitén har beslutat att ställa in den fjärde deltävlingen MRM Challange i Västerås. Det är två orsaker till beslutet, dels är det vädret och dels är det bristande intresse från förarna.
Prisutdelning och förarinfo inför 2003 meddelas så snart arrangörer för 2003 är klara. Första pris i 2wd och 4 wd är redan nu garanterat att vara minst 20 000 kr. Fler nyheter kommer till informationen.
Läs mer

02-11-12 Stig Blomqvist hjälper nästa generation i Rally of Great Britain
Rallyvärldsmästaren Stig Blomqvist, 56, har lovat att hjälpa de unga och lovande Mitsubishi-förarna Oscar Svedlund, 22, och Tobias Johansson, 20, när de nu till helgen kör VM-finalen Rally of Great Britain.
- Vi behöver verkligen nya unga svenska rallyförare i den internationella eliten, säger förra världsmästaren Stig Blomqvist. Därför är det verkligen kul att två av de allra mest lovande svenska ungdomarna kör VM-finalen. Jag delar gärna med mig av all den erfarenhet som jag skaffat mig under åren i de brittiska rallyskogarna.
Själv var Stig Blomqvist 23 år när han första gången körde den brittiska VM-tävlingen 1969. Sedan dess har det blivit över 20 starter, inklusive två totalsegrar, 1971 och -83. I år kör 1984 års världsmästare, och den senaste svenska världsmästaren, en Mitsubishi Lancer Evolution i standardklassen Grupp N, precis som sina betydligt yngre kollegor.
Läs mer

02-11-07 Öppna Mellansvenska Rally Mästerskapet satsar inför 2003
MRM 2003 med 20 000 kr i första pris i 2wd och 4wd! En garanterad summa för första pris hoppas vi skall locka både förare och arrangörer.
Den 14/11 hålls ett arrangörsmöte för intresserade arrangörer. Platsen är Eskilstuna MK klubblokal och tiden är 19.00
MRM inleds med Västamanland Runt i januari där Västeråsklubbarna gör nya försök med ca 10 mil ss och en serviceplats.

02-11-04 Jonas Kruse avstår VM-start till förmån för rallyjunior
Det blir ingen start i årets VM-final i rally, brittiska RAC om elva dagar, för Renaults Jonas Kruse. Tillsammans med Renaults tävlingsavdelning och den motorleverantör som de anlitar har man fattat det i sig tråkiga beslutet.
Men det finns någonting gott med det också; Jonas Kruse låter istället juniorlandslagets Per-Gunnar "PG" Andersson, köra den träning som alltid föregår ett VM-rally.
-Jag, tillsammans med Bruno Berglund, diskuterar med arrangörerna om möjligheten att få överlåta träningen till "PG" Andersson.
-Hittills har vi inte stött på några hinder, berättar Jonas Kruse.
Läs mer

02-11-03 Svenska förare chockade tyska rallypubliken!
- Jag har aldrig upplevt något liknande. Första gången sprang publiken för glatta livet. Andra gången stod de och gjorde vågen! Uffe Lind, tillfällig codriver till skånske rallyveteranen Gary Kajsson från Kristianstad, ruskar på huvudet.
I sin första utlandsstart slutade ekipaget på sjätte fjärde plats bland c:a 100 förare som fullföljde tyska grusrallyt Lausitz Rallye i Boxberg, 3 timmar söder om Berlin.
- Det var nog den största rallyupplevelse jag haft. Och då har jag ändå varit med i sporten i många år╔
Tre svenska Volvo-förare åkte ned till Boxberg för att ställa upp i tävlingen som bland annat ingick i den tyska Volvo-serien. Och resultatet på de blöta och bitvis oerhört dåliga vägarna var helt enkelt sensationellt!
Allra bäst lyckades Thord Johansson. Konditorn från Tollarp körde in på en delad 4:eplats totalt. Men Gary var inte långt efter - bara 12 sekunder.
Den tyske Volvo-föraren Jochen Walther slutade på åttonde plats totalt och var överlycklig över att han äntligen fick stryk i av andra Volvo-förare:
- Ja, det är sant. Det har gått jättebra för mig i Tyskland i flera år. Så bra att alla tror att det är enbart mig det beror på. Nu kom det ett par svenskar och åkte ännu fortare med exakt likadana, standardbetonade Volvo-bilar. Det kan inte bli bättre!
Tävlingen i Tyskland har snabbt blivit mycket populär och bevakades av ett stort mediauppbåd med bland annat ett stort antal TV-stationer. Nu kom 165 bilar till start &endash; mest tyska förare. Men också ett antal utländska förare, som startade i en speciell klass. Sedan räknades resultaten om så att man fick både en internationell och en nationell lista╔
Sammanlagt fyra svenskar ställde upp &endash; tre Volvo Original-förare plus Peugeot-föraren Joachim Grahn från Helsingborg. Joakim körd mycket bra och låg runt 5:e plats totalt när han bröt med drivaxelbrott.
Henrik Levin från Kristianstad öppnade med att åka av på den första av de sju specialsträckorna och tappade 3-4 minuter innan han kom loss. Men han fortsatte, kom i mål och slutade på en sammanlagd 48:e plats.
Resultat, Lausitz Rallye, Tyskland:
Totalt:
1) Carsten Mohe, Tyskland, Subaru, N4, 25.16,0, 2) Ruben Zeltner, d:o, Mitsubishi Gr A, 25.18,0, 3) Frank Richert, d:o, Ford Gr A, 25.20,0, 4) Thord Johansson, Kristianstad, Volvo 240 Original och Tomas Kleinwächter, Tyskland, BMW Gr H, vardera 29.03,0, 6) Gary Kajsson, Kristianstads MK, Volvo 240 Original, 29.15,0, 7) Ronny Meischner, Audi Gr A, 29.26,0, 8) Jochen Walther, Tyskland, Volvo 240 Original, +29.38,0.
Övriga svenska placeringar: 48) Henrik Levin, Kristianstad, Volvo 240. Joachim Grahn, Simrishamns MK, Peugeot N2 bröt.

02-10-29 Händelserik debut för Fredricsson i England
Mälaröarnas Anders Fredricsson och Johan Thelin körde i helgen för Volkswagens engelska fabriksteam i finalen av Castrol Polo Challenge. Redan på första sträckorna lag man beslag på andra platsen efter förra årets Svenske Mästare Roger Andersson. Vid etappmålet på kvällen var ordningen tvärt om trots att Anders kört halva sista sträckan med brusten drivknut och Roger brottats med bromsproblem.
Andra dagen startade sedan lika bra som den första slutade och man radade upp sträcksegrar fram till SS11 där man gled av asfalten i ingången av en hårnål och hängde upp underredet på en stubbe. Hela tre och en halv minut dog denna fadäs. Efter detta vann man tre av de fem återstående sträckorna trots ett par punkteringar. På sista sträckan hann man dessutom med en snabb rullning, dock tappade man inte mer en nio sekunder mot Roger som var snabbast både på sträckan och vann totalt med 2,23 minuter.
Så efter sin första Englandstävling kan Anders och Johan ståta med en andraplats trots avåkning, drivaxelsbrått, två punkteringar och en rullning.
Läs mer på teamets hemsida:
www.fahs.nu

02-10-27 Svensk seger på "Polo-finalen" i England
Det blev den bästa avslutningen som kan tänkas vid finalen i Castrol Polo Challenge, SMK Valdermarsvik's Roger Andersson & Katrineholm MK's Thomas Carlsson, var klart snabbast och vann "Polo-klassen" vid South of England Tempest Stages, som också var sista deltävlingen i Castrol Polo Challenge som har pågått sedan i April på de Brittiska Öarna. I och med segern säkrade dom den totala 2:a platsen i cupen, och således också en plats i Europa-finalen av "VW Polo Challenge".
Efter att tidigt i tävlingen tagit det ganska lungt och fått hårdast motstånd av en annan svensk... nämligen Mälaröarnas Anders Fredriksson, som blivit inbjudan att köra finaltävlingen i England (han blev 2:a med 1.2 sek tillgodo..), så satte teamet Roger & Thomas klart högre fart när tävlingen återstartade på Söndagsmorgonen. Dock var inte resan helt problemfri, nästan hela rallyt drogs bilen med en läckande bromscylinder, så på vissa längre sträckor fanns det nästan ingen bromsverkan kvar, men så gick det ju rätt fort åxå... Vart efter flera konkurenter tvingats bryta, kunde teamet planera sin körning och inte riskera något.
2:a efter första dagen och slutligen överlägsen 1:a i mål med hela 2.23 min före 2:an, visade åter Roger & Thomas sin kapacitet, när bilen fungerar och inte går sönder är det få som kan hålla deras höga vinnande tempo.
Det återstår nu bara att invänta första veckan i december och "rallysemestern" på Kanarieöarna, då skall hela Europas bästa VW Polo-förare mötas för ett avslutande race om dom åtråvärda topp-priserna, segraren får en fri fabrikssits i en VW Polo 1600 F3 Kitcar under den Tyska VM-rallyt 2003, och 2:an blir inte heller lottlös, vad sägs om att få låna samma bil på en valfri EM-deltävling 2003!
Förhoppningsvis har nu teamet Roger Andersson/Thomas Carlsson imponerat så pass mycket att det kan öppna för en "fabrikssits" i Brittiska Mästerskapet 2003, att dom finns med i diskussionerna vet dom redan men inget är ännu klart, vi får återkomma med förhoppningsvis positiv information inom kort, kan det vara vår nästa "internationella rallystjärna" som nu visat upp sig utomlands?
Teamet webbsida:
www.ra-motorsport.com
Crister Nystrand

02-10-27 Imponerande insats av svenska förare i tyska rallyfinalen
Mats Jonsson var ute efter att ta ytterligare en seger i tyska stortävlingen 3 Städte Rallye som avgjordes i helgen. Men redan halvvägs in på den första sträckan havererade turbon i Mats bil och det var bara att ge upp.
I stället fick de övriga svenska rallyförarna ta över. Och det gjorde man med besked. När de 17 specialsträckorna i den tyska rallyfinalen var avklarade var inte mindre än fem av de 11 främsta i totallistan svenskar!
Hemmafavoriten Matthias Kahle vann visserligen. När Mats försvann var han den ende i fältet som körde en WRC-bil. Men Vara-veteranen Kenneth Bäcklund var bara dryga minuten efter med sin Grupp N-bil och pressade hela tiden den tyske rallymästaren.
Också Oscar Svedlund, den unge Karlstad-föraren, imponerade stort på de svårkörda vägarna som inte blev bättre att regnet öste ned under hela tävlingen. Oscar körde snabbt och rutinerat och slutade på en total tredjeplats.
Näste svensk på listan var en annan ung förare - östgöten Jimmy Joge. Jimmy hade problem med understyrning men kämpade tappert och slutade sexa totalt. Under en stor del av tävlingen tampades han med sundsvallsföraren Torbjörn Pahlin men Torbjörn hade otur. I starten på den 15:e sträckan brast kardanaxeln rakt av och det var bara att packa ihop och åka hem.
Susanne Kottulinsky fanns också med i startfältet. Hammarö-tjejen gjorde sin första tävlingsstart på sex år och imponerade på alla &endash; inklusive sig själv - med att köra in på en total 8:e plats i det ursprungligen 80 bilar starka startfältet. Susanne var dryga minuten före elfteplacerade Tobias Olsson, Norrköping. Totalt alltså fem svenskar bland de 11 främsta i den tyska rallyfinalen!
Också på 24:e plats blev det svenskt genom Vansbro-tjejen Jennie-Lee Hermansson. Jennie-Lee vann sin klass - N1 - efter en storartad insats på vägar som definitivt inte passade hennes lilla VW Polo. Förhandsfavoriten, svenske mästaren Tobias Söderqvist, kom aldrig i mål. Han åkte av på en av första dagens sträckor och tappade så pass mycket tid att han inte tyckte det var lönt att fortsätta.
Bröt gjorde också Årjängs-expressen PG Andersson när bilen gav upp på ss 11. Då ledde den unge värmlänningen sin klass (N3) med fem minuter! En annan svensk i klassen - Joakim Rydholm- tvingades också ge upp med tekniska problem.
Också Magnus Jansson, norrköpingsföraren som startade i tävlingen mest för att få en rejäl genomkörare inför sin start i engelska RAC-rallyt om några veckor, tvingades bryta. Även i det fallet var det turbon som havererade.
Resultat, 3-Städte Rally, Tyskland: 1) Matthias Kähle, Tyskland, Skoda WRC, 2.14.01, 2) Kenneth Bäcklund, Vara MK, Mitsubishi N4, +1.06, 3) Oscar Svedlund, Karlstad MC, d:o, +3.47, 4) Hermann Gassner, Tyskland, d:o, +3.59, 5) Sandro Wallenwein, d:o, d:o, +6.42, 6) Jimmy Joge, SMK Motala, d:o, +8.50, 7) Matthias Moosleitner, Mitsubishi Gr A, +9.45, 8) Susanne Kottulinsky, Karlstad, Mitsubishi N4, +11.25.
Övriga svenska placeringar: 11) Tobias Olsson, Norrköpings MK, Mitsubishi N4, +12.27, 24) Jennie-Lee Hermansson, Vansbro, VW Polo (Segrare N1), 2.44.53,5.

02-10-27 Pierre Andersson vann Kamaza-Tools Marknadsnatta
På första sträckan öppnade Tobias Gustavsson från Finspång i en Mitsubishi Lancer snabbast, tvåa var Pierre Andersson från Mjölby och trea Martin Stenshorne från Norge. Martin åker junior-VM i Super 1600 klassen startade idag med en fyrhjulsdriven Mitsubishi.
På sträcka två blev det samma resultat bland de tre främsta som på ettan, Tobias ledde då med 7 sekunder före Pierre Andersson. På den här sträckan försvann många bilar, punkteringar , avåkningar och rullningar rapporterades.
Sträcka tre var längst med 16 kilometer, här tog Pierre Andersson sin första sträckseger med 7 sekunder före Tobias. Pierre hade sin far Sven-Erik i högerstolen, var det så att han började bli varm i kläderna nu? Förra gången han åkte biltävling var 1995.
Inför sista sträckan som var 4,5 kilometer skilde bara tiondelar av en sekund. Pierre var snabbast på sträckan, 4 sekunder före Tobias och tog därmed hem segern i Marknadsnatta. Tobias Gustavsson tvåa, Martin Stenshorne trea och Peter Appelskog från Linköping fyra. Femma blev Kent Larsson från Team Westom i en Volvo, han vann också vann Grupp H. Tvåa i Grupp H, Kjell Fransson från Vimmerby och trea Timo Huovinen, Finspång i en Volvo 940.

02-10-24 Finaltävlingen i Rally-RM 2003 framflyttad en vecka
För att undvika kollision med tävlingsdatum har beslut tagits att flytta fram finaltävlingen i Rally-RM en vecka. Nytt datum för SMK Hörbys deltävling blir således den 13/9.
Rallyutskottet

02-10-24 Finaldax i Castrol Polo Challenge
En plats i Europafinalen står på spel för SMK Valdermarsvik's Roger Andersson, med co-drivern Thomas Carlsson från Katrineholms MK. Lör/Sön körs alltså den Brittiska finalen för VW Polo-cup rallybilar, Castrol Polo Challenge, där temet för närvarande ligger på en 3:e plats, med med goda chanser att avancera, dock inte till 1:a platsen som kördes hem vid förra tävlingen av Engelsmannen Clive Wheeler, detta sedan Roger/Thomas drabbats både av drivaxelbrott och punktering. Men en 2:a plats i serien är inom räckhåll, och det är vad Roger siktar på, -Vi åker helt klart över till England för att säkra en pallplats i "polo-cupen", allt annan vore en stor besvikelse, att vara bland topp 3 räcker för att vi skall fixa en plats i Europafinalen på Kanarieöarna i Dec, säger Roger Andersson som gärna önskar sig en "betald semester" i det svenska höstrusket...
Tävlingen, South of England Tempest Stages, strax söder om London, kommer till stor del att köras på ett stort militärt övningsområde, ganska likt våra svenska tävlingar som ofta går våre militära områden. I tävlingen ingår enbart riktiga grussträckor, som på förhand borde passa Roger som många gånger tävlat på Prästtomta skjutfält utanför Borensberg. Vi får hoppas att Roger och Thomas har turen på sin sida denna gång och kan avsluta årets Englandstävlande på samma sätt som det började, med klar och övertygande seger som på Pirellirallyt i April.
Sedan gäller det att imponera på många nyfikna teamchefers ögon, för redan nu har diskusionerna börjat om de stora temens teambesättningar för 2003, och det Brittiska VW temet som fått klart med en VW Polo 1600 F3 Kitcar, har uttalat sitt intresse för Roger Andersson/Thomas Carlsson som en tänkbart besättning för Brittiska Mästerskapet 2003. Så det är mycket som står på spel i helgen, först och främst att göra ett bra resultat för att säkra en plats till Europafinalen, i vilken "fabriksstyrningar" står på spel vid någon VM/EM tävling nästa år, men också visa upp sin förarskicklighet inför ett ev. kontrakt med ett fabriksteam under 2003.
Följ tävlingen på webben: www.tempeststages.org.uk/ alt www.vw.co.uk/vwracing XCTeamets webbsida: www.ra-motorsport.com

02-10-23 MRM avgörs med rallyduell den 16 november !
Västerås MS arrangerar den fjärde och avgörande deltävlingen MRM Challenge i Västerås och den kommer att fungera i princip som Rally Xplosion.
Banan är den typ som kallas för ńSuper specialń när det körs i Rally VM.
Två förare startar samtidigt på två parallella slingor och kör fyra varv (2 500meter), efter varv ett och tre växlar man spår så det betyder att alla kör lika långt. När förarna har åkt två varv kan publiken mycket enkelt se vem som leder heatet
Under förmiddagen körs ett tränings/ tidskval som ger heatplats i första omgången Sem är det heatvinst som gäller för en bra placering. Vinnarna i första omgången åker om plats 1-4 och förlorarna 5-8. Då körtiden är så kort finns det bara ett läge MAXIMUM ATTACK !. Det är också ett ypperligt tillfälle för förarna at ta hand om sina samarbetspartners.
Läs mer

02-10-22 Marknadsnatta säsongsfinal i ÖÖM
Intresset för finaltävlingen i Öppna Östgöta Mästerskapen i rally har varit mycket stor, när anmälan stängde i fredags var 218 bilar anmälda. Arrangörerna har satt ett tak på 180 bilar, men alla ekipage som var anmälda när tiden gick ut kommer att få starta.
Sträckornas längd är 10, 10, 16 och 6 kilometer. Totalt ska bilarna åka runt en bana på 12 mil, endast en gemensam serviceplats kommer att användas mellan sträcka två och tre. Det innebär att en tidig punktering kan ställa till med mer bekymmer än vanligt, det är inte läge att åka utan reservhjul.
Klockan 12.00 rullar den första bilen iväg från Odal i Skänninge. Det börjar med en seedad grupp på 15 bilar, de är seedade efter totalplacering i årets ÖÖM. Snabbaste bil kommer atltså först i skogen så var på plats i tid. Leif Petterson från Göteborg är klar segrare i ÖÖM men kommer inte till start utan första bil blir Jari Saarinen från Kvarnvingarna. Jari bör inte ha några problem att bevaka sin andraplats då flera i toppstriden inte kommer till start, han har dock 17 fyrhjulsdrivna bilar som jagar honom.
I B och C-förar cupen är det hårdare, Robert Lindell från Eskilstuna är klar segrare. Runt 80 poäng finns ett koppel förare som leds av Tom Carlsson från Laxå, frågan är om han kommer till start då han rullade sin Volvo för några helger sedan.
Arrangörerna av ÖÖM kan se tillbaka på en säsong där Öppna Östgöta Mästerskapen i rally har bevakat sin position som en av största serierna i Sverige. Vid flera deltävlingar har arrangören varit tvungen att gallra i startfältet, deltagarna och segrarna tillhör Svenska eliten. Det bara att konstatera att Öppna Östgöta Mästerskapen i rally är en av Sveriges populäraste serier bland förarna.

