Till  Rally Swedens hemsida

24-27 februari 2022

Svenska Rallyt 1998 Svenska Rallyt 1999 Svenska Rallyt 2000
Svenska Rallyt 2001 Svenska Rallyt 2002 Svenska Rallyt 2003
Svenska Rallyt 2004 Svenska Rallyt 2005 Svenska Rallyt 2006
Svenska Rallyt 2007 Svenska Rallyt 2008 Svenska Rallyt 2010
Svenska Rallyt 2011 Svenska Rallyt 2012 Svenska Rallyt 2013
Svenska Rallyt 2014 Svenska Rallyt 2015 Svenska Rallyt 2016
Svenska Rallyt 2017 Svenska Rallyt 2018 Svenska Rallyt 2019
Svenska Rallyt 2020 Svenska Rallyt 2022 Svenska Rallyt 2023
Svenska Rallyt 2024    

Några bra länkar under rallyt:
WRC.com Officiell VM-hemsida
Rally Sweden Svenska deltävlingens hemsida
SVT SVT Guide
     
Så sänder SVT Svenska Rallyt den här veckan
TORSDAG 24 FEBRUARI
SVT Play, 12.00-13.00: Motorsport, inför Svenska rallyt

FREDAG 25 FEBRUARI
SVT Play, 12.30-13.00: Motorsport, Svenska rallyt
SVT Play, 18.00-20.00: Motorsport, Svenska rallyt, specialsträcka 7
SVT2/Play, 23.35-01.35: Motorsport, Svenska rallyt, specialsträcka 7 (repris)

LÖRDAG 26 FEBRUARI
SVT1/Play, 12.00-13.00: Motorsport, Svenska rallyt, specialsträcka 11
SVT2/Play, 18.30-19.30: Motorsport, Svenska rallyt, specialsträcka 15
SVT Play, 18.30-20.00: Motorsport, Svenska rallyt, specialsträcka 15

SÖNDAG 27 FEBRUARI

SVT1/Play, 08.00-09.00: Motorsport, Svenska rallyt, specialsträcka 17
SVT1/Play, 12.00-13.30: Motorsport, Svenska rallyt, specialsträcka 19
SVT Play, 12.00-14.15: Motorsport, Svenska rallyt, specialsträcka 19
» Läs hela artikeln i SVT
 

22-12-28 Fyra nya sträckor spetsar till Rally Sweden 2023
Årets Rally Sweden blir bildligt talat en resa runt de västerbottniska omgivningarna i fyra olika länskommuner. Fyra nya sträckor har tillkommit inför 2023 och såväl förare som publik kommer få uppleva rallyfesten med ett snöigt vinterlandskap som vacker kuliss.
- Jag tycker vi fått ihop massor av sportsligt utmanande sträckor som jag tror kommer bli rejäla utmaningar på sina håll, säger banchefen Roland “Mikro” Åström.

Med över 45 år inom motorsporten finns det inte speciellt många skogs- eller bilvägar runt om i Västerbotten som “Mikro” inte har koll på. Han har ett gediget förflutet som ban- och tävlingschef på otaliga lokala- och nationella rallytävlingar.
- Det finns några sträckor i mitt rallybiblioteket att plocka fram, säger han och skrattar.

Arbetet flyter på som beräknat i dialogen med ren- och skogsnäringen samt de privata markägarna. Det finns ett otroligt driv och engagemang i Västerbotten för att skapa ett så bra VM-rally som bara möjligt 9-12 februari. Över 200 (!) avtal kommer skrivas under för att säkra VM-rallyts framfart.
- FIA har som grundkrav att vi ska förnya och förändra rallyt med cirka 25 procents nya sträckor. Till årets tävling är vi uppe i över 40 procent nya sträckor, berättar “Mikro”.

I den ursprungliga planeringen hade arrangörerna ritat in tre nya sträckor. Det utökades till fyra sträckor när Kamsjön (SS 10/13) i sista stund ströks och ersattes med Floda istället. Sträckan är 28,25 kilometer med start vid Inneråträsk och målgång vid Innersjön.
- En sportsligt minst lika bra sträcka som Kamsjön. Den är varierande och utmanande, konstaterar “Mikro”.

Till årets tävling har därmed Kamsjön, Vindeln, Långed och Örträsk ersatts med Floda, Västervik, Botsmark och Norrby 
- Vindelnsträckan vid Kulbäcksliden var för snabb under fjolåret där snittfarten var över 140 kilometer i timmen. Övriga sträckor som utgick berodde på att vi inte lyckades få tillstånd av olika anledningar. De nya sträckorna är däremot riktigt varierande med lite olika nivåer. Botsmark vid Högalidens vindkraftspark kommer bli en riktigt bra rallysträcka med gott om bra publikplatser, säger “Mikro”.

Inför 2023 kommer även The Red Barn Arena uppgraderas och bli mer tillgängligt med utökad publikservice.
- Det blir en tydligare samlingsplats där vi får ett publikvänligt och nära rally som är lätt att ta till sig. Arenan får en betydligt mer framträdande roll som central publikpunkt där varje tävlingsdag avslutas på området.
22-10-05 Stefan Djerf blir ansvarig för Rally Sweden
Nu står det klart att det blir Stefan Djerf som blir lokalt operativt ansvarig i rollen som Projektledare/Event Director för Rally Sweden med start nu i oktober.
— Jag känner mig verkligen ödmjuk inför uppgiften. Men det ska bli väldigt roligt att få arbete med ett event som betyder så mycket för så många, säger Stefan Djerf.

Efter många år av VM-rally i de värmländska skogarna flyttade rallyt till Umeå 2022 för att snösäkra arrangemanget. Andra veckoslutet i februari 2023 är det dags igen. Nu med en ny ledning efter det att tidigare VD:n klev av sitt uppdrag under hösten.
— Jag är väldigt glad att vi fått Stefan på plats som besitter en bred kompetens både inom affärslivet och sporten, något vi ser att vi kommer behöva för att vidareutveckla rallyt. Nu får vi en lokal förankrad ledning i både sporten och regionen som lättare kan bygga Rally Swedens identitet i Västerbotten säger Anna Nordkvist, Svensk Bilsports generalsekreterare och ny VD för Rally Sweden och fortsätter.
— Det viktiga nu på kort sikt för Stefan blir att träffa organisationen, möta kommunen och markägare, samt att börja titta på längre avtal för Rallyt. Vi är verkligen i högsäsong nu med knappa fyra månader kvar till rallyt och fokuset är nu fullt ut på att göra evenemanget ännu lite bättre i år, säger Nordkvist.

Stefan Djerf kommer närmast från många års tjänstgöring inom klädkoncernen H&M där han senast arbetat med juridiska och kommersiella frågor, men där han även innan dess har erfarenhet från rollen som ansvarig för driften av H&M:s globala IT-operation. Djerf har sina rötter i Lycksele dit han nu återvänt. Bilsportintresset har han sedan ungdomen och han har tävlat i såväl folkrace som rallycross och lite rally. Under alla år har han varit motorklubben trogen och under sommaren var ansvarig för motorveckan i Lycksele. Nu väntar en helt ny utmaning som Projektledare/Event Director för Rally Sweden.
— Nu är jag väldigt ny i rollen, men jag ser att det inte är större än något jag inte gjort tidigare, men det är väldigt mycket spretigare. Men det jag tänker redan är att det går att utveckla mycket i det organisatoriska. Sen har vi bara varit ett år i Umeå och det finns klart en stor potential att utveckla allt och göra det ännu bättre och etablera rallyt i regionen, avslutar Stefan Djerf.

Rally Sweden 2023 genomförs 9-12 februari.
Mer information om Rally Sweden finns på, www.rallysweden.com
22-03-28 Rally Sweden tilldelas högsta nivån i FIA:s miljöcertifiering
FIA har tilldelat Rally Sweden tre stjärnor, högsta nivån, i sin miljöcertifiering. Rally Sweden har därmed fått ett viktigt kvalitetskvitto för sitt miljö- och klimatarbete.

Flytten till Umeå innebar att Rally Sweden kunde ta flera viktiga steg mot visionen om nollutsläpp, Rally Towards Zero. Stort nyttjande av fast el från förnybara och lokalproducerade källor, förbättrade möjligheter för besökarna att ta sig till arenorna med kollektivtrafik och samarbete med ett flertal miljöcertifierade nyckelleverantörer var några av de miljömässiga framstegen.

Under VM-rallyt så hyllades Rally Swedens miljöarbete av både prins Carl Philip och FIA:s vicepresident Robert Reid.
– Det är verkligen lokalproducerat. Det är ett imponerande arbete som Rally Sweden gör i de här frågorna, hur man till exempel gräver ner el i backen och är i framkant på många sätt, konstaterade prins Carl Philip.
– FIA har höga mål och det är fantastiskt att se hur våra partners och event tar steg. Rally Sweden gör ett väldigt, väldigt bra arbete i de här frågorna och är helt klart ett av de ledande eventen i WRC, sade Robert Reid.

Revision gick igenom 17 olika områden
En månad efter VM-rallyt har nu Rally Sweden fått ett viktigt kvalitetskvitto då FIA återigen givit Rally Sweden högsta betyg, tre stjärnor, i sin miljöcertifiering. Detta efter en revision som gått igenom igenom miljö- och klimatarbetet på 17 olika områden med allt från transporter och energi till kemikalier och vattenfrågor.

Rally Swedens vd Glenn Olsson kommenterar:
– Det känns väldigt bra att vi återigen fått högsta nivån i miljöcertifieringen. Men även om vi kommit en bit på vägen finns det många förbättringsområden där vi kan vässa oss ytterligare. Vi har en lång resa kvar innan vi är framme vid slutmålet men det är en resa vi ser fram emot att göra tillsammans med våra partners, leverantörer och arrangerande föreningar, säger Glenn.

Michael Jalmby är senior konsult och samverkansledare på Esam som är Rally Swedens rådgivare i miljö- och klimatfrågor. Han kommenterar miljöcertifieringen så här:
– Man ska komma ihåg att branschstandarden som FIA etablerat är på flera sätt tuffare än en ISO 14001-certifiering (ISO) eftersom den sätter ambitionsnivån för de olika nivåerna av ackreditering (1-3 stjärnor) emedan ISO endast ställer krav på ständiga förbättringar. På kort tid har organisationen gjort ett jättejobb och ambitionen är hög vilket borgar för fortsatt utveckling de kommande åren, avslutar Michael.

22-03-18 Rekordsiffror för Rally Sweden
Rally Sweden i Umeå 2022 blev en succé. Lika glädjande var SVT:s tittarsiffror med en tittarandel på hela 20% av alla Sveriges tv-tittare.
– Vi får återigen svart på vitt på hur oerhört starkt intresset är för Rally Sweden. Årets siffror kan vara de bästa vi nånsin haft med tanke på förutsättningarna och medielandskapets utveckling de senaste åren, konstaterar Glenn Olsson, vd för Rally Sweden.

Rally Swedens flytt till Umeå kantades av utmaningar, inte minst med covid-19-restriktionerna som upphörde endast två veckor innan rallyfesten.

Trots det går det inte att beskriva tävlingen som något annat än dundersuccé. Alla yttre faktorer ramade in säsongens andra WRC-deltävling med bra väder, fina vintervägar och inte minst att Umeå som värdstad uppfyllde alla tänkbara kriterier när världens bästa rallyförare fick uppleva ett snörally av bästa format.

Nu står det också klart att tävlingen även blev en succé tv-mässigt. Toppnoteringar är en räckvidd på 417 000 tittare på söndagens morgonsändning och 405 000 tittare på lördagens kvällssändning, vilket överträffar SVT:s egna förväntningar.
– I en tid då allt färre ser på linjär tv ökar tittarsiffrorna för Rally Sweden och det trots att årets tävling hamnade i skuggan av Ukrainakriget. Räckvidden nådde över 400 000 och tittarandelen 20 procent, vilket innebär att en femtedel av alla som tittade på tv vid den tidpunkten valde att se sändningen från rallyt. Det imponerar, säger SVT Sports projektledare, Ulf Nilsson och tillägger;
– Playsiffrorna var minst lika roliga. De mer än fördubblades jämfört med 2020. Vi hade över 530 000 starter. Det här överträffar våra förväntningar.

Trots att tävlingen tvingades ställa in 2021 på grund av Corona-pandemin visade årets tittarsiffror att intresset inte svalnat bland rallyentusiasterna i Sverige.
– Synligheten Rally Sweden får via SVT rakt in till svenska folket skapar grundförutsättningarna för alla våra svenska förares rallysatsningar och ger fantastiskt bra payback på våra egna samarbetspartners investeringar, vi vill tacka SVT för ett otroligt bra arbete under lång tid, avslutar Glenn OIsson.

Om ni missat några sändningar från Rally Sweden 2022 kan ni finna dessa via SVT Play: https://www.svtplay.se/motorsport-svenska-rallyt

Rally Swedens globala tv-siffror är ännu inte sammanställda.
22-03-07 Svenska Bilsportförbundet tar över Rally Sweden
Målsättningen är att lyfta tävlingen till den nivå det finländska VM-rallyt håller.
– Rally Sweden är svensk bilsports kronjuvel och är viktig för vår sport att ha kvar i Sverige, säger förbundsordförande Roger Engström.

Köpet av samtliga aktier från delägaren Uvåns Näringslivscenter gör att Svenska Bilsportförbundet (SBF) från och med nu driver VM-tävlingen i egen regi.
– Det är ett stort åtagande, men det finns väldigt mycket potential i rättigheten och vi är övertygade om att vi kan lyfta rallyt till ännu en högre nivå. Detta är en bra affär för svensk bilsport, både nu och över tid. Detta är en av de finaste idrottsrättigheterna att ha i Sverige, säger Roger Engström.

Till 2022 års upplaga flyttade Rally Sweden från Värmland till Umeå – och tävlingen där blev en stor framgång. Det tecknades då ett avtal med WRC-promotorn som garanterar ett VM-rally på svensk mark även 2023 och 2024.
– Jag är otroligt stolt över hur vi alla gick samman och gjorde den första upplagan av Rally Sweden i Umeå till en succé. En stor eloge till hela organisationen och alla funktionärer som arbetat så hårt för att få flytten till Umeå på plats och sedan första året leverera en så fin paketering av Rally Sweden. Det var mycket snö och is, fint väder, massor av människor både i skogarna och på arenan och en riktigt bra tv-produktion, säger Anna Nordkvist, Generalsekreterare på Svenska Bilsportförbundet.

Köpet av tävlingen möjliggjordes tack vare ett avtal mellan parterna från 2011. Den stora delägaren Uvåns Näringslivscenter i Hagfors kliver av samarbetet nu när tävlingen tappat den lokala förankringen.
– För att rädda rallyt kvar i Sverige tog vi tillsammans med förbundet förra året det svåra beslutet att flytta arrangemanget från Värmland. För oss har det varit naturligt att efter det också jobba med en försäljning av våra aktier säger Lars Sätterberg, VD på Uvåns Näringslivscenter AB.
– Vi känner stor stolthet över det vi tillsammans byggt upp under många år Värmland och önskar nu rallybolaget, bilsportförbundet och Umeå lycka till i framtida arrangemang, säger Christina Lundqvist, ordförande Uvåns Näringslivscenter AB

Nu börjar en ny resa för det svenska VM-rallyt. Och det i ny regi.
– Nu är rallyt flyttat till Umeå – främst på grund en mindre osäkerhet kring vinterväglaget – så är det naturligt att vår partner Uvån, baserat i Värmland, lämnar. Vi tackar dem för ett fint och framgångsrikt samarbete, säger Anna Nordkvist

Det finländska VM-rallyt lockar runt 400.000 åskådare årligen och genererar en bra vinst till det finska förbundet.
– Det visar att det finns en väldigt stor potential i rättigheten och vi är övertygade om att vi kan lyfta Rally Sweden på flera plan. Rally Sweden är viktig för hela vår sport, från förbundsnivå hela vägen ut till de föreningar som har rallyt som en viktig intäktskälla, avslutar Roger Engström.
22-03-03 WRC Promoter extends Sweden deal by further two years
- Sweden secures FIA World Rally Championship slot for 2023 and 2024
· Spectacular winter fixture to remain near Arctic Circle in Umeå
· City’s première proves resounding hit with competitors and fans

Rally Sweden’s breathtaking snow and ice spectacle will remain in the FIA World Rally Championship until 2024 following a new two-year agreement with WRC Promoter.

