Till  Rally Swedens hemsida

5-8 februari 2013

Svenska Rallyt 1998 Svenska Rallyt 1999 Svenska Rallyt 2000
Svenska Rallyt 2001 Svenska Rallyt 2002 Svenska Rallyt 2003
Svenska Rallyt 2004 Svenska Rallyt 2005 Svenska Rallyt 2006
Svenska Rallyt 2007 Svenska Rallyt 2008 Svenska Rallyt 2010
Svenska Rallyt 2011 Svenska Rallyt 2012 Svenska Rallyt 2013
Svenska Rallyt 2014 Svenska Rallyt 2015 Svenska Rallyt 2016
Svenska Rallyt 2017 Svenska Rallyt 2018 Svenska Rallyt 2019
Svenska Rallyt 2020 Svenska Rallyt 2022 Svenska Rallyt 2023

Några bra länkar under rallyt:
WRC.com Officiell VM-hemsida
Rally Sweden Svenska deltävlingens hemsida
WorldRallyRadio Engelska Rallyradion
SR/Svenska Rallyt Sänder radio live och uppdaterar med nyheter
     
     
  Förarhemsidor:  
P-G Andersson  
Pontus Tidemand  
     13-12-21 Rally Sweden 5-8 februari
2014 körs Rally Sweden mellan den 5-8 februari. Förra året klev nysatsade Volkswagen in och körde hem såväl förar som märkesmästerskapet när Sebastien Ogier visade vem som var världensbästa rallyförare. Världens bästa junior var svensken Pontus Tidemand. Tidemand som förra året visade att han kan ta plats även i den värsta klassen, WRC, då han var totalfyra när ett tekniskt fel på bilen tvingade honom att bryta. I år är siktet inställt på revansch. Är du sugen på att uppleva rallyfesten?
13-12-05 Svenska Rallyt AB växlar upp
Kraven på VM-arrangörerna blir allt tuffare. Därför agerar nu Svenska Rallyt AB och heltidsanställer Glenn Olsson som vd.
– Glenn har gjort ett fantastiskt jobb så vi är väldigt glada att framöver få disponera honom på heltid, säger Svenska Rallyts ordförande Lars Österlind.

Glenn Olsson har hittills delat sin tid mellan att vara vd för Sveriges största återkommande evenemang, Rally Sweden, och att vara utvecklingschef i Hagfors kommun samt vd för Uvåns Näringslivscenter. Under dessa år har mycket hänt - inte minst har förutsättningarna i rally-VM förändrats. I och med Svenska Rallyt AB:s nya treårsavtal med promotorn för rally-VM vill bolaget jobba ännu mer offensivt.
– Jag ser fram emot att få fokusera mer på ett och samma uppdrag och få chansen att fortsätta utveckla bolaget och evenemangen. Mycket är ännu ogjort och potentialen är enorm, säger Glenn Olsson.

Jobbet som vd handlar mycket om att knyta rätt kontakter både lokalt, nationellt och internationellt. Och i Svenska Rallyts styrelse är man nöjda över att nu få en heltidsanställd vd.
– Glenn har på sin korta tid byggt upp ett stort internationellt kontaktnät och ett framgångsrikt samarbete med våra intressenter och samarbetspartners. Minst lika viktigt är hans arbete med kommuner och regioner i både Sverige och Norge, säger ordförande Lars Österlind.

Glenn Olsson har varit vd på deltid i Svenska Rallyt AB sedan hösten 2011 då bolaget fick nya huvudägare som i sin tur tillsatte ny styrelse och vd.
13-11-13 Rally Sweden - Closer to 2016
Svenska Rally AB och FIA:s promotor WRC Promoter GmbH har i dag enats om ett historiskt treårsavtal. Något som innebär att WRC:s enda vinterrally kommer att vara kvar i Sverige till och med 2016 – minst.
Rent formellt fortsätter FIA att årligen besluta om den aktuella kalendern, baserat på det förslag som WRC Promoter presenterar.
– Äntligen, är VM-avtalet i hamn. Det är något vi strävat efter i många år. Och även om mycket jobb återstår med att till fullo finansiera denna satsning så har vi nu ett attraktivt erbjudande för sponsorer och samarbetspartners som vill nå ut globalt, och vi kan arbeta långsiktigt med såväl sponsorer som själva arrangemanget, säger Glenn Olsson, vd för Svenska Rallyt AB och fortsätter.
– Något som gör detta extra roligt, är att vi de senaste åren utvecklat och breddat arrangemanget på ett sätt som inspirerat andra arrangörer världen runt. Idag är Rally Sweden på god väg att bli en vinterfestival som attraherar långt fler än de genuint motorintresserade. Vilket går helt i linje med WRC Promoters intentioner.

Oliver Ciesla, VD för WRC Promoter är också glad över avtalet:
– Vi mycket nöjda med att kunna förlänga vårt framgångsrika samarbete med Svenska Rallyt AB. Det här gör det möjligt för såväl Rally Sweden och deras partners som mediebolag och ägarna av WRC att lägga upp mer långsiktiga planer. Ett unikt kännetecken för WRC är de olika underlag som förarna och teamen får möta över säsongen – och det här avtalet garanterar en fortsättning på att den svenska snön och isen kommer att vara ett av dessa de kommande åren, säger Oliver Ciesla.

Rally Sweden är Sveriges största återkommande sportevenemang med omkring 200 000 åskådare på plats och en tv-publik världen över som närmar sig 100 miljoner.
13-03-28 Rally Sweden först med FIA-utmärkelse för sitt miljöarbete
Rally Sweden har som första motorsportarrangemang tilldelats utmärkelsen Progress Towards Excellence av det internationella bilsportförbundet, FIA.
– Rally Sweden har visat ett starkt miljöengagemang genomgående i organisationen. Tävlingen har satt nivån andra motorsportarrangemang har att mäta sig emot, säger FIA Institutes president, Gerard Saillant.

Progress Towards Excellence är nivå två av tre i FIA Institutes Miljöackrediteringsplan, ett riktat program som syftar till att förbättra miljömässig hållbarhet hos motorsport världen över. Programmet tillhandahåller ett ramverk för miljöarbete och jobbar för att medlemmar ska utveckla sitt miljöarbete.
– Som den styrande motorsportorganisationen välkomnar vi utvecklingen av FIA Institutes ackrediteringsstruktur inom området miljömedvetenhet. Rally Sweden har visat vägen och vi hoppas att andra arrangörer kommer att följa efter, säger FIA:s president Jean Todt.
– Vi är väldigt stolta över den här utmärkelsen. Att vara den första arrangören i världen att nå den här nivån visar på vår ambition att ligga i framkanten med vårt miljöarbete, säger Rally Swedens vd, Glenn Olsson.

Rally Sweden har lyft fram sitt miljöarbete via en etablerad miljöpolicy som presenterades för team, media, partners och tävlande. Arbetet under evenemanget stöttades av en av Sveriges största miljöåtervinningsföretag, SITA, som tillhandahöll verktygen för det praktiska arbetet under arrangemanget.

Dock finns det utrymme för förbättring och ledningen har uppmanats att utveckla och införa rutiner för att förstärka det dagliga miljöarbetet. Genom att göra detta skulle Rally Sweden ta ytterligare ett steg närmare den slutliga nivån, "Achievement of Excellence".

FIA:s arbete med hållbarhet inom motorsport, i samarbete med Michelin, är fokuserat på utvärdering, som tillsammans med hållbarhetsprogrammet utgör grunden för FIA:s miljöstrategi för alla områden inom motorsport.

För ytterligare information – se: www.fiainstitute.com
www.rallysweden.com
13-03-04 Christina Lundqvist Viklund ny tävlingsledare för Rally Sweden
Rally Sweden byter tävlingsledare. Den 2 april ersätts Bertil Klarin av Christina Lundqvist Viklund.
– Tävlingsledare som behärskar konsten att dirigera deltävlingar i rally-VM växer inte på träd och jag är mycket nöjd över att Christina väljer att komma tillbaka i hetluften, säger Svenska Rallyts vd Glenn Olsson.

Christina Lundqvist Viklund har arbetat i Svenska Rallyts organisation sedan 1995. Hon har varit både tävlingsledare, biträdande tävlingsledare och sportchef.

Efter två kortare utflykter på andra jobb är hon nu tillbaka i ledningen för det svenska VM-rallyt.
– Det är få förunnat att få jobba med ett stort, internationellt arrangemang som Rally Sweden. Även om jag vet vad som väntar kommer jag tillbaka med lite perspektiv och distans till tävlingen vilket jag tror kan vara nyttigt, säger Lundqvist Viklund, som också blir sportchef i Svenska Rallyt AB.

Den nya tävlingsledaren påpekar att nyckeln till ett framgångsrikt Rally Sweden i första hand handlar om ett lyckat teamarbete.
– Och där känner jag mig trygg med all den kompetens som finns i organisationen.

Den nya tävlingsledaren ersätter sin före detta chef, Bertil Klarin, som gick i pension i våras. Efter att ha varit ansvarig för tävlingen sedan 1986 väljer han att trappa ner som senior advisor.
– I min nya roll kommer jag inte att engagera mig lika mycket i tävlingen som jag gjorde i år, men jag kommer självklart att supporta och stötta Christina så mycket hon önskar. Christina som ny tävlingsledare är den perfekta lösningen. Hon brinner för det här och vet exakt vad jobbet handlar om, säger Klarin.

Glenn Olsson instämmer:
– Christina har både nätverket och kompetensen som krävs för detta mycket speciella uppdrag.

För ytterligare information – kontakta:
Fakta Rally Sweden 2013
Rally Sweden är en av 13 deltävlingar i rally-VM, WRC. Tävlingen har 45 miljoner TV-tittare från 195 länder och lockar årligen 220 000 besökare.
www.rallysweden.com

13-02-11 Podium Finisch for home hero Østberg as M-Sport dominates Rally Sweden top-ten
As the competitive action crossed the border into his native Norway, Qatar M-Sport World Rally Team’s Mads Østberg maintained a strong pace to claim his third successive podium in Rally Sweden today. The second round of the FIA World Rally Championship (WRC) also proved fruitful for Qatar World Rally Team’s Thierry Neuville and Juho Hänninen who displayed flashes of speed to secure fifth and sixth places respectively with Østberg’s team-mate, Evgeny Novikov, recovering from a roll in ninth.

Continuing M-Sport’s illustrious form on the snow-covered stages, the outfit’s range of Ford Fiesta rally cars dominated the top-ten. Seven M-Sport built Fiestas scored points on this weekend’s event. Not only did Østberg claim a podium in the WRC, but Yazeed Al-Rajhi put in a sensational performance as he piloted his Ford Fiesta RRC to victory – and tenth place overall – in the WRC-2 series.

Looking to battle for victory, Østberg’s campaign on the snow-covered stages got off to a difficult start. With his Ford Fiesta RS WRC suffering a water leak on Friday’s first stage (SS2), the Norwegian was forced to turn mechanic on the liaison to SS3. Incurring a 20-second penalty for a late check-in due to his delays, the team’s young charge found himself on the back-foot for the remainder of the rally.

Yet ever determined, Østberg proved that his technical skills are just as effective as his skills behind the wheel and ushered in a resurgent comeback to climb from fifth to third place overall by the end of the second day.

Embarking on a nail-biting battle with last year’s victor, Jari-Matti Latvala, for third position on the final day, Østberg had the edge. Continuing to control his pace perfectly, the 25-year-old claimed a string of competitive times – including a stage win on SS21 and the final point on the end-of-event Power Stage (SS22) – to confirm what has become a regular podium slot on the wintry stages.

Impressing on what was only his second venture to Rally Sweden, Neuville displayed real potential on his least preferred surface. Using the event to perfect a new pacenote system, the Belgian kept his Fiesta RS WRC clear of trouble whilst showcasing flashes of speed. Securing a joint stage victory on Saturday evening’s Super Special in Karlstad (SS8), the youngster also claimed the laurels in the coveted Colin’s Crest Award – launching his Fiesta some 35 metres to the admiration of hundreds of fans lining the stage.

The Belgian continued his impressive drive over the final day. Keeping clear of the unforgiving snow banks, Neuville piloted his Fiesta to fifth place overall and his career best result from a winter rally.

Having been tied in a close battle with Neuville for much of the event, Hänninen kept a consistent pace until he became lodged in a snow bank on Saturday’s final stage (SS16) and was forced to forfeit his position to his young team-mate. But ever growing in confidence, the Finn kept his composure to secure a strong sixth place at the end of the event.

Also proving his capabilities as a world class competitor, Novikov impressed on his second assault at the snow-covered classic. Despite using the event to build his knowledge and experience of the specialist stages, the Russian was lying in a creditable fifth position and was rarely less than a few seconds shy of the fastest stage times.

But disaster was to strike on the second pass of the Kirkenær Special Stage (SS20). Carrying too much speed into a low-gear corner, the Muscovite rolled his Fiesta RS WRC costing him valuable minutes and relegating him to ninth place overall. Yet despite shattering the windscreen and causing some minor damage to the panels, the Fiesta proved a reliable contender – and Novikov an undeterred driver – as he went on to post the fourth fastest time over the following test (SS21).

Finally, standing in for an unwell Nasser Al-Attiyah, Matthew Wilson was left to plough the snow at the head of the field. Following a roll during Saturday’s competitive action, the Brit was subjected to making tracks for the following pack and unable to set competitive times. Making it to the end of the event, Wilson secured 27th place overall.

Mads Østberg (3rd) said:
“It was quite tricky today. We were struggling a bit on the first stages – especially on the narrow stuff. I was just not happy with the balance of the car and didn’t trust the front so we lost a bit of time there. But then on the wider sections we managed to take some time back.

“We made a few small changes after the first few stages and eventually we found a set-up that helped and were able to really take some time out of Jari-Matti [Latvala] which was important.

“I am pleased with the way we have fought back after all the troubles on the first day. It was very disappointing for me and it was hard work to find the next gear. But overall I think we have fought back to a reasonable position and scored some good points for the championship.”

Thierry Neuville (5th) said:
“I’m really pleased with the way we have performed on this rally. We drove a lot steadier today because the conditions were quite tricky especially on SS21. We drifted slightly into a snow bank and lost a bit of time there. Luckily the car didn’t get stuck, but that did cause me to back off a bit more.

“We have done a lot better than I expected this weekend. If somebody had offered me fifth place at the start of the rally, I would definitely have taken it. We also claimed the Colin’s Crest Award which was quite a nice way to reward the team who have provided us with a perfect car throughout the event. I wasn’t flat-out over the jump, so we’ll call this year a practice and I might go even further next year!”

Juho Hänninen (6th) said:
“Today was OK with no major dramas. It was a little bit difficult because there was no real fight after I lost time yesterday. I just drove on the safe side and enjoyed these nice Norwegian stages.

“I much prefer it when you have these exciting battles – it gives you that extra momentum to push. But today we did not have that and I didn’t want to take any big risks chasing times.

“But all in all I think the rally has been good for us. There were some really nice stages and the car felt great. I’m a little disappointed with the pace, but as the same time I need to be realistic. For me it has been difficult to be at the same pace at the guys at the top. It’s been a couple of years since I’ve competed here and this is such a fast event that experience counts for a lot.”

Evgeny Novikov (9th) said:
“[The roll on SS20] was my mistake. I was just a bit late with the braking into a tricky, narrow, slow right-hand corner and we rolled. The main thing I felt was disappointment at losing the time. It wasn’t a big accident though and it looked a lot worse than it was.

“The positive thing is that we had some very good speed on this rally and got to the finish. Of course fifth place would have been better, but the speed was there and I will now be in a much stronger position for next year.”

Matthew Wilson (27th) said:
“Being first on the road today has been a bit of a nightmare to be honest. We’ve just been taking it steady and making sure that we got to the end. The thing is whenever we tried to even slightly push we just ended up losing the line so it was not easy at all. I must admit that it is not so much fun when you’re out in front ploughing the road for everyone else.

“However, I’ve really enjoyed being back in the rally car. It’s never easy coming to an event like this with so little preparation. I’ve not been here for a couple of years, we didn’t really have much of a test and Gio [Bernacchini, co-driver] and I had to work hard to get used to each other’s methods. As I say, it’s not been easy, but it has been a lot of fun.”

Team Principal, Malcolm Wilson OBE, said:
“We’ve seen some fantastic performances from all our Fiesta drivers today and it’s a nice sight when you look at the times to see seven of our cars occupying the top-ten. Obviously I’d like to congratulate Sébastien [Ogier] on the win – he drove fantastically all weekend and his first win with the new car is well deserved.

“Following the disappointment on the first day, we achieved our objectives and Mads [Østberg] did well to fight back to a podium position. Realistically I think that this was the best we could have hoped for after the issues on Friday morning and Mads is now in a strong position in the championship [third in the Drivers’ standings]. Thierry [Neuville] too was very impressive. He approached the event perfectly, learnt a lot, and secured a fantastic result – not only for the team but for himself too.