02-10-22 Kenneth Bäcklund tar med sig rallyjuniorer till Tyskland
Nu tar Mitsubishi Ralliart Swedens femfaldige svenska rallymästare Kenneth Bäcklund med sig ungdomarna ut i Europa. Till helgens tyska 3 Städte Rallye får den 39-årige västgöten sällskap av en mängd svenska förare, bl.a. de lovande Mitsubishi-juniorerna Oscar Svedlund och Jimmy Joge.
3 Städte Rallye med Straubing i Bayern som start- och målplats har alltid varit ett populärt svenskrally. I år kör hela 15 svenska ekipage den tyska rallyfinalen under fredag-lördag. Mitsubishi-föraren Kenneth Bäcklund har varit en flitig gäst på de bayeriska rallyvägarna. Detta blir åttonde gången han kör den sydtyska rallytävlingen, där han hittills vunnit standardklassen Grupp N fyra gånger.
Läs mer

02-10-21 16 svenska förare kör tysk rallyfinal
- Jättekul. Det var många år sedan det var så många svenskar som ställde upp.
På fredag startar svenske rallysuveränen Mats Jonsson i en av Tysklands populäraste tävlingar - 3-Städte-Rallye. Och han är sannerligen inte ensam - totalt är det 16 svenska rallyförare som ger sig iväg till Straubing, staden i Bayern som är tävlingscentrum för årets final i Tyska Rallymästerskapen.
Mats Jonsson vet exakt vad som väntar - han har vunnit tävlingen totalt tre gånger: 1990, 1994 och 1997. Det gör värmlänningen till en av den tyska tävlingens mest framgångsrika förare genom tiderna!
- Det är en lång och tuff tävling med sammanlagt 22 mil specialsträckor under två dagar. - Speciellt första etappen som startar på fredag eftermiddag brukar vara besvärlig, eftersom underlaget växlar mellan grus och asfalt. Andra dagen är mer svensk-liknande med bland annat några äkta skogssträckor. Som dock brukar vara enormt hala, om det regnar...
Mats Jonssons svåraste motståndare både i klassen och totalt är hemmafavoriten Matthias Kahle, som kör en Skoda WRC för ett tyskt fabriksstall, medan Mats som vanligt ställer upp som privatförare i sin gamla, välanvända Ford Escort WRC. Mats är inte den enda svenska favoriten.
Också Kenneth Bäcklund, veteranen från Vara, är en förare som kört tävlingen flera gånger. Kenneth bär favoritskapet i Stora Grupp N, som är en riktig svenskklass - åtta av de 20 anmälda i Stora Grupp N är svenskar! Förutom Kenneth startar startar Tobias Johansson, Ludvika, Oscar Svedlund - Karlstad-föraren som gjorde väldigt bra resultat i tävlingen förra året - Jimmy Joge, Motala, Magnus Jansson och Tobias Olsson Norrköping, Torbjörn Pahlin, Sundsvall och - Susanne Kottulinsky, som gör comeback i en lånad Mitsubishi.
Nästa stora svenskklass är den klass som i Sverige brukar kallas N2, men som internationellt har beteckningen N3. Det innebär standardbetonade 2-hjulsdrivna bilar med 2-litersmotorer på så där 170-190 hästar, beroende på vilken bilmodell man tävlar med.
Här blir det mycket intressant att se vad Årjängs-föraren Per Gunnar Andersson kan uträtta. Den unge juniorlandslagsmannen står i och för sig på reservlistan på grund av en sent inkommen anmälan, men han har fått klartecken för start.
Övriga svenska förare i klassen är PG:s snabbe märkeskamrat i Renault, Fredrik Andersson, Ludvika och utlandsrutinerade Joakim Rydholm, som just nu befinner sig i Italien där han testar bilar. Högsäter-föraren som tävlar med en Peugeot jobbar till vardags som testförare hos Saab!
Ytterligare en svensk favorit är svenske mästaren Tobias Söderqvist från Årsunda, Gästrikland. Tobias ställer upp i minsta Grupp N-klassen tillsammans med ytterligare en svensk förare - Jenne-Lee Hermansson medan Michael Bengtsson - som tävlar i Tyskland i stort sett hela året - är ensam svensk förare i nästa klass, N2 (1401-1600 cc). N2 är en stor, tysk tävlingsklass tack vare inhemska VW Polo 1600 Cup.
Ensam svensk förare i sin klass - A6, dvs 2-hjulsdrivna Kit Car-bilar med 1.600 cc motorer - är även Christer Streen från Svärdsjö. Christer kommer till start med sin Vauxhall Corsa Kit Car.
Inte svensk men i allra högsta grad svensk anknytning har tyske Jochen Walther, som tävlar i Volvo Original-klassen. Klassen finns inte med i den här tävlingen men Jochen kommer till start i alla fall med sin standard-Volvo 240. Jochen har anmält sig i Stora Grupp A, dvs samma klass som Mats Jonsson!
- Bilen är fortfarande klassad och eftersom jag älskar rally på grus ville jag ta chansen. Målet är att spöa så många tyska Grupp N-bilar som möjligt ,skrattar Jochen som startar som bil nummer 40 och bland annat har en annan sverigebekanting i Volvo-klassen 12 bilar framför sig, Rainer Keck. Rainer har dock ställt undan sin Volvo 240 för den här gången och startar i stället i en 4-hjulsdriven Ford Escort Grupp A.
Också nästa helg kommer ett antal svenska förare att tävla i Tyskland. Då körs en grustävling - Lausitz Rallye - tre timmar söder om Berlin där en skånsk fyrväppning bestående av Volvo-förarna Henrik Levin, Thord Johansson, Gary Kajsson - som gör intressant come back - samt Peugeot-föraren Joachim Grahn representerar Sverige.
Och därefter - under Allhelgonahelgen - är det dags för holländska Euregio Rally med bland andra utlandsveteranerna och Volvo-förarna Morgan Olsson, Vimmerby och Thomas Israelsson, Skepptuna-föraren som numer bor i Gävle.
Svenska rallyförare får ofta höra att de inte tävlar tillräckligt mycket utomlands. Vilket är en sanning med modifikation. När t ex Thomas Israelsson startar i Euregio Rally i Holland den 1 nov så kör han sitt 29:e (!) rally på utländsk mark.
Och i lördags styrde värmlänningen och junior-VM-föraren Daniel Carlsson in som femma i Super 1600-klassen i finalen i franska rallyserien medan en annan värmlänning - Jonas Kruse, som ställde upp och testade det svenska Renault-teamets nya Super 1600-bil - kom i mål som nionde bil i samma klass. En klass som för övrigt samlade inte mindre än 35 startande ekipage!

02-10-20 Jonas Kruse i otäckt rallytillbud
Den svenske rallyföraren Jonas Kruse var inblandad i ett otäckt tillbud i det franska mästerskapsrallyt, Rallye Terres CardaBelles, på lördagskvällen. Sedan gasen hängt sig på hans Renault Clio skenade han i ca 100 kilometers fart ut bland publikskaran i ett vägbyte. Lyckligtvis och inte minst tack vare förarskicklighet kom ingen till skada.
- Men det är den värsta händelsen hittills i min rallykarriär. Man vill inte köra på och skada några människor, säger Kruse på telefon från Millau i Frankrike.
- Jag är darrig fortfarande, men jag har pratat och kramat om några av dem som jag höll på att köra på, en familj med bland annat en liten pojke på fem år.
- De sa att det var knappt fem centimeter mellan dem och den skenande bilen samt att de fallit av vinddraget.
- De tackade mig och Gud för att det gått bra, berättar Jonas.
Läs mer

02-10-20 Arne Bäckström Haninge gjorde det igen i KRC
Arne Bäckström Haninge (redan klar segrare i KRC klassiska rallycupen 2002, eftersom största konkurrenten Håkan Lidebjer Mjölby inte kom till start) gjorde det igen! han var återigen snabbaste klassiker med sin vita PV på de härliga vägarna norr och öster om Örebro när Riks-pokalen avgjordes i lördags.
Men denna gång var motståndet tufft! för både K-B Ling/Kolsva i sin svarta Rekord klass 3 och Tony "Roten" Jansson/Almunge, Cortina klass 2 samt come-backande Bengt Magnusson/Skillingaryd, Amazon klass 3 ville vara med och slåss om segern.
På 3:e sträckan avgjorders allt, Arne gjorde en av sina beryktade tempo-höjningar och K-B Ling skrotade sin Opel när sträckan gick in i ett parti med "tempo-sänkning" som banläggarna brukar uttrycka sig! och på samma sträcka försvann också "Roten" som inte fick någon sluttid där. Magnusson tappade 7 sek tll Arne och eftersom det till slut skulle komma att skilja 6 sek i totallistan, förstår man att Arne här verkligen bevisade vilken mästare han är!
Sträcka 3 skördade dessutom offer bland snabba klassiker som Leif B Andersson/Norberg och "Knaggen" Backström/Ludvika och på denna sträcka tappade även Kenneth Waltersson/Anderstorp tätkontakten med över 30 sek sämre sträcktid.
Arne Bäckström/PV än en gång totalsegrare denna gång 6 sek före Bengt Magnusson/Amazon båda tävlande i klass 3 och i samma klass finns även 3:an totalt Kjell Jansson/Sandviken/Amazon 23 sek efter Arne.
Klass 2 segern tog denna gång Kenneth Waltersson med Tommy Kanrell/Solna på 2:a plats 1 sek! efter, båda i Cortina.
Kjell Wallin/Almunge tog en säker seger i klass 1 med sin Cortina 33 sek före 2-taktsåkande Kjell Andersson/Västerås
Resultat från
Riks-pokalen och tabell i KRC-cupen kommer på Motorsport i Värmlands hemsida
Nisse B

02-10-20 Rally-klassikerna höll årsmöte i Örebro
Rally-klassikerna höll i fredags sitt 16:e årsmöte i samband med KRC (klassikska rallycupen) avslutning i Örebro. Ett 40-tal personer besökte mötet, som bl a behandlade kommande tävlingar, tekniska spörsmål mm. Som vanligt är de kommande deltävlingarna den största diskusionspunkten, och eftersom SBF till nästa år tilldelat klassikerna ett RM, var åsikterna många om- och hur de tävlande på bästa sätt kan delta i både RM och KRC. Mötet beslutade efter omröstning att förlägga tre av deltävlingarna i KRC på de redan fastställda RM-tävlingarna Faxerundan, T-turen och TV-svängen och kalendern för klassiker 2003 (ej komplett!) se då ut så här:
5 jan Bergslagsrallyt/Hällefors RM
18 jan Västmanland Runt/Västerås KRC 1
1 feb Dan Anderssons Minne/Ludvika KRC 2
22 feb Faxerundan/Söderhamn RM/KRC 3
31 majT-turen/Motala RM/KRC 4
13 sep TV-svängen/Hörby RM/KRC 5
sept. KRC 6
okt KRC 7 årsmöte och avslutning
Vid årsmötet utökades styrelsen från 3 till 5 personer. Nils Bergquist, Surahammar valdes till ordf. Sylvia Österberg, Västerhaninge till sekr- och kassör. Jårs Damberg, Bromölla till kontaktman SBF samt rally-arrangörer. Anders Tunberg, Österbymo till PR-ansv. samt Rickard Forsell,Norberg till web-master.
Nisse B

02-10-20 Hörbing vann suveränt i Örebro
Det blev favoritseger i SMK Örebros minirally Rikspokalen. Eddie Hörbing från Degerfors, i en fyrhjulsdriven Ford Escort av värsta sorten, vann alla fyra sträckorna och tog hem en ohotad totalseger, 46 sekunder före Eskilstunas Johan Rudengren. Därmed tog han hem vandringspriset Rikspokalen för gott.
Som trea i fyrhjulsdrivet, tog Skaras Bengt Thorsell hem klassen i Västra Bilsportförbundets Öpnna Rallymästerskap, före Fägres Håkan Svensson.
Bland tvåhjulsdrivna imponerade Lars Hedqvist från Munkfors stort. Han körde en Toyota Corolla (Leif Petterssons) för första gången och tog hem klassen, åtta sekunder före Kungsörs Roland Wallon. De två hade dock inte med slutstriden i mästerskapet att göra.
Arvikas Kent Larsson kom trea och Carlsborgs Håkan Gustavsson kom fyra och det räckte för att de skulle sluta etta och tvåa i mästerskapet. Kullings Johan Larsson var femma i Örebro och klättrade upp till tredje plats i mästerskapet.
B-föraren Patrik Lindberg från Bengtsfors fick det inte riktigt att stämma, var bara åtta i tvåhjulsdrivet , tappade två placeringar och slutade fyra.
VBF / Jonny Persson

02-10-19 SMK Örebro Tio i Topp Rikspokalen
Totalt:
1) Eddie Hörbing, Degerfors RC, Ford Escort WRC, 14.40, 2) Johan Rudengren, Eskilstuna MK, Mitsubishi, 15.26, 3) Lars Hedqvist, Munkfors MC, Toyota Corolla, 15.38, 4) Roland Wallón, SMK Kungsör, Volvo 240, 15.46, 5) Kent Larsson, MK Team Westom, Volvo 240, 15.47, 6) Bengt Thorsell, Skara MK, Mitsubishi, 15.52, 7) Håkan Svensson, Fägre MK, Mazda 323, 15.52, 8) Håkan Gustavsson, Carlsborgs MK, Volvo 240, 15.55, 9) Fredrik Grahn, SMK Linde, Nissan Sunny GTI-R, 15.59, 10) Johan Larsson, Kullings MS, Volvo 940, 16.00
Kompletta resultat SMK Örebro

02-10-16 Jonas Kruse gör Renault-come back i franska rallymästerskapet
Nu är det bestämt - att det äntligen blir tävlingscomeback i Renault för svenske och norske rallymästaren Jonas Kruse. Men allt har skett med kort varsel. Redan i helgen kör Kruse den näst sista deltävlingen i franska mästerskapet, Rallye CardaBelles med start och mål i Millau i sydvästra Frankrike.
I rallyt kommer han att ratta Renaults nya tvåhjulsdrivna rallyracer, en Renault Clio Super 1600, som han hittills endast testat.
- Hittills nget krångel, utan motorn känns mycket bra. Däremot är jag inte riktigt nöjd med bakvagnsinställningen, men den ska vi få till innan starten på fredagen, berättar Kruse från onsdagens test i Sydfrankrike som man tyvärr tvingades avbryta p g a regn.
Han berättar om att det är "generaluppställning" under rallyt från såväl Renault Sport som däcktillverkaren Michelin.
Läs mer

02-10-16 Bäckström klassisk rallymästare "i kavaj"
Inför avslutning i KRC (klassiska rallycupen) på lördag i Örebro, har spänningen under hösten stegrats allt mer i kampen mellan klass 1 ledaren Håkan Lidebjer VÖMK och klass 3 ledaren Arne Bäckström Haninge MK, som båda har 46 poäng. Så nu under "Rikspokalen" på lördag skulle det avgöras var det tänkt. Icke! Lidebjer saknas i startlistan, han har åkt på företags-möte i Aten och därmed blir Bäckström "mästare i kavaj" om han bara rullar över startlinjen och tar den behövliga start-poängen.
Så vi får koncentrera oss på spänningen i klass 2 om andra platsen, och om 3:e platserna både i klass 1 och 3, för där är ännu inte brons-kampen riktigt avgjord.
I klass 1 får Lidebjer fira segern i Aten och 2:a blir Kjell Wallin Almunge Mk, medan Kjell Andersson Västerås MS 3:a på 27p, Bengt Jonsson Ludvika MS 4:a på 26p och Lars-Erik Danielsson MSK Hammaren 24p har chans på bronset!
Klass 2 vinns av Leif Andersson Norbergs MC, och Kenneth Waltersson Anderstorps MC samt Tommy Eriksson MK Speed gör upp om silvret! 2:an Seppo Peltoma Fagersta MK saknas nämligen i startlistan när detta skrivs!
Arne Bäckström vinner som totalsegrare i KRC naturligtvis också klass 3 med Karl-Bertil Ling som ohotad 2:a. Striden om bronset står mellan Sven-Olof Jägerstedt SMK Södermanland 3:a på 29p, Kjell Jansson Sandvikens MK 4:a på 28p och Knaggen Backström Ludvika MS 5:a på 26p.
Saab-cupen är helt öppen, där får ledande Kjell Andersson se upp med både Lars-Erik Danielsson och Bengt Jonsson.
Cupen har så här till slutet av säsongen fått glädjen att se lite nya ekipage: Tony "Roten" Jansson Alunge MK provar i en Ford Cortina klass 2 och Bengt Magnusson Skillingaryds MK gör comeback efter 2 års uppehåll i klass 3 med Örebroaren Bertil Molanders Amazon. Från Suzuki-cupen kommer Håkan Samuelsson Katrineholms MK i en Amazon.
Inför tävlingen har KRC årsmöte på fredag-kväll och avslutningsfest med prisutdelning på Scandic hotell lördag-kväll.
Nisse B