The event will stay in the city of Umeå following the unqualified success of last weekend’s rally there. It was the WRC’s first visit to the forests of the Västerbotten region in the north-east of the country.

Rally Sweden was a founding member of the WRC’s inaugural season in 1973 and the move north to Umeå proved popular with teams, competitors and fans, who enjoyed four-days of edge-of-the-seat competition in perfect winter conditions.
“This agreement secures Sweden’s place in the FIA World Rally Championship for the next two years and protects the future of the WRC’s only pure winter rally,” said WRC Promoter event director Simon Larkin

“The move north to Umeå has proved a resounding success and we thank the people of the Västerbotten region for the support and warm welcome they extended to the championship last week.”

Rally Sweden CEO Glenn Olsson said the WRC’s first visit to Umeå had exceeded expectations.
“We had fantastic roads, good weather, excellent television images and a marvellous response from fans in the area who turned out in droves to watch the rally,” he said.

“It justified our decision to move to Umeå, which proved a perfect host for the rally, and it’s wonderful news that WRC Promoter and Rally Sweden can confirm the WRC will return for two more years.”
22-02-28 Klart med två nya år för Rally Sweden
Rally Sweden och Umeå blev en framgångssaga från start. Redan nu står det klart att det blir fler VM-tävlingar för rallyts nya värdstad efter det att två nya år är säkrade från WRC-promotorn.
- En stor eloge till Rally Sweden, Umeå och hela organisationen och alla funktionärer som arbetat så hårt för att få flytten till Umeå på plats och sedan första året leverera en så fin paketering av Rally Sweden, säger Anna Nordkvist, Svensk Bilsports Generalsekreterare.

Rally Sweden har körts sedan 1950, då som Svenska Rallyt. Från 1967 har det varit förknippat med de värmländska skogarna. Bristen på snö de senaste åren har hotat den svenska VM-tävlingen som i år flyttade norrut till Västerbotten med Umeå som centralort. En plats som nu fortsatt blir Rally Swedens hem för de kommande två åren.
- I samband med det flytten upp till Umeå fick vi ett löfte och nu har det infriats. Det är jätteskönt. Många har jobbat hårt. Nu har vi otroligt mycket erfarenhet att ta med oss från årets rally och bygga vidare på, säger Rally Swedens vd Glenn Olsson till SVT Sport.

Med Umeå som centralort och tävlingssträckor runt om i kranskommunerna har ett av Sveriges största idrottsevenemang nu etablerat sig i Västerbotten.
- Rally Sweden har en historia att locka en stor publik vilket vi även såg att det gjorde i år, både ute i skogen och inne på den uppbyggda Red Barn Arena i centrala Umeå. Att Rally Sweden kommer kunna bjuda publiken på två år till av högklassigt rally känns fantastiskt. Det här beslutet betyder mycket för svensk bilsport. Rally Sweden är en stor händelse och ett viktigt event för bilsporten i Sverige och dagens nyhet ger positiva effekter för oss, avslutar Anna Nordkvist.
22-02-27 Mattias Adielsson bröt Rally Sweden
Mattias Adielsson och David Arhusiander bröt Rally Sweden efter en tung rallyhelg i Umeå.
- Självklart är vi mycket besvikna, hela helgen har varit som en lång uppförsbacke som man aldrig kommer upp till toppen på, säger Mattias Adielsson och fortsätter.

Allt började så bra i måndags när vi körde test med teamet. Många bra rundor blev det, men också en visit i snövallen. Den kanske fanns med i bakhuvudet i början på tävlingen då jag hade svårt att få det här riktiga förtroendet för bilen. Punktering på den andra sträckan gjorde ju inte saken bättre. Det var ingenting i körningen som fungerade och när vi sedan fastnade i en snövall på SS 5 var allt bara jobbigt. Tyvärr var det ingen publik där, så vi satt där vi satt.

Vi gjorde en omstart på lördagen men det gick inget bättre, körningen stämde inte vad jag än gjorde. Efter lunch på lördagen tyckte jag att det ändå fanns något att bygga på så på kvällsservicen ändrade vi om bilen på nytt sätt. Första vänstersvängen på söndagsmorgonen kände jag direkt att det är så här bilen ska bete sig, den sträckan gick mycket bra fram till slutet då bromsarna försvann och vi var ute i snön igen. Att kopplingen går sönder inför nästa sträcka och att vi då inte tar oss igenom de sista tre sträckorna är så typiskt för denna helg.
- Jag måste få tacka alla fantastiska människor som varit med under veckan, alla bidrar med sin del och styrkan i det här teamet är enorm, jag är så tacksam för allas insatser. Snart är vi tillbaka ännu starkare, avslutar Mattias Adielsson.
22-02-27 Stabil Veiby på VM-pallen
Det blev en minnesvärd kamp om segern i Rally Swedens WRC 2-klass. Regerande mästaren Andreas Mikkelsen vann till slut, men utmanades hela vägen av Kristoffersson Motorsports Ole Christian Veiby.
- Vi gav allt vi hade, kommenterar en ändå nöjd Veiby efter andraplatsen.

Kongsvinger-föraren visade redan från start bra fart med KMS-teamets Volkswagen Polo GTI R5. Veiby och co-drivern Stig Rune Skjaermoen dominerade under de första sträckorna och såg länge ut att gå till första nattvilan i ledning. Ett litet stopp på fredagens sista sträcka tillät dock Mikkelsen att ta över täten.
- Olyckligt att vi fick ett motorstopp där och att det tog ett tag att komma igång igen, men vi nollställde och kämpade oss tillbaka, kommenterar Ole Christian.

Tvekampen fortsatte under lördagen, där de båda förarna turades om att vara snabbast. Inför söndagsetappen hade Mikkelsen knappa elva sekunders försprång.
- Vi skulle prova att sätta tryck på honom och det gjorde vi, säger Veiby.

På de två första av söndagens fyra sträckor plockade KMS-föraren in drygt hälften av försprånget och inför näst sista sträckan var avståndet endast 4,8 sekunder. På SS18 blev laddningen aningen för hård och Veiby tappade närmare sjutton sekunder.
- Vi fastnade i en snövall, en high speed-snurr. Sånt som händer på den nivån som vi körde.

Avslutande power stage blev en formalitet och Mikkelsen kunde till slut vinna med 23 sekunders marginal. Men det var en nöjd tvåa som summerade VM-tävlingen.
- Det har varit en fantastisk helg och fighten med Andreas den häftigaste någonsin. Det är ju ingen nobody jag har kämpat emot, säger Ole Christian.

Han öste också beröm över co-driver Skjaermoen, debuterande ingenjören Johan Kristoffersson samt hela KMS-teamet.
- En perfekt bil och ett fantastiskt jobb, inte bara i det här rallyt utan de två senaste månaderna, summerar Veiby och räknar där in flera framgångsrika tävlingar på norsk mark inför Rally Sweden.

Johan Kristoffersson utvärderade sin nya roll som ingenjör.
- Det var roligt, en hel del att göra måste jag säga, men det underlättar när så många i teamet har så mycket erfarenhet, säger Kristoffersson som var imponerad av sitt ekipage.
- Ett superjobb av Ole Christian och Stig Rune. De var de enda som bjöd upp till dans med Andreas i ett jämnt och högt tempo.

Även stallchefen för Kristoffersson Motorsport, Tommy Kristoffersson, var nöjd med helgen.
- Vi har förberett oss på bästa sätt i samspel med ett proffsigt upplägg från Even Management och är med i matchen ända in till mål. Tycker Ole Christian och Stig Rune gjorde helt rätt värderingar under hela resan, så vi måste vara nöjda med prestationen.
22-02-26 Rovanperä emulates father with victory
Finnish driver holds off Neuville and Lappi for third WRC career win. Kalle Rovanperä secured an emphatic victory at Rally Sweden on Sunday afternoon – 21 years after father Harri claimed his sole FIA World Rally Championship win at the event.

The Finn scored his third career success by 22.0sec after Toyota GR Yaris team-mate Elfyn Evans crashed out in a snowbank on the final morning. Rovanperä leads the series by 14 points after round two of 13.

Rovanperä was only four months old when his father triumphed at the WRC's only pure winter fixture in 2001 in a Peugeot 206 World Rally Car.

Five different drivers led during a fast and furious opening day near Umeå in the most northerly Rally Sweden ever. Rovanperä regained the initiative early on the second leg, but Evans remained hot on his heels before his untimely exit.

"I didn't think we could be this good, especially starting first on the road on Friday," enthused Rovanperä. "It was quite a big job but the team did a great job also and the car was great all the time. I feel so much more confident now."

"I didn't feel like celebrating too much now. It has been a really difficult weekend for the people in Ukraine and I really hope they have the strength and hope in these difficult times," he added.

Evans was fighting to overcome a 10sec penalty imposed late on Saturday night when he slammed into a snowbank in Sunday's opening speed test. The front of his car was damaged too badly to continue.

After a disappointing opening round last month, second place for Thierry Neuville provided a timely boost for Hyundai Motorsport. The Belgian survived a couple of brushes with the snowbanks in his i20 N and he kept a chasing Esapekka Lappi at bay.

Lappi, back in Toyota Gazoo Racing's line-up after a three-year absence, eventually finished 8.6sec behind Neuville to promote the Japanese marque into top spot in the manufacturers' championship, 24 points ahead of M-Sport Ford.

Takamoto Katsuta made it three GR Yaris cars in the top four, a further 1min 48.8sec adrift. Gus Greensmith overcame a troubled opening leg, when a trip into the snow and gearbox problems delayed him, to end fifth in a Ford Puma.

Oliver Solberg was in the midst of the lead battle on the opening day, but throttle problems on his i20 N cost time on Saturday and he dropped to sixth.

The series pauses for an early-season break before returning at the Croatia Rally on April 21-24. The asphalt event is based in capital city Zagreb.

Final positions
1. K Rovanperä / J Halttunen FIN Toyota GR Yaris 2hr 10min 44.9sec
2. T Neuville / M Wydaeghe BEL Hyundai i20 +22.0sec
3. E Lappi / J Ferm FIN Toyota GR Yaris +30.6sec
4. T Katsuta / A Johnston GBR Toyota GR Yaris +2min 19.4sec
5. G Greensmith / J Andersson GBR Ford Puma +3min 20.4sec
6. O Solberg / E Edmondson SWE Hyundai i20 +5min 39.4sec

FIA World Rally Championship (after round 2 of 13)
1. K Rovanperä 46pts
2. T Neuville 32pts
3. S Loeb 27pts

Manufacturers Championship
1. Toyota Gazoo Racing 83pts
2. M-Sport Ford 59pts
3. Hyundai Shell Mobis 47pts

The official Home of World Rallying: wrc.com
22-02-26 Imponerande debut i Rally Sweden: ”Vilken känsla – vi gjorde det!”
Imponerande debut i Rally Sweden: ”Vilken känsla – vi gjorde det!”
Isak Reiersen, 18, och kartläsare Johan Johansson kan titulera sig klassegrare under Reiersens första rally-VM. Som enda 2WD-bil imponerade de också med en 22:a plats av de totalt 44 startande.
– Målet inför helgen var att få ihop alla milen och komma i mål. Nu står vi här på mållinjen och har lärt oss jättemycket. Jag är nöjd med farten vi haft genom hela helgen, säger Reiersen.

Första VM-deltävlingen av Rally Sweden i Umeå har precis avslutats. JC Racetekniks Isak Reiersen, Torsby, och Johan Johansson, Söderköping, kan därmed titulera sig som klassvinnare i Rally4.

Trots att de var det enda ekipaget som kom till start i 2WD-klassen har Isak Reiersen imponerat stort. Han har genomgående haft ett högt tempo och avslutade på tjugoandra plats, av de totalt fyrtiofyra startande 4WD-bilarna.

Eftersom Reiersen i helgen gjorde sin fjärde riktiga rallytävling var huvudmålet i helgen att få ihop alla mil, fortsätta utveckla noterna och samla erfarenheter inför den kommande SM-säsongen.

Joel Christoffersson, teamchef JC Raceteknik:
”Vi har haft en kanonhelg. I mål på första VM-deltävlingen, jag är jättenöjd med grabbarnas prestation. Planen var att åka upp hit för att få erfarenhet, samla många mil i kroppen och fortsätta lära. Att för Isaks del redan ha fått känna på hur det är att åka en VM-tävling är en nyttig lärdom, det är så stor skillnad jämfört med SM och andra nationella tävlingar. Isak och Johan har fortsatt jobba med noterna, och jag tycker det har gått jättebra.

Det är ju lite svårt att jämföra sig mot andra med tanke på att vi är ensamma i 2WD-klassen, men vi har haft många 4WD-bilar bakom oss och satt bättre tider än vi alla trodde. Vi har fått en bra uppvärmning inför våren och grussäsongen i SM, det ska bli väldigt kul att se vad de kan göra där. Stort tack till alla sponsorer som hjälper Isak i detta – nu ser vi fram emot fler tävlingar och en spännande säsong.”

Isak Reiersen, förare:
”Jag har precis gått i mål på min första VM-tävling. Vilken känsla – vi gjorde det! Jag är faktiskt lite rörd. Den sista sträckan var riktigt frän, jag kunde släppa lös och pusha på ett sätt som jag inte gjort tidigare. Målet inför helgen var att få ihop alla milen och komma i mål. Nu står vi här på mållinjen och har lärt oss jättemycket. Jag är nöjd med farten vi haft genom hela helgen. Vi har också ovärderligt mycket data att analysera, som kommer gynna oss både under SM och förhoppningsvis även fler VM-rallyn i Umeå.

Det jag framförallt kommer ta med mig är hur mycket jag lärt mig, dels att steppa upp den sista procenten när det behövs, utvecklingen med noterna och kanske främst alla mil vi fått. Jag gjorde en snabb uträkning förut och i mil har vi precis kört tio och en halv crosskarttävling, alltså en och en halv säsong. Det är såklart inte jämförbart med något av det jag upplevt tidigare, och det är en utmaning att vara pigg och prestera en hel vecka. Så tufft har det absolut varit, men framförallt har det varit bra att så här tidigt i karriären få den här erfarenheten. Rally-VM är mitt långsiktiga mål, nu har jag fått mer insikt och vet vad som ska förbättras inför framtiden.

Tack till alla som stöttat mig och som hjälpt mig till där jag är i dag. Att köra Rally Sweden har varit en dröm sedan jag var barn, och nu fick jag vara en del av den nya eran av Rally Sweden här i Umeå. Umeå bjöd på ett bra rally, och en fantastisk stämning i skogarna. Att se publiken och alla svenska flaggor gav en extra push i självförtroendet.”

Johan Johansson, kartläsare:
”Jag är riktigt nöjd med tävlingen. Isak har verkligen imponerat, och att sluta på 22:a plats totalt är väldigt bra gjort. Men att ta sig i mål på alla sträckor, utan några större bekymmer, är nog den största segern för oss. I det här utvecklingsstadiet som Isak är i nu så är det viktigt att få alla mil för att lära och utvecklas. Noterna har fungerat bra, och vi har mycket att ta med oss. Vi ser att det finns förbättringspotential, och det här var ett steg i rätt riktning.

Jag är riktigt positivt överraskad av Rally Sweden här i Umeå, och hoppas tävlingen får stanna här så de kan fortsätta utvecklas. De bjöd på riktigt bra vinter, med fina sträckor och bra arrangemang. Det har såklart också varit skönt att jobba med ett så pass starkt team som JC är, med bra mekaniker och ordning och reda. Inför SM tar vi med oss en positiv känsla. Vi har förvisso inte åkt någonting på grus ännu, men milen som vi fått i vinter kommer ge en bra start. Tack till JC, och alla som gjort det möjligt. Det har varit helt fantastiskt att få åka VM i Sverige igen.”