“Finally I need to commend Yazeed’s [Al-Rajhi] performance in WRC-2. To come to an event like Sweden – when he is used to the sand of the Middle East – and take the victory from some of the local guys is absolutely fantastic. He can be very proud of the job he has done and it just goes to show how competitive the whole range of Fiestas can be.”


13 -02-11 Stark debut av Tidemand i WRC
Efter en kanonstart under fredagens etapp av Rally Sweden låg 22 årige rallytallangen Pontus Tidemand från Charlottenberg på en sjätteplats när den avslutande superspecialen var avklarad på fredagskvällen. Men det blev det ett snöpligt slut redan på lördagens första sträcka.

Innan start på lördagsmorgonen låg Pontus på sjätte plats och planen var att behålla tempot och försöka trycka på lite om allt kändes rätt. Men på öppningssträckan Sågen 1, gick vattenpumpen sönder och orsakade skador på motorn som gjorde att Pontus och kartläsaren Ola Flöene fick stopp mitt på sträckan och tog sig inte därifrån. Skadorna visade sig också vara så omfattande att det inte gick att starta om på söndagsmorgonen.
-Självklart är jag besviken och det känns väldigt tråkigt, men sådan är den här sporten. Man får försöka se till det positiva ändå, säger Pontus. Vi hade en helt otrolig dag igår och det tar jag med mig inför framtiden.

Redan på den inledande kvalsträckan på torsdagsmorgonen bevisade Pontus att han kunde vara med i toppstriden genom att sätta den fjärde bästa tiden.

På fredagen fungerade allt som det skulle och Pontus hittade snabbt harmonin i körningen. Hastigheten fanns utan att han behövde ta några risker. Efter några riktigt bra sträcktider låg Pontus fyra under lunchuppehållet och var också bäste Fordförare. Även fredagen avslutades med en superspecial, där Pontus ställdes mot Rally Swedens totalledare Sebastien Ogier och lyckades ta hem heatet inför en fullsatt arena med jublande fans.

Ford M-Sports chef Malcom Wilson hade bara gott att säga om Pontus prestation efter fredagens sträckor:
-Jag tycker han har kört förståndigt I förhållande till var I resultatlistan han låg och det är det som gör mig mycket imponerad. Han är en mycket ung grabb men han har redan förmågan att köra taktiskt utan att ta för stora risker, sammanfattar Malcolm Wilson.

Under fredagen var det mycket publik ute efter specialsträckorna som ville heja fram Pontus. Det viftades med många svenska och norska flaggor.
-Det har varit roligt att se så mycket viftande flaggor ute i skogen. Det har verkligen sporrat mig när jag har sett alla flaggor och alla som har vinkat efter sträckorna, avslutar Pontus Tidemand.
13-02-11 Citroën hold onto lead
After pushing hard all the way on day three of Rally Sweden, Sébastien Loeb and Daniel Elena finished the event as runners-up, 41.8s behind the winners. In scoring two points in the Manufacturers’ World Championship, Mikko Hirvonen and Jarmo Lehtinen ensured Citroën Total Abu Dhabi WRT stayed top of the overall standings.

After the first two legs were conventionally configured, the final day of Rally Sweden had a more unusual set-up. The morning's action featured five stages, totalling no fewer than 75 kilometres, which were completed without any service period. After a brief stop in the small town of Torsby, the crews rounded off the day with the 19.26km-long Power Stage.

Despite knowing deep down that he could not close the gap to Sébastien Ogier in normal racing conditions, Sébastien Loeb went on the attack in the first few stages. He also took one spare tyre with him, unlike most of the other competitors, who took two.

On Mitandersfors (SS17), a stage that begins in Sweden and ends in Norway, he made up 3.3s on the leader. Seb then repeated the feat on Finnskogen 1 and Kirkener 1 (SS18 and SS19), closing to within 20.7s of the pacesetter: “I’m pushing as hard as I can! But on a stage like Finnskogen, you can’t really make up much time. I’m keeping up the pressure on Seb [Ogier] by driving like this, but you have to say that he is having a perfect race.”

The fight effectively ended on SS21, when ‘Loebinen’ had a major scare: “I had decided to push a bit less, but it was at that point that I hit a snow bank. I really eased off after that...”

Seb had no doubt thought about Dani Sordo, who was caught out like many before him by the deep snow-covered verges that run alongside the Scandinavian roads. “I was fairly pleased with how I had started the day,” reported the Spaniard. “We had really improved the set-up of the car again and I felt comfortable. I had taken eighth place from Martin Prokop and everything was going well. But on SS20, I hit a bank of snow, which was hiding a large rock. We went off pretty hard and the car was too badly damaged for us to be able to continue.”

Back in Sweden, the rally stopped off in Torsby for a fifteen-minute remote service. Equipped with new Michelin X-Ice North tyres, the competitors headed off on the final stage. Whilst Seb made sure of second place, Mikko pushed hard to try and pick up some bonus points. Unfortunately, he fell slightly short, taking the fourth fastest time…

“We knew it would be difficult, but we had to give it everything,” concluded Mikko. “We nonetheless scored two extra points for Citroën in the Manufacturers’ World Championship. There’s not much more I can say about this rally. I am already focussed on Mexico.”

“I think I lost the rally on Thursday morning during qualifying,” analysed Sébastien Loeb. “We had decided to change the set-up, but it didn’t work out and the gap grew throughout day one. From then onwards, we matched Sébastien Ogier, but it was too late. Congratulations to him and his team for this first win, they produced a flawless performance this weekend.”

“I would also like to congratulate the winners of the rally, who produced a perfect performance. It gives us an idea of how tough this season, which has only just started, is going to be. Our performance levels were in line with our objectives, but we’ll now need to complete error-free rallies if we are going to win races”, concluded Yves Matton, Citroën Racing Team Principal “The Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team is still leading the Manufacturers’ World Championship and we’re ready to defend this position.”

1 Ogier / Ingrassia VW Polo R WRC 3:11:41.9
2 Loeb / Elena Citroën DS3 WRC +41.8
3 Østberg / Andersson Ford Fiesta RS WRC +1:24.5
4 Latvala / Anttila VW Polo R WRC +1:30.6
5 Neuville / Gilsoul Ford Fiesta RS WRC +5:06.4
6 Hanninen / Tuominen Ford Fiesta RS WRC +5:43.1
7 Prokop / Ernst Ford Fiesta RS WRC +11:25.4
8 H. Solberg / Axelsson Ford Fiesta RS WRC +11:42.7
9 Novikov / Minor Ford Fiesta RS WRC +13:04.7
10 Al Rajhi / Orr Ford Fiesta RRC +16:27.0
17 Hirvonen / Lehtinen Citroën DS3 WRC +31:19.0

FASTEST TIMES
Day 1 – SS1: Loeb – SS2 and SS3: Ogier – SS4: Østberg – SS8 to SS7: Ogier – SS8: Hirvonen and Neuville.
Day 2 – SS9: Ogier – SS10: Latvala – SS11: Loeb – SS12: Hirvonen – SS13: Loeb and Ogier – SS14 and SS15: Ogier – SS16: Loeb.
Day 3 – SS17 to SS19: Loeb – SS20: Ogier – SS21: Østberg – SS22: Ogier.

BEST PERFORMERS
Ogier, 11 fastest times including 1 tied – Loeb, 7 including 1 tied – Østberg, 2 – Hirvonen, 2 including 1 tied – Latvala, 1 – Neuville, 1 tied
LEADERS

SS1: Loeb – SS2 to SS22: Ogier.

13-02-11 Sébastien Ogier och Volkswagen vann Rally Sweden!
Redan i sin andra tävling efter comebacken i WRC lyckades Volkswagen med något som många ansett som mycket svårt i ett så tidigt skede – att vinna. Den franske föraren Sébastien Ogier och hans kartläsare Julien Ingrassia gjorde det dessutom på ett storstilat sett när de segrade i Rally Sweden med en marginal på hela 41,8 sekunder till tvåan och niofaldige världsmästaren Sébastien Loeb, Citroën.

Det var många som höjde på ögonbrynen när Volkswagen redan under WRC-premiären i Monte Carlo i januari lyckades köra in på en andraplats genom Sébastien Ogier. Det nya teamet hade visserligen förberett sig minutiöst men målsättningen med 2013 års tävlande var lite mer försiktig. Men det skulle bli ännu bättre under Rally Sweden.

Det började bra redan från starten för Volkswagen och Sébastien Ogier, som redan under fredagen ryckte åt sig en ledning efter de åtta körda sträckorna. Under lördagen fortsatte Ogier sin övertygande körning och ökade avståndet till rivalen och Citroënföraren Sébastien Loeb. Och så, under söndagen, kunde den franske fartfantomen avsluta rallyts 22:a och sista specialsträcka, Torsby Power Stage, med ännu en seger. Tio sträcksegrar och en totalvinst i rallyt var ett faktum.
- Det är en obeskrivlig känsla! Vi skrek högt av glädje i bilen. Det är helt enkelt ofattbart att redan under det andra rallyt vinna den första segern för Volkswagen och hela teamet. Det är det största ögonblicket i min karriär. Min Polo R WRC gick perfekt hela tiden, säger en mycket glad Sébastien Ogier.

För teamkamraten Jari-Matti Latvala och hans kartläsare Miikka Anttila handlade rallyt om en tät strid om tredjeplatsen, som till slut gick till norrmannen Mads Östberg i en Ford.
- Jag gläder mig väldigt mycket åt teamets framgångar. Att så tidigt under debutsäsongen vinna en deltävling är något väldigt speciellt. Jag hade förstås gärna nått en pallplats för egen del. Men jag måste jobba med att ännu tydligare anpassa min körstil till bilen. Alla mina komplimanger går till min teamkamrat Sébastien Ogier som visat vad som är möjligt att göra med bilen, säger Jari-Matti Latvala.

Volkswagen Motorsports chef Jost Capito är förstås även han mycket nöjd med resultatet efter Rally Sweden:
- Det här är en stor dag för Volkswagen inom motorsporten. Att genom egen kraft vinna den andra VM-deltävlingen är en milstolpe. Rally Sweden är unikt i rallykalendern. Under de här förhållandena har Polo R WRC fungerat perfekt och Sébastien Ogier har genomfört allt på bästa sätt. Han var i en klass för sig. Men också Jari-Matti Latvala stod för en stark bedrift.

Resultat WRC Rally Sweden 2013 (topp 5)
Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (F/F), Volkswagen, 3:11:41,9
Sébastien Loeb/Daniel Elena (F/MON), Citroën, +41,8
Mads Östberg/Jonas Andersson (N/S), Ford, +1:24,5
Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (FIN/FIN), Volkswagen, +1:30,6
Thierry Neuville/N Gilsoul (BEL/BEL), Ford, +5:06,4
13-02-11 Sébastien Ogier och Volkswagen vann Rally Sweden
Sébastien Ogier vann Rally Sweden 2013. En stor seger för fransmannen – och för Volkswagen vars comeback i rally-VM fått bästa tänkbara start.

Efter två deltävlingar toppar Ogier mästerskapet i sin Volkswagen Polo R WRC.
– Otroligt! jublade segerherren sedan han rullat i mål i Karlstad efter fyra dagars intensivt tävlande på perfekta vägar och inför en stor, entusiastisk publik.

I Monte Carlo-rallyt fick Sébastien Ogier ge sig för sin landsman och namne, regerande världsmästaren Loeb. I Rally Sweden slog den mindre kände Sébastien tillbaka. Redan på den andra specialsträckan tog han ledningen och kontrollerade sedan tävlingen från täten. Han var överlägsen sina konkurrenter, vann tio av tävlingens 22 specialsträckor och i mål var han 41,8 sekunder före andraplacerade Loeb, som kör Citroën DS3 WRC.
– Det blev en perfekt helg för oss! Jag är stolt, glad och överraskad, jublade Ogier och kysste VW-märket på motorhuven på sin Polo.

Regerande världsmästaren Loeb kunde bara gratulera sin överman.
– Han har svarat för en mycket stark insats. Själva gjorde vi en för dålig kvalificeringssträcka, vilket i sin tur innebar att vi fick en mindre bra startposition på den första etappen, sa Loeb, som 2004 var den förste fransmannen – och ickenordiska förare – att vinna det svenskas VM-rallyt.

Sista pallplatsen gick, precis som 2012, till norrmannen Mads Østberg och hans svenske kartläsare Jonas Andersson. Fordduon hade tekniska bekymmer på den inledande etappen, förlorade både tätkänning och rytmen där, men kämpade sig tillbaka och höll undan för fjolårets Rally Sweden-vinnare, Jari-Matti Latvala, den sista dagen.

– Vi får vara nöjda med vår prestation med tanke på fredagens bekymmer. Loeb hade vi kanske kunnat utmana, men Ogier var helt enkelt för starkt den här helgen, konstaterade Andersson efter målgång.

Nya supportklassen WRC 2 vanns av Yazeed Al Rajhi från Saudiarabien före norrmannen Anders Grøndal.

Fakta
Sébastien Ogier
Land: Frankrike.
Född: 17 december 1983.
Team: Volkswagen Motorsport.
Bil: Volkswagen Polo R WRC.
Kartläsare: Julien Ingrassia, Frankrike.
VM-debut: Mexiko 2008.
Meriter: Juniorvärldsmästare 2008, VM-trea 2011, 8 VM-delsegrar.

Resultat.
Rally Sweden 2013.
1) Sébastien Ogier, Frankrike, Volkswagen Polo R WRC, 3.11.41,9
2) Sébastien Loeb, Frankrike, Citroën DS3 WRC, + 41,8 sek
3) Mads Østberg, Norge, Ford Fiesta RS WRC, + 1.24,5 min
4) Jari-Matti Latvala, Finland, Volkswagen Polo R WRC, + 1.30,6
5) Thierry Neuville, Belgien, Ford Fiesta RS WRC, + 5.06,4
6) Juho Hänninen, Finland, Ford Fiesta RS WRC, + 5.43,1
7) Martin Prokop, Tjeckien, Ford Fiesta RS WRC, + 11.25,4
8) Henning Solberg, Norge, Ford Fiesta RS WRC, + 11.42,7
9) Evgeny Novikov, Ryssland, Ford Fiesta RS WRC, + 13.04,7
10) Yazeed Al Rajhi, Saudiarabien, Ford Fiesta RRC (segrare WRC 2), + 16.27,0.

13-02-11 Rekordsiffror för Rally Sweden
Rally Sweden 2013 blev en succé. I rallyskogen, på sociala medier och i TV.
– Det ökade intresset för tävlingen är ett resultat av intensiv marknadsföring och en ambition att göra vår produkt bättre, säger Svenska Rallyts VD Glenn Olsson.

Rally Sweden fick en flygande start med rekordstor publik på Superspecialen i Karlstad torsdag kväll. Över 12.000 åskådare valde att följa man-mot-man-duellerna i snöfallet på Superspecialen – och Daniel Bodins mäktiga snöskotershow.

Engagemanget har hållit i sig. Överallt.
– Direktsändningarna på svt.se/sport och SVT Play har varit väldigt populära sett till antalet besökare. Sändningarna kommer säkert tillhöra några av våra mest besökta webbexklusiva evenemang under 2013. säger Åsa Edlund-Jönsson, onlinechef på SVT Sport.

Thomas Tynander, redaktör för SVT:s sändningar, konstaterar vidare:
– Besökssiffrorna kan till och med jämföras med några av de framgångsrika webbexklusiva sändningarna från OS i London.

Rally Sweden har gjort en stor satsning på sociala medier det här året. Den har burit frukt. Facebook, Twitter, Instagram. Siffrorna är rekordhöga.
– Vi har mer än dubblat antalet personer som följer oss på Facebook och Twitter. Dessutom har vi tusen människor som följer oss på Instagram, säger Oskar Kalitzki och Anders Fjeld på Svenska Rallyts redaktion för webb och sociala medier.

Via en ny webbapp har Rally Sweden dessutom hjälpt publiken ute i skogen med snabba nyheter i ett Twitterliknande flöde.
– Via alla dessa kanaler har vi fått mycket positiv respons från vår publik. Aktiviteten har aldrig varit högre.

Trafiken på sociala medier har självklart bidragit till intresset för att följa tävlingen på plats. Förutom rekordnoteringen med över 20.000 åskådare under två dagar i Karlstad har många även sökt sig ut till tävlingens övriga specialsträckor.
– Vi har inga siffror klara ännu, men känslan är tydlig. Antalet åskådare har varit fler än förra året, säger Olsson.