02-10-15 Västras Rallymästerskap avgörs i Rikspokalen
19 oktober avgörs Västra Bilsportförbundets Öppna Rallymästerskap 2002. Då körs sista deltävlingen av fyra, som är "Rikspokalen" och arrangeras av 85-årsjubilerande SMK Örebro. Efter en intensiv tävlingsperiod i augusti, där tre deltävlingar avgjordes, toppar två mycket rutinerade förare i fyrhjulsdrivna klassen. Skaras Bengt Thorsell leder med sin Mitsubishi, nio poäng före Fägres mazdaåkare Håkan Svensson. Bara dessa två har chansen att bli mästare, tack vare att de kört alla deltävlingar.
I tvåhjulsdrivna klassen är det tuffare om mästerskapstiteln, med fyra förare inom fem poäng. Fördel för Arvikas Kent Larsson, som leder, tre poäng före Håkan Gustavsson Carlsborgs MK och B-föraren Patrik Lindberg Bengtsfors MC och fem poäng före Kullings Johan Larsson.
Totalt är 198 bilar anmälda till start vid Risbergska skolan i västra Örebro. Första bil lämnar startplatsen mitt på dagen och de första väntas i mål vid tretiden. Detta efter att ha avverkat fyra specialsträckor på tillsammans 26 km.
Toppförarna i mästerskapet finns med och Eddie Hörbing från Degerfors är favorit till totalsegern i Rikspokalen, med sin Ford Escort och utmanas främst av mitsubishitrion Ola Helmfridsson Teknis, Johan Rudengren Eskilstuna och Bengt Thorsell Skara.
Hörbing har två inteckningar i Rikspokalen och kan ta hem den för gott. Totalsegraren i rallyt får 5.000 kronor, medan de två segrarna i VBF:s mästerskap får 10.000 kronor vardera.
Tävlingen ingår också i T-klubbarserien och Klassiska Rallycupen, med gamla fina rallybilar. Håkan Lidebjer Västra Östergötlands MK och Arne Bäckström Haninge är i delad ledning i Klassiska Rallycupen, fem poäng före Norbergs Leif Andersson och Kolsvas Karl-Bertil Ling. Tätkvartetten kör BMC Cooper, Volvo PV, Ford Cortina och Opel Rekord Coupé. Rikspokalen är också den seriens sista deltävling.
- Vi är verkligen nöjda med startfältet, speciellt som det är tredje rallyt i området inom några veckor, säger Björn Andersson i SMK Örebro.
VBF / Jonny Persson
Ställningen i VBF:s Öppna Rallymästerskap inför finaltävlingen:
4WD:
1) Bengt Thorsell Skara MK 39 poäng, 2) Håkan Svensson Fägre MK 30, 3) Eddie Hörbing Degerfors RC 15, 3) Kenneth Bäcklund Vara MK 15, 5) Tobias Johansson Ludvika MS 13, 5) B-G Gunnarsson Kullings MS 13.
2WD: 1) Kent Larsson MK Team Westom 23, 2) Håkan Gustavsson Carlsborgs MK 20, 2) Patrik Lindberg Bengtsfors MC 20, 4) Johan Larsson Kullings MS 18, 5) Stefan Wass Vara MK 17.

02-10-12 Katrineholms MK UNO-X Trofèn 12 oktober
Totalt
1) Patric Carlsson, SMK Nyköping, Mitsubishi Lancer, 8:58, 2) Björn Pettersson, Katrineholms MK, Opel Ascona, 9:21, 3) Roger Andersson, SMK Valdermarsvik, VW Golf, 9:22, 4) Tony Karlsson, Flens MS, Volvo 242, 9:23, 5) Håkan Svensson, Fägre MK, Mazda 323, 9:24, 6) Anders Jansson, Katrineholms MK, Mitsubishi Galant, 9:26, 7) Gunnar Fredriksson, Katrineholms MK, SAAB V4, 9:26, 8) Ingemar Svensson, Flens MS, Seat Ibiza, 9:34, 9) Pelle Eriksson, SMK Sala, Ford Escort Cosworth, 9:35, 10) Niclas Möller, Norrköpings MK, Mitsubishi Galant, 9:36

02-10-10 UNO-X Trofèn - final i Sprint-Cupen 2002
Nu på lördag 12/10 arrangerar Katrineholms MK finalen i Sprint-Cupen 2002, och KMK har fått stor respons på sitt arrangemang då över 80 startande vill vara med.
Tävlingen körs över 2 riktiga grussträckor som körs 2 ggr, med ett kort uppehåll emellan. Start, mål och gemensam serviceplats är vid Valla Skola i Valla (1 mil norr om Katrineholm mot Flen/Stockholm). Första bil ger sig iväg kl.11, ut på den 42 km långa banan, varav 16 km är tävlingssträckor.
En titt i startlistan visar ett rutinerat och meriterat startfält, ett par Svenska Mästare finns blande drygt 80 förarna. I 4WD klassen får Patric Carlsson, SMK Nyköping, gälla som favorit, men Sala's Pelle Eriksson och hemmaklubbens Anders "Munken" Jansson, vill säkert ha ett ord med i diskussionen.
2 WD klassen är som vanligt den största och mest svårtippade, Valdemarsvik's Englandstävlande Roger Andersson kommer med sin 16v Golf, och får mångas segertips, men fler förare som Flen's Tony Karlsson & Anders Holm, och KMK's Björn Pettersson, som fått låna sin gamla "mästarbil" och Gunnar Fredriksson som redan är klar segrare i veteranserien i Östergötland, kan mycket väl överraska på "hemmavägar"...
Mer info om tävlingen, och poängställning i Sprint-Cupen:
www.kmk.nu

02-10-04 Finalrally i Renault Clio Cup
Clio Cup-mästaren är redan klar, men det är desto hårdare om andraplatsen inför finalen i Örebro på lördagen. Inte mindre än fyra förare kan knipa silvret, nämligen; Per-Gunnar "PG" Andersson, Årjäng, Peter Fredriksson, Norrköping, Fredrik Andersson, Ludvika och teoretiskt även norrmannen Lars Rune Hagen.
- Det är bäddat för klappjakt, säger redan klare mästaren, Simon Johansson från Ydre.
Redan efter SM-rallyt i Sandviken för två veckor sedan var Simon Johansson klar Renault Clio Cup-segrare. Dessutom svensk juniormästare i rally i standardbilsklassen, lilla grupp N med sin Renault Clio Sport.
Den 23-årige östgöten kan således se tillbaka på en fantastisk säsong jämfört med i fjol då han missade stora delar av säsongen p g a ett armbrott.
- Säsongen har varit helt enorm, det har stämt bra i tävlingarna och tillsammans med min kartläsare, Emil Axelsson, berättar Simon inför starten i Rejmerallyt i Örebro på lördagseftermiddagen.
På frågan om vem som kniper andraplatsen så är Simon inledningsvis tämligen säker:
- Det gör nog "PG", han har haft sitt nu, säger han innan han börjar att svaja en aning.
- Men Peter Fredriksson åker också fort, har haft flyt, fortsätter han.
- Sedan har vi Fredrik Andersson, han har ju varit närmast "PG".
- Det är svårt att tippa en andrapristagare, det blir klappjakt runt Örebro och Nora.
- Sedan får vi se vilket tempo killarna drar upp, jag ska nog hänga med även om det är betydelselöst för utgången av Clio Cup vilken placering jag får, säger Simon Johansson, Clio Cup-mästare 2002 och svensk juniormästare i rally.
På lördagskvällen står det klart vilka ur kvartetten som tar resterande topplatser i cupen.

02-09-29 Castrol Polo Challenge avgjort
Tyvärr så grinade oturen Roger Andersson / Thomas Carlsson, ännu en gång dem i ansiktet, en brusten drivaxel och en punktering gjorde att de aldrig fick chansen att behålla spänningen i cupen.
Och naturligtvis så tog då ledaren i cupen, Clive Wheeler, sin chans och körde hem segern i Trackrod Rallyt i York. Där igenom så säkrade han också segern totalt i Castrol Polo Challenge för 2002, trots att finaltävlingen återstår den 26/10.
Det som kunde blivit en härlig fight om cupsegern, tog redan på SS3 ett abrupt slut när en drivaxel gick av på Roger & Thomas rally-Polo. De tog sig dock till serviceplatsen och kunde byta ut den trasiga drivaxeln, men med en väldigt stor tidsförlust på sträckan. Och lite konstigt är det allt, nu när dom åter var tillbaka på grusunderlag som vanligtvis är "snällare" mot materialet än vad rena asfaltsrace är, så havererar en drivaxel nästan direkt. Väl igång på SS4, så är det färdigt igen, nu är det dax för punktering, helt utan anledning i en sväng släpper däcket från fälgkanten och det blir en ögonblicklig fullständig punktering, och med över 10 km kvar att åka på sträckan, finns inget annat val än att stanna och byta däck mitt på tävlingsträckan. Och det är inga 8 sekunders STCC däcksbyten man gör i rallyskogen, utan det handlar om minuter, därmed var dagen fullständigt "körd" för Roger & Thomas.
Teamet fortsätter dock tävlingen för att om möjligt plocka många poäng för att klara en slutlig pallplats i Polo-cupen. Trackrod Rallyt slutar med en 6:e plats för Roger Andersson / Thomas Carlsson, och de behåller faktiskt sin totala 3:e plats i serien inför finalen. Så det ser dock rätt bra ut trots allt inför den 26/10 och den stora finalen, en klar chans att nå en 2:a plats och därmed ett antal trevliga kronor i prispengar, men också en "fribiljett" till den stora Europa-finalen för VW Polo bilar, på Kanarieöarna i början på December. De tre första i Castrol Polo Challenge får åka ner och ha allting betalt. Vinnaren i den finalen ligger mycket bra till för en VM styrning i en VW Polo 1600 F2 Kitcar för 2003.
Trots många problem under säsongen, har Roger & Thomas imponerat på VW-temet i England, och speciellt deras framfart på asfaltsunderlag, att "The Super Swede" var snabb på grus, de visste de redan. En spännande nyhet är att VW i England fått klart att de får en av de 4 st Polo 1600 F2 Kitcars som skall byggas i höst, och de skall hitta någon som skall köra den nästa säsong i BRC, Brittish Rally Championship. En namn som nämnts i sammanhanget är Roger Andersson från Sverige......
Mer info kommer på teamets webbsida:
www.ra-motorsport.com
Crister Nystrand

02-09-29 Mats Jonsson visade mästartakter i Rejme knixen !
Den tredje deltävlingen i årets Mellansvenska Rally Mästerskap avgjordes i dag i Askersund med Rejme knixen, den ingick också som final i Sverige serien för Volvo Original. Tävlingen visar hur bra den regionala rallysporten kan vara De 250 förarna bjöds på fyra sträckor på totalt över sju mil, och förutom några korta bitar så höll vägarna mycket bra.
En enda serviceplats användes och där trivdes service-personalen, förarna kunde jämföra tider och hålla koll på hur läget var, publiken kunde se och tala med förarna.
Jonas Kruse skulle först åka tävlingen i den nya super renaulten men agerade istället föråkare och kunde då fullfartstesta bilen till publikens stora nöje. Publiken kunde o man ville och med lite planering i princip se samma 60 bilar på samtliga specialsträckor. På ett flertal platser hade markägarna upplåtit järden att parkera på väldigt nära specialsträckan. Det är bara att gratulera till ett mycket lyckat arrangemang igen !
I en fyrhjulsdrivna klassen stod den 11-faldige svenske mästaren Mats Jonsson som slutlig segrare. Mats visade den stora publiken hur lugnt och snyggt en WRC Escort skall hanteras. Bakom Jonsson så var det MRM ledaren Johan Rudengren Eskilstuna som öppnade bäst, På den första sträckan som var ca 13 km var Rudengren 6,9 sekunder efter Mats och 1,8 sekunder före Jimmy Joge Motala. Det var en fight att vänta mellan Rudengren och Joge. Håkan Johansson Eskilstuna som låg tvåa i MRM åkte av och tappade ca 30 sekunder.
Det hela såg ut som om Rudengren lugnt skulle kunna åka vidare på säkerhet och säkra värdefulla poäng i MRM:et då både Mats och Joge inte har åkt mästerskapet tidigare men Rudengren fortsatte
i samma tempo på den andra sträckan och öppnade bra och låg efter ca fem km sekunden bakom Jonsson och två sekunder före Joge och Johansson, nu slutade det roliga fort då drivningen strax därefter gick sönder och det bara var att parkera,
Fighten mellan Joge och Rudengren tog slut och Joge åkte vidare som säker tvåa. Trea blev Pierre Andersson Kvarnvingarna och Fyra Ola Hemfridsson Teknis Håkan Johansson slutade femma och fick 16 viktiga poäng inför finalen i Västerås den 16/11. Det betyder att om Rudengren vinner i Västerås så måste Johansson bli sämst sexa för att vinna mästerskapet, det låter ju som en given seger men i sprintrally kan allt hända.
Återigen så var det Per Göthberg Eskilstuna som åkte otroligt fort och skuggades av P-A Sääv Östergötland, trots en transportprick för Göthberg så vann han med 21 sekunder. Återigen blev det sekundstrid igen mellan Enlund och Wallon. Roger Enlund Enköping drog det längsta ståt i sin golf och var till slut fyra sekunder före Roland Wallon Kungsör som åker mycket fort och publikfriande i sin Volvo på tiden 42.58 Femma blev Kenny Stavbom MK Speed i en Toyota 43.07 Mellan sjätte och nionde plats car det stentufft, sexa blev Håkan Gustafsson Carlsborg på tiden 43.19, Sjua Stefan Kemle Valdemarsvik 43.23 Åtta Tony Karlsson Flen 43.26 Och nia Björn Gustafsson Haninge 43.29 Kent Larsson Team Westom åkte inledningsvis fort men tvingades bryta.

02-09-27 Renaults nya VM- bil i Rejme-Knixen i Askersund
I morgon , lördag, blir det Sverige- premiär för Renaults nya rallyracer, Renault Clio Super 1600 - i Askersund. Det är värmlänningen och Renault- proffset Jonas Kruse som kommer att premiärköra bilen som föråkare i stortävlingen Rejme-Knixen.
- Äntligen, det känns mycket bra! Vi körde en full testdag i torsdags som bara var positiv, berättar Kruse och tillägger att det ska bli jättekul att äntligen få känna på bilen lite mer i tävlingssammanhang.
Den nya bilen som Kruse kommer att köra föråkare med är en s.k Super 1600, avsedd för den nya JVM- klassen samt nationellt tävlande på elitnivå. Bilen är framhjulsdriven och har en motor på 1,6 liters volym, 1600cc. Trots varken effektförstärkande turbo eller kompressor, har bilen en effekt på ca 225 hästkrafter i asfaltsutförande och 210 hästkrafter för grus. Bilen har sekventiell växellåda samt har byggts om med ett s k kit som innehåller bl a skärmbreddare och spoilers.
Läs mer

02-09-27 Castrol Polo Challenge går in på slutspurten
Nu är Roger Andersson / Thomas Carlsson för näst sista gången åter på plats i England, och platsen för BRC (Brittish Rally Championship) och Castrol Polo Challenge, är York och de tuffa skogarna där de lyckades så bra under Pirellirallyt i April.
Sålunda är förutsättningarna de bästa, "äntligen" tillbaka på grusunderlag och med en fin 3:e plats i den totala "Polo-cupen", och att de vägar som kommer att användas, redan tidigare visat sig passa Roger&Thomas. Okej, pressen ligger på teamet att lyckas med en toppplacering, allt för att behålla chansen till en slutlig totalseger, en vinst på Trackrod-rallyt nu i helgen innebär att kampen går vidare ända in på "mållinjen", dvs hela Castrol Polo Challenge avgörs på sista deltävlingen den 26/10, och som Roger & Thomas har stor möjlighet att köra hem.
Gissa att det kommer att laddas rejält nu i helgen, särskilt när dom vet att en ny Polo GTI värd 14000£ (Pund) och en möjlighet att ev få en styrning i en Polo F2 KitCar väntar på segrarna...
Följ resultaten från tävlingen på:
www.brcweb.co.uk. Mer info från teamet: www.ra-motorsport.com
Crister Nystrand

02-09-24 Mats Jonsson favorit i Askersund
Nu på lördag avgörs Rejme-knixen i Askersund. Tävlingen är tredje deltävling i Öppna Mellansvenska Rally Mästerskapet och Är finaltävling i Sverige-serien för Volvo Original. Tävlingen erbjuder över sju mil specialsträcka fördelat på fyra specialsträckor. Den kortaste är ca 13 km och den längsta ca 26 km. Den centrala serviceplatsen ligger i utkanten av Askersund och här kommer hela servicekaravanen att finnas hela tävlingen. Ett ypperligt tillfälle för publiken att se hur ett rallyteam arbetar. Den första sträckan ligger endast några kilometer från rally-centrat vid Rejmes. Med ett startfält på närmare 250 bilar så är det uppdukat till rally-fest.
För att underlätta för publiken så kan tävlingen delas i två tävlingar, Sverige serien i Volvo Orginal och de "övriga vanliga" rallybilarna. Första bil startar från torget 12.01 och då åker ca 100 Volvobilar först.
Det betyder att första bil av de övriga startar ca 1.45 timme efter första bil.
I den fyrhjulsdrivna klassen är flerfaldige och nykorade svenske mästaren Mats Jonsson favorit i sin WRC Escort. Han utmanas av ett koppel Mitsubishi-åkare med bl.a Jimmy Joge Motala (svenska juniorlandslaget), Jonas Wigren Norrköping SM 7:a i grupp N som åker fortare och fortare. Johan Rudengren Eskilstuna leder MRM en poäng före Håkan Johansson Eskilstuna.
Succé-ledaren av MRM B-föraren Lars-Olof Holmberg från Gotland i sin Astra åkte otroligt fort vid helgen SM tävling i Sandviken och ledde stort av de tvåhjulsdrivna bilarna när han rullade och senare tvingades bryta. Han utmanas av Per Arne Sääv i en Golf Kit car som delar ledningen i MRM. Roger Enlund Enköping ligger trea i MRM i sin Golf. Per Göthberg Eskilstuna i Golf vann deltävlingen i Eskilstuna. Pär Hedlöf SMK Dala är en dark horse i sin Opel, Hans Flodin Motala likaså i en Ford Rs 2000
Snabba Volvoåkare i ett koppel med bl.a Thomas Blåder Filipstad Stefan Trygg Haninge 7:a i MRM , Timo Huovinen Finspång , Kent Larsson Team Westom, Tony Carlsson Flen och Roland Wallon.Kungsör 5:a i MRM.