Pier Steffansson, förbundskapten SBF:
”Målgång i Isaks första VM-tävling, det är otroligt värdefullt för honom. Att tillsammans med Johan få erfarenheter från VM-rallyn är ett viktigt steg i arbetet mot en internationell karriär. Inom landslaget arbetar vi med flera olika pusselbitar för att stötta våra förare i deras helhetspaket. Förare är unika och även upplägget vi har för förarna. Att nu få se Isak ta nästa steg i sin karriär och att fortsätta göra det i en miljö han redan är trygg i känns bra. Att nu, tillsammans med JC Raceteknik, få möjligheten ta klivet från crosskart till en rallybil och påbörjat resan mot en internationell karriär. Det ska bli mycket spännande och roligt att både följa och arbeta vidare tillsammans med Isak, Johan och JC Raceteknik mot målet.”

22-02-26 Oliver Solberg visade upp högt tempo i Rally Sweden
På fem specialsträckor var Oliver Solberg bland de tre snabbaste rallyförarna i världen när han körde in till en sjätteplats totalt i VM-tävlingen Rally Sweden under söndagen.

Helgen började nästan overkligt bra för Hyundai-föraren med fyra topp fyra tider. Efter fyra sträckor var 20-åringen näst bäst totalt, och det i karriärens andra tävling i en fullspäckad VM-bil som en del av Hyundais fabriksteam.
- Upplevelsen är helt fantastisk att få köra VM hemma i Sverige för första gången i en WRC-bil. Inte mycket kan bli bättre än så. Men vi fick inte riktigt det resultat vi siktade på efter lite strul med bilen, sa Oliver Solberg.

Olyckligt val av däckstrategi ledde Solberg till femte plats efter första dagen. Mot slutet av dagen gick mycket tid förlorad på grund av ett mekaniskt problem. Men 20-åringen avslutade tävlingen starkt och säkrade en sjätteplats totalt, bland annat efter delad näst bästa tid på en av söndagens sträckor.
- Farten finns, så nu gäller det bara att jobba målmedvetet vidare med iver, möda och glädje för att etablera oss i toppen. Dit kommer vi så småningom, konstaterade Oliver Solberg.

Den finske 21-årigen Kalle Rovanperä vann Rally Sweden, 21 år efter att hans pappa Harri Rovanperä stod som vinnare i samma tävling. Hyundai-föraren Thierry Neuville säkrade andraplatsen i Umeå. Oliver Solberg kom i mål 5.39,4 minuter efter vinnaren.

Nästa VM-tävling går av stapeln i Kroatien om två månader.
22-02-26 P-G och Anders tvingades bryta Rally Sweden efter avåkning
P-G Andersson och Anders Fredriksson höll upp ett stabilt och högt tempo i GN Motorsports Ford Fiesta R5 under de inledande två dagarna i Rally Sweden. Tyvärr hamnade de i en snödriva och tvingades bryta på lördagens sista sträcka.   
–  Det har verkligen varit fantastiskt kul att få vara med och köra Rally Sweden igen på den här nivån. Samtidigt är jag jäkligt ledsen att jag inte höll ihop det hela vägen. Avåkningen på sista sträckan känns jäkligt tung, sa P-G. 

Per-Gunnar "P-G" Andersson  och co-driver Anders Fredriksson, båda Årjängs MK, kom till start i WRC2-klassen, som hade flest startande i VM-rallyt. Inte mindre än 24 ekipage var med och fightades på de fina vintervägarna i Umeå.

P-G och Anders inledde rallyt med en snurrning. Därefter höll de upp ett genomgående högt tempo, vilket gjorde att de avancerade från tionde till sjundeplats. Tyvärr bjöd även sista sträckan på en snurrning under fredagen.
– Lite trist avslutning på dagen. Vi har höll annars upp ett rätt stabilt tempo, även om jag inser att jag höll igen lite efter första sträckans snurrning. Jag tror jag undermedvetet sparat lite för mycket i mediumsvängarna. Men nu har vi blivit varma i kläderna, så i morgon går vi ut och öser på, sammanfattade P-G fredagen.

Lördagen inleddes i ett högre tempo och på första sträckan var de bara 1,8 sekunder bakom ledande Mikkelsen. När sträckan Brattby kördes andra gången såg sträcksegern ut att äntligen komma. 
–  Där trodde jag att jag skulle få sträcksegern, men jag var av i svängen 50 meter fån mål och tappade cirka fem sekunder. Men jag provade iallafall. skrattade P-G.

På lördagens sista sträcka blev de tyvärr kvar i skogen.
– Jag missbedömde bromspunkten i ett vägbyte och for rakt fram. Jag är så besviken på mig själv. Så fruktansvärt onödigt, sa P-G uppgivet.

Teamet valde att inte starta om under söndagens fyra avslutande sträckor.
– Jag hittar tyvärr inte den där rätta känslan och då känns det som att vi har mer att förlora än att vinna om vi kör. Jag har verkligen försökt bjuda upp till kamp och är otroligt tacksam över att vi har fått den här möjligheten. Tyvärr höll jag inte ihop det hela vägen den här gången, sa P-G.

Starten i Rally Sweden möjliggjordes efter en insamling av supportar och sponsorer.
– Jag är otroligt överväldigad av intresset och stödet som gjorde vår VM-start möjlig. Utan den drivkraften hade vi aldrig kommit till start i rallyt. Ett stort varmt tack till er alla! Det har verkligen varit fantastiskt kul att få vara med och köra Rally Sweden igen på den här nivån. Samtidigt är jag otroligt ledsen att jag inte höll ihop det hela vägen. Avåkningen på sista sträckan känns jäkligt tung, sa P-G. 

Nästa tävling blir SM-deltävlingen South Swedish Rally i slutet av maj.
– Jag lovar att vi samlar nya tag och ger er lite extra under SM-säsongen istället, avslutar P-G.

Mer info hittar du på www.pgandersson.se där vi följt rallyt sträcka för sträcka.
22-02-27 Sekunddrama avgjorde Rally Sweden Historic
Christer Hedlund och Ida Lidebjer Granberg vann Rally Sweden Historic efter ett riktigt sekunddrama. Duon var en sekund före Kjell och Peter Fransson.

Det var ett dramatiskt Rally Sweden Historic som utspelade sig på skogsvägarna runt Umeå. Nils Östgård, och kartläsaren Fredrik Andrén, ledde efter fredagen men tvingades bryta med två sträckor kvar att köra på grund av en trasig växellåda.

Kjell och Peter Fransson övertog ledningen när Östgård/Andrén bröt men de fick inte behålla den länge. På SS Långed (näst sista sträckan) gick Christer Hedlund, Lycksele MK, och kartläsaren Ida Lidebjer Granberg, Asarums SM, förbi med sin 78:s årsmodell av en Ford Escort RS 1800 och övertog ledningen med 0,8 sekunder.

Hedlund/Lidebjer Granberg lyckades sedan hålla undan på avslutningssträckan på The Red Barn Arena - segermarginalen blev exakt en sekund!
- Helt fantastiskt, det kan inte bli bättre, säger segraren Christer Hedlund. Planen var att sätta in en stöt på Långedssträckan, och det gick ju bra och sedan lyckades vi hålla undan på sista sträckan.

Trea blev Peter Engström och kartläsaren Jonny Olofsson i en Ford Escort RS1800.

Samtliga resultat för tävlingen finns här: https://rallysweden.com/live/rally-sweden-historic/overall/
22-02-26 Rovanperä's Saturday night attack leaves rivals trailing
Finn opens up 8.3s lead over Evans with Neuville and Lappi close behind. Kalle Rovanperä led Rally Sweden on Saturday night after a breathtaking drive in darkness distanced his rivals at the close of another fast and furious day's competition.

Five different drivers led this second round of the FIA World Rally Championship in Friday's opening leg, but the Finn took control for a second time on Saturday morning and fended off an attack from Toyota GR Yaris team-mate Elfyn Evans.

Rovanperä headed Evans by just 1.2sec with two speed tests remaining. As night fell, he turned up the pace further to win both stages and extend his advantage to 8.3sec over the Welshman with Sunday's short final leg remaining.

Rovanperä relegated overnight leader Thierry Neuville in the opening special stage and was almost five seconds to the good by the day's midpoint. Evans retaliated on the second pass of the roads only for his colleague to deliver a crucial blow in the dark.

"I knew that when we lost a bit in the afternoon's first stage we needed to fight back," Rovanperä explained. "It should always be 100 per cent commitment but on the last stage I think it was 105 or 110 per cent! They were really difficult conditions and I'm happy to be through without mistakes. Tomorrow will still be a big fight."

Evans won two of the six stages compared to Rovanperä's treble but almost threw away his chances on the last corner of the closing test. He ploughed through a snowbank at exactly the point where the finish timing beam was located and completed the final metres to the stop line on a road parallel to the stage.

Neuville remained on the heels of the two Toyota drivers until an overshoot in the morning's final test cost 10sec and demoted him to fourth. A spirited recovery promoted him back to third, but he ended 21.7sec off the lead in his Hyundai i20 N.

The Belgian had 4.2sec in hand over the third GR Yaris of Esapekka Lappi. The Finn fell away from the lead battle during the day and closed almost 1min 20sec clear of the similar car of Takamoto Katsuta.

The Japanese driver benefited from a throttle problem for Oliver Solberg, who dropped 90sec after limping through the final stage in his i20 N. Solberg also collected a 2min 40sec penalty for arriving late at the test after working to make repairs on the preceding liaison section.

Gus Greensmith was sixth in a Ford Puma. He gained two places in the final stage due to Solberg's problem and an engine issue for team-mate Adrien Fourmaux, which cost the Frenchman almost five minutes and dropped him off the leaderboard.

Two stages north-west of Umeå are driven twice in Sunday's finale, totalling 56.84km. The closing test forms the bonus points-paying Wolf Power Stage.

Leading positions after Saturday
1. K Rovanperä / J Halttunen FIN Toyota GR Yaris 1hr 45min 26.7sec
2. E Evans / S Martin GBR Toyota GR Yaris +8.3sec
3. T Neuville / M Wydaeghe BEL Hyundai i20 +21.7sec
4. E Lappi / J Ferm FIN Toyota GR Yaris +25.9sec
5. T Katsuta / A Johnston GBR Toyota GR Yaris +1min 44.8sec
6. G Greensmith / J Andersson GBR Ford Puma +2min 48.1sec

The official Home of World Rallying: wrc.com

22-02-25 Neuville seizes Rally Sweden lead in gripping opening Friday battle
Belgian ekes out slender gap over main rivals Rovanperä, Evans and Lappi. Thierry Neuville grabbed the lead of Rally Sweden in Friday night's closing kilometres after an extraordinary opening leg in which five drivers topped the leaderboard.

The Belgian demoted Elfyn Evans in the concluding snow and ice-coated speed test on the edge of host city Umeå to overnight with a 4.3sec advantage in his Hyundai i20 N.

Neuville was fifth with two of the seven special stages remaining, but as darkness fell he delivered his best pace of the day to climb the order.

Kalle Rovanperä, Evans and Esapekka Lappi completed a leading quartet blanketed by 8.8sec after more than 125km of furious forest road action.

"It's been a very strong afternoon," Neuville explained. "We knew conditions wouldn't be very good being second on the road, but our tyre management worked quite well and we were able to catch back time in the last two stages. We did some small set-up changes in midday and I felt very comfortable."

Rovanperä's equally skilled tyre management paid off. Having led after the morning loop, the Finn lost time opening the roads this afternoon in the worst of the conditions, but careful tyre usage allowed him to climb from sixth to second in his Toyota GR Yaris.

Evans struggled with the handling of his GR Yaris initially. The Welshman snatched the lead by winning the afternoon's opening stage, but tired tyres cost him in the closing test and he fell to third, 7.4sec off the lead.

On his first start with Toyota Gazoo Racing since 2018, Lappi made a stunning return. He led after two stages but a stall at the start of the next dropped him down the order. He found grip hard to come by in the closing kilometres, but ended just 1.4sec behind Evans.

Oliver Solberg ran as high as second and remained in the fight for the lead until the closing test when he overshot a junction in his Hyundai i20 N and ended almost half-a-minute off the lead in fifth.

Takamoto Katsuta was sixth in another GR Yaris after losing time in a snowbank.

Ott Tänak led after the opening stage, but luck was against the Estonian and he retired this afternoon after an impact triggered the warning system on his car's hybrid unit.

Craig Breen was the other major retirement. The Irishman dived into a snowbank early in the second stage. He regained the road, but a second visit into the snow proved terminal as his car came to rest on top of a bank.

Saturday features two identical loops of three stages, which are split by service, covering 82.30km. The Brattby and Långed tests west of the rally base in Umeå are followed by a final test on the edge of the city.

Leading positions after Friday
1. T Neuville / M Wydaeghe BEL Hyundai i20 1hr 02min 31.2sec
2. K Rovanperä / J Halttunen FIN Toyota GR Yaris +4.3sec
3. E Evans / S Martin GBR Toyota GR Yaris +7.4sec
4. E Lappi / J Ferm FIN Toyota GR Yaris +8.8sec
5. O Solberg / E Edmondson SWE Hyundai i20 +28.1sec
6. T Katsuta / A Johnston GBR Toyota GR Yaris +1min 18.9sec

The official Home of World Rallying: wrc.co
22-02-24 Tuffa förhållanden när Rally Sweden startar imorgon för Mattias Adielsson
Mattias Adielsson och David Arhusiander startar imorgon Rally Sweden. Starten sker för fabriksteamet M-Sport Ford Word Rally Team i WRC2 och uppgiften blir att säkra poäng till teammästerskapet för Ford.
- Det kommer att bli en utmanande fredag. Vägarna såg helt fantastiska ut när vi rekade dem i början på veckan. Nu verkar det som temperaturen kommer hålla sig ovan för nollan så risken är stor att det blir väldigt moddigt, speciellt andra gången vi kör dem. Det gäller att vara försiktig men ändå hålla ett högt tempo. Det kommer att hända mycket under helgen så vi får aldrig ge upp för allt kan och kommer säker hända, säger Mattias Adielsson.

Första sträckan startar klockan 08,00 och dagen avslutas 18,30. Då har ekipagen kört sju specialsträckor av de totalt 17 st som skall köras under helgen.

Följ oss hela dagen i våra kanaler.
22-02-24 Framtidens rallybilar redan på plats i årets Rally Sweden
En ny generations rallybilar gjorde premiär när världsmästerskapet i rally startade med första tävlingen i Monte Carlo. Oron bland världens rallyfans var stor. Skulle rallykänslan försvinna med de nya hybridbilarna? Svaret blev nej.

De nya hybridbilarna går fortfarande fort, det låter om motorn och världens bästa rallyförare, Sébastien Loeb med nio VM-guld fick vinna den första tävlingen med de nya bilarna. VM-bilar som nu drivs av förnyelsebart bränsle och el.
- Den tekniska utvecklingen för mer hållbart tävlande inom de högsta mästerskapsserierna är riktmärken för oss nationella förbund och med framtida förändringar kommer det här även på sikt gälla för det nationella tävlandet inom bilsport, säger Mikael Norén, miljösamordnare på Svensk Bilsport.

Utveckling på den internationella bilsportarenan är viktig att följa för Svensk Bilsport i projektet "Fossilfritt 2030" där det är betydelsefullt att ta del av exempel där nya grönare tekniker testas och implementeras under tuffast tänkbara förhållanden.
- Det är ett fossilfritt bränsle som används i VM-rallyt. En blandning av syntetiska och biobränslekomponenter. Det användes första gången i VM-premiären i Monte Carlo tidigare i år. Syftet med att välja en hållbar bränsleleverantör är att göra det möjligt för internationella bilsportförbundet, FIA och VM-promotorn WRC att komplettera introduktionen av hybridteknologi för högsta tävlingsklassen, Rally1 med ett bränsle som använder mer hållbara källor för att säkerställa en minskning av CO2-utsläpp. Det gör man nu och det med likartade prestandaegenskaper som tidigare tävlingsbilar, förklarar Norén.

