<< Till startsidan
 

OBS! Här publiceras era pressutskick eller nyhetsbrev. Ja, allt ni vill ska nå ut, vare sig det är klubbinfo, teaminfo eller något annat av intresse. Är det något du vill ha med så maila till: maria@motorsportivarmland.nu

MiV är ju sidan som förmedlar allt NI vill få ut och läsa! Så välkommen att maila in din rapport!

2023

2023
               

23-06-08 Kunglig ersättningstävling när Slottssprinten kompletterar SverigeSerien
SverigeSerien har dragits med ett hål under en längre tid. Flera tävlingar har varit klara för den platsen i serien men "åtta-sorger-och-nio-bedrövelser" som det brukar heta har gjort att det gång-på-gång fallit på mållinjen. Men nu kan vi äntligen och sent-om-sider presentera en lösning och då är det dessutom en riktig kvalitetslösning vi presenterar, Slottsprinten på Ericsbergs Slott i Katrineholm.

Slottssprinten har etablerat sig som en av rallysommarens verkliga happenings. En tävling som är kortare än en normal SverigeSeriedeltävling men på alldeles fantastiska vägar och i en ännu mer fantastiskt omgivning på Ericsbergs Slotts ägor i Katrineholm. Dessutom kryddas rallyt med en inramning med festligheter på kvällen för den som vill och förstås som hinner boka plats. Grillfest och musikunderhållning.

Det känns jättekul att vi fått klart med Slottsprinten. Deras devis är "Mer än bara rally" och det lever den här fantastiska tävlingen också verkligen upp till. Sträckor som är ren rallypornografi och en inramning med spektakulär efterfest i stort format med underbar mat och skön musikunderhållning fram till småtimmarna. Vi har inga prioriterade platser i tävlingen så tveka inte, anmäl er nu direkt. Inbjudan och anmälan hittar du på www.raceconsulting.se

Tveka inte. Kom och tävla, partaja och trivs i underbar Slottsmiljö.
23-06-08 Nora öppnar sommaren i VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie
VOC Mekonomen Rally öppnar sommar- och grussäsongen av årets SverigeSerie i skogarna kring Nora. Traditionsfyllda Noratrofén går av stapeln.

Nora MK bjuder alltid på fina tävlingar och riktigt fina vägar. Återigen har man gjort ett gediget jobb med att få till stånd en riktigt bra och utslagsgivande tävling.
- Det jätterutinerade gänget i Nora MK är riktigt duktiga på att skapa intressanta och utslagsgivande rallyn och VOC Mekonomen Rally är ett mer eller mindre stående inslag som grundbult bland rallyts startande. I år ryktas det om vägar av Finlandskaraktär vilket brukar innebära att det går fort, något som brukar uppskattas av klassens kombatanter.

Tunt startfält i VOC Elit A.
- Jag gillar inte omskrivningar av sanningen och självklart är jag besviken på att bara få fyra ekipage i till start i seriens högsta elitklass. Sett till det nya normala i svenskt rally så är både B och C okej men antalet i A är en inget annat än en besvikelse. Jag vet att det pågår en del snack och aktiviteter A-förare emellan och jag hoppas att de utmynnar i betydligt större startfält senare i höst.

Är det Patrik Fredriksson tur nu i högsta Elitklassen?
Vintern i SverigeSerien har dominerats av Magnus "Linkan" Lindqvist tätt jagad av Patrik Fredriksson.
- I Nora tror jag ändå att det Patrik Fredrikssons tur i den fajten. Linkan är fantastiskt stark på vintern och måhända bryter titelförsvarande Patrik tillbaka nu när det är dags för grus. Men, magkänslan säger ändå att det är årsdebuterande men superrutinerade Pontus Lönnström som kanske har de allra lägsta oddsen till seger på sina hemmavägar. Något litet frågetecken dock kring om bilen håller den kvalitet som krävs för att kunna matcha Patrik och Linkan. Kort sagt, inte så många till start men helt öppet om segern.

Noah Grönkvist i Elit B?
Nästan lika vidöppet i Elit B.
- Noah Grönkvist går ut toppseedad i Elit B, det är inte en slump. Han är definitivt en stark segerkandidat. Men det skulle inte förvåna mig ett uns om segraren på de förmodat snabba vägarna istället heter Tim Palmqvist eller Daniel Jonsson. Rejäl varning utfärdad också för jättesnabba Stein Frederic Akre som valt att klassa upp så snabbt som bara varit möjligt från C även så här mitt under pågående säsong och trots att han med detta övergav ledarpositionen i Cupklassen.

Gabriel Banger eller Emil Huss i Cupklassen?
VOC Mekonomen Rallys Cupklass är alltid svår att tippa. Dels eftersom att förarnas utveckling i många fall är supersnabb men också för att det blandas friskt mellan mer lokalt tävlande fortåkare och nationella dito.
- Gabriel Banger har flera gånger haft lite stolpe ut. Det har varit stopp av hinder på sträckor och annat. Kanske är det dags för honom att få åka fritt den här gången och stärka den klassledning han redan har efter Stein Frederics uppklassning med 30 nya friska poäng. Detta i jakten på slutliga klassegern och den belöning i form av en släpvagn som det premieras med (se separat reportage). Men det resonemanget kan lika gärna sluta med seger för Emil Huss. Emil hoppar ofta över någon tävling här och där men då han kommer till start så är en fullpoängare nära till hands.

En sak är säker, Hugo Carlberg vinner juniorklassen
Juniorfältet väldigt tunt i Nora, Hugo Carlberg är ensam till start.
- Det är tråkigt att inte jätteduktiga Hugo blir mer utmanad. Jag tror nämligen att han skulle ha vunnit ändå även om fältet varit stort. Nu blir det istället för Hugo att känna på hetluften och jämföra lite tider med i första hand C-förar fältet. Och självklart att ta bilen i mål, annars blir det bara startpoäng.

Välkommen till ett härligt rally i Nora på lördag. Vi vågar återigen utlova en dag med massor av maximalt högoktanig rallyunderhållning.
Välkomna!

23-06-06 Rasbo MK arrangerar rallytävlingen Bresontrofén
På lördag den 10 juni är det åter dags för rallytävling i Uppland när Rasbo Motorklubb arrangerar tävlingen Bresontrofén, med start och mål på Rörkens Motorstadion utanför Uppsala.

Totalt är det 100 ekipage anmälda till tävlingen, som ska köra två specialsträckor två gånger, vilket gör totalt 26,5 km. Hela tävlingen med transportsträckor blir c:a 9 mil. Efter första genomkörningen kommer de tävlande tillbaka till Rörken för service. Första start från Rörken är kl 11:00 och efter 1.5 timmar är man tillbaka för service. På förmiddagen finns det även möjlighet till en genomkörning av specialsträckorna av de tävlande, för att kolla noterna, då det är ett nytt system som används. Var specialsträckorna är belägna offentliggörs först på lördag morgon.

Tävlingen ingår även som fjärde och näst sista deltävling i Super Cupen i Rally 2023. Bland de fyrhjulsdrivna bilarna leds cupen av Stig Andervang, MK Rimo, före Jari Liiten, Sandvikens MK. De båda tillsammans med Christoffer Haglund, SMK Nyköping blir nog de som kommer att kämpa om totalsegern i lördagens tävling.

I den tvåhjulsdrivna klassen är cupledande Oskar Sundell, Sandvikens MK en av favoriterna till seger, men som säkert kommer att få konkurrens av unge Sixten Westman, MK Tierp, som vann klassen vid tävlingen Björn Waldegårds Minne för några veckor sedan, samt Roine Björk, Rasbo MK, som var klasstrea i samma tävling.

I inbjudningsklassen för App K-homologerade något äldre bilar, som inte tävlar i Super Cupen är det 24 anmälda ekipage och de främsta favoriterna till seger måste anses vara Dick Larsson, Rasbo MK och Lasse Drotz, Vaxholms MK, som var etta och trea i klassen vid Björn Waldegårds Minne.
23-06-04 150 ekipage, mycket publik och nöjda vinnare för Svenska RallyCupen i Gästabudstrofen
150-talet ekipage anlände Björshultsbanan för Sörmlands Gräv & Transport Gästabudstrofén på lördagens morgon. Molnen skingrade sig och de tävlande gav sig ut mot de fem sträckorna, möttes av publik i mängder som följde rallykaravanen.

Företagare, teamchef och hemmahoppet Christoffer "Chribbe" Haglund skulle bli hårt pressad på hemmaplan, men höll för trycket på ss1, ihop med Lucas Karlsson satte man sträcksegern före västgöten David Nattsson. Trea genom sträckan Kenny Stavbom och fyra förhandsfavoriten Kalle Gustafsson. Nattsson överraskade, snabbast på ss2 och ss3, den fjärde vann Haglund.

Tre sekunder skiljde de tre i täten inför avslutningen, en stenhård finlandsväg, "Chribbe" var tre sekunder före Gustafsson och Nattson som delade tid inför avslutningen. Kalle och Magnus Nilsson vinner sträckan och rallyt, slutligen 1,9 sekunder till "Chribbe", sekunden från som trea Nattsson.

Femman Mattias Nyström snabbast av 4wd Övriga, Ludvikaföraren satsade hårt och på gränsen genom avslutningen och vann klassen 6,4 sekunder före Kim Nyden, trea Göran Lindström.

Åtta totalt för André Nygren / Emil Olsson som tar andra raka segern för cupen, utklassade alla runt Nyköping med fem raka sträcksegrar och till mål 27 sekunder före Hampus Jakobsson. Tredjeplats för Johan Svensson, då 2,3 sekund fram på tvåan.

Mathias Savela och Madelene Buskas kör hem segern i stenhårda B-klassen, vinner 3,8 sekunder före Alexander Andersson. Rasmus Holm ses bakom som trea.

MK Team Westoms ekipaget Robin Gustafsson / Erik Bergström använde hela vägens bredd och lite till för att ta snabbaste tider, vinner halvminuten före Fredrik Karlsson - trea på pallen Erik Hult.

Utmanande vägar och sommarvärme tog hårt på materialet i Appendix K där flera ekipage bröt. Tre sträcksegrar för Kjell Fransson och Julia Svensson i Renault Alpine. Segern i klassen 41,5 sekund före arrangörsklubbens Peter Johansson, in som trea Jonas Wallén.

Heta favoriter var arrangörens Daniel Suvala och Andreas Hultström i grupp F, de var också överst när A/B-klassen summerades. Fyra olika sträckvinnare i klassen, snabbast på två och då sista för Suvala och Patrik Johansson. Segermarginalen 1,5 sekund till Hultström, Kent Larsson med Nissan Almera som trea efter att ha inlett snabbast. Sexan Kevin Lindberg Hull bäste B-förare i klassen. C-förarna sista klass ut, avgörande på sista sträckan där Mattias och Christer Holm från Trollhättan passerar Tobias Bilfeldt med 0,3 sekund. Trean, med fyra sekunder framåt var Hampus Lindqvist.

Tunt med startande i Grupp E, Gotlänningarna Linus Erixon och Linus Funk vinner 2,5 sekund före arrangörsklubbens Alexander Broberg. Brobergs jagade på avslutningen men räckte inte fram. Bäste A-förare i trean Håkan Johansson som var 16 sekunder bakom. Stabil körning av Adam Johansson och Marcus Höglund för C-klassen.

Ungdomsrally lockade tio startande, en tuff utmaning först på vägarna i lösgrus på erkänt luriga sträckor. Fagerstas Hugo och Stefan Carlberg vinner klassen, men det var först på sista sträckan, efter en riktig sträckseger som han klättrade till seger. Åtta sekunder bak till Emil Fällman och 27 till trean Ville Larsson. Linus Gustafsson Thor, Alexander Nordahl, William Israels, Leo Johansson och Mikael Lund bakåt i klassen.

Nästa deltävling i Svenska RallyCupen körs med start & mål i Herrljunga den 5:e augusti, Kullingstrofén med Kullings MS som arrangör.

Resultatlista: https://www.raceconsulting.com/rally/resultat/tavling.jsp?competition=1474
23-06-01 Mattias Jakobsson och Mikael Karlsson vann Västfraktsprinten
Bengtsfors MotorClub arrangerade rallytävlingen Västfraktsprinten. Det var två sträckor på Industrigatan i Bengtsfors och Gapungebyns grusgrop som kördes tre gånger var. Tävlingen flöt på bra och arrangören fick många lovord från både tävlande och publik.

Mattias Jakobsson och Mikael Karlsson från Dals MK totalsegrade i tävlingen med sin Opel Ascona B. Carl-Johan och Casper Nordgren, Dals MK, kom tvåa och Anders och Sanna Hovelsrud, NMK Fluberg, kom trea total och de vann C-förarklassen.

Bästa hemmaförare var Joakim Strömberg & Mikael Eriksson som kom tia totalt och de vann klassen Grupp N upp till 1400cc. 31 bilar deltog totalt i tävlingen.

Bengtsfors MotorClub kommer att arrangera ytterligare en rallytävling i grusgropen till hösten.

23-05-31 På lördag är det dags - Gästabudstrofén som andra deltävling i Svenska RallyCupen
Sörmlands Gräv & Transport Gästabudstrofén med SMK Nyköping som arrangör är andra deltävling i Svenska RallyCupen 2023. 153 tävlande har fem utslagsgivande sträckor fördelat på fyra mil, första start från Björshultsbanan redan klockan 9:30. Bland föråkarna ses också intressanta namn, SM åkarna Patrik Flodin och Patrik Hallberg som båda tävlar för Nyköpings-teamet GK Door Team Sweden.

19 deltagare för fyrhjulsdrivna klassen, Haninges Kalle Gustafsson leder tabellen efter premiären. Jagas denna gång av arrangörsklubbens Christoffer Haglund, bakåt även namn som David Nattsson och Kenny Stavbom, sju av bilarna ur R5/Rally2 reglementet. Mattias Nyström toppar tabellen för 4wd Övriga där de Nationella ekipagen tävlar vid sidan om de internationella fabriksbyggda bilarna. Kim Nyden, Mikael Hallqvist och Mikael Holmgren är andra för klassen.

60-talet tävlande i Trimmat 2wd, andra klass ut är A-förarna där vi hittar Värmlänningen André Nygren, Smålänningen Christopher Zeijlon, hemmahoppet Hampus Jakobsson och Eskilstunas Robert Eriksson sent ut, de tillhör tabellens topp och seedas denna gång sist ut för bästa förhållanden, precis före de fyrhjulsdrivna ekipagen. Fjolårets mästare Patrik Åkerman är tillbaka, andra utmanare är Mattias Hallberg och Victor Bergsander.

MK Kindas Alexander Andersson går först ut bland B-förarna, han leder tabellen där han jagas av Erik Stenberg, Mathias Savela och Sixten Westman. Rasmus Holm, Linus Flodin och Kevin Möller bland utmanarna. Fredrik Karlsson, Robin Gustafsson och Richard Jonsson är de som startar först ur C-klassen, vidare bland de totalt 14 ekipagen namn som Madicken Swärdh, Marcus Svensson och Daniel Trygg.

Småländskt först i Appendix K, Vimmerby MS ekipagen, flerfaldige mästaren Kjell Fransson i Renault Alpine har klubbkompisen Morgan Olsson i Volvo 240 bakom. Roger Brenemark i Ford Escort MK2. Hemmaplan för före detta trafikpolisen Ruben Börjesson som ses i startfältet med Opel Ascona.

Ett 40-talet ekipage i den Otrimmade klassen "grupp F/N & VOC", hälften A/B-förare med Kent Larsson i Nissan Almera först ut. Arrangörsklubbens Daniel Suvala tvåa på vägen följt av Oscar Östlund. Andreas Hultström, Niklas Berglund, Gustaf Ekenved och Roger Karlsson är andra snabba namn ur klassen som alltid bjuder på täta och jämna kamper. Sista klass i rallyt är C-förarna med Suzukiåkarna Hugo Kahnborg och Lucas Axelsson i täten. Trea för klassen Wilmer Jonsson följd av Carl-Magnus Zetterlund. Namn som Tobias Bilfeldt och Hampus Lindqvist utmanar.

Gotlands MFBK som klubbadress för Linus Erixon som leder grupp E för A/B-förare, har hemmaföraren Alexander Broberg och Björkviks MC´s Håkan Johansson närmast bakom. För C-klassen kommer Sebastian Jahnson, Eddie Nord och Adam Johansson till start.

Hugo Carlberg inleder startfältet, en av tio i Ungdomsrally, klassen för dem med "övningskörning" på bagageluckan. Emil Fällman, William Israels, Alexander Nordahl, Ville Larsson och Linus Gustafsson Thor följer. Avslutar klassen gör Junior Jonsson, Arvid Thunström, Mikael Lund och Leo Johansson.
23-05-25 Tom Kristensson Motorsport avbryter ERC-programmet 2023
Det är med stor ledsamhet som Tom och co-driver Andreas Johansson nu väljer att avbryta tävlandet i ERC - European Rally Championship efter 3 deltävlingar, och därmed också avslutar samarbetet med Tagai Racing Technology och Citroën.
- Det finns olika anledningar till detta beslut. Allt ifrån en känsla, till större utmaningar i arbetet med budgeten på grund av situationen i världen just nu, samt en del annat, säger Tom.
- Så klart hade man hoppats på en perfekt känsla och en riktigt härlig säsong i ett fantastiskt mästerskap, men uppenbarligen så infinner sig inte den, tyvärr
- Jag har kämpat i så många år och lärt mig att aldrig göra något som inte känns 100% bra eller rätt. Detta med full respekt för alla inblandade, Teamet, Andreas, Pirelli, Citroën Racing och framför allt för min egen del, som jag väljer att göra så här.
- Det handlar verkligen inte om att jag inte vill köra rallybil. Viljan och glädjen finns där, men det behöver göras på rätt sätt. Det är så viktigt att det positiva överväger det negativa för att orka och kunna fortsätta, avslutar Tom.

Det är fortfarande många aktiviteter och händelser på gång och vi jobbar på en ny väg framåt.

Mitt i detta har det dykt upp en förfrågan från en person som varit väldigt involverad i min rallysatsning på olika vis. Det gäller att köra och synas, samt utvärdera olika saker i samband med Hovdalasprinten i Hässleholm redan den 3 juni, och som ingår i Rally-SM Grussprint.
Vi kommer därför komma till start i en av GN Motorsports Ford Fiesta Rally2 där.
- Detta kändes som en bra sak att göra i samband med denna situation och vi har därför valt att tacka ja till detta, säger Tom

Det är inga fler tävlingar planerade just nu utan vi får se hur framtiden utvecklar sig, nu kommer vi att köra och njuta av Hovdalasprinten, sen får vi se.

Vi vill ännu en gång rikta ett stort och varmt tack till alla inblandade!
23-05-25 GN Motorsport till start i Hovdalasprinten i Hässleholm
Vi kan med glädje presentera att vi kommer komma till start med 3 ekipage i Hovdalasprinten i Hässleholm den 3e juni som ingår i Rally-SM Grussprint.

Bil nummer 1?:
Tom Kristensson och Andreas Johansson som kommer till start i en av teamets Ford Fiesta Rally2. Tom har för några år sedan kört just dessa Ford bilarna i WRC2 och vi i teamet ser fram emot att se vad han kan prestera nu när han får prova de senaste uppdateringarna.
- Efter en vecka med tråkiga beslut så fick jag förfrågan av en person som varit väldigt involverad i min rallysatsning på olika vis. Detta gällde att köra och synas samt utvärdera olika saker i samband med Hovdalasprinten nästa helg. Så jag har tackat ja till detta och det känns som en bra sak att göra i samband med denna situationen, säger Tom.

Bil nummer 2?:
Mille Johansson och Johan Grönvall kommer till start i sin Ford Fiesta Rally4. Teamet gjorde sin första EM debut förra veckan i Polen, där man gjorde en imponerade insats.
- I tävlingen visade vi bra framfart och tempo och lyckades ta en sträckseger på fredagens första sträcka, vilket vi är nöjda med. Det ska bli kul att få köra i Sverige igen och denna gången med Rally4 och med noter vilket jag inte fått innan. Målet för tävlingen är att få till en så bra känsla och grundsetup inför nästa EM tävling i Lettland, säger Mille.

Bil nummer 3?:
Sist men inte minst, däremot yngst har vi Adam Grahn som även han kommer till start i sin Ford Fiesta Rally4 tillsammans med nya co-drivern Ditte Kammersgaard. Besättningen kommer att starta som föråkare.
- Sen avåkningen några veckor sedan har teamet gjort ett fantastiskt arbete och bilen är i nyskick, fullt redo för att tävlas med igen. Ska bli väldigt kul och känna på mitt och Dittes samarbete i bilen. Självklart är det även spännande att få starta en tävling här hemma i Sverige och nästan på hemmaplan. Men målet för tävlingen handlar enbart om att få tillbaka känslan vi hade i Estland, säger Adam.
23-05-22 EM-tävlingen 79th Rally Poland blev en stor besvikelse för Tom och Andreas
Det var med stora förväntningar som Tom Kristensson och co-driver Andreas Johansson tog sig ann den polska deltävlingen i årets Europamästerskap, men slutade i stor besvikelse efter olika problem redan tidigt i tävlingen.

Annars började det bra och som planerat. På fredagens kvalificeringssträcka blev det en 6.e plats i de ca 30 bilar stora fältet i ERC1, och möjlighet att välja ett bra startnummer när tävlingen startade. Även på den första sträckan på kvällen, superspecialen på Mikolajki Arena, blev det en 6:e plats.

Men redan tävlingens andra sträcka på lördagsmorgonen började problemen.
- Efter 2-3 km på den nästan 19 km långa sträckan fick vi punktering och vi stannade och bytte hjul, säger Tom.
- Vi gjorde det snabbt, på ca en och halv minut, men vi visste att vår teamkamrat Mads Östberg skulle komma inom 30 sekunder, så vi avvaktade och lät honom passera för att han inte skulle behöva ligga i dammet efter oss, vi hade ju redan förlorat mycket tid.
- Det var dock inte över med detta, efter en stunds körning gick ett stag i växelöverföringen sönder och jag kunde inte växla bilen, men lyckades få i 3.ans växel så vi kunde ta oss i mål på sträckan. På den efterföljande transporten lyckades vi göra en provisorisk lagning.
- På nästa sträcka hade en sten kommit fram, den såg inte så farlig ut på reken, men vi träffade den så olyckligt att en länkarm gick sönder, och då var det bara att parkera, säger en mycket besviken Tom
- Eftersom vi redan förlorat mycket tid, och skulle få maxtid på dagens resterande sträckor, tog vi och teamet ett gemensamt beslut att inte göra en omstart på söndagen. Möjligheten till att få några poäng i mästerskapet var ändå borta.
- Jag kan väl säga att humöret inte är på topp just idag, efter allt jobb och förberedelser, och att inte leverera till alla som stöder mej på olika sätt, men glöden för att köra rally finns kvar.
- Jag har under våren insett att de inte går att få ihop en budget för hela serien på grund av det tuffa ekonomiska läget och en svag krona, och hade därför redan tidigare tagit beslutet att inte köra nästa tävling i Lettland.
- Nu får vi sätta oss ner och ta en funderare på hur vi skall gå vidare med säsongen, men någon form av fortsättning skall det bli, avslutar Tom.

Tävlingen vanns något överraskande av lettländaren Martins Sesks före Hayden Paddon från Nya Zeeland och hemmaföraren och förra årets segrare Mikolaj Marczyk.
23-05-22 Mille Johansson tar sträckseger i EM-debuten
Rallyföraren Mille Johansson från Katrineholm körde under helgen sin första deltävling i Junior-EM i rally, när han och kartläsaren Johan Grönvall från Arvika körde Rally Poland i Polska Mikolajki. Mille och Johan fick en succéartad start när de vann den första sträckan i rallyt, och låg femma när de fick bryta med tekniska problem på söndagen.
– Helgen har vart rolig, lärorik och tuff. Tempot i klassen var som vi hade förväntat oss, vilket var högt. Vi gjorde det bästa vi kunde för att hänga med fartmässigt, vilket jag tycker att vi lyckades med helt okej, säger Mille.
– Målet med söndagen var att åka på max attack för att försöka klättra till en fjärdeplats, men vi tog i för mycket på sträcka tio och slog i en höbal ganska hårt. Efter det sänkte vi tempot för att behålla femteplatsen och säkra viktiga poäng i mästerskapet. Men så blev det inte, utan en drivaxel gick sönder 100 meter efter starten på sträcka 13.

Tävlingen var den första för Mille och Johan tillsammans och även den första av totalt fem deltävlingar i Junior-EM, där de tävlar för det Slovenska teamet IKsport i en Ford Fiesta Rally4.
– Jag tycker att allt har fungerat bra under hela veckan. Jag och Johan kommer bra överens, och vi lär oss mycket hela tiden. Vår däckstrategi har nu gjort att vi har två däck mer än dom andra till nästa tävling i Lettland. Körningen har också fungerat bra hela helgen, med en sträckseger direkt på sträcka ett och flera topptider, summerar Mille.
– Det har varit en tuff och intensiv helg med hårt arbete och långa dagar. Men en fruktansvärt roligt och lärorik helg, säger Johan. Enligt min mening så var det en väldigt bra EM-debut för både mig och Mille. Vi har visat att farten finns där, och satt bra tider på flera av sträckorna.

En tävling får räknas bort i poängsammanställningen, vilket gör att alla tävlingar framöver blir otroligt viktiga för Mille och Johan. Nästa tävling körs i Lettland den 17-18 juni, även den på grus.??
– Vi kommer sätta oss ner och analysera tävlingen, för att efter det kunna se vad vi måste göra för att komma tillbaka ännu starkare i Lettland, avslutar Johan.

Resultat: https://bit.ly/434pnoh
23-05-21 Stark EM-comeback för Dennis Rådström och Johan Johansson
I helgen gjorde rallyföraren Dennis Rådström, Torsby, tillsammans med kartläsaren Johan Johansson, Valdemarsvik, internationell comeback när de debuterade i den högsta klassen i Rally-EM i Polen tillsammans med teamet GN Motorsport i en fyrhjulsdriven Ford Fiesta Rally2. Rådström och Johansson gjorde en stark insats och slutade som 12:a totalt i det tuffa startfältet i Rally Poland.
– Vi har inte gjort ett misstag på hela helgen, och har en utvecklingskurva som pekat uppåt hela rallyt. Vi måste försöka inse att det är vår fjärde tävling i fyrhjulsdriven bil, och vi behöver mer erfarenhet för att hänga med i detta getingbo till mästerskap. Vi är just nu hack i häl med mittfältet, så nu ska vi komma till Lettland om en knapp månad med nya friska idéer, summerar Dennis.

– Jag har en väldigt god känsla efter denna helg. Vi har jobbat stenhårt tillsammans hela helgen, och framförallt har vi haft väldigt roligt. Det känns otroligt bra att få vara tillbaka på internationell nivå tillsammans med Dennis, och jag är mycket stolt över vad vi presterar trots ett längre uppehåll och i en ny bil, fortsätter Johan.

Rally Poland var den första tillsammans med nya teamet GN Motorsport där de är teamkollegor med den dubbla världsmästaren Pontus Tidemand, som slutade 13:e med 18 sekunder upp till Dennis och Johan.
– GN Motorsport har levererat en grym bil och mycket passion. Johan har som alltid varit fantastisk. Stort tack till hela teamet och mina partners. Nu laddar vi vidare, avslutar Dennis.

Nästa tävling för Dennis och Johan är Rally Liepaja i Lettland den 17-18 juni, följt av hemmatävlingen Royal Rally of Scandinavia i Värmland 7-8 juli.

Resultatlista: https://bit.ly/434pno
23-05-21 Composed Sesks takes commanding victory in Poland
Latvia's Marti?š Sesks claims second career FIA European Rally Championship victory with dominant performance at ORLEN 79th Rally Poland

Marti?š Sesks charged to his second ERC victory after he fended off and then pulled clear of title leader Hayden Paddon to win on Sunday (21 May).
With Renars Francis co-driving his Team MRF Tyres-entered Škoda Fabia RS Rally2, Sesks completed Saturday’s opening leg 8.2sec ahead of Paddon.

Although Sesks initially appeared to be on the defensive when his BRC Racing Team rival won Sunday’s opening test to narrow the gap to 7.4sec, it wasn’t long before the 23-year-old Latvian sprinted clear to win ahead of Paddon by 39.6sec.

“It feels really special, doing it at home is one story in front of a home crowd, but doing it here in Poland is completely different, it shows the car, the team, the tyres, we're all ready to fight,” said Sesks, who moves into second position in the provisional standings, 37 points behind early pacesetter Paddon. “It feels so good to be driving for such a good team with such a good car. It's a pleasure and to be able to perform at such a high level it's really good. Everyone wants to make a statement but in our minds we want to keep our heads down and just do our work.”

Paddon’s high-paced endeavour on SS9 came at a cost as he completed the stage with a damaged front-right tyre, which would have a major bearing on the outcome of the victory fight. With only one spare Pirelli on board his Hyundai i20 N Rally2, Paddon had to make a tough decision.

“We either kept pushing like we were doing but then you risk another puncture and you retire,” he said. “When you’re thinking about the championship and the points on offer it’s about playing the smart game and that’s the decision we had to make.”

After setting a succession of top three stage times, Michelin-equipped Miko Marczyk completed the podium on his home round of the ERC having won the event last year.

“I am very happy because probably our pace was better than last year when we won the rally,” said the Škoda Fabia RS Rally2 driver. “If someone told me before the race I would finish between Hayden Paddon and Mads Østberg I would say for sure it’s perfect. The best guy won the rally.”

Josh McErlean (Hyundai i20 N Rally2) started Sunday’s action 1.5sec ahead of Mads Østberg in the battle for fourth, only for a high-speed spin 1.6km from the start of SS13 to drop him to seventh, poor reward following a strong performance from the Motorsport Ireland Rally Academy driver. Østberg won the Power Stage on his way to finishing fourth in his MRF Tyres Dealer Team Citroën C3 Rally2.

Overnight set-up changes designed to stop Mikko Heikkilä having to “fight with the car” transformed the Finnish champion’s prospects as he moved up from eighth at the start of the day to fifth in the overall ranking aboard his Michelin-equipped Škoda Fabia Rally2 Evo.

Mathieu Franceschi completed the top six after his cautious approach to Sunday afternoon’s stages paid dividends for the young French driver, who marked his 24th birthday by scoring his first Power Stage points in fourth in another Michelin-shod Fabia Rally2 Evo.

Simone Tempestini followed McErlean home in eighth, while Erik Cais finished in a confidence-boosting ninth followed by European champion Efrén Llarena.

Filip Mareš scored ERC points for the second event running in 11th having lost more than 40sec rolling on Saturday morning. Dennis Rådström finished 12th on his first ERC event aboard a Rally2 car with his GN Motorsport team-mate Pontus Tidemand placing 13th after a spin and reverse on SS14. Grzegorz Grzyb was next up in 14th closely followed by Simone Campedelli who hit back from going off into a field on SS14. British champion Osian Pryce placed 16th on his ERC debut.

Andrea Mabellini was eighth when he went off the road into haybales on SS13 and rolled. He eventually regained the road but retired shortly afterwards. The Italian had never driven on high-speed gravel stages in a Rally2 car making his late exit tough to take.