Införandet av en historisk klass, Rally Sweden Historic, har varit uppskattat. Alla har njutit av att få se bilarna och stjärnorna från förr på VM-sträckorna.
– Vår publik vill ha mer av den här varan. Det ska vi lyssna på och lyfta fram den här klassen ännu bättre i framtiden, säger Olsson, som också känner en stor glädje och stolthet över på vilket sätt hela evenemanget genomförts:
– Vi har haft 80 bilar igång i tävlingen, bjudit på ett perfekt underlag och en sagolik inramning med mycket snö. Årets succé har gett hela organisationen energi och nu tar vi sats mot 2014 då vi ska fortsätta vårt långsiktiga arbete och lyfta vårt evenemang ytterligare en nivå.

www.rallysweden.com
13-02-11 Motorsport Italia Rally Sweden Review
'Hello for the last time from Rally Sweden,
'Today I had a road trip in a winter wonderland, following the rally car on a tour through Sweden and Norway. I headed off from the service park to refuel in the little town of Svulrya, then to Kirkener regroup, back to refuel, to Torsby remote and back to base after 280km, a hot dog, a waffle, multiple cups of tea and a fair few litres of fuel!

'It was a really positive start to the day for Michal. He immediately halved his seconds per kilometre deficit compared to Martin Prokop, who's been the fastest driver on DMACK tyres during the rally. This was partly because Michal and Maciek have been updating their pace notes as they go, increasing their precision for the second loop of stages.

'Worn studs on Michal's tyres affected his speed. However, Michal finds it easier to control his MINI John Cooper Works WRC with worn front tyres than worn rear tyres, so he minimised the effect by swapping the fronts and rears for the second pass of Finnskogen, SS21. Of the 32 tyres used on the rally, we saved four new tyres for the PowerStage. We also removed the spares from the MINI at Remote Service so that Michal could push as hard as possible on the PowerStage. We were pleased when this strategy paid off and he moved up one place to finish 14th overall.

'Our target for the season is the Top 10, but we always knew that Rally Sweden was going to be a challenge and the conditions are the least familiar to Michal of any rally on the 2013 WRC Calendar. We're pleased that he completed all the stages and will be well-prepared to tackle Sweden head on next time!'

'The next event is Rally México and that'll give Michal more of an opportunity to improve himself. He knows the stages better than he knows Rallye Monte Carlo or Sweden and is more comfortable on the gravel and in warmer temperatures. Of course, in México the drivers have the altitude to contend with, but he's familiar with this challenge so he'll prepare thoroughly.

'Now it's time to head back to Italy! A big thank you to everyone who's supported the team during the rally. I also have to say good job to our mechanics who put in a superhuman effort in sub-zero conditions.

'Ciao for now, Bruno'
13-02-11 Østberg charge into podium position for Qatar M-Sport
It was mission accomplished for the Qatar M-Sport World Rally Team today as Mads Østberg charged into a podium position. There were also some promising performances from the Norwegian’s fellow Qatari-liveried Ford Fiesta RS WRCs as Evgeny Novikov, Thierry Neuville and Juho Hänninen maintained fifth, sixth and seventh places respectively.

Mads Østberg controlled his pace perfectly on Rally Sweden’s second day of competition. Securing a string of competitive stage times over the morning, the Norwegian brought a podium position tantalisingly close as he reduced the deficit to last year’s victor, third-placed Jari-Matti Latvala, to just 1.5 seconds. Yet despite his charge, the 25-year-old kept his head. Limiting the effects of yesterday’s misfortunes, Østberg complemented his speed with the knowledge that there are no rewards for big risks and a flat-out non-finish.

Adopting a mature approach over the morning loop, team-mate Novikov was also demonstrating his growth as a world class contender. Driving within his limits whilst showcasing flashes of speed, the Muscovite was on course to take the stage victory on the crews’ first visit to Fredriksberg (SS10). But the super-quick test denied the young Russian when he made minor contact with a snow bank towards the end of the stage.

Elsewhere, the battle between Qatar World Rally Team’s Hänninen and Neuville was hotting up. Working hard to gain confidence to harness the Fiesta RS WRC’s speed, the Finn’s sixth place was being hunted down by Belgium’s latest protégé. Another young driver with a mature head on his shoulders, Neuville set some promising times to bring the gap down to just over ten seconds – all the while improving his pacenotes for a second attack over the following loop.

But there was disappointment for fellow Qatar Word Rally Team driver Matthew Wilson. Carrying too much speed into a left-hand corner on the first stage of the day (SS9), the Brit rolled his Fiesta RS WRC. With no mechanical damage, but unable to right his stricken car, the 25-year-old was forced to Rally 2 and will restart under the regulation tomorrow.

Continuing his resurgent comeback over the afternoon loop, Østberg charged into what has become a regular podium position for the Norwegian on this wintry event. With another succession of strong times, the 25-year-old claimed third position over the second pass of Fredriksberg (SS14) and continued to strengthen his lead over Latvala through the following tests.

The afternoon also saw team-mate Novikov show some impressive pace on what is only his second venture to the snow-covered stages of Rally Sweden. Setting a fifth, two fourths and a third-fastest time, the Muscovite improved his previous performance on each stage to consolidate what will equal his best ever result from the event.

Elsewhere in the battle for sixth place, Neuville and Hänninen continued to trade stage times until the final test of the day. Becoming lodged in a snow bank on SS16, the Finn lost over a minute forcing him to forfeit his advantage in favour of his young team-mate.

Mads Østberg (3rd) said:
“I think we can be happy with the job we have done today. We achieved our objective, which was to climb into the top three, and have managed to increase the gap to Jari-Matti [Latvala].

“I’m really looking forward to tomorrow’s Norwegian stages, but realistically I think we need to concentrate on our own pace and holding onto this position. [Sébastien] Loeb and [Sébastien] Ogier have been setting some really good times and they will be difficult to catch now.

“I will continue to fight, but we also need to think. You cannot win a rally on a single stage, but you can for sure lose one!”

Evgeny Novikov (5th) said:
“I am happy with our performance today. We didn’t come here to necessarily fight for victory and we are now in a strong fifth place which would equal my best ever result from this event.

“We are just using the time wisely now to improve the pacenotes over the second pass of each day so that we will have more knowledge and be even stronger for next year. I’m feeling more and more confident after each stage and we set some quite good times this afternoon so I am happy.”

Thierry Neuville (6th) said:
“Today has been good and I think we have learnt a lot. We’ve been working hard on the pacenotes – making small changes from the morning to improve over the afternoon – and I think that has paid off.

“We had a small problem on the second stage [SS15] which cost us maybe three or four seconds. It was at a junction and I got stuck between two gears and nearly stalled the engine, but we didn’t lose too much time so it was not so bad.

“We’re now in sixth place which I think would be a really good result for us. This is only my second time here so if we can continue like this I will be very happy.”

Juho Hänninen (7th) said:
“Today had been going well and I was feeling more confident with the car, but then on the last stage [SS16] we got stuck in a snow bank and lost a lot of time. It was maybe 100 metres before the finish and it took a long time to get back on the stage.

“Obviously it was very disappointing for us – especially as it was on the last stage of the day – but luckily we have only lost one place and I hope we can continue to improve the pace tomorrow.”

Matthew Wilson (Rally 2) said:
“This is one of those rallies where experience counts for a lot, so having not competed here for a couple of years, I was on the back foot from the off to be honest. The splits [on SS9] were coming really well. I heard a note from Gio [Bernacchini, co-driver] into a left-hander and I don’t know whether I was thinking, ‘I’ll just push a little bit more’, but I braked a fraction too late and was in a gear too high. I turned in and the rear began to slide. We hit a snow bank and it just dragged the car in and onto its roof – after that there was nothing we could do. It was purely driver error and I can’t blame anyone else but myself.

“The car is OK – there was a bit of damage to the rear wing and a few other panels, but other than that it is fine and we’ll be able to restart tomorrow. Obviously we’ll be clearing lots of snow again, but it’s just like getting back on a bike when you’ve fallen off. You simply need to get on with it.”

Team Principal, Malcolm Wilson OBE, said:
“We achieved our objective from last night, which was to get Mads [Østberg] into the top three. We’ll continue to put pressure on the guys in front tomorrow, but realistically it will be difficult to catch them [Loeb and Ogier] if they continue to show the same pace as they have today. Having said that, we travel to Mads’ native Norway tomorrow and I’m sure the home fans will be out to give him plenty of encouragement!

“We’ve also seen some strong times from Evgeny [Novikov], Thierry [Neuville] and Juho [Hänninen] who have all upped their performance. The privateers too have performed well and if we can keep six Fords in the top-ten at the end of the rally then this will definitely be a positive
13-02-11 Loeb keeps up the pressure
Sébastien Loeb and Daniel Elena pushed throughout the second day to consolidate their second position overall at Rally Sweden. The Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team crew didn’t let their level drop at all, closing the gap to the leader slightly!

Like yesterday, the leg started very early with a lengthy road section from Karlstad to Hagfors. Run twice during the day, the loop of four tests included three forest stages (Sågen, Fredriksberg and Rämmen) and a short sprint around Hagfors.

Starting two minutes before Sébastien Ogier, Sébastien Loeb enjoyed – unlike Friday – similar road conditions to those of his rival. The morning’s stages saw the nine-time World Champion put the leader under pressure. Second fastest on SS9 and SS10, the DS3 WRC no.1 driver then went quickest on Rämmen 1 (SS11). After the first loop, Seb had taken five seconds out of his former team-mate’s lead. “That's not the main thing, because I don't think I can catch him in normal racing conditions. It matters most of all that I've extended my lead over Latvala,” specified Loeb on his return to Hagfors airport. “The race is going very much the same way as yesterday, except that today we’ve got the same road conditions as our rivals. We have also improved the set-up of the DS3 WRC. We're going to keep pushing!”

Tied for the fastest time on SS12, Loeb and Ogier continued their battle throughout the afternoon. The more decorated of the Sebs had the final word, winning the day’s final stage, leaving Ogier with a 26.9s lead at the end of day two. “We both had a perfect day, but the gap was established yesterday. We paid for our poor performance in qualifying throughout the first leg,” admitted Seb Loeb. “Once again, we really enjoyed ourselves in the car. The stages were magnificent even though we had the odd close shave in a few places…”

Having dropped out of contention to win the rally on SS2, Mikko Hirvonen and Jarmo Lehtinen continued their race in committed fashion. Third on the road, Mikko adjusted perfectly to the conditions. “It’s true that we had to sweep the lines, but the layer of fresh snow provided us with a relatively consistent level of grip,” explained the Finn. “That meant I could choose my line freely and I enjoyed driving the car. I’ll just keep going with the aim of picking up some points in the Power Stage. It will be difficult, but we have to try!”

“Today’s leg confirmed the performance level of the DS3 WRC,” analysed Xavier Mestelan-Pinon, Citroën Racing Technical Director. “The fact that they road conditions were more equitable for the leaders and we had made some improvements to the set-up of the cars meant that we made good progress. Obviously, this could be most clearly seen in the performance of Seb, but Mikko’s times were entirely consistent if you take his starting position into consideration.”

After starting day two in eleventh position, Dani Sordo had little trouble moving back into the top 10 in the overall standings. “After a disappointing first stage, we changed some of the suspension settings. After that, the car was more balanced and I felt more confident in it,” explained the Spaniard. “We still have some improvements to make and I can make up another place tomorrow. More importantly, I want to go home having had a good feeling in the DS3 WRC.”

The day didn’t go so well for Khalid Al Qassimi and Scott Martin, who were forced to retire after going off on SS15. “It’s a real shame, because I had found decent pace,” explained the Abu Dhabi Citroën Total WRT driver. “The stages were quicker than yesterday, and I felt good. I got caught out and we had to stop. The engine was overheating since the radiator was damaged.” The team was waiting for the car to get to the service park before assessing whether or not the Emirati could rejoin under Rally2 regulations.

1 Ogier / Ingrassia VW Polo R WRC 2:18:22.8
2 Loeb / Elena Citroën DS3 WRC +26.9
3 Østberg / Andersson Ford Fiesta RS WRC +57.7
4 Latvala / Anttila VW Polo R WRC +1:03.8
5 Novikov / Minor Ford Fiesta RS WRC +1:43.5
6 Neuville / Gilsoul Ford Fiesta RS WRC +3:16.2
7 Hanninen / Tuominen Ford Fiesta RS WRC +4:10.5
8 H. Solberg / Axelsson Ford Fiesta RS WRC +5:16.7
9 Prokop / Ernst Ford Fiesta RS WRC +7:56.1
10 Sordo / del Barrio Citroën DS3 WRC +8:31.9
21 Hirvonen / Lehtinen Citroën DS3 WRC +26:54.9
13-02-11 Dubbelt franskt i Rally Sweden
Två fransmän dominerar Rally Sweden. Volkswagens Sébastien Ogier toppar resultatlistan före regerande världsmästaren Sébastien Loeb, Citroën.

Norrmannen Mads Østberg har avancerat till tredje plats i sin Ford Fiesta RS WRC samtidigt som svenskhoppet Pontus Tidemand tvingats bryta.

En gång tidigare har en ickenordisk förare vunnit Rally Sweden. Det var 2004 då Sébastien Loeb var först till målet i Karlstad. På söndag kommer en fransman att stå överst på prispallen igen. Troligtvis heter han Sébastien – Ogier!

Volkswagenföraren slog vakt om sin ledning på lördagens etapp i det svenska VM-rallyt. Inför söndagens avslutande sträckor är han 26,9 sekunder före sin meriterade landsman och namne.

Allt kan visserligen hända, men fortsätter Ogier att hantera sin Volkswagen Polo R WRC som hittills kan bara ett tekniskt fel hindra honom från att erövra Volkswagens första VM-delseger sedan 1987.

Då vann Kenneth Eriksson i Elfenbenskusten och segerbilen var en Volkswagen Golf.
– Målsättningen i dag var behålla avståndet till de bakom oss. Det lyckades vi med och nu gäller det att koncentrera sig ytterligare en dag och försöka vinna den här tävlingen, säger Ogier och tillägger:
– Vi behöver inte ta några risker på den sista etappen, bara göra vårt jobb.

Ogier och Loeb ser ut att erövra det två första platserna i tävlingen. Den stora kampen kommer att stå om den sista platsen på prispallen. Den körde Mads Østberg till sig under lördagen. Försprånget till Jari-Matti Latvala är emellertid inte stort. Finländaren, som tävlar för Volkswagen, är bara 6,1 sekunder efter den tredjeplacerade norrmannen.

Flera av söndagens sträckor avgörs i Norge. Kanske kan publikstödet där hjälpa Østberg och hans svenska kartläsare Jonas Andersson att hålla undan?

Pontus Tidemand, som öppnade Rally Sweden sensationellt bra och som låg på sjätte plats inför starten fredag morgon, har tyvärr tvingats bryta. Ett motorhaveri redan på den första sträckan tog honom ur tävlingen.

Resultat.
Rally Sweden efter 16 av 22 sträckor
1) Sébastien Ogier, Frankrike, Volkswagen Polo R WRC, 2.18.22,8
2) Sébastien Loeb, Frankrike, Citroën DS3 WRC, + 26,9 sek
3) Mads Østberg, Norge, Ford Fiesta RS WRC, + 57,7
4) Jari-Matti Latvala, Finland, Volkswagen Polo R WRC, + 1.03,8 min
5) Evgeny Novikov, Ryssland, Ford Fiesta RS WRC, + 1.43,5
6) Thierry Neuville, Belgien, Ford Fiesta RS WRC, + 3.16,2
7) Juho Hänninen, Finland, Ford Fiesta RS WRC, + 4.10,5
8) Henning Solberg, Norge, Ford Fiesta RS WRC + 5.16,7
9) Martin Prokop, Tjeckien, Ford Fiesta RS WRC, + 7.56,1
10) Dani Sordo, Spanien, Citroën DS3 WRC, + 8.31,9

13-02-11 Motorsport Italia Rally Sweden Day Two
'Evening everyone,
'Day Two of Rally Sweden is drawing to a close and it’s been a good day for Michal. Our LOTOS Rally Team driver has moved up four places to hold 16th overall in the end of day classification. After yesterday’s time loss on SS5, we’re pleased with this position and hope that Michal can continue to progress through the field on the final day of stages tomorrow.

'It was more or less a trouble-free day for Michal. He had one problem with his MINI John Cooper Works WRC's handbrake on SS16 Hagfors Sprint II, which cost him around 10 seconds in the hairpins. However, this was the last stage of the day and only 1.87km, so the time loss was minimised and the problem was quickly fixed at evening service.

'Michal is driving carefully to complete all the stages and wants to learn the Swedish conditions to get as much experience as possible for the future. He's now 1 minute 14 seconds, behind the car in front, so he won't push hard to catch him tomorrow. However, we all know that on the treacherous Swedish roads, anything can happen and the rally is an event of endurance as well as speed.

'It was around -12 in the service park during the day, but despite the freezing conditions the crowds were great. There’s always a fantastic atmosphere at Rally Sweden, out on the stages too!