Det internationella bilsportförbundet, FIA, är starkt engagerat i att globalt leda motorsport och mobilitet in i en framtid med netto noll koldioxidutsläpp. Genom att introducera hållbart bränsle tillsammans med hybridteknologin för VM-bilarna har FIA pekat ut en ny riktning för framtidens rallytävlande. Miljön är en högt prioriterad fråga för FIA som tillsammans med energipartners arbetar för att kombinera den bästa tekniska och miljömässiga prestandan.
- Att utöva miljöanpassat tävlande är något som vi arbetar hårt med inom bilsporten och Svensk Bilsport. Tack vare teknikutvecklingen inom motorsporten har vi nu inom den internationella bilsporten redan tävlingsbilar som drivs av förnyelsebart bränsle. Här kan sporten ofta visa det civila samhället vad vi kan tanka till vardags i våra bilar, säger Norén som tror att utvecklingen kommer gynna den vanlige bilisten.
- Historiskt finns det mycket utveckling från bilsporten som senare hamnat i standardbilar. Bränslet som kommer finnas i VM-bilarna på Rally Sweden är produkten av fyra års forskning och innovation mot koldioxidneutrala motorer som en del av framtiden för hållbar mobilitet.

Att kunna tillhandahålla ett innovativt, hållbart och kostnadseffektivt bränsle tillgängligt i stor skala är inte bara spännande för motorsportens värld, utan även för bilismen. Utvecklingen inom rallysporten kan vara ett lovande steg för koldioxidneutrala personbilar i framtiden.

Den valda blandningen av avancerat biobränsle och innovativa e-bränslekomponenter gör att VM-rallyt flyttar fram positionerna inom hållbar motorsport.
- Ser vi lite större på bilsportens utveckling de senaste åren tävlar vi idag med hybridbilar med förnyelsebart bränsle i rally, bilar som drivs enbart av förnyelsebart bränsle i rallycross där vi även kommer ha helt el-drivna bilar i VM 2022. Sen har vi Formula E och den nya touringcar serien E-TCR, som båda körs på el. Så jag vill påstå att vi kommit en bit inom bilsporten, framför allt internationellt, men det kommer ge effekt även nationellt, avslutar Mikael Norén.
22-02-23 Rådström Motorsport går för seger i Rally Sweden
På fredag startar Rally Sweden Historic från sin nya huvudort Umeå. Värmländska Rådström Motorsport, med föraren Arne Rådström och kartläsaren Thomas Nilsson, går för seger i sin orangea Volvo 262.
– Känslan inför rallyt är otroligt bra, säger Arne. Det är upplagt för en riktig rallyfest med bra väder, och vi längtar efter att sätta oss i bilen igen och få köra i perfekta förhållanden.
– Det ska bli jättetrevligt att få tävla i helgen. Vi känner oss riktigt väl förberedda och det ska bli kul att få åka rallyt på en ny ort i Umeå. Vi önskar arrangören stort lycka till med tävlingen, säger Thomas.

Teamet kommer väl förberedda till Rally Sweden i Umeå, med såväl tester som flera tävlingar avverkade under vintern. Senast vann Arne och Thomas den historiska klassen i Limas tävling LBC-Ruschen, och blev snabbaste trimmade bakhjulsdrivna bil i hela rallyt. Med de förberedelserna i ryggen kommer Rådström Motorsport till tävlingen med målet att vinna.
– Vi har åkt tävlingen i flera år och blivit tvåa, trea och även brutit. Så i år går vi helt klart för segern! Men det ska givetvis köras om det, fortsätter Arne.

I år är första gången Rally Sweden körs i Umeå, efter att ha fått göra en flytt från Värmland till mer vintersäker mark i Västerbotten. Det innebär ett nytt kapitel för både tävlingen och för Rådström Motorsport, som har en lång historia i rallyt. Arne körde själv VM-tävlingen på 90-talet i en Audi Quattro, och 1995 gjorde han och Thomas sitt första Svenska rally tillsammans. På senare år har man vart en stark utmanare i den historiska klassen, samtidigt som Arnes son - Dennis Rådström - tagit två segrar i den tvåhjulsdrivna klassen.
– Svenska Rallyt betyder mycket! Det är extra speciellt för oss som kommer från Torsby och Värmland. Jag minns när vi var små och pappa körde Svenska Rallyt. När jag själv körde första gången var det fri träning inför rallyt, så det året körde vi 1800 mil träning på två veckor innan tävlingen. Idag får man bara köra sträckorna två gånger, säger Arne.

Som stöd och hjälp under Rally Sweden finns Dennis Rådström med i teamet. Han har själv mycket erfarenhet efter tre år i Junior-VM och ett i EM, med två segrar i Rally Sweden. Dennis kommer finnas med under tävlingen för att hjälpa Arne och Thomas nå segern.
– Det är väldigt trevligt att ha med Dennis. Jag och Arne har vart med och supportrat Dennis under åren i VM och EM, och det är kul att han nu ställer upp för oss, säger Thomas.
– Det ska bli väldigt roligt! Dom har vart en otrolig hjälp för mig under alla år, och jag ska se till att de är så väl förberedda som bara möjligt, avslutar Dennis.

Rally Sweden Historic startar på fredag den 25/2 med tre sträckor, under lördagen avslutas tävlingen med ytterligare tre sträckor.
22-02-23 Red-hot action in store at sub-zero Rally Sweden
Ice and snow lie in wait as WRC hybrid era continues in Umeå. Remote and frozen forests in northern Sweden will provide an intimidating challenge as the FIA World Rally Championship enters uncharted territory this week for the second chapter of its exciting new hybrid era.

Never before has Rally Sweden (February 24 - 27) journeyed so close to the Arctic Circle. With temperatures plunging to a bone-chilling -20°C in the host city of Umeå this week, the speed tests in the Västerbotten region will test competitors to the full.

After a year’s absence due to the pandemic, the new-look Rally Sweden offers perfect conditions for the WRC’s only pure winter fixture as ice and snow-covered roads weave through picture-postcard countryside.

Winter rallying demands a unique approach. Drivers ‘lean’ their cars against snowbanks to guide them around corners, while studded tyres bite into the ice to provide remarkable grip and ensure that, paradoxically, this will be one of the year’s fastest encounters.

Nordic drivers have traditionally dominated in Sweden, but their grip is loosening and Flying Finn Kalle Rovanperä, who heads the entry in his Toyota GR Yaris Rally1, is taking nothing for granted.

“We start first on the road and will have some road cleaning to do there on the first day,” he acknowledged.

“In testing we were starting from zero with the snow set-up for the new car and it felt a bit tricky to drive in the beginning. But, together with our team-mates, I think we have made some good steps in the right direction during the two tests.”

Among those team-mates are Britain’s Elfyn Evans, who won Sweden’s last WRC event two years ago, and who is desperate to bounce back from a disappointing season-opener at Rallye Monte-Carlo. The silver lining is a favourable start position for the first day.

Esapekka Lappi returns to Toyota’s line-up for the first time since leaving the Japanese manufacturer at the end of 2018, while Japan’s Takamoto Katsuta drives another GR Yaris for Toyota’s second-string Next Generation squad.

M-Sport Ford was fastest out of the blocks with the new-generation cars to win in Monte-Carlo and Craig Breen heads the British squad in a Puma Rally1. The Irishman is on a strong run of four consecutive podium finishes.

Breen is joined by Gus Greensmith, fresh from his maiden stage victory in Monte-Carlo, and Adrien Fourmaux, who will be focused on a solid drive after a massive crash in the French Alps.

Thierry Neuville leads Hyundai Motorsport’s squad in an i20 N Rally1. The Belgian was Hyundai’s best performer at a difficult opening round for the Korean manufacturer and is again joined by Ott Tänak and Oliver Solberg, competing on his home event.

Umeå hosts the ceremonial start on Thursday evening. Crews then tackle 17 stages covering 264.81km before Sunday afternoon’s finish.

The official Home of World Rallying: wrc.com
22-02-23 Livesänd rallyradio från Rally Sweden nu säkrat
Den 24 till 27 februari körs årets Rally Sweden. Det blir premiär med Umeå som centralort. Nytt för i år blir även att liveradion från VM-tävlingen sänds i samarbete mellan Rally Sweden och Svensk Bilsport.

I många år har P4 Värmland varit en trogen leverantör av livesänd bevakning från det svenska VM-rallyt. I år flyttar Rally Sweden till Umeå och Västerbotten. Men någon P4 sändning från den västerbottniska P4-stationen är inte aktuellt i år. I stället kommer ett samarbete mellan Rally Sweden och Svensk Bilsport säkerställa att rallypubliken fortsatt får uppdaterade nyheter från rallyskogen genom livesänd rallyradion från Rally Sweden.

Det är en rutinerad fyrklöver som kommer leverera allt det senaste live från Rally Sweden. Sofie Lundmark, erfaren kartläsare och mångårig expert i P4 Värmlands sändningar kommer fortsätta som expert i studion tillsammans med Sebastian Bourghardt, från bland annat Rally Live och Svensk Bilsports playkanal. Ute på fältet kommer Per Johansson och Lars Jonsson finnas på plats. Per Johansson som i många år sänt radio med just Bourghardt från den nationella rallyscenen och Lars Jonsson som har varit flygande reporter i P4 Värmlands sändningar sedan 1992.
- P4 Värmland har under alla år varit som en trygg röst för Rally Sweden. Vi vet att radion har en enorm betydelse för de som följer
Rally Sweden och att vi nu har hittat en lösning som gör att publiken och lyssnarna kommer känna igen sig när de lyssnar känns jättebra. Med det här kan vi fortsätta erbjuda de senaste nyheterna från sträckorna live till våra lyssnare genom rallyradio från Rally Sweden, säger Anna Nordkvist, Svensk Bilsports Generalsekreterare.

Den som vill lyssna till sändningarna från Rally Sweden kommer kunna göra det, dels via FM-frekvenser för Pop O Rock i Umeå, Lycksele och Örnsköldsvik, men också via sbfplay.se.
- Det gör att vi kommer nå ut lokalt i klassisk radio, men även att alla som vill kommer kunna följa våra sändningar via nätet, säger Lars Jonsson och fortsätter.
- Det känns verkligen roligt att vi har lyckats få till den här lösningen och att Rally Sweden nu kan fortsätta få en heltäckande radiobevakning. Starten av sändningarna kommer bli på torsdagen med en två timmars uppsnacksändning i samband med den ceremoniella invigningen i Umeå. Därefter hänger vi på från morgon till kväll under samtliga tävlingsdagar, fredag till söndag, avslutar Jonsson.

Studion för liveradion från Rally Sweden kommer finnas på plats centralt vid serviceplatsen i Umeå.

Sändningstider
Tors 24 feb: 18.00-20:00 (endast webb)
Fre 25 feb: 08.00-19:30
Lör 26 feb: 07.30-19.30
Sön 27 feb: 07:00-14.30

Umeå: 102,3MHz (Rockstar), Vännäs: 103,0MHz (Pop&Rock), Lycksele: 101,1MHz (Pop&Rock) och Örnsköldsvik: 89,8 & 87,6MHz (Pop&Rock) och på www.sbfplay.se

Appen Mixlr kan användas för att underlätta lyssning i mobil, https://mixlr.com/sbfplay-radio
22-02-23 Icy Swedish debut poses hot challenge for rookie McRae
An East African driver, who had never seen snow until last week, launches his junior world rally career in the hostile environment of Scandinavia’s frozen forests on Friday.

McRae Kimathi, named after rally legend and 1995 world champion Colin McRae, opens his FIA Junior World Rally Championship campaign just south of the Arctic Circle at Rally Sweden.

It’s a story with echoes of the Jamaican bobsleigh team’s 1988 Winter Olympics campaign, which sparked the hit film Cool Runnings.

Temperatures at the rally’s host city of Umeå plunged to almost -20°C this week, but Kimathi is undeterred by the bitter cold, snow and ice that are alien at his home in Kenyan capital Nairobi.

He is simply focused on following in the tyre tracks of McRae.

Kimathi idolises the late Scot. Ask him what his dream rally car is and he’ll tell you in no uncertain terms: “L555 BAT - Colin’s 1995 championship-winning Subaru Impreza.”

Kimathi’s a rally man through and through. His driving career began in 2016 and he’s already made a name for himself in Africa.

Sweden’s sub-zero temperatures and snow-plastered roads are a far cry from the baking heat and dusty rally tracks the 27-year-old is familiar with, but he’s up for the challenge.

“I’m actually so excited, but I’m just scared of the cold!” Kimathi joked on arrival in Norway for a pre-rally test in the four-wheel drive Ford Fiesta Rally3 he will steer in Sweden. “We’re not really used to that type of weather – it’s normally sunshine all day long.

“I've never been on snow before or anything like it, so it’s a completely new experience. For Sweden, we’ll just try and learn as much as possible to gain experience. I want to learn the roads and the different surface, which will probably help me in the future,” he added.

Learning is the key subject here. Sweden marks Kimathi’s first start in Europe, which means experience and mileage will take priority from the get-go.

He does, however, have previous experience of M-Sport Poland’s Fiesta Rally3. He drove the car to the African junior title in 2021 and also starred at his home Safari Rally Kenya.

“If we want to be at the top level of the sport, we have to drive on every surface, so it’s better to start now when I have the chance. The Junior WRC is a great way to start,” he explained.

“The car is really fantastic and so good to drive. For this year, there are a few new upgrades with it and there will be a bit more power and torque, so it could be more of a challenge.”

Although Kimathi is keeping one eye on his goal to reach the pinnacle of the WRC, for now the focus is Sweden. As long as he remembered to pack a big coat, he’ll be fine……

Get to know McRae Kimathi
Q. Describe yourself in three words
A. Fun, happy and cheeky

Q. Favourite food?
A. Ugali and nyama choma

Q. First road car?
A. Ford Focus 2006 - I still have it today!

Q. What do you love about rallying?
A It’s the passion. The adrenaline rush and how much I can push myself.

Q. Rallying hero?
A. Colin McRae was my hero – I was named after him. In terms of current drivers, Sébastien Loeb is my favourite. I just love his driving style.

Q. If you could drive any rally car (past or present), what would it be?
A. I’d love to drive L555 BAT - the Subaru Impreza that Colin won the championship with in 1995. I have my own Impreza GC8 and it’s such a fun car.

Q. Favourite holiday destination?
A. The Maasai Mara. It’s such a wonderful place to be, especially when the wildebeest migrate.

Q. How do you relax when not you are not in competition?
A. I listen to music. I was in a band, although that ended up not too well! I still play my guitar and maybe do some music.

Q. Do you have an occupation outside of rallying?
A. Yes - I am an accountant in the family business. It keeps me in check!

Q. Which rally are you most looking forward to in Junior WRC?
A. Greece. It’s a classic rally and it’s where Colin took world win number 24 before the Safari, which was his 25th. For me to go and do it with a Ford, like he did, is an honour.

Q. What is your long-term career goal?
A. For me, it is to make it in the WRC full-time and become the first African to become world champion. That is my ultimate goal.
22-02-23 Favoritunderlag och hemmaplan för Oliver Solberg
Full vinter och svensk snö under hjulen är drömförhållanden för Oliver Solberg. Oliver kommer för första gången att tävla i värsting VM-klassen i hemmatävlingen Rally Sweden denna vecka.

Tävlingen är säsongens andra VM-tävling, och det är också den andra VM-tävlingen någonsin med hybridbilar. I år har Rally Sweden flyttat från Värmland och 700 kilometer nordost till Umeå i Västerbotten.
- Det känns väldigt speciellt att köra sin hemmatävling i WRC-klassen, på favoritunderlaget och som fabriksförare för Hyundai. Jag förväntar mig inte att vinna, men har ambitionen att visa stabilitet för mitt team. Tävlingen är ny för alla, och det viktigaste för mig är att genomföra och samla erfarenhet med ny bil och nya specialsträckor, säger Oliver Solberg.

I Rally Monte-Carlo förra månaden fick 20-åringen och kartläsaren Elliott Edmondson kasta in handduken sista dagen hälsoproblem på grund av avgasläckor i bilen. Inför Rally Sweden genomförde duon två testdagar på snö med den nya Hyundai i20 Rally1-bilen.

Exakt ett år har gått sedan Oliver Solberg debuterade i WRC-klassen i rally-VM. I Arctic Rally Finland blev han den stora ”snackisen" efter sensationell körning genom delar av tävlingen och en sjunde plats totalt i debuten.