Poland additionally hosted the opening round of the FIA Junior ERC season, seeing 16 contestants from three continents take to the start line exclusively on Hankook tyres. Contesting in front-wheel-drive machinery, the category experienced a high attrition rate on the heavily rutted stages.

Previous experience proved vital with 2022 debutant Ole Nore of Norway securing victory in his Renault Clio Rally4, 1min 2.1sec clear of fellow returnee Norbert Maior of Romania in a Peugeot 208 Rally4. Swede Victor Hansen rounded out the top three, bringing his Peugeot 208 Rally4 home 1min 26.6sec down on Nore.

The ERC’s three-event tour of high-speed gravel events continues next month when Tet Rally Liepaja hosts the fourth round of the ERC season from 16 - 18 June.

FINAL STANDINGS:
1. M Sesks / R Francis LAT Škoda Fabia RS 1hr 34min 57.8sec
2. H Paddon / J Kennard NZL Hyundai i20 N +39.6sec
3. M Marczyk / S Gospodarczyk POL Škoda Fabia RS +1min 4.9sec
4. M Østberg / P Barth NOR Citroën C3 Rally2 +1min 12.9sec
5. M Heikkila / S Vaaleri FIN Škoda Fabia Rally2 Evo +1min 16.7sec
6. M Franceschi / J Escartefigue FRA Škoda Fabia Rally2 evo +1min 29.6sec

FIAERC.com


23-05-21 Tidemand hade motvind i Polens EM-rally
Det blev ingen drömhelg för Pontus Tidemand och kartläsaren Julia Thulin i det polska EM-rallyt. Efter tre tuffa tävlingsdagar på de mjuka, sandiga och snabba vägarna checkar de in på en 13:e plats. - Jag vet att vi kan bättre, kommenterar Pontus.

Efter en bra start på fredagskvällens superspecial var de bara tre sekunder från ledningen. Men en tuff lördagsförmiddag gjorde att de snabbt tappade tid. Eftermiddagen blev desto bättre och Pontus uppvisade en fin körning och en bra satsning.
- Det var svårt att hitta rätt och förmiddagen blev motig för oss. För mig var det första gången på de här sträckorna så det blev nästan som att köra en tredje recce, medans de flesta av konkurrenterna har tävlat här förut. Men på andra varvet kände vi oss mer hemma och jag kunde köra lite mer som jag är van och även om det inte påverkar resultatet gör det mycket för känslan, säger Pontus.

Inför söndagen vände man startordning på de 15 första bilarna, vilket innebar att Pontus fick gå ut redan som fjärde bil på vägen.
- Det var väldigt halt och vi fick göra en hel del road cleaning. Inte lätt, men i vår position handlade det inte om att jaga placering utan att göra det bästa av körningen. Andra loopen gick bättre idag också trots att vi hade en incident med några höbalar och förlorade extra tid, berättar Pontus.

Tillslut kunde de knyta ihop Rally Poland på plats nummer 13 och trots att erfarenheten är betydelsefull, är Pontus långt ifrån nöjd med resultatet.
- Jag vet faktiskt inte hur jag ska känna om jag ska vara ärlig. Jag är såklart väldigt tacksam för att vara här och att få köra, all körning är ju jättebra, och det är erfarenhet för teamet, för mig och för Julia. Men jag vet att vi kan bättre än så här och vi vill mer än så här. Det skaver. Men vi ska analysera och titta på varenda detalj tills vi hittar rätt recept för nästa tävling. Det här resultatet var inte vad vi kom hit för men vi blickar framåt och inte bakåt, sammanfattar Pontus.
23-05-21 Info inför Gästabudstrofen 3 juni
SMK Nyköping kan stolt presentera årets huvudpartner till deltävling två i Svenska RallyCupen. "Sörmlands Gräv & Transport Gästabudstrofén" är nu det officiella namnet på tävlingen 2023.

SMK mönstrar 40km special fördelat på 5 SS. Som vanligt bjuder vi på mycket fina vägar som är riktigt omväxlande i karaktär. Dessa vägar har allt som en bra rallytävling ska ha!

Hög tid att anmäla sig nu alla ni som vill vara med och fightas om poängen i SRC, Racepart 1300 RallyCup och Stockholms DM.

Nyhet!!
För er som vill åka lokalt och vara med från början så ingår Sörmlands Gräv och Transport Gästabudstrofén som deltävling i nystartade Södermanland / Västmanlands DM!! 6 st tävlingar i distriktet under 2023 ska kora distriktsmästare i de olika klasserna!

Då denna DM info är sent ute och ej med i inbjudan så erbjuds alla åkare i distriktet att efteranmäla sig utan efteranmälningsavgift.

Välkomna till Sörmlands Gräv & Transport Gästabudstrofén!
Organisationskommttén SMK NYKÖPING.

https://www.raceconsulting.com/rally/anmalan/listor/lista.jsp?tavling=1474&urval=granskaddeltar
23-05-20 Young talents assemble: 10th Junior ERC season set for take-off in Poland
Hankook-equipped youngsters ready for action, FIA Junior WRC prize drive on offer to the eventual champion.

Sixteen of the sport’s most promising young talents will assemble on ORLEN 79th Rally Poland this week (19 - 21 May) when season 10 of the FIA Junior ERC Championship begins.

Providing the ultimate platform of progression for drivers stepping up from national to international level, Junior ERC is for under 27s at the start of the year competing in Rally4 or Rally5 cars on Hankook tyres, the championship’s new official tyre supplier from 2023.

As well as the kudos of winning a coveted FIA title, a fully funded drive in the 2024 FIA Junior WRC Championship, supported by M-Sport Poland, is up for grabs for the eventual champion.

The 16 potential FIA World Rally Championship winners of the future have travelled from three continents to compete in Junior ERC, which features three events on gravel and three on asphalt to give drivers experience of both surfaces as they build their knowledge.

Of the 16, only six have previous Junior ERC experience, which will help to make the 10th Junior ERC season an exciting level playing field.

Unlike in Junior WRC, car and team choice is not restricted with M-Sport (Ford), Opel, Peugeot and Renault powering the Junior ERC contingent, while the ASNs of Germany, Ireland, Italy and Sweden are among those actively supporting drivers with financial assistance or otherwise.

Iain Campbell, the ERC Manager for WRC Promoter GmbH, said: “It says a lot about the appeal of Junior ERC that such a talented group of drivers with varying levels of experience have signed up for the 2023 season, the championship’s 10th and the first with the support of new tyre partner Hankook. While the fantastic prize of a Junior WRC drive in 2024 awaits the eventual champion, the focus of Junior ERC is always about providing that first step on the international ladder for those drivers moving up from national level. As well as gaining experience on asphalt and gravel, we’re supporting every event with a training and development programme designed to equip the Junior ERC drivers with essential skills for the future.”

Meet the Junior ERC class of 2023
Simon Andersson: After qualifying for the FIA Rally Star European Final, Swede Andersson, 21, is preparing for his first taste of Junior ERC action in 2023. He’s he son of Mats Andersson, the British champion in 2000.

Roberto Daprà: Entering his second Junior ERC season, the 22-year-old is part of the ACI Team Italia talent-backing initiative. He finished fifth in 2022 and has marked himself out as one to watch by winning the ERC4 class on the overall ERC season opener in Portugal.

Victor Hansen: Hansen, 23, travelled from his native Sweden to Hungary in 2021 to check out Junior ERC, liked what he saw and signed up for a full campaign in 2022.

Patrik Herczig: Son of outright ERC podium finisher Norbert Herczig, the Hungarian, 20, built up his initial ERC experience with a Clio Trophy by Toksport WRT campaign last season when he finished third in the standings.

Miko Jalava: The 26-year-old Finn is swapping the rear-wheel-drive Toyota he used to win his national junior crown in 2022 for a Ford Fiesta run by the Czech Sparrow Racing team for what he’s called a “dream come true” opportunity in Junior ERC.

Mille Johansson: Steps up to the ERC on the back of a season in the Slovenian championship where he claimed three podiums, plus a stage win on his first outing on asphalt. Pontus Tidemand, a former Junior WRC champion, mentors his 18-year-old compatriot.

Alfred Kramer: The Austrian, 25, who competes under a Croatian licence, started out in circuit racing but will transfer experience gained in the Croatian championship to the ERC.

Norbert Maior: Co-driven by sister Francesca, at 24, Maior is one of the more experienced members of the Junior ERC pack and a podium finisher in the category in the past.

Max McRae: Born in Scotland but brought up in Australia, the 18-year-old is the grandson of ERC event winner Jimmy McRae, son of Alister and nephew of the late Colin. When he’s not competing, McRae instructs at a rally school.

René Noller: A second-generation driver from Germany, Nolller, 20, is supported by ADAC Stiftung Sport and the DMSB, the German ASN. He sampled Junior ERC competition on Rally Islas Canarias last season.

Ola Nore: The Norwegian, 22, started his Junior ERC adventure in a Renault Clio Rally5 in 2020 and begins his 2023 bid armed with a Clio Rally4 – plus ever-increasing experience.

Aoife Raftery: With support from the Motorsport Ireland Rally Academy, Raftery, 22, is embarking on her first season of international-level competition.

Timo Schulz: Newcomer Schulz’s Junior ERC drive is his prize for winning the ADAC Opel e-Rally Cup last season. Rallying runs in the 23-year-old’s family with his father and mother driving and co-driving respectively.

Patrice Spitalier: Along with co-driving twin brother Nicolas, Spitalier, 25, is the first Mexican to compete in Junior ERC as part of the Escudería TV4 Guanajuato initiative, which supports young drivers from his country.

Mattia Zanin: Zanin is a new addition to the ACI Team Italia squad, which also includes Roberto Daprà (see above). The 21-year-old has claimed several class titles in his homeland.

Fabian Zeiringer: The Former professional alpine ski racer, 27, is in his third season of rallying but his first and last in Junior ERC as the Austrian will be too old to compete in the championship next year. He’s therefore vowed to make the most of the opportunity.

Junior ERC Calendar 2023:
ORLEN 79th Rally Poland: 19 - 21 May (Gravel)
Tet Rally Liepaja: 16 - 18 June (Gravel)
Royal Rally of Scandinavia: 6 - 8 July (Gravel)
Rally di Roma Capitale: 28 - 30 July (Asphalt)
Barum Czech Rally Zlín: 18 - 20 August (Asphalt)
IV. Rally Hungary: 6 - 8 October (Asphalt)

Previous champions
2022: Laurent Pellier (France) Opel Adam Rally4
2021: Jean-Baptiste Franceschi (France) Renault Clio Rally4
2020: Ken Torn (Estonia) Ford Fiesta Rally4
2019: Efrén Llarena (Spain) Peugeot 208 R2
2018: Marti?š Sesks (Latvia) Opel Adam R2
2017: Chris Ingram (Great Britain) Opel Adam R2
2016: Marijan Griebel (Germany) Opel Adam R2
2015: Emil Bergkvist (Sweden) Opel Adam R2
2014: Stéphane Lefebvre (France) Peugeot 208 R2

: FIAERC.com
23-05-18 Vallentuna MK ställer in YRC-Sprinten 4 juni
Vallentuna MK har tidigare bjudit in till YRC-Sprinten 4 juni. I år tänkt att köras på övnings och skjutfältet vid Kungsängen. Efter att säkerställt att det fungerade med Livgardets planerade verksamhet gjordes det i november ansökan till Fortifikationsverket som är markägare. Efter att Länsstyrelsen remisshanterat och lämnat klart, har väntan varit på att få medgivande från Fortifikationsverket samt till vilken kostnad uthyrningen sker. I och med att Vallentuna MK tidigare har genomfört liknande arrangemang och vet att det kan ta tid, så har planeringen fortsatt. Den 17 maj kom medgivandet med en prislapp om 50 000 kr för upplåtelsen (Vallentuna MK återställer), vilket är en femdubbling från förra gången.

Motiv till prisnivån är att upplåtelsen sker till marknadsmässiga villkor samt så att myndighetens kostnader täcks av nyttjanderättsavgiften. Fortifikationsverket har heller inget formellt uppdrag att upplåta försvarsfastigheter för allmänheten.

Vallentuna MK inser att det med den kostnadsbilden inte finns utrymme för genomförande av YRC-Sprinten 2023 utan ställer in tävlingen och riktar in sig på andra marker kommande år och hoppas att Fortverket i framtiden förändrar sin prisidé.

Tävlingsledare Stefan Jägerhult
23-05-18 Fartfylld EM-helg väntar Tidemand
Pontus Tidemand är redo för sin andra deltävling i årets Rally-EM och det är Rally Poland som står näst på tur. Som ett av årets snabbaste rallyn är det inget annat än målmedvetenhet och fullt fokus som gäller.

Pontus Tidemand gjorde sin EM-debut tillsammans med GN Motorsport och MRF Tyres Dealer Team för två månader sedan i Portugal och fick en trubbelkantad start på mästerskapet. Han stod enligt planen över deltävling nummer två på Kanarieöarna, men nu är han tillbaka för att ta revansch i FIA European Championships tredje deltävling.
- Jag hoppas att vi har lämnat problemen bakom oss och får bättre flyt i helgen. Vi måste sikta på att plocka poäng och komma in i matchen, säger Pontus, som denna säsong har sällskap av kartläsaren Julia Thulin i högerstolen.

Med premiär redan 1921 är det polska rallyt världens näst äldsta rally, efter Monte Carlo-rallyt, och har ingått i världsmästerskapet flera gånger under åren. Det är främst känt för de höga hastigheterna och som en del av EM-kalendern bjuder de förare såväl som publik på ERC-seriens kanske snabbaste utmaning.
- Det går undan, det kan jag lova. Man får lägga mycket krut på att ha så perfekta noter som möjligt eftersom tveksamheter kostar tid. Vägarna är snabba och rytmiska, men det tar hårt på dem och det gör det ofta tufft frampå dagen och det gäller att hålla fokus, berättar Pontus, som kört rallyt som VM-deltävling tre gånger tidigare, varav två resulterat i pallplats.

Staden Mikolajki, tre timmars bilkörning från huvudstaden Warszawa, har varit värdstad för eventet sedan 2005 och det var även då som tävlingen gick från asfaltrally till grusrally. Tävlingen består i år av 16 specialsträckor på sammanlagt 182 kilometer och efter starten på fredag sträcker sig Rally Poland tre dagar framåt och avgörs sent på söndag eftermiddag.

23-05-17 ERC home hero Marczyk preparing to drive flat out for Pole position
Local star faces ERC's giants to defend ORLEN Rally Poland crown.
It’s foot to the floor time in the FIA European Rally Championship this week (19 - 21 May) with Poland’s high-speed gravel stages providing the latest challenge for the ERC stars and their cars.

And with the ERC turning 70 this season it’s only fitting that the second oldest rally in the world is part of the 2023 schedule, kicking off a three-event run of flat-out gravel events.

Based in the Masurian lake district town of Mikolajki, a three-hour drive north of the capital Warsaw, ORLEN 79th Rally Poland has attracted a packed entry – including 58 ERC-registered crews – with a 16-stage, 182.06-kilometre route in store.

After claiming a highly emotional and popular home win in 2022, 27-year-old Miko Marczyk is firmly in contention for a repeat victory in his Michelin-equipped Škoda Fabia RS Rally2.

“Last year the level of competition was high but now the level will go up because the big boys from the WRC, like Mads Østberg and Hayden Paddon, will be on the stages,” he said. “This is very important for me to compare myself with top drivers of the world on our stages, which are mainly a lot of fourth and fifth gear, a lot of straights and very fast corners. But even if we are slower than them we can develop and improve a lot with this comparison.”

Rally Poland also forms the opening round of the Hankook-equipped FIA Junior ERC Championship, which is giving 16 young talents the opportunity to build their experience for future career progression in Rally4 and Rally5 cars.

Step into the unknown for Europe’s top talents
The 79th running of Rally Poland will be a step into the unknown with the new Barczewo and Biskupiec stages located west of Mikolajki forming part of the Sunday route and coming complete with a “good, hard gravel surface” according to the event organisers.

At 18.58 kilometres, Swietajno, which is run twice on Saturday, is the rally’s longest while tweaked versions of Markowskie and Wieliczki are included on the itinerary, which also features the purpose-buillt Mikolajki Arena super special stage when drivers battle in pairs.

Quality and quantity: strong ERC entry is Poland bound
Fifty-eight crews will be in contention for FIA European Rally Championship points with the total 62-car main entry including 31 Rally2 cars, 16 Junior ERC drivers and the international-level debut of the all-new Renault Clio Rally3, which will go up against the Ford Fiesta Rally3 Evo from M-Sport Poland.

Other entry highlights include ERC points leader Pirelli-equipped BRC Racing Team Hyundai driver Hayden Paddon, who scored two podiums during Poland’s tenure as a round of the FIA World Rally Championship and has flown from his native New Zealand, where he was a winner on a national championship event last weeknd. Defending ERC title winner Efrén Llarena drives for Team MRF Tyres, while Tom Kristensson is the reigning Polish champion.

FIAERC.com
23-05-17 Dennis Rådström och Johan Johansson redo för internationell rallycomeback
Till helgen är Dennis Rådström, Torsby, och Johan Johansson, Valdemarsvik, tillbaka på den internationella rallyscenen. Två år efter deras senaste äventyr i Kroatiens VM-rally står de på startlinjen i helgens EM-deltävling i Polen, i den högsta klassen tillsammans med svenska mästarteamet GN Motorsport i en Ford Fiesta Rally2.

Dennis och Johan gör i år en internationell satsning, där de kör tre grustävlingar i den högsta klassen i EM. Man inleder i Polen följt av Litauen i juni och avslutar med tävlingen Royal Rally of Scandinavia på hemmaplan i Värmland i juli.
– Det ska bli riktigt spännande. Det är pojkdröm att få tävla på den här nivån igen. Vi har en riktigt bra känsla i teamet, och vi ska börja vår resa tillsammans nu. Så vi tar steg för steg i utvecklingen. Polen har riktigt roliga vägar, så vi ska bara njuta, säger Dennis.

Tävlingen körs i nordöstra Polen i Mikolajki, samma tävling som Dennis och Johan tog sin första internationella pallplats i när tävlingen ingick i Junior-VM 2017.

EM har i år matchat ett startfält i absolut världsklass, med två svenska juniorvärldsmästare i Tom Kristensson och teamkollegan Pontus Tidemand i GN Motorsport. Men även VM-vinnare som Mads Østberg, Norge, och Hayden Paddon, Nya Zeeland. Nästan hela europaeliten finns representerade i den 31 bilar stora fyrhjulsdrivna klassen.
– Det är riktigt kul att äntligen få vara tillbaka tillsammans med Dennis och tävla internationellt igen. Att få göra detta i en Rally2-bil är något vi båda drömt om en längre tid. Polen är en tävling vi gillar. Vi har goda minnen från sist vi var här 2017. Sedan blir det såklart helt nytt i en fyrhjulsdriven bil, men vi ska se till att ha det riktigt kul och verkligen njuta denna helg, säger Johan.

Rally Poland avgörs över totalt 16 sträckor. Tävlingen startar på fredag 19/5 med en shakedown-sträcka, det sista fullfartstestet inför tävlingen. Efter det väntar en publiksträcka i Mikolajki under fredagskvällen. På lördag körs sju sträckor, och ytterligare åtta sträckor avslutar tävlingen på söndag. Hela tävlingen sänds live av Rally-EM via streamingtjänsten www.Rally.TV. Totalt 13 svenskar deltar i tävlingen.

Resultat, tidsschema och startlista: https://bit.ly/434pnoh

23-05-17 Tom Kristensson till 79th Rally Poland med positiva minnen i bagaget
I helgen gör Tom med co-driver Andreas Johansson sin tredje start i EM-tävlingen 79th Rally Poland, med Tagai Racing Technology i deras Citroen C3 Rally 2 bil. Tom har positiva minnen med sig från de två tidigare tävlingarna. 2018 vann han tillsammans med Henrik Appelskog Junior-EM klassen med Opel Junior Rally Team och förra året tog han och Andreas andraplatsen totalt i en Hyundai R5 för teamet Kowax 2BRally.

Tävlingen, som är en av de mest anrika i Europa, är årets tredje deltävling i EM, och avgörs i det natursköna sjödistriktet Masurian i nordöstar Polen, med Mikolajki som huvudort. 16 erkänt snabba specialsträckor på totalt 182 km skall köras, med start med en så kallad superspecial, Mikolajki Arena på fredag kväll, och avslutning söndag kväll.
- Eftersom området till stor del är gammal sjöbotten blir vissa sandiga partier lösa och uppkörda, men totalt sett är det fina sträckor som jag trivs på, säger Tom
- Det var tufft på Gran Canaria, men väldigt lärorikt och jag är väl inte helt nöjd med resultatet, men all erfarenhet är bra, så det tar jag med mej.
- Därför ser jag med tillförsikt fram mot helgens tävling, och framför allt att det skall bli sjukt kul att köra tävlingen, den positiva sidan av att hålla på med rally är att tävla
- Idag (onsdag) har vi kört Pre Event Test här i Polen och jag tycker vi fick till en bra balans i bilen. Det var blöt efter regn, men det blir nog inte liknade förhållande på tävlingen, då det förväntas uppehållsväder och delvis sol på lördag och söndag.

Motståndet håller även här av hög klass, även om en del asfaltspecialister hoppar över tävlingen, bl.a. segraren på Gran Canaria, fransmannen Yoann Bonato. EM-ledaren Hayden Paddon, trean Efrén Llarena och fyran Mads Östberg finns på plats, liksom förra årets segrare, hemmaföraren Miko Marczyk. Ytterligare två svenska ekipage finns med i anmälningslistan, och som får räknas som aspiranter på topplaceringar. Pontus Tideman med Toms klubbkamrat i SMK Hörby, Julia Thulin som co-driver, och Dennis Rådström, båda i Ford Fiesta från skånska GN Motorsport. Totalt är det 30 anmälda i den högsta klassen ERC1.

Bland de 16 anmälda i Junior-EM, ERC4, gör SMK Hörbys Victor Hansen säsongsdebut, och debut i junior EM gör Eslövs Simon Andersson med Jörgen Jönsson från SMK Hörby vid sin sida.

23-05-17 Mille Johansson laddad för debut i Rally-EM
Förra veckan tog den nu 18-årige Mille Johansson från Katrineholm körkort. Denna helgen debuterar han och Värmländske kartläsaren Johan Grönwall i Rally-EM för juniorer i Polen.
– Känslan inför helgen är spänd. Jag är taggad på att ta mig an den europeiska eliten i rally. Det är kul att säsongen äntligen drar igång igen efter en lång vila, och vi kommer väl förberedda, säger Mille Johansson, och fortsätter:
– En EM-start har alltid varit en dröm, och som nu går i uppfyllelse tack vare alla samarbetspartners och sponsorer. Det ska bli riktigt kul och framförallt fränt att få köra rally på den här nivån.

Förra året gjorde Mille internationell rallydebut, då endast 16 år gammal, i det Slovenska mästerskapet. Där samlade man på sig mycket välbehövlig erfarenhet inför årets satsning på Rally-EM, där Mille tävlar för det Slovenska teamet IKsport Racing i en tvåhjulsdrivet Ford Fiesta Rally4.

Helgens premiär i Junior-EM körs i Mikolajki i nordöstra Polen på några av världens snabbaste grusvägar. I juniorklassen, för tvåhjulsdrivna bilar, kommer 16 ekipage till start.
– Det kommer bli tufft med många snabba ekipage, och framförallt deras tidigare erfarenheter från dessa vägar som vi inte har. Men utmaningen ligger också i att få till bra noter, och en bra känsla i bilen är superviktigt när det går så pass fort som det gör, fortsätter Mille.

Tävlingen blir den första tillsammans för Mille och nya kartläsaren Johan Grönwall från Arvika. Duon har kört test ihop inför tävlingen, och man har hittat en bra känsla i samarbetet.
– Jag är laddad, och har lagt ner mycket tid inför denna tävlingen innan avresa. Så jag känner mig redo, säger Johan. Att få åka EM känns för mig väldigt stort. Det är mycket nytt som jag inte varit med om tidigare hemma i Sverige. Att läsa karta har jag ju gjort tidigare, men just förberedelserna och många små detaljer som kan göra stor skillnad är nytt för mig. Men jag tror vi har koll på det mesta, så det kommer bli en bra EM-debut.

I klassen ställs Mille och Johan bland annat mot svenskarna Viktor Hansen/Viktor Johansson och Simon Andersson/Jörgen Jönsson. Men också snabba Italienaren Roberto Daprà och Australiensiske Max McRae, brorson till den legendariske världsmästaren Colin McRae.
– Målsättningarna med helgen är att bygga erfarenhet på dessa speciella vägar, och hitta en bra känsla på gruset. Eftersom detta blir min första tävling på grus i en Rally4-bil, samtidigt som detta också är min och Johans första tävling tillsammans, avslutar Mille.

Rally Poland avgörs över totalt 16 sträckor. Tävlingen startar på fredag 19/5 med en shakedown-sträcka, det sista fullfartstestet inför tävlingen. Efter det väntar en publiksträcka i Mikolajki under fredagskvällen. På lördag körs sju sträckor, och ytterligare åtta sträckor avslutar tävlingen på söndag. Hela tävlingen sänds live av Rally-EM via streamingtjänsten www.Rally.TV.

Totalt 13 svenskar deltar i tävlingen, bland annat juniorvärldsmästarna Pontus Tidemand och Tom Kristensson.

Resultat, tidsschema och startlista: https://bit.ly/434pnoh

23-05-08 Carlberg vände tuff start till en fantastisk avslutning
Calle och Torbjörn Carlberg går i år för seger i ADAC Opel e-Rally Cup Powered By GSE och behövde en bra start i tyska Rally Sulingen. Tyvärr råkade man ut för en punktering 6km från mål på förstasträckan som gick på det övergivna militärområdet IVG. Man tappade här 53s till Fransyskan Sarah Rumeau. Även på sträcka två strulade det då Carlberg behövde köra om två bilar och tappade dyrbar tid.

”Självförtroendet och motivationen var i botten på fredagkvällen. Jag ville egentligen bara packa ihop och åka hem. När man bryr sig så mycket om det man gör är det tufft att hantera sånt här ibland och jag är väldigt glad att ha med mig pappa Torbjörn i högerstolen för att nollställa mig ibland och fokusera på rätt saker. Vi bestämde oss för att börja jaga”

Och jaga gjorde man. Med en sträckseger på första lördagsträckan fortsatte man i samma tempo. Man lyckades plocka 4 placeringar under morgonloopen och låg inför lunchservice 5:a. Ganska mycket tid upp till ett podium och det såg tufft ut att kunna plocka. Ännu tuffare blev det på ss7 där Carlberg kom ikapp Österikaren Pröglhöf som kört punktering. Man tappade ytterligare dyrbar tid och med endast två sträckor kvar behövde ett mirakel ske. Som tur var så skedde ett mirakel, Carlberg fick feeling och laddade stenhårt på powerstage där man lyckades klättra förbi och bli 3:a samt få fulla powerstagepoäng.

Detta betyder att man nu har 27 poäng på delad andraplats med Fransmannen Terrance Callea och ligger bara 3 poäng bakom fjolårskonkurrenten Max Reiter.
”Jag är så stolt över vad vi gjorde på lördagen. Vi visade att vi var snabbast och lyckades vända en tung start till en bra tävling. Om inte om hade funnits så kan man ju fantisera vad som hade hänt, men så är det i rally. Det vi kan göra nu är att fokusera framåt till Rallye Du Chablais i Schweiz om 4 veckor. Dessutom krävs ganska stort arbete för att lösa resterande del av budgeten. Tack till alla som gör detta möjligt! Tillsammans är vi starka”
23-05-07 Bonato aces the asphalt to win Rally Islas Canarias
Frenchman masters changing conditions to claim second FIA European Rally Championship triumph.

Yoann Bonato is a two-time winner in the FIA European Rally Championship after a sublime drive to victory at Rally Islas Canarias on Saturday.

With fellow Frenchman Benjamin Boulloud co-driving, Bonato started leg two 11.0sec in front of European championship leader Hayden Paddon. He eventually triumphed by 36.9sec following a day dominated by the changeable weather conditions – and some seriously close competition throughout the field.

Paddon extended his title advantage in second place with defending European champion Efrén Llarena coming home third. Jon Armstrong claimed FIA ERC3 honours and Bendegúz Hangodi inherited the FIA ERC4 victory after long-term leader Roberto Daprà retired, while Michelin was the winning tyre.

Bonato grew his relatively narrow overnight margin to 12.8sec by winning Sunday’s opener before he trounced his rivals with a stunning run through the 27.74-kilometre Moya – Valleseco test, which featured dry, damp and full wet sections plus fog in places.

At the wheel of a Citroën C3 Rally2 fitted with four medium compound Michelin tyres, Bonato was 11.3sec faster than the next quickest driver but a whole 19.4sec quicker than Paddon to move 32.2sec clear in the battle for top spot on round two of the 2023 ERC season.

Bonato made further progress with his third consecutive fastest time of the leg on SS10 to return to the midday service halt at the Estadio Gran Canaria leading by 34.3sec. Although his tally of stage wins would stop at seven out of a possible 13, Bonato’s victory was never in doubt.

“We did our best but the car and tyres were also perfect and I am very happy,” said Bonato, who scored his first ERC win in Catalunya last October. “We were with the medium-compound Michelin tyre for all the first loop and for these [weather] conditions it was perfect.

“You never know with the weather what will happen but we took one spare [hard compound] tyre this morning because we understood there would only be damp parts and not in all special stages. This is a beautiful rally and this makes it easy to be fast here. And when it’s like this you don’t want the rally to stop, you want to keep going for the next few days.”

Bonato’s only obvious cause for concern was at the start of SS8 when he forgot to activate stage mode, meaning he wasn’t at flat-out pace initially although he quickly rectified the error and went fastest.

Paddon’s capture of second place, which included one stage win, means the Pirelli-equipped New Zealander remains in front in his bid to take the European title in the ERC’s 70th-anniversary season.

“The most difficult thing was the tyre decision when the weather is so changeable,” said Hyundai-powered Paddon. “If you’re not in the championship hunt you can take a risk [with the tyre choice] but we had to cover every eventuality and that meant it was a compromise.

“We took the safe option. We dropped a lot of time on the second stage [of the morning] but, to be honest, we were never chasing Yoann today anyway and were happy to maintain position. The car was perfect and this is a good result.”

Hampered by running through the rain-hit SS8 on hard-compound tyres, Llarena (Team MRF Tyres) beat a charging Iván Ares to the final podium place by 15sec.

Simon Wagner started leg two in 16th after a confidence-light Friday. And while he still wasn’t happy with his performance nor his car set-up, the double Austrian champion charged through to fifth place in the final order courtesy of one stage best.

Saddled by persistent understeer, Andrea Nucita finished sixth having jointly led after two stages. With his time penalty for a late check-in at midday service on Friday rescinded, Mathieu Franceschi finished a strong seventh.

Marti?š Sesks battled illness and pace notes not entirely to his liking to finish eighth with José Antonio Suárez and Grzegorz Grzyb completing the top 10.