'That's all from me today - a calm day (for a rally!), let's hope now for a good final result tomorrow.

'A domani,
'Bruno'
13-02-11 Petter Solberg vann Rally Sweden Historic
Petter Solberg segrade i Rally Sweden Historic med sin Ford Escort.
– Det har varit enormt inspirerande att köra bland alla människor som hejat fram oss alla, sa norrmannen som hade svenska hustrun Pernilla som kartläsare.

Den första, historiska tävlingen i ett WRC-rally vintertid blev en succé. Rallyt, som var på totalt 84 kilometer specialsträckor, dominerades under första dagen av Erik ”Eken” Johansson, SMK Hedemora, i en Audi quattro. Konkurrenterna uppvaktade ivrigt och allra ivrigast var Kenneth Bäcklund, MK Vara, i en Ford Escort. Han låg bara 8,2 sekunder efter Erik inför dagens start, och trea låg Petter Solberg 23,7 sekunder efter.

Bäcklund kom emellertid inte till start på lördagen på grund av motorproblem och i stället var det Petter som slog till med seger på första sträckan. Tiden var för övrigt bättre än den brorsan Henning Solberg noterades för i WRC-klassen.

Erik svarade med en seger på andra sträckan och drygade ut ledningen igen. Under tiden körde europamästaren i historiskt rally 2012, Mats Myrsell, SMK Hedemora, riktigt fort med sin Porsche 911 och klättrade till en tredjeplats redan under förmiddag.

På lördagens tredje sträcka fick Erik Johansson punktering och Petter Solberg, som vann VM 2003 och Rally Sweden 2005, satte in en stöt och gick upp i ledning med en marginal på hela 1 minut och 49,9 sekunder.
– Jag helnöjd med rallyt förutom punkteringen, kommenterade Erik Johansson efter sista sträckan i Hagfors där Petter Solberg showade för publiken och slog till med bästa sträcktid.
– Målet var att vinna klassen, men jag är kjempeglad över vinsten och Pernilla har gjort ett strålande jobb i kartläsarstolen. Det har varit enormt inspirerande att köra bland alla människor som hejat fram oss alla, och en vinst i det första Rally Sweden Historic känns riktigt stort, jublade Solberg.

Resultat.
Rally Sweden Historic 2013
1 Petter Solberg, KNA Msp, Ford Escort 51:19.7
2 Erik Johansson, SMK Hedemora, Audi quattro, +1:49.9
3 Mats Myrsell, SMK Hedemora, Porsche 911, +2:44.5

Klassvinnare Rally Sweden Historic 2013
Klass 1 -1969: Thomas Theorin, Anderstorp RC, Volvo Amazon, 58:25.1.
Klass 2 1970-1975: Mats Myrsell, SMK Hedemora, Porsche 911, 54:04.2.
Klass 3 1976-1981: Petter Solberg, KNA Msp, Ford Escort, 51:19.7.
Klass 4 1982-1985: P-O Davidsson, Kinds MK, Volvo 242 Turbo, 54:24.0.
13-02-11 Tidemand bröt Rally Sweden
Pontus Tidemand var på väg mot succé i Rally Sweden. Då gav motorn i hans Ford Fiesta RS WRC upp redan på lördagens första sträcka. Någon omstart på söndag blir det inte för den 22-årige värmlänningen och hans norske kartläsare Ola Fløene.
– Ett tråkigt och tungt slut för mig, teamet, sponsorer och alla andra som jobbat för att göra den här starten möjlig, konstaterade Tidemand, som låg på sjätte plats i tävlingen.

Jämte ledande Sébastien Ogier var Pontus Tidemand fredagens man i Rally Sweden. Sjätteplatsen efter den första etappen imponerade på alla. Efter den lyckade inledningen var Tidemand givetvis ordentligt laddad inför lördagens sträckor, men tyvärr tvingades han ge upp redan på den första sträckan, Sågen.
– Vi fick problem med oljetemperaturen och motorn tappade kraft. Vi försökte fortsätta, men bilen gick bara tyngre och tyngre och till slut var det bara att köra åt sidan, berättar Tidemand.

Självklart var han besviken.
– Vi hade ett bra resultat på gång och inför dagens sträckor hade vi dessutom gjort några småjusteringar på bilen som gav oss bättre grepp. Jag tror att vi hade kunnat göra det bra i dag…

WRC-starten i Rally Sweden var Pontus Tidemands första i VM-sammanhang. Men knappast den sista. Hans insats i tävlingen gav eka i branschen.

Tidemands inledning på SM-säsongen har det också varit toppklass på. Först vann han Sprint-SM i Falun och därefter utklassade han konkurrenterna i Vinterpokalen i Sandviken.

Jämte SM har Tidemand målsättning att göra sin andra säsong i junior-VM 2013. Han slutade på tredje plats i fjol. I år siktar han självklart högre upp.

Ett mer långsiktigt mål har den unge svensken givetvis också:
– Full VM-säsong i WRC-bil 2015.
13-02-11 Midday Quotes Rally Sweden Day 2
Mads Østberg (4th) said:
“I feel good and think that we have had quite a good morning. [Sébastien] Loeb is going really quickly at the moment and I don’t have enough speed to catch him right now. I could start taking bigger risks, but I really don’t want to do that.

“For the moment we will just make some small adjustments to the car and see if that helps. We’ll change a few things with the balance and just try to push a bit more in the afternoon. We’ll still fight for sure, but I also need to think carefully about how I approach this rally now. I’m happy to be taking time of Jari-Matti [Latvala], but I don’t want to risk coming away with no points!”

Evgeny Novikov (5th) said:
“I was pushing at about 98 per cent this morning. We had a really good run on the second stage [SS9] and were actually on target to take the stage win until we hit a snow bank at a junction towards the end.

“Other than that everything is good. The car has been working well and we have had a clean run on almost every stage. We’ll make no changes in service and just continue like this into the afternoon.

“It is difficult to fight with the top guys here because it is only our second time on this event. But we’ll concentrate on our own pace and hopefully improve our times over the second loop.”

Juho Hänninen (6th) said:
“It wasn’t so easy to find a good rhythm with the car early on, but I feel as though everything is coming together a bit more now. We need to change the pacenotes slightly in the fast sections, but other than that there have been no real dramas. I know that there is a lot more speed in the car, I just need to find the confidence to harness it.”

Thierry Neuville (7th) said:
“It has been a good morning and I have had a lot of confidence in the car. I haven’t been pushing flat out, but we had a really good rhythm and I was happy with the pace we showed. I still need a bit more time to adapt fully to the car, but I am beginning to understand the fastest way to drive it.

“The pacenotes have also been working really well on this event. We’ve had a lot of snow since the recce so some of the notes are a little fast for the corners, but we will make the necessary changes and hopefully improve over the afternoon.”
13-02-11 Stark inledning för Pontus Tidemand i Rally Sweden
Redan på torsdagsförmiddagens kvalsträcka visade Värmlands rallytalang Pontus Tidemand att han ville vara med i topp fem-striden när han satte fjärde bästa tid. Efter att på torsdagskvällen ha kört superspecialen på Färjestad med för lite luft i däcken, inledde Pontus starkt under fredagen, Rally Swedens första heldag.

Redan på morgonens öppningssträcka satte han ytterligare en fjärde bästa tid, efter toppförare som Ogier, Latvala och Loeb. Tempot höll i sig och under lunchuppehållet var Pontus fyra totalt och även bästa Fordförare. Under eftermiddagen lyckades han tyvärr inte behålla fjärdeplatsen, men satte ändå bra tider och är nöjd med sin prestation.
- Jag har hittat harmonin i körningen. Det går fort men jag pushar inte, säger Pontus.

Även fredagen avslutades dagen med en superspecial på Färjestad i Karlstad. Pontus ställdes mot Rally Swedens totalledare Sebastien Ogier i sitt heat och vann, vilket blev ett riktigt bra avslut på en fenomenal första dag i en WRC-bil på VM-nivå.
- Vi har haft en toppendag, berättar Pontus. Allt har flutit på enligt planen, till och med bättre, och vi har inte haft några tekniska problem. Jag är jättenöjd såhär långt!

Efter dagens sista sträcka ligger Pontus på sjätte plats och planen för morgondagen är att fortsätta hålla samma tempo eller försöka att öka något.

13-02-11 Strong comeback för Østberg after Rally Sweden drama
Qatar M-Sport World Rally Team’s Mads Østberg put in a sterling performance to bring his Ford Fiesta RS WRC back from the brink of disaster today. Contesting the snow-covered stages of Rally Sweden, the Norwegian lies fourth going into the second day of competition with Evgeny Novikov fifth, Juho Hänninen seventh, Thierry Neuville eighth and Matthew Wilson 17th.

It was an eventful start to the second round of the FIA World Rally Championship (WRC) for Østberg and co-driver Jonas Andersson. With their Fiesta RS WRC suffering a water leak over the first pass of Lesjöfors (SS2), the Scandinavians turned mechanics on the liaison to SS3. Despite incurring a 20-second penalty for a late check-in due to his delays on the road section, the team’s young charge set the second-fastest time on SS4 – just 3.1 seconds adrift of the stage win. Proving his technical skills are just as effective as his skills behind the wheel, an undeterred Østberg went on to claim the fastest time through the following test (SS5) ready for a resurgent attack over the afternoon loop.

The morning also saw troubles for Matthew Wilson. Becoming lodged in a snow bank on the first stage of the day (SS2), the Brit lost over five minutes having to dig his Fiesta RS WRC free from the snow’s clutches.

Elsewhere however, despite struggling to find a good rhythm on the slippery, snow-covered stages, Hänninen set a consistent pace as he and co-driver Tomi Tuominen worked to find confidence on what is only their second competitive outing with the WRC-spec Fiesta. Novikov also impressed – a haul of sixth-fastest times setting the Muscovite up for another top-five finish. Neuville similarly showed flashes of speed to put the young Belgian in contention for a promising finish on only his second venture to Rally Sweden.

Østberg continued to showcase his abilities over the afternoon loop. Consistently on the pace, the Norwegian secured a string of second-fastest times – beaten only by rally leader Sébastien Ogier. Although opting for a risky strategy – with just one spare tyre compared to his rivals’ two – the 25-year-old overcame the disadvantages and now lies just 10.9 seconds adrift of equalling his best ever result of second on the event.

Also feeling the effects of carrying just one spare tyre for the second pass, Novikov kept local-favourite Pontus Tidemand at bay to maintain his fifth place. Upping the pace whilst keeping his Fiesta RS WRC firmly on the stage, Neuville secured the fifth-fastest time through SS7 – just 2.1 seconds off the time of last year’s winner Jari-Matti Latvala – to secure eighth place overall.

Finding his rhythm, Hänninen retained his seventh place, just 26.1 seconds down on Tidemand whilst, recovering well from his earlier excursion – and adapting to the art of interpreting a Latin as opposed to Cumbrian accent behind the pacenotes – Wilson climbed to 17th position overall.

Mads Østberg (4th) said:
“We managed to take time out of [Sébastien] Loeb and Jari-Matti [Latvala] all afternoon so I have to be happy with that. Considering all the dramas this morning, fourth is quite a good position for us at the moment, and I hope we can continue to catch the guys in front tomorrow.

“My target is the podium, but [Sébastien] Ogier seems to be going really well. If he doesn’t have any problem, I think he will be difficult to beat now. He has quite a good lead, but we will definitely continue pushing tomorrow.”

Evgeny Novikov (5th) said:
“There are a lot of different lines on the stages so it has been tricky to follow the correct lines at times, but everything is fine. We lost a bit of time on the middle stage [SS6] when Dani [Sordo] went off the road and then we didn’t have the best tyre choice for the last stage [SS7]. We only took one spare, and in hindsight it might have been better to go with two.

“But having said that, we didn’t lose too much time and we now have more options for the following days. It’s been a good day with no real dramas, so we will continue to fight like this tomorrow.”

Juho Hänninen (7th) said:
“This afternoon was a bit better than this morning. We took two spares which helped us on the last stage [SS7]. It worked for me and I am feeling a lot more confident with the car. We still have two days to learn and improve on our times, so I am happy.”

Thierry Neuville (8th) said:
“This afternoon has been good. We confirmed the pacenotes in the morning and we tried to drive a little bit faster this afternoon which I think we did quite well. We are getting more and more into the rhythm and things are starting to feel good and coming together nicely.

“”We took one spare and for me I think this was the right decision. There are a lot of factors as to what makes the best option with tyre strategy – it depends on the driver and the road position – and for me it worked well.”

Matthew Wilson (17th) said:
“This afternoon was a little bit better. On the first stage [SS5] we actually ended up being first on the road as [Michal] Kosciuszko went off so that was fairly tricky! There’s no clear line and you are just constantly aware that you’re making tracks for the cars behind. But the third stage [SS7] was a bit cleaner and I felt a lot better.

“Hopefully tomorrow we should be starting a little further behind on the road which will be a lot better. At the moment, as soon as you go off line there is just no grip whatsoever. The historic cars – who were the last to go through – take a totally different line to what we take so it is really hard to follow. But as I say, things should be better tomorrow and if we have less snow it should makes things a bit easier too.

“I’m working well with Gio [Bernacchini]; it just always takes a little while to get used to a new co-driver. The accent is so different to what I was used to with Scott [Martin]. But it must be even harder for Gio as my notes are the total opposite to Nasser’s [Al-Attiyah] so he’s doing a really good job.”

Team Principal, Malcolm Wilson OBE, said:
“Mads’ [Østberg] problems this morning were obviously very disappointing for him and the entire team, but he has fought back admirably and is now within striking distance of at least second place. He and Evgeny [Novikov] have done a great job for the team and are on target to score some good points for the Manufacturer team.

“Thierry [Neuville] too has taken a very good approach to this event – using the first pass to check the pacenotes and then upping the pace over the second loop. His stage win this evening is testament to the mature manner in which he has tackled a surface on which he is not as comfortable as others.

“The fact that we have seven Fords in the top-ten is also very promising. Pontus [Tidemand] especially has been outstanding and I cannot remember the last time a competitor so young made such an impact on their competitive debut at the pinnacle of the sport.”

13-02-11 Motorsport Italia Rally Sweden Day One
'Buona sera a tutti,
'It’s been an exciting first day at Rally Sweden. It was an early start - Michal and Maciek were second on the road, so they arrived at parc fermé just after 6am. Unfortunately, they immediately found the clutch on their MINI John Cooper Works had a leaking slave cylinder. There was no time to change the gearbox at the 15-minute service first thing, so they headed out on the morning loop as they were.

'This problem wasn’t terminal, but it cost Michal around five seconds at each stage start. Moreover, the first car on the road went off on SS3 and lost so much time that Michal was promoted to designated road-sweeper. Not an easy morning, but he was still positive when he headed back to midday service.

'Now the challenge was for the team. The mechanics had 30 minutes to change a gearbox in freezing conditions. The extreme cold doesn’t only affect the mechanics themselves, but means the car is frozen as well as some of the tools. Changing any large component on a rally car is difficult at the best of times, but a real feat in Sweden under time pressure. They did it though – and they did a great job!

'Onto the afternoon stages and Michal was again first on the road. The stages were rutted after the morning loop and difficult to negotiate due to the different lines created by the variety of cars that had passed through. This, alongside the generally treacherous conditions, meant that Michal went off into a snow bank, losing around five minutes. Luckily, he didn’t do any real damage to his MINI and the fantastic Swedish spectators helped to get him back on course.

'The rest of the afternoon was trouble-free, and evening service went without a hitch, leaving Michal free to head to the end of day Super Special. I should add - I’m impressed with the DMACK winter tyres. So far the stud retention has been good and Michal hasn’t reported any problems.

'Michal finished the day 20th overall. We would like to move up the field a little over the next two days. However, noting today’s road position, Michal’s lack of experience in the tough Swedish conditions and his brand new pace notes, we’re pleased he got through all the stages successfully. Rally Sweden was always set to be a learning experience!

'That’s all for now – buona serata,

'Bruno'
13-02-11 Loeb shows some snow sense
Anyone hoping to end day one of Rally Sweden among the leaders certainly needed good turn of speed and some experience on these roads, but they probably needed a few acrobatic skills too! Lying in second position, half a minute behind the leader, Sébastien Loeb and Daniel Elena made a strong start to this year’s event.

Rally Sweden got underway on Thursday evening with the traditional super special stage. After winning the Karlstad racecourse stage, even if it was only by half a second, Sébastien Loeb went to bed having grabbed the early overall lead. Well before dawn, the competitors left the parc fermé to head for Hagfors, around a hundred kilometres to the north. After a service period, the drivers set off into the forests of Värmland for a three-stage loop.