02-09-23 Superfinalen är inställd
Superfinalen som skulle bli en slutvinjett på årets Supermästerskap i rally är inställd Antalet anmälda vid anmälans utgång var endast 24 st, varav de flesta var lokala förare som chansat med en anmälan för att få åka. Endast åtta av Supermästerskapets totalt 30 st pristagare har intresserat sej för prisutdelningen.
Det vore fel mot publiken att köra tävlingen, eftersom vi gjort reklam i ortspressen för att Sveriges rallyelit kommer till start.
Robert Johansson

02-09-21 Dramatik när Jonas Kruse blev norsk rallymästare
I rally kan allt hända, det fick den svenske rallymästaren, Jonas Kruse, glatt erfara på lördagseftermiddagen när han blev norsk mästare i stora grupp N för Subaru, dessutom i kavaj.
- Jag tror knappt att det är sant, inleder Jonas denna norgehistoria efter att ha brutit NM-finalen, Rally Hedemark, med start och mål i Hamar.
Kruse råkade nämligen ut för ett växellådshaveri redan på den första specialsträckan.
- Trots att växellådan var ny från ProDrive, så försvann femte växeln redan efter fem kilometer.
- Efter som det var mycket snabba vägar var det att betrakta som slutåkt för mitt vidkommande, berättar Jonas Kruse.
Med Kruse mer eller mindre ute ur leken var det öppet för promenadseger i rallyt och i mästerskapet för konkurrenten Svein Roger Andersen.
- Jag gick fram och berättade för Svein Roger att jag hade tappat en femmans växel och att han kunde ta det lugnt i sin färd mot mästerskapstecknet , berättar Jonas och tillägger att han tror sig även ha gratulerat honom, men han minns inte riktigt.
Kruse gav sig dock inte. Han ville ändå ta sig till serviceplatsen efter den andra specialsträckan där teamet väntade. Så han fortsatte, men bara på fyra växlar.
Men vad händer på nästa specialsträcka ÷ Svein Roger Andersen kör av vägen och rullar rejält. Bilen skrot och definitivt slutåkt för hans vidkommande!
Läs mer

02-09-20 239 anmälda till Rejme-knixen
Nästa lördag avgörs Rejme-knixen i Askersund. Tävlingen ingår i bl.a Mellansvenska Rally Mästerskapet och är final Sverige-serien för Volvo Original. Tävlingen erbjuder över sju mil specialsträcka fördelat på endast fyra specialsträckor. En enda serviceplats kommer att användas.
Trots att det kvarstår en dag av anmälningstiden så har det kommit 239 anmälda. Att tävlingen är en av landet största tävlingar (deltagarmässigt) i år är redan klart.
I den fyrhjulsdrivna klassen är Mats Jonsson favorit i sin WRC Escort. Han utmanas av bl.a Jimmy Joge (svenska juniorlandslaget), Jonas Wigren, Johan Rudengren som leder MRM en poäng före Håkan Johansson.
Anmälda i den tvåhjulsdrivna delen av fältet finns bl.a succé-ledaren av MRM B-föraren Lars-Olof Holmberg i sin Astra. Per Arne Sääv i en Golf Kit car, Roger Enlund och Per Göthberg i Golfar. Pär Hedlöf i sin Opel, Hans Flodin i en Ford Rs 2000. Snabba Volvoåkare i ett koppel med bl.a Thomas Blåder, Stefan Trygg, Timo Huovinen, Kent Larsson, Tony Carlsson och Roland Wallon.

02-09-19 Stor publiksatsning på Ale-svängen
Älvbygdens MK har tillsammans med sina sponsorer satsat på rally som publiksport, i Ale-svängen den 28 september.
- Vi har valt ut speciella publikplatser som kommer attrahera åskådarna. De är både lätta att komma till, ger bra överblick och säkerhet samt sist men inte minst SERVICE till publiken, säger Håkan Olzon, Älvbygdens MK.
- Denna service kommer bl.a. att bestå i en initierad speaker, som ger information om ekipagen, besättning och fordon, såväl som tider och hastighet.
- Det allra senaste är att vi har upprättat en radarkontroll för att mäta hastigheten. Den som passerar kontrollen med högst hastighet kommer att vinna ett pris, forsätter Olzon, vilken också utlovar att priset inte kommer att bestå av en körkortsindragning..... Flera priser kommer att delas ut, baserat på bilklass.
På en av publikplatserna finns också servering av korv och läsk att avnjutas mellan ekipagen. Där kommer det också att finnas Sponsortält.
- Jag tycker vi har bra kontroll på alla nya koncept just nu, säger Olzon som hoppas att publiken strömmar till i massor, vilket ju alla tecken tyder på.

02-09-18 Dags för ny rallycup i Värmland
Lecab Rally Cup. Ta de orden i din mun. Efter ett tag kommer det att kännas vant. Om inte annat kommer ni att få vänja er vid detta namn, åtminstone alla ni ute i rallysvängen. Den nya Värmländska rallycupen har just nu i dagarna blivit ett faktum.
Det är tack vare Lecab, som är Värmlands VW och Audi återförsäljare, och ett antal motorklubbar i Värmland som cupen blivit till.
- Vi vill givetvis försöka få fram nya talanger i Värmland, menar Oscar Svedlund hos huvudsponsorn Lecab.
Oscar som själv är ung talang inom rally och på väg ut i vida världen vill på det här sättet sporra till nya rallysatsningar bland unga i Värmland. Att det sen är bra PR både för Lecab och Värmländsk rallysport sticker han inte under stolen med.
- Jag ska själv åka de deltävlingar i cupen jag har möjlighet till, avslutar Oscar.
Satsningen på rallycupen gör Lecab genom ett 2-årigt avtal med option på ytterligare år.
Cupens tävlingar kommer att genomsyras av högt tempo i korta, intensiva och välarrangerade tävlingar. Rallydeltävlingarna som ingår blir på maximalt fyra specialsträckor med en totallängd på ca 2 mil specialsträckor. Dessa kommer under tävlingsåret att blandas upp med rallyspecialer i backe och RS-tävlingar av sprintkaraktär. Rallytävlingarna kommer att köras utan noter för att hålla ner kostnaderna för de tävlande.
Prissumman som delas ut bland toppförarna i cupens klasser när året är slut kommer att vara minst 20000 kr.
De åtta klubbarna som står bakom den nya serien är: Ekshärads MS, Fryksdalens MK, Hällefors MK, Likenäs MK, Munkfors MC, MK Ratten, Storfors MK och Säffle MC.
Cupens styrelse består av fem representanter bland de arrangerande motorklubbarna. Det är motorsportentusiasterna Peter Törnqvist (ordförande), Nina Berglund, Claes Eklöv, Per Täppers och Anders Ekström som ingår i cupens styrelse.
Mer information om deltävlingar, tävlingsdatum, delsponsorer med mera, kommer under hösten i samband med en presskonferens presskonferens inför den första deltävlingen i cupen.

02-09-18 Ale-Svängen har Sveriges största prisbord
Älvbygdens MK har lyckats med konststycket som alla talar om, men få/ingen klarar av. De har till sin rallytävling, Ale-Svängen med start 28 september, lyckats attrahera sponsorer vilka tillsammans skapat ett prisbord i EM-klass.
-Totalt räknar vi med ett prisbord värt 35.000-50.000 tkr, säger Håkan Olzon Älvbygdens MK.
-Det kommer att vara både finfina sträckpriser, som manar till extrasatsning, såväl som fina priser för klasseger, fortsätter Håkan.
- Vinsten för Totalsegraren kommer att vara en PC, värde ca 15-20.000 kr, mer säger jag inte, avslutar Håkan hemlighetsfullt.
Vi kan alltså räkna med full satsning i Aleskogarna!

02-09-16 Björn Waldegård åker Ale-Svängen
Vår Världsmästare Björn Waldegård kommer att åka i Ale-Svängen. Det är Älvbygdens Mk som lockat ner svensk rallysports fixstjärna till sin tävling, Ale-Svängen den 28 september.
Självklart kommer Björn att åka Porsche 911, en biltyp som Världsmästaren vunnit ett otal tävlingar med, såsom Monte Carlo Rallyt, etc.
Det blir Björns första framträdande, på svensk mark, i Porsche på mången god dag, så publiken uppmanas hålla lämpligt avstånd till vägen!

02-09-15 Oscarsson körde aldrig tillbaka "Hyrbilen"
Vi har i dagarna gjort klart med den Escort Cosworth som hyrdes av oss Oscarsson till Rally X-plosion i Aug, det är en F.d Boreham bil från England som Mats "Hoppe" Karlsson tagit hem från Finland. Bilen har "helt rätt bitar" och kändes oerhört potent det lilla jag har provat den.
Själv blev jag nästan stum när jag såg kvaltiderna i Västerås, men förstod då kapaciteten i bilen eftersom jag helt saknade erfarenhet av 4wd -körning .
Vi tog även hjälp av Janne Björe innan Rally X-plosion att känna på bilen, När vi såg hur han mös bakom ratten förstod vi....., själva hade vi ju absolut ingenting! att jämföra med.(vad det gäller 4WD, eftersom vi aldrig provat någon utom på landsväg)
Bilen ska plockas ned under höst/vinter och plocka ned helt samt hellackas och bli i ett "superskick" till våren och bl.a få WRC-look, ansvarig för projektet blir Håkan Larsson/ K-holm(Johans Co-driver) som är klippt & skuren för detta med sina finurliga lösningar
Micke och jag kommer att dela på bilen, sedan får vi se vad vi kommer att köra för tävlingar (Micke gillar ju 3 milare Johan gillar ju sprintar)
Väldigt mycket jobb på dagtid har gjort att det inte körts så mycket Rally sista åren för oss men nu blir det nog bättring. Framöver kommer man på hemsidan
www.oscarssonrally.com kunna följa vad som händer ang Bilen/Teamet,vi har fortfarande en numera klassisk Mintgrön Escort (Mickes) den ska förses med servostyrning under vintern(den luftats framgångsrikt några gånger i år). Det här ska bli kanonkul med nya bilen !
Avslutningsvis vill vi ge Kenneth Olsson ett stort grattis till SM-guldet i Backe, extra kul eftersom vi har extra känslor för den mintgröna "Backvinnaren" (Johan förra bil)


02-09-15 Poängdramatik i Mellansvenska Rally Mästerskapet !
Den andra deltävlingen i årets Mellansvenska Rally Mästerskap avgjordes i dag i Eskilstuna med GJ Bil Pokalen som förutom MRM ingick i Södermanland/ Västmanlands DM, Stockholms DM, Gotlands DM och Suzuki Cup. Förana stormtrivs på de sörmlänska vägarna och över 150 förare startade tävlingen. Det var stora publikskaror som njöt av det fina höstvädret och rally-underhållningen som bjöds.
Eskilstunaförarna Håkan Johansson i en grupp A Mitsubishi och Johan Rudengren i en grupp N Mitsubishi hade en jämn fight hela dagen och den avgjordes först på den åttonde och sista specialsträckan. Trea blev Anders Jansson Katrineholm distanserad med en minut och tjugo sekunder. Inledningsvis var Kjell Hansson med och slogs med hemmaförana om segern men när Kjell tvingades bryta så var det de två hemmaförarna som kämpade vidare.
Inför den sista sträckan låg Rudengren några få sekunder efter så bägge förarna hade läget klart för sig , full satsning, och det togs i rejält, tyvärr så slutatde det med att Rudengren gjorde TVÅ ! snurrningar som kostade dyrbar tid. Man vinner inte om man inte satsar ! Johansson som startade några nummer senare laddade fullt och när det var nån kilometer kvar till målet känner han att han har punktering och tror att han tappat segern. Vid målgången upplyses han om Rudengrens snurrningar och kan konstatera att han Trots punkteringen segrat i tävlingen. Nu leder Rudengren Mellansvenska Rally Mästerskapet med en poäng före Johansson.
Läs mer

02-09-12 Gamla bilar tävlar i egen rallyserie
Nu är det klart - förarna som kör äldre så kallade Grupp H-bilar får en egen serie att kämpa om i rally från och med 2003! I år har de populära Grupp H-förarna startat sist, ständigt i skuggan av förarna i SM. Nu tar de steget ut i rampljuset igen.
Dessutom höjs statusen för de riktiga rallyklassikerna - bilarna från mitten av 60-talet - som också kommer att köra om guld i RM (Riksmästerskapen). Samtidigt som man åter öppnar dörren för gamla, häftiga GTS-bilar, dvs bilar typ Porsche 911!
Fast - alla bilar i serien kommer inte att vara gamla. En och annan nyare bil kommer säkert att dyka upp i tjejernas egen RM-serie, som ska avgöras samtidigt.
De senaste åren har SM i rally inriktats på de internationella klasserna.
- Långsiktigt är målet att skapa förutsättningar för svenska förarframgångar utomlands. Det berättar Claes Pettersson, Mariestad.
Claes är medlem i Rallyutskottet och har breddsport på sin lott. Samtidigt har man tagit bort SM-värdigheten för de som föredrar att tävla med äldre bilar.
- Att skapa en egen RM-serie har varit nästa steg. I den serie som nu presenteras avgörs samtliga deltävlingar under en tävlingsdag, vilket sänker kostnaderna kraftigt för deltagarna.
- Tyvärr sprack det planerade samarbetet med SuperMästerskapen, en privat serie som ursprungligen skapades som ett alternativ för Grupp H-förarna. Den serien har i dag omvandlats till en fristående serie, öppen för alla biltyper och arrangören var inte intresserad av att underordna sig reglerna i RM.
Den nya RM-serien i rally kommer att bjuda på massor av godis - både för öga och för öra. Eller vad sägs om följande:
RM i Grupp H får två bilklasser. En klass för fyrhjulsdrivna bilar och en för tvåhjulsdrivna. Den första klassen rymmer t ex gamla Mazda 323 medan klass 2WD bjuder på t ex Volvo 240 och Opel Ascona. Men också nationellt klassade nya bilar som inte får användas utomlands. T ex Volvo 940 och Toyota Corolla med 2-litersmotorer
RM för Klassiska rallybilar (bilar från 1965 och tidigare) får fyra klasser: Klass 1 för bilar upp till 1300 cc - exempelvis gamla tvåtakts-Saabar och VW Typ 3 - tvålkoppen! Klass 2 för bilar med max 1600 cc-motorer. Det innebär t ex klassiska Lotus Cortina. Klass 3 för bilar med motorer större än 1600 cc: Bland annat Volvo PV, Amazon och Opel Rekord Coupe. Och slutligen klass 4 - en klass för GTS-bilar typ Porsche 911.
Men det är inte säkert att man vinner SM bara för att man åker 4-hjulsdrivet eller Porsche. Förarna får poäng inbördes i klasserna och bara en i respektive serie kan bli Riksmästare!
Tjej-RM har en annorlunda uppläggning. Här tävlar alla kvinnliga förare i en enda klass - oavsett vilken bil förarna använder. Det är också enda serien som ska köra fem deltävlingar. De fyra svenska deltävlingarna plus en avslutningstävling, som körs på asfalt i Danmark. Allt för att tjejerna också ska få lukta internationell krutrök.
Tävlingsprogrammet i Riksmästerskapen (RM) i rally 2003:
5 jan: Bergslagsrallyt, Hällefors, 22 feb: Faxerundan, Söderhamn, 31 maj: T-turen, Motala, 6 sept: TV-svängen, Hörby. I tjej-RM tillkommer en tävling i Danmark i oktober 2003.