The FIA European Rally Championship switches back to gravel for ORLEN 79th Rally Poland from 19 - 21 May. Like Bonato, life moves fast in the all-action ERC.

Overall Classification:
1. Y Bonato / B Boulloud FRA Citroën C3 1hr 55min 5.8sec
2. H Paddon / J Kennard NZL Hyundai i20 N +36.9sec
3. E Llarena / S Fernández ESP Škoda Fabia RS +52.7sec
4. I Ares / J Pintor ESP Hyundai i20 N +1min 7.6sec
5. S Wagner / G Winter AUT Škoda Fabia RS +1min 13.1sec
6. A Nucita / R Pollet ITA Hyundai i20 N +1min 15.0sec

Drivers' championship (after round 2 of 8):
1. H Paddon 58pts
2. Y Bonato 47pts
3. E Llarena 34pts

23-05-07 Soligt, dammigt och spännande när Götenerundan inledde Svenska
RallyCupen
205 ekipage startade Götenerundan som arrangerades av Götene MK under lördagen, vårsol och stora skaror åskådare letade sig ut i skogarna runt de fyra specialsträckorna när Svenska RallyCupen körde premiär.

Kalle Gustafsson startar året i en Ford Fiesta Rally4, har Magnus Nilsson i högerstolen och de öppnade med två sträcksegrar och gick till service som ledare. 1,1 sekund skiljde till fjolårets vinnare, Christoffer Haglund.

Ut från serviceplatsen vid Götene Folkets Park utökade Kalle ledningen med 2,5 sekunder på ss3. Sista sträckan, en kamp om extra bonuspoäng, var Haglund precis före Gustafsson. Seger totalt för Kalle och Magnus, 2,4 sekunders marginal till Haglund, trea västgöten David Nattsson.
- Vi vinner 3 av 4 sträckor och fortsätter att lära oss bilen, vägarna var riktigt fina och av varierande karaktär. Vi körde på i vårt tempo och ökade farten eftersom, nu börjar det kännas riktigt bra i bilen,säger Kalle som gjorde sin andra start med teamets nya Ford Fiesta Rally2. Som tia Ludvika MS föraren Mattias Nyström som bästa ekipage i Övriga 4wd, klassen för de nationella bilarna.

Åttondeplats totalt och snabbast med tvåhjulsdrift för Värmländska duon André Nygren / Emil Olsson med BMW 325. De krigade i toppen redan förra säsongen, utmanades först av Johan Lundqvist som var snabbast från start. Nygren vässade tempot, vann tre sträckor och rallyt. Segermarginalen 4,2 sekunder före Victor Karlsson. Lundqvist som trea omringad av Smålänningar, fem sekunder bakom Victor och det samma före Christopher Zeijlon. MK Kindas Alexander Andersson med co-driver Kristoffer Ringström tog hem
täta B-klassen, avancerade från fjärdeplats till seger på sista
sträckan. 1,5 sekund före Erik Stenberg och Mathias Savela som kört rallyt på samma tid. Henric Nilsson från Karlshamn ledde inför avslutningen men föll till fjärdeplats, endast 2,7 sekunder från prispallen. SMK Trollhättans Kevin Eriksson / Andreas Andersson fick lyfta segerpokalen för C-förarna, 4,8 sekunder före Fredrik Karlsson, ännu ett par tiondelar till Robin Gustafsson.

Van vinnare i Svenska RallyCupen är Kjell Fransson, med sonen Peter i högerstolen på Renault Alpine A310 tog de segern i Appendix K, klassen för historiska bilar. Från start utmanades de av Arne Rådström med EM-satsande sonen Dennis i högerstolen, klart snabbast på ss1 men strax efter start på ss3 for de av vägen. Franssons inkasserar segern och utmanades närmast av klubbkompisen Morgan Olsson, till mål 8,5 sekund bakom.

Stenhård kamp i otrimmade klassen VOC/Grupp F/N" där MK Team Westoms Kent Larsson med Johan Grönvall i högerstolen på en Nissan Almera var snabbast till mål. Snabbast genom sista sträckan Martin Lundqvist, ändå 2,6 sekunder från segern vid målgång. Han pressade sig då förbi Daniel Suvala som slutar trea. Med i kampen om segern var också Andreas Hultström, tvåa inför avslutningen där bakändan häktade i naturen och slutade med snurrning.

Jesper Sandgren / Urban Fröjd från Falköpings MK var snabbast genom dagen för C-förarna. Tvåa Jim Andersson och trea Hugo Kahnborg, 10 respektive 25 sekunder från segern.

Gotlänningarna Linus Erixon och Linus Funk korsade landet för tävlande, de kör i grupp E för A/B-förare, tog fyra sträcksegrar och vann 23 sekunder före Alexander Broberg. Sekunden bakom Håkan Johansson som var nära avancemang efter en stark tid på avslutningen. Falköpings Bruno Arvidsson / Fredrik Lans körde till ledning för C-förarna på ss3, något som visade sig avgörande då sista sträckanströks. Ynka 1,2 sekund bakom tvåan Sebastian Jahnson, som trea Mikael Andersson.

Med start redan 9:30 blev det ingen sovmorgon i Ungdomsrally, där hittarvi tävlande som övningskör, Fagerstas Hugo Carlberg vinner 28,1 sekunder före Emil Fällman. Trea på prispallen William Israels och vidare Alexander Nordahl, Ville Larsson och Linus Gustafsson Thor.

Nästa deltävling i Svenska RallyCupen körs med start & mål i Nyköping den 3:e juni, Gästabudstrofén med SMK Nyköping som arrangör.

23-05-07 Ingen topplacering för Tom Kristensson i en tuff tävling på Gran Canaria och ERC Rally Islas Canarias
Det blev en 13 plats för Tom och Andreas Johansson i EM-tävlingen på Gran Canaria, och en 12 plats i EM och några poäng, då hemmaföraren Jan Solans, som blev fyra, inte tävlande om EM utan endast spanska Mästerskapet.
- Vi hade en riktigt bra känsla när vi kom hit, och både testen och kvalificeringssträckan gick bra, och även den inledande korta superspecialen på torsdagskvällen, säger Tom
- Det beryktade snabba väderomslagen gjorde sig påminda redan på fredagens första sträcka med våt vägbana som sedan torkade upp lite senare i fältet och detta hände sedan på fler sträckor båda dagarna, det kunde till och med variera på samma sträcka. Det gjorde det hela lite oroligt, men det drabbade nog de flesta ganska lika. Det svåraste var att göra rätt däckval, då man inte kunde förutse hur vädret skulle vara.
- Jag tyckte ändå att körningen stämde bra och bilen kändes väldigt bra, men tiderna var lite efter de snabbaste. Visserligen var det den första asfalttävlingen med en Citroen, och det tar lite tid att hitta de rätta inställningarna på bilen och at få den rätta känslan. Efter lite justeringar fick vi till ett antal bra sträckor andra dagen, med två sjätteplatser och ytterligare att par på topp tio.

Startfältet var nog även ett av det starkaste i en EM-tävling, där tidsdifferenserna blev ovanligt små långt ner i listan. Det skilde 58 sekunder från Tom och Andreas 13 plats till en pallplats efter 19 mil specialsträckor. Ovanligt få drabbades av tekniska problem och punkteringar, vilket beror på att det är fina jämna vägar, och att det inte går att gena utanför asfaltkanten på många ställen, Oftast är det en bergvägg på ena sidan och ett vägräcke på andra sidan.

En av de få som fick problem var Toms teamkamrat i TRT Citroen Rally Team, Mads Östberg, som redan på väg till sträcka tre fick ett drivaxelbrott, fick köra två sträckor med enbart bakhjulsdrift, innan det var service och man kunde reparera. Det resulterade i en för honom blygsam placering i slutresultatet.
- Sammanfattningsvis vill jag ändå säga att det var en fantastisk upplevelse, vägarna, vyerna och helt otroliga fans. Tävlingen har även gett väldigt nyttiga och lärorika erfarenheter för framtiden. Allt har fungerat bra med bilen, däcken och teamet och det är vi glada för, nu är det bara chauffören som skall kapa några sekunder här och där, säger Tom med ett leende
För övrigt levde Tom upp epitetet han fått i rallykretsar, "Smiling Tom", då han utsågs till tävlingens gladaste förare

Topp tre i tävlingen tillhörde alla de tippade förhandsfavoriterna. Vann gjorde fransmannen Yoann Bonato, före Hayden Paddon från Nya Zeeland, och spanjoren och förra årets Europamästare Efrén Llarena.

23-05-07 Victor och Jonas tar andraplatsen i Götenerundan
Svenska Rallycupen och Götenerundan bjöd på fyra snabba och fantastiska sträckor under magiska förhållanden. I stenhård konkurrens bland de 37 ekipagen som var anmälda i klassen A 2WD lyckades Victor och Jonas sluta som tvåa i klassen.
- Vi har haft en kanondag bilen och inte tagit några chanser, säger Victor, dagens tävling var en bra genomkörare inför gruspremiären i SM senare i maj. Nu ska vi samma av och gå igenom lite för att figthas om pallplaceringarna i South Swedish Rally, avslutar Victor.

Vann klassen gjorde André Nygren/ Emil Olsson
23-05-03 Asphalt aces ready for ERC action on Rally Islas Canarias
Points leader Hayden Paddon tops the entry for FIA European Rally Championship's second round.

The stage is set for the first asphalt round of the 2023 FIA European Rally Championship, Rally Islas Canarias. Taking place from 4 - 6 May, the event has challenged ERC drivers and their teams on 30 previous occasions and this year’s edition, the 47th, will be no exception.

European championship leader Hayden Paddon is the top seed and his Pirelli-equipped Hyundai is one of 28 Rally2 cars entered. Unlike Paddon, Mads Østberg – 10 points behind in the title chase – has previous Rally Islas Canarias experience, as do his fellow MRF Tyres-equipped drivers Simone Campedelli, Andrea Mabellini, Javier Pardo and Marti?š Sesks.

Established asphalt ace Yoann Bonato will be another driver to watch in an upgraded Citroën C3 run on Michelin tyres. The Frenchman finished Rally Islas Canarias 12 months ago tied on time with Škoda-powered Spaniard Efrén Llarena, the reigning European champion.

Other leading ERC contenders include Hungarian hopeful Miklós Csomós, French gravel champion Mathieu Franceschi, Finnish champion Mikko Heikkilä, top Czech Filip Mareš and double Austrian title winner Simon Wagner. Iván Ares, Enrique Cruz, Óscar Palomo and José Antonio Suárez are just some of drivers flying the Spanish flag.


ERC3 driver Jon Armstrong will debut M-Sport Poland’s Ford Fiesta Rally3 Evo, while Roberto Daprà heads the ERC4 category runners in a Peugeot 208 Rally4.

Precision-key asphalt roads that climb and descend and twist and turn with rapid frequency, combined with changeable mountain weather, make Rally Islas Canarias a tall order to master and a feast of high-speed entertainment that’s not to be missed.

Thursday evening’s Las Palmas de Gran Canaria, the first of 13 special stages, will be a spectacle to behold as the ERC goes indoors – quite literally – from 21:05 local time (CET -1).

A section of the 1.88-kilometre test sends drivers charging through the Gran Canaria Arena basketball court where a sell-out 8000 capacity crowd will watch competitors perform a donut turn before powering towards the finish line – and all with a roof over their heads.

The Gran Canaria Arena’s basketball court will host action of a different kind tonight (3 May) when home side Gran Canaria take on Turk Telekom from Ankara in the final of the EuroCup.

http://www. FIAERC.com
23-05-03 Tom Kristensson och Andreas Johansson startar i årets andra deltävling i Europamästerskapet, ERC
Årets andra deltävling i Europamästerskapet i rally avgörs på turistön Gran Canaria, med namnet ERC Islas Canarias. Tävlingen, som kördes första gången 1977, har Las Palmas som utgångs punkt. De 13 specialsträckorna på sammanlagt 19 mil körs till största delen i bergen på ön och helt på asfaltunderlag.

Efter Shakedown och kvalificeringssträcka på torsdag eftermiddag är det start med en kort superspecial på torsdagskvällen, medan resterande 12 sträckor avgörs på fredag och lördag.

Däckvalet kan vara lurigt, då det kan vara klarblå himmel och sol på serviceplatsen i Las Palmas, men komma regn på sträckorna uppe i bergen, ofta kombinerat med dimma. Väderprognosen för helgen säger att det kan bli ganska ostadigt, men inte så varmt som det varit i början på veckan.

Tom har erfarenhet från tävlingen då han körde här 2018 i Junior-EM för Opel Junior Rally Team och i år kör han och Andreas i högsta klassen för TRT Citroen Rally Team med en Citroen C3 Rally2 bil, liksom de gjorde i första deltävlingen i Portugal.

De är redan på plats på ön och körde i tisdags en test med teamet och bilen, som utföll till stor belåtenhet-
- Det var som förväntat en riktigt bra asfaltbil, säger Tom efter testen, lugn och stabil, och riktigt bra att växla och ta sig runt kluriga svängar med.
- Vi gjorde en del förändringar på inställningarna som vi upplevde att det gjorde bilen ännu ett snäpp bättre.
- Nu är det rekognosering, det är viktigt att få till noterna här, och sedan ser vi fram emot starten på torsdag kväll, och vi skall göra vårt allra bästa i det tuffa sällskapet, säger Tom och gör tummen upp.

Att det är ett start startfällt råder det ingen tvekan om, bland de 29 anmälda i högsta klassen, ERC 1, finns det minst 10 potentiellt möjliga segrare.

Det främsta favoritskapet får dock tillskrivas segraren i Portugal, Hayden Paddon från Nya Zeeland, Toms teamkompis Mads Östberg och spanjoren Elfrén Larena, men även fransmannen Yoann Bonato och överraskningen i Portugal, Mikko Heikkilä från Finland kan lägga sig i toppstriden.
23-05-03 Maxad premiär för Svenska RallyCupen - över 200 bilar till Götenerundan.
För fjärde säsongen i ordningen inleder Svenska RallyCupen på västgötaslätten, Götenerundan hos Götene MK inleds redan 9:30 från Götene Folkets Park då den första av över 200 tävlande rullar iväg. De tävlande ska köra fyra sträckor på 35km, två av sträckorna öster om Götene och två runt Skara.

30 deltagare för fyrhjulsdrift, hälften internationella Rally2-klassade, samma som används i både VM och EM. Fjolårets vinnare i Götene och även mästare i Svenska RallyCupen, SMK Nyköpings Christoffer Haglund står på startlinjen i ny bil och nytt team. I ny bil Haninges Kalle Gustafsson, flitigt tävlande Stig Andervang, SM åkande Thomas Thunström, Hyundai chauffören Kenny Stavbom och lokale uppstickaren David Nattsson är några av förarna.

Andra halvan av klassen kör med Nationella bilar, bilbyte för förra årets cuptvåa Mikael Hallqvist som kör Mitsubishi Lancer, samma märke gäller för Kim Nydén, Mikael Jirvelius, Magnus Engelbrektsson, David Dannevall och Roland Eliasson bland de Nationella bilarna.

Tre klasser för Nationella 2wd, totalt 80 ekipage där närmare hälften är A-förare. Fortåkare på rad där André Nygren, Robert Eriksson, Hampus Jakobsson och Emil Karlsson är stadiga toppekipage. Lokala utmanare i Stefan Alenmalm, Johan Lundqvist och Victor Bergsander. Småländske SM åkaren Victor Karlsson utmanar också i cupen, i september kör han fjärde deltävlingen på hemmaplan i Vimmerby.

Rasmus Holm och Kevin Möller är två av fjolårets C-förare som tagit klivet upp, kvar är namn som Joel Norqvist, Sixten Westman och fjolårets Svenske Juniormästare Mathias Savela. 15 deltagare för C-förarna där flera klättrat vidare från fjolåret medans andra tillkommit, namn som Kevin Eriksson, Max Johansson, Rasmus Hansén, Madicken Swärdh och Daniel Trygg bland namnen.

Populära Appendix K, klassen för de äldre bilarna, kommer med 30-talet ekipage. Värmlänningen Arne Rådström med sonen, EM åkande Dennis i högerstolen på en Volvo 262. Vimmerbys segervane Kjell Fransson kommer åter, med sig har han snabbe klubbkompisen Morgan Olsson i startfältet. Håkan Lindh, Eddie Hörbing och Claes Molin bland de tävlande i bilar som Volvo 240, Ford Escort MK2 och Porsche 911. Självklart svårt för de äldre och motorsvagare ekipagen att hävda sig mot de nyare, för Svenska RallyCupen delas ett bonuspris ut vid årets slut till bästa ekipage med bil tillverkad senast 1971. Gunnar Asplund, Ingvar Svensson och Risto Vainio bland de tävlande i just de äldre bilarna.

Otrimmat, klassen "grupp F/N & VOC" kommer med 50-talet bilar. Fjolårets kamp mellan Andreas Hultström och Daniel Suvala går vidare, mot sig har de fjolårets Svenske mästare i Standard, SMK Trollhättans Johan Holm. Niklas Berglund, Patrik Fredriksson, Isac Nordström och Martin Lundqvist är andra med A-licens. Som B-förare bland andra Jesper Jonasson, Alexander Zell, Gustaf Ekenved och Lucas Carlsson. Mästaren från C-klassen förra året, Willy Klarén har nu också tagit klivet upp. C-klassen är fyllt med snabba ekipage, både nya och gamla där Hugo Kahnborg, Carl-Magnus Zetterlund, Pontus Westling och Jesper Sandgren finns bland förarna.

Grupp E med Håkan Johansson och Arne Nörager som A-förare, i gemensam klassen också Alexander Broberg, Pär Henrik Andersson, Linus Erixon och Martin Bromark. Sebastian Jahnson, Eddie Nord, Bruno Arvidsson och Mikael Andersson bland C-förarna.

Ungdomsrally startar med sex ekipage, Fagerstas Hugo Carlberg möter bland annat västgötarna Ville Larsson och Linus Gustafsson Thor. Emil Fällman, Alexander Nordahl och William Israels ses också i fältet.

Tävlingskalender 2023:
» 06/05-23: Götenerundan, Götene MK.
» 03/06-23: Gästabudstrofén, SMK Nyköping.
» 05/08-23: Kullingstrofén, Kullings MS.
» 02/09-23: Emiltrofén, Vimmerby MS.
» 23/09-23: Finess EMK-Kannan, Eskilstuna MK.
» 21/10-23: Marknadsnatta, Västra Östergötlands MK.

Följ Svenska RallyCupen:
Officiell hemsida: http://www.svenskarallycupen.se
Facebook: https://www.facebook.com/SvenskaRallycupen
Instagram: https://www.instagram.com/SvenskaRallycupen

23-04-27 Mattias Adielsson tillbaka i rallybilen
Gruspremiären skedde förra helgen i tävlingen Silverratten i Älmhult. Det gick utmärkt för Mattias Adielsson tillsammans med kartläsaren Bosse Holmstrand, de vann klassen 2 wd i konkurrens av flera åkare som de senare får möta i Rally-SM. Nya bilen för året, den ilsket gula Toyota Corollan fungerade mycket bra under tävlingen. Redan på lördag kommer nästa utmaning.
- Silverratten gick mycket bra. Vi testade lite olika saker på bilen och försökte hitta det tempot som behövs för att vara med i toppen. Nu på lördag ska vi köra den första deltävlingen i den serien som heter Rally-SM Grussprint. Det blir ett bra tillfälle att mäta sig mot de som är snabbast i Sverige på sprinttävlingar, säger Mattias Adielsson.

Timmerhultssprinten heter tävlingen och den avgörs i Laholm. En specialsträcka på 6 km skall köras tre gånger innan segraren koras. Tävlingen startar klockan 12,00 och målgången är klockan 16.
- Kort och intensivt så det gäller att vara vaken från första metern. Vi behöver ladda för fullt för att hänga med, samtidigt är tävlingen så kort att det inte finns utrymme för att reparera några misstag. Här gäller det verkligen att lita på bilen och våga satsa fullt, rätt häftigt när man får till det men otroligt trist om vi får en stoppsladd för då är vi borta. Vi ser den här tävlingen som ett steg i att bygga explosiv snabbhet som kan behövas i längre rallyn när det är sekundstrid mot slutet, men det är klart att vi vill vinna. Det vill jag ju i alla tävlingar, avslutar Mattias Adielsson.

23-04-26 SSRC startade i Älmhult
I lördags kördes den första tävlingen i Sydsvenska Rallycupen då Älmhults MK arrangerade Silverratten. Klubbens ungdomsgrupp hade ordnat fem specialsträckor runt Liatorp två mil nordost om Älmhult. Drygt 130 ekipage kom till start och de flesta favoriterna höll för trycket och tog klassegrar och då också fullpoängare i Sydsvenska Rallycupens Prispottslista. Måste erkänna att jag är väldigt nöjd med mina förhandstips som i flera fall slog in.

I ungdomsklassen vann Linus Gustafsson Thor/Daniel Gustafsson, Kullings MS. Med tre av fem sträcksegrar vinner de över klubbkamraterna Ville och Ralf Larsson. Trea och i en lite svagare Grupp E bil blir Eddie Ramirez Eriksson/Hans-Peter Picher, Skillingaryds MK.

Grupp E klasserna var för denna dag tunt bemannade. Men även då kan spänningen vara på topp. I den sammanslagna A-B klassen vinner Tom Andersson/Emelie Johansson, Norrahammar en tiondel av en sekund (0,1) före Patrik Lund/Johan Karlsson, Målilla. Det är inte mycket det, tror att Patrik vet många ställen han skulle kunnat ta in den marginalen. I C klassen tar Emil Degerman/Aron Gunnarsson segern 39 sekunder före Oliver Larsson/Ola Stenberg, Arlöv.

I det starka startfältet i VOC/Grupp F:s A-förare vann Stefan Håkansson/Havanna Forsell, Älmhult en mycket välförtjänt seger. I konkurrens med Martin Lundqvist/Christian Segerström, Fagersta knep han segern med bara 2,2 sekunder. Båda är SM meriterade, Stefan tvåa 2022 och Martin leder klassen 2023. Vi hoppas att kampen fortsätter i SSR. På fjärde plats landar Calle och Torbjörn Carlberg, Nässjö i en sällsynt start i Sverige innan Opels E-cup drar igång i Europa.

Även i B klassen blir det Älmhults vinst genom Rasmus Bengtsson/Torbjörn Isvarsson. Rasmus tar därmed årets andra klasseger och andras som B-förare. Inte jättestor segermarginal här heller då Elliott Sjögren/Dennis Norén, V:a Östergötland hamnar knappt sex sekunder efter. Långväga Erik Sjöström/Albin Östensson, Vännäs hade snabbaste tid på SS 1 men sen räckte tiderna till en fjärde plats strax efter trean Karl-Johan Ingesson/Emma Fransson, Hörby.

I toppen av C-klassen hittar vi förra årets dominanter i SSRC:s Ungdomsklass. Wille och Magnus Gad, Älmhult vinner drygt fyrtio sekunder före Johan och Per-Ola Pettersson, Skillingaryd. Johan har bytt från Volvo till Golf med målet att närma sig Wille, en tuff uppgift. Trea i sitt livs andra tävling blir Adam Jacobsson/Timo Hihnala, Norrhammar.

I 4WD börjar dagen med en tydlig tvekamp mellan Fredrik Åhlin/Joakim Sjöberg, Karlstad och Patrik Flodin/Göra Bergsten, Ilsbo men efter tekniska problem för Patrik blir Fredrik ensam i täten. Tvåa blir den relativa nykomlingen i klassen, Albin Nordh/Christoffer Bäck, Ydre före en annan ungdom, Kalle Gustafsson/Magnus Nilsson, Haninge. Att av Smålands hopp, Robin Adolfsson/Nicklas Jidflo, Wäxjö, landar på en fin femte plats..

Som vanligt var det flest startande i A 2 WD. Segraren från SSRC 2022 Viktor Karlsson/Jonas Magnér, Vimmerby startade bäst men tekniska problem gjorde att ledningen togs över av Mattias Adielsson/Bo Holmstrand, Göterborg och de segrade drygt tolv sekunder före Oskarshamns Thomas Grönberg/Mikael Johansson. Trea den stora överraskningen Robert Karlsson med nya kartläsaren Filip Henningsson, Ljungby. Om begreppet "att vila sig i form" skulle ha ett ansikte kan det vara Roberts med hans uppehåll på tre och ett halvt år.

Snabbaste 2WD hittar vi bland B-förarna. Isak Reiersen/Lucas Karlsson, Östmark vinner drygt nio sekunder före nästa ungdomliga löfte Patrik Hallberg/John Stigh, Haninge. Trea blir Tim Liljegren/Stefan Ahl, Karlskrona, en viral gigant som också kan köra bil.

I C-förare 2WD tar förhandstippade Oskar Andersson/Christoffer Svensson en övertygand minutseger före Marcus Svensson/Alexander Svensson Ryd.

I AppK-klassen vinner SM meriterade Dennis Rådström/Johan Johansson, KAK. En bra start inför EM äventyr med en Ford R5.

Nu är det lite uppehåll till den 6 maj då Ljungby MK bjuder upp till Midsommardans. Denna gång samsas SSRC och DM-serierna med VOC Mekonomens Sverigeserie.
23-04-22 Liten rapport från Rally Gotland Light
18 grader varmt och strålande solsken. 3 ss som kördes i 2 omgångar. Mycket bra tävling med glada funktionärer och tävlande.

Snabbast idag Christoffer Jacobsson och Tobias Steen före Tvåan Johan Holmberg och Emil Karlsson. Andreas och Millan Frölander slutade tre.

Resultatlista hittar du här: https://klubbenonline.objects.dc-sto1.glesys.net/ziOuYYJtkzDI6YKh/rkvieWejPmRqTL2vGPM7FSKtE2XOcHkUTXAHpRcC.pdf
23-04-21 Dennis Rådström och Johan Johansson till Rally-EM i högsta klassen
Rallyföraren Dennis Rådström från Torsby, tillsammans med sin kartläsare Johan Johansson från Valdemarsvik, kommer köra tre tävlingar i årets EM-serie i rally i den högsta klassen. Detta när man tillsammans med regerande Svenska mästar-teamet GN Motorsport från Skåne kör grustävlingarna i Polen, Lettland och hemmarallyt Royal Rally of Scandinavia i Värmland i juli.

Dennis och Johan kommer köra en fyrhjulsdriven Ford Fiesta R5 tillsammans med GN Motorsport, som de senaste tre åren vunnit Rally-SM. Teamet satsar i år på EM-serien, där Dennis och Johan nu blir teamkollegor med dubbla världsmästaren Pontus Tidemand och kartläsaren Julia Thulin.
– Jag är grymt laddad och ser fram mot att utvecklas och få tävla internationellt igen. Vi har långt kvar, och behöver en del mil i kroppen innan vi är med i toppen i den fyrhjulsdrivna klassen. Men potentialen finns där känner jag, och tillsammans med GN Motorsport ser jag fram emot de fantastiskt roliga tävlingarna vi ska köra i sommar, säger Dennis Rådström.

Rally-EM har senaste åren fått ett stort uppsving, sedan promotorn av Rally-VM tog över ansvaret för serien. Startfältet i EM håller i gång och mycket världsklass med förare som VM-vinnarna Mads Østberg och Hayden Paddon samt svenska juniorvärldsmästarna Tom Kristensson och Pontus Tidemand. För första gången på flera decennier besöker EM Sverige när man 7-8 juli besöker Värmland, i tävlingen som bygger vidare på arvet från Rally Sweden i regionen.
– En höjdpunkt blir självklart hemmatävlingen Royal Rally of Scandinavia i sommar. Fokus kommer bli på att utvecklas och att ta tillvara på denna chans, att åter få köra på den absoluta toppnivån internationellt, avslutar Dennis.

Dennis och Johan körde säsongerna 2017 till 2019 i Junior-VM, där de bland annat vann Rally Sweden och Rally Portugal och slutade tvåa i VM-serien 2018. Säsongen 2020 körde de Junior-EM i en tvåhjulsdriven bil, innan de 2021 tog klivet upp i högsta klassen i SM i Petter och Oliver Solbergs tidigare VW Polo R5. Efter en krasch i andra SM-deltävlingen tog Dennis en paus från rallysporten innan han och Johan gjorde comeback i SM-premiären i Lima tidigare i vintras, där de slutade fyra. Dennis och Johan kommer avstå sommarens SM-deltävlingar till förmån för EM-satsningen.

I EM kommer Dennis och Johan tävla på däck från den Indiska däcktillverkaren MRF.

Rally Poland (grus) - 20-21 maj
Rally Liepaja (grus) - 17-18 juni
Royal Rally of Scandinavia 7-8 juli
23-04-21 Klassens "egna" Youtuber Adam Myllylä blir prisutdelare för årets SverigeSerie
Adam Myllylä behöver egentligen ingen presentation. Men för er som ännu inte har koll på Adam så kallas han ofta för Sveriges största carfluencer. Med sin uppskattade Youtubekanal "KulPåHjul" är han ett begrepp på nätet med mer än 100 000 prenumeranter och ännu fler tittare på enskilda avsnitt. Adam har också hunnit ses av miljonpublik på SVT i "En mot Sverige". I fjol breddade Adam sitt Youtubekanal med rally. Självklart valde han VOC, landets största instegsklass som sin och sin kanals arena. Vi kan nu glatt släppa nyheten att det inte bara är prisbordet för SverigeSerien som kommer att vara något alldeles extra på vår årsavslutning i höst. Även själva festen kommer att vara ett "extra allt" med Adam som prisutdelare och även deltagande under tävlingsdagen. Att det i sin tur kommer att leda till diverse upptåg är nog snarast en självklarhet.

VOC Mekonomen Rally är sedan decennier Sveriges största instegsklass i Rally. Därför var det naturligt att Adam Myllylä valde just VOC då det var dags för Youtubern att bredda innehållet i sin kanal till att också omfatta rally.

Adam driver en kanal som är precis det den heter: Kul på hjul. Där blandar han och hans team allt möjligt som har med motorer att göra. Nästan bara bilar men även lite motorcykel emellanåt. Drifting, Folkrace, Rally och Racing. Tävlande och uppvisningar. Mekande, styling, billjud och tester. Ja allt man kan tänka sig. Kolla gärna in hans kanal på Youtube, sök på KulPåHjul så kommer du rätt, säger klassansvarig Roger Fransson.

Träffa Youtuber/Carfluencer Adam på vår SverigeSerie-final i höst.
KulPåHjul-gänget kommer att vara med på SverigeSeriens final i höst. Planen är att de kör förbil i tävlingen med sin egen VOC, finns med i depån under dagen och sedan förstås på festen på kvällen där Adam också kommer att agera prisutdelare. Jättekul tycker vi. Extra krydda är att det planeras en tävling på KulPåHjuls kanal under sommaren där vinnaren kan vinna att få åka med Adam i förbilen.