Den svenska VM-tävlingen startar på fredag morgon och avslutas efter 19 specialsträckor på söndag eftermiddag. Tävlingen sänds i bland annat SvT och Eurosport.
22-02-22 Ole Christian kör för KMS – Johan i ny roll
Ole Christian Veiby kör årets Rally Sweden för Kristoffersson Motorsport. En extra bonus erbjuder Arvika-teamet i form av debuterande ingenjören Johan Kristoffersson!
- Vi känner varandra bra och han kan dessutom bilen utifrån egen erfarenhet, säger Veiby om det nya samarbetet.

25-åringen från Kongsvinger är tillbaka i Kristoffersson Motorsports Volkswagen Polo GTI R5 till årets Rally Sweden, en kombination som slutade med WRC 2-seger 2019.

- Jag har goda minnen med Polon från svenska rallyt, konstaterar en förhoppningsfull Veiby.

Då gjorde han ett så gott som felfritt rally och tog hem VM-segern med Jonas Andersson som co-driver.

Den här gången har han landsmannen Stig Rune Skjaermoen i passagerarsätet.
- Han gör alltid sitt jobb och vi har kört med varandra tidigare, säger Veiby, som har varvat upp under vintern tillsammans med Skjaermoen i norska mästerskapet. Den gångna helgen blev det seger i Numedalsrallyt i tuff konkurrens.
- Det var en tät fight hela dagen, men bilen fungerade bra och vi hade ett högt tempo.

Självförtroendet är på topp och Veiby ser ingen anledning att sikta lägre än 2019.
- Vi har goda chanser att kämpa om segern, men det blir förstås tufft. Vi måste upp på vår allra högsta nivå.

Den nivån hoppas Johan Kristoffersson hjälpa till med att uppnå. Den allroundkunnige värmlänningen släpper den här gången ratten och ägnar sig istället åt datorn och finjusteringar på bilen.
- Det blir en ny utmaning, att få hålla till på andra sidan i teamet, men det är bra att få känna på det, säger Kristoffersson och fortsätter:
- Jag tror också att det är en fördel att jag har kört den här bilen själv. Det är lättare att diskutera med föraren då.

Veiby instämmer i det resonemanget.
- Johan känner till bilen i detalj på ett sätt som en vanlig ingenjör inte kan göra. Dessutom är han bra på setup. Det har fungerat väldigt bra hittills när han har varit med på NM-tävlingarna.

Veiby och Kristoffersson känner varandra väl också sedan tidigare.
- Vi jobbade med tillsammans första gången för nio år sedan när Ole Christian kom till oss för att köra Porsche, berättar Johan.

Då var norrmannen en ung talang. Sedan dess har han kört en del rallycross och många många rallyn, inte minst i VM.
- Jag känner mig absolut inte som någon ny talang längre, säger Veiby med ett skratt.

Ny är han däremot på de rallyvägar som ska användas i årets Rally Sweden i Västerbotten.
- Nya noter på alla sträckor, men det är ju nytt för så gott som alla så det kanske är bra.

Kristoffersson Motorsports teamchef Tommy Kristoffersson gläds åt Veibys återkomst.
- Det är en otrolig resa Ole Christian har gjort under de här åren. Han är inte så gammal, men han har samlat stor erfarenhet i fabriksteam med både Skoda och Hyundai. Det ska bli spännande att följa honom och kul att få jobba med Even Management-gänget igen!
22-02-22 Thierry Neuville stöttar Barncancerfonden
Den belgiske WRC-stjärnan Thierry Neuville stödjer ett välgörande ändamål i varje tävling han deltar i. I samband med Rally Sweden kommer han donera pengar till Barncancerfonden.

Hyundai Shell Mobis-föraren Thierry Neuville, som vann Rally Sweden 2018, har sedan 2020 donerat pengar till välgörande ändamål efter varje WRC-tävling. Oavsett resultat i tävlingen donerar han 2 000 euro men om han kommer tvåa eller trea donerar han 4 000 euro och vid seger blir beloppet 10 000 euros. Neuville har nu bestämt sig för att stötta Barncancerfonden i samband med Rally Sweden 2022.
- Jag är glad att jag kan stötta en god sak i Rally Sweden. Barncancerfonden är paraplyorganisation för landets sex regionala Barncancerfonden-föreningar, säger Neuville i
en pressrelase.

FAKTA
Barncancerfonden arbetar för att bekämpa barncancer och ser till att drabbade barn, ungdomar och deras familjer får den vård och det stöd de behöver. Fonden gör detta genom fyra viktiga verksamhetsområden:
* Barncancerfonden är den enskilt största finansiären av barncancerforskning i Sverige.
* De sprider medvetenhet om barncancer och barnens och deras familjers situation för att göra deras liv enklare.
* Barncancerfonden arbetar ständigt med att förbättra stödet till cancersjuka barn och deras familjer.
* En av Barncancerfondens viktigaste uppgifter är att stödja forskning som kräver omfattande resurser.

22-02-22 Adielsson inför Rally Sweden: Rallyförares dröm att få representera ett fabriksstall på hemmaplan
Mattias Adielsson och David Arhusiander startar på fredag Sveriges VM-Tävling i rally. Rally Sweden körs för första gången i Umeå och kommer att bjuda på riktigt fina vinterförhållanden. Starten sker för fabriksteamet M-Sport Ford Word Rally Team i WRC2 och uppgiften blir att säkra poäng till teammästerskapet för Ford.
- Det är varje rallyförares dröm att få representera ett fabriksstall på hemmaplan. Vi har genom åren haft bra kontakt med M-Sport Ford WRT och det samarbetet intensifierades under förra året när vi började köra Rally-SM i samarbete med dem, säger Mattias Adielsson.

Rally Sweden har i år flyttat till Umeå för att säkra snötillgången och få till ett riktigt vinterrally. Utmaningarna är många när ett så stort arrangemang ska flyttas till en ny plats. Umeå har förstått storheten i ett WRC evenemang, hela staden och näringslivet har ställt upp på bästa sätt. Det kommer att bli ett rally som avgörs på relativt snabba vägar som kommer att bli utmanande för alla deltagare.
- Vi är oerhört laddade inför rallyt. Tävlingen är lång och det gäller att hitta ett bra tempo som gör att vi på söndag är med i toppen. Förberedelserna har gått mycket bra och vi känner att vi har rätt förutsättningar inför tävlingen. Det här kommer att bli en häftig resa, så häng med oss i våra kanaler där vi frekvent kommer att ge er senaste nytt, avslutar Mattias Adielsson.

Många har frågat oss varför inte Adielssons ordinarie kartläsare Maja Bengtsson åker med i Rally Sweden. I Rally-VM måste kartläsaren ha körkort och Maja kommer att få sitt körkort under hösten. Vi har på alla möjliga sätt försökt att få dispens i körkortsfrågan men det har varit omöjligt. Maja kommer att vara med under hela tävlingen och stötta på alla andra sätt. Till SM-Veckan i Mars är Maja tillbaka i bilen igen.
22-02-21 Information från polisen inför Rally Sweden 2022
Mellan den 24–27 februari arrangeras Rally Sweden, en deltävling i rally-VM, i Umeå. Det förväntas komma många besökare, vilket bland annat kan påverka trafikläget.

Polisen kommer att arbeta för att skapa trygga och säkra platser för medborgare och besökare under Rally Sweden. Det innebär bland annat att verka förebyggande genom trafiksäkerhetsarbete och skoterkontroller, men också mot exempelvis ordningsstörningar och hög alkoholförtäring.

Vi har samlat några uppmaningar, tips och länkar för dig som planerar att besöka rallyt – eller för dig som endast indirekt berörs i form av boende i Umeå med omnejd.

Trafik – förväntade trafikstörningar, lämna gärna bilen hemma
Det kommer att bli extra mycket trafik i och omkring Umeå, särskilt torsdag–söndag denna vecka. Undvik onödiga bilresor och lämna om möjligt bilen hemma om du ska besöka rallyt. Nyttja gärna de extrainsatta bussar som kommer att finnas. Följ anvisningar och skyltning för att undvika olyckor och trafikstörningar.

Information från Trafikverket om förväntad påverkan på vägar i Västerbotten med anledning av Rally Sweden: https://www.trafikverket.se/om-oss/nyheter/Nationellt/2022-02/paverkan-pa-vagar-i-vasterbotten-med-anledning-av-rally-sweden/

Information från Visit Umeå om resor i centrala Umeå samt till och från arenan och rallysträckorna: https://visitumea.se/sv/rally-sweden-transport

Information från Länstrafiken i Västerbotten om bussar under Rally Sweden: https://www.tabussen.nu/rally

Skoter – förbud mot terrängkörning utanför skoterleder
Länsstyrelsen har beslutat om ett tillfälligt förbud mot terrängkörning utanför skoterleder inom en radie om 3 km från varje specialsträcka. Det innebär att det endast är tillåtet att använda särskilt skyltade skoterleder fram till sträckorna. I och omkring centrala Umeå råder redan ett förbud mot trafik med motordrivet fordon i terräng. Följ anvisningar och skyltning.

Information på Rally Swedens webbplats om regler för skotertrafik i samband med Rally Sweden: https://rallysweden.com/tavlingen/snoskoterinformation/

Polisen gästar Motorblog of Sweden (MOS) och berättar om vad du som planerat att ta skotern eller bilen till rallyt bör tänka på: https://www.youtube.com/watch?v=2rzfXyt1GU8&feature=youtu.be

Mer information om allmänna lagar och regler gällande snöskotrar: https://polisen.se/lagar-och-regler/trafik-och-fordon/snoskotrar/

Stöld av värdesaker – ur parkerade fordon
Lämna aldrig värdesaker i en parkerad bil. Stora evenemang lockar personer inriktade på stölder ur fordon och även ur bostäder.

Mer information om hur du kan skydda dig mot stöld av eller ur fordon: https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/stold-och-inbrott/bilstold/

Mer information om hur du kan skydda dig mot bostadsinbrott: https://www.umea.se/kommunochpolitik/kommunfakta/reglerochstyrandedokument/lokalaforeskrifter/fortaringavalkohol.4.533ba3d3171b940e900505.html
Alkoholförbud och lokala ordningsföreskrifter
I centrala Umeå gäller alkoholförbud. Inom förbudszonen får du inte utomhus dricka spritdrycker, vin, starköl samt öl klass II.

Läs mer om lokala ordningsföreskrifter på respektive kommuns webbplats.

Information från Umeå kommun om förtäring av alkohol: https://www.umea.se/kommunochpolitik/kommunfakta/reglerochstyrandedokument/lokalaforeskrifter/fortaringavalkohol.4.533ba3d3171b940e900505.html
Extraöppet på polisstationen i Umeå
Polisens reception på Ridvägen 10 i Umeå kommer att ha öppet lördag den 26 februari klockan 12.00–19.00 samt söndag den 27 februari klockan 10.00–17.00 för hittegodsärenden och polisanmälningar.

Mer information om polisstationernas öppettider: https://polisen.se/om-polisen/kontakt/polisstationer/

Klä dig varmt!
Tänk på att det kan bli kallt när du vistas utomhus under en längre tid.

Märk barnen – ifall de skulle komma bort
Märk gärna mindre barn med telefonnummer ifall de kommer på villovägar i folksamlingen. Det underlättar för oss, eller för någon annan som tar hand om barnet, att komma i kontakt med vårdnadshavare.

Nyhet från
Polisen
22-02-21 Alla kartor ute - så tar du skotern till världens bästa rally
Alla kartor är klara, all info är ute och publiken kan börja planera sin rallyupplevelse. För första gången i Rally Swedens historia kommer det skapas unika publikplatser för snöskoter. Det blir ett gyllene tillfälle att vistas ute i naturen och uppleva världens bästa rally från första parkett.

Arbetet med att skapa skoterleder har skett tillsammans med ett flertal lokala skoterklubbar. Via skoterleder har det skottats upp publikområden där åskådarna kommer rallyt riktigt nära.

Skoterlederna, med anslutningar till publikplatserna, är inritade på de sträckkartor som är tillgängliga på hemsidan. Där hittar du också uppdaterade sträcktider för lördagen. På kartorna finns all info du behöver för att planera din rallyupplevelse med skoterleder, tillfartsvägar för bil, parkeringar, etcetra.
Det är rabatterat pris på förköpsbiljetter som säljs på lokala Coopbutiker. Det går att köpa entrebiljetter ute på sträckorna. Notera att det då är endast kontanter som gäller (cash only) då Rally Sweden inte kan garantera att det finns uppkoppling mot betaltjänster med det stora antalet besökare som väntas.

På premiärsträckan i Kroksjö på fredag kommer det erbjudas fem publikplatser, där den största planeras kunna ta emot minst 10 000 personer. På sträckorna i Brattby, Sävar, Sarsjöliden, Kamsjön, Vindeln och Långed är det liknande upplägg. Det har preparerats och skottats fram både skoterleder och publikytor de sista månaderna.

Fakta från Transportsstyrelsen i slutet av 2020 visar att Västerbottens län har drygt 58 000 registrerade snöskotrar, näst flest i Sverige efter Norrbotten.

Följer man anvisade vägar så är skoter ett fantastiskt sätt att ta sig till sträckorna, men det kommer självklart ställa stora krav på skoteråkarna: https://rallysweden.com/tavlingen/snoskoterinformation/.

Länsstyrelsen har beslutat om ett terrängkörningsförbud utanför skoterled inom en radie av 3 kilometer kring specialsträckorna

Rally Sweden, tillsammans med våra lokala sträckarrangörer, påminner om att all skoterkörning måste ske på lederna inom tävlingsområdet och att friåkning är förbjuden under dessa dagar. Renar kan vara mellan etapperna och om snöskotrar skrämmer dem finns det en risk att renarna rör sig mot rallyvägarna.

Skoterpublik är endast tillåten på utmärkta skoterpublikplatser alternativt övriga utmärkta publikplatser.

Det är absolut förbjudet för skotrar att köra på eller korsa en specialsträcka. Om publik befinner sig på ej tillåtna platser längs specialsträckorna riskerar sträckan att avbrytas.
22-02-21 Hyundai Motorsport tar sikte på Rally Sweden och WRC-säsongens första pallplats
Efter en fostrande inledning av nya hybridkapitlet är Hyundai Motorsport ute efter revansch i andra omgången av 2022 FIA World Rally Championship (WRC), Rally Sweden den 24–27 februari.

Återkomsten av Rally Sweden är efterlängtad av både förare och teamen då den varit en del av WRC-kalendern sedan 1973. För 2022 flyttar tävlingen från Värmland till Västerbotten och kommer bjuda på snötäckta snabba etapper i skogarna runt Umeå.

Hyundai Motorsports förarteam siktar på att bemästra rallyts utmanande förhållanden och dra nytta av bilens fulla prestanda under det ansträngande fyrdagarseventet. Laguppställningen är oförändrad från Rallye Monte-Carlo med Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe, Ott Tänak/Martin Järveoja och Oliver Solberg/Elliot Edmondson med uppdrag att säkra teamets första pallplats för säsongen. Då det nästan inte fanns någon snö alls under Rallye Monte-Carlo har alla tre ekipage genomfört rejäla tester i förberedelse och acklimatisering inför första tävlingen på underlaget med Hyundai i20 N Rally1.

Efter inledande Shakedown och den ceremoniella starten på torsdag drar Rally Sweden igång på allvar under fredagen. Med sju etapper och totalt 125,67 kilometer är det rallyts längsta dag. Lördagens agenda ändrades i sista stund på grund då området för specialsträckorna SS9/13 Örträsk behövs till bete för regionens renar. Sträckorna ställs in och kommer inte ersättas. Lördagen är dock fortfarande rejält krävande med sex etapper på nästan 82 km. Två etapper på söndagen sammanfattar Rally Sweden tillsammans med avslutande Power Stage med möjlighet till extra mästarskapspoäng till förare och team.

”Sedan Rallye Monte-Carlo har hela teamet jobbat otroligt hårt för att göra förbättringar på våra hybridpaket och vi ser fram emot bättre prestationer under Rally Sweden,” säger Deputy Team Director Julien Moncet. ”Vi håller fortfarande på att lära oss de nya hybridreglerna och våra tester före rallyt har hjälpt till med att förbereda oss för vintervägarna runt Umeå. Våra tre ekipage vet vad som krävs för att vara konkurrenskraftiga på snö så vi fokuserar all vår energi på att få alla bilar i mål efter en nedslående första omgång. Vi måste vara förberedda på att stöta på hinder men kommer sträva efter ett konkurrenskraftigt rally som kulminerar i ett starkt resultat.”