02-09-11 GJ Bil Pokalen andra deltävlingen i MRM!
Den andra deltävlingen i årets Mellansvenska Rally Mästerskap avgörs nu på Lördag I Eskilstuna med GJ Bil Pokalen. Tävlingens rallycentra är vid GJ Bil på Mått Johanssons väg i Eskilstuna. 40 km specialsträcka skall förarna köra. Och precis som vid fjolårets SM rally så skall en publiksträcka köras på Strängnäs Motorstdion där också en större serviceplats är förlagd.
I en fyrhjulsdrivna klassen stod fjolårssegraren i 2wd Patric Carlsson som slutlig segrare I den första deltävlingen, Patric är anmäld men det är osäkert om han hinner få ihop sin Bil efter en våldsam avåkning i förra helgens SM rally i Linköping. Johan Rudengren missade andraplatsen med några sekunder i Nyköping och är revanchsugen på hemmaplan, Johan är laddad för seger efter att fått fart på åkningen på SM:et i Linköping. Håkan Johansson Eskilstuna är ett av de största hoten mot Rudengren.
Läs mer

02-09-10 Inget RM i Supermästerskapet i rally 2003
Det blir inget samarbete mellan Supermästerskapet och RM (Riksmästerskapet) i rally 2003. SBF har beslutat att köra en egen serie om fyra deltävlingar.
- Därmed kan vi köra Supermästerskapet på samma sätt som vi gjort i år, säger Robert Johansson som administrerar Supermästerskapet.
Nu är det också klart att vilka tävlingar som körs kommande vinter i Supermästerskapet. Stuguns MK inleder med rallyt Z-Trofén 18 januari. Andra deltävlingen blir Dan Anderssons Minne den 1 februari med Vesmanklubbarna som arrangör. Och vintern avslutas med Lima MS som kör LBC-Ruschen den 8 mars. Lima MS har bidragit med sin tävling under samtliga Supermästerskap som 2003 är den fjärde i ordningen.
Sommartävlingarna är inte helt klara och presenteras när allt är spikat..

02-09-09 MK Kopparberg Betajo Racet 8 september
A,B,C-förare Grupp E
1) Nicklas Ledin, MK Kopparberg, Saab 9000, 5:11,1, 2) Johan Eriksson, Ludvika MS, Opel Kadett E,, 5:15,0, 3) Håkan Ledin, MK Kopparberg, Saab 9000, 5:15,5
VOC, Grupp N -1400 utan diff 1) Joakim Larsson, MK Nitro, Volvo 240, 5:12,5, 2) Steve Hägglund, Hallsbergs MK, Volvo 244, 5:13,7, 3) Bjarne Sools, Filipstads MC, Volvo 240, 5:15,9
C-förare 2WD 1) Mattias Johansson, SMK Hedemora, Saab 99, 4:58,6, 2) Rikard Eliasson, SMK Arboga, Ford Escort, 5:11,9, 3) Thomas Söderling, Östernärkes RMC, Opel Ascona, 5:13,1
B-förare 2WD 1) Peder Hadarsson, SMK Eksjö, Opel Ascona, 5:02,7, 2) Johan Gustavsson, Hällefors MK, Opel Ascona A, 5:05,5, 3) Christer Bikenhed, V. Östergötlands MK, Volvo 240, 5:09,4
A-förare 2WD 1) Vaito Raianiemi, MK Kopparberg, Opel Ascona B, 4:56,3, 2) Thomas Blåder, Filipstads MC, Volvo 940, 5:01,7, 3) Peter Hellström, MK Kopparberg, Opel Corsa, 5:02,6
A,B,C-förare 4WD 1) Janne Westlund, Vansbro MK, Mitsubishi, 4:42,5 2) Jonas Nordahl, Fredriksbergs MK, Ford Escort, 4:57,0 3) Arne Gustavsson, Hallsbergs MK, Audi 80, 5:20,3
Övriga resultat www.mkk.nu/

02-09-08 Strålande svensk insats av Roger Andersson på Irland
Det blev ännu ett fantastiskt bra rally-resultat av teamet Roger Andersson/Thomas Carlsson vid helgens Castrol Polo Challenge tävlingar i Belfast på Irland. Roger & Thomas körde under mycket svåra väderförhållanden in på en mycket stark 2:a plats.
Tävlingen var den 6:e, av 8 ingående i Castrol Polo Challenge, och som körs tillsammans med BRC, Brittish Rally Championship, denna gång hade hela "rallycirkusen" tagit båten äver till Irland och Belfast för The Ulster Rally. Tävlingen startade redan på fredagen, för att sedan avslutas på lördagen. Under första fredagsetappen var det torrt och fint med bra tävlingsförhållanden, dock hade Roger & Thomas problem med frambromsarna som inte klarade värmen. De fick åka hela 3 sträckor med nästan obefintliga frambromsar innan det var tillåtet med service och de kunde byta. De var därför rätt nöjda med att ligga på en 5.e plats inför lördagen.
Under andra etappen (lördagen) öppnade sig himlen totalt och det blev ett regnväder som de aldrig någonsin upplevt, ibland såg de knappt 50 meter av vägen framför bilen, fast torkarna gick för fullt. Att sedan försöka åka fort på attack för att avancera i resultatlistan under dessa förhållanden krävde ett perfekt samarbete mellan förare och kartläsare.
- Jag har aldrig upplevt så svårkörda förhållanden någon gång tidigare, det kändes som att åka inuti en biltvätt ibland, sikten var nästan noll fast torkarna gick på högsta hastighet, och för att inte tala om hur många gånger vi kände att bilen vattenplanade, säger Roger på telefon direkt från Belfast på lördagkvällen.
- Men jag tror vi klarade det bättre än många andra, avslutar Roger och syftade på att en hel del andra tävlande hamnade vid sidan av vägen...
Teamet Roger Andersson / Thomas Carlsson, låg ett tag i ledningen men lungnade ner sitt tempo för att säkra en bra placering på pallen, de måste tänka på fortsättningen av "Polo-cupen" och sin chans till totalseger, en chans som helt klart förbättrades i och med helgens 2:a plats i The Ulster Rally. Teamet ligger kvar på en 3:e plats i totallistan, men förutsättningarna för ett avancemang är stora när de 2 sämsta resultaten måste räknas bort efter 8 körda tävlingar. 1:an & 2:an före Roger har bara räknat bort 1 resultat hittils...
Så nu ser Roger & Thomas fram mot de 2 avslutande tävlingarna som körs på grusunderlag, ingen har hängt med i deras tempo på grus i de tidigare tävlingarna, så länge bilen fungerade. 2 gånger ledde dom tävlingen när bilen gick sönder...
Resultat från The Ulster Rally finns på webben:
www.brcweb.co.uk. Mer info från teamet: www.ra-motorsport.com
Crister Nystrand

02-09-06 Upplands DM ingår inte i Älgjakten
P.g.a. felannonsering i IB Motorsport påpekar SMK Hedemora att Upplands Rally-DM inte ingår i Älgjakten den 28 september.

02-09-06 Dubbel rallyvärldsmästare ny förare i Mitsubishis offroadteam
Dubbla rallyvärldsmästaren Miki Biasion är ny medlem i Mitsubishis framgångsrika offroadteam. Den nu 44-årige italienaren debuterar i en Mitsubishi Pajero i höstens stora ökenrally i Dubai i slutet av oktober. I januari är det så dags för den allra största utmaningen, klassiska Paris-Dakar.
Miki Biasion tillhör de mest framgångsrika rallyförarna genom tiderna. Under flera år dominerade han VM och blev världsmästare både 1988 och -89. Han segrade i Rally Monte Carlo ett par gånger, liksom Safari Rally. Totalt vann Biasion inte mindre än 17 VM-rallyn. 1994 körde han sin sista fulla VM-säsong.
Läs mer

02-09-05 Roger Andersson jagar seger i "Polocupen" på Irland
Nu i helgen 6-7 Sep avgörs nästa deltävling i BRC, Brittish Rally Championship, och tillsammans körs ännu en deltävling i Castrol Polo Challenge. Och denna gång har rallykaravanen tagit båten över till Irland och Belfast som är värd för The Ulster Rally.
Paret Roger Andersson / Thomas Carlsson är nu laddade efter senaste vinsten i "Polocupen" på Isle of Man, som var ett rent asfaltsrally, även nu på Irland är det enbart asfalt som gäller. Teamet känner dock sig ganska säkra på sig själva, och tävlingsbilen har fått alla rätta inställningar för ett lyckat race.
Dock var Roger lite bedrövad över att missa en SM-tävling på "hemmaplan" som nu körs samma helg i Östgötaskogarna. Men satsningen på en internationell rallykarriär går naturligtvis först, och givetvis då teamet ligger på en fin 3:e plats, när 3 deltävlingar återstår.
I Castrol Polo Challenge kör de 8 deltävlingar, varav de 6 bästa resultaten räknas, så Roger & Thomas har klara möjligheter att ta hem slutsegern cupen. En liten fördel har de säkert, de 2 sista deltävlingarna kommer att gå på grusunderlag som de trivs bättre på.
Sent lördag kväll vet vi om vi har en ny ledare i Polocupen, och förhoppningsvis är han svensk och heter Roger Andersson.
Följ tävlingen på webben:
www.brcweb.co.uk. Mer info på temets webbplats: www.ra-motorsport.com
Crister Nystrand

02-09-05 Gamla mästare vann igen i Mellansvenska Rally Mästerskapet !
Den första deltävlingen i årets Mellansvenska Rally Mästerskap avgjordes i lördags i Nyköping med Gästabudstrofén.
I en fyrhjulsdrivna klassen stod fjolårssegraren i 2wd Patric Carlsson som slutlig segrare med sin Mitsubishi, Patric ledde från start till mål trots snurrning och en tjuvstart. Han jagades av Jari Saarinen MSK Kvarnvingarna som slutatde tvåa och Johan Rudengren Eskilstuna som tappade andraplatsen efter en tjuvstart och blev trea. Fyra blev Torbjörn Pahlin, Sundsvall och femma Håkan Johansson Eskilstuna.
Björn Blomqvist Huddinge Vann MRM 2000 och VW Cupen 2001 och har till året bytt till en Toyota Corolla och visade klart att han tänker vinna MRM igen. Han vann med fyra sekunder till Per Arne Sääv. Trea blev dagens sensation Lars Olof Holmberg som ledde inför den sista specialsträckan.
En regnskur som drabbade B-förarna gjorde att han tappade ledningen.och slutade trea endast en sekund bakom Sääv. Björn Gustafsson Haninge som till i år han bytt till en Corolla blev fyra och Roland Wallon tog femteplatsen.
Läs mer

02-09-05 Rättad lista VBF:s Öppna Rallymästerskap
Ett fel uppstod då förare med utländsk licens inte får tillgodoräkna sig poäng.
VBF:s Öppna Rallymästerskap, efter 3 av 4 deltävlingar:
4WD:
1) Bengt Thorsell, Skara MK, 39 poäng, 2) Håkan Svensson, Fägre MK, 30, 3) Kenneth Bäcklund, Vara MK, 15, 3) Eddie Hörbing, Degerfors RC, 15, 5) Tobias Johansson, Ludvika MS, 13, 5) Bengt-Göran Gunnarsson, Kullings MS, 13, 7) Torgny Mogren, Hällefors MK, 9, 7) Kurt Appelqvist, Jämtlands MK, 9, 9) Ola Helmfridsson, Teknis MC, 7, 10) Tobias Andersson, Ludvika MS, 6.
2WD: 1) Kent Larsson, MK Team Westom, 23, 2) Håkan Gustavsson, Carlsborgs MK, 20, 2) Patrik Lindberg, Bengtsfors MC, 20, 4) Johan Larsson, Kullings MS, 18, 5) Stefan Wass, Vara MK, 17, 6) Per Johansson, SMK Trollhättan, 15, 6) Leif Pettersson, Göteborgs MF, 15, 8) Mats Persson, SMK Karlskoga, 13, 9) Daniel Damberg, SMK Motala, 11, 9) Tomas Johansson, Bengtsfors MC, 11, 11) Anders Persson, Göteborgs MF, 9, 12) Björn Beck, Åmåls MK, 8, 12) Markus Hällbo, Säters MK, 8.
Sista deltävlingen körs i Örebro 19 oktober.

02-09-03 Billig Finalfest i Dala Rally Cup !
Lördagen den 14 sept 2002 kl 19.00 efter finaltävlingen i Borlänge.
Cupsponsorn ABS Reklam & Gravyr i Smedjebacken går in och subventionerar den stora avslutningsfesten i DRC 2002. Det nya priset för kvällsaktiviteterna blir därför endast 100 kr per person. (De som redan betalt det gamla priset på 150 kr/person får tillbaka pengarna vid festen)
I priset ingår :
Stor prisutdelning, middagsbankett med öl eller vin och kaffe, livemusik från scen, dans och andra festligheter.
Anmälan görs per E-post till :
conny.filppu@swipnet.se senast fredagen den 6 September.
I anmälan anger ni följande uppgifter :
* Vilka är ni ?
* Hur många är ni som kommer ?
* Klubbtillhörighet (alternativt ort).
* Betala samtidigt in100 SEK per person på cupens Postgiro 122 74 16-3.
Se ytterligare infomation på :
http://rallycup.linc-up.com/frames.html
Hjärtligt välkomna ! Borlänge MK och Dala rally Cup 2002

02-09-01 Kenneth Bäcklund suverän i Strömkarlen
SMK Trollhättans rally "Strömkarlen" avgjordes i lördags och var tredje deltävlingen i Västra Bilsportförbundets Öppna Rallymästerskap. Vara MK:s Kenneth Bäcklund vann alla fem sträckorna och tog ohotad hem totalsegern, 49 sekunder före hemmaföraren Per Johansson och över minuten före Skaras Bengt Thorsell. Detta var Bäcklunds första tävling i mästerskapen och han har inget med slutsegern att göra.
Bengt Thorsell har nu kört alla tre tävlingarna i serien och leder fyrhjulsdrivna klassen, nio poäng före Fägres Håkan Svensson. En av de två blir mästare i Örebro den 19 oktober.
I tvåhjulsdrivna klassen spetsade det till sig. Arvikas Kent Larsson snurrade av och bröt redan på första sträckan, men leder fortfarande. Per Johansson tog helgens fullpoängare i klassen, före B-förarna Stefan Wass Vara och Patrik Lindberg Bengtsfors. Carlsborgs Håkan Gustavsson var snabbast bland A-förarna i Grupp H och tog sig upp som tvåa i mästerskapet. Här kan det bli tuffare om slutsegern, med fem förare inom sex poäng.
Strömkarlen, tredje deltävlingen i Västra Bilsportförbundets Öppna rallymästerskap och deltävling i Västsvenska Rallyserien, SMK Trollhättan, 31/8.
Totalt:
1) Kenneth Bäcklund 19.23, 2) Per Johansson 20.12, 3) Bengt Thorsell 20.35, 4) Stefan Wass 20.46, 5) Patrik Lindberg 20.48, 6) Håkan Gustavsson 20.56, 7) Markus Hällbo 20.59, 8) Jonas Kruse 21.03, 9) Svante Holm 21.08, 10) Håkan Svensson 21.12.
Grupp A+N, A-förare, över 2000cc (6st):
1) Kenneth Bäcklund / Jerker Axelsson, Vara MK, Mitsubishi Lancer, 19.23, 2) Bengt Thorsell, Skara MK, Mitsubishi Lancer, 20.35, 3) Håkan Svensson / Sofia Svensson, Fägre MK, Mazda 323, 21.12, 4) Torgny Mogren, Hällefors MK, Saab 9-3, 21.45.
Grupp A+N, A-förare under 2000cc (3st):
1) Per Johansson / Tony Carlsson, SMK Trollhättan, Saab 9-3 Kit Car, 20.12, 2) Jonas Kruse, Göteborgs MF, Renault Clio, 21.03.
Grupp H, A-förare (16st):
1) Håkan Gustavsson / Andreas Johansson, Carlsborgs MK, Volvo 240, 20.56, 2) Markus Hällbo, Säters MK, Volvo 240, 20.59, 3) Jan Östlund, Munkfors MC, Volvo 240, 21.22, 4) Björn Beck, Åmåls MK, Ford Escort, 21.22, 5) Peder Eliasson, Skene MS, Opel Ascona, 21.36, 6) Tomas Blåder, Filipstads MC, Volvo 940, 21.40, 7) Anders Johnsen, SMK Dala Falun, Ford Escort, 21.58.
Grupp H, B-förare (20st):
1) Stefan Wass / Toni Andersson, Vara MK, Opel Kadett, 20.46, 2) Patrik Lindberg, Bengtsfors MC, VW Golf, 20.48, 3) Svante Holm, Vänersborgs MK, Opel Ascona, 21.08, 4) Nicklas Karlsson, MK Team Westom, Volvo 240, 5) Mattias Lindberg, Vänersborgs MK, Volvo 940, 21.35, 6) Michael Kopp, SMK Trollhättan, Ford Escort, 21.36.
Grupp H, C-förare (10st):
1) Niclas Blomqvist, Munkfors MC, Volvo 240, 21.30, 2) Richard Jonsson, Falköpings MK, Opel Manta, 22.10, 3) Bernt Arne Högberg, Horndals MK, Opel Ascona, 22.14, 4) Daniel Gustavsson, Älvbygdens MK, Volvo 242, 22.15, 5) Roland Åkesson, Skövde MK, Volvo 142, 24.27.
Grupp E, A-förare (1st):
1) Pär Karlsson / Mattias Hallqvist, Lidköpings MSF, Saab 99, 22.48.
Grupp E, B-förare (1st):
1) Mikael Andersson / Magnus Andersson, Kullings MS, Opel Ascona, 23.17.
Grupp E, C-förare (7st):
1) Conny Engelbrektsson / Ingvar Engelbrektsson, Lidköpings MSF, Saab 99, 22.57, 2) Jonas Johansson, MK Ran, VW Golf, 23.04, 3) Henrik Andrinsson, Säffle MC, Saab 99, 24.14.
Veteran, A-förare (3st):
1) Per-Åke Forsman, Dals MK, BMW 2002, 22.09.
Veteran, B-förare (4st):
1) Jan Emilsson, Säffle MC, Volvo 142, 22.18, 2) Mats Wassberg, Säffle MC, Saab 96, 22.40.
Veteran, C-förare (1st):
1) Stefan Gustavsson / Kent Johansson, Kullings MS, Volvo 164, 22.22.
Volvo Original Elit (8st):
1) Fredrik Erixon, Säffle MC, Volvo 244, 22.09, 2) Anders Johansson / Peter Andersson, Kullings MS, Volvo 242, 22.10, 3) Hans Christian Röed, KNA Halden, Volvo 242, 22.44.
Volvo Original Cup (20st):
1) Magnus Engelbrektsson, SMK Eda, Vovo 242 GT, 22.21, 2) Johan Bergstrand, Borås MK, Volvo 244, 22.36, 3) Per-Erik Jonsson, SMK Trollhättan, Volvo 242, 22.38, 4) Johan Andersson / Stefan Larsson, Kullings MS, Volvo 240, 22.45, 5) Thomas Ribbing, MK Team Treske, Volvo 244, 22.47, 6) Joakim Knutsson, Älvbygdens MK, Volvo 242, 22.48.
VBF / Jonny Persson