Mer kanske redan händer långt innan finalen?
Finalen är klar och bokad men det stänger inte för att det kan hända mer kopplat till KulPåHjul redan under den pågående säsongen. Stay-tuned för mer information som det brukar heta.
23-04-21 Prisbordet i SverigeSerien passerar redan nu 130 000 kronor!
Sommar och SverigeSeriens grussäsong närmar sig med stormsteg. Drygt två veckor kvar tills Ljungby inleder sommaren. I det läget har vi den stora glädjen att meddela att SverigeSerien prispott redan nu, innan ens årets första grusrally gått av stapeln, har passerat 130 000:-. Rekord vågar vi påstå för en enskild serie, en specifik bilklass. Men vi nöjer oss inte med det utan jobbar enträget vidare. Tack Frederik Eckhardt och Släpcenter i Eskilstuna som säkrat en släp åt alla klassegrare i såväl A som B och C. Tack också till släptillverkarna Sävsjö, Fogelsta och Reko som gör det här möjligt. Totalt står släpvagnarna för knappt hälften av de 130 000:- i värde som vi hittills samlat ihop. Klassledningen utgår från att Släpcenters sociala media och andra relevanta media kommer att kärleksbombas av nöjda åkare i klassen.

Att VOC Mekonomen Rally är en speciell klass med en alldeles speciell sammanhållning och kamratskap torde ingen med insyn i svenskt rally säga emot.

Ändå överraskas jag gång-på-gång över vidden av det engagemang och den kärlek till klassen som det finns ute bland våra tävlande. Nu är det återigen ett sådant intiativ från Frederik Eckhardt som driver Släpcenter i Eskilstuna som redan nu så här tidigt på säsongen säkrar 2023-års prisbord i SverigeSerien som ett rekordår, säger klassansvarig Roger Fransson och riktar ett stort tack till Frederik.

Tre fantastiskt fina släpvagnar från Sävsjö, Fogelsta och Reko till prisbordet.
Vinnare i såväl klass A som B och C kommer att åka hem från finalfesten med var sin skinande ny släpvagn, fantastisk smidig för alla att ha och äga och superlätta att omsätta till pengar för den som önskar det. Med dessa släpvagnar för ett totalt värde på cirka 60 000:- så passerar årets prispott redan nu 130 000:- vilket måste vara rekord för en enskild serie i en specifik bilklass.

Klassledningen känner sig inte klara med det!
Rekordår eller ej redan nu så arbetar vi oförtrutet vidare med att ladda prisbordet ännu mer. I fjol gick ingen enda förare som var med på årsavslutningsmiddagen hem lottlös. I år vill vi gärna upprepa den bedriften men med ännu högre klass på priserna.
23-04-19 Sydsvenska Rallycupen startar upp
På lördag körs den första deltävlingen i Sydsvenska Rallycupen då Älmhults MK arrangerar Silverratten. Fem sträckor skall köras med Liatorp två mil nordost om Älmhult som tävlingscentrum. Drygt 130 ekipage känner sig kallade och många av de topplacerade från 2022 finns med i startlistan men också en stor mängd av den svenska rallyeliten då tävlingen ingår i MAS-cupen och dessutom ligger både geografiskt och tidsmässigt bra till inför den första SM-tävlingen på grus, SSR den 19-20 maj.

I ungdomsklassen är det i högsta grad svårt att tippa. Förra årets bästa förare Wille Gad, Älmhult och Johan Pettersson, Skillingaryd har nu lämnat klassen och slåss nu i C-klassen. Tidigare racingföraren Eddie Ramirez Eriksson, Skillingaryds MK började säsongen med att vara femma av alla grupp E bilar i Norrköping men nu är det körning i skogen, inte på bana.

I Grupp E klassen samlar C-klassen bara tre ekipage. Filip Karlström/Tomas Norrstrand, Gullabo får med sin, på pappret, lite snabbare Suzuki finna sig att vara favorit. I A-B klassen hittar vi också tre ekipage. Patrik Lund/Johan Karlsson, Målilla segrade i C grupp E 2022 och får gälla som favorit.

I de olika VOC/Grupp F klasserna är bland A-förarna förstås frågan om någon kan hota Henrik och Ida Levin, Hörby. Mattias Erelt/Åke Lundberg, Älmhult utmanar liksom Martin Lundqvist/Christian Segerström/Fagersta som har en seger från första SM-tävlingen i Lima i bagaget. Intressant start gör också tvåan i tyska Opel-E mästerskapet Calle och Torbjörn Carlberg, Nässjö MK.

I B-klassen tippar vi långväga Erik Sjöström/Albin Östensson, Vännäs som segrare efter fina framgångar i årets och förra årets SM. Karl-Johan Ingesson/Emma Fransson, Hörby kommer med färsk seger från asfaltspremiären i Hörby.

Jesper Sandgren/Urban Fröjd, Falköping blev fyra i C-klassen 2022 och är den främst placerade till start. Han jagas av förra årets standardbilssuverän Wille och Magnus Gad, Älmhult. Det blir en tuff utmaning för Jesper att hålla undan.

I 4WD ser vi nästan en total kopia av SM-ställningen. Hela 20 ekipage i klassen varav tretton R5. Den småländska flaggan hissas av Mattis Olsson/Marcus Sundh, Älmhult, Robin Adolfsson/Nicklas Jidflo, Wäxjö och Arvid Johansson/Roger Dahlberg, Lessebo. Segern går nog ändå till någon av följande tre, Patrik Flodin/Göran Bergsten, Ilsbo, Fredrik Åhlin/Joakim Sjöberg, Karlstad och Jonas Åkesson/Maja Bengtsson, Karlskrona.

Som vanligt är det flest startande i A 2 WD. Hela 33 ekipage på startlinjen. Förra årets helt suveräne SSRC segrare Viktor Karlsson/Jonas Magnér, Vimmerby bär favoritskapet men får slåss med Thomas Grönberg/Mikael Johansson, Oskarshamn och Per Eriksson/Tobias Gunnarsson, Kristdala. Spännande start gör förra årets trea i SSRC Emil Friman/Tom Törngren, Vetlanda som nu bytt Volvon mot en Toyota.

I B-förare 2WD har Hässleholms Johannes Haraldsson/Magnus Lörd haft stora framgångar i SSRC. I denna tävling får han dock tuffast möjliga konkurrens genom Patrik Hallberg/John Stig, Haninge, Isak Reiersen/Lucas Karlsson, Östmark samt Tim Liljegren/Stefan Ahl, Karlskrona.

I C-förare 2WD ser vi en liknande övergång som tidigare nämnde Patrik Hallberg gjort när förre crosskart föraren Oskar Andersson/Christoffer Svensson, Vimmerby fortsätter försöka lära sig skillnaden mellan 1200 kg Volvo och 150 kg crosskart.

Sist och nästan minst är AppK-klassen. Fem tävlande gör upp om segern. Spännande och välkommen comeback gör där Dennis Rådström/Johan Johansson KAK i familjens Volvo 262.

Klockan 13 på lördag går alltså första start från Swepart i Liatorp. Vädret verkar bli lagom vårvarmt och perfekt för alla inblandade, inget regn i sikte. Resultat hittar ni löpande på www.resultatservice.com

Varmt välkomna till Silverratten, första deltävlingen i Sydsvenska Rallycupen 2023
23-04-18 Planeras för Fullt hus på Slottet
Idag släpps årets Inbjudan till mångas favoritevent inom svenskt rally - Slottssprinten i Rally vid Ericsbergs Slott.

Helgen, 15 Juli med event kvällen 14 Juli, är vad som väntar bilsportentusiasterna vid fina Ericsbergs Slott i hjärtat av Sörmland utanför Katrineholm.

Katrineholms Motorklubb arrangerar då åter sin starkt populära Rally-helg, med event på Fredagkvällen, Rallytävlingen på Lördagen och givetvis "After Rally" i slottssparken på Lördagskvällen, ett event som det pratas om hela året.

Årets tävling bjuder på 4 fina sträckor, lite kortare än 2022, men som vanligt häftiga sträckor av klass. Och idag 18 April öppnar årets anmälning.

Och Fredag em/kv, ja då blir det uppvisningsevent vid Slottet som brukligt, där som vanligt all frivillig entré och bidrag går till välgörenhet, cancerfonder m.m.

Vad exakt som sker på Fredag em/kv, ja det håller vi ett tag till på - med det blir sevärt, det lovar vi!

Så full fart mot årets event. Slottssprinten - mer än bara Rally. #FkkCancer

23-04-18 Svenska RallyCupens premiär i Götene allt närmare, missa inte heller Gästabudstrofén
Svenska RallyCupen inleder sin sex deltävlingar långa säsong med Götenerundan hos Götene MK den 6:e maj. Då möter rallyåkarna våren på västgötaslätten och i dagsläget närmare 140 åkare anmälda, anmälan stänger nästa onsdag, den 26:e april.

Tävlingen innehåller fyra specialsträckor på 35km och tävlingscentra är vid Götene Folkets park där start, service och målgång sker. Första start sker redan 9:30 för Ungdomsrally, halvtimman senare rullar första 4wd ekipage ut mor den första specialsträckan.

Efter Götene väntar Gästabudstrofén den 3:e juni där SMK Nyköping arrangerar med 4 mil special på fem sträckor som erbjuder en väldigt stor blandning av vägar.
- Början av tävlingen går på fina byvägar men en del inslag av asfalt på första sträckan. Efter ss2 är det service på Björshultsbanan där också start & mål huserar. Sedan fortsätter vi, ss3 är en kortare men krävande sträcka. SS4 är den längsta i rallyt med 15km, inför avslutningen en kort service vid en fotbollsplan för att avsluta med en riktigt frän powerstage där det är en riktig Finlandsväg som avgör hela tävlingen, förklarar tävlingsledare Hampus Juteryd.

Vidare på säsongen, Kullingstrofén i Herrljunga den 5:e augusti, den 2:e september väntar nykomlingen Emiltrofén i Vimmerby. Finess EMK-kannan körs 23:e september och traditionsenligt Marknadsnatta som final, i år den 21:a oktober.

Tävlingskalender 2023:
» 06/05-23: Götenerundan, Götene MK.
» 03/06-23: Gästabudstrofén, SMK Nyköping.
» 05/08-23: Kullingstrofén, Kullings MS.
» 02/09-23: Emiltrofén, Vimmerby MS.
» 23/09-23: Finess EMK-Kannan, Eskilstuna MK.
» 21/10-23: Marknadsnatta, Västra Östergötlands MK.

Partners 2023:
Tractive, MotorsportShopen, Pirelli / Apex, Racepart Sweden, BMsport, Autoracing, #FkkCancer.

Följ Svenska RallyCupen:
Officiell hemsida: http://www.svenskarallycupen.se
Facebook: https://www.facebook.com/SvenskaRallycupen
Instagram: https://www.instagram.com/SvenskaRallycupen
23-04-13 Sydsvenska Rallycupen startar upp Liatorp
Lördagen den 22 april körs första tävlingen i Sydsvenska Rallycupen då Älmhults MK arrangerar Silverratten. Det är klubbens ungdomsgrupp som har ansvaret för tävlingen med stöd av rutinerade tävlingsledaren Kent Rydh.

Fem sträckor skall köras med Liatorp två mil nordost om Älmhult som tävlingscentrum. En dag efter att anmälan gått ut konstaterar vi att drygt 130 ekipage kände sig kallade och de flesta av de topplacerade från fjolårets SSRC finns på startlinjen med första start kl 13. Förutom SSRC ingår tävlingen också i MAS-cupen och i Smålands DM. Bara några veckor innan gruspremiären för SM serien tar många SM-meriterade förare chansen att få känna på de sydsmåländska vägarna inför SSR den 19-20 maj. Vi återkommer innan tävlingen med mer information.

Nu finns också reglerna för SSRC 2023 publicerade på hemsidan www.ssrc.se. Den stora förändringen jämfört med tidigare år är att finaltävlingen utgår. Det blir istället prisutdelning och festligheter i samband med sista tävlingen i Vinslöv. Mer om detta längre fram

Varmt välkomna till Silverratten, första deltävlingen i Sydsvenska Rallycupen 2023
23-04-10 Rallyaction siktar på RS-Serien i Östergötland 2023
Nu går Rallyaction in i sin andra säsong med sin Golf GTI för grupp F klassen. Rallyaction är ett team som har sin bas i Linköping. Teamets grundare tillika förare är Andreas Norström och Urban Andersson. I de tävlingar det är möjligt försöker de att dela bil och köra båda två. I år är siktet inställt på RS-serien i Östergötland och sedan utvalda tävlingar som komplement.
- Våra ambitioner när vi köpte vår första rallybil ihop var att få återuppleva adrenalinkicken som rally ger. Nu är vi inne på vår andra bil och den är mer anpassad för rally, även om det fortfarande är en standardbil i grunden, säger Urban.
- Vi har förbättrat Golfen under vintern på många punkter. Nu känner vi att vi har materialet för att hänga med i toppen, nu hänger det mer på oss som chaufförer att prestera så att segrarna trillar in, fortsätter Andreas.

Våren är en intensiv period med många tävlingar. Fokuset kommer att vara RS-serien i Östergötland som är en serie med kortare sprinttävlingar. Det tävlingsupplägget kommer att passa bra då man oftast kan dela bil och köra båda två.

I år kommer Sofia Johansson vara kartläsare för Urban och Andreas har med sig Lars Norström som bisittare.

Tävlingar under våren
15 april Stenbockensprinten Norrköping
23 april Skänningeknixen, Skänninge
1 maj Sviestadsträffen, Linköping
3 juni Gruvrundan, Åtvidaberg
6 juni Ramuddensprinten, Norrköping
23-04-07 Carlberg satsar på seger i ADAC Opel e-Rally cup 2023!
Efter ett framgångsrikt debutår internationellt där Carlberg slutade som vice-mästare vill man nu ta ännu ett steg upp och vinna cupen!
”Det är ingen hemlighet att jag hatar att förlora. Förra året fick jag acceptera att det var ett läroår på asfalt, men nu finns det bara ett mål och det är slutsegern i cupen.” Säger Calle

Samarbetet med Schmack Motorsport fortsätter även under 2023 och redan till helgen kan man se en av teamets bilar på Elmia då Calle ställer ut tillsammans med Svensk Bilsport. Far och son Carlberg känner sig nöjda med att fortsätta i samma team då relationen med teamchef, mekaniker och koordinator byggts upp under 2022 och är en viktig del för att lyckas.

Fjolårsvinnaren och föredetta teamkollegan Timo Schulz har nu en sits i Opel Motorsports fabriksteam och kommer att köra hela EM-serien. Detta är såklart något Calle också siktar på.
”Jag hade en dröm att redan i år köra EM, men jag vill inte göra det halvdant. Med de pressade ekonomiska resurser vi har inom teamet och den rådande världssituationen skulle vi fått snåla för att klara en EM-säsong. Det kändes inte bra. Därför tog vi beslutet tillsammans med Opel Motorsport att satsa 100% på e-cup samtidigt som vi förbereder på en potentiell EM-satsning 2024. Detta gör vi genom att deltaga i en eller flera EM-tävlingar redan i år och samla erfarenhet. Opel har sedan länge haft ett mycket framgångsrikt talent promotion program där man tar fram vinnare av Opel cup till EM. Såklart är siktet inställt på detta. Opel Motorsport är en familj som jag tycker jobbar väldigt professionellt och ärligt. Så att fortsätta vara en del av dem känns jättebra.” kommenterar Calle.

Carlberg fortsätter även som ett familjeteam då pappa Torbjörn fortsatt håller i notblocket.

ADAC Opel e-Rally cup körs i 8-deltävlingar i 5 länder. En höjdpunkt på året är att finaltävlingen kommer köras som supportklass till WRC i Central Europe Rally. Detta blir alltså Carlbergs första VM-tävling.

5 maj Rallye Sulingen
2 juni Rallye du Chablais
17 juni Rallye Vosges Grand-Est
14 juli Rally Weiz
18 augusti Saarland-Pfalz Rally
1 september Rallye Mont-Blanc
29 september Rallye Stemweder Berg
27 oktober Central European Rally (WRC)
23-04-01 Stenbocken-sprinten flyttas till 15 april pga snö
Norrköpings MK har blivit tvungna att flytta Stenbocken-sprinten till 2023-04-15 (från 8 april) pga av väderleksförhållanden. Det är ca 20-25 cm snö på området.
23-03-30 Esplunda Sprinten tvingas ställa in
Enköpings MK har idag haft möte med markägare och ordföranden i vägföreningen. Tyvärr tvingas de meddela att de behöver ställa in tävlingen Esplunda Sprinten den 29/4.

Vintern och kylan håller i sig alldeles för länge och vägen kommer inte hinna bli förberedd innan tävlingsdagen.

Enköpings MK välkomnar er till sin tävling EMC-SPRINTEN den 5 augusti.
23-03-29 Lars Stugemo övertar Kruses plats i GK Door Team Sweden
Inför grussäsongen inleder GK Door Team Sweden samarbete med Sunnyside Experience och #FkkCancer. Detta efter att Jonas Kruse av medicinska skäl bestämt sig för att avstå SM och fokusera på rollen som Teamchef tills vidare.
- Jag har i samråd med teamet och med vår huvudsponsor GK Door bestämt mig för att av medicinska skäl avstå SM-tävlingarna 2023. Tyvärr känner jag fortfarande av samma trötthet som tvingade oss att kasta in handduken vid SM-tävlingen i Lima. Det är otroligt surt och ett jobbigt beslut att ta såklart. Alla i teamet har kämpat riktigt hårt för att få allt på plats 2023 - och jag såg verkligen fram emot full SM-säsong i teamets VW Polo R5. Men, hälsan måste gå först säger Jonas Kruse.

Planen är att Jonas Kruse kör utvalda tävlingar i MAS-cup och Sprint-SM under 2023 för GK Door Team Sweden, i en Polo R5, han siktar på att vara tillbaka till full säsong 2024.
- Jag vill poängtera att jag trots allt mår riktigt bra! Tröttheten är en bieffekt från cancerbehandlingen jag genomgått och symptomen avtar. Jag ser verkligen fram emot att fortsätta att driva och utveckla GK Door Team Sweden, vi är bara i början på teamets resa. Jag siktar på att tävla i utvalda delar av SM-sprint och MAS-cupen under 2023 med teamets Polo R5, den behöver luftas ofta. Jag älskar rally och det här är mitt liv, avslutar Kruse.

Det nya samarbetet betyder att Lars Stugemo och Karl-Olof Lexe tar över Jonas Kruse och Nelly Karlssons plats i en av teamets Polo R5 under SM. Lars och Kalle har tävlat ihop sedan 2016 och har erfarenhet och rutin från såväl nationella som internationella tävlingar. Genom Sunnyside Experience driver Lars också projektet #FkkCancer som samlar in pengar till cancerforskning, ett projekt som hittills samlat in 300 Ksek.
- Tråkigt för Jonas som jag vet arbetar otroligt hårt för att få ihop teamet 2023, men hälsan går alltid först. När chansen att få vara en del av GK Door Team Sweden dök upp bestämde vi oss snabbt. Ett besök i teamets verkstad, en date med chefsingenjör Johan Peterson och som vanligt ett bra snack med Chribbe, sen var vi i box. Det blir riktigt kul att testa Polon igen och se vad vi och teamet kan göra tillsammans, säger Lars Stugemo.

GK Door Team Sweden satsar under 2023 i första hand på Rally SM med tre VW Polo R5 och en Ford Fiesta R2. Vid årets första SM-tävling i Lima tog Patrik Flodin och Göran Bergsten andraplatsen och de är bland favoriterna till SM-guldet 2023. Teamet ägs av Chribbe Haglund och Micke Jakobsson och har bas i Skänninge.
- Det är självklart otroligt tråkigt att Jonas tvingas avstå SM. Jonas med sitt driv, sitt stora kunnande och sin fantastiska erfarenhet av rally arbetar hårt för hela teamet. Men jag är trots allt glad och stolt att vi snabbt hittat en spännande lösning med Lars och Kalle och att Jonas samtidigt fortsätter att vara nav och motor i teamet. Lars och Kalle har kört massvis med tävlingar ihop under fler år. De har bra rutin och många erfarenheter som vi får ta del av i GK Door Team Sweden. Det här blir bra, säger teamägare Chribbe Haglund.
23-03-29 Saab Arena och hotell klara för Midnattssolsrallyt
Saab Arena, centralt beläget i Linköping, blir centrum för KAK Midnattssolsrally 2023 och nu är även rallyts hotellpartners klara. Midnattssolsrallyt körs i Östergötland torsdag 29 juni till lördag 1 juli.
- Det känns fantastiskt att rallyt är tillbaka i Linköping efter mer än 60 år, säger Anders Thorén, evenemangsansvarig på Visit Linköping.

Centralt belägen i en av Sveriges största städer och en fullservicearena med gott om ställplatser i närheten är några av fördelarna som Saab Arena i Linköping erbjuder då Midnattssolsrallyt kommer att förlägga både serviceplats och rallyts HQ till arenan.
- Midnattssolsrallyt gjorde uppehåll i Linköping exempelvis 1961 och 1962 och det känns fantastiskt att rallyt åter hamnar i Linköping efter mer än 60 år, säger Anders Thorén som är evenemangsansvarig på Visit Linköping.

Flera stora rallyn har haft Saab Arena och Linköping som serviceplats och HQ de senaste åren men detta är första gången för ett historiskt rally.
- Det är ett mycket spännande evenemang och den här typen av bilar lockar en betydligt bredare publik än vanliga rallyn. Vi laddar upp för en rejäl tillströmning och tittar också på möjligheten att ha en publiksträcka i de centrala delarna av Linköping, förklarar Anders Thorén.
Rally kräver boende och likt tidigare år har Midnattssolsrallyt knutit flera hotell till sig, i år är det Elite Stora Hotellet, Scandic Linköping City och Quality Hotel The Box som gäller. Både tävlande och publik kan specialboka rum genom rallyt (länkar nedan).

Midnattssolsrallyt startar vid lunchtid torsdagen den 29 juni med flera sträckor. Etapp två körs under fredagen och den tredje och sista etappen under lördagen. Ambitionen är ett rally med behagligt genomförandetempo men lika utmanande som tidigare upplagor. Året tävling blir betydligt mer kompakt då arrangörerna lyckats halvera längden på transportsträckorna. Rallyts totallängd blir i år cirka 45 mil varav 12 mil specialsträckor från Finspång i norr, Kisa i söder och Motala i väster med Linköping som centralort.

Inbjudan publiceras den 7 april där mer information presenteras. Samma dag, den 7 april öppnar även anmälan och samtidigt lanseras Midnattssolsrallyts nya hemsida som återfinns på den välkända adressen: www.midnattsolsrallyt.com.
Tills den nya hemsidan är klar kommer löpande information att publiceras på Midnattssolsrallyts Facebooksida: https://www.facebook.com/midnightsunrally

Midnattssolsrallyfakta och historik
KAK Midnattssolsrallyt är Sveriges, och ett av Europas största rally för historiska tävlingsbilar och har genomförts sedan 2006. Tävlingen kördes i sin ursprungliga tappning mellan 1950 och 1964.
KAK Midnattssolsrallyt erbjuder deltagare, publik och partners en unik upplevelse av klassiska rallybilar på fina rallyvägar under säkra förhållanden. Helhetsupplevelsen med trevlig samvaro, nostalgisk motorsportkultur och tävlingsmomentet har skapat ett genuint och uppskattat evenemang.

Bokningslänkar
Elite Stora Hotellet
Midnattssolsrallyt 2023 - Elite Stora Hotellet, Linköping https://bookings.elite.se/ibe/details.aspx?propertyid=16751&nights=1&checkin=2023-06-28&group=7478264&lang=sv

Scandic Linköping City
www.scandichotels.se Ange kod: BKAK280623

Quality Hotel The Box
www.nordicchoicehotels.com Ange kod: SOLRALLY
23-03-25 P-G Andersson debuterade med Volvo –  totalvann Rally Anderslöv i en Volvo 240
P-G Andersson och Anders Fredriksson debuterade med en Volvo Grupp H och gjorde det i ett sånt tempo att de totalvann Rally Anderslöv idag. 
– Det här var verkligen superkul. Jag är så tacksam till team Skåab som ordnade det här, det gav mersmak, säger P-G.

Per-Gunnar "P-G" Andersson,och codriver Anders Fredriksson (båda Årjängs MK) kör i år hela Rally-SM tillsammans med Team Skåab i teamets nya Ford Fiesta R2 från M-sport. Teamchef Stefan Kristensson bjöd i helgen ner killarna till sin hemmatävling Rally Anderslöv som arrangerades av Trelleborgs MK. Han hade hyrt dem en Volvo 240 grupp H-bil under rallyt.
– Jag har aldrig tävlat i en Volvo tidigare, men jag fick provköra den under fredagen. Och jäklar vad bra den gick. Det var verkligen roligt, men det är ett helt annat sätt att köra, så det gäller att ställa om i huvudet, sa P-G med ett skratt efter fredagens provkörning.

Idag var det skarpt läge. P-G och Anders gick ut i ett högt tempo och tog täten i rallyt direkt. De behöll sin ledning ända in i mål efter att ha vunnit sju av rallyts åtta sträckor. Därmed totalvann de sin debuttävling med en Volvo 240.
– Det här var verkligen superkul. Jag satte inbromsningarna bra och behöll farten in i kurvorna och accererationen ut. Jag är så tacksam till teamet som ordnade det här, det gav mersmak. Så supertack alla för en fin och rolig tävling, säger P-G.

Totalresultat Rally Anderslöv
1. P-G Andersson 24.27,7 
2. Tom Kristensson 24.43,3 +15,6
3. Joachim Kristiansson 25.00,4 +32,7
4. Lars Engström 25.13,3 +45,6
5. Tim Liljegren 25.34,4 +1:06,7
6. Tobias Jönsson 25.37,7 +1:10,0
7. Stefan kristensson 25.57,2 +1:29,5
8. Måns Örum Gad 26.01,7 +1:34,0
9. Gösta Wremert 26.02,3 +1:34,6
10. Hugo Sääf 26.03,1 +1:34,4 

Komplett resultat: https://www.resultatservice.com/resserv/v2/results/result.jsp?tvlnr=2023017&deltvlnr=1&page=1a8

Mer info på www.pgandersson.se.
23-03-24 Mille Johansson uttagen till Svenska landslaget i bilsport
17-årige rallyföraren Mille Johansson från Katrineholm har tillsammans med sin kartläsare Johan Grönvall från Arvika blivit uttagna till att representera Svenska Bilsportförbundets landslag under 2023. Detta i samband med att Mille och Johan gör en storsatsning på Junior-EM i rally under säsongen.
– Jag är glad att kunna meddela att jag är en del av det Svenska landslaget i bilsport 2023. Det är ett mål jag har haft som nu uppnåtts, och det är en bekräftelse på att det vi gör är rätt. Jag längtar efter att få dra igång vår EM-säsong, säger landslagsföraren Mille Johansson.

Mille och Johan kommer representera Svenska Bilsportförbundets landslag när de tävlar internationellt under 2023. Landslaget, som stöttas av Riksidrottsförbundet, hjälper ett antal individer som tävlar på hög nivå inom bilsport med ett individanpassat upplägg med fysisk- och psykisk träning, kontraktshjälp och gemensamma läger för att man ska utvecklas inom bilsporten. Förutom rallylandslaget, som Mille och Johan tillhör, finns även ett stort antal utövare inom crosskart, karting, racing och rallycross med namn som Rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson, Indy 500-vinnaren Marcus Ericsson och Milles teamkollega i GN Motorsport, Pontus Tidemand.

Landslagsförare får även representera Sverige i lagtävlingar som FIA Motorsport Games, Bilsportens egna OS.

Mille och Johan startar sin EM-säsong den 20-21 maj i Polen.
23-03-17 Mille Johansson kör Junior-EM i rally med ny kartläsare
Den 17-årige rallytalangen Mille Johansson från Katrineholm kommer 2023 köra Europamästerskapet för juniorer i rally. Tillsammans med sin nya kartläsare Johan Grönvall från Arvika kommer man under året köra sex deltävlingar i FIA ERC Junior tillsammans med det VM-meriterade teamet IKsport i en tvåhjulsdriven Ford Fiesta Rally4.
– Det ska bli riktigt roligt, och utmanande, att komma till start i årets Junior-EM. Målet med denna säsong är att bygga erfarenhet från dessa tävlingar, och självklart lyckas med flera framskjutna placeringar, säger Mille.

2022 gjorde Mille Johansson sin internationella tävlingsdebut, när han tillsammans med IKsport körde det Slovenska mästerskapet i rally. Där visade Mille fart redan från start genom att ta en sträckseger i sin första tävling på asfalt, och under året ta tre pallplatser i det tuffa mästerskapet. Nu tar Mille klivet upp på den högsta Europeiska nivån tillsammans med IKsport. Säsongen körs över sex deltävlingar, med premiär i Polen 20-21 maj - Knappt tre veckor efter Milles 18-årsdag.
– Jag kommer från ett år på enbart asfalt i Slovenien, vilket var hela tanken med den satsningen. Eftersom halva Junior-EM körs på just asfalt. Vi fick den erfarenheten där, vilket vi inte har samma möjlighet till i Sverige. Jag fick även ett första år med egna noter, vilket var otroligt lärorikt, fortsätter Mille.

Sedan Mille började med karting, och senare formelbilsracing, har målsättningen från dag ett vart att ta sig till Rally-VM, WRC. EM-serien drivs numera av VM-promotorn, vilket bland annat innebär att samtliga sträckor från samtliga deltävlingar direktsänds via Rally.TV samt att vinnaren i EM-serien får en styrning i efterföljande års Junior-VM.
– EM har verkligen lyfts i år, och det betyder att tempot kommer skruvas upp med fler snabba ekipage från hela Europa. Det kommer bli tufft att hänga med, men vi kommer göra vårt bästa, och hela tiden utvecklas, säger Mille.

Ny kartläsare i satsningen blir Johan Grönvall från Arvika. Johan har de senaste säsongerna åkt med Linus Harling i SM, där de förra året tog medalj i både SM och JSM.
– Det ska bli intressant att få sätta sig i bilen ihop med Mille denna säsongen. Mille är en ung förare som redan samlat på sig en hel del erfarenhet och har ett högt mål med sin karriär, så ska bli riktigt kul att följa med på denna resa. Hans satsning och ambition inom rally är helt otroligt, säger Johan. Att få åka EM känns för mig väldigt stort. Just detta med att tävla utomlands, och att få åka EM har vart både en dröm och ett mål när jag startade min karriär. Så nu när jag väl får chansen att göra det, så ska jag ge allt för att det ska bli en lyckad säsong.
– Johan kommer från SM-sammanhang, och vill satsa ut mot Europa. Så det var ett perfekt tillfälle att börja tävla tillsammans. Vi har haft ett möte, och ser fram emot första testet tillsammans, avslutar Mille.

Rally-EM, FIA European Rally Championship, för juniorer körs över sex deltävlingar. Serien inleds den 20-21 maj på grus i Polen och fortsätter sedan till Lettland och hemmatävlingen i Värmland i Sverige 7-8 juli. Efter tre tävlingar på grus avslutas serien med tre asfaltsrallyn i Italien, Tjeckien och Ungern. Samtliga ekipage i Junior-EM är 27 år eller yngre, tävlar i tvåhjulsdrivna bilar och kör på däck från Hankook.