Drama struck within a few kilometres of the start of Lesjöfors 1 (SS2). One of the leading contenders to win the rally, Mikko Hirvonen was the first to run into trouble. “It happened barely a kilometre after the start, in a section which wasn’t particularly difficult,” said Mikko. “The rear end lifted up and the car started to slide towards the verge, where what should have been a snow bank had been flattened by another car. We span before getting stuck in a snow bank. There weren’t any spectators at that point and so it took us a lot of time before we were able to get the car back onto the road.” Having lost 24 minutes, it’s now a very different-looking race for the Finn: “I’m now going to drive without taking any risks to try and pick up a few points for the Manufacturers’ championship. I’ll also try to score some points in the Power Stage.”

Third fastest on SS2, Sébastien Loeb confirmed how difficult the Swedish course was proving:
“There is a fresh layer of snow which is swept off the line as the cars run through the stages. When we’re on the line, things go well. But as soon as the rear end drifts off the line a bit, the studs no longer bite into the ice and it becomes difficult to stay on the road. I still have to maintain an aggressive pace, otherwise I’ll end up going slow!”

Second overall at the day’s mid-way point, the nine-time World Champion was fighting with Jari- Matti Latvala, who moved ahead of him after Lesjöfors 2 (SS5). The Citroën Total Abu Dhabi WRT driver kept pushing however, and he reclaimed second spot on Vargåsen 2 (SS7). Trailing the leader by half a minute, Seb was realistic in his appraisal: “I’m pushing but I can’t do much more about Sébastien Ogier. There’s no doubt that my starting position wasn’t so good today, but that doesn’t account for everything. For the time being, I’m not thinking about closing on the leader, I’m more focussed on defending my second place!”

Khalid Al Qassimi had a very tough time in his first rally in the DS3 WRC of the Abu Dhabi Citroën Total WRT. “The day got off to a bad start, as we got stuck in a snow bank on SS2, when we hit the spot where Matthew Wilson went off,” recounted the Emirati driver. “And then I did it again – just me this time – on SS5. The conditions are really complicated this year. I’m struggling to find the right feeling and I still lack experience with the car.”

After going off on Värmullsåsen 2 (SS6), Dani Sordo added his name to the list of drivers caught out by the tricky Swedish course. The Spaniard slipped out of the top 10 as a result: “It was pretty much the same as everyone else, we lost the back end and we ended up stuck in a snow bank.

Fortunately for us, there were a lot of spectators and we were able to get on our way again pretty easily. It really hasn’t been a straightforward day. I never found the right feeling with the car.”
“Obviously, things haven’t really worked out like we had hoped,” admitted Yves Matton, Citroën Racing Team Principal. “Mikko fell out of contention very quickly, but that’s part and parcel of racing, taking risks when you’re going for the win. However, I’ take heart from Seb’s performance.

There were just a few seconds between him and Latvala, who is undoubtedly one of the best on this surface. We still don’t know how much of a handicap our starting position was. It will be easier to compare tomorrow, as Seb will be running just before Sébastien Ogier.”

1 Ogier / Ingrassia VW Polo R WRC 1:16:00.1
2 Loeb / Elena Citroën DS3 WRC +31.4
3 Latvala / Anttila VW Polo R WRC +33.1
4 Østberg / Andersson Ford Fiesta RS WRC +42.3
5 Novikov / Minor Ford Fiesta RS WRC +1:11.7
6 Tidemand / Fløene Ford Fiesta RS WRC +1:22.1
7 Hanninen / Tuominen Ford Fiesta RS WRC +1:49.5
8 Neuville / Gilsoul Ford Fiesta RS WRC +2:00.2
9 H. Solberg / Axelsson Ford Fiesta RS WRC +3:25.3
10 Prokop / Ernst Ford Fiesta RS WRC +4:43.3
11 Sordo / del Barrio Citroën DS3 WRC +6:47.3
27 Al Qassimi / Martin Citroën DS3 WRC +18:07.6
30 Hirvonen / Lehtinen Citroën DS3 WRC +25:53.0

13-02-11 Mads Østberg på fjerde - Rally Sweden dag 1
Første dag av Rally Sweden er ferdig, med Mads og Jonas på en fjerde plass sammenlagt. Kreative bilmekaniker-ferdigheter og strålende kjøring har gjort at en trøblete start på dagen ikke ble så galt allikevel, etter at en lekkasje i bilens kjølesystem skapte problem på dagens første prøve.
- Allerede tidlig på prøva fikk jeg varsel i bilen om at det lakk kjølevæske og at temperaturen begynte å stige, forklarer Mads. – På transport etter prøva klarte vi å fikse lekkasjen med strips og tape, og brukte det vi hadde av væske i bilen for å erstatte væsken som var borte. Dessverre gjorde reparasjonen at vi ble forsinket til SS3, og vi fikk 20 sekunder tidsstraff.

Mads kjørte allikevel inn til andre raskeste tid på SS3, og fulgte opp med raskeste tid på SS4. Problemet med kjølesystemet ble fikset ordentlig inne på service, og på ettermiddagens gjennomkjøring av de samme prøvene kjørte Mads inn til andre beste tid på samtlige, kun slått av Sebastien Ogier som leder.
- Det ble ikke akkurat en drømmestart på dagen, sier Mads, men nå i ettermiddag er jeg godt fornøyd med både fart og kjøring. Det er ikke langt opp til pallen, og fullt mulig å klatre på resultat-listen.

Totalt 7 fartsetapper er kjørt i dag, og Rally Sweden fortsetter med 7 nye prøver lørdag. Første bil starter kl 08:47.

Resultat totalt etter dag 1:
1. Ogier
2. Loeb +31,4
3. Latvala +33,1
4. Mads +42,3
5. Novikov +1.11,7

13-02-10 Ogier och Tidemand dagens förare i Rally Sweden
Sébastien Ogier och Pontus Tidemand. Det var förarna det snackades mest om efter den första etappen i Rally Sweden. Ogier dominerade i sin Volkswagen Polo R WRC och ryckte åt sig en ledning. Tidemand överraskade och är sexa inför fortsättningen.

Sébastien Ogier tog ledningen i Rally Sweden på öppningssträckan i Karlstad i torsdags kväll. På fredagen fortsatte fransmannen att dominera årets andra deltävling i rally-VM. På de isbelagda vägarna i Värmland lämnade han konkurrenterna bakom sig i sin Volkswagen Polo R WRC.
– Det har varit en otrolig dag och vi har en skön känsla i bilen som fungerat perfekt, sa Ogier.

Ingen hängde med honom. Såväl regerande världsmästaren Sébastien Loeb, Citroën, som Ogiers teamkompis i Volkswagen, finländaren Jari-Matti Latvala, blev ordentlig distanserade. Båda är över halvminuten efter på sin andra- respektive tredjeplats.

Både Loeb och Latvala skuggas av norrmannen Mads Østberg, som har svensken Jonas Andersson som kartläsare. Det norsk-svenska paret, som kör Ford Fiesta RS WRC för Qatar M-Sport, hade motorbekymmer inledningsvis, men kom igen starkt på eftermiddagen och är inte långt efter.
– I morgon ska vi åka ikapp både Loeb och Latvala, sa Østberg, som tillsammans med Andersson stått på pallen efter de två senaste upplagorna av Rally Sweden.

2011 var duon tvåa, 2013 trea. Självklart är målet en ny pallplats.
Riktigt så högt siktar inte Pontus Tidemand, Ändå kan han bli tävlingens stora sensation. I en privatsponsrad Ford Fiesta RS WRC imponerade 22-åringen från Charlottenberg stort på den första etappen. Vid serviceuppehållet mitt på dagen låg han till och med på fjärde plats – som bästa Fordförare!
– Det här är över förväntan och självklart är vi jättenöjda, sa Tidemand, som tackade för allt stöd han fått ute på sträckorna.
– Mycket folk och många svenska flaggor. Det har varit en härlig dag.

Fjärdeplatsen lyckades Tidemand visserligen inte slå vakt om, men sexa efter den första etappen var en prestation som många talade högt om. Rally Sweden 2013 är den unge svenskens första VM-start i en WRC-bil.

Av förhandsfavoriterna var det en som tappade segerchansen redan på den första sträckan, Lesjöfors. Där åkte nämligen Mikko Hirvonen av vägen i sin Citroën DS3 WRC och blev stående i 24 minuter.

Resultat.
Rally Sweden efter 8 av 22 sträckor.
1) Sébastien Ogier, Frankrike, Volkswagen Polo R WRC, 1.16.00,1
2) Sébastien Loeb, Frankrike, Citroën DS3 WRC, + 31,4 sek
3) Jari-Matti Latvala, Finland, Volkswagen Polo R WRC, + 33,1
4) Mads Østberg, Norge, Ford Fiesta RS WRC, + 42,3
5) Evgeny Novikov, Ryssland, Ford Fiesta RS WRC, + 1.11,7 min
6) Pontus Tidemand, Sverige, Ford Fiesta RS WRC, + 1.22,1
7) Juho Hänninen, Finland, Ford Fiesta RS WRC, + 1.49,5
8) Thierry Neuville, Belgien, Ford Fiesta RS WRC, + 2.00,2
9) Henning Solberg, Norge, Ford Fiesta RS WRC, + 3.25,3
10) Martin Prokop, Tjeckien, Ford Fiesta RS WRC, + 4.43,3

www.rallysweden.com
13-02-10 Midday Quotex, Rally Sweden, Day 1
Evgeny Novikov (5th) said:
“The stages were very slippery this morning. On the first stage [SS2] we took it easy to see how much grip we had to work with. Then I made a small mistake at the start of the second [SS3] one but it wasn’t a big drama.

“I hope this afternoon will be easier for us because, running so early in the order, the first pass was very difficult. The lines on the exits of the corners are not so clean and we are the first car on the road to really use the snow banks so it was not as wide as it could be!”

Mads Østberg (6th) said:
“It was a difficult morning. Quite early on the first stage [SS2] I had alarms on the dash and we were losing water – first I lost the water pressure and then the temperature increased so we had to slow down quite a lot.

“After the stage we had to stop and try to find the problem. We found it, but we couldn’t fix it properly, so it was still leaking a bit. We managed to get through, but then we had even more bad luck on the second stage [SS3] when the padding from behind my seat fell between my feet so I had to play football and drive at the same time almost all the way through the stage!

“OK, we set some good times so the pace is definitely there. It’s just very disappointing and now we need to fight as hard as we can to make sure we get a good position back in the end.”

Juho Hänninen (7th) said:
“This morning wasn’t as good as I would have liked it to be. Especially on the first two stages [SS3 and SS4] I couldn’t find a consistent rhythm and was a bit too careful. But the last one [SS4] was much better. I was driving better and had a lot more confidence in the car and also the conditions. I hope this afternoon will be like this and that we can keep on improving.”

Thierry Neuville (9th) said:
“For me, the first two stages [SS2 and SS3] were pretty horrible to be honest! I wasn’t so confident with the car because the surface was not the same as what we had during testing so I struggled a lot. But on the last stage [SS4] the conditions were really good – like what we saw during the test and Free Practice – so we could drive faster and the times were better.

“I don’t think I was too bad over Colin’s Crest either! I didn’t take it flat, but the car jumped very high so it was a nice moment. I think we’ll make a few small changes for the first two stages [in the afternoon], just to get a bit more traction. Then for the last one, we’ll revert back to the normal set-up.”

Matthew Wilson (27th) said:
“You could say it was a bit of a comedy show this morning! It felt really good on the first stage [SS2] but there’s a junction towards the end before you go back onto the fast section and we just slid wide and got dragged into the snow bank.

“We were digging it out and told the spectators to slow Khalid [Al Qassimi] down, and the next thing he went off in the same place so we were parked nose-to-tail. The spectators then split to try and help the both of us so it took a while and we lost over five minutes.

“After that we were just ploughing the road and it is really difficult to get any sort of grip. But it’s getting better and better and we’re getting a much better feeling in the car. We lost maybe eight or ten seconds with a half spin in the last one [SS4], but that’s just the way it is.”
13-02-10 Team Tidö föryngrar sig med Juniorlandslagschaufförerna i rally
Mattias Adielsson & Robin Friberg byter ratten till papper under Svenska Rallyt 2013.

De två juniorerna skall lotsa Christer Johansson & Roger Samuelsson i varsina Porsche 911. Rallybilarna kör i den historiska delen av årets Svenska Rally, Mattias och Robin har till uppgift att hjälpa till att utveckla teamets rallychaufförer.

David von Schinkel och Per Björkman kommer köra Rally Sweden som föråkare.

Teamet är Team Tidö, känt inom rallybranschen sen tidigare med starter i Midnattssolsrallyt sedan 2008, bla haft förare som Stig Blomqvist, Björn Waldergård, Åke ”Bryggarn” Andersson, Annie Seel, Magnus Wigren & Mikael Persbrandt i sina Porschar.
- Det skall bli en riktigt häftig upplevelse att få se rally från högerstolen tillskillnad mot vad man är van vid. Att få möjligheten att visa upp sig i samband med ett sådant professionellt team ser jag som ytterst viktigt och lärorikt. Vi vet att vi skall ta båda bilarna imål och ha så roligt vi bara kan. Blir svårt att inte ha det i en Porsche 911 Turbo! Säger Mattias Adielsson
- Det kommer bli riktigt roligt och garanterat ett minne för livet. Det skall bli kul att åka Svenska Rallyt det är bara att hoppas att man klarar av jobbet i högerstolen. Säger Robin Friberg
- Trots att rallyt inte startat har denna dag full av förberedelser tillsammans med Mattias och Robin tillfört oss mycket. Att få möjligheten att arbeta med unga personer fulla av driv entusiasm är ett privilegium. Nu måste vi komma i mål. Säger David von Schinkel

Team Tidö gör detta som en del av Safari satsningen som väntar 2013. Samtidigt vill man försiktigt lansera idén Race4Health, så här förklarar Teamchef David Von Schinkel vad det är för något.

"”Ett projekt för motorsportsvänner med hjärtat på det rätta stället. En idé som ger vår favoritsport en ny, mer meningsfull dimension. I princip handlar det om att sammanföra motorsport och välgörenhet. Tänk bara om alla generösa budgetar inom vår sport skulle öronmärka en liten del för välgörenhet. Eller om alla team skulle ta sig lite tid för de som drömmer om racing men av olika anledningar inte kan ta sig till våra banor. Vi tänker ta dessa goda tankar från ord till handling”"
13-02-10 Motorsport Italia Rally Sweden Update
'Hi everyone,
'We arrived in Sweden Saturday night, spent Sunday setting up the service area in Hagfors then set-off Monday for out test with Michal Kosciuszko and Marcus Grönholm. We were all very excited to be working with Marcus. Michal said it was like a fast track course in learning how to tackle driving in the snow.

'Michal drove around 170km and learnt a lot. In his own words:

"It was amazing to drive my MINI WRC in such conditions with the beautiful roads here in Sweden covered in snow and ice and such a legendary driver who could immediately show me where to gain time using his incredible experience. For me, driving on snow is virtually an unknown quantity (I haven't done it for seven years in conditions which demand winter tyres)! I'm impressed with the MINI's grip level, but I need to learn how to use it."

'I also waited to hear Marcus’ feedback on Michal’s performance and that was positive and constructive:

"Michal hasn't got much experience in these conditions, but I have to say he really isn't bad! He's still got something to learn, but it's a question of time and experience now to learn to feel the grip and the braking points. Mainly I showed Michal that you shouldn't go too fast into slow corners. You have to keep the line and then get on the throttle early, rather than leaning on the snow banks on every corner. You don't have to please the crowds by sliding sideways. Instead you should brake later, keep the line and accelerate out early. Michal's keen to learn and pick up everything I can tell him from my experience. He listens. One day isn't long enough to cover everything though and he also has to test his set-up. We didn't have much time, but everything was really OK!"

'Of course, Marcus is right, Rome wasn’t built in a day and we hope to welcome him back with the team in his mentor role in future.

'One vital piece of advice Marcus gave was that young drivers focus on set-up improvements, sometimes overlooking the skill necessary to make good pace notes, which can save a lot of time throughout a rally. Michal and Maciek already had a challenge ahead during recce here, because Sweden and Greece are the only two events on the 2013 WRC Calendar that they’ve never done together before. As well as focusing on pace note quality, they had to make pace notes from scratch!

'Looking to the event, they need to be prepared for the extreme speed the stages demand. Rally Sweden is one of the fastest events on the calendar, yet Michal will hit close to 200kmph driving over ice that it’s tough just to stand up on! Michal needs to be confident, believe in himself and carry his speed through high-speed corners.

'The other challenge will be mastering the tyres. Michal has to live with stud-wear and minimise the damage caused by drastic loss of traction towards the end of a loop. If it’s warmer on the first pass then the wear won’t be too bad. However, in the afternoon, and especially, with the national rally cars passing over some stages as well as the WRC competitors, drivers can lose studs easily due to the ruts in the road. It’s a real skill to be able to deal with the drop off this creates in winter tyre performance.