02-08-30 Saarinen efteranmäld till Gästabudstrofén
I morgon avgörs den första deltävlingen i årets Mellansvenska Rally Mästerskap i Nyköping med start och mål i Vrena. Startfältet lovar mycket spänning och underhållning och det blir bättre.
Tre efteranmälda förare ökar spänningen ytterligare i den fyrhjulsdrivna klassen inför morgondagens Gästabudstrofén. Jari Saarinen i en riktig "värsting Ford Escort" har bara seger i sikte. Tobias Gustafsson Norrköping åker riktigt fort i sin Mitsubishi. Mathias Waldegård Rimbo i en Mitsubishi.
Redan tidigare fanns anmälda: Patric Carlsson Nyköping Mitsubishi flerfaldig Svensk Mästare . John "glasjompa" Karlsson Taxinge i en Ford Escort Johan Rudengren Eskilstuna i en Mitsubishi Torbjörn Pahlin Sundsvall i en Mitsubishi Kjell Hansson Haninge i en Subaru Håkan Johansson Eskilstuna i en Mitsubishi
Läs mer

02-08-28 Kenneth Bäcklund favorit vid Rallymästerskap i Trollhättan.
På lördag (31 aug) avgörs SMK Trollhättans rally "Strömkarlen" och 119 förare är anmälda till start. Rallyt ingår som tredje deltävling av fyra i Västra Bilsportförbundets Öppna Rallymästerskap 2002. Vara MK:s Kenneth Bäcklund, i sin Mitsubishi Lancer, får finna sig i att ha favorittrycket. Han har dock inte kört några tidigare deltävlingar i VBF:s mästerskap.
Utmanare i fyrhjulsdrivna klassen är mästerskapsledaren Bengt Thorsell Skara, Bengt-Göran Gunnarsson Herrljunga, Håkan Svensson Fägre och Glenn Ström Trollhättan.
I tvåhjulsdrivna klassen leder Arvikas Kent Larsson mästerskapet, efter sin seger i Vara förra helgen. Tuffa konkurrenter i klassen och på jakt efter poäng är Anders Persson Göteborg, Per Johansson Trollhättan, Johan Larsson Kullings, David Walfridsson Torsby, Håkan Gustavsson Karlsborg, Bengt Carlsson Vara, Svenne Nilsson Bengtsfors, Torbjörn Johansson Vänersborg, Jan Östlund Munkfors och de snabba B-förarna Patrik Lindberg Bengtsfors och Stefan Wass Vara.
Skidvärldsmästaren Torgny Mogren, som bor i Mora och tävlar för Hällefors MK, kommer också till start och kör en Saab 9-3.
Rallyt omfattar fem sträckor på tillsammans 30 km. Klassiska Kabelvägen är naturligtvis med och att vinna den sträckan brukar vara något av en extra tävling i tävlingen. Bäcklund har sträckrekordet och det är svårslaget. Eller?
VBF / Jonny Persson
Ställning i VBF:s öppna rallymästerskap efter två deltävlingar:
4WD:
1) Bengt Thorsell, Skara, 24 poäng, 2) Håkan Svensson, Fägre, 17, 3) Eddie Hörbing, Degerfors, 15, 3) Morten Östberg Norge, 15, 5) Tobias Johansson, Ludvika, 13, 6) Bengt-Göran Gunnarsson, Herrljunga, 11, 7) Kurt Appelqvist, Jämtland, 9, 8) Ola Helmfridsson, Örebro, 7.
2WD: 1) Kent Larsson, Arvika, 23, 2) Johan Larsson, Kullings,18, 3) Leif Pettersson, Göteborg, 15, 4) Mats Persson, Karlskoga, 13, 5) Håkan Gustavsson, Karlsborg, 11, 5) Daniel Damberg, Motala 11, 7) Anders Persson, Göteborg, 9, 7) Patrik Lindberg Bnegtsfors 9, 9) Svenne NIlsson, Bengtsfors, 7, 9) Fredrik Andersson, Ludvika, 7.

02-08-27 Rally Hedemarken final i Norska Mästerskapet
"Rally Hedemarken", siste runde i norske mesterskapet, lørdag 21 september. Ca. 100 km SS på meget fine grusveier. Rallyet kjøres i området rundt Hamar, ca. 12 mil nord for Oslo.
Burde være interessant for svenske utøvere som er kjøresugne. Nettside:
www.rally-hedemarken.no. Her finnes bl. a. video fra fjorårets rally.

02-08-26 Mellansvenska Rally Mästerskapet startar i Nyköping
Gästabudstrofén återuppstår! Södernanland/ Västmanlands Bilsportförbund kör för tredje året Mellansvenska Rally Mästerskapet eller MRM som det kallas i folkmun. Det öppna mästerskapet står för nytänkande, enkelhet och bra arrangemang.
Nu till helgen avgörs den första deltävlingen i Nyköping och då är det extra roligt då en Gammal anrik tävling återuppstår då det gamla vandringspriset återfunnits. Gästabudstrofén startar kl 11.00 i Vrena utanför Nyköping och förarna har sju specialsträckor På totalt ca 40 km att avverka under dagen. Gästabudstrofén ingår i bl.a SEAT CUP, Södermanland/ Västmanlands DM, Gotlands DM och Stockholms DM och Mellansvenska Rally Mästerskapet så klart.
Läs mer

02-08-25 Norsk B-förare överraskade i Rejmes Hallsbergsrundan
En mycket överraskande totalseger tog B-föraren Anders Persson Andersen med sin Mazda 323 i Rejmes Hallsbergs-rundan 2002. Men det var dock mycket tätt till Ola Helmfridsson i sin Mitsubishi endast 3 sek.!! god trea kom Joakim Westerlund i sin Nissan dock på samma sluttid som Mats Persson i sin Ascona B men Mats var dock 1 sek långsammare på SS1 så tredje platsen gick till Joakim. Snabbaste tvåhjulsdrivna ekipage var Mats Persson men en mycket god tvåa var här Daniel Hoffman med sin Grupp N Peugeot 16 sek efter men ryktet säger att Hoffman gjorde någon liten miss. Trea kom Janne Petersson Opel Astra.
Vi vill här framföra vårt stora tack till de: Tävlande Funktionärer Sponsorer Boende och alla Övriga. Utan er hade inte detta vart genomförbart!!
Kompletta resultat på
hemsidan

02-08-25 Norsk favoritseger uppför Gurlitta klätt
Under bästa tänkbara förhållanden med sol och underbar utsikt genomfördes den absolut sista tävlingen som ingått i den mycket populära femåriga serien Helmia Cup.
Det blev som vi skrev om inför tävlingen. Den norske backåkarexperten och favoriten Holm Jacob Matheson satte alla tänkbara segeraspiranter på plats när han vann bägge åken i fin och vägvinnande stil uppför den omväxlande backen. Den sympatiske norrmannen formligen dansade igenom kurvorna. Med sin välljudande och vackra bil. Totaltvåa och segrare i den fyrhjulsdrivna värsting klassen blev Per-Olof Persson från Kolsva.
Vi trodde inför tävlingen att hemmasonen John-Erik "Jocke" Johansson med dottern Ann i högerstolen, skulle vara en av segerkandidaterna i klass ekonomi nu när det så att säga var "mammas gata". De gjorde ingen besviken när de infriade förväntningarna och satte alla sina konkurrenter på plats. Roligt att de lyckade med den bedriften just i denna tävling. Tvåa i klassen blev Håkan Ledin från Kopparberg.
Läs mer

02-08-25 Norrmannen Morten Östberg vann i Vara
Den som köper en ny rallybil för sex miljoner åker inte till Vara för att komma tvåa. Det visade Morten Östberg från Moss med besked. I sin blåa Subaru Impreza WRC vann han alla sju sträckorna i "ICA-Varvloppet" och tog helt ohotad hem totalsegern, 24 sekunder före Skaras Bengt Thorsell och 30 före Herrljungas Bengt-Göran Gunnarsson. Rallyt ingick som andra deltävling i Västra Bilsportförbundets Öppna Rallymästerskap och här leder nu Thorsell fyrhjulsdrivna klassen före Gunnarsson. I tvåhjulsdrivet började Göteborgs Anders Persson bäst med sin Volvo 940 och var delat totaltvåa med Gunnarsson på första sträckan. Sedan åkte han av på sträcka två och slog bort ett hjul. Arvikas Kent Larsson tog då över och dominerade föreställningen. Trots kopplingsproblem på sista sträckan vann han, 16 sekunder före Kullings Johan Larsson. De två toppar också klassen i VBF:s mästerskap. Jakten på de 10.000 kronorna går vidare nästa helg i SMK Trollhättans Strömkarlen.
Ställning i VBF:s öppna rallymästerskap efter två deltävlingar:
4WD:
1) Bengt Thorsell Skara 24 poäng, 2) Håkan Svensson Fägre 17, 3) Eddie Hörbing 15, 4) Tobias Johansson 13, 5) Bengt-Göran Gunnarsson Herrljunga 11, 6) Kurt Appelqvist Jämtland 9.
2WD: 1) Kent Larsson Arvika 23, 2) Johan Larsson Kullings 18, 3) Leif Pettersson Göteborg 15, 4) Mats Persson Karlskoga 13, 5) Håkan Gustavsson Karlsborg 11, 5) Daniel Damberg Motala 11, 7) Anders Persson Göteborg 9, 7) Patrik Lindberg Bengtsfors 9, 8) Fredrik Andersson Ludvika 7, 8) Svenne Nilsson Bengtsfors 7.
Resultat ICA-Varvloppet
VBF / Jonny Persson

02-08-24 Hörbing först igen - Leif Peterson drar ifrån i ÖÖM
I lördags avgjordes Stenbocksrundan den femte och näst sista deltävlingen i Öppna Östgöta Mästerskapen. Eddie Hörbing från Degerfors i Ford Escorth WRC vann första sträckan med 5 sekunder före Jari Saarinen från Kvarnvingarna i en Ford Escorth Cosworth. 21 sekunder efter Saarinen kom tredje bil som var Leif Peterson från Göteborg i sin tvåhjulsdrivna Toyota Corolla. Det var smala och krokiga vägar med många stenar i kanterna. Många bilar bröt redan på första sträckan efter sviterna av punkteringar och avåkningar.
Den andra sträckan var längst med 18 kilometer specialsträcka och Hörbing var åter i topp, 8 sekunder bakom var nu Mikael Lindkvist från Norrköping i en Mitsubishi Lancer Evo 5. Trea återigen Leif Petterson som nu hade juniorlandslagsmannen Jimmy Joge några sekunder efter sig. Joge var dock borta ur sammandraget då han redan tappat 6 minuter på sträcka 1. Efter ett krön slog han i en sten på vägen, detta ledde till punktering och krökt länkarm. På nästa service byttes alla delarna inom ordinarie tid. Saarinens bil stannade med elfel och han tappade 12 minuter.
Sträcka tre var kortare och Hörbing var nu mindre än 1 sekund före Mikael Lindkvist. Leif Peterson var trea med Joge i hasorna. Linköpingsföraren Joakim Noren hade nu fått upp farten efter två punkteringar och var sekunden efter efter Joge.
Fjärde sträckan och Hörbing först igen, segern är klar efter fyra sträckvinster. Mikael Lindkvist är en sekund efter och tar hem andraplatsen. Saarinen som nu fått bilen att fungera igen är två sekunder efter Lindkvist. Lindkvist tar andraplatsen och Leif Petterson tredjeplatsen.
Leif Peterson drar nu ifrån i ÖÖM, men han har Saarinen strax efter sig. Efter dem kommer Hörbing och Lindkvist, ÖÖM kommer att avgöras i Marknadsnatta den 26:e oktober.

02-08-23 Kanonvägar i Rejmes Hallsbergs-rundan
På lördag, den 24 augusti, arrangerar Hallsbergs MK "Rejmes Hallsbergs-rundan". Rallyt ingår som femte deltävling i T-klubbars 2002. 65 förare kommer till start och Rallyt omfattar fem specialsträckor, varav en körs två gånger. Total SS längd är 25 km.
- Kanonvägar en del av sträckorna är gamla SM sträckor från tiden då rallyt hette "Badarsvängen".
Roadbook & Noter från Gunnar Barth Torsby.
Tävlingen har en enda central serviceplats och sträckorna offentliggörs först på lördag morgon.
- Första start 11.01, karta & program kan köpas hos Rejmes Hallsberg samt OKQ8 i Pålsboda.
Efter "Rejmes Hallsbergs-rundan" återstår bara tre deltävlingar i T-klubbars 2002, Rejme-knixen i Askersund 28 september och Rejme-rallyt i Örebro 5 oktober avslutningen sker i SMK Örebro's tävling den19 oktober. Ställningen i T-klubbars:
http://www.tklubbar.com/ryt.htm
Hjärtligt välkommen till Rejmes Hallsbergs-rundan både som tävlande och åskådare!

02-08-22 90 ekipage kör ny bansträckning i ICA-Varvloppet
På lördag arrangerar Vara Motorklubb sin årliga rallytävling ICA-Varvloppet med start och mål i Vara. Bansträckningen är hemlig fram till lördag morgon men det är sträckor som Vara MK i någon form använt tidigare, även om det var några år sedan. Klubben försöker variera sig så någon av fjolårets sträckor är inte med. Fyra sträckor skall köras och tre av dem två gånger så specialsträckornas totala längd är 31 km.
90 ekipage har anmält sig vilket är lite färre än vanligt. Det arrangeras flera rallytävlingar denna lördagen och dessutom har tävlingsprogrammet i Västsverige varit för koncentrerat till augusti så förarna har svårt att deltaga i allt. Favorit är norrmannen Morten Östberg som kommer i en s k värstingbil, Subaru World Rally Car.
Vara MK:s egen rallymästare Kenneth Bäcklund ställer upp som föråkare för att testa inför de två avslutande SM-rallyna. Så det gäller att vara tidigt på plats, för han startar alldeles före det ordinarie startfältet. Att få se Kenneth på sina hemmavägar är en upplevelse, så missa inte detta.
I programmet finns angivet bra åskådarplatser så att publiken skall få se det bästa.
- Kanonvägar, tycker tävlingsledaren Tord Andersson. Särskilt en sträcka är mycket bra och kanske den bästa rallyväg som ICA-Varvloppet haft med.
Nytt för i år är att man har en enda serviceplats, belägen vid Skanskas asfaltsverk och bergkross mellan Järpås och Häggesled. Dit kommer de tävlande tre gånger. Även detta är en upplevelse att få se hur snabbt man kan åtgärda en bil.
ICA-Varvloppet brukar vara en stor rallyfest som drar till sig mycket åskådare och Vara MK hoppas på detsamma i år. Dessutom att de skall vara försiktiga utefter specialsträckorna så att inte olyckor inträffar.

02-08-21 Spänningen ökar i Öppna Östgöta Mästerskapen
Den femte och näst sista deltävlingen i Öppna Östgöta Mästerskapen Stenbocksrundan, avgörs på lördag i Boxholm. Tävlingen avgörs över 42 kilometer specialsträcka på fyra sträckor med en gemensam serviceplats.
Första bil startar 13.00 från Stenbocksskolan. Första kommer 50 stycken Volvo Original, det är Sverige Serien som gästar Stenbocksrundan. Totalt är 145 bilar anmälda.
ÖÖM leds av Leif Petterson från Göteborg i en Toyota Corolla, sex poäng efter honom ligger Jari Saarinen från Kvarnvingarna i sin Ford Escorth Cosworth. Han laddar nu för att ta sin tredje seger i ÖÖM och behålla vandringspriset permanent. Bakom lurar dock Mikael Lindkvist i Mitsubishi från Norrköping, Eddie Hörbing från Degerfors i Ford Escorth WRC och Mats Torzelius från Almunge i en Toyota Corolla WRC. Alla har fortfarande möjlighet att plocka hem totalsegern i 2002 års Öppna Östgötska Mästerskap.

