Till  hemsidan!

10-13 februari 2011

Svenska Rallyt 1998 Svenska Rallyt 1999 Svenska Rallyt 2000
Svenska Rallyt 2001 Svenska Rallyt 2002 Svenska Rallyt 2003
Svenska Rallyt 2004 Svenska Rallyt 2005 Svenska Rallyt 2006
Svenska Rallyt 2007 Svenska Rallyt 2008 Svenska Rallyt 2010
Svenska Rallyt 2011 Svenska Rallyt 2012 Svenska Rallyt 2013
Svenska Rallyt 2014 Svenska Rallyt 2015 Svenska Rallyt 2016
Svenska Rallyt 2017 Svenska Rallyt 2018 Svenska Rallyt 2019
Svenska Rallyt 2020 Svenska Rallyt 2022 Svenska Rallyt 2023
Svenska Rallyt 2024    

TV-tider Rally Sweden Några bra länkar under rallyt:
Torsdag 10 febr:  
22:45 SVT  
19:45 Viasat Motor Live
00:00 Viasat Motor  
   
Fredag 11 febr:  
22:45 SVT  
17:30 Viasat Motor  
21:15 Viasat Motor  
   
Lördag 12 febr:  
23:05 SVT  
17:00 Viasat Motor  
17:30 Viasat Motor Live
19:10 Viasat Motor  
19:55 Viasat Motor Live
22:05 Viasat Motor  
22:30 Viasat Motor  
00:15 Viasat Motor  
     
Söndag 13 febr:  
23:05 SVT  
08:45 Viasat Motor  
10:15 Viasat Motor  
13:30 Viasat Motor  
14:00 Viasat Motor  
14:45 Viasat Motor Live
20;00 Viasat Motor  
21:45 Viasat Motor  
00:15 Viasat Motor  
     
WRC.com Officiell VM-hemsida
Rally Sweden Svenska deltävlingens hemsida
SR/Svenska Rallyt Sänder radio live och uppdaterar med nyheter
     
  Förarhemsidor:  
P-G Andersson  
Patrik Flodin  
Patrik Sandell  
Per-Arne Sääv  
     
HÄR HITTAR DU RESULTAT FRÅN TÄVLINGAR 2005
Anmälda finns på framsidan>>
Inbjudningar bland inbjudningar>>

» Tider Rally Sweden


11-12-27 Svenska Rallyt och Ninetech ingår samarbete för Rally Sweden
Svenska Rallyt AB och Ninetech AB, kunskapsföretag inom IT och digital kommunikation, har ingått ett 4-årigt samarbetsavtal med start i Rally Sweden 9-12 februari 2012.
– En riktigt fin julklapp!, säger Glenn Olsson, VD för Svenska Rallyt AB. Tillsammans med Ninetech kan vi säkerställa vår produkt och även vidareutveckla vårt event med kraftfulla IT-verktyg med tillhörande digital kommunikationsplattform att verka från. Vår stora ambition med Rally Sweden är att leverera ett fulländat VM-rally. Med Ninetech på rallykartan kan vi uppbringa hästkrafter och teknik i symbios.

Rally Sweden är Sveriges största återkommande publika evenemang med 45 miljoner tv-tittare från 195 länder och 200 000 besökare på plats.

Ninetech, med kontor i Karlstad, Stockholm, Malmö, Göteborg, Örebro och Växjö, ser stora möjligheter i engagemanget, både genom att förbättra Svenska Rallyts digitala styrka med lösningar och kunskap men även som en möjlighet att stärka det egna varumärket.

Ulf Sandlund, VD på Ninetech berättar:
– Att gemensamt få vara med att utveckla varumärke och digital plattform för ett av Sveriges mest kända varumärken är en stor ära. Vi ser tydliga kopplingar mellan Rally Swedens utmaningar kring marknadskommunikation och IT och den riktning Ninetechs erbjudande utvecklas. Vi tycker det ska bli mäkta kul att börja jobba tillsammans!

Fakta Rally Sweden 2012
Rally Sweden är en av 13 deltävlingar i rally-VM, WRC. Tävlingen har 45 miljoner TV-tittare från 195 länder och lockar årligen 220 000 besökare. 2012 avgörs Rally Sweden 9-12 februari. Start och mål sker i Karlstad och den centrala serviceplatsen ligger i Hagfors. I år kommer ett flertal sträckor även att avgöras på norsk mark i trakterna kring Kongsvinger.
www.rallysweden.com


11-12-19 Richard Göransson kör MINI i kungaklassen WRC i Svenska Rallyt 2012
Racingföraren Richard Göransson står inför sitt livs utmaning. Han ska mäta sig mot världseliten i rally på deras egen hemmaplan – i högsta klassen!

Efter förra årets succé där Richard Göransson kom tvåa i PWRC-klassen i Svenska Rallyt har han nu beslutat sig för en ännu större utmaning, att köra i snabbaste WRC-klassen. En utmaning han kanske ännu inte insett den fulla vidden av.
- Det här blir den största utmaningen i min karriär och jag skulle ljuga om jag inte säger att jag är nervös. Jag tävlade ju i rally för första gången för bara drygt ett år sedan, säger Richard

Richard kommer att köra en MINI John Cooper Works WRC i Svenska Rallyt, en bil som drivs av det brittiska fabriksteamet Prodrive. Anledning till att han gör det här säger han är för att bli en bättre racerförare.
- Jag har nu varit i toppen i racing under flera år och för mig är det viktigt att jag fortsätter att utvecklas som förare, och rally är ett sätt att göra det på. Jag lär mig att improvisera mer, möta olika förhållanden på ett bättre sätt och att snabbare kunna fatta rätt beslut. Rally är fortfarande något helt nytt för mig och WRC är det största man kan köra, det är rallyts Formel 1, säger Richar

Även denna vinter har Richard ett samarbete ihop med Fredrik Eljas och hans team Eljas Motorsport. Fredrik fungerar som mentor och eventansvarig och han kommer ta hand om test och tävlingsprogrammet inför Svenska Rallyt.
- Richard visade i vintras att han kan åka grymt fort i en rallybil trots minimal förberedelse. Samarbetet med Richard är utvecklande även för oss och det här blir första gången Eljas Motorsport är involverande i en satsning på WRC i Svenska rallyt, säger Fredrik

Tävlingen körs den 9-12 februari med start och mål i Karlstad och Fredrik Eljas har ett tydligt mål.
- Först och främst ska vi ha riktigt kul. Förra året var målet en topp 5 placering i PWRC vilket vi med en andraplats överträffade med råge. Om vi den här gången kan ta VM-poäng, vilket innebär en topp 10 placering totalt, har Richard och teamet utfört något fullkomligt extraordinärt, menar Fredrik.

Världsmästarteamet Prodrive som bygger och driver MINI:s WRC-bilar ser fram mot utmaningen att hjälpa Richard Göransson i konkurrensen mot världens bästa rallyförare i den allra högsta klassen.
- Prodrive är glada att få arbeta med en förare med så stor talang som Richard har, säger Prodrives Richard Taylor. Även om han mest är van vid torr asfalt så har han nyligen skaffat sig erfarenhet av att köra vinterrally och vi vet att vår MINI WRC bil är lätt att köra och är säkra på att han kommer att kunna anpassa sig till den. Vårt mål är att hjälpa Richard till sin bästa placering någonsin i Svenska Rallyt.
11-12-09 Hetaste svensken först med anmälan till Rally Sweden
Pontus Tidemand är snabb, snabbast av alla hittills i 2012 års upplaga av Rally Sweden. När anmälan till den svenska VM-tävlingen öppnade under fredagen stod han först i kön.
– Jag tycker inte om att vara tvåa, säger årets komet i svensk rallysport och ler.

Pontus Tidemand är den kanske hetaste av alla svenska rallyförare just nu. Efter 2011 års succé och guld i SM är 21-åringen från Charlottenberg på väg att göra internationell karriär. Första steget mot toppen blir hans favorittävling, Rally Sweden 9-12 februari.
– Rally Sweden är självklart speciellt för mig som värmlänning. Det avgörs på hemmaplan, är extremt häftigt och en riktig folkfest. Jag har kört delar av VM-banan som SM-förare de två senaste åren och det ska bli kul att äntligen få köra hela tävlingen, säger Tidemand.

I Rally Sweden kommer Tidemand att tävla i en Skoda Fabia S2000 för det norska talangutvecklingsbolaget inom motorsport, EVEN Rally, med vilket han nyligen skrev ett samarbetsavtal.

EVEN Rally ligger bland annat bakom satsningen på Andreas Mikkelsen, norrmannen som gjorde succé och vann 2011 års upplaga av IRC, Intercontinental Rally Challenge.
– Jag ser verkligen fram emot årets säsong där min medverkan i SM kommer att kryddas med ett par internationella starter, varav Rally Seden blir den första.

Tidemand kan räkna med hård konkurrens i Super 2000-klassen. VM-trean Sébastien Ogier, som nyligen lämnade Citroën för Volkswagen, blir en av konkurrenterna. Ovan nämnde Andreas Mikkelsen en annan och förhoppningsvis kommer Tidemand även att ställas mot P-G Andersson, som jobbar för att få till en start med Proton.
– Jag kommer att ställas mot några av världens bästa rallyförare vilket ger mig en unik möjlighet att under tre intensiva tävlingsdagar få känna på, och förhoppningsvis växa in i, det tempo som gäller på internationell toppnivå.

11-11-29 Volkswagen och Svenska Rallyt skriver treårigt samarbetsavtal
År 2013 går Volkswagen in i World Rally Championship, WRC. Men redan 2012 kommer bilmärket att synas ordentligt i mästerskapet eftersom man blir Official Car och ny, stor partner till VM-deltävlingen Rally Sweden och Svenska Rallyt AB.

Avtalet med Svenska Rallyt AB är treårigt och gäller med start under VM-rallyt 2012. Volkswagen kommer att vara Official Car och en av Rally Swedens största partners.
– Det här är hur positivt som helst för oss och bevisar att Rally Sweden som produkt och upplevelse står sig stark, säger Glenn Olsson, vd för Svenska Rallyt AB.
– Volkswagen som varumärke och biltillverkare är synonymt med kvalitet. Det borgar också för att vi tillsammans, genom våra gemensamma kanaler, kan arbeta ännu mer visionärt och långsiktigt med att utveckla evenemanget, inte minst inom miljöarbetet. Det här samarbetet känns helrätt rakt över hela vår struktur och för oss är det här ett mycket betydelsefullt avtal, säger Glenn Olsson.