'Lastly, we have to prepare to run second on the road. Starting order is even more vital than normal when there’s fresh snow falling. The first car on the road will lose time road-sweeping, which could also affect Michal. However, if he completes a stage before the snow hits, it could be an advantage being further up in the running order.

'The competition will be fierce, but as always we’re here to do our best.
'Bruno'
13-02-10 Rally Sweden har startat för Pontus Tidemand
22 årige rallytalangen Pontus Tidemand från Charlottenberg öppnade starkt på Rally Swedens publiksträcka som under torsdagskvällen avgjordes på Färgestadstravet i Karlstad. Förarna ställdes två och två mot varandra och Tidemand hade favoriten i Rally Sweden, Mads Østberg från Norge i sitt heat. Østberg vann ganska klart över Tidemand då det skiljde 3,6 sekunder i mål imellan dem.

När tiderna sedan summerades visade det sig att Tidemand efter den inledande specialsträckan ligger på plats 14, 4,3 sekunder efter Sebastien Loeb.
-Nu är vi igång och det känns skönt, en helt okej start men jag tror dock att jag hade alldeles för lite luft i däcken så det kändes som vi hade punktering, sa Tidemand direkt efter första sträckan.

Redan under förmiddagen visade Tidemand att han blir att räkna med i Rally Sweden. Under kvalificeringssträckan satte han fjärde bästa tid efter Sebastian Ogier som var snabbast, följd av Mads Østberg och Mikko Hirvonen och därmed fick han som fjärde förare välja startposition inför i morgon. Tidemand valde att gå ut som bil nummer 14 under fredagen med Juha Hänninen framför sig och Mikko Hirvonen efter
-Jag tror det blir en bra position inför fredagen, den lösa snön är då bort körd och det finns lite spår att följa. På vintern kan det vara svårt med referenspunkter om man startar tidigt då allt är helt vitt, säger Pontus Tidemand.

Rallyt fortsätter imorgon fredag med sju specialsträckor.
13-02-10 Världsmästaren Loeb snabbast inför storpublik när Rally Sweden startade
Regerande världsmästaren Sébastien Loeb tog ledningen när Rally Sweden inleddes med den populära specialsträckan på Färjestadstravet i Karlstad.

Inför över 10.000 åskådare var fransmannen snabbast i sin Citroën DS3 WRC närmast följd av fjolårsvinnaren Jari-Matti Latvala och ryssen Evgeny Novikov, som båda var en halvsekund efter fransmannen.

Norska VM-stjärnan Mads Østberg var fyra medan svenskhoppet Pontus Tidemand öppnade försiktigare. Han ligger på 14:e plats, 4,3 sekunder efter Loeb, inför fredagens sträckor.

Förhållandena var perfekta när Rally Sweden inleddes med den första specialsträckan i centrala Karlstad. I fyra minusgrader och snöfall gjorde VM-förarna upp man mot man i heat framröstade av rallyentusiaster på Rally Swedens facebooksida.

Den mest önskade duellen av alla var mötet mellan Sébastien Loeb och hans landsman, Volkswagens Sébastien Ogier. Den förstnämnde var verkligen på hugget och vann med 2,5 sekunders marginal.
– En bra start, men det är i morgon tävlingen börjar på allvar, konstaterade Loeb, som under sin sista säsong i rally-VM endast kommer att köra fyra tävlingar.

Mads Østberg och Pontus Tidemand var ett annat heat helt i publikens smak. Østberg, som har svensken Jonas Andersson som kartläsare, öppnade tävlingen bäst av de båda och besegrade sin yngre utmanare.

Både Østberg och Tidemand gjorde mycket bra ifrån sig på förmiddagens kvalificeringssträcka. Norrmannen var tvåa efter Ogier och Tidemand slog till med en fjärdeplats. Det ger dem gynnsamma startpositioner på fredagens sträckor. Tidemand går ut som 14:e förare, Østberg som 16:e.

Rally Sweden avgörs 7-10 februari och avslutas med prisutdelning på Stora Torget i Karlstad söndag eftermiddag.

www.rallysweden.com
13-02-06 Tidemand redo för WRC-debut
Efter veckor av hårt jobb och förberedelser är det äntligen dags för 22-årige rallytalangen Pontus Tidemand att göra debut i värstingklassen WRC när årets Rally Sweden drar igång. Satsningen har gjorts möjlig tack vare stöd från flera värmländska företag och poängplats är målet.

Rally Sweden är den andra deltävlingen i 2013 års VM-serie. Totalt ska tjugotvå specialsträckor köras och inleds med en superspecial på Färjestads travbana under torsdagskvällen. På fredagen och lördagen fortsätter det med sträckor uppåt Värmland, medan de på söndagen går över gränsen och in i Norge. Det hela avslutas i vanlig ordning med en prisutdelningsceremoni på stora torget i Karlstad.
- Starten i Rally Sweden är ett mål som uppnås och helt klart en milstolpe i min karriär. Alla svenska rallyförare drömmer om en WRC-start här på hemmaplan, säger Pontus.

Att Pontus nu kan stå på startlinjen på torsdag har han framförallt sin mentor Bror Danielsson, Westmatics grundare Jan Sundell och Ingmar Svensson tillsammans med Tommy Andersson att tacka för. Bror har jobbat stenhårt med sitt stora kontaktnät och tillsammans har de lyckats få ombord flertalet värmländska företag och därmed kunnat sy ihop satsningen, som är en kostsam historia. Även Tommy Andersson och Ingemar Svensson, som har den Ford Fiesta RS WRC som Pontus ska ratta, spelar en otroligt viktig roll för att satsningen ska klaffa.
- Jag är otroligt tacksam för alla som ställer upp så mycket för mig, säger Pontus. Bror som har dragit i alla trådar, Jan som varit med och stöttat i många år och Ingemar som lånar ut bilen till mig som Tommy äger. Utan dem skulle jag inte vara här idag, säger Pontus.

Kartläsare åt Pontus under vintersäsongen är norrmannen Ola Fløene, ett samarbete som fungerat väldigt bra med vinst i de båda tävlingarna de har kört tillsammans. Tidigare har Fløene läst noter åt dubbla IRC-mästaren Andreas Mikkelsen och även ingått i norska EVEN Rally-teamet, vilket också Pontus har gjort det senaste året.

Som det stora svenska hoppet i helgen, bär Pontus höga förväntningar på sina axlar. Men själv försöker han tona ner dem och se realistiskt på saken.
- Det är klart att jag känner av förväntningarna, men jag försöker att inte känna någon press. Jag siktar på poängplats, alltså topp tio, högre krav än så är det inte rimligt att ha på mig själv i nuläget. Men jag hoppas att kunna sätta några topp fem-tider om allt funkar som det ska, avslutar Pontus.

Rally Sweden 2013
Torsdag 7/2
SS1 SSS Karlstad 1 20.00

Fredag 8/2
SS2 Lesjöfors 1 08.39
SS3 Värmullsåsen 1 09.33
SS4 Vargåsen 1 10.43
SS5 Lesjöfors 2 13.21
SS6 Värmullsåsen 2 14.15
SS7 Vargåsen 2 15.25
SS8 SSS Karlstad 2 19.00

Lördag 9/2
SS9 Sågen 1 08.47
SS10 Fredriksberg 1 09.52
SS11 Rämmen 1 10.39
SS12 Hagfors Sprint 11.20
SS13 Sågen 2 13.38
SS14 Fredriksberg 2 14.43
SS15 Rämmen 2 15.30
SS16 Hagfors Sprint 2 16.11

Söndag 10/2
SS17 Mitandersfors 07.54
SS18 Finnskogen 1 09.11
SS19 Kirkenaer 1 10.06
SS20 Kirkenaer 2 11.19
SS21 Finnskogen 2 11.54
SS22 Torsby Power Stage 14.12
13-02-06 Svenska Rallyt och Ninetech lanserar webbapp för snabb information från Rally Sweden
Vad händer i tävlingen? Hur ser trafiksituationen ut? När drar After Rally igång på serviceplatsen? Nu presenterar Svenska Rallyt, i samarbete med Ninetech, webbappen som kommer att besvara alla dina frågor om Rally Sweden – oavsett om du följer tävlingen hemma vid datorn eller på sträckorna ute i skogen.

Adressen är: live.rallysweden.com.

Snabb information. Det har varit målsättningen med webbappen som tagits fram till Rally Sweden 2013. Bakom den står företaget Ninetech som erbjuder kunskap och lösningar inom digital marknadskommunikation och IT.

Projektledare för Rally Swedens webbapp har Mats Bergman varit.
– Webbappen är en webbsida som är anpassad att visas i mobiltelefon, men fungerar lika bra i dator. Den kommer att förmedla snabba nyheter i ett twitterliknande flöde, berättar Bergman

Webbappen är byggd med den senaste tekniken, vilket gör att den laddar betydligt fortare än en vanlig internetsida.
– Det gör att den känns som en app i mobilen. Den är liten och snabb och därmed perfekt ute i skogen där täckningen inte alltid är den bästa, konstaterar Jakob Rubensson, som engagerats av Svenska Rallyt att utforma webbappen tillsammans med Ninetech.

Webbappen kommer att gå live och att matas med nyheter från och med torsdag morgon då VM-bilarna kör såväl shake down som qualifying stage. Därefter kommer webbappen att förmedla snabba nyheter om allt som händer i Rally Sweden fram till prisutdelningen på Stora Torget i Karlstad söndag eftermiddag.

Webbappen kommer även att finnas på Rally Swedens ordinarie sida www.rallysweden.com
13-02-06 Klart med publikens drömheat i Rally Sweden
Rallypubliken har sagt sitt. Här är tre drömheat när Rally Sweden startar i Karlstad:
• Sébastien Loeb-Sébastien Ogier.
• Mikko Hirvonen-Jari-Matti Latvala.
• Mads Østberg-Pontus Tidemand.

I morgon, torsdag 7 februari, inleds Rally Sweden, årets andra deltävling i VM.
Öppningssträckan avgörs på Färjestadstravet i Karlstad där förarna möts man mot man inför tusentals åskådare. För en tid sedan uppmanade Rally Sweden sina fans att komma med förslag på drömheat på den första specialsträckan i tävlingen. Förslagen hänvisades till Rally Swedens facebooksida och där har trafiken varit intensiv.
– Det har kommit in förslag på drömheat från världens alla hörn och utifrån dem har vi, i samarbete med tävlingsledningen och internationella bilsportförbundet, FIA, satt ihop en heatlista som verkligen ser intressant ut, säger Rally Swedens presschef Håkan Tonér.

Rallypublikens absoluta drömheat är utan konkurrens det mellan de båda fransmännen Sébastien Loeb, Citroën och Sébastian Ogier, Volkswagen.

De var etta och tvåa i VM-premiären Monte Carlo-rallyt och kommer med största säkerhet att vara med och kriga högt upp i resultatlistan även i Rally Sweden.

Ett starkt önskemål från fansens sida är dessutom att få se finländarna Mikko Hirvonen och Jari-Matti Latvala göra upp på Superspecialen. De gamla teamkompisarna, som numera representerar Citroën respektive Volkswagen, kommer mycket riktigt också att mötas på den första sträckan.

I ett annat drömheat är Norges och Sveriges hetaste förare inblandade. Självklart rör det sig om VM-stjärnan Mads Østberg och Pontus Tidemand, junioren som vann SM-premiären i Sandviken helgen som gick. Båda kör Ford Fiesta RS WRC.

Heatindelningen Super Special Stage Karlstad torsdag 7 februari.
Kl 20.04: Hasse Gustafsson, Sverige-Oleksii Tamrazov, Ukraina
Kl 20.07: Matt Wilson, Storbritannien-Henning Solberg, Norge.
Kl 20.10: Michal Kosciuszko, Polen-Martin Prokop, Tjeckien.
Kl 20.13: Khalid Al-Qassimi, Förenade Arabemiraten-Thierry Neuville, Belgien.
Kl 20.16: Juho Hänninen, Finland-Jari Ketomaa, Finland.
Kl 20.19: Evgeny Novikov, Ryssland-Daniel Sordo, Spanien.
Kl 20.22: Mikko Hirvonen, Finland-Jari-Matti Latvala, Finland.
Kl 20.25: Mads Østberg, Norge-Pontus Tidemand, Sverige.
Kl 20.28: Sébastien Loeb, Frankrike-Sébastien Ogier, Frankrike.
Kl 20.31: Jarkko Nikara, Finland-Sepp Wiegand, Tyskland.
Kl 20.34: Al Rajhi Yazeed, Saudiarabien-Al Ketbi Rashid, Förenade Arabemiraten.
Kl 20.37: Yurii Protasov, Ukraina-Lorenzo Bertelli, Italien.
Kl 20.40: Anders Grøndal, Norge-Eyvind Brynildsen, Norge.
Kl 20.43: Richardo Trivino Bujalil, Mexiko-Arman Samilov, Kazakstan.
Kl 20.46: Nicolás Fuchs, Peru-Martin Hudec, Tjeckien.
Kl 20.49: Alexander Villanueva, Spanien-Marco Vallario, Italien.
Kl 20.52: Michal Solowow, Polen-Valeriy Gorban, Ukraina.
Kl 20.55: Vasily Gryazin, Lettland-Oleksii Kikireshko, Ukraina.
Kl 20.58: Joakim Roman, Sverige-Fabio Frisiero, Italien.
Kl 21.01: Federico Della Casa, Schweiz-Alessandro Re, Italien.
Kl 21.04: Lukasz Kabacinski, Polen-Loris Antonio Papa, Italien.
Kl 21.07: Ivan Cominelli, Schweiz.

Fakta Rally Sweden 2013
Rally Sweden är en av 13 deltävlingar i rally-VM, WRC. Tävlingen har 45 miljoner TV-tittare från 195 länder och lockar årligen 220 000 besökare.

www.rallysweden.com
13-02-06 Inför Rally Sweden: Pontus Tidemand - Talangen med alla möjligheter
I morgon kväll drar Rally Sweden igång i Karlstad och på startlinjen står supertalangen Pontus Tiemand i en Ford Fiesta WRC. Detta är Pontus första vm-rally i en WRC bil och målsättningarna är låga. Men farten finns där, det har han visat.
- -"Vi siktar på att komma runt placering 5-6-7", säger Pontus

Men med perfekta förutsättningar och ett ruskigt tempo kan det bli bättre än så. För två veckor sedan tjuvstartade Rally SM med sprint-sm i Falun. Redan här visade Pontus att han hade ett vm tempo i kroppen och vann med 14,9 sekunder över tvåan Hasse Gustavsson i en identisk bil. Redan helgen efter följde Pontus upp sitt sm-guld med att vinna den första deltävlingen i årets Rally SM, Vinterpokalen i Sandviken. Och denna gången var segermarginalen smått otroliga tre minuter ner till tvåan Jari Saarinen efter 11 körda SS mil.

Bättre uppladdning inför Rally Sweden kunde Pontus knappt fått och han har visat att vm tempot finns där. Direkt efter att tävlingen i Sandviken avslutats åkte hela teamet med bilen upp till värmland för att börja förbereda sig inför det stundande vm rallyt. I Måndags körde Pontus tillsammans med kartläsaren Ola Fløne ett test som du kan se film ifrån här.

När Rally Sweden startar imorgon har Pontus alla möjligheter att lyckas.

Läs införreportage och annat om Rally Sweden på www.swerallynews.inc.se
13-02-06 Rally Sweden Historic med rallyhistoriens giganter
Återupplev rallygiganterna från förr med allt från fulldubbade Volvo PV 544 till fyrhjulsdrivna Audi quattro – och världsmästaren Petter Solberg som wildcard.

Förarna är laddade och bilarna är topptrimmade. Räkna med mycket show och en hård kamp om segern i Rally Sweden Historic.

Det är första gången i VM-historien som en historisk klass körs samtidigt som ett vinterrally och intresset från både förare och publik har varit minst sagt stort. Totalt kör förarna sex sträckor, två på fredag och fyra dagen därpå. Ingen kommer frivilligt att hålla igen, så räkna med en kamp om varje placering.

En av favoriterna i startfältet är europamästaren i historiskt rally 2012, Mats Myrsell, SMK Hedemora. Han har redan värmt upp sin Porsche 911 med flera vintertävlingar i år.
– Rally Sweden Historic är ett bra initiativ och det ska bli riktigt kul att vara med. Mina segerchanser? Jag ska göra så gott jag kan, säger Myrsell.

Kenneth Bäcklund, Vara MK, har kört Rally Sweden 16 gånger och plockat hem ett otal segrar i Grupp N. Sedan några år kör han historiskt och har bland annat vunnit Midnattssolsrallyt. Räkna med Kenneth och hans Ford Escort RS 1800 som en av segerkandidaterna.
– Vi ska vara med och slåss om segern även om vi kör utan noter precis som förr i världen. Fast ännu viktigare är att ha kul och kunna ge publiken en rejäl upplevelse, säger Bäcklund.