Mille kommer fortsätta sin satsning ihop med Skånska teamet GN Motorsport, och köra utvalda tävlingar i Sverige och andra länder under året. Samt mentorskapet från den dubbla världsmästaren Pontus Tidemand, som även han kör EM-serien i den fyrhjulsdrivna klassen.
23-03-13 Bra start för Tom Kristensson i EM i Rally Serras de Fafe i Portugal
Det blev en bra start för Tom och Andreas Johansson med den nya bilen, Citroen C3 Rally 2 och teamet Tagai Racing Tecchnology, i första deltävlingen i EM, Rally Serras de Fafe i Portugal i helgen. Paret tog en stark nionde plats i det tuffa startfältet, trots en punktering på sträcka sex på lördagen, som kostade ca en minut i tappad tid.
- Lite tur hade vi i alla fall, eftersom däcket blev kvar på fälgen och vi kunde ta oss i mål på sträckan utan att behöva stanna och byta hjul. Vi hade dock bara ett reservhjul med oss, så det gällde att undvika punktering på resterande sträckor för dagen, säger Tom
- Vi är jättenöjda med hur vi genomförde tävlingen, allt ifrån kvalificeringssträckan på fredagen den första korta stadssträckan samma kväll. Undan för undan lärde känna bilen bättre och jag blev mer komfortabel med körningen, och kunde öka tempot utan ta några risker, vi hade inte ett enda moment under hela tävlingen.
- Speciellt på söndagen var det sjukt roligt att köra då väderförhållandena och vägarna var bättre, och då det gick att känna att det är en bra bil med hög potential. Räknar vi endast söndagens sträckor hade vi faktiskt tagit en sjätte plats.

Annars blev de i stort som befarat, inte så mycket regn under tävlingen, mer omväxlande med regn, dimma och sol, men regnet i veckan gjorde att det blev både halt och uppkört, och man tvingades stryka ett par sträckor på lördagen, eftersom det blev för dåliga
- Jag kan inta beskriva hur nöjd och glad jag är över att vara tillbaka i en rallybil igen och ett stort tack till Andreas, teamet, supporters och alla som gjort det möjligt för mej att stå här nu, säger Tom vid målgången

Tävlingen vanns av VM-meriterade Hayden Paddon från Nya Zeeland före Toms norske teamkamrat Mads Östberg och med Georg Linnamäe från Estland på tredje plats.
Nu var det inte bara Tom och Andreas som råkade ut för punkteringar, och mest otur hade nog det nya finska stjärnskottet Mikko Heikkilä som ledde tävlingen inför sista avgörande sträckan, men fick punktering på denna och rasade i resultatlistan.

Pontus Tideman, med Toms klubbkamrat i SMK Hörby som co-driver, slutade på trettonde plats i den tuffa tävlingen
23-03-13 Från el i STCC till fossilfritt i Rally
Nytt projekt från initiativtagarna till elbilar i STCC.
Ett projekt för att utveckla och sprida kunskap om moderna bränslen både inom motorsporten och i samhället i stort.
En framgångsrik omställning av bilismen kräver både elbilar och moderna bränslen för bilar med förbränningsmotorer.
Gemensam målsättning med det svenska bilsportförbundet, Svensk Bilsport.

Fortsatt behov av bränsle till förbränningsmotorer även år 2045
Det finns 2023 ca 5 miljoner bilar i trafik i Sverige, andelen elbilar av dessa ökar men är fortfarande liten. Det säljs fortfarande flest bilar med förbränningsmotorer och då medellivslängden för en bil i Sverige är 17 år kommer det finnas i stora volymer av dessa även år 2045. Förutsättningen för att Sverige och EU skall uppnå sina klimatmål 2030 är därför en omfattande övergång från bensin och diesel till moderna bränslen. Och att denna sker så snart som möjligt.

Syftet med projektet Pure Rally. No Compromises. är att bidra till omställningen genom att utveckla och sprida kunskap om att det med moderna bränslen är fullt möjligt att tävla fossiloberoende i rally utan att kompromissa med prestanda eller tillförlitlighet.

Motorsport som drivkraft för utveckling
- Vi inom motorsporten har ett stort ansvar för att driva utvecklingen inom bilismen framåt, säger Hans Bååth, grundare av DRIVE VXO och tidigare Managing Director för Polestar. Det är inom motorsporten bilar och förare utsätts för de största utmaningarna, därför lämpar sig motorsporten för att driva utveckling av till exempel nya moderna bränslen framåt. Just nu går denna utveckling fort och vi vill med detta projekt bidra till att dessa kommer i användning. Först inom motorsporten och sedan i övriga samhället. Många andra tekniska innovationer har gått den vägen.

Rally-SM representerar landsbygden. STCC staden och motorvägarna
Redan 2017 initierade Hans Bååth, då i sin roll som vd för E-PWR AB och styrelseordförande i STCC, det som 2023 blir världens första nationella elektriska racingmästerskap, STCC.
- Övergången till elbilar är en viktig del i omställning av samhället men det är inte en lösning på alla transportbehov. fortsätter Hans Bååth, och fortsätter:
- Rallysporten är ett exempel på bilkörning där eldrift inte är optimalt. Rally är en unik form av motorsport som till skillnad mot tex STCC avgörs på specialsträckor längs avlysta skogs- och grusvägar, med långa transporter däremellan. Rally körs i alla väder året om och på alla underlag. På så sätt representerar rallysporten transportbehoven på landsbygden med långa avstånd och begränsad infrastruktur. Om vi vill att hela Sverige ska leva även i samband med omställningen måste vi utveckla lösningar som gör det möjligt oavsett vilka behov vi har eller var i landet vi bor.

Pure Rally. No Compromises. Projekt för moderna bränslen inom rally
Det första steget i projektet innebär att en ny rallybil utvecklats som testbänk för tester i tuffa förhållanden. Bilen är utvecklad enligt Svensk Bilsports senaste säkerhetsstandards och följer det nationella tekniska reglementet för att tävla i Rally-SM. Därutöver har den anpassats med testutrustning för att möjliggöra test och analys av olika bränslen.
- Vår ambition är att bidra till övergången till moderna bränslen i rallysporten, genom visa att det är fullt möjligt att tävla fossiloberoende i rally-SM utan att kompromissa med prestanda och tillförlitlighet. Och på så sätt sprida kunskap om vad moderna bränslen förmår. fortsätter Hans Bååth.

Förberedelser norr om Polcirkeln
Som ett led i projektet deltog DRIVE VXO Motorsport 2022 i Arctic Rally i norra Finland. Ett långt rally norr om polcirkeln upp mot ryska gränsen.
- Då gjorde vi det med traditionella bränslen men vår målsättning är att göra om det med moderna bränslen berättar Andreas Sigfridsson teamkoordinator i DRIVE VXO Motorsport, det är en rejäl utmaning även med beprövad teknik med tanke på de långa avstånden och extrema förhållandena. Genom att vi genomfört tävlingen en gång vet vi vad som väntar och kan förbereda oss för det.

Rally körs året runt på alla tänkbara underlag som is och snö till grus och asfalt. Och i alla väder och temperaturer, Andreas fortsätter,
- Under 2022 körde vi tävling i allt från från minus 33 till plus 35 grader, i ösregn, snö, damm och solsken. Rally är definitivt en sport som sätter både människa, maskin och som i det här fallet bränslen på prov.

Stort intresse från Bilsportförbundet
För det svenska bilsportförbundet Svensk Bilsport är arbetet med hållbarhet centralt och förbundets miljösamordnare Mikael Norén ser positivt på initiativet från DRIVE VXO:
- Svensk Bilsport har länge arbetat hårt med miljöfrågorna. Hållbarhetsarbetet är även beroende av medlemmars goda exempel. Därför är DRIVE VXOs initiativ både intressant och viktigt. Det är viktigt att vi delar erfarenheter med varandra. Vårt gemensamma mål är att säkerställa att motorsporten kan fortsätta utvecklas i takt med samhället i övrigt och driva en grön teknikutveckling. Motorsport ses glädjande nog allt mer som en resurs i samhället socialt, men vi har exempelvis även påvisat att aktiva motorbanor bidrar till ökad artrikedom och projekt har fått naturvårdsbidrag från kommuner och länsstyrelser.

Premiär i maj
Bilen beräknas vara redo för test och tävling under våren, med planerad SM-premiär i South Swedish Rally 18-20 maj.
- Vi är glada över att kunna presentera det här projektet och ser fram emot att börja testa och tävla med bilen under 2023. Vår målsättning är att arbeta med hela vårt team i Rally-SM DRIVE VXO motorsport för en minskad miljöpåverkan och i ett längre perspektiv bidra till både sportens och samhällets utveckling avslutar Hans Bååth.
23-03-12 Plucky Paddon snatches dramatic Fafe win
Mikko Heikkilä's Power Stage heartbreak hands victory to the Kiwi at ERC's opening round.

Hayden Paddon became the first Hyundai driver to win an FIA European Rally Championship round after grabbing a remarkable Rally Serras de Fafe, Felgueiras, Boticas, Vieira do Minho e Cabeceiras de Basto victory from under the nose of Mikko Heikkilä on Sunday.

Paddon and co-driver John Kennard were on blistering form throughout the final leg, seizing second overall from MRF Tyres Dealer Team rival Mads Østberg earlier in the day before whittling down the deficit to Škoda Fabia Rally2 Evo driver Heikkilä.

Pirelli-equipped Paddon, the reigning Asia Pacific Rally Champion, trailed long-time leader Heikkilä by just 2.8sec heading into the final speed test of the three-day event in northern Portugal. But when the Finn stopped to change a front left damaged tyre less than 5km from the finish line, glory fell into Paddon’s lap.

As well as notching up his maiden ERC victory, the BRC Racing Team-run i20 N Rally2 star becomes the first driver in history to win an ERC rally at the wheel of a Hyundai.

"I’m sorry for Heikkilä,” said the humble Kiwi. “We wanted to try and overcome those 2.8sec fair and square. But we’re happy, very happy and this is definitely right up there [with my other career achievements].

“We just wanted to build our way into the championship and just get a strong result this weekend, we’ve been pushing, but not taking the risks and that’s been the whole philosophy for the whole weekend, pick a speed and hold it and today that went down quite well. We weren’t the outright fastest this weekend but we had the pace to hold it consistently throughout the rally.”

Heikkilä plummeted to eighth as a result of his time loss, allowing Citroën C3 Rally2 man Østerg to inherit second overall just 10.7sec adrift of the top spot. Estonia’s Georg Linnamäe - also in Hyundai machinery - completed the podium another 16.8sec in arrears.

"I have no idea [where the puncture came from],” Heikkilä explained. “It’s easy to have a puncture because there are so many stones out there. I am happy with the tyres.

“Crying won’t help - it is what it is. I just want to say thanks to my team, they worked very well,” he added.

Miko Marczyk’s warm-up for May’s Vodafone Rally de Portugal WRC round ended with fourth place on what was the double Polish champion’s debut in his Škoda Fabia RS Rally2. The Pole completed the gravel event 45.9sec back from Linnamäe, but almost one-minute clear of Citroën stalwart Yoann Bonato, who said: “This is a really good result for us, especially on this surface.”

Out of contention for victory following a damaged tyre on Saturday, Craig Breen overcame a power steering issue on SS10 to claim a quartet of fastest times. It could have been five stage wins had it not been for a wild moment on SS14 when Breen’s Pirelli-shod Hyundai went up onto two wheels after hitting a bank through a fifth-gear left-hander nearing the stage finish.

Defending ERC champion Efrén Llarena was never able to get back on terms following his mistake on Friday afternoon’s Qualifying Stage, which left him 18th on the road for Saturday’s rain-hit tests. The Spaniard was passed by Breen in the Power Stage and ended the rally with seventh overall.

“It wasn’t all about the road position because we were losing time today in the slow corners, we had no traction and for me it’s a disaster,” said the Spaniard. “I was pushing like hell, but we lost a lot of time.”

The 70th-anniversary ERC season resumes with the all-asphalt Rally Islas Canarias from 4 - 6 May. Organisers have prepared a 13-stage route over a competitive distance of 190.06 kilometres.

Overall classification:
1. H Paddon / J Kennard NZL Hyundai i20 N Rally2 1hr 42min 21.3sec
2. M Østberg / P Barth NOR Citroën C3 Rally2 +10.8sec
3. G Linnamäe / J Morgan EST Hyundai i20 N Rally2 +27.5sec
4. M Marczyk / S Gospodarczyk POL Škoda Fabia RS Rally2 +1min 13.4sec
5. Y Bonato / B Boulloud FRA Citroën C3 Rally2 +2min 11.8sec
6. C Breen / J Fulton IRL Hyundai i20 N Rally2 +2min 19.7sec

The official Home of the FIA European Rally Championship: FIAERC.com
23-03-12 Tuff EM-premiär för Tidemand
Den portugisiska EM-deltävlingen var långt ifrån en lätt match. Regn, uppkörda vägar och småproblem kantade Pontus Tidemands helg och resultatet blev inte vad han hade hoppats på.
- Det är rally, ibland går det inte enligt planen och det här var en sådan tävling, säger han.

Efter en stabil start på den inledande publiksträckan på fredagskvällen, var Pontus Tidemand och co-drivern Julia Thulin bara 2,9 sekunder från ledningen av Rally Serras de Fafe e Fegueiras. Lördagsmorgonens första sträcka fungerade också bra, men på följade sträcka blev motorn i deras Ford Fiesta Rally 2 överhettad och för att inte riskera skador fick de slå av på tempot. Att det sedan började regna kraftigt gjorde inte saken bättre. De fick en kämpig förmiddag innan de, efter att en sträcka blivit struken av säkerhetsskäl, kunde ta sig tillbaka till service för att se över bilen.
- Teamet hittade snabbt problemet och kunde fixa det, säger Pontus. Nu visste vi också lite bättre vad som väntade oss under eftermiddagen så vi gjorde ändringar för att få till det så passande som möjligt till vägförhållandena, som såklart skulle bli ännu tuffare på andra varvet.

Men det blev inte mycket körning efter serviceuppehållet. Av de fyra sträckor som skulle körts, ströks två på grund av vägarnas tveksamma kvalité och ytterligare en stoppades efter en olycka. Kvar blev en enda sträcka.
- Man vill självklart ha så många kilometer som möjligt för att komma in i det. Det blir lite av ett antiklimax, men det är inte mycket att göra åt. Men det är samma för alla så det är bara att åka tillbaka till service och ladda om, förklarar Pontus.

På söndagen hade han en betydligt bättre känsla, som stärktes under dagen, och bilen fungerade bra på de något torrare men ändå svårkörda vägarna. På eftermiddagen gick han i mål på trettonde plats.
- Den här helgen blev inte som vi hade hoppats. Men det är rally, ibland går det inte enligt planen och det här var en sådan tävling. Jag känner ändå att vi avslutade med en positiv känsla och det har varit givande för oss alla och för mig att börja lära mig det här nya paketet med ny bil, nytt team och ny kartläsare. Alla har gjort ett superjobb och jag är glad att få jobba med så bra människor. Erfarenheten från det här tar vi med oss och blickar framåt mot nästa tävling, säger Pontus.
23-03-11 Heikkilä heads the Fafe pack with ERC rivals in hot pursuit
Mikko Heikkilä will carry a 4.2sec lead into Sunday’s final leg at the opening round of the 2023 FIA European Rally Championship, Rally Serras de Fafe, Felgueiras, Boticas, Vieira do Minho e Cabeceiras de Basto.

The reigning Finnish champion, at the wheel of a Michelin-equipped Škoda Fabia Rally2 Evo, initially moved in front on SS3 before slipping back to second place as the morning loop progressed. However, a time-topping performance – coupled with a delay for Craig Breen – on SS7 means it’s Heikkilä who leads at the overnight halt in Fafe, with Mads Østberg in second and Hayden Paddon third.

“For sure it was quite challenging,” Heikkilä said at the completion of the morning loop. “For me the most difficult part was to find the grip or the muddy places because you don’t know beforehand and it was quite difficult to guess. I have never faced these conditions before because in Finland, if it’s raining or wet, it doesn’t get this muddy. But it’s good learning and the pace has been okay, so we are in the fight.”

Following the event-opening super special in Fafe on Friday night, which was won by double Portuguese champion Ricardo Teodósio, leg one continued this morning on rain-hit gravel roads east of the host city.

Driving a MRF Tyres-equipped Citroën C3 Rally2, Østberg capitalised running first on the road to take the lead by 2.3sec ahead of Paddon and Erik Cais.

Breen completed the 9.64-kilometre test 12.6sec off top spot in 17th position and rued his decision not to select first position in the starting order, a right he’d earned after winning Friday afternoon’s Qualifying Stage.

But with SS3 being comparatively dry compared with the previous run, Breen’s fourth-place starting position proved to be advantageous for the Pirelli-equipped Hyundai i20 Rally2 driver, and he won the stage to shoot up to fourth position in the overall classification, 7.9sec behind Heikkilä.

Østberg was quickest again on SS4 and, with SS5 cancelled for safety reasons, the Norwegian returned to Fafe for the midday service halt leading by 1.1sec.

With Breen on a charge through SS6 and Østberg reporting not being comfortable with the handling of his car, plus a strange smell onboard, Irishman Breen now led by 1.5sec over Heikkilä with Østberg back in third.

But Breen’s hopes of a sixth ERC event win were dashed when he was forced to stop to change a damaged tyre less than halfway through SS7, the 15.05-kilometre Boticas/Sr do Monte test, as Heikkilä led again, despite reporting an issue with his car’s battery at the stage finish.

Behind third-placed Paddon, Georg Linnamaë is fourth with Marti?š Sesks fifth and Miko Marczyk sixth. Miklós Csomós completed SS7 in seventh place but was concerned about a high water temperature reading from his car’s dashboard.

The battle for victory on the opening round of the ERC’s 70th-anniversary season continues tomorrow (Sunday) with four double-use stages over a competitive distance of 84.28 kilometres.

Leading positions after Saturday:
1. M Heikkilä / S Vaaleri FIN Škoda Fabia Rally2 Evo 46min 4.4sec
2. M Østberg / P Barth NOR Citroën C3 Rally2 +4.2sec
3. H Paddon / J Kennard NZL Hyundai i20 N Rally2 +17.2sec
4. G Linnamäe / J Morgan EST Hyundai i20 N Rally2 +21.3sec
5. M Sesks / R Francis LAT Škoda Fabia RS Rally2 +37.7sec
6. M Marczyk / S Gospodarczyk POL Škoda Fabia RS Rally2 +43.0sec

23-03-09 Premiär i årets Europamästerskap för Tom Kristensson
SMK Hörbys Tom Kristensson, med Andreas Johansson från Eskilstuna MK vid sin sida, startar på fredag kväll i första deltävlingen i årets Europamästerskap, Rally Serras de Fafe i Portugal. Det blir i ett nytt team och med ny bil, det ungernbaserade Tagai Racing Technology och med en Citroen C3 Rally 2. I samma team och med en identisk bil har Tom och Andreas sällskap med den WRC-rutinerade norrmannen Mads Östberg.

Tävlingen har sin utgångspunkt i staden Fafe i norra Portugal nordost om Porto. 18 specialsträckor på grusunderlag och ca 18 mil totalt skall avverkas, med start sent på fredag kväll med en kort publiksträcka i Fafe, och avslutning på söndag eftermiddag. Det kan bli en tuff tävling, eftersom meteorologerna spår regn under alla dagarna.
- Det känns verkligen skönt att kunna stå på startlinjen i den första deltävlingen i ERC, säger Tom
- Direkt efter säsongsavslutningen i november förra året har det varit fullt upp med dels att få till det med ett nytt team och dels alla möten och kontakter md partners för att få ihop budgeten för att kunna komma till start. Trots kärva ekonomiska tider för alla, är jag väldigt tacksam för all ekonomisk hjälp och annat stöd som jag får. Jag är också tacksam för att min teammanager Rafal Cebula från förra året i Kowax har följt med till det nya teamet, och eftersom han har ett förflutet inom Citroen har han en hel del erfarenhet med sig.

Tom åkte ner till Portugal redan i söndags för att få ett par dagars ledighet och ladda batterierna, och idag satt han och Andreas i bilen för första gången, för test på en väg som liknar de som kommer i tävlingen.
- Även om det inte var idealiska förhållanden, dimma och regn, blev det ändå en bra och givande dag, och bilen har verkligen potential, rapporterar Tom
- Nu ser jag med tillförsikt fram mot fredag, och även om det ser ut att bli liknande förhållanden hoppas jag att få till en bra känsla för då kommer det verkligen bli kul. Då blir det både shakedown och en kvalificeringssträcka, som bestämmer startordningen, innan starten på kvällen.

Att det är ett getingbo som Tom och Andreas ger sig in i råder det ingen tvekan om. 37 ekipage tävlar om poängen i den högsta klassen ERC 1 i Rally 2 och R5 bilar och ett flertal med bred erfarenhet både från WRC och ERC.

Tom och Andreas är inte det enda svenska ekipaget, Pontus Tideman gör efter några års frånvaro comeback på den internationella scenen i en Ford Fiesta med det skånska teamet GN Motorsport och med SMK Hörbys Julia Thulin som co-driver, i samma klass.

Men nu är det dags att blicka utanför Sveriges gränser och göra comeback. Siktet är ställt på FIA European Rally Championship (ERC) och Pontus kör för det skånska hårdsatsande teamet GN Motorsport, där han också agerar mentor åt yngre förare, och MRF Tyres Dealer Team, samma team som han tävlade för 2015 när han blev mästare i Asia-Pacific Rally Championship.
- Det känns viktigt att stötta kommande generationer inom motorsport och att min erfarenhet kommer till nytta på fler plan. Att dessutom kunna kombinera det med en EM-satsning är lite av ett drömscenario just nu. Både GN Motorsport och MRF-teamet är otroligt drivna och professionella så jag tror knappast att jag hade kunnat få bättre uppbackning, säger Pontus.

Årets Rally-EM blir något utöver det vanliga med VM-kaliber på konkurrensen redan i första deltävlingen. 13 nu regerande mästare i både nationella och internationella mästerskap kommer till start och motståndet kryddas av välbekanta VM-förare som irländaren Craig Breen, norrmannen Mads Østberg och Nya Zeeländaren Hayden Paddon.
- ERC är stora snackisen just nu och jag tror nästan att det kan bli vassare än VM:s WRC 2-klass. Det kommer att bli ett getingbo av toppförare som gör allt för seger och det är häftigt att få vara med. Vårt mål i Portugal är framförallt att få ett bra resultat som ger oss bra med poäng från start i mästerskapet, men jag ska absolut inte sticka under stol med att man alltid vill gå för seger. Det sitter i ryggmärgen, konstaterar Pontus.

Just i Portugal trivs Pontus. Han har framgångsrikt kört Portugals VM-rally sju gånger och har vunnit fyra gånger och slutat med pallplacering i övriga tre.
- Underlaget i Portugal med i huvudsak grus och några asfaltsektioner brukar passa mig ganska bra och jag är lite bekant med vägarna i området från tidigare VM-tävlingar.

I år får Pontus också sällskap av en för honom ny kartläsare, Julia Thulin, som är regerande juniorvärldsmästare på kartläsarsidan efter att ha guidat estländaren Robert Virves till JVM-guld 2022.
- Julia är grymt duktig. Stor vilja, noggrann och målmedveten. Vi har hittills kört två tävlingar tillsammans i år och det funkar kanon. Ser fram emot att se vad vi kan åstadkomma under säsongen, säger Pontus.

ERC Rally Serras de Fafe e Fegueiras avgörs mellan fredag och söndag och består av 17 specialsträckor på totalt 180 kilometer. Värdstad är Fafe, inte långt från kusten i den norra delen av landet.
23-03-09 Tidemand redo för internationell comeback
Det är drygt två år sedan Pontus Tidemand senast tävlade utanför Sverige. Nu, en månad efter att ha blivit svensk mästare i rallysprint, är han klar för att ge sig i kast med den internationella rallyscenen igen. Först ut är Portugals EM-rally.
- Jag har väntat på en chans som den här, säger Pontus. De senaste två åren blev kanske inte helt som jag hade hoppats, men positivt sett har jag fått hämta ny energi och hunnit bli riktigt taggad på ordentlig fight igen.

Under uppehållet från internationellt tävlande har han hållit sig aktiv på nationell nivå. Han har bland annat kört utvalda SM-tävlingar med pallplaceringar som resultat i samtliga, segrat i Midnattssolsrallyts Race of Legends och provat på off-road racing i premiären av SxS Nordic. Det har dessutom inte blivit en, utan två, guldmedaljer och mästartitlar i rallysprint under både SM-veckan sommar och vinter, den senaste för bara en månad sedan.

Men nu är det dags att blicka utanför Sveriges gränser och göra comeback. Siktet är ställt på FIA European Rally Championship (ERC) och Pontus kör för det skånska hårdsatsande teamet GN Motorsport, där han också agerar mentor åt yngre förare, och MRF Tyres Dealer Team, samma team som han tävlade för 2015 när han blev mästare i Asia-Pacific Rally Championship.
- Det känns viktigt att stötta kommande generationer inom motorsport och att min erfarenhet kommer till nytta på fler plan. Att dessutom kunna kombinera det med en EM-satsning är lite av ett drömscenario just nu. Både GN Motorsport och MRF-teamet är otroligt drivna och professionella så jag tror knappast att jag hade kunnat få bättre uppbackning, säger Pontus.

Årets Rally-EM blir något utöver det vanliga med VM-kaliber på konkurrensen redan i första deltävlingen. 13 nu regerande mästare i både nationella och internationella mästerskap kommer till start och motståndet kryddas av välbekanta VM-förare som irländaren Craig Breen, norrmannen Mads Østberg och Nya Zeeländaren Hayden Paddon.
- ERC är stora snackisen just nu och jag tror nästan att det kan bli vassare än VM:s WRC 2-klass. Det kommer att bli ett getingbo av toppförare som gör allt för seger och det är häftigt att få vara med. Vårt mål i Portugal är framförallt att få ett bra resultat som ger oss bra med poäng från start i mästerskapet, men jag ska absolut inte sticka under stol med att man alltid vill gå för seger. Det sitter i ryggmärgen, konstaterar Pontus.

Just i Portugal trivs Pontus. Han har framgångsrikt kört Portugals VM-rally sju gånger och har vunnit fyra gånger och slutat med pallplacering i övriga tre.
- Underlaget i Portugal med i huvudsak grus och några asfaltsektioner brukar passa mig ganska bra och jag är lite bekant med vägarna i området från tidigare VM-tävlingar.

I år får Pontus också sällskap av en för honom ny kartläsare, Julia Thulin, som är regerande juniorvärldsmästare på kartläsarsidan efter att ha guidat estländaren Robert Virves till JVM-guld 2022.
- Julia är grymt duktig. Stor vilja, noggrann och målmedveten. Vi har hittills kört två tävlingar tillsammans i år och det funkar kanon. Ser fram emot att se vad vi kan åstadkomma under säsongen, säger Pontus.

ERC Rally Serras de Fafe e Fegueiras avgörs mellan fredag och söndag och består av 17 specialsträckor på totalt 180 kilometer. Värdstad är Fafe, inte långt från kusten i den norra delen av landet.
23-03-08 Rally Uppland 28-29 juli
De börjar ta form tävlingen Klassikerna kommer att starta På fredagen 28 juli klockan 16,00 med 2 st sträckor.

Sista bil i mål på fredag ca 19,30 och klockan 20,00 spelar The Refreshment från scen.
Vi startar om 9,00 på lördagen de kommer att köras 9 st sträckor med lunchuppehåll på Arenan.

Första bil i mål 15,15
Noter kommer att erbjudas för årsmodell 1975-1990. Även 4 WD är så klart med.
Tävlingens längd blev 228 km totalt 98 km SS.
Startavgiften kommer att bli 6000 kr inkl EL i depå.

Supercupen kommer att starta 11,00 på lördagen och ch dom åker 29 km SS. Men är välkommen på fredag och titta på rally och uppträdande.Startavgift 3000 kr inkl EL i depå.

Så boka in de i kalendern och upplev en trevlig helg på Tierp Arena och Upplandsskogarna.

Tävlingsledningen MK Tierp

23-03-08 Midnattssolsrallyt körs 29 juni till 1 juli
KAK Midnattssolsrally 2023 avgörs torsdag 29 juni till lördag 1 juli i Östergötland. Årets rally blir kompaktare med färre transportmil än de senaste upplagorna. Inbjudan publiceras och anmälan öppnar den 7 april.

En mer kompakt bana med kortare transportsträckor är den stora nyheten i Midnattssolsrallyt 2023. Rallyts totallängd har kortats ner till 45 mil varav hela 12 mil är specialsträckor. Samtliga sträckor körs i Östergötland med Finspång i norr, Kisa i söder, Motala i väster och Linköping i öster. Nytt för 2023 är också att rallyt startar vid lunchtid torsdagen den 29 juni med flera sträckor. Etapp två körs fredag och den tredje och sista avgörs under lördagen. Ambitionen är ett rally med behagligt genomförandetempo men lika utmanande som tidigare upplagor.

Midnattssolsrallyt arrangeras av Kungliga Automobil Klubben, KAK, och har för de kommande fyra åren kontrakterat Jerker Ekelund och Simon Johansson som projektledare. Båda med erfarenheter från tidigare genomförda rallyn.

Inbjudan publiceras den 7 april och då presenteras information om HQ, serviceplatser, hotellpartners, lördagens prisutdelning och bankett med mera.
Den 7 april öppnar även anmälan och då lanseras också Midnattssolsrallyts nya hemsida som återfinns på den välkända adressen: www.midnattsolsrallyt.com

Tills den nya hemsidan är klar kommer löpande information att publiceras på Midnattssolsrallyts Facebooksida: https://www.facebook.com/midnightsunrally

Midnattssolsrallyfakta och historik
KAK Midnattssolsrallyt är Sveriges, och ett av Europas största rally för historiska tävlingsbilar och har genomförts sedan 2006. Tävlingen kördes i sin ursprungliga tappning mellan 1950 och 1964.
KAK Midnattssolsrallyt erbjuder deltagare, publik och partners en unik upplevelse av klassiska rallybilar på fina rallyvägar under säkra förhållanden. Helhetsupplevelsen med trevlig samvaro, nostalgisk motorsportkultur och tävlingsmomentet har skapat ett genuint och uppskattat evenemang.

23-03-08 All-action, all-live and all set: ERC 2023 season is go!
All-action, all-live and all set: ERC 2023 season is go!
Thrills and spills guaranteed with a star-studded entry of 48 crews for round one.

The FIA European Rally Championship is go for 2023 with an incredible 40 drivers competing in headlining Rally2 machinery on the season-opening Rally Serras de Fafe, Felgueiras, Boticas, Vieira do Minho e Cabeceiras de Basto from 10 - 12 March.

And to further underline the popularity of the ERC – the recognised feeder series to the FIA World Rally Championship – 48 crews have registered to score ERC points on round one of the 70th-anniversary season in northern Portugal, 14 national or regional champions are taking part, while 23 nationalities are represented.