Oliver Solberg/Elliott Edmondson (#2 Hyundai i20 N Rally1)
Solberg siktar på att glänsa under första rallyt på hemmasnö som fabriksförare med Hyundai Motorsport.
Det senaste tillskottet för Hyundai Motorsport tvingades bryta under säsongsinledningen på Rallye Monte-Carlo.
“Till att börja med kommer det bli väldigt känslosamt att köra min första hemmatävling som fabriksförare. Det är något jag har drömt om hela mitt liv. Jag tycker att den nya platsen är ett viktigt steg eftersom det är vad rally behöver för att säkra fantastiska förutsättningar, även om det såklart är tråkigt att flytta från min hemstad,” säger Solberg. ”Snö och is är mina favoritunderlag så det kommer bli ett väldigt speciellt rally. Du måste vara ganska aggressiv med din körstil, hålla linjen med fronten på bilen men trycka baktill. Det kommer att vara nytt för alla så förberedelserna är mer jämställda och ger mig en möjlighet till en stark helg. Rally Sweden blir en mix av allting: snabba och kurviga vägar, vinterförhållanden, massor av snövallar – och kanske några renar.”

Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (#11 Hyundai i20 N Rally1)
Den belgiska duon siktar på en stark helg med förbättrat resultat. Neuville segrade i Rally Sweden 2018.
”Med helt nya sträckor blir det svårt att veta vad som väntar oss på Rally Sweden, men det kommer definitivt bli intressant. Trots att vi inte har så mycket erfarenhet av Hyundai i20 N Rally1 i de här förhållandena så är det ett riktigt snö-rally. Jag tror vår körstil blir ganska lik tidigare bilar vi tävlat med i Rally Sweden,” säger Neuville. ”Rally är alltid lite extra spektakulärt med dubbdäck och snö. Vanligtvis är etapperna ganska snabba och vi måste ta hjälp av snövallarna samt köra i sidled lite mer. Man måste vara mer brutal för att få dubbarna att greppa i marken. Alla har jobbat hårt under de senaste månaderna och vi hoppas på lite avkastning på insatserna till helgen.”

Ott Tänak/Martin Järveoja (#8 Hyundai i20 N Rally1)
Rally Sweden är platsen för den estniska duons första pallplacering i en Hyundai.
Tänak och Järveoja siktar på pallen för första gången under 2022.

”Rally Sweden har blivit ett helt nytt event när vi nu rör oss så långt norrut jämfört med tidigare år. Jag vet inte vad vi kan vänta oss men snö är något jag alltid tyckt om att tävla på,” berättar Tänak. ”Sverige var rallyt där vi tog vår första pallplats med Hyundai Motorsport och det skulle betyda mycket att få replikera det resultatet i helgen. Vi har en inre drivkraft att komma tillbaka kämpande efter den svåra inledningen på säsongen och vända det till ett positivt momentum för resten av året. Förra säsongen vann vi i snön i Arctic Rally Finland, så vi vet att vi kan vara snabba och konkurrenskraftiga på det här underlaget. Målet är att komma igång och hitta en bra rytm med nya Hyundai i20 N Rally1.”

Helgen i korthet
Rally Sweden inleds med sin längsta dag, fredagen som består av två loopar av Kroksjö (14,98 km), Kamsjön (27,81 km), Sävar (17,28 km) och en passage av Umeå Sprint (5,53 km) som sammanlagt blir 125,72 km.

Lördagens agenda består av sex etapper där bilarna två gånger passerar Brattby (10,49 km), Långed (19,49 km) och Umeå (11,17 km).

Söndagen innehåller två sträckor av Vindeln (14,19 km) och Sarsjöliden (14,23 km). Andra passagen av den senare kommer utgöra rallyts Power Stage.

Hyundai Sverige är på plats för att följa rallyt och ge en exklusiv inblick från etapperna och teamets förberedelser i servicedepån. Följ @hyundaisverige på Instagram och Facebook för löpande uppdateringar.
22-02-18 Polisen arbetar för ett tryggt och säkert Rally Sweden
Polisen arbetar förebyggande och kontaktskapande under Rally Sweden.
Tillsammans med arrangören vill myndigheten kunna bidra positivt till folkfesten.

Polisen kommer att arbeta för att skapa trygga och säkra platser för medborgare och besökare. Det innebär bland annat att verka förebyggande genom trafiksäkerhetsarbete och skoterkontroller, men också mot ordningsstörningar och hög alkoholförtäring.

Rally Sweden samlar många människor vilket ökar risken att för vissa typer av brott, till exempel stölder ur parkerade fordon och sexköp – något som polisen kommer arbeta förebyggande och ingripande mot.

Polisen vill särskilt lyfta fram följande till medborgare i Umeå med kranskommuner och till alla som planerar att besöka Rally Sweden och Umeå;

• Trafikläget kommer att påverkas i Umeå med omgivande orter. Undvik onödiga bilresor och lämna om möjligt bilen hemma om du ska besöka rallyt. Nyttja gärna de extrainsatta bussar som kommer att finnas. Följ anvisningar och skyltning för att undvika olyckor och trafikstörningar.

• Mycket publik kommer närvara ute i terrängen. Länsstyrelsen har beslutat om ett tillfälligt förbud mot terrängkörning utanför skoterleder inom en radie om 3 km från varje specialsträcka. Det innebär att det endast är tillåtet att använda särskilda skyltade skoterleder fram till sträckorna. I och omkring centrala Umeå råder redan ett förbud mot trafik med motordrivet fordon i terräng. Följ anvisningar och skyltning.

• Lämna aldrig värdesaker i en parkerad bil. Stora evenemang lockar personer inriktade på stölder ur fordon och även ur bostäder.

• Klä dig varmt! Tänk på att det kan bli kallt när du vistas utomhus under en längre tid.

• I centrala Umeå gäller alkoholförbud. Inom förbudszonen får du inte utomhus dricka spritdrycker, vin, starköl samt öl klass II.

• Polisens reception på Ridvägen 10 i Umeå kommer att ha extraöppet lördag den 26 februari klockan 12.00–19.00 samt söndag den 27 februari klockan 10.00–17.00 för hittegodsärenden och polisanmälningar.
22-02-17 Rally Sweden ställer in SS9/13 i Örträsk
Rally Sweden ställer in specialsträckorna SS9/13 i Örträsk. Anledningen är att renarna i området behöver renbetet och inte kan flyttas till ett annat område på ett säkert sätt.

Specialsträckan i Örträsk mäter 20,49 kilometer och skulle köras på lördag morgon och eftermiddag. De inställda sträckorna kommer inte att ersättas, däremot ska tidsschemat för rallyt revideras.
Glenn Olsson, vd för Rally Sweden, säger att beslutet tagits av respekt för och i samråd med Vapsten sameby.
- Tyvärr har vi fått besked att sträckan inte kan köras på grund av det rådande snö- och väderleksläget vilket påverkar tillgången till renbete i området. Vi har vänt på varje sten från båda sidor för att hitta lösningar men med rådande snöläge kan vi inte göra annat än att ställa in sträckorna, säger Glenn Olsson.

Rally Sweden avgörs i år för första gången någonsin i Umeå, Västerbotten.
- Att flytta en sträcka till en ny plats är en svår och komplicerad process med frågor kring avtal, tillstånd, logistik, planering och samråd med olika intressenter och aktörer, säger Olsson.
- Det finns faktorer som påverkar vår tillgång till de skogar och de områden vi tävlar i. Det är ett faktum och något vi måste respektera, vilket vi gör med det här beslutet.
- Det har lagts ner ett enormt arbete under en lång period för att skapa ett framgångsrikt arrangemang för tävlande och fans, men i detta fall får vi tyvärr acceptera att vi inte kan nyttja den här specialsträckan 2022, säger Glenn Olsson.

Umeås kommunalråd Hans Lindberg kommenterar beslutet:
- Vi har gjort allt vi kan för att hjälpa till att hitta en lösning på detta. Men vi kan inte styra naturen och i detta fall måste säkerheten helt enkelt gå först, säger Lindberg.
Inger-Ann Omma, Vapsten Sameby, om beslutet.
- Mot bakgrund av rådande väderleks- och snöförhållanden har samebyn kommit fram till att berörda vinterbetesgrupper inte har förutsättningar att samla och sedermera förmå hålla undan de renar som betar inom det aktuella området från den aktuella sträckan. Det riskerar i sig både människor och djurs säkerhet, varför parterna kommit fram till att den sträckan ska undandras inför arrangemanget nästkommande vecka.

Simon Larkin, Event Director för WRC Promoter, säger att beslutet är tråkigt men oundvikligt.
- WRC Promoter och FIA respekterar Rally Swedens beslut. Flytten norrut till Umeå är ett positivt steg för rallyt och vi är säkra på ett lyckat arrangemang nästa vecka och en långsiktig framtid i regionen, säger han.


22-02-17 Toyota och Hyundai först på plats på Service Park
En vecka kvar till invigningen av Rally Sweden. Under torsdagen öppnades Service Park på Nolia i Umeå där Toyota och Hyundai var först på plats.

Vid 12-tiden i dag rullade Toyota och Hyundai in med sina första långtradare till Service Park i Umeå. Under torsdagskvällen väntas det tredje WRC-teamet, M-sport, anlända. Totalt handlar det om cirka 25 långtradare fyllda med material för världens tre bästa rallyteam, där förare som Ott Tänak, Elfy Evans, Oliver Solberg, Thierry Neuville och Kalle Rovanperä ska få bästa tänkbara service under nästa vecka.
Nu väntar ett hektiskt arbete för teamen att bygga upp de moduler som ska utgöra teamens högkvarter, inklusive egen catering, under Rally Sweden.

Adam Magnusson är Service Park Manager och vet vad som väntar då han har 20 års erfarenhet av jobb inom Rally Sweden.
- De kommer att jobba från tidig kväll till midnatt fram till måndag, tisdag för att bygga ihop modulerna. Toyota och M-Sport har 10-15 personer per team som jobbar med detta och Hyundai, som har ett nytt koncept, är runt 20-30, berättar han.

Övriga team (bland annat Toksport med norske Andreas Mikkelsen) och deltagare börjar anlända på måndag.
Rally Sweden har hela parkeringen på Noliaområdet till sitt förfogande. M-Sport och juniorklassen JWRC kommer att husera i 7-mannafotbollshallen på Nolia. Bandyplanen på området kommer att snöbeläggas och blir serviceplats för bilarna i Rally Sweden Historic.
Som ett led i Rally Swedens hållbarhetsarbete driftas ungefär 90 procent av Service Park på fast el.
- Toyota har egna elgeneratorer som drivs på biobränsle, säger Adam Magnusson.

22-02-16 Mikael Ericsson välkomnar rally-VM till Umeå
Han vann två VM-rallyn 1989 och och tillbringade tio år i världseliten. Nu välkomnar Mikael Ericsson Rally Sweden och WRC-cirkusen till sin hemstad, Umeå.
– Jag kunde aldrig i min vildaste fantasi drömma om att jag skulle få uppleva det här i min hemstad och dessutom få dela glädjen med alla Umeåbor, säger han.

Mikael Ericsson har fakta och beprövad erfarenhet bakom sitt påstående och behöver inte ifrågasättas vidare. Under tio år körde han professionellt med sammanlagt 40 VM-deltävlingar runt om i hela världen. Han rattade till sig sju pallplatser på dessa tävlingar och är i statistiken på topp-fem-listan över Sveriges bästa rallyförare genom tiderna.
Totalt vann han 78 delsträckor i VM-sammanhang där endast svenska rally-ikonerna Stig Blomqvist, Björn Waldegård och Kenneth Eriksson är före honom.
Han får fundera länge när han ombeds beskriva betydelsen av att rally-VM ska köras i Umeå med omnejd.
– Ja, du…egentligen finns det inga alternativ till att inte gå och titta på rallyt. Det kommer bli spektakulärt och actionfyllt. Det liknar nog ingenting annat många har varit med om tidigare som sportevent, berättar Ericsson.

Hjälpte till och fick Rally Sweden till Umeå
Med sin erfarenhet har han tillsammans med bland annat Vännäs MK:s Roland “Micro” Åström och Johnny Olofsson varit delaktig i Rally Swedens placering i Umeå.
– Jag har plockat fram förslag och idéer på sträckor i våra trakter och varit med och träffat politikerna. Umeå har ju tidigare genomfört SM-rallyt, men det här blir något helt annorlunda. Det blir ett par dimensioner till i arrangemanget. Jag är extra glad att det inte behövdes särskilt mycket övertalningsförmåga för att övertyga Umeås politiker.
Mikael Ericsson har verkat i en spännande värld, långt ifrån vad de flesta fått uppleva. Född och uppvuxen på stadsdelen Grubbe i Umeå lämnade han en gång i tiden björkarnas stad för att den stora vida rallyvärlden. Under tio års tid levde han ett drömliv i VM-cirkusen som heltidsanställd fabriksförare, men det krävdes också mycket jobb för att hålla sig kvar i världseliten som professionell rallyförare.
– Blickar jag tillbaka så krävdes det en enorm energi bara att komma till start i en enda VM-deltävling. Jag hade lägenhet i Kensington i London för att spara 20 resdagar per år. Jag hade uppemot 280 resdagar per år. På den tiden var det lite annorlunda. Då testade man bilarna tre veckor i rad inför tävlingarna och bodde ofta på landsbygden för att vara i närheten av teststräckorna.

Vann två VM-rallyn 1989
Höjdpunkten i karriären kom samma år som Berlinmuren revs och Globen byggdes, 1989. Under loppet av några varma augusti-veckor körde Mikael Ericsson hem såväl VM-rallyt i Argentina som klassiska Jyväskylä-rallyt.
– Det betydde ju massor för självkänslan där och då. Jag är dessutom extra stolt att jag vann de här tävlingarna med två olika team och med två olika bilmärken, berättar han och tillägger:
– Jyväskylä är den VM-deltävling som alla vill vinna. Det är den mest krävande och utslagsgivande. Det är inte något jag säger för att jag har vunnit, i princip alla förare säger samma sak. Före mig hade bara en svensk vunnit, Stig Blomqvist 1971.

Tuff start på proffskarriären
Backar vi bakåt drygt tre år i tiden, till våren 1986, startade proffskarriären för Mikael Ericsson. Men det som borde och skulle ha blivit hans livs lyckligaste ögonblick i rallysammanhang blev istället en berg- och dalbana rent känslomässigt.
Hans finske vän och tävlingskonkurrent sedan junioråren Henri Toivonen körde ner i en ravin i Corsica-rallyt och avled till följd av kraschen.
– Jag hann knappt sörja och mådde så dåligt att jag bara ville spy och bara några minuter efter att jag nåtts av dödsbeskedet ringde fabrikschefen Cesare Fiore och erbjud mig en förarplats i Lancia-teamet. Det var mycket att hantera.
Mikael Ericssons karriär har både kostat och betalat av sig beroende på hur man väljer att sammanfatta det. Det fanns ljusa, men även mörka stunder.
Alla timmar i förarstolen tvingade honom att steloperera ryggen.
Hierarkin i rallyvärlden var också stenhård.
– Fabriksteamen och bilmärkena som står bakom rallysatsningarna pumpar in extrema pengar. Redan på min tid i mitten på 80-talet hade vi Lancia-stallet en omsättning på runt en halv miljard och runt 500 personer i teamet. Det handlade bara om att vinna, ingenting annat. Kom jag tvåa pratade inte fabrikschefen med mig, det vara bara att acceptera. Konkurrensen var mördande, säger Ericsson som lyckades navigera och trots allt klamra sig fast som fabriksförare under tio år.

Får fortfarande idolpost från rallyfans
I rallyvärlden är han inte bortglömd. Då och då får han fortfarande hämta in idolpost från brevlådan hemma i villan på Ön, beläget mitt i Umeälven, från fans över hela världen som vill ha idolkort signerade.
Kärleken till rallysporten är bestående och kommer att vara livslång för honom. Sedan han la rallyhjälmen på hyllan har han hjälpt Rally Sweden varje år och bland annat varit chaufför åt Michèle Mouton, världens mest framgångsrika kvinnliga rallyförare och numera VM-chef på FIA (Internationella bilsportförbundet).
– Det kommer jag göra även här i Umeå och jag kommer njuta av varje ögonblick. Det gjorde jag inte alltid under karriären. Att få vara med om ett VM-rally här i Umeå, ja, det är nästan som en saga.
22-02-16 Svenska mästarteamet hjälper fabriksföraren inför Rally Sweden
Svenska rallyteamet GN Motorsport hjälper Brittiske fabriksföraren Gus Greensmith i hans förberedelser inför VM-tävlingen Rally Sweden nästa helg. M-Sport Ford-föraren har tillsammans med det SM-vinnande teamet från Åhuskärr i Skåne kört ett test i en Ford Fiesta Rally2 på snö och is, där Greensmith tillsammans med sin svenske co-driver Jonas Andersson från Värmland fått nyttiga kilometer bakom ratten i vinterklimat i Anttila utanför Torsby.

Samarbetet med GN Motorsport och Greensmith fortsätter under kommande helg där man ansvarar för driften av Gus bil i den norska mästerskapstävlingen Numedalsrallyt, som blir ett verkligt fullfartsprov inför VM-tävlingen som startar den 24 februari med Shakedown i Umeå. Numedalsrallyt är den tredje deltävlingen i det norska mästerskapet, och avgörs med sju sträckor på 10 mil. I Numedalsrallyt kör Greensmith och Andersson i GN Motorsports Ford Fiesta Rally2, och ställs mot den norska eliten där bland annat WRC2-föraren Ole Christian Veiby också förbereder sig för Rally Sweden.

I Rally Sweden kommer Greensmith och Andersson till start i den Ford Puma Rally1 hybrid för M-Sport Ford World Rally Team, som de körde till en stark femteplats i Monte Carlo för en knapp månad sen.

GN Motorsport ansvarar också för driften av den dubbla juniorvärldsmästaren PG Anderssons Ford Fiesta Rally2, när Andersson gör sin VM-comeback i Rally Sweden.

Staffan Andersson, GN Motorsport, säger:
”Alla i GNM Sweden ser framåt möjligheten att komma till start med Gus Greensmith i Numedalsrallyt, och även uppgiften att göra starten ihop med PG Andersson i Rally Sweden”
22-02-14 Livesänd rallyradio från Rally Sweden nu säkrat
Den 24 till 27 februari körs årets Rally Sweden. Det blir premiär med Umeå som centralort. Nytt för i år blir även att liveradion från VM-tävlingen sänds i samarbete mellan Rally Sweden och Svensk Bilsport.

I många år har P4 Värmland varit en trogen leverantör av livesänd bevakning från det svenska VM-rallyt. I år flyttar Rally Sweden till Umeå och Västerbotten. Men någon P4 sändning från den västerbottniska P4-stationen är inte aktuellt i år. I stället kommer ett samarbete mellan Rally Sweden och Svensk Bilsport säkerställa att rallypubliken fortsatt får uppdaterade nyheter från rallyskogen genom livesänd rallyradion från Rally Sweden.

Det är en rutinerad fyrklöver som kommer leverera allt det senaste live från Rally Sweden. Sofie Lundmark, erfaren kartläsare och mångårig expert i P4 Värmlands sändningar kommer fortsätta som expert i studion tillsammans med Sebastian Bourghardt, från bland annat Rally Live och Svensk Bilsports playkanal. Ute på fältet kommer Per Johansson och Lars Jonsson finnas på plats. Per Johansson som i många år sänt radio med just Bourghardt från den nationella rallyscenen och Lars Jonsson som har varit flygande reporter i P4 Värmlands sändningar sedan 1992.
- P4 Värmland har under alla år varit som en trygg röst för Rally Sweden. Vi vet att radion har en enorm betydelse för de som följer Rally Sweden och att vi nu har hittat en lösning som gör att publiken och lyssnarna kommer känna igen sig när de lyssnar känns jättebra. Med det här kan vi fortsätta erbjuda de senaste nyheterna från sträckorna live till våra lyssnare genom rallyradio från Rally Sweden, säger Anna Nordkvist, Svensk Bilsports Generalsekreterare.

Den som vill lyssna till sändningarna från Rally Sweden kommer kunna göra det, dels via FM-frekvenser för Pop O Rock i Umeå, Lycksele och Örnsköldsvik, men också via sbfplay.se.
- Det gör att vi kommer nå ut lokalt i klassisk radio, men även att alla som vill kommer kunna följa våra sändningar via nätet, säger Lars Jonsson och fortsätter.
- Det känns verkligen roligt att vi har lyckats få till den här lösningen och att Rally Sweden nu kan fortsätta få en heltäckande radiobevakning. Starten av sändningarna kommer bli på torsdagen med en två timmars uppsnackssändning i samband med den ceremoniella invigningen i Umeå. Därefter hänger vi på från morgon till kväll under samtliga tävlingsdagar, fredag till söndag, avslutar Jonsson.

Studion för liveradion från Rally Sweden kommer finnas på plats centralt vid serviceplatsen i Umeå.

Här hittar du sändningarna
Pop O Rock Umeå 102,3 MHZ, Vännäs 103.0 MHz, Lycksele 101.1 MHz, Örnsköldsvik 89,8 och 87.60 Mhz och på www.sbfplay.se
22-02-11 PM - Programmet klart för The Red Barn Arena - på måndag släpps biljetter i butik
Nedräkningen till VM-festen har börjat på allvar. Nu är det klart att Prins Carl Philip deltar i invigningen av The Red Barn Arena i Umeå - och på måndag öppnar biljettförsäljningen till Rally Sweden i butikerna.

Rally Sweden har de senaste åren varit ledande inom WRC och gjort rallyt till en spektakulär och actionfylld arenasport. När rallyt nu flyttar till Umeå så har det skapats en unik och centrumnära rallyarena, på bekvämt promenadavstånd från centrum. The Red Barn Arena på I20-området är Umeås motsvarighet till “Colins Crest” i Värmland. Rally Sweden har använt det nordliga VM-rallyts allra mest grundläggande element, snön, när man med hjälp av elever från Forslundagymnasiet byggt upp en gigantisk snöläktare som är hjärtat i den specialdesignade arenan.

Under fredag och lördag är det här festen är. Det avgörs tre specialsträckor i VM-rallyt på The Red Barn Arena, du kan följa de andra sträckorna på storbildsskärmar och det bjuds på stjärnglans från scenen.
- Nu tar vi rallyt in till stan igen. Det här är en fantastisk chans för umeborna och alla tillresande att se världens bästa rallyförare på nära håll. Vi har byggt en snabb arena med tre rejäla hopp där förarna kan hålla riktigt hög fart som gör att vi ändå behåller rallykänslan som om det vore ute i skogen, säger Glenn Olsson, vd för Rally Sweden.

Var du än står på The Red Barn Arena kommer du kunna följa farten och världens bästa rallyförare på i princip bara en billängds avstånd. Arenasträckan är 1,5 kilometer, innehåller tre hopp (där bilarna kan flyga upp till 40 meter i det största hoppet) och de nya hybridbilarna kan komma upp i toppfarter på över 150 kilometer i timmen.

Totalt har arenaområdet plats för cirka 30 000 människor och på storbildsskärmarna kan publiken följa dramatiken på de övriga sträckorna i Umeås kranskommuner.

Prins Carl Philip gästar The Red Barn Arena
Men The Red Barn Arena bjuder inte bara på rally utan är en riktig vinterfestival där programmet har något för hela familjen. Food courts, artister, utställare, storbildsskärmar, souvenirförsäljning, barer och VIP-områden garanterar underhållning dagen lång.

Det blir också kunglig glans på fredagen då Prins Carl Philip deltar i invigningen av The Red Barn Arena.
- Prins Carl Philip har ett genuint motorintresse och vi är glada och stolta över att Prinsen kommer att närvara när Rally Sweden avgörs i Umeå för första gången, säger Glenn Olsson.

Entrén öppnar redan 15.00 och kvällens givna höjdpunkt, SS7 Umeå Sprint inleds 18.38. Under kvällen skapar artisten Dotter feststämning från scenen.

I The Red Bull Show bjuder skoterfreestyle-trion Marcus Ohlson, Rasmus Johansson och Anders "Flanders" Eriksson publiken på bakåtvolter och skoterakrobatik både fredag och lördag.

Under lördagen är arenan öppen hela dagen, från 10.00 till 21.00. Det körs två specialsträckor i WRC, däremellan blir det nostalgirally i Rally Sweden Historic och barnens favorit, Pidde P, uppträder två gånger under dagen.

Biljettförsäljning i butik börjar den 14 februari
På måndag inleds försäljningen av biljetter och VM-programmet, Rally Magazine, i COOP-butiker i Umeå och kringliggande kommuner.

Noterbart är att det är fri entré för alla barn under 15 år i sällskap av vuxen under hela helgen på alla sträckor, The Red Barn Arena samt serviceplatsen.

Det finns fyra olika biljettkategorier; Festivalpasset (alla sträckor, The Red Barn Arena och serviceplatsen alla dagar), Day Ticket, Arena Ticket samt VIP-tickets The Red Barn Arena.

Det är rabatterat pris för de som köper biljett i butik. Det går givetvis att köpa biljetter i entréerna också, då är det dock kontanter/cash only som gäller.

Här är programmet för The Red Barn Arena
Fredag 25 februari
15.00 Arenan öppnar
15.58 LIVE på storbildsskärm från SS5 Kamsjön 2
17.00 Programstart från scenen
17.34 LIVE på storbildsskärm från SS6 Sävar 2
17.50 Invigning av The Red Barn Arena - Prins Carl Philip
18.00 Red Bull Show
18.20 Artisten Dotter
18.38 SS7 Umeå Sprint
21.00 Arenan stänger

Lördag 26 februari
10.00 Arenan öppnar
10.54 LIVE på storbildsskärm från SS10 Långed 1
11.30 Välkommen från scen
11.45 Artisten Pidde P
12.08 SS11 Umeå 1
14.32 LIVE på storbildsskärm från SS12 Brattby 2
ca.15.00 SS Umeå (Historic)
15.30 Podium Ceremony, Rally Sweden Historic
15.59 LIVE på storbildsskärm från SS13 Örträsk 2
17.00 Artisten Pidde P
17.15 Programstart från scenen
17.24 LIVE på storbildsskärm från SS14 Långed 2
18.00 Red Bull Show
18.20 DJ Dance Party
18.38 SS15 Umeå 2
21.00 Arenan stänger
22-01-26 Mattias Adielsson kör Rally-VM för M-sport Ford WRT
Mattias Adielsson och David Arhusiander kommer till start i Rally Sweden för M-sport Ford WRT och tävlar om märkespoäng i WRC 2. Bilen blir en Ford Fiesta Rally2 och den kommer under tävlingen att skötas tillsammans av Adielsson Motorsport och M-sport Ford WRT. Adielssons ordinarie kartläsare Maja Bengtsson kommer inte att åka med Adielsson denna gång, Mattias förklarar varför.
- I Rally-VM måste kartläsaren ha körkort och Maja kommer att få sitt körkort under hösten. Vi har på alla möjliga sätt försökt att få dispens i körkortsfrågan men de har varit stenhårda. Maja kommer att vara med under hela tävlingen och stötta på alla andra sätt. Jag är tacksam att David Arhusiander kommer att åka med istället, det är en mycket kompetent och duktig kartläsare, säger Mattias Adielsson.

Rally Sweden har i år flyttat till Umeå och VM-förarna kommer att ställas inför helt nya vägar, vilket blir intressant att se hur de klarar av. Rallyt kommer att bli snabbare än de tidigare upplagorna som körts i Värmland. Vägarna runt Umeå har använts många gånger i Rally-SM vilket kan gynna de inhemska förarna. Rally Sweden avgörs 24 – 27 februari.
- Sist vi var här och körde i Rally-SM vann vi, att upprepa det med det här motståndet kommer att bli en utmaning. Vårt största mål är att ta så många märkespoäng som möjligt för Ford. Senast jag körde Rally Sweden var 2018 och det här är en tävling man alltid vill åka, VM på hemmaplan, det är häftigt, avslutar Mattias Adielsson.
22-01-25 Anmälningslistan för Rally Sweden 2022
Vid midnatt stängdes anmälan till Rally Sweden 2022. 50 ekipage från 20 olika länder kommer till VM-festen i Umeå den 24-27 februari.
- Det kommer bli ett fantastiskt rally, säger tävlingsledaren Stig-Rune Kjernsli.

I söndags gjordes bokslut för årets första VM-rally i Monte Carlo med dubbelt franskt i topp, tillfälligt comebackande Sébastien Loeb vann före sin landsman Sébastien Ogier.

Nu riktas fokus på norra Sverige när Umeå med omnejd står som värd för WRC-seriens andra deltävling för säsongen. Det sker dock utan den franska rallyduon eftersom båda enbart gjorde ett kort gästspel bakom ratten på hemmaplan i Frankrike.

I WRC-klassen är det ett stort antal världsstjärnor som kommer till start. Tävlingsledaren Stig-Rune Kjernsli pekar ut en trio favoriter till segern i Rally Sweden om drygt en månad.

Senast Rally Sweden avgjordes, innan pandemin slog till 2020, sågs britten Elfyn Evans som segrare före Ott Tänak och med Kalle Rovanperä som trea.
– Jag tror att alla dessa kommer vara med och köra om segern i Umeå tillsammans med Thierry Neuville, säger Kjernsli.

Estländaren Ott Tänak är den enda ur kvartetten som har en VM-titel (2019) att luta sig emot. Dock har belgaren Thierry Neuville flesta sträcksegrar av dessa fyra, 290 mot Tänaks 284 där såväl Evans som Rovanperä med sina 100 respektive 32 sträcksegrar i VM-sammanhang har en bit upp.
M-Sport Ford har anmält tre förare till start Rally Sweden. Craig Breen, Gus Greensmith, och Adrien Formaux, där den sistnämnde är redo för start igen efter den våldsamma kraschen i Monte Carlo.
Förutom Elfyn Evans blir det Kalle Rovanperä och Esapekka Lappi som får chansen i Toyota Gazoo Racings fyra man starka stall.

Hyundai Shell Mobis Team som inte fick det att fungera fullt ut i Monte Carlo kommer till start med tre förare, där hemmahoppet Oliver Solberg, som tvingades bryta Monte Carlo, kompletterar Ott Tänak och Thierry Neuville.
Nu väntar vinterunderlag i Umeå, ny miljö och nya utmaningar.
– Det kommer bli ett fantastiskt rally. Jag besökte Umeå i början på december och fick uppleva några av sträckorna. Det kommer gå riktigt fort, säger Kjernsli.

I WRC2-klassen kan vi också notera ett kärt gammal ansikte bakom ratten igen. Per-Gunnar “PG” Andersson, med 74 WRC-starter i rallykarriären, fick möjlighet att anmäla sig till Rally Sweden tack vare att fans och supportrar samlade ihop en miljon kronor för att finansiera deltagande i Umeå.

Årjängs-föraren hoppas nu kunna utmana teamkollegorna i Skoda-stallet med norske Andreas Mikkelsen och ryske Nikolay Gryazin.

Den sistnämnde höjer också Stig-Rune Kjernsli ett varningens finger för.
– Gryazin är bra på snöunderlag och där kan det bli en riktig uppgörelse om segern.

Noterbart i WRC2-klassen är också att hemmasonen Jörgen Jonasson, Vännäs MK, kommer till start.

24 ekipage är anmälda till den populära historiska klassen, Rally Sweden Historic. Noterbart för Umeåpubliken är att den historiska klassen körs mellan WRC-klasserna och på samma specialsträckor som “värstingbilarna”. Rally Sweden är unikt i VM-cirkusen med att ha en nostalgitävling insprängd i WRC-schemat.
– Det brukar vara väldigt uppskattat. Det är en upplevelse att se vilken skillnad det är på dagens rallybilar och rallybilar från 60- fram till 90-talet. Sedan är bredden stor i Historic med allt från de som bara tar sig runt, till förare som Arne Rådström som kör gruvligt fort och spektakulärt, säger Hasse Joansson.

Det är med andra ord upplagt för både rallyshow och motornostalgi i Rally Sweden Historic.

Nu väntar vinterunderlag i Umeå med ny miljö och nya utmaningar.
– Det kommer bli ett fantastiskt rally. Jag besökte Umeå i början på december och fick uppleva några av sträckorna. Det kommer gå riktigt fort, säger Kjernsli.

I WRC2-klassen kan vi också notera ett kärt gammal ansikte bakom ratten igen. Per-Gunnar “PG” Andersson, med 74 WRC-starter i rallykarriären, fick möjlighet att anmäla sig till Rally Sweden tack vare att fans och supportrar samlade ihop en miljon kronor för att finansiera deltagande i Umeå.

Årjängs-föraren hoppas nu kunna utmana teamkollegorna i Skoda-stallet med norske Andreas Mikkelsen och ryske Nikolay Gryazin.

Den sistnämnde höjer också Stig-Rune Kjernsli ett varningens finger för.
– Gryazin är bra på snöunderlag och där kan det bli en riktig uppgörelse om segern.

Noterbart i WRC2-klassen är också att hemmasonen Jörgen Jonasson, Vännäs MK, kommer till start.

24 ekipage är anmälda till den populära historiska klassen, Rally Sweden Historic. Bland de anmälda märks bland annat MK Rattens Arne Rådström (som styr sin Volvo 262 med Bodens Thomas Nilsson som co-driver), lokala namn som Nils Östgård, Vännäs MK, Anton Mattson, Umeå AK och Lyckseles Christer Hedlund, samt inslag från både Norge och Finland.
– Det är ett härligt gubbgäng som anmält sig där många har varit med i Rally Sweden Historic många gånger tidigare, säger Hasse Joansson, tävlingsledare för Historic.

Noterbart för Umeåpubliken är att den historiska klassen körs mellan WRC-klasserna och på samma specialsträckor som “värstingbilarna”. Rally Sweden är unikt i VM-cirkusen med att ha en nostalgitävling insprängd i WRC-schemat.
– Det brukar vara väldigt uppskattat i Värmland. Det är en upplevelse att se vilken skillnad det är på dagens rallybilar och rallybilar från 60- fram till 90-talet. Sedan är bredden stor i Historic med allt från de som bara tar sig runt, till förare som Arne Rådström som kör gruvligt fort och spektakulärt, säger Hasse Joansson.

Det är med andra ord upplagt för både rallyshow och motornostalgi i Rally Sweden Historic.

Anmälda till WRC Rally Sweden 24-27 februari
WRC1
M-Sport Ford WRT, Ford Puma Hybrid Rally1:
Craig Breen/Paul Nagle, Irland,
Adrien Fourmaux/Alexandre Coria, Frankrike,
Gus Greensmith/Jonas Andersson, Storbritannien/Sverige.
Lorenzo Bertelli/Simone Scattolin, Italien.
Toyota Gazoo Racing WRT NG, Toyota GR Yaris Rally 1:
Takamoto Katsuta/Aaron Johnston, Japan/Irland.
Elfy Evans/Scott Martin, Storbritannien,
Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen,
Esapekka Lappi/Janne Ferm, Finland.
Hyundai Shell Mobis WRT, Hyundai i20 N Rally 1:
Oliver Solberg/Elliott Edmondson, Sverige/Storbritannien,
Ott Tänak/Martin Järveoja, Estland,
Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe, Belgien,

WRC2
Toksport WRT: Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksson, Norge, Skoda Fabia Evo,
Toksport WRT2; Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov, Ryssland, Skoda Fabia Evo.
Toksport: Marco Bulacia/Marcelo Der Ohannesian, Bolivia, Skoda Fabia Evo.
M-Sport Ford WRT: Jari Huttunen/Mikka Lukka, Finland, Ford Fiesta, Mattias Adielsson/David Arhusiander, Sverige, Ford Fiesta.
ALM Motorsport: Georg Linnamae/James Morgan, Estland/Storbritannien, Volkswagen Polo GTI.
Ole Christian Veiby/Stig Rune Skjärmoen, Norge, Volkswagen Polo GTI, Joshua McEWrlean/James Fulton, Irland, Hyundai i20 N, Jaroslawl Koltun/Ireneusz Pleskot, Polen, Ford Fiesta, Egon Kaur, Estland, Volkswagen GTI. Mario Miele/Luca Beltrame, Italien, Skoda Fabio Evo, Eerik Pietarinen/Antti Linnaketo, Volkswagen Polo GTI, Michal Solowow/Maciek Baran, Österrike/Polen, Volkswagen Polo GTI, Rakan Al-Rached/Hugo Magalhaes, Saudiarabien/Portugal, Volkswagen Polo GTI, Joakim Roman/Jörgen Fornander, Sverige, Skoda Fabio Evo, Jörgen Jonasson/Nicklas Jonasson, Sverige, Skoda Fabio Evo, Eamonn Boland/MJ, Irland, Ford Fiesta, Kyle Tilley/Martin Brady, USA/Irland, Ford Fiesta, Alexander Villanueva/Rodrigo Sanjuan, Spanien, Citroën C3, Enrico Oldrati/Elia De Guio, Italien, Skoda Fabio Evo, Bruno Bulacia/Marc Marti, Bolivia/Spanien, Skoda Fabia Evo, Emil Lindholm/Reeta Hämäläinen, Finland, Skoda Fabia Evo, Frédéric Rosati/Philippe Marchetto, Frankrike, Hyundai i20, Bertrand Pierrat/TBA, Frankrike, Hyundai i20.

RC2: Stig Andervang/Robin Eriksson, Skoda Fabio Evo, Luca Hoelbling/Federico Fiorini, Italien, Hyundai i20 N, Daniel Alonso Villarón/Adrian Péres, Spanien, Citroën C3, Glenn Ström/Pierre Eliasson, Sverige, Hyundai i20 N, GNM Sweden AB, Per-Gunnar Andersson/Anders Fredriksson, Ford Fiesta, Tuomas Skatnz/Kari Kallio, Skoda Fabia Evo.

WRC3: Jon Armstrong/Kamil Kozdron, Storbritanien/Polen, Ford Fiesta, Lauri Joona/Mikael Korhonen, Finland, Ford Fiesta, William Creighton/Liam Regan, Irland, Ford Fiesta, McRae Kimathi/Mwangi Kioni, Ford Fiesta, Panatgiotis Roustemis/Christos Bakloris, Grekland, Ford Fiesta, Robert Virves/Aleks Lesk, Estland, Ford Fiesta, Sami Pajari/Enni Mälkönen, Finland, Ford Fiesta, Jean-Baptise Fransechi/Antony Gorguilo, Frankrike, Ford Fiesta.

RC4: Isak Reiersen/Johan Johansson, Ford Fiesta.

Anmälda Rally Sweden Historic
Klass 5 (bilar fram till 1965): Martin Lindén/Mattias Lago, Team Skogsåkarna, Volvo PV 544 Sport, Ted Malm/Katharina Malm, Arlövs MC, Volvo PV 544, Nils Bergqvist/Karl-Erik Magnusson, Västerås MS, Volvo Amazon

Klass 8 (till 1975): Kenth Bååth/Denso Melwinsson, SMK Vingåker/SMK Trollhättan, Volvo 164 E, Johnny Sundström/Anton Sundström, Vara MK, Opel Ascona A, Curt Jonsson/Lars-Erik Henriksson, Tväråns IF/Luleå MS, Volvo 142, Ulf Zetterström/Lars-Gunnar Karlsson, Vallentuna MK, Ford Escort RS 2000

Klass 9 (till 1981): Stig Roar Holter/Alina Drazkowski, Norge, Volvo 240, Christer Hedlund/Ida Lidebjer Granberg, Lyksele MK/Asarums MS, Ford Escort RS 1800, Anton Mattsson/Erika Eriksson, Umeå AK, Volvo 242, Kjell Fransson/Peter Fansson, Vimmerby MS, Renault A310, Mathias Engh/Andreas Wilhelmsson, Grangärde RRC/Fredriksberg MK, Toyota Starlet, Peter Engström/Jonny Olofsson, NMS Boden/Umeå AK, Ford Escort RS 1800, Jonas Wallén/Mats Jägerhult, Vallentuna MK, Volvo 244, Pelle Palmqvist/TBA, SMK Gävle, Ford Escort RS, Arne Rådström/Thomas Nilsson, MK Ratten/NMS Boden, Volvo 262, Lars Wikman/Lennart Hasselgren, Sandviken MK, Ford Escort.

Klass 10 (till 1990): Ricardo Hillesjö/Petri Väätänen, Haninge MK, Suzuki Swift GTI, Seppo Raittila/Janne Karhunen, Finland, Toyota Corolla GT, Arne Bäckström/Björn Wessel, Haninge MK/Carlstad Rallyclub, Opel Kadett GSI, Anders Söderberg/Lotta Strand, Botkyrka MK/SMK Valdemarsvik, Opel Kadett GSI, Anders Nystedt/Björn Wulff, Vallentuna MK, Opel Kadett GSI 16v, Lars Storm/Ulf Storm, Nils Östgård/Fredrik Andrén, Vännäs MK/Umeå AK, Mazda 323.

Nyheten på vår webb https://rallysweden.com/anmalningslistan-for-rally-sweden-2022/
22-01-25 Isak Reiersen debuterar i rally-VM – kör för JC Raceteknik under Rally Sweden
Isak Reiersen debuterar i rally-VM – kör för JC Raceteknik under Rally Sweden
För tre veckor sedan SM-debuterade rallytalangen Isak Reiersen. Nu är det klart att 18-åringen kommer till start i VM tillsammans med tidigare JVM-vinnaren Johan Johansson.
– Att köra Svenska Rallyt är någonting jag drömt om sedan jag var liten, säger Reiersen.

I november fyllde Isak Reiersen, Torsby, 18 år – nu debuterar han i rally-VM, inte ens tre månader efter att körkortet togs. Rally Sweden, som för första gången körs i Umeå, går av stapeln 24-27 februari. Tillsammans med svenska teamet JC Raceteknik och kartläsare Johan Johansson, Söderköping, kommer Reiersen till start i Rally4-klassen. Duon gjorde sin första tävling tillsammans i Boden under Reiersens SM-debut, och medan värmlänningen debuterar i VM är det Johanssons fjärde Rally Sweden. Som uppvärmning planerar även duon att köra två tävlingar innan VM i Umeå.

Isak Reiersen har ett gediget motorsport-CV. Senast är guld i RallyX Nordic-klassen Crosscar 2021, samt två brons i mästerskapet och även flera SM-guld inom crosskart. 2020-2021 tävlade Reiersen i ungdomsrally och vann där sju av åtta tävlingar. Under SM-premiären i Boden, som var Reiersens första riktiga rallytävling slutade han på en hedervärd andraplats. Samtidigt är Johan Johansson en mycket rutinerad kartläsare, som bland annat har ett JVM-guld och ett JVM-brons på meritlistan.

Joel Christoffersson, teamchef JC Raceteknik:
”Att få komma till start under Svenska Rallyt med Isak och Johan känns riktigt, riktigt kul.

Efter Isaks prestation i Boden kände vi oss nöjda direkt, och började därför jobba på en start i VM. Målet den här säsongen är att Isak ska samla på sig så mycket erfarenheter som möjligt, och en VM-deltävling är troligen den bästa skolan du kan hitta.

Svenska Rallyt är en lång tävling, som kommer ge en bra rutin och många mil tillsammans i bilen. Det är helt klart en utmaning som är bra att få redan som 18-åring, och den dagen vi satsar på EM och VM ger det här en bra grund. Men det är såklart också en bra uppvärmning inför grussäsongen i SM.”

Isak Reiersen, förare:
”Att köra Svenska Rallyt är någonting jag drömt om sedan jag var liten, så jag är riktigt taggad. Att köra sin första VM-tävling i rally som 18-åring, och som sin fjärde riktiga rallytävling, är helt otroligt. Planen är alltid att jobba långsiktigt och det här är en viktig pusselbit inför framtiden, där vi siktar på EM och tillslut VM.

Vi kommer till Umeå med målet att samla så mycket erfarenhet som möjligt. Att köra VM blir riktigt tufft. Dels är det längre och mer krävande sträckor, plus fler dagar än jag är van vid. Det kommer bli en utmaning, men också en ypperlig möjlighet att utveckla noter, körningen och allt därtill ännu mer. Förhoppningen är att få bra lärdomar att ta med sig till årets SM-säsong.

Som alltid vill jag tacka alla som gör det här möjligt och som tror på mig. Joel och JC Raceteknik, mina samarbetspartners och alla personer som stöttar på olika sätt. Förhoppningsvis kan det här ses som ett kvitto på våra visioner inom motorsporten, när vi bockar av ännu ett delmål.”

Johan Johansson, kartläsare:
”Att få ihop den här körningen tillsammans med Isak känns jättekul. Svenska Rallyt är trots allt Svenska Rallyt – en tävling många drömmer om, med fantastisk stämning i skogen, massor av rallysupporters och vänner. Jag och Isak har en bra känsla i bilen, så det här blir en bra grund för oss att bygga vidare på.

Efter SM-premiären i Boden är min känsla riktigt bra. Isak utvecklades massor och höjde hela tiden tempot, samtidigt som vi kunde samla erfarenheter tillsammans som team. Så i Umeå kommer målsättningen bara vara att fortsätta lära, få till bra noter och såklart njuta av tävlingen. Framförallt finns det ingen press på oss. Vi kommer verkligen ta det sträcka för sträcka för att utvecklas och genom det höja tempot inför resten av säsongen.”
22-01-20 Rådström Motorsport anmälda till Rally Sweden
Torsby-teamet Rådström Motorsport är anmälda till årets upplaga av Rally Sweden Historic i Umeå den 24-27 februari med sin klassiska orangea Volvo 262. Teamet, bestående av föraren Arne Rådström och kartläsaren Thomas Nilsson, är tillbaka i tävlingen efter ett par års frånvaro med målsättningen att vara med och utmana om segern i rallyt som körs parallellt med VM-tävlingen.
– Det ska bli superfränt att köra Svenska Rallyt igen, säger Arne. Det är kul att tävlingen körs i ett nytt område, vilket kommer bli en utmaning. Vi åkte Finnskogsvalsen hemma i Torsby förra veckan efter ett uppehåll på nästan två och ett halvt år, och det tog till sista sträckan innan vi började hitta tillbaka till farten. Det krävs mer kilometer bakom ratten i bilen innan Rally Sweden, men får vi allt att klaffa ska vi gå för seger.

Efter att ha vart baserat kring teamets hemort i Torsby de senaste åren så flyttar nu Rally Sweden till Västerbotten och Umeå för att vintersäkra tävlingen. Det gör att rallyt kommer betydligt närmare kartläsare Thomas Nilsson från Boden, som efter ett par säsonger utanför bilen nu kliver in tillsammans med Arne igen.
– Det ska bli väldigt trevligt att komma tillbaka till Arne. Han är en otroligt talangfull förare som alltid är rolig att åka med. Jag har åkt mycket i Umeå tidigare, men aldrig ett VM-rally. Så det ska bli kul. Jag tror vi har goda chanser att utmana om en pallplats, eller till och med segern, säger Thomas.

Som hjälp under tävlingen kommer Arne och Thomas ha med sig Dennis Rådström, son till Arne som de senaste åren tävlat i VM och EM. Dennis har mycket erfarenhet från stora tävlingar och har bland annat vunnit den tvåhjulsdrivna VM-klassen i Rally Sweden två gånger. Han kommer finnas kring teamet som koordinator och hjälpa till för att maximera resultatet för Rådström Motorsport.
– Rally Sweden Historic är ett härligt jippo med mycket folk som tittar och hård konkurrens i klasserna, så jag ser mycket fram mot att hjälpa till. Jag ska bidra med det jag kan för att hjälpa dom under tävlingen. Jag har åkt en del med pappa, så jag känner bilen väl och ska se till att de är på ett gott humör hela tävlingen, säger Dennis.
– Det är extra kul att det blir lite ombytta roller nu. För innan har jag och Arne hjälpt Dennis på VM-tävlingarna, och nu får han hjälpa oss. Han blir ett stöd att bolla taktik, däckstrategier och noter med, avslutar Thomas.