Erik ”Eken” Johansson, SMK Hedemora, kör en av tävlingens två fyrhjulsdrivna bilar och han lovar att åka riktigt fort med sin Audi quattro.
– Blir det mycket snö har jag en stor fördel och bilen är i topptrim, säger ”Eken” inför sitt 20:e Rally Sweden.

I startfältet finns också ett wild card – norrmannen Petter Solberg i en Ford Escort. Petter vann förar-VM 2003, triumferade i Rally Sweden 2005, och ser Rally Sweden som sin hemmatävling.
– Jag har kört alla sedan 1998 och ser fram emot både att få showa för publiken och att fightas om segern, konstaterar han.

Räkna alltså med mycket show och en hård kamp om segern innan den rutiga flaggan faller på lördag eftermiddag i Hagfors.

Fotnot: Gert Blomqvist, starnummer 132, kommer tyvärr inte till start och han ersätts av Jan Hagberg, Kinds MK, Volvo 242

Fakta
Rally Sweden Historic körs den 7 till 9 februari och är på totalt 84 kilometer specialsträcka. Klassen börjar med en bilparad på Färjestadstravet i Karlstad på torsdagen i anslutning till VM-tävlingens första sträcka.

På fredagen börjar tävlingen på riktigt med sträckan Vargåsen och Superspecialen på Färjestadstravet.

Under lördagen körs sträckorna Sågen, Fredriksberg och Rämmen för att sedan avslutas med sträckan Hagfors Sprint strax efter lunch. Där kommer även prisutdelningen att äga rum.

Klasser i Rally Sweden Historic
Klass 1: Bilar upp till 1969.
Klass 2: Bilar från 1970 upp till 1975.
Klass 3: Bilar från 1976 upp till 1981.
Klass 4: Bilar från 1982 upp till 1985.
Uppvisningsklass för bilar från 1986 till 1990.

Fakta Rally Sweden 2013
Rally Sweden är en av 13 deltävlingar i rally-VM, WRC. Tävlingen har 45 miljoner TV-tittare från 195 länder och lockar årligen 220 000 besökare.

www.rallysweden.com
13-02-05 Tidigarelagd start för Rally Sweden Historic
Starten för Rally Sweden Historic på Färjestadstravet fredag 8 februari kväll är tidigarelagd. De historiska bilarna i den svenska VM-tävlingen kommer att starta kl 17.40. Inte kl 18.00 som tidigare angetts.

SSS Karlstad på Färjestadstravet i Karlstad är den andra specialsträckan i Rally Sweden Historic – och den åttonde i VM-tävlingen.

På Superspecialen tävlar förarna man mot man på en 1,9 km lång slinga inne i travovalen.

www.rallysweden.com
13-02-04 Urgent news: Wilson to stand in for A-Attiyah in Sweden
It is with regret that Nasser Al-Attiyah will not start the second round of the FIA World Rally Championship at Rally Sweden this week. Falling ill over the weekend, the Qatari was unable to attend his scheduled pre-event test today (Monday 4 February) and will thus skip the event as he concentrates on making a full recovery in time for his next motorsport commitment.

Standing in for the Qatari is Britain’s Matthew Wilson who will take to the wheel of the Ford Fiesta RS WRC alongside Al-Attiyah’s regular co-driver Giovanni Bernacchini. Wilson last joined the WRC field at his home event when he contested Wales Rally GB in 2012. The Briton also has good knowledge of the Swedish round having contested the snow-covered stages on six previous occasions – scoring his best result of 7th in 2010, one place ahead of snow-expert Mads Østberg.

With a broken ankle forcing him to forfeit last year’s event, Wilson is thrilled to have the opportunity to tackle the snow and ice once again. Due to make a full recovery, Al-Attiyah will be back behind the wheel of his Qatar World Rally Team Fiesta RS WRC at Rally Mexico next month.

Nasser Al-Attiyah said:
“I am extremely disappointed not to be travelling to Sweden with the team this week, but it is important that I concentrate on making a full recovery for my next event.

“I know Matthew [Wilson] well, and know that he will do a good job for the team. I’ll be following all the crews’ progress from home, and will keep my fingers crossed for a good result.

“Each Qatar [liveried] Fiesta is capable of a strong result, I only wish I could be there to celebrate with everyone!”

Matthew Wilson said:
“After so much disappointment last season, it is an absolutely fantastic feeling to know that I will be back behind the wheel of a World Rally Car this week. It all came as a bit of a shock really – I found out I would be competing last night [Sunday] and flew to Sweden this morning [Monday]!

“The recce starts tomorrow, and I’m confident that Gio [Bernacchini] and I will work well together. It’s always tricky adapting to a new co-driver, but he is amongst one of the best in the business.

“I need to say a big thank-you to Nasser [Al-Attiyah] for this opportunity, and the entire team wish him a speedy recovery. It won’t feel quite right without him in the service park this weekend and we are all looking forward to his return for [Rally] Mexico."

13-02-04 Höga hastigheter på snö och is – Volkswagen ser fram emot Rally Sweden
Efter den framgångsrika premiären i Monte Carlo, där Sébastien Ogier kom tvåa, har Volkswagen Motorsport nu siktet inställt på säsongens andra deltävling av rally-VM – Rally Sweden, 7-10 februari. Snöigt och isigt väglag väntar teamet och den 315 hästkrafter starka rallybilen Polo R WRC.

Rallyt, med start och mål i Karlstad och med serviceplatsen i Hagfors, är en tuff utmaning för både förare och teknik: rallybilarna drivs till sin yttersta gräns i det kalla vädret. Kylan är dock inget hinder för de tusentals entusiastiska fansen. Med tält och lägereldar utmed vägarna i skogen trotsar de minusgraderna för att på nära håll uppleva de höga farterna och långa hoppen.
– Efter en bra start på säsongen ser hela teamet nu fram emot nästa utmaning, Rally Sweden. Vi är mycket motiverade och fulla av tillförsikt. Dock är alla i teamet väl medvetna om att det goda resultatet som uppnåddes i Monte Carlo inte fullt ut är en indikation på hur vi ligger till i förhållande till våra konkurrenter, säger Jost Capito, chef Volkswagen Motorsport, och fortsätter:
– Rally Sweden är helt unikt. Hastigheten på snön och isen är mycket hög. Detta är endast möjligt med extrema dubbdäck, som endast används i detta rally. Hur som helst, varje rally är en utmaning för teamet. Vårt arbete i Monte Carlo-rallyt höll högsta klass och nu vill vi följa upp detta i Rally Sweden.

Snön, isen, kylan: Rally Sweden är en unik utmaning
Under Monte Carlo-rallyt var den stora frågan vilka däck som skulle användas. I Sverige blir det betydligt lättare för förarna och ingenjörerna att välja. De enda däck som är aktuella är dubbade vinterdäck. Däremot kommer kylan runt Hagfors och Karlstad spela en avgörande roll: prognoserna förutspår temperaturer runt minus 10 °C under rallyt. Detta kommer att sätta både teamet och material på svåra prov.

Rally Sweden består av 22 specialsträckor och är 339 kilometer långt. Årets rally tar sig från Karlstad upp mot Hagfors och Filipstad, över norska gränsen, tillbaks till Sverige via Torsby och landar slutligen på Stora Torget i Karlstad. Öppningssträckan är den så kallade superspecialsträckan på Färjestadstravet i Karlstad på torsdagkvällen – en publikfriande sträcka som också körs på fredag kväll.

Hagfors Service Park är navet i Rally Sweden. Under de intensiva rallydagarna blir flygplatsen i Hagfors mötesplatsen för alla människor och verksamheter med koppling till VM-tävlingen.

Jari-Matti Latvala regerande mästare
Förare från norra Europa har traditionellt haft en ”hemmafördel” på Rally Sweden: 2004, blev den flerfaldige världsmästaren Sébastien Loeb (Citroën) den första och enda förare hittills utanför Finland, Norge och Sverige att vinna rallyt sedan det hölls första gången år 1950.

2012 års vinnare var Jari-Matti Latvala med kartläsaren Miikka Anttila (båda från Finland), som nu kör Polo R WRC för Volkswagen Motorsport. Den andra Polon körs av Sébastien Ogier med kartläsaren Julien Ingrassia (båda från Frankrike).

Citat Inför Rally Sweden
Jari-Matti Latvala, Polo R WRC # 7
– Jag gillar verkligen Rally Sweden. Tävlingen kräver en mycket snabb och flytande körstil på de svenska skogsvägarna. Det finns inget att kritisera förutom en sak: det kan bli mycket kallt med temperaturer på så lågt som minus 20 eller minus 30 grader. Fram till nu har jag kört 500 mil på snö i Polo R WRC. Vi kommer dock sätta in ytterligare en testdag på snö innan rallyt startar. Bilen fungerar mycket bra under dessa förhållanden, jag är redan mycket nöjd med hur den känns att köra. Jag har många goda minnen från Rally Sweden, som min första WRC-seger 2008 och, naturligtvis, min vinst där förra året. Mitt mål i år är att sluta bland de fem bästa.

Sébastien Ogier, Polo R WRC # 8
– Säsongen kunde knappast ha börjat bättre för oss. Vi åker till Sverige med 18 poäng till teamet vilket är en trevlig sits att vara i, det gör att vi kan slappna av lite. Men vi står inför ett nytt rally och låt oss se vad vi kan åstadkomma på detta väglag. Det är svårt att förutse vad som väntar oss, det vet vi först efter de första specialsträckorna. Jag gillar verkligen Rally Sweden, om snöförhållandena är goda är det verkligen roligt att köra. Medelhastigheten är ganska hög och greppet med dubbdäcken är fantastiskt. Jag älskar att köra bort stora drivor av snö och is med en rallybil.

Volkswagen i WRC
Genom att delta i FIA World Rally Championship (WRC) skriver Volkswagen ännu ett kapitel i sin framgångssaga med motorsport. Volkswagen vann totalsegern i Dakar-rallyt med Race Touareg 2009, 2010 och 2011 – en av de tuffaste rally-tävlingarna i världen. Med den fyrhjulsdrivna och 315 hästkrafter starka Polo R WRC ställer Volkswagen Motorsport nu upp i VM-rallyts toppklass. WRC erbjuder Volkswagen en möjlighet att visa upp sig på en global plattform i en idrottslig konkurrens. Ingen bilmodell är mer lämpad för utmaningen än Polo – en av Volkswagens mest producerade och sålda modeller i världen. Följ VW-teamet på www.rallytheworld.com

Visste du att ...
... Rally Sweden kördes för första gången 1950 och att rallyt arrangeras för 60:e gången 2013? Sedan 1950 har det endast varit tre år då rallyt inte körts i WRC: år 1974 avbröts det på grund av oljekrisen och 1990 på grund av dåligt väder. Under 2009 var rallyt inte med i WRC-kalendern.
... rallyt ansågs vara alltför lätt när det stoppades 1990? Då fanns det för lite snö för att arrangera ett riktigt Rally Sweden.
... Rally Sweden är ett verkligt ”hemmarally” för skandinaviska förare? Endast en gång har rallyt, som är den enda tävlingen i kalendern som alltid körs på is och snö, vunnits av en förare utanför Sverige, Norge och Finland. År 2004 vann Sébastien Loeb och hans kartläsare Daniel Elena (F/MC, Citroën).
... Volkswagens testförare Carlos Sainz har en anmärkningsvärd framgång i Rally Sweden? "El Matador" kom tvåa vid fyra tillfällen mellan 1996 och 1999, och har ytterligare pallplatser då han kom trea 2001 och 2002. Det fattas bara en seger.
... arrangörerna av Rally Sweden delar ut "Colins Crest Award" för det längsta hoppet över ett krön på Vargåsen-sträckan? Priset instiftades 2008 som en hyllning till skotten Colin McRae. Tidigare vinnare: Khalid Al Qassimi (UAE), Marius Aasen (N), Ken Block (USA) och Ott Tänak (EST).

...Volkswagen är Official Car för Rally Seden? Detta vilket innebär att man förser Svenska Rallyt AB med drygt 40 bilar av olika slag. Bilarna kommer att användas som föråkarbilar, som säkerhetsbilar, inom TV-produktionen, inom mediearbetet samt i en rad övriga sammanhang före, under och efter rallyt. Under Rally Sweden arrangerar Volkswagen också olika former av evenemang för såväl kunder som samarbetspartners.

Ställning FIA World Rally Championship (WRC)
Förarmästerskapet
1. Sébastien Loeb, 25 poäng
2. Sébastien Ogier, 18
3. Dani Sordo, 15
4. Mikko Hirvonen, 12
5. Bryan Bouffier, 10

Märkesmästerskapet
1. Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team, 37 poäng
2. Volkswagen Motorsport, 18
3. Abu Dhabi Citroën Total World Rally Team, 15
4. Qatar M-Sport World Rally Team, 10
5. Lotos WRC Team, 8


13-02-02 Motorsport Italia Rally Sweden Preview
'Ciao a tutti,
'Bruno here. I’m very excited to be writing to you ahead of Rally Sweden. Monday is our pre-event test in Likenas, around 40km north of the Hagfors service park, and double World Champion Marcus Grönholm is joining us to tutor Michal on the snow.

'Marcus is a legend in the world of rallying and one of the most inspiring drivers of all time. He proved himself in the WRC in every condition and has a huge amount of experience to call on. We’ll run for about 100km and Marcus will help Michal with the particular style of driving needed for Sweden based on how much a driver can use or ‘lean on’ the snow banks.

'He’ll also take our MINI John Cooper Works WRC out for a spin and test her limits, which’ll allow us to compare his and Michal’s data on the 6km test stage, then work on speed-saving details like technical corner entry, mid-corner speed and corner exit. I’ve rarely met a driver as keen to learn and be the best he can be as Michal, so I’m sure that he and the team will benefit a lot from Marcus’ master class. Then before we pack up for the day, Michal will get the chance to drive a few runs in the dark, which’ll be vital experience.

'We have a great new project this season and got off to a good start at Rallye Monte Carlo. Michal was pleased to finish in the Top 10 on his first round in the MINI John Cooper Works WRC and the team is delighted to be fifth in the 2013 FIA Manufacturers’ Championship standings.

'Rally Sweden will be an interesting event for us. It’s Michal’s first time out on the Swedish stages for eight years. The last time he competed there he was in a 2WD car and it was before Maciek was his navigator, so this is a big step for him.

'Of course, Rally Sweden’s characterized by its extreme conditions. It’s a challenge for the team to work long hours in the cold, but we all enjoy heading out to the snow. It’s the wide variety of conditions that makes the WRC so interesting. Each event offers a different test.

'We’re using DMACK winter tyres and looking forward to testing them after DMACK’s development over the past year. There have been changes in construction, compound and studding details to improve performance on the snow and ice of the fast Swedish stages.

'The new studding technology was developed in-house in Finland where DMACK could use the expertise and experience of their Scandinavian partners to improve the complex process. The new T-bar studding system helps with stud retention and stability, which is essential for us, because the DMG-ICE will be the tyre that Michal uses throughout the event – eliminating the pressure of tyre choice in Monte!

'That’s all for now – more from me on Thursday!

'Bruno'
13-02-01 P-O Davidsson i Svenska Rallyt med Ewelin i högerstolen
Nästa vecka startar Svenska Rallyt som är en av tretton deltävlingar i VM cirkusen. Nytt för i år är att det kommer att finnas en historisk tävlingsklass i tävlingen som redan verkar vara mycket populär bland gamla och yngre rallyentusiaster, de kommer att få se gamla klassiska rallybilar tävla som bl.a. Renault Alpine, Audi Cupe Quattro, SAAB V4, Ford Escort MK 2, Volvo 240 Turbo och göra upp om segern på totalt 8,3mil specialsträckor fördelat på 6st sträckor. En av förarna som kommer till start i denna klass är EM och SM mästaren P-O Davidsson, han har i många år under 80 och 90 talet kuskat runt på europas rallycrossbanor, men har under senare år sadlat om till rally. Han kommer att köra sin nybyggda Volvo 240 Turbo. Bilen som är byggd av P-O har ca, 300hk under huven och motorn är byggd av Trendab, 4växlad låda och justerbara fjäderben från Sellholm.

I högerstolen kommer värmlandstjejen men numera Dalsjöforsbon Eveline Walfridsson att sitta.

13-01-31 Rally Sweden 7-10 februari 2013
Nästa helg genomförs Sveriges VM-deltävling i rally – Rally Sweden med start och mål i Karlstad. Läs mer om tävlingen, sträckorna och hur du köper rallypass på www.rallysweden.se.

13-01-31 Publikens drömheat när Rally Sweden inleds
Nu har du chans att få se ditt drömheat när Rally Sweden inleds med Superspecialen i Karlstad torsdagen den 7 februari.

Gå in på Svenska Rallyts facebooksida och lämna förslag på vilka förare du vill se i en duell man mot man på Färjestadstravet.
– Publikens förslag kommer att ligga till grund för den heatindelning vi, tillsammans med FIA, kommer att fastställa för inledningssträckan, berättar tävlingsledaren Bertil Klarin.

För första gången någonsin gör Rally Sweden det möjligt för publiken att påverka startordningen i en VM-deltävling.
– Vi provade den här idén i SM-deltävlingen Värmland Runt 2009, som också inleddes med Superspecialen på Färjestadstravet. Intresset var stort och vi fick in många förslag på intressanta dueller. Nu vill vi använda samma modell på VM-nivå och bjuda våra åskådare på deras drömheat, säger Klarin.

En titt i Rally Swedens anmälningslista sätter utan tvekan igång fantasin. Att sätta ihop några verkliga drömheat bland alla toppförare är inte svårt

Fakta Rally Sweden 2013
Rally Sweden är en av 13 deltävlingar i rally-VM, WRC. Tävlingen har 45 miljoner TV-tittare från 195 länder och lockar årligen 220 000 besökare.
www.rallysweden.com
13-01-29 Ingen VM-start för P-G Andersson i Rally Sweden!
P-G Andersson och hans co-driver Emil Axelsson får dessvärre inte chansen att försvara sin VM-seger i Rally Sweden från ifjol.Proton har i år lagt fokus på sin rallysatsning med en R5-bil, vilket gjort att en eventuell start i det svenska VM-rallyt har kommit lite i skymundan och idag togs beslutet att inte starta:
- "Ett mycket tråkigt besked och självklart är jag besviken" säger P-G.

P-G är just nu på däcktest tillsammans med Emil och ska under två dagar testa asfaltsdäck tillsammans med Hankook.

Mer info, hittar du på www.pgandersson.se.

13-01-23 Petter Solberg kör Rally Sweden Historic
Petter Solberg kommer till start i Rally Sweden. Norrmannen ska köra den historiska klassen med hustrun Pernilla i högerstolen. Äkta paret gör starten i en Ford Escort Mk2.
– Det känns roligt att kunna göra det här för fansen, säger Petter, som lovar att bjuda på show i rallyskogen.

Petter Solberg tävlar inte längre på VM-nivå. 2012 års säsong blev hans sista i WRC. Nu väntar nya utmaningar för den populäre och framgångsrike norrmannen.
– Jag kommer att presentera mina planer för 2013 innan Rally Sweden, berättar Solberg från hemmet i värmländska Mitandersfors.

Redan nu kan han emellertid avslöja att han kommer att köra Rally Sweden Historic, tävlingen för historiska bilar som avgörs 8-9 februari.

På fredag kör det historiska fältet VM-sträckorna Vargåsen 1 och Superspecialen på Färjestadstravet i Karlstad. Lördag avgörs Sågen, Fredriksberg och Rämmen innan tävlingen avslutas med Hagfors Sprint mitt på dagen.
– Kan man inte köra WRC får man hålla igång med annat, skojar Petter, som tävlingsdebuterade i sin Ford Escort Mk2 i Finnskogsvalsen, som avgjordes i trakterna av Torsby i norra Värmland den 19 januari.

Äkta paret Solberg agerade föråkare. Petter körde och Pernilla läster noter. Så blir fördelningen även i Rally Sweden Historic där deras Escort -79 kommer att ingå i Klass 3 för bilar från 1976 upp till 1981.
– Jag vill ogärna missa Rally Sweden och även om jag inte kommer till start i själva VM-tävlingen eller sitter i en WRC-bil känns det inspirerande att delta ännu en gång, menar Petter och tillägger:
– Jag och Pernilla gör det här som en kul grej och vi lovar att bjuda på show ute på sträckorna.

Petter Solberg, som vann förar-VM 2003 och som triumferade i Rally Sweden 2005, var inte anmäld till Rally Sweden Historic när anmälningstiden gick ut.
– Men för Petter och Pernilla har jag utnyttjat min rätt att dela ut ett wild card, säger tävlingsledaren Bertil Klarin, som givetvis är mycket nöjd över att premiärupplagan av den historiska klassen lockar till sig en av VM-historiens största stjärnor.
– Att ha Petter i startfältet är givetvis häftigt och ett kvitto på att intresset för Rally Sweden Historic är stort.
www.rallysweden.com
13-01-18 Rally Sweden i ett treårigt partnerskap med Autosport.cc
Rally Sweden och Autosport.cc har ingått ett 3-årigt samarbetsavtal. Tillsammans ska parterna samarbeta för att öka intresset för rallysporten i Sverige.

Bevakningen av rally på Autosport.cc är inledningsvis med fokus på WRC och ERC. Där partnerskapet med Eurosport även ger Autosport.cc möjlighet att visa highlights från ERC.

Förutom artiklar och bildgallerier, innan och efter tävlingar kommer programmet FanTV Autosport ha stort fokus på rally. Bevakningen av Rally Sweden sker med egna reportrar samt genom Autosport UK. Under 2013 är målsättningen att även bevaka den nationella rally scenen.
– Det är mycket glädjande att Rally Sweden vill inleda ett samarbete med oss, trots att sajten inte ens var klar när avtalet skrevs. Jag hoppas och tror att det är ett tecken på möjligheten med Autosport i Sverige. Vi har med Autosport ett högkvalitativt varumärke, med starkt stöd av den engelska redaktionen, där vi dagligen kommet att erbjuda den svenska rallypubliken nyheter, analyser och reportage som inte tidigare har funnits i Sverige, säger Mathias Resare VD Stampen Sports Media.
– Vi vill på ett effektivt sätt nå ut med mer information om Rally Sweden och bygga vidare på det starka rallyintresset som redan finns i Sverige. Under Rally Sweden 2012 såg som mest 830 000 unika tittare på sändningarna i SVT vilket är en helt fantastisk siffra, och vi är övertygade om att via Autosport kommer vi bygga en ännu större publik, säger Glenn Olsson VD för Svenska Rallyt AB.

www.rallysweden.com
13-01-12 Red Bull och Daniel Bodin klara för Rally Sweden
Världens bästa skoteråkare kommer till Rally Sweden. Och Red Bull är ny partner till VM-tävlingen.

Dubble X-Games-mästaren Daniel Bodin kommer bjuda på spektakulära skoteruppvisningar.
– Det blir jag och tre kompisar som kommer till rallyt, säger Bodin från träningen inför årets X-Games.

Inför årets VM-tävling bestämde sig Svenska Rallyt för att utöka evenemanget och hitta nya sätt att bjuda på häftiga upplevelser, utan att tappa attributen som gör VM-rallyt spännande. Och nu har man lyckats knyta upp ett av extremsportens allra största namn, Daniel Bodin, dubbel guldmejdaljör i X-Games och känd för sina spektakulära hopp, bland annat när han hoppade över 44 meter – samtidigt som han gjorde en bakåtvolt. ?
– Det känns fantastiskt roligt att kunna bjuda Sverige och alla motorsportsintresserade på det här. Jag tror att väldigt många kommer häpna över vad han kan göra med en skoter, säger Glenn Olsson, vd för Svenska Rallyt AB.?

Daniel Bodin, som tävlar i X-Games i slutet av januari, ingår i Red Bulls stall och det är också energidryckstillverkaren som ligger bakom Bodins medverkan under Rally Sweden.?
– 2013 är år ett i ett längre partnerskap och självklart känns det helt fantastiskt att samarbeta med Red Bull som är ett av världens största varumärken och världskända för sin strävan att testa gränser, de stod högst på min önskelista inför i år. Red Bull som partner skapar helt nya resurser till Rally Swedens utveckling som ett internationellt event, säger Olsson.

Under Rally Sweden kommer Daniel Bodin uppträda på travbanan i Karlstad torsdag och fredag för att sedan vara i Hagfors under lördagen och på andra sidan norska gränsen på söndagen.

www.rallysweden.com
13-01-08 Pontus Tidemand anmäld till Svenska Rallyt i en Ford Fiesta WRC
Efter hårt jobb i flera veckor så skickades det in en anmälan till Rally Sweden precis innan anmälningstiden gick ut från den 22-åriga rallytalangen Pontus Tidemand. Tillsammans med kartläsaren Ola Fløene är Pontus anmäld i en Ford Fiesta WRC, en satsning som möjliggjorts efter ett otroligt gensvar från flera värmländska företag.

Den 7-10 februari avgörs Rally Sweden, den andra deltävlingen i 2013 års VM-serie och Värmlands stora rallytalang Pontus Tidemand finns med på anmälningslistan till tävlingen. De sista detaljerna klargjordes i sista stund så en anmälan kunde skickas in, 10 minuter innan anmälningstiden gick ut.
- Det känns helt sjukt. Nu börjar vi nu närma oss mitt stora mål, en WRC-start i Svenska Rallyt. Det har varit långa dagar den senaste tiden för att få ihop allt, berättar Tidemand.

Som kartläsare kommer vi finna Ola Fløene, en för Pontus ny bekantskap i högerstolen, dock känner de varandra väl då de båda ingått i norska EVEN Rally-teamet det senaste året. Fløene har tidigare läst noter för dubbla IRC-mästaren Andreas Mikkelsen, som även han backas upp av EVEN Rally Management, men kommer nu vara kartläsare åt Pontus under vintersäsongen 2013.

Bilen, en Ford Fiesta WRC, ingår i högsta klassen och Pontus kommer få kämpa mot värstingförare såsom Sébastien Loeb, Mikko Hirvonen och Mads Östberg i de värmländska skogarna.
- Det kommer bli stenhårt att komma topp tio, men målet vi har är att vara med och ta poäng och göra några bra sträcktider. Mer kan jag varken förvänta av mig själv eller begära, förklarar Pontus.

En sådan här satsning är otroligt dyr, men med hjälp av flera värmländska företag med bland annat Pontus mentor Bror Danielsson och Westmatics grundare Jan Sundell i spetsen så har man lyckas sy ihop satsningen till en stor del, dock återstår några detaljer innan Pontus står på startlinjen.
- Jag är oerhört tacksam för alla som ställer upp så mycket för mig, säger Pontus. Bror har jobbat stenhårt med sitt stora kontaktnät den senaste tiden, liksom Jan Sundell som har varit med och stöttat mig i flera år. Även Tommy Andersson och Ingemar Svensson, som har bilen jag skall köra, har varit otroligt viktiga för att vi skall få ihop detta, avslutar Pontus

www.gopontus.com
13-01-08 Svensk uppstickare mot världseliten i Rally Sweden
Sébastien Loeb, Jari-Matti Latvala, Mikko Hirvonen, Mads Østberg, Sébastien Ogier… Alla de stora stjärnorna kommer till start i Rally Sweden, som avgörs 7-10 februari.

Mot dem en svensk uppstickare: Pontus Tidemand.
– Jag tror och hoppas på en poängplats, säger den 22-årige värmlänningen som är anmäld i en Ford Fiesta RS WRC.

Totalt kunde tävlingschefen Bertil Klarin räkna in 45 ekipage när anmälan till Rally Sweden 2013 gick ut den 8 januari.
– Det är en siffra vi är nöjda med. Speciellt glädjande är det stora intresset för huvudklassen WRC. Där har vi 20 anmälda, lika många som i fjol, säger Klarin och tillägger:
– Vi saknar ingen av toppförarna och att bland annat få se unge och lovande Pontus Tidemand i det sällskapet ska verkligen bli spännande.

Tidemand VM-debuterade i just Rally Sweden förra året. Då körde han en Skoda Fabia S2000 och blev trea bakom Per-Gunnar Andersson och irländaren Craig Breen i SWRC-klassen. 2012 blev Tidemand dessutom trea i junior-VM.

Nu kliver värmlänningen upp i huvudklassen på hemmaplan och ställs mot världens absolut bästa rallyförare. Lagom till sin WRC-debut i VM-sammanhang har han engagerat norske kartläsaren Ola Fløene, som två år i rad vunnit Intercontinental Rally Challenge med landsmannen Andreas Mikkelsen.
– Att få köra Rally Sweden i en WRC-bil är givetvis en dröm som går i uppfyllelse. Rally Sweden är speciellt för mig som värmlänning och att få tävla mot världens genom tiderna bäste förare är bonus, säger Tidemand.

Självklart syftar Pontus Tidemand på niofaldige världsmästaren Sébastien Loeb som gör sitt sista framträdande i Rally Sweden. Fransmannens ambition är att upprepa den historiska triumfen från 2004 då han blev den första, och hittills enda, ickenordiske föraren att vinna det svenska VM-rallyt. Loeb kommer endast att köra fyra tävlingen den här säsongen – hans avskedsår till världsmästerskapet han dominerat sedan 2004.
– Det är en ära för oss att Loeb valt Rally Sweden som en av de fyra tävlingarna, säger Klarin, som i de senaste sex upplagorna av den svenska VM-deltävlingen sett en finsk duo i en Ford överst på prispallen.

I fjol vann Jari-Matti Latvala och Miikka Anttila i en Ford Fiesta RS WRC.
– Kanske kan det bli en Ford med en norsk förare och en svensk kartläsare den här gången…?

Klarin tänker på Mads Østberg och Jonas Andersson. Ekipaget som är som gjort för Rally Sweden eftersom tävlingen även i år gästspelar med flera sträckor i Norge på den avslutande etappen – söndagen den 10 februari.
– Jag och Mads blev tvåa 2011 och trea i fjol. Självklart siktar vi på att nå hela vägen den här gången, säger Andersson.

Rally-VM 2013 hälsar en gammal bekant tillbaka till mästerskapet. Volkswagen gör nämligen comeback och kommer till start i Rally Sweden med Jari-Matti Latvala och fransmannen Sébastien Ogier i var sin Volkswagen Polo R WRC.

Vad kommer de att förmå redan i årets andra deltävling i mästerskapet? Många tror på pallen för åtminstone av de båda.

Jämte ovan nämnde Jonas Andersson är Per-Gunnar Andersson den största, svenska segerkandidaten i årets upplaga av det svenska VM-rallyt. Han och Emil Axelsson kommer till start i samma bil, en Proton Satria Neo S2000, med vilken de vann SWRC-klassen i Rally Sweden i fjol.

I år tävlar de i nya supportklassen WRC 2.
– Vår målsättning inför starten är givetvis att göra som vi gjorde i fjol ­– vinna, säger P-G.

Efter godkännande från det internationella bilsportförbundet, FIA, kommer anmälningslistan att publiceras på www.rallysweden.com
13-01-03 Svenska Rallyt och KAK utvecklar Midnattssolsrallyt tillsammans
VM-tävlingen Rally Sweden vintertid och klassiska Midnattssolsrallyt på sommaren. Det är vad Svenska Rallyt AB står inför 2013. Den sistnämnda tävlingen kommer Svenska Rallyt att arrangera i samarbete med Kungliga Automobilklubben, KAK, och med Per Carlsson som projektledare.

2006 återuppstod Midnattssolsrallyt, då som tävling för historiska bilar. Sedan dess har klassikern avgjorts varje år och intresset från både tävlande och publik har varit mycket stort.
– Det finns enorma utvecklingsmöjligheter kring Midnattssolsrallyt som evenemang. Utan större marknadsföring är tävlingen, sett till publikintresset, redan Sveriges största motorsportevenemang sommartid, säger Glenn Olsson, vd för Svenska Rallyt AB.

I KAK är man nöjda med att få en ny samarbetspartner.
– Vårt samarbete med Svenska Rallyt är ett viktigt steg på vägen då vi vill utveckla Midnattssolsrallyt till ett internationellt evenemang inom historiskt rally, säger Philip von Mecklenburg, rallyansvarig styrelseledamot i KAK:s styrelse.

Även Per Carlsson, projektledare och ansvarig organisatör för tävlingen de sju senaste åren, ser positivt på den förändring det innebär med Svenska Rallyts medverkan.
– Att arbeta tillsammans med Svenska Rallyts VM-erfarna organisation kommer att bli ett lyft både för mig och för tävlingen. Målet är givetvis att med nytänkande ta Midnattssolsrallyt till en ny dimension, säger Carlsson.

Att ha Sveriges två största motorsportevenemang i samma bolag skapar många fördelar.
– Det ger synergieffekter, inte minst när det handlar om att bygga en stark organisation, säger Glenn Olsson.

VM-tävlingen Rally Sweden körs 7-10 februari. Tävlingsdagar för Midnattssolsrallyt 2013 blir 12-15 juni och tävlingen kommer troligtvis att avgöras i anrika rallytrakter i Värmland, Dalarna och Örebro Län. Huvudort är ännu inte utsedd.

www.rallysweden.com