23-03-08 DRIVE VXO presenterar nyutvecklad rallybil med svenska leverantörer för moderna bränslen
DRIVE VXO presenterar sitt senaste projekt: en BMW 1M Coupe som byggs med 1,6 l turbomotor enligt Svenska Bilsportförbundets nationella reglemente för rally och som dessutom utvecklas för att testa fram nya moderna bränslen.
Made by Swedes - för en fortsatt starkt svensk motorsportindustri och rallykultur
En målsättning med projektet har varit att främja den svenska motorsportindustrin eftersom den är en viktig del av den unika svenska rallykulturen.
- Vi vill bidra till att det utvecklas och byggs fler rallybilar i Sverige enligt vårt nationella reglemente och med svenska komponenter, kunskap och teknologi, säger Hans Bååth ägare av DRIVE VXO,

Bilen, baserad på en BMW 1M Coupe, byggs i linje med förbundets målsättning att introducera nyare bilmodeller i den nationella klassen GrHB. Den följer förbundets senaste säkerhetsstandards och med så mycket svenska komponenter och leverantörer som möjligt.

Växjö, Kil, Säffle och Göteborg
Växjöbaserade DRIVE VXO har lämnat huvudansvaret för projektet till TechPro i Kil som också står för design och utveckling av chassit. Drivlinan levereras av Unic i Säffle. Göteborgsföretaget Even Engineering ligger bakom bilens 1,6 liters turbomotor, motorstyrning och elektronik för att möjliggöra test, utvärdering och optimering för moderna bränslen.
- När Bilsportförbundet 2018 öppnade upp för nyare nationellt homologerade bilar med det nya reglementet GrHB var det ett viktigt steg för att säkerställa att den nationella klassen som är stöttepelaren i svensk rallysport fortsätter utvecklas, säger Mikael Gustavsson ägare av TechPro. som fortsätter,
- Det finns en skaparglädje och kunskap att ta vara på i Sverige. Alla vill, och kan inte, köpa fabriksbilar från England, Frankrike eller Tjeckien. Vi har en unik tradition av att utveckla komponenter och bygga tävlingsbilar i Sverige och den är värd att bevara och lotsa in våra ungdomar i. Det har ett stort värde när sporten fostrar inte bara förare och co-drivers utan även mekaniker och ingenjörer.

Pure Rally. No Compromises. Projekt för moderna bränslen inom rally
Ett viktigt syfte med projektet är att testa fram nya moderna bränslen som kan göra motorsporten mer oberoende och framtidssäkrad utan att göra avkall på de sportsliga värdena eller publikens upplevelse.
- Vår ambition är att i detta projekt bidra till övergången till moderna bränslen i rallysporten, och visa att det är möjligt att förena högpresterande motorsport och förbränningsmotorer med hållbarhet, fortsätter Hans Bååth.

Elbilar är viktiga men inte lösningen på alla transportbehov
- Övergången till elbilar är en viktig del i omställning av samhället men det är inte en lösning på alla transportbehov. fortsätter Hans Bååth, som redan 2017 initierade projektet E-PWR som startskottet för det som 2023 blir världens första nationella elektriska racingmästerskap, STCC, fortsätter:
- Rallysporten är ett exempel på bilkörning där elbilar inte är optimalt. Rally är en unik form av motorsport som till skillnad mot tex STCC avgörs på specialsträckor längs skogs- och grusvägar, med långa transporter däremellan. På så sätt representerar rallysporten transportbehoven på landsbygden med långa avstånd och begränsad infrastruktur. Om vi vill att hela Sverige ska leva måste vi utveckla lösningar som gör det möjligt i samband med omställningen till ett mer hållbart och självförsörjande land med minskat beroende av energi från exempelvis krigförande länder.

Motorsport som drivkraft för utveckling
- Vi inom motorsporten har ett stort ansvar för att driva utvecklingen framåt, säger Hans Bååth, grundare av DRIVE VXO och initiativtagare till projektet, backspeglar, skivbromsar och säkerhetsbälten är alla produkter av motorsport. När vi nu befinner oss mitt i en stor förändring av hur samhället skall tillgodose sitt energibehov ska vi vara i frontlinjen och bidra, både för sportens, men också för samhällets skull. Det är inom motorsporten bilar och förare utsätts för de största utmaningarna, därför lämpar sig motorsporten för att driva utveckling.

Clean Driving. No Compromises. För moderna bränslen i samhället
Det är inte enbart inom motorsporten som behovet av moderna bränslen är stort. Klimatfrågor och det internationella säkerhetsläget innebär att det finns ett stort behov av moderna bränslen där Sverige som land kan minska sitt internationella beroende. DRIVE VXO arbetar med både trafiksäkerhets- och hållbarhetsfrågor för sina kunder och där ingår projektet Clean Driving. No Compromises. med syftet att bidra till ökad användning av moderna bränslen utan att kompromissa med produktivitet och arbetsmiljö.

Förberedelser norr om Polcirkeln och intresse från grannländer
Som ett led i projektet deltog DRIVE VXO Motorsport 2022 i Arctic Rally i norra Finland. Ett långt rally norr om polcirkeln upp mot ryska gränsen.
- Då gjorde vi det med traditionella bränslen men vår målsättning är att göra om det med moderna bränslen berättar Andreas Sigfridsson teamkoordinator i DRIVE VXO Motorsport, det är en rejäl utmaning även med beprövad teknik med tanke på de långa avstånden och de låga temperaturerna en bra bit under 30 minusgrader.. Genom att vi genomfört tävlingen en gång vet vi vad som väntar och kan förbereda oss för det.
- Vi upplever också ett stort intresse från våra grannländer och i takt med att projektet utvecklas kommer vi att tävla utomlands för att sprida våra erfarenheter.

Stort intresse från Bilsportförbundet
För det svenska bilsportförbundet Svensk Bilsport är arbetet med hållbarhet centralt och förbundets miljösamordnare Mikael Norén ser positivt på initiativet från DRIVE VXO:
- Svensk Bilsport har länge arbetat hårt med miljöfrågorna. Hållbarhetsarbetet är även beroende av medlemmars goda exempel. Därför är DRIVE VXOs initiativ både intressant och viktigt. Det är viktigt att vi delar erfarenheter med varandra. Vårt gemensamma mål är att säkerställa att motorsporten kan fortsätta utvecklas i takt med samhället i övrigt och driva en grön teknikutveckling. Motorsport ses glädjande nog allt mer som en resurs i samhället socialt, men vi har exempelvis även påvisat att aktiva motorbanor bidrar till ökad artrikedom och projekt har fått naturvårdsbidrag från kommuner och länsstyrelser.

Premiär i maj
Bilen beräknas vara redo för test och tävling under våren, med planerad SM-premiär i South Swedish Rally 18-20 maj.
- Vi är glada över att kunna presentera det här projektet och ser fram emot att börja testa och tävla med bilen under 2023. Vår målsättning är att i takt med projektets utveckling arbeta med hela vårt team för en minskad miljöpåverkan och i ett längre perspektiv bidra till säkerställa sportens utveckling, avslutar Hans Bååth.

Mer information på drivevxo.se

23-03-08 Annie Seels tjejteam kör ökenrally i Saudiarabien
Förra året skrev Dakarveteranen Annie Seel motorhistoria då hon vann Saudiarabiens första helkvinnliga rallytävling, Rally Jameel.

På internationella kvinnodagen står hon på startlinjen igen som titelförsvarare i den andra upplagan av Jameel-rallyt, med start 8 mars i Alula och mål 11 mars i Alqassim. Med sig tar hon 22-åriga debutanten Catalina Floberg som codriver.

Hela 41 team med deltagare från 27 länder står på startlinjen, där både förare och kartläsare är kvinnor. De ska under fyra dagar navigera sig fram 160 mil offroad med hjälp av kompass och digitala GPS-punkter.

”För mig är satsningen på en helkvinnlig rallytävling ett viktigt steg för att bjuda in nya tjejer till motorsporten, och ett ännu viktigare steg för Saudiska kvinnor då det bara är fem år sedan kvinnor fick köra bil där över huvudtaget” förklarar Annie Seel.

För att öppna upp för nya tjejer i sporten utlyste Annie Seel en uttagning för tjejer att söka som codriver i hennes team. Hon ville ge en ny lovande tjej chansen att åka med I ett ökenrally.

“Jag lade ut att jag söker en codriver på mina sociala kanaler och fick ett otroligt gensvar. Det här är mitt sätt att välkomna fler tjejer till motorsporten. Det krävs väldigt mycket av en codriver i ökenrally och jag har mycket att lära ut”, avslutar Seel.

Catalina Floberg från Falköping har erfarenhet från både rally och folkrace hemma i Sverige, men kommer nu ställas inför en helt ny utmaning i sin första internationella tävling, nämligen navigation i Saudiarabiens öken.

”Jag är otroligt tacksam över chansen att få åka ökenrally och lära av Annie, och ser det som en stor möjlighet till vidare utveckling i min karriär. Det kommer även bli spännande att träffa alla de andra tjejerna”, säger Catalina Floberg.

”För mig har det alltid varit självklart att tävla på lika villkor med män. Men i ökenrally är det extra tufft att vara ett helkvinnligt team – till exempel när man kört fast i ökensanden eller kört punktering, då krävs det både fysiska muskler att byta ett hjul som väger närmare 40 kg”, avslutar Annie Seel.
23-03-06 Mille Johansson flög högt - men fick bryta i Finska rallymästerskapet
Mille Johansson, 17 år från Katrineholm, körde i helgen den tredje deltävlingen i det Finska rallymästerskapet. Detta när Jyväskylän Talviralli avgjordes i Jyväskylä, hemorten för det finska VM-rallyt. I sin tvåhjulsdrivna Ford Fiesta Rally4 från teamet GN Motorsport satte Mille, denna gången tillsammans med rutinerade kartläsaren Christer Carlsson från Katrineholm, starka sträcktider i klassen, flög högt över de finska krönen - men fick sedermera bryta när bilen återigen fick motorproblem.
– För andra tävlingen i rad fick vi återigen motorproblem. Det har känts av mer och mer under tävlingens gång, att bilen blev orkeslös, men vi kämpade på och gjorde det bästa vi kunde. Vägarna kring Jyväskylä är speciella att köra på, och det kräver rutin att åka fort där. Men jag är hyfsat nöjd med farten vi hade, med tanke på omständigheterna. Samarbetet med Christer fungerade bra direkt från start i vår första tävling tillsammans med noter, summerar Mille Johansson sin andra vintertävling i Finland för säsongen.

Mille har under vintern kört två vintertävlingar i det Finska mästerskapet tillsammans med sitt nya team, GN Motorsport från Skåne. Detta för att samla erfarenhet och bygga fart inför Milles huvudsatsning för säsongen, som kommer presenteras inom kort.

Resultat: https://www.ewrc-results.com/results/82201-jyvaskylan-talviralli-2023/?s=414955&ct=569
23-03-04 Imponerande av Veiby och Kristoffersson
Stabil seger för Ole Christian Veiby och en storartad comeback av Johan Kristoffersson. Kristoffersson Motorsport levererade stort i Numedalsrally.
- Ole Christian satte ribban högt direkt och Johan imponerade efter att ha varit borta från rally så länge, summerar stallchefen Tommy Kristoffersson, som själv också nådde målet med startfältets äldsta bil.

Sju specialsträckor stod på programmet i den andra deltävlingen av norska rallymästerskapet. Ole Christian Veiby bestämde sig för att sätta in segerstöten på de två första med sin Volkswagen Polo GTI R5.
- Det var taktiken att försöka markera för de andra redan från början, säger Veiby, som tog hem de två första sträckorna och redan där hade sjutton sekunders ledning.

På den tredje sträckan delade Johan Kristoffersson sträcksegern med Frank Tore Larsen och tog sig därmed upp på andra plats efter Veiby.
- Trean var en kortsträcka och lättare att komma ihåg för mig som inte har kört så mycket. Tempot jag höll idag var det som gick att ta ut på ett städat sätt. Skulle jag försöka mer så går det inte fortare. För att lyckas med det måste jag träna mer.

Kristoffersson körde kontrollerat och felfritt, med en liten miss på näst sista sträckan.
- Jag fick backa i ett vägbyte och tappade några sekunder.

Vid slutmålet körde han in på fjärde plats, elva sekunder från en plats på prispallen, men resultat var ju inte viktigt för Johan den här helgen.
- Jag var här för att komma i tävlingsmode och få fart i kroppen inför Extreme E nästa helg. Så sett blev det absolut så bra det kunde bli. Jag kan inte vara annat än nöjd.

Samarbetet med co-drivern Johan Johansson fungerade också utmärkt.
- Johan och jag har aldrig åkt ihop förut och eftersom jag inte har reflekterat över det under dagen så betyder det att allt har fungerat.

Ole Christian Veiby hade också nytt bredvid sig, eller nygammalt, i form av Jonas Andersson.
- Kul att ha Jonas tillbaka i bilen. Det har fungerat perfekt, precis som allt annat: fina vägar, en fungerande bil och bra däckval.

En perfekt dag! Veiby tog fyra sträcksegrar, ledde som mest med en halvminut, tog det lite lugnt på sista sträckan och vann till sist med nitton sekunder före Eyvind Brynildsen. Därmed har Veiby vunnit alla Numedalsrally som körts sedan första segern 2017.

Lite längre ner i resultatlistan parkerade Tommy Kristoffersson och Per Andersson i sin Volvo 140, men nöjda med att ha nått slutmålet.
- Jag tycker vi har stått på bra, även om vi inte har hängt med de snabbaste i klassen, men vi hade å andra sidan startfältets i särklass äldsta bil, påpekar Tommy, som också hade att brottas med ovanan att hantera egenskrivna noter.

Särskilt SS2 ställde till det för Kristoffersson och Andersson.
- Vi fick inte till våra egna noter där, så kvällen före bestämde vi att ta Johans noter på den sträckan. De var inte riktigt kompatibla kan man säga. När Per hade läst färdigt noterna hade jag fortfarande halva sträckan kvar att köra


23-03-02 KMS satsar hårt i Numedal
Kristoffersson Motorsport kommer till start med hela tre chaufförer i andra deltävlingen av norska rallymästerskapet: Ole Christian Veiby samt Johan och Tommy Kristoffersson.
- Kul att Johan kan vara med nu också. Det blir lite som en kick off på säsongen för teamet, säger Ole Christian.

Ole Christian Veiby fortsätter sin rallysatsning när han tillsammans med comebackande co-drivern Jonas Andersson åker över startlinjen i Numedalsrally för att ta en liten revansch för NM-premiären i Rally Elverum, där han fick nöja sig med en andraplats.
- Vi hade lite omständigheter där i Elverum som gjorde att vi inte nådde ända fram, men jag är positiv till att vi kan lyckas den här gången.

I lördagens rally skickar Kristoffersson Motorsport fram inte bara en Volkswagen Polo GTI R5, utan två! KMS har skaffat en nyare R5:a och i väntan på att avyttra den första öppnade sig möjligheten för Johan Kristoffersson att skaka av sig rattrosten inför stundande Extreme E och World RX.
- Jag åker till Saudiarabien redan på måndag, så det här blir perfekt inför Extreme E. Rallytävlingar är bra uppladdning. Det blir många kilometer i bilen.

Några ambitioner att slåss om totalsegern har däremot inte Johan.
- Inte ens en kantboll på den! Det är helt orimligt att förvänta sig att jag ska kunna utmana när jag inte har kört på så länge. Som tur är. Det skulle ju vara helt onödigt att hålla på och träna och förbereda sig om man ändå kunde hänga med i toppen utan att göra det.

Det är drygt två år sedan Kristoffersson senast tävlade i en rallybil, då i Arctic Rally i Finland. Nu har han en testdag i Anttila i ryggen inför helgens tävling.
- Viktigast är att komma i mål så att jag får köra mycket. Mina mål för året är att vinna Extreme E och rallycross-VM. Det här blir en del i uppladdningen för att lyckas med det.

Toppförhoppningar har däremot Ole Christian Veiby. Efter segrar i Sigdal och Lima siktar han nu på en tredje triumf denna vinter, men hård konkurrens kommer från förare som Frank Tore Larsen, Eyvind Brynildsen och Anders Gröndal.
- Nivån är hög i norska mästerskapet. Det är aldrig en walk in the park, men jag har goda minnen från Numedal efter att ha vunnit där 2017.

Även Johan Kristoffersson har erfarenhet av vinterrallyt i trakten av Rödberg.
- Jag körde mitt allra första rally där 2015. Fina och snabba vintriga vägar, minns Johan.

Redan i början av 1980-talet körde stallchefen Tommy Kristoffersson sitt första rally, då i en Volvo 140. Nu gör han sin andra start efter “comebacken”, i en bil av samma modell som när det begav sig på 80-talet. I kartläsarstolen sitter kompisen Per Andersson.
- Per är mitt förstaval. Han läser lagom sakta, så att jag hinner köra. Den här gången ska vi försöka skriva egna noter också. Det har vi aldrig gjort förut, säger Tommy med ett skratt och markerar var ambitionsnivån ligger för egen del.
- Jag räknar med att vara snabbare än pappa i alla fall, inflikar Johan.

I stolen bredvid Kristoffersson junior sitter Johan Johansson, som åkte med Ole Christian två tävlingar tidigare i år, medan Veiby alltså har bytt ut Torstein Eriksen mot en av världens mest rutinerade: Jonas Andersson.
- Jag var väldigt nöjd med Torstein i Rally Sweden men han är upplåst av Frank Tore i NM och eftersom Jonas var ledig så passade det bra. Vi har ju åkt mycket tillsammans tidigare så det är inget problem alls.
- Vi ser fram emot den här helgen med positiva känslor. Kul med ett stort gäng som åker iväg och med ett riktigt fint vinterrally som väntar oss, avslutar stallchefen (och föraren) Tommy Kristoffersson.
23-03-01 Mille Johansson ställs mot världsmästaren i Finska rallymästerskapet
Den 17-årige rallytalangen Mille Johansson från Katrineholm kör i helgen den tredje deltävlingen i det Finska rallymästerskapet, när han tillsammans med rutinerade kartläsaren Christer Carlsson från Katrineholm ställer upp i Jyväskylän Talviralli i sin Ford Fiesta Rally4 för teamet GN Motorsport.

Tävlingen kantas av stjärnstatus när den regerande världsmästaren, 22-årige Kalle Rovanperä, kör tävlingen i samma rallybil han fick som 8-åring.
– Det ska bli kul att få komma till start i Finland återigen denna vinter. Jag har en ny kartläsare med mig denna gången i Christer Carlsson, som kommer in med mycket erfarenhet. Tävlingen går runt Jyväskylä där den finska VM-tävlingen körs, så det kommer nog bli riktigt fräna vägar att köra på, säger Mille.

Mille körde i början av januari den första tävlingen i Finska mästerskapet, Arctic Lapland Rally, där han satte flera topptider i den tvåhjulsdrivna klassen men också drogs med motorproblem hela tävlingen. Trots det blev det en tredjeplats i den tuffa konkurrensen. I Jyväskylä ställs Mille och Christer mot hela 20 andra bilar i klassen, där den tidigare F1-världsmästaren Kimi Räikkönens brorson Justus kommer till tävlingen som mästerskapsledare.
– Vi kommer till tävlingen med en bra känsla från sist, och med inställningen att få mil i kroppen och bygga upp ett högt och säkert tempo under tävlingens gång, avslutar Mille.

Mille och Christer kör tävlingen i Finland tillsammans med sitt team GN Motorsport för att få viktig erfarenhet på snö och is inför framtiden, och förbereda sig för Milles huvudsakliga satsning som presenteras längre fram.

Jyväskylän Talviralli inleds med en sträcka på fredagskvällen, och fortsätter med ytterligare sex sträckor på lördag.

Följ tävlingen här: https://www.ewrc-results.com/results/82201-jyvaskylan-talviralli-2023/
23-02-27 Internasjonalt comeback for Mads Østberg
Sammen med Citroen Tagai Racing Technology satser Mads Østberg og kartleser Patrik Barth for fullt i FIA European Rally Championship.

ERC-sesongen starter i Portugal 11. og 12. mars, det går over åtte runder, og høydepunktet blir Rally Sverige som er tilbake i Värmland – men kjøres som et sommerrally 7. og 8. juli.
- Jeg gleder meg til å være tilbake i en ny satsing, og i et mesterskap som er helt nytt for meg. Det blir det åttende året mitt med Citroën, og jeg ser virkelig frem til å kjøre på nye og utfordrende veier sier Mads Østberg som ble verdensmester i WRC2 i 2021.

Når han stiller til start i årets første løp, er det i en bil han selv ha vært sentralt i å utvikle; Citroën C3 Rally2, som driftes av det ungarske teamet Tagai Racing Technology.

Jakter mesterskap
- Målet mitt er selvsagt å bli europamester, men det er tøffe konkurrenter fra hele Europa, mange av dem med samme ambisjoner som meg, sier Østberg.

Den norske rallyføreren har konkurrert i internasjonalt rally siden 2006, da han debuterte i Rally Sweden.


FIA European Rally Championship feirer 70 år i 2023, med en kalender på åtte runder som består av arrangementer på asfalt og grus.

Kartleser Patrik Barth startet før fjorårssesongen, men de to kjenner hverandre gjennom mange år, svensken har nemlig vært en del av Østbergs team gjennom flere år, og samarbeidet mellom de to har vist seg å fungere meget godt.

Tar rally tilbake til Värmland
For første gang i ERC-historien skal det også kjøres i Sverige. Etter at det legendariske WRC-vinterrallyet ble flyttet lenger nordover, har mange norske rallyfans fått betydelig lenger reise for å se internasjonal racing. Nå kan de imidlertid igjen ta veien til legendariske rallystrekk og et av Mads Østbergs favoritthopp, Colins Crest – denne gang uten snø.

ERC-kalenderen 2023:
Rally Serras de Fafe e Felgueiras: 11. – 12. mars
Rally Islas Canarias: 5. – 6. mai
79th Rally Poland: 20. – 21. mai
Tet Rally Liepaja: 17. – 18. juni
Royal Rally of Scandinavia: 7. – 8. juli
Rally di Roma Capitale: 29. – 30. juli
Barum Czech Rally Zlín: 19. – 20. august
Zemplén Rally Hungary: 7. – 8. oktober
23-02-18 Vintercupen avgjord i Racepart Sweden 1300 Rallycup
Det blev ett abrupt och snopet avslut av vintersäsongen då Sandviken tvingades ställa in i tolfte timmen. Att ha is i magen är ju en dygd men tyvärr så räcker det ju inte alltid. Lätt att förstå att arrangören vill rädda det man kan rent ekonomiskt. Gissar att mycket pengar är nedlagda. Bara att hoppas de klarar denna smäll och återkommer. För oss aktiva är det såklart surt men vi överlever säkert. Så istället för fyra deltävlingar i Vintercupen så blev det bara tre.

Den sista blev då i Ludvika MS Ulla Cronerts minne. Även här handlade det om "Is i magen" för arrangören då mildvädret hotade ställa till det liksom att det var för få anmälda till att börja med. De hade lyckan med sig. Dagen före blev det kallt och på kvällen kom det cirka 3-4 cm snö. Att det skulle bli svåra förhållanden förstod vi då starten fick uppskjutas en timme pga att en funktionärsbil kört av vägen. Blåis med lite snö på är förrädiskt. Särskilt när snövallarna nästan var obefintliga.

Det var åtta förväntansfulla Sukkaekipage med R-Sport på sina vindrutor som gav sig iväg från Folkets hus vid middagstiden. Förvånansvärt mycket publik hade samlats i det fina Lördagsvädret. Kanske för att Folkets hus ligger väldigt centralt i Ludvika.

På SS1 var Juniorbröderna Tobias och Joakim Bilfeldt de som vågade mest och klarade av det. De var de enda i gänget som klarade av sträckan på under tre minuter. Det skilde bara tiondelar mellan dem, Björn Norman/Lotta Strand och Juniorerna Lucas Axelsson/Alexander Lönnström.

SS2 var dubbelt så lång och tog alltså lite längre tid. Här klarade en trio bestående av Björn Norman, Lucas Axelsson och åldermannen Ola Strömberg (ledsagad av Victor Johansson) av att i nämnd ordning komma under sex minutersgränsen. Detta betydde att Norman gick upp i ledning före Axelsson.

SS3 passade ordförande Norman bra. De utklassade alla utom debutanten David Barfeld/Linnea Norman som "bara" var sju sekunder långsammare. Tyvärr mötte Axelsson/Lönnström sitt Waterloo här då en drivaxel inte ville vara med längre. Även snabbt körande Marcus Andersson med pappa Johnny vid nothäftet tappade mycket tid på en lätt avåkning. Norman befäste sin ledning som nu var uppe i tjugo sekunder före Strömberg med debutanten Barfeld tätt i hasorna.

Efter service vid Folkets hus var det dags att repetera varvet en gång till. Nu hoppades alla att det blivit lite spår att köra i. Första varvet hade ju varit oplogat.

Visst var SS4 snabbare nu. Nästan alla bättrade sina tider med närmare tjugo sekunder. Björn och Lotta helt omutliga. Junioren Marcus Andersson i sin Toyota var tvåa, Ola trea och Barfeld fyra.
SS5 såg en ny segrare i Marcus Andersson (och R-sport Johnny). De bättrade sin tid med halva minuten!! Björn o Lotta starka tvåor följda av Strömberg/Johansson och bröderna Bilfeldt.

SS6. Äntligen kom gubben igång. Ola o Victor fick till en sträckseger före Norman. Trea Marcus o Johnny före David o Linnea. Så efter sex körda sträckor så kunde vi konstatera att Björn Norman/Lotta Strand vunnit en överlägsen seger vilket visar att farten inte är någon tillfällighet. Glada tvåor Ola Strömberg/Victor Johansson. Glada treor blev faktiskt bröderna Bilfeldt som passerade paret Barfeld/Norman p.g.a att de senare ådrog sig tjugo sekunder i transportprick. Troligen ett nybörjarfel av de snabba debutanterna.

Det verkade som alla i gänget kände stor lättnad över att ha klarat sina bilar i mål under dessa svåra förhållanden. Stort TACK till Ludvika MS och dess funktionärer som fick jobba en lång dag samt till vår tävlingssponsor R-sport.

Racepart Sweden 1300 Vintercup kan alltså summeras efter denna, som det blev, tredje och sista deltävling.
1:a Tobias o Joakim Bilfeldt 108,42p
2:a Björn Norman/Lotta Strand 99,43p
3:a Lucas Axelsson/Alexander Lönnström 98,5p
4:a Erik Björklund/Fredrik Johansson 94,42p

Tabell och kalender finns på Cupens hemsida www.1300rallycup.se MYCKET RALLY FÖR PENGARN
23-02-18 Mycket till om vädergudarna ska sätta käpper i hjulet för Reaxer Rallyt
Nu ska det mycket till för att vädergudarna ska kunna sätta någon käpp i hjulet för Reaxer Rallyt som ska avgöras den 25/2. Igår fredag var Pål Grande ute och inspekterade sträckorna. Pål var mycket nöjd med vad han såg. Påls bedömning var att vägarna kommer att hålla bra och därmed även tävlingsdäcken. Från måndag kommer det att vara kallt ända fram till tävlingsdagen. Kan inte bli mer gynnsamt.

I natt har det snöat nästan en decimeter och meterolgen har lovat att det kommer mer till veckan. Det ser därmed ut att bli lite julkortsstämning efter sträckorna. JMK kan även lova att på vissa sträckor kommer det att synas en grus-/grässträng i vägmitt. Det ska ses som att sträckorna är ordentligt plogade.

JMK lider med motorklubbarna i Sandviken och Tierp som tvingats ställa in. JMK var i samma situation i början på januari och vet därmed hur jobbigt det är.

Efteranmälan till Reaxcer Rallyt är öppen till den 22/2 för den som inte redan nu vill göra vinterbokslut.

» inbjudan
23-02-18 Midvintersprinten flyttad till 25 februari
Midvintersprinten flyttar till den 25/2 då vädret har ställt till det.
Avanmäl er om ni inte ska åka på anmalan@rcsportodesign.se
Efteranmälan är öppen fram till 22/2 kl 18 utan xtra kostnad, ni som har betalat efteranmälningsavgift ta kontakt med arrangören så löser det sig.
23-02-09 Tom Kristensson kör första deltävlingen i Europamästerskapet för nytt Team
Tom och co-driver Andreas Johansson kommer att starta i första deltävlingen i ERC, European Rally Championship i Portugal. Tävlingen har det långa namnet ERC Rally Serras de Fafe e Felgueiras och körs den 11-12 mars.

Det blir även ett nytt team i år, Tagai Racing Tecchnology, som har sin bas i Ungern, och bilen kommer att vara en Citroën C3 Rally 2.
- Efter det framgångsrika förra året, blev målet redan tidigt i höstas att ta nästa steg och jobba för att köra ERC den här säsongen, säger Tom. Vi körde tre ERC tävlingar förra året, så vi vet vad det handlar om.
- Det har varit arbete i stort sett all vaken tid sedan dess, många möten och massor med telefonsamtal, vid sidan om mitt vanliga jobb på Bilteknik i Lund, för att få ihop den budget som krävs. Att det är tuffa ekonomiska tider för företag måste man ha respekt och förståelse för, men jag är både glad och tacksam för att mina trogna partners gör vad de kan och, som det ser ut nu, gör det möjligt för oss att komma till start i den första deltävlingen i Portugal
- Målet är ändå fortfarande att få ihop det till starter i alla 8 deltävlingarna, och speciellt kul är det att kunna köra den svenska deltävlingen, Royal Rally of Scandinavia i Värmland i juli.
- Det har varit tufft även tidigare år, men jag har ändå till slut lyckats få ihop det, jag är optimist, så vi får se vad som händer, säger Tom med ett leende.
- Jag är också glad över att fortsätta samarbetet med Andreas Johansson, det fungerade jättebra förra året på alla plan
- Intrycket jag har fått av teamet Tagai Racing Technology är även bra, ett välrenommerat team och Citoëns Rally 2-bil har visat sig både snabb och tillförlitlig, så jag ser verkligen fram emot säsongsstarten, avslutar Tom

ERC Kalender 2023:
11-12 mars. Rally Serras de Fafe e Felgueiras, Portugal
5-6 maj Rally Islas Canarias, Spanien
20-21 maj 79th Rally Poland, Polen
17-18 juni. Tet Rally Liep?ja, Lettland
7-8 juli. Royal Rally of Scandinavia, Sverige
29-30 juli. Rally di Roma Capitale, Italien
19-20 augusti. Barum Czech Rally Zlín, Tjeckien
7-8 oktober. IV. Rally Hungary, Ungern
23-02-08 Vännäs bjöd VOC på sprakande vinterrally och svår chock när "Mikro" plötsligt avled
När VOC Mekonomen Rally styrde kosan norrut till VM Rally mark för att avsluta vinterdelen av årets SverigeSerie med Vännäs Plåt Rallyt så bjöds klassen på ett superfint vinterrally. Vännäs MK, klassansvarigs hemmaklubb visade klass. Magnus "Linkan" Lindqvist fortsatte sin fantastiska säsongsinledning med att vinna Elit A även i Vännäs. I lägre elitklass var Bodenåkaren Mattias Johansson omutlig, hoppas vi får se mer av Mattias i SverigeSerien. I C så fick Ingvar Ivarsson inkassera en seger med viss hjälp av fru fortuna. Men! Jättefin tävling till trots så krossas efterarbetet av det ofattbara att Vännäs MK´s starke man, ja hela norra regionens grundbult vad gäller all biltävling inklusive regionens nära förestående VM Rally, Roland "Mikro" Åström plötsligt har avlidit. Det hål han lämnar efter sig är ogreppbart i storlek och sorgen är svår att hantera. I det här reportaget kommer klassansvarig att fokusera Vännäs Plåt Rallyt. Tankar kring Mikro kommer jag att lägga i vår BLOGG/NOTISER som jag till skillnad från webbnyheter skriver, redigerar och publicerar helt på egen hand så snart jag klarar att fokusera och samla dem. Saligt är Mikros minne. Ofattbart stor hans livsgärning.