02-08-21 Helmia Cup:s sista suck!
Den femåriga mycket populära svenska backtävlingsserien "Helmia Cup", genomför sin sista backtävling nu på lördag. Avslutningstävlingen startar klockan 12 och går uppför den sägensomspunna och välkända "Gurlitta Klätt". Tävlingen heter givetvis Gurlittaloppet. Det är en tävling på drygt 20 kilometer. Men, själva rallysträckan körs två gånger uppför, med en sammanlagd längd på drygt tre kilometer. Du kan vara säker på att många inom hörbart närområde kommer att få "ståpäls", när de olika klassernas duktiga förare kör med öppet spjäll och släpper loss alla hästkrafter uppför den omväxlande backen. En klar fördel har de som har extra kraft under huven eftersom det går tungt uppför vissa partier. Varför inte vända och även köra nerför? Då skulle ju alla vara segeraspiranter.
Har närheten till backen någon betydelse för seger så borde John-Erik "Jocke" Johansson vinna med sin Ford Escort. Det skulle sitta fint med en klasseger för hemmaföraren. Jag skulle tro att han "gasar tills det rasar", om det så behövs. Redan klara klassvinnare är i ekonomisklassen Lars-Göran Johansson, i Volvo original elit Fredrik Erixon, i Volvo original Daniel Bergkvist och i fyrhjulsdrivna klassen Jan Larsson som alla redan har säkrat seriesegern i respektive klass.
I den stora och motorstarka nationella klassen är det rena getingboet, med fjolårets segrare Holm Jacob Matheson som hetaste segerkandidat, men har sällskap av ett koppel av duktiga norska backhopparexperter. Men, se upp för Kim Sevius i sin turbomatade Volvo, kanske den starkaste av alla bilar i tävlingen.
I den populära veteranklassen med bilteknik från 60- och 70- talet är det BMV, Volvo och Opel som gäller. Inga Saab V4:or denna gång. Hetaste segerkandidaten är Mikael Käll i sin vassa BMW och Ragnar Jönsson i sin gamla Ascona. Återigen lånar Tomas Walfridsson ut sin getinggula Golf till en ny gästförare. Allt omges av stort hemlighetsmakeri, men han är en välkänd profil i Fryksdalen.
Kom och upplev en härlig tävling, med rytande motorer istället för rytande björnar, härlig utsikt, fint väder och vilda förare.
Eveline Walfridsson

02-08-20 Västras öppna Rallymästerskap fortsätter i Vara
På lördag, den 24 augusti, arrangerar Vara MK sitt rally "ICA-Varvloppet". Rallyt ingår som andra deltävling i Västra Bilsportförbundets Öppna Rallymästerskap 2002. 85 förare kommer till start, men intresset för mästerskapet är lite svalt. Många toppförare saknas och bara sju av de 22 som tog poäng i första deltävlingen i Götene kommer till start.
I fyrhjulsdrivet är det bara trean Bengt Thorsell Skara och åttan Glenn Ström Trollhättan och i tvåhjulsdrivet kommer fyran Anders Persson Göteborg, femman Kent Larsson Arvika, åttan Johan Larsson Kullings, nian Stefan Wass Vara och tian Håkan Gustavsson Karlsborg. Men det finns många andra som kan blanda sig i toppstriden i Vara.
Norrmannen Morten Östeberg är favorit i sin Subaru Impreza WRC. Kullings Bengt-Göran Gunnarsson finns också med i toppskiktet med sin fyrhjulsdrivna Mazda. Snabba i tvåhjulsdrivna klassen är Vänersborgs Torbjörn Johansson och KLas-Göran Ryrlén i potenta fordar, Björn Beck från Åmål, som också kör Ford och Mats Bigtsen Götene och Tomas Johansson Bengtsfors i Volvo. Rallyt omfattar fyra specialsträckor, varav tre körs två gånger.
- Kanonvägar som kommer att hålla, lovar tävlingsledaren Tord Andersson. Notskrivaren Gunnar Barth från Torsby var imponerad av vägarna.
Tävlingen har en enda central serviceplats hos en bergsindustri utanför Järpås och sträckorna offentliggörs först på lördag. Efter "ICA-Varvloppet" återstår bara två deltävlingar i VBF:s rallymästerskap, Strömkarlen i Trollhättan 31 augusti och avslutningen i Örebro 19 oktober. Alla fyra tävlingarna räknas.
Ställningen i VBF:s Öppna Rallymästerskap efter en deltävling:
4WD:
1) Eddie Hörbing Degerfors 15 poäng, 2) Tobias Johansson Ludvika 13, 3) Bengt Thorsell Skara 11, 4) Kurt Appelqvist Jämtland 9, 5) Håkan Svensson Fägre 8, 6) Ola Helmfridsson Örebro 7, 7) Tobias Andersson Ludvika 6, 8) Glenn Ström Trollhättan 5, 9) Fredrik Grahn SMK Linde 4, 10) Arne Gustavsson Hallsberg 3.
2WD: 1) Leif Pettersson Göteborg 15, 2) Mats Persson Karlskoga 13, 3) Daniel Damberg Motala 11, 4) Anders Persson Göteborg 9, 5) Kent Larsson Arvika 8, 6) Fredrik Andersson Ludvika 7, 7) Per Arne Sääw V.Östergötland 6, 8) Johan Larsson Herrljunga 5, 9) Stefan Wass Vara 4, 10) Håkan Gustavsson Karlsborg 3, 11) Lars-Ove Olsson Forshaga 2, 12) Anders Johnsen Falun 1.
VBF / Jonny Persson

02-08-19 Renault tar in rekordung rallyförare,
"PG" Andersson ersätter Jonas Kruse
22 år och 169 dagar gammal har supertalangen och juniorlandslagsmannen Per-Gunnar "PG" Andersson skrivit kontrakt med Renault Team Sweden. Med det är han troligen den yngste svenske rallyföraren som fått en sådan chans - hittills.
"PG" Andersson får chansen hos Renault sedan en av landets mest rutinerade förare, flerfaldige svenske mästaren, Jonas Kruse, valt att kliva åt sidan till förmån för den unge talangen.
- Men märk väl att jag inte slutar, utan jag kommer att fortsatt tävla utomlands, samt leda Renault Team Sweden och tillsammans med Fredrik Eljas vara förbundskapten för det svenska juniorlandslaget i rally där "PG" ingår tillsammans med Jimmy Jooge, förklarar Jonas Kruse, 36, som blev svensk mästare i rally så sent som 2000.
Kruses beslut måste ses som unikt. Något motsvarande har inte hittills inträffat inom svensk rallysport i modern tid. Men det finns ett antal tämligen naturliga förklaringar bakom Jonas Kruses beslut:
- Den nya VM- och SM-klassen Super 1600
- Ny tävlingsbil från Renault, en tvåhjulsdriven Renault Clio Super 1600
- SBFs 3-åriga elitsatsning på rally där han själv är förbundskapten för juniorlandslaget
Samt en sedan många år tillbaka uttalad ambition från Renault att ge unga förare möjligheten att tävla på elitnivå.
- Man kommer till en punkt då pusselbit efter pusselbit faller på sin plats. För mitt eget vidkommande känns tidpunkten som väldigt rätt att träda åt sidan för att ge en ny ung förare chansen, menar Kruse.
Läs mer

02-08-15 Nedre Norra Bilsportförbundets Rally DM
Hofors Motorsällskaps tävling 7 september, ingående i Rally DM -02 är INSTÄLLD.
Rallykommittén NNBF

02-08-15 Wiksell & Högström vinnare av Rally Xplosion 2002 !
I dag kördes den prestigefyllda Rally Xplosion på Västerås Motorstadion och den nya banan uppskattades av mycket av förarna. Den strålande sommarkvällen lockade tusentals personer som bjöds på extremt bra rally-underhållning . Folkfest är det samstämmiga omdömet om Rally Xplosion.
Läs mer

02-08-15 Wiksell och Högström kvalsnabbast på Rally Xplosion
I dag körs den prestigefyllda Rally Xplosion på Västerås Motorstadion och den nya banan har gett förarna något att bita i. Under förmiddagen har de tränat och kommentarerna var många men samstämmiga Nu är det bilåka men det är svårt och det kommer att bli jämt.
Läs mer

02-08-14 Rallyunderhållning på hög nivå i Rally Xplosion
På torsdag kväll kl 18:00 startar årets hetaste rally-tävling i Mälardalen Rally Xplosion på Västerås Motorstadion har lockat ett startfält som smäller högt. Det betyder också att det blir väldigt svårt att gissa toppplaceringar. Det vi däremot kan lova är täta och spännande heat under kvällen.
Tävlingen körs som en cupstege med direktutslagning och bantypen är det som kallas "super-special" när det körs som en specialsträcka i rally VM.
Läs mer

02-08-12 Rally-Gert stortrivs i Danmark!
Än kan han ratta en tävlingsbil - Peugeots team-chef Gert Blomquist. Speciellt om han får köra på sitt favoritunderlag, asfalt. I helgen körde smålandsveteranen in på en total temteplats i danska sprinttävlingen Dan-Glas Rally Show.
Tävlingen kördes i Fårvang på Jylland och som vanligt räknade arrangörerna in 14.000 åskådare till den oerhört populära tävlingen, där hela danska eliten fanns med.
Två svenskar kom till start. Förutom Gert Blomquist - som rattade sin lilla, vassa Peugeot 106 Kit Car i 1600 cc-klassen - kom Vänersborgs-föraren Klas-Göran Ryrlén till start i sin vassa Ford Escort 2,0 BDA.
Ingen av svenskarna kunde naturligtvis vara med och slåss om totalsegern på den intensiva asfaltslingan som kördes tre gånger. Ändå gick det strålande: Gert slutade på andra plats i klassen och var 5:e snabbaste ekipage totalt medan Ryrlén slutade femma i sin klass och åttonde totalt.
- Underbart. Trodde aldrig jag skulle vara så snabb. Jag har ju inte kört bilen sedan i våras, jublade Gert efter målgång.
Båda svenskarna kvalade i och med sina fina resultat in till rövarfinalen, där endast de 20 snabbaste får delta. Där fick Ryrlén till det rejält och klättrade två placeringar. Gert Blomquist - som körde tävlingen med handbollsproffset Jenny Holmgren i högerstolen - var halvsekunden långsammare och slutade sjua.
Både huvudtävlingen och det efterföljande rövarheatet vanns av storfavoriten Jörgen Pilgaard.
Resultat, Dan-Glas Rallyshow, Danmark:
Totalt:
1) Jörgen Pilgaard, Danmark, Peugeot 306 Kit Car, 6 min 26,28 sek, 2) Brian Madsen, d:o, Renault Megane Kit Car, 6.29,15, 3) Ove Pedersen, d:o, Toyota Gr A 4WD, , 6.33,60, 4) John D Rasmusen, d:o, Peugeot 106 Kit Car, 6.34,09, 5) Gert Blomquist, Sverige, d:o, 6.35,09, 6) Ib Kragh, Danmark, Opel Astra Kit Car, 6.36.17, 7) Hans Brink, d:o, Peugeot 306 Kit Car, 6.36,56, 8) Klas-Göran Ryrlén, Sverige, Ford Escort Gr H, 6.37,99.
Klasserna: 1600 cc: 1) Rasmusen, 2) Blomquist. 2000 cc: 1) Pilgaard, 2) Madsen, 3) Kragh, 4) Brink, 5) Ryrlén.
Rövarheat: 1) Pilgaard, 3 min 10.53 sek, 2) Pedersen, 3.11,47, 3) Madsen, 3.13,72... 6) Ryrlén, 3.16.69, 7) Blomquist, 3.17.45.

02-08-10 Morten Östberg försvarade titeln i Killingen
Norrmannen Morten Östberg trivs uppenbarligen utmärkt på de värmländska rallyvägarna. Med sin Subaru Impreza WRC försvarade han fjolårssegern med nio sekunder tillgodo på Mikael Gustafsson, Kils MK-Bil. Gustafsson, med sin nyinköpta Mitsubishi Lancer Evo 3, gjorde en finfin tävling och lät belåten efteråt.
- Jag är gôrnöjd. Lite för feg kanske, men det här var ju det första riktiga rallyt med bilen, sade Gustafsson.
18 sekunder bakom Gustafsson följde Janne Westlund, MK Kopparberg, med sin Mitsubishi Evo 4.
Tätt efter i totallistan hittar vi bästa tvåhjulsdrivna ekipage, Per-Gunnar Andersson, Årjängs MK. Andersson har rattat sin Renault Clio så bra under året att styrelsen för Morgan Olssons minnesfond beslutat ge honom stipendiet på 10.000 kronor.
Bäste förare i Gr H blev Björn Bäck, Åmåls MK. Bara en sekund efter, samt sexa i totallistan, körde hemmaföraren Per Christensson in. Christensson, som för övrigt är B-förare än så länge, går från klarhet till klarhet. Detta var hans första riktiga rallytävling efter att enbart ha kört backe förut, och han körde de sex sträckorna utan noter dessutom.
Snabbaste Gr E blev Johan Eriksson, Ludvika MS. I Volvo Original, som var ovanligt tunn för dagen, segrade Tomas Locken, Säffle MC.
Fryksdalens MKs Mikael Käll visade sin säkerhet ännu en gång, och tog hem segern i Veteranklassen.
En enkät som nästan alla förare besvarade visade att den nya tävlingsformen var omtyckt av de flesta. Två varv på banan och service- samt start- och målplats på samma ställe verkade vara ett lyckat koncept.
Ett koncept som Kils MK-Bil kommer att utveckla till en ännu bättre tävling nästa gång. Kils Motorklubb tackar alla förare, funktionärer, publik, press, sponsorer samt boende för en trevlig och spännande rallydag!
Annika Hagberg

02-08-10 Thorzelius i topp efter en jämn dag
Den fjärde deltävlingen i ÖÖM vanns av Mats Thorzelius Almunge MK i sin Toyota Corolla WRC. Det var SMK Motala som arrangerade sin tävling T-turen med start och mål i Motala folkets park. Tävlingen bestod av fem sträckor. Fyra på Prästtomta skjutfält och en söder om Österstad. Tävlingen var även final för Supermästerskapen och tjej-RM.
En av favoriterna och inför tävlingen ÖÖM ledande Jari Saarinen fick redan på första sträckan problem då en drivaxel gick av. Han tappade ytterligare tid då han på SS4 vippade på sidan med sin Ford Escort Cosworth. På den sista sträckan SS5 visade han sin kapacitet och vann en sträckseger före den övriga svenska rallyeliten. SMK Östgötas Mikael Lindqvist åkte fort de första sträckorna tills han fick oljud från transmissionen och tvingades slå av på farten. Eddie Hörbing Degerfors RC presterade bitvis topptider med sin Ford WRC men hade problem då motorn inte ville gå på alla cylindrar.
Tre bra resultat noterades av SMK Motalas egna förare. Det var Martin Hjelmar som slutade på 4:e plats totalt i sin Mitsubishi Lancer. Hjelmar hade endast 0,3 sekunder upptill en pallplats. Juniorlandslags mannen Jimmy Joge körde bra och slutade på en 6:e plats totalt. Daniel Damberg har nu fått ordentlig fart på sin för året nya Volvo 940 och kom på en 4:e plats i den tvåhjulsdrivna klassen.
Tjej-RM vanns av Carina Hermansson Skepptuna MK Mitsubishi Lancer. Östgötskan Ulrika Andersson Åtvidabergs MK slutade på en andra plats med sin Volvo 240.
Leif Petersson Göteborg MF var redan innan start klar segrare i den tvåhjulsdrivna klassen i super mästerskapen. Det hindrade inte honom att vinna även den sista deltävlingen.
I den fyrhjulsdrivna klassen i supermästerskapen var Mats Jonsson redan klar segrare. Han kom inte till start i årets final tävling.
Öppna östgöta mästerskapen i rally fortsätter den 24 augusti i Boxholm. Leif Petersson leder ÖÖM och kommer då att bli jagad av Jari Saarinen och Mikael Lindqvist som vill skapa sig en bra position inför finaltävlingen i Skänninge den 26 oktober.
Resultat totalt T-turen: 1. Mats Thorszelius Almunge MK Toyota Corolla WRC 35.03,00, 2. Eddie Hörbing Degerfors RC Ford Escort WRC 35.27,70, 3. Tobias Johansson Ludvika MK Mitsubishi Lancer Evo 7 35.43,40, 4. Martin Hjelmar SMK Motala Mitsubishi Lancer Evo 5 35.43,70, 5. Dick Wicksell SMK Uppsala Subaru Impreza WRC 35.44,20, 6. Jimmy Joge SMK Motala Mitsubishi Lancer Evo 5 36.06,60, 7. Mats Lindwall SMK Valdemarsvik Subaru Impreza 36.14,80, 8. Carina Hermansson Skepptuna MK Mitsubishi Lancer Evo 6 36.18,40, 9. Leif Petersson Göteborgs MF Toyota Corolla (2 wd) 36.14,20, 10. Jari Saarinen MSK Kvarnvingarna Ford Escort Cosworth 36.25,70

02-08-09 Premiär för Taxinge-Berglunds extrem-Amazon Rally Xplosion !
Taxinges Tony Berglund skall på torsdag den 15/8 premiärköra sin nybyggda Amazon i Rally Xplosion mot stora delar av Sveriges rally-elit på sprinttävlingar. Det handlar inte om någon veteranbil som man kan tro när man först hör om bilen. Nej det handlar om modern teknik som är hämtat från värsta sortens rally monster. Tonys team har arbetat många nätter sista månaden för att få klart bilen tills på torsdag. Då Tony är både noggrann, pedant och uppfinningsrik så har tiden varit största hotet.
Läs mer

02-08-08 Rally-legender gör comeback och slutar i Rally Xplosion 15/8 !
Nu på torsdag avgörs årets upplaga av rally Xplosion på Västerås Motorstadion Rally Xplosion körs som ett parallellrally där två förare startar i varje heat och kör en slinga på två varv och ca 1500 meter där vinnaren i heatet går vidare till nästa omgång. Tävlingen körs i två klasser, två och fyrhjulsdrift. Stora delar av sveriges rally elit med Stig Blomqvist i täten kommer att stå på startlinjen.
Läs mer

02-08-06 ÖÖM fortsätter med T-Turen i Motala
På lördag arrangerar SMK Motala den fjärde deltävlingen i Öppna Östgöta Mästerskapen. Förutom ÖÖM avgörs också Super Mästerskapen och Tjej-RM. 171 ekipage är anmälda, varav hela 28 fyrhjulsdrivna bilar. Start och mål är förlagt till Folkets Park i Motala, den första bilen rullar ut på den 15 mil långa banan klockan 11.00.
Motalaförarna Martin Hjelmar, Jimmy Joge och Daniel Damberg är anmälda, det blir hemmavägar så vi för se vad det kan ge. Juniorlandslagsmannen Joge har sålt sin Peugeot och kommer till start i sin nya Mitsubishi Lancer, det är hans tredje tävling i bilen som är målad i de Svenska färgerna gult och blått.
Jari Saarinen från Mjölby leder ÖÖM med 5 fem poäng före Leif Peterson från Göteborg, trea ligger Norrköpings Mikael Lindkvist 12 poäng efter Peterson. Mats Torzelius Uppsala, Eddie Hörbing Degerfors och Dick Wicksell Uppsala närvarar med sina WRC-bilar och har alla ambitionen att blanda sig i slutsegern. Alla får dock se upp för Stig-Olov Walfridsson i sin motorsvagare grupp N Lancer Evo7.
Patrik Malteskog från Finspång har tagit sin Lancer och åkt till Jyväskylä och det Finska VM-rallyt och kommer därför inte till start.