Att vara Official Car innebär att Volkswagen kommer att förse Svenska Rallyt AB med drygt 40 bilar av olika slag. Bilarna kommer att användas som föråkarbilar, som säkerhetsbilar, inom TV-produktionen, inom mediearbetet samt i en rad övriga sammanhang före, under och efter rallyt. Under Rally Sweden kommer Volkswagen också att arrangera olika former av evenemang för såväl kunder som samarbetspartners.
– Eftersom Volkswagen går in i WRC 2013 kändes det här som ett naturligt steg att ta. Samarbetet med Svenska Rallyt, som är en av världens mest traditionsrika motortävlingar, blir en bra brygga in i rallyvärlden för vår del, säger Sten Forsberg, chef för Volkswagen Sverige.

Rally Sweden arrangeras 9-12 februari 2012. Start och mål sker i Karlstad och den centrala serviceplatsen ligger i Hagfors. I år kommer ett flertal sträckor även att avgöras på norsk mark i trakterna kring Kongsvinger.
11-09-05 Ny styrelse och vd för Svenska Rallyt AB
Svenska Rallyt AB har fått en ny styrelse och ny ägarsituation. Förändringarna klubbades igenom vid företagets ordinarie bolagsstämma i Karlstad under måndagen.

Glenn Olsson utsågs dessutom till ny verkställande direktör efter Bertil Klarin.
Arbetet med att rekonstruera Svenska Rallyt AB verkställdes under måndagens ordinarie bolagsstämma. Via en riktad nyemission förs kapital in i företaget av Svenska Bilsportförbundet (SBF) och Uvåns Näringslivscenter AB i Hagfors.
– Vår gemensamma målsättning är att stärka företagets ekonomi, göra Rally Sweden attraktivt för samarbetspartners och säkerställa tävlingens plats i VM-kalendern, säger Olsson, som parallellt med sin tjänst på Svenska Rallyt AB också kommer att kvarstå som vd för Uvåns Näringslivscenter.

Olsson, som också är utvecklingschef på Hagfors kommun, har suttit i Svenska Rallys styrelse sedan hösten 2007 och innan dess var han bland annat vd för Svenska Rallyt Event AB.

SBF och Uvåns Näringslivscenter blir huvudägare med 45,9 procent vardera av aktierna. Övriga nio ägare – Kungliga Automobil Klubben och åtta värmländska motorföreningar – äger 0,9 procent vardera.

Tidigare ägde SBF och ovan nämnda klubbar tio procent var av Svenska Rallyt AB.
– Svenska Bilsportförbundet förstärker engagemanget i Svenska Rallyt på ett unikt sätt. Det är inte vanligt att vi går in i enskilda arrangemang i denna omfattning men vi ser det som mycket viktigt att säkerställa VM-rallyt och det finns en bred uppslutning för vårt beslut. Vi bedömer att det går att utveckla rallyt i flera avseenden och vi ser verkligen fram mot att vara en del av rallyts framtid, säger Kåge Schildt, ordförande i Svenska Bilsportförbundet.

De nya huvudägarna har vardera tre platser i den nya styrelsen. SBF:s representanter blir Kenneth Thorén, Leif Nilsson och Svenska Rallyts ordförande sedan ett år tillbaka, Lars Österlind.

Uvåns Näringslivscenter har, förutom vd:n Glenn Olsson, utsett Andreas Slätt och norrmannen Erik Veiby.

De nio motorsportklubbarnas gemensamma representant i den nya styrelsen är Håkan Olsson, ordförande i Karlstads Motor Club-Bil, föreningen som sedan flera år tillbaka bland annat ansvaret för superspecialsträckan på Färjestadstravet i Karlstad.
– Lösningen med SBF och Uvån som nya huvudägare känns trygg. Båda värnar mycket om Rally Swedens fortsatta utveckling i regionen och deras engagemang kring tillsättningen av nya styrelsemedlemmar visar att de menar allvar med att skapa stabilitet i bolaget igen. Framtiden för rally-vm ser ljus ut och redan nu finns det beslut på två nya fabriksteam. Jag ser verkligen fram emot att leda styrelsearbetet tillsammans med övriga i styrelsen och vår nya vd, säger ordföranden Lars Österlind.

Svenska Rallyt AB:s tidigare vd, Bertil Klarin, kommer att jobba kvar inom företaget som tävlingsledare för VM-deltävlingen Rally Sweden som 2012 kommer att avgöras 9-12 februari.

Styrelsen för Svenska Rallyt AB
• Ordföranden Lars Österlind har en lång, internationell motorsportkarriär bakom sig. Bland annat är han sedan flera år tillbaka ledamot i det internationella bilsportförbundets, FIA:s, World Motor Sport Council och domare i Formel 1.

• Leif Nilsson är ordförande i STCC AB och var tidigare vd för det kommunal- och privatägda marknadsföringsbolaget Göteborg & Co. Under 15 år som evenemangschef medverkade han till att bland annat friidrotts-VM 1995, Volvo Ocean Race och friidrotts-EM 2006 genomfördes i Göteborg.

• Kenneth Thorén, före detta vd på Synsam, är vice ordförande i Svenska Bilsportförbundets styrelse, styrelseordförande i Swedish Motor Sport Challenge och dessutom förbundskapten i racing.

• Andreas Slätt är varumärkesstrateg. Han har tidigare varit marknadschef på Färjestadstravet, Solvalla och Unibet, men arbetar numera som seniorkonsult på Ninetech, kunskapsföretag inom IT, i Karlstad.

• Erik Veiby är rallyintresserad vd för norska Betong Øst AS och som styrelseordförande i Rally-VM Invest AS var han en av de starka männen bakom VM-tävlingen Rally Norway. Veiby är dessutom en av grundarna av talangutvecklingsbolaget Evenrally, som bland annat står bakom internationella satsningar med Andreas Mikkelsen och rallycrossföraren Mats Lysen. Evenrally har också funnits med i värmlänningen Pontus Tidemands SM-satsning i rally 2011.

• Glenn Olsson, utvecklingschef på Hagfors kommun, vd för Uvåns Näringslivscenter och nytillsatt vd i Svenska Rallyt AB. Olsson har suttit med i Svenska Rallyts styrelsen sedan hösten 2007 och varit vd för Svenska Rallyt Event AB.

• Håkan Olsson, ordförande i Karlstads Motor Club-Bil och ägarklubbarnas gemensamma representant i styrelsen. Ägarklubbarna är: Forshaga MC, Hagfors MK, Karlstad MC-bil, MK Ratten, SMK Eda, Årjängs MK, MK Team Westom, Kils MK Bil och Kungliga Automobil Klubben.
11-03-08 Räkna med Rally Sweden även 2012
– Vi har fått förhandsinformation om att vi finns med i nästa års VM-kalender, säger Svenska Rallyts VD Bertil Klarin.

Tisdagen den 8 mars var det meningen av Internationella bilsportförbundet skulle ha spikat nästa års VM-kalender på ett möte i Paris. Av olika skäl flyttades beslutet fram till slutat av mars månad.
– För vår del spelar det mindre roll. Jag har fått förhandsinformation om att vi finns med i kalendern på det datum vi själva önskat, det vill säga 9-12 februari, säger en nöjd Klarin.

Beslutet var väntat. Årets tävling var en succé med perfekta yttre förhållanden, mycket publik och en enormt spännande och jämn toppstrid.

En nyhet för året var att en av specialsträckorna gjorde en sväng in i Norge.
– Till 2012 kommer vi med största säkerhet att utveckla samarbetet med norrmännen och avgöra fler sträckor i gränsområdet, säger Klarin.
11-02-18 Åhlin 19 år kör rally VM
Fredrik Åhlin summerar Rally Sweden och drömmer om en Världsmästartitel 2017!
Förutom klassegern i Rally Sweden så tilldelades Fredrik även priset "Årets Rallyförare". Priset delades ut av den forne rallyvärldsmästaren Björn Waldegård, som representerade Svenska Rallyförarklubben. Prischeck var på 10.000 kr.
- "Vilken överraskning och mycket hedrande" säger en dubbelt glad Fredrik.
Fredrik och Håkan hade på pappret inga större chanser till topplaceringar, och innan start sa Fredrik, "- Någon fyrhjulsdriven spanjor eller så borde vi i alla fall kunna hålla bakom oss!"
Rally Sweden bjöd på fantastiskt väder med väldigt fina specialsträckor såsom klassikern Fredriksberg som kantades av tiotusentals åskådare;
- "Det är bara så fränt att jag har fått möjligheten att köra VM-delen i Rally Sweden" säger Fredrik.

På en av rallyt sista sträckor, Gustavsfors, en kort sträcka blev det DRAMATISKT!
Fredrik kommer lite för fort in i en kurva och genar lite på snövallen och vips, bilen rullar runt ett helt varv, men som tur var så landade ekipaget på alla 4 igen. Dessutom står bilen på vägen och i rätt riktning!

Håkan som är lugnet själv tar till orda i intercomet och säger till Fredrik; "- Så där ja, då lägger du i ettan och kör".

Teamet tappade bara 10 sekunder, och fick sedan åka nästa sträcka, som var över 2 mil, med ett extra luftintag, vänster sidoruta hade krossats och det var -27 grader ute!
Efter 22 specialsträckor och närmare 30 mil rullade ekipaget över målrampen i Karlstad, inte bara som vinnare i sin klass utan även med en hedrande 20:e plats i totalsammandraget i bagaget, och en stor portion erfarenhet innanför rallyoverallerna.

Nu väntar nästa SM-deltävling, Rally Fäviken, och där kommer man samtidigt köra Skotercross- SM under Fäviken Winter Weekend.

11-02-17 LIVE-TV succé under Svenska Rallyt!
17 februari 2011Under Svenska Rallyt sände Richard Göransson LIVE inifrån rallybilen och det var enormt intresse. Mer än 75000 visningar under de tre dagarna och med rekordsiffror på Richards hemsida. Svenska Rallyt är Sveriges största publika sportevenemang och intresset att följa rallyt över internet visade sig vara större än väntat.
- Det är ju helt sjukt. Över 75000 tittare ville följa oss på rallyvägarna. Tittarna kunde följa oss via www.richardgoransson.com samt på Viasat Motor Facebook sida. Hade vi inte haft rättighetsbegränsningar och därmed fått sända via andra hemsidor och utanför Sverige hade siffran varit enorm. Men det här är magiskt ändå, säger Richard

Richard kunde med hjälp av Net1, Solidtango, Viasat och HiQ genomföra dessa sändningar.
10-02-14 Finaldagen på Svenska Rallyt 2011!
Richard Göransson och Eljas Motorsport gjorde ett sensationellt resultat och slutade tvåa i Svenska Rallyt 2011. Målet var top 5 och att det blev en andraplats var ingen som ens kunde tro.
Med fanns ett filmteam under hela helgen och här kommer en häftig film från finaldagen.
www.richardgoransson.com/2011/02/14/film-sammandrag-av-dag-4-i-rally-sweden-2011/
www.youtube.com/watch?v=1cwxVzvn4Tw
11-02-13 Petter Solberg och Chris Patterson femma i Rally Sweden
Rally Sweden är avslutat och Petter Solberg World Rally Team slutade på en femte plats totalt. Segrade gjorde Mikko Hirvonen, medan Petters landsman Mads Østberg körde in på andra plats. Jari-Matti Latvala lade beslag på tredjeplatsen.