Vännäs har varit ett återkommande stopp för VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie. Den rutinerade klubben som räknar på sitt 71 år som förening bjuder alltid på riktigt fina rallyn vara månde lokal tävling, DM, SM eller numera också VM där huvudadressen förvisso är Umeå men Vännäs MK ändå är den som drar det tyngsta lasset i tävlingens genomförande.

I Vännäs kunde förutsättningarna knappast vara bättre. Fina vägar, sol och bara några minusgrader. En fantastisk dag för rally helt enkelt. Och rally det blev det. VOC Mekonomen Rally bjöd som alltid på toppenfin underhållning. Fantastiska prestationer. Rejäla fajter. Och totalplaceringar som egentligen inte ska vara möjliga med en standardrallybil.

Förarprestationerna i SverigeSerien är på gränsen till ofattbara. Linkan vägledd av Sara Ridde som för närvarande är de allra snabbaste av oss åkte in på en total femteplats i Torsby senast. Men han är inte ensam. Rakt igenom är kvalitén på prestationerna hög. I Vännäs var Linkan en enda ynka sekund från att nita femteplatsen igen men nu slutade det med en total sjätte plats. Återigen med mängder av mer potenta bilar bakom sig, säger klassansvarig Roger Fransson.

Otroliga prestationer på flera nivåer i Sveriges vettigaste och effektivaste rallyklass.
Det är bara att lyfta på kepsen för den otroliga prestationen och också konstatera att VOC´s modell att mejsla fram kompetenta förare och CoDrivers fungerar. Precis som det fungerar utmärkt för alla oss som bara vill åka och ha kul. Det närmast totala fokus som diverse förståsigpåare ute i rallysverige har på tekniska detaljer på bilen kommer på skam oavsett om du har proffssatsning eller bara-för-kul i fokus, det går inte att argumentera emot. Ett proffstyckande som för närvarande till och med tagit sig formen av att totalt dumlägga klassansvarig. Våra bilar är fulla av begränsningar, det ingår i konceptet och i målet att hålla nere kostnader. Men den höga konkurrensen skapad av bredd och jämnbördiga bilar i klassen kompenserar för allt. Annars hade det helt enkelt inte gått att bli femma eller sexa totalt i en VOC, fortsätter dumlagde klassansvarig Roger.

Magnus Lindqvist igen i Elit A
Som konstaterats redan ovan så var det ingen som rådde på Magnus Lindqvist i högsta elitklassen.

Magnus "Linkan" Lindqvist och CoDriver Sara Ridde är för närvarande namnen att ta sikte på i VOC. Fantastiska prestationer. Men duon Patrik Fredriksson och Per Wiksten, fjolårets totalsegrare i SverigeSerien står inte långt efter. I Vännäs saknades det 17 sekunder efter en dryg halvtimmes fullfartsåka. Och vi vet också att när underlaget växlar till grus då är Patrik och Per riktigt giftiga. Så vi ser fram emot en fantastiks fajt ända fram till mållinjen av årets SverigeSerie i höst. Bakom Linkan och Patrik så var det ett lokalt ekipage, Alexander Pettersson med Alexandra Boqvist i högerstolen som sken starkast. Men det saknades 44 sekunder för Norrbottensduon upp till Linkan och Sara.

Två namn som nämndes i förhandsnacket, Anders Nilsson och Mattias dito kom av okänd anledning tyvärr inte till start.

Mattias Johansson i lägre Elit.
Det gick som vanligt också riktigt, riktigt fort även VOC Mekonomen Rally Elit B.
Mattias Johansson med CoDriver Stina Igebjörk var toppseedad av de regionala utmanarna till SverigeSeriens kanoner. Korrekt skulle det visa sig. Paret gjorde ingen besviken och vann Elit B. Men fajten med andraplacerade och tydligt SveigeSeriesatsande Noah Grönkvist var episk. Sekundlika på flera sträckor. Bara enstaka sekunder på flera andra utom på sträcka tre där Mattias klippte till ordentligt med en sjutton sekunds viktoria. När vi summerar dagen så skiljde det 21 sekunder mellan duelleanterna. Bakom dessa två så åkte Daniel Jonsson med rutinerade Emma Hägg i högerstolen in på tredje plats.

Klassen stördes av en avåkning som stoppade all framfart på dagens femte sträcka, ett av vinterrallys gissel dock tydligt enligt rallys regelverk inte skäl att stryka sträcka eller att skapa konstruerad tid. Men studerar vi tider på övriga sträckor så kan vi konstatera att det hade liten inverkan på placeringar. Toppen av klassen hade redan hunnit förbi och den enda skillnaden vi kan se är att klassansvariga vann en placering på stoppet, förlåt Emil Öhrling som dessutom är kusinbarn till nämnde klassansvarig. Det är du Emil som ska ha den rättmätiga sjätteplatsen.

Guldstjärna också till dig Emil för hur du sprang tillbaka på sträckan och tydligt stoppade bilarna bakom dig och med ditt proffsiga agerande undvek all fara. Härligt också att konstatera hur lugnt och proffsigt situationen hanterades av alla drabbade förare ute på sträckan. Heder åt klassen!

Ingvar Ivarsson i Cupklassen C
Även C-förarklassen som vi hos oss kallar Cupklassen var drabbad av stilleståndet på SS5.

Ingvar Ivarsson vägledd av jätterutinerade Pierre Ellison fick inkassera en härlig seger. Jag vill inte på något sätt förringa er insats men som sist in i stoppet så förlorade ni klart minst på stilleståndet. Studerar vi tider på övriga sträckor så borde nog vinsten rättmätigt ha varit en tredjeplats. Dagens moraliske segrare är Stein Fredrik Akre med Eivind Akre vid sin sida. Med detta så stänger de en fantastiska serie från vintern med placeringarna 3-2-3, där den sista trean alltså är en moralisk förstaplats. Jag utgår från att det är full SverigeSerie som gäller för er. Andraplacerade Gabriel Banger nu vägledd av Annsofi Wikström tog en i alla avseenden korrekt andraplats även han på riktigt fina tider.

Emil Persson tyvärr ensam junior.
Ganska ofta är det lite för få juniorer till start för att det ska kännas riktigt bra för återväxten i svenskt rally. Ofta saknas juniorer helt. Förvisso i VOC ofta i viss mån kompenserat av en stor och livaktig C-förar klass men ändå vore det lugnande för själen om den unika möjlighet vi har i Sverige att köra rallybil redan innan man har ett körkort att basera rallyåkandet på nyttjades flitigare.

Emil Persson var förvisso ensam junior till start i Vännäs men det får inte förringa hans insats. Emil med pappa David i högerstolen körde superstabilt och byggde moget tempo allteftersom i detta sitt livs allra första rally. Den utveckling vi såg redan denna första dag i rallylivet är minst sagt remarkabel. Emil och David, som liksom klassansvarig har hemadress Skellefteå, vet inte om det ännu men självklart ska vi locka med duon till att prova på grusrally i landets södra regioner nu till sommaren och samtidigt också få lite konkurrens i juniorklassen.

Med detta bugar och tackar VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie den fina tävlingen samtidigt stänger vi vinterdelen av årets SverigeSerie. Vännäs, jag tror att vi ses ganska snart igen.
23-02-06 Vännäs Motorklubb har stor sorg
Med bestörtning, stor sorg och djup saknad mottog Vännäs Motorklubb under måndagsförmiddagen beskedet att klubbens starka profil Roland ”Mikro” Åström plötsligt gått bort vid en ålder av 66 år.

Järnvägsorten
Roland ”Mikro” Åström föddes 1956 i Vännäs och blev hela livet järnvägsorten trogen vilket han ofta motiverade med att ”Här i Vännäs finns allt jag behöver”.
Redan i unga år kom han, bland annat via storebror Kent, i kontakt med motorsport i allmänhet och Vännäs Motorklubb i synnerhet även om han under uppväxten också engagerade sig stort i ortens ishockeylag Vännäs AIK, senare Vännäs HC, där ”Mikro” än i dag var en trogen supporter och åskådare på hemmamatcherna.
Det blev dock motorsporten som blev nummer 1 och då för egen del i första hand rallydisciplinen där det är nästan 50 år sedan han körde sin första tävling ute i skogen.
Inledningsvis handlade det för ”Mikro” länge om Saabbilar, med en V4:a som första fartfordon, för att därefter bli märket Opel om vi håller oss till hans egen aktiva rallykarriär där det senaste bygget, en Opel Astra, just så pass blivit klar med vilken han körde förbil i Vännäs-Plåt Rallyt för bara ett par veckor sedan.

Spindeln i navet
Enormt stora insatser har ”Mikro” under lång tid även gjort utanför det egna tävlandet där han var veteran i Vännäs MK:s styrelse där han innehaft alla poster utom ordförande som han med kraft i omgångar hållit sig ifrån. Många är de större tävlingar, inte minst med SM-status, där han varit tävlingsledare och nav i arrangemangen.
Även i organisationer som bland annat Övre Norra Bilsportförbundet, Svenska Bilsportförbundet och MAS (Motorarrangörer i Sverige) har han haft viktiga uppdrag för att inte tala om hans nu pågående syssla som banchef för VM-tävlingen Rally Sweden.
Sett till ”Mikros” stora motorintresse är det väl också logiskt att han under i princip hela yrkeskarriären, fram till pensionen för drygt ett år sedan, jobbade som bilmekaniker och det främst i Umeåstadsdelen Teg och då på Saab-Ana som senare blev Nya Motorcentrum där ”Mikro” också var en av delägarna.

Ofattbar tomhet
Roland ”Mikro” Åströms bortgång är på alla sätt och vis ofattbar att förstå för Vännäs Motorklubb, släkt och vänner men han kommer för alltid att finnas kvar i vårt minne för sin lugna personlighet och insatser för motorsporten och VMK.
Vännäs Motorklubbs tankar går till Rolands familj i denna svåra stund och för stöd till alla medlemmar så bjuder klubben in till en minnesstund kl 20:00 mån den 6/2 i klubbstugan på Pengfors Motorstadion som leds av pastor Johan Wikström från Missionskyrkan.

Med respekt för Rolands familj hänvisar ordförande Erik Åström alla eventuella frågor från media till Anna Nordkvist och Stefan Djerf.

https://www.vannasmk.se/valkommen-till-vannasmk-se-2-0/
23-02-03 Reaxer Rallyt 25 februari har vädergudarna med sig
Nu har Jämtlands MK äntligen vädergudarna med sig. Sträckorna plogas kontinuerligt och det ser bra ut. Det har ännu inte "Lima-klass" på vägarna, men snart.

I helgen kommer mästerplogaren Christer Kopka och gör en första finputsning. Till veckan har meterologen lovat ordentligt med plusgrader i fyra dagar. Det är precis vad vi behöver.På bilden ser du att vi har alla förutsättningar att kunna bjuda på fina vägar.


För alla utom Rallyklassikerna kommer det finns möjlighet att rekognosera sträckorna på lördag förmiddag. Närmare information finns på www.raceconsulting.se

» Inbjudan
23-02-01 SSRC 2023, nu sex tävlingar
Organisationen för Sydsvenska rallycupen har haft ambitionen att cupen skall omfatta sex deltävlingar, lika fördelade mellan Södra distriktet och Småland. Vi har nu glädjen att meddela att tack vare ett beslut av Vetlanda RRC kan vi lägga till deras tävling i kalendern. Det har varit mycket svårt att hitta datum i en full kalender och klubben och distriktet har hela tiden haft ambitionen att undvika kollisioner. Därför tas det modiga beslutet att köra en söndag men då mitt emellan TV-svängen och Temahallen Grussprint, den 24 september. För att något lindra effekten av detta i förarnas kalendrar och plånböcker kommer det att räknas resultat från fem av sex tävlingar i SSRC 2023.

Välkommen till Sydsvenska Rallycupen 2023.

Tävlingskalender
22 april Älmhults MK Silverratten
6 maj Ljungby MK Midsommardansen
12 augusti SMK Örkelljunga Smedsvängen
16 sept SMK Hörby TV-svängen
24 sept Vetlanda RRC Nya Vetlandamästerskapet OBS Söndag !!
30 sept Temahallen Grussprint Hässleholms MK
23-02-01 McRae name back in the ERC as Max confirms Junior entry
Max McRae - son of Alister, nephew of the late Colin and grandson of Jimmy - commits to Junior ERC for 2023.

The legendary McRae name will return to the FIA European Rally Championship in 2023 after Max McRae confirmed his participation in the Junior ERC category, the established starting point for drivers stepping up from national to international level.

Max McRae is the 18-year-old son of Alister, nephew of the late Colin and grandson of Jimmy. They all took part on ERC events during their careers with Jimmy claiming 17 wins and the runner-up spot in the 1982 standings to Tony Fassina.

The 10th Junior ERC season will be contested over six events starting with 79th Orlen Rally Poland from 19 - 21 May by when Max McRae will have relocated from his home in Western Australia to a base in Europe.

“Junior ERC is the perfect step for me,” said Max McRae. “Competing in Australia has been amazing for the last couple of years, but I know I have to make the move and head across to Europe and that’s what this season’s all about.

“Talking to people like Iain [Campbell, European Rally Championship Manager] the potential career progression from Junior ERC is really clear and that’s what I’m looking at now. There are some amazing events on the calendar – events that offer massive diversity in the nature of roads, from the super-quick stages of Poland and Latvia to the asphalt rounds in Rome and Zlín. And, of course, there’s the completely new Royal Rally of Scandinavia in Sweden.”

As well as building his experience on six events he’s never contested previously, McRae will be in contention for the 2024 FIA Junior WRC Championship prize drive, which goes to the 2023 Junior ERC champion and further cements Junior ERC’s role in developing young talented drivers for the sport’s top level.

“I’ve got to thank all of my partners and sponsors who are making Junior ERC possible this year,” said McRae. “And the chance to learn new events across Europe is really important for me and my development – but the real carrot is the Junior WRC prize drive for next season. That’s definitely what we’re shooting for this year.”

ERC Manager Iain Campbell said: “The prospects are strong for another great Junior ERC season with lots of interest from existing drivers and those aiming to try out international competition for the first time. It’s the perfect platform for drivers like Max coming from national level and aiming for the Junior WRC.

“The McRae name is one of the most iconic in rallying so we’re incredibly honoured to have a third generation of the McRae family competing in the ERC. I’m sure Max will follow in the footsteps of his father, uncle and grandfather and be standing on ERC podiums in the very near future.”

Junior ERC is open to drivers in Rally4 and Rally5 cars aged 27 and under on 1 January 2023.

FIA Junior ERC Championship 2023 calendar :
1: 79th Orlen Rally Poland (gravel, 19 - 21 May)
2: Tet Rally Liepaja, Latvia (gravel, 16 - 18 June)
3: Royal Rally of Scandinavia, Sweden (gravel, 6 - 8 July)
4: Rally di Roma Capitale, Italy (asphalt, 28 - 30 July)
5: Barum Czech Rally Zlín (asphalt, 18 - 20 August)
6: Rally Hungary (asphalt, 6 - 8 October)

The official Home of the FIA European Rally Championship: FIAERC.com
23-01-26 Vintern i VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie går vidare i Vännäs
Bilarna är servade efter bataljen i Torsby för två veckor sedan. Teamen är återhämtade. Nu står minst sagt ärevördiga Vännäs Plåt Rallyt, i det som numera är Svenska VM-rallyts absoluta omgivningar, på kalendern för oss i VOC Mekonomen Rally. Vännäs lockar med en fantastisk vinter-rally-vinter. Massor med snö. Perfekta temperaturer för att skapa isbotten i vägen, dvs ordentliga minusgrader med några insprängda plusgradersdagar däremellan som får vägen att blöda och släta ut sig. Mums! Utanpå detta lockar väderleksprognosen inför kommande tävlingshelg med riktigt fint rallyväder. Åtta sträckor (fyra två gånger) väntar klassen.

Vännäs är känd mark för VOC Mekonomen Rally. Arrangörsklubben, Vännäs MK är en klubb med anor som återkommande arrangerat SM och som sedan i fjol dessutom är huvudsakligt ansvariga för sträckorna i Sveriges deltävling av Rally VM. Klubbens starke man Roland "Mikro" Åström drar ett enormt lass gällande all biltävling i landets nordliga ända och är från och med i år också formellt sträckchef för Rally VM. Dessutom är Vännäs MK VOC´s klassansvariges hemadress. Förvisso är Roger sedan många år utflyttad och bosatt i Skellefteå ytterligare 17 mil norrut i landet men ränder går inte ur så lätt så på både hans och sambon Lottas licens står det forfarande inget annat än Vännäs Motorklubb understryker han med illa dold stolthet.
- I år kommer Vännäs Plåt Rallyt att bli något alldeles extra. Förutsättningarna är perfekta och de sträckor som står på tapeten är väldigt, väldigt fina. Helt enkelt toppsträckor i klass med VM-sträckorna men lite kortare. En av rallyts sträckor har genom åren varit utbildnings-, test- och träningssträcka för en hel rad av rallys största storheter, säger klassansvarig Roger Fransson.

VOC står för ganska precis halva startfältet i Vännäs.
- Trots det så hade jag hoppats att vi skulle vara ännu fler till start. Återigen är det vinterrally med dess höga kostnader som gäckar. Men jag blir inte förvånad om det är flera som i efterhand kommer att säga "jag skulle nog åkt upp i alla fall" när bilder och InCar-filmer från rallyt kommer ut.

Hårda bataljer att vänta i alla klasser.
Jämna bilar och många i klassen skapar en stenhård och utvecklande konkurrens. Detta är ett känt faktum sedan många år även om vissa belackare just nu gör allt man kan för att försöka kringgå det uppenbara genom att sätta helt orimligt fokus på detaljer av begränsat värde istället för att se helheter. Ingen kan med hedern och ära i behåll runda det faktum att den här klassen, Carleric Johanssons fantastiska skapelse, har fostrat svensk rallyelit under så många år. Faktiskt årtionden! Om inte annat så talar resultatet i Torsby senast sitt tydliga språk. Femtio bilar till start och snabbaste VOC, Magnus "Linkan" Lindqvist in på femte plats totalt med massor av trimmade och fyrhjulsdrivna bilar bakom sig. Det går inte att snacka bort. Inte var det bilens fantastiska egenskaper som gjorde det. Det var en fantastisk förare danad i en stenhård VOC-klass.
- Att efter tiondelsbataljen mellan Magnus Lindqvist och Patrik Fredriksson, och inte minst efter deras fantastiska totalplaceringar senast, tippa någon annan än en av dessa två som segrare i Vännäs vore förmätet. Men lätt blir det inte. Resten av VOC A är ett veritabelt ormbo. Rutinerade rävar med massor av segrar i bagaget utgör hela resten av startfältet eller vad sägs om Mattias, "Nibbe" och Anders alla med efternamnet Nilsson utan att mig veterligen vara släkt. Eller ständigt snabba Alexander Petterson? Det blir i alla händelser kul att följa!
- I lägre elitkass tror jag att SverigeSerien-toppen med Noah Grönkvist och Daniel Jonsson kommer att klara att stå emot de mer lokala utmanarna. Om jag ska lyfta en lokal utmanare så väljer jag Mathias Johansson. Bara därför torde väl det bli tändvätska för andra i fältet och göra att till sist blir rätt svar Jonas Lindberg eller Nils-Olov Lindström. Nåja, det ska absolut köras om det. Klassansvariga själva, Roger och Lotta gör återdebut efter ett mycket långt påtvingat uppehåll på hela tre år. Det ska bli superkul men något med pallstriden kommer vi förstås inte ha att göra. Gäller bara för oss att försöka inte vara i vägen för någon, det blir tillräckligt utmanande.
- Även i C, vår cupklass så tror jag också att SverigeSerien-topparna klarar den mer lokala konkurrensen. Stein Frederic Akre får bära oket av favoritskap. Blir också kul att se vad firma Gabriel Banger ska åstadkomma. Stora problem med noterna senast hoppas team Banger ska vara åtgärdade med ett CoDriverbyte. Hemmaförare Roger Sandström blir också spännande att följa nu i nationell konkurrens.

Välkomna nästa omgång av årets SverigeSerie. Välkomna till årets upplaga av Vännäs Plåt Rally. Välkomna till vad som på alla sätt ser ut att bli en fantastisk vinterrallydag i Rally VM´s geografiska huvudområde.
23-01-23 Veiby tvåa i andra starten
Rally Elverum innebar första deltävlingen i norska rallymästerskapet. För Ole Christian Veiby var det andra rallystarten för säsongen och den slutade med en andraplats.
- Vi hade inte riktigt turen med oss den här gången, men så är det i rally ibland, konstaterar Veiby.

Ole Christian kom till start i Kristoffersson Motorsports Volkswagen Polo GTI R5 med klara segerförhoppningar efter triumfen i Rally Sigdal förra helgen.

Rallyt inleddes med två kvällssträckor där Ole Christian tappade totalt 17,7 sekunder på Frank Tore Larsen.
- Vi hade problem med snörök från bilen framför, så det var svårt att se något. Det var helt klart en fördel att starta först.

Teamchefen i KMS, Tommy Kristoffersson, förutsåg problemet:
- Vi påpekade det här för arrangörerna långt i förväg och ville ha två minuters startmellanrum, inte minst av säkerhetsskäl, men de gick inte med på det.

Samma problem låg kvar lite grann under lördag förmiddag också, men Ole Christian och co-drivern Johan Johansson var ändå snabbast på tredje specialsträckan och knappade in sex sekunder.

Fram till serviceuppehållet hade Larsen ökat ut igen till drygt tjugo sekunder. Ut på de sista fyra sträckorna gjorde Veiby en rejäl ansats att minska avståndet och plockade drygt tio sekunder på SS7 där han var snabbast av alla.
- Men på nästa fick vi ett tekniskt fel och tappade trettio sekunder. Då fanns det inte mycket mer att göra, konstaterar Veiby.
- Det här är ett återkommande fel som varken Ole Christian eller teamet kan göra något åt. Det ligger i homologeringen och den är låst, förklarar Tommy Kristoffersson.

Efter åttonde sträckan var avståndet upp till Larsen 40 sekunder. Veiby fick ordning på bilen igen och plockade ytterligare några sekunder, men vid slutmålet var han ändå en dryg halvminut efter segrande Larsen.
- Jag har aldrig lust att bli tvåa, men vi får ta med oss att det var bra träning inför fortsättningen och att vi hade bra speed när allting fungerade, säger Ole Christian.

Närmast väntar ett par testdagar en bit norrut i Norge innan nästa tävlingstillfälle, Rally Lima 4 februari, vilket också är generalrepetitionen inför Rally Sweden.

23-01-20 Torsby fin premiär i årets SverigeSerie för VOC Mekonomen Rally
MK Ratten i Torsby bjöd traditionsenligt in till premiärtävling i VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie. Därmed är den 34:e säsongen i klassens som är Sveriges största märkesklass och självklara plantskola för svensk rallyelit igång. Finnskogsvalsen Fryksdalens Brunnsborrning Rally delades precis som tidigare upp i två deltävlingar i VOC. Allt inleddes med tre dagsträckor för etapp ett följt av två utmanande sträckor som i mörker. Trots tufft väder veckan före start med regn och plusgrader var 2023-års sträckor sedvanligt "Torsby fina" och fick idel lovord av klassen. Extra glada var Patrik Fredriksson och Magnus Lindqvist som vann var sin deltävling i Elit A, Patrik på särskiljningen efter att de båda åkt på tiondelen lika i första deltävlingen. I elit B knep Tim Palmqvist segern i första deltävlingen och Noah Grönkvist i den andra. I C tog Emil Huss hem segern i båda deltävlingarna. Bland juniorerna var det Hugo Carlberg som tog dubbel i och därmed full pott.

Elaka tungor skulle kunna förringa MK Rattens insats att sätta samman vintertävlingar av toppkvalitet med argumentet att det inte skulle vara så svårt med alla de vägar med VM-anor som finns i trakterna. Deltagare från hela landet kan dock unisont klargöra att det krävs mer än så. Rutinen lyser igenom och för att erbjuda det där lilla extra fick deltagarna chansen att värma upp på Shakedown även detta år. Hur många klubbar har energi och väg till att bjuda på det när man väl fått ihop sitt rally? I år utmanade vädret med plusgrader och regn veckan innan tävling men ett gediget grundarbete med vägarna gjorda att de ändå stod pall för väderutmaningen och lite minusgrader när det väl var dags att starta säkrade riktigt fint underlag.

Det är ingen slump att vi förlägger vår premiärtävling i Torsby och hos MK Ratten. Torsby bjuder allt som oftast på säkra vinterförhållanden och arrangörsstaben kan det här med rally. I år upprepade vi också succén från tidigare år med att dela upp tävlingen i två. Det gav inte bara chansen för de som bröt på förmiddagen att starta om, vi fick också ett riktigt mandomsprov med två riktigt fina och stundtals extremt utmanande sträckor att tackla i absolut mörker, säger klassansvarig Roger Fransson.

Patrik Fredriksson och Magnus Lindqvist i Elit A
Om någon någonsin tvekat på att konkurrensen i VOC är stenhård så kan denne någon sluta att tveka nu. När vi summerade dagens första deltävling över tre sträckor och mer än 20 minuters full-farts-åka så var Patrik Fredriksson med CoDriver Per Wiksten och Magnus "Linkan" Lindqvist vägledd av Sara Ridde i högerstolen på tiondelen lika. Särskiljning alltså till Patriks fördel då han tog dagens första (och andra) sträcka. Om vi till det också lägger att Linkan åker hela dagen, dvs över alla fem sträckor, på femte tid totalt i en "enhjulsdriven" VOC (dvs en bil utan diff). Med massor med prestandabegränsningar i reglementet. Då torde alla förstå hur fort det går i klassen och hur fantastiska förare vi har. Linkan har en hel rad hårdtrimmade bilar som driver på två eller fyra hjul bakom sig. Han får dessutom som alla i VOC bara köra med halogenljus, något som en del framhåller som detsamma som att i princip vara utan lyse.

Bara att lyfta på kepsen för fantastiska prestationer. Patrik slutade tyvärr i en snödriva på dagens andra mörkerdeltävling annars är jag säker på att kampen hade pågått ända till mållinjen. Bakom Patrik och Linkan så gjorde tidigare SverigeSerie-mästare Per Nordahl imponerande comeback med Henric Persson vid sin sida. Slutade på tredjeplats i båda deltävlingarna. Patriks avåkning i andra deltävlingen öppnade för Frederik Eckhardt som med en annan gammal VOC-profil Per Allo vid sin sida knep andraplatsen bakom Linkan i dagens andra deltävling.

Tim Palmqvist och Noah Grönkvist i lägre Elitklass.

Det var stenhårda fajter även i Elit B.
Så här i efterhand måste jag undra om jag hade någon form av partiell hjärnblödning som inte hade med Tim Palmqvist i mina tippade pallar i Elit B inför Torsby. Totaltvåa i serien i fjol och det med extremt starka vinterresultat. Bara att be om ursäkt, sätta på sig skämshatten och konstatera att Tim med Robin Palmqvist vid sin sida vann dagens första deltävling och körde in som tvåa i dagens andra. Grymt kört! I dagens första deltävling så tog Mikael Wallon vägledd av Jimmy Wallon andraplatsen bara 1,5 sekund efter Tim. Duon Jonas Karlsson/Johan Svensson tog sista pallplatsen. På service åt nog Noah Grönkvist taggtråd för efter paus var det ingen som rådde på honom och CoDriver Lucas Ivarsson Olsson. Grattis! Tvåa i andra tävlingen som nämnts Tim Palmqvist och Mikael Wallon fick nöja sig med en tredjeplats den här gången.

Dubbelt Emil Huss i Cupklassen
Att tippa vår hårdutvecklande C-förar klass i svenskt rallys framtidsklass är som konstaterats många gånger väldigt svårt. Men den här gången var det ingen kioskvältare i alla fall inte i vinnarcirkeln.

Emil Huss tog dubbelseger i Torsby stabilt vägledd av Clara Sundqvist. Emil som kände på SverigeSerien redan i fjol har utvecklats fantastiskt och det ska bli jättekul att följa honom och Clara den kommande säsongen. Robin Persson med CoDriver Johannes Lundbäck tog andraplatsen i dagens första deltävling med Stein Frederic Akre vägledd av Eivind Akre på tredjeplats. I dagens andra deltävling tog snön sin tribut och Robin tvingades bryta. Stein Frederic knep då andraplatsen och hemmaföraren Johan Larsson med en annan tidigare SverigeSerie-mästare vid sin sida, Kristoffer Karlsson körde in på en fin tredjeplats.

Med detta tackar VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie den fina tävlingen med det långa namnet Rally Finnskogsvalsen Fryksdalens Brunnsborrning för i år. Men ingen kommer att vara förvånad om vi ses om ett år igen. Så vi säger tack för den här gången både till MK Ratten och till alla förare som stod för sedvanligt imponerande insatser.

22-01-19 SSRC 2023
När vi under hösten startade planeringen inför 2023 såg vi efterhand att de arrangörer som tidigare år utgjort stommen i cupen tar paus eller väljer till exempel åtaganden i SM. En av dessa är Hässleholm som räddade SM- serien genom att gå in som femte tävling. Att de då upplåter en av sina andra tävlingar till SSRC hedrar vekligen den organisationen. En kär nykomling är Smedsvängen i Örkelljunga. De tre övriga är klassiker i form av Älmhults Silverratten, Ljungbys Midsommardans och TV-svängen i Hörby. Vi har fortfarande planen att cupen skall bestå av sex tävlingar så vi hoppas kunna återkomma om det och förstås också var och när finalen kommer att avgöras.

Under 2022 kördes också Sydsvenska Mästerskapet och Sydsvenska Sprintcupen i vår organisation men de utgår 2023.

Välkommen till Sydsvenska Rallycupen 2023.
Tävlingskalender
22 april Älmhults MK Silverratten
6 maj Ljungby MK Midsommardansen
12 augusti SMK Örkelljunga Smedsvängen
16 sept SMK Hörby TV-svängen
30 sept Temahallen Grussprint Hässleholms MK
22-01-19 Rallyradion sänder från Hälsingerallyt
När Supercupen i rally under lördagen gör premiär i Hälsingerallyt utanför Hassela finns Rally Live på plats och bevakar tävlingen i Rallyradion.
Med Sebastian Bourghardt i studion och för dagen inhoppande reportern Lars Blondell på fältet ges lyssnarna all action från tävlingen med över 100 bilar till start.
Sändningen startar 10:00 på svenskbilsporttv.se, i appen Svensk Bilsport TV och på rallyradion.se.
22-01-19 SVT sänder Royal Rally of Scandinavia
Idag släpptes äntligen nyheten att SVT köper rättigheterna för EM-deltävlingen Royal Rally of Scandinavia. SVT:s avtal är tecknat för åren 2023-2025.