02-08-06 Nya grepp i rallytävlingen "Killingen"
Stipendium till Per-Gunnar Andersson från Morgan Olssons minnesfond
I den klassiska rallytävlingen "Killingen" nu på lördag kommer Kils Motorklubb-Bil att testa en ny variant av tävlingen.
Tre specialsträckor körs två gånger med paus emellan. Tävlingen körs som en RS, det vill säga utan transporttider. Endast en snålt tilltagen maxtid skall hållas, eftersom start- och målplatsen Tolita skolan även utgör serviceplats. Det är således inte tillåtet med service utefter banan.
På det viset hoppas arrangörsklubben att det blir mindre stress och inte lika många bilar i farten på vägarna runtom.
Tävlingen körs med noter, men det kommer även att finnas möjlighet att rekognosera sträckorna en gång före starten, som sker 12.30 från Tolita skolan.
Intresset för den här nya tävlingsformen är mycket stort. Max antal startande som från början var 70, har utökats till 80 ekipage. Då står ändå ett 15-tal i kö för att få köra.
I samband med prisutdelningen kommer rallytalangen Per-Gunnar Andersson, Årjängs MK, att få mottaga ett stipendium från Morgan Olssons minnesfond. Per-Gunnar Andersson ställer även upp i tävlingen med sin Renault Clio.
Den tyngsta klassen, med fyrhjulsdrivna bilar, ser intressant ut med bland andra norske Morten Östberg, Subaru Impreza, hemmaföraren Mikael Gustafsson, Mitsubishi Lancer Evo 3 och talangen Tobias Johansson, Ludvika, i en Lancer Evo 7.
Gr H mönstrar till exempel alltid snabbe Jan Olsson, Kils MK-Bil, Stefan Åhsberg, MK Team Westom samt Björn Bäck, Åmåls MK.
Bland Gr H's B-förare går tipset till Per Christensson, hemmaförare. Men han utmanas exempelvis av Jan Johansson, Karlstads MC-Bil.
Ekonomiklassen har verkligen växt sig stor, liksom Veteranklassen. I båda är det ganska öppet om vilka som går segrande ur striden.
Volvo Original finns naturligtvis också med och lär även den bli mycket tight.
Start och mål alltså från Tolita skola, Kil, 12.30 lördag 10 augusti.
Annika Hagberg

02-08-05 Många vill utmana Stig Blomqvist i Rally Xplosion !
Västerås MS bygger om Västerås motorstadion till en modern anläggning som skall kunna ge publiken riktigt bra bilsportsunderhållning. Den nya publikvallen är klar till 70 procent och en del av nya vägslingan är körbar redan nu vid någorlunda väder. Rally Xplosion är tänkt att vara årets huvudnummer på banan och redan nu är den etablerad hos rally-eliten i Sverige.
Läs mer

02-08-04 Friska takter i Loka Brunn
Var det kanske närheten till Loka Brunns friska porlande vatten och det fina vädret som gjorde att alla tävlingsekipagen presterande utomordentligt goda resultat uppför den anrika Loka Brunns backen. I en ganska tunn värstingklass vann inte helt oväntat Mikael Gustafsson med sin nyinköpta Mitsubishi. Mikael som gjorde ett inhopp tidigare i Helmia Cup, vann Ekebergsracet för två veckor sedan.
I nationella klassen, en klass med tvåhjulsdrift och starka motorer vann dalmasen Ingemar Höglund, Volvo, före Stefan Åhsberg. Bra kört med den stora klumpiga volvon i backens smala knixiga väg. Ingemar leder nu serien med en enda poäng till tvåan Jan Levin.
En intressant debut gjorde Lövåsingen, före detta rallycrossåkaren Hans Nilsson i en lånebil från Tomas Walfridsson. Maskinkrångel stoppade planerad framgång, men det blir intressant att följa hans vidare framfart.
Hårda fighter var det i veteranklassen om varje placering. Ragnar Jönsson med sin gamla, fast vassa Ascona, gjorde ett mycket bra första åk och hade delat bästa tid i den tvåhjulsdrivna klassen. Efter en uppsträckning inför andra åket, lyckades Arne Walfridsson få ordning på sin körning som resulterade i klassens överlägset bästa tid. Men när bägge åken räknas ihop, så vann Ragnar före Arne och trea blev Staffan Gustavsson. Två förare som på senare tid gjort fina framsteg och bör nämnas är Tomas Pettersson Saab V4 och Kenneth Ax Volvo 142.
I VOE är redan Fredrik Erixon klar vinnare i Helmia Cup efter dagens race. I VOC är det även där klart med cupsegrare, då Daniel Bergqvist vann Loka Brunnsracet och blev klar segrare.
Inför avslutnings tävlingen i den branta "Gurlilla Klätt" är det fortsatt mycket jämt i de flesta klasser. Dessutom kommer säkert några asfaltspecialister med starka motorer att försöka röra om i klasserna. Kom och titta på Gurlittaloppet den 24 augusti. Vilka har nog med kraft och vilja att klara backen snabbt?
Eveline Walfridsson

02-08-04 Hörbing och Pettersson vinnare i Götenerundan
Favoriterna höll stilen när årets första deltävlling i Västra Bilsportförbundets Öppna Rallymästerskap avgjordes i Götene. Eddie Hörbing från Degerfors dominerade med sin snabba Ford Escort och vann fyrhjulsdrivna klassen, 43 sekunder före Ludvikas Tobias Johansson och med Skaras Bengt Thorsell som trea. I tvåhjulsdrivna klassen var det tuffare. Till slut vann Göteborgs Leif Pettersson med sin Toyota Corolla och tog sin tionde klassvinst för året. I Götenerundan var Karlskogas Mats Persson tvåa med sin gamla Opel Ascona. Mats satsade så hårt att båda dörrarna var intryckta, men han fick se sig slagen med dryga sju sekunder. Motalas Daniel Damberg knep tredjeplatsen, före Arvikas Kent Larsson. Göteborgs Anders Persson hade god chans på andraplatsen, men hade för lite bränsle i tanken på sista sträckan, tappade åtta sekunder och rasade till femte plats. Rallymästerskapet fortsätter i Vara 24 augusti.
VBF / Jonny Persson
Götenerundan, 1:a deltävling i VBF:s Öppna Rallymästerskap, 4.e deltävling i Skaraborgs Rallyserie, Götene MK 3/8.
Totalt:
1) Eddie Hörbing 18.56,7, 2) Tobias Johansson 19.39,9, 3) Leif Pettersson 20.16,3, 4) Bengt Thorsell 20.21,4, 5) Mats Persson 20.25,5, 6) Daniel Damberg 20.25,5, 7) Anders Persson 20.28,7, 8) Kent Larsson 20.28,7, 9) Fredrik Andersson 20.39,9, 10) Kurt Appelqvist 20.40,8.
Grupp A / N:
A-förare över 200cc (7st): 1) Eddie Hörbing / Joakim Gevert Degerfors RC Ford Escort 18.56,9, 2) Tobias Johansson / Mikael Johansson Ludvika MS Mitsubishi Lancer Evo 7 19.39,9, 3) Bengt Thorsell / Anders Sjögren Skara MK Mitsubishi Lancer Evo 6 20.21,4, 4) Kurt Appelqvist / Jimmy Appelqvist Jämtlands MK Mistubishi Lancer Evo 6 20.40,8, 5) Håkan Svensson / Sofia Svensson Fägre MK Mazda 323 20.41,5.
A-förare 1600-2000cc (3st): 1) Fredrik Andersson Ludvika MS Renault Clio 20.39,9, 2) Per-Arne Sääv V.Östergötlands MK VW Golf 20.41,3.
B-förare över 2000cc (2st): 1) Tobias Andersson Ludvika MS Audi 80 Quattro 21.00,3.
B-förare 1600-2000cc (2st):
1) Emil Andersson Skellefteå MS Renault Megane 21.39,7.
C-förare över 2000cc (2st): 1) Arne Gustavsson Hallsbergs MK Audi 80 Quattro 22.23,4.
Grupp H:
A-förare (25st):
1) Leif Pettersson / Bosse HolmstrandGöteborgs MF / Kullings MS Toyota Corolla 20.16,3, 2) Mats Persson / Conny Sundqvist SMk Karlskoga Opel Ascona 20.23,7, 3) Daniel Damberg / Björn Söderberg SMK Motala Volvo 940 20.25,5, 4) Anders Persson Lena Persson Göteborgs MF Volvo 940 20.28,7, 5) Kent Larsson / Mikael Jansson MK Team Westom Volvo 240 20.28,7, 6) Johan Larsson / Peter Fogel Kullings MS Volvo 940 20.53,3, 7) Håkan Gustavsson / Per-Anders Axelsson Carlsborgs MK Volvo 240 20.58,2, 8) Lars-Ove Olsson / Anders Moberg Forshaga MC Opel Kadett 21.00,1, 9) Anders Johnsen / Toni Sundkvist SMK Dala Ford Escort 21.01,9, 10) Bengt Carlsson / Andreas Gustafsson Vara MK Volvo 240 21.07,0.
B-förare (18st): 1) Stefan Wass / Kristian Lennartsson Vara MK Opel Kadett GSI 20.53,9, 2) Patrik Lindberg / Magnus Johansson Bengtsfors MC VW Golf 21.05,1, 3) Johan Paulsson / Nicklas Söderberg V.Östergötlands MK Ford Escort 21.18,6, 4) Robert Jacobsson / Lars Andersson Dals MK Volvo 242 21.26,2, 5) Jonas Sandgren / Jimmy Jansson Falköpings MK Opel Ascona 21.40,3, 6) Tomas H Olsson / Peter Larsson Åmåls MK Volvo 240 21.45,3, 7) Joakim Frykholm / Conny Johansson Filipstads MC Volvo 240 22.04,3, 8) Peter Selander / Sture Johansson Falköpings MK Volvo 240 22.17,2, 9) Fredrik Lans / Diana larsson Falköpings MK SAAB 99 22.31,2.
C-förare (10st): 1) Tobias Persson / Thomas Bäcklund Storfors MK Volvo 242 21.40,5, 2) Mikael Johansson / Daniel Rohden SMK Trollhättan Volvo 242 21.50,7, 3) Richard Jonsson / Klas Söderqvist Falköpings MK Opel Manta 22.25,6, 4) Krister Dahlberg / Bo Dahlberg Kullings MS Volvo 242 22.29,9, 5) Jörgen Andersson / Björn Karlsson Kullings MS VW Golf 22.31,3.
Grupp E:
A-förare (2st):
1) Pär Karlsson / Mattias Hallqvist Lidköpings MSF SAAB 99 22.42,0.
B-förare (4st):
1) Niklas Ledin / Thomas Andersson MK Kopparberg SAAB 9000 22.54,6, 2) Lars Lindqvist / Daniel Lindqvist Truvet RC VW Golf 23.20,2.
C-förare (6st): 1) Jonas Johansson / Tomas Karlsson MK Ran VW Golf 23.13,3, 2) Conny Engelbrektsson / Ingvar Engelbrektsson Lidköpings MSF SAAB 99 24.01,9, 3) Ramona Karlsson / Henrik Darius Falköpings MK SAAB 99 24.04,9.
Volvo Original:
A-förare (3st):
1) Christer Johansson / Per Björnsson Årjängs MK Volvo 240 21.39,4, 2) Anders Olsson / Sven Olsson Vänersborgs MK Volvo 244 22.13,6.
B-förare (6st): 1) Anders Johansson / Peter Andersson Kullings MS Volvo 242 22.03,8, 2) Daniel Johansson / Daniel Westlund Kullings MS Volvo 244 22.16,2, 3) Jörgen Sundström / Håkan Engelbrektsson Vara MK Volvo 240 22.27,3, 4) Daniel Gustafsson / Soile Makkonen Kullings MS Volvo 244 22.36,6, 5) Henrik Ekvall / Magnus Johansson Vara MK Volvo 242 24.04,9
C-förare (18st):
1) Andreas Andersson / Andreas Karlsson MK Ran Volvo 244 22.28,0, 2) Michael Klaar / Lars Pettersson Borås MK Volvo 242 22.28,1, 3) Tomas Loberg / Fredrik Kruskopf MK Team Treske Volvo 240 22.45,7, 4) Thomas Ribbing / Jonas Andersson MK Team Treske Volvo 244 22.53,1, 5) Dan Larsson / Mattias Andresen Härnösands MK Volvo 240 23.07,8, 6) Joakim Knutsson / Lena Eliasson Älvbygdnes MK Volvo 242 23.09,1, 7) Christer Carlén / Henrik Thunborg Mariestads MS Volvo 244 23.14,4, 8) Johan Pettersson / Stefan Tunström Mariestads MS Volvo 244 23.24,9, 9) Martin Edlund Dals MK Volvo 244 23.25,7, 10) Mattias Wållberg MSK Kvarnvingarna Volvo 240 23.34,0.
Ställning i Västra Bilsportförbundets Öppna Rallymästerskap: 4WD: 1) Eddie Hörbing 15, 2) Tobias Johansson 13, 3) Bengt Thorsell 11, 4) Kurt Appelqvist 9, 5) Håkan Svensson 8, 6) Ola Helmfridsson Teknis 7, 7) Tobias Andersson 6, 8) Egon Glenn Ström Trollhättan 5.
2WD:
1) Leif Pettersson 15, 2) Mats Persson 13, 3) Daniel Damberg 11, 4) Anders Persson 9, 5) Kent Larsson 8, 6) Fredrik Andersson 7, 7) Per-Arne Sääv 6, 8) Johan Larsson Kullings 5.

02-08-04 Roger Andersson slog till på Isle of MAN
Äntligen vände det för Roger Andersson, SMK Valdermarsvik, och co-drivern Thomas Carlsson, Katrineholms MK, när paret segrade i Castrol Polo Challenge. Och allt skedde på den klassiska "race-ön" Isle of MAN utanför Englands västkust.
I MANX Trophy Rally som avgjordes Fre/Lör, kördes den 5 deltävlingen av 8, i Castrol Polo Challenge. På de mycket snabba asfaltsvägarna satte Roger & Thomas upp ett riktigt högt tempo redan från första metern, trots en närkontakt med en sten som kunde avslutat rallyt för deras del, tog de faktiskt en sträckseger med några sekunder före alla asfaltsspecialister. I början av förra tävlingen var de inte riktigt nöjda med inställningen på bilens bromsar och väghållning, något temet sedan justerade in, och nu till denna tävling var Roger mycket nöjd med bilen.
- Hela tävlingen flöt kanonbra, bilens väghållning & bromsar kändes helt perfekt, fast det kunde ju slutat på första sträckan när vi hade lite närkontakt med en sten, säger en överlycklig Roger Andersson, som på Lördagkvällen åter fick kliva högst upp på prispallen.
- Det kändes som om det var våran tur denna gång, och i slutet av förra tävlingen kändes asfaltssträckor helt okej att köra, så nu var det bara att gasa på med ett helt nytt självförtroende, avslutar Roger och Thomas direkt på telefon någon timme efter målgång.
Efter de 3 senaste tävlingarnas otur och missflyt, visade Roger & Thomas att även Svenskar kan åka fort på asfalt i ett internationellt motstånd, inte ens asfaltsspecialisterna hängde med på vissa sträckor, det blev ett flertal sträcksegrar under tävlingen som krävde mycket av förare/co-driver, där minsta misstag i samspelet dem i mellan, kunde sluta i en vådlig krasch, när det går så fort som det gjorde bitvis under tävlingen. Och kraschade gjordes det, ovanligt många fick bryta i det uppskruvade tempot, men Roger & Thomas framfart visade toppklass hela tiden, även då alla fortfarande fanns kvar i tävlingen.
Klass-segern i MANX Trophy Rally och Polo Cupen, gjorde nu att Roger & Thomas klättrade ett flertal placeringar i totallistan. Preliminärt gick de från 10:e upp till 4:e plats, när tre tävlingar återstår och mycket fortfarande kan hända. Nästa tävling sker på Irland och The Ulster Rally den 6-7 Sep.
Närmast är det tävling på "hemmaplan" för Roger Andersson. Den 15 Aug är han inbjuden att tävla i Rally Explotion på motorstadion i Västerås, där han bla. får möta både Stig Blomqvist och Björn Waldergård i en sprint/pararell-race. Tävlingen har lockat ett ovanligt namnkunnigt startfält, där bara "speciellt" utvalda som gjort bra resultat nationellt & internationellt får äran att delta. Och som regerande Svensk Mästare och med nya internationella rallyframgångar, ser nu Roger fram mot att sätta "gubbarna" på plats...
Mer info på:
www.ra-motorsport.com
Crister Nystrand

02-08-02 Pallplats för Roger Andersson i Polo Challenge?
Idag startar nästa race i BRC, Brittish Rally Championship, där det då som vanligt igår en deltävling av Castrol Polo Challenge. Denna gång har de tävlande tagit båten ut till den klassiska "Race-ön" Isle of MAN, utanför Englands ostkust. Och gick det fort på asfaltsvägarna i Scottland, så har tempot ökat ännu mer på de mycket snabba vägarna på ön.
Förhoppningarna för Roger Andersson/Thomas Carlsson, VW Polo, är nu att ta den pallplats som var på gång i Scottland, när de så oturligt körde emot en sten och drabbades av punktering. Istället för en pallplats blev det då "bara" en 10:e plats, men chansen finns fortfarande kvar till en bra slutplacering i Polo-cupen.
Efter att haft lite inställningsproblem med bilen på asfalten i Scottland, tyckte teamet att de hittade rätt mot slutet av förra tävlingen, men framför allt att självförtroendet för snabb asfaltsåkning ökade, och kommer att hjälpa Roger & Thomas nu i International MANX Rally på Isle of Man.
Tävlingen startar idag den 2/8 med målgång under Lördagen den 3/8.
Info och tider från tävlingen finns på:
www.brcweb.co.uk . Info om RA-Motorsport: www.ra-motorsport.com
Crister Nystrand

Här finns notiser från tidigare datum 2002