Petter Solberg och Chris Patterson var trea, bara nio sekunder från ledning, när den avslutande dagen inleddes. Detta inkluderade även 20 sekunders tidstillägg. Problem med en främre stötdämpare gjorde att de tappade tid direkt från start idag.
- Vi har kjört bra hela helgen, allt har fungerat perfekt, säger Petter Solberg. ˆ Utan 20 sekunders tidstillägg hade vi bra chans på en pallplacering idag. En trasig stötdämpare gjorde att vi tappade allt för mycket tid på dagens första sträckor.

Petter Solberg blev stoppad i en hastighetskontroll på fredag. På grund av detta tvingades han överlåta förarplatsen till codriver Chris Patterson inför tävlingens sista sträcka. ˆ All respekt till Chris för att han grejade det, fortsetter Petter. ˆ Han har aldrig kjört en rallybil förut, att sen göra det på en specialsträcka är stort.

Resultat totalt Rally Sweden 2011
1. Mikko Hirvonen, Ford
2. Mads Østberg, Ford +6,5
3. Jari-Matti Latvala, Ford +34,0
4. Sebastien Ogier, Citroën +47,7
5. Petter Solberg, Citroën +1.31,2
6. Sebastien Loeb, Citroën +2.30,3
7. PG Anderson, Ford +6.22,0
8. Kimi Raikkonen, Citroën +7.02,3
9. Matthew Wilson, Ford +10.11,5
10. Al Qassimi, Ford +10.31,1
11-02-20 Petter Solberg blev av med körkortet
I samband med servicen på fredag e.m. hände en incident vilket gjorde att jag blev försenad ut från serviceplatsen. I min iver att komma fram till start i rätt tid körde jag för fort och polisen, som hade fartkontroll, noterade att jag hade hållit 112 km/tim på en vägsträcka där högsta tillåtna hastighet var 80 km/tim.

Jag stoppades av polismannen och erkände mitt brott, varpå mitt körkort formellt omhändertogs, men jag, liksom alla andra i motsvarande situation har rätt köra bil i 48 timmar efter omhändertagandet.

Jag kunde således fortsätta att köra fram till klockan 14.00 på söndag men hade inte rätt att köra bilen därefter varför jag och min codriver Chris Pattersson bytte plats i bilen.

Under tiden från att körkortet omhändertogs tills söndag kl. 14.00 har mina medarbetare försökt erhålla dispens för att jag skulle kunna köra den sista sträckan, men detta lyckades inte.

Jag har erkänt mitt brott och kommer att betala mina böter och i likhet med alla andra utländska medborgare kommer jag att bli förbjuden att köra bil, men enbart i Sverige i en eller två månader.

Det är således inte någon fara för den fortsatta satsningen i VM.
11-02-12 Sandells första seger i Svenska Rallyt
Patrik Sandell och Staffan Parmander vann S2000-klassen i årets upplaga av Svenska Rallyt. Segermarginalen till tvåan Martin Prokop blev till slut 1:18 minuter. Den svenska Skoda-duon slutade dessutom på en total elfteplats, efter övertygande körning hela helgen.
- Vi har haft en kanonhelg och jag är jätteglad att vi tog hem segern. Det är första gången jag vinner Svenska rallyt. Och extra kul att vi kunde hänga med WRC-bilarna första dan, säger Patrik Sandell efter målgången.

Sandell som kör en Red Bull-sponsrad Skoda Fabia kopplade greppet om Super 2000-klassen redan på den inledande superspecialen under torsdagskvällen. Ett grepp han sedan aldrig släppte. Svenskarna var dessutom länge med och fajtades med de motorstarkare WRC-bilarna. Som bäst var de uppe på en femteplats totalt under fredagen.

Efter lördagens sträckor låg de fortfarande på en imponerande niondeplats, men hade kunnat ligga ännu högre upp om det inte varit för en snurrning på SS13.
- Jag kom för fort in i en vänsterböj, slog i en snövall och fick fronten full av snö. Det var risk att motor skulle skadas om vi fortsatte så Staffan fick hoppa hur på sträckan och rensa rent. Det var bättre att ta det säkra före det osäkra, berättar Sandell.

För att vända bilen rätt igen blev Patrik tvungen att köra en bit på sträckan i fel riktning, och höll så när på att frontalkrocka med Sebastien Loeb som kom farande efter honom.
- Det var meningen att folk på plats skulle varna honom att vi kom, men det blev lite närmare än vad det skulle ha blivit, säger Sandell.

Ett växellådsbyte på söndagsmorgonen kostade dem sedan ytterligare en minut i tidstillägg och de föll ner till en elfteplats totalt, men någon fara för klassegern var det egentligen aldrig. Sandell och Parmander hade nästan en halv minuts försprång att ta av, vilket de under dagens sex sträckor drygade ut med ytterligare en minut. Trea i S2000-klassen blev irländaren Craig Breen, 4:49 efter svenskarna.
11-02-12 Richard Göransson sensationellt tvåa i Svenska Rallyt?
Det blev en sensationell andraplats i Svenska Rallyt när fyrfaldige STCC-mästaren Richard Göransson för första gången någonsin körde ett VM-rally. I ett klassiskt vinterrally i Värmland och Dalarna skrällde Richard Göransson med kartläsaren Anders Fredriksson vid sin sida i en Mitsubishi Lancer Evolution X i Grupp N PWRC. ??Richard Göransson var både jämn och snabb och tog dessutom två sträcksegrar under de tre dagarna. Han hade svårt att sammanfatta känslorna efter den framgångsrika VM-debuten.
– Jag vet inte vad jag ska säga, vi är tvåa i ett VM-rally. Det är fränt och helt sjukt. Det här har varit ett riktigt äventyr och en av mina bästa bilupplevelser. Jag och Anders har haft det väldigt kul i bilen och hans erfarenhet har varit ovärderlig, vi har haft en skön atmosfär hela rallyt. Mitt mål inför det här var en topp-5 placering och framför allt målgång. Nu är vi VM-tvåa! Helt underbart att bjuda tillbaka till alla som varit med och gjort den här vinterrallysatsningen möjlig och ett stort tack till Eljas Motorsport med personal, sammanfattar en mycket glad Richard Göransson.

Satsningen på Svenska Rallyt har gjorts tillsammans med Eljas Motorsport och teamchefen Fredrik Eljas har hela tiden trott på en framskjuten placering. Resultatet överraskade dock även honom
– Jag satte ett högt mål inför det här och fick kanske inte medhåll från alla om det målet, men en andraplats överträffade även mina höga förväntningar. Det blev en brokig resa men vi tog oss igenom det Svenska Rallyt och gick i mål och det är vad som räknas. Vi är näst bäst i världen i Grupp N i Svenska Rallyt. Gött!

Den slutliga resultatlistan inklusive resultat från samtliga specialsträckor finns på http://www.wrc.com/results/2011/rally-sweden/stage-times/?category=.

11-02-12 P-G´s fans fick ta emot Abu Dhabi Spirit of the Rally
Per-Gunnar "P-G" Andersson och hans co-driver Emil Axelsson har haft ett rally med både med och motgångar.
- "Det har varit rena berg och dalbanan" sammanfattar de båda helgen.

Tidigare idag fick de ändå ta emot prsiet "Abu Dhabi Spirit of the Rally". Det brukar gå till den förare som på något sätt utmärkt sig eller gjort någon extra prestation under rallyt.
- "Jag fick ta emot priset, men det var till mina fans" säger P-G. "Det var deras gemensamma insats för att göra den här helgen möjlig för oss, som gav dem priset!"

För P-G och Emils del började det hela med de tog en historiskt seger, då de vann den första sträckan för de nya WRC-bilarn"

Men under fredagen kunde det börjat bättre.
- "Jag slog i en vall och trodde jag skulle kunna klättra mig lös" suckade P-G "Men istället välte bilen".

Under resten av dagen körde de i toppfart, vann två sträckor, bland annat Vargåsen. Och hade egentligen kört in den minut de tappat under SS2. Men på SS4 fick de en punktering som gjorde att de tappade ytterligare fyra minuter.
- "Jag vet faktiskt inte varför vi fick punkteringen" säger P-G "Däcket bara exploderade. Dessutom strulade domkraften, så vi tappade onödigt mycket tid" säger P-G en aning frustrerat.

Under lördagens sträckor, gick det inledningsvis bra. De klättrade uppåt i resultatlistan. Men ¨på första sträckan efter service gick en koppling till servoslangen av, så de fick köra utan servostyrning. I fyra sträckor fick de köra så och tappade mycket tid.
- "Idag var det lite svårare att hitta rytmen och få det att stämma. Men att se alla fans ute i skogen har verkligen givit oss motivation att köra vidare" säger P-G och fortsätter.
- "Jag är verkligen, verkligen tacksam för alla fans som hjälpt oss till start och som varit i skogen att stötta! Det har verkligen varit helt fantastiskt. Tack alla!".

Mer info, hittar du på www.pgandersson. se där vi följt rallyt, sträcka för sträcka.
11-02-12 Petter Solberg och Chris Patterson kör för seger i Värmlandsskogarna
När den andra dagen av rallyt är avklarad, ligger Petter och Chris fortfarande på tredje plats. Trots 20 sekunders tidsbestraffning, har de nu bara åtta sekunder upp till förstaplatsen. Av totalt nio specialsträckor idag, har Petter varit snabbast på tre och näst snabbast på två. Tyvärr fick han tio sekunders tidstillägg, för att ha checkat in för sent till SS10 (på grund av mycket trafik på transporten).
- Nu kör jag helt klart för seger, säger Petter Solberg. - Jag vet att det är bara sex sträckor, men nu tror jag faktiskt det är möjligt att köra ikapp de som ligger före. Allt har fungerat bra, känslan i bilen blir bara bättre och bättre. Jag tappade tid på det andra varvet i dag, men det beror helt på startpositionen. För sträckorna i morgon tror jag det passar bra att vara nummer tre ut på sträckorna.

Mikko Hirvonen leder efter den andra dagen, med Mads Östberg på andra plats. Henning körde av på dagens första sträcka och tvingades bryta. Sebastien Loeb har avancerat från nionde till sjätte plats totalt under dagen.

Rally Sweden avslutas med sex specialsträckor på söndag. Den sista sträckan är en så kallad "Power Stage", där förarna också har möjlighet att ta extra VM-poäng.

Resultat dag 2
1. Hirvonen, Ford
2. Østberg, Ford +7,4
3. Petter, Citroën +8,9
4. Latvala, Ford +10,9
5. Ogier, Citroën +15,8
6. Loeb, Citroën +1.42,1
7. Raikkonen, Citroën +5,05,5
8. PG, Ford +5.30,7
9. Sandell, Skoda +7.44,8
10. Wilson, Ford +7.46,2
11-02-12 Ännu en stark dag av Sandell
Patrik Sandell och Staffan Parmander håller ledningen i Super 2000-klassen efter andra dagen av Svenska Rallyt. Skoda-duon leder klassen med en och en halv minut före tjecken Martin Prokop, och håller en imponerande niondeplats totalt.
- Vi har haft en kanondag idag också. Enda plumpen var en snurrning på eftermiddagen där Staffan blev tvungen att hoppa ur på sträckan och tömma fronten på snö, annars skulle motorn gått sönder. Där tappade vi rätt rejält med tid men vi valde att ta det säkra före det osäkra, säger Patrik Sandell.

En kort superspecial på inne på Färjestadstravet återstår innan kvällsvilan, sedan ytterligare sex specialsträckor under söndagen innan målgång.
- Vi fortsätter att gasa på imorgon och ska försöka att hålla Wilson och Al-Qassimi i stora WRC­-klassen bakom oss.
11-02-12 Richard Göransson VM-tvåa inför sista dagen
Richard Göransson ligger inför den sista dagen i Svenska Rallyt på en sensationell andraplats i klassen Grupp N PWRC och på en 17:e plats totalt i rallyt.
– Det är egentligen helt sjukt, vi är klasstvåa i ett VM-rally, har tagit sträcksegrar under dagen och har möjlighet att vinna klassen. Allt det här i ett VM-rally där jag är nybörjare, säger en glad Richard Göransson.

Dagen började bra när Svenska Rallyts andra hela dag inleddes i Lesjöfors där Richard Göransson tog över tredjeplatsen totalt i klassen. En avåkning på nästa sträcka sinkade framfarten men efter lunchuppehållet körde Richard Göransson starkt, tog sträcksegrar och klättrade till en övertygande andraplats i klassen.
– Jag är nybörjare på det här och lär mig hela tiden. Avåkningen berodde egentligen inte på att jag körde för fort utan att jag lockades att ta lite racelinje och kom fel. Förutom det har det varit en kanondag och trots avåkningen är avstånden till ledningen i klassen oförändrad.

Richard Göransson ligger nu drygt tre minuter efter tjecken Martin Semerad inför kvällens superspecial på travbanan i Karlstad och de avslutande sex sträckorna imorgon. Han ser fram emot den avslutande dagen i Svenska Rallyt och tror på en bra avslutning.
– Svenska Rallyt är speciellt, det är långt kvar och imorgon återstår 9 mil specialsträckor vilket motsvarar ett helt SM-rally, konstaterar Richard. Det finns många kurvor på 9 mil. Målsättningen är att ta bilen i mål och nu siktar vi på en pallplats. Inför det här rallyt var målet en topp-5 placering och i morse höjde vi målsättningen till topp 4. Det känns helt otroligt att vi nu faktiskt har möjlighet att ta en klasseger i ett VM-rally. Det här är jättekul, superspecialen ikväll ska vi bara ta oss igenom och sen ska vi vara med från början imorgon bitti. Det blir en spännande dag!

Superspecialen ikväll på Färjestads travbana i Karlstad kan följas live i TV10. Imorgon startar Svenska Rallyt igen 07:51 med start för sista sträckan 15:08.

Totalställningen i Svenska Rallyt med aktuell ställning och sträcktider kan ses på http://www.wrc.com/results/2011/rally-sweden/stage-times/?stageno=15&category=. Livebevakningen fortsätter imorgon på www.richardgoransson.com med filmklipp under dagen, live-sändning från bilen och rapporter efter sträckorna.
11-02-11 Petter Solberg och Chris Patterson ligger på tredje plats - Rally Sweden
Petter Solberg och Chris Patterson ligger på tredje plats efter att första dagen av Rally Sweden är till ända. Ett ymnigt snöfall hela gårdagen och natt till fredag, gjorde förarnas startposistioner helt avgörande för dagens resultat. De första bilarna fick ploga vägen för efterföljande ekipage. I ledningen efter rallyts första dag är Mads Østberg, med Mikko Hirvonen på andraplats. Sebastien Loeb som var först ut i spåret har tappat tid på att ploga banan. Loeb tappade sen en minut till på en punktering och ligger nia. Petter Solberg fick 10 sekunders tidstillägg efter för sen incheckning i tidskontrollen efter förmiddagens service. Mekanikerna fick i sista minuten göra en justering i bilens bakände.
- I dag har det i stort sett gått jättebra, säger Petter Solberg. - Jag är självklart nöjd med tredjeplatsen samanlagt. Förargligt med tidstillägget, men bilen har fungerat perfekt. Problemet med imma på rutan gav lite dålig sikt på de sista två sträckorna. Planen var att köra jämnt och bekanta sig med bilen, så jag är egentligen lite överraskad att vara på tredjeplats i dag. Nu gör vi några ändringar på bilens inställningar, så är vi klara för en ny dag i morgon.
Rally Sweden fortsätter med nio specialsträckor på lördagen. Första bil rullar i gång klockan 08:00.

Resultat totalt dag 1
1. Østberg, Ford
2. Hirvonen, Ford +14,8
3. Petter, Citroën +57,4
4. Latvala, Ford +1.10,0
5. Henning, Ford +1.20,3
6. Ogier, Citroën +1.21,6
7. Sandell, Skoda +2.35,1
8. Brynhildsen, Skoda +2.43,5
9. Loeb, Citroën +2.48,4
10. Al Qassimi +4.12,4
11-02-11 Richard Göransson avslutade starkt första dagen
Richard Göranssons första hela dag i Svenska Rallyt bjöd på det mesta. Efter en händelserik förmiddag avslutade Richard Göransson starkt och jagade ikapp topp-4 i klassen under eftermiddagens sträckor. Richard var själv väldigt nöjd efter dagen.
– Vilket äventyr det här är! Upplevelsen från det här är en av mina fem starkaste upplevelser inom motorsport. Jag har med mig massor av intryck från den här dagen.

Dagen inleddes med tre specialsträckor före lunch som snabbt blev besvärliga för många. Snöfallet under natten gjorde sträckorna svårkörda och Richard Göransson var en av många som upplevde detta. Ett lätt besök i en snövall på första sträckan skadade intercoolern och man fick köra igenom de resterande sträckorna före lunch med mindre effekt i motorn. Dessutom kom Richard ikapp en långsam förare under första sträckan och tappade mycket tid.
– Det blev en svår inledning på det här. Vi kom aldrig riktigt in i rytmen och jag underskattade också hur annorlunda de nya däcken var. Dessutom gick det långsammare med skadad intercooler så vi fick en tuff inledning.

Under eftermiddagen vände det och Richard var på alla sträckor utom den sista tredje bäst i klassen. Han tog stadigt in på topp-4 och avslutade dagen på en femteplats i klassen, endast 29 sekunder från fjärdeplatsen.
– Under eftermiddagen fungerade det väldigt bra trots att det var mer svårkört och vi hade en skön rytm i bilen. Jag kom igång lite sent idag och körde försiktigt men vi avslutade starkt och jag är väldigt nöjd med dagen. Nu kommer vi ladda om i Karlstad och jaga fjärdeplatsen imorgon, avslutar Richard.

Anders Fredriksson som lotsat Richard från högerstolen under dagen var också väldigt nöjd med dagen och framför allt eftermiddagens starka insats.
– Det har fungerat väldigt bra och vi har fått till en fin rytm nu, säger Anders. Vi bestämde oss efter lunch att bara köra på och det gick precis som vi hade hoppats. Det är inte konstigt att Richard tog lite tid på sig i förmiddags att komma igång, han har bara 80 rallymil bakom sig. De snabba svepande sträckorna imorgon tror jag kommer passa Richard mycket bättre, det blir spännande att se hur det går. Vi jagar fjärdeplatsen nu!

Teamchef Fredrik Eljas har inför rallyt trott på att en topp 5 plats i Svenska Rallyt är klart möjligt och han är mycket nöjd med att teamet redan första dagen är med.
– Det blev en tuff inledning på dagen men den avslutades desto bättre. Jag har hela tiden hävdat att vi kan slåss om topp-5 så jag är helnöjd idag!

Resultat, PWRC Svenska Rallyt Fredag topp 5:
1: Anders Gröndal, Subaru Impreza 1:21.51,5
2: Patrik Flodin, Subaru Impreza 1:22.13,8
3: Dmitrv Tagirov, Subaru Impreza 1:24.46,7
4: Martin Semerad, Mitsubishi Lancer 1:26.07,1
5: Richard Göransson, Mitsubishi Lancer 1:26.36,5

Hela resultatlistan finns på http://www.wrc.com/results/2011/rally-sweden/stage-times/

Tidsschema, lördag:
Hagfors Service 06:45
SS 8 Lesjöfors 1 08:00 15,00 km
SS 9 Sågen 1 09:01 14,23 km
SS 10 Fredriksberg 1 10:06 18,15 km
SS 11 Värmullsåsen 1 11:08 15,42 km
Hagfors Service 11:43
SS 12 Lesjöfors 2 13:26 15,00 km
SS 13 Sågen 2 14:27 14,23 km
SS 14 Fredriksberg 2 15:32 18,15 km
SS 15 Värmullsåsen 2 16:34 15,42 km
Hagfors Service 17:09
SS 16 Karlstad SSS 2
SM: 17:30
WRC: 20:00 1,90 km

Starttider för Richard Göransson fastställs senare under kvällen.
11-02-11 Sandell leder klassen och sjua totalt
Patrik Sandell har stormat fram genom värmlandsskogarna under fredagen. Efter dagen sista sträcka leder han Super 2000-klassen i Svenska Rallyt med 8,4 sekunder före Eyvind Brynildsen. Han ligger dessutom sjua totalt och är därmed bäste svensk.
- Jag kan inte vara annat än nöjd än så länge. Vi har haft en riktigt bra dag och har verkligen njutit av den, säger Patrik Sandell.

Sandell och hans codriver Staffan Parmander, som tävlar i en Red Bull-uppbackad Skoda Fabia S2000, var ett tag uppe på en femteplats totalt. Morgontimmarnas ymniga snöfall gjorde att bilarna som startade först fick ägna sig åt att leka plogbil, vilket syntes på tiderna. Värst var det för sjufaldige världsmästaren Sebastien Loeb som startade först av alla och inte ligger bättre än nia, två platser bakom Sandell.
- Imorgon gasar vi på igen. Vi har ju vår fajt med Brynildsen att tänka på, sen ska vi se om vi kan ta några WRC-bilar imorgon bitti igen, säger Sandell.

Norrmannen Mads Østberg är totalledare inför lördagen. PG Andersson som också tävlar i stora WRC-klassen har vunnit flera av dagens sträckor, men efter en avåkning och en punktering ligger han just nu tolva.

Svenska rallyt fortsätter under lördagen då hela nio specialsträckor körs.

Följ rallyt på www.patriksandell.com.
11-02-11 Bra start för Sandell i Svenska rallyt
Skodaföraren Patrik Sandell var tillsammans med Patrik Flodin först ut på den inledande superspecialen när Svenska rallyt sparkade igång under torsdagkvällen. Med tiden 1:45.09 var Sandell och hans codriver Staffan Parmander snabbast i Super 2000-klassen, 0,3 sekunder före norrmannen Eyvind Brynidsen.
- - Det var skitkul att få inleda hela rallyt. Visst, det kanske inte var optimalt tidsmässigt när det snöat hela dagen, men det var en speciell känsla att vara först ut, och vi lyckades ju i alla fall få bästa tid, säger Patrik Sandell.

Under fredagen går rallyt igång allvar med sammanlagt sex specialsträckor. Samtliga direktsänds inifrån Sandells bil på Viasat Motors Facebook-sida.
Följ livesändningen på: www.facebook.com/viasatmotorsverige
11-02-11 Patrik Flodin och Göran Bergsten uteslutna ur Rally Sweden
För en liten stund sedan blev det klart att Patrik Flodin och Göran Bergsten utesluts ur Rally Sweden.

Det hela började med att URT-rallyteam kallades på FIA-möte vid 22-tiden. Orsaken var att teamet körde på samma fälgar som man använd i fjol. Men fägarna är inte godkända i år, något som teamet dessvärre inte uppmärksammat. Och som man heller inte påpekade något om under besiktnignen. De fälgarna man åkte med i fjol, är aningen lättare

Påföljden blev att Patrik och Göran utesluts ur rallyt!
- "Det känns jäkligt fjantigt att få ett så här hårt straff för en så bagatellartat grej" säger Patrik mycket besviket och frustrerat.

De inledde rallyt med att göra en lättare avåkning, där man fastnade i ett hål som en tidigare förare gjort i en snövall. Men efter en mycket stark körning, med tre avslutande sträcksegrar, avanserade de upp till en andraplats. Och med bara drygt 22 sekunder upp till ledande Gröndal, var de med och slogs om segern.

Nu kan de istället packa ihop och fara hem:
- "Det känns rent ut sagt för jävligt" avslutar Patrik.Mer info hittar du på www.patrikflodin.com
11-02-10 Bra start för Sandell i Svenska rallyt
Skodaföraren Patrik Sandell var tillsammans med Patrik Flodin först ut på den inledande superspecialen när Svenska rallyt sparkade igång under torsdagkvällen. Med tiden 1:45.09 var Sandell och hans codriver Staffan Parmander snabbast i Super 2000-klassen, 0,3 sekunder före norrmannen Eyvind Brynidsen.
- Det var skitkul att få inleda hela rallyt. Visst, det kanske inte var optimalt tidsmässigt när det snöat hela dagen, men det var en speciell känsla att vara först ut, och vi lyckades ju i alla fall få bästa tid, säger Patrik Sandell.

Under fredagen går rallyt igång allvar med sammanlagt sex specialsträckor. Samtliga direktsänds inifrån Sandells bil på Viasat Motors Facebook-sida.

Följ livesändningen på: www.facebook.com/viasatmotorsverige
11-02-10 VM-rallyt är igång för Göransson
Svenska Rallyt är nu igång för Richard Göransson. På den första specialsträckan, superspecialen på travbanan i Karlstad, inledde Richard Göransson sitt VM-äventyr. Han tog det försiktigt i det ymmiga snöfallet i Karlstad och tog inga risker. Det blev en sjunde bästa tid i klassen och 21:a bästa tid totalt.
– Nu är VM-äventyret igång och det känns fantastiskt, säger Richard. Vi tog inga risker idag utan körde bara igenom sträckan. Det är inte idag det ska avgöras. Jag är väldigt nöjd och ser nu verkligen fram emot morgondagen och min första hela dag i Svenska Rallyt. Det kommer bli fantastiskt och nu är det dags att ladda om!

Imorgon kommer Richard Göransson att sända live från bilen under alla specialsträckor, sändningen kan ses på www.richardgoransson.com
11-02-10 Sandell sänder live under Svenska Rallyt
Klockan 20.04 ikväll inleds Svenska rallyt med en superspecialsträcka på Färjestadstravet i Karlstad. Först ut är de två svenskhoppen Patrik Sandell och Patrik Flodin. Nytt för i år är att många av sträckorna kommer att direktsändas i Viasat Motor. Men för Sandells del blir det direktsändning under hela helgen.

Patrik Sandell tävlar i Super 2000-klassen i en Red Bull-sponsrad Skoda Fabia S2000. Genom ett samarbete med Viasat Motor kommer rallypubliken att kunna följa honom live inifrån bilen hela helgen.
- Den här typen av direktbevakning kommer nog att bli vanligare och vanligare inom rally, och det är jättekul att nu få chansen att testa det på allvar, säger Patrik Sandell om livesändningen.

Livesändningen från Sandells bil kommer att ligga på Viasat Motors svenska Facebook-sida. Kanalchefen Thomas Ogander berättar:
- Samtidigt som TV-publiken följer den vanliga sändningen på TV kan de nu sitta med en dator i knät och parallellt följa livesändningen infrån Patriks bil, säger Thomas Ogander.

Följ livesändningen på www.facebook.com/viasatmotorsverige
Mer info och sändningstider under helgen på: www.patriksandell.com
11-02-10 Extra: Svenska Rallyt live från Göranssons bil!
Idag blev det klart, Richard Göransson kommer att sända live från bilen under hela Svenska Rallyt. Viasat Motor som har rättigheterna var med och gjorde detta möjligt. Viasat Motors kanalchef Thomas Ogander ser detta som ett bra komplement till Viasat Motors stora täckning av rallyt.
- Det här lyfter rallybevakningen till en ny nivå. Viasat Motor sänder live från torsdag, lördag och söndag och att Richard dessutom kan sända live från bilen lyfter bevakningen ytterligare. Många ser idag på TV med datorn som komplement, framför allt i sportsändningar. Det här ger den ultimata upplevelsen med att följa våra sändningar live komplementerat med live sändning direkt från bilen, säger Thomas Ogander.

Sändningarna från Richard Göranssons bil kan följas på www.richardgoransson.com samt på Viasat Motors Facebooksida. Bakom sändningarna står HiQ, Net1 och Solid Tango.
11-02-09 Däcksproffsen och Wiper-Tec räddar Göranssons rallystart
För ett dygn sen var Richard Göranssons start i Svenska Rallyt i fara. Ett missförstånd gjorde att man stod utan däck till rallybilen men nu är starten räddad. Ett dygn innan starten i Karlstad levererade Däcksproffsen i Växsjö 29 odubbade Michelindäck som finska Wiper-Tec sen dubbade. Teamchefen Fredrik Eljas pustar ut över att sista pusselbiten är på plats.
– Det här var verkligen tufft men vi fick ihop det, säger teamchef Fredrik Eljas. Däcksproffsen och Wiper-Tec kom till vår räddning och kunde ställa upp på ett fantastiskt sätt. Nu är vi redo för ett fantastiskt vinterrally och nu blir det åka av!

Richard Göransson fick det glada beskedet sent på onsdagskvällen när han och kartläsaren Anders Fredriksson avslutade sin andra och sista rekonogseringsdag i Värmland. Med nya dubbade Michelindäck redo på serviceplatsen i Hagfors ser han nu fram emot sin debut i VM-rallyt och han är tävlingssugen.
– Det har varit ett nervöst dygn men med proffs som Däcksproffsen och Wiper-Tec kunde det sista hindret innan start lösas. Vägarna är helt fantastiska och jag är riktigt tävlingssugen nu, vi har haft två riktigt bra rekognoseringsdagar. Det här kommer att bli ett kanonrally, säger Richard.

Starten går i Karlstad 20:00 på torsdag. Richard Göransson är där med nylevererade däck.

11-02-09 Per Eklund håller tummarna för ”P-G” i rallyt
Loeb eller Hirvonen? Citroên eller Ford?
- P-G Andersson, han har en gyllene chans men det kommer att bli tufft, svara rallyveteranen Per Eklund på frågan om vem som vinner Svenska Rallyt 2011.

För 35 år sedan, 1976, stod han själv överst på prispallen i Karlstad. Detta efter en tuff match med Saab-kollegan Stig Blomqvist.
- Det var min tur att vinna, säger Eklund om bältespännarkampen den gången.

I år återfinns Per Eklund i en av rallyts 0-bilar medan en annan svensk rallylegend, världsmästaren från 1979, Björn Waldegård rattar en annan. De båda legenderna i rallysammanhang är förtruppen innan det stora fyrverkeriet sätter igång i Värmlandsskogarna.
- Förutsättningarna är fina, det kan bli ett bra rally och en bra start för det nya VM-reglementet, säger Per.

Som förare framhåller han gärna Sebastien Loebs kvaliteter – det är en förare med kapacitet att vinna även ett F1-race. Det enda som talar emot honom och Citroên är enligt Eklund att Ford har en mer beprövad tävlingsbil.
- Men Citroën har aldrig byggt dåliga tävlingsbilar eller kommit illa förberedda till en tävling … då hade de hellre stannat hemma.

Per Eklund värdesätter mångsidighet hos förarna. Sist som han själv stod på prispallen efter Svenska Rallyt var 1989. Han slutade inte bara tvåa i VM-rallyt, utan segrade i rally-SM, rallycross-SM samt båda bilklasserna i back-SM samma år. Något som ingen annan har lyckats med att prestera efter honom.
- Kanske skulle P-G klara det – han är ju folkracekung och en riktigt duktig racingförare också, funderar Eklund.

Senast som Per Eklund körde Svenska Rallyt var 1996. Han slutade så på 17:e plats. Hans senaste VM-rally var 1997 då han körde brittiska RAC-rallyt med en Saab 900. Han bröt tävlingen.

Sedan dess har ändå mycket hänt i bilsportkarriären. 1999 segrade Per i rallycross-EM. 2000 och 2002 segrade han i den klassiska backtävlingen Pikes Peak i USA. Dessa segrar har han tagit bakom ratten i en Saab.
11-02-08 Däcksproblem hotar Göranssons rallystart
Med bara en dag kvar innan Svenska Rallyt startar är Richard Göranssons start äventyrad – av däcksproblem. Teamet jagar just nu febrilt efter rätt sorts däck för att Richard Göransson ska kunna rulla av startrampen i Karlstad på torsdag kväll. Teamchefen Fredrik Eljas förklarar situationen.
– Ett missförstånd har gjort att vi står med fel sorts däck och fälgar och just nu är det en kamp mot klockan att reda upp situationen, säger han. Svenska Rallyt ska vara en tuff utmaning men det här känns nästan som en väl tuff utmaning. Det är ingen som kan lastas för det här, ett missförstånd har gjort att vi står med fel däck. Tillsammans med Rally Sweden försöker vi hitta en lösning, till start ska vi bara komma, säger han bestämt.

Richard Göransson har idag tillsammans med kartläsaren Anders Fredriksson gjort sin första av två rekognoseringsdagar för att förbereda noterna. Han hoppas att däcksproblemen kan lösas.
– Vi har haft en bra första rekognoseringsdag i Värmland. Det har snöat under natten och vintervägarna är helt fantastiska och detta kommer bli ett härligt vinterrally. Det finns inga alternativ, detta måste lösa sig, säger Richard

11-02-08 Petter helt klar för start i Rally Sweden
Rally Sweden 10 – 13 Februari 2011
I slutet av den här veckan är det äntligen dags för årets första VM-tävling, Rally Sweden. Petter Solberg World Rally Team är på plats vid serviceplatsen i Hagfors. Allt är klart för en spännande helg på isiga och snöiga vägar genom Värmlandsskogarna.
- Jag är helt klar för att starta i Sverige nu, säger Petter Solberg. - Kände med en gång att jag trivdes bakom ratten på den nya bilen och jag gläds verkligen åt att kunna få jaga mot en pallplats till helgen. Petter fick i går se sin nya Citroën DS3 WRC för första gången. Han blev imponerad av vad han fick se. - Den är helt grym, både på insidan och utsidan, det finns så många bra detaljer och finesser. Det här är kvalitet rakt igenom, säger Petter Solberg.

Rally Sweden innehåller 22 specialsträckor som sammanlagt mäter 351 fullfartskilometer . Nytt för året är bland annat SS4/SS7 Lövhaugen. Sträckan startar i Sverige, gör en tur in i Norge och avslutas på den Svenska sidan. Ny är också tävlingens sista sträcka, SS22 Gustavsfors, en så kallad powerstage som direktsänds i TV. Här får också förarna möjlighet att köra hem extra VM-poäng. Direktsänd i TV blir också Superspecialen på Färjestads Travbana i Karlstad, både på torsdag och lördag kväll.
– Att avsluta rallyt med en powerstage tror jag är bra för sporten, fortsätter Petter Solberg. – Är du snabbast på sista sträckan kan du faktiskt få med dig tre extrapoäng, det kan visa sig vara viktiga poäng. Det gör nog att det blir lite action på slutet, i stället för att man bara kör för att säkra placeringen man redan har.

Rally Sweden startar på torsdag kväll med den direktsända superspecialsträckan på Färjestadstravet. Första tävlande startar kl. 20:04.

www.pettersolberg.no
11-02-08 Rallyfest i Värmland när Loeb tar farväl
TV10/VIASAT MOTOR: RALLY SWEDEN/RALLY-SM
Rally Sweden och SM –Viasat Motor och TV10 bjuder på en späckad helg. I Värmland går sjufaldige världsmästaren Sebastian Loeb för seger i vad som kan bli hans sista svenska rally. Då krävs det att han lyckas i splitternya sträckan Power Stage.
– Jag tror att han har bra chanser, säger Viasat Motors expert Tina Thörner.

Snöfyllda motorer, ishala kurvor och temperaturer som kan sjunka ända ner mot -25 grader gör vinterrallyt i Värmland till en tuff utmaning.

En nyhet för i år är Power Stage. Avslutningssträckan, på fyra kilometer, ger den snabbaste föraren tre extra poäng, tvåan två och trean en. Sträckan startar nordväst om Gustavsfors och har målgång i det lilla samhället

Let’s Dance-aktuella Tina Thörner är Viasat Motors expert.
– Jag hade hellre kört Rally Sweden än att dansa kan jag säga. Att vara med i det rallyt är som en orgasm med ett plus efter, säger hon.

De speciella förhållandena brukar borga för nordisk seger. Den enda förare som brutit dominansen av nordbor (Solberg ende norrman bland svenskar och finnar) är sjufaldige världsmästaren Sebastian Loeb (vann 2004), som inför tävlingen avslöjat att det här kan bli hans sista vinterrally. Fransmannen, som förmodligen pensionerar sig från rally efter säsongen, siktar på andra segern.
– Om man tittar på den tekniska basen och historien så har Citroën alltid gjort ett bra jobb. Jag tror att Sebastian har stora chanser. Om någon kan ge honom en match så är det Jari-Matti Latvala, säger Tina Thörner.

Svenska Rallyt är inte helgens enda hållpunkt för motorälskare. På lördag samsas VM-tävlingarna med Rally-SM i Viasat Motor.

Tv-tider:
10 februari,
TV10/Viasat Motor, 19.45: Rally Sweden LIVE - superspecialsträcka i Karlstad

11 februari
Viasat Motor, 17.30: Rally Sweden – superspecialsträcka i Karlstad
Viasat Motor, 21.15: Rally Sweden - superspecialsträcka i Karlstad
Viasat Motor, 22.30: Rally Sweden – höjdpunkter från dag 1

12 februari
Viasat Motor, 17.00: Rally Sweden – höjdpunkter från dag 1
Viasat Motor, 17.30: Rally-SM LIVE
Viasat Motor, 19.10: Rally Sweden: höjdpunkter från dag 1
Viasat Motor, 19.55: Rally Sweden LIVE - specialsträcka samt deltävling
Viasat Motor, 22.05: Rally Sweden – höjdpunkter från dag 1
Viasat Motor, 22.30: Rally Sweden – höjdpunkter från dag 2
Viasat Motor, 23.00: Rally Sweden – superspecialsträcka i Karlstad
Viasat Motor, 00.15: Rally Sweden – höjdpunkter från dag 2

13 februari
Viasat Motor, 13.30: Rally Sweden – dag 1
Viasat Motor, 14.00: Rally Sweden – dag 2
TV10/Viasat Motor,14.45: Rally Sweden LIVE – specialsträcka, final
Viasat Motor, 20.00: Rally Sweden dag 1
Viasat Motor, 21.45: Rally Sweden dag 3
Kommentatorer: Janne Blomqvist, Tina Thörner

Hemmahoppet:
Per-Gunnar Andersson och kartläsaren Emil Axelsson är enda svenskarna i tävlingens huvudklass. ”Jag tror att Per-Gunnar kommer glänsa”, säger Tina Thörner.

Prognos:
Strålande sol och 10-15 minusgrader i helgen.

Fjolårsmästare:
Miko Hirvonen

VM-tabellen 2010
1 S. Loeb (fra), 2 J. Latvala (fin), 3 P. Solberg (nor), 4 S. Ogier (fra), 5 D. Sordo (spa), 6 M. Hirvonen (fin), 7 M. Wilson (Eng), 8 H. Solberg (nor), 9 F. Villagra (arg), 10 K.Räikkönen (fin)(13 P. Andersson, Sverige)

Torsdagen och söndagens deltävlingar i Rally Sweden visas även på Viasat On Demand.
11-02-08 ”Så laddad så det sprutar ur öronen”
Nu drar det ihop sig på allvar för den nya rallyduon Patrik Sandell och Staffan Parmander. För några veckor sedan kom beskedet att den 28-årige Skodaföraren Sandell valt den 25 år äldre veteranen Staffan Parmander som ny codriver. På torsdag kväll startar första tävlingen.
- Vi har ju hittills bara hunnit med en del testkörning tillsammans tidigare. Men vi körde en ny test i söndags där vi fick ytterligare åtta mil ihop, så jag börjar bli van att höra hans röst nu och det känns riktigt bra, berättar Patrik Sandell.

För Parmanders del har förberedelserna inför Svenska Rallyt bland annat inneburit att skriva av alla noter han ärvt från Emil Axelsson, Patriks tidigare codriver.
- Staffan har suttit hemma och skrivit över alla noter från Emils nothäfte till sitt eget, med sin egen handstil. Det har varit ett riktigt hästjobb, berättar Patrik.

Efter en lång tid av förberedelser längtar de båda efter att äntligen få börja tävla på allvar.
- Staffan är så laddad nu så det sprutar ur öronen på honom, och det smittar ju av sig på mig så det ska bli jäkligt roligt. Nu längtar jag bara efter att få komma igång, säger Patrik.

Patrik och Staffan är anmälda till Super 2000-klasen och kommer till start i en Skoda Fabia S2000 Evo 2. De räknar Eyvind Brynildsen som en av de största konkurrenterna i klassen. Norrmannen har redan hunnit med flera tävlingar i år och har farten uppe, men även tjecken Martin Prokop som har hunnit bli en rutinerad förare på is och snö blir farlig.
- Målet är självklart att vinna klassen, men jag hoppas att vi även kan vara med och bråka lite med bilarna i den stora klassen. Om vi kan bli topp tio totalt så är jag nöjd, säger Patrik Sandell.

Följ Svenska rallyt på www.patriksandell.com och www.rallysweden.com
11-02-07 P-G och Emil nöjda med WRC-testet inför Rally Sweden
Per-Gunnar "P-G" Andersson och hans co-driver Emil Axelsson har fått testkört den Ford WRC-bil som de ska ratta under årets Rally Sweden som startar i veckan. Testet ägde rum i norra Värmland och P-G är mycket nöjd:
- "Det väldigt bra känsla i bilen" säger P-G efter avslutat test. "Den hade ett bra vridmoment och det kändes j-kligt bra!".

I morgon drar rallyt igång för förarna. Då ska de under två dagar rekognosera och skriva egna noter. På torsdag är de shakedown och klockan 20:00 går sedan starten på Färjestadstravet i Karlstad.
- "Vi ser VERKLIGEN fram emot starten nu!" skrattar P-G nöjt.

SVT var med på testet. Se reportage på sporten 22:00

Mer info, hittar du på www.pgandersson.se.
11-02-07 Patrik Flodin och Göran Bergsten är redo att försvara sin fjolårsseger i Rally Sweden!
I helgen är det äntligen dags för VM-premiär på hemmaplan. På torsdag drar Rally Sweden igång på allvar med en inledande superspecial på Färjestads travbana i Karlstad. På plats är Patrik Flodin och Göran Bergsten och målet är att köra för att försvara segern från i fjol:
- "Rally Sweden är ett av mina absoluta favoritrallyn. Vi vann ju i fjol och siktar helt klart på en repris" skrattar Patrik.

Han och co-drivern Göran kör även i år hela VM säsongen för Grupp N bilar tillsammans med det ryska URT-teamet.
- "I fjol slutade vi på en andraplats. Det ska vi försöka förbättra i år. Men konkurrensen är stenhård, så det gäller att plocka poäng och inte ha några missar under säsongen" säger Patrik.

I helgen var han tillsammans med teamet och testade den helt nya Subarun i Finland:
- "Vi hann inte riktigt få till bilen så jag var helt nöjd" säger Patrik "Men jag hoppas vi hinner finslipa det sista under torsdagens shakedown".

Det är fjorton ekipage som kör om VM-poäng i Grupp N under Rally Sweden. Rallyt består av 22 specialsträckor som tillsammans är 351 km. Räknar vi in transportsträckorna är det 2059,89 km som årets Svenska rally avgörs på.

Startlista GrN-VM
21. Patrik Flodin Subaru

23. Gianluca Lianari (I) Subaru
24. Anders Gröndal (N) Subaru
25. Jukka Ketomäki (Fin) Mitsubishi
26. Martin Semerad (Cz) Mitsubishi
28. Majed AL-Shamsi (Are) Subaru
29. Bader Al Jabari (Are) Subaru
30. Oleksandr Saliuk (Ukr) Mitsubishi
31. Aleksev Kirkkeshko (Ukr) Mitsubishi
32. Valeriv Gorban (Ukr) Mitsubishi
33. Dmitry Tagirov ((Rus) Subaru
34. Yariv Protasov (Ukr) Mitsubishi
35. Nicolás Fuchs (Per) Mitsubishi
37. Ricardo Trivino (Mex) Mitsubishi

Tidsschema Rally Sweden
Torsdag 10 febr
20:04 SS1 Färjestads travbana 1,90 km

Fredag 11 febr
Service A
07:58 SS2 Vargåsen 1 24,63 km
09:39 SS3 Likenäs 1 20,78 km
10:55 SS4 Lövhaugen 1 19,26 km
Service B
14:13 SS5 Vargåsen 2 24,63 km
15:54 SS6 Likenäs 2 20,78 km
17:10 SS7 Lövhaugen 2 19,26 km
Service C

Lördag 12 febr
Service D
08:00 SS8 Lesjöfors 1 15,00 km
09:01 SS9 Sågen 1 14,23 km
10:06 SS10 Fredriksberg 1 18,15 km
11:08 SS11 Värmullsåsen 1 15,42 km
Service E
13:26 SS12 Lesjöfors 2 15,00 km
14:27 SS13 Sågen 2 14,23 km
15:32 SS14 Fredriksberg 18,15 km
16:34 SS15 Värmullsåsen 14,42 km
Service F
20:00 SS16 SSS Karlstad 2 1,90 km

Söndag 13 febr
Service G
07:51 SS17 Torntorp 1 19,21 km
08:43 SS18 Gustavsfors 1 4,16 km
09:37 SS19 Rämmen 1 22,76 km
Service H
12:09 SS20 Torntorp 2 19,21 km
13:31 SS21 Rämmen 2 22,76 km
15:08 SS22 Gustavsfors 2 4,16 km
Service I
17:23 Målgång Karlstad

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com
11-02-07 Teamchefen har höga förväntningar på Göransson!
Fredrik Eljas, teamchef för Richard Göranssons rallysatsning, känner av nervositeten när det bara återstår några få dagar till starten av Svenska Rallyt 2011. Ett framskjutet resultat är drömmen och Fredrik vet vad som krävs för att lyckas.
- Svenska Rallyt är en av de tuffaste utmaningarna man kan ge sig på. Att vara riktigt förberedd, behålla lugnet och att sakta öka tempot brukar vara en bra början för att lyckas. Drygt 35 mil ska köras under rallyts tre dagar. Richard har visat att han är en begåvad förare och har utvecklats mer än man egentligen kan förvänta sig på den här korta tiden. Han har verkligen visat att farten finns så nu vill jag inget hellre än att rallyt ska starta, berättar Fredrik

Tanken om att ta sig an Svenska Rallyt tillsammans väcktes redan för sex år sedan och nu är projektet verklighet. Under hösten arbetade man målmedvetet för att säkra ekonomin och under januari har man kunnat genomföra ett noga planerat test- och tävlingsprogram. Målsättningen från början var att genomföra Svenska Rallyt men under de senaste testerna har tävlingarna har förväntningarna ökat hos Fredrik Eljas. Nu är målet att åka till VM-rallyt i Värmland och tävla istället för att bara delta.
- Vi har tack vare många starka partners och ett otroligt gäng engagerade människor omkring oss rätt förutsättningar för att lyckas. Richard är ödmjuk inför uppgiften men jag står fast vid att vi kommer att vara topp fem. Richard har utvecklats otroligt snabbt i rallyskogen, hans förmåga att ta med sig godbitarna från racingen in till rallysporten skapar en väldigt vägvinnande körstil. Nu vill vi bara att det ska komma igång, avslutar Fredrik Eljas.

På torsdag kväll 20.00 startar Rally Sweden i Karlstad.
Mer info om rallyt på www.richardgoransson.com
11-02-02 VM-erfaren kartläsare lotsar Göransson i Svenska Rallyt
Richard Göransson får rutinerat sällskap i högerstolen under Svenska Rallyt. WRC-aktuella och dubbla juniorvärldsmästaren i rally, P-G Andersson, tipsade Richard Göransson om sin förre kartläsare Anders Fredriksson. Nu har de bestämt sig för att tackla Svenska Rallyt tillsammans.
- När P-G ger tips så lyssnar man, förklarar Richard. För mig betyder det väldigt mycket att ha en erfaren kartläsare som kan hjälpa mig att tackla den här utmaningen. Anders har visat sig vara precis den kartläsare jag sökte för Svenska Rallyt.

Anders Fredriksson kommer från Värmland och är idag en mycket erfaren och rutinerad kartläsare. Han har sedan 1987 varit kartläsare i både Sverige och Europa och under 2009 och 2010 jobbade Anders med P-G Andersson. Nu väntar en satsning i Svenska Rallyt med den fyrfaldige STCC-mästaren.
- Jag ser fram mot Svenska Rallyt. Jag och Richard har hittat ett bra samarbete och vi har mycket glädje i bilen. Jag har känt P-G i många år och när han föreslog det här tyckte jag det lät väldigt spännande.

Anders har ett tydligt lugn i kartläsarstolen och arbetar med olika tonlägen för att föraren tydligare ska förstå noterna och veta vilken typ av kurvor och krön som väntar. Anders förklarar att han jobbat i många år med just detta.
- Timingen är så klart väldigt viktig, det gäller att ta sig tid och inte stressa fram noterna. Föraren måste vara trygg och lita på mig. Hemligheten är att beskriva så mycket som möjligt med så få ord som möjligt. Jag utvecklades mycket under åren jag åkte med P-G.

Anders hade aldrig någon tvekan över att sitta bredvid en racerförare som är van vid asfalt och avåkningszoner.
- Man märker direkt att Richard har mycket kör- och tävlingsrutin, så det har aldrig varit något problem. Nu med några rallyn i kroppen har han fått mer förståelse för noter och vad som händer i skogen. Om Richard skulle hårdsatsa på det här skulle han tillhöra Sverigeeliten redan under första säsongen. Han har redan börjat köra ifrån en del och det är ett kvitto på att han lär sig snabbt.

Vad tror då Anders Fredriksson om duons chanser i Svenska Rallyt?
- Slutresultat är alltid svårt att sia om, men jag är övertygad om att vi efter första dagen i Svenska Rallyt kommer ha en topp sju-placering. Vi har även grymma mekaniker med en yrkeskunskap utöver det vanliga. De snabba sträckorna i Svenska Rallyt kommer att passa Richard väldigt bra. Jag och Richard trivs väldigt bra i bilen så det här känns helt enkelt bra, avslutar Anders Fredriksson.

Rallyt startar på Travbanan i Karlstad torsdagen den 10 februari kl 20.00
www.richardgoransson.com
11-02-01 Inför Svenska Rallyt
Helgens genrep i Bergslagsrallyt gav verkligen mersmak. Nu är vi i hela teamet superladdade för att åka till Värmland nästa helg och köra Svenska Rallyt. Vi kommer nu mer än deltaga i rallyt, vi kommer vara med och tävla om det! Tempot har höjts.
Starten går på torsdag kväll den 10/2 kl 20.00 på Travbanan i Karlstad. Därefter väntar tre fullspäckade dagar där 35mil Specialsträckor ska avverkas.

Redan under måndagen är vi på plats för att sedan rekognisera alla sträckor två gånger under tisdagen och onsdagen. Allt kommer givetvis att bevakas via hemsidan.

Hemsidan är nu iaf fylld med nya filmer och bilder från generalrepet i helgen. www.richardgoransson.com
11-01-28 Nya bilar ökar medias intresse
Svenska Rallyt är återigen den första VM-tävlingen för säsongen. Men i år är det ännu mer som lockar media till den första tävlingen. På startlinjen kommer helt nya tävlingsbilar att stå. De är byggda enligt FIA:s helt nya tekniska reglemente och WRC-teamen har valt att bygga sina nya tävlingsbilar på helt nya modeller. Ford byter ut sin trotjänare Focusen, mot den mindre Fiestan, och Citroën taggar också ner ett snäpp från C4:an till C3:an . Det gör tävlingen ännu mer spännande för både publik och media.

Spänningen är inte mindre i WRC-teamen. Svenska Rallyt blir det första tillfället då de nya bilarna kommer att mäta sig med varandra. Den första sträckan i rallyt, superspecialen på Färjestadstravet, som startar med en startceremoni kl 19 på torsdagskvällen den 10 februari, kommer knappast att ge svaret på bilarnas konkurrenskraft. De första sträckorna ute i skogen på fredagsförmiddagen kommer att vara avslöjande. Vem har lyckats bäst? Ford eller Citroën? Publiken vid Colin´s Crest kommer att vara bland de första att kunna bedöma det.
www.rallysweden.com/
11-01-24 Klartecken från P-G Andersson
Unik insamling garanterar start i en Fiesta WRC.
Nu är det definitivt klart: Per-Gunnar Andersson kör Rally Sweden 10-13 februari.
– Ett glädjebesked för tävlingen och alla åskådare. Det betyder mycket att ha en svensk som kan vara med och konkurrera i toppen på huvudklassen, konstaterar Svenska Rallyts VD Bertil Klarin belåtet.

Bakom P-G Anderssons start ligger den unika insamling som på mindre än två veckor inbringat så mycket pengar att värmlänningen nu kan garantera sin medverkan. Via privatpersoner, klubbar och mindre företag fick P-G in närmare 500.000 kr. Lika mycket har större bidragsgivare satsat.
– Jag är mycket stolt och tacksam över den här enorma uppslutningen, säger P-G, som kommer att ha bästa tänkbara förutsättningar inför starten den 10 februari.

Andersson kommer nämligen att köra Rally Sweden i en ny Ford Fiesta RS WRC, byggd av M-Sport i England.
– Materiellt sett har jag aldrig haft bättre förutsättningar, säger han och medger att han har högt ställda mål innan start.

Andersson siktar på en plats bland de fem främsta.
www.rallysweden.com/
11-01-20 Bred TV-satsning på Rally Sweden
Rally Sweden 10-13 februari kommer att hårdbevakas av TV.
Det blir sändningar i såväl Viasat Motor som TV10 och Sveriges Television.
– Vi har aldrig tidigare haft en lika omfattande och bred TV-satsning på vår VM-tävling, konstaterar Svenska Rallyts VD Bertil Klarin.

Totalt kommer ovan nämnda TV-bolag och kanaler att sända 15 timmar från Rally Sweden. Jämte kvällssända sammandrag från samtliga etapper kommer tre av sträckorna att visas live. Rally Sweden i direktsändning blir det från Superspecialen på Färjestadstravet i Karlstad både torsdag och lördag kväll. Även tävlingens avslutande sträcka, Gustavsfors, kommer att sändas direkt. Gustavsforssträckan är tävlingens så kallade Powerstage där förarna, utifrån årsnya direktiv från det internationella förbundet (FIA), tävlar om bonuspoäng – 3, 2 och 1 poäng till de tre snabbaste.

Viasat Broadcasting, som förra året förvärvade de exklusiva rättigheterna till rally-VM för åren 2010-2012, kommer genom Viasat Motor och systerkanalen TV10 att dominera TV-sändningarna.

Viasat Motor kommer, jämte livesändningarna från Superspecialen och tävlingens sista sträcka, att sända WRC Event Highlight fredag, lördag och söndag kväll.

Viasat Motor kommer också att bevaka SM-deltävlingen Rally Sweden, som avgörs som en klass i VM-tävlingen. När den nationella eliten avslutar årets premiärtävling med Superspecialen i Karlstad lördag kväll direktsänder Viasat Motor.

TV10 kommer att sända live från travet på torsdag och från specialsträcka 22, Gustavsfors, på söndag.

Sveriges Television gör också en satsning på Rally Sweden och kommer att visa fyra fullmatade rallymagasin torsdag-söndag.

Viasat Motor/TV10 kommer till VM-premiären med Tina Thörner, Janne Blomqvist och Frida Nordstrand. På Sveriges Television kommer bevakningen av Rally Sweden att skötas av Johan Ejeborg, Maria Wallberg, Stefan Klemets och Jonas Kruse.

För sändningstider – se respektive kanals tablå.
www.rallysweden.com
11-01-16 NGK-Masters stöttar P-G Andersson
P-G Andersson är en av de stjärnorna som genom åren alltid satsat på NGK-Masters. Med ett stort hjärta för motorsporten har P-G byggt en egen bil och utmanat Folkraceförarna på deras hemma arena. Därför känns det bra att kunna ge ett bidrag tillbaka och kunna hjälpa P-G till ett litet steg närmare starten i Svenska Rallyt säger Per Andersson i arrangerande Racecrew.

Svenska Rallyt behöver hemmaförare
Svenska Rallyt är den viktigaste tävlingen för att främja motorintresset i Sverige. Utan svenska förare med chans till pallplatser kommer intresset att avta och det var många år sedan vi kunde hoppas på en Svensk förare i tätstriden. P-G Andersson är en av de största talangerna i landet och alla motorsport organisationer borde hjälpa till i denna unika insamling!

NGK-Masters satsar 10 000kr och önskar P-G lycka till i Rallyt!

Eliten mot bredden, folkfest, fart, blodigt allvar och glädje
NGK-Masters är ett verkligt ”all star championship”. I en kul säsongsavslutning samlas förare, bredd och elit från många olika motorsportdiscipliner och gör upp om vem som är årets verkliga mästare. En tävling på lek och allvar där förarna med skräckblandad förtjusning försöker vara lagom kaxiga med glimten i ögat. Ingen vill egentligen få spö och bakom kulisserna, i största hemlighet trimmas det friskt. Just blandningen av olika förarkategorier och att breddsporten Folkrace blir i blickfånget är nog det som gör tävlingen så otroligt populär.

Läs mer om tävlingen på www.ngk-masters.se
11-01-15 Almunge MK stöttar P-G i sin VM-start
Almunge MK har tagit beslutet att stötta P-G Anderssons start i Rally Sweden med 10000:- !
Almunges motivation:
- "Förebilder, idoler, publicitet gör att de unga som tvekar tar steget o går med i en klubb, kanske börjar köra, kanske som funktionär, kanske i vår eller din klubb och vi får en nyrekrytering av unga innan denna härliga sport dött ut"
www.almungemk.se
11-01-14 P-G ett steg närmare starten i Rally Sweden - Tack vare Helmiastiftelsen
Helmiastiftelsen ger P-G Andersson ett stipendium på 200.000 kr!
Idag kom Per-Gunnar "P-G" Andersson ett steg närmare starten i årets upplaga av Rally Sweden. Svenska folket har via P-G´s hemsia www.pgandersson.se startat en insamling och idag gick även Helmiastiftelsen ut med ett glädjande besked:
- ”P-G Andersson är en mycket duktig förare och i det läge han befinner sig i karriären är det viktigt för honom att kunna visa upp sig i Rally Sweden och ha möjlighet att kämpa i toppen med en konkurrenskraftig bil. Det är också viktigt för intresset kring Svenska Rallyt att ha en svensk som kör i WRC klassen. ” säger Lars-Erik Walfridson och meddelar att stiftelsen skänker 200.000 kr!

Därmed kommer P-G nu ett steg närmare sin dröm om start i Rally Sweden i en Ford WRC:
- "Jag är enormt stolt och tacksam för att Helmia gjort det här för mig och gjort att starten i Rally Sweden börjar komma inom räckhåll. Familjen Walfridson brinner verkligen för både bygden och motorsporten. De gör genom sitt stipendium en enorm insats. Jag är djupt tacksam" avslutar P-G.

Mer info, hittar du på www.pgandersson.se
11-01-14 Helmia stödjer P-G Andersson
Helmiastiftelsen beslöt i torsdags att utdela ett extra stipendium under 2011. Stipendiet, vilket är på 200 000 kr, utdelas till rallyföraren PG Andersson, Årjäng, för att hjälpa honom till start i Rally Sweden 2011.

Styrelseledamoten Lars-Erik Walfridson säger så här i en kommentar, " P-G Andersson är en mycket duktig förare och i det läge han befinner sig i karriären är det viktigt för honom att kunna visa upp sig i Rally Sweden och ha möjlighet att kämpa i toppen med en konkurrenskraftig bil. Det är också viktigt för intresset kring Svenska Rallyt att ha en svensk som kör i WRC klassen. "
www.helmia.se

11-01-12 P-G glad över responsen - skänker åkturer och lottar ut en bland alla som bidrar!
I morse startade P-G Andersson på supportrarnas begäran upp en insamling för att möjligöra sin start i WRC-klassen i Rally Sweden.

Som tack för visat intresse kommer P-G nu att lotta ut en åktur i rallybil med alla som skänker ett bidrag.
Och alla som är med och skänker över 10.000 FÅR en åktur!

P-G har även ordnat med en sponsorstege, så att alla känner att man får något tillbaka. Förutom åkturer är det rallypass som delas ut i de olika kategorierna.

För sponsring sätt in valfritt belopp på konto:
Bankgiro 5364-5974
Märk inbetalningen med: "Svenska Support"

Mer info hittar du på www.pgandersson.se

11-01-12 Insamling för att hjälpa P-G till start i Rally Sweden!
Det har kommit in väldigt många förfrågnignar nu hur man gör för att vara med och försöka hjälpa till att få ihop pengar, så P-G Andersson kan komma till start i årets Rally Sweden:

Vi har därför med kort varsel startat upp en insamling, som vi kommer att strukturera upp, när P-G är hemma från Protontestet i Frankrike.

Men, vill du avara en slant, liten som stor gör du det på P-G´s konto nedan och märker betalningen "Svenska Support"

P-G Andersson Rallying AB
Bankgiro 5364-5974
Märk inbetalningen med: "Svenska Support"

11-01-11 Fredrik Åhlin kör Svenska Rallyt
För nästan ett år sedan stod Fredrik Åhlin tillsammans med sin morfar Freddy Kottulinsky på travbanan i Karlstad och tittade på Svenska rallyt, och det var då Petter Solberg snurrade precis framför fötterna på dem. Morfars kommentar till Fredrik var; verkligen tråkigt, men se och lär Fredrik för jag hoppas verkligen att få se dig köra nästa år!

Och nu blir det så! Vilket säkert gör att morfar ler i sin himmel, för nu är Fredrik Åhlin anmäld till Svenska Rallyt! Han kommer att köra en Ford Fiesta R2, och det är just med den biltypen som Fredrik skall köra sex deltävlingar i Junior VM denna säsong.

I dag stod han åter på Karlstads travbana, denna gång tillsammans med TV4, och en sak är klar, han är laddad för uppgiften, se själva:
http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_varmland?title=rallydebutanten_fredrik&videoid=1194047
11-01-07 Sandell klar för Rally Sweden
Idag bekräftas att Patrik Sandell är anmäld till årets upplaga av Svenska rallyt. Liksom förra året i en Skoda Fabia Super 2000, uppbackade av Red Bull.

Sandell och hans kartläsare Emil Axelsson bärgade förra året ett VM-silver i Super 2000 World Rally Championship tillsammans med Skoda och Red Bull. Ett samarbete som alltså fortsätter.
- Svenska Rallyt är klart och vi förhandlar just nu om resten av säsongen. Det här rallyt är alltid en av årets höjdpunkter och jag ser verkligen fram emot det, säger Patrik Sandell.

Även Skoda Sveriges pressansvarige Henrik Svensson är glad över att anmälningen är i hamn.
- Jag ser fram emot en ny säsong med Fabian med Patrik bakom ratten. Och att få inleda med ett riktigt vinterrally på hemmaplan är allt man kan önska, säger Henrik Svensson.

Swedish Rally går av stapeln 10-13 februari, med Karlstad som bas. Rallyt får i år dessutom en bättre TV-täckning än någonsin. SVT har en stor redaktion på plats och flera sträckor kommer även att direktsändas av Kanal10.