7-8 juli i år är det premiär för Sveriges EM-deltävling Royal Rally of Scandinavia. Rallyts bas är Värmland där ambitionen är att återuppliva klassiska Svenska Rallyt sträckor - fast i sommarskrud.

Att nu SVT väljer att köpa sändningsrättigheterna för de kommande tre åren ger evenemanget en flygande start i arbetet med att bygga en bred spridning i Sverige och där SVT:s starka reporterteam kommer sätta högsta kvalitetsnivå på sändningarna från Värmland.
- Beskedet att SVT kliver in i en långsiktig satsning kring Royal Rally of Scandinavia ger både oss som arrangör, våra partners och framförallt våra tävlande de allra bästa förutsättningarna att synas inför den svenska tv-publiken, detta betyder fantastiskt mycket för oss alla, säger Royal Rallys vd Glenn Olsson.
- Vi vill alltid vara med och sända när stora sportevenemang avgörs på hemmaplan i Sverige. Därför är vi jätteglada att vi ska visa det svenska EM-rallyt i Värmland, som kommer bjuda på motorsport på hög nivå och förhoppningsvis bli en stor publikfest, säger SVT Sports t f sportchef Max Bursell.

23-01-15 Seger i premiären för Veiby
Det blev seger direkt för Ole Christian Veiby i det första av vinterns fyra rallyn. Veiby var snabbast på tre av fyra sträckor i Sigdalsrallyt.
- Väldigt bra! Det här ger självförtroende inför fortsättningen, säger Ole Christian.

I Kristoffersson Motorsports Volkswagen Polo GTI R5 satte Veiby och co-drivern Johan Johansson full fart redan på den första specialsträckan. Snabbast med en marginal på 5,1 sekunder till Frank Tore Larsen. 
- Det var väl också en del av planen, att knäcka dem lite redan på första sträckan, berättar Ole Christian.

På den andra fartsträckan fick han däremot nöja sig med en andraplats, där Eyvind Brynildsen var en sekund snabbare. Fortsatt ledning totalt dock.
- Bilen var väl inte helt perfekt så långt, men vi gjorde några småändringar på vår set up efter det vilket gav resultat.

Under eftermiddagens två sträckor blev det ytterligare två sträcksegrar av lika många möjliga och totalt en seger med 14,5 sekunders marginal ner till tvåan Anders Gröndal. 

En bra dag på jobbet helt enkelt och en perfekt start på rallysäsongen under idealiska förutsättningar. 
- Fina vägar med en väldig massa snö och en bil som har fungerat fint, konstaterar Veiby nöjt. 

Och samarbetet med co-drivern Johan Johansson summerades med betyget: mycket bra!
- Johan har gjort ett riktigt bra jobb. Det fungerade prickfritt, trots att vi aldrig har kört ihop tidigare. 

För Ole Christian fortsätter rallysäsongen med premiären i norska mästerskapet, Rally Elverum, kommande helg. Allt med sikte på slutmålet, Rally Sweden andra helgen i februari.
- Allt går enligt planen så här långt, konstaterar en nöjd Veiby avslutningsvis. 

23-01-15 Mille Johansson på pallen i Finland efter struligt rally
Den 17-årige rallytalangen Mille Johansson från Katrineholm inledde säsongen med att ta en tredjeplats i den Finska mästerskapspremiären Arctic Lapland Rally i Rovaniemi, tillsammans med kartläsaren Julia Thulin från SMK Hörby. Detta efter en problemfylld tävling där de kämpat med motorproblem genom hela rallyt.
– Tävlingen gick inte så bra, med motorproblem under i princip hela helgen. Vi fick en sträcka där vi kunde åka på full effekt, och med rätt däck, och där hade vi farten för att slåss om segern. Så det var kul att få ett kvitto på det. Utöver det, så var detta nog den häftigaste tävlingen jag kört, säger Mille Johansson efter de 23 milen specialsträcka norr om polcirkeln.
– Det var en lärorik och utmanade tävling. Jag gillade verkligen tävlingen, och arrangemanget som organisationen hade gjort var mycket bra från start till mål. Tyvärr hade vi motorproblem stora delar av tävlingen, men vi är glada att vi lyckades kämpa oss in i mål och sluta som trea. Humöret var på topp, och vi kämpar oss uppåt hela tiden trotts motgångar, säger Julia.

Arctic Lapland Rally var också den första tävlingen för Mille i sitt nya team GN Motorsport från Skåne.
– Teamet har gjort ett jättebra jobb hela helgen, med felsökning och service på bilarna mellan sträckorna. Det har varit en lärorik vecka tillsammans med GN Motorsport, och jag ser fram emot nästa tävling tillsammans med dem, avslutar Mille.

Mille och Julia slutade trea i klassen SM3, för tvåhjulsdrivna bilar, i sin Ford Fiesta Rally4. Klassen vanns av Justus Räikkönen, brorson till F1-världsmästaren Kimi Räikkönen.

Milles tävlingsprogram för säsongen 2023 presenteras längre fram.

Resultat: https://www.ewrc-results.com/results/80001-arctic-lapland-rally-2023/
23-01-15 Utmanade Arctic Lapland Rally för GN Motorsport
Det har varit ett utmanade rally för både team och besättningar. 235,89 km sträckor av snabba, krokiga, hoppiga, spåriga sträckor med framför allt mycket snö och snövallar.

Båda besättningarna har presterat på topp under hela rallyt och GN Motorsport är glada över deras resultat.
 – Det var min första internationella start och första gången på snö. Mycket olika intryck som har varit utmanade men framför allt väldigt roligt. Teamet har hjälpt oss med allt under tävlingen och cad det än är som krävts löser dom, säger Adam.

– Tävlingen gick bra efter förutsättningarna vi hade med Adams avåkning på SS1 som sedan gjorde en bra personlig förbättring med både bil och snö som underlag, säger Staffan.

– Tävlingen gick inte så bra med motorproblem under hela helgen i princip. Vi fick en sträcka där vi kunde åka på full effekt och med rätt däck och då hade vi farten för att slåss om segern så det var kul att se. Teamet har gjort ett jättebra jobb hela helgen med felsökning och service på bilarna mellan sträckorna. Det har varit en lärorik vecka tillsammans med GN Motorsport och jag ser fram emot nästa tävling tillsammans med dem, säger Mille.
– Mille hade fart för att kunna vara med och slåss om första platsen men diverse motor problem satte tyvärr stopp för detta, men kämpaglöden fanns kvar ända in i det sista vilket jag ser som väldigt positivt, säger Staffan.
23-01-13 Jonna välkomnar Nicklas Edvardsson in i teamet!
Planeringen och förberedelserna inför säsongen 2023 är i full gång. Bilen är som vanligt hos "Paka" för genomgång, han kommer fortsätta sköta bilen och blir som vanligt en viktig del i Jonna Eson Brådhes satsning tillsammans med övriga i teamet som alltid ställer upp både före, under och efter tävlingarna.

Jonna har visat på en positiv utvecklingskurva under 2022 som genererade i både en sm medalj i sprint samt även en klass seger i årets sista tävling Lausitz rally i Tyskland. Så suget att åka mer tävling har ju inte minskat direkt.

Planen är att försöka utvecklas vidare och försöka åka SM serien under 2023 med start i Lima 4-februari.
- 2022 har gått riktigt bra, var jobbigt med motorraset i början av säsongen, men med stöd och hjälp av fantastiska samarbetspartners och vänner lyckades vi få ihop bilen så vi kunde fortsätta tävlandet, är så tacksam för detta och det kan inte sägas nog ofta, säger Jonna

En nyhet för 2023 att Nicklas Edvardsson hoppar in i högerstolen till Jonna. Nicklas har åkt i många år och har gedigen erfarenhet för detta med kartläseri och noter osv.
- Jag åkt rally i 30 år och bara älskar detta så man kan inte sluta. Känner Jonna sedan tidigare och när vi väl satte oss ner och surra om 2023 kändes det naturligt och bra, och det var en självklarhet, att vill hon ha mig i högerstolen så kör vi. Jonna har utvecklats mycket och skriver även egna noter vilket är kul och ngt som jag gillar. Hon är rutinerad så det kommer bli bra, få se om jag kan bidra med något tips. Bara säga att jag är tacksam för denna chans och ska göra allt jag kan för att vi ska få till bra resultat osv, säger en Nicklas

Övrigt kör man på med samma upplägg som tidigare säsonger med samma team, kan inte nog sägas hur viktiga alla delar är i ett team då alla är en länk i kedjan.
- Vi passar på att tacka alla samarbetsparter för 2022 och välkomnar alla som följer med in i 2023, säger Jonna.

23-01-12 Glad nyhet för MAS Rallycup 2023
En glad nyhet precis innan premiären av cupen.  Silverratten 22/4 gör MAS kalendern komplett.

Efter lite dialog mellan Älmhults MK och MAS så har vi kommit överens om att silverratten blir tävling som gör MAS Rallycup Komplett för 2023.

Perfekt för cupen med ett vår datum för att sedan ha 1 tävling på sen sommaren och 1 i höst. 

Tävlingen består av 5 ss på klassiska småländska vägar. Som kommer kunna rekas innan.  Vi är glada att vi får komma ner med mas rallycup till Älmhult och prova lite nya vägar för cupen.

MAS Rallycup 2023
14/1 Finnskogsvalsen
18/2 Vinterpokalen
22/4 Silverratten
18-19/8 Snapphanerallyt
14/10 JR-Motorsportpokalen

23-01-12 MK Ratten hälsar välkomna till årets upplaga av Finnskogsvalsen
MK Ratten hälsar välkomna till årets upplaga av Finnskogsvalsen.
- Trots det ombytliga vädret så ser sträckorna bra ut, med mycket is i vägen. Likt tidigare år så välkomnar vi VOC Mekonomen Sverigeserien till Torsby och deras första deltävling i Sverigeserien. Vi välkomnar också MAS Rallycup till oss, som även de kör sin första tävling i serien hos oss, säger tävlingsledre Sven Täppers.

Karta och program säljs på:
OK/Q8, Sunne
Rottnahallen, Gräsmark
OK/Q8, Torsby
Förbutiken Toria, Torsby
Statoilmacken, Vägsjöfors
+ Stjerneskolan/HQ under tävlingsdagen.

För mer info se Rattens hemsida http://mkratten.se/ samt klubbens Facebooksida: https://www.facebook.com/profile.php?id=10005779200442
23-01-12 Mille Johansson gör säsongpremiär norr om polcirkeln
Den 17-åriga rallytalangen Mille Johansson från Katrineholm kör i helgen årets första tävling, när han och kartläsaren Julia Thulin, SMK Hörby, ställer upp i den Finska mästerskapspremiären Arctic Lapland Rally i Rovaniemi, norr om polcirkeln.

I slutet av förra veckan presenterades nyheten att Mille tillsammans med bland annat dubbla världsmästaren Pontus Tidemand är en del av det regerande svenska mästarteamet GN Motorsport, som kommer ska sköta deras tvåhjulsdrivna Ford Fiesta Rally4 under tävlingen. Arctic Lapland Rally blir deras första eldprov tillsammans. Under veckan har Mille och Julia kört igenom de 11 sträckor som utgör tävlingen och skrivit sina noter.
– Det ska bli kul att köra i Finland för första gången, och första vintertävlingen för mig med noter. Alla sträckor är unika, och tävlingen mäter 24,5 mil specislsträcka, vilket blir den längsta tävlingen jag har startat, säger Mille, som pågrund av sin unga ålder enbart får köra specialsträckorna och lämna över ratten till Julia under transporterna.
– Sträckorna är långa och snabba, med vissa partier som kommer bli väldigt dåliga då det inte finns någon isbotten. Denna tävling kommer bli riktigt rolig och frän att köra. Vi är här för att samla mil och erfarenhet. Vi ökar tempot så gott det går när jag känner mig trygg i bilen och litar på noterna.

Arctic Lapland Rally startar på fredag den 13/1 med fem sträckor, varav den längsta är nästan 4 mil. På lördagen 14/1 körs resterande sex sträckor med målgång i Rovaniemi vid 19 lokal tid. I klassen ställer totalt 14 bilar upp, där man bland annat ställs mot teamkollegan Adam Grahn, VM-teamet Toyotas tre japanska juniorer samt Finske F1-världsmästaren Kimi Räikkönen brorson Justus.

Följ tävlingen här: https://www.ewrc-results.com/results/80001-arctic-lapland-rally-2023/
23-01-12 Premiär för VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie i Torsby
Att VOC Mekonomen Rally inleder säsongen med deltävling i SverigeSerien i Torsby och Finnskogsvalsen Fryksdalens Brunnsborrning Rally är en stabil tradition. Säsongen 2023 är inget undantag. På lördag är det därför dags för VOC klassens fartfantomer att än en gång utmana Torsbyskogarnas spännande och utmanande vintervägar. Kampen kommer att blir tuff.

Torsby har bjudit VOC Mekonomen Rally på jättefina vinterrallyn i ett flertal år och har också blivit utsedd till årets arrangör av klassens deltagare flera gånger. Ett rally som slogs med en del problem i fjol under ny ledning men där gamla krafter nu är tillbaka i centrum för både för klubben och tävlingen. Toppklass att förvänta alltså.
- Rallyt har blivit en tradition, nästan en institution i vår SverigeSeries kalender. I år kommer vi precis som vi gjort tidigare att dela rallyt i två. De första sträckorna i dagsljus, en perfekt inledning på säsongen. Efter en lite förlängd service så kör vi ytterligare sträckor som ett andra rally i mörker som för oss alltså räknas som deltävling två i årets SverigeSerie, säger klassansvarig Roger Fransson.

För de i klassen som eventuellt tvingats bryta före service är det öppet att starta om i tävling två, det vill säga efter service, utan några tidstillägg bara man hinner till sin tid i fältet ut från service.

Vädret i området har den senaste månaden varit jättebra för vinterrally. Den senaste veckan har dock bjudit på utmaning i form av plusgrader men enligt tävlingsledningen inte alls i sådan omfattning att det har förstört den härliga isbotten som finns uppbyggd i vägarna. I Torsby tätort ser det fortsatt varmt ut men välkomna minusgrader i prognosen för helgen gällande skogarna kring Sysslebäck, som bättre speglar väderförhållandena ute på sträckorna, borgar för fina tävlingsvägar.
- Antalet startande är i år sisådär, 24 VOC ekipage till start inklusive en junior är förvisso nästan halva startfältet men ändå lite färre än vad man kunnat hoppas på. Kanske är detta "det nya normala" för svenskt vinterrally? Däckpriser som skjutit i höjden tillsammans med allt mer oförutsägbara vintrar som gör att ganska få i vårt avlånga land faktiskt kan räkna med att få användning för sina däck utan att tvingas till långa resor för tävling, det ställer till det en hel del.

Sedvanligt tuffa tag att förvänta i VOC Mekonomen Rally
År efter år så kan vi konstatera hur tuffa klasserna är i VOC. Den stora mängden tävlande i klassen totalt och de precis jämna bilarna skapar en stenhård och utvecklande konkurrens.
- Något färre till start i Torsby än vad vi varit tidigare om åren men med flera kanonförare på plats så blir konkurrensen ändå tuff.

Går det att förutspå en vinnare i klasserna?
- Absolut! Fjolårets mästare Patrik Fredriksson får utan tvekan bära oket av att vara favorit i högsta elitklassen. Det tror jag för övrigt är en mening som jag kommer att upprepa många gånger under kommande säsong. Spännande att följa blir hur väl uppklassade Magnus "Linkan" Lindqvist tar sig an sin nya omgivning.
- I lägre elitkass är det knepigare. Daniel Jonsson, Noah Grönkvist och Jonas Karlsson - det tror jag är pallen, men i vilken ordning det står skrivet i stjärnorna. En sak är säker och det är att ingen av dem kommer att vika ner sig utan kamp.
- Som vanligt är det extremt vanskligt att tippa bland C-förarna. Speciellt tidigt på säsongen. Några helt nya namn blir spännande att följa, kanske någon som överraskar stort? Men måste jag tippa så säger jag Robin Persson eller Adam Martinsson som vinnare. Men jag vill också gardera med Gabriel Banger som kliver in från att vinna juniorklassen stort i fjol och med fantastiskt fin fart redan utan noter. Vad tänker han hitta på nu när han får veta vad som döljer sig bakom krönet och inte behöver lita till den Bangerska grundregeln "håll fullt över krön - det kan vara rakt"?

Ett jättekul inslag i klassen är att vi har långväga gäster i form av Jochen Walter (A) och Jürgen Krause (C). Extra hjärtligt välkomna till er som skänker lite skön internationell aura till Finnskogsvalsen Fryksdalens Brunnsborrning Rally.

Välkomna alla till en ny rafflande säsong i VOC Mekonomen Rally. Välkomna till Finnskogsvalsen Fryksdalens Brunnsborrning Rally. Välkomna till en härlig rallydag där fajterna kommer att ta underhållande proportioner.

23-01-09 Svenska RallyCupen 2023 är på gång, arrangörerna samlade för upptakt
Under söndagen samlades representanter från årets sex arrangörsklubbar för ett gemensamt arrangörsmöte ihop med Svenska RallyCupen där säsongen sparkades igång.

Till årets cup ser vi Götene MK, SMK Nyköping och Kullings MS under första halvan. I början på september ser vi en nykomlingen i cupen, där gör tävlingsmeriterade Vimmerby MS debut och följs sedan av Eskilstuna MK och final hos Västra Östergötlands MK.

På plats i Skänninge hos Västra Östergötlands MK samlades ett 15-tal verkliga rallyentusiaster, otaliga tävlingar och tävlingsmil har lagts av gänget i de respektive klubbarna genom åren, både i tävlingsledning och som aktiva i rallybil då som nu.

Mötet inleddes med en genomgång av cupens reglemente, med basen från 2022 och de synpunkter som inkommit till cup och tävlingsarrangörer kunde det snabbt konstateras att vi ligger rätt i tiden. Några mindre punkter kom till diskussion om eventuella ändringar eller förtydligande, något som nu ska utvärderas tillsammans innan 2023 års regler spikas, men ni behöver inte vara oroligt - det handlar om "detaljnivå".

Även de generella reglerna för sporten, nya myndighetsdirektiv och andra frågeställningar diskuterades, bland annat gjorde förbundets sportgrenskoordinator Lars Jonsson ett kort besök, svarade på frågor samt samlade synpunkter och frågeställningar från klubbarna på plats - bland annat gällande de striktare direktiven kring skyltning utefter vägar.

Avslutningsvis gick vi borden runt bland arrangörerna där klubbarna gav en kort presentation av sin tilltänka tävlingsbana, med tanke på tidsspannet skiljer det också stort i hur långa klubbarna kommit i arbetet - vissa har just avslutat 2022 års tävling medans de tidiga arrangörerna har banan klar i detalj - startar gör vi i Götene Folkets Park den 6:e maj.

Vi kan konstatera att snittet kommer ligger på 4-5 specialsträckor och runt 4 mil special. Vissa arrangörer kommer bjuda på en riktiga publiksträckor under rallyt, kortare och publikvänlig sträcka där vi också kan nå ut till en större målgrupp medans resterande del av banan innebär rejäla sträckor i skogen.

Tävlingskalender 2023:
» 06/05: Götenerundan, Götene MK.
» 03/06: Gästabudstrofén, SMK Nyköping.
» 05/08: Kullingstrofén, Kullings MS.
» 02/09: Emiltrofén, Vimmerby MS.
» 23/09: EMK-Kannan, Eskilstuna MK.
» 21/10: Marknadsnatta, Västra Östergötlands MK.
23-01-08 GN Motorsport satsar på juniorer som vill framåt
Juniorer är vår framtid och med rätt resurser samt personer ska vi hjälpa dessa framåt.

Så vi välkomnar Mille Johansson till GN Motorsport och han blir den andra junioren som kommer tävla för oss under 2023.

GN Motorsport tillsammans med Mille Johansson kommer under detta år genomföra en internationell säsong.

Där vi kommer hjälpa till med support och driva rallybilen innan, mellan och under dessa tävlingar.
- Det är otroligt kul att få förtroendet från GN Motorsport att köra för dem. Det är ett team med mycket erfarenhet och bra historik. Framförallt känns det väldigt kul att de väljer satsa på juniorer. Med GN’s erfarenhet och kompetens inom rallysporten så är detta ett självklart steg i karriären. Det är ett långvarigt samarbete som precis börjat och med personerna i teamet så kommer detta bli riktigt bra, berättar Mille.

- Vi på GN Motorsport ser detta som ett långsiktigt samarbete som sträcker sig framåt. Det är kul att få med en junior som Mille i teamet. Mille har en klar målsättning om vart han vill vara om några år och med våra resurser i teamet så ska vi hjälpa honom nå dit, berättar Staffan.

Första tävlingen tillsammans blir Arctic Lapland Rally i Finland denna vecka med start 13 januari.
23-01-08 Mille Johansson blir en del av mästarteamet GN Motorsport och coachas av världsmästare
17-åriga rallytalagen Mille Johansson från Katrineholm kommer 2023 köra för det regerande Svenska Mästarteamet GN Motorsport från Skåne. Teamet, som de senaste tre åren vunnit SM i högsta klassen med den tidigare Juniorvärldsmästaren P-G Andersson, kommer hjälpa till med support och drift av rallybilen innan, mellan och under tävlingar. Detta som en del i teamets storsatsning på juniorer.
– Det är otroligt kul att få förtroendet från GN Motorsport att köra för dem. Det är ett team med mycket erfarenhet och bra historik. Framförallt känns det väldigt kul att de väljer att satsa på juniorer. Med GN’s erfarenhet och kompetens inom rallysporten så är det ett självklart steg i karriären. Det är ett långvarigt samarbete som precis börjat, och med personerna i teamet så kommer detta bli riktigt bra, berättar Mille.
– Det är kul att få med en junior som Mille i teamet. Mille har en klar målsättningen om vart han vill vara om några år och med våra resurser i teamet så ska vi hjälpa honom nå dit, säger Staffan Andersson från GN Motorsport.

Under 2022 gjorde Mille Johansson, då endast 16 år gammal, internationell debut när han körde det Slovenska mästerskapet för VM-meriterade teamet IKSport Racing i en Ford Fiesta Rally4 tillsammans med kartläsaren Julia Thulin, SMH Hörby. Den bilen återfinns nu hos GN Motorsport där Julia även jobbar som koordinator.
– GN Motorsport är ett stabilt team med en bra framtid. De vill framåt och har många bra personer i organisationen som kan hjälpa och stötta, säger Julia. Det känns kul att samarbeta med Mille, och det är alltid kul att få hjälpa en junior framåt.

Mille blir teamkollega med junioren Adam Grahn, som även han kommer tävla i en Ford Fiesta Rally4. Dessutom presenterade teamet förra veckan att den dubbla Världsmästaren Pontus Tidemand kommer vara en del av GN Motorsport, dels som förare, men även som coach och mentor till juniorerna. Mille och Pontus inledde sitt samarbete under helgen, när Pontus coachade Mille på ett test på snö och is i Östersund.
– Testet gick väldigt bra. Det lite ovant med snö, och framförallt en betydligt starkare bil än vad jag kört tidigare på vinterväg. Pontus åkte med och gav väldigt positiv feedback, och även tips på hur jag kan nyttja däcken på ett bättre sätt. Han tyckte att jag hade lyssnat på de råd han gav och var väldigt imponerad av min körning, vilket var kul att höra. Det är supernyttigt att ha med Pontus i teamet, som vet vad som krävs för att nå framgång, avslutar Mille.

Första tävlingen för Mille och Julia tillsammans med GN Motorsport blir den Finska mästerskapspremiären Arctic Lapland Rally i Rovaniemi, norr om polcirkeln, med start nu på fredag den 13 Januari. Milles internationella rallysatsning för 2023 kommer presenteras längre fram.

Läs mer om GN Motorsport här: https://www.facebook.com/gnmotorsport.se
23-01-04 MAS Rallycup hälsas välkomna till Torsby och Finnskogsvalsen/Fryksdalens Brunnsborrnings Rally
Det går fort i rally. Efter det tråkiga beskedet att Reaxcrrallyt fick flytta sin tävling så har cup organisation jobbat hårt för att hitta en ny arrangör för ett januari datum och funnit en bra lösning ihop med MK Ratten. Det som blir speciellt denna gång är att dem som vill reka ska anmäla sig i rek klassen. Men där finns max 40 platser så först till kvarn gäller där. Men alla som deltar i Finnskogsvalsen/Fryksdalens Brunnsborrnings Rallyt kommer räknas med i resultatlistan i MAS Rallycup även om du inte rekar så har du chans att plocka poäng i cupen.

Från tävlingsorganosationen för Finnskogsvalsen/Fryksdalens Brunnsborrnings Rally hälsar alla tävlande i MAS-cupen hjärtligt välkomna till oss i Torsby!

Inbjudan och anmälan hittas här: https://www.infiniteracing.se/races/

23-01-03 Vädergudarna tvingar Reaxcer Rallyt flytta till 25 februari
Vädergudarna är inte på Jämtlands Motorklubbs sida. Reaxcer Rallyt specialsträckor har inte tävlingsmässig kvalitet. Det utlovade blidvädret blev mycket kortvarigt. Det blev plusgrader några timmar, men samtidigt snöade det. Snö isolerar som bekant, så de välpreparerade vägarna hann inte bli isbelagda. Hårdpackad snö är för dåligt underlag, speciellt som sträckorna ska köras två gånger Med tanke på vad tävlingsdäcken kostar idag och för att undvika onödig däcksslakt, flyttas tävlingen till lördag 25 februari. JMK vill varken ha missnöjda deltagare eller markägare.

Det kommer att bli kostsamt för klubben. Startfältet kommer att krympa, då MAS Rally Cup inte kommer att bli en del av tävlingen. Anledningen är att cupen har en deltävling i Sandviken, helgen innan det nya datumet. Tävling två helger på raken, är inte populärt bland en del förare. Nu är det Rallyklassikerna som blir huvudklass.

» Inbjudan
23-01-02 De blev tyvärr inget Midnattssolsrally i Tierp - MK Tierp kör Rally Uppland istället
Men efter som banan var klar med 480 km totalt och 160 km SS så gör vi en tävling Rally Uppland. Fast det blir en tvådagarstävling istället för tredagars och lite kortare.

MK Tierp kör 28-29 juli med start och och mål på Tierps Arena.
Det kommer att va 2 SS på fredag och 8 SS på lördag.
Totalt ca 290 km, 100 km SS. Startavgift 6000 kr, el och boende i depån ingår.

Prispengar till segrare i varje klass.
Tävlingsklasser kommer att bli:
1. STD-GT/GTS E bilar oavsett cyl volym
2. STD-GT/GTS F bilar 0-1300 cc
3. STD-GT/GTS F bilar 1300-1600 cc
4. STD-GT/GTS F bilar >1600 cc
5. STD-GT/GTS G1 & G2 bilar oavsett cyl volym
6. STD-HT/H1 bilar oavsett cyl volym
7. STD-GT/GTS H2 och I bilar <2000 cc
8. STD-GT/GTS H2 och I bilar >2000 cc
9. STD-GT/GTS J bilar oavsett cyl volym
10. 4 WD upp till 1990

På lördagen kör även Supercupen 4 SS med startavgift 3.000 kr, el och Boende i depån ingår.
NOTER KOMMER ATT FÅ ANVÄNDAS I KLASS 7-10 och i Supercupen.

Tidsschema.
Inbjudan: 1/5
Anmälan öppnar: 22/5
Anmälan stänger: 9/7
Depå öppnar: 27/7 Kl. 17,00
Anmälan och besiktning: 28/7 Kl. 10,00-15,00
Start: SS 1 Kl. 16,00
Första bil i mål. Kl. 17,30
UPPTRÄDANDE MED. THE REFRESHMENTS. 20,00

Start lördag: 9,00
Start Supercupen 11,30
Första bil i mål: 16,00
Depå stänger söndag 30/7 Kl 14,00
Trubadur spelar på lördag kväll för dom som vill vara kvar.
BOKA IN HELGEN I ALMANACKAN TA MED FAMILJEN O NJUT AV RALLY OCH UNDERHÅLLNING.

Övriga frågor: joons.jorgen@telia.com 070-371 61

/Tävlingsledningen MK Tierp
23-01-02 Hällerundan ställs in
Tyvärr så måste vi meddela att Hällefors MK har under eftermiddagen fattat beslutet att ställa in tävlingen Hällerundan den 21/1-23 pga flera orsaker, vägar som inte har någon is och dåligt med anmälda så vill de inte dra på sig alla kostnader som det medför att ställa in en tävling sent.
23-01-02 Reaxcer Rallyt 13-14/1 2023 - Flyttas till 25 februari
Tyvärr så måste vi flytta fram tävlingen, då specialsträckorna inte kommer att hålla. Vi kan för tillfället bara erbjuda hårdpackad snö. Med tanke på vad däcken kostar idag, så är det oförsvarbart att köra den 14/1. Vi hade två dagar med plusgrader, men samtidigt så snöade det. Snö isolerar som bekant, så vi fick inte mycket hjälp av det tövädret. Vi vill varken ha missnöjda deltagare eller markägare.

- Vi planerar att köra tävlingen den 25 februari.
- Tävlingen kommer att ingå i Rallyklassikernas cuper för KRC, HRC och JRC.
- Har inte fått något besked hur det blir med MAS Rally Cup.
- Ny inbjudan kommer inom kort på www.raceconsulting.se
- Du som inte planerar att delta den 25/2 måste avanmäla dig. På anmalan@rcsportodesign.se
- Du som tänker köra, låter anmälan stå kvar.
- Glöm inte avboka/bok om hotellrummet. Scandic Östersund Syd har samma villkor som senast.
23-01-01 Jubileumsår för Hässleholms MK
Året 2023 kommer för Hässleholms MK att vara ett jubileumsår, vilket vi inleder med en stor jubileumsfest på Statt i Hässleholm den 25/2. Denna fest kommer att föregås av att Södra Bf har blivit inbjudna att ha sitt årsmöte också på Statt under eftermiddagen samma dag.

Klubben firar 190 år under 2023.
Hur kan vi göra detta?

Jo, det är så att:
Hässleholms Motorklubb fyller 70 år
Lille Mats/Hässleholms GP fyller 60 år
AM/EC Snapphanerallyt fyller 55 år
Temahallen grussprint fyller 5 år
Alltså firar vi 190 år under 2023.

2023 är ett jubileumsår även i övrigt för oss (och motorsporten i Sverige). För första gången genomför en klubb 2 st SM rally under samma år = Hässleholms MK. Klubben är också den enda klubben som genomför alla 3 "grenarna" i Rally SM, dvs "stora" SM, grus- och asfaltsprint SM.

Ingen annan klubb i Sverige har fått detta erbjudande från SRM.

Samt: klubben genomför sin 30:e SM-tävling under 2023. Allt sedan 1985 dvs under bara 38 år.
Tryck här för